Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεσοαπριλιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 14 Απριλίου, 2018


Μεζεδάκια του Θωμά έχουμε βάλει σε τίτλο άρθρου, μεταπασχαλινά επίσης, οποτε αφού βρισκόμαστε στα μισά του μήνα είπα να πω «μεσοαπριλιάτικα» τα μεζεδάκια μας ετούτης της εβδομάδας.

Να σημειώσω ότι η λέξη «μεσοαπριλιάτικος» δεν γκουγκλίζεται ή μάλλον δεν γκουγκλιζόταν την ώρα που έγραφα αυτό το άρθρο. Σε λίγη ώρα θα την έχει καταγράψει το παντεποπτικό γκουγκλ, αφού βρίσκεται και στον τίτλο της σελιδας, κι έτσι από δω και μπρος θα βγαίνει στις αναζητήσεις -τουλάχιστον στον πληθυντικό του ουδετέρου. Κι έτσι θα πλουτίσει κατά μία ακόμα λέξη η τρισχιλιετής μας γλώσσα, πλησιάζοντας προς τα 5 εκατομμύρια λέξεις που είχε πει ο κ. Αντώνης Κουνάδης ότι τάχα αναγνωρίζει το βιβλίο Γκίνες για την ελληνική γλώσσα, κάτι που δεν ισχύει.

Αυτά είχαν γίνει το 2009, όταν ο κ. Κουνάδης ήταν απλώς μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ενώ φέτος είναι πρόεδρός της (για ένα χρόνο). Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κουνάδης έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή όπου, αναπόφευκτα, επανέλαβε τις απόψεις για την υποτιθέμενη «φθίνουσα πορεία» της γλώσσας:

– Το Σύνταγμα του 1975 που αφήρεσε την ασπίδα προστασίας της γλώσσας που παρείχε το Σύνταγμα του 1952 επέτρεψε την περιβόητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976, η οποία κατάφερε το πρώτο καίριο πλήγμα κατά της γλώσσας μας με την κατάργηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο. Το 1982 ακολούθησε δεύτερο πλήγμα με την κατάργηση του πολυτονικού συστήματος γραφής που συνοδεύθηκε αργότερα με άλλα κατά της γλώσσας μέτρα, τα οποία οδήγησαν στο σημερινό επίπεδο λεξιπενίας, αδυναμίας εκφράσεως και σκέψεως της νεολαίας που χρησιμοποιεί στο λεξιλόγιό της περίπου 800 λέξεις. Οσο πτωχότερο το λεξιλόγιο τόσο πτωχότερη η σκέψη, διότι σκεπτόμεθα μέσω των λέξεων. Είναι συνήθεις οι βαρβαρισμοί, οι σολοικισμοί, η παραμορφωτική εκφορά λόγου, που ακούμε ακόμη και από παρουσιαστές ειδήσεων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά διοργάνωσε μεγάλες εκδηλώσεις για την προστασία της ελληνικής, επιτυγχάνοντας την ανάσχεση της φθίνουσας πορείας της και ακολούθως την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, τα οποία δυστυχώς εντάχθηκαν πρόσφατα στα προαιρετικά μαθήματα!

Παραθέτω ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης. Ο κ. Κουνάδης είναι επιστήμονας, ωστόσο δεν τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του, ότι οι νέοι σήμερα χρησιμοποιούν στο λεξιλόγιό τους 800 περίπου λέξεις. Βέβαια δεν είναι ο μόνος που επαναλαμβάνει αυτόν τον ατεκμηρίωτο ισχυρισμό και μαλιστα είναι και κάπως γενναιόδωρος, αφού η συνήθης ταρίφα των πλασιέδων της λεξιπενίας είναι οι 500 λέξεις: τόσες υποτίθεται ότι έχει το λεξιλόγιο των νέων!

Πειστική απάντηση σε αυτόν τον αβάσιμο ισχυρισμό έχουν δώσει πολλοί γλωσσολόγοι (ο κ. Κουνάδης είναι πολιτικός μηχανικός) αλλά θα περιοριστώ σε έναν, εγνωσμένης άλλωστε συντηρητικότητας, τον Γ. Μπαμπινιώτη. Έχει γράψει λοιπόν ο Μπαμπινιώτης: Ο νέος που κατηγορούμε για τις 500 λέξεις δεν είναι ο ίδιος αυτός που γράφει μια κανονική έκθεση στο σχολείο, που συναγωνίζεται χιλιάδες άλλων νέων στις εισαγωγικές εξετάσεις ή που εξετάζεται προφορικά σε διάφορα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερες, μερικές χιλιάδες εναλλασσομένων λέξεων;

Μερικές χιλιάδες λοιπόν, όχι 500 ή 800.

* Αν έχετε απορία για την συνταγματική «προστασία» της γλώσσας που αναφέρει ο κ. Κουνάδης, πράγματι το Συνταγμα του 1952 περιλάμβανε το άρθρο 107, το οποίο άλλωστε ήταν απαράλλαχτο (και στην αρίθμηση και στο περιεχόμενο) με το αντίστοιχο άρθρο του Συντάγματος του 1911, και είχε ως εξής: «Επίσημος γλώσσα του Κράτους είναι εκείνη, εις την οποίαν συντάσσονται το πολίτευμα και της ελληνικής νομοθεσίας τα κείμενα·πάσα προς παραφθοράν ταύτης επέμβασις απαγορεύεται».

Βέβαια, ένας τέτοιος κυκλικός ορισμός δεν ξέρω πόση «προστασία» παρέχει, αφού η αλλαγή της γλωσσικής μορφής στην οποία συντάσσεται η νομοθεσία αυτομάτως θα επέφερε και αλλαγή της «επίσημης γλωσσικής μορφής», αλλά κρινοντας από ορισμένες πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ μάλλον πρέπει να χαιρετίσουμε τον συνταγματικό νομοθέτη του 1975 που μερίμνησε για την κατάργηση του παρωχημένου αυτού άρθρου.

* Προσέξτε ότι αιδημόνως ο κ. Κουνάδης παρέλειψε να αναφερθεί στο «Σύνταγμα» του 1968, στο οποίο ορκίστηκε όταν ανέλαβε, περί το 1970, διορισμενος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ένα αξίωμα που λείπει αλλωστε από το βιογραφικό του στην εφημερίδα.

* Και προχωράμε σε άλλα.

Ο τίτλος της  είδησης, σε επαρχιακόν ιστότοπο, λέει:

Συνελήφθη 18χρονος πακιστανός τσαντάκιας στην Καβάλα

Ο υπότιτλος περίπου το ίδιο:

Συνελήφθη 18χρονος υπήκοος Πακιστάν για αρπαγή τσάντας στην Καβάλα

Στο άρθρο όμως διαβάζουμε: Συνελήφθη χθες (8-4-2018) το μεσημέρι, στην Καβάλα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, 18χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για ληστεία.

Ημεδαπός ήταν ή Πακιστανός; Ή ήταν ημεδαπός στο κείμενο του άρθρου, που το διαβάζουν λίγοι, αλλά αλλοδαπός στον τιτλο, που τον βλέπουν όλοι;

* Από τις αστείες αγγελίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, με ένα γουστόζικο ορθογραφικό λαθάκι που το είχα σκεφτεί παλιότερα για λογοπαιγνιο.

Ο έμπειρος ζαχαροπλάστης δεν καίει τα γλυκά που βάζει στον φούρνο. Ο έμπυρος όμως;

Η πλάκα είναι πως λέξη «έμπυρος» υπάρχει στα αρχαία, και σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, αυτόν που γινεται με τη φωτιά (πχ. έμπυρη θυσία) αλλά και τον πυρίκαυστο, τον καιόμενο.

* Η Μαρσέιγ νίκησε προχτές και πέρασε στα ημιτελικα του Γιουρόπα Λιγκ, ένα επίτευγμα που είχε 15 χρονια να το καταφέρει. Δεν είδα το ματς, ένας ομως φίλος που το ειδε παραπονέθηκε στο Φέισμπουκ διότι:

Ο καλός δημοσιογράφος που περιγράφει τον αγώνα αναφέρεται συνέχεια στους Μασσαλούς ή τον Μασσαλό, όταν κάποιος παίκτης της Μαρσέιγ έχει την μπάλα. Το βλέπω και σχεδόν παντού έτσι γραμμένο. Λάθος πελώριο. Δεν είναι κατά το Θεσσαλία και το Θεσσαλός. Τον κάτοικο της Μασσαλίας θα τον πεις Μαρσεγιέζο ή Μασσαλιώτη.

Συμφωνώ μαζί του. Εχουμε και τη Μασσαλιώτιδα, έχουμε και τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη, αν και τους σύγχρονους θα τους έλεγα Μαρσεγιέζους. Από την άλλη, και ο Μασσαλός ομαλό σχηματισμό έχει. Ωστόσο, δεν συνηθίζεται. Και δεν ισχύει αυτό που γράφει ο φίλος, ότι βλέπει «σχεδόν παντού γραμμένο» το «Μασσαλός» αφού ο τύπος «Μασσαλιώτης» και ο «Μαρσεγιέζος» υπερτερούν συντριπτικά στη χρήση. Προς το παρόν, ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης κερδίζει τον Μήτρογλου τον Μασσαλό, αλλά ως πότε δεν το ξέρω. (Ο Μήτρογλου έπαιξε προχτές, η ομάδα έβαλε πέντε γκολ αλλά εκείνος δεν σκόραρε).

* Ένα μεταφραστικό. Δεν είναι σοβαρό λάθος, αξίζει ομως να σημειωθεί.

Όταν μεταφράζουμε από τα αγγλικά, τις προσωπικές αντωνυμίες μπροστά από τα ρήματα συνήθως τις παραλειπουμε. Το I went θα το πούμε «πήγα», όχι «εγώ πήγα».

Συνήθως αλλά οχι πάντα.

Διαβαζω σε μυθιστόρημα:

Ο Χ. ένιωσε τούτον τον χωρισμό από τη γυναικα του πιο βαθιά από τους προηγούμενους που είχαν υπάρξει μέσα σε όλα τα χρονια της κακοτυχίας. Αλλά ήταν ακατάβλητο σκαρί και έδειχνε λιγότερη ανησυχία στο ευγενικό πρόσωπό της απ’ ό,τι ο Χ.

Ποιος ήταν ακαταβλητο σκαρί; Στην αρχή, όπως το διαβάζουμε, σκεφτόμαστε πιστεύω πως ήταν ο Χ., όμως στη συνέχεια καταλαβαίνουμε (από το «της») πως ήταν η γυναίκα του.

Προφανώς, εδώ πρεπει να πούμε:

Αλλά *εκείνη* ήταν ακατάβλητο σκαρί και έδειχνε λιγότερη ανησυχία στο ευγενικό πρόσωπό της….

Παρωνυχίδα, θα μου πείτε μπροστά σε άλλα κι άλλα μεταφραστικά ανοσιουργήματα -αλλά γιατι να παραπλανήσουμε έστω και για δυο αράδες τον αναγνώστη;

* Κάνω πολύ γούστο με τις φωτογραφίες από σελίδες μαθητικών τετραδίων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο αν και βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αυθεντικότητά τους.

Σε αυτήν εδώ, που την είδα προχτές σ’ εναν φιλικό τοίχο, ο μαθητής (ή η μαθήτρια) κρίνει τη συμπεριφορά του Οδυσσέα προς τους μνηστήρες: Ήταν λίγο επιθετικός προς τους μνηστήρες γιατί τους σκότωσε όλους.

Παραφράζοντας κάποιον διασημο, θα λέγαμε ότι τους φέρθηκε λίγο εριστικά!

* Σκάνδαλα συμβαινουν και εις Παρισίους, σεξουαλικά δε σκάνδαλα ακόμα και στη σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Το σχετικό ρεπορτάζ μάς πληροφορεί ότι «Την παραίτησή της υπέβαλε η επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας των Νομπέλ, Σάρα Ντάνιους μετά την κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το πώς ο θεσμός χειρίστηκε έρευνα για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος άνδρα που είναι παντρεμένος με κάποιο από τα μέλη της ακαδημίας».

Ο άνδρας υπέστη την κακοποίηση ή σε βάρος του διατυπώθηκαν οι κατηγορίες; Διαβάζοντας παρακάτω καταλαβαινουμε πως ήταν δράστης της κακοποίησης και όχι θύμα της. Η περίεργη διατύπωση δυσκολεύει περισσότερο την κατανόηση. Πολύ καλύτερο θα ήταν, λέω, αν το διατύπωναν: έρευνα για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης που διατυπώθηκαν εναντίον του συζύγου μιας ακαδημαϊκού.

* Θα μπορούσα να το βάλω στο άρθρο που έχουμε για τους πόρους για κυβερνοπόντικες, αλλά προς το παρόν ας μπει εδω. Στη διεύθυνση του λινκ μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες σχολικά βιβλία όλων των εποχών από τη βιβλιοθήκη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Η φίλη που το έστειλε διαμαρτυρόταν γιατί οι τίτλοι είναι σε γκρίκλις και μάλιστα όχι συνεπές κι αυτό φαινόταν ότι θα εμποδίζει την αναζήτηση, αλλά ευτυχώς η αναζήτηση δέχεται τους όρους σε ελληνικά. Εδώ, ας πούμε, τα βιβλία στα οποία έχει πάρει μέρος ο Μ. Τριανταφυλλίδης.

* Ο Γ. Μπαμπινιώτης συμμετέχει στο Φέισμπουκ, αν και επιμένει να το αποκαλεί… Προσωποδίκτυο και πρόσφατα ανήγγειλε το καινούργιο βιβλίο του που πρόκειται να εκδοθεί προσεχώς. Θα έχει ενδιαφέρον, πιστεύω. Παραθέτω ένα μικρό τμήμα της αναγγελίας επειδή έχει κι ένα γλωσσικό θεματάκι που θέλω να το θίξω.

Στους φίλους και τους φιλόγλωσσους ακολουθούντες το προσωποδίκτυό μου δίνω σήμερα ένα απόσπασμα από την Εισαγωγή στο υπό έκδοσιν («Κέντρο Λεξικολογίας») βιβλίο μου
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ
Η γραφή τής ελληνικής γλώσσας
από τις απαρχές της ώς τη σύγχρονη ορθογραφία της

Ο μελετητής τής γραφής στον ελλαδικό χώρο δεν μπορεί παρά να σταθεί μπροστά στο γεγονός ότι κάποτε περί το 1200 π.Χ. οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη συλλαβογραφική γραφή που χρησιμοποιούσαν από τον 15ο αιώνα, τη γνωστή γραμμική γραφή Β΄, για να περάσουν σε ένα άλλο σύστημα γραφής που προφανώς δεν είχε τις ατέλειες και τις δυσκολίες ενός συλλαβογραφικού συστήματος. Και μόνο το γεγονός αυτό εκπλήσσει ως απόφαση, όποτε και από όποιους ελήφθη (και τα δύο δεν μάς είναι γνωστά), δοθέντος ότι τέτοιες αλλαγές αποτελούν μείζονα ζητήματα.

Οι Έλληνες λοιπόν πέρασαν σε άλλο σύστημα γραφής, το αλφαβητικό, αλλά δεν μας είναι γνωστό ούτε πότε ακριβώς πάρθηκε αυτή η απόφαση ούτε από ποιους.

Ο κ. Μπαμπινιώτης σε παρένθεση γράφει «και τα δύο δεν μας είναι γνωστά». Είναι όμως αναμφίσημη αυτή η πρόταση; Φυσικά εννοεί «κανένα από τα δύο», αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να σημαίνει «ίσως το ένα αλλά όχι και τα δύο»; Στα συγκεκριμένα συμφραζομενα, η δεύτερη ερμηνεία δεν στέκει και η διατύπωση του Μπ. είναι πιο οικονομική από την αναμφίσημη εναλλακτική της (κανένα από τα δύο δεν μας είναι γνωστό).

Αλλά αν αλλάξουμε λίγο τη φράση, υπάρχει σαφώς αμφισημία. Ας πούμε, αν αντιστρέψουμε τους ορους. «Δεν μας είναι γνωστά και τα δύο» -πόσα μας είναι γνωστά; «Δεν ήρθαν και οι δύο» -σημαίνει τάχα αυτό ότι δεν ήρθε κανένας; Όχι βέβαια, μπορει να ήρθε ένας. «Δεν χωράτε και οι δύο» -αλλά ο ένας χωράει. «Και οι δύο δεν χωράτε» -νομίζω ότι πάλι χωράει ο ένας.

Αλλά αξίζει άρθρο για τέτοιες προτάσεις.

* Τι είναι το «ντρουάι μεν»; Κάποιο φρικτό μασονικό μυστικό θα είναι, αν κρίνουμε ότι το βρίσκουμε στο βιογραφικό ενός τέκτονα, ο οποίος:

Μυήθηκε στη Συμβολική Στοά «ΌΣΙΡΙΣ» στις 16 Δεκεμβρίου 1968, του ντρουάϊ μέν

Τιναφτόρε;

Είναι, πολύ απλά, το Droit Humain! Έτσι ονομάζεται μια επιφανής στοά, και σε άλλες τεκτονικές σελίδες γράφεται σωστά.

Αλλά βέβαια οι παλιοί θαμώνες του ιστολογίου θα θυμούνται το περίφημο Μαντάτο Ριλό!

* Και κλείνω με ένα διεθνές διπλωματικό μεταμεζεδάκι.

Στη διεθνή μπλογκόσφαιρα σχολιάστηκε πολύ η τοποθέτηση της Βρετανής πρέσβειρας στον ΟΗΕ, η οποία επικρίνοντας τη Ρωσία φέρεται να είπε ότι ο Μαρξ θα στριφογύριζε στον τάφο του αν έβλεπε τη χώρα του να υπερασπίζεται τη χρήση χημικών όπλων.

Πολλοί χλεύασαν λοιπόν τη διπλωμάτισσα που, σε τόσο υψηλή θέση, αγνοούσε ότι ο Μαρξ ήταν Γερμανός και όχι Ρώσος.

Ωστόσο, η Βρετανή πρέσβειρα δεν είχε πει αυτό ακριβώς. Η επίμαχη φράση ήταν:

In respect of Karl Marx, I think he must be turning in his grave to see what the country that was founded on many of his precepts is doing in the name of supporting Syria by condoning the use of chemical weapons on Syrian territory.”

Ολοφάνερα δεν είπε ότι η Ρωσία ήταν η χώρα του Μαρξ.

Δεν ξέρω αν ο δημοσιογράφος διαστρέβλωσε επίτηδες τα λόγια της πρέσβειρας ή αν το έκανε για οικονομία χαρακτήρων (ή αν άκουσε λάθος), πάντως δεν ειπώθηκε αυτό που προκάλεσε τον χλευασμό.

Αλλά ας ξαναδούμε αυτό που πράγματι ειπώθηκε -δεν είναι και πολύ λιγότερο εξωφρενικό. Είναι τάχα η Ρωσία «η χώρα που ιδρύθηκε με βάση πολλες από τις θεωρητικές αρχές του Μαρξ»; Για την ΕΣΣΔ θα μπορούσε να ειπωθεί αυτό αλλά όχι για τη Ρωσία. Προφανώς όμως η πρέσβειρα θεωρεί ότι η σημερινή Ρωσία είναι προέκταση ή συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης -και αυτό ασφαλώς είναι κατακριτέο. (Χώρια που η επίθεση με τα χημικά όπλα είναι μάλλον σκοτεινή υπόθεση).

Περισσότερα, με αρκετό χιούμορ, μαζί και βίντεο, από ρωσικό ιστότοπο.

* Ή μάλλον να κλείσω με μια βαρυσήμαντη λεξικογραφική είδηση, που τη διάβασα στη Λεξιλογία.

Τα (αγγλικά) λεξικά, λέει, εγκατέλειψαν τον μάταιο αγώνα και αποδέχτηκαν ότι η λέξη lose γράφεται και επίσημα πλέον loose:

Dictionaries give up and add second ‘o’ to ‘lose’

Αφού όλοι γράφουν loose για το «χάνω» και looser για τον λούζερ, ήρθε η ώρα τα λεξικά να το αναγνωρίσουν.

Δεν ειναι πρωταπριλιάτικο, διότι δημοσιεύτηκε χτες, 13 του μηνός, αλλά θα μπορούσε να είναι μια και δημοσιεύτηκε στο The Daily Mash, που είναι το βρετανικό αντίστοιχο του Κουλουριού -ιστότοπος με σατιρικές ειδήσεις, κοινώς τρολοσάιτ!

Να γελάσει λίγο τ’ αχείλι μας γιατί δεν είναι πολύ αισιόδοξο τούτο το σαββατοκύριακο…

Advertisement

185 Σχόλια προς “Μεσοαπριλιάτικα μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Για τον τσαντάκια της Καβάλας, υποτίθεται ότι η τοπική αστυνομική διεύθυνση έδωσε αρχικά την πληροφορία ότι ήταν ημεδαπός (πιθανολογώ ότι όλα τα εις -δαπός σημαίνουν το ίδιο στα μικρότερα ΑΤ) και εν συνεχεία το διόρθωσε σε «υπήκοος Πακιστάν», πράγμα που εξηγεί (ως ένα βαθμό) την αναντιστοιχία στο άρθρο.

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Εμπυρος ζαχαροπλάστης και κοπέλες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Που να βάζουν χέρι, ουπς, πόδι…

  Να σου βάζουν πόδι κοπέλες στο πρώτο πόδι καί το δεύτερο της Χαλκιδικής.

  Και που να βρεις πόδι γυναικείο στο τρίτο πόδι;

 3. ndmushroom said

  Κρίμα που η συλλογή των σχολικών βιβλίων σταματάει στο 1982, αν και υποθέτω ότι τα βιβλία που κυκλοφόρησαν έκτοτε είναι σαφώς πιο εύκολο να βρεθούν αλλού.

 4. ndmushroom said

  Τη Συρία τη σχολιάσαμε πουθενά; Αλήθεια, τα «Πολεμικά μεζεδάκια» τα έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ; Όχι ότι θα λείψουν οι ευκαιρίες, με αυτούς που μπλέξαμε…

 5. cronopiusa said

 6. Νίκος Κ. said

  Σύμφωνα με επίσημη την ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ ο κ. Α. Κουνάδης ήταν πρόεδρος το 1973-1974, με την υποσημείωση πως ήταν διορισμένος.
  http://www.segas.gr/index.php/el/federation/president-general-secretaries

 7. LandS said

  Δηλαδή αποκλείεται ο πιτσιρικάς να έχει επηρεαστεί από κανένα Όσκαρ Γουάιλντ ή κάποιον άλλον master of the understatement;

 8. Αιμ.Παν. said

  Καλημέρα…

  Λέει ο Μπαμπινιώτης :

  «Ο μελετητής τής γραφής στον ελλαδικό χώρο δεν μπορεί παρά να σταθεί μπροστά στο γεγονός ότι κάποτε περί το 1200 π.Χ. οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη συλλαβογραφική γραφή που χρησιμοποιούσαν από τον 15ο αιώνα, τη γνωστή γραμμική γραφή Β΄, για να περάσουν σε ένα άλλο σύστημα γραφής που προφανώς δεν είχε τις ατέλειες και τις δυσκολίες ενός συλλαβογραφικού συστήματος. »

  Καλά, ‘νταξ’… στο περίπου, γιατί η μεν γραμμική Β χάθηκε με την πτώση των μυκηναϊκών κέντρων, αλλά τα ‘φοινικήια γράμματα’ (ή Καδμήια γράμματα) πρωτοεμφανίζονται στα μέσα του 8ουπ.Χ. στην (πανέμορφη) οινοχόη του Διπύλου…

  https://www.archaiologia.gr/blog/issue/η-οινοχόη-του-διπύλου/

  Βραβείο για τον χορευταρά…

 9. cronopiusa said

  Συρία: Συστημική, δομική και πάγια η συμμαχία δυτικού φιλελευθερισμού και ισλαμιστικού τζιχαντισμού

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 όταν ο Αντώνης Κουνάδης έριχνε δίσκο στο Παναθηναϊκό Στάδιο, άδειαζαν οι κερκίδες για να μην προκαλέσει ατύχημα. Ήταν τόσο δυνατός και καλός δισκοβόλος, που υπήρχε ο κίνδυνος να τραυματίσει τους θεατές, σε περίπτωση που ο δίσκος έφευγε έστω και λίγο πλάγια. Μάλιστα, ο αστικός μύθος λέει ότι από τέτοια ατυχήματα είχαν πάει στο νοσοκομείο τουλάχιστον τέσσερα άτομα.»

  Ξέρουμε πόσοι έχουν πάει στο νοσοκομείο από τις γλωσσικές (υπερ)βολές του κυρίου Κουνάδη;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.reader.gr/news/koinonia/antonis-koynadis-enas-diskovolos-sto-timoni-tis-akadimias-athinon&ved=2ahUKEwiF75OPnbnaAhWIKJoKHSrwBekQFjAFegQIBxAB&usg=AOvVaw2yA6-OM1VZjvn6z68P07n1

 11. spiral architect 🇰🇵 said

  صباح الخير

 12. LandS said

  8
  Επίσης μια μορφή Γραμμικής Β χρησιμοποιείτο στη Κύπρο μέχρι και τους Κλασσικούς Χρόνους.
  Για τη Κύπρο λοιπόν ξέρουμε και το πότε (γύρω στο 400 πΧ) και το ποιος (Ευαγόρας)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cypriot_syllabary

 13. ndmushroom said

  11
  Έχει το Νότιο Σουδάν αεροπορία;

 14. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > Το Σύνταγμα του 1975 που αφήρεσε την ασπίδα προστασίας της γλώσσας που παρείχε το Σύνταγμα του 1952 επέτρεψε την περιβόητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976, η οποία κατάφερε το πρώτο καίριο πλήγμα κατά της γλώσσας μας με την κατάργηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο.

  Πότε συνέβη αυτό; Χωρίς ίχνος αμφισημίας, διαβάζω ότι από το 1976 και για διάστημα που δεν προσδιορίζεται δε διδάσκονταν αρχαία ούτε στο Γυμνάσιο ούτε στο Λύκειο. Με τη μικρή επιφύλαξη μήπως κάτι μου διαφεύγει, θεωρώ ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση.

  Άσε που είναι και κακογραμμένο. Τα «Αρχαία Ελληνικά» είναι μία γλώσσα. Δεν έχουν ούτε πρωτότυπο ούτε αντίγραφο. Θα μπορούσε να έχει καταργηθεί η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας από το πρωτότυπο: μια τέτοια διατύπωση αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα (α) να διδασκόταν αρχαία ελληνική λογοτεχνία από μετάφραση και/ή (β) να διδάσκονταν αρχαία κείμενα στ’ αρχαία που να μην είναι όμως λογοτεχνία στο πρωτότυπο αλλά σχολικές διασκευές ή φτιαχτά επί τούτο κείμενα. Μιας και δεν ξέρω με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να συνέβη κάποτε αυτό. Το να μη διδάσκονταν όμως ολωσδιόλου αρχαία, δεν το νομίζω.

  Και δε γράφουμε με κεφαλαίο καθετί που θεωρούμε σπουδαίο και θαυμαστό. Για παράδειγμα, δε γράφουμε με κεφαλαίο κανένα επίθετο. Είναι παιδαριώδες να το κάνουμε!

 15. voulagx said

  «…ότι κάποτε περί το 1200 π.Χ. οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη συλλαβογραφική γραφή που χρησιμοποιούσαν από τον 15ο αιώνα, τη γνωστή γραμμική γραφή Β΄…» λεει ο κ. Μπαμπινιωτης.
  Κατι δεν μου παει καλα εδω. Τι λενε οι ιστορικοι του ιστολογιου;

 16. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8-15 Το πρόσεξα κι εγώ και ασφαλώς δεν είναι παρωνυχίδα. Αλλά αφού θα βγάλει βιβλίο, κάπως θα τεκμηριώνει τους τέσσερις αιώνες διαφορά.

  14 Δεν αναφέρθηκα σε αυτό (το «δευτεροβάθμια» ενώ μόνο στο γυμνάσιο καταργηθηκε η διδασκαλία κειμένων απο το πρωτότυπο) επειδή υπάρχει ο αντίλογος ότι το Λύκειο ήταν προαιρετικό, εκτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αλλα δίκιο έχεις, επρεπε να το αναφέρω.

 17. Πέπε said

  Σχετικά με τον Μπαμπινιώτη:

  > > Στους φίλους και τους φιλόγλωσσους ακολουθούντες το προσωποδίκτυό μου …

  Άρα δεν ονομάζει προσωποδίκτυο το ΦΒ αλλά τον προσωπικό λογαριασμό ΦΒ. Ωστόσο, οι followers νομίζω ότι έχει καθιερωθεί να λέγονται ακόλουθοι, όχι; Μπορεί να μη σημαίνει ακριβώς το ίδιο που σήμαινε παραδοσιακά η λέξη (π.χ. διπλωματικός ακόλουθος), αλλά είναι πιο εύχρηστο από μια ενεργητική μετοχή ενεστώτα, κι άλλωστε «ακόλουθος» είναι, κατ’ αρχήν και γενικά, αυτός που ακολουθεί -ο διπλωματικός ή κάθε άλλος ακόλουθος είναι στενότερες περιπτώσεις που χωράνε μέσα στην ευρύτερη έννοια, και με τον ίδιο τρόπο χωράει και ο ακόλουθος-follower.

  Τώρα θα μου πεις, ακολουθούμε στο τουΐτερ. Στο ΦΒ είμαστε φίλοι (γελοία έκφραση αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία), ή αλλιώς, πέρα από το τι έχουμε κάνει με τις επαφές μας, αν apl;vw μια στα τόσα ανοίγουμε το ΦΒ να δούμε τι έκανε ο Μπαμπινιώτης, «παρακολουθούμε», με την ίδια έννοια όπως «παρακολουθώ την επικαιρότητα / τις εξελίξεις» κλπ.

  Νομίζω δηλαδή ότι προσπαθεί να μεταφράσει στα ελληνικά χωρίς να είναι πολύ σίγουρος για το πρωτότυπο.

  Από κει και πέρα:

  > > όποτε και από όποιους ελήφθη

  ??? Όποτε κι από όποιους κι αν ελήφθη δε λέμε;

  > > Και τα δύο δεν μάς είναι γνωστά:
  α) Ο τόνος στο «μάς» περιττός.
  β) Το -ν στο «δεν» μ’ ενοχλεί προσωπικά. Καταλαβαίνω ότι ο Μπαμπινιώτης επιτρέπει στον εαυτό του να ακολουθεί άλλο κανόνα από τον επίσημο σ’ αυτό το ζήτημα, κι αυτό δεν είναι κακό, καταλαβαίνω δε και τα πλεονεκτήματα του δικού του κανόνα (άλλωστε, κατά σύμπτωση, τα συζητάγαμε εδώ χτες το βράδυ). Αλλά αν δε βγει ένας απόλυτα καθολικός νόμος που να λέει «το ΔΕΝ γράφεται πάντοτε με τελικό -ν, όποιος γράψει ΔΕ χωρίς -ν εννοεί πάντοτε και υποχρεωτικά τον σύνδεσμο», τότε οι αμφισημίες δε θα λείψουν με το να το εφαρμόζουν αυτό μόνο μερικοί. Και όσο υπάρχουν αμφισημίες, τόσο ασκούμαστε να τις ξεδιαλύνουμε, με αποτέλεσμα το τελικό -ν που παραβιάζει τη γενική αρχή ότι γράφουμε αυτό που [προφέρουμε να παραμένει περιττό.
  γ) Οι διατυπώσεις αυτές, όπως και παρόμοιες τ. «κι οι δύο δε χωράτε / δε χωράτε κι οι δύο», μπορούν να είναι μια χαρά ξεκάθαρες στον προφορικό λόγο, όπου ο επιτονισμός αποσαφηνίζει αν η άρνηση αφορά μόνο το ρήμα ή ολόκληρη την πρόταση. Καθετί που θεωρείται σωστό όταν λέγεται είναι, νομίζω, θεμιτό να γράφεται κιόλας. Ότι στον γραπτό λόγο μπορούν να υπάρξουν και αμφισημίες είναι μια αλήθεια. Καλό είναι να τις αποφεύγουμε, αλλά αυτή τη δουλειά μπορούν να τη μοιραστούν ο συγγραφέας και ο αναγνώστης, δε χρειάζεται να την πάρει επ’ ώμου μόνο ο συγγραφέας.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Επίσημος γλώσσα του Κράτους είναι εκείνη, εις την οποίαν συντάσσονται το πολίτευμα και της ελληνικής νομοθεσίας τα κείμενα·πάσα προς παραφθοράν ταύτης επέμβασις απαγορεύεται»

  Δηλαδή, αν έγραφα τα συντακτικώς σωστά «και τα κείμενα της ελληνικής νομοθεσίας», «απαγορεύεται πάσα επέμβασις προς παραφθοράν ταύτης», θα κατηγορούμουν για κακοποίηση της μουμιοποιημένης γλώσσας; Και, πέρα από την πλάκα, τι σήμαινε πρακτικά αυτό; Απαγόρευση της δημοτικής, βέβαια. Αν ήσουν μαθητής-φοιτητής και έγραφες στη δημοτική, ας ήταν και αριστουργηματικό το κείμενό σου, κοβόσουνα και θεωρούσουν κομμουνιστής

 19. Πέπε said

  Και κάτι ακόμα για την άγαρμπη φράση «Στους φίλους και τους φιλόγλωσσους ακολουθούντες το προσωποδίκτυό μου δίνω σήμερα ένα απόσπασμα …»:

  Αν το έγραψε στο ΦΒ, είναι αυτονόητο ότι θα το διαβάσουν όσοι διαβάζουν το ΦΒ του Μπαμποινιώτη, είτε ως φίλοι ή φιλόγλωσσοι είτε ως ακόλουθοι ή ακολουθούντες. Και απολύτως τίποτε να μην έγραφε, παρά μόνο κατευθείαν «προσφέρω ένα απόσπασμα», η διατύπωση θα ήταν άρτια. Όταν μιλάμε σε κάποιον δεν του λέμε «σου λέω ότι…», του λέμε κατευθείαν αυτό που του λέμε. (Εκτός αν υπάρχει ειδικό λόγος βέβαια.)

 20. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραίο το …»μπάσιμο» στη σημερινή ανάρτηση! (Με την πολλαπλή της σημασία η λέξη!)

  Κατά σύμπτωση, πριν από τις 9.40 διάβαζα ένα άρθρο που άρχιζε κάπως έτσι: Η πρωτογενής αιτία των προβλημάτων της χώρας μας είναι ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε το νεοελληνικό κράτος.

  Αρέσουν σε κάποιους από μας οι γενικές διατυπώσεις όπως η παραπάνω.
  Αν όμως υπήρξες δάσκαλος δηλαδή, έχεις διδάξει, πρέπει το γενικό να συνοδευτεί από το ειδικό δηλαδή να δοθούν παραδείγματα.

  Ως παράδειγμα λοιπόν σκεφτόμουν τη γλωσσική περιπέτεια στη χώρα μας όπου:
  Επί 180 χρόνια ταλαιπωρούμαστε οι πολλοί χάριν μιας ισχνότατης μειοψηφίας συμπολιτών μας που έχουν τα…κολλήματά τους με μια νεκρή γλώσσα την οποία τελικά, δεν μαθαίνουμε. Έχουν μάλιστα την πολιτική ισχύ και επιβάλλουν αυτή την… ταλαιπωρία!
  Επί 150 χρόνια ταλαιπωρηθήκαμε με την διγλωσσία Δημοτικής και Καθαρεύουσας συν το πολυτονικό. ( Για το τελευταίο υπάρχουν λίγοι συμπολίτες μας, ακόμη και με προοδευτικό προσανατολισμό που επιμένουν…πολυτονικά. Δικαίωμά τους.Και δεν αποτελεί εμπόδιο για μας του μονοτονικού. Θα τους διαβάζουμε…κανονικά! Απλώς το αναφέρω)

  Επειδή όμως μπορεί να κάνω λάθος για την αρνητική θέση που έχω έναντι της διδασκαλίας των Αρχαίων, να επαναλάβω την γνωστή πρόταση που διατυπώθηκε πριν μερικά χρόνια περί λειτουργίας κλασικών λυκείων όπου θα διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά με πλήρη και συστηματικό τρόπο. Νομίζω ότι είναι πρόταση που δίνει λύση και αποφεύγουμε τον…βιασμό των μαθητών.

  Νικοκύρη, έγραψες πριν λίγες μέρες για τον …»άγιο Κριαρά».
  Το βρήκα συγκινητικά ωραίο και τα ωραία, τα κάνουμε κτήμα μας, για να τα επαναλαμβάνουμε όταν πρέπει.

 21. Eίσα την υπομονή και διάβασα όλο το τεκτονικό βιογραφικό του μακαρίτη (όπως μαθαίνουμε στο τέλος: στις «4 Σεπτεμβρίου 2012 μετέστη αιφνιδίως στην Αιωνία Ανατολή από την πόλη του Φωτός») Βασ. Πάτκα. Έχει και δυο-τρία άλλα μικρομεζεδάκια («Ρίτ Φρανσέζ», «Γκραν Οριάν Ντε Φρανς» — που αλλού την αναφέρει σωστά και ως Μεγάλη Ανατολή — αλλά που ωχριούν μπροστά στο απίστευτο «ντρουάΪ μεν»), άλλα όμως μου έκαναν εντύπωση:
  α) τα συνεχή του ταξίδια. Δεν κουραζόταν να τρέχει από τη μία συνάντηση στην άλλη; Και με τι λεφτά τα έκανε;
  β) ο όλος στόμφος του κειμένου (Σύμφωνα Ειρήνης και Φιλίας, Τεκτονικές Δυνάμεις…), που υποθέτω θα χαρακτηρίζει όλα τα μασωνικά κείμενα (δεν έχω δει και πολλά), μαζί με την κενότητα περιεχομένου (συναντήσεις επί συναντήσεων, αλλά προς τι;)
  γ) τέλος, και επειδή τους έχουμε αναφέρει κι άλλοτε, δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή:
  «Τον Δεκέμβριο του 2010 κατόπιν αποφάσεως του Υπάτου Συμβουλίου ιδρύεται η «Τάξις Ευεργετών της Ανθρωπότητας» και τιμά τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Δανέζη και Ευστράτιο Θεοδοσίου.»

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Ημεδαπός ή…Πακιστανός; 🙂

  Ιράν ή Ιράκ θα το λέμε; Αποφασίστε! 🙂

  Η μάνα του τον έλεγε αγράμματο γιατί, μπέρδευε το δυστυχώς με το…ευτυχώς. 🙂

  -Ευάριθμοι.
  -Δηλαδή;
  -Τι δηλαδή! Πολυάριθμοι. 🙂

 23. sarant said

  17-19 Στα περισσότερα που λες συμφωνώ. Να σημειωθεί πάντως ότι στο FB μπορει κανείς να έχει και φίλους (friends) και «ακόλουθους» (followers).

  21 Ευεργέτες της Ανθρωπότητας! Όχι παίζουμε!

 24. Λ said

  Στην Κύπρο η Συλλαβογραφική επιβίωσε μέχρι τον 5ο αιώνα απο’τι ξέρω.

 25. Γιάννης Ιατρού said

  8β, 12, 15 κλπ.

  Περισσότερο πιθανό φαίνεται η υιοθέτηση του αλφαβητικού συστήματος γραφής να έγινε λίγο νωρίτερα από την εμφάνιση των πρώτων αλφαβητικών ευρημάτων στον ελλαδικό χώρο, ίσως τον 9ο αιώνα π.Χ., γεγονός που θα αιτιολογούσε τη διασπορά των πρώτων αλφαβητικών επιγραφών, την ύπαρξη διαφορετικών τοπικών αλφαβήτων, τη σχετικά τελειοποιημένη μορφή του αλφαβήτου και της γλώσσας και τη χρήση της γραφής σε έμμετρες συνθέσεις. Τα επιγραφικά και αρχαιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου, από την Αττική, την Εύβοια, τις Πιθηκούσσες στην Ιταλία, τη Μακεδονία και την Κρήτη, από τον 8ο αιώνα π.Χ. και εξής, σχεδόν ταυτόχρονα, εμφανίζονται επιγραφές γραμμένες σε τοπικά αλφάβητα, που μαρτυρούν εξοικείωση με το αλφαβητικό σύστημα γραφής και συνηγορούν στην ύπαρξη ενός προγενέστερου σταδίου εξέλιξης και προσαρμογής του αλφαβήτου στην ελληνική γλώσσα και στις τοπικές διαλέκτους.

  βλ. κι εδώ:

 26. π2 said

  – Τα αθλητικά ΜΜΕ είναι αστείρευτη πηγή μεζέδων. Το τελευταίο που πέτυχα (από βιογραφικό του νέου προπονητή του Ολυμπιακού):

  Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει έναν αδερφό του στη Βραζιλία ενώ έχει χάσει έναν άλλο αδερφό του (σ.σ. δεν ζει πια) και έχει πεθάνει και ο πατέρας του.

  Η σημείωση του συντάκτη προφανώς έχει στόχο να καθησυχάσει τη Νικολούλη.

  – Μια απορία: Σας ενοχλεί η λέξη δημοφιλία; Υπάρχει μια τάση να θεωρείται λάθος, με σωστό το δημοτικότητα, επειδή, υποθέτω, η λέξη δεν υπάρχει στα αρχαία, ή επειδή η κατάληξη δεν συνάδει με το νόημα. Άλλοι επιχειρούν νοηματική διάκριση, ότι τάχα η δημοφιλία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για δημοφιλή πρόσωπα, ενώ για τις άλλες χρήσεις επιβάλλεται η χρήση του όρου δημοτικότητα. Και η επιφύλαξη και η διάκριση μου φαίνεται ανόητες. Η δημοφιλία μαρτυρείται ήδη στον Κοραή, και μια πρόχειρη έρευνα σε γκουγκλοβιβλία μου δείχνει ότι χρησιμοποιείται με όλες τις έννοιες εδώ και πολλές δεκαετίες, και όχι μόνο για πρόσωπα, και μάλιστα από επιφανείς γραφιάδες.

  – 16β: Σιγά μη βρει τεκμήρια να τεκμηριώσει.

  – 25: Από την άλλη, ακριβώς επειδή το αλφάβητο εμφανίζεται εξαρχής σε πολλές, διαφορετικές παραλλαγές είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι δεν είχε μεγάλο παρελθόν. Ο μακρός χρόνος χρήσης έχει πάντοτε αποτέλεσμα την ομογενοποίηση. Η υπόθεση του 9ου αιώνα της Γκουαρντούτσι δεν είναι καθόλου παράλογη, παραμένει όμως το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει κανένα εύρημα πριν από τα τέλη του 8ου, ακόμη και σε αρχαιολογικά συμφραζόμενα (π.χ. ανασκαφές με μεγάλο όγκο κεραμικής) όπου θα περίμενε κανείς γραφή αν υπήρχε. Η βεβαιότητα ότι δεν μπορεί παρά να πρωτοχρησιμοποιήθηκε πολύ νωρίτερα από το τέλος του 8ου το αλφάβητο επειδή η χρήση του εξαπλώνεται ταχύτατα παραβλέπει την πολύ μεγάλη συνδεσιμότητα (το λέμε αυτό για το connectivity) του μεσογειακού κόσμου την εποχή του δεύτερου αποικισμού.

 27. π2 said

  Το «το λέμε αυτό για το connectivity» είναι ερώτηση φυσικά.

 28. ΣΠ said

  Γράφει ο Μπαμπινιώτης στο τέλος της επιφυλλίδας:
  «Ο Σεφέρης γράφει κάπου ότι η ελληνική γλώσσα «για καλό ή για κακό είναι από τις πιο συντηρητικές γλώσσες του κόσμου». Ενώ βυθίζεται στα βάθη 40 αιώνων, προσθέτουμε εμείς, η σύγχρονη Ελληνική έχει μια ευρύτερα αναγνωρισμένη συνέχεια και συνοχή, μια στενή λεξιλογική και δομική σχέση με τις παλιότερες ιστορικές μορφές της, ακόμη και με την αρχαία Ελληνική. Αυτό σημαίνει ­ επιβεβαιώνεται ιστορικά ­ ότι η Ελληνική 40 αιώνες τώρα χωρίς διακοπή και επιβιώνει και εξελίσσεται δυναμικά και λειτουργεί αυτόνομα όπως κάθε άλλη ζωντανή γλώσσα. Το γεγονός αυτό είναι και η πιο αντικειμενική απάντηση στο ερώτημα ποια θα είναι η πορεία της Ελληνικής στον 21ο αιώνα.»

  Ορίστε! 40 αιώνες! Μη ξανακούσω για τρισχιλιετή. Τετρακισχιλιετής είναι.

 29. Τίτος Χριστοδούλου said

  Σχόλιο για τον Κυμηναϊκό πολιτισμό: στις πλακέτες τς Γραμμικής Β, υπάρχει και η λέξη για το συλλαβικό κύμινο, αγαπημένο αρχαιόθεν μπαχάρι… Και αντισηπτικό, που χρησιμοποιούσαν κι οι Αιγύπτιοι στις μούμιες.

 30. Τίτος Χριστοδούλου said

  Καθώς βομβαρδιζόταν η Συρία, βομβαρδιζόταν κι η ορθογραφία στην Κυπριακή τηλεόραση. Απανωτά στις τηλεοπτικές βινιέτες της είδησης τα ‘καλοσώρισε’, ‘κρεμμάμενη’. και το τυπικό πλέον ‘εναντίων’…Εννοώντας το άκλιτο επίρρημα ‘εναντίον’.

 31. Θρασύμαχος said

  Ενστικτωδώς, χωρίς παραπομπή σε κωδικοποιημένους κανόνες, αν μου ζητούσαν να φτιάξω επίθετο για τα μέσα Απριλίου, μάλλον θα έκοβα το «ο» προς αποφυγή χασμωδίας και θα έλεγα «μεσαπριλιάτικος». Δεν επιμένω, απλώς το θέτω υπ’ όψη.

 32. ΣΠ said

  10
  Αυτό συνέβαινε επειδή το Παναθηναϊκό στάδιο είναι μικρότερου πλάτους και αν ο δίσκος φύγει λίγο πλάγια είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στις κερκίδες.

 33. Πέπε said

  Πάντως, για το προσωποδίκτυο και άλλες παρόμοιες μεταφράσεις του Μπαμπινιώτη, μπορεί κανείς να σχολιάσει ότι δεν πρόκειται τόσο για όρους που ο εισηγητής τους θα μπορούσε ρεαλιστικά να ελπίζει ότι θα αντικαταστήσουν τους ξένους όσο, μάλλον, για συμβολές στη συζήτηση περί του πώς θα μπορούσαμε να μεταφράζαμε τους ξένους όρους. (Ας φανταστούμε μία στρογγυλή τράπεζα με τον Μπαμπινιώτη και άλλους, να λένε: «Φέισμπουκ;» -«Προσωποδίκτυο». «Δε μ’ αρέσει.» «Αν δε σ’ αρέσει έτσι, πώς αλλιώς;» Και ο άλλος αντιπροτείνει κάτι άλλο, ο τρίτος κάτι τρίτο, και μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν τελικά -φανταζόμαστε πάντοτε- κάποιοι τύποι που προκρίνονται. Ακόμη κι αν κανείς από αυτούς δεν είναι αυτούσια κάποια πρόταση του Μπαμπινιώτη, θα έχει συντελέσει κι ο Μπαμπινιώτης στην τελική διαμόρφωση και επιλογή.)

  Το ότι δε νομίζω να υπάρχει πολύ ζωηρός διάλογος γι’ αυτό το ζήτημα δεν εμποδίζει τον Μπαμπινιώτη, ούτε κανέναν άλλο, να κάνει παρά ταύτα τις προτάσεις του. Έχει κάνει προτάσεις και σε ένα σωρό άλλα ζητήματα, ορθογραφικά, τονισμού κλπ., οι οποίες μπορεί να μην επικράτησαν αλλά τροφοδότησαν τον σχετικό προβληματισμό, κι αυτό είναι θετικό.

  Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο όρος «προσωποδίκτυο» ενέχει μια αξιοσημείωτη πρόταση: ότι, αν θέλουμε να αποδώσουμε τέτοιους όρους των υπολογιστών στα ελληνικά, δεν είναι ανάγκη να τους αποδίδουμε με μια κατά λέξη μετάφραση του αγγλικού, όπως θα ήταν λ.χ. «*προσωποβιβλίο» ή «*προσωπόβιβλος» (ή «*οψίβιβλος» 🙂 ή ό,τι άλλο τέτοιο).

  Ας κρατηθεί στα υπόψιν.

 34. Μεταφραστής said

  Γιουρόπα Λιγκ

  Αυτό το Γιουρόπα Λιγκ τί φρούτο είναι; Τρώγεται;

 35. Γιάννης Ιατρού said

  26:(τέλος) Π2
  ..παραμένει όμως το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει κανένα εύρημα πριν από τα τέλη του 8ου..

  Ναι, σαφώς, σύμφωνοι. Το αναφέρει (…ως τώρα…, γράφει) και πιθανολογεί και τις αιτίες η Γκουαρντούτσι, δες στο τέλος του αποσπάσματος στο #25:

  … ma la mancanza -finora- di testi del IX secolo può essere giustificata sia dalla deperibilità del materiale usato per scrivere sia dalla familiarità tuttora scarsa dei Greci col nuovo e meraviglioso strumento …

  Και ο Adrados το υποπτεύεται με το σκεπτικό, πως για να έχει πάει τον όγδοο αι. στις αποικίες, (λίγο) πιο μπροστά θα ήταν ήδη σε χρήση στις μητροπόλεις κλπ. κλπ. (A History of the Greek Language, from its Origins to the Present, Brill, 2005, σελ. 61ff)

  <96>…The Greeks left inscriptions very early on: the phenomenon of colonisation follows only a little later that of the diffusion of the alphabet. The inscription on the cup of Pithecusa (anc. Greek name Πιθηκοῦσαι, today Ischia) from the 8th century (730 B.C.) is perhaps the oldest Greek inscription (an Euboean artifact inscribed with a reference to «Nestor’s cup» was discovered in a grave on the island in 1953), followed by that of the Οινοχόη from the Δίπυλον in Athens, somewhat later. …/blockquote>

 36. π2 said

  34: To Τσαμπιολί των φτωχών.

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  34: Φρούτο είναι και το λιγουρεύονται κάποιοι μπαοκτσήδες, αλλά είναι πολύ σκληρό για τα δόντια τους. 😜

 38. Μεταφραστής said

  36

  Των αγράμματων θέλεις να πεις

 39. voulagx said

  #36: Δηλ. κατι σαν Πεϊνιρλί; 🙂

 40. π2 said

  35: Γι’ αυτό ανέφερα την παρανόηση του πρώιμου αποικιακού κόσμου. Η ιδέα ότι για να παρουσιάζεται το αλφάβητο νωρίς στις αποικίες πρέπει να εμφανίστηκε σαφώς νωρίτερα στις μητροπόλεις απηχεί το παλιό μοντέλο αντίληψης για τον πρώτο και δεύτερο ελληνικό αποικισμό, με ένα σαφές κέντρο και προκεχωρημένα φυλάκια που εξαρτώνται πολιτισμικά, ιδεολογικά και τεχνολογικά από το κέντρο. Δεν είναι έτσι. Ο ελληνικός πολιτισμός συνδιαμορφώνεται από το υποτιθέμενο κέντρο και την υποτιθέμενη περιφέρεια και στους δύο αποικισμούς.

 41. π2 said

  38: Όχι, εσύ θέλεις να το πεις.

 42. Νέο Kid said

  Μεταφραστικές Εξυπναδες…
  πολύ σωστό είναι το Γιουρόπα (ή εουρόπα) λιγκ. Δεν μεταφράζεται ,καθώς «ευρωπαϊκό πρωτάθλημα» θα απέδιδε λανθασμένα το θεσμό.

 43. Μεταφραστής said

  42

  Εξυπνάδες αγραμματοσύνης . Δείχνεις πρώτος το παράδειγμα.

 44. π2 said

  43: Για πες λοιπόν, πώς θα απέδιδες εσύ ο γραμματιζούμενος το Europa League;

 45. Νέο Kid said

  43. Γραμματιζούμενο, μάθε μπαλίτσα από τους άρχοντες δαμαί αγοράκι μου!
  Χαμαί τη μάππα ρε αχάππαρε!

 46. Μεταφραστής said

  44

  Ευρωλίγκα
  Ο γκούγκλης το βγάζει 862.000 φορές. Σου κάνει;

 47. Νέο Kid said

  46. Παντελώς άσχετο!! Ευρωλίγκα είναι στο μπάσκετ. ( η καλαθόσφαιρα, ασχετε!)

 48. π2 said

  46: Όχι. Γιατί Ευρωλίγκα έχει καθιερωθεί για τη Euroleague του μπάσκετ (εξού και τα γκουγκλίσματα). Καλό είναι να ξέρουμε για τι μιλάμε προτού το μεταφράσουμε.

 49. Νέο Kid said

  Π2ε, είναι προφανές ότι η σχέση του Μεταφραστή με αθλητική ορολογία είναι τόση όση και η σχέση του Ολυμπιλαγού με το …fair play! 😲🤤🤐
  Προτείνω να δείξεις κατανόηση. 😛

 50. Μεταφραστής said

  Εσείς που πετάτε ακατααβίστικες αγγλικούρες, να φροντίζετε να δίνεται και από ένα λεξικό στους αναγνώστες, για να καταλαβαίνουν για τί πρόκειται.

 51. ΣΠ said

  46
  Η γλώσσα είναι για να συνεννοούμαστε. Όλοι (εγγράμματοι και αγράμματοι) το λένε Γιουρόπα Λιγκ και έτσι έχει επικρατήσει. Εσύ μπορείς να το λες και «η Ωραία Ζάκυνθος» αν θέλεις, αλλά δεν πρόκειται να συνεννοηθείς με κανένα.

 52. π2 said

  50: Θα φροντίσουμε (με έψιλον, όπως το δίνετε).

 53. Νέο Kid said

  Εγώ πάντως ,το Γιουρόπα το λέω ακόμα κύπελλο ΟΥΕΦΑ ( αν και σκέφτομαι να το λέω κύπελλο εκθέσεων, για να κρύβω χρόνια…😁)

 54. Μαρία said

  26
  Μια απορία: Σας ενοχλεί η λέξη δημοφιλία;

  Ναι. https://sarantakos.wordpress.com/2010/08/20/koraistamatop/#comment-48191

 55. gpoint said

  # 10

  δεν ξέρω αν ο μύθος που λες οφείλεται στον ίδιο τον Κουνάδη και τα 56,06 μ. που έριξε μια φορά τον δίσκο αλλά δεν θυμαμαι τίποτε για τραυματσμούς από δίσκο, ούτε παίρνανε προστατευτικά μέτρα όπως παίρνανε για το ακόντιο. Τελικά από ακόντιο σκοτώθηκε ένας -αστυφύλακας νομίζω – και σταμάτησαν οι αγώνες στίβου στο Καλλιμάρμαρο. Είχα παρακολουθήσει τους βαλκανικούς αγώνες κοντά στο 60 που έγιναν εκεί

 56. π2 said

  54: A, μερσί, δεν θυμόμουν καθόλου την ανάρτηση και τη συζήτηση. Διαφωνούμε, αλλά τουλάχιστον βλέπω ότι συμφωνώ με τον Νίκο και τον εαυτό μου. 😛

 57. Πέπε said

  H δημοφιλία είναι αντικανονικός σχηματισμός. Μοιάζει σαν να παρήχθη από κάποιο επίθετο *δημόφιλος. Από το δημοφιλής θα έπρεπε να βγαίνει *δημοφίλεια (ασθενής-ασθένεια, ευπρεπής-ευπρέπεια…). Θα δεχόμουν το υποθετικό δημοφίλεια αν …δεν ήταν υποθετικό, αν δηλαδή το ακούγαμε από τα γεννοφάσκια μας.

  Παρά ταύτα, αφού η ερώτηση τέθηκε έτσι υποκειμενικά, αν μας ενοχλεί ή όχι, εμένα η δημοφιλία δε μ’ ενοχλεί. (Βλέπω πάντως ότι ενοχλεί τον ηλ. ορθογράφο.)

 58. ΣΠ said

  57
  Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε όνομα Δημόφιλος. Ήταν ο αρχηγός των Θεσπιέων στην μάχη των Θερμοπυλών.

 59. Πάνος με πεζά said

  Kαλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !

 60. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα! Να με συμπαθάτε που έλειπα, είχα πάει μια πεζοπορία στο Φαρ Ουέστ (του Λουξεμβούργου).

  26 Τα ίδια έχω πει για τη δημοφιλία κι εγώ 🙂

  28 Τσιγκουνιές θα κάνουμε;

  31 Μπορεί και να έχεις δίκιο αν και η τάση τώρα είναι να μην αποφεύγονται οι χασμωδίες.

  46 Τέτοιο αυτογκόλ που έβαλες, βέβαια με το μαρκάρισμα δυο μπαλαδόρων, δεν νομίζω να σε παίρνει να κάνεις άλλη παρατηρηση σχετικά με την αθλητική ορολογία.

  57 Αντιπαραδειγματα: εχεμυθεια, περιέργεια (ξέρω, ήταν εχεμυθία, περιεργία στην αρχη)

 61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Μπορεῖ νὰ θέλουν τὸν ἔμπυρο ζαχαροπλάστη γιὰ νὰ φτιάχνει κρέμ μπρουλέ 🙂

  @31, 60γ. Κι ἐμένα τὸ μεσαπριλιάτικα μοῦ πάει καλύτερα στ᾿ αὐτί. Ὑπάρχει καὶ τοπωνύμιο Μεσαμπελιές· στὸ Ἡράκλειο τῆς Κρήτης.

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  60: Ας κάνει όσες παρατηρήσεις θέλει αλλά με άλλο ύφος.

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Οσο πτωχότερο το λεξιλόγιο τόσο πτωχότερη η σκέψη
  Της κοντής σκέψης, το λεξιλόγιο τής πταίει 😦

  4 «Πολεμικά μεζεδάκια»
  Εμπυρίτια

 64. Ποντικαρέος said

  [b]’Εμπυρος[/b] δεν είναι αυτός που έχει πιει πολλές μπύρες; (Εντάξει τώρα γράφουμε μπίρα αλλά παλιά το γράφαμε με ύψιλον.)

 65. Μαρία said

 66. ΣΠ said

  65
  Τον έκοψαν στην μέση της πρότασης!

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Ρόμπερτ Φισκ, όμως, δεν κόβεται με τίποτα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/arthro/ti-vlakeies-einai-aytes&ved=2ahUKEwi_pc-a_7naAhWCHpoKHcHTAOcQFjAAegQICRAB&usg=AOvVaw0beEogNW0OIk0jAGrRx2US

 68. ΣΠ said

  Πάει και ο Μίλος Φόρμαν.
  https://www.efsyn.gr/arthro/pethane-o-skinothetis-tis-folias-toy-koykoy-milos-forman

 69. … Ωστόσο, η Βρετανή πρέσβειρα … Ολοφάνερα δεν είπε ότι η Ρωσία ήταν η χώρα του Μαρξ.
  Περισσότερα, … , από ρωσικό ιστότοπο. …

  The site gives her
  low marx
  for her remarx
  on Marks.

 70. Μαρία said

  68
  Μα ούτε μια κουβέντα για τις τσέχικες ταινίες του, που είδαμε εμείς οι γριές στα φοιτητικά μας!

 71. Ριβαλντίνιο said

  Και εγώ Ουέφα το λέω. Αν ήμουν πιο παλιός θα το έλεγα Κύπελλο Εκθέσεων. 🙂
  _____________________________________

  Το αλφάβητο και το κυπριακό συλλαβάριο το χρησιμοποιούσαν ( μάλλον ) και μη ελληνόφωνοι του ελλαδικού χώρου ( επιγραφή Λήμνου, επιγραφές Πραισού, Ετεοκύπριοι ). Ξέρει κάποιος φίλος αν υπάρχουν επιγραφές της Γραμμικής Β΄που δεν έχουν διαβαστεί ; Δηλαδή τα σύμβολα να είναι σαφώς της Γραμμικής Β΄αλλά να μην καταλαβαίνουμε τίποτα και να έχει πέσει στο τραπέζι η θεωρία ότι χρησιμοποιούταν από μη ελληνόφωνο λαό ;

 72. … η επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας των Νομπέλ,
  Σάρα Ντάνιους

  Διατηρεί και δημοφιλές λογοτεχνικό ιστολόγιο
  χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο

  ΣαραΝτάκιους

 73. 70 και οι νεότεροι τις είδαμε στο ξεκίνημα του καναλιού της Βουλής, όπως και άλλες τσέχικες της ίδιας εποχής. Το καλοκαίρι που ήμουν τάβλα έκανα ένα μαραθώνιο με τις κινηματογραφικές μεταφορές των «Επικίνδυνων Σχέσεων» και ξανάδα το «Βαλμόν» που είναι απ’ τις καλύτερες.

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>είχα πάει μια πεζοπορία στο Φαρ Ουέστ (του Λουξεμβούργου)
  Συμπτωματικά,σαν σήμερα ,14 Απριλίου
  1881
  πραγματοποιείται στο Ελ Πάσο του Τεξας η θρυλική μονομαχία «Τέσσερις νεκροί σε πέντε δευτερόλεπτα».
  http://www.athensmagazine.gr/article/retromania/337527-ti-egine-san-shmera-14-aprilioy-ta-shmantikotera-gegonota-poy-sygklonisan-ton-planhth

 75. 53, 71,
  Εξάλλου το Κύπελλο Ουέφα το έχει απαθανατίσει και ο Γκάτσος.

 76. 74,
  Κοίταναδείς ιστορική μέρα!

  Βλέπω παρακάτω απ΄ το Ελ Πάσο πως τέτοια μέρα, λέει, αποβιβάστηκε το 1528 στην Φλώριδα ο Θεόδωρος, πρώτος Έλληνας μετανάστης στον Νέο Κόσμο.
  Τού έχουν στήσει και άγαλμα.

 77. Γιάννης Ιατρού said

  71β: Αμέ, https://sarantakos.wordpress.com/2017/07/27/vatraxi/#comment-446518 🙂

 78. Μαρία said

  Ρε, τι μαθαίνω! https://twitter.com/JohnBrennan/status/984803286006951936

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kakistocracy

 79. Γιάννης Ιατρού said

  76: Μιχάλη, αυτό με το Θεόδωρο στο Νέο Κόσμο καταγράφεται κι αλλού

 80. Γιάννης Ιατρού said

  78: Ελληνόψυχος του κλαπ του ILL Οινόη θά ‘ναι 🙂

 81. 79, 😀

 82. Από πότε μεταφράζουμε εμπορικές ονομασίες; Να λέμε και Μικρομαλακή και Ήλιος και Ανδροειδές και Γκαμπ(αρντίνα) -εχμμ…

 83. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  65-66 Φαίνεται πως όλες οι κοινωνικές ομάδες στην Αγγλία είναι πεπεισμενες ότι εγινε επιθεση με χημικά.

  72 🙂

  78 Την ήξερα 🙂

  82 Έλα ντε!

 84. Ιταλία: Εκφόβισαν δημοτικό σύμβουλο με επιστολή στα αρχαία ελληνικά

  http://www.news247.gr/kosmos/italia-ekfovisan-dhmotiko-symvoylo-me-epistolh-sta-arxaia-ellhnika.6601658.html

 85. http://www.eleto.gr/gr/otherevents.htm
  – Φωτογραφίες στο Προσωποδίκτυο (Φέισμπουκ)

  http://www.eleto.gr/download/OtherEvents/2015-05-14_GA2015_GESY-Report.pdf#page=7
  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα: Facebook, Linked in, Twitter κτΛ. είναι συγκεκριμένα προσωποδίκτυα (δίκτυα προσώπων). Για την (Ορολογία), τα ονόματα τους είναι κύρια ονόματα και κανονικά πρέπει να περάσουν στην ελληνική με μεταγραφή ως: Φέισμπουκ, Λίνκτ-ιν, Τουίτερ κτλ. Το πιο διαδεδομένο από τα παραπάνω είναι το Facebook.
  To Facebook ξεκίνησε ως κλειστό δίκτυο αποφοίτων πανεπιστημίου στις ΗΠΑ (εν είδει επιγραμμικής επετηρίδας με τις εικόνες των προσώπων και μερικά βιογραφικά στοιχεία τους) και σήμερα είναι ένα ανοικτό παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο (social network). Για την προσπάθεια «εξελληνισμού» του, διάφοροι προτεινόμενοι όροι, όπως φατσοβιβλίο, προσωποχάρτι ή προσωπικό δελτίο, κρίνονται ακατάλληλοι.
  Κατ’ αναλογίαν με το Internet για το οποίο τα όργανα της ΕΛΕΤΟ έχουν δεχτεί: Internet Ίντερνετ, Διαδίκτυο, το ΓΕΣΥ προτείνει:
  Facebook –> Φέισμπουκ, Προσωποδίκτυο

 86. Faltsos said

  Το κείμενο του Μπαμπινιώτη σχολιάστηκε από πολλούς, αλλά δεν είδα να σχολιάζεται η άποψή του ότι η μετάβαση από τη γραμμική Β΄ στο αλφαβητικό σύστημα γραφής έγινε κατόπιν απόφασης κάποιων, απλά δεν γνωρίζουμε πότε και από ποιους ελήφθη η απόφαση! Δηλαδή, κάπου στο 1200π.Χ. κάποιος βασιλιάς, ιερέας (ή γλωσσολόγος;) πήρε μια τέτοια απόφαση και την επέβαλε;
  Όπως περίπου ο ίδιος πήρε την απόφαση ότι πρέπει να γράφουμε «κτήριο» και «ορθοπαιδικός» …
  Πρόκειται δηλαδή για την άποψη του καθηγητή ότι οι γλωσσικές αλλαγές γίνονται και επιβάλλονται με αποφάσεις «ειδικών»

  Επαναλαμβάνω το κείμενο του Μπ. για να μη σας κουράζω να το ψάχνετε πάνω κάτω:

  Ο μελετητής τής γραφής στον ελλαδικό χώρο δεν μπορεί παρά να σταθεί μπροστά στο γεγονός ότι κάποτε περί το 1200 π.Χ. οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη συλλαβογραφική γραφή που χρησιμοποιούσαν από τον 15ο αιώνα, τη γνωστή γραμμική γραφή Β΄, για να περάσουν σε ένα άλλο σύστημα γραφής που προφανώς δεν είχε τις ατέλειες και τις δυσκολίες ενός συλλαβογραφικού συστήματος. Και μόνο το γεγονός αυτό εκπλήσσει ως απόφαση, όποτε και από όποιους ελήφθη (και τα δύο δεν μάς είναι γνωστά), δοθέντος ότι τέτοιες αλλαγές αποτελούν μείζονα ζητήματα.

 87. Μαρία said

  84
  Εδώ και το σημείωμα https://rep.repubblica.it/pwa/locali/2018/04/14/news/bari_lettera_di_minacce_in_greco_antico_all_assessore_che_denuncio_la_tangentopoli_della_murgia-193833762/

 88. Πάνος με πεζά said

  Ζητείται έμπυρος ζαχαροπλάστης για crème brûlée ! 🙂

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Ο Χρηστίδης δεν το αποδίδει σε απόφαση κάποιου ηγεμόνας αλλά στην κατάρρευση του μηκυναϊκού πολιτισμού: «H κατάρρευση του μυκηναϊκού πολιτισμού οδήγησε και στην εξαφάνιση αυτού του γραφικού συστήματος, που υπηρετούσε τις ανάγκες των μυκηναϊκών ανακτορικών κέντρων. Θα πρέπει να περιμένουμε ως τον 8ο αιώνα π.X. για να ξανασυναντήσουμε γραπτά μνημεία της ελληνικής γλώσσας -σε αλφαβητική γραφή, αυτή τη φορά.»
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/guide/thema_d1/index.html&ved=2ahUKEwjq97HDrbraAhUDKywKHapOBlUQFjAAegQIBhAB&usg=AOvVaw0ZmPMXfAqRDDl4Ju8_pH8M

 90. Faltsos said

  87 Μετάφραση παρακαλώ (αν το έγραφαν στα Ιταλικά ίσως να το καταλάβαινα)

  και για να μη γίνουν σχόλια του τύπου: είδατε δίκιο έχει ο πρόεδρος της ακαδημίας, να άλλο ένα θύμα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που δεν κατανοεί τη γλώσσα του, ομολογώ ότι
  δυστυχώς το 1976 που «αφαιρέθηκε η ασπίδα προστασίας της γλώσσας που παρείχε το Σύνταγμα του 1952 και επέτρεψε την περιβόητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» ήμουν ήδη διπλωματούχος Μηχανικός και είχα διδαχθεί και Αρχαία και έγραφα στην καθαρεύουσα τις εκθέσεις στο σχολείο.

 91. sarant said

  85 Δεν καταλαβαινουν ότι το Φατσοβιβλίο δεν είναι προσπάθεια απόδοσης αλλά αστεϊσμός.
  Πάντως, πάλι καλά που το δέχονται και ως είναι -και συμφωνώ να το γράφουν ελληνικά.

  86-89 Όχι κάποιου ηγεμόνα αποφαση, αλλά θα μπορούσε να είναι αρχικά η ελίτ μίας πόλης.

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Ειδικά το σύστημα γραφής, όμως, μπορεί να αλλάξει με κυβερνητική απόφαση π.χ. ο Ατατούρκ αντικατέστησε το αραβικό αλφάβητο με το λατινικό το 1928.

 93. sarant said

  90 Στη μετάφραση του Γρυπάρη:

  Σύμφωνα μ’ όσα μου’ψαλες κι αυτά που τώρα λες
  και βέβαια κάποιος δαίμονας σε βάζει
  οπού κακό σου θέλει, πέφτοντας βαρύς
  για να θρηνείς πικρά πάθη θανατικά’
  και πού θα βγει, δεν ξέρω

  Το λέει ο Χορός στην Κασσάνδρα.

 94. Γιάννης Ιατρού said

  86, 89: Το 1200 π.Χ. είναι κατά πολύ υπερεκτιμημένο.
  Σύμφωνα με τον R. Carpenter κάπως έτσι έγινε η μετάβαση

 95. Πάνος με πεζά said

  @ 88 : Kαι μια που το είχαν πει, ζητείται έμπυρος ζαχαροπλάστης για crema catalana !

 96. Λ said

  71. Απ’οτι 2ξέρω για ρο Κυπριακό αυλλαβάριο ναι υπάρχουν

 97. cronopiusa said

 98. ΚΩΣΤΑΣ said

  > … ένα απόσπασμα από την Εισαγωγή στο υπό έκδοσιν («Κέντρο Λεξικολογίας») βιβλίο μου

  υπό έκδοσιν: σωστό; λάθος; δεν σχολιάστηκε.

 99. sarant said

  98 Καθαρεύουσα.

 100. Πέπε said

  @98:
  Τι εννοείς; Τι περίεργο έχει το «υπό έκδοσιν»; Ας πούμε ότι οι περισσότεροι θα προτιμούσαν «υπό έκδοση», αλλά δεν είναι παράλογη η θέση του Μπαμπινιώτη ότι (υπό κάποιες λογικές προϋποθέσεις) μπορεί κανείς να αντλεί από όλες τις φάσεις και τις μορφές της ελληνικής γλώσσας για να εκφραστεί σε σημερινά νέα ελληνικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον πρόκειται για παγιωμένη έκφραση που σχηματίστηκε σύμφωνα με μια αρχαία/καθαρευουσιάνικη σύνταξη που σήμερα δεν είναι πια παραγωγική, μπορείς να κρατήσεις και την αρχαία/καθαρευουσιάνικη κατάληξη της αιτιατικής, αφού άλλωστε δε δημουργεί κανένα πρόβκλημα κατανόησης σε όποιον κατανοεί τα υπόλοιπα.

 101. Μυλοπέτρος said

  Να πω την κακια μου.
  Τα ελληνικα του παπ. και των περι αυτον δεν ανησυχουσαν τον κυριο ακαδημαικο;

 102. Μυλοπέτρος said

  Αυτη στη Χαλκιδικη πρεπει να ειναι τεραστια επιχειρηση. 2018 κοπελες δεν τις λες και λιγγες!

 103. ΚΩΣΤΑΣ said

  98 – 99 συνέχεια

  Μερικές δικές μου σκόρπιες σκέψεις. Κι ο Μπαμπινιώτης χρησιμοποιεί μικτή γλώσσα, γιατί να νιώθω τύψεις από την κριτική που υφίσταμαι από κάποιους μερικές φορές όταν το κάνω εγώ;

  Αν ο Μπαμπι.. έγραφε υπό έκδοση, είναι ατόφια δημοτική; Νομίζω, όχι. Και πώς έπρεπε να εκφραστεί στη δημοτική, για να αποδώσει ακριβώς και σύντομα το ίδιο νόημα;

  Αν κάποιοι έχουν τα ίδια ερωτήματα και έχουν και απάντηση, ας την θέσουν υπόψη μας.

 104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  67 – Για να πώ την αλήθεια δεν κατάλαβα τι θέλει να πεί ο ποιητής, τελικά γιατί μιλάει; ο πόλεμος για ποιό λόγο γίνεται; ίσως φταίει η μετάφραση.

 105. ΚΩΣΤΑΣ said

  100
  Πέπε, όσο έγραφα, εσύ σχεδόν απαντάς στο επόμενο 103 σχόλιό μου. Συμφωνώ με όσα λες, υπάρχουν όμως άλλοι που σου λένε, α! δεν είσαι δημοτικιστής.

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  102 – Kαι είναι όλες για πώληση, σε τι τιμή άραγε; 🙂

 107. Μυλοπέτρος said

  Ο ασφαλεστερος τροπος να μισησεις μια γλωσσα ειναι να τη διδαχτεις στο παλιο πρωτοτυπο. Φανταζεστε να ειχαμε ναμαθουμε αγγλικα απο το αρχικο κειμενο του Αμλετ; διδαχτηκα αρχαια στο Γυμνασιο. 6/ταξιο. Περα απο τη δευτερη σελιδα της οδυσσεις δεν προχωρησαμε. Τι να μαθουμε και τι νακσταλαβουμε. Οταν ομως τη διαβασα σε μεραφραση κατι καταλαβα. Ειδικα στη ραψωδια που αναφερεται στη αφιξη του στη χωρα των φαιακων γεμισαν τα ρουθουνια μου θαλασσα. Και ενοιωσα τη ντροπη του ως αρσενικο μπροστα στις κοπελες.
  Ας μαθουμε τους αρχαιους, και μετα ας παμε οσοι θελουνε στα πρωτοτυπα. Ας μην πω το τι μας ειχε μεινει απο τον επιταφιο. Μια λεξει μονο ας μην την ξαναπω. Η απο τη ιφιγενεια. Πελοψ ο τανταλειος κλπ.

 108. Πέπε said

  @100 κλπ.:
  Μα δεν μπορείς να είσαι δημοτικιστής, θα ήταν ανεδαφικό. Η ακραιφνής δημοτική είναι μια νεκρή γλώσσα.

  Η φυσική ακραιφνής δημοτική καλλιεργήθηκε από ανθρώπους που δεν είχαν καμία λογιοσύνη μέσα τους (αφού σ’ εκείνες τις γενιές η λογιοσύνη εκφραζόταν μέσω της καθαρεύουσας). Ήταν μια γλώσσα ζωντανή, υπήρξε δυνατή και εκφραστική στις καλύτερες στιγμές της όπως κάθε γλώσσα στις καλύτερες στιγμές της, αλλά ήταν περιορισμένη μόνο σε ορισμένες όψεις του κόσμου. Οι ιδεολόγοι δημοτικιστές που προσπάθησαν να εκφράσουν μέσω μιας φτιαχτής δημοτικής και τη λόγϊα αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν τα κατάφεραν τόσο ώστε η προσπάθειά τους να ριζώσει. (Διαβάζω αυτές τις μέρες την Ασκητική του Καζαντζάκη: θα το προτιμούσα σε ξένη μετάφραση!)

  Τα σημερινά ελληνικά, όπου η λόγϊα και η λαϊκή πτυχή δεν ξεχωρίζουν στεγανά, δεν είναι δημοτική. Ούτε μικτή γλώσσα είναι, αν μίγμα λέμε αυτό όπου τα επιμέρους συστατικά εξακολουθούν να ξεχωρίζουν. Είναι μια γλώσσα όπου συνυπάρχουν και συμπλέκονται στοιχεία δημοτικά, καθαρευουσιάνικα, εκδημοτικισμένες εκδοχές καθαρευουσιάνικων, εκκαθαρευουσιανισμένες εκδοχές δημοτικών, και όσα νέα γεννήθηκαν αφού αυτή η σύνθετη βάση ήδη υπήρχε. (Κι ένα σωρό άλλα βέβαια.)

  Και φυσικά δεν είναι μία και μονοκόμματη, αφήνει περιθώρια να κάνει κανείς τέτοιες επιλογές ώστε να διαμορφώσει το προσωπικό του ύφος. Το προσωπικό ύφος του Μπαμπινιώτη είναι συντηρητικό, αλλά δεν είναι μικτή γλώσσα, είναι καθαρά σημερινά νέα ελληνικά. Ο Μπαμπινώτης αντλεί από την ίδια δεξαμενή όπως ο συντάκτης ενός λάιφστάιλ άρθρου ή αυτός που λέει ένα ανέκδοτο στην παρέα, απλώς δεν κάνουν τις ίδιες επιλογές.

 109. Πέπε said

  Συμπλ. #108:
  Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ακόμη κι οι ιδεολόγοι δημοτικιστές (οι ακτιβιστές εννοώ, οι του κινήματος), όπως και οι λιγότερο ακραίοι συγγραφείς -μεταγενέστεροι κυρίως- που συνέβαλαν στην τελική καθιέρωση της σημερινής μας γλώσσας, είχαν στέρεη καθαρευουσιάνικη παιδεία.

 110. sarant said

  103-108 To «υπό έκδοση» ασφαλώς και είναι δημοτική. Το «υπό έκδοσιν» το θεωρώ στοιχείο της καθαρεύουσας,
  Και κατά τη γνώμη μου, η σημερινή νέα ελληνική ασφαλώς δημοτική είναι. Δεν ξέρω κάποιον που να γράφει εδω εκτός από τον Βάτ-μαν που να μη γράφει δημοτικη. Φυσικά ,άλλη η δημοτική του Ψυχάρη, άλλη του Τριανταφυλλιδη, αλλη του Σεφέρη, άλλη της σημερινής εφημερίδας (όπως και άλλη η καθαρεύουσα του Κόντου και άλλη του δημοσιογράφου του 1920), αλλά αν εξετάσουμε τη γράμματική η λεγόμενη κοινή ελληνική είναι ακραιφνής δημοτική -με κάποια λόγια στοιχεία.

 111. ΚΩΣΤΑΣ said

  108 Απόλυτα κατατοπιστικός και σχεδόν συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μια μικρή διαφοροποίηση. Η λαϊκή λαλιά -κυρίως στη επαρχία- αν και συνεχώς αφομοιώνεται από την γενικώς κρατούσα, διατηρεί ακόμη ένα ξεχωριστό δικό της μερίδιο.

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όλοι στην πράξη μικτή γλώσσα μιλάμε και γράφουμε, Κώστα. Και συ στο σχόλιό σου γράφεις «υπόψη». Γιατί όχι «υπ’ όψιν»; 😉

 113. ΚΩΣΤΑΣ said

  110
  Ναι, Νικοκύρη, όπως το διατυπώνεις συμφωνώ και με σένα. Τώρα ηρεμήσαμε γλωσσικά, βρήκαμε το δρόμο μας. Πριν δυο-τρεις δεκαετίες όμως ακόμη, αν δεν χρησιμοποιούσες πλέρια επιτηδευμένη δημοτική και αν σου ξέφευγε καμιά καθαρευουσιάνικη έκφραση, το γιουχάισμα ήταν σίγουρο. Σε αυτά κυρίως αναφέρομαι με τα παραπάνω σχόλιά μου.

 114. ΚΩΣΤΑΣ said

  112
  Γιάννη, λίγο προβοκατόρικα χρησιμοποίησα το υπόψη, διαισθάνθηκα κάποιος θα το σχολιάσει. Το θεωρώ όμως σωστό και το αντιδιαστέλλω με το υπό έκδοση.
  Έχει επικρατήσει στην κοινή καθομιλουμένη ως μία λέξη, πχ να έχεις υπόψη σου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το υπό έκδοση.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν υπήρξε ποτέ η εποχή που περιγράφεις, Κώστα. Τα πλέρια και τα ρέστα ίσως τα χρησιμοποιούσαν κάποια κομμουνιστικά έντυπα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτέλεσαν την κυρίαρχη γλωσσική έκφραση. Ως αναγνώστης αριστερών εντύπων όπως «Αυγή», «Θούριος», «Αντί», «Σχολιαστής», «Πολίτης» κ.α., κάτι θα είχα αντιληφθεί. Μυστικό τσιμπούσι θυμίζουν όλα αυτές οι καρικατούρες.

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κρυφό τσιμπούσι, μάλλον. 😊

 117. Πέπε said

  @110:
  Εγώ δεν τη λέω δημοτική, αλλά μάλλον στην ορολογία διαφωνούμε κι όχι στην ουσία. (Πάντως σε δημοτικά τραγούδια, που -αν δεν είναι εντόνως ιδιωματικά- θεωρούνται μεταξύ των κατεξοχήν προτύπων της δημοτικής, αμφιβάλλω αν υπάρχουν συχνά π.χ. παρακείμενοι και υπερσυντέλικοι με το «έχω». Θέλω να πω, κάποια εντελώς αυτονόητα στοιχεία της σημερινής γλώσσας είναι συζητήσιμο αν είναι δημοτικά!)

  Πέραν αυτού, κάνω και μιαν άλλη σκέψη:

  Στη λογοτεχνία κάνει κανείς ό,τι γουστάρει. Το γλωσσικό φάσμα είναι τεράστιο. Δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς που επιλέγουν ακόμη και γλωσσικές μορφές τόσο δυσνόητες ώστε αισθάνονται υποχρεωμένοι στο τέλος να βάλουν και γλωσσάρι για να διευκολύνουν τον αναγνώστη. (Ο Παπαμάρκος, από τους πιο συζητημένους καινούργιους συγγραφείς, δε διστάζει να βάλει στο στόμα των Αρβανιτάδων ηρώων του αυτούσιες αρβανίτικες φράσεις!) Οπότε, ο βαθμός στον οποίο ο κάθε συγγραφέας θα επηρεάσει συνολικά την εθνική γλώσσα είναι απρόβλεπτος και ανεξέλεγκτος.

  Στον επιστημονικό λόγο, όπου τα πλαίσια είναι πιο σφιχτά και άρα μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση, η επίδραση μπορεί να είναι πιο προβλέψιμη. Βέβαια, δε διαβάζουν όλοι επιστημονικά κείμενα (πολύ περισσότεροι διάβάζουν, ή τέλος πάντων διάβαζαν τον καιρό που σταθεροποιούνταν η γλώσσα, εφημερίδες – αλλά στις εφημερίδες μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία απ’ όσο στην επιστήμη, αν και σίγουρα μικρότερη απ’ όσο στη λογοτεχνία).

  Εκεί όμως που τα πράγματα είναι κουκιά μετρημένα είναι στην εκπαίδευση. Στα διάφορα στάδια καθιέρωσης της λεγόμενης δημοτικής (στο Δημοτικό > στη Δευτεροβάθμια > σε όλα), άνθρωποι που μέχρι τότε έγραφαν μόνο καθαρεύουσα και φυσικά η παιδεία τους ήταν στην καθαρεύουσα εκλήθησαν να γράψουν σχολικά βιβλία στη δημοτική, με συγκεκριμένες γλωσσικές οδηγίες, και αυτά που έγραψαν τα διδάχτηκαν λίγο πολύ οι πάντες.

  Στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν ξέρω αν τέθηκε ποτέ ζήτημα συμμόρφωσης προς συγκεκριμένες γλωσσικές οδηγίες – υπάρχει και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Ούτε αφορούσε η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εκείνο τον καιρό, τόσο κόσμο όσο σήμερα.

  Υπάρχει επίσης η γλώσσα της νομοθεσίας, η οποία άλλαξε, κι αυτή, με επίσημες αποφάσεις συγκεκριμένης ημερομηνίας. Δεν ξέρω αν μεταφράστηκε το σύνολο της νομοθεσίας, αλλά σίγουρα οι νέοι νόμοι συντάσσονταν στη νέα επίσημη γλώσσα και τουλάχιστον το Σύνταγμα μεταφράστηκε. Ούτε η νομοθεσία είναι κάτι που το διαβάζει τακτικά ο καθένας, έχει όμως ιδιαίτερο κύρος. Και εδώ η προσπάθεια, όπως και στη σχολική εκπαίδευση, ήταν συντονισμένη, συντεταγμένη και αρκετά ομοιογενής. Οπότε υπάρχει κι εδώ ένα λιθαράκι.

  Αυξημένο κύρος και μεγαλύτερη (σε σχέση με τη νομοθεσία) επαφή με τον πολύ κόσμο έχει βεβαίως και η γλώσσα της διοίκησης. Αλλά σ’ αυτήν χωράει πολύ νερό: παρά τη φύση της, που θα περιμέναμε να απαιτεί να είναι ενιαία και μονοσήμαντη, επαφίεται στον …πατριωτισμό του κάθε υπαλλήλου, ο οποίος μπορεί ακόμη και σήμερα να προτιμάει να συντάσσει σε ημικαθαρεύουσα τις φόρμες που συμπληρώνουμε κάθε τόσο.

  Οπότε, καταλήγω ότι μάλλον ο ισχυρότερος παράγοντας διαμόρφωσης της σημερινής μας γλώσσας υπήρξαν τα σχολικά βιβλία της πρώτης γενιάς της μεταρρύθμισης.

 118. ΚΩΣΤΑΣ said

  116
  Σε συνδικαλιστικές συνελεύσεις αμέσως μετά το 1981 έτυχε να συμμετέχεις ή άλλες πολυπληθείς μαζώξεις;

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μη συγχέουμε, Κώστα, την ξύλινη γλώσσα των συνδικαλιστών και των πολιτικών με τη «δημοτικιά» που αναφέρεις ως κυρίαρχη. Ναι, και σε φοιτητικς παρέες και σε αμφιθέατρα και σε συνδικαλιστικές συνελεύσεις παρευρέθηκα. Ξύλινη γλώσσα και συνθηματολογία, ναι, αλλά «δημοτικιά» ελάχιστη. «Ενάντια» και κάτι τέτοια ψιλά.

 120. Πέπε said

  Αυτό που λέει ο Κώστας μπορεί να συνέβαινε (και με την πλέρια δημοτικιά, πέρα από την ξύλινη γλώσσα) σε συγκεκριμένους χώρους. Στη «γενική κοινωνία» πάντως δεν έπεφτε γιούχα για ένα «υπό έκδοσιν» ή μια γενική σε -εως.

  Και σε πιο πρόσφατους χρόνους, μέσα ’90, θυμάμαι φοιτητή που μπήκε διακόπτοντας το μάθημα για να ενημερώσει για κάποια συγκέντρωση, την οποία όμως δεν ονόμαζε συγκέντρωση αλλά μάζωξη, και σχολιάζαμε μεταξύ μας «τι μάζωξη ρε φίλε, σιγά μην είναι ζωοπανήγυρη».

 121. Μαρία said

  118
  Μαζώξεις! 🙂

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Μεσοαπριλιάτικα μεζεδάκια
  Μεσαπριλιάτικα όπως μεσαυγουστιάτικα* θα μπορούσε ή πάει θα ταίριαζε για επίρρημα ;

  Μεζεδάκια ξέπασχα, τα επόμενα ή παρεπόμενα ίσως.

  *Φλασιά πριν το αναρτήσω
  ( οι λέξεις διατηρούνται ολόκληρες χάριν ευπρεπισμού 🙂 )
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/08/11/meze-27/#comment-128885

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>υπό έκδοσιν
  και το «υπό κράτησιν» νομίζω ανάλογης αβίαστης χρήσης. (Οξύμωρο το αβίαστη εδώ 🙂 )

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, ναι, σε συγκεκριμένους χώρους κι από συγκεκριμένους ανθρώπους. Κατά τα άλλα, μια χαρά ήταν η γλώσσα και στις εφημερίδες και στα περιοδικά εύρισκες πάρα πολλά κείμενα με υποδειγματική γλωσσική έκφραση (Πλωρίτης κ.α.).

 125. ΣΠ said

  85
  Βλέπω ότι πάνω από εκεί που γράφει για το facebook εξετάζεται το ερώτημα για μονολεκτική ελληνική απόδοση του αγγλικού όρου intercept που αποδίδει την σταθερά b της πρωτοβάθμιας εξίσωσης: Υ = aX + b και που αποδίδεται στα ελληνικά ως «τεταγμένη επί την αρχή των αξόνων» ή «τεταγμένη επί την αρχήν». Το ΓΕΣΥ προτείνει να μην αλλάξουν αυτοί οι όροι.

  Καλά, ούτε ο καθηγητής που υπέβαλε το ερώτημα ούτε τα μέλη του ΓΕΣΥ γνωρίζουν τον όρο “αποτέμνουσα”; Εγώ τον θυμάμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια πριν από 40 χρόνια. Τον βρήκα και εδώ και αλλού.

 126. Avonidas said

  Έχει γράψει λοιπόν ο Μπαμπινιώτης : Ο νέος που κατηγορούμε για τις 500 λέξεις δεν είναι ο ίδιος αυτός που γράφει μια κανονική έκθεση στο σχολείο, που συναγωνίζεται χιλιάδες άλλων νέων στις εισαγωγικές εξετάσεις ή που εξετάζεται προφορικά σε διάφορα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερες, μερικές χιλιάδες εναλλασσομένων λέξεων ;

  Όχι πως θελω να τα βάλω με τη γλώσσα των νέων, αλλά αυτό είναι φαουλ. Κανένας νέος καμιάς γενιάς δεν χρησιμοποιεί στις εκθέσεις, τις εργασίες και τις εξετάσεις τη γλώσσα που μιλάει στην παρέα του — αν όχι για κανέναν άλλο λόγο, διότι του γανώνουν το κεφάλι οι «εκθεσάδες» πώς πρέπει να γράφει.

 127. … Ο έμπειρος ζαχαροπλάστης δεν καίει τα γλυκά που βάζει στον φούρνο. Ο έμπυρος όμως; …

  O έμπυρος, αν είναι ξύπνιος, τα βγάζει στο απίκο – όχι σαν κανένα
  απειρόβλιτο!

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127>>O έμπυρος, αν είναι ξύπνιος, τα βγάζει στο απίκο – όχι σαν κανένα
  απειρόβλιτο!

  Σπίρτο ο έμπυρος!

 129. gpoint said

  # 104

  Λάμρο’μ μην ενθουσιάζεσαι, στόχω ξαναπεί δεν γίνεται πόλεμος (αυτός που περιμένεις από τότε που σε ξέρω) εν καιρώ ειρήνης !!

 130. gpoint said

  # 106

  1523,69 $ το κομμάτι

  Οπως βλέπεις εγώ απαντάω, δεν βάζω μόνο ερωτήσεις… να σε δω τώρα εσένα πως θα απαντήσεις :

  Πως γίνεται όοολοι να ξέρουν τον Σκούτερη πριν καν δικάσει τον ΠΑΟΚ και κανένας δεν ξέρει τους λεβέντες που έδωσαν την άδεια στον κατηγορούμενο για κατοχή, αποθήκευση κ.λ.π. ναρκωτικών, Μαρινάκη να ταξιδεύει στα εξωτερικά ; Ελα μου ντε !

  Να σου βάλω και κανένα (καλό) τραγουδάκι να το σκεφτείς

 131. spiral architect 🇰🇵 said

  Τα συμπεράσματα δικά σας. 😉https://twitter.com/Thomas_Binder/status/984934979451879424?s=19

 132. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  127 🙂

 133. Νίκος Κ. said

  126: Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν πολλές λέξεις (από το σχολείο, από τους εκθεσάδες, από οπουδήποτε) που δεν επιθυμούν να τις χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους· ε, τι να κάνουμε, να τους υποχρεώσουμε με το ζόρι για να ικανοποιηθούν οι γλωσσαμύντορες;

  Κι επειδή καμιά γνώση δεν πάει χαμένη, ίσως μεγαλώνοντας αρχίσουν να τις χρησιμοποιούν. Αρκετοί μάλιστα θα κατηγορούν την … επόμενη από αυτούς γενιά για λεξιπενία.

 134. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  131: Spiral
  Τα ίδια και τα ίδια, μια ακόμα επανάληψη. Ξεφτίλες….
  Αλλά τι νομίζεις, πως τους νοιάζει; Ή πως τα ΜΜΑ θα τολμήσουν να βγάλουν έστω και το παραμικρό στη φόρα;

 135. spiral architect 🇰🇵 said

  @134: Τα έχω ξαναπεί. 😦

 136. Λ said

  Είδα τώρα στην ερτ στο πρόγραμμα κυριακή στο χωριό ενα ρεπορτάζ που μς σκανδάλισε πάρα πολύ. Αφορούσε τον οικισμό Βάθεια. Ισχυρίστηκαν ότι τα εγκαταλειμμένα σπίτια διορθώθηκαν από τον εοτ και χρησιμοποιούνται σαν Αγροτουριστικά καταλύματα. Η αλήθεια ςιναι πολύ διαφορετική. Τα σπίτια αρχισαν να διορθώνονται αλλά στην συνέχεια εγκαταλείφθηκαν και έχουν φθαρεί ήδη.Πρέπει να γίνει ανακαινιση ξανά.Πήγα εκεί τον περασμένο Σεπτέμβρη και ξέρω από πρώτο χέρι

 137. Λ said

  Η ερτ δεν ντρέπεται να λέει ψέματα. Σρο πρόγραμμα Κυριακή στο χωριό που είναι αφιερωμένο στη Μάνη και εχει φόντο τη Βάθεια ισχυριστηκαν οτι τα εγκαταλειμμένα σπιτια στη Βάθεια τα διοεθωσε ο εοτ και χρησιμοποιούνται σαν Αγροτουριστικά καταλύματα. Η αλήθεια είναι ότι το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε στη μέση και τα σπίτια είναι εγκαταλειμμένα ξανά και μουχλιάζουν δυστυχώς

 138. Λ said

  Φαίνεται αργεί να γίνει η ανάρτηση. Συγγνώμη για την επανάληψη.

 139. cronopiusa said

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – Από πού συμπεραίνεις πως ενθουσιάζομαι με τον πόλεμο που περιμένω;
  Επειδή έχει ξαναγράψει κι άλλες φορές αυτό το σόφισμα με την ειρήνη, σου λέω πως αν δεν αφιέρωνες τον χρόνο σου για τα συμφέροντα της ποδοσφαιρικής εταιρείας του δισεκαομμυριούχου Σαββίδη (βέβαια σαν μέτοχός της πολύ καλά κάνεις, προέχει η τσέπη σου, εκτός κι αν είσαι από τα κορόϊδα τους πιστούς αιμοδότες) και κοίταζες μερικά στοιχεία και τι γίνεται γύρω σου, θα είχες αντιληφθεί πως η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, την κυβερνούν οι κατακτητές της με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο, πως το 50% ζεί στο όριο της φτώχιας και κάτω από αυτό, πως το 1/3 του ΑΕΠ έχει εξανεμιστεί, πως σχεδόν 1,000,000 ενεργοί Έλληνες έχουν μεταναστεύσει κι άλλοι τόσοι τουλάχιστον ζούν μ΄αυτό το όνειρο, πως πάνω από 2,000,000 είναι ουσιαστικά άνεργοι κι απελπισμένοι, αν θεωρείς πως αυτά (κι άλλα πολλά) γίνονται εν καιρό ειρήνης, πάσο.

  Επίσης, μιά απλή ματιά στον κόσμο (ή στα στοιχεία που παραθέτω κατά καιρούς) είναι αρκετή για να καταλάβεις, πως από τότε που με ξέρεις διεξάγεται ένας ανελέητος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος και μπορεί η ιστορία να μην διδάσκει, αποδεικνύει όμως από την εποχή της Τροίας ακόμη, πως πάντα οι οικονομικοί πόλεμοι καταλήγουν στην αγριότερη και τελική μορφή τους, την στρατιωτική. Ελπίζω να μην έχεις την απαίτηση να γνωρίζω την ακριβή ημερομηνία ενάρξεώς του.
  Αν μετά κι από αυτά εξακολουθείς να πιστεύεις πως ζούμε εν καιρό ειρήνης, ΣΗΚΩΝΩ ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, θα είναι βέβαιο πως ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους και δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε.

  130 – Αρκετά εύκολη η ερώτηση, με τον ίδιο τρόπο που όοολοι αυτοί που ασχολούνται με την στημένη χαζομάρα που λέγεται ποδόσφαιρο και γνωρίζουν τον Σκουτέρη, αλλά δεν ξέρουν τίποτε για την ΖΗΜΕΝΣ, την ΝΟVARTIS, την λίστα Λαγκάρντ, για τις οφσορ εταιρείες των παπάδων και των πολιτικών ΟΛΩΝ των κομμάτων, για την ΝΟΜΙΜΗ φοροδιαφυγή των πλουσίων που καταστρέφει την οικονομία, για το πως οι εταιρείες αξιολόγησης μπορούν να γονατίσουν μια χώρα σαν την Τουρκία σε μια εβδομάδα, για το πώς οι συναλλαγματικές ισοτιμίες καταληστεύουν ΝΟΜΙΜΑ ολόκληρες χώρες, για το ότι η BLACK ROK με κεφάλαια 6,5 τρις$ ελέγχει μετοχικά τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες του πλανήτη και όλες τις άξιου λόγου επενδύσεις στην Ελλάδα, για το ποιοί λεβέντες αποφασίζουν τι θα μάθουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα παιδιά τους στα εκπαιδευτήρια ανθρώπων και για το ποιοί λεβέντες αποφάσισαν οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι κι ένα σωρό λαμόγια να είναι ελεύθεροι και οι Περικλήδες με τις Ηριάννες να είναι στην φυλακή, ενώ ο Δημάκης έπρεπε να φτάσει ένα βήμα πρίν τον θάνατο για να του παραχωρίσουν το ψηφισμένο δικαίωμα της από κοντά παρακολούθησης των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο.
  Την άλλη φορά, βάλε μου κάτι πιο δύσκολο.

  ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΟ, ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΚΙ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΕΙ.

  Καλημέρα.

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  134, 135: Όλοι οι σοβαροί αναλυτές που διάβασα και άκουσα θεωρούν «κορμοράνο» την ιστορία με τα χημικά. Ο Άσαντ και οι Ρώσοι έχουν το πάνω χέρι πλέον στην περιοχή και οι δυτικοί κάπως πρέπει να αντιδράσουν, συμφέροντα είναι αυτά, ποια παιδάκια τώρα…

 142. cronopiusa said

 143. gpoint said

  # 140

  Λάμπρο ρώτησες κάτι συγκεκριμένο και σου απάντησα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ με την τιμή που αγοράζουν οι νταβατζήδες τις εισερχόμενες από τις ανατολικές χώρες πόρνες. Δεν σου ανέφερα την πτώση των τιμών του καφέ και την επίδραση της στις τιμές των κοριτσιών της Χαλκιδικής,

  Απάντηση θεωρώ αυτήν που περιέχει Σκουτέρη, ΠΑΟΚ, Μαρινάκη και τους «άγνωστου» εφέτες, απάντηση ζήτησα όχι το χιλιοειπωμένο κήρυγμα.

  (τις μετοχές του ΠΑΟΚ δεν τις έχω για επένδυση αλλά για να μου θυμίζουν να μην είμαι αρνητικός στις ανατροπές της καθεστικυίας τάξης στα ΕΡΓΑ κι όχι στα λόγια ! )

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – Δεν έκανα καμία τέτοια ερώτηση Gee, αν δεν κατάλαβες το αστείο δεν φταίω, και σίγουρα αυτές οι κοπέλες, ούτε από τις ανατολικές χώρες είναι, ούτε πόρνες.

  Η απάντηση ήταν επεξηγηματική κι όχι κήρυγμα, αλλά αν την θέλεις εντελώς λιτή, για τον λόγο πως όσοι ασχολούνται με Σκουτέρηδες, έχουν κάψει σκληρό και δεν μπορούν να δούν παραπέρα.

  Έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη για το τι είναι ανατροπή της καθεστικυίας τάξης, εγώ την αλλαγή του Βεζύρη από άλλον Βεζύρη την λέω διαδοχή αφέντη, αλλά σ’ ένα κόσμο που κυριαρχούν οι πιστοί και η λογική κι η κριτική σκέψη είναι είδη προς εξαφάνιση, δεν έχω και πολλές πιθανότητες να βρώ κάποιους να συμφωνήσουν μαζί μου.

 145. Μαρία said

  Μετά το Φόρμαν κι ο Βιτόριο Ταβιάνι https://www.efsyn.gr/arthro/efyge-o-megalos-vitorio-taviani

 146. sarant said

  141 Καλή χρήση της λέξης «κορμοράνος» για την κατασκευασμένη είδηση .

 147. gpoint said

  Ο συνηθισμένος Λάμπρος…

  …εγώ την αλλαγή του Βεζύρη από άλλον Βεζύρη την λέω διαδοχή …. μόνο που ο ένας είναι Βεζύρης στην πραγματικότηα και στην πράξη με τις δικαστικές αποφάσεις ενώ ο άλλος είναι μόνο στην δική σου πραγματικότητα εν δυνάμει διάδοχος άρα δεν μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του γιατί θάναι … βεζύρης !!!

  Θυμάσαι εκείνο το παιδικό «έχει κι άλλο έξυπνο παιδί η μαμά σου’ ; Αυτόμου θυμίζει το επιχείρημά ου;

 148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  147 – Γιωρίκα μου γιατί επιμένεις, αφού έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη επί του θέματος και δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο αλλαγής της, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούμε, κι επειδή είσαι καλός φίλος, αναγκάζομαι να σου απαντήσω για να μη νομίζεις ότι σε γράφω.

  Τέλος πάντων ας κάνω μια τελευταία προσπάθεια.
  Από την μιά είναι ο δισεκατομμυριούχος Βεζύρης Μαρινάκης κι από την άλλη οι δισεκατομμυριούχοι φιλόδοξοι Βεζύρηδες (με σειρά προτεραιότητας) Σαββίδης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος κλπ, που θέλουν να του πάρουν την θέση, ΠΟΙΑ ΚΑΘΕΣΤΗΚΙΥΑ ΤΑΞΗ θα αλλάξουν αυτοί όταν ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως χρησιμοποιούν ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ το ποδόσφαιρο για να πετύχουν άλλους επιχειρηματικούς στόχους;
  Όπως λές, πάνω από 50 χρόνια ασχολείσαι με τα του ποδοσφαίρου, σ΄αυτόν τον μισό + αιώνα εκτός από βεζύρη στην θέση του βεζύρη κάθε φορά τι έχει αλλάξει;
  Αλλά και στο υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας τι έχει αλλάξει ουσιαστικά; Το ίδιο δεν συμβαίνει στην πολιτική, στην θρησκεία, στην εκπαίδευση και στην οικονομία; Τόσοι κυβερνήτες άλλαξαν, από ακροδεξιούς, κεντρώους,δοτούς, δικτάτορες, σοσιαλιστές, δεξιούς, επιβεβλημένους από τους δανειστές, μέχρι τους σημερινούς αριστερούς, άλλαξε κάτι;
  Τόσοι δεσποτάδες άλλαξαν σχεδόν μία από τα ίδια, άλλαξε κάτι; Τόσοι υπουργοί παιδείας άλλαξαν, τόσα νομοσχέδια ψηφίστηκαν, άλλαξε κάτι; Τόσοι υπουργοί οικονομίας άλλαξαν, τόσα νομοσχέδια ψηφίστηκαν, άλλαξε κάτι;
  Δηλαδή για να καταλάβω, περιμένεις από τον οποιοδήποτε τσοπάνο να αλλάξει την καθεστηκυία τάξη και να μην αρμέγει τα πρόβατα; Αφού αυτή είναι η δική σου πραγματικότητα, περίμενε, η δική μου, είναι αυτή που περιγράφω, το ποιός έχει δίκιο λίγη σημασία έχει.
  Τέλος από μένα, αν θέλεις μιλάμε για τα αρκετά άλλα κοινά μας ενδιαφέροντα.

  53 χρόνια μετά τι έχει αλλάξει αληθινά;

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συγγνώμη που παρεμβαίνω στην κουβέντα σας, αλλά έχει δίκιο ο Λάμπρος, Τζι. Αν ο Σαββίδης, ο ίδιος Σαββίδης με τον ίδιο βίο και την ίδια πολιτεία, ήταν ιδιοκτήτης του Άρη, θα τον θεωρούσες εξυγιαντή;

 150. gpoint said

  # 148

  Ρε συ Λάμπρο στόχω ξαναπεί, δικαίωμά σου να θεωρείς τον Σαββίδη υποψήφιο βεζύρη αλλά για όνομα θεού η προσωπική σου γνώμη δεν είναι πραγματικότητα πριν αποδειχθεί και συ όπως και πολλοί άλλοι παθαίνεις αλλεργία μόνο στην προοπτική και στην ουσία πολεμάς την (πιθανή) αλλαγή με το ακλόνητο επιχείρημα σου «όλοι το ίδιο είναι». να το κοιτάξεις, δεν κατέχεις μόνο εσύ την απόλυτη γνώση
  Γι αυτό ΞΕΡΕΙΣ τον Σκούτερη ΠΡΙΝ αποφασίσει ενώ ΑΓΝΟΕΙΣ ποιός ΕΔΩΣΕ άδεια στον Μαρινάκη να μπορεί να την κοπανίσι αν στραβώσει η δίκη.
  Τι (κάνεις πως) δεν καταλαβαίνεις ;

  Ασε με να φυτεύω ντοματιές ήρεμος

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – Σε παρακαλώ να διαβάζεις προσεκτικά αυτά που γράφω και να μη τα διαστρεβλώνεις αλλιώς δεν θα ξανασυζητήσω μαζί σου εδώ. Δεν είπα ΠΟΥΘΕΝΑ πως η προσωπική μου γνώμη είναι πραγματικότητα αλλά αυτό – «Αφού αυτή είναι η δική σου πραγματικότητα, περίμενε, η δική μου, είναι αυτή που περιγράφω, το ποιός έχει δίκιο λίγη σημασία έχει.» και είναι ολοφάνερο πως δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση μ΄αυτό που μου προσάπτεις.
  Όσο για τον Σκουτέρη, σου έχω δείξει μέχρι τώρα πως ασχολούμαι με τέτοιους απίθανους; σήμερα τον έμαθα από σένα.

  Ναί έχω άγνοια για το ποιός έδωσε άδεια στον Μαρινάκη, έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αυτό; άλλωστε ποιός να του την δώσει ο υπάλληλος του; το πιθανότερο είναι να την πήρε μόνος του. Εσύ που τα γνωρίζεις όλα αυτά, μπορείς να μου πείς ποιός έδωσε άδεια στον Χριστοφοράκο να γίνει χρυσοφτεράκος ή ξέρεις μόνο τον Σκουτέρη;

  Χωρίς παρεξήγηση δεν θα επανέλθω.

  Καλό φύτεμα.

 152. Γς said

  150:

  >Ασε με να φυτεύω ντοματιές ήρεμος

  Αυτό κάνω κι εγώ τόσες μέρες.

  Κι έπεσα πάνω σε μια σοβαρή συζήτηση πελατών σε φυτώριο της Μαραθώνος.
  Για ντοματιές. Βραυρώνας, αναρριχώμενες και υβρίδια. Γι αυτές τις τελευταίες δεν άντεξα με τις μακακίες που έλεγαν και είπα να πλειοδοτήσω [για πλάκα].

  Και άρχισα να τους λέω πως γίνονται τα υβρίδια και πως μπορούν να έχουν και του χρόνου. Τάχα μου από τους σπόρους τους και άλλα τέτοια παλαβά. Με άκουγαν με ανοιχτό το στόμα.

  Την επομένη που πέρασα μου είπε ο Μπάμπης ότι μόλις έφυγα τον ρώταγαν ποιος [εγώ] ήταν αυτός ο άσχετος.

  -Τους είπα ότι ήσουν καθηγητής της Γεωπονικής κι άρχισαν όλοι μαζί να μουτζώνουν

 153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  152 – «Τους είπα ότι ήσουν καθηγητής της Γεωπονικής κι άρχισαν όλοι μαζί να μουτζώνουν» Τον Μπάμπη ή προς τα εκεί που έφυγες; 🙂

 154. gpoint said

  Βρε Γιάννη το αντιΠΑΟΚτσήδικο μένος σου δεν σε αφήνει να ξεχωρίσεις την βούρτσα από την …κτένα. Τι σχέση μεγέθους έχει ο σύλλογος που αναφέρεις με τον ΠΑΟΚ ώστε να επηρεάσει καταστάσεις; Φυσικά το ίδιο θα έλεγα αν ο Σαββίδης προσπαθούσε τα ίδια με τον ΟΣΦΠ, τον ΠΑΟ ή την ΑΕΚ. Με τις άλλες ομάδες απλά όποιος προσπαθήσει γίνεται γραφικός είναι σαν να περιμένεις να σώσει την Ελλάδα ο Λεβέντης ή οι οικολόγοι πράσινοι.
  Αλλά φυσικά οι τυπικοί οπαδοί του ΠΟΚ δεν θα το δεχότουσαν, είδες κανέναν του ΟΣΦΠ να διαμαρτύρεται για την παράγκα που έστησε ο Κόκαλης ή του ΠΑΟ όταν κυβερνούσε την παράγκα ο Πατέρας ήη φέτος με τους ΑΕΚτζήδες που λένε πως φοβούνται μήπως το χάσουνε στα χαρτιά αλλα δεν μας λένε ποιοί ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ τους βάλανε τα γκολ στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-3 που δεν το θεωρούν στα χαρτιά και φοβούνται μη το χάσουνε στα δικαστήρια.
  Για να επανέλθω στο ερώτημά σου δεν μας αναλύεις με ΣΤΟΙΧΕΙΑ και όχι ό,τι σου κατέβει τον βίο και την πολιτεία του Σαββίδη. Ποτέ σου δεν θα καταλάβεις γιατί επέλεξε τον ΠΑΟΚ γιατί προτιμάς τις νίκες με οποιονδήποτε τρόπο παρά να απολαύσεις το παιχνίδι

  Σε μια απέλπιδα προσπάθεια μήπως καταλάβεις τι παίζεται στα δικαστήριο πίσω από την προπαγάνδα του ΠΟΚ σε πληροφορώ πως δεν παίζεται η τιμωρία του ΠΑΟΚ -που είναι ΑΛΛΟ σκέλος- αλλά το -10 της ΑΕΚ που αρνήθηκε να συνεχίσει το ματς, κάτι που αν ασχοληθείς σοβαρά είναι περισσότερο από αναμενόμενο με τα στοιχεία που υπάρχουν. Το πως είναι παραπληροφορημένη η κοινή γνώμη δυσκολεύει τα πράγματα άσχημα

 155. Ριβαλντίνιο said

  Τι σχέση μεγέθους έχει ο σύλλογος που αναφέρεις με τον ΠΑΟΚ ώστε να επηρεάσει καταστάσεις;

  Σωστό ! Ο Άρης έχει 3 πρωταθλήματα, ενώ ο ΠΑΟΚ μόλις 2. Ανώτερος ο Άρης.

 156. gpoint said

  Λάμπρο βαριέμαι να ψάξω το που , την γνώμη σου για τον Σαββίδη που την θεωρείς πραγματικότητα την έχεις εκφράσει επανειλημένα εδώ μέσα
  Εξ άλλου επειδή επιμένεις σκέψου τι γράφεις :

  …από την μιά είναι ο δισεκατομμυριούχος Βεζύρης Μαρινάκης κι από την άλλη οι δισεκατομμυριούχοι φιλόδοξοι Βεζύρηδες (με σειρά προτεραιότητας) Σαββίδης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος κλπ, που θέλουν να του πάρουν την θέση,…

  Αν είναι δυνατόν να ξέρει κάποιος τι σκοπεύει να κάνει ένας επιχειρηματίας, τότε όχι δισεκατομμυριούχος δεν θάτανε αλλά θα είχε μπατιρήσει !!

  Εσύ όμως αυτήν την ΥΠΟΘΕΣΗ σου την θεωρείς σαν πραγματικότητα χωρίς να μπορείς να την τεκμηριώσεις.

  Προφανώς ήξερες τι θα ακολουθήσει και σοφά έγραψες πως δεν θα ξαναασχοληθείς.

  Καληνύχτα

 157. Γς said

  153:

  >«Τους είπα ότι ήσουν καθηγητής της Γεωπονικής κι άρχισαν όλοι μαζί να μουτζώνουν» Τον Μπάμπη ή προς τα εκεί που έφυγες;

  Προς τα εκεί που έφυγα. Προς το Γέρακα.

  Σε πήραν τα σκάγια Λάμπρο μου;

 158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – «Σε πήραν τα σκάγια Λάμπρο μου;» Ναί Γιάννη μου γι΄αυτό ρώτησα. 🙂
  Kαληνύχτα.

 159. Γς said

  158:

  Παράπλευρες απώλειες από ασύμμετρα ρίσκα

 160. gpoint said

  # 155

  Είναι γεγονός πως το τρίτο χθεσινό γκολ του ΠΑΟΚ όπου πριν σημειωθεί αλλάξανε την μπάλλα και οι 10 ποδοσφαιριστές του (πλην του τερματοφύλακα) μαζί με το δεύτερο όπου αλλάζανε την μπάλλα επί 34 δευτερόλεπτα πριν την επίτευξή του είναι υπεύθυνο για την παράκρουσή σου.

 161. Alexis said

  Ποινές φυλάκισης για κακοποίηση παιδιών με νοητική στέρηση σε ίδρυμα
  Ανατριχιαστικό ως προς την ουσία του.
  Και μιας και συζητάμε (θεωρητικά τουλάχιστον) για «μεζεδάκια», νοητική υστέρηση είναι το σωστό.

 162. Γς said

  161:

  Κτήνη με στέρηση. Γενικώς

 163. Γς said

  152:

  υβρίδιον = ύβρις προς τον Δία.
  Ναι,το ‘λεγαμε και στο μάθημα. Αλλά να που πλήρωσα την τρολιά μου.

  Την άλλη φορά θα τους πω για τα μπιζέλια του Μέντελ, ουπς, του Στάλιν. Του Λυσένκο. Το ίδιο κάνει.

  Και θα πω στο Μπάμπη να τους πει ότι είμαι του ΚΚΕ του πατερούλη

  Και μετά μου λέτε Κατύν και τέτοια:

  Λυσένκο!

 164. spiral architect 🇰🇵 said

  @141:
  1. […] Σας προκαλώ. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Με ποιον τρόπο θα ωφελούνταν ο Άσαντ με το να χρησιμοποιήσει χημικά; Γιατί θα έκανε κάτι τέτοιο την στιγμή που είχε νικήσει ήδη στη μάχη για την ανατολική Ghouta, ουσιαστικά αυτή η μάχη είχε τελειώσει υπέρ του… Γιατί λοιπόν θα επέλεγε μια τέτοια στιγμή για να κάνει αυτό που ήταν ξεκάθαρο ότι θα καταλήξει σε βάρος του; […]
  (λογικές σκέψεις όχι από συμμάχους ή τσιράκια του Άσαντ, αλλά από έναν Άγγλο πρώην πρεσβευτή στη Δαμασκό)

  2. Sky News cuts off the former commander of British Armed Forces in Iraq during Syria discussion

  Τη Δημοκρατία και τα μάτια σας παιδιά και όλα θα πάνε καλά!

 165. gpoint said

  # 163

  Η λέξη ύβρις είναι ευφημισμός, όπως λέμε το ξίδι γλυκάδι ή μια γνωστή μου ασχημομούρα Αφροδίτη

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  164 – Σε ποιούς απευθύνονταν τα βίντεο της δυτικής συμμαχίας; στο πιο μορφωμένο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, πόσοι τα επικρότησαν χωρίς δεύτερη σκέψη; η συντριπτική πλειονότητα, πόσοι έβαλαν το μυαλό τους να δουλέψει σαν του πρέσβη; αναλογικά μετρημένοι στα δάχτυλα.
  Τροφή για σκέψη, γιατί συνέβει αυτό;

 167. ΓιώργοςΜ said

  166 >Σε ποιούς απευθύνονταν τα βίντεο της δυτικής συμμαχίας; στο πιο μορφωμένο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού

  Αυτό είναι κάπως αυθαίρετο. Απευθύνεται σε όσους βλέπουν τηλεόραση και έχουν ίντερνετ, δηλαδή σε όλους εκείνους που αποτελούν την «κοινή γνώμη», και σκοπό φυσικά έχει να τη διαμορφώσει.
  Ειδοποιός διαφορά για το ποιος τρώει τον κορμοράνο με τα φτερά και τα κόκκαλα και ποιος όχι, είναι πόσο ενδιαφέρεται, όχι πόσο μορφωμένος είναι. Όποιος δε νοιάζεται να δει πως ο βασιλιάς είναι γυμνός, δε θα μπει στον κόπο να κοιτάξει, μορφωμένος ή αμόρφωτος. Κι όποιος κοιτάξει μισοαδιάφορα, θα δει το βίντεο που προωθείται, θα θυμώσει, θα συμφωνήσει με τους βομβαρδισμούς, και θα γυρίσει κανάλι να δει τι γίνεται με τα μαλλιοτραβήγματα στα τηλεπαιχνίδια από την κλειδαρότρυπα των 55 ιντσών. Όποιος θέλει να βρει την αλήθεια θα τη βρει.
  Όταν σε ένα ειδησεογραφικό ιστότοπο μαζικής κατανάλωσης η είδηση πιάνει το ένα τέταρτο του χώρου που πιάνει το κουτσομπολιό για τα ριάλιτι, και μάλιστα σ’ εμάς που είμαστε δίπλα, μπορείς να φανταστείς (ή και να δεις) τι γίνεται λίγο παραέξω από τη γειτονιά μας.
  Η επιλογή του χρόνου επίσης μετράει: Ακόμη κι εκείνοι που ψηφίζουν στις χώρες που ρίξανε τις μπόμπες, απέχουν πάνω από χρόνο από τις εκλογές, πράγμα που σημαίνει πως μέχρι τότε ακόμη κι οι λίγοι που τους έκατσε στο λαιμό το παραμύθι, θα το έχουν ψιλοξεχάσει.
  Είπαμε, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα-γι’ αυτούς που ξέρουν να τη χειραγωγήσουν.

 168. spiral architect 🇰🇵 said

  @167 κλπ: Το «να καεί η πουτάνα η Βουλή» και οι «αναλύσεις» των τηλεριάλιτι στο google news επισκιάζουν ακόμα και τους βαρύγδουπους τίτλους της δυτικής (ακόμα έτσι τη λέμε;) προπαγάνδας, πολλώ δε μάλλον τις ψύχραιμες φωνές. Άλλωστε, η πλειοψηφία των τηλεθεατών ή αναγνωστών πλέον αδυνατεί να διαβάσει κάτι άλλο πέρα από τους τίτλους (και 2-3 ίσως προτάσεις εδώ κι εκεί), πολύ δε περισσότερο να κρίνει αυτά που διαβάζει,

 169. Γς said

  Ούτε μια σταυροφορία δεν μπορούμε να κάνουμε πια…

 170. sarant said

  164α Από το γαλλικό ραδιόφωνο άκουσα δύο εξηγήσεις στο ερώτημα του πρέσβη. Γιατί να χτυπήσει με χημικά ο Άσαντ ενώ κερδίζει.

  Η μία εντελώς για τα πανηγύρια: ειναι σαδιστής και τα λοιπά.

  Η άλλη έχει κάποια βάση: έχει λίγα αξιόμαχα στρατευματα και δεν τον παίρνει να τα καταπονεί πολύ, οπότε με τα χημικά επιταχύνει τη νίκη.

 171. Γς said

  170:

  >με τα χημικά επιταχύνει τη νίκη

  Χημικοί καταλύτες γαρ

 172. spiral architect 🇰🇵 said

  @170 τέλος: Πριν λίγα χρόνια δεν είχε πάει μια επιτροπή του ΟΗΕ στη Συρία και ότι χημικά βρήκαν, τα πήραν και τα φούνταραν νότια της Κρήτης; Από τότε δεν τους επέβλεπαν δια ζώσης και εκ του μακρόθεν;

  Αν και δεν είμαι χημικός ξέρω, ότι τα χημικά όπλα παρασκευάζονται σε δυο συστατικά και αποθηκεύονται σε δυο ξεχωριστούς περιέκτες και μόνο κατά τη χρήση τους αναμειγνύονται βεβιασμένα με κάποιου είδους πυροκροτητή, ούτως ώστε να γίνει η τελική (και φονική) χημική αντίδραση. Βομβάρδισαν -λένε- το εργοστάσιο παρασκευής. Τα χημικά δεν ήλθαν έστω και κατ’ ελάχιστον σε επαφή;

  Πώς ζουν ακόμα οι περίοικοι και στρατιώτες φέρνουν βόλτες στην γύρω περιοχή χωρίς μέσα ΑΡΒΧΠ; Α, ρε απατεώνες!
  (ο ιστότοπος Sarajevo που παραθέτω μόνο εθνικιστικός δεν είναι)

 173. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τα χημικά βοηθάνε στη χώνεψη του πρώτου πιάτου, που συνήθως είναι πατέ κορμοράνου.

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – Eίναι αρκετά αυθαίρετο γιατί είναι προσωπική μου γνώμη που δεν βασίζεται σε κάποια εμπεριστατωμένη έρευνα παρά μόνο σε λογικές συσχετίσεις και παρατηρήσεις, όπως π.χ αυτά τα δεδομένα που αναφέρεις κι εσύ «Απευθύνεται σε όσους βλέπουν τηλεόραση και έχουν ίντερνετ,»
  τι είναι αυτοί που τα έχουν αυτά στην δύση; ειδικά το έντερνετ; ως επι το πλείστον μορφωμένοι, γιατί δεν το λειτουργούν το ρημάδι το μυαλό τους και καταπίνουν αμάσητο ότι τους σερβίρουν τα ΜΜΑ; (ένθεν κακείθεν για να εξηγούμαστε).

  «Ειδοποιός διαφορά για το ποιος τρώει τον κορμοράνο με τα φτερά και τα κόκκαλα και ποιος όχι, είναι πόσο ενδιαφέρεται, όχι πόσο μορφωμένος είναι.»
  Μα υποτίθεται πως η μόρφωση προάγει την κριτική σκέψη και μας βοηθάει να κρίνουμε καλύτερα, άρα θα έπρεπε να καταλάβουμε αμέσως πως ο κορμοράνος, όχι μόνο δεν τρώγεται με τα κόκαλα και τα πούπουλα αλλά δεν τρώγεται καν, κάτι που γνωρίζουν ακόμη κι οι Παπούα, παρ΄όλα αυτά, εμείς όχι μόνο τον τρώμε ολόκληρο κι αμάσητο, αλλά δεν ξεχωρίζουμε ούτε ότι δεν είναι κορμοράνος, δηλαδή είμαστε χειρότεροι κι από τους Παπούα.

  » Όποιος θέλει να βρει την αλήθεια θα τη βρει.»
  Εδώ είναι ΟΛΟ το ζουμί της υπόθεσεις, ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ; Είδες καμιά αντιπολεμική διαδήλωση στον δυτικό κόσμο; Μόνο το ΚΚΕ σε όλη την Ευρώπη (στις ΗΠΑ ούτε για αστείο) έκανε μια συγκέντρωση (έστω και για τα μάτια του κόσμου) και μάζεψε καμιά διακοσαριά περίεργους (γεράσανε τα παλιά στελέχη και νέα δεν υπάρχουν) στην επόμενη τρομοκρατική επίθεση όμως, ΟΛΟΙ θα είναι Charlie hebdo.

  Μη λειτουργούν τα αντανακλαστικά σου Γιώργο όταν μιλώ για την εκπαίδευση, δεν απαξιώνω την προσπάθεια και τις γνώσεις των σπουδαγμένων αλλά προσπαθώ να καταδείξω πως η εξίσωση ΑΡΙΣΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ-ΦΟΙΤΗΤΗΣ = ΕΞΥΠΝΟΣ ΓΕΝΙΚΑ δεν ισχύει, κι όχι μόνο αυτό, αλλά παρατηρώντας την λειτουργία του κόσμου, συμπεραίνεται πως η βλακεία υπερισχύει κατά πολύ της λογικής ενώ η χειραγώγηση της σκέψης των μορφωμένων λαών, είναι σχεδόν ολοκληρωτική, κάτι εντελώς παράδοξο.
  Προσωπικά μετά από πολλά χρόνια, έδωσα εξήγηση σ΄αυτό το παράδοξο με την υποχρεωτική εκπαίδευση της αμάθειας, θα χαρώ πολύ να δώ ποιά είναι η δική σου εξήγηση αν σ΄έχει απασχολήσει το θέμα.

  Καλημέρα.

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – «Η μία εντελώς για τα πανηγύρια: ειναι σαδιστής και τα λοιπά.

  Η άλλη έχει κάποια βάση: έχει λίγα αξιόμαχα στρατευματα και δεν τον παίρνει να τα καταπονεί πολύ, οπότε με τα χημικά επιταχύνει τη νίκη.»

  Και οι δύο απευθύνονται σε ηλίθιους, η δεύτερη είναι σαν την εξήγηση που δόθηκε για την ρίψη των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία, λογικός άνθρωπος δεν την καταπίνει με ΤΙΠΟΤΕ.

 176. Alexis said

  #172: Spiral, εξήγησέ μου αν θέλεις ένα πράμα:

  Ο πόλεμος στη Συρία διαρκεί 7 χρόνια τώρα.
  Έχουν γίνει ΤΑ ΑΙΣΧΗ, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά κάποιες κομματικές οργανώσεις (ο νοών νοείτω) τώρα μόνον θυμήθηκαν να κινητοποιηθούν και να οργανώσουν διαδηλώσεις, πορείες, κλπ.
  Μέχρι και καταλήψεις σχολείων είχαμε με αίτημα «να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Συρία»!
  Μόνον οι ιμπεριαλιστές Αμερικάνοι είναι οι σύμμαχοί τους είναι οι κακοί της ιστορίας;
  Όλα τα προηγούμενα είναι καλώς καμωμένα και δεν απασχολούν κανέναν; (τρόπος του λέγειν, καταλαβαίνεις τι εννοώ… )

 177. Alexis said

  Φτου!!!
  …και οι σύμμαχοί τους… γμτ! 😡

 178. spiral architect 🇰🇵 said

  @176, 177: Αν εννοείς το ΚΚΕ, καταπώς δείχνουν τα ντοκουμέντα είναι το μόνο κόμμα που κινητοποιήθηκε άμεσα και στο βαθμό που μπορεί ένα κόμμα του 5% ενάντια σε αυτόν τον «ακήρυκτο» πόλεμο εδώ και χρόνια εντάσσοντας έως παρεξηγήσεως και τη Ρωσία μέσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία. Ομοίως και οι Ρώσοι κομμουνιστές κατηγορούν την κυβέρνησή τους για τη συμμετοχή της ακόμα πιο περιφραστικά, οπότε ο λόγος του ΚΚΕ ίσως και να περισσεύει. 😉
  Οι υπόλοιποι αμολούν χαρταετό, βλέπουν ριάλιτι και φωνάζουν για χαμένα πρωταθλήματα. 😦

 179. ΓιώργοςΜ said

  174 Λάμπρο, ίντερνετ στο δυτικό κόσμο έχουν και τα τσοπανόσκυλα, ίσως και τα αδέσποτα 🙂 . Δες εδώ

  Τα περί μόρφωσης και εκπαίδευσης τα έχουμε πει πολλές φορές και δε χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε, ούτε διαφωνούμε πολύ. Μόρφωση και εκπαίδευση είναι μερικές φορές (ή πολύ συχνά, δε θα τσακωθούμε), διαφορετικά πράγματα. Το παιχνίδι που φαίνεται να χάνεται είναι αυτό του να εκπαιδεύεται κανείς με τρόπο ώστε να μη μορφώνεται, η παραγωγή δηλαδή άρτια εκπαιδευμένων από τεχνική άποψη, αλλά όχι ακαδημαϊκών πολιτών από όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Περισσότερη σημασία έχει αυτό το φαινόμενο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς από εκεί περιμένει κανείς να βγουν οι ταγοί των επόμενων γενεών. Η τυχόν διαφωνία μας είναι πως αυτό το φαινόμενο εκπορεύεται από κάποιο σκοτεινό κέντρο, εγώ απλώς πιστεύω πως απλώς το σύστημα αυτοσυντηρείται, παράγοντας ή προωθώντας τα στελέχη που έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Παλιότερα ίσως φίμωνε άγαρμπα τις διαφορετικές απόψεις (λογοκρισίες κλπ την περίοδο του ψυχρού πολέμου και της πληροφόρησης μέσω εφημερίδων), τώρα βασίζεται περισσότερο στο θάψιμό τους μέσα σε τόνους σκουπιδιών. Δεν αρκείται σε αυτό βέβαια, βλ και πρόσφατο σχετικά άρθρο εδώ για την ουδετερότητα του ίντερνετ (δε θυμάμαι ημερομηνία).

 180. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα!

 181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  179 – Γιώργο το ξέρω πως διαδίκτυο στην δύση έχουν και τα τσοπανόσκυλα, άλλωστε το δικό μας σκυλί εδώ, σχολιάζει κιόλας☺, όμως ακόμα κι αυτά έχουν βγάλει πρωτοβάθμια για να μη πώ δευτεροβάθμια (το δικό μας πέρασε κι απ’ το πανεπιστήμιο☺) πως δικαιολογούνται αυτή η έλλειψη κριτικής σκέψης, η συλλογική αποβλάκωση που φέρνει στα κοινοβούλια του ανεπτυγμένου κόσμου όλα αυτά τα σούργελα, η απάθεια στις δολοφονικές ενέργειες των στρατόκαυλων ιμπεριαλιστών (δύσης και ανατολής) και η αδράνεια σε θέματα ζωής και θανάτου όπως είναι η υφαρπαγή των λαϊκών περιουσιών από τις χρεωκοπημένες τράπεζες που σώθηκαν παράνομα με τα λεφτά των φορολογουμένων;
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;

  Μόρφωση και εκπαίδευση, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα, τόσο διαφορετικά όσο και οι ίδιες οι λέξεις γι’ αυτό και πάντα καταφέρομαι κατά της εκπαίδευσης και μάλιστα της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ, άλλο αν το σύστημα κατάφερε να μας γίνει συνείδηση πως είναι ταυτόσημες έννοιες που μάλιστα τις ταυτιποίησε και με την μάθηση, τρία σε ένα τα δύο δώρο.☺

  Όντως δεν διαφωνούμε επί της ουσίας, αλλά δεν είπα ποτέ πως αυτό το φαινόμενο εκπορεύεται από κάποιο σκοτεινό κέντρο, μακριά από μένα όλων των ειδών οι συνομωσιολογίες, αντιθέτως λέω πως είναι ολοφάνερο αυτό το κέντρο, είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του συστήματος που θέλει έξυπνους μεν αλλά εξειδικευμένους και χειραγωγημένους δε πολίτες για να στελεχώσουν αδιαμαρτύρητα την παγκόσμια παραγωγική μηχανή, γι’ αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση-ΕΠΕΜΒΑΣΗ της εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών.
  Αν παρατηρήσεις προσεκτικα, θα δείς πως η αυστηρή εφαρμογή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επιβλήθηκε μετά τον β’ π.π, οι λόγοι είναι ευνόητοι πρακτικοί και καθόλου συνομωσιολογικοί.
  Τολμώ να πώ μάλιστα, πως αυτό το μοντέλο έφτασε στο τέλος του αφού το εργατικό δυναμικό σε όλους τους τομείς, σε δυό το πολύ τρείς δεκαετίες θα είναι εντελώς άχρηστο για τους κεφαλαιοΰχους οπότρ δεν θα έχουν λόγο να σπαταλούν χρήματα για την μαζική (συ)μόρφωση του λαού.
  Δεν ξέρω τι μοντέλο θα προκύψει μετά τον πόλεμο, θα δούμε.☺

 182. cronopiusa said

 183. Pirros said

  «Είναι τάχα η Ρωσία «η χώρα που ιδρύθηκε με βάση πολλες από τις θεωρητικές αρχές του Μαρξ»; Για την ΕΣΣΔ θα μπορούσε να ειπωθεί αυτό αλλά όχι για τη Ρωσία. Προφανώς όμως η πρέσβειρα θεωρεί ότι η σημερινή Ρωσία είναι προέκταση ή συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης -και αυτό ασφαλώς είναι κατακριτέο».

  Χμμμ, ίσως όχι και τόσο κατακριτέο. Η σημερινή Ρωσία είναι κατά το Διεθνές Δίκαιο το διάδοχο κράτος της ΕΣΣΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές του 1992 η Ρωσία έλαβε τη θέση της ΕΣΣΔ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αυτό είναι κάτι που μία πρέσβειρα του ΟΗΕ αποκλείεται να μην γνώριζε.

 184. Θα ξαναβγάλει, δηλαδή, σαν καινούργιο βιβλίο, ο μπαμπι αυτό;

 185. sarant said

  184 Αυτό είναι για το αλφάβητο;

  183 Άρα και αν σήμερα στη Ρωσία είχε επανέλθει το τσαρικό καθεστώς θα ήταν «χώρα που ιδρύθηκε με βάση αρχές του Μαρξ»;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: