Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η ευθύνη της (και ένα παράδοξα επίκαιρο χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη)

Posted by sarant στο 2 Μαΐου, 2018


Συζητήθηκε πολύ, στα καναλια και στα κοινωνικά μέσα, η υπόθεση της νεαρής στη Νέα Σμύρνη που έκρυψε την εγκυμοσύνη της απο την μητέρα της και τον περίγυρό της και, όταν τελικά γέννησε, μέσα στον πανικό της πέταξε το νεογέννητο στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας της.

Από τις συζητήσεις αυτές πρόσεξα ένα άρθρο του φίλου Άκη Γαβριηλίδη, στο ιστολόγιό του. Διερωτάται ο Α.Γ. «τι θα έπρεπε να είχε κάνει η κοινωνία» για να μη σκοτωθεί το βρέφος. Παρατηρεί, και σωστά, ότι «η πεποίθηση ότι κάθε φαινόμενο –ιδίως κάθε αρνητικό/ παθολογικό/ δυσάρεστο φαινόμενο- έχει «κοινωνικά αίτια» … είναι καταρχήν και κατά βάση υγιής και χρήσιμη» αλλά επισημαίνει ότι «Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες το αντανακλαστικό να αναζητάμε τις «ευρύτερες κοινωνικές αιτίες» βραχυκυκλώνει και απολήγει σε έναν αφελή κοινωνιολογισμό, αν όχι σε μία απολογητική ταυτολογία» -και αυτο θεωρει ότι συνέβη στην περίπτωση της παιδοκτονίας στη Νέα Σμύρνη.

Να κάνουμε μια παρένθεση ορολογίας επειδή είδα να υποστηρίζεται κάπου αλλού ότι έχουμε «βρεφοκτονία». Ο όρος «παιδοκτονία» ειναι ακριβώς αυτός που χρησιμοποιείται απο τον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος στο άρθρο 303 αναφέρει: Παιδοκτονία. Μητέρα που με πρόθεση σκότωσε το παιδί της κατά τον τοκετό ή μετά τον τοκετό, αλλά ενώ εξακολουθούσε ακόμη η διατάραξη του οργανισμού της από τον τοκετό τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν συγκρίνετε με άλλα είδη ανθρωποκτονίας, φαίνεται ότι η αντιμετωπιση από πλευράς ποινών είναι, και σωστά πιστεύω, επιεικέστερη.

Επιστρέφω στο αρθρο του Γαβριηλίδη. Ο συγγραφέας συνεχίζει απαριθμώντας τρεις λόγους που επικαλέστηκαν όσοι υποστήριξαν ότι «φταίει η κοινωνία»:

α) Διότι δεν έχει [η κοινωνία] θεσπίσει επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

β) Διότι δεν έχει δημιουργήσει αρκετούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

γ) Διότι είναι «πατριαρχική», και έτσι ενθαρρύνει τους (δυνάμει) πατεράδες να συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επιρρίπτει ασύμμετρα ευθύνες στις μητέρες για μια εγκυμοσύνη που κρίνεται άτοπη και δεν τους παρέχει ηθικά και τεχνικά τη δυνατότητα να την διακόψουν.

Απορρίπτει οτι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στους λόγους αυτούς και στην παιδοκτονία, διότι «η φερόμενη ως αιτία ήταν (και είναι) διαρκώς παρούσα, αλλά το φερόμενο ως αποτέλεσμα παρήχθη μόνον άπαξ. Η «κοινωνία» όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ίδια, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο «πατριαρχική» ή «σεξιστική», με το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και με τον ίδιο αριθμό παιδικών σταθμών. Ωστόσο, ουδέποτε τα τελευταία πολλά χρόνια είχε συμβεί μία κοπέλα με αυτό το κοινωνιολογικό προφίλ να θανατώσει το βρέφος της διά της έκθεσης

Καταλαβαίνω τις ενστάσεις του συντάκτη, αλλά αναρωτιέμαι μήπως περναει στην άλλη άκρη. Άλλωστε, δεν είμαι βέβαιος ότι ισχύει το βασικό του επιχείρημα, ότι «ουδέποτε, εδώ και πολλά χρόνια, έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό με [φερόμενη ως] δράστιδα μια κοπέλα με αυτο το κοινωνιολογικό προφίλ».

Είναι όμως σίγουρο αυτό; Πολλες υποθέσεις έκθεσης και θανάτωσης βρεφών δεν εξιχνιάζονται -για παράδειγμα, ξέρουμε τάχα το «κοινωνιολογικό προφίλ» των υπαίτιων για το βρέφος που βρέθηκε νεκρό στα τέλη Φεβρουαρίου στην Πετρουπολη; Ίσως να σφάλλω αλλά νομίζω πως η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί, το ίδιο και η περυσινή με το βρέφος που βρέθηκε σε χωματερή στη Λάρισα. Θα πει κάποιος ότι, και χωρίς να ξέρουμε την ταυτότητα των υπεύθυνων, δεν ειναι ιδιο το προφίλ αφού στη μια περιπτωση έχουμε μια μικροαστική συνοικία, στην αλλη μια εργατική και στην τρίτη μια επαρχιακή πόλη, αλλά δεν νομίζω πως το μικρό αναγκαστικα δειγμα μας επιδέχεται τόση ανάλυση.

Έπειτα, η νεαρή της Νέας Σμύρνης, στο απολογητικό της υπόμνημα (δεν βάζω λινκ) αναφέρει: «Το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό. Αρχικώς αισθάνθηκα υπέροχα και τόσο όμορφα. Αμέσως απευθύνθηκα στον Δ., φυσικό πατέρα του κυοφορούμενου, καθώς ήμουν σε θέση με πάσα βεβαιότητα να προσδιορίσω τον πατέρα αυτού, βεβαιότητα που αντλείται από δύο γεγονότα: Πρώτον, ήταν ο μοναδικός με τον οποίο διατηρούσα ερωτικό δεσμό και δεύτερον, κατά τις συνευρέσεις μας δεν κάναμε χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων.

Λόγω και της εμφανίσεως μου στην προσπάθεια μου να διατηρήσω τον σύντροφό μου είχα αποδεχθεί την επιθυμία του για μια πιο ελεύθερη σεξουαλική επαφή, όπως μου ζήταγε επίμονα. (…)

Τον κάλεσα τηλεφωνικώς λοιπόν και μόλις του ανακοίνωσα το γεγονός, μου έκλεισε το τηλέφωνο! Προσπάθησα πλείστες φορές να επικοινωνήσω μαζί του, όμως καμία δεν εστέφθη από επιτυχία. Ο Δ. δεν απάντησε σε καμία από τις κλήσεις μου

Το υπόμνημα είναι βέβαια γραμμένο από δικηγόρο, όμως αν δεχτούμε τα λεγόμενά του αναδεικνύεται η ευθύνη αφενός του πατέρα και αφετέρου της κοινωνίας, ας πούμε σε σχέση με το ότι δεν υπάρχει συστηματική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, που να εντυπωνει στους εφηβους και τις έφηβες την ανάγκη να χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις επαφές τους.

Οπότε, νομίζω ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε ούτε την ευθύνη του πατέρα, ούτε την κοινωνική διάσταση, χωρίς αυτό να απαλλάσσει και τη μητέρα από τη δική της ευθύνη.

Το τραγικό συμβάν μού έφερε στο νου ένα χρονογράφημα του Κώστα Βάρναλη, που το έχω συμπεριλάβει στον τομο «Αστυνομικά», που κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα. Ο τόμος αυτός, κατά σύμπτωση, θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα -δείτε στο τέλος τις λεπτομέρειες.

Το χρονογράφημα του Βάρναλη δημοσιεύτηκε στην Πρωία στις 21.9.1943 και περιγράφει ένα περιστατικό παρόμοιο με το πρόσφατο της Νέας Σμύρνης. Οι συνθηκες έχουν αλλάξει σε όλα, η θέση της γυναίκας σήμερα είναι πολύ διαφορετική, προς το καλύτερο, διαφορετικό είναι και το προφιλ των δύο γυναικών, ωστόσο το αδύνατο μέρος στην ιστορία εξακολουθεί να ειναι το ίδιο. Και ο τίτλος του χρονογραφήματος, «Η ευθύνη της» μου φαίνεται πως ταιριάζει και στο πρόσφατο συμβάν.

 

Η ευθύνη της

Πιθανό να πέρασε η επικαιρότητα, μα το ζήτημα είναι παντοτινό. Ήτανε δεκάξι χρονών, άμαθη του κόσμου, ίσως όμορφη, ίσως όχι, πάντως νέα―τρυφερό πλάσμα―και «κουρέλι» ―αφού ήτανε υπηρέτρια. Ήρθε από το χαμώγι του χωριού της κι ανέβηκε στο ψηλό διαμέρισμα της πολυκατοικίας. Όλ’ η πολιτεία ήτανε άγνωστος κόσμος. Αλλά πιο άγνωστος ήτανε ο μέσα της κόσμος. Κι αυτός στα τελευταία την έφαγε.

Τις πλαγιές των βουνών, με τα θυμάρια και τα θάμνα, τα πρόβατα και οι κότες, τ’ αντικατέστησε η λεωφόρο με την άσφαλτο, τα καμιόνια και η αμαρτωλή νύχτα. Δεκάξι χρονών! Μοναχή και «κουρέλι»! Δεν άξιζε τίποτα και δόθηκε για το τίποτα στον πρώτο ξελογιαστή. Παλιά ιστορία, που ίσως θα την ήξερε μονάχη αν δεν ακολουθούσαν οι φυσικές συνέπειες.

Έκανε παιδί. Μια κουβέντα. Όλη η ζωή της αναποδογυρίστηκε. Ούτε να το κρύψει το μωρό, ούτε να το φανερώσει μπορούσε. Να το κρύψει στο δωμάτιό της! Μήπως ήτανε κανένα σακούλι μπλιγούρι από το χωριό; Το μωρό φώναζε, θα την έπαιρνε γρήγορα χαμπάρι η κυρία. Και τότε; Πάει. Θα τη διώχνανε. Στο δρόμο μ’ ένα αίσχος στην αγκαλιά. Ούτε θα μπορούσε να ξαναβρεί άλλο σπίτι για να δουλέψει, ούτε και στους δρόμους να γυρίζει! Κι όταν θα το μάθαινε στο χωριό ο πατέρας ή ο αδερφός, θα τη σκοτώνανε. Αυτή η συνήθεια υπάρχει στον τόπο. Να ξεπλένεται η τιμή της οικογενείας με το αίμα της φταίχτρας. Όσο για τον φταίχτη αυτός είναι λεύτερος να βρει άλλο «κουρέλι» να το κουρελιάσει.

Κανείς δεν μπορούσε ν’ αμφιβάλλει πως τ’ αγαπούσε το παιδί της. Το ένστιχτο της μητρικής στοργής είναι δυνατότερο κι από τον έρωτα κι από το θάνατο. Πώς λοιπόν αποφάσισε να πετάξει το σπλάχνο της από το μπαλκόνι στο δρόμο; Δεν το αποφάσισε. Τη σπρώξανε στο έγκλημα οι άλλοι, η κοινή γνώμη.

Ποιος φταίει τώρα; Εκείνη ή εμείς; Κι όμως ακουστήκανε τόσες «ιερές αγαναχτήσεις» στον τύπο για τη νέα Μήδεια. Δηλαδή οι υπεύθυνοι ζητάνε και ρέστα.

Για να προστατευτεί ο θεσμός της οικογενείας, που είναι το κύτταρο του κοινωνικού βίου, τιμωρούμε τη γυναίκα κι αφήνουμε ατιμώρητο τον άντρα. Είναι σωστό αυτό; Να τιμωρούμε δηλαδή το αδύνατο μέρος και ν’ αθωώνουμε το δυνατό―εκείνον που έχει και πείρα της ερωτικής ζωής και μεγαλύτερη θέληση, ώστε να μην κάνει το κακό.

Με την ετεροβαρή ετούτη αυστηρότητα των νόμων και της κοινωνικής γνώμης, αντί να περιορίσουμε αυτού του είδους τα εγκλήματα, τα ευκολύνουμε. Αν ο νόμος σ’ αυτές τις περιστάσεις αναζητούσε τον πατέρα του παιδιού, τότε πολύ ολίγοι θα τ’ αποφασίζανε ν’ απατήσουν ένα αθώο κορίτσι. Αλλ’ αφού δε γίνεται αυτό, θα έπρεπε να γίνεται το άλλο: η κοινωνία να ανέχεται, αν όχι να προστατεύει, τα εξώγαμα παιδιά. Αλλά για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο της προόδου, θα περάσουν ακόμα πολλά χρόνια. Θυμάμαι στο Παρίσι μια φοιτήτρια, που πήγε στην αστυνομία να βγάλει ταυτότητα.

―Πώς λέγεστε;

―Έτσι.

―Πόσο χρονών είσαστε;

―Τόσο.

―Παντρεμένη;

―Όχι.

―Πόσα παιδιά έχετε;

―Μα αφού σας είπα πως δεν είμαι παντρεμένη;

―Τι σημασία έχει!

Αυτού είναι το ζήτημα. Να μην έχει σημασία!

Αφού όμως δίνουμε σημασία, τότε να μη ζητάμε λόγο από τις άτυχες γυναίκες, γιατί δίνουνε κι αυτές περισσότερη σημασία από μας.

Ασφαλώς κάθε γυναίκα, που δεν μπορεί ούτε να κρύψει τον καρπό του ανόμου έρωτά της ούτε να τον φανερώσει (αυτό γίνεται όταν δεν έχει ανάγκη από κανένα) και καταφεύγει είτε στην έκτρωση και πεθαίνει κι η ίδια, ή στο έγκλημα και σκοτώνει το μωρό, ενεργεί με τέλειο θόλωμα του μυαλού σαν το κυνηγημένο αγρίμι. Κι αφού αθωώνουμε τους αδερφούς που σκοτώνουνε για λόγους τιμής, πρέπει να είμαστε πολύ επιεικείς και στις γυναίκες, που δεν ξέρουνε τι κάνουν στην εσχάτη τους απελπισία στο χείλος της αβύσσου!

Το βιβλίο «Αστυνομικά» που περιέχει 265 χρονογραφήματα του Κ. Βάρναλη με θέματα από το αστυνομικό δελτίο, θα παρουσιαστεί, μαζί με όλα τα άλλα πρόσφατα βιβλία του εκδοτικού οίκου «Αρχείο», την άλλη Πέμπτη, 10 Μαΐου, στις 7 μμ, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Θα μιλήσω κι εγώ και θα χαρω να σας δω. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, εδώ.

209 Σχόλια προς “Η ευθύνη της (και ένα παράδοξα επίκαιρο χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη)”

 1. leonicos said

  Gw

 2. leonicos said

  Καλά….

  Γειά σου Γς εννοούσα. Γειά σου ΠΑΟΚ… Τζι εννοούσα

 3. leonicos said

  Σήμερα θα ποδοσφαιρολογήσω κι εγώ

  Θέλω να μου βρείτε ένα πιστόλι, μπας και κατέβω σε κανένα γήπεδο, να πάρουμε κανένα πρωτάθληα κι εμείς οι Εορδαϊκοί

 4. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Τραγικὰ ἐπίκαιρο τὸ χρονογράφημα μετὰ ἀπὸ 75 χρόνια.

 5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, Νίκο!

  Υποθέτω ότι το χρονογράφημα του Βάρναλη είχε αφετηρία κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, του οποίου περισσότερα στοιχεία δίνονται στο βιβλίο; (Κάθε «αστυνομικό» και το σασπένς του… Να θυμίσω μόνο ότι κι ο ‘Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα είχε αφετηρία πραγματικό γεγονός, παρμένο απ’ τις εφημερίδες).
  Ωραία ευκαιρία της συνάντησης στη Γεννάδειο! (Με ενδιαφέρει και ο Αγαμέμνων Σλήμαν, για να είμαι ειλικρινής…)

 6. atheofobos said

  Μοναχή και «κουρέλι»!

  Προφανώς αναφέρεται στο έργο του Ντάριο Νικοντέμι «τοΚουρέλι» μεγάλη θεατρική επιτυχία της Κυβέλης το1915 που φαίνεται ότι παιζόταν συχνά στο ελληνικό θέατρο και ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό, ακόμα και στην Αμερική που με ντόπιους ηθοποιούς το έπαιξε η Αλίκη το 1939.

 7. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Επί τη Παγκοσμίω Ημέρα των Ιστολογίων μάλλον θα έπρεπε να ευχηθούμε να τα εκατοστήσετε!

 8. […] via […]

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια -και χρόνια μας πολλα, όπως θυμίζει ο Γ.Λ. στο 7.

  6 Καλά λες.

  5 Το χρονογραφημα ειχε αφετηρία συγκεκριμένο γεγονος, αλλά στο βιβλίο, για να μην αυξηθούν οι ήδη πάρα πολλές σημειώσεις, επέλεξα να μην παραθέτω στοιχεία για τα συμβάντα που στάθηκαν αφορμή για χρονογραφήματα παρά μόνο αν ήταν απαραίτητο για την κατανόηση ή αν πρόκειται για κάποιο πολύκροτο γεγονός που ακόμα και σήμερα αναφέρεται (πχ το σιδέρωμα της Σπυριδούλας ή το έγκλημα της Βουλιαγμένης)

 10. Γς said

  Βλέπω τώρα στα λουλούδια μου ένα περιστέρι που κάθεται με τις ώρες σε μια πέργκολα και φυλάει σκοπιά. Δήθεν αδιάφορα.

  Και καλά. Σε τα μας; Λες και δεν έχω πάρει χαμπάρι την κυρά του που εκεί πίσω από κάτι γλάστρες εκκολάπτει τα δύο πιτσουνάκια τους.

  Να υπάρχουν λέτε και στα περιστέρια ασυνείδητοι μπαμπάδες;

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν μια φοιτήτρια 22 ετών, εν έτει 2018 στην Ελλάδα, φτάνει στη βρεφοκτονίαή παιδότοπο, δεν μπορούμε στα σοβαρά να μιλάμε για ευθύνες της κοινωνίας, έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και βρεφονηπιακών σταθμών. Συμφωνώ ότι οι ηθικολογίες δεν χρειάζονται, αλλά και ο πολίτης δεν είναι λούτρινο ζωάκι, μόνο με δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις και με την απαίτηση να τον νταντεύει το κράτος.

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  ή παιδοκτονία, τι παιδότοπο, ρε κορέκτορα.

 13. leonicos said

  Δεν ξέρω βέβαια όλες τις λεπτομέρειες με το θέμα του άρθρου, αλλά θα πω κάτι σχετικο.

  Επειδή συνέζησα για τρία χρονια με γυναίκα που είχε εξώγαμο παιδί, (το βρήκα δύο ετών ηδη, μη μου το φορτώσει ο Γς) έζησα από κοντα τις αντιδράσεις του περιγύρου της. Όχι βέβαια τις άμεσες.

  Κατ’ αρχήν επρόκειτο για γιατρό οικονομκά ελεύθερη και με δικό της σπίτι. Ε΄χε σχετιστεί από τα φοιτητικά της χρόνια με κάποιον έγγαμο μεγαλογιατρό, όχι πολύ γνωστό, αλλά το παιδί το έκανε με άλλον, επίσης έγγαμο μεγαλογιατρο και πολύ πιο γνωστό στην εποχή του και την περιοχή του.

  Υπήρχε και μια φωτογραφία του τραπεζιου που έγινε για τη βάφτιση, όπου φαίνεται ο νονός να είναι ευτυχής. Πρέπει να ήταν ανοιχτος άνθρωπος, τουλάχιστον ως προς αυτό.

  Ο πρώτος την αποδέχτηκε και πάλι, και μάλιστα βάφτισε το παιδί. Ο δεύτερος, μολονότι όλη η πειραϊκή κοινωνία ήξερε το γεγονός, το αρνήθηκε μέχρι που αοδείχτηκε η πατρότητα γονιδιακά. Εξευτελιζόταν ενώπιον των δικαστηρίων επί χρόνια, όπου όλοι ήξεραν ότι ψεύδεται. Έκανα δε, ο δεύτερος, ό,τι περνούσε από το χέρι του, για να μην οφεληθεί τίποτα το παιδί του. Αντιθέτως ο πρώτος την υποστήριξε με διάφορους τρόπους.

  Η δική μας σχέση ήταν μάλλον ατυχής και γι’ αυτό διακόπηκε έγκαιρα, με δική μου (μάλλον) πρωτοβουλία, ή απλώς ‘έτσι ήρθαν τα πράγματα’. Το παιδάκι βεβαίως το συμπαθούσα (σε αντίθεση με τη μητέρα του) και είμαι ευτυχής που σήμερα είναι ευτυχισμένη με μια φυσιολογική έγγαμη ζωή.

  Δεν έζησα την εποχή της αποκάλυψης της εξώγαμης εγγυμοσύνης προς τον πατέρα της, έναν απλό, τρυφερό, συμπαθητικό άνθρωπο, που το κατάπιε αχώνευτο και ήταν πάντα αγχωμένος με το ζήτημα, περιμένοντας κάποτε η κόρη του να παντρευτεί κάποιον, για να καλυφθεί το θέμα. Δεν ευτύχησε να το δει.

  Η μητέρα της το έμαθε μαζί με τις αδερφές της, (το νέο κατ’ ουσίαν ήταν ότι είχε αποφασισει να κρατήσει το παιδί) που παρά τον σχετικώς ‘λαϊκό κοινωνικό περίγυρο’ φαίνεται πως το δέχτηκαν ψύχραιμα (;) Στον πατερα η αποκάλυψη έγινε με μια φωτογραφία στην οποία η έγκυος έπαιζε με τον ανιψιό της, σε προφίλ, όπου φαινόταν η σχεδόν τελειόμηνη εγκυμοσύνη της. Δεν ξέρω πώς αντέδρασε ο ανθρωπος αρχικά, δεν εκδηλωνόταν κατόπιν, άλλωστε εγώ του ήμουν σχετικά άγνωστος και αντιπαθής εφοσον δεν αποφάσιζα να παντρευτώ την κόρη του, είχαε και μια μικρή διένεξη επ’ αυτού για κάποια λεπτομέρεια που δεν είναι του παρόντος, αλλά το αναφέρω για να τονίσω ότι «ναι, μεν δεν την σκότωσε» αλλά «και ποτέ δεν το δέχτηκε πραγματικά».

  Στην περίπτωση που αναφέρεται στο άρθρο (σε συνδυασμό και με το χρονογράφημα του Βάρναλη) πρέπει να δουμε κατ’ αρχήν το γεγονός ότι ο φυσικός πατέρας βγάζει μεν την ουρά του έξω, αλλά και δεν είναι φυσικός αυτουργός του φόνου. Αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον επιμερισμό των ευθυνών και της τιμωρίας.

  Με την πρόσφατη περίπτωση, τα περί σεξουαλικής αγωγής κλπ είναι σαχλαμάρες, υπάρχουν δυο ερωτηματα: Η οικογένεια έσπρωξε την κόρη να το κάνει…. ίσως να της υπέβαλε και την ιδέα, ή η κόρη το έκανε για να ξεμπερδεύει από τη φασαρία ενός παιδιού σήμερα κι ενός εξώγαμου αύριο.

  και τα περί ‘μητρικού φίλτρου’, ιδίς αν δε έχεις ζήσει το παιδί… τ’ ακούω βερέσέ.

 14. Γς said

  Πόσα παιδιά αυτή την στιγμή παύουν να υπάρχουν και δεν θα γίνουν ποτέ παιδιά…
  Τα περισσότερα κοινή συναινέσει των γονέων τους.

  Κι είναι γμτ κι εκείνο το δημογραφικό μας που σε δυο τρεις δεκαετίες θα είμαστε δεν θα είμαστε 7 εκατομύρια [ναι αλήθεια] κι οι απέναντί μας 20 φορές περισσότεροι.

  Ντάξει μωρέ, ποιος τους γαμεί αυτούς; [που έτσι κι αλλοιώς θα μας γαμήσουν]

  Λεώ «εκ βαθέων» βλέπω σήμερα. Και προσπαθώ να κρατηθώ

 15. Για την παιδοκτόνο Μαρία Φαρράρ

  Μαρία Φαρράρ, γεννηθείσα τον Απρίλιον,
  ανήλικη, ορφανή, ραχιτική, όψεως κοινής,
  λευκού ως τώρα ποινικού μητρώου,
  εσκότωσε το παιδί της ως εξής:
  Σ ενα κατώϊ-λέει-σαν ήταν δυό μηνών,
  να το ξεφορτωθεί προσπάθησε όπως όπως,
  με δυο ενέσεις που της έκανε μιά γριά.
  Πόνεσε, λέει, πολύ-όμως χαμένος κόπος.

  Αλλά εσείς, παρακαλώ, μη δείξετε καταφρόνια,
  γιατί το κάθε πλάσμα χρειάζεται όλων μας τη συμπόνοια.

  Πλήρωσε ωστόσο-λέει-ότι είχε συμφωνήσει.
  Σφιχτόδενε με πάνες την κοιλιά της,
  τσίπουρο έπινε με πιπέρι, αλλά το μόνο
  που πέτυχε ήταν να γδαρθούν τα σωθικά της.
  Το φούσκωμα φαινόταν πιά ξεκάθαρα,
  κι αβάσταχτα πονούσε όταν σφουγγάριζε.
  Ψήλωσε, ωστόσο-λέει. Και προσεύχονταν
  στην Παναγιά και τάματα της χάριζε.

  Όμως εσείς, παρακαλώ, μη δείξετε καταφρόνια,
  γιατί το κάθε πλάσμα χρειάζεται όλων μας τη συμπόνοια.

  Μα οι προσευχές της πήγαιναν του κάκου.
  Πολλά ζητούσε, ως φαίνεται. Κι ολοένα
  στον όρθο ζαλιζόταν, κρύος την έλουζε ιδρώτας
  καθώς γονατιστή παρακαλούσε την Παρθένα.
  Αλλά κατάφερε να μην την πάρουν είδηση
  ωσότου ζύγωσε η ώρα να γεννήσει,
  γιατί κανείς ποτέ δεν φανταζότανε
  πως μια τόσο άχαρη κοπέλα είχε αμαρτήσει.

  Κι εσείς, παρακαλώ, μη δείξετε καταφρόνια,
  γιατί το κάθε πλάσμα χρειάζεται όλων μας τη συμπόνοια.

  Τη μέρα κείνη-λέει-τη χαραυγή,
  καθώς, σκουπίζοντας τις σκάλες, είχε σκύψει,
  άγρια νύχια της ξέσκισαν την κοιλιά.
  Ωστόσο μπόρεσε τους πόνους της να κρύψει.
  Ολημερίς σουρνόταν τη μπουγάδα απλώνοντας
  κι έσπαζε το κεφάλι της ώσπου να νιώσει
  πως έφτανε της γέννας της η ώρα. Κι έτρεμε
  η καρδιά της σαν, αργά, τράβηξε να ξαπλώσει.

  Αλλά εσείς, παρακαλώ, μη δείξετε καταφρόνια,
  γιατί το κάθε πλάσμα χρειάζεται όλων μας τη συμπόνοια.

  Μα την ξαναφώναξαν πριν να καλογείρει:
  χιόνι είχε κι έπρεπε αυτή να το σκουπίσει.
  Και σκούπιζε ως τις έντεκα. Μια ατελείωτη ήταν μέρα.
  Τη νύχτα μόνο μπόρεσε ήσυχα να γεννήσει.
  Και γέννησε-όπως λέει- ένα αγόρι.
  Όμοιο ήταν μ όλα τ άλλα αγόρια.
  Μόνο αυτή δεν ήταν σαν τις άλλες μάνες.
  Αλλά για τούτο δεν της πρέπει κατηγόρια.

  Κι εσείς, παρακαλώ, μη δείξετε καταφρόνια,
  γιατί το κάθε πλάσμα χρειάζεται όλων μας τη συμπόνοια.

  Αφήστε τη, λοιπόν, ν’ αποτελειώσει
  την ιστορία για κείνο το παιδί
  (λέει πως δεν θέλει τίποτα να κρύψει),
  κι έτσι θα δούμε τι ειμ εγώ και τι είσαι συ.
  Λέει πως μόλις πήγε στο κρεβάτι,
  αναγούλες την πιάσανε και ρίγη.
  Μονάχη, αλαφιασμένη τι θα γίνει,
  με κόπο τις φωνές της κρυφοπνίγει.

  Όμως εσείς, παρακαλώ, μη δείξετε καταφρόνια,
  γιατί το κάθε πλάσμα χρειάζεται όλων μας τη συμπόνοια.

  Μ όσες τις απόμειναν δυνάμεις
  -η κάμαρα της ήταν κιόλας παγωμένη-
  σύρθηκε ως τον απόπατο (μα πότε,
  δε θυμάται πια) κι εκεί παρατημένη,
  γέννησε τα χαράματα. Κι ήτανε λέει,
  ολότελα χαμένη κι ένιωθε πια να κοκαλώνει,
  μόλις μπορούσε να κρατήσει το παιδί της,
  γιατί μες στη σοφίτα τρύπωνε το χιόνι.

  Κι εσείς, παρακαλώ, μη δείξετε καταφρόνια,
  γιατί το κάθε πλάσμα χρειάζεται όλων μας τη συμπόνοια.

  Και τότε, πριν στην κάμαρα γυρίσει
  -μόνο τότε-να κλαίει αρχινάει το παιδί.

  Κι εκείνη φρένιασε τόσο, καθώς λέει,
  που με τις δύο γροθιές της, σαν τυφλή,
  το χτύπαε και το χτύπαε μέχρι να βουβαθεί.
  Και τότε, πήρε το πεθαμένο της μωρό
  μες στο κρεβάτι ώσπου να ξημερώσει,
  και το πρωί το κρυψε μες στο πλυσταριό.

  Αλλά εσείς, παρακαλώ, μη δείξετε καταφρόνια,
  γιατί το κάθε πλάσμα χρειάζεται όλων μας τη συμπόνοια.

  Μαρία Φαρράρ, γεννημένη έναν Απρίλη,
  στου Μάισσεν πέθανε τη φυλακή,

  κοριτσομάνα, καταδικασμένη,
  του κάθε ανθρώπου τις αδυναμίες ιστορεί.

  Σεις που γεννάτε σε κρεβάτια πεντακάθαρα
  και «ευλογημένες» λέτε της κοιλιάς σας ο καρπός
  μη ρίχτε στους αδύναμους τ ανάθεμα.
  Βαρύ ήτανε το κρίμα της, μα ο πόνος της πικρός.

  Γι αυτό, παρακαλώ, μη δείξετε καταφρόνια,
  γιατί το κάθε πλάσμα χρειάζεται όλων μας τη συμπόνοια.

  Μπ. Μπρεχτ

  Το διάβασα και με συγκλόνισε.

 16. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  εδώ με πλήρη κοινωνικο-οικονομική κάλυψη και με την βοήθεια συντρόφου/γονιών/πεθερικών κλπ. κλπ. στρεσάρονται ιδιαίτερα οι μητέρες, ιδίως κατά την κύηση, αμέσως μετά τον τοκετό και τα πρώτα χρόνια μετά, πόσο μάλλον οι γυναίκες στην περίπτωση της απόρριψης από την κοινωνία/συγγενείς/περιβάλλον και με τον πατέρα να γίνεται Λούης… Τι λέμε τώρα…
  Αυτό ούτε δικαιολογεί το έγκλημα της βρεφοκτονίας κλπ. ούτε μειώνει τις ευθύνες (ούτε της γυναίκας, ούτε του πατέρα, τον οποίο θεωρώ συναυτουργό).

 17. sarant said

  15 A μπράβο!

  16 Πόσο λίγοι όμως μιλούν για τις ευθύνες του πατέρα;

 18. 10, Γιάννης Κουβάτσος said: «Όταν μια φοιτήτρια 22 ετών, εν έτει 2018 στην Ελλάδα, φτάνει στη βρεφοκτονίαή παιδότοπο, δεν μπορούμε στα σοβαρά να μιλάμε για ευθύνες της κοινωνίας, έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και βρεφονηπιακών σταθμών. Συμφωνώ ότι οι ηθικολογίες δεν χρειάζονται, αλλά και ο πολίτης δεν είναι λούτρινο ζωάκι, μόνο με δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις και με την απαίτηση να τον νταντεύει το κράτος».

  # Προσυπογράφω!
  # Σε ότι αφορά την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, έχω τη γνώμη ότι πρέπει να γίνεται σε ευρύ πλαίσιο: Σε ένα μάθημα Υγιεινής του Σώματος, ή καλλίτερα Σωματολογίας από ειδικούς επιστήμονες. Τα παιδιά (από εφτά έως …δεκαεφτά και έτι περαιτέρω) θα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή όταν καταλάβουν ότι ο εκπαιδευτής ξέρει πολύ περισσότερα από τη χρήση αντισυλληπτικού ή προφυλακτικού, πολύ περισσότερα από τα καθαυτό σεξουαλικά, όπως π.χ, για τους εμβολιασμούς, την υγιεινή διατροφή, την εκγύμναση του σώματος, τις πιθανότητες για καίριες σωματικές βλάβες λόγω έκτρωσης, την αξία μιας ζωής που έρχεται-όπως κι αν έρχεται, κλπ, κλπ.

 19. Και μετά το ποίημα και μια ιστοριούλα. Σε γειτονιά της Δραπετσώνας. Μια κοπέλα μένει έγκυος εκτός γάμου. Οι γονείς της την στηρίζουνε αλλά η γειτονιά λέει πολλά και μπροστά κι από πίσω. Ένας μόνο πήρε το μέρος της, αλλά του λένε πως είν’ απέξω απ’ το χορό και για να ήταν η κόρη του και ντροπιάζεται η γειτονιά κλπ. Οι γονείς παίρνουν την κοπέλα και μετακομίζουν. Ο «ένας» μένει και τα λέει στους υπόλοιπους χύμα.

  Περνάν τα χρόνια και ξαφνικά η κόρη του (που βρίσκεται μακριά) μένει έγκυος. Γάμος δεν υπήρχε και διστάζει να του το πει. Το μαθαίνει από την υποψήφια συμπεθέρα που δεν θέλει να γίνει ο γάμος και τον παίρνει για να τον βρίσει. Αιφνιδιάζεται (δεν ήταν ενήμερος, να είναι προετοιμασμένος) αλλά η απάντησή του παρόμοια με παλιά. Η κόρη του είναι μεγάλη και μπορεί ν’ αποφασίσει μόνη της για την συνέχεια. Τηλέφωνο δε επιτόπου να της το πει και της ίδιας. Πέρα από το παράπονο γιατί δεν τόχε ήδη μάθει, η τοποθέτησή του: «Διάλεξε τι θέλεις να κάνεις κι εγώ είμαι μαζί σου σε όποια απόφαση πάρεις. Ό,τι και ν’ αποφασίσεις, εγώ είμαι δίπλα σου»

  ΤΟ βγάζω το καπέλο.

 20. Του βγάζω το καπέλο. όχι ΤΟ
  στο τέλος του 19 (κι ας έχει πεθάνει ο άνθρωπος).

 21. dominotheory said

  Ασφαλώς έτσι είναι! Και πολύ ευγενικά τα λες!

  Και μόνο η τοποθέτηση των λέξεων «κοινωνία», «πατριαρχική» και «σεξιστική» εντός εισαγωγικών (στο κείμενο του Γαβριηλίδη) τα λέει όλα. Και τι υπέροχο επιχείρημα (μνημείο επιχειρηματολογικής πενίας): «η περίπτωση είναι μοναδική». Όχι, η ψυχοδιανοητική τυφλότητα του συντάκτη του άρθρου είναι μοναδική: αυτή η περίπτωση δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, η πλέον ακραία εξέλιξη μιας σειράς από αναρίθμητες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή εκτρώσεις, που το αξιολύπητο τούτο άρθρο φιλότιμα βοηθά, με τα ακαδημαϊκά αλατισμένα φληναφήματά του, να συνεχίσουν να μένουν στο σκοτάδι.

 22. sarant said

  19 Αυτή πρέπει να είναι η στάση του γονιού, πράγματι.

 23. Γς said

  20:

  Αρα δεν μπορείς να του το βγάλεις. Βγάλε το δικό σου 😉

 24. Πάνος με πεζά said

  Κουϊζάκι, σε ποιο κλασικό και ιδιαίτερα βαρύ θεατρικό έργο, έχουμε βρεφοκτονία;
  Για βοήθεια, το έργο ανέβηκε πρώτη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα.

 25. Πάνος με πεζά said

  Διορθώστε το, πάμε στα τέλη του 19ου αιώνα, ακόμα και στην Ελλάδα που ανέβηκε.

 26. gpoint said

  Καλημέρα

  Βρωμάει από όπου κι αν το πιάσεις… ζούμε σε κοινωνία που δεν έχει φραγμούς και που επιτρέπει στους ισχυρούς όλων των ειδών να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των ανίσχυρων… ο «ωραίος» που επιβάλλει τις σεξουλικές του επιθυμίες παραβλέποντας τις συνέπειες στην
  σύντροφό του θυμίζει πολλές αντίστοιχες καταστάσεις στην κοινωνία

  Πέρισυ λόγω των διατάξεων υποβιβάστηκε με συνοπτικέ διαδικασίες ο Ηρακλής. Φέτος θέλουν να αλλάξουν εκ των υστέρων κανονισμούς και ό,τι άλλο τους κατέβει στο κεφάλι για να μην υποβιβαστεί ο βάζελος

  Σωστό γιατί δεν πιστεύω να θεωρείτε πως όλοι είναι ίσοι…τι διάολο, αυτό μας έλειπε τώρα, κομμουνιστές είμαστε ;

 27. Νέο Kid said

  26. Ηρέμησε , δεν χρειάζεσαι ιατρική βοήθεια…ακόμα.
  Δοκίμασε να βάψεις το σπίτι σου πράσινο και να γεμίσεις τους τοίχους αφίσες με τον Λουκανίδη, το Ζάετς και το Σαραβάκο. ϊσως μια γερή δόση ομοιοπαθητικής να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το κόμπλεξ με την μπανάθα.

 28. Γιώργος said

  Καλό μήνα.
  Επειδή δεν ήμαστε στο 1920 ούτε σε κάποιον απομονωμένο, με λίγες οικογένειες, κτηνοτροφικό ή αγροτικό οικισμό, αλλά στη Νέα Σμύρνη, το φταίει η κοινωνία και ο κρατικός μηχανισμός δεν το δέχομαι. Την ουσία του προβλήματος την άγγιξε η κοπέλα με το «Λόγω και της εμφανίσεως μου στην προσπάθεια μου να διατηρήσω τον σύντροφό μου είχα αποδεχθεί την επιθυμία του για μια πιο ελεύθερη σεξουαλική επαφή, όπως μου ζήταγε επίμονα». Τι είχε η εμφάνισή της; Δεδομένου ότι εικόνες του προσώπου της (και σωστά) δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται, αλλά κρίνοντας από τις εικόνες όπως έχουν δημοσιοποιηθεί επεξεργασμένες, το πιθανότερο είναι ότι δεν κάλυπτε τις υψηλές απαιτήσεις των προτύπων του life style, που όμως δεν προέρχονται από την κοινωνία αλλά της επιβάλλονται για εμπορικούς λόγους μέσω των ΜΜΕ. Ακόμη κι έτσι όμως, αφού αποφάσισε να συνευρίσκεται χωρίς προφύλαξη για να μην τον χάσει (τον εραστή μοντέλων), γιατί δεν φρόντισε να προστατευτεί από τον κίνδυνο να μείνει έγκυος; Μια συζήτηση με γυναικολόγο ή σε ένα φαρμακείο θα αρκούσε.
  «Ψηφίζω» Γαβριηλίδη.

 29. venios said

  Ποιος εχει μεταφρασει τη Μαρια Φαρραρ;

 30. giorgos said

  Στό θέμα αύτό είχε αναφερθεί καί ό Ντοστογιέφσκυ , αλλά δέν ξέρω σέ ποιό βιβλίο του .
  » Τό άν μιά έγκυος γυναίκα πού σκοτώνει τό παιδί της τελή ύπό τίς συνθήκες φυσιολογικού άνθρώπου κατά τήν διάρκεια τής έγκυμοσύνης, ώστε νά δικασθή μέ τούς συνήθεις νόμους–έρώτημα πού έθεσε ό Ντοστογιέφσκυ κάποτε –, δέν είναι έρώτημα «νομικών γνώσεων»…

 31. Πιπίτσα said

  29. Μάριος Πλωρίτης

 32. sarant said

  28 Η επιμονή του αγοριού για απροφύλακτες επαφές, αν όντως υπηρξε, δεν είναι κάτι που μπορεί να μην υπήρχε αν είχαμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;

  25 Ίψεν;

 33. Πάνος με πεζά said

  @ 30 : Κοντά είσαι, διπλανή πόρτα !

 34. Πάνος με πεζά said

  Είναι η «Δύναμη του Σκοταδιού» του Λέον (sic όπως του Τιμολέων 🙂 ) Τολστόι. Δεν το έχω δει το έργο, αλλά κάποτε ήταν να το παίξουμε ερασιτεχνικά. Ε, από την πρώτη ανάγνωση, απορρίφθηκε… Ωστόσο στην Ελλάδα ανεβαίνει συχνά – με παρεμβάσεις κόντρα στην ηλικία του, βεβαίως…

 35. LandS said

  « Και τότε; Πάει. Θα τη διώχνανε. Στο δρόμο μ’ ένα αίσχος στην αγκαλιά.»
  Με τη ζωή της καταστραμένη θα λέγαμε σήμερα.
  Μόνο που σήμερα, αν δεν το σκότωνε, δεν θα καταστρεφόταν η ζωή της. Αντίθετα τώρα είναι που καταστράφηκε η ζωή της. Και δεν μιλώ για τα 10 χρόνια κάθειρξη.
  Η Κοινωνία σήμερα καταδικάζει τη θανάτωση του εξώγαμου πολύ περισσότερο από ότι καταδικάζει τη γέννηση του.
  Μπορεί να μην είμαστε ικανοποιημένοι με το βαθμο προστασίας που υπάρχει σήμερα αλλά και ιδρύματα υπάρχουν και κοινωνικές υπηρεσίες ( δομές ντε) ακόμα και στο επίπεδο Δήμου υπάρχουν και κοινωνικοί λειτουργοί και επιδόματα, διευκολύνσεις, προβλέψεις για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για γυναίκες που θέλουν να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους, που δεν θέλουν να μεγαλώσουν οι ίδιες το παιδί τους και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Να τα κάνουμε καλύτερα, συμφωνώ. Όπως για παράδειγμα όταν προτείνεται μια καλύτερη διαδικασία αναδοχής να μη την απορρίπτουμε άμα περιλαμβάνει το σύμφωνο συμβίωσης (επειδή, δήθεν, δεν θα απορρίπτεται η αναδοχή από ομόφυλα). Παράλληλα διαφωνώ με τον Κουβάτσο στο 11 «ο πολίτης δεν είναι λούτρινο ζωάκι, μόνο με δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις και με την απαίτηση να τον νταντεύει το κράτος.» Το Κράτος οφείλει να παρέχει όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα χωρίς να νοιάζεται αν το «αξίζει» ή το «εκμεταλλεύεται» ο πολίτης.

  Εγώ, λοιπόν, συμφωνώ με τον Γαβριηλίδη που «απορρίπτει ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στους λόγους αυτούς και στην παιδοκτονία.» Το επιχείρημά του «η φερόμενη ως αιτία ήταν (και είναι) διαρκώς παρούσα, αλλά το φερόμενο ως αποτέλεσμα παρήχθη μόνον άπαξ.» μπορεί να είναι λάθος αλλά πριν τον του ρίξουμε κατακέφαλα ένα Βάρναλη και ένα Μπρεχτ να βάλουμε και κάνα επιχείρημα ότι η ανεπαρκής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η έλλειψη παιδικών σταθμών και η Πατριαρχία είναι η αιτία τέτοιων πράξεων.

 36. gpoint said

  # 27

  Η αλήθεια είναι πως κάποιοι παραλληλισμοί απαιτούν άλλα πράγματα για να γίνουν αντιληπτοί… ποιό κόμπλεξ ; οι καιροί άλλαξαν κι αρνείσαι να το δεις

  # 28

  Δεν είναι μόνο η εγκυμοσύνη αλλά και τα αφροδίσια… προφανώς της τόχε ξεκόψει και προφανώς αλλού δεν έβρισκε τέτοια «κατανόηση», ενω με αυτήν το έπαιζε σπουδαίος

 37. gpoint said

  # 32, 35

  Σοβαρά πιστεύετε πως η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα μπορούσε να επικρατήσει της μαγκιάς που είχε λόγω κοινωνίικού περίγυρου «αφού μπορώ να επιβάλλω τις ορέξεις μου, θα το κάνω»

 38. Γιώργος said

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση ρίχνω λιγότερο φταίξιμο στον βιολογικό πατέρα σε σχέση με την κοπέλα. Μια κοπέλα σήμερα, μπροστά σε τέτοια διλήμματα (εκτός αν και η ίδια συνειδητά δεν θέλει τη χρήση προφυλακτικού), αν δεν συμφωνεί απλά φεύγει, όποιος και αν είναι ο άλλος. Αν πάλι αποφασίσει να μείνει, και δεν θέλει να συλλάβει, αυτή οφείλει να δει πώς θα το εξασφαλίσει (τουλάχιστον μέχρι να βγει αντρικό αντισυλληπτικό χάπι) και βέβαια δικαιούται να του ζητήσει να συνδράμει οικονομικά στο κόστος της μεθόδου. Αν το ρισκάρει ποιος άλλος εκτός από αυτήν φταίει;
  Δηλαδή αν της ζήταγε να τη δέρνει με μαστίγιο κ.λπ (γιατί είναι βίαιος σαδιστής) κατά τη διάρκεια των επαφών τους και αυτή δεχόταν, για να μην τον χάσει, μόνο αυτός θα έφταιγε αν τις έσπαγε κανένα παΐδι;

  Νίκο (στο σχόλιο 34), μπορεί κάποιος να μην μπορεί με προφυλακτικό και αυτό δεν είναι σήμερα θέμα διαπαιδαγώγησης για ενήλικες στην Αθήνα και συμβαίνει. Επειδή δεν είναι μόνον η εγκυμοσύνη, αλλά και ένα σωρό αρρώστιες, σε αυτή την περίπτωση οφείλει να συζητήσει, με τις συντρόφους που θα θέλουν να είναι μαζί του, πώς δεν θα κινδυνέψουν από αρρώστιες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Γνωρίζω τέτοιο άτομο που κάνει μόνο μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις και επίσης τις εξετάσεις υγείας του τους τις δείχνει και απαιτεί να βλέπει τις δικές τους.

 39. Alexis said

  Καλημέρα.

  #0:Λόγω και της εμφανίσεως μου στην προσπάθεια μου να διατηρήσω τον σύντροφό μου είχα αποδεχθεί την επιθυμία του για μια πιο ελεύθερη σεξουαλική επαφή, όπως μου ζήταγε επίμονα.

  Τραγικό. Διπλά τραγικό.

  Από τη μια ο άντρας που ζητάει επίμονα «μια πιο ελεύθερη σεξουαλική επαφή». Γιατί άραγε; Ποτέ, μα ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω την επιμονή κάποιων αντρών για σεξ χωρίς προφυλάξεις. Για μεγαλύτερη απόλαυση, λέει ο μύθος, αλλά για μένα είναι πέρα για πέρα μύθος.
  Και αν υποθέσουμε ότι το προφυλακτικό στερεί από τον άντρα ένα μέρος της απόλαυσης, τα αντισυλληπτικά τι ακριβώς «κακό» κάνουν;
  Η ανευθυνότητα και ο φιλοτομαρισμός σε όλο τους το μεγαλείο…

  Από την άλλη η κοπέλα, που για να μην χάσει τον φίλο της, και «λόγω και της εμφανίσεώς της» ενδίδει στην απαίτηση αυτή του άντρα.
  Τι πρόβλημα είχε η εμφάνισή της; Σε κάποιες φωτογραφίες που είδα στην τηλεόραση, αν και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, μια χαρά κοπέλα μου φάνηκε.
  Αλλά κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι είχε ένα εμφανισιακό μειονέκτημα (ποιος το κρίνει αυτό άραγε; ) το να ενδίδει στις απαιτήσεις του «για να μην τον χάσει» είναι, επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, άρρωστο. Και δείχνει με τραγικό τρόπο με πόσα κόμπλεξ έχει φορτώσει τα νέα κορίτσια το κοινωνικό μας σύστημα, σε όλες του τις εκφράσεις (οικογένεια, σχολείο, κοινωνικός περίγυρος, μίντια)

  Συμφωνώ με την ανάλυση του Νικοκύρη αλλά και τις επισημάνσεις του Γιάννη Κουβάτσου. Η κοινωνία σαφώς και δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αλλά και το άτομο έχει κι αυτό τη δική του ευθύνη, έχει γνώση και κρίση και οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό του.

 40. sarant said

  36 Προφανώς είναι και τα ΣΜΔ (όπως τα λένε τα αφροδίσια οι σημερινοί νέοι)

 41. Πάνος με πεζά said

  Αν και τα αντισυλληπτικά χάπια θεωρείται ότι έφεραν τη σεξουαλική επανάσταση, με τα χρόνια αποδείχτηκε ότι στην καθημερινή χρήση τους δεν είναι άμοιρα πρόκλησης σοβαρών βλαβών στο γυναικείο οργανισμό…

 42. Γιώργος said

  (σχόλιο 36) το είδα μετά και το ν. 38 όπου νομίζω ότι απάντησα.

 43. Γιάννης Ιατρού said

  Μια παρατήρηση σε διάφορα σχόλια προηγουμένως, σχετικά με τον ρόλο του σχολείου/εκπαίδευσης στη σεξ. διαπαιδαγώγηση:

  Από το σπίτι/οικογένεια, μάνα/πατέρα ξεκινά (και συνεχίζει). Αυτοί βλέπουν/βιώνουν την εξέλιξη του παιδιού και αναλόγως συνδράμουν/συμβουλεύουν. Το σχολείο ενισχυτικά/επικουρικά ή πρωταρχικά εκεί που «λείπει» η συνδρομή της οικογένειας. (Πού ΄σαι ρε Λάμπρο σήμερα; 🙂 ).

  Στο θέμα της κοπελιάς που συζητούμε, από όσα γράφτηκαν, είναι εμφανής η απουσία (και) στα προηγούμενα χρόνια της ζωής της τής μητέρας της (ή/και του πατέρα της). Δεν είχε καταλάβει τίποτα, λέει. Έστω πως την έβλεπε λίγο, λόγω αποστάσεως κλπ. Το να μην πει τίποτα το κορίτσι, σε κανένα γονιό, δείχνει πόσο καλή ήταν η επικοινωνία/σχέση που είχαν μαζί της!

 44. Πάνος με πεζά said

  Και παρενθετικά, μέσα στην τραγικότητά του, ένα μεζεδάκι από ραδιοφωνικό δελτίο του ΣΚΑΪ, «Μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου δίνει ο άλλοτε Δανός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ρενέ Χένρικσεν»…
  Καθόσον είναι γνωστό ότι περνώντας από τον Παναθηναϊκό γίνεσαι … Σουηδός !

 45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κι ἕνα ἄσχετο σχόλιο.

  Ἐπεισοδιακὲς οἱ δυὸ προηγούμενες νύχτες στὴ γειτονιά μου.

  Χτές, μᾶς ταρακούνησαν τὰ 4,1 ρίχτερ στὶς δώδεκα παρὰ δέκα.

  Προχτές, μᾶς ξύπνησαν στὶς δύο παρὰ εἴκοσι οἱ πιστολιές ποὺ σκότωσαν τὸν πρώην ἀστυνομικό· ἔξω ἀπὸ τὴν ταβέρνα τοῦ Κρητικοῦ, μόλις 50 μέτρα ἀπὸ τὸ σπίτι μου. Τὰ νέα τὰ μάθαμε ἀπὸ φίλους ποὺ τὰ εἶδαν στὴν τηλεόραση, χτὲς τὸ πρωί, καὶ ἀναγνώρισαν τὸ μέρος.

  Θλιβερὴ διαπίστωση: ἕνας ἄνθρωπος σκοτώθηκε δίπλα μας καὶ τὸ μάθαμε ἀπὸ τὴν τηλεόραση!

 46. Γς said

  Ασχετο, αλλά μόλις έμαθα σπό την TV τι είναι τα λεσσεπσιανά ψάρια.

  Ναι, από τον Ferdinand de Lesseps που έφτιαξε την Διώρυγα του Σουέζ.

  Αν δεν ξέρετε, γκουγκλίζονται.

  http://www.kathimerini.gr/848552/article/epikairothta/perivallon/eisvoleis-apo-to-soyez-kyrieyoyn-th-mesogeio

 47. Γς said

  45:

  Ναι μόνο που έλεγαν Παλλήνη. Παλλήνη είναι κει πάνω στα Γλυκά Νερά[;]

 48. atheofobos said

  41
  Τα αντισυλληπτικά ίσως είναι η καλύτερα μελετημένη ουσία στην ιστορία της Ιατρικής, αφ’ενός λόγω των ετών που έχουν χρησιμοποιηθεί, αφ’ετέρου δε λόγω του τεράστιου αριθμού των γυναικών που τα χρησιμοποιούν ή τα έχουν χρησιμοποιήσει.
  Πρακτικώς οι κίνδυνοι από την χρήση τους ιδίως στις νεαρές ηλικίες είναι αμελητέοι.
  Οι Άγγλοι για να γίνει αντιληπτό το ποσοστό επικινδυνότητας του αντισυλληπτικού χαπιού, όταν αυτό πρωτοβγήκε και για την χρήση του από ηλικίες άνω των 35 ετών που υπήρχε σχετική αντένδειξη, έλεγαν πως με το χάπι μια γυναίκα κινδυνεύει το ίδιο σαν να κάθεται στην διπλανή από τον οδηγό θέση. Ποια γυναίκα σκέφτηκε ποτέ αυτόν τον κίνδυνο μπαίνοντας σε ένα αυτοκίνητο;
  Περισσότερα εδώ:
  http://www.cancer-society.gr/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%87%CE%AC%CF%80%CE%B9%CE%B1

 49. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πάνος με πεζά said:

  » …Καθόσον είναι γνωστό ότι περνώντας από τον Παναθηναϊκό γίνεσαι … Σουηδός !

  Μὲ τόσα ποὺ χρωστάει ὁ ΠΑΟ (δανεικὰ κι ἀγύριστα) μᾶλλον Δανοὶ πρέπει νὰ γίνονται· τοὐλάχιστον ὅσοι ἀγωνίστηκαν πρόσφατα. Χαρακτηριστικὸ παράδειγμα …ὁ Ζέκα. 🙂

 50. Γς said

  Πάλι στην τηλεόραση. Τώρα

  Βγήκαν οι διάφοροι στην Ξάνθη για την μεγάλη πυρκαγιά και μίλησαν για το τι έγινε. Και τι μέλει γενέσθαι.

  Στο τέλος ένας παππάς, αρχιμανδρίτης, μητροπολίτης, Δεν πρόσεξα

  -Εγώ τους υποσχέθηκα να έρθω μια μέρα να τους κάνω ένα ευχέλαιο …

  [Να γλείφουν τα δάχτυλά τους]

 51. spiral architect 🇰🇵 said

  Ταπεινή μου γνώμη:
  Η κοπέλα -έστω και αργά- θέλει κανάκεμα και ψυχολογική υποστήριξη. Στη φυλακή θα απογίνει. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι ένα χέρι γερό ξύλο.
  (πλάκα κάνω για το τελευταίο)

 52. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @47. Γιάννη, τὰ Γλυκὰ Νερὰ εἶναι πάνω ἀπὸ τὴ Λεωφ. Λαυρίου καὶ ὑπάγονται στὸ Δῆμο Παιανίας. Ἡ δική μας γειτονιά, ἡ Κάντζα, εἶναι κάτω ἀπὸ τὴ Λαυρίου καὶ ὑπάγεται στὸ Δῆμο Παλλήνης.

 53. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @34,

  άσε, ο Τιμολέων έμαθε χθες την σφαιροποίηση των τροφών. Αν είχα διαγνώσει εγκαίρως πού θα κατέληγε, θα τον είχα διαγράψει προ πολλού απ’ τη ζωή μου…

 54. Γς said

  Κάτω απ την Λεωφόρο. Νόμιζα ότι ο δρόμος που λέγανε ήταν πάνω.
  Πρόσεχε!
  Ξεκαθάρισμα λογαριασμών λένε. Δεν πιστεύω να είσαι μπλεγμένος

 55. Γς said

  54 -> 52

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ως πολίτης, γονέας και εκπαιδευτικός έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όντως φταίει η κοινωνία. Το κράτος, το σχολείο, η οικογένεια φταίνε, διότι δεν εκπαιδεύουν σωστά τα μέλη τους, δεν τους δίνουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ο πολίτης, ώστε να είναι υπεύθυνος και λειτουργικός. Και, το κυριότερο, τα αποτρέπουν από την ουσιαστική ενηλικίωση, που συνεπάγεται ανάληψη υποχρεώσεων και λογοδοσία για τις πράξεις τους.

 57. Triant said

  Η κοπέλα πρέπει να είναι γεματούλα για να περάσει απαρατήρητη η εγκυμοσύνη. Αλλά γενικά οι συνθήκες έχουν κάτι το περίεργο. Οι γονείς παρόντες-απόντες, σίγουρα είναι πολλά τα οποία (πολύ σωστά) δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Και καλό θα ήταν να βοηθήσουμε να ξεχαστεί η υπόθεση από τα μύδια.

  Άσχετο.
  Δεκαέξι (16) χρόνια με αναστολή, δεν το χωράει το μυαλό μου. Ένα, δύο, τρία χρόνια με αναστολή το καταλαβαίνω. Αλλά 16;
  http://www.efsyn.gr/arthro/enohos-toy-ilektronikoy-polemoy-o-th-liakoynakos

 58. atheofobos said

  Λίγα στοιχεία ακόμα για το Κουρέλι, που το αναφέρει δύο φορές ο Βάρναλης, γιατί ήταν πασίγνωστο έργο στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
  Σήμερα ο Νικοντέμι έχει περάσει στην γενική λήθη, ακόμη και εντός Ιταλίας.
  Η ταινία «Οι ουρανοί είναι δικοί μας», η οποία γυρίστηκε το 1953 από την Finos Film αποτελεί κινηματογραφική διασκευή αυτού του θεατρικού έργου του Νικοντέμι. Τη διασκευή έκανε ο Ντίνος Δημόπουλος, ο οποίος εκτός από το σενάριο έκανε και τη σκηνοθεσία, στην πρώτη του συνεργασία με τον Φίνο. Ο πρώτος τίτλος που έδωσε στην ταινία ήταν «Το σπουργιτάκι», για να τη μετονομάσει στη συνέχεια στον τελικό της τίτλο, «Οι ουρανοί είναι δικοί μας». Αυτό που δεν είναι γνωστό για την ταινία είναι ότι τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν να παίξουν η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν και ο Γιώργος Παππάς, αλλά για άγνωστους λόγους στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από την Αντιγόνη Βαλάκου (πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση!),, το Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η υπόθεση της ταινίας ήταν η εξής: Μια μικρή και φτωχή κοπέλα (το «σπουργιτάκι», όπως είναι το χαϊδευτικό της) ζει με την άρρωστη θετή γιαγιά της, όταν γνωρίζει και ερωτεύεται έναν απότακτο της Πολεμικής Αεροπορίας. Φίλος του είναι ένας σμήναρχος της Αεροπορίας. Αυτός με τη γυναίκα του έχουν χάσει το κοριτσάκι τους εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά από σειρά δραματικών εξελίξεων – τα οποία παρόλο που προϊδεάζουν για το αποτέλεσμα, διατηρούν την αγωνία – , τελικά αποδεικνύεται πως η φτωχή κοπέλα ήταν η κόρη τους. Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1953-1954, έκοψε 44.156 εισιτήρια και βρέθηκε στην 8η θέση ανάμεσα στις 21 ταινίες της σεζόν
  Συμμετείχαν ακόμα οι Αλέκα Κατσέλη, Αθανασία Μουστάκα, Θανάσης Τζενεράλης, Νίκος Καζής, Κούλης Στολίγκας, Γιώργος Βλαχόπουλος, Ερρίκος Κονταρίνης,Δέσποινα Παναγιωτίδου, Ιουλία Σωτηράκη, Κώστας Στράντζαλης, Γιώργος Γιολδάσης, Σοφία Αρσένη, Κώστας Παπαχρήστος, Νίκη Αλατσατιανού. Το μοντάζ ήταν του Ντίνου Κατσουρίδη και η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι.

 59. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  57 Νομίζω πως έχει ξαναγίνει.

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Lands, το κοινωνικό κράτος οφείλει να προσφέρει πολλά αλλά όχι τα πάντα. Οφείλει να προσφέρει δημόσια ασφάλεια, παιδεία, υγεία, να συμπαραστέκεται στον άνεργο και στον όντως αναξιοπαθούντα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ενθαρρύνει την τεμπελιά, την ανοησία και την ανευθυνότητα. Εκτός αν μας αρέσει να ζούμε σε κοινωνία ισόβιων ανηλίκων που π.χ. καπνίζουν αρειμανίως καμιά σαρανταριά χρόνια και ύστερα κάνουν αγωγή για αποζημίωση, επειδή έπαθαν καρκίνο του πνεύμονος. Κράτος πρόνοιας δεν σημαίνει κράτος νταντέματος και αποβλακωτικής μέριμνας.

 61. Tah ala tahalasa said

  Το κοινωνιολογικό προφίλ το χρησιμοποιούμε για να ελαφρύνει η θέση κάποιου. Το αντίθετο που κάνει εδώ ο κ Γαβριηλίδης μου φαίνεται εκδικητικό. Δεν έχει νομίζω θέση σε τέτοια ιστορία.
  Τα παιδιά σήμερα παραμένουν παιδιά στη σκέψη πολύ αφότου πάψουν να είναι παιδιά. Νομίζω αυτό πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη.
  Σε τελευταία ανάλυση δε μπορώ να καταλάβω σε τι θα βοηθήσει τη συγκεκριμένη κοπέλα η τιμωρία κι η φυλακή. Ή σε τι θα βοηθήσει την κοινωνία η τιμωρία της. Ή πώς θα προλάβουμε παρόμοια περιστατικά με το άρθρο του κ Γαβριηλίδη. Αυτά θα έπρεπε να μας απασχολούν.
  Κάθε γυναίκα όταν γεννά βρίσκεται σε σύγχυση αυτό βέβαια δεν περιμένω να το καταλάβει ο κ Γαβριηλίδης. Αλλά θα έπρεπε έστω να υποκριθεί πως το κατανοεί

 62. Tah ala tahalasa said

  Η Λαμπέτη, ο Χορν κι ο Παπάς δεν έπαιξαν στην ταινία διότι προτίμησαν να γυρίσουν το Κυριακάτικο Ξύπνημα του Κακογιάννη, εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία τους κ δίνοντας στο σκηνοθέτη την ευκαιρία που έψαχνε να γυρίσει την πρώτη του ταινία.
  Η ταινία δε, γυρίστηκε κατά τη συνηθισμένη τακτική της εποχής εκείνης, για να διαφημίσουν οι τρεις πρωταγωνιστές τη θεατρική τους σύμπραξη. Ο Δημόπουλος έμεινε με την ταινία στο χέρι και κατέφυγε στο στανταρακι εμπορικό δίδυμο Αλεξανδράκης Βαλάκου. Πήρε κ τον Κωνσταντάρα κι είδε θεού πρόσωπο ο άνθρωπος.

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αθωώθηκε η Σώτη. Σωστή απόφαση και κακώς παραπέμφθηκε σε δίκη, κατά τη γνώμη μου:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.kathimerini.gr/962030/article/epikairothta/ellada/a8ww8hke-h-swth-triantafylloy-gia-paraviash-antiratsistikoy-nomoy&ved=0ahUKEwiFz5yFhefaAhWMEiwKHb0CC6sQxfQBCCUwAA&usg=AOvVaw2-bfzUwq9kBfKJaRx0tpeQ

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ο οδηγός που εγκαταλείπει το θύμα του βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό.

 65. Mπετατζής said

  Έχω διαφωνήσει με κάθε λέξη που έχει γράψει στο παρελθόν ο Άκης Γ. (μεταξύ άλλων ότι το μεταναστευτικό είναι θετική εξέλιξη γιατί θα μεταμορφώσει την Ευρώπη κλπ κλπ, από μνήμης όλα αυτά, πιστεύω όμως ότι δεν τον αδικώ) και βέβαια συνεχίζω να διαφωνώ και με αυτά που γράφει τώρα για το συγκεκριμένο γεγονός. Όχι ότι δεν υπάρχουν, το πιθανότερο, πολλές αιτίες, προσωπικές και κοινωνικές που διασταυρώνονται και παράγουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έγραφα τέτοιο κομμάτι ειδικά στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, (αλλά και σε οποιαδήποτε συγκυρία) που να ακυρώνει/μηδενίζει εντελώς την κοινωνική διάσταση και να θάβει ουσιαστικά τον αδύναμο, μιλώντας για επιθετικότητα που δεν μπορεί να ελεγχθεί κλπ κλπ. Εϊναι απλά λάθος. Το άτομο αισθάνεται μόνο του, χωρίς στήριξη ούτε από την κοινωνία ούτε από το κράτος ούτε από τους συγγενείς, και αυτό είναι η βασική αιτία και είναι αιτία κοινωνική για όσους θέλουν επιχειρήματα. Ας μου επιτραπεί όμως μία μία ευρύτερη «εξήγηση» της στάσης του ΑΓ. Κατατάσσω τον ΑΓ στους λεγόμενους μεταμοντέρνους, που αρνούνται κάθε μεγάλη αφήγηση, κάθε προσπάθεια συνολικής (οι ίδιοι θα χρησιμοποιούσαν τον όρο ολοκληρωτικής) ερμηνείας των φαινομένων. Η τάση αυτή καταλήγει σε έναν παντοδύναμο υποκειμενισμό ως εξήγηση ή καλύτερα, ως αδυναμία εξήγησης όλων των φαινομένων και σε μια αδυναμία να διατυπώσουμε την παραμικρή συγκροτημένη ερμηνεία, αφού όλα ανάγονται σε ένα χαοτικό υποκείμενο, έρμαιο των παθών του και ανίκανο να συμμορφωθεί με την στοιχειώδη λογική και φυσικά «ελεύθερο», με «ελεύθερη» βούληση. Όμως η αδυναμία ερμηνείας που πρεσβεύουν οι μεταμοντέρνοι, και το είδος αυτό της «ελευθερίας» που επίσης πρεσβεύουν, οδηγεί κατά την ταπεινή μου γνώμη και σε αδυναμία οιασδήποτε συγκροτημένης προοπτικής. Τελικά, ο μεταμοντερνισμός συνηγορεί πάντα υπέρ της υπάρχουσας κατάστασης και ποτέ υπέρ της αλλαγής της, πράγμα που τον κάνει ισοδύναμο (κατ΄ αποτέλεσμα τουλάχιστον) του πιο ακραίου συντηρητισμού, όμοιου στην ουσία του με επιχειρήματα ακροδεξιάς προέλευσης, παρά το δήθεν προωθημένο κάποιων απόψεων των θιασωτών του. Συγγνώμη αν κούρασα. Συμφωνώ και με το 51 ως προς το τι πρέπει άμεσα να γίνει με την γυναίκα.

  Εδώ ένα απαύγασμα της σκέψης του συγκεκριμένου. Το βάζω μόνο για να τεκμηριώσω κάπως τον χαρακτηρισμό μεταμοντέρνος που του έδωσα. Για περισσότερα μπορείτε να περιηγηθείτε στο ιστολόγιό του. https://nomadicuniversality.com/2018/01/16/%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD-%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%8E%CE%BD/#more-4838

  ΥΓ Αν έγραφα σε όσους συμφωνούν μαζί του : «Να μην σας τύχει», προφανώς θα ήμουν λαϊκιστής ή κάτι τέτοιο.

 66. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Ας βάλουμε λίγη μουσική να χαλαρώσουμε

 67. Mπετατζής said

  «δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο τα άτομα και οι οικογένειές τους» AΓ ;;; Όχι, Μάργκαρετ Θάτσερ.

 68. Γς said

  63:

  Επειδή σε κείμενό της ανέφερε και μια ρήση του Μάρκο Πόλο

  Και πολύ … μάρκος ο μηνυτής της ο Δημητράς

 69. Tah ala tahalasa said

  Μερικά που έχω ακούσει από φίλες κ συγγενισες μου
  » Νόμιζα πως θα μου πάρουν το μωρό κ θα φύγουν»
  » Κοιτούσα το παιδί κ έκλαιγα γιατί πίστευα πως μου είναι εντελώς αδύνατον να το μεγαλώσω»
  » Είχα τύψεις γιατί ένιωθα πως δεν το αγαπάω κ μετάνιωσα που το έκανα»
  Αυτά ενδεικτικά. Μπορώ να λέω μέχρι μεθαύριο δεν έχει νόημα. Να σημειώσω μόνο πως οι γυναίκες που είπαν τα πιο πάνω γέννησαν σε προστατευμένα περιβάλλοντα, με άντρα δίπλα τους, με μαμά, πεθερικά, ανθοδέσμες, δωμάτιο δικό τους, μαίες να τις βοηθούν, αδερφές και θείες, ευχές και μπαλόνια, ρουχακια άσπρα που μοσχομυριζαν.

  Η εξίσωση της γυναίκας που γεννά με τον οδηγό που προκαλεί τροχαίο να με συγχωρείτε αλλά δεν έχει βάση. Το χάος που προκαλούν οι ορμόνες έχει κ διάρκεια κ δεν συγκρίνεται με την τρομάρα. Αυτό φυσικά πως να το καταλάβει ένας άντρας…

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή, η σύγχυση του τοκετού προκάλεσε την εκπαραθύρωση του μωρού ή ο πανικός από τις ευθύνες που τώρα πια ήταν χειροπιαστές;

 71. sarant said

  69-70 Υπάρχει και αυτή η παράμετρος.

 72. Tah ala tahalasa said

  Δε γνωρίζω κάτι περισσότερο από όσα ξέρετε για την ιστορία. Μπορεί να το είχε αποφασίσει από τα πριν. Μπορεί να τρομοκρατήθηκε μόλις το είδε. Αυτά που ξέρουμε είναι πως μια κοπέλα ενήλικη ( σύμφωνοι) έκρυψε από όλον της τον περίγυρο κ από την οικογένεια της την εγκυμοσύνη της. Ο πατέρας την εγκατέλειψε στην τύχη της. Ίσως να διατηρούσε την ελπίδα πως θα γυρνούσε κ για αυτό δεν διέκοψε την κύηση. Δεν το ξέρω.
  Γέννησε σα ζώο στο σπίτι της μονη.
  Δε μπορώ να μπω στην ψυχολογία της ούτε στο μυαλό της εγώ που έχω κάνει παιδιά. Και λέω πάλι: τι θα ωφελήσει η τιμωρία της;
  Η μήπως η επόμενη θα πει α, δε ρισκάρω τη φυλακή ας το πω της μαμάς μου; Η μήπως τόσο πολύ στραβωθηκαμε να πιστέψουμε πως δε θα υπάρξει επόμενη;
  Και κάτι τελευταίο. Ο άνθρωπος που την άφησε έγκυο θα δικαστεί; Αυτός που λογικά θα είναι επίσης ενήλικος δεν έπρεπε να ενημερώνεται για την εξέλιξη της ιστορίας; Δεν είχε χρέος να τη βοηθήσει έστω κι αν αυτό σήμαινε να μιλήσει ο ίδιος στη μητέρα της; Τι έκανε; Τίποτα.Δεν το πέταξε λέει αυτός. Όλα καλώς καμωμένα

 73. Μαρία said

  69
  Η επιλόχεια κατάθλιψη, ελληνικά μπέιμπι μπλουζ, μπορεί να συσχετιστεί με την παιδοκτονία, δεν εξηγεί όμως όλα όσα προηγήθηκαν.

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε κανένα σχόλιο δεν έκρινα την κοπέλα, γιατί δεν είμαι στη θέση της και δεν μου αρέσουν οι ηθικολογίες, δεν προσφέρουν τίποτα εκτός από καλυμμένη υποκρισία. Αλλά μη φτάσουμε και στο άλλο άκρο, ψάχνοντας αγωνιωδώς για δικαιολογίες. Και, για να γίνω λίγο γραφικός, η γιαγιά μου έκανε δέκα τοκετούς κάτω απ’ την ελιά στη Μάνη, αφαλόκοβε μόνη της και συνέχιζε τη δουλειά της. Είχε – δεν είχε κατάθλιψη, δεν προλάβαινε να το σκεφτεί, είχε να νοιαστεί πολλούς για πολλά.

 75. Tah ala tahalasa said

  Φυσικά και δεν εξηγεί. Λέω ότι δε μπορεί μία γυναίκα που μόλις γέννησε να αντιμετωπίζεται όπως όλοι.
  Η γνώμη μου είναι πως η κοπέλα δεν είχε ιδέα τι έκανε ούτε πριν ούτε μετά. Το εύκολο είναι να την πετάξουν σε ένα κελί και το διαδικτυακό ανάθεμα ακόμα ευκολότερο. Πιστεύω πως χρειάζεται βοήθεια.

 76. konos said

  Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί στα μέσα του 1990, από εκεί και το τραγούδι….

 77. Γιάννης Ιατρού said

 78. Πέπε said

  @28, 32 κ.ά.:

  Ρε παιδιά, ναι, έχουμε έλλειμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αλλά!!! Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρεις ότι με το σεξ πιάνεις παιδάκια, και με προφυλακτικό μειώνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες!

 79. Γς said

  Μερικά παιδιά έπρεπε ο πελαργός να μην τα παραδίδει ή να τα παίρνει πίσω γμτ

 80. sarant said

  76 Δεν το θυμάμαι αυτό το περιστατικό.

  78 Δεν είναι εκεί το θέμα. Θα μπορούσαν τα σχολεία να ενσταλάζουν στους εφήβους και τις έφηβες την απόλυτη ανάγκη χρήσης προφυλακτικού.

 81. Αυτός που φταίει λιγότερο από όλους είναι η κοπέλα. «Λιγότερο», όχι «καθόλου», για να προλάβω τους πυροβολισμούς… Μπορεί κανείς να βρεί ή να ρίξει ευθύνη σε όλα τα επίπεδα, από την κοινωνία στο σχολείο, από τους γονείς στους γείτονες. Στον σύντροφο της πάντως που τις έκλεινε το τηλέφωνο και έβγαλε την ουρά του απόξω, αφού πρώτα την «έβαλε μέσα» απαιτώντας ή επιβάλλοντας τα γούστα του, το θυμικό μου μου λέει πως του αξίζει τουλάχιστον ευνουχισμός. Και ευτυχώς δεν θα είμαι εγώ ο δικαστής, γιατί φόβος μεν δεν υπάρχει, το δε πάθος κοχλάζει.

  Δεν είμαι νομικός και δεν ξέρω τί ποινές έχει ο νόμος για τέτοιες περιπτώσεις – αλλά γιά κάθε χρόνο που θα ρίξουν στην κοπέλα, πρέπει να ρίξουν τουλάχιστον το ίδιο και στο σύντροφο της. Η μία χτύπησε έναν πεζό με το αμάξι, ο άλλος την έσπρωξε να τον αφήσουν και να φύγουν… Ένοχος είναι τόσο αυτός που ρίχνει την βόμβα, όσο και αυτός που την φτιάχνει. Όποιος αποποιείται την ευθύνη του ωστόσο είναι κατάπτυστος. Και ειδικά όταν βρίσκεται σε θέση ισχύος.

 82. @77 : Εύγε!

  Θυμάμαι σε μία ταινία τον ήρωα να λέει «γιά να έχεις αυτοκίνητο, να χτίσεις σπίτι, ακόμη και να έχεις σκύλο χρειάζεσαι άδεια – το παιδί, απλά σου τυχαίνει»

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  80: Όλοι γνωρίζουν για το προφυλακτικό σήμερα. Όπως και ότι πρέπει να φοράνε κράνος στο κεφάλι και όχι στον αγκώνα πάνω στη μηχανή, ζώνη στο αυτοκίνητο κλπ. Στην εποχή της πληροφόρησης ζούμε, αλίμονο. Αλλά πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που, ενώ γνωρίζουν το σωστό, επιμένουν στο λάθος. Και κάπου εκεί καραδοκεί το έγκλημα, εναντίον του εαυτού τους ή εναντίον άλλων, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

 84. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρον το σημερινό θέμα, αρκετοί οι προβληματισμοί. Αραδιάζω τις σκέψεις μου:
  -Δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σε ένα ερέθισμα. Μερικούς μπορεί να τους βρίσεις ή να τους χτυπήσεις και να μην ιδρώσει τ’ αυτί τους, άλλους τους κοιτάζεις στραβά και βάζουν τα κλάματα. Συνεπώς, δεν έχουν νόημα οι συγκρίσεις «γιατί ο Α έκανε έτσι αφού ο Β που αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα έκανε αλλιώς».
  -Το ερέθισμα στη σημερινή συζήτηση είναι μια γέννα, που από μόνη της είναι δύσκολη υπόθεση, ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες.
  -Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια υπαρκτή κατάσταση που αφορά το 10-15% των γυναικών κατά τη λοχεία. Σε σημαντικό ποσοστό αυτών των γυναικών, 75-80% δε γίνεται διάγνωση. Η αυτοκτονία ή η παιδοκτονία είναι δύο ενδεχόμενα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης. Αν και σπάνια (όχι και πάρα πολύ, μια μελέτη που βρήκα εύκολα εδώ δίνει συσχέτιση των θανάτων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας με την επιλόχει κατάθλιψη των μητέρων τους), η τραγικότητά τους και η συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν τα φέρνει πάντα στο προσκήνιο.
  -Το αρχέτυπο της Μήδειας, όπως και του Οιδίποδα, μας δείχνει πως το φαινόμενο δεν είναι περιορισμένο σε μία κοινωνία ή εποχή μόνο.
  -Η πίεση του κοινωνικού περιβάλλοντος είναι προφανώς παράγοντας που επιδεινώνει σημαντικά την κατάσταση, αλλά σε καμία περίπτωση δε φτάνει σήμερα στα επίπεδα που περιγράφουν οι ιστορίες του Μπρεχτ και του Βάρναλη.
  -Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να δώσει ένα ελάχιστο υπόβαθρο «τεχνικών» γνώσεων για τις επιλογές που έχει κανείς, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απομυθοποίηση του σεξ, αλλά το πρόβλημα εδώ δεν είναι θέμα πρακτικών γνώσεων αλλά ηθικής (με την ευρεία έννοια του όρου) αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Η κοπέλα δε φαίνεται να μη γνώριζε για την αντισύλληψη, αλλά να πιέστηκε να μην τη χρησιμοποιήσει, έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δραματικά μεγαλύτερο ρόλο έχει η οικογένεια που μεγάλωσε την κοπέλα κτγμ από αυτόν που την εγκατέλειψε.

  Συμμαζεύοντας όλα τα παραπάνω, και με βασικό δεδομένο πως κρίνουμε με όσα έχουν κυκλοφορήσει μέσω του τύπου, θεωρώ φυσικά πως δύσκολα θα έδινε κανείς σημαντικό κομμάτι της ευθύνης στην κοπέλα. Θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν ενός υποψήφιου αυτόχειρα. Η κατάθλιψη, επιλόχεια ή όχι, είναι ασθένεια, άλλες φορές διαχειρίσιμη κι άλλες όχι, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, συνηθέστερα του πάσχοντα, αλλά επηρεάζει και το περιβάλλον του.

  Το βάρος πέφτει περισσότερο στο κοινωνικό περιβάλλον, ξεκινώντας από την οικογένεια κυρίως. Το πώς επιμερίζεται θέλει αρκετά σεντόνια για να το αναλύσει κανείς, αλλά νομίζω δε χρειάζεται.

  Φοβάμαι όμως πως παρόμοια περιστατικά θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν, ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες, καθώς παρατηρούνται και σε χώρες στις οποίες η μονογονεϊκή ανατροφή παιδιών δεν είναι στίγμα εδώ και δεκαετίες.

 85. giorgos said

  Αύτό πού φταίει ,είναι αύτό έφταιγε καί παλαιότερα . Η άνυπαρξία κοινωνικού Κράτους καί ή σεμνοτυφία τής έλληνοχριστιανικής μας ίδεολογίας…Καί ή πονηριά τού ελληνικού Κράτους.

  «Η φτωχή λοιπόν κόρη τής σήμερον , άφού δέν έχει τήν προίκα , προκειμένου νά μήν μείνη γεροντοκόρη, είναι ύποχρεωμένη νά έπενδύση κοινωνικά όσα ένδεχομένως «χαρίσματα»
  τής έδωσε ή Φύση ή ό Θεός . Τούτο σημαίνει ότι έξ «άπαλών όνύχων» πρέπει νά άποκτήση τήν δέουσα έμπειρία περί τά «έρωτικά» , δηλ. τήν δέουσα δολιότητα έναντι τού άρρενος , ώστε νά καταφέρη είς ήλικίαν γάμου νά «τυλίξη» κανέναν καί νά μήν «μείνει στό ράφι» (Οί κουβέντες τού λαού δέν είναι άναίτιες). Η έμπειρία όμως ώς γνωστόν στά πράγματα τής ζωής άποκτάται διά τής πρακτικής.
  Μπορούμε συνεπώς βασίμως νά ύποθέσωμε ότι στά λαϊκά στρώματα ένα κοριτσάκι 16ή 17 έτών έχει περίπου τήν αύτήν σεξουαλικήν έμπειρία μέ τήν μαμά της…Οτι είναι άναγκασμένο νά τήν έχη παρά τίς έμφάνειες τών πραγμάτων…

  Γιά τά πράγματα αύτά δέν μπορούν νά ύπάρξουν «στατιστικές» , διότι είναι πράγματα λογικής καί όχι «θεωρίας» . Οταν ό έρωτας μεταβάλλεται σέ κοινωνικήν έπιχείρηση , είναι περιττόν νά ένδιαφερώμαστε γιά τήν «φιλοσοφικήν διακρίβωση» τών «άρχών» τής περί «προσώπου» ήθικής , ύπό ποίες προϋποθέσεις δηλ. άρχίζει ένας γάμος μεταξύ «προσώπων» ώς «μυστήριο» . Θά ήταν έπίσης καί άσκοπο νά συζητήσωμε περί τών συνταγματικώς κατωχυρωμένων «έλευθεριών τού άτόμου» ώς πρός αύτόν τόν τομέα . Πρέπει όμως νά άντιληφθούμε τίς έπιπτώσεις πού έχει μιά τέτοια κατάσταση γιά τήν ύγιεινή τών μεγάλων στρωμάτων τού πληθυσμού τών πόλεων . Διότι τό κοριτσάκι πού έναλλάσει τά τσιγάρα μέ τούς φίλους της είναι προφανές ότι ώς μαθήτρια άποφεύγει νά πάη στόν γιατρό καί νά τό «μάθουν»!
  Καί πάλι άκριβείς στατιστικές περί τών άφροδισίων νόσων στήν Ελλάδα είναι άδύνατον νά ύπάρξουν.
  Στούς λόγους πρέπει νά προσθέσωμε καί «στόχους» παλαιότερης «κοινωνικής πολιτικής» τού έλληνικού Κράτους . Μετά τήν μικρασιατική καταστροφή καί τήν έλλειψη πόρων , τά άφροδίσια νοσήματα μετεβλήθησαν σέ «κοινωνική μομφή» . Μέσα στήν σεμνοτυφία τής έλληνοχριστιανικής μας ίδεολογίας , δέν ήταν καθόλου δύσκολο . Αντί νά ύπάρξουν νοσοκομεία καί περίθαλψη , ώφειλαν οί άλλοι νά άπομονώσουν κοινωνικά τόν άσθενή , όπότε τό κράτος δέν χρειαζόταν νά ξοδέψει δεκάρα.»

 86. leonicos said

  Η κόρη μου είναι 35 και ανύπαντρη. Καποτε μου είπε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, οτι θα κάνει παιδι εκτος γάμου. Δεν θα ήταν η επιλογή μου, αλλά το προτιμώ από το να ην κάνει καθόλου. Δυστυχώς δεν το έκανε ακομα… και σήερα θα το ήθελα πολύ, έστω κι έτσι.

  Συνειδητά λέω έστω κι έτσι.

  Αλλά μια γυναίκα 22 ετών που σκοτώνει το παιδί που γέννησε, το έχει προγραμματίσει κατά τη διάρκεια της εγυμοσύνης. Είναι αστείο να πιστεύουμε ότι ηταν έγκυος αλλ’α αγνοούσε ότι κάποια στιγμή θα βρισκόταν μ’ ένα μωρό στα χέρια.
  Κατ’ εμέ το ‘πανικοβλήθηκε’ και το ‘αβοήθητη’ είναι παραμύθι γι’ αγρίους. Εννιά μηνες περιορίστηκε σε κάποια τηλεφωνήατα προς τον λεγάμενο; Γιατί δεν τον κατάγγελε για εγκατάλειψη; Ας πήγαινε να τον βρει, ας του έδινε μια σφαλιάρα και ας φώναζε το 100. Εξ ανάγκης θα τους αντάάλλασσαν τα στοιχεία ή θα τους οδηγούσαν στον εισαγγελέα.

  Άκουσα πως είναι 22 χρονώ. Δέχεται κανείς από άτομο 22 χρονώ τέτοια συμπεριφορά; Σαράντα χρόνια είχα μπροστά μου και συνανστρεφόμουν άτομα 20-24 ετών. Κάνουν διάφορες ηλιθιότητες αλλά όχι αυτό. Και δεν το αποκαλούμε έγκλημα!

  Και είναι λάθος ότι δεν καλύπτεται η άμβλωση. Γίνεται επισημότατα σε κρατικά νοσοκομεία χωρίς άλλες διατυπώσεις.

 87. spiral architect 🇰🇵 said

  @63:Κουβάτσε, μήπως θες να πεις ότι:
  1. Η αγωγή του Δημητρά δεν έβγαζε νόημα;
  (προσωπικά από τότε που έγινε η αγωγή ψάχνω να βρω τι εννοεί)
  2. Βάσει του παντελώς αστήρικτου κατηγορητηρίου και της αναμενόμενης αθώωσης έκαναν τη μισάνθρωπη μαλάκω ήρωα;

  Φταίω εγώ μετά να ψάχνομαι;

 88. Γς said

  Πάλι στην Τηλεόραση. Τώρα

  Εκπομπή της Τατιάνας στο «Ε».

  Να για υαλουργικό, ουπς, υαλουρονικό οξύ, φυτικα βλαστοκύταρα και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ΕΚΠΑ.
  Που ανάλυσε το ανθρώπινο DNA [για πάρτι ή σε συνεργασία με την διαφημιζόμενη εταιρεία]. Και τι προέκυψε; Οτι οι Ελληνίδες δεν είναι Σουηδέζες[!].

  Κατά τα άλλα. Για ρυτίδες καλλυντικά φτιάχνει η εταιρεία

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, ναι, η αγωγή του Δημητρά θυμίζει όσα συζητάμε ακόμα περί αντισημιτισμού. Ο καθένας θα μπορεί να τραβάει όποιον διαφωνεί μαζί του στα δικαστήρια, θεωρώντας ρατσιστικές τις απόψεις του. Με λίγη κακή θέληση μπορεί να βρει πάτημα για κάτι τέτοιο.

 90. Γς said

  Στην Τηλεόραση πάλι. Τώρα.

  Στην Αδριανούπολη ένας Τούρκος με ένα σκαπτικό όχημα μπήκε στο Ελληνικό έδαφος.

  Ε, να μην ήθελε ο σαμποτέρ να πάει στην Θεσσαλονίκη για να μας γκρεμίσει το Λευκό Πύργο;

  Αν μάλιστα είχαμε κρατήσει κι άλλον ένα μεθυσμένο Τούρκο που μπήκε μέσα κατα λάθος και τον στείλαμε πίσω, τώρα θα είχαμε ισοπαλία

  Ελλάς-Τουρκία 2-2

 91. Γς said

  87:

  >έκαναν τη μισάνθρωπη μαλάκω ήρωα;

  Επ!

 92. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το ότι έχει ευθύνη η συγκεκριμένη άγαμη μητέρα, δεν χωρά συζήτηση. Το μέγεθος της ευθύνης ποικίλει. Εξαρτάται από το ψυχικό της υπόβαθρο, από την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση που βρισκόταν κατά τη διάρκεια του τοκετού, από το οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον και από την σχέση της με τον βιολογικό πατέρα. Έτσι η ποινή της μπορεί να ξεκινάει από το ακαταλόγιστο και να είναι ελάχιστη ή καθόλου, μέχρι να πέταξε το παιδί σκόπιμα και υστερόβουλα για να συνεχίσει χωρίς υποχρεώσεις να απολαμβάνει τη ζωή της μέχρι να τυλίξει κανένα άλλο κορόιδο και να είναι η ανώτατη προβλεπόμενη.

  Για τον βιολογικό πατέρα, αναλογικά, και σε αυτόν οι ευθύνες μπορεί να ποικίλουν. Από την περίπτωση να είναι ένας αδίστακτος «αρσενικός», καθίκι και αλήτης μέχρι να μην γνωρίζει αν όντως εξ αιτίας του έμεινε έγγειος η κοπέλα. Κάπου πήρε το αυτί μου στην τηλεόραση ότι κάποιος φίλος της δήλωσε ότι τη γνώρισε το φθινόπωρο και η κοπέλα ήταν έγγειος από το καλοκαίρι. Αναλογικές πρέπει να είναι και οι ποινές για τον ίδιο εδώ.

  Θεωρώ ότι εκτός από τους πρωταγωνιστές, μεγάλη ευθύνη έχει το οικογενειακό περιβάλλον της κοπέλας. Αν δεν το ήξεραν, φταίνε για την αγωγή που έδωσαν στο παιδί τους, αν το ήξεραν, είναι συνένοχοι.

 93. ΚΩΣΤΑΣ said

  έγγυος, γκαστρωμένη ρε γμτ όχι γήινη

 94. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το φαινόμενο της βρεφοκτονίας ή παιδοκτονίας είναι αρχαιότατο. Στη λογοτεχνία μας εκτός από την Μήδεια ας μην ξεχνάμε και την Φραγκογιαννού, του ΄Αγιου των γραμμάτων μας, του κυρ-Αλέκου. Εδώ ο κυρ-Αλέκος δεν επέτρεψε να παραδοθεί η βρεφοκτόνος στην δικαιοδοσία της ανθρώπινης δικαιοσύνης, αλλά ούτε από τον Θεό να λάβει την συγχώρεση, δεν έφτασε στο εκκλησάκι, την παρέσυρε το ρέμα.

  Ας είμαστε και μεις ανάλογα προσεκτικοί και επιεικείς προς την σημερινή κατηγορούμενη.

 95. Γς said

  93:

  Μείνε μαζί μου έγκυος
  είμαι πολύ φερέγγυος

  Ηταν το μοτο του Τμήματος Εγγύων Βελτιώσεων

 96. Πέπε said

  @80:
  > > Θα μπορούσαν τα σχολεία να ενσταλάζουν στους εφήβους και τις έφηβες την απόλυτη ανάγκη χρήσης προφυλακτικού.

  Ωραία, έχεις δίκιο εδώ Νίκο.Όντως για άλλα θέματα, όπως ο ρατσισμός, 14χρονοι-15χρονοι μαθητές μού έχουν πει ότι έχουν πολύ περισσότερες εμπειρίες από διδασκαλίες κατά του ρατσισμού παρά από ρατσιστικά πρότυπα (τέλος πάντων ότι με το λέγε-λέγε κάτι τούς έχει μείνει, αυτό θέλω να πω). Θα μπορούσε πράγματι, και θα έπρεπε ασυζητητί, να γίνεται το ίδιο και με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

  (Αλλά και πάλι ρε γμτ: είμαστε πίσω, αλλά δεν είμαστε και στο μηδέν! Αδικαιολόγητο το βρίσκω, και κυρίως από την πλευρά του άντρα βέβαια.)

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είχε «ευγενή» κίνητρα η Φραγκογιαννού, Κώστα, ανιδιοτελή. Ήθελε να γλιτώσει τα θηλυκά από τη μαύρη μοίρα που τα περίμενε και που η ίδια την ήξερε καλά, από πρώτο χέρι. Είχε ψηλώσει ο νους της. Εδώ έχουμε μάλλον άλλη περίπτωση, αλλά εννοείται πως η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

 98. Αιμ said

  48. Ν’ αγιάσει ο στόμας σου Αθεόφοβε !

 99. Γς said

  Ου να μου χαθείτε φαρισαίοι υποκριτές!

  Φωνάζω εκ του ασφαλούς, ότι δεν είμαι εις εξ υμών [!]

  Ναι βρε έχω σε έναν φοριαμό ένα ντοσιέ ταξινομημένους τους φακέλους με τις διάφορες διακοπές κυήσεως.
  Στα πόδια τους έπεφτα για να μην το κάνουν. Αλλά εις μάτην. Η επιλογή τους ήταν διαφορετική.

  -Θα είχαμε τώρα 22 χρονών παιδί μου έλεγε με παράπονο η άλλη προχτές.

  -Να μωρή [μούτζα]

  Τέλος πάντων, παντρεύτηκα για να σώσω τον πρώτο μου γιο.

  Τα λέω όλα αυτά [μισοαστεία μισοσοβαρά] γιατί σίγουρα δώσατε την συγκατάθεσή σας σε παρόμοιες περιπτώσεις, επιμένατε σε άλλες ή προσπαθήσατε [που είναι και το χειρότερο] να αποποιηθείτε των ευθυνών σας.

  Αυτά

 100. ΚΩΣΤΑΣ said

  97 Ναι, Γιάννη, εξηγεί τα αίτια και τα κίνητρα ο Α.Π., δεν δικαιολογεί όμως το έγκλημα. Γι’ αυτό ούτε οι χωροφύλακες την πιάνουν αλλά και ούτε στο εκκλησάκι φτάνει.

 101. Πέπε said

  @99:
  > > Τα λέω όλα αυτά [μισοαστεία μισοσοβαρά] γιατί σίγουρα δώσατε την συγκατάθεσή σας σε παρόμοιες περιπτώσεις, επιμένατε σε άλλες ή προσπαθήσατε [που είναι και το χειρότερο] να αποποιηθείτε των ευθυνών σας.

  Ποιοι;

  > > …διακοπές κυήσεως. Στα πόδια τους έπεφτα για να μην το κάνουν. Αλλά εις μάτην. Η επιλογή τους ήταν διαφορετική.

  Εεε… όταν λέμε επιλογή δεν εννοούμε να κρατήσεις ή να ρίξεις το παιδί. Πρωτίστως εννοούμε να πιάσεις ή να μην πιάσεις παιδί.

 102. Αιμ said

  61 κ.ά. Δεν διαφωνώ στα πιο πολλά από αυτά που γράφετε αλλά αυτό το «Κάθε γυναίκα όταν γεννά βρίσκεται σε σύγχυση» στο 61, είναι λάθος

 103. sarant said

  94 Κάπως με ξενίζει το κυρ-Αλέκος για τον Παπαδιαμάντη, με πηγαίνει περισσότερο στο τραγούδι του Ζαμπέτα.

 104. Γς said

  101:

  >Εεε… όταν λέμε επιλογή δεν εννοούμε να κρατήσεις ή να ρίξεις το παιδί. Πρωτίστως εννοούμε να πιάσεις ή να μην πιάσεις παιδί.

  Αυτά…ο Θεός!

 105. Πέπε said

  @Γς:

  -Άγιε Νικόλα βόηθα με.
  -Βάλε κι εσύ το χέρι σου!

 106. ΓιώργοςΜ said

  Αν και δεν είναι ελαφρό το θέμα, ας το ελαφρύνουμε λίγο (φινάλε του πενταλέπτου).
  Ωραία σκηνή για το μοίρασμα των ευθυνών, για κομωδία και για την εποχή του βέβαια.

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σκέτο Αλέκος ή κυρ Αλέξανδρος. 😊

 108. ΓιώργοςΜ said

  κωμωδία, βέβαια (παραλίγο κομοδίνο… 🙂 )

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  !03 Νκοκύρη, είναι μια προσωπική ιστορία. Όταν πρωτοεπισκέφτηκα το σπίτι του Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, πριν 40+ χρόνια, ήταν σαν ξεναγός μια απλή κυρία, ανηψιά του Α.Π. Δεν ήξερε και πολλά γράμματα, έτσι φαινόταν. Καθώς μας ξεναγούσε έλεγε σε ιδιωματική διάλεκτο: «Ιδώ κοιμόταν η κυρ-Αλέκος, ιδώ ήταν το γραφείο του…» Το πήραμε στο καλαμπούρι και από τότε η προσφώνηση κυρ-Αλέκος μου είναι συμπαθής και συνήθης.

 110. sarant said

  109 Δεκτό.

 111. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κατηγορείτε όλοι τον Τζι, αλλά από τις 9.30 που άρχισε το ποδόσφαιρο, κανένα σχόλιο 🙂

 112. sarant said

  111 Μα δεν τον κατηγοράμε ότι *δεν* κάνει σχόλια 🙂

 113. ΚΩΣΤΑΣ said

  112 Εννοώ όλοι ποδόσφαιρο βλέπουν, αλλά κατά τα άλλα δεν τους ενδιαφέρει αυτούς το ποδόσφαιρο!!!

 114. Pedis said

  Το θέμα φέρνει αμηχανία. Χωρίς εμπειρία και γνώσεις (δικαστής, ψυχολόγος, γιατρός …) και δίχως σαφή εικόνα του περιστατικού ο καθείς κινδυνεύει να να αμολήσει κακοήθειες, κουτουράδες ή τζάμπα συμπάθεια.

  Εχω μερικές ερωτήσεις:

  1) Υπάρχουν στοιχεία για τη συχνότητα παρόμοιων περιστατικών;

  2) Υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των μονογονεικών οικογενειών στην Ελλάδα λόγω μη αναγνώρισης του παιδιού από τον πατέρα;

  3) Γνωρίζει κανείς πόσα βρέφη παραδίδονται στο ορφανοτροφείο από τη μητέρα τους καθ’ έτος;

 115. Λ said

  51. Συμφωνώ
  Που είναι οι θαμώνισσες (θαμινές;) σήμερα και μιλούν μόνο οι θαμώνες;

 116. Γιάννης Ιατρού said

  111 Σιγά μην βλέπουμε ποδόσφαιρο 🙂 Έχουμε και βιβλιοθήκες…
  114β: Πέδη, ρώτα και τον Λε Πα… (στο τέλος βέβαια αναγκάστηκε, αλλά αυτό είναι δευτερεύον…) 🙂

 117. ΓιώργοςΜ said

  114 – 1 Αυτό που δεν έχουμε υπολογίσει είναι τα περιστατικά εκείνα που δε μαθεύονται ποτέ.

  Το πρόχειρο ψάξιμο στη βιβλιογραφία όμως που έκανα νωρίτερα (δεν είναι το αντικείμενό μου, συνεπώς με κάθε επιφύλαξη) δείχνει πως υπάρχει συσχέτιση της παιδικής θνησιμότητας σε προσχολικές ηλικίες με την επιλόχεια κατάθλιψη της μητέρας.

 118. ΚΩΣΤΑΣ said

  116 α Ετοιμάζεσαι για τον ηπειρώτη; 🙂

 119. Γιάννης Ιατρού said

  118: 🙂 🙂

 120. Alexis said

  #113: Εμένα μ’ ενδιαφέρει Κώστα και θα κάνω ένα καθαρά ποδοσφαιρικό σχόλιο, και όχι σαν τον Τζι που μιλάει για ποδόσφαιρο και μας λέει πως τα σχόλιά του είναι πολιτικά: 🙂

  Τεράστια συγκίνηση για την μεγάλη Λίβερπουλ, που 13 χρόνια μετά το «έπος» της Κωνσταντινούπολης θα βρεθεί και πάλι στον μεγάλο τελικό του CL.
  Με μια ομαδάρα φέτος, προκρίθηκε πανάξια πριν από λίγο απέναντι σε μια επίσης σπουδαία ομάδα, την Ρόμα, που το πάλεψε ηρωικά μέχρι το τέλος.

 121. cortlinux said

  Προσωπικα μου εκανε εντυπωση η ανωριμοτητα και των δυο. Τοσο της μανας οσο και του πατερα. Κρινω την μανα γιατι τις δικες της δηλωσεις διαβασα. Σαν να ηταν 16χρονο. Να μην ειχε προσωπικη βουληση. Ολο για την μανα της κτλ. Μα στα 22; Ποσο ανωριμοι ειμαστε οι Ελληνες γενικα που και στα 60 τον νταντευει η μανα του. Προσωπικα βλεπω μια κοινωνια ανωριμη και ανευθυνη.

 122. sarant said

  115 Έλα ντε! Αν και μίλησαν μερικές κυρίες

 123. Γιάννης Ιατρού said

  120: Εμ, με το προηγούμενο 5-2, η Ρόμα έφτασε μεν στην πηγή αλλά νερό ήπιαν άλλοι …

 124. Λ said

  Αργά για να διαβάσω όλα τα σχόλια απόψε αλλά τσέκαρα με το κοντρόλ εφ τη λέξη νοοτροπία και μάλλον δεν την ανάφερε κανείς ως τώρα. Στη Φιλλανδία πχ η πολιτεία προικοδοτεί όλα τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και σε περίπτωση δεύτερού παιδιού οι γονείς ή ο μονογονιός μπορεί να επιλέξει να πάρει χρήματα αντί των χρειαζομένων. Όταν η πολιτεία είναι θετική δημιουργείται και η σωστή νοοτροπία για την αποδοχή εξώγαμων παιδιών . Επιτρέψετε μου να πω για την εμπειρία που είχα σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Στην πέμπτη τάξη είχαμε το μάθημα της βιολογίας και καθηγητής μας ήταν ο ποιητής και γιατρός Κύπρος Χρυσάνθης. Μια μέρα λοιπόν μας ανακοίνωσαν ότι θα μας έκανε σεξουαλική διαπαιδγώγηση αντί του μαθήματος. Μαζεφτήκαμε πρώτα όλα τα κορίτσια της πέμπτης στην ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Μας είπε πολλά ο ΚΧ. Αυτό που θυμάμαι μέχρι σήμερα είναι η παρομοίωση του σεξ εκτός γάμου με φαγητό πεταμένο στα σκουπίδια. Συγκεκριμένα είπε ότι είναι σαν να αρνούμαστε να φάμε το ωραίο και καθαρό φαγητό που ετοιμάζει η μητέρα μας και ψάχνουμε στους καλάθους απορρυμάτων να βρούμε κάτι να φάμε. Αργότερα όμως κάποιοι και κάποιες από μας πήγαμε στον οργανισμό οικογενειακού προγραμματισμού (μη κυβερνητικός οργανισμός) και μας μίλησαν κάποιοι ειδικοί, γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και κάπως μετριάστηκε το κακό. Μάθαμε και κάποια πράκτικά πράγματα για την προστασία/ προληψη κοκ. Θεόσταλτος ο ΟΟΠ για μια εποχή που ήταν όλα ταμπού

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, δεν είπαμε ότι δεν μας αρέσει το ποδόσφαιρο. Είπαμε να περιορίσουμε τα ποδοσφαιρικά, και κυρίως τα οπαδικά-χουλιγκανικά, σχόλια, για να μην κουράζουμε τους υπόλοιπους σχολιαστές. Μπράβο λοιπόν στη μεγάλη Λίβερπουλ, που πάει σε άλλον ένα ν τελικό, μπράβο και στην άλλη μου συμπάθεια τη Ρόμα, αντίπαλο δέος της φασιστολάτσιο, που παραλίγο να πετύχει και άλλο θαύμα. Φυσικά, το κύπελλο θα το πάρει μάλλον η Ρεάλ, που θα παίξει ως συνήθως με 14 εναντίον 11.

 126. # 113

  Κώστα την ήττα φοβούνται γιαυτό δεν εκτίθενται…άμα χάνει ο ΠΑΟΚ (στο γήπεδο εννοείται) εμφανίζονται, άμα είναι να πανηγυρίσουνε κανένα χάρτινο τρέχουν στο γήπεδο…κλασσικοί ανώριμοι του λεκανοπεδίου φίλαθλοι, άλλο νάσαι ΠΑΟΚg’s, πάνω από αυτά, να βλέπεις το ποδόσφαιρο σαν πολιτική τοποθέτηση και να διερωτάσαι τι λέγανε Τσίπρας και Μαρινάκης σε τόσα κρυφά τετ α τετ ; Μήπως αν πρέπει να παίζει ο Νικολάου ή ο Ρομαό στόπερ στον ΟΣΦΠ ;
  Υπενθυμίζω πως ο Μαρινάκης είναι αγκάθι στην διαφαινόμενη συνεργασία ΝΔ- Σύριζα…ήδη διευκρινίστηκε πως ο Μαρινάκης είναι κουμπάρος της Ντόρας όχι του Κούλη με τον οποίον δεν έχει καμιά σχέση, ούτε η Ντόρα άλλωστε…

 127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ας παραβλέψουμε το γεγονός πως αντί να διδάσκονται τα παιδιά από την βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή τους σεξουαλική αγωγή, διδάσκονται θρησκευτικά που δημιουργούν σεξουαλικά ψυχασθενείς, πως η θρησκόληπτη πουριτανική ελληνική κοινωνία, ονομάζει τα παιδιά εκτός γάμου μπάσταρδα, και πολλά άλλα, κι ας θέσουμε μερικά καίρια ερωτήματα κατά την γνώμη μου.

  Πόσοι γονείς γεννούν συνειδητά παιδιά; πόσοι γνωρίζουν πώς να τα μεγαλώσουν χωρίς σωματική και ψυχολογική βία; πόσοι έχουν πραγματική επαφή μαζί τους μέχρι την ενηλικίωσή τους; πόσοι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους ώστε να τους εκμυστηρεύονται ΟΛΑ τα προβλήματά τους; (όχι τα μυστικά τους).
  Πόσοι τα μεγάλωσαν με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;
  Πόσοι τα ενημέρωσαν από την πρώτη εφηβική ηλικία για τα ωφέλη αλλά και τους κινδύνους της σεξουαλικής επαφής;
  Πόσοι τα ενημέρωσαν διεξοδικά για τα μέτρα αντισύλληψης και για τους λόγους που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τα παίρνουν;
  Πόσοι χάρηκαν όταν έμαθαν πως η κόρη τους έκανε πρώτη φορά σέξ; πόσοι το έμαθαν άμεσα από τις ίδιες;

  Όσοι είναι εντάξει μ’ αυτά τα ερωτήματα, μπορούν να κατηγορήσουν την κοπέλα αν και είναι βέβαιο πως θεωρούν ενόχους τους γονείς και των δύο, οι υπόλοιποι που την κατηγορούν, το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι να πάνε να πνιγούν.

  Υ.Γ – Ποιά η διαφορά του ανήλικου με του ενήλικου; Η προφανής απάντηση, είναι η ηλικία, ΕΙΝΑΙ;

 128. cortlinux said

  Κυριε Σαραντακο δεν εχει διδαχθει η αισθηση της ευθυνης. Ειναι πιο σημαντικο. Απο ανευθυνοτητα νοσουμε.

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αλέξης, Γιάννης Κουβάτσος, Τζι, εγώ ότι μάμησα, μάμησα, μην περιμένετε άλλα σχόλια για ποδόσφαιρο, συνεχίστε τον αγώνα μόνοι σας 🙂

 130. Γιάννης Ιατρού said

  126: (τέλος) Ε ναι,. καμία σχέση!

 131. cortlinux said

  Ακομη και σημερα υπαρχουν πολλες γυναικες που ειναι διαθεσιμες να γινουν θυματα για να ειναι με καποιον. Υπαρχει πολλη βρωμα κατω απο το χαλι.

 132. cortlinux said

  Εχουν αλλαξει κι αυτα. Υπαρχουν συγχρονα που δεν προκαλουν προβληματα.

 133. # 125

  Ενώ η Λίβερπουλ που δεν έδωσε βάρος της πέναλτυ και κόκκινη ο μύωψ ο διαιτητής στο 60 να βλέπαμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος, παίζει με 9….

  Ολοι οι ποδοσφαιροάσχετοι με την Ρεάλ τάχουνε γιατί τους είπανε οι δημοσιογράφοι πως η Μπαρτσελιώμα είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο και το πίστεψαν. Και δεν είδαν πως χρόοονια τώρα όταν δεν παίζει στο ισπανικό πρωτάθλημα που την υπερευνοούν για εθνικούς λόγους και βγαίνει στην Ευρώπη ρεζιλεύεται σαν φτάσει στους 8

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η μικρή ατύχησε στην επιλογή ερωτικού παρτενέρ αφού φυσικά ατύχησε πρώτα σε γονιό/γονιούς. Τί σόι μάνα είναι είν αυτή (συγκατοικούσαν κιόλας λέει!) που δεν κατάλαβε ούτε τη φουσκωμένη της κοιλιά ούτε τη φουσκωμένη της ψυχή;
  Όλα θα ήταν αλλιώς, τίποτε δε θα συνέβαινε ή θα γινόταν το καλύτερο (που δεν είναι για μένα η τεκνοποιία κάτω από αυτές τις συνθήκες) αν το κορίτσι αυτό δεν είχε μάνα «αλλουβρέχει». Θύμα όλων στο 100 τοις εκατό η μικρή. Τα ηλίθια μιμίδια δεν τα βάζω στην κουβέντα, ούτε τους γραφιάδες/τσεκούρια.
  Ήταν χοντρή τώρα είναι και φόνισσα. 😦
  Μια νοερή φτυσιά στις μούρες των κατεχάρηδων λαϊκών δικαστών.
  Το δε μαλακισμένο ,ο σπερμορίχτης είναι γνωστό είδος/ζωάκι ,ου να μου χαθεί.

 135. Μαρία said

  114
  Πολλά ζητάς.
  Ξέρουμε τις μονογονεϊκές το 2011 αλλά όχι και το λόγο της μονογονεϊκότητας.

  σ.12 http://www.statistics.gr/documents/20181/1210503/A1602_SAM01_DT_DC_00_2011_03_F_GR.pdf/e1ac0b1c-8372-4886-acb8-d00a5a68aabe
  4.438 μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από πατέρα με παιδί-ιά στο ίδιο νοικοκυριό και
  389.337 μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από μητέρα με παιδί-ιά στο ίδιο νοικοκυριό.

 136. cortlinux said

  Βολευει μοα κοινωνια ανευθυνων.

 137. Γιάννης Ιατρού said

  130: Ουπς, ξένος δάκτυλος 🙂 , εδώ μετά το ξόρκι!

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο μόνος αθώος 100% σ’ αυτήν την υπόθεση είναι το βρέφος στον ακάλυπτο. Κατά τ’ άλλα μπορούμε να λέμε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του και άκρη να μη βρίσκουμε στον αιώνα τον άπαντα. Και μπορούμε, επειδή, για καλό μας ή για κακό μας, δεν βρεθήκαμε ωρών ή ημερών σε κάποιον ακάλυπτο ή σκουπιδοντενεκέ ή βόθρο.

 139. Λ said

  Και Λεσκόβ τη Λέδη Μάκβεθ Μτσενσκ από την ειδησεογραφία την εμπνεύστηκε και ήταν αρκετά σκληρός με την ηρωίδα. Ο Σοστακόβιτς τη λυπήθηκε κάπως και την έκανε πιο συμπαθητική (και τραγική) φιγούρα στην όπερά του.

 140. Pedis said

  # 135 – δεν θα έπρεπε να υπάρχει μεγάλη δυσκολία (φερειπείν από κάνα ρεπορτάζ-έρευνα δημοσιογράφου που ρώτησε κι έψαξε δυο-τρεις μερες στα κιτάπια των υπουργείων εσωτ, και κοιν. ασφαλίσεων) να βρεθούν τα σχετικά στοιχεία: α) από τα δημοτολόγια (εγγραφή χωρίς δήλωση του πατέρα) β) ακόμη και στις περιπτώσεις που το παιδί είναι αρχικά αναγνωρισμένο από τον πατέρα αλλά παρατημένο στην πράξη, μητέρα και παιδί θα έχουν καταχωρηθεί σε καταλόγους διαφόρων υπηρεσιών, φαντάζομαι …

  α προπό: προβλέπονται ή όχι διευκολύνσεις (τέλος πάντων, δεν περιμένω και πολλά …) στις μοναχές μητέρες;

  Για το 1) του #114 όποιος είναι σχετικός με τα αρχεία ποινικών αδικημάτων θα το βρει στο πι και φι.

  Τι λέτε, φαντάζεστε ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις καθ’ έτος σαν αυτή του παρόντος τραγικού συμβάντος;

  Για το 3) #114 δεν δίνουν στοιχεία οι υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου;

  Έχουμε κάποιον σχετικό με τα παραπάνω ζητήματα σχολιαστή να μας καθοδηγήσει;

 141. Λ said

  Περίεργη όμως η κοινωνία. Εδώ έγινε διπλός φόνος ενός ζευγαριού και πολλοί με πρώτες και καλύτερες τις εφημερίδες καθημερινή και πολίτης ενοχοποίησαν το 15χρονο παιδί της οικογένειας επειδή ήταν υιοθετημένο. Πριν καν συμππληρώσει τις έρευνες της η αστυνομία.

 142. Γιάννης Ιατρού said

  141: Λ
  Κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό, μα πόσο προκατάληψη και «ειδήμονες στην εξιχνίαση» υπάρχουν;

 143. Pedis said

  # 135 – δεν ευχαρίστησα. Παράλειψη.

  Λησμόνησα επίσης να σημειώσω ότι από τα στοιχεία που βρήκες δεν είναι φανερό πόσες οικογένειες είναι μονογονεικές λόγω θανάτου του γονέα … Πάντως οι μονογονεικές οικογένειες με μητέρα με παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών (βλ. Πιν. 8), δηλ. νέες γυναίκες και μάλλον νέοι πατεράδες, πιθανά εν ζωή, υπερτερούν σε αναλογία 4:1 σε σχέση με τις μονογονεικές με μόνο γονέα τον πατέρα και αγγίζουν το 1% του συνόλου (της αυτής κατηγορίας, υποθέτω).

 144. Γιάννης Ιατρού said

  !27: ΛΑΜΠΡΟΣ
  στις 12μισυ το πρωί σε φωνάζουμε, στις 11 το βράδυ μας καταδέχεσαι…

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  141 Λ. Κάποιος τουιτάρησε ότι στην αρχή, ως ύποπτο (κατά το μοχθηρό μιντιακό πλήθος) τον έλεγα 15χρονο υιοθετημένο γιο και μετά όταν βρήκαν τους ενόχους, ήταν ο άτυχος γιος…

  «Μια νέα γυναίκα» είναι μια συμπαθητική γαλλική ταινία νέας εσοδείας ,2017, που είχε και εγκυμοσύνη νεαρής άγαμης ανώριμης κοπέλας με κακή σχέση με τη μητέρα της. http://www.athinorama.gr/cinema/movie/mia_nea_gunaika-10060099.html

 146. ΚΩΣΤΑΣ said

  127 Πόσοι γονείς γεννούν συνειδητά παιδιά;

  Λάμπρο, πρώτος παράγοντας αναπαραγωγής είναι οι γενετήσιες ορμές, το κάτω κεφάλι αποφασίζει 🙂

  Παλιά λέγαμε αστειευόμενοι:
  – Γιατί γεννήθηκες, ρε;
  – Για μιάμιση δραχμή (τόσο είχε το προφυλακτικό τότε).

  ή το άλλο:
  γέρος: πάλι σκώθκεις βλοημένε;
  γριά: να γυρίσω γέροντα;
  γέρος: δε λέου ισένα μαρή, τουν αέρα λέου.

 147. Μαρία said

  140
  Οι περιπτώσεις που διαβάζουμε στον τύπο είναι συνήθως εγκαταλείψεις βρεφών αλλά σπάνια δολοφονίες.
  Μία του 2014 http://www.toxwni.gr/ellada/15439-ileia-gennise-stin-toualeta-kai-petakse-to-vrefos-sta-skoupidia

  143
  Μα έγραψα οτι δεν ξέρουμε τους λόγους.
  Λογικό να υπερτερούν οι γυναίκες, αν σκεφτούμε οτι σε περίπτωση διαζυγίου τα παιδιά συνήθως τα κρατάει η μητέρα. Έπειτα υπάρχουν και γυναίκες που εγκυμονούν με σπερματέγχυση, με σπέρμα δότη.

 148. Pedis said

  # 147β – δηλ. λες ότι στον Πίνακα συγκαταλέγονται και οι περιπτωσεις των διαζευγμένων γονέων (με το λογικό ποσοστό του10% επί του συνόλου των περιπτώσεων, τώρα που το κοιτάζω καλύτερα). Ορθόν. Επομένως, τζίφος.

 149. Pedis said

  # 147 α – φαντάζομαι ότι θα είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις σαν και την παρούσα. Οπότε, φοβαμαι, ότι οι φιλιππικές υπεργενικεύσεις σε μερικά σχόλια είναι άτοπες.

 150. Μαρία said

  149
  Δες κι εδώ κάποια νούμερα για την εγκατάλειψη βρεφών στα δυο δημόσια μαιευτήρια της Αθήνας.
  http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/zitountai-goneis-gia-paidia-se-anamoni–ta-egkataleleimmena-brefi

 151. Γς said

  129:

  >εγώ ότι μάμησα, μάμησα

  Σιγά ρε μαμιά!

 152. # 137

  Μετράνε και οι ερωτικές σχέσεις τώρα ;

 153. ΣοφίαΟ said

  Eμένα πάντως με έχει στενοχωρήσει αυτό το «λόγω της εμφανίσεώς μου». Γιατί όταν ήμουνα 22 (και 1.70, 64 κιλά) ήμουνα τόσο σίγουρη ότι ήμουνα χοντρή και ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν έδειχναν πολύ ενδιαφέρον οι άντρες, που θα μπορούσα να είχα κάνει κι εγώ τις $#^@#$ τη μικρής με τον φίλο της. Και δεν είμαι η μόνη τέτοια περίπτωση. Οι μισές σχεδόν κοπέλλες που ήξερα απο τα 15 μέχρι τα 30 μου έκαναν μονίμως δίαιτες, ήξεραν τις θερμίδες κάθε φαγητού και ανησυχούσαν για την εμφάνισή τους (προφανώς επειδή καμία δεν χρειαζόταν να χάσει πανω απο πεντέξι κιλά οι δίαιτες αποτύχαιναν και φτου κι απ’την αρχή). Μιλάμε για γυναίκες που ήταν φοιτηριες, επαγγελματίες κλπ. Δηλαδή δεν υπήρχε ζήτημα γνώσεων. Για πολλές από αυτές είμαι σίγουρη ότι η ανασφάλεια σχετικά με την εμφάνιση επεκτεινόταν και στο πώς φέρονταν στις σχέσεις τους- θυμάμαι κάποια που μου είχε πει ότι απαιτούσε απολυτο σκοτάδι στο σεξ για να μην δει ο φίλος της τις ατέλειές της, άλλη που σηκώνόταν αγρια χαράματα να βαφτεί, πριν ξυπνήσει ο γκόμενος και έβγαζε το μακιγιάζ όταν αυτός είχε κοιμηθεί, γιατί φοβόταν ότι αν τη δει χωρίς μακιγιάζ δεν θα του αρέσει το θέαμα, κι άλλες τέτοιες ιστορίες, που προφανώς δεν τις αντιλαμβάνονται οι άρρενες σχολιαστές. Ναι, το ξέρω ότι καμία από αυτές δεν έφτασε να εγκαταλήψει νεογέννητο, αλλά αυτό είναι καθαρά συσσώρευση πολλών συμπτώσεων που δημιούργησαν τις ειδικές συνθήκες.
  Να πιάσουμε τώρα και τους Έλληνες, αφού πιάσαμε τις Ελληνίδες. Ε, λοιπόν. δε νομίζω να έχω συναντήσει ΕΝΑΝ για δείγμα, που να θέλει να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό χωρίς να του ζητηθεί. Η δικαιολογία όλων είναι ότι δεν μπορούν κλπ κλπ. Τώρα, δεδομένου ότι δεν έχω παρατηρήσει παρόμοιο πρόβλημα στους αλλοδαπούς, αναρωτιέμαι πώς και δεν έχει ασχοληθεί κανένας γιατρός να βρει τί πρόβλημα υπάρχει με το πέος των Ελλήνων που κάνει τη χρήση προφυλακτικού προβληματική (διότι προφανώς για να παραπονιούνται μόνο οι Έλληνες, το πρόβλημα μάλλον έχει ερευνητικό ενδιαφέρον. Ίσως για κανέναν ψυχίατρο 🙂
  Τώρα, για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρώτα για την κοπέλλα: θεωρώ ότι η ποινή που προβλέπει ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρή και κατάλοιπο της αυστηρής πατριαρχιας. Αν πέρναγε από το χέρι μου θα την έστελνα έξι μήνες μ’ενα χρόνο σε ένα ψυχιατρείο να συνέρθει. Για τον πατέρα του παιδιού, δυστυχώς η εγκατάλειψη εγκύου είναι κατ’εγκλιση, αλλά του αξίζει να τον κυνηγήσεις, αν μη τί άλλο, για να τρομάξουν κι άλλα χαζοχαρούμενα. Αν γινόταν θα κυνηγούσα και τη φιλενάδα της, που έμαθε οτι η κολλητή της είναι έγκυος και το έβαλε στα πόδια. Δεν καταλαβαίνω τί ανώριμη συμεπριφορά είναι αυτή για άτομο αυτής της ηλικίας. Δηλαδή μιλάμε η κοπέλλα πέτυχε στο λαχείο γονείς και φίλες και γκόμενους.
  Για τους γονείς της κοπέλλας δυστυχώς δεν προβλέπεται καμιά τιμωρία, κι απο το λίγο που είδα δηλώσεις της μητέρας της μου φάνηκε ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι έχει μερίδιο μεγάλο στην ευθύνη (και ναι, πολύ με ενόχλησε που η μητέρα της είπε ότι η κόρη της είναι χοντρή, να από πού της μπήκε η ιδέα της μικρής ότι δεν είναι εμφανίσιμη, στο σπίτι γίνεται η ζημιά). Όσο για τους γονείς του νεαρού, αν το ξέρουν, πάω στοίχημα ότι χαίρονται που τη γλύτωσε ο γιόκας τους και δεν έμπλεξε χειρότερα μ’αυτήν την τρελλή εγκληματία. Άλλωστε αγόρι είναι, δεν μπορείς να το ελέγξεις (κλασσική δικαιολογία των μαμάδων) και, είναι άντρας ρε, τις γκαστρώνει όλες ο μπαγάσας (κλασσική αντίδραση των μπαμπάδων). Και για τους τέσσερεις γονείς βεβαίως χρειάζεται ένα χέρι ξύλο, γιατί μεγάλωσαν χαζά παιδιά που έφτασαν είκοσι χρονών και συμπεριφέρονται σα να είναι δεκαπέντε.
  Οσο για την ευρύτερη κοινωνία, όλοι οι προαναφερθέντες μέλη της είναι, και επηρεάζονται από αυτήν. Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι υπάρχει «σωστή» ηλικία για κάθε δραστηριότητα (στα 22 είσαι πολύ μικρός για οικογενειακές ευθύνες π.χ., αλλά δεν είσαι πολύ μικρός για να πηδάς ό,τι κινείται). Όσο τα αγόρια μεγαλώνουν με την ιδέα ότι μέχρι τα 30-35 πρέπει να ζουν το φόβο ότι θα τους τυλίξει κάποια σουρλουλού ενώ τα κορίτσια με την ιδέα ότι πρέπει να ικανοποιούν κάθε απαίτηση του συντρόφου τους για να καταφέρουν να τον τυλίξουν, δεν θα δούμε προκοπή. Κι αυτό δεν βλέπω να έχει αλλάξει παρόλες τις ρομαντικές βλακείες που λένε όλοι όταν τους ρωτάς, περί σεβασμού, ισότητας κλπ.

 154. # 153

  Πάντως έχω γνωρίσει αρκετές που τις ενοχλεί το προφυλακτικό ή ιδέα του. Είναι θέμα εμπιστοσύνης στον σύντροφό τους και όχι τόσο αντισύλληψης ή χρήση του.

 155. Γς said

  153:

  Προφυλακτικά.
  Κι ήταν η φίλη μου η Α. η πατρινιά που ήθελε όντως να τον τυλίξει. Κι αυτός το ήξερε κι όλο με το προφυλακτικό ήταν.
  Κι αυτή τα τρύπαγε κρυφά. Αλλά αυτός πάντα αγόραζε καινούργια. Σαν τις τράπουλες απ το περίπτερο κι όχι τις σημαδεμένες.
  Κι αυτή επέμενε. Επαιρνε τις χρησιμοποιημένες και προσπαθούσε να κάνει ιν σίτου φερτιλιζέισιον.

  Με τούτα και με τ άλλα γκαστρώθηκε κι έγινε ο γκόμενος Τούρκος. Μέχρι κι η κανονική του γκόμενα ήρθε να την φοβίσει για να κάνει έκτρωση Και μετά σιωπή ασυρμάτου.

  Αυτή όμως του έκανε μήνυση και την βοήθησα με το τεστ πατρότητος που είχε διατάξει το δικαστήριο. Αρνιόταν ότι είχε κάποια σχέση με το παιδί και δεν ήρθε για το τεστ που σήμαινε ότι έχασε την υπόθεση και άρχισε να πληρώνει τα κερατιάτικα.

  Είναι σήμερα κοντά στα 30 μηχανολόγος με πιετσντί και μια γκομενάρα άλλο πράγμα. Τον καμαρώνουμε.

  Κι όσο για τον άλλο πήγαινε κρυφά στο σχολείο του γιου του για να τον δει από τα κάγκελα. Αργότερα άρχισε τα παρακαλετά αλλά βρήκε τοίχο κι από τον γιο του γι αυτά που είχε κάνει στη μάνα του και τον ίδιο.

 156. spiral architect 🇰🇵 said

  @89: «Φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι»
  Το παραπάνω λέγεται ότι το είπε ο Μάρκο Πόλο (ο γνωστός) 😀 και το χρησιμοποίησε η μουρλιέγκω για να κάνει ίσωμα όλους τους μουσουλμάνους.
  (η αρχική ανάρτηση στην έγκριτη AV έχει κατέβει)
  Όσο το είπε αυτό ο Μάρκο Πόλο, άλλο τόσο είπα εγώ το «vae victis», ξερωγώ. 😛

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή, Σοφία, φταίνε και πρέπει να κυνηγηθούν οι πάντες, εκτός από αυτήν που εκσφενδόνισε το βρέφος στον ακάλυπτο;

 158. Alexis said

  #142: Δυστυχώς Γιάννη αυτό δεν το είπαν μόνο τα (επάρατα) ΜΜΕ αλλά το είπαν (είπαμε) και πολλοί από μας. Ή τουλάχιστον το σκέφτηκαν… 😦

  Και μιλάω για τις πρώτες 1-2 μέρες, όταν η είδηση παρουσιαζόταν ουδέτερα από τα ΜΜΕ χωρίς να αφήνονται υπονοούμενα για τον 15χρονο.
  Κι όμως πολλοί κρυφομουρμούριζαν στις μεταξύ τους κουβέντες ότι «μάλλον ο γιος πρέπει να τους σκότωσε». Βλέπεις είχε την ατυχία να είναι όχι μόνο υιοθετημένος αλλά και «Ρωσσάκι» όπως λεγόταν υπογείως από τους ψιθυριστές του κώλου… 😡

 159. Alexis said

  #157: Εννοείται πως ένα άτομο 22 χρόνων σαφώς και ευθύνεται για τις πράξεις του και πρέπει να λογοδοτεί γι’ αυτές.
  Η Σοφία στο #153, πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου, επισημαίνει τις αιτίες που δημιουργούν τέτοια άτομα, αλλά και όλο τον ασφυκτικό κοινωνικό περίγυρο υπό την πίεση του οποίου συμβαίνουν όλα αυτά.

 160. Μανούσος said

  Δεν νομίζω η κοινωνία της Ν. Σμύρνης να νοιάζεται για τα εξώγαμα του γείτονα, παρ’ όλο που είναι σαν μεγάλο χωριό μέσα στην Αθήνα. Εϊναι αστειότητα να λέμε ότι φταίει η κοινωνία κλπ στην συγκεκριμένη περίπτωση στο συγκεκριμένο μέρος με τις συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες.
  Αν κάτι φταίει είναι το χυμαδιό των γονιών, η μάνα που δεν πήρε μυρωδιά τίποτε (αναρωτιέται κανείς αν συναντιόταν ποτέ με την κόρη), ο πατέρας αόρατος και ο μάλλον μηδενικός κοινωνικός περίγυρος από όσο μπόρεσα αντιληφθώ παρά ο δήθεν εχθρικός. 22 χρόνων φοιτήτρια και ψηφοφόρος (να τα λέμε κι αυτά) δεν ήξερε από πού να ζητήσει βοήθεια; Γ@@@ το ίντερνέτ μου μέσα! Πόσο πιο διακριτικά να ψάξει για βοήθεια και αφθονία πληροφοριών; Κι έπειτα τί απόφαση ήταν αυτή: Αποφάσισε να το κρατήσει αλλά τελικά μετάνοιωσε…. Δεν καταλαβαίνουν μερικοί ότι σε μερικά πράγματα δεν υπάρχει reload;
  Τα μόνα ελαφρυντικά κατ’ εμέ είναι οι ανύπαρκτοι γονείς και η έλλειψη κοινού νου (το ακαταλόγιστο επί το λαϊκότερο). Και τί να την καταδικάσει κανείς τώρα; Μόνη της καταδίκασε τον εαυτό της για πάντα. Δεν έχει νόημα ούτε δικαστήριο ούτε τίποτε, μόνο η ψυχιατρική και η Εκκλησία μπορούν να συνδράμουν ψυχολογικά (όσο κι αν δεν αρέσει το δεύτερο) για να έχει μία υποφερτή ζωή στο εξής.

 161. ΓιώργοςΜ said

  155 «Και με πήγε στη μάνα του, Γιώργο, για να με γνωρίσει, μετά από τόσον καιρό που ήμαστε μαζί. Εκείνη, χαμόγελα, συμπάθεια, μέχρι να με ξεμοναχιάσει και να μου πει «κανόνισε να μην του κάνεις κανένα παιδί για να τον τυλίξεις, δε μασάμε χόρτο…» Μπήκα σε πειρασμό αλλά δεν της είπα πως είχα κάνει έκτρωση πριν από μια βδομάδα, κρυφά, ακριβώς γιατί δεν ήθελα να είναι μαζί μου από υποχρέωση».
  Φίλη μου, φοιτήτρια τότε, προ αμνημονεύτων, κατά τα λοιπά ψιλοαπένταρη και μόνη, χωρίς υποστήριξη από το σπίτι.
  Επειδή υπάρχουν κι άλλες όψεις στο νόμισμα.

 162. Ανοιξε την πόρτα με το κλειδί της. Ευθεία,στο τέλος του διαδρόμου ήταν η κουζίνα κι αυτός με γυρισμένη πλάτη μαγείρευε φασολάκια.. Ηρθε δίπλα του και χωρίς να τον καλημερίσει του είπε σιγανά «Είμαι εγκυος». Δεν είδε ούτε μια σύσπαση στο πρόσωπό του, ήταν φανερό πως το περίμενε. Του είχε μπει στο μυαλό όταν σταμάτησε νάρχεται σπίτι του εδώ και 40 μέρες. «Είμαι εγκυος» του ξανάπε. Συνέχισε να ανακατεύει το φαΐ χωρίς να την κοιτάζει. «Εχω ένα φίλο γιατρό για την έκτρωση και τα λεφτά μισά-μισά, κι οι δυο φταίμε» της είπε. Εφυγε χωρίς να μιλήσει. Την ξανάδε μήνες μετά με φουσκωμένη κοιλιά, αγκαζέ με τον ευτυχή σύντροφό της.

  Από το διήγημα πολύ πικρή, πολύ μικρή μου αγάπη

 163. Παναγιώτης Κ. said

  Η ελληνική κοινωνία νομίζω ότι είναι μπερδεμένη ως προς το τι είναι προοδευτικό, τι είναι συντηρητικό και τι είναι οπισθοδρομικό. Εξαιτίας αυτής της σύγχυσης είτε αποφεύγονται οδηγίες πρακτικού χαρακτήρα προς την κοινωνία από τους ειδικούς (από φόβο ίσως για να μη θεωρηθεί ότι επιχειρείται χειραγώγηση) είτε επικεντρωνόμαστε στο έλασσον και αγνοούμε το μείζον. Το έλασσον στην περίπτωσή μας είναι η ελευθερία επιλογών που πρέπει να έχει ο άνθρωπος και το μείζον είναι να επισημαίνονται οι συνέπειες των επιλογών. Το τελευταίο αποφεύγεται να εξεταστεί τάχα για να μη αναιρεθεί το πρώτο.
  Είναι υποτίθεται προοδευτικό να φέρει η κόρη μας τον σύντροφό της και μελλοντικό σύζυγο και εμείς ως γονείς να μην ενδιαφερθούμε για να μάθουμε κατά το κοινώς λεγόμενο «από που κρατάει η σκούφια του». Να οδηγείται λοιπόν στον γάμο και μετά αρχίζουν να αναφύονται διάφορα προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να προβλεφθούν.
  Έρχεται εδώ η τάχα προοδευτική θεώρηση που λέει: Έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου. Λες και οι…προοδευτικοί δεν κάνουν λάθη.

  Από το σημερινό θέμα αυτό που εγώ κατάλαβα είναι ότι τόσο η μάνα (πατέρας δεν εμφανίστηκε;) όσο και η κόρη, μαζί βεβαίως και ο…δράστης (δυστυχώς η κοινωνία δεν απαξιώνει όσο θα έπρεπε το…κατόρθωμά του),πορεύονταν με ένα σωρό λάθος αντιλήψεις και δεν είχαν βοήθεια από την ίδια την οργανωμένη κοινωνία ώστε να αναιρέσουν αυτές τις αντιλήψεις.
  Κτγμ αυτά τα προβλήματα είναι απότοκα του μικροαστισμού από τον οποίο μαστίζεται η ελληνική κοινωνία. Μικροαστισμός ο οποίος παρατηρείται ακόμη και στα πιο μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας. Ίσως κατ εξοχήν σε αυτά!

 164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Δεν ήθελα να σχολιάσω γι’ αυτό το θέμα, μ’ εκνευρίζει πολύ η υποκρισία των άμεμπτων κατηγόρων κι έχω ήδη διαολοστείλει αρκετούς γνωστούς μου που έχουν υποτυπώδη επαφή με τα ενήλικα παιδιά τους, (την γνωστή χατηρική εκ μέρους των παιδιών) κι είπα να το κάνω όταν θα ήμουν πιο ήρεμος για να μην αδικήσω κάποιους.
  Ειλικρινά τώρα, πιστεύει κανείς πως αυτή η γυναίκα, είναι ενήλικη; το πιστεύει για τον «χτυπάω και φεύγω»; μήπως για τους γονείς τους; Η ηλικία είναι το μέτρο της ενηλικίωσης ή η ωριμότητα; Δημιουργεί αυτή η τεχνητή κοινωνία ώριμους ανθρώπους σε οποιαδήποτε ηλικία; Είναι αυτή η κοινωνία που ζούμε ενήλικη; Λειτουργεί ώριμα; Αν ναί, τότε αξίζει πυροβολισμός στον αυχένα στην 22χρονη γυναίκα, αν όχι, θα πρέπει να αναλάβουν τις ανάλογες ευθύνες όλοι οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν αναλόγως, ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ.
  Το εύκολο, είναι να δείχνουμε με το δάχτυλο τον ένοχο, το δύσκολο, είναι να το κάνουμε στον καθρέφτη.

  Υ.Γ – Σε κάθε περίπτωση, το βρέφος μέσα στην ατυχία του, τελικά στάθηκε πολύ τυχερό.

  146 – Όταν η θρησκόληπτη πατριαρχική κοινωνία θεωρεί πρωτεύον να σκοτώσει η να καταπιέσει και να καταστείλει όσο μπορεί αυτές τις γενετήσιες ορμές από την βρεφική ηλικία ακόμη αρρωσταίνοντας τους ανθρώπους, είναι λογικό να αποφασίζει το κάτω κεφάλι και το πάνω να είναι ακατοίκητο, το βλέπουμε καθημερινά άλλωστε στην κοινωνία, ο παραλογισμός, είναι να ρίχνουμε την ευθύνη στο επάνω κεφάλι για τις ενέργειες του κάτω, σκέτη ψυχασθένεια.

 165. ΓιώργοςΜ said

  160 Η κύρια ευθύνη είναι της οικογένειας, φυσικά, αλλά όχι για την αδιαφορία τους τους τελευταίους μήνες. Για την αδιαφορία τους στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, κυρίως, όταν το παιδί έφτιαχνε την είκόνα του εαυτού του, την προσωπικότητά του. Αν ήταν όλο καταφρόνια και το φόρτωναν με ενοχές, το τι και πώς θα σκάσει σα σύμπτωμα αργότερα, από το να κάνει αυτό που έκανε ή να μην κάνει καθόλου σχέσεις ή παιδιά, είναι θέμα χρόνου.
  Οι επιλογές υπό την πίεση ενός ψυχολογικού προβλήματος δεν εξετάζονται με την κοινή λογική. Ο καπνιστής ξέρει πως του κάνει κακό το τσιγάρο, κι ο κάθε εθισμένος το ίδιο, δεν είναι όμως εύκολο να λύσει τα προβλήματα αυτά κανείς, ακόμη κι αν το θέλει, χωρίς υποστήριξη ή μεγάλη ψυχική δύναμη. Μπορεί να είναι ο ευφυέστερος άνθρωπος στην παρέα του, δεν λύνονται όμως όλα τα προβλήματα με την ευφυΐα. Μπορεί να είναι κανείς δυστυχισμένος έχοντας IQ 160.
  Ευθύνη έχουν και οι δάσκαλου/καθηγητές στις αντίστοιχες ηλικίες, που θα έπρεπε να παρέμβουν με τον τρόπο τους αν έβλεπαν τα συμπτώματα παραμέλησης. Για τα δικά μας δεδομένα αυτό ακούγεται σαν ανέκδοτο, αφενός επειδή αμφιβάλλω σφόδρα αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, αφετέρου γιατί κι οι ίδιοι είναι αδιάφοροι, στο ίδιο ποσοστό που είναι αδιάφορος ο κάθε υπάλληλος που περιμένει να τελειώσει το ωράριό του για να φύγει, ώστε να εισπράττει το μηνιάτικό του. Δεν είναι όλοι, δεν είναι απαραίτητα πλειοψηφία, αρκούν πεντέξι στην πορεία ενός παιδιού στην εκπαίδευση για να κάνουν τη ζημιά.
  Όσο για τη συνδρομή της Εκκλησίας, νομίζω συνέδραμε αρκετά για να φτιάξει τα ενοχικά σύνδρομα (της πόρνης που γίνεται φόνισσα μη αντέχοντας το στίγμα της μάνας του μπάσταρδου). Αφού τη γεμίσει ενοχές για τις αμαρτίες της, θα της προσφέρει κι ένα μοναστήρι για να περάσει την υπόλοιπη ζωή της μετανοώντας.

  Όλα τα παραπάνω, ξαναλέω, είναι μια υπόθεση με βάση αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, μια συζήτηση με αφορμή ένα γεγονός τις λεπτομέρειες του οποίου κανείς δεν ξέρει. Δε βλάπτει όμως η ανταλλαγή των απόψεων και η θέαση από πολλές οπτικές γωνίες με την αφορμή αυτή. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, εγώ πάντως κοιτάζω και λίγο τη δική μου την καμπούρα, με ειλικρίνια και κριτικό πνεύμα, για να δω τι κάνω καλά και τι στραβά.

 166. sarant said

  153 Γεια σου Σοφία, συμφωνώ με τα περισσότερα που λες.

  162 Ωραίο είναι αυτό.

 167. Γιώργος said

  (σχόλιο 153)
  «Να πιάσουμε τώρα και τους Έλληνες, αφού πιάσαμε τις Ελληνίδες. Ε, λοιπόν. δε νομίζω να έχω συναντήσει ΕΝΑΝ για δείγμα, που να θέλει να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό χωρίς να του ζητηθεί. Η δικαιολογία όλων είναι ότι δεν μπορούν κλπ κλπ. Τώρα, δεδομένου ότι δεν έχω παρατηρήσει παρόμοιο πρόβλημα στους αλλοδαπούς, αναρωτιέμαι πώς και δεν έχει ασχοληθεί κανένας γιατρός να βρει τί πρόβλημα υπάρχει με το πέος των Ελλήνων που κάνει τη χρήση προφυλακτικού προβληματική (διότι προφανώς για να παραπονιούνται μόνο οι Έλληνες, το πρόβλημα μάλλον έχει ερευνητικό ενδιαφέρον. Ίσως για κανέναν ψυχίατρο»

  Ρατσιστικό; (Στα όρια του συνθήματος (που κοσμεί αρκετούς τοίχους): «οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι έλληνες καθημερινοί»). Παρεμπιπτόντως σε ένα συνέδριο, παλαιότερα, σε αφρικανική χώρα, που το έιτζ θερίζει, με θέμα το πώς θα προωθήσουν τη χρήση προφυλακτικών, πολλοί γιατροί από τη χώρα απαντούσαν ότι ποτέ δεν θα μασούσαν τσίχλα με το περιτύλιγμα. Επίσης το 76% των γερμανών (αφορά και τα δύο φύλα) σε σχέση δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Μάλιστα στη γερμανία έχει ποινικοποιηθεί η μη χρήση προφυλακτικού στους οίκους ανοχής. Γιατί το γερμανικό κράτος ποινικοποίησε τη μη χρήση του προφυλακτικού στους οίκους ανοχής; Εδώ αν θυμάμαι ποινικοποιήθηκε η μη χρήση του στους οίκους ανοχής μετά που βρέθηκε μια ιερόδουλος στην οδό Φυλής, φορές του HIV, που δεχόταν πελάτες (καλοί μ….κες βέβαια) χωρίς προφυλακτικό.

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι ρατσιστικό, Γιώργο. Μπορείς να βρίζεις τους άντρες όσο θέλεις, να τους καταλογίζεις τα πάντα, χωρίς κίνδυνο να χαρακτηριστείς ρατσιστής/ρατσίστρια. Αν πεις κάτι για γυναίκα, τότε είσαι φαλλοκρατικό γουρούνι. Σαν τον αντισημιτισμό ένα πράγμα. 😊

 169. Pedis said

  # 156 – Πρόσεξες το επιχείρημα της εισαγγελέα;

  Με τέτοια μυαλά, θέσεις και πρκαταλήψεις των (συντριπτικά περισσότερων) δικαστικών, ακόμη κι αν η βλαμμένη είχε φάει τρεις μουσουλμάνους, επηρεασμένη από αυτό που της είπε ο Μάρκο Πλο στον ύπνο της, θα έτρωγε 25 χρόνια …

  με αναστολή.

 170. ΣοφίαΟ said

  167: Όχι, χιουμοριστικό. Και βασισμένο σε προσωπικές εμπειρίες, οι οποίες βεβαίως δεν αποτελούν στατιστική μελέτη, αλλά κοίτα ρε συμπτωσάρα, όλοι οι Έλληνες που έχω γνωρίσει (με τη βιβλική έννοια) είχαν πρόβλημα, όλοι οι αλλοδαποί δεν είχαν.
  157:Βλ. 159.
  Επίσης, να αναφέρω ότι δεν νομίζω ούτε εγώ ότι ενδιαφέρεται πλέον και τόσο η κοινωνία γενικώς και αορίστως για το εξώγαμο του γείτονα- αν μη τί άλλο από ευγένεια θα κρατήσουν απόσταση κλπ κλπ. Αλλά σε επίπεδο στενού κύκλου θα υπάρχει ενδιαφέρον και κουτσομπολιό, κι αυτόν το στενότερο κύκλο είναι που φοβούνται όλοι. Ναι, δεν είμαστε στην εποχή που τα εξώγαμα δεν βαπτίζονταν και δεν είχαν όνομα και πιστοποιητικό γέννησης (αυτό τό ειχα δει σε μια παλιά ελληνική ταινία), αλλά απέχουμε πολύ κι από την κοινωνία που προωθεί την ωριμότητα και την ανάληψη ευθυνών.
  Πρόσφατα μου έλεγε γνωστή μου ότι ελαβε συμβουλη να μείνει έγκυος για να αναγκάσει τον φίλο της να την παντρευτεί. Κι αναρωτιόμασταν αν πραγματικά κι εκείνη κι εγώ έχουμε πάρει στραβά κάποια πράγματα, γι’αυτό μέχρι στιγμής δεν έχουμε παντρευτεί. Αν δηλαδή τελικά είναι βλακείες τα περί γάμος ισόν συντροφικότητα, αγάπη, αλληλουποστήριξη κλπ κλπ και στην πραγματικότητα είναι ο καθένας για τον εαυτό του και μια απάτη που τη ζεις στο ίδιο σου το σπίτι κάθε μέρα όλη σου τη ζωή.

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  157. >>αυτήν που εκσφενδόνισε το βρέφος
  Το εκσφενδόνισε; Δεν το έριξε-γκρέμισε-πέταξε;
  Θα ήσουν καταπέλτης ως ένορκος 😦 .

 172. Γιάννης Ιατρού said

  171: Αυτός μόνο ανωμοτί καταθέτει 🙂

 173. Tomás de Torquemada said

  Από διηγήσεις γυναικών γεννημένων χοντρικά στο διάστημα 1905-1925 σε ορεινό χωριό της Ηπείρου, έχω κατηγοριοποιήσει τις αντιδράσεις σε περιπτώσεις αθέλητης εγκυμοσύνης στις παρακάτω ενέργειες:

  1) [Σε παντρεμένες μόνο] Προσποιείσαι ότι το παιδί είναι του άντρα σου, είτε τον απάτησες είτε σε βίασαν* και δεν μαθεύτηκε.
  2) Το βρέφος θανατώνεται αμέσως μετά τη γέννηση με ασφυξία.*
  3) Το βρέφος δίνεται αμέσως μετά τη γέννα σε έμπιστο άνθρωπο (στην περίπτωσή μας ήταν πάντα ο ίδιος για 50-60 χρόνια) ο οποίος το μετέφερε στα Γιάννενα όπου το παρέδιδε στη Μητρόπολη. Από εκεί το παραλάμβαναν φτωχές γυναίκες που το ανέτρεφαν μέχρι της ενηλικιώσεως με έξοδα της Μητρόπολης (οι λεγόμενες «μπαστομάνες»).

  Τα παραπάνω ίσχυαν από την τουρκοκρατία μέχρι τον πόλεμο ή το 1950 περίπου. Στη δεκαετία του 1930 άρχισαν και οι πρώτες απόπειρες εκτρώσεων, κυρίως σε παντρεμένες και με τη συναίνεση του συζύγου (ασχέτως τίνος ήταν το παιδί).

  * Η αθέλητη σεξουαλική συνεύρεση από την πλευρά της γυναίκας ενείχε μια μοιρολατρία, με την έννοια ότι αν έμενε θηλυκό μόνο του με άντρα δεν έφταιγε αυτή για ό,τι θα συνέβαινε. Ο άντρας (σύζυγος/πατέρας/αδερφός) έπρεπε να προσέξει να μην αφήσει τη γυναίκα με άλλον άντρα αμφιβόλου ηθικής που θα την πλησίαζε σεξουαλικά. Για τούτο, ενώ βιασμοί συνέβαιναν, η σωματική βία με την έννοια του ξυλοδαρμού ήταν σπάνια έως ανύπαρκτη. Και με έκπληξη και λύπη γράφω ότι σε περισσότερες του αναμενόμενου περιπτώσεις πεθεροί πλησίαζαν τις νύφες τους…

  * Η βρεφοκτονία των θηλέων μετά τη γέννα, μαζί με την ελλιπή φροντίδα, θεωρούνται ο κυριότερος λόγος για τον οποίο στις προβιομηχανικές καταμετρήσεις πληθυσμού οι γυναίκες είναι πάντα λιγότερες από τους άντρες.

 174. sarant said

  173 Πολύ ενδιαφέροντα!

  Ως προς το τελευταίο, δες αριθμό γεννήσεων αγοριών και κοριτσιών σε Ινδία

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπα, Έφη…Είμαι συναισθηματικός τύπος και θα με τούμπαρε με το κλάμα της και τη συντριβή της η κστηγορουμένη. Ιδίως αν ένιωθα ότι είναι γνήσια…Αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει: πάει το μωρό. Αυτό δεν είχε ούτε καν πρώτη ευκαιρία.

 176. Μαρία said

  173, 174
  http://dlib.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/categoryyears?p_cat=10007862&p_topic=10007862
  Κλικ στη χρονολογία και μετά στο δημοσίευμα. Γράφουμε το μέιλ μας και σε δευτερόλεπτα μας στέλνουν το πεντέφι. Μόλις πήρα του 1920.
  σ. 12 http://dlib.statistics.gr/Book/GRESYE_02_0101_00016.pdf
  Μόνο στη Ρούμελη υπερτερούν αισθητά οι άντρες παρά τους πολέμους και τη μετανάστευση.

 177. Μαρία said

  1880 Ηπειρος θεσσαλία άρτι προσαρτηθείσες
  0-12 μηνών
  αγορ. 3.328
  κοριτσ. 2.916 🙂

  Click to access GRESYE_02_0101_00001.pdf

 178. Γιάννης Ιατρού said

  177: Είναι και 86 άτομα >από 100 ετών 🙂

 179. ΚΩΣΤΑΣ said

  177

  προσάρτηση 1881

 180. Μαρία said

  179
  Η απογραφή είναι του 1881, εγώ το στρογγύλεψα. Βλέπουμε και τα χωριά με τα παλιά ονόματα.
  Διάβασε την εισαγωγή.

 181. ΚΩΣΤΑΣ said

  180 ο.κ. , δεν άνοιξα το λινκ, εγώ το έχω σε ανάτυπο αυτό.

 182. Pedis said

  # 173 – ενδιαφέρουσες -και εικονοκλαστικές- πληροφορίες.

  Φαντάζομαι ότι όχι μόνο η παιδική εκμετάλλευση αλλά και η παιδοκτονία ήταν μέρος του τρόπου ζωής σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες μέχρι πρόσφατα (και σε πολλές περιοχές του πλανήτη και σήμερα).

 183. Pedis said

  Με τη βάσιμη υποθεση ότι σε πολλές σημερινές κοινωνίες δεν γίνεται πια θηλεοκτονία (Ν/κύρη και φιλόλογοι: πάει ο όρος;),

  παρατηρείστε στα στατιστικά των γεννησεων (δείτε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα κλπ) ότι υπάρχει μια ελαφρά διαφορά στο ποσοστό γεννήσεων των δύο φύλων (περί τη μια ποσοστιαία μονάδα) με προβάδισμα στο αρσενικό.

  Πώς εξηγείται;

  (Μας βρίσκεται εύκαιρος κανας βιολόγος στο ιστολόγιο;)

 184. Μαρία said

  181
  Σαν πολλές αγορομάνες δεν είχε η Λάρισσα;

 185. Pedis said

  # 183 – Να αποφευχθουν απαντήσεις του στυλ ότι η φύση προβλέπει ότι οι αρσενικοί θα φάνε το κεφάλι τους μεταξύ τους στα γήπεδα και στον πόλεμο, θα αφήσουν τα κόκκαλά τους στο δρόμο με τα παλιοσιδερα ή ως μεγάλων εραστών θα τους φάνε οι γυναίκες και τα ποτά, στα κωλάδικα, εννοώ.

 186. ΚΩΣΤΑΣ said

  184 Ε, οι Λαρισαίο έλεγαν ότι είναι πιο βαρβάτοι 🙂 Η λαϊκή σοφία το ερμήνευε ότι η θεία πρόνοια ή η φύση φροντίζει να είναι πιο πολλά τα αγόρια, γιατί πάνε στον πόλεμο και σκοτώνονται… τι να ω εγώ παραπάνω;

 187. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ωχ! με πρόλαβε ο Πεδης

 188. Ριβαλντίνιο said

  Σε μια στατιστική που είχα κοιτάξει, έλεγε πως στην Ελλάδα οι άνδρες ήταν περισσότεροι ως το 1996. Τα κορίτσια δεν τα σκότωναν γιατί αυτό ήταν μεγάλη αμαρτία. Απλά τα φρόντιζαν λιγότερο και πέθαιναν από τις κακουχίες. Στην Κατοχή ταΐζανε και φροντίζανε περισσότερο τα αγόρια για να μεγαλώσουν και να βοηθάνε στις δουλειές και όχι μόνο , ενώ τα κορίτσια όχι τόσο. Στην αρχαιότητα και στα πρωτοβυζαντινά χρόνια , τα ανεπιθύμητα παιδιά , τα εξέθεταν στο ύπαιθρο. Αν τα ήθελε κάποιος αγροτοποιμένας τα μάζευε, αλλιώς πέθαιναν. Μέχρι που έβγαλε νόμο ο Ιουστινιανός και το απαγόρεψε.

 189. Μαρία said

  186
  Τη δεκαετία του ’60, που ένας ξάδερφός μου γέννησε αγόρι στη Γερμανία, είχε προταθεί η μέθοδος των αραιών επαφών, μία φορά το μήνα και χωρίς ενδιάμεση κατανάλωση σπέρματος 🙂 Επειδή τα σπερματοζωάρια με Υ χρωμόσωμα είναι πιο ζωηρά αλλά λιγότερο ανθεκτικά, απαιτείται γερή ποσότητα σπέρματος.
  Η μέθοδος βασίστηκε στην παρατήρηση οτι κατα τη διάρκεια των πολέμων(βλ. επαφή, όταν ο φαντάρος έπαιρνε άδεια) και αμέσως μετά τους πολέμους γεννιούνταν περισσότερα αγόρια, για να υπάρχει ισορροπία.
  Αν αυτό αληθεύει, κάτι άλλο συνέβαινε με τους Λαρισαίους.

 190. ΚΩΣΤΑΣ said

  189 Αυτό ισχύει για τους άλλους που δεν έχουν γερό σπέρμα, δεν αφορά εμάς 🙂

 191. ΣΠ said

  Από την Wikipedia:
  Factors affecting sex ratio in humans
  List of countries by sex ratio

 192. Αμίν Μααλούφ, Ο πρώτος αιώνας μετά τη Βεατρίκη
  Και ψάχνοντας το λινκ, έπεσα πάνω σ’ αυτό: https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3470827

 193. Ριβαλντίνιο said

  @ 190 ΚΩΣΤΑΣ

  Αυτό ισχύει για τους άλλους που δεν έχουν γερό σπέρμα, δεν αφορά εμάς

  Kάτι τέτοιο ;

  🙂

 194. ΚΩΣΤΑΣ said

  193 φίλε Ρίβα 🙂 🙂

  Συγνώμη, παράλειψή μου, και οι Μανιάτες είναι σαν εμάς, όχι σαν τους άλλους 🙂

 195. Μαρία said

  192
  Στη Λάρισα δεν ευδοκιμούσαν τέτοια κουκιά. Περνούσε ο Ζητιάνος και πουλούσε στις γυναίκες σερνικοβότανο.

 196. ΚΩΣΤΑΣ said

  195 Αν κάπου-κάπου τύχαινε και κάποιος ολιγόσπερμος, έτρεχε στον κομπογιανίτη βοτανολόγο της περιοχής για το σερνικοβότανο ή στις γύφτισσες. Αυτές βάζαν την υποψήφια προς κύηση κάτω από ένα καζάνι, χτυπούσαν και φώναζαν: ντούκου ντούκου το καζάνι, σερνικό παιδί να κάνει. Και όταν σταματούσαν έλεγαν ότι η υποψήφια δεν πρέπει να βγει απ’ το καζάνι πριν περάσει τουλάχιστο μια ώρα. Εν τω μεταξύ, το σπίτι είχε λεηλατηθεί από τις υπόλοιπες γύφτισσες!!!

  Όταν επιστρέψει ο Σαραντάκος θα μας διαγράψει, το ιστολόγιό του είναι σοβαρό και σαν πολλές… σοφίες γράψαμε 🙂

 197. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ρίβα, μήπως έχεις ακούσει το παρακάτω;

  το ποτάμι ήταν βαθύ
  κι η κοπέλα μοναχή,
  το φουστάνι να κρατεί;
  ή τον φούτσο να εμποδεί;

  ορέ, σαν να τα ‘θελε η ξεκωλιάρα μου φαίνεται.

  Το άκουσα ως μανιάτικη ιστορία.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  193: Τραγικές οι επιπτώσεις της άνοιξης στον Ρίβα!
  Όπως με ειδοποιούν απ΄το κοντρόλ, ετοιμάζεται να πάει για ψάρεμα… 🙂 🙂

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι πολιτικώς ορθό το σχόλιό σου, Κώστα: Ρομά λέμε, όχι γύφτισσες. 😊

 200. ΚΩΣΤΑΣ said

  199 Γιάννη, μετά την απαλλαγή της Σώτης, πήρα θάρρος 🙂

  Ας διορθώσουν πρώτα την πολιτιστική μας κληρονομιά!

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με τη φόρα που έχουν πάρει, θα τη «διορθώσουν» κι αυτήν. 😊

 202. Pedis said

  κανένα εμβριθές σχόλιο για την διαφορά στη συχνότητα γέννησης των δύο φύλων;

  Να παρατηρείται το ίδιο και σε άλλα θηλαστικά (σε ποια);

 203. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @197. Κώστα, στὰ Θερμιὰ τὸ λέγανε κάπως διαφορετικά:

  Εἶντα* νὰ κάμω μάνα; Τὴ ξερὴ του νὰ παντῶ*; Τὸ βρακί μου νὰ βαστῶ;
  Ὥσπου νὰ μπήξω τὴ φωνή, μοῦ τὸν ἔκαμε χωνί.

  Θυμήθηκα καὶ μιάν ἔκφραση ποὺ ἄκουσα στὰ τέλη τῆς δεκαετίας τοῦ ᾿60, στὰ Θερμιά:
  Ὁ ἄντρας εἶναι ἀπ᾿ τὸ ζητούνι κι ἡ γυναίκα ἀπ᾿ τὸ κρατούνι.

 204. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @203. *εἶντα; = τί;
  παντῶ=ἐμποδίζω τὴ διέλευση, κλείνω τὸν δρόμο (συνήθως σὲ ζῶα)

 205. ΚΩΣΤΑΣ said

  203 Μάλλον, θα κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές, Δημήτρη.

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  198 – Εμ, αυτά κάνει η επιβεβλημένη από την θρησκεία σεξουαλική αποχή, γέμισε ο τόπος ψαράδες με αποτέλεσμα να έχουμε και δημογραφικό πρόβλημα και να έχουν λιγοστέψει τα ψάρια στο Αιγαίο.☺
  Γ…….ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ, στα 25 ευρώ έφτασαν τα μπαρμπούνια!!!☺

 207. Pedis said

  # 191 – 1ο λικνο: πολλές εξηγήσεις, καμιά εξήγηση.
  (Για τη μικρή διαφορά στα ποσοστά των δύο φύλων στη γέννηση.)

 208. Μαρία said

  Κι άλλο θύμα της κακούργας κοινωνίας http://www.efsyn.gr/arthro/entopistike-i-mitera-poy-epnixe-vrefos-stin-petroypoli

 209. Ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο από την Αυγή, όπου έχουμε μια ανάλογη (με του Βάρναλη) εξιστόρηση, τριάντα χρόνια νωρίτερα, του Αντρέ Ζιντ, για τη Γαλλία
  http://www.avgi.gr/article/10808/8913662/me-aphorme-mia-paidoktonia-se-mia-ochi-kai-toso-makrine-epoche

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: