Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φρεγάδες στο Αιγαίο

Posted by sarant στο 27 Απριλίου, 2018


Συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες η είδηση για τις δύο γαλλικές φρεγάτες, που αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα νοικιάζαμε από τη Γαλλία για το καλοκαίρι, με χρηματοδοτική μίσθωση μάλιστα, μια συμφωνία που όμως ακυρώθηκε τελικά.

Η ιστορία φαίνεται ότι έχει παρασκήνιο που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τα ρεπορτάζ που κάνουν λογο για γερμανική ενόχληση από την ελληνογαλλική συμφωνία και τη σύνδεσή της με τις γαλλικες προτάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, και το 2011 ο τότε πρόεδρος Ολάντ είχε θελήσει να μας νοικιάσει τις ίδιες φρεγάτες, αλλά και τότε η συμφωνία ματαιώθηκε έπειτα από γερμανική παρέμβαση.

Το ιστολόγιο δεν σκαμπάζει πολλά πράγματα από όπλα και οπλικά συστήματα, οπότε δεν θα σχολιάσω αν οι δυο γαλλικές φρεγάτες ήταν απαραίτητες για το Πολεμικό Ναυτικό μας και τι εναλλακτικές υπάρχουν. Πάντως, η ιστορία αυτή έδειξε για μια ακόμα φορά πόσο μικρά είναι τα περιθώρια κινήσεων που έχει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Φρεγάτες βεβαίως διαθέτει το πολεμικό ναυτικό, τέσσερις τον αριθμό, τύπου ΜΕΚΟ (αγνοώ τι ειναι αυτό). Μία απο αυτές, νομίζω την Ύδρα, βλέπετε στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο. Στη στρατιωτική ορολογία, η σύντμηση για τις φρεγάτες είναι Φ/Γ.

Εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα λεξιλογήσουμε σημερα για τη φρεγάτα.

Σύμφωνα με το Χρηστικο Λεξικό, η φρεγάτα είναι «πολεμικό πλοίο μεσαίου μεγέθους», ενώ το ΛΚΝ προσθέτει ότι είναι πλοίο «συνοδείας», άλλων πλοίων εννοείται. Ωστόσο, αυτή είναι η σημερινή σημασία της φρεγάτας. Τα λεξικά καταγράφουν επίσης, την παλαιότερη σημασία «τρικάταρτο ιστιοφόρο πολεμικό πλοίο». Βλέπετε, η γλώσσα είναι πράγμα συντηρητικο και η ίδια λέξη μπορεί μέσα στους αιώνες να περιγράφει πολύ διαφορετικά πράγματα.

Φρεγάτα ήταν και ένα απο τα πλοία που αγοράστηκαν με το δεύτερο πολεμικό δάνειο της Επανάστασης, το 1826, η Ελλάς. Μάς κόστισε ο κούκος αηδόνι και ελάχιστα πολέμησε -τελικά την έκαψε ο Μιαούλης το 1831 στον ναύσταθμο του Πόρου, στην ανταρσία κατά του Καποδίστρια κι ενας Θεός ξέρει ως πότε την πληρώναμε.

Τη φρεγάτα «Ελλάς» την αγοράσαμε με δάνειο αλλά και η λέξη φρεγάτα ειναι δάνειο: από τα ιταλικά (fregata) ή από τα βενετικά (fregada). Από την ίδια ρίζα και οι ονομασιες στις μεγάλες ευρωπαϊκές γλώσσες: frigate στα αγγλικά, frégate στα γαλλικά, Frigatte στα γερμανικά, fragata στα ισπανικά. Φαίνεται ότι η λέξη καταγράφεται πρώτα στα ιταλικά, και μάλιστα στον Βοκκάκιο το 1353.

Ωστόσο, η ετυμολογία της λέξης είναι ένα απο τα άλυτα μυστήρια που βασανίζουν εδώ και πολλα χρόνια τους ετυμολόγους και τους μελετητές των ρομανικών γλωσσών. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί αλλά καμιά τους δεν έχει βρει αποδοχή.

Στο ιταλικό ετυμολογικό λεξικό DELI των Cortelazzo-Zolli η λέξη δηλώνεται ως αβεβαιου ετύμου και αναφέρεται ότι έχει προταθεί ως αρχή της λέξης fregata το αρχαίο ελληνικό άφρακτη (ενν. ναυς), αλλά ότι αυτή η λύση δεν ικανοποιεί απο φωνητική άποψη.

Στο ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη η λέξη αναφέρεται ως αβέβαιου ετύμου επίσης και παρατίθενται τέσσερις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από μελετητές: α) από το fragata και αυτό από τύπο naufragata (ναυαγισμένο), διότι η φρεγάτα αρχικά συνέλεγε τον εξοπλισμό βαρύτερων πλοίων ύστερα από ναυάγια, β) από αμάρτυρο *fragata που ανάγεται στο frangere = συντρίβω, θραύω, γ) από firgata < * virgata navis, πλοίο εφοδιασμένο με κεραία ιστίου (virga = ράβδος, βέργα), και δ) από τύπο *fargata που ανάγεται στο μεσαιωνικό λατινικό infarchatum, που θα μπορουσε να ανάγεται στο άφρακτον.

Ο Χένρι και η Ρενέ Καχανέ (Romance Philology, XIX, 1965) ξεκινούν απο το αρχ.ελλ. φάλκης, ξύλο καρφωμένο στην τρόπιδα του πλοίου και τον τύπο «εμφαλκωμένος», που υπάρχει π.χ. στο λεξικο Σούδα, και υποθέτουν ένα δάνειο σε ρομανικές γλώσσες, π.χ. στα καταλανικά: gabia enfalcada, naus enfalcades. Στα παλαιά βενετσιάνικα αυτό θα έγινε barche falcate, οι οποίες ήταν μεγάλα σκάφη, βοηθητικά των πολεμικών. Αυτό στη συνέχεια θα έγινε fargate, fergate, και με μετάθεση, fregata.

Συμπέρασμα; Αβέβαιο έτυμο, για να μας ταλαιπωρεί.

Στα ελληνικά, εμφανίζεται και ο τύπος φρεγάδα/φεργάδα, οπως και ο τύπος φριγάδα, με πρώτη ανευρεση στο Ρεμπελιό των ποπολάρων του Σουμάκη και στη συνέχεια π.χ. στην παροιμία Όταν παπόρια μάχονται, φριγάδες πολεμούσι τι θέλουσι σαπόβαρκες στο μέσο για να μπούσι;

Όμως φρεγάτα δεν είναι μόνο το πολεμικό πλοίο, είτε υπερσύγχρονο είτε τρικάταρτο ιστιοφορο. Τα λεξικά δίνουν και μιαν αλλη σημασία, μεταφορική -ας πούμε το ΛΚΝ:

(μτφ.) γυναίκα μεγαλόσωμη, στητή και καλοσχηματισμένη.

Ο ορισμός νομίζω ότι είναι ακριβής. Η παρομοίωση της εντυπωσιακής γυναίκας με αγέρωχο πλεούμενο είναι πολύ παραστατική -και δεν τη βρίσκουμε μονο στη φρεγάτα.

Μιαν άλλη λέξη που υπάρχει για τη μεγαλόσωμη και εύρωστη, τη γεροδεμενη γυναίκα, ειναι «νταρντάνα». Όμως και η νταρντάνα προέρχεται από το ιταλ. tartana που ήταν φορτηγό πλοίο (πρβλ. τράτα).

Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά. Στην περίπτωση της νταρντάνας, η σημασία του πλοίου έχει ξεχαστεί, ενώ η φρεγάτα χρησιμοποιείται ευρύτατα με την κυριολεκτική της σημασία.

Και για να κλείσουμε τις παρομοιώσεις πλοίων με θεωρητικές γυναίκες (ανασταίνω επίτηδες την παλιά σημασία της λέξης, θεωρητικός ήταν αυτος που έχει εντυπωσιακή θεωρία, θωριά) να θυμίσουμε μιαν άλλη παρομοίωση, που μας τη γνώρισε ο φίλος μας ο Σπαθόλουρο, που δεν γράφει πια εδώ.

Στο ζεϊμπέκικο Αϊντίνικο του Μ. Καραπιπέρη (1929), υπάρχει ο στίχος «Ρίξε τα μαλλιά σου πλώρα / ελληνικιά τροπιλοφόρα» -όπου η λεγάμενη παρομοιάζεται με τορπιλοφόρο, έστω και με τη λαϊκή του προφορά (τρο- αντί τορ-). Ο στίχος αυτός είχε βασανίσει πολύ τους ρεμπετόφιλους διοτι δεν ακουγόταν καλά στη φθαρμένη κόπια με αποτέλεσμα να έχουν ευδοκιμήσει διάφορα ραμόνια όπως «και γίνε κι ασπροφυλλοφόρα», ή «αντροφυλλοφόρα», ή «και λίμνη κι αντροφυλλοφόρα» ή «ανθο-φυλλο-φόρα» και δεν συμμαζεύεται. Τελικά βρέθηκε καθαρή κόπια και διαπιστώθηκε τι λέει πράγματι ο τραγουδιστής αν και υπάρχουν ακόμα εκτελέσεις με τις ραμονικές παραλλαγές, π.χ. εδώ με την… ασπροφυλλοφόρα.

Όπως είχαμε τότε εξακριβωσει στο ιστολόγιο, το ρεμπέτικο αντλεί απο παλιότερο δημοτικό «δίστιχο της αγαπης» που το έχει αποθησαυρίσει ο Γ. Ρήγας:

Ρίξε τα μαλλιά σου πίσω/να σε ιδώ να σ’ αγαπήσω
Ρίξε τα μαλλιά σου πλώρα/’λληνικιά κανονοφόρα

Κανονοφόρα τον 19ο αιώνα, τορπιλοφόρα στις αρχές του εικοστού, οι ομορφογυναίκες συνεχίζουν να κάνουν θραύση, κι ας μην πήραμε τις γαλλικές φρεγάδες. Να κλείσουμε με μια προπολεμικιά φρεγάδα με τα όλα της:

 

112 Σχόλια προς “Φρεγάδες στο Αιγαίο”

 1. giatibaba said

  Φρεγάτα είναι και ένα θαλασσοπούλι των νότιων θαλασσών!

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Φυσικά τα πλοία είναι καλή παρομοίωση: Πυρ, γυνή και θάλασσα, όλα σε ένα, όπως τα σαμπουάν!

 3. Pirros said

  Η πρώτη φορά που άκουσα για φρεγάτα, ήταν στους Προσκόπους: «Ήτανε μια φρεγάτα παιδιά, ήτανε μια φρεγάτα. Γλάρο τη λέγανε, φτιάξε μια καντηλίτσα…»

 4. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  αν δούμε το πόσο στοιχίζουν αυτά τα πλοία, το φραγκάτα ( α) από το fragata και αυτό από τύπο…) το βρίσκω απολύτως αντιπροσωπευτικό ….!

 5. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!

  Όχι μόνο για τις όμορφες αλλά και για άσχημες έχουμε παρομοιώσεις με πλοία. Τις εύσωμες γυναίκες, μερικές φορές, τις αποκαλούν μαούνες.

 6. Γς said

  Καλημέρα

  Φρεγάτες. Δύσκολη η ετυμολόγησή τους.

  Οι δικές μας όμως, οι επίμαχες δυο γαλλικές frégates είναι ήδη fevgates!

 7. Πάνος με πεζά said

  Kαλημέρα !

 8. Πάνος με πεζά said

  Ιστορική, βεβαίως, έμεινε και η φρεγάτα «Λήμνος», που είχαμε στείλει τότε στον πόλεμο του Κόλπου…

 9. Πάνος με πεζά said

  Και για να εστιάσουμε και στην έκφραση, η φρεγάτα Λήμνος όπως και οποιοδήποτε άλλο πλοίο, ελικόπτερο, αεροπλάνο κλπ. θα διαβάσετε ότι υπηρέτησε ή υπηρετεί στη Μονάδα Τάδε.

 10. https://www.youtube.com/watch?v=HaPmMBtcjDs

 11. ΣΠ said

 12. Μέχρι να διαβάσω, μέχρι να ψάξω, μέχρι να γράψω, με πρόλαβε ο πάνος. Κι έτσι μπήκες δις το απόσπασμα.

 13. Και δεν ήμουν κι ο μόνος 😦 Άρα, παράλειψη σοβαρή που δεν υπάρχει στο άρθρο αφού σε τόσους το θύμισε…

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Μου άρεσε η … ανάσταση της παλιάς σημασίας της λέξης «θεωρητικός» ! 🙂
  Την χρησιμοποίησα κάποτε σε μια συζήτηση περί γυναικών με την ίδια σημασία που αναφέρεται στη σημερινή ανάρτηση και δεν κατανοήθηκε.
  Πράγματι λοιπόν είναι ξεχασμένη αυτή η σημασία.

 15. Γς said

  Τώρα αυτό γιατί το είχα γράψει:

  https://caktos.blogspot.gr/2015/10/blog-post_65.html?m=0

  Γς said
  3 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 09:53

  Ητανε μια φραντζόλα παιδιά
  ήτανε μια φραντζόλα…

  Κατά το:

  Ήτανε μια φρεγάτα παιδιά
  ήτανε μια φρεγάτα.
  Γλάρο τη λέγανε, κάνε μια ψαλιδίτσα.
  Γλάρο τη λέγανε, κάνε μια ψαλιδιά.

 16. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις εύστοχες προσθήκες -τι θα έκανα χωρίς εσάς!

 17. atheofobos said

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTchkudfchfjR7wLmXsZft5V11-GHq0eV0OHY_URBJgBIl23IRp
  Τα πλοία που φύγαν
  αγάπες μού πήρανε…
  Αγάπες και κλαίνε,
  ποια μοίρα τις μοίρανε;

 18. Παναγιώτης Κ. said

  Κάποιοι εξ ημών, νοούμενοι ως μέρος της κοινής γνώμης, αντιληφθήκαμε επιπολαιότητα στον χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος από μέρους του Υπουργείου Άμυνας και ειδικότερα, από τον Φώτη Κουβέλη.
  Θα παρακολουθήσουμε όμως τον δημόσιο διάλογο για να δούμε τι είναι αληθές και τι όχι. Πάντοτε υπό την ιδιότητα του πολίτη και όχι βεβαίως του πολιτικού.( Δεν είμαστε πολιτικοί καθότι δεν έχουμε εσωτερική πληροφόρηση και δεν συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων).

 19. Triant said

  Καλημέρα.

  18: Φοβάμαι οτι τόχει χάσει ο κυρ Φώτης. Σα παιδάκι που το αφήσανε κι αυτό να παίξει με τους μεγάλους και θέλησε και αυτό να κάνει αισθητή την παρουσία του.

 20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φρεγάδα αλλά και τορτόρα, η εντυπωσιακή με πλούσια τα ελέη 🙂 .
  Να λεν κι αλλού την τορτόρα ή κοντοσιμώνει στην τορπιλοφόρα ξερω γω

  5.και …ψαροκασέλες 🙂

 21. Γς said

  15:

  Α, ήταν στο άρθρο «Μια φραντζόλα τυρί»

  Και μιλώντας για φραντζόλες, θυμήθηκα και τον Σίμο, τον υπαρχηγό μου

  http://caktos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_20.html

  Λουκουμάδες!

  Ο Σίμος ο Φραντζολάς ήταν ο υπαρχηγός μoυ στη συμμορία του νηπιαγωγείου.
  [Ενας γέρος με κάτασπρα μαλλιά, που είδα πριν μερικά χρόνια, μου χάλασε κάπως την εικόνα του]

  Ο Σίμος λοιπόν είχε έναν παππού και μια γιαγιά, που κάθε πρωί άναβαν φωτιά με ξύλα στην αυλή τους Γραβιάς και Πανόρμου στο Βύρωνα, απέναντί μας.

  Και πάνω έβαζαν μια μεγάλη χύτρα με λάδι.
  Και μόλις έκαιγε το λάδι ερχόταν εκείνη η θεία στιγμή, που έριχνε μέσα τους λουκουμάδες που έπλαθε η γιαγιά δίπλα.
  Τι τσιτσίρισμα ήταν αυτό θεέ μου! Μου έτρεχαν τα σάλια.

  Και μετά, και μετά τους πασπάλιζε με ζάχαρη και έβγαινε στους δρόμους ο παππούς:

  -Λουκουμάδες!

 22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στρουφογυρίστρα του χορού και νοστιμιά του κάβου,
  φρεγάδα χρουσοπράσινη στη μέση του πελάγου
  http://www.dance-pandect.gr/pds_cosmos/pop/pop_lhmma_gr.php?oid=E-61563&ActionP=Play&mode=Med&Obj=T&eid=E-61563&aa=1

 23. Alekos81 said

  «τελικά την έκαψε ο Μιαούλης το 1831 στον ναύσταθμο του Πόρου, στην ανταρσία κατά του Καποδίστρια»

  Και δεν την είχαμε ασφαλισμένη έναντι τρομοκρατικών ενεργειών;

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 25. @15

  Γλάρο τη λέγανε, κάνε μια καντηλίτσα.
  Γλάρο τη λέγανε, κάνε μια ψαλιδιά.

  λέει το τραγουδάκι

  ήμουν κι εγώ προσκοπάκι

 26. Από καθαρά στρατιωτικής άποψεις στο Αιγαίο χρειάζονται τορπιλάκατοι και πυραυλάκατοι . Μικρό μέγεθος, πολύ μεγάλη ταχύτητα, τρέχεις, βαράς και φεύγεις κι ευκολα κρύβεσαι πίσω από βραχάκια. Εξυπακούεται όπως σε όλα τα πλοία η σωστή αεροπορική κάλυψη

  Το ότι θέλαν να μας ξανανοικιάσουν αυτά που δεν νοικιάσαμε το 11 δείχνει πόσο διεφθαρμένους θεωρούν τους ππολιτικούς μας οι Γάλλοι (Μάλλον και όχι μόνο )

  Απορία πως επιζήσαμε τόσα χρόνια χωρίς τα νοικιάρικα και ξαναγίναν απαραίτητα φέτος ;

 27. Γς said

  25:

  Ο Κηλαηδόνης δεν ήταν όμως.

  Και δεν βάλαμε ακόμα την προσκοπική του φρεγάτα

 28. (μτφ.) γυναίκα μεγαλόσωμη, στητή και καλοσχηματισμένη.

  Εξ ού και το σύνηθες πείραγμα στους δρομους τις δεκαετίας του ’50: «Φρεγάδα μου εσύ!»

  Αλήθεια, να μια ιδέα: Συλλογή παλαιών πειραγμάτων (μερικά ήσαν πνευματώδη). Τώρα πια έχουν εκλείψει ολοσχερώς.

 29. LandS said

  25 Ναι έτσι. Πρόκειται για ναυτικούς κόμπους.

 30. LandS said

  Και να ένα ωραίο σάιτ https://nolakonias.wordpress.com/βιβλιοθήκη/ναυτικοί-κόμποι/

 31. sarant said

  23-24 🙂

  28 Καλή ιδέα αλλά θέλει βετεράνους 😉

 32. ΑΚ (ο) said

  όχι κι εντελώς ταιριαστό, όχι και εντελώς άσχετο:
  «Είσαι καλή, τον ωκεανό,
  σκίζεις με καμάρι σαν τον Τιτανικό»
  (δε βρήσκω στιχουργό, από το αγγλικό I Like to Move it, για γνωστή ταινία κινουμένων σχεδίων)

 33. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Οι φρεγάδες ενίοτε αποκαθιστούν και τη χαμένη όραση:

 34. LandS said

  31β

  Μα εμείς εδώ έχουμε τον Πρύτανη των βετεράνων.

 35. Γς said

  34:

  Εχει ε;

 36. Γιάννης Ιατρού said

  31 (34) Ε, κάτι θα βρούμε. Αλλά ας αρχίσουμε από την εποχή μου (θυμάμαι τον συνονόματο μου, τον τότε ανταποκριτή, τον Γιάννη τον Ζωναρά 🙂 🙂 που έγραφε):
  …ο Θεόφιλος ὑπερηγάσθη αὐτὴν τοῦ κάλλους… και της είπε: ὡς ἄρα διὰ γυναικὸς ἐρρύη τὰ φαῦλα

  Ξέρετε σε ποιά εὐπρόσωπo έ; Q)

 37. takis#13 said

  26
  Υπάρχει μεγάλη πίεση από τα στελέχη των εν.δυνάμεων για ενίσχυση σε θάλασσα και αέρα. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε μεγάλη ανισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μας.

 38. Γς said

  28:

  >Συλλογή παλαιών πειραγμάτων

  και ξαφνικά μου’ ρθε μια φλασιά:

  -Κορίτσια, κολλήστε μας! Πέφτουμε εύκολα…

  Τις καράφλιασα , σκέφτηκα

  Αμ δέν…

  http://caktos.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9808.html

 39. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @28,

  είναι, αλήθεια, παράξενο που για το πείραγμα προτιμήθηκε η «φρεγάδα» και όχι, φερ’ ειπείν, η σκούνα -που θα μπορούσε μάλιστα να ομοιοκαταληκτήσει με άλλα ομόηχα εμπειρίκεια γλυκά.

 40. sarant said

  39 Ίσως προτιμήθηκε η φρεγάδα λόγω της τρισυλλαβίας.

 41. (α) «Φρεγάτα ήταν και ένα απο τα πλοία που αγοράστηκαν με το δεύτερο πολεμικό δάνειο της Επανάστασης, το 1826, η Ελλάς. Μάς κόστισε ο κούκος αηδόνι …ενας Θεός ξέρει ως πότε την πληρώναμε»
  #Ένας Θεός και η αφεντιά μου, που θυμάμαι τα αλήστου μνήμης χαρτόσημα με την ένδειξη Δ.Ο.Ε. (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος). Τώρα, αν ήταν από το 1826 ή από το 1896 κλπ, «ένας Θεός ξέρει».

  (β) «virgata navis, πλοίο εφοδιασμένο με κεραία ιστίου (virga = ράβδος, βέργα)»
  # Χρόνια «κυνηγούσα» να βρω την ετυμολογία της λέξης βέργα, βεργολυγερή και λοιπές όμορφες («όλες οι βέργες στο χουρό, δική μου βέργα δεν’ νι δώ», λεει το δημοτικόν άσμα).

  (γ) Μιαν άλλη λέξη που υπάρχει για τη μεγαλόσωμη και εύρωστη, τη γεροδεμενη γυναίκα, ειναι «νταρντάνα». Όμως και η νταρντάνα προέρχεται από το ιταλ. tartana που ήταν φορτηγό πλοίο (πρβλ. τράτα).
  # Ευπρόσδεκτη η γνώση και αυτής της ετυμολογίας. Τώρα, η νταρντάνα μπορεί να είναι και λίγο-πολύ «τζιουβαϊρ(ι)», αλλά για το αντίστροφο δεν είμαι σίγουρος.

  (δ) Η δημόσια ρεμούλα που έπιασε πολλούς (επισήμους και μη) να …σκορπίζουν λεπτομέρειες για τις δυο γαλλικές φρεγάτες, μου θυμίζει …νηπιαγωγείο. Τέτοια θέματα πρέπει να συζητούνται μέχρι την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και πάντοτε εν κλειστώ.

 42. Γιάννης Μάττος (Στοκχόλμη) said

  KAI ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ!

 43. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @40,

  καλά, αν ήθελαν …συλλαβές για να χορτάσουν, γιατί να μην σκεφτούν την πεντασύλλαβη ναουφραγάτα;

 44. spiral architect 🇰🇵 said

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>εντυπωσιακή θεωρία, θωριά
  και θεωρή στα μανιάτικα:
  Στο Μοιρολόι του Ηλία Κατσή-Μαυρομιχάλη (ανηψιού του Πετρόμπεη)
  που΄χε «τ΄αγγέλου την ειδή και του Χριστού τη θεωρή»
  από 7.45′ και 8:40΄

 46. Dimitris said

  Πιθανό μεζεδακι για αυριο!
  Η λογοκρισία απέτυχε 🙂
  http://www.sport24.gr/football/omades/Paok/loytseskoy-yphrxe-strathgikh-gia-na-gam-oyn-ton-paok.5176627.html

 47. Ριβαλντίνιο said

  @ 45 ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Στημ εικόνα βέβαια που δείχνουν είναι ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ο «Χριστόμορφος» , γιός του Πετρόμπεη και όχι ο Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης , γιός του Ιωάννη Κατσή Μαυρομιχάλη, αδελφού του Πετρόμπεη. Ο Ηλίας του Πετρόμπεη σκοτώθηκε στα Στύρα Ευβοίας το 1822. Ο Ηλίας Κατσάκος, αν θυμάμαι καλά, τα είχε φτιάξει με την κόρη της Δούκισσας της Πλακεντίας.

  Γενικά οι Μαυρομιχάλαι ήταν όμορφοι και γι’ αυτό έλεγαν πως είχαν μια νεράιδα μεταξύ των προγόνων τους.

 48. sarant said

  46 😉

  44 Πού τη θυμήθηκες την Καρωτή!

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βασιλοπούλα και ρήγας
  Δημοτικό τραγούδι Βασιλοπούλα και ρήγας
  eclass.sch.gr/modules/document/file.php/…/Βασιλοπούλα%20και%20ρήγας.doc
  Βασιλοπούλα αρμάτωσε ολόχρυση φεργάδα.
  Βάζει στην πρύμνη μάλαμα κι ατή της καπετάνιος.
  Του ρήγα γιος την πολεμά με δυο και τρεις φεργάδες.

  -Σουλτάνα, δώσ’μου ’να φιλί και πάρε μια φεργάδα.
  Θέλεις την κόκκινη παρέ, θέλεις την φιλντισένια,
  θέλεις την ολοκρέμεζη που ’μαι κι ατός μου μέσα.
  …………
  Σουλτάνα, κολακευτική προσφώνηση, για τη …φεργάδα/βασιλοπούλα

 50. Γιάννης Ιατρού said

  Έχουμε κι αυτές τις φρεγάτες

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1 >>Φρεγάτα είναι και ένα θαλασσοπούλι των νότιων θαλασσών!
  εδώ λέει:
  Ανατρέχοντας στις πηγές αυτού του πλοίου, σημειώνουμε ότι η φρεγάτα και ελληνικά φεργάδα ή φεργάδι, είχε το όνομα της από το ομώνυμο πουλί της θάλασσας.
  http://museum.yen.gr/Photos/Models/27.htm
  Φρεγάτα/θαλασσοπούλι:
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1_(%CF%80%CF%84%CE%B7%CE%BD%CF%8C)#cite_note-10

 52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  50 🙂
  Fregatidae(frégatidés)
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Fregatidae

 53. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Βρακί δεν έχει ο κώλος μας, θέλει και φρεγάτες.
  (δικό μου)

  Μια χώρα Ένα προτεκτοράτο με (καπιταλιστικούς) οικονομικούς δείκτες αντίστοιχους χώρας που μόλις έχει βγει από πόλεμο, θέλει ακόμα περισσότερα οπλικά συστήματα. Για να πειστεί η αγαθή και ζαλισμένη κοινή γνώμη μέχρι και φονικά σαλάχια από τιτάνιο και σιλικόνη έβγαλαν οι αβανταδόροι των εμπόρων όπλων, γνωστοί «έγκριτοι» δημοσιογράφοι. 😉
  Βρείτε την αντίφαση, «χώρα σε κρίση vs αγορά όπλων», συνδυάστε την με τον γεωστρατηγικό ρόλο που μας αναθέτουν παρέα με το κράτος της προηγούμενης ανάρτησης και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

  Επί του προκειμένου πάντως, φρεγάτες με χρηματοδοτική μίσθωση (αλήθεια, σε ποιανού τα βιβλία εξόδων θα εγγράφονται τα σέρβις τους) πρώτη φορά βλέπω. 😀 😀

 54. spiral architect 🇰🇵 said

  […] Φρεγάτες βεβαίως διαθέτει το πολεμικό ναυτικό, τέσσερις τον αριθμό, τύπου ΜΕΚΟ (αγνοώ τι ειναι αυτό). […]

  MEKO® είναι κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα …

  To μόνο που θα γούσταρα θα ήταν ο «οπίσθιος προσαρμοζόμενος χώρος» (τέλος στο λίκνο) να είχε μπαρ, πισίνα και ξαπλώστρες, όπου σε μια από τις τελευταίες να ήμουν αραχτός και να τα’ λιαζα. Mια βόλτα σε μια ειρηνική και ερωτική (Λάμπρο ακούς;) με μια μετασκευασμένη φρεγάτα ΜΕΚΟ δεν θα μας έπεφτε και άσχημα. 😎

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτιμούμε τις ειρηνικές φρεγάτες…Σαν τη φρεγάτα της Έμιλι Ντίκινσον…

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
  Δεν υπάρχει φρεγάτα σαν το βιβλίο
  Να μας πηγαίνει σε τόπους μακρινούς
  Ούτε ένα άλογο κούρσας
  Δεν ξεπερνάει μια σελίδα αγέρωχης ποίησης.
  Αυτή τη διάσχιση κι οι πιο φτωχοί μπορούν να κάνουν
  Χωρίς διόδια να τους καταπιέζουν.
  Πόσο λιτοδίαιτο είναι το άρμα
  που κατευθύνει μιαν ανθρώπινη ψυχή!

 56. spiral architect 🇰🇵 said

  Τζον σε πρόλαβα! ❤

 57. ΓιώργοςΜ said

  53 Θα μπορούσε να είναι και χρησιδάνειο, δυο-τρεις βολές να γίνουν σε γυμνάσια με ακριβούς πυραύλους, σώθηκαν οι δανειστές! 🙂

  (Χρησιδάνειο, για τους μη γνωρίζοντες, είναι η παραχώρηση εξοπλισμού με προϋπόθεση την αγορά των αναλωσίμων του από αυτόν που το παραχωρεί)

  28 Αποκλείεται, θα κλείσουν το ιστολόγιο λόγω σεξιστικής συμπεριφοράς. Εκτός αν πείσουμε τις (ελάχιστες, σε ΚΨΜ ίσως υπάρχουν περισσότερες) γυναίκες της παρέας να συνεισφέρουν με αντίστοιχα σχόλια ή απαντήσεις, για να τηρηθεί η ισορροπία!

 58. Γιάννης Ιατρού said

  53/57 Με Airbnb ρε σεις, γνωστό πλέον το κόλπο 🙂

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια βασιλική φρεγάδα
  με μεταξωτά πανιά
  ξάρτια, αντένες και κατάρτια
  λάμπουν μέσα στα νερά.

  Σκίζει ο θαλασσομάχος
  τον γαλάζιο ουρανό
  κι η μανούλα του στο μόλο
  του φωνάζει στο καλό.

  Τραγουδάνε τα κορίτσια
  το σκοπό του γυρισμού
  μα της θάλασσας οι δρόμοι
  είν’ στο χέρι του Θεού.

  Μια βασιλική φρεγάδα
  με μεταξωτά πανιά
  ανεμόσκαλες και στράλια
  λάμπουν μέσα στα νερά.

  Σκίζει ο θαλασσομάχος
  τον γαλάζιο ουρανό
  κι η μανούλα του στο μόλο
  του φωνάζει στο καλό.

  Τραγουδάνε τα κορίτσια
  το σκοπό του γυρισμού
  μα της θάλασσας οι δρόμοι
  είν’ στο χέρι του Θεού.

 60. Jago said

  Ωραία τα λεξιλογικά της φρεγάτας αλλά παρεμπιπτόντως για τους λάτρεις της ναυτικής περιπέτειας βγήκε πρόσφατα και ολοκληρώθηκε το The Terror και είναι εξαιρετικά εθιστικό!

 61. giorgos said

  53. Μιά ζωή τά ίδια. Παλιότερα , πώς καί καλά… θά πάρουμε τήν Πόλη , μάς έβαλαν νά άγοράσουμε τίς «κωλάθρες» 🙂 (μεγάλα πυροβόλα όπλα) .http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_9.html

 62. # 28

  Να περιγράψω ένα απίστευτο σκηνικό πειράγματος που έζησα το 1965.

  Βγαίνοντας από το σπίτι μου είδα να βαδίζει στο απέναντι πεζοδρόμιο μια από τις τρεις εισαγγελοπούλες της γειτονιάς, την τότε 18χρονη μικρότερηα μεν αλλά πλησιέστερα από όλες στα πατρικά ιδεώδη περί ηθικής. Ηταν ολίγον παχουλή, με αγελαδίσιο πρόσωπο και ένα βήμα που έμοιαζε με του τσολιά καθώς πέταγε ψηλά χέρια και πόδια. Σε κάθε έξοδό της υπήρχε κι ένα χάπενινιγκ με παρεξηγήσεις και τέτοια αλλά το σημερινό προβλεπότανε ιστορικό γιατι κολημένος στο ένα μέτρο πίσω της ήταν ο Σιδερωμένος, παρατσούκλι ενός καρδιοκατακτητή της περιοχής ο οποίος κάτι της ψιθύριζε χωρίς ανταπόκριση.
  Πλησίασα για να ακού και της έλεγε διάφορα όπως, Δεσποινίς γιατί δεν μου μιλάτε, πως είναι το ονοματάκι σας, τυφλός που είναι ο έρωτας, που και πότε θα σας ξαναδώ ενω η εισαγγελοπούλα είχε ήδη προσπεράσει την πλατεία Κυψέλης και κατέβαινε τον αριστερό (τότε) δρόμο της Φωκίονος Νέγρη. Τα λόγια του Σιδερωμένου πλήθαιναν όπως και οι ακολουθούντες το περίεργο ζευγάρι γιατί μύριζε πως κάτι θα γινότανε
  – Μα γιατί δεν μου μιλάτε δεσποινίς, τι θέλετε ν΄αυτοκτονήσω για χάρη σας, εγώ που λειώνω όταν σας βλέπω και σεις να μη μου δίνετε σημασία, ακούγονταν πλέον πιο δυνατά, τον έτρωγε το δίκιο του τον άνθρωπο.
  Πλησιάζοντας στο πάντοτε γεμάτο κόσμο Σελέκτ η εισαγγελοπούλα άρχισε… να το σκέπτεται «λες πραγματικά να του αρέσω, ποτέ δεν ξέρεις» και τέτοια. Παίρνοντας θάρρος από την παρουσία του πλήθους σταμάτησε μπροστά στα τραπεζάκια και τον ρώτησε
  – Πεστε μου επιτέλους τι θέλετε από μένα
  – Παλεύουμε ; την ρώτησε κι έπεσε το γέλιο της αρκούδας.

 63. Γς said

  62:

  Και το πείραγμα του ωραίου με το καμπριολέ
  [και το αουτσάιντερ Γς με τον σκαραβαίο]

  Αννα.
  Νεαρή συνάδελφος. Από τις ωραίες.
  Την βλέπω μόλις βγήκα απ τη Σχολή να περπατά στο πεζοδρόμιο προς τη στάση του λεωφορείου. Θα την έπαιρνα, ως συνήθως, μέχρι το κέντρο, αλλά σήμερα σήκωνε πλάκα.

  Ηταν κάποιος μάγκας με μια μπραντ νιου καμπριολέ Μερσεντές που της έκανε κόρτε.

  Απτόητη, σοβαρή αυτή περπατάει αδιάφορη. Αυτός σταματάει, της λέει τα σχετικά και ξεκινάει πάλι για να καλύψει το κενό και πάλι τα ίδια. Σε ένα τέτοιο κενό προφταίνω και μπαίνω μπροστά του. Με το σαραβαλάκι μου, το φολκσβάγκεν με τον δεμένο με σύρμα προφυλακτήρα που κρέμεται.

  -Δεσποινίς, πάμε για καφέ;

  Με βλέπει και κάνει τη σοβαρή. Ο από πίσω να τα έχει χάσει από την ξαφνική εμφάνιση του VW, που κάνει και φοβερό θόρυβο μιας και του λείπει και η μία εξάτμιση. Εγώ όμως απτόητος εκεί. Το αουτσάιντερ της συμφοράς.
  Μου κορνάρει να φύγω απ τη μέση. Να μην ενοχλώ τη κοπέλα, που ήταν και δύσκολη και δεν μου έδινε τάχα μου και σημασία.

  -Μα σας παρακαλώ. Γιατί δε μου απαντάτε;

  -Μα τι θέλετε κύριε;

  -Να μπεις μέσα. Με ωραίο τρόπο. Κι ανοίγω τη πόρτα.

  Και σταματάει δήθεν σαστισμένη. Με κοιτάζει και τον κοιτάζει. Μετά με ξανακοιτάζει σαν να συγκρίνει. Και τελικά μπαίνει μέσα!

  Σκάσαμε στα γέλια. Και τον βλέπω απ το καθρεφτάκι να βρίζει και να χτυπάει το μέτωπο του.

 64. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  55-59 Ωραίες φρεγάτες Γιάννη!

 65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  54 – ☺☺☺ Μιά φορα εγώ, βολτίτσα έκανα με φρεγάτα, (από τα καλά του στρατού☺) με την Λήμνος 3 το 83, του κουτιού ήταν, ήταν για την άσκηση Παρμενίων, φύγαμε από Σαλαμίνα για Ικαρία κι ήμασταν, αραχτοί στην πρύμνη και τα λιάζαμε ενώ τα πιλάφια μας κοίταζαν σαν εξωγήινους.☺
  Την νύχτα όμως τελείωσε το παραμύθι, μας άφησαν δυό μίλια από την ακτή για να βγούμε με τις φουσκωτές βάρκες κοπηλατώντας, το σκοτάδι ήταν πίσσα κι όπως ετοιμαζόμουν να κατέβω από την σχοινένια σκάλα στην βάρκα , θυμάμαι έναν ναύτη να μου λέει, – πού πάτε ρε φίλε με τέτοιο σκοτάδι, – στο νησί ρε, θα ψάξουμε να βρούμε τον Ίκαρο.☺

  Το ερώτημα σύντροφε είναι άλλο, γιατί επιτρέπεται στην Γερμανία να φτιάχνει πολεμικά πλοία (αν και το συγκεκριμένο, νομίζω πως ήταν ολλανδικό) και απαγορεύεται στην Ελλάδα, και μην ακούσω από κανέναν παπαριές τύπου, η Ελλάδα δεν μπορεί.
  Όποιος ψάξει σοβαρά να μάθει τι γίνεται με το παγκόσμιο εμπόριο όπλων και πόσο μεγάλη δύναμη πάνω σε κράτη και κυβερνήσεις, έχουν οι βιομηχανίες όπλων, θα αλλάξει για πάντα την εικόνα που έχει για τον κόσμο και τις βεβαιόητες που μεγαλώνουμε.
  ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΑΦΤΟΥΜΕ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.😕

 66. Λ said

  47. Ο μύθος για τη νεράιδα πρέπει να ειναι δανεικός απο τους λουξεμβουργιανούς ή καλύτερα απο τους γάλλους. Λεγόταν ότι ο βασιλιάς της Κύπρου Γκι ντε Λουζινιάν είχε στεφανωθεί τη Μελουζίνα αφού πρώτα της είχε υποσχεθεί να μην είναι παρών όταν αυτή μπανιαριζόταν κάθε Σάββατο και όταν γεννούσε. Εννοείται ο Γκι κάποια στιγμή αθέτησε το λόγο του και αυτή έβγαλε μια κραυγή μεγάλη κι έφυγε μακρυά. Κάτι ανάλογο ίσχυε και για τον κόμη του Λουξ

 67. Γιάννης Ιατρού said

  Μια ενδιαφέρουσα 3D απεικόνιση της Αρχ. Κορίνθου, σε υψηλή ανάλυση

 68. ΣΠ said

  Με την Ελλάδα
  καραβοκύρη
  πάει μια φρεγάδα
  για το Μισίρι

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια μετάφραση του 55 που μου αρέσει περισσότερο. Συγκρίνετε με το πρωτότυπο και κρίνετε:

  Δεν υπάρχει φρεγάτα σαν ένα βιβλίο
  Να μας πάει χώρες μακριά,
  Ούτε ίππος ταχύς σαν μια σελίδα
  Καλπάζουσας ποίησης.
  Αυτό το πέρασμα μπορεί να το διασχίσει και ο φτωχότερος
  Χωρίς την τυραννία διοδίων·
  Πόσο λιτή είναι η άμαξα
  Που μεταφέρει μια ανθρώπινη ψυχή!

  Α Book

  There is no frigate like a book
  To take us lands away,
  Nor any coursers like a page
  Of prancing poetry.
  This traverse may the poorest take
  Without oppress of toll;
  How frugal is the chariot
  That bears a human soul!

 70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Πολὺ ὡραῖο θέμα καὶ τὸ σημερινό.
  Μὲ θάλασσα, μὲ γυναῖκες καὶ μπόλικο χιοῦμορ.

  Νὰ ξαλεγράρουμε λιγάκι. 🙂

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Τη φρεγάτα «Ελλάς» την αγοράσαμε με δάνειο
  Η εθνική φρεγάτα ΕΛΛΑΣ,
  δυο ανέκδοτα έγγραφα
  η ΕΛΛΑΣ παρηγγέλθη εις Αμερικανικά ναυπηγεία με τα χρήματα του δευτέρου δανείουμαζί με το ατμοκίνητον «Καρτερία» το οποίον εναυπηγήθη εις Αγγλίαν
  http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=65806&code=8630&zoom=800

 72. Πάνος με πεζά said

  @ 57 : A, το χρησιδάνειο εγώ το ξέρω μόνο με ακίνητα. Σου παραχωρώ ένα μέρος από μια δική μου έκταση, για να κατασκευάσεις ένα κτίριο που θα σε εξυπηρετήσει για κάτι. Μετά τη λήξη του χρησιδανείου, το ξηλώνεις, το μαζεύεις και φεύγεις και μου αφήνεις το οικόπεδο στην προτέρα κατάσταση (τώρα, πώς γίνεται αυτό, δεν ξέρω…)

 73. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, ξέρετε πώς βάφουν τις φρεγάτες και τα λοιπά πολεμικά πλοία, για της εκάστοτε επιθεωρήσεις.

  Για λόγους ταχύτητας, μόνο την πλευρά που φαίνεται από το ναύσταθμο.
  (όπως εμείς κάποτε ασβεστώναμε στα πεζοδρόμια, μόνο το μισό κορμό των ευκαλύπτων, που ήταν ορατός από την άσφαλτο. Κι όταν πέρναγες από πίσω, τους έβλεπες όλους καφέ ! 🙂 )

 74. sarant said

  73 Σοβαρά το λες;

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κουνάδης-Γκούφας-Καλογιάννης
  Ο καθρέφτης ζωγραφίζει το πορτραίτο της,
  για τα κατσαρά της καίει το καμινέτο της,
  φιγουρίνι ξεφυλλίζει για ένα φόρεμα,
  ντεκολτέ να φανερώνει τ’ άσπρα της λαιμά,
  το κραγιόν τα δυο της χείλια βάφει κρεμεζί,
  να τα δει τ’ αγόρι απ’ τ’ αντίκρυ μαγαζί.

  Να τα δει να παραγγείλει ούζα δεύτερα
  να φυτρώσουνε στον ήλιο κόκκινα φτερά,
  κόκκινα φτερά στον ήλιο και καήκανε,
  οι δραγάτες στο περβόλι μπαινοβγήκανε,
  μέρα φεύγει κι άλλη μέρα κι ήτανε σαν ψες
  νυφικό που το ’χες τάξει και δεν το ’ραψες.

  Προπολεμικιά φρεγάδα με τα όλα της,
  τα φτιασίδια, τα κολιέ της, τα βραχιόλια της
  να κοιτάει απ’ το κάδρο την παλιά γωνιά,
  έφυγε και ξαρματώθη σ’ άλλη γειτονιά,
  νύχτα βγήκε για σεργιάνι, νύχτα χάθηκε,
  άσπρο γιασεμί το λέγαν και μαράθηκε.

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει στην ανάρτηση η φρεγάτα με τα όλα της…Δεν κατάλαβα ότι ήταν το ίδιο τραγούδι. 😇

 77. Πάνος με πεζά said

  @ 74 : Το δεύτερο με τους ευκαλύπτους, το έχω κάνει. Το πρώτο, το έχω ακούσει, και μια που δεν ήμουν ποτέ ναυταίος, ας επιβεβαιώσουν όσοι υπηρέτησαν εκεί…

 78. ΓιώργοςΜ said

  72 Έπαιξε πολύ στα βιοχημικά, αιματολογικά κλπ εργαστήρια, οι εταιρείες που πουλούσαν αντιδραστήρια παραχωρούσαν τους αναλυτές στα δημόσια νοσοκομεία. Το σύστημα καταργήθηκε δια νόμου εδώ και κάμποσα χρόνια, έπεσε πολλή μάσα μέχρι τότε…

 79. @74 Εμάς λησμόνησαν να μας το πούν πάντως, γιατί οι ναύτες στο πλοίο που υπηρέτησα το βάφανε ολόκληρο – γιά να εκπληρωθεί το ρηθέν «ό,τι κινείται το χαιρετάμε, ό,τι δεν κινείται το βάφουμε»

 80. (και κάπου πρέπει να έχει πιάσει η σπαμοπαγίδα ένα comment γιά τις ΜΕΚΟ)

 81. leonicos said

  Πέστε και για τις φακλάνες κάτι

 82. leonicos said

  Αν οι φρεγάτες δεν γίνονταν φευγάτες, κάποιοι θα πλούτιζαν σήερα και κάποιοι θα πήγαιναν φυλακή αύριο.

  Είναι χαρακτηριρστικό των οπλικών συστημάτων

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81.Του περασμένου,μπορεί και του προπερασμένου αιώνα η φακλάνα! :
  κι οι τόσες οι πριγκήπισσες κι οι άλλες οι φακλάνες
  θε νάρθουνε στο σπίτι μου να γίνουν παραμάνες!
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/03/26/souris-2/

  Χλαμπαούνα,φάλαινα κοντινή της.

  82. Αμα δε γέρνουνε, καλές δεν τις λες 🙂

 84. Γς said

  79:

  >ό,τι δεν κινείται το βάφουμε

  Ωχ, τη βάψαμε!

 85. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @79.Eξαδάκτυλος said:

  » …οι ναύτες στο πλοίο που υπηρέτησα το βάφανε ολόκληρο – γιά να εκπληρωθεί το ρηθέν «ό,τι κινείται το χαιρετάμε, ό,τι δεν κινείται το βάφουμε» »

  Καλά, τὸ πλοῖο ἦταν συνεχῶς ἀκίνητο; 🙂

 86. @85 Μάλλον συνεχώς κινούμενο… ωστόσο το πλήρωμα έβαφε από τα υποφράγματα μέχρι την υπερκατασκευή – και τα ύφαλα στον δεξαμενισμό. Διοικητόπλοιο γάρ…

 87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @86.Τό ᾿γραψα (τὸ #85) γιὰ νὰ πῶ τὸν ἐξυπνακισμό μου. 🙂

  Τὸ σχετικὸ ἀπόφθευγμα τὸ εἶχα ἀκούσει κι ἐγὼ τὰ παλιὰ ἐκεῖνα χρόνια (1975-78) ποὺ ὑπηρέτησα στὸ ναυτικό… ξηρᾶς.

 88. 28
  Το κλασσικό σφύριγμα θαυμασμού, ενίοτε άνευ άλλου σχολίου, χρησιμοποιήθηκε σε παλιά διαφήμιση:

 89. Απορία said

  «Πάντως, η ιστορία αυτή έδειξε για μια ακόμα φορά πόσο μικρά είναι τα περιθώρια κινήσεων που έχει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.»

  Η «οποιαδήποτε» επιδέχεται άρθρο; Ή θα ήταν προτιμότερο: «…τα περιθώρια κινήσεων που έχει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.»;

 90. To ΜΕΚΟ προέρχεται από το «Mehrzweck-Kombination», και είναι γερμανική (προφανώς) πατέντα. Είναι τύπος φρεγάτας, αλλά αναφέρεται και στον τρόπο κατασκευής της. Τα πλοία αυτού του είδους είναι φτιαγμένα από «κομμάτια» που μπορούν να αναβαθμιστούν, ή να αλλαχτούν χωρίς μεγάλη προσπάθεια – με άλλα λόγια χωρίς να ξηλώσεις το πλοίο για κάθε αναβάθμιση. Η αναβάθμιση αυτή γίνεται τόσο σε θέματα ηλεκτρονικών, όσο και οπλικών συστημάτων, μηχανικών μερών, κλπ. Αυτό βοηθάει – υποτίθεται – να μειωθεί το κόστος του σέρβις και της αναβάθμισης. Το «υποτίθεται» πάει στο ότι τα ανταλλακτικά και οι αναβαθμίσεις είναι από μόνες τους πανάκριβες. Στην Ύδρα είχαμε φάει τα ανταλλακτικά από το «Σπέτσες» (τή δεύτερη Φ/Γ ΜΕΚΟ του ελληνικού στόλου) πρίν ακόμα αυτή χτιστεί, γιατί δεν περίσσευαν να τα πάρουμε καινούργια, οπότε ψωνίζαμε από το μέλλον. Τέλος, το ΜΕΚΟ δηλώνει και την κλάση του πλοίου. Όλα αυτά τα ξέρω γιατί υπηρέτησα στην «Ύδρα», και λόγω ειδικότητας τα είχα μάθει/δεί/υποστεί. Έχει άρθρο και στην Βικιπαίδια (https://en.wikipedia.org/wiki/MEKO)

  Τέλος, οι φρεγάτες σήμερα έχουν κύριο στόχο τον ανθυποβρυχιακό και αντιαεροπορικό πόλεμο, λειτουργούν σαν πλοία συνοδείας και προστατεύουν στόλους και νηοπομπές. Κάνουν κατά βάση αυτό που έκαναν κάποτε τα αντιτορπιλικά. Τώρα τί «στόλο» προστατεύουν στην ελλαδίτσα που δεν έχουμε αεροπλανοφόρα, και τι ανθυποβρυχιακό πόλεμο κάνουν που δεν μπορούν να τον κάνουν ταχύπλοες κανονιοφόροι δεν το ξέρω, αλλά το ξέρουν οι Γερμανοί που μας τις πουλάνε, οι Γάλλοι που μας τις νοικιάζουνε και οι πολιτικοί μας που μας πείθουν να τις πληρώσουμε. Άλλωστε έχουν και οι Τούρκοι τέτοιες…

 91. sarant said

  90 Πολύ ενδιαφέρον σχόλιο και ειχε πιαστεί στη σπαμοπαγίδα!

  89 Νομίζω πάει και με το άρθρο.

  83 Βυζαντινή η φακλάνα, υπάρχει στον Σπανέα, ποιος θα γράψει όμως αρθρο;

  76 Όμως σε αλλη εκτέλεση 🙂

 92. (α) «Φρεγάτα ήταν και ένα απο τα πλοία που αγοράστηκαν με το δεύτερο πολεμικό δάνειο της Επανάστασης, το 1826, η Ελλάς. Μάς κόστισε ο κούκος αηδόνι …ενας Θεός ξέρει ως πότε την πληρώναμε»
  #Ένας Θεός και η αφεντιά μου, που θυμάμαι τα αλήστου μνήμης χαρτόσημα με την ένδειξη Δ.Ο.Ε. (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος). Τώρα, αν ήταν από το 1826 ή από το 1896 κλπ, «ένας Θεός ξέρει».

  (β) «virgata navis, πλοίο εφοδιασμένο με κεραία ιστίου (virga = ράβδος, βέργα)»
  # Χρόνια «κυνηγούσα» να βρω την ετυμολογία της λέξης βέργα, βεργολυγερή και λοιπές όμορφες («όλες οι βέργες στο χουρό, δική μου βέργα δεν’ νι δώ», λεει το δημοτικόν άσμα).

  (γ) Μιαν άλλη λέξη που υπάρχει για τη μεγαλόσωμη και εύρωστη, τη γεροδεμενη γυναίκα, ειναι «νταρντάνα». Όμως και η νταρντάνα προέρχεται από το ιταλ. tartana που ήταν φορτηγό πλοίο (πρβλ. τράτα).
  # Ευπρόσδεκτη η γνώση και αυτής της ετυμολογίας. Τώρα, η νταρντάνα μπορεί να είναι και λίγο-πολύ «τζιουβαϊρ(ι)», αλλά για το αντίστροφο δεν είμαι σίγουρος.
  Σαν την νταρντάνα είναι και η νταϊλιάνα γυναίκα («Αυτό το καλοκαίρι μαύρο το πέρασα δεν είδα την Παγώνα, την αποθύμησα. Γειάσου Παγώνα μου, γειάσου νταϊλιάνα μου», όπως λεει ένα άλλο δημοτικό άσμα).

  (δ) Η δημόσια ρεμούλα που έπιασε πολλούς (επισήμους και μη) να …σκορπίζουν λεπτομέρειες για τις δυο γαλλικές φρεγάτες, μου θυμίζει …νηπιαγωγείο. Τέτοια θέματα πρέπει να συζητούνται μέχρι την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και πάντοτε εν κλειστώ.

 93. 92, Κάτι συνέβη και είχα χάσει το σχόλιο 41. Πάντως στο 92 προστίθεται και η νταϊλιάνα

 94. ΣΠ said

 95. Γς said

  Κάνουν υποναύαρχο [θποναυαρχίνα;] την Μπουμπουλίνα

  http://www.iefimerida.gr/news/412628/o-kammenos-ekane-yponayarho-tin-mpoympoylina-193-hronia-meta-ton-thanato-tis

 96. Γς said

  [Υποναυαρχίνα;]

 97. Γιάννης Ιατρού said

 98. Λ said

  Χαίρομαι για την Μπουμπουλίνα.

 99. Λ said

  Οι Ρώσοι της απένειμαν τον τίτλο απο πολύ παλιά

 100. Γς said

  Κι ο Θεόδωρος Μπουμπουλίνος

  Μην το διαβάσετε. Βλακεία είναι

 101. Μαρία said

  91
  Στη λειτουργία του Σπανού. Ο Σπανέας ήταν σοβαρός, δεν έλεγε καλά λόγια 🙂

 102. Κουτρούφι said

  Σα γύφτος μες στα κάρβουνα, όλη την εβδομάδα
  την Κυριακή στολίζεσαι σα ρούσικη φρεγάδα

  Στιχάκια που στη Σίφνο τραγουδιούνται στο γνωστό «βαγζιτζέλο» που είπε και ο Λουκιανός

  Βρίσκεται και σε παραλλαγή στη Λευκάδα (αλλά δεν ξέρω τον σκοπό):
  Γαλαζοφορεμένη μου όλη την εβδομάδα
  την Κυριακή στολίζεσαι σαν κόκκινη φρεγάδα

 103. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας και δεν βλέπω επί του θέματος σχολιασμό, να πώ κάτι εκτός θέματος:

  «Χάθηκαν» 3,5 εκατ. ευρώ από τον αντικαρκινικό έρανο
  Πόση βρώμα ρε παιδιά αναδύεται ….. Και θράσος απύθμενο!

 104. Στο ναυτικό είθισται ο ναύαρχος να ειδοποιεί πότε θα κάνει επιθεώρηση ώστε να προλάβει ο διοικητής να φιάξει -καθαρίσει-βάψει όλη την διαδρομή του ναυάρχου και νάναι κι οι δυο ευχαριστημένοι κι έτοιμοι για την επόμενη προαγωγή. Αν βάφουν μια μεριά του πλοίου δεν ξέρω αλλά δεν το αποκλείω γιατί βάφανε μόνο τις προσόψεις των κτιρίων απ’ όπου θα πέρναγε ο ναύαρχος και εξαφάνιζαν ό,τι θα μπορούσε να ενοχλήσει το βλέμμα του από τον δόμο και το επανέφεραν φυσικά μόλις έφευγε.
  Για πλοία δεν ξέρω δυό τρεις φορές έκανα κάτι κρουαζιέρες σαν συνοδός καθηγητής με κάτι οχηματαγωγά που θεωρούνται κρουαζιερόπλοια του ναυτικού, συμπαθητικά ήταν, καλό το φαγητό, το ουίσκι ανόθευτο μόνο στον καφέ δεν είχανε παπαγάλο που μου αρέσει αλλά να μη τα θέλουμε όλα δικά μας.Πλάκα είχε που βαράγανε την τρομπέττα ξκάθε που ανέβαινα ή κατέβαινα από το πλοίο.
  Μια φορά συμμετείχε το πλοίο «μας» σε μια άσκηση νάτο, ρίξανε κι ένα εξοσετ σ’ ένα ταλαίπωρο καΐκι, είχε κι αεροπλάνα που σε ξεκουφαίνανε κι έπρεπε να ανοίγεις το στόμα όταν περνάγανει το φράγμα του ήχου, λέγανε οι σοφοί.Πάντως δεν τάβλεπες καθόλου όταν ερχότουσαν απ’ την μεριά του ήλιου. Μετά πήγαμε σ’ ένα ταβερνάκι σ΄ένα χωριό της Σύρου για κουτσομουρίτσα και χταποδάκι,
  Κάποιους μήνες μετά βρέθηκα στον Λίβανο και ολοκλήρωσα τις πολεμικές μου σπουδές. Υπάρχουν πολύ χειρότερα (και πιο βρώμικα) πράγματα από τον πόλεμο, υποθέτω τα στρατόπεδα προσφύγων στην Λέσβο και αλλού.

 105. Μια φορά όπως πλρωνόμαστε το (σεβαστό) μηνιάτικό μας με τον Βαγγέλη παρουσία του διοικητού, κοιταχτήκαμε κι αμέσως μου λέει
  – Παίζεις το μισθό σου μονά-ζυγά ;
  – Ζυγό το τελευταίο νούμεο από το πρώτο χιλιάρικο που θα βγάλεις
  – Πάρτα ρε αλλά κλέβεις
  – Γιατί εσύ είσαι μονάκιας, και είπες ζυγό !

  Και μου δίνει τον μισθό του μπροστα στα γουρλωμένα μάτια του διοικητή

  – Παίζεις το πάτσι ;
  – Παει
  – Στο ίδιο χιλιάρικο το τελευταίο νούμερο είναι ζυγό !
  – Πάρτα ρε !

  Το απορημένο βλέμμα του διοικητή δεν περιγράφεται…αν ζει ακόμα θα προβληματίζεται.

 106. Γιάννης Ιατρού said

  Με αφορμή την 27 Απριλίου 1941, που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, και σήμερα (χθες) άρχισαν σε πολλά «πατριωτικά» μπλογκ οι (ανα-)δημιοσιεύσεις για τον Κουκίδη (εδώ το β’ μέρος)….

 107. sarant said

  101 Καλά λες!

 108. Γς said

  103:

  Ωχ, με βλέπω να μπλέκω, που είχα χρησιμοποιήσει ψευδώς το όνομά του, όταν ήταν αντιδήμαρχος Αθηνών ο πρώην Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιάννης Πιερρουτσάκος:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4.html

 109. Δεν ξέρω τι γίνεται στα υπόλοιπα σώματα, αλλά στο ναυτικό δεν σε παίρνει να μην βάψεις, ή να βάψεις μόνο την πλευρά που φαίνεται, γιά πολλούς λόγους :
  Πρώτα απ’ όλα, τα πλοία είναι δεμένα σε διπλανούς ντόκους. Η πλευρά που δεν θα έβαφες θα φαινόταν από το απέναντι πλοίο και, χώρια το ρεζιλίκι, το δώσιμο θα ήταν άμεσο και το κράξιμο ατελείωτο. Ύστερα, το βάψιμο δεν είναι γιά ομορφιά μόνο, αλλά γιά να αποφύγεις (και να καλύψεις) την σκουριά. Όλα τα πλοία καταπονούνται από την θάλασσα που τα γδέρνει και τους βγάζει το χρώμα και η μόνιμη υγρασία τα διαβρώνει απίθανα γρήγορα, οπότε το βάψιμο είναι αναγκαιότητα. Ο καλλωπισμός έρχεται τελευταίος, αλλά είναι κι αυτό ένα σοβαρό θέμα, κυρίως άμα υπολογίσεις την περηφάνεια που δέρνει το ΠΝ, (τους αξιωματικούς, όχι απαραίτητα τους ναύτες).
  Τέλος, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που – σύμφωνα με τα λεγόμενα των «παλαιών» – πρέπει να βάφονται τα πλοία : η μπογιά βοηθάει να συγκρατηθούν οι λαμαρίνες, αλλιώς το πλοίο θα διαλυθεί λόγω παλαιότητας. Το μόνιμο παράδειγμα ήταν το αποβατικό «Ναυκρατούσα». Σε αυτό είχε υπηρετήσει ο πατέρας μου κάποια στιγμή το ’50 και το ’90 που πήγα εγώ ναύτης, το πλοίο παράμενε ακμαίο και φρεσκοβαμμένο… καί ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

  Γιά όσους θα πούν πως απλά υπερασπίζομαι το όπλο που υπηρέτησα και πως η λούφα στο στρατό είναι παντοδύναμη, το μόνο που μπορώ να αντιτάξω είναι πως επειδή είμαι ναυτικός, σε όποιο πλοίο και να έχω πάει, το βάψιμο είναι στην ημερήσια διάταξη και η κυριότερη δουλειά του λοστρόμου και των ναυτών. Και αυτό, όπως είπα, είναι αναγκαιότητα.

 110. Γς said

  Εντάξει βάφατε εσείς στο Ναυτικό τα πλοία. Βάφαμε όμως κι εμείς στην αεροπορία τα αεροπλάνα.

  Βάφαμε. Τρίχες απλώς φρεσκάραμε με έντονο κίτρινο χρώμα τα σημεία που έπρεπε να πατήσουμε στην άτρακτο και στα φτερά.
  Κι αυτό στην πίστα που ήταν αραγμένα κι όχι εν πλω [που ίσως κάνατε εσείς], ουπς εν πτήσει.

  Ο φίλος μου όμως ο Δημήτρης έβαφε κίτρινα και σπουργίτια. Για να τα κάνει καναρίνια!

  Εδώ όλη η ιστορία. Αν δεν την έχετε διαβάσει.

 111. Οι (οθντκ) ορίτζιναλ βγάλανε ανακοίνωση στα πλαίσια των δηλώσεων του έχοντος ασυλία προέδρου τους :

  «12 Μαΐου είμαστε νταμπλούχοι!12 Μαϊου η Αθήνα κιτρινίζει από νωρίς! 14.00 η ώρα όλοι στην Ομόνοια. Πόδι Παοκτζή στην πόλη μας δεν θα πατήσει! Κονσέρβα και κατευθείαν γήπεδο για υποταγή αλλόθρησκοι ! ΑΕΚάρα για πάντα»!.

  Η πρώτη σκέψη είναι πως πονηρέψανε οι καπότες και γ@μ@νε μόνες τους…

  Επειδή όμως «συγκινήθηκε» ο (οθντκ) υφυπουργός Βασιλειάδης και «θυμήθηκε» πως υπάρχει και εισαγγελέας -ενώ όταν ο «τίγρης απειλούσε με πανό και δηλώσεις τους δικαστές έπαιζε πλέη στέσιον και δεν πήρε χαμπάρι- η πρώτη σκέψη εδώ είναι μας φταίει ο γάϊδαρος και βαράμε το σαμάρι.

  Μετά το περσινό φιάσκο όπου μόνο ανεγκέφαλος δεν κατάλαβε πως χέστηκε η αστυνομία αν οι άλλοι θα μαχαιρωθούν κι άφησε μια πεζογέφυρα αφύλακτη, έτσι και φέτος κάπου θα δείξει αδράνεια και πάλι «κάποια» ομάδα θα το πληρώσει, όπως συνήθως.Το να γίνει ο τελικός χωρίς θεατές για να μην έχουμε τιμωρίες ομάδων δεν είναι τόοοοοσο μακρινό το 2016 έγινε επί Πρώτης Φοράς Αριστεράς αλλά κάποιοι φροντίζουν κι για το επόμενο πρωτάθλημα, τι να σου κάνει το -2 στον ΠΑΟΚ μόνο του, το είπε (μέχρι και) ο Κούγιας !

  Οταν με το καλό μας απαλλάξει από τα καθήκοντά του ο υπηρέτης του πρώην ΠΟΚ να τον βάλετε στην φορμόλη να διατηρηθεί ως είδος…

 112. sarant said

  109 Πειστικός!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: