Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Άμπαλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 17 Μαρτίου, 2018


Άμπαλος είναι αυτός που δεν ξέρει μπάλα, ο άσχετος με το ποδόσφαιρο. Στην πράξη βέβαια χρησιμοποιείται υποτιμητικά κυρίως για επαγγελματία ποδοσφαιριστή ή έστω για κάποιον που ασχολείται με το άθλημα, όχι για έναν εντελώς αμέτοχο. Κατ’ επέκταση, άμπαλος είναι ο ανίδεος με κατι, ο ατζαμής, ο ανεπίδεκτος μαθήσεως.

Τα μεζεδάκια, δηλαδή το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, δεν μπορούν να είναι άμπαλα με την πρώτη έννοια και ελπίζουν να μην είναι με τη δεύτερη. Ωστόσο, επειδή μετά τα γεγονότα της Τούμπας την περασμένη βδομάδα τούτο το σαββατοκύριακο δεν θα γίνουν αγώνες για το πρωτάθλημα, νομίζω πως ο τίτλος που έβαλα δικαιολογείται -αν μη τι άλλο, τις δυο-τρεις προηγούμενες Κυριακές, που είχαμε φορτισμένη ατμόσφαιρα στα γήπεδα για να το πω επιεικώς, τα ποδοσφαιρικά σχόλια διοχετεύτηκαν στην πλειοψηφία τους στο αντίστοιχο σαββατιάτικο άρθρο -αύριο υποθέτω πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, αφού αγώνες θα γίνουν μόνο για τις κατώτερες κατηγορίες και δεν νομίζω να έχουμε κάποιον αντίκτυπο ακόμα κι αν υποτεθεί ότι ακυρωθεί κανονικό γκολ του Κισσαμιακού.

Αρχικά είχα σκεφτεί να βάλω τίτλο «κατοχυρωμένα μεζεδάκια», επειδή στα διάφορα ρεπορτάζ για το ματς της Θεσσαλονίκης ειπώθηκε πολλές φορές αλλά και γράφτηκε ότι «ο διαιτητής τελικά κατοχύρωσε το γκολ» ή ότι «το γκολ κατοχυρώθηκε» (εδώ και τα δύο).

Βέβαια, εδώ υπάρχει μπέρδεμα. Το γκολ δεν κατοχυρώνεται αλλά κατακυρώνεται. Μοιάζουν πολύ ηχητικά οι δυο λέξεις, κι ας είναι διαφορετικά τα δεύτερα συνθετικά τους, ενώ παρεμφερής είναι και η σημασία τους, οπότε δεν είναι παράξενο το λαθάκι. Άλλωστε ένα γκολ που κατακυρώνεται κατοχυρώνει συχνά τη νίκη μιας ομάδας, αρκεί να μη μπει ο πρόεδρός της στο γήπεδο με το κουμπούρι στην κωλότσεπη.

* Από τις πολλές έξυπνες ατάκες και τα διάφορα μιμίδια που πλημμύρισαν τη μπλογκόσφαιρα μετά το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής, ξεχωρίζω το μιμίδιο αριστερά, με τον «καπετάνιο» Βαρδινογιαννη που υπήρξε ο πρώτος διδάξας της γηπεδικής κουμπουροφορίας.

* Κι ένα μαργαριτάρι γλωσσικό, σε ρεπορτάζ για τη σαββιδιάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «Ένα γκολ του ΠΑΟΚ στο ‘90, που ακυρώθηκε, είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, φέρων, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, όπλο στην μέση του και αποχώρηση της ΑΕΚ στα αποδυτήρια, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επικράτησε για μια ακόμη φορά το χάος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή τη φορά στο ντέρμπι των δικεφάλων στην Τούμπα.»

Οπότε, ανακύπτει αυτόματα το ερώτημα: Η είσοδος του φέρων για ποιανού συμφέρον έγινε;

* Ένα άλλο μπέρδεμα που ακούστηκε πολύ τη βδομάδα που μας πέρασε έχει να κάνει με το όνομα της πόλης όπου κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί.

Ακούμε συχνά, αλλά και διαβάζουμε κάποτε, για Ανδριανούπολη -για παράδειγμα, εδώ στον τίτλο αν και στο κείμενο υπάρχει το σωστό, Αδριανούπολη. Μπορεί να είναι συχνότερο σήμερα το όνομα Ανδριανός-Ανδριανή, αλλά η πόλη ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, που απ’ αυτόν έχει ονομαστεί, ανάμεσα στ’ άλλα, ένα από τα γνωστότερα μνημεία των Αθηνών, η πύλη του Αδριανού, που κι αυτήν θα τη δειτε ποτε-πότε να αναφέρεται «Πύλη του Ανδριανού«.

Να πούμε βέβαια ότι το κανονικό όνομα της πόλης είναι Edirne, Εντιρνε (αγνοώ πού τονίζεται). Κι αυτό απ’ την Αδριανούπολη προέρχεται, αλλά όσοι αγανακτούν θεωρώντας προκλητικό να λέει ενας Τούρκος την Κομοτηνή Γκιουμουλτζίνα, ας σκεφτούν πως το ίδιο κάνουμε κι εμείς όταν λέμε για Αδριανούπολη. Αλλά για τα εξώνυμα θα πούμε άλλη φορά.

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας, σε άρθρο για το Αφρίν, με τίτλο:

Ανθρωπιστική «καταστροφή» στην Αφρίν που ασφυκτιά από την τουρκική επίθεση.

Τι νόημα έχουν τάχα τα εισαγωγικά; Δεν είναι κανονική καταστροφή μήπως; Μεταφορικά χρησιμοποιείται η λέξη; Σε λίγο θα καταντήσουμε να μη δίνουμε σημασία όταν βλέπουμε εισαγωγικά, αν είναι να μπαινουν για διακοσμητικούς λόγους.

* Με ρωτάει ένας φίλος αν υπάρχει λέξη «προθυμότητα» και στέλνει μαζί λινκ προς ένα ενδιαφέρον άρθρο, όπου μια εκπαιδευτικός, συντονίστρια του δικτύου για τη σχολική διαμεσολάβηση, εξηγεί περί τίνος πρόκειται.

Στην ερώτηση «πόσο πρόθυμοι ειναι οι καθηγητες και μαθητές» σε σχεση με το προγραμμα, η συντονίστρια απαντάει:

Από προσωπικούς υπολογισμούς και έρευνες που έχω κάνει ως συντονίστρια του δικτύου για τη σχολική διαμεσολάβηση, περίπου 40 σχολεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εδώ στην Αθήνα υπολογίζω πως είναι τα σχολεία που το εφαρμόζουν είναι 15 για φέτος. Όσον αφορά στην προθυμότητα, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ενημερωμένοι και αυτό είναι το ένα μειονέκτημα.

Εγώ θα έλεγα «προθυμία». Ίσως η συντονίστρια δεν έβρισκε εκείνη τη στιγμή τη λέξη, ίσως θέλησε να κάνει κάπως λογιότερο τον όρο. Η προθυμότητα βγάζει σχετικά λίγες (αλλά όχι ελάχιστες) γκουγκλιές, ενώ δεν υπάρχει σε κανένα από τα λεξικά που κοίταξα. Στο TLG βρίσκω την αρχαία αντίστοιχη λέξη μία μόνο φορά, σε μια επιστολή του Φραγκίσκου Φιλέλφου, περι το 1465: «τῶν λόγων μεγαλοπρεπείᾳ ἐχρήσατο καὶ προθυμότητι» και μερικές ακόμα φορές σε παλιά βιβλία.

Οπότε, η λέξη υπάρχει μεν αλλά είναι σπάνια. Διαφέρει από την προθυμία; Εικάζω πως όχι. Χρειάζεται; Όχι. Θα τη διόρθωνα αν την έβρισκα σε μη λογοτεχνικό κειμενο που επιμελούμαι; Ίσως, αν έκρινα πως μπορούσε να μπερδέψει τον αναγνώστη, να τον κάνει να υποθέσει πως είναι κάτι άλλο από την προθυμία.

* Και καθώς άνοιξα τα λεξικά, θυμήθηκα πως οι παλιότεροι δεν λεγανε «προθυμοποιούμαι» αλλά «προθυμούμαι» (υπήρχε και το «προθυμοποιούμαι» αλλά σήμαινε, στα αρχαια, «κάνω κάποιον πρόθυμο», δηλ. τον ενθαρρύνω). Κάπου είχα δει εναν καβγά φιλολόγων για το «προθυμείται» / «προθυμοποιείται». Μπορεί και σε πενήντα χρονια η προθυμότητα να έχει καθιερωθεί, αλλά δεν το θεωρώ πιθανό.

* Μια φίλη μου στέλνει την εξής εικόνα, που άλλωστε είναι παρμένη από το λήμμα «Νέα Υόρκη» της ελληνικής Βικιπαίδειας, επισημαίνοντας τις Κατακρημνίσεις, που το θεωρεί μαργαριτάρι. Είναι βέβαια απόδοση του αγγλ. precipitations.

Ωστόσο, αν και φυσικά μας παραξενεύει όταν το βλέπουμε, έχω την εντύπωση (κι αν κάνω λάθος διορθωστε με) ότι στη μετεωρολογικήν ορολογία ο επίσημος όρος είναι «Κατακρημνίσεις» ή «Ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις» και όχι «Βροχοπτώσεις».

Κατά συνέπεια, παρακαλούνται οι μετεωρολόγοι του ιστολογίου να γνωματεύσουν. Εγώ δεν το βλέπω για μαργαριτάρι.

* Μια έκφραση που τη μπερδεύουμε (επειδή τάχα δεν ανήκει στη μητρική μας γλώσσα;) είναι η «μέχρι πρότινος». Μερικοί  τη συνδέουν παρετυμολογικά με το «πρώτος» και τη γράφουν έτσι -αν και στο συγκεκριμένο που επισήμανα ίσως να έπαιξε ρολο και ο κορέκτορας. Σε άρθρο για την αποπομπή δημοσιογράφου από σταθμό, διαβάζω:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το μέχρι πρωτινός υψηλόβαθμο στέλεχος του σταθμού είχε πολλές συγκρούσεις και εντάσεις, τόσο με την διοίκηση των Χατζηνικολάου – Κουρή, όσο και με το στελεχικό δυναμικό του.

Λέξη «πρωτινός» υπάρχει, στη λογοτεχνική πιο πολύ γλώσσα, αλλά είναι επίθετο (τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα…).

Το «πρότινος» είναι απολιθωματάκι, οπότε ή το χρησιμοποιούμε έτσι ή λέμε «μέχρι πρόσφατα».

* Σήμερα δεν πολιτικολογούμε, οπότε δεν θα σχολιάσω αναλυτικά τις αποκαλύψεις για αμειβόμενη σχέση του Γιάννη Στουρνάρα με τη Νοβάρτις. Ασφαλώς η συνεργασία αυτή το 2011 ήταν νόμιμη, αν και δεν μπορώ να μην απορήσω για το γεγονός ότι τις προάλλες στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας δεν ανέφερε καθόλου αυτή τη συνεργασία.

Ωστόσο, από γλωσσικής απόψεως έχω να παρατηρήσω ότι, αν κρινουμε το κειμενο της σύμβασης με πρίσμα μπαμπινιωτικό, πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο κ. Στουρνάρας δεν διετέλεσε σύμβουλος της εταιρείας.

Όπως βλεπετε στο απόσπασμα από τα έγγραφα που αποκάλυψε η εφημερίδα Ντοκουμέντο, το λέει καθαρά: «Σαν Συμβουλος ο κύριος Ιωάννης Στουρνάρας θα προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες…». Οι οπαδοί της λεπτής διάκρισης δεν κουράζονται να λένε ότι το «σαν σύμβουλος» διαφέρει τάχα από το «ως σύμβουλος» αφού το δεύτερο μόνο δηλώνει την ιδιότητα ενώ το πρώτο δηλώνει ομοιότητα. Με μπαμπινιωτική ερμηνεία λοιπόν, ο κ. Στ. δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος της Νοβάρτις, αλλά ό,τι έκανε το έκανε «σαν να ήταν» σύμβουλος. Οπερ έδει δείξαι.

* Σε επιστημονικό άρθρο για τον αρχαιοπτέρυγα πρόσεξα να εναλλάσσονται κλιτοί και άκλιτοι τύποι:

Ο αρχαιοπτέρυξ είναι το αρχαιότερο και πιο πρωτόγονο γένος πτηνών που γνωρίζουμε αν και τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί απολιθώματα κάποιων όντων που φαίνεται ότι είχαν ικανότητα να πετούν και ήταν αρχαιότερα του αρχαιοπτέρυγα.

Ο αρχαιοπτέρυξ έζησε στην ύστερη Ιουράσια περίοδο, περίπου πριν από 150-145 εκατομμύρια χρόνια. Είχε μέγεθος παρόμοιο με της κίσσας και μπορούσε να φτάσει περίπου μισό μέτρο σε μήκος. Παρά το μικρό του μέγεθος, τα φαρδιά φτερά και την τεκμαιρόμενη ικανότητά του να πετάει ή να αιωρείται, ο αρχαιοπτέρυξ είχε περισσότερα κοινά με μικρά θηριόποδα παρά με τα σύγχρονα πτηνά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες μελέτες για την ανατομία αλλά και τα χαρακτηριστικά του αρχαιοπτέρυξ όπως αυτή που αναφέρει ότι είχε μαύρο χρώμα.

Για να είμαστε δίκαιοι, δυο φορές μόνο ο τύπος είναι άκλιτος. Υπάρχει επίσης κι ένα ευπρόσδεκτο «ο αρχαιοπτέρυγας».

* Την Κυριακή γίνονται και οι εκλογές στη Ρωσία, χωρίς όμως κανένα σασπένς, αφού, σύμφωνα με τα γκάλοπ, ο Πούτιν προβλέπεται να πάρει πάνω από τα δύο τρίτα των ψήφων.

Ο φίλος που μου στέλνει το σχετικό άρθρο χαρακτηρίζει… «κυκλαδίτικο» τον τίτλο της εφημερίδας: Πούτιν θα ψηφίσουν οι δύο στους τρεις ρώσοι ψηφοφόροι.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι θα λέγαμε: Πούτιν θα ψηφίσουν οι δύο στους τρεις Ρώσους ψηφοφόρους. Από την άλλη, αν αναδιατυπώσουμε τον τίτλο βλέπουμε τη λογική της ονομαστικής: Πούτιν θα ψηφίσουν οι δύο Ρώσοι ψηφοφόροι στους τρεις.

* Και κλείνω με κάτι κυπριακό.

Φίλος μού έστειλε ένα απόσπασμα από το κυπριακό παιχνίδι της οικογένειας Ο πιο αδύναμος κρίκος. Όπως θα δείτε γύρω στο 4. του στιγμιότυπου, ο ένας από τους δύο παίκτες, ο Κώστας, απαντάει σωστά στην ερώτηση για τον ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ, και ο παρουσιαστής της εκπομπής του λέει: Κώστα με εκνευρίζετε τα μάλα.

(Να θυμίσω ότι στο παιχνίδι αυτό ο παρουσιαστής έχει εντολή να είναι αντιπαθητικός και απότομος απέναντι στους παίκτες. Προηγουμένως, στο 3.30 περίπου, όταν ο Κώστας είχε απαντήσει σωστά σε προηγούμενη ερώτηση, ο παρουσιαστής τον είχε ρωτήσει: Είστε τόσο εκνευριστικά ξερόλας και με τη σύζυγο;)

Δείτε όμως το στιγμιότυπο περί το 4.05:

Ο Τάσος Τρύφωνος λέει «Κώστα με εκνευρίζετε» και ο Κώστας, ίσως για να το επιβεβαιώσει, τον διορθώνει, με ύφος δασκαλίστικο μάλιστα: Μάλα, όχι τα μάλα.

Ο παρουσιαστής διαφωνεί, αλλά ο Κώστας επιμένει, και μάλιστα στο 4.12 λέει ότι «Μάλα είναι το σωστό, το λέει και ο Μπαμπινιώτης».

Μάλα είναι όπερα της Βίσση, τον κόβει ο παρουσιαστής και κλείνει τη συζήτηση.

Αντιπαθητικός ή όχι, ο κουμπάρος παρουσιαστής έχει δίκιο. Η έκφραση είναι «τα μάλα», όπως θα θυμούνται όσοι έβλεπαν το Κωνσταντίνου και Ελένης, μια και ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός Περίανδρος Πώποτας τη χρησιμοποιούσε… τα μάλα.

Το «μάλα» είναι αρχαίο επίρρημα (συγκριτικός μάλλον, υπερθετικός μάλιστα). Στα αρχαία μπορεί να το χρησιμοποιούσαν σκέτο, αλλά στη σημερινή γλώσσα, είτε τη θεωρήσουμε διαφορετική από την αρχαία είτε εξέλιξή της, στέκεται μόνο έναρθρο, στην παγιωμένη φράση «τα μάλα», με τη σημασία «πάρα πολύ». Το ίδιο γράφει και το λεξικό του Μπαμπινιώτη, στο λήμμα «μάλα». Δεν έχει δίκιο λοιπόν ο Κώστας να δασκαλεύει το αντίθετο.

 

 

Advertisement

209 Σχόλια προς “Άμπαλα μεζεδάκια”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  «Υετός» ο μετεωρολογικός όρος, αφορά βροχή, χιόνι, χαλάζι κλπ.
  Δεν ξέρω αν υπάρχει ο όρος, αλλά στις κατακρημνίσεις ψάχνω να βρω κρημνό και δε βρίσκω 🙂

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Άμπαλα μεζεδάκια. Και δεν τα διάβασα ακόμα.

  Αυτό όμως πρέπει να ταιριάζει

 3. Καλά που δεν είπε «με εκνευρίζετε μάλα πολλά«.
  Η Αδριαν. τονίζεται περίπου στη δεύτερη συλλαβή (Εντίρνε). Ο τονισμός στα τούρκικα είναι περίεργο πράμα, ουσιαστικά ή συχνά τέλος πάντων όλες οι συλλαβές τονίζονται το ίδιο και αυτό που υπάρχει είναι μάλλον μια έμφαση στη μία, δεν ξέρω πώς να το περιγράψω.

 4. Κουτρούφι said

  κατακυρώνω/κατοχυρώνω.
  Σε εκπομπή με τον Αλέφαντο επελέγη η μέση λύση: κατοκυρώνω.

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κωνσταντίνος Κατακουζηνός λεγόταν στο συγκεκριμένο σίριαλ. Περίανδρος Πώποτας λεγόταν σε άλλο. 😊
  Μπράβο, Νικοκύρη, που ανέφερες τον «καπετάνιο» ως πρώτο διδάξαντα την οπλοφορία εντός γηπέδου (σε έναν αγώνα με την Τορίνο, αν θυμάμαι καλά). Αποδεικνύεις έτσι ότι εμείς οι Παναθηναϊκοί είμαστε αντικειμενικοί και δεν προσπαθούμε να δικαιλογήσουμε τα αδικαιολόγητα, όπως μερικοί-μερικοί. 😉
  Όσον αφορά τη διαφορά σαν και ως, δεν είναι χρήσιμη η διατήρησή της για πρακτικούς λόγους;

 6. LandS said

  Υετός γράφουν και τα απλικέσιο που μας λένε το καιρό.

  Αυτό με την προθυμότητα αντί για προθυμία το είχα συναντήσει τις προάλλες με μια άλλη λέξη, δεν τη θυμάμαι τώρα.
  Η απάντηση που πήρα όταν αναφώνησα «μα τι διάολο» ήταν (χρησιμοποιώ τη προθυμία γιατί δεν θυμάμαι την άλλη λέξη) :
  Η προθυμότητα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμμένων ενεργειών (προθυμοποίησης; ) ενώ η προθυμία υπάρχει και χωρίς αυτές τις ενέργειες.

  Κάτι σαν να λες σχολαστικισμός αντί σχολαστικότητα. 🙂

 7. Γιάννης Ιατρού said

  Καλήμερα

  3: Δύτα,
  διαπιστώνω την εκδήλωση σοβαρών ενστάσεων επί των παρατηρήσεων 🙂 🙂 🙂 🙂

 8. LandS said

  5 Εύγε συμβάζελε. Αν και ο Καπετάνιος το είχε για μπαλωθιές και όχι για εκφοβισμό.
  Στα μεζεδάκια πρέπει να προσθέσουμε το βίντεο με τον Βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων που υποστήριζε ότι ο Σαββίδης δεν είχε αντιληφθεί ότι οπλοφορούσε.

 9. # 5

  Μετά την ατυχή σύγκριση αγώνα που διακόπηκε με αγώνα που δεν ξεκίνησε καν, κάνεις και δεύτερη πατάτα συγκρίνοντας κάποιον που απλά κουβάλαγε ένα πιστόλι στο πίσω μέρος της ζώνης του με κάποιον που ΤΡΑΒΗΞΕ το πιστόλι και απείλησε γιατί φοβήθηκε.

  Υποθέτω πως για σένα γράφτηκε το ρητό «λυχνίας σβησθείσης πάσα γυνή ομοία» γιατί όλα ίδια τα βλέπεις …

 10. π2 said

  4: Το κατοκυρώνω, λέγεται εν τη ρύμη του λόγου ή γράφεται και από άλλους.

  (Το ξέρω ότι θα μετανιώσω την εγγραφή στα σχόλια αυτού του νήματος, αλλά ας είναι)

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4-10 Το υβρίδιο δεν το ειχα προσέξει!

  5 Ειναι χρήσιμη η διάκριση αν δεν τηρείται απο τους περισσοτερους;

  Κατακουζηνός βεβαίως!

 12. Πέπε said

  > > Να πούμε βέβαια ότι το κανονικό όνομα της πόλης είναι Edirne, Εντιρνε (αγνοώ πού τονίζεται).

  Δηλαδή το κανονικό όνομα του Λονδίνου είναι Λόντον; Αυτό το Εντιρνε πού βρίσκεται; στην Τυρκιγε (αγνοώ πού τονίζεται);

  Όχι στη δική μου μητρική γλώσσα (αν και, για να λέμε το σωστό σωστό, υπήρχε όντως κάποτε «το Εντίρνι» σε τοπικά ελληνικά: κι η καλή μ’ σαν σας ρωτήσει / Γιάνν’ς απόμ’νε στο Εντίρνι, από θρακιώτικο τραγούδι.)

  > > προθυμότητα

  Η προθυμότητα είναι λάθος. Το ότι δίνει κάποια ευρήματα, ακόμη κι αν κατά τεκμήριο δεν είναι λάθος, είναι απλή σύμπτωση. Η γυναίκα μπερδεύτηκε εκείνη τη στιγμή, ψάχνοντας να βρει τη λέξη προθυμία. Είναι κάπως σαν τον άσφαλτο: η Άντζελα δεν ήξερε ότι υπάρχει αλλά κατά σύμπτωση τον πέτυχε.

  > > Μια έκφραση που τη μπερδεύουμε (επειδή τάχα δεν ανήκει στη μητρική μας γλώσσα;) είναι η «μέχρι πρότινος».

  Καλά τώρα Νίκο… Δηλαδή στο σπίτι που μεγάλωσες δεν το έλεγαν; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Στο δικό μου πάντως το έλεγαν.

  > > ένα ευπρόσδεκτο «ο αρχαιοπτέρυγας».

  Ναι, αυτό ανήκει στη μητρική μας γλώσσα. Εγώ μικρός όλη την ώρα άκουγα «κοίτα, στην αυλή δεν ήρθε ένας αρχαιοπτέρυγας». Σχεδόν ποτέ δεν έλεγαν «δεν ήρθε ένας αρχαιοπτέρυξ».

 13. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  1
  Υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα στον υετό και την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση. Από το ΛΚΝ:

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%85%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82&dq=
  υετός ο [ietós] Ο17 : (μετεωρ.) το νερό που πέφτει συνολικά ως βροχή, χαλάζι ή χιόνι.

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7&dq=
  (μετεωρ.) ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις, νερό σε υγρή ή σε στερεά κατάσταση που πέφτει από τα σύννεφα ή που σχηματίζεται στην επιφάνεια της γης από τη συμπύκνωση των υδρατμών.

 14. leonicos said

  Όσοι πάτε στο γήπεδο, φυλαχτείτε από τον Τζι.

  Ο Γς να το ακούει!

 15. π2 said

  Βουλευτής Θεσσαλονίκης Φωκάς. Μετά τη φοβερή αγόρευση στη Βουλή (όπου μεταξύ άλλων αρνήθηκε ότι ο Ιβάν έφερε όπλο), λέει πολλά και διάφορα ανεκδιήγητα στην τηλεόραση. Σημειώνω για να είμαστε εντός θέματος το ότι το τένις είναι «ευγενή άθλημα» (δις, μετά το 8:40):

 16. leonicos said

  Πρώτη φορά ακούω ότι ὑετός ΔΕΝ σημαίνει απλώς ‘βροχή’. Ο Ζευς ὕει ότι και να πείτε οι σύγχρονοι μετερεωλόγοι

 17. Ριβαλντίνιο said

  Edirne – Αδριανούπολη / Κομοτηνή – Γκιουμουλτζίνα

  Δεν θα ξεχάσω την φασαρία που έκαναν οι Τούρκοι στην αγγλική γουικιπίντια για να γράφονται τα λήμματα της Ίμβρου και της Τενέδου με τα τουρκικά τους ονόματα. Το Αδριανούπολη είναι πιο παλιό από το Εντιρνέ. Ξέρει κάποιος αν το Κομοτηνή είναι πιο παλιό από το Γκιουμουλτζίνα ;

  αν και δεν μπορώ να μην απορήσω για το γεγονός ότι τις προάλλες στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας δεν ανέφερε καθόλου αυτή τη συνεργασία.

  Στην Βουλή κατηγορούταν μέσω της γυναίκας του αν θυμάμαι καλά

  Υ.Γ.
  Έχω καταλήξει πως η οπλοφορία του «Καπετάνιου» εντός γηπέδου είναι αστικός μύθος.

 18. leonicos said

  το τένις είναι «ευγενή άθλημα

  Τι σ’;ενόχλησε Π2; Είναι δυσγενή κατά τη γνώμη σου; Είναι ευγενή διότι έχει εγγενές την ευγένια. Αμ πώς;

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα συμφωνήσω με τον Πέπε. Δηλαδή, όταν μιλάμε με συμπατριώτες μας, θα πρέπει να λέμε Ιστανμπούλ αντί Κωνσταντινούπολη; Αν μιλάμε με ξένους το λέμε αναγκαστικά, αλλά και μεταξύ μας;

  Εντάξει, τη διαφορά ως και σαν, αμέσως και άμεσα κλπ οι πιο πολλοί δεν την τηρούν. Αυτός είναι λόγος να την καταργήσουμε; Μήπως σε λίγο θα πρέπει να λέμε και κατοκυρώνω, αφού έτσι διδάσκουν από τηλεοράσεως γλωσσοπλάστες σαν τον Μίνο και τ’ άλλα παιδιά;

 20. sarant said

  12-19 Οχι όταν μιλάμε μεταξύ μας, εννοείται. Το άρθρο εννοεί ότι δεν πρεπει να μας ενοχλει το Γκιουμουλτζίνα ή το Σελανίκ οταν το χρησιμοποιούν οι άλλοι.

 21. 17 Η Κομοτηνή όχι, αλλά τα Κουμουτζηνά ναι: http://www.xanthi.ilsp.gr/thraki/history/his.asp?perioxhid=B0193

 22. π2 said

  18: Τα λάθη (ή «λάθη», ό,τι θέλετε, είμαι λίγο μαοϊκός σ’ αυτά) στα δικατάληκτα είναι συνήθως στη γενική. Μια γενική «του ευγενή» δεν με ξενίζει πια. Δεν μου αρέσει, δεν τη χρησιμοποιώ, τη θεωρώ λανθασμένη, αλλά είναι τόσο συχνή που υπάρχει πια ακόμη και σε περιγραφικές, μη κανονιστικές γραμματικές (όπως των Holton, Mackridge, Φιλιππάκη-Warburton). Λάθος στην ονομαστική του ουδετέρου δεν έχω ξανακούσει.

 23. Πέπε said

  @19-20:
  Τι σχέση έχει με ποιον μιλάμε; Το θέμα είναι τι γλώσσα μιλάμε. Σε γλώσσα που διαθέτει δικό της όνομα για την κάθε πόλη, χρησιμοποιούμε αυτό το όνομα. Λονδίνο ελληνικά, Λόντον αγγλικά, Αδριανούπολη ελληνικά, Εντίρνε τούρκικα. Σε γλώσσα που δε διαθέτει, βάζουμε -υποθέτω- το τοπωνύμιο στη μορφή που το έχει η επίσημη γλώσσα της χώρας όπου βρίσκεται. (Αν και μάλλον χωράει κάποιο νερό εδώ, υπάρχουν πόλεις διεθνώς καθιερωμένες με το ιστορικό τους όνομα…)

 24. Σπύρος Χαμένος said

  Όσον αφορά τις «κατακρημνίσεις», ίσως να μην είναι σωστό. Στην μετεωρολογία αν θυμάμαι καλά (τα βιβλία μου της μετεωρολογίας τα έχω χάσει, αφού πρόδωσα τις Θετικές για να πάω στις Ανθρωπιστικές επιστήμες), χρησιμοποιούμε τον όρο «κατακρημνίσματα».
  Σχετικά με την Εντίρνε τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να είναι Εντίρνε και όχι Αδριανούπολη, όπως την έλεγε και η γιαγιά μου. Υπάρχουν κάποιες πόλεις που έχουν όνομα στα ελληνικά και με αυτό το όνομα πρέπει να συνεχίσουν να λέγονται. Αλλιώς θα πρέπει να αρχίσουμε να λέμε και Λόντον, Παγί, Στούτγκαρτ και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα έπρεπε να κάνουμε στην περίπτωση των αραβικών πόλεων.
  Κλείνω ζητώντας την άποψη σας για το «σαν» και το «ως». Όσο καιρό οι «λόγιοι» (αν υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιοι) και οι «ακαδημαϊκοί» κάνουν την διάκριση, δεν θα ήταν σωστό να το δεχόμαστε ως σωστό; (να κι ένα παράδειγμα της περίπτωσης, να πει κανείς «το δέχομαι σαν σωστό» δεν ακούγεται λίγο παράξενο;)

 25. # 15

  Τα επτά πρώτα λεπτά παρακολούθησα και δεν είδα κάτι το ανεκδιήγητο, εκτός αν εννοείς πως ο Ηρακλής δεν υποβιβάσθηκε για να σωθεί η φαρμακαποθήκη του Αστέρα των ΗΔΗ καταδικασμένων για τα στημένα Μπάκα- Μποροβήλου ή πιστεύεις και συ -σαν τους στρατευμένους δημοσιογράφου του Σκάει- πως τρομοκρατήθηκαν οι παίκτες από ένα όπλο που ποτέ δεν είδαν γιατί είχαν αποσυρθεί στα αποδυτήρια
  Το πως ξεκινάει παραδεχόμενος πως ο Σαββίδης είχε όπλο θέτει αν αμφιβόλω την ειλικρίνειά σου επί του θέματος εκτός και κάνεις πλάκα αλλά τότε να το δηλώνεις.

  ΠΟΚ ενωμένο- ποτέ νικημένο !!

 26. leonicos said

  άμπαλος, με τη σημασία που του δίνεις, μόνο περιθωριακά στο μυαλό μου βρίσκεται, και δεν είναι από τς λέξεις του ενεργού μου λεξιλογίου, εκτός όταν μιλάω με τον Τζι. Εκεόι γίνεται της Αμπαλίας, Κουμπαλίας Επαμπαλίας κοκ

  προθυμότητα
  η κ. συντονίστρια πρέπει να εννοούσε ‘ετοιμότητα’ διότι αναφέρεται στο ότι δεν είναι ενημερωμένοι οι δάσκαλοι. Κλασικό παράδειγμα ελληνικού αλαλούμ στη δημόσια διοίκηση.
  Ως προς τη λέξη. Φραγκίσκου Φιλέλφου, περι το 1465: «τῶν λόγων μεγαλοπρεπείᾳ ἐχρήσατο καὶ προθυμότητι»
  Η προθυμότητα του Φραγκίσκου Φιλέλφου δεν έχει τη σημασία της ιδιότητας του ‘πρόθυμου’ με τη σημερινή σημασία, εκείνου που είναι σ’ ετοιμότητα να εκτελέσει ή ν’ ανταποκριθεί σε μια ανάγκη που προκύπτει. Δυστυχώς πολλά λεξικά λένε απλά ‘πρόθυμος ‘ο,τι και νυν’ αλλά αυτό παροδηγεί. Πρόθυμος στις αρχαίες χρήσεις της λέξης είναι μάλλον ο υπερήφανος, αυτός που προβάλλει τον θυμόν του, δηλαδή τις απόψεις του και τη διάθεσή του και τις επιβάλλει. άλλωστε φαίνεται και από το παράθεμα που συνδυάζει την μεγαλοπρέπεια με την προθυμότητα, την ιδιότητα του προθύμου.

  Στη σημερινή γλώσσα, η χρήση της λέξης έχει αλλάξει, οπώς είπα πιο πάνω. Είναι αυτός που είναι σ’ ετοιμ’οτητα να ή που εκτελεί κάτι που προκύπτει με ζήλο. Η προθυμία σημαίνει τη διάθεση του πρόθυμου, ο οποίος ‘προθυμοποιείται να’ (και το θεωρώ χρησιμότατο ρήμα και εν χρήσει) και όχι την ιδιότητα του πρόθυμου, ή τον τρόπο μα τον οποίο κάνε κάποιος κάτι, πρόθυμα, προθύμως ή με προθυμία. Εντούτοις η λέξη προθυμία καταχρηστικά καλύπτει και αυτή τη σημασία, την ιδιότητα του πρόθυμου, γιατί πρακτικά οι έννοιες συμφέρονται. Είμαι πρόθυμος να… είναι συνώνυμο του έχω την προθυμία να…. Το προθυμοποιούμαι να…. σημαίνει ‘είμαι πρόθυμος να… σε περίπτωση που χρειαστεί’.
  Επομένως η προθυμότητα (για σήμερα μιλάμε) είναι η ιδιότητα του πρόθυμου, αλλά η σημασία της έχει καλυφθεεί από τη λέξη προθυμία.

  κατά τα άλλα, είτε χρησιμοποιηθεί είτε όχι, είναι λέξη σωστά σχημασμένη, ΄΄οπως και η προθυμοποίηση.

 27. π2 said

  25: Δεν θα σου απαντήσω, γιατί κρατιέμαι με χίλια ζόρια να μην κάνω διάλογο μαζί σου για οτιδήποτε έχει την παραμικρή σχέση με οπαδικά, δεν έχει το παραμικρό νόημα.

 28. leonicos said

  Την Γκιουμουλίτσα πρώτη φορά την ακούω. Τι μαθαίνει κανείς εδώ μέσα…. που λέει και ο Γς!

  Το Ανδριανού μπορεί ν’ ακούγεται αλλά είναι πατάτα και δεν απογίνεται. Στις Κουκουβάουνες, το 1950, την Αθήνα τη λέγανε Ανθήνα. Λοιπόν;

  Για το Edirne, επειδή βρίσκομαι πολύ συχνά εκεί, είναι πανέμορφη και φτηνή, και μ’ αρέσουν τα τζαμιά της, ιδεώδης τόπος προσευχής τα τζαμιά γιατί κανένας δεν σ’ ενοχλεί, ούτε σε ρωτάνε πού προσεύχεσαι, άλλωστε με ξέρουν οι άνθρωποι, συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, αν κι εγώ από βίτσιο τονίζω τη λήγουσα. Οι ίδιοι το προφέρουν με τρόπο που δεν είναι σαφές αν τονίζουν τη λήγουσα ή την παραλήγουσα, και δεν αποκλείεται ν’ ακούσεις τον τ΄μνο και στην πρώτη συλλαβή, εξαρτάται από τη ροή της ομιλίας. Επειδή η δική μοπυθ ροή δεν είναι φυσιολογική, σκοντάφτω, σκέπτομαι λέξεις και τύπους, δεν μπορώ να το κρίνω

 29. leonicos said

  Δεν θα σου απαντήσω, γιατί κρατιέμαι με χίλια ζόρια να μην κάνω διάλογο μαζί σου για οτιδήποτε έχει την παραμικρή σχέση με οπαδικά, δεν έχει το παραμικρό νόημα.

  Π2….. Νόμισα προς στιγμήν πως απευθύνεσαι σ’ εμένα και απόρησα.

  Του Τζι; Άσ’ τον να συνέλθει και θα τον συγυρίσω. Αλλά είναι καλό παιδί κατά βάθος. Το μόνο του ελάττωμα είναι αυτό. Άφες αυτώ!

 30. Τίτος Χριστοδούλου said

  Άμπαλος; Να μην συγχέεται με το κυπριακό ‘αμπάλατος’, πλησίον του ελλαδικού ‘ατσούμπαλος’!

 31. Τίτος Χριστοδούλου said

  Ο αρχαιοπτέρυξ, ανήκει στα φύλα οιωνών τανυπτερύγων;

 32. Eliza said

  Ομολογώ πως για πρώτη φορά συνάντησα και έψαξα τη λέξη (κατακρήμνιση) στο πιο κάτω ποίημα του Μιχάλη Γκανά:

  [Βροχή ψιχαλιστή…]

  Βροχή ψιχαλιστή ποτιστική δαρτή.
  Υετός ομηρική βροχή.
  Όμβρος αρχαία βροχή καταρρακτώδης.

  Βροχή και άλλα κατακρημνίσματα.

  Χιών χιόνι κοκορόχιονο χιονόνερο νιφετός.
  Χάλαζα χαλάζι χαλαζόκοκκος
  (σιούγκραβος στα όρη Τσαμαντά).
  Υδατώδη ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα
  αναντάμ παπαντάμ.

  Προσφάτως τεχνητή βροχή
  εσχάτως όξινη βροχή
  προσεχώς κά-τά-κλύ-σμός.
  Κατά ζεύγη τα ζώα
  κατά μόνας τα φυτά
  κατά κρημνού οι άνθρωποι — αγεληδόν.
  Κατά μάνα κατά κύρη.

  Τρέχουν τα δάκρυα βροχή.
  Βροχή μου.
  Βροχούλα μουσκεμένη.

  Aπό τη συλλογή Άψινθος (2012)

  [πηγή: Μιχάλης Γκανάς, Ποιήματα 1978-2012, Μελάνι, Αθήνα 2013, σ. 245]

 33. alsatiancousin said

  Χα! Κοίτα σύμπτωση! Πριν από λίγες μέρες έβλεπα στη γαλλική τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για την περίφημη μάχη της Αδριανούπολης (378 μ. Χ.) και η γραφή ANdrinople με παραξένεψε. Το έψαξα λίγο και φαίνεται ότι οι Βυζαντινοί (κι έπειτα οι σταυροφόροι) κάνανε συχνά το ίδιο λάθος με τους δημοσιογράφους του σήμερα. 🙂

 34. # 25 (Για όσους δεν έχουν τσίμπλες στα μάτια)

  Οπαδικά ξεοπαδικά τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ είναι αυτά – χωρίς κρίσεις περί τραυματισμών και φόβων που πρέπει ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ :

  ΠΑΟ-ΠΑΟΚ : ο γιατρός του αγώνα στέλνει τον Ιβιτς στο νοσοκομείο, ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ διακόπτει τον αγώνα, δεν αποχώρησε ο ΠΑΟΚ

  ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ : Ο ΟΣΦΠ αποχωρεί πριν την ιατρική γνωμάτευση και πριν αποφασίσει τίποτε ο διαιτητής. Ο Γκαρσία φεύγει για το νοσοκομείο παρά την αντίθετη γνωμάτευση του γιατρού του αγώνα,

  ΠΑΟΚ-ΑΕΚ : Η ΑΕΚ αρνείται να συνεχίσει τον αγώνα όταν ο διαιτητής θεωρεί πως μπορεί να συνεχισθεί επικαλούμενη φόβο.

  Το πρώτο ματς έχει κριθεί τελεσίδικα. τα άλλα δυο γίνεται τεράστια προσπάθεια και προπαγάνδα να δικαιολογηθούν οι τακτικές ΟΣΦΠ και ΑΕΚ οι οποίες έγιναν αυτοβούλως και εκτός κανονισμών λόγω υποτίθεται τραυματισμού Γκαρσία και φόβου των παικτών της ΑΕΚ. Τα δικαστήρια θα κρίνουν τους ισχυρισμούς των.

  Η εισβολή Σαββίδη καταδικαστέα από όλους είναι και θα επιφέρει στον ίδιο αποκλεισμό από κάποια χρόνια μέχρι δια βίου πλην όμως η περίπτωση οπλοφορίας δεν προβλέπεται στις διατάξεις. Για την ομάδα οι προβλεπόμενες ποινές για είσοδο αξιωματούχου είναι

  Α. Χρηματικό πρόστιμο

  Β. Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

  Γ. Αγώνες σε ουδέτερο γήπεδοο

  Δ. Αφαίρεση βαθμών

  και Ε. Υποβιβασμός

  ανάλογα με την σοβαρότητα του γεγονότος (συμπλοκές, τραυματισμός κ.λ.π.0

  Η κρίση για την σοβαρότητα του γεγονότος αφήνεται στην κρίση όσων τα διαβάζουν και στην κοινή λογική.

 35. π2 said

  33: Όχι μόνο οι Βυζαντινοί. Γκουγκλίζεται πολύ το Endirne, μέχρι και σε βιβλία του 19ου αιώνα το βλέπω.

 36. (34) Όπως και με τον Οκτώμβριο, που έτσι πέρασε π.χ. στα ρωσικά (την έχουμε ξανακάνει την κουβέντα).

 37. venios said

  ;Oλη αυτή τη φασαρία για το όπλοδεν την καταλαβαίνω. Δηλαδή αν έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς (εμφανές) όπλο ο (οποιοσδήποτε) Ιβάν θα ήταν όλα φυσιολογικά;

 38. Κατακρημνίζω = prėcipiter θυμάμαι αμυδρά από την αναλυτική χημεία (το τάδε ανιόν κατακρημνίζεται με υδρόθειο π.χ.)

 39. Ριβαλντίνιο said

  @ 21 Δύτης των νιπτήρων

  Ευχαριστώ. Βλέπω και στην wiki πως και ο Γρηγοράς χρησιμοποιεί το «Κομοτηνών της πολίχνης». Οπότε ίσως και αυτό να ήταν παλιότερο του τουρκικού.

  _______________________________________
  Στην ΠΑΠΥΡΟ λέει πως το Διδυμότειχο αναφέρεται για πρώτη φορά τον 9ο αι. Το σωστό όμως είναι τον 7ο αι. , αφού το αναφέρει ο Θεοφύλακτος Σιμοκάττης.

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τζι, αν θέλεις διάλογο σε όσα άκρως συζητήσιμα υποστηρίζεις, γράψε τα στην ανάρτηση του περασμένου Σαββάτου. Αλλιώς, ισχύει το σχόλιο του π2.

  Πέπε, αν μιλάμε σε ξένη γλώσσα, θα πρέπει να λέμε τα τοπωνύμια όπως είναι καθιερωμένα στη γλώσσα αυτή, νομίζω;

 41. ΓΚ said

  Κισσαμικός είναι το όνομα της ομάδας, με ένα άλφα.
  http://kissamikos.gr/

  Το «άμπαλος» είναι λέξη του ποδοσφαιρικού χώρου. Δεν την έχω ακούσει σε άλλο άθλημα.

 42. Πέπε said

  @41:
  Ναι, γιατί και «μπάλα» είναι το ποδόσφαιρο, όχι κάθε άθλημα που παίζεται με μπάλα. Συνεκδοχικά ωστόσο, μπορεί κανείς να είναι άμπαλος από μουσική, ιστορία, οικονομικά… (όχι όμως -νομίζω- από βόλεϊ!).

 43. voulagx said

  #19: Πως να διατηρηθει μια διακριση που δεν υπαρχει εδω και 100 τουλαχιστον χρονια; Ουτε ο Ελ. Βενιζελος δεν την ηξερε αυτην την διακριση.

 44. ΣΠ said

  41, 42
  https://www.slang.gr/lemma/479-ampalos

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν νομίζω ότι έχει χαθεί η διάκριση του σαν και του ως, ιδίως στον γραπτό λόγο. «Σαν» στις παρομοιώσεις και στη θέση του επειδή, «ως» όταν δηλώνεται ιδιότητα και υπάρχει περίπτωση ασάφειας.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://lexilogia.gr/forum/showthread.php%3F8326-%25CF%2583%25CE%25B1%25CE%25BD-%25CF%2589%25CF%2582-%25CE%25A3%25CF%2585%25CF%2587%25CE%25BD%25CF%258C%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25B1-%25CF%2587%25CF%2581%25CE%25AE%25CF%2583%25CE%25B7%25CF%2582&ved=2ahUKEwjRyIGHqfPZAhVBK1AKHbQmAjAQFjAJegQIARAB&usg=AOvVaw2FxX56X2AaOHUDpKWyWNZD

 46. ΓΚ said

  @42
  α. Σωστά.
  β. Δεν το έχω ακούσει έξω από τον αθλητισμό, αλλά θα μπορούσε…

  Και κάτι σχετικό με τα Λονδίνα και τα Παρίσια:

  Περίπτωση 1, Πεκίνο: Ελληνικά λέγεται Πεκίνο, αγγλικά ΜπέιΤζιγκ (sic), κινέζικα… βαριέμαι να το ψάξω. Προφανώς θα το πούμε ανάλογα με τη γλώσσα που μιλάμε εκείνη τη στιγμή.

  Περίπτωση 2, Αλ Ισκεντερίγια: Τη λέμε Αλεξάνδρεια για ιστορικούς και συναισθηματικύς λόγους και πιστεύω ότι δεν έχουμε λόγο να το αλλάξουμε.

  Περίπτωση 3, Κωνσταντινούπολη, Σελανίκ, Σόλουν: Στα Βαλκάνια ποτέ δεν ξέρεις πότε η συζήτηση θα γυρίσει σε ιστορικά δικαιώματα και αλυτρωτισμούς. Εχμμμ… μήως θα πρέπει να προσθέτουμε «no irredentism intended» (κατά το «no pun intended»), για τον φόβο των Ιουδαίων;
  (Συμβαίνουν και αλλού αυτά, αλλά τα Βαλκάνια μας ενδιαφέρουν.)

 47. Υετός (precipitation) ονομάζεται κάθε πτώση ή εναπόθεση στο έδαφος προϊόντων του ύδατος (σε υγρή ή στερεά μορφή, επιμερισμένη) τα οποία προέρχονται από συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας. Κυριότερες μορφές του υετού είναι η βροχή, το χιονόνερο, οι ψεκάδες, το χαλάζι, το χιόνι, οι χιονόκοκκοι, οι παγοβελόνες, οι παγόκοκκοι και ο υαλοπάγος που δημιουργείται όμως στο έδαφος. Οι παραπάνω μορφές ονομάζονται και υδατώδη μετεωρολογικά κατακρημνίσματα, ή ατμοσφαιρικά υδατώδη κατακρημνίσματα, ή απλά κατακρημνίσματα ή και υδρομετέωρα όταν αναφέρονται στη μετεωρολογία.

  Το καθιερωμένο,πάντως, είναι το υετός.

 48. Η Ανδριανούπολη ζήλεψε τη δόξα της Κωνσταντινούπολης, μπορεί και της Αλεξανδρούπολης…

 49. ΓΚ said

  Μιας και πήρα αμπάριζα…
  Το «άμπαλος», στην ευρεία έννοιά του, σημαίνει ανίκανος, ανεπίδεκτος, ανεκπαίδευτος (ή… μη ικανός, μη επιδεκτικός, μη εκπαιδευμένος;;; )
  Στη στενή έννοιά του, σημαίνει αυτόν που δεν έχει τεχνική κατάρτιση (τον στερούμενο τεχνικής κατάρτισης). Π.χ. Ιντέγιε. Άριστος επαγγελματίας, ιδανική σωματοδομή, γερό σκαρί, φιλότιμος, πανέξυπνος, τακτικά πειθαρχημένος, αλλά… άμπαλος, μωρ’ αδερφέ μου…
  (Θα έλεγα και για τον Ντόκεν, αλλά μετά τον Ιντέγιε το χάος.)

  Πείτε μου αν συμφωνείτε.

  Τις παρενθέσεις τις έβαλα ως παραδείγματα προς αποφυγή, αλλά και για έναν προσωπικό λόγο. Έχω να δώσω κάτι εξετάσεις στα Αγγλικά αυτή την εποχή και προσπαθώ να συνηθίσω τις ονοματικές και τις παθητικές συντάξεις και τους άλλους αγγλισμούς, αλλά ζορίζομαι. Λέτε να αποδειχτώ άμπαλος στα Αγγλικά;

 50. Nigripastor said

  Θυμάμαι τα «ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα» από το σχολικό εγχειρίδιο Φυσικής της Β΄ (αν δεν με απατά η μνήμη μου) γυμνασίου.

 51. voulagx said

  #45: Δηλαδη οταν ο Βενιζελος ελεγε: «εγω σαν δικηγορος…» εκανε παρομοιωση;
  Οι όμορφες διακρίσεις όμορφα καίγονται

 52. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Πάντως ὑπάρχει ὑπάρχει ποδοσφαιριστὴς μὲ ὄνομα Ἄμπαλος· καὶ μάλιστα χωρὶς καμιάν ἀμφιβολία (τύπου Ἐντιρνε) γιὰ τὸ ποῦ μπαίνει ὁ τόνος. Εἶναι ὁ Alfredo Omar Ábalos.

  Ὅσο γιὰ τὸ «Kισσαμιακός», μποροῦμε νὰ τὸ χαρακτηρίσουμε μεζεδακικὸ μεζεδάκι*, ἐμπλουτίζοντας τὴν Νομανσλάνδη μὲ τὴν Κισσαμία, τὴν ἕδρα τοῦ Κισσαμιακοῦ. 🙂

  *Ἐλπίζω νὰ μὴ σᾶς σκότισα τὰ μέζεα.

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ό,τι έλεγε ο Βενιζέλος είναι θέσφατο; Κι εγώ χρησιμοποιώ κυρίως το «σαν», αλλά κάποιες φορές χρειάζεται και το «ως». Δεν ζητάει ψωμί το καημένο.

 54. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα

  24 Κι εγώ Ανδριανούπολη λέω, αλλά λέω να μη μας ενοχλεί το Σελανίκ
  Όσο για το σαν/ως, η εκτίμησή μου είναι πως η διάκριση πολύ λίγο τηρείται.

  30 Όχι, να μη συγχέεται

  33 Ξάδερφε, λογικό είναι να το μπέρδευαν και οι άλλοι.

  47 Άρα έπρεπε να λέει Υετός

  53 Εδώ που τα λέμε, το «εγώ, σαν δικηγόρος/άνθρωπος/πατέρας » κτλ το δεχόταν και ο Τζάρτζανος.

 55. ΓΚ said

  Για το «ως» και το «σαν»:

  Κάθε μέρα φτιάχνουμε καινούριες λέξεις. Κάθε μέρα δίνουμε καινούριες έννοιες σε λέξεις που υπάρχουν ήδη («προϋπάρχουσες»). Πολλές από αυτές τις λέξεις προέρχονται από παλιότερες εποχές της γλώσσας μας.

  Ας φτιάξουμε τώρα τη διάκριση μεταξύ «ως» και «σαν». Κι ας μην υπάρχει. Ή, αν υπάρχει, ας μη χρησιμοποιείται με συνέπεια. Κακό είναι να εμπλουτίζουμε τη γλώσσα μας;

 56. # 49

  Παίκτη σαν τον Ιντέγιε δεν το λες άμπαλο ,με τα ελληνικά δεδομένα, είναι απλά αργός όπως και οι περισσότεροι παίκτες εδώ. Οταν δώσεις τον χρόνο του στον Ιντέγιε στο καρφώνει αλλά πρέπει να βρει μπακ της κλάσης του για να το κάνει.Εδώ μετριότατοι παίκτες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εδώ θεωρούνται σπουδαίοι και τρανοί με μόνο τους προσόν την ταχύτητα π.χ. Αραούχο ή Μπίσεσβαρ.
  Ελληνας παίκτης γρήγορος παίζει εξωτερικό και μόλις χάσει την σπιρτάδα του επιστρέφει ( Ταχτσίδης, Κονέ, Βεϊρίνια )
  Ο (παιχταράς κάποτε) Μιραλάς έχει τόση ταχύτητα που δεν κάνει ούτε για το ελληνικό πρωτάθλημα. Αν δεν συνέλθει κάπως του χρόνου, Αλβανία, Κουβέιτ, Λουξεμβούργο οι προορισμοί του. Μόνο όταν βαράει φάουλ θυμίζει τον παλιό Μιραλάς

 57. Πέπε said

  45, 51, 53 κλπ.:

  Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει οπωσδήποτε να λύσουμε το δίλημμα αν η διάκριση ισχύει ή έχει χαθεί. Απλούστατα, ισχύει για ορισμένους και έχει χαθεί για άλλους.

  Για κείνους που τη δέχονται, η εξήγηση είναι η εξής:

  Το «ως» σου αποδίδει μια πραγματική ιδιότητα. «Ως άσχετος (άμπαλος!) από το θέμα, προτιμώ να μην εκφέρω γνώμη». Σαφές.

  Το «σαν» προέρχεται από το «ωσάν», που προέρχεται από το «ως αν». Σου αποδίδει μια ιδιότητα όχι πραγματική αλλά υποθετική. Σημαίνει «ως αν ήμουν [αυτό που δεν είμαι]».

  Παρά ταύτα, ιστορικά και συγχρονικά η χρήση είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Ήδη σε αυστηρή καθαρεύουσα λέγαμε «ως άλλος» με την έννοια του «ωσάν άλλος» ή του απλού «ωσάν». Ύστερα, το «σαν» έχει προσλάβει και τη σημασία του «όπως», η οποία δε διακρίνει μεταξύ πραγματικού και υποθετικού: Κάνε όπως όλοι (είσαι κι εσύ ένας απ’ όλους) / Κάνε όπως όλοι οι άλλοι (δεν είσαι ένας από τους άλλους) > Κάνε σαν όλους τους άλλους / Κάνε σαν όλους.

  …Και άλλα όχι ξεκάθαρα σημεία.

  Μέσα σ’ όλο αυτό το μπερδεμένο πλέγμα ο καθένας κάνει τις επιλογές του, όπως και σε χιλιάδες άλλα σημεία της γλώσσας όπου δεν υπάρχει γενική και απόλυτη ταύτιση όλων των ομιλητών.

 58. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μὲ τὴν εὐκαιρία,* θέλω νὰ ἐξάρω τὴν προτροπὴ τοῦ Γιάννη Κουβάτσου (#40) καὶ τὴν ἄμεση ἀνταπόκριση τοῦ Τζῆ γιὰ τὴ μεταφορὰ τῆς συζήτησης γιὰ τὸ ἐπίμαχο θέμα στὰ «δίμουρα», τὰ ὁποῖα ἔχουν μετατραπεῖ σὲ ποδοσφαιρολογικὰ μαρμαρένια ἁλώνια. 🙂

  *Νὰ τὰ λέμε ὅλα, ὄχι μόνο γκρίνιες.

 59. Πέπε said

  > > Ήδη σε αυστηρή καθαρεύουσα λέγαμε «ως άλλος» με την έννοια του «ωσάν άλλος» ή του απλού «ωσάν».

  Ακριβέστερα: …με την έννοια του «ωσεί άλλος» ή του απλού «ωσεί».

 60. Φαρμακωμενο Πιονι said

  Την υποτιθεμενη διακριση μεταξυ «σαν» και «ως» (οπως και την παρομοια μεταξυ «αφορα» και «αφορα σε») ομολογω πως παντοτε την εβρισκα τεχνητη και αφορητα σχολαστικιστικη. Εχοντας εισπραξει αμετρητες παρατηρησεις απο φιλολογους, χαιρομαι που δικαιωνομαι τωρα.

  Για τα «δυστροπα» αρχαιοκλιτα ουσιαστικα οπως «αρχαιοπτερυξ» και «Τιμολεων», νομιζω μονο μια λυση υπαρχει: τα μετατρεπουμε ολα στα τυπικο της νεας ελληνικης, και λεμε «ο αρχαιοπτερυγας» και «ο Τιμολεοντας». Ετσι ειναι απολυτα διαφανες το πώς κλινονται. Κραταμε το παλιο τυπικο μονο για τα ιστορικα ονοματα (ο φιλος μου ο Ξενοφωντας, αλλα ο Ξενοφων των Μυριων). Ισως ειναι οδοστρωτηρας, αλλα το προτιμω απο την ακλισια — και αλλωστε ηδη το «ο πρακτωρ» μας φαινεται εντελως καθαρευουσιανικο, και λεμε μονο «ο πρακτορας».

 61. ndmushroom said

  34
  Περί γεγονότων:

  Eκλήθην να εξετάσω τον προπονητή του ΠΑΟΚ κ. Ίβιτς στα αποδυτήρια της φιλοξενούμενης ομάδος έφερε εκδορά στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν διαπίστωσα κλινικώς να παρουσιάζει απώλεια μνήμης ή κάποια άλλη κλινική συμπτωματολογία την συγκεκριμένη στιγμή. Κατόπιν, όμως, αναφερομένων αιτιάσεων εκ μέρους του περί αισθήματος ζάλης διεκομίσθη σε εφημερεύον νοσοκομείο (σ.σ. Ευαγγελισμός) για περαιτέρω έλεγχο

  (Η έκθεση του γιατρού του αγώνα που «στέλνει τον Ιβιτς στο νοσοκομείο»)

  Κατόπιν ο εκπρόσωπος της ομάδας ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Κωνσταντινίδης Π. μας ενημέρωσε ότι ο προπονητής της ομάδας κ. Βλάντιμιρ Ιβιτς φέρει σκίσιμο και εχει αιμορραγία στο κεφάλι, έχει έντονη ζάλη και μαζί με τον ιατρό της ομάδας του διεκομίσθη στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο για περαιτέρω εξετάσεις και ως εκ τούτου η ομάδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αδυνατεί να αγωνιστεί χωρίς την παρουσία του προπονητή του και του ιατρού ης ομάδας. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω γεγονότα, την ενημέρωση των παρατηρητών αγώνα, βάσει του άρθρου 15, παρ. 3. Εδ. Β. 6 αποφάσισα την οριστική διακοπή του αγώνα.

  (το φύλλο αγώνα όπου ο κ. Κομίνης -ναι ντε, ο ίδιος είναι- διακόπτει τον αγώνα ενώ ο ΠΑΟΚ περίμενε υπομονετικά -χα χα χα- πότε θα συνεχιστεί)

  Οι μη τυφλωμένοι ή εθελοτυφλούντες οπαδοί ίσως το βρουν χρήσιμο.

 62. ΓΚ said

  Εχμμμ… το θέμα δεν είναι οι ποδισφαιρικές ικανότητες του Ιντέγιε , αλλά αν στέκει γλωσσικά αυτό που έγραψα για τον Ιντέγε.

 63. daeman said

  «…ενώ ο διαιτητής του αγώνος κ. Δαρμένος δείχνει σέντρα, ναι, δείχνει σέντρα και κατοκυρώνει, το κατοκυρώνει το γκολ κυρίες και κύριοι…»

 64. Antonislaw said

  Η διαβοητη «αμπαλαεα» των Παοκτσηδων, ως συνθημα και κατασταση ξεφρενου πανηγυρισμου,, να εχει αραγε σχεση με τον αμπαλο, η την αμπαλωσυνη? Το εχω ακουσει και αμπαλαεο, το ατομο ειναι τελειως αμπαλαεο η αμπαλαεα. Ειναι επισης και συνδεσμος οργανωμενων οπαδων
  http://forum.paokmania.gr/download/file.php?id=1351

  https://www.slang.gr/lemma/503-ampalaea

 65. Πάνος με πεζά said

  Καλό Σαββατοκύριακο με υγεία σε όλους!Ωραία και τα μεζεδάκια (καλά,στην Κύπρο,τώρα παίζουν τον Αδύναμο κρίκο;)

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ και πάλι με τον Πέπε. Σαφώς και υπάρχει επικρατούσα τάση στη γλώσσα, που καθορίζεται από την καθημερινή χρήση, αλλά σαφώς έχει δικαίωμα ο κάθε φυσικός ομιλητής της γλώσσας να κάνει τις επιλογές που του φαίνονται πιο σωστές, χωρίς φυσικά να ξεπέφτει σε ζουραρική ακατανοησία. Και το «αμέσως» υποχωρεί ατάκτως τα τελευταία χρόνια μπροστά στην επέλαση του ισοπεδωτικού «άμεσα», αλλά τίποτα δεν θα με αναγκάσει να πω στους μαθητές μου «σταματήστε άμεσα τη φασαρία».

 67. … μιμίδιο … γηπεδικής κουμπουροφορίας….

  Τα σκάγια Κομσομόλ
  είχαν, πραγματικά, μεγάλη πέραση
  πρίν περάσει σε άλλα πυρομαχικά για ρεβόλβερ
  ο λεγάμενος.

 68. Σπύρος Χαμένος said

  61. Ο γιατρός του γηπέδου κρίνει ότι ο Ίβιτς πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Μπορεί να πιστεύει ότι δεν έχει τίποτα (που μάλλον δεν είχε κιόλας), αλλά είναι υποχρεωμένος να τον στείλει στο δημόσιο νοσοκομείο για εξετάσεις.
  Ο Γκαρθία δεν περιμένει κανέναν γιατρό (που στο κάτω κάτω της γραφής, δεν τον είδε το πρώτο τέταρτο), φεύγει μόνος του για να πάει σε ιδιωτική κλινική.
  Ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι επειδή έχει τραυματιστεί ο Ίβιτς.
  Ο ΟΣΦΠ δεν περιμένει να διακοπεί το παιχνίδι, φεύγει μόνος του για τα αποδυτήρια και αρνείται να βγει.
  Αν θέλεις, μπορείς να μην βρεις διαφορές στους τύπους, εγώ τις βλέπω. Όσο για την ουσία, υπάρχουν τεράστιες διαφορές, αλλά δεν νομίζω ότι θα τις αναλύσουμε εδώ.
  64. Το αμπαλέα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, είναι μία κραυγή χωρίς σημασία που συνόδευε ένα μπάχαλο που γινόταν στην 4 στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90.

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αμβρόσια μεζεδάκια
  Κανένας απλός πολίτης δεν θα απολάμβανε τέτοιας ασυλίας από τη Δικαιοσύνη…
  τα ξημερώματα χθες, ομάδα αγνώστων πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση σε ναό…πετώντας μπογιές.
  http://www.kathimerini.gr/954238/article/epikairothta/politikh/8yella-antidrasewn-gia-thn-a8wwsh-toy-amvrosioy
  http://tvxs.gr/news/skitsa/i-apodeiksi-0

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69 τελος http://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200×675/article/2018/11/255963-ambroisis.jpg

 71. sarant said

  56 Τα ποδοσφαιρικά αλλου, αλλά στο Λουξεμβούργο δεν μπορεί να έρθει ο Μιραλάς, διότι δεν θα πληρώνεται (πολλά)

  60 Έτσι!

  63 Ωστε έτσι ελεγε από τότε για τον Κερβέρογλου;

 72. 55 Καλά τα λες, αλλά το πρόβλημα είναι όταν αυτοί που κρατάνε τη διάκριση απαιτούν να κάνουν το ίδιο κι οι υπόλοιπο. Και κυρίως είναι φιλόλογοι ή δάσκαλοι 🙂

  Για την ονομάτιση των ξένων πόλεων: Το να λες την κάθε πόλη στη γλώσσα της με το αντίστοιχο όνομα, είναι αυτονόητο. Απ’ την άλλη, το Λονδίνο δεν είναι ίδια περίπτωση με τις πόλης που κάποτε είχαν ελληνικά ονόματα και σήμερα έχουν άλλα. Για παράδειγμα, ποια είναι η Νικομήδεια; Πώς μπορεί ακόμα και ο Έλληνας συνομιλητής να καταλάβει για ποια ΣΗΜΕΡΙΝΗ πόλη αναφερόμαστε; Γιατί καλά η Αδριανούπολη, η Σμύρνη κι η Κωνσταντινούπολη. Αλλά άλλες πόλεις; Πού μπορεί κανένας να βρει ποια είναι ποια. Πρέπει να έχει εντρυφήσει στο θέμα ώστε να ξέρει ποια είναι η Κρήνη και ποια η Αρετσού.

 73. το 72 στο 57, όχι στο 55

 74. Πάνος με πεζά said

  @ 71 (63) : Eίναι λογοπαίγνιο με το επώνυμο του τερματοφύλακα Κοϊβέρογλου, που υπερασπιζόταν τα δίχτυα της ομάδας της Καβάλας το 1980, στην Α’ Εθνική.
  A propos, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Χάρρυ Κλυνν είναι σε βαρύτατη κατάθλιψη, σε επίπεδο που δεν μιλάει κιόλας. Α αληθεύουν, βεβαίως..

 75. 38, … Κατακρημνίζω = prėcipiter θυμάμαι αμυδρά από την αναλυτική χημεία (το τάδε ανιόν κατακρημνίζεται με υδρόθειο π.χ.) …

  Εξ ου και το ευφυολόγημα
  If you are not part of the solution,
  you are part of the precipitate!
  ,
  όπου precipitate προφανώς αντικαθιστά το problem.

 76. sarant said

  74 Tον Κοϊβέρογλου προφανώς και τον πρόλαβα

 77. Γς said

  32:

  Και η βρόχα έπεφτε… straight through

 78. ΓΚ said

  @72β
  Τέτοια προβλήματα πάντα υπάρχουν. Tο Ζίμπενμπίργκεν, η Τρανσιλβανία και το Αρντεάλ, το Κόλοσβαρ και το Κλουζ, το Νάγκιβαραντ και η Οράντεα, το Άκερμαν, η Τσετάτε Άλμπα και το Μπέλγκοροντ Νιεστρόι, το Άουσβιτς και το Οσβιέτσιμ, το Γκρίνβανλτ, το Τάνενμπεργκ και το Ζαλγκίρις… μέχρι και η Σαχαλίνη και το Καραφούτο…. 🙂

 79. ΓΚ said

  Ξέχασα τη Δούκισσα της Πλακεντίας…

 80. Λ said

  Στα ρωσικά τις λενε και υδρομετεωρίτες
  https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 81. Λ said

  Και η λέξη καρεκλοπόδαρα δεν αναφέρθηκε ακόμη

 82. Theo said

  @64, 68:

  Ένας Θεσσαλονικιός με καλή γνώση των (παρα)ποδοσφαιρικών μου είπε πως το «αμπαλαέα» είναι μια νηπιακή λέξη στα αιγυπτιακά που άκουσαν οι Παοκτσήδες από έναν Αιγύπτιο παίχτη της ομάδας τους.

 83. 81 🙂

 84. 78 Ε, ναι, Δεν είμαστε μόνοι μας. Ειδικά αυτό με το Άουσβιτς. Που αν θέλεις να το επισκεφτείς δεν το βρίσκεις…

 85. voulagx said

  #53: «Ό,τι έλεγε ο Βενιζέλος είναι θέσφατο;»
  Δεν ειπα, ουτε καν υπονοησα κατι τετοιο.

  #54 τελος: και ο Τριανταφυλλιδης.

 86. Λ said

  Διάβασα το άρθρο για τον αρχαιοπτέρυγα και βρήκα άλλο μαργαριταράκι: για πολύ ώρα αντί πολλή ώρα

 87. Λ said

  Επίσης για προσέλκυση του αντίθετου φύΛΛου

 88. Σπύρος Χαμένος said

  @82
  Δεν ξέρω αν το πήραν από καμιά κουβέντα κανενός παιδιού του Μαγκντί ή των Χασάν, αλλά το αμπαλαέα δεν σήμαινε τίποτα για αυτούς που το τραγουδούσαν (τραγουδούσαμε). Κι εξ άλλου, δεν ήταν απλά αμπαλαέα, συνοδεύονταν από αμπαλαέο κι έκλεινε με ένα αμπαλαού. Περισσότερο με κραυγές ιθαγενών φυλών πριν τη μάχη έμοιαζε παρά με κάτι που είχε λογική εξήγηση.

 89. Λ said

  Πιο κάτω για προσέλκυση του αντίθετου φύλΛου

 90. Λ said

  Το πρωτότυπο
  https://www.nature.com/articles/s41467-018-03296-8

 91. Λ said

 92. Φαντάζομαι και η πΓΔΜ έχει στην Σούπερ Λιγκ της Αναγέννηση Σολούν και Θύελλα Βόντεν, κι η Αλβανία Πύρρο Νάρτα, κι η Τουρκία Πορθητή Σελανίκ. Δεν έχουμε μόνο εμείς την πατέντα ΑΕΚ και Απόλλων Σμύρνης…

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΒΡΟΧΗ
  Η Βροχή ή βροχόπτωση ή υδατόπτωση είναι μια υγρή κατακρήμνιση και ανήκει στα υδατώδη μετεωρολογικά κατακρημνίσματα ή υδρομετέωρα όπως ονομάζονται τα διάφορα φαινόμενα του υετού, του οποίου άλλα επίσης είδη είναι το χιονόνερο, το χιόνι και το χαλάζι.
  2ο ΓΕΛ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α′ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 σελ.9

  Click to access %20METEO-ERGASIA.pdf

 94. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καθόλου δεν με νοιάζει αν τη Θεσσαλονίκη τη λένε Σελανίκ οι Τούρκοι. Έχω όμως κάτι λίγους «φίλους» Σαλονικιούς που την λένε Σολούν και κοιτάζονται μεταξύ τους και κάπως σαν να υπομειδιούν. Γιατί άραγε;

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  «…και την επιτομή της επιβολής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου». Τι εννοούν άραγε με αυτή την επιτομή οι βάνδαλοι ποιητές;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/199044/kare-kare-i-epithesi-ston-stathmo-isap-perissoy/amp&ved=2ahUKEwjwo8PX-fPZAhWIFZoKHYrYAO0QFjAFegQIBRAB&usg=AOvVaw2WlXdTMnS-60mRj4BftsZr&ampcf=1

 96. Alexis said

  Ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα είναι ο όρος που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα τα εγχειρίδια μετεωρολογίας, τα τελευταία χρόνια νομίζω πως έχει επικρατήσει ο όρος «υετός».
  «Κατακρημνίσεις» πάντως δε νομίζω να λέγονταν ποτέ.

  Επειδή έχω κι εγώ την υπόνοια ότι η κουμπουροφορία Βαρδινογιάννη είναι αστικός μύθος, παρακαλώ όποιον έχει αξιόπιστη πηγή για το περιστατικό να δώσει λινκ.

 97. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εγώ, σαν να θυμάμαι ότι στο μάθημα της φυσικής, στο γυμνάσιο, μιλούσαμε για υδατώδη μετέωρα. Το θυμάται κανείς άλλος ή κάνω λάθος;

 98. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  78 Ωραίο θεματάκι για άρθρο είναι αυτό

  92 Το λες σοβαρά ότι έχουν τέτοιες ομάδες;

 99. dryhammer said

  97. Τώρα που το λες, ναι!

 100. π2 said

  98β: Όχι. Πάντως ο Απόλλων Σμύρνης δεν είναι ίδια περίπτωση με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, συνέχεια σωματείου με το ίδιο όνομα είναι.

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ για τον «καπετάνιο», Αλέξη:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.gazzetta.gr/node/60703%3Famp&ved=2ahUKEwjOiNiigfTZAhXENJoKHaEwBfEQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw0VIXT1UeXtJM1DQ-1hMa67&ampcf=1

 102. sarant said

  Αλήθεια, από πότε ξερετε τη λέξη «άμπαλος»; Εγώ δεν θυμάμαι να την έλεγα όταν ήμουν παιδί.

 103. Ριβαλντίνιο said

  @ 101 Γιάννης Κουβάτσος

  Αυτό το άρθρο φαίνεται πως έχει περισσότερα φίδια από όσα λέει χαρμάνης για να ρίξει νέτο ! 🙂

 104. π2 said

  102: Από το 464 π.Χ. Τη χρησιμοποιεί ο Πίνδαρος (σημαίνει νέα κλήρωση, κι αργότερα νέα δημοπράτηση).

  Και μην ακούσω πάλι αντιολυμπιακές κακίες ότι τη χρησιμοποιεί σε Ολυμπιόνικο (7.61), εντάξει;

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102 >>από πότε ξέρετε τη λέξη «άμπαλος»;
  Ο συγκάτοικος εδώ (συνομήλικός σου πατησιώτης) λέει ότι στο σχολείο το έλεγαν, εν ταυτώ με τον εξωφυλαρούχα 🙂 .

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρίβα, το περιστατικό στον αγώνα με την Τορίνο επέφερε τιμωρία από την Ουέφα. Ήμουν μέσα σ’ αυτό το παιχνίδι, ο Βοτρό δεν έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Ζάετς. Είσαι μικρός, μάλλον δεν τα θυμάσαι αυτά. Πάντως, φωτογραφία ή βίντεο με τον Βαρδινογιάννη να κρατάει όπλο δεν υπάρχει, απ’ όσο ξέρω.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  άμπαλος # μπαλομένος , αλλά όχι: μπαλαδώρος 🙂

 108. Ριβαλντίνιο said

  @ 106 Γιάννης Κουβάτσος

  Εμ, αυτό είναι ! Το ξύλο στο τέλος του αγώνα το έχω δεί κι εγώ. Αλλά αυτά με το πιστόλι είναι μύθος. Και γενικά ότι λέγεται για τον βαρδηνογιανισμό. Δεν έκανε τα χατήρια στα δημοσιογραφάκια και σε άλλους παράγοντες που λυμαίνονταν το ελληνικό ποδόσφαιρο και φρόντιζαν να τον βγάζουν περισσότερο κακό από ότι ήταν, ακόμη και σε περιόδους που το παρασκήνιο ελεγχόταν από τον ΟΣΦΠ.

 109. Σπύρος Χαμένος said

  @92
  Η πΓΔΜ δεν θα μπορούσε να έχει καμία Αναγέννηση Σολούν ή Θύελλα Βοντέν για δύο λόγους:
  – Οι Σλάβοι της Μακεδονίας κατοικούσαν κυρίως στα χωριά και όχι στα αστικά κέντρα.
  – Η Θεσσαλονίκη δεν θεωρούνταν κοιτίδα σλαβικού πολιτισμού όπως θεωρούνταν η Πόλη (αλλά και η Μικρά Ασία) κοιτίδα του ρωμέικου πολιτισμού.
  Γιατί η Τουρκία δεν έχει τον Πορθητή Σελανίκ της (οφείλω να πω ότι σε βρίσκω λίγο υπερβολικό με το «Πορθητής», θα ήταν πιο λογικό το Αθλητική Ένωση Θεσσαλονικέων ή το Πανσμυρνέικος Αθλητικός Όμιλος Θεσσαλονικέων), είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί. Εγώ φαντάζομαι ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία είχε πάρα πολλές πόλεις με αστική ιστορία που τους απορρόφησαν, ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμία πόλη με αξιόλογη αστική ιστορία με την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης. Οι Τούρκοι Θεσσαλονικείς πάντως, όπως νομίζω και οι Κρητικοί, το είχαν καμάρι, όπως το έχουμε κι εδώ οι πρόσφυγες.

 110. Alexis said

  #97: Τα θυμάμαι κι εγώ τα «υδατώδη μετέωρα» στο σχολείο Κώστα!

  #101: Στο παιχνίδι με την Τορίνο λοιπόν, το οποίο, σημειωτέον, παρακολούθησα δια ζώσης και όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Καρούλια σε ρόλο …μποξέρ, με το σφύριγμα της λήξης.
  Όμως το περιστατικό με το πιστόλι υποτίθεται πως έγινε στη φυσούνα και ουδέποτε επιβεβαιώθηκε.
  Ο μύθος πάντως θέλει τον Β. να τραβά το πιστόλι δημοσίως, στην εξέδρα των επισήμων και να πυροβολεί στον αέρα. Κατά μία άλλη εκδοχή που είχα ακούσει, το περιστατικό έγινε σε αγώνα βόλεϊ.
  Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, πιθανόν να έχει γίνει κάτι στο παιχνίδι με την Τορίνο, δεν ξέρουμε ακριβώς τι, και από κει και πέρα ξεκίνησε η μυθοπλασία.

  Γι’ αυτό μίλησα για αστικό μύθο Γιάννη…

 111. # 96, 101

  Εκείνο που είχε κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το αναφερόμενο σαν (ή μήπως ως 😉 νο 6 όπου στις φωτογραφίες των εφημερίδων εικονιζότανε με το πιστόλι στο χέρι σαν τον Τζέσσε Τζαίημς. Τώρα ο Ριβαλντίνιο σαν νέος που είναι μαθαίνει επιλεκτικά ό,τι τον συμφέρει όπως μερικοί ηλικιωμένοι θυμούνται επιλεκτικά ό,τι τους συμφέρει. Σαν (παντρεμένος) πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως πάντως στο Μαρκόπουλο συνοδευότανε μονίμως από την Μιρέλλα του ακοντισμού ενω η σύζυγος ήταν απασχολημένη στα φιλανθρωπικά τσάγια. Συχνά-πυκνά μαζί του σε άγνωστο ρόλο ο Κωνσταντίνου (παιδί γι όλες τις δουλειές ;), αυτός που τώρα κάνει τον πρόεδρο του ΠΑΟ…

 112. spiral architect 🇰🇵 said

  Είναι δόκιμη η έκφραση «απετράπη η ομιλία»;

 113. Επί του πιεστηρίου ! Οχι στα Κουφάλια οι κουφάλες !! http://www.sdna.gr/politiko-deltio/politiki/article/445456/anavoli-stin-omilia-georgiadi-logo-paok-pics

 114. sarant said

  104 🙂

  105 Εκπλήσσομαι, μάλλον ήμουν άμπαλος. Τον εξωφυλαρούχα τον λέγαμε

 115. Alexis said

  #108: Έχω κι εγώ την εντύπωση ότι η τιμωρία στον αγώνα με την Τορίνο ήταν για το ξύλο μεταξύ των παικτών στο τέλος.

  #111: Τζι, εγώ τον «μύθο» για τον Βαρδινογιάννη που τραβάει πιστόλι και ρίχνει στον αέρα τον έχω ακούσει πολύ νωρίτερα, ήδη από τη δεκαετία του ’80.
  Άρα αρχή του «μύθου» δεν είναι το περιστατικό που λες, που έγινε το 1992, αλλά μάλλον ο αγώνας με την Τορίνο…

 116. Alexis said

  #114: Ούτε κι εγώ τον θυμάμαι μικρός τον «άμπαλο» αλλά δεν το αποκλείω να λεγόταν στην αργκό των γηπέδων.
  Πάντως λέγεται και σε άλλα αθλήματα πλην ποδοσφαίρου. Προσωπικά το έχω ακούσει σε εφηβικό αγώνα μπάσκετ. Στο ζέσταμα, μόλις βγήκε η φιλοξενούμενη ομάδα, οπαδός των γηπεδούχων:
  -Α, εντάξει, άμπαλοι είναι, τους έχουμε!

 117. Νέο Kid said

  Αλήτη Βοτρό!

 118. Alexis said

  Εξωφυλαρούχας=»Άι φέρ» στη σημερινή γλώσσα των νέων:
  -Τι θέση παίζει;
  -Άι φερ!
  -Τι είναι τούτο;
  -Είναι αυτός που του λένε «Άι φερ τις μπάλες, άι φερ τα νερά, άι φερ τις φανέλες κλπ.»

 119. odinmac said

  Επίσημος όρος είναι και ο υετός και τα κατακρημνίσματα αλλά είναι λίγο μπερδεμένη περίπτωση.
  Έχω χάσει και τον πατέρα μου εδώ και μια δεκαετία για να τον ρωτούσα. Ήταν μετεωρολόγος και θυμάμαι αμυδρά κάποιες συζητήσεις που είχαμε πάνω στο συγκεκριμμένο θέμα 2-3 δεκαετίες πριν.
  Απ’ όσο θυμάμαι τα κατακρημνίσματα είναι μορφή υετού σε στερεά κατάσταση. Οι κατηγορίες υετού (υπήρχαν 100 κατηγορίες τότε με κωδικούς 00-99, δεν ξέρω εάν έχουν αυξηθεί πλέον) είναι συνήθως υγρής μορφής και αυτές είναι η βροχή (rain), η ψεκάδα (drizzle), η παγοποιούμενη (πηγνυόμενη) βροχή (freezingrain) και η παγοποιούμενη (πηγνυόμενη) ψεκάδα (freezingdrizzle). Τα δύο τελευταία είναι κανονική βροχή που παγώνει όταν πέσει στο έδαφος και συμβαίνουν σπάνια στην Ελλάδα (πρέπει το έδαφος να έχει χαμηλότερη, κοντά στο μηδέν, θερμοκρασία από τον αέρα).
  Όλα (;) τα υπόλοιπα είναι κατακρημνήσματα και εκεί ανήκουν το χιόνι, η χιονοψεκάδα (snow grain), τα παγοσφαιρίδια τα οποία είναι νερό και χιόνι μαζί (icepellets), οι παγοκρύσταλλοι (ice crystals, diamond dust), οι χιονοκρύσταλλοι (snow crystals), το χαλάζι (hails), το χιονοχάλαζο, το ρυζόχιονο, το ρεβυθόχιονο και δεκάδες άλλα που δεν τα θυμάμαι.
  Όπως και νάχει εάν έχουμε χιονόπτωση και το πούμε υετό ή βροχή και το πούμε κατακρήμνιση, δεν νομίζω να είναι λάθος.

 120. Μαρία said

  112
  Το ξύλο απετράπη. 🙂

  Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης είχε ματαιώσει από νωρίς σήμερα την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, αφού δεν παρέστη και σε άλλη εκδήλωση, στις 18:00, στο Αριστοτέλειον, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. http://www.voria.gr/article/ntou-paoktsidon-sta-koufalia–anavlithike-omilia-tou-adoni

 121. Νέο Kid said

  Ο πυροβολισμός στον αέρα του Βαρδινογιάννη είναι τόσο αληθινός όσο και η μπάφα δύο μέτρα που έπιασε τις προάλλες ο Τζις…

 122. # 115

  Εγώ για το επεισόδιο με την Τορίνο ενημερώθηκα σήμερα. Ούτε τα άλλαπεριγραφόμενα πλην του νο 6 μου θυμίζουν τιποτε, δεν παρακολουθούσα τα ρεπορτάζ τότε αλλά με το τράβηγμα του πιστολιού είχε γίνει θόρυβος. Εχω παλιόφιλους βάζελους ειλικρινείς από την εποχή που δεν είχα βάλει ακόμα μυαλό, αν τους πετύχω θα θυμούνται λεπτομέρειες σίγουρα. Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς έγινε(σε ματς με μικρή ομάδα σίγουρα) πάντως όταν τράβηξε πιστόλι ο Βαρδινογιάννης γράφανε οι εφημείρδες δυο-τρεις μέρες και τον είχαν σε φωτογραφίες με το πιστόλι στο χέρι. Δεν είναι αστικός μύθος και δεν θυμάμαι να τιμωρήθηκε με κάτι περισσότερο από επίπληξη.

 123. Μαρία said

  101
  Η φάση με τον Ζουμπούλ.

 124. # 121

  Ελεος Κιντ , πουθενά δεν είπα πως πυροβόλησε, τράβηξε το πιστόλι έγραψα. Και δεν ψαρεύω μπάφες, μόνο λυθρίνια, έχω μια κάποια αξιοπρέπεια στο ψάρεμα, δεν είμαι της ακτής

 125. ΓΚ said

  Εκτός από τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα που «επανιδρύθηκαν», υπάρχουν πολλοί ακόμα αθλητικοί σύλλογοι. Το Πέρα Κλουμπ και ο ΑΟ Ταταύλα είναι ιδιαίτερα ιστορικοί σύλλογοι, αλλά άγνωστοι, γιατί δεν καλλιέργησαν το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

  Κατά τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ υπάρχει και ο Ιωνικός Νικαίας και κάμποσοι ακόμα.

  Άλλη περίπτωση είναι ο Σύλλογος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών κλπ…

 126. Ριβαλντίνιο said

  @ 111 gpointofview

  Το μυαλό του να βάλει κάποιος και να σκεφτεί χρειάζεται. Λένε «πρίν τον Κόκαλη , αυτά που έκανε ο Βαρδηνογιάννης …». Και κοιτάς και τι να δείς , 1980 – 1996 : 6 πρωταθλήματα ο ΠΑΟ, 5 ο ΟΣΦΠ, 4 η ΑΕΚ, 1 ο ΠΑΟΚ και 1 η Λάρισα. Και τους ρωτάς, «ποιο πρωτάθλημα δεν άξιζε ο ΠΑΟ , του ’84 , του ’86 , του ’90 , του ’91 , του ’95 ή του ’96 ;» Και δεν ξέρουν τι να σου απαντήσουν ! Μετά αναρωτιέσαι, μήπως ο ΠΑΟ πρίν τον Βαρδηνογιάννη ήταν καμιά ομαδούλα και ο Βαρδ του έδωσε παρασκηνιακά 6 τίτλους ; Και τι βλέπεις , 1960 – 1979 : 9 πρωταθλήματα ο ΠΑΟ, 5 ο ΟΣΦΠ, 5 η ΑΕΚ και 1 ο ΠΑΟΚ.

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για βάλε, Τζι, κάνα βίντεο ή καμιά φωτογραφία με τον Βαρδινογιάννη να κρατάει πιστόλι. Ψάξε-ψάξε, δε θα το βρεις.

  Άμπαλος και παλτό είναι σχετικά καινούργιες εκφράσεις, δεν τις λέγαμε μικροί. Ασχετίλας νομίζω πως λέγαμε.

 128. Το ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες σε κοινή χρήση του καπετάνιου με το πιστόλι στο χέρι εύκολα εξηγείται σε εποχή που δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα. Ούτε το βίδδεο της Κονιάρδου να κάνει μάγια υπάρχι στο γιουτιούμπ όμως το είδαμε αρκετοί εδώ μέσα. Ο αντίστοιχος Ρίβα που θα της φιάξει το βιογραφικό θα μιλάει κι αυτός για αστικό μύθο. Οποιος έχει άκρες εξαφανίζει τις αποτυπώσεις των κακών στιγμών. Αν ο Μαρινάκης είχε κάνει ότι ο Σαββίδης θα κυκλοφορούσαν ελάχιστα έως καθόλου οι φωτό με το όπλο γιατί ελέγχει ή επηρεάζει σχεδόν το σύνολο του τύπου

 129. Λεύκιππος said

  Τελικά, η πλειοψηφία δημιουργεί δίκαιο. Το αθηνοκεντρικό (;) κράτος δεν βαρέθηκε ακόμη να ασχολείται με τον Σαββίδη. Νταξ κατανοητό, είναι γεγονός ότι τρόμαξε μ’ αυτό που είδε γιατί δεν ήταν συνηθισμένο σε παρόμοια περιστατικά βίας, αλλά μέχρι πότε;

 130. ΓΚ said

  Δεν ξέρω αν πρέπει να συμπεριλάβουμε και τον ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας). Μαζί με τους συλλόγους Αιγυπτιωτών, ασυνηθιστες περιπτώσεις εθνικής αναφοράς σε ονομασίες αθλητικών συλλόγων.

  Βέβαια και στην Κύπρο υπάρχουν ομάδες με «προσφυγικά» ονόματα.

  Η επόμενη κατηγορία είναι οι σύλλογοι των μεταναστών: Ελλάς Μελβούρνης.

  Υπάρχουν και κάτι… ξεκάρφωτες Ελλάδες στη Βερόνα και στην Κόστα Ρίκα.

 131. Theo said

  @130:
  Η Ελλάδα της Βερόνα ιδρύθηκε το 1903 από μια ομάδα φοιτητών. Της έδωσαν την επωνυμία «Ελλάς» έπειτα από υπόδειξη ενός καθηγητή της κλασικής φιλολογίας τοπικού Λυκείου, του Ντέτσιο Κορούμπολο, θεωρώντας ότι ήταν ένα αρχαίο ένδοξο όνομα.

 132. sarant said

  118 Αυτό το ξέρω σε εταιρείες.

  Είμαι μάνατζερ;
  Τι μάνατζερ;
  Άιφερ μάνατζερ.

 133. ΓΚ said

  Το «παλτό» είναι… προϊστορική έκφραση, από τότε που οι αναπληρωματικοί φορούσαν παλτά, επειδή δεν υπήρχαν τα πλαστικά και άλλα μοντέρνα υφάσματα (αδιάβροχα, αντιανεμικά κλπ). Και σήμαινε ακριβώς αυτό, αυτός που είναι μόνιμα στον πάγκο.

 134. π2 said

  125: Το Πέρα Κλουμπ έχει ποδόσφαιρο, στην ΕΠΣ Αθηνών παίζουν. Τα Ταταύλα τα ξέρω από μια φίλη που παίζει μπριτζ, έχουν γνωστή ομάδα.

 135. Με όλες αυτές τις γνωστές ιστορίες δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι επιβεβαιώνονται όσοι λένε (εδώ και ενάμισυ αιώνα και) ότι μόνο αν είσαι μεγάλο καθίκι βγάζεις λεφτά. Ανταμοιβή της καινοτομίας, της σκληρής δουλειάς κλπ είναι τα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς προλετάριους.
  (Θα μου πεις, αυτό περίμενες για να το καταλάβεις; Όχι βέβαια, αλλά είναι ένα ωραίο επιχείρημα οι ομαδάρχες μια και είναι πιο ορατή η καθαρματοσύνη)

 136. ΓΚ said

  Όστις Πανθηρώνιος, ας το φχαριστηθεί:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Municipal_Grecia

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΓΚ, νατσουλίζουσα μούτρα φαίνεται αυτή η ερμηνεία του παλτού. Επιμένω ότι είναι σχετικά καινούργιος χαρακτηρισμός, δεν τον λέγαμε μικροί, δεν ακουγόταν στα γήπεδα, δεν γραφόταν στις αθλητικές εφημερίδες (Αθλητική Ηχώ και Φως, δηλαδή).

 138. sarant said

  136 Μόνο που εκεί το Grecia ήταν ήδη το όνομα της πολης, ενώ το Hellas Βερονα ήταν το όνομα του συλλογου

 139. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μου φαίνεται, όχι μούτρα φαίνεται, ρε κορέκτορα. 😇

 140. Μαρία said

  134
  Σ’ αυτό το Πέρα έπαιζαν μπάσκετ οι ξαδέρφες μου http://as-pera.gr/

 141. # 136,137

  Η λέξη παλτό είναι παλιά ιπποδρομιακή έκφραση για την λάθος, αλλά με καλή πρόθεση πληροφορία. Η παραπλανητική πληροφορία λέγεται σότο ή σότα, σοτάρω το αντίστοιχο ρήμα. Μάλλον βγαίνει γιατί το άλογο που ποντάρισεςσε κρέμασε σαν να ήσουνα παλτό, αντίστοιχα ο ποδοσφαιριστής που αγόρασες ή χρησιμοποίησες και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. π.χ. η επάνοδος του Μιραλάς είναι κατ’ εξοχήν περόπτωση «παλτού»

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τζι, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 υπήρχαν και φωτογραφικές μηχανές και κάμερες.

 143. sarant said

  141 Κι αυτή η εκδοχη εύλογη είναι.

 144. ΓΚ said

  @134 Π2
  Σωστά Αυτό που έγραψα είναι υπαινιγμός ότι πρόκειται για συλλόγους που τους ξέρουν όσοι ασχολούνται με λιγότερο δημοφιλή αθλήματα (μπριτζ, σκάκι, πιγκ πογκ) ή όσοι έχουν παίξει σε ερασιτεχικές κατηγορίες ποδόσφαιρο ή μπάσκετ (οπόττε μάλλον τους έχουν αντιμετωπίσει). Είναι σύλλογοι με πραγματικά μεγάλη ιστορία (μετά την «επανίδρυσή» τους), αλλά ο πολύς κόσμος δεν τις ξέρει.

  @137 Γ. Κουβάτσος
  Δεν επιμένω. Ίσως να έχω μείνει με λάθος εντύπωση, δεν το έχω ψάξει. (Πώς το λένε οι ψυχολόγοι, όταν δημιουργεί κανείς εκ των υστέρων αναμνήσεις.)

  Τις «ξεκάρφωτες» Ελλάδες ττις έβαλα για bonus. Είναι «ξεκάρφωτες», συμφωνώ.

 145. ΓΚ said

  Α! Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να συγκριθεί με τους διάφορους Celtics, μάλλον…
  (Πολλά «τ» έβαλα στο προηγούμενο. Δεν είνα… τσετσέδισμα. 🙂 )

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ψευδείς αναμνήσεις» νομίζω πως είναι ο όρος. 😊

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  124 Τζη >>έχω μια κάποια αξιοπρέπεια στο ψάρεμα, δεν είμαι της ακτής
  Ένας καλός παλιός πσαράς
  μ΄έμαθε να ψαρεύω
  και μου ΄πε στα ρηχά νερά
  ψάργια να μη γυρεύω 🙂

  Περί άμπαλου.
  Εγκάλεσα εδώ το σύντροφο μήπως μπέρδεψε την εποχή του με του γιου του,που απ΄το σχολείο ως τώρα συνεχίζει να παίζει εβδομαδιαία και ξαναλέει όχι. Όμως στα λεξικά, ακόμη και του 89 που έχουμε του Φυτράκη,από την Ελευθεροτυπία,δεν το έχει.

 148. Γιάννης Ιατρού said

  112, 120: …Έφοδο στα Κουφάλια πραγματοποίησαν οπαδοί του ΠΑΟΚ…

  Για τον συγκεκριμένο δεν με πονάει, όπου και να έβγαζε λόγο.
  Αλλά γενικότερα, από δω και πέρα, όποιος πολιτικός θα θέλει να βγάλει λόγο στη Σαλόνικα και τα «περίχωρα», πρώτα θα φωνάζει «γαμιέται ο θρύλος κι ο Πειραιάς» και μετά θα τον αφήνουν 🙂

 149. Πέπε said

  @72:
  > > Για την ονομάτιση των ξένων πόλεων: Το να λες την κάθε πόλη στη γλώσσα της με το αντίστοιχο όνομα, είναι αυτονόητο. Απ’ την άλλη, το Λονδίνο δεν είναι ίδια περίπτωση με τις πόλης που κάποτε είχαν ελληνικά ονόματα και σήμερα έχουν άλλα. Για παράδειγμα, ποια είναι η Νικομήδεια; Πώς μπορεί ακόμα και ο Έλληνας συνομιλητής να καταλάβει για ποια ΣΗΜΕΡΙΝΗ πόλη αναφερόμαστε; Γιατί καλά η Αδριανούπολη, η Σμύρνη κι η Κωνσταντινούπολη. Αλλά άλλες πόλεις; Πού μπορεί κανένας να βρει ποια είναι ποια. Πρέπει να έχει εντρυφήσει στο θέμα ώστε να ξέρει ποια είναι η Κρήνη και ποια η Αρετσού.

  Δεν υπάρχει πόλη Νικομήδεια. Υπήρχε πόλη με αυτό το όνομα από κάποτε μέχρι κάποτε. Όταν αναφερόμαστε σ’ αυτή την περίοδο, το σωστό είναι να λέμε Νικομήδεια. Όταν αναφερόμαστε στο σήμερα, το σωστό είναι να λέμε Ιζμίτ. Αν οι ανάγκες κατανόησης το επιβάλλουν, μπορούμε να λέμε «η Νικομήδεια (στο σημερινό Ιζμίτ)» ή «το Ιζμίτ (αρχαία Νικομήδεια)».

  Όμως, Ισταμπούλ ή Σελανίκ / Σολούν δεν είναι ονόματα που αντικατέστησαν ή αντικαταστάθηκαν ιστορικά από τα «Κωνστ/πολη» και «(Θεσ)Σαλονίκη», είναι τα ακριβώς αντίστοιχα και ιστορικώς σύγχρονα αυτών των δύο τελευταίων ονομάτων, σε άλλες γλώσσες. Δηλαδή, όπως το Λονδίνο με το Λόντον.

  _________

  Κάποτε, αρκετά νέος, είχα συμμετάσχει σ’ ένα συνέδριο για τον Ρήγα στη γενέτειρά του, το Βελεστίνο. Υπήρχε ένας ντόπιος σύνεδρος, θερμός μελετητής του Ρήγα και επίσης θερμός φιλόπατρις, που είχε εκφράσει εντονότατα την απαρέσκειά του για το ανιστόρητο όνομα «Ρήγας Φεραίος», όχι μόνο γιατί ο ίδιος ο Ρήγας δεν το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ παρά έλεγε τον εαυτό του Βελεστινλή, αλλά κυρίως γιατί ο Ρήγας δεν ήταν από τις Φερές αλλά από το Βελεστίνο. Οι Φερές ήταν μια αρχαία πόλη στην τοποθεσία του σημερινού (και προεπαναστατικού) Βελεστίνου. Το Βελεστίνο, της εποχής του Ρήγα και μέχρι σήμερα, είναι μια πόλη στην τοποθεσία των αρχαίων Φερών. Οι Φερές δεν είναι το Βελεστίνο.

  Με είχε πείσει.

 150. Νίκος Κ. said

  38, 75: Το ιόν (πλέον) δεν κατακρημνίζεται αλλά καταβυθίζεται

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έφη, θύμα ψευδούς ανάμνησης πέφτει και ο σύζυγος. 😊

 152. Λεύκιππος said

  149 Για τους Ιταλούς δεν υπάρχει Φλωρεντία, υπάρχει Firenze. Δηλαδή εμείς πως πρέπει να την αποκαλούμε; Το ίδιο και χειρότερα ισχύει και για την Αλεξάνδρεια (της Αιγύπτου)

 153. sarant said

  147β Τέτοιες λέξεις δεν τις είχαν πάντοτε τα λεξικά

 154. Πέπε said

  152:
  Μα Φλωρεντία φυσικά, δεν είναι σαφές ότι αυτό υποστηρίζω; (Δες και #12)

 155. Λεύκιππος said

  154 Το 12 μου είναι πιο κατανοητό από το 149. Σόρρυ που λέμε…

 156. Alexis said

  Το «παλτό» ούτε εγώ το θυμάμαι από παλιά.
  Μήπως (λέω μήπως) κάποιους από αυτούς τους σχετικά καινούργιους όρους τους έχει μεταφέρει στο ποδόσφαιρο ο Γεωργίου;

 157. Alexis said

  Όταν εγώ ήμουν παιδί τους άγαρμπους παίκτες που συνήθως ήταν ψηλοί, δυσκίνητοι και άτεχνοι τους έλεγαν «αγγούρια».
  Άμπαλους όχι, δεν θυμάμαι να έλεγαν.

 158. # 142

  Ελεος ρε φίλε, δεν είναι σαν σήμερα που ο καθένας κάνει λήψεις με το κινητό του. Το 80 και το 90 κανένας δεν πήγαινε στο γήπεδο με φωτογραφική μηχανή (άσε που έπρεπε νάχεις κάτι τηλεφακούς νάααα) και κάμερες παρά μόνον οι επαγγελματίες κι αυτοί ήταν μέσα για να τραβάνε φάσεις και όχι στην ΚΕΡΚΙΔΑ όπου τράβηξε το πιστόλι ο καπετάνιος. Θα τράβηξε κάποιες φωτογραφίες ένας το πολύ δυο. Οι φωτό όπως ξέρεις πουλιόντουσαν και μετά ήταν στο χέρι του συντάκτη να την δημοσιοποιήσει ή να την θάψει. Πιθανόν αν ψάξεις στις εφημερίδες της εποχής να τις βρεις μαζί με το ρεπορτάζ. Απο κει και πέρα πως εξαφανίζονται κάποιες φωτογραφίες και βίδδεα από μερικούς είναι γνωστό. Αν έχεις γνωστό σου φωτορεπόρτερ μπορεί να στο εξηγήσει. Οταν έριξε την κρυφή μπουνιά ο Πάμπλο στον Ντιόγκου είχε προηγηθεί αγκωνιά του Ντιόγκου στον Κοντρέρας με δυο δόντια σπασμένα. Παίχθηκε μια φορά στην τηλεόραση και μετά παίζανε μόνο την μπουνιά του Πάμπλο μέχρι να επέμβει ο εισαγγελέας. Και συ ψάξε ναβρεις την μπουνιά του Ντιόγκου, ψάξε,ψάξε δεν θα την βρείς όπως εξαφανίζονται και φάσεις που δεν συμφέρουν κάποιους που έχουν την δύναμη να επιβάλλουν το θέλω τους στα κανάλια

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151. Εκεί το πήγα,ακριβώς!
  Κατεβαίνανε και παίζανε με το μικρό κάποιες φορές και στο ίδιο γήπεδο των δικών του νιάτων, οπότε λίαν πιθανό 🙂 .

  141.Φίλος που δούλευε στον Ιππόδρομο από το ’80, λέει για την ψεύτικη πληροφορία «σου φόρεσε παλτό» ή «σου ριξε σότο», αδιάκριτα. Σε έριξε στον κουβά, η χωρίς δόλο παραπλάνηση.

 160. Μαρία said

  Η γραβάτα του Στουρνάρα γράφεται γραββάτα http://www.tanea.gr/interview/article/5528166/me-problhmatizei-h-diolisthhsh-twn-thesmwn/

 161. Γς said

  Κι η [ροζ] γραββάτα της Πρωτοψάλτη [με τον Κορκολή].

  http://www.youtube.com/watch?v=hh5dT44kwDc

  Κι είναι σπάνιες οι γραββάτες [πρίπου 1 στις χίλιες γραβάτες, λέει η γκουγκλ]

  Χαζεύαμε πιτσιρικάδες τις βιτρίνες του Bon Ton [αν το λέω σωστά] στις αρχές της Σταδίου [που αρχίζει από το Σύνταγμα κι όχι την Ομόνοια].

  Ενα ζευγάρι κάλτσες αντρικές είχαν περίπου ένα μισθό εργάτη [άντε μισό].

  Κι έλεγε το ανέκδοτο της εποχής ότι μπαίνει ένας πελάτης με πγοφογά του γο [σαν του Ράλη π.χ.]

  -Θέλω μία γαβάτα;

  -Τι γραβάτα κύριε;

  -Με γαμάς! [με γραμμάς(;)]

  ——

  Γραβάτες και γραββάτες. Και φώναζε η [δεύτερη μακαρίτισσα] να βάλω γραβάτα κι εγώ ούτε να τ ακούσω. Μέχρι που μου έφερνε εκείνη την αγαπημένη μου…

  Εχετε κάποια προτίμηση εσείς;

  ——

  Και τελείωσε η ρόζ γραββάτα [με δύο βου] της Πρωτοψάλτη που έβαλα στην αρχή και τώρα λέει αυτό:
  [το βάζω έτοιμο να το πατήσετε και να τ ακούσετε]

  Καλημέρα

 162. sarant said

  160 Είναι θεσμος, γι’ αυτό.

 163. 135, …είναι πιο ορατή η
  καθαρματοσύνη…

  Ίδιον της τάξης
  καθαρματολοί και κλέφτες.

 164. 136,
  Η ομάδα του ομογενή Κώστα Ρήκα.

 165. # 159

  Η έκφραση «στον κουβά» είναι κοινή σε όλα τα είδη στοιχήματος από τον κάδο (κουβά) που υπάρχει για να πετάνε τα χαμένα δελτία οι παίκτες.

 166. Γς said

  165:

  Από τον κουβά του χειρουργείου που πετούσαν τα αχρηστευμένα μοσχεύματα ονομάζονταν και τα κουβανέζικα χρήματα

  http://www.kathimerini.gr/834098/article/epikairothta/ellada/ta-koyvanezika-lefta-kai-o-93xronos-nomikos-symvoylos

 167. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα σημερινό διπλό μεζεδάκι από ραδιοφωνικό δελτίο, για τον ημιμαραθώνιο που θα διεξαχθεί σε λίγο στο κέντρο της Αθήνας : «Αναμένεται να συμμετέχουν εικοσιένας χιλιάδες δρομείς».
  Το προφανές είναι το «εικοσιένας χιλιάδες», αλλά το άλλο μεζεδάκι είναι «αναμένεται να συμμετέχουν». Δε θα πούμε ποτέ «το καλοκαίρι αναμένεται να έρχονται», αλλά «να έρθουν».

 168. Spiridione said

  Τον άμπαλο και εγώ το έχω ακούσει μετά το ’90.

  Για το παλτό: ενδιαφέρον έχει αυτό στην αυστραλέζικη ιπποδρομιακή αργκό:
  Coat-tugger: A racecourse conman who will tip a horse to a punter, and if the horse wins, is always present when the punter collects, to demand a portion of the winnings.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Glossary_of_Australian_and_New_Zealand_punting

  Coat είναι στα αγγλικά και το τρίχωμα του αλόγου, που έχει σημασία για τους αλογομούρηδες η ποιότητά του πριν τους αγώνες
  https://books.google.gr/books?id=CJ4zH2P_6mMC&pg=PA48&lpg=PA48&dq=Coat+horse+races&source=bl&ots=ILWBdLIm4n&sig=WmJZI1qXRryi2KYw9zE3tMjrjpg&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjjwtr9qvXZAhXsZpoKHQsPBRY4ChDoAQgtMAE#v=onepage&q=Coat%20horse%20races&f=false

 169. Παναγιώτης Κ. said

  Υποθέτοντας ότι έρχεται το ανεψάκι (Α΄Γυμνασίου) και ζητά τα φώτα μου για το «σαν» ,το «ως» ,το «άμεσα» και το «αμέσως» τότε θα του πω:
  Πρόκειται για παρομοίωση; Χρησιμοποιούμε το «σαν».
  Πρόκειται για ιδιότητα; Χρησιμοποιούμε το «ως»
  Το «άμεσα» φανερώνει τ ρ ό π ο και το α μ έ σ ω ς χρόνο.
  Όλα αυτά εννοείται ότι θα συνοδευτούν με παραδείγματα.

  Μπορεί όμως να μου πει ότι έχει ακούσει στην τηλεόραση να παραβιάζεται ο κανόνας που του είπα. Στην περίπτωση αυτή θα…αποδομήσω την τηλεοπτική γλώσσα λέγοντας ότι κάνουν λάθος. Πάλι θα χρησιμοποιήσω τρανταχτά παραδείγματα γλωσσικών λαθών αρχίζοντας από το… τρεισήμισι ευρώ. 🙂

 170. Πάνος με πεζά said

  Για τον άμπαλο καλά αναρρωτιέστε, είναι σίγουρα μετά το 90, μην πω και μετά το 2000 που το ακούμε… Μαζί π.χ. με την παρεμφερή έκφραση «μυρωδιάς»…

 171. BLOG_OTI_NANAI said

  104:

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  Μπάλα => ά-μπαλος

 173. ΣΠ said

  170
  Το «μυρωδιάς» το χρωστάμε στον Αλέφαντο.
  https://www.slang.gr/lemma/2539-myrodias

 174. spiral architect 🇰🇵 said

  Σημερινό, όχι μεζεδάκι αλλά παράπονο:

 175. Νέο Kid said

  Το Αποελ (έτσι το μάθαμε πατροπαράδοτα, κι έτσι το έλεγαν πάντα οι Κυπραίοι, ουδέτερο. Το «σωστό» ο Αποελ είναι φρούτο των τελευταίων χρόνων και των «σωστών» μπαμπινιωτικων ελληνικών…) δεν είναι ίδια περίπτωση. Το Ελλήνων στο όνομα είχε τη φυλετική έννοια ότι στην ομάδα μετείχαν μόνο Έλληνες ,κι όχι και Αρμένιοι,λατίνοι και μαρωνιτες όπως στον Τραστ ή και Τούρκοι όπως στον Πανεργατικό. Να προσθέσω ως την άχρηστη άγνωστη εν ελλαδι πληροφορία της ημέρας ότι ο ελληνικός εμφύλιος έδωσε δύο ιστορικές ομάδες . Την Ομόνοια Λευκωσίας που δημιουργήθηκε από αριστερούς αποσχισθεντες από το Αποελ, και τη Νέα Σαλαμίνα Αμμόχωστου που δημιουργήθηκε από αριστερούς αποσχισθεντες της Ανόρθωσης.

 176. spiral architect 🇰🇵 said

  @175: Η Ομόνοια δεν είναι (που λέει ο λόγος) του ΑΚΕΛ;

 177. Ριβαλντίνιο said

  Αγάπη έχω για τον Εθνικό Άχνας μόνο και μόνο γιατί έχει ως σήμα την Ελλάδα και μέσα στο Αιγαίο την Κύπρο.
  Κάτι που θυμάμαι είναι ότι ο Ολυμπιακός Λευκωσίας φοράει πράσινα, έχει για σήμα μια σκηνή και συμμετείχε ενεργά στην ΕΟΚΑ.

 178. Ριβαλντίνιο said

  Συμπαθούμε Ομόνοια γιατί φοράει πράσινα και έχει για σήμα το τριφύλλι . Μειονέκτημά της ότι είναι γεμάτη κομμούνια, ανθέλληνες και διεθνιστές φιλότουρκους.

 179. ilias said

  @98,78 Κάτι σχετικό είχαμε συζητήσει και εδώ. https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/25/mezepiato/

 180. Νέο Kid said

  Απολλωνάρα Λεμεσσού και τα μυαλά στα κάγκελα. Θα πάω σήμερα στο ντέρμπι με το Αποελ (όχι ότι είχα καμια κάψα, αλλά με έφαγε η μικρή μου κόρη που είναι χουλιγκανι απολλωνίστρια…) θα πάρω και κανα πολεμοφόδια,ίσως και το υπέρτατο φονικό υπερόπλο ,το ρολό ταμειακής!! Για τον κκέλη το Δώνη, άμα κάνει τίποτις βλαχομαγκιές…

 181. Νέο Kid said

  176. Η Ομόνοια δεν είναι του Ακέλ. Η Ομόνοια είναι ΤΟ Ακέλ. 😀

 182. ΓΚ said

  Καλημέρα σας.
  Το ΑΠΟΕΛ και ο ΑΠΟΕΛ, το ΦΠΑ και ο ΦΠΑ, ακόμα και το ΑΣΜ και ο ΑΣΜ… Δεν θα το έλεγα μπαμπινιωτισμό.

  Προσωπικά, τη συγκεκριμένη ομάδα την ανέφερα σαν ξεχωριστή περίπτωση. Τη σύγκρινα με τους συλλόγους Ελληνων Αιγυπτιωτών, που είναι άλλη περίπτωση, και με τους διάφορους Σέλτικς, που είναι ακόμα πιο διαφορετική περίπτωση.

  Οι πολιτικές καταβολές των κυπριακών αθλητικών συλλόγων είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα ασυνήθιστο.

  Να προσθέσω με την ευκαιρία ότι μου έκανε φορβερή εντύπωση η συζήτηση για τα παλτά. Μου φαινόταν τόσο αυτονόητο να προέρχεται από τους αναπληρωματικους που κάθονται στον πάγκο τυλιγμένοι στα παλτά τους, που… δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά…

 183. Νέο Kid said

  Το παλτό (ως ακριβό ρούχο. Ρούχο πολυτελείας που συνήθως κοσμεί ντουλάπες πλην εξαιρετικών περιπτώσεων ) δεν είχε ,αρχικά τουλάχιστον, την έννοια του οποιουδήποτε μάπα το καρπούζι παίκτη. Για αυτούς υπήρχαν τα πατροπαράδοτα: κρέας, κατιμάς, κ.λ.π. Τα παλτά ήταν παίκτες μεγάλης θεωρητικά αξίας ή πλασαρισμένοι ως μεγάλης αξίας και οι οποίοι στην πράξη αποδεικνύονταν μάπα. Χαρακτηριστικά παλτά ο κόμης μάρτον εστερχάζυ της ΑΕΚ, ο Ζιλμπέρτο σίλβα της πανάθας, ο γύφτο-μιραλάς του θρήνου κ.α.πολλοί.

 184. Νέο Kid said

  182. Παρεμπιπτόντως, ο πρωταγωνιστής της ίδρυσης του Αποελ ήταν Αιγυπτιώτης από την Αλεξάνδρεια που είχε έρθει στην Κύπρο για διευθυντής μεγάλης καπνοβιομηχανίας της εποχής, αλλά δεν προκάνω να γκουγκλάρω ονόματα και διευθύνσεις ,καθ´οτι ο χρόνος πιέζει και πρέπει να ετοιμάσουμε τα πυρομαχικά για το Τσίρειο.

 185. spiral architect 🇰🇵 said

  @180: Ο Γιώργος Δώνης βγαίνει για φαγητό στην Άνοιξη:
  – Γκαρσόν, γιατί το ψητό χέλι κάνει 120 ευρώ η μερίδα;
  – Ένα το χέλι, Δώνη και η Άνοιξη ακριβή.

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν είχα πάει στην Κύπρο το 1983, τακτικός επισκέπτης επειδή είχε μετατεθεί εκεί ο πατέρας μου, με ρώτησαν οι Κύπριοι γνωστοί ποια ομάδα συμπαθώ στην Κύπρο. Απληροφόρητος τότε για τα ήθη του νησιού, τους απάντησα Ομόνοια.
  -Γιατί, είσαι κομμουνιστής; με αποσβόλωσε η ερώτηση.
  Ε, αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, κατάλαβα τι παίζει στο νησί. Και όταν πήγα στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια στο Μακάρειο, κατάλαβα για τα καλά. Σαν παράλληλες προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ένα πράγμα. 😊

 187. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν είχα πάει στην Κύπρο το 1983, τακτικός επισκέπτης επειδή είχε μετατεθεί εκεί ο πατέρας μου, με ρώτησαν οι Κύπριοι γνωστοί ποια ομάδα συμπαθώ στην Κύπρο. Απληροφόρητος τότε για τα ήθη του νησιού, τους απάντησα Ομόνοια.
  -Γιατί, είσαι κομμουνιστής; με αποσβόλωσε η ερώτηση.
  Ε, αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, κατάλαβα τι παίζει στο νησί. Και όταν πήγα στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια στο Μακάρειο, κατάλαβα για τα καλά. Σαν παράλληλες προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ένα πράγμα. 😊

 188. 98γ: Όχι, απ’ όσο γνωρίζω -φαντάζομαι, έγραψα. Αλλά για φαντάσου εσύ τι θα γράφαμε για αλυτρωτισμούς των γειτόνων έτσι κι είχαν… Κι όσο για τη συνέχεια ομίλων που υπήρχαν πέρα από τα σύνορα, κι αυτό… αλυτρωτισμό δείχνει στις ρίζες του -κι όχι μόνο για όποιον θέλει να πιαστεί απ’ αυτό.

 189. ΓΚ said

  Παλτού συνέχεια:
  Η εικόνα που είχα στο μυαλό μου είναι κάπως έτσι:
  http://www.wbur.org/onlyagame/2017/11/10/1942-rose-bowl-world-war-ii-brian-curtis

  Δεν μπόρεσα να βρω καλύτερη και παλιότερη… Ίσως αυτή από την πρώτη Ολυμπιάδα:

  Ο αθλητής τέρμα αριστερά φοράει πράγματι παλτό και… μαζεύει πληροφορίες για τους αντιπάλους του. Μάλλον πρόκειται για προκριματική σειρά, οπότε αυτός αγωνίζεται σε άλλη (σειρά).

  Με τη λογική της πιο απλής εξήγησης, το σκέφτηκα έτσι. Αλλά, όπως φαίνεται, είμαι όφσαϊντ…

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  183 – Μπροστά στο υπερπαλτό « Μιχαλάκη είσαι τρέλα» όλοι οι άλλοι, είναι πανωφόρια της σειράς από το Μοναστηράκι.☺

 191. Καλημέρα, σήμερα Κυριακή, που διαβάζω καθυστερημένα τα μεζεδάκια του Σαββάτου. Αλλά εγώ είμαι της σχολής Μπάρκουλη, που είχε απαντήσει το εξής στην Βλαχοπούλου, όταν η τελευταία αρνήθηκε να πιουν ένα ουισκάκι στις 6 τα ξημερώματα, επειδή ήταν αργά. Είπε λοιπόν ο θεός: «Αργά είναι για χθες· για σήμερα είναι νωρίς»!

  #63 (μάλλον): Τα πιο ωραία αστεία είναι αυτά που περνάνε στο παρασκήνιο: «… ενώ ο διαιτητής του αγώνα κύριος Δαρμένος…» 🙂

 192. π2 said

  Βλέπω ότι έχει γίνει διαδικτυακό μιμίδιο η έκρηξη του Βιεϊρίνια στην Τούμπα, γραμμένη ως μια λέξη: ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ («τι ‘ν’ αυτό ρε;» για όσους δεν το έπιασαν). Προσωπικά μ’ αρέσει πολύ και θα το χρησιμοποιούσα. Λεγόταν σε ποδοσφαιρικά σχόλια και ο προϋπάρχων πληθυντικός ΤΙΝΑΥΤΑΡΕ. Το μόνο μου πρόβλημα είναι πώς πρέπει να τονιστεί ότι δεν γράφεται με κεφαλαία (ως κραυγή). Στο όμικρον υποθέτω.

 193. π2 said

  Ξέχασα να βάλω την αφορμή για την οποία μίλησα για διαδικτυακό μιμίδιο:

 194. Tomás de Torquemada said

  Μοι προξενεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν ότι ουδείς* εκ των αναγνωστών του παρόντος ιστολογίου παρετήρησεν επανανκάμψαν το, λίαν μοι αγαπητόν, Νεαρόν Ερίφιον εκ της χώρας Τοῖν Δυοῖν Θαλάσσαιν εις την Κύπριδα… Ως ευ παρέστης και αύθις!

  *Εκτός αν έχω χάσει επεισόδια…

 195. Μανούσος said

  Ἡ διαφοροποίηση στὴν ὀμοσία τῶν πόλεων εἶναι κάτι ποὺ ἔχει σαφῶς ἰδεολογικὸ χρωματισμὸ καὶ μόνο καὶ κανέναν χρηστικό. Ἂν μᾶς ἀρέσει διδάσκουμε στὸ σχολεῖο γεωγραφία μὲ τὰ ὀνόματα Χ καὶ ὄχι μὲ τὰ ὀνόματα Ψ καὶἂς λένε οἱ ἄλλοι ὅ,τι θέλουν. Συνεπῶς θὰ ἀργήσει, ἂν ποτὲ ἐπιτευχθεῖ, ἡ καθιέρωση τῆς Βομβάης ὡς Μουμπάϊ ἢ Μουμπάη, ἐνῷ μέχρι σήμερα δὲν μᾶς στενοχωρεῖ καθόλου τὸ Ντάντσιχ ποὺ γίνηκε πάλι Γντανσκ πρὸς παμμέγιστη θλίψη τῆς Γερμανίας, ἡ ὁποία καὶ στοὺς μεταπολεμικοὺς σχολικοὺς χάρτες σὲ ὅλη τὴν Ἀνατολικὴ Εὐρώπη ἔδινε τὰ Γερμανικὰ ὀνόματα καὶ σὲ παρένθεση τὰ σλαβικά καὶ μὲ μικρότερα γράμματα). Τὸ πιὸ χαριτωμένο ἦταν ἡ διακριτικὴ ἐκτύπωση τῶν παλαιῶν συνόρων μὲ τὴν σημείωση ἐπάνω στὸν χἀρτη, z.Z. unter sowjetischer/polnischer Verwaltung ( http://www.welt.de/lesestueck/2015/vertriebene/#storyChapter0 ), δηλ. προσωρινὰ ὑπὸ σοβιετική/πολωνικὴ διοίκηση. Οὐαὶ καὶ ἀλοίμονο στὴν δύσμοιρο βαλκανελλάδα ἂν ἐμιμεῖτο σὲ αὐτὸ τὴν δημοκρατικὴ Ὀμοσπονδιακὴ Δημοκρατία τῆς Γερμανίας… Πάντως ἀκόμη καὶ οἱ νεώτατοι σχολικοὶ γερμανικοὶ χάρτες ἀναφέρουν τὶς ὀνομασίες τῶν μεγἀλων σλαβικῶν πόλεων καὶ μὲ τὸ γερμανικὸ ὄνομα ( http://www.schulatlas.com/2014/menue/atlas_online/interaktive-karte.html) μόνο ποὺ πλέον τὸ γερμανικὸ ὄνομα ἔχει μπεῖ στὴν παρένθεση.

 196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  195 – Απ’ ό,τι φσίνεται έχεις χάσει πολλά.☺

 197. ΣΠ said

  Οι τουρκικές ακταιωροί αρνούνταν να επιχειρήσουν υπό ελληνικών εντολών
  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/h-aneipwth-tragwdia-sto-agathonhsi-kai-to-paixnidi-ths-agkyras-panw-stis-sorous.5127459.html

 198. sarant said

  172 Χρονολογία;

  195 Ενδιαφέρον αυτό το θέμα

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  193

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  193
  ή

 201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Του Γιώργου είχε και κοτσάνι

 202. ΚΑΒ said

  (Ακόμη και ο Νικοκύρης βαρέθηκε τα ποδοσφαιρικά. Αναγκάστηκε για δεύτερη φορά να παρακαλέσει να σταματήσει η ακατανόητη ποδοσφαιρομανία)

  171.άμπαλος

  ὅτε χθόνα δατέοντο Ζεύς τε καὶ ἀθάνατοι,
  φανερὰν ἐν πελάγει Ῥόδον ἔμμεν ποντίῳ,
  ἁλμυροῖς δ’ ἐν βένθεσιν νᾶσον κεκρύφθαι.
  ἀπεόντος δ’ οὔτις ἔνδειξεν λάχος Ἀελίου·
  καί ῥά νιν χώρας ἀκλάρωτον λίπον,
  αγνὸν θεόν.μνασθέντι δὲ Ζεὺς ,ἄμπαλον μέλλεν θέμεν.
  ἀλλά νιν οὐκ εἴασεν ἐπεὶ πολιᾶς εἶπέ τιν’ αὐτὸς ὁρᾶν ἔν δον θαλάσσας
  αὐξομέναν πεδόθεν
  πολύβοσκον γαῖαν ἀνθρώποισι καὶ εὔφρονα μήλοις.

  Πίνδαρος, ολυμπιόνικος 7,55-63

  Μεταφράζω πρόχειρα:
  Όταν ο Δίας και οι θεοί μοίραζαν τη γη δε φαινόταν η Ρόδος που κρυβόταν στ’ αρμυρά βάθη της θάλασσας. Μα στον Ήλιο που έλειπε κανείς δεν έβαλε κλήρο κι έτσι θα άφηναν χωρίς χώρα τον αγνό θεό. Όταν παραπονέθηκε, ο Δίας έβαλε ξανά ρίξιμο κλήρου. Ο Ήλιος δεν τον άφησε, γιατί του είπε πως βλέπει να ανεβαίνει από τα βάθος της θάλασσας μιαν ακόμη χώρα πολυθρέφτα για ανθρώπους και για ζώα.

  Στον 7ο ολυμπιόνικο ο Πίνδαρος υμνεί τον Ρόδιο πυγμάχο Διαγόρα που νίκησε το 464 στην Ολυμπία .
  Στο μύθο των ανωτέρω παραπάνω στίχων έχουμε την αρχή του μύθου για τη γέννηση της Ρόδου, ένας μύθος που για πρώτη φορά ακούγεται. Στη συνέχεια μας λέει ο Π. ότι ο Ήλιος ζήτησε αυτήν τη χώρα να του δώσουν. Ο ΄Ηλιος έσμιξε με τη νύμφη Ρόδο με την οποία απόκτησε 7 γιους, που ένας απ’ αυτούς έκαμε τους 3 επώνυμους ήρωες των πολιτειών της Ρόδου, τον Κάμειρο, τον Ιαλυσό και τον Λίνδο.

 203. ΚΑΒ said

  διαγράφεται το «ανωτέρω»

 204. BLOG_OTI_NANAI said

  198: Σόρρυ, στραβομάρα, τώρα το είδα. Είναι πρόσφατη, του 2015 (Μελέτες για την ελληνική γλώσσα 35 (2015) σελ. 421-433) : http://www.ins.web.auth.gr/images/MEG_PLIRI/MEG_35_421_433.pdf

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άμπαλο; α μπα!
  μπα! μπα!

 206. sarant said

  204 Μερσί!

 207. nikiplos said

  @195, η ονοματοδοσία των πόλεων είναι πονεμένο θέμα… Θυμάμαι στο Παρίσι, κάνα δυο φορές που έφερε η συζήτηση την πόλη Άαχεν, με διόρθωσαν ευγενικά, λέγοντάς μου ότι για αυτούς η πόλη λέγεται ΕξΛαΣαπέλ… Και δεν το έκαναν τίποτε σωβινιστές με ακραίες ιδέες, αλλά κοσμοπολίτες, διακεκριμένοι επιστήμονες, τροφοί της ευρωπαϊκής ιδέας.

  Προσωπικά, συμφωνώ με τον Πέπε πιο πάνω, όταν εξηγούσε περί Βελεστινλή.

 208. mikel said

  Γεια σας!
  Ξέρει κανείς τη λέξη άβνταλος; Έτσι με φώναζε η μάνα μου όταν έκανα ζημιές. Πρέπει να ναι αρβανίτικο αλλά στο google δεν μου βγάζει σχεδόν τίποτα.

 209. sarant said

  208 Αυτό δεν το ξέρω, αλλά αμπντάλης είναι ο ατσούμπαλος, που φέρεται αδέξια. Οπότε μάλλον από εκεί θα είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: