Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όλες οι τσάντες της Ευρώπης

Posted by sarant στο 3 Μαΐου, 2018


Τον Νοέμβρη που μας πέρασε είχα παρει μέρος στο 11ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» της ΕΛΕΤΟ -άλλωστε, την παρέμβασή μου τη δημοσίευσα και στο ιστολόγιο.

Στα συνέδρια, συνηθιζεται να μοιράζονται στους σύνεδρους τα υλικά του συνεδρίου, ας πούμε το βιβλίο με τις εισηγήσεις, ή το πρόγραμμα, μέσα σε κάποιον φάκελο ή ντοσιέ ή τσάντα με τον λογότυπο του συνεδρίου. Οι πανεπιστημιακοί φαντάζομαι πως θα έχουν μαζέψει ένα σωρό τέτοιες τσάντες -εγώ, που συνεδριάζομαι σπανίως, έχω λιγότερες.

Στο συνέδριο της ΕΛΕΤΟ μας έδωσαν μια πάνινη τσάντα (που είχε μέσα το πρόγραμμα του συνεδρίου και τον τόμο με τις εισηγήσεις) με… λεξιλογικό ενδιαφερον. Μόλις την είδα, είπα μέσα μου πως θα έγραφα άρθρο με την αφορμή αυτή, και αυτό ακριβώς κάνω σημερα.

Ιδού η μπροστινή όψη της τσάντας:

Όπως βλέπετε, πάνω στην τσάντα έχουν τυπωθεί οι διάφορες λέξεις που σημαινουν «τσάντα» στις 23 από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ -αλλωστε, από την υπογραφή φαινεται ότι πρόκειται για παραγωγή της Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι λέξεις είναι οι εξής, ομαδοποιημένες σε ομόρριζα:

bag (Αγγλικά)

sac (Γαλλικά)
saco (Πορτογαλικά)
sacoşă (Ρουμάνικα)

Tasche (Γερμανικά)
taška (Σλοβάκικα)
nákupní taška (Τσέχικα)
tas (Ολλανδικά)

torba (Πολωνικά, Σλοβενικά αλλά και Κροάτικα)
торба (Βουλγαρικά)

borsa (Ιταλικά)
bolsa (Ισπανικά)

kassi (Φινλανδικά)
kasse (Σουηδικά)

kott (Εσθονικά)

mála (Γαελικά -της Ιρλανδίας δηλαδή)

pose (Δανέζικα)

soma (Λετονικά)

krepšys (Λιθουανικά)

basket (Μαλτέζικα)

vászonszatyor (Ουγγρικά)

τσάντα (Ελληνικά)

Οι επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι 24 αλλά προφανώς το σχέδιο της τσάντας θα φτιάχτηκε πριν γινει η ένταξη της Κροατίας (τον Ιούλιο του 2013). Πάντως, στα κροάτικα η τσάντα ειναι επίσης torba και το πρόσθεσα στον πίνακα για λόγους πληροτητας.

Κάθε τέτοιο εγχείρημα, να παραθέσεις δηλαδή μια λέξη σε πολλές γλώσσες, έχει βέβαια ενδιαφέρον αλλά έχει και μια αδυναμία, ότι συνήθως σε μια γλώσσα υπάρχουν αρκετές λέξεις που περιγράφουν ένα πράγμα ή μια έννοια, μεταξύ άλλων επειδή το πράγμα μπορεί να έχει αρκετά είδη και παραλλαγές. Τη σχολική τσάντα τη λέγαμε παλιότερα σάκα, στα χρόνια μου τουλάχιστον, σημερα ολοι κυκλοφορούν με σακίδιο, μια μορφή κρεμαστής τσάντας ειναι και το ταγάρι ενώ ο Καζαντζάκης όταν έγραφε την Οδύσεια κουβαλούσε τα χειρόγραφα σε μια βούργια. Φυσικά, πολλές λέξεις για το ιδιο πράγμα και τις παραλλαγές του υπάρχουν και σε άλλες γλώσσες -για παράδειγμα, στα αγγλικά η κρεμαστή τσάντα του ώμου μπορεί να λεγεται satchel, το σακίδιο backpack και η στενή τσάντα χειρός για το γραφείο, που τη λέμε στα ελληνικά κάποτε ‘χαρτοφύλακα’, λεγεται briefcase ή attaché case.

Αλλά αν αρχίσουμε να τσαντολογούμε δεν θα τελειώσουμε ποτέ -τα παραπάνω τα αναφέρω μόνο και μόνο για να πω ότι απο τον παραπάνω κατάλογο λέξεων δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν υπάρχουν ομόρριζα μιας λέξης σε άλλες γλώσσες, διότι μπορεί να υπάρχουν και να μην αναφέρονται. Ας πούμε, αν κρίνουμε μόνο με βάση τον κατάλογο θα πούμε ότι η ελληνική «τσάντα» είναι ανάδελφη, κι όμως στα βουλγάρικα, πέρα από τη λέξη που δίνεται πιο πάνω υπάρχει και το αντίστοιχο της τσάντας, чанта.

Λοιπόν, έχω ομαδοποιήσει τις λέξεις σε ετυμολογικές οικογενειες και θα σχολιάσω κάποιες από αυτές.

Η δική μας η τσάντα είναι δάνειο από τα τουρκικά, çanta (όταν το c έχει τσιγκελάκι από κάτω στα τούρκικα, ç, προφέρεται τσ, ενώ όταν δεν έχει προφέρεται τζ, έτσι cam το τζάμι και çam το τσάμι, το πεύκο).

Η αγγλική bag είναι μάλλον παλαιοσκανδιναβικής ή παλαιογερμανικής προέλευσης και δεν φαίνεται να έχει αντίστοιχα σε άλλες λέξεις του καταλόγου.

Το γερμανικό Tasche κάνει διπλή βάρδια. Σημαινει «τσάντα», σημαίνει όμως και «τσέπη»: τα βιβλία τσέπης λέγονται Taschenbücher, ενώ Taschengeld (κατά λέξη «λεφτά τσέπης») είναι το χαρτζιλίκι. Η γερμανική λέξη ανάγεται στο παλαιογερμανικό tasca, taska αλλά πιο πέρα είναι άγνωστη η προέλευση. Συγγενικό και το ολλανδικό tas, ενώ τα τσεχοσλοβάκικα αντίστοιχα πρέπει να είναι δάνεια από τη γερμανική λέξη, που έχει επίσης περάσει στα ρώσικα.

Σε τρεις γλώσσες έχουμε το torba -τέσσερις μαζι με τα βουλγάρικα που απλώς γράφονται σε αλλο αλφάβητο. Πρόκειται για τουρκικό δάνειο, που το βρίσκουμε και στις άλλες γλώσσες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (σλοβενικα, σέρβικα, ακατονόμαστα) αλλά βεβαίως και στα ελληνικά, όπου το τουρκικό torba έχει περάσει ως ντορβάς και τορβάς (και (ν)τουρβάς).

Στα σημερινά ελληνικά, ο τορβάς δεν είναι τσάντα αλλά υφαντή ή πάνινη σακούλα όπου βάζει ο γεωργός το ψωμί του, ταγάρι δηλαδή, ή την τροφη του ζώου, ταΐστρα δηλαδή. Όμως η λέξη πιο πολυ επιζεί χάρη στην παγιωμένη φράση «έβαλε το κεφάλι του στον τορβά», που τη λέμε όταν κάποιος εκτιθεται, διακινδυνεύει τη φήμη, την ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή του. Στον ντορβά βάζανε τα κεφάλια των επικηρυγμένων ληστών και τα προσκόμιζαν στις αρχές για να εισπράξουν το σχετικό ποσό. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι το 2009 έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά για να σώσει την Ελλάδα. Το σλανγκρ αποδελτιώνει ενα ωραίο παράθεμα: Ποιος να δεχτεί να βάλει το κεφάλι του στον τορβά για ένα ζήτημα που ισορροπεί μεταξύ άγραφου εθιμικού δικαίου και καραμπινάτης παρανομίας;

Αλλά επιστρέφουμε στις άλλες λέξεις με τσάντες. Στα ισπανικά και στα ιταλικά έχουμε bolsa και borsa αντιστοίχως. Όπως γράψαμε σε σχετικά πρόσφατο άρθρο, οι λέξεις αυτές έχουν ελληνική αρχή. Από την αρχαία βύρσα, το δέρμα ζώου που το κατεργαζόμαστε (απ’ οπου και ο βυρσοδέψης), έχουμε το λατινικό bursa/ byrsa, που σημαίνει αρχικά δέρμα, και στη συνέχεια, στα μεσαιωνικά λατινικά, σημαίνει επίσης τον δερμάτινο σάκο, και αργότερα κατ’ επέκταση το πουγγί, που κι αυτό δερμάτινο ήταν, και κατ’ επέκταση το χρηματικό ποσό που προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες μιας ομάδας ανθρώπων ή το επίδομα που χορηγείται σε κάποιον -απ’ όπου το bourse = υποτροφία.

Ταυτόχρονα, καθώς αναδύονται οι γλώσσες-επίγονοι της λατινικής, έχουμε τη λέξη borse/bourse στα γαλλικά με τη σημασία του πουγγιού, και borsa στα ιταλικά, ενώ εμφανίζεται και το παλαιοαγγλικό pursa (πουγγί) απ’ όπου το σημερινό purse, αρχικά πορτοφόλι (και αργότερα η γυναικεία τσάντα). Από εκεί και το bolsa/borsa για τις τσάντες, ενώ και στα πορτογαλικά υπάρχει η λέξη bolsa, αλλά αυτός που έφτιαξε τον κατάλογο λέξεων προτίμησε το επίσης κοινό saco, σαν εκπρόσωπο της πορτογαλικής.

Που μας φέρνει στην επόμενη οικογένεια, με το γαλλ. sac, το πορτογαλικό saco και το ρουμάνικο sacoşă, που και αυτή έχει ελληνικό ενδιαφέρον, αφού όλες αυτες οι λέξεις ανάγονται στο λατινικό saccus, το οποίο με τη σειρά του ανάγεται στο ελληνικό σάκκος ή σάκος -ήδη από την αρχαιότητα η λέξη γράφεται με δυο τρόπους αν και συχνότερο είναι το διπλό κ. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτές οι λέξεις, διότι υπάρχει και το αγγλικό sack, που έχει πάρει τόσες πολλές σημασίες που θα άξιζε άρθρο μόνο γι’ αυτες, ή το γερμανικό Sack ή το ολλανδικό Zak και άλλα πολλά ανάλογα.

Νιώθουμε βέβαια περηφάνεια που ολες αυτές οι λέξεις έχουν την αρχή τους στην ελληνική λέξη, αλλά κι αυτή δάνειο ειναι σύμφωνα με τα ετυμολογικά λεξικά και δη σημιτικό (πρβλ το σημερινό εβραϊκό saq) οπότε αν είναι να εισπράττουμε 5 σεντς του ευρώ κάθε φορά που οι αγγλογάλλοι γράφουν τη λέξη sac/sack κτλ. ισως θα πρέπει να δώσουμε ποσοστά και σε άλλους.

H τελευταία ετυμολογική μας οικογένεια είναι το σουηδικό kasse και το φιλανδικό kassi, που ισως ανάγονται στο λατινικό capsa (κουτί, θήκη) απ’ οπου και η δική μας κάψα, οχι του ήλιου αλλά του καψουλιού (αλλά και η κάσα).

Μας έμειναν οι ανεξάρτητοι μεμονωμένοι, αντιστοιχα της τσάντας σε διάφορες εξωτικές γλώσσες, που δεν τις κατέχω καθόλου και δεν μπορώ να τις διερευνήσω. Εξαίρεση το μαλτέζικο basket, που ολοφάνερα παραπέμπει στο αγγλικό (στο καλάθι, οχι στο άθλημα). Βρίσκω πάντως ότι οι Μαλτέζοι έχουν και τη λέξη bolza για την τσάντα (βλ. παραπάνω). Ίσως  υπάρχει μια συναρπαστική ιστορία για το πώς στα μαλτεζικα η λέξη για το καλάθι έφτασε να χρησιμοποιείται και για την τσάντα (αν και δεν είναι και τοσο μακριά οι σημασιες) αλλά αυτήν θα ταίριαζε περισσότερο να την αφηγηθεί ένα μαλτέζικο ιστολόγιο -ας μην μπούμε στα χωράφια του κι ας σταματήσουμε εδώ τον γύρο της Ευρωπης με μια τσάντα!

Advertisement

218 Σχόλια προς “Όλες οι τσάντες της Ευρώπης”

  1. Άσχετος said

    @ 65
    την ευχή μου για την φωτό 🙂

  2. leonicos said

    Geia Gs

  3. leonicos said

    Γεια Γς και Τζι και Γιάννη και Λάμπρο και Κρόνη και Έφη και και και και

  4. leonicos said

    Ας διαβασουμε και το άρθρο

  5. spiral architect 🇰🇵 said

    ta pedia pezi 😛

  6. Παναγιώτης Κ. said

    Σάκα, σακούλα.
    Το σακουλεύομαι πόθεν;

  7. Λέμε (λέγανε μάλλον στα … παλιά τα χρόνια) και βουργιάλι (όπως βούργια), ήταν φαντή τσάντα σε μορφή σακκουλιού που κουβαλούσαν στην πλάτη δεμένη σταυρωτά.

  8. Καλημερα ,οταν ελεγα το πρωι γεια ,η συγχωρεμενη η μανα μου με μαλωνε,
    Απο τα βουνα σε φερανε ; Το πρωι λενε καλημερα
    Χωρις διαθεση επικριτικη αλλωστε και εγω για χρονια συνεχιζα να λεω γεια σας(ετσι μου αρεσε)

    παντως παντα ειναι πολυ ενδιαφερον η ιδια λεξη σε πολλες γλωσσες βλεπεις ομοιοτητες επιρροες και διαφορες πολυ πιο καθαρα

    Γεια σας

  9. leonicos said

    Βούργια ή βουργιάλι λέγεται και σήμερα στην Κρήτη. Αρμοδιοτέρα εμού η Έφη, οπότε σταματώ εδώ.

    Ο Γς εν παντί αναρμόδιος διότι δεν κρατάει τσάντα (δικαιολογίες)

    Η γιαγιά (από τη μάνα μου) έλεγε στον παπού «Δώσε μου κάτι για το μπόλσο μου, που θα βγω!» το πορτοφόλι της. Αλλά δεν το έχω ακούσει από αλλού.

  10. Γς said

    Καλημέρα

  11. leonicos said

    @4 Σπάιραλ Αρχιτεκτ

    Όντως, όσο μικραίνω… όλο και πιο πολύ μου α΄ρεσει να παίζω. Να είσαι πάντα καλά!

  12. ΓιώργοςΜ said

    «Ούτε στο σακί, ούτε στο σακόδεμα», θυμάμαι την έκφραση που σχετίζεται λεξιλογικά με το σημερινό, με νοούμενο κάτι που δε χωράει/ταιριάζει πουθενά.

  13. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !

    Τσαντολογία :

    Εν πρώτοις, ήταν ο «Τσάντας», ο Χαράλαμπος βασιλειάδης, με τους σκόρπιους στίχους μέσα σε μια μεγάλη περιφερόμενη τσάντα…

    Τα σχολεία πραγματικά διχάζονται, γιατί μέχρι το Δημοτικό νομίζω λέμε «σάκα», ενώ από το Γυμνάσιο και πέρα λέμε «τσάντα», βοήθησε άλλωστε στην καθιέρωση και η σχετική σειρά ταινιών.

    Διαφορετικές, πιο εξειδικευμένες τσάντες, όπως π.χ. ο χαρτοφύλακας, τείνουν να εκλείψουν από την καθομιλούμενη γλώσσα. Από την άλλη, τις σχεδιασμένες τσάντες ειδικά για laptop, τις λέμε «θήκες», λόγω της αποκλειστικής χρήσης τους.

    Το μόνο μέρος που η πλαστική σακούλα λέγεται με ευχέρεια «τσάντα» είναι οι λαϊκές αγορές. Θα έχετε ακούσει τους παραγωγούς να λένε «Γεμίστε τσάντες».

    Ένα παλιό αστειάκι περί δωροδοκίας : «Ε όχι ρε φίλε, εγώ δεν τα πιάνω ! Ριχ’τα στην τσάντα !» (Νομίζω ΚΥΡ)

    Φυσικά ο «τσαντάκιας», μικροκακοποιός νομίζω επίσης υπό εξαφάνιση – τουλάχιστον οι κλασικοί με τα μηχανάκια…

    Τέλος, η λίγο παλιότερη μόδα με το τσαντάκι μέσης, που το αποκαλέσαμε οπτικά «μπανάνα».

  14. leonicos said

    Ήξερα πως ο Γς έχει εικόνα για το βουργιάλι, και τον τσίγκλισα για να την αναρτήσει. Αλλιώς θα την κράταγε για τον εαυτό του, ο ζηλότυπος

  15. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Οι ισπανοί, απ’ την δική τους bolsa έχουν και το bolsillo, την τσέπη.
    Είναι απίθανος ο πλούτος λέξεων της Τουρκικής!

  16. ΓιώργοςΜ said

    9 Διπλά ρετρό εικόνα.
    Αν βάλεις στο ταγάρι ψωμοτύρι, πας δεκαετία ’60 και πίσω, στην ύπαιθρο (κυρίως).
    Αν βάλεις Ριζοσπάστη και κουπόνια, δεκαετία ’80 και πανεπιστήμιο 🙂

  17. leonicos said

    Άντε, γεια, πάω τσάρκα νοσοκομεία. Βίτσιο κι αυτό!

  18. Γς said

    Ροδα τσαντα και κοπανα

    Και καλά η ρόδα και η τσάντα.

    Η κοπάνα όμως; Τι φωτό να βάλεις;

  19. leonicos said

    Πάντως, το βουργιάλι του Γς είναι άψογο (όπως και ο ίδιος άλλωστε), και με τι δύο φούντες του

  20. Καλημέρα.

    Σήμερα τσάντα έχουν οι γιατροί (με ακουστικά μέσα), οι πολιτικοί μηχανικοί (από οικονομικές εφημερίδες μέχρι Αστερίξ μέσα) ενω είναι πια ντεμοντέ στους δικηγόρους (θυμάστε ποτέ φωτό του Κούγια με τσάντα ; μόνο με φόρμα αθλητική τον βλέπεις). Α και κάτι θλιβεροί πλασιέ…
    Δεν υπάρχει γυναίκα που να μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια όλα όσα έχει στην τσάντα της…

    Η δικιά μου έχει αναπνευστήρα, βατραχοπέδιλα, διαλυμένη γαλαζόπετρα σε μπουκαλάκι, μαχαίρι θάλασσας, μαχαίρι για αχινούς, πλαστικές σακκούλες για τα λάφυρα.Το καμάκι και την πετσέτα τα βαστάω στο άλλο χέρι

  21. Πάνος με πεζά said

    Το ταγάρι του Γς μου θύμισε ένα LP που είχαμε, και που το εξώφυλλο δημιουργούσε παιδικές ονειρώξεις… (με το ταγάρι 🙂 )

    Η φωτογραφία σε επανέκδοση του δίσκου έχει κυκλοφορήσει και ανάποδα…

  22. leonicos said

    Ο Τζι δήλωσε ότι ξέρει τι έχει μέσα η τσάντα του, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν ξέρουν. Εμμέσως απέδειξε τον ανδρισμό του.

    Και τον ΠΑΟΚ πού τον έχεις;

  23. 5 Παναγιωτης

    να μωρε τα ανωτερα μαθηματικα δε σακουλευεσαι ακρουασου
    μοιαζει με τα ψαχουλευσαι

  24. Γς said

    Κι η τσάντα του Ιβάν τι έχει;

  25. Μπουζοὺρ κι ἀπὸ Ρόδο μεριά.
    Θυμᾶμαι καὶ ἀπὸ τοῦς Ἀχαρνῆς τοῦ Διονύση τὸ ἀπόσπασμα (ἀφήγηση) ποὺ λέει: «Καταλάβατε; Τόσην ὥρα ἔβαζε τὸ κεφάλι του στὸν ντορβᾶ ὁ ἄνθρωπος κι αὐτοὶ ντίπ! Καὶ μόνον ὅταν κινδύνεψε ἕνα τσουβάλι καρβουνόσκονη ὑποχώρησαν οἱ καρβουνιαραῖοι…» κ.λπ.

    12: «…τις σχεδιασμένες τσάντες ειδικά για laptop, τις λέμε «θήκες», λόγω της αποκλειστικής χρήσης τους». Πόθεν τεκμαίρει τοῦτο; Ἡ δική μου τσάντα τοῦ (κλαπέντος πλέον) λαπιτοπίου μου μοῦ φαίνεται ἰδιαίτερα χρήσιμη γιὰ καθημερινὴ χρήση (μεταφοραὶ βιβλίων, σημειώσεων, ἀκόμη καὶ καλοτυλιγμένων τόστ!).
    Ἀλλὰ τσάντα μου εἶναι, ὅ,τι θέλω τὴν κάνω (ποὺ λέει καὶ τὸ ἀνέκδοτο). Τὴν κρεμάω καὶ στὸ δέντρο.

  26. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.
    «Αν δεις πολλά σχόλια πρωί-πρωί, θα έχει περάσει ο Λεώνικος»

    5 Το σακουλεύομαι είναι τουρκικό δάνειο. Δεν θυμάμαι αν έχουμε γράψει.

  27. Νέο Kid said

    Στα κυπριακά τσέντα.

  28. Πάνος με πεζά said

    @ 19 : Τσάντα έχει σίγουρα και ο μπετατζής (όχι ο σχολιαστής, ο μάστορας) – αν πούμε ότι υπάρχουν ακόμα μπετατζήδες. Πάνινο ταγάρι είναι, κι έχει οπωσδήποτε σκερπάνι, ζύγι, γωνιά, μέτρο και αλφάδι (οι πρόκες μπαίνουν σε άλλο ζωνάρι, στη μέση). Δερμάτινες τσάντες με εργαλεία επίσης έχουν σίγουρα οι τηλεφωνικοί υπάλληλοι που γυρνάνε στα Καφάο. Πολύ ειδικές τσάντες, ευρύχωρες και από σκληρό δέρμα, αντίστοιχες με αυτές των γιατρών.

    Φυσικά, δε μπορείς να πας για μπάνιο χωρίς τσάντα θαλάσσης (εντάξει, κάτι τύπους που πάνε μόνο με την πετσέτα στον ώμο, τους ζηλεύω…). Εδώ το σχήμα πλέον είναι τυποποιημένο, εμείς όμως στα μικράτα μας προλάβαμε και την καρό κυλινδρική, αυτήν που είχε ο Παπαμιχαήλ στην «Αρχόντισσα και τον αλήτη». Δε βρίσκω πρόχειρη φωτογραφία, αλλά αν σκαλίσετε τη μνήμη σας, θα τη θυμηθείτε…

  29. Νέο Kid said

    Επίσης στα κυπριακά, σάκκος είναι το σακάκι/μπουφάν.

  30. Πάνος με πεζά said

    @ 24 : Εντάξει, μπορείς να την κάνεις και τσάντα για πορτοκάλια 🙂 αλλά τις λένε θήκες επειδή τα μεγέθη πάνε με τις ίντσες της οθόνης. Σου λέει «θήκη 14″ » και όχι «τσάντα 14» «…

  31. Νέο Kid said

    27. Λουκάνικο λέγεται αυτή. Εν τω στρατεύματι.

  32. Πάνος με πεζά said

    @ 30 : Όχι τόσο ψηλή. Γύρω στους 50-60 πόντους, με μια άσπρη φάσα πάνω από το καρό του κυλίνδρου, περιμετρικό κορδόνι και μονόχρωμο δερμάτινο πάτο… Κάπου θα την πετύχω…

  33. Γς said

    24:

    >Ἡ δική μου τσάντα τοῦ (κλαπέντος πλέον) λαπιτοπίου μου

    Κι ευτυχώς που δεν ήταν το κλαπέν εντός της τσάντας. Θα την έχανες κι αυτήν.

    ——

    -Εχασα το καπέλο μου.

    -Ευτυχώς που δεν το φόραγες. Θα έψαχνες και το κεφάλι σου τώρα.

  34. LandS said

    12, 24, 29

    Άλλο θήκη άλλο τσάντα. Μπες στην ιστοσελίδα του plaisio, του public και θα δεις.

    Μάλιστα δεν λένε «σακίδιο» αλλά «τσάντα πλάτης»

  35. Γιάννης Ιατρού said

    25a 🙂 🙂 🙂 ειδοποία ρε Νίκο όταν γράφεις τέτοια!

  36. Γς said

    27:

    >Δερμάτινες τσάντες με εργαλεία επίσης έχουν σίγουρα οι τηλεφωνικοί υπάλληλοι που γυρνάνε στα Καφάο

    Χρήστος Μαυρίκης

  37. Λοιπόν δεν το φανταζόμουν ότι η τσάντα είναι τουρκικής αρχής, νόμιζα ότι θα ήταν ιταλικής ξερωγώ και οι Τούρκοι θα την είχαν πάρει από μας. Μαρτυρείται ήδη στα τούρκικα τσαγατάι, της Σαμαρκάνδης δηλαδή, λέει ο Νισανιάν, είναι όμως αβέβαιου ετύμου κι αυτή, μάλλον από το περσικό τάντσα http://www.nisanyansozluk.com/?k=%C3%A7anta

  38. Αὐγουστῖνος said

    Γς, πρόκειται γιὰ κλοπὴ ποὺ ἔγινε ἐδῶ καὶ τρία χρόνια. Ἤδη ἀντικαταστάθηκε καὶ μάλιστα δίπαξ! Τὸ πιὸ πρόσφατο, πάντως, ἕνα HP, εἶναι δυσανεκτικὸ στὸ Linux, λόγῳ ἐλαττωματικῆς ἀσύρματης κεραίας στὸ συγκεκριμένο μοντέλο. Ὅσοι λινουξάδες, ἀποφεύγετέ το.

    Καὶ σὰν σήμερα γεννήθηκε ὁ Πῆτ Σῆγκερ, ποὺ μαζὶ μὲ τὸν Γούντι Γκάθρι σημάδεψαν τὰ φοιτητικά μου χρόνια καὶ μὲ ἔκαναν νὰ πρωταγαπήσω τὴν κάουντρι. Ἐδῶ μὲ τὴν ἄλλη κολώνα τοῦ ἀμερικανικοῦ ἀριστεροῦ φόλκ, τὴν Μπάφι Σαίντ Μαρί (ποιός δὲν θυμᾶται τὸ ὑπέροχο Circle game μὲ τὴ φωνή της στὴν ἀρχή καὶ στὸ τέλος τοῦ «Φράουλες καὶ αἷμα»;)

  39. Γιάννης Ιατρού said

    37a Σιγά μην φταίει η κεραία! Μάλλον η μονάδα με το γουιφι εννοείς (chip, οδηγός κλπ.)

  40. τους Σάκο και Βαντσέτι τους είπαμε ;

  41. Αὐγουστῖνος said

    38: Κι ὅμως. Πρόκειται γιὰ τὴ μονάδα μὲ τὸ RTL8723BE, ποὺ κανονικὰ ἔχει δύο κεραῖες ἑκατέρωθεν τῆς ὀθόνης, ἀλλὰ ἡ HP, γιὰ λόγους οἰκονομίας (;), ἔχει ἐγκαταστήσει μόνο τὴ μία, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ χρειάζεται πατσάρισμα γιὰ ἐπιλογὴ ant=1 ἢ ant=2. Κι αὐτό, μέχρι πρότινος, χρειαζόταν σὲ κάθε ἀναβάθμιση πυρήνα.

  42. sarant said

    28 Ενδιαφέρον

    36 Ιταλική είναι η τσόντα 😉

  43. spiral architect 🇰🇵 said

    @37: Αυγουστίνε, περί laptop ΗΡ με linux κοίταξε εδώ.
    Δεν έχεις πρόβλημα κεραίας, αλλά έλλειψης «ιδιόκτητων driver» που δεν συμπεριλαμβάνονται στο λειτουργικό.
    Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες κάρτες γραφικών.

  44. Πάνος με πεζά said

    Κάρτα γραφικών σε HP laptop… Πολύ πονεμένη ιστορία… Μετα από 2-3 reballing, το έδωσα για παλιοσίδερα. Βεβαίως, παλιό μοντέλο, από τα πρώτα Probook. Τώρα μπορεί να τα έχουν φτιάξει…

  45. Γς said

    37:

    >Καὶ σὰν σήμερα γεννήθηκε ὁ Πῆτ Σῆγκερ

    1948 http://www.youtube.com/watch?v=jqbTklToV58

  46. cortlinux said

    Θυμαμαι οτι το σακιδιο πιο παλια ειχε χρηση μονο στο περιβαλλον του λυκειου. Με τη χρηση του μετρο ομως αυξηθηκε κατα πολυ η χρηση του.

  47. spiral architect 🇰🇵 said

    Έχετε συνηθίσει το wifi (α, ρε Σαμαρά!) και έχετε ξεχάσει το μπλε καλώδιο δικτύου. Απλά, το συνδέετε και κατεβάζετε τον proprietary driver για το wifi του εργαλείου σας και συνδεθήκατε ασυρμάτως. 😉

  48. Αὐγουστῖνος said

    42: Μπά, πρόβλημα ποὺ άντιμετωπίζεται μὲ τόσο ἁπλὸ patch σὲ kernel module (τὸ παράκανα μὲ τὸ λατινικὸ πληκτρολόγιο, ἔ;) καὶ ποὺ ὑφίσταται τόσον καιρό, δὲν εἶναι ζήτημα proprietary driver (κάτι ποὺ δὲν συνηθίζει, ἄλλωστε, ἡ Hewlett Packard). Ἐπιπλέον, ἐδῶ καὶ κάποιες ἀναβαθμίσεις τοῦ πυρήνα, τὸ πρόβλημα εἶχε ἀπαλειφθεῖ. Ἐπανῆλθε μὲ τὴν τελευταία ἐνημέρωση στὸν πυρήνα 4.15 (μιλᾶμε γιὰ Arch, ποὺ σημαίνει ὅτι ὁ πυρήνας ἀναβαθμίζεται κάθε τρεῖς καὶ λίγο).

  49. Γιάννης Ιατρού said

    40/42: Αυτό είπα Αυγουστίνε (το ίδιο με τον Σπειροειδή). Ο οδηγός (που δεν σου δίνει την δυνατότητα επιλογής) φταίει.
    Κοίτα, με 2€ αγοράζεις τέτοιες κεραίες αν θέλεις και την προσθέτεις, δεν είναι δύσκολο. αλλά θέλει να καταπιάνεσαι με τέτοια…

  50. Αὐγουστῖνος said

    Tnx, ἀγαπητὲ Γς.

  51. Πάνος με πεζά said

    Στο σχολείο υπήρχαν και οι αντιδραστικοί, οι αντι-τσαντάκηδες, που πηγαινοέρχονταν με εκείνο το λάστιχο που έδενε όλα μαζί τα βιβλία της μέρας.

  52. Γιάννης Ιατρού said

    47: …μιλᾶμε γιὰ Arch..
    χαχαχα, όπως Architect, εκεί να δεις αναβαθμίσεις… Ανά τρίωρο 🙂 🙂 🙂

  53. Γιάννης Ιατρού said

    50: Πάνο,
    και τι δεν έγραφε εκείνο το λάστιχο επάνω!! Άσε τα επικριτικά σχόλια από τους γονείς … 🙂

  54. Katsoyannou said

    Και για να συμπληρώσουμε τον κατάλογο, στα κυπριακά η σχολική τσάντα λέγεται βαλίτσα 🙂

  55. sarant said

    53 Βαλίτσα;! Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    51: Και ακόμα πιο παλιά σκίζανε τη σελίδα του μαθήματος της ημέρας, την έβαζαν στην τσέπη και πήγαιναν μ’ αυτήν στο σχολείο, γιατί ντρεπόντουσαν να περνάνε για μαθητές, όπως γράφουν στις αναμνήσεις τους ο Λιδωρίκης και ο Δροσίνης.

  57. Γιάννης Ιατρού said

    53: Ε, άμα κουβαλάνε τα παιδιά εκεί τόσα πολλά βιβλία…, κατανοητό 🙂

  58. Γιάννης Ιατρού said

    55: Κουβάτσε, πρόσεχε την αρίθμηση παιδί μου 🙂 🙂

  59. Πάνος με πεζά said

    @ 52 : Έγραψε ιστορία εκείνο το λάστιχο, ιδίως σε κάτι φροντιστήρια ξ.γ., που ήταν λιγότερα τα βιβλία για κουβάλημα.
    Στο σχολείο πιο πολλή πέραση στα αγόρια είχε ένα πράσινο «στρατιωτικού τύπου» ταγάρι. Μικρό, σε χακί χρώμα, αλλά έπαιρνε πολύ γράψιμο – δεν το έχω ξαναδεί από τότε…
    Εγώ φυσικά, δεν ξέρω πώς την είχα δει, αλλά κάποτε πήγαινα σχολείο με μια τύπου Samsonite, παλιά τσάντα του πατέρα μου, από αυτές που είχαν στρογγυλές γωνίες, όπως οι βαλίτσες, και κλειδάκι (μετά βγήκαν οι τριψήφιοι κωδικοί…)
    Μάλιστα στη μια γωνία είχα κολλήσει, όπως έκαναν τότε, δυο αλουμινένια «γράμματα» με τα αρχικά μου… Ε ρε ψωνάρα…

  60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Ὡραῖο τὸ σημερινὸ θέμα. Πολὺ μ᾿ ἀρέσουν αὐτὲς οἱ λεξιλογικὲς περιηγήσεις· θὰ μπορούσαμε νὰ τὶς ποῦμε καὶ λεξότσαρκες.

    Καὶ μιὰ Θερμιώτικη συνεισφορὰ στὸ σημερινὸ θέμα: ἡ καρβατζίκα. Μιὰ εὔχρηστη, πανάλαφρη τσάντα πλάτης.

    http://s.slang.gr/media/201510/20151001115423-1443692257.jpg.

    Ὅπως λέει τὸ ἡμερολόγιο τοῦ Συνδέσμου Δρυοπιδέων Κύθνου τοῦ 2010, ἀπ᾿ ὅπου καὶ ἡ φωτογραφία:

    «Η καρβατζίκα ήταν ένα σακούλι που σούρωνε στο πάνω μέρος μ’ ένα κορδόνι φτιαγμένο από δύο νήματα που τα έστριβαν μαζί (κόκκινο και μαύρο ή μπλε και άσπρο ή πορτοκαλί με άσπρο κλπ.). Τις άκρες του κορδονιού τις στερέωναν στις κάτω άκρες του σακουλιού. Περνώντας τα χέρια ανάμεσα από τα κορδόνια, την κρέμαγαν στην πλάτη όπως τα σημερινά σακίδια.»

    Πιθανὴ ἐτυμολογία ἀπὸ τὸ τούρκικο karva: καμήλα δρομάς. Τὶ λένε ἐπ᾿ αὐτοῦ οἱ γνωρίζοντες καλύτερα.

  61. Kουτρούφι said

    Επιτρέψτε μου να ανακοινώσω μια εκδήλωση που θα γίνει αύριο στο τμήμα Χημείας στο ΕΚΠΑ με τίτλο «Χημεία και Λογοτεχνία»
    Εδώ η αφίσα http://users.uoa.gr/~thanost/talks_2018/Afisa_2018-05-04.pdf
    Συγγνώμη για το άσχετο αλλά σκέφτηκα ότι ίσως ενδιαφέρει κάποιους αναγνώστες του blog.
    —————————————————————————————————————————————
    Για ντρουβάδες σιφνέκους αργότερα….

  62. Γιάννης Ιατρού said

    60: Ευχαριστούμε. Πιθανολογώ πως λόγω χημείας θα έρθουν και πολλά free radicals 🙂 🙂

  63. Πάνος με πεζά said

    Και το μακρινό γιγαντόσωμο ξαδερφάκι της τσάντας, το Big-Bag. Των τελευταίων δεκαετιών παρουσία.

  64. Corto said

    Ποιος φέρει τι:

    Ζεμπίλι οι οικοδόμοι
    Γυλιό οι φαντάροι
    Σάκα οι μαθηταί
    Δισάκι οι περιηγηταί
    &
    Πήρα οι φιλόσοφοι

    Και όπως έλεγε ο Πωλ Νορ, σε ελεύθερη απόδοση:
    -Γιατί ο Μίμης Αμίμητος παρήγγειλε δύο μπύρες στο μπαρ;
    -Γιατί ανθρώπων έκαστος δύο μπύρας φέρει.

  65. Divolos said

    Ντρουβά ή τρουβά τον έλεγε ο παπούς και (ν)τρουβαδάκο, (ν)τρουβαδέκο όταν ήταν μικρών διαστάσεων. Ήταν φτιαγμένος στον αργαλειό από την γιαγιά και το σχέδιό του ήταν καρό άσπο μαύρο (ή πιό σπάνια με ασπρες και μαύρες ρίγες) και με ένα ασπρόμαυρο κορδόνι, σε σχήμα όπως η φωτογραφία στο #9, αλλά χωρίς τις φούντες.

  66. spiral architect 🇰🇵 said

    Η σάκα των χρόνων μας 😥

  67. Γς said

    63:

    «Ἀνθρώπων ἕκαστος δύο πήρας φέρει, τὴν μὲν ἔμπροσθεν, τὴν δὲ ὄπισθεν»

    Λίγο ακόμα;
    «γέμει δὲ κακῶν ἑκατέρα΄ ἀλλ’ ἡ μὲν ἔμπροσθεν ἀλλοτρίων, ἡ δὲ ὄπισθεν τῶν αὐτοῦ τοῦ φέροντος»

    Και το τελευταίο:

    «Καὶ διὰ τοῦτο οἱ ἄνθρωποι τὰ μὲν ἑαυτῶν κακὰ οὐχ ὁρῶσι, τὰ δὲ ἀλλότρια πάνυ ἀκριβῶς θεῶνται.»

    μάλιστα. Στην δευτέρα γυμνασίου;

  68. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα! Πολύ ωραία σχόλια!

  69. ΚΑΒ said

    Επειδή εγώ είμαι από χωριό για σχολική τσάντα είχα τον φύλακα, χειροποίητη, από τη μάνα μου, υφασμάτινη τσάντα με λουρί που το περνούσα στον ώμο. Την ἰδια εννοείται τσάντα είχαν όλα τα παιδιά της δεκαετἰας του ’50.
    Ο Σκανδαλίδης ετυμολογεί τη λ. από αρχ. θύλακος-θύλακας,(ο) > φύλακας.

  70. ΚΑΒ said

    66. Στην Α΄Γυμνασίου

  71. Corto said

    66:
    Και αυτό επίσης, για τον Διογένη τον Κυνικό:

    «Ἀναπήρους ἔλεγεν οὐ τοὺς κωφοὺς καὶ τυφλούς, ἀλλὰ τοὺς μὴ ἔχοντας πήραν.»

    (Διογένης ο Λαέρτιος, βίοι φιλοσόφων, Διογένης, 33)

    https://el.wikisource.org/wiki/%CE%92%CE%AF%CE%BF%CE%B9_%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%8C%CF%86%CF%89%CE%BD/%CE%A3%CE%A4#%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82

  72. Γς said

    64:

    >όπως η φωτογραφία στο #9, αλλά χωρίς τις φούντες.

    Ναι γμτ χωρίς τις φούντες. Αυτήν όμως τη φωτό βρήκα.

    —-

    Κι η φούντα του Δεσπότη:

    -Κάτω η φούντα!

    Φώναζαν οι πουτάνες στην Λαμία για τον δεσπότη που ήθελε να τις βγαλει έξω απ την πόλη [και τα κατάφερε].

    Ηταν κι η χούντα. Το 1970

  73. f kar said

    Bo(r/l)sa είναι και το χρηματιστήριο

  74. sarant said

    72 Δείτε και το άρθρο μας «Πέτσινο χρηματιστήριο»

  75. Καὶ τὸ Μπορσαλίνο; Μὲ τὸν Ἄλαν Ντάλλων; Ποῦθε βγαίνει τοῦτο τὸ φασούλι;

  76. Γιάννης Ιατρού said

    15: ΓιώργοσΜ
    …Αν βάλεις στο ταγάρι ψωμοτύρι…
    Το λεγόμενο ψωμοσάκουλο¹

    ¹ ψωμοσάακουλο: μεταφορικά η κοιλιά

  77. Triant said

    Καλημέρα

    και αυτό το ταγάρι

  78. Triant said

  79. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    62 Αυτά λέγονται και μπούρδες.
    https://www.slang.gr/lemma/20253-mpourdes

  80. Triant said

  81. antonislaw said

    9-13-18
    Αυτή η φωτογραφία δείχνει ταγάρι και όχι κρητικό βουργιάλι, ή βούργια ή βουργίδι.
    Το κρητικό βουργιάλι δεν έχει ένα ιμάντα, όπως το ταγάρι, αλλά δύο και είναι ακριβώς το ίδιο με το σημερινό σακίδιο πλάτης.
    Να παραθέσω ότι το βουργιάλι χρησιμοποιείται και σήμερα στους γάμους, για να μαζεύει ο αδερφός του γαμπρού κατά τη χαιρετούρα τα φακελάκια με τα χαρίσματα (λεφτά) για τους νεόνυμφους.
    Επίσης-σπανιότερα, εγώ πάντως το έχω κάνει- σε βουργιάλι βάζαν τους άρτους που πηγαίναν με τα πόδια σε προσκυνήματα την ημέρα ή την παραμονή της χάρης του Αγίου.
    Επίσης τη δεκαετία του ’90 ως φοιτητής στην Αθήνα είχα δει κάποιες φοιτήτριες να το χρησιμοποιούν ως τσάντα για τα βιβλία της σχολής (όπως στη δεκαετία του 70 το ταγάρι), αν και οι περισσότερες χρησιμοποιούσαν τη χειροποίητη δερμάτινη τσάντα τύπου ταχυδρόμου, που προμηθεύονταν από το μοναστηράκι.

    https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjI553ymunaAhXLDuwKHbVjDjIQjRx6BAgBEAU&url=http%3A%2F%2Fmydaimoncom.blogspot.com%2F2016%2F08%2Fblog-post_5.html&psig=AOvVaw3qYcqHnZnn_hAYooncX8nE&ust=1525425482504910

  82. sarant said

    77 Α μπράβο!

  83. ΚΑΒ said

    Ο παπάς του χωριού μου εκείνα τα χρόνια πήγαινε με το γαϊδουράκι του στα εξωκλήσια έχοντας τα άμφιά του στην αλλαή, υφασμάτινον σάκο κρεμασμένο δισάκι από το σκαρβέλι του σαμαριού. Η ονομασία αλλαγή >αλλαή μετωνυμικά από το περιεχόμενο.

    Λεξικό Κριαρά:

    αλλαγή η· επιμέρους τμήμα της στολής του ιερέα: (Aσσίζ. 4331).

  84. Alexis said

    #58: Ιστορικό το χακί σακίδιο ώμου, Πάνο, τουλάχιστον στα δικά μου τα χρόνια!

    Ήταν το απόλυτο δείγμα «προοδευτικού» και ολίγον «αναρχικού» μαθητή (τα «βουτυρόπαιδα» είχαν συνήθως άλλου τύπου τσάντες, είτε τύπου βαλίτσας είτε σακίδιο πλάτης), και πάνω του έβλεπες γραμμένο ό,τι μπορούσες να φανταστείς.
    Καρδούλες τρυπημένες με βέλη, «Love for ever» (με τα απαραίτητα αρχικά των ερωτευμένων), το σήμα της ειρήνης, ονόματα ροκ συγκροτημάτων, «προχωρημένα» ακρωνύμια (π.χ. LSD=Life, Sex, Death) συνθήματα του τύπου «Sex, drugs and Rock ‘n’ Roll», στίχους τραγουδιών (αγγλικούς συνήθως), ονόματα ομάδων (σπανιότερα, καθώς πολλοί σνομπάραμε τότε το ποδόσφαιρο) κλπ. κλπ.

  85. Alexis said

    #0: Στα σημερινά ελληνικά, ο τορβάς δεν είναι τσάντα αλλά υφαντή ή πάνινη σακούλα όπου βάζει ο γεωργός το ψωμί του, ταγάρι δηλαδή, ή την τροφη του ζώου, ταΐστρα δηλαδή.

    Στο Ξηρόμερο τορβά ή τουρβά αποκαλούν μόνο το σακίδιο τύπου ταγάρι, αν και συχνότερα το λένε απλώς «σακούλι».
    Την ταΐστρα του ζώου, αυτό το πάνινο σακίδιο που του δένουν μπροστά στο στόμα του, το λένε «ταϊσάρ(ι)»

  86. Alexis said

    Ιδού και το θρυλικό λουκάνικο του στρατού:

  87. Πάνος με πεζά said

    @ 83 : Έλα και βρήκα κάτι πολύ ωραίο !
    http://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/1214576/i-haki-sholiki-tsanta-me-ta-logo-sygkrotimaton

  88. Corto said

    Νομίζω ότι παραλείφθηκε μία αναφορά στον Ψαθά:

    «Ανοίγει την μεγάλη τσάντα, βγάζει το μικρό τσαντάκι, κλείνει την μεγάλη τσάντα, ανοίγει το μικρό τσαντάκι,…»

  89. Alexis said

    #86: Μπράβο ρε θηρίο!!!
    Πως το ξετρύπωσες;
    Έτσι ακριβώς!!!
    Οι Doors και οι AC/DC ήτανε «must» για κάθε ροκά που σεβόταν τον εαυτό του! 🙂

  90. antonislaw said

    88-86

    Αυτή η τσάντα ήταν στρατιωτική, αγοραζόταν από το Μοναστηράκι και ήταν μεταχειρισμένη από εκποιήσεις στρατιωτικών αποθεμάτων κυρίως της Ευρώπης. Από ό,τι ξέρω παρόμοιες είχε και ο ελληνικός στρατός έως τη δεκαετία του ’70. Μια παρόμοια είχαμε και στην αεροπορία οι σμηνίτες στην Ελλάδα (υπηρέτησα το 2003) αλλά φυσικά ήταν χρώματος θαλασσί, όχι χακί.

  91. «Στα σημερινά ελληνικά, ο τορβάς δεν είναι τσάντα αλλά υφαντή ή πάνινη σακούλα όπου βάζει ο γεωργός το ψωμί του…».

    # Το λέμε και τρουβά. Επίσης το ρήμα τουρβαδιάζω=του γεμίζω τον τουρβά με τα τρόφιμα της ημέρας. Υπάρχει και εννοιολογική επέκταση: Ήρθε ο κανακάρης της από τη Σαλονίκη και τον τρουβάδιασε με όλα τα καλούδια!

  92. Πάνος με πεζά said

    Εδώ είναι κάτι παραπλήσιο με την τσάντα θαλάσσης που έλεγα στο @27,
    Έχει βάση στο ναυτικό σάκο, και φανταστείτε τη με καρό ύφασμα στη θέση του μονόχρωμου. Μπλε ή κόκκινη.

  93. ΣΠ said

    25
    Απλώς αναφέρθηκε η τουρκική προέλευση:
    https://sarantakos.wordpress.com/2017/02/07/730turkish/

  94. ΣΠ said

    87
    Ναι, μπράβο.
    http://ligakaikala.blogspot.rs/2011/02/blog-post_08.html

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό το στρατιωτικό σακίδιο πήγαινε ασορτί με στρατιωτικό τζάκετ, στο οποίο καρφιτσώναμε κονκάρδες ροκ συγκροτημάτων. Τέλη δεκαετίας ’70. 😊
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.concarda.com/el/search.html%3Ftag%3D%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25BA&ved=2ahUKEwjL-o3UtunaAhUhIpoKHSTEArMQFjABegQIBhAB&usg=AOvVaw2_dOhHFy8y62-Iv6qiJWCx

  96. ΣΠ said

    Τσάνταααα!
    Από την ταινία «Το τεμπελόσκυλο» (στο 41:50)

  97. spiral architect 🇰🇵 said

    Μιας και αναφέρθηκε η ροκάδικη σχολική τσάντα:
    Guitar icon Gibson files for bankruptcy

  98. ΚΑΒ said

    Σακίδια και πολιτικοί: (χωρίς εικόνα) Τσακαλώτος, Βαρουφάκης, Θεοδωράκης αρχικά

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα τσαντάκια που κρατούσαν οι άντρες (πριν πόσα χρόνια, αλήθεια; Είκοσι, τριάντα; ), αναφέρθηκαν; Ποτέ δεν τα συμπάθησα.
    http://www.bartuggi.com/productlist/tsantakia-xeiros-30.htm?lang=el

  100. Πάνος με πεζά said

    Να μην κατεβάζει το μυαλό μας ιδέες…
    Δυόμιση κατοστάρικα η τσάντα που βλέπετε, στη Μύκονο. Βεβαίως, περσινό μοντέλο πλέον…

  101. Πάνος με πεζά said

    @ 98 : Ωχ τι είπες τώρα… Ένα τέτοιο είχε ο πατέρας μου, και μια μέρα που το άφησε για λίγο στη σκεπή του αυτοκινήτου μέχρι να μπει, μετά από τα καντήλια μας άκουσε η Αρχιεπισκοπή !
    Ευτυχώς βρέθηκε, νομίζω και άθικτο…
    Μερικά πράγματα ρε παιδί μου, λες και γράφουν επάνω τους «χάσε με !»
    http://www.anekdoto.com/dat/108C1461/image1.jpg?636609555796543156
    (νεώτερη έκδοση του παλιού ξύλινου)

  102. Γς said

    Ητανε κι οι σακ βουαγιάζ.

    Εβαλα σε ένα τέτοιο σακ βουαγιάζ των μερικών ημερών μεγάλο μου γιο και τον πήγα δήθεν σαν κουνέλι στη μάνα μου που είχε κάνει το κήπο της και ολίγον ζωολογικό.

    Είχαν να με δουν χρόνια, από τότε που την είχα κάνει από το σπίτι. Με είχαν ξεγραμμένο. Και φυσικά αγνοούσαν ότι είχαν γίνει παππούς και γιαγιά.

    –Δεν το θέλουμε. Να το πάρεις και να φύγεις!
    Λογάριαζαν όμως χωρίς το κουνέλι, που εξέφρασε τις –αγκού- αντιρρήσεις του.

    Αυτό ήταν! Δεν με άφηναν να το πάρω και να φύγω. μετά ήρθε το δεύτερο και μετά η εγγονή τους

  103. Σουμέλα said

    Πουστιέρα λέγαμε στα φοιτητικά μου χρόνια, δεκατία 80 ενα μικρό τσαντάκι που κρατούσαν οι άνδρες.

  104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χαρτέλα έλεγε η γιαγιά μου η ορεινή,τη σχολική τσάντα.Πέθανε το 1972 και νομίζω έκτοτε δεν το ξανάκουσα.
    Το βρίσκω κι εδώ όμως!
    http://archive.patris.gr/articles/69494#.Wur42aSFPIU

  105. cortlinux said

    90 θυμαμαι. Την εχω δει απο κοντα.

  106. sarant said

    87 Ψαθάς ήταν; Από κωμωδια, ε; Το έχει και σε γελοιογραφια του 1965 ο Μητρόπουλος

    102 Ναι μπράβο!

  107. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    105 Πρέπει να είναι από το «Η Θέμις έχει νεύρα» ή «κέφια», σε ένα από τα δύο τεσπα.

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η τσάντα και το τσαντάκι», το πλήρες κείμενο. Το θυμάμαι στο «Θέατρο της Δευτέρας» με πρόεδρο του δικαστηρίου τον Γιάννη Μιχαλόπουλο…
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.tilestwra.com/i-tsanta-ke-to-tsantaki-to-kimeno-apo-to-anthologio-tou-dimotikou/&ved=2ahUKEwjGmNu0zenaAhXIWywKHXhTBPcQFjADegQIBRAB&usg=AOvVaw1rTGo64UUALfVe6WYIPrzk

  109. Corto said

    105-106:
    Από ό,τι βλέπω, περιλαμβανόταν στην συλλογή «Η Θέμις έχει νεύρα» (έχω την πρώτη έκδοση, την προπολεμική, θα το ελέγξω αργότερα).

    http://stpapasifakis.blogspot.gr/2017/06/blog-post_3.html

    Το σχολικό ανθολόγιο:

    http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/index.html?q=%CE%B7+%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1+&in_contents%5B%5D=

  110. ΣΠ said

    105, 107
    Στο 93.

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η πιο διάσημη τσάντα της ελληνικής τηλεόρασης είναι, νομίζω, ο χαρτοφύλακας που είχε δεμένο στο χέρι του ο Αλέκος Αλεξανδράκης στον «Παράξενο ταξιδιώτη». Οι έχοντες τα χρονάκια τους θα θυμούνται:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.in.gr/2013/03/12/entertainment/paraksenos-taksidiwtis-enas-rolos-mia-istoria-o-alekos-aleksandrakis-ws-aleksis-arsenis/amp/&ved=2ahUKEwiLio_H0enaAhXMBSwKHY2aA6YQFjAKegQIBxAB&usg=AOvVaw3K9aK2RfJFGlbt389tiFTp&ampcf=1

  112. sarant said

    109 και πριν: Α μπράβο, πρέπει να το εχω ακούσει τότε.

    110 Το θυμούνται 🙂

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Θρυλικές τσάντες
    Κοκό Σανέλ

    και
    Βουητόν 🙂 της Μ.Μακρόν

  114. Νέο Kid said

    112. Mπουητόν! Λουί μπουητόν. Ας προφέρομε ως γνήσιοι Γάλλοι! 🙂
    Aν κι εμένα μού αρέσουν οι Ντεσινγκουάλ!

  115. Πάνος με πεζά said

    Να θυμίσουμε και το τσαντάκι του Σπορτ Μπίλλυ, αντίστοιχο του σώβρακου του Ήτα-Βήτα, όπως θα διαβάσετε στο slang.gr

  116. Αιμ said

    Mala είναι στα Πορτογαλικά επίσης η γυναικεία τσάντα αλλά και η βαλίτσα.
    Κέλτικο δάνειο ;

  117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    28.Και στην Κρήτη λέμε σάκο το σακάκι.
    Επίσης πολύ συνηθισμένο μιας εποχής, το σακοφούστανο για τις γυναίκες,η φορεσιά δηλ.με το ίδιο ύφασμα συνήθως, σε δυο μέρη, σάκο(«σακάκι») και φούστα. Από το σακοφούστανο το πάνω μέρος ήταν εφαρμοστό στο σώμα (στο μπούστο και στη μέση) μετά άνοιγε λίγο και κάλυπτε την περιφέρεια.

  118. sarant said

    115 Πρεπει να ειναι ομόρριζο με το γαλλ. malle (έχουν και οι Ισπανοί maleta), για το οποίο βρίσκω:

    (XIIe siècle) De l’ancien bas vieux-francique *malha apparenté au moyen néerlandais male et à l’ancien haut allemand mahal (« sac, coffre, ventre »), au néerlandais maal (« sac, sacoche, coffre », « repas »), à mail en anglais.

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    110, 11β Αυτήν την τσάντα λοιπόν πώς τη λέγανε; Χαρτοφύλακα;Μπα.
    Αυτές τις σκληρές σα βαλίτσες που πρώτα είχαν κλειδάκια, μετά μηχανισμό.

  120. Γιάννης Ιατρού said

    118: Ανάλογα με το μέγεθος, π.χ. των 100.000€, των 500.000€ κλπ. 🙂

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    119 «Παραδοσάκουλο» 🙂 🙂

    Η τσάντα με τα μυστικά

  122. sarant said

    118 Σαμσονάιτ; Όπως το Ντατσουνάκι;

    Σε λίγο τα μαζευω για αεροδρόμιο, θα τα πούμε αύριο μάλλον από τα πάτρια.

  123. Αιμ said

    117. Αυτό το ancien bas vieux-francique τι είναι ;

  124. Πάνος με πεζά said

    Επίσης ένα σημείο των καιρών είναι ότι οι ταχυδρόμοι δεν έχουν -νομίζω- πλέον τσάντες. Γυρνάνε με κάποιο μηχανάκι κι έχουν τα γράμματα μέσα στη μπαγκαζιέρα, ή ακόμα καλύτερα για να μην καθυστερούν, σε κάποιο ανοιχτό καλάθι μπροστά από το τιμόνι.
    Φυσικά δεν ισχύει ίσως «καθ’ ολοκληρίαν», αλλά έχω καιρό να δω, αυτή την ογκωδέστατη κρεμαστή τσάντα του διανομέα στον ώμο…

  125. ΣΠ said

    121
    Ναι, σαμσονάιτ. Χρηησιμοποιείται το όνομα της συγκεκριμένης μάρκας για όλες τις τσάντες και βαλίτσες αυτού του τύπου (σκληρά τοιχώματα).

  126. Γιάννης Ιατρού said

    121:β Τι μάλλον; Δηλαδή μπορεί να βρεθείς κι αλλού;; 🙂

  127. Γιάννης Ιατρού said

    123: Πάνο,
    διατί αποκρύπτεις πως παράλληλα έχουν αρχίσει να παίρνουν κιλά;;;;

  128. ierotheos said

    στη μεγαρίτικη διάλεκτο, μπούρσια ( μάλλον από το ιταλικό borsa) σημαίνει τσέπη

  129. Πέπε said

    @105:
    Από πεζό νομίζω (εννοώ όχι θεατρικό). ήταν στο Ανθολόγιο του Δημοτικού. Η τσάντα και το τσαντάκι.

    ένας κύριος κατηγορείται στο δικαστήριο ότι απρόκλητα ξυλοκόπησε μια κυρία στο λεωφορείο. Εκείνος περιγράφει μια εντελώς αδάφορη, ουδέτερη σκηνή καθημερινότητας όπου η κυρία τρεις-τέσσερις φορές ανοίγει τη μεγάλη τσάντα για να βγάλει το μικρό τσαντάκι (κλείνει τη μεγάλη τσάντα) κι από κει το πορτοφολάκι (κλείνει το μικρό τσαντάκι) για να βγάλει ψιλά να πάρει εισιτήριο, μετά ξανά για να βάλει τα ρέστα από το εισιτήριο, μετά για να φυλάξει το εισιτήριο, μετά για να το ξαναβγάλει να το δείξει στον εισπράκτορα, και στο τέλος ο πρόεδρος του δικαστηρίου αγανακτισμένος τον αθωώνει:

    -Καλά της έκανες!

  130. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Οι πανεπιστημιακοί φαντάζομαι πως θα έχουν μαζέψει ένα σωρό τέτοιες τσάντες

    ουυυυ, όρεξη να ‘χεις να διαβάζεις! 🙂

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

    -Οι πιο φτηνιάρηδες δίνουν απλά ένα ντοσιεδάκι, αλλά κι αυτά χρήσιμα είναι, πρέπει να χω καμια 20ρια-30ρια στο σπίτι — στην Κρακοβία μόνο

    -Μετά, έχουμε πάνινες τσάντες, εμείς ταγάρια τα λέγαμε στο χωριό μου 😉 (εντάξει, το ταγάρι είναι συνήθως τρίχινο), κι απ’ αυτές καμιά δεκαριά, επίσης χρήσιμες για αμπαλάρισμα, αλλά άμα τις πάρεις παραμάσχαλα και βγεις στο δρόμο μπορεί να σου βγει τ’ όνομα

    -Μια φορά μου δώσανε τσάντα λάπτοπ στυλ χαρτοφύλακα, αρκετά καλής ποιότητας

    -Και βέβαια, σακίδια πλάτης, αυτά είναι και τα πιο βολικά. Έχω μαζέψει 2-3. Το πιο ωραίο που έχω δει το κονόμησε ένας συνάδελφος σε συνέδριο στην Ινδία, μαύρο σακίδιο με τον Σίβα να χορεύει πάνω

    -Τέλος, μερικές φορές πρωτοτυπούν. Στη Βαρσοβία πέρσι, αντί για τσάντα ή σακίδιο μας έδωσαν από μια ομπρέλα — όχι σπαστή, μεγάλη με γυρτή λαβή. Βολική για να προστατεύσω τις υπόλοιπες τσάντες και σακίδια, και το περιεχόμενό τους 😀

  131. sarant said

    125 Μάλλον αύριο, εννοούσα!

  132. Χωρίς καμιά ντροπή το διαιτητικό απέρριψε την προσφυγή του ΠΑΟΚ σε χρόνο ρεκόρ και φυσικά χωρίς να ασχοληθεί με την διαδικασία, να ζητήσει υπομνήματα και τα σχετικά. Τουλάχιστον έτσι πρέπει να πείσθηκαν μερικοί πως η ανάδειξη του πρωταθλητή ήταν πολιτική απόφαση που ξεπέρασε σε δημοκτρατικότητα και την χούντα των συνταγματαρχών.
    Εννοείται πως η αντιπολίτευση είναι μέσα στο κόλπο παρά τον αντιπερισπασμό με τον βαγγέλα αλλιώς θα είχε φρυάξει. Το ξαναλέω, θα το δείτε στις εκλογές.

    Ντροπή, Ναυπλιώτες !

  133. ΚΩΣΤΑΣ said

    Το κεμέρι, το πουγκί; ανήκουν στα πορτοφόλια, όχι στις τσάντες, ε;

    Κι εμείς τον ντορβά, τρουβά τον λέμε > έβαλε το κεφάλι του στον τρουβά, ξέρει τι έχει ο βλάχος στον τρουβά, η και μονολεκτικά με απαξιωτική σημασία > α, ρε τρουβά.

  134. Mindkaiser said

    Και Borsa Italiana S.p.A. το ιταλικό χρηματιστήριο βεβαίως, βεβαίως.

  135. Πέπε said

    Ο τορβάς / τρουβάς / ντουρβάς στη Νάξο λέγεται ντουράς. Υποθέτω ότι πρόκειται για την ίδια λέξη, με μια μικρή επιφύλαξη για την (όχι δικαιολογήσιμη από μένα) εξαφάνιση του β.

    Υπάρχει επίσης η ταραζίκα, το σακκίδιο του Καλύμνιου βοσκού, ένα απίστευτα στιλάτο δερμάτινο αξεσουάρ με κρόσια:

    Καθώς και το ικαριώτικο φυλάκι (<θυλάκι), από ολόκληρη προβιά ριφιού – δε θα το έλεγα απίστευτα στιλάτο αλλά πάντως έχει μια πρωτοτυπία στην εμφάνιση:

  136. Corto said

    106 – 108 (συνέχεια):

    Τελικά δεν περιλαμβάνεται στην προπολεμική έκδοση της συλλογής «η Θέμις έχει νεύρα» (Κασταλία, δευτέρα έκδοσις, 1939).
    Άρα είτε συμπληρώθηκε στις μεταπολεμικές εκδόσεις, είτε είναι στο «η Θέμις έχει κέφια».

  137. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

    Το ταγάρι το φορέσαμε και το χορτάσαμε τη δεκαετία του ’70.

    68. Στην Ικαρία χρησιμοποιούν την προβιά από το κατσίκι, τη δένουν με κάποιο τρόπο και γίνεται ένα ωραίο σακίδιο που το χρησιμοποιούν για να βάζουν το κολατσιό τους όταν πηγαίνουν στο χωράφι, το λένε «φυλάκα». Από αυτό έχει πάρει και το όνομά της η τσαμπούνα τους, που την λένε «τσαμπουνοφυλάκα» .

  138. ΚΩΣΤΑΣ said

    136 Μήπως υπάρχει σχέση με το δερμάτι; Από κατσικίσιο δέρμα ασκός, βάζαν μέσα το φρεσκοαρμεγμένο γάλα, το κουβαλούσε στην πλάτη του ο βοσκός, πάθαινε διάφορες ζυμώσεις και γινόταν ένα εύγευστο, δροσιστικό και πλούσιο γεύμα με συνοδεία μπομπότας – καλαμποκίσιο ψωμί.

  139. Alexis said

    #96: Ναι ρε φίλε!
    Κιθάρες Gibson, από το Nashville του Tennessee!!!
    Και τι λέει το λίνκι σου; Κάτι για εικονικές κιθάρες που χρεοκόπησαν; 🙂

  140. Alexis said

    #124: Σαμσονάιτ, ναι, αν και οι πιο νέοι μάλλον δεν το πολυξέρουν.
    Άλλη μια περίπτωση μάρκας που έγινε όνομα είδους (βλέπε τζιπ, νες, κρις κράφτ, μπλακεντέκερ κλπ.)

  141. Οταν ξεκίνησε η δίκη σήμερα το πρωί όλοι περιμένανε την απόφαση από Δευτέρα…

    Ολοι ;;;

    Οχι , ένας ασπρομάλλης γενειαφόρος κατουρημένος από τα γέλια είχε αντιρρήσεις

    Η απόφαση βγήκε το ίδιο μεσημέρι χωρίς να εξετασθεί κατ’ ουσίαν η υπόθεση

    Μάθαμε έτσι την άποψη της ΠΦΑ για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και άλλα ανέκδοτα

    Το πλυντήριο των στρατευμένων της Α και Β Αθήνας καλείται να ανταμείψει με σταυρούς τον ευλογούντα τα γένεια του απόγονο του Τζάντε

    Το μικρό κατσαρομμάλλικο με τα γυαλιάκια και το μουσάκι σε ποιό υπόγειο το έχουνε κλεισμένο να μην τα χρεωθεί ;

    Και μη μου πείτε για ποδοσφαιριά σχόλια, πολιτικές είναι οι δράσεις

  142. Οχι και να χαλάσουμε τη φιέστα του Τζάμπα…

  143. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

    137. Περίπου η ίδια χρήση, μεταφορά ειδών αλλά και αποθήκευση τροφίμων (τουλουμοτύρι) . Περισσότερα στο:

    http://fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html

  144. Γς said

    Τορβάς

    Κι η Γωνιά του Τόρβα εδώ πάνω δίπλα στη Μονή Νταού Πεντέλης.

    Ηταν εκεί που με την Ειρήνη γιορτάζαμε για τελευταία φορά την επέτειο του γάμου μας και εμανίστηκαν ξαφνικά ο Γιάννης κι η Γιούλα Ιατρού με μια τεράστια ντελίσιους τούρτα

  145. Γς said

    9:

    Κι ένας τορβάς [χωρίς φούντες]

  146. Corto said

    Ο κλεφτοτσαντάς, με μουσική του Γιώργου Ροβερτάκη και στίχους του Γιώργου Πετροπουλέα , σε ερμηνεία της Μαρίτσας Πανδρά (1935):

    Ένα από τα ωραιότερα στιχουργήματα του σπουδαίου Γ. Πετροπουλέα, με σκηνές κινηματογραφικού ύφους. Η ομοιοκαταληξία ταξί-δεξί απαντά και στο επίσης αφηγηματικό «Χλαπατσός και Μπισμπιρής», (αβέβαιων δημιουργών, ίσως στιχούργημα του Κώστα Μακρή ή του Κώστα Φαλτάιτς) ήδη το 1934. Το θέμα του λαδώματος αστυνομικού εμφανίζεται και στην αμερικάνικη εκτέλεση του «Μεσ’ του Μάνθου τον τεκέ», του Κώστα Τζόβενου, με τον Γιώργο Κατσαρό (1938), ο οποίος προφανώς έχει εισάγει το εντυπωσιακό στίχο «δως στους μπάτσους μ’ αρχοντιά/ κι άνοιξε τον μπεζαχτά».

  147. ΚΑΒ said

    135. Δε συμπεριλαμβάνεται στο «η Θέμις έχει κέφια» , έκδοσης 1969, που έχω. Μάλλον θα υπάρχει στο άλλο βιβλίο που εκδόθηκε επίσης το 1969, στο «η θέμις έχει νεύρα».

  148. Corto said

    146:
    Ευχαριστώ για την απάντηση. Άρα πολύ πιθανό στις μεταπολεμικές εκδόσεις, ο Ψαθάς να έχει προσθέσει κείμενα. (Παρομοίως και την μαντάμ Σουσού την ξαναέγραψε και την επανεξέδωσε σε οριστική μορφή μεταπολεμικά.)

  149. ΣΠ said

    Από την βιογραφία του Δ. Ψαθά στην Βικιπαίδεια:
    Το 1942-1943 γράφει τα μονόπρακτα Ο Νευρικός Κύριος (γνωστό ως «Η τσάντα και το τσαντάκι»), Η γαλάζια χελώνα και το Ιφιγένεια εν …Μαύροις (που κυκλοφορούν σε βιβλίο με τον τίτλο Ο Νευρικός Κύριος και άλλα σκέτς).

  150. Γιάννης Ιατρού said

    Ορίστε: …περισσότεροι από 1.000 μαθητές και 100 καθηγητές διαδήλωσαν στη Γάνδη υπέρ της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών.

  151. Από την ανακοίνωση της αστυνομίας :

    Η αστυνομία ζητά άμεσα να αποκατασταθούν οι βλάβες στις κάμερες που βρίσκονται στα αποδυτήρια των διαιτητών και των ομάδων, οι οποίες δεν λειτουργούν, παρότι στο συγκεκριμένο γήπεδο δίνει αγώνες πρωταθλήματος η ΑΕΚ.

    Επίσης ζητά να τεθούν σε λειτουργία 12 από τις 21 κάμερες που βρίσκονται στις θύρες που θα φιλοξενηθούν οι φίλαθλοι των δύο ομάδων και έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί βλάβες και δεν λειτουργούν.

    Στο έγγραφό της η αστυνομία επικαλείται το αθλητικό νόμο που θέτει ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αγώνων της ύπαρξη και λειτουργία κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

    Φαίνεται πως είναι συνήθεια να μην λειτουργούν οι κάμερες στο γήπεδο της ομάδας στην οποία απνέμεται από την κυβέρνηση το πρωτάθλημα, πέρισυ ήταν στου Καραϊσκάκη, φέτος στο ΟΑΚΑ, έχει πλουραλισμό η ΠΦΑ !!

  152. Corto said

    148:
    Άρα υποθέτουμε ότι πρωτογράφηκε ως θεατρικό και αργότερα το διασκεύασε ως διήγημα.

  153. Κόκκινος Πλανήτης said

    Τον χαρτοφύλακα Σαμσονάιτ τον έχω ακούσει και ως χαρτοφύλακας τύπου Τζέιμς Μπόντ!

  154. ΓιώργοςΜ said

    151, 148 κλπ: Θυμάμαι και το απόσπασμα στο βιβλίο του Δημοτικού, και τον Μιχαλόπουλο πταισματοδίκη, όχι όμως στο Θέατρο της Δευτέρας, αλλά στα «Η Θέμις έχει νεύρα/κέφια», σήριαλ με αυτοτελή επεισόδια βασισμένα στα αντίστοιχα βιβλία του Ψαθά.
    Θυμάμαι αμυδρά μεν, χαρακτηριστικά δε, και την τσάντα του «Παράξενου Ταξιδιώτη»… Περνάω σιγά-σιγά στην 4η σειρά εφεδρείας (ακολουθούν τα ΚΑΠΗ και τα γυναικόπαιδα 🙂 )

  155. Γιάννης Ιατρού said

    150: Μη χάσουμε καμιά φάση κανενός φουριόζου καουμπόη, ε;

  156. Πέπε said

    @145:

    Ακούω τόσα χρόνια ρεμπέτικα, και μάλιστα με την εντυπωσιακή πρόοδο του ΥΤ τα λίγα τελευταία χρόνια μαθαίνω συνεχώς «καινούργια» παλιά τραγούδια που δεν είχα ξανακούσει. Τόσο πολλά, που συχνά ξεχνώ να εντυπωσιαστώ, προσέχω απλώς αν μ’ αρέσει ο στίχος, η μουσική και η εκτέλεση.

    Κι όμως, ένα τέτοιο τραγούδι (όπως και πολλά άλλα παρόμοια) είναι Τ Ρ Ο Μ Ε Ρ Α σόκιν! Προσπαθώ να φανταστώ τον τίμιο μικροαστό νοικοκύρη της εποχής που τυχαία σε κάποιο καφενείο πετυχαίνει τον φωνογραφιτζή να παίζει κάτι τέτοιο, την προσωπική αφήγηση ενός τσαντάκια που, συλληφθείς, περιγράφει το έγκλημα χωρίς ίχνος μεταμέλειας (έστω υποκριτικής) και μετά προσπαθεί να λαδώσει τον μπάτσο… Αλλά δεν μπορώ να προσεγγίσω αυτό που θα ένιωσε!

    ________________

    @80:
    Αυτά τα βουργιάλια κυκλοφορούν σχετικά συχνά. Κυρίως βέβαια σε σουβενιρτζήδικα, αλλά καμιά φορά και στις πλάτες κανονικών ανθρώπων.

  157. ΣΠ said

    https://www.skroutz.gr/books/a.16043.psathas-dimitris.html
    Εδώ λέει ότι ο Δ. Ψαθάς το 1944 έγραψε την θεατρική κωμωδία «Σκίτσα της εποχής» που περιλαμβάνει τα μονόπρακτα «Ο Κηφισοφών», «Γαλάζια χελώνα», «Νευρικός κύριος», «Τρελοί της εποχής» και «Ιφιγένεια. . . εν Μαύροις».

  158. ΣΠ said

  159. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μοὶ προξενεῖ ἀλγεινὴν ἐντύπωσιν ὅτι, καίτοι προὐχώρησεν ἡ νύξ, οὐδεὶς ἐκ τῶν χριστιανομπολσεβίκων μεταλληνιστῶν συνταξιούχων ἀνεφέρθη εἰς τὸ θρυλικὸν «μαντζαβαλιτσάκι»· οὐδὲ κἄν ὁ περὶ τὰ τοιαῦτα τυρβάζων Τζί.

    Καὶ μὴν μοῦ πεῖτε ὅτι δὲν γνωρίζετε τὶ ἐστὶ μαντζαβαλιτσάκι, ἰδίως οἱ ἀποτελοῦντες τὴν πλειοψηφίαν τοῦ παρόντος ἱστολογίου βαζελόφρονες κάποιας ἡλικίας. 🙂

  160. Corto said

    155:
    Ακόμα πιο σόκιν είναι το «Πάνε για το πράσσο», του Μανώλη Χρυσαφάκη (1934), με την Ρίτα Αμπατζή:
    Προτροπή σε κλοπή και ενδεχόμενο λάδωμα σε υποψήφιο καταδότη ή μάρτυρα «για να μην μας την καρφώσει, στα λαγωνικά μας δώσει».

  161. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχει δαιμονοποιηθεί ο αείμνηστος εργάτης της Πανάθας Αντώνης Μαντζαβελάκης, Δημήτρη. Και αν ακολουθήσουν σεντόνια ξέρειςαποποιον, εσύ θα φταις. 😊

  162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    H Kρόνη πού είναι ρε παιδιά, είναι καλά; Κύριε κακόψυχε αρχιφύλαξ έχει αφήσει κάνα μήνυμα; 🙂

    Για να της βάλω το τραγούδι που την τρελαίνει σαν αρπαγμένο τρελοκόριτσο που είναι, μπάς και συγκινηθεί και δώσει σημεία ζωής. 🙂

  163. Γιάννης Ιατρού said

    161: Λάμπρο, δεν έχω πάρει (ακόμα) απάντηση…

  164. Corto said

    156: Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι όλα αυτά τα έγραψε ο Ψαθάς μέσα στην Κατοχή (ή έστω λίγους μήνες μετά).

  165. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Θυμήθηκα (ὅ,τι θυμᾶμαι χαίρομαι) τὸ τραγούδι τῆς τσάντας.

    Τὸ τραγουδοῦσε ὁ Βασίλης, ἐργάτης στὸ ἐργοστάσιο χρωμάτων ποὺ δούλευα τὸ 1980. Κάθε Παρασκευή, στὸ σχόλασμα, ἐρχόταν κάποιος ἀπὸ τὸ λογιστήριο, μ᾿ ἔναν σκοῦρο χαρτοφύλακα, γιὰ νὰ πληρώσει τὸ βδομαδιάτικο στοὺς ἐργάτες. Λίγο πρὶν ὁ Βασίλης ἔπιανε «τὸ τραγούδι τῆς τσάντας», σ᾿ ἕναν παραδοσιακὸ σκοπό:

    Ποῦ εἶσαι τσάντα,
    καημένη τσάντα,
    ποὺ εἶσαι τσάντα μου μικρή,
    ὄμορφη, μελαχροινή.

    Ἔλα πιὸ κάτω,
    ᾿δῶ παρακάτω,
    ἔλα ᾿δῶ κάτω χαμηλὰ
    νὰ χαροῦνε τὰ παιδιά.

  166. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @160. Γιάννη, τό ᾿γραψα ἐν πλήρει ἐπιγνώσει τῶν συνεπειῶν.
    Αὐτὸ τοὐλάχιστον εἶναι σχετικὸ μὲ τὸ σημερινὸ θέμα. 🙂

    Παρεμπιπτόντως, θυμήθηκα τὴν ἐποχὴ ποὺ τὸ ποδόσφαιρο εἶχε ἐξοβελιστεῖ ἀπὸ τὴ θεματολογία τῆς ἀριστερᾶς, κάποιος ἔγραφε γιὰ ποδοσφαιρικὰ θέματα στὸ Ἀντί, στὴ χάση καὶ στὴ φέξη καὶ συνδέοντάς τα μὲ τὴν πολιτικὴ πραγματικότητα τῆς ἐποχῆς· τὸ ψευδώνυμό του: Θοδωράκης Μανζάβελος 🙂

  167. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @165.Μαντζάβελος.

  168. Κουτρούφι said

    Ο σιφνέικος ντρουβάς είναι από ντρίλινο ύφασμα και έχει λεπτές άσπρες και γαλάζιες ρίγες.
    https://imgur.com/zkAS903
    Ο σιφνέικος ντρουβάς περιέχει κυρίως το πρόχειρο φαγητό του χωρικού, του μάστορα, ή και του απλού περιπατητή όταν είναι στην εξοχή. Στο σιφνέικο κολατσιό το κύριο συστατικό είναι το τοπικό τυρί-μανούρα. Η μανούρα έχει έντονη μυρωδιά η οποία εμποτίζεται στο ύφασμα. Έτσι ένας σιφνέικος ντρουβάς που είναι πολυχρησιμοποιημένος όσο πλυμένος και αν είναι θα βρωμεί μανούρα. Για αυτόν τον λόγο, όταν έμπαινε Σαρακοστή, ένας χωρικός άλλαζε ντρουβά για να μην μαγαριστεί το νηστίσιμο φαγητό του από τις μυρωδιές του τυριού.
    ——————–
    #158. Πατριώτη, γκουγκλίζεται και το «βαλιτσογιάννης»

  169. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @167.
    Καλῶς τον μὲ τὶς μυρωδιές
    καὶ τὸ βαλιτσογιάννη.
    🙂

  170. Πέπε said

    #68 (ΚΑΒ)

    > > Επειδή εγώ είμαι από χωριό για σχολική τσάντα είχα τον φύλακα, χειροποίητη, από τη μάνα μου, υφασμάτινη τσάντα με λουρί που το περνούσα στον ώμο. Την ἰδια εννοείται τσάντα είχαν όλα τα παιδιά της δεκαετἰας του ’50.
    Ο Σκανδαλίδης ετυμολογεί τη λ. από αρχ. θύλακος-θύλακας,(ο) > φύλακας.

    Εδώ υπάρχει κάτι ενδιαφέρον:

    Αφ’ ενός, δεν είναι λογικό να ονομάζεις την τσάντα «φύλακα» εννοώντας την κανονική λέξη «φύλακας», που αναφέρεται σε άνθρωπο, επομένως η ετυμολογία από τον θύλακα φαίνεται πιο πιθανή. Και υπάρχουν και παράλληλα: αναφέρθηκε ήδη η καριώτικη φυλάκα (#134 και 136 – φυλάκι νόμιζα αλλά μπορεί να μην το θυμάμαι σωστά), η οποία, αν με τη σειρά της τη συνδέσουμε με την τσαμπουνοφυλάκα και από κει με το φυλάκι, το θυλάκι και το θυλακούρι, που είναι ονομασίες σε διάφορα άλλα νησιά για το ασκί της τσαμπούνας, νομίζω ότι επιβεβαιώνει την ετυμολογία από τον θύλακο χωρίς περιθώριο αμφιβολιών.

    Από την άλλη όμως έχουμε και τον χαρτοφύλακα. Είναι λέξη άλλης κοινωνικής προέλευσης, άσχετη από όλα τα παραπάνω, και σημαίνει αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε, τσάντα όπου φυλάμε χαρτιά (διαβάζω στο ΛΚΝΕ ότι η λέξη αρχικά εσήμαινε άνθρωπο, τον χαρτοφύλακα, κάποιο δημόσιο λειτούργημα).

    Έχουμε λοιπόν αφ’ ενός τον φύλακα, που με διάφορες σημασιολογικές εξελίξεις έφτασε (στο χαρτοφύλακας) να σημαίνει τσάντα, κι αφ’ ετέρου τον θύλακο, που μ ελιγότερες σημασιολογικές μεταπτώσεις αλλά με αλλαγές στη μορφή έγινε κι αυτός φύλακας και σημαίνει κι αυτός τσάντα!

    (Παρεμπιπτόντως: το ασκί δεν είναι ακριβώς τσάντα, αλλά στα αγγλικά ονομάζεται τσάντα, bag [πρβλ. bagpipe]!)

  171. Πέπε said

    @167:

    Απροπό Κουτρούφι, όταν η μανούρα είναι γυλωμένη, τι σημαίνει; (Την είχα πάρει για την Τυρινή, μαζί με άλλα τυριά που βρήκα στο σουπερμάρκετ, επειδή ο τίτλος «μανούρα γυλωμένη» με είχε εντυπωσιάσει.)

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν τον θυμάμαι, Δημήτρη, παρόλο που ήμουν συνεπής αναγνώστης του Αντί, το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί από το Πάντειο:
    http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&op=record&type&q&page=0&pid=cid:486

  173. Κουτρούφι said

    #170.
    Γύλη είναι το κατακάθι του κόκκινου κρασιού. Εκεί εμβαπτίζεται η ξεραμένη μανούρα για μερικές μέρες. Μαλακώνει και ταυτόχρονα στην επιφάνεια δημιουργείται ένα στρώμα μαυροκόκκινου χρώματος. Αυτή η μανούρα είναι γυλωμένη. Η γυλωμένη μανούρα είναι που έχει και την έντονη μυρωδιά.
    Προσωπικώς, αποφεύγω τρόφιμα με εντυπωσιακούς τίτλους….

  174. ΚΑΒ said

    169. Λογικό, ξελογικό έτσι τη λέγαμε την τσάντα και βέβαια μόνο τη σχολική. Δε διαφωνεί κανείς με όσα γράφεις.

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    118 κ.ε Σαμσονάιτ ναι η σκληρή πλακέ επαγγελματική τσάντα από κάποια στιγμή και πέρα,ωστόσο υπήρχαν και νωρίτερα από τη σαμσονάιτ. Δερμάτινες ορθογώνιες, μαύρες ή καφέ είχαν οι δικηγόροι για παράδειγμα. Ίσως σκέτες «επαγγελματικές» ;

    172.τρόφιμα με εντυπωσιακούς τίτλους….
    Να μείνουμε στα τυργιά:
    Γραβιέρα τση κουφάλας 🙂

  176. Λ said

    Επίσης καποιες κυρίες λενε η βερσάτσιε μου , η. Σανέλ μου κοκ

  177. (122) Αίμ, ancien bas vieux-francique πρέπει να είναι κάποια παλιά (του πρώιμου Μεσαίωνα) γλώσσα των Φράγκων με τη στενή έννοια, των τευτονικών εκέινων φύλων δηλαδή που κατέλυσαν τη ρωμαϊκή κυριαρχία στη Γαλατία και της έδωσαν το όνομα France. Τώρα βέβαια, να χαρακτηρίζεται και ancien και vieux κάτι που χρονολογείται μετά Χριστόν, ε, εμάς των Ελλήνων μας φαίνεται κάπως αστείο…

    Η Ιφιγένεια εν Μαύροις έιναι σύντομο θεατρικό έργο του Ψαθά που περιλαμβάνεται στο Μέρος Α´ (Χειμώνας του ´41) του έργου του Αντίσταση, που πρέπει να κυκλοφόρησε το 1962. Εκεί αναφέρει ότι γράφτηκε στην Κατοχή, αλλά η λογοκρισία δεν επέτρεψε να ανέβει, με τη δικαιολογία ότι… θίγεται ο Ευρυπίδης (!!!) και φυσικά στην πραγματικότητα γιατί παριστανόταν εναργώς η πείνα της εποχής.

  178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    175 Λ. (Έρμες) Ερμές και Φεραγκάμο μου γκαμότο 🙂

    μου κρατούσες πάντα τη σκισμένη τσάντα
    κι αστραποβολούσες μάτια μου

  179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και ξέχασα: Τσαντάκης, Γεραπετρίτικο επώνυμο

  180. (149) Η πρώτη μου αντίδραση ήταν «Εγώ ζω στο Βέλγιο και τέτοιο πράμα δεν άκουσα.» Είναι όμως αλήθεια, βλ. π.χ. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180502_03492800. Για όσους δεν καταλαβαίνουν φλαμανδικά 🙂 λέει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια οργανώνεται (προφανώς από κλασικούς φιλολόγους) ετήσια Ημέρα της Ελληνικής, αλλά φέτος κάλεσαν για πρώτη φορά και τους μαθητές τους, και πράγματι ήρθαν πάνω από χίλιοι. Βέβαια, εκεί λατινικά και αρχαία ελληνικά διδάσκονται μόνον όσοι θέλουν, δεν τα κάνουν κανενός κλύσμα…

  181. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο «Η Θέμις έχει κέφια» έκδοση 1997, που έχω, δεν περιέχεται.
    Εδώ «Ο νευρικός κύριος» στην αυτόνομη έκδοσή του, μαζί με άλλα θεατρικά:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.palaiobibliopolio.gr/%25CE%259A%25CF%2589%25CE%25BC%25CF%2589%25CE%25B4%25CE%25AF%25CE%25B5%25CF%2582-%25CE%259F-%25CE%259D%25CE%25B5%25CF%2585%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C%25CF%2582-%25CE%259A%25CF%258D%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2582-p-33353.html&ved=2ahUKEwj3xefZm-raAhUIiaYKHd73CoQ4ChAWMAl6BAgBEAE&usg=AOvVaw0bajlkl-uqq-iaLK2Calpt

  182. Γς said

    158, 160:

    Μιας κάποιας ηλικίας είμαι.
    Βαζελόφρων δεν είμαι.

    Και το βαλιτσάτσάκι του Μαντζαβελάκη δεν μου είναι άγνωστο.

    Το αναφέρω μάλιστα και στην Καμήλα της εποχής εκείνης:

    http://caktos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_31.html

    «Μέχρι που μια μέρα ήρθαν στο σπίτι κάτι καλοί κύριοι και ένας από αυτούς σαν τον Μαντζαβελάκη με το βαλιτσάκι μέτρησε στη μάνα μου το σεβαστό ποσό του επάθλου».

    Ηταν το έπαθλο του 10χρονου Γς για την Καμήλα που γύριζε στις γειτονιές της Αθήνας το 1954.

    http://caktos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_31.html

  183. Γς said

    Sacco ο σάκκος στα Ιταλικά

    και Saccone η φίλη μου Cecilia:

    https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/31/woty2017-3/#comment-475666

  184. Λ said

    Τη σακα στα κυπριακά τη λεγαμς παλάσκα.

  185. Λ said

    Προσοχή αν πείτε πουλάσκα είναι κάτι διαφορετικό

  186. cortlinux said

    Νομιζω οτι ειναι ευθυμογράφημα του Ψαθα.

  187. Τι σχέση έχουν τα βαλιτσάκια με το σημερινό ποδόσφαιρο ; Από την μπάλλα πέρασαν μέσω Κοσκωτά στην πολιτική με το όνομα πάμπερς (υπάρχουν αρκετοί πρώην πασόκοι στον Σύριζα και στην Νουδού να σας πουν λεπτομέρειες)
    Οπως λέει κι ο λαός η γούνα του λύκου αλλάζει, το τομάρι ποτέ

    Σήμερα δια του ποδοσφαίρου και πάλι και επί Πρώτης Φοράς Αριστεράς ο πόλεμος των συμμοριών έγινε αντικείμενο διαιτησίας από αυτούς που υποτίθεται πως πολεμούσαν τις συμμορίες κι όποιος δεν το καταλαβαίνει ας διαβάσει τον Νονό ή καλύτερα τον Σικελό του Πούτσο (Puzzo).

    Η περίοδος που διανύουμε θα ονομασθεί η Κοντώνειος ανακωχή των ναρκολαθροεμπόρων

  188. Γς said

    187:

    >κι όποιος δεν το καταλαβαίνει ας διαβάσει τον Νονό ή καλύτερα τον Σικελό του Πούτσο (Puzzo).

    puzza, puzza!

    βρώμα, βρώμα!

    http://www.youtube.com/watch?v=9OUtdBKdmuQ

  189. Να μη ξεχάσω τα συγχαρητήριά μου στην κυβέρνηση που έσπευσε να ακυρώσει τον ορισμό του (πέτρα του σκανδάλου στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ) Κομίνη σε ποδοσφαιρικό αγώνα μετά το έπος της Τούμπας, ταυτόχρονα με την απόφαση-αστραπή του διαιτητικού- σε μια επίδειξη ισχύος γνωστού λαθρέμπορα καυσίμων (όπως λέμε ο νεκρός κι ο μαφιόζος δεδικαίωνται )

    Εδειξε μια ευαισθησία στις προκλήσεις, δεν μπορώ να πω… αλλά και μια συμπάθεια στα όργανα που εκτέλεσαν τις επιθυμίες της. Θυμίζω πως ουδέποτε προσήλθε να εξηγήσει τι σφύριξε το άφησε στην κρίση των υφισταμένων του Κοντονή που οσφρανθέντες τους όνυχας αυτών διέγνωσαν τας βουλάς αυτού κατά το δοκούν του προϊσταμένου, Ηταν μια δοκιμή, μια πρόβα τζενεράλε για την επαναφορά του σε κανονικούς αγωνιστικούς ρυθμούς.

    Υπέροχο συγκρότημα οι ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ

  190. spiral architect 🇰🇵 said

    @139: Θα σε κοπανήσει ο Σαραντάκος! 😀
    (icon guitar: κιθάρα πρότυπο)
    H Les Paul στα χέρια του Slash

  191. Alexis said

    #190: Ε, ναι, πλάκα έκανα… 🙂

    #179: Και Τσαντούλας στην Πρέβεζα Έφη. Υπήρχε και βουλευτής.

  192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλημέρα.
    τα μπουντέλια μου μέσα !
    https://sarantakos.wordpress.com/2016/08/10/disbudak/#comment-377821

  193. spiral architect 🇰🇵 said

    Φέτος μπορεί να μην απονεμηθεί Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τους λόγους θα τους βρείτε στο λίκνο:
    Will There Be a Nobel Prize in Literature This Year?

    Δεν το πολυπιστεύω βέβαια, αλλά μ’ αυτά, με κείνα και με τ΄ άλλα ο θεσμός έχει τρωθεί.
    Κρίμα.

  194. 164 Η Ιφιγένεια εν Μαύροις πάντως, που γράφτηκε την ίδια εποχή, έχει θέμα κατοχικό με πείνα κλπ απ’ όσο θυμάμαι. Κάπου έχω δει την μεταπολεμική εκδοχή της τσάντας με το τσαντάκι, όπου ο απολογούμενος ξεκινά να δικαιολογείται λέγοντας πως είναι άνθρωπος νευρικός, και εξηγεί ότι δεν βοηθά και η κατάσταση: θα τη ρίξουν τη βόμβα; δεν θα τη ρίξουν;

    189 Ο Τζι έπαθε Μπλογκ 🙂

  195. Fremder said

    #20:

    «Χειροπέδες για ψάρεμα χταποδιών με γαλαζόπετρα»
    https://www.boatfishing.gr/chiropedes-gia-psarema-chtapodion-galazopetra/

    «Σύλληψη για διενέργεια παράνομης υποβρύχιας αλιείας στη Σαλαμίνα»
    http://egialos.blogspot.gr/2009/08/blog-post.html

    «Ψάρευε με γαλαζόπετρα χταπόδια στις Πλάκες»
    http://www.myvolos.net/%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%87%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80/

  196. Γς said

    195:

    Γαλαζόπετρα βάζαμε τότε στο κοτέτσι στις κότες.

    Τώρα για τις γκόμενες. Αλλά πάλι μου ψοφάνε.
    Τι συμβαίνει γμτ;

  197. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    195: Ξένος

    77χρονου που ψάρευε … χρησιμοποιώντας γαλαζόπετρα..

    χιχιχι … 🙂 🙂 🙂

  198. sarant said

    Καλημερα από τα πάτρια!

  199. Αιμ said

    177. Ευχαριστώ τα … μάλα φίλε Αγγελε

  200. # 195

    Γιατί τα γράφεις ; για να αποδείξεις την ασχετοσύνη των λιμενικών που μπερδεύουν την χλωρίνη που καταστρέφει τα πάντα μόνιμα με την γαλαζόπετρα που η επίδρασή της έχει διαλυθεί σε μια-δυο ώρες ;. Παλιά οι χταποδάδες είχαν ένα μακρύ κοντάρι και στην άκρη του μέσα σ’ ένα κουρελάκι ένα κομματάκι γαλαζόπετρας για να βγάζει τα χταπόδια από το θαλάμι τους. Ξέρανε 20-30 θαλάμια και τα ψάχννε κάθρ τόσο.Αν πείραζε η γαλαζόπετρα θάχανε αλλάξει επάγγελμα, η χλωρίνη είναι τέλος για το πιάσμα, όχι η γαλαζόπετρα. Οσοι λιμενικοί είναι σχετικοί με το άθλημα κάνουν τα στραβά μάτια στην γαλαζόπετρα γιατί να ξέρεις πως κανένας δεν κυνηγάει χταπόδια χωρίς αυτήν. Απλά οι μαλάκες κι οι άσχετοι παίρνουν χλωρίνη από το σούπερμάρκετ γιατί βαριούνται να ψάχνουν για γαλαζόπετρα

  201. Corto said

    194: «θα τη ρίξουν τη βόμβα; δεν θα τη ρίξουν;»

    Ωραίο εύρημα!
    Ο τίτλος «Ιφιγένεια εν Μαύροις» θυμίζει Μποστ.

  202. Πάνος με πεζά said

    @ 159 : Όπως έλεγε και ο Μπαρμπής, με εκείνη την ωραία του καθαρεύουσα, «ο γνωστός βαλιτσοφόρος παράγων που περιεφέρετο…»

  203. Πάνος με πεζά said

    @ 189 : E ρε συ G, αφού απεφάνθησαν τα όργανα, απεφάνθησαν αρνητικά και για το «You are finished» του Μίχελ ! (σε πειράζω) 🙂

  204. Πάνος με πεζά said

    Τί σας έπιασε με την Ιφιγένεια εν Μαύροις, χτες (3/5) της Αγίας Μαύρας;

  205. ΚΑΒ said

    146,148,181. Τελικά βρήκα σήμερα και το άλλο βιβλίο του Ψαθά «η θέμις έχει νεύρα» έκδοση 1969, που περιέχει (σ.136-143) το: Η τσάντα και το τσαντάκι

    Έξαλλος τινάζεται επάνω:
    Αθώος! Αθώος! Καλά της έκανες.
    Αυλαία.

  206. # 203

    Κοίτα Πάνο είπαμε να φύγει η εγκληματική όχι να αλλάξει ηγέτη για τα όποια κυβερνητικά οφέλη. Πιο ξεδιάντροπη άγνοια των κανονισμών και δίκη βάσει του καθοδηγούμενου με φωτογραφίες «λαϊκού» αισθητηρίου δεν θυμάμαι. Ασε που ο αθλητικός εισαγγελέας μοιράζει διώξεις κατα βούληση ( Ο Μιραλάς έδειξε τα τέτοια του-ίσως κληθεί σε απολογία ΑΦΟΥ πάρει μεταγραφή (είχαμε το προηγούμενο του Μοντέστο επί προηγούμενης εγκληματικής),ο Λιβάγια φτύνει,, κτυπάει και πιάνει τα γεννητικά όργανα αντιπάλων πέρα βρέχει. ο τζάμπας απειλεί ευθέως δικαστές και ο εισαγγελέας κάνει παρατηρήσεις στην…ορίτζιναλ !!!!

    Ε αφού και η ΠΦΑ τα βρήκε με την (μεταλλαγμένη) Ε.Ο. λυπάμαι που το λέω αλλά πολλοί που ενοχλούνται από την κατάσταση θα βλέπουν την Χ.Α. σαν μόνη λύση, εκεί καταντήσαμε

  207. # 206

    Αν δεν το κατάλαβες ο αθλητικός εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη κατά του ΟΣΦΠ για την αποχώρησή του στο ματς με τον ΠΑΟΚ ούτε κατά της ΑΕΚ για να διευκρινισθεί πως διεκόπη το παιχνίδι παρ’ ότι υπήρξε καταγγελία του ΠΑΟΚ στο πρώτο και του ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ στο δεύτερο απαλλάσσονταςέτσι τα σωματεία αυτά από τυχούσες ευθύνες τους και υποχρεώνοντας τους δικαστές σε μονόπλευρη αναζήτηση ευθυνών.
    Τέτοιες δουλειές δεν γίνονται με μόνη την κυβερνητική ευλογία, χρειάζεται και η ανοχή τουλάχιστον της αντιπολίτευσης

  208. Corto said

    205 (ΚΑΒ):

    Μπράβο! Άρα επιβεβαιώθηκε αυτό που υποθέσαμε, ότι δηλαδή το προσέθεσε στην νεότερη έκδοση.
    Βέβαια η αναφορά σε τραμ υποδηλώνει ότι είχε γραφεί πολύ πριν το 1969 (το τραμ καταργήθηκε το 1960).

  209. Πάνος με πεζά said

    @ 207 : Εμένα πάντως με ενόχλησε χτες που κάποιο μέλος του Διαιτητικού είπε «Εγώ θα τον έφερνα σηκωτό εδώ πέρα τον Κομίνη», κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ…

  210. Fremder said

    #200:
    Μην τα βάζεις με τους λιμενικούς, άλλωστε ενίοτε κάνουν τα στραβά μάτια, με το νομοθέτη να τα βάλεις:
    Ν 2332/1995 Άρθρο 8
    Τροποποίηση του ν.δ/τος 420/1970
    1.Η παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.δ/τος 420/1970 (ΦΕΚ 27 Α’) αντικαθίσταται ως εξής:
    Ί. Απαγορεύεται η αλιεία με δυναμίπδα ή άλλες εκρηκτικές ύλες ή με τοξικές, ναρκωτικές ή διαβρωτικές ουσίες ή με συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις, καθώς επίσης και η αλιεία με οποιοδήποτε φυτική, χημική ή άλλη ουσία, που μπορεί να ναρκώνει, παραλύει, φονεύει ή καθιστά ανίκανα για κάθε αντίδραση τα υδρόβια ζώα (φλόμος, γαλατσίδα, σπλώνος, καρναρέζα, αγριόσπλωνος, μελισσάνδρα, γαλαζόπετρα κ.λπ.).’
    https://www.e-nomothesia.gr/kat-agrotike-anaptukse/n-2332-1995.html

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Το 1942-1943 γράφει τα μονόπρακτα Ο Νευρικός Κύριος (γνωστό ως «Η τσάντα και το τσαντάκι»), Η γαλάζια χελώνα και το Ιφιγένεια εν …Μαύροις (που κυκλοφορούν σε βιβλίο με τον τίτλο Ο Νευρικός Κύριος και άλλα σκέτς).»
    Δεν χρειάζεται να υποθέτουμε: μες στην Κατοχή γράφτηκε.

  212. Από ψάρεμα δε νιώθω, αλλά a priori η γαλαζόπετρα είναι δηλητήριο, που αραιώνεται βέβαια μέσα στη θάλασσα αλλά πάντως βλάπτει, ενώ η χλωρίνη σκοτωνει βέβαια τους μικροοργανισμούς που θα περιλουσει, διασπάται όμως γρήγορα σε αλάτι και οξυγόνο και δεν αφήνει περαιτερω ίχνη.

  213. Γιάννης Ιατρού said

    212: Αγγελος
    …διασπάται όμως γρήγορα σε αλάτι και οξυγόνο και δεν αφήνει περαιτέρω ίχνη…
    (Και) γι αυτό η χλωρίνη [διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου, ΝaClO, 3%..6%] χρησιμοποιείται και στην απολύμανση του πόσιμου νερού Chlorination.

  214. ΣΠ said

    Η εντύπωσή μου είναι ότι στην εκμάθηση της (σημερινής) νέας ελληνικής με βοήθησε, όχι η αρχαία, αλλά η καθαρεύουσα την οποία διδάχτηκα στο γυμνάσιο.

  215. ΣΠ said

    214
    Ωχ, λάθος νήμα.

  216. ASX said

    Οι Γάλλοι (sac) & oi Πορτογάλοι (saco) δανείσθηκαν από την ελληνική (σάκκος ή σάκος). Εμείς, εκεί, τουρκικά (çanta – τσάντα), όπως πολλές-πολλές άλλες τουρκικές λέξεις. Αισθανόμαστε Τούρκοι σε πολλά-πολλά, κι’ ας τους βρίζομε. «Κούφιοι κι’ οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι»

  217. sarant said

    216 Bεβαίως και η ελληνική λέξη είναι σημιτικό δάνειο.

  218. Πέπε said

    216
    Δε συμφωνώ. Κι εμείς λέμε σάκκος, σακκί, σακκούλα και σακκίδιο. Απλώς δε σημαίνουν το ίδιο όπως η τσάντα. Δεν αισθάνομαι περισσότερο Τούρκος όταν λέω την τσάντα «τσάντα» και περισσότερο Έλληνας όταν λέω τη σακκούλα «σακκούλα». Αν βέβαια αναφέρεσαι σ’ εκείνους που λένε τη σακκούλα «τσάντα», εκεί μαζί σου.

    (Σάκκος είναι και είδος ρούχου, και από κει και το σακκάκι, άλλη πολύ εύχρηστη λέξη από την ίδια οικογένεια.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: