Στη βιβλιοθήκη
Posted by sarant στο 10 Μαΐου, 2018
Πριν από κανένα μήνα, καθώς επέστρεφα στο σπίτι μου από τις Τζιτζιφιές, ώρα 8 το βράδυ, είπα να κόψω δρόμο μέσα από το ΚΠΙΣΝ. Η Εθνική Βιβλιοθήκη ήταν ανοιχτή αν και ακόμα δεν είχε αρχίσει να λειτουργεί ως βιβλιοθήκη. Όμως υποδεχόταν κοινό που μπορούσε να καθισει στους υπολογιστές και να σερφάρει ή να διαβάσει δικά του βιβλία. Τέλος Απριλίου είπαν, με κάποιαν επιφύλαξη, θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά, με ωράριο απ’ τις 6 το πρωί ως τα μεσάνυχτα. Εδώ θα ξημεροβραδιάζομαι, σκέφτηκα, όταν αρχίσει με το καλό. Μένω και κοντά, είκοσι λεπτά περπάτημα.
Τράβηξα κι αυτή τη φωτογραφία από την είσοδο.
Χτες το βράδυ, είπα να ξαναπεράσω, να δω τι έχει γίνει. Δεν περίμενα να έχει αρχίσει η κανονική λειτουργία, θα το είχα μάθει -ήθελα όμως να δω αν εξακολουθεί να μένει ανοιχτό το κτίριο κι αν έχει κόσμο.
Τούτη τη φορά πήγα πιο αργά, κατά τις εννιάμισι, κι είχε πια νυχτώσει. Πάλι με τα πόδια, είναι κοντά είπαμε -μια υπόγεια διάβαση περνάς στο Ευγενίδειο και βρέθηκες στους κήπους του ΚΠΙΣΝ.
Όπως το περίμενα, η Βιβλιοθήκη δεν έχει αρχίσει ακομα να λειτουργεί κανονικά. Πάντως τα βιβλία πρέπει να έχουν όλα μεταφερθεί, αφού ένας φιλος μου μού είπε ότι έβλεπε καθημερνώς καμιόνια να φορτώνουν από το κτίριο της Πανεπιστημίου αλλά εδώ και καμιά δεκαριά μερες δεν βλέπει πια.
Αν και ήταν μέρα καθημερινή και σχετικά αργά, εντυπωσιάστηκα με το πόσο πολύς κόσμος ήταν μέσα.
Οι περισσότερες οθόνες ήταν πιασμένες από νεαρά παιδιά που σερφάριζαν, στις μεγάλες πολυθρόνες κάθονταν και συζητούσαν ή διάβαζαν -όχι βιβλία της βιβλιοθήκης, είπαμε, δικά τους που τα είχαν φερμένα από το σπίτι.
Κάποιοι πρέπει να ήταν φοιτητες, γιατί είχαν χοντρά συγγράμματα που μελετούσαν, κάποιοι είχαν και ταμπλέτες από δίπλα. Η ατμόσφαιρα ασφαλώς βοηθούσε στη μελέτη, επικρατούσε σιγή εκκλησιας, αν εξαιρέσεις ένα πιάνο που καποιος έπαιζε στο βάθος.
Στον πρώτον οροφο (δεν τράβηξα φωτογραφία για να μην παραβιάσω την ιδιωτικότητα) υπήρχαν δυο αίθουσες γεμάτες τερματικά, που ήταν σχεδόν γεμάτες, κυρίως από νεαρά παιδιά. Η πινακίδα έλεγε ότι το πρωί γίνονται μαθήματα υπολογιστών για άτομα ηλικίας άνω των 65.
Η επίσκεψη με γέμισε χαρά -και περιμένω το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, όταν αρχισει πια η λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθηκης, να χρησιμοποιήσω και πάλι τις υπηρεσίες της.
Και πάλι, διότι ήμουν ταχτικός επισκέπτης της παλιάς ΕΒΕ, στο πανέμορφο κτίριο της αθηναϊκης τριλογίας. Κακά τα ψέματα, όμως, η ΕΒΕ ασφυκτιούσε στο παλιό της κτίριο και δεν εξυπηρετούσε το κοινο της. Κυρίως ήταν θέμα υποδομών -για παράδειγμα, οι περισσότερες εφημερίδες και τα περιοδικά (με κριτήριο… σχήματος) είχαν μεταφερθεί σε αλλο κτίριο, μακριά, και ήταν πραχτικά αδύνατο να τα δει κανείς. Προσωπικά παράπονο από τους υπαλληλους δεν είχα, αν και είχα ακούσει κάποιον να λέει πως ύστερα από μια επίσκεψη στην ΕΒΕ ακόμα και οι ανοησιες του Τζήμερου κατά του δημόσιου τομέα ακούγονται κάπως πιο λογικες (αυτό μπορεί να ειπωθεί, ίσως πιο βάσιμα, και για άλλες υπηρεσίες).
Τα δέκα τελευταία χρόνια έχω βγάλει κάμποσα βιβλία που χρειάστηκαν μακρόχρονη ερευνα σε πηγές, κι εχω περάσει πολλές, παρα πολλες ώρες σε βιβλιοθήκες: κυρίως στην ΕΒΕ, στο ΕΛΙΑ και στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο παλιό καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, αλλά και στη Γεννάδειο (πιο πολύ όμως για το Αρχείο της). Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι και να δουλευω σε βιβλιοθήκες.
Η παλιά Εθνική είχε πολλά στραβά, αλλά και το μεγάλο πλεονεκτημα της τοποθεσίας, καταμεσίς στο κέντρο -εύκολα πεταγόσουν για μιαν ώρα ανάμεσα σε δυο δουλειές. Αυτό δεν θα είναι τοσο εύκολο τώρα που κατέβηκε στο Φάληρο, εκτός αν μένει κανείς κοντά, αλλά από την άλλη το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας θα βοηθησει και πολλούς που δουλεύουν ή που σπουδάζουν. Παρεμπιπτόντως, η λειτουργία βιβλιοθήκης μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είναι κάτι πρωτοφανές -οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες σε διάφορες χώρες τα συνηθίζουν τέτοια ωράρια. Νομίζω μάλιστα ότι η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ στην εξεταστική περίοδο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Βέβαια, η νέα Εθνική στο ΚΠΙΣΝ φαίνεται ότι θα προσφέρει πολύ περισσότερες υπηρεσίες απ’ ό,τι η παλιά Εθνική, αν μη τι άλλο σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες -στην παλιά Εθνική ακόμα και οι μπρίζες σπάνιζαν. Μένει να δούμε αν θα προσφέρει και καινοτόμες υπηρεσίες σε πιο δύσκολα θέματα, όπως τα δάνεια μεταξύ βιβλιοθηκών.
Το εντυπωσιακό είναι πως οι βιβλιοθήκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αυτές απεριόριστα και χωρίς αντάλλαγμα. Αν το καλοσκεφτείς, αποτελούν νησίδες, οάσεις πες, κομμουνισμού μέσα σε μια κεφαλαιοκρατική έρημο, καθώς το μακρύ χέρι της αγοράς δεν τις έχει πιάσει φανερά στα νύχια του: στη βιβλιοθήκη μπορεί να μπει ο καθένας, χωρίς εισιτήριο, και να χρησιμοποιήσει τους πόρους της σχεδόν «σύμφωνα με τις ανάγκες του» (αν και όχι εντελώς: στην πραγματικότητα σε μερικές βιβλιοθήκες υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των βιβλίων που μπορείς να ζητήσεις). Στον κομμουνισμό, αυτό θα γίνεται για όλες τις ανάγκες του ανθρώπου -ή τουλάχιστον έτσι λέει το μάνιουαλ.
Βέβαια, στη σημερινή κοινωνία, κάποιος πληρώνει -και στη συγκεκριμένη περίπτωση της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, δεν μου είναι καθαρο ποιος πληρώνει, διότι, αν έχω καταλάβει καλά (αλλά διορθώστε με) το Ίδρυμα Νιάρχου με την παραχώρηση των χώρων στο κράτος δεν αναλαμβάνει το λειτουργικό κόστος, που δεν πρέπει να είναι ευκαταφρόνητο. Στα σχόλια ίσως μάθουμε περισσότερα για το θέμα.
Όμως εδώ λεξιλογούμε επίσης. Βγαινοντας από την ΕΒΕ, χτες βράδυ, πρόσεξα αυτή την πινακίδα, που έχει τη λέξη «βιβλιοθήκη» σε διάφορες γλώσσες.
Αφήνοντας κατά μέρος τα περίεργα αλφάβητα, έχουμε τις εξής λέξεις -στις αντίστοιχες γλώσσες:
Βιβλιοθήκη (Ελληνικά)
Library (Αγγλικά)
Bibliothèque (Γαλλικά)
Bibliothek (Γερμανικά)
Biblioteca (Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά)
библиотека (Ρώσικα)
bibliotekë (Αλβανικά)
Raamatukogu (Εσθονικά)
bibliotecă (Ρουμάνικα)
Könyvtár (Ουγγρικά)
bibliotēka (Λετονικά)
Kütüphane (Τουρκικά)
Librerija (Μαλτέζικα)
Δεν έχουμε και μεγάλη ποικιλία, φοβάμαι, αφού στις περισσότερες γλώσσες βρίσκουμε την ελληνογενή λέξη που πέρασε σε ολες αυτές τις γλώσσες (και σε πολλές άλλες) μέσω του λατινικού bibliotheca.
Πριν προχωρήσω, ένα κουιζάκι. Πέρα από το προφανές δάνειο, υπάρχει και άλλη μία λέξη στον παραπάνω καταλογο που έχει κάποια ελληνική ριζα. Ποια ειναι; Μην κοιτάξετε πιο κάτω, γιατί θα το φανερωσω.
Όπως ειπα, δεν έχουμε και μεγάλη ποικιλία. Αν σχεδίαζα εγώ τον κατάλογο θα διάλεγα και έναν αλλον όρο, που υπάρχει σε κάμποσες σλάβικες γλώσσες, π.χ. το τσεχικο knihovna, αφού το βιβλίο στα τσέχικα ειναι kniha και κάπως ανάλογα σε άλλες γλώσσες.
Περιέργως, τα αγγλικά δεν ακολουθούν τη γενική τάση και δεν επιλέγουν τον ελληνογενή όρο, αλλα το library, λατινικό δάνειο. Αξιζει να σημειωθεί πως ανάλογες λέξεις υπάρχουν σε πολλές λατινογενείς γλώσσες (librairie στα γαλλικά, libreria στα ιταλικά) αλλά σημαίνουν το βιβλιοπωλείο, όχι τη βιβλιοθήκη (το κτίριο).
Τα μαλτέζικα έχουν πάρει τον αγγλικό όρο.
Το τουρκικό kütüphane μπορούμε να το αναλύσουμε, διότι και οι τουρκικές λέξεις έχουν… πρωτογένεια, στα συστατικά του. Το kütüp είναι ο αραβικός πληθυντικος τού kitap, που το ξέρουμε και στα δικά μας ως κιτάπι. Το -hane σημαίνει το κτίριο όπου γίνεται κάτι, άρα κιουτούπχανε είναι το κτίριο των βιβλίων.
Και η ουγγρική λέξη είναι σύνθετη, αφού könyv είναι το βιβλίο. Δεν ξέρω την ετυμολογία, ισως συνδέεται με το σλάβικο kniha που ειδαμε παραπάνω.
Οποτε, διά της εις άτοπον απαγωγής, η άλλη λέξη του καταλόγου που έχει ελληνική ρίζα είναι το εξωτικό raamatukogu. Στα εσθονικά, raamat είναι το βιβλίο. Και πού είναι η ελληνική ριζα; θα ρωτήσετε.
H ελληνική λέξη που βρίσκεται στην αρχή είναι τα γράμματα (έτσι, στον πληθυντικό). Στα παλαιοσλαβικά, грамота, με τη σημασία «ιερά γράμματα». Από εκεί η λέξη περνάει στα φιλανδικά, όπου raamattu είναι η Βίβλος, και στα εσθονικά όπου raamat είναι το κάθε βιβλιο, όχι μονο τα ιερά.
Και μ’ αυτή τη μικρούλα δοση εθνικής υπερηφανείας, κλείνει και το σημερινό μας άρθρο στη βιβλιοθήκη -raamatukogu αν βρεθείτε στο Ταλίν!
***Και μια αναγγελία.
Απόψε το βράδυ στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (είσοδος από οδό Αναπήρων Πολέμου) θα γίνει η παρουσίαση των πρόσφατων βιβλίων του εκδοτικού οίκου «Αρχείο», ανάμεσά τους και του βιβλίου «Αστυνομικά» που περιέχει 265 χρονογραφήματα του Κ. Βάρναλη με θέματα από το αστυνομικό δελτίο, σε δική μου επιμέλεια. Θα μιλήσω κι εγώ. Δεν θα πάρω απουσίες, αλλά θα χαρώ να σας δω. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, εδώ.
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα !
Ωραία φαίνεται η βιβλιοθήκη, αν βάλουν παγοδρόμιο απέξω ίσως να ξαναπάω ! 🙂
(Τα Χριστούγεννα τα κρεμαστά αυτά ράφια ήταν όλα άδεια)
Γς said
Καλημέρα
>Βιβλιοθήκη, Library, Bibliothèque, Bibliothek κλπ
Οπως λέμε
Ναός, Temple, Tempel, Tempio κλπ
Πάνος με πεζά said
Περί λειτουργικού κόστους και παράδοσης στο Δημόσιο :
Αὐγουστῖνος said
Καλή σας ἡμέρα.
Νικοκύρης said: Στον κομμουνισμό, αυτό θα γίνεται για όλες τις ανάγκες του ανθρώπου -ή τουλάχιστον έτσι λέει το μάνιουαλ
Καὶ φυσικά, μὲ τὸ μάνιουαλ ἀνὰ χείρας, ἀκόμα περιμένουμε τὴν ἀντικατάσταση τοῦ ἐλαττωματικοῦ (ὅπως ἀποδείχθηκε) προϊόντος μὲ τὸ γερό.
Ὄχι τίποτε ἄλλο, εἶναι ποὺ τὸ χρειαζόμαστε ἐπειγόντως!
Στεπες said
Τελικά άραγε υπάρχει έστω και μία επίσημη γλώσσα κράτους ( από τα 200 περίπου κράτη που υπάρχουν στον κόσμο ) που να μην έχει στο λεξιλόγιό της από 100 ( τουλάχιστον ) λέξεις μέχρι ….. και 10.000 λέξεις με ελληνική ρίζα ; Ή μήπως … ελληνοφρονώ ;
Δύτης των νιπτήρων said
Φοβερό εύρημα αυτό με τα εσθονικά γράμματα!!
Και τώρα ξέρω τι κουβεντιάζατε με γνωστή σχολιάστρια σε κουτούκι της συμπρωτεύουσας. 😉
Δύτης των νιπτήρων said
Να προσθέσουμε ότι η αραβική λέξη, στο τέλος του καταλόγου, είναι μακτάμπα, ομόρριζη του κιταπιού.
Αγάπη said
Ωραίο αλλά λίγο… κρύο… το κτίριο;
Θα «ζεσταθεί» με την πλήρη χρήση;
Πάνος με πεζά said
Πολλές φορές αρκούν λίγες γραμμές για να γράψεις κάτι συγκλονιστικό. Σαν σήμερα…
https://www.naxospress.gr/sites/default/files/styles/inside_node_main_image/public/field/image/nikos-glez.jpg?itok=nQVTEd8K
Και πάντα θα στέκομαι στο μεγαλείο το «πίσω από τις γραμμές» : ΠΑΩ για εκτέλεση, όχι «με πάνε»…
Νέο Kid said
Η εγκυκλοπαίδεια ξέρω ότι είναι του Ντιντερό . Η βιβλιοθήκη τίνος είναι;
ΚΩΣΤΑΣ said
Καλημέρα!
Ωραίο, ενημερωτικό και καλό για συζήτηση το σημερινό.
> Αν το καλοσκεφτείς, αποτελούν νησίδες, οάσεις πες, κομμουνισμού μέσα σε μια κεφαλαιοκρατική έρημο
Ευχαριστούμε τους κομμουνιστές, και μόνο γι΄αυτό, «τους χρωστάμε περισσότερα από ό,τι μπορούμε ποτέ να πληρώσουμει» (εγώ) 🙂
Είναι γραμμένη και στην γλώσσα της ΦΥΡΟΜ η λέξη βιβλιοθήκη και αν ναι, πώς γράφεται;
ΚΩΣΤΑΣ said
11 πληρώσουμε
gpointofview said
# 5
Καπου είχα διαβάσει πως η λέξη καταστροφή είναι η περισσότερο κοινή σ’ όλες τις γλώσσες
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
10 Αν εννοείς την ιστορία της λέξης, που κακώς δεν την ανέφερα, είναι αρχαια, 4ος αιώνας πΧ Γράφανε παλιά και βυβλιοθήκη. Αξίζει άρθρο.
9 Καλά κανεις και τον αναφέρεις.
Στην παρουσίαση σήμερα μπορεί να έρθει και ο Μανώλης Γλέζος.
7 Α μπράβο!
5 Πρέπει να φτιάξουμε ενα βασικό λεξιλόγιο για να κάνουμε τον ελεγχο. Πάντως, στις 100 συχνότερα χρησιμοποιούμενες λέξεις της αγγλικής καμία δεν είναι ελληνική.
Νέο Kid said
14. Ωχ,ναι; Νόμιζα ότι ήταν από αυτές που έφτιαξαν οι Φραντσόζοι διαφωτιστάδες. 🤢δηλαδή η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας λεγόταν από τότε βιβλιοθήκη.
spiral architect 🇰🇵 said
Καλημέρα.
ΚΠΙΣΝ: Πόσο δωρεά είναι η «δωρεά»;
1. «Ο Οργανισμός για όλες τις δραστηριότητες του, συμπεριλαμβανομένης και της παραχώρησης εκμετάλλευσης χώρων του Κ.Π., ενδεικτικά αναφερομένων των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και εστίασης, απαλλάσσεται πλήρως καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του από κάθε φύσης φόρους, συμπεριλαμβανομένων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του φόρου δωρεάς, κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό, λιμενικό, δικαστικό ή διοικητικό τέλος ή τέλος χαρτοσήμου, κάθε δικαίωμα ή κράτηση ή εισφορά υπέρ του Ε.Δ., των ΟΤΑ ή οποιουδήποτε τρίτου, εκτός από (α) τον Φ.Π.Α. και (β) τα ανταποδοτικά τέλη ή εισφορές(4.2).
2. «Η Σύμβαση καθως και κάθε σύμβαση ή παρεπόμενο σύμφωνο που θα συνάψει ο Οργανισμός στα πλαίσια της υλοποίησης του Κ.Π. καθώς και η εξόφληση των σχετικών τιμολογίων και τόκων απαλλάσσονται αντικειμενικά από κάθε άμεσο ή έμμεσο φόρο (με εξαίρεση το ΦΠΑ), τέλος ή τέλος χαρτοσήμου, δικαίωμα , κράτηση ή εισφορές και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Ε.Δ. των ΟΤΑ ή οποιουδήποτε τρίτου από τα ανταποδοτικά τέλη. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προς θεώρηση συμβάσεων ή συμφωνητικών και καταστάσεων με συμβάσεις ή συμφωνητικά,που συνομολογεί με τρίτους. (4.3)
3. «Τυχόν κεφαλαιοποιούμενα κέρδη του Οργανισμού θα απαλλάσσονται από κάθε φύσης φόρο».(4.8)
(πολύ ζουμί έχει εδώ) 😉
4. « Ο Οργανισμός δικαιούται να ζητήσει επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. φορολογικής ή διαχειριστικής περιόδου σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από τον βαθμό ολοκλήρωσης του Κ.Π. Η επιστροφή του Φ.Π.Α. θα γίνεται εντός εξήντα (60) ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης για την επιστροφή του Φ.Π.Α. Σε περίπτωση καθυστέρησης επιστροφής του Φ.Π.Α., το Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλλει στον Οργανισμό και τόκο υπερημερίας (…)». (4.11).
5. Σε περίπτωση λύσης της Σύμβασης το Ελληνικό Δημόσιο «δεν δικαιούται να ζητήσει από τον Οργανισμό το ποσό του Φ.Π.Α., που έχει επιστραφεί».(4.12).
Η κύρωση της σύμβασης δωρεάς εδώ, οι παρενθέσεις είναι τα άρθρα του ΦΕΚ.
Συμπέρασμα: Mνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, αλλιώς ….. 😉
Παναγιώτης Κ. said
Κάπως έτσι εισέπραξα και εγώ το… κλίμα της καινούργιας βιβλιοθήκης. Από τη μια είναι το αντικειμενικό γεγονός της μετεγκατάστασης και από την άλλη η προσωπική θετική διάθεση που αποκτάς όταν βρίσκεσαι στο… βασίλειο των βιβλίων!
Οδός Πανεπιστημίου: Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία. Αθηναϊκή τριλογία!
Ωραίος χαρακτηρισμός!
Δεκαετία του ΄70. Επίσκεψή μου στην ΕΒΕ. Μάλλον ένα κλίμα του τύπου «λέγε τι θέλεις» ή «τι ήρθες να κάνεις». Αντίθετα στο Ευγενίδειο,(για να γίνει σύγκριση) πολιτισμός, ευφορία και… ανοιχτή καρδιά.
«Συνομιλία» με όλα τα βιβλία στο Ευγενίδειο. Στην ΕΒΕ…απρόσιτα!
Και μια ιδέα:
Σε επισκέπτεται ένας φίλος άντε το πολύ δύο , είσαι στη βιβλιοθήκης του σπιτιού σου, Κάποιος από τους παρευρισκόμενους ανασύρει ένα βιβλίο για τον οποιοδήποτε λόγο, ακόμη και «τυχαία» και ακολουθεί μια ωραία συζήτηση. Αν υπάρξει και αυτό που στα…νεοελληνικά λέμε…finger food ( για να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός λόγω χρήσης…μαχαιροπίρουνων :)) συνοδεία κρασιού τότε έχουμε ξετυλίξει όλο το πακέτο της απόλαυσης. 🙂
Πάνος με πεζά said
Όσον αφορά τα ενεργειακά των κτιρίων του ΚΠΙΣΝ, νομίζω ότι υπάρχει σύγχρονος βιοκλιματικός σχεδιασμός, και η στέγη του παράγει κάτι εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο… Φυσικά υπάρχει και η «οπτική» κρυάδα, του αχανούς χώρου χωρίς ανθρώπους – αλλά απ’ όσο λέει ο Νίκος, δεν υφίσταται ακόμα.
sarant said
11 Στα σλαβομακεδόνικα η λέξη είναι ίδια με τα βουλγάρικα
16 Κάπως έτσι
Νέο Kid said
13. Η καταστροφή δεν μπορεί να είναι η πιο κοινή. Ήδη στα εγγλέζικα και γερμανικά είναι αλλιώς. Ντηστράκσιον και Τσερστέρουνγκ αντίστοιχα.
Ωραίος προβληματισμός πάντως! Εγώ θα ποντάρισμα στο δράμα ή στα μαθηματικά ή στο Πανατινάικος!
Σκύλος said
11τέλος
Библиотека
https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0
ΚΩΣΤΑΣ said
21 Ευχαριστώ:
Νέο Kid said
Πάντως η πρώτη φωτό θυμίζει λίγο αποθήκη του ΙΚΕΑ… 🤢
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Διάολε, έχω …μύτη. Είχα σκεφτεί,όταν είχα επισκεφτεί (ρίμα 🙂 ) το κτίριο, ότι κάποια φορά θα γινει νήμα 🙂 .
8.>>Ωραίο αλλά λίγο… κρύο… το κτίριο;
Για το πολύ γυαλί της Ν.Ε.Β. έχουν εκφραστεί ενστάσεις από μια μερίδα ειδικών.
Ένας προβληματισμός επίσης που είχε εκφραστεί, κι αυτό για μένα είναι το καίριο , είναι ότι δεν είχε γίνει λέει απογραφή για το τί υπήρχε και τί έχει κλαπεί ή καταστραφεί στην παλιά κι αγαπημένη Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Βαλλιάνειο. (Το 1884 επί Χαρ. Τρικούπη κατασκευάστηκε με δωρεά του Παναγή Βαλλιάνου, ομογενή από την Ρωσία)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
23. 🙂 κι εγώ όταν πρωταντίκρυσα εφτούνη τη γιγάντια «γκοφρέτα» είπα τιναφτορέ.Το πάρκο όμως απο πάνω με ενθουσίασε αν και η τζαμένια ξερωγώ …»τήβενος» που κόβει τον ορίζοντα προς τη θάλασσα, μου ξίνισε.(Τη φτωχή γνώμη μας λέμε και ημείς οι αδαείς.)
Μια «ζεστή» ξενάγηση εδώ
http://popaganda.gr/kentrou-politismou-idrima-stavros-niarchos/
Avonidas said
Καλημέρα.
Στα πολωνικά είναι η βιβλιοθήκη είναι biblioteka, το βιβλίο książka και το βιβλιοπωλείο księgarnia.
Δύτης των νιπτήρων said
Καιρό έχω να βάλω γιουτουμπάκι:
gpointofview said
# 20
Yπάρχει και το catastrophe στα αγγλικά και Katastrophe στα γερμανικά. Δεν είπα πως είναι λέξεις που πολυχρησιμοποιούνται αλλά υπάρχουν ακόμα και στα απλοίκά λεξικά που χρησιμοποιώ πχ στο Divry’s
spiral architect 🇰🇵 said
@18: Επειδή ασχολήθηκα κάμποσο καιρό με το ΚΠΙΣΝ (η εταιρεία μου παρέλαβε για λογαριασμό της κοινοπραξίας εγκαταστάσεις κατόπιν πιστοποίησης) τα «πράσινα» πρωτόκολλα τα’ χει και με το παραπάνω. Το θέμα είναι ότι τα νούμερα λένε άλλα πράματα π.χ. το εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής δουλεύει στο 60% της ισχύος του λόγω της οριζόντιας θέσης του, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς (ηλεκτρική) των εγκαταστάσεων του ΚΠΙΣΝ είναι δεκαπλάσια.
(άλλα δεν λέω, δεν κάνει) 😳
Τέλος πάντων, για να μην ακούγομαι σαν ιντερνετικός συνταξιούχος γερογκρινιάρης, οι εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ είναι εξαιρετικές σαν κοινόχρηστοι χώροι, όμορφα και μοντέρνα σχεδιασμένοι για να υποδέχονται κόσμο για εκδηλώσεις και περίπατο, οι δε επιμέρους χώροι (Βιβλιοθήκη, Λυρική κλπ) έχουν σχεδιαστεί με τα top of the tops της σύγχρονης σχεδιαστικής αντίληψης και τεχνολογίας.
Έχω πάει πολλές φόρες για βόλτα και σε εκδηλώσεις, σας συστήνω να πάτε και σεις και για να ξαναγκρινιάξω, εδώ και κάτι μήνες το πάρκινγκ έχει εισιτήριο. 😦
Δύτης των νιπτήρων said
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Catastrophysics
spiral architect 🇰🇵 said
@29 συνέχεια: Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο (ανατολικά προς τη θάλασσα) θα βρείτε (προς το παρόν δεν είναι προσβάσιμα) τους τάφους του Κυλώνειου Άγους
sarant said
Ευχαριστώ πολύ΄για τα νεότερα!
29 Ενδιαφέροντα αυτα
Corto said
Κι όπως είπε και ο Βίκτωρ Ουγκώ, εκεί που κλείνει ένας ιππόδρομος, ανοίγει μία βιβλιοθήκη…
(απότομη πτώση θερμοκρασίας)
Pot said
Καλημέρα! αφού μιλάτε σήμερα για βιβλιοθήκες, πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι γενωμικές βιβλιοθήκες (genomic libraries) που στις «σελίδες» τους είναι αποθηκευμένη όλη η γενετική πληροφορία, το DNA ενός οργανισμού. Το ρόλο των «βιβλίων» τον έχουν σε αυτές τα πλασμίδια ή άλλοι φορείς (vectors) που φέρουν το ξένο DNA. Κι όλα αυτά χωράνε σε ένα μικρό σωληνάκι, σε ένα διάλυμα, σε ένα ψυγείο…
gbaloglou said
Εβραϊστί «σεφριγιά» (ספרייה), από το «σέφερ» (ספר) = «βιβλίο».
Γιάννης Κουβάτσος said
17γ. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, γιατί μιλάμε για διαφορετικές εποχές. Τη δεκαετία του ’70 η ευγένεια και ο πληθυντικός ήταν σπάνιο χαρακτηριστικό καταστηματαρχών, πωλητών, υπαλλήλων και, ιδίως, σερβιτόρων. Θυμάμαι κάτι γκαρσόνια που όταν τα καλούσες για να παραγγείλεις, σερνόντουσαν με ένα ξινό ύφος σαν να σου έκαναν χάρη. Πού η ευγένεια και η προθυμία των σημερινών παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, που σου χαμογελάνε και σκοτώνονται να σε εξυπηρετήσουν για έναν μισθό της πλάκας!
Wire_n_Wood said
ラ イ ブ ラ リ
ra i bu ra ri
Γιαπωνέζικα: ράιμπουραρι, γραμμένη με τα συλλαβογράμματα katakana (κατακάνα), τα οποία χρησιμοποιούνται για την απόδοση μοντέρνων λέξεων, όπως για παράδειγμα: アイスクリーム, a i su ku ri i mu (=ice cream, το δεύτερο i αποδίδεται με την παύλα, η οποία υποδεικνύει μακρό φωνήεν)
Επειδή στη γιαπωνέζικη δεν υπάρχει το λάμδα, αντικαθιστούν με ρ.
Αυτά από τα 20 μαθήματα γιαπωνέζικων που ξεκίνησα πέρυσι, και δυστυχώς έπρεπε να σταματήσω… αλλά πού θα μου πάνε. Θα τα ξαναπιάσω.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
36 http://www.imerodromos.gr/hamogelo-apolysh/
Σκύλος said
37 Wire_n_Wood
έγραψε «Επειδή στη γιαπωνέζικη δεν υπάρχει το λάμδα, αντικαθιστούν με ρ.»
Γι’ αυτό, στο μέτωπο του (κάθε άλλο παρά) Ειρηνικού, κατά τον Β’ Π.Π., οι Αμερ’κάνοι έβαζαν συνθήματα με πολλά L, όπως την διάσημη πλέον Lolapaloosa,που βέβαια ακόμα και ο πλέον αγγλομαθής Ιάπων θα την έλεγε Roraparoosa.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Έχει την τιμητική της η περιοχή και ο Μπογιό παραθέτει Νικοκύρη
http://www.imerodromos.gr/ta-stefania-tou-diadochou-tis-anglias-prigkipa-karolou-tou-andrea-denezaki/
Wire_n_Wood said
39. Σκύλος (ο γνωστός; Του ραδιοφώνου, κάποτε;)
Δεν το ήξερα, μερσί!
Σκύλος said
41 Όχι. Του Τύπου, όχι των ερτζιανών.
spiral architect 🇰🇵 said
Σκύλος στα Τρίκαλα, Σκύλος και στο Παρίσι. 😀
ΣΠ said
Στα σερβικά η βιβλιοθήκη είναι biblioteka (библиотека) ενώ στα κροατικά, που υπάρχει προτίμηση μετάφρασης των ξένων λέξεων, χρησιμοποιούν το knjižnica (από το knjiga=βιβλίο), αν και υπάρχει και το biblioteka. Το knjižnica το χρησιμοποιούν μόνο για το κτίριο βιβλιοθήκη, ενώ το biblioteka το χρησιμοποιούν, όπως εμείς το «βιβλιοθήκη», και για το κτίριο και για το έπιπλο που βάζουμε βιβλία. Πάντως για το τελευταίο προτιμούν το police za knjige=ράφια για βιβλία.
Βλέπω ότι στα ελληνικά και στα σερβοκροατικά η λέξη (βιβλιοθήκη, biblioteka) χρησιμοποιείται με δύο σημασίες (κτίριο, έπιπλο), ενώ στα αγγλικά υπάρχει διάκριση (library, bookcase). Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε με την βοήθεια σχολιαστών που γνωρίζουν άλλες γλώσσες τι ισχύει σ’ αυτές.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
40 Εμένα μου αρέσει καλύτερα η άλλη φωτό του Κάρολου, αυτή με τα παράσημα από τη μάχη του Κουραδόκαστρου.
http://www.imerodromos.gr/kalws-ton-karolo-ton-prigkipa-tou-gerasimou-choleva/
Σκύλος said
Πλάκα έχει που ο Κάριολος δεν φορούσε ΟΛΑ τα παράσημά του.
Στη στολή είναι με σειρήτια. Στο κοστούμι ολάκερα το λιλί.
sarant said
33 Καλό!
35 Μερσί!
37 Εξιαπωνισμός του Λάιμπραρι δηλαδή. Και ο μισθωτός δεν λέγεται σαραριμάν;
40 Ακριβέστερα ο Ανδρέας Δ., που σχολιαζε και εδω.
44 Ευχαριστούμε!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
…η χωρητικότητα των βιβλιοστασίων δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει το σύνολο των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα έχει πλέον τρία κτήρια (Βαλλιάνειο, Βοτανικός, ΚΠΙΣΝ) τα οποία θα φιλοξενούν τις διευρυμένες συλλογές και υπηρεσίες της.
https://transition.nlg.gr/syxnes-erotiseis/
Γιάννης Ιατρού said
28: Yπάρχει και το catastrophe στα αγγλικά και Katastrophe στα γερμανικά
20: Ήδη στα εγγλέζικα και γερμανικά είναι αλλιώς. Ντηστράκσιον και Τσερστέρουνγκ αντίστοιχα
Σωστά και τα δύο, *αλλά* οι δύο λέξεις στα γερμανικά χρησιμοποιούνται με διαφορετικές έννοιες. Παράδειγμα:
a) …Es ist eine Katastrophe, dass USA vom Atomabkommen mit Iran zurücktraten… = Η υπαναχώρηση των ΗΠΑ από το σύμφωνο με το Ιράν είναι μια καταστροφή (μεταφορικά κυρίως)
b) …Die Bomben hatten eine Zerstörung des Flughafens zur Folge… = Ο βόμβες είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του αεροδρομίου (φυσική καταστροφή)
Πάνος με πεζά said
Βλέπω ρε παιδί μου και την Καμίλλα πώς πατσαβούρεψε, και μου έρχεται η παροιμία «Τί ειν΄ο Κάρολος, τί ειν’ το πουλί του…»
spiral architect 🇰🇵 said
@46: Τουλάχιστον κάτι παππούδια (άντρες-γυναίκες) με πλάκα τα παράσημα τα’ χαν κερδίσει με την αξία τους, ο Κάρολος πώς;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Τότε το ’81 νομίζω, που είχε παντρευτεί τη Ντ. κάτι Άγγλοι οικογενειακοί φίλοι μας είχαν δωρίσει ένα πόστερ με το νεόνυμφο ζεύγος. Βρήκε αμέσως τη θέση του πάνω από τη λεκάνη του βεσέ. Εξόχως υπακτική φωτογραφία, με το που έμπαινα στον καμπινέ ίσα που προλάβαινα να ξεκουμπωθώ και να κάτσω πριν μου φύγουνε.
sarant said
48 Δεν επαρκεί;….!
Τίτος Χριστοδούλου said
36
Θα περίμενα στις σημιτικές γλώσσες κάποιες φωνητικές παραλλαγές στην θεματική ρίζα από τα σύμφωνα ktb, κάταμπα: διάβασα, κιτάμπ..το κιτάπι κλπ. Στην αρχαιότητα γνωστή η αντιζηλία Αλεξανδρείας – Περγάμου για τις βιβλιοθήκες τους, μέχρι που Πτολεμαίος απηγόρευσε τις εξαγωγές παπύρου, κι η Πέργαμος απήντησε με τις περγαμηνές, τα φύλλα από ξυσμένα δέρματα, που επέτρεπαν και τα παλίμψηστα.
Σκύλος said
50 Πάνο Μ.Π.
70 χρονώ είν’ η γυναίκα και δεν υπήρξε ποτέ καμία σταρ, στυλ Ώντρει Χέμπουρν ή Κλαούντια Καρντινάλε.
Μια χαρά την βρίσκω.
Δύτης των νιπτήρων said
54 δες 7 για το αραβικό μακταμπα
Νέο Kid said
Χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία δεν θα υπήρχε νεότερο ελληνικό κράτος. Δεν θα υπήρχε επισης δημοκρατία και ελευθερία και ισονομία στην Ευρώπη. Μη κοροϊδεύετε λοιπόν το διάδοχο του βρετανικού θρόνου και φιλέλληνα Κάρολο.
Αρχαιοελληνιστής said
Ελληνοβαρεμένος και ο πρίγκηπας Κάρολος: Ξεκίνησε την χθεσινοβραδυνή του ομιλία στο Προεδρικό Μέγαρο λέγοντας (0:36 έως 0:59 του βίντεο): «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι Νόμοι μας, η Λογοτεχνία μας, η Θρησκεία μας, όλα έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα».
Η αναφορά αυτή του Καρόλου θάφτηκε σήμερα από όλες τις εφημερίδες. Μέχρι και η «Καθημερινή» λογόκρινε την πλήρη φράση του πρίγκηπος της Ουαλλίας, για να μήν ακουστεί ότι ο αυριανός Βασιληάς της Αγγλίας είναι πεπεισμένος πως σχεδόν ΟΛΑ έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Ακόμη και η εν Αθήναις Βρετανίδα πρέσβυς Kate Smith δεν ανέφερε λέξη για το ελληνοβαρεμένο αυτό κρεσέντο του πρίγκηπος Καρόλου. Τόσο μεγάλη είναι η δύναμη των εγχώριων εχθρών του Ελληνικού Πολιτισμού.
Όσο για την Βιβλιοθήκη του κ. Σταύρου Ζουμπουλάκη, καλά θα κάνει να σκανάρει όλα τα παλιά της βιβλία + να τα ανεβάσει στο Διαδίκτυο για δωρεάν κατέβασμα και να αφήσει τα χάπενινγκς με τα παιδάκια που παίζουν στους υπολογιστές της συνοδεία πιάνου. Επίσης, να ανεβάσει όλες τις διαθέσιμες μεταφράσεις (μαζί με το πρωτότυπο) αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ώστε να μην επαφιέμεθα στην γενναιοδωρία των Google Books
Σκύλος said
51 Σπειροειδή
παίχτσε μπάλα αλλά πάρε και υπογλώσσιο πρώτα
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_titles_and_honours_of_Charles,_Prince_of_Wales
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_awards_received_by_Charles,_Prince_of_Wales
Δύτης των νιπτήρων said
Εννοείται προτιμάμε Καμίλα από Νταϊάνα. Εγώ συμπαθώ και τον Κάρολο και χάρηκα που τελικά κατάφερε να την επιβάλει και να μη μείνει με την ανάμνηση της ξινής.
(κάτι έγινε και γράφω σαν τον Ριβαλντίνιο!)
Γς said
Στις ειδήσεις του Σκάι τώρα, με τον Κάρολο και τα Βρετανικά πλοία στον Πειραιά, τα «έιτς εμ ΣΙ» και «έιτς εμ ΣΕ» πάνε σύννεφο!
Για το «έιτς εμ ΕΣ» (HMS – Her Majesty’s Ship).
Πάνος με πεζά said
Ναι, και οι Αγγλίδες δεν ήταν ποτέ και τίποτα να κόβεις φλέβα…
Νέο Kid said
60. + 1 👍🤴🏻❤️👸🏼
spiridione said
60. 🙂 🙂
53. Πάντως γράφουν ότι έχουν μεταφέρει και από τον Βοτανικό περιοδικά.
https://transition.nlg.gr/metafora-periodikon-sto-neo-ktirio/
Δεν είναι μόνο που ήταν μακριά το τμήμα με τα περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και ότι δεχόταν κοινό μια φορά τον μήνα ή κάτι τέτοιο.
Νέο Kid said
Στερεότυπα…
Η μέση Αγγλίς είναι παρασάγγας καλλιπυγεστερη της μέσης Ελληνίδος
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
53. Ετσι λέει στην ερώτηση:
«Οι νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα φιλοξενήσουν το σύνολο των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης; »
» Όχι. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μεταφέρει την επίσημη έδρα της στο ΚΠΙΣΝ όμως τόσο το Βαλλιάνειο κτήριο όσο και το κτήριο του Βοτανικού θα συνεχίσουν να λειτουργούν φιλοξενώντας μέρος των συλλογών και τα ανάλογα αναγνωστήρια. Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κατάλληλα διαμορφωμένα θησαυροφυλάκια και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για τη σωστή διαφύλαξη, συντήρηση και ψηφιοποίηση χειρογράφων, παλαίτυπων και άλλων πολύτιμων συλλογών, όμως η χωρητικότητατων βιβλιοστασίων δεν επαρκεί … «
Σκύλος said
62 Μην το λες, https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Hurley, https://en.wikipedia.org/wiki/Kate_Beckinsale, κλπ κλπ
Πάνος με πεζά said
@ 65 : Με την καμία όμως… Από εποχές Electric Blue αυτά, κλειδωμένα…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
50. Και πολλή τού είναι του παντζαρομάγουλου!(Δε θα πούμε άλλες αγένειες όμως γιατί είναι φιλοξενούμενοι -είπε η φαρμακογλώσσα 🙂 )
Άσε που σαν να είναι καλύτερη απ΄όταν ήταν με τον Μπόουλς, για διε:
http://www.ladylike.gr/articles/afierwmata/prigkipas-karolos/prigkipas-karolos-kamila-mia-istoria-agaphs-47-etwn-poy-phge-kontra-sto-palati.5190033.html
ΚΩΣΤΑΣ said
58
Αρχαιοελληνιστή, εδώ έχουμε έναν φίλο γέροντα, αιμύλο και σπουδαιόμυθο, που μας κάνει δωράκια από σπάνιες εκδόσεις. Άμα τα βάλει όλα η εθνική βιβλιοθήκη, θα μαραζώσει ο άνθρωπος, δεν τον λυπάσαι; 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
70 😀 😀 😀
Γιάννης Ιατρού said
67: Ζωντανά παραδείγματα των αποτελεσμάτων της Κοινοπολιτείας …. (όπου γης και πατρίς)
Αρχαιοελληνιστής said
(70) Ο κομμουνισμός που μνημονεύει στο άρθρο του ο κ. Σαραντάκος, προϋποθέτει το «είχον άπαντα κοινά», του 2,44 των Πράξεων των Αποστόλων Άλλωστε, όλοι οι καινοδιαθηκολόγοι ξέρουν πως και η λέξη «κομμουνισμός» πλάστηκε από τον Μεγάλο Κάρολο Μάρξ από την λατινική μετάφραση του 2,44 των Πράξεων από τον άγιο Ιερώνυμο: «omnia communia».
Δεν μπορεί ο κ. Ζουμπουλάκης και ο όποιος αυριανός κουμανταδόρος της ΕΘνικής Βιβλιοθήκης να στερεί από εμάς τους προλετάριους αυτά που μπορεί να διαθέσει δωρεάν η Βιβλιοθήκη με μια΄μικρή δαπάνη στον προϋπολογισμό της. Πολύ μικρότερη δαπάνη από όσα ξοδεύει τώρα για να παίζουν με τους υπολογιστές τα παιδάκια συνοδεία πιάνου
Νέο Kid said
72. Ουδολως! Τυπική κέλτικη ομορφιά. Απλώς στην Ελλάδα, ειδικά μετά το ξεβλαχεμα , μάθαμε να θεωρούμε ομορφιά τα μουστάκια στις γυναίκες …
Γιάννης Ιατρού said
73: Δεν απαντάς στο (70) όμως !
gpointofview said
# 49
Και στα αμερικάνικά ( ή τα αμερικάνικα των αμερικανών που γώρισα) το catastrophe έχει ελαφρώς διαφορετική έννοια από το disaster ή το ruin, θα το χρησιμοποούσαν σε κάτι που είναι κακό σε σχέση με τον εαυτό τους, όχι σε μια φυσική καταστροφή.
Γιάννης Ιατρού said
74: Kate Beckinsale …Her father was of one quarter Burmese descent..
Για ξανακοίτα το 🙂
Νέο Kid said
1/8 Μπούρμα και 7/8 Κορνουαλη.
ΚΩΣΤΑΣ said
73
Ναι, εγώ όμως άλλο σε ρώτησα. Δεν με νοιάζει τι λένε οι χριστιανομπολσεβίκοι, εγώ είμαι εθνικώς σκεπτόμενο δρουν άτομο.
Σκύλος said
77 Ε, δεν ήτανε η Μπούρμα βρετανική; Τόσο αίμα χύσανε οι Ινδοί για να μείνει βρετανική η Μπούρμα.
Γιάννης Ιατρού said
78: Ε, ναι. Δεν θα τσακοθούμε τώρα για τα ποσοστά, όλες όμορφες είναι.
Γιάννης Ιατρού said
80: Ήταν βρεταννική αποικία. Ρε συ, ρίχνει και σε σας χαλάζι; Στο ερημητήριο γίνεται χαμός!

Αγγελος said
Ως γνωστόν, όταν ο Ροΐδης φτώχυνε με τα λαυρεωτικά, φίλοι του φρόντισαν να διοριστεί Εφορος της Εθνικής Βιβλιοθήκης για να έχει ένα σταθερό πόρο ζωής. Εκείνος πήρε στα σοβαρά το έργο του και συνέταξε μια αναφορά προς το αρμόδιο Υπουργείο, όπου διεκτραγωδεί με το γνωστό του χιούμορ την τότε κατάσταση της Βιβλιοθήκης. Δεν είναι από τα πιο γνωστά έργα του, αλλά είναι απόλαυση. Διαβάστε την!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
29>>το εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής δουλεύει στο 60% της ισχύος του λόγω της οριζόντιας θέσης του
Καλύπτεται από 5.700 φωτοβολταϊκά στοιχεία και παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2 GWh ανά έτος.
O Ρέντζο Πιάνο ο αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, ήταν συνδημιουργός του Μπομπούρ. Δεν το ήξερα/θυμόμουν και μου ήρθε τώρα η φλασιά να δω αν σχετίζονται μιας και είναι κάπως της ίδιας αντίληψης/σύλληψης ως προς το σχεδιασμό και τα υλικά. Kαι πράγματι.
spiral architect 🇰🇵 said
Έφη-Έφη, όπως λέμε εμείς οι Η/Μ, προσοχή στο κενό μεταξύ ισχύος και ενέργειας. 😉
ΓιώργοςΜ said
78, 77, 74 κλπ
Μην τσακώνεστε ρε παιδιά, θα μας διαβάσουν καμμιά ώρα τα κορίτσια πους τις σχολιάζουμε και θα μας κακοχαρακτηρίσουν, άντε να τις καμακώσει μετά ο Γς… 😀
Η δική μου εμπειρία και άποψη πάντως δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στον μέσο όρο των θηλέων του εν λόγω νησιού. Όπως κάθε στατιστικό δείγμα, δεν έχει μόνο μέσο όρο, έχει και άκρα.
Τέλος, να σημειώσω πως τα περί Κελτών αφορούν Σκωτσέζους και Ουαλούς (ή μάλλον Σκωτσέζες και Ουαλές), χωρίς διαφορές όμως στην… τελική βαθμολογία της εμφάνισης, αν κι εκεί φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις.
Περί της ταμπακιέρας, των βιβλιοθηκών δηλαδή, καταλαβαίνω πως θα αποκτήσουμε επιτέλους, με καμμιά σαρανταριά χρόνια καθυστέρηση, μια βιβλιοθήκη που να συμβαδίζει με τις εκτός Ψωροκωσταίνης.
Όποιος δε βαριέται ας ρίξει μια ματιά σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που γνώρισα από κοντά. Το κύριο κτίριο γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή μέσα σε μερικά χρόνια, αλλά ακόμη και πριν γίνει αυτό, ήταν πολύ πιο λειτουργική και προσβάσιμη από οποιαδήποτε βιβλιοθήκη γνώρισα εδώ ως φοιτητής.
Για να δικαιολογήσω τη γκρίνια μου: Η βιβλιοθήκη ήταν (τουλάχιστον από το 1991 που ήμουν εκεί) ανοιχτή όλες τις μέρες της βδομάδας, από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ (βλέπω πως αυτό έχει επεκταθεί). Είχε τότε πάνω από 1εκ τίτλους βιβλίων, περιοδικά ων ουκ έστι αριθμός, έδινε πρόσβαση όμως και μέσω του δικτύου βιβλιοθηκών σε οποιοδήποτε άρθρο στο ΗΒ (ίσως και παραέξω). Στα ιστορικής αξίας βιβλία υπήρχε υλικό αιώνων, άλλωστε το πανεπιστήμιο έκλεισε πρόσφατα τα 500 χρόνια.
Την προ διαδικτύου εποχή, ήταν ένας πλούτος αδιανόητος για το φοιτητή, κι αισθάνθηκα πηγαίνοντας όπως κάποιος που περπατούσε μια ζωή σέρνοντας μια άγκυρα όταν κάποιος κόβει την αλυσίδα της.
Έστω κι αργά, ας αποκτήσουμε κι εδώ κάτι τέτοιο. Η κόρη μου πήγε μια φορά με μια φίλη της και ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το περιβάλλον, που θέλει να ξαναπάει το Σ/Κ (σημ. από την Αγία Παρασκευή στο Φάληρο…) για να διαβάσει (εντάξει, δεν έχω αυταπάτες, περισσότερο για τη βόλτα πιστεύω θέλει να πάει, αλλά καλύτερα εκεί παρά στα διάφορα εμπορικά κέντρα-ναούς του καταναλωτισμού).
Για τα οικονομικά του εγχειρήματος δεν ξέρω λεπτομέρειες, αλλά θεωρώ τραγικό να πληρώνει κανείς φόρο δωρεάς στο κράτος γιατί δωρίζει κάτι… στο κράτος! Το φαντάζεστε; Αν κάποιος από εσάς θέλει να μου χαρίσει ένα αυτοκίνητο, να του ζητήσω και 20% ξερωγώ της αξίας του για να του επιτρέψω να το κάνει; Σε μια δωρεά μερικών δις, αφού μπορεί να το διαπραγματευτεί, καλά έκανε και το πέτυχε· δεν ξέρω πού θα κατέληγαν τα φορολογημένα, θα έλειπαν όμως από την κατασκευή
Το εν λόγω ίδρυμα έχει δείξει πως έχει πρόθεση να προσφέρει πράγματα, όχι μούφες. Τα απώτερα κίνητρα δεν τα ξέρω, αν δηλαδή ΚΙΣΝ ξεπλένει τα χέρια του Ν. από αίμα με αυτές τις δωρεές, αν ανοίγει το δρόμο για άλλες δοσοληψίες, αν απλώς έχει διάθεση να προσφέρει ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δεν το εξετάζω τώρα. Γεγονός όμως είναι πως και στον τομέα της Υγείας έχει προσφέρει εξοπλισμό δισεκατομμυρίων. Δεν είναι κακό να εξασφαλίζει την καλή λειτουργία αυτών που παρέχει. Απ’ ότι ξέρω, ο χώρος παραδίδεται πλήρως στο Δημόσιο (μαζί με τα λειτουργικά του έξοδα) σε μια πενταετία. Είναι ικανός χρόνος για να δημιουργηθεί μια «ροπή αδράνειας» για να του επιτρέψει να λειτουργεί για μερικά ακόμη χρόνια. Κρίνοντας όμως από άλλα κληροδοτήματα, δεν είμαι αισιόδοξος.
ΓιώργοςΜ said
84
> […] αν σχετίζονται μιας και είναι κάπως της ίδιας αντίληψης/σύλληψης ως προς το σχεδιασμό και τα υλικά. Kαι πράγματι.
Το Μπομπούρ ήταν (και ίσως είναι) πολύ αμφιλεγόμενο για την αισθητική του, δε νομίζω πως οι επισκέπτες του συμπλέγματος του Φαλήρου είναι τόσο μοιρασμένοι. Μόνο διθυράμβους ακούω μέχρι στιγμής από γνωστούς.
Επίσης, κατασκευαστικά και λειτουργικά (από τεχνική άποψη εννοώ), η βιοκλιματική αρχιτεκτονική δεν πρέπει να είχε ανακαλυφθεί στα ογδόνταζ. Κύρια απαίτηση ήταν η μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου, σε μια πόλη όπως το Παρίσι, το κέντρο του οποίου ήταν κορεσμένο. Εδώ η φιλοσοφία είναι αλλιώτικη.
Το ερώτημα σχετικά με την τύχη του εγχειρήματος μετά από τριάντα και βάλε χρόνια είναι ανοιχτό. Η ιστορία δεν έχει και πολλά θετικά παραδείγματα, αλλά δεν αποκλείεται να σπάσει η παράδοση (ας αφήσω ένα παραθυράκι αισιοδοξίας στο δεύτερο σχόλιο 🙂 )
Triant said
Είναι καλός στη δουλειά του όμως ο Πρίγκηψ. Πέταξε την κοτσάνα του ο Αλέξης (γιατί δεν ρωτάει κάποιον που να ξέρει; από το ΥπΕξ π.χ.) ότι είναι η πρώτη φορά που μέλος της βασιλικής οικογένειας επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα (ενώ είναι η τρίτη) και ο άλλος απάντησε επαγγελματικά:
Κατά την ΕφΣυν: «Είμαι βαθιά ευγνώμων κ. πρωθυπουργέ για την υποδοχή σας και, όπως είπατε, και εγώ θεωρούσα ότι είχα επισκεφθεί τη χώρα, αλλά είναι τόσο παλιά, που είναι σαν να το είχα ξεχάσει». Προφανώς δεν μπορεί να είπε κάτι τόσο ασύντακτο, αλλά το ζουμί το καταλαβαίνουμε.
Γιάννης Κουβάτσος said
Έδωσε 50 λεπτά για το κουλούρι στον κουλουρά ο Κάρολος. Άρχοντας! Keep the change, you filthy animal! 😊
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.protothema.gr/greece/article/786196/deite-live-tin-volta-tou-prigipa-karolou-sto-kedro-tis-athinas/&ved=2ahUKEwizxdiZnvvaAhXG2aQKHUR7BCoQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw2bMtM6heUGAH4UvGoTVSBP
Γιάννης Κουβάτσος said
88: Εντάξει, μικρή γκάφα για τα κυβικά του Αλέξη. 😊 Αν ήξερε ιστορία, θα μπορούσε να τον χτυπήσει στην πλάτη και να τον ρωτήσει: «Ρε Καρολάκο, γιατί τον παππού σου τον Αντρίκο τον λέγανε καψοκαλύβα οι φαντάροι του;»…
Δύτης των νιπτήρων said
73 Μπα, εγώ διάβασα ότι Ισλαμοφασισμός, το ανώτερο στάδιο του αναρχοκομμουνισμού, λέει.
Σκύλος said
91, Ρε Δύτη, το είδα στο τουήτα και νόμιζα πως ήταν χόακας.
Πωπωωωω, κακιά μαστούρα όποιος το έγραψε.
Πάνος με πεζά said
Εντωμεταξύ, τα κουλούρια στην Αθήνα πλέον δεν τρώγονται ούτε το πρωί (θεόξερα, πλην ελαχίστων κουλουράδων-εξαιρέσεων), φαντάσου να το πάρεις και 12 το μεσημέρι…
Αλλά από ανθρώπους που τρώνε χοιρινό με σάλτσα μέντας… (καημένο ζωντανό, που έλεγε και ο Οβελιξ…)
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
83 Ειναι πολύ καλό πράγματι
88 Επρεπε να ρωτησει. Βέβαια, αλλο επίσκεψη και αλλο επίσημη επισκεψη
Γιάννης Κουβάτσος said
92. Εγώ υποψιάζομαι κάτι χειρότερο: αναγνώστης Σώτης;
Πάνος Βλαγκόπουλος said
“δεν μου είναι καθαρο ποιος πληρώνει”
Βρε μπας κι ο κομμουνισμός οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία;
Γιάννης Κουβάτσος said
Αληθεύει ότι η Ελισάβετ δεν έχει πατήσει το βασιλικό της πόδι (γιατί επίσκεψη προ στέψεως έχει κάνει) στη χώρα μας, επειδή σπάστηκε που σουτάραμε τον Κοκό; Μιλάμε για συντεχνιακή αλληλεγγύη μπετόν αρμέ, έτσι; Αυτά είναι. Ψηφίζεις σ’ ένα δημοψήφισμα και δεν σκέφτεσαι τις συνέπειες. 😇
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
85.Spiral, 🙂
«λόγω της οριζόντιας θέσης του»
Άμα σου λέω…Τα έκαναν ανάποδα! τον κήπο επικλινή και τη στέγη οριζόντια 🙂 🙂
Να θυμηθούμε και το ωραίο ντοκιμαντέρ του Αλαίν Ρενέ για την εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας
Toute la mémoire du monde/Όλη η μνήμη του κόσμου/
Μιχάλης Νικολάου said
… στο ΚΠΙΣΝ φαίνεται ότι θα προσφέρει … τις νέες τεχνολογίες …
Θα προσφέρει
Bibliotech.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
86 τέλος – Το όλο εγχείρημα δεν στοίχισε μία στο ίδρυμα με τον γνωστό τρόπο, πέρα που έχει φεσώσει δεκάδες μικροεργολάβους, αλλά ας μη πιάσουμε τέτοια συζήτηση, ας μείνουμε στο αποτέλεσμα που απ’ ό,τι λέτε-λένε (δεν έχω πάει) είναι καλό.
sarant said
100 Έχει φεσώσει;
cortlinux said
Ε τωρα στα κινεζικα ή στα μογγολικα δεν νομιζω να υπαρχουν.
ΣΠ said
Θέλησα να δω πόσες γλώσσες χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για το κτίριο και το έπιπλο (όπως τα ελληνικά: βιβλιοθήκη) και πόσες χρησιμοποιούν διαφορετικές λέξεις (όπως τα αγγλικά: library / bookcase). Έβαλα στον γκουγκλομεταφραστή να μου μεταφράσει από τα αγγλικά το library και το bookcase/bookshelves και παρακάτω είναι τα αποτελέσματα που πήρα με κάθε επιφύλαξη για την ορθότητα της μετάφρασης. Τις γλώσσες τις έγραψα με τις ονομασίες που έχει ο γκουγκλομεταφραστής. Εγώ σε κάποιες περιπτώσεις θα τις έγραφα διαφορετικά. Τέλος, να επισημάνω ότι, για τις γλώσσες που γράφονται από τα δεξιά προς τα αριστερά, οι δύο λέξεις εμφανίζονται αντίστροφα.
Αγγλικά: library / bookcase
Αζερμπαϊτζανικά: kitabxana / kitabxana
Αλβανικά: bibliotekë / raft librash
Αμχαρικά: ቤተ-መጽሐፍት / መጽሀፍት
Αραβικά: مكتبة / خزانة الكتب
Αρμενικά: գրադարան / գրադարան
Αφρικάανς: biblioteek / boekrak
Βασκικά: liburutegia / liburutegia
Βεγγαλική: লাইব্রেরি / বইয়ের দোকান
Βιετναμέζικα: thư viện / tủ sách
Βιρμανικά: စာကြည့်တိုက် / စာအုပ်တင်စင်
Βοσνιακά: biblioteka / polica
Βουλγαρικά: библиотека / библиотека
Γαελικά Σκοτίας: leabharlann / leabhar-reic
Γαλικιακά: biblioteca / librería
Γαλλικά: bibliothèque / bibliothèque
Γερμανικά: Bibliothek / Bücherregal
Γεωργιανά: ბიბლიოთეკა / წიგნის მაღაზია
Γίντις: ביבליאָטעק / ביכערשאַנק
Γιορούμπα: ile-iwe / iwe-iwe
Γκουτζαρατικά: પુસ્તકાલય / બુકસેસ
Δανικά: bibliotek / bogreol
Εβραϊκά: ספריה / כוננית
Ελληνικά: βιβλιοθήκη / βιβλιοθήκη
Εσθονικά: raamatukogu / raamaturiiul
Εσπεράντο: biblioteko / biblioteko
Ζόσα: ithala leencwadi / ibhokisi
Ζουλού: umtapo / ibhukwana
Ιαπωνικά: 図書館/書棚
Ίγκμπο: akwukwo / akwukwo
Ινδονησιακά: perpustakaan / rak buku
Ιρλανδικά: leabharlann / leabhrán
Ισλανδικά: bókasafn / bókaskápur
Ισπανικά: biblioteca / librería
Ιταλικά: biblioteca / libreria
Καζακστανικά: кітапхана / кітап шкафы
Κανάντα: ಗ್ರಂಥಾಲಯ / ಪುಸ್ತಕ
Καταλανικά: biblioteca / llibreria
Κινέζικα (απλοποιημένα): 图书馆/书架
Κινέζικα (παραδοσιακά): 圖書館/書架
Κιργιζιανά: китепкана бөлүмүн ачуу / шаблоны
Κορεατικά: 도서관 / 책장
Κορσικανικά: biblioteca / libreria
Κουρδικά: pirtûkxane / pirtûkxane
Κρεόλ Αϊτής: bibliyotèk / etajè
Κροατικά: knjižnica / police za knjige
Λάο: ຫ້ອງສະຫມຸດ / ຫ້ອງສະຫມຸດ
Λατινικά: bibliotheca / scrinium,
Λετονικά: bibliotēka / grāmatu skapis
Λευκορωσικά: бібліятэка / кніжная шафа
Λιθουανικά: biblioteka / knygyne
Λουξεμβουργιανά: Bibliothéik / Bükmesch
Μαλαγάσι: fitehirizam-boky / talantalam-boky
Μαλαγιάλαμ: ലൈബ്രറി / ബുക്ക്കേസ്
Μαλέι: perpustakaan / rak buku
Μαλτεζικά: librerija / librerija
Μαορί: whare pukapuka / pukapuka
Μαραθικά: ग्रंथालय / बुककेस
Μογγολικά: номын сан / номын сан
Νεπαλικά: पुस्तकालय / बुककेस
Νορβηγικά: bibliotek / bokhylle
Ολλανδικά: bibliotheek / boekenkast
Ουαλικά: llyfrgell / llyfr llyfr
Ουγγρικά: könyvtár / könyvespolc
Ουζμπεκικά: kutubxona / shkaf
Ουκρανικά: бібліотека / книжкова шафа
Ουρντού: لائبریری / بک مارک
Παντζάμπι: ਲਾਇਬਰੇਰੀ / ਬੁੱਕਕੇਸ
Πάστο: کتابتون / کتابچه
Περσικά: کتابخانه / کتابخانه
Πολωνικά: biblioteka / biblioteczka
Πορτογαλικά: biblioteca / estante
Ρουμανικά: bibliotecă / bibliotecă
Ρωσικά: библиотека / книжный шкаф
Σαμοανικά: faletusi / tusi tusi
Σεμπουάνο: librarya / mga libro
Σερβικά: библиотека / библиотека
Σεσότο: laebrari / libuka tsa libuka
Σίντι: لائبريري / ڪتابيز
Σινχάλα: පුස්තකාලය / පොත්පාසලේ
Σλαβομακεδονικά: библиотека / библиотека
Σλοβακικά: knižnica / knižnica
Σλοβενικά: knjižnica / knjižnica
Σομαλικά: Maktabadda / buug-yaraha
Σόνα: raibhurari / mabhetihelves
Σουαχίλι: maktaba / vitabu vya vitabu
Σουηδικά: bibliotek / bokhylla
Σούντα: perpustakaan / lomari buku
Ταζικιστανά: китобхона / китобхона
Ταϊλανδεζικά: ห้องสมุด / ตู้หนังสือ
Ταμίλ: நூலகம் / புத்தகம்
Τελούγκου: లైబ్రరీ / బుక్కేస్
Τζαβανεζικά: perpustakaan / rak buku
Τούρκικα: kütüphane / kitaplık
Τσεχικά: knihovna / knihovna
Τσιτσέουα: laibulale / kachesi
Φιλιπινεζικά: library / bookcase
Φινλανδικά: kirjasto / kirjahylly
Φριζιανά: bibleteek / boekkoffer
Χαβαϊκά: ka waihona / puke
Χάουσα: ɗakin karatu / akwati
Χίντι: पुस्तकालय / बुककेस
Χμερ: បណ្ណាល័យ / សៀវភៅ
Χμονγκ: tsev qiv ntawv / phau ntawv qhia
ΣΠ said
Και αυτό από την επικαιρότητα:
http://www.news247.gr/koinonia/syntrofos-iriannas-ti-rotoysan-giati-de-me-chorise-anti-na-rotisoyn-gia-ta-stoicheia.6611630.html
ΣΠ said
Με δική σας ευθύνη κάνετε το κουίζ για την βασιλική οικογένεια:
http://www.news247.gr/kosmos/poios-plironei-ti-vasilissa-elisavet-kai-ton-oiko-tis.6611810.html
Γιάννης Κουβάτσος said
10/10, ρε φίλε! Ούτε ο Ζαμπούνης τόσο, λέμε! 😊
Σκύλος said
106 Δάσκαλε, κερδίζεις ζαμπουνοτυρόπιτα.
Εγώ 8/10 😦
Ριβαλντίνιο said
Εγώ 7/10.
@ 90 Γιάννης Κουβάτσος
καψοκαλύβα
Βενιζελικά παραμύθια ! Ο Ανδρέας έχει μείνει για την ανάκριση που του έκανε ο Πάγκαλος σχετικά με τα παιδιά του ειρωνευόμενός τον «Τι κρίμα που θα μείνουν ορφανά !» και για την επιστολή του προς τον Μεταξά που του έλεγε «Αγαπητέ Γιαννάκη …Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ δια να πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους» προύχοντες Σμυρνιούς.
Ριβαλντίνιο said
Ωραίο άρθρο εδώ :
https://greekcivilwar.wordpress.com/2018/05/10/gcw-1575/
Γιάννης Κουβάτσος said
107, 108: Ούτε ένα δεν ήξερα, βρε παιδιά, με τη λογική τα βρήκα: όλοι αυτοί οι δουλευταράδες θα παίρνουν μισθό και κλικάρουμε τα μεγαλύτερα ποσά σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν και τα έξοδα που κάνουν. 😉
108: Ρίβα, για μας καψοκαλύβας είναι ο ολέθριος Αλαφούζος.
Ριβαλντίνιο said
@ 110 Γιάννης Κουβάτσος
Εγώ έκανα λάθος στο 10 και απάντησα ότι ο Φίλιππος δεν πληρωνόταν. Νόμιζα ότι η Ελισάβετ τον κρατάει κοντά της με το σέξ !
Γιάννης Κουβάτσος said
111: Είναι παλαιάς κοπής το πατριωτάκι. Και τα παίρνει και ξηγιέται σαν άντρας στα καθήκοντά του. 😊
Νέο Kid said
110. Οι Εγγλέζοι δεν είναι μαλακες να τους πληρώνουν τζάμπα Γιάννη. 700 μυρια -από κεινα τα χαρτιά με τη φάτσα της Αλισαβους πάνω -το χρόνο υπολογίζονται τα τουριστικά έσοδα . Ξέρεις τι χρήμα θα βγάλουν οι λιανεμποροι από το γάμο τωρα; άσε , οι άνθρωποι είναι γάτες. Εδώ η Μάντσεστερ έχει ομάδα λίγο χειρότερη από την παναθα εδώ και χρόνια, κι ακόμα είναι η πλουσιότερη ομάδα στον κόσμο.
gpointofview said
# 100
Τα βερεσέδια παραμένουν, απλά η εκτίμηση εξαφανίζεται σιγά-σιγά.. Δεν θεωρώ πως για να διατηρήσεις τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης σου δικαιούσαι να εφαρμόζεις τακτικές από παπαγαλάκια που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη όσων λένε (γράφουν).
Επαναλαμβάνω
Επί προσωπικού
Στις 7 Μαΐου στο άρθρο της 5ης Μαΐου » Πεμπτομαγιάτικα μεζεδάκια» ο γνωστός Λάμπρος έγραψε :
ΛΑΜΠΡΟΣ said
7 Μαΐου, 2018 στις 14:52
211 – «Μπερδεύεις το μικρό με το μεγάλο, απαντάς άλλα αντί άλλων και θεωρείς επιχείρημα πως όσοι κάνουν ψαροντούφεκο χωρίς να έχουνε κάνει υποβρύχιο και αναπνοές πως δεν είναι ψαροντουφεκάδες αλλά μαλάκες…»
Στο είπα και πιο πάνω πως δεν βλέπεις-ακούς τι λέει ο άλλος αν δεν συμφωνεί μαζί σου αλλά δεν είναι σωστό να διαστρεβλώνεις αυτά που λέει για να τα ταιριάξεις με την άποψή σου. Είπα πως είναι κοινοί μαλάκες όλοι αυτοί που αναφέρεις εσύ, που σκοτώνουν ό,τι βρούν μπροστά τους με όλα αυτά τα αθέμιτα μέσα, όχι όποιος κρατάει ψαροντούφεκο στα χέρια του και ψαρεύει στα ρηχά, εξ ου και το παράδειγμα με τους οδηγούς, δεν κάνουν όλοι αγώνες ταχύτητος στους δρόμους. Μαζί συζητούμε, αν είναι σε κάθε σχόλιο να διευκρινίζω την κάθε λέξη για να μην την παρερμηνεύεις, ας πάμε καλύτερα για ψάρεμα με πετονιά.
Πάντως, αν βρείς κάπου να έχω πεί πως όσοι κάνουν ψαροντούφεκο χωρίς να έχουνε κάνει υποβρύχιο και αναπνοές δεν είναι ψαροντουφεκάδες αλλά μαλάκες, θα σου ζητήσω δημόσια συγγνώμη, στην περίπτωση που δεν το βρείς, εσέ δεν έχεις καμία υποχρέωση.
Το ποιός διαστρεβλώνει την αλήθεια φαίνεται από δυο παραπάνω σχόλια ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΟΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ
στο σχόλιο 178 της ίδιας ανάρτησης έγραψε ( σε εισαγωγικά η δική μου φράση στην οποία απαντά )
«Και σου ξανάπα πως μιλάω για τον απλό άνθρωπο που παίρνει ένα ψαροντούφεκο και βουτάει στα 5-6 μέτρα άντε στα 10 με το ζόρι. Τέτοιοι είναι οι 9 στους 10,»
(ΛΑΜΠΡΟΣ) Και στο ξαναλέω, αυτοί είναι κατά κύριο λόγο οι απλοί ασυνείδητοι μαλάκες, τέτοιοι βρίσκονται παντού σε όλες τις κατηγορίες της καθημερινότητας.
και στο σχόλιο 208 όπου το γράφει και με κεφαλαία…
«Σου μίλησα για την συντριπτική πλειοψηφία των ψαροντουφεκάδων που δεν έχουν κάνει σχολή υποβρύχιου και τεχνικές αναπνοές,»
(ΛΑΜΠΡΟΣ) Κι εγώ σου είπα ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ πως αυτοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ αλλά κοινοί μαλάκες, σαν κι αυτούς που βρίσκονται ΠΑΝΤΟΥ.
Οταν του επισήμανα την σύγχυση (για να μην πω τίποτε βαρύτερο) που είχε η απάντησή του ήταν πως δεν ασχολείται πλέον…δηλαδή πέταξε ένα θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη ώστε όποιος το διαβάσει να νομίσει πως έτσι είναι και πιθανότατα πως διαστρεβλώνω τα λεγόμενά του- ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΘΙΓΕΙ- και εν συνεχεία παίζει το κρυφτό πως τάχα δεν βλέπειι τις απαντήσεις μου για να μην αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να παραδεχθεί την γκέλα του.
Ο καθένας μπορεί να κρίνει
Δύτης των νιπτήρων said
Α έχουμε πάθει ορθοπ*δική εδώ
ΣΠ said
115
Εδώ δεν χρειάζεται *. Είναι ορθο-παιδική.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ναι, έτσι είναι, Κιντ. Ήρθε προχτές απ’ το Λονδίνο η κόρη μου και αυτό ακριβώς μου είπε. Η βασιλική οικογένεια είναι ο Παρθενώνας των Άγγλων: μεγάλη πηγή τουριστικών εσόδων.
ΣΠ said
114
Σου απάντησε στο σχόλιο 224 εκείνης της ανάρτησης:
https://sarantakos.wordpress.com/2018/05/05/meze-321/#comment-502093
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Ἔλεος! Ἡ ὑπομονὴ ἔχει καὶ τὰ ὅριά της. Τὰ ἴδια καὶ τὰ ἴδια κάθε μέρα.
Λίγος σεβασμός στὸ χῶρο ποὺ μᾶς φιλοξενεῖ δὲν βλάπτει.
Ἐντάξει, οἱ περισσότεροι ἀπαντοῦν μὲ λεπτὸ χιοῦμορ καὶ εὐπρέπεια, ἀλλὰ σιγὰ-σιγὰ ἡ ὑπομονή μας ἐξαντλεῖται.
Άσχετος said
απ τα καλύτερα κείμενα … και σχόλια.
ακόμη γελάω 🙂
μερικά εξαιρετικά βίδεα όπως αυτό με τη βιβλιοθήκη της φραγκίας.
spiral architect 🇰🇵 said
Tah Ala Tahalasa said
Κάπου είχα διαβάσει πως η Ελισάβετ τα είχε σπάσει με τη Φρειδερίκη μετά την ιστορία της Αμπατιέλου και πως οι δυο οικογένειες δεν είχαν ποτέ αριστες μεταξύ τους σχέσεις. Σίγουρα υπάρχει παρασκήνιο.
Αν και προσωπικά απεχθάνομαι τον αρχοντοχωριάτη Καραμανλή μάλλον του χρωστάμε το ξέμπλεγμα της χώρας απ το παλάτι. (Αραγε τι θα είχε γίνει αν ερχόταν απ το Παρίσι παραμάσχαλα με τον Κωνσταντίνο; )
κι ο Κωνσταντίνος όμως τι φλούφλης.. ούτε για την κλασική φαντασίωση εκάστου κοπέλας με το βασιλόπουλο δεν έκανε..
– σήμερα δεν τυχαίνει να είναι κι η επέτειος των δύο Κυπρίων αγωνιστών;-
Σκύλος said
122τέλος
Ναι
https://en.wikipedia.org/wiki/Michalis_Karaolis
Αρχαιοελληνιστής said
Στο πράγματι ενδιαφέρον πόνημά του 88 σελίδων «Η Εθνική Βιβλιοθήκη εν έτει 1880», που θυμήθηκε ο κ. Άγγελος στο σχ. 83, ο Εμμανουήλ Ροΐδης υποστηρίζει ότι μία Βιβλιοθήκη πάει κατά Διαβόλου, όταν ακολουθεί τις εντολές του Ιησού Χριστού στην Επί του Όρους Ομιλία. Αλλά για να μή προκαλέσει την μήνι της Εκκλησίας (ήταν πρόσφατος ακόμη ο σάλος με την Πάπισσα Ιωάννα) κρύβει ότι είναι τα ίδια τα λόγια του Χριστού που οδηγούν στην διάλυση μία Βιβλιοθήκη!..
Στην μέν πρώτη φράση του Χριστού, στο Λουκά 6,34 (« και εάν δανείζητε παρ ών ελπίζετε απολαβείν, ποία υμίν χάρις εστί;») ο Ροΐδης αλλάζει το «απολαβείν» σε «αναλαβείν» αποκαλώντας την φράση… «ευαγγελική». Την δεύτερη φράση του Χριστού στο Λουκά 6,30 («παντί δε τώ αιτούντί σε δίδου, και από τού αίροντος τα σά μη απαίτει») την παραθέτει με ακρίβεια, αλλά δεν την λέει κάν ευαγγελική: Την αποκαλεί το «ρητό» κι όποιος καταλάβει – κατάλαβε!..
Αναρτώ το σχετικό απόσπασμα του Ροΐδη (από την αρχή του «Η Εθνική Βιβλιοθήκη εν έτει 1880») γιατί είναι πράγματι διδακτικό + απολαυστικό
Μιχάλης Νικολάου said
13, 20, 28, 49
«The full catastrophe»
ΚΩΣΤΑΣ said
122 > Αν και προσωπικά απεχθάνομαι τον αρχοντοχωριάτη Καραμανλή μάλλον του χρωστάμε το ξέμπλεγμα της χώρας απ το παλάτι.
Κατά τη γνώμη μου ο Καραμανλής, πολιτικά, έπραξε σωστά, ως χαρακτήρας όμως αποδείχθηκε αχάριστος.
Βέβαια, είναι μάλλον ίδιο των μεγάλων ανδρών η αχαριστία. Το ίδιο έπραξε και ο Ανδ. Παπανδρέου με τα ροζ ψηφοδέλτια για την προεδρία της δημοκρατίας.
ΣΠ said
126 ροζ ψηφοδέλτια
Γαλάζια ήταν.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια. Μόλις ήρθα από την παρουσίαση στη Γεννάδειο, όπου με χαρά μυο είδα πως υπήρχε και αντιπροσωπεια του ιστολογίου. Μάλιστα μου συστήθηκε και φίλος που μας διαβάζει ταχτικά αλλά δεν έχει σχολιάσει ποτέ κι άλλος ένας που σχολιάζει σπανιότατα.
127 Γαλάζια ήταν αλλά η αχαριστία του Ανδρέα, αν υπήρξε, είχε ήδη συντελεστει με την πρόταση για Σαρτζετάκη.
114 Μάλλον ο Λάμπρος δεν θελει να απαντήσει. Δεν κερδίζουμε τίποτα με την επανάληψη.
ΚΩΣΤΑΣ said
127
Σωστά, ε, το ροζ ταιριάζει με το σκάνδαλο!
sarant said
103 Φοβερος ο πίνακας που έκανες. Είναι καμιά δεκαριά γλώσσες που δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στο έπιπλο και στο κτίριο, λοιπόν.
Γιάννης Ιατρού said
119:

ΣΠ said
130
Για την ακρίβεια 20/103. Βέβαια κάποιες έχουν στενή συγγένεια.
Γιάννης Κουβάτσος said
Κατά τη γνώμη μου και οι δύο έπραξαν το σωστό για τη χώρα. Για την εκθρόνιση του Κοκού, δεν το συζητώ, σωστή εξ ορισμού. Για το «άδειασμα» του Καραμανλή, κι αυτό σωστό, δεδομένου του χαρακτήρα του και της συγκεντρωτικής νοοτροπίας του. Απλώς ήταν λάθος η επιλογή του Σαρτζετάκη. Αλλά σωστό ή λάθος, συζητιέται. Αχαριστία γιατί; Ανταλλαγή ρουσφετιών και βολέματος υψηλού επιπέδου πρέπει να είναι τα δημόσια αξιώματα;
ΚΩΣΤΑΣ said
133
Γιάννη, το δικαιούνταν ηθικά ο Καραμανλής και ο Ανδρέας έπρεπε να το σεβαστεί. Πέραν αυτού ήταν η κοροϊδία, έστελνε τον Μένιο να του δίνει διαβεβαιώσεις και να τον αποκοιμίζει και δούλευε κρυφά πίσω. Ας είχε την εντιμότητα να του πει ότι οι ψηφοφόροι του απαιτούν κάτι άλλο και πολιτικά σκεπτόμενος δεν θα τον ψήφιζε. Έδινε έτσι και την ευκαιρία στον Κ να φύγει αξιοπρεπώς, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί άλλη θητεία.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
103 >>Λατινικά: bibliotheca / scrinium,
βάλε και σκρίνιο για το έπιπλο στα ελληνικά 🙂 . «Για το σκρίνιο» λέγαμε μεταξύ μας παλιότερα,στο βιβλιοπωλείο που δούλευα φοιτήτρια, όταν ερχόντουσαν κυριούλες και παίρνανε/διαλέγανε ισοϋψή και ορισμένου χρώματος σκληρόδετα ή πανόδετα βιβλία ασχέτως περιεχομένου 🙂
sarant said
135 Το οποίο σκρίνιο δεν έχει μόνο (ούτε καν κυρίως) βιβλία.
voulagx said
#131: Το ‘ριξες στο τσαμικο, ρε κακοψυχε; 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλά, ας μη μιλάμε περί ηθικής, όταν ο Καραμανλής ήταν ο πολιτικός που επωφελήθηκε από τις εκλογές βίας και νοθείας του ’61. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, τι είναι το ύπατο αξίωμα της χώρας, για να το θεωρεί καπαρωμένο δικαιωματικά ο Καραμανλής και μάλιστα για δεύτερη θητεία; Ιδιωτικό τσιφλίκι; Κάπου το τραβάει και μας ο οργανισμός μας να μας κυβερνούν οι ίδιοι και οι ίδιοι, αφού δικαιολογούμε την αρχομανία τους.
gpointofview said
# 118, 119
Σ. Π. Ευχαριστώ.
Καθυστέρησε μια μέρα να «απαντήσει» -θέμα τακτικής του- και εν τω μεταξύ υπήρχαν άλλα νήματα που θα μπορούσε να το κάνει και δεν το είχα δει γιατί δεν ψάχνω μετά τα παλιά ούτε ξημεροβραδιάζομαι στο διαδίκτυο. Είχε τρόπους να με ειδοποιήσει αλλά ήταν θέμα τακτικής του να μην το κάνει.
Συγγνώμη για τον χώρο που έπιασα γιατί στις αναρτήσεις μου έγραφα επί προσωπικού ώστε να φαίνεται σε ποιόν απευθύνονταν και φυσικά δεν νομίζω πως κάποιος άλλος τις διάβαζε
Ο καθένας ανάλογα με τον χαρακτήρα και την ηθική του κρίνει
Καλό είναι να συμβαίνουν κάτι τέτοια ώστε να γνωριζόμαστε καλύτερα
ΚΩΣΤΑΣ said
138
Άστο, Γιάννη. Άπλωσες πολύ τον τραχανά και ξεκινάς από ατεκμηρίωτες θεωρίες. Ας το γυρίσω και ΄γω στο τσάμικο και ας πω: » τι περιμένεις, ηθικό πλεονέκτημα από σοσιαληστές;»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
136, το σκρίνιο έγινε το σύνθετο μετά ε; Με ντουλάπι για ποτήρια και (πιο πολλά απ΄το σκρίνιο) ράφια για βιβλία,πικάπ, διακοσμητικά κλπ.
Μετά,κάπως τελευταία, για τα βιβλία τα είπαμε σκαλιέρες.
Ράφια τα λέγαμε όλα στο χωργιό και τέλος. 🙂 Βιβλιοθήκη είχε μόνο το σχολείο.
Γιάννης Ιατρού said
137: Αητός είσαι, τα πιάνεις στον αέρα 🙂 🙂
gpointofview said
Κόντρα στις «σοφές» αποφάσεις των Βασιλειάδη-Κοντονή (έχουμε καιρό μέχρι το Σάββατο βράδυ…)
Eνταση προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, όταν οπαδοί της ΑΕΚ κατέβηκαν από τα Εξάρχεια με προορισμό τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια.
Περίπου 300 μέτρα πριν από τον Πανελλήνιο Σ.Φ. ΠΑΟΚ Αθηνών και συγκεκριμένα στην οδό Χαλκοκονδύλη διμοιρίες των ΜΑΤ, που βρίσκονται σε όλο το κέντρο και γύρω από τους συνδέσμους, σταμάτησαν τους οπαδούς της ΑΕΚ και υπήρξαν μερικές συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Τα άμεσα αντανακλαστικά που έδειξαν οι αστυνομικοί δεν επέτρεψε στους οπαδούς των δύο ομάδων να έρθουν καν σε οπτική επαφή, καθώς εκείνη την ώρα στον σύνδεσμο υπήρχαν περίπου 200 οπαδοί του ΠΑΟΚ.
Η κατάσταση πάντως παραμένει έκρυθμη στο κέντρο της Αθήνα ενόψει και του σαββατιάτικου τελικού..
Λ said
Εγώ πρόλαβα να δω δύο παραστάσεις ήδη στη Νέα λυρική σκηνή. Τον Προμηθέα Δεσμώτη σε συνθεση του Γιάννη Χρήστου στην πειραματική σκηνή περυσι τον Ιούνη και το μαγικό αυλό προχθές
Γς said
Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Γ. Σιώτο και στους αστυνομικούς της Τήνου. Οι «ακτιβιστές» του Ρουβίκωνα θα δικαστούν στη Σύρο μετά από μήνυση του Δημάρχου για την εισβολή τους στο Δημαρχείο.
Να τους γ@μήσουν την Παναγία!
Γιάννης Κουβάτσος said
Αν εννοείς τις εκλογές της βίας και νοθείας του ’61, καθόλου ατεκμηρίωτες θεωρίες. Πλήθος οι αποδείξεις για ένα θλιβερό γεγονός. Οι δεξιοί βγάλαν δύο φορές πρόεδρο τον «εθνάρχη» τους (για την πρώτη εκλογή ακούστηκαν πολλά), οι άλλοι γιατί να τον εκλέξουν; Σαν ευχαριστώ για τη «χρυσή οκταετία 1955-1963»; Μην είμαστε και πλεονέκτες, Κώστα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων από στελέχη της ΜΚΟ, κατά τη διάρκεια αποστολών σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.
http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/sta-grafeia-tis-mko-oxfam-o-royvikonas
για το σκάνδαλο της Oxfam, οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη. H Λαν Μερκάντο, διευθυντικό στέλεχος της Oxfam Ασίας, αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο BBC ότι κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης από μέλη της οργάνωσης στον ντόπιο πληθυσμό ήταν ήδη γνωστά πολύ πριν αναλάβει το πόστο της το 2016.Οι περιπτώσεις αφορούσαν χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ. «Το μέγεθός τους δεν συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στην Αϊτή» είπε η Λαν Μερκάντο, η οποία έχει υπό την επίβλεψή της 14 χώρες. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «το παράδειγμα της Αϊτής μάς δίδαξε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε». http://www.efsyn.gr/arthro/sexoyalikes-kakopoiiseis-horis-synora
gpointofview said
Καλημέρα
Σαν σήμερα πέθανε η μεγάλη λαϊκή φωνή, ο Στράτος Διονυσίου
Επειδή εδώ λεξιλογούμε, πολλοί αγνοούν πως εκτός από το τεράστιο ταλέντο του, διαφημίστηκε τα μάλα στην καριέρα του από την χούντα των συνταγματαρχων που είχε βάλει σχεδόν παντού τεράστιες ταμπέλες που έγραφαν
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
και φυσικά ο κόσμος έβαζε τον τόνο κατά το δοκούν…
konos said
Ας μη λησμονούμε ότι η εκλογή Σαρτζετάκη με τα γαλάζια ψηφοδέλτια συνοδεύτηκε και από την έλευση λαμπρού συνταγματολόγου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ομιλούσε περί ομοιόμορφων ψηφοδελτίων, αν θυμάμαι καλά, προκειμένου να υποστηρίξει το αδιάβλητο της διαδικασίας…. Ωραίες εποχές!!!!
nikiplos said
Ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος, μας απάλλαξε δια παντός και από το Παλάτι και από τους «Λοχίες» βάζοντάς μας στην ΕΕ. Σίγουρα αυτό δεν αρέσει σε πολλούς ένθεν κακείθεν, αλλά δεν μπορούμε να μην του το αναγνωρίσουμε. Να πούμε ότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό. πχ δεν θα είχε καμία αξία να το επιχειρούσε ο Αντρέας ή ο Ράλλης κλπ… Ήταν του διαμετρήματος και των ιστορικών συνθηκών του ΚΚ, ο οποίος στάθηκε και στο (σωστό) ύψος των περιστάσεων.
Ο Καραμανλής ο Β’ επονομαζόμενος και ΚΑΚ, είχε μιαν ανεκτίμητη ευκαιρία να μας απαλλάξει άπαξ δια παντός από το βραχνά της εκκλησίας, χωρίζοντας την εκκλησία από το κράτος. Είχε βέβαια τάξει πολλά στον Χριστόδουλο, τον είχε προάξει ο δεύτερος και ο ΚΑΚ έβγαλε τα ροζ σκάνδαλα στον τηλεοπτικό όζων αέρα της χώρας το 1985.
Δεν ακουγόταν τίποτε άλλο από την «Ντόροθυ», τον «Τάγκα», τον «Στριγκάκια» κλπ. Λίγο πριν του είχαν σερβίρει και το παραδικαστικό με Γιοσάκηδες, Magna Graecia και άλλα ορέα.
Ο ΚΑΚ λοιπόν είχε μια μοναδική ευκαιρία τότε να πράξει το χωρισμό αυτόν. Θα έμενε ανεξήτιλα στην ιστορία. Όμως ήταν πολύ λίγος…
Στις ΗΠΑ, ο Νίξον έκανε το άνοιγμα στην Κίνα. Δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει πχ ο Μπόμπυ ή άλλος των Δημοκρατικών γιατί θα τον έλεγαν κομμουνιστή. Έτσι πάνε μερικά πράγματα και βηματάκι βηματάκι πάει μπροστά η εκάστοτε χώρα…
Αλλά εμείς εδώ, στάσιμοι εδώ και χρόνια, βλέπουμε τον κόσμο να αλλάζει γύρω μας επειδή εμείς ξεμένουμε, και νομίζουμε πως γίνονται βήματα… Σαν το βαγόνι του τραίνου που δίνει την εντύπωση πως το τραίνο ξεκίνησε, επειδή κινείται το διπλανό τραίνο…
ΚΩΣΤΑΣ said
149 > … συνοδεύτηκε και από την έλευση λαμπρού συνταγματολόγου από τη Θεσσαλονίκη…
Αυτό δεν το θυμάμαι. Αν εννόησα καλώς, ο «λαμπρός συνταγματολόγος» εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα το 1989, με την δίκη του Ανδρέα.
Πάνος με πεζά said
@ 148 : … και παρέλυσε το κράτος, κατά Νότη Σφακιανάκη.
konos said
151 –> Αρχικά τάχθηκε, μαζί με άλλους, υπέρ του δικαιώματος να ψηφίσει ο Αλευράς (είχε αντικαταστήσει τον Καραμανλή ως προσωρινός πρόεδρος της δημοκρατίας μετά την παραίτηση του δεύτερου). Στη συνέχεια, και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη χρήση των γαλάζιων ψηφοδελτίων, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ίδια μεν, αλλά είναι ομοιόμορφα με τα λευκά, οπότε δεν υπάρχει θέμα παραβίασης της μυστικότητας της ψηφοφορίας, με τον γνωστό του χειμαρρώδη λόγο…… Ο επόμενος μεγάλος σταθμός ήταν το 1989….
ΚΩΣΤΑΣ said
153
Δεν το ήξερα, αν είναι έτσι, πάσο.
spiridione said
154. Κώστα, εδώ ένα διάσημο άρθρο – απάντηση στον Μπένι του Αριστόβουλου Μάνεση.
http://www.avgi.gr/article/10811/7604106/mia-periptose-dokimasias-tes-epistemes-tou-syntagmatikou-dikaiou
ΚΩΣΤΑΣ said
155
Ευχαριστώ, Σπύρο, πλουτίζω τις γνώσεις μου!
konos said
Κλείνοντας την ευχάριστη αυτή παρένθεση, πιστεύω ότι πρέπει να μνημονευτεί και ο πρωτοστρατήσας στο άθλημα της άρσης κάλπης για να είναι ολοκληρωμένη αυτή η μίνι ιστορική αναδρομή… Ωραία ορεκτικά για το κυρίως γεύμα που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια…
Wire_n_Wood said
47. Νικοκύρη μας, ναι, εξιαπωνισμός του λάιμπραρι. Και, ναι, ο μισθωτός λέγεται σάραριμαν (サ ラ リ マ ン, sa ra ri ma n).
H βιβλιοθήκη στα ιαπωνικά λέγεται και toshokan. Γραμμένο με τα συλλαβογράμματα hiragana, είναι としょかん, ο δε υπάλληλος γραφείου (μισθωτός ας πούμε) λέγεται kaishain, «καϊσάιν», σε hiragana かいしゃいん
Για τη γραφή με ιδεογράμματα (τι νομίζατε, τόσο απλά θα ήταν;) θα πρέπει να απευθυνθώ στη δασκάλα μου.
ΚΩΣΤΑΣ said
157 > .. ο πρωτοστρατήσας στο άθλημα της άρσης κάλπης….
Καλπογιάννης 🙂
leonicos said
H λέξη סִפְרִיָה είναι νεολογισμός, δηλαδή τεχνητή, φτιαχτή λέξη που σχηματίστηκε επίτηδες.
Για το R και L των ιαπωνικων έχω πει και άλλοτε εδώ για τη γιαπωνέζα που αλληλογραφούσα κάποτε (penpal) και η οποία δεν ήξερε αν με λένε Leon ή Reon
@ 5 Στέπες
Επειδή διερωτάστε αν ελληνοφρονειτε ή όχι.
Είναι αλήθεια ότι όποιος παράγει τεχνογνωσία παράγει και την αντιστοιχη ορολογία. Κάτι διαφορετικό θα ήταν αδιανόητο εφοσον ενεργούμε με τη σκέψη και η σκέψη είναι κατ’ ουσίαν γλώσσα.
Κατόπιν τούτου, ένα μεγάλο μέρος του πολύ βασικου επιστημονικού λεξιλιγίου είναι ελληνικής προέλευσης, διότι και πολλοί από τους νεότερους όρους σητηρίζονται στυς παλιούς. Εφόσον εχουμε τη χολή, την εκτομή της χολής μοιραίως θα την πούμε χολοκυστεκτομή. Ο έχων νουν αντιλαμβάνεται τα υπόλοιπα.
Αλλά ο ελληνισμός έπαψε προ πολλού να παράγει τεχνογνωσια. Συνεπώς κάθε σχετική αναφορά αποτελεί φουκαριάρικη αναφορά ψωριάρη ξεπεσμένου άρχοντα που λέει ‘ξέρεις ποιος ήμουν εγώ;’ Και όλοι γελάνε μαζί του διότι πλέον δε είναι.
Συνεπώς και 1000 και 2000 λέξεις ελληνικής προέλευσης μπορείτε να βρείτε σε όλες τις γλώσσες του κόσου, που οφείλονται όμως σ’ ένα περασένο μεγαλείο, και είναι άνευ αντικειμενου η αναφορά του, όταν ο σημεριός έλληνας δεν μπορεί ν’ αποδείξει ότι ειναι ανταξιος του παρελθόντος του.
όσο δε για τις 10.000 λέξεις, εκεί πλέον δεν ελληνοφρονείτε απλώς αλλά κάνετε κατι άλλο ττο οποίο η αξιοπρέπει του ιστολογίου δεν μου επιτρέπει να αναφέρω.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
101 – «Έχει φεσώσει;» Ναι, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, γυψοσανιδάδες, μπογιατζήδες, πλακάδες κλπ, κλαίνε με μαύρο δάκρυ. Δεν χάσανε τα λεφτά τους άμεσα από το ίδρυμα (δεν γίνεται αυτό) αλλά από την κοινοπραξία αλλά ούτε κι απ’ αυτήν άμεσα παρά έμμεσα από τους εργολάβους του κάθε τμήματος. Γενικά έχουν γίνει μεγάλες υπερβάσεις όπως σε όλα τα μεγάλα έργα παγκοσμίως και εννοείται (;) πως τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι γνωστοί……..!☺ αυτοί οι ίδιοι είναι που πληρώνουν και γι’ αυτό που δεν σου είναι καθαρό.☺
Γενικά μιλώντας, όλα τα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και ειδικά των πλουσίων, είναι ένας νόμιμος τρόπος μεγάλης φοροδιαφυγής (πως λέμε ίδρυμα Μπίλ και Μελιντας Γκέϊτς☺) και κέρδους.
Προσωπικά δεν με ενοχλεί αυτό αφού έτσι λειτουργεί το σύστημα, αρκεί να υπάρχει και κοινή ωφέλεια κάτι που μάλλον θα συμβαίνει με το ΚΠΙΣΝ.
Λ said
Παρολίγον να βάλω στοίχημα τη μισή μου περιουσία ότι στα αμπχαζικά η βιβλιοθήκη είναι αμπιμπλιοτέκα και θα έχανα γιατί είναι σκέτη μπιμπλιοτέκα. Υπαρχουν όμως οι λέξεις αμπιμπλιογκράφια και αϊνφορμάτσια
Λ said
Μπράβο να τη χαίρεστε τη νέα βιβλιοθήκη. Σε λίγο θα αποκτήσει ξαδερφούλα όταν τελειωσει η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, αρχιτεκτόνημα του Ζαν Νουβέλ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
179 🙂 >>Για τον μεταφραστή
η μετάφραση μπορεί και σαν την τροχονόμο:
«Αν δεν την προσέξεις,
μπορεί να την πατήσεις!»
Αν δεν προσέξεις, μπορεί να την πατήσεις 🙂
Αν την προσέξεις πολύ, μπορείς και να την απατήσεις.
Λ said
163. Φυσικά λεω μλκες γιατί η δική μας μόνο μια πολύ φτωχή ξαδέρφη μπορεί να είναι. Δεν έχει ρην ιστορία και την αίγλη τγς Γενναδείου. Αυτό που λέμε eine arme Verwadnte
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
163 Α του Ζαν Νουβέλ; «γυαλιά-καρφιά» επίσης! 🙂 🙂 . Της αυτής τεχνοτροπίας και ο Ζαν.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Jean_Nouvel
Γιάννης Ιατρού said
164: ΕΦΗ
Λάθος νήμα 🙂 🙂 , στο προηγούμενο ταιριάζει!
konos said
159 –> πρωτοστατήσας ##$# μου.
Το κατάλληλο όνομα για την κατάλληλη ενέργεια!!!!
sarant said
158 Μερσί!
ΣΠ said
158
Από τον γκουγκλομεταφραστή (σχόλιο 103) η γραφή με ιδεογράμματα της βιβλιοθήκης (κτίριο) είναι 図書館 (toshokan) και της βιβλιοθήκης (έπιπλο) 書棚 (shodana).
ΣΠ said
Εκτός από το κτίριο και το έπιπλο υπάρχουν και άλλες σημασίες για την βιβλιοθήκη. Από το ΛΚΝ:
βιβλιοθήκη η [vivlioθíki] Ο30 : 1. έπιπλο ή κατασκευή όπου τοποθετούνται και φυλάγονται βιβλία: Aγόρασα μια φτηνή ~. Διαμόρφωσα έναν τοίχο του δωματίου μου σε ~. 2α. αίθουσα ή κτίριο που διαθέτει μεγάλο αριθμό και ποικιλία βιβλίων για χρήση από το κοινό: Εθνική / Δημοτική / Πανεπιστημιακή ~. Δανειστική ~. || Kινητή ~, που περιφέρεται κυρίως στις συνοικίες επάνω σε ειδικά διαρρυθμισμένο όχημα και μτφ. ως χαρακτηρισμός ανθρώπου με πάρα πολλές γνώσεις. β. (μτφ.) για πολυμαθή άνθρωπο: Aυτός είναι κινητή ~. 3α. σύνολο βιβλίων που έχει κάποιος στην κατοχή του: Έχει μια πλούσια και ενημερωμένη ~. Kληροδότησε στο Δημόσιο τη ~ του. β. σειρά βιβλίων που εκδίδονται από ορισμένο εκδοτικό οίκο ή χρηματοδότη: Mαράσλειος / Zωγράφειος ~. ~ Φέξη. γ. σειρά βιβλίων με ορισμένο θέμα: ~ Διοδώρου, πραγματεύεται την παγκόσμια ιστορία. ~ Aπολλοδώρου, μυθολογία για τη γένεση των θεών. ~ Φωτίου, περιέχει απανθίσματα συγγραφέων. δ. σειρά βιβλίων που αναφέρονται σε ειδικότερα θέματα, σε ορισμένους κλάδους της επιστήμης, της τέχνης κτλ.: Φιλοσοφική / λαογραφική / ιστορική / λογοτεχνική / μεσαιωνική ~. βιβλιοθηκούλα η YΠΟKΟΡ κυρίως στη σημ. 1. [λόγ. < ελνστ. βιβλιοθήκη· βιβλιοθήκ(η) -ούλα]
Η σημασία 3α είναι αυτή με την οποία χρησιμοποιεί την λέξη ο χωροφύλακας του ιστολογίου Γ.Ι. αναφερόμενος σε "προσωπική βιβλιοθήκη". 🙂
Γς said
61:
Πάλι τα ίδια. Στο ίδιο κανάλι. Τώρα
Εϊ Ες Μπι Σε για την HSBC
Γιάννης Ιατρού said
171 (τέλος): 🙂 🙂 🙂 και όχι μόνο ο καθ΄ου
Γς said
173:
Ο Ντοcteur Ζαντάρμ
cortlinux said
Σταθη εσυ;
Γιάννης Ιατρού said
124: Επειδή ως γνωστόν τυγχάνετε θαυμαστής του Αριστοτέλους και ειδήμων επί των έργων του, θα μοι επιτρέψετε μιαν απορίαν:
Αληθεύει ότι κατά τις ανασκαφές του κέντρου «Σταύρος Νιάρχος» ευρέθη άθικτο κοσμοσκάφος υψηλής αρχαιοελληνικής τεχνολογίας (πιθανώς φέρον κινητήραν τύπου Ηρακλής), το οποίο μάλιστα εκτενώς περιγράφεται στο «Όργανον» του Αριστοτέλους και το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την αργοναυτικήν εκστρατεία; Και αν ναι, που βρίσκεται τώρα; Τι αναφέρουν οι πρωτογενείς πηγές που έχετε στη διάθεσή σας;
cortlinux said
Το πρωτο μου θυμιζει παλιο λαϊκο…
cortlinux said
Δεν μπορει γιατι προτιμα να βυζαινει το παρελθον και να μην το χρησιμοποιει δημιουργικα για να κατακτησει το μελλον.