Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια των Βαγιών

Posted by sarant στο 31 Μαρτίου, 2018


Θα μπορούσα να τα πω και «Μεζεδάκια του Λαζάρου», αλλ’ αυτόν τον τίτλο τον χρησιμοποίησα πέρσι και πρόπερσι, που το Σάββατο του Λαζάρου έπεφτε πάλι Σάββατο. Οπότε, των Βαγιών, που βολεύει περισσότερο από «των Βαΐων» αν δεν ξέρεις ποιο πλήκτρο βγάζει γιώτα με τόνο και διαλυτικά.

* Και ξεκινάμε με ένα κρούσμα σχιζολεξίας, που το αλίευσε φίλος στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ.

Τίτλος επιστημονικής εργασίας: Γιατί οι ηθικές βελτιώσεις είναι κατά δικασμένες να αποτύχουν;

Πηγή, το περιοδικό Βιοηθικά, (Μάρτιος 2018), σ. 18.

Μαζεύω αρκετά χρόνια σχιζολεκτικά κρούσματα, αλλά ομολογώ ότι το συγκεκριμένο δεν το είχα ξαναδεί. Και τώρα το εν-τοπίζουμε όχι σε δια-φημιστική κατα-χώριση, αλλά σε πρωτό-τυπη επιστημονική ανα-κοίνωση!

Δεν αποκλείεται για κάποιες σχιζολεξίες να φταίει ο κορέκτορας. Από την άλλη, είναι εντυπωσιακό ότι επιστημονικές εργασίες δημοσιεύονται οφθαλμοφανώς ανεπιμέλητες.

* Και μετά τη σχιζολεξία, η αποστροφομανία. Άρθρο του Δημ. Καμπουράκη είχε τίτλο: Μαυρογιαλούροι εν’ όψει φθινοπωρινών εκλογών.

Δεν μας έφτανε η περιττή απόστροφος που βάζουν κάμποσοι στο εξ’, τώρα βάζουν απόστροφο και στο εν!

Βέβαια, να πω ότι στον αρχικο ιστότοπο η κοτσάνα διορθώθηκε σε «ενόψει», που είναι απολυτα σωστό, παρέμεινε όμως σε αναδημοσιεύσεις.

* Δεν το λες και επικαιρότητα, αλλά ανήμερα της 25ης Μαρτίου δημοσιεύτηκε στο in.gr άρθρο για τη μετακομιδή των λειψάνων του πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ στην Αθήνα, που έγινε στις 25 Απριλίου 1871. Ανάμεσα στ’ άλλα, και το συνηθισμένο ορθογραφικό λαθάκι:

Οι οικείες ήταν σημαιοστολισμένες και τα παράθυρα γεμάτα κόσμο.

Θα ήταν οικείες αυτες οι οικίες!

* Επειδή με ρώτησαν στο Τουίτερ, με αφορμή τη θριαμβευτική ανάρτηση της εφημ. Στόχος που βλέπετε αριστερά, να πω ότι πράγματι η αγγλική λέξη stop έχει απώτερη ελληνική αρχή (τα έχουμε γράψει εδώ).

Κατά τα άλλα, κάτω από τις πέτρες συνήθως βρίσκουμε σκορπιούς, σκουλήκια και άλλα δηλητηριώδη ή αηδιαστικά ειδη ζωής, ενώ από την ανάρτηση καταλαβαίνετε και για ποιο λόγο η εφημερίδα λέγεται επίσης Στόκος.

* Μια και μιλάμε για ορθογραφικά λάθη, ένα που το βλέπω πολύ συχνά.

Τις προάλλες κυκλοφόρησε μια ενδιαφέρουσα είδηση, που τη σχολιάσαμε και στο ιστολόγιο, για έναν αγώνα ράγκμπι Γερμανίας-Ρωσίας, όπου οι διοργανωτές απο λάθος, κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, έβαλαν την κασέτα με τον ύμνο της Σοβιετικής Ένωσης αντί της Ρωσίας (η μουσική είναι ίδια, διαφέρουν οι στίχοι) και οι διεθνείς αντέδρασαν συγκινημένοι.

Στον ιστότοπο της Κατιούσας ο τίτλος του σχετικού άρθρου ήταν:

Ο σοβιετικός ύμνος παίζει σε αγώνα της εθνικής Ρωσίας και πορώνει τους διεθνείς!

ενώ και μέσα στο άρθρο χρησιμοποιείται η λέξη «πόρωση».

Ωστόσο,  το συναίσθημα του έντονου πάθους λέγεται «πώρωση», όχι «πόρωση». Ίσως όμως χρειάζεται χωριστό άρθρο για να ξεμπλέξουμε την πόρωση και την οστεοπόρωση από την πώρωση.

* Ο πορτοκαλισμός της εβδομάδας σε περισπούδαστο άρθρο που υποστηρίζει πως η λέξη γιόγκα προέρχεται από την ελληνική λέξη «ζυγός».

Πρόκειται για εξελιγμένο πορτοκαλισμό, με την έννοια ότι αρκετά από όσα γράφει το άρθρο ισχύουν πράγματι: η λέξη yoga όντως ανάγεται στο σανσκριτικό yugam «ζυγός», όμως η σανσκριτική λέξη, όπως και η λατινική jugum δεν είναι δάνεια από το ελλ. ζυγός αλλά απλώς είναι ομόρριζες λέξεις που ανάγονται στην ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα.

* Πολύ σχολιάστηκε η (πουριτανική ή απλώς ανόητη) αντίδραση του πολιτευτή βουλευτή Καλλιάνου και κάποιων αλλων σχολιαστών επειδή σε ομιλία του υπουργού Ευκλ. Τσακαλώτου υπήρχε ένα γυμνό του Μοντιλιάνι στο φόντο.

Oρισμένες ευτράπελες αντιδράσεις σταχυολογούνται εδώ. Κάπου αλλού είδα την εικόνα αριστερά, που θα την ενέκρινε και ο κ. Καλλιάνος.

* Νέο κρούσμα του τρόμου της διπλής άρνησης, σε άρθρο αθλητικού ιστότοπου.

«Καμιά ομάδα δικαιούται να λέει ότι είναι μεγαλη … δίχως το δικό της σπίτι» αποφαίνεται ο Αεκτζής αρθρογράφος.

Όμως αυτά δεν είναι νέα ελληνικά, αγαπητέ. Στα αγγλικά, ναι, εκεί λες No club can pretend… Στην καθαρεύουσα, ναι, λες «Ουδείς σύλλογος δικαιούται….»

Αλλά στα νεα ελληνικά τη διπλη άρνηση δεν τη φοβόμαστε: Καμιά ομάδα δεν δικαιούται….

* Καθώς κλείνουν τρεις μήνες από την εφαρμογή του μέτρου για τις πλαστικές σακούλες, ας συνεισφέρω τη δική μου εμπειρία.

Πριν από ένα μήνα μπήκα σε τέσσερα βιβλιοπωλεια του κέντρου της Αθήνας, αγόρασα από ένα βιβλίο από το καθένα, μου πρότειναν και οι τέσσερις σακούλα, αρνήθηκα και τα έβαλα στο σακίδιό μου.

Σήμερα επισκέφθηκα πάλι τέσσερα βιβλιοπωλεία, πήρα όμως κάμποσα βιβλία από το πρώτο, οπότε το σακίδιο γέμισε κι έτσι στο δεύτερο ζήτησα να μου δώσουν σακούλα. Επειδή ο υπάλληλος ήταν φίλος, πιάσαμε κουβέντα και μού είπε πως η κατανάλωση σακουλών (είπαμε, εκεί τονίζεται) έχει μειωθεί στο μισό στο (μεγάλο) βιβλιοπωλείο τους. Κατά σύμπτωση, η βιοτεχνία που τους φτιάχνει τις σακούλες (με τη στάμπα τους) βρισκεται στη γειτονιά του και ξέρει τους ανθρωπους -και του είπαν ότι έχουν απολύσει 3 από τους 8 εργαζόμενους εξαιτίας του μέτρου.

* Αύριο έχουμε Πρωταπριλιά και πρέπει να προσέχετε μη σας κάνουν φάρσες, αν και στην εποχή των φέικ νιουζ και της τρολιάς κάθε μέρα Πρωταπριλιά είναι.

Διδακτική είναι και  μια πολύ πρόσφατη ιστορία. Πριν από μερικές μέρες, που μας ταλαιπωρούσε η αφρικανική σκόνη, κάποιος πλακατζής του Διαδικτύου φωτοσόπησε ένα έγγραφο απόσπασης υπαλλήλου, έτσι που να δείχνει ότι ο… Ιωσήφ Εξοικονομάκης αποσπάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη ως ειδικός επί θεμάτων αφρικανικής κόνεως!

Βλέπετε, ο άγνωστος φαρσέρ τήρησε τον βασικό νόμο της καλοπροαίρετης τρολιάς: όταν παραποιείς ένα έγγραφο ή γενικά παρουσιάζεις κάτι χαλκευμένο, να δίνεις μιαν ένδειξη ότι πρόκειται για αστείο έτσι που ο νοήμων αναγνώστης σου να μην παραπλανηθεί ή έστω να καταλάβει αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά.

Κι εδώ η ένδειξη αυτη δόθηκε με το παραπάνω, με το πρόδηλα φτιαχτό επώνυμο Εξοικονομάκης.

Ωστοσο, τουλάχιστον δυο οΘντκ βαριές πένες της δημοσιογραφίας μας (ο άλλος είναι ο Τάσος Τέλλογλου) έχαψαν τον χόακα και τον αναδημοσίευσαν με τυμπανοκρουσίες.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη παράμετρος, ότι ο χόακας τούς ήταν ευχάριστος, ότι πολύ ήθελαν να τον πιστέψουν. Για τον ίδιο άλλωστε λόγο γίνονται ευχαρίστως πιστευτα και τα διάφορα Λερναία.

* Με ρωτάει φίλος αν είναι σωστός ο τύπος «απέλαυε» που εμφανίζεται σε πρόσφατο άρθρο του in.gr για το Σούλι, τον καλόγερο Σαμουήλ και το Κούγκι (είπαμε, μέσα στην επικαιρότητα είναι το in.gr!):

Σκαρφαλωμένη στην κορυφή ενός απόκρημνου υψώματος, εκατοντάδες μέτρα επάνω από την κοίτη του ποταμού Αχέροντα, η ομοσπονδία των χωριών του Σουλίου συνιστούσε επί Τουρκοκρατίας ένα είδος αυτόνομης συμπολιτείας, που απέλαυε προνομίων και βασιζόταν από την άποψη της κοινωνικής οργάνωσης στο σύστημα της φάρας.

Βλέπω ότι η lexigram δίνει παρατατικό του «απολαύω» τους τύπους απέλαυε(ν)/απήλαυε(ν), ενώ στο TLG οι εμφανίσεις των δυο τύπων ειναι περίπου ίσες.

Εγώ παντως θα εγραφα «που απολάμβανε προνόμια».

* Και κλείνω με την αστεία επιγραφή της εβδομάδας, που έκανε το γύρο της μπλογκόσφαιρας τις τελευταίες μέρες.

Όπως συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις, δεν ξέρω αν είναι αυθεντική η πινακίδα, αν και για αυθεντική μοιάζει.

Και βέβαια, τα Έκτακτα δεν είναι… extraordinaries αλλά μάλλον Emergencies Urgencies (ή όχι;)

Αλλά και στα επόμενα πρεπει να υπάρχουν λάθος αποδόσεις.

Τέλος πάντων, αχρείαστη να είναι η πινακίδα κι ας είναι σωστά γραμμένη. Καλό σαββατοκύριακο!

 

142 Σχόλια προς “Μεζεδάκια των Βαγιών”

 1. Γς said

  Καλημέρα Δημήτρη.

  Πάω να διαβάσω το άρθρο

 2. LandS said

  Καλημέρα
  Και τώρα το εν-τοπίζουμε όχι σε δια-φημιστική κατα-χώριση, αλλά σε πρωτό-τυπη επιστημονική ανα-κοίνωση!
  Λάθος!
  Και τώρα το εν τοπίζουμε όχι σε διά φημιστική κατά χώριση, αλλά σε πρωτό τύπη επιστημονική ανά κοίνωση!

 3. Διδούς από τους θεματοφύλακες της γλώσσας μας: https://www.frontpages.gr/d/20180331/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1
  Η ιστορία με τον Εξοικονομάκη είναι ακόμα πιο αστεία αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για προσωπικό πείραγμα μεταξύ τουιτεράδων (είναι ένας κρητικός Σήφης, μάστορας του λογοπαίγνιου και αν καταλαβαίνω καλά Πολ-Μηχ, εξ ου και η εμπλοκή του με το Εξοικονομώ, το γνωστό πρόγραμμα).

 4. Γς said

  Εμβόλια Vaccines

  Και τι μου’ ρθε να κάνω πλάκα στον πιτσιρικά που περίμενε με τους γονείς του στην αίθουσα αναμονής;

  -Εσύ είσαι που θα κάνεις ένεση με μια βελόνα να!;
  Σαν μακαρόνι του παστίτσιου;

  Κι με πήραν στο κυνήγι. Μόλις τον είχαν ηρεμήση

 5. Γς said

  ηρεμήσει

 6. Γς said

  «Ελα ρε αν χρειαστείς κάτι από τον Πρινέα αυτός που έχει τον Μιστρά να μου το πεις να τον ειδοποιήσω !»

  Που να φάει τη γλώσσα του το αδελφάκι μου!
  [Πρινέας γραφεία τελετών]
  Αλλά γιατί μου έστειλε αυτό το μήνυμα;

 7. Eli Ven said

  Αυτό με τη γιόγκα και το ζυγό είναι αναδημοσίευση από ελληνοβαρεμένο ιστότοπο πάντως. Οπότε «λογικός» ο πορτοκαλισμός.

 8. Rogue said

  Όχι urgencies, τα έκτακτα περιστατικά λέγονται emergencies, και το θάλαμο τον λένε emergency ward (ή room, department κλπ).

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  2 Ειπα να μην το χοντρύνω 🙂

  3 Α, δεν το ήξερα αυτό το τουιτερικό ντεσού.

  7 Σωστά.

 10. sarant said

  8 Καλά λες, εγώ μετέφερα το γαλλικο Urgences.

 11. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Η πινακίδα στο τέλος νομίζω πως δεν έχει και καμία σωστή αγγλική μετάφραση, με την έννοια πως δεν θα χρησιμοποιούσε κανείς τις λέξεις αυτές.
  Surgeries θα αφορούσε χειρουργεία, σωστότερο μάλλον το examination rooms,
  Mikrobiologica(l) δεν υπάρχει, laboratories μάλλον το σωστότερο, ή τουλάχιστον microbiology το ορθογραφικά σωστό,
  Radiologica(l) επίσης θα ήταν Radiology,
  και το ανεκδιήγητο booths of patients μάλλον δεν σχετίζεται με τηλεφωνικούς θαλάμους ή εκδοτήρια εισητηρίων που συνήθως αφορά το booth.
  Ας επιληφθεί και η ομάδα ιατρικής ορολογίας του ιστολογίου…

 12. cronopiusa said

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γνωστό το μπέρδεμα με το απολαύω και το απολαμβάνω. Απολαμβάνω ένα γλυκό και απολαύω της εμπιστοσύνης είναι κλασικά παραδείγματα που δίνουν οι ειδήμονες περί την ορθή χρήση της γλώσσας. Ναι αλλά αυτό το απολαύω μετά γενικής δεν είναι πολύ πομπώδες, ιδίως στον προφορικό λόγο; Οπότε μαζί με το γλυκό ας απολαμβάνουμε και την εμπιστοσύνη και τα προνόμια και όλα τα καλά.

 14. Μυλοπέτρος said

  Μετακομιδη, η μηπως ανακομιδη;

 15. Μαρία said

 16. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !
  Α δεν το είχατε ακούσει αυτό με τους σταθμούς Μετρό της Θεσσαλονίκης; Είναι η νέα εκδοχή του «θα σας φτιάξουμε γεφύρια-μα δεν έχουμε ποτάμια»…
  Αν κοι οι δύσμοιροι Θεσσαλονικείς πιθανώς να κατέβουν μια ώρα αρχύτερα στα έγκατα του Μετρό, ψάχνοντας για…νερό. Γιατί το πέρασμα Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, δε φτάνει που άφησε τον ΠΑΟΚ με -6 βαθμούς για φέτος, στέρησε και το νερό από τη μισή πόλη !
  Και μετά λέγαμε άλλους γκαντέμηδες !

  Ωραία τα μεζεδάκια ! Για τις πλαστικές σακούλες, δεν ξέρω ακριβώς τη διαδικασία παραγωγής, φαντάζομαι όμως ότι οι πάνινες απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους, από τις βιομηχανοποιημένες πλαστικές. Αλλά το θέμα είναι ότι οι πάνινες δεν έχουν την ίδια ζήτηση…

 17. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια Πολλά
  Τα κάλαντα του Λαζάρου, στις μπάντες μου
  …τότε ο Χριστός δακρύζει
  και τον Άδη φοβερίζει:
  ‘Αδη Τάρταρε και Χάρο
  Λάζαρο θε να σου πάρω

 18. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  14. Διακομιδή, στο νοκομείο
  Ανακομιδή λειψάνων
  Μετακομιδή σκουπιδιών
  Όχι;

 19. Πάνος με πεζά said

  και προσκομιδή αγαθών, πρώτων υλών κλπ. για να γίνει κάτι. Στην Εκκλησία υπάρχει η Αγία Προσκομιδή, ο χώρος προετοιμασίας της Θείας Κοινωνίας.

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, δεν είναι περίεργο που την πάτησαν οι δημοσιογραφικοί φωστήρες. Κάποιας ηλικίας άνθρωποι είναι, μεγάλωσαν στη χώρα των ιδιορρυθμιών και των ιδιαιτεροτήτων, με κουρείς που διορίζονταν ως πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, με νοσοκομεία στα οποία «υπηρετούσαν» 60 κηπουροί, με επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, προθέρμανσης μηχανής, κομμωτηρίου κλπ, με…με…με…με εκατομμύρια με. Λογικό να χάψουν και τον ειδικό στην αφρικανική σκόνη. Όσο για το όνομα Εξοικονομάκης; Υπάρχει καθηγητής Επταήμερος. Χωρίς πλάκα. Αθώα ή, τουλάχιστον, δικαιολογημένα τα παλικάρια. Στην Ελλάδα όλα τα παγκοσμίως απίθανα είναι πιθανά.

 21. Avonidas said

  Καλημέρα

  Κατά σύμπτωση, η βιοτεχνία που τους φτιάχνει τις σακούλες (με τη στάμπα τους) βρισκεται στη γειτονιά του και ξέρει τους ανθρωπους -και του είπαν ότι έχουν απολύσει 3 από τους 8 εργαζόμενους εξαιτίας του μέτρου

  Μετάφραση, ψαχναμε βολική δικαιολογία και τη βρήκαμε 😕

 22. Avonidas said

  Αύριο έχουμε Πρωταπριλιά και πρέπει να προσέχετε μη σας κάνουν φάρσες

  Ειναι και το Πάσχα των Καθολικών, οπότε πέφτει πολύ δούλεμα. Με κατι τετοια ίσως βάλουν κάποτε μυαλό και ρυθμίσουν μια σταθερή ημερομηνία (στο περίπου, αφού πρέπει ναναι Κυριακή).

 23. Κουτρούφι said

  Ο Καλλιάνος δεν είναι βουλευτής.

 24. cronopiusa said

  εμένα πάντως εχτές, πάγωσε το αίμα μου, όταν μου ευχήθηκαν στο Ακτινολογικό της Σωτηρίας «Καλή Ανάσταση»…

 25. ΓιώργοςΜ said

  18 Αποκομιδή σκουπιδιών, νομίζω.

 26. Πέπε said

  > > Οπότε, των Βαγιών, που βολεύει περισσότερο από «των Βαΐων» αν δεν ξέρεις ποιο πλήκτρο βγάζει γιώτα με τόνο και διαλυτικά.

  Είναι απλό, κοπιπαστώνεις από κάπου που να το έχουν ήδη γράψει, π.χ. «…που βολεύει περισσότερο από των Βαΐων».

  Πέραν αυτού, δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει «των Βαγιών». Υπήρχε φυσικά ο τύπος, και ήταν και απόλυτα κανονικός (το βάι, των βαγιών, το ρολόι, των ρολογιών), αλλά κατά την προσωπική μου εμπειρία σώζεται αποκλειστικά στον στίχο του σχετικού καλάντου «Τω Βαγιώ Βαγιώ Βαγιώ / τρώνε ψάρι και κολιό», που αναφέρεται συχνά και προφορικά. Κατά τα άλλα «των Βαΐων» λέμε.

 27. cronopiusa said

 28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  19. Α ναι και η Προσκομιδή!
  και προσκομιδή …δικαιολογητικών/πιστοποιητικών θα βρούμε σε ανακοινώσεις υπηρεσιών 🙂

  Παλιόνησος Καλύμνου, χθες.
  Οι κυρές: Κατερίνα 88, που ψάλλει υπέροχα
  «για να μάθετε τί εγίνει ,σήμερα στην Παλαιστίνη» ,
  η Πετρούλα που φοβάται τους Τούρκους και η Φωκαϊνα που έπλασε κι εφίλεψε Λαζαράκια .
  Ο Ποθητός που αστειεύεται και ο απών «στα ζουλάπια» Ηλίας.

 29. Ακρ. said

  @13
  Σύνταγμα της Ελλάδας (μετά τη μεταγλώτιση του 1986), άρθρο 87: Οι δικαστικοί λειτουργοί «απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία».
  Μια χαρά ελληνικά μού φαίνονται. Τί λετε;

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  25, Μάλλον αποκομιδή για τα σκουπίδια και
  μετακομιδή/ανακομιδή για τα λείψανα. Λεξικάαα!

 31. BLOG_OTI_NANAI said

  Αν και περίεργο, μια που συναντάμε και τις πιο περίεργες λέξεις ως επώνυμα, εντούτοις, το «Εξοικονομάκης» μοιάζει ανύπαρκτο ως επώνυμο ή έστω, πρέπει να είναι σπανιότατο!

 32. gbaloglou said

  κατά δικασμένων

 33. Μαρία said

  Ο Γκασμάς μετά την αρχική επιτυχία συνέχισε την πλάκα.

 34. Πέπε said

  > > Ο πορτοκαλισμός της εβδομάδας σε περισπούδαστο άρθρο που υποστηρίζει πως η λέξη γιόγκα προέρχεται από την ελληνική λέξη «ζυγός».

  Χμ, εδώ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αρχικά ετοιμαζόμουν να γράψω:

  «Υπάρχουν λέξεις-γονείς και λέξεις-παιδιά, λέξεις-παππούδες και λέξεις-εγγόνια, υπάρχουν όμως και λέξεις-αδέρφια, ξαδέρφια, δευτερο-/τριτοξάδερφα. Αντίστοιχα, υπάρχουν γλώσσες-γονείς και γλώσσες-παιδιά αλλά και γλώσσες με πλάγιες συγγένειες. Για τον μη γλωσσολόγο αυτά είναι κάπως ψιλά γράμματα, και νομίζω ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα ελαφρυντικό σε όποιον ακούει ότι ο ζυγός και η γιόγκα είναι ομόρριζα (ξαδέρφια) και το μεταφέρει λέγοντας ότι το ένα προέρχεται από το άλλο. Είμαι σίγουρος ότι κάπου κάποιος Ινδός θα έγραψε: η περίφημη ελληνική λέξη ζυγός, όθεν διεθνείς όροι όπως zygomatic [bone] κλπ., προέρχεται από τη Γιόγκα, δείτε άλλωστε και τα ευρήματα της Γεράπετρος που αποδεικνύουν τη διείσδυση του ινδικού πολιτισμού μέχρι τις εσχατιές της Δύσης!*»

  Μετά όμως παρατήρησα τη λέξη «περισπούδαστο» κι είπα να ρίξω μια ματιά στο άρθρο.

  Είναι μια σύνθεση από όντως υπαρκτές πληροφορίες και κανόνες, και από αλμπάνικες μεθόδους. Ετυμολογεί το ελληνικό «ζυγόν» από το «δύο+άγω», εφαρμόζοντας κάποιους κανόνες που έχουν ένα πυρήνα αληθείας, δηλαδή γενικώς υπάρχουν αλλά έχουν προϋποθέσεις τις οποίες ο συντάκτης αγνοεί, αλλιώς θα ήξερε ότι εν προκειμένω δεν ισχύουν.

  Αυτό είναι ένα βασικό λάθος. Είναι χοντρό, και ανήκει σ’ έναν πολύ συνηθισμένο τύπο λαθών ετυμολογικής ημιμάθειας. Πάνω σ’ αυτό το λάθος το άρθρο χτίζει έναν ολόκληρο συλλογισμό, ο οποίος καθ’ όλα τ’ άλλα στέκει: αν το «ζυγόν» όντως προερχόταν από το «δύο+άγω» ενώ σε κάθε άλλη γλώσσα όπου βρίσκονται ομόρριζά του αυτά δεν ετυμολογούνται, τότε θα ήταν εύλογη η υπόθεση ότι προέρχονται από το ελληνικό ζυγόν!

  __________
  *Εντάξει, τη λεπτομέρεια με τη Γεράπετρο τη σκέφτηκα αφού το διάβασα…

 35. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  14-18 Σωστότερη είναι η ανακομιδη, πράγματι, αν και το ΛΚΝ δίνει συνωνυμο την ανακομιδή με τη μετακομιδή

  29 Μια χαρα είναι, σαν κι αυτό που έγραψα.

  34τέλος Ακριβώς!

 36. Πέπε said

  @28:
  Η Κατερίνα Μακαρούνα είναι αναγνωρισμένα (από το νησί) η σπουδαιότερη παραδοσιακή τραγουδίστρια της Καλύμνου. Έχει κάνει κάποιες ηχογραφήσεις και αρκετές εκπομπές, αλλά την ανακάλυψαν όλοι όταν ήταν ήδη αρκετά μεγάλη, με φωνή γλυκειά μεν και σωστή αλλά γεροντική και αδύνατη. Στα νιάτα της όμως, κάποτε, είχε τραγουδήσει σ’ ένα γλέντι που κάποιος το έγραψε σε κασετοφωνάκι και η κασέτα κυκλοφορούσε σε διάφορα αυτοκίνητα (όσο τα αυτοκίνητα είχαν κασετόφωνα), κι έτυχε να την ακούσω. Ήταν μια φωνή απεριγραπτης ομορφιάς και δύναμης, κάτι το ανατριχιαστικό, από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω ακούσει.

  Στην Παλιόνησο, όπου ζουν καμιά δεκαριά ξωμάχοι, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν μέχρι πρόσφατα σχεδόν νεολιθικές. Εκεί ζει κι η θεια η Κατερίνα, σ’ ένα σπίτι που το έχτισε με τα χέρια της, μαζί με τον μπάρμπα Μικέ, πάλαι ποτέ άντρακλα, βοσκό και σφουγγαρά (εναλλάξ), τσαμπουνιέρη, περιβόητο για τα γλέντια του που κρατούσαν μερόνυχτα, τώρα σε κακή κατάσταση υγείας (οι γιατροί του επιβάλανε το γιαούρτι να είναι άπαχο!!!).

  Χαίρομαι που η θεια η Κατερίνα είναι καλά, ελπίζω το ίδιο (όσο γίνεται) και για τον μπάρμπα Μικέ.

 37. Νέο Kid said

  Στα σοβαρά, από κάτι άλλες «ειδικότητες» συμβούλων, πιο χρήσιμος αν όχι απαραίτητος όπως πάει η κατάσταση με τη σκόνη (στην Κύπρο μας έφερε και γκαμήλες) είναι ο ειδικός της σκόνης (λινκ και λάικ στο γιουτούμπ στον «βασιλιά της σκόνης») Αρκεί βέβαια να είναι πραγματικά ειδικός, με ειδικές γνώσεις και σπουδές, κανας περβαντολογος δηλαδή ή κάτι παρόμοιο έστω. Καλύτερα βέβαια να είναι μηχανικός (οποιασδήποτε ειδικότητας)!
  Γιατρός (αν και θα φαινόταν χρήσιμος σε κάτι τέτοιο ) όχι ! Οι γιατροί είναι όλοι χαζοί.

 38. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
  @1. Γιάννη, καλή σου μέρα. Σήμερα πάντως ἔτρεχες χωρὶς ἀντίπαλο. Ἔλειπα ἀπὸ τὸ πρωί. 🙂

  Εἴπαμε γιὰ ἀνακομιδὴ καὶ μετακομιδὴ τῶν λειψάνων, ἀποκομιδὴ τῶν σκουπιδιῶν, διακομιδὴ τῶν ἀσθενῶν· ξεχάσαμε τὴν συγκομιδὴ τῶν καρπῶν.

 39. Οσοι διαβάσουν το παρακάτω με ανοιχτό μυαλό, πολλά θα καταλάβουν και κυρίως γιατί βαδίζουμε ολοταχώς για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, ποιά είναι τα «προαπαιτούμενα», πως χειραγωγείται η δικαιοσύνη- χρήσιμο για την περίπτωση Μαρινάκη- ποιά τα ανταλλάγματα και ποιές οι «παράπλευρες απώλειες». Το ποδόσφαιρο από την εποχή της χούντας και μετά έχει πάντοτε άμεση σχέση με την πολιτική.

 40. # 13

  Ναι μεν αλλά αφού φας το γλυκό νοιώθεις απόλαυση και όχι απολαβή, δεν είναι ; ενώ όταν απολαύεις της εμπιστοσύνης κάποιου μετά δεν έχεις απόλαυση αλλά απολαβή !!!

 41. # 39

  Για όσους δεν το κατάλαβαν μιλάω για συνεργασία Ν.Δ.- ΣύΡιζΑ

 42. sarant said

  23 Πράγματι, δεν είναι βουλευτής ο Καλλιάνος, το διόρθωσα.

 43. Spiridione said

  αχρείαστη να είναι η πινακίδα κι ας είναι σωστά γραμμένη.
  αχρείαστη να είναι η πινακίδα κι ας μην είναι σωστά γραμμένη.

  Το καλύτερο για τον Καλλιάνο το είδα σε ένα άλλο σχόλιο
  Γυμνό με ΠΑΣΟΚ – Λιάνη
  Γυμνό με ΣΥΡΙΖΑ -Μοντιλιάνι

 44. Pedis said

  Υπάρχει βέβαια και η άλλη παράμετρος, ότι ο χόακας τούς ήταν ευχάριστος, ότι πολύ ήθελαν να τον πιστέψουν.

  επειδή είναι στοκόμπαζα, γι αυτό.

 45. ΣΠ said

  Το ρήμα «απολαύω» στα νέα ελληνικά χρησιμοποιείται στους τύπους του αορίστου (απόλαυσα, απολαύσω). Στον ενεστώτα και τον παρατατικό έχει αντικατασταθεί από το «απολαμβάνω». Στον ενεστώτα το χρησιμοποιούν πια μόνο στις στομφώδεις δηλώσεις τους κάποιοι πολιτικοί, ίσως επειδή συντάσσεται με γενική ενώ το «απολαμβάνω» με αιτιατική. Στον παρατατικό δεν το έχω ακούσει.

 46. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, Τζι, συμφωνώ πως έτσι είναι. Αλλά στον προφορικό λόγο, στην καθημερινή κουβέντα, δύσκολα θα πει κάποιος πως απολαύει της εμπιστοσύνης της γυναίκας του, π.χ. Το άλλο ακούγεται πιο ομαλό.

 47. Pedis said

  Νικοκύρη, πάλι μ’ έριξες. Αφού σου είχα έτοιμο μεζεδάκι:

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/26/apology/#comment-494393

  Οι Έλληνες από τα χρόνια του Ομήρου είναι φιλόζωοι και δεν πρόκειται να «πετάξουν τα ζώα τους στο δρόμο»

 48. BLOG_OTI_NANAI said

  38: Η «θεία ελληνική γλώσσα» έχει πολλά εις -κομιδ*

  ανακομιδή και ανακομιδιάζω
  αεροδιακομιδή, χορτοκομιδή κ.λπ.
  αποκομιδή
  εισκομιδή
  εκκομιδή
  διακομιδή
  διαμετακομιδή
  ευκομιδή
  κατακομιδή
  προσκομιδή
  μετακομιδή
  επανακομιδή
  παρακομιδή
  συγκομιδή
  φθειροκομίδης (=ψειριάρης)

 49. (41) Δεν το πιστεύω, αλλά ευχής έργον θα ήτανε…

 50. ΚΑΒ said

  22. Avonidas said
  31 Μαρτίου, 2018 στις 10:05

  Αύριο (έχουμε Πρωταπριλιά και πρέπει να προσέχετε μη σας κάνουν φάρσες)

  Ειναι και το Πάσχα των Καθολικών, οπότε πέφτει πολύ δούλεμα. Με κατι τετοια ίσως βάλουν κάποτε μυαλό και ρυθμίσουν μια σταθερή ημερομηνία (στο περίπου, αφού πρέπει ναναι Κυριακή).

  http://www.kathimerini.gr/956767/article/epikairothta/episthmh/giati-or8odo3o-kai-ka8oliko-pasxa-den-8a-sympesoyn-pote-meta-to-2700—h-apanthsh-ths-astronomias

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  36. Πέπε, χαίρομαι,δεν το ήξερα!Αηδόνα η γιαγιά. Δεν είπε για το Μικέ, μόνο για το παι(δ)ί της που έχασε πέρυσι η μαύρη.
  Είναι τα κάλαντα όπως και τα τραγούδια των τόπων καλοί και διαχρονικοί μάρτυρες της κάθε λαλιάς και με αφορμή του Λαζάρου έκανα επί τούτου μια γύρα στο νέτι. Μ΄ενδιαφέρουν οι ντοπιολαλιές,όχι βαθιά γλωσσολογικά (με τί σκευή εξάλλου),αλλά το ηχόχρωμα,οι περικοπές των λέξεων κλπ με έθελγαν από παιδάκι όταν αραιά και πού προέκυπτε ξενομπάτης/ξενομπάτισσα στο χωργιό, ενώ τ΄άλλα παιδιά συνήθως κορόιδευαν/ψευτομιμούνταν στα χωστά (κρυφά). Πιάναμε τα βράδια και το ραδιοφωνικό σταθμό Ρόδου και μαζί με τα κρητικά μού ήσαν οικεία και τα Δωδεκανησιακά/νησιώτικα πέρα απ΄όσα παίζονταν κι απ τους δικούς μας οργανοπαίχτες.
  Όταν ρωτάει ο δημοσιογράφος στο 11:08 πώς ήταν η χρονιά φέτος, η τρίτη κυρά, η Φωκαΐνα, λέει κάτι ,»ωραία ήταν ,καλά,καλά, εκάμαν τα εύσημα, μια χαρά ήταν ,εψελνούτε». Σε τί να αναφέρεται; Σε κάποια τελετή,λειτουργία, γιορτή,μήπως σκέφτηκα τώρα της Ένωσης με την Ελλάδα. Μέσα στην καταχνια και την …κόνι 🙂 του αθηναϊκού μας μεγαλείου, ξεχνούμε/χάνουμε τις παρυφές.
  Ξεχάνουμε,θυμήθηκα το συμπυκνωτικό λαϊκό ρήμα.

 52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για να πώ την αλήθεια, όσο κι αν από τριακονταετίας καταφέρομαι κατά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δεν περίμενα ποτέ πως θα ξαναζήσω την τραγικοκωμική «αντιπαλότητα» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στην ακόμη πιο γελοία μορφή ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί έλεγα, όσο στοκνάμπερ και νάναι κάποιος θα αντιληφθεί το γελοίον του πράγματος, αλλά….!

  36 – Υπάρχουν κάποιοι χαρισματικοί άνθρωποι που αν έχεις την τύχη να τους συναντήσεις σε «σημαδεύουν» ανεξίτηλα και λές, και μόνο γι’ αυτή την συνάντηση, άξιζε το πέρασμά μου απ’ αυτόν τον κόσμο.
  Προσωπικά, είμαι από τους υπερτυχερούς.☺

 53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  49 – Ευχής έργον για ποιούς;

 54. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @48. Πολὺ ἐνδιαφέροντα λεξιλογικῶς τὰ σύνθετα εἰς -κομιδ* ποὺ ἀναφέρεις, Μπλόγκ. Ἴσως θ᾿ ἄξιζαν ἄρθρο.

 55. ΓιώργοςΜ said

  48,54 Να σημειώσω μόνο πως η τελευταία (φθειροκομίδης) έχει μάλλον σχέση με την κόμη παρά με το κομίζω, σωστά; Αν και (νομίζω πως) δεν υπάρχει ορθογραφική διαφορά στις δύο έννοιες (κομίζω φθείρες-φθείρες στην κόμη).

 56. Dimi said

  Ένα παιδικό τραγουδάκι ,από τα βάθη της μνήμης.Νταμ ντάμας τω Βαγιω τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώμε το παχύ αρνί!

 57. Dimi said

  Ντάμ,ντάμ τω Βαγιω. κλπ.

 58. Hope said

  Καλημερα 🙂
  Πραγματι, όπως επισημαίνεται και σε ένα άλλο σχόλιο νωριτερα η πινακίδα έχει παρα πολλά λάθη. Το booths of patients βγαζει ματι, ενώ θα μπορούσε να είχε μεταφραστεί στο απλούστατο patient rooms 🙂
  Surgeries δεν είναι φυσικα τα ιατρεία – και δεν είναι καν τα χειρουργεία, που αν δεν κάνω λαθος λέγονται operating theaters.

 59. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  43 Μα όχι, λέω ότι και σωστά γραμμένη να ήταν καλύτερα να είναι αχρείαστη

  41-49 Αυτό κι άλλοι τόχουν προβλέψει, άλλοι με αποτροπιασμό και άλλοι με προσμονή, αλλά δεν το βλέπω πιθανό

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βλέπω προπρωταπριλιάτικα ; 🙂

 61. # 49

  Αγγελε, να το προσέξεις αυτό γιατί στην πιάτσα των ναυτικών βουίζει η φήμη πως πραγματικός χρηματοδότης του ναρκόπλοιου είναι κάτι κουμπάροι του Μαρινάκη.
  Α προπό κανείς δεν ασχολείται που είναι και που βρίσκεται ο Μαρινάκης, κοινή επιλογή να ξεχασθεί το θέμα να μην φθείρεται η εικόνα του Κούλη. Βλέπεις ένα όπλο στην θήκη είναι πιό επικίνδυνο από 2,1 τόνοι (σικ) ηρωίνη, αυτό παίζουν τα κανάλια
  Οταν εξασφαλισθεί εισαγγελέας που δεν θα ζητήσει κλήση και προφυλάκιση του Μαρινάκη να δεις που τότε θα γυρίσει !
  Στο μεταξύ ο Βασιλειάδης συναντάται με τον Βρέτζο ο οποίος στις νόμιμες υποκλοπές της ΕΥΠ έδινε όδηγίες πως να φιάξουν τα συμβόλαια αθλητών ώστε να γλυτώσουν τους νόμιμους φόρους.. Τι όμορφος κόσμος για συνεργασία !

 62. # 59 β

  Νίκο εγώ δεν προβλέπω, πιθανολογώ από κάτι περίεργες αλλαγές πλεύσης που παρατηρούνται όπως η απόφαση του ΟΣΦΠ να μην ζητήσει τιμωρία της ΑΕΚ στην Τούμπα όπου το -10 (δεν υπάρχει άλλη ποινή) του έδινε το πρωτάθλημα. Δεν παραιτείσαι έτσι ξαφνικά και ΧΩΡΙΣ ανταλλάγματα από μια τέτοια διεκδίκηση

  Ευχής έργο θα ήταν να ανοίξει η συνεργασίοα του κόματος εξουσίας (ναι τέτοιο έγινε ο Σύριζα πλέον) με περισσότερα μικρά κόμματα που θα λειτουργούν σαν τροχοπέδη στις ποθητές από κάθε κυβέρνηση ατασθαλίες. Να μην ξεχνάμε πως ο Μαρινάκης πάει σε δίκη από την επιμονή του Καμμένου, έτσι
  Απλά ο Σύριζα βλέπει πως δεν του φτάνει πλέον η συνεργασία με τους ΑνΕλ και ΞΕΡΕΙ πως με περισσότερες συνεργασίες θα έχει δεμένα τα λαίμαργα χέρια οπότε στρέφεται προς την ΝουΔου στον δρόμο που χάραξε ο Βενιζέλος (χρήσιμη εδώ η μεταγραφή του εξπέρ του είδους Κούβελη). Βλέπεις είναι γλυκειά η παραμονή στην εξουσία (μέχρι κι ο Κούλης σταμάτησε να μιλάει για εκλογές) και ουσιαστική έξοδος από μνημόνια δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

  Οσο για την τιμιότητα των συνεταίρων- δεν είναι όλοι σαν τον Π. Καμμένο- θα δώσω ποδοσφαιρικό παράδειγμα :

  Ολοι ξέρουμε τις συνεργασίες ΠΑΟ-ΟΣΦΠ στο κύπελλο όταν η ισοπαλία απαιτούσε επαναληπτικό παιχνίδι και ήταν τόσο συνηθισμένο που πολλές φορές οι οπαδοί δεν πηγαίνανε στο πρώτο παιχνίδι. Στην 10ετία του 60 πήγα σ’ ένα τέτοιο ματς στην Λεωφόρο με τον ΟΣΦΠ να έχει τα χάλια του. Η διακύμανση του σκορ στο α’ ημίχρονο για γέλια… 1-0, 1-1, 2-1, 2-2, 3-2. 3-3, βάζανε γκολ για μπουζουριέρα. Στο β’ ημίχρονο όμως όταν ο ΟΣΦΠ προηγήθηκε 3-4 δενέκανε την κορόιδα όπως ο ΠΑΟ και τελικά τον απέκλεισε με 3-5 ! Μετά από κάποια χρόνια πάλι συμφωνία «κυρίων» πάλι τους την έφιαξε ο ΟΣΦΠ , ήταν το ματς που ο Κωνσταντίνου κυνληγαγε να σκοτώσει τον Συνετόπουλο μέσα
  στο Καραϊσκάκη ( * )
  Ο λύκος γούνα αλλάζει, ττομάρι δεν αλλάζει

  ( * ) χωρίς ς, έτσι το λέγαμε τότε

 63. … υπήρχε ένα γυμνό του Μοντιλιάνι …

  Άγιε Νικόλα φύλαγε κι Αγιά Θαλασσινή…

 64. … η βιοτεχνία που … φτιάχνει τις σακούλες …
  έχουν απολύσει 3
  από τους 8 εργαζόμενους …

  Three workers were
  sacked… 😦

 65. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  VANGELIS 12 o’clock 1975
  from Heaven and Hell, studio album , released in December 1975 on RCA Records

  Vangelis – synthesizers, Bösendorfer grand piano, percussion
  Jon Anderson – lead vocals and lyrics on «So Long Ago, So Clear»
  Vana Veroutis – lead vocals on «12 O’Clock»
  English Chamber Choir – choir
  Guy Protheroe – conductor

 66. 2, 9β,

  Να βάλουμε και «επι-στημονική»
  (για πιο βίβερε περικολοζαμανφού).

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>σε ομιλία του υπουργού Ευκλ. Τσακαλώτου υπήρχε ένα γυμνό του Μοντιλιάνι στο φόντο.
  Το ΚΟΚΚΙΝΟ γυμνό! να τα λέμε όλα 🙂
  http://www.cnn.gr/viral/video/1441/poylithike-to-kokkino-gymno-toy-montiliani

 68. BLOG_OTI_NANAI said

  54: Ναι, ψάχνοντας, ένα σωρό βρίσκεις.

  55: Ο Σκαρλάτος Βυζάντιος το έχει ως «φθειρ κομίζω’:

 69. …και στα επόμενα πρεπει να υπάρχουν λάθος αποδόσεις.
  … αχρείαστη να είναι η πινακίδα …

  Προφανώς έχει πειραχτεί η πινακίδα
  (πχ ευθυγράμμιση
  ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ/MIKROBIOLOGICA,
  το αχνό Κ, κα)
  αλλά επαφίεμαι στον αρμόδιο του ιστολογίου
  για ιατρικά τε και φωτοσοπικά
  να αποφανθεί αν η φωτογραφία είναι
  αφεντική ή doctored.

  Επ’ ευκαιρία, υπάρχουν μπόλικα επιστημονικά περιοδικά
  Acta Radiologica και Acta Microbiologica,
  ακόμα και Acta Microbiologica Hellenica.

  Όσο για το ADIO-LOGICA
  (εμφατικά στο τέλος της λίστας ειδικοτήτων)
  πιο δυσοίωνο τμήμα σε οργανισμό για την υγεία δεν θα φανταζόμουν –
  κάτι σαν το τμήμα «Άντε γεια…»

 70. Νομίζω το ‘labs΄ή και ‘lab’ αρκεί αν και για πιο επίσημο συνηθίζεται το medical laboratories (ιατρικά εργαστήρια).
  Το Mikrobiologica είναι εντελώς λάθος και λόγω της λόγιας κατάληξης (-ca) αλλά και λόγω του ανορθόγραφου ‘miKro-‘ που γράφεται με C.

  To ADIΟLOCICA επίσης έχει λόγια κατάληξη αλλά έχει και την ιδιαιτερότητα να μην υπάρχει.

  Δεν είναι αρκετά αστείο για να είναι τρολάρισμα αλλά είναι για γέλια το booths of patiens.
  3 λάθη εντόπισα:

  1. Βooth στο λεξικό είναι μεν ο θάλαμος αλλά ο τηλεφωνικός (μικρού μεγέθους στον οποίο είναι αδύνατον να ξαπλώσουμε) μα όχι η αίθουσα (room συνήθως ή dormitory για κοιτώνες σε στρατώνες/ιδρύματα).
  Booth είναι το κουβούκλιο, ο ‘εκλογικός θάλαμος’ (ο μικρός χώρος στον οποίο βάζουμε ψηφοδέλτιο σε φάκελο), ticket booth (εκδοτήριο εισιτηρίων) η πλευρά του ταμία σε σταθμούς και θέατρα.
  Ποτέ δηλαδή δε γίνεται να ξαπλώσουμε ασθενείς σε booth.
  2.Η λέξη ‘booth’ χρησιμοποιείται στα pubs ή θέατρα για τον πιο ιδιωτικό χώρο σε μεγάλη αίθουσα που σχηματίζεται από πάγκους ή καναπέδες με ψηλή πλάτη .
  3. Κωμικό λάθος επίσης είναι και το of’ που συχνά μεταφράζεται στα ελληνικά ως γενική (των) και χρησιμοποιείται ως ‘για’ ενώ σημαίνει ‘από. Με αποτέλεσμα το ‘booths of patients’ εδώ, όπως θα λέγαμε booths OFleather, να φέρνει στο νου καναπέδες φτιαγμένους ΑΠΟ ασθενείς διότι αν ήταν ΓΙΑ η πινακίδα θα έγραφε ‘for’.

 71. Μυλοπέτρος said

  Το «παιδι του μοντιλιανι» για το οποιο εγινε λογος τωρα τελευταια εχει σχεση με τον πινακα, » ο ωραιος Μαριο(ς)» του ιδιου που παριστα τον Μαριο Βαρβογλη;

 72. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 73. Μυλοπέτρος said

  Βαγια Βαγια τω βαγιω
  Τρωνε ψαρια και κολιο
  Και την αλλη Κυριακη
  Θα πασκασομε αρνι
  Και αρνι και χοιρινο
  Κι ενα κοκινο αβγο!
  Το λεγαμε παιδια, στη Χιο.

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τώρα, της μιας βαριάς πένας,οθντκ, του Γιάννη Λοβέρδα, λέει του είπαν ορισμένοι φίλοι του ότι λέει ότι αφού δεν υπάρχει ο διορισμός λέει στη Διαύγεια λέει μάλλον είναι τρολιά λέει και μολονότι δεν είναι βέβαιος λέει αποφάσισε να την κατεβάσει την προηγούμενη ανάρτηση λέει !

 75. ΣΠ said

  70
  Το ADIΟLOCICA ήταν RADIΟLOCICA και σβήστηκε το R. Αλλά και έτσι λάθος ήταν.

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74.Συγγνώμη! Έβαλα το λινκ του τουϊτερά που ποστάρει -αρκετά πιο κάτω- αυτό το ακυρωτικό που ανέβασε ο Γ.Λ. προ 2 ωρών, κι όχι μόνο το περί ου ο λόγος. Αδέξια. 😦

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τω Βαγιώ Βαγιώ Βαγιώ
  τρώμε ψάρι και κολιό
  και την άλλη Κυριακή
  καλιτσούνια και ρακή.

  «ροδοκόκκινο αρνί»
  είδα/άκουσα μια εκδοχή του τελευταίου στίχου, από τα παιδιά Δημοτικού της Καλύμνου

  Το αρνί δεν ήταν στη παράδοση της Κρήτης. Πρόσφατα ένας απ το Σπήλι,όπου η παράδοση ήταν το αντικρυστό (σ΄εμάς ανατολικά, το οφτό-πιο απλό- χοιρινό μπουκιές στη σούβλα), μου είπε ότι η γιαγιά του διατεινόταν ότι το έφεραν το 1912-13 οι χωροφύλακες από την απάνω Ελλάδα.

 78. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  71.

  Μάριος Βάρβογλης – Καπρίτσιο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε ελληνικά θέματα, op. 12

 79. Καλησπέρα,
  Αφού όλοι βάζουν την παραλλαγή της περιοχής τους απ’ το τραγουδάκι για των Βαΐων, ας βάλω κι εγώ το δικό μου

  Βάγια Βάγια το Βαγιό
  Τρώνε ψάρια και κολιό
  κι ως την άλλη Κυριακή
  με το κόκκινο βρακί

  (Η γιορτινή βράκα των γυναικών ήταν παραδοσιακά με κόκκινο χρώμα, πολύ περισσότερο το Πάσχα. Από φαγητό, το αρνί ήταν στην παράδοση αλλά μόνο σπάλα – αυτό που οι Αθηναίοι λένε χεράκι!!! – γεμιστή στο φούρνο).

 80. 76 Όμως είναι συγκλονιστικοί οι σταυροί (κι έτσι είμαστε κερδισμένοι).

 81. «…φωτοσόπησε ένα έγγραφο απόσπασης υπαλλήλου, έτσι που να δείχνει ότι ο… Ιωσήφ Εξοικονομάκης αποσπάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη…»

  #Έχω μια απορία: Εκτός από …την αφρικανική σκόνη, με τί άλλο κυβερνητικό έργο ασχολείται ο σερ Φλαμπουράρης;;;

 82. Γιάννης Π said

  «που το Σάββατο του Λαζάρου έπεφτε πάλι Σάββατο. »

  Μεζεδάκι;

 83. Πέντε ήττες έχει όλες κι όλες οΑτρόμητος φέτος, τις τέσσερις από τον ΠΑΟΚ (την πέμπτη από τον Παναιτωλικό )

  Αλλο το χόρτο κι άλλο τα … φύλλα αγώνος !

 84. Theo said

  @71:
  Το παιδί του Μοντιλιάνι μάλλον αναφέρεται στο πολυτραγουδισμένο ποίημα του Νίκου Καββαδία Θεσσαλονίκη

  Ήταν εκείνη τη νυχτιά που φύσαγε ο Βαρδάρης
  το κύμα η πλώρη εκέρδιζεν οργιά με την οργιά
  σ’ έστειλε ο πρώτος τα νερά να πας για να γραδάρεις
  μα εσύ θυμάσαι τη Σμαρώ και την Καλαμαριά

  Ξέχασες κείνο το σκοπό που λέγανε οι Χιλιάνοι
  άγιε Νικόλα φύλαγε κι αγιά θαλασσινή
  τυφλό κορίτσι σ’ οδηγάει παιδί του Μοντιλιάνι
  που τ’ αγαπούσε ο δόκιμος κι οι δυο Μαρμαρινοί

  Απάνω στο γιατάκι σου φίδι νωθρό κοιμάται
  και φέρνει βόλτες ψάχνοντας τα ρούχα σου η μαϊμού
  εκτός από τη μάνα σου κανείς δε σε θυμάται
  σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του χαμού

  Κάτω από φώτα κόκκινα κοιμάται η Σαλονίκη
  πριν δέκα χρόνια μεθυσμένη μου είπες σ’ αγαπώ
  αύριο σαν τότε και χωρίς χρυσάφι στο μανίκι
  μάταια θα ψάχνεις το στρατί που πάει για το Ντεπό

 85. sarant said

  82 Χαριτολόγημα

 86. Theo said

  Στην Κατράνιτσα (Πύργοι Κοζάνης σήμερα) την Κυριακή των Βαΐων οι νέοι έκαναν κούνιες και τραγουδούσαν:

  Κούνια κούνια τη Βαγιώ
  ώσπου να ‘ρθει η Λαμπρή
  με τα κόκκινα αυγά
  και με τα παχιά αρνιά.

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81.Υπουργοί Επικρατείας μετονομάστηκαν οι Υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου με τον νόμο 1943/1991 …
  Οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται με απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82_%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82

 88. Πάνος με πεζά said

  @ 62 : Και μέχρι να διαβάσω το σχόλιό σου G, ναααα κάτι πόδια που άνοιξε ο Ατρόμητος στον ΠΑΟΚ… (έχοντας φυσικά κόψει 2 και 2β. από Ολυμπιακό και ΑΕΚ παίζοντας μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο…
  Και επιτέλους, μαζί σου με -10, -20, -50, αλλά να έβγαινε ο διαιτητής στο γήπεδο και να καλούσε, μην ξαναλέμε τα ίδια…

 89. Πάνος με πεζά said

  @ 83 : Α, το είπες και μόνος σου !

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  83, 88 κ.α. Τα ποδοσφαιρικά σχόλια στο νήμα του Κακριδή, παιδιά, στο ντέρμπι Μπάοκ vs Κατίν. Πάμε για ρεκόρ σχολίων. ✌

 91. Μαρία said

  90
  Στο νήμα του κρυφού σχολειού να πάτε οι οπαδοί.

 92. Πάνος με πεζά said

  Εντάξει ρε παιδιά, Σαββάτο σήμερα (μπα σε καλό μου), μεζεδάκια έχουμε, ε θα το κάνουμε και λίγο καφενείο, θα πούμε και κανα ποδοσφαιρικό… Για φαντάσου να φτιάξει ο Νίκος κανένα καθαυτό ποδοσφαιρικό άρθρο, σε τί αριθμό σχολίων θα φτάσει !

 93. Πέπε said

  @51:
  > > Είναι τα κάλαντα όπως και τα τραγούδια των τόπων καλοί και διαχρονικοί μάρτυρες της κάθε λαλιάς …

  Τα κάλαντα, όχι κατ’ ανάγκην.

  Φέρτε μου λίγο νεράκι
  να ξεπλύνω το φαρμάκι
  της καρδιάς και των χειλέων
  και μη με ρωτάτε πλέον

  Αυτό είναι δασκαλική ή παπαδική ημικαθαρεύουσα. Το ίδιο και το «Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει», και άλλα, που βρίσκονται σε κάθε είδος κάλαντου (ίσως ειδικά στα αγιοβασιλιάτικα λιγότερο). Χώρια που μερικά κάλαντα δηλώνουν στους ίδιους τους τους στίχους ότι τα έμαθαν στο σχολείο: «Δάσκαλος μας έστειλε / να μας δώσ’τε πέντε αβγά / κι αν δεν έχ’τε πέντε αβγά / παίρνουμε την κλωσσαριά / να γεννά και να κλωσσά» κλπ. (χελιδόνισμα Σερρών) / «δώστε μας την όρνιθα / μη μας δέρει ο δάσκαλος / κι έχετε το κρίμα μας / και την αμαρτία μας (χελιδόνισμα Ρόδου).

 94. Γς said

  Στο Σκάι τώρα:

  Σπύρος Παπαδόπουλος στην εκπομπή του «Στην υγειά μας ρε παιδιά»

  -Και κάτι από το Αξιον Εστί. Η χορωδία μας α καπέλΕ.

  Ντάξει τι παρεκκλήσιο τι παρεκλήσια.

  Καπέλε Σιστίνε!

 95. J. Iatrou said

  Πάλι κρεπάλες σήμερα Γς, ε;

 96. Γς said

  Γιατί κρεπάλες μον Ντοcteur-Ζαντάρμ;

 97. 87, ΕΦΗ – ΕΦΗ said: «81.Υπουργοί Επικρατείας μετονομάστηκαν οι Υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου με τον νόμο 1943/1991 …
  Οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται με απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως…»

  Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Θα κατάλαβες βέβαια ότι αναρωτιέμαι τί ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ δουλειά κάνει στην πράξη!

 98. ΚΩΣΤΑΣ said

  97 > … αναρωτιέμαι τί ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ δουλειά κάνει στην πράξη!

  Ε, ευφυής άνθρωπος είσαι, δεν κατάλαβες; πληρώνεται μισθό! 🙂

 99. cronopiusa said

  Κοινοί Θνητοί

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93 Πέπε >>μερικά κάλαντα δηλώνουν στους ίδιους τους τους στίχους ότι τα έμαθαν στο σχολείο: «Δάσκαλος μας έστειλε…
  ε, κάτι μένει κι απ΄ την αυθεντική λαλιά.
  Σ΄αυτά τα φτιαχτά τα κάλαντα για παράδειγμα, βρήκα την κλωσσαριά. Εμείς λέ(γα)με κλωσσού και κλωσσού την έλεγε κι ο χιώτης Γιάννης Μακριδάκης σε κάποια ανάρτηση και είχα παραξενευτεί για την ομοιότητα, αλλά φαίνεται τη λένε και κλωσσαριά.

  Έχω γράψει/διασώσει ένα αντίστοιχο κατεβατό εποχής, απ΄τον πατέρα μου, ως κάλαντα που τα ταιριάξανε στο σχολείο και τα είπανε αντί (ή σε ανάμειξη) των κανονικών και απευθύνονταν παρακλητικά στους χωριανούς εξηγώντας ότι χρειάζονται να φτιάξουν θρανία.

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97,98 Γιώργος,Κωστας
  φεκΒ΄3674/14.10.2016
  «Στον Υπουργό Επικρατείας Αλέξανδρο Φλαμπουράρη
  ανατίθεται η αρμοδιότητα:
  α) της υποβοήθησης του Πρωθυπουργού στο συντο-
  νισμό δράσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε
  θέματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών,
  β) της συμμετοχής στην Επιτροπή Συντονισμού Με-
  γάλων Έργων Υποδομής που συστάθηκε με την ΠΥΣ
  48/11.12.2015 (Α΄ 172), ως Συντονιστής,
  γ) της συμμετοχής στην Επιτροπή Συντονισμού Κυβερ-
  νητικής Πολιτικής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις,
  που συστάθηκε με την Υ185/09 11 2016 απόφαση του
  Πρωθυπουργού (Β΄ 3640), ως Πρόεδρος».

 102. ΚΩΣΤΑΣ said

  101 ΕΦΗ 🙂

  Θα ιδρώνει πολύ, ε;. Πόσες φανέλες να αλλάζει; 🙂

 103. Γς said

  Εννέα. Δηλ μια φανέλα με το νούμερο 9

 104. Πάνος με πεζά said

 105. Γιάννης Ιατρού said

  96: Γς, ήμουν εκτός βάσης, όποτε τώρα η απάντηση:
  Εμ, αφού τον Π. στον ακατανόμαστο σταθμό βλέπεις, ε, λέω, θα πίνεις και κανένα τσαγάκι, λοιπόν, ποτά και μπουζούκια σήμερα … (υπάρχει και ανέκδοτο, λίγο διαφορετικό, αλλά στο ίδιο στυλ 🙂 )

 106. Γς said

  Την χάρηκα. Τωρα μόλις τελειώνει. Αφιερωμένη στο Μίκη Θοδωράκη.

 107. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και καλό μήνα.

  Από τώρα έχουμε Πρωταπριλιά 🙂

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα!
  Κι από την Κέρκυρα με τα ωραία τα κανταδόρικα τους
  Καλησπέρα σας καλή βραδία
  ήρθε ο Λάζαρος με τα βαΐα

 109. cronopiusa said

  Kαλό μήνα!

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γεια σου Κρόνη
  Βλέπω μία άνοιξη

 111. Φέρτε πίσω τον Βάταλο !!

  Στα σχετικά με το ναρκόπλοιο Noor1 και την χρηματοδότησή του αναφέρονται τα εξής :

  Σε αυτήν ανατίθεται και η διαλεύκανση του ρόλου που ενδεχομένως έχει παίξει σε σχέση πάντα με τη ζοφερή υπόθεση και μια ακόμα ύποπτη αμερικανική εταιρία, με μεγάλες καταθέσεις στον λογαριασμό της εταιρίας G-Tankers του Γιαννουσάκη που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια δολάρια.

  Πρόκειται για την MCMP, με έδρα το Ιλινόι, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας υπάρχουν και δύο Έλληνες. Η οικονομική αστυνομία που είχε στενή συνεργασία με την κ. Τζίβα καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών της κατάφερε να εντοπίσει και ανακρίνει τον έναν από τους δύο Έλληνες. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα 8 εκατ. δολάρια αφορούσαν χρηματοδότηση επιχειρησιακού σχεδίου του Γιαννουσάκη. Ο εν λόγω μάρτυρας όμως δεν προσκόμισε ποτέ τα έγγραφα που είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν και αποδεικνύουν την αλήθεια των ισχυρισμών του

 112. Λ said

  Νικοκυρη, έχει πλάκα η συγκυρία που σχολιάζεις την αποστροφομανια γιατί πριν λίγες μέρες είδα στην Τάιμς ένα άρθρο με τιτλο apostrophe catastrophe. Μιλούσε για την αποτυχία των αρχών του Καζαχστάν να επιβάλουνν το λατινικό αλφάβητο γιατί το σύστημα που είχαν επιλέξει περιείχε πολλές αποστρόφους που δεν έγιναν αποδεκτές από τον κόσμο. Θα στο έστελνα αλλά λεω που να σε ενοχλώ πάλι.

 113. Γς said

  Να πούμε και ότι Apostrophe Catastrophe στ Αγγλικά λέγεται η κακή χρήση της αποστρόφου. Π.χ. Γς is playing with it’s pensil.

  Για να θυμηθούμε και τον πρώτο ρουφιάνο της ζωής μου:

  Μόλις είχε βγει απ το αυγό του.

  Τον θυμάμαι όρθιο δίπλα μου στο θρανίο με σηκωμένο το χέρι να φωνάζει:

  -Κυρία, κυρία!

  Ηθελε να καταδώσει. Ρουφιάνος. Στο νηπιαγωγείο.

  -Λέγε!

  -Ο..ο..

  Εγώ ήμουν ο «Ο..ο..»

  Τα απαλά νύχια όμως συνοδεύονται κι από λεξιπενία.
  Αυτός όμως παρά ήταν λεξιπενής.
  Πνιγόταν να καρφώσει αλλά δεν μπορούσε.
  Τον είχε μπουκώσει η λαχτάρα!

  Ούτε το όνομά μου δεν μπορούσε να πει εκείνη την ηρωική στιγμή.

  -Ο..ο..αυτός [Γς]… αυτώνει [παίζει] το αυτό του [κονδύλι].

 114. Γς said

  113->112

 115. Γς said

  113:

  >Γς is playing with it’s pensil.

  Ντάξει. Το pencil το έμπλεκα και με τo pen.

  Χίθροου, πάω να γράψω ένα νούμερο που μου λένε στο κινητό, αλλά το μπικ δεν γράφει. Ψάχνω τη τσάντα μου, τίποτα.

  –Μέι αϊ χεβ γιορ πένσιλ πληζ;

  Κι αυτή που έγραφε κάτι δίπλα μου σε σλόου μόσιον, μου περνάει τελικά το στυλό της, αφού πρώτα ακόμη πιο αργά μου λέει:

  -This is not a pencil. This is a pen.

  Και βιαζόμουν, του κερατά.

  –Αντε και @@μήσου μωρή @@λακισμένη!

  Ηταν Ελληνίδα γμτ

  Τα βρήκαμε τελικά. Πάνω απ το Μον Μπλαν. Στ αροπλάνο

 116. sarant said

  112 Ενδιαφέρον θα είχε!

 117. Λ said

  Αν ήταν στα ελληνικά ο τίτλος θα έγραφαν αποστρέφονται τις αποστρόφους

 118. Theo said

  Καλημέρα και καλό μήνα ☺

 119. Theo said

  Νικοκύρη, δεν θα αλλάξεις την ώρα; Ακόμα χειμερινή είναι στο ιστολόγιο 😞

 120. spiral architect 🇰🇵 said

  Χθεσινή κουβέντα:

  – Θα πάρεις φέτος το δώρο του Πάσχατος;
  – Του ποιανού; 😮
  – Το δώρο του Πάσχατος. Το Πάσχα, του Πάσχατος. Η λέξη μπήκε στα ελληνικά εδώ και δυο χιλιετίες και κλίνεται. Κρίμα, που διαβάζεις και Σαραντάκο.
  – Δώρο Πάσχα δεν παίρνω από το πρώτο μνημόνιο. Για τη γενική θα το ψάξω, αλλά ξέρω ότι η λέξη Πάσχα είναι άκλιτη.

  Και το’ ψαξα. Το άκλιτο Πασχα βγάζει γενική σε ένα κυπριακό ιστολόγιο και σε παλιά βιβλιογραφία.

 121. Γς said

  119:

  Η ώρα είναι εντάξει στο ιστολόγιο

 122. Νεσταναιος said

  120.
  Σίγουρα από μένα το έχουν πάρει. Έχει και συνέχεια. Άλφα, άλφατος. Γάλα, γάλακτος. Εδώ το θέμα είναι «γαλακτ» ενώ στις άλλες περιπτώσεις το θέμα είναι «αλφατ» και «πασχατ». Πρώτα αναζητάμε το θέμα και μετά ετυμολογούμε.

 123. Λ said

  120. Το λέμε Πάσκα όμως. Φανταστείτε αν είχε πληθυντικό…

  Ψες στις ειδήσεις του Ραδιοφώνου ΡΙΚ 2 μας ενημέρωσαν ότι η Ρωσία είπε στους βρετανούς να μειώσουν το προσωπικό της Βρεττανικής Πρεσβείας στη Μόσχα «σε περισσότερο από πενήντα πρόσωπα». Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι ήθελαν να μας πουν οι του ΡΙΚ.

 124. spiral architect 🇰🇵 said

  Δεν χρειάζεται να ξέρετε ιταλικά για να καταλάβετε το παρακάτω σκετσάκι:

 125. Theo said

  @121:
  Γράφω στις 13:20 και βλέπω το σχόλιό μου να έχει ώρα 12:20😤😡

 126. Theo said

  Το ρολόι σου τώρα λέει 12:23;

 127. Theo said

  ‘Ή κι η ώρα είναι πρωταπριλιάτικη; 😉😊

 128. 115, … -This is not a pencil. This is a pen. …
  Τα βρήκαμε τελικά. ,,,

  «The pen is mightier than the Swordis

 129. Μαρία said

  Το 12% από αυτούς που δηλώνουν ορθόδοξοι συμβουλεύεται ζώδια, ταρό και μάντεις, ενώ το 11% εμπιστεύεται θρησκευτικούς παραδοσιακούς θεραπευτές.
  Παράλληλα, το 59% πιστεύει στη μοίρα, ενώ το 20% πιστεύει στη μετενσάρκωση, τα οποία φυσικά δεν έχουν κάποια σχέση με την εκκλησιαστική διδασκαλία. http://www.efsyn.gr/arthro/ellines-hristianoi-orthodoxoi-me-ayximeno-deikti-anektikotitas

 130. sarant said

  120 Πες του ή πες της ότι εδώ το έχουμε άκλιτο το Πάσχα, π.χ.

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/04/10/pasxa-3/

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130. άκλιτο το Πάσχα
  Όταν είναι δυο Πασχαλιές μαζί θα γίνει ο χαμός 🙂
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/04/03/2017-prophecy/

 132. Μαρία said

 133. sarant said

  132 ??

 134. 133 Είναι η συνέχεια της φάρσας με τον υποτιθέμενο βοηθό του Φλαμπουράρη σε θέματα αφρικανικής σκόνης.

  Είναι ο https://twitter.com/iosif3rd και την τρολλιά την είχε ξεκινήσει ο https://twitter.com/iconpoetry

 135. sarant said

  134 Ναι, αλλά το συγκεκριμένο πού αποσκοπεί;

 136. Μαρία said

  135
  Το ‘φτιαξε φίλος του Γκασμά.

 137. Κάνουν πλάκα μεταξύ τους, δεν είναι μόνο για δημόσια χρήση, ας πούμε.

 138. cronopiusa said

  135 χαβαλές όπως κι αυτό

  Φροντιστήριο Αγγλικών Αγγλομαθάκης

  Με τόσα ψέματα που ντύθηκαν οι λέξεις……………..

  ο απεργός πείνας Β.Δημάκης

 139. Θρασύμαχος said

  Να ετοιμαζόμαστε για δυσπεψία από πασχαλινούς μεζέδες: http://www.kathimerini.gr/957953/article/epikairothta/me-thn-k/diavaste-sthn-ka8hmerinh-ths-kyriakhs-poy-kykloforei-to-m-savvato «Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνης Κουνάδης μιλάει για την ανάγκη συστράτευσης αλλά και για τη μάστιγα της λεξιπενίας που «φτωχαίνει» τη σκέψη μας»

 140. Dimitris Nastas said

  Μιά και είμαστε στα Μεζεδάκια των Βαγίων , η λέξη Μπάγια ετυμολογικά έχει την ίδια ρίζα;

 141. Dimitris Nastas said

  διορθώνω..βαγιών….

 142. sarant said

  140 Ομολογώ πως δεν ξέρω λέξη «μπάγια». Παράδειγμα φράσης;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: