Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τι μας έμαθαν οι αρχαίοι (Δημ. Σαραντάκος) 12 – Σωκράτης Σωφρονίσκου Αλωπεκήθεν

Posted by sarant στο 8 Μαΐου, 2018


Εδώ και κάμποσο καιρό άρχισα τη δημοσίευση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Δημήτρη Σαραντάκου «Τι μας έμαθαν επιτέλους οι αρχαίοι Έλληνες;» που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Γνώση και έχει τον υπότιτλο «Χρηστομάθεια». Κανονικά οι δημοσιεύσεις αυτές γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη.

Η σημερινή συνέχεια είναι η δωδέκατη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Έχουμε πια περάσει στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, που έχει εργοβιογραφικά σκιαγραφήματα διανοητών. (Θυμίζω πως δεν δημοσιεύω ολόκληρο το βιβλίο αλλά επιλεγμένα κεφάλαια).

Σωκράτης Σωφρονίσκου Αλωπεκήθεν

Ο τρίτος μεγάλος φιλόσοφος του 5ου π.Χ. αιώνα είναι χωρίς αμφιβολία ο Σωκράτης. Γεννήθηκε το 469 π.Χ. στην Αθήνα, στον δήμο Αλωπεκής (κάπου μεταξύ Γλυφάδας και Ηλιούπολης). Πατέρας του ήταν ο λιθοξόος Σωφρονίσκος και μητέρα του η μαμή Φαιναρέτη. Ο Σωκράτης στην αρχή ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, αλλά τον περισσότερο καιρό σύχναζε στις παλαίστρες, στα γυμναστήρια και στην αγορά Ήταν έξυπνο παιδί με κοφτερό μυαλό, αλλά απείθαρχο και επαναστατικό, θα λέγαμε σήμερα, στοιχείο.

Όσα ξέρουμε προέρχονται για τη ζωή του Σωκράτη κατά κύριο λόγο από τον Διογένη τον Λαέρτιο (Βίοι Φιλοσόφων) και τον Πορφύριο (Φιλοσόφου Βίος) και δευτερευόντως από τον Ξενοφώντα και τους πλατωνικούς Διαλόγους.

Ήταν δεκαεφτά χρονών όταν τελείως τυχαία άλλαξε κυριολεκτικά η ζωή του. Έτυχε, εκείνη τη μέρα, να περάσει από το εργαστήριο όπου δούλευε ο νεαρός Σωκράτης ο φιλόσοφος Αρχέλαος, και να τον ακούσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στο μαρμαράδικο με τέτοια επιχειρήματα και τόση εξυπνάδα, που εντυπωσιάστηκε και ζήτησε να τον πάρει μαθητή του. Αυτός δέχτηκε και ακολούθησε τον φιλόσοφο στη Σάμο. Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια έζησε στη Σάμο, ξέρουμε όμως πως κοντά στον Αρχέλαο μορφώθηκε καλά.

Μελετώντας τα βιβλία των παλαιών και των σύγχρονών του σοφών απέκτησε πολλές γνώσεις. Σχεδόν είκοσι χρονών γύρισε στην Αθήνα όπου έμεινε όλη τη ζωή του. Στο Άστυ γνώρισε τον Πρωταγόρα, τον Ιππία, τον Πρόδικο, τον Γοργία και άλλους σοφιστές, τους οποίους από την αρχή καταπολέμησε για τα νεωτεριστικά τους κηρύγματα. Επιδόθηκε ολοκληρωτικά στη βελτίωση των νέων και των άλλων πολιτών της πατρίδας του, και σύντομα βρέθηκε πλαισιωμένος από πλήθος μαθητές, πολλοί από τους οποίους ήταν συνομήλικοί του.

Αντίθετα από τους σοφιστές, που απαιτούσαν και εισέπρατταν υψηλά δίδακτρα, αυτός δίδασκε δωρεάν. Στην πραγματικότητα άλλωστε δεν δίδασκε αλλά συζητούσε μαζί τους. Συζητούσε διαρκώς για τα ανθρώπινα, εξετάζοντας «τι είναι ευσεβές, τι ασεβές, τι ωραίο, τι αισχρό, τι δίκαιο, τι άδικο, τι σωφροσύνη, τι μανία, και πολλά άλλα, για τα οποία όσους τα γνώριζαν τους θεωρούσε καλούς και σωστούς και όσους τα αγνοούσαν δουλοπρεπείς» [τί εὐσεβές, τί ἀσεβές, τί καλόν, τί αἰσχρόν, τί δίκαιον, τί ἄδικον, τί σωφροσύνη, τί μανία, τί ἀνδρεία, τί δειλία, τί πόλις, τί πολιτικός, τί ἀρχὴ ἀνθρώπων, τί ἀρχικὸς ἀνθρώπων, καὶ περὶ τῶν ἄλλων, ἃ τοὺς μὲν εἰδότας ἡγεῖτο καλοὺς κἀγαθοὺς εἶναι, τοὺς δ’ ἀγνοοῦντας ἀνδραποδώδεις ἂν δικαίως κεκλῆσθαι]. Σκοπός του ήταν να κάνει τον άνθρωπο τίμιο, ηθικό και δίκαιο και όχι επιφανειακά ευτυχισμένο.

Χαρακτηριστική ιδιομορφία των αντιλήψεων του Σωκράτη είναι η αντίθεσή του προς τον γραπτό λόγο. Εκτός του ότι ο ίδιος δεν έγραψε ούτε μία γραμμή, πίστευε στην υπεροχή της προφορικής διδασκαλίας και του διαλόγου, απέναντι στην γραπτή καταγραφή των ιδεών και την ανάγνωσή τους.  Όπως αναφέρεται στον πλατωνικό διάλογο Φαίδρος, ο Σωκράτης πίστευε πως τα βιβλίαμπορεί να βραχυκυκλώσουν τη διαδικασία της ενεργητικής κριτικής κατανόησης και να οδηγήσουν τον μαθητή σε «υπεροπτική και ψεύτικη σοφία» [146]..

Υπήρξε υποδειγματικός πολίτης και μετείχε ενεργά στα κοινά. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο πήρε μέρος σε τρεις εκστρατείες, στην Ποτίδαια το 432 π.Χ., στο Δήλιο το 424-3 π.Χ. και στην Αμφίπολη το 422 π.Χ., και σε όλες διακρίθηκε για το θάρρος του. Το 406 π.Χ. ήταν «επιστάτης των πρυτάνεων» (δηλαδή πρόεδρος της βουλής) και κατά τη δίκη των στρατηγών για την υπόθεση των Αργινουσών αρνήθηκε να ικανοποιήσει την αξίωση των οργισμένων Αθηναίων να βάλει σε ψηφοφορία μια παράνομη πρόταση. Το 404 π.Χ. επίσης, με κίνδυνο της ζωής του, αρνήθηκε να εκτελέσει μια παράνομη διαταγή των Τριάκοντα Τυράννων.

Στις συζητήσεις που έκανε με τους μαθητές του, για να βρει την αλήθεια εφάρμοζε «το ερωτάν και το αποκρίνεσθαι», δηλαδή τη διαλεκτική μέθοδο, η οποία αποτελεί πρακτική εφαρμογή της λογικής. Η μέθοδος αυτή ονομάστηκε μαιευτική, γιατί δεν προσπαθούσε να διδάξει δογματικά, αλλά σε συνεργασία με τους μαθητές του να ανακαλύψει την αλήθεια, που δεν ήθελε να τους την προσφέρει έτοιμη, αλλά να διεγείρει την έμφυτη όρεξη του καθενός για την αλήθεια και την αρετή, και να υποδείξει τον δρόμο που οδηγεί εκεί.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του τα σχετικά με την τακτική του αυτή: «Ο θεός με υποχρεώνει να βοηθώ στη γέννηση (των ιδεών) και με εμποδίζει να τις γεννώ» [μαιεύεσθαί με ὁ θεὸς ἀναγκάζει, γεννᾶν δὲ ἀπεκώλυσεν]. Πολλές φορές ο φιλόσοφος χρησιμοποιούσε αυτό που ονομάστηκε σωκρατική ειρωνεία, για να στηλιτεύσει εκείνους που νόμιζαν ότι όλα τα γνωρίζουν και υπερηφανεύονταν για τη σοφία τους, προσποιούνταν δηλαδή ότι αγνοεί αυτά που εκείνοι ισχυρίζονταν ότι γνώριζαν, και τους ρωτούσε για να τα μάθει δήθεν και αυτός. Τις αποκρίσεις που έπαιρνε, στην αρχή έκανε πως τις δέχεται για ορθές και προσποιούνταν ότι τους θαύμαζε, προχωρώντας όμως στη συζήτηση τούς οδηγούσε σε άτοπα συμπεράσματα, εξαιτίας των οποίων αναγκάζονταν και οι ίδιοι να παραδεχτούν ότι τίποτε δε γνωρίζουν από εκείνα που νόμιζαν ότι γνωρίζουν.

Δυστυχώς ο Σωκράτης δεν άφησε κανένα γραπτό έργο. Ουσιαστικά δεν έγραψε ούτε μία γραμμή, και έτσι αναγκαστικά όσα ξέρουμε για τη ζωή και τη φιλοσοφία του τα έχουμε μάθει από τους μαθητές του, τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα, οι οποίοι στα έργα τους αποτύπωσαν τις θεωρίες και το πνεύμα του μεγάλου τους δασκάλου, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι δεν τις αλλοίωσαν (Από την Αρχαιότητα ήδη πολλοί συγγραφείς αμφιβάλανε αν τα όσα γράφει ο Πλάτων για τη φιλοσοφία του Σωκράτη, ανταποκρίνονται στην αλήθεια και δεν απηχούν τις δικές του απόψεις. Κατά ανάλογο τρόπο δεν είμαστε βέβαιοι πως όσα γνωρίζουμε για τη διδασκαλία του Ιησού του Ναζωραίου είναι αυτούσιες οι απόψεις του και όχι αυτά που πίστευε ο Παύλος). Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη των έργων των μαθητών του αυτών, είναι πως μετέθεσε το κέντρο της φιλοσοφίας από τον εξωτερικό κόσμο των Ιώνων στον εσωτερικό, από τη φύση στον άνθρωπο.

Χάραξε λοιπόν έναν δικό του δρόμο, για να φέρει τον άνθρωπο κοντά στην αλήθεια και τη σωτηρία. Ξεκίνησε από την αρχή ότι κάθε πράξη πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ορθής γνώσης του πράγματος· αλλά για να γνωρίσει κανείς ένα πράγμα, είναι ανάγκη να το εξετάσει· συνεπώς είναι ανάγκη να ομολογήσει ότι δεν το γνώριζε αυτό. Πριν όμως ασχοληθεί κανείς με τη γνώση των πραγμάτων, είναι ανάγκη να απαλλάξει τον εαυτό του από την ψεύτικη εντύπωση «ότι γνωρίζει όσα δε γνωρίζει» [οἴεσθαι εἰδέναι ἃ οὐκ οἶδεν]. Αφετηρία λοιπόν για τον Σωκράτη αποτελεί «η τέλεια άγνοια» [μηδέν ειδέναι] ή, όπως το διατύπωνε, το «ένα πράγμα γνωρίζω: πως δεν γνωρίζω τίποτα» [έν οίδα, ότι ουδέν οίδα]. Πιο μπροστά όμως και από τη γνώση των άλλων όντων, υποστήριζε ότι πρέπει κανείς να γνωρίζει τον εαυτό του· έτσι το «γνώθι σαυτόν» αποβαίνει χαρακτηριστικό γνώρισμα της σωκρατικής φιλοσοφίας. Γιατί όποιος αγνοεί τον εαυτό του και τις δικές του δυνάμεις, επιχειρεί έργα στα οποία αποτυγχάνει, και τότε δυστυχεί.

Με τον τρόπο αυτόν έδωσε νέο προσανατολισμό στη φιλοσοφία και κέρδισε την αναγνώριση των διανοητών όλων των εποχών, οι οποίοι τον θεωρούν αιώνιο φιλόσοφο. Και όμως ο γίγαντας αυτός της φιλοσοφίας όχι μόνο δεν έγραψε τίποτε από όσα δίδασκε, αλλά ούτε σχολή επιχείρησε να ιδρύσει, ούτε ολοκληρωμένο φιλοσοφικό σύστημα να δημιουργήσει. Ιδιόρρυθμος όπως όλοι οι μεγάλοι, τη φροντίδα αυτή την άφησε στους μαθητές του· και δεν είχε λίγους. Από αυτούς ξεχώρισαν και ίδρυσαν δικές τους σχολές ο Ευκλείδης, ο Φαίδωνας, ο Αντισθένης, ο Αρίστιππος και πάνω από όλους ο Πλάτωνας.

Advertisement

85 Σχόλια προς “Τι μας έμαθαν οι αρχαίοι (Δημ. Σαραντάκος) 12 – Σωκράτης Σωφρονίσκου Αλωπεκήθεν”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Μην ακούτε τους χόακες για τα κώνεια κλπ. Η Ξανθίππη τον έφαγε τον Σωκράτη, συφόρεση έπαθε από τη στρίγγλα!

  Ο Αιλιανός απεικονίζει την Ξανθίππη ως στρίγγλα και ζηλιάρα στην περιγραφή ενός επεισοδίου, κατά το οποίο ποδοπατά μια μεγάλη ωραία πίτα που είχε στείλει στο Σωκράτη ο Αλκιβιάδης, ενώ ο Διογένης Λαέρτιος αφηγείται κι άλλες ιστορίες για την υποτιθέμενη χυδαιότητα των λόγων της Ξανθίππης, χωρίς όμως να αναφέρει κάποιες πηγές.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περιγραφές αυτές δεν προέρχονται από σύγχρονούς της συγγραφείς, αλλά σε μεταγενέστερα χρόνια, από Ρωμαίους. Σύμφωνα με αυτές τις ιστορίες, ο Σωκράτης ήξερε το χαρακτήρα της μέλλουσας γυναίκας του, αλλά ήθελε να εξασκήσει την υπομονή του, όπως επίσης και να αποκτήσει παιδιά, όντας σε μεγάλη ηλικία. Άλλο ένα επίσης ανέκδοτο για την ευέξαπτη Ξανθίππη τη θέλει να πετάει πάνω στο Σωκράτη ένα κανάτι με νερό, ο οποίος φημολογείται ότι απλά είπε: Μετά τον κεραυνό έρχεται η βροχή.

  Κατά συνέπεια, το όνομά της έφτασε να είναι συνώνυμο για ένα άτομο που γκρινιάζει και παραπονείται συνεχώς, ιδίως για μια στρίγγλα σύζυγο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό αποτελεί ένα απόσπασμα από Το Ημέρωμα της Στρίγγλας του Σαίξπηρ, όπου ο Πετρούκιος συγκρίνει την Καίτη με την Ξανθίππη του Σωκράτη και χειρότερα.

 2. Καλημέρα

  Ε-ξαι-ρε-τι-κον !!!!!

 3. Ξεχωρίζω δυο κομμάτια πολύ κοντά στα πιστεύω μου :

  ο Σωκράτης πίστευε πως τα βιβλία μπορεί να βραχυκυκλώσουν τη διαδικασία της ενεργητικής κριτικής κατανόησης και να οδηγήσουν τον μαθητή σε «υπεροπτική και ψεύτικη σοφία» [146]..

  Το 404 π.Χ. επίσης, με κίνδυνο της ζωής του, αρνήθηκε να εκτελέσει μια παράνομη διαταγή των Τριάκοντα Τυράννων.

 4. Νέο Kid said

  Τελικά , με τον Αλκιβιάδη τα είχαν ή όχι; Αυτά είναι τα κρίσιμα ιστορικά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα απ´το σχολείο ακόμα.

 5. Το έν οίδα, ότι ουδέν οίδα για μένα έχει μια άλλη έννοια που διαφεύγει από τους περισσότερους, δεν έχει την έννοια της άγνοιας αλλά την έννοια πως δεν μπορούμε να φτάσουμε στην τέλεια γνώση για οτιδήποτε γιατί η τέλεια γνώση απαιτεί σύγκριση, μέτρηση και η μέτρηση είναι πάντα σχετική με το μέτρο που επιλέγουμε

 6. Ξέρω ότι το ιστολόγιο δεν πολυαγαπάει τον Στάθη (Σταυρόπουλο), εγώ όμως θυμήθηκα ένα πολύ αστείο σκίτσο του. Μιλά ένας οπλίτης με τον φαρμακοποιό έξω από τη φυλακή του Σωκράτη:
  – Στο είπα χίλιες φορές φαρμακοποιέ, ο κύριος Σωκράτης έμεινε πολύ ευχαριστημένος.
  – Όλοι οι πελάτες μου μένουν πολύ ευχαριστημένοι, και μετά τους χάνω.

 7. Νέο Kid said

  6. 😛👏

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Το ιστολόγιο αγαπούσε πολύ τον Στάθη πριν αυτός τη δει γλωσσοδιορθωτής και διδάσκαλος του γένους. Τολμώ να υποθέσω πως και αυτό το σκίτσο είναι από εκείνη την περίοδο.

 9. 8 Ε ναι, από εκείνη είναι.

 10. # Είναι γενικώς παραδεκτή, αλλά και αξιοθαύμαστη και αξεπέραστη, η Σωκρατική φιλοσοφία. Αποτελεί καμπή στο φιλοσοφικό στερέωμα. Πολλοί είναι εκείνοι που χωρίζουν την όλη ελληνική φιλοσοφία σε προσωκρατική και μετασωκρατική. Ο πατήρ Σαραντάκος την απεικονίζει κατά τρόπο περιληπτικό μεν, περιεκτικό δε.
  Εδώ όμως, θα σταθώ σε ένα υποτιθέμενο δυσμενές στοιχείο του βίου του Σωκράτη, παίρνοντας αφορμή από την αναφορά ότι «σύχναζε στις παλαίστρες, στα γυμναστήρια και στην αγορά». Άκουσα κάποιους, που τον κατηγορούν για αρσενοκοίτη και μάλιστα παιδεραστή, να λένε ότι αυτή η συνήθειά του οφείλονταν (και) στην αδυναμία του αυτή, ότι δηλαδή στις παλαίστρες και στα Γυμναστήρια «ψάρευε» νέους κατάλληλους για το πάθος του και ότι μάλιστα …τον κυνηγούσαν οι πατεράδες των παιδιών!
  Δεν ξέρω αν αληθεύει αυτή η κατηγορία και πού στηρίζεται. Θέτω το θέμα για τους ειδήμονες του ιστολογίου.
  (ίδε και σχόλιο 4 του Νέο Kid)

 11. # 10

  Ο «εθνάρχης» όμως που ήτανε αρσενοκοίτης δεν είχε τον Σωκράτη σαν πρότυπο

 12. Μπετατζής said

  10 Τα ΄χε λύσει ο καημένος ο Συκουτρής τα θέματα αυτά αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα σας αρέσουν οι διαπιστώσεις του (όχι για το αν «ψάρευε» ο Σωκράτης αλλά για την «αρσενοκοιτία» γενικώς).

 13. Ριβαλντίνιο said

  @ 4 Νέο Kid

  Στο Συμπόσιο του Πλάτωνος ο Αλκιβιάδης του την έπεφτε, αλλά ο Σωκράτης του αρνήθηκε.

 14. μήτσκος said

  @10
  Κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος να κρίνουμε τους ανθρώπους του παρελθόντος με τα ηθικά μέτρα της εποχής μας.
  Σήμερα η παιδεραστία θεωρείται απολύτως ειδεχθές έγκλημα, στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια (υπό συνθήκες) αποδεκτή σεξουαλική πρακτική.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Γενετήσιες_σχέσεις_στην_αρχαία_Ελλάδα#Παιδεραστία

 15. 14 Σχετικό, μας αρέσει δεν μας αρέσει: http://www.lifo.gr/articles/ideas_articles/189666/ti-mas-didaskei-i-erotiki-logotexnia-gia-ta-seksoyalika-ithi-stin-othomaniki-koinonia (αντιγραφή, ως συνήθως χωρίς παραπομπή, από αυτό: https://aeon.co/ideas/what-ottoman-erotica-teaches-us-about-sexual-pluralism )

 16. Corto said

  Χαίρετε!

  Απορίες:

  α) Στο βιβλίο, το βιογραφικό σημείωμα για τον Σωκράτη είναι αυτό που δημοσιεύεται εδώ ή συνεχίζεται;

  β) Αναφέρεται ως πηγή για την ζωή του Σωκράτη ο Πορφύριος (Φιλοσόφου Βίος). Σώζεται αυτό το έργο του Πορφυρίου; Υπάρχει κάποια σημερινή έκδοσή του;

 17. Δηλώσεις προπονητού Χατζηνικολάου

  Για το πρωτάθλημα: «Θεωρώ ότι ήταν καλύτερο μέχρι πριν από κανένα μήνα. Και η διαιτησία ήταν καλύτερη, ήταν πιο ανταγωνιστική. Μέχρι τελευταία στιγμή, υπήρχαν τρεις ομάδες, τέσσερις με τον Ατρόμητο, είχαν καλή παρουσία, δεν ξέραμε τι θα γίνει. Μέχρι που πριν ένα μήνα, ήρθαμε στο γνωστό ελληνικό ποδόσφαιρο, που παίζεται στα δικαστήρια. Τεράστιο κακό για το πρωτάθλημα μας. Έχουμε επιτήρηση στη χώρα, έχουμε και στο ποδόσφαιρο. Οι μισές ομάδες δεν έχουν τηλεοπτική στέγη, αυτό είναι καμπανάκι που λέει πολλά, σε λίγο θα παίζουμε μεταξύ μας.

  Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα, δεν ξέραμε τι θα γίνει με τον Παναθηναϊκό. Με την τρίτη τα κατάφεραν και έπεισαν, κάτι που δεν έγινε με τον Ηρακλή. Περιμένουμε να δούμε αν θα το εγκρίνει η ΕΠΟ, αν είναι παράνομο ή νόμιμο. Αν είναι παράνομο, θα γίνει Grexit και πάει λέγοντας…

  Και ακούμε τον Υφυπουργό να λέει στους… μικρούς ότι θα γίνουν δύο λίγκες. Θα παρέμβουν νομοθετικά και το ελληνικό πρωτάθλημα θα το δούμε στα δικαστήρια».

  κερασάκι στην τούρτα :

  Για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο τεχνικός της ΑΕΚ μετά το μεταξύ τους παιχνίδι: «Θα ρωτάμε την άλλη φορά πως βολεύει κάποιους για να παίξουμε…».

 18. Νέο Kid said

  17. https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE

 19. Νέο Kid said

  O Tζής μυαλό δε βάνει!
  Προτείνω μπανάρισμά του μέχρι τον τελικό κυπέλλου. Ας μπεί μετά τον τελικό, να κλαίει για την αδικία εις βάρος του Μπαμθεσσαλονίκιου

 20. Νέο Kid said

  Αυτό πάντως με την Ξανθίππη την καημένη, δείχνει το διαχρονικό μισογυνισμό της κενονίας να ούμε!
  Να χεις παντρευτεί έναν ρέμπελο σαπιοκοιλιά, που σουλατσάριζε και αμπελοφιλοσοφούσε χαριεντιζόμενος με άλλα ρεμάλια όλη μέρα, πήγαινε και «εκδρομούλες» -που τα βάφτιζαν «εκστρατείες»-με τα ρεμάλια ενίοτε, για να σφάξουν άλλους ταλαίπωρους εκτός Αττικής, να μη σου φέρνει έναν οβολό στο σπίτι, άσε πια για «συζυγικά καθήκοντα»… και να σε βαφτίζουνε και στρίγγλα!

 21. Ριβαλντίνιο said

  Γενικά σε όλες τις εποχές δεν ήταν κακό να έχει κάποιος ελαττώματα , διαστροφές κ.λπ. Κακό ήταν να είναι δούλος τους και να μην τα καταπολεμά. Έτσι και στις σεξουαλικές αποκλίσεις – σχόλιο 251 η εγκράτεια ήταν άξια θαυμασμού.

  Ξενοφών, Αγησίλαος, Κεφ. 5 :

  … Όσο για την εγκράτειά του στον έρωτα , μήπως δεν αξίζει να κάνουμε ειδική μνεία, όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί ήταν αξιοθαύμαστη ; Γιατί θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι ανθρώπινο γνώρισμα το να μπορεί καποιος να απέχει από αυτά που δεν επιθυμεί. Όταν, όμως , παρόλο που είχε ερωτευτεί τον Μεγαβάτη, το γιό του Σπιθριδάτη, όπως μπορεί να ερωτευτεί η πιο φλογερή φύση την απόλυτη ομορφιά, και έπειτα, επειδή συνηθίζεται στους Πέρσες να φιλούν όσους τιμούν, επιχείρησε ο Μεγαβάτης να φιλήσει τον Αγησίλαο, εκείνος αντιστεκόταν, για να μην τον φιλήσει, αυτή η φρονιμάδα δεν είναι θεϊκή ; Και όταν ο Μεγαβάτης, επειδή θεώρησε ότι τον υποτιμά, δεν επιχείρησε ξανά να τον φιλήσει, ο Αγησίλαος μίλησε σε κάποιον από τους συντρόφους του και του ζήτησε να πείσει τον Μεγαβάτη να τον τιμά και πάλι. Και σαν τον ρώτησε ο φίλος του , αν πειστεί ο Μεγαβάτης και θελήσει να τον φιλήσει, τι θα γίνει, εκεί , αφού σιώπησε για λίγο ο Αγησίλαος , είπε : «Όχι, μα τους δύο θεούς ( = Διόσκουροι ), ακόμη κι αν επρόκειτο να γίνω αμέσως ο πιο όμορφος απ’ τους ανθρώπους, σε όλους τους θεούς ορκίζομαι ότι θα προτιμούσα να ξαναδώσω την ίδια μάχη, παρά να δώ όλα όσα υπάρχουν μπροστά μου να γίνονται χρυσάφι.» Δεν αγνοώ τι σκέφτονται ορισμένοι γι’ αυτά τα θέματα. Εγώ, όμως , νομίζω ότι γνωρίζω πως πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που μπορούν να νικήσουν εχθρούς, παρά τους πειρασμούς τέτοιου είδους. Αυτά , όμως , επειδή λίγοι είναι αυτοί που τα γνωρίζουν , πολλοί μπορούν να δείχνουν δυσπιστία. Όλοι μας, εντούτοις, γνωρίζουμε ότι κανείς δεν δήλωσε πως έχει δεί να κάνει κάποια τέτοια πράξη ο Αγησίλαος, ούτε φάνηκε κανείς να το λέει βγάζοντας συμπεράσματα στηριγμένα σε πραγματικά γεγονότα. Γιατί, όταν έφευγε από την πατρίδα του, δεν κατοικούσε μόνος του σε ένα σπίτι και πάντοτε βρισκόταν είτε σε ναό, όπου ήταν αδύνατο να κάνει τέτοιες πράξεις, είτε σε δημόσιο χώρο, όπου γίνονταν μάρτυρες της σύνεσής του τα μάτια όλων. Και , αν εγώ λέω ψέματα γι’ αυτά, ενώ η Ελλάδα γνωρίζει τα αντίθετα , τότε καθόλου δεν επαινώ τον εαυτό μου, αλλά αντίθετα, τον κατηγορώ.

 22. leonicos said

  @Τζι 3 Προσυπογράφω.

  Ο ΜΠΑΟΚ ‘άλλο θέμα

 23. Γιάννης Μάττος (μεταφραστής SV-EL) said

  Πάλι κάτι για την αιωνιότητα της ελληνικής αυτή τη φορά στο Ποντίκι
  http://www.topontiki.gr/article/271964/ta-diethni-ellinika-panepistimia-kai-dikio-toy-kosta-zoyrari

 24. leonicos said

  @ 5 Τζι. Αυτό μου το είπες και την Καθαρή Δευτέρα και δεν το είχα καταλάβει. Πρόκειται βέβαια για το δικό σου ἓν οἶδα ὅτι οὔδὲν οἶδα και όχι το σωκρατικό.

  Καλά, ρε Νοικ. Νικ. βαζεις χέρι ακόμα και στον πατέρα σου. Το οἶδα γράφεται με ἶ. Το ξέρω με ε. το αύριο με ύ κοκ

 25. Avonidas said

  #8. Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα των σκίτσων του Στάθη δεν έχει αλλάξει μαζί με τις απόψεις του. Ούτε κι όσα στοχοποιεί με τα σκίτσα του.

  Εδώ που τα λέμε, ούτε καν οι απόψεις του δεν έχουν αλλάξει, μέσα σε πολλές δεκαετίες. Απλώς μπαίνουν σήμερα στο μικροσκόπιο συχνότερα από άλλοτε.

 26. leonicos said

  @14 Μήτσκος

  Παιδεραστία, τα παιδικά, ή αλλιώς το ‘ἐρᾶν ἀρρένων’ ήταν όντως συνηθισμένη πρακτική και οι περισσότεροι άνδρες παερνούσαν τις λεγόμενες τρεις φάσεις, του ερώμενου, του εραστή και του συζύγου (δυνητικώς δε και του εραστή μιας εταίρας). Αλλά δεν επιτρεπόταν ν’ αγγίξεις αγοράκι αν δεν είχε αρχίσει να χνουδίζει, δηλαδή εφόσον ΄ταν ήδη έφηβος.

  Σήμερα αποκαλείται παιδεραστεία η ασέλγια σε ανηλίκους. Επομένως αναφέρεστε σε δύο τελώς διαφορετικά πράγματα.

  Επιπλέον, αν διαβάσει κανείς τον Φαίδρο, τον υποτιθέμενο λόγο του Λυσία, προκύπτει ότι ο νέος που είχε ομοφυλοφιλικές σχέσεις στην πραγματικότητα στιγματιζόταν. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα το εποχείρημα του Λυσία ‘καλύτερα να πηγαίνει ςμε καποιον που δε σε αγαπά, κι επομένως δεν κάνει σαν τρελός και δεν σε εκθέτει, από εκείνον που σε αγαπά και ξημεροβραδιάζεται έξω από το σπίτι σου’ (το λέω όπως το θυμάμαι, αλλ΄α το νόημα είναι αυτό).

  Επίσης στον ‘εκλεπτυσένο’ κύκλο του πλατωνικού συμποσίου, επικρίνονται οι βάρβαροι και οι επαρχιώτες που δεν αποδέχονται την ()αρχαιοελληνική ) παιδεραστεία.
  Στη Σπάρτη και την Κρήτη ήταν ‘στρατιωτική’ πρακτική, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μερικά μοναστήρια και σε πολλούς στρατώνες και σήμερα

  Επομένως δεν ήταν και ΤΟΟΟΟΟσο αποδεκτή

 27. Avonidas said

  Με την ευκαιρία, να πληροφορήσω το ιστολόγιο (κάπως αργά) ότι στο Mathesis έχει ξεκινήσει εισαγωγικό μάθημα στη φιλοσοφία του Πλάτωνα,
  από τον Βασίλη Κάλφα, καθηγητή φιλοσοφίας στο ΑΠΘ:

  https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:Philosophy+PHL3+18B/info

  Το μάθημα βρίσκεται ήδη στην 3η εβδομάδα διαλέξεων, άρα αν κάποιος θέλει να εγγραφεί και να εξεταστεί κανονικά μάλλον δεν προλαβαίνει τώρα, αλλά οι διαλέξεις είναι πάντα διαθέσιμες (μετά την εγγραφή), και κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφέρουσες.

 28. 12, Μπετατζής said: «10 Τα ΄χε λύσει ο καημένος ο Συκουτρής τα θέματα αυτά αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα σας αρέσουν οι διαπιστώσεις του (όχι για το αν «ψάρευε» ο Σωκράτης αλλά για την «αρσενοκοιτία» γενικώς)».
  # Δεν καταλαβαίνω τη «σιγουριά» σου, ούτε τη «λύση» του Συκουτρή

  14, μήτσκος said: «η παιδεραστία …στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια (υπό συνθήκες) αποδεκτή σεξουαλική πρακτική». (ίδε και σχόλιο 26)
  # Τότε, γιατί (όπως λέγεται), οι πατεράδες των παιδιών τον κυνηγούσαν από τα Γυμναστήρια κλπ;;

 29. ΣΠ said

  Η φράση «έν οίδα, ότι ουδέν οίδα» είναι αυτοαναιρούμενη. Αν την θεωρήσουμε αληθή οδηγεί σε αντίφαση ενώ αν την θεωρήσουμε ψευδή όχι. Άρα είναι πάντοτε ψευδής.

 30. leonicos said

  @14
  Δυτακονιπτηράκο μου

  Αρκεί οποιοδήποτε ντιβανάκι (ποιητική συλλογή!!!) για να το διαπιστώσει αυτό κανείς χωρίς ιδιαίτερη έρευνα.

  Μια πολύ σοβαρή αλήθεια που αναφέρθηκε είναι ότι ο άνδρας έχει υπάρξει αγόρι, και η γυναίκα κορίτσι αντίστοιχα, δηλαδή έχουν μια εποχή που η σεξουαλικότητά τους δεν είναι υποκειμενικά ξεκάθαρη επειδή δεν έχει ορμονική παρόρμηση. Ο μετάπειτα ‘στόχος’ είναι όντως βιωματική παράμετρος.

  Με αυτό το δεδομένο όλοι μας, ως άνδρεςή ωα γυναίκες, έχουμε κάποια στιγμή κάνει βιωματική επιλογή, η οποία σε άλλους είναι οδυνηρή (όπως λέει ο Καβάφης για το σωστό μεγάλο όχι, που πάλι θα το ξανάλεγαν παρά τον πόνο που προκαλεί) και σε άλλους δεν είναι οδυνηρή ή θεωρείται φυσικό επακόλουθο της σωματικής τους διαμόρφωσης. Τέλος άλλοι κάνουν την ‘τρίτη επιλογή’, δηλαδή δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τη σωματική τους διαμόρφωση. Οι ορμόνες της λίμπιντο είναι ίδιες.. Οι γυναίκες διεγείρονται κυρίως από την τεστοστερόνη. Οι άλλες ορμόνες έχουν κυρίως άλλη αποστολή και όχι στενά σεξιστική.

  Ο καθένας ξέρει, και μόνο αυτός, πού βρίσκεται. Επίσης είναι πιθανό να μην είναι πάντα ίδιο. Υπάρχουν άνδρες που παντρεύτηκαν, έζησαν μια φυσιολογική έγγαμη ζωή, και καποια στιγμή ενέδωσαν. Άλλοι, με το ίδιο ιστορικό, αναφέρουν ότι »δεν συγκρατήθηκαν ποτέ, απλώς δεν το είχαν υπ’ όψη ότι θα τους συμβεί, και ότι η μεταβολή της διάθεσης επήλθε βαθμιαία.» Άλλοι. κραγμένοι ομοφυλόφιλοι (γνωστός πλαστικός), παντρεύτηκε και διερωτάται ‘πώς ταέκανε αυτό στα νιάτα του’.

  Στην πραγματικότητα ειχα σκοπό να γράψω πως «το τι υποστηρίζει κάποιος εδώ, δεν είναι η υποτιθεμενη ελεύθερη θέση του αλλά εκφράζει την επιθυμία του, ενδόμυχη ή μη, για το τι πρέπει να σημαίνει ελευθερία, επειδή ακριβώς το στίγμα τον εμποδίζει να εκδηλωθεί».

  Γράφοντας όμως κατάλαβα ότι αυτή είναι μια ανόητη και άθλια θέση, και το χειρότερο ψευδεπίγραφη, διότι ο καθένας θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει το αντίθτο από αυτό που πραγματικά επιθυμεί, για να κρυφτεί. Και φυσικά, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να περιλάβει κι εμένα σ’ αυτό.

  Κοντολογίς, ό,τι και να δηλώσω, δεν μπορείτε να ξέρετε τι πραγματικά θέλω, ήθελα ή θα θελήσω

  Και είμαι και 74 χρονώ γαϊδούρι, 20 χρόνια πιο μεγάλος από τον Γς, 30 από τον Νοικοκύρη και τον Τζι. Μόνο ο ΠΑΟΚ, η ομάδα εκείνη της Β. Ελλάδας είναι γεροντότερή μου. Είμαι σχεδόν συνομηλικος του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

  Ξέρετε πώς πήραμε το πρωτάθλημα; Μας είχαν βάλει όλους τους αεκτζήδες και όταν κλότσαγε τη μπάλα αντίπαλος λέγαμε όλοι μαζί

  Ήρθε μια γριά απ’ την Πόλη, κι έφερε το χάσει χάσει, Κερατούκλη μου να χάσεις!

  Εμ, δεν θα το παίρναμε; Απλώς οι παοκτσήδες έκανα λάθος και το έλεγαν όταν είχαν την μπάλα οι ίδιοι

 31. Νέο Kid said

  30. Λεώνικε, δεν είσαι ΑΠΟΛΛΩΝ Αθηνών;;;
  Ένα σύμπαν μόλις κατέρρευσε μέσα μου…

 32. nikiplos said

  @27 Avonida πολύ καλό.

  Μιας και θίξαμε σκιτσογράφους, που δεν είναι πλέον αρεστοί από το σύνολο των αναγνωστών,
  εδώ άλλος ένας:

 33. Ριβαλντίνιο said

  Τι λέει εδώ ;

  Κι όμως, στην πραγματικότητα δεν είναι του Σωκράτη το περίφημο ‘Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα’. Δεν το είπε ποτέ
  http://mikropragmata.lifo.gr/aksechasta/ki-omos-stin-pragmatikotita-den-einai-tou-sokrati-to-perifimo-en-oἶda-ὅti-oὐdὲn-oἶda-den-to-eipe-pote/

 34. Avonidas said

  #33. Τα σχόλια κάτω από το άρθρο είναι ό,τι πιο πυροβολημένο έχω δει στη ζωή μου :-/

  (ε, καλά, μετά τις «μανούλες του fb»…)

 35. # 24

  Λεώνικε οι αναρτήσεις μου ουδεμία σχέση έχουν με οπαδηλίκι. Εχουν απόλυτη σχέση με την κυβερνητική πολιτική στο ποδόσφαιρο κι αυτό ενοχλεί κάποιους που προτιμούν να βάλουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί παρά να ασχοληθούνε και να δούνε τις επεμβάσεις της στον δικαστικό και νομοθετικό κλάδο. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κυβέρνηση που μπορεί να τα πηγαίνει καλά σ’ ένα τομέα και χάλια σε άλλο. οπότε κρίνω από εκεί που ξέρω και ενδιαφέρομαι. Μέχρι να συνταξιοδοτηθώ έκρινα από την κατάσταση στην παιδεία που βίωνα.

  Κανένας δεν έγινε ΠΑΟΚτσής για τίτλους είναι γνωστό ούτε είμαι στενοχωρημένοςόπως νομίζουν . Θυμωμένος και απελπισμένος είμαι που η ΠΑΦ κάνει τα ίδια και χειρότερα με τους προηγούμενους.

 36. Σηλισάβ said

  Σχετικά με τη σεξουαλικότητα των αρχαίων Ελλήνων, μην κρίνετε με βάση τη σημερινή (χριστιανική) ηθική. Οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ ανδρών δεν ήταν κάτι το μεμπτό, ο Ιερός Λόχος των Θηβών αποτελούνταν απο εραστές. Αυτό που ήταν κατακριτέο, και ο Αριστοφάνης ξεφτιλίζει ονομαστικά, ήταν ο παρενδυτισμός και η έντονη θυληπρέπεια.

  Ο Σωκράτης και ο Ιησούς (αν υπήρξε) έχουν κοινό ότι δεν άφησαν γραπτά κείμενα. Εχθρός της δημοκρατίας, έλεγε ότι δεν έχει σημασία η γνώμη των πολλών, αλλά όσων είναι σόφρωνες και ειδήμονες. Οι Τριάκοντα τύραννοι ήταν όλοι μαθητές του. Η δημοκρατία ήταν αυτή που τον θεώρησε επικίνδυνο και τον καταδίκασε σε θάνατο. Να τα λέμε κι αυτά!

 37. # 24

  Λεώνικε προκύπτει από δεύτερη ανάγνωση…

  Σαν απλό παράδειγμα σου λέω πως δεν είναι δυνατόν να ξέρεις πόσο ακριβώς είναι το βάρος σου ή το ύψος σου γιατί οι δεκαδικές υποδιαιρέσεις δεν τελειώνουν. Ολα όσα ξέρουμε είναι με κάποια προσέγγιση που μας βολεύει όπως ο προϋπολογισμός ενός έργου στα 3,5 δις…εδώ δε μετράνω ούτε τα δεκαχίλιαρα που είναι άπιαστο όνειο για υνταξιούχους ΄χι τα απλά ευρώ και τα λεπτά

 38. Νέο Kid said

  Είναι ψέμα ότι αυτό το σχόλιο έχει εννιά λέξεις.

 39. leonicos said

  @24 κ. Μάττο

  Δυστυχώς πολλές φορές επειδή οι κοτσάνες μάς απωθούν, δεν προσέχουμε και μερικά σωστά που μπορούν να υπάρχουν.

  Το ότι ‘η γλώσσα είναι το λεκτικό ιδίωμα στο οποίο συνεννοούνται επαρκώς, ικανοποιητικά και λυσιτελώς οι χρήστες του’ είναι απολύτως ορθό, ενέχει όμως και μια παγίδα.

  Η ελληνική όντως έχασε τις εμφαντικές μορφές του ρήματος, με την επανάληψη του θέματος, που αφθονούν στον Όμηρο και πιθανώς ο αναδιπλασιασμός του παρακειμένου αποτελεί κάποιον αποηχο. Είναι το πιέλ των σημιτικών γλωσσών.

  Επίσης έχασε την εφετική σημασία π.χ. αγοράζω, – αγαρασείω, με αποτέλεσμα να χαθούν οι αντίστοιχες λέξεις.

  Το ότι συνεννοούμαστε επαρκώς δεν αρκεί, διότι κρύβει το ‘πόσο πραγματικά συνεννοούμαστε’.
  π.χ. συγκρίνατε το ‘επισκεύασα το αυτοκίνητο μου’ με τα «I have repaired my car» και «I have my car repaired».

  Στα ισπαικά οι φράσεις «temo que vas a tener que hacer otro pastel, este quemó» και «temo que vas hacer otro pastel, este quemó» θα μεταφραστούν «φοβάμαι ότι πρόκειται να φτιάξεις άλλο κέικ, αυτό κάηκε» αλλά ο ισπανός δεν καταλαβαίνει ακριν]βώς το ίδιο.

  me hice agujerear las orejas και me aquejeé las orejas ελληνικά σημαίνουν ‘τρύπησα τ’ αφτιά μου’ αλλά στην πρωτη φράση ‘πήγα και μου τα τρύπησαν’ ενώ στην άλλη ‘τα τρύπησα ο ίδιος’. Το ότι σε περιπτωση αμφισβήτησης μπορεί κάποιος να ρωτήσει διευκρινιστικά, δεν σημαίνει ότι η ελληνική γλώσσα δεν διαθέτει ορισμένα μέσα που διαθέτουν άλλες. Και να μην πούμε για την τουρκική, που είναι πραγματικό πρόβλημα να τη μάθει σωστά ένας ευρωπαίος, δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες.

  Πάρτε ένα διάστιχο κείμενο του Ταναχ (αλαιάς Διαθήκης) σε οποια γλωσσα σας αρέσει, και μετρήστε τις λέξεις του εβραϊκου κειμένου με τις αντίστοιχες του αγγλικού, όχι του ελληνικού, και θα δείτε μια διαφορά που δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι νεότερες γλώσσες είναι πιο αναλυτικές. Το ότι οι Ο΄ χρησιμοποίησαν το θραύω (εθραυσαν τα οστά του) και το καταγνυμι (κατέαξαν τα οστά του) για το πιέλ του αντίστοιχου ρήματος δεν είναι λύση. Στη ελληνική το θραύω και το κατάγνυμι δεν έχουν διαφορετική σημασία. Η διάκριση των Ο΄ είναι συμβατική

  Άρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στη γλώσσα. Δεν ξέρω πια, δεν είμαι ούτε γλωσσαμύντωρας ούτε θεωρητικός του τι πρέπει να γίνει, ούτε και λέω ότι κάτι πρέπει να γίνει, αυτά τα αλληνιά μιλάω κι εγώ, αλλά και οι άλλε γλώσσες έχουν χαρίσματα των οποίων στερείται η ελληνική

  ΥΓ το ‘οποίων στερείται η ελληνική’ αντί του προτιμητέου ‘που δεν έχει η ελληνική’ το έγραψα για να θυμώσει ο Τζι και ο Γς.

 40. nikiplos said

  Α ρε Ηλεία Αθάνατη!
  http://www.pelop.gr/?page=article&docid=456120&srv=6

 41. # 39

  Θύμωσα !

  οπότε πάρε αυτό !

 42. leonicos said

  @35 και 37

  Έλα, Τζίκο, πλάκα κάνω με τον εαυτό μου και σας τους δυο, αλώς και μόνο επειδή δεν θυμώνετε. Ούτε το οπαδηλίκι με αφορά, ούτε ξερω ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι, ούτε τι έκαναν. Ξέρω μονο ότι πούλησαν τον Ολυμπιακό σε κάποιον ταϋλανδό (Κύριε ελέησον!!!! εδώ πάει) και ακούω ότι κάποιοι με κρητικό επώνυμο είναι κοινοί απατεώνες, αλλά επειδή λόγω της απατεωνιάς τους πλούτισαν υπερβολικά, διαφεύγουν σαν τα χέλια.

  Σ’ αυτά που γράφω, αυτοελέγχομαι καμιά φορά, ιδίως αν προκύπτει κάτι πολύ χοντρό. Ούτε αυτό που έγραψα πριν από λίγο αφορά εσάς. Τον νοικοκύρη αφορά, αλλά κάνω πλάκα

 43. Avonidas said

  #40. Μου θύμισες τώρα ένα παλιό ανέκδοτο:

  Κάπου στην Αμερικάνικη Δύση, μια γυναίκα οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο, οπότε ξαφνικά πετάγεται μπροστά της ένα πανικόβλητο κογιότ. Κατορθώνει να το αποφύγει φρενάροντας κι ετοιμάζεται να φύγει, όταν βλέπει να ‘ρχεται τρέχοντας ένας καουμπόης, που πιάνει το αλαφιασμένο κογιότ κι αρχίζει να το πηδάει στη μέση του δρόμου.

  Σοκαρισμένη, οδηγεί μέχρι την κοντινή κωμόπολη, και βλέπει το αμάξι του σερίφη παρκαρισμένο έξω απ’ το σαλούν. Ενώ ετοιμάζεται να μπει μέσα για να καταγγείλει το περιστατικό, βλέπει έναν παππού 90 χρονών να αυνανίζεται στη γωνία του δρόμου.

  Κατατσαντισμένη, βρίσκει τον σερίφη και του λέει:

  -Μα, τι σόι διεστραμμένη πόλη είναι αυτή;! Πριν λίγο κόντεψα να πατήσω έναν καουμπόη που σοδόμιζε ένα κακόμοιρο ζώο, και τώρα έρχομαι εδώ και βλέπω αυτόν τον γέρο να αυνανίζεται δημόσια!

  Κι ο σερίφης, ατάραχος:

  -Ελάτε τώρα, κυρία μου, πώς περιμένετε να πιάσει κογιότ στην ηλικία του;

 44. leonicos said

  @40
  το πήρα

  Ποιοι είναι αυτοί και σε τι αναφέρονται;

 45. leonicos said

  Λάθος 41. 40 είναι ο Νίκηπλος

 46. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σχετικά παλιό αλλά πάντα επίκαιρο: όσο πιο καθυστερημένος πολιτιστικά (με τα δυτικά μέτρα) είναι ένας λαός, τόσο πιο πολύ τσιτώνεται με την αναφορά στην ομοφυλοφιλία των «μεγάλων ανδρών» της ιστορίας του:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://mobile.tovima.gr/article.aspx%3Fid%3D196600&ved=2ahUKEwiHl6rBiPbaAhUBDOwKHYT6DVA4ChAWMAN6BAgDEAE&usg=AOvVaw0CaQsuIZBRjvvMOjRBvwdt

 47. leonicos said

  ερισσότερο φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει πλέον η δικαιοσύνη.

  Τι φως και ποιο φως περιμένουμε ακόμα; Το σώβροκο ήταν άσπρο; στρινγκ ή σορτσάκι; τι χρώμα ήταν το σκυλί; ήταν θηλυκο ή άρρεν, οπότε πρέπει να δούμε την ηλικία του. Πρέπει να βρεθεί το σκυλί να ερωτηθεί αν συνήνεσε ή βιάστηκε. Πώπω μπελάς για τον δικαστή!!!!!!! Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του. Και τι ράτσα ήταν ;υπάρχουν ράτσες θελκτικές;

  Άστα! Με γέμισες απορίες Νίκηπλε

 48. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  36 – «Σχετικά με τη σεξουαλικότητα των αρχαίων Ελλήνων, μην κρίνετε με βάση τη σημερινή (χριστιανική) ηθική. Οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ ανδρών δεν ήταν κάτι το μεμπτό,»
  Γιατί τι έχει η χριστιανική ηθική, το απόλυτο αρσενικό χριστιανός είναι και καμαρώνει για τις ερωτικές του σχέσεις κι ο Αμβρόσιος δεν είπε κουβέντα. 🙂

  http://www.frontpages.gr/d/20180508/6/Espresso

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αρκετά με τη σεξουαλική ζωή των αρχαίων. Ας ασχοληθούμε λίγο και με τη σεξουαλική ζωή «φιλελέδων και αναρχοφασιστών». Τη χάνουμε τη Σώτη, παιδιά…😯
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.athensvoice.gr/politics/440520_misos-gia-ton-mizero-mikroasto-kai-i-mizeria-toy-antiexoysiastikoy-horoy&ved=0ahUKEwjy3oSrlfbaAhWPzaQKHZVfAhEQqOcBCCUwAA&usg=AOvVaw0_YxPZoYy_o23DWIbZfnnd

 50. […] Πηγή: Τι μας έμαθαν οι αρχαίοι (Δημ. Σαραντάκος) 12 – Σωκράτης … […]

 51. # 48

  Λάμπρο, κάτι βερεσέδια έχουμε…

  Μου έγραψες : Πάντως, αν βρείς κάπου να έχω πεί πως όσοι κάνουν ψαροντούφεκο χωρίς να έχουνε κάνει υποβρύχιο και αναπνοές δεν είναι ψαροντουφεκάδες αλλά μαλάκες, θα σου ζητήσω δημόσια συγγνώμη, στην περίπτωση που δεν το βρείς, εσέ δεν έχεις καμία υποχρέωση.

  Το βρήκα μια φορά εδώ, (με εισαγωγικά αντιγράφεις τα λόγια μου και από κάτω η απάντησή σου) σχόλιο 178 στην ανάρτησγ της 7/5/ 2018

  «Και σου ξανάπα πως μιλάω για τον απλό άνθρωπο που παίρνει ένα ψαροντούφεκο και βουτάει στα 5-6 μέτρα άντε στα 10 με το ζόρι. Τέτοιοι είναι οι 9 στους 10,»
  Και στο ξαναλέω, αυτοί είναι κατά κύριο λόγο οι απλοί ασυνείδητοι μαλάκες, τέτοιοι βρίσκονται παντού σε όλες τις κατηγορίες της καθημερινότητας.

  και άλλη μια πιο δεύτερη διευκρινιστική… ( # 208 στην ανάρτηση της 7/5/2018 ) (με εισαγωγικά αντιγράφεις τα λόγια μου και από κάτω η απάντησή σου)

  .«Σου μίλησα για την συντριπτική πλειοψηφία των ψαροντουφεκάδων που δεν έχουν κάνει σχολή υποβρύχιου και τεχνικές αναπνοές,»
  Κι εγώ σου είπα ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ πως αυτοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ αλλά κοινοί μαλάκες, σαν κι αυτούς που βρίσκονται ΠΑΝΤΟΥ.

  Κι όταν σου απάντησα μου έγραψες πως…»δεν ασχολείσαι πλέον»

  Αν δεν ήθελες να ασχοληθείς ας μην προκαλούσες, τώρα μην κάνεις την πάπια και πως δεν το πρόσεξες

  Αμφισβήτησες τα γραφόμενα μου λέγοντας μου πως εσύ δεν έγραψες κάτι και δεσμεύτηκες να ζητήσεις δημόσια συγγνώμη.. Δεν με ενδιαφέρει η συγγνώμη σου γιατί είναι φανερό πως δεν θυμάσαι τι γράφεις στα σεντόνια σου αλλά νάχεις τον ανδρισμό να παραδέχεσαι τις γκέλες σου κι όχι να στρίβεις δια του αρραβώνος

 52. Avonidas said

  #49. Σώτη, ο ευκολότερος άνθρωπος να τρολλάρεις ;-D

 53. Λεώνικε, όσοι έχουμε γνωριστεί ξέρουμε βέβαια ότι αστειεύεσαι με τις ηλικίες, αλλά επειδή μς διαβάζουν και άνθρωποι που δεν μας έχουν δει, βάζε και καμιά φατσούλα! Κι ο Γς πολύ θα ήθελε να ήταν ακόμα 54 ετών, κι ο Τζι κι ο Νικοκύρης 44, αλλά φευ, παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι!

 54. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  15 Χωρίς παραπομπή, μάλιστα

  16 Αυτό είναι το σχετικο κεφάλαιο -δεν ασχολείται με τη δίκη και τη θανάτωσή του.

  23 Ελαφρώς ανόητο άρθρο και χωρίς τεκμηρίωση των ισχυρισμών του

 55. Αρχαιοελληνιστής said

  Είναι λάθος να νομίζουμε πως ο Σωκράτης δεν κάβλωνε με τα νεαρά αγόρια. Το λέει ο ίδιος στον Χαρμίδη του Πλάτωνος (155 d 3), όταν διηγείται πώς ερεθίστηκε όταν αντίκρυσε το γυμνό σώμα του πανέμορφου εφήβου Χαρμίδη.

  Το μπανιστήρι των Αρχαίων Ελλήνων ανδρών στους νεαρούς γινόταν παντού και κυρίως στα γυμνάσια, στις παλαίστρες και στα λουτρά. Σε κάποιο απόσπασμα του Αριστοφάνους (Απ. 612-613), ένας μπανιστιρτζής οδύρεται: «Εδώ μπροστά μου στεγνωνόταν ένα παλληκαράκι / Κι εγώ, καθώς τόβλεπα / στέγνωνα και μαραινόμουν»

  Στους «Σφήκες» του Αριστοφάνους (στίχοι 577-578), ο Κωμικός Ποιητής περιγράφει ένα από τα δεκάδες τα οφέλη του δικαστή: «Όταν δοκιμάζονται οι έφηβοι, είσαι παρών και παίρνεις μάτι τα τσουτσούνια τους (αρχαίο κείμενο= «καί τάγαθά μοι μέμνησ’ άχεις, φάσκων τής «Ελλάδος άρχειν. παίδων τοίνυν δοκιμαζομένων αίδοία πάρεστη θεάσθαι».

  Ο Πλούταρχος στον Βίο του Πλουτάρχου (8,8,1) διηγείται πως ο (τραγικός ποιητής) Σοφοκλής είχε κληρωθεί στρατηγός σε μία εκστρατεία μαζί με τον Περικλή. Επειδή ο Σοφοκλής είχε την φήμη του «φιλομείρακος» (= γούσταρε τα μειράκια, όπως εξηγεί αναλυτικά ο Ίων ο Χίος), ο Περικλής τον είχε από κοντά σε όλη την εκστρατεία και τον πρόσεχε να μήν εξοκείλει με κανένα ωραίο μειράκιο. Κάποια στιγμή, ο Σοφοκλής άρχισε να μπανίζει ένα αγόρι. Ο Περικλής τον παίρνει χαμπάρι και του λέει: «Σοφοκλή, ο στρατηγος δεν πρέπει να έχει μόνο τα χέρια του καθαρά, αλλά και τα μάτια»!..

  ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ δεν είναι αν οι Αρχαίοι Έλληνες γαμούσαν αγόρια. Αυτό είναι σίγουρο. Το ερώτημα είναι γιατί αυτά τα αγόρια δεν γινόντουσαν κίναιδοι όταν μεγάλωναν (π.χ. Αλκιβιάδης κλπ.) όπως συμβαίνει σήμερα με τα δικά μας αγόρια. Οι Σεξολόγοι δέχονται πως το 90% των αγοριών που έχουν μιά εμπειρία παθητικής διεισδύσεως πρίν τα 17 τους, γίνονται παθητικοί ομοφυλόφιλοι όταν μεγαλώσουν. Στην Αρχαία Ελλάδα αυτό δεν συνέβαινε και κανείς δεν έχει βρεί μέχρι τώρα την εξήγηση

 56. Αρχαιοελληνιστής said

  Ημαρτημένον (55): «Ο Πλούταρχος στον Βίο του Περικλέους (8,8,1)»

 57. Avonidas said

  Για κοίτα λίγο τη σπαμοπαγίδα, Νικοκύρη. Για να μάθω να λέω κακές λέξεις…

  (Ή μάλλον, άστο στην παγίδα, καλά είναι εκεί).

 58. 43 μιλώντας για κογιότ:

 59. Ριβαλντίνιο said

  Στα γεωμετρικά και στα αρχαϊκά χρόνια η ομοφυλοφιλία ήταν όπως στα κλασσικά χρόνια ; Κάπου είχε πάρει το μάτι μου πως ο Όμηρος δεν περιγράφει ομοφυλοφιλία στα έπη. Αν αυτό ισχύει τι έγινε μετά και αυτό άλλαξε ; Ξέρει κάποιος φίλος αν ο Ησίοδος και οι λυρικοί ποιητές έχουν γκεϋοσκηνές ;

  _________________________________________

  O άλλος βλέπει ότι τον συζητάνε και άλλαξε πάλι όνομα ! 🙂

  Βρε Βάτμαν επειδή ο Αλκιβιάδης δεν έγινε γκέυς , σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι δεν έγιναν ; Στα χρόνια του Νέρωνα ήταν ένας παρενδυσίας, ο Σπόρος, που έμοιαζε στην Ποπαία , την έγκυο σύζυγο του Νέρωνα που ο τελευταίος σκότωσε με μια κλωτσιά στην κοιλιά. Λόγω ομοιότητας, ο Νέρων νυμφεύθηκε τον Σπόρο. ( Ο Νέρων είχε κάνει κι άλλον ομοφυλόφιλο γάμο ως γυναίκα ). Έπειτα ο Σπόρος ( ή η Σπόρος αν προτιμάται ) παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Όθων , πρώτο σύζυγο της Ποπαίας , και τελικά αυτοκτόνησε από ντροπή , όταν του ζήτησαν να παίξει έναν γυναικείο ρόλο στο θέατρο. 🙂 🙂 🙂

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sporus

 60. 59α
  Ξεβλάχεψαν μετά 🙂

 61. Ριβαλντίνιο said

  Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Μία φυλή των Απάτσι λεγόταν Coyoteros.

 62. Λεώνικε (39), δεν καταλαβαίνω σε τι απαντάς. Πού βρήκες τη φράση «η γλώσσα είναι το λεκτικό ιδίωμα στο οποίο συνεννοούνται επαρκώς, ικανοποιητικά και λυσιτελώς οι χρήστες του»; Εγώ πάντως δεν τη βρίσκω στο άρθρο του Ποντικιού.

  Και δεν συμφωνώ τελείως με τα παραδείγματά σου. Βεβαίως σε άλλες γλώσσες λέμε πιο αυθόρμητα «I have had my car repaired» ή «me hice agujerear las orejas» όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν επισκεύασα ο ίδιος το αυτοκίνητό μου ή δεν τρύπησα ο ίδιος τ’αυτιά μου, αλλά αν θέλουμε λέμε θαυμάσια «έδωσα το αυτοκίνητό μου για επισκευή» ή, όπως λες κι ο ίδιος, «πήγα και μου τρύπησαν τ’ αυτιά». Επίσης, θα έλεγα ότι «temo que vas a tener que hacer otro pastel, este quemó» σημαίνει μάλλον «φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να φτιάξεις άλλο κέικ, αυτό κάηκε», ή όχι; Τέλος, το εβραϊκό πιέλ πολύ συχνά δεν εκφράζει καμιά ιδιαίτερη νοηματική απόχρωση, π.χ. στο διββέρ = μιλώ.

  Αλλά με το ότι «άλλες γλώσσες έχουν χαρίσματα των οποίων στερείται η ελληνική» (και αντιστρόφως) δεν διαφωνώ. Κάτι σαν τη χρήση της γερμανικής υποτακτικής ή της γαλλικής δυνητικής για να εκφράσει την ιδέα «άλλος τα λέει αυτά, δεν τα υιοθετώ αναγκαστικά κι εγώ» ώρες-ώρες μου λείπει.

 63. Avonidas said

  #55. Με μια φορά δεν γίνεσαι Βάταλος, έτσι; :-/

 64. sarant said

  58 Τι είναι παλι τούτο;

  63 🙂

 65. Dimitris said

  #58, 64
  ειναι reference στα κινουμενα σχεδια Μπαγκς Μπάνι, στα επεισοδια με το κογιοτ (και το Μπιπ -Μπιπ που λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά!).

 66. Ο Νικοκύρης είναι λίγο μεγάλος γι’ αυτά 🙂

 67. Νέο Kid said

  58. 👮‍♂️👏👏👌🤪
  Επειδή μπάτσοι και χιούμορ είναι έννοιες ασύμβατες, κούντος στους τρολαλήσαντες!
  (Αν είναι όντως ορίτζιναλ μπατσικη ανακοίνωση…διπλό κούντος! )

 68. Επί προσωπικού

  Στις 7 Μαΐου στο άρθρο της 5ης Μαΐου » Πεμπτομαγιάτικα μεζεδάκια» ο γνωστός Λάμπρος έγραψε :

  ΛΑΜΠΡΟΣ said
  7 Μαΐου, 2018 στις 14:52
  211 – «Μπερδεύεις το μικρό με το μεγάλο, απαντάς άλλα αντί άλλων και θεωρείς επιχείρημα πως όσοι κάνουν ψαροντούφεκο χωρίς να έχουνε κάνει υποβρύχιο και αναπνοές πως δεν είναι ψαροντουφεκάδες αλλά μαλάκες…»
  Στο είπα και πιο πάνω πως δεν βλέπεις-ακούς τι λέει ο άλλος αν δεν συμφωνεί μαζί σου αλλά δεν είναι σωστό να διαστρεβλώνεις αυτά που λέει για να τα ταιριάξεις με την άποψή σου. Είπα πως είναι κοινοί μαλάκες όλοι αυτοί που αναφέρεις εσύ, που σκοτώνουν ό,τι βρούν μπροστά τους με όλα αυτά τα αθέμιτα μέσα, όχι όποιος κρατάει ψαροντούφεκο στα χέρια του και ψαρεύει στα ρηχά, εξ ου και το παράδειγμα με τους οδηγούς, δεν κάνουν όλοι αγώνες ταχύτητος στους δρόμους. Μαζί συζητούμε, αν είναι σε κάθε σχόλιο να διευκρινίζω την κάθε λέξη για να μην την παρερμηνεύεις, ας πάμε καλύτερα για ψάρεμα με πετονιά. 🙂
  .Πάντως, αν βρείς κάπου να έχω πεί πως όσοι κάνουν ψαροντούφεκο χωρίς να έχουνε κάνει υποβρύχιο και αναπνοές δεν είναι ψαροντουφεκάδες αλλά μαλάκες, θα σου ζητήσω δημόσια συγγνώμη, στην περίπτωση που δεν το βρείς, εσέ δεν έχεις καμία υποχρέωση.

  Το ποιός διαστρεβλώνει την αλήθεια φαίνεται από δυο παραπάνω σχόλια ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΟΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ

  στο σχόλιο 178 της ίδιας ανάρτησης έγραψε ( σε εισαγωγικά η δική μου φράση στην οποία απαντά )

  «Και σου ξανάπα πως μιλάω για τον απλό άνθρωπο που παίρνει ένα ψαροντούφεκο και βουτάει στα 5-6 μέτρα άντε στα 10 με το ζόρι. Τέτοιοι είναι οι 9 στους 10,»
  Και στο ξαναλέω, αυτοί είναι κατά κύριο λόγο οι απλοί ασυνείδητοι μαλάκες, τέτοιοι βρίσκονται παντού σε όλες τις κατηγορίες της καθημερινότητας.

  και στο σχόλιο 208 όπου το γράφει και με κεφαλαία…

  «Σου μίλησα για την συντριπτική πλειοψηφία των ψαροντουφεκάδων που δεν έχουν κάνει σχολή υποβρύχιου και τεχνικές αναπνοές,»
  Κι εγώ σου είπα ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ πως αυτοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ αλλά κοινοί μαλάκες, σαν κι αυτούς που βρίσκονται ΠΑΝΤΟΥ.

  Οταν του επισήμανα την σύγχυση (για να μην πω τίποτε βαρύτερο) που είχε η απάντησή του ήταν πως δεν ασχολείται πλέον…δηλαδή πέταξε ένα θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη ώστε όποιος το διαβάσ να νομίσει πως έτσι είναι και πιθανότατα πως διαστρεβλώνω τα λεγόμενά του- ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΘΙΓΕΙ- και εν συνεχεία παίζει το κρυφτό πως τάχα δεν βλέπειι τις απαντήσεις μου για να μην αναγκασθεί εκτων πραγμάτων να παραδεχθεί την γκέλα του.
  Ο καθένας μπορεί να κρίνει

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και πού να σφίξουν οι ζέστες… 😯

 70. ΚΩΣΤΑΣ said

  69 Γιάννη, μια και σε βρήκα εδώ, για λέγε, το: «ίδρυσαν δικές τους σχολές ο Ευκλείδης,….» , ποιον εννοεί, τον Τσεκελώτο;

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Τον στεναχωρείτε τον Λάμπρο και την έκανε …. 🙂

 72. Tah ala tahalasa said

  Ωραίο άρθρο μετά από μια δυσκολη μέρα. Και πάλι καλά που κλείνει έτσι γιατί πρωτύτερα έπεσα πάνω σε ένα που έλεγε πως 300 Γάλλοι διανοούμενοι ζητάνε αλλαγές στο κοράνι. Ανάμεσα τους ο διανοούμενος Σαρκοζί. Τέλος ανάγνωσης. Καλά να πάθω…
  Κι έπειτα μου ήρθε στο μυαλό ένα παλιό κομμάτι που έλεγε «… ποιος να τους το λέγε πως απ την πρώτη κομμούνα θα ξεπεφταν να φροντίζουν μια πατρίδα γουρούνα…» .
  Είμαστε κι εμείς… Αλλά είναι κι αυτοί..
  Ευχαριστώ για τη σημερινή ανάρτηση. Καλό βράδυ.

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  70: ΙΕΚ Τσακαλώτος. Με ειδίκευση στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και στη μείωση των συντάξεων. Δώρο στους αποφοίτους ένα σακίδιο πλάτης περιέχον τα «Άπαντα» του Μίλτον Φρίντμαν και αυτόγραφο του Ιβάν Σαββίδη. 😊

 74. Corto said

  54γ (Sarant):

  Ευχαριστώ για την απάντηση! Προφανώς το κείμενο εστιάζει στο περιεχόμενο της διδασκαλίας του Σωκράτη.

  Σταχυολογώ από την εγκυκλοπαίδεια Ηλίου ορισμένα ενδιαφέροντα για τον Σωκράτη:

  – Ο απολογητής Ιουστίνος τον εχαρακτήρισεν ως το πρότυπον του αδικοπαθούντος δικαίου και παρέβαλε την άδικον θανάτωσίν του προς την σταύρωσιν του Χριστού.

  – Ο Σωκράτης ολίγα έτη μετά την καταδίκην του και συγκεκριμένως μετά το 393 π.Χ., οπότε ο σοφιστής Πολυκράτης εξέδωκε σύγγραμμα δικαιολογούν την καταδίκην του, κατέστη αντιλεγόμενον σημείον.»

  – Παραδίδεται προσέτι ότι η οικογένειά του δεν ανήκεν εις την τάξιν των ευπόρων, διεσώθη δε και είδησις, ήτις μας πληροφορεί ότι ο Σωκράτης έζη εις μεγάλην πενίαν, «εν μυρίαι πενίαι».

  – Ένα εκ των διασωθέντων αποσπασμάτων του Πορφυρίου, λέγει τα ακόλουθα: «(…) Είχεν ο Σωκράτης φυσικήν ιδιοφυίαν δι΄όλα τα πράγματα. Δια να εκφρασθώμεν όμως γενικώς, δεν είχε λάβει καμμίαν παίδευσιν διά κανέν πράγμα. Διότι καλά-καλά δεν εγνώριζεν ούτε γράμματα, αλλά εγίνετο γελοίος οσάκις ηναγκάζετο να γράψη ή να αναγνώση κάτι, διότι έκαμνε λάθη εις την προφοράν*, όπως τα μικρά παιδιά.»

  – Ο Σάμιος ιστορικός Δούρις, όστις εκαυχάτο ότι κατήγετο από τον Αλκιβιάδην, λέγει ότι ο Σωκράτης ανήκεν εις την τάξιν των δούλων: «Δούρις δε και δουλεύσαι αυτόν και εργάσασθαι λίθους» (Διογένης Λαέρτιος ΙΙ, 16).

  * «βατταρίζοντα ώσπερ τα παιδία» στο πρωτότυπο

 75. Γιάννης Ιατρού said

  74: σκέψου να έγραφε αντί βατταρίζοντα, βαταλίζοντα 🙂 🙂

 76. Corto said

  75:
  Πολύ γέλιο!!!!

 77. Corto said

  Ο Σωκράτης του Ροσελίνι (τηλεοπτική ταινία, 1971) με αγγλικούς υπότιτλους:

 78. # 69

  Συναγωνίζεσαι το Πήλιο ;

 79. Coyotes αποκαλούνται και οι λαθρέμποροι που διακινούν μετανάστες παράνομα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
  Βλέπω ότι ο όρος χρησιμοποιείται και ευρύτερα.

 80. Γς said

  Και για τ @@ του Σωκράτη;

  Δεν είπαμε τίποτα:

  -Ωραίο πράμα Ακρόπολη! Εχουμε κι εμείς Αμερική Ακρόπολη!

  -Κι αυτή είναι η φυλακή του Σωκράτη.

  -Ωραίο πράμα φυλακή Σωκράτη. Εχουμε κι εμείς Αμερική φυλακή Σωκράτη!

  -Αυτές τις δυο πετρούλες τις βλέπεις;

  -Οου γες. Τι είναι αυτά τα δύο πετρούλες;

  -Είναι τα @@ του Σωκράτη.

  -Ωραίο πράγμα τα @@ Σωκράτη. Εχουμε και μεις Αμερική @@ Σωκράτη!

  -Για κάτσε ρε πόσα @@ είχε ο Σωκράτης; Δύο είχε κι αυτά τα άφησε σε μας!

  [ Οταν ο Γς κρυφάκουγε δύο δασκάλους του μέσα στην εκκλησία κατά τον εκκλησιασμό ]

 81. Γς said

  79:
  >Coyotes αποκαλούνται και οι λαθρέμποροι που διακινούν μετανάστες

  Cojones, αυτά του Σωκράτη [Σχ. 80]

  Μια μάντρα κοχόνες γενικώς.

 82. sarant said

  77 Εχει ενδιαφέρον αυτή η ταινία.

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί πυκνό ουσιαστικό κείμενο! Μια προσωπική βιωματική διαπίστωση:Οι προερχόμενοι από θετικές επιστήμες έχουν περίσσα χάρη στην πυκνότητα της αφήγησης. Γι ΄αυτό αγαπιέται (και) αυτό το βιβλιαράκι του Δημήτρη Σαραντάκου.

  Διογένης ο Λαέρτιος-που τόσα του οφείλουμε- από τη Λαέρτη της Κιλικίας,(3ος αιώνας μ.Χ.) γράφει για το Σωκράτη 800 χρόνια αργότερα και συμβαίνει να ξέρουμε πολύ λίγα ή μάλλον να αφισβητούνται σχεδόν τα πάντα για τη δική του ζωή:
  >>Πιθανολογείται πως έζησε στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα, όμως για τη ζωή του, την καταγωγή του, τη μόρφωση του, το σύνολο του έργου του, την προσωπικότητα του, δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε, ενώ δεν υπάρχουν και αντίστοιχα σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία, καθώς οι αρχαίοι συγγραφείς δεν δίνουν σχετικές πληροφορίες. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές δεν μπορούν παρά να τον αναζητήσουν μέσα από το έργο του, από στοιχεία που σίγουρα είναι αποσπασματικά και δύσκολο να επαληθευτούν.
  Βεβαιότητα δεν υπάρχει ούτε για το όνομα του αφού τα χειρόγραφα άλλες φορές δίνουν το όνομα Διογένης Λαέρτιος και άλλες Διογένης ο Λαερτιεύς. Μια εικασία περιγράφει πως το Λαέρτιος ίσως προέρχεται από κάποιον πρόγονό του που λεγόταν Διογένης Λαερτιάδης.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%BF_%CE%9B%CE%B1%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το Σωκράτη τονε συνάντησα σε μαντινάδα, πριν το σχολείο:
  Εις το σκολειό σου εδιάβαζες
  Πλάτωνα και Σωκράτη
  μα ΄γω μέσα στα μάθια σου
  διαβάζω την αγάπη.

  Η «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη,ίσως το τελειότερο κείμενο που γράφτηκε ποτέ σε αμιγή δημοτική γλώσσα (λέει ο Νικοκύρης).
  http://popaganda.gr/alithini-apologia-tou-sokrati-gia-16-parastasis-sto-idrima-michalis-kakogiannis/

  Το «Τί ουν τηνικάδε αφίξαι» (το πασίγνωστο από του Πλάτωνος-Κρίτων) το έχω πει περισσότερες φορές από το «εν οίδα… »
  Μια παντελώς αχρείαστη πληροφορία 🙂

 85. Σηλισάβ said

  59. Υιοθετείς την χριστιανικη προπαγάνδα για τον Νέρωνα, έναν από τους πιο αγαπητούς από το λαό αυτοκράτορες της Ρώμης. Αιδώς!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: