Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στην εποχή του μαρουλιού

Posted by sarant στο 11 Απριλίου, 2018


Τις προάλλες πήγα και αγόρασα μαρούλια για τη μαγειρίτσα και τις πασχαλινές σαλάτες κι ύστερα, ψάχνοντας κάτι άλλο, έπεσα πάνω σε ένα κατοχικό χρονογράφημα του Βάρναλη αφιερωμένο ακριβως στο ταπεινό αυτο λαχανικό, οπότε σκέφτηκα να γράψω κι εγώ ένα άρθρο για τα μαρούλια, συνεχίζοντας τη σειρά με τα άρθρα για λαχανικά που δημοσιεύω πότε-πότε στο ιστολόγιο.

Δεν έχω πάρα πολλά να πω, αλλά περιμένω από εσας να συμπληρώσετε.

Το χρονογράφημα του Βάρναλη που σας έλεγα δημοσιεύτηκε στην Πρωία στις 23 Απριλίου του 1942 και έχει τίτλο «Θρίδακος αίνος» κι αν έχετε άγνωστες λέξεις στον τίτλο δεν θα είστε μόνοι σας. Εντάξει, αίνος είναι ο έπαινος, το εγκώμιο, αλλά η πρώτη λέξη;

Και τότε που έγραφε ο Βάρναλης, άγνωστη θα ήταν, γι’ αυτό και σπεύδει να την εξηγήσει από την αρχή αρχή του χρονογραφήματος:

Κανένας Ρωμιός δεν έφαγε ποτές του το άγνωστο λαχανικό που λέγεται θρίδαξ. Τρώγει όμως μαρούλι, που είναι το ίδιο. Δυστυχώς, το προπατορικόν μας αμάρτημα, ο λογιωτατισμός, δεν αγνωστοποιεί μονάχα τις λέξεις, αλλά και τα πράγματα.

Τώρα είναι ο «χρυσούς αιών» του μαρουλιού. Σ’ όλες τις λαϊκές αγορές, σ’ όλα τα μανάβικα, σ’ όλα τα μαγέρικα και τα σπίτια έχει το προβάδισμα. Αυτό κυριαρχεί παντού. Κακά ονομάζουν οι ποιητές την άνοιξη «εποχή των ρόδων» (που’ναι τα;) γιατί είναι η εποχή του μαρουλιού. Ό,τι είναι τα χελιδόνια ψηλά στον αέρα, είναι τα μαρούλια κάτω στη γης.

Θρίδαξ λοιπόν ήταν το μαρούλι, ή ίσως κάποια ποικιλία μαρουλιού, στα αρχαία ελληνικά, με παράλληλους τύπους όπως θίδραξ με αντιμετάθεση ή θρόδαξ. Η ετυμολογία της λέξης είναι άγνωστη, ισως να πρόκειται για λέξη του υποστρώματος.

Στην αττική διάλεκτο το λέγαν «θριδακίνη», ενώ ο Αθήναιος αναφέρει πως οι αρχαίοι πίστευαν ότι η πολλή μαρουλοφαγία προκαλούσε ανδρική ανικανότητα: «ασθενείς εισί προς αφροδίσια οι συνεχώς χρώμενοι θρίδαξι». Η Αφροδίτη, όταν σκοτώθηκε ο Άδωνις, τον έθαψε σε ένα μποστάνι με μαρούλια, ενώ και στο αρχαίο έθιμο των «κήπων του Αδώνιδος» φύτευαν μαρούλια και άλλα φυτά που αναπτυσσονται γρήγορα. Ο Αθήναιος πάλι παραθέτει έναν στίχο από τον κωμικό Εύβουλο, όπου κάποιος παραγγέλνει στη γυναίκα του να μην του φέρνει μαρούλια για φαγητό επειδή ειναι «νεκύων βρώμα», φαγητό των νεκρών. Όχι τυχαία, η κωμωδία αυτή έχει τίτλο «Άστυτοι».

Πάντως, στην αγγλική Βικιπαιδεια βρισκω ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι θεωρούσαν αντιθέτως ότι το μαρούλι κάνει καλό στις σεξουαλικές επιδοσεις.

Η λέξη «μαρούλι», πάλι, υπάρχει στη γλώσσα από την ύστερη αρχαιότητα, ως μαρούλιον και μαρούλιν, και συνυπάρχει για ένα διάστημα με τις προηγούμενες. Σε επιστολή ενός γιατρού, του Αλέξανδρου, διαβάζουμε τη συμβουλή: τῶν λαχάνων ἐσθιέτω τὰ ἴντυβα καὶ τὰς θριδακίνας τὰ καλούμενα μαρούλια ἑφθὰ εἰς ὀξύκρατον ὑδαρὲς ἀναβάπτων.

Υπάρχει κι ένα (όχι πολύ αστείο για τα γούστα μας) ανέκδοτο με έναν σχολαστικό, που το βρίσκουμε στον Φιλόγελο, τη συλλογή ανεκδότων της αρχαιότητας: Σχολαστικὸς βιβλίον αὐτοῦ ἐπιζητῶν ἐπὶ πολλὰς ἡμέρας καὶ μὴ εὑρίσκων, ὡς κατὰ τύχην μαρούλια ἤσθιεν, ἐπιστραφεὶς ἐπί τινος γωνίας εἶδε κείμενον τὸ βιβλίον. ὕστερον δὲ φίλῳ ἀπαντήσας ὀδυρομένῳ, ὡς τὴν στολὴν τῶν ἱματίων αὐτοῦ ἀπολέσαντι· Μὴ δυσφόρει, ἔφη, ἀλλὰ μαρούλια ἀγοράσας καὶ ἐσθίων αὐτὰ πρὸς τὴν γωνίαν ἐπιστραφεὶς πρόσσχες, καὶ εὑρήσεις αὐτά.

Αν πιστέψουμε τον σχολαστικό του ανεκδότου, τα μαρούλια σε βοηθάνε να βρεις κάτι που έχεις χάσει.

Αλλά από πού ετυμολογείται η λέξη «μαρούλι»; Δύο θεωρίες υπάρχουν. Η πρώτη υποθέτει λατινικό δάνειο: από την (αμαρτυρη, θαρρω) ονομασία *amarulla lactuca (πικρό λάχανο) θα προέκυψε ένα *αμαρούλιον. Η δεύτερη, επισημαίνει τον ελληνιστικό τύπο «μαϊούλιον». Στις Κυρανίδες, ένα μαγικό κείμενο της ελληνιστικής εποχής, διαβάζουμε ότι «Θρίδαξ ὑγρὸν καὶ ψυχρόν ἐστι λάχανον, ἐδώδιμον καὶ πᾶσι γνωστόν, ὃ καὶ μαϊούλι λέγεται παρὰ τοῖς πολλοῖς».

Ο τύπος «μαϊούλι», που τον βρίσκουμε και αλλού, ισως αποτελεί υποκοριστικό του ονόματος Μάιος, αφού το μαρούλι τότε ακμάζει. Μπορεί όμως να είναι και μετεξέλιξη του (σπανιότερου) τύπου «μαϊούνι» (Μάιος-Ιούνιος).

Είναι εξίσου πιθανό το μαρούλιον να έγινε μαϊούλιον ή το αντίστροφο, επειδή όμως η παραγωγή από το αμαρούλιον προϋποθέτει αμάρτυρους τύπους θα θεωρήσουμε πιθανότερη την προέλευση από το μαϊούλιον.

Κι αν οι αρχαίοι πίστευαν ότι η μαρουλοφαγία προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, οι βυζαντινοί θεωρούσαν ότι πειράζει στα μάτια: Κατὰ πολὺ γὰρ ἐσθιόμενον τὸ μαϊούλιν ἀμβλύνει τὰς κόρας τῶν ὀφθαλμῶν, λέει ένα ιατρικό συγγραμμα.

Στα αγγλικά το μαρούλι είναι lettuce, λέξη που ανάγεται στο λατινικό lactuca που είδαμε παραπάνω, και το οποιο έχει περάσει και στα ελληνικά της ειδικής ορολογίας, αφού τα διάφορα είδη lactuca αποδίδονται ελληνιστί «λακτούκη» π.χ. λακτούκη η εδώδιμος. Στα τούρκικα, πάλι, το μαρούλι λέγεται marul, ελληνικό δάνειο. Στα κρητικά, βέβαια, Μαρούλι είναι χαϊδευτικό της Μαρίας.

Στα νεότερα χρόνια, τα μαρούλια είναι ένα από τα αμέτρητα αργκοτικά συνώνυμα για τα χρήματα. Σύμφωνα με το slang.gr, ο πρόεδρος του Ιωνικου είχε δηλώσει σε μια Γ.Σ. της ΕΠΑΕ πως όλα στο ποδόσφαιρο «γινονται για το μαρούλι». Τα αρχαία χρόνια, όταν δούλευα ελεύθερος επαγγελματίας και υπήρχαν αφεντικά που πλήρωναν, ένας εκδότης συνήθιζε να λέει, φιλικά, «ήρθες για μαρούλι;» Η μεταφορά πρέπει να οφείλεται στην ομοιότητα που έχουν τα φύλλα του μαρουλιού με (πράσινα) χαρτονομίσματα.

Παράλληλα, για να πούμε ότι καποιος ξοδεύει ασυλλόγιστα, λέμε ότι «σκορπάει τα λεφτά σαν μαρουλόφυλλα». Στον Γιούγκερμαν, ο Καραγάτσης, μιλώντας για τον Μεσοπόλεμο, γράφει ότι «Ήταν η εποχή που οι διάφορες γκιόσες της οπερέτας μασούσαν το χιλιάρικο (σαράντα λίρες χρυσές) σα μαρουλόφυλλο».

Νόστιμα τα μαρουλόφυλλα, όμως το πιο γευστικό κομματι του μαρουλιού, που μένει όταν αφαιρέσουμε τα εξωτερικά φύλλα, είναι η καρδιά του. Μια παλιά διαφήμιση τόννου σε κονσέρβα έλεγε ότι είναι τόσο τρυφερός που κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού -ή κάτι τέτοιο.

Στο χρονογράφημα που προαναφέραμε, ο Βάρναλης κάνει το προφανές ευφυολόγημα ότι «Το καλό μαρούλι πρέπει να είναι σαν την καλή γυναίκα. Πρέπει να έχει καρδιά».

Στον βυζαντινό Πωρικολόγο, ανάμεσα σε ολα τα οπωρικά και τα λαχανικά, φιγουράρει βεβαίως και ο σεβαστός Μαρούλιος, ανάμεσα στους αξιωματούχους που κρίνουν την Σταφυλο. Το μαρούλι παίζει καίριο ρόλο και σε μια οικογένεια λαϊκών αφηγημάτων όπως το Συναξάρι του τιμημένου γαϊδαρου ή η έμμετρη διήγηση Γαϊδάρου, λύκου και αλεπούς, όπου τα δυο σαρκοφάγα ζώα, έχοντας θυσει και απολέσει, προσπαθούν δικολαβίστικα να βγάλουν σοβαρότερο αμάρτημα το ένα μαρουλόφυλλο που έφαγε ο γάιδαρος από το φόρτωμα που κουβαλούσε:

Αφορεσμένε Γάδαρε και τρισκαταραμένε,
αιρετικέ κι επίβουλε, σκύλε μαγαρισμένε,
να φας το μαρουλόφυλλο εκείνο χωρίς ξίδι!
Και πώς δεν επνιγήκαμε σε τούτο το ταξίδι;

Ωστόσο, αν δεν κάνω λάθος, στη νεότερη προσωπική ποίηση το μαρούλι απουσιάζει -θα το βρούμε, είμαι βεβαιος, στον Σουρή ή σε κάποιον άλλον σατιρικό, αλλά για παραπέρα είναι μάλλον αντιποιητικό.

Ο χρονογράφος ωστόσο, τουλάχιστον ο Βαρναλης, μας δίνει μιαν ειδυλλιακή σκηνή όπου πρωταγωνιστεί το μαρούλι:

Πολλοί το τρώνε αντίς πρωινό… ρόφημα. Όπως τα σταφύλια. Παίρνουν ένα διαλεχτό μαρούλι, πάνε σε κάποιο δημόσιο κήπο ή πάρκο, όπου υπάρχουν βρύσες, το βυθίζουνε μέσα στο κρύο νερό, το τσαλαβουτάνε πολλή ώρα, το βγάζουνε κατόπι και το τινάζουν σαν αγιαστούρα κι ύστερα κάθονται σ’ έναν πάγκο προσηλιακό και το τραγανίζουνε φύλλο-φύλλο μακαρίως, όσο να φτάσουνε στην καρδιά, που ειναι το ‘κλου’ της γαστριμαργικής αυτής τελετουργιας.

Και τα ταπεινά ζαρζαβατικά, λοιπόν, μπορεί να γίνουν αντικειμενο λατρείας!

Advertisement

182 Σχόλια προς “Στην εποχή του μαρουλιού”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Και στη Φρουτοπία, φυσικά, το μαρούλι

  Τα μαρούλια που μάζεψα στο χωριό εχτές είχαν τόσα σαλιγκάρια, που ίσως άξιζε να τα μαζέψω και να τα μαγειρέψω… 🙂

 2. atheofobos said

  Την καρδία του μαρουλιού την λέγανε και γούλα.
  Μεταφέρω από το ποστ μου Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΥΛΙΣΜΟ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2018/04/blog-post_10.html
  πως ο Ιωάννης ο Νηστευτής στα 13 ½ χρόνια που ήταν πατριάρχης δεν έφαγε παρά ει μη γούλαν του μαρουλιού, ή ολίγον πεπόνι, ή σταφύλι, ή σύκα και ύπνον δε ολιγώτατον και μεμετρημενον ελάμβανε.

 3. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Και για τους σύγχρονους ακαμάτηδες ο Φρεσκούλης.

 4. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Και το ταπεινό μαρούλι, τελευταία εκτοπίστηκε από τη «σαλάτα», δηλαδή την ποικιλία του με τα τρυφερά χνουδωτά φύλλα, κι όχι τα σκληρά γυαλιστερά.

  Επίσης, μια καταγγελία : ποιος σας είπε ρε παιδιά ότι το μαρούλι ταιριάζει να μπαίνει στο σουβλάκι; Σας παρακαλώ πάρα πολύ…

 5. spiral architect 🇰🇵 said

  @4: Μόνο στο σουβλάκι-γύρο κοτόπουλο.
  (μπλιάχ!) 😛

 6. ΣΠ said

  Καλημέρα.

 7. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Στην αττική διάλεκτο το λέγαν «θριδακίνη», ενώ ο Αθήναιος αναφέρει πως οι αρχαίοι πίστευαν ότι η πολλή μαρουλοφαγία προκαλούσε ανδρική ανικανότητα

  Το ανάποδο απ’ το «φάε λάδι κι έλα βράδυ», δηλαδή 😉

 8. # 4

  Πάντως ουτε οι «σαλάτες» είναι τόσο τρυφερές όσο οι λόλες…σ’ αυτές που βάζω στις γλάστρες τα φύλλα τους γίνονται πιο λεπτά κι από τσιγαρόχαρτο !

 9. Γς said

  1:

  >Τα μαρούλια που μάζεψα στο χωριό εχτές είχαν τόσα σαλιγκάρια, που ίσως άξιζε να τα μαζέψω και να τα μαγειρέψω…

  Εγώ πάλι όλες αυτές τις μέρες τάιζα με μαρουλόφυλλα κάτι ζόρικα σαλιγκάρια. Τα καθάριζα τα συμμάζευα και είχα βρει τον μπελά μου γενικώς. Μέχρι που είπα ότι τέλειωσε η διαδικασία.

  Μισή ώρα βράσιμο και ανά είκοσι σε καμιά δεκαριά πλαστικά κεσεδάκια στον καταψύκτη για μελλοντικά μαγειρέματα που μπορούν να επεκταθούν και για μια τριετία, όπως την τελευταία φορά.

 10. ΓιώργοςΜ said

  >Επίσης, μια καταγγελία : ποιος σας είπε ρε παιδιά ότι το μαρούλι ταιριάζει να μπαίνει στο σουβλάκι; Σας παρακαλώ πάρα πολύ…

  Βεβαίως! Το σωστό είναι τρία ξύγκι, δύο κρέας, όπως δίδαξε ο Χρόνης Εξαρχάκος στην «Ωραία του κουρέα» 🙂
  Το ορίτζιναλ τυλιχτό θέλει μόνο ντομάτα-τζατζίκι-κρεμμύδι και να κλείνει σα σωλήνας, όλα τα υπόλοιπα (τεράστια, παραγεμισμένα με πατάτες, σως κλπ) είναι νεωτερισμοί ενάντια στα πατροπαράδοτα γαστριμαργικά ιερά και όσια…

 11. Avonidas said

  Η Αφροδίτη, όταν σκοτώθηκε ο Άδωνις, τον έθαψε σε ένα μποστάνι με μαρούλια

  Για να βλέπει τα μαρουλια αναποδα;

 12. Τι είπε ο Μήτσος στον Βαλβέρδε ;

  – Αει χάσου μυρμηγκάκι!

 13. Λ said

  έβλεπε να δίνω δυο κρομμυδάκια, ή λίγο μαϊδανό, ή κανένα μαρούλι, σε κανένα φτωχόν διαβάτη, εσκύλιαζε απ΄το κακό του. Εγώ του είπα, και να πεθάνει δεν θα τα πάρει μαζί του, και να ζήσει, θα του πέσουν παραπολλά στο στομάχι του

 14. Λ said

  Δοκιμάστε μαρούλι και φρέσκο κόλιανδρο στις φακές.

 15. Πάνος με πεζά said

  @ 10 : Σωστός ! Ναι στο σουβλάκι-σωλήνα, όχι στο σουβλάκι-ανθοδέσμη ! Που θα κοιτάς την άλλη μέρα τα πατζάκια του παντελονιού, και θα λές «πότε έγινε αυτό;»

 16. Avonidas said

  Αν πιστέψουμε τον σχολαστικό του ανεκδότου, τα μαρούλια σε βοηθάνε να βρεις κάτι που έχεις χάσει.

  Ε, και τι, χειρότερα είναι τα μαρούλια απ’ τη φανουροπιτα;

 17. Το ανέκδοτο του Φιλόγελου είναι ωραίο παράδειγμα του λογικού σφάλματος cum hoc ergo propter hoc. https://el.wikipedia.org/wiki/Cum_hoc_ergo_propter_hoc
  (είπα να πω κάτι μια και δεν μου αρέσει το μαρούλι, μόνο σαν συνοδεία του αρνιού για να φύγει η κρεατίλα)
  Η κοροϊδία του Βάρναλη για το λογιωτατισμό, πάντως, είναι λίγο άσφαιρη, σαν από κεκτημένη ταχύτητα, μιας και κανείς δεν φαίνεται να πρότεινε τη χρήση της λέξης «θρίδαξ» στην εποχή του.

 18. Πάνος με πεζά said

  Βρήκα και τη σπάνια παροιμία «Aπό τούτο το κηπούλι είναι και τούτο το μαρούλι”, [που επαινεί ή κατακρίνει τα κατορθώματα ενός απόγονου, βάσει της καταγωγής του.

 19. Πάνος με πεζά said

  Α, κι άλλη μια :
  – Αγκάθι του Καλοκαιριού, μαρούλι του Χειμώνα.(γεωργική παροιμία για ζωοτροφές από φαινομενικά άχρηστα πράγματα, και κατ’ επέκταση παροιμία για την αξία αυτού που θεωρούμε άχρηστο)

 20. Avonidas said

  Μια παλιά διαφήμιση τόννου σε κονσέρβα έλεγε ότι είναι τόσο τρυφερός που κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού -ή κάτι τέτοιο.

  Μην αναφέρεσαι σε διαφημισεις του ’80-‘ 90 λες και τις βρηκαμε ζωγραφισμενες στην Αλταμίρα, αισθάνομαι κωλογερος! 😋

 21. spiral architect 🇰🇵 said

  @17: Ήδη είχε αποπεμφθεί από την Παιδαγωγική Ακαδημία σαν «μαλλιαρός», οπότε τους το κράταγε. 🙂

 22. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  18 Υπάρχει και γνωστότερη παραλλαγή που τώρα μου διαφεύγει.

  11 🙂

  6 Μπράβο που τη βρήκες. Και για να πω την αλήθεια, νόμιζα πως είναι παλιότερη.

 23. sarant said

  21 Μαλλιαροκομμουνιστής μαλιστα.

 24. Γιάννης Ιατρού said

  Έχουμε και μια σχολιάστρια, το μαρουλάκι, π.χ. maroulaki 🙂

 25. spiral architect 🇰🇵 said

  @20: Τόννος Ρίο Μάρε – 1981

 26. π2 said

  10: Εγώ είμαι ακόμη πιο πουριστής: ούτε τζατζίκι (άντε να το δεχτώ κατ’ εξαίρεση στην πίτα με γύρο, αλλά σε μικρή ποσότητα). Απαραιτήτως όμως μαϊντανό με το κρεμμυδάκι.

  Πέρα από την αφθονία των υλικών που δεν αφήνει τις βασικές γεύσεις να αναδυθούν, η άλλη μου αντίρρηση στα νεωτερικά σουβλάκια είναι το μέγεθός τους. Στα νιάτα μου το τυλιχτό σουβλάκι γινόταν όχι μόνο με λιγότερα υλικά αλλά και με μικρότερες πίτες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο αριθμός των σουβλακιών που έτρωγε κανείς κυμαινόταν αναλόγως της περίστασης. Αν ήσουν στον δρόμο και ήθελες απλώς ένα μεζεδάκι που δεν θα σου κόψει την όρεξη, έτρωγες ένα σουβλάκι χωρίς να στουμπώνεις. Αν καθόσουν να φας κανονικά, άνετα έτρωγες ως και τρία. Μ’ αυτά τα νεωτερικά σουβλάκια που έχουν την Άρτα και τα Γιάννενα μέσα σε μια πελώρια πίτα χορταίνεις πια με ένα, ενώ με δύο σκας.

 27. atheofobos said

  7
  Συμπόσιον επί τη εικοσιπενταετηρίδι της «Ιατρικής Προόδου» Ιωάννου Φουστάνου παρατεθέν υπό των ιατρών τη 2α μηνός Φεβρουαρίου 1924 παρά κύματα κυρτά Φαληριώντα.
  Σε αυτό το συμπόσιο στο οποίο οι συμμετέχοντες ξεκοιλιάστηκαν, το Γραμματίδιον (δηλ το Μενού) είναι γραμμένο με χιούμορ στα αρχαία!
  Έτσι μετά το κονσομέ (Καθεύδον ρόφημα Ιπποκράτειον), έφαγαν ψάρι (Συναγρίς Απολλώνιος), φιλετάκια (Ψοϊδια Ασκληπιάδια), γαλοπούλα στην σούβλα (Ινδορνίθια οβελιαία).
  Από σαλάτες είχαν φυλλαράκια μαρουλιού με ξύδι και αλάτι (φυλλιάς Θριδάκινθος εν οξάλμη), κλωνάρια σπαραγγιών (Ασπάραγκοι εν κλώνοις) και στο τέλος παγωτό διανθισμένο με λόγους !(Κρυσταλλόπηκτον Ήδυσμα –επικυλικείοις λόγοις κεκαρυκευμένον) και φρούτα ως επιδόρπιο (Τρωγάλια επίδειπνα)

 28. spiral architect 🇰🇵 said

  Έκανα Πασχαλιά στη Σαλαμίνα και μαζί με τ’ αρνί είχαμε σαλατικό ντομάτες του βοδιού, μαρούλια και κρεμμυδάκια από το μποστανάκι του φίλου. Οι ντομάτες ήταν εξαιρετικές αλλά τα μαρούλια καλό είναι να ξεριζώνονται στην ώρα τους, γιατί άμα τ’ αφήσεις παραπάνω, ναι μεν μεγαλώνουν, αλλά, ακόμα και η καρδιά τους αποκτά ξυλώδη υφή και υπόξινη γεύση.

 29. Πάνος με πεζά said

  Και βέβαια, το μαρούλι αν μείνει στα δόντια δημιουργεί ένα από τα πιο αντιαισθητικά θεάματα. Εκτός αν ξέρεις να το «παίξεις»…

 30. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  25 Καλά θυμόμουν πως η διαφήμιση ήταν παλιότερη από το 1997.

 31. π2 said

  Στις ιατρικές πραγματείες της ύστερης αρχαιότητας πάντως βλέπω σε μια τουλάχιστον περίπτωση μαρούλια μαζί με θριδακίνες (εἰς δὲ τὸν οἶκον παραγενόμενος ἐν μὲν ταῖς ἀρχαῖς τῶν ἡμερῶν ἀπέριττον ἐσθιέτω τροφὴν, οἷον ὠὰ καὶ μαρούλια καὶ θριδακίνας καὶ ἴντυβα ποτὲ μὲν ἄνεφθα, ποτὲ δὲ καὶ ἀπὸ ζέματος), οπότε ίσως αρχικά η λέξη σήμαινε συγκεκριμένη ποικιλία μαρουλιού.

  Στο διάταγμα περί των ανωτάτων τιμών του Διοκλητιανού (301 μ.Χ.) το μαρούλι είναι ακόμη θρίδαξ, σε δυο ποικιλίες μάλιστα (θριδάκων πρωτείων / θριδάκων δευτερείων), οπότε μάλλον η λέξη μαρούλι δεν είχε ακόμη επικρατήσει. Με δεδομένο ότι οι ιατρικές πραγματείες είναι περίπου αδύνατον να χρονολογηθούν, η παλαιότερη μνεία της λέξης μαρούλι ίσως είναι του Φιλόγελου (4ος αι.).

 32. Corto said

  Κι αν πιστέψουμε τον (όχι και τόσο αξιόπιστο) Ε. Θωμόπουλο, στην αργκό του Μεσοπολέμου μαρουλόφυλλο λεγόταν υποτιμητικά αυτός που δεν είχε ικανότητα να δράσει, παρά μόνο να φυλάει τσίλιες.

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/09/28/argot/

  Μαρουλόφυλλο = Δεν κάνεις παρά να φυλάς μόνο βάρδια.

 33. sarant said

  31 Υπάρχει κάπου αυτό το αγορανομικό διάταγμα;

 34. Κάποτε, κάπου στην Ανατολή έφαγα σουβλάκι με αλάδωτη πίττα, γιαούρτι, παντζάρι βραστό και κρέας. Ακόμα το θυμάμαι…

 35. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.
  Νόστιμο θέμα τὸ σημερινό.
  Θὰ δώσω καὶ μιὰ ποιητικὴ πινελιά.

  Τ᾿ ἀπ᾿ ὄξω μαρουλόφυλλα σκεπάζουν τ᾿ ἀπὸ μέσα.
  Κανεὶς δὲν ξέρει τ᾿ ἀλλουνοῦ τί ἔχ᾿ ἡ καρδιά του μέσα.

  Δίστιχο ποὺ τραγουδιέται σὲ Θερμιώτικους σκοπούς.

 36. Πάνος με πεζά said

  Θύμισε μαντινάδα, οπότε πήγαμε σ’ αυτόν τον κύριο εδώ.

 37. «το χιλιάρικο (σαράντα λίρες χρυσές)» δεν πρέπει να είναι του Μεσοπολέμου. Η χρυσή δραχμή του Γεωργίου Α’ ήταν που άξιζε τυπικά το 1/25 της χρυσής λίρας, με τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή όμως κατέρρευσε, όπως άλλωστε και τα νομίσματα των περισσότερων εμπόλεμων χωρών, και το 1927 σταθεροποιήθηκε στο 1/15 της προπολεμικής αξίας της, δηλ. 375 στη λίρα (που λίγο αργότερα έπαψε κι αυτή να είναι χρυσή…). Από τότε, διολισθαίνοντας σιγά-σιγά, έφτασε τις 1000 στη λίρα το 1940, και μετά βέβαια την πήρε ο διάβολος…

 38. sarant said

  37 Για να πω την αλήθεια, το παράθεμα το έχω σημειώσει από καιρό και δεν θυμάμαι τα συμφραζόμενα. Ο Γιούγκερμαν εκτυλίσσεται στον μεσοπόλεμο αλλά φυσικά μπορεί να κάνει αναδρομή στην Μπελ Επόκ.

 39. π2 said

  33: To διάταγμα είναι γνωστό από πληθώρα επιγραφών στα ελληνικά και (κυρίως) στα λατινικά απ’ όλη την αυτοκρατορία. Τα περισσότερα αποσπάσματα έχουν διαφορετικά «κεφάλαια», οπότε οι συγκεντρωτικές εκδόσεις ανασυνθέτουν το αρχικό διάταγμα από τα σωζόμενα αποσπάσματα. Υπάρχουν διάφορες τέτοιες συγκεντρωτικές εκδόσεις, αλλά δεν ξέρω κάποια ονλάιν. Σημειώνω τις δύο βασικές μήπως υπάρχουν πιο επιδέξιοι εμού στην εξεύρεση ψηφιακών πόρων…
  Siegfried Lauffer, Diokletians Preisedikt. Texte und Kommentare, Βερολίνο 1971.
  Marta Giacchero, Edictum Diocletiani et Collegarum de Pretiis Rerum Venalium in integrum fere restitutum e Latinis Graecisque Fragmentis, Τζένοα 1974.

  Ονλάιν μια αγγλική μετάφραση βρίσκω μόνο: https://www.academia.edu/23644199/New_English_translation_of_the_Price_Edict_of_Diocletianus

 40. 39 αυτή η Τζένοα είναι γνωστή μας; 😉

 41. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 42. sarant said

  39 Μάλιστα. Λογικά το πρωτότυπο θα ήταν στα λατινικά, έτσι δεν είναι; Ήταν συνηθισμένο να βγαίνουν μεταφράσεις προς χρήση των ελληνόφωνων επαρχιών;

 43. Παναγιώτης Κ. said

  Μαρούλι το υποκοριστικό της Μαρίας!
  Το είχα απορία κάθε φορά που άκουγα το γνωστό τραγούδι της Δωδεκανήσου.

 44. π2 said

  42: Ναι, το πρωτότυπο ήταν στα λατινικά και από τα λατινικά σώζονται και τα πιο εκτεταμένα αποσπάσματα (για ένα από τα μακροσκελέστερα αποσπάσματα στα ελληνικά, δες εδώ: https://epigraphy.packhum.org/text/143498). Μεταφράσεις ασφαλώς έβγαιναν για όλα τα σημαντικά αυτοκρατορικά νομοθετικά κείμενα. Ακόμη και οι αυτοκρατορικές επιστολές και τα αυτοκρατορικά αποκρίματα σε αιτήσεις στα ελληνικά «δημοσιεύονταν». Η λατινοφωνία στην ανατολή ήταν αρκετά περιορισμένη.

 45. Παναγιώτης Κ. said

  Στάφυλος λέγεται μια παραλία της Σκοπέλου.(Δίπλα στη Στάφυλο είναι το Βελανιδιό για πιο… εξτρίμ καταστάσεις…)

 46. Παναγιώτης Κ. said

  @28. Αν καλλιεργούμε μαρούλια σε παρτέρι του σπιτιού μας δεν τα ξεριζώνουμε.
  Με ένα ψαλίδι κόβουμε τα μαρουλόφυλλα και αφήνουμε το φυτό να βγάλει καινούργια κ.ο.κ
  Φανερά λοιπόν, αυξάνουμε την απόδοση του φυτού!

 47. cronopiusa said

 48. π2 said

  40: Χάζευα ποδοσφαιρικά νέα και παρασύρθηκα φαίνεται. :p

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα είπατε όλα, και την παροιμία μας «από τούτο το κηπούλι»(Πάνος σχ.18) στην οποία πάντα συμπληρώναμε σπίτι μας «απο τούτο το μποστάνι,ειν και τούτο το φυντάνι».Δεν το βρίσκω όμως και δεν ξέρω μήπως ειτανε φτιαχτό,δικό μας.

  Μαρουλοντολμάδες με ρύζι,ή κιμά,ή χταπόδι (λέει) ή με υλικά μαγειρίτσας

 50. Μαρία said

  31
  Ίντυβα είναι οι αντίβ (endive) ;

 51. cronopiusa said

 52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  24 🙂

  >>Στα κρητικά, βέβαια, Μαρούλι είναι χαϊδευτικό της Μαρίας.
  Καλώς το το Μαρούλι μου το δροσομάρουλό μου, καλωσόριζε η μάνα μου τη Μαρία την ανηψιά μου και εγγονή της.

 53. sarant said

  50 Ναι, το αντίδι δηλαδή.

 54. LandS said

  39,42,44
  Υπάρχει και αυτό: http://www.forumancientcoins.com/numiswiki/view.asp?key=Edict%20of%20Diocletian%20Edict%20on%20Prices

 55. Γιάννης Ιατρού said

  39: Π2
  Το ζητούμενο του Σίγκφριντ Λάουφερ, από την Αλεξιανδριανή Βιβλιοθήκη 🙂

 56. π2 said

  55: Κάτι δεν πάει καλά στον κώδικα, δεν βλέπω λινκ.

 57. π2 said

  50: Από τα επαγγέλματα μου άρεσε ο καυκουλάτωρ (δάσκαλος αριθμητικής, calculator).

 58. spiral architect 🇰🇵 said

  @56: Έβαλε το χέρι του ο ακατονόμαστος. 👿

 59. Μαρία said

  53
  Καλό το αντίδι αλλά οι αντίβ ακόμα καλύτερες και τις προτιμώ απ’ τα μαρούλια.
  Τελικά οι Γάλλοι προτίμησαν την παραγωγή απ’ τον ελληνικό έντυβον αντί απ’ το λατινικό intubus.

  55
  Το λινκ δεν ανοίγει.

 60. Γιάννης Ιατρού said

  55: Ο σωστός σύνδεσμος 🙂

 61. sarant said

  54 Αν μπορούσε κάποιος να εκσυγχρονίσει τις ποσότητες (όχι τα χρήματα) θα είχε ενδιαφέρον.

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Υπάρχει το πράσινο σγουρό ραδίκι (ή αντίδι στα ελληνικά) με κατσαρά φύλλα που είναι σαλατικό με λίγο πικρή γεύση, αλλά τον όρο αντίβ ή σικορέ οι Γάλλοι τον δίνουν και στο άσπρο σαλατικό με σφιχτά τυλιγμένα φύλλα και επίσης υπόπικρη γεύση που μαγειρεύεται ογκρατέν με μπεσαμέλ και ζαμπόν ή τρώγεται χοντροκομμένο στις σαλάτες :
  Αντίδια

  Αντίβ-σικορέ

 63. Γιάννης Ιατρού said

  58: 🙂 🙂 🙂

 64. spiral architect 🇰🇵 said

  @46: Καταπώς είπε ο φίλος και ερασιτέχνης κηπουρός οι σπόροι αυτών των μαρουλιών είναι γενετικά στείροι και είναι για μια σοδειά.
  (πού βρίσκονται και πώς μαζεύονται άραγε οι σπόροι του μαρουλιού;)
  Αν αγοράσεις δε σπόρους διαφόρων φυτών από το Πελίτι λ.χ., καταπώς έλεγε, πρέπει να κοιμάσαι στο μποστάνι για να το φροντίζεις καθημερινά.

 65. sarant said

  60 Α μπράβο!

 66. Νέο Kid said

  Μαρούλια στο πιτόγυρο ;; Τιναφτόρε! Ούτε οι κυπραίοι δεν κάνουν τέτοιες μαγαρισιές! Τα μαρούλια είναι για το φρικασέ.

 67. Γιάννης Π said

  Για τα μαρούλια γράφει και ο Αιλιανός, στην «Ποικίλη ιστορία», στο Α 36

  Ἀνὴρ γένει Μάρδος, ὄνομα Ῥακώκης, παῖδας εἶχεν ἑπτά. τούτων ὁ νεώτατος ἐκαλεῖτο Καρτώμης, κακὰ δὲ πολλὰ τοὺς ἄλλους εἰργάζετο. καὶ τὰ μὲν πρῶτα ἐπειρᾶτο αὐτὸν ὁ πατὴρ παιδεύειν καὶ ῥυθμίζειν λόγῳ· ἐπεὶ δὲ οὐκ ἐπείθετο, τῶν δικαστῶν τῶν περιχώρων ἀφικομένων ἔνθα ᾤκει ὁ τοῦ νεανίσκου πατήρ, ἀλλ᾽ ἐκεῖνός γε συλλαβὼν τὸ παιδίον καὶ τὼ χεῖρε ὀπίσω περιαγαγὼν αὐτοῦ, πρὸς τοὺς δικαστὰς ἤγαγε καὶ ὅσα αὐτῷ τετόλμητο πάντα ἀκριβῶς κατηγόρησε, καὶ ᾔτει παρὰ τῶν δικαστῶν ἀποκτεῖναι τὸν νεανίσκον. οἳ δὲ ἐξεπλάγησαν, καὶ αὐτοὶ μὲν ἐφ᾽ ἑαυτῶν οὐκ ἔκριναν τὴν καταδικάζουσαν ἀγαγεῖν ψῆφον, ἀμφοτέρους δὲ ἐπὶ τὸν βασιλέα τῶν Περσῶν τὸν Ἀρταξέρξην ἤγαγον. τὰ αὐτὰ δὲ λέγοντος τοῦ Μάρδου ὑπολαβὼν ὁ βασιλεὺς ἔφη ῾εἶτα τολμήσεις τοῖς ὀφθαλμοῖς τοῖς σεαυτοῦ τὸν υἱὸν ἀποθνήσκοντα ὑπομεῖναι;᾿ ὃ δὲ ἔφη ῾πάντων μάλιστα· ἐπεὶ καὶ ἐν τῷ κήπῳ ὅταν τῶν φυομένων θριδακινῶν τὰς ἐκφύσεις τὰς πικρὰς ἀποκλῶ καὶ ἀφαιρῶ, οὐδὲν ἡ μήτηρ αὐτῶν λυπεῖται, ἀλλὰ θάλλει μᾶλλον καὶ μείζων καὶ γλυκίων γίνεται. οὕτω καὶ ἐγώ, ὦ βασιλεῦ, τὸν βλάπτοντα τὴν ἐμὴν οἰκίαν καὶ τὸν τῶν ἀδελφῶν βίον θεωρῶν ἀπολλύμενον καὶ τῆς κακουργίας τῆς ἐς αὐτοὺς παυόμενον καὶ αὐτὸς αὐξηθήσομαι καὶ τοῖς λοιποῖς τοῖς κατὰ γένος συνέσομαι τὰ αὐτὰ ἐμοὶ εὖ πάσχουσιν.᾿ ὧν ἀκούσας Ἀρταξέρξης ἐπῄνεσε μὲν τὸν Ῥακώκην καὶ τῶν βασιλικῶν δικαστῶν ἐποίησεν ἕνα, εἰπὼν πρὸς τοὺς παρόντας ὅτι ὁ περὶ τῶν ἰδίων παίδων οὕτω δικαίως ἀποφαινόμενος πάντως καὶ ἐν τοῖς ἀλλοτρίοις ἀκριβὴς ἔσται δικαστὴς καὶ ἀδέκαστος, ἀφῆκε δὲ καὶ τὸν νεανίαν τῆς παρούσης τιμωρίας, ἀπειλῶν αὐτῷ θανάτου τρόπον βαρύτατον, ἐὰν ἐπὶ τοῖς φθάσασιν ἀδικῶν φωραθῇ ἕτερα.

 68. Γιάννης Π said

  διόρθωση στο Α 34

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  64. Αφήνεις και ξεσταχυάζει και μαζεύεις μια χαρά το σπόρο. Δεν ξέρω για στειρότητα (μια χρονιά χρήση που λες) αλλά έτσι μάζευε το σπόρο ο παππούς μου από τα κόκκινα, τα ντόπχια κατσαρά που είχαμε μόνο, τότε.Αφηνε 2-3 να ωριμάσουν και να βγάλουν ανθό.Θυμάμαι που κοσκινίζαμε μετά το χώμα για το σπορείο για πιο σίγουρη επιτυχία στο φύτρωμα.

 70. Μαρία said

  57
  Κι ο χαμαιδιδάσκαλος καλός είναι 🙂

  60
  Φίλεν Ντανκ
  Στη σ.125 ο καυκουλάτωρ κι οι λοιποί παιδαγωγοί.

 71. Πάνος με πεζά said

  Δεύτερη καταγγελία : Το κατσαρό πράσινο μαρούλι («Μπατάβια»), έχοντας μεγάλο συντελεστή επιπλήσματος, που λέμε και στο συνάφι, χρησιμοποιείται ευρέως στα σάντουιτς των φούρνων και των διαφόρων αλυσίδων, γιατί τα «μπαζώνει» και τα κάνει να φαίνονται γεμάτα…Αφενός, δεν υπάρχει πιο άγευστο πράγμα, αφετέρου με αυτό το μπάζωμα φυσικά, γίνεται οικονομία σε ακριβότερα υλικά γέμισης… Βλέπεις ένα τεράστιο σάντουιτς με τα άντερα έξω, κι όταν το πάρεις, διαπιστώνεις ότι είναι σχεδόν μόνο μαρούλι…

 72. spiral architect 🇰🇵 said

  @66, 71: Ο κυνηγός-τροφοσυλλέκτης δεν ασχολείται με μαρούλια. 😀

 73. cronopiusa said

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  64 >>καταπώς έλεγε, πρέπει να κοιμάσαι στο μποστάνι για να το φροντίζεις καθημερινά.
  Ο Μακριδάκης(και) φυσικός καλλιεργητής, κάνει φυτώρια και διαθέτει τους σπόρους
  http://yiannismakridakis.gr/?p=4496

 75. sarant said

  71 Κατά σύμπτωση χτες σκεφτόμουν τον συντελεστή επιπλήσματος (για την αύξηση του όγκου στις μεταφράσεις)

 76. 1, ΓιώργοςΜ said: «…Τα μαρούλια που μάζεψα στο χωριό εχτές είχαν τόσα σαλιγκάρια…».
  # Τα μαρούλια είναι μπουκιά και συγχώριο για τα σαλιογκάρια (εξαιρείται η μεταλδεϋδη που, αν την ρίξεις κάτω, κατεβαίνουν από τα φύλλα και σύντομα …αποδημούν εις Κύριον!)

  66, Νέο Kid said: «…Τα μαρούλια είναι για το φρικασέ».
  # Το φρικασέ, το απολαμβάνω 3-4 φορές το χρόνο και οπωσδήποτε τη Δευτέρα του Πάσχα για να …αποτοξινωθώ από τον οβελία της Πρώτης ημέρας!

  67-68, Γιάννης Π said: Για τα μαρούλια γράφει και ο Αιλιανός, στην «Ποικίλη ιστορία», στο Α34…..
  # Τί όμορφο κείμενο; Θυμίζει Ξενοφώντα και Λυσία. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν τα αρχαία ελληνικά οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Συντελεστής επιπλήσματος!
  Βρετιμαθαίνω δωπέρα άρχοντεσμου !
  Την ώρα αυτή διάβαζα:
  «Επιπλεύσεως υδροπονικό σύστημα. Μια αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών»

  http://agroselida.blogspot.gr/2015/01/blog-post_64.html

 78. π2 said

  60: Μερσί.

  Να σημειώσουμε και τα Λυκανικά (χοιρινά και βόεια). Αλλά να θεωρείται καλή κάπαρη η ιταλική με εκπλήσσει. Χάθηκε η θερμιώτικη που είναι ΑΑ;

 79. π2 said

  Στο κεφ. 9 (σελ. 131 κ.ε.) μπορείτε να δείτε και τις τιμές των παπουτσιών, ενώ στο κεφ. 19 (σελ. 150 κ.ε.) τα ρούχα.

 80. ΓιώργοςΜ said

  Τα τελευταία χρόνια, για πλάκα, καλλιεργώ μαρούλια στο μπαλκόνι, σε φελιζολένια κουτιά ή σε γλάστρες. Αγόρασα μερικά έτοιμα φυτά στην αρχή, τα οποία περίμενα πως θα είναι υβρίδια και συνεπώς στείρα. Όμως δύο από αυτά τα άφησα να ξεβλασταρώσουν, μάζεψα το σπόρο (βασικά τίναξα τα λουλούδια σ’ ένα κουτί, ο σπόρος δε φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, του δικού μου τουλάχιστον) και τον φύτεψα. Έχω καμμιά πενηνταριά φυτά και βάλε και δεν ξέρω τι να τα κάνω!

 81. sarant said

  78-79 Μα τι ωραίο εύρημα!

 82. ΣΠ said

  Ένα κοινός τύπος σάντουιτς στις ΗΠΑ είναι το BLT (bacon, lettuce, and tomato).

 83. Μαρία said

  79
  μουλιωνικών δηλαδή μουλαρίσιων 🙂

  Μπαξές το διάταγμα.

 84. π2 said

  83: Μουλιωνικά είναι αυτά που φορούν οι μουλίωνες, δηλαδή οι καραγωγείς και συνεκδοχικά οι επαγγελματίες των μεταφορών. Η λέξη (mulio) είχε περάσει νωρίς στα ελληνικά. Στη Μακεδονία, λόγω Εγνατίας, μαρτυρούνται 4-5 συνεταιρισμοί μουλιώνων.

 85. Γιάννης Ιατρού said

  Για τους ενδιαφερόμενους παρεπιδημούντες 🙂 :
  Τρία άρθρα για το Edictum Diocletiani, μαζεμένα εδώ, σε ένα πιντιέφι κλπ., όλα μεταγενέστερα του έργου του Σίγκφριντ Λάουφερ (με τη συμμετοχή κι ενός δικού μας στο δεύτερο):

  1. Erneute Überlegungen zum Preisedikt Diokletians, Hartwin Brandt, 2004
  2. Neue Fragmente des Preisedikts von Diokletian und weitere lateinische Inschriften aus Kreta, Άγγελος Χανιώτης, Gerhard Preuss, 1990
  3. Kleinmünzen und ihre Werte nach dem Preisedikt Diokletians, Gabriele und Wolfgang Leiner, 1980
  Ειδικά το 3ο νομίζω πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς να θέλω να μειώσω τα άλλα δύο.

 86. sarant said

  85 Α μπράβο!

 87. BLOG_OTI_NANAI said

  Μαρούλια και μαρουλοειδή και κουφά επιγράμματα με κακές λέξεις. Το πρόβλημα του Πλούταρχου έμεινε ως τίτλος καθώς το σχετικό κείμενο χάθηκε:

 88. BLOG_OTI_NANAI said

 89. Μαρία said

  84
  Ο του ορεονόμου, αστραβηλάτου λέει το λεξικό μου αντί του πτωχού καραγωγέως. Σκέφτηκα οτι θα είναι κι απο δέρμα μουλαριού 🙂

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λακτούκη η πριονωτή (Lactuca serriola)

 91. sarant said

  87 Κρίμα που χάθηκε το συμποσιακό.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  91: Πού ξέρεις Νίκο, μπορεί κι αυτό να έχει παραπέσει σε καμιά μονή …. και να το βρούμε!

 93. Mπετατζής said

  Τούτη δω η περίπτωση για λίγο ακόμα ζωντανού ανθρώπου δεν αξίζει μια ανάρτηση ή ένα σχόλιο, δίπλα στα καθόλα συμπαθή μαρούλια, έστω και αρνητικό σχόλιο, στο πνεύμα «καλά να πάθει», στο πνεύμα δηλαδή και της ανακοίνωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης που, όχι, δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη ;;; https://www.thepressproject.gr/article/126441/Summorfosi-xoris-morfosi-I-periptosi-tou-kratoumenou-apergou-peinas-Basili-Dimaki

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από φοιτητική εργασία:
  «Στους αρχαίους χρόνους το μαρούλι
  ονομάζονταν στην Κύπρο ως βρένθις (Ολύμπιος, 1994).»

  Click to access %CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%99.pdf

 95. Γιάννης Ιατρού said

  94: Κρήτη – Κύπρος, κοντά είναι 🙂 (άσε που αρχίζουν από Κ(άππα) και τα δύο)

 96. cronopiusa said

  93

 97. Και σαπούνι μαρουλιού,
  από πασίγνωστη παλιά τηλεοπτική διαφήμιση
  που τα έχει όλα:
  Δροσιά που ζωντανεύει,
  άγρια λεβάντα,
  ανάσα του βουνού,
  απόλαυση…
  (Από τον Παπουτσάνη – υποθέτω για να βοηθάει στην στύση)

 98. … το μαρούλι
  … από
  το αμαρούλιον
  προϋποθέτει αμάρτυρους τύπους …

  Πάντως ταιριάζει με το
  Μαρούσι
  από το
  Αμαρούσιον.

 99. cronopiusa said

 100. sarant said

  93 Όπως υπαινίχθηκα σε προηγούμενο σχόλιο, η ανακοίνωση του υπουργείου είναι βαθιά προβληματική -διότι υιοθετεί την άποψη του συμβουλίου που απέρριψε την αίτηση του Δημάκη ενώ η αρμοδιότητα είναι της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Το υπουργείο δεν θα έπρεπε να επικροτήσει τη λαθεμένη απόφαση αλλά να την αποδοκιμάσει.

 101. ΚΩΣΤΑΣ said

  > Στην εποχή του μαρουλιού

  Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός και τα μαρούλια… (εγώ)

 102. … το μαρούλι
  … από
  το αμαρούλιον

  Είχαμε π(ι)ει παλιότερα και για το ηδύποτο Αμαρούλα από την μαρούλα στην Νότια Αφρική, κάτι σαν Μπέιλις στο πιο γευστικό (για όσους τούς αρέσουν τα γλυκαντερά).
  Από αλκοολική ζύμωση της μαρούλας, όπως όταν γίνεται από την φύση στα φρούτα του αντίστοιχου δέντρου που πέφτουν στο έδαφος και τα καταβροχθίζουν οι ανυποψίαστοι(;) ελέφαντες με ανάλογα αποτελέσματα.

  Είχε επισημανθεί πως με ηδύποτα όπως η
  Αμαρούλα, μια σταλιά
  είναι αρκετή για να μπεις γκολ.

 103. Mπετατζής said

  100. Εκτός αυτών, η δικηγόρος Δημάκη ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο έχει ευθεία αρμοδιότητα να δώσει την άδεια, βάσει του Σωφρονιστικού Κώδικα, ανακαλώντας την απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής και ελέγχοντας αυτό, χωρίς να παραπέμπει στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, την οποία άλλωστε καθοδηγεί και καλύπτει με την ανακοίνωσή του. Και εκτός όλων αυτών των νομικίστικων, έχουμε περίπτωση ενός ανθρώπου που πραγματικά και αποδεδειγμένα άλλαξε προς το καλύτερο μες τη φυλακή, σε αντίξοες συνθήκες, που έλαβε στο παρελθόν επαίνους για την μεταστροφή του και την πρόοδό του, π.χ. από τον ίδιο τον Υπουργό και την ¨Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και για τον οποίο σήμερα η υπέρμαχη των δικαιωμάτων (τουλάχιστον η πλευρά σύριζα, όχι η πλευρά ανέλ) κυβέρνηση νίπτει τα χέρια της, αφού βέβαια προηγουμένως έχει ποδηγετήσει την δικαιοσύνη με την ανακοίνωση του Κοντονή, η οποία εκτός των άλλων, παραπληροφορεί στεγνά, επειδή αναφέρεται σε παρελθούσες παραβάσεις που δεν παίζουν ρόλο στην λήψη της άδειας. Συγγνώμη για το οφτόπικ, αλλά σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις που ήρθαν στην επικαιρότητα επί διαφορετικής ηγεσίας του υπουργείου, δεν βρήκα κατάλληλη ανάρτηση για να βάλω τα σχόλια. Για όποιον μπορεί και ενδιαφέρεται, υπάρχει συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 18:00 μ.μ. σήμερα,στην οποία καλούν οι συμφοιτητές του στη σχολή. Και τέλος, το τραγικό της υπόθεσης, αν είχε περάσει σε κατώτερη σχολή που είχε π.χ. υποχρεωτικά εργαστήρια, όπως κάποια ΤΕΙ, δεν θα υπήρχε το «πάτημα» για την απόρριψη της αίτησής του. Ο ίδιος μιλάει για εκδικητικότητα λόγω της δράσης του υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Τέλος το οφτόπικ.

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  93: Έχεις δίκιο, Μπετατζή. Ένας άνθρωπος προσπαθεί να σωφρονιστεί και το σωφρονιστικό σύστημα αυτής της παράλογης χώρας τού στερεί αυτή τη δυνατότητα.

 105. cronopiusa said

  «Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο ουδείς πρέπει να στερείται» avgi.gr

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104 …αυτής της άφρονος χώρας…

  Η Μαρουλία του κάστρου….
  http://www.mixanitouxronou.gr/o-thrilos-tis-maroulias-pou-iperaspistike-iroika-to-makedoniko-kastro-kontra-stous-tourkous-pou-vriskete-to-ginekokastro-pou-egine-katafigio-ton-amachon-ke-choros-prostasias-tis-sodias/

  -το δυσανεξίαστο μαρούλι

 107. ΣΠ said

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97 απόλαυση…
  (Από τον Παπουτσάνη – υποθέτω για να βοηθάει στην στύση )

  Μαρουλομάρουλο ! 🙂

 109. Corto said

  «Σ’ όλες τις λαϊκές αγορές, σ’ όλα τα μανάβικα, σ’ όλα τα μαγέρικα και τα σπίτια έχει το προβάδισμα.»

  Πάντως χωρίς καμιά αμφισβήτηση και χωρίς κανένα υπονοούμενο για τον μεγάλο μας λογοτέχνη, πολύ με προβληματίζουν αυτές οι κατοχικές περιγραφές του Βάρναλη. Στις άμεσες αφηγήσεις που έφτασαν σε μένα τουλάχιστον, προβάδισμα έχουν οι τσουκνίδες, τα αγριόχορτα και τα χαρούπια, ειδικά το διάστημα ’41 -’42.

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  Μαρούλια /Λακωνική Μάνη
  Μικρός ήσυχος οικισμός με 27 κατοίκους σε υψόμετρο 240μ. Περίπου στα 8km από το Γύθειο, λίγο πριν τις Αιγιές στρίβουμε δεξιά και σε 1.5-2Km συναντούμε τον οικισμό.

 111. sarant said

  103 Έχεις κάποιο λινκ με την τοποθέτηση της δικηγόρου;

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη, Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικά με τα παραπάνω:

  «Σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα, κρατούμενος που παραβιάζει άδεια δεν μπορεί να λάβει νέα για ένα (1) έτος. Ο Δημάκης παραβίασε άδεια πριν πολλά χρόνια, οπότε το »επιχείρημα» αυτό τίθεται για λόγους εντυπωσιασμού, αφού ο Νόμος είναι σαφής πάνω σ’ αυτό και οριοθετεί τις δυσμενείς συνέπειες σε κάποιον λόγω παραβίασης αδείας. Επί της ουσίας, όμως, και επειδή ως προσωπικότητα ο Δημάκης απασχολεί ήδη την κοινωνία, πρέπει να ειπωθεί ότι με τη ρητορική αυτή παραγνωρίζεται το ότι μετά το στάδιο της παραβατικότητάς του (που ταυτίζεται με την περίοδο που είχε παραβιάσει την άδεια), ο άνθρωπος αυτός κατέβαλε τιτάνια προσπάθεια ν’ αλλάξει, κάτι το οποίο αναγνωρίζει ξεκάθαρα όποιος κι όποια έρχεται σ’ επαφή με τον ίδιο και την ποιότητά του. Επομένως, τι νόημα αλήθεια έχει να μιλά κανείς τώρα για κάτι που συνέβη χρόνια πριν, όταν μάλιστα το ζητούμενο είναι να βγει με «βραχιολάκι», κάτι που σημαίνει πλήρη παρακολούθηση των κινήσεών του; Και, ιδίως, τι νόημα έχει να μιλάμε γι’ αυτό, όταν δεν αποτελεί εκ του νόμου λόγο απόρριψης της άδειας;».
  ……
  https://www.thepressproject.gr/article/126543/Armodios-anarmodioi-gia-ti-zoi-tou-Basili-Dimaki

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, είναι απορίας άξιον πως δίνονται αβέρτα άδειες σε ισοβίτες δολοφόνους και δεν δίνεται άδεια σε έναν άνθρωπο που θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι, δεν έχει σκοτώσει κανέναν και προσπαθεί αποδεδειγμένα να αυτοβελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Να διορθώσω την έκφρασή μου: θα ήταν απορίας άξιον για μια κανονική χώρα, όχι για τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

 114. Ναι αλλά ο Αθανασίου είναι αντιπαθέστατος ενώ ο Κοντονής συμπαθής (ισχύει). Αυτή θα είναι η διαφορά φαντάζομαι για πολλούς 😦

 115. cronopiusa said

  111

  Όταν οι κυβερνήσεις νομοθετούν για την εκπαίδευση στις φυλακές…

 116. Mπετατζής said

  113. Νομίζω (δεν είμαι και 100 % σίγουρος) ότι ο ΒΔ έχει σκοτώσει. (έγκλημα τιμής, όντας ανήλικος). Και για μένα εδώ βρίσκεται και μια ειδοποιός διαφορά. Πρόκειται δηλαδή για έναν καθαρά «ποινικό» κρατούμενο, χωρίς κανένα ιδεολογικό ή ψευτοιδεολογικό πρόσημο στις παράνομες πράξεις του, ο οποίος έκανε προσπάθεια αυτοσωφρονισμού. Με ενοχλεί που δεν βρίσκει την ίδια συμπαράσταση με άλλους που είχαν ή ισχυρίζονταν ότι είχαν ιδεολογικά προσήματα στις παράνομες πράξεις τους.

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, μπράβο, Μπετατζή, αυτό είναι. Δεν έχει ανθρώπους να κάψουν την Αθήνα για πάρτη του, δεν έκανε τις ληστείες του για «πολιτικούς λόγους». Είναι απλώς ένας κακοποιός, που με τις πράξεις του δείχνει ότι δεν θέλει πια να είναι μόνο ένας κακοποιός, θέλει να μορφωθεί για να αναμορφωθεί. Και δεν τον αφήνουν. Ας πεθάνει, λοιπόν, Πόντιοι Πιλάτοι της εξουσίας, που έχετε τον Γιάννη Αγιάννη κορόνα στο κεφάλι σας, όσο είναι απλώς ένας χάρτινος ήρωας του Ουγκό.

 118. 117 Αυτό είναι η διαφορά ή ότι τώρα κάποιοι είναι στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση; Δηλαδή ο Ρωμανός δεν έπρεπε να πάρει το βραχιολάκι επειδή έκανε ληστείες για πολιτικούς λόγους;

 119. spiridione said

  111.
  http://www.news247.gr/koinonia/vasilhs-dhmakhs-27h-mera-apergias-peinas-ti-zhta-o-kratoymenos-foithths-ti-apanta-to-ypoyrgeio.6600009.html
  Η πληρεξούσιος δικηγόρος του Δημάκη, Ηλέκτρα -Λήδα Κούτρα, κάνει έκκληση για κινητοποίηση έστω και την τελευταία στιγμή «για να μη χαθεί ο άνθρωπος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο News 24/7.
  Παράλληλα, δηλώνει πως το υπουργείο επί της ουσίας δεν είναι αναρμόδιο για την υπόθεση και πως μπορεί να παρέμβει.
  «Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την αρμοδιότητα, όταν υπάρχει παράνομη πράξη κάποιου οργάνου της φυλακής να κάνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου και να ελέγξει τους υπεύθυνους. Εν προκειμένω το υπουργείο διάλεξε να συγκαλύψει τους υπεύθυνους για τη μη ουσιαστική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, να συγκαλύψει τη ψευδή δήλωση του διευθυντή της φυλακής, της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής και του εισαγγελέα, και να επιβεβαιώσει ένα ψεύδος και να το βγάλει με δελτίο Τύπου στην κοινωνία. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο», αναφέρει η κ. Κούτρα και συμπληρώνει:
  «Το άρθρο 13 του νόμου 3304 του 2005 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του Σωφρονιστικού Κώδικα και σε συνδυασμό το άρθρο 24 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας του νόμου 2690 του 1999, προβλέπουν πως δεν υπάρχει αναρμοδιότητα. Θα ήθελα να δω κάποιον να κινητοποιείται έστω αργά. Αν χαθεί ένας άνθρωπος τούτη την ώρα, θα μιλάμε για τεράστια ήττα».

  https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-2776-1999/arthro-6-nomos-2776-1999-ennomi-prostasia-ton-kratoymenon

 120. cronopiusa said

 121. Mπετατζής said

  118 Όλοι πρέπει να το πάρουν (εφόσον το δικαιούνται βάσει του νόμου). Η διαφορά που εγώ βρίσκω είναι η έλλειψη στήριξης στον Δ. από αυτούς που υποστήριζαν το Ρ. Και αποδεικνύεται και ότι η στήριξή τους στον Ρ. γινόταν μάλλον για αντιπολιτευτικούς λόγους.

 122. Νέο Kid said

  Θελω να σχολιάσω το «ένας άνθρωπος προσπαθεί να σωφρονιστεί …» από το 104. Και παρακαλώ Γιάννη Κουβάτσε να μην το πάρεις σαν προσωπικό ψόγο ή κριτική.
  Αν υποψιαστώ ότι το οποιοδήποτε σωφρονιστικό σύστημα μπορεί πραγματικά να σωφρονίσει… έστω και μεμονωμένα κάποιον ή κάποια, θα στεναχωρηθώ πολύ!
  Εύχομαι ειλικρινά ο Δημάκης ,κι ο κάθε Δημάκης, να έχει αλλότρια κίνητρα. Να θέλει ας πούμε να βγει για να την κοπανήσει ή να ληστέψει κανα λαμόγιο!

 123. 121 αυτό λέω κι εγώ

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δίκιο έχεις, Δύτη, όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αλλά όσοι επικαλούνται πολιτικούς λόγους για τα εγκλήματά τους, βρίσκουν αμέριστη και οργανωμένη υποστήριξη, που φτάνει στα άκρα, τόσο από τους ομοϊδεάτες τους, όσο και από συμπαθούντες πολιτικούς και «διανοουμένους». Οι Δημάκηδες συνήθως είναι μόνοι τους, παρόλο που αποδεικνύουν συνεχώς ότι έχουν αλλάξει.

 125. 124 Έχε πάντως υπόψη σου ότι ο ευρύτερος χώρος που συνδέεις με τα άκρα και με όσους καίνε την Αθήνα, είναι δεκαετίες τώρα σχεδόν ο μόνος που φωνάζει σταθερά για τα δικαιώματα των φυλακισμένων, ποινικών ή ξερωγώ πολιτικών.

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σιγά, Κιντ, που μπορεί να σωφρονίσει αυτό το σύστημα. Μπαίνεις μέσα για τροχαίο και βγαίνεις τελειωμένος εγκληματίας. Δικιά του φλασιά έφαγε μάλλον ο Δημάκης και, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, αποφάσισε να γίνει άνθρωπος. Και είναι τόσο ηλίθιο το σύστημα, που αντί να τον χρησιμοποιήσει σαν παράδειγμα σωφρονισμού για να κάνει την προπαγάνδα του, τον θάβει ζωντανό.

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πριν από έναν μήνα, όμως, καιγόταν κάθε μέρα η Αθήνα για τον αποστολέα βομβών. Συμφωνώ ότι αυτός ο χώρος έχει ανθρώπους με παιδεία και ξύπνια συνείδηση, αλλά είναι μειονότητα. Η πλειονότητα είναι πολιτικοί χουλιγκάνοι, απαίδευτοι και ανερμάτιστοι, που δρουν με τη νοοτροπία της αγελαίας κλίκας. Ο Κάιν, άνθρωπος με ιστορία στον χώρο, τους καταγγέλλει χρόνια τώρα και έχει φάει ξύλο γι’ αυτό.

 128. Eli Ven said

  Καθυστερημένο λογικά το σχόλιο, αλλά μιας και είδα στην αρχή των σχολίων αρκετές αναφορές σε σαλάτες και σαλιγκάρια ας πω κι εγώ μια χαρίεσσα ενδεχομένως ιστορία. Είμαστε μεγάλη παρέα για παϊδάκια σε μια ταβέρνα, παραγγέλνουμε κι έρχεται το σαλατικό. Ευγεστότατη μαρουλοσαλάτα. Πλην με την πρώτη πιρουνιά να σου και το σαλιγκάρι στο πιρούνι. Οπότε ο σερβιτόρος που έτυχε να περνάει εκείνη την ώρα σχολιάζει ετοιμόλογα: «Φχαριστώ ρε παιδιά! Και το έψαχνα… «

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αυτό το σύστημα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (διαδικτυακή παρακολούθηση μαθημάτων) των φυλακισμένων φοιτητών, ξέρει κανείς αν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση του Β. Δ.;

 130. Μπετατζής said

  Πολλά μπορεί κανείς να πει αρνητικά για τους αναρχικούς, αλλά όχι ότι είναι ασυνεπείς. Στήριξαν πάντα τους κρατούμενους και στηρίζουν και τον Δημάκη με τις ανακοινώσεις τους.

 131. sarant said

  Λέω να αφιερώσω το αυριανό άρθρο στην υπόθεση, οπότε θα σχολιάσετε και αύριο.

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  4,5, 66>>Μαρούλια στο πιτόγυρο ;; Τιναφτόρε!
  Όι! πιτόγυρο απ το Μαρούλι λέμε

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσα αρνητικά γράφω, Μπετατζή, δεν είναι για τους αναρχικούς, είναι για τους «αναρχικούς».

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μία ώρα την εβδομάδα δικαιούνται να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο οι κρατούμενοι που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, Κώστα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.crimetimes.gr/%25CE%25BA%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%258D%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25BF%25CE%25B9-%25CF%2586%25CE%25BF%25CE%25B9%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25AD%25CF%2582-%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25B9%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B2%25CE%25AC%25CE%25B8%25CE%25BC%25CE%25B9%25CE%25B1%25CF%2582-%25CE%25B5/&ved=2ahUKEwjQovnr6rLaAhWRmLQKHfAGBbkQFjACegQIBhAB&usg=AOvVaw0y0q-udEgwls-9V94VBieB

 135. Γιάννης Ιατρού said

  131: …οπότε θα σχολιάσετε και αύριο…
  Σε 3 ώρες περίπου, «αύριο» θα είναι Νίκο 🙂 🙂

  ΥΓ: Άσε που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο….

 136. Γιάννης Ιατρού said

  Συμπλήρωμα στο προηγούμενο (ΥΓ. #135)

 137. ΣΠ said

  Εν τω μεταξύ στην Χίο:
  https://astraparis.gr/ratsistiko-paralirima-sto-11o-nipiagogeio-chioy/

 138. 108,
  😀

 139. 135, 136

  Γιάννη, τα ρουφιανοπλάνα είναι το λιγότερο. Καταφτάνει σε λίγο και ο χοντρός!

 140. Γιάννης Ιατρού said

  139: και άργησε, γιατί σχεδιασμένο το έχουν από καιρό, έχουν κάνει και πρόβες …

 141. sarant said

  137 Η Τουρκία εντωμεταξύ φιλοξενεί ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες προσφυγάκια στα σχολεία της.

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  137: «Η περίοδος εγγραφής και η ένταξη ενός παιδιού μουσουλμάνου τις μέρες του Άγιου Πάσχα, της μεγαλύτερης χριστιανικής γιορτής, που τα παιδιά εργάζονται πάνω σ΄ αυτό το θέμα, βλέπουν βίντεο και συζητούν με τις νηπιαγωγούς, μας προβλημάτισε αρκετά επίσης».
  Ακούς τι τους προβλημάτισε, Χριστέ μου;

 143. cronopiusa said

  Για Δημάκη: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ

 144. ΚΩΣΤΑΣ said

  141. Ας μην υποτιμάμε και την Ελλάδα, χιλιάδες κι εδώ φιλοξενούνται στα σχολεία μας. Τουλάχιστον δυο δικά μας παιδιά εδώ μέσα διδάσκουν από μία τάξη ο καθένας-μία. Αξίζουν τους επαίνους μας. Ο νοών νοείτω. 🙂

  Γεγονότα σαν αυτό στη Χίο αποτελούν ελάχιστες και θλιβερές εξαιρέσεις.

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 146. cronopiusa said

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – «Δικιά του φλασιά έφαγε μάλλον ο Δημάκης και, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, αποφάσισε να γίνει άνθρωπος.»
  Περίεργη άποψη έχεις για το ποιός είναι άνθρωπος.

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με πόσα πιστόλια θα έμπαινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο σήμερα ο Σαββίδης, αν ήταν ιδιοκτήτης της Γιουβέντους;

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το λέω όπως το λέγανε οι παππούδες μας, Λάμπρο. Σοφοί άνθρωποι, καθόλου επιρρεπείς σε θολές θεωρητικολογίες.

 150. Γιάννης Ιατρού said

  140: Εμ, καλά τα λέω εγώ… Εδώ και πολλούς-πολλούς μήνες πριν!
  Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  139.Σκύλεμ, φρικαρισμένη ρωτώ από πού έρχονται αυτά τα θερία; πού είναι η βάση τους;
  Με 6.000 στρατιώτες!!
  6000 κοκακόλες στη γκαθισά!

 152. sarant said

  148 Ευχαριστω για τα νεότερα!

 153. # !48

  Γιάννημ’ οι περισσότεροι – δυστυχώς και συ- δεν βλέπετε μπάλα αλλά ακούτε τον σπήκερ και φαντάζεστεπως είδατε ό,τι σας λέει. Μαρκάρισμα από πίσω, κλωτσιά στο στήθος αλλά ο γελοίος σπήκερ δεν είδε πέναλτυ. είναι ο ίδιος που λέει την μπαρτσελόνα καλύτερη ομάδα του κόσμου ξεχνώντας πως τέτοια εποχή κάθε χρόνο τρώει τριάρες και τεσσάρες και αποκλείεται από το τσουλού. Η μήπως θα μου πεις πως άξιζε να περάσει η Γιουβέβτους που από «θαύμα» δεν είχε δει κόκκινη μέχρι τότε και είχε την ρέντα της αρκούδας. Το αν δεν χωνεύεις την Ρεάλ ή τον ΠΑΟΚ είναι δικαίωμά σου, το να διαστρέφεις την αλήθεια όχι.
  Κάνε κι ένα κόπο μπες στο SDNA και δες το βίδδεο από τα αποδυτήρια στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ να δεις πόσο «φοβισμένοι» είναι οι της ΑΕΚ από το πιστόλι του Σαββίδη, να δεις αν φωνάζει τις ομάδες να βγούνε ο Κομίνης ή όχι, να δεις πως αντιδρα ο (φοβισμένος) Δημητριάδης
  Οχι τίποτε άλλο αλλά ΑΝ φάει το -10 ηΑΕΚ όπως είναι το σωστό θα μιλάνε πάλι για όργια υπέρ ΠΑΟΚ για χαλίφη Σαββίδη κ..λ.π. Απλά δεστο και κρίνε αν μέχρι τώρα έχει σωστή αντίληψη των πραγμάτων ο κόσμος από τα ψέμματα του Κομίνη και το κλίμα του Βασιλειάδη.

 154. Αστο μην μπεις στο SDNA ανέβηκε στο γιουτιούμπ. Οσοι μιλάγανε για κλίμα εκφοβισμού δεν θα έχουνε που να κρυφτούνε !

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  149 – Καθόλου σοφοί δεν ήταν γιατί αυτός ο άνθρωπος που έλεγαν ή ήταν η εξαίρεση του κανόνα ή βρισκόταν στην φαντασία τους. Αυτή η ιστορία κρατάει χιλιάδες χρόνια, από την εποχή του Διογένη που έψαχνε τον άνθρωπο μέρα μεσημέρι με το φανάρι.
  Το πρόβλημα βρίσκεται έξω κι όχι στην φυλακή γιατί κανείς δεν γεννιέται εγκληματίας, όλοι άνθρωποι γεννιούνται, η εγκληματική κοινωνία είναι που τους κάνει εν δυνάμει και κανονικούς εγκληματίες, άρα, μία κοινωνία που δημιουργεί εγκληματίες δεν μπορεί να απαρτίζεται από ανθρώπους όπως τους εννοούσαν οι «σοφοί» παππούδες μας.

 156. Alexis said

  Συγκλονιστική η υπόθεση Δημάκη.
  Έχει απόλυτο δίκιο ο Μπετατζής που έθεσε το θέμα.
  Ες αύριον τα σπουδαία…
  Ελπίζω και εύχομαι αυτό το «αύριο» να μην είναι πολύ αργά για τον Β.Δ.

  Και κάτι για το κυρίως θέμα της ανάρτησης:
  Τα εμπορικά υβρίδια φυτών ΔΕΝ είναι στείρα.
  Για το λόγο ότι είναι (κυρίως) διασταυρώσεις διαφορετικών «καθαρών σειρών» (διάβαζε ποικιλιών) του ίδιου είδους.
  Άρα πλήρως λειτουργικά για αναπαραγωγή.
  Απλώς οι απόγονοί τους δεν έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των «γονιών» τους, με αποτέλεσμα οι σπόροι τους να μη συμφέρει να χρησιμοποιηθούν εμπορικά.
  Αυτό έχει οδηγήσει στην ευρέως διαδεδομένη αλλά εσφαλμένη αντίληψη ότι τα υβρίδια είναι στείρα.

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  151 – Από την Wall Street έρχονται ΕΦΗ, εκεί είναι η βάση τους.
  Ένα ευρώ προς πέντε τουρκικές λίρες πήγε η ισοτιμία, η εταιρείες αξιολόγησης υποβαθμίζουν σχεδόν σε σκουπίδι την τουρκική οικονομία που αναπτύσεται και αναβαθμίζουν την χρεοκοπημένη ελληνική, γιατί άραγε; Ομοίως το ρούβλι της Ρωσίας με το ελάχιστο χρέος έχασε σε δύο ημέρες σχεδόν 10% σε σχέση με το δολάριο της χρεοκοπημένης Αμερικής που όμως έχει αυτά τα θερία για να το στηρίζουν και να το επιβάλλουν.

 158. Παναγιώτης Κ. said

  @155.
  Δεν πρέπει να συνυπολογίσουμε και την προσωπική ευθύνη του καθενός μας;

 159. Παναγιώτης Κ. said

  Εννοείται πως το #158 δεν αφορά στο Δημάκη. Είναι μια γενική ερώτηση.

 160. cronopiusa said

 161. spiral architect 🇰🇵 said

  @156β: Μου έλυσες μια απορία, αν και έχω διαβάσει σε ταμπελάκια πάνω σε συσκευασία πατάτας σε διχτάκια κείμενο που απαγορεύει την (μετα)φύτευση του κονδύλου.
  (άσχετο)

  Εδώ, ένας Alexis (εσύ;) τεκμηριώνει τη μη μεταφύτευση για λόγους αποφυγής πιθανής μόλυνσης.
  (μου άρεσε η Γεωπονική, αλλά είμαι παιδί της πόλης, γμτ)

 162. spiral architect 🇰🇵 said

  @135β κλπ: Και μιας και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο, αναρωτιέμαι:
  – Γιατί να ρίξει ο Άσαντ χημικά στον πληθυσμό του επιβαρύνοντας τη θέση του;
  – Γιατί στα πλάνα των ΜΜΕ βλέπουμε μόνο παιδάκια που έχουν προσβληθεί από χημικά;
  – Γιατί αυτοί που γιατροπορεύουν τα παιδάκια δεν φορούν γάντια;
  – Το παραμύθι γιατί δεν έχει κορμοράνους;

 163. spiral architect 🇰🇵 said

  Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος (Wag the Dog)

 164. Alexis said

  #161: Σωστά τα λέει ο …Alexis (c’ est mois 🙂 ) του λίκνου. Το Υπουργείο και οι γεωπόνοι συνιστούν να μην χρησιμοποιούνται πατάτες φαγητού για φύτευση γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την υγιεινή τους. Υπάρχουν σοβαρές ασθένειες της πατάτας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καραντίνα του χωραφιού για χρόνια.
  Επίσημη απαγόρευση ωστόσο για τις ελληνικές πατάτες δεν υπάρχει.
  Υπάρχει μόνο για ορισμένες εκτός Ε.Ε. (π.χ. Αιγύπτου).

 165. ΓιώργοςΜ said

  156, 161 Μεγάλο κομμάτι τής διαδικασίας για τη δημιουργία του σπόρου-υβριδίου είναι ακριβώς η επιβεβαίωση της κακής ποιότητας των επόμενων γενεών, αλλιώς ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να παράγει σπορόφυτα αγοράζοντας μόνο μια φορά.
  Σ΄ένα ταξίδι πριν από μερικά χρόνια, βρέθηκα δίπλα σ΄ ένα χωράφι με σιτάρι κι έκοψα μερικά στάχυα για να τα δείξω στα παιδιά μου. Προφανώς υβρίδια, ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα στάχυα ούτε 40 πόντους ύψος. Μετά από μερικές μέρες φύτεψα μερικά σποράκια στη γλάστρα, κι όταν φύτρωσαν, ο καρπός έμοιαζε με τα δόντια γέρου φαφούτη: Αντί για καμιά σαρανταριά σπόρους που είχε το στάχυ που μάζεψα, οι απόγονοί του είχαν 5-6!

 166. spiral architect 🇰🇵 said

  @165: Λογικό ακούγεται, εμπορικά εκμεταλλεύσιμα είναι τα δημητριακά, μερικά ψυχανθή (π.χ. σόγια) και το μπαμπάκι καθότι παράγονται σε τεράστιες ποσότητες σε ομοίως τεράστια χωράφια, οπότε η αγορά σπόρου (μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα) από τα ολιγοπώλια του χώρου είναι μονόδρομος.
  Κάποιοι όμως διαμαρτύρονται για αυτή τη λογική.

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ακούω τους σπίκερ, Τζι, γιατί ξέρω τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, έχω δει χιλιάδες αγώνες και δεν με επηρεάζει η άποψη τριαντάρηδων και τριανταπεντάρηδων. Το μαρκάρισμα από πίσω έχει να κάνει με το επικίνδυνο παιχνίδι και στη φάση αυτή δεν συνέτρεχε τέτοιος λόγος. Ο αμυντικός πήγε καθαρά για την μπάλα και ο επιθετικός έπεσε πολύ εύκολα. Εμείς οι Παναθηναϊκοί είμαστε καμένοι από τέτοιες φάσεις και τις ξέρουμε καλά. Και κάτι ακόμα: γιατί δεν υπάρχει βίντεο στο τσάμπιονς λιγκ; Γιατί δεν βολεύει τις Ρεάλ;

 168. Alexis said

  #165: Σωστά, όμως λάβε υπόψη σου πως η σποροπαραγωγή γίνεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές και ελεγχόμενες συνθήκες, τις οποίες ο αγρότης δεν μπορεί να τηρήσει στο χωράφι. Και δεν τον ενδιαφέρει κι όλας, αφού μέλημά του είναι η παραγωγή προϊόντος και όχι σπόρου.
  Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για την κακή ποιότητα των απογόνων των υβριδίων.

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και για να μη νομίσεις ότι υπεκφεύγω στο χιλιοαναλυμένο θέμα Σαββίδη, Τζι: πρόεδρος ομάδας μπαίνει οπλοφόρος στο γήπεδο και διακόπτει τον αγώνα σημαίνει συντριπτικές συνέπειες γι’ αυτόν και την ομάδα του οπουδήποτε στον πλανήτη. Μόνο στην Ελλάδα καθόμαστε και το ψειρίζουμε.

 170. Νέο Kid said

  167. Πάντως ,για να λέμε και του στραβού το δίκιο, μέσα «στις Ρεάλ» είναι κάργα και η Γιούβε! Μη βγάλουμε τώρα την μεγάλη κυρία …παρθένο κοριτσάκι! Προσωπικά, νομίζω ότι ήταν πέναλτυ.
  Τζάμπα πάντως πεδευτηκε η Ελ Μαδρί. Το τσαμπιολί είναι φέτος της Λιβερπουλάρας. Η βαρύτερη φανέλα της βόρειας Ευρώπης!

 171. ΓιώργοςΜ said

  166 Ελάχιστα προϊόντα κυκλοφορούν που να μην είναι υβρίδια. Λαμβάνοντας υπόψη πως την αγορά μονοπωλεί σχεδόν η Μπάγιερ (που σχετικά πρόσφατα εξαγόρασε τη διαβόητη Μονσάντο) και το υψηλό κόστος του σπόρου, είναι εύκολες οι συνεπαγωγές.
  Οι αμαρτωλές εταιρείες φροντίζουν μάλιστα για την επιμόλυνση των περιοχών που δε χρησιμοποιούν μεταλλαγμένους σπόρους, περιορίζουν όπως μπορούν τις άλλες καλλιέργειες (ψάξτε να βρειτε βιολογικό σπόρο, πχ), προωθούν νομοθεσίες που να τις βολεύουν κλπ κλπ.
  Το μονοπώλιο είναι ένα θέμα, το μεγαλύτερο όμως κτγμ θέμα είναι η καταστροφή της βιοποικιλλότητας. Κάπου διάβασα (είναι χρόνια, δε μπορώ να βρω λικνο), πως στην Ελλάδα υπήρχαν πριν από 30-40 χρόνια 300 ποικιλίες καρότου, ενώ τώρα έχουν επικρατήσει 2-3.

 172. Λητώ said

  10.
  Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Το αυθεντικό σουβλάκι με πίτα δεν είχε ούτε τζατζίκι.

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κιντ, η Γιουβέντους δεν είναι πια αγαπημένο παιδί της Ουέφα, όπως ήταν και παραήταν παλιότερα. Τώρα είναι οι ισπανικές ομάδες, κυρίως. Πολύ πιο εμπορικά ονόματα. Θυμόμαστε πέρσι πώς αποκλείστηκε η Παρί από την Μπαρτσελόνα. Η χρήση βίντεο θα δώσει τη λύση σε όλη αυτή τη φιλολογία. Την περιμένουμε. Μακάρι να το πάρει η Λιβερπουλάρα, η μόνη ποδοσφαιρική ομάδα που έχει απομείνει ανάμεσα στις εταιρείες. Αφιερώνω:

 174. Γιάννης Ιατρού said

  163: Σπειροειδή, να προσέχεις αυτές τις μέρες με τις εκδρομές στο χωριό και τα τζι πι ες κλπ. , ε; Δύο τζιπ και μια κούρσα έχουν βγάλει από χτες από το ποτάμι…….

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – 173 – Το 1973 είχα πάει με τον θείο μου στην Ν.Φιλαδέλφεια για να δούμε τον αγώνα ΑΕΚ- Λίβερπουλ για το κύπελο ΟΥΕΦΑ, (0-3) τότε άκουσα τον ύμνο της από καμιά εκατοστή Άγγλους φιλάθλους που είχαν έρθει να την υποστηρίξουν και με εντυπωσίασε τόσο πολύ που έγινα Λίβερπουλ περισσότερο κι από αεκτζής.
  Ήταν η χρονιά που ξεκίναγε η μεγάλη πορεία της Λίβερπουλ για την ποδοσφαιρική δόξα που ανακόπηκε βίαια στο Χέιζελ.
  Λίγα χρόνια αργότερα βγήκε στην φόρα το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών στην Άγγλία που εμπλέκονταν και αρκετοί ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ (όπως ο Γκρόμπελαρ) και τότε συνειδητοποίησα πως τα παραμύθια, είναι για τα παιδιά κι πως εγώ είχα μεγαλώσει.

  Έχω πάει στο στάδιο του Μονάχου, στο Σαν Σίρο, στο (τότε) Νουέβο κάμπο και τελευταία το 2013 στο Μπερναμπέου, το απωθημένο μου, είναι το Άνφιλντ, πουθενά δεν υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα, είναι το μόνο γήπεδο κι ο μόνος λόγος που θα πήγαινα σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

 176. # 170

  Δεν έχεις δίκιο.

  Κλασσικός εγγλέζος διαιτητής. Εκτός περιοχής άφηνε σκληρό παιχνίδι, δεν τιμωρούσε το σπρώξιμο με τα χέρια γενικώς αλλιώς θα είχε δώσει το -καταφανές για μη εγγλέζους- πέναλτυ στον Κριστιάνο και μέσα στην περιοχή δίνει πέναλτυ και το παραμικρό φάουλ. Μόνο το ύψος που σήκωσε το πόδι είναι φάουλ άσε που τον βρίσκει στο στήθος μαζί με την μπάλλα- επικίνδυνο παίξιμο.

  Οσο για τον χρόνο που το έδωσε ; μόλις προ ημερών στο ντέρμπυ κορυφής Κάρντιφ- Γουλβς 0-1 έδωσε στην πεντάλεπτη παράταση 2 (ολογράφως δύο) πέναλτυ στην Κάρντιφ που δεν έβαλε κανένα !!!

 177. Μου αρέσει που μιλάνε όλοι για «αδικία» παραγνωρίζοντας το γεγονός πως η Ρεάλ κέρδισε 0-3 και την αδικούσε ο σκορ του πρώτου αγώνα ενώ στην ρεβάνς μετά το 0-2 -που έγινε γιατι ο αντικαταστάτης του Σέρχιο Ράμος δεν βρισκότανε με τον Βαράν στα μαρκαρίσματα- δεν υπήρχε Γιουβέντους στο γήπεδο, έβαλε ένα γκολ φάβα από λάθπς του τερματοφύλακα σε πανεύκολη μπαλιά ενω γλύτωσε από δοκάρι και τύχη σε κάποιες φάσεις.

  Οσο για την «βαριά» φανέλλα της Λίβερπουλ που μετά το κλέψιμο στην κυριολεξία του τίτλου από την Μίλαν στην Κωνσταντινόπολη έχει εξαφανισθεί, να την σιδερώσουνε καλά και με κόλλα γιατί ούτε με την Ρόμα την βλέπω να περνάει.

  Υ.Γ.
  απ’ ότι έμαθα στο μπάσκετ στο ματς ΑΕΚ-ΠΑΟΚ οι διαιτητές δεν διέκοψαν το ματς σε βάρος του ΠΑΟΚ αλλά το άφησαν να τελειώσει παρ΄ ότι έχανε η ΑΕΚ !! Πρόοδος ή δεν είχε μεριμνήσει ο τίγρης ;;

 178. Λ said

  162. Συμφωνώ

 179. Γιάννης Π said

  76. Τί όμορφο κείμενο; Θυμίζει Ξενοφώντα και Λυσία. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν τα αρχαία ελληνικά οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου

  Το κείμενο διδάσκεται στη Β’ γυμνασίου. Οι μαθητές όμως δε μαθαίνουν αρχαία;
  Άλλωστε τι θα πει «μαθαίνω αρχαία»; Δεν είναι προτιμότερο το «μαθαίνω τους αρχαίους« και το «μαθαίνω για τους αρχαίους»;

 180. ΑΚ (ο) said

  Υπάρχει κι αντίστοιχο του σκηνικού που περιγράφει ο Βάρναλης, στην Αγγλική του έκδοση:

 181. ΑΚ (ο) said

  στιχουργικά, βρίσκει και φυτρώνει το μαρούλι:

  – Τατάρικα [Σ. Καραμανιώλας,Χειμερινοί Κολυμβητές]
  «Βούζια και βρούβες, ξαγκαθιές, μαρούλια, μυλωνάδες»

  – Dabrulia dance [Σ. Κραουνάκης]
  «η γιαγιά θέλει καρούλια/Και μαρούλια το μωρό»

  – Η μπαλάντα του ζήτουλα (Δώσε κυρία κάτι) [Ημισκούμπρια]
  «Είμαι ορφανούλι είμαι καημενούλι/έχω πρασινίσει απ’ την πείνα σαν μαρούλι»

  -Συνειδητοποιημένος εραστής [Γ. Ζήκας]
  «κι εγώ κορόιδο πιάστηκα, τζάμπα την εσεβάστηκα και μάσησα μαρούλια»

  – Τα μαρούλια [Παραδοσιακό]
  «Μαρούλια είχα στον κήπο μου/ντραγάτη θα σε βάλω/κι αν λείψει κανά μαρόφυλο/στην κρίση θα σε βάλω»

 182. sarant said

  180-181 Ευχαριστώ πολύ, καίριες συμπληρώσεις!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: