Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ξεβλαχεμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 21 Απριλίου, 2018


Και χουντομεζεδακια θα μπορούσα να τα τιτλοφορήσω επειδή σήμερα έχουμε 21 Απριλιου, την 51η επέτειο της δικτατορίας του 1967, τελικά ομως άλλαξα γνωμη και προτίμησα να θυμίσω ένα μικροπεριστατικό της εβδομάδας που πέρασε, που προκάλεσε για μια-δυο μέρες μεγάλη τρικυμία στο ποτηράκι των κοινωνικών μέσων.

Σε μια συνέντευξη σε ένα κανάλι βήτα κατηγορίας, ο Πέτρος Κωστόπουλος δήλωσε ότι με τα περιοδικά του «ξεβλάχεψε» πολλούς Έλληνες που έψαχναν τότε την Ευρώπη -και προκάλεσε κύματα αγανάκτησης, ανάμεσα στ΄ άλλα και απο ανθρώπους που πριν από 10 χρόνια θα σκότωναν για να μπουν στα περιοδικά του. Ωστοσο, από σεμνότητα ο καλός εκδότης δεν είπε ότι με τα περιοδικά του φέσωσε περισσότερους απ’ όσους ξεβλάχεψε.

Εγώ το ΚΛΙΚ το έχω φυλλομετρησει μία φορά σε μια αίθουσα οδοντογιατρού -στη δεκαετία του 80 υπήρχαν περιοδικάρες, από το Τέταρτο, τον Πολίτη και τον Σχολιαστή ίσαμε τη Λέξη και το Αντί, που δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να αγοράσω τα καθρεφτάκια του Κωστόπουλου.

Κατά τα άλλα, πρόσεξα ότι στα κοινωνικά μέσα πολλοί έκαναν λόγο για «ξεβλάχωμα» -επιρροή από το ξεβράχωμα προφανώς, αλλά κανονικά είναι ξεβλάχεμα. Για τους βλάχους χρωστάω άρθρο, αλλά το θέμα ειναι δύσκολο. Να σημειώσω πάντως ότι, όπως έχουμε γράψει στο ιστολόγιο, το πρόθημα ξε- δεν σημαίνει μονο την αντίθετη ενέργεια από του αρχικου ρηματος. Μπορεί να λειτουργεί και επιτατικά: για παράδειγμα, όταν ξεγυμνώνω ή όταν ξεκουφαίνω κάποιον τον γυμνώνω ή τον κουφαίνω εντελώς, δεν τον… ντύνω. Οπότε ίσως ο κ. Πέτρος να εννοούσε έτσι το «ξεβλαχεύω».

* Και προχωράμε. Συζητήθηκε αρκετά η συμβολική ενέργεια διαδηλωτών που προσπάθησαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Τρούμαν.

Την ενέργεια τη χαρακτηρισα συμβολική επειδή με αυτο το δέσιμο σκοινιων (εννοώ, σε αυτό το ύψος) και με αυτό το εργαλείο θα ήταν πολύ δύσκολο να γκρεμιστεί όντως το άγαλμα.

Αλλά ποιο εργαλείο χρησιμοποιεί ο διαδηλωτής; Σύμφωνα με την άριστη Καθημερινή, αλυσοπρίονο, βλ. και τον τίτλο της: «Με αλυσοπρίονο κατά αγάλματος Τρούμαν» (χωρίς οριστικό αρθρο, λες και υπάρχουν καμιά πενηνταριά αγάλματα του Τρούμαν στο λεκανοπέδιο να περιφέρονται).

Ωστόσο, το αλυσοπρίονο είναι αυτό, ο γκριζομάλλης φοιτητής κρατάει τροχό. Αλλά όταν υπάρχει αριστεία δεν είναι ανάγκη να ξέρεις γι’ αυτα που γράφεις.

* Ένας γκρινιάρης φίλος, βρίσκει αφορμή να γκρινιάξει ακόμα και σε ειδήσεις ευχάριστες. Μου στέλνει λινκ για ένα άρθρο ιατρικό, όπου αναγγέλλεται ότι «διαγνωστικό εμφύτευμα ανιχνεύει πρόωρα τον καρκίνο».

Ο φίλος μου διαφωνεί με τη χρήση της λέξης «πρόωρα» (που προφανως αποδίδει την αγγλικη early). Λέει: «Δηλαδή, δεν θέλουμε να γίνεται αυτό; Νωρίς, έγκαιρα, σε πρώιμο στάδιο, το καταλαβαίνω. Πρόωρα μόνο οι… φίλοι του καρκίνου θα μπορούσαν να πουν, σωστά;»

Εννοεί ο φίλος πως η λέξη «πρόωρος» χρησιμοποιείται όταν κάτι γίνεται νωρίτερα απ’ ο,τι θα έπρεπε, νωρίτερα από το φυσιολογικό ή το προβλεπόμενο, ειτε πρόκειται για τοκετό είτε για εκλογές. Νομίζω ότι έχει δίκιο, κι ας ειναι γκρινιάρης.

* Άλλος φίλος, άλλη γκρίνια.

Στο μέιλ του, που μάλιστα παρά τρίχα δεν πρόφτασε τα μεζεδάκια του περασμένου Σαββάτου, μου στέλνει ένα λινκ και με ρωτάει: Δεν σας ξενίζει η διατύπωση στον τίτλο;

Με βούλευμα δεν απαγορεύθηκε η έξοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη από τη χώρα

Ναι, με ξενίζει. Δεν θα με ξένιζε αν, σε διαφορετική απόφαση βέβαια, η διατύπωση ήταν θετική («με βούλευμα απαγορεύτηκε η έξοδος του Β.Μ. από τη χώρα»). Επίσης δεν θα με ξένιζε αν, για την προκειμένη περίπτωση, υπήρχε ρήμα καταφατικό π.χ. «με βούλευμα απορρίφθηκε η απαγόρευση….» ή αν αναφερόταν το όργανο που εξέδωσε το βούλευμα -που όμως δεν είναι λύση οικονομική για να τη βαλουμε στον τιτλο του άρθρου.

* Σε άρθρο για τις αερομαχίες στο Αιγαίο, γίνεται αναφορά και στην απώλεια του σμηναγού Μπαλταδώρου, αλλά ο συντάκτης καταφέρνει να χωρέσει την κοτσάνα του:

Η απώλεια του Γιώργου Μπαλταδώρου είναι δυσαναπλήρωτη, καθ’ ότι ήταν ένας από τους ικανότερους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, πρώτος κάθε φορά στα… Scrabbles για την αναχαίτιση εναέριων εισβολέων.

Όμως η γρήγορη απογείωση αεροσκαφών για αναχαίτιση εχθρικού αεροσκάφους λέγεται scramble (όπως τα αυγά, scrambled eggs) Έτσι που το έγραψε ο συντάκτης μόνο το επιτραπέζιο παιχνίδι (Scrabble) γράφεται.

Λέτε να απέφυγε να το γράψει ελληνικά (πρώτος στα σκραμπλ) για να μην πάει το μυαλό του αναγνώστη στο επιτραπέζιο παιχνίδι;

* Μεταφραστικό μαργαριτάρι μεγάλων διαστάσεων, και μάλιστα σε ιστότοπο που θα περίμενε κανείς να έχει καλύτερη σχέση με την… αμερικανική.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ενίσχυση των Κούρδων από το Πεντάγωνο:

Μεταξύ των όπλων που σχεδιάζονται για αποστολή περιλαμβάνονται 25.000 αυτόματα όπλα AK-47, 1.500 ελαφριά πολυβόλα, 500 βαριά πολυβόλα, 400 πύραυλοι RPG-7, 95 τυφέκια ελεύθερου σκοπευτικού, 20 κονιάματα 60 χιλ. Και 60 κονιάματα 120 χιλ.

Καλά τα πολυβόλα και τα αυτοματα όπλα, τα… κονιάματα τι δουλειά έχουν σε κατάλογο όπλων; Kαι από πότε μετριούνται τα κονιάματα σε… χιλιοστά;

Όπως καταλάβατε, δεν πρόκειται για κονιάματα, αλλά για όλμους. Πάλι καλά που ο συντάκτης δεν μας είπε πως οι Αμερικανοί θα στείλουν στους Κούρδους και 60 γουδιά των 120 χιλιοστών, αφού η λέξη mortar σημαίνει και τον όλμο, και το γουδί και το κονίαμα! (Τι τα θέλετε, πτωχή η αγγλική γλώσσα, μία λέξη για τρία διαφορετικά πράγματα!)

Να σημειώσω οτι και αυτά τα «95 τυφέκια ελεύθερου σκοπευτικού» υποψιάζομαι πως κάτι άλλο μπορεί να είναι.

* Και μια περίεργη φωτογραφία, που συζητιέται τις τελευταίες μέρες στη μπλογκόσφαιρα, κάποτε με ειρωνικά σχόλια ότι μόνο στην Ελλάδα μπορείς να βρεις ανδριάντα με την επιγραφή γραμμένη στα… γκρίκλις.

Πρόκειται για προτομή του Μιγκέλ ντε Θερβαντες, του αθάνατου συγγραφέα του Δον Κιχώτη, που βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας και που φαίνεται πως ανεγέρθηκε εδώ και κάμποσα χρόνια, τον Οκτώβριο του 2005.

Οπως βλέπετε, η επιγραφή είναι γραμμένη σε δυο γλώσσες, ισπανικά και ελληνικά, αλλά περιεργως το ελληνικό κείμενο είναι γραμμένο σε γκρίκλις -όπως η Ερωφίλη του Χορτάτζη:

STON MIGKEL NTE QERBANTES KAI SE OSOUS POLEMHESAN ME TIMH KAI PISTH UPERASPIZONTAS TA IDANIK;A TOUS

PANEPISTHEMIO KAMILO COSE QELA

ME THE SUNERGASIA TOU DHEMOU PATREWN

Ο Θερβάντες, θα το ξέρετε, πολεμησε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (του Λέπαντο που λένε οι Δυτικοί) και μάλιστα τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό χέρι. Άλλωστε η ημερομηνία 7.X.1571 στη ναυμαχία αυτή παραπέμπει.

Ωστόσο, πώς εξηγούνται τα γκρίκλις; Όπως το συζητήσαμε στα Υπογλώσσια, η πιθανότερη εξήγηση είναι πως την επιγραφή την έφτιαξε Ισπανός, που είχε στα χέρια του το ελληνικό κείμενο αλλά δεν είχε ελληνικη γραμματοσειρά. Έτσι, διάλεξε ό,τι πιο κοντινό ειχε, π.χ. Q για το Θ. Παραμένει όμως περίεργο ότι το Η στην αρχή το αποδίδει Η αλλά μετά το αλλάζει σε ΗΕ. Πάντως, χωρίς διάθεση να υπερασπιστώ τους δικούς μας, το λάθος μου φαίνεται να έγινε απο αλλοδαπό.

Το άλλο περίεργο είναι ότι το άγαλμα παραμένει έτσι 13 χρονια και δεν βρέθηκε ένας χριστιανός στον Δήμο να το διορθώσει.

Άγαλμα του Θερβάντες υπάρχει και στο λιμάνι της Ναυπάκτου, αλλά εκεί η επιγραφή είναι σωστή.

* Κι ένα ακόμα μεταφραστικό, τούτη τη φορά από την Καθημερινή. Σε άρθρο για ένα πλούσιο κοίτασμα με σπάνιες γαίες που εντοπίστηκε στον βυθό του ωκεανού κοντά στην Ιαπωνία διαβάζουμε:

Οι σπάνιες γαίες είναι ομάδα 17 μετάλλων με εξωτικά ονόματα όπως γιούτριουμ (yttrium), γιουρόπιουμ (europium) και τέρμπιουμ (terbium), τα οποία είναι αναγκαία για την παρασκευή ηλεκτρονικών ειδών και ειδών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι οθόνες των κινητών και των τηλεοράσεων, οι ηλεκτρικές συσκευές και οι μπαταρίες.

Όταν είσαι άσχετος, ακόμα και το ευρώπιο εξωτικό όνομα το βρίσκεις. Αλλά βέβαια όλα αυτά τα χημικά στοιχεία έχουν αποδοθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στα ελληνικά και τα μαθαίναμε στο γυμνάσιο: Ύττριο, ευρώπιο, τέρβιο (υπάρχει και υττέρβιο και ευτυχώς που έχουμε περάσει στο μονοτονικό διότι θα μπορούσε να γίνει ένας ωραιότατος καβγάς, σαν κι εκείνον όπου συμμετείχε ο Καβάφης το 1925, για το αν πρεπει το ύττριο και το υττέρβιο να πάρουν ή όχι δασεία).

Ιδιαίτερα αστείο είναι ότι ο ανόητος συντάκτης αποδίδει γιούτριουμ το ύτριο, ίσως επειδή είδε ότι στη λέξη yellow το y προφέρεται γι!

Συνολικά τέσσερα στοιχεία έχουν συγγενικά ονόματα: ύττριο, τέρβιο, έρβιο και υττέρβιο και αυτό οφείλεται στο χωριουδάκι Ytterby της Σουηδίας -το πώς και το γιατί αφήνω να μας το εξηγήσει ο φίλος μας ο Δρ. Ζίμπενμαλ που έκανε σχετική ανάρτηση στο Φέισμπουκ και αναδημοσιεύτηκε στη Λεξιλογία:

Ο Καρλ Άξελ Αρένιους (απλή συνωνυμία με τον μεγάλο Σβάντε Αρένιους που έζησε σχεδόν έναν αιώνα αργότερα) ήταν ένας Σουηδός χημικός που ανακάλυψε γύρω στα 1820 στο χωριουδάκι Ytterby ένα σκούρο πέτρωμα, που το ονόμασε υττερβίτη. Από το πέτρωμα αυτό, διάφοροι χημικοί απομόνωσαν τις επόμενες δεκαετίες πολλά μέταλλα που ανήκουν στην ομάδα του Περιοδικού Συστήματος που σήμερα ονομάζουμε σπάνιες γαίες (αν και δεν είναι πια και τόσο σπάνιες). Τέσσερα από αυτά τα μέταλλα ονομάστηκαν υττέρβιο, τέρβιο, έρβιο και ύττριο, και όταν τελείωσαν οι παραλλαγές του ονόματος του χωριού εμφανίστηκαν και άλλα ονόματα για τα επόμενα μέταλλα που αποσπάστηκαν από το πέτρωμα όπως σκάνδιο και θούλιο (να θυμίζουν πάντα Σκανδιναβία), γαδολίνιο (προς τιμή του επιστήμονα που διαχώρισε το ύττριο) κ.ά.

Οι σπάνιες γαίες είναι πολύτιμες σε μια σειρά από εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας και θεωρούνται στρατηγικό ορυκτό εν ανεπαρκεία, καθώς η Κϊνα ελέγχει το 75% των ως τώρα γνωστών λιγοστών αποθεμάτων τους.

* Χτεσινό μαργαριτάρι του Σκάι, αν και έσπευσαν να το διορθωσουν γρήγορα: Καθεστώς Βραζιλιας του Τσάβες στην Ελλάδα.

Βέβαια, η Βραζιλία, για να συνεχίσουμε στο ίδιο στιλ συνεννόησης-Λοΐζος, τον έβαλε φυλακή τον Τσάβες.

* Δεν είναι σωστό να μην υπάρχει στο άρθρο μας ένα τουλάχιστον μεζεδάκι από τον βασικό προμηθευτή μας σε κοτσάνες και μαργαριτάρια, το in.gr.

Σε άρθρο για μια συναυλία της Μπιγιονσέ, διαβάζουμε:

Η εμφάνισή της ήταν τόσο εικονική που όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ σε δημοσιεύματά τους αναφέρουν ότι η τραγουδίστρια έγραψε ιστορία..

Για να ήταν εικονική η εμφάνιση, θα έπρεπε να εμφανίζεται στη σκηνή το ολόγραμμα της τραγουδίστριας και η ίδια να τραγουδάει σε άλλον τόπο (το έχει κάνει αυτό ο Μελανσόν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις). Πρόκειται φυσικά για τον συνήθη άσπονδο φίλο, το iconic, που κάποιοι το αποδίδουν κακώς «εικονικος» αντί για «εμβληματικός» (που όμως δεν θα ταίριαζε και τόσο εδώ) ή ό,τι άλλο.

Το λάθος είναι συχνό, βέβαια -αλλά έχουμε αφιερώσει άρθρο στις δυσκολιες απόδοσης των icon, iconic στα ελληνικά.

* Και κλείνω με μια είδηση από το κοσμικό ρεπορτάζ. Γέννησε, διαβάζω, η Ελεωνόρα Μελέτη.

Η παρουσιάστρια γέννησε με καισαρική τομή … και το μωράκι που ζυγίζει 3.000 kg χαίρει άκρας υγείας.

Επειδή το μωρό δεν φταίει τίποτα, δεν σχολιάζω. Γερό νά’ναι και χαρουμενο!

* Ή μάλλον, θα κλείσω με κάτι που με ρώτησε η φίλη μας η Λ. διότι δεν ήξερα ότι στην Εθνική Αντίσταση υπήρχε και Τουρκοκύπριος αντάρτης. Λέει η Λ:

Στο χωριό Έξω Χωρίον της Μεσσηνιακής Μάνης συναντησα μια ηλικιωμενη κυρία που μου είπε ότι τον καιρό της κατοχής ήταν εκεί δύο Κύπριοι αντάρτες, ένας ε/κ που τον έλεγαν Βασίλη κι ενας τ/κ που τον ελεγαν Μαύρο. Υπάρχει ένα ποίημα για τους δύο συμφωνα με το οποίο ο Βασίλης παραδοθηκε στους Ιταλούς αλλά τελικά άλλαξε γνώμη και θέλησε να επιστρέψει στο βουνό. Είπε λοιπόν στους Ιταλούς να τους πάει στους αντάρτες. Όταν πηγαν στο βουνο όμως τους ξεγέλασε και επεστρεψε στους συντροφους του και στον Μαύρο. Είχα καταγράψει την κυρια να απαγγέλλει το ποιημα με το κινητό. Για διάφορους λόγους έχασα αυτο το βιντεο και ανησυχώ πως θα ξεχαστεί το ποίημα.

Όποιος ξέρει τίποτα για την ιστορία αυτή ας πας πει ή όποιος περάσει από το χωριό αυτό (που δεν το βρίσκω στο χάρτη) ας αναζητήσει την κυρία που ήξερε το ποίημα.

 

 

Advertisement

188 Σχόλια προς “Ξεβλαχεμένα μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Κατά τα άλλα, πρόσεξα ότι στα κοινωνικά μέσα πολλοί έκαναν λόγο για «ξεβλάχωμα» -επιρροή από το ξεβράχωμα προφανώς, αλλά κανονικά είναι ξεβλάχωμα.

  Το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω, αλλά πάλι ίδιο μου φαίνεται. Τι δε βλέπω;

 2. Νέο Kid said

  Φυσικά και το σωστό είναι μόνο το ξεβλάχΕμα. Ξέρ τι λέει η Κωστόπουλους!

 3. Γς said

  Καλημέρα

  >«Με αλυσοπρίονο κατά αγάλματος Τρούμαν» (χωρίς οριστικό αρθρο, λες και υπάρχουν καμιά πενηνταριά αγάλματα του Τρούμαν

  ναι μόνο ένα υπάρχει για να βγάλουμε το άχτι μας ενώ για τον Στάλιν και Λένιν υπάρχουν [υπήρχαν] πολλά για σχοινιά μπουλντόζες κλπ

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να μαθαίνουν οι νέοι, για να θυμούνται οι παλιοί. Προηγούνται η ηθική και η αισθητική χρεοκοπία και έπονται όλες οι άλλες χρεοκοπίες. Πώς μας ξεβλάχεψε ο Κωστόπουλος:
  https://luben.tv/nerdcult/popstream/72311

 5. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Το θεό τους δεν έχουν εκεί στη Μόσχα.

 6. Γς said

  >πολλοί έκαναν λόγο για «ξεβλάχωμα» -επιρροή από το ξεβράχωμα προφανώς,

  ξεβράχωμα είπατε;

  Κι ο νους μου πήγε στον Δανίκα και στο βράχο [λέμε τώρα] της Παπαρίζου

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και να με συμπαθάτε που θα λείψω για ώρες, πάω μια εκδρομούλα.

  1 Ξεβλάχεμα ήθελα να γράψω, το διόρθωσα, μερσί!

 8. Μαρία said

  Δεν βρίσκεις το Ξεχώρι στο χάρτη; Ντροπή σου αγεωγράφητε Μανιάτη.

 9. Λάζαρος Μ. said

  Ελεωνόρα ή Ελεονώρα;

 10. Γς said

  >Σπάνιες γαίες […] η Κϊνα ελέγχει το 75% των ως τώρα γνωστών λιγοστών αποθεμάτων τους.

  Το υπόλοιπο 25 % η Ισπανία;

 11. atheofobos said


  Με τα γκρίκλις τουλάχιστον μπορείς να καταλάβεις τι λέει.
  Αν όμως η επιγραφή είναι γραμμένη με τον μεταφραστή της Google δεν καταλαβαίνεις τίποτα όπως στην επιγραφή στα ελληνικά έξω από το κάστρο στο Σιράζ της Περσίας!
  Β΄ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΡΑΖ, ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ, ΣΤΙΣ ΠΑΣΑΡΓΑΔΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥ.
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/10/blog-post_23.html

  Σχετικά με το άγαλμα του Τρούμαν γράφει ο Δημήτρης Ψυχογιός:
  Δεν ξέραμε τότε πως «αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων». Και η παρέα μας (που νόμιζε πως είναι πολιτική οργάνωση) τοποθέτησε βόμβα στο άγαλμα του Τρούμαν• Οκτώβριος του 1970 ήταν. Για τον σοσιαλισμό και τη δημοκρατία και για να τιμωρήσουμε τους Αμερικανούς. Οτι για τη χούντα ευθύνονταν οι έλληνες πολιτικοί και το Παλάτι που θεωρούσαν τον Στρατό στοιχείο του πολιτικού παιγνίου (χρησιμοποιώντας την ιεραρχία το Παλάτι, τον ΙΔΕΑ η Δεξιά, τον ΑΣΠΙΔΑ η Κεντροαριστερά, τους «νασερικούς» η Αριστερά) δεν μας περνούσε από τον νου. Αλλά, για πρώτη φορά στην ελληνική Ιστορία, οι συνταγματάρχες αυτονομήθηκαν από τους πολιτικούς, κατέλαβαν για τον εαυτό τους την εξουσία. Αυτό ήταν η δικτατορία,
  Πενήντα χρόνια μετά, αυτά είναι γνωστά – αλλά το ΚΚΕ παλεύει ακόμη να γκρεμίσει το άγαλμα του Τρούμαν διότι Αμερικανοί, Γάλλοι και Αγγλοι είναι υπεύθυνοι για όσα δραματικά συμβαίνουν στη Συρία. Σαν να μην ήταν η χώρα στυγνή δικτατορία, σαν να μην είχε κατακτήσει με τη βία των όπλων το κληρονομικό δικαίωμα της εξουσίας η οικογένεια Ασαντ, σαν να μην υπήρχαν στρατηγοί, φύλαρχοι, πολέμαρχοι και θρησκευτικοί ηγέτες που ονειρεύονταν να κάνουν το ίδιο. Σαν να μην ήταν δηλαδή χώρα με άγρια πολιτική κουλτούρα που την οδήγησαν οι ηγεσίες της στον εμφύλιο και στη συνέχεια κάλεσαν ξένες δυνάμεις να τις βοηθήσουν – υποσχόμενες αποζημίωση σε περίπτωση νίκης τους, φυσικά
  Ο σοσιαλισμός των ηλιθίων είναι αθάνατος• όπως αθάνατη αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια και η ακραία αντιπαλότητα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων – αλλά για τις καταστροφές που προξένησε, οι ξένοι και τα Μνημόνιά τους φταίνε φυσικά.
  http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5549352/troyman/

 12. Μπετατζής said

  Ομολογουμένως πολύ προσεκτική και έντεχνη η απαξίωση των μοναδικών που έχουν μείνει να διαδηλώνουν και να αντιστέκονται πραγματικά και λαϊκά σε αυτά που μας επιβάλλουν βίαια σήμερα, με την ένθερμη και έμπρακτη υποστήριξη της κυβέρνησης. Λάθος τα σκοινιά, γκριζομάλλης ο φοιτητής, δεν είναι σοβαρές διαμαρτυρίες αυτές, παιδιά μην συμμετέχετε. Για το άγριο και καθόλου συμβολικό ξύλο και την καταστολή που έπεσε και συνεχίζεται με δίκες φοιτητών, μόκο (υπάρχουν όμως τα βιντεάκια). Για την ιστορία, στην διαμαρτυρία δεν συμμετείχαν μόνο φοιτητές, αλλά και εργατόκοσμος του ΠΑΜΕ, στον οποίο εικάζω ότι ανήκει ο συγκεκριμένος γκριζομάλλης. Α, ναι ξέχασα, συγγνώμη, η στήλη σήμερα είναι για μεζεδάκια, δεν πολιτικολογεί.

 13. Κλασσικός γάβρος-κάφρος ο Κωστόπουλος έχει νοοτροπία «διορισμένου» εκδότη. Δεν μπόρεσε όμως να ξεβλαχέψει τον έτερο γάβρο-κάφρο Θ. Αναστασιάδη

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι διάφοροι Ψυχογιοί είναι κλασικές περιπτώσεις ανθρώπων των άκρων. Ξεκίνησαν φανατικοί αντιαμερικανοί και βαμμένοι κομμουνιστές και κατέληξαν αυτομαστιγούμενοι απολογητές του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Το έχουμε δει το έργο με πολλούς πρώην αριστερούς. Και τότε και τώρα, και στο ένα άκρο και στο άλλο άκρο, πολύ μακριά από τη σοβαρή ανάλυση της περίπλοκης πραγματικότητας. Στην ουσία παρέμειναν ίδιοι.

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Δύσπεπτα για μένα τα σημερινά μεζεδάκια. 🙂
  Δεν…χωνεύεται η αδιαφορία (άλλο ήθελα να γράψω αλλά περιφρουρώ την ευπρέπεια του ιστολογίου) αυτών των συντακτών. Μα καλά γράφουν χωρίς να ενδιαφέρονται αν με όλα αυτά τα… τρελά τους το νόημα του κειμένου…πάει περίπατο;
  Πάρτε να διαβάσετε τις οικονομικές στήλες μιας εφημερίδας.Κατά κανόνα αυτά που γράφουν είναι ακατάληπτα όχι μόνο στους αναγνώστες αλλά και στους ίδιους τους συντάκτες. Ρώτησαν άραγε την μάνα τους ή τη γυναίκα τους τι καταλαβαίνουν από αυτά που γράφουν;
  Το διευθυντικό επιτελείο της εφημερίδας μάλλον νοιάζεται να γεμίζουν οι σελίδες γιατί πιστεύουν ότι το μέγεθος θα παρασύρει τους αναγνώστες να αγοράσουν την εφημερίδα. Τη συνεχή υποχώρηση των κυκλοφοριών φαίνεται να μη την λαβαίνουν υπόψη!

 16. Γς said

  >Η παρουσιάστρια γέννησε με καισαρική τομή … και το μωράκι που ζυγίζει 3.000 kg χαίρει άκρας υγείας.

  Γεννήθηκε στο θερινό ανάκτορο του Μον Ρεπό της Κέρκυρας και η γέννησή της αναγγέλθηκε σε όλη τη χώρα με κωδωνοκρουσίες και 21 κανονιοβολισμούς. Η σύμπτωση μάλιστα της γέννησής της με τα Ιουλιανά έφερε το όνομά της στη συνθηματολογία των ημερών με κυρίαρχο το σύνθημα: «Αλεξία πάρε θέση».[Βίκη]

  Και θυμάμαι τον Ανακτα να βγαίνει στην τηλεόραση για να το αναγγείλει και να λέει ότι ζυγίζει 3 χιλιάδες πεντακόσια τόσα χιλιόγραμμα

 17. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Οι σπάνιες γαίες είναι ομάδα 17 μετάλλων με εξωτικά ονόματα όπως γιούτριουμ (yttrium), γιουρόπιουμ (europium) και τέρμπιουμ (terbium)

  Οτι τώρα εμείς ξεβλαχέψαμε και καλά 😜

 18. Γς said

  15:

  >Τη συνεχή υποχώρηση των κυκλοφοριών φαίνεται να μη την λαβαίνουν υπόψη!

  Κι άκουγα χτες στην Τατιάνα στο Ε για τη βίλα που βγήκε στο πλειστηριασμό στην Κηφισιά.

  Τεράστια βίλα, πολλά στρέμματα, μεγάλη πισίνα, μεγάλο γήπεδο για δεν ξέρω τι. Υπόγειο μισό στρέμμα, ισόγειο άλλο τόσο, Πρώτος όροφος τόσα κι άλλα τόσα.

  Που πας ρε Καρα-Αιμίλιε;

  Μια Παρασκευή ήταν αυτή [και 13]. Τι να σου κάνει;

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, δεν υπάρχουν πια διορθωτές κειμένων. Ό,τι γράψει ο συντάκτης, αναρτάται κατευθείαν, χωρίς περαιτέρω έλεγχο. Ο μόνος διορθωτής πλέον είναι ο ίδιος ο αναγνώστης. Προχτές είδα τίτλο στην Εφ Συν που αναφερόταν σε «διεθνής αγώνες σκακιού». Τους έστειλα μέιλ επισημαίνοντάς τους το λάθος, οι άνθρωποι μού απάντησαν ευχαριστώντας με και έσπευσαν να το διορθώσουν.

 20. Avonidas said

  Παντως, ενω λεμε ευρω και ευρωπιο, λεμε και γιουρογκρουπ και γιουροβιζιον. Καμιά συνέπεια!

 21. Avonidas said

  Η παρουσιάστρια γέννησε με καισαρική τομή … και το μωράκι που ζυγίζει 3.000 kg χαίρει άκρας υγείας.

  Εμ, τότε δεν έπρεπε να το βγάλουν με καισαρική, αλλά με κλαρκ!

 22. Γς said

  19:

  Α, πως το έκαναν;

  Διεθνείς Αγώνας;

 23. atheofobos said

  14
  Το έχουμε δει το έργο με πολλούς πρώην αριστερούς.

  Άραγε προβληματίζεται κανείς γιατί δεν βλέπουμε το αντίθετο.
  Πρώην δεξιούς που να έχουν γίνει αριστεροί, πλην της εξαίρεσης της Λιάνας που επιβεβαιώνει βέβαια τον κανόνα!

 24. Πέπε said

  @20:
  Όχι, υπάρχει κάποια συνέπεια: Γιούρογκρουπ και γιουροβίζιον είναι καθαρά ξένες λέξεις, αναφομοίωτα δάνεια. Το ευρώπιο είναι εξελληνισμένο ως προς την κατάληξη, άρα και ως προς το ευ-. Το ευρώ δεν είναι μεν πλήρως εξελληνισμένο (αφού δεν κλίνεται), αλλά τέλος πάντων είναι το νόμισμα της χώρας μας και είναι λογικό ότι καταβλήθηκε κάποια, έστω, προσπάθεια να μην ακούγεται εντελώς ξένο. Μάλιστα, όταν ξεκίνησε να συζητιέται η αλλαγή νομίσματος είχε γίνει λόγος και για το πώς θα το λέμε στα ελληνικά, και ο Μπαμπινιώτης είχε προτείνει «το εύρο, του εύρου», που ήταν καλύτερη ιδέα από αυτήν που τελικά επικράτησε.

  (Και πάντως μερικοί λένε γιούρο για το ευρώ. Συγκεκριμένα θυμάμαι να το έχω ακούσει από πρεζάκια: «φιλαράκι υπάρχει ένα γιούρο;» Ποιος ξέρει ποιοι συνειρμοί τον οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή… Και αρκετοί λένε σεντς αντί για λεπτά.)

 25. Γς said

  20:

  Εγώ στο φαρμακείο το Neurobion καμιά φορά το λέω και γιουρομπιόν

 26. # 23

  Οπως ο καλός στρατιωτικός δεν ξέρει από πατρίδες και τέτοια αλλά από μισθό και πλιάτσικο έτσι κι ο καλός δημοσιογράφος πολιτικός δεν κατέχει από ιδεολογίες κ.λ.π. απλά να ξέρει να παρουσιάζει τα πράγματα κατά το συμφέρον του εργοδότη του. Αριστερή η Γαρουφαλιά… το άλλο με τον Μπόμπο το ξέρετε ;

  Οσοι υπηρετούσαν πριν και κατά την μεταπολίτευση μπορούν εύκολα να βεβαιλώσουν πως η επιλογή του μονιμά μεταξύ χουντικού και δημοκρατικού είχε σχέση μόνο σε τι πίστευε για την προαγωγή του, ποιές ιδεολογίες τώρα ;

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ίσως γιατί οι δεξιοί που γίνονται αριστεροί δεν το διατυμπανίζουν; Ίσως γιατί δεν βρίσκουν τόσο εύκολα δημόσιο βήμα; Μπορούμε να βρούμε και άλλες απαντήσεις σε τέτοιες οπαδικές ερωτήσεις.

 28. Eli Ven said

  Το χωριό είναι πιθανότατα το Εξωχώριον επισήμως, Ξεχώρι στην καθομιλουμένη, που βρίσκεται περί τα δέκα χιλιόμετρα από το κεφαλοχώρι της περιοχής, τη Καρδαμύλη. Την ιστορία που λέει η κυρία δεν την έχω ακούσει.

 29. ap8938 said

  23: μόνο ο Γλήνος μού έρχεται αυτή τη στιγμή, που έκανε τη διαδρομή «από τον Μιστριώτη στον Λένιν».

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ένα κείμενο του Πιτσιρίκου για τους αριστεροδεξιούς:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pitsirikos.net/2017/05/%25CE%25B7-%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25AC-%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585-%25CE%25B2%25CE%25BF%25CE%25BB%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25AF%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2585/&ved=2ahUKEwiM-O_N-MraAhUJCuwKHYWyCz04ChAWMAd6BAgFEAE&usg=AOvVaw3e0oht5tcI71bIpqGSUb8c

 31. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, με αυτούς που αγαπάτε ! Και μακάρι να σας αγαπάνε κι αυτοί !
  Στα «οπτικά» μεζεδάκια της εβδομάδας, να προσθέσουμε και το λάθος στην αναγραφού του αξιωματικου Κου(κ)λατζή, στις φανέλες με τις οποίες αγωνίστηκε η Λάρισα στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλου με την ΑΕΚ.
  Το τυπογραφικό λάθος ήταν αρκετό ώστε η μήνις του Κούγια να μεταφραστεί στην (εξαναγκασμένη;) παραίτηση έξι μελών του ΔΣ της ΠΑΕ…

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα πάντως δεν είναι γιατί κάποιος αλλάζει πολιτικές ιδέες. Αυτό γίνεται για χίλιους δυο λόγους και οι απλοϊκές οπαδικές απαντήσεις (είμαστε ανώτεροι!) δεν μας ενδιαφέρουν. Το θέμα είναι αν αλλάζει αυτός ο κάποιος τρόπο σκέψης, αν κατορθώνει να δει τα πράγματα σφαιρικά και αποστασιοποιημένα, χωρίς παραταξιακές παρωπίδες. Ο φανατικός που αλλάζει στρατόπεδο παραμένει απλώς φανατικός.

 33. Το 77 σε μια κρίση εκδημοκρατισμού το Π.Ν. δεν έστειλε στον Σ.Ξ. όλους τους χαρακτηρισμένους αριστερούς αλλά βάστηξε κάποιους πτυχιούχους, κυρίως γιατρούς.5 από αυτούς πέρασαν στην σχολή ΣΕΑ απ’ όπου βγαίνεις αξιωματικός -όχι δόκιμος. Οι 4 του Ρήγα Φεραίου ορκίστηκαν κανονικά ο ένας της Πανσπουδαστικής ξηλώθηκε την παραμονή της ορκομωσίας με αιτιολογία τις σωματικές ασκήσεις. Σημειωτέον πως ήταν από τους καλούς αθλητές του βόλλεϋ, αν δεν κάνω λάθος έπαιζε και στην εθνική Ελλάδος.

  Λίγες μέρες μετά άκουσα με τα αυτιά μου τον ιδιαίτερο του Αβέρωφ μέσα στο γραφείο του να μιλάει για «δικούς μας» αριστερούς και τους «άλλους»

  Χαίρετε

 34. LandS said

  11 Να λέμε όμως ότι εκτός από το Ράπιντ Σίτυ της Βόρειας Ντακότας όπου υπάρχει πάρκο με αγάλματα όλων (πλην Ομπάμα και Τραμπ, προς το παρόν) των Προέδρων των ΗΠΑ και το Λαμάρ του Μιζούρι, δεν μπορούμε να φανταστούμε ποια άλλη πόλη στο κόσμο θα έπρεπε να έχει άγαλμα του Τρούμαν.

  Επίσης κάποιος πρέπει να θυμίσει στον Ψυχογιό, στα ΝΕΑ, ίσως και σε ορισμένους αναγνώστες τους, ότι από το 1919 μέχρι το 1946 η Συρία, μετά τη πρώτη τετράμηνη προσπάθεια για αυτοδιάθεση, ήταν υπό Γαλλική Εντολή. Ο Γαλλικός Στρατός ήταν στρατός κατοχής και καταδίωκε και κατέπνιγε στο αίμα κάθε κίνημα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση. Μια ή δυο φορές που κατάφεραν οι Σύριοι να εκλέξουν Συνέλευση και να ψηφίσουν Σύνταγμα, ο Γάλλος Διοικητής το απέρριψε (ίσως γιατί δεν ήταν «έτοιμοι» ακόμα). Τι περίεργο! Όπως σε κάθε πρώην αποικία ή προτεκτοράτο η ανεξαρτησία ακολουθείται από μακρά έως ατέλειωτη περίοδο πολιτικής αστάθειας, που παίρνει μέχρι και ακραίες μορφές, όπου οι πρώην επικυρίαρχοι ή οι πρώην προστάτες και οι σύμμαχοί τους, αλλά και οι αντίπαλοί τους, συνεχώς μπλέκονται και παρεμβαίνουν και, κατά κανόνα, τα κάνουν τρισχειρότερα, αλλά, όσοι θεωρούν τους παρεμβαίνοντες υπεύθυνους (άκου τώρα! ) βρίσκεται ένας Ψυχογιός να τους τη πέσει για Σοσιαλισμό των Ηλιθίων.

 35. atheofobos said

  26
  Όσοι λοιπόν έχουν διαφορετικές απόψεις από μας, που βέβαια είναι οι σωστές, είτε παρουσιάζουν, όπως ο Ψυχογιός τις απόψεις του ιδιοκτήτη της εφημερίδας τους είτε τις απόψεις του κόμματος τους όπως η Λιάνα!
  Ευτυχώς τελικά που μένουμε μόνο εμείς αγνοί ιδεολόγοι!

  27
  Ίσως γιατί οι δεξιοί που γίνονται αριστεροί δεν το διατυμπανίζουν; Ίσως γιατί δεν βρίσκουν τόσο εύκολα δημόσιο βήμα;

  Δηλαδή μόνο οι αριστεροί διατυμπανίζουν την ιδεολογία τους και βρίσκουν έτσι εύκολα δημόσιο βήμα! Μήπως αυτός είναι ο ορισμός του οπορτουνισμού;

 36. LandS said

  23 Έχει να κάνει με τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής.

 37. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Σχετικὰ μὲ τὸ ξεβλάχωμα:

  1. Ὄχι καί ξεβράχωμα! Ἂς ἀφήσουμε καὶ κάποιες ἀξίες ἄθικτες σ᾿ αὐτὸν τὸν τόπο. Ἂς σεβαστοῦμε τὰ ἱερά καὶ τὰ ὅσια τοῦ ροφοκυνηγοῦ! 🙂

  2. Κάποιος (σὲ σχόλιο ποὺ ἀναρτήθηκε πρὶν ἀπὸ μερικὲς μέρες) εἶχε γράψει (πολὺ πετυχημένα κτγμ) γιὰ ἀποβλάχωση. Δὲν θυμᾶμαι ποιὸς καὶ πότε. Αὐτὸς ποὺ τό ᾿γραψε ξέρει. Τὰ σέβη μου. 🙂

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, Αθεόφοβε, ο οπορτουνισμός είναι μια από τις αιτίες των ιδεολογικών μεταστροφών. Αλλά δεν είναι η μόνη. Πολλοί αριστεροί, μετά το ξεμασκάρεμα του σταλινικού ειδώλου τους, έσπευσαν να πέσουν στην αγκαλιά του αντιπάλου, χωρίς όμως να αλλάξουν τίποτα στον τρόπο σκέψης τους. Απλώς άλλαξαν αντικείμενο λατρείας. Παρέμειναν οπαδοί, δεν έγιναν σκεπτόμενοι πολίτες. Σαν να φύγεις από τη θύρα 7 του Ολυμπιακού και να πας στη θύρα 4 του ΠΑΟΚ, ένα πράγμα.

 39. # 35

  Ρε φίλε ξέρεις κανένα πολιτικό που να βγήκε έξω από την κομματική γραμμή και να μην διαγράφτηκε ; ή δημοσιογράφο που να διαφώνησε με την γραμμή της εφημερίδας του και να μην απολύθηκε ;

  Εξαιρέσεις υπάρχουν ελάχιστες (παντού) απλά για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

  Κι όσο για την ρήση μου πως το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική σκέψου τον άτυχο νεοδημοκράτη που τώρα βρίζει μαζί με το κόμμα του τον Σαββίδη τι κολοτούμπα θα κάνει αν έρθουν στην αρχηγία του κόμματος οι καραμανλικοί οπότε θα αφήσουν τον Μαρινάκη και θα εκθειάζουν τον «επενδυτή» Σαββίδη κατά τα νεοφιλελεύθερα ιδεώδη τους !!

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  36: 😊

 41. Pedis said

  Ας κάνουμε μία φιλική έρευνα μεταξύ μας για τους άνω των σαράντα.

  Εχετε αγοράσει έστω και μία φορά το κλικ;

  Για να δούμε πόσοι εκτός από ξεβλάχωμα αντέχουν να μολογήσουν και το ξεβράκωμα. 🙂

  # 12 – δίκιο έχει ο μπετατζής, αλλά, μη γίνεσαι κακός: εδώ είμαστε κάτι σαν τους κριτικούς του μάπετ σοόυ με τη ματαιοδοξία της μις πίγκυ.

 42. giorgos said

  23. Ισως νά μήν συμβαίνει τό άντίθετο γιατί ή Αριστερά στήν Ελλάδα ιδεολογικώς βρίσκεται , πολύ πίσω…
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2012/05/blog-post_30.html

 43. ΚΩΣΤΑΣ said

  29 > μόνο ο Γλήνος μού έρχεται αυτή τη στιγμή, που έκανε τη διαδρομή «από τον Μιστριώτη στον Λένιν»

  Ε! όχι και δεξιός ο Γληνός! Όχι στο ιερό της δεξιάς δεν μπήκε, αλλά ούτε καν στον κυρίως ναό, λίγο μόνο στον πρόναο. Όταν ήρθε από τη Σμύρνη στην Αθήνα, 19χρονος πιτσιρικάς, πετροβολούσε τους μαλλιαρούς. Ύστερα πήρε τον στραβό το δρόμο…

 44. ΣΠ said

  36
  Όπως τον διατύπωσε ο Γούντι Άλλεν στην ταινία Παντρεμένα ζευγάρια:
  It’s the Second Law of Thermodynamics: sooner or later everything turns to shit.

 45. Και για να μην ξεχνιόμαστε…

  https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/17951912_1054112074723771_6626364817342175754_n.jpg?_nc_cat=0&oh=9ca023727052b4293dc19c46a460a877&oe=5B6EA3A6

 46. Μαρία said

  23
  Ποιος το είπε οτι δεν βλέπουμε το αντίθετο;
  Ξέρω δεξιούς και δεξιές που πέρασαν στην αριστερά σαν σήμερα πριν απο 51 χρόνια.

 47. Pedis said

  Επιυχίες στον πόλεμο κατά των φέικ νιουζ!

  cnn, bbc, guardian, elpais αντιμετωπίζουν στην πράξη τα υποτιθέμενα νέα για τους νεκρούς από τα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.

  Κουβέντα!

  Η λε μοντ, αντίθετα, δεν έχει αποφασίσει αν η είδηση για 35 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αν και καταφάνερα ψευδής και φανταστική αφού κανένα αξιόπιστο μμε δεν την αναφέρει, είναι αρκετά σενσάσιοναλ για κάτι παραπάνω από το να μπει στα ψιλά. Πάντα μισές δουλειές οι Γάλλοι.

 48. Pedis said

  Ο ντι-τζέι, από την προβολή της είδησης του θανάτου του, πρέπει να ήταν κορυφαία μορφή στην παγκόσμια κουλτούρα της μουσικής.

 49. Pedis said

  -> 48 μιλάμε για πολύ σημαντική είδηση. Τόσο που σε όλα τα μεγάλα διεθνη μμε, λόγω της σοβαρότητας του γεγονότος και των συνεπειών στον παγκόσμιο πολιτισμό, παιζει πρώτο θέμα.

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επίσης θα δούμε πολλούς δεξιούς και κεντροαριστερούς (τι συνομοταξία κι αυτή!), να γίνονται «αριστεροί», αν ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιωθεί στην κυβέρνηση-εξουσία. Θυμόμαστε πολλούς καραδεξιούς Κοντογιαννόπουλους που ανακάλυψαν τον πασοκικό «σοσιαλισμό» στα πίσω-πίσω.

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37.β >>ἀποβλάχωση.
  είπε χθες ο Νικοκύρης ότι έτσι θα το έλεγε.
  και -κατά σχολήν Μιχ.Νικ-
  αποβλάκωση 🙂

 52. ΣΠ said

  Γιατί το «ξεβλάχεμα» είναι σωστότερο από το «ξεβλάχωμα»;

  Βλέπω στο ΛΚΝ ότι μία από της λειτουργίες του επιθήματος -εύω είναι:
  2. από επίθετα ή γενικά από ονόματα που εκφράζουν ιδιότητα· δηλώνει ότι το υποκείμενο του ρήματος έχει ή αποκτά τις ιδιότητες που εκφράζει η πρωτότυπη λέξη ή ενεργεί ώστε το αντικείμενο του ρήματος να αποκτήσει αυτές τις ιδιότητες: (άγριος) αγριεύω, (βασιλιάς) βασιλεύω, (γείτονας) γειτονεύω, (νόστιμος) νοστιμεύω, (πονηρός) πονηρεύω, (σύντομος) συντομεύω, (Tούρκος) τουρκεύω.

  Όμως και για το επίθημα -ώνω:
  2. από επίθετα· δηλώνει ότι το υποκείμενο του ρήματος αποκτά τις ιδιότητες που εκφράζει η πρωτότυπη λέξη ή ενεργεί ώστε το αντικείμενο του ρήματος να έχει αυτές τις ιδιότητες: (παλαβός) παλαβώνω, (αραιός) αραιώνω.

  Και τα δύο φαίνεται να είναι εξ ίσου σωστά.

 53. Faltsos said

  Κατά τα άλλα, πρόσεξα ότι στα κοινωνικά μέσα πολλοί έκαναν λόγο για «ξεβλάχωμα» -επιρροή από το ξεβράχωμα προφανώς
  Επειδή, ακόμη και ο Γς [6] ντράπηκε να το γράψει: Ποιο ξεβράχωμα Νικοκύρη. Ξεβράκωμα το λέμε! Άντε μη βάλω και δυο τρία εξώφυλλα του Κωστόπουλου, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, που είπε και ο Γιάννης Κ [4]

 54. Raf said

  48 Κακίες. Ήταν πασίγνωστος – ασχέτως αν δεν τον γνωρίζετε εσείς – και πέθανε νεότατος. Γιατί παραξενεύει που είναι πρώτη είδηση;

 55. ΣΠ said

  Μια και είμαστε στα μεζεδάκια ας βάλω αυτές τις δύο ανακοινώσεις με χιούμορ:

 56. Pedis said

  # 54 – ναι, μάλλον, δικό μου είναι το φταίξιμο. Έπρεπε από δεκαετίες, αλλά τότε ήταν ακόμη ήταν στα πάνω του ο φορντισμός, γεματα τα εργοστάσια και δεν ήθελα να ερθω σε επαφή με τα μπανάλ ακούσματα των εργατών στο εργοστάσιο, να αποφασίσω να κάνω το ποιοτικό άλμα στον μουσικό θόρυβο.

  Εγώ πάντως, αν και αδαής στα της σύγχρονης μουσικής κουλτούρας, αντιλήφθηκα τη σοβαρότητα της είδησης και έδωσα εκατο τα εκατό δίκιο στα μμε που προβάλλουν αυτή την τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα και έχουν δικαίως χεσμένους 35 χαζούς κοινούς θνητούς και αμέτρητους τραυματίες που πάνε να κερδίσουν προβολή με το να πέφτουν πάνω στις ισραηλινές σφαίρες.

 57. Μαρία said

  52
  Γιατί κάποιος βλαχεύει, δεν βλαχώνει.
  Βέβαια βλαχεύω ή εκβλαχίζομαι σημαίνει οτι δεν ήμουν εξαρχής βλάχος αλλά βλάχεψα κάποια στιγμή και αργότερα ξεβλάχεψα.
  Αν όμως ήμουν βλάχος απο πάντα, τότε κάποιος με αποβλαχίζει βλ. αφελληνίζει 🙂

 58. atheofobos said

  38
  Δηλαδή η αριστερά σύμφωνα με την άποψη σου περικλείει στους κόλπους της είτε οπορτουνιστές είτε μη σκεπτόμενους οπαδούς που απλά αλλάζουν ομάδα! Ούτε ο Φαήλος δεν θα υποστήριζε τέτοια άποψη!

  39
  Ε, και; πολλούς έχουν διαγράψει όλα τα κόμματα γιατί δεν ήσαν οπορτουνιστές.
  Δηλαδή για να μην σε διαγράψουν από ένα κόμμα θα πρέπει να το βουλώνεις άσχετα αν διαφωνείς με την ηγεσία του!
  Όσο για τους δημοσιογράφους όσων η πένα τους έχει βαρύτητα προτιμούν να αποχωρήσουν από μια εφημερίδα παρά να ακολουθήσουν την νέα γραμμή του εκδότη τους στην οποία δεν πιστεύουν.
  Κλασσικό παράδειγμα η προδικτατορική ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που συγκέντρωνε την αφρόκρεμα της τότε δημοσιογραφίας.
  Με την αποστασία η πλειονότητα των σημαντικών αρθρογράφων της απεχώρησε και η εφημερίδα καταποντίστηκε κυκλοφοριακά.

 59. Raf said

  56 Ως αντιπαραβολή στις σφαγές που γίνονται μακριά μας και περνούν στα ψιλά γράμματα θα συμφωνήσω, φυσικά. Δεν αντιλήφθηκα πως το θέτετε έτσι. Κατά τ’ άλλα με την ειρωνεία ξεροσφύρι δεν τα πάω καλά.

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αθεόφοβε, στη στρεψοδικία θέλεις να ανταγωνιστούμε; Οι αριστεροί, όπως και οι δεξιοί και οι κεντρώοι και οι ανένταχτοι και οι απολιτικοί, μπορεί να ανήκουν σε οποιονδήποτε τύπο ανθρώπου, από τον καλύτερο μέχρι τον χειρότερο. Εκτός αν συμμερίζεσαι την άποψη περί ηθικού πλεονεκτήματος των αριστερών. Εγώ ξεκίνησα να μιλάω για συγκεκριμένους αριστερούς, που από φανατικοί κομμουνιστές κατέληξαν απολογητές του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Σαφώς και υπάρχουν αριστεροί που έπαψαν να είναι αριστεροί, χωρίς όμως να προσχωρήσουν στην περί ης ο λόγος συνομοταξία. Υποθέτω ότι τώρα έγινα πιο σαφής, ε; Όσο για τον Φαήλο, δεν τον διαβάζω.

 61. ΣΠ said

  57
  Όμως ο Κωστόπουλος το χρησιμοποίησε ως μεταβατικό. Δεν είπε ότι ξεβλάχεψε ο ίδιος αλλά ότι ξεβλάχεψε κάποιους. Θα έπρεπε να πει ότι τους αποβλάχισε;

 62. Μαρία said

  61
  Το μεταβ. ή αμετάβατο δεν έχει σημασία. Κάποιος βλαχεύει ή τον βλαχεύουν. Κι ύστερα κάποιος τον ξεβλαχεύει και επιστρέφει στην προ βλαχιάς κατάσταση, όπως γίνεται με το ξεμάτιασμα 🙂

 63. ΣΠ said

  57
  Μαρία, συγγνώμη που επιμένω. Λες ότι υπάρχει ρήμα βλαχεύω και δεν είναι κατασκευή του Κωστ;

 64. Avonidas said

  #34. όσοι θεωρούν τους παρεμβαίνοντες υπεύθυνους (άκου τώρα! ) βρίσκεται ένας Ψυχογιός να τους τη πέσει για Σοσιαλισμό των Ηλιθίων.

  Δύσκολοι καιροί:

 65. Ριβαλντίνιο said

  Εγώ δεν γνωρίζω Λ να σου απαντήσω. ( Αν θές για αντιστασιακούς Πομάκους δές εδώ http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html ).Μπορείς να ρωτήσεις αν ξέρουν κι εδώ https://maniatika.wordpress.com/ , αν και δεν γνωρίζω αν εξειδικεύονται στην Μεσσηνιακή Μάνη. Εικάζω πως ο Κύπριος και ο Τούρκος θα ήταν με το αγγλικό εκστρατευτικό σώμα και θα ξέμειναν εκεί.

  Μιάς και πιάσαμε για την Κατοχή στην Μεσσηνιακή Μάνη και στο άθρο αναφέρεται η προσπάθεια καταστροφής του αγάλματος του Τρούμαν από τους ΚΚΕδες, να παραθέσω ένα κομματάκι από το βιβλίο του προέδρου των Λακωνικών Σπουδών Καπετανάκη «Οι Μαντίνειες της Μάνης» ( 1996 ) που διαβάζω.
  Στην Παληόχωρα Αβίας της μεσσηνιακής Μάνης έγινε μάχη μεταξύ ΕΣιτών και ΕΛΑΣιτών στις 27 – 28 / 10 / 1943 ( http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_19.html )

  Ματά την μάχη ο [ ντόπιος ] Πούλος Κοτσώνης [ 1880 – 1962 , τον γιό του Βασίλη ( 1922 – 1943 ) τον σκότωσαν αριστεροί ] φρόντισε για την ταφή οκτώ νεκρών από τους δεξιούς αντάρτες , τους οποίους δεν αναζήτησαν οι συγγενείς τους. Τοποθέτησε δε πλάκα με τα ακόλουθα :

  Ξένοι που αναπαύεσθε στου τόπου μας το χώμα
  δεχθείτε τούτο το σταυρό γι’ ανάμνηση αιώνια.
  Μάχη Αβίας Παλιοχώρας Πέμπτη 28 – 10 – 1943

  Δυστυχώς , πρίν λίγα χρόνια, χέρια κινούμενα από ταπεινά ελατήρια , κατέστρεψαν την πλάκα, η οποία δεν ήταν παρά ένα δείγμα της αγαθής ψυχής του κατασκευαστή της.

  Γενικά στην μεσσηνιακή Μάνη έπεσε πολύ ξύλο στην Κατοχή. Είδα στο ίδιο βιβλίο έναν Γεώργιο Κοντουλέα ( 1885 – 1944 ) που εκτελέστηκε στον Μελιγαλά μαζί με τον γιό του Κώστα ( 1919 – 1944 ). Ο γιός του Αναστάσης ( 1914 – 1941 ) σκοτώθηκε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και ένας άλλος γιός του, ο Παναγιώτης ( 1912 – ; ) , ήταν χωροφύλακας.

 66. Μαρία said

  63
  Κατασκευή είναι κατα το Τούρκος- τουρκεύω. Μια που το ΄φτιαξε όμως να ξέρουμε και τι σημαίνει.

 67. LandS said

  44 Α γεια σου!

 68. Γ-Κ said

  ‘Νταξ’, μωρέ, κι ο Τζιμπρίλ Σισέ ήθελε να μας ξεβλαχέψει, αλλά… δεν πρόκαμε…

 69. Γ-Κ said

  «Βλαχεύω» λέγεται στη Μάνη για κάποιον που αποβάλλει το μανιάτικο αξάν (sic).

 70. Μυλοπέτρος said

  Στην αναφορα ταγματος. 1971. Ερωτηση: τι εγινε την 28 Οκτωβριου 1940, απαντηση: την 2ίη οκτωβιου 1940, εγενετο η εθνοσωτηριος επαναστασις της 21ης Απριλιου 1967. Το οτι ηελασαμε ολοι μηδε του Διοκητου εξαιρουμενου ειναι αυτονοητο. Προκειται για γεγονος, και ο εωρακως μεμαρτυρηκεν…
  Χρονια πολλα και κυριως καλα (δηλαδη τεκμιριωμενα) συμπερασματα ωστε να μην ξαναζησουμε την ιστορια μας.

 71. ΓιώργοςΜ said

  37 Ίσως υπάρχει και άλλη δόκιμη εκδοχή του όρου 🙂

  (Ντοcteur mode off)

 72. Ότι και να γίνει, μερικοί επιμένουμε βλάχικα. Και σεληνιαζόμαστε σφόδρα βλαχικώς, άδοντες qundu luna vini (γαλλικά quand vint la lune, άν δεν απατώμαι, ιταλικά quando luna viene, λατινικά quod luna venit – και συγγνώμη για τα πιθανά γραμματικά λάθη).
  Έτσ για να καταλαβαινόμαστε ποιοί είναι πιο Ευρωπαίοι και συνεχιστές των Λατίνων ημών (συμ)προγόνων και ποιοί είναι απλώς χλεχλέδες.
  Ευτυχώς, ο Γκάτσος και ο Χατζιδάκις ήξεραν καλά πώς αισθάνονται όταν βγαίνει το φεγγάρι οι κανονικοί άνθρωποι.
  Ας αφήσουμε τους χλεχλέδες λαϊφστυλίστες στα χαμένα μεγαλεία τους, ευτυχώς πέρασαν, ποιός νοιάζεται πια;

 73. Spiridione said

  Δεν ξέρω να μπαίνει στα μεζεδάκια και αυτό του Κοτζιά
  http://www.enikos.gr/politics/570157/o-kotzias-gia-to-peristatiko-sti-ro-pyrovolithike-enas-thoryvos

 74. atheofobos said

  60
  Δεν έχω καμία διάθεση για στρεψοδικία. Απλά δεν αποδέχομαι απόλυτες και κατηγορηματικές αποφάνσεις και γενικεύσεις του τύπου Απλώς άλλαξαν αντικείμενο λατρείας. Παρέμειναν οπαδοί, δεν έγιναν σκεπτόμενοι πολίτες.. Όσο για τον Ψυχογιό, που ξεκίνησε η συζήτηση επειδή τον έχω γνωρίσει και συζητήσει μαζί του, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι σαφώς και δεν ανήκει στους απολογητές του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Και βέβαια δεν συμμερίζομαι την άποψη περί ηθικού πλεονεκτήματος των αριστερών γιατί έχω γνωρίσει ανθρώπους κάθε ιδεολογίας και αυτό που μετράει τελικά είναι η προσωπικότητα του καθενός και με ποιούς ηθικοί κανόνες την έχει διαμορφώσει και όχι η πολιτική του τοποθέτηση.

 75. Πάνος με πεζά said

  @ 41 : ‘Εστω και μια, φυσικά ! Τι να λέει αυτό, και το «Διάβασέ με» είχαμε αγοράσει έστω και μία ! 🙂

 76. ΓιώργοςΜ said

  Κι ένα φρέσκο, σε τίτλο κιόλας, που δεν αφήνει ακριβώς να φανεί τι του έκανε του αρκτικού κύκλου ο πατριώτης: http://www.news247.gr/koinonia/o-protos-ellinas-poy-dieschyse-ton-arktiko-kyklo-me-elkithro.6604610.html
  Χώρια την αγγλικούρα «Τον Πλανήτη τον νιώθω σαν την πίσω αυλή μου!»

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μιας και είναι κατασκευή το αποβλάχεμα κλπ ,
  προσθέτω : αποβλάχευση (όπως απομάγευση) 🙂

 78. Τα «95 τυφέκια ελεύθερου σκοπευτικού» μήπως είναι απλώς «95 τυφέκια ελεύθερου σκοπευτού», τουτέστι sniper rifles;

 79. Πέπε said

  @63:
  Δεν έχει τόση σημασία αν υπάρχει το ρήμα ή το έβγαλε μόνος του. Άπαξ και είπε «ξεβλάχεψα», το ουσιαστικό είναι «ξεβλάχεμα».

  Πάντως, και οι ευκαιριακοί σχηματισμοί βάσει κανόνων γίνονται. Αν μου ‘ρθει να πω ότι κάποιος «βλαχίζει», το πιθανότερο θα είναι να εννοώ ότι αρχίζει να φέρεται σαν / μοιάζει σαν βλάχος. Αν πω ότι «βλαχεύει», κυρίως μάλιστα στον αόριστο, «βλάχεψε», θα εννοώ ότι έγινε βλάχος. Μάγκεψε κι ο σπόρος (έγινε κι αυτός μάγκας)! Επουστέψαν και οι Μανιάται!

  Και βέβαια, σε τέτοιους ευκαιριακούς σχηματισμούς λίγη σημασία έχει αν και άλλος πιο πριν το έχει ξαναπεί.

 80. ΣΠ said

  79
  Κατά την γνώμη σου, ποιο είναι το καταλληλότερο ρήμα για το «κάνω κάποιον βλάχο»; Βλαχεύω; Βλαχώνω; Βλαχιάζω;

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δόξα σοι ο Θεός! Οι Ινδονήσιοι μας ξεαλαφούζεψαν! 💚👍🏆🍻
  http://www.efsyn.gr/arthro/eipe-nai-o-alafoyzos-stin-pan-asia

 82. Ριβαλντίνιο said

  @ 81 Γιάννης Κουβάτσος

  Στριγγλιά Νίκης !!!!!!!!!!

 83. Μαρία said

  79
  Κι αν πω εκβλαχίστηκε, πάλι θα σημαίνει οτι έγινε βλάχος 🙂

 84. … το πρόθημα ξε- … Μπορεί να λειτουργεί και επιτατικά:
  για παράδειγμα, όταν
  ξεγυμνώνω ή όταν
  ξεκουφαίνω …

  Όπως το ακόμα πιο επιτατικότερο
  ξεκάθαρος < εξακάθαρος
  (κατά το ξεφτέρι < εξαπτέρυγο),
  = 6 φορές καθαρός,
  μια παραπάνω από τον
  πεντακάθαρο.

  Με κάτω από πέντε φορές μένεις
  απένταρος.

 85. Γ-Κ said

  Μπορεί και «βλαχοποιώ», είναι πιο trendy. Το «εκβλαχίζω» μυρίζει κλασσικούρα… 🙂

 86. spyridos said

  65

  Δεν ήταν αντάρτες οι δεξιοί στη Μάνη. Συνεργάτες των γερμανών και δωσίλογοι υπήρξαν ΜΟΝΟ.
  Ευτυχώς που στην πλειοψηφία τους μετά τον πόλεμο υπήρξαν ψύχραιμοι οι Μανιάτες και δεν έγιναν μεγάλα φονικά.
  Αυτά του Μελιγαλά είναι ψιλολόια.

 87. Νέο Kid said

  Panasianaikos!
  Eλλάς, Ασία, Παναθηναϊκός!

 88. Ριβαλντίνιο said

  @ 86 spyridos

  Αυτούς που λέω δεξιούς αντάρτες, ήταν δεξιοί αντάρτες.
  Κατά την διάρκεια του πολέμου και μετά τον πόλεμο οι Μανιάτες δεν ήταν καθόλου ψύχραιμοι και ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

 89. Ριβαλντίνιο said

  @ 87 Νέο Kid

  🙂 🙂 🙂

 90. Μιάς και αναφέρθηκε ο Τρούμαν, να επισημάνω ότι υπάρχει σούπερ-μάρκετ με το όνομά του. Στον Μελιγαλά Μεσσηνίας.

  https://www.vrisko.gr/dir/soyper-market/meligalas/

 91. Τόσο επιτυχημένα μας ξεβλάχεψε ο Κωστόπουλος που εξαφανίστηκε ο δικός μας βλάχος.

 92. Μαρία said

  91
  Ο δικός μας γράφεται με κεφαλαίο β. Εξαφανίστηκε απο τότε που κάποιος σχολιαστής τον προσφώνησε Βούλα.

 93. Γ-Κ said

  Αποβλαχοποίηση! Και αποαλαφουζοποίηση! Κατά το «αποκλειστοποίηση», φυσικά….
  Ωχ, Μπαναϊα μ’…

 94. … Ύττριο, … και υττέρβιο …

  Η προφανής ομοιότητα στα ονόματα των παραπάνω δύο χημικών στοιχείων
  – καθώς και στα σύμβολά τους, Y και Yb, αντίστοιχα –
  ήταν ένα από τα σκοτεινά παραλειπόμενα
  στην δημοσίευση του διάσημου άρθρου από τον Πολ Τσου το 1987,
  για την ανακάλυψη νέων υλικών με υπεραγωγιμότητα σε «υψηλή» θερμοκρασία
  (υγρού αζώτου, -180 C, και πάνω, άρα με χαμηλό κόστος λειτουργίας).

  Σε συντομία: Όταν έστειλε το κείμενο με την σπουδαία ανακάλυψη
  για δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό Physical Review Letters o Τσου,
  γνωρίζοντας καλά πως δεν υπήρχε περίπτωση
  να το κρατήσουν μυστικό μέχρι την δημοσίευση – όπως θα έπρεπε –
  οι συνάδελφοί του που θα έκριναν το κείμενο (peer review)
  φαίνεται πως έβαλε Yb αντί για Υ στον χημικό τύπο του υλικού (YBCO – γίμπκο).
  Η αλλαγή από Yb σε Υ έγινε στην τελική επιθεώρηση του κειμένου από τον συγγραφέα,
  λίγο πριν την δημοσίευση.
  Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πληροφορία όντως διέρρευσε πριν την δημοσίευση,
  καθώς στην επιστημονική κοινότητα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες
  πως ο χημικός τύπος του Τσου δεν δουλεύει, κάτι που προϋποθέτει πως κάποιοι
  τον είχαν ήδη δοκιμάσει πειραματικά.

  Τελικά είχε χάπι εντ το επεισόδιο, με δημοσίευση του σωστού τύπου,
  αναγνώριση της ανακάλυψης από την επιστημονική κοινότητα, κλπ κλπ.
  (Δεν έλειψαν και οι αντιδικίες.)

  Επ’ ευκαιρία, και σ’ αυτήν την ιστορία, όπως πάντα, κάποιος Έλληνας έδειξε τον δρόμο:

  Σε πρόσφατη εκδήλωση για την επέτειο της ανακάλυψης στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον,
  ο Τσου, που παραμένει ενεργός, έδειξε σε παρουσίασή του το χειρόγραφο ημερολόγιό του,
  στο οποίο είχε καταγράψει με λίγο άτσαλες σημειώσεις το χρονικό της ανακάλυψης.
  Στο κάτω μέρος του ημερολογίου φαίνεται η προέλευσή του:
  Andros – Foreign Foods (οικογενειακό μαγαζάκι – έχει κλείσει, πλέον).
  Από ‘κεί ψώνιζε εισαγόμενα τρόφιμα ο Τσου, όντας Ταϊβανέζος.
  Για την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 95. … «ξεβλάχεψε» πολλούς Έλληνες …

  Μπορεί να εννοεί
  – μέρα που ‘ναι –
  πως άλλοι έγιναν ή παρέμειναν
  αρχουντόβλαχοι.

 96. Μαρία said

  Και τι ειρωνεία!
  Μπαλατσινού: Βαρέθηκα να ακούω «ο βλάχος από το Βόλο» http://thessalianews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17418:kostopoulos-mpalatsinou

 97. 92,
  Προσδοκούμε σχόλια
  με τη Βούλα.

 98. Ριβαλντίνιο said

  Όπως είπε και ο φίλος παραπάνω οι Μανιάτες αποκαλούσαν τους υπόλοιπους Μοραΐτες «Βλάχους» και τους Ρουμελιώτες «ψειροποδιές».

  Εἰς δὲ τὰ Βέρβαινα, εἰς τὸ
  Βαλτέτσι καὶ ὅπου ἀλλοῦ εὑρέθησαν ὁ Κυριακούλης, ὁ
  Ἡλίας καὶ οἱ λοιποὶ καπεταναῖοι Μανιᾶται δὲν
  ἐπληρώθησαν, ἀλλὰ μόνον τοὺς ἔδιδον οἱ Πελοποννήσιοι τὰ
  πολεμοφόδια καὶ τὴν τροφήν των. Αὐτοὶ ὅμως εἶχον
  τὴν ὑψηλοφροσύνην τάχα, ὅτι δουλεύουν καὶ πολεμοῦν
  διὰ νὰ ἐλευθερώσουν τοὺς βλάχους, οὕτως ἔλεγον οἱ
  Μανιᾶται τοὺς ἄλλους Πελοποννησίους. Αὐτὸ δὲ τὸ
  ἀγέρωχον ἐξακολουθοῦν νὰ τὸ ἔχουν καὶ νὰ τὸ φρονοῦν,
  διότι ἦσαν ἐλεύθεροι ἐπάνω εἰς τὴν ξηρὰν πέτραν.
  Οἱ Μανιᾶται ἐφοβοῦντο τὴν καβαλαρίαν καὶ τὸ
  μαχαῖρι, διὸ καὶ τοὺς ἐπεριγελοῦσαν οἱ λοιποὶ
  Ἕλληνες μιμούμενοι αὐτοὺς λέγοντας· «τῆς Φοραδίνας ὁ γυιός, κι᾿ ἀπὸ καμινιοῦ, γιαμὰ, τὴν σπάθην».

  ( Φωτάκος , Βίοι Πελοποννησίων Ανδρών )
  http://users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/fwtakos_bioi_peloponnhsiwn_andrwn.htm

  Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης , αδελφός του Πετρόμπεη , γράφει προς την Διοίκηση ( 8/3/1825 ) και απολογείται για τις κατηγορίες πως οι Μανιάτες λεηλατούν :

  Καθότι δεν σας λανθάνει ότι οι άσπονδοι εχθροί, από μιάς αρχής δεν έλειψαν εις το να κατατρέχουν, και να γυρεύουν αιτίας κρημνισμού εναντίον μας, εφάνησαν πάλιν, και τώρα με αναφοράς των προς την Σ. Διοίκησιν να προβάλουν και να ειπούν, ότι οι δυστυχείς Σπαρτιάται έγδυσαν και αφάνισαν το Νησίον και τα πέριξ των επαρχιών. Θαρρώ όμως ότι η Σ: Διοίκησις να μην έχει τόσον ευκολόπιστας ακοάς εις τα προβλήματα των υπεναντίων μας, διότι η Σπάρτη δεν είναι τόσον με υπερβολήν ως καθώς οι βλάχοι. Μα η απλή ιστορία καλά λέγει, ότι ο λύκος έχει τ’ όνομα και η αλεπού τη χάρη.

  http://www.etlasp.gr/meletes/81-meletes/110-tetradia-istorias-ths-manhs

  Μοιρολόι :

  Έ Λία άσπρε και κόκκινε
  Αμ πώς το καταδέχτηκες
  Και πως το αποφάσισες
  Σε ξένο τόπο να θαφτείς
  Στα βλάχικα να κηδευτείς
  Να μπεις σε χούμα αγοραστό
  Και με παπά πλερωτικό
  Ν ακούεις γλώσσα βλάχικη
  Και γλώσσα Μοραΐτικη
  Που σαι απ΄τα Νικλιάνικα
  Από τα Καουριάνικα
  Κι από τα άγια χούματα
  Στον άνεμο και στην οργή
  Να πάει η γλώσσα η βλάχικη
  Κι η γλώσσα η Μοραΐτικη
  Και όσοι αναμπαίζουσι
  Την γλώσσα την Μανιάτικη
  Όπου είναι η γλώσσα του Θεού
  Κι εγώ θε να ξεμορφωθού
  Και μοιρολόι θε να πού
  Να μάθει όλος ο Μοριάς
  Ότι είσαι από αντριανή γενιά
  Ότι είσαι απ’ τα Νικλιάνικα

  https://maniatika.wordpress.com/2013/09/02/πεταλίδι-η-αποικία-των-μανιατών-β-μέ/

  Στα Απομνημονεύματα του Κανέλλου Δεληγιάννη ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης αποκαλεί τον Κολοκοτρώνη «Σκατόβλαχο» :

  Την επαύριον υπήγον οι οπλαρχηγοί να διανείμουν τους 50 ίππους των βεζυράδων,να πάρη αναλόγως έκαστος το ανήκον εις το σώμα του μερίδιον. Εγώ έκρινα αναξιοπρεπές διά τον εαυτόν μου να παρευρεθώ εις τοιαύτην διανομήν και υπήγεν ο αδελφός μου Δημητράκης . Εδιόρισαν λοιπόν άπαντες τον Κυριακούλην Μαυρομιχάλην ομοφώνως να κάμη την διανομήν και αυτός να δώση την αναλογίαν εκάστου και την έκαμεν , αλλ’ ο Κολοκοτρώνης άπήτει νά λάβη όλον το μερίδιον της επαρχίας Καρυταίνης, να το αναλογίση αυτός ως αρχηγός. Ο Κυριακούλης τον απήντησεν, ότι ημείς όλοι εγνωρίσαμε εξ αρχής του αγώνος και ακόμη γνωρίζομεν μόνους τους Δεληγιανναίους. Θυμωθέντες και οι δύο και λογοτριβούντες, θυμώσας ο Κυριακούλης, διότι τον επρόσβαλε, του έδωσε μίαν κλωτσιάν, ώστε ολίγον έλειψε να τον κρημνίση κάτω άπό την σκάλαν να συντριφθή, λέξας μετ’ οργής προς αυτόν: “Σκατόβλαχε” θα σε κάμω και σένα αρχηγόν και μεγάλον, παλιόκλεφτα; Έπεσαν λοιπόν εις τό μέσον ο Αναγνωσταράς, ο Παπαφλέσιας, ο Δ. Δεληγιάννης, οι Γιατράκηδες, έφθασε και ό Γεωργάκης Μαυρομιχάλης και ανεχαίτισαν τον θυμόν του Κυριακούλη και ούτω διελύθη και αυτή η σκηνή.

  Το «βλάχος» ως υποτιμητικός χαρακτηρισμός :

  Ό δέ Κολοκοτρώνης, άμα ειδοποιηθείς ότι ό εχθρικός στρατός διευθύνεται προς τό Δερβενάκι συμπαραλαβών μεθ’ έαυτού τους ονομαζόμενους σωματοφύλακάς του (τους οποίους ώνόμαζον οί στρατιώται βλαχοκούταβα καθότι δεν ευρίσκοντο ποτέ εις καμμίαν μάχην άλλ’ ήτον μόνον διά πιλάφι) έως διακόσιους πεζούς τε και ιππείς άνέβη εις τό άνατολικόν όρος τού Άγιωργιού, άπέχον μίαν και ήμίσειαν ώραν των Δερβενακίων, ώς ό προφήτης Ηλίας, καθώς έπρομάντευσεν ό γέρων Μαυρομιχάλης, και έθεώρει μέ τό κανοκιάλι, την τρομεράν και φρικαλέαν έκείνην μάχην χωρίς να δυνηθή νά δώση εις τους ατρομήτους εκείνους μαχητάς ουδέ την παραμικράν συνδρομήν, άλλά την έπιούσαν υπήγεν έκεί και τούς ήρπασε κάμποσα λάφυρα.

  ( Κανέλλος Δεληγιάννης , http://saouarcadian.blogspot.gr/2010/03/blog-post_8167.html )

  Αν και ο Γρηγόριος [ Λιακατάς * ] ήτον ένα Βλαχάκι , δεν με εφάνη τόσον παράξενον να δώσω την θυγατέραν μου εις αυτόν , διότι τον θεωρούσα τίμιον νέον και όστις από την στάνην του έλαβε τον τίτλον , και όχι από την αυλήν του Αλάπασια.

  ( Κασομούλης , https://books.google.gr/books?id=ugnzBgAAQBAJ&pg=PA317&lpg=PA317&dq=%CE%AE%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%AD%CE%BD%CE%B1+%CE%92%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%AC%CE%BA%CE%B9+,+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%BC%CE%B5+%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B7+%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%BD+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BD+%CE%BD%CE%B1+%CE%B4%CF%8E%CF%83%CF%89++%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%B8%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BD+%CE%BC%CE%BF%CF%85+%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BD+,&source=bl&ots=fqBGKvga1z&sig=CDDylJW5M-A5Xi23r7XlaEDlMmU&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiCmZXW8svaAhXLZ1AKHdE4CroQ6AEIKDAA#v=onepage&q=%CE%AE%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%AD%CE%BD%CE%B1%20%CE%92%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%AC%CE%BA%CE%B9%20%2C%20%CE%B4%CE%B5%CE%BD%20%CE%BC%CE%B5%20%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B7%20%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%BD%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BD%20%CE%BD%CE%B1%20%CE%B4%CF%8E%CF%83%CF%89%20%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%B8%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BD%20%CE%BC%CE%BF%CF%85%20%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BD%20%2C&f=false )

  * ήταν Βλάχος ή Σαρακατσάνος

 99. leonicos said

  Τελικά βρήκα την άκρη

 100. leonicos said

  Και τρόμαξα ότι θα χρειαζόταν ν’ αλλάξω όνομα για να μη με γνωριζει ο Γς

 101. leonicos said

  Ο ΠΑΟΚ θριάβευσε. Συνεορτάζω.

 102. Κουτρούφι said

  #94
  Ακόμα περιμένουμε τα «τρένα που πετάνε» που υποσχέθηκαν τότε και έκτοτε φάγανε ένα σκασμό λεφτά πείθοντας τους χρηματοδότες ότι οι τεχνολογικές εφαρμογές θα ήταν άμεσες και η κουτσή Μαρία τότε άρχισε να κάνει υπεραγωγιμότητα. Έτσι, το ό,τι ανέβηκε το τισι πάνω από το υγρό άζωτο (-196 oC) και πήγε στους -180 oC (και το δημοσιέψανε στο πι αρ ελ με μυστικότητα, τρομάρα τους) η μόνη* εφαρμογή που έχει μέχρις στιγμής είναι σε επιδείξεις στην πιτσιρικαρία όπου βουτάνε μια παστίλια YBCO στο υγρό άζωτο και αυτή, όσο είναι κρύα, αιωρείται πάνω από ένα μαγνήτη. Και χάσκουνε οι πιτσιρικάδες. Ο Ζαχαριάς και τα Τζαμπο έχουν πιο εντυπωσιακά και φτηνότερα παιχνίδια.
  Τα ‘πα και ξαλάφρωσα.

  *Εντάξει δεν είναι η μόνη αλλά οι όποιες, μέχρι στιγμής, εφαρμογές δεν είναι τόοοσο εντυπωσιακές όπως υποσχεθήκανε τότες. Εξ’ άλλου, ως φυσικό φαινόμενο, η υπεραγωγιμότητα παραμένει ενδιαφέρον και θεμελιώδες φυσικό πρόβλημα αλλά αν δεν πείσεις τον μανατζαραίο ότι θα κονομήσει από την εμπορική εκμετάλλευση, φράγκο δεν παίρνεις για αυτό.

 103. leonicos said

  Μια παράκληση. Πριν από ένα μήνα περίπου κάποιος καταπληκτικός έδωσε εδώ ένα λίνκι που περέπεμπε σ’ ένα βιβλίο σχετικό με τα αλβανικά (αρβανίτικα) του 18ου αι στην Ελλάδα.

  Επειδη είχα μια περιπέτεια με το λάπτοπ μου, μπορεί να μου το ξαναβάλει, για να μην το ψάχνω μέρα μέρα;

  Ευχαριστώ

 104. leonicos said

  @ 31
  Νομίζω ότι η αναγραφή αυτή σε ποδοσφαιρικές φανέλες δεν αποσκοπεί στο να τιμήσουν τους αξιωματικους αλλά να «αυτοτιμηθούν» αυτοί ποτ τα έγραψαν. Αν ήμουν πατέρας καποιου δεν θα ήθελα το όνομα του γιού μου να βρίσκεται σε φανελα ποδοσφαιριστών που κυλούνται και βρίζουν

  Προκειται τουλάχιστον για κακή ιδέα αν όχι για κατάφωρη ηλιθιότητα και ασέβεια

  Να ρε @@@@@@ της @@@@@ το @@@@@@ και της @@@@@@ κλπ από κάποιον που έχει το όνομά μου στη φανέλα του δήθεν για να με τιμήσει

 105. voulagx said

  #91 & #92: Δυτη και Μαρια, ειμαι λουρκιζων, παραμονευων, ελλοχευων και αρκυωρων. Το μονο που εχω να πω Βλαχιστι για το λυμα ειναι:
  «sgrâmâts coagli li» (το gli με ιταλικη προφορα).

 106. Γ-Κ said

  Ότι «πας μη Μανιάτης Βλάχος» είναι γνωστό από… καταβολής Ελληνισμού.
  Το ενδιαφέρον είναι ότι το ρήμα «βλαχεύω» χρησιμοποιείται κανονικά, ειδικά στον αόριστο.
  – Βλαχέψασι τελείως οι Μανιάτες.
  – Βλαχέψαμα(ν) όλοι.

 107. # 101

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 108. # 87, 89

  Κάντε λίγο υπομονή γιατί μοιάζει σαν …άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Πολύ άχυρο μυρίζει η δουλειά.

 109. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Να με συμπαθάτε αλλά είχα πάει επισκεψη στους Αϊντενάιερ, τον Χανς και τη Νίκη, στα ηφαίστεια του Άιφελ και από την καλή κουβέντα άργησα να γυρίσω.

  12 Η κριτική γίνεται σε αυτά που έγραψα και όχι στην ιδέα να γκρεμίσουν το άγαλμα που έχει άλλωστε ξανασυμβεί.

  23 Από επώνυμους πρόχειρα θυμάμαι τον Θεόφιλο Φραγκόπουλο τον συγγραφέα, που νέος ήταν εθνικιστης και κατέληξε κοντά στο ΚΚΕ

  43 Κι εγώ δεν θα έλεγα δεξιό τον Γληνό -δεν είχε ακόμα πολιτικοποιηθεί τότε.

  52 Απάντησαν και πιο κάτω, αλλά το ρήμα είναι «ξεβλαχεύω», αρα ξεβλάχεμα.

  55 Πολύ καλά και τα δύο!

  72 Στα γαλλικά στον ενεστώτα vient

 110. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @87,89,108. Πολύ στὸ Τσάκα-Τσάκα ἔγινε ἡ δουλειά. 🙂

 111. sarant said

  Και συνεχίζω

  81 Ταϊλανδός δεν είναι;

  90 !

  91 🙂 Κι εγώ το σκέφτηκα

  99 Καλώς τον Λεώνικο!

  105 Καλώς και τον Βουλάγξ!

 112. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλῶς μᾶς ξανάρθες, Λεώνικε. Μᾶς ἔλειψες.

 113. Εις την Σουηδικήν Αραβίαν εκάναμεν επανάστασιν!

  http://www.news247.gr/kosmos/s-aravia-pyrovolismoi-exo-apo-to-palati-sto-riant-plirofories-gia-apopeira-praxikopimatos.6604777.html

 114. Μαρία said

  113
  Μούφα.

 115. Μαρία said

  ΝΔ Κέρκυρας

 116. 114 Ναι, έναν δρόνο πυροβολάγανε οι σωματοφύλακες. Χάλια!

 117. sarant said

  116 Πού τέτοια τύχη…

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και κάπου εκεί μεταξύ μπροστινού, Τράκη, Ταϊλανδού και λοιπών σωτήρων χάθηκε μια μεγάλη ελληνική ομάδα. Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε.

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95. 🙂
  «ξεβλάχεψε» πολλούς Έλληνες
  ο ηγεμών της Ξεβλαχίας.

  96.Φαίνεται να έχει δίκιο.
  Σ΄ένα χαζομπλόγκ το 2009 σ΄ένα μόνο κείμενο για τον Π. Κ. του λέει: το βλαχοκυριλέ(του) βάψιμο, το βλαχαδερό από το Βόλο, ένας νεόπλουτος βλαχάκος…
  και σχολιάζει κι ένας «αντιβλάχος» 🙂
  (ε δε θα βάλω και λινκ)

 120. voulagx said

  #92 @Μαρια: « Εξαφανίστηκε απο τότε που κάποιος σχολιαστής τον προσφώνησε Βούλα.»
  Α, μπα, δεν ειχα ορεξη. Πριν απο χρονια οταν επαιζα ιντερνετικο σκακι ο αντιπαλος μου, γιατρος ρουμανος διαμενων εν Αθηναις, αρχισε να λεει – καναμε και τσατ καθως παιζαμε- κατι παραξενα που δεν τα καταλαβαινα. Οταν καταλαβα οτι μου την επεφτε, περνωντας με για τη Βουλα, ανταποκριθηκα θερμα στο φλερτ, μεχρι που του εκλεισα και ραντεβου.

 121. sarant said

  120 Και πηγες;

 122. voulagx said

  #121: Καποια αναποδια μου ετυχε και δεν μπορεσα να κατεβω Αθηνα κι ετσι εχασα τον γαμπρο, γαμω την ατυχια μου.

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  118 – Μη γίνεσαι κουτός, τα μεγάλα μαζικά αποβλακωτήρια δεν χάνονται, πάντα βρίσκεται ένας αγνός φίλαθλος σωτήρας Σαββίδης και τα σώνει.☺ Άλλωστε οι «μεγάλες» ιδέες δεν πεθαίνουν, μόνο τα κορόϊδα που τις πιστεύουν και ζούν γι’ αυτές.☺
  ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ.☺

 124. voulagx said

  Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτά τα δύο τέρματα έφτασε τα οκτώ γκολ με τη φανέλα των «Φωκαείς».
  Οι Φωκαείς, των Φωκαείς, τους Φωκαείς, φτουνακαείς

 125. Πέπε said

  124:
  Γιατί, και μόνο το «με αυτά τα δύο τέρματα έφτασε τα οκτώ γκολ» λίγο είναι, για μεζεδάκι;

  (Πάντως κάτι τέτοια πατριδωνυμικά, ειδικά όταν είναι επώνυμα -άσχετο από τη συγκεκριμένη περίπτωση-, θα έπρεπε να απαγορεύονται. Δεν μπορείς κύριος να λέγεσαι π.χ. Κυδωνιεύς και να μην υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να σε πει σωστά, κάν’το Κυδωνιάτης, Κυδώνης, Κυδωνίδης, Κυδωνόπουλος, Αϊβαλιώτης στην τελική. Αν Φωκαείς σημαίνει «από τη Φώκαια», υπάρχει και το Φωκιανοί.)

 126. Πέπε said

  Παρεμπιπτόντως, διαβάζω στη Βίκη ότι υπάρχει Φώκαια, Παλιά Φώκαια και Νέα Φώκαια. Η Παλιά είναι στην Αττική, η Νέα στη Χαλκιδική, η σκέτη στη Μ. Ασία. Η Παλιά και η Νέα είναι προσφυγικοί οικισμοί, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη σκέτη Φώκαια της Μ. Ασίας (γιατί «παλιά»; το άρθρο δίνει την εξήγηση). Αλλά, στο άρθρο για τη σκέτη Φώκαια της Μ. Ασίας (στο οποίο παραπέμπουν και τα δύο άλλα άρθρα) μαθαίνουμε ότι ήταν αρχαία πόλη, που επέζησε μέχρι την ελληνιστική εποχή.

  Wtf?

 127. spyridos said

  88

  Η οικογένεια της μάνας μου είναι από την Μάνη. Από τα βόρεια εώς τη νότια της προσηλιακής απλωμένοι.
  Υπήρχαν στην οικογένεια άνθρωποι κι από τις δυό μεριές και αδέλφια μάλιστα.
  Αυτά που έγιναν μεταπολεμικά θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.

  Για την ερώτηση του Νικοκύρη.
  Το αντάρτικο υπήρξε κυρίως στους πρόποδες του Ταύγετου από (ανατολικά προς δυτικά)
  Αρχοντικό, Μέλισσα (Μαλτσίνα μεταπολεμικά έγινε Μέλισσα), Κόκκινα Λουριά (πλειοψηφία χίτες που κυνηγούσαν τους αντάρτες), Πετρίνα, Αρνα, Σελεγούδι)
  Η περιοχή έχει σαν γεωγραφικό όριο την Παναγία τη Γιάτρισσα.

  https://www.google.nl/maps/search/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1/@36.8529248,22.3814514,17161m/data=!3m1!1e3

  Αμέσως κάτω και δυτικά από την Παναγία ξεκινάει η Μεσσηνιακή Μάνη.
  Η Μηλιά που φαίνεται πολύ κοντά στο χάρτη και μάλιστα από το γκρεμό που είναι χτισμένοι οι ξενώνες του μοναστηριού βλέπεις κα΄ποια σπίτια είναι σχεδόν αδύνατο να την πλησιάσεις κατευθείαν.
  Αλλα΄έχω δει έναν βοσκό αγριοκάτσικο που το κάνει με τα πόδια.
  Για να περάσεις στην δυτική μεριά προς το Προάστιο και την Καρδαμύλη υπήρχαν δύσβατα μονοπάτια (τώρα κάποιος δασικός δρόμος) που περνάνε
  μέσα από το Εξωχώρι που μάλλον είναι και το χωριό της παραπάνω ιστορίας. Είναι γνωστό ότι οι αντάρτες περνούσαν και στις δυό μεριές του βουνού.

  Ο νονός του πατέρα μου (από το Κουστογέρακο του Σελίνου) όταν κατέρρευσε το μέτωπο στην Αλβανία έφτασε ως τη Μάνη μαζί με άλλους Κρητικούς αλλά και συμμαχικούς στρατιώτες.
  Τελικά έμεινε στο αντάρτικο στον Ταύγετο ως την απελευθέρωση και επέστρεψε μετά μόνιμα στο Κουστογέρακο.

 128. Μαρία said

  120
  Κι ένα φίλο μου που πριν απο χρόνια άνοιγε φιλολογικές συζητήσεις σε αμερικάνικα δωμάτια τον είχαν περάσει για γυναίκα. Έκαψε πολλές αμερικάνικες καρδιές.

  124
  Καλύτερα να καθιερώσουν το Φοσεέν, για να μη χρειάζεται να το κλίνουν.

 129. Μαρία said

  126
  Στο αθλητικό άρθρο πάντως πρόκειται για τη Μασαλία.
  Τη χαλικιδικιώτικη ο κόσμος τη λέει Φώκια ή Φώκιες.

 130. Pedis said

  # 73 – Διαγωνισμός: ποιο ψηφίζετε ως την καλύτερη κοτσάνα του Κοτζιά για την εβδομάδα: αυτό σχετικά με το

  «πυροβολήθηκε ένας θόρυβος …»

  ή το άλλο

  «με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα …»;

  Νικοκύρη, οι κοτσάνες πιάνονται για μεζεδάκια;

 131. Γς said

  Ξεβλάχομα εδώ, για τοπική χρήση και ξεπίνδομα για βαλκανική και όχι μόνο.

  «Πίνδος» Пиндос μια λέξη στα ουκρανικά και ρωσικά.
  Αρχικά ως υποτιμητικό ψευδώνυμο για τους Έλληνες.
  Σήμερα για τους … Αμερικάνους!

  Προερχεται από την μεγάλη ροή προσφύγων στην περιοχή της Οδησσού, από τα εδάφη που ελέγχονταν από την τουρκική διοίκηση της Βαλκανικής Χερσονήσου μεταξύ των οποίων οι φτωχότεροι και οι πλέον αναλφάβητοι ήταν από την Πίνδο

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%81

  Το εχουμε ξαναπεί εδώ.

 132. Pirros said

  Πάντως αυτό το 3.000 kg για το νεογέννητο, παίζει να είναι και… σωστό. Τουλάχιστον αν δεχθούμε την αγγλικούρα kg και το γεγονός ότι χρησιμοποιείαι η τελεία για τους δεκαδικούς και το κόμμα για τους ακέραιους αριθμούς, σε αντίθεση με μας.

  Τέλος πάντων, χάθηκε να έγραφαν 3 κιλά;

 133. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  138: Pirros
  α, μπαααα, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως είναι δοσμένο με τον αμερικάνικο τρόπο (. αντί ,), με τρία δεκαδικά ακρίβεια (γραμμαρίου!) θα έδιναν το βάρος;

 134. # 133

  Λαθάκι το # 138 ή έχεις άλλη αρίθμηση εσύ ;

 135. sarant said

  Καλημέρα από εδω!

  130 Πιάνονται βεβαίως.

 136. Γς said

  Ντάξει το 132 ήθελε να πει.

  Η Αλεξία όμως του Ανακτος [Σχ. 16] είναι σωστό άρθρο. Πρέπει ν`α θπ’αρχει και στα Επόαιρα της εποχής.

  Το είπε: «Τρεις χιλιάδες πεντακόσια δέκαπέντε χιλιόγραμμα» [αντί γραμμάρια]

  και καμάρωνε κιόλας. Σαν όλους τους χαζοβασιλιάδες, ουπς,τους χαζομπαμπάδες

  Και δεν είχαμε πολλύ καιρό που είχαμε παρατήσει τις οκάδες και τα δράμια.

  —–
  -Μισή οκά φέτα

  -250 δράμια. Να την αφήσω;

  —-

  1 οκά = 400 δράμια = 1283 γραμμάρια

 137. Γς said

  136:

  > είναι σωστό άρθρο.

  είναι σωστό λάθος [!]

 138. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  Συνήθως ξεφύλλιζα αυτά τα περιοδικά χαζεύοντας τους τίτλους όσο περίμενα στους προθαλάμους των γιατρών. Το καλοκαίρι του 2000 πήγαμε σε μία ερημική παραλία της Εύβοιας και για να περάσει η ώρα, όσο τα παιδιά μου έπαιζαν, πήρα ένα περιοδικό που ήταν αφημένο εκεί για να χαζέψω. Δεν είχε εξώφυλλο και κατ’ ευθείαν διάβασα το editorial όπως λένε και στα «ξεβλάχικα» . Στην αρχή νόμισα ότι ο συντάκτης έγραφε για κάποια γκόμενα ή και για κάποια αισθησιακή πόρνη. Τόσο λάγνο ήταν το ύφος του και οι λέξεις που χρησιμοποιούσε. Στο τέλος σοκαρισμένη κατάλαβα ότι έγραφε για την κόρη του (μάλλον τότε είχε γεννηθεί ή ήταν βρέφος;). Διαπίστωσα ότι το περιοδικό αυτό ήταν το ΚΛΙΚ. Δεν ξανάπιασα τέτοιο πράγμα, δεν ξαναβρώμισα τα χέρια μου, τα μάτια μου και την ψυχή μου!

 139. @132 & 133. Πέτυχα συνάδερφο που είχε πάει σχολείο και Πολυτεχνείο στην Ελλάδα αλλά έιχε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό που προσπαθούσε να με πέισει ότι η σωστή γραφή των αριθμών είνια με τον αγγλοσαξωνικό τρόπο και προσπαθώντας να την πέισω ανέτρξα σε πανεπειστημιακά συγγράμματα και είδα ότι πολλοί καθηγητές χρησιμοποιούν τον αγλοσαξωνικό τρόπο πχ στο σύγγραμα παρακάτω

  Click to access ch-8.pdf

  Νομίζω όμως ότι το βάρος του νεογένητου το μετρούν με μεγάλη ακρίβεια δεν ξέρω αν είναι με ακρίβεια γραμμαρίου ή στρογγυλεύεται στο πλησιέστερο πολλαπλάσιο του 5 ή του 10.

 140. Γιάννης Ιατρού said

  134: Ναι ρε Γιώργο, 132 🙂
  139 (τέλος): Παναγιώτη, με δύο δεκαδικά, δηλ. πολλαπλάσιο του 10 γραμμαρίων, βλ. κι εδώ.

 141. Πέπε said

  136 τέλος:

  Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον «641,5 γραμμάρια, να τ’ αφήσω;»

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  138: Ακριβώς, Σταυρούλα. Αισθανόσουν βρόμικος, διαβάζοντας, πιάνοντας απλώς στα χέρια σου, αυτά τα περιοδικά. Ήταν τόσο χυδαία, τόσο φτηνιάρικα, τόσο ακαλαίσθητα, που έλεγες μα είναι δυνατόν, δε γίνεται, πλάκα κάνουν ο Κωστόπουλος και τα τσιράκια του, δεν μπορεί να τα εννοούν όλα αυτά. Κι όμως, και δυστυχώς διαμόρφωσαν το «πολιτιστικό κλίμα» της δεκαετίας του ’90, κυρίως.

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  142 – «Κι όμως, και δυστυχώς διαμόρφωσαν το «πολιτιστικό κλίμα» της δεκαετίας του ’90, κυρίως.»
  Δεν απευθύνονταν σε ανήλικους ούτε σε αμόρφωτους, η οποιαδήποτε αγορά, λειτουργεί με βάση την προσφορά και ζήτηση, με αυτό το δεδομένο, είναι τουλάχιστον αστείο (για να μη πώ τίποτε πιο βαρύ) να ρίχνουμε ευθύνη (ποσο μάλλον την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ) στον κάθε Κωστόπουλο για την διαμόρφωση του πολιτιστικού κλίματος. Οι διάφοροι Κωστόπολοι βρίσκουν και κάνουν, δεν έχουν ούτε την δύναμη αλλά ούτε και την όρεξη να διαμορφώσουν την κοινωνία, αρπαχτή και χαβαλέ κάνουν και ο χρόνος αποδεικνύει το εφήμερο του εγχειρήματος τους.
  Η ελληνική κοινωνία ήταν ήδη ακαλαίσθητη, φτηνιάρικη και χυδαία, χωρίς αντιστάσεις στην γελοιότητα και χωρίς ΚΑΝΕΝΑ αξιολογικό κριτήριο, ήταν ώριμο ηλίθιο φρούτο κι ο Κωστόπουλος απλώς έδρεψε τους καρπούς της προς όφελός του. Τα αίτια είναι βαθύτερα κι όσο θα τα ρίχνουμε στους Κωστόπουλους δεν πρόκειται να διορθωθεί τίποτε, άλλωστε το παρόν, είναι εδώ για επιβεβαίωση.

 144. spiral architect 🇰🇵 said

  Τα επώνυμα Κόκκαλης, Αλαφούζος, Μαρινάκης, Σαββίδης μπορούν να βγάλουν ρίμες για συνθήματα κερκίδας. Το «Παϊρότζ Πιεγκπονγκσάντ» του CEO της Pan Asia Investments τι να βγάλει; 😦

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, συμφωνώ, Λάμπρο, ο κωστοπουλισμός ήταν αποτέλεσμα, όχι αιτία. Αλλά ήταν η επιτομή και ο καθρέφτης αυτής της εποχής. Υπήρχε, βέβαια, και η άλλη Ελλάδα, που δεν συμμετείχε συνειδητά στην καγκουριά και την γκλαμουριά, ας το θυμόμαστε κι αυτό. Ήταν όμως πρωτοφανής η καταναλωτική λύσσα που είχε καταλάβει την ψυχή του «διπλανού» Έλληνα. Διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, πιστωτικές κάρτες, τεράστια στεγαστικά δάνεια για αγορά διαμερισματάρας στα προάστια και πολυτελούς εξοχικού, δυο-τρία αμάξια κάθε οικογένεια, και τα Κλικονίτρα να αποθεώνουν αυτή την κραιπάλη και να ρίχνουν τόνους λάδι στη φωτιά. Όσο για την αιτία, την ξέρουμε, Λάμπρο: επίπλαστος, σαθρός νεοπλουτισμός (μίνι και μάξι) συν έλλειψη ουσιαστικής παιδείας. Συνδυασμός που γελοιοποιεί.

 146. Πέπε said

  @143:
  > > Η ελληνική κοινωνία ήταν ήδη ακαλαίσθητη, φτηνιάρικη και χυδαία, χωρίς αντιστάσεις στην γελοιότητα και χωρίς ΚΑΝΕΝΑ αξιολογικό κριτήριο

  Ναι Λάμπρο, αλλά αυτά έμεναν σ’ ένα επίπεδο κάπως ανομολόγητο. Εκδηλώνονταν στην παρέα, στην οικογένεια, ή στον δρόμο και άλλα μέρη όπου είσαι ανώνυμος και μπορείς να αποφύγεις την ευθύνη. Με τα καινούργια φρούτα των ΜΜΕ εκείνων των χρόνων (περίπου σύγχρονες πρέπει να ήταν και οι πρώτες επισήμως κουτσομπολικές εφημερίδες, καθώς και οι εκπομπές trash TV) ήρθε μια νέα τροπή: αντί να κοιτάξεις ν’ αποφύγεις την ευθύνη, άρχισες να το εκδηλώνεις με παρρησία σαν να μην υπήρχε ολωσδιόλου ευθύνη.

 147. Πέπε said

  Γράφαμε μαζί με τον Γιάννη, και συμπληρωματικά νομίζω 🙂

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και, να συμπληρώσω, Λάμπρο και Πέπε, αυτά τα έντυπα, σε αγαστή συνεργασία με τα πρωινομεσημεριανάδικα και την λοιπή τρας τιβί (Θέμος και σία) απενοχοποίησαν την αγραμματοσύνη και την αγένεια και καθιέρωσαν τη λατρεία στο δίπτυχο «να είσαι ο εαυτός σου και να περνάς καλά».

 149. Μαρία said

  Σ’ αυτό το καλό βιβλίο θα βρείτε κι ένα κεφάλαιο για το ΚΛΙΚ.
  http://www.biblionet.gr/book/88503/%CE%A3%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82,_%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%82_%CE%91./%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B7_%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια έρευνα που έκανε το Κλικ στις 21 Απριλίου 1987:
  http://www.mixanitouxronou.gr/gia-pio-logo-tha-katevenate-stous-dromous-erevna-ekplixi-tou-1987-i-ellines-tha-agonizontan-gia-to-i-ch-tous-to-dikeoma-sto-diazigio-ke-ti-vinteokaseta-isopalia-gia-tin-athlitiki-kiriaki-ke-ti/

 151. sarant said

  144 Ειναι τρελος – είναι τρελός – ειναι τρελός ο Ταϊλανδός

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 -146 – «Έτσι για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 1995 – υπό την αιγίδα του ιδρύματος Γκορμπατσώφ – πεντακόσιοι πολιτικοί, οικονομικοί ηγέτες και επιστήμονες πρώτης κλάσεως, που στα δικά τους τα μάτια φαντάζουν η ελίτ του κόσμου, συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Fairmon του Σάν Φρανσίσκο για να εκθέσουν τις απόψεις τους γιά τα πεπρωμένα του νέου πολιτισμού. Δεδομένου του αντικειμένου του, στο φόρουμ αυτό πρυτάνευε η αρχή της πιό αυστηρής αποτελεσματικότητας.

  Αυστηροί κανόνες υποχρεώνουν όλους τους συμμετέχοντες να ξεχάσουν τη ρητορική. Οι εισηγητές διαθέτουν μόλις πέντε λεπτά για αν εισηγηθούν κάποιο θέμα. Εξάλλου στη διάρκεια των συζητήσεων καμία παρέμβαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

  Από τη στιγμή που καθορίστηκαν αυτές οι αρχές εργασίας, η σύσκεψη αναγνώρισε – σαν κάτι το απολύτως προφανές που δεν άξιζε καν να συζητηθεί – ότι τον ερχόμενο αιώνα τα δύο δέκατα του ενεργού πληθυσμού θα ήταν αρκετά για να διατηρηθεί η δραστηριότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Με τόσο ξεκάθαρες βάσεις το κύριο πολιτικό πρόβλημα, που το καπιταλιστικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες, μπορεί να διατυπωθεί με κάθε αυστηρότητα πώς θα είναι δυνατό, για την ελίτ του κόσμου, να διατηρηθεί η διακυβερνησιμότητα, της κατά τα 80% υπεράριθμης ανθρωπότητας, της οποίας το ανώφελο έχει ήδη προγραμματίσει η φιλελεύθερη λογική.

  Η λύση που επικράτησε στη σύσκεψη ώς πιό λογική, ήταν αυτή που πρότεινε ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι και της έδωσε το όνομα tittytainment (άρτος και θέαμα ή στην αμερικανική αργκό, βυζοδασκέδαση). Με αυτό τον νεολογισμό-βαλίτσα επρόκειτο απλούστατα να ορισθεί ένα κοκτέϊλ αποβλακωτικής διασκέδασης και επαρκούς διατροφής που θα επέτρεπαν να διατηρηθεί σε καλή διάθεση ο αποστερημένος πληθυσμός του πλανήτη.
  Αυτή η κυνική και περιφρονητική ανάλυση έχει, καταφανώς το πλεονέκτημα να ορίζει με όλη την επιθυμητή σαφήνεια τους όρους της εργολαβίας που οι παγκόσμιες ελίτ αναθέτουν στο Σχολείο του 21ου αιώνα. Γι΄αυτό είναι δυνατόν να συνάγει κανείς εκ των προτέρων, με μικρά περιθώρια λάθους, τις μορφές της οποιασδήποτε μεταρρύθμισης που θα σκόπευε να αναπλάσει τον εκπαιδευτικό μηχανισμό με βάση αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του κεφαλαίου.
  Απόσπασμα από το βιβλίο του Ζάν Κλώντ Μισεά, Η εκπαίδευση της αμάθειας, τα συμπεράσματα δικά σας.

  148 – Έχεις στο χέρι σου το τηλεκοντρόλ, εσύ έχεις την δύναμη να διαλέξεις τι θα δείς και αν αξίζει να το δείς, ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ.
  Τον κόσμο τον ελέγχουν και τον διαμορφώνουν οι τράπεζες-οικονομική ελίτ, όλοι και όλα ελέγχονται από εκεί και λειτουργούν προς όφελός τους, αν δεν μας γίνει συνείδηση αυτό δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αλλάξει κάτι.
  Αυτό το γνωρίζουν αυτοί καλύτερα από εμάς γι΄αυτό φροντίζουν από την βρεφική μας ηλικία ακόμη (βάφτιση, μη εκεί το χέρι ΚΑΚΟ) να ελέγξουν και να κατευθύνουν την σκέψη μας ώστε να γίνει βολική και αυτοελεγχόμενη συνείδηση. Θρησκεία, εκπαίδευση, κόμματα, αθλητικοί σύλλογοι, με μια αγαστή συνεργασία πετυχαίνουν αυτό τον στόχο.

 153. 138, … Στην αρχή νόμισα ότι ο συντάκτης έγραφε για κάποια γκόμενα ή και για κάποια αισθησιακή πόρνη … το περιοδικό αυτό ήταν το ΚΛΙΚ. …

  Πιθανόν για Νιτρομανείς.

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ξέρατε ότι στην Κύπρο ο μανάβης λέγεται φρουταριούχος; Ένα γλωσσικό κείμενο του Παντελή Μπουκάλα:
  http://www.kathimerini.gr/960330/opinion/epikairothta/politikh/nohmatikes-anatropes

 155. Μαρία said

  154
  Ξέρουμε οτι ο μανάβης στην Κύπρο λέγεται φθαρτέμπορας.

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, στο κείμενο αναφέρονται και τα φθαρτά.

 157. sarant said

  154 Οι φρουταριούχοι θα εχουν τα μεγάλα οπωροπωλεία, αλυσίδες.

 158. Μαρία said

  156
  Πράγματι http://economy.cyprustimes.com/2018/04/03/akrivotera-ftharta-kai-froyta-eleo-pascha-lene-oi-froytarioychoi/

  Να μας πει η Λ αν λέει «πάω στη φρουταρία» ή «πάω στον φρουταριούχο».

 159. Κώστας said

  @144 & 151

  Πιεγκπονγκσάντ, Πιεγκποσα-α-άντ,
  όπως ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ,
  Πιεγκπονγκσάντ, Πιεγκποσα-α-άντ!

 160. Γς said

  Πράγματι

  Με την δικιά μου την κύπρια αναβαθμίστηκε και το μανάβικο της γειτονιάς μου. Σε φρουταρία

 161. Γς said

  «Γράφετε για τις βραχονησίδες… που αν δεν ήταν ο Κωστόπουλος ακόμα Βλαχονησίδες θα τις λέγαμε… να τα λέμε κι αυτά!»

  Η φίλη μας η Mitsa Makri στο ΦΒ

 162. Γς said

  Κι ένας εκβραχισμός. Βαλαωρητικός

  Μέριασε, βλάχε, να διαβώ!

 163. Γς said

  Κι εμείς οι βλάχοι, άμα λάχει:

  Βλάχο, βλάχο τον καημό μου

 164. spiral architect 🇰🇵 said

  H γενιά μας ξεκίνησε με Μικυμάου, Σεραφίνο και Τιραμόλα, πονήρεψε με Ζάκουλα και Ταρατατά και σοβάρεψε με Ήχο και RAM.

 165. ΓιώργοςΜ said

  158 Έχω την εντύπωση πως φρουταριούχος είναι ο μανάβης και φθαρτέμπορος ο οπωροπώλης 🙂

  144 Εύκολη η αλλαγή, εκεί που (…) ο Θρύλος κι ο Πειραιάς, αντίστοιχα το … ο ΠΑΟ κι η Λεωφόρος θα γίνει … ο ΠΑΟ κι η Ταϊλάνδη. Αν λυθεί το βασικό σύνθημα, τα άλλα παλεύονται.

 166. spiral architect 🇰🇵 said

  Ας μην πυροβολούμε τον Κωστόπουλο: Ένα άρθρο γνώμης 😛 από την κουνιάδα του Νταλάρα με απολαυστικά σχόλια από κατόχους πουροκοφτών.

 167. spiral architect 🇰🇵 said

  Εποχές μιλένιουμ, επίπλαστης ευμάρειας, πλαστικής κάρτας και υπερκατανάλωσης λίγο πριν το γιούρο του ’04 και κάμποσο μετά το σκάσιμο της φούσκας, ο υποφαινόμενος στο σουπερμάρκετ για τα ψώνια της βδομάδας. Από το διπλανό διάδρομο:
  – Μαρία, μήπως έχεις στην τσάντα σου τον πουροκόφτη;
  – Τι να θέλει ο πουροκόφτης σου στην τσάντα μου;
  – Ρε, ψάξε που σου λέω γιατί δεν τον βρίσκω!
  (χρουτς, χρουτς) – Δεν βρίσκω τίποτα!
  – Γμτπνγ μου, πού τον ξέχασα; 100 ευρώ τον πλήρωσα!
  – Καλά τι τον θες τον πουροκόφτη, αφού ούτε τσιγάρο δεν καπνίζεις;
  – Μαρία δεν ξέρεις εσύ, στις συναντήσεις που έχω, μόλις τελειώσουμε ανάβουμε πούρα, οπότε το εργαλείο είναι απαραίτητο.

  Βγαίνω στο δικό τους διάδρομο και τι να δω: Ο τύπος, γνωστός πρώην φοροτέχνης, μετέπειτα ΕΛΔΕτζής στο Περιστέρι και μετά το σκάσιμο της φούσκας μπλεγμένος με Ολυμπιακά Έργα σαν «ανεξάρτητος εκτιμητής». Λίγο καιρό μετά, στην καφετέρια κυκλοφόρησε ότι, έφυγε από το Περιστέρι και έπιασε σπίτι στη Ν. Ερυθραία. Μετέπειτα κατηγορήθηκε για πολλά αλλά οι υποθέσεις δεν έφτασαν ποτέ στο ακροατήριο. Το σπίτι του στο Περιστέρι (πατρικό;) βγήκε στο σφυρί πριν λίγα χρόνια.

 168. sarant said

  166 Σχόλιο:

  Τι να γίνει τώρα, όταν εμείς ψάχναμε να διαβάσουμε Γκίνσμπεργκ, Μπάροουζ και Ζενέ, ακούγαμε Βέλβετ Αντεργκράουντ κι αγοράζαμε κόμικς του Κοπί, κάποιοι νεάντερταλ περίμεναν τον Κωστόπουλο και τον… Αναστασιάδη για να μάθουν τη λέξη «γκέι», εν μέσω ανεκδότων για ξανθιές και Αλβανούς.

  Πώς την έχετε δει, θα πάει μακριά η βαλίτσα; Τριάντα χρόνια, κάπου ε, σώνει.

 169. ilias said

  Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ο Κωστόπουλος είχε βγάλει ένα καλό περιοδικό για τα αθλητικά, το Active. Έγραφαν κάποιοι καλοί δημοσιογράφοι (π.χ Σωτηρακόπουλος). Βέβαια κάποιες φορές έκανε και αυτό τα ξεβλαχέματα του όπως τότε που είχε μια συνέντευξη μιας αθλήτριας του πινγκ-πονγκ. Την ρωτούσαν «τι θέλεις από έναν άνδρα» και απαντούσε «κινητό,ακίνητο και κορμί ευκίνητο».

 170. spiral architect 🇰🇵 said

  @169: Καναδυό αναρτήσεις πιο πριν είχα σχολιάσει ότι, «πίσω από την επανεμφάνιση στην επικαιρότητα του Κ. κάποια καινούργια απατεωνιά κρύβεται και αυτή δεν είναι το φαγάδικό του στο Κολωνάκι». Ο τύπος είναι ο κλασικός «επιχειρηματίας» (μην αυταπατάστε, το είδος δεν είναι ενδημικό, βρίσκεται και αλλού) που στο πέρασμά του γεμίζει αλογόμυγες την κοινωνία μέσω των δηλώσεών του στα μίντια και ταυτόχρονα μοιράζει αφειδώς φέσια και αφήνει άτυχους εργαζόμενους απλήρωτους.

  Στον απόπατο και τραβήξτε δυο φορές το καζανάκι!

 171. spiral architect 🇰🇵 said

  Και για να μην ξεχνάμε: Το 1999 στο ΚΛΙΚ ο τότε διευθυντής σύνταξής του ο Σταύρος Θεοδωράκης επιλέγει την αμερικανική σημαία με πρώτο πλάνο την Πάμελα Άντερσον να σκάει από ένα αυγό ως εξώφυλλο στο τεύχος του Μαΐου, «παίζοντας» με μια λαϊφσταϊλίστικη (και καλά για την εποχή «προοδευτική») προσέγγιση του θέματος του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Εκείνο το άρθρο του Σταύρου σε συνδυασμό με το εξώφυλλο και τη λεζάντα του προκάλεσε ένθεν κακείθεν αντιδράσεις. Ο ίδιος, συντασσόμενος στη γραμμή όσων υποστήριζαν ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν το Βελιγράδι στο πλαίσιο «ανθρωπιστικής βοήθειας», είχε μιλήσει για τον ύποπτο ρόλο των Ελλήνων πολεμικών ανταποκριτών στη Γιουγκοσλαβία, γεγονός που προκάλεσε την πειθαρχική του δίωξη από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

 172. Pedis said

  # 171 – δηλ. ο μεγάλος ρεπόρτερ και πολιτικός ήταν στην αυλή του Βλάχου;

 173. (169) Εγώ το ήξερα «κινητό, ακίνητο και πουλί αεικίνητο».
  Τότε βέβαια το κινητό ήταν ακόμα είδος πολυτελείας, δεν είχε και η κουτσή Μαριώ…

 174. spiral architect 🇰🇵 said

  @172: Βέβαια!

  (όλα τα καλά παιδιά αντάμα)

 175. sarant said

  174 Να τα θυμόμαστε κι αυτά.

 176. Γιάννης Ιατρού said

  Κάτι τέτοιοι τελικά κλείσανε τις ελληνικές εταιρείες …. 🙂

 177. Μαρία said

 178. voulagx said

  #172 @Pedis: Δεν ειναι Βλαχος, αυστριακος και λυμα ειναι.

 179. cortlinux said

  Γιατι το να εισαι δεξιος ειναι το ευκολο. Το αριστερος στην πραξη ειναι το δυσκολο.

 180. spiral architect 🇰🇵 said

  Με κλαρίνα, τσίπουρα και βουνά έσβησε τον Κωστόπουλο ο πρόεδρος των Βλάχων

 181. Alexis said

  Το ΚΛΙΚ έπιασε γιατί:

  1) Η πολιτικοποίηση των ’70ς και ’80ς είχε κουράσει μεγάλο μέρος τους κόσμου τότε, ιδίως τη νεολαία.
  2) Ήταν τελείως διαφορετικό σε δομή, στυλ και γλώσσα ακόμα από όλα τα μέχρι τότε περιοδικά.

  Ο Κωστόπουλος έπιασε στον αέρα τι ήθελε ο κόσμος (εδώ ταιριάζει απόλυτα το κλισέ) και του το πρόσφερε απλόχερα.
  Πονηρός ο βλάχος… 🙂

 182. Alexis said

  Από το λίκνο του #166:
  Δεν ξέρω αν ο Κωστόπουλος μας ξεβλάχεψε, είχε όμως τότε τη φαεινή ιδέα να κάνει τη σωστή κίνηση, τη σωστή στιγμή.

  Αυτό ακριβώς…

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  182. >>Από το λίκνο του #166:
  Δεν ξέρω αν ο Κωστόπουλος μας ξεβλάχεψε, είχε όμως τότε τη φαεινή ιδέα να κάνει τη σωστή κίνηση, τη σωστή στιγμή.
  Αυτό ακριβώς

  Έκφραση-μπαλαντέρ. Ισχύει και για τα «πετυχημένα» λαμόγια, μέχρι να κάνουν τη λάθος κίνηση ή διαλέξουν τη λάθος στιγμή.
  Αφού όλα ήσαν νόμιμα και φταίμε κι εμείς οι βλαχεμένοι, όπως λέει πίσω από τις λέξεις η κα Ρ. , κι αφού το ηθικό δε δικάζεται, βρίσκει νέα έκφραση σε σαντουϊτσάδικο που, μαγκίτης καθώς είναι, μας (ξανα)έκανε να τσιμπήσουμε, ν΄ασχοληθούμε (βλαχοχαμός γίνεται) και να κάνει πάλι χρυσές δουλειές.

 184. Alexis said

  #183: Ασφαλώς και δεν συμφωνώ με όλα όσα λέει η κ. Ραγκούση στο άρθρο. Εγώ κρίνω τον Κ. μόνο ως επιχειρηματία. Και λέω ότι η έκδοση του ΚΛΙΚ ήταν μια πετυχημένη κίνηση, τη στιγμή που έγινε.
  Όμως ο έξυπνος επιχειρηματίας πρέπει επίσης να έχει τη διορατικότητα να βλέπει μπροστά και να φύγει από τον χώρο πάλι την κατάλληλη στιγμή. Και όχι όταν θα τον έχουν πάρει από κάτω τα χρέη…

 185. # 184

  Αλέξη αν θυμάμαι καλά όταν έψαχνα σπόρους για μοσχομπίζελα μου είχες πει για ένα μαγαζί στην Ευρππίδου δεξιά από Αθηνάς όπως πάμε για Κλαυθμώνος. Πήγα πέρισυ πήρα ένα φακελλάκι και κάτι πολύ ωραίους βολβούς. Πήγα φέτος, οι βολβοί που είχε ήταν χάλια πήρα δυι τριανταφυλλιές -αυτές πριν πετάξουν βλαστάρια- που ΚΑΙ οι δύο αποδείχθηκαν άρρωστες και σκάρτες. Είναι στο DNA του Ελληνα αυτή η τακτική να είναι σωστοί μέχρι να πιάσουν πελατεία. Ιδια κι απαράλλακτα με τα κόμματα και τους πολιτικούς πριν και μετά τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο πως στην πλειοψηφία τους είναι ή υποστηρίζουν απατεώνες

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  184. Πώς πτωχεύει τη μια εταιρεία ,φεσώνει τόσους ανθρώπους και μετά ανοίγει άλλην επιχείρηση σαν να μην τρέχει τίποτα;
  Δε θα το έλεγα διορατικότητα αλλά πανουργία ή και απατεωνιά. Τον παίρνει και τα κάνει.

 187. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: