Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Απριλίου 2018

Posted by sarant στο 1 Απριλίου, 2018


Για άλλη μια φορά, το ιστολόγιο βρίσκεται σε δίλημμα -είναι μεν πρώτη του μηνός, είναι όμως και Κυριακή. Την πρώτη του μηνός βάζουμε το Μηνολόγιο, την Κυριακή κάποιο λογοτεχνικό άρθρο. Ποιο από τα δύο θα προπορευτεί και ποιο θα υποχωρήσει; Επειδή και η αυριανή μέρα έχει θέμα δεσμευμένο, διάλεξα να θυσιάσω το λογοτεχνικό μας άρθρο.

Το Μηνολόγιο, λοιπόν, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που το έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Κυ 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων
Δε 2 Διεθνής ημέρα παιδικού βιβλίου
Τρ 3 Γενέσιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη του στρατηλάτου
Τε 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα
Πε 5 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού
Πα 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου
Σα 7 Παγκόσμια ημέρα υγείας – Ιπποκράτους του Κώου
Κυ 8 Γενέσιον Ιακώβου Μπρελ
Δε 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος
Τρ 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος
Τε 11 Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου εις το Διάστημα
Πε 12 Τα μεγάλα Διονύσια
Πα 13 Βαρούχ Σπινόζα του προδρόμου του Διαφωτισμού και Σαμουήλ Μπέκετ γενέσιον
Σα 14 † Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι αυτοχειριασμός
Κυ 15 Λεονάρδου ντα Βίντσι
Δε 16 † Γεωργίου Βιζυηνού, το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον
Τρ 17 Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη και τελευτή Νίκου Παπάζογλου και Δημήτρη Μητροπάνου
Τε 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή
Πε 19 † Καρόλου Δαρβίνου
Πα 20 Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου
Σα 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)
Κυ 22 † Γουλιέλμου Σαιξπήρου του μεγάλου δραματουργού
Δε 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη
Τρ 24 Της γενοκτονίας των Αρμενίων
Τε 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού
Πε 26 Γενέσιον Ευγενίου Ντελακρουά
Πα 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού
Σα 28 Μιχαήλ Λομονόσωφ
Κυ 29 † Κωνσταντίνου Καβάφη του ανεπαναλήπτου
Δε 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

Να διευκρινίσω εδώ ότι η νίκη του Σπύρου Λούη στην Ολυμπιάδα του 1896 έγινε, με το τότε ημερολόγιο, στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα διεθνές γεγονός, και επειδή την ίδια μέρα το μηνολόγιο τιμά τη μνήμη ενός δικού μας προσώπου, προτίμησα να τιμήσω τον Λούη με το νέο ημερολόγιο, αλλά ας έχουμε κατά νου την αλλαγή των ημερολογίων.

Μια ακόμα διευκρίνιση είναι ότι στις 29 Απριλίου δεν έχουμε μόνο τον θάνατο του Καβάφη αλλά και τη γέννησή του: ο ποιητής ανήκει στη σχετικά σπάνια κατηγορία ανθρώπων που έφυγαν από τον κόσμο τη μέρα των γενεθλίων τους. Αυτό όμως ισχύει μόνο με το νέο ημερολόγιο: με το παλαιό, που ίσχυε το 1863, ο Καβάφης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου γι’ αυτό και τον τιμάμε και εκείνη την ημερομηνία.

Βέβαια, σήμερα είναι και πρωταπριλιά και ίσως θα έπρεπε να βάλουμε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο (όπως είχαμε βάλει πριν από μερικά χρόνια). Ωστόσο, στις μέρες μας δυσκολεύεται κανείς να βρει ένα πρωταπριλιάτικο που να μην έχει γίνει ή να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.  Οπότε, παραιτούμαι από τα πρωταπριλιάτικα, αν όμως διαβάσετε κάποιο γουστόζικο και πρωτότυπο μπορείτε να το αναφέρετε εδώ. Δείτε και ένα παλιότερο άρθρο μας για μερικά πετυχημένα πρωταπριλιάτικα αστεία, καθώς κι ένα σχετικό γιουτουμπάκι για τα ελβετικά σπαγγετόδεντρα, όπως και ένα γλωσσικό πρωταπριλιάτικο από παλιότερα: Η τρόικα επιβάλλει το λατινικό αλφάβητο.

Κατά τα άλλα, ο Απρίλιος, πέρα από την πρωταπριλιά, είναι επίσης (κατά τον Έλιοτ) ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας μέσα απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, ενώ σύμφωνα με ένα παμπάλαιο δημοτικό τραγούδι είναι και απριλοφόρητος (δείτε το παλιό μας άρθρο) -ωστόσο, το επίθετο “απριλιανός” έχει σπιλωθεί, ώσπου να την ξεχάσουμε, από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.

Επίσης, ο Απρίλης είναι συνήθως ο μήνας του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου, άρα τις περισσότερες φορές πέφτει Απρίλη, φέτος μάλιστα νωρίς-νωρίς.

Επειδή, σε αντίθεση με τον άστατο Μάρτη, τον Απρίλη η άνοιξη έχει πια εδραιωθεί, πολύ συχνά τους δυο καθαρόαιμους ανοιξιάτικους μήνες τους λέμε μαζί: Απριλομάης ή και Μαγιάπριλο, λέξεις ποιητικότατες. Υπάρχει πάντως και η παροιμία «των καλών ναυτών τα ταίρια, το μαγιάπριλο χηρεύουν», για τις αιφνίδιες ανοιξιάτικες κακοκαιρίες, όπως και η «στον καταραμένο τόπο, το Μαγιάπριλο χιονίζει», που τη λέμε και μόνο για τον Μάη. Βέβαια, οι απριλιάτικες βροχές χρειάζονται: Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που’χει πολλά σπαρμένα, λέει μια γνωστή παροιμία, και «Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά νερό είναι βαρέλι λάδι», ένα όχι πολύ γνωστό κεφαλονίτικο γνωμικό.

Πάντως, στην Κεντρική Ευρώπη ο Απρίλης είναι πολύ πιο άστατος -έχει τα σουσούμια του δικού μας Μάρτη, κι έτσι υπάρχουν γερμανικές παροιμίες όπως April, April, er macht was er will (κάνει ό,τι θέλει) ή η έκφραση launisch wie April (παλαβός σαν Απρίλης).

Η λέξη Απρίλιος είναι μάλλον είδος αντιδανείου. Πράγματι, το λατινικό aprilis (όλα τα ονόματα των μηνών έχουν λατινική προέλευση), σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός. Να θυμίσουμε και την δική μας άνοιξη. Όμως ο Emile Benveniste υποστήριξε, πειστικά, ότι ο Απρίλιος προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ’ αυτόν έχει πάρει τ’ όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, και Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό, όπως ο Οβίδιος. Κι αν ο Απρίλης είναι όντως της Αφροδίτης, δικαιώνεται ακόμα περισσότερο ο σολωμικός στίχος έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.

Υπάρχει πάντως και επώνυμο Απρίλης, το οποίο όπως βλέπω επιχωριάζει στη Φαλάνη του ν. Λαρίσης.

Επίσης, την 1η Απριλίου, ανάμεσα στις άλλες επέτειες που υπάρχουν, και που δεν χώρεσαν στο μηνολόγιο (όπως είναι η έναρξη του κυπριακού αγώνα ανεξαρτησίας το 1955 ή η δημιουργία του Gmail, που σήμερα γίνεται 12 χρονών), είναι και μια ιδιωτική, ας πούμε, επέτειος, που πολύ ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τις μεταφράσεις και γενικότερα με τη γλώσσα. Πριν από 10 χρόνια, την πρωταπριλιά, ιδρύθηκε το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία, όπου γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σαν κι αυτές για μεταφραστικά και γλωσσικά θέματα και όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση σε όποια μεταφραστική απορία έχετε!

Να κλείσουμε μ’ ένα απριλιάτικο γιουτουμπάκι. Το βαλς του Απρίλη, σε μουσική Λάζαρου Σαμαρά και στίχους Σοφίας Καραχάλιου, με τη Φωτεινή Βελεσιώτου.

Καλό μήνα και θα περιμένω τα σχόλιά σας. Θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα αν συνεχίσετε να κάνετε σχόλια, αφού από σήμερα μπήκε φόρος 0,01 ευρώ για κάθε σχόλιο σε ιστολόγιο, το λεγόμενο ΕΤΗΣΙ (Ειδικό Τελος Ηλεκτρονικού Σχολιασμού Ιστολογίων). Να σημειωθεί πως αν το σχόλιο έχει και εικόνα ή βίντεο το τέλος ανεβαίνει στα 0,05 ευρώ.

Advertisement

188 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Απριλίου 2018”

  1. Γς said

    Καλημέρα, καλό μήνα

    >Του βαρώνου Μυγχάουζεν

    Μυνχάουζεν;

  2. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  3. Νίκος Κ. said

    Ένα καλό πρωταπριλιάτικο (είναι καλό γιατί είναι εντελώς αληθοφανές):
    Ολονύκτιος «ανένδοτος» Σαμαρά: «Παρθενώνας» η Μακρόνησος, αλλά όχι και μνημείο της UNESCO
    «Όταν η παράταξή μας αποκαλούσε τη Μακρόνησο «Παρθενώνα» δεν εννοούσε ότι θα γίνει και μνημείο της Unesco», ήταν η οργισμένη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού.

    https://left.gr/news/olonyktios-anendotos-samara-parthenonas-i-makronisos-alla-ohi-kai-mnimeio-tis-unesco

  4. Γς said

    It’s the April rose that only grows in the early spring

  5. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα και καλό μήνα!

  6. Θρασύμαχος said

    Πρωταπριλιάτικο-ξεπρωταπριλιάτικο, το τέλος 0,05 ευρώ για τις αναρτήσεις βίντεο θα ήταν μια κάποια λύσις. Με τα βίντεο το ιστολόγιο βαραίνει υπερβολικά και αγκομαχά μέχρι ν’ ανοίξει, ένα αντικίνητρο δεν θα έβλαπτε. Καλό μήνα σε όλους.

  7. Ευάγγελος said

    Μόνο με πιστωτική πληρώνουμε ή παίρνετε και μετρητά;
    Καλό μήνα.

  8. Καλό μήνα

  9. και του χρόνου

  10. Καλή ανάσταση

  11. (προσπαθώ ν’ αυξήσω τα έσοδα του κράτους μέσω του ιστολογίου όπως καταλάβατε 🙂 )

  12. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλό μήνα.

  13. Καλό μήνα!
    Ο Απρίλης έχει τ’ όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια.
    Τον Απρίλη και τον Μάη κατά τόπους τα νερά.
    Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί.
    Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.
    Ο Απρίλης ο γρίλλης, ο Μάης ο πολυψωμάς (τον Μάιο είναι πολλές οι αγροτικές εργασίες και χρειάζονται πολλά ψωμιά – όμως αγνοώ τι σημαίνει γρίλλης και δεν το βρίσκω…)

  14. Λ said

    Γιορτάζουν και τα αυγά, όχι τα χρυσά μα τα κόκκινα καο τα σοκολατένια

  15. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα καὶ καλὸ μήνα.

    Νικοκύρη, ξέχασες κάποια ἐπιπλέον τέλη σχολιασμοῦ ποὺ εἶναι καὶ μνημονιακὲς δεσμεύσεις· τὰ ὑπενθυμίζω:
    -Εἰδικὸ τέλος πρώτου σχολίου 0,99 εὐρώ.
    -Εἰδικὸ τέλος σεξουαλικοῦ σχολίου 0,69 εὐρώ.
    -Εἰδικὸ τέλος ποδοσφαιρικοῦ σχολίου 0,33 εὐρώ.
    🙂

  16. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα! Σύντομο το σχόλιο, γιατί η πρόσφατη διάταξη ορίζει νέο σχόλιο κάθε 128 χαρακτήρες 🙂 , και η φορολογία γίνεται ανά ΦΣΜ (Φορολογική Σχολιαστική Μονάδα).

  17. Πάνος με πεζά said

    Καλό μήνα και καλή Μεγαλοβδομάδα σε όλους ! Επιστρέψαμε μετά βαϊων, και θα ετοιμάσουμε και κάτι τσιπούρες για τα κάρβουνα, για να καταλάβει και η γειτονιά ότι είναι των Βαίων…
    Το Arpil νομίζω ότι υπάρχει σε αγγλικό γυναικείο όνομα, όχι;
    Oι Ιταλοί βεβαίως, το έκαναν δίκυκλο.

  18. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλό μήνα σε όλους αν και προβλέπεται αρκετά δύσκολος, ειδικά στις παγκόσμιες πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις.

    Το καλό νέο, είναι πως χθές αργά τα βρήκαν Φώφη και Τσίπρας κι έτσι στις 21 του μηνός η κυβέρνηση αλλάζει εταίρο δημιουργόντας ένα αμιγώς αριστερό σχήμα, στέλνοντας τον Ζεματισμένο εκεί που πραγματικά ανήκει. Ήδη τον Κούλη των ζώσανε τα ακροδεξιά φίδια.☺
    Καλημέρα.

  19. spiral architect 🇰🇵 said

    Παλιός καλός Αρκάς

  20. Λ said

    8. Ναι. Έτσι λςνε την κόρη της ηθοποιού που επαξε στην ταινία Γιανγκ Σαίξπηρ, ξεχνώ τ’ όνομα της

  21. Πάνος με πεζά said

    Κατά τον Πάνο Κοκκινόπουλο, η ροδιά θα έρθει και θα βάλει στο ανθογυάλι, δυο κρινάκια του Απριλιού. Η αλήθεια είναι ότι πιθανώς αυτό θα το κάνει κάποιος/κάποια που λείπει από το σπίτι, ωστόσο οι στίχοι μπερδεύουν, πόσο μάλλον όταν έγιναν και τραγούδι.

    Ροδιά μου εσύ τετράκλωνη
    στολίδι της αυλής μου
    ανάπαυση της προσμονής
    νεράκι της πληγής μου.

    Θα `ρθείς στο σπίτι μας ξανά
    μ’ εμέ να σμίξεις πάλι
    και δυο κρινάκια τ’ Απριλιού
    να βάλεις στ’ ανθογυάλι.

  22. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    12 – Είναι άξιο λαϊκής ψυχολογικής ανάλυσης, όσο μεγαλύτερη παπαριά πεί κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει πρωθυπουργός.☺

  23. cronopiusa said

  24. Λ said

    Του χρόνου το Πάσχα θα πέσει στς 28 του Απρίλη Γρίλλη

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλό μήνα και προσέξτε μη σας κοροϊδέψουν με καμιάν αλήθεια σήμερα.
    Κρίμα που δεν έχει λογοτεχνική ανάρτηση σήμερα…Τον τελευταίο καιρό πάνε πολύ καλά από πλευράς αριθμού σχολίων.
    «1 Απριλίου1924 – Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο «Πραξικόπημα της μπιραρίας», αλλά θα εκτίσει μόνο εννέα μήνες στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γράφει το βιβλίο Ο Αγών μου.»
    Αυτά κάνει ο νόμος Παρασκευόπουλου. Γεμίσαμε εγκληματίες.

  26. Λ said

    21.Τη θυμήθηκα. Η Γκουινεθ Πάλτροου είναι που ονόμασε την κόρη της Έπριλ
    Και η ταιμια ήταν ο ερωτευμενος Σαίξπηρ

  27. spiral architect 🇰🇵 said

    Αστρονομικό Πάσχα μετά το 2700

    Γιατί Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα δεν θα συμπέσουν ποτέ μετά το 2700

    (αν η Γη δεν έχει υπερθερμανθεί λόγω Ηλίου και αν υπάρχουν θρησκείες)

  28. Avonidas said

    Καλημερα.

    Τα εισαγόμενα σχολια (εντος ΕΕ) επιβαρύνονται με επιπλέον τέλος; 😉

  29. spiral architect 🇰🇵 said

    @28: Και με τέλη περιαγωγής, μη σου πω!

  30. Avonidas said

    Και βεβαίως βεβαίως δεν πρέπει να λησμονουμε και το Ειδικό Τέλος Επιμόνου Καλικαντζάρου Εως Νεωτέρας Μπλοκαρισθέντος Υπο Νικοκύρη (ΕΤΕΚΕΝΜΥΝ).

  31. Λ said

    Εγώ συνήθως δε λέω Πάσχα αλλά Λαμπρή ή Ανάσταση και προτιμώ σαν τον πονηρό Γιάννη τον Κούτρη να ‘ναι Ανάσταση σωστή

  32. Alexis said

    Καλημέρα και καλό μήνα!
    Νίκο διόρθωσε αυτό με τα 50χρονα της χούντας, μάλλον έχει μείνει από το περσινό άρθρο…

  33. ΣΠ said

    Καλημέρα. Καλό μήνα. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα. Καλή πρωταπριλιά.

    …από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Πάντως δεν θα την ξεχάσουμε φέτος, που συμπληρώνονται τα 50 χρόνια της.

    51 χρόνια, βέβαια.

    Έχω καμιά έκπτωση για την διόρθωση;

  34. ΣΠ said

    32
    Με πρόλαβες. Δικαιούσαι την έκπτωση.

  35. Λ said

    22 τ’ Απρίλη γεννήθηκε ο Λένιν

  36. Avonidas said

    Γιατί Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα δεν θα συμπέσουν ποτέ μετά το 2700

    Μαλιστα… Δηλαδή να πούμε, ετσι κι ανανεωθεί το συμβόλαιό μου περαν του 685ου έτους, μου πηδάνε τον προγραμματισμό για τις ανοιξιάτικες διακοπές μου… Κακουργα κενωνια 😡

  37. spiral architect 🇰🇵 said

    Πάρτε και το άσμα (που’ σαι Λάμπρο;) για το καλομήνα:

  38. 1 Απριλίου, Πρωταπριλιά: Των διατελεσάντων πρωθυπουργών …νυν και αεί, των σχισμένων μνημονίων και Τρόικας της μετονοασθείσης!

  39. Ενισχύσωμεν το ΕΤΗΣΙ…

  40. Alexis said

    #34: 🙂

    #30: Δια τους επιχειρούντας (ανεπιτυχώς) να μιμηθούν το βατάλειο ύφος γραφής θα επιβάλλεται και ειδικό βαταλόσημο ίσο προς 0,01 ευρώ ανά λέξη σχολιασμού!

  41. Λ said

    Στην Πλατανούσα το 80 τοις εκατόν των κοριτσιών τα ονόμαζαν Λαμπρινές κι Ευαγγελίες

  42. Avonidas said

    Ηταν κι εκείνη η συνεδρίαση της Συμβατικής, στα 1793, που αφορούσε το πότε θα πέφτουν τα δίσεκτα έτη στο Επαναστατικό Ημερολόγιο. Και αναβλήθηκε τελικά για τρεις χιλιάδες εξακόσια χρόνια ☺️

    … Ε, είχαν άνεση χρόνου τότε. Όχι όπως τώρα, που όλα πρέπει να τα περάσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ου μην και καταπύγοντος)

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το διήμερο που η ανθρωπότητα έχασε δύο από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της:
    22/4/1616: Μιγκέλ ντε Θερβάντες
    23/4/1616: Γουίλιαμ Σαίξπηρ
    Προς τιμήν τους η 23η Απριλίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα του βιβλίου. Φετινή παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου η Αθήνα:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://athens2018.gr/%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25B3%25CE%25AC%25CE%25BD%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B7/&ved=2ahUKEwjq74Hm15jaAhXBA5oKHaRtCCMQFjAAegQICBAB&usg=AOvVaw0xsA9FeEbnP-YNgJtCaXSW

  44. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    37 – Με απέτρεψε η μεγάλη φορολογία της αριστερής κυβέρνησης να βάλω βίντεο, προτίμησα αυτά τα χρήματα να τα επενδύσω στο χρηματιστήριο που δεν το αγγίζει φορολογικά ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση.☺

  45. Alexis said

    #39: Ομοίως προς ενίσχυσιν του ΕΤΗΣΙ και δια τους ρέκτας των 2 τροχών και μόνον 🙂 :

  46. (35) Με το παλιό (που ίσχυε στη Ρωσία ως την Επανάσταση) ή με το νέο;
    Ο Χίτλερ πάντως στις 20 Απριλίου γεννήθηκε…

  47. Σουμέλα said

    Στη Θεσσαλονίκη που μεγάλωσα θυμάμαι οτι οι τσιγγάνοι δεν τον ονομάτιζαν τον Απρίλη και λέγανε Μάρτης Μάης. Ο Απρίλης είναι απρόβλεπτος στην Β. Ελλάδα έτσι οι Τσιγγάνοι που μετακινούνται ξεγελιότανε με την εφήμερη καλοκαιρία του.
    Όσο για τις διακοπές νερού υπήρχε πάντα πρόβλημα γι αυτό το ντεπόζιτο ήταν απαραίτητο, φάινεται όμως οτι εξακολουθεί να είναι και στον 21ο αιώνα.
    Καλό μήνα

  48. ΣΠ said

    46
    22/4/1870 (νέο) = 10/4/1870 (παλιό)

  49. ΓιώργοςΜ said

    Να επισημάνω πως η 23η εξακολουθεί να καταλαμβάνεται από Γεώργιο τροπαιοφόρο 🙂

  50. Γς said

    15:

    >-Εἰδικὸ τέλος σεξουαλικοῦ σχολίου 0,69 εὐρώ

    Και σε σκληρό νόμισμα βλέπω.

    Φευ [και δεν ειναι για το νόμσμα]

  51. Pedis said

    από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Πάντως δεν θα την ξεχάσουμε φέτος, που συμπληρώνονται τα 50 χρόνια της.

    μακάρι … θα είμασταν κι ένα χρόνο νεότεροι. 🙂

  52. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλό μήνα!

  53. Pedis said

    # 15 – δεν πρέπει να γίνει διάκριση στο φόρο μεταξυ ποδοσφαιρικών και σεξουαλικών σχολίων αφού είναι αλληλένδετα:

    όποιος δεν γαμεί βλέπει μπάλα, κι όποιος βλέπει μπάλα θέλει να γαμήσει τους αντίπαλους.

  54. ΣΠ said

    Μια και είναι η μέρα του Μυγχάουζεν σήμερα, να αναφέρουμε ότι το όνομά του φέρουν τα εξής:

    1. Βραβείο Μυγχάουζεν στον χώρο της σάτιρας.

    2. Αριθμός Μυγχάουζεν στα μαθηματικά. Ένας αριθμός ίσος με το άθροισμα των ψηφίων του υψωμένων στην δύναμη ίση με τον εαυτό τους. Π.χ. 3435 = 3^3 + 4^4 + 3^3 + 5^5.

    3. Τρίλημμα Μυγχάουζεν στην επιστημολογία. Αφορά την ατέλεια των αποδείξεων στην λογική.

    4. Σύνδρομο Μυγχάουζεν στην ιατρική. Όταν κάποιος προσποιείται ασθένεια (σε σημείο που να το πιστεύει και ο ίδιος) για να τραβήξει την προσοχή.

  55. (42) Αβωνίδα, τι ακριβώς εννοείς; (εκτός αν κάνεις πρωταπριλιάτικο χιούμορ!) Πράγματι, υπήρχε μια αντίφαση στους νομικούς ορισμούς του γαλλικού επαναστατικού ημερολογίου, που δεν δημιούργησε όμως πρόβλημα στα δώδεκα χρόνια της εφαρμογής του (θα το δημιουργούσε το έτος ΧΙΧ). Είναι περίεργο πώς δεν την έθεσαν υπόψη της Συμβατικής οι αστρονόμοι τότε. Αλλά ξέρεις να επισημάνθηκε και να αναβλήθηκε συνειδητά για το απώτερο μέλλον η άρση της;
    Ήταν πάντως υπέροχα τα ονόματα των μηνών (vendémiaire, brumaire, frimaire…), κι ας έχασε το κεφάλι του ο επινοητής τους…

  56. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @50,53. Ἀρχικὰ καὶ τὰ δύο ἦταν στὰ 0,69 εὐρώ· ἔγινε ἔκπτωση στὰ ποδοσφαιρικὰ ἐπειδὴ ἦταν πολλαπλάσια σὲ ἀριθμό.
    Ἡ νέα τιμὴ καθορίστηκε μὲ βάση τὸ πόσα χρόνια ἔχει νὰ πάρει πρωτάθλημα ὁ ΠΑΟΚ. Τοῦ χρόνου θὰ εἶναι 0.34 εὐρώ. 🙂

  57. Και στη Γαλλία (ή τουλάχιστον στο Βέλγιο, γιατί στη Μεσόγειο δεν φαντάζομαι να το πολυλένε) λένε En avril, ne te découvre pas d’un fil; en mai, enlève ce qu’il te plaît.
    Υπάρχει και η τραγουδίστρια Avril Lavigne, που την έμαθα όταν κάτι ανιψάκια μου θέλησαν να ´ρθουν στις Βρυξέλλες (από όχι πολύ μακριά, να εξηγούμαι) για να την ακούσουν το 2011.

  58. ΣΠ said

    Νικοκύρη, φαίνεται ότι εφαρμόζεις το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση της θερινής ώρας.

  59. BLOG_OTI_NANAI said

    Διάφορες λέξεις με τον Απρίλιο:

    1) Δημοτικό τραγούδι,
    2) Ματθαίος Εφέσου (13ος-14ος αι.),
    3) Σύγχρονο κείμενο,
    4) Τέλλος Άγρας,
    5) Ιστορικό Λεξικό
    6) Νουμάς
    7) Ιστορικό Λεξικό
    8) Ιστορικό Λεξικό
    9) Μακεδονικόν ημερολόγιον 1970
    10) Μακεδονικόν ημερολόγιον 1940

  60. Theo said

    @58:
    Ναι, κι εγώ το επισήμανα στο χθεσινό νήμα κι ο Γς απάντησε πως η ώρα είναι μια χαρά.

  61. Θυμάστε εκείνο το παλιό ανέκδοτο με το «δεν γ@μεις που δεν γ@μείς, δεν πας για ψάρεμα ; »

    Κυκλοφορεί και σε νέα βερσιον : » δεν γ@μεις που δεν γ@μείς, δεν πας στο πληκτρολόγιο ν’ ανοίξεις το κουτάκι με τις μ@λ@κίες ; «

  62. Theo said

    Και δύο βιβλία:
    Ο Απρίλης είναι πιο σκληρός, του Στρατή Τσίρκα
    Ο ρημαγμένος Απρίλης, του Ισμαήλ Κανταρέ

  63. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εγώ, βλέπω σωστή την ώρα στα σχόλια, μέχρι χθες τα έβλεπα μια ώρα πίσω.

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με ποιον τα ‘βαλες, Τζι;
    Να βάλουμε κι ένα ωραίο ποίημα του Ουράνη:
    VITA NUOVA
    Δὲν θέλω πιὰ παρὰ νὰ ζῶ ἔτσι ὅπως ἕνα δέντρο,
    ὁποὺ θροΐζει ἀνάλαφρα σὲ πρωινὸ τοῦ Ἀπρίλη
    μέσ᾿ σ᾿ ἕνα κάμπο εἰρηνικό, γεμάτον φῶς γαλάζιο
    καὶ παπαροῦνες κόκκινες καὶ ἄσπρο χαμομήλι.
    Δὲν θέλω πιὰ παρὰ νὰ ζῶ ἔτσι σὰν ἕνα ρόδο,
    ποὺ ἄνθισε κατάμονο μέσα σὲ πρᾶο χειμώνα
    σ᾿ ἕνα πεζούλι φτωχικὸ κι ἡλιόφωτο, ποὺ νἄχει
    ἀσβεστωμένο τοίχωμα νὰ τοῦ κρατάει τὸ χῶμα.
    Θεέ μου! ἄσε με νὰ ζῶ σὰν ἕνα ἀπὸ τὰ μύρια,
    τ᾿ ἀνώφελα τὰ ἔντομα ποὺ ἀπὸ τὸ φῶς μεθᾶνε
    καὶ τὴ ζωή τους στοὺς ἀνθοὺς ἀνάμεσα περνᾶνε,
    μακριὰ ἀπ᾿ τὸν κόσμο, μοναχὸ σ᾿ ἕνα λευκὸ σπιτάκι:
    καὶ νἄχω μέσα στὴν ψυχὴ τῶν γέρων στὴν εἰρήνη
    καὶ στὴν καρδιά μου τῶν φτωχῶν τὴν ἔνθεη καλωσύνη.

  65. Γιάννης Ιατρού said

    Καλό μήνα κι από μένα!

    Νίκο, για τους χαμηλοσυνταξιούρχους προβλέπεται κάποια μηνιαία κάρτα με μπόνους ένα σχόλιο την ημέρα ή κάτι παρόμοιο;;; PayPal δέχεσαι (μαζί με την εισαγωγή του χρηστώνυμου κλπ.).

    Λάμπρο, σε μερικές μέρες γιορτάζεις, ε; 🙂 Γιαυτό δεν θα σχολιάζω αυτή τη βδομάδα τη σοφία σου 🙂

    Και να προσέχετε τι γράφετε στα σχόλια και ακόμα περισσότερο οι παροικούντες το φατσοβιβλίο ….

  66. Γς said

    53:

    Εσύ γιατί δεν πας για πσάρεμα;

  67. # 64

    Διάβασε προσεκτικά τα προηγηθέντα σχόλια. Δεν είναι δύσκολο.

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    Α, μάλιστα, Τζι. Τα σχόλια αυτουνού του τύπου δεν τα διαβάζω, γι’ αυτό δεν κατάλαβα. 👍

  69. NM said

    για έλεγχο της ΩΙΛ (ώρα ιστο-λογίου)
    Τώρα που γράφω στην Ελλάδα είναι: 14:20:25

  70. ΣΠ said

    69
    Εγώ βλέπω ώρα ανάρτησης του σχολίου σου 13:20. Σε πόσους άλλους συμβαίνει το ίδιο;

  71. BLOG_OTI_NANAI said

    67, 68: Ναι, όντως, «κολλάει» λιγάκι:

  72. 62 Σίγουρα του Τσίρκα «Ο Απρίλης είναι πιο σκληρός»; Εγώ ξέρω τον στίχο του Έλιοτ. https://www.sansimera.gr/anthology/570

  73. ΚΩΣΤΑΣ said

    70 ΣΠ
    Κυ 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων

    Ανιδιοτελώς εψεύσθην 🙂

  74. BLOG_OTI_NANAI said

    Έχει ο Τσίρκας πάντως:

  75. Μαρία said

    72
    http://www.biblionet.gr/book/16940/%CE%A4%CF%83%CE%AF%CF%81%CE%BA%CE%B1%CF%82,_%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%82,_1911-1980/%CE%A4%CE%B1_%CE%B4%CE%B9%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

  76. BLOG_OTI_NANAI said

    72: Έχει όμως κάποιο δίκιο και ο Δύτης:

  77. Στέκομαι διορθωμένος, πάντως. 🙂

  78. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και Ελύτης, βεβαίως:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://grigogrigogr.tripod.com/imerologiofrnt.htm&ved=2ahUKEwijrqSegJnaAhULMZoKHdFGDIAQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw1NIyZTGxeWpoO3L9XzIBSN

  79. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτή η σειρά διηγημάτων του Τσίρκα αναφέρεται στον Απρίλιο του ’44, στο κίνημα που έγινε εκείνον τον μήνα στη Μέση Ανατολή και εν γένει στον αντιφασιστικό αγώνα σ’ εκείνα τα μέρη.

  80. στον σκληρό Απρίλη του ’44, και όχι του ’45 δηλαδή.

  81. 80 ενδιαφέρον ότι και ο άλλος παρόμοιος δίσκος του Χατζιδάκι είχε πάλι ελιοτικό τίτλο (Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη)

  82. BLOG_OTI_NANAI said

    Δοκίμιο:

  83. BLOG_OTI_NANAI said

    Επιρροές:

  84. 82 Ωραίο αυτό με τον ξανθό Απρίλη 🙂

  85. BLOG_OTI_NANAI said

    Επιρροές 2:

  86. BLOG_OTI_NANAI said

    84: Έχει επηρεαστεί όλος ο κόσμος!

  87. cronopiusa said

  88. Ο, τι κι αν λένε ο Απρίλης είναι ο μήνας των λουλουδιών, τον μάη πολλά λουλούδια έχουν ήδη ξεραθεί, Στα δικά μου, έχει φουλάρει η γαρδένια κι ετοιμάζονται οσονούπω οι αμαρυλλίδες.

  89. ΣΠ said

    Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη

    Γιατί με η; Εξελληνισμένο, Ταρκόφσκης; Μήπως τότε στην γενική είναι Ταρκόφσκου;

    Στο πρωταπριλιάτικο πνεύμα όλα αυτά.

  90. giorgos said

    Είναι μάλλον αδύνατο έλληνας ποιητής ή πεζογράφος νά χαρακτηρίσει τόν Απρίλη «σκληρό μήνα»

    «Ξέρουμε ήδη ότι τουλάχιστον άπό τό 1897 ό E.Demolins στό βιβλίο του «A quoi tient la superiorite des Anglo-Saxons ? » –τό όποίον μεταφράσθηκε σέ όλες τίς γλώσσες τού κόσμου , έκτός άπ’ τά έλληνικά φυσικά , καί πού έπαιξε έναν μεγάλο ρόλο στίς πνευματικές διεργασίες τής έγγύς Ανατολής — άπεδείκνυε ότι τό εύαγγελικό ρητό «έν ίδρώτι τού προσώπου σου» είχε ένα μεγαλύτερο πεδίο έφαρμογής στίς βόρειες εύρωπαϊκές χώρες . Στά βόρεια εύρωπαϊκά κλίματα , ή έργασία ήταν ύποχρεωμένη νά ύποκαταστήση ό,τι ή Φύση δέν παρείχε , δηλ. έπρεπε «ό άνθρωπος νά κατακτήση τήν Φύση» διά τής έργασίας. Τό καταλαβαίνομε τούτο άκόμη καί μέ ποιητικές συγκρίσεις .

    Γιά τόν Ελιοτ, ό Απρίλης είναι «ό μήνας ό σκληρός » , πού έξαναγκάζει τίς ρίζες νά ξεπεταχθούν άπό τό χώμα μέ πολλήν προσπάθεια , γιατί στόν άβέβαιον τούτον μήνα ή παγωνιά κάποιας νύχτας μπορεί νά σημαίνει τόν θάνατο . Αλλος όμως είναι ό Απρίλης γιά τόν Σολωμό . Είναι ό άνέγνοιαστος καί τρελλός μήνας πού όλως φυσικά κι’ άβίαστα στήνει μέ τόν έρωτα χορό . Οί δύο τούτες ποιητικές συναισθήσεις τής Φύσης είναι ταύτόσημες μέ δύο διάφορες φιλοσοφικές συναντιλήψεις γι’ αύτήν καί γιά τόν άνθρωπο.

    Γιά τόν έναν ποιητή δέν είναι δυνατόν είμή ή «έξουσία» τού άνθρώπου έπί τής Φύσης νά όδηγή στήν έλευθερία .Γιά τόν άλλον είναι πιθανόν ή ύποδούλωση στήν Φύση νά φέρνη τό ίδιο άποτέλεσμα .»
    Από τό βιβλίο «Επί τής Δομής τού Νεοελληνικού Κράτους»

  91. ΣΠ said

    Πε 5 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού

    Γιορτάζει ο Γς.

  92. Pedis said

    # 87 – στο bbc, δεν μπορεί, θα την έχουν περάσει για πρωταπριλιάτικο αστείο την είδηση για τη σφαγή των παλαιστινίων και δεν την αναφέρουν.

  93. Pedis said

    -> 92 – και στα cnn, el pais, fox … Η le monde την έχει στα ψιλα … την πάτησε με τα φέικ νιουζ.

  94. 92-93 Πού παίζει η ομάδα τους; 😦 :mrgreen:

  95. Pedis said

    # 94 – άσε, δεν προσφέρουν θέαμα.

  96. Avonidas said

    #55. Δεν κάνω καθόλου χιούμορ. Το αναφέρει ο Ντενί Γκετζ στο Μέτρο του Κόσμου (εκδ. Τραυλός, σελ. 305-306).

    Το πρόβλημα ήταν ότι, σύμφωνα με το διάταγμα της Συμβατικής, «Κάθε έτος αρχίζει τα μεσάνυχτα της ημέρας της αληθινής φθινοπωρινής ισημερίας σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο του Παρισιού»

    Για να εφαρμοστεί αυτό το διάταγμα, πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πότε θα πέφτει η φθινοπωρινή ισημερία για κάθε μελλοντικό έτος· δεν αρκεί να οριστεί ένας κανόνας για το ποια έτη είναι δίσεκτα, διότι κάθε τέτοιος κανόνας είναι μοιραίο να πέσει έξω στο κοντινό ή μακρινό μέλλον, κι επιπλέον τα δίσεκτα έτη αντισταθμίζουν την απόκλιση κατά μέσο όρο κι όχι για κάθε συγκεκριμένο έτος.

    «Ο Ρομ παρακαλεί τους αστρονόμους Λαλάντ, Ντελάμπρ και Λαπλάς να τον βοηθήσουν να προσδιορίσει ποια έτη θα είναι εκταία, δηλαδή αυτά που θα πρέπει να έχουν μια έκτη συμπληρωματική ημέρα.

    «Όσο προχωρούσαν στο χρόνο, διαπίστωναν ότι αυτός ο υπολογισμός δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ακρίβεια […] η ισημερία που θα ακολουθήσει το έτος 143 – για εμάς ο Σεπτέμβριος του 1936 – έθετε κάποια προβλήματα: βάσει αυτών, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν αν η ισημερία θα έπεφτε την πέμπτη συμπληρωματική ημέρα 20 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα ή αν θα έπεφτε 2 λεπτά μετά, δηλαδή την επόμενη ημέρα. Σ’ αυτή την περίπτωση, πότε θα άρχιζε το έτος 144;

    «Αυτές οι εμβόλιμες ημέρες […] έπρεπε να παρατίθενται η μία κάθε 4 χρόνια, η άλλη κάθε 400 χρόνια, η τρίτη κάθε 36 αιώνες. Ο Ρομ […] ανακαλύπτει πως κάθε 3600 χρόνια, το εκταίο έτος δεν θα πρέπει να είναι δίσεκτο. Τότε, καλεί την επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για το ημερολόγιο και ζητά να πάρουν μια απόφαση. Ο αββάς Γκρεγκουάρ […] επιπλήττει τον Ρομ: ‘θέλεις να ρυθμίσουμε με διάταγμα την αιωνιότητα;’ Ο Ρομ διστάζει. Ο Γκρεγκουάρ, εκμεταλλευόμενος την πλεονεκτική του θέση, προτείνει να ψηφίσουν την αναβολή της συζήτησης του ζητήματος για τρεις χιλιάδες εξακόσια χρόνια. Η συζήτηση όντως αναβλήθηκε για ‘τρεις χιλιάδες εξακόσια χρόνια’!

  97. Avonidas said

    #88. Ο, τι κι αν λένε ο Απρίλης είναι ο μήνας των λουλουδιών

    Κάτι ξέρουν οι Πολωνοί που τον λένε Kwiecień (Ανθεστηρίωνα στο περίπου).

  98. Μυλοπέτρος said

    Γριλη στη Χιο, στα μαστιχόχωρα, λενε τον γουρλοματη. Τωρα αν εχει σχεση αυτο με το ποιηματακι δεν ξερω. Απλως το αναφερω.

  99. Γιάννης Ιατρού said

    Κάτι παλικάρια Μπάφιασαν σήμερα 🙂

  100. Γς said

    91:

    Ευχαριστώ.

    Ναι. Γιορτάζει. Πηγαίνει και στις 10:00 την δικιά του στο Ελ Βενιζέλος, που κατεβαίνει για λίγες μέρες στην Κύπρο. Και ποιος τον πιάνει…

  101. Πρώτη φορά βλέπω πρωταπριλιάτικο με σημείωση ότι είναι ψέμα στο τέλος. Λίγο το παραχέσαμε με τα φέικ νιουζ 🙂 http://www.in.gr/2018/04/01/plus/perierga/vigkan-zeygari-yiothetise-mprokolo-giati-den-ithele-paidi-apo-derma-kai-aima/

  102. sarant said

    Καλημέρα και καλησπέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα, τα δεύτερα, τα τρίτα και τα τέταρτα σχόλια!

    Πάνω που ετοιμαζόμουν να σας καλημερίσω το πρωί, πέρασαν κάτι εξωγήινοι και με άπαξαν και με ανέβασαν στο Μπάφι.

  103. BLOG_OTI_NANAI said

    13:

  104. Λ said

  105. Λ said

    88. Το ξέρετε οτι στη Μάνη οι αμαριλλιδες φυτρώνουν μόνες τους στην άγρια φύση;

  106. sarant said

    3 Ναι, ήταν καλο πρωταπριλιάτικο αυτό.

    15 Αυτά Δημήτρη είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Εξάλλου, ομάδα κεφαλαιούχων εξ ΙλλΟινόη προσπαθεί να περάσει όρο βάσει του οποίου αν ο σχολιαστής πληρώνει ειδικό επαυξημένο τέλος 3,00 ευρώ το σχόλιο δεν θα επιτρέπεται να κρύβεται.

    27 Με ενδιαφερει αυτό γιατί όταν συμπίπτουν τα Πάσχα κατεβαίνω πιο εύκολα. Βέβαια, ως το 2700 θα έχω βγει στη σύνταξη.

    28 Είπαμε, συζητιέται τώρα για το τέλος των υπερατλαντικών σχολίων.

  107. Λ said

    Σήμερα Κυριακή 1η Απριλίου γιορτάζουν οι: Βάϊος, Βάϊα, Βάγια, Βαία, Γιούλη, Δάφνη, Δάφνης.

    (Πηγή: Eortologio.gr)

  108. sarant said

    Και συνεχιζω.

    32-33 Ωχ!
    Τα σχόλια που επισημαίνουν λάθη και προτείνουν διορθώσεις, απαλλάσσονται του τέλους.

    43 Και το 2016 αμελησα να βάλω κάτι επετειακό. Ίσως θυμηθώ φέτος

    50 🙂

    54 Καταπληκτικά!

    58-60 Εχω παραιτηθεί από την προσπάθεια να καταλάβω τι συμβαίνει με την ιστολογική θερινή ώρα.

    59 Για τη λέξη απριλοφόρητος έχουμε γράψει παλιά, και εκκρεμεί επικαιροποιηση:
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/19/aprilis/

  109. sarant said

    Και συνεχίζω

    86 και πριν Ωραία αυτά, Μπλογκ

    87 Ήταν συνηθισμένο τον παλιό καιρό να γράφονται -όφσκη οι διάφοροι Ρώσοι κτλ

    97 Kwiecien λέγεται ενας Πολωνός παγκόσμιος πρωταθλητής του μπριτζ, τον θυμαμαι από τον καιρό που ασχολιόμουν. Ο παρτενέρ του λεγόταν Pszczola, που δεν σας λέω πώς προφέρεται και νομίζω πως σημαίνει «μελισσα» -ταιριαστό!

    99 ΄Οντως!

  110. Γς said

    3:

    Και δεν μπορώ τις παπαριές του Papasimoulis στο ΦΒ, που δεν επιτρέπουν και σχολιασμό

  111. Λ said

    100. Τυχερέ, πάλι θα φας φλαούνες
    Παράγγειλε και παφίτικες με κανναούρι

  112. Γς said

    109 γ:

    >Pszczola, που δεν σας λέω πώς προφέρεται και νομίζω πως σημαίνει «μελισσα»

    «Στόλα» και σημαίνει όντως μέλισσα

  113. Λ said

    Ο Ταρκόφσκι μπορεί να οφείλει το επώνυμο του σε ένα είδος μπισκότου με σταφίδες που το λένε τάρκα ή σε ένα αρχαίο οικισμό του Νταγκεστάν με το ίδιο όνομα

  114. Λ said

    102. Όντως Pszczola/ пчела σημαίνει μέλισσα

  115. Theo said

    @69, 70:
    Και σε μένα συμβαίνει, όπως προείπα.
    Τώρα που γράφω είναι ώρα Ελλάδας 19:31.

  116. Επειδής υπήρξα στα νιάτα μου μαραθωνοδρόμος (έχω τερματίσει 3ος σε πανελλήνιο πρωτάθλημα) θέλω να διορθώσω ένα επαναλαμβανόμενο λάθος του μηνολογίου Απριλίου: Διαβάζουμε: «Τρ 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος». Αλλά ποτέ ένας μαραθωνοδρόμος δεν θα χαρακτηριζόταν «ωκύπους» με τις σημερινές μας γνώσεις. Το «ωκύπους» ταιριάζει για τους σπρίντερς, όπως βεβαιώνει ο Όμηρος που το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τον ταχύτατο Αχιλλέα και τα γοργοπόδαρα άλογα. Άλλο θέμα αν οι αγράμματοι Έλληνες του 1896 νομίζανε πως για να τρέξει κάποιος μαραθώνιο πρέπει να είναι ωκύπους, δηλαδή γοργοπόδαρος

    Όσο για το βιβλίο του Edmond Demolins, «Anglo-Saxon Superiority, to what it is due», (1898) που θυμήθηκε ο σχολιαστής 90, (download εδώ και για το γαλλικό πρωτότυπο εδώ ) είναι αρκετά ρατσιστικό. Αρκεί να πούμε πως ως βασικό λόγο ανωτερότητας των Αγγλο-Σαξόνων καταγράφει το ότι μαθαίνουν στα παιδιά τους αρχαία ελληνικά και λατινικά

  117. Theo said

    Τε 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα

    Για τον αγαπημένο μου Αντρέι έχω γράψει ένα άρθρο:
    Ο Αντρέι Ταρκόφσκι, η πίστη κι η παράδοσή μας

  118. Πολύ ενδιαφέρον, Αβωνίδα (96). Κάποτε θα πρέπει να το διαβάσω αυτό του Γκετζ, που το έχω μέχρι τώρα απλώς ξεφυλλίσει σε βιβλιοπωλεία. Μία απορία όμως μου μένει: τι είναι αυτό με τις εμβόλιμες ημέρες; Δεν ήξεραν ότι η μέση διάρκεια του τροπικού έτους είναι ως έγγιστα 365-1/4-1/128 ημέρες; Αφού το ήξεραν και οι παπικό αστρονόμοι το 1583! Εκτός αν ο συγγραφέας αστειεύεται με το γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο όντως θα είχε σφάλμα μιας ημέρας σε 3200 χρόνια αν οι διάρκειες έτους και ημέρας έμεναν απόλυτα σταθερές, πράγμα που βέβαια δεν συμβαίνει…

  119. Γελάμε με την pszczola, αλλά κι οι δικές μας οι ‘εκπτώσεις’ πώς ν’ακούγονται στους Πολωνούς; (Ώρα Ελλάδος 20:44)

  120. sarant said

    119 Ώρα Ελλάδος ήταν 19.44 όταν ανέβηκε το σχόλιο

  121. Γς said

    111:

    Πριν φύγει την Μ. Πέμπτη θα μου φτιάξει λέει. Δεν έχουμε βέβαια τυρί φλαούνας, αλλά έμαθε ότι κάνει και το Λαδότυρο Μυτιλήνης. Αύριο με βλέπω να το ψάχνω…

    >παφίτικες με κανναούρι

    Στην Πάφο βάζουν κανναβούρι; Δουλειές με φούντες!

  122. Alexis said

    #101: Εύκολη η εξήγηση. Από τότε που αγόρασε τον ΔΟΛ ο γνωστός ευτραφής κύριος με το μούσι, το in.gr έχει βάλει ψηλά τον πήχη της ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να μην ανέχεται τις ψεύτικες ειδήσεις ούτε καν σαν πρωταπριλιάτικο αστείο.

  123. Avonidas said

    #118. Όπως ακριβώς το λες, η διάρκεια του έτους που δέχεται το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι απλώς μια προσέγγιση. Βεβαίως και το ήξεραν. Αλλά το πνεύμα εκείνων των ημερών της Γαλλικής Επανάστασης ήταν: κάνουμε τα πάντα από την αρχή, και τα κάνουμε τέλεια, ή όσο τελειότερα γίνεται.

    Οι εισηγητές του Επαναστατικού Ημερολογίου πιθανότατα επιδίωκαν να ορίζεται η αρχή του έτους με τη συμβολή των αστρονόμων· οι άνθρωποι της επιστήμης έμπαιναν στη θέση του κλήρου ως ρυθμιστές της μέτρησης του χρόνου στα ανθρώπινα πράγματα. Επομένως, η ρύθμιση εκ των προτέρων δια νόμου ήταν μάλλον υπερβολικός σχολαστικισμός, αφού όσο θα διαρκούσε η εφαρμογή του Επαναστατικού Ημερολογίου θ’ αρκούσε ν’ ανακοινώνονται τα δίσεκτα έτη για τα επόμενα λίγα χρόνια. Αυτή ήταν πιθανόν και η άποψη του Γκρεγκουάρ, είτε πρότεινε την αναβολή σοβαρά είτε σαν αστείο. (Βέβαια, σ’ ένα διεθνές ημερολογιακό σύστημα το μείζον ζήτημα θα ήταν ποια αρχή, και με ποιανού εξουσιοδότηση, θα γνωμοδοτούσε και θα θέσπιζε τα δίσεκτα έτη).

    Για να ξαναγυρίσουμε στα πρακτικά ζητήματα: ούτως η άλλως και μόνο η μετάπτωση των ισημεριών θα ακύρωνε τον όποιο απλό κανόνα σε λίγες χιλιάδες χρόνια, και θα έφερνε τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα στο καταχείμωνο σε περίπου 10 χιλιάδες χρόνια. Αλλά μέχρι στιγμής κανένας ανθρώπινος πολιτισμός δεν κατόρθωσε να θεσπίσει ένα ημερολόγιο που να εφαρμόζεται αδιαλείπτως για έστω 2 χιλιετίες (τα προληπτικά ημερολόγια, όπως το βυζαντινό ή το σύστημα των Ιουλιανών Ημερών, προφανώς δεν μετράνε).

  124. (120) Θάλασσα τα κάνανε, έχεις δίκιο. Αφού τώρα είναι 20:05 στην Ελλάδα!

  125. Και θάλασσα μου τα ´κανε ο κορέκτορας, διότι «θάλασσα τα ´κανα» ήθελα βέβαια να πω!

  126. Πάνος με πεζά said

    Ο πιο σκληρός Απρίλης πάντως, ήτανε του 45…

  127. giorgos said

    116.Είναι ρατσιστικό τό βιβλίο έπειδή ό συγγραφέας θεωρεί ότι βασικός λόγος ανωτερότητας τών Αγγλο-Σαξόνων είναι ότι μαθαίνουν στά παιδιά τους άρχαία έλληνικά καί λατινικά ? Αυτό πού γράφεις , δέν τό καταλαβαίνω .

  128. (127) Προφανώς δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο. Θα φρίξεις με όσα γράφει ο αγαπημένος σου Demolins εναντίον των Εβραίων. Κάνε download, βάλε την λέξη «Jew» στο κουτάκι του search κι αν τολμάς ανάρτησε εδώ πέρα τα όσα αισχρά γράφει για την αξιαγάπητη αυτή φυλή

  129. giorgos said

    128. Λάθος ! Δέν είπα ούτε ότι είναι αγαπημένος μου συγγραφέας , ούτε ότι έχω διαβάσει τό βιβλίο . Αυτό πού λέω , είναι ότι τό δικό σου συμπέρασμα [είναι αρκετά ρατσιστικό. Αρκεί να πούμε πως ως βασικό λόγο ανωτερότητας των Αγγλο-Σαξόνων καταγράφει το ότι μαθαίνουν στα παιδιά τους αρχαία ελληνικά και λατινικά] είναι μάλλον …ρατσιστικό .

  130. (129) Ρώτα και τον κ. Σαραντάκο: Είναι δυνατόν σοβαρός συγγραφέας να ισχυρίζεται ότι ένας λόγος για την ανωτερότητα των Αγγλο-Σαξόνων είναι ότι διδάσκουν ελληνικά + λατινικά στα παιδιά τους; Ούτε οι ελληνοβαρεμένοι δεν τολμάνε να το ισχυριστούνε αυτό σήμερα. Οσο γι’ αυτά που γράφει ο Demolins εναντίον των Εβραίων, γιατί δεν βγάζεις άχνα;

  131. sarant said

    130 Κάτι μου θυμίζει.

  132. Πέπε said

    @98:
    > > Γριλη στη Χιο, στα μαστιχόχωρα, λενε τον γουρλοματη.

    γρύλη μάλλον:

    [μσν. *γουρλώνω (πρβ. μσν. γουρλομάτης) < *γρουλώνω (μετακ. του [r] ) < γρυλώνω ( [i > u] από επίδρ. του υπερ. [γ] ή του [r] ) < ελνστ. γρύλλ(ος) `κωμική ζωγραφική φιγούρα’ –ώνω]

    Κι εδώ στην Κρήτη λένε γρυλώνω αντί γουρλώνω

  133. sarant said

    Και στο μεσαιωνικό του Κριαρά: γρυλλώνω

  134. Κουτρούφι said

    Εδώ: https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3997894 «γρίλης» είναι ο γκρινιάρης (δεν λέει πώς) και τον συνδέει με τον Απρίλη μέσω συγκεκριμένων συνηθειών.
    Και εγώ γουρλομάτης το ξέρω.

    Παναγιά τ’ Ανεμορδίλι
    φέρε μου τονε το γρύλη

  135. Γιάννη Κουβάτσε αν είδες το ΑΕΚ-ΠΑΟ και του διαιτησία του Θάνου ίσως κατάλαβες το άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του, αλλιώς και ποιός ελέγχει την διαιτησία. Στο είχα πει και τότε πως κουμάντο κάνει ο τίγρης αλλά ήσουνα κολημένος λόγω Ιβιτς. Αλλο να δεις μια φάση λάθος κι άλλο «ταγμένος» διαιτητής. Είδες στο πρώτο τέταρτο δυο ανύπαρκτες κίτρινες σε αμυνόμενους και με την πρώτη ευκαιρία η μια έγινε κόκκινη. Ούτε στο 2-0 ,ούτε στο 3-0 όμως έδειξε κόκκινη στον Βράνιες, για να είναι διαθέσιμος στα επόμενα ματς με Κέρκυρα και Απόλλωνα…

  136. Πάνος με πεζά said

    Ενώ χτες στο Περιστέρι είχαμε σεμινάριο διαιτησίας στα πρώτα λεπτά…

  137. cronopiusa said

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    132, Πέπε ναι σωστά, γρυλώνει τα μάτια. Αλλά και: ο σκύλος γρυλίζει όταν πλησιάσει ξένος ή όταν τρώει και τον ενοχλείς.Αγριεύει δηλαδή και λαρυγγορουθουνίζει απειλητικά.»Απρίλης γρύλης» το λέγαμε ακριβώς εμφατικά/επεξηγηματικά όταν τον έπιανε να βρέχει, αιφνίδια κι απρόσμενα, με αστραπόβροντα ή και με χαλάζι καθώς συμβαίνει στις ανοιξιάτικες καταιγίδες. Ότι τον έπιανε το κακό του, σα να γρυλίζει από θυμό.

  139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Απριλίου 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

    Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ
    Μ᾿ ἀπάντησες στὸ δρόμο σου, Ποιητή.
    Ἤμουν τὸ πρωτολούλουδο τοῦ Ἀπρίλη.
    Ἡ δίψα τῆς ἀγάπης ποὺ ζητεῖ
    σοῦ φλόγιζε τὴ σκέψη καὶ τὰ χείλη.

    Ἤμουν τὸ πρωτολούλουδο. Κλειστὴ
    τότε ἡ πηγὴ τῶν στοχασμῶν μου, ἐμίλει
    μόνο ἡ καρδιά μου ἀθώα καὶ λατρευτή,
    ὅταν τὸ πρῶτο βλέμμα μου εἶχες στείλει.

    Μὲ τὸν καιρό, τὸν πόθο σου σ᾿ ἐμὲ
    νὰ φανερώσης σίμωσες. Ὠιμέ,
    εἴμασταν μιᾶς γενιᾶς παιδιά. Ἡ καρδιά μας

    Ἀγάπαε μὲ τὸ πάθος ποὺ ζητᾶ
    νὰ πάρη, τὸ αἰσθανθήκαμε φρικτὰ
    καὶ πήραμεν ἀλλοῦθε τὴ ματιά μας.
    Μαρία Πολυδούρη
    http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/maria_polydoyrh/anekdota_poihmata.htm

  140. Μαρία said

    130
    Θα μας παραπέμψεις στο βιβλίο, για να δούμε αν πράγματι το ισχυρίζεται;
    Ο Ντεμολέν είναι γνωστός για την προσπάθειά του να θεμελιώσει στη Γαλλία το Νέο Σχολείο μετά τη γνωριμία του μ’ αυτό τον κύριο https://en.wikipedia.org/wiki/Cecil_Reddie σ’ ένα ταξίδι του στην Αγγλία. Ανάμεσα στα θετικά του σχολείου που καταγράφει είναι και το γεγονός οτι διδάσκονται οι ζωντανές γλώσσες, ενώ η διδασκαλία των λατινικών είχε περιοριστεί στις μεγάλες τάξεις.

  141. tzamanos said

    #131
    Σωστά σου θυμίζει. Αλλά είναι συγκινητική η προσπάθεια να αποκρύψει εν μέρει τη μανιέρα. Θέλει να γράφει εδώ τελικά! 🙂

  142. voulagx said

    Στα «μαχαίρια» Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας
    για το τσιπουρο: με ή χωρις;

  143. BLOG_OTI_NANAI said

    Η λέξη έχει τις μορφές: «γρίλης», «γρύλης», και «γρύλλης».

    Το ιστορικό λεξικό γράφει:

  144. Πάνος με πεζά said

    Καλά, όποιος βλέπει Αθλητική Κυριακή με Μήνο-Ορφανό, και δεν έχει καλέσει ψυχίατρο, ας πάει ο ψυχίατρος σπίτι του αυτεπάγγελτα ! Απολαύστε όσο προλαβαίνετε !

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λογαριάζαμε στα δάχτυλα:
    μεθαύριο Απρίλης και το Πάσχα
    θα φιληθούνε οι άνθρωποι.
    Τους σκότωσαν.

    Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο
    Γιάννης Ρίτσος/Αη Στράτης 30 Μάρτη 1952

  146. Βρε Πάνο γιατί αναπαράγεις σαχλαμάρες ; Επειδή έτσι είπε ο Κάναντι ; Εκτός που τέτοιες φάσεις δεν σφυρίζονται πέναλτυ στο 95% (είχε και δυο τέτοιες κι ο ΠΑΟΚ τόπε ο Λουτσέσκου…) έγραψα άλλα το να δεις μια φάση΄λάθος κι άλλο να σταματάει την μπάλλα ο Τσιγκρίνσκι με το χέρι, να δίνεις το φάουλ και να μη δείχνεις κάρτα. Και για τον Βράνιες που έγραψα δεν μίλησε για το χέρι-πέναλτυ που μπορεί να μην το είδε ή να το εκτίμησε λάθος αλλά για φάσεις σε κεφαλιά με τον αγκώνα και τραυματισμό και σε τρικλοποδιά από πίσω όπου ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ δεν βγάζει κάρτα. Οπως εσκεμμένα έδωσε την πρώτη κίτρινη σε δυο παίκτες του ΠΑΟ νωρίς-νωρίς, η δεύτερη κίτρινη ήταν σωστή.
    60 χρόνια βλέπω μπάλα, άλλο ο κακός διαιτητής κι άλλο ο ταγμένος

  147. # 139, 146

    Περισσότερα για τον Θάνο από παλιά υπάρχουν…http://korakiagr.blogspot.gr/2017/05/blog-post_83.html

  148. BLOG_OTI_NANAI said

    140: Γράφει π,χ.

  149. Μαρία said

    142
    Ακόμη κι αν η αιτία του καβγά ήταν αληθοφανής, και μόνο η αναφορά σε εφημερίδα της Συκιάς (θου Κύριε…) θα αρκούσε, για να καταλάβουμε τη μούφα.

  150. BLOG_OTI_NANAI said

    Δημητράκος:

  151. 149 Γιατί; Από τη Συκιά είναι ο Μάλαμας. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC_%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

  152. voulagx said

    Συκεα vs Αγιοκαμπος. Ο αγωνας ηταν γλυκανισος.

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα είδα, Τζι, τα είδα. Αλλά εδώ και καιρό τέτοια διαιτησία αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός, αφού είναι πιο ανυπεράσπιστος και από τον ΠΑΟ Κουφαλίων.
    (Δεν γράφω άλλο ποδοσφαιρικό σήμερα, μην κράξετε. 😊)

  154. Μαρία said

    148
    Δεν αναφέρθηκα στον αντισημιτισμό. Παρ’ όλα αυτά θα σε συμβούλευα όμως ν’ αφήσεις κάτω τον κοπτοράπτη.
    Σ’ αυτόν απαντάει https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89douard_Drumont

  155. cronopiusa said

  156. Μαρία said

    151
    Το ξέρω αλλά πρέπει να μεγάλωσε στη Γερμανία.
    Θεωρούνται οι αγριάνθρωποι του 2ου ποδιού. Αν σου πω οτι περι το ’90, αντί να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, τα έστελναν να βοσκάν γίδια! Ξέρω κι άλλα που δεν λέγονται.

  157. Γιάννης Ιατρού said

    149: κάτι τέτοια γράφεις για συκιές, ήταν και λαρισαία η εφημερίδα που αναφέρει λαρισαίο μπλογκ, δεν θέλει και πολύ για να σημάνει συναγερμός ….. εδώ 🙂 🙂 🙂

  158. Α κατάλαβα, μόνο για εφημερίδα δεν είναι δηλαδή. Θυμάμαι μια άδεια ταβέρνα, ανοιξιάτικα, μόνοι μας ήμασταν αλλά είχε μια κασέτα που έπαιζε συνέχεια Μάλαμα. Αντίστοιχα το μοναδικό μπαρ της Ουρανούπολης έπαιζε συνέχεια την ίδια κασέτα Στόουνς 🙂

  159. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  160. Μαρία said

    157
    Τι μου θύμισες. Πριν απο χρόνια συναντάω στο δρόμο ένα γνωστό μου προϊστάμενο γραφείου εκπαίδευσης. Άσε, μου λέει, αναγκάστηκα να αποσπάσω δυσμενώς ένα θεολόγο, γιατί παρενοχλούσε τα αγοράκια. Και πού τον στείλατε; τον ρωτάω. Στη Συκιά.

  161. 98, 103, 132, 133, 138, 143, 150.
    Και να γιατί διαβάζω το ιστολόγιο κάθε μέρα. Τόσες απαντήσεις στο ερώτημα τι είναι ο γρίλλης ή γρύλλης. Άρα ή αυτός που πεινάει (103 σχόλιο του blog ότι νάναι ή ο γουρλωμάτης που το αναφέρουν οι πολλοί.
    Ευχαριστίες και πάντα με ερευνητική διάθεση.

  162. Γιάννης Ιατρού said

    Για την πανσέληνο σήμερα είπαμε κάτι;

  163. Γιάννης Ιατρού said

    160: ελπίζω εκεί να έτυχε της ανάλογης υποδοχής …

  164. ΚΩΣΤΑΣ said

    Και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες.

    Σιγά μη βάλουμε τον Μάλαμα ισάξιο με τον Θανάση μας Παπακωνσταντίνου. Και μη βάλουμε τον Τύρναβο και τον Αγιόκαμπο με τη Συκιά και τη Βαρβάρα. 🙂

  165. Γιάννης Ιατρού said

    Κι ένα (χθεσινό) πρωταπριλιάτικο 🙂

  166. Μαρία said

    Η Novartis πιστοποίησε τα νανοβιονικά γιλέκα του Άδωνη Γεωργιάδη http://www.koutipandoras.gr/article/h-novartis-pistopoihse-ta-nanobionika-gileka-toy-adwnh-gewrgiadh

  167. Γς said

    142:

    Κρυαμάρες!

    Εχω πεθάνει στα γέλια…

  168. Γς said

    Και το δικό μου πρωταπριλιάτικο πριν 3 χρόνια στο ιστολόγιο, εδώ

  169. spiral architect 🇰🇵 said

    Πάντως, η ανακοίνωση της Θ7, η οποία «απειλεί την κυβέρνηση με πόλεμο που δεν μπορεί να αντέξει», είναι αληθινή και όχι πρωταπριλιάτικη.

    Πόλεμος λοιπόν και τα κόκαλα του Νίκου Γόδα τρίζουν. Αν δεν κόψουν κομματάκια και βάλουν στο τσιγκέλι τον Ερντογάν, το προτεκτοράτο μας το έχει σε καναδυό μερούλες, όσο εμείς θα συνεχίσουμε να τρωγόμαστε για τους πρεζέμπορες, τους λαθρέμπορες και τους κάθε λογής απατεώνες.

    Καλό Πάσχα.

  170. Ζέστανε ο καιρός…

  171. Γς said

    169:

    Ο Θρύλος δεν χαμπαριάζει απ αυτά.
    Θα θα τους πετάξει έξω απ τη Θ7.
    Μαζί με τον αρχηγό τους.

    http://www.youtube.com/watch?v=_JG3zJKL45c

  172. BLOG_OTI_NANAI said

    154: «θα σε συμβούλευα όμως ν’ αφήσεις κάτω τον κοπτοράπτη»

    Τι ακριβώς εννοείς Μαρία;

  173. BLOG_OTI_NANAI said

    154: Κατάλαβα, μιλούσες για τις γλώσσες. Βρήκα ένα απόσπασμα και για τις γλώσσες. Εντούτοις, Μαρία, αν δεν αποδείξεις ότι έκανα κοπτοραπτική στο απόσπασμα, φρόντισε να ζητήσεις συγγνώμη, γιατί κατηγόριες για παραποίηση της βιβλιογραφίας δεν ανέχομαι. Το βιβλίο το έδωσε σε λινκ ο άνθρωπος, κι εγώ, αν και μου ήταν εντελώς άγνωστος ο τύπος αυτός και εντελώς αδιάφορη η συζήτηση, για διευκόλυνση όλων κάθισα απλώς να βρω ένα απόσπασμα για τους Εβραίους. Το βρήκα και το παρέθεσα. Αφού λοιπόν ζητήσεις συγγνώμη, φρόντισε την επόμενη φορά να μιλάς χωρίς να συκοφαντείς…

    Από το ίδιο βιβλίο:

  174. Alexis said

    #149: Για τους μη γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα από Χαλκιδική η αναφορά σε «εφημερίδα της Συκιάς» δεν ακούγεται παράλογη.
    Αλλά υπάρχουν ένα σωρό άλλα σουρεαλιστικά που σε κάνουν να υποψιαστείς ότι το άρθρο είναι πρωταπριλιάτικο, όπως π.χ. εκείνος ο ρυθμός Τι Ρα Τι Ρα του Παπακωνσταντίνου… 😆

  175. cronopiusa said

  176. Μαρία said

    172
    Αυτό το εργαλείο με το οποίο κόβεις τα παραθέματα και τα κολλάς εδώ εκτός πλαισίου.
    Δικαιολογημένη η παρεξήγηση και συγγνώμη, αφού ο κοπροράπτης συνδέθηκε με παραποιήσεις.

  177. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    161 Να είστε καλα!

  178. Alexis said

    Γιατί «Μηνολόγιο» και όχι «Ημερολόγιο»;
    Έχει ξανασυζητηθεί βεβαίως το θέμα, αλλά η λέξη «μηνολόγιο» (σπάνια ούτως ή άλλως) νομίζω ότι σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που ξεκίνησε να κάνει ο Δημήτρης Σαραντάκος στο περιοδικό «Φιστίκι».
    Παρ’ όλα αυτά το ονόμασε «Μηνολόγιο»…

  179. cronopiusa said

    Αποστολή Καταλονία – Έτος 1939

  180. BLOG_OTI_NANAI said

    176: Πολύ ειλικρινής η απάντηση σου και σ’ ευχαριστώ.

    ΥΓ
    Είναι σαφώς δικαίωμα σου να σε ενοχλούν οι αναρτήσεις των αποσπασμάτων. Κατά τη γνώμη μου, εκτός ότι οι εικόνες αυτές είναι πανάλαφρες στην περιήγηση, κατά 99% αφορούν το θέμα του ιστολογίου ή απαντήσεις σε σχόλια. Είναι δηλ. μια πρακτική που είναι ακριβώς μέσα στα πλαίσια της θεματολογίας. Γι’ αυτό δεν το κατανοώ, αλλά το σέβομαι. Να προσθέσω βεβαίως ότι το εργαλείο αυτό δεν δουλεύει… μόνο του, αλλά κρύβει πολλές ώρες αναζήτησης αφιερωμένες στο ιστολόγιο από προσωπικό ενδιαφέρον βεβαίως. Πάντως, αν ενοχλεί γενικώς, και κυρίως τον ιστολόγο, θα το σταματούσα.

  181. BLOG_OTI_NANAI said

    169: Έτσι βλέπουμε τις αντιδράσεις των οπαδών που φοβούνται μήπως πάψει η σίτιση τους από τον Πρόεδρο και που να ψάχνουν για άλλον… εργοδότη σε τόσο δύσκολες εποχές. Η απόλυτη ντροπή. Αποκαλύπτει βεβαίως τη χρησιμότητα των οπαδικών στρατών που διατηρούν οι Πρόεδροι…

  182. Μπλογκ, κανέναν δεν ενοχλούν οι αναρτήσεις καθεαυτές. Το εκτός πλαισίου είναι μια κριτική που έχει γίνει και από άλλους ήδη από το Κρυφό Σχολειό, εμένα συμπεριλαμβανομένου, ότι το να βλέπουμε κάπου κάτι γραμμένο δεν βγάζει πουθενά αν δεν δούμε το σύνολο του κειμένου, τις προθέσεις του συγγραφέα, τις ενδεχόμενες προκαταλήψεις του, τις ιδεολογικές προϋποθέσεις του, εκείνα που δε λέει κ.ο.κ. Out of context.

  183. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    180 (173): Είναι και του Δαυίδ (#148), είναι και η συγκυρία των ημερών της Μ. Εβδομάδας, να δούμε το ρεζουμέ στην κατακλείδα από το παράπονο του Μπλογκ: 🙂 🙂
    …καὶ ἐξεβιάζοντο οἱ ζητοῦντες τὴν ψυχήν μου, καὶ οἱ ζητοῦντες τὰ κακά μοι ἐλάλησαν ματαιότητας, καὶ δολιότητας ὅλην τὴν ἡμέραν ἐμελέτησαν… [Ψαλ. ΛΖ’,13]

  184. cronopiusa said

    …καὶ ἐξεβιάζοντο οἱ ζητοῦντες τὴν ψυχήν μου, καὶ οἱ ζητοῦντες τὰ κακά μοι ἐλάλησαν ματαιότητας, καὶ δολιότητας ὅλην τὴν ἡμέραν ἐμελέτησαν…

    16 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν…

  185. Μ’αρέσει που ο (παντελώς άγνωστός μου μέχρι τώρα) Demolins γράφει στο παρατιθέμενο απόσπασμα ότι The Jew… does not prosper as much… in the United States… as in France 🙂
    Αλλά πώς τα κατάφερε ο Αρβανίτης να μας κάνει να ασχοληθούμε τόσο, σχεδόν σε σημείο τσακωμού, με έναν ξεχασμένο Γάλλο συγγραφέα της Μπελ Επόκ που είπε μια μακακία; Κοίταξα το μπλογκ του και σε άλλα, εν μέρει ενδιαφέροντα και εν μέρει κουφά, το αφιερώνει. Λέτε αυτός που μας τον θυμίζει να τον υποδύθηκε ψευδώς εδώ,

  186. Μαρία said

    185
    Εγώ τον έμαθα απο σχετική αρθρογραφία για τα εκατό χρόνια απ’ την ίδρυση του σχολείου του. Τότε επανεκδόθηκε και το επίμαχο βιβλίο.
    https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_des_Roches Στο τέλος της σελίδας υπάρχει παραπομπή σε άλλη με τους κατα καιρούς μαθητές.
    Την κοίταξα και στο Κ με περίμενε μια έκπληξη 🙂

    Απο μια ματιά που έριξα κι εγώ τις προάλλες είδα άρθρα ενυπόγραφα απο κάποιο φιλόλογο.

  187. BLOG_OTI_NANAI said

    182: Δύτη, σε παρακαλώ μην μου λες τέτοια πράγματα… Κι εσύ και οι πάντες, βάζουν στις εργασίες τους μικρά αποσπάσματα, μερικές φορές ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ μικρά αποσπάσματα. Όποιος τα βλέπει «εκτός πλαισίου» πάει απλώς και διαβάζει όλα τα έργα που αναφέρονται στις παραπομπές για να τα βάλει «εντός πλαισίου». Διαφορετικά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι κάθε παράθεση αποσπασμάτων είναι «εκτός πλαισίου» για όποιον αγνοεί ένα έργο ή ένα γνωστικό αντικείμενο. Αλλά, αν κάποιος το αγνοεί, ας πάει να το διαβάσει. Διότι, με αυτή τη σκέψη, αντί να βάζει κάποιος στην εργασία του ένα παράθεμα 5 σειρών, θα πρέπει να βάζει σε κάθε παράθεμα 5-10 σελίδες, για να μην κατηγορηθεί ότι βάζει τα αποσπάσματα «εκτός πλαισίου».

    Πάντως, το συγκεκριμένο στο οποίο αναφέρθηκε η Μαρία, ήταν και για μένα «εκτός πλαισίου» διότι δεν ξέρω ούτε το βιβλίο, ούτε τον συγγραφέα. Απλά έγινε μια συζήτηση και επ’ αυτού έβαλα τα παραθέματα για τους Εβραίους και για τις αρχαίες γλώσσες, μήπως χρησιμεύσει. Δεν πήρα καν θέση αν ο συγγραφέας είναι αντισημίτης κ.λπ. Απλώς το παράθεμα έβαλα.

  188. 187 Δε λέω για το συγκεκριμένο, ούτε για την τακτική των παραθεμάτων γενικώς. Λέω για ένα μεθοδολογικό επιχείρημα, κάτι που εγώ και άλλοι (ο π2 π.χ.) έχουμε παρατηρήσει -μπορεί να κάνουμε λάθος- σε πολλές διαφωνίες μας εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: