Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αναδοχή, υιοθεσία και τεκνοθεσία

Posted by sarant στο 7 Μαΐου, 2018


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στο ένθετο Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής, στην τακτική μου στήλη Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. Το αναδημοσιεύω εδώ χωρίς καμιά αλλαγή.

Πρέπει ωστόσο να αναφέρω ότι είχαμε και παλιότερα ασχοληθεί στο ιστολόγιο με το θέμα της ορολογίας, αν δηλαδή χρειάζεται να αλλάξει ο όρος «υιοθεσία». Στο παλιότερο άρθρο, πριν από σχεδόν οχτώ χρόνια, ήμουν σαφώς αρνητικός απέναντι στην αλλαγή της ορολογίας, αλλά δήλωνα ανοιχτός σε επιχειρήματα υπέρ των όρων τεκνοθεσία/παιδοθεσία. Στο μεταξύ άλλαξα αρκετά τις απόψεις μου -δεν με ενοχλεί η αλλαγή των όρων, αν και δεν θεωρώ ότι είναι το πρωτεύον. Από την αλλη, εξακολουθώ να προτιμώ την τεκνοθεσία σε σχεση με την παιδοθεσία, αν υποτεθεί ότι θα γίνει αλλαγή του όρου.

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολύ οι λέξεις του τίτλου του σημερινού μας άρθρου, με την ευκαιρία της συζήτησης του νομοσχεδίου «για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του.

Το νομοσχέδιο είναι θετικό αλλά λειψό, αν θέλετε τη γνώμη μου. Δεν θεσπίζει τη δυνατότητα υιοθεσίας ή τεκνοθεσίας (θα πούμε πιο κάτω για την ορολογία) από ομόφυλα ζευγάρια, όπως ήταν η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, αλλά προβλέπει μόνο τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών και από ζευγάρια (ετερόφυλα ή ομόφυλα) που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία. Στην αναδοχή, ένα ανήλικο παιδί που οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες το έχουν απομακρύνει από τους γονείς του για διάφορους λόγους (από κακοποίηση έως οικονομική αδυναμία) τοποθετείται υπό την προστασία μιας ανάδοχης οικογένειας έως ότου ενηλικιωθεί (ή πάψουν οι συνθήκες που επέβαλαν την απομάκρυνση από τους βιολογικούς γονείς του), έτσι ώστε να μην περάσει όλα αυτά τα χρόνια σε κάποιο ίδρυμα. Οι βιολογικοί γονείς διατηρούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους όπως και τη συγγενική σχέση με το παιδί. Η υιοθεσία, πάλι, είναι διαδικασία με την οποία ο θετός γονέας αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τού γονέα, καθώς και συγγενική σχέση.

Με βάση τα παραπάνω, είναι εντυπωσιακό ότι η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα εστιάστηκε σε μία μόνο υποπερίπτωση του νομοσχεδίου και μάλιστα με τρόπο μάλλον παραμορφωτικό αφού αν κάποιος παρακολουθήσει την αντιπαράθεση θα σχηματίσει την εντύπωση ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια, ενώ κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ισχύει. Βέβαια, ακόμα κι έτσι το νομοσχέδιο είναι θετικό, έστω και ως πρώτο βήμα, και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το ΚΚΕ έδειξε συντηρητικά αντανακλαστικά, αφού στη συζήτηση σε επιτροπή τάχθηκε εναντίον της δυνατότητας αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια διότι το παιδί είναι απαραίτητο «να μεγαλώσει μέσα σε ένα πλαίσιο όπου είναι διακριτή η σχέση άνδρα-γυναίκας, πατέρα-μητέρας».

Το επιχείρημα αυτό, που ισχύει εξίσου και για την υιοθεσία (ή τεκνοθεσία), επαναλαμβάνεται από αρκετούς, όμως δεν επιβεβαιώνεται από τα πορίσματα της επιστήμης, όπως υπογράμμισαν οι 55 πανεπιστημιακοί (και όχι ακαδημαϊκοί!) στην πολύ καίρια παρέμβασή τους.

Όμως εδώ λεξιλογούμε και θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί ότι στη σχετική συζήτηση πολλοί προτιμούν να κάνουν λόγο όχι για «υιοθεσία» αλλά για «τεκνοθεσία» ή «παιδοθεσία» -νεολογισμοί που έχουν διστακτικά εμφανιστεί τα τελευταία 10-15 χρόνια. Υπάρχει τάχα ανάγκη για αλλαγή του όρου; Αλλά ας δούμε επιτροχάδην την ιστορία του.

Ο όρος υιοθεσία γεννήθηκε στην ελληνιστική εποχή και ετυμολογείται από τη φράση υιόν θέσθαι. Τον καιρό εκείνο η υιοθεσία αποσκοπούσε στο να ικανοποιήσει ανάγκες του θετού γονέα (να διατηρηθεί η περιουσία, να μη χαθεί το οικογενειακό όνομα) και βέβαια, αφού οι γυναίκες δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα, μόνο οι άντρες μπορούσαν να θέσουν υιόν και μόνο αγόρι είχε νόημα να υιοθετηθεί. Απηχεί λοιπόν ο όρος μια εποχή και μια κοινωνία που δεν έχει καμιά σχέση με τη δική μας, όπου άλλωστε η προτεραιότητα δεν δίνεται στις ανάγκες των επίδοξων θετών γονέων αλλά στην ευζωία του παιδιού.

Αφού λοιπόν ο όρος είναι παρωχημένος, δεν είναι αβάσιμο που κάποιοι θέλουν να τον αλλάξουν. Στο κάτω κάτω, και σε πιο ανώδυνα θέματα η γλώσσα εξελίσσεται κι έτσι π.χ. οι υπηρεσίες δεν επανδρώνονται πλέον αλλά στελεχώνονται.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στα αγγλικά, τα γαλλικά και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές γλώσσες, ο όρος για την υιοθεσία (adoption κτλ.) προέρχεται από τα λατινικά και δεν δηλώνει τίποτε για το φύλο του υιοθετούμενου παιδιού αλλά συνδέεται με το ρήμα optare που σημαίνει «διαλέγω, επιλέγω».

Βέβαια, το ρήμα «υιοθετώ» έχει πάρει και μεταφορικές σημασίες, π.χ. λέμε «υιοθέτησε σκληρά μέτρα» ή «το συμβούλιο υιοθέτησε τις προτάσεις του προέδρου» κτλ. Θα ήταν κωμικό να λέγαμε «τεκνοθέτησε σκληρά μέτρα» αλλά δεν είναι ανάγκη να προγράψουμε και τις μεταφορικές χρήσεις της λέξης. Άλλωστε, η λέξη «υιοθεσία» μόνο κυριολεκτική σημασία έχει· για τις μεταφορικές χρήσεις του ρήματος «υιοθετώ», η γλώσσα, με τη σοφή οικονομία της, έχει άλλο ουσιαστικό, την «υιοθέτηση».

Οπότε, όταν έρθει η στιγμή να επεκταθεί το δικαίωμα υιοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια, θα μπορούσε ταυτόχρονα να αλλάξει το όνομα του θεσμού, για να σηματοδοτηθεί με έναν ισχυρό συμβολισμό η νέα εποχή –χωρίς αυτό να είναι αναγκαστικό και χωρίς να είναι το πρωτεύον.

Αν τεθεί ζήτημα αλλαγής του όρου, προσωπικά θα τασσόμουν υπέρ της τεκνοθεσίας και όχι της παιδοθεσίας. Όχι επειδή γοητεύομαι από τον λογιότερο όρο, κάθε άλλο –αλλά τον βρίσκω ακριβέστερο, αφού «τέκνα» είναι τα δικά μου παιδιά, ενώ «παιδιά» είναι όλα. Και πάλι όμως, το πρωτεύον δεν είναι η ορολογία αλλά να επεκταθεί στα ομόφυλα ζευγάρια ο γάμος, καθώς και η δυνατότητα, έστω, τεκνοθεσίας.

Προβάλλεται, τέλος, η ένσταση ότι «η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη» για κάτι τέτοιο. Πέρα όμως από το ότι τέτοιες ενστάσεις συχνά λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενες προφητείες, κι άλλες μεταρρυθμίσεις που σήμερα θεωρούνται αυτονόητες θεσπίστηκαν όταν «η κοινωνία δεν ήταν ακόμα έτοιμη». Αν περιμέναμε να «ωριμάσει η κοινωνία» (από μόνη της;) δεν θα είχαμε ούτε πολιτικό γάμο, ούτε σύμφωνο συμβίωσης, ούτε αποποινικοποίηση της μοιχείας, ούτε ισότιμο οικογενειακό δίκαιο, ούτε χωρισμό της εκκλησίας από το κράτ… Λάθος, αυτό το τελευταίο δεν έχει θεσπιστεί –η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη, φαίνεται.

145 Σχόλια to “Αναδοχή, υιοθεσία και τεκνοθεσία”

 1. caktos2 said

  Καλημέρα

  Να υιοθετήσουμε ή μη έναν άλλο όρο για την υιοθεσία;

  [that is the question]

 2. Γς said

  Ενας είναι ο Κάκτος

 3. πανεπιστημιακοί (και όχι ακαδημαϊκοί!)
  Να μια παλιά δική μου εμμονή που, όπως λέγεται 😉 , αξίζει άρθρο.
  Κατά τα άλλα, όπως λέγεται και πάλι, αυτός που λέει «η κοινωνία δεν είναι ώριμη» εννοεί συνήθως πως ο ίδιος δεν είναι ώριμος.

 4. atheofobos said

  Είναι γνωστή η αρκετά συχνή απάντηση στο ερώτημα πόσα παιδιά έχεις –έχω δυο παιδιά κι ένα κορίτσι, μετά συγχωρήσεως!
  Στην Κρήτη στο ΑΙ όταν γεννήθηκε η κόρη μου και με ρωτούσαν τι παιδί έκανε η γυναίκα μου, δεν μου είπε κανένας –να σου ζήσει-, όλοι με παρηγορούσαν- δεν πειράζει το άλλο
  θα είναι αγόρι!
  Γι΄αυτό στην πρόταση αντί της υιοθεσίας να λέμε παιδοθεσία, προτιμώ να υιοθετηθεί ο εύηχος και περιεκτικός όρος τεκνοθεσία.

 5. Αὐγουστῖνος said

  …και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το ΚΚΕ έδειξε συντηρητικά αντανακλαστικά…

  Καλημέρα. Σὲ τί ἀκριβῶς ἔγκειται τὸ ἐντυπωσιακό; Σάματις εἶναι ἡ πρώτη φορά; Ἀπὸ τὰ πρῶτα μεταπολιτευτικὰ χρόνια ἀκόμα (γιὰ νὰ μὴν πᾶμε ἀκόμα πιὸ πίσω), τί ἄλλο ἦταν τὸ σλόγκαν τῆς ΚΝΕ »«Πρῶτοι στὸ σχολειό, πρῶτοι στὸν ἀγώνα»; Τὸ ΚΚΕ ἦταν, εἶναι καὶ, φοβᾶμαι, θὰ παραμείνει τὸ πιὸ συντηρητικὸ κομμουνιστικὸ κόμμα στὴν Εὐρώπη.

  Ἀλήθεια, καλημέρα εἶπα;

 6. Γιώργος said

  Καλημέρα.
  Απ’ ό,τι έχω διαβάσει, στις δυτικές χώρες, στις οποίες ένα ομόφυλο ζευγάρι έχει δικαίωμα να υιοθετήσει παιδιά, τα παιδιά αυτά στατιστικά έχουν τις ίδιες συμπεριφορές με τα παιδιά των ετερόφυλων ζευγαριών. Υπό αυτή την έννοια δεν είμαι αντίθετος. Το θέμα βέβαια είναι το πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία σε τέτοιες αλλαγές, οπότε μάλλον, και μέχρι η ελληνική κοινωνία να καταστεί έτοιμη (αν και κρατώ πολλές επιφυλάξεις για το πόσο κοντά είναι κάτι τέτοιο) συμφωνώ με το νόμο όπως τελικά βγήκε. Ένα ερώτημα που έχω αφορά, σε περίπτωση που νομοθετούνταν και το δικαίωμα στην υιοθεσία, το τι θα συνέβαινε με την επιμέλεια των παιδιών σε περίπτωση χωρισμού του ομόφυλου ζευγαριού. Στα ετερόφυλα ζευγάρια η επιμέλεια (μιλάμε πάντα για ανήλικα παιδιά) ανατίθεται στη γυναίκα εκτός αν αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να τα μεγαλώσει. Δηλαδή στα ετερόφυλα ζευγάρια υπάρχει μια εκ των προτέρων προτίμηση. Προφανώς στα ομόφυλα (ανεξαρτήτως φύλου) αυτό δεν θα υπάρχει και θα αποφασίζεται από το δικαστήριο ανά περίπτωση. Θα ήταν θεμιτή μια τέτοια διάκριση; Μήπως σε ένα μελλοντικό (αν ποτέ) νομοσχέδιο, που θα επέτρεπε την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, θα έπρεπε να υπάρχει και πρόβλεψη κατάργησης της εκ των προτέρων προτίμησης στην επιμέλεια των ανήλικων παιδιών, σε περίπτωση διαζυγίου ετερόφυλων ζευγαριών;

 7. nikiplos said

  καλημέρα, προτιμώ τους όρους «αναδοχή» και «υιοθεσία» καθώς έχω εξοικειωθεί με αυτούς εδώ και χρόνια. Αυτό φυσικά υποννοεί ότι μπορεί και να κάνω λάθος και να είναι καλύτεροι οι νέοι όροι που πρόκειται να υιοθετηθούν… (επίκαιρο ρήμα)

  Επί του θέματος, η σύγχυση είναι μεγάλη στην κοινωνία που είναι έτοιμη να εξαπολύσει τους όποιους αυτοματισμούς της, για οτιδήποτε επιστητό. Το τι σαβούρα πήρα μαζί μου περιηγούμενος στα κοινωνικά δίκτυα που έθιγαν το θέμα αυτό δεν λέγεται…
  Πάντως την κύρια ευθύνη για την τροπή που πήρε η (οθντκ) δημόσια συζήτηση, την έχουν οι δημοσιοκάφροι, οι οποίοι βρίσκουν ευκαιρία σε κάθε νομοθέτημα της παρούσας κυβέρνησης να κάνουν αντιπολίτευση επιστρατεύοντας κυρίως τα (όποια συντηρητικά) κοινωνικά αντανακλαστικά.

  Επί του θέματος, να σημειώσω πως με βάση την παρούσα νομοθεσία, η ελληνική πολιτεία, δεν θέλει (δεν βοηθάει, ούτε ξεδιαλύνει τους νομικούς δαιδάλους, αντιθέτως θέτει συνεχώς προσκόματα) να υιοθετούνται νεογέννητα παιδιά, ούτε από «νορμάλ» (με πολλά εισαγωγικά αλλά δίκην συντομίας) ζευγάρια.
  Αντί αποδείξεως να παραθέσω μόνο την πραγματικότητα: υιοθετούνται παιδιά από τα Βαλκάνια/πρώην ανατολικές χώρες, και από την Αιθιοπία γιατί εκεί οι νομοθεσίες προάγουν την υιοθεσία ως ουσία του θεσμού: να βρεθεί για ένα μωρό που είναι στα αζήτητα μια οικογένεια.

  Η Ελληνική Νομοθεσία, διέπεται από την τάση να οδηγήσει τα μωρά στα ιδρύματα. Τα ιδρύματα στην ημεδαπή, είναι χρυσορυχεία φαγοποτίου και μεγάλο μέρος αυτών διοικούνται και διακονούνται από την Πατρώα ημών Εκκλησία και το συνάφι της. Η ελληνική πολιτεία επιδοκιμάζει, ευδοκεί και συνεπικουρεί κυρίως μόνο αυτό το «θεάρεστο» έργο των ιδρυμάτων. Ένα ζευγάρι που θέλει να υιοθετήσει ένα μωρό που είναι στα αζήτητα στη χώρα μας, είναι πρακτικώς αδύνατον, εκτός αν φέρει το όνομα Μιμή Ντενίση, ή άλλο διάσημο (αλλά κυρίως πλούσιο) επώνυμο.
  (ως παθών τα γράφω αυτά κι αν προκληθώ θα προβώ σε αποκαλύψεις).

  Τώρα επί τοις ουσίας: Καμία οικογένεια – δεν λέω ζευγάρι γιατί κάτι τέτοιο πλέον στατιστικά δεν υφίσταται- δεν είναι τέλεια. 4 στις 10 ελληνικές οικογένειες διαλύονται με κακό τρόπο, τα ζευγάρια – ανεξαρτήτως φύλου διαστροφής ή ανωμαλίας- χωρίζουν και παίρνουν την άγουσα των αιθουσών δικαστηρίων οι διενέξεις τα κληρονομικά κλπ, και των ψυχολόγων οι πρωταγωνιστές των δραμάτων. Όταν ήμουν μαθητής στα τέλη 70ς αρχές 80ς, τα παιδιά χωρισμένων γονιών ήταν δακτυλοδεικτούμενα. Όταν στα 90ς έκανα ιδιαίτερα στην περιοχή του Χολαργού, τα παιδιά από χωρισμένες οικογένειες ήταν η πλειοψηφία. Σήμερα αποτελούν τον κυρίως όγκο των μαθητών.

  Τα υπόλοιπα αποτελούν απλά ανόητα στερεότυπα που μάλλον προκύπτουν από τις φαντασιώσεις μας. Ως οικογένεια φαντασιωνόμαστε ζευγάρι με διακριτούς ρόλους άντρα-γυναίκας, ο άντρας νεροκουβαλητής κτλ, οι ομοφυλόφυλοι είναι όλοι πλούσιοι και φορούν ρόμπα και άλλα …ορέα…

 8. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Περιμένω τον χωρισμό της Εκκλησίας απ’ το Κράτ… , όπως εύστοχα επισημαίνεις καταληκτικά, ακριβώς όπως δεν προσδοκώ ανάσταση νεκρών! (Το πρώτο -τουλάχιστον- θα μπορούσε μία ωραίαν πρωίαν να με διαψεύσει ευχάριστα…).

  Είναι ντροπή να ζούμε σε αυτή την Ελλάδα του παπαδαριού και των αγιατολάδων!

 9. Γιώργος said

  https://www.komep.gr/2008-teyxos-2/oi-kommoynistes-gia-thn-oikogeneia-kai-th-thesh-ths-gynaikas
  «Κατάργηση της οικογένειας! Ακόμα και οι πιο ριζοσπάστες αγανακτούν γι’ αυτή την επαίσχυντη πρόθεση των κομμουνιστών.
  Πάνω σε ποια βάση στηρίζεται η σημερινή, η αστική οικογένεια; Πάνω στο κεφάλαιο, πάνω στο ατομικό κέρδος. Η οικογένεια αυτή σε ολόπλευρα αναπτυγμένη μορφή υπάρχει για την αστική τάξη. Εχει όμως το συμπλήρωμά της στην αναγκαστική έλλειψη της οικογένειας για τον προλετάριο και στη δημόσια πορνεία.
  Η αστική οικογένεια εξαλείφεται φυσικά μαζί με την εξάλειψη αυτού του συμπληρώματός της και τα δύο εξαφανίζονται μαζί με την εξαφάνιση του κεφαλαίου.
  Μας κατηγορείτε γιατί θέλουμε να καταργήσουμε την εκμετάλλευση των παιδιών απ’ τους γονείς τους; Το ομολογούμε αυτό το έγκλημα.
  Μας λέτε, όμως, ότι καταργούμε τις πιο προσφιλείς σχέσεις, αντικαθιστώντας τη διαπαιδαγώγηση στο σπίτι με την κοινωνική διαπαιδαγώγηση.
  Και μήπως και η δική σας διαπαιδαγώγηση δεν καθορίζεται από την κοινωνία; Μήπως δεν καθορίζεται από τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ανατρέφετε τα παιδιά σας με την άμεση ή έμμεση ανάμειξη της κοινωνίας, με το σχολείο κλπ.; Την επίδραση της κοινωνίας στη διαπαιδαγώγηση δεν την εφευρίσκουν οι κομμουνιστές. Αυτοί μόνο το χαρακτήρα της αλλάζουν, αποσπούν τη διαπαιδαγώγηση από την επίδραση της κυρίαρχης τάξης.
  Οι αστικές φλυαρίες για την οικογένεια και τη διαπαιδαγώγηση, για τις προσφιλείς σχέσεις των γονιών με τα παιδιά, γίνονται τόσο πιο αηδιαστικές, όσο περισσότερο, εξαιτίας της μεγάλης βιομηχανίας, σπάνε όλοι οι οικογενειακοί δεσμοί για τους προλετάριους και τα παιδιά μεταβάλλονται σε απλά εμπορικά είδη και όργανα εργασίας.
  Μα εσείς οι κομμουνιστές θέλετε να φέρετε την κοινοκτημοσύνη των γυναικών, φωνάζει “εν χορώ” ολόκληρη η αστική τάξη.
  Ο αστός βλέπει στη γυναίκα του ένα απλό εργαλείο παραγωγής. Ακούει να λένε πως τα εργαλεία παραγωγής πρόκειται να τα εκμεταλλεύονται από κοινού και φυσικά δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτε άλλο, παρά το ότι η μοίρα της κοινοκτημοσύνης θα βρει και τις γυναίκες.
  Δεν υποπτεύεται καν πως πρόκειται ακριβώς να καταργηθεί η θέση της γυναίκας σαν απλό εργαλείο παραγωγής.
  Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει τίποτα πιο γελοίο από την υπερηθική φρίκη που προκαλεί στους αστούς μας η δήθεν επίσημη κοινοκτημοσύνη των γυναικών από τους κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές δεν έχουν ανάγκη να καθιερώσουν την κοινοκτημοσύνη των γυναικών: αυτή υπήρχε σχεδόν πάντα.
  Οι αστοί μας, μη όντας ευχαριστημένοι απ’ το γεγονός ότι έχουν στη διάθεσή τους τις γυναίκες και τις κόρες των προλετάριών τους, χωρίς καν να γίνεται λόγος για την επίσημη πορνεία, βρίσκουν μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση να ξελογιάζουν ο ένας τη γυναίκα του άλλου.
  Ο αστικός γάμος είναι στην πραγματικότητα η κοινοκτημοσύνη των παντρεμένων γυναικών. Το πολύ-πολύ θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τους κομμουνιστές ότι στη θέση μιας υποκριτικά καλυμμένης κοινοκτημοσύνης των γυναικών θέλουν να βάλουν μια επίσημη, ανοιχτόκαρδη κοινοκτημοσύνη. Αλλωστε είναι αυτονόητο πως με την κατάργηση των σημερινών σχέσεων παραγωγής εξαφανίζεται και η κοινοκτημοσύνη των γυναικών που απορρέει από αυτές, δηλαδή η επίσημη και ανεπίσημη πορνεία».

  * Απόσπασμα από το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 46-47. Ο τίτλος είναι της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ.

  ————————————————-

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ, να το πω απλά ότι έχει εξ απ’ ανέκαθεν «υιοθετήσει» τη γραμμή ΕΣΣΔ και των δορυφόρων της (: του υπαρκτού γραφειοκρατικού κρατικού καπιταλισμού) στο θέμα οικογένεια, οπότε προς το η έκπληξη;

 10. Γς said

  Μπαμπάς μου ο Μπάμπης και μαμά μου η Μήτσους

 11. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  Εκτός από την τεχνική χροιά που μπορεί να έχει η τεκνοθεσία ως όρος, να σημειώσω επιπλέον πως και το παιδί αν το ψάξουμε λίγο παραπάνω παραπέμπει στο παις, οπότε πάλι αγόρι προκύπτει (οπότε δυνητικά εξαιρούνται τα κορίτσια-με το συμπάθιο 🙂 )!

  προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το ΚΚΕ έδειξε συντηρητικά αντανακλαστικά…
  Αλήθεια, υπάρχει πιο συντηρητικό (η λέξη με την αρχική, όχι την πολιτική έννοια, της αποφυγής δηλαδή κάθε αλλαγής) από το ΚΚΕ; Όσες απόψεις του είναι προοδευτικές, είναι επειδή ήταν προοδευτικές όταν εκφράστηκαν για πρώτη φορά (πριν από καμμιά εξηνταριά χρόνια δηλαδή). Εξ ου πιστεύω και η παγκόσμια σταθερά των εκλογών (5.5%) που θα μπορούσε να είναι δείκτης εγκυρότητας 🙂
  Πέρα από τους αστεϊσμούς, η εκλογική βάση του είναι σε μεγάλο (ίσως συντριπτικό) ποσοστό κόσμος από το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που «δεν είναι έτοιμο ακόμη».

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλή βδομάδα.

  Άτυπη τεκνοθεσία (μ’ αρέσει ο όρος) έχει κάνει ένα γνωστό σε όλους μας ομόφυλο ζευγάρι.
  (το «άτυπη» με την έννοια ότι δεν υπάρχει ακόμα νομοθεσία, και το παιδί είναι γόνος ενός εκ των ανδρών και μιας γυναίκας, αν και υπάρχει σκοτάδι γύρω από το θέμα και καλώς υπάρχει)
  Ομοίως μου΄ρχεται στο νου και το υιοθετημένο παιδί της Λιάνας Κανέλλη, αλλά δεν κολλάει με την παρούσα ανάρτηση.
  Αν στη θέση του ομόφυλου ζευγαριού, ή της άνευ συντρόφου πρώην δημοσιογραφου-παρουσιάστριας και νυν βουλευτίνας βρίσκονταν κάποιοι τυχαίοι εξ ημών αμφιβάλλω αν οι αντίστοιχοι πρώτοι είχαν τα λεφτά για δικηγόρους για να τους καθοδηγήσουν στα παραθυράκια της υφιστάμενης νομοθεσίας, ή οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εδιναν το παιδί σε μια γυναίκα χωρίς σύντροφο-σύζυγο ένα ορφανό -λέμε τώρα- παιδί.

  Που θέλω να καταλήξω: Ενδεχομένως, η νομοθέτηση αναδοχής να λύσει τέτοια προβλήματα, εμμένω όμως στην κοινωνική αποδοχή των παιδιών (τους) και γενικότερα στην «ομαλό» μεγάλωμα του παιδιού.

  Δεν ξέρω, δεν είμαι ειδικός, στέκομαι με επιφύλαξη απέναντι στο θέμα, καθότι δεν είναι ιδεολογικό αλλά κοινωνικό. Πάντως, άλλο πράμα είναι ο πολιτικός γάμος ή η αποποινικοποίηση της μοιχείας και άλλο η τεκνοθεσία ή η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

  Ίδωμεν …

 13. Έχει καθιερωθεί ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ο όρος υιοθεσία (μολονότι ο απλός κόσμος λεει «πήραν παιδί» και όχι υιοθέτησαν παιδί). Βεβαίως, οι πολιτικοί (μεταξύ αυτών και οι εκάστοτε υπουργοί δικαιοσύνης ΚΑΙ η Βουλή) μπορούν να ονομάζουν ότι θέλουν όπως θέλουν, γλώσσα όμως δεν μπορούν να διαμορφώσουν.
  Συμφωνώ απόλυτα με όσους τάσσονται «εναντίον της δυνατότητας αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια διότι το παιδί είναι απαραίτητο ‘να μεγαλώσει μέσα σε ένα πλαίσιο όπου είναι διακριτή η σχέση άνδρα-γυναίκας, πατέρα-μητέρας’». Σε ότι αφορά τους (οποιουσδήποτε) 55 Πανεπιστημιακούς, δεν τους έχω ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη, όπως έχω πει και άλλη φορά!

 14. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4: ….στο ΑΙ…. ;

 15. Γς said

  7:

  >οι ομοφυλόφυλοι είναι όλοι πλούσιοι και φορούν ρόμπα και άλλα …ορέα…

  Στην καλύβα ψηλά στο βουνό…

 16. Γς said

  14:

 17. spiral architect 🇰🇵 said

  Ταινία για να περάσει ευχάριστα η ώρα:
  The Kids Are All Right

 18. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Μερικές φορές ανακαλύπτουμε εκ νέου τον τροχό, άλλες πάλι γυρίζουμε πίσω. Σπανίως πρωτοπορούμε. Ίσως γιατί έτσι είναι η εξέλιξη των κοινωνιών και τα θέματα που προκύπτουν από τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων.

  Ας έχουμε υπόψη και μια ενδιαφέρουσα επισκόπηση (700+ σελίδων 🙂 ) του τι γίνονταν στην Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Ανατολική Μεσόγειο και στις αρχές του Χριστιανισμού.

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Με πρόλαβε ο Αυγουστίνος. Αν και διέβλεψα λεπτό σαρκασμό στο σχόλιο του Νικοκύρη. 😊
  Σαφώς και έριξε νερό στο κρασί του ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να υπάρχει σαφής αναφορά στη δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια κι ας λέγεται όπως θέλει η πράξη. Κι αν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο (και πότε είναι; ), ας πάει στα ιδρύματα, να δει ποια είναι η ζωή (κυρίως ψυχική) αυτών των παιδιών.

 20. spiral architect 🇰🇵 said

  Αν σαν «συντηρητικότητα» ορίζεται σαν μη απεμπόληση θεμελιωδών ιδεολογικών αρχών και σαν «προοδευτικότητα» η απεμπόληση προγραμματικών θέσεων, σόρι, αλλά κάπου έχουμε χάσει τις αναφορές μας. 😐

 21. ΓιώργοςΜ said

  … οι ομοφυλόφυλοι είναι όλοι πλούσιοι και φορούν ρόμπα…
  Σύμφωνα με το γνωστό ανέκδοτο, αυτός είναι ο ορισμός…

 22. spiral architect 🇰🇵 said

  ορίζεται σαν –> ορίζεται η

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>προβλέπει μόνο τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών και από ζευγάρια (ετερόφυλα ή ομόφυλα) που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
  Η προσωρινότητα που διέπει την αναδοχή, εικάζω (δε διάβασα καθόλου ποια η αιτιολόγηση που αποκλείει τα χωρίς νομικό δεσμό ζευγάρια ή τα μόνα άτομα) ότι ωθεί την πολιτεία σε αυτό τον περιορισμό. Θεωρητικά είναι μεγαλύτερη εγγύηση υπέρ του του ανήλικου τα δύο συνδεόμενα με κάποια νομική σχέση άτομα, ως προς την ποιότητα και τη διάρκεια της αναδοχής. Κατά την κοινή αντίληψη για την ελληνική κοινωνία.

 24. sarant said

  15 Όπως έγραψε κι ο μακαρίτης ο Ιωάννου, που απέφευγε τις παρέες του χωριού όπου είχε διοριστεί, καλύτερα να σε πούνε άφιλο παρά το άλλο που έχει και δυσκολη ορθογραφία.

 25. Avonidas said

  Καλημέρα.

  και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το ΚΚΕ έδειξε συντηρητικά αντανακλαστικά

  Σε ποιον; :-/

 26. sarant said

  25 Σε έναν φίλο μου, δεν τον ξέρεις.

 27. Avonidas said

  #25. Δεν είδα ότι με πρόλαβε ο Αυγουστίνος στο #5.

 28. Avonidas said

  Ἀπὸ τὰ πρῶτα μεταπολιτευτικὰ χρόνια ἀκόμα

  Από πολύ νωρίτερα.

  Ο Μίσσιος, που τον στολίσανε δεόντως μόλις τα τίναξε, έγραφε για το πώς τους είχανε μπουζουριάσει και η ηθική της καθοδήγησης ήταν «αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαϊ σου, διάβαζε πολύ»…

 29. 20 «Αν σαν «συντηρητικότητα» ορίζεται σαν μη απεμπόληση θεμελιωδών ιδεολογικών αρχών και σαν «προοδευτικότητα» η απεμπόληση προγραμματικών θέσεων, σόρι, αλλά κάπου έχουμε χάσει τις αναφορές μας. 😐»

  Ἂν ἡ προτεσταντικὴ ἠθικὴ γενικότερα καὶ ἡ ἑλληνικὴ μικροαστικὴ ἠθικὴ εἶναι «θεμελιώδεις ἰδεολογικὲς ἀρχὲς» γιὰ τὸ ΚΚΕ, ὄντως κάπου ἔχουμε χάσει τὶς ἀναφορές μας. Νὰ θυμηθοῦμε πάνω στὸ σεξουαλικὸ ταμποὺ τῆς ὄντως συντηρητικότατης ἑλληνικῆς κοινωνίας πόσοι πιστοὶ στὴν κομματικὴ γραμμὴ ἔκρυβαν ἀνέκαθεν τὴν ὁμοφυλοφιλία τους ἢ φοβόντουσαν νὰ διαλύσουν τὸν γάμο τους, γιὰ λόγους ἠθικῆς;

 30. Avonidas said

  Αποτελεί άλυτο μυστήριο για μένα το γιατί ο κόσμος στην πλειοψηφία του φαντάζεται ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι εμμονικοί με το σεξ, επιδειξιομανείς και γενικώς έκφυλοι. Γιατί να είναι όλα αυτά σε βαθμό μεγαλύτερο από τον μέσο ετεροφυλόφιλο, όταν μάλιστα στην κοινωνία μας είναι κυρίως η στρέιτ πορνογραφία που είναι σε κοινή θέα (χάρη και στον καλό κύριο που μας ξεβλάχεψε;)

  Γιατί, επίσης, όταν μιλάμε για ομόφυλα ζευγάρια, όλοι φέρνουν στο νου τους παιδιά «με δυο μπαμπάδες» και ποτέ με δυο μαμάδες; (Ως γνωστόν, γκέι γυναίκες δεν υπάρχουν…)

 31. atheofobos said

  14
  Αυτό παθαίνει κανείς όταν γνωστές σε αυτόν συντομογραφίες θεωρεί πως είναι κατανοητές και από μη σχετικούς με το θέμα. ΑΙ=Αγροτικό Ιατρείο.

 32. Avonidas said

  Πέρα από τους αστεϊσμούς, η εκλογική βάση του είναι σε μεγάλο (ίσως συντριπτικό) ποσοστό κόσμος από το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που «δεν είναι έτοιμο ακόμη».

  Και που δεν είναι έτοιμο για την τεκνοθεσία των ομοφυλοφίλων πάει στο διάλο. Ας ήταν τουλάχιστον έτοιμοι για την επανάσταση :-/

 33. # 32

  Ποιά επανάσταση ρε Αβονίδα ; εδώ δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την κυριαρχία του ΠΑΟΚ στα γήπεδα, δες τους σχολιαστές εδώ μέσα, πυρετό ανεβάζουνε, χαχαχ

 34. spiral architect 🇰🇵 said

  @29: Μα τι λες, ποια προτεσταντική ηθική και ποιο κρύψιμο της ομοφυλοφιλίας; Αν η κοινωνία είναι συντηρητική (λίγο ως πολύ) το ΚΚΕ φταίει;
  1
  2

 35. ΓιώργοςΜ said

  32

 36. Avonidas said

  #33, 35 Χαίρομαι να σκορπάω απλόχερα το γέλιο 😀

  Thank you, thank you, I’ll be here all week
  (ψεματα, αύριο φεύγω, ήρθα μόνο για τα βαφτίσια του ανιψιού μου και για να πάρω λίγο απ’ τον αθηναϊκό ήλιοΑΑΑΑΑΧΧΧΑΧΧΧΧΧΧΧΑΑΑΑΑΑΑΑ)

 37. giorgos said

  Δύσκολο θέμα . Εδώ στό παρακάτω άπόσπασμα από τό βιβλίο «Τό Ανατολικό Ζήτημα Σήμερα» φαίνεται νομίζω ή διαφορά άντιλήψεων μεταξύ τών θρησκειών πάνω σ΄αύτά τά θέματα .

  «Αν αναφερώμαστε στις θρησκείες, τούτο διότι ο κάθε άνθρωπος στην θρησκεία του ενδιαφέρεται για το είδος των κοινωνικών αρχών που αυτή πρεσβεύει και όχι κατ’ ανάγκην για τον… Θεό που αυτή υπηρετεί. Αυτό είναι ένα είδος κοινωνικής φιλοσοφίας ιστορικως κατοχυρωμένης, που κανένας δεν μπορεί ν’ αλλάξη τη σημασία της. Όποια και αν είναι η σχέση του με τη θρησκεία. Το κοινωνικώς πραγματούμενο, μέσα στο οποίο τυχαίνει ο άνθρωπος να υπάρχη, έχει μιάν ιστορικότητα αντικειμενικώς δεδομένη.

  Αυτό π.χ. που μέσα στην αντίληψη της δυτικής εκκοσμίκευσης και της «φιλοσοφίας» θεωρείται «πρόοδος» ως προς τα θρησκευτικά πράγματα, για τον ανατολικό Χριστιανισμό είναι μια συνέπεια της περί ατόμου αντιλήψεως του δυτικού Χριστιανισμού. Κάτι φυσικά που οι «φιλόσοφοι» καθόλου δεν θα ήσαν διατεθειμένοι να παραδεχθούν, αφού είναι αναγκασμένοι να πιστεύουν ότι η δραστηριότητα τους συνιστά «πρόοδο»… Συνεπώς αυτή η ιδεολογία, που προβάλλεται ως τέτοια και επιδιώκει την επιβολή της δια διαφόρων πολιτικών μέσων, π.χ. «ανθρώπινα δικαιώματα», δεν άπτεται ουσιαστικά του ιδεολογικού περιεχομένου του ανατολικού Χριστιανισμού και του Ισλάμ…

  Οι θεολογικές αντιλήψεις του Προτεσταντισμού – και τούτο αποδεικνύεται από τον ρόλο της φιλοσοφικής δραστηριότητας στα πλαίσια της θρησκευτικής αυτής κατευθύνσεως – ισοδυναμούν με ιστορική άρση του ιστορικού νοήματος του Χριστιανισμού. Ενώ ο Χριστιανισμός εμφανίζεται σαν μια «απάντηση» των φιλοσοφικών προβλημάτων της αρχαιότητας και σαν λύση των κοινωνικών προβλημάτων προβλημάτων που αυτά εδημιούργησαν, ο Προτεσταντισμός δια της φιλοσοφίας επαναφέρει την πνευματική κατάσταση στην προ του Χριστιανισμού εποχή και την ιστορικότητα 15 αιώνων χριστιανισμού την μεταβάλλει σε ιστορικότητα του κράτους… Για τον Προτεσταντισμό, το να γίνωνται οι γυναίκες παπάδες είναι χειραφέτηση και πρόοδος. Για την Ορθοδοξία, όμως, κάτι τέτοιο αποτελεί ύβρη και πιθανόν το ίδιο ισχύη και για τον Καθολικισμό. Δεν είναι θέμα «προσαρμογής» και «μοντερνισμού», αλλά καθαρό θέμα θρησκευτικής ιδεολογίας και φιλοσοφικής δογματικής. Η του κόσμου οικονομία επροίκισε την γυναίκα με τεράστια βιολογική δύναμη – που λείπει από τον άνδρα και γι’ αυτό τούτος μπορεί να «θυσιασθή» για… «υψηλούς σκοπούς» -, προκειμένου να προστατευθή το είδος, που είναι κατά φύσιν των πραγμάτων «ιερώτερο». Το να θυσιάζεται μια γυναίκα για το παιδί της είναι η ιερώτερη πράξη. Το να θυσιάζεται για σκοπούς άλλους, και μάλιστα ιδεολογικούς, είναι υποτίμηση της φύση της και ύβρις προς την εσωτερική οικονομία του κόσμου.

  Τι οφείλει να κάνη μια ιέρεια, η οποία βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στον δρόμο προς την εκκλησία αλλά ξαφνικά μαθαίνει ότι καίγονται ταυτόχρονα η εκκλησία με τους πιστούς και το σπίτι της με τον μοναχογυιό της; Με… «φιλοσοφικά» κριτήρια και τις περί «πλειοψηφίας» αντιλήψεις, το να σώση τους πολλούς στην εκκλησία είναι πράξη καλύτερη απ’ το να σώση έναν (το παιδί της), με κάποια άλλα πιο λεπτά κριτήρια όμως, ήγουν με κριτήρια θεολογικά, αυτό αποτελεί ύβριν προς την ίδια την Παναγία, που οι εικονικές της παραστάσεις θέλουν την ύπαρξη της αδιάσπαστα δεμένη μ’ ένα μωρό…

  Αυτοί που επενόησαν πρίν από χιλιάδες χρόνια έτσι τα πράγματα φαίνεται να μην ήσαν… ηλίθιοι, αλλά να είχαν συγκεκριμένα φιλοσοφικά προβλήματα στο νού τους… Είναι άλλη η χειραφέτηση της νομικής ισότητος (όντως, ο πωλητής αυτοκινήτων δεν ενδιαφέρεται για το γένος του πελάτη του αλλά μόνο για το πορτοφόλι του…) και άλλη για τα πράγματα που συζητούμε εδώ. «Ψιλές» βέβαια οι διαφορές, περίπου σαν αυτές που κάνουν τον Ντοστογιοέφσκυ… «ψυχολόγο»,»

 38. ΓιώργοςΜ said

  34 Για την υπόλοιπη κοινωνία όχι, για το ίδιο το ΚΚΕόμως; Ειδικά σε μια οργάνωση που τα μέλη της παίρνουν γραμμή (ή τουλάχιστον έπαιρναν όταν είχα αλισβερίσια, όντας μαθητής ή φοιτητής) για να εκφράσουν άποψη για το παραμικρό, ε, περιμένει κανείς περισσότερα.

 39. sarant said

  31 Oκ!

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  @38: Λάθος πληροφόρηση έχεις. 😉
  (ξαναδές τα λικνάκια του #34)

 41. Μπετατζής said

  1) Ας διαβαστεί τουλάχιστον ολοκληρωμένα η θέση του κκε και μετά συνεχίστε τον αποτροπιασμό σας για τα συντηρητικά αντανακλαστικά του https://www.902.gr/eidisi/voyli/157470/yperpsifistike-epi-tis-arhis-nomoshedio-gia-tin-anadohi-kai-yiothesia-paron-apo Σε κάθε περίπτωση, η κριτική δεν αφορά το «η κοινωνία δεν είναι έτοιμη».
  2) Διάβασα και την τοποθέτηση των 55 και έχω τις επιφυλάξεις μου για διάφορα, αλλά δεν είναι επί του παρόντος.
  3) Δεν ήτανε και 10 συριζαίοι βουλευταί που διαφωνήσανε ;; Τι έγινε με δαύτους ;;; Αν υποψιαστώ πώς δεν έχει μόνο το κκε συντηρητικά αντανακλαστικά, θα πεθάνω.
  4) Κάντε και μια έρευνα ποιοί καταργήσανε πρώτοι την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και πότε. Και επίσης τι έγινε μετά, και πότε καταργήθηκε στις άλλες προοδευτικές χώρες.

 42. ΓιώργοςΜ said

  40 Τα είδα, δε λένε τίποτε άλλο εκτός από το ότι δύο επώνυμοι εκφράζουν την υποστήριξή τους στο ΚΚΕ.
  Εκτός αν εννοείς ότι αποτελεί στοιχείο προοδευτικότητας το γενονός και μόνο της αποδοχής της υποστήριξης παρότι είναι γνωστή η ομοφυλοφυλία των υποστηρικτών.

  41 από το λίκνο:
  να μετατοπίσει την ευθύνη για την παιδική προστασία από το κράτος, τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες του στην οικογένεια φυσική, θετή ή και ανάδοχη, στο άτομο γoνέα, στον ιδιωτικό τομέα
  Δηλαδή η άποψη υπέρ της ιδρυματοποίησης των παιδιών αντί της αναδοχής τους ΔΕΝ είναι συντηρητικό αντανακλαστικό;

 43. Πέπε said

  > > Αν τεθεί ζήτημα αλλαγής του όρου, προσωπικά θα τασσόμουν υπέρ της τεκνοθεσίας και όχι της παιδοθεσίας. Όχι επειδή γοητεύομαι από τον λογιότερο όρο, κάθε άλλο –αλλά τον βρίσκω ακριβέστερο, αφού «τέκνα» είναι τα δικά μου παιδιά, ενώ «παιδιά» είναι όλα.

  Δε θεωρώ τόσο σημαντικό το ζήτημα της τυπικής κυριολεξίας. Χωρίς ακόμη να έχω διαβάσει κανένα σχόλιο, μόνο το κείμενο, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάποιος θα έχει αναφέρει το κλασικό θέμα με το παντρεύομαι-νυμφεύομαι. Οπότε και το υιοθετώ μια χαρά είναι, άλλωστε υιός δε σημαίνει (πια) γιος αφού είναι λέξη που δε χρησιμοποιείται.

  Αντίθετα, το κριτήριο της λογιοσύνης έχει κάποια σημασία: η λέξη είναι λόγϊα ούτως ή άλλως, λόγω του δεύτερου συνθετικού της. Αν μείνει «υιοθεσία» ή αν αλλάξει σε «τεκνοθεσία», το πρώτο συνθετικό παρουσιάζει συνέπεια ύφους με το δεύτερο και με το σύνολο. Δε θα λέγαμε όμως «κουτσουβελοθεσία», όσο κι αν -σε άλλο ύφος- λέμε συχνά «έχω και δύο κουτσούβελα». Οπότε, αν το παιδί είναι λιγότερο λόγιο από το τέκνο, το τέκνο είναι προτιμητέο.

 44. Σπειροειδή, μὲ παρεξήγησες. Ἀκριβῶς τὸ ἀντίθετο ἀπὸ αὐτὸ ποὺ κατάλαβες ἔγραψα: οὐδέποτε ὑπονόησα ὅτι τὸ κόμμα (τὸ ὁποῖο εἶναι ἕνα, ὡς γνωστόν 🙂 ) φταίει γιὰ τὸν συντηρητισμό τῆς κοινωνίας. Μᾶλλον τὸ ἀντίστροφο ἰσχύει. Ὁ συντηρητισμὸς τῆς γενικότερης κοινωνίας φταίει ποὺ τὸ κόμμα (ἡ πρωτοπορία, ὑποτίθεται, κ.λπ.) υἱοθετεῖ (ἢ τεκνοθετεῖ, ἄραγε;) τόσο συντηρητικὲς θέσεις. Ὁ φαῦλος κύκλος τῆς ἡγεσίας ποὺ δὲν θίγει τὰ στερεότυπα τῶν στελεχῶν καὶ τῶν μελῶν ἀπὸ τὴ μιὰ καὶ τῶν μελῶν ποὺ δὲν τολμοῦν νὰ διαφωνήσουν μὲ τὴν ἡγεσία.
  Στὸ θέμα τῆς σεξουαλικῆς ἠθικῆς ἡ πληγὴ προέρχεται ἀπὸ τὴν ἐπίσημη ψυχολογικὴ σχολὴ τῆς ἄλλοτε Σοβιετικῆς Ἕνωσης καὶ τὶς θέσεις της ποὺ θεωρήθηκαν θέσφατα γιὰ τοὺς ὅπου γῆς τριτοδιεθνιστές. Μόνο πού, λόγῳ εἰδικῶν συνθηκῶν ἐδῶ (ἐμφύλιος, παρανομία, ἀποδεκατισμὸς στὸ στελεχιακὸ δυναμικὸ κ.λπ.), ἡ ἀποσταλινοποίηση καὶ τὰ ἐπακόλουθά της ποὺ ἔγινε σχεδὸν στὸ σύνολο τῶν Κ.Κ., στὴν Ἑλλάδα ἀκόμα δὲν ἔγινε.
  Καὶ δὲν μιλάω γιὰ τὴν τύποις ἀποσταλινοποίηση ποὺ ὑποτίθεται ὅτι ἔγινε.
  Τέλος πάντων, ἂς μείνει ἐδῶ τὸ θέμα, γιατὶ δὲν τελειώνει ὅσα καὶ νὰ ποῦμε.

 45. ndmushroom said

  Μην ανησυχείς Νικοκύρη, όταν έρθει επιτέλους η Αριστερά στα πράγματα θα τον κάνει και αυτόν τον ρημαδοδιαχωρισμό. 🙂

  41 (1)
  Πράγματι. Ακόμα χειρότερα, αφορά «την παραμόρφωση της γονικής σχέσης ανάμεσα στα δυο φύλα». Που είναι ακόμα πιο συντηρητικό, αφού βασίζεται σε μια λογική φυλετικών στερεοτύπων για τη δομή της οικογένειας που έχει προ πολλού εκλείψει στον περισσότερο κόσμο, και τείνει να εκλείψει (επιτέλους) και στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρεται σε έλλειψη επίσημων κρατικών μελετών. Τι ακριβώς θα μελετήσουν οι κρατικοί μελετητές όταν αυτό που καλούνται να μελετήσουν δεν υπάρχει στην επικράτεια αρμοδιότητάς τους; Στις χώρες όπου επιτρέπεται η αναδοχή και η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, πάντως, μια χαρά μελέτες γίνονται (και από κρατικούς φορείς).

 46. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  Ανάδοχη οκογένεια, αλλά ανάδοχος είναι ο νονός και αναδεκτός/αναδεκτή το βαπτιστήρι.
  Στην υιοθεσία ο υιοθετηθείς λέγεται θετό τέκνο.
  Στη νομική ορολογία έχουμε πρόσωπα (στη φυσική έχουμε άτομα). Και όμως, σε πάμπολλα νομοθετήματα απαντούν και άτομα· γεγονός που καταδεικνύει ότι οι νομοθέτες δεν είναι νομικοί.
  Συμφωνούμε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί και η τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Αν και υπάρχουν τα πρότυπα, να μη ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ομοφυλοφίλων δεν είχαν γονείς ομοφυλόφιλους. Βέβαια, στην πράξη, πολλοί ομοφυλόφιλοι που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με πρόσωπο του ιδίου φύλου (οπότε και δεν είναι αυταπόδεικτο ότι είναι ομοφυλόφιλοι) έχουν ήδη θετά τέκνα, δεδομένου ότι ο υιοθετών/τεκνοθετών δεν απαιτείται να είναι έγγαμος.
  Η ελληνική κοινωνία ήταν έτοιμη για αποποινικοποίση της μοιχείας και πολιτικό γάμο και πριν το 1981. Απλά η ΝΔ είχε τα γνωστά «βαρίδια». Η Ελλάς είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που παραμένει υποστατός και ο θρησκευτικός γάμος. Ακόμη και στην Τουρκία υποστατός είναι μόνον ο πολιτικός γάμος – κι αυτό διότι ο Κεμάλ εισήγαγε (εισήγαγε, και όχι «υιοθέτησε») τον Ελβετικό Αστικό Κώδικα.
  Χωρισμό κράτους και εκκλησίας είχαν στις προγραμματικές τους θέσεις, το 1974, και το ΠαΣοΚ ακόμη και η τότε ΕΚ. Και τώρα η ελληνική κοινωνία θέλει χωρισμό κράτους και εκκλησίας (σύμφωνα με όλες τις έρευνες, το ζητούν πάνω από τα ⅔). Και όμως, η κυβέρνηση διστάζει· διστάζει ή δεν τη συμφέρει διότι μαζί «τρώνε»;

 47. Μπετατζής said

  Παραθέτω απόσπασμα από τους 55. (η έμφαση η δική μου πάει στο 3ο σημείο). Παραθέτει και βιβλιογραφία που προέρχεται αν κατάλαβα καλά, από δικαστικές υποθέσεις στις οποίες έγινε παρέμβαση από σύλλογο επιστημονικών φορέων.

  Εκατοντάδες μελέτες που διεξήχθησαν τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν οδηγήσει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που σχετίζονται με την υγιή προσαρμογή των παιδιών και των εφήβων. Οι τρεις πιο σημαντικοί είναι: (1) η ποιότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού, (2) η ποιότητα των σχέσεων των σημαντικών ενηλίκων στη ζωή του παιδιού ή του εφήβου (για παράδειγμα οι σχέσεις ανάμεσα στους γονείς) και (3) οι οικονομικοί και άλλοι πόροι που είναι στη διάθεση του παιδιού ή του εφήβου. Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται να είναι οι ίδιοι ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων. (Bιβλιογραφία που υποστηρίζει τα παραπάνω συμπεράσματα βρίσκεται εδώ: goo.gl/YeyPxm).

 48. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πώς με κατάντησες έτσι σήμερα, Νικοκύρη, να συμφωνώ σχεδόν απόλυτα μαζί σου και σε μια μικρή ένσταση που έχω, να συμφωνώ με το ΚΚΕ, με κίνδυνο να χαρακτηριστώ συνοδοιπόρος; 🙂

  Ναι, αναδοχή και τεκνοθεσία, πολύ εύηχο μου ακούγεται.και είναι κυριολεκτικό. Και σωστότερο το παιδί «να μεγαλώσει μέσα σε ένα πλαίσιο όπου είναι διακριτή η σχέση άνδρα-γυναίκας, πατέρα-μητέρας».

  Καλά υπάρχουν και γονείς ή ετερόφυλα ζευγάρια… που τύφλα νάχουν τα ομόφυλα!

 49. Νεσταναιος said

  6. Γιώργος.

  Αυτά τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες συμπεριφορές. Μία καλή έρευνα είναι μέσα από φυλακές. Εξέτασε φυλακισμένους στη δύση και θα καταλάβεις τι συμβαίνει. Αυτοί οι υιοθετούντες είναι κατά πλειοψηφία οικονομικώς τακτοποιημένοι και έχουν να δώσουν σε δικηγόρους για να υπερασπιστούν τα «τέκνα τους» στα δικαστήρια.
  Όσο για την εκ των προτέρων προτίμηση, εγώ θα έλεγα να επιβάλετε την ημέρα του τοκετού. Να μη φεύγει το παιδί από το μαιευτήριο αν δεν έχει τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα. Οι γονείς πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και πρωτίστως η μάνα. Οι εξαιρέσεις είναι απειροελάχιστες.

 50. leonicos said

  Τα περι αλλαγής της ορολογίας, διαμάχη περί όνου σκιάς. Τι άλλαξε που η επάνδρωση έγινε στελέχωση; Η ανεργία αφορά και τα δύο φύλα.

  Καλά, θα με πείτε συντηρητικό και καλά θα μου κάνετε. Δεν είναι Γς εγώ, να σηκώνω τη σημαία της προόδου.

  Τι διαφέρει το Σύμφωνο συμβίωσης που διαλύεται από τη μια στιγμή στην άλλη από τον μη-γάμο; Και τι νόημα έχει ο γαμος, εφόσον στο 80% των περιπτώσεων θα διαλυθεί;

  Δε θα μιλήσω για τους ομοφυλοφίλους, διότι το θέμα ψευδώς τίθεται κατά τη γνώμη μου.

  Κι επειδή με λέτε συντηρητικό, θα σας ξεφουρνίσω την πιο προοδευτική θέση που υπάρχει. Ο ΠΑΟΚ είναι η λαύτερη ομάδα σε όλα τα αθλήματα. (Αυτ΄το γράφω για να άρω με το μέρος μου τον Τζι)

  Νομίζω ότι πρέπει να μπορεί να υιοθετήσει παιδί κάθε άτομο, παντρεμένο ή ανύπαντρο, εφόσον έχει το ψυχολογικό προφίλ που το επιτρέπει και την οικονομική δυνατότητα να του προσφέρει να συνήθως απαραίτητα μιας μέσης οικογένειας. Αλλά για κάθε παιδί, υιοθετημένο ή μη, πρεπει να υπάρχει κεντρική επίβλεψει να μην οδηγηθει στην επαιτεία και την πορνεία.

  Το τελευταίο αυτό το λέω διότι στα νοσοκομεία περιφέρονται ζητιάνες, στο κυλικείο κυρίως, γιαγιά, μάνα και κόρη, σε διαφορετικές ημέρες και ώρες. Ασφαλώς το ίδιο θα συμβαίνει και στην πορνεία, έναν χώρο που δεν τον γνωρίζω.

  Επειδή έζησα με μητέρα που είχε παιδί εκτός γάμου, και μολονότι δεν πέτυχε το πείραμα ημών των μεγάλων, συνέχισα να ξέρω τα καθέκαστά τους, η κοπέλα μεγάλωνε το παιδί μέσα στο πλαισιο της ευρύτερης οικογένειας και των κοινωνικών επαφών της άριστα. Το παιδί δεν υιοθέτησε τις ελευθερίοτητες της μητέρας της κι έκανε έναν τυπικότατο αστικό (δεν λέω μικροαστικό για να μη θεωρηθεί επίκριση) γάμο, και είναι ευτυχισμένο. Είναι δε γνωστό ότι πατεράδες (ένας εδώ μέσα μάλιστα) έκαναν το ίδιο όταν για κάποιον λόγο έμειναν μόνοι τους με δυο παιδιά.

  Η έννοια του ‘ζευγαριού’ είναι παρωχημένη όχι επειδή «η κοινωνία έχει αλλάξει» αλλά επειδή σήμερα δεν υπάρχει διάκριση ενδοοικογενειακής εκαίδευσης του τύπου ‘το κορίτσι νοικοκυρά, ράψιμο και μαγείρεμα, το αγόρι στη δουλειά’. Σήμερα ο ρόλος είναι ένας: Κοίτα πώς / μάθε κάτι για να…. ζήσεις.

  Τη δεκαετία του 60 οι πολύ ωραίες κοπέλες προαλείφονταν για ‘καλές γνωριμίες’ (συζυγικού, γκομενικού ή μεικτού τύπου) και όλες ονειρεύονταν κότερο και αμάξι. Σήμερα και η κουτσή Οπιαδήποτε κάνει κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με 250 ευρώ. ένα νοίκι παραπάνω… σιγά τα λάχανα. Άσε που οι ωραίες πλήθυναν τόσο πολύ, που δεν υπάρχουν πια τοσες ‘καλές γνωριμίες’.

  Βέβαια, το ερώτημα είναι ‘τι θα το κάνει το αγοράκι που υιοθετεί’ ο ομοφυλόφιλος ή το κοριτσάκι η λεσβία. Το ερώτημα δεν είναι ‘αν θα το κάνει κι εκείνο ομο…’ αλλά μην το εκμεταλλευτεί ομοφυλοφιλικά με προσχημα την υιοθεσία. Όλα αυτα θέλουν επίβλεψη.

  ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙ. Σήμερα το παιδί πρακτικά διαμορφώνεται μέσα σ’ ένα πλαίσιο που υπερβαίνει την οικογένεια. Είναι, επομένως, αστείο να εμμένουμε σε κάτι που δεν λειτουργεί. Ένα άτομο πρέπει να αρκεί για ν’ αναλάβει επίσημα ένα παιδί, εφόσον έχει τις προϋποθέσεις να φέρει την αποστολή του σε πέρας

 51. Σηλισάβ said

  Εργάζομαι σε δημόσιο νοσοκομείο το οποίο έχει και μαιευτήριο. Θυμάμαι περίπτωση που γεννήθηκε παιδί μόνο με πατέρα. Κάποιος αγόρασε ένα ωάριο, το φύτεψε σε παρένθετη μητέρα και τσουπ, το παιδί γεννήθηκε χωρίς επίσημη μητέρα.
  Το ΚΚΕ, η ΝΔ και όλοι οι αντίθετοι απλά αγνοούν την σημερινή πραγματικότητα: Όποιος θέλει κάνει παιδί σήμερα, είτε είναι γκέυ, λεσβία κλπ. Πάρα πολλά παιδιά γεννήθηκαν σε ομόφυλα ζευγάρια. Είναι απλά υποκριτές, αν όχι γελοίοι!

 52. Μπετατζής said

  52. Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να είναι «καλά» και «προοδευτικά». Π.χ. τα θέματα αυτά κρύβουν υπαρκτούς κινδύνους εμπορευματοποίησης.

 53. ΣΠ said

  Το πρότυπο της οικογένειας πατέρας-μητέρα-παιδιά έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα προ πολλού. Σήμερα, επίσημα ή ανεπίσημα, υπάρχουν όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί οικογενειών.

 54. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 55. cortlinux said

  Γιατι θεωρειτε συντηρητικο αυτο το σλογκαν;

 56. cortlinux said

  Ενας βασικος λογος για αυτα τα διαζυγια ειναι κι οτι εχει φετιχοποιηθει ο γαμος. Πολλοι βιαστικοι γαμοι. Νε@ που παντρευονται περισσοτερο για να ξεφυγουν απο τους γονεις τους και για να αποκτησουν στατους ωριμοτητας. Το πιο απλο. Μια γυναικα που δεν εχει παντρευτει θεωρειται αποτυχημενη ακομη κι αν εχει παρει το Νομπελ.

 57. giorgos said

  Σέ μιά δίκαιη καί χωρίς άνισότητες κοινωνία , σάν αύτή πού όραματίζεται ή Αριστερά , ύπάρχει ποτέ περίπτωση μιά μάνα νά δώσει τό παιδί της γιά υιοθεσία ? Κατά τήν γνώμη μου δέν ύπάρχει . Αρα βασική προϋπόθεση γιά νά πραγματοποιηθεί ή έπιθυμία τών όμοφυλοφίλων νά γίνουν γονείς , είναι νά ύπάρχει φτώχεια καί δυστυχία . Τελικά αύτά τά δήθεν «προοδευτικά » νομοσχέδια είναι πατέντες τού φιλελευθερισμού προκειμένου νά κερδίζει λεφτά . Αντί νά δίνουν λεφτά γιά σοβαρά καί σωστά στελεχωμένα ίδρύματα , δίνουν τά παιδάκια όπου νάναι…

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θα ψήφιζα *παιδοθεσία* καλύτερα από τεκνοθεσία αλλά για την τεκνοποίηση, πολυτεκνία, ατεκνία κλπ δεν έχουν σχηματιστεί,έστω άτριφτα,τα ανάλογα. Τεκνοθεσία λοιπόν.

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτό το επιχείρημα (;) «η κοινωνία δεν είναι έτοιμη», πόσες φορές δεν το ‘χουμε ακούσει! Θυμάμαι τον χαμό που είχε γίνει με την θέσπιση του πολιτικού γάμου. Κλαυθμός και οδυρμός για τον θεσμό της οικογένειας που καταστρέφεται. Αμ με την αποποινικοποίηση της μοιχείας, άλλο δράμα. Έτσι γίνεται πάντα σ’ αυτά τα ζητήματα: η κοινωνία δεν είναι έτοιμη (πού το ξέρουν οι ελιτίστες; ), ο νόμος ψηφίζεται, εφαρμόζεται και σε λίγο θεωρείται αυτονόητος.

 60. cortlinux said

  Με τον αντιρατσιστικο εχουμε ενα θεμα.

 61. ΣΠ said

  59
  Θυμάμαι, όταν το 1976 είχε θεσπιστεί η δημοτική ως επίσημη γλώσσα, ρωτήθηκε ο Ράλλης γιατί δεν συμπεριλήφθηκε το μονοτονικό. Η απάντησή του ήταν ότι δεν είμαστε ώριμοι γι’ αυτό.

 62. giorgos said

  59. Ναί τήν είδαμε τήν έτοιμότητα…Ακόμα κι’ αυτός πού θέσπισε τόν πολιτικό γάμο , μέ θρησκευτικό παντρεύτηκε…Δυστυχώς στήν Ελλάδα , όλα γίνονται πρόχειρα…

  «Τό θέμα τών σχέσεων Εκκλησίας καί Κράτους– θέμα ταυτόσημο μέ
  τήν ύπαρξη τής Ελλάδος ώς κράτους καί πηγή τής παντοειδούς της κακοδαιμονίας–, γιά όποιοδήποτε κόμμα πού θά τό άπασχολούσε έμπραγμάτως ή έπίλυσή του , ούδέποτε θ’ άποτελούσε θέμα βεβιασμένων άποφάσεων καί πολιτικών έκμεταλλεύσεων . Τούτο ύπηρξε τό πρώτο ώς έξαγελία τού κυβερνώντος κόμματος . Υπήρξε τώρα ή άπαραίτητη χρονική έπάρκεια καί τό είδος έκείνο τών άναγκαίων ίδεολογικών τουλάχιστον άλλαγών , πού θά εκαθίστων τήν έξαγγελία πραγματικότητα? Μέ τόν θρησκευτικό γάμο οί άνθρωποι έπαντρεύοντο «ένώπιον τού Θεού» , ό όποίος Θεός , ώς γνωστόν, δέν βαρύνεται μέ κατοχυρώσεις έργασίας , παροχή στέγης καί έπιδομάτων, κοινωνικές περιθάλψεις κλπ. Μέ τόν πολιτικό όμως γάμο οί άνθρωποι παντρεύονται «ένώπιον τού Κράτους» , γιά τό όποίον όλα τά παραπάνω άποτελούν συνταγματικές ύποχρεώσεις πρός τού πολίτες του . Υπήρξαν προηγουμένως όλ’ αύτά έκ μέρους τού κυβερνώντος κόμματος καί μέσα στό έλάχιστον τού χρόνου πού έξήγγειλε τό «μέτρο» ? Μπορούμε συνεπώς νά πούμε ότι τό κυβερνών κόμμα έχρησιμοποίησε άπλώς μιά παραδεδομένη κρατική νοοτροπία , πρός έξαγγελία κομματικών μόνο συνθημάτων . Γι’ αύτό άκριβώς, μήν έχοντας καμμιάν ίδεολογία έν όνόματι τής όποίας θά μετέβαλε τίς έξαγγελίες του σέ πράξη , τόν ίδιον καιρό πού είσήγε τόν πολιτικό γάμο διεβεβαίωνε ταύτοχρόνως διά τού ύπουργού παιδείας , ότι «ή κυβέρνηση δέν πρόκειται νά διευκολύνη τήν χαλάρωση τών δεσμών Ορθοδοξίας καί Γένους , πού σφυρηλατήθηκαν σέ κρίσιμες έθνικά στιγμές » (Βλ. Γ.Μηλιού-Θ.Μικρούτσικου: «Στήν ύπηρεσία τού Εθνους»ά.έ.σελ.53) .Θά ήταν σφάλμα νά ωμιλούσε έδώ κανείς περί «πολιτικού έλιγμού» . Πρόκειται άπλά περί άντιφάσεων άπουσίας τής όποιαδήποτε ίδεολογίας γιά τό συγκεκριμένο έγχείρημα.»
  Από τό βιβλίο «Επί τής Δομής τού Νεοελληνικού Κράτους»

 63. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όχι υιοθεσία-τεκνοθεσία-παιδοθεσία λοιπόν από τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ΑΝΑΔΟΧΗ, μιά σκέτο από γιουβέτσι δηλαδή, να το παίξουμε προοδευτικοί αλλά να μη στενοχωρίσουμε και την μαμά εκκλησία. Το σχόλιο για το συντηρητισμό του ΚΚΕ το εκλαμβάνω ως χαριτωμένο αστειάκι, γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.
  Τέλος πάντων αυτά είναι πταίσματα μπροστά στα άλλα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, αλλά ας έρθουμε στο προκείμενο που για μένα είναι το εξής, ΤΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ; πώς να μεγαλώνουμε παιδιά και πώς να βάζουμε τα λεφτά να δουλεύουν, ποιό είναι πιό σημαντικό από τα δύο;
  Όποιο κι αν είναι, εμείς δεν ξέρουμε κανένα, όλως περιέργως όμως, για το πρώτο όλοι θεωρούν πως ξέρουν ενώ για το δεύτερο δεν ενδιαφέρεται κανείς (εννοείται πως για το δεύτερο, μιλώ για την τάξη μας) ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια; η κοινωνία είναι εδώ, τα συμπεράσματα δικά σας.

  57 – Γιώργο, έχεις μιλήσει με άνθρωπο που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο; Επίσης, έχεις σκεφτεί την περίπτωση θανάτου και των δύο γονιών; Δεν είναι τα λεφτά το πρωτεύον για το μεγάλωμα ενός παιδιού, κρίνοντας εξ ιδίων μπορώ να πώ πως είναι το τελευταίο που χρειάζονται τα παιδιά.

 64. Ιστορία από γνωστό γνωστού μου, αλλά καθόλα αξιόπιστη:
  Το μωρό που το μεγάλωσαν δυο μάννες.
  Την μεταφέρω σε Γκρήκλις από το ημέιλ του γνωστού μου που μού την είχε διηγηθεί και προφορικά:

  «nmouva sto spiti tou filou mou tou ΧΥΖ. O pateras tou erxetai sto dwmatio kai otu leeI; Aurio Kuriakn (tou Agiou Pveumatos vomizw) tha pas sto Laurio va fereis tis mavves mou.

  Rwtaw ton XYZ: mavves mou? Poses manades exei o pateras sou?

  Epi katoxns, o megaluteros aderfos tou patera tou ΧΥΖ, 7-8 xrovwv tote epsaxve sta bouva ka stis raxoules va brei kati va faei. H mavva tous avnsuxnse kai arxise va tov psaxvei, koubalwvtas tov patera tou XYZ, o opoios ntav tote 1-2 xrovwv.

  Eksavtlnmevn apo tnv peiva/agwvia, n guvaika pethave sta lagkadia exovtas to mwro mazi tns.

  Tnv epomevn mera arxise kosmos va psaxvei va tn brei kai autnn kai to mwro. Tnv brnkav pethamevn kai to mwro peivasmevo, va buzaivei tn paithamevn guvaika. Sto metaksu eixav brei kai to megalutero to agori pou eixe xathei.

  Sto Laurio, stn geitovia/poln tous ntav duo aderfes avupavtres (gerovtokores) pou dev eixav paidia ka loipa. Dextnkav va uothetnsouv (tupika/atupa dev kserw) kai to 7xrovo kai to mwro. Autes oi duo guvaikes ta megalwsav, kai autes ntav oi mavvades tou patera tou ΧΥΖ.»

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  57:»Αρα βασική προϋπόθεση γιά νά πραγματοποιηθεί ή έπιθυμία τών όμοφυλοφίλων νά γίνουν γονείς , είναι νά ύπάρχει φτώχεια καί δυστυχία .»
  Ναι, Γιώργο, είναι κοράκια που περιμένουν να μυρίσουν πτώμα. Αντί να χαιρόμαστε που υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν διακαώς να προσφέρουν αγάπη, φροντίδα και ζεστασιά σε παραπεταμένα παιδιά, θα τους ζητήσουμε και τα ρέστα. Ας παραδεχτούμε τουλάχιστον την ομοφοβία μας (δεν το λέω αναγκαστικά για σένα, γενικά μιλάω) και ας αφήσουμε τις προφάσεις και τις τζιριντζάντζουλες ότι μας έπιασε ο πόνος για παιδιά ξεχασμένα από όλους.

 66. Μαρία said

  41
  Ο πιο ριζοσπάστης βουλευτής του ΚΚΕ ήταν ο Αλυσανδράκης. Είναι αισθητή η απουσία του, όταν συζητιούνται τέτοια θέματα.
  π.χ. η τοποθέτηση του στην αρμόδια επιτροπή της βουλής τον Οκτώβριο του 2008, όπου συζητήθηκε το σύμφωνο συμβίωσης. Ήξερε και το
  ménage à trois, …κλπ.

  «Έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια να μιλάμε για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και να το προβάλλουμε ως δικαίωμα. Βεβαίως, εδώ επιτρέψτε μου να εντοπίσω σε αυτούς που το προβάλλουν ένα κενό: Γιατί να μιλάμε μόνο για ζευγάρια και όχι για τρίο, κουαρτέτο,
  κουιντέτο, σεξτέτο, οκτέτο κ.λπ.; Βεβαίως, όπως είπε και ο κ. Σκυλλάκος, άλλο πράγμα είναι οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, τις οποίες καταδικάζουμε απροκάλυπτα.
  Υπάρχουν και άλλες μόδες. Υπάρχει η μόδα να μιλάμε για τα δικαιώματα των ζώων, για δικαιώματα μειονοτήτων, τα οποία, όμως, τα θυμόμαστε όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις μειονότητες, για να δικαιολογήσουμε στρατιωτικές επεμβάσεις, π.χ. στα
  Βαλκάνια. Πιστεύω ότι αυτές οι μόδς δεν είναι καθόλου τυχαίες. Έχουν ως στόχο να παραμερίσουν πραγματικά δικαιώματα, όπως π.χ. το δικαίωμα της εργασίας, που καταπατιέται βάρβαρα, το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, το δικαίωμα στην
  ελεύθερη έκφραση, ακόμα και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας.»

 67. giorgos said

  65. Καί τί θά γίνει δηλαδή , θά παρεμβαίνουμε μεταβάλλοντας συνεχώς τή Φύση? Αφού ή Φύση τά πράγματα τά έχει όρίσει αλλιώς…Δέν μπορεί ό Μήτσος νά γίνει ή Μήτσους , πού λέει καί ό κ.Γ,ς στό σχόλιο 10. Τά όρφανά καί τά παραπεταμένα παιδάκια είναι δουλειά τού κράτους καί νά τά φροντίσει καί νά τά περιθάλψει καί νά τά σπουδάσει. Καί είναι λάθος , νομίζω , ή Αριστερά νά άφήνει νά περνάει ή ίδεολογία , ότι όποιος έχει λεφτά μπορεί νά γίνει καί μαμά…

 68. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κάπου νομίζω ότι παραπήραμε φόρα. Εντάξει ο ιδρυματισμός δεν είναι καλός και αν είναι να πεθάνει ένα παιδάκι, ας το πάρει κι ένα ομόφυλο ζευγάρι. Εδώ όμως, διαισθάνομαι, ότι το πρώτο μέλημά μας δεν είναι η τύχη του παιδιού, αλλά το δικαίωμα!!! των ομόφυλων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί.

  Ας μην πω ο θεός και θυμώσει ο Λάμπρος, 🙂 ας πω η φύση προνόησε για αρσενικό και θηλυκό, ας την σεβαστούμε. Δεκτό το δικαίωμα για κάθε άτομα – και εφόσον αφορά το ίδιο- να το αλλάζει και να το χειρίζεται όπως θέλει. Να υποχρεώσουμε όμως ένα παιδάκι να δεχτεί εκ προοιμίου αυτές τις αρχές; Κι αν όταν μεγαλώσει ζητήσει το λόγο, ποιος θα είναι υπόλογος.

  Πόσο χαίρομαι σήμερα που υπερασπίζομαι τις θέσεις του ΚΚΕ!, μια ζωή αντίθετος ήμουνα! 🙂

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  68: Εγώ δεν θα χαιρόμουν στη θέση σου, Κώστα, θα ανησυχούσα. Κώστα. 😊 Ας αφήσουμε τη φύση στην ησυχία της και στα έργα της, επειδή το πρόβλημα είναι κοινωνικό. Αν ζητούσαν ευθύνες όλα τα παιδιά, που η κοινωνική αβελτηρία επιτρέπει να μεγαλώνουν με τους εντελώς ακατάλληλους φυσικούς γονείς τους, τότε θα γινόμασταν ένα απέραντο δικαστήριο. Τα παιδιά των ιδρυμάτων που θα μεγαλώσουν με ομόφυλα ζευγάρια, εκτός από φροντίδα, θα αποκτήσουν και πιο ανοικτό μυαλό.

 70. sarant said

  68 Πολλά προνόησε η φύση και εμείς τα τροποποιούμε. Αν μέναμε στις πρόνοιες της φυσης, το προσδόκιμο θα ήταν 23.

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  69. Πολλά «Κώστα» έβαλα, Κώστα. 😇

 72. Μαρία said

  68
  Άρα με γκέι μπαμπά και λεσβία μαμά δεν έχεις πρόβλημα.

 73. ΚΩΣΤΑΣ said

  70 Έχω τις ενστάσεις μου γι΄αυτό που λέτε, αλλά τις κρατάω για μένα.

 74. ΚΩΣΤΑΣ said

  69 > θα ανησυχούσα. Κώστα. 😊

  Μην ανησυχείς, Γιάννη, ο λύκος τρίχα αλλάζει, μυαλό δεν αλλάζει 🙂

 75. ΚΩΣΤΑΣ said

  72 > Άρα με γκέι μπαμπά και λεσβία μαμά δεν έχεις πρόβλημα.

  Θα είχα, αλλά τους φυσικούς γονείς δεν τους επιλέγεις, τους κληρονομείς.

 76. Μαρία said

  75
  Θα είχες. Άρα δεν σου αρκεί οτι «η φύση προνόησε για αρσενικό και θηλυκό».

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βρέφη στα αζήτητα:
  http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/ti-allazei-gia-ta-brefi-pou-megalwnoun-sta-azitita-stin-ellada-tou-2017

 78. ΚΩΣΤΑΣ said

  76 Αφού η φύση επιτρέπει σε έναν γκέι πατέρα και μια λεσβία μαμά να κάνουν μεταξύ τους παιδιά, τι να κάνω εγώ;

 79. giorgos said

  70. Οί τροποποιήσεις καί ή «κυριαρχία τού άνθρώπου έπί τής φύσης»
  μπορεί ν’ άνέβασαν τό προσδόκιμο ζωής , άλλά καταστρέφουν καί τόν Πλανήτη .Γιατί, δυστυχώς κανένας δέν είναι σέ θέση νά έλέγξη τίς συνέπειες αυτής τής «κυριαρχίας» . Σ’ αύτό μόνο ή Φύση μπορεί ν’ απαντήση , καί άπάντάει μέ καταστροφές .

 80. # 50

  Λεώνικε μαζί σου… όχι τόσο γι αυτά που γράφεις αλλά γιατί γράφεις καθαρά αυτό που σκέπτεσαι χωρίς επηρεασθείς από τις προσωπικές σου παραμέτρους π.χ. τι ομάδα είσαι

  (για ομάδες αίματος μιλάω, Α, Β,Ο ΑΒ…)

 81. Παναγιώτης Κ. said

  Το ζήτημα που μας απασχολεί, μάλλον το εξετάζουμε από ιδεολογικής πλευράς και όχι από επιστημονικής δηλαδή παιδαγωγικής, όπως θα έπρεπε.
  Έχουμε οπωσδήποτε τον βιολογικό προσδιορισμό του φύλου αλλά υπάρχει και η βίωση του φύλου.Στην αρχική φάση του νέου ανθρώπου, αυτό γίνεται σε επίπεδο οικογένειας υπό τον όρο ότι υπάρχει ο πατέρας και η μητέρα.
  Όσο μπόρεσα να καταλάβω, η θέση του κκε στην περίπτωση αυτή μάλλον επιστημονικά προσδιορίζεται παρά ιδεολογικά.

  Δεν είναι…ιδεώδης η κατάσταση στο ζήτημα της υιοθεσίας όσο αφορά τη στάση της πολιτείας.
  Είναι πάντως απορίας άξιο, αυτή την δυσάρεστη κατάσταση την θυμόμαστε κάθε φορά που μπαίνουν ζητήματα σαν και αυτό για να ξεχαστούν μόλις περάσει η ψήφιση των σχετικών διατάξεων.

  Αλήθεια πως προσδιορίζουμε το «συντηρητικό» και πως το «προοδευτικό»;

  Επίσης, τι είναι αυτό που μας κάνει να αντιδικούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα και να μη προκύπτει μια καθαρή θέση;
  Επισημάνθηκε ότι δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν συμφωνούν με την επίσημη άποψη. Το μπορεί να σημαίνει αυτό;

 82. Παναγιώτης Κ. said

  Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  67-68- Τι εννοείτε προνόησε η φύση; οι ομοφυλόφιλοι πώς δημιουργήθηκαν, δεν τους έφτιαξε η φύση; Ποιά παρέμβαση γίνεται στην φύση με το να επιτρέπει η κοινωνία την υιοθέτηση ορφανών από ομόφυλα ζευγάρια; Η καισαρική και η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι παρέμβαση στην φύση; Μου διαφεύγει κάτι;

  68 – «Ας μην πω ο θεός και θυμώσει ο Λάμπρος, 🙂»

  Γιατί να θυμώσω Κώστα μου, τον θεό σου αμφισβητείς όχι εμένα, εκτός κι αν δεν πιστεύεις πως αυτός έφτιαξε τον κόσμο κι ότι είναι τέλειος. 🙂

 84. ΚΩΣΤΑΣ said

  Λάμπρο, με πέτυχες, έβαλες ένα από τα τραγούδια που μ’ αρέσουν πολύ και κυρίως οι στίχοι του. Σε ευχαριστώ! 🙂

 85. Λάμπρο έχεις την απάντηση που ζήταγες στα σχόλια για τα πεμπτομαγιάτικα μεζεδάκια αλλά μην το πάρεις κατάκαρδα.

 86. Πέπε said

  @83:
  > > Η καισαρική και η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι παρέμβαση στην φύση; Μου διαφεύγει κάτι;

  Αυτό είναι ένα ζήτημα:

  Ναι, είναι παρέμβαση. Το ίδιο και διάφορες θεραπείες. Και η εγχείριση είναι, και η χορήγηση χημικών φαρμάκων. Και, φυσικά, όλα αυτά είναι θεμιτά και καλά πράγματα, που δίνουν λύσεις σε πολύ σοβαρά προβλήματα.

  Άρα, δεν υπάρχει κανόνας «όχι παρεμβάσεις στη φύση» έτσι γενικά κι απόλυτα.

  Αυτό όμως δε σημαίνει «ναι σε κάθε παρέμβαση», έτσι δεν είναι;

  Κάπου τίθεται ένα όριο. Πού;

  Αυτό είναι ένα ζήτημα.

 87. Μαρία said

  81
  Αλίμονο στις χήρες δηλαδή και στις χωρισμένες. Πρέπει πάραυτα να ξαναπαντρεύονται.
  Αυτά πάντως τα περι βίωσης του φύλου μέσα στην οικογένεια φαίνεται οτι οι ψυχίατροι δεν τα παίρνουν υπόψη τους. π.χ. ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Υγείας του Παδιού http://www.ich-mhsw.gr/el/content/%CE%B9%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, την οποία και παρακολούθησα.

  Σε αντίστοιχο πνεύμα ο, Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής ψυχικής υγείας του ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια εμπειρία έχει αποδείξει ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ή κοινωνικής ευεξίας στα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς». Ανέφερε, μάλιστα, ότι η αμερικανική παιδοψυχιατρική εταιρία έχει συμπεράνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς δεν διαφέρουν ούτε ως προς την ταυτότητα φύλου ούτε ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Πάντως, ο κ. Νικολαΐδης χαρακτήρισε, τη ρύθμιση «δειλό βήμα» και τάχθηκε υπέρ και του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στην υιοθεσία.
  http://www.news247.gr/politiki/anadochi-apo-omofyla-zeygaria-nai-apo-toys-eidikoys-ochi-apo-tin-ekklisia.6606731.html

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από πρακτικής πλευράς το εξετάζουμε, Παναγιώτη, όχι από ιδεολογικής: εγκαταλείπονται συνεχώς παιδιά, όταν δεν πετάγονται στους ακάλυπτους. Καταλήγουν σε ιδρύματα, τα οποία, και λόγω της οικονομικής κρίσης, ικανοποιούν στοιχειωδώς τις υλικές ανάγκες των έκθετων, αλλά αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες τους. Αποτέλεσμα, ο ιδρυματισμός. Η καλύτερη λύση, η μόνη θα έλεγα, είναι η υιοθεσία ή τεκνοθεσία. Με ποια επιστημονική ή άλλη λογική πρέπει να αποκλειστούν (δεν το λες εσύ αυτό) τα ομόφυλα ζευγάρια, που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας; Χωρίς αυτά τα ζευγάρια, κάποια παιδιά θα παραμείνουν στα ιδρύματα. Θα μεγαλώσουν εκεί μέσα με ανδρικά και γυναικεία πρότυπα; Καλύτερα δεν είναι να μεγαλώσουν με αγάπη και στοργή;

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 – Δεν ζήτησα καμία απάντηση Gee, σου είπα πως δεν θα ξανασχοληθώ μ΄αυτό το θέμα μαζί σου γιατί δεν έχει νόημα, γι΄αυτό δεν θα το διαβάσω, κι εσύ επίσης μη το πάρεις κατάκαρδα.

 90. ΚΩΣΤΑΣ said

  86 > Κάπου τίθεται ένα όριο. Πού; Αυτό είναι ένα ζήτημα.

  Ναι, συμφωνώ μαζί σου. Δύσκολο όμως να κάνω την οριοθέτηση.

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  86 – Η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είναι παρέμβαση στην φύση; θα τρελαθούμε τελείως; Παρέμβαση στο κοινωνικό πρότυπο είναι που δεν το λές λι ό,τι καλύτερο.

 92. # 89

  Μη γίνεσαι καραγκιόζης, αμφισβήτησες τα γραφόμενα μου λέγοντας πως εσύ δεν έγραψες κάτι και δεσμεύτηκες να ζητήσεις δημόσια συγγνώμη.. Δεμν με ενδιαφέρει η συγγνώμη σου γιατί είναι φανερό πως δεν θυμάσαι τι γράφεις στα σεντόνια σου αλλά νάχεις τον ανδρισμό να παραδέχεσαι τις γκέλες σου κι όχι να το παίζεις «δεν ασχολούμαι πλέον»
  Αν δεν ήθελες να ασχοληθείς ας μην προκαλούσες, τώρα φάε και την απάντηση

  # 220

  .Λάμπρος said Πάντως, αν βρείς κάπου να έχω πεί πως όσοι κάνουν ψαροντούφεκο χωρίς να έχουνε κάνει υποβρύχιο και αναπνοές δεν είναι ψαροντουφεκάδες αλλά μαλάκες, θα σου ζητήσω δημόσια συγγνώμη, στην περίπτωση που δεν το βρείς, εσέ δεν έχεις καμία υποχρέωση.

  μια φορά…

  «Και σου ξανάπα πως μιλάω για τον απλό άνθρωπο που παίρνει ένα ψαροντούφεκο και βουτάει στα 5-6 μέτρα άντε στα 10 με το ζόρι. Τέτοιοι είναι οι 9 στους 10,»
  Και στο ξαναλέω, αυτοί είναι κατά κύριο λόγο οι απλοί ασυνείδητοι μαλάκες, τέτοιοι βρίσκονται παντού σε όλες τις κατηγορίες της καθημερινότητας.

  και δεύτερη διευκρινιστική… ( # 208 )

  .«Σου μίλησα για την συντριπτική πλειοψηφία των ψαροντουφεκάδων που δεν έχουν κάνει σχολή υποβρύχιου και τεχνικές αναπνοές,»
  Κι εγώ σου είπα ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ πως αυτοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ αλλά κοινοί μαλάκες, σαν κι αυτούς που βρίσκονται ΠΑΝΤΟΥ.

  Λάμπρο δεν χρειάζεται να ζητήσεις συγγνώμη, από αλλού έπρεπε να ζητήσεις, δεν τόκανες, πάει, πέρασε

 93. ΣΠ said

  Το άρθρο της Wikipedia έχει ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι ισχύει στις διάφορες χώρες σχετικά με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
  https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_adoption

 94. Μαρία said

  93
  Σταύρο, αρκεί να μην ισχύει μόνο στα χαρτιά, όπως π.χ. στη Γαλλία.
  https://www.francetvinfo.fr/societe/mariage/mariage-et-homoparentalite/enquete-franceinfo-les-couples-homosexuels-ont-le-droit-d-adopter-mais-le-peuvent-ils-vraiment_2713494.html#xtor=CS2-765-%5Btwitter%5D-

 95. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η ανατροφή από ομόφυλους γονείς δεν οδηγεί απαραίτητα σε σύγχυση του φύλου, καθώς ο ρόλος αυτού διαμορφώνεται από σύνθετους κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες.
  Σε συμφωνία με τα παραπάνω, οι έρευνες δεν κατάφεραν να βρουν διαφορές όσον αφορά στην ανάπτυξη του ρόλου του φύλου ανάμεσα σε παιδιά που ανατράφηκαν από ετερόφυλα ζευγάρια και σε εκείνα που μεγάλωσαν σε ομόφυλες οικογένειες.»
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.maxmag.gr/psychologia/omofyles-ikogenies-psychologiki-prosarmogi-ton-pedion/&ved=2ahUKEwjiyfPbtPTaAhUO3qQKHWnIB9sQFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw3PYVS2OoDuCvlQGXVjnkd6

 97. ΣΠ said

  94
  Το συνηθισμένο επιχείρημα: La société n’est pas prête.
  Πάντως η νομική ρύθμιση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σταδιακά. Έχω την γνώμη ότι και εδώ, αν ψηφιστεί ο αντίστοιχος νόμος, θα χρειαστούν μερικά χρόνια για την εφαρμογή του. Αν κοιτάξεις στο άρθρο της Wikipedia, στην Ελλάδα το 26% είναι υπέρ και το 72% κατά. Χρειάζεται χρόνος για να απαλλαγεί η κοινωνία από τα στερεότυπα.

 98. Γιάννης Ιατρού said

  Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση που 14 ώρες τώρα κανένας συνταξιούχος χριστιανομπολσεβίκος εδωμέσα 🙂 🙂 δεν ανέφερε πως στη Βίβλο η υιοθεσία (ή η τεκνοθεσία/παιδοθεσία) αναφέρεται συνολικά μόλις 7 φορές, 3 φορές (συγκεκαλυμμένα) στην Παλαιά Διαθήκη και 4 φορές στη Καινή (από τον πρώην Ρωμαίο Απ. Παύλο). Προφανώς δεν συνηθιζόταν στους πιστούς της εβραϊκής θρησκείας, σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στην αρχ. Αίγυπτο, αρχ. Ελλάδα και στους Ρωμαίους.

  Συγκεκριμένα οι αναφορές υπάρχουν στην ΠΔ στην Εξ. 2,10, Γ’ Βασ. 11,20 και Εσθ. 2,7 και στην ΚΔ σε τρεις από τις επιστολές του Απ. Παύλου: προς Γαλ. 4:5, Ρωμ.8:15,23 & 9:4 και Εφ. 1:5 στην ΚΔ. Σημειωτέον ότι και οι τρεις επιστολές του Α.Π. απευθύνονται σε πολίτες εκτός Ιουδαίας.

  Εάν προκληθώ θα προβώ εις περαιτέρω αποκαλύψεις 🙂

 99. Pedis said

  Μπορεί να μην το πρόσεξα, αλλά υπάρχει λίνκ για την έκθεση των 55;

 100. Πέπε said

  @91:
  > > Η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είναι παρέμβαση στην φύση; θα τρελαθούμε τελείως;

  Με τη στενή έννοια, είναι. Όπου στη φύση υπάρχουν οικογένειες με δύο γονείς, είναι ετερόφυλοι.

  Αλλά αυτό το σκεπτικό δεν οδηγεί πουθενά. Στη φύση υπάρχουν και οι οικογένειες πουλιών που υιοθετούν κουκάκια (μωρά κούκου) ενώ η υπόλοιπη οικογένεια ανήκει σε τελείως άλλο βιολογικό είδος, στη φύση είναι οι μάντιδες που η μαμά τρώει τον μπαμπά, γενικώς άσε, δεν είναι καλό πρότυπο η φύση…

 101. sarant said

  98 Α μπραβο!

  99
  http://www.kathimerini.gr/961410/article/epikairothta/ellada/paremvash-55-akadhmaikwn-gia-thn-anadoxh-kai-yio8esia-apo-omofyla-zeygaria

 102. Μαρία said

  101β
  Εδώ με τη σχετική βιβλιογραφία http://www.documentonews.gr/article/parembash-55-akadhmaikwn-psyxologwn-gia-thn-anadoxh-kai-yiothesia-apo-omofyla-zeygaria

 103. Λ said

  Εδώ τα παιδιά ετσι κι αλλιώς τα αναγιώνουν ο παππούς και η γιαγιά που επίσης μαγειρευουν για όλους και κάνουν τις κούρσες στα φροντιστήρια.

  Ο πιο γνωστός θετός (αναγιωτος στα κυπριακά) ίσως να είναι ο Μωυσής. Και πως πρόκοψε!
  Θυμάμαι και το Ρεμι στο χωρίς οικογένεια του Έκτορα Μαλό. Πόσο έκλαψα γι’αυτόν!
  Είναι και ο Ιησούς βέβαια, που ο μπαμπάς του δεν τον ήθελε να μεγαλώσει σε μονογονεϊκή οικογένεια.

  Τους τέσσερις γάμους κλπ τους θυμήθηκα γιατί οι κεντρικοί ήρωες δεσμεύτηκαν να μην παντρευτούν ποτέ αν και τα δεσμά τους ήταν ιερότερα από αυτά του γάμου. Έτσι Λεώνικε μ.
  Four Weddings and a Funeral https://g.co/kgs/99Nxns

 104. Λ said

  Για τα ρεζιλίκια της μονής Κύκλου που πήρε το Ελληνικό κράτος στο δικαστήριο τα μάθατε? Η επίσημη Εκκλησία μας βγάζει καθημερινά έξω από τα ρούχα μας

 105. ΚΩΣΤΑΣ said

  Είπα να μην το γράψω, αλλά ας το πάρει το ποτάμι.. Πριν κάποια χρόνια. Σε παιδικούς αθλητικούς αγώνες. Η ομάδα των νικητών πανηγυρίζει. Οι γονείς και κυρίως οι πατεράδες αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και χοροπηδάνε απ’ τη χαρά τους. Ένα αλβανάκι, παίχτης της νικήτριας ομάδας, ορφανό από πατέρα, δεν έχει κανέναν, η μάνα του ξενοδουλεύει. Έρχεται, μ’ αγκαλιάζει και μου λέει: πάμε μαζί να πανηγυρίσουμε, εσύ είσαι ο πατέρας μου. Πήγαμε, έκλαψα από συγκίνηση και μαζί μου έκλαιγε κι αυτό…

  Συναντηθήκαμε ύστερα χρόνια. Δεν το γνώρισα, σχεδόν άντρας, με αναγνώρισε αυτό. Μ΄ αγκάλιασε, με φίλησε και μου είπε ποιος είναι. Τον αγκάλιασα και έκλαψα για δεύτερη φορά…

 106. Γιάννης Ιατρού said

  103β Λ(ου)
  Ο πιο γνωστός θετός (αναγιωτος στα κυπριακά) ίσως να είναι ο Μωυσής…

  Εξ. 2,10
  ἀδρυνθέντος δὲ τοῦ παιδίου, εἰσήγαγεν αὐτὸ πρὸς τὴν θυγατέρα Φαραώ, καὶ ἐγενήθη αὐτῇ εἰς υἱόν·
  ἐπωνόμασε δὲ τὸ ὄνομα αὐτοῦ Μωυσῆν λέγουσα· ἐκ τοῦ ὕδατος αὐτὸν ἀνειλόμην.

 107. Γιάννης Ιατρού said

  104: πήγε, όχι πήρε 🙂
  Πληρωμένη (από το Ελλ. κράτος) ήταν η έκταση.

 108. Μαρία said

  105
  Την έκανες γυριστή αλλά …είναι καλή ζεμπεκιά.

 109. Σωτήρς said

  64 Είχα έναν μεγαλύτερο στη γειτονιά που μεγάλωσε με τη θεία του, αδερφή μάνας. Όταν γεννήθηκε, η μάνα του τον έδωσε στην αδερφή της μιας και είχε ήδη πολλά παιδιά σε αντίθεση με την αδερφή. Μένανε τέσσερα-πέντε τετράγωνα μακριά και τις δύο τις φώναζε μάνα. Με έπιανε αμηχανία όταν μου έλεγε να η μάνα μου, και έβλεπα τη μια και την άλλοτε την άλλη.

 110. Γς said

  100:

  >Στη φύση υπάρχουν και οι οικογένειες πουλιών που υιοθετούν κουκάκια (μωρά κούκου)

  Δεν υιοθετούν. Την πατούν. Νομίζουν ότι είναι δικά τους τα ώα.

  Οπως και στους ανθρώπους

 111. # 103

  Ο Μπίμα δεσμεύτηκε όχι απλά να μην παντρευτεί αλλά να μην πάει ποτέ του με γυναίκα κι αυτό για να παντρευτεί η γυναίκα που την είχε κερδίσει σε αγώνες αυτόν που αγαπούσε και όχι τον Μπίμα, τον νικητή. Σε άλλη περίπτωση ο αγαπημένος φοβότανε την ανδρεία των απογόνων του Μπίμα και δεν τολμούσε τον γάμο. Κατά μία άποψη στην ινδινή μυθολογία αυτό ήταν και η αιτία πολλών δεινών.
  Ισως είναι και η καλύτερη περιγραφή της αστάθειας του γυναικείου χαρακτήρα διότι η γυναίκα ζητούσε να εκδικηθεί τον Μπίμα για την πράξη του ;… δηλαδή τι ήθελε ; το αδύνατον, κοινώς να είχε ηττηθεί ο Μπίμα ώστε να παντρευότανε τον αγπημένο της αλλά σαν (όχι ως) νικητή !!

 112. Νίκος Κ. said

  Από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Wikipedia που ανέφερε ο ΣΠ [93], χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης που αποτυπώνει τις διαφορές των κοινωνικών αντιλήψεων στο θέμα:
  https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_adoption#/media/File:World_same-sex_adoption_laws.svg

 113. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 114. ΚΩΣΤΑΣ said

  108
  Γιατί λες ότι την έκανα γυριστή; κάντο πιο λιανά

 115. Pedis said

  # 101, 102 – Μερσι!

 116. Pedis said

  # 101 – Η ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας καταλήγει στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή.

  Πόσο μεγάλο να είναι το σύνολο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών (και με πόσο χρονικό βάθος) του οποίου δείγμα έχει μελετηθεί στη βιβλιογραφία;

  Γνωρίζει κανείς; (Εννοώ, έχει ασχοληθεί με το θέμα;)

 117. BLOG_OTI_NANAI said

  Δυστυχώς έχασα την συζήτηση. Τέλος πάντων, όπως έχουμε ξαναπεί, φυσικά και είναι εντελώς παιδιάστικη η προσέγγιση των 55 διότι καμία δήλωση δεν μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών στην ψυχολογία. Τα παιδιά αντιγράφουν από το περιβάλλον τους τα πάντα. Αυτό είναι δεδομένο και τελειωμένο εδώ και πολλά χρόνια.

  Τα είχα ξαναγράψει, και φυσικά όσο κι αν ψάξετε, κανείς δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα:

  Όπως γνωρίζουμε, άλλο ο σεξουαλικός προσανατολισμός και άλλο σεξουαλική συμπεριφορά. Ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό δηλώνουν περίπου 1,5% ανδρών και 1,5% γυναικών και άλλο ένα 3% δηλώνουν μπαϊσέξουαλ.

  Κατά συνέπεια, το 97% των αγοριών που θα υιοθετηθούν από δύο άνδρες ομοφυλόφιλους ή το 97% των κοριτσιών που θα υιοθετηθούν από δύο γυναίκες ομοφυλόφιλες, έχουν οπωσδήποτε ετεροφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτό όμως δεν εμποδίζει σε τίποτα την εκμάθηση της ομοφυλοφιλικής ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ μέσω της μίμησης όπως γίνεται με κάθε άλλη συμπεριφορά. Το αγόρι νήπιο, παρατηρώντας την ομοφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών «γονιών» θα την μιμείται προσπαθώντας αρχικά να πλησιάσει, να φιλήσει, να χαϊδέψει ή να εξερευνήσει το σώμα αγοριών της ηλικίας του διότι κάθε συμπεριφορά που βιώνει καταγράφεται στο υποσυνείδητο του. Εκεί έχουμε το πρώτο ζήτημα, που αφορά τις αντιδράσεις γονιών που δεν έχουν καμία διάθεση (και πολύ σωστά) να παίξει κάποιος με την ταυτότητα της σεξουαλικής συμπεριφοράς των παιδιών τους.

  Όποιος κλείνει τα μάτια σε δεκαετίες ευρημάτων που αποδεικνύουν ότι ΚΑΘΕ συμπεριφορά του οικογενειακού περιβάλλοντος επηρεάζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τα παιδιά, είναι εγκληματίας.
  Για παράδειγμα, καμία γυναίκα δεν ευχαριστιέται την συζυγική βία, κι όμως γνωρίζουμε ότι οι κακοποιημένες γυναίκες, αν και απεχθάνονταν την οικογενειακή βία, εντούτοις μεγαλώνοντας πλησίαζαν άνδρες που είχαν την βίαιη συμπεριφορά που αναγνώριζαν στο σπίτι τους. Λόγω λοιπόν και μόνο της καταγραφής αυτών των βιωμάτων, μπορούσαν να οδηγούνται σε συμπεριφορές που απεχθάνονταν. Έτσι, ακόμα και ένας άνδρας με ετεροφυλόφιλο προσανατολισμό, μπορεί λόγω αυτών των ισχυρών βιωμάτων να υιοθετήσει ή να αποδεχτεί ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές επειδή τις ζούσε στο περιβάλλων του, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ότι τον διχάζουν και πληγώνουν την ταυτότητα του.

  Είχα διαβάσει για μια δίκη στην Αμερική, όπου παρόμοια περίπτωση παιδιού δήλωνε ότι δεν άντεχε το γεγονός ότι μπορούσε με ευκολία να έχει ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές επειδή του ήταν οικείες παρά το γεγονός ότι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός πληγωνόταν από το γεγονός αυτό. Και όλοι γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι παλεύουν για χρόνια με θεραπευτικές προσεγγίσεις ώστε να απαλλαγούν ή να αμβλύνουν συμπεριφορές που τους πληγώνουν.

  Αν οι ομοφυλόφιλοι αγωνίζονται ώστε κανένας ομοφυλόφιλος να μην πιεστεί να εκδηλώνει μια ταυτότητα που δεν επιθυμεί, τότε θα πρέπει να κάνουν ανοιχτά αυτή τη συζήτηση κατά πόσο δικαιούνται να επηρεάσουν την σεξουαλική συμπεριφορά έστω και ενός παιδιού που θα υιοθετηθεί από ομοφυλόφιλους ιδίου φύλου με το παιδί. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ η περίπτωση υιοθέτησης κοριτσιού από λεσβίες και αγοριού από γκέι άνδρες, δείχνει εξαιρετικά επικίνδυνη ως προς την πιθανότητα να δημιουργήσει ένα ετεροφυλόφιλο άτομο που με ευκολία θα μπορεί να υιοθετεί ή να αποδέχεται ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές που το διχάζουν.

  Το γεγονός ότι σιωπηλά παρουσιάζονται σχεδόν αποκλειστικά παραδείγματα ομοφυλόφιλων ανδρών που υιοθετούν κορίτσια, ή ομοφυλόφιλων γυναικών που υιοθετούν αγόρια (δηλ. του αντιθέτου φύλου), δείχνει ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα του θέματος, όμως υποκριτικά θάβουν την συζήτηση, όπως και οι 55 απαράδεκτοι που ξέρουν ότι δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ συμπεριφορά των γονιών, από το βάδισμα, μέχρι την ομιλία, μέχρι την νοοτροπία, μέχρι την ερωτική προτίμηση, που συμβαίνει στο γονεϊκό περιβάλλον και δεν γίνεται αντικείμενο μίμησης.

  Και εάν μετά τόσα χρόνια πορισμάτων της ψυχολογίας, όπου ξέρουμε πως τα παιδιά μιμούνται ΟΛΕΣ τις συμπεριφορές των γονιών, κάποιος ισχυριστεί ότι από ΟΛΕΣ τις γονείκές συμπεριφορές, τα παιδιά ΔΕΝ υιοθετούν ΜΟΝΟ αυτή των… ομοφυλόφιλων γονιών, όπως καταλαβαίνουμε αυτό μόνο υποψίες προκαλεί.

  Η συζήτηση λοιπόν δεν αφορά το αν αλλάζει ο σεξουαλικός προσανατολισμός (άλλη συζήτηση αυτή, κατά πόσο είναι αποκλεισιτικά γονιδιακός), η συζήτηση όμως αφορά αφορά σίγουρα το τι γίνεται με την μίμηση των ομοφυλοφιλικών συμπεριφορών του γονεϊκού περιβάλλοντος από ένα παιδί ετεροφυλόφιλου προσανατολισμού που όμως οι «γονείς» του είναι ομοφυλόφιλοι και έχουν το ίδιο φύλο με το παιδί.

 118. Μαρία said

  Σεξουαλικοί θεσμοί: Γονεϊκότητα και πολιτικές συγγένειας στην Ελλάδα
  http://feministiqa.net/%cf%83%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%af-%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%8a%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80/

 119. Κιγκέρι said

  Καλημέρα κ.Σαραντάκο. Παρακολουθώ αρκετό καιρό το ιστολόγιο, αλλά είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω. Διάβασα προσεκτικά τα υπόλοιπα σχόλια και νομίζω πως μόνο το #51 του Σιλησάβ θίγει την πραγματικότητα. Στην εποχή μας, αν ένα ομόφυλο ζευγάρι θέλει παιδί, δεν χρειάζεται να καταφύγει στην υιοθεσία, αλλά στην επιστήμη. Αν πρόκειται για άνδρες, θα χρειαστουν μια δότρια ωαρίου και μια παρένθετη μητέρα. Αν πρόκειται για γυναίκες, τα πράγματα ειναι πιο εύκολα, αφού χρειάζονται μόνο έναν δότη σπέρματος. Μπορεί ακόμα ακόμα να δώσει το ωάριο η μία και να κυοφορήσει το έμβρυο η άλλη κι έτσι να είναι και οι δύο βιολογικές μητέρες. Κανεις δεν θα ελέγξει την ψυχική τους κατάσταση ή τη σταθερότητα της σχέσης τους ή την οικονομική τους δυνατότητα να μεγαλώσουν αυτό το παιδί, όπως εξ´άλλου δεν ελέγχονται ούτε και τα ετερόφυλα ζευγάρια πριν τεκνοποιήσουν. Μου φαίνεται λοιπόν παράλογη όλη η συζήτηση περί αναδοχής, όπου τέλος πάντων ελέγχεται η καταλληλότητα των υποψήφιων γονέων και παρακολουθείται η πορεία του παιδιού. Οσο για το τι συμβαίνει στη φύση, στις χήνες λέει και στους κύκνους το 1 στα 5 ζευγάρια ειναι ομόφυλο. Παρατηρείται μάλιστα το φαινόμενο να ζευγαρώνει ο ένας αρσενικός με με μία θηλυκιά και μόλις αυτή γεννήσει αυγό, να τη διώχνει από τη φωλιά και να ανατρέφει τον νεοσσό με τον άλλον αρσενικό σύντροφό του!
  Πολλά έγραψα και συμπαθάτε με αλλά είναι ο ενθουσιασμός του πρωτάρη!

 120. xaralampos kasotakis said

  Τι λέτε; ΔΕίτε τι πα΄θανε ορισμένα από αυτά κύρις σαραντάκο

  http://thefederalist.com/…/dear-gay-community-your…/

  μιλώντας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας

 121. Μαρία said

  119
  > Αν πρόκειται για άνδρες, θα χρειαστουν μια δότρια ωαρίου και μια παρένθετη μητέρα.
  Αυτό ο νόμος 3089/2002 για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το απαγορεύει.

  > Αν πρόκειται για γυναίκες, τα πράγματα ειναι πιο εύκολα, αφού χρειάζονται μόνο έναν δότη σπέρματος.
  Θα χρειαστεί μια γυναίκα μόνη της, το «θα χρειαστούν» σαν ζευγάρι επίσης ο νόμος το απαγορεύει.

  Δεν αρκεί λοιπόν η επιστήμη ή όλα δεν είναι επιστήμη.

 122. spiridione said

  Να θυμηθούμε και πως γίνονταν τα παλιά χρόνια οι υιοθεσίες. Από το ‘Αμάρτημα της μητρός μου’:

  «Ήδη αυτή η υιοθέτησις εγένετο πανηγυρική. Η μήτηρ μου εφόρεσε διά πρώτην φοράν τα γιορτερά της και μας ωδήγησεν εις την εκκλησίαν καθαρούς και κτενισμένους, ως εάν επρόκειτο να μεταλάβωμεν. Μετά το τέλος της λειτουργίας, εστάθημεν όλοι προ της εικόνος του Χριστού, και αυτού, εν μέσῳ του περιεστώτος λαού, ενώπιον των φυσικών αυτού γονέων, παρέλαβεν η μήτηρ μου το θετόν αυτής θυγάτριον εκ των χειρών του ιερέως, αφού πρώτον υπεσχέθη εις επήκοον πάντων, ότι θέλει αγαπήσει και αναθρέψει αυτό, ως εάν ήτο σαρξ εκ της σαρκός και οστούν εκ των οστών της.
  Η είσοδός του εις τον οίκον μας εγένετο ουχ ήττον επιβλητική και τρόπον τινά εν θριάμβῳ. Ο πρωτόγερος του χωρίου και η μήτηρ μου προηγήθησαν μετά του κορασίου, έπειτα ηρχόμεθα ημείς. Οι συγγενείς μας και οι συγγενείς της νέας αδελφής μάς ηκολούθησαν μέχρι της αυλείου ημών θύρας. Έξωθεν αυτής ο πρωτόγερος εσήκωσεν το κοράσιον υψηλά εις τας χείρας του και το έδειξεν επί τινάς στιγμάς εις τους παρισταμένους. Έπειτα ηρώτησε μεγαλοφώνως·
  – Ποίος από ‘σας είναι ή εδικός ή συγγενής ή γονιός του παιδιού τούτου περισσότερον από την Δεσποινιώ την Μηχαλιέσσα κι’ από τους εδικούς της;
  Ο πατήρ του κορασίου ήτον ωχρός και έβλεπε περίλυπος εμπρός του. Η σύζυγός του έκλαιεν ακουμβημένη εις τον ώμον του. Η μήτηρ μου έτρεμεν εκ του φόβου μήπως ακουσθή καμμία φωνή – Εγώ! – και ματαιώσῃ την ευτυχίαν της.
  Αλλά κανείς δεν ἀπεκρίθη. Τότε οι γονείς του παιδιού ησπάσθησαν αυτό διὰ τελευταίαν φοράν και ανεχώρησαν μετά των συγγενών των. Ενώ οι εδικοί μας μετά του πρωτογέρου εισήλθον και εξενίσθησαν παρ’ ημίν».

 123. Νεσταναιος said

  43.

  Το «υιός» ποτέ δεν σήμαινε μόνο «γιός». Μία εκ των πολλών συνεκδοχικών σημασιών ήταν το αρσενικό παιδί. Όταν όμως λέμε υιέες αθανάτων τα πράγματα αλλάζουν. Το θέμα αλλάζει και μέσα στο θέμα υπάρχει η έννοια· η ψυχή της ετυμολογίας. Το θέμα όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να το διακρίνει κανείς ακόμα και αν προσφύγει στον ομηρικό λόγο.
  Το θέμα εδώ είναι «υιε» και εδώ έγκειται η έννοια. Από εδώ γεννιούνται όλες οι συνεκδοχικές σημασίες συμπεριλαμβανομένης και αυτής του «γιού»· αρσενικού και θηλυκού. Και επειδή το θέμα είναι «υιε» και η γενική ενική είναι «υιέος» η σύνθεση της επίμαχης λέξεος είναι «υιεοθεσία» και δεν αναφέρεται μόνον σε παιδιά και τέκνα αλλά σε όλα αυτά που εμπλουτίζουν την ζωή του «ανθρώπου».

 124. Νεσταναιος said

  119.

  Έτσι θα γεμίσουν οι φυλακές για παν ενδεχόμενο.

 125. Pedis said

  Να ρωτησω αν τα ψαχτήρια του ιστολόγιου έχουν ανακαλύψει αντίλογο στη θέση των 55:

  Η ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας καταλήγει στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή.

  Προσωπικά, έτσι γραμμένη η θέση μου φαίνεται κάτι σαν «29 κατασκευαστές πλυντηρίων … «. Επιπλέον, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς έχουν μετρήσει, σε ποιο δείγμα, σε ποιες χώρες, πότε, τι ηλικία είχαν τα παιδιά στην αρχή και στο τέλος της παρατήρησης κλπ.

  Εξηγούμαι: δεν είμαι αντίθετος με μια παρόμοια νομοθετική ρύθμιση, αλλά μη λέμε κι ό,τι θέμε …

  Το βασικό επιχείρημά μου είναι ότι τα επιχείρηματα της αντίπαλης πλευράς δεν πολυστέκουν (άρνηση της διαφοροποίησης μεταξύ βιολογικού και κοινωνικού φυλου, ο υποτιθέμενος φυσικός/αμετάβλητος/ανιστορικός ρόλος του πατέρα και της μητέρας στην οικογένεια κλπ).

  Επιπλέον, αφού δεν απαιτείται πιστοποιητικό σεξουαλικών προτιμήσεων από τους γονείς στις άλλες περιπτώσεις, είτε θετοί είναι αυτοί είτε φυσικοί, αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με το νόμο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα παιδιά.

 126. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ζητώ συγνώμη από τον σχολιαστή του 119 σχολίου αλλά θέλω να επισημάνω ότι το χρηστώνυμο κιγκέρι είναι και ιδιωματική θεσσαλική λέξη που χαρακτηρίζει ένα άγριο φυτό των αγρών. Αν το έχει υπόψη του και θέλει, ας απαντήσει.

 127. Κιγκέρι said

  126
  Αυτό ακριβώς!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gundelia

 128. ΚΩΣΤΑΣ said

  127
  Ευχαριστώ! σκόπιμη και εν γνώσει η επιλογή σου.

 129. voulagx said

  #128 @Κωστας: https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/20/zisemai/#comment-111389

 130. ΚΩΣΤΑΣ said

  129
  > Κι αλλη παραλλαγη: «Ζησε μαυρε γάϊδαρε να φας τον Μαη κιγκερια (=γαϊδουραγκαθα)».

  Voulagx, πατριωτάκι πιάστηκα αδιάβαστος, ο παλιός (στο ιστολόγιο) είναι αλλιώς 🙂

  Να το λένε έτσι και σε άλλες περιοχές, άραγε;

 131. sarant said

  Μωρέ μπράβο τα κιγκέρια!

 132. Μαρία said

  125
  http://www.apa.org/about/offices/ogc/amicus/us-windsor.aspx
  Διάβασε ολόκληρη την επιστολή.

  Πληροφορήθηκα την υπόθεση απο την ομιλία του Δουζίνα μετά το 5:10 https://www.youtube.com/watch?v=Yb5KLJvD6pY
  Είχε προηγηθεί ο χρυσαυγίτης Ηλιόπουλος.

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχασε την ευκαιρία να μεγαλώσει στο «υγιές οικογενειακό περιβάλλον», όπου το έριξε η φύση και η μαύρη μοίρα του:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/206929/rodos-28xroni-mitera-afise-to-moro-tis-na-pethanei-apo-asitia-i-sygklonistiki-istoria-tis/amp&ved=0ahUKEwiK8dqU5PfaAhUSCuwKHUgbDE0QyM8BCCkwAQ&usg=AOvVaw3fDY__ic4XFL0PrC9zE9Gn&ampcf=1

 134. Pedis said

  # 132 α – πού κολλάει με το 125:

 135. konos said

  Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τις όποιες συνέπειες από τον κοινωνικό περίγυρο δεν θα τις υποστούν οι θετοί γονείς, αλλά και το θετό τέκνο. Φανταστείτε να εμφανιστούν οι δύο μπαμπάδες στο σχολείο για να πληροφορηθούν για την πρόοδο του θετού γιού τους. Πώς θα αντιδράσει ο σχολικός περίγυρος (από τους δασκάλους μέχρι τους άλλους γονείς και τα παιδάκια) σε μια τέτοια περίπτωση; Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είναι επιχείρημα εναντίον της ρύθμισης αυτής, αλλά άλλο να είναι ενήλικος και να υποστηρίζεις και να μάχεσαι για τις επιλογές σου και άλλο να είσαι ένα παιδί, το οποίο συνειδητά κάποιος το βάζει στην πρώτη γραμμή (συνειδητά, με την έννοια ότι επίλεξε να το υιοθετήσει). Δεν νομίζω ότι υπάρχουν οι δομές που θα βοηθήσουν τα παιδιά αυτά, αν βρεθούν στο μέσο μιας τέτοιας αντιπαράθεσης…. Έχει τύχει στους εκπαιδευτικούς που γράφουν εδώ να έχουν επαφή με τέτοιου είδους οικογένειες, δηλαδή με δύο μαμάδες, ή δύο μπαμπάδες; Πώς τους αντιμετωπίζει η σχολική κοινωνία;

 136. Μαρία said

  134
  IV.
  The Children of Sa
  me-Sex Couples ………… 14
  A.
  Many Same-Sex Couples
  Are Raising Ch
  ildren. ………………….. 14
  B.
  The Factors That Affect The
  Adjustment of Children Are
  Not Dependent on Parental
  Gender or Sexual
  Orientat
  ion …………………………………. 14
  C.
  There Is No Scientific Basis
  for Concluding That Gay
  And Lesbian Parents Are
  Any Less Fit or Capable
  Than Heterosexual Parents,
  or That Their Children Are
  Any Less Psychologically
  Healthy and Well
  Adjusted. …………. 18

 137. Tomás de Torquemada said

  Το ψ(υ)χοπαίδι και η ψ(υ)χοπαίδα λέγονταν τα υιοθετημένα παιδιά στην Ήπειρο. Οι φτωχοί έδιναν ιδίως τα κορίτσια για ψυχοπαίδες σε άκληρους και/ή πλούσιους.
  Στην τελευταία περίπτωση, αν υπήρχαν κι άλλα παιδιά, τότε η ψυχοπαίδα καταντούσε υπηρέτρια. Στην ουσία το παιδί πλήρωνε με την εργασία του την ανατροφή του. Ο ψυχοπατέρας ή η ψυχομάνα (γράφε λέξεις Νικοκύρη…) φρόντιζαν και για την ανεύρεση συζύγου καθώς και για την προίκα. Ήταν κάτι σαν εφάπαξ ή αποζημίωση λόγω απολύσεως…

 138. Pedis said

  # 136 – Α, τώρα, κατάλαβα. Θα τα κοιτάξω. Ευχαριστώ.

 139. voulagx said

  Η λυση που εδωσε ο Ανγκ Λι στο ζητημα της τεκνοθεσιας ομοφυλων στην ταινια: «Το γαμηλιο παρτυ»

 140. Pedis said

  # 136 – συνοπτικά συμπεράσματα μελετών περιέχονται, για τις οποίες μελέτες εγείρονται αμφιβολίες στο τέλος του ραπόρτου ως προς τα δείγματα που μελετήθηκαν και την προσέγγιση που ακολουθήθηκε.

  Η στάθμιση του δείγματος πρέπει να είναι πολύ δύσκολη στην προκειμένη περίπτωση. Και τι να μετρηθεί που να είναι συναρτηση μονάχα των σεξουαλικών προτιμήσεων των γονέων, δεν κατάλαβα;

  Λ.χ. ποιο μέγεθος, όσον αφορά την ψυχική κατάσταση του παιδιού, θα μπορούσε με αξιοπιστία να μετρηθεί, αν υποθέσουμε ότι έχει νόημα το πρόβλημα, ως συνάρτηση μονάχα της πολυγαμικότητας ή της μονογαμικότητας των γονέων;

  Οι 55, άραγε, σε αυτές τις μελέτες να παραπέμπουν;

 141. Pedis said

  + 141 – Η αναδοχή/υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν είναι επιστημονικό ζήτημα, ώστε πολύ εύκολα να καταστεί ψευδοεπιστημονικό (από τη μια ή την άλλη μπάντα), αλλά παραπέμπει στην κοινωνική-πολιτική αρχή της ισοτιμίας (αξίωμα) των πολιτών. (Αλήθεια, η ισοτιμία των πολιτών αποτελεί επιστημονικό συμπέρασμα;)

 142. Νεσταναιος said

  50 Leonicos.

  Κάνεις μεγάλο λάθος. Αυτό το παιδί έχει δικαίωμα σε κάτι καλλίτερο από αυτό που παρέχει μία μέση οικογένεια. Στάθηκε μία φορά άτυχο στη ζωή του και μία δεύτερη ατυχία είναι έγκλημα. Και να ξέρεις ότι αν ο λαός (δεν θέλω να πω κοινωνία) ή ένας άνθρωπος αδικήσει ένα μικρό παιδί, θα το βρει μεγάλο, μπροστά του, απέναντί του.
  Μόνο το χρήμα δεν είναι κριτήριο μίας ευκατάστατης για υιοθεσία οικογένειας. Τα παιδιά θέλουν φροντίδα, αγάπη και αγάπη και φροντίδα. Ξέρεις τι θα κάνουν μερικοί, και δεν θέλω να πω ποιοι, όταν αρρωστήσει το παιδί που έχουν υιοθετήσει; Και απαντάω· θα συνεχίσουν τον ύπνο τους και το πρωί θα δουν. Και αν το παιδί πάθει κάτι, δεν πειράζει, θα υιοθετήσουν άλλο.

 143. τα μυαλά που κουβαλάτε said

  Βλέπω ότι σας ξάφνιασε η στάση του ΚΚΕ, εγώ όμως ξαφνάζιομε με την άγνοια σας στα βασικά θέματα της ιδεολογίας. Κάπου κάπου το ΚΚΕ είναι συνεπείς με τις πράξεις του στην ιδεολογία του. Αυτή είναι μια τέτοια περίπτωση. Επιγραμματικά θα προσπαθήσω να το εξηγήσω. Οι γωνείς (όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων) θεωρούνται χαμένη υπόθεσή για την κομμουνιστική κοινωνία. Με τα μυαλά που έχουν δεν πρόκειται να γίνει η επανάσταση, Οι γονείς και ο θεσμός της οικογέννειας είναι ότι πιο αντιδραστικό υπάρχει και είναι το μεγαλύτερο εμπόδειο γαι την διμηουργεία της νέας κοινωνίας. Το όνειρο κάθε κομμουνιστή είναι η κατάργηση της οικογένειας και η ιδρυματοποίηση της. Τα παιδιά θα αφαιρούνται αμέσως στην γέννα τους από τους φυσικούς γονείς και θα τα στέλνουν σε ιδρύματα να τα διαμορφώσουν στο νέο ανθρώπινο είδος τον κομμουνιστή. Αυτά τα λίγα, Δείτε τα στον εαυτό τους ως απόδειξη των λόγων μου. Με τα μυαλά που κουβαλάτε, είναι δυνατών να γίνει επανάσταση? Τι στιγμή που δεν ξέραιτε τι πρεσβεύει η ιδεολογία σας, και ας δυλώνετε ότι είσατε αριστεροί (και μερικοί κομμουνιστές). Αφού σας ξάφνιασε το ΚΚΕ, ποια άλλη απόδειξη ότι δεν είσαστε.

 144. Γιάννης Ιατρού said

  συνεπείς γωνείς οικογέννειας εμπόδειο διμηουργεία ξέραιτε δυλώνετε

  Μάλιστα!

 145. Νεσταναιος said

  143.

  Η απομάκρυνση των παιδιών από τους γονείς είναι σκέψη Πλάτωνος και για αυτόν τον λόγο και πολλούς άλλους λόγους αποκαλώ τον Πλάτωνα δεξιό κουμουνιστή και τον Μάρξ αριστερό Πλατωνικό. Για ποιόν κουμμουνισμό θα συζητάγαμε αν δεν υπήρχε ο Πλάτωνας;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: