Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιος έγινε άρατος;

Posted by sarant στο 4 Απριλίου, 2018


Από σήμερα το ιστολόγιο μπαίνει σε μεγαλοβδομαδιάτικο κλίμα, και ταυτόχρονα σε κλίμα επαναλήψεων. Θα πάω μια μικρή εκδρομή, οπότε το σημερινό και το αυριανό άρθρο θα είναι επαναλήψεις και μάλιστα από την ίδια χρονιά, από άρθρα που είχαν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο το 2012, πριν από έξι χρόνια, πάλι μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα.

Μια και είναι μεγαλοβδόμαδο, λοιπόν, θα δούμε μια λαϊκή λέξη που έχει γεννηθεί από την εκκλησιαστική γλώσσα και ειδικότερα από τις πασχαλινές λειτουργίες, όσο κι αν η προέλευσή της δεν είναι καθόλου φανερή. Είναι μια λέξη που την έχω συμπεριλάβει στο βιβλίο μου «Λέξεις που χάνονται«, αλλά που είχα να πω λίγο περισσότερα γι’ αυτήν (αφού στο βιβλίο έβαλα όριο τις 200 λέξεις για κάθε λήμμα του). Βέβαια, δεν είναι και τόσο γνωστή λέξη, και δεν ξέρω σε ποιο βαθμό χρησιμοποιείται ακόμα -και περιμένω να μου πείτε εσείς αν την ξέρετε κι αν τη χρησιμοποιείτε.

Πρόκειται για τη λέξη άρατος, που είναι εύχρηστη ιδίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στη φράση «έγινε άρατος», που σημαίνει «εξαφανίστηκε, έγινε άφαντος, τράπηκε σε φυγή», και η οποία ακόμα ακούγεται στην Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Θάσο (αν ακούγεται κι αλλού θα μου το πείτε). Από τον άρατο έχει προκύψει και ρήμα αρατίζω = τρέπω σε φυγή, π.χ. «αράτισες τους άντρες μας, φοβερέ μ’ Αλή Πασιά», και αρατίζομαι = το βάζω στα πόδια, εξαφανίζομαι τρέχοντας, π.χ. Έφτασε ένα φοβέρισμα του Γεσίλα κι ο ψάλτης αρατίστηκε από το βελούχι (Χατζόπουλος, Ο πύργος του Ακροπόταμου).

Η φράση έχει γεννηθεί από ένα εκκλησιαστικό δρώμενο, που γίνεται μετά την Ανάσταση. Μεταφέρω περιγραφή από ένα ζακυθινό ιστολόγιο: Μετά το «Χριστός Ανέστη» όταν οι ιερείς γυρίσουν στην εκκλησία, γίνεται το εξής: πριν έμπει ο παπάς στην εκκλησία, γίνεται το έθιμο του «Άρατε πύλας». Η πόρτα της εκκλησίας είναι κλειστή κι ο παπάς κρατώντας υψωμένη τη λαμπάδα της Ανάστασης, λέει με δυνατή φωνή: «άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών, και επάρθητε, πύλαι αιώνιοι, και εισελεύσεται ο βασιλεύς της Δόξης». Ο κρυμμένος από μέσα νεωκόρος, υποκρινόμενος τον Σατανά ρωτάει: «τις εστίν ούτος ο βασιλεύς της δόξης»; Και ο παπάς απαντά: «Κύριος κραταιός και δυνατός, Κύριος δυνατός εν πολέμω, Κύριος των Δυνάμεων» κλπ Κι αμέσως δίνει μια κλωτσιά στην πόρτα, την ανοίγει και περνά με τους πιστούς, προβάλλοντας την Αναστάσιμη λαμπάδα. Ο νεωκόρος πρέπει αμέσως να εξαφανιστεί και να μην τον δει κανείς εκείνη τη στιγμή. Αν συμβεί το αντίθετο, νομίζουν ότι θα γίνει κάποιο κακό.

Παρόμοια τελετή, που οι πιστοί την παρακολουθούν σαν θέαμα, γίνεται -όπως διαβάζω στον Νικόλαο Πολίτη, γιατί από αυτά δεν πολυσκαμπάζω- και στα εγκαίνια εκκλησίας, όπου απέξω από την πόρτα στέκεται ο δεσπότης και από μέσα κάποιος παπάς υποδύεται το ρόλο του διαβόλου και τρέπεται σε άτακτη φυγή μόλις ο δεσπότης απέξω ανοίξει την πόρτα.

Στο δρώμενο αυτό είναι αφιερωμένο το διήγημα «Άρατε πύλας» του άλλου κυρ Αλέξανδρου, του Αλέξ. Μωραϊτίδη, που οι παλιότεροι από μένα θα το ξέρουν μια και περιλαμβανόταν σε κάποια «Νεοελληνικά αναγνώσματα» της μέσης εκπαίδευσης. Οι νεότεροι ας έχουν υπομονή, ίσως το βάλουμε μια από τις γιορτάσιμες μέρες που ακολουθούν.

Λοιπόν, από αυτό το δρώμενο, κι επειδή το «άρατε πύλας» δεν σήμαινε τίποτα για τους πιστούς που παρακολουθούσαν, γεννήθηκε η φράση «έγινε άρατος πύλατος», δηλαδή εξαφανίστηκε. Το ΙΛΝΕ δίνει κι άλλες παραλλαγές: έγινε άρατος απύλατος, έγινε άρατος και πύρατος. Σε συλλογές λαογραφικού υλικού βρίσκω και φράσεις όπως «τα έκανε άρατα πύλατα» (= άνω κάτω) και «άρατα πύρατα». (Ίσως υπάρχει εδώ επιρροή και από το άρρητα αθέμιτα).

Τελικά, έμεινε το σκέτο «έγινε άρατος».

Στο ποίημα «Ανθρωπομάζωμα», ο Γ. Κοτζιούλας αναφέρεται στους Γερμανούς της κατοχής με τους στίχους:

Σαν εκείνους τους σκασμένους που γενήκαν άρατοι,
κι άλλοι τους, θροφή των όρνιων, μείναν στις λακκούβες

ενώ στο «Φως που καίει» ο Βάρναλης έχει τους στίχους:

Κι από το κλάμα τ’ άσωτο
τα μάτια έχουνε σβήσει
κι εχάθη ο ήλιος άρατος
για Σένα, Αλήθειας βρύση

Χρησιμοποιείται καθόλου η λέξη «άρατος» σήμερα; Γκουγκλίζοντας βρήκα σε καλαματιανή εφημερίδα ένα άρθρο με παιδικές αναμνήσεις: Με το που βγήκαμε [από το αστυνομικό τμήμα], γίναμε άρατοι, φοβούμενοι μήπως το μετανιώσουν και μας ξαναβουτήξουν.

Βέβαια, υπάρχει και αρχαίο όνομα Άρατος, και μάλιστα δύο αρκετά γνωστά πρόσωπα λέγονταν έτσι: από τη μια ο αστρονόμος Άρατος ο Σολεύς και ο Άρατος ο Σικυώνιος, ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Μάλιστα, σε ένα άρθρο περί τσακώνικης διαλέκτου, γραμμένο προφανώς από κάποιον Λάκωνα, υποστηρίζεται ότι η φράση «έγινε άρατος» οφείλεται στον… στρατηγό Άρατο, επειδή «σε μάχες που δόθηκαν, με τους Σπαρτιάτες, αυτός και τα στρατεύματά του τρέπονταν σε φυγή, εξ ου και το έγινε άρατος. Ολα αυτά τα γεγονότα λάμβαναν χώρα το 262-222 π.Χ. Φανταζόμαστε τι εντύπωση θα είχε προκαλέσει τότε που διατηρήθηκε απ’ τους γηγενείς κατοίκους». Αλλού πάλι υποστηρίζεται ότι το «έγινε άρατος» προέρχεται από το «αρά= κατάρα» ή, λιγότερο απίθανα, από το «αόρατος». Ωστόσο, η ύπαρξη της ενδιάμεσης μορφής «άρατος πύλατος» δείχνει την αρχή της φράσης με ασφάλεια.

 

Advertisement

166 Σχόλια προς “Ποιος έγινε άρατος;”

 1. Θρασύμαχος said

  Για το «άρατα κούρατα» ξέρουμε κάτι;;;

 2. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Η λέξη έζησε και ίσως ζει ακόμα στα σταυρόλεξα : «Αόρατα, άφαντα» : Άρατα. Ή στο αρσενικό. Την έχω συναντήσει Πολάκης.

 3. Πάνος με πεζά said

  «Κι αμέσως δίνει μια κλωτσιά στην πόρτα, την ανοίγει και περνά με τους πιστούς, προβάλλοντας την Αναστάσιμη λαμπάδα.
  Που να δεις στην πρώτη Ανάσταση τί κάνει…

 4. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Οδός Αράτου – Πάτρα
  (ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας)

 5. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα!

  Αλέξ. Μωραϊτίδη, «Άρατε πύλας»: https://tinyurl.com/ybl83kaq

  Σ. Σπεράντσας, Σ. Δουφεξής, Κ. Ρωμαίος, Χ. Δημητρακόπουλος, Θ. Παρασκευόπουλος
  Νεοελληνικά Αναγνώσματα, Α΄ Γυμνασίου
  [1964, 4η Έκδοση]

 6. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Δεν έχω ακούσει τη λέξη, αλλά σαφώς έχω δει το δρώμενο (σε κάποιο χωριό της Νάξου, αλλά υποθέτω ότι δεν πρέπει να είναι σπάνιο).

  Πάντως μου κάνει εντύπωση που το αόρταος αναφέρεται τόσο επιτροχάδην: είναι λέξη λόγιας μεν προέλευσης αλλά αναμφίβολα γνωστή σε όλα τα τοπικά ιδιώματα, ακόμη και σ’ εκείνα που προτιμούν να λένε «άφαντος» ή «αθέατος» κλπ., και υποθέτω ότι σίγουρα θα έχει επιδράσει παρετυμολογικά στο άρατος.

 7. Γιάννης Ιατρού said

  5: Α μπράβο. Κι εδώ, ‘Διήγημα του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη..’, πιό ευανάγνωστο (έχει και κάτι λίγα διαφημιστικά βέβαια) 🙂

 8. (α) «έγινε άρατος», που σημαίνει «εξαφανίστηκε, έγινε άφαντος, τράπηκε σε φυγή», και η οποία ακόμα ακούγεται στην Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Θάσο (αν ακούγεται κι αλλού θα μου το πείτε). Από τον άρατο έχει προκύψει και ρήμα αρατίζω = τρέπω σε φυγή, π.χ. «αράτισες τους άντρες μας, φοβερέ μ’ Αλή Πασιά», και αρατίζομαι = το βάζω στα πόδια, εξαφανίζομαι τρέχοντας, π.χ. Έφτασε ένα φοβέρισμα του Γεσίλα κι ο ψάλτης αρατίστηκε από το βελούχι.

  #Χρησιμοποιόταν (και χρησιμοποιείται) παρ΄ ημίν ως ρήμα: «Άρπαξε το πλαστό το ψωμί και αρατίσ΄κι.

  (β) Η φράση έχει γεννηθεί από ένα εκκλησιαστικό δρώμενο, που γίνεται μετά την Ανάσταση. Μεταφέρω περιγραφή από ένα ζακυθινό ιστολόγιο: Μετά το «Χριστός Ανέστη» όταν οι ιερείς γυρίσουν στην εκκλησία, γίνεται το εξής: πριν έμπει ο παπάς στην εκκλησία, γίνεται το έθιμο του «Άρατε πύλας».

  #Παρ΄ημίν τηρούσε το έθιμο ο παπα-Γιάννης, στη δεκαετία του 1950, όμως όχι μετά την Ανάσταση αλλά την Μεγάλη Παρασκευή, όταν περατώνονταν η περιφορά του Εσταυρωμένου και το εκκλησίασμα επέστρεφε στην Εκκλησία.

 9. Πέπε said

  Κουϊζ:

  Θυμάστε ένα άρθρο που είχαμε συζητήσει εδώ, κάποιου που αποδείκνυε ότι κάθε λέξη κάθε γλώσσας του κόσμου προέρχεται από τα ελληνικά μέσω διάφορων φανταστικών φθογγικών παθών, και χρησιμοποιούσε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της λ. «ψύλλος»;

  Για να δούμε λοιπόν, ποιος μπορεί να αποδείξει ότι το «άρατος» προέρχεται από το «καπνός» ή «Λούης»;

 10. http://rovithe.blogspot.gr/2014/04/blog-post_25.html στην Ικαρία. Εγώ το έθιμο με το «άρατε πύλας» το πρωτοείδα στη Σάμο, στο Καρλόβασι.

 11. Γς said

  Μόλις μπήκα. Δεν έχω διαβάσει το σημερινό άρθρο. Μόνο τον τίτλο. Κι αυτό το «αόρατος» με κάνει να μεταφέρω μερικά από τα διαμειφθέντα εντός του φαρμακείου μου ήμουν πριν λίγο:

  Και πρώτα πρώτα για το «αόρατος». Εψαχνα κάτι να πω και το μάτι μου έπεσε στα κόνντομς. Invisible έγραφαν επάνω.

  -Invisible και το από μέσα. Τα πιάσαμε τα λεφτά μας.

  Γέλασε ο κύριος Τάκης μας, κάτι πήγε να προσθέσει κάτι αλλά του έδωσα να καταλάβει ότι είναι τραγική η κατάσταση και δεν επιδέχεται περαιτέρω σχολιασμό.

  Και έδωσα την παραγγελία μου. [επ αυτού στη συνέχεια]

 12. Μαρία said

  10
  Θαυμάσιο 🙂

 13. Πάνος με πεζά said

  To «άρατε πύλας» σημαίνει κατά λέξη «σηκώστε», και πρέπει να έχει μείνει από τις παλιές καστρόπορτες-καταπέλτες, όχι;

 14. Πάνος με πεζά said

  Όχι, εκείνες για να ανοίξουν κατέβαιναν. Ίσως άλλες καστρόπορτες, τύπου γκιλοτίνας.

 15. maik73 said

  Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει θέατρο Άρατος
  https://www.facebook.com/theatroaratos.gr/

 16. Κ.Καραποτόσογλου said

  Β. Πούχνερ, «Το μεσαιωνικό έθιμο του «Άρατε πύλας” σε Δύση και Ανατολή”, Ιστορική Λαογραφία. Η διαχρονικότητα των φαινομένων, Αθήνα 2010 (Λαογραφία 4), σ. 159-237.

 17. Γς said

  11:

  Φτού!

  > Κι αυτό το «αόρατος» με κάνει να

  «Αρατος» στραβάδι!

  Δεν πειράζει όμως. Αφαντος, εξαφανισμένος και ο από μέσα.

 18. Christos said

  Ιντερλούδιο

  Έχοντας πάρει την άδεια του Νικοκύρη, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι την εκλεκτή ομήγυρη του ιστολογίου. Έχει κανείς υπόψη του πηγές σχετικές με περιστατικά ρατσισμού εναντίον των Ελλήνων της Αμερικής; Όποια βοήθεια θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

  (ένα παράδειγμα: http://www.imerodromos.gr/toronto-1918-o-vieos-avgoustos-to-ratsistiko-pogkrom-enantion-twn-ellinon-metanaston/ )

 19. cronopiusa said

  «Άρατε Πύλας» στη Σκιάθο

 20. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  1 Το «άρατα κούρατα» θα προέρχεται από το «αρατα πύλατα – άρατα πύρατα». Στη σημασία θα επέδρασε και το «άρρητ’ αθέμιτα».

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Το επίθετο άρατος και το ρήμα αρατίζομαι στο γ΄ενικό του αορίστου (αρατίστηκε) τα άκουγα στη δεκαετία του΄60 από τις γυναίκες του χωριού στην περιοχή της Κόνιτσας.
  Εμείς τα παιδιά δεν την χρησιμοποιούσαμε.Το σχολείο κατά κάποιο τρόπο είχε «επιβάλει» το λόγιο λεξιλόγιο.
  Σήμερα, αν βρεθώ στο χωριό και θελήσω να δείξω ότι …κατέχω την παράδοση μπορεί να τις χρησιμοποιήσω. 🙂

 22. BLOG_OTI_NANAI said

  Με διάφορες σημασίες, από το Ιστορικό Λεξικό:

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει θέατρο «Άρατος» στη Θεσσαλονίκη, όπου μαθητές παίζουν Παπαδιαμάντη. Πολύ ελπιδοφόρο.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.taxydromos.gr/m/m_article.php%3Fid%3D292033&ved=2ahUKEwi18JTEmqDaAhXC16QKHVdTBnwQFjAFegQIBxAB&usg=AOvVaw25LnlRn4EyWb5fmy_murdG

 24. Γιάννης Ιατρού said

  16: Ευχαριστούμε πολύ.
  Κι εδώ, του ιδίου (W. Puchner) για το ίδιο θέμα (στα γερμανικά όμως):
  Zur liturgischen Frühstufe der Höllenfahrtsszene Christi. Byzantinische Katabasis-Ikonographie und rezenter Οsterbrauch, στο Zeitschrift für Balkanologie 15 (1979) σελ.. 98–133 και
  «Abgestiegen zur Hölle». Der descensus ad inferos als Keimzelle eines inexistenten orthodoxen Auferstehungs-Spiels, στο Beiträge zur Theaterwissenschaft Südosteuropas, op. cit., σελ. 191–226.

 25. Μαρία said

  18
  Δες στην ιστορία του Βιβλιοράματος:
  Αλέξανδρος Κιτροέφ, «Η υπερατλαντική μετανάστευση», στο: Χρήστος Χατζηιωσήφ (επιστημονική
  επιμέλεια), Ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα, Οι Απαρχές, 1900-1922, τ.Α1
  ,

 26. Μαρία said

  25

  Click to access 0_5racism.pdf

 27. giorgos said

  18.Αν συνέβησαν τέτοια περιστατικά , τότε μία από τίς αιτίες πιθανόν νά ήταν καί ή «πολιτική» τής ελληνικής έκκλησίας , ή όποία έπαιζε τόν ρόλο τού νταβαντζή … Οπως γράφει ό καθηγητής θεολογίας κύριος Μπόνης .
  «Τὸ ἔργο της ὅμως ἡ Ἐκκλησία τὸ καταλάβαινε ὡς κρατικὸς θεσμός, διότι αὐτὸν τὸν ρόλο ἐξ ἀρχῆς ἐδέχθηκε. Ὑπῆρξε λ.χ. ὁ πρωτοστάτης στὸν ἐκπατρισμὸ τῶν Ἑλλήνων ὡς ἐργατῶν σὲ ξένες χῶρες κατὰ τὰ νεώτερα χρόνια, προκειμένου νὰ εἰσπράττεται τὸ συνάλλαγμα, ὅταν δὲ -σὲ κάποιες διασκέψεις τοῦ Παγκοσμίου Συμβουλίου τῶν Ἐκκλησιῶν γιὰ τὴν μετανάστευση- ὁ Μητροπολίτης Καρθαγένης ἐπρότεινε νὰ ἐνισχυθοῦν κάπως τὰ Πατριαρχεῖα τῆς Ἀφρικῆς -πού τὰ ἄδειασε ἡ νεώτερη εὐρωπαϊκὴ πολιτικὴ διὰ τοῦ ἑλλαδικοῦ κράτους (βλ. κατωτέρω)- ἡ ἑλλαδικὴ Ἐκκλησία, ἡ εἰσπράττουσα τὰ ἔσοδα τοῦ Πατριαρχείου ἐκ τῶν «νέων χωρῶν», ἀντέστη, συνταχθεῖσα μὲ τὴν ἄποψη ὅτι κάτι τέτοιο θὰ εἶχε δυσμενεῖς ἐπιπτώσεις ὡς πρὸς τὴν «ἐθνικὴ ὑπόσταση» τῆς Ἑλλάδος [βλ. Ἀνωνύμου (καθηγητοῦ Κ. Μπόνη), Ἔκθεσις τῆς ἔλλ. ἀντιπροσωπείας περὶ τοῦ συνεδρίου μεταναστεύσεως, Ἀθῆναι 1961, σελ. 64)]. Καὶ προκειμένου μάλιστα νὰ μὴν ἐπιβαρύνεται οἰκονομικὰ καθόλου ἡ ἑλλαδικὴ Ἐκκλησία γιὰ τοὺς ἐργάτες στὸ ἐξωτερικό -τούς ὁποίους ὡστόσο ἐσυνώδευε μὲ εἰδικὰ τάγματα παπάδων στὰ τραῖνα καὶ τὰ ἀεροπλάνα πού ταξίδευαν-, ὠθοῦσε τὰ νέα κορίτσια -πού ἔστελνε γιὰ ὑπηρέτριες στὸν Καναδὰ- συνειδητὰ στὴν πορνεία, ὥστε νὰ δημιουργηθῆ κοινωνικὸ πρόβλημα καὶ νὰ ἀναγκασθῆ ἡ καναδικὴ κυβέρνηση νὰ πληρώση τὰ ἔξοδα τοῦ «ἱεραποστολικοῦ» ἔργου (αὐτόθι, σελ. 20). Πρέπει ἀκόμα νὰ ποῦμε ὅτι τὴν μικρασιατικὴ καταστροφὴ τὸ ’22 δὲν τὴν κατώρθωσε μόνος του ὁ Βενιζέλος· δεξί του χέρι σ’ αὐτὸ τὸ ἔργο εἶχε ἕναν ἄλλον συμπατριώτη του, τὸν ὑπερβολικὰ ζωηρὸν Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη.

  Εἶναι ἀφ’ ἑαυτοῦ φανερό, ὅτι ὁ «ἐθνικὸς» αὐτὸς ρόλος τῆς Ἐκκλησίας, στηριζόμενος σὲ μιὰ ἱστορικὴ λαθροχειρία, προϋπέθετε τὸ διανοητικὸ ἐπίπεδό τοῦ «πληρώματος» στὴν πιὸ ἀπόλυτα χαμηλὴ βαθμίδα. Μὲ τὸ μόνο πού γέμισε τὸ κεφάλι τοῦ κόσμου ἡ Ἐκκλησία -καὶ τὸ μόνο πού προσέφερε σὰν «πνευματικὸ» ἔργο- ἦταν τρεῖς λέξεις: «Καλάβρυτα», «λάβαρα», «’Ἁγία Λαύρα». «

 28. spiral architect 🇰🇵 said

  @23: Όντως.
  Στέγη Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης «Αρατος»
  Κωστή Μοσκώφ 12 – Θεσσαλονίκη Άρατος ΠΟΣΠΡΟΘΕΚΤ | Στέγη Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης
  (από πού το όνομα άραγε, από το στρατηγό;)

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από τον στρατηγό της Αχαϊκής συμπολιτείας; Δύσκολο, είναι τοπικιστές τα καρντάσια. 😊
  Ας μας φωτίσουν οι Σαλονικιοί του ιστολογίου.

 30. # 13

  άρον τον κράβατόν σου και περιπάτει…

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει και χωριό Άρατος στη Ροδόπη.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2582_%25CE%25A1%25CE%25BF%25CE%25B4%25CF%258C%25CF%2580%25CE%25B7%25CF%2582&ved=2ahUKEwjF4tLKoKDaAhWDLVAKHYUDC5sQFjAGegQICRAB&usg=AOvVaw1EMOsbq2H-Pso5Hf_FxPri

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ ωραίο διήγημα το «Άρατε πύλας». Αυτές τις μέρες τα πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη, του Μωραϊτίδη και του Κόντογλου είναι εξίσου απαραίτητα με τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

 33. Θαρρώ τόχα γράψει και στην προηγούμενη δημοσίευση: στο χωριό μου το συνήθιζε ο παπάς το «Άρατε πύλας» (του τάφου – άδη, πάνο). Μέχρι το 73 που πέθανε κι οι επόμενοι σπάνια να το ξανακάνουν παρόλο που οι χωριανοί το περίμεναν. Από μέσα, συνήθως, ήταν ένας επίτροπος.

 34. Πέπε said

  @18:
  > > Έχοντας πάρει την άδεια του Νικοκύρη, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι την εκλεκτή ομήγυρη του ιστολογίου. Έχει κανείς υπόψη του πηγές σχετικές με περιστατικά ρατσισμού εναντίον των Ελλήνων της Αμερικής; Όποια βοήθεια θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

  Πριν λίγο καιρό παρακολούθησα μια άκρως ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση του Δ. Μυστακίδη, αφιέρωμα στον ελληνισμό της Αμερικής. Το κύριο μέσο/όχημα του αφιερώματος ήταν βέβαια τα τραγούδια, και δη τα ρεμπέτικα, όμως η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα πλήρης, πολύπλευρη και τεκμηριωμένη, όπως προέκυπτε από τα «συμπληρώματα» των τραγουδιών: παρλάτες και κάποια βίντεο. Το κάθε τραγούδι παρουσιάζει κι από μια πτυχή του όλου θέματος της μετανάστευσης (ο μισεμός από πλευράς του ξενιτεμένου, από πλευράς των άλλων που έμεναν πίσω, οι νύφες που πήγαιναν στην Αμερική θέλοντας ή μη θέλοντας, η ζωή εκεί, οι επιτυχίες, τα ζόρια, η νοσταλγία, η αντιμετώπιση του παλιννοστούντος από τους πατριώτες του και ένα σωρό άλλα), και οι παρλάτες και τα βίντεο έδειχναν πώς ακριβώς γίνεται αυτό.

  Ανάμεσα σ’ όλα λοιπόν αναφέρθηκαν και τέτοια περιστατικά, ρατσισμού. Συγκεκριμένα, θυμάμαι μια περίπτωση όπου κάποια αμερικάνικη στατιστική παραδεχόταν ότι τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας των Ελλήνων δεν οφείλονται μόνο στην πραγματική τους εγκληματικότητα, αλλά και στη ρατσιστική αντιμετώπιση εκ μέρους της αστυνομίας (και της δικαιοσύνης;; δεν είμαι σίγουρος αν το είπαν κι αυτό).

  Ο Μυστακίδης έκανε ή διάβασε μια έρευνα, στην οποία στήριξε την παράστασή του. Αν βρεις αποσπάσματα της παράστασης στο ΥΤ, ίσως προφορικά να αναφέρουν τις πηγές. Ίσως επίσης να υπάρχει κάτι σχετικό στο ΤΕΙ Άρτας, όπου διδάσκει ο Μυστακίδης και το οποίο (ΤΕΙ) πιθανόν να εμπλέκεται κάπως με την όλη ιστορία.

 35. 32 κι άμα δεν βρίσκουμε εκεί που είμαστε, Γιάννη, τι κάνουμε;

 36. πουλ-πουλ said

  εξ ου ή εξού (όπως εξ άλλου..εξάλλου)?

 37. 35 λειτουργίες εννοώ, βιβλία βρίσκονται 🙂

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η μνήμη σε συνδυασμό με τα διηγήματα είναι καλό υποκατάστατο, Γιάννη. 😊

 39. BLOG_OTI_NANAI said

  18: Υπάρχει μια διατριβή εδώ που κάνει αναφορά και για ρατσισμό: http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/24933#page/1/mode/2up

  Όπως και το βιβλίο αυτό:
  Xenides, J.P., The Greeks in America, 1922: https://tinyurl.com/ycarme2c

 40. Γς said

  27:

  >«Τὸ ἔργο της ὅμως ἡ Ἐκκλησία τὸ καταλάβαινε ὡς κρατικὸς θεσμός, διότι αὐτὸν τὸν ρόλο ἐξ ἀρχῆς ἐδέχθηκε. Ὑπῆρξε λ.χ. ὁ πρωτοστάτης στὸν ἐκπατρισμὸ τῶν Ἑλλήνων ὡς ἐργατῶν σὲ ξένες χῶρες κατὰ τὰ νεώτερα χρόνια, προκειμένου νὰ εἰσπράττεται τὸ συνάλλαγμα»

  > Καὶ προκειμένου μάλιστα νὰ μὴν ἐπιβαρύνεται οἰκονομικὰ καθόλου ἡ ἑλλαδικὴ Ἐκκλησία γιὰ τοὺς ἐργάτες στὸ ἐξωτερικό -τούς ὁποίους ὡστόσο ἐσυνώδευε μὲ εἰδικὰ τάγματα παπάδων στὰ τραῖνα καὶ τὰ ἀεροπλάνα πού ταξίδευαν-, ὠθοῦσε τὰ νέα κορίτσια -πού ἔστελνε γιὰ ὑπηρέτριες στὸν Καναδὰ- συνειδητὰ στὴν πορνεία, ὥστε νὰ δημιουργηθῆ κοινωνικὸ πρόβλημα καὶ νὰ ἀναγκασθῆ ἡ καναδικὴ κυβέρνηση νὰ πληρώση τὰ ἔξοδα τοῦ «ἱεραποστολικοῦ» ἔργου

  Βάλε και λίγο σάλιο ρε Giorgos!

  Μπορεί να μην έχω τις καλύτερες σχέσεις με την εκκλησία μας, αλλά δεν γουστάρω να μου την γαμάνε έτσι άγαρμπα.

  Πιο κόσμια!

  Κύψε ευλογημένη και τέτοια

 41. Πάνος με πεζά said

  Οι λειτουργίες της Μ.Εβδομάδας, σε pdf για το κινητό σας, και με τς βυζαντινές νότες από πάνω.
  https://melodos.com/bibliothiki/?p=2898

 42. venios said

  27: «Πρέπει ἀκόμα νὰ ποῦμε ὅτι τὴν μικρασιατικὴ καταστροφὴ τὸ ’22 δὲν τὴν κατώρθωσε μόνος του ὁ Βενιζέλος·»: ο Βενιζέλος άρχισε την μικρασιατική εκστρατεία, άλλοι την τελείωσαν καταστροφικά…

 43. Γς said

  30:

  >άρον τον κράβατόν σου και περιπάτει…

  -Αρατε τον κρέββατόν σας και περπατάτε!

 44. Γς said

  41:

  >και με τς βυζαντινές νότες από πάνω.

  Σε ντο-ρε-μι φα-σολ-λα-σι δεν έχει, ρε Πάνο;

 45. # 42

  Αυτός την άρχισε κι όταν είδε πως δεν τον παίρνει προκάλεσε εκλογές για να φάνε άλλοι την λάσπη. Κλασσική περίπτωση πολιτικού που κοιτάζει την πάρτη του όπως έκανε ο Κωστάκης που παρέδωσε στον Γιωργάκη να μας βάλει στο Δ.Ν.Τ. ή ο Αντωνάκηςστον Αλέξη για να μας…βγάλει !! και οι τρεις προκήρυξαν εκλογές χωρίς λόγο

 46. Γς said

  33:

  >στο χωριό μου το συνήθιζε ο παπάς το «Άρατε πύλας» (του τάφου – άδη, πάνο). Μέχρι το 73 που πέθανε

  Εμ,

 47. giorgos said

  40.Τί σάλιο νά βάλω μωρέ…Εδώ δέν βάζουν αυτοί σάλιο , έγώ θά βάλω? Εξ άλλου δέν τά γράφω έγώ αυτά , ό καθηγητής θεολογίας τά γράφει , ό κ.Μπόνης . Δυστυχώς τό παπαδαριό τό έφτασε τό πράγμα στό νά χρειάζεται πιά διαχωρισμός , όχι κράτους -έκκλησίας , άλλά θρησκείας -έκκλησίας .

 48. Γς said

  33:
  > «Άρατε πύλας»[…] Από μέσα, συνήθως, ήταν ένας επίτροπος.

  Φουσκωτός επίτροπος [για φέις κοντρόλ]

 49. giorgos said

  42. Δηλαδή άν τήν συνέχιζε αύτός (Βενιζέλος) θά τελείωνε θριαμβευτικά?

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στις εκλογές του 1920 ο Βενιζέλος πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από τους αντιπάλους του, αλλά έβγαλε λιγότερους βουλευτές λόγω του περίεργου εκλογικού συστήματος. Άρα, πώς προκάλεσε εκλογές με σκοπό να τις χάσει; Την επέλαση προς την Άγκυρα την αποφάσισε η κυβέρνηση Γούναρη παρά τις αντιρρήσεις του Μεταξά. Έχει και ο Βενιζέλος τις ευθύνες του, αλλά να μη λέμε και ανακρίβειες.

 51. BLOG_OTI_NANAI said

  27: Βρε ταλαίπωρε, πήγε η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στην Ελβετία και ανακοίνωσε επίσημα ότι «ἡ ἑλλαδικὴ Ἐκκλησία […] ὠθεί τὰ νέα κορίτσια […] στὴν πορνεία»;;;!!!!

  Διαβάζεις τι παραθέτεις; Πάλι τα ίδια βρε άνθρωπε; ( https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/25/1821-1921/#comment-279494 )

 52. Theo said

  Καλημέρα!
  Κι ο Παπαδιαμάντης αναφέρει το έθιμο κατά την επάνοδο του Επιταφίιου στον ναό:

  Τέλος, ἐπεστρέφομεν εἰς τὸν ναόν. Τώρα κατὰ τὰ νησιωτικά μας ἔθιμα, ἔμελλε νὰ διαδραματισθῇ μεγάλη ἐπικὴ σκηνὴ – ἡ διαρπαγὴ τῶν λαμπάδων. Αἱ λαμπάδες, αἱ ἀνημμέναι ἐπὶ τοῦ Ἐπιταφίου, εἶναι ἐξόχως θαυματουργοὶ καὶ μάλιστα ἐν ὥρᾳ τρικυμίας, εἰς τὴν θάλασσαν. Ὅθεν οἱ ναυτικοί, ὅσοι τυχὸν ἐπεδήμουν εἰς τὸ χωρίον, ἐφιλοτιμοῦντο νὰ τὰς ἁρπάσωσιν ὅλας, ζηλοτύπως δὲ ἀπηγόρευον εἰς γεωργοὺς ἢ χειρώνακτας νὰ τολμήσουν νὰ βάλωσι χεῖρα. Πρὶν τὸ Κουβούκλιον φθάσῃ εἰς τὴν θύραν τοῦ ναοῦ, καὶ πρὶν ἐκφωνηθῇ τὸ «Ἄρατε πύλας» ἐκ τρίτου, οἱ βαστάζοντες ὕψωνον τὸ ἱερὸν κενοτάφιον ὑψηλὰ ὑπεράνω τῆς κεφαλῆς ἕως ὅπου ἔφθανον οἱ βραχίονές των, ἐτεντώνοντο πατῶντες ἐπ᾿ ἄκρων ὀνύχων· διότι μερικοὶ τολμητίαι ἐκ δεξιῶν καὶ ἀριστερῶν, ἐπεχείρουν ν᾿ ἁρπάσωσι τὰς λαμπάδας πρὸ τῆς ὥρας. Τέλος ὑψιτενὲς τὸ Ἐπιτάφιον εἰσήρχετο εἰς τὸν ναόν, ἐνῷ τὰ τουφέκια τῶν πολιτοφυλάκων ὑψωμένα ἐπροσπάθουν νὰ ἐμποδίσωσι τὰς ἀνατεινομένας χεῖρας. Ἐκεῖ ἄλλοι ἐπάτουν ἐπάνω εἰς τὸ παγκάρι, ἄλλοι ἐκαβαλίκευαν ὑψηλὰ εἰς τὰς κορυφὰς τῶν στασιδίων, καὶ ἐν ριπῇ ὀφθαλμοῦ ἐγίνετο ἡ διαρπαγὴ τῶν λαμπάδων. Καὶ ὅπως εἰς ὅλα τὰ πράγματα, ἡ ἀνισότης ἐπεκράτει κ᾿ ἐδῶ. Ἄλλος ἔπαιρνε δύο ἢ τρεῖς, ἄλλος μίαν, καὶ ἄλλος καμμίαν.

  Εἶτα, ἀφοῦ ἀνέτελλε τὸ Μέγα Σάββατον, ἐψάλλετο τὸ «Ἀνάστα ὁ Θεὸς» κ᾿ ἐγέμιζεν ὁ ναὸς ἀπὸ πέταλα ἀνθέων, ὅλη ἡ ἡμέρα, ὅπου πρέπει νὰ «σιγᾷ πᾶσα σάρξ», ἀφιερώνετο εἰς τὰς ἑτοιμασίας τοῦ Πάσχα. Βελάσματα ἀρνίων, κοπαδίων, κωδωνισμοί, σοῦβλες, σφάγια, Ἀνάστασις…

 53. giorgos said

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CF%80%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82
  Αυτός τά γράφει . καί μίλα καλύτερα

 54. Theo said

  @18:
  Για το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων στην Όμαχα το 1909, βλ. την αγγλική Wiki

  Κι ένα ντοκιμαντέρ

 55. Theo said

  @40, 51:
  Καλά, ρε Μπλογκ κα Γς, με τον Κακλαμάνη και τους κλώνους του ασχολείστε, αυτές τις άγιες μέρες;
  «Ἔξεστι Κλαζομενίοις ἀσχημονεῖν».

 56. spiridione said

  Ο διάλογος βασίζεται στους στίχους του 23 (24)ου Ψαλμού. Οι στίχοι αυτοί του Ψαλμού ήδη από τον 2ο αιώνα κατανοήθηκαν ως προφητεία της Αναλήψεως του Χριστού, της επιστροφής του Αναστάντος στον Ουρανό. Το πασχαλινό αυτό ελληνικό έθιμο αναπαριστά ακριβώς αυτή τη στιγμή της διελεύσεως του Ιησού δια των ουρανίων πυλών, τις οποίες συμβολίζουν εδώ οι πύλες της εκκλησίας, ενώ ο ιερέας και ο εντός του ναού κρυμμένος λαμβάνουν αντίστοιχα τη θέση των συνοδευόντων τον Ιησού αγγέλων κατά την από τη γη στον ουρανό πορεία αυτού, και των ουράνιων πυλωρών.
  Γεννάται όμως το ερώτημα γιατί κατά το έθιμο αυτό γίνεται μνεία της Αναλήψεως του Χριστού αμέσως μετά την εκ νεκρών έγερση αυτού, ενώ ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο δεύτερο βιβλίο του, τις Πράξεις των Αποστόλων, τοποθετεί χρονικά την Ανάληψη σαράντα μέρες μετά την Ανάσταση. Η ιστορική αυτή σειρά των γεγονότων έχει ήδη από τον τέταρτο αιώνα επικρατήσει και λειτουργικώς. Η παράδοση περί μεσολαβήσεως μεταξύ Αναστάσεως και Αναλήψεως μακρού χρονικού διαστήματος διαμορφώθηκε πολύ ύστερα και σταδιακά στην Καινή Διαθήκη. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο πρώτο του βιβλίο, και οι υπόλοιποι Ευαγγελιστές και ο Απόστολος Παύλος δεν γνωρίζουν τίποτα περί παρεμβολής μεταξύ των δύο γεγονότων σαράντα ημερών, συμβολικού αριθμού συνηθισμένου στη Βίβλο. Σε ένα ελληνικό απόκρυφο κείμενο γραμμένο μεταξύ των ετών 190-225 από απλό χριστιανό, στηριζόμενο σε εβραικές παραδόσεις, «Διαθήκη των ΙΒ’ Πατριαρχών υιών Ιακώβ» διαβάζουμε: «και ανελθών εκ του άδου, έσται αναβαίνων από της γης εις ουρανόν έγνω δε οίος έσται ταπεινός επί γης, και οίος ένδοξος εν ουρανώ». Εδώ τα πράγματα γίνονται σαφέστερα. Ανάσταση και Ανάληψη είναι μια ενιαία πορεία από τον Άδη στον ουρανό. Το απλοικό αυτό απόκρυφο κείμενο προδίδει το πόσο ευρέως ήταν διαδεδομένη η ιδέα της απευθείας Αναλήψεως από του Τάφου του Χριστού μεταξύ των χριστιανών της πρωτοχριστιανικής περιόδου.
  Η διαμορφωθείσα έτσι παραπάνω πρωτοχριστιανική παράδοση περί σύγχρονης Αναστάσεως και Αναλήψεως επιβιώνει , παρόλο ότι το κείμενο των Πράξεων χρησιμοποιείται από τους Πατέρες, και κατά τον τέταρτο και τις αρχές του πέμπτου αιώνα. Αυτής δε της παραδόσεως ίσως το τελευταίο κατάλοιπο μπορεί να θεωρηθεί και το σημερινό ελληνική πασχαλινό έθιμο, το οποίο παραστατικότερα αναπαριστά την θριαμβευτική είσοδο του νικητή επί του θανάτου και κυρίου του κόσμου, αναστάντος Ιησού στην ουράνια πρωτεύουσά του δια των στίχων 23 (24) του Ψαλμού, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη από τον 2ο αιώνα προς ερμηνεία του γεγονότος της Αναλήψεως, πριν ακόμη επικρατήσει η κατανόηση αυτού βάσει της περιγραφής του Λουκά στο α’ κεφάλαιο των Πράξεων.
  Την παλαιότερη συσχέτιση του 23 (24)ου Ψαλμού με την Ανάληψη βρίσκουμε στο απόκρυφο σε συριακή γλώσσα σωζόμενο κείμενο του 2ου αιώνα, «Αποκάλυψις του Πέτρου». Στην αφήγηση αυτή συνάπτεται περιγραφή της Ανάληψης του Χριστού στον ουρανό με τον Μωυσή και τον Ηλία, τους οποίους ανέλαβε κατελθόν εκ του ουρανού μέγα, αστράπτον, λευκό νέφος. Οι Απόστολοι ανέβλεψαν στον ουρανό και είδαν αυτόν να σχίζεται, και ανθρώπους εν σαρκί, οι οποίοι ήλθαν και χαιρέτησαν τον Κύριο, τον Μωυσή και τον Ηλία. Και ανήλθαν στον δεύτερο ουρανό. Εδώ εκπληρώθηκε ο λόγος της Γραφής « Αυτή η γενεά ζητούντων αυτών, ζητούντων το πρόσωπον του θεού Ιακώβ» και μέγας φόβος και μεγάλη ταραχή έγινε στον ουρανό. Συγκεντρώθηκαν οι άγγελοι, και εκπληρώθηκε ο λόγος της Γραφής, ο οποίος λέγει «Άρατε Πύλας οι άρχοντες υμών». Και μετά έκλεισε και πάλι ο ανοιγμένος ουρανός. Στο απόκρυφο δεν διασαφηνίζεται από ποιον ελέχθη το Άρατε Πύλας. Την διασάφηση αυτή θα κάνουν αργότερα διάφοροι συγγραφείς, ότι το ‘Άρατε Πύλας’ ελέχθη από τους αγγέλους του στερεώματος. «Αλλ’ επεί μη μόνος ο Θεός Λόγος, αλλ΄ επιφερόμενος ήν ανήλειφεν σάρκα εψυχωμένην ψυχή νοερά, ξενιζόμεναι αι άνω δυνάμεις επυνθάνοντο «Τις εστί ούτος ο βασιλεύς της δόξης;». Σάρκα γαρ περικείμενον τον λεχθέντα βασιλέα της δόξης ιδούσαι, εθαύμαζον. Πάλιν δε οι προτρέχοντες «Κύριος, έλεγον, κραταιός και δυνατός …».

  Μερικά θεολογικά από εδώ
  http://epub.lib.uoa.gr/index.php/epetirisphil/article/viewFile/1144/1304

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  18. Ίσως σε κάτι σας βοηθήσει (ονόματα συντελεστών,αρχείων κλπ)
  http://greekdocumentaries2.blogspot.gr/2013/07/the-journey-greek-american-dream-online.html

 58. BLOG_OTI_NANAI said

  53: Δυστυχώς το κείμενο που επικαλείσαι δεν το έχω, αλλά με τσιγκλάς και θα ψάξω να το βρω. Γι’ αυτό φρόντισε, να λέει ακριβώς όσα γράφεις και ΕΤΣΙ όπως τα γράφεις, διότι αν απλά παραθέτεις από τρίτους, τότε συκοφαντείς, καταδολιεύεις και κοροίδεύεις όταν λες «ΑΥΤΟΣ τα γράφει». Τα έχεις δει εσύ ο ίδιος; Αν όχι, κακώς λες «τα γράφει ο Μπόνης». Οφείλεις να πεις «έτσι λέει ο Κακλαμάνης για τον Μπόνη». Άλλωστε, αν τα έχεις δει με τα μάτια σου, ανέβασε μια φωτογραφία να τα δούμε κι εμείς.

  Ο Μπόνης όπως βλέπουμε είναι φορέας των πιο κλασικών και παραδοσιακών αντιλήψεων και σε κείμενα μετά το 1961 υμνεί την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για όσα αναφέρεις. Μόνο αν δω με τα μάτια μου αυτά που αναφέρεις θα πειστώ ότι είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός να χαρακτηρίζει «νταβατζή» την Εκκλησία και ότι προωθεί τα κορίτσια στην πορνεία, και μάλιστα σε επίσημα κείμενα θέσεων ή συμπερασμάτων του ΠΣΕ!

 59. Γιάννης Ιατρού said

  57: Σπύρο, για να δώσω μιά ώθηση στη συζήτηση:
  αιρετικό 🙂 🙂 θα το χαρακτήριζα αυτό το …«Διαθήκη των ΙΒ’ Πατριαρχών υιών Ιακώβ» όπου διαβάζουμε: «και ανελθών εκ του άδου, έσται αναβαίνων από της γης εις ουρανόν έγνω δε οίος έσται ταπεινός επί γης, και οίος ένδοξος εν ουρανώ»…, επειδή αναφέρεται σε έναν πανάρχαιο «δρώμενο», αυτό του ταξιδιού στον άλλο κόσμο κάτι που πάντως *δεν* τεκμηριώνεται (Κατάβαση του Χριστού στον Άδη) από τις ίδιες τις Γρα­φές (στο καθ΄ημάς δόγμα).
  Επ΄αυτού βέβαια ίσως συμπληρώσουν/διορθώσουν οι ειδήμονες εδωμέσα…

  Βλ. και Rainer Warning, The Ambivalences of Medieval Religious Drama, 2001

  Στο έργο αυτό, στο δεύτερο κεφάλαιο, ο R.W. ασχολείται με τον εξής θεματικό κύκλο των πασχαλινών γεγονότων: «From the Visitatio Sepulchri to the Descensus Ad Inferos: Jesus’ Descent into Hell as Cardinal Function» (σσ. 45 εξ.).
  Η σκηνή εμφανίζεται στα όψιμα έργα, αρχίζοντας από το αγγλονορμανδικό Seinte-Resurrecion του 12ου αιώνα. Ο Warning παρακολουθεί και σχολιάζει τη σκηνή σε διάφορα Πάθη και βλέπει πώς ενεργοποιείται ένας πανάρχαιος μύθος και πώς η δογματική αμβλύνεται με κωμικά κι άλλα στοι­χεία. Εξετάζει και την αρχή της σκηνής στο δρώμενο «άρατε πύλας / tollite portas», που σώζεται και στον ορθόδοξο κόσμο ως εκκλησιαστικό δρώμενο κατά την επιστροφή του Επιταφίου ή τη νύχτα της Ανάστασης (βλ. αναφορές στον Πούχνερ, στα προηγούμενα σχόλια #16 & #24). Εδώ εμφανίζεται και ο αντίπαλος του Χριστού, ο σατανάς μαζί με τον Άδη, ενεργοποιώντας το αρχετυπικό κοσμοείδωλο της πάλης ανάμεσα στο Καλό και το Κακό κλπ. κλπ.

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν κατέχω το θέμα, αλλά θυμάμαι ότι ο Κωνσταντίνος Μπόνης διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Αν είχε προσάψει τόσο βαριά κατηγορία στην Εκκλησία, ούτε από την οδό Ακαδημίας δεν θα μπορούσε να περάσει. Κάτι δεν πάει καλά εδώ, giorgos. 😊

 61. Μαρία said

  59
  Καλά πού ήσουν στις 25/3/2015;
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/25/1821-1921/#comment-279494
  Προσέξτε το Ανωνύμου (Μπόνης).

 62. Γιάννης Ιατρού said

  62: Που το θυμήθηκες ρε Μαρία!!!!

 63. Μαρία said

  63
  Κακλαμάνη δε διαβάζω αλλά τότε του την πέσανε ο Κίντος κι ο Λάμπρος κι έτσι έμαθα οτι κάναμε εξαγωγή πουτάνας στον Καναδά. Ε αυτό δεν ξεχνιέται.
  Τώρα είδα οτι το εντόπισε κι ο Μπλογκ.

 64. cronopiusa said

  34

  «Λευκή γυναίκα εθεάθη με Έλληνα!»…Όταν οι Έλληνες ήταν μετανάστες

  Όπου γη πατρίδα: οι Έλληνες μετανάστες μέχρι τη δεκαετία του ‘60

  Πογκρόμ κατά Ελλήνων μεταναστών “για να ξεβρωμίσει ο τόπος” …

 65. 64, … έτσι έμαθα οτι κάναμε εξαγωγή πουτάνας στον Καναδά. …

  Ίσως πρόκειται για πατάτα: Μπέρδεμα
  πουτάνας με πουτίν (poutine),
  κλασικό γαλλοκαναδέζικο πιάτο από το Κεμπέκ –
  ουσιαστικά τηγανιτές πατάτες με σάλτσα και (λιωμένο) τυρί από πάνω.
  Για τα κρύα του Καναδά.
  The proof of the poutine is in the eating!«)

 66. Γς said

  62:

  >Καλά πού ήσουν στις 25/3/2015;

  Εδώ πρέπει να ήταν κυρία μου.
  Απόδειξη ότι το λίκνο που του παρουσιάζετε τό ανάρτησε πριν δυο ώρες από εσάς. Προσέξτε [Σχ. 51]

  Οσο για σένα George [Να σε λέω Γιωργάκη;] πρέπει να έχεις τραυματικές εμπειρίες με παπάδες… Βρε μπας κι έχεις κάνει παπαδάκι
  κι έκανες διάφορες δουλειές στο ιερό;

  Το έβραζες το ύδωρ Ο θεός να με συγχωρέσει χρονιάρες μέρες

 67. Γς said

  67:

  Καλά ούτε εγώ είδα ότι το είδατε εν τω μεταξύ

 68. Evan said

  Το κείμενο που (ξανα)παραθέτει ο Giorgos δεν έχει καμια υφολογική σχέση με αυτό που δείχνει ο Blog (και που είναι όντως του Μπόνη). Μάλλον πρόκειται για σχόλιο τρίτου σχετικά με ότι προέκυψε από το συνέδριο περί μετανάστευσης του 1961.

 69. spiridione said

  60. Δεν ξέρεις το τροπάριο της Ανάστασης «σήμερον ο Άδης στένων βοά»;
  Ή το «Κατήλθες εν τοις κατωτάτοις της γης και συνέτριψας μοχλούς αιωνίους, κατόχους πεπεδημένων, Χριστέ, και τριήμερος, ως εκ κήτους Ιωνάς εξανέστης του τάφου»;
  Ούτε εγώ τα ήξερα 🙂 αλλά τα διάβασα
  http://alopsis.gr/alopsis/anastas4.htm

 70. 18, … περιστατικά ρατσισμού εναντίον των Ελλήνων της Αμερικής …

  Αντιμετώπιση φυλετικών διακρίσεων καταγράφεται ως ένας από τους λόγους ίδρυσης της AHEPA, της πλέον δραστήριας οργάνωσης για Ελληνοαμερικάνους στις ΗΠΑ.

 71. Μαρία said

  Τα Θρησκευτικά στα σχολεία και οι αδιάβαστοι σύμβουλοι της Επικρατείας
  Γράφει ο Κωστής Τσιτσελίκης
  http://www.efsyn.gr/arthro/ste-apofasise-katihisi

 72. Μυλοπέτρος said

  Στο χωριό μου το «άραγε Πύλας» το λένε Πιλάτο. «Εκαμαμε Τον Πιλάτο». Προφανώς είναι επιδραση απο τα πρόσφατα γεγονότα της Σταύρωσης. Ο νεωκορος που εξαφανιζεται έχει να κανει με το να μην τον χτυπήσει η πορτα. Έχει συμβεί, κατα το παρελθον. Πιθανόν να αναφέρεται κάτι τέτοιο σε διήγημα του Παπαδιαμάντη.
  Καποτε μια χωριανη θέλοντας αναδείξει ποσο αγριεμενη ήτανε κάποια αλλη την περξεγρφε σαν » μεριομενη». «Ήρθε στην πορτα μου και φώναζε σα μεριομενη».
  Κάπου στο Απόδειπνο λέει » της αιωνιου με ρυομενη κολασεως…» η παρανόηση ειναι δικαιολογημενη. Πιστεύω…

 73. giorgos said

  67. Ελα ρέ μάγκα! Κοίτα νά δείς πού κι’ σύ , όπως καί οί έν χριστώ αδελφοί blog καί theo αντιμετωπίζεται τήν συγκεκριμένη περίπτωση περίπου όπως καί ό αρχιεπίσκοπος κύπρου τόν βιασμό τής άτυχης κοπέλας πού αυτοκτόνησε ! Αλλο πράγμα ό βιασμός καί άλλο ό συγκυλισμός… Εδώ μιλάμε γιά άνθρώπους πού έκπροσωπούν τό Θεό…Ετσι λοιπόν κι΄σείς δέν μπορείται νά αποδεχθείται ότι οί παπάδες κάνανε τούς νταβαντζήδες . Μή σού γαμήσουμε καί τή θρησκεία καί τούς έκπροσώπους της ΄΄ετσι άγαρμπα…

 74. Γιάννης Ιατρού said

  70: ρε τι μαθαίνει κανείς 🙂
  Αλλά Σπύρο, πρώτον και κυρίως δεν έτυχα, ως φαίνεται, της αρμόζουσας παιδείας και δεύτερον, αυτά εγράφησαν μεταγενέστερα, δεν ανήκουν στην καινή διαθήκη ….. Λόγος για το θέμα γίνεται από πολλούς, εμμέσως κυρίως, αλλά από τον 1ο-2ο αι. και μετά 🙂

 75. spiridione said

  75. Και ταύτα δηλών ο Παύλος έλεγεν: ο καταβάς αυτός εστί και ο αναβάς (Εφ. 4, 10). Και πού κατέβη; Εις τα κατώτερα μέρη της γης (Εφ. 4,9), και ανέβη υπεράνω πάντων των ουρανών.
  Ι. Χρυσόστομος Εις την Ανάληψιν του Κυρίου Ημών.

 76. 47, giorgos said: «…Δυστυχώς τό παπαδαριό τό έφτασε τό πράγμα στό νά χρειάζεται πιά διαχωρισμός , όχι κράτους -έκκλησίας , άλλά θρησκείας –έκκλησίας».

  # Χάιλ Στάλιν!

 77. Μαρία said

  75, 76
  Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς σας απασχολεί. Αν πρόκειται για το μοτίβο της κατάβασης στον Άδη, αυτό είναι κλασικό
  και πασίγνωστο https://www.youtube.com/watch?v=VrRJfJFie0A

 78. spiridione said

  78. Τον Γιάννη απασχολεί 🙂

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  74:

 80. Μαρία said

  79
  Απίστευτο! Και καλά ο κακόψυχος μπορεί να μην πήγε ποτέ στην εκκλησία τη Μ. Παρασκευή αλλά ούτε σε κηδεία δεν πήγε;

 81. Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι από το ιστολόγιο σας…!!

 82. ΚΩΣΤΑΣ said

  Όλοι οι … μπολσεβίκοι στην εκκλησία κι εγώ ο … χριστιανός στο πληκτρολόγιο 🙂

  Έγινε άρατος, δεν το ξέρω, ούτε έτυχε να ακούσω να το λένε. Το άρατε πύλας το θυμάμαι παλαιότερα, νομίζω στην Ανάσταση. Στον Επιτάφιο τώρα συνηθίζεται να σταματάει στην είσοδο της εκκλησίας, μετά την περιφορά, και να περνάει από κάτω ο κόσμος.

 83. Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα. Ντοκιμαντέρ 2016 | Έγχρ. – Α/Μ | Διάρκεια: 71′ -. Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Λεωνίδας Βαρδαρός. Το χρονικό της σύγκρουσης του 1913-14 μεταξύ της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής (United Mine Workers of America), πολλά μέλη της οποίας ήταν Έλληνες μετανάστες.

 84. Christos said

  Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνθαμώνες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν!

 85. Γιάννης Ιατρού said

  78/79/81: Αυτά παθαίνει κανείς, όταν προσπαθεί να δώσει μια ώθηση στη συζήτηση, βάζοντας κάτι από τη Λαογραφία κλπ. του Πούλχερ που εμβάθυνε στο θέμα 🙂 🙂

 86. Γιάννης Ιατρού said

  Πούχνερ, βεβαίως

 87. Μαρία said

  86
  Τι ώθηση, ρε συ, που μας έβγαλες αιρετικούς και «ο Άδης επικράνθη».

  Μια που πιάσαμε τα θρησκευτικά δες το λινκ στο 72. Τι κάνανε οι απατεώνες:
  Μας λέει η απόφαση ότι στην «ΘΕ 6 της Γ τάξης του Δημοτικού (με τίτλο «ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός») ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως «ξένος», όχι όμως ως Σωτήρας του κόσμου».
  Ωστόσο, η αναφορά του Χριστού ως «ξένου» προέρχεται από τα κείμενα*.

  *Απο το αριστούργημα του Γεωργίου Ακροπολίτου https://www.youtube.com/watch?v=YvgCrcnyDLc

 88. cronopiusa said

 89. Eli Ven said

  Τι μαθαίνει κανείς! Αρχικά να πω ότι συγκινήθηκα λίγο καθώς είναι μια από τις αγαπημένες μου λέξεις, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Νόμιζα βέβαια μέχρι σήμερα ότι είναι τοπικός, μανιάτικος ιδιωματισμός. Περί ετυμολογίας, ήξερα την εκδοχή για τον Άρατο, αλλά νόμιζα πως ήταν παρετυμολόγηση του πατέρα μου χάριν αστεϊσμού. Μέχρι σήμερα θεωρούσα αυτονόητο ότι η λέξη προέρχεται από το «αόρατος». Το δρώμενο που λέτε δεν το γνωρίζω, το μόνο σχετικό που μου έρχεται στο νου ήταν ένα έθιμο που αναβίωσε κάποια στιγμή στο χωριό μου (ή το εισήγαγε κάποιος δάνειο από αλλού), να κοπανάνε τα στασίδια στην Ανάσταση. Από την άλλη βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι τα εκκλησιαστικά και τα θεοτικά είναι ο τομέας μου, οπότε δεν έχω λόγο να μην αποδεχτώ την εκδοχή σας.

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οτάσσιος; Υπάρχει τέτοιο όνομα;

 91. Η απόφαση του ΣΤΕ για τα θρησκευτικά είναι πολιτική απόφαση. Αμφιβάλλω αν έριξαν μια ουσιαστική ματιά στα νέα βιβλία, που έχουν αρκετές δυσκολίες και ελάχιστα στοιχεία ενημερωτικά των άλλων μεγάλων θρησκειών. Ένα ακόμη άρθρο για το θέμα :
  http://teleftaio-thranio.blogspot.gr/2018/03/blog-post_28.html .
  Επίσης το νέο αναλυτικό πρόγραμμα για τα Θρησκευτικά είναι περίπου αυτό που ετοίμασε η ομάδα που συστήθηκε επί Διαμαντοπούλου για τα λεγόμενα τότε πιλοτικά σχολεία. Επειδή δουλεύω σε ένα από αυτά που τότε επιλέχθηκε ως πιλοτικό και που από τότε είχαμε το υλικό του νέου Αναλυτικού, έχω ιδίαν γνώμη, Αυτό που έγινε επί Φίλη ήταν οι στόχοι του αναλυτικού να γίνουν φάκελος μαθητή με προτεινόμενες δραστηριότητες και κείμενα. Μάλιστα ο φάκελος αυτός, φέτος, συνοδεύτηκε από ένα εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, υλικό για τον εκπαιδευτικό με πολύ σύγχρονες μεθόδους και ιδέες. (για όποιον έχει χρόνο : http://repository.edulll.gr/edulll/bitstream/10795/1846/2/1846_%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82%20%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CF%83%CF%84%CE%B1%20%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%26%20%CE%93%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85%2c%2010.12.2014.pdf ).

 92. Γιάννης Ιατρού said

  88α: Τι να πω εγώ ρε Μαρία, μέρες που ‘ναι; Εδώ οι ειδήμονες ποιούν την νήσσαν, δεν βγάζουν άχνα κι αφήνουν να διατυμπανίζονται, αναντίρρητα, διάφορα απόκρυφα κείμενα, στηριζόμενα μάλιστα σε μη χριστιανικές παραδόσεις… κλπ. κλπ. 🙂 🙂

  88β: Μόνο ένας Λάμπρος θα μας σώσει…

 93. Evan said

  Ο Άρατος ο Σολεύς δεν ήταν αστρονόμος αλλά (αντιγράφω από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Ε, σελ. 392):
  …»Ο σπουδαιότερος διδακτικός ποιητής των ελληνιστικών χρόνων ήταν ο Άρατος ο Σολεύς (περ. 313-240/39 π.Χ.)….Ο Α. έγραψε ύμνους, ελεγείες, επιγράμματα, παίγνια και άλλα, που έχουν χαθεί, αλλά το σπουδαιότερό του έργο -και αυτό που σώθηκε- ήταν το διδακτικό έπος τα «Φαινόμενα», όπου μετάπλαση σε εξάμετρους στίχους το πεζό αστρονομικό έπος του Ευδόξου του Κνίδιου (περ. 390-337).
  Εκεί περιγράφει τους βόρειους και τους νότιους απλανείς αστέρες, τους κύκλους της ουράνιας σφαίρας και την ανατολή και τη δύση των άστρων. Στο τέλος το ποίημα μιλά για τις προγνώσεις του καιρού. Η επιτυχία των «Φαινομένων» ήταν άμεςη και μεγάλη, μ´ όλο που τα λάθη του έργου που αφορούσαν την Αστρονομία αμέσως σχολίαστηκαν από τους αλεξανδρινούς λογίους. Για αιώνες μελετήθηκαν και μεταφράστηκαν και στα λατινικά.»…

 94. 91 Γιάννη, είναι «Ο Τάσσιος»

 95. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε που λείπω, καθότι εκδρομεύς και οδοιπόρος

  50 Δεν ισχύει οτι ο Βενιζέλος είχε πάρει περισσότερες ψήφους στις εκλογές του 1920.
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/29/ekloges1920/

 96. BLOG_OTI_NANAI said

  Η κατάβαση και κήρυγμα του Χριστού στον Άδη προκύπτει από τα εξής χωρία της Κ.Δ.

  Πράξ. 2,31
  προϊδών ελάλησε περί τής αναστάσεως τού Χριστού ότι ου κατελείφθη η ψυχή αυτού εις άδου

  Α΄ Πέτρ. 3,19-20
  εν ώ καί τοίς εν φυλακή πνεύμασι πορευθείς εκήρυξεν

  Α΄ Πέτρ. 4,6
  εις τούτο γάρ καί νεκροίς ευηγγελίσθη

  Και προφητικά από τους Ψαλμούς:
  Ψαλμ. 15,10
  ότι ουκ εγκαταλείψεις τήν ψυχήν μου εις άδην.

 97. Ποια είναι όμως θεολογικά η σημασία του «Άδη», αν υπάρχει μόνο Παράδεισος και Κόλαση; Ειλικρινά ρωτάω, με ενδιαφέρει ερευνητικά (κάτι είχα διαβάσει πρόσφατα αλλά δεν το θυμάμαι).

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  96: Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, Νίκο. Με βγάζει από (άλλη) μια πλάνη. Βρετιμαθαίνεικανείς! 😊
  95: Πάντως, Σκύλε, και στα σάιτ που το κοίταξα Οτάσσιο τον γράφουν. Τάσσιος, βέβαια, είναι σπάνιο αλλά όχι περίεργο.

 99. Μαρία said

  98
  Το βασίλειο του θανάτου.

 100. Πάλι υπάρχει αντίφαση με τις περικοπές της Α΄ Πέτρου, για παράδειγμα.

 101. Μαρία said

  101
  Ποια αντίφαση;

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο πιο πρωτότυπος λόγος για να μην κάνει κάποιος οικογένεια: 😂
  https://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/776233/petros-gaitanos-eutuhos-pou-den-ekana-oikogeneia-kai-paidia/

 103. ΚΩΣΤΑΣ said

  101 Μήπως ο χώρος παραμονής των ψυχών, έως την ημέρα της κρίσης, δευτέρα παρουσία;

  «…του θανάτου το βασίλειον λύεις δε και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς»

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τον άρατο τον λένε στην Αρκαδία,όπως και αρατιάστηκε και μου ήταν οικείο από χρόνια.
  Όταν το πρωτάκουσα, μου το συσχέτισαν με τον αόρατο, αλλά στο Σαραντάκειο φροντιστήριο έλαβα τα φώτα και μετέδωσα/διέδωσα 🙂

 105. 102 Σε ποιους νεκρούς κηρύττει; Σε όσους είναι ήδη στον παράδεισο; Σε όσους είναι στην κόλαση; (Είναι και η άλλη αντίφαση, η Τελική Κρίση και οι κόλποι του Αβραάμ, και μάλιστα δίχως καθαρτήριο…)
  Αναρωτιέμαιν αν τέθηκαν τέτοια ερωτήματα στην πατερική φιλοσοφία. Στο ισλάμ έχει χυθεί πολύ μελάνι για το πού βρίσκονται οι ψυχές των νεκρών μέχρι την τελική Κρίση.

 106. Στην Καινή Διαθήκη υπάρχει σαφώς μια, ας μην πούμε αντίφαση αλλά πάντως ένταση, ανάμεσα στην ιδέα ότι ήδη τώρα κάποιοι νεκροί απολαμβάνουν ουράνια ευτυχία και κάποιοι άλλοι βασνίζονται (παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου) και ότι κάποτε στο (κοντινό) μέλλον θα γίνει ανάσταση και κρίση όλων μαζί, ζώντων και νεκρών (και μάλιστα δύο κρίσεις με διαφορά χιλίων ετών). Είμαι βέβαιος ότι οι Πατέρες κάπως θα τα έχουν συμβιβάσει αυτά, ίσως καθένας με τον τρόπο του 🙂 αλλά δεν ξέρω πώς.

 107. Spiridione said

  Ο Άδης στην Καινή Διαθήκη είναι απόδοση του βιβλικού όρου ‘Σεώλ’. Περισσότερο ουδέτερος όρος, σήμαινε τον τόπο που βρίσκονταν οι πεθαμένοι.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sheol
  Υπήρχε και η Γέενα, που αντιστοιχεί περισσότερο στη δική μας Κόλαση.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Harrowing_of_Hell

 108. Γς said

  103:

  Μόνο οικογένεια; Ακόμα και σχέση!

  Ξέρεις τι είναι την ώρα που σαν άντρας πας να ξαπλώσεις και θέλεις να διαβάσεις «μία ώρα κάθε βράδυ Ιωάννη Χρυσόστομο», εκείνη την ώρα να έχει φτιαχτεί ο Μήτσος και να σου το χαλάσει

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104. >>ο χώρος παραμονής των ψυχών
  Αναψυκτήριο.

 110. Μαρία said

  106
  Βγάλε άκρη http://www.imaik.gr/?p=280

 111. Νίκος Κ. said

  Υπάρχει και οδός Αράτου στην Αθήνα (πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου βρίσκεται και μια παλιά Παγκρατιώτικη Ταβέρνα),
  https://www.google.gr/maps/dir/%CE%91%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85,+%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1+116+35//@37.9672481,23.7429441,20z/data=!4m9!4m8!1m5!1m1!1s0x14a1bd6baf83b187:0x6808feb834b670c0!2m2!1d23.7430393!2d37.9673663!1m0!3e3?hl=el

  όπως και στην Πάτρα, όπου φτάνει μέχρι το λιμάνι
  https://www.google.gr/maps/dir/%CE%91%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85,+%CE%A0%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1//@38.2486968,21.7386438,19z/data=!4m9!4m8!1m5!1m1!1s0x135e49e812c28627:0x9fd406a1c138f7dd!2m2!1d21.7390883!2d38.248636!1m0!3e3?hl=el

 112. ΚΩΣΤΑΣ said

  107 Άγγελος

  Ζούσε στη Λάρισα ένας πολύ σεβάσμιος ιερωμένος, ο πατήρ Αθανάσιος Μυτιληναίος. Πιστεύω ότι αυτός άγιασε.

  Παρακολούθησα κάποια μαθήματα κατηχητικού σε αυτόν. Θυμάμαι που μας είχε πει ότι όταν ο άνθρωπος πεθάνει, βρίσκεται σε κάποια πρόγευση παραδείσου ή κολάσεως έως ότου έρθει η τελική κρίση. Ο καλός ζει με γλυκιά προσμονή και είναι ευτυχισμένος, ο κακός καταλαβαίνει την τιμωρία που τον περιμένει και είναι δυστυχισμένος.

  110 Άρα Έφη, αναψυκτήριο, άλλοι βέβαια πίνουν ουϊσκάκια και άλλοι καθάρσιο 🙂

 113. Γιάννης Ιατρού said

  97/101/106: Μερικές παρατηρήσεις, χωρίς να είμαι ειδικός ή να έχω εμβαθύνει σε τέτοια θέματα:

  Όλα αυτά που αναφέρει ο Μπλογκ (άλλοι μάλιστα βάζουν και το ΙΩΑΝ, 5,25 στον ίδιο ντορβά) είναι πρώτον έμμεσες αναφορές, για το θέμα (δεν αναφέρεται πουθενά ο Άδης ή άλλος παρόμοιος τόπος) και δεύτερον τα πάντα τα κάνει η «ψυχή» (προφανώς στο τριήμερο από θανάτου έως την Ανάσταση), το σώμα παραμένει επάνω κλπ.
  Οι υπόλοιπες αναφορές είναι μεταγενέστερες ή απόκρυφων ευαγγελίων, όπως π.χ. στο β’ μέρος «Descensus ad inferos» του απόκρυφου ευαγγελίο του Νικόδημου.
  Γι αυτό και στο σχόλιό μου (#60) έγραψα …*δεν* τεκμηριώνεται (Κατάβαση του Χριστού στον Άδη) από τις ίδιες τις Γρα­φές..

  Ούτε είναι αδιαμφισβήτητο αν συμπεριλαμβάνονται/συμπεριελήφθησαν όλες οι ψυχές ή μέρος αυτών κλπ. κλπ. κατά την (όποια) επίσκεψη/κατάβαση κλπ.

  108: Σπύρο,
  ο εβραϊκός/βιβλικός όρος ‘Σεώλ’ είναι περισσότερο ο προθάλαμος 🙂 (βλ. όρους Limbus patrum, Limbus puerorum κλπ.)
  Οι καθολικοί υποστηρίζουν πως μόνο μέχρι εκεί έφτασε η ψυχή του Ιησού. Γενικά γίνεται μύλος με κάτι τέτοια ….

 114. Γς said

  112:

  Να’ ταν εκεί που κάτσαμε ένα βράδυ πριν 20 χρόνια εγώ ο Νικοκύρης ο Φειδίας και μια άλλη;

 115. Γς said

  114:

  >Κατάβαση του Χριστού στον Άδη.

  Ορφέας, Ευρυδίκη, Orfeu Negro

 116. Spiridione said

  το σώμα παραμένει επάνω.
  Πού επάνω;
  Χωρίστηκε ποτέ το σώμα με το πνεύμα του Χριστού; αιρετικά μου φαίνονται αυτά 🙂

 117. Γιάννης Ιατρού said

  117: 🙂 🙂 🙂 Διανοιχθήσονται ημών οι οφθαλμοί, προτού βγει κανένας της Sacra Congregatio Propaganda Fide και μας περιλάβει…

 118. Γιάννης Ιατρού said

  116: Ρε Γς, αφού όλες οι θρησκείες, σεξαπανέκαθεν που θά ‘λεγες 🙂 , την ίδια ιστορία προσφέρουν, σε ό,τι περιτύλιγμα θέλεις!

 119. Γιάννης Ιατρού said

  Για να επανέλθουμε στο θέμα του «Άρατε Πύλας», χωρίς τα της θρησκείας κλπ., βάζω κι αυτό το απόσπασμα (βλ. και υποσημ. 160), δυστυχώς δεν βρήκα το κείμενο στα αγγλικά 😦 . Είναι και λίγο μεγαλούτσικη η εικόνα, αλλά για να είναι ευανάγνωστη ….

 120. # 49

  Γιατί εσύ πιστεύεις πως αν συνέχιζε ο Γιωργάκης θα μας έβγαζε από το ΔΝΤ ;. Ο Γιωργάκης ταξίδευε εξη μέρες τη βδομάδα για να κανονίσει τις μίζες του και περναγε κάθε Πέμπτη από δω να πιει τον καφέ του ΑΝ θυμάσαι. Ε κι ο Λευτεράκης κάτι ψιλοδουλειές με τον Ζαχάρωφ είχε, όταν κατάλαβε που έμπλεξε την έκανε με ελαφριά πηδηματάκια

 121. # 50

  Βρε Γιάννημ’ όταν έχεις στρατό στην Μ.Ασία ΞΕΡΕΙΣ πως κάποια στιγμή θα πολεμήσεις με τους Τούρκους είτε κινήσεις για Αγκυρα είτε για να υπερασπισθείς την Σμύρνη. Αν το δεις πατριωτικά δεν ανοίγεις θέμα με εκλογές όταν είσαι σε πόλεμική ατμόσφαιρα. Οσο για το εκλογικό σύστημα…τι θες να πείς; ο Βενιζέλος κυβερνούσε και οι άλλοι του επέβαλαν το σύστημα των εκλογών ; Ελεος !
  Κάτσε και σκέψου αν ο Βενιζέλος δημιούργησε ένα πολιτικό τζάκι ή όχι. Οπως ο «εθνάρχης» αργότερα, οι αγνοί δεν κάνουν τέτοια πράγματα και τους κάνουν πλατείες στο Παγκράτι και τεχητή λίμνη στην Θεσσαλία. Τα κίνητρα του ήταν τόσο αγνά όσο το χάρτινο πρωτάθλημα του Μελισσανίδη.

 122. Γς said

  119:

  >όλες οι θρησκείες […]την ίδια ιστορία προσφέρουν

  Ναι, μωρέ. Και σαχλές απομιμήσεις των αυθεντικών. Τεσπα.

  Και λέω αύριο να κατέβω κι εγώ.

  Οχι στον Αδη βέβαια. Στη Μονή της Αργολίδας. Μεγάλη Παρασκευή και τέτοια. Μακάρι να ειναι κάπου εκεί στον Επιτάφειο. Μακάρι. Μου λείπει.

  Κι έχεις την άλλη που θα κατέβαινε σήμερα στην Κύπρο να λέει ότι ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο.

  Εφτιαξε και Κυπραίικες φλαούνες [και ποιος τις τρώει]

  Φρίκη γενικώς

 123. Γς said

  Λ

  Κάτι τέτοια [Σχ. 123] έλεγες;

 124. Γς said

  123:

  Δεν τις τρώω όμως. Φοβάμαι μη με φαρμακώσει:
  Είχαμε πάει στο Δημαρχείο του Βύρωνα να πληρώσω για τα οστά της πρώτης μακαρίτισσας που λέμε να τα βάλουμε στην Πάρο, που γεννήθηκε, στο εκκλησάκι μινιατούρα στο κτήμα με τα μπανγκαλόου.

  Και γυρίζω και της λέω.

  -Πάει κι αυτή. Την βόλεψα. Στην Πάρο. Την άλλη στη Μονή. Με σένα να δούμε τι θα κάνω.

  Και ενώ ήταν έτοιμη να λιποθυμήσει της ρίχνω και το τελευταίο:

  -Πρώτα όμως θα σου κάνω μια κηδεία να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

 125. spiral architect 🇰🇵 said

  Άρατε πύλας, έρχεται ο Πάνος.

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα.
  Μεγάλη Πέμπτη, ο Χριστός ευρέθη

  113 προθέρμανση 😦

 127. cronopiusa said

 128. BLOG_OTI_NANAI said

  106: Πολύ εύλογο το ερώτημα, και απασχολεί οποιονδήποτε δει αυτά τα χωρία και σκεφτεί και τις απόψεις περί Παραδείσου και Κόλασης. Να ξεκαθαρίσω βεβαίως ότι αυτά που γράφω αφορούν την Ορθόδοξη Θεολογία. Ξέρουμε ότι ακόμα και ομολογίες που πιστεύουν απόλυτα στο γράμμα της Γραφής, όπως οι Προτεστάντες, είναι αδύνατον να πορευτούν χωρίς κάποια ερμηνευτική παράδοση. Γι’ αυτό άλλωστε αν και όλοι οι Προτεστάντες πιστεύουν στο Sola Scriptura, εντούτοις υπάρχουν Προτεστάντες τριαδιστές αλλά και αντιτριαδιστές. Άρα, μάλλον αποδείχτηκε αδύνατη μια πορεία πράγματι Sola Scriptura.

  Γενικά, το πρόβλημα με τον Άδη είναι ότι χρησιμοποιείται και σε πολλές συμβολικές εικόνες. Γενικά πάντως, αποτελεί και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη τον κοινό τόπο όλων των ψυχών, δίκαιων και άδικων, οι οποίοι όμως αντιλαμβάνονται την διαφορετική τους κατάσταση, και αναμένουν την Τελική Κρίση, Ανάσταση, ένωση τους με το σώμα και από εκεί και πέρα στο αιώνιο βίωμα του Παραδείσου ή της Κόλασης το οποίο οι Πατέρες ως αποτέλεσμα του αυτεξουσίου, αν και συχνά χρησιμοποιούν ανθρωποπαθείς εκφράσεις περί τιμωρίας κ.λπ.

  Στην Παλαιά Διαθήκη λοιπόν μπορεί να φανεί ότι ο Άδης ήταν ο «τόπος» συγκέντρωσης όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων, δίκαιων και μή:
  «τίς εστιν άνθρωπος, ός ζήσεται, καί ουκ όψεται θάνατον; ρύσεται τήν ψυχήν αυτού εκ χειρός άδου;» (Ψαλ. 88,49)

  Παρά το γεγονός ότι ήταν όμως τόπος για όλους, αυτό δεν σήμαινε και την ίδια τύχη αφού υπάρχουν ίχνη αναφορών σε διαφοροποίηση «συνετών» και «αμαρτωλών»:

  «οδοί ζωής διανοήματα συνετού, ίνα εκκλίνας εκ τού άδου σωθή» (Παροιμ. 15,24)

  «ότι ουκ εγκαταλείψεις τήν ψυχήν μου εις άδην, ουδέ δώσεις τόν όσιόν σου ιδείν διαφθοράν» (Ψαλ. 15,10).

  και

  «αποστραφήτωσαν οι αμαρτωλοί εις τόν άδην, πάντα τά έθνη τά επιλανθανόμενα τού Θεού» (Ψαλ. 9,18)

  «καί πολλοί τών καθευδόντων εν γής χώματι εξεγερθήσονται, ούτοι εις ζωήν αιώνιον καί ούτοι εις ονειδισμόν καί εις αισχύνην αιώνιον, καί οι συνιέντες εκλάμψουσιν ως η λαμπρότης τού στερεώματος καί από τών δικαίων τών πολλών ως οι αστέρες εις τούς αιώνας καί έτι» (Δαν. 12,2-3).

  Στην Καινή Διαθήκη πάλι, βλέπουμε την εξής εικόνα. Στην παραβολή του πλούσιου και του φτωχού, πεθαίνουν και οι δύο:
  «εγένετο δέ αποθανείν τόν πτωχόν καί απενεχθήναι αυτόν υπό τών αγγέλων εις τόν κόλπον Αβραάμ, απέθανε δέ καί ο πλούσιος καί ετάφη» (Λουκ. 16,22)

  Ο μεν πλούσιος αναφέρεται ότι πηγαίνει στον Άδη, όμως η εικόνα μοιάζει σαν να πρόκειται για τον ίδιο τόπο, μόνο που υπάρχει χώρισμα μεταξύ δίκαιων και αδίκων:
  «καί εν τώ άδη επάρας τούς οφθαλμούς αυτού, υπάρχων εν βασάνοις, ορά τόν Αβραάμ από μακρόθεν καί Λάζαρον εν τοίς κόλποις αυτού» (Λουκ. 16,23)

  Το γεγονός ότι Άδης είναι ο ενιαίος τόπος για τους πάντες πριν την Δευτέρα Παρουσία φαίνεται και από το γεγονός ότι και ο Χριστός πήγε στον Άδη, όμως ο Άδης δεν μπόρεσε να τον κρατήσει:
  «προϊδών ελάλησε περί τής αναστάσεως τού Χριστού ότι ου κατελείφθη η ψυχή αυτού εις άδου ουδέ η σάρξ αυτού είδε διαφθοράν» (Πραξ. 2,31)

  Παρά το γεγονός όμως ότι ο Άδης είναι ο τόπος όλων των νεκρών, πριν ακόμα τη Δευτέρα Παρουσία οι ψυχές κατανοούν ήδη το διαφορετικό τους μελλοντικό βίωμα. Γι’ αυτό ο δίκαιος φτωχός βρίσκεται στον «κόλπον Αβραάμ«, όμως ο άδικος πλούσιος λέει «οδυνώμαι εν τή φλογί ταύτη» (Λουκ. 16,24).

  Η κατάσταση αυτή ερμηνεύεται ως «πρόγευση των μελλόντων», όπου οι άνθρωποι ήδη αντιλαμβάνονται τι θα συμβεί στο μέλλον. Όπως λέει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος:

  «ψυχή πάσα καλή τε και θεοφιλής […] ευθύς μεν εν συναισθήσει και θεωρία του μένοντος αυτήν καλού γενομένη […] θαυμασίαν τινά ηδονήν ήδεται και αγάλλεται […] και οίον ήδη τη φαντασία καρπούται την αποκειμένην μακαριότητα» (PG 35,781BC)

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  129: Να προσθέσουμε και άλλο ένα εδάφιο που παρά τις δυσκολίες και παρά το γεγονός ότι αποτελεί κλασικό σύμβολο της κακής κατάστασης μιας ψυχής, εντούτοις μας δείχνει ότι ο Άδης, μέχρι την Δευτέρα Παρουσία αποτελεί τον κοινό τόπο όλων των νεκρών, έστω κι αν είναι «τόπος» πνευματικά διαχωρισμένος ανάμεσα σε αυτούς που προγεύονται τον Παράδεισο ή την Κόλαση:

  «ο θάνατος καί ο άδης έδωκαν τούς νεκρούς τούς εν αυτοίς, καί εκρίθησαν έκαστος κατά τά έργα αυτών» (Αποκ. 20,13).

  Εδώ φαίνεται και πάλι ότι ο χώρος του δίκαιου φτωχού και άδικου πλουσίου ήταν ένας (όπως και στην Π.Δ.), αν και πνευματικά διαχωρισμένος με βάση το μελλοντικό βίωμα του καθένα.

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα δεν υποστηρίζω τον Βενιζέλο, Τζι. Σαφώς και έχει ευθύνες, το έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο. Ούτε θεωρώ ότι υπήρξε εθνάρχης, αφού οι μισοί Έλληνες τον μισούσαν. Αλλά η μικρασιατική καταστροφή συνέβη δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Αυτός, λοιπόν, στη συνθήκη των Σεβρών προσπάθησε να κατοχυρώσει τη Σμύρνη και τα περίχωρά της, αλλά η επόμενη κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της, συνέχισε τη μικρασιατική περιπέτεια με τυχοδιωκτική επέλαση προς την Άγκυρα. Φταίει λοιπόν ο Βενιζέλος, αλλά φταίει και η αντιβενιζελική παράταξη. Η Μεγάλη Ιδέα θόλωσε την κρίση και των μεν και των δε. Τώρα που τα γράφω, θυμίζει και την περιπέτεια του Παναθηναϊκού, όπου Βενιζέλος οι πολυμετοχικοί και όπου βασιλικοί ο Αλαφούζος. Καθένας με τον πόνο του. 😊

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  130: Επειδή εύλογα κάποιος απορεί, πώς γίνεται ο Χρσιτός να λέει στον ληστή ότι «σήμερον μετ’ εμού έση εν τω παραδείσω», επειδή θα ήταν αδύνατο να παρακάμπτεται η καθολική Κρίση που τόσο συχνά ο Χριστός αναφέρει, οι Πατέρες το ερμηνεύουν ως, «περί του αναντιρρήτως μέλλοντος γίνεσθαι είπεν ό Κύριος τω ληστή […] καθώς και αλλαχού φησιν, ο μη πιστεύων εις τον Υιόν ήδη κέκριται […] πως ουν ήδη κέκριται; Υπό της άμαρτίας πάντως» (Εφραίμ ο Σύρος).

  Άλλωστε η πρόγευση των μελλότων φαίνεται και από το:
  «Καί ούτοι πάντες μαρτυρηθέντες διά τής πίστεως ουκ εκομίσαντο τήν επαγγελίαν, τού Θεού περί ημών κρείττόν τι προβλεψαμένου, ίνα μή χωρίς ημών τελειωθώσι». (Εβρ. 11,39-40)

  Άρα, ακόμα και οι δίκαιοι ενώ γεύονται την λύτρωση, εντούτοις όχι πλήρως διότι η τελική κατάσταση δεν θα υπάρξει «χωρίς ημών».

 132. Ευχαριστώ, Μπλογκ, πολύ διαφωτιστικό. Πολύ παρόμοια είναι και η θεολογική συζήτηση στο ισλάμ.
  Κυρίως θα με ενδιέφερε κάποια σύνοψη των συζητήσεων των πρώτων χριστιανικών αιώνων μέχρι να καταλήξει η πατερική ορθοδοξία. Αυτό που θυμόμουν ότι διάβαζα είναι, φυσικά, τα άρθρα του Κυρτάτα:
  http://www.academia.edu/12069818/%CE%97_%CE%B5%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CE%BF%CE%B9_%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B5%CF%82_%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BF%CE%B9_%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82
  http://www.academia.edu/2090567/The_origins_of_Christian_hell
  http://www.academia.edu/2091685/Early_Christian_visions_of_paradise_Considerations_on_their_Jewish_and_Greek_background

 133. Νέο Kid said

  133. O Νείλος από κρασί και οι κάμποσες παρθένες (που έχω ακούσει από Αιγύπτιους Κόπτες. Με σΚοπτική διάθεση για τους μουσουλμάνους, υποθέτω…) Δύτη, ισχύουν;

 134. 134 Όπως και πολλά άλλα στο Κοράνι, ή και στη Βίβλο βέβαια, μπορείς να τα πάρεις και αλληγορικά: https://en.wikipedia.org/wiki/Jannah
  Εμένα με ενδιαφέρει κυρίως η τύχη των ψυχών μετά το θάνατο, πριν τη Συντέλεια, γιατί προσπαθώ να ασχοληθώ με την έννοια του φαντάσματος όπως θα έχεις παρατηρήσει 🙂

 135. # 131

  Γιάννη αυτός ξεκίνησε την ιστορία (όπως οι Πατέρας-Βγενόπουλος) με αποτέλεσμα το τζάκι των Κρητικών να δυναστεύει μέχρι σήμερα. Αυτό δημιουργήθηκε με τις μίζες από τις τότε αγορές, η μεγάλη ιδέα ήτα η μπουζουριέρα και αν προέκυπτε καλώς. Φυσικά και χρειαζότανε δικαιολογία για τις αγορές όπλων, δεν είχαμε μπει ακόμα
  στο ΝΑΤΟ να γίνεται αυτονόητο όπως τώρα.

  Το θέμα είναι να βλέπουμε τι γίνεται πέρα από τα λόγια τα μεγάλα…

  Επ’ ευκαιρία δες κι αυτό το βίδδεο, δες τις φάσεις του β’ ημιχρόνου μήπως και καταλάβεις πως λειτουργούσε ο Μίχας επί χούντας και γιατί είπε ο Ασλανίδης το » μας αφήσανε να το πάρουμε» Κυρίως την φάση που όταν μπαίνει ο Αποστολίδης στην περιοχή θυμάται το διαρκείας φάουλ που προηγήθηκε !! Ευτυχώς υπήρξε θεία δίκη και τόβαλε ο Κούδας

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136. >>Ευτυχώς υπήρξε θεία δίκη και τόβαλε ο Κούδας
  Μα το Δία, διάβασα Ιούδας στην πρώτη ανάγνωση! 🙂
  Tζη, Καλή Ανάσταση.

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι πας και θυμάσαι, Τζι! Ο Μίχας που είχε σφάξει τη Ληντς στον τελικό με τη Μίλαν. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Καθρέφτης της κοινωνίας μας. Τότε ο Παναθηναϊκός ήταν ισχυρός και έπαιρνε σφυρίγματα. Τώρα είναι ανίσχυρος και τον κλέβουν ασύστολα. Εμείς οι παλαιότεροι ξέρουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποια «χρυσή», ρομαντική εποχή του ποδοσφαίρου που χάθηκε τάχα λόγω της εμπορευματοποίησης του αθλήματος.

 138. Theo said

  @133:
  Δύτη, δεν σκέφτηκες να ανοίξεις τη Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαιδεία;

  Ανέβασα εδώ ένα όχι τόσο καλά σκαναρισμένο pdf.

 139. # 138

  Ημουνα μέσα μαζί με τρεις βάζελους φίλους μου με τους οποίους είχα βάλει στοίχημα ( συνολικά και με άλλους) 3 χιλιάρικα σαν να ήταν ευρώ σήμερα… Είχαμε πάει μαζί στην Τούμπα πριν λίγες μέρες όπου είχε κερδίσει ο ΠΑΟΚ 1-0 κι εγώ έλεγα πως το δίκαιο θα ήταν 37-0 (!) κι αυτοί πως ήταν αποτέλεσμα έδρας. Το πληρώσανε κι εγώ άλλαξα ομάδα οριστικά. Την ίδια περίοδο η ομάδα του Γουέμπλεϋ πήρε πρωτάθλημα ενω δεν μπορούσε να βγάλει δεύτερο ημίχρονο από την υπερβιταμίνωση της χρονιάς του Γουέμπλεϋ. Οπως είδες στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι ήταν σαν της γάτας με το ποντίκι κι όταν έβαλε το γκολ ο ΠΑΟ οι μισοί παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν εκτός γηπέδου και πανηγυρίζανε !!

  Σφυρίγματα παίρνουν όλες οι μεγάλες ομάδες στις αμφισβητούμενες φάσεις αλλά διαιτησίες σαν του Μίχα τότε, του Καζναφέρη, του Σπάθα, του Θάνου προχθές και άλλων μπουμπουκιών δεν ανήκουν σ’ αυτόν τον κανόνα αλλά στον κανόνα των «ταγμένων» κι αυτό φαίνεται σε φάσεις που δεν σηκώνουν δεύτερη ερμηνεία.

  Εχω ξαναγράψει πως με Μίχα διαιτητή το 70 ο ΠΑΟΚ έχασε απο τον Αρη στο κύπελλο γιατί ΞΕΡΑΝΕ τον νικητή πριν αρχίσει το ματς, όπως και στο Τσέλσυ-Μίλαν. Το 72 απλά «επετράπη» στον ΠΑΟΚ…

 140. BLOG_OTI_NANAI said

  133: Δύτη, αφού διάβασα το άρθρο του Κυρτάτα, σκέφτηκα κάποια πράγματα που ίσως θα σου ήταν χρήσιμα για να καταλάβεις ποια προβλήματα μπορεί να συναντήσεις μια τέτοια διερεύνηση. Το σχόλιο είναι μεγάλο, αλλά πιστεύω ότι περιέχει την ουσία για το θέμα που ερευνάς.

  Διάβασα π.χ. το κείμενο του Κυρτάτα για τον θάνατο των νηπίων. Προσπαθεί βεβαίως να παρουσιάσει επιστημονικά το σύνολο των ιδεών που πιστεύει ότι συνέβαλαν στην παγίωση μιας θεολογίας.
  Όλα καλά μέχρι εδώ.

  Το ζήτημα όμως των επιρροών στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη μερικά πράγματα:

  1ον) Την αντίθεση προς τα ειδωλολατρικά θεολογικά πιστεύω. Μια συνεχής και συμπαγής γραμμή τέτοιας αντίθεσης σε όλη την ιστορία των πρώτων αιώνων, ξεπερνιέται με λέξεις όπως «πήραν την ιδέα», «επηρεάστηκαν από την ιδέα» κ.λπ. Αυτά τα επιχειρήματα (αλλά με χροιά λαϊκισμού φυσικά)) χρησιμοποιούν οι «μυθικιστές» ή οι νεοπαγανιστές που με πρόχειρο τρόπο επιβάλλουν ένα πνεύμα συκριτισμού στον Χριστιανισμό με δήθεν «ειδωλολατρικά δάνεια». Επί της ουσίας, τα περίφημα αυτά «δάνεια» δεν είναι τίποτε άλλο παρά υιοθέτηση εξωτερικών λεκτικών σχημάτων από το ελληνιστικό περιβάλλον με στόχο την κατανόηση των χριστιανικών διδασκαλιών. Για παράδειγμα, οι Πατέρες μιλούν για την «αθανασία της ψυχής» το οποίο είναι λεκτικό σχήμα, διότι η ψυχή στον Χριστιανισμό είναι κτίσμα, και κάθε κτίσμα είναι θνητό. Η ψυχή ως προς τη φύση της, είναι θνητή και υπάρχει μόνο επειδή ο Θεός το επιθυμεί, και όχι επειδή εμπεριέχει ιδιότητες αθανασίας όπως η ψυχή στην αρχαία φιλοσοφία, ιδιότητες αθανασίας που για τον Χριστιανισμό έχει μόνο ο Θεός. Ο Ιωάννης επίσης ονομάζει τον Χριστό «Λόγο», αλλά ως περιεχόμενο δεν έχει καμία σχέση με τον «λόγο» της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Ο Απ. Πέτρος πάλι χρησιμοποιεί εικόνες για το τέλος του κόσμου από την αρχαία φιλοσοφία, αλλά όταν διαβάσει κάποιος το έργο του, βλέπει ότι το υπόβαθρο των όσων γράφει δεν έχει σχέση με το ελληνιστικό περιβάλλον.

  2ον) Η αντίθεση της Εκκλησίας προς τα Απόκρυφα κείμενα. Η ιστορία του Κανόνα της Καινής Διαθήκης, αποδεικνύει ότι από τα εκατοντάδες Απόκρυφα κείμενα, ελάχιστα ήταν αυτά που πλησίασαν ή μπήκαν για κάποιο μικρό διάστημα στον Κανόνα των 27 βιβλίων πριν τον 4ο αιώνα. Βλέπουμε δηλ. μια συλλογική αντίθεση της Εκκλησίας, διότι μιλάμε για εποχές πριν τον 4ο αιώνα όπου δεν υπήρχε καν ενιαία ιεραρχία για να αποφασίσει. Κι όμως, χωρίς ιεραρχία, και χωρίς να κατέχει η Εκκλησία ενιαίο γεωγραφικό χώρο, όλες οι τοπικές εκκλησίες έμειναν προσκολλημένες κυρίως στα 27 βιβλία της Κ.Δ. με μικρές διαφοροποιήσεις. Κατά συνέπεια, η επιφυλακτικότητα προς τα Απόκρυφα, δεν μπορεί να ξεπερνιέται με τόση ευκολία και να λέμε «επηρέασε». Βεβαίως, η Εκκλησία κράτησε μέσα στην Παράδοση της εικόνες που συναντάμε σε Απόκρυφα κείμενα, όπως π.χ. κάποιες διηγήσεις του βίου της Θεοτόκου. Όμως, ενώ κράτησε μερικές τέτοιες διηγήσεις, τα βιβλία που τις περιείχαν τα απέρριψε. Κατά συνέπεια, εδώ βλέπουμε ένα σχήμα που μάλλον αποδεικνύει το αντίστροφο: υιοθετήθηκαν όχι κάποιες «Απόκρυφες» διηγήσεις, αλλά υιοθετήθηκαν κατόπιν κριτικής εξέτασης μερικές αποδεκτές ως Κανονικές διηγήσεις που όμως τις βλέπουμε και ενσωματωμένες σε Απόκρυφα κείμενα. Η καθολική αντίθεση και απόρριψη στα Απόκρυφα ακόμα κι αν μερικές διηγήσεις έγιναν αποδεκτές, δείχνει μια κριτική αντιμετώπιση και δεν επιτρέπει εύκολα άλλου τύπου συμπεράσματα.

  3) Το ζήτημα της «εξέλιξης του δόγματος». Αυτό που επιχειρεί ο Κυρτάτας και θα ήθελες να καταγράψεις κι εσύ, είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που βεβαίως το πραγματεύεται η λεγόμενη «Ιστορία Δογμάτων». Εσύ βεβαίως δεν μιλάς ως ειδικός στα Θεολογικά, αλλά στο λέω να το γνωρίζεις πως και μόνο η αναφορά σε «εξέλιξη του δόγματος» αποτελεί κάτι αστείο για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό που γράφεις ως ουδέτερος ερευνητής, «μέχρι να καταλήξει η πατερική ορθοδοξία», είναι ο διακαής πόθος κάθε απολογητή του Προτεσταντισμού, ο οποίος θέλοντας να επιβεβαιώσει τον λόγο για τον οποίο ακολουθεί τον Προτεσταντισμό, πασχίζει να αποδείξει ότι ακριβώς, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είχε πάντα τα ίδια πιστεύω, αλλά τα άλλαξε στην πορεία, και ακόμα «καλύτερα», της τα… άλλαξε με το ζόρι ο Μ. Κων/νος και γενικά οι «κακοί βυζαντινοί αυτοκράτορες» (αυτό είναι αγαπημένο σενάριο και άθεων και νεοπαγανιστών, αλλά στα πλαίσια λαϊκισμού φυσικά αφού είναι πανεύκολο ν’ ανατραπεί βάσει τεκμηρίων). Γι’ αυτό λοιπόν ο Προτεσταντισμός βρίσκει ισχυρό «λόγο ύπαρξης»: ισχυρίζεται στους πιστούς του ότι αποτελεί «επιτέλους» δρόμο φυγής από το «εξελιγμένο δόγμα που επέβαλλαν οι κακοί αυτοκράτορες στους ορθοδόξους», και ο Προτεσταντισμός αποτελεί την «επιστροφή» στον «άδολο» και «γνήσιο» χριστιανισμό των τριών, των δύο, ή του πρώτου αιώνα (αυτό το σχήμα το βρίσκουμε συχνά στον 19ο αιώνα όπου οι επίδραση των Προτεσταντών στους Έλληνες λογίους ήταν ισχυρή και δημιουργούσε το δίπολο του «ανώτερου πνευματικού χριστιανισμού» και του χριστιανισμού του «χυδαίου λαού» δηλ. της Ορθοδοξίας).

  Ανέφερα τον «γνήσιο χριστιανισμό των τριών, των δύο, ή του πρώτου αιώνα» διότι ανάλογα με την προτεσταντική ομολογία, άλλοι αποδέχονται μόνο συγγράμματα του 1ου αιώνα, και άλλοι ψιλοαποδέχονται και κάποιους εκκλησιαστικούς συγγραφείς του 2ου ή του 3ου αιώνα, αρκεί βεβαίως να… μπορούν να βρουν στο έργο τους πράγματα που μοιάζουν αντίθετα με της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

  Όμως, ουδέποτε υπήρξε Πατέρας της Εκκλησίας που να αντιληφθηκε κάποια «εξέλιξη» στο δόγμα. Σε απόλυτο βαθμό, η Συμφωνία Πατέρων και Οικ. Συνόδων θεωρεί αυτονόητο ότι η χριστιανική διδασκαλία είναι ακριβώς η ίδια και απαράλαχτη από τα βάθη της Π.Δ. μέχρι σήμερα (ενννοείται της Π.Δ. ως ερμηνευμένης μέσω του Χριστού, όχι ως ιουδαϊκό σύγγραμμα που αρνείται τον Υιό). Γι’ αυτό η πίστη της Εκκλησίας σε όλους τους αιώνες διατυπώνεται ως εξής: «Οι προφήται ως είδον, οι απόστολοι ως εδίδαξαν, η εκκλησία ως παρέλαβεν, οι διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν, αύτη η πίστις των αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων«.

  Δεν υπάρχει Πατέρας της Εκκλησίας ή Σύνοδος που να μην επικαλείται μια χρονικά αδιάσπαστη γραμμή ομοφωνίας την οποία επικαλείται και εδραιώνεται βεβαίως πάντα και στην Αγία Γραφή. Για τους πατέρες της Εκκλησίας η Αλήθεια δόθηκε μία και μόνη φορά και ερμηνεύτηκε ολόκληρη από τον Χριστό και τους Αποστόλους. Δεν θα μπορούσε άλλωστε κανείς να διδάξει κάτι αντίθετο από την Γραφή που μιλάει στην Επιστολή Ιούδα για την «άπαξ παραδοθείση τοίς αγίοις πίστει».

  Πολλές φορές, αυτό που ξεγελάει και κάποιοι μιλούν για «εξέλιξη» του δόγματος είναι οι απαντήσεις της Εκκλησίας στις αιρέσεις. Η ανάγκη για λεπτομερέστερη διατύπωση του ίδιου αρχαίου δόγματος (και όχι «εξέλιξη» του «παλαιού») προέκυψε από την εμφάνιοση των αιρέσεων. Πολύ εύκολα δηλ. κάποιος διαπιστώνει στις εκκλησιαστικές πηγές το Τριαδικό Δόγμα πολύ πριν διατυπωθεί στις Οικ. Συνόδους, απλά η εμφάνιση του Αρειανισμού ανάγκασε τους Πατέρες να ασχοληθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα σημεία που παρερμήνευε ο Άρειος.

  Καταλήγοντας να πω πως αυτό που ψάχνεις θα το βρεις περισσότερο σε συγράμματα σαν του Κυρτάτα, μιας φιλοσοφικής προσέγγισης του Χριστιανισμού, αλλά να γνωρίζεις ότι ο κάθε Κυρτάτας είναι αναγκασμένος να στρογγυλέψει πράγματα, να καταφύγει σε απλοποιήσεις διότι θα του ήταν αδύνατον ν’ αναφερθεί σε κάθε αντίρρηση που θα μπορούσαν να γεννήσουν τα επιχειρήματα του.

  Αν καμιά φορά συναντήσεις κάτι για το οποίο έχεις απορία για την αρχαία θέση της Εκκλησίας, μπορείς αν θέλεις να μου πεις να το ερευνήσω.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  139 (133): Πασχαλινή προσφορά 🙂 , όλοι οι τόμοι εδώ, στην ίδια ποιότητα (σκαναρισμένα πιντιέφια)

 142. Ευχαριστώ όλους, και για τη ΘΗΕ εννοείται. Κακόψυχε τι ψηφιακή βιβλιοθήκη έχεις πια!
  Για την ύστερη αρχαιότητα δεν παριστάνω τον ειδικό, ούτε φυσικά για την ιστορία των δογμάτων. Έχω τις επιφυλάξεις μου για την χρονικά αδιάσπαστη γραμμή ομοφωνίας, αλλά θα τις αφήσω στο στάδιο των …επιφυλάξεων αυτή τη στιγμή 🙂

 143. Theo said

  (Ξαναγράφω ένα σχόλιο που το ανέβασα και δεν το βρίσκω, παρά τις πολλαπλές ανανεώσεις της σελίδας)

  @142:
  Γιάννη, έχουμε το ίδιο σκανάρισμα. Μάλλον αυτό που ανέβασα, επειδή έκανα κοπτοραπτική, έχασε λίγη ευκρίνεια.

 144. Είναι συγκινητική η προσπάθεια του σχολιαστή Blogotinanai να θολώσει τα νερά με αερολογίες, για να μήν καταλάβει ο μέσος αναγνώστης τον Ρατσισμό της Αγίας Γραφής. Έγραψε 11 σχόλια σε αυτή την ανάρτηση, προσπαθώντας να προσηλυτίσει κόσμο στα χριστιανικά φληναφήματα και δεν μίλησα. Αλλά το σχόλιο 141 με έκανε έξω φρενών: Πάει να ξεπετάξει τον μεγάλο Δ. Κυρτάτα με φτηνά δικολαβίστικα επιχειρήματα, αποσιωπώντας τις φοβερές αποκαλύψεις του Κυρτάτα στα κείμενα που μάς λίνκαρε ο σχολιαστής 133.

  Θα αναρτήσω μία μόνο από αυτές τις αποκαλύψεις. Αφορά το πώς γεννήθηκε ο Ρατσισμός της Χριστιανικής Εκκλησίας απέναντι στα νόθα τέκνα (μπάσταρδα). Πηγάζει από την Σοφία Σολομώντος, πράγμα που ποτέ δεν υποψιάστηκα, αν και ζώ 52 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη.

  Ευχαριστούμε, Δημήτρη Κυρτάτα. Καλές παραχαράξεις, Blogotinanai, συνέχισε το θεάρεστο έργο σου να συσκοτίζεις την πραγματικότητα. Θα είναι πολύς ο μισθός σου εν τοις Ουρανοίς…

 145. Γιάννης Ιατρού said

  144: Theo,
  για να διευκολύνω, εδώ το καλό σκανάρισμα (λήμματα ΘΗΕ, Άδης, Άδου κάθοδος – Τόμος 1) από το υπόγειο… 🙂

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πλαστοπρόσωπε, έφτιαξε ο καιρός, δεν πας για κάνα μπανάκι σε γαλανά νερά;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cretanbeaches.com/el/%25CE%25B8%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2583%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2582-%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585%25CF%2581%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25BC%25CF%258C%25CF%2582/%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25B5%25CF%2582-%25CE%25B4%25CF%2585%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE%25CF%2582-%25CE%25BA%25CF%2581%25CE%25AE%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2582/%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25B5%25CF%2582-%25CE%25B2%25CE%25AC%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2585-%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25BA%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25BF&ved=2ahUKEwj-5KfDlqPaAhXBbFAKHY5lDnwQFjACegQICBAB&usg=AOvVaw19YSdTK4KYQ9ixOm64dCZF

 147. Γιάννης Ιατρού said

  147: Γιάννη, έχει πέσει πολλή εκδρομή … αυτές τις μέρες και η ιντερνετική πρόσβαση είναι δύσκολη για μερικούς, αν και έχουν γνώση …. 🙂

 148. cronopiusa said

  145

  ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ

  Φτου σου πούτσα του Μεμέτη
  Και ψωλές του Μουχαμέτη…

 149. Γιάννης Ιατρού said

  149: +++++++++++++++++++++++
  ακόμα γελάω ρε Κρόνη 🙂

 150. Κουνελόγατος said

  149. Ελπίζω να μην είναι πλαστογραφία… :mrgreen:

 151. BLOG_OTI_NANAI said

  145: Bάταλoς, ότι είσαι μαζοχιστής είναι φανερό από το γεγονός ότι με προκαλείς, διότι φαίνεται απολαμβάνεις να χλευάζεται η άγνοια σου. Πότε θα καταλάβεις ότι δεν υφίσταται Παλαιά Διαθήκη αυτόνομα στον Χριστιανισμό; όλες ανεξαιρέτως οι διδασκαλίες της Π.Δ. προσεγγίζονται μόνο με βάση και σε συνάφεια με την Κ.Δ. Στο ίδιο κείμενο του Κυρτάτα είδες όχι μόνο την προσέγγιση του Χριστού στα παιδιά χωρίς κανέναν διαχωρισμό, αλλά επιπλέον ούτε ο Νύσσης που πάλι τον παρουσιάζει ο Κυρτάτας διαχωρίζει τη θεολογία του με βάση αν τα παιδιά είναι νόθα.

  Αναφέρομαι στον Κυρτάτα ακριβώς επειδή τον αναφέρεις ώστε να καταλάβουμε όλοι τι τσαρλατάνος είσαι, αφού είδες με τα μάτια σου την αγαπητική προσέγγιση του Χριστού στα παιδιά, ενώ εσύ επικαλείσαι χωρίο της… Παλαιάς Διαθήκης…

  Οπότε, άντε να δεις αν έρχομαι, και πέρα τούτου, έχεις γίνει μεγάλος ξεφτίλας με την κλοπή ψευδωνύμων. Είσαι πραγματικά ένας χαρακτήρας ανθρώπου που μόνο ψυχίατρος μπορεί να προσεγγίσει.

 152. Theo said

  @59:
  Μα, είναι φανερό πως όλο το παράθεμα είναι από το «Το Ανατολικόν ζήτημα σήμερα» του Κακλαμάνη (βλ. http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/06/1.html) και πως από τη φράση «Καὶ προκειμένου μάλιστα νὰ μὴν ἐπιβαρύνεται οἰκονομικὰ καθόλου ἡ ἑλλαδικὴ Ἐκκλησία…» και μετά, τα λόγια δεν είναι του Μπόνη αλλά του Κακλαμάνη.
  (Το θέμα είναι αν ο ανώνυμος είναι ο Μπόνης κι αν τα λόγια σε εισαγωγικά είναι πράγματι του Μπόνη. Αυτό το «ἐθνικὴ ὑπόσταση» μέσα στα υπόλοιπα καθαρευουσιάνικα είναι λίγο ύποπτο.)

 153. sarant said

  153 Αυτό το σχόλιο το έστειλε ο Τέο προχτές, αλλά το είχε πιάσει η βαθιά σπαμοπαγίδα κι έτσι το είδα μόλις σήμερα. Ζητώ ταπεινά συγνώμη.

 154. giorgos said

  153. Κατά πάσα πιθανότητα τό βιβλίο, ή έν πάσει περιπτώση αυτό πού ψάχνουμε, βρίσκεται εδώ https://www.ios-regensburg.de/en/information-infrastructure/library/collection/archives .
  Αν ξέρετε γερμανικά καί στείλετε email σίγουρα θά άπαντήσουν καί άν τό έχουν θά σάς τό στείλουν .

 155. BLOG_OTI_NANAI said

  153: Εννοείται πως πριν απαντήσω το ερεύνησα. Δεν ξέρω γιατί ο Κακλαμάνης λέει «ανώνυμος» και βάζει το «Μπόνης» σε παρένθεση. Οι βιβλιογραφικές καταγραφές πάντως που βρήκα, αποδίδουν απευθείας το βιβλιαράκι στον Μπόνη.

  Η πλήρης βιβλιογραφική καταγραφή είναι ως εξής:

  «Μπόνης Κωνσταντίνος, Έκθεσις της Ελληνικής Αντιπροσωπείας περί του Συνεδρίου Μεταναστεύσεως (διοργανωθέντος υπό του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών συνελθόντος εν Leysin της Ελβετίας τη 11-16 june 1961)»

  Απ’ ότι καταλαβαίνω, το περιεχόμενο θα πρέπει να ταυτίζεται με τις ελληνικές θέσεις ή τα συμπεράσματα που διατυπώθηκαν εδώ:

  «MIGRATION CONFERENCE organized by the Division of Inter-Church Aid and Service to Refugees of the WCC, Leysin, Switzerland, June 11-16, 1961»

  Υπάρχει σχετικό άρθρο ( https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1758-6623.1961.tb01991.x ) το βρήκα δωρεάν, αλλά είναι πολύ γενικό, δεν λέει κάτι συγκεκριμένα για τις θέσεις τις Ορθόδοξης Εκκλησίας ως προς τα περί μετανάστευσης.

  Μια άλλη καταγραφή που πιθανόν σχετίζεται με αυτό και άντλησα από εκεί κάποιες λέξεις κλειδιά (αλλά χωρίς αποτέλεσμα) είναι η εξής:

  World Council of Churches and Division of Inter-church Aid and Service to Refugees, In a strange land: a report of a World Conference on Problems of International Migration and the Responsibility of the Churches, held at Leysin, Switzerland, June 11-16, 1961 95 p vols (Geneva: Division of Inter-church Aid and Service to Refugees, World Council of Churches, 1961)

  Το παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών έχει ιστοσελίδα με τα αρχεία, αλλά απ’ ότι είδα είναι με συνδρομή.

  Θέλει απλά να βρει κάποιος χρόνο να βρει το βιβλιαράκι σε βιβλιοθήκη και πιο συγκεκριμένα την σελίδα 20 στο βιβλιαράκι του Μπόνη, όπου υποτίθεται γράφει ότι «η Εκκλησία ωθούσε τα νέα κορίτσια στην πορνεία»…

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  156: Απ’ ότι βλέπω, το βιβλιαράκι υπάρχει στην Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, οπότε όποιος πάει για Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου να μας το βρει!

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  157: Υπάρχει κι ένα αντίτυπο στην Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής (Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104, Κτήριο Παλαιού Χημείου ΕΚΠΑ)

 158. Theo said

  @154:
  Δεν πειράζει, Νικοκύρη 😊

  156:Βρε Μπλογκ, αυτό για την πορνεία δεν είναι του Μπόνη αλλά του Κακλαμάνη (το έγραψα και στο σχ. 153 😉 )

 159. BLOG_OTI_NANAI said

  159: Κι εγώ αυτό υποπτεύομαι, αλλά στο σχ. 51 όπου αμφισβητώ ως παράδοξη μια τέτοια αναφορά, ο Giorgos απαντάει κατά γράμμα στο σχ. 53: «Αυτός τά γράφει» και μας παραπέμπει στην Βίκι στο λήμμα «Μπόνης».

  Κατά συνέπεια έχουμε έναν ισχυρισμό από τον Giorgos ότι αν διαβάσουμε την σελίδα 20 αυτού του βιβλιαριδίου, ο Μπόνης θα γράφει εκεί -έστω και με άλλα λόγια, έστω και περιφραστικά, έστω θα υπονοεί-, ότι «η Εκκλησία ωθούσε τα κορίτσια στην πορνεία».

  Γι’ αυτό θέλουμε μια φωτογραφία-φωτοτυπία της σελίδας αυτής ώστε να αποδειχθεί ότι όλο το νόημα περί «Εκκλησίας που ωθεί στην πορνεία» είναι εμπνεύσεως και ερμηνείας του Κακλαμάνη και όχι του Μπόνη.

 160. Theo said

  @160:
  Ό,τι και να λέει ο Giorgos, τα περί πορνείας είναι του Κακλαμάνη. Με την κοινή λογική το καταλαβαίνει ο πάσα εις☺

 161. Ἂρατε πύλας: To “θεατρικό” έθιμο της Ανάστασης στις εκκλησίες της Λέσβου

 162. Ριβαλντίνιο said

  – Αν θυμάμαι καλά κάποιοι νεοπαγανιστές έλεγαν ότι η φράση «άρατος κατάρατος» βγήκε από έναν Άρατο που δήθεν σκότωσε ο όσιος Νίκων ο Μετανοείτε. 🙂

  – Σύμφωνα με το Ισλάμ και τα τζίνια θα κριθούν όπως και οι θνητοί και θα πάνε στον παράδεισο και στην κόλαση.

  – Βάταλος / 145

  Είναι φανερο πως το κείμενο αυτό της Σοφίας Σολομώντα στρέφεται κατά των γονέων που κάνουν νόθα παιδιά και όχι κατά των νόθων. Αυτό είναι το νόημα. Αλλιώς στην Παλαιά Διαθήκη είναι ξεκάθαρο πως τα παιδιά δεν θα πληρώνουν τις αμαρτίες των γονιών τους ( Δευτερονόμιο, Ιερεμίας, Ιεζεκιήλ ), στα χωρία που λέει ο Θεός στους Εβραίους πως δεν θα λέτε πλέον την παροιμία «οι γονείς έφαγαν τους όμφακας και τα δόντια των παιδιών μούδιασαν» , αλλά ο πατέρας θα είναι υπεύθυνος για τις δικές του αμαρτίες και ο γιός για τις δικές του. Ένα σφάλμα το οποίο έκαναν οι Ιουδαίοι που φώναζαν να σταυρωθεί ο Χριστός ήταν ότι είπαν στον Πιλάτο πως το κρίμα ας πέσει πάνω σε εμάς και στα παιδιά μας. Δηλαδή ακόμη και τότε δεν τηρούσαν ότι τους είχαν πεί οι προφήτες.

  – Πάντα αναρωτιόμουν γιατί να πάρουν οι χριστιανοί στοιχεία για την Θεοτόκο από το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου και όχι απλώς το ψευδεπίγραφο κείμενο να άντλησε από την παράδοση που ήδη υπήρχε και ήταν γνωστή. Η πρώτη καταγραφή δεν σημαίνει και την δημιουργία της σχετικής διήγησης.

 163. giorgos said

  «Ανεπτύξαμεν τούς λόγους , τούς έπιβάλλοντας τήν είσδοχήν περισσότερου άριθμού Ελλήνων μεταναστών είς τόν Καναδάν . Ούτοι μάς άντέτειναν ότι έν Καναδά παρετηρήθη κατά τό έτος τούτο μείωσις έργασίας , τό δέ ποσοστό άνεργίας άνήλθεν είς 11% καί διά τούτο ή Καναδική Κυβέρνησις εύρέθη είς τήν άναπόδραστον άνάγκη νά θέση περαιτέρω περιορισμούς είς τήν είσδοχήν μεταναστών γενικώς .

  Ως πρός τούς Ελληνες παρετηρήθη ότι ήρχοντο πολλοί άπροετοίμαστοι καί άνευ τής γνώσεως μιάς τουλάχιστον γλώσσης ή τών στοιχείων αύτής , τής Αγγλικής ή Γαλλικής , καί ότι , ένώ πρότερον έλειτούργει ύπό τών Ελληνικών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων Γραφείον προστασίας μεταναστευόντων Ελλήνων , τούτο έπαυσε , δήθεν δι’ οίκονομικούς λόγους , άπό τού παρελθόντος έτους . Τούτο ήτο κυρίως έπιζήμιον διά τάς θήλεις νέας , τάς έξ Ελλάδος προερχομένας , αίτινες έτοποθετούντο είς Καναδικάς οίκογενείας , ώς ύπηρέτριαι , άλλ’ αί οίποίαι όλίγον ύστερον , ή δέν ίκανοποιούντο ή εύρισκον δυσκολίας γλώσσης ή καί παρεσύροντο δι’ ύποσχέσεων συμπατριωτών των , ότι θά μνηστευθούν αύτάς καί ότι θά έξεύρισκον δι’ αύτάς καλυτέρας έργασίας καί ούτω έφευγον άπό τάς Καναδικάς οίκογενείας , πολλαί όμως τούτων έπεσαν θύματα έκμεταλλευτών καί ούκ όλίγαι παρεσύρθησαν καί είς άνηθίκους πράξεις .

  Κατόπιν τούτου ή Καναδική Κυβέρνησις ήναγκάσθη νά θέση αύστηρά μέτρα περιοριστικά διά τήν είσδοχήν νέων κορασίδων έξ Ελλάδος. Οθεν ή Καναδική Αντιπροσωπεία συνέστησε θερμώς , όπως αί έν Αμερική καί Καναδά Ελληνικαί Ορθόδοξοι Εκκλησιαστικαί Αρχαί , έν συνεννοήσει μετά τών Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων , προβούν είς τήν σύστασιν καί πάλιν τού Γραφείου ή τών Γραφείων προστασίας τών είς Καναδάν μεταναστευόντων προσώπων , άρρένων καί θηλέων , καί διά τήν προστασίαν αύτών καί ίνα μήν διασύρεται τό Ελληνικόν όνομα έν τή ξένη δι’ αύτούς χώρα .

  Πάντες άπεδέχθημεν ώς όρθάς τάς παρατηρήσεις ταύτας καί ύπεσχέθημεν νά συστήσωμεν τή Εκκλησία ήμών , όπως μεριμνήση περαιτέρω έπί τού ώς άνω σοβαρού θέματος . Είς τήν Ιεράν Ελληνικήν Ορθόδοξον Αρχιεπισκοπήν Βορείου καί Νοτίου Αμερικής καί είς τήν Ιεράν Ορθόδοξον Ελληνικήν Μητρόπολιν τού Καναδά πίπτει τό βάρος τής εύθύνης διά τήν μέριμναν καί τήν καλυτέραν όργάνωσιν καί τοποθέτησιν τών άνωτέρω καί σοβαρωτάτων διά τό όρθόδοξον πλήρωμα ζητημάτων τών νέων μεταναστών , τής έγκαταστάσεως καί προσαρμογής αύτών , τής διαφωτίσεως , διαπαιδαγώγήσεως καί παρακολουθήσεως αύτών κ.λ.π. , κατά τά πρώτα τουλάχιστον βήματα των έν τή ξένη .»
  Από τό βιβλίο τού καθηγητή Κ.Μπόνη , «Εκθεσις τής έλλ.άντιπροσωπείας περί τού συνεδρίου μεταναστεύσεως »
  Αντε καί περαστικά ,σέ κάποιους πού όταν διαβάζουν τό όνομα τού Γ.Κ. παθαίνουν αλλεργία…

 164. Το ρήμα «αρατίζω» λέγεται (ή τουλάχιστον λεγόταν μέχρι και μερικές δεκαετίες πριν) στα Νταρνακοχώρια Σερρών καθώς και σε άλλες περιοχές του νομού. Ακόμα και το έθιμο του «Άρατε πύλας» την βραδιά της Ανάστασης περιγράφεται απ’ τον George Frederick Abbott to 1900 στο έργο του «Macedonian Folklore», στα ελληνικά χωριά γύρω απ’ το Παγγαίο (Μεσολακιά-παλ. Λακοβίκια, Παλαιοκώμη-παλ. Προβίστα κ.α.)
  https://archive.org/details/macedonianfolklo00abbouoft/page/37

 165. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: