Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η τάτσα στο ράσο τους (αναδημοσίευση)

Posted by sarant στο 3 Απριλίου, 2018


Αναδημοσιεύω σήμερα ένα πρόσφατο άρθρο του Σταύρου Χριστοδούλου στον Φιλελεύθερο της Κύπρου με θέμα την αυτοκτονία της 29χρονης Ελένης Φραντζή ή μάλλον τον τρόπο που η εκκλησία της Κύπρου αντιμετώπισε τον ιερωμένο που καταδικάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίησή της όταν ήταν μικρό παιδί.

Να θυμίσω τα γεγονότα. Επειδή η μητέρα της έκανε χρήση ναρκωτικών, οι κυπριακές αρμόδιες υπηρεσίες έδωσαν την τετράχρονη τότε Ελένη σε ανάδοχη οικογένεια. Ο θετός της πατέρας ήταν ιερέας σε χωριό. Όπως αποδείχτηκε αργότερα στο δικαστήριο, ο ιερέας άρχισε να κακοποιεί σεξουαλικά τη μικρή Ελένη, έχοντας μάλιστα ως συνεργό την πρεσβυτέρα, τη σύζυγό του.

Φτάνοντας σε ηλικία 10 ετών, η Ελένη βρήκε το θάρρος να καταγγείλει την κακοποίησή της στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά δεν την πίστεψαν. Όταν ενηλικιώθηκε, κινησε και πάλι τις διαδικασίες και τελικά ο ιερέας καταδικάστηκε τελεσίδικα το 2013 σε διετή φυλάκιση για «άσεμνη επίθεση κατά ανηλίκου». Με την αποφυλάκισή του στάλθηκε σε μοναστήρι της περιοχής οπου πρόσφατα φωτογραφήθηκε περιτριγυρισμενος από δεκάδες ανήλικα παιδιά. Στην πρεσβυτέρα δεν ασκήθηκε αρχικά δίωξη.

Η Ελένη Φραντζή αυτοκτόνησε στα τέλη Μαρτίου.

Σε ένα επίπεδο έχουμε τις μικρές κοινωνίες που κουκουλώνουν τα σκάνδαλα και όπου κάλλιο είναι η μάνα του φονιά παρά του σκοτωμένου -κι έτσι σύσσωμο το χωριό συμπαρασταθηκε στον κατηγορούμενο (και καταδικασμένο) ιερέα. Φυσικά και η κυπριακή εκκλησία δεν θέλησε να τιμωρήσει παραδειγματικά τον ιερέα -ανάλογα παραδείγματα εχουμε δει και σε άλλες εκκλησίες, ας πούμε την καθολική. Δεν είναι αντιφατικό πάντως το γεγονός ότι ο επίσκοπος Ταμασού και τον ιερέα φαίνεται να προστάτεψε αλλά και το θύμα του να στήριξε.

Παραθέτω το άρθρο του Φιλελεύθερου και, επειδή εδώ λεξιλογούμε, στο τελος σχολιάζω δυο λέξεις.

Η τάτσα στο ράσο τους

Λέχθηκε και το καταγράφω: «Σε ένα κανονικό κράτος αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι η ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών και όχι οι αγκυλώσεις της Εκκλησίας».

Καμία αντίρρηση, αρκεί να ζούσαμε σε ένα «κανονικό» κράτος. Εδώ όμως τίποτε δεν μοιάζει να είναι κανονικό. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι η Εκκλησία ευλογεί τον διορισμό του εκάστοτε υπουργού Παιδείας και εκείνος, σε ανταπόδοση προφανώς, διοργανώνει «προγράμματα ξενάγησης και βιωματικών ενασχολήσεων» μαθητών στην Αρχιεπισκοπή. Να θυμίσουμε επίσης, σε όσους ενδεχομένως διαθέτουν ασθενή μνήμη, ότι μιλάμε για την ίδια Εκκλησία που θέλει να λειτουργήσει σχολεία για να βγάζει «κανονικά» παιδιά. Δηλαδή ετεροφυλόφιλα λευκά χριστιανόπουλα, κατά προτίμηση μη διαζευγμένων γονέων αφού (ας το θυμηθούμε κι αυτό) ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τα τελευταία «προβληματικά».

Επειδή λοιπόν μιλάμε γι’ αυτό ακριβώς το δυσλειτουργικό κράτος, και χωρίς να προσπερνούμε τα τραγικά ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής, στην υπόθεση της Έλενας Φραντζή θα εστιάσουμε στον ρόλο των παπάδων. Τόσο του εγκληματία ιερέα που καταδικάστηκε σε δεκαοκτώ μήνες φυλάκιση όσο και των συνοδικών που ξέπλυναν τις αθλιότητες που διέπραξε.

Τα πρακτικά της Συνόδου που αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος συνιστούν μια από τις πιο μελανές σελίδες της Εκκλησίας της Κύπρου για την οποία θα έπρεπε όσοι εμπλέκονται να αισχύνονται. Από πού να ξεκινήσουμε αλήθεια; Από τον Ταμασσού Ησαΐα ο οποίος ζήτησε την αποκατάσταση του θετού πατέρα (και πάτερ τρομάρα του) λέγοντας ότι «έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί»; Ο αποδεδειγμένα ένοχος, έτσι; O καταδικασθείς τόσο πρωτόδικα όσο και στο Ανώτατο για άσεμνες παρενοχλήσεις ενός παιδιού που είχε υπό την προστασία του.

Ή να πάμε στον Λεμεσού Αθανάσιο ο οποίος εφηύρε την καινοφανή θεωρία ότι για να τεκμηριωθεί ένα έγκλημα χρειάζονται δυο ή τρεις μάρτυρες; Δηλαδή, για να το κάνουμε λιανά: ένας σάτυρος παρενοχλεί ένα ανήλικο παιδί, όμως αν δεν το κάνει μπροστά σε άλλους, το έγκλημα κατά τον «Άγιο» Λεμεσού δεν υφίσταται!

Αυτός βεβαίως που ξεπέρασε κάθε όριο ήταν ο Κύκκου Νικηφόρος. Δεν κατηγορείται ούτε για μοιχεία ούτε για πορνεία, είπε, αλλά για «συγκυλισμό» οπότε πρέπει να αποκατασταθεί. Αντέχει το στομάχι σας να ακούσετε τι εστί συγκυλισμός για να καταλάβετε τι σόι μυαλά κουβαλά ο άνθρωπος του Θεού; Συγκυλισμός είναι η ερωτική επαφή αλλά χωρίς διείσδυση. Θα το χοντρύνω κι άλλο, με κίνδυνο να κατηγορηθώ ότι λαϊκίζω, καθώς μόνο έτσι αποκαλύπτεται το ποιόν αυτών των ανθρώπων: ο θετός πατέρας αγγίζει με σεξουαλικές προθέσεις το κοριτσάκι που του δόθηκε για να το αναθρέψει. Αυτή την αισχρή πράξη -για την οποία, επαναλαμβάνω, υπάρχει καταδικαστική απόφαση δικαστηρίων- ο Κύκκου Νικηφόρος έκρινε ως ήσσονος σημασίας, κατώτερη πάντως «της μοιχείας ή της πορνείας».

Ε λοιπόν αυτή ακριβώς η τάτσα θα βρομίζει ανεξίτηλα τα ράσα τους. Για να μας θυμίζει την ανάγκη να κόψουμε επιτέλους τον ομφάλιο λώρο που δένει το Υπουργείο Παιδείας μαζί τους. Εάν θέλουμε να προκύψει και κάτι θετικό από τον τραγικό θάνατο ενός κοριτσιού που προσπάθησε να μας αφυπνίσει. Απ’ εκεί και πέρα, το κράτος καλά κάνει και εκσυγχρονίζει τις σχετικές νομοθεσίες, όμως οφείλει να εγκύψει και στις δικές του ανεπάρκειες. Εκείνη η λειτουργός αλήθεια του Γραφείου Ευημερίας που αδιαφόρησε τότε για τις καταγγελίες της Έλενας κοιμάται ήσυχη τα βράδια;

Το χούι βγαίνει μετά απο την ψυχή, οποτε να πούμε δυο λόγια για δυο λέξεις που θα είναι άγνωστες σε πολλούς.

Καταρχάς, η λέξη του τίτλου,  η τάτσα.

Τάτσα είναι ο λεκές, η μουντζούρα, το σημάδι. Και μεταφορικά, η ρετσινιά.

Η λέξη πρέπει να είναι δάνειο από τα μεσαιωνικά γαλλικά της εποχής των Λουζινιάν, που κληροδότησαν αρκετές λέξεις στο σημερινό κυπριακό λεξιλόγιο. Στα σημερινά γαλλικά tache είναι ακριβώς η κηλίδα, ο λεκές (προσοχή, με την αξάν, tâche, αλλάζει εντελώς η σημασία!)

Νομίζω πως έχει λάθος το cyslang, που παράγει την κυπριακή τάτσα από το ιταλικό tazza. Μπορεί να είναι ομόηχες οι δυο λέξεις, αλλά στα ιταλικά tazza είναι το φλιτζάνι -ο λεκές είναι macchia (και από εκει λέμε μακιάτο τον καφέ που έχει λιγάκι γάλα, μια στάξη, μια κηλίδα γάλα).

Η άλλη λέξη είναι ο… συγκυλισμός, που όπως φρόντισε να επισημάνει ο Κύκκου Νικηφόρος δεν είναι δα και τόσο σοβαρό αμάρτημα. Στο άρθρο εξηγείται η σημασία της σπάνιας αυτής λέξης ως ερωτική επαφή χωρίς διείσδυση. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε σε υποσημείωση στον Κανόνα Θ του Πηδαλίου. Τα γενικά λεξικά δεν γνωρίζουν τη λέξη, παρά μόνο το ρήμα «συγκυλίομαι», κυλιέμαι μαζι με άλλον, που ο Δημητράκος εξηγεί ότι λέγεται «επί χαμερπούς απολαύσεως». Στον Αθήναιο υπάρχει κι ένα ανέκδοτο για τον Αρίστιππο, που δεχόταν ευχαρίστως να χρυσοπληρώνει τη Λαΐδα, ενώ εκείνη «προῖκα Διογένει τῷ κυνὶ συγκυλίεται». Το «προίκα» εδώ είναι αιτιατική του «προιξ» και έχει θέση επιρρήματος και σημαίνει «χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς αμοιβή, δωρεάν, χάρισμα, τζάμπα». Αλλά αυτά, για άλλο άρθρο.

 

 

253 Σχόλια προς “Η τάτσα στο ράσο τους (αναδημοσίευση)”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Συγκυλισμός;

 2. Γς said

  1:

  Δεν υπάρχει κάτι το πονηρόν με το πινέλο.
  Απλά θυμήθηκα μια μεγάλη τοιχογραφία ζωγραφισμένη με πινελάκια και τέτοια στη μονή Κύκκου όπου εικονίζεται κι ο Νικηφόρος εν μέσω αγίων

 3. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα.
  Αὐτὸ τὸ «προίκα» μήπως εἶναι «προίκᾳ», δηλαδὴ δοτικὴ καὶ ὄχι αἰτιατική; Λέω μήπως, γιατὶ θυμᾶμαι καὶ ἄλλα δοτικότροπα ἐπιρρήματα, ὅπως τὸ «φύσει» καὶ «θέσει». Ὑπάρχουν ἀσφαλῶς καὶ αἰτιατικές, ὅπως τὸ «δίκην», ἀλλὰ πάλι…;

 4. Νέο Kid said

  To καλό άρθρο όμως παραλείπει (κατανοητά ίσως. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο…) τον ψόγο στον ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ. Αυτούς που αποθέωναν τον παπά μέσα κι έξω από εκκλησίες, και ύβριζαν και προπηλάκιζαν την ταλαίπωρη κοπέλα.
  ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΥΠΟΚΡΙΤΑΡΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ!

 5. sarant said

  Καλημερα, ευχαριστω πολύ για τα πρωτα σχολια!

  4 Γιαυτό γράφω κι εγώ για «μικρές κοινωνίες που κουκουλώνουν τα σκάνδαλα και όπου κάλλιο είναι η μάνα του φονιά παρά του σκοτωμένου -κι έτσι σύσσωμο το χωριό συμπαρασταθηκε στον κατηγορούμενο (και καταδικασμένο) ιερέα»

  3 Αν ηταν δοτική δεν θα επαιρνε οξεία; Εδώ παιρνει περισπωμένη, αιτιατική είναι.

 6. Νέο Kid said

  5. Nαι Νικοκύρη. Το άρθρο κριτίκαρα στο 4. ,όχι εσένα.

 7. Νομίζω πως ο ιερέψ εφάρμοζε την ρήση … Άφετε τα παιδία και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με

  συγκυλιότανε καιμετά χαρές η συνεργός πρεσβυτέρα…

 8. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Ε λοιπόν αυτή ακριβώς η τάτσα θα βρομίζει ανεξίτηλα τα ράσα τους. Για να μας θυμίζει την ανάγκη να κόψουμε επιτέλους τον ομφάλιο λώρο που δένει το Υπουργείο Παιδείας μαζί τους.

  Καλά κρασά, καμιά ελπίδα ούτε για κει ούτε βεβαίως για δω.

  Περιμένω με «αγωνία» τα σχόλια που θα υποστηρίζουν ότι η περίπτωση του πα-τέρατος είναι μεμονωμένο περιστατικό. Άλλωστε, μερικές εκατοντάδες «μεμονωμένα» περιστατικά δεν είναι λόγος να θορυβούμαστε, ετσι; 🤐

 9. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Γιατί, ρε παιδί μου όσοι πέφτουν από τα σύννεφα αναφωνούν αρκεί να ζούσαμε σε ένα «κανονικό» κράτος; Πού στο διάολο είναι επιτέλους αυτό το «κανονικό κράτος» να πάμε εκεί; Ελλάδα δεν παίζει (default), Κύπρος όχι, χώρες που έχει θρησκευτική επίδραση το Βατικανό όχι (ενδεικτικά), στην βουδιστική Άπω Ανατολή, θα’ χουμε θεματάκι με τις γλώσσες, στους Μάου-Μάου θα μας φάνε βραστούς (ου, ρατσιστή!), ε μα, που στο διάολο είναι αυτό το «κανονικό κράτος» και το κυριότερο, πώς αυτό ορίζεται

  Ωχθεμουσχωρεσεμεχρονιαρεςμέρες! 😦

 10. Νέο Kid said

  Θέλω να σχολιάσω επίσης το «Εκείνη η λειτουργός αλήθεια του Γραφείου Ευημερίας που αδιαφόρησε τότε για τις καταγγελίες της Έλενας κοιμάται ήσυχη τα βράδια;»
  Χωρίς να ξέρω καθόλου συγκεκριμένα πρόσωπα και σχετικές καταστάσεις, γενικά μιλώντας είναι πάγια τακτική να χτυπάμε τα σαμαράκια μπας κι ακούσαν τα γαϊδούρια. Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, που η εκκλησία είναι δύο και τρεις φορές Κράτος, όπου ο Αρχιπαπάς απειλεί ευθέως ότι θα μπει στη Βουλή και «θα τους τα σπάσει όλα!» (και οι απειλές του οδηγούν την «Πολιτεία» στο να παραβλέψει καραμπινάτες παραβιάσεις αρχαιολογικοοικοδομικής φύσης…) ΠΟΥ’ στο διάλο ξέρουμε τι ενέργειες μπορεί να έκανε ή μπορεί να ΘΕΛΗΣΕ να κάνει μια ταπεινη λειτουργός; και τι αντιδράσεις (από ανωτέρους, κ.λ.π.) μπορεί να αντιμετώπισε; Είναι ωραίο να ζητάμε ήρωες (και ανα περίσταση «φταίχτες») σε ένα καθολικά σαπισμένο και ανήθικο σύστημα , αλλά είναι κάπως γκροτέσκο…

 11. sarant said

  8 Μεμονωμενο περιστατικό, που η συχνή επανάληψή του το κάνει ακόμα πιο σπάνιο!

  10 Σωστό κι αυτό

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από τα άρθρα που σου ανεβάζουν την πίεση στα ύψη…Αν, λέω αν, η κοπέλα, το κοριτσάκι, είχε κάψει το σπίτι με τον παπά και την παπαδιά μέσα, θα είχε κατηγορηθεί για κακούργημα, έτσι; Θα είχε ξεσηκωθεί η χρηστή κοινωνία εναντίον της αχάριστης φόνισσας, που έδειξε με τέτοιο φρικτό τρόπο την αγνωμοσύνη της στους ευεργέτες που την ανέθρεψαν, ε; Δεν το έκανε όμως…Κρίμα. Προτίμησε να αυτοκτονήσει. Και η ζωή συνεχίζεται. Δεν ζούμε δα και σε κοινωνία αγγέλων, που λέει και ο Τόσκας.
  Α, και άντε συγκυλήσου, Κύκκου Νικηφόρε, μαζί με όλο το σινάφι σου και τους εθελότυφλους πιστούς σας.

 13. Μαρία said

  3
  Η δοτική της λέξης προίξ είναι προικί.

 14. Νέο Kid said

  8. Kαμιά άλλη ανοησία θα γράψεις; Τι να περιμένει όμως κανείς από κάποιον αντισημίτη. «Ολοι οι Εβραιοι είναι κακοί, κι όλοι οι παππάδες είναι ανώμαλοι»
  Η παλιανθρωπιά δεν είναι «προνόμιο» των παπάδων ,ούτε των πλούσιων, ούτε των φτωχών

 15. Avonidas said

  Μια τεχνική παρατήρηση, Νικοκύρη: στο κείμενο δεν είναι σαφές πού τελειώνει το άρθρο του Φιλελευθερου και πού αρχίζει ο δικός σου σχολιασμός. Θα πρότεινα να βάλεις πλάγια γραμματα στο άρθρο, ή αλλιώς κάποιο διαχωριστικό.

 16. Το Γραφείο Ευημερίας σε τι αντιστοιχεί στα καλαμαρίστικα;

 17. Νέο Kid said

  16. Κοινωνική (ή κυνονική) Πρόνοια

 18. Θεοδώρα said

  Ευτυχώς για τους αισχρούς που δεν υπάρχει θεός…ή δυστυχώς γιατί θα είχαμε απαλλαγεί από τη βρωμιά τους…
  Καλημέρα σας…

 19. Μαρία said

  >ο λεκές είναι macchia
  Και στην Πάτρα. Η μακιά/οι μακιές.

  Σε σχόλιο στην εφημερίδα υπάρχει η λέξη ξιμαρισμένος για τον ακάθαρτο. Ετυμολογία;

 20. sarant said

  13 Ωχ, ναι

  15 Ό,τι πείτε!

 21. Εγκληματίας ο παπάς, σύμφωνα και με τον νόμο. Με προβληματίζει το γεγονός ότι έχει τη συμπαράσταση όχι μόνο του …συναφιού του αλλά και της κοινωνίας. Όμως ελλείψει περαιτέρω πληροφόρησης, μένω στον νόμο και στη δικαστική απόφαση.

  Άλλο όμως ο συγκεκριμένος παπάς και άλλο …οι παπάδες (ίδε και σχόλια 8 και 11): Οι παροικούντες στο Ελλαδιστάν, Χριστιανούληδες και μη, Ελληναράδες και …Διεθνιστάδες, δεν μπορούν να …καταπιούν ένα γεγονός. Ότι δηλαδή, επί 400 και πλέον χρόνια, οι παπάδες ΧΙΛΙΑΔΩΝ χωριών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με ΧΙΛΙΑΔΕΣ «Κρυφά Σχολεία» διατήρησαν άσβεστη τη μνήμη του Ρουμ-μιλλιέτ. (Α! Ξέχασα. Ήταν και μερικές δεκάδες αστικά κέντρα που εκμεταλλεύτηκαν την «μη απαγόρευση» της εκπαίδευσης από το Δοβλέτι).

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σωστά, δεν είναι όλοι οι ιερείς και οι πλούσιοι κακοί. Όπου γενικότης, εκεί και επιπολαιότης, που έλεγε και ο Παπαδιαμάντης. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο ο εγκληματίας, που υπάρχει από την εποχή του Κάιν. Το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και του θύτη από την οργανωμένη κοινωνία. Και, στην προκειμένη περίπτωση, αυτό είναι το μέγα σκάνδαλο. Διαβάζεις και δεν πιστεύεις στ’ αυτιά σου. Συγκάλυψη, δικαιολόγηση, ομερτά, όχι σε κάνα ορεινό κωλοχώρι του 1900, αλλά σε κοινωνίες που το παίζουν σύγχρονες, πολιτισμένες και διαφωτισμένες.

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και δεν πιστεύεις στα μάτια σου, διορθώνω, όχι στ’ αυτιά σου. Εκτός αν διαβάζεις μεγαλόφωνα. 😊

 24. LandS said

  19 Εξ ου και ο καφές μακιάτο

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Για όσο καιρό ο λαϊκισμός θα ταλαιπωρεί τις κοινωνίες χαΐρι και προκοπή δεν θα δουν αυτές. Ο λαϊκισμός δεν αφήνει τους πολιτικούς να κόψουν τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κράτους και εκκλησίας.
  Ο λαϊκισμός δια παραλείψεως αφήνει ελεύθερο το πεδίο όπου θάλλει η θρησκοληψία.

  Πριν τρία χρόνια βρέθηκα στην Τουρκία. Έβλεπα τα πολλά τζαμιά, μα πάρα πολλά τζαμιά και για λίγο ελεεινολόγησα τους γείτονες. Γρήγορα όμως … συνήλθα καθώς συνειδητοποίησα ότι και μεις δεν πάμε πίσω π.χ με προτροπές του τύπου υπέρ ανεγέρσεως του ναού κ.λπ, κ.λπ.

  Διαβάζω βεβαίως για τον αγαθοεργό ρόλο της Εκκλησίας. Μόνο που, δεν ξέρω την έκτασή του.

 26. Μαρία said

  20
  Το Ωχ πρέπει να το πει ο πολυτονιάτης κύριος 🙂

 27. cronopiusa said

 28. Γς said

  17:

  Ενίοτε και κοινωνικής πορνείας

 29. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το ποινικό δίκαιο της εκκλησίας, συγκυλισμός, αρσενοκοιτία, μοιχεία, μαλακία….. και κατά πάντας τους ιατρούς, ένα δράμι σπέρμα αξίζει διά σαράντα δράμια αίμα,

  http://www.anemosnaftilos.gr/2008/04/blog-post_01.html

 30. Προς στιγμήν νόμισα ότι η τάτσα είναι η τσάτσα στην κυπριακή. Ποια είναι η τσάτσα εν προκειμένω; Εύκολα αναγνωρίσιμη εν τω κειμένω…

 31. Avonidas said

  «Δεν ειναι μεμονωμένο περιστατικό» = «ολοι ειναι ανωμαλοι»

  Να σκίζει τα πτυχία του ο Αριστοτέλης!

  Πείτε μου και κάτι άλλο, οι δασκάλοι ειδικα εκ των σχολιαστών : πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από δάσκαλο, κι ο συλλογος διδασκόντων ομού με τον σύλλογο γονέων προστάτεψε και στήριξε τον θύτη;

 32. spiridione said

  19. Μάκα, έχει πιάσει μάκα.

 33. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Σε λίγο φεύγω αναχωρώ, θα τα πούμε το βράδυ.

 34. Avonidas said

  Όμως ελλείψει περαιτέρω πληροφόρησης, μένω στον νόμο και στη δικαστική απόφαση.

  Ναι. Το ειδος του νόμου που χωνει μεσα Ηριαννες λογω κακων συναναστροφων, που μπουζουριαζει κοσμο βασει… καπέλων, που αθωώνει Κασιδιαρηδες, που βγαζει λαδι Αμβρόσιους, που, που, που…

  Μια λεκάνη, ρε παιδιά, να πλυνω τα χέρια μου!

 35. Νέο Kid said

  30. Tι σημαίνει τσάτσα; Τσατσά εννοείς;

 36. ΣΠ said

  4
  Όλοι αυτοί οι υποστηρικτές του σάτυρου παπά τι θα έλεγαν αν θύμα του ήταν το δικό τους παιδί;

 37. Νέο Kid said

  19. Από εδώ: http://wikipriaka.com/cy/dict/11

  ξημαρίζω [ximarizo] λερώνω (ρήμα) ελληνικά ξημαρίζω < εκ + βυζ. μαγαρίζω (=λερώνω) < εκ + αρχ. μεγαρίζω μεγαρίζω = αποδίδω τιμές σε θεούς χρησιμοποιώντας την τελετή με τα μέγαρα, κατά την οποία σκότωναν γουρουνάκια και τα έριχναν σε μεγάλους λάκκους ή χάσματα και στη συνέχεια οι γυναίκες αναλάμβαναν να τα ανασύρουν και να τα αναμίξουν σε λίπασμα επειδή πίστευαν ότι το νεκρό ζώο θα πρόσφερε ευφορία και καρποφορία, γινότανε στην αρχαία Αθήνα
  ξημαρισιά [ximarisha] λέρα, ακαθαρσία (ουσιαστικό) ελληνικά βλ. ξημαρίζω ξημαρισμένος [ximarismenos] λερωμένος (επίθετο) ελληνικά βλ. ξημαρίζω

 38. Νέο Kid said

  36. Tι ψάχνεις να βρεις και συ τώρα ρε Σταύρο… γωνία στο τάληρο;

 39. Νέο Kid said

  37. Το μαγαρίζω προέρχεται λέει από το μεγαρίζω (κάτι με τα Μέγαρα που αντί για κοτόπουλα έσφαζαν την πέπα-πιγκ. και τέτοια…)??

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αβονίδα, κάτι έγραψα για τη σεξουαλική παρενόχληση μαθητών από δασκάλους, αλλά το σχόλιο το έπιασε η μαρμάγκα και περιμένει έγκριση.

 41. spiral architect 🇰🇵 said

  […] Φυσικά και η κυπριακή εκκλησία δεν θέλησε να τιμωρήσει παραδειγματικά τον ιερέα –ανάλογα παραδείγματα έχουμε δει και σε άλλες εκκλησίες, ας πούμε την καθολική […]

  Στο λικνάκι του #9 έβαλα μια εξαιρετική ταινία στηριγμένη σε βιβλίο που περιγράφονται πραγματικά γεγονότα.
  (προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 το προηγούμενο Σάββατο)
  Μια κριτική της μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αλλά αντιγράφω μια πρόταση:

  Του αυταρχισμού που πηγάζει από αρρωστημένα μυαλά, αλλά, κυρίως, από τη δύναμη της εξουσίας. Της ανεξέλεγκτης εξουσίας. Της εξουσίας που περιχαρακώνεται πίσω από στεγανά και θεσμούς που διεκδικούν – και απολαμβάνουν – το απυρόβλητο! Της εξουσίας που δε σέβεται τον άνθρωπο.

  Σήμερα, ο παπάς στην Κύπρο στα μαλακά, ο καθολικός διευθυντής της ταινίας το ’39 (που στο τέλος σκότωσε στο ξύλο ένα παιδί) αν και βαρυνόταν με φόνο, απλά μετατέθηκε από την Ιρλανδία στις ΗΠΑ όπου και πέθανε. Και στις δυο περιπτώσεις ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

  Παρεμπιπτόντως, το καθεστώς των καθολικών αναμορφωτηρίων ήταν σε ισχύ ως το ’86.

 42. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο, έφυγε από τη ζωή ο Μάκης Αγούδημος, των ιστορικών μας ακτοπλοϊκών ταλαιπωριών…Δυστυχώς, οι πρώην εργαζόμενοί του είδαν τα οφειλόμενά τους στον πάτο της θάλασσας, κι εκείνον να πεθαίνει στην Ελβετία…Όπως γίνεται στο Ελλάντα, δηλαδή…

 43. cronopiusa said

 44. Πέπε said

  @21:
  Αν ισχυριστώ ότι όλοι οι παπάδες (της σημερινής εποχής) είναι διεφθαρμένοι υποκριτές και τέρατα, δεν μπορεί κάποιος να μου αντιτείνει «όχι, επί τουρκοκρατίας όλοι οι παπάδες προσέφεραν ανιδιοτελώς τεράστια υπηρεσία». Πρέπει να αποδείξουμε αν ο πρώτος ισχυρισμός ισχύει ή όχι, πράγμα που είναι φυσικά τελείως ανεξάρτητο από το αν ισχύει ο δεύτερος.

 45. spiral architect 🇰🇵 said

  @43: Έλα ντε! 🙄

 46. cronopiusa said

 47. Avonidas said

  @Γιάννης Κουβάτσος

  Κανείς δεν αμφισβητησε οτι υπαρχει σεξουαλική παρενόχληση απο δασκάλους, όπως κι από κάθε λογής ανθρώπους. Και κανείς δε λεει οτι ολοι οι Χ ειναι διεφθαρμένοι. Εδώ πέρα ομως μιλαμε για ενα θεσμο που συστηματικά / κατ’ επανάληψη / πέραν του στατιστικά τυχαίου προστατεύει και καλύπτει τους πιο φαύλους αναμεσά του.

  Όποτε, μα όποτε, πήγα να συζητήσω αυτο το θέμα, συνάντησα το ίδιο μοτίβο: έξυπνους ανθρώπους που κάνουν το βλάκα.

  Διασκεδαστική ιστορία: ένας φιλος μου μού διηγήθηκε κάποτε την αντίδραση του πατέρα του, οταν (αφελως) του ειχε ζητήσει να παει στο κατηχητικό (τους ψαρευαν στο σχολειο και δεν ηθελε να μεινει στην απεξω). Ο πατέρας του δεν ηθελε ν’ ακούσει κουβέντα, κι αυτό πολύ παραξένεψε τον φιλο μου, αφού μονο άθεος δεν ηταν ο άνθρωπος – για τα δικά μου τα μετρα, θα ελεγα μαλλον θρησκοληπτος. Τελικά, αυτό που κατάλαβε με τα χιλια ζόρια ηταν οτι ο πατερας του δεν ηθελε το γιο του μονο του «μ’ αυτούς». Τα συμπεράσματα δικά σου.

 48. oglavas said

  Κάπως έτσι (με το macchiato) έμαθα από πού προήλθε και το «έχεις μια μακιά στη μπλούζα σου», που λέει η μάνα μου

 49. Νέο Kid said

  https://docs.google.com/document/d/1qax_oOhWpYV3DiDchkhaMHj2rURK-y0Umbj8CyYIVAk/edit

  ξημαρίζω: λερώνω
  συνθ. εκ + μαγαρίζω<μάγαρα.
  Τα μάγαρα ήταν λάκκοι- σπήλαια αφιερωμένα στη Δήμητρα και στην κόρη της Περσεφόνη, μέσα στα οποία οι αρχαίοι Αθηναίοι έριχναν γουρουνάκια προς τιμή τους κατά τα Θεσμοφόρια. Οι χριστιανοί αποκαλούσαν μιαρούς «τους μαγαρίζοντας», δηλ. αυτούς που έπαιρναν μέρος σ’ αυτές τις τελετές. Το ρ. μαγαρίζω στη Ν.Ε. πήρε τη σημασία του μιαίνω = λερώνω

 50. ΣΠ said

  Δεν είναι αντιφατικό πάντως το γεγονός ότι ο επίσκοπος Ταμασού και τον ιερέα φαίνεται να προστάτεψε αλλά και το θύμα του να στήριξε.

  Μήπως χρειάζεται ερωτηματικό στο τέλος της πρότασης;

  Με τι τρόπο φαίνεται να στήριξε το θύμα ο επίσκοπος Ταμασού; Η στήριξη δεν θα ήταν και πολύ αποτελεσματική αφού η κοπέλα αυτοκτόνησε.

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχεις δίκιο, Αβονίδα, κι εγώ σ’ αυτό το θέμα επικεντρώνομαι στο υπό έγκριση σχόλιο: ότι σε άλλους χώρους επιχειρείται συγκάλυψη και σε άλλους όχι, ή, τουλάχιστον, όχι στον ίδιο βαθμό.

 52. Νέο Kid said

  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/506062/m-tamassoy-einai-orthos-o-cheirismos-moy-stin-ypothesi-frantzi

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα δυνατό άρθρο της Έλενας Ακρίτα για το θέμα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sigmalive.com/news/local/499119&ved=0ahUKEwix0-GO3J3aAhUDhqYKHWGOAd8QxfQBCCUwAA&usg=AOvVaw1rrw5-YsYvyLRRYCtzTlEm

 54. spiral architect 🇰🇵 said

  Δυστυχώς, το κακό είναι ότι, οι γενικεύσεις περί συγκυλιόμενων παπάδων παίρνουν σβάρνα πραγματικούς ανθρώπους που φορούν ράσα και προσφέρουν πραγματικό αλλά βουβό έργο.

 55. Νέο Kid said

  Γιάννη Κουβάτσε κι Αβονίδα, χρειάζεται καμμιά ιδιαίτερη επισήμανση για το ότι η εκκλησία είναι «κλειστός κύκλος εξουσίας» Δεν το ξέρει όλος ο κόσμος; (άλλο τι ισχυρίζονται υποκριτικά κάποιοι δημόσια ). Ή μήπως δεν ξέρουμε για τους»προσκόπους», τους μασόνους, τους καραβανάδες , τους… (προσθέστε κατά βούληση)

 56. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  39: Kid
  σωστά, βλ. τελετουργία των Σκίρων και Θεσμοφορίων (Μέγαρα, Ἀντλήτριαι κλπ.)

 57. Avonidas said

  χρειάζεται καμμιά ιδιαίτερη επισήμανση

  Καμιά απολύτως! Δεν ειναι να πεις οτι σχολιάζουμε σε άρθρο με αυτο ακριβώς το κεντρικό θέμα

  Με την ευκαιρία, περιμένω να ζητήσεις συγγνώμη για τις εντελώς αβάσιμες κακοήθειές σου στο #14. Όταν και αν το κάνεις, θα ασχοληθώ με τα υπόλοιπα που γράφεις, ως τότε τα προσπερνώ.

 58. Ριβαλντίνιο said

  «Σκίρων»

  Υπήρχε και ένα γερμανικό φύλο που λέγονταν Σκίροι. Τους μπέρδευα με τους Σκιρίτες, έναν λόχο του στρατού των Λακεδαιμονίων.

 59. Μαρία said

  37
  Μερσί. Άρα ξΗμαρισμένος.

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  54, 55: Και οι δύο δίκιο έχετε. Η συγκάλυψη επιχειρείται για να μην τρωθεί το γόητρο του κλάδου-θεσμού: της εκκλησίας, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, του στρατού, του κόμματος…Μόνο που φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, με συνέπεια να αντιμετωπίζονται με καχυποψία και οι αθώοι, σαν κι αυτούς που αναφέρει στο σχόλιό του ο Αρχιτέκτονας. Και, δυστυχώς, στη συγκάλυψη ενέχονται πολλές φορές, καλοπροαίρετα ίσως, και αυτοί οι αθώοι. Για το γόητρο, ρε γαμώτο, κι ας αυτοκτονήσουν και μερικά θύματα.

 61. Νέο Kid said

  57. Συγγνώμη! Λίγο αντισημίτης πάντως είσαι. Αλλά δεν είσαι κακός άνθρωπος,ούτε ρατσιστής. Απλά έχεις παρασυρθεί από το γενικότερο φιλοπαλαιστινιακό κλίμα και νομίζεις ότι το Ισραήλ -σε αντίθεση ας πούμε με την Ελλάδα ή την Πολωνία- δεν έχει δικαίωμα στην ύπαρξή και στην αυτοάμυνα.

 62. spiridione said

  39. Μάλλον παρετυμολογία
  μαγαρίτης ο. 1) Αποστάτης, εξωμότης, αρνησίθρησκος: (Ψευδο-Γεωργηλ., Άλ. Κων/π. 504). 2) Μιαρός, μολυσμένος: σκύλον τον μαγαρίτην (Διήγ. παιδ. 273). [<ουσ. μωαγαρίτης (παπυρ. 8. αι.) <αραβ. Muhᾱdžir. Η λ. σε παπυρ. του 7. αι. (Kahane, GR I 335-54, 621-2, II 13-4, III 221]
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?start=30&lq=%CE%9C*&dq=

 63. Avonidas said

  @ όχι, δεν είμαι ούτε λιγο ούτε πολύ αντισημιτης. Η θέση μου για το Ισραήλ ειναι απλή και ξεκάθαρη, και την έχει διατυπώσει υπέροχα ο Τσομσκυ: το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να αμύνεται χρησιμοποιώντας άμετρη βία.

  Επίσης, πολλοί στην Πολωνία κριτικαρουν π.χ. τις αλχημείες και τις επεμβάσεις της κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα, αλλά μέχρι στιγμής δε βγηκε κανενας καραγκιόζης να πει οτι επιθυμουν τη διαλυση της Πολωνίας. Λιγο τις βουρτσες απ’ τις χτενες να ξεμπλεξουμε, μερσι.

 64. Cyrus Monk said

  @13 & @26
  Μόνο ἕνα Ὤχ;;; Ὅσο περισσότερα γίνεται! Ὁ νόμος τοῦ Μέφρι σὲ ὅλο του τὸ μεγαλεῖο.

 65. Μαρία said

  62
  http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B6%CF%89&dq=
  Η προέλευση απ’ το μεγαρίζω αναφέρεται σαν λιγότερο πιθανή.

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  Αυτό που είναι πράγματι λαϊκισμός είναι να παίρνει κανείς αφορμή με στόχο να γενικεύσει. Όμως, έτσι, μπορεί κάποιος να πάρει αφορμή από την περίπτωση παιδιού που υιοθετήθηκε από ομοφυλόφιλους γονείς για να κακοποιηθεί, ή από την περίπτωση του… Μάο που δεν χόρταινε μικρά κοριτσάκια και μετά, πήγαινε χιλιάδες κόσμου και προσκύναγε το ταριχευμένο λείψανο του άθεου παιδεραστή…

  Όσοι λαϊκίζουν, έχουν προφανώς την ψευδαίσθηση ότι ανήκουν σε μια άσπιλη ιδεολογία… Κούνια που τους κούναγε όμως…

  Από εκεί και πέρα, δυστυχώς, η παιδοφιλία είναι σεξουαλικός προσανατολισμός. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις «θεραπείας».
  Για το λόγο αυτό, από τη στιγμή που ο ιερέας καταδικάστηκε για παιδοφιλικές συμπεριφορές θα έπρεπε να απομακρυνθεί εντελώς από συναναστροφές με κόσμο, διότι όπου κόσμος και παιδιά.

  Ακόμα κι αν είχε καθαιρεθεί, κανείς δεν θα έλεγε τίποτα. Είναι απόλυτη η συμφωνία Πατέρων ότι η πρακτική αυτή είναι καταδικαστέα. Μάλιστα, οι Πατέρες της Εκκλησίας ανάμεσα σε άλλα επιχειρήματα κατά της ειδωλολατρίας, είχαν και τα παραδείγματα παιδοφιλίας των ειδωλολατρικών θεών, με τα οποία έβγαζαν σπυριά. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος π.χ δεν υπήρχε περίπτωση να κρατήσει τέτοιον ιερέα και να μην τον καθαιρέσει.

  Άλλωστε δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός, αλλά κατ’ εξακολούθηση.

  Από εκεί και πέρα, ο λαϊκισμός περνάει μόνο σε ηλίθιους. Διότι ο παιδεραστής είναι αυτός που θα πάει σε επάγγελμα-λειτούργημα που τον φέρνει κοντά σε παιδιά. Δεν φταίει το επάγγελμα από μόνο του.
  Ποιος ανόητος θα έλεγε ποτέ να καταργηθεί η ειδικότητα του παιδοψυχολόγου επειδή ανάμεσα τους υπάρχουν παιδεραστές; Ποιος θα έλεγε να καταργηθούν οι κατασκηνώσεις αφού στόχος των παιδεραστών είναι και η ασχολάι του ομαδάρχη σε κατασκηνώσεις. Ποιος θα έλεγε να καταργηθούν οι προπονητές σε ομάδες παίδων ή οι δάσκαλοι, ή οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα-λειτούργημα μπορεί να γίνει στόχος παιδόφιλων;

  Απλώς χρειάζεται οι γονείς ή τα ιδρύματα να ασκούν έλεγχο για το ποιος ασχολείται ή πλησιάζει τα παιδιά του, και να μην αφήνει ποτέ κανέναν -ούτε ιερέα, ούτε δάσκαλο κ.λπ.- χωρίς έλεγχο. Και βεβαίως, η ποινή της απομάκρυνσης των παιδόφιλων από τα παιδιά πρέπει να ισχύει ίσως για πάντα, διότι είναι αμφίβολο κατά πόσο τέτοια γεγονότα είναι μεμονωμένα.

  Οι ταλιμπάν λοιπόν ας κοιτούν τα δικά τους χάλια, τα προβλήματα της ιδεολογίας τους, και ας μην λαϊκίζουν σαν να απευθύνονται σε ανόητους. Όπως υπήρχαν χιλιάδες που προσκύναγαν τον Μάο έναν δολοφόνο και παιδεραστή, έτσι υπάρχουν και γιαγιάδες που θεωρούν uber alles τον παπά του χωριού. Η απόφαση της Συνόδου πάντως είναι ακατανόητη, διότι έναν καταδικασμένο μπορούσε άνετα να τον διώξει και θα πρέπει να καταλάβουν ότι χειρότερα γίνονται τα πράγματα με την κάλυψη, παρά με την καταδίκη.

 67. Νέο Kid said

  «Λιγο τις βουρτσες απ’ τις χτενες να ξεμπλεξουμε, μερσι.» Πού κολάει τώρα αυτο το Πολωνικό; Πάντως, μάλλον για κάποιο γνωστό σου ή φίλο σου μιλάς, μιας κι εγώ είμαι καράφλας και δεν με κόφτει για βούρτσες και χτένες.

  Η «άμετρη» βία καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ relative term… υποθέτω.

 68. 35. Η τσατσά λέγεται και τσάτσα. (Μπαμπινιώτης, σελίδα 1808 http://5dim-tavrou.att.sch.gr/lexiko_bambinioti.pdf)

 69. Νέο Kid said

  68. Μερσί. Δεν το ήξερα ,ούτε το έχω ακούσει ποτέ. Τσάτσο και τσατσά ήξερα.

 70. Avonidas said

  Η «άμετρη» βία καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ relative term… υποθέτω.

  Εάν σου σκάσω ενα χαστούκι κι εσύ μου πολτοποιησεις το κεφάλι, συλλάβεις όλη τη γειτονιά και ισοπέδωσεις το τετράγωνο, θα χαθεί κάθε υπόνοια special ή general relativity… υποθέτω.

 71. Νέο Kid said

  70. Tώρα ποιος παριστάνει το βλάκα, χερ Ντόκτορ? Nαι, αν μου σκάσεις ένα χαστούκι…κι ακολουθήσουν αυτά που λες, μιλάμε για άμετρη βία.
  Αν μου σκάσεις όμως μια βομβίτσα … βρες μόνος σου το μέτρο της αντίδρασης
  (και μη ξεχνάς ποτέ, ότι ΔΕΝ είσαι ,ούτε είμαι Παλαιστίνιος ή Εβραίος! Απόξω απ’το χορό,πολλά τραγούδια λέμε)
  Αλλά ,από μεριάς μου τουλάχιστον, σταματάω με το μεσανατολικό γιατί είμαστε εκτός θέματος.

 72. Avonidas said

  Όσοι λαϊκίζουν, έχουν προφανώς την ψευδαίσθηση ότι ανήκουν σε μια άσπιλη ιδεολογία… Κούνια που τους κούναγε όμως…

  Δεν μιλάμε για ιδεολογίες, μιλάμε για ΚΛΙΚΕΣ που κραδαίνουν μια ιδεολογία και θωρακίζονται πίσω απ’ αυτή την ιδεολογία για να συνεχίζουν ατιμώρητοι τα αίσχη τους.

  Από κει και πέρα, μιας και κανείς εδώ μεσα δεν είναι μαοϊκος, δεν υπηρχε και κανένας λογος να παρελασει το πτωμα του Μαο, παρα μονο σαν αντιπερισπασμος. Αλλα αυτά τα ‘χουμε ξαναπεί, και μάλλον θα πεφτουν εσαει σε κουφά αυτιά.

  από τη στιγμή που ο ιερέας καταδικάστηκε για παιδοφιλικές συμπεριφορές θα έπρεπε να απομακρυνθεί εντελώς από συναναστροφές με κόσμο, διότι όπου κόσμος και παιδιά.

  Πρώτον, δεν καταδικαστηκε για παιδοφιλικες συμπεριφορές αλλά για κακοποίηση ανηλίκου. Τη διάγνωση ειναι αρμόδιος να την κανει ψυχολόγος ή ψυχίατρος. Δεύτερον, γι’ αυτό και μόνο βεβαίως και θα επρεπε να μην ξαναπλησιάσει παιδιά, αλλά ξαναγύρισε κανονικά στο ποστο του. ΑΥΤΟ σχολιάζουμε. Ή μαλλον, αυτό θα επρεπε να σχολιαζουμε, αντι να τραβαμε τεχνηεντως την προσοχή στο ποιος αλλος ΜΠΟΡΕΙ να έχει τη φωλιά του λερωμενη.

 73. Μπετατζής said

  Προφανώς το πρόβλημα είναι ο Μάο και τα προβλήματα της ιδεολογίας κάποιων. Και φταίνε και οι γονείς που δεν ασκούν έλεγχο ποιός πλησιάζει στα παιδιά τους, να τα λέμε και αυτά. Η πρεζού η μάνα της δηλαδή δεν είχε καμία ευθύνη ;;; Λαϊκιστές όλοι εδώ μέσα που νομίζετε ότι η ιδεολογία σας είναι άσπιλη, κούνια που σας κούνιαγε, αφού και ο Μάο την έβρισκε με τα παιδάκια. Α, επίσης η παιδοφιλία, όταν αφορά παπάδες, πρόκειται για σεξουαλικό προσανατολισμό, δυστυχώς. Αστοιχείωτοι. Εξ άλλου για την εκκλησία καθάρισε μια για πάντα ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ακατανόητη βέβαια η απόφαση της Συνόδου.

 74. Παιδόφιλοι…

  Τέλη δεκαετίας 60, ταβέρνα ο Ιορδάνης στο Χαλάνδρι. Μακαρονάδα, ψητά στα κάρβουνα, σαλάτες και ρετσίνα. Κόσμος πολύς φτηνό το μαγαζί, με την άδειά μας κάποιος τύπος βολεύεται στο τραπέζι μας, δεν είχε αλλού θέση. Μπορεί και νάτανε του μαγαζιού. Τσιφτετέλια στο μεγάφωνο και ένα ωραίο κορίτσι, μερακλωμένο ανεβαίνει στην καρέκλα της κι αρχίζει το λίκνισμα. Μετέωρες οι μπουκιές στα πηρούνια, ακίνητες οι μασέλες, γουρλωμένα τα μάτια. Ο χορός τελειώνει η κοπέλλα κάθεται, όλοι συνεχίζουν να τρώνε κι ο τύπος δίπλα μου αξιολογεί » Το κοριτσάκι τούτο αξίζει όσο δυο παιδικά κωλαράκια»

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η παιδοφιλία δεν είναι σεξουαλικός προσανατολισμός. Είναι η πιο ειδεχθής μορφή ψυχικής ασθένειας και καταλήγει πάντα στο έγκλημα. Γι’ αυτό και κάποιοι παιδόφιλοι ζητούν μόνοι τους να υποστούν χημικό ευνουχισμό. Και ας αφήσουμε τις ιδεολογίες και τις κοσμοθεωρίες απέξω, ώστε να μπορούμε να δούμε καθαρά το θέμα: έγκλημα και ατιμωρησία.

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και, ως γνωστόν, η ατιμωρησία αποθρασύνει:
  https://www.protothema.gr/greece/article/775713/epimenei-sto-ftuste-tous-gia-tous-omofulofilous-o-amvrosios/

 77. ΣΠ said

  75, 76
  Μπορεί να ήταν παιδόφιλος αλλά τουλάχιστον δεν ήταν γκέι και γλίτωσε από την οργή του Αμβρόσιου.

 78. Γιάννης Ιατρού said

  65: Μαρία
  Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, ήδη στα μέσα του 2ου μ.Χ. αι., αναφέρει την λέξη (στον Προτρεπτικό πρός Έλληνες), πολύ πιο πριν απ΄ότι γράφει στο τέλος (…Η λ. τον 9. αι. και σήμ..) το Λεξικο Κριαρά που παραπέμπεις:

  Aristotle, Clement of Alexandria (Clem. Protrepticus), εδώ (perseus.tufts.edu) γράφει:
  …δἰ ἣν αἰτίαν ἐν τοῖς Θεσμοφορίοις μεγαρίζοντες χοίρους ἐμβάλλουσιν; ταύτην τὴν μυθολογίαν αἱ γυναῖκες ποικίλως κατὰ πόλιν ἑορτάζουσι, Θεσμοφόρια, Σκιροφόρια, Ἀρρητοφόρια, πολυτρόπως τὴν Φερεφάττης ἐκτραγῳδοῦσαι ἁρπαγήν…

 79. Μαρία said

  78
  Το μεγαρίζω το ξέρουμε κι ο Κριαράς και ο κάθε φιλόλογος. Για το μαγαρίζω μιλάμε.

 80. Λ said

  Φυσικά έχουμε και το ρήμα τατσώνω που κλείνεται κανονικά.
  Γενικά, η τάτσα μένει για πάντα, είναι ανεξίτηλη.

 81. Avonidas said

  Γιάννης Κουβάτσος

  Θερμή παράκληση και σε σένα να μην κάνεις τον ψυχίατρο. Όπως είπα, δεν είναι απαραίτητο ο κάθε ένοχος σεξουαλικής κακοποίησης να ειναι παιδόφιλος, όπως δεν ειναι ο καθε ειδεχθης δολοφονος ψυχασθενής. Η άκριτη σύνδεση αυτων των δύο αφενός στιγματίζει τους ψυχικά ασθενείς και αφετέρου μεταθέτει την ευθύνη απο τους εγκληματίες στη «φύση» τους.

  Κι εγω ειμαι ετεροφυλόφιλος, αλλά δεν βιαζω γυναίκες στο δρόμο. Άλλο πράγμα οι ορμές κι άλλο οι πράξεις.

 82. spiridione said

  Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι η Εκκλησία ευλογεί τον διορισμό του εκάστοτε υπουργού Παιδείας και εκείνος, σε ανταπόδοση προφανώς, διοργανώνει «προγράμματα ξενάγησης και βιωματικών ενασχολήσεων» μαθητών στην Αρχιεπισκοπή

 83. spiral architect 🇰🇵 said

  Παιδιά, μην τσακώνεστε, παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησά δεν μαθαίνει, αρκεί να βρεθεί κάποιος να τόνε τσουκανίσει. 😉
  (μιλήστε μου για βία)

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν κάνω τον ψυχολόγο, Αβονίδα, μακριά από μένα κάθε είδους δοκησισοφία, κι όποτε πέφτω στην παγίδα της, βάλτε με στη θέση μου. 😊 Ψυχολόγοι τα γράφουν αυτά. Εγώ, λόγω αποτροπιασμού, πρόσθεσα λίγη σάλτσα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.psychotherapeia.net.gr/articles-psyxologoi-marousi-psyxotherapeftes-marousi/paidia-goneis/60-syberifores/27-pedofilia-psyhologikes-diastaseis&ved=2ahUKEwiXqYHb953aAhWQh6YKHQU4D_IQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw2JCUQURswVm9E-cNE8OhAl

 85. spiridione said

  Επίσκεψη υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη στα γραφεία του ΕΛΑΜ

  Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία που έτυχε διαβεβαίωσε τον κ. Χρίστου ότι θα είναι σε επικοινωνία μαζί του. «Να είστε σίγουρος ότι θα είμαστε σε επικοινωνία. Οι απόψεις σας είναι πάντα καλοδεχούμενες και είμαστε ανοικτοί σε διάλογο. Θα δεχθούμε όπως έχετε αναφέρει την οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική εκεί που πρέπει και θέλω να ξέρετε ότι οι αξίες και αρχές που έχετε αναφέρει είναι και δικές μας αξίες και δικές μας αρχές κι ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ότι καλύτερο στα παιδιά μας που είναι το μέλλον αυτού του τόπου».
  Σε διευκρινιστική του δήλωσε, μετά τις πιο πάνω αναφορές, ο υπουργός Παιδείας, είπε «αναφέρθηκα στα εθνικά ιδεώδη και τις χριστιανικές αξίες του κυπριακού ελληνισμού, πάντα με πλήρη σεβασμό και στις άλλες θρησκείες, χωρίς βεβαίως να υπονοείται καμία ταύτιση με ακραίες πολιτικές ιδεολογίες».
  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/506056/sta-gafeia-toy-elam-o-ypoyrgs-paideias

 86. nikiplos said

  Καλημέρα σε όλους…
  Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη εάν κάτι στο ύφος μου είναι δηκτικό…

  Η γενίκευση ενός συγκεκριμένου περιστατικού, ενίοτε ισοδυναμεί με «πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα». Είναι ιδίον της παλαιότερης γενιάς για να αποφύγει να δώσει ή να προτείνει λύσεις σε νεότερες.

  Ας πούμε εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο περιστατικό: Ιερέας βίαζε και ασελγούσε κατ’ εξακολούθηση ανήλικη και μάλιστα υιοθετημένη από τον ίδιο.
  Το επίσημο κράτος αγνοεί τις αρχικές καταγγελίες του κοριτσιού.

  Το προφανές για μένα θα ήταν τα εξής:

  1. Ο Ιερέας, ξέπαπας από την εκκλησία και παράδοση στη δικαιοσύνη
  2. Ο Ξέπαπας στη Φυλακή.
  3. Παραδειγματική τιμωρία στους κρατικούς ιθύνοντες – λειτουργούς για:
  α. Αδιαφορία στην μετά την πράξη της υιοθεσίας εξέλιξή της
  β. Ονκηρία των αστυνομικών αρχών στις καταγγελίες.
  (Εδώ κάποιοι ίσως γελάσουν, όμως η δίωξη «επί ραθυμία» ενέχει την απόλυση ενός Δημοσίου Υπαλλήλου παντού στον κόσμο.)

  Η κοινωνία – η καλαμαράδικη – θα έπρεπε από σήμερα να αναρρωτιέται γιατί δεν έχουν γίνει ακόμη αυτά. Και να θέσει έμπρακτες κυρώσεις, επί του ισόκυρου κλπ των Κύπριων Ιερέων. Κοινώς, παππάς στην Κύπρο, ζευγάς και ταρίφας εδώ…

  Η κοινωνία – η κουμπαρίστικη – καλό είναι να αρχίσει να κινείται να γίνουν αυτά…

  Περί του πετάγματος της μπάλας στην εξέδρα:
  Στα μεγάλα τριχωτά μας παπάρια, εάν ο Καρανταούλας του απέναντι ταβερνείου, υπήρξε παιδέρας, ή άλλος διάσημος, πχ ο Αλέξανδρος ο Αρσενοκοίτης ή ο Τατζίκος ο Αιμοβόρος… Εδώ έχουμε συγκεκριμένο θέμα τύπου Dogvile.

  Περί της ηθικής διάστασης του θέματος: Ενίοτε, η παιδεραστία είναι καθαρά παθολογική κατάσταση. Εκεί μπορεί να παρέμβει η επιστήμη, τη συναινέσει του ασθενούς.

  Φυσικά, ενόσω δεν γίνεται τίποτε και το dogvile συνεχίζεται, μην περιμένει κανείς ούτε κοινωνία, ούτε κοινότητα, ούτε τίποτε… Παρά μόνο μια καλή προετοιμασία για τα μελλοντικά γιουσουφάκια… Του Αμπντουλάχ, εννοείται που θα (ξανα)εμφανιστεί ως απελευθερωτής…

 87. Λ said

  Φυσικά έχουμε και το ρήμα τατσώνω που κλείνεται κανονικά.
  Γενικά, η τάτσα μένει για πάντα, είναι ανεξίτηλη.

  Υπάρχει η παροιμιακή φράση έμεινε μας η τάτσα

 88. Avonidas said

  Και ξανά μανά:

  «Γιατί τα βάζετε με ΟΛΟΥΣ τους παπάδες, όταν μερικοί μόνο είναι ένοχοι»; μας ρωτάνε.

  «Γιατί κι αυτοί που είναι αθώοι τους καλύπτουν» απαντάμε.

  «Α, όχι γενικεύσεις, όχι γενικεύσεις!» μας κουνανε το δάχτυλο.

  Ουγκαγκα μπουμ μπουμ γκι… 😐

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  75: Αυτό που γράφω, ίσα-ίσα βοηθά στην βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος. Αυτός που θα κακοποιήσει σεξουαλικά παιδί, φυσικά οφείλει να καταδικαστεί και το παιδί να προστατευτεί. Όμως, οι παιδόφιλοι που προσελκύονται αποκλειστικά από μικρά παιδιά, έχουν τέτοιον σεξουαλικό προσανατολισμό. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή το θέμα. Υπάρχουν βεβαίως και παιδόφιλοι που το ασκούν ως ευκαιριακή συμπεριφορά μην έχοντας άλλον σύντροφο κ.λπ.

  Αυτά βεβαίως, δεν έχουν να κάνουν με την ποινική δίωξη. Δεν είμαι σαν την Άντα Ψαρρά που απορεί κανείς πώς έγραψε το αδιανόητο για έναν παιδεραστή, ότι, «οι ερωτικές του προτιμήσεις και το παρελθόν του αφορούν τον ίδιο«! Και μετά το κράξιμο, πρόσθεσε: «Η σεξουαλική προτίμηση προφανώς και μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμη«… Πάλι καλά… ( http://www.efsyn.gr/arthro/o-patos-tis-dimosiografias ).

 90. BLOG_OTI_NANAI said

  73: Μια που αναφέρεσαι σε μένα με αυτό τον χυδαίο τρόπο της συκοφαντίας, να πω ότι γράφεις ηλιθιότητες…
  Δεν κουνάς λίγο το κεφάλι σου για να καταλάβεις ότι «ο σεξουαλικός προσανατολισμός» που είπα, είναι το επιχείρημα για να απομακρυνθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ ο ιερέας από τα παιδιά; Μαζούτ καίει το μυαλό σου που τολμάς να υπονοείς ότι δικαιολογώ την παιδοφιλία;

  Επειδή ΑΚΡΙΒΩΣ η παιδοφιλία είναι συχνά προσανατολισμός που δεν μεταβάλλεται, δεν διορθώνεται το ζήτημα με «μετάνοια» για 1, 2, 3 χρόνια. Θα πρέπει είτε να καθαιρεθεί, είτε να μην έρχεται ποτέ σε επαφή με κόσμο και απιδιά, πράγμα όμως δύσκολο.

  Μόλις άκουσες τις ανωμαλίες του Μάο σε έπιασε συγκίνηση και άρχισες να κατηγορείς τους πάντες! Σαν δεν ντρέπεσαι λιγάκι…

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  90: Μα τι να πούμε; Βλέπω πάλι το σχόλιο μου αρ. 66 και το γράφω ΞΕΚΑΘΑΡΑ, δεν χωράει καν παρανόηση:

  «Από εκεί και πέρα, δυστυχώς, η παιδοφιλία είναι σεξουαλικός προσανατολισμός. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις «θεραπείας» […] ο ιερέας καταδικάστηκε για παιδοφιλικές συμπεριφορές θα έπρεπε να απομακρυνθεί εντελώς από συναναστροφές με κόσμο, διότι όπου κόσμος και παιδιά.«

 92. spiral architect 🇰🇵 said

  Σεμνάαα!

 93. ΣΠ said

  Βλέπω ότι ξεφεύγουμε από το θέμα μας. Το θέμα δεν είναι ποιες σεξουαλικές προτιμήσεις έχει ο παπάς. Αν δεν τις εκδήλωνε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όπως είπε ο Αβονίδας, ένας που είναι ετεροφυλόφιλος δεν σημαίνει ότι θα γίνει και βιαστής. Το μεγάλο θέμα είναι ότι αυτός ο παπάς κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη του επί χρόνια και το σινάφι του μαζί με μέρος της κοινωνίας τον κάλυπτε και τον καλύπτει, κάτι που οδήγησε το θύμα στην αυτοκτονία. Αυτά να σκεφτούμε και ας αφήσουμε τους συμψηφισμούς.

 94. Avonidas said

  #89. Η σεξουαλική προτίμηση προφανώς και μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμη

  Η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμη, αν δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση (όπως στην περίπτωση της παιδεραστίας). Η σεξουαλική προτίμηση, αν δεχτούμε ότι είναι έμφυτη, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να είναι ποινικά κολάσιμη· ευθύνεται κάποιος για το πώς έχει γεννηθεί;

  Και βεβαίως είναι δυνατόν κάποιος να ελκύεται σεξουαλικά μόνο από ανήλικους και ταυτόχρονα να γνωρίζει ότι ΔΕΝ επιτρέπεται να κάνει σεξ με ανήλικους, και να το αποδέχεται. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάποιος μπορεί να έχει πάρει έναν όρκο αγαμίας και να τον τηρεί, ενώ συνεχίζει να έχει σεξουαλικές ορμές.

  Βεβαίως, αν κάποιος ζητά να γίνει κηδεμόνας ενός παιδιού, και είναι γνωστό ότι έχει παιδόφιλο προσανατολισμό (με την κλινική έννοια), είναι πιθανό (και εύλογο) να του αρνηθούν την υιοθεσία. Θα την αρνηθούν όμως και σε κάποιον που είναι π.χ. αλκοολικός, ή βίαιος, ή δεν έχει σταθερό επάγγελμα και εισόδημα – με δυο λόγια σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει βάσιμος φόβος ότι το παιδί δεν θα ζήσει σε υγιές περιβάλλον. Αλλά σε καμιά από αυτές τις περιπτώσεις δεν καταδικάζεται ο υποψήφιος κηδεμόνας, εφόσον δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη.

 95. BLOG_OTI_NANAI said

  Να θυμίσουμε μόνο ο λαϊκισμός ξεκίνησε από τον Σταύρο Χριστοδούλου, τον συντάκτη του κειμένου που παραθέτει ο Νίκος, διότι αυτός γράφει: «Για να μας θυμίζει την ανάγκη να κόψουμε επιτέλους τον ομφάλιο λώρο που δένει το Υπουργείο Παιδείας μαζί τους.»
  Αν απέφευγε τα παράλογα σάλτο μορτάλε ο Χριστοδούλου θα ήταν και λιγότερο ιδεολογικοποιημένη η συζήτηση.

 96. BLOG_OTI_NANAI said

  94: Στο διαδίκτυο υπάρχουν ομάδες (ή ομάδα; ) παιδόφιλων που είναι υπέρ της αποχής διότι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που προκαλούν σε παιδιά οι επαφές αυτές.

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ με το διευκρινιστικό σου σχόλιο, Blog. Απλώς, ο όρος προσανατολισμός μού φαίνεται μετριαστικός γι’ αυτή τη διαστροφή. Ίσως επειδή, λόγω επαγγέλματος, συναναστρέφομαι καθημερινά με μικρά παιδιά και βλέπω με πόση χαρά και εμπιστοσύνη αγκαλιάζουν τη δασκάλα και τον δάσκαλό τους. Και αυτή την εμπιστοσύνη, που προσφέρουν αφειδώς τα περισσότερα παιδιά, αυτή την εμπιστοσύνη εκμεταλλεύονται αυτοί οι αχαρακτήριστοι, άνθρωποι συνήθως του περιβάλλοντος του παιδιού. Όσο για τη δήλωση της Ψαρρά, την αφήνω ασχολίαστη. Άλλωστε, στο όνομα του δικαιωματισμού, όλοι μπορούν να βολευτούν.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σεξουαλικός προσανατολισμός !;
  Ας απαντήσουν οι γιατροί εδώ,πριν τρελαθούμε, πώς ορίζεται ιατρικά η παιδοφιλία.

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  94: Αναφέρεσαι κατά γράμμα στη φράση, «Η σεξουαλική προτίμηση προφανώς και μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμη». Κατά γράμμα έχεις δίκιο, αλλά η Ψαρά προφανώς εννοούσε, «Η σεξουαλική προτίμηση προφανώς και μπορεί να οδηγήσει σε πράξη ποινικά κολάσιμη». Δεν μπορώ να φανταστώ να εννοεί ότι οι σκέψεις καταδικάζονται.

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95. >>τα παράλογα σάλτο μορτάλε
  και έλλογα τα σάλτα αμοράλε; 😦

  -τσάτσα η [tsátsa] (λαϊκότρ.) θεία.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?page=10&lq=%CF%84%CF%83%CE%B1
  Την τσάτσα-θεια την άκουσα-εμβόλιμο τσάκισμα- σε δημοτικό τραγούδι.

 101. Δεν είναι σοβαρό αμάρτημα ο συγκυλισμός. Ο Νικόδημος Αγιορείτης λέει στο «Πηδάλιο» ότι είναι λίγο χειρότερος από την μαλακία και αρκετά καλύτερος από την πορνεία

 102. ΣΠ said

  Άλλο Αμβρόσιος, άλλο Βερύκιος.
  https://www.huffingtonpost.gr/entry/katadike-toe-demoe-verekioe-yia-ten-omofovike-epithese-ston-aeyoesto-korto_gr_5ac361bce4b09712fec43008

 103. Avonidas said

  #95. ο λαϊκισμός ξεκίνησε από τον Σταύρο Χριστοδούλου, τον συντάκτη του κειμένου που παραθέτει ο Νίκος, διότι αυτός γράφει: «Για να μας θυμίζει την ανάγκη να κόψουμε επιτέλους τον ομφάλιο λώρο που δένει το Υπουργείο Παιδείας μαζί τους.»

  Συμφωνούμε όλοι, νομίζω, ότι δεν πρέπει κάποιος ν’ αναλαμβάνει την κηδεμονία παιδιών αν υπάρχουν έστω και βάσιμες υποψίες ότι θα τα κακοποιήσει.

  Το να είναι ένας οργανισμός διεφθαρμένος μέχρι το μεδούλι, λοιπόν, γιατί δεν θεωρείται επαρκής λόγος να πάψει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εκπαίδευση όλων των παιδιών όλης της χώρας; Διότι αυτό ακριβώς ισχυρίζεται το «ιδεολογικά φορτισμένο» άρθρο.

  Σημειώνω ακόμα ότι αυτό δεν είναι ΤΟ επιχείρημα υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας/Κράτους, αλλά απλώς ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ επιχείρημα σε μια μακρά λίστα, με πρώτο και κυριότερο ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανεξιθρησκεία κάτω από αυτές τις συνθήκες.

  Αλλά αυτή η συζήτηση είναι αδύνατον να διεξαχθεί, όταν οι πιστοί ερμηνεύουν κάθε επίθεση σ’ αυτόν τον ομφάλιο λώρο ως επίθεση στην ίδια την Εκκλησία και τη θρησκεία τους – λες και είπε κανείς να γκρεμίσουμε τους ναούς και να κρεμάσουμε τους παπάδες στο Σύνταγμα! Το να πεις ότι πλήττονται οι θρησκευτικές σου ελευθερίες κερδίζει περισσότερες συμπάθειες από το να παραδεχτείς ότι χτυπούν τα θρησκευτικά σου προνόμια.

  (Κι αφήνω το γεγονός ότι τίποτα στο Χριστιανισμό δεν δικαιολογεί αυτό το σφιχταγκάλιασμα Εκκλησίας-Κράτους, ενώ υπάρχουν άφθονες περικοπές που μάλλον το κατακρίνουν)

 104. Παναγιώτης Κ. said

  «Θα μπορούσε να τον διώξει».
  Όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
  Παρόμοιες συμπεριφορές με αυτές του δημοσίου! Δεν χάνεις τη θέση σου όποιο παράπτωμα και αν κάνεις!
  Είναι πάντως διάχυτη η αντίληψη ότι η εκκλησία έχει εξουσία και η επίσημη εξουσία πορεύεται λαβαίνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο.

  Ένα περιστατικό: Ο παπάς ήταν δύστροπος έως κακότροπος.
  Το χωριό απευθύνθηκε στον μητροπολίτη για να τον νουθετήσει.
  Εκείνος «δικαιολογήθηκε» λέγοντας: Τι να κάνω; Και σε μια οικογένεια δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια!

  Βρίσκω εποικοδομητικό τον σημερινό διάλογο. Διάβασα όλα τα σχόλια (όπως πάντα) και με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα 31,66,72.

  Έχω οπωσδήποτε κριτική στάση απέναντι στην εκκλησία όπως και απέναντι στην κάθε εξουσία. Απορρίπτω όμως τον αντικληρικαλισμό ως έκφραση δήθεν προοδευτισμού.
  Δεν… φταίει η εκκλησία αν καλύπτει τις…μεταφυσικές ανάγκες των ανθρώπων. Ας φροντίσει η κοσμική εξουσία να καλύψει αυτές τις ανάγκες!

 105. BLOG_OTI_NANAI said

  103: «Το να είναι ένας οργανισμός διεφθαρμένος μέχρι το μεδούλι»

  Αυτά είναι ηθικολογίες του κιλού πόσο μάλλον όταν την ηθικολογία την κάνει… δημοσιογράφος, από ένα συνάφι πολλάκις αποδεδειγμένο για την διαφθορά του μέχρι το μεδούλι.
  Από το γεγονός ότι υποστηρίζεις δημοσιογράφο, μέλος μιας διεφθαρμένης συντεχνίας, φαίνεται και η υποκρισία.

 106. atheofobos said

  27
  Στις εικόνες του Κουβανού Erik Ravello για τους «the intouchables» η 4η αφορά το εμπόριο παιδικών οργάνων στη μαύρη αγορά
  Δυστυχώς αυτός ο αστικός μύθος έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις
  Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/04/blog-post_08.html

  Σχετικά δε με την παιδοφιλία μπορεί να μην έχουμε στοιχεία για την έκταση της στην Ελληνική Εκκλησία, έχουμε όμως για την Καθολική
  ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΙΕΡΕΙΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/01/blog-post_18.html

 107. Avonidas said

  #105. Από το γεγονός ότι υποστηρίζεις δημοσιογράφο, μέλος μιας διεφθαρμένης συντεχνίας, φαίνεται και η υποκρισία.

  Δεν υποστηρίζω δημοσιογράφο, πέρα από αυτό το συγκεκριμένο επιχείρημα που υποστηρίζουν πολλοί άλλοι, μεταξύ τους κι εγώ, από καιρό.

  Έχεις κάτι να πεις για το επιχείρημα; Γιατί αυτή η τακτική της απαξιώσης με βάση το ποιος είπε τι είναι μάταιη, αντιπαραγωγική και όλωσδιόλου έωλη.

  Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν τον θεσμικό ρόλο της Εκκλησίας. Η διαφθορά τους δεν βαραίνει στη λειτουργία του κράτους με τον ίδιο τρόπο.

 108. atheofobos said

  27
  Στις εικόνες του Κουβανού Erik Ravello για τους «the intouchables»
  η 4η αφορά το εμπόριο παιδικών οργάνων στη μαύρη αγορά
  Δυστυχώς αυτός ο αστικός μύθος έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις
  Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/04/blog-post_08.html

  Σχετικά δε με την παιδοφιλία μπορεί να μην έχουμε στοιχεία για την έκταση της στην Ελληνική Εκκλησία, έχουμε όμως για την Καθολική
  ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΙΕΡΕΙΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/01/blog-post_18.html

 109. Avonidas said

  #104. Δεν… φταίει η εκκλησία αν καλύπτει τις…μεταφυσικές ανάγκες των ανθρώπων. Ας φροντίσει η κοσμική εξουσία να καλύψει αυτές τις ανάγκες!

  Αυτό ΠΟΥ κολλάει πάλι με το οτιδήποτε;

  Έχω αρχίσει να υποψιάζομαι ότι χρειάζεται διερμηνέα το ιστολόγιο.

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  100: «έλλογα τα σάλτα αμοράλε;»

  Ας υπάρχει και λίγη ντροπή, εκτός από υποκρισία…

  Έγραψα σχ. 66: έναν καταδικασμένο μπορούσε άνετα να τον διώξει και θα πρέπει να καταλάβουν ότι χειρότερα γίνονται τα πράγματα με την κάλυψη

  Λίγη ντροπή…

 111. BLOG_OTI_NANAI said

  107: Προσωπικά λέω ότι τα περί «διεφθαρμένης συντεχνίας» είναι εντελώς κωμικά και χοντροκομμένα. Το ότι ταυτίζεσαι με απόψεις δημοσιογράφων, αντισπισιστών, blog σαν το ροΐδη εμμονές, εγκληματιών αντιεξουσιαστών, φανατικών αντικληρικαλιστών κ.λπ., με παρόμοιες ιδεοληψίες, γιατί θα πρέπει να το λάβω σοβαρά υπόψη; Προσωπικά ζω σε έναν κόσμο όπως όλοι, και οι ιερείς στην περιοχή μου είναι μια χαρά, και σίγουρα, κανείς τους δεν είναι χειρότερος από οποιονδήποτε άλλον συμπολίτη μου. Αυτές οι ισοπεδωτικές χοντράδες δεν ξέρω ποιους αφορούν.

 112. Μαρία said

  104
  Και οι δύο στα Σέρρας
  http://directnews.gr/greece/49712-autos-einai-o-daskalos-pou-sunelhfthh-stis-serres-gia-aselgeia-se-varos-mathhton-foto.html
  http://directnews.gr/greece/49850-autos-einai-o-deuteros-daskalos-paiderasths-ton-serron-foto.html

  Το 200κάτι αποσχημάτισαν παπά στη Λέσβο για νταβατζιλίκι.

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  107: «Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν τον θεσμικό ρόλο της Εκκλησίας. Η διαφθορά τους δεν βαραίνει στη λειτουργία του κράτους με τον ίδιο τρόπο.»

  Σωστά, βαραίνει πολύ περισσότερο, μέχρι και κυβερνήσεις μπορούν να αλλάξουν, χαλκευμένες στατιστικές και exit poll, στρατευμένα δημοσιεύματα, προστασία ημετέρων κ.λπ. χυδαιότητες. Κάνω μια αντιγραφή το μήνυμα υποστήριξης σου προς μία από τις πιο διεφθαρμένες συντεχνιακές ομάδες…

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αβονίδα, εξαρτάται. Αν υπήρξε περιστατικό δασκάλου που έκανε τέτοιο έγκλημα και συγκαλύφθηκε, δεν το γνωρίζω, αφού προφανώς συγκαλύφθηκε αποτελεσμστικά. Αν όμως γίνει επώνυμη καταγγελία από τον γονέα του παιδιού, τότε ακολουθείται η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία. Πάντως, αν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, (ελπίζω πως) δεν θα βρεθεί δάσκαλος να τον δικαιολογήσει. Το αντίθετο. Το πρόβλημα όμως ξέρεις ποιο είναι; Ότι μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, ο κατηγορούμενος αποσπάται σε άλλο σχολείο, αντί να βγει σε διαθεσιμότητα (έστω και χωρίς στέρηση μισθού):
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.enikos.gr/society/514509/friki-daskalos-aselgouse-se-mathitries&ved=2ahUKEwjXsq201J3aAhVN6qQKHURNA0AQFjAFegQIBRAB&usg=AOvVaw30kU5FTd1jI_y1Hl9K_2dV

 115. Μαρία said

  96
  Αχ Μπλογκ, δυστυχώς κάποιοι απ’ αυτούς καταναλώνουν φωτογραφίες άλλων που περνούν στην πράξη.

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110.Η ντροπή δεν οφελεί,δε αποδίδει δίκιο.Καταδίκη χρειάζεται. Δικαστικά και κοινωνικά.Η παιδεραστία είναι διαστροφή και έγκλημα που διώκεται.Τα περί διαγραμμάτου για επιλογές και προσανατολισμούς, μόνο προπέτασμα καπνού στα στυγερά αυτά εγκλήματα κατά των παιδιών δημιουργούν.
  Ο παπάς ήθελε ισόβια, είτε αυτοκτονούσε είτε όχι η κοπέλα.Επίορκος και εγκληματίας. Ας το πούμε ξεκάθαρα.

 117. sarant said

  Χαιρετώ από Καλαμπάκα.

  Απελευθερωσα το 114

  Κάποια φορά θα βάλω ένα άρθρο για το Ισραήλ και θα χτυπήσουμε χαλαρά τα 1000 σχόλια για μπρέκφαστ.

 118. Avonidas said

  #111. Προσωπικά λέω ότι τα περί «διεφθαρμένης συντεχνίας» είναι εντελώς κωμικά και χοντροκομμένα. Το ότι ταυτίζεσαι με απόψεις δημοσιογράφων, αντισπισιστών, blog σαν το ροΐδη εμμονές, εγκληματιών αντιεξουσιαστών, φανατικών αντικληρικαλιστών κ.λπ., με παρόμοιες ιδεοληψίες, γιατί θα πρέπει να το λάβω σοβαρά υπόψη;

  Για όνομα, τουλάχιστον προσπάθησε να στρεψοδικείς λίγο πιο ευφυώς!

  Πρώτον, δεν ταυτίζομαι με τίποτα από όλα αυτά. Δεύτερον, δεν έχεις προφανώς επιχείρημα και γι’ αυτό πασχίζεις με το ζόρι να με κατατάξεις σ’ ένα τσούρμο τόσο απεχθές που να ΜΗΝ χρειάζεσαι επιχείρημα.

  Θυμήθηκες τη διαφθορά των δημοσιογράφων μόνο όταν χρειάστηκε να μου απαντήσεις· κατά τα άλλα, σχολίαζες κι εσύ χωρίς κανένα σχετικό καρφί το ίδιο άρθρο που σχολιάζω κι εγώ, και που παρέθεσε ο Σαραντάκος.

  Ξαναγυρίζουμε στο θέμα μας: έχουμε την κυπριακή Εκκλησία να καλύπτει έναν αποδεδειγμένα παιδόφιλο και να του επιτρέπει να ξαναγυρίσει στο πόστο του. Εσύ τώρα αποδοκιμάζεις το γεγονός (πολύ σωστά), αλλά σε ενοχλεί η κριτική σ’ αυτή την Εκκλησία που έτσι έπραξε;!

  Τι δίνει σ’ ΕΣΕΝΑ το ηθικό δικαίωμα να κριτικάρεις τη στάση αυτής της Εκκλησίας, ενώ ΕΓΩ είμαι ακραίος και γραφικός όταν κάνω ακριβώς το ίδιο;

  Κι ενώ βεβαίως η κριτική μου ουδέποτε άγγιξε το δόγμα ή τις θρησκευτικές ελευθερίες σου (σε σχέση μ’ αυτό το περιστατικό κι αυτό το ζήτημα), το τραβάς εκεί το θέμα, πας να με βγάλεις δυσανεκτικό με το ζόρι.

  Το περιστατικό είναι γνωστό, και το σχολιάζουν όλοι, έχει βουίξει το σύμπαν. Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί με το να κράζεις τις απόψεις του ενός ή του άλλου που το σχολιάζουν. Όταν η κριτική σου γίνεται με στόχο να διαχωρίσεις τη θέση σου και να μην αλλάξει τίποτα, μην κατηγορείς τους άλλους για υποκρισία.

  Κι όταν γράφεις αυτό:

  Προσωπικά ζω σε έναν κόσμο όπως όλοι, και οι ιερείς στην περιοχή μου είναι μια χαρά, και σίγουρα, κανείς τους δεν είναι χειρότερος από οποιονδήποτε άλλον συμπολίτη μου

  μην περιμένεις να σε πάρω πολύ στα σοβαρά.

 119. Μαρία said

  117
  Θα μετεωριστείς;

 120. Avonidas said

  Κάποια φορά θα βάλω ένα άρθρο για το Ισραήλ και θα χτυπήσουμε χαλαρά τα 1000 σχόλια για μπρέκφαστ.

  Μόνο μην υπολογίζεις σε μένα. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο για το θέμα.

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  117. Α, Μετεωρίζεστε; Ωραία!
  Νικοκύρη, μέμνησο

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2012/02/blog-post_17.html
  Πού σαι Σκύλεμ΄; Ουζάρεις για ρακοπίνεις στα ορεινά; 🙂

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η συζήτηση κάνει κύκλους. Ας συμφωνήσουμε ότι διεφθαρμένοι κάθε είδους υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε κάθε κλάδο και δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ένας κλάδος από τα χειρότερα μέλη του, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στην Ελλάδα. Το ότι κάποιοι κλάδοι «ακούγονται» περισσότερο, δεν έχει να κάνει τόσο με την ανθρώπινη ποιότητα των μελών του αλλά περισσότερο με άλλους λόγους όπως οι π.χ. οι αυξημένες δυνατότητες διαφθοράς. Αν δωροδοκούνται περισσότερο οι εφοριακοί από τους δασκάλους, αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι που προσπαθούν να λαδώσουν έναν εφοριακό παρά έναν δάσκαλο.

 123. Avonidas said

  #122. Ας συμφωνήσουμε ότι διεφθαρμένοι κάθε είδους υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε κάθε κλάδο και δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ένας κλάδος από τα χειρότερα μέλη του, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στην Ελλάδα.

  Δεν. Χαρακτηρίζεται. Από τα χειρότερα. Μέλη. Του. Χαρακτηρίζεται. Από το γεγονός. Ότι υποθάλπει. Τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Μέλη του.

  Έλεος, ελληνικά μιλάμε!

 124. spyridos said

  123

  Απίστευτο το κουράγιο σου.

 125. Avonidas said

  #124. Απίστευτο είναι το κουράγιο όσων έχουν μπλέξει με τις εν λόγω λέρες στα δικαστήρια, στα σχολεία ή ακόμη χειρότερα μέσα στα σπίτια τους.

  Εμείς εδω απλά χαζολογάμε την ώρα μας.

 126. NM said

  Θεωρώ υποχρέωσή μου, μέσα από τις στήλες του δημοφιλέστατου τούτου ιστολογίου, να ευχαριστήσω την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία γιατί σήμερα πλούτισε το ατομικό μου λεξιλόγιο με μία ακόμα βρισιά.
  – «Μωρή συγκυλισμένη» !!!
  Ομολογώ ότι την αγνοούσα παρά την μακραίωνη ιστορία της. Υποκλίνομαι μπρος την ευστοχία και την εφευρετικότητα των καθ ‘ ημάς ρασοφόρων πατέρων και εύχομαι μακροημέρευση ώστε να συνεχίσουν να χαρίζουν απλόχερα το γέλιο σε πολλές ακόμη γενεές.

 127. 121 Εδιώ είμαι ΕΦΗ² μας. Απλά, δεν έχω να πώ τίποτες.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πραγματικό κάτοχο του μπλογκ «Αρβανίτης» και δεν έχει ιδέα για τις αναρτήσεις με το όνομά του τις τελευταίες μέρες εδώ στο μπλογκ, οπότε εύλογα τα συμπεράσματα …

  Πρόκειται περί πλαστοπροσωπίας

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114. >>μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, ο κατηγορούμενος αποσπάται σε άλλο σχολείο,
  Εν ονόματι του να μην κατηγορηθεί κάποιος δόλια και κακόβουλα, διατηρείται αυτή η τρομερή τακτική; Και ξέρουμε πόσο αργεί η δικαιοσύνη.Ωιμέ. Πάει στο μεταξύ σε φρέσκες «συγκινήσεις» το τέρας.
  Θα μου πεις και η πολιτισμένη Ευρώπη/Βέλγιο καλά τα κατάφερε… Ντιτρού ζεις ,εσύ μας οδηγείς.
  Θα έλεγα αστοδιάολο, αλλά δεν το λέω γιατί «γιορτάζω», σήμερα,Μ.Τρίτη. 😦

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127. Γαβ με νόημα 🙂

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  123: Δεν είπα κάπου ότι είναι δικός σου ισχυρισμός αυτός. Γενική διαπίστωση είναι. Και δεν υποθάλπει τα χειρότερα μέλη του ο κάθε κλάδος ειδικά. Αυτό είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ανατρεφόμαστε, τα εν οίκω μη εν δήμω.

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  126. Συγκυλιέται= χαμουρεύεται! άρα καλά τοποθετήθηκες! 🙂

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  124. Κάπως ελιτίστικο το σχόλιο. Κουβέντα κάνουμε, όπως σωστά σού απάντησε ο Αβονίδας, δεν συμμετέχουμε σε επιστημονικό συνέδριο.

 134. NM said

  #128- Γιάννης Ιατρού: Περιττό το να μπείτε στον κόπο να επικοινωνήσετε με τον κάτοχο του αυθεντικού μπογκ, κύριε συνσχολιαστά. Ήταν φανερή η ταυτότητα του ψευδεπίγραφου και ματαία η απόπειρά του να μας πουλήσει καθήμενο ή εν ορθοστασία συγκυλισμό (κοινώς: μπαλαμούτι)

 135. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Γύρισα πρίν ἀπὸ λίγη ὥρα στὸ σπίτι μετὰ ἀπὸ πολύωρη χαλαρὴ παρέα μ᾿ ἕναν φίλο ποὺ εἶχα πολὺ καιρὸ νὰ συναντήσω· ἡ συνάντηση ἔλαβε χώρα στὸ καφὲ Μάο, τοῦ ὁποίου τὴν ὕπαρξη ἀγνοοῦσα μέχρι σήμερα.

  Μπαίνοντας στὸ ἱστολόγιο εἶδα νὰ γίνεται ἔντονη κουβέντα γιὰ τὶς σεξουαλικὲς προτιμήσεις τοῦ Μεγάλου Τιμονιέρη. Τυχαῖο; δὲ νομίζω. 🙂

  Ὅσον ἀφορᾶ στὴ σχετικὴ συζήτηση δὲν ἔχω κάτι νὰ προσθέσω. Μὲ καλύπτει τὸ σχόλιο #93 τοῦ Σταύρου.

  Γιὰ τὸ θέμα τοῦ σημερινοῦ ἄρθρου δὲν ἔχω νὰ προσθέσω κάτι σὲ ὅσα εἰπώθηκαν. Ἁπερίφραστη καταδίκη χωρὶς γενικεύσεις ἀλλὰ καὶ χωρὶς συμψηφισμούς.

 136. Γιάννης Ιατρού said

  135: (και προηγούμενα περί Μάο 🙂 ) Δημήτρη,
  Το σύνθημα “Αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν” του Μάη ή του Μάο ήταν;
  Το σύνθημα ήταν του Μάο. Τού Μάη ήταν το κορίτσι. Το όνομά του ήταν Σελένε. 🙂 🙂

 137. Pedis said

  # 127 – Γιατί ωρέ; Γεια σου Σκύλε.

  να λέτε ευτυχώς που τους επιτρέπεται να παντρεύονται οι ορθόδοξοι παπάδες, έχουν και τα τυχερά τους, και πάνω απ’ όλα που δεν περνάνε πολλά χρόνια και εντελώς εσώκλειστοι στο ρασοσχολείο.

  Τα ρέστα είναι αναμενόμενα: όταν αποκαλυφθεί οποιόδηποτε αδίκημα (κι ακόμη περισσότερο αν αυτό είναι σεξουαλικό, επομένως του σκληρού πυρήνα της αρμοδιότητας της εκκλησίας!) είναι λογικό να πέσουν να το καλύψουν.

  Γίνεται μεγάλη ζημιά στο μαγαζί.

  Έχουν και τα μέσα, λειτουργούν ως επαγγελματική-γραφειοκρατική κάστα και το κράτος τους έχει παραχωρήσει μεγάλες δυνατότητες για πολύ πιεστικό λόμπιν και στην αστυνομία και στους δικαστες και στους πολιτικούς. Διαθέτουν και μία καλή μάζα ηλιθίων να κάνουν πίεση από τα κάτω. Τζιτζί.

  Επί του πιεστηρίου, που λένε… Πολλοί, τελικά, οι νεκροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές. Αλλά «σιγά το θέμα»… Σκεφθείτε να ήταν στη Βενεζουέλα τι θα γινόταν ήδη, διεθνώς…

  https://info-war.gr/oloi-antisimites-toy-dionysi-eleytheratoy/

  αντικειμενική ενημέρωση:

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/04/01/april-6/#comment-495689

  Φανταστείτε μόνο να υπήρχε ένας ισραηλινός νεκρός τι θα είχε γίνει όλες αυτέ τις μέρες;!

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  129: Ναι, Έφη, γι’ αυτό γίνεται. Το τεκμήριο της αθωότητας, αφού μια καταγγελία μπορεί να είναι ψευδής. Θα μπορούσε όμως να αποσπώνται οι κατηγορούμενοι σε υπηρεσία γραφείου, σίγουρα εκτός σχολείου, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Και αυτές οι υποθέσεις θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα. Περίπτωση ψευδούς καταγγελίας βλέπουμε σ’ αυτή τη συγκλονιστική δανέζικη ταινία:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%25A4%25CE%25BF_%25CE%25BA%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25AE%25CE%25B3%25CE%25B9&ved=2ahUKEwiW3Zr8o57aAhUIjCwKHY_LBbcQFjATegQIBRAB&usg=AOvVaw3OAn5X0ZsbSy5M-cl6uXHG

 139. ΣΠ said

  110 έναν καταδικασμένο μπορούσε άνετα να τον διώξει και θα πρέπει να καταλάβουν ότι χειρότερα γίνονται τα πράγματα με την κάλυψη

  Πολύ επιεικής διατύπωση. Όχι μπορούσε, έπρεπε να τον διώξει. Για ηθικούς λόγους και όχι γιατί κάνει κακό στην εικόνα τους.

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δεν είναι σωστό να γενικεύουμε γι’ αυτό ας εξειδικεύσω. Η σεξουαλική καταπίεση αποδεδειγμένα δημιουργεί διεστραμένους ψυχανώμαλους εγκληματίες σαν τον συγκεκριμένο παπα. Όσοι υποστήριξαν και υποστηρίζουν τον συγκεκριμένο παπά, είναι διεστραμένοι ψυχανώμαλοι και εν δυνάμει εγκληματίες.

 141. NM said

  #132- ΕΦΗ-ΕΦΗ: Τώρα είδα το σχόλιό σας.
  ‘Οντως. Οι λέξεις: συγκύλιση, χαμούρεμα, μπαλαμούτι, μοιάζουν όσον αφορά το νόημα. Υπάρχουν όμως πολλές λεπτές και ουσιώδεις διαφορές. Για παράδειγμα το να αποκαλέσεις κάποια/ον: «μωρή/ρε χ….α/η» αποτελεί βαρύτατη ύβρι γηπεδικού ή χειρότερου στυλ, και επιπλέον η έκφραση έχει ρεζερβαριστεί ήδη από τους Θεσσαλονικείς όταν απευθύνονται σε νοτίους. Ενώ το «συγκυλισμένη/ε» είναι πιο ελληνοπρεπές, χωρίς γεωγραφικές υπόνοιες και εκλαμβανόμενο ώς τέτοιο γίνεται περισσότερο αποδεκτό.
  Παρεπιπ: Αγνοώ επίσης και την ετυμολογική πρέλευση των ευγενών αυτών λέξεων.

 142. Γιάννης Ιατρού said

  134: NM
  πιστεύω πως ούτε κι εσένα θα σου άρεσε να ποστάρει κάποιος με το χρηστώνυμό σου σε ένα για ΄σένα άγνωστο μπλογκ … και θα χαιρόσουν αν σε ειδοποιούσαν, ε;
  Τα άλλα που γράφεις, ναι, τα ξέρουμε, από τότε που διαβάσαμε το πρώτο «σχόλιο» του καθ΄ού…

 143. Γιάννης Ιατρού said

  127: Σκύλε 🙂

 144. NM said

  #142 – Γ.Ιατρού: Ούτε να το συζητάτε κύριε. Το κάνει ήδη κατ’ εξακολούθηση η κα Ντόρα Μπακογιάννη προφανώς για να μου σπάσει τα νέυρα.

 145. Μαρία said

  138

  Click to access dimosioipallilikos_kwdikas_aftodioikisi.pdf


  Αυτοδίκαιη αργία
  άρθρ. 103, 1
  γ) Ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής

 146. spyridos said

  125

  131

  Δημιουργείται η εντύπωση με το σχόλιό μου ότι απευθύνομαι στο 131 αλλά λάθος μου δεν είναι έτσι.
  Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τις απόψεις και των δύο.

  Το σχόλιό μου αφορούσε την υπομονή του Αβονίδα να διαλέγεται με χριστιανοαγιατολάχ.

  Φυσικά είναι μάταιη η προσπάθεια να μεταπείσει τον φονταμεταλιστή.
  Πρέπει να του αποδοθούν τα εύσημα βέβαια γιατί τα επιχειρήματά του έχουν απήχηση σε κάθε άνθρωπο που δεν τον έχει ποτίσει πλήρως το δηλητήριο του φανατισμού.

  Είναι πηγή έμπνευσης η επιμονή του για το τι μπορεί να κερδίσει κάποιος με επιχειρήματα.
  Πηγή έμπνευσης γιατί εγώ θα έλεγα απλά ότι ο γεροτράγος και οι 15 υποστηρικτές του (μητροπολίτες Κύπρου) μόνο με μουνούχισμα θα γιατρευτούν.
  Αλλά είμαι σίγουρος ότι με τον τρόπο μου θα κέρδιζα (δίκαια) λιγότερους υποστηρικτές απότι ο επίμονος και υπομονετικός Αβονίδας.

  Αλλά δυστυχώς εξακολουθώ να πιστεύω ότι το μουνούχισμα με χασαπομάχαιρο και χωρίς νάρκωση είναι ότι καλύτερο τους ταιριάζει.
  Ο Δαλάι Λάμα είναι πολύ μακριά μου.

 147. Γιάννης Ιατρού said

  N M 🙂 🙂 καλό!

 148. spiridione said

  128. Μπράβο Γιάννη, και πολύ καλά έκανες.
  Αν μπορούσες να βρεις και αυτό το άρθρο (που παραπέμπει ο Κριαράς), για τα λεξιλογικά που συζητούσαμε παραπάνω
  https://www.degruyter.com/view/j/zrph.1960.76.issue-3-4/zrph.1960.76.3-4.185/zrph.1960.76.3-4.185.xml

 149. Αργόσχολοι συνταξιούχοι, ετοιμαστείτε! http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=672356&catID=108&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=real_gr

 150. ΣΠ said

  148
  http://sci-hub.tw/10.1515/zrph.1960.76.3-4.185

 151. 148 τριάντα ευρώ για άρθρο του 1960 !!!

 152. Μαρία said

  149

 153. cronopiusa said

  Ποινές, σπουδές και άφρονες σωφρονισμοί

 154. Μαρία said

  150
  Ντάνκε.
  Τελικά ο μαγαρίτης θα μας βγει ίδιος με το ματζίρη.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  148: Σπύρο,
  το ανασύρω αμέσως απ΄το υπόγειο εργαστήριο 🙂 🙂

 156. Γιάννης Ιατρού said

  150: α, με πρόλαβες 🙂

 157. ΣΠ said

  156
  Έχω κι εγώ προσωπική βιβλιοθήκη. 🙂

 158. (α) 34, Avonidas said: «Όμως ελλείψει περαιτέρω πληροφόρησης, μένω στον νόμο και στη δικαστική απόφαση.
  Ναι. Το ειδος του νόμου που χωνει μεσα Ηριαννες λογω κακων συναναστροφων, που μπουζουριαζει κοσμο βασει… καπέλων, που αθωώνει Κασιδιαρηδες, που βγαζει λαδι Αμβρόσιους, που, που, που…
  Μια λεκάνη, ρε παιδιά, να πλυνω τα χέρια μου!

  # Δεν σου αρκεί μια λεκάνη. Χρειάζεσαι …κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Προηγουμένως όμως σου συστήνω να μάθεις …ανάγνωση!

  (β) 44, Πέπε said: @21:
  Αν ισχυριστώ ότι όλοι οι παπάδες (της σημερινής εποχής) είναι διεφθαρμένοι υποκριτές και τέρατα, δεν μπορεί κάποιος να μου αντιτείνει «όχι, επί τουρκοκρατίας όλοι οι παπάδες προσέφεραν ανιδιοτελώς τεράστια υπηρεσία». Πρέπει να αποδείξουμε αν ο πρώτος ισχυρισμός ισχύει ή όχι, πράγμα που είναι φυσικά τελείως ανεξάρτητο από το αν ισχύει ο δεύτερος.

  #Αυτό κατάλαβες; Μηδέν εις το πηλίκον!

  (γ) 66, BLOG_OTI_NANAI said: ……..

  # Γενικά βάζεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Συμφωνώ, ότι η Κυπριακή Εκκλησία έπρεπε να έχει θέσει εκτός του Σώματός της τον υπόψη Ιερέα (με επιφύλαξή για προσωρινή παύση, αν η δικαστική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη).
  Στους πιθανούς «επικίνδυνους» (ιερείς, δασκάλους κλπ), θα προσέθετα και οικογενειακούς φίλους (ου μην αλλά και θείους κλπ). Κόλαση η ψυχή του ανθρώπου. Γονείς, τα μάτια σας δεκατέσσερα!
  Για τον Μάο, δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιοι «ψίθυροι». Και βέβαια, δεν με ξαφνιάζει το γεγονός ότι εξανέστησαν οι Avonidas (72) και Μπετατζής (73).

 159. Avonidas said

  #158. Για τον Μάο, δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιοι «ψίθυροι». Και βέβαια, δεν με ξαφνιάζει το γεγονός ότι εξανέστησαν οι Avonidas (72) και Μπετατζής (73).

  Αν νομίζεις ότι το σχολιάσαμε για τους ίδιους λόγους, τότε ούτε κι εσύ ξέρεις να διαβάζεις.

  Ο Μάο είναι ο Jack in the box του BLOG, τον βγάζει απ’ το κουτί όποτε χρειάζεται ν’ αλλάξει κουβέντα. Και τόσο προβλέψιμα που μπορείς πια να παίξεις μπίνγκο.

 160. Theo said

  Νομίζω πως κάποιοι εδώ γενικεύουν και βρίσκουν αφορμή να ρίξουν στην πυρά και τα χλωρά με τα ξερά, δικαίους και αδίκους (το δε σχ. 47 του Αβονίδα σπάει κόκαλα: επειδή κάποιος «μάλλον θρησκόληπτος» δεν ήθελε το παιδί του να πάει στο κατηχητικό «μ’ αυτούς», άρα… «τα συμπεράσματα δικά σας». Εύγε, φυσικέ μου, που στην επιστήμη σου έχεις μάθει να ζητάς αποδείξεις κι εδώ καταδικάζεις συλλήβδην από κάποια υπόνοια κάποιου, χωρίς καν αποχρώσες ενδείξεις!)

  Προσωπικά για ελάχιστους παιδεραστές ιερείς έχω ακούσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ενώ τα ποσοστά στη Ρωμαιοκαθολική είναι μεγάλα (βλ. πχ τοSpotlight για τη Βοστώνη).
  Κι εδώ δίνω ένα δίκιο στον Λάμπρο 🙂 Φταίει, πρώτ’ απ’ όλα, η υποχρεωτική αγαμία των ΡΚ κληρικών. Και γι’ αυτό, θα ήθελα ὀλοι οι άγαμοι Ορθόδοξοι ιερείς να μένουν σε μοναστήρια όπως κάνουν οι Κόπτες στην Αίγυπτο κι όπως συνέβαινε και στη χώρα μας μέχρι την Επανάσταση. Στην Αίγυπτο, όταν χηρεύσει κάποια επισκοπή, ο πατριάρχης επιλέγει κάποιο μοναχό από ένα μοναστήρι, τον στέλνει στη χηρεύουσα επισκοπή, μένει ένα μήνα εκεί, κι αν τον θέλουν οι κάτοικοι, τον χειροτονεί επίσκοπο. Ενώ εδώ οι πόλεις έχουν γεμίσει αρχιμανδρίτες που γίνονται μοναχοί για να αναρριχηθούν στον επισκοπικό θρόνο και μόνο, να έχουν εξουσία.)

  Για το περιστατικό στην Κύπρο, τη στιγμή που το δικαστήριο καταδίκασε τον ιερέα και η κοπέλα αυτοκτόνησε (ενδεχομένως λόγω της σεξουαλικής κακοποίησης), η «επιείκεια» που έδειξαν οι επίσκοποι μοιάζει με συγκάλυψη και, ως ορθόδοξος χριστιανός, λυπάμαι γι’ αυτό.

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  145. Οκ. Αλλά μέχρι να ασκηθεί η ποινική δίωξη, πού βρίσκεται ο τύπος; Θεωρείται κακούργημα, έτσι δεν είναι; Έφη, τα φώτα σου. 😊

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  145>>σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη
  Μέχρι να ασκηθεί η δίωξη, είναι μακρύς (θε μου πόσο) δρόμος. Σαν τη γάτα με την κουδούνα. Ποιος θα καταγγείλει;
  Στην Εύβοια πρόσφατα (ενώ σερνόταν το θέμα από γονείς, αλλά προφορικά,προς στις υπηρεσίες του υπουργείου! Πιάσ τ΄αυγό…)
  http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/koinonia/sok-stin-eyvoia-goneis-katigoroyn-dieythynti-dimotikoy-gia-sexoyaliki

 163. Avonidas said

  #160. επειδή κάποιος «μάλλον θρησκόληπτος» δεν ήθελε το παιδί του να πάει στο κατηχητικό «μ’ αυτούς», άρα… «τα συμπεράσματα δικά σας». Εύγε, φυσικέ μου, που στην επιστήμη σου έχεις μάθει να ζητάς αποδείξεις κι εδώ καταδικάζεις συλλήβδην από κάποια υπόνοια κάποιου, χωρίς καν αποχρώσες ενδείξεις!

  Έχουμε θέματα κατανόησης. Δεν πειράζει, εδώ είμαστε να δίνουμε εξηγήσεις.

  Το νόημα, Theo, είναι ότι κάποιος που δεν ήταν άθεος, και άρα αντικληρικαλιστής από ιδεολογία, πίστευε ότι οι ανώμαλες ορέξεις των παπάδων είναι αρκετά διαδεδομένες ώστε να φοβάται να στείλει το γιο του στο κατηχητικό. (Και με την ευκαιρία, οι ΔΙΚΟΙ μου γονείς, που ήταν άθεοι, δεν με εμπόδισαν ποτέ ούτε να πάω στην Εκκλησία, ούτε να εξομολογηθώ, ούτε να κοινωνήσω, στο σύντομο διάστημα που προβληματιζόμουν με την Ορθοδοξία. Αυτό θα έπρεπε να σου λέει κάτι, αλλά δεν ελπίζω).

  Για το περιστατικό στην Κύπρο, τη στιγμή που το δικαστήριο καταδίκασε τον ιερέα και η κοπέλα αυτοκτόνησε (ενδεχομένως λόγω της σεξουαλικής κακοποίησης), η «επιείκεια» που έδειξαν οι επίσκοποι μοιάζει με συγκάλυψη και, ως ορθόδοξος χριστιανός, λυπάμαι γι’ αυτό.

  Εγώ πάλι λέω ότι δεν μοιάζει με συγκάλυψη, ΕΙΝΑΙ συγκάλυψη, και τη λύπη σου να τη βράσω. Αλλά τι να κάνουμε, ας μη γενικεύουμε, ας περιμένουμε το επόμενο περιστατικό να ξαναλυπηθούμε δεόντως, παραχώστε και την κοπέλα, κάντε και μια δέηση και ζωή σε μας.

 164. Theo said

  @163:
  Δηλαδή επειδή πίστευε ότι οι ανώμαλες ορέξεις των παπάδων είναι αρκετά διαδεδομένες, άρα έτσι είναι;
  Ακράδαντο επιχείρημα, δεν μπορώ να πω 🙂

  Ε, και τι να κάνουμε για να μη ξανασυμβεί; Να καταργήσουμε την Εκκλησία;
  Σε κάθε επαγγελματικό χώρο και σε κάθε θεσμό υπάρχουν λίγοι διεστραμμένοι άνθρωποι που κάνουν τέτοια πράγματα. Το πρόβλημα δεν λύνεται με το πονάει κεφάλι; κόβεις κεφάλι. Και για τον συγκεκριμένο παπά, οπωσδήποτε έχει ευθύνη ο οικείος επίσκοπος αλλά και η τοπική κοινωνία.

 165. Theo said

  @164:
  και φυσικά ποτέ και για τίποτα δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι έτσι είναι, εκτός αν το έχω δει με τα μάτια μου ή το άκουσα από περισσότερους από ένα δυο αξιόπιστους μάρτυρες. Γι’ αυτό, πάντα αφήνω μια χαραμάδα μήπως δεν είναι έτσι, ιδιαίτερα αν το διαβάζω σε ΜΜΑ που λέει κι ο Λάμπρος.

 166. spiridione said

  150. Πολύ γρήγορος! Ευχαριστούμε.

 167. Avonidas said

  #164. Χμ, και πώς λες να του μπήκε η ιδέα, μιας και δεν ήταν μέγας άθεος μπολσεβίκος και ινστρούχτορας; 😐

  Όπως και να ‘χει, αυτή την ιστορία μου είπε ο φίλος μου. Κι όπως είπα, βγάλε ό,τι συμπέρασμα θες, μόνο μη μου χρεώνεις τα δικά σου.

  Ε, και τι να κάνουμε για να μη ξανασυμβεί; Να καταργήσουμε την Εκκλησία;
  Σε κάθε επαγγελματικό χώρο και σε κάθε θεσμό υπάρχουν λίγοι διεστραμμένοι άνθρωποι που κάνουν τέτοια πράγματα.

  Μάλιστα. Κι αυτό τον ωχαδερφισμό τον εκδηλώνεις κι όταν βγαίνουν σκάνδαλα και στο αντίπαλο στρατόπεδο; Ή μήπως τότε βγαίνεις στα κεραμίδια και σκούζεις για κάθαρση;

  Το πρόβλημα δεν λύνεται με το πονάει κεφάλι; κόβεις κεφάλι. Και για τον συγκεκριμένο παπά, οπωσδήποτε έχει ευθύνη ο οικείος επίσκοπος αλλά και η τοπική κοινωνία.

  Σωστά, άλλωστε στη δική μας τη γειτονιά δε γίνονται τέτοια πράματα 🙂

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  161. Σαν πρώτο μέτρο,τον μετακινούν ,κάπου μακριά, όχι πάντα και τόοσο μακριά, κι ώσπου να δικαστεί, λίγοι έχουν την όρεξη να ξαναθυμηθούν τα περιστατικά, οι μαρτυρίες εξασθενούν και ο τύπος τη βγάζει καθαρή. Κι επανέρχεται ενδεχομένως και στον ίδιον τόπο.Λευκασμένος.
  Αυτά τα γουρούνια ξέρουν άριστα το αργό σύστημα και τις αντιδράσεις ως πού θα φτάσουν κι ενεργούν σχεδόν εκ του ασφαλούς. Πόσα περιστατικά έχουν αναφανεί και πόσοι καταδικάστηκαν οριστικά και αμετάκλητα;
  Έχει χυθεί πολύ μελάνι για όλα αυτά και το τρομακτικό είναι ότι καταλήγουν οι ψυχίατροι ότι αυτή η διαμαρτία δεν έχει θεραπεία! Άρα ή με ισόβιο εγκλεισμό τους,ή με λοβοτομή γλιτώνει η κοινωνία. Φρίκαρα και που τα έγραψα.

 169. Avonidas said

  #165. και φυσικά ποτέ και για τίποτα δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι έτσι είναι, εκτός αν το έχω δει με τα μάτια μου ή το άκουσα από περισσότερους από ένα δυο αξιόπιστους μάρτυρες

  Ε, όχι δα και για τίποτα!

 170. Μαρία said

  162
  Μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ ο καταγγελλόμενος εκπαιδευτικός θα βρίσκεται εκτός σχολικής μονάδας, σε άδεια.

 171. Theo said

  @167:
  Με είδες ποτέ να βγαίνω στα κεραμίδια και να σκούζω για κάθαρση;
  Ξέρω λίγο την ανθρώπινη φύση, που δεν αλλάζει εύκολα, και πως τα προβλήματα έχουν τις αιτίες μέσα μας και δεν λύνονται με αποφάσεις εκ των άνω.
  Αν αυτό το λες «ωχαδερφισμό», με γεια σου με χαρά σου 🙂

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  171: Theo, αυτό αφορά τον αυτοέλεγχο. Όλοι οφείλουμε να ελέγχουμε τα τυχόν αντικοινωνικά πάθη και βίτσια μας. Αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε, ο έλεγχος έρχεται απέξω, από την οργανωμένη κοινωνία και τους θεσμούς της, έτσι δεν είναι; Και εδώ ξανατίθεται πάλι το θέμα της συγκάλυψης.

 173. ΣΠ said

  166 spiridione

  Για μελλοντική χρήση:
  Αν ξέρεις το DOI μιας εργασίας (στην προκειμένη περίπτωση 10.1515/zrph.1960.76.3-4.185), το βάζεις στο http://sci-hub.tw/ και έχεις πολλές πιθανότητες να την βρεις.

 174. Theo said

  @172:
  Για το θέμα της συγκάλυψης συμφωνώ.
  Πιστεύω, όμως, πως οι θεσμοί συνήθως μόνο πυροσβεστικά λειτουργούν.
  Ἰσως οι θεσμοί να λεν κάποια σωστά πράγματα, αλλά η κοινωνία (με τα ΜΜΑ και τις συμπεριφορές των πολλών) συνήθως δίνει υπόγεια άλλες, αντίθετες κατευθύνσεις και προβάλλει άλλα πρότυπα στα παιδιά.

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – «Θα έλεγα αστοδιάολο, αλλά δεν το λέω γιατί «γιορτάζω», σήμερα,Μ.Τρίτη. 😦»
  Λύρα σε λένε τελικά EΦΗ – ΕΦΗ ή Κασσιανή; (ελέω τροπαρίου 🙂 ).

  168 – » Άρα ή με ισόβιο εγκλεισμό τους,ή με λοβοτομή γλιτώνει η κοινωνία. Φρίκαρα και που τα έγραψα.»
  Τι είναι αυτά που γράφεις ΕΦΗ – ΕΦΗ; πάλι καλά που φρίκαρες. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται σ΄αυτά τα γουρούνια αλλά σ΄αυτήν την ανθρώπινη κοινωνία που γεννάει τέτοια γουρούνια και για να έρθουμε στο άρθρο, έστω ότι έκαναν λοβοτομή στον παπά, γλίτωνε από κάτι η κοινωνία; μα όλοι αυτοί που τον υποστηρίζουν είναι ελεύθεροι, τους θεωρείς λιγότερο επικίνδυνους; έχεις την εντύπωση πως για την κακοποίηση από τον παπά αυτοκτόνησε η κοπέλα κι όχι για τον κοινωνικό αποκλεισμό – στιγματισμό;
  Χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη για να αντιμετωπίσει κάποιος τον κοινωνικό αποκλεισμό και χλευασμό κι απ΄ό,τι φαίνεται η δύστυχη κοπελιά (με όλα αυτά που είχε περάσει από μικρή) δεν την είχε, πόσο μάλλον που είχε και δίκιο.

  Μήπως τελικά πρέπει να λοβοτομηθεί η κοινωνία;

  Nα σου αφιερώσω κι ένα πολύ αγαπημένο μου τραγουδάκι για την «γιορτή σου». 🙂

  Άραγε ακούει κανείς; την Ελένη Φραντζή πάντως σίγουρα ΟΧΙ.

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174 – Τheo είσαι σίγουρος πως είσαι χριστιανός ορθόδοξος; το λέω γιατί δεν έχεις ΚΑΜΙΑ σχέση με τους χριστιανούς ορθόδοξους που κυκλοφορούν εδώ μέσα. 🙂

 177. Theo said

  @177:
  Ε, ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια της Ορθοδοξίας ν’ ανθίσουν 😊😉

 178. Γιάννης Κουβάτσος said

  177: Ωραίος, πολύ ωραίος! 😀

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  170. Ναι, αλλά πρώτα να έχει καταστεί καταγγελλόμενος.

  Λάμπρο, γιορτάζω ως εν αμαρτίαις κλπ 🙂

 180. Βέβαια όσους κακοποιούν παιδιά μπορούμε ίσως να τους λοβοτομήσουμε αλλά να λοβοτομήσουμε την κοινωνία που «φταίει» για το φαινόμενο φυσικά δεν γίνεται κι αυτοί που το λένε δεν έχουν κάτι πειστικό για το πως θα το πετύχουν, απλά κουβέντα να γίνεται, αν υπήρχε τρόπος θα τον είχαν ήδη εφαρμόσει. Η μήπως «αυτοί οι αόρατοι» που μας κυβερνούν έχουν συμφέρον οι παπάδες να είναι συγκυλιόμενοι ;

 181. Ο Οσκαρ Γκαρσία σε ποιό θέατρο θα παίζει τώρα ;;

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συνθιασάρχης με τον Ίβιτς.

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  177 – Mόνο που τα γαϊδουράγκαθα θέλουν ΜΕΓΑΛΗ προσοχή γιατί τσιμπάνε. 🙂

  Είσαι από τους ελάχιστους εδώ μέσα που ήθελα να γνωρίσω από κοντά κι ακόμα δεν έχω γνωρίσει, όμως ευελπιστώ (αν και γνωρίζω) πως θα συμβεί με κάποιο τρόπο κάποια μέρα.

  Αν και ξέρω πως άλλα είναι τα ακούσματά σου, θα σου αφιερώσω αυτό το τραγούδι που ακούω τώρα και μου αρέσει πολύ.

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  179 – To κατάλαβα παλαβό ΑΜΑΡΤΩΛΟ Κρί Κρί μου, σιγά μη σε λένε Λύρα ή Κασσιανή, το όνομα που σου ταιριάζει, είναι Απασφαλισμένη Χειροβομβίδα. 🙂

  ΕΚΡΗΞΗ. 🙂

 185. […] Πηγή: Η τάτσα στο ράσο τους (αναδημοσίευση) « Οι λέξεις έχουν … […]

 186. Μαρία said

  173
  Είσαι πολύ μεγάλος. Φοβερό κόλπο. Μόλις κατέβασα άρθρο.

 187. sarant said

  173 Είναι άψογος.
  Εις μνημην Νίκου Βέη!

 188. Γιάννης Ιατρού said

  179: ΕΦΗ
  Αλλά κάτι τις επ΄αυτού μας το κρύβεις, ε;

 189. ΣΠ said

  186, 187
  Νάστε καλά. Το είχα αναφέρει και εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/02/paywall/#comment-488992 (τελευταία γραμμή)
  αλλά χάθηκε μέσα σε όλα τ’ άλλα.

 190. Μαρία said

  187
  Απο γυναικείο μυαλό https://en.wikipedia.org/wiki/Sci-Hub

 191. Γιάννης Ιατρού said

  187: Ναι, βέβαια.
  Επ΄ευκαιρία να αναφέρουμε και Το ‘σκάνδαλο’ Νίκου Βέη, το 1925, όπως το περιγράφει ο Κριαράς.

 192. Καλά εσίς δεν βλέπετε Ρονάλντο ;;

  Hala Madrid !!

 193. Στο δεύτερό του γκολ χειροκρότησε όλο το γήπεδο !!

  10ό συνεχόμενο παιχνίδι του Champions League που βρίσκει δίχτυα !!

 194. Γιάννης Ιατρού said

  192/193 Πως, πως, τα ξέρουμε ρε Γιώργο 🙂

 195. Γιάννης Ιατρού said

  Έχει κι έκτακτη είδηση:
  http://www.news247.gr/kosmos/pyrovolismoi-sta-kentrika-toy-youtube-polloi-traymaties.6598200.html
  Κάποιος Αμερικάνος θα άκουσε κατά λάθος Μποφίλιου 🙂

 196. Γιάννης Ιατρού said

  Όπως συζητιέται και στα σόσιαλ μύδια, στο μεταξύ άρχισαν τα «πρέι φορ γιουτιούμπ».
  Κρίμα που η φάση δεν έγινε στο γιουπόρν να ζήσουμε τη μεγαλύτερη στιγμή των διαδικτυακών προσευχών…

 197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  188. Σεμνά!

 198. Μαρία said

 199. Γιάννης Ιατρού said

  197: Ναι, ναι, πάντα και παντού 🙂

 200. Αβωνίδα, λες πως «κανείς εδώ μεσα δεν είναι μαοϊκός». Πού το ξέρεις; Εδώ υπάρχουν σταλινικοί 🙂

 201. Με το παράθεμα του ψευτοΑρβανίτη από τον Νικόδημο τον Αγιορείτη πείσθηκα πως υποκρύπτεται ο Πολυώνυμος. Χαίρομαι που ο Γιάννης Ιατρού έκανε τον κόπο να το επιβεβαιώσει. Αει σιχτίρ, απατεώνα!

 202. Γιάννης Ιατρού said

  195: Εντωμεταξύ: A woman believed to be the shooter was found dead inside the building. Όταν σας λέω να μην τις εκνευρίζετε, δε με παίρνετε στα σοβαρά.

 203. Γιάννης Ιατρού said

  201: // Πολυώνυμος.. 🙂 🙂 🙂 Δεκάτου βαθμού!

 204. Γιάννης Ιατρού said

  198: Μαρία
  Έχουν βγει φήμες οτι η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει ηδη κλεισει για τη νεα χρονια τον Αντόνιο Μπαντέρας

 205. Μαρία said

  204
  To υποκριτικό ταλέντο του Γκαρθία αναγνωρίζεται απ’ όλους ή μόνο απ’ τα παόκια;

 206. Γιάννης Ιατρού said

  205: Κρίνε μόνη σου

 207. Το γκολ που χειροκρότησαν (και) 80 000 γιουβεντίνοι !

 208. # 205, 206

  Οι φωτό είναι από την πρώτη πράξη όταν του είχαν πει πως τραυματίστηκε στο μάτι.

  Αργότερα το τραύμα κατέβηκε από το μάτι στο στόμα, ολόιδια με τον έρωτα…

 209. # 207

  Την μπάλα την βρήκε στα 2,23 ψηλά !!!!!!!!!!

 210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  209 – Με την ντόπα που παίρνει τα 2,23 είναι χαμηλά.
  Στην Ισπανία η ανεργία ξεπερνάει το 30% δεκάδες χιλιάδες έχασαν τα σπίτια τους από τις χρεοκοπημένες τράπεζες που σώθηκαν με παρέμβαση του κράτους και της ΕΚΤ (κατά τ’ άλλα έχουμε καπιταλιστική ελεύθερη οικονομία) άλλες τόσες χιλιάδες βρίσκονται άστεγοι στο δρόμο, για την Ρεάλ που αν και χρεωμένη, βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια (χωρίς ουσιαστικό έλεγχο) για να κάνει μεταγραφές ενώ την χρηματοδοτούν οι σωσμένες από τον λαό που δεν ρωτήθηκε τράπεζες, για τους άλλους ισχύει ότι κι εδώ, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ.

  Τα πλήθη άααααα, ουρλιάζουν άααααα.

 211. Reblogged στις agelikifotinou.

 212. Άσχετος said

  εντούτοις αυτό που με ιντριγκάρει περισσότερο απ όλα είναι η υποστηρικτική στάση του ποιμνίου του παπανώμαλου.

 213. cronopiusa said

  Το «Εδώ έζησε – Η ιστορία μιας έξωσης» (εκδόσεις Angelus Novus, μετάφραση: Κορίνα Βασιλοπούλου) περιγράφει μια περίπτωση έξωσης. Ιδια κι απαράλλαχτη με κάθε άλλη. Αφορά μεν την Ισπανία αλλά θα μπορούσε να έχει συμβεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, ακόμα και στις ΗΠΑ.

  κι ένα ποδοσφαιρικό

  Καλή σας μέρα!

 214. BLOG_OTI_NANAI said

  116: «Ο παπάς ήθελε ισόβια»
  Εγώ μίλησα με δεδομένη ΑΥΤΗ την καταδίκη που έχουμε, αλλά και με αυτήν παρά ότι ήταν μικρή, αρκούσε για να καθαιρεθεί.

  115: Ακριβώς, γι’ αυτό και οι φωτογραφίες αποτελούν έγκλημα, και επειδή οδηγούν άλλους στην πράξη και κυρίως επειδή για να βγουν οι φωτογραφίες έχουν κακοποιηθεί παιδιά. Μάλιστα, έχουν ανακαλύψει και άλλες μεθόδους να ξεφεύγουν από το νόμο, να φτιάχνουν ανώμαλες εικόνες σαν κινούμενα σχέδια ώστε να μην μπορούν να τους συλλάβουν…
  Το ιδανικό θα ήταν να μην υπήρχαν καν, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και το κακό που κάνουν στην ψυχή των θυμάτων τους ανυπολόγιστο…

  118: Πάλι τα ίδια; Σου ΞΑΝΑείπα, ότι τα λόγια που λες είναι σαν να γράφεις με αφορμή το συμβάν αυτό, ότι «οι δάσκαλοι», «οι δικηγόροι», «οι παιδίατροι», «οι παιδοψυχολόγοι» και όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες είναι ολόκληρες διεφθαρμένες επειδή κάποια μέλη τους είναι παιδεραστές και ένα συμβούλιο ομοτίμων τους έριξε στα μαλακά.

  Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτά είναι λαϊκισμός; Υπάρχει ένας εγκληματίας και ένα συμβούλιο με μια απαράδεκτη απόφαση. Είναι συμβούλιο παιδεραστών; Ασφαλώς όχι. Κατά πλειοψηφία πέρνουν μια προστατευτική απόφαση για διάφορους λόγους -από ιδεοληψία, από δυσπιστία λόγω γνωριμίας κ.λπ.- απόφαση όμως που είναι λάθος. Και το είπα ΗΔΗ ότι είναι λάθος, διότι η παιδεραστία δεν είναι από τα εγκλήματα που ο θύτης «διορθώνεται» ή «θεραπεύεται».
  Αλλά ακόμα κι αν έχουμε έναν παιδόφιλο και ένα συμβούλιο με μια κακή απόφαση, και πάλι δεν μπορεί να κατηγορούμε τους πάντες ως διεφθαρμένους π.χ. μερικές χιλιάδες δασκάλων, ιερέων, παιδοψυχολόγων, προπονητών κ.λπ.

  Το θέμα έτσι κι αλλιώς είναι σύνθετο διότι και η πολιτεία του επέβαλε μικρή ποινή, άρα σου λέει και ο άλλος, ήταν «μικρό» το σφάλμα. Όμως για τις περιπτώσεις παιδεραστίας όπου η υποτροπή είναι σχεδόν σίγουρη, θα έπρεπε να ισχύούν για τους αποφυλακισμένους ειδικά μέτρα απομάκρυνσης από τα παιδιά και όχι να δίνεται το δικαίωμα επιστροφής του σε κάποιο συμβούλιο. Εδώ υπάρχει λάθος που πρέπει να διορθωθεί αμέσως.

  158: Πράγματι, αν και ο μέσος άνθρωπος θεωρεί τον παιδεραστή κάποιον ξένο που παραφιλάει στη γωνία, εντούτοις, στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος διότι οι παιδόφιλοι επιδιώκουν την σχέση εμπιστοσύνης ώστε να μην τους μαρτυράνε.
  Όποιος έχει μικρά παιδιά πρέπει πάντα να έχει το νου του είτε σε ιδιαίτερα μαθήματα, σε κατασκηνώσεις, σε κατηχητικά, σε φροντιστήρια, σε προπονητές παντού. Πάντα με διερευνητικές ερωτήσεις στο παιδί, πάντα παρόντες οι γονείς να γνωρίζουν προσωπικά όσους ασχολούνται με τα παιδιά τους. Ευτυχώς σήμερα στο διαδίκτυο υπάρχει εύκολη πληροφόρηση ώστε οι γονείς και οι κηδεμόνες να προστατεύουμε τα παιδιά.

 215. Pedis said

  # 213 – Πολλά γκολ στην εργασία κι άλλα τόσα να ξεχνάν την ανεργία.

  Εντυπωσιακά τα ποσοστά ανεργίας. Σκέψου ότι έχουν βγει από το μνημόνιο …

  Ενδιαφέρουσα έκδοση.

  Όχι πώς έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Εδώ πλειστηριασμοί δεν γίνονται. Απαλλοτριώνονται μόνο πλούσιοι κακοπληρωτές και λαμόγια, όπως ξέρουμε.

 216. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι αναγκάζεται να κάνει ο Κούλης, για να ξεπλύνει τις δηλώσεις του Δαβάκη για τους Ρομά…Μειώνεται και η διαφορά, όλες οι ψήφοι είναι απαραίτητες. Λαϊκισμός; Σώπα, καλέ. Αλήθεια, ο Δαβάκης έπαιξε στον αγώνα ή εξακολουθεί να μην καταδέχεται; 😊

 217. giorgos said

  » Ἡ ἑλλαδικὴ ἐκκλησία ὡς διοικητικὸς μηχανισμὸς ( ποὺ ἐλπίζομε σύντομα νὰ ἀποδειχθεῖ ὅτι ἔχει τόσην σχέση μὲ τὸ ἱστορικὸ θησαύρισμα τῆς Ὀρθοδοξίας, ὅσην καὶ ὁ φάντης μὲ τὸ ρετσινόλαδο) μετέβαλε τὴν θρησκεία σὲ θρησκεία φόβου καὶ κοινωνικῆς καταστολῆς καὶ σὲ κύριο ἐργαλεῖο τελέσεως τῆς «ἐκτελεστικῆς ἐξουσίας»»
  Γεράσιμος Κακλαμάνης

 218. sarant said

  Καλημέρα από εδω!

 219. spiral architect 🇰🇵 said

  @216: Δεν κάνει ψαλιδάκια αλά CR7 και ψαράκια αλά Φαν Πέρσι γι’ αυτό τον υποτιμάς, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι κρυφό ταλέντο:

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αμ, κι αυτός ο ηλίθιος νεολογισμός «εμπροσθοβαρή μέτρα»…Απ’ τη μία λέει ο Κούλης ότι είμαστε στην άκρη του γκρεμού, απ’ την άλλη θέλει να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα. Σίγουρη η κατρακύλα. 😊
  Αλήθεια, Νικοκύρη, άρθρο για παρόμοιους αδιαφανείς νοηματικά νεολογισμούς, που εφευρίσκουν οι πολιτικοί ή τους μεταφράζουν άκριτα, έχει αναρτηθεί στο ιστολόγιο;

 221. spiral architect 🇰🇵 said

  @220: Άμα πλακωθείς στα κοψίδια και στις μπύρες πασχαλιάτικα, θα γίνεις και συ εμπροσθοβαρής. 🙂

 222. Πέπε said

  220:
  Ενδιαφέρουσα παρατήρηση Γιάννη.
  Πρόκειται για μια τάση. Βαρύγδουπες φράσεις με αναφορά σε κάτι άσχετο. Δεν μπορώ να την προσδιορίσω ακριβέστερα, έτσι προχείρως, αλλά και τα διάφορα με «ταχύτητες» (Ευρώπη δύο/πολλών ταχυτήτων) κ.ά. εκεί θα τα ενέτασσα.

 223. Λητώ said

  Το κράτος χαϊδεύει την εκκλησία κι αυτή γράφει στις ωοθήκες της τελεσίδικες Δικαστικές Αποφάσεις.
  Πολύ εύστοχα γράφηκε κάπου ότι η εκκλησία αυτόν τον εγκληματία, κανονικά, έπρεπε και να τον αφορίσει. Πάλι καλά που δεν αφόρισε την κοπέλα, μετά θάνατον, επειδή αυτοκτόνησε (και η αυτοκτονία είναι βαρειά αμαρτία)!
  Και η παπαδιά; Αντί να τον χωρίσει, τον υπερασπίζεται; Τι μυαλά μπορεί να κουβαλάει;

 224. spiral architect 🇰🇵 said

  @220, 222: Eυρώπη ήθελες, Κουβατσογιάννη και ευρώ ε; άρπα την εδά και μη μιλείς! Τοσανά χρόνια τωσέ φρουκάσαι ε; Κάτσε εδά να κλωσάς τα ευρώ μπας και γεννήσουνε, γιατί δεν κατέω αλλιώς πως θα πληρώσεις τα εμπροσθοβαρή κέρατα!

 225. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μας καταντήσανε οπισθογεμείς με τα εμπροσθοβαρή τους κέρατα, σύντεκνε. Και είπαμε και όι. Μάλλον δεν το κάναμε πολύ σαφές.

 226. # 210

  Χ#*@% μας ρε Λάμπρο… πάρε και συ όση ντόπα θέλεις κι αμα φτάσεις το πόδι σου στα 2.23 τότε μίλα… και να βρεις και την μπάλα…και να την στείλεις στο πλεχτό

  ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 80 000 ΤΙΦΟΖΙ ΝΑ ΣΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝΕ ( εντάξει εσύ έχεις τρεις μέσα στην οικογένεια )

 227. Γιάννης Ιατρού said

  226: Τι; Μόνο; Γελιέσαι Γιώργο!

 228. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  219/220/221
  Είδαμε τα εμπροσθοβαρή τους από το ΄10
  https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5524-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AE%CF%82-nose-heavy-(%CF%86%CF%85%CF%83-)-front-loaded-(%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD-)

 229. Μαρία said

  Στις 19 Απρλίου αναμένεται η καθαίρεση του ιερέα Σάββα Στυλιανού http://www.documentonews.gr/article/bgazoyn-ta-rasa-apo-ton-ierea-biasth-ths-elenas-poy-odhghthhke-se-aytoktonia-h-epistolh-ths-oikogeneias

 230. Ιερόδουλος said

  Αδελφοί εν λεξιλογία!
  😉

  Δεν πρόλαβα να διαβάσω όλα τα σχόλια, πλην…
  μετριοπαθέστατους σας «κόβω», με το θέμα. Πάντως, τελευταία ευκαιρία τώρα στην Ανάσταση, αν βρεθεί ένας ψυχωμένος, υπέργηρος (για να μη σκιάζεται τη φυλακή) συγγενής της αυτοκτονημένης, ευχής έργον, ξαναλέω, θα ήτον, να πετάξει ( έστω και με drone), αποθηριωμένη στρακαστρούστρα στην κεφαλή του πουστόπαπα, ξαποστέλνοντάς τον πυραυλοειδώς στην άλλη ζωή, όπου εκεί να τον περιλάβουνε δι έναν γρήγορον, μεταφυσικόν «οθωμανικόν» -δίχως σάλιο-, οι διαβόλοι, ώστε να του πεταχτούν τα μάτια όξω από τον ουρλιαχτικό πόνο, α να χαθεί και να χάνεται το γλοιωδέστατο, το σάπιο ρασοφόρο σκουλήκι, άμα πια, κρίμα που καταργήθηκε το δημόσιο κάψιμο, και η λαιμητόμος, έχω παραλογιάσει από θυμό, δεν ξέρω τι γράφω και λόγια ΔΕ βρίσκω!

  Όσο για το επίρρημα «προίκα» με περισπωμένη το έχει στο λεξικό του της Αρχαίας Ελληνικής ο Σταματάκος.
  😉

  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

 231. konos said

  220, 221
  Αδυνατώ να πάρω οποιονδήποτε που χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη στα σοβαρά, καθώς θυμάμαι μικρός τον πατέρα μου να χαρακτηρίζει έτσι γυναίκες ανάλογων προσόντων, τους θείους μου να γελάνε και εγώ να μην καταλαβαίνω τι λένε. Ρώτησα τη μάνα μου.. Τη συνέχεια την αφήνω στη δική σας φαντασία…..

 232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  213 – Μόνο που δεν είναι ο καπιταλισμός που φταίει, δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα στον κόσμο ( κι ας λένε οι διάφοροι ηλίθιοι πονηροί ξυπνητζήδες) παρά μόνο τραπεζική δικτατορία που ελέγχει τον πλανήτη είτε με το παραμύθι του κοινοβουλευτισμού στις «δημοκρατικές» χώρες, είτε με οποιοδήποτε άλλο καθεστώς, επαναστατικό, θεοκρατικό, δικτατορικό, όλοι και όλα, είναι υποτελείς στις τράπεζες. Αν δεν το αντιληφθούμε αυτό, όλοι οι αγώνες θα είναι μάταιοι όπως ήταν όλοι οι προηγούμενοι.
  Τόσα εκατομμύρια νεκροί για να ανακαλύψουν οι όποιοι επαναστάτες, θεόσταλτοι σωτήρες ή δικτάτορες πως έπρεπε να «λογοδοτούν» στην κεντρική τράπεζα, πως χωρίς αυτήν δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα «επαναστατικό» βήμα.
  Οι τράπεζες πλέον ελέγχουν την κάθε μας οικονομική κίνηση, παρ’ όλα αυτά σαν υπνωτισμένοι καταθέτουμε τα χρήματά μας σ’ αυτές (για να μη πώ πως δεν τα βλέπουμε καν μια και τα περισσότερα έχουν γίνει άυλα) απεμπολώντας κάθε δικαίωμά μας επάνω τους και δίνοντάς τους ταυτόχρονα το δικαίωμα να τα κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να μας ρωτούν, εσύ γνωρίζεις τι κάνουν τα λεφτά σου; υπάρχει κάποιος εδώ που γνωρίζει;
  Το πιο εκπληκτικό, οι τράπεζες, είναι ιδιωτικές, εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια ιδιωτικές Α.Ε παρακαλώ (γνωρίζεις τι σημαίνει στην πραγματικότητα Α.Ε; υπάρχει κάποιος εδώ που γνωρίζει;) πόσο έξυπνο είναι αυτό;

  Αλήθεια ξέρει κανείς τους μετόχους της ΤτΕ;

 233. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  226 – Δεν χρειάζεται να πάρω ντόπα, το φτάνω κι έτσι στα 2,23 και μάλιστα χωρίς άλμα τα υπόλοιπα είνσι θέμα τύχης, όσο για το χειροκρότημα, δεν είχα ποτέ μου όνειρο να με χειροκροτήσουν 80.000 ούγκανοι που δεν έχουν ιδέα από χρηματιστήριο αλλά η ομάδα τους, είναι εισηγμένη.
  Το ποδόσφαιρο που ήξερες στα νιάτα σου, πέθανε προ πολλού, αυτό που
  βλέπεις- βλέπετε, είναι εικονική πραγματικότητα, 200.000.000 ο Νεϊμάρ, δεν λέω τίποτε άλλο.

  Κουϊζ (με βοήθεια☺) για ποδοσφαιρογνώστες.
  Πώς καθορίζεται η τιμη ενός ποδοσφαιριστή και γιατί δεν υπάρχει πλαφόν από την ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ κλπ;

 234. ΓιώργοςΜ said

  Τελικά, κάτι κινείται στην υπόθεση… Και πάλι λίγο είναι, αν είναι κάτι. Ίδωμεν.

  233 τέλος: Από την ποσότητα… άπλυτου χρήματος των ιδιοκτητών/μεγαλομετόχων; 🙂

 235. Ίσως έχω πωρωθεί από το μεταφραστικό μου παρελθόν, αλλά δεν μου φαίνεται καθόλου άστοχο το ‘εμπροσθοβαρής’ προκειμένου για πρόγραμμα που εστιάζεται κυρίως στο άμεσο και όχι στο απώτερο μέλλον. Παραδέχομαι ότι μπορεί να υπάρξει κάποια αμφιβολία για την ακριβή του σημασία («πιο μπρος», μιλώντας για ένα βιβλίο, σημαίνει «πιο προς την αρχή» ή «πιο προς το τέλος»;), αλλά λίγο να χρησιμοποιηθεί — και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά τα ττελευταία χρόνια — εύκολα θα το συνηθίσουμε, αφού η σημασία του είναι λογική.

 236. Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης said

  223.

  Μη τους βάζετε ιδέες. Τους θεωρώ ικανούς και να αφορίσουν την κοπέλλα.

  Η ειρωνεία είναι ότι κάποιος μητροπολίτης είπε ότι ήταν αθώος αφού δεν υπήρξαν 2-3 μάρτυρες και πάμπολλοι κληρικοί όταν βρίσκονται κατηγορούμενοι (νομίζω και ο συγκεκριμένος) συνηθίζουν να λένε: «Μάρτυς μου ο θεός»!

 237. sarant said

  235 Την ίδια γνώμη έχω κι εγώ

 238. Πέπε said

  @235:
  Εννοείς Άγγελε ότι ακούς «εμπροσθοβαρές» και καταλαβαίνεις αβίαστα «με στόχευση στο άμεσο και όχι στο απώτερο μέλλον»;;;

 239. Γιάννης Κουβάτσος said

  235. Χμ! Ότι θα το συνηθίσουμε, δεν αμφιβάλλω. Όπως συνηθίσαμε τις παράπλευρες απώλειες, τις ασύμμετρες απειλές και άλλους ασαφείς νεολογισμούς. Αλλά επιτυχημένη επιλογή ως προς αυτό που θέλει να δηλώσει; Όχι για μένα.

 240. Μαρία said

  238
  Αυτό καθιερώθηκε να σημαίνει στα οικονομικά. Μετάφραση του front-loaded.

 241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  232 >>Αλήθεια ξέρει κανείς τους μετόχους της ΤτΕ;
  Λάμπρο.κάτι λέει εδώ 🙂

 242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάμπρο, αν έχεις όρεξη ξεκίνα από δω
  https://www.bankofgreece.gr/Pages/el/bank/LegalF/statute.aspx

 243. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κι αυτό
  http://www.efsyn.gr/arthro/synelifthi-o-falsiani-sti-madriti

 244. spiral architect 🇰🇵 said

  Τι τίτλος!
  Άκου, «παρενόχλησε»!
  Βγάζουν τα ράσα απ΄τον παπά που παρενόχλησε την Φραντζή
  Το άσκημο είναι ότι στην περίπτωση της σχωρεμένης δεν ισχύει το «αλίμονο σ’ αυτούς που μένουν πίσω».
  Δίκιο έχει ο Κιντ που τους βρίζει …

 245. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  @kanekos69 5:22 π.μ. – 29 Μαρ 2018

  Πρόσεξες κι εσύ πως ο παιδεραστής ιερέας εξόργισε πολύ λιγότερο τον ιντερνετικό όχλο από τους δύο φανταρους με τον σκύλο;

 246. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  242-243- ΕΦΗ αυτά κι άλλα παρόμοια κατά πολύ χειρότερα, τα βάζω τόσα χρόνια εδω μέσα, εγώ για τους μετόχους ρώτησα, ποιοί είναι οι μέτοχοι της ΤτΕ οέο;☺

  Υ.Γ – Φιλολογικό είναι το ερώτημα, μη ψάχνεις άδικα, δεν θα τους βρείς, απλά καλό είναι να το εξηγήσεις στα αγόρια σου αυτό.

 247. Μαρία said

  Η ΕΠΟ βράβευσε τον καταδικασθέντα για «στημένα» Αχιλλέα Μπέο! https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=RBMp5hucarA

 248. Γιάννης Κουβάτσος said

  245: Δεν έχεις κι άδικο. Το κοινό του ίντερνετ είναι ζωολατρικό, ιδίως το κοινό του φέισμπουκ. Όλοι τ’ αγαπάμε τα σκυλάκια και τα γατάκια, εγκληματίας όποιος τα κακομεταχειρίζεται, αλλά κάπου έχουμε χάσει το μέτρο.

 249. sarant said

  245 Εύστοχο!

 250. sarant said

  128 Λόγω ταξιδιου, το σχόλιο 128 ΔΕΝ το είχα δει. Θα πράξω τα δεοντα.

 251. Ριβαλντίνιο said

  Η Π-Λ-Μπ λέει τις εξής «σεξουαλικές αποκλίσεις» :

  ομοφυλοφιλία
  αμφιφυλοφιλία
  διασεξουαλισμός
  παρενδυσία
  παιδοφιλία
  φετιχισμός
  αιμομιξία
  κτηνοβασία
  νεκροφιλία
  επιδειξιομανία
  ηδονοβλεψία
  σαδισμός
  μαζοχισμός
  βιασμός
  ερωτομανία ( σατυρίαση , νυμφομανία )
  σεξουαλική αποχή
  αυνανισμός
  πολύμορφα αποκλίνουσα προσωπικότητα
  ασφυξιοφιλία
  κοπρολαλία
  ακροτεμνοφιλία/αποτεμνοφιλία
  κοπροφιλία
  κλυσματοφιλία
  σεξουαλικός παλιμπαιδισμός
  πυγμαλιονισμός
  εφαψία
  κλεπτολαγνία
  πυρολαγνία
  παραπληγιοφιλία
  γεροντοφιλία
  σεξουαλικός βαμπρισμός

 252. Ε, σήμερα η σύνοδος της Κύπρου έβγαλε απόφαση για καθαίρεση του παπά. Καιρός ήταν. Και η απόφαση βγήκε αβίαστα. Τα σχετικά δημοσιεύματα δεν επηρέασαν καθόλου (και όποιος θέλει το πιστεύει).

 253. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ said

  Σχετικό – https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1172490

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: