Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεξιλογώντας για τον Αστερίξ στην Ισπανία

Posted by sarant στο 23 Απριλίου, 2018


Εδώ και τέσσερα χρόνια έχω αρχίσει να παρουσιάζω περιπέτειες του Αστερίξ, ενός από τα πιο αγαπημένα μου κόμικς. Αρχικά αυτο γινόταν κάθε δίμηνο αλλά τελευταία έχει αραιώσει αρκετά ο ρυθμος δημοσιεύσεων.

Όπως έχω πει, με μια δόση υπερβολής βέβαια, οι 24 τόμοι του Αστερίξ (εννοώ την κοινή δημιουργία του Ρενέ Γκοσινί και του Αλμπέρ Ουντερζό) είναι μια από τις σημαντικότερες προσφορές της Γαλλίας στον παγκόσμιο πολιτισμό μεταπολεμικά. Τουλάχιστον η γενιά μου, που γνώρισε τον Αστερίξ στα φοιτητικά της χρόνια, τον αγάπησε σχεδόν ομόθυμα -και η ανταπόκρισή σας σε αυτές τις δημοσιεύσεις ήταν πολύ θετική, οπότε είχα πει ότι θα παρουσιάσω στο ιστολόγιο, έναν προς έναν, και τους 24 τόμους του Αστερίξ. Ήδη φτάσαμε στις 15 περιπέτειες.

Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2014, με μια παρουσίαση της περιπέτειας Αστερίξ στους Βρετανούς και μετά με μια γενική παρουσίαση των πρωταγωνιστών του κόμικς. Τον Δεκέμβριο είχαμε τη δεύτερη περιπέτεια, την Κατοικία των θεών, τον Φλεβάρη 2015 είδαμε τον Μάγο (ή Μάντη) ενώ στα τέλη Απριλίου παρουσίασα τον «Αστερίξ στη χώρα των Ελβετών». Τέλη Ιουνίου 2015 παρουσιάστηκε Ο αγώνας των αρχηγών, η πέμπτη περιπέτεια της σειράς, αλλά στα τέλη Αυγούστου δεν είχαμε περιπέτεια για τεχνικούς λόγους. O κύκλος συνεχίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου με τον Αστερίξ στην Κορσική και η τελευταία δημοσίευση για το 2015 ήταν την παραμονή των Χριστουγέννων με τον Αστερίξ Λεγεωνάριο. Το 2016 ξεκίνησε με την περιπέτεια Οβελίξ και σία τον Φλεβάρη, ενώ τον Απρίλιο ανέβασα το Δώρο του Καίσαρα. Τον Ιούνιο είχε πέσει πολλή δουλειά, τον Αύγουστο είχαμε το… θερινό ραστόνι (και θα ήταν ευκαιρία να βάλουμε τον Αστερίξ Ολυμπιονίκη, κρίμα), οπότε ξαναπιάσαμε το νήμα τον Οκτώβριο με την Ασπίδα της Αρβέρνης. ενώ τον Δεκέμβριο ακολούθησε το Χρυσό δρεπάνι. Πρώτη περιπέτεια του 2017, τον Φλεβάρη, ήταν το Μεγάλο ταξίδι, που συμπλήρωσε την πρώτη δωδεκάδα. Στη δεύτερη δωδεκάδα μπήκαμε τον Απρίλιο, με την περιπέτεια «Ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα». Μετά αραίωσαν οι ρυθμοί. Τον Αύγουστο του 2017 παρουσιάστηκε η περιπέτεια «Ο Αστερίξ και οι Γότθοι» ενώ τον Δεκέμβριο είχαμε ένα εμβόλιμο άρθρο, αφού παρουσιάσαμε την καινούργια (χωρίς Γκοσινί αλλά και χωρίς Ουντερζό) περιπέτεια «Ο Αστερίξ στην Ιταλία» που είχε πρόσφατα κυκλοφορήσει στα γαλλικά (ο ελληνικός τίτλος είναι δικός μου, αφού τότε δεν είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά το τεύχος -μαλιστα, αμφιβαλλω αν έχει βγει και τώρα). Τον Φλεβάρη είχε πέσει δουλειά και παρόλο που ο φίλος μας ο Αβονιδας μου το θυμισε μόλις τώρα αξιώνομαι να συνεχίσω με την 15η περιπέτεια της σειράς -δεν θα πω ότι έχουμε 81 Φλεβάρη, αλλα οτι τώρα μπόρεσα. Και θα επαναλάβω την έκκληση να σκανάρετε, όσοι έχετε, τεύχη του Ψαρόπουλου που μας λείπουν (ο κατάλογος στο τέλος του άρθρου).

Θυμίζω ότι οι περιπέτειες του Αστερίξ κυκλοφόρησαν σε αυτοτελείς τόμους στα ελληνικά πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τις εκδόσεις Ψαρόπουλου (σε μετάφραση αρχικά του Κώστα Ταχτσή και μετά του Αργύρη Χιόνη) ενώ αργότερα κυκλοφόρησαν σε νέα μετάφραση (της Ειρήνης Μαραντέι) από τις εκδόσεις Μαμούθ, που είναι και η έκδοση που (νομίζω πως) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο εμπόριο.

Τη σημερινή περιπέτεια, όπως εκδόθηκε από τον Ψαρόπουλο, τη σκανάρισε κάποιος φίλος. Την ανέβασα σε έναν ιστότοπο φιλοξενίας, απ’ όπου μπορείτε να τη διαβάσετε ονλάιν ή να την κατεβάσετε.

Ο Αστερίξ στην Ισπανία είναι χρονολογικά η 14η περιπέτεια της σειράς από τις 24. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Pilote από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 1969 και αμέσως μετά, στο τέλος του χρονου, βγήκε σε άλμπουμ. Ο γαλλικός τίτλος είναι Astérix en Hispanie, δηλαδή με το κλασικό όνομα της Ισπανίας (όχι Espagne).

Αλλά καλύτερα να περιγράψω σύντομα την υπόθεση. Ενώ στο γαλατικό χωριό η ζωή συνεχίζεται όπως την ξέρουμε, στον νότο της Ιβηρικής χερσονήσου ο Ιούλιος Καίσαρας συντρίβει τα απομεινάρια των στρατευμάτων του Πομπήιου κι έτσι υποτάσσει όλη την Ισπανία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όλη; Όχι όλη. Όπως τον πληροφορεί ο στρατηγός του, ένα μικρό χωριό επιμένει να αντιστέκεται. Ο Καίσαρας επιλαμβάνεται προσωπικά και πηγαίνει στο χωριό και λίγο πριν φτασουν πιάνουν αιχμάλωτο ένα αγόρι οπλισμένο με σφεντόνα, τον γιο του αρχηγού. Έτσι, μπορούν να εκβιάσουν την ησυχία των ανυπότακτων Ιβήρων, αφού κρατάνε όμηρο τον μικρό -«δεν θα διασκεδάζουν μαζί του» παρηγοριέται ο πατέρας του.

Ο Καίσαρας αποφασίζει, για ασφάλεια, να εμπιστευτεί το αρχηγόπουλο στη φρουρά του στρατοπέδου Μπαμπαόρουμ, ενα από τα τέσσερα που περιβάλλουν το  ανυπόταχτο γαλατικό χωριό. Όχι πολύ καλή ιδέα, διότι λίγο πριν φτάσει εκεί ο μικρός με τη συνοδεία του, πέφτει στα χέρια των Γαλατών. Να πούμε εδώ ότι ο μικρός, έχοντας αντιληφθεί ότι ως όμηρος είναι πολύτιμος, εκβιάζει συνεχώς τους Ρωμαίους φρουρούς του απειλώντας ότι «θα κρατήσει την αναπνοή του μέχρι που να πάθει τίποτα» και μόλις τον δουν να μπλαβιάζει όλοι υποχωρούν στα καπρίτσια του. «Σταμάτα! Θα κάνουμε ό,τι θέλεις» μεταφραζει η Μαραντέι για το Μαμούθ και ανάλογα κι ο Χιόνης για τον Ψαρόπουλο.

Κι έτσι ο όμηρος πέφτει στα χερια των Γαλατών αλλά οι Ρωμαίοι, αφού μια προσπάθεια να τον ζητήσουν πίσω πέφτει στο κενό, βολεύονται με την ιδέα: και στο γαλατικό χωριό ο όμηρος θα είναι ασφαλής και μάλιστα δεν θα τους ταλαιπωρεί. Κι έτσι το αρχηγόπουλο, ονόματι Πέπε, αρχίζει να ταλαιπωρεί τους Γαλάτες. Ύστερα από διάφορα επεισόδια, ο Μοναρχίξ αποφαίνεται πως έχουν «ηθικό καθήκον» να τον επιστρέψουν στο χωριό του και αφού μαθαίνουν από τους Ρωμαίους πού βρίσκεται το χωριό ξεκινούν, πρώτα με τη βάρκα του ψαρά Καταλφαβητίξ και μετά με τα πόδια.

Καθώς κατευθύνονται προς το χωριό του νεαρού, τους παίρνει είδηση ο Ρωμαίος εκατόνταρχος που ειχε παραδώσει τον νεαρό στο Μπαμπαόρουμ, και μεταμφιεζεται σε Ίβηρα για να τους πάρει τον όμηρο. Ύστερα από διάφορες περιπέτειες, ο Αστερίξ (χωρίς μαγικό φίλτρο!) και ο Ρωμαίος πιάνονται και οδηγούνται όχι στα λιονταρια αλλά στους ταύρους -κι έτσι ο Αστερίξ εφευρίσκει την ταυρομαχία. Στο μεταξύ ο Οβελίξ έχει βρει το χωριό του μικρού και όλα τελειώνουν αίσια.

Πρόκειται για μια από τις πετυχημένες περιπέτειες της 24άδας, που άρεσε πολύ στον κύκλο μου τότε που βγήκε, έστω κι αν ο Έλληνας αναγνώστης δεν συνηθίζει να κάνει καλοκαιρινές διακοπές στην Ισπανία όπως πάρα πολλοί Γαλλοι ήδη από τη δεκαετία του 60. Πράγματι, το δεύτερο μισό του άλμπουμ είναι γεμάτο με αναφορές στην τουριστική ιδίως Ισπανία.

Όσο για τα ονόματα των Ισπανών, ο αρχηγός του ανυπόταχτου χωριού λέγεται Soupalognon y Crouton (κατα λέξη: κρεμμυδόσουπα με κρουτόν), που ο Χιονης το αποδίδει Κρεμυδοσουπόν υ Τυρόν ενώ η Μαραντέι Κρεμυδονέζ υ παέλια. Προτιμώ την πρώτη απόδοση. Ο γιος του λέγεται Πέπε, που είναι χαϊδευτικό του «Περικλής» -έχουμε Έλληνες προγόνους, εξηγεί ο μικρός. Ο επίμονος εκατόνταρχος λέγεται Nonpossumus, που σημαίνει «Δεν μπορούμε» στα λατινικά. Η Μαραντέι τον αποδίδει Διπόδιους, ο Χιόνης Ανθρωπόμορφους. Όταν μεταμφιέζεται σε Ισπανό, παιρνει το όνομα Dansonsurlepon y Davignon («Ας χορέψουμε πάνω στη γέφυρα – Του Αβινιόν», υπαινιγμός στο πασίγνωστο τραγουδάκι), που ο Χιόνης το αποδίδει Ανωποταμόν υ καημόν ενώ η Μαραντέι Μεταξωσκωληκόν υ πεταλουδόν.

Θα κάνω στη συνέχεια αναφορά σε κάμποσους υπαινιγμούς σε ισπανικά πραγματα, αλλά πρεπει να πω ότι το άλμπουμ έχει και άλλες («μη τουριστικές») αξέχαστες ατάκες και αστεία επεισόδια.

Για παράδειγμα, όταν οι Γαλάτες φιλοξενούν τον Πέπε, ο μικρός αρνείται στην αρχή να φάει αγριογούρουνο (το θεωρεί cochonnerie – γουρουνόφαγο) και ζητάει ψάρι. Ο έρμος ο Οβελίξ πηγαινει στον ψαρά να αγοράσει, αλλά στο μεταξύ ο Πέπε δοκίμασε το αγριογούρουνο και του άρεσε -και έφαγε και του Οβελίξ. Ο Οβελίξ θέλει να επιστρέψει το ψάρι στον ψαρά, υποστηρίζοντας ότι απλώς το νοίκιασε, ο Καταλφαβητίξ βεβαια αρνείται να το πάρει, και γίνεται ένας ξεκαρδιστικότατος καβγάς -το επεισόδιο πιάνει τέσσερις σελίδες- που μόνο με την επέμβαση του αρχηγού καταλαγιάζει -ή δεν καταλαγιάζει οπως βλέπετε.

Να σημειώσω εδώ ότι αυτη είναι η πρώτη εμφάνιση του ψαρά Καταλφαβητίξ με τα όχι και πολύ φρέσκα ψάρια του, μόλις στο 14ο επεισόδιο του κύκλου. Λίγο πιο κάτω, ο Καταλφαβητίξ θα νοικιάσει το καΐκι του για να πάνε τον μικρό στην Ισπανία, και θα δεχτεί πληρωμή σε μενίρ -τα θέλει, όπως λέει, για να διακοσμήσει ένα οικοπεδάκι που έχει. Και μια υποσημείωση μάς πληροφορεί ότι το κτήμα αυτό βρισκόταν στο Καρνάκ, όπου υπάρχουν μεγαλιθικά μνημεία με μενίρ.

Για να πάνε όμως στην Ισπανία, πρέπει να μάθουν πού βρίσκεται το χωριό του Πέπε -ο μικρός δεν ξέρει να τους πει. Αυτό το μαθαίνουν δίνοντας λίγες φάπες στους Ρωμαίους λεγεωνάριους που φυλάνε σκοπιά γύρω από το γαλατικό χωριό. Και επειδή οι Ρωμαίοι είναι ανεβασμένοι πάνω σε δέντρα, έχουμε μερικές ωραίες ατάκες.

– Δεν χρειάζεσαι και πολύ για να πέσεις.

– Είναι που οι τελευταίες εμπειρίες με ωρίμασαν πολύ, απαντάει ο άλλος στην απόδοση του Χιόνη και παρόμοια στη Μαραντέι.

Λίγο αργότερα, οι λεγεωνάριοι αποφασίζουν να μην πουν τίποτα στους ανωτέρους τους και να ξανανεβούν στα δέντρα τους. N’agissons pas comme des poires λέει ο μεγαλόσωμος, που είναι λογοπαίγνιο που δεν μεταφράζεται, αφού poire εκτός από το αχλάδι είναι στην αργκό και ο αφελής. «Αν μείνουμε στο χώμα θα σαπίσουμε», μεταφραζει ο Χιονης και «Μην καταλήξουμε και μαρμελάδα» η Μαραντέι.

Ένα περίπλοκο και αμετάφραστο λογοπαιγνιο αμέσως μετά. Ενω στη Γαλατία συμβαίνουν αυτά, μας δείχνουν μια σκηνή στη Ρώμη όπου ο Καίσαρας τελεί θρίαμβο. Ένας κοκκινοτρίχης αρχηγός βαρβάρων που έχει πιαστεί αιχμάλωτος, ενθουσιασμένος από τη μεγαλοπρέπεια χειροκροτάει -και ο Καίσαρας του χαρίζει την ελευθερία του.

– Τι κάνει ο Καίσαρας; ρωτάει ο ένας Ρωμαίος.

– Il affranchit le rubicond, είναι η απάντηση που σημαίνει «Χαριζει την ελευθερια στον κοκκινομάλλη» αλλά ταυτόχρονα ακούγεται όπως το il a franchi le Rubicon, που θα πει «διάβηκε τον Ρουβίκωνα», τη γνωστή παροιμιώδη έκφραση.

Το λογοπαίγνιο αυτό δεν μεταφραζεται. Η Μαραντέι σκέφτηκε να παραπέμψει σε αλλη παροιμιώδη φράση με τον Καίσαρα και το απέδωσε: «Γιατί ο Καίσαρ ερρίφθη» (ως απάντηση στο ‘γιατι το έκανε αυτό;’). Ο Χιόνης, ίσως προτιμότερο, παραιτηθηκε εντελώς από την προσπάθεια και αποδίδει: Τον λύνει για να χειροκροτάει δυνατότερα.

Καθώς πλέουν με το ψαροκάικο για την Ισπανία, οι ήρωές μας πέφτουν απάνω στους γνωστούς πειρατές. Οι πειρατές δεν ενδιαφέρονται -τι να ληστέψουν από μια ψαρόβαρκα. Όμως οι ήρωές μας έχουν βαρεθεί το ψάρι, πλησιάζουν το πειρατικό πλοίο, κάνουν ρεσάλτο και παίρνουν ολες τους τις προμήθειες -αγριογούρουνα κυρίως. Κι οι πειρατές αναγκάζονται να ψαρέψουν για να τραφούν.

– Κι ο πρώτος που θα κάνει τον πονηρό, θα τον κάνω δόλωμα, λέει ο αρχιπειρατής.

«Σαν σκουλήκι της γης», λέει κατά λέξη ο μαύρος από το παρατηρητήριό του. Comme un ver de terre, αλλά να θυμηθούμε πως δεν προφέρει καλά το ρο.

Την ατάκα αυτη ο Χιόνης την απέδωσε θεϊκά: Σκουλήκι ο άντλωπος, σκουλήκι….

Στην παρέα μου, πριν από πολλές δεκαετίες βέβαια, η ατάκα αυτή είχε γινει παροιμιώδης, και τη λέγαμε και με άλλες ευκαιρίες.

Η Μαραντέι βάζει τον μαύρο να τρώει τα ρο όπως και ο Γκοσινί (και όχι να τα προφέρει Λ) και επιλέγει τη σαφώς λιγότερο πετυχημένη απόδοση: Σα σκουληκαντέ’α.

Με τα πολλά φτάνουν στην ξηρά και πρέπει να διασχίσουν την ιβηρική χερσόνησο για να φτάσουν στο χωριό του μικρού, που είναι στην Ανδαλουσία, κοντά στη Σεβίλλη (Ισπαλίς). Πέφτουν όμως πάνω σε μποτιλιάρισμα, ο δρόμος είναι γεμάτος με άμαξες τουριστών που κατακλύζουν την Ισπανία αφού το σεστέρσιο είναι πιο δυνατό από το τοπικό νόμισμα και μπορεις να είσαι σίγουρος πως θα έχει ήλιο. Σε διάφορα σημεία ο Γκοσινί δεν παραλείπει να παραθέσει φράσεις κλισέ που χρησιμοποιούσαν, γεμάτοι υπεροψία, οι Γάλλοι και γενικά οι τουρίστες της εποχής που επισκέπτονταν την Ισπανία.

Αλλά οι φιλοι μας επιπλέον έχουν το πρόβλημα ότι πρέπει να μπουν κρυφά. Οπότε σε ένα πανδοχείο, ακόμα στη γαλατική πλευρά, ζητάνε από τον πανδοχέα να τους βρει τροπο να περάσουν τα Πυρηναία κρυφά κι εκείνος τους προτείνει έναν οδηγό από την φυλή των Vaccei. Η φυλή αυτή είναι υπαρκτή, αλλά δεν ζούσε στα Πυρηναία, παρά πολύ πιο νότια. Ο Γκοσινί τη μεταφέρει στη χώρα των Βάσκων λογοπαικτική αδεία.

Βρήκα τον άνθρωπό σας, είναι Βακκαίος (Βακκαίοι, έθνος ιβηρικόν λέει ένας αρχαίος) και ξέρει καλά το βουνό, λέει ο κάπελας, κι ο Οβελίξ παρατηρεί «Δεν ήξερα πως χρειάζεται ένας Βακκαίος για να μπεις στην Ισπανία».

Στα γαλλικά, η φράση il fallait un Vaccéen pour entrer en Hispanie, ακούγεται πολύ όμοια με το il fallait un vaccin… δηλαδή «πρεπει να έχεις κάνει εμβολιο για να μπεις στην Ισπανία» -πριν απο 50 χρόνια ήταν ακόμα πιο συχνό να κάνουν εμβολια οι τουρίστες.

Το λογοπαίγνιο δεν αποδίδεται. Ο Χιόνης λέει : είναι Βάσκος, και: δεν ήξερα ότι χρειάζεται ένας Βάσκος για να μπει κανείς στην Ισπανία. Προτιμώ τη λύση της Μαραντέι, που τον μετατρέπει σε βοσκό (είναι και βοσκός, άλλωστε) και συνεχίζει: Μυρίζεται τον κίνδυνο από μακριά, και: Είναι σίγουρο πως μυρίζει ο κίνδυνος;

Φυσικά συναντούν και τσιγγάνους και μαθαίνουν φλαμένκο -ο Οβελίξ θα το ξαναχορέψει στο Μεγάλο ταξιδι επειδή έχει την πεποίθηση ότι οι ερυθρόδερμοι της Αμερικής είναι τσιγγάνοι.

Η όμορφη τσιγγάνα αποκαλεί «ομορφόπαιδο» τον Οβελίξ και τον παροτρύνει cambre-toi! Δεν ξέρω πώς λέμε στα ελληνικά το αντίστοιχο, όταν στον χορό κάνεις καμάρα (από εκεί η ρίζα) με το κορμί σου, πάντως μου αρέσει η λύση της Μαραντέι:

– Όλε ομορφόπαιδο! Λύγισε λίγο τη μεσούλα σου!

– Λυγισμένη την έχω!

Ανάμεσα στα άλλα χαρακτηριστικά και τα κλισέ της Ισπανίας που συναντούν (γεμάτα ξενοδοχεια που σερβίρουν ευρωπαϊκό φαγητό και οχι τοπικές σπεσιαλιτέ, δρομοι γεμάτοι λακούβες που επισκευάζονται με αργό ρυθμό κτλ.) σε κάποιο σημείο εμφανίζεται και ο Δον Κιχώτης.

Όσο για το άλλο σήμα κατατεθέν της Ισπανίας, την ταυρομαχία, μαθαίνουμε πως την επινόησε ο Αστερίξ -τους εχουν ριξει στα θηρια, αυτον και τον Ρωμαίο πρώην λεγεωνάριο, μόνο που στην Ισπανία το θηρίο ειναι ταύρος -κι όταν απο μια μεγαλουσιάνα Ρωμαία πέφτει το σάλι της μέσα στον στίβο, ο ιπποτικός Αστερίξ το σηκώνει για να μην το λερώσει ο ταύρος.

Κανονικά δεν είναι ταύρος, αλλά ένας τεράστιος aurochs, που ειναι ένα εξαφανισμένο σήμερα είδος άγριων βοοειδών. Ο ούρος, όπως αποδίδεται στα ελληνικά, ήταν πολύ πιο μεγαλόσωμος από τον ταύρο και την αγελάδα. Τα τελευταία ζώα του είδους ζούσαν τον 17ο αιώνα στα δάση της Πολωνίας. Ο Χιόνης τον ούρο τον αποδίδει απλά και πρακτικά «ταύρο» ενώ η Μαραντέι «βούβαλο», παρόλο που σε παλιότερη περιπέτεια (θαρρώ στην Ελβετία) υπήρχαν εδέσματα μαγειρεμένα σε ξίγκι ούρου. Βέβαια, για τον Γαλλο αναγνώστη ο aurochs είναι κάτι οικείο (υπάρχει και τραγούδι του Μπρασένς) ενώ ο ούρος είναι άγνωστος στον Έλληνα, μην πω και κακέμφατος.

Είπα πολλά και θα σας κούρασα. Παραλείπω πάμπολλα αξιοσχολίαστα λογοπαίγνια, αλλά ίσως στα σχολια μάς δοθεί η ευκαιρία να πούμε κάτι ακόμα.

Ελπίζω σε δυο ή έστω σε τέσσερις μήνες να συνεχίσουμε με κάποια περιπέτεια του «κανόνα των 24», αλλά απαραίτητη προϋπόθεση ειναι να φιλοτιμηθείτε κι εσείς να σκανάρετε κάποια και να μου στείλετε (στο sarantπαπάκιpt.lu) το πιντιέφ. Δεν ειναι πολύ εύκολο διότι το πιντιέφ που θα μου στείλετε πρέπει να είναι των εκδόσεων Ψαρόπουλου, που δεν υπάρχουν στην αγορά.

Σημειώνω ποιες περιπέτειες λείπουν

* Ο Γαλάτης Αστερίξ

* Αστερίξ μονομάχος

* Η διχόνοια

* Αστερίξ Ολυμπιονίκης

* Γύρος της Γαλατίας

* Αστερίξ και Νορμανδοί

* Αστερίξ και η χύτρα

* Οι δάφνες του Καίσαρα

* Αστερίξ και οι Βέλγοι

Και βέβαια, χρόνια πολλά στις Γεωργίες και τους Γιώργηδες που γιορτάζουν σήμερα! (Ας βάλουμε κι ένα παλιότερο εορταστικό άρθρο).

 

Advertisement

134 Σχόλια προς “Λεξιλογώντας για τον Αστερίξ στην Ισπανία”

 1. Η τιμητική του Πέπε σήμερα κι ας γιορτάζουν οι Γιώργηδες (χρόνια τους πολλά!) 🙂
  Αξέχαστη η τουριστική Hispania. Πού να είχε ζήσει και την εποχή του airbnb ο Γκοσινί!

 2. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους Γιώργηδες, στις Γιωργούλες κλπ, σε όσους γιορτάζουν σήμερα!!!

  Ειδική μνεία στον Πσαρά μας 🙂 🙂

 3. Γιάννης Ιατρού said

  Και στον Κουνελόγατο, βεβαίως βεβαίως 🙂

 4. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχολια, και χρόνια πολλά σε Πσαρά-Κουνελόγατο-Γιώργο Μ. και σε όλους τους άλλους Γιώργηδες και τις Γεωργίες μας και σας!

 5. Πάνος με πεζά said

  Χρόνια πολλά σε όλους τους εροτάζοντες !
  Και τίμιο θρησκευτικό κουϊζάκι, ποια η βασική διαφορά στις εικόνες των δύο καβαλάρηδων αγίων Γεωργίου και Δημητρίου; (όχι ως προς το με ποιον μάχονται)

 6. Γς said

  2:

  Με πρόλαβες

  Και γιορτάζει κι ο αδελφός μου και τό ‘λεγα πριν λίγο στη δικιά μου.

  -Είχες και μια σύντροφο που γιορτάζει σήμερα

  -Εγώ; Γεωργία; Ποτέ!

  -Δεν έχεις ε;

  —–

  Ναι γμτ Γεωργία τη λένε [στην κυπριακή βερσιόν της]

  Βιόλα την λέει ο αδελφός μου [ελαρώς παραλλαγμένα]

  Εγώ … έτσι

 7. Corto said

  Καλή εβδομάδα! Χρόνια πολλά στις Γεωργίες και τους Γιώργους!

  5 (Πάνος Με Πεζά):
  Ο Αϊ-Γιώργης συνήθως κοιτάει (κατευθύνεται) προς τα δεξιά και ο Αϊ-Δημήτρης προς τα αριστερά! Συνεπώς ο Αϊ-Γιώργης είναι κάπως πιο πιστός στο αρχαιοελληνικό πρότυπο της στήλης του Δεξίλεω.
  Εξάλλου ο Αι-Δημήτρης στις αρχικές του απεικονίσεις, π.χ. στον ναό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, δεν εμφανίζεται έφιππος.

 8. Corto said

  7:
  Να συμπληρώσω ότι υπάρχει διαφορά και στο χρώμα των αλόγων (άσπρο του Αγίου Γεωργίου, κόκκινο του Αγίου Δημητρίου).

 9. spiral architect 🇰🇵 said

  Ευτυχώς που άργησε φέτος ο Αϊ-Γιώργης και προφτάσαμε να χωνέψουμε τα πασχαλινά.
  Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες-ουσες.

 10. Ευχαριστώ για τις ευχές αλλά…

  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ,ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ – ΚΟΝΤΩΝΗΣ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ;;;;;;;;;;;?????????;;;;;;;; πατο; δεν υπαρχει να πιάσουμε ;

 11. Κουνελόγατος said

  Ευχαριστώ για τις ευχές, εύχομαι κι εγώ στον Τζι.

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  @10: Ψες, σε κερνούσαν εισιτήριο, αλλά ΟΑΚΑ δεν πήγες, μόνο λες τον πόνο σου στου Σαραντάκου.
  Ξυδάκι με Πιεμπονγκσάντ! 😆

 13. Πάνος με πεζά said

  @ 8 : Ακριβώς, το χρώμα των αλόγων. Άλλοι το λένε κόκκινο, άλλοι καφέ του Αη Δημήτρη, πάντως άσπρο δεν είναι σαν του Αη Γιώργη.

 14. Πάνος με πεζά said

  Εντωμεταξύ, παγκόσμια μέρα του βιβλίου, και το ιστολόγιο τη βγάζει με Αστερίξ… 🙂

 15. sarant said

  14 E, πολύ συχνά το τιμάμε το βιβλίο εκτός επετείου.

 16. Γιάννης Ιατρού said

  14: Ρε Πάνο,

 17. # 12

  Γήπεδο πήγαινα για να δώ τον Κούδα και τον Χατζηπαναγή. Τελευταία φορά με πήγανε στο ΠΑΟ-Αγιαξ 0-3 οι μαθητές μου ενθουσιασμένοι από 0-1 με τον Βαζέχα. Αηδίασα από πολλές πλευρές. Πιο πριν είχα από μαθητή μου την ευκαιρία να πηγαίνω στα επίσημα του ΟΑΚΑ χωρίς εισιτήριο. Αφού είδα μερικά ματς κυρίως του ΠΑΟ του είπα για να ξανάρθω πρέπει να με πληρώσουνε όπως στα ιδιαίτερα…
  Τι να πάω να δω ; τον Μπακάκη ή τον Χουλτ ; Πιο καλά στη τηλεόραση στην ξάπλα κι αν σου τύχει καμιά ενέργεια του χασογκόλη Κάμπος, του Πέλκα ή κανένα φλασάκι του Χριστοδουλόπουλου (την ίδια σχολή βγάλανε) έχει καλώς, αλλιώς δεν κλαίς τα λεφτά σου ή τον κόπο σου. Τους Λαμπρόπουλο, Γαλανόπουλο και άλλους ας τους θαυμάζουν άλλοι

 18. leonicos said

  Η Ισπανία είναι υπέροχη αλλά ζεστή.

  Η Ισπανία ειναι υπέροχη, αλλά και μερικές ισπανίδες.

  Μετά από μια εξαντλητική ημέρα στο Πραδο, 10 πμ – 7 μμ, η ακαταμάχητη Φωτεινή (Πράδο 10-12 και ψώια 12-7) με παρελαβε και πρότεινε να πιούμε καφέ στο
  Cafe Gijon (άλλαξα κοπιούτερ και δεν ξερω πώς μπαίνουν οι τόνοι, καφέ χιχόν). Σύρθηκα γκρινιάζοντας επί 10 λεπτά στη Γκραν Βία μέχρι που βρήκαμε το Καφέ Χιχόν, και για να συγχωρεθώ για τη γκρίναι μου δήλωσα πως ‘άξιζε τον κόπο’. (Να σημειωθεί ότι κουβαλούσα βιβλία άρτι αγορασμένα βάρους 9 κιλών).

  Πράγματι, είναι ένα κάπως εντυπωσιακό περιβάλλον, μ’ έναν υπέροχο καφε, τον Χιχόν, με καλούα, και την εντυπωσιακη τιμή των 10 ευρώ! YES! 10 Euros. (9.80 για την ακρίβεια). Πτώμα ων, και όρθιος και καθιστός, άρχισα να μουρμουράω περί επιστροφής στο ξενοδοχείο, ενώ η Φωτεινή έλεγε να μείνουμε ακόμα λίγο, επειδη ηταν νωρίς και δεν θα ξαναβγαίναμε….

  Είχε πάει 9.30 όταν άρχισαν να μαζεύονται κάτι τύποι, καμιά σαρανταριά, διατάχρτηκαν κυκλοτερώς στο βάθος του καφέ και άρχισαν ν’ απαγγέλουν ποιήματα.

  Είναι ο κύκλος των Roemas Pintados de Cafe Gijon και μαζεύονται κάθε Δευτερα. (Lunes proque somos lunaticos όπως μου είπε κάποιος γελώντας)

  Κόλλησα… και σε λίγο η κούραση μου έφυγε. Απάγγελλαν κυρίως ισπανικά, μια ρωσίδα απάγγειλε Μάντελσταμ και το μετέφρασε, δυο μαροκινοί απάγγειλαν αραβικά και τα μετέφρασαν, οπότε σηκώθηκα κι εγώ και είπα πως είμαι ποιητής που γράφει ελληνικά, αλλά δεν λέω ξένος (estranjero) επειδή λεγομαι έτσι κι έτσι.
  Κατάλαβαν αμέσως πως είμαι σεφαρντί, και ου ζήτησαν ν’ απαγγείλω κάτι, έστω και στα ελληνικά.

  Δεν ξέρω αν σας συμβαινει, εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι ούτε ένα στίχο δικό μου. Είπα λοιπόν «οι καλοί ποιητές δεν θυμουνται τα ποιήματά τους, και απόδειξη ότι όλοι σας τα διαβάζετε.» Αφού γλίτωσα από αυτό, τους απάγγειλα από τον πρωτο λόγο του Δωδεκάλογου του Γύφτου, κι έπειτα κάμποσους στίχους από Ιλιάδα και από Οδύσσεια, πάντα ελληνικά εννοείται.

  Τελικώς, μου έδωσαν το η-μέηλ της ομάδας για να στέλνω ενα ποίημα στα ισπανικά, να το διαβάζουν, σα να είμαι εκεί, με την υποχρεώση να πηγαίνω μια ή δυο φορές το χρόνο και προσωπικά.

  Ήδη προγραμμάτισα τη επόμενη Μαδρίτη για τον Οκτώβρη, κι έγραψα το πρώτο μου ποίημα στα ισπανικα. Ντάξει… δεν λέει τίποτα αυτο…

  Σκέπτομαι να μεταφράσω κι ένα έργο μου στα ισπανικά, να το τυπώσω δίγλωσσο και να το στείλω, για να αποκτήσω πιο ουσιαστική υπόσταση ανάμεσά τους.

  Μπορεί να μην έχει νόημα…. αλλα τι έχει νόημα τελικά εκτός από αυτά που δεν έχουν;

  Η σύμπτωση της αναφορας της Ισπανίας στο άρθρο με το σχόλιό μου είναι εντελώς συμπτωματική. Θα σας τα έγραφα έτσι κι αλλιώς

 19. # 12 συνέχεια

  Να πιω ξιδάκι γιατί ; Μήπως έπρεπε να πάω για να φωνάζω Βούλγαροι-Βούλγαροι και μετά να έρθω εδώ και να το παίζω ευασθητοποιημένος αριστερός για τους μετανάστες αλλά να θεωρώ τουρκόσππορους τους μικρασιάτες που πήγανε Θεσσαλονίκη ;. Για ρώτα τον Πάνο τι ωραία συνθήματα φωνάζανε, δεν πήρανε μόνο τον έλεγχο της ΕΠΟ από τους γάβρους αλλά και τα συνθήματα.

 20. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χρόνια πολλά στις Γεωργίες και στους Γιώργηδες.

  Για τον Αστερίξ δεν κατέχω. Μόνο θυμάμαι ένα σύνθημα «Αστερίξ και Γκικίξ» που λέγαμε στην παρέα μου περί τα τέλη της 10ετίας του 1970. Μάλλον αναφερόταν στον τότε υπουργό Σόλωνα Γκίκα.

 21. Γιάννης Ιατρού said

  18: Έξοχος Λεώ, σε καμαρώνω! Σοβαρά το λέω

 22. Corto said

  Περί Αστερίξ στην Ισπανία:

  Με την εντυπωσιακή φράση «‘έχουμε Έλληνες προγόνους», αν δεν υπάρχει κάποιο χιουμοριστικό υπονοούμενο, ο Γκοσινί είτε αναφέρεται στις ελληνικές αποικίες της Ιβηρικής (Ημεροσκόπειον, Ζάκανθα, Εμπόριον), είτε στο κοινό μεσογειακό φυλετικό υπόστρωμα Ελλήνων και Ισπανών. Εξάλλου παρατηρούμε ότι οι Ισπανοί στον Αστερίξ απεικονίζονται μελαχρινοί.
  Ωστόσο ο αρχηγός των Ισπανών εμφανίζεται και στην ιστορία «ο Αστερίξ στην Κορσική», όπου συμπεριλαμβάνεται στους καλεσμένους για την επέτειο της μάχης της Ζεργκόβιας. Στην γιορτή αυτή όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι είναι Κέλτες (Γαλάτες, Ελβετός, Βρετανός, Σκώτος, Ιρλανδός).
  Συγχρόνως ο Ουντερζό αποδίδει στους Ισπανούς τυπολογικά γνωρίσματα κέλτικα: παντελόνια (βράκες), κράνη με κέρατα, μουστάκια, κοτσίδες.
  Χάρι σε αυτήν την μίξη μεσογειακών και κέλτικων στοιχείων, οι δημιουργοί του Αστερίξ αναδεικνύουν τους Κελτίβηρες ως κύριους προγόνους των σημερινών Ισπανών.

 23. sarant said

  22 Καλή ερώτηση. Δεν νομίζω να υπάρχει χιουμοριστικό υπονοούμενο. Πάντως πολλές πόλεις στα παράλια της Ιβηρικής κάνουν λόγο για ελληνικό παρελθόν.

 24. Γιάννης Ιατρού said

  18 (21): Ρε Λεώ,
  μας αποκρύπτεις όμως πως υπήρξαν και σχετικές αναφορές στον τύπο, ε;

 25. spiral architect 🇰🇵 said

  @24: Ποιος είναι ο εικονιζόμενος, κακόψυχε; 😀

 26. Γ-Κ said

  Αν δεν κάνω λάθος, Περικλής > Πεπές Εγκαστρωμένος λεγόταν ο αδελφός της Σοφίας Σλήμαν.
  Ως μεγαλοδικκηγόρος Αθηνών φρόντισε να το αλλάξει σε Καστρινός ή Καστριώτης.
  Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω κάτι συγκεκριμένο στο ίντρενε…

 27. Γιάννης Ιατρού said

  25: μάντεψε!

 28. # εσύ Γιάννη’μ αυτούς τους αναγνωρίζεις ;

  https://uploads.disquscdn.com/images/5360b04272fbeed168a3c48f8ab3b6981d251b6f48f03b3c55531baa843ca1b4.jpg?w=800&h=415

 29. Γιάννης Ιατρού said

  26: Γ-Κ δεν μπορώ να βρω κάτι συγκεκριμένο στο ίντρενετ…
  να βοηθήσω λίγο

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιώργηδες και Γιωργίτσες χρόνια πολλά!

  Σαν σήμερα το 1616 πέθαναν ο Σέξπηρ και ο Θερβάντες και γι αυτό η Ουνέσκο έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

 31. sarant said

  24-27 Βλέπω και προσωπικά δεδομένα 😉

  29 Της ιδίας, ο περιπόθητος υιός

  https://www.archeiobooks.com/product-page/%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BC%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%85%CE%B9%CF%8C%CF%82

 32. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  18 – «Μπορεί να μην έχει νόημα…. αλλα τι έχει νόημα τελικά εκτός από αυτά που δεν έχουν;»
  Nόημα έχουν οι αισθήσεις τα συναισθήματα και η ελεύθερη έκφρασή τους, όλα τα άλλα είναι ψευδαισθήσεις που κατά ένα περίεργο (;) λόγο κυριαρχούν στην ζωή των σύγχρονων ανθρώπων.
  Επειδή ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πάρεις το οκ από την Φωτεινή για ελεύθερη πτώση, δοκίμασε την αυτόνομη κατάδυση που είναι πιο απλή (και τα δύο είναι ακίνδυνα) αλλά έχει το ίδιο δυνατά αισθήσεις και συναισθήματα, όταν το επιχειρήσεις θα με θυμηθείς και θα με καταλάβεις.

  Υ.Γ – Μην πείς κι εσύ αυτό που λένε όλοι για όλα όσα δεν αποφασίζουν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ.

 33. Corto said

  23:
  Και μάλιστα με την παρουσία των Ελλήνων στην Ιβηρική αναπτύχθηκε και ένα ελληνο-ιβηρικό αλφάβητο, πιθανόν κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Iberian_alphabet

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  23 Πάντως πολλές πόλεις στα παράλια της Ιβηρικής κάνουν λόγο για ελληνικό παρελθόν
  Δεν ξέρουμε,μπορεί, και πάντως στο ντουέντε ταιριάζουμε 🙂

 35. ΓιώργοςΜ said

  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, αντεύχομαι στους εν ιστολογίω συνονόματους και τις συνονόματες!

 36. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στον Πσαρά μας, στον Κουνελόγατο, στον Γιώργο Μ., και σε όλες και όλους που γιορτάζουν.

  10 – Αυτό σε ενόχλησε Gee, o άλλος που μπούκαρε με τους μπράβους του στο γήπεδο λές κι είναι τσιφλίκι του και διέκοψε τον αγώνα; εκεί έχει να πιάσουμε πάτο;
  Κι από αυτά τα ηλίθια που είπε ο χλιμίντζουρας Μελισσανίδης αυτό (δήθεν) σ΄ενόχλησε; Εμένα που τυγχάνω κι αεκτζής (εκ του μακρόθεν) μ΄ενόχλησε ΠΟΛΥ αυτό – Μπήκαν μέσα και διέκοψαν το παιχνίδι. Σαν… Μάου Μάου. Αμα είναι ανθρωποφάγοι και Μάου Μάου, ας τολμήσουν!». κι απ΄ όσο έχω δεί στον τύπο, μάλλον είμαι ο μόνος που ενοχλήθηκε. Ένας ανιστόρητος ΜΑΛΑΚΑΣ που τυχαίνει να είναι πρόεδρος της ΑΕΚ, εξισώνει τους χιμπατζήδες που μπήκαν στο γήπεδο της Τούμπας, και τα ξευτιλισμένα δικαστικά ανδρείκελα με τους αγωνιστές Μαου Μαου που μάλιστα το ελεεινό ανθρωπάκι, φτάνει στο σημείο να τους αποκαλέσει ανθρωποφάγους.

  Αναρωτιέμαι, πόσοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων γνωρίζουν ποιοί ήταν οι Μαου Μαου.

  Υ.Γ – Κατάλαβες τώρα Πάνο με πεζά, τι εννοούσα χθές για τον φασισμό του γηπέδου;

 37. 29: Η εγγονή της, Σοφία, συνταξιούχος εκπαιδευτικός πια, είναι στη Τζιά, όταν δεν γυρνούν τον κόσμο με τον άνδρα της.

 38. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  19 – «Για ρώτα τον Πάνο τι ωραία συνθήματα φωνάζανε,» Επειδή πήγαμε παρέα (μετά από 26 χρόνια πήγα ξανά σε ελληνικό γήπεδο) από τις 6,15 που μπήκαμε κι ήταν μισοάδειο το στάδιο μέχρι και που φύγαμε, το Βούλγαροι δεν ακούστηκε, ακούστηκαν τα γνωστά συνθήματα που φωνάζουν όλοι οι πεινασμένοι σε όλα τα (σεξουαλικά εκτονωτήρια) γήπεδα και μερικά ωραία και εμπνευσμένα.

  31α – Χειρότερος κι απ΄τον Ζάκερμπεργκ είναι, ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΧΤΕ. 🙂

 39. Corto said

  Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα αυτής της ιστορίας του Αστερίξ είναι και τα 5 καρέ με τις παρελάσεις των Δρυίδων (σελ. 39 – 41), οι οποίες παραπέμπουν στις λιτανείες που γίνονται στις ισπανικές πόλεις κατά την Μεγάλη Εβδομάδα:

 40. sarant said

  39 Aλλά, αν θυμάμαι καλά, μόνο σε μία παρέλαση τους έχει κουκουλωμένους.

 41. Corto said

  40: Ναι, στο πέμπτο καρέ στην Σεβίλλη, και μάλιστα είναι η μόνη νυχτερινή παρέλαση.

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Αγία Εδρα με τον Άγιο Πατέρα της,τον Πάπα Χόρχες που γιορτάζει σήμερα ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει στους άστεγους της Ρώμης 3.000 παγωτά, ακουσα τώρα.

 43. Corto said

  Διόρθωση στα σχ. 39 και 41:
  Υπάρχει και άλλο ένα καρέ, με παρέλαση Δρυίδων, στην σελ.32. Συνεπώς οι κουκουλωμένοι εμφανίζονται στο έκτο σχετικό καρέ (σελ.41).

 44. Christos said

  Η γερμανική μετάφραση και κάποιες λύσεις της:

  Nonpossumus: Claudius Bockschuss

  Soupalognon y Crouton: Costa y Bravo

  Ich bin auch ziemlich angeschlagen durch die Erfahrungen in letzter Zeit – Οι πρόσφατες εμπειρίες με κλόνισαν κάπως.

  Wir sind doch nicht auf den Kopf gefallen – (κυριολεκτικά Δεν πέσαμε με το κεφάλι )- Δεν είμαστε και τίποτε ηλίθιοι.

  Για τον Καίσαρα: Dass ihm dicke Maenner sympatisch sind.

  Σχετικά με τον οδηγό:
  -Ich habe den richtigen Mann fuer euch. Er riecht die Gefahr schon von weitem. (Έχω τον κατάλληλο. Μυρίζει τον κίνδυνο από μακριά)
  -Ich wusste nicht, dass Gefahr riecht. (Δεν το ήξερα ότι ο κίνδυνος βρωμάει)

  Στο φλαμένκο:
  Los, mehr Schwung! (Έλα, με ενέργεια)
  Ich hab doch immer Schwung! (Πάντα είμαι ορμητικός!)

 45. Christos said

  Bockscuss μάλλον από τη μπίρα…

 46. Γιάννης Ιατρού said

  31a Μπααα… 🙂 🙂

 47. Γιάννης Ιατρού said

  Είναι μεγάλη ντροπή αυτά που γίνονται στη Λέσβο/Μυτιλήνη . Νόμιζα πως είχαν άλλη παράδοση εκεί! Λεβέντες της πλάκας…

 48. Alekos81 said

  Ο Ρουβικωνας θα μπορούσε να αποδοθεί με κάτι σαν:

  -Του έδωσε χάρη ο Καίσαρ;
  -Ναι, το πέρασε το ποτάμι

  (Με διευρυμένο νόημα, δλδ άλλαξε γνώμη, παράταξη, συμπεριφορά)

 49. Απερρίφθη (πολιτικά εννοείται γιατί νομικά άστα να πάνε) η έφεση του ΠΑΟΚ. Το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, μπήκε ήδη στην τροπαιοθήκη…

  https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t34.18173-12/30831586_1287449054723404_1399940595_n.jpg?_nc_cat=0&oh=195a2d45e1f77835b7168671d63161b1&oe=5AE032B4

 50. (30) Μόνο που — υποθέτω — ο Θερβάντες θα πέθανε στις 23 Απριλίου με το γρηγοριανό ημερολόγιο, που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε υιοθετήσει ήδη από το 1583, ενώ ο Σέξπιρ με το ιουλιανό, αφού η Αγγλία υιοθέτησε το γρηγοριανό μόλις το 1752!
  Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες κι από μένα!

 51. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  48 Καλό αυτό

  44 Ευχαριστούμε! Ίσως η μετάφραση της Μαμούθ να πηρε ιδέες από τη γερμανική για τον κίνδυνο που μυρίζει.

 52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  47 – Ας μη βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα εκ του ασφαλούς, η κατάσταση είναι και πολύ δύσκολη για την τοπική κοινωνία και πολύπλοκη και πολιτικά εύκολα εκμεταλλεύσιμη, δεν είναι σωστό να μιλούμε για άλλες παραδόσεις στοχοποιώντας όλους τους κατοίκους της Λέσβου.

  Μεγάλη ντροπή, είναι που ανεχόμαστε (ούτε καν ενδιαφερόμαστε δηλαδή) τους βομβαρδισμούς σ’ αυτές τις χώρες από τις ευρωπαίκές κυβερνήσεις και το ξεκλήρισμα αυτών των ανθρώπων, αυτή είναι ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ, την αισθάνεται κανείς;

 53. # 38

  Λάμπρο όταν είσαι στο γήπεδο ακούς τα συνθήματα των διπλανών σου ή των άλλων όταν οι διπλανοί σου δεν φωνάζουνε. Το Βούλγαροι ΦΥΣΙΚΑ και ακούστηκε από τους ορίτζιναλ, οι άλλοι δεν έχουν καμμένο μυαλό. Στο βόλλεϋ ακούγεται στα ματς με τον ΠΑΟΚ γιατί στο βόλλεϋ του ΟΣΦΠ κάνει κουμάντο η Θ7 . περιέργως ( για όσους δεν ξέρουν) δεν ακούγεται στο μπάσκετ ΟΣΦΠ -ΠΑΟΚ γιατί η Θ7 δεν γουστάρει τους μπασκετικούς.

  Ειλικρινά σου λέω το πρωτάθλημα στ’ αρχίδια μου τόχω γραμμένο αλλά αυτή την ΩΜΗ παρέμβαση στην δικαιοσύνη και τις αποφάσεις έξω από νόμους και κανονισμούς ,γιατί τώρα δέχθηκαν πως το ματς διεκόπη όταν μπήκε ο Σαββίδης ενώ όλοι ξέρουμε και είδαμε και ακούσαμε πως διεκόπη μιάμιση ώρα μετά χωρίς να έχει μεσολαβήσει τίποτε που να δικαιολογεί διακοπή εκτός από μια φωτογραφία – στην οποίαν αποδίδεται ετεροχρονισμένος πανικός. Δεν δικαιολογείται ποινή διακοπής χωρίς εκτεταμένα επεισόδια, ο πανικός από την θέα ενός πιστολιού σε φωτογραφία είναι το νομικό επιχείρημα φασιστικής νοοτροπίας

  Είναι φανερή πλέον η σύμπλευση ΟΣΦΠ- ΑΕΚ (ο ΟΣΦΠ παραιτήθηκε από την δίωξη της ΑΕΚ περιέργως) με επέκταση της παράγκας και στην δικαιοσύνη και μένει τώρα να δεις αυτό που έγραψα λίγες μέρες πριν για εκλογική συνεργασία Ν.Δ.- ΣυΡιζΑ, δεν μπορεί να σου διαφεύγει η «ησυχία» περί τον Μαρινάκη, ή άρση της απαγόρευσης ταξιδιών στο εξωτερικό κ.λ.π. Υπομονή μέχρι τις εκλογές. Ισως φιλοτιμηθει και η φωνή της λογικής, ο Αγγελος να μας εξηγήσει γιατί αυτό θα είναι το καλύτερο για την χώρα όπως έγραψε.

  Στην Ιταλία τουλάχιστον υπήρχαν δικαστές που δεν καταλάβαιναν τίποτε και τους καθάριζε η μαφία αλλά τουλάχιστον ξύπναγε κάπως ο λαός. Εδώ χάθηκε κάθε «ελπίδα» έχουμε κυβέρμηση που ξεπουλάει τα πάντα και συνεργάζεται
  με όποιονάναι προκειμένου να διατηρηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία.

  Εύχομαι σε όσους εμπνεύστηκαν ή συμετείχαν σ΄αυτό το θέατρο του παραλόγου να δούνε στα παιδιά τους τις συνέπειες.

 54. ΣΠ said

  50
  Πράγματι.
  https://www.uh.edu/engines/epi2368.htm

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και στις Γεωργίες!
  Τζι, χρόνια πολλά, καλά, με υγεία, και ξεπέρασέ το. Του χρόνου είναι ένα καινούργιο πρωτάθλημα, που είπε και η Σκάρλετ Ο’ Χάρα. 😊

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, καταγγέλεις τα ποδοσφαιρικά αποβλακωτήρια, το όπιο του λαού, τα προεδρολαμόγια, αλλά στη φιέστα της Αεκάρας πρώτος πήγες. Κάθε 24 χρόνια πρωτάθλημα, επιβάλλεται να γιορταστεί δεόντως.
  (Σε πειράζω. Μπράβο στην ΑΕΚ, τη δεύτερη ομάδα μου, και άσε τον Τζι να λέει. 😊)

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  52: Σωστά, πολύ σωστά.

 58. Γιάννης Ιατρού said

  52: ΛΑΜΠΡΟΣ
  Δεν είπα για όλη τι Λέσβο. Για ξανασκέψου το. Τι πας να δικαιολογήσεις τώρα; Τα αδικαιολόγητα (… πολιτικά εύκολα εκμεταλλεύσιμη..) για τους Μυτιληνιούς; Και δεν μιλώ για τους τοπικούς άρχοντες και τις λοιπές δυνάμεις της τάξης και τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης; Πας καλά ρε ή τα ήπιες σε κανά Γιώργο;

 59. 47 – 52 Έγινε μια κίνηση ενάντια στους πρόσφυγες. Η αστυνομία τους προστάτεψε. Κι όταν υποτίθεται καταλάγιασαν τα πράγματα, λίγο πριν ξημερώσει (κάτι μου θυμίζει αυτό) τους μάζεψε στα λεωφορεία και τους απομάκρυνε. Οπότε εκ του αποτελέσματος οι «αγανακτισμένοι» φασίστες δικαιώθηκαν. Σήμερα η κατάσταση είναι όπως την ήθελαν.
  Ερώτημα (που δεν είναι για απάντηση από εδώ μέσα αλλά μόνο για προβληματισμό). Αν έπρεπε όντως να απομακρυνθούν με τη βία, γιατί δεν το έκανε τις προηγούμενες μέρες αλλά αμέσως μετά την συγκεκριμένη εναντίωση;

 60. Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες είπα; Δεν είπα. Ε, χρόνια καλά και πολλά σε κάθε Γιώργο (γιατί με τόσους που υπάρχουν αποκλείεται να είναι μόνο οι δυο – τρεις γνωστοί όπως π.χ. ο Γpointofview)

 61. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  53 – Βλέπουμε διαφορετικά τον κόσμο Gee, εσύ ενοχλήθηκες που κάνα δυό χιλιάδες λιωμένοι που δεν πήγαν για να δούν το παιχνίδι, φώναξαν Βούλγαροι, (όχι όσο ήμασταν εμείς, και μη λές πως δεν άκουγα τι έλεγαν, γιατί μόνο αυτοί ακούγονταν συνέχεια κι έδιναν το σύνθημα και για τους άλλους)
  εγώ ενοχλήθηκα ΠΟΛΥ που 60.000 φώναζαν σεξιστικά συνθήματα χωρίς να σέβονται όχι τόσο τις χιλιάδες γυναίκες (που κι απ’ αυτές αρκετές τα φώναζαν) αλλά τα πολλά μικρά παιδιά.
  60.000 αερογάμηδες, 60.000 χειροπαιχταράδες, 60.000 χωρίς κριτική σκέψη, 60.000 εύκολα χειραγωγήσιμοι από τον κάθε δισεκατομμυριούχο Μελισσανίδη, κι όσο κι αν χτυπιέσαι για το αντίθετο, το ίδιο συμβαίνει και στον ΠΑΟΚ, όπως το ίδιο συμβαίνει στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό και σε όλες τις ομάδες όλου του κόσμου, παρομοίως και στις λοιπές «ομάδες».
  ΟΠΑΔΟΣ = ΜΑΛΑΚΑΣ
  Όποιος είναι φίλαθλος, να σηκώσει το χέρι του.☺

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσο κάποιες περιοχές σηκώνουν όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος, θα υπάρχουν αντιδράσεις, είναι λογικό. Στο κέντρο της Αθήνας μένω, κάτι ξέρω για το θέμα. Και ο ακροδεξιός λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, έτσι;

 63. sarant said

  62 Βέβαια, παρόμοιες αντιδράσεις υπάρχουν και σε περιοχές και χώρες που δεν έχουν καθόλου ή ελάχιστους πρόσφυγες.

 64. Γιάννης Ιατρού said

  62: Γιάννη, οι φωτοβολίδες, στοχευμένα, δεν είναι «αντιδράσεις», αλλά δράσεις. Κι αν σκεφτεί κανείς πως οι Αφγανοί ήσαν, μαζί με τα γυναικόπαιδα 120 όλοι κι όλοι
  Και συμπορεύομαι στο σκεπτικό του συνονόματου στο #59.

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν μιλάω για τους ακροδεξιούς τραμπούκους. Θεωρώ περιττό και να καταδικάσω τη δράση τους. Μιλάω για τους κατοίκους που ζορίζεται η καθημερινότητά τους.

 66. # 56, 61

  Θα με θυμηθείτε στα μέτρα που θα παρθούν » αναγκαία» όπως πάντοτε και στην συνεργασία μετά τις εκλογές.

  Οπως σας είπα αυτοί οι γελοίοι περιμένανε να μην κερδίσει ο ΠΑΟΚ την Ξάνθη για να τον δικαιώσουν εκ του ασφαλούς. Δεν τους έγινε το χατήρι παρ΄ότι η Ξάνθη έπαιξε λυσσασμένα- με την ΑΕΚ όπως ίσως θυμάστε κατέβηκε για παιδική εκδρομή. Μέχρι που τους ξέφυγε ο (πολύ καλός) γκολκήπερ της και δήλωσε στην συνέντευξη πως ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Φυσικά αυτό το ξέρουν όλοι όσοι βλέπουν ποδόσφαιρο χωρίς οπαδικά γιαλιά 10 παιχνίδια χωρίς θεατές 10 νίκες δείχνουν ποιός κερδίζει με την μπάλλα και ποιός με διαμορφωμένες ευνοϊκά συνθήκες. Είναι περιττό να σου θυμίσω πως οι επτά ήταν για τα ίδια επεισόδια που ξεκίνησαν από τους ορίτζιναλ , δεν παίξανε ξύλο μόνοι τους αλλά αυτοί τιμωρήθηκαν με τρεις μόνο ενω ο ΠΑΟΚ με 7 από ένα «λάθος» του αστυνομικού διευθυντή και του οποίου την διορθωτική αναφορά δεν δέχθηκε το δικαστήριο. Δέχθηκε όμως , καλύτερα ζήτησε από τον Αρετόπουλο να τα γράψει έτσι ώστε νάναι σίγουρη η τιμωρία του ΠΑΟκ. Επί Κοντονή κατάντησε κοροϊδία η δικαιοσύνη για το άλλο ταλέντο τον Βασιλειάδη όπως είδατε τον εξαφάνισαν γιατί έκανε δηλώσεις ανάρμοστες για το αξίωμά του.
  Οπως είπα να βρούν αυτό που τους αξίζει στα παιδιά τους.

 67. Γ-Κ said

  Για την Σοφία Σλήμαν το γένος Εγκαστρωμένου είναι ξακάθαρα τα πράγματα.
  Για τον Περικλή > Πεπέ Εγκαστρωμένο > Καστρινό, που σχετίζεται με το σημερινό θέμα, δεν βρίσκω πολλά.

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 – Όταν μετά το «Είναι μεγάλη ντροπή αυτά που γίνονται στην Λέσβο\Μυτηλίνη» λές, «νόμιζα πως είχαν άλλη παράδοση εκεί» σε ποιό μέρος της Λέσβου αναφέρεσαι, στα Βατερά ή στο Πολιχνίτο;
  Ρε μπάς κι ήπιες κάνα τσιπουράκι στο στέκι του Πσαρά;☺

  Τα υπόλοιπα εμπίπτουν στην γενική αδιαφορία και αδράνειά μας.
  Στο έψω πεί, έχουν πολύ κόσμο επάνω ☺τα σύννεφα.

 69. Αργυρώ said

  Τη λέξη «ούρος» προσωπικά την διάβασα για πρώτη φορά, κοριτσάκι, στο βιβλίο «Κβο Βάντις» του Ε. Σιέγκεβιτς, όπου ο Ούρσος, έμπιστος συνοδός της ηρωίδας Λυγίας, σκοτώνει τον ούρο στην αρένα. Και, νομίζω, η σκηνή της αρένας του Αστερίξ παραπέμπει σ’ αυτό το βιβλίο.

 70. Πέπε said

  @61:
  > > 60.000 αερογάμηδες, 60.000 χειροπαιχταράδες, 60.000 χωρίς κριτική σκέψη, …

  Πού είπες ότι τους βρήκες όλους αυτούς; Στο γήπεδο; Ε όχι δα! Είσαι σίγουρος; 🙂

 71. sarant said

  69 Δεν αποκλείεται, πράγματι.

 72. Πέπε said

  > > Ο γιος του λέγεται Πέπε, που είναι χαϊδευτικό του «Περικλής» -έχουμε Έλληνες προγόνους, εξηγεί ο μικρός.

  Δεν ξέρω αν υποκρύπτεται κάποια αναφορά σε ελληνικές αποικίες. Εμένα πάντως πάντα μου θύμιζε τα ελληνικά ονόματα που φαίνεται ότι συνηθίζουν πολύ οι Λατινοαμερικάνοι, Αλθιβίαδες κλπ., που τα βλέπουμε στον Μάρκες και άλλους συγγραφείς. Υποθέτω ότι τουλάχιστον κάποτε, ως μόδα μιας γενιάς, (αν όχι μονιμότερα) πρέπει να υπήρξε ή να υπάρχει κάποιο ρεύμα νεοκλασικισμού.

 73. Πέπε said

  …Το ότι στην Ελλάδα συνηθίζεται να λέμε ότι έχουμε κάποιου είδους συγγένεια με τους Ισπανούς, ότι είμαστε λαοί με πολλά κοινά (όπως το λέμε για τους Ιταλούς και ενίοτε για τους Ιρλανδούς), δε νομίζω να το είχε υπόψη ο Γκοσινί.

 74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ τοὺς ἑορτάζοντες ἰδιαίτερα στὸν Πσαρά, στὸν Κουνελόγατο, καὶ στὸν Γιῶργο Μ.
  Κι ὅσοι ἔχετε Γεωργίες καὶ Γιώργηδες νὰ τοὺς χαίρεστε.

  ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ

 75. Γιάννης Ιατρού said

  68: Στη Μυτιλήνη (της Λέσβου) προφανώς!

 76. Λάμπρο, μην το ξεχάσω, το «γαμιέται ο ΠΑΟΚ και η Μακεδονία» που ακούστηκε κι αυτό, τι να κάνουμε την φιέστα την μετέδιδε η νόβα, το θεωρείς αντεθνικό ή όχι (για την θεσσαλονίκη δεν το συζητάω, υπάρχουν τα αντίστοιχα για την Αθήνα, Πειραιά, Νφιλαδέλφεια κ.λ.π.

  Θα μου πεις ακούστηκε και στην Ρόδο από τους ρίαλ γάβρους αλλά τα εισαγγελικά αυτιά δεν ιδρώνουν στα συνθήματα των συνεταίρων του ΠΟΚ

  Ελπίζω πως θα υπάρξει αυτόσυγκράτηση στα βόρεια και δεν θα ακούσουμε κανένα «γαμιέται η ΑΕΚ κι η Νότια Ελλάδα»…

 77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  56 – Πήγα για τρείς λόγους, 1) γιατί θα ήταν κι ο Πάνος που είναι από τα καλύτερα παιδιά κι είχα αρκετό καιρό να τον δώ, 2) γιατί ήταν δωρεάν 🙂 και 3) ως παρατηρητής της κοινωνίας, ήταν μια καλή ευκαιρία να (ξανα)δώ την μαζική συμπεριφορά των ανθρώπων που έχουν κάποιο κοινό πιστεύω.
  Δυστυχώς για άλλη μιά φορά επιβεβαιώθηκε ο Βίλχελμ Ράϊχ, και με την Λειτουργία του οργασμού, και με την Μαζική ψυχολογία του φασισμού, και με το Άκου ανθρωπάκο, από το 79 που διάβασα το πρώτο, 40 χρόνια στο ίδιο έργο θεατής.
  Όσο για το παιχνίδι, μια νερόβραστη σούπα, δεν είναι να πηγαίνεις σε ελληνικό γήπεδο, ακόμη κι αν σε πληρώνουν.
  Το μπράβο στην ΑΕΚ δεν έχει νόημα γιατί εκτός του ότι το πρωτάθλημα είναι αναξιόπιστο και γελοίο, αν υπήρχε ευνομούμενο κράτος, όλες αυτές οι εταιρείες του κώλου θα είχαν κλείσει και θα είχαν δημευθεί οι περιουσίες των μετόχων τους για τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ χρέη προς το δημόσιο, αντ΄αυτού τους χαρίζονται τα χρέη, τους γίνονται ατέλειωτες και χαριστικές διευκολύσνεις, κάνουν τα στραβά μάτια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ, όταν σκοτώνουν με τους φόρους τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και βγάζουν σε πλειστηριασμό τις π΄ρωτες κατοικίες τους, δεσμεύουν τους πενιχρούς λογαρισμούς τους κλπ, αλλά το ευνομούμενο κράτος είναι μια παγκόσμια ουτοπία.
  ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΑΔΙΚΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

  66 – «Οπως είπα να βρούν αυτό που τους αξίζει στα παιδιά τους.» Έγινες και χριστιανούλης σαν τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ βλέπω. 🙂

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  76 – Ρε Gee ξεκόλλα, τόσες φορές έχω γράψει την άποψή μου για τους οπαδούς, τι θα πεί εθνικό κι αντεθνικό σύνθημα στο ποδόσφαιρο; όταν θα γίνει πόλεμος αυτοί οι μαλάκες θα πάνε να πολεμήσουν τον εχθρό κι όχι τα παιδιά των Σαββίδη, Μελισσανίδη, Μαρινάκη, Αλαφούζου, Γιαννακόπουλου κι άλλων ΑΓΝΩΝ προέδρων, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

  Υ.Γ – «γαμιέται ο ΠΑΟΚ και η Μακεδονία» Γιατί είναι αντεθνικό το σύνθημα; την γείτονα χώρα εννοούσαν που οσονούπω θα κάνει τα βαφτίσια της. 🙂

  Y.Γ – Σου εύχομαι να έχεις μόνο τέτοια προβλήματα στο υπόλοιπο της ζωής σου γιατί είναι πολύ δύσκολα εκεί έξω.

 79. Πάνος με πεζά said

  @ 53 : Ας μην ποδοσφαιροποιήσουμε άλλο το άρθρο…
  (κι όλοι μαζί μια μέρα στην Τούμπα, να ακούσουμε το «Τη Υπερμάχω» 🙂 )

 80. Γ-Κ said

  Μια στενά ποδοσφαιρική ερώτηση, όχι οπαδική: Τι παιχνίδια αξίζει να πάι να δει κανείς σε ελληνικό γήπεδο;
  Σε μια συνάντηση Αστέρας Ζωγράφου – Ταταύλα Καλαμακίου τι περιμέναν να δουν αυτοί που ερχόντουσαν να μας δουν;;;
  (Έχω ξαναγράψει σχετικά)

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  75 – Α μόνο αυτοί άλλαξαν παραδόσεις, ε συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. 🙂
  Δεν ξέρω Γιάννη, επιμένω στην άποψή μου, από μακριά και εκ του ασφαλούς όλα είναι διαφορετικά, αλλιώς π,χ είναι να αναλύεις στα σόσιαλ μύδια αν έριξε χημικά ο Άσαντ η όχι κι αλλιώς να είσαι εκεί όταν τα ρίχνουν η όταν δεν τα ρίχνουν αλλά βομβαρδίζουν οι καλοί, και στις δύο περιπτώσεις το δίκιο είναι υποκειμενικό, απλά, είναι διαφορετικό.

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στα διάφορα αφιερώματα για το βιβλίο, λόγω της ημέρας, ψάρεψα κι αυτή την πληροφορία:
  το 70% των βιβλίων που είναι στο εμπόριο δεν πουλάει ούτε ένα αντίτυπο. Καταπληκτικό! Πώς επιβιώνουν τόσοι εκδοτικοί οίκοι; Με τα έσοδα του 30%;

 83. Μια ανταπόκριση για τα γεγονότα της Μυτιλήνης χτες (σήμερα). Μ’ άρεσε η κατακλείδα 🙂

 84. 79 Υπέροχη προτροπή!!!

 85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  80 – Γενικά μιλώντας, στο γήπεδο πάνε (η κάθονται να το δούν στην ΤV) όσοι δεν μπορούν να πάνε για ψάρεμα. 🙂

  Άντε να σας αφήσω, και μη ξεχνάτε, καλή η «φαντασία» αλλά με το σέξ γνωρίζεις κόσμο. 🙂
  Καλή σεξουαλική νύχτα.

 86. Λάμπρο μια ερώτηση: γράφεις και ξαναγράφεις για τους οπαδούς και τα κολλήματά τους. Αφού το ξέρεις, γιατί επιμένεις; Τι περιμένεις ότι θ’ αλλάξει; Πέρα που κι εσύ σαν οπαδός μιας πίστης φαίνεσαι (ακόμα κι αν την δική σου πίστη δεν την συμμερίζεται κάποιος άλλος).

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Είναι φανατικός οπαδός του αντιοπαδισμού. 😊

 88. Για να τελειώνουμε (επίτέλουςη συνέχεια θα δοθεί στο Cas αλλά τον Μλισσανίδη δεν τον νοιάζει ο τίτλος αλλά τα λεφτά του τσουλού κι αυτό το πέτυχε, άγνωσττον αν θα πάρουν το δωράκι τους όσοι συνεισφέρανε παντοιοτρόπως το κατιτί τους) δημοσιεύω δυο αποσπάσματα του σκεπτικού της απόφασης μήπως και δεί όποιος θέλει να βλέπει πως υπήρχαν έτοιμες δυο αποφάσεις ανάλογα με το αποτέλεσμα της Τούμπας

  Σελίδα 41 , «Οι συνθήκες που επικρατούσαν στο γήπεδο ήταν ομαλές ενώ η συμπεριφορά των φιλάθλων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπήρξε πράγματι υποδειγματική καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα αλλά και κατά την παραμονή τους στις κερκίδες του σταδίου μετά την προσωρινή διακοπή της εν λόγω αναμετρήσεως, καθώς αυτοί δεν προκάλεσαν, ούτε ενεπλάκησαν σε οποιαδήποτε βίαια επεισόδια ή σε έτερη έκνομη συμπεριφορά».

  πιο κάτω «Σε περίπτωση που τα μέλη της ομάδας της ΠΑΕ ΑΕΚ διέθεταν την αναγκαία ψυχική ηρεμία προκειμένου να ολοκληρώσουν τον επίμαχο αγώνα και ανακοινώνονταν τελικώς στον αγωνιστικό χώρο, μετά την έξοδό τους σε αυτόν, τυχόν απόφαση του διαιτητή, περί οριστικής τελικώς ακυρώσεως του αμφισβητούμενου τέρματος, λόγω παραβάσεως off-side τότε μετά και τα προγενεστέρως εκτυλιχθέντα γεγονότα, πιθανολογείτο βασίμως από τον ανωτέρω εκπρόσωπο της φιλοξενούμενης ομάδας ότι το τεταμένο ως εκείνο το χρονικό σημείο κλίμα θα εντείνονταν έτι περεταίρω και ότι η τοιαύτη ενδεχομένως απόφαση του διαιτητή θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις σε βάρος τους, τόσο από τους φιλάθλους όσο και από τα μέλη της γηπεδούχου ΠΑΕ».

  Φυσικά ότι «πιθανολογείται από τον εκπρόσωπο της φιλοξενούμενης ομάδας ότι το τεταμένο ως εκείνο το χρονικό σημείο κλίμα θα εντείνονταν έτι περεταίρω» υπερισχύει της άποψης που είχαν οι ίδιοι οι δικαστές πως το κλίμα ήταν ήρεμο αλλά τώρα έγινε ήδη τεταμένο… κοινώς μπέρδεψαν τα μπούτια τους

  Καληνύχτα

 89. Πάνος με πεζά said

  (Τελευταίο) G, βλέπω δια -εμετικής- δηλώσεως του υιού Σαββίδη ότι ο ΠΑΟΚ άρχισε να πουλάει νταηλίκι για τη συμμετοχή στον τελικό «…και για τη γενικότερη στάση του» (στα εθνικά θέματα; στο προσφυγικό; θα δούμε…)

  Φυσικά θα το ελαφρύνω : μην κάνουν καμιά μαλακία και δεν κατέβουν ! Η επιτροπή θα κάνει 6 μήνες να αποφασίσει σε ποιόν θα πάει το Κύπελλο ! 🙂

 90. Πέπε said

  @79, 84:
  Ζω για τη μέρα που ο Νίκος θα ανεβάσει ένα άρθρο καθαρά ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος, και όπου στα πρώτα 170 σχόλια που θα γίνουν αυθημερόν, ανάμεσα σε λεξιλογικά, πολιτικά, ιστορικοφιλοσοφικά, μουσικά, θρησκευτικά και κουζινικά δε θα υπάρχει ούτε ένα για το ποδόσφαιρο!

 91. Γιάννης Ιατρού said

  81 (83): ΛΑΜΠΡΟ
  Τι από μακρυά κι από κοντά και κουραφέξαλα ρε συ;
  Πολλοί «κάτοικοι» της Μυτιλήνης, ναι-ναι κι αυτοί που κάναν πως δεν βλέπουν, προβάλουν επιχειρήματα για την υποβάθμιση της πόλης τους και (τάχα μου-τάχα μου…) διαμαρτύρονταν για την κατάληψη της πλατείας. Γι αυτό και οι «πολύ πατριώτες» απ΄αυτούς, ξήλωσαν το λιθόστρωτο κι έσπασαν ότι έβρισκαν μπροστά τους, ακόμα κι αγάλματα (για να ρίξουν τις πέτρες στους 120 πρόσφυγες)!
  Χωρίς αυτοί, οι τόσο ευαίσθητοι, «κάτοικοι» να αντιδράσουν/διαμαρτυρηθούν (ούτε) γι΄ αυτόν τον βανδαλισμό….

  Άσε ρε Λάμπρο, εδώ έχει χαθεί κάθε ίχνος τσίπας!

 92. Γ-Κ said

  Καλό το ψάρεμα, αλλά στο γήπεδο γνωρίζεις και κόσμο, χεχε!

 93. # 77

  Λάμπρο να ξέρεις πως εγώ όταν βρίζω συνειδητά δεν λέω «άντε γαμήσου» γιατί μπορει και να σ’ αρέσει ούτε «άντε στο διάλο» γιατί μπορεί να είσαι σατανιστής και να ιθεωρήσεις ευχά. Λέω απλά «άντε πέθανε» κι εδώ έδωσα μια πιο κόσμια μορφή της φράσης «να νεκροφιλήσεις τα παιδιά σου».

  Σου φαίνονται χριστιανικά όλα αυτά ; μπορεί και νάναι πάντως δεν έχω ακούσει να τα λέει ο Σαββίδης. Εσύ ;

 94. Γ-Κ said

  Επεξήγηση: Κάναμε αλλαξοκερκιδιές. Οι κοπέλες του μπάσκετ ερχόντουσαν να μας υποστηρίξουν στα παιχνίδια μας κι εμείς πηγαίναμε στα δικά τους. 🙂

  —————————————–

  Δε θα ξεχάσω, βέβαια, τότε που ο αδερφός ενός από την παρέα μας μας κάλεσε σε αγώνα βόλεϊ του ΑΟ Ζωγράφου (ανδρικό, έπαιζε κι ο ίδιος). Ήταν σημαντικό ντέρμπι, έπαιζαν με τον τελευταίο της βαθμολογίας και έπρεπε να τον κερδίσουν για να μείνουν προτελευταίοι.
  _ Δηλαδή, είναι σημαντικό το παιχνίδι; Αν χάσετε κινδυνεύτε να υποβιβαστείτε;
  _ Όχι, δεν κινδυνεύουμε να υποβιβαστούμε, δεν υπάρχει πιο κάτω, είμαστε στην τελευταία κατηγορία. Απλώς είναι το μόνο παιχνίδι που μπορούμε να κερδίσουμε…

  Από τα παιχνίδια που πραγματικά τα φχαριστήθηκα ως θεατής…

 95. Γιάννης Ιατρού said

  Λέμε, λέμε για τον ΠΑΟΚ και πειράζουμε και τον Τζί, αλλά να τα λέμε όλα, ε;

 96. # 90

  Πέπε μου και γω για την ημέρα που θα καταλάβεις εσύ και άλλοι πως μετά την εθνοσωτήριο και οι πολιτικοί χρησιμοποίησαν το ποδόσφαιρο για τους σκοπούς τους. Ηδη σου έχω πει πως αυτά που ζούμε δείχνουν κυβέρνηση Σύριζα με συνεργασία Κούλη μετά τις εκλογές. Απλά επί χούντας ήταν πιο φανερά με τον Μίχα, τις ελεγχόμενες από την χούντα μεταγραφές και την σπέσιαλ περιποίηση στον ΠΑΟ σαν εκπρόσωπο της, τον Γουλανδρή του ΟΣΦΠ τον φοβότουσαν. Οι καιροί και οι τρόποι άλλαξαν, η ουσία είναι ίδια.

  Ο Σύριζα την ΑΕΚ, η ΝΔ τον ΟΣΦΠ, τον ΠΑΟ ποιός τον γαμεί όπως τον κατάντησε η ΝΔ που μίκρυνε πολύ για να χρεώνεται δυο ομάδες κι όλοι μαζί να βαράμε τον ακομμάτιστον ΠΑΟΚ. Τον Αρη και τους λοιπούς, επίσης ποιος τους γαμεί …

  Να το θυμηθείς όταν θα γίνουν έκλογές

 97. Γιάννης Ιατρού said

  Και για να μη πείτε πως δεν σχολίαζα και τη σημερινή γιορτή του Αϊ Γιώργη, εδώ μια τοιχογραφία (fresco) του 15ου αι. (με την κλασσική σκηνή που σκοτώνει τον Δράκο) στην εκκλησία του St. Just-in-Penwith, στην Κορνουάλη, που ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε τον 19ο αι.

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΠΑΟΚ, Τζι. Αλλά τους χάλασε τη δουλειά η εισβολή του πιστολά, τον τσάκωσαν οι κάμερες επί το έργον, έκαναν τον γύρο του κόσμου οι σκηνές ροκ και αποστασιοποιήθηκαν τρομαγμένοι, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Κι έτσι έφεξε της ΑΕΚ.

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άσχετο αλλά σάμπως οι άλλοι συζητάτε για τον Αστερίξ; 🙂

  Σαν μάθαν πως γαμ@#$$%^^, πλακώσανε και οι γ*&&^%%$

  Ως τώρα Σκοπιανός ο Αλέξανδρος, τώρα και ο Αχιλλέας Αλβανός!!!

  http://www.ant1news.gr/news/World/article/502666/apokalypsi-ant1-ntokimanter-paroysiazei-ton-axillea-os-arxaio-albano–binteo-

 100. Δημήτρης Μαρτῖνος said

 101. Ριβαλντίνιο said

  Οι Καταλανοί κατάγονται από τους Ίβηρες ενώ οι Ισπανοί από τους Κελτίβηρες με γεωγραφικά κριτήρια. Άρα αν διαχωρισθούν μπορούν να δημιουργήσουν και ξεχωριστές αρχαίες ιστορίες. 🙂

  ____________________________________________________

  Κάποιοι αναγεννημένοι ερευνητές λένε πως o Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Αρτέμιος είναι ανύπαρκτοι άγιοι που δεν έζησαν τότε που λέγεται, αλλά τον 4ο αι. μ.Χ. , σκοτώθηκαν βίαια τότε και ήταν και αριανόφρονες. Γνωστό είναι πως και τον Άγιο Δημήτρη μας τον θέλουν να κατάγεται από το Σίρμιο και όχι από την συμπρωτεύουσα. Φυσικά όλα αυτά χωρίς αποδείξεις , αλλά με ελκυστικές ( γι’ αυτούς ) εικασίες.

  ______________________________________________________

  Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες !

 102. # 98

  Βρε Γιάννη μη με διαολίζεις, είπαμε να το κλείσουμε, σου είπα θατο καταλάβεις και θα το συζητήσουμε στις εκλογές. Δεν καταλαβαίνεις πως λες παλαβωμάρες ; Ποιό πιστόλι του Σαββίδη υπήρχε όταν Ο Βασιλειάδης προέβλεπε πως για έναν ηλίθιο θα χάσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ οδηγώντας την σκουλαρίκου σε αφαίρεση βαθμών ώστε μετά να μηδενισθεί ο ΠΑΟΚ και όχι ο ΟΣΦΠ που παράνομα αποχώρησε ; Πόσο γκάγκας πρέπει νάσαι ώστε να θεωρείς πως αυτά ‘έγιναν γιατό ο Σύριζα υποστήριζε ΠΑΟΚ ; ΕΛΕΟΣ

 103. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κρόνη που είσαι; Ο Αστερίξ στην Ισπανία κι εσύ λείπεις; 🙂

 104. Ριβαλντίνιο said

  Ακόμα κλαίει αυτός ο Μπαογκτζής και έχουν γεμίσει υγρασία οι οθόνες μας ; Έχασε το πρωτάθλημα στους Άνδρες από την Κούλα, έχασε από εμάς το πρωτάθλημα στην Κ- 15, θα τον φαπώσουμε το ΣΚ στην Κ- 20 και το ίδιο στον ημιτελικό της Κ – 17 ! E, πόσο να αντέξει ; 🙂

 105. Γς said

  Κι η σημερινή γιορτή του Αϊ Γιώργη ή καλύτερα στις 6 Μαΐου [με το παλιό ημερολόγιο] στα Βαλκάνια.

  Ετυχα κάποτε στη Βουλγαρια και δεν το πίστευα.

  Πιο πολύ κι από το Πάσχα αυτή η γιορτή.

  Και είναι κι οι Ρομά των Βαλκανίων που γιορτάζουν τον Αϊ Γιώργη τους, το Ederlezi τους στα Βουλγάρικα και Σέρβικα.

  Και Ederlezi παραδοσιακό τραγούδι για τον Αϊ Γιώργη, που το συμμάζεψε κάπως ο Μπρέγκοβιτς στον Καιρό των Τσιγγάνων.

  Να και στα Ελληνικά ο Αϊ Γιώργης τους με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη

  .

 106. # 103

  Εχεις μείνει κολημένος στο επεισόδιο με τον Ιβιτς και συγκρίνεις ένα ματς που είχε ξύλο αποβολές, την κερκίδα να βράζει και που το διέκοψε ο διαιτητής μ’ ένα ματς που δεν ξεκίνησε καν σ’ ενα γήπεδο εκκλησία και που αποχώρησε εκβιαστικά ο ΟΣΦΠ πΡΙΝ διακόψει ο διαιτητής το ματς. Ξεκόλα, μορφωμένος άνθρωπος είσαι !

  Δες το # 95 μήπως καταλάβεις την διαφορα οπαδικού επιπέδου

 107. # 105

  Βρε καλώς τον -6 !!!

  Κάνε μια βσομάδα υπομονή και στο -9 τελειώνουν τα βάσανα θα μείνει μόνο η επιλογή Β’, Γ’ ή ερασιτεχνικό

  Υ.Γ. 1 Τα 15χρονα που πήραν το κύπελλο στα πέναλτυς και μπράβο τους έχουν περισσότερο μυαλό από σένα. Αν κάποιο από αυτά έχει ταλέντο θα το πάρουμε όπως τον Λάμπρου (αυτός ήταν και όμορφος ! )

  Υ.Γ. 2 Να πας την Κυριακή στο γήπεδο,είναι ιστορικό το ματς…πιθανότατα το τελευταίο του ΠΑΟ στην σούπερλιγκ…

 108. Ριβαλντίνιο said

  Μας το παίζουν και αντιφά οι Μπαογκτζήδες που χτυπούσαν τους καημένους τους πρόσφυγες :

 109. Α ναι να μην το ξεχάσω…κι αν ξαναακούσετε τον Μαρινάκη να αποκαλεί λαθρέμπορα τον Μελισσανίδη να μου τρυπήσετε το αφτί. Κι αυτό στην συνεργασία Σύριζα – Ν.Δ. οφείλεται !!

  Ρε Ρίβα δεν γράφεις έναν επικήδειο για τον Κίτσιο που τον έχεις πρότυπο ; και χρόνια πολλά για προχθές, να μην ξεχνιόμαστε, έτσι ;

 110. sarant said

  90 Τέτοιες ελπίδες μην καταδεχτείς!

  104 Έλα ντε….

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  22.>>Συγχρόνως ο Ουντερζό αποδίδει στους Ισπανούς τυπολογικά γνωρίσματα κέλτικα: παντελόνια (βράκες), κράνη με κέρατα, μουστάκια, κοτσίδες.
  Τς (Ελληνίδες) συγγένισσες/χωργιανές του μικρού Περικλή, γύφτσες τς έκαμε 🙂

  Καλημέρα με του κοτσυφού το λάλημα. Σολάρει στα ψηλά κι από κάτω χορωδίες σπουργιτιών και σπίνων. Άνοιξη μαγεύτρα.

 112. spiral architect 🇰🇵 said

  @90, 111β: Αφού δεν ανέβασε τώρα που εξ αιτίας ενός κουμπουροφόρου βλάκα έχασε ένα δικό του πρωτάθλημα, δεν θα ανεβάσει ποτέ.

 113. Corto said

  112:
  Πράγματι, στις ενδυμασίες ο Ουντερζό έδωσε έναν τσιγγάνικο τόνο, προφανώς επειδή το τσιγγάνικο φολκλόρ της Ανδαλουσίας θεωρείται από τους ξένους τυπικό για όλη την Ισπανία.

 114. cronopiusa said

  Η cronopiusa απέχει λόγω αεροθεραπειας στους 300 άνδρες στο Σωτηρία. Θα επανέλθει δριμύτερη από τας αγκαλας του Ελπινωρα.

 115. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @115. Κρόνη, καλὴν ἐπάνοδο!

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  86 – «Λάμπρο μια ερώτηση: γράφεις και ξαναγράφεις για τους οπαδούς και τα κολλήματά τους. Αφού το ξέρεις, γιατί επιμένεις;»
  Tι εννοείς επιμένω Γιάννη; Στο πλαίσιο συζητήσεων που κάνω με διάφορους εδώ (στην προκειμένη περίπτωση με τον Gee και τον Κουβάτσο) λέω την όποια άποψή μου που κατά κύριο λόγο βασίζεται στην «από ψηλά» και όσο το δυνατόν αποστασιοποιημένη παρατήρηση της λειτουργίας της κοινωνίας, με λίγα λόγια, λέω αυτό που βλέπω θεωρώντας πως το κάνω αντικειμενικά, με τον υποκειμενικό όμως παράγοντα να παίζει μεγάλο ρόλο στην διατύπωση του.

  «Τι περιμένεις ότι θ’ αλλάξει;» Τίποτε απολύτως δεν τρέφω αυταπάτες, γνωρίζω πολύ καλά την δομική λειτουργία του συστήματος για να πιστεύω πως μπορώ να το αλλάξω στο άμεσο η στο έμμεσο μέλλον, ίσως και άμα στο μακρινό. Το έχω τόσες φορές, το σύστημα δεν παίζει για να χάσει από κάτι περίεργους σαν κι εμένα, αν ήταν να αλλάζουν οι συνειδήσεις των ανθρώπων με ένα βιβλίο η με τα λόγια κάποιων «ξύπνιων» που την έχουν δεί αλλιώς, θα είχε καταρρεύσει προ πολλού, αλλά όπως βλέπουμε, ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ.
  Υπάρχει περίπτωση να δεχτείς εσύ σαν εκπαιδευτικός πως η υποχρεωτική εκπαίδευση, όχι μόνο ότι δεν είναι καλή γενικά, αλλά ότι κάνει στοχευμένα κακό στους ανθρώπους δημιουργώντας τους εξειδικευμένη σκέψη και βολική για την οικονομική ελίτ συνείδηση; Υπάρχει περίπτωση να το δεχτούν οι γονείς και οι μαθητές; Όσα παραδείγματα κι αποδείξεις κι αν φέρω, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.

  Δεν είναι τυχαίο που γίνονται οι βαφτίσεις στην πρώτη βρεφική ηλικία και ξεκινούν να διδάσκονται θρησκευτικά και ιστορία στην γ΄δημοτικού και μάλιστα μέχρι τέλους της δευτεροβάθμιας, ενώ σε ΚΑΜΙΑ βαθμίδα δεν διδάσκονται οικονομική διαχείρηση και τρόποι επενδύσεως των χρημάτων.
  Για να κατανοήσουν την έννοια του θεού και την σημασία των μαχών της Τροίας του Μαραθώνα του Μ. Αλέξανδρου και του Βυζαντίου, θεωρούνται ικανά τα οκτάχρονα παιδάκια, αλλά όχι για να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματα προς όφελός τους, πόσο μάλλον να τα επενδύουν, ΟΟΟΧΙ, πώς αλλιώς θα γίνουν καλοί πατριώτες καταναλωτές μισθωτοί για να τους πηδάνε χωρίς σάλιο οι πλούσιοι και να μη βγάζουν άχνα;

  Αυτός ακριβώς, είναι ο γενικός μηχανισμός δημιουργίας οπαδών, παρ΄όλο που το γνώριζα με εξέπληξε αυτή η μαζική προσέλευση στο ΟΑΚΑ και κυρίως η ταύτισή τους με μιά ανώνυμη εταιρεία, και η χειραγωγημένη υπακοή τους στον ιδιοκτήτη της εταιρείας.
  ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΕΚ έγραφαν τα μάτριξ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ, – ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ – ΜΗΝ ΑΝΑΨΕΤΕ ΟΥΤΕ ΑΝΑΠΤΗΡΑ, και όντως, δεν άναψε κανένας, δεν έπεσε κανένα βεγγαλικό ΚΑΜΙΑ φωτοβολίδα, ούτε ρολά κωλόχαρτου, ούτε καν ένα ρολό ταμειακής μηχανής, αντιλαμβάνεσαι την δύναμη της επιβολής της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ; Για σκέψου λίγο και πές μου, έχει την δύναμη για το αντίθετο;
  Όταν βλέπω μορφωμένους ανθρώπους να «σκοτώνονται» (αλλά και κυριολεκτικά εδώ που τα λέμε) για τα δίκια των εκατομμυριούχων ιδιοκτητών των ΠΑΕ, ταυτίζοντας τις Α.Ε με ιδέες, εθνική ιστορία, μικρασιατικική καταστροφή κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, και ταυτόχρονα ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΝ πως είναι χρεοκοπημένες και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, πως είναι ο ορισμός της απάτης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, πως οι εκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες τους, παρ΄όλο που γνωρίζουν πως είναι χρεοκοπημένες τις αγοράζουν κόντρα στην οποιαδήποτε επενδυτική λογική μια και γνωρίζουν επίσης πως το προϊόν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ ζημιογόνο κι αντί αν ψιλιαστούν πως κάτι περίεργο συμβαίνει, λένε πως το κάνουν από αγνά φίλαθλα αισθήματα, ε λογικό δεν είναι να μιλήσω για κολλημένους οπαδούς; αυτό δεν σημαίνει πως περιμένω να αλλάξουν, απλώς μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα, οι πελάτες του Βασιλόπουλου και του Σκλαβενίτη, να τσακώνονται για το ποιός είναι πιο τίμιος και πουλάει καλύτερα τυριά και σαλάμια.

  ΠΕΛΑΑΑΤΕΣ ΜΟΥΟΥ! 🙂

  » Πέρα που κι εσύ σαν οπαδός μιας πίστης φαίνεσαι (ακόμα κι αν την δική σου πίστη δεν την συμμερίζεται κάποιος άλλος).»

  Mα δεν το έκρυψα ποτέ πως είμαι οπαδός της ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, και ήδη την συμμερίζονται άλλοι τρείς πιστοί.
  Πληθαίνουμε με γεωμετρική πρόοδο. 🙂

 117. spiral architect 🇰🇵 said

  Λάμπρο μ΄, άσε το σεξ και τα σεντόνια και πάγαινε για ψάρεμα! 😀

 118. spiral architect 🇰🇵 said

  Όλοι καλάρουνε
  και δεν βγάζουν ψάρια
  καλάρει ο Λάμπρος
  και βγάζει καλαμάρια. 😀

  (καλά, όχι και γίγας το τσαμένο, τι να πει και ο Τούθμωσις)

 119. leonicos said

  Γιάννη

  σ’ ευχαριστώ και για το 18 και για το 46

  Από ήσαν και γιατί ονομάστηκαν έτσι, κανείς δεν μπορεί να το πει. Το βέβαιο είναι ότι είχαν πολλοί αυτό το επώνυμο φεύγοντας, επειδή απαντά και στην Πολωνία.

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – «91- «Τι από μακρυά κι από κοντά και κουραφέξαλα ρε συ;
  Πολλοί «κάτοικοι» της Μυτιλήνης, ναι-ναι κι αυτοί που κάναν πως δεν βλέπουν, προβάλουν επιχειρήματα για την υποβάθμιση της πόλης τους και (τάχα μου-τάχα μου…) διαμαρτύρονταν για την κατάληψη της πλατείας. Γι αυτό και οι «πολύ πατριώτες» απ΄αυτούς, ξήλωσαν το λιθόστρωτο κι έσπασαν ότι έβρισκαν μπροστά τους, ακόμα κι αγάλματα (για να ρίξουν τις πέτρες στους 120 πρόσφυγες)!

  Χωρίς αυτοί, οι τόσο ευαίσθητοι, «κάτοικοι» να αντιδράσουν/διαμαρτυρηθούν (ούτε) γι΄ αυτόν τον βανδαλισμό….

  Άσε ρε Λάμπρο, εδώ έχει χαθεί κάθε ίχνος τσίπας!»

  Δηλαδή θέλεις να πείς πως εμείς ΟΛΟΙ εδώ, έχουμε κάποιο ίχνος τσίπας;
  Όταν ήμουν στην Λέσβο το 13 ακριβώς τέτοια εποχή για μια δουλειά, δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα και στην Μυτιλήνη και στις άλλες πόλεις και μιά χαρά ήταν οι άνθρωποι και καλοσυνάτοι και καταδεχτικοί. Όλα στράβωσαν με τις μεγάλες ροές των προσφύγων και ξέρουμε όλοι πως είναι τεχνητές και κατευθυνόμενες. Στην αρχή οι άνθρωποι βοήθησαν με κάθε τρόπο, όταν όμως η κατάσταση όχι μόνο άρχισε να επιδεινώνεται αλλά και να παγιώνεται χωρίς να φαίνεται κάποια προοπτική λύσης, όσο καλοπροαίρετος και προοδευτικός κι αν είναι κάποιος, θολώνει, πόσο μάλλον αν βλέπει να επηρεάζονται άμεσα και τα οικονομικά του γιατί ειδικά ο τουριστικός τομέας έχει καταβαραθρωθεί.
  Τα πράγματα είναι απλά Γιάννη, για πόσο χρονικό διάστημα μπορείς να φιλοξενήσεις στο σπίτι σου πέντε δυστυχισμένους συγγενείς σου; όσο φιλόξενος κι αν είσαι, μετά από ένα χρόνο δεν θα έχεις πρόβλημα; Για σκέψου τώρα στο ίδιο σπίτι να έρθουν άλλοι δέκα, τι κάνεις; Για άλλαξε τους συγγενείς με ξένους και μάλιστα με εντελώς διαφορετική κουλτούρα και πές μου αν θα κοιμάσαι ήσυχος.
  Πώς θα σου φαινόταν αν διαμαρτυρόσουν να σε λέγανε οι γείτονες φασίστα και ΚΑΚΟΨΥΧΟ; 🙂

  Το πρόβλημα ξεκινάει από την δική μας ανοχή και αδράνεια στην ιμπεριαλιστική επιβολή και καπιταλιστική απληστία, γι΄αυτό να κοιτάζεις, στην ζωή σου πρώτος νάσαι και μετά νάσαι κριτής.

  93 – «Λάμπρο να ξέρεις πως εγώ όταν βρίζω συνειδητά δεν λέω «άντε γαμήσου» γιατί μπορει και να σ’ αρέσει ούτε «άντε στο διάλο» γιατί μπορεί να είσαι σατανιστής και να ιθεωρήσεις ευχά. Λέω απλά «άντε πέθανε» κι εδώ έδωσα μια πιο κόσμια μορφή της φράσης «να νεκροφιλήσεις τα παιδιά σου».

  Σου φαίνονται χριστιανικά όλα αυτά ; μπορεί και νάναι πάντως δεν έχω ακούσει να τα λέει ο Σαββίδης. Εσύ ;»

  Έχεις τυφλωθεί από την αδικία που βιώνει ο αγνός φίλαθλος Σαββίδης και δεν κατάλαβες το αστείο, μέχρι να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ δεν θα σου ξανακάνω.

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119- Μωρέ εγώ το αφήνω, έλα όμως που έχω τον κακομαθημένο σατανά στο σπίτι που δεν μ’ αφήνει να τ’ αφήσω; Σκλάβος φίλε μου, ΣΚΛΑΒΟΣ.☺

  120 – Όσο είναι και το δικό μου, άλλο τόσο είναι κι αυτό ένα μέτρο.☺
  Σκάρτα 60 πόντους με το συμπάθειο☺ και δεν είναι και τόσο σπάνιο, μπορεί να το επιβεβαιώσει κι ο Πσαράς αυτό, που είναι και ειδικός.

 122. Γιάννης Ιατρού said

  121: ΛΑΜΠΡΟ
  Ούτε κατά προσέγγιση… δεν κατάλαβες ή δεν θες να καταλάβεις. Εκτός θέματος είσαι.
  Δεν τίθεται θέμα να είναι οικονομικά ή αλλιώς πως ζημιωμένοι οι κάτοικοι εκεί, ούτε αν οι «επισκέπτες» είναι εκεί πολύ καιρό κλπ. κλπ. Άλλο η διαμαρτυρία για το ζόρι (που δεν θα έπρεπε να αποτείνεται προς τους πρόσφυγες, αυτοί δεν φταίνε) κι άλλο τα συνθήματα του τύπου «κάψτε τους ζωντανούς» και οι φωτοβολίδες, και οι πέτρες και τ’ άλλα αντικείμενα που τους πετούσαν, ακόμα και σε γυναικόπαιδα. Για αυτά τα χάλια έγραψα και η τσίπα απευθυνόταν επίσης και σ’ αυτούς, που έστω κι αν δεν πήραν ενεργά μέρος, παθητικά ανέχτηκαν, ίσως και να επιδοκίμασαν, τα ανωτέρω.

 123. Μπετατζής said

  123. τίποτα για την κυβέρνηση έχετε να καταλογίσετε, π.χ. για τις μηδενικές συλλήψεις φασιστών τραμπούκων ενώ αντίθετα συνέλαβε όλους τους πρόσφυγες μαζί με τα ανήλικά τους ή για όλα φταίνε οι ντόπιοι που δεν έχουνε τσίπα ;; έχει αρμοδιότητα για το αστυνομικό τμήμα μυτιλήνης η κυβέρνηση ή πέσαμε πάλι σε περίπτωση αναρμοδιότητας ;;; είναι ανεξάρτητη αρχή το αστυνομικό τμήμα μυτιλήνης ;; ισχύει η διάκριση εξουσιών ;;; τι λένε οι νομικοί ;;; κυβερνάει καθόλου η κυβέρνηση ή είναι γενικώς αναρμόδια ;;; Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι όλα θέμα τσίπας και ευθύνης των ντόπιων, όπως πάτε να το παρουσιάσετε (ο πληθυντικός είναι ευγενείας) .

 124. Γιάννης Ιατρού said

  124: Δεν αντιλέγω, απεναντίας.
  Το σχόλιό μου ήταν κυρίως για όσους ηθελημένα ή άθελά τους, πάντως αβίαστα, ξεπλένουν ως «αγανακτισμένους πολίτες» τους μετέχοντες και τους σιωπηλά αποδεχόμενους το χθεσινοβραδινό προσχεδιαμένο πογκρομ κατά μεταναστών στο κέντρο της Μυτιλήνης. Δεν ξέρω ποιοι είναι πιο επικίνδυνοι. όσοι πέταγαν πέτρες – φωτοβολίδες – κροτίδες σε γυναικόπαιδα ή αυτοί από τους κατοίκους που παθητικά τα ανέχτηκαν, ίσως και να τα επικρότησαν.

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  123 – Κατάλαβα πολύ καλά τι είπες Γιάννη γι’ αυτό και οι τόσες επεξηγήσεις και τα παραδείγματα αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχεις βγάλει την ετυμηγορία σου για του ντόπιους και δεν σ’ ενδιαφέρει τι λέω, είναι φασίστες και συμπαθούντες χωρίς καμία τσίπα πάνω τους
  Πάντως για να ξέρουμε και τι λέμε, για την συμμετοχή της Χ.Α στην Βουλή και γι’ αυτή την εκτρωματική κυβέρνηση, οι Μυτιληνιοί έχουν αν όχι το μικρότερο, από τα μικρότερα ποσοστά ευθύνης.

  Και επαναλαμβάνω, αν είχαμε ελάχιστη τσίπα επάνω μας εμείς που ζούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα είχαμε ρίξει προ πολλού αυτό το εκτρωματικό ακροδεξιό συνοθύλευμα που υποτίθεται πως κυβερνάει, αλλά ποιός έχασε την ντροπή του για να την βρούμε εμείς.
  ΜΜΑ και ξερό ψωμί.

 126. Γιώργος Αιγινίτης said

  Άσχετο με τον Αστερίξ (τις περιπέτειες του οποίου τώρα μοιράζομαι με τις κόρες μου. Πήγαινα Λύκειο όταν πρωτοεκδόθηκαν στα ελληνικά και το παιχνίδι μας ήταν την επόμενη να πιάσουμε τους συμμαθητές μας κάπου αδιάβαστους στο νέο τεύχος. Έτσι από την πρώτη ανάγνωση έπρεπε να θυμόμαστε λεπτομέρειες. Σαν σήμερα θυμάμαι την ερώτηση «Πώς λένε έναν από τους δύο βαστάζους του Μοναρχίξ;» Δεν είχα ιδέα. Και νόμιζα ότι είχα μελετήσει καλά. Αν δεν κάνω λάθος μόνο μία φορά, σε ένα τεύχος, αναφέρεται το όνομά του. Θυμάται κανείς; Ή να το πάρει το ποτάμι;)
  …. Απλά μόλις έπεσα σε ένα μεζεδάκι και δεν ήξερα σε ποια διεύθυνση να το στείλω, μπας κι ενδιαφέρει το νοικοκύρη. Ιδού:
  Προς ολοταχώς!!!
  http://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/682202_meta-tin-toyrkia-kai-iran-egkataleipei-dolario-pros-olotahos-gia

 127. sarant said

  127 Ώραίο το μεζεδάκι, πολύ δύσκολη η αστεριξολογική ερώτηση!

 128. Γιώργος Αιγινίτης said

  Όντως δύσκολη η ερώτηση, γιατί η απάντηση είναι καλά κρυμμένη σε ένα σκίτσο. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, αξίζει να τη βρει μόνος του. Η Κατοικία των Θεών, σελ 45.

 129. Jago said

  Επίτηδες δεν ήθελα να γράψω σχόλιο για τον αγαπημένο Αστερίξ που θέλω να πω πολλά αλλά για πείτε μου κάτι εσείς. Η εικόνα των σχολίων που είναι πλήρως κατά 70% ποδοσφοροποιημένα, σας ικανοποιεί; Δηλαδή συγνώμη, το μυαλό σας είναι κολλημένο στο ποδόσφαιρο ενώ κάποιοι θέλουμε να ασχοληθούμε να γράψουμε για τον Αστερίξ, δεν σας περνάει από το μυαλό ότι τελικά είστε και πολύ κορυφαίοι μαλάκες; Σόρι και συγνώμη αλλά δεν πάει άλλο με αυτό το χάλι εδώ.

 130. Ριβαλντίνιο said

  Ο Jago μου θυμίζει έναν αρχικακό στο Λούκυ Λούκ – τεύχος «Ελαφροχέρης». Δηλαδή όσοι ενοχλούνται με τα ποδοσφαιρικά σχόλια λένε κάπως χλιαρά «Παιδιά μήπως το παρατραβάτε … ;» . Ενώ ο Jago κατευθείαν «είστε κορυφαίοι μαλάκες» ! 🙂

  Έτσι και στο Λούκυ Λούκ όλοι οι μικροντεσπεράντος ζητούσαν από τον ξενοδόχο «δωμάτιο με θέα στην τραπ…δηλαδή στον δρόμο». Ο αρχιακακός όμως στα @@ του. «Θέλω δωμάτιο με θέα στην Τράπεζα».

  1111111

  2222222

 131. Jago said

  131 Ξυδάκι.

 132. Ριβαλντίνιο said

  @ 132 Jago

  Ναι, το χρησιμοποιώ. Σε σαλάτες , στις φακές, καθαρίζω με αυτό τον βραστήρα νερού, την τσαγιέρα , την καφετιέρα, το ρίχνω στον μαϊντανό και στα χορταρικά για να φεύγουν τα κουζουζία κ.α.

 133. Ο Αστερίξ στην Ισπανία #storymap
  https://www.arcgis.com/apps/MapTour/index.html?appid=b2a553a5e0be4e1da97a6e46cb81c3f7

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: