Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το σπάσιμο της γραβάτας και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 12 Μαΐου, 2018


Όπως ξέρουν οι τακτικοί μας αναγνώστες, το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, που σταχυολογεί τα στραβά και τα περίεργα του γλωσσικού μας τοπίου, συνηθως έχει στον τίτλο τη λέξη «μεζεδάκια» με ένα επίθετο να προηγείται. Περιστασιακά, τιτλοφορώ το άρθρο με βάση ένα μεμονωμένο μεζεδάκι, οπως σήμερα -κι αυτό σημαίνει πως το θεωρώ κάτι πολύ ξεχωριστό.

Αλλά τι μπορεί να είναι το «σπάσιμο της γραβάτας»; Πώς μπορει να σπάσει μια γραβάτα; Στο κάτω κάτω οι γραβάτες είναι από ύφασμα, δεν είναι γυάλινες ούτε πορσελάνινες. Σκεφτείτε λίγο μήπως και μπορέσετε να το μαντέψετε.

,

,

.

Να το πάρει το ποτάμι. Πρόκειται για ένα θηριώδες μαργαριτάρι, ευγενική προσφορά ενός αθλητικογράφου της ΕΡΤ, που είχε αναλάβει τη μετάδοση του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Τον αγώνα μπορείτε να τον δειτε εδώ, αλλά το μαργαριτάρι εμφανίζεται προς το τέλος. Για να ακούσετε το μαργαριτάρι πρέπει να πάτε στο 2.03.00.

Το μαργαριτάρι το εντόπισε ο Λεξοπλάστης στο φόρουμ Λεξιλογία. Πράγματι, ο σχολιαστής του αγώνα, ενώ το ματς είναι 2-2 και οι ομάδες μπαίνουν για το πέμπτο σετ, λέει:

Οι δύο ομάδες είναι έτοιμες πλέον να εισέλθουν εντός παιδιάς για ξεκινήσει το σετ της μιας ανάσας, το tie break, εκεί που, όπως λέει και η αγγλική ορολογία του ονόματος, tie break, το σπάσιμο της γραβάτας, εκεί που οι προπονητές λύνουν τις γραβάτες καθώς η αγωνία τους είναι στο κατακόρυφο

Το μαργαριτάρι ειναι επικό, διότι η λέξη tie break, που χρησιμοποιείται και σε άλλα αθλήματα (στο τένις, ας πούμε, αλλά με διαφορετική διαδικασία και στο σκάκι) δεν έχει καμιάν απολύτως σχέση με τη γραβάτα. Η λέξη tie έχει κάμποσες σημασίες, π.χ. δένω -και μία από αυτές είναι η ισοβαθμία/ισοπαλία και το ρήμα ισοβαθμώ. They tied for first place, θα πούμε όταν δυο ομάδες ισοβαθμήσουν στην πρωτη θέση. Κι επειδή σε πολλά αγωνίσματα δεν υπάρχει ως αποτέλεσμα η ισοπαλία, για να βγει ο νικητής, για να «σπάσει η ισοπαλία/ισοβαθμία», εφαρμόζεται κάποια διαδικασία -το tie break.

Αυτά ένας αθλητικός συντάκτης, ειδικά τη σημερον ημέρα που οι πάντες μιλάνε αγγλικά, θα έπρεπε να τα παιζει στα δάχτυλα. Ο συγκεκριμένος όμως όχι απλώς τα αγνοούσε αλλά και στην προσπάθεια να βρει μια λογική εξήγηση που να ταιριάζει στη μοναδική σημασία της λέξης tie που ήξερε, τη γραβάτα, κάθισε και έπλασε μιαν ολόκληρη (όχι εντελώς απίθανη) θεωρία για την προέλευση της έκφρασης, περίπου όπως στα ραμόνια παρακούμε το «σαντουροβιόλι» κι υστερα αναρωτιόμαστε ποιος σπουδαίος βιολιστής είναι ο Ροβιολης.

Το αστείο είναι πως το μαργαριτάρι ήταν αβίαστο: ο συντάκτης δεν ήταν υποχρεωμένος να αποδωσει την έκφραση tie break αλλά έσπευσε να… μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στους θεατές. Αυτό τον κάνει πιο συμπαθή στα μάτια μου αλλά όχι λιγότερο κωμικό το πάθημά του.

Στη Λεξιλογία ένας αλλος φίλος έγραψε το παρακάτω σχόλιο, γεμάτο λεπτή ειρωνεία (προσοχή, πρόκειται για τρολιά):

«Έπεσε θύμα κι αυτός της φτώχειας του αγγλικού λεξιλογίου. Ενώ οι Έλληνες λένε «γραβάτα» και «παπιγιόν», οι Άγγλοι αποκαλούν το μεν «(neck)tie» και το άλλο «bow tie», χρησιμοποιούν δηλαδή την ίδια λέξη και για τα δύο. Όταν λοιπόν σε μιαν επίσημη εκδήλωση αναγράφεται στην πρόσκληση «black tie», αυτό σημαίνει ότι οι προσκεκλημένοι φοράνε ειδικά ξύλινα παπιγιόν μαύρου χρώματος, τα οποία στέκονται πιο εύκολα όρθια (με την υποστήριξη του κολάρου του πουκαμίσου, που είναι κολαριστό για να μπορεί να αντέχει στο βάρος). Δεν φοράνε γραβάτες, αλλιώς δεν θα ξεχωρίζουν από τους σερβιτόρους. Το ίδιο ίσχυε και για τους αγώνες μποξ πριν από έναν αιώνα, που αποτελούσαν ημιεπίσημο γεγονός και απαιτούσαν ορισμένο κώδικα ενδυμασίας – ιδίως για τους διαιτητές, που είχαν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα. Και από εκεί προέκυψε το «tie break», από έναν διαιτητή που χρειάστηκε να βγάλει νικητή σε έναν ισόπαλο έως τότε αγώνα μετά από μεγάλο αριθμό γύρων, και ο οποίος επειδή δεν είχε κέρμα πάνω του για να στρίψει, έβγαλε το παπιγιόν του και το έδωσε στους δύο παίκτες να το σπάσουν μεταξύ τους. Ο παίκτης που έμεινε με το μεγαλύτερο κομμάτι κέρδισε τον αγώνα. Οι κανόνες άλλαξαν το 1962, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος όχι μόνο θεωρήθηκε ανιαρή για τα γούστα των θεατών αλλά επέτρεπε στους διαιτητές να επηρεάσουν την έκβαση του αγώνα ανοίγοντας μικρές τρύπες στο παπιγιόν από τη μία μόνο πλευρά. Η ονομασία «tie break» είχε όμως ήδη καθιερωθεί, και αργότερα πέρασε σε άλλα αθλήματα, όπως το βόλεϊ.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η ομοιότητα του όρου με τη χρήση της λέξης «tie» για την ισοπαλία είναι εντελώς συμπτωματική. Η συγκεκριμένη χρήση σχετίζεται όντως με τη γραβάτα, με την οποία έδεναν τα χέρια των ισόπαλων αθλητών στο βάθρο σε ένδειξη ευγενούς άμιλλας την εποχή του ερασιτεχνικού αθλητισμού, όταν η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν κάλυπτε τα έξοδα για ταινίες σχεδιασμένες από γνωστούς καλλιτέχνες ειδικά για αυτό τον σκοπό».

* Και προχωράμε στα υπόλοιπα μεζεδάκια.

Κι αφού είμαστε σε αθλητικο κλίμα, ξέρατε ότι μπορεί να υποστεί κανείς ήττα και μάλιστα ταπεινωτική επί του αντιπάλου του; Και όμως…

Ισως ισχύει ειδικά για τον Ολυμπιακό, πάντως στην ΕφΣυν γράφτηκε ότι «ο Ολυμπιακός, έπειτα από μία κακή εμφάνιση, γνώρισε ταπεινωτική ήττα στα Γιάννινα με 3-0 επί του τοπικού ΠΑΣ».

* Το είδα σε φιλικό τοίχο, φρεσκια κοτσάνα από τον Σκάι.

Δράση «με διεθνές αντίκτυπο». Αν ο αντίκτυπος ήταν ουδέτερο, το αντίκτυπο, θα ήταν σωστός ο τίτλος.

* Φίλος στέλνει άρθρο, και καλά σοβαρό, με τίτλο «Η υποφώσκουσα σύγκρουση Μακρόν-Βερολίνου«.

Και λέει ο φίλος μου:

Έπεσε το μάτι μου σε αυτό το σύνδεσμο. Η αλήθεια είναι πως τη λέξη «υποφώσκω» δεν τη γνώριζα. Με ξένισε όταν την είδα. Ήξερα το «υποβόσκω». «Ρε λες τόσον καιρό να είχα καταλάβει λάθος;» Έψαξα στο ΛΚΝ όπου η λέξη καταγράφεται, όμως η έννοια είναι «αρχίζει να αχνοφαίνεται», ίσως θα έλεγα «να παίρνει υπόσταση» και συνδυάζεται με κάτι θετικό (γράφει χαρακτηριστικά «η ελπίδα υποφώσκει». Αντίθετα το υποβόσκω ήταν αυτό που ήξερα, ψήνεται κάτι αρνητικό και ύπουλο. Υποπτεύομαι πώληση φιγούρας από τον συντάκτη.

Η αλήθεια είναι πως το υποφώσκω σημαίνει αχνοφαίνομαι και χρησιμοποιείται συνήθως για κάτι θετικό, ενώ το «υποβόσκω» για κάτι κακό που αναπτύσσεται κρυφά και ύπουλα από το αρχαίο «υποβόσκομαι» (τρέφομαι απο κάτι). Οι λέξεις δεν έχουν μεγάλη ετυμολογική διαφάνεια κι έτσι συμβαίνει κάποτε να χρησιμοποιεί κάποιος το «υποφώσκω» αντί για το «υποβόσκω». Η σύγκρουση μπορεί βέβαια να αχνοφαίνεται, αλλά το πιθανότερο είναι να σιγοβράζει στα κρυφά ώσπου να εκδηλωθεί ανοιχτά. Πάντως οι σημασίες είναι κοντινές.

* Φίλος του ιστολογίου το φωτογράφισε σε ασανσέρ στον Πειραιά, και με ρωτάει αν υπάρχει πιθανότητα να σοβαρολογεί αυτός που το έγραψε κι αν όντως χωρεί ποινική δίωξη για το… πέρδεσθαι «εντός του ανελκυστηρος».

Θα μας πουν και οι δικηγόροι, αλλά νομίζω πως αυτος που το έφτιαξε είχε απλώς κέφια.

* Με τις τελευταίες περικοπές προσωπικού φαίνεται οτι απολύθηκε από το Βήμα ο κ. Σπελ Τσέκερ, ο τελευταίος διορθωτής που είχε απομείνει στην εφημερίδα.

Το λέω αυτό επειδή βλέπω τον τίτλο «Αναστάτωση για τα προνιακά επιδόματα«. Ο κ. Τσέκερ θα το διόρθωνε σε «προνοιακά». Τίτλος είναι, λίγη προσοχή δεν βλάφτει.

* Η εικόνα αυτή από την τιτιβιστική αντιπαράθεση πρέπει να είναι παλιά, αλλά τη βρήκα σε φιλικό τοίχο τις προάλλες και μου φανηκε πολύ διασκεδαστική.

Ποιος είναι ο αληθινός Άδωνης;

* Λαθάκι σε άρθρο του Φ. Γεωργελέ στην Άθενς Βόις.

Γράφει:

Οι παλιές, διαχωριστικές γραμμές στήνονται πάλι για να εξαπατηθούν οι ιθαγενείς. Το πρωτάθλημα να συνεχιστεί, χωρίς αλλαγές, προετοιμάζοντας τη νέα χρεοκοπία. Η παλινόρθωση του «ancient regime» είναι σχεδόν πλήρης.

Δεν με ενοχλεί που γράφει στο λατινικό αλφάβητο τις δύο λέξεις. Κι εγώ, που γενικά είμαι φειδωλός στις λατινογραφές, έτσι μάλλον θα τις έγραφα (ή αλλιώς θα το μετέφραζα, το παλαιό καθεστως).

Ωστόσο, αν γράφεις κάτι στα ξένα να το γραφεις σωστά. Το ancien régime είναι γαλλική έκφραση, επομένως θα τη γράψουμε στα γαλλικά, όχι ancient. Σημαίνει το παλαιό καθεστώς πριν από την επανάσταση του 1789 και χρησιμοποιείται και μεταφορικά. Και οι Αγγλοι, όταν τη γράφουν, τη γράφουν αλά γαλλικά, ancien regime (αν και δεν βάζουν την αξάν).

* Φίλος μού έστειλε αυτή τη φωτογραφία από λογαριασμό ταβέρνας (ή μάλλον απο δελτιο παραγγελίας) που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα κοινωνικά μεσα και με ρωτάει αν μπορει να είναι αυθεντική, δηλαδή αν τα τόσα ορθογραφικά λάθη και ο παιδικός γραφικός χαρακτήρας είναι εσκεμμένα ή όχι.

Δεν μου φαίνεται αυθεντική: έχει πάρα πολλά ορθογραφικά λάθη, σχεδόν δεν υπάρχει συλλαβή απείραχτη (εξόν εκείνες που έχουν άλφα). Κι έπειτα, τα πιο πολλά λάθη είναι «εξεζητημένα», πολλά «αι» αντί για «ε» και «ει/η/υ» αντί για «ι».

Ένα εξάχρονο παιδι που θα έγραφε τις λέξεις αυτές δεν θα έβαζε διαρκώς αι και ω, το ίδιο κι ένας αλλοδαπός. Μπορεί να έγραφε «ιμίγλικο» αλλά το «ημοίγληκω» το βρίσκω φτιαχτό.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι περίεργο στο δελτίο. Οι περιγραφές των φαγητών είναι περίεργες, και μοιάζει σαν αυτος που παίρνει την παραγγελία να καταγράφει μαγνητοφωνικά αυτά που του λένε οι πελάτες (κρασάκι και ιδίως το «α, εφτά ψωμιά» στο τέλος).

Αλλά και πάλι, πλαστό μου φαινεται. Τι λέτε εσείς;

* Εγώ βάφλες τις λέω, και νομίζω πως οι περισσότεροι έτσι τις λένε, αλλά η φωτογραφία αριστερά, από κατάλογο μαγαζιού, μάλλον αυθεντική είναι -κάποιος μετέφερε το αγγλικό waffles χωρίς να σκεφτεί πως έχει καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό η βάφλα.

Να είναι κυπριακό το μαγαζί; Το λέω αυτό επειδή μια από τις ελάχιστες γκουγκλιές για το εξωτικό «γουάφλα» προερχεται από ιστότοπο με κυπριακές επιρροές.

* Φίλος μου στέλνει ένα εκτενές άρθρο για θέματα εξωτερικής πολιτικής που δημοσιεύτηκε στο in.gr. Ειναι πολύ τσαπατσούλικα γραμμένο (εκείνο το βραβείο Τσαπατσούλιτζερ κακώς σταματήσαμε να το απονέμουμε) αλλά, πέρα από τη συνήθη τσαπατσουλιά, πρόσεξα την εξής περίεργη παράγραφο:

Για παράδειγμα η συνάντηση Τσίπρα με Αναστασιάση και Νετανιάχου διεξάγεται στη σκιά των συνεχών απειλών του Ερντογάν, πότε στο Αιγαίο και πότε σε νοσοκομείο των ανατολικών προαστίων.

Τι σχέση έχει το νοσοκομείο των ανατολικών προαστίων; Ο Ερντογάν απειλεί νοσοκομείο των ανατολικών προαστίων; Ποιας πόλης; Ή μήπως είναι άρρωστος και απειλεί από το νοσοκομείο; Η μήπως απειλεί τη συνάντηση, η οποία γίνεται σε νοσοκομείο;

Όποιος ξέρει ας μας πει.

(Προσθήκη: Δείτε τα πρώτα σχόλια, πρόκειται για τον αγωγό EastMed, όπου το Med παρανοήθηκε από τον συντάκτη ότι αναφέρεται σε Medical!!)

* Φιλος που με διαβάζει ταχτικά, στέλνει άρθρο του Δ. Καμπουράκη και σχολιάζει:

Ο κ. Καμπουράκης επιμένει να βάζει απόστροφο στο «εν»:

«Η ποιότητα, αλλά και η χρονική κλιμάκωση των κατά καιρούς δηλώσεων της, αναδεικνύουν εν’ τέλει έναν πραγματικό πολιτικό μύθο».

Τόσα χρόνια δημοσιογράφος (και συγγραφέας!), απορώ μαζί του. Αφού τον χαλάνε οι λόγιες εκφράσεις, γιατί δεν γράφει «τελικά», να έχει το κεφάλι του ήσυχο;

Προσέξτε ότι η αποστροφομανία συνδυάζεται με τσαπατσουλιά, όπως η παράλειψη του (εντελώς απαραίτητου) εγκλιτικού τόνου.

* Φίλος με ρωτάει γιατί το επεισόδιο Paterfamilias (της σειράς «Το στέμμα») αποδόθηκε στο Netflix «Προστάτης» και όχι «Πάτερ φαμίλιας» αφού η έκφραση υπάρχει και στα ελληνικά.

Απάντησα ότι δεν ξέρω. Έχω όμως ακούσει ότι η Netflix έχει φέρει κοσμογονία στον μικρόκοσμο του ελληνικού υποτιτλισμού διότι πληρώνει πολύ καλύτερα από την τιμή της πιάτσας (η οποία, να τα λέμε κι αυτά, είχε πιάσει πάτο) και προσέχει την ποιότητα του υποτιτλισμού, κάτι που αναγνωρίζει και ο φίλος μου. Οποτε, ίσως έχουν καποιον λόγο που το είπαν έτσι. Κι επειτα, οι τίτλοι δεν μεταφράζονται πάντα με ακρίβεια (δείτε και σχετικό άρθρο).

* Δεν ξέρω αν η φωτογραφία, που μου την έστειλε φίλος, είναι αυθεντική ή φωτοσοπημένη, αλλά αν είναι αυθεντική οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τουρισμού που έφτιαξαν και ανάρτησαν τη σχετική αφίσα μπορεί και να μη βρίσκονται πια στη θέση τους.

Το Κάνσας Σίτι λοιπόν υποδέχεται 25 εκατομμύρια ετησίως, μόνο που από το annually χάθηκαν περιέργως δύο γράμματα και έγινε anally, που θα πει «από πίσω», για να μην το πω αλλιώς.

Θα τσούζει. Αλλά μάλλον είναι φωτοσοπιά, διότι όλο και κάποιος θα το είχε προσέξει. Κι έπειτα, πώς να χαθούν δυο γράμματα;

* Και συνεχίζουμε με τον τίτλο άρθρου για ένα τραγικό δυστύχημα, που γίνεται κωμικός χωρις να το θέλει ο συντάκτης.

Στον τίτλο: Πέθανε τελικά η γυναίκα που παρέσυρε φορτηγό στη Λάρισα

Αμφίσημο ή εντελώς παραπλανητικό; Φυσικά ξέρουμε ότι τα αυτοκίνητα παρασύρουν ανθρώπους κι όχι το αντίστροφο, αλλά ο τίτλος καταρχήν σημαίνει ότι η γυναίκα παρέσυρε το φορτηγό (οπότε, αν πέθανε, μάλλον θα πέθανε απο τύψεις).

Βέβαια, κι αν ακόμα υπήρχε αμφισημία, ο υπότιτλος το ξεκαθαρίζει: Έχασε τη μάχη για τη ζωή η γυναίκα που παρασύρθηκε το πρωί από φορτηγό.

Ωστοσο, η πρόταση του τιτλου δεν είναι στρωτά ελληνικά και όχι επειδή το «που» συνδέεται με το αντικείμενο του ρήματος.

Δεν είναι στρωτά ελληνικά, διότι στα στρωτά ελληνικά ο αδύνατος τύπος της αντωνυμίας ειναι υποχρεωτικός σε τέτοιες φράσεις: Πέθανε η γυναίκα που ΤΗΝ παρέσυρε φορτηγό.

* Το Μάστερ Σεφ μας τελείωσε κι έτσι χάσαμε τον… Τιμολέων, αλλά οι κάτοικοι Ηρακλείου Κρήτης μπορούν να παρηγορηθούν με τον Ξενοφών.

Στην πρόσκληση επίσημης εκδήλωσης, που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, βλέπουμε ότι «θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικά η σχέση των ευρηματων της Μέλισσας με τον πλανήτη Δία, από τον αστροφυσικό καθηγητή Ξενοφών Μουσά».

(Να μη μπούμε στην ουσία τέτοιων εκδηλώσεων που από μακριά φαίνεται πως ελάχιστη σχέση έχουν με την επιστήμη. Ίσως βεβαια να παρουσιαστεί οπτικοακουστικά και η σχέση που έχουν τα φύκια με τις μεταξωτές κορδέλες).

* Και κλείνω με μια ακόμα αστεία επιγραφή (σήμερα πέσανε πολλές), που την είδα σε τοίχο φίλης και προέρχεται από πανεπιστημιακό ίδρυμα (το ΑΠΘ θαρρώ).

Πρέπει να διεκδικεί κάποιο ρεκόρ κακής και μπουρδουκλωμένης διατύπωσης.

Παρακαλούνται οι ψυκτες να μην χρησιμοποιούνται για την πλύση των χεριών για λόγους υγιεινής.

Παρακαλεί τους ψύκτες λοιπον ο συντάκτης της πινακίδας; Αυτά είναι τα κουσούρια της παθητικής φωνής.

Να δούμε πώς μπορούμε να το διατυπώσουμε καλά.

Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε τους ψύκτες για το πλύσιμο των χεριών. Ειναι θέμα υγιεινής.

Προτιμώ αυτή τη διατυπωση, ή εναλλακτικά την:

Για λόγους υγιεινής, σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε τους ψύκτες για το πλύσιμο των χεριών.

Θα πει κανείς, γιατί όχι:

Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε τους ψύκτες για το πλύσιμο των χεριών για λόγους υγιεινής.

Κι αυτό θα μπορούσε να γραφτεί αλλά αναρωτιέμαι αν κάποιος σχολαστικός θα μπορούσε να συνεχίσει να πλένει τα χέρια του στον ψύκτη και να ισχυριστεί ότι δεν παραβιάζει την εντολή διότι δεν πλένει τα χέρια του για λόγους υγιεινής αλλά για λόγους π.χ. αισθητικής ή για προσωπικούς λόγους!

 

 

 

 

 

Advertisement

453 Σχόλια προς “Το σπάσιμο της γραβάτας και άλλα μεζεδάκια”

 1. Νέο Kid said

  Οι Γουάφλες αποκλείεται να είναι κυπριακές.
  Πρώτον, αποκαλούνται παγκυπρια βάφλες.
  Κατά δεύτερον, ένας κυπριακός κατάλογος δεν θα είχε ποτέ παγωτό «σπέσιαλ» και «ανάμικτο». Κι αν είχε το τελευταίο,θα ήταν οπωσδήποτε «mix» ή μίξ.

 2. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

  Τι ωραίο και πραγματικά επικό το τιτλοφόρο μεζεδάκι ! Ίσως και στο time out αφήνουν τα ρολόγια τους έξω από το γήπεδο, πάλι από την αγωνία !

  -Για τη «δράση με διεθνή αντίκτυπο» εγώ έχω ένσταση και ως προς τον αντίκτυπο, αφού ο αντίκτυπος είναι συνήθως (ίσως 55-45%) μια αρνητική εξέλιξη. Δράση με διεθνή αναγνώριση, με διεθνή αποδοχή, με διεθνή προβολή ήταν ίσως αυτό που εννοούσε η φράση.

  – Όταν βάζουμε ένα «που» για όλα, αυτά παθαίνουμε : πέθανε η γυναίκα την οποία παρέσυρε φορτηγό στη Λάρισα. Δεν είναι μπαλλαντέρ το «που»…

  Δυο λόγια ποδοσφαιρικά, μια που μόνο το Σάββατο συνηθίζουμε να γράφουμε κάτι για τη μπάλα : το Κύπελλο απόψε πάει στον ΠΑΟΚ, το έχουμε πει. Εγώ ας πούμε, αν ήμουν ΕΠΟ και ήθελα να του το δώσω, μπορεί να έβαζα ξένο διαιτητή μετά από δεκαετίες, μπορεί να διάλεγα κι έναν στο τελευταίο του παιχνίδι, μπορεί και να χρέωνα τα διαιτητικά έξοδα παραστάσεως -γύρω στα 15 χιλιάρικα, εκτός της διαμονής- σε κάποιον, λέμε τώρα… Δε λέω ότι ο ΠΑΟΚ δε μπορεί να το πάρει με την αξία του, αλλά έχει δημιουργηθεί όλο το υπόλοιπο background ακόμα και αν… Και ο ΠΑΟΚ θα έχει κι ένα ωραίο αφήγημα για όλο το καλοκαίρι, ποιος ήταν καλύτερος κλπ.κλπ.
  Εν ολίγοις, εμείς οι ΑΕΚτζήδες ποντάρουμε στην κατάκτηση του ΠΑΟΚ τα σπίτια μας…Και σε κόκκινη στην ΑΕΚ, με λίγο τόλμη. Μάλλον Λιβάγια ή Βράνιες.

 3. Νέο Kid said

  1. Α, και το βασικότερο. Στην Κύπρο δεν υπάρχει παγωτό «κρέμα». Μόνο βανίλια.

 4. atheofobos said

  Δεν χρειάζεται να παρακαλείς για κάτι αυτονόητο.
  Για λόγους υγιεινής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ψύκτες για το πλύσιμο των χεριών

 5. lpanoss said

  Η γουάφλα έγινε βάφλα και ορθώς. Η Ουάσιγκτον που ειναι και πιο δύσκολη λέξη γιατί δεν έμεινε όπως την έλεγε κι ο Μακρυγιάννης, Βάσινγκτον;

 6. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  πάντως Νίκο, στο δελτίο παραγγελίας τα νούμερα τα πέτυχε!!! 🙂

 7. Τίγκα στη χωλησταιρύνι το μαινού, ούτε καν τη ντομάτα δεν τρώνε!

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-3 Με έπεισες.

  2 Δεν ξέρω αν τεκμηριώνεται πως είναι μάλλον αρνητικός ο αντίκτυπος.

  4 Καλή διατύπωση και οικονομική.

 9. Γιάννης Ιατρού said

  και σχετικά με την αφίσα στο Κάνσας σίτυ με τους 25 εκ. επισκέπτες, εδώ η φωτοσοπιά (εικάζεται πως έγινε στο ILL Οινόη 🙂 )

 10. Νέο Kid said

  Έχω τη φρικτή υποψία ότι το «νοσοκομείο ανατολικών προαστίων» δεν είναι τίποτε άλλο από τον αγωγό αερίου EastMed. Το Χόλυ γκρέηλ Ισραήλ-Κύπρου -Τσιπριστάν ,το οποίο απειλεί ο Ερντοάν αν δεν συμμετέχουν τα μεμετια

 11. Νέο Kid said

  10. Κάποιος δηλαδή πέρασε το Med (εκ του μεντιτεράνηαν) για med εκ του μέντικαλ… 😅😛🤪

 12. Εντός του ανελκυστήρος απαγορεύονται διάφορα, το ουρείν το πέρδεσθαι αλλά όχι το χέζειν. Ευκαιρία για τος δυσκοίλιους που μπορεί να συγκινηθούν διαβάζοντας την πινακίδα…

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δυστυχώς, την ίδια εβδομάδα χάσαμε και τον Τιμολέων και τον Σώζων. Και κλάααμα ο Μπαμπινιώτης…😯
  Σαφώς η παραγγελία είναι μαϊμουδιά. Έχω διορθώσει, και εξακολουθώ να διορθώνω, χιλιάδες γραπτά αλλοδαπών και ημεδαπών μαθητών και η προτίμησή τους στο ι, στο ε, στο ο αγγίζει τα όρια της λατρείας. Με τα διπλά σύμφωνα δε … διαζύγιο κοινή συναινέσει. 😊
  Όσο για τη σπασμένη γραβάτα, όλοι μιλούν αγγλικά, αλλά πόσοι μιλούν καλά αγγλικά; Το λόουερ δεν είναι καλά αγγλικά. Το βλέπω και σε αλλοδαπούς γονείς μαθητών μου. Ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, μιλούν ελληνικά, αλλά χρειάζεται να απλουστεύω αρκετά το λεξιλόγιο και να μη χρησιμοποιώ ιδιωματισμούς, ώστε να γίνω κατανοητός. Είναι δύσκολο πράγμα η πραγματικά καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας.

 14. nessim said

  10 & «και πότε σε νοσοκομείο των ανατολικών προαστίων»,

  «Erdogan: nothing can be done in EastMed without north’s consent» έχει τίτλο η CyprusMail (http://cyprus-mail.com/2018/03/03/erdogan-nothing-can-done-eastmed-without-norths-consent/)
  EastMed λέγεται και ο αγωγός που θα φτιαχτεί…
  πολύ θέλει ο άνθρωπος να «αποδώσει ελεύθερα» και όποιος κατάλαβε..

 15. Γς said

  Είναι γάτα, είναι γάτα
  ο αθλητικογράφος της ΕΡΤ
  με τη γραβάτα!

 16. Νέο Kid said

  Eμένα πάντως η εμπειρία μου μού λέει ότι τα πολλά ει,οι, αι, είναι δείγμα γνήσιας ανορθογραφίας ολιγογράμματων λαϊκών ανθρώπων. Στην ενδόμυχη προσπάθειά τους να «εντυπωσιάσουν» κατά το δυνατόν, κοτσάρουν πολλά οι,και ει κι ό,τι πετύχουν.

 17. nikiplos said

  Απλά είναι γουάφλες, γιατί όταν τις φας θα αναφωνήσεις «γουάου!» όπως άλλοτε είχε αναφωνήσει κατάπληκτος ο Γιάνης Βαρουφάκης 😉

 18. nikiplos said

  Αλήθεια πόσοι θυμούνται το «Απαγορεύεται το πτύειν» στα αστικά μας λεωφορεία?

 19. nikiplos said

  Και μου έχει μείνει επιγραφή από μουσείο που την μεταφέρω από μνήμης: «Παρακαλείσθε όπως μη ρίπτετε, τσιγάρα ή σκουπίδια εις το δάπεδον» 🙂

 20. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  10-11-14 Μπράβο, σωστη η φριχτη σου υποψία!
  Απίστευτο!!

 21. Eli Ven said

  Το δελτίο παραγγελίας είναι πιθανότατα πραγματικό, έχω παρακολουθήσει λάιβ αντίστοιχη περίπτωση. Συνήθως δε οι σερβιτόροι όταν έχει δουλειά αντιγράφουν ό,τι ακριβώς τους λένε. Αντίθετα, νομίζω πως τον αδικείτε τον αθλητικογράφο. Πιθανότατα ήθελε να κάνει λογοπαίγνιο και δεν του καλοβγήκε. Έχει γίνει συνήθειο των αθλητικογράφων να προσπαθούν να.. .λογοπαίξουν no matter what.

 22. # 2

  Ρε συ Πάνο με πεζά… το νηπιαγωγείο το έχουμε βγάλει !!

  Το κάνεις πάντα προκαταβολικά, λες αν χάσει η ΑΕΚ είναι κανονισμένο,κι αν κερδίσει παίρνεις τον ΜεΛένεΡίζοΚιΟπωςΘέλωΤαΓυρίζω και πανηγυρίζετε την κατάκτηση…

  Ο ξένος διαιτητής ήρθε γιατί το ΑΕΚ δεν ήθελε τον Σιδηρόπουλο- που δεν είναι τόσο καλός διαιτητής αλλά ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΤΑΙ- ενώ επί παράγκας ΟΣΦΠ είχε πετύχει τον διορισμό του σε τελικό και πήρε το κύπελλο από τον ΟΣΦΠ !!

  Αν την «κάνει» ο Ισπανός -που διευθύνει μάλλον για τελευταία φορά στην καριέρα του- θα την κάνει για την ομάδα που ελέγχει την διαιτησία (και του δίνει και τόσα λεφτά όπως λες) και το κατά πόσο αυτή είναι ο ΠΑΟΚ δεν φαίνεται από ένα γκολ οφφσάιντ αλλά από τον Αρετόπουλο, τον Κομίνη και τον Θάνο- αυτός σαν από θεία δίκη, βγήκε εκτός μάχης, οι άλλοι είναι στην ναφθαλίνη.
  Πέρα από τα γκολ οφφσάιντ του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο και Γιάννινα (εδώκανείς δεν αμφισβήτησε την νίκη του ΠΑΟΚ) ο ΠΑΟΚ αδικήθηκε από διαιτητικά λάθη στα εκτός έδρας με ΑΕΛ, Απόλλωνα και ΟΣΦΠ. Περα από το ματς της ΑΕΚ με την Λαμία με το ανύπαρκτο πέναλτυ και τα δυο ματς κυπέλλου με την ΑΕΛ -που σφάχτηκε η Λάρισσα στο γόνατο- μπορεις να αναφέρεις 1 (ένα) ματς που αδικήθηκε η ΑΕΚ από την διαιτησία ;;

  Πέρα από τα θλιβερά σενάρια όπως σε κάθε τελικό η ομάδα που θα προηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα θα το σηκώσει, δεν θυμάμαι καμιά ανατροπή εκτός από εκείνο το 4-4 που πήρε ο ΟΣΦΠ στα πέναλτυ από την ΑΕΚ που είχε προηγηθεί 2-0

 23. Γς said

  Κι η μυστήρια γραβάτα με τις γραμμές [του τρένου]

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/19/7kalokairia-28/#comment-159462

  και

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/19/7kalokairia-28/#comment-159464

 24. Πάνος με πεζά said

  @ 22 : Eγώ είπα κάτι, και το είχα πει κι από πριν να μπει ο ξένος διαιτητής. Για μένα θα είναι ΕΚΠΛΗΞΗ αν πάρει το Κύπελλο απόψε η ΑΕΚ. Αυτό θα γίνει μόνο με απρόβλεπτο «στράβωμα», όπως το ψαλίδι του Χριστοδουλόπουλου στο 93, αλλά αυτά μια φορά γίνονται…Δε θα το πάρει.

 25. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά ο ξένος διαιτητής δε μπορούσε να κλειστεί προχτές Πέμπτη… Θέλει μια προετοιμασία δύο βδομάδων τουλάχιστον, οπότε καταλαβαίνεις…Τα υπόλοιπα το βράδι.

 26. Γς said

  >Ενώ οι Έλληνες λένε «γραβάτα» και «παπιγιόν»

  Είναι κι αυτή που κοιμήθηκε απόψε εδώ:
  αhttp://www.dogscity.gr/wp-content/uploads/2016/01/epagneul-nain-640x480_t.jpgίν
  Η Μπουμπού

  Ρώτησα την κυρά της τι ράτσα είναι,

  – Papillon!

 27. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Αυτό με τους πολλαπλούς Αδώνιδες θυμίζει (τόσο έντονα που ίσως να είναι και σκόπιμη παραπομπή) μια ιστορία με τον Ιζνογκούντ:

  Στην αιώνια προσπάθειά του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, βρίσκει κάποιον μάγο ή κάποιο ξόρκι που κάνει έναν άνθρωπο να γίνει κάποιος άλλος άνθρωπος, π.χ. μπορεί να μεταμορφώσει τον εαυτό του σε χαλίφη, και μετά θα πρέπει να βγάλει από τη μέση τον κανονικό χαλίφη ώστε να μείνει μόνος του στον θρόνο. Φυσικά, το κόλπο αποτυγχάνει. Σε κάποια φάση βρίσκεται να έχει μεταμορφώσει κάποιον άλλο σε Ιζνογκούντ, και δύο πανομοιότυποι Ιζνογκούντ τσακώνονται για το ποιος είναι ο αληθινός, ακριβώς όπως οι Αδώνιδες. Η λεπτομέρεια είναι ότι ο καθένας αντιμετωπίζει τον άλλο σαν να ήταν όντως ο εαυτός του, κι έτσι ακούγονται διάλογοι όπως:
  -Είμαι ηλίθιος!
  -Τώρα θα μου δείξω εγώ!

  Το τέλος της περιπέτειας θα αποκαλυφθεί σε ελάχιστα τετράμηνα από τις γραμμές αυτής της στήλης, όταν ολοκληρωθούν οι παρουσιάσεις Αστερίξ.

  ________________

  > > …οι προσκεκλημένοι φοράνε ειδικά ξύλινα παπιγιόν μαύρου χρώματος, τα οποία στέκονται πιο εύκολα όρθια (με την υποστήριξη του κολάρου του πουκαμίσου, που είναι κολαριστό για να μπορεί να αντέχει στο βάρος). Δεν φοράνε γραβάτες, αλλιώς δεν θα ξεχωρίζουν από τους σερβιτόρους.

  Υπαινιγμός σε πραγματικές καταστάσεις. Πράγματι, υπάρχουν περιστάσεις (δεξιώσεις, προσκλήσεις) όπου το ντρες κόουντ απαιτεί από όλους τους κυρίους, προσκεκλημένους και γκαρσόνια, ακριβώς το ίδιο ντύσιμο (μαύρο φράκο, μαύρο παντελόνι, άσπρο πουκάμισο και άσπρο, νομίζω, γιλέκο), και η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο χρώμα του παπιγιόν, αλλά δε θυμάμαι αν είναι μαύρο για τους προσκεκλημένους και άσπρο για τους σερβιτόρους ή το αντίστροφο. Αλλά όχι ξύλινο φυσικά! 🙂

 28. Φαρμακωμενο Πιονι said

  Τα tie-breaks λεγονται και απλως αρσεις ισοβαθμιας ή, ελληνιστι, μπαραζ, αν και νομιζω οτι το δευτερο αναφερεται σε επιπλεον αγωνες/παρτιδες, ενω το πρωτο σε αρση με βαθμολογικα κριτηρια (π.χ. στο σκακι τα κριτηρια Buchholz και Sonneborn-Berger). Στο σκακι, ειδικα, ειναι πονεμενη ιστορια τα τελευταια χρονια, καθως ειναι πολυ δημοφιλες τα μπαραζ να γινονται με παρτιδες ραπιντ ή μπλιτς, και πολλοι παιχτες και θεατες διαμαρτυρονται για αυτο.

  Στο πανεπιστημιο προσεφερε ατελειωτες ωρες ανωριμου χιουμορ η αποκοπη τιτλων μαθηματων οπως «Αναλυτικη Γεωμετρια», «Αναλογικες Τηλεπικοινωνιες» κλπ. στα τεσσερα πρωτα τους γραμματα. Και επειδη το πανεπιστημιο αυτο ειναι το ΑΠΘ, βρισκω πολυ ειρωνικη την επιγραφη — ολοι ξερουν, απο τον καιρο των απεργιων των εργολαβικων, ποσο βρωμικο ειναι το πανεπιστημιο, και ιδιαιτερα οι τουαλετες. Εχω δει με τα ματια μου απεριγραπτα αντικειμενα μεσα σε (και εξω απο!) νιπτηρες, και οι ψυκτες τους πειραξαν;

 29. Νέο Kid said

  Οι επαρχιακές ομάδες έχουν τη συμπάθεια και την υποστήριξή μου όταν φτάνουν στον τελικό κυπέλλου, αλλά αυτή τη φορά ο Μπαθεσσαλονίκιος δεν έχει τύχη. Η ΑΕΚ είναι απλά καλύτερη ομάδα και θα πάρει το κύπελλο και το ντάμπολ.

 30. Πάνος με πεζά said

  PS : Κι απορώ γιατί δε θέλαμε το Σιδηρόπουλο, με τον οποίο ήραμε Κύπελλο το 2016 και κόντρα στον Ολυμπιακό…

 31. Και για να τελειώνουμεν με τα του τελικού η προσωπική μου γνώμη είναος δεν έπρεπε να διεξαχθεί με κόσμο ή στο γήπεδο που χρησιμοποιεί η μια ομάδα αλλά η διοίκηση του ΠΑΟΚ σκέφτηκε αλλιώς και ριψοκινδυνεύει μια βαριά τιμωρία για του χρόνου αν γίνουν επεισόδια γιατί από το ματς μόνο να χάσει δεν έχει :

  Αν το πάρει η ΑΕΚ δεν λέει τίποτε, στο γήπεδό της έπαιζε όπως και στο μπάσκετ που στέφτηκε «βασίλισσα της Ευρώπης» («αυτοκράτορας είναι ο…Aris να μην ξεχνιόμαστε, τόχει το κιτρινόμαυρο να ψωνίζεται )

  Αν το πάρει ο ΠΑΟΚ όλοι θα μιλάνε πλέον ανοικτά για χάρτινο και θα γελάνε όπως με την «βασίλισσα της Ευρώπης» που άρπαξε στο πρώτο παιχνίδι μετά την «στέψη» 115 πόντους στο κεφάλι αντί για «βασιλική κορώνα»…

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 22 : Ήταν και ο τελικός Καστοριά-Ηρακλής 5-2 (μια που αναφέρθηκαν πάνω οι επαρχιακές ομάδες, ήταν η πρώτη που πήρε Κύπελλο). Εκεί ο Ηρακλής προηγήθηκε, ο Σαργκάνης στα νιάτα του κάνει ένα πέναλτι-καμικάζι που θα ζήλευε σε δύο χρόνια και ο Σουμάχερ απέναντι στον Μπατιστόν…
  Mετά βεβαίως, με Τσιρώνη,. Παράσχο, Δίντσικο και Σημαιοφορίδη (ένα γκολ από δικό του αράουτ, μπροστά στα τόσα που ακολούθησαν…) έγινε κάτι που εκείνο το βράδι νομίζω το είχαμε χαρεί όλοι.

 33. Γς said

  «υποφώσκω» και «υποβόσκω»

  Adelfia Mou Alites Poulia

 34. Μεταφραστής said

  1)
  Το αστείο είναι πως το μαργαριτάρι ήταν αβίαστο: ο συντάκτης δεν ήταν υποχρεωμένος να αποδωσει την έκφραση tie break αλλά έσπευσε να… μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στους θεατές. Αυτό τον κάνει πιο συμπαθή στα μάτια μου αλλά όχι λιγότερο κωμικό το πάθημά του.

  Κωμικό κατά τον ίδιο βαθμό που έγραψες την λέξη διαδίκτυο με κεφαλαίο αρχικό γράμμα, λες και είναι κύριο όνομα και νομίζεις ότι θα σε ακολουθήσουν 11 εκατομμύρια Έλληνες. «Ο κ. Διαδίκτυος» η κάπως έτσι δηλαδή…

  2)
  διότι η λέξη tie break,

  Εγώ βλέπω δύο λέξεις. Η μήπως είμαι μεθυσμένος πρωινιάτικα και τα βλέπω διπλά;

  Βαριέμαι να διαβάσω τα υπόλοιπα για να δω μήπως υπάρχουν και άλλα λάθη που δεν θα έκανε ούτε μαθητής του Δημοτικού.

  Άντε γεια…

 35. Πέπε said

  Σχετικά με το δελτίο παραγγελίας:

  Έχω χάσει λίγο την επαφή με το τι γ΄νινεται πέρα από τον μικρόκοσμο του Ηρακλείου και πέριξ. Σε άλους τόπους, υπάρχουν όντως ακόμη αυτά τα χαρτάκια που γράφει ο σερβιτόρος την παραγγελία;

  Εδώ έχουν καταργηθεί πλήρως. Η παραγγελία γίνεται με δύο άλλους τρόπους:

  α) Φαγητό: Στο τραπέζι υπάρχει ένα μπλοκάκι που κάθε σελίδα έχει όλο τον κατάλογο. Οι πελάτες συμπληρώνουν μόνοι τους τι από όλα αυτά θέλουν, π.χ. γράφουν 1 στη χωριάτικη αν θέλουν μία χωριάτικη, 2 στις πατάτες αν θέλουν δύο πατάτες. Ο σερβιτόρος απλώς παίρνει το χαρτί μέσα και φέρνει τα φαγητά, χωρίς να ευνοείται η συζήτηση μαζί του.

  β) Καφέδες: Τους ζητάμε προφορικά, και ο σερβιτόρος τα περνάει σε μια συσκευή – ποτέ δεν έχω παρατηρήσει αν είναι το κινητό του με κάποια ειδική εφαρμογή ή ξεχωριστή συσκευή γι’ αυτή τη δουλειά. Αποκλείεται η δυνατότητα να παραγγείλεις κάτι που δεν το έχει προβλέψει η συσκευή, π.χ. καφέ με ΛΙΓΟ γάλα ή πιο αραιό ή κάτι τέτοιο.

  Έχω αγανακτήσει μ’ αυτή τη ρομποτοποίηση του επαγγέλματος.

  Εξαιρούνται κάτι γραφικά λαϊκές ταβέρνες όπου δεν υπάρχει ολωσδιόλου παραγγελία και σου φέρνουν κατά την κρίση τους, και στο τέλος πληρώνεις πάλι κατά την κρίση τους.

 36. Γς said

  27:

  >Αυτό με τους πολλαπλούς Αδώνιδες θυμίζει (τόσο έντονα

  Μα τόσο έντονα όργανα, οργανισμούς
  [και οργασμούς, πολλαπλούς]

 37. Πάνος με πεζά said

  Άρχισαν οι κλικαδόροι των tweets του Άδωνι να αλληλοεξουδετερώνονται… (το ξέρετε βέβαια ότι είναι από τους πρώτους που εφάρμοσε τα αγοραστά likes…)

 38. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  Εγώ πάλι από εκφωνητή είχα ακούσει ότι τι tie break σημαίνει το σπάσιμο του κόμπου γιατί εκτός από γραβάτα σημαίνει και κόμπος. Δεν ισχύει;

 39. Παναγιώτης Κ. said

  @13.Άκουσα την κόρη μου να λέει: Να ήξερα αγγλικά σαν…Εγγλέζα για να μπορώ… να βάζω στη θέση του όλους αυτούς που μας τα…πρήζουν κάθε τρεις και λίγο με τα would you like τους!
  (Η κόρη μου εργάζεται στο Λονδίνο).
  Πράγματι Γιάννη, είναι δύσκολο πράγμα η καλή γνώση της γλώσσας. Πολύ δε περισσότερο δύσκολη η καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας!
  Πάρε ως παράδειγμα τα…Αρχαία Ελληνικά. 🙂

 40. # 24

  Κοίταξε Πάνο και το πρωτάθλημα που πήρε «ΕΚΠΛΗΞΗ» ήταν. Πάύει να είναι έκπληξη αν κάτσεις να σκεφτείς -εσύ και ο οποιοσδήποτε- ΟΧΙ αν ήταν κανονικό ή άκυρο το γκολ αλλά ΓΙΑΤΙ ο επόπτης ενώ έτρεχε προς την σέντρα σταμάτησε και σήκωσε την σημαία. Είναι το σημείο για το οποίο ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ασχολήθηκε ενω εξηγεί τα πάντα και κυρίως γιατί η γραμμή της ΑΕΚ ήταν το παραμύθι πως το γκολ ήταν άκυρο ώστε να επικεντρωθεί εκεί το ενδιαφέρον !

  Εσύ τι πιστεύεις ;

  Α. του ήρθε φλασιά ;
  Β. κάτι θυμήθηκε
  Γ. ξανάπαιξε την φάση στο μυαλό του (πότε πρόλαβε 😉 και άλλαξε άποψη ; Υπ’ όψιν όταν το είδανε στο βίδδεο με τον διαιτητή συμφωνήσανε πως ήταν κανονικό ΑΛΛΑ Η ΖΗΜΙΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ
  Δ. μήπως τον ειδοποίησε ΚΑΠΟΙΟΣ από την ενδοσυνενόνηση :

  Νομίζω πως -με εξαίρεση τον γραφικό ΜεΛένεΡίζοΚιΟπωςΘέλωΤαΓυρίζω – όλοι καταλαβαίνουν πως το Δ εξηγεί τα πάντα.

 41. sarant said

  28 Έτσι ακριβως

  38 Ο κόμπος ακριβώς ειναι knot. Το tie σημαίνει και δεσμός, μέσο στερέωσης ή πρόσδεσης. συνδετικός κόμπος, «τόνος»,
  διαδέτης, «τιράντα», στρωτήρας σιδηροτροχιών, κοινώς τραβέρσα.
  Αλλά σημαίνει και ισοβαθμία, ισοπαλία.

  34 Όχι, δεν θα σχολιάσω.
  (Εγω πάντως γράφω με το ονοματάκι μου όταν κρίνω και επικρίνω άλλους).

 42. Γς said

  39:

  >Άκουσα την κόρη μου να λέει: Να ήξερα αγγλικά σαν…Εγγλέζα για να μπορώ… να βάζω στη θέση του όλους αυτούς που μας τα…πρήζουν κάθε τρεις και λίγο

  Ο γιος σου!

 43. Πάνος με πεζά said

  @ 40 : Αν έγινε αδικία από κάποιον από τους διαιτητές, μια μέρα θα την ομολογήσει… Ποτέ δεν είναι αργά !
  http://www.omonoialive.com/ArticleSideGallery/ArticleID=1443

 44. Κι επειδή οι γραμμές του τρένου δεν είναι μόνο για λύκους, το tie, λέει, ως ισόπαλο αποτέλεσμα, ρήμα κι ουσιαστικό, προέκυψε κάπως έτσι:

  tie (n.)
  […]
  Figurative sense is recorded from 1550s. Sense of «cravat, necktie» (usually a simple one knotted in front) first recorded 1761. The railway sense of «cross-beam between and beneath rails to keep them in place» is from 1857, American English. Meaning «equality between competitors» is first found 1670s, from notion of a connecting link. Tie-breaker is recorded from 1938.

  tie (v.)
  […]Meaning «to finish equal to a competitor» is from 1888.

  Ο Δόκτορ των Αιγαιακών Γραφών (ή ο επιμελητής της έκθεσής του) δεν τόχει με τους ομοιόπτωτους:
  Η έκθεση αυτή, εμπνευσμένη από τον μύθο της μέλισσας ως τροφός του Δία,…
  Ούτε με τον εγκλιτικό τόνο, δεν υπήρχαν τέτοια μαραφέτια στη Γραμμική Α΄. Προλαβαίνετε να γραφτείτε.

 45. Αντιγράφοντας τη βίκι, έχουμε tie κατά κανόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και draw δώθε. Αλλά στο κρίκετ, άλλο tie, κι άλλο draw

 46. Γιάννης Ιατρού said

  34: (41γ)

 47. 39 Παναγιώτη Κ.
  ανεκδοτάκι:
  Πάει ένας μια ψησταριά (λέμε τώρα) στην Ιγγλετέρα και δίνει παραγγελία.
  Αλλά την πιρζόλα του την ήθελε με το αίμα της. Και δεν ήξερε ότι τηνε λένε raw

  -I want a bloody stake
  και ο γκαρσόνης

  «Perhaps with some fucken potatoes sir?»

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάνο, ο Μπάοκ γρήγορα θα μείνει με 10 παίκτες. Ο διαιτητής αυτός είναι μεγάλος καρτάκιας. Για πόσο λες να κρατήσει τον Μάτος στο παιχνίδι; Ασυλία, ελπίζω, τέλος. Εντωμεταξύ, είδα προ ολίγου ένα μπουλούκι μαυροφορεμένων, κοντοκουρεμένων και «χτισμένων» μπαοκτζήδων να κατηφορίζει την Πανεπιστημίου. Κάτι φάτσες…Ο Θεός να βάλει το χέρι του το βράδυ. 😯

 49. leonicos said

  Η αλήθεια είναι πως το υποφώσκω σημαίνει αχνοφαίνομαι και χρησιμοποιείται συνήθως για κάτι θετικό, ενώ το «υποβόσκω» για κάτι κακό που αναπτύσσεται κρυφά και ύπουλα από το αρχαίο «υποβόσκομαι» (τρέφομαι απο κάτι). Οι λέξεις δεν έχουν μεγάλη ετυμολογική διαφάνεια κι έτσι συμβαίνει κάποτε να χρησιμοποιεί κάποιος το «υποφώσκω» αντί για το «υποβόσκω». Η σύγκρουση μπορεί βέβαια να αχνοφαίνεται, αλλά το πιθανότερο είναι να σιγοβράζει στα κρυφά ώσπου να εκδηλωθεί ανοιχτά. Πάντως οι σημασίες είναι κοντινές.

  Χωρίς πρόθεση να σε υπονομεύσω…… συντάσσομαι μάλλον με το φίλο σου που σου εστειλε το άρθρο. Οι συγκρουσεις πιο συχνά υποβόσκουν παρά υποφώσκουν

 50. leonicos said

  οι συγκρούσεις συν΄θως σοβούν…. άρα υποβόσκουν, και υπονομεύουν τις καλές προθέσεις μας.

  π.χ. ο Γς. αυτος μεν υποβόσκει, επειδή δεν μπορεί να βοσκήσει φανερά επειδή η ημέρα υποφώσκει (χαράματα γαρ) και θα φανερωθεί.

 51. leonicos said

  @46 Γιαννάκη, ηρέμησε. με σε χάσουμε

 52. atheofobos said

  35
  Θυμάμαι εκείνα τα καταπληκτικά γκαρσόνια που είχε ο Παπασπύρου (νυν McDonalds) την 10ετια του 60 στο Σύνταγμα που ήσαν ικανά να πάρουν 15 παραγγελίες με διαφορετικά είδη από μνήμης, χωρίς να γράφουν τίποτα και να τις φέρνουν ολόσωστες στα τραπέζια

 53. Pedis said

  Το τάι μπρέικ παραπέμπει -μεταφορικά- στην τελετουργική μονομαχία στην οποία υποβάλλονταν από τα αρχαία χρόνια οι δύο μεγαλύτεροι στην ηλικία αρσενικοί διαδόχοι της ταυλανδέζικης βασιλικής οικογένειας (τη μέρα που ο μικρότερος αδερφός έκλεινε τα 18 και θεωρείτο ισάξιος του μεγαλύτερου αδερφού του.).

 54. Γιάννης Ιατρού said

  51: Mors ultima ratio, Λεώ!

 55. Merops said

  Σε σχέση με την ανορθόγραφη παραγγελία, θα μπορούσε να είναι πραγματικη αλλά εξ επί τούτου: για χαβαλε ο σερβιτόρος να γράφει όλες τις παραγγελίες φωνητικά και ανορθόγραφα, είτε για να χαβαλεδιασει με τον μάγειρα, είτε για να σπάσει η μονοτονία της δουλειάς. Σκεφτείτε το ψαράδικο στο Παγκράτι με την επιγραφή ΠΣΑΡΓΙΑ, υπάρχει 5 % πιθανότητα να μην το ήξερε ο ιδιοκτήτης και 95 % να το έκανε για πλάκα, ξέροντας κιόλας ότι θα γίνει σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.

 56. leonicos said

  @18 Νίκηπλε….. εγώ. Ήταν από τα πρωτα που έμαθα να διαβάζω, το 1950

 57. leonicos said

  @54

  ‘Ντάξ… αλλά όχι από τώρα! Να πιούμε πρωτα κανένα κρασι

 58. Νέο Kid said

  52. Είναι γεγονός ότι σαν τα παλιά γκαρσόνια στην Ελλάδα, δεν έχει πουθενά στον κόσμο!Επαγγελματίες και γάτες με πέταλα! Αητοι! Θυμάμαι ακόμα με θαυμασμό το μακαρίτη πλέον το Γιάννη το Λόρδο στη Λαμία ( το Λόρδος ήταν παρατσούκλι ,λόγω επιβλητικού παραστηματος και αριστοκρατικής σοβαρότητας που είχε ). Κρατούσε μόνος του σε παραγγελιες μια πλατεία ολόκληρη , και πάντα αλάνθαστος !

 59. leonicos said

  @52 Ατεό

  Εγώ θυμάμαι ότι όλα τα γκαρσόνια τα έφερναν από μ΄νημης. Η καταγραφή έγινε τα τελευταία 30 χρόνια.

  Μιλάμε για παλιά μνήμη……

 60. Γιάννης Ιατρού said

  57: Εννοείται, πολλά μάλιστα 🙂

 61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Ἀνεπανάληπτο τὸ «σπάσιμο τῆς γραβάτας» καὶ ἀπολαυστικὸ τὸ εὐφάνταστο «σπάσιμο τοῦ παπιγιόν».

  Ὅσο γιὰ παραγελίες ἀπὸ μνήμης μοῦ ἔρχεται στὸ μυαλὸ ἡ ἰδιοκτήτρια τῆς ψαροταβέρνας «Τέσκος» στὴν παραλία τῆς Νέας Ἀρτάκης. Ἐπὶ πλέον ἔχει καλοὺς θαλασσινοὺς μεζέδες καὶ σὲ καλὲς τιμές.

 62. npo said

  Το σπάσιμο της γραβάτας είναι το ανάποδο εκείνου του «slow the much oil».

  Για τον ΣΚΑΪ και «το αντίκτυπο» δεν έχω λόγια.. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν οι άνθρωποι της τηλεόρασης και της δημοσιογραφίας, δεν γνωρίζω..

  Το βραβείο τσαπατσούλιτζερ είναι δύσκολο να επανέλθει. Θα χαθούμε σε μια θάλασσα τσαπατζουλιτζαραίων.

 63. ΣΠ said

  Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο εκφωνητής του βόλεϊ είπε τέτοια κοτσάνα. Θα ήθελα να πιστέψω ότι έκανε λογοπαίγνιο, αλλά από το ύφος του δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Και δίνει την εξήγηση με μια σιγουριά…

  Το tie break γράφεται συνήθως μία λέξη tiebreak ή με παύλα tie-break. Επίσης, οι φυσικοί ομιλητές της αγγλικής προτιμούν το όρο tiebreaker, που μάλλον είναι σωστότερο. Τέλος, την ισοπαλία οι Αμερικανοί την λένε tie, ενώ οι Βρετανοί προτιμούν το draw.

 64. Πέπε said

  Γκαρσόνι που να τα θυμάται όλα χωρίς να γράφει είναι σίγουρα αξιοθαύμαστο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακό να τα γράφει. Αυτό που μ’ ενοχλεί με την ηρακλειώτικη μόδα είναι ότι καταργείται ο ρόλος του γκαρσονιού ως συνδέσμου επικοινωνίας του πελάτη με την κουζίνα. Εκτός από το «θέλω ένα από αυτό και τρία από εκείνο», υπάρχουν χίλια δυο άλλα πράγματα που μπορείς (και πιθανώς χρειάζεται) να συζητήσεις με το γκαρσόνι προκειμένου να παραγγείλεις. Δε βρισκόμαστε σε φαστφουντάδικο όπου το κάθε πιάτο είναι απόλυτα τυποποιημένο και θεωρείται ότι ο πελάτης ξέρει εκ των προτέρων τι ακριβώς είναι.

  Ένα πρόχειρο παράδειγμα που μου ‘ρχεται στον νου: η μελιντζανοσαλάτα, αν και κλασικό ελληνικό πιάτο, έχει άπειρη ποικιλία στο πώς φτιάχνεται. Το όνομα σημαίνει απλώς «αλοιφή με κύριο συστατικό την μελιντζάνα», από κει και πέρα να μη ρωτήσουμε πώς την κάνετε; Ύστερα, οι πελάτες στα κρητικά μαγαζιά δεν είναι υποχρεωτικά Κρητικοί, μπορεί να μην ξέρουν τι είναι οι χοχλιοί και το απάκι, πόσο μάλλον η μυζήθρα και ο ανθότυρος (που δε σημαίνουν το ίδιο όπως εκτός Κρήτης). Χώρια τα ψάρια, που εγώ ανέκαθεν ήξερα ότι για να τα παραγγείλεις πηγαίνεις στην κουζίνα, τα βλέπεις ένα ένα, διαλέγεις ποιο θέλεις και σου το ζυγίζουν. Όχι πως δε γίνεται κι εδώ αυτό αν το ζητήσεις, αλλά είναι εκτός της συνήθους ρουτίνας και αισθάνεσαι ότι ενοχλείς.

  Και πέραν όλων αυτών, η πράξη του να σημειωθεί τι θέλει κάθε τραπέζι είναι δουλειά του σερβιτόρου, όχι του πελάτη. Ο υποβιβασμός του σερβιτόρου σε απλό κομιστή (γραμμάτων από τραπέζι προς κουζίνα και πιάτων από κουζίνα προς τραπέζι) τον υποτιμά.

 65. leonicos said

  @39 Παναγιώτη Κ.

  Δεν ξέρω πού τελειώνει το σοβαρό στο σχόλιό σου και αρχίζει το αστείο, εννοώ αυτο με τα αρχαια ελληνικά.

  Είπες όμως μια μεγάλη αλήθεια: Είναι δύσκολο πράγμα η γνώση της γλώσσας. Όχι απλά της ξένης γλώσσας, όπως συνεχίζεις μετά. Αλλά της γλώσσας καθεαυτης.

  Ο βασικός λόγος είναι ότι το ‘απόλυτα ορθό’ δεν υπάρχει στη γλώσσα. Κάθε χρήση της, ακόμα και να πεις στην κορη σου «φέρε μου ένα ποτήρι νερό» είναι μια νέα εφαρμογή, ανοιχτή σε κάθε είδους τροποποίηση.

  Όποτε λέμε ότι ‘κάποιος έκανε λάθος’ (εφόσον αυτό που είπε είναι κατανοητό), εννοούμε ότι ‘εμείς θα το λέγαμε διαφορετικά’ ή ότι «το αναμενόμενο από κάθε ικανό χρήστη της γλώσσας να το πει διαφορετικά». Είναι όμως συζητήσιμο το «αν είναι υποχρεωμενος να το πει όπως εμείς θα το λέγαμε». [Πάρε παράδειγμα το ‘το’ πριν από τα εισαγωγικά μου εδώ. Ενώ χρησιμοποιώ πολύ συχνά τέτοιου είδους δομές, δεν έχω ακόμα καταλήξει αν πρέπει να βάλω το άρθρο ή όχι, από τη στιγμή που δεν είναι απαραιτητο. Βλέπεις ούτε αυτο, το ‘αν είναι απαραίτητο’ είναι κριτήριο ορθότητας].

  Ένα άλλο ζήτημα είναι το σχήμα κατά το νοούμενον.
  Πέθανε η γυναίκα που παρέσυρε το φορτηγό. ΚΑΙ Πέθανε η ηγυναίκα την οποία παρέσυρε το φορτηγό ΚΑΙ Πέθανε η γυναίκα που την πρέσυρε το φορτηγό.

  Η πρώτη φράση έχει όντως το μειονέκτημα να είναι αμφίσημη. Επειδή όμως ξέρουμε ότι οι γυναίκες δεν παρασύρουν φορτηγά αλλά το αντίστροφο, καταλαβαίνουμε τι λέει παρά την αμφισημία. Επομένως είναι θέμα υποκειμενικό αν θα το θεωρήσουε λαθος ή όχι. Το σχήμα κατά το νοούμενο είναι αναγνωρισμένο σχήμα.

  Τα σχήματα όμως δεν χρησιμοποιούνται για πλάκα ή αό τσαπατσουλιά. Πρέπει να έχουν κάποια εκφραστική βαρύτητα, δηλαδή να προσφέρυν στο ύφος του κειμένου, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ.

  Επομένως, σωστά ο Νοικ Νικ το καταγράφει σαν μεζεδάκι (και δεν είναι η πρωτη φορά νομιζω)

 66. ΣΠ said


  Συμφωνώ για την χρήση του «που».
  Προσωπική προτίμηση για να αποφεύγω τυχόν αμφισημίες: Το «που» αντικαθιστά την αναφορική αντωνυμία «οποίος -α -ο» μόνο στην ονομαστική.

 67. leonicos said

  Συνεχίζω το 65 προς τον Παναγιώτη.

  Όπως νατιλαμβάνεστε με διέκοψε η Φωτεινή

  Γράφω πιο πάνω. Η γνώση της γλώσσας καθεαυτής. Το θεωρώ λάθος. Το σωστό ειναι: Η γλώσσα καθεαυτήν είναι…. τα προβλήματα της γλώσσας καθεαυτήν…. μιλώντας γαι τη γλώσσα καθεαυτην…. χωρίς πληθυντικό σαν απόλυτη σημασία. Εντούτοις δεν τόλμησα να το γράψω.

  Τουλάχιστον ας έχουμε συνείδηση του γεγονότος.

  Και κάτι που πολύ λίγο ακούγεται. Δεν υπάρχει μια γλώσσα. Ο καθένας μιλάει τη γλώσσα του, και μάλιστα την παραλλαγή της στιγμής που μιλάει. Όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, είναι πραγματικό. Βέβαια στις περισσότερες περιπτωσεις τα ιδιώματα συμπίπτουν τοσο ώστε δεν γίνεται παρανοηση. Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι κάποιος είπε κάτι λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι θα το λέγαμε εμείς, και μπορεί να μας φανεί άσχημο, φτιαχτό, ή και πιο όμορφο, πιο κομψό κοκ. Άλλοτε όμως αυτές οι μικροδιαφορές οδηγούν σε ασυνεννοησία, σε παρεξήγηση και κυρίως σε γλωσσική μεταβολή.

  Ένα μεγάλο τέχνασμα είναι. όταν έχεις να πεις κάτι, να ξέρεις πώς και τι θ’ ακούσει ο άλλος.

 68. Γς said

  58:

  >μια πλατεία ολόκληρη

  Πλατεία Λαού

 69. Παναγιώτης Κ. said

  @42. «μας τα έχουν πρήξει»…τα συκώτια, τα μυαλά,… 🙂
  Εντάξει Γς; 🙂

 70. ΣΠ said

  35 …ο σερβιτόρος τα περνάει σε μια συσκευή…

  Αυτή την συσκευή την έχω δει σε εστιατόρια και στην Ελλάδα αλλά περισσότερο στο εξωτερικό. Επικοινωνεί με την κουζίνα και καταγράφονται εκεί οι παραγγελίες καθώς ο σερβιτόρος τις περνάει στην συσκευή.

 71. Γς said

  64:

  Γκαρσόνι του Νεγκροπόντε

  Σε ταβέρνα Χαλκίδας δίπλα στην παλιά γέφυρα.
  Βιαζόμαστε, Πάω στο ταμείο και (αστειευόμενος) λέω :

  -Ιλ κόντο!

  Κι ο καριόλης ρωτάει τον σερβιτόρο:

  -Εχει πάρει τίποτα άλλο ο μαλάκας στο 13;

  Και μου πασάρει την απόδειξη.
  Πληρώνω

  -Γκράτσιε

  -Της μάνας σου το (μπιπ)!

  Και φεύγουμε

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και κάτι που πολύ λίγο ακούγεται. Δεν υπάρχει μια γλώσσα. Ο καθένας μιλάει τη γλώσσα του, και μάλιστα την παραλλαγή της στιγμής που μιλάει.»

  Ξαφνιάστηκα μόλις το διάβασα…Μα τι λέει ο Λεώνικος; Το σκέφτηκα λίγο, έφερα στον νου μου τα ελληνικά που μιλούν οι δικοί μου, τις λέξεις που προτιμούν, το ύφος, τις εκφράσεις…Πόσο δίκιο έχεις, Λεώνικε…

 73. # 40

  Ημουνα μέσα και ήταν το ματς που σιχάθηκα τον ΠΑΟ οριστικά και αμετάκλητα. Πριν χρόνια συζητήσαμε εδώ γι αυτό το ματς και δεν τα καλοθυμόμουνα, νόμζα πως ήταν με τον Ολ. Λευκ ή το ΑΠΟΕΛ. Το οφφσάϊντ γκολ του Παπαδημητρίου πρέπει να ήταν παγκόσμιο ρεκόρ σε μέτρα οφφσάΙντ, ο παίκτης ήταν στην μεγάλη περιοχή και οι αμυντικοί κάπου στην σέντρα !!! Οπως τα θυμάμαι (αχνά και όχι σίγουρα) ο ΠΑΟ ισοφάρισε κάπου στο 85 και μετά τελειώσανε και τα προσχήματα. Ο λόγος που δεν τα θυμάμαι καλά ήταν πως τότε ήμουνα φουλ ερωτευμένος με μια ζωντοχήρα και μέναμε στην Αλδου Μανουτίου δίπλα στο γήπεδο όπου πήγαινα απλά να πάρω ανάσες…

 74. # 70

  και κάποια παραλιακά μαγαζιά στο Γαλαξίδι

 75. Παναγιώτης Κ. said

  @58. Μα και τώρα είναι…γατόνια!
  Αν βρεθείς π.χ στην Πράγα θα καταλάβεις! 🙂

 76. ΣΠ said

  43, 73
  Θυμάμαι τις φάσεις των γκολ που έδειξε η τηλεόραση. Το οφσάιντ ήταν κραυγαλέο. Τα πέναλτι πάντως ήταν. Το ένα ήταν ανατροπή μέσα στην περιοχή και στο άλλο ο τερματοφύλακας κρατώντας την μπάλα κλότσησε αντίπαλο μέσα στην περιοχή και μαζί με την υπόδειξη πέναλτι αποβλήθηκε.

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ θυμάμαι τον τελικό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ το 1983, στο νεόδμητο Ολυμπιακό στάδιο, ένα πραγματικό στολίδι τότε. Είχα πάει με έναν φανατικό Αεκτζή κολλητό. Οι μπαοκτσήδες τα έκαναν γης Μαδιάμ. Τους είχαν βάλει αφελώς στο πάνω διάζωμα και αυτοί σπάγανε τα καθίσματα και τα πέταγαν στους θεατές του κάτω διαζώματος, εκεί που καθόμασταν κι εμείς. Ματωμένα κεφάλια, πατεράδες με τα παιδιά στην αγκαλιά να τρέχουν αλλόφρονες να καλυφθούν, κόλαση και τρόμος. Από τότε ακούω Μπάοκ και τραβάω πιστόλι.

 78. ΣΠ said

  22, 32
  Ήταν και το Πανιώνιος-ΑΕΚ 3-1 το 1979. Η ΑΕΚ ήταν στο ημίχρονο μπροστά 0-1.
  Αλλά, Gpointofview, πώς είναι δυνατόν να ξεχάσεις το φανταστικό ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ 2-2 το 1974, στο οποίο ο ΟΣΦΠ προηγήθηκε αλλά το πήρε ο ΠΑΟΚ στα πέναλτι.

 79. # 76

  Σ.Π. το όργιο στο β΄ημίχρονο ήταν τα χιλιάδες εξόφθαλμα φάουλ στη σέντρα ώστε να έχει κατοχή ο ΠΑΟ γιατί αλλιώς θα έτρωγε και άλλο γκολ. Από ένα σημείο και μετά όταν κατάλαβαν οι παίκτες του ΠΑΟ τις διαθέσεις του διαιτητή γίνονταν εντελώς απροκάλυπτα !!. Για το πρώτο πέναλτυ δεν έχω άποψη γιατί καθόμουνα στην 13 κι έγινε προς το αντίθετο τέρμα. Το οφφσάΙντ φαινότανε κι από κει !!!!!!!!!! Το δεύτερο πέναλτυ ήταν μετά το 3-2 και δεν έπαιξε ρόλο ήταν μια φυσιολογική αντίδραση για όσα είχαν προηγηθεί

 80. Παναγιώτης Κ. said

  Κάθε φορά που ο G… γράφει ποδοσφαιρικό σχόλιο- και δεδομένου ότι τα ποδοσφαιρικά σχόλια είναι κάπως πυκνά- μου έρχεται στο νου το σχετικό ανέκδοτο με το… μαντήλι.

  Ο προσωπάρχης λοιπόν μιας επιχείρησης θέλησε να κάνει προσλήψεις και μεταξύ των διαφόρων δοκιμασιών στους υποψήφιους έκανε και το εξής: Κρατούσε ένα μαντήλι, το κουνούσε μπροστά από τον υποψήφιο και ζητούσε να του πει τι του θυμίζει.
  Μπαίνει ο πρώτος και δίνει την εξής απάντηση: Αποχαιρετισμός στην παραλία στο καράβι που φεύγει.
  Στον δεύτερο θύμισε το χοροστάσι στο πανηγύρι του χωριού του.
  Ο τρίτος στο σχετικό ερώτημα απαντάει: Πήδημα! ( Άλλη λέξη είπε-αυτή που αρχίζει από γάμα- αλλά όπως συμβαίνει με τον Νικοκύρη το ίδιο συμβαίνει και σε μένα, η μαμά μου δεν με αφήνει να λέω κακές… λέξεις… :))
  Ξαφνιάζεται από την απάντηση ο προσωπάρχης και όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που ζητάμε διευκρινήσεις, ξεκινάμε με…συγγνώμη!
  -Συγγνώμη αλλά… πήδημα από πού;
  -Βρε το κουνάς δεν το κουνάς το μαντήλι, το μυαλό μου εκεί είναι! 🙂

  G…, όλα αυτά με αγάπη! Πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με ομότεχνο!

 81. # 78

  Δίκιο έχεις αλλά επειδή το γκολ του ΟΣΦΠ ήταν περίπου αυτογκόλ από το λάθος του Ιωσηφίδη (!) και λόγω της ποιότητας του τότε ΠΑΟΚ δεν αισθάνθηκα πίεση επειδή ήταν πίσω στο σκορ, η ανατροπή είχε έρθει σχετικά εύκολα. Εξ άλλου εκείνη την εποχή αφήναμε τον ΠΑΟ να προηγθεί 0-2 για να έχει ενδιαφέρον το παιχνίδι μέχρι το 3-2
  Το 79 υπηρετούσα στο Π.Ν. και δεν το είδα

 82. Γ-Κ said

  Με αφορμή κάποια ποδοσφαιρικά σχόλια, θα αναρωτηθώ (δημόσια):

  Πόση διαφορά έχουν όλα αυτά που γράφονται για το ποδόσφαιρο από κάποιους κουναδισμούς, πορτοκαλισμούς και κάποιες θεωρίες περί Κίσιντζερ και διεθνούς σιωνισμού;;;

  Γράφει ο αξιότιμος Ηλε-φούφουτος
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/16/lernaioakad/ σχόλιο 11

  «…το παράπονο που εκφράζεται δικαίως είναι γιατί να είναι η γλώσσα πεδίο ασκήσεων βλακείας από ειδικούς, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς κλπ.
  Αν κάποιος γλωσσολόγος βγει και μιλήσει με επιστημονικό μανδύα για τις επιδράσεις των άστρων στα οικονομικά το κύρος του θα τρωθεί ανεπανόρθωτα.
  Επίσης, είναι απορίας άξιο γιατί δεν βρίσκεται από την ακαδημαϊκή παρέα του κ. Κουνάδη κάποιος να τον προφυλάξει καλοπροαίρετα, δηλαδή να τον πάρει εγκαίρως παράμερα και να του εξηγήσει ότι αυτά που λέει είναι για τις ανθρωπιστικές επιστήμες κάτι αντίστοιχο με τα ξόρκια και τα χαϊμαλιά για την ιατρική.

  Όσο για την ένσταση του Κορν., νομίζω ότι καλώς έγινε και καλώς απάντησαν όσοι απάντησαν, διότι εμείς μπορεί λίγο πολύ να έχουμε γνωριστεί μεταξύ μας αλλά μας διαβάζουν κι άλλοι και μπορεί να παρεξηγήσουν ότι τα ζητήματα ανθρωπιστικών σπουδών είναι μόνο για κλειστές κάστες, ενώ είναι για οποιονδήποτε φιλομαθή με μέση μόρφωση, ο οποίος προσεγγίζει τα πράγματα με καθαρό μυαλό και διάθεση να μάθει, όχι να βρει καταφύγια απ τη σκληρή πραγματικότητα και επιστημονικοφανή άρλεκιν.»

  (Γράφονται και πολλά ακόμα στον παρόντα ιστότοπο.)

  Ας αντικαταστήσει κάποιος τη λέξη «γλώσσα» με τη λέξη «ποδόσφαιρο»…

 83. Γ-Κ said

  Πάντως, είναι ευκαιρία να μελετήσετε πώς ευδοκιμούν τα «επιστημονικοφανή άρλεκιν». Άνθρωποι που τη μια στιγμή αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να γράφει τέτοιες αρλούμπες ο κάθε Κουνάδης, την επόμενη στιγμή γράφουν εξίσου παράλογα πράγματα για το ποδόσφαιρο.

 84. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Τι μου θύμισε αυτό το σπάσιμο της γραβάτας, τι μου θύμισε…

 85. Avonidas said

  Αντίθετα το υποβόσκω ήταν αυτό που ήξερα, ψήνεται κάτι αρνητικό και ύπουλο. Υποπτεύομαι πώληση φιγούρας από τον συντάκτη.

  Κι αυτό τώρα δεν είναι πώληση φιγούρας; 😉

  (Νομίζω ότι το υποβόσκω το αποφεύγουν εξαιτίας του βουκολικού «βόσκω». Ε, μη μας πούνε και βλαχάρες! 🙂 )

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πόσο βαρετά είναι τα ελιτίστικα σχόλια για το ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιρόφιλους…

 87. # 77

  Γιάννη Κουβάτσε ΟΛΑ τα μαλακισμένα ΟΛΩΝ των θυρών τα ίδια κάνουν και μάλλον τα της Θ4 είναι τα χειρότερα. Τεράστια απορία διότι ο γραπτός λόγος της Θ4 είναι σκάλες ανώτερος όχι μόνο των άλλων θυρών αλλά και των πολιτικών νεολαιών. Λες για σπασμένα καθίσματα και αγνοείς το ματς ΠΑΟ-ΟΣΦΠ όπου κάηκε ολόκληρο το ΟΑΚΑ ; Δεν βρίσκεις άκρη με αυτά και οι Βαρδινογιάννης- Νικολαΐδης που τα έβαλαν στα ίσα με τους οργανωμένους αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν. Σε ματς που δεν υπάρχουν αντίπαλοι οπαδοί είδες τι έγινε όταν έχασε ο ΟΣΦΠ από την ΑΕΚ και φαντάζεσαι τι θα γινοτανε αν δεν έβαζε το γκολ ο Λάζαρος στο 95 με την Λάρισσα. Η τακτική Σαββίδη όπως είδες απέδωσε στα δυο τελευταία παιχνίδια παρ’ όλες τις πουστιές των ΟΣΦΠ και ΑΕΚ αλλά πες μου εσύ πως θα αποφευχθούν τα επεισόδια σήμερα το βράδυ. Μακάρι να διαψευσθώ αλλά έχω σοβαρές ενδείξεις για το βρώμικο μυαλό του Βασιλειάδη και τις ικανότητες-προθέσεις της αστυνομίας.

  Και κάτι για ξέρεις, η κόντρα Αθήνας -Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από ένα ματς ΠΑΟ- (5-2) κοντά στο 1970 όταν οι κίτρινοι έφτασαν λίγους βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟ ώστε το ματς να θεωρηθεί ντέρμπυ 4-5 αγωνιστικές πριν από την λήξη του πρωταθλήματος. ημουνα στην 14, στα φοιτητικ΄και είδα στην Τσόχα το αναίτιο ξύλο που έπεσε από την ενέδρα που είχαν στήσει οι πράσινοι στους Αριανούς. Οταν πήγαινα Θεσσαλονίκη μετά για ματς του ΠΑΟ έβλεπα τους Θεσσαλονικείς με δυο σημαίες στα κοντάρια τους, του ΠΑΟΚ και του Aris, αργότερα άρχισαν να δέρνονται μεταξύ τους

 88. Κι όμως… στην φωτό από το μπλόκο της τροχαίας στα πούλμαν με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στα διόδια διακρίνεται και ο Λεώνικος !!

  http://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/full_width_default/public/webtv/2018/05/12/1910250.jpg?itok=-T9ueYqC

 89. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  49 Μα κι εγώ με τον φίλο μου συντασσομαι!

  53 Α μπραβο, ίσως αυτή ειναι η πιο πιθανή εξήγηση!

  66 Σε δοκίμιο ισως, αλλά σε πιο ανεπίσημο λόγο μπορείς θαυμάσια να πεις «Η ταινία που είδαμε χτες».

  85τέλος: Πολυ πιθανό!

  88 Προ ολίγου πέρασα από εκεί -προς τι το μπλοκο;

 90. … ο σχολιαστής … λέει … tie break … το «σπάσιμο της γραβάτας» …
  Λέει tie brake:
  Φρενάρισμα του αντιπάλου με γερο-δεμένη άμυνα
  που καταλήγει (αλά Μποστ)
  «Άρον των γραβατών σου, και άντε γεια!»

  … Δράση «με διεθνές αντίκτυπο». …
  Έχει αναπαραχθεί σε πολλά
  αντίκτυπα.

  … νοσοκομείο των ανατολικών προαστίων. … EastMed
  Της ιδιωτικής ασφάλειας υγείας
  Club Med.

  … Παρακαλούνται οι ψυκτες να μην χρησιμοποιούνται για την πλύση των χεριών για λόγους υγιεινής. …
  Σε συντομία
  «Κάτω τα χέρια από τους ψύκτες»

  … Γουαφίστας με γουάιφαϊ …
  Στο ίδιο μοτίβο είχαν βγει μπλουζάκια με το «χιουμοριστικό»

  Wong Brothers Laundry Service
  Two Wongs Can Make It White

  από την Abercrombie & Fitch,
  και αποσύρθηκαν σύντομα,
  μιας και το χιούμορ είναι
  ντελικάτη υπόθεση.

 91. Μαρία said

  > όπως η παράλειψη του (εντελώς απαραίτητου) εγκλιτικού τόνου.
  Κάθε άλλο παρά απαραίτητος στο «δηλώσεων της, ». Υπάρχει περίπτωση φυσικός ομιλητής της κοινής να παραβιάσει το νόμο της τρισυλλαβίας; Λέω της κοινής, γιατί ο Κουμπάρος θα προφέρει έτσι κι αλλιώς δηλώσεωντης κι ο Πατρινός δηλωσεώντης.

 92. 88τέλος, 89

  Τους «κρατάνε» εκεί, για να τους συνοδέψουν πακέτο στο ΟΑΚΑ, να τους βάλουν στο μαντρί και μόλις βγούν να τους πάρουν πάλι πακέτο για εθνική οδό.
  Για να μην έρθουν σε επαφή με τους άλλους.

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για τον ψύκτη: «Μην πλύνεστε εκεί που πίνετε» 🙂

  >>Απαγορεύεται το πέρδεσθαι

 94. (34) Μεταφραστή, είσαι απερίγραπτος.
  Το Διαδίκτυο είναι ένα συγκεκριμένο πράμα, όπως ακριβώς το Μέγαρο Μουσικής ή το Πολυτεχνείο. Απόλυτα δικαιολογημένο είναι να το αντιμετωπίζουμε σαν κύριο όνομα. Βεβαίως και το φεγγάρι ένα συγκεκριμένο αντικείμενο είναι, και το γράφουμε με μικρό· συχνά όμως οι αστρονόμοι γράφουν τη Σελήνη (και τη Γη, και τον Ήλιο) με κεφαλαίο, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και κατ’ αναλογία με όλα τα άλλα ουράνια σώματα. Βλ. και το σχετικό άρθρο της Βικιπαίδειας, που αφορά βεβαίως την αγγλική γλώσσα, αλλά όπου τονίζεται ότι αρχικά γραφόταν με κεφαλαίο, σταδιακά όμως υπάρχει η τάση να γράφεται με μικρό διότι εξομοιώνεται με άλλα μέσα επικοινωνίας, όπως π.χ. το τηλέφωνο. Εχει τη λογική της κι αυτή η χρήση και δεν αποκλείεται να επικρατήσει κάποτε πλήρως· να χαρακτηρίζεις όμως λάθος , και μάλιστα «κωμικό» λάθος «που δεν θα έκανε ούτε μαθητής του Δημοτικού», κάτι που το πολύ-πολύ να είναι πεπαλαιωμένη χρήση, ε, δε χωνεύεται.
  Παρομοίως, το tie-break γράφεται στα αγγλικά και ως μία λέξη, και με ενωτικό, και ως δύο λέξεις· στα ελληνικά όμως, στο βαθμό που χρησιμοποιείται, σαφώς αποτελεί μία λέξη, αφού δεν χρησιμοποιείται ανεξάρτητα το πρώτο συνθετικό του. Ότι υπάρχει μια ελαφριά ανακολουθία στο «η λέξη [ενικός] tie break [με κενό]», που έγραψε ο Νικοκύρης, υπάρχει· αλλά για κάτι τέτοιες επισημάνσεις έμεινε στην ιστορία ο Ζωίλος…

 95. Νέο Kid said

  Είναι για λύπηση τα καημένα τα ορκς… τα μαντρώνουν στα λεφορεια χωρίς ούτε ένα σαντουιτς με σαλλατα… τόσες ώρες ,και κατευθείαν στο λάκο των λεόντων όπου θα τους φάνε λάχανο για μια ακόμη φορά οι Αθηνεζοι… τζάμπα θα πάει πάλι τόση καλή πρεζα! Ελληνικό ποδόσφαιρο 2018…

 96. Νέο Kid said

  Το μόνο θετικό βέβαια, για τους ξύπνιους σαν κι εμένα που ξέρουν ήδη το νικητή το ΑΕΚ , τα φραγκακια που θα κονομήσω στο κουμαρι το βράδυ. 😋🤑🤑

 97. Μαρία said

 98. # 89, 92

  Υποτίθεται πως τους έγινε εξονυχιστικός έλεγχος κι όταν οδηγηθούν στο ΟΑΚΑ και βγάζουν πυρσούς φωτοβολίδες κ.λ.π. θα απορούν όλοι πως βρέθηκαν…να μην ξεχνάμε πως μέσα στο ΟΑΚΑ είναι υπεύθυνη η σεκιούριτυ που δήλωσε πως δεν προλαβαίνει να οργανωθεί μέχρι το Σάββατο αλλά ο Βασιλειάδης είχε ωτίτιδα και δεν το άκουσε…
  Είναι πονεμένη ιστορία τα επεισόδια στα γήπεδα με οικονομικό μπακγκράουντ τα κάποια εκατομμύρια ευρώ που είναι η έξτρα αμοιβή των αστυνομικών και που φυσικά δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν επεισόδια

 99. Μαρία, απαραίτητος δεν είναι ο τόνος της έγκλισης, με την έννοια ότι θα μπορούσαμε να μην τον γράφουμε και πάλι θα τον προφέραμε. Απαραίτητος όμως είναι με την έννοια ότι ανέκαθεν (τέλος πάντων, από τότε που γράφουμε τόνους) τον γράφαμε, και τέλος πάντων ένα σημείο της παραδοσιακής ορθογραφίας που ταιριάζει 100% με την προφορά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το καταργήσουμε! (Αντιθέτως, τελείως παράλογος ήταν ο τόνος της έγκλισης στις προπερισπώμενες λέξεις — εγώ θυμάμαι, και οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται, σχολικά αναγνωστικά που ακόμα και στη δημοτική έγραφαν «ὁ κῆπός μου», «τὸ αἷμά του» κλπ. Οι νεότεροι ίσως να μην καταλαβαίνουν καν για τι μιλάμε!)

 100. Νέο Kid said

  50 χανούμια έδειραν 5 ορκς και τους έκαψαν το βανάκι στο Μαρούσι. Κόλαση,κόλαση μέσα στο τζαμί!….
  http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/GreekCup/telikos/epithesh-se-van-opadwn-toy-paok.5194776.html

 101. Νέο Kid said

  102. Aν και το πιθανότερο είναι να ήταν βρωμόγαυροι κι όχι χανουμάκια. Θρασύδειλοι και οι μεν και οι δε βέβαια, αλλά οι γαύροι είναι εξ ορισμού πιο ρεντίκολα.

 102. ΣΠ said

  91, 101
  Είναι και το άλλο. Χωρίς τον εγκλιτικό τόνο το «της» θα εκληφθεί ως άρθρο.

 103. Νέο Kid said

  102. Eξυπακούεται ότι οι αιμμάσοντες οπαδοί του Μπαμθεσσαλονίκειου έτυχαν ευγενούς περίθαλψης από Παναθηναϊκούς περίοικους του Αμαρουσίου! Πανάθα=πολιτισμός, κιμπαριλίκι κι αρχοντιά!
  Όξω χωργιάτες μπαοκογραβοχάνουμα !

 104. # 103

  Την στιγμή που φαίνεται πως η συνεργασία ΟΣΦΠ-ΑΕΚ ξεκίνησε με την παράδοση-παραλαβή της Ε.Ο. από ΟΣΦΠ σε ΑΕΚ με τις ευλογίες Ν.Δ και ΣύΡιζΑ αντιστοίχως, δεν αποκλείεται και η συνεργασία σε επίπεδο χουλιγκάνων όπου βέβαια η Θ7 με την γνωστή ακροδεξιά υποστήριξη έχει ανεβάσει επίπεδα με την ομάδα κρούσης των 100-200 μηχανοκίνητων όπως φαίνονται και στο βίδδεο :

  Σ’ αυτό φαίνεται και ο «συντονισμός» με την αστυνομία !!

 105. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σημειωτέον, Κιντ, ότι η μπασκετική ΑΕΚ χειροκροτήθηκε χτες από τους Παναθηναϊκούς για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου. Φαντάζομαι τι θα γινόταν στο ΣΕΦ ή στην Πυλαία. Αρχοντιά και ανωτερότητα.

 106. ΣΠ said

  107
  Μην είσαι σίγουρος ότι θα απονεμηθεί κύπελλο.

 107. sarant said

  102 Στη Στουτγάρδη έπρεπε να γινει το ματς…

 108. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, ούτε κάνω σχόλια ποδοσφαιρικά, χωρίς να παρεξηγώ αυτούς που κάνουν. Κανονικά ο σημερινός αγώνας ΑΕΚ-ΠΑΟΚ δεν έπρεπε να γίνει σε μέση περίπου απόσταση, Λάρισα ή Βόλος; γιατί η ΑΕΚ θα είναι σαν γηπεδούχος. Γι’ αυτό τον λόγο, συν Θεσσαλονικιός, σήμερα είμαι με το Τζή.

 109. Μαρία said

  101
  Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αυτή η παράλειψη δεν είναι προς σαββατιάτικο … κράξιμο.
  (Τι μου θύμισες!)

  104
  Αυτό αποκλείεται. Μετά το της υπάρχει κόμμα.

 110. Γς said

  110:

  Οπου κι ο Γς-τζούνιορ [στο Τίμπινγκεν]

 111. Μαρία said

  Όταν ο Άβερελ ανακάλυψε οτι το Μ της FYROM σημαίνει Μακεδονία. https://pbs.twimg.com/media/Dcw8b51X4AALTfg.jpg

 112. Μαρία said

  Το βαν με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ενώ βρισκόταν στο Μαρούσι επί της οδού Νερατζιωτίσης και κοντά στο εμπορικό κέντρο, δέχτηκε επίθεση από οπαδούς της ΑΕΚ, οι οποίοι αφού τους ξυλοκόπησαν, έκαψαν το βαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τραυματίστηκαν με περίοικους να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στα σπίτια τους. http://www.news247.gr/koinonia/ekapsan-van-opadon-toy-paok.6612553.html

 113. Γς said

  Μα τι περιμένουν για να σταματήσουν αμέσως την «αθλητική» αυτή εκδήλωση;

  Τα χειρότερα;

 114. Konstantinos said

 115. ΣΠ said

  112
  Έτσι κι αλλιώς, από τα συμφραζόμενα σχεδόν πάντα μπορεί να αντιληφθεί κανείς αν είναι άρθρο ή εγκλιτικό.
  Όμως καλό είναι, καθώς διαβάζει, να το αντιληφθεί ήδη από το «δηλώσεών» (όπου περιμένει να υπάρχει τόνος και στην λήγουσα αν το «της» είναι εγκλιτικό) και όχι όταν φτάσει στο κόμμα.

 116. # 111

  Κοίταξε Κώστα στην ουσία δεν παίζεται τίποτε στο σημερινό ματς εκτός από τις πιθανές τιμωρίες των ομάδων και την υποτιθέμενη ικανότητα της πολιτείας να διοργανώσει με σοβαρότητα έναν αγώνα. Οι δυο ομάδες έχουν ξεκαθαρίσει το ευρωπαϊκό μέλλον τους οπότε παίζεται απλά το γόητρο για τους ρομαντικούς και ένα ποσό της τάξης των 500 000 ευρώ, τα μισα λεφτά μιας καλής μεταγραφής. Τα σοβαρά τα έπαιξαν οι Βασιλειάδης- Κοντονής στα γραφεία και τα δικαστήρια κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που το ποδόσφαιρό μας έχει γίνει τριτοκοσμικό αφού δεν παίζεται το πρωτάθλημα τίμια και στα γήπεδα αλλά στα γραφεία των διαιτητών και δικαστών. Δες που κατάντησε ο ΠΑΟ που υποστήριζε αυτό το σύστημα επειδή βολευτανε με την δεύτερη θέση αντί να το πολεμήσει μόλις άλλαξε χέρια η κατάσταση, τα ίδια και ο Aris που βαστιότανε με το ζόρι στην Α κατηγορία όσο ήταν υπουργός ο Ιωαννίδης κι έκανε τόσα χρόνια να επανέλθει και φυσικά σε πολύ κατώτερο επίπεδο απ’ ότι ήτανε, το ίδιο που παθαίνει τώρα ο ΠΑΟ.
  Φταίνε βέβαια και τα μυαλά των οπαδών τους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουνε το δέντρο από το δάσος θαμπωμένοι από το προϊστορικό παρελθόν όταν επειδή δεν υπήρχε το σημερινό χρήμα στο ποδόσφαιρο αφήνανε να τους ξεφύγει και κανένας τίτλος.

 117. Νέο Kid said

  119. Προλαβαίνεις ,αν θέλεις, να σου δώσω το παρολάκι που έπαιξα στη Σιγκαπούρη, να κονομήσεις κι εσύ … αν κάνεις δημόσια δήλωση μετάνοιας ,βέβαια!

 118. sarant said

  120 Γενναιόδωρος ο Κιντ, μοιράζει τα εκατομμύριά του στα δύο.

 119. # 120

  Εχεις κολήσει και συ επενδυτική μανία από τον ΜεΛένεΡίζοΚιΟπωςΘέλωΤαΓυρίζω ; σε καλή μεριά να τα βάλεις τα κέρδη σου !

 120. Γιάννης Ιατρού said

 121. Ίσως είναι εδώ η ευκαιρία να αφήσω αυτό: https://www.yogajoes.com/

 122. Πέπε said

  @101:
  Συμφωνώ με τον Άγγελο, και θα το έθετα και πιο απόλυτα:

  Ο τόνος του εγκλιτικού είναι ακριβώς τόσο απαραίτητος όσο και κάθε άλλο στοιχείο της ισχύουσας ορθογραφίας. Η μόνη περίπτωση όπου κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τεθεί υπό συζήτηση θα ήταν αν αναζητούσαμε ένα καλύτερο ή διαφορετικό τονικό σύστημα προς καθιέρωση. Ειδάλλως, τι πάει να πει δεν το μπερδεύουμε; Οι τόνοι μπαίνουν για να δείχνουν πού τονίζουμε, είτε πρόκειται για λέξεις που ξέρουμε ούτως ή άλλως πού τονίζονται (π.χ. «Κώστας») είτε όχι (π.χ. «αλλα»).

  Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τοπικές παραλλαγές στο πώς πραγματώνεται ο συγκεκριμένος τόνος, αλλά και πάλι, εδώ μιλάμε για την επίσημη ορθογραφία της κοινής ελληνικής.

  Η πρόσκληση έχει λάθη στους τόνους των εγκλιτικών.

 123. Tah ala tahalasa said

  Η δική μου σκέψη για τη γραβάτα ήταν
  » Τη σπάει τη γραβάτα» που θα μπορούσε οπωσδήποτε να περιγράψει τους επισκέπτες του Κάνσας.
  Δεν τολμώ να το αναλύσω άλλο.

  Σε ότι αφορά τους συναδέλφους μου για χρόνια, τα συμπαθεστατα γκαρσονια, οι παραγγελίες γράφονται όχι γιατί δεν τα θυμούνται αλλά για να τα βγάζει το μπαρ/ κουζίνα χωρίς μπέρδεμα κ με τη σειρά κατά τραπέζι κ δεύτερο κ κυριότερο για να παίρνει τα χαρτάκια των παραγγελιών το αφεντικό στο κλείσιμο κ να κάνει ταμείο. ( Και λαμπάδες απ ασημί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη..).
  Υγ οποίος / α επιθυμεί ιδιαίτερα παρε δώσε με τα γκαρσονια να ξηγιεται κ κάνα μπουρμπουαρ ( Γιατί από τιπ ντιπ που λέγε κι ένας Λαρισαίος φίλος)

 124. Γιάννης Ιατρού said

  Αν έχετε VPN ο αγώνας εδώ live
  https://www.laola1.tv/en-int/livestream/aek-athens-paok-cup-final-live-stream-free-2018-len

 125. ΣΠ said

  127
  Γιατί χρειάζεται VPN;

 126. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ευκαιρία, που λείπουν οι ποδοσφαιρόφιλοι.

  Είμαι υπέρ του εγκλιτικού τόνου, βοηθάει, δεν βλάπτει.

  Είμαι κατά του αρχικού κεφαλαίου αν η λέξη δεν εκφράζει αποκλειστικά κύριο όνομα. Θυμάμαι παλαιότερα Πρόεδρος, Δήμαρχος, Υπουργός, Διευθυντής, Γυμνάσιο, Εκκλησία κλπ. Προσωπικά το απλοποιώ με μικρό. Ειδικά για το διαδίκτυο με μικρό, και με την πιο τραβηγμένη σημασία δεν μπορώ να το θεωρήσω κύριο ουσιαστικά. Δικά μου γούστα βέβαια αυτά, δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν.

 127. Tah ala tahalasa said

  http://www.news247.gr/psixagogia/cinema/die-welt-o-mikis-theodorakis-kathorizei-tin-eikona-mas-gia-tin-ellada.6612582.html
  Κι εδώ ένα περίεργα μεταφρασμένο κείμενο που δημιουργήθηκε κ σε άλλα σάιτ.
  Φαντάζομαι ότι στα ελληνικά λέμε η μελωδία του Ζορμπά. Και δε φαντάζομαι πως θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει τον Μαρξ το οτιδήποτε

 128. ΚΩΣΤΑΣ said

  126 > ( Γιατί από τιπ ντιπ που λέγε κι ένας Λαρισαίος φίλος)

  τίποτα ντιπ, μάλλον αυτό εννοείς!

 129. Tah ala tahalasa said

  * δημοσιεύτηκε κορεκτορα.
  Αλλά κ δημιουργήθηκε… Για τους πιο μερακλήδες

 130. Tah ala tahalasa said

  Ναι @ Κώστα αυτό ακριβώς!!

 131. Πέπε said

  @126:
  > > οποίος / α επιθυμεί ιδιαίτερα παρε δώσε με τα γκαρσονια να ξηγιεται κ κάνα μπουρμπουαρ ( Γιατί από τιπ ντιπ που λέγε κι ένας Λαρισαίος φίλος)

  Υπάρχει η γνωστή ιστορία με τον Χότζα στο χαμάμ, που ενώ τον εξυπηρέτησαν άθλια εκείνος άφησε ηγεμονικό πουρμπουάρ. Τη δεύτερη φορά πήγε και του έκαναν τεμενάδες, αλλά δεν άφησε τίποτε. Και όταν κάποιος τον ρώτησε, εξήγησε ότι το πουρμπουάρ της δεύτερης φοράς ήταν για την πρώτη και αντιστρόφως.

  Αυτό όμως ισχύει μόνο για τακτικούς πελάτες, γνωστούς του καταστήματος. Για τον περαστικό πελάτη, το έθιμο του πουρμπουάρ είναι πολύ ωραία στημένο: δεν το αφήνεις για να τύχεις καλής εξυπηρέτησης, αλλά επειδή έτυχες.

 132. ΚΩΣΤΑΣ said

  133 Στ’ Λάρσα μεγάλωσα, κάτ’ ξέρω κι ‘γώ! 🙂

 133. Γιάννης Ιατρού said

  128: Για να μην φαίνεσαι πως είσαι στην Ελλάδα, γιατί εδώ μόνο κοσμοτέτιος μεταδίδει …

 134. Πέπε said

  @130:
  Δε νομίζω να είναι από άποψη το «η μελωδία του ‘Ζορμπάς’». Θα ήθελα να ελπίζω ότι είναι είτε τυπογραφικό, είτε απομεινάρι από μισοτελειωμένη διόρθωση προηγούμενης μορφής του κειμένου, τύπου «ο Ζορμπάς είναι γνωστός…» > προσθήκη: «η μελωδία του» ξεχνώντας να σβήσουν το -ς.

  Πάντως αργότρα λέει «στη Δύση χόρεψε με τον Άντονι Κουϊν τον ‘Ζορμπά’», και όχι «το Ζορμπάς»!

 135. Πέπε said

  Γιάννη Ιατρού, τώρα που σε πέτυχα, έχεις πάρει χαμπάρι τι φωτιές άναψες στο https://sarantakos.wordpress.com/2018/05/04/diachronia/ ;

 136. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μια και θίξατε θέμα μπουρμπουάρ. Είναι μία από τις ωραιότερες και ωφελιμότερες ενέργειες, ειδικά στις μέρες μας. Βοηθάς έναν εργαζόμενο που δουλεύει σκληρά και αμείβεται με χαμηλό μεροκάματο. Επιπλέον δίνεις και παίρνεις χαρά, γιατί το καταλαβαίνεις από την αντίδραση του γκαρσονιού, το αναγνωρίζει από το φέρσιμό του. Αν είσαι και σχετικά τακτικός θαμώνας κάπου και σε ξέρουν, απολαμβάνεις τέτοια περιποίηση που νιώθεις άρχοντας. Κάτι ξέρουν οι Γάλλοι…

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  139 – Όπως τα λές Κώστα και ειδικά στα νέα παιδιά που ουσιαστικά μ’ αυτό συμπληρώνουν τον κατώτο βασικό. Είναι η γενιά που αγωνίστηκε να μη γίνει η γενιά των 800 ευρώ και τα κατάφερε.
  Όπως και νάχει, να αφήνετε μπουρμπουάρ έστω κι από το υστέρημα, είναι μοιρασμένη χαρά.☺

 138. Avonidas said

  Στην πρόσκληση επίσημης εκδήλωσης, που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, βλέπουμε ότι «θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικά η σχέση των ευρηματων της Μέλισσας με τον πλανήτη Δία, από τον αστροφυσικό καθηγητή Ξενοφών Μουσά».

  (Να μη μπούμε στην ουσία τέτοιων εκδηλώσεων που από μακριά φαίνεται πως ελάχιστη σχέση έχουν με την επιστήμη. Ίσως βεβαια να παρουσιαστεί οπτικοακουστικά και η σχέση που έχουν τα φύκια με τις μεταξωτές κορδέλες).

  Δεν καταλαβαίνω την ειρωνεία. Ο Μουσάς δεν έχει δώσει δείγματα τσαρλατανισμού που να δικαιολογούν τέτοια σχόλια.

  Πρόκειται για μια θεματική έκθεση. Ο Μουσάς έχει συμμετάσχει σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος, συνήθως σε σχέση με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Δεν βλέπω κάποιον ισχυρισμό, σχετικά με τη μινωϊκή γραφή ας πούμε, που να προδίδουν ψευδεπιστήμη, και το κείμενο της πρόσκλησης είναι υπερβολικά ασαφές για να κρίνουμε.

  Νικοκύρη, ξέρω ότι έχουν δει πολλά τα μάτια σου, ειδικά σε γλωσσικά θέματα, αλλά εδώ βρίσκω ότι τα αντανακλαστικά σου δε λειτούργησαν σωστά.

 139. Avonidas said

  #141. που να προδίδει*

 140. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΜΠΑΟΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τούμπα, Αλκαζάρ και Καλογρέζα…

  Υποκλιθείτε όλοι στον Τζη, απόψε

  Χαίρε Τζη, οι Θεσσαλονικείς σε χαιρετούν!!! 🙂 🙂 🙂

 141. Γιάννης Ιατρού said

  138: Πέπε,
  όχι δεν είχα δει. Το παρακολουθούσα λίγες μέρες, μετά το ξέχασα. Πάω να δώ !:), Ευχαριστώ!

 142. Πάνος με πεζά said

  Ο ΠΑΟΚ παίζοντας καλύτερα πήρε το Κύπελλο. (Κατάκτηση και κόκκινη τα προβλέψαμε, και τον παίχτη) Το συγκεκριμένο τρόπαιο το δικαιούνταν πέρα για πέρα, όχι μόνο γι απόψε αλλά και γιατί έφτασε αήτηττος στον τελικό.
  Ο «υπέροχος λαός του» πρέπει κάποτε να σοβαρευτεί και να καταλάβει το κακό που κάνει στην ομάδα του, ακόμα κι απόψε που παρα λίγο…να είχαμε διακοπή ! (Κάτι φωτοβολίδες και τα ρέστα πριν από το ματς τα αφήνω,με τον ΠΑΟΚ παίζεις αφού !) Το πρωτάθλημα είναι ζήτημα ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ τέτοιας ωριμότητας.
  Ελπίζω να παίξατε τα σπίτια σας στην κατάκτηση και στην κόκκινη (πιάσαμε και τον παίχτη με 50%)

  Πάμε για Γιουροβίζιον τώρα !

 143. Μαρία said

  125
  Ο λεξιλογικός τόνος στα νέα ελληνικά είναι απαραίτητος. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για λεξιλογικό μα για φωνολογικό τόνο. Αναπτύσσεται αυτόματα δεύτερος τόνος, για να μην παραβιαστεί ο νόμος της τρισυλλαβίας*, προβλέπεται δηλαδή απο κανόνα. Μπορούμε να τον γράψουμε, για καθαρά πρακτικούς λόγους π.χ. για να διευκολύνουμε κάποιον ξένο που μαθαίνει τη γλώσσα μας, όμως θεωρητικά απαραίτητος και μάλιστα εντελώς απαραίτητος, όπως έγραψε ο Νικοκύρης, δεν είναι και πάντως δεν μπορεί να σερβίρεται για μεζεδάκι, όπως έγραψα αρχικά.

  *Ο όρος έγκλιση τόνου είναι πέρα για πέρα παραπλανητικός. Τα κλιτικά είναι εξ ορισμού άτονα, δεν έχουν τόνο για να μετακινηθεί.

  Στεφανόπουλος, στο 0:44 : η συνειδησή μου https://www.youtube.com/watch?v=Y3wat21Y_JA
  Νίκος Αναστασιάδης με παραβίαση του νόμου της τρισυλλαβίας στο 0:08 : η αποφασιστικότητα μου https://www.facebook.com/pg/NicosAnastasiades/videos/

 144. Γιάννης Ιατρού said

  144: Α, μάλιστα. Χαίρομαι που έπιασε τόπο, ήταν και βαρύ να το ανεβάσω από το υπόγειο, γέρος άνθρωπος… 🙂 🙂

 145. Tah ala tahalasa said

  Συμφωνώ με όλους. Να αφήνετε κατιτις. Απ τα λίγα δε σώθηκε κάνεις. .
  Πάντως Πέπε εγώ δεν ήθελα τιπς απ τους θαμώνες. Μπορώ να πω πως μου φαινόταν καπως περίεργο. Σε αντίθεση με τους περαστικούς κ ιδιαίτερα τους τουρίστες που τους τα έπαιρνα χωρίς τύψεις ή άλλο δισταγμό.
  – και κάπου εδώ να πούμε ότι σαν τους Αμερικανούς δεν έχει-

 146. 124 Δύτης–> αρρωστάκιιιιιιι

 147. 149 χεχέ

 148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Πάνο είσαι ΜΕΓΑΛΟ κορόϊδο που δουλεύεις. Έχουμε και λέμε, πρόβλεψη, 2 ημίχρονο 1 τελικό, εδώ και 15 ημέρες πως θα το πάρει ο ΠΑΟΚ μέχρι και την κόκκινη προέβλεψες κι όλα αυτά όχι στην τύχη αλλά τεκμηριωμένα, αυτό είναι που έχω διακρίνει σε σένα και σε διαφοροποιεί από τους «έξυπνους» χαζούληδες τζογαδόρους.
  Ειλικρινά στο λέω, είσαι γεννημένος επενδυτής μόνο που το σύστημα σε έπεισε από μικρό να γίνεις υπάλληλος, για τα γνωστά ανύπαρκτα, σταθερά και σίγουρα και μάλλον είναι αργά για να αλλάξεις. Φρόντισε τουλάχιστον να μη ρίξεις στο ίδιο λούκι τα παιδιά σου.

 149. Πάνος με πεζά said

  Δεν πειράζει ρε Λάμπρο, καλή καρδιά !

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  152 – Τι να πειράξει ρε φίλε, τα φασόλια πειράζουν κι αυτά αν δεν είναι καλά βραδμένα.☺
  Πέρα από την πλάκα πάντως αυτά που είπα τα εννοώ, έχεις όλα τα στοιχεία του σωστού επενδυτή (που δεν είναι μόνο του χρηματιστηρίου) ποτέ δεν έχεις μιλήσει στην τύχη για τις ποδοσφαιρικές προβλέψεις σου και ποτέ σαν οπαδός κι ένας επενδυτής δεν βασίζεται ποτέ στην τύχη και δεν λειτουργεί συγκινησιακά, αυτά που εμπιστεύεται, είναι η γνώση και η ανεπτυγμένη διαίσθησή του. Εσύ τα έχεις και τα δύο αλλά είναι αρκετά δύσκολο πλέον να τα εφαρμόσεις προς όφελός σου, γι’ αυτό επιμένω για τα παιδιά σου, φρόντισρ να τους τα μεταδώσεις για να αποκτήσουν επρνδυτική παιδεία, κι άσε τον κόσμο να τζογάρει γενικώς.

 151. Πέπε said

  @146:
  Επαναλαμβάνω ότι το «θεωρητικά απαραίτητος ή όχι» μπορεί να συζητηθεί, όμως πρακτικά παραμένει απαραίτητος όσο το βιβλίο με τα σωστά και τα λάθη λέει ότι είναι σωστό να μπαίνει και λάθος να παραλείπεται. Αν π.χ. αναλάβει κάποιος τη διόρθωση ενός κειμένου και δει να λείπουν οι τόνοι των εγκλιτικών, αφείλει να τους προσθέσει αφού έτσι είναι αυτή τη στιγμή το οριζόμενο ως σωστό, κι όχι να τους αφήσει έτσι (ή να σβήσει και τους υπάρχοντες) επειδή θεωρητικά δεν είναι απαραίτητοι. Θεωρητικά, το καθετί στο σύστημα γραφής μας θα μπορούσε να επανεξεταστεί, ειδικά δε για το ζήτημα του τονισμού έχουμε κάνει κι εδώ μακρές συζητήσεις.

 152. # 145

  Πάνο με πεζά κυρίως ο Κιντ κονόμησε … και οι τυφλοί είδαν σήμερα πως ο ΠΑΟΚ είναι ένα επίπεδο πάνω από τις άλλες ελληνικές ομάδες και χάνει μόνο με ειδικές συνθήκεςπίεσης και θερμοκρασίας…
  Αρκετάσ μάντεψες Πάνο σ’ ένα έπεσες έξω, τα σπόρια σε φάουλ, κάρτες και οφφσάϊντ τα έδωσε στην ΑΕΚ η διαιτησία.

  Δεν με ενδιαφέρει το κύπελλο ούτε το αποτέλεσμα όσο πως αποδείχτηκε ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ το χάρτινο του πρωταθλήματος. Η κωλοφαρδία της ΑΕΚ άντεξε 65 λεπτά μέχρι να βάλει το γκολ ο MVP όλου του πρωταθλήματος ο Αντρέ Βεϊρίνια με την ΨΥΧΗ του που δεν την είχαν οι Μπίσεσβαρ, Πρίγιεβιτς και Κάμπος.
  Χάρηκα για το γκολ που πέτυχε ο Πέλκας που θα του δώσει την ψυχική δύναμη να εξελιχτεί σε αυτό που μπορεί, τον καλύτερο Ελληνα ποδοσφαιριστή.

 153. # 145

  Δεν έφτασε αήττητος στον τελικό, έφτασε με ΜΟΝΟ ΝΙΚΕΣ στην κατάκτηση σε όλους τους αγώνες.

  Εξαιρουμένου του Κιντ και του γκουρού του να αποφεύγετε το ποδοσφαιρικό στοίχημα γιατί μπορείς να προβλέψεις ποιός θα παίξει καλύτερα αλλά όχι το αποτέλεσμα γιατί το ποδόσγφαιρο δεν είναι τόσο δίκαιο άθλημα. Προτιμητέο το μπάσκετ που είναι σαφώς δικαιότερο στο αποτέλεσμα

 154. Νέο Kid said

  155. Κονομησα βρε κορόιδο! 😁😊🤑🤑

 155. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετισμούς πολλούς από την Κρόνη (cronopiousa), έτι μακράν συνδέσεως με διαδίκτυο!

 156. Πάνος με πεζά said

  Ε δε σε αντέχω, ειλικρινά… Πήρες Κύπελλο και πάλι κλαις για τα σπόρια;
  Δηλαδή, αν χάσεις του χρόνου το πρωτάθλημα για 2 βαθμούς (που ΔΕΝ θα το χάσεις, και το λέω από ΑΠΟΨΕ, 12.5.2018), πάλι θα κλαις για δύο βαθμούς που σου έλειπαν στο ξεκίνημα λόγω δικαστηρίων;
  Το ποδόσφαιρο ρε G είναι για να χαιρόμαστε, όχι για να γκρινιάζουμε. Αν ήταν να γκρινιάζουμε, έχει γύρω πράματα, ουυυυ…

 157. Πάνος με πεζά said

  Άντε μη με πιέσετε, και πώ και ποιος θα σηκώσει τη Γιουροβίζιον !

 158. Νέο Kid said

  Τραγικά μπαοκοχάνουμα, ξεχάστε πρωταθλήματα και τέτοια αντρικά σπορ. Μόνο Παναθα από του χρόνου! Ταϊλανδός ρουλζ!!

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – Σωστόοοοος.☺😀😂

 160. Νέο Kid said

  Μη τολμήσει κανείς και ψηφίσει το Φουρειρα! Πάω για ύπνο και δε γουστάρω κορναρίσματα και λαμακίες, ντάξει;

 161. http://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/full_width_default/public/webtv/2018/05/12/1911364.jpg?itok=C_iwNh-v

 162. Παναγιώτης Κ. said

  @139,140. Ψηφίζω ναι και επαυξάνω και φυσικά το κάνω πράξη.
  Και κάτι ακόμη. Εδώ και μερικά χρόνια ψωνίζω από τα συνοικιακά μπακάλικα και λιγότερο από τα σούπερ μάρκετ.
  Να βοηθάμε με κάθε τρόπο!

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Καλά μη τρελαίνεσαι,ο Ταϊλανδός επενδυτής είναι μάλλον σαν το παλιό Αλβανός τουρίστας που λέγαμε.☺ Προς το παρόν η μόνο ομάδα που φαίνεται να λειτουργεί επενδυτικά (δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός έχει πάρει την κατιούσα) με το βλέμμα στο μέλλον, είναι η ΑΕΚ. Χτίζει γήπεδο, έχει σωστά στελέχη στην διοίκηση και στο προπονητικό τημ, δύο χρόνια ίδιο προπονητή όταν οι άλλες έχουν αλλάξει στο ίδιο διάστημα καμιά δεκαριά, κι έκανε αξιοπρεπή ευρωπαϊκή πορεία (έμεινε αήτητη) που είναι αυτό που μετράει κι ανεβάζει το πρεστίζ ενός συλλόγου, αν λογικά συνεχίσει στον ίδιο δρόμο θα γίνει μια αξιόλογη ευρωπαϊκή ομάδα όπως ήταν επί Βαρδινογιάννγ ο ΠΑΟ και την τελευταία δεκαετία ο Ολυμπιακός.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  165: Εγώ πάντως ξεβράκωτους βλέπω 🙂 🙂 Τέλος πάντων, αφού παίξατε καλύτερα, συγχαρητήρια και να το χαίρεστε Τζί.

 165. Πέπη said

  Μια και 45 λεπτά από τώρα, μία συμπατριώτισσα μου (είμαι γεννημένη στην Ελλάδα αλλά κατάγομαι κι εγώ από την Αλβανία, όπως η Εντέλα Φουρεϊράι ) πρόκειται να κερδίσει τη φετινή Eurovision με τουλάχιστον 100 πόντους διαφορά από τον δεύτερο, σας καλώ όλους να καταδικάσουμε το νέο τραγούδι του Χρήστου Δάντη (μουσική δική του, σε στίχους του Νίκου Σαρρή) που κυκλοφόρησε χτες στο YouTube και θίγει βάναυσα τις γυναίκες. Είναι εντελώς μισογυνικό, όπως φαίνεται κι από το ρεφρέν του που λέει:

  «Προσωπάκι μου εσύ

  του Ιούδα φτυστό,

  στο πλάϊ μου θάσουν

  αν είχα χρυσό,

  Καριόλα σε μισώ!..

  να το ξέρεις,

  σου αξίζει μόνο αυτό,

  να υποφέρεις,

  Καριόλα σε μισώ!..»

  Και κάτι για το σχολιαστή 164… Προαναγγέλλει απόψε στην Αθήνα κορναρίσματα για τη νίκη της ΦουρεΪράι, αλλά αν υπάρξουν, θα είναι μόνο από Αλβανούς. Οι Έλληνες δυστυχώς είναι πολύ ρατσιστές. Να φανταστείτε ότι δεν άφησαν ούτε τον πατέρα της τον κύρ Χρήστο να πάει απόψε στη Λισσαβώνα να της συμπαρασταθεί

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλώς τηνε κι άς αργησε την Βατάλω την λεβεντοπνίχτρα.☺

 167. Βρίσκομαι στη Θεσ/νίκη και βλέπω ότι η παραλιακή λεωφόρος έκλεισε για τ’αυτοκίνητα και πέφτουν θεαματικότατα πυροτεχνήματα στο Λευκό Πύργο.
  Να καταλάβω ότι ο ΠΑΟΚ νίκησε;

 168. Γιάννης Ιατρού said

  170: Αλλά το επιτελείο του παραπληροφορεί, γιατί βεβαίως το Ισραήλ θα κερδίσει και θα έχουν κηδείες στο ILL Οινόη…

 169. Νέο Kid said

  171. Όχι. Πανηγυρίζουν για τη νίκη του Ισραήλ στη Γιουροβίζιον.

 170. Οχι Αγγελε…απλά η ΑΕΚ έχασε πάλι αλλά δεν έχει δικαστήρια να πάρει το ματσάκι αυτή την φορά !!

 171. Ελα ρε Αγγελε μέχρι κι ο Βασιλειάδης το κατάλαβε και μια που δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει διαιτητή της…αρεσκείας του φρόντισε να εξαφανισθεί !!

 172. Μαρία said

  171
  Τον κόσμο δεν τον βλέπεις;

 173. Ενσταση !!

  το κύπελλο να αποδοθεί στην ΑΕΚ ! Οι παίκτες της ήταν τρομοκρατημένοι !!

  Ιδού γιατί !!

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  171 – Ναί, πήρε τον τίτλο που πανηγυρίζουν οι μικρομεσαίοι, ΛΆΡΙΣΑ, ΟΦΗ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΠΑΟΚ, όλες αυτές οι συμπαθείς ομάδες έχουν όσα πρωταθλήματα έχει ο Άρης.☺

 175. (176) Όχι, από το μπαλκόνι μου μου δεν βλέπω το Λευκό Πύργο, κι ας είναι πολύ κοντά. Έβλεπα την αντανάκλαση των πυροτεχνημάτων στα τζάμια του απέναντι — και τα άκουγα, βέβαια.

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δεν βλέπω τον Κίντ, θα κοιμάτε άρα δεν κέρδισε η Φορέϊρα.☺

  172 – Εδώ και χρόνια στις προβλέψεις της είναι χειρότερη κι από καφετζού.☺

 177. Γιάννης Ιατρού said

  180β: Λάμπρο,
  Εμ, η υπηρεσία εδώ είχε τις πληροφορίες της για τις ύποπτες πηγές του επιτελείου του καθ΄ου (ιδού π.χ.το φλιτζάνι του καφέ):

 178. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπράβο στον Μπάοκ. Φέτος πήρε τίμια τον ανώτερο τίτλο που μπορεί να κατακτήσει.

 179. Πέπη said

  Ρε παιδιά, μήν είστε χαζοί. Η Netta Barzilai προωθήθηκε επειδής είναι χοντρή και άσκημη, για να αισθάνονται ωραία οι προβληματικές γυναίκες ανά την Υφήλιο. Καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους δηλαδή. Μεγάλη νικήτρια είναι η συμπατριώτισσα μου η Εντέλα Φουρεϊράϊ, που εσείς οι ρατσιστές Έλληνες την υποχρεώσατε να αλλάξει ακόμα και το ονοματεπώνυμό της.

  Δείτε και τη δήλωση του Νετανιάου πρίν λίγο ότι η κακάσκημη Netta είναι γοητευτική + υπέροχη και η μεγαλύτερη πρεσβευτίνα του Ισραήλ, επειδή φώναξε «I love my country!»

  Δείτε τί γράφει η Haaretz και ξεστραβωθείτε επιτέλους:

  « Prime Minister Benjamin Netanyahu also posted praise on his social network accounts, and spoke to Barzilai on the phone personally following the win, calling her «charming and wonderful,» and Israel’s greatest ambassador».

 180. Γιάννης Ιατρού said

  183: Πέπη,
  κι εσύ λες πως αγαπάς την πατρίδα σου. Ποιο το πρόβλημά σου λοιπόν που το ίδιο είπε κι η Νέτα; Ε;
  Κι άσε τα ad hominem σχόλια. Για την κόμμωση μόνο δεν μας είπες! Α, και για βάλε μας και μια φωτογραφία δική σου, να δούμε και την δική σου εμφάνιση, εκεί να δεις «ανθρωπιστικό» θέμα που μπορεί να προκύψει!

 181. Πέπη said

  (184): Δεν με κατάλαβες. Δεν έχω πρόβλημα με τη Netta. Τον Νετανιάου σχολιάζω που την αποκάλεσε «charming and wonderful», μόνο και μόνο επειδή είναι φανατική εθνικίστρια (Σιωνίστρια) και έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού.

  Αυτό που ενδιαφέρει εμένα και δεν το χεις πάρει χαμπάρι κύρ Γιάννη μου είναι το πού δόθηκε απόψε ο ψήφος της Ελλάδος: 12 πήρε η Κύπρος, 10 η Αλβανία και 8 η Ιταλία που εκπροσωπήθηκε κι αυτή από Αλβανό τραγουδιστή γεννημένο στην Ιταλία. Αυτό τι σημαίνει κύρ Γιάννη μου; Ότι εμείς οι Αλβανοί επηρεάζουμε ακόμη και τον ψήφο της Ελληνικής Επιτροπής, τόση πολλοί είμαστε στην Ελλάδα

  Και για την Ιστορία, ΙΔΟΥ οι τελικές βαθμολογίες της φετινής Eurovision. Αριστερά είναι η ψηφοφορία των Εθνικών Επιτροπών και δεξιά η ΤΕΛΙΚΗ, αφού ενσωματώθηκε ο ψήφος του κοινού

 182. # 182

  Κουβάτσε είχα πει πως φέτος ήταν η τελευταία ευκαρία της ΑΕΚ να πάρει πρωτάθλημα, δεν το πήρε, το έκλεψε , πάμε παρακάτω. Ακουσέ το προσεκτικά : του χρόνου θα είναι η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΟ να (ξανα)πάρει πρωτάθλημα στο μπάσκετ. Μετά πάπαλα και εκεί. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

 183. Πανδαιμόνιον said

  Καλησπέρες και από μένα…
  Σχετικά με τις βάφλες και την προφορά της λέξης θεωρώ ότι το πιο σωστό είναι το W να πρόφερθεί σαν Β (ελληνικό ) όπως προφέρεται στις γλώσσες των Κάτω Χωρών (Βέλγιο και Ολλανδία ), και επειδή θεωρώ ότι είναι Βελγικό έδεσμα (γλύκισμα ), περί αυτού θα ήθελα την γνώμη του σχολιαστή Αγγελου, αφού άν κατάλαβα καλά διαβιεί στο Βέλγιο…
  Υποκλίνομαι στον Λεονίκο σχόλιο 67 σχετικά με την γλώσσα…
  Επίσης, θα ήθελα διευκρινίσεις από την σχολιάστρια Πέπη(169) πώς στο καλό κατάφεραν οι Έλληνες ρατσιστές να εμποδίσουν έναν πατέρα να βρεθεί σιμά στην κόρη του (ο σύνδεσμος βγάζει άσχετες ειδήσεις)
  Και με την ευκαιρία να συγχαρώ τον Οι (Νι)κοδεσπόντα για το επίπεδο του ιστότοπου τούτου…

 184. Πανδαιμόνιον said

  Οί (Νί)κοδεσπότη τον διορθωτή μου μέσα…

 185. Τέλος για όσους δεν το πρόσεξαν, ο υφυπουργός αθλητισμού έλαμψε δια της απουσίας του από τον τελικό κυπέλλου- ίσως γιατί διαιτητής δεν ήταν ο Θάνος. Ισως ακόμα να προαισθανότανε πως δεν θα μπορούσε να πανηγυρίσει γελώντας με τον τίγρη όπως έκανε στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ισως δεν θα μπορούσε να αντέξει την υποχρέωση να παραδώσει το κύπελλο στον ΕΝΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ νικητή.
  Καιρός είναι να μας αδειάσει την γωνιά, πιο λίγος κι από το ε>0 …

 186. Pedis said

  Οι μάχες διοργανώνονται με ευθύνη των υπουργείων Αθλητισμού και Δημόσιας Τάξης της Σκωτίας κάθε σαββατοκύριακο την ώρα των αγώνων του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, με σκοπό την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

  Έτσι διάφοροι βίαιοι και φανατικοί οπαδοί, αντί να πάνε στο γήπεδο, έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν με πλήρη ελευθερία και νομική κάλυψη σε αυτό που τους αρεσει, μακριά από κατοικημένες περιοχές και να ξεδίνουν χωρίς να προκαλούν ζημιές και τραυματισμούς στον κόσμο.

  Ενώ διάφοροι καραγκιόζηδες που θέλουν να τους μιμηθούν στις παμπ, στα καφέ, στα μπλογκ κι αλλού, αλλά δεν τους παίρνει, αντί να κάνουν ότι ξέρουν από ποδόσφαιρο με μοναδικό σκοπό να ξεμπινελικώνονται, έχουν, πλέον, την ευκαιρία να διασκεδάσουν με το θέαμα που πραγματικά τους εκφράζει.

 187. Γς said

  189:

  >πιο λίγος κι από το ε>0 …

  πριν 55 χρόνια…

 188. leonicos said

  ΝΙΚΗΣΑΜΕ! ΝΙΚΗΣΑΜΕ! ΝΙΚΗΣΑΜΕ!

  Τι να κάνω ο φουκαράς; Παλιός κουκουβανιώτης, εκ παραδοσεω αεκτζής, όχι ότι ποτέ ασχολήθηκα με την ομαδα, ούτε πού παίζει δεν ξέρω ποτέ, ΘΥΣΙΑΖΟΜΑΙ για χάρη της ηρεμίας του ιστολογίου.

  Αυτό ελπίζω να μου το προσμετρήσει ο Νοικοκύρης, αν ποτε θελήσει να με διώξει. Να σκεδφτεί ότι κάποτε υπήρξα και καλό παιδί.

  Όχι σαν τον Γς που απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας και παραμένει αδιόρθωτος!!!!

 189. leonicos said

  Αφού το Ισραήλ έβγαλε φέτος γυναικεία γυναικα, μπράβο του.

  Είχα αρχίσει να υποπτεύομαι ότι υπάρχει σπάνος εκεί κατω.

 190. Γς said

  192: Λεώ

  >Όχι σαν τον Γς που απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας και παραμένει αδιόρθωτος!!!!

  Το 1963, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον επισκέφθηκε την πατρίδα μας. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε βεβαίως να δει από κοντά την Αμερικανική Γεωργική Σχολή που επιτελούσε και εξακολουθεί να επιτελεί σπουδαίο έργο. Το δώρο του ήταν ένα τρακτέρ. Οι επικεφαλής της Σχολής ανταπέδωσαν δωρίζοντάς του το χαριτωμένο μικρό τετράποδο, που δημιούργησε όμως ένα πρόβλημα: Πώς θα το μετέφεραν πίσω στις ΗΠΑ; Κάπως έτσι ο μικρός τυχερός γαϊδαράκος του Λίντον Τζόνσον έμεινε για πάντα στην Ελλάδα. Καθώς, όμως, είχε διπλωματική ασυλία, δεν εργάστηκε ποτέ και πέρασε ζωή χαρισάμενη ελέω αντιπροέδρου μέσα στη Γεωργική Σχολή.

 191. Γς said

  194:

  Γ(αϊδαράκο)ς με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια. Και διπλωματική ασυλία [αυτοσαρκάζεται]

 192. spiral architect 🇰🇵 said

 193. sarant said

  Καλημέρα απο εδώ.

  141 Δείγματα τσαρλατανισμου δεν εχει δώσει ο Μουσσάς αλλά ο αλλος που συμμετεχει στην εκδήλωση.

  Όσο για τη συμπαθέστατη Νεττα, μολις νίκησε είπε «Σας περιμένουμε στο Ισραήλ».

 194. Δυστυχώς κάποιοι παίκτες της ΑΕΚ (και κάποιοι από δω μέσα) ακολούθησαν την διοίκησή της στον επικοινωνιακό κατήφορο προκειμένου να δικαιολογήσει τις ανήθικεςπρακτικές της. Τελικά πήραν αυτό που τους άξιζε !!

  «Κλέφτες… κλέφτες» φώναζε ρυθμικά ο κόσμος του ΠΑΟΚ και μέχρι να πάρει ακόμα και ο τελευταίος παίκτης της ΑΕΚ το μετάλλιο του.

 195. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Μπάοκ (απ)έδειξε χτες μέσα στο γήπεδο ότι ίσως θα άξιζε να πάρει το πρωτάθλημα, το οποίο έχασε επειδή παραβίασε σαφείς κανονισμούς, οι οποίοι ισχύουν και διεθνώς: δεν πετάμε αντικείμενα στους αντίπαλους προπονητές και δεν εισβάλλουμε ένοπλοι στον αγωνιστικό χώρο, ενώ διεξάγεται ο αγώνας. Πέρσι ο Μπάοκ είχε επωφεληθεί από τον «τραυματισμό» του προπονητή του και φέτος διαμαρτύρεται που έπεσε θύμα του ίδιου κανονισμού. Κλασική ανωριμότητα, δηλαδή. Ας κοιτάχτούν στον καθρέφτη οι Μπαοκτσήδες, για να δουν ποιος τους στέρησε έναν τίτλο που ίσως και να άξιζαν να κατακτήσουν. Άντε γιατί πολύ μας κούρασαν με την κλάψα τους και την γκρίνια τους οι Μάρθες Βούρτσες του ποδοσφαίρου.

 196. cortlinux said

  Ειναι μεγαλο θεμα η αγγλοποιηση ολων των ξενων λεξεων. Στην δηθεν προσπαθεια να ειναι πιο ακριβεις τελικα κι ο Ντιστογιεφσκι ή ο Νεσμπε αγγλοποιουνται με το ζορι. Μεγαλος σνομπισμος.

  Θα ηθελα να προσθεσω ενα ακομη μαργαριταρι απο τον Δημο Πειραια. Η αφισα που ειχε βγαλει ο Δημος για την ανθοκομικη εκθεση μας πληροφορουσε οτι διεξανεγοταν στην πλατεια Καναρι. Οπως μπορειτε να αντιληφθείτε ηταν η πλατεια Καναρη. Τοσο ζωοφιλοι οι Πειραιωτες δεν ειναι.

 197. cortlinux said

  Σουλτανος Ανατολικων Προαατειων. Πως ηταν η σειρα ΕραστηςωΔυτικων Προαστειων.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  Νίιιικο, η παγίδα …..

 199. # 199

  Μια ζωή Γκόλφω είσαι ρε Κουβάτσε…

  Είναι ΑΛΛΟ να διακόπτει ο διαιτητής το ματς (ΠΑΟ- ΠΑΟΚ) και ΑΛΛΟ να παίρνει την ομάδα και να φεύγει ο μπαρμπαΣάββας εκβιάζοντας τον μηδενισμό. Στο έγραψα, το ίδιο έκανε και μια ομάδα της Λακωνίας με την Αχαϊκή και την ίδια μέρα, οι ίδιοι άνθρωποι που μηδένισαν τον ΠΑΟΚ μηδένισαν και την ομάδα της Λακωνίας που αποχώρησε.
  Πόσο στόκος πρέπει να είσαι για να μην καταλαβαίνεις πως ήταν ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ :::::::::::::::::::

  Οσο για τον κανονισμό που αναφέρεται σε εισβολή ένοπλου και ισχύει …διεθνώς ,εχεις την καλοσύνη να μας τον αναφέρεις γιατί εγώ σου λέω πως γράφεις ό,τι σου κατεβαίνει στην γκλάβα. Πουθενά δεν αναφέρεται για όπλο και πουθενά δεν προβλέπεται διακοπή αν δεν υπάρχουν ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ επεισόδια.

  Χώεψέ το , Thing have changed (πήρε και Οσκαρ !!! )

 200. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στην Γιουροβίζιον, μια που υπάρχει σχολιασμός, άξιζε να νικήσει η Φουρέιρα, μια που είχε καλύτερη παρουσία και καλύτερο τραγούδι από το καρτουνίστικο που κέρδισε, αλλά την έφαγε η πολιτική ορθότητα.

 201. Γιάννης Ιατρού said

  Για τρίτη συνεχή χρονιά έκθεση γελοιογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, με τίτλο “Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.”.

 202. Γιάννης Ιατρού said

  202: Ευχαριστώ 🙂

 203. sarant said

  202-205 Είχες γράψει ένα απαγορευμένο όνομα 🙂

 204. Γιάννης Ιατρού said

  Ωπ, τι βλέπω;;;;;
  Το ελευθερωμένο σχόλιό μου (#208) έχει τη σωστή ώρα, εν αντιθέσει με όλα τα άλλα σχόλια που έχουν την χειμερινή ώρα ακόμα!!! Α ρε wordpress …. τι μας κάνεις 🙂

 205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  196 – Tittytainment σύντροφε, ποτέ στην ιστορία οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο μορφωμένοι και τόσο αδρανείς και χειραγωγημένοι. Μάϊος του 68, εξέγερση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καταναλωτικό καπιταλισμό,, Μάϊος του 2018, πλήρης αδράνεια και ταύτιση των θεατών της ζωής με τις ανώνυμες εταιρείες των καπιταλιστών του 68.
  Άρτος και θεάματα και τα μυαλά στο μίξερ.☺
  Πόσοι έχουν αντιληφθεί τι έγινε στην Αργεντινή; πόσοι γνωρίζουν αν έγινε κάτι; πόσοι γνωρίζουν πως έχει άμεση σχέση με την ζωή τους; πόσοι ενδιαφέρονται καν να μάθουν;
  Οσονούπω αρχίζει και το π.κ ποδοσφαίρου, ΜΗ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, Η ΔΡΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ.
  Καλημέρα

 206. Γιάννης Ιατρού said

  #208: Ωχ, αλλάζει συνεχώς κι η αρίθμηση. τα νέα σχόλια μπαίνουν από πάνω και το ελευθερωμένο στο τέλος. Προφανώς λόγω της ώρας !!!! Ε ρε μπέρδεμα!!!

 207. Πάνος με πεζά said

  @ 198 : Το πρωτάθλημα προϋποθέτει ωριμότητα. Και η ωριμότητα προϋποθέτει καραγκιοζιλίκια όπως «η ντροπή της προσφυγιάς» και οι μάσκες Σαββίδη να μείνουν στο παρελθόν (καλά, τα φανελάκια με το «νταμπλ» ta b;azv sthn ;akrh, aw po;yme ;oti ntampl e;inai to de;ytero ser;i k;ypello…)
  Επίσης η ωριμότητα σημαίνει και μια νίκη στο Καραϊσκάκη.
  Φαντάζομαι ότι όπως πρόβλεψα, όλα αυτά θα τα δούμε του χρόνου. Aν δεν τα δούμε, κακό δικό σας (όπως φέτος), πάντα υπάρχει κάποιος Πιτ, που έλεγε και στην ταινία…

 208. Εχουμε και τον Αγιο Αυγουστίνο με τα συνέχομενα κηρύγματά του αλλά και τις επενδυτικές πρακτικές του…

 209. Πάνος με πεζά said

  «…τα βάζω στην άκρη, ας πούμε ότι νταμπλ ήταν το δεύτερο σερί κύπελλο .»

 210. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ο γαλλικός Μάης του ’68 ξαφνικά ξέσπασε, Λάμπρο, από ασήμαντη αφορμή (διαχωρισμός των κοιτώνων αγοριών-κοριτσιών στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ). Τίποτα δεν τον προμήνυε, όλα ήταν ήσυχα φαινομενικά, τόσο που μια μεγάλη γαλλική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία πλήττει» ή κάπως έτσι. Και η «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία με αφορμή την απόλυση μιας εργαζόμενης δημιουργήθηκε, η Αραβική Άνοιξη είχε αφορμή την αυτοπυρπόληση ενός μικροπωλητή, η Τιεν Αν Μεν των Κινέζων και το δικό μας Πολυτεχνείο ασήμαντες αφορμές επίσης είχαν. Ποτέ δεν ξέρει κανείς, ούτε καν να εικάσει μπορεί, πότε και πού θα ξεσπάσει μια μαζική λαϊκή εξέγερση.

 211. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  187: Πανδαιμόνιον
  Κάτι αναφέρει η φυλλάδα (στο τέλος-τέλος, κάνε scroll, …πως η ίδια δεν ήθελε να πάει ο πατέρας της στη Λισσαβόνα κλπ.) για τον πατέρα της Φουρέιρα ο σύνδεσμος στο σχόλιο #169 της Πέπης (σσ. αυτό το «Πέπη» δευτεράντζα είναι, το καλύτερο μέχρι τώρα ήταν το «Ματούλα» 🙂 🙂 )

 212. Γς said

  197:

  >«Σας περιμένουμε στο Ισραήλ».

  Στην Ιερουσαλήμ είπε, νομίζω

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλήθεια, θα υπάρξει κάποιο αφιέρωμα του ιστολόγιου στα πενηντάχρονα του Μάη ’68, Νικοκύρη;
  Ένα ωραίο άρθρο στην Εφ συν:
  «Παρά τα πολλά διακριτά και αντίπαλα ιδεολογικοπολιτικά γένη του, ο Μάης είναι εδώ: κορυφαία αντι-ιεραρχική, ελευθεριακή, καταστασιακή, συγκρουσιακή και ηδονιστική στιγμή, λίγο μεσσιανική, συνάμα ουτοπική, ρομαντική, πάντα νεαρή πνοή κι αγαπησιάρικη… ενάντια στις μορφές καταπίεσης. Δεν το λες λίγο.»
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/arthro/mais-68-apo-monodiastato-sto-monopoliko&ved=2ahUKEwi6ncmXmYLbAhWisaQKHfsTDQEQFjAOegQIBBAB&usg=AOvVaw0ygNfrIfvYZbgrfpa0hv0P

 214. sarant said

  216 Ωχ, σωστά. Ιερουσαλήμ ήθελα να γράψω -και να επικρίνω.

 215. Avonidas said

  141 Δείγματα τσαρλατανισμου δεν εχει δώσει ο Μουσσάς αλλά ο αλλος που συμμετεχει στην εκδήλωση.

  Ποιος ειναι ο αλλος;

 216. Γς said

  200:

  Πλατεία Κανάρι.

  Στην Ηλιούπολη έχει Πλατεία για πολλά τέτοια πουλιά

  Πλατεία Κανάρια

 217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  214 – Να κοιτάς τα αίτια των γεγονότων Γιάννη κι όχι τις αφορμές, τον Μάη του 68 τον προμήνυαν πολλά, την Αλληλεγγύη λιγότερα αλλά συγγεκριμένα και με πολύ ισχυρές ενδείξεις, την αραβική «άνοιξη» μόνο ένα, το χρηματιστήριο του Σικάγου αλλά εκεί δεν κοίταξε και δεν κοιτάζει κανείς.
  Για πρώτη φορά στην ιστορία, επενδυτικές εταιρείες κατέλαβαν μιά χώρα και μάλιστα όπως η Αργεντινή, που έχουν ήδη λεηλατήσει τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό, χωρίς να χυθεί σταγόνα αίμα, χωρίς καμία λαϊκή αντίδραση, χωρίς κανένα παγκόσμιο ενδιαφέρον, όλοι ασχολούνται με τα ομογενοποιημένα λαϊκά πανηγύρια του ποδοσφαίρου της γιουροβίζιον κλπ «πολιτιστικών» γεγονότων, μετά θα πέφτουν από τα σύννεφα.

  Α όταν έχτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

  Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον
  Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμο έξω.

 218. ΓιώργοςΜ said

  220 Για την ακρίβεια είχε κινηματογράφο με το όνομα αυτό, είχα πάει πιτσιρικάς. Δεν ξέρω αν ο κινηματογράφος έδωσε το όνομα στην πλατεία ή η περιοχή ονομαζόταν έτσι από παλιότερα, μάλλον το δεύτερο.

 219. Παναγιώτης Κ. said

  @191. Είχα κάμποσα χρόνια να ξανακούσω ή να διαβάσω αυτό το «πιο λίγος και από ε>0». Το πρωτάκουσα από τον (μακαρίτη) Ρούλη Καζαντζή.
  Υπήρξε…εμβληματικός στις αντιπαραθέσεις του με διαφόρους ομοτέχνους. Φροντιστής της Θεσσαλονίκης ο οποίος υπήρξε και ευρωβουλευτής λένε ότι του είχε πει: Θα σου δίνω μηνιαίο μισθό φτάνει να σταματήσεις να τσακώνεσαι!

  Γς ως παλιότερος στο ιστολόγιο κάνε μια εκτίμηση για το πλήθος των μαθηματικών που σχολιάζουν σε αυτό. Εγώ μετράω 6. Εσύ;

 220. Παναγιώτης Κ. said

  Πάντως αυτός ο τίτλος «Το σπάσιμο της γραβάτας» μου την…έσπασε. 🙂
  Δεν ξέρω γιατί δεν…μου αρέσει!

 221. Και κάπου στο Δαφνί δεν υπάρχει στάση Κανάρια;

 222. Τι φυσικότερο από το να είπε η χοντρούλα «Σας περιμένουμε του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», αφού εκεί θα γίνει πλην απροόπτου η επόμενη διοργάνωση; Ασχετο τι συμπαραδηλώσεις έχει για τους Εβραίους αυτή φράση…

 223. Κουτρούφι said

  #5, #187 κλπ
  Νομίζω ότι για το πώς καθιερώνεται η προφορά μιας ξένης λέξης στα ελληνικά εξαρτάται από το ποια γλώσσα επικρατεί τη συγκεκριμένη περίοδο ανεξάρτητα από την γλώσσα προέλευσής της. Η περίπτωση λέξεων που έχουν μέσα «wa», «wo» κλπ είναι χαρακτηριστική. Τα Αγγλικά επικράτησαν σχετικά πρόσφατα, μετά το Β ΠΠ. Την εποχή του Μακρυγιάννη το «Wa», ίσως λόγω των Βαυαρών θα προφερόταν «Βα» οπότε «Βάσιγκτον». Παρόμοια, στις αρχές του 20ου αιώνα η μονάδα μέτρησης της ισχύος, Watt, καθιερώθηκε στα ελληνικά ως Βατ και όχι ως Γουάτ (ή μάλλον «Γουότ») αφού είναι προς τιμήν του Βρετανού Watt. Έχω ξανασχολιάσει την περίπτωση του Γερμανικού ονόματος Wolfgang. Στα Γερμανικά προφέρεται Βόλφγκανγκ. Οι Αγγλοαμερικάνοι όμως το λένε Γουλφγκανγκ. Το σαχλό είναι Έλληνες να λένε επίσης Γουλφγκανγκ επειδή το άκουσαν έτσι από Αγγλοαμερικάνους. Π.χ. είναι σαχλό να πούμε τον Μότσαρτ ή τον Σόιμπλε Γουλφγκανγκ επειδή τον λένε έτσι οι Αγγλοαμερικάνοι.
  Η βάφλα ως προϊόν δεν ξέρω πότε εμφανίστηκε στα Ελληνικά ζαχαροπλαστεία. Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του 90 που το είχα ακούσει ως γουαφλα. Ο συγκεκριμένος που το άκουσα είχε πάει σε ειδικό μαγαζί στη Γλυφάδα για να φάει επειδή το ήξερε από την Αμερική και το είχε προφέρει όπως το είχε μάθει εκεί. Εγώ ακόμη δεν ήξερα καν τι είναι. Αργότερα, το άκουγα ως βάφλα πια.
  [Το χημικό στοιχείο Βολφράμιο (από το ορυκτό wolframite που, ως όνομα έχει γερμανική προέλευση) την έχει γλυτώσει. Στα Αγγλικά η ονομασία του στοιχείου είναι tungsten. Αλλιώς θα ακούγαμε από κανέναν Έλληνα από Αγγλοαμερική να το το λέει Γουλφράμιο].

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σωστά. Άλλωστε, δύο προηγούμενες φορές που κέρδισε το Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ έγινε ο τελικός. Αλλά ακούστηκε κάπως αυτή τη φορά λόγω της αναγνώρισης Τραμπ.

 225. Γς said

  123:

  Εγώ, ο Τζι κι ο Αγγελος.

  Ποιοι είναι οι άλλοι;

 226. 197: Δεν συμμετέχει απλώς· την οργανώνει. Κι έχουμε ξανασυζητήσει για το τι προσφέρεις σε τσαρλατάνους και απατεώνες όταν αποδέχεσαι προσκλήσεις και συμμετοχές -άσε άμα συμμετέχεις και σε «επιστημονική «αρθρογραφία.

 227. Πάνος με πεζά said

  @ 155 : Να και τα περίφημα σπόρια υπέρ της ΑΕΚ : τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ μένει με 10, και ο ΒΡάνιες τώρει ΤΡΙΑ σπρωξίματα από παίχτες του ΠΑΟΚ ΧΩΡΙΣ να ανταποδώσει (ναι, επιστημονική φαντασία αλλά συνέβη κι αυτό), αποβάλλεται από το διαιτητή προκειμένου να μην υπάρξει αριθμητικό πλεονέκτημα. Όχι ότι θα άλλαζε κάτι, αλλά μια που είπες για σπόρια…

 228. Γς said

  141:

  Συμφωνώ. Σε καμιά περίπτωση ο φίλος μας Ξενοφών Μουσάς δεν θα ταίριαζε με αυτό που διαβάζουμε στην πρόσκληση. Κάτι άλλο εννοεί. Ισως είναι και λίγο λανθασμένα διατυπωμένο. Σίγουρα. Πενήντα χρόνια φούρναρης, ουπς, φίλος μας!

  Αλλά μια και το έφερε η κουβέντα στο σχόλιο για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων ας πω και την πλακίτσα μου την περασμένη βδομάδα στην Κομοτηνή:

  Μαζεμένοι εκεί για μια εκδήλωση προς τιμή ενός Πανεπιστημιακού, τρώμε το μεσημέρι και τι ήταν να αναφερθώ στον μηχανισμό των Αντικυθήρων;

  Μόνο που, θέλεις το κρασί, θέλεις οι παράπλευρες συζητήσεις, όταν με ρώτησε κάποιος αν συμφωνώ ότι δεν λήφθηκαν όλα τα μέτρα κατα την ανέλκυσή του, απάντησα ότι πράγματι χάθηκε το πάσγουορντ και δεν μπορούμε πια να τον ξεκινήσουμε.

 229. Παναγιώτης Κ. said

  @229. Ο Μπαλόγλου, ο Βλάσης Αγτζίδης και η αφεντιά μου.
  Ας πει προσθέσει το όνομα του και όποιος ανήκει στην ίδια κατηγορία!

 230. Παναγιώτης Κ. said

  @232. 🙂 🙂

 231. Παναγιώτης Κ. said

  @233. Διαγράφεται το πει…

 232. Πανδαιμόνιον said

  215: Γιάννης Ιατρού

  Ευχαριστώ γιά την απάντηση…

 233. Γς said

  233, 234:

  Κι ο Γιάννης ο Μαλιαρός

  Επτά;

 234. Γιάννης Ιατρού said

  232: Α ρε Γς 🙂 🙂 Καλό! Πάντως, «μυθολογικά» πάντα μιλώντας, λένε πως τσακώθηκαν και ακούστηκαν κατάρες βαριές κι εκφράσεις με απειλές, του τύπου: «…θα σου σβήσω το πασγουορντ» κλπ. κλπ.

  236: Πανδαιμόνιο,
  Παρακαλώ. Πάντως δεν γράφει/αναφέρει κάτι με το νόημα που έγραψε ο καθ΄ου στο τέλος του 169. Μάλλον μια ακόμα αυθαίρετη ερμηνεία, τρολλιά, του γνωστού σχολιαστή… 🙂

 235. ΣΠ said

  230
  Πάντως ο Ξενοφών Μουσάς είναι επίτιμο μέλος του σωματείου «Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές», που οργανώνει την εκδήλωση.

 236. ΣΠ said

  Μόνο ΠΑΟΚ!

 237. ΣΠ said

  Με τέτοιους οπαδούς πώς να χάσεις;

 238. sarant said

  217 Δεν το έχω το θεμα του Μάη του 68, Γιάννη. Αλλά αν γράψει κάποιος, το φιλοξενώ το άρθρο.

  219 Ο κ. Τσικριτσής που διατείνεται ότι έχει διαβάσει τη Γραμμική Α

  226 Είναι τόσο απλό; Ποιος αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα του Ισραήλ;
  228 Το προηγούμενο αυτό δεν το ήξερα.

 239. Μαρία said

  Άγγελε, πώς μπορεί να γίνει αυτό το μπέρδεμα με την αγελάδα; https://pbs.twimg.com/media/DdCJCyqWAAMLURE.jpg

  Έπαθε την πλάκα της μια σχολιάστρια https://twitter.com/netanyahu/status/995435130985635840

  Το γουγλομεταφραστήρι την αποδίδει: εξιλέωση Neta, the real atonement.

 240. Νέο Kid said

  243. Kapara λέει την είπε,που αν κατάλαβα καλά σημαίνει κάτι σαν το δικό μας τζιμανι, άτομο, τσιφτισα ξέρω γω, αλλά η kapara στα εβραϊκά γράφεται λέει όπως η γελαδα… ( γιδοβοσκοι με μισά αλφάβητα…πφφ! Τι να περιμένει κανείς )

 241. # 231

  Πάνο, ό,τι δεν βλέπεις (ή δεν πιάνει η κάμερα) δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Είδες να γράφεται πουθενά για άδικη αποβολή του Βράνιες ;; προφανώς και σπρώχτηκε από τον Βεϊρίνια αλλά ήταν ηλίου φαεινότερον πως είχε κάνει κάποια κουτσουκέλα πριν από την συμπεριφορά του και την περιγραφή του σπήκερ. Ενα από τα ελάχιστα σπόρια ήταν το ότι δεν είχε δεχθεί κάρτα από το πρώτο ημίχρονο.
  Αν ήταν όπως τα λες δεν υπήρχε λόγος να βγάλει κόκκινη στον Μαουρίσιο, με κίτρινη κανένας δεν θα του έλεγε τίποτε.

 242. spiral architect 🇰🇵 said

  "Γιατί": Σιωπηρή διαμαρτυρία ενάντια στον αντισημιτισμό και τον ναζισμό στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Νίκαιας

 243. Μαρία said

  Kapara on You? How Netanyahu Congratulating Israel’s Eurovision Winner Turned Into a Digital Insult
  https://www.haaretz.com/israel-news/netanyahu-congratulates-eurovision-winner-then-auto-translate-kicked-1.6077485

 244. Γιάννης Ιατρού said

  244: άμα τρως τα φωνήεντα …. σκέψου π.χ. να γράφεις: «κλς» και εσύ να εννοείς «καλός» …. 🙂

 245. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάποιοι άλλοι το αναπαράγουν ανέμελα. Κι αυτός ο Νετανιάχου δεν μπορούσε να γράψει κάποια συνώνυμη λέξη! 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sportime.gr/extratime/50072/netaniachoy-neta-eisai-mia-pragmatiki-agelada/&ved=2ahUKEwj5s7PnoIPbAhWO-qQKHfYADFcQFjAAegQIABAB&usg=AOvVaw3DEsU8C7f5y5IN3I86J7_n

 246. sarant said

  247-8 Βρετιμαθαινεικανείς!

 247. Μαρία said

  Με τα παλιά άρθρα της Χάαρετζ υπάρχει πρόβλημα. Διάβασα το άρθρο για την ιστορία της λέξης αλλά, όταν πήγα να το ξανανοίξω, το βρήκα κλειδωμένο.
  Παίζει λέει ρόλο κι ο τονισμός, αν θα τονίσείς καπαρά ή καπάρα.

 248. Εγκό με γιοροβζιόν ντεν γκζέρει γκιατί γκζέρει πως νικησάντε είναι τα μόνστερς, τρανξουάλιτυ εβρέο, κοντσίτα κα παχιά κυρία, ένα της προκοπής νικηντή ντεν έχω ντει, μπαλαμό τρελλό ψηφίζει.

 249. Όπως σωστά λέει ο Νεοkid, καππαρά στα εβραϊκά (ομόρριζη με την Γιομ Κιππούρ = Ημέρα του Εξιλασμού) θα πει βασικά ‘εξιλασμός’ (είναι και μια εξιλαστήρια τελετή ήσσονος σημασίας). Στην ισραηλινή αργκό όμως έχει φτάσει να σημαίνει ‘γλύκα’, μάλλον μέσω της σημασίας «αντιφάρμακο κατά της βασκανίας». Ο Νετανιάχου είπε στη χοντρούλα «Νέτα, είσαι γλύκα.» Όμως ‘παρά’ (άσχετη λέξη) είναι όντως η αγελάδα, και υπάρχει κοινότατη πρόθεση κ-, που γράφεται κολλημένη (όπως και άλλες προθέσεις) με την επόμενη λέξη και σημαίνει ‘σαν’. Οπότε כפרה, ανάλογα τι κουκκιδίτσες (που δεν γράφονται παρά μόνο στην Αγία Γραφή και σε σχολικά βιβλία) υπονοούνται, μπορεί να σημαίνει και ‘σαν αγελάδα’!

 250. Πάνος με πεζά said

  @ 245 : Σύνελθε, πάει να απομακρύνει το Γαλανόπουλο, και οι τυφλοί το βλέπουν.
  Παντού γράφεται για άδικη αποβολή, εκτός από τον «πολύ» κ. Βαρούχα, που είπε στον Real προ ολίγου ότι «ο Βράνιες απωθεί»…(Όπως και ο Νικολάκης νωρίτερα είπε «όχι, φωτοβολίδες ευθείας βολής πετούσαν…όλοι !»). Θα πεις ο Βαρούχας το παίζει αυθεντία χωρίς να έχει περάσει ποτέ από Α’ Εθνική (εγώ δεν τον θυμάμαι, και φυσικά για διεθνιλίκι ούτε το συζητάμε…) κι έγινε καθηγητής διαιτησίας όπως καθηγητής οικονομικών ήταν ο Αντρέας…
  Πόσοι πολλοί ρε παιδί μου βλέπουν αυτά που δεν πιάνει η κάμερα, και πόσο ΠΑΟΚτζήδες είναι αυτοί ! Στο τέλος, από αυτά «που δεν πιάνει η κάμερα» θα μας πεις ότι πήρατε και πρωτάθλημα !

 251. (242γ) Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, αφού εκεί εδρεύει η Κυβέρνηση και η Βουλή. Πολιτικό θέμα θα ανέκυπτε αν ο επόμενος διαγωνισμός της Ευρωβιζιόν γινόταν στα μέρη εκείνα της πόλης που προσαρτήθηκαν στο Ισραήλ το 1967, αλλά δεν το φαντάζομαι. Δεν ξέρω καν αν έχει κατάλληλες αίθουσες στην παλιά πόλη 🙂

 252. Μαρία said

  255
  Ευρωβιζιόν όπως εξωβυζιόν; 🙂

 253. # 254

  Λοιπόν ρε Πάνο θέλεις να πιαστείς από μια τρίχα ; Ακουσέ τα

  Πρώτον πιθανότατα ο Βράνιες έβρισε ή και κτύπησε τον Κρέσπο πράγμα που είδε ή άκουσε ο διαιτητής γι αυτό και έδειξε ΠΡΩΤΑ σ’ αυτόν κάρτα και μετά στον Βεϊρίνια που τον έσπρωξε

  Ο Βαρούχας ήταν γειτονάκι μου τον ήξερα από μικρό , ο ανθρωπος είναι όπου φυσάει και φυσικά σαν διαιτητής με το ζόρι σφύριξε λίγα παιχνίδια στην Α κατηγορία. Δεν βλέπω τιβί για να ακούσω τις κατευθυνόμενες βλακείες του
  Πάμε όμως στα σπόρια γιατί προκάλεσες :
  Στο α’ ημίχρονο υπάρχει ξεκάθαρη κάρτα στον Βράνιες που δεν βγήκε. Στο πέναλτυ ο Μπακάκης δεν πήγε στην μπάλλα , θα μπορούσε να πάρει κι αυτός Αυτά είναι τα λάιτ γιατί ο διαιτητής σκεπτότανε και την οικονμία του παιχνιδιού. Πάμε πάρακάτω
  Ο Μπακασέττας έκανε το ίδιο φάουλ με τον Μαουρίσιο από πίσω στον Βεϊρίνια χωρις να βρει μπάλα και είδε κίτρινη και όχι κόκκινη. Και το κλου : όταν έφευγε μόνος ο Πρίγιεβιτς ανατράπηκε από τον τελευταίο αμυνόμενο, η κόκκινη δεν βγήκε (αλλά -αν θυμάμαι καλά-θεία δίκη μπήκε γκολ η εκτέλεση)

  Στην Τούμπα η ΑΕΚ έπαιζε για ΔΥΟ αποτελέσματα μ’ έναν αγχωμένο από τις αποφάσεις ΠΑΟΚ και μια «ασφάλεια» διαιτητική που είχε σε όλο το πρωτάθλημα και φάνηκε ανταγωνιστική μέχρι το 60 που πήρε μπροστά ο ΠΑΟΚ
  Στον τελικό που διάολε έπρεπε να παίξει ΚΑΙ για την νίκη ξεγυμνώθηκε. Ολη η ΑΕΚ πάντοτε ένας παίκτης ήταν, ο Σιμόες και με καλούς επιθετικούς όταν φτάνει ΣΩΣΤΑ η μπάλλα σε αυτούς. Δεν τράβηξε ο Σιμόες, δεν υπήρχε ΑΕΚ στο γήπεδο. Αν δεν ήταν τα ψυχολογικά και είχε προηγηθεί ο ΠΑΟΚ στο ημίχρονο η τεσσάρα θα ήτανε εκ των ουκ άνευ.
  Μιλάς για διαιτησία ενω ΞΕΡΕΙΣ πως με διαιτησία απέκλεισες την Λάρισσα. Ευτυχώς γιατί έτσι ΕΙΔΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ πως σας έδωσε τοπρωτάθλημα ο Βασιλειάδης που δεν είχε το θάρρος να έρθει στον τελικό.

  Οι Μπάρκας, Βράνιες, Σιμόες και Χιμένες υπήρξαν προκλητικοί στις δηλώσεις τους πριν το ματς. Ο Μπάρκας έκλαψε, ο Βράνιες αποβλήθηκε, ο Σιμόες έγινε ρεζίλι από τον συμπατριώτη του Βεϊρίνια κι ο Χιμένες πήρε αυτό που του άξιζε από τον Βαρέλα και χαλάλι η κόκκινη που αντίκρυσε. Ο Γαλανόπουλος απαλλάσσεται λόγω ηλικίας.

  Το μέλλον είναι μπροστά και αδυσώπητο…

  Your old road is
  Rapidly agin’.
  Please get out of the new one
  If you can’t lend your hand
  For the times they are a-changin’.

 254. spiral architect 🇰🇵 said

 255. # 254

  Κι αυτό για να πεισθείς πως κάτι έκανε ο Βράνιες : http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/466424/arnitiki-eisigisi-ximeneth-gia-vranies

 256. Πάνος με πεζά said

  Μιλάω για ένα συγκεκριμένο πράγμα, και μου ανακατεύεις την Άρτα με τα Γιάννενα… Να δεχτώ ότι με γυρισμένη πλάτη κατάλαβε ο Ισπανός Βοσνιακές βρισιές του Βράνιες, να τελειώνουμε. ΠΑΟΚ είσαι, αφού ! Έλα, τέλος ο τελικός. Του χρόνου θα πάρεις και πρωτάθλημα. Tο έδειξε και ο Βαρέλα στη βουβωνική του χώρα.

 257. Ριβαλντίνιο said

  @ 258 spiral architect

  Ωραία τα λέτε ! Θα μου επιτρέψετε φίλτατε να συμπληρώσω :

 258. # 206

  Μορφωμένο παιδί είσαι, δεν κάνει να παίζεις τον Ροναλντίνιο. Στο 0.24 του βίδδεο που ανάρτησΕΣ ο Βράνιες κάτι κάνει στον Κρέσπο ΣΑΦΩΣ μέσα στο οπτικό πεδίο του διαιτητή κι έρχεται ο Βείρίνια και τον σπρώχνει

  Σου έχω ξαναπεί πως δεν με πείραζε να πάρει πρωάθλημα η ΑΕΚ γιατί ήταν έτσι κι αλλιώς η τελευταία της ευκαιρία αλλά να το παίζει καλύτερη ομάδα επειδή το πήρε στα χαρτιά ήτανε και αποδείχθηκε ύβρις. Και σου ξαναγράφω πως πολύ καλά έκανε ο Βαρέλα, τέτοια «αγγελούδια» όπως ο Χιμένες (θυμίσου πόσες τιμωρίες έχει φάει για δάκτυλα κ.λ.π), τέτοια τους χρειάζονται.

 259. # 262

  Ριβαλντίνιο ήθελα να γράψω το γνωστό αμερόληπτο ποδοσφαιροτρόλλ

 260. Ριβαλντίνιο said

  Ρε gpointofview , μας πρήζεις με λεπτομέρειες που δεν αφορούν κανέναν. Η ΕΠΟ ελέγχεται πλέον από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ απ’το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς. Μια χαρά τα έχουν βρεί. Πέρσι και φέτος το μπαοκάκι θα έπαιρνε το κύπελλο και το αεκάκι το πρωτάθλημα. Του χρόνου θα γίνει τα αντίστροφο. Μην μας πρήζεις λοιπόν. Να αρχίσεις να μας ξαναπρήζεις σε 3 χρόνια αν κάποιος άλλος καταφέρει να σας πάρει την ΕΠΟ.

  ________________________________

  Για την Γιουροβίζιο. Τι τραγούδι στείλαμε οι Ελλαδίτες ; Εδώ και αιώνες στον διαγωνισμό κερδίζουν τα χορευτικά ρυθμικά μπιτάτα ξεκωλέ και τα νούμερα. Αν θέλαμε να πλασαριστούμε καλά κάτι τέτοιο έπρεπε να στείλουμε. Όσο για τους αδελφούς Κυπρίους, δεν είχαν καμιά Κύπρια να στείλουν ; Οι Κύπριες είναι όλες καλλίφωνες σαν τσιγγάνες. Την Αλβανίδα έπρεπε να στείλουνε ;
  ( Τελικά ο αλβανικός αετός είναι απλώς το έμβλημα της αλβανικής σημαίας που δηλώνει την αγάπη για την πατρίδα ή συμβολίζει την Μεγάλη Αλβανία ; )

 261. spiral architect 🇰🇵 said

  @264 τέλος: Με το συμπάθιο κιόλας Ρίβα, αλλά τα περί αλβανικών αετών είναι πίπες μπλε:
  Iranian woman wears fake beard disguise to sneak into a soccer match because Iranian females are forbidden from watching soccer in stadiums

  Azadi Stadium – Tehran

 262. Ριβαλντίνιο said

  @ 265 spiral architect

  Αυτό πώς απαντάει σε αυτό που ρωτάω ; Είναι απλώς ο αετός που έχει η σημαία τους ή δηλώνει κατακτητικές βλέψεις σε βάρος των Σκοπίων της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας ;

  Για την καταπίεση των γυναικών στις μουσουλμανικές χώρες ξέρουμε :

  https://en.wikipedia.org/wiki/WWE_Greatest_Royal_Rumble#Controversy

 263. sarant said

  Τελείωσε και το ποδόσφαιρο και θα πέσει κατά 10% ο αριθμός των σχολίων 🙂

 264. spiral architect 🇰🇵 said

  @266: Διεθνές σήμα θριάμβου είναι (κάτι σαν τα «πιστόλια» του Μήτρογλου). Αν τώρα θέλουν να δηλώσουν κατακτητικές βλέψεις δεν το ξέρω, ενδεχομένως να το ξέρει ο Χατζηνικολάου και οι όμοιοί του που σκόπιμα ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού.

 265. Νέο Kid said

  267.»Tελείωσε και το ποδόσφαιρο…» Το μπάσκετ όμως; 🙂
  H μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης, οι Σέλτικς της Ευρώπης , η θρυλική Πανάθα με τα 37 πρωταθλήματα (γνήσια κι αντρίκια, όχι γιαλαντζή σαν τα γάβρικα στο ποδόσφαιρο) τελείωσε τη ρέγκιουλαρ σήζον ΜΟΝΟ με νίκες! (ούτε καν ισσοπαλία!)
  Τιμή και δόξα στο μεγάλο πρόεδρο Δημήτρη Γιαννακόπουλο ,το γαβροφάγο!

 266. spiral architect 🇰🇵 said

  @267: Μπα, δεν τα γλιτώνουμε. Θα λιαζόμαστε στις παραλίες καλοκαιριάτικα και σχόλια για αδικημένους Σαββίδηδες και Τίγρηδες θα γεμίζουν την οθόνη του κινητού μας. 😐

 267. Νέο Kid said

  270. Yπάρχει και Μουντιάλ το καλοκαίρι, άσχετοι!
  Η Γαλλία θα το πάρει, αλλά θα έχει πλάκα με τους μεθυσμένους Αγγλορώσους να πολεμάνε, οι τζιχάντις θα μαχαιρώνουν και θα οδηγάνε βανάκια σαν το Βέγγο… πολύ γέλιο θα πέσει! (και σχόλια ,βεβαίως -βεβαίως!)

 268. Πάνος με πεζά said

  Βραζιλία για τελικό, τα σπιτάκια σας. Το είπαμε σήμερα, 14.05.2018 .

 269. Ριβαλντίνιο said

  @ 269 Νέο Kid

  Ακόμη να πούμε μερικά ρεκόρ.
  – O Παναθηναϊκός είναι πλέον ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που έχει τερματίσει αήττητος (σε κανονική περίοδο) σε πρωτάθλημα Α’ Εθνικής ανδρών και στα τρία μεγάλα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλλεϋ Ανδρών ).
  – H Πανάθα , η αγνή και η ατρόμητη, είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που έχει πάρει πρωτάθλημα Eλλάδας και στα 3 δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλλεϋ Ανδρών ) μέσα στην ίδια χρονιά. Μάλιστα το έχει καταφέρει 5 φορές : 1921 , 1972, 1977, 1982, 2004.
  – H Πανάθα είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που δεν έχει πέσει από την μεγάλη κατηγορία στα 3 δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλλεϋ Ανδρών ).

 270. Ριβαλντίνιο said

  Διόρθωση :

  1982 1984

 271. Νέο Kid said

  274. Mπα; Εχουν πέσει οι ψαροκασέλες στη βου; Δεν το ήξερα. Στο βόλεϋ ή στο μπάσκετ;

 272. Ριβαλντίνιο said

  @ 276 Νέο Kid

  Στο Μπάσκετ. Έπεσαν το 1964 και ξανανέβηκαν το 1968.

 273. spiral architect 🇰🇵 said

  @272: Μα γι’ αυτό το λέω, Μουντιάλ θα’ χουμε, για τους «αδικημένους» βλάκες που’ χασαν το πιστωμένο τους πρωτάθλημα θα συζητάνε. 😀

 274. Νέο Kid said

  277. Χά! Και λένε εμάς μετά χουντικούς, τα παλιό λαμόγια!

 275. # 274

  Σου αρέσουν τα περίεργα ρεκόρ ; Πάρε μερικά νάχεις :

  Ο ΠΑΟ είναι η μόνη ομάδα που ποδοσφαιριστής της έχει σκοτώσει αντίπαλο μέσα στον αγωνιστικό χώρο ( ο Βουτσαράς τον Ιωάννου του Εθνικού)

  Ο ΠΑΟ είναι η μοναδική ομάδα που ποδοσφαιριστές της έχουν καταδικασθεί για κλοπές, ο Σοφιανός και ο Λούπου

  Ο ΠΑΟ είναι η μοναδική μάδα που ποδοσφαιριστής της έχει καταδικασθεί για αποπλάνηση ανήλικής (Λουκανίδης-Γιόλα Βουτσαρά)

  Αυτά για την…αγνή Πανάθα, μην αρχίσω για την ατρόμητη, έτσι ;

 276. Ριβαλντίνιο said

  @ 279 gpointofview

  Στο Ποδόσφαιρο το οσφπ πήρε επί χούντας 3 πρωταθλήματα , 3 εμείς και 2 η Κούλα.
  Επί Χούντας ο ΟΣΦΠ πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα στο Βόλλεϋ Ανδρών ( 1968 ).
  Στο Πόλο Ανδρών ο Εθνικός Πειραιώς έπαιρνε συνεχώς το πρωτάθλημα το 1953 – 1986. Δύο χρονιές στο διάστημα αυτό δεν το πήρε και το πήρε ο ΟΣΦΠ : το 1969 και το 1971.
  Μέχρι το 1966 ο ΠΑΟ είχε 11 πρωταθλήματα στην Κολύμβηση και ο ΟΣΦΠ 10. Μέσα στην Χούντα ο οσφπ πήρε 7 πρωταθλήματα ( 1967, 1969 – 1974 ).

  Αν βρείς χρόνο για σκότωμα διάβασε τα ωραία βιβλιαράκια Δουλειές με … Χούντες και Ολυμπιακός – 75 Χρόνια Απάτες :
  Κι όπου κομπίνας στήσιμο
  κι όπου απάτης κρότοι,
  είσαστε πάντα πρώτοι
  κι οι άλλοι απορούν…

 277. Νέο Kid said

  280. Έχεις ξεπεράσει κάθε όριο! Η μαλακία και η πόρωση εχουν και τα όριά τους,καημένε!
  «Σκότωσε» τον Ιωάννου; Σε φιλικό ματς;
  Γράψε μόνος σου τώρα εδώ την αλήθεια για το ατύχημα εκείνο στη Λεωφόρο ,αλλιώς είσαι κατάπτυστος!

 278. Ριβαλντίνιο said

  Ας πούμε και για τον gayρο του Βορά.
  Πρώτοι τίτλοι στο Ποδόσφαιρο επί χούντας !
  Πρώτοι τίτλοι στον Κλασσικό Αθλητισμό επί Χούντας !
  Πρώτη ομάδα που ο μπρόεδράς της μπαίνει με όπλο στον αγωνιστικό χώρο.
  Πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που ο καλύτερός τους παίκτης όλων των εποχών ήθελε να τους παρατήσει για άλλη ομάδα και οι μπαοκτζήδες συνεχίζουν να τον έχουν θεό τους.

 279. Νέο Kid said

  283. Πρώτη ομάδα που πήρε ευρωπαϊκό κύπελλο και το έσπασε πάραυτα ο δήμαρχος Πειραιά.
  Πρώτη ομάδα που οι οπαδοί της σκότωσαν έναν αθώο ανθρωπάκο στην κερκίδα στη Λάρισα, και κάνανε και σύνθημα το όνομα του θύματος!

  Τεσπά ,προσωπικά σταματάω ( μέχρι να βάλει ίσως κανα άρθρο για το Μουντιάλ ο νικοκυρης ) γιατί φτάνει ένας τζής εδώ μέσα.

 280. Ριβαλντίνιο said

  @ 282 Νέο Kid

  Ας τον βρε ΝέοΚίντ. Όσοι ξέρουν την ιστορία του Παναθηναϊκού ξέρουν και τα γεγονότα. Ποιον να ξεγελάσει ο Gpoint ; Απλώς πήρε μια λάθος απόφαση όταν ήταν μικιός , έγινε από Παναθηναϊκός μπαογκτζής και πλέον σε αυτή τη ηλικία θέλει να υπερασπιστεί την επιλογή του .

 281. Η αλήθεια είναι πως ο Βουτσαράς μέχρι τότε συνέχεια έβγαινε από το τέρμα του και πήδαγε με προτεταμένο επικίνδυνα το γόνατο για να μην τον τζαρτζάρουν και χάσει την μπάλλα (.άλλοι κανονισμοί τότε) Αλλος τερματοφύλακας δεν το έκανε γιατί καταλαβαίνανε τι θα γινότανε σε μια κακιά στιγμή όπως και έγινε αφού ο Ιωάννου έχασε την ισορροπία του και πήγε πάνω στο προτεταμένο διπλωμένο πόδι.
  Εγώ έχω δει τον Βουτσαρά σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια του ΠΑΟ στην Αθήνα, εσύ μάλλον δεν ον έχεις δει ποτέ σου αγωνιζόμενο αλλά «ξέρεις» έχοντας διαβάσει μόνο ό,τι σε συμφέρει.
  Δεν ήμουνα μέσα αλλά ήταν κολητοί μου παναθηναϊκοί -αλλά όχι τυφλοί- πρόθεση δεν είχε αλλά έπαιζε επικίνδυνα όπως τον είχα δει κι εγώ να αγωνίζεται.

 282. Πάνος με πεζά said

  Ενίσταμαι. Ένας παίχτης πήρε το παρατσούκλι «Βιαστής», και ήταν της ΑΕΚ ! Άσε που την παντρεύτηκε κιόλας ! Άσε που μας έδωσε κι ένα πρωτάθλημα ! 🙂

 283. # 287
  Κι ο λουκανίδης την παντρεύτηκε για να μην πάει φυλακή κι όταν την χ΄ρισε σύντομα ή Γιόλα γύριζε τσόντες -ίσως και πριν χωρίσει…

  Για σένα Πάνο έχω κι ένα βιδδεάκι από το ΑΕΚTV (!) για να δεις τι πιάνει και δείχνει ο Χιμένες στο 0.10, κι άλλες φορές και σ’ άλλα γήπεδα έχει δείξει κλάση… Για να μην έχεις απορίες που έγραψα πως καλά του έκανε ο Βαρέλα

 284. Γιάννης Ιατρού said

  271: Δύτα
  Δεν χρειάζεται. To DNA των Νεάντερνταλ εξαφανίζεται από την ανθρωπότητα, λένε οι επιστήμονες. Εγώ βλέπβ πως κάπου έχει κενό η δειγματοληψία…

  Και συχνάκις απορώ με την λεπτότητα, την ευγένεια, την γαλαντομίαν, το ευπροσήγορων του χαρακτήρος, την καταφανήν ευστροφίαν και ευρωστίαν πνεύματος καθώς και πλείστα έτι έτερα προτερήματα διαφόρων σχολιαστών επί αθλητικών θεμάτων 🙂

 285. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ said

  Κι αν ο συγγραφέας του δελτίου παραγγελίας είχε αποφασίσει πως οι λέξεις που χρησιμοποιεί γράφονται ΜΟΝΟ έτσι; Αν φανταστούμε σε πόσο χρόνο γράφεται ένα τέτοιο δελτίο, πρέπει ο συγγραφέας να είναι αδίστακτος ανορθόγραφος για να πραγματοποιήσει τούτη τη σειρά των συλλαβικών ατοπημάτων. Κι έτσι, πλαστό μοιάζει.
  Πώς θα έγραφε κάποιος αδίστακτος:
  1 κοτοσαλάτα χορίς τομάτα
  1 λωκωμάδες τιριόν
  1 πικιλία κρεατικόν σώπερ
  1 κρασάκι λίτρω ιμίγλικο κόκινο
  7 φλογέρες
  κε εφτά πσομιά.

 286. sarant said

  270 Όπως βλέπω, δεν τα γλιτώσαμε….

 287. loukretia50 said

  GPOINT…. Παντού και πάντα…
  Γιατί το κάνετε? Ειλικρινής απορία.
  Γιατί επιμένετε να βομβαρδίζετε συστηματικά (και καθ΄υπερβολή!.. ) με άσχετα σχόλια ένα ξεχωριστό ιστολόγιο ?
  – Για να εκφράσετε την άποψή σας ? ποδόσφαιρο – πολιτική , παράγκα και θεοί πείθονται… κλπ? Το εμπεδώσαμε … ότι αφήνετε συστηματικά απέξω τη γλωσσολογία… και συχνά το στοιχειώδη σεβασμό για το χώρο που σας φιλοξενεί και τους λοιπούς θαμώνες που έχουν απηυδήσει να σκρολάρουν διαρκώς.
  – Επειδή μπορείτε ? Η ανοχή του Νικοκύρη κατανοητή, η δική σας στάση , όχι.
  – Για να τη σπάσετε σε κάποιους που έχετε άχτι ? Μπράβο, τρίποντο με ταμπλό ! Μαζί μ΄αυτούς εξουδετερώνετε και τους απλούς παρακοιμώμενους που μπορεί να έχουν άποψη (δε δικαιούνται ?), αλλά όταν ξεφεύγει πολύ το θέμα αποχωρούν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ταυτόχρονα δυναμιτίζετε κάθε νήμα, γιατί όλο και κάποιοι τσιμπάνε. Υπερβάλλω?
  Δεν είναι εντελώς προσωπικό, αλλά τώρα που μαζεύτηκε ο ομόλογός σας (άλλη θεματολογία, ανάλογη εμμονή), διεκδικείτε την αποκλειστικότητα σε παρεμβάσεις.
  Ελάτε για λίγο στη θέση του παρατηρητή και φαντασθείτε άλλους με πληθωρική παρουσία και κολλήματα τύπου :
  – «θρύλος υπεράνω όλων – δεν κλαίω για τώρα»,
  – «sex and the lonely boy/ man/ old man/forever man- blessing (for women) in disguise – to send them in paradise » (literally!),
  – «το κόμμα υπάρχει ακόμα – walk the line» ,
  – «O μικρός πρίγκιπας δε μένει πια εδώ…
  δι’ αντιπροσώπου καλεί τα παιδιά να απελευθερωθούν από ταμπού – Schools out for ever – μόνο κανόνες χρηματιστηρίου».
  – “Tι είναι η πατρίδα μας (οέο!) κι από ποιούς κινδυνεύει – μπήκαν τα γίδια στο μαντρί» , (ομού με το «θρησκεία και ξερό ψωμί – Love (for the only true God!) will tear us apart…» αποτελούν το άλας της μπλογκόσφαιρας – μέχρι να γίνει λύσσα!).
  – «Η ξενητιά με χαίρεται κι εσύ μ΄έχεις γραμμένο – αχ ! τζιβαέρι μου !» κλπ κλπ
  ( να μη βάζω και ιδέες! )
  vα διεκδικούν εξίσου ζωτικό χώρο στα σχόλια? Γούστο θα ’χε , δε λέω, όμως τελικά δε θα υπονόμευαν – έστω χωρίς πρόθεση- το ιστολόγιο, με τον τρόπο που τo επιδιώκει κάθε σοβαρό τρολ – τραβεστί?
  Οποιαδήποτε ομοιότητα με γνωστούς συμπαθείς σχολιαστές είναι εντελώς συμπτωματική.
  ΥΓ 1 : Το ξένο ερωτηματικό είναι για να φαίνεται. Είμαι όσο ψώνιο φαίνομαι.
  ΥΓ 2 : Νέο Κιντ. Ειλικρινά σας συμπαθώ από παλιά, αλλά έχετε στριτζώσει πολύ εσχάτως..
  – Συγνώμη Νικοκύρη, παρασύρθηκα, αλλά η σκέψη ότι έρχεται μουντιάλ με τρέλανε…

 288. sarant said

  292 Να ελπίσουμε ότι ο Τζι θα σταματήσει τα συνεχή ποδοσφαιρικά. Και οι αλλοι βεβαίως. (Εξαρταται και από τη συγκυρία, πάντοτε).

  ***
  Η σπαμοπαγίδα έπιασε ένα σχόλιο του Νεσσίμ με μετφραστικό μαργαριτάρι κι επειδή μου άρεσε το έβαλα στο ψυγείο για την πιατέλα της επόμενης εβδομάδας.

 289. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άλλο λίγη ποδοσφαιρική κουβεντούλα, ανάλογα και με τη συγκυρία, και άλλο να έχεις αυτοδιοριστεί εκπρόσωπος Τύπου του Μπάοκ στο ιστολόγιο επί καθημερινής (καθημερινής, όμως!) βάσεως. Φανατισμένη σεντονιάδα, εξοντωτική και εξοργιστική.

 290. Γιάννης Ιατρού said

  Μετά το ανωτέρω σχόλιο (292), είμαι περίεργος να δω, σε τι τελικό νούμερο θα φτάσουμε σ΄αυτό το νήμα 🙂

 291. ΚΩΣΤΑΣ said

  Έχω μια φαεινή ιδέα, μην με πάρετε όμως με σάπιες ντομάτες!!!

  Οι σχολιαστές να καθιερώσουμε έναν κώδικα δεοντολογίας. Σε κάθε ανάρτηση να ανεβάζουμε σχόλια μόνο σύμφωνα με το θέμα ή άντε και κάποια παρεμφερή. Στα σαββατιάτικα μεζεδάκια να υπάρχει ελευθέρας ως θεματολογία. Όλη η θεματολογία που χιουμοριστικά και με πνευματώδη τρόπο αναφέρει η Loukretia50 – σχόλιο 292 – να διεξάγεται για όλη τη βδομάδα μόνο στα προηγούμενα σαββατιάτικα μεζεδάκια. Έτσι και ελευθερία έκφρασης υπάρχει και όσοι ενοχλούνται από άσχετα σχόλια σε κάθε ανάρτηση, θα ησυχάσουν.

  Μέθοδος εφευρεθείσα παρ’ εμού και εφαρμοσθείσα – σε επίπεδο ομιλητών – στο Χάιντ Παρκ! 🙂

 292. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και το αναρχοδεξιό μανιφέστο που μας έχεις υποσχεθεί, Κώστα, πότε θα το αναρτήσεις; Κάποιο Σάββατο; 😊

 293. Οπως επανειλημένως έχω πει τα σχόλια μου έχουν πολιτική χροιά που ή δεν καταλαβαίνετε-που δεν το πιστεύω- ή που δεν σας συμφέρει πολλές φορές να καταλάβετε. Τα ίδια σχόλια γίνονται εδώ και χρόνια, ότι τώρα τελευταία ενοχλούν οφείλεται στην νέα ποδοσφαιρική κατάσταση που προέκυψε απόρροια και της πολιτικής που αρχικά λοιδωρήσατε αλλα σιγά-σιγά θα την χωνέψετε, την προσέγγιση ΝΔ και Σύριζα. Το μέλλον θα το δείξει κιαι θα το δεχτείτε όταν θα έχει λιγότερο κομματικό κόστος.
  Εννοείται βέβαια πως ενοχλούσε κάθε σχόλιο για το πρωτοφανές γεγονός να καθορίζει τον πρωταθλητή ο υφυπουργός Αθλητισμού με δηλώσεις ανεπίτρεπτες και παρεμβάσεις.

  Ιδού και ένας που συμφωνεί μαζί μου, ο Ντέμης Νικολαΐδης που πήγε να φάει τους χούλιγκανς κι έφαγε το κεφάλι του ενώ ο Μελισσανίδης αγκαλίτσες με τον Βασιλειάδη (πολύ ποδοσφαιρικό σχόλιο, έεεε ;; τι να κάνουμε να βάζουμε μόνο φωτογραφίες του βαγγέλα με τον Κούλη 😉 Κάντε τον κόπο να διαβάστε τι λέει :

  Οι τελευταίοι τρεις τελικοί του κυπέλου Ελλάδας, διοργανώθηκαν επί της ουσίας από πολιτικά πρόσωπα. Αναβολές και κενές κερκίδες στον πρώτο τελικό. Παντελής έλλειψη οργάνωσης, τραυματισμοί και πρωτοφανή επεισόδια σε ζωντανή μετάδοση στον δεύτερο. Οπλισμένοι οπαδοί περιφέρονται ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας, κάνουν επεισόδια, μπαίνουν στο ΟΑΚΑ χωρίς κανένα έλεγχο, φωτοβολίδες, συμπλοκές κ.α. στον τρίτο.

  Η τελευταία βίαιη εισβολή των πολιτικών στο ποδόσφαιρο πριν από δύο χρόνια και η σχέση που απεγνωσμένα θέλουν να έχουν με οικονομικούς παράγοντες, ευθύνεται για την τωρινή κατάσταση. Η διαφορά που υπάρχει με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι οικονομικοί παράγοντες που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο είναι περισσότεροι. Αποτέλεσμα: Περισσότερη διαπλοκή, περισσότερη βία, περισσότερο μίσος και λιγότερο ποδόσφαιρο.

 294. Ξαναστέλνω το μήνυμα χωρίς την κακή λέξη για να το πιάσει η παγίδα

  # 295

  Αγαπητέ Γιάννη

  Μπορώ κι εγώ να γράψω σαν Λουκρητία Βοργία, ιλινόης, Πόπη, Πέπη κ.λ.π. για να δείξω πως έχω και υποστηρικτες αλλά δεν το συνηθίζω, το θεωρώ κόλπο όσων έχουν πολιτικές τάσεις που φυσικά είναι λιγότερο σοβαροί από τους έχοντες ποδοσφαιρικές.

 295. ΚΩΣΤΑΣ said

  297
  Ήδη με το προηγούμενο σχόλιο έδωσα ένα ελάχιστο δείγμα αναρχοδεξιών αντιλήψεων, Γιάννη. Αναμένω να ωριμάσουν οι συνθήκες. Στο μενού βέβαια θα προστεθούν θέματα κονσερβοκουτίων, αντεθνικώς σκεπτομένων και δρώντων… 🙂

 296. loukretia50 said

  εεε! δεν είμαι τρολ, δεν είμαι Γιάννης,
  Και δε μου απαντήσατε. Δεν καταλαβαίνετε την ερώτηση – που δεν το πιστεύω – ή δε σας συμφέρει να καταλάβετε?

 297. Ριβαλντίνιο said

  Εγώ έχω να πώ πως μάθανε πως γ…λεντιόμαστε , πλακωσανε κι οι γύφτοι. Οι τρολόγυφτοι συγκεκριμένα.
  Στο ιστολόγιο πρωτοσχολίασα το καλοκαίρι του 2014 στις παλαιές αναρτήσεις «Καβάφης – Καργάκος» και «Κρυφό Σχολειό». Συνέχισα να το παρακολουθώ γιατί ήταν το Μουντιάλ του 2014 και έγιναν κάποιες σχετικές αναρτήσεις ή συζητήσεις στα σχόλια . Ο πρώτος που μου απάντησε ( εκτός του Νικοκύρη ) ήταν ο Γς σχετικά με το ποσοστό ιταλογενών και ισπανογενών της Αργεντινής. Μετά συνέχισα να το παρακολουθώ και να σχολιάζω κυρίως εξαιτίας κάποιων ιστορικών θεμάτων που συζητιόντουσαν κατά καιρούς και λιγότερο γλωσσολογικών, πολιτικών κ.λπ. . Θα μπορούσα λοιπόν να πώ ότι η παραμονή μου στον σχολιασμό του ιστολογίου οφείλεται στα ποδοσφαιρικά του καλοκαιριού του 2014.
  Έτσι καθόλου δεν συμφωνώ με το να σταματήσει ο G ή οποιοσδήποτε άλλος να σχολιάζει τα αθλητικά. Σε όποιον δεν αρέσει απλώς να μην διαβάζει …

  Υ.Γ. … αν και θα χάσει τρελό γέλιο αφού ο G συνήθως αμολάει γνωστές μπαογκτζήδικες φαιδρότητες ! 🙂 🙂 🙂
  Υ.Γ. 1 Το αν ο G είναι σε θέση να κάνει γλωσσολογικά , φιλολογικά ή άλλα σχόλια ας μπεί όποιος θέλει στα παλιά του ιστολόγια να το διαπιστώσει. Όταν και αν θέλει να κάνει, θα κάνει.

 298. Γιάννης Ιατρού said

  301: Θα σφαχτούμε 🙂 🙂 🙂

 299. Γιάννης Ιατρού said

  302: Γιατί ρε Ρίβα γράφεις ..πλακωσανε κι οι γύφτοι. Οι τρολόγυφτοι συγκεκριμένα….;
  Η L_50 σχολιάζει μεν αραιά, αλλά πάντως πολύ πριν εσύ αρχίσεις (από το 2012 συγκεκριμένα). Δεν «πλάκωσε» εσύ ήρθες!

 300. # 295

  Αγαπητέ Γιάννη

  Μπορώ κι εγώ να γράψω σαν Λουκρητία Βοργία, Βάταλος, Πόπη κ.λ.π. για να δείξω πως έχω και υποστηρικτες αλλά δεν το συνηθίζω, το θεωρώ κόλπο όσων έχουν πολιτικές τάσεις που φυσικά είναι λιγότερο σοβαροί από τους έχοντες ποδοσφαιρικές.

 301. Ριβαλντίνιο said

  @ 304 Γιάννης Ιατρού

  Και ο Βάτμαν πρίν από μένα σχολιάζει . Και η Πουτανίδου το ίδιο. Αυτό είναι το πρώτο.
  Εγώ δεν είπα για καμιά L_50 . Αυτό είναι το δεύτερο.
  Μιλάω για το συγκεκριμένο νήμα συζήτησης και όχι γενικά για το ιστολόγιο. Αυτό είναι το τρίτο.

  Υ.Γ. Εσύ ήρθες μετά από μενα. Έτσι δεν είναι ;

 302. rogerios said

  Το ότι είμαι Παναθηναϊκός είναι μάλλον γνωστό. Επισημαίνω, όμως, ότι είχα θείο παοκτζή κι έτσι στο δημοτικό έπαιζα εναλλάξ με τη φανέλα του Όσκαρ Άλβαρες και με εκείνη την ασπρόμαυρη με το 7άρι του Παναγιώτη Κερμανίδη.

  Παοκτζήδες ξέρω πολλούς. Ο Τζη δεν συμπεριφέρεται ως παοκτζής. Ως αντιπαναθηναϊκός, ίσως. Τόσα σχόλια ακραίου φανατισμού δεν ξέρω τι εξυπηρετούν στην περίπτωση ενός ανθρώπου που όταν δεν γράφει για μπάλα δείχνει συγκρότηση κι ενδιαφέροντα. Ελπίζω να επικρατήσει κάποια στιγμή η λογική, διότι κάποιοι το φοβούμαστε να σχολιάσουμε και να μας πάρει η μπάλα…

 303. Γιάννης Ιατρού said

  305: Λές ρε Γιώργο; η υπερεσία 🙂 δεν έχει τέτοιες πληροφορίες. Αντιθέτως…
  306¨Ρίβα (ΥΓ) μ΄αυτό το χρηστώνυμο, ναι (2-3 μήνες νομίζω).

 304. Ριβαλντίνιο said

  @ 308 β) Γιάννης Ιατρού

  Για πές κανά δυό από τα παλιά σου χρηστώνυμα .

 305. Εγώ έγραψα για την Λουκρητία Βοργία. Γράφετε και με αυτό το ψευδώνυμο ; Αλλιώς δεν νομίζω πως απευθύνεται σε σας, εκτός και σας λένε Γιάννη !

  Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι εδώ μέσα διάκεινται φιλικά προς το μείζον κόμμα του κυβερνητικού σχηματισμού και επίσης πως ο λιγότερος του ε>0 Βασιλειάδης τα έχει κάνει σαλάτα λόγω ασχετίλας και ανάγκης προσέγγισης οποιουδήποτε ισχυρού φανερά και κρυφά με αυτόν που ο προκάτοχός του κυνήγησε για να «φιάξει όνομα» όπως αχνοφαίνεται. Λογικά λοιπόν ενοχλούνται από ποδοσφαιροπολιτικά σχόλια που δείχνουν κυβερνητικές αδυναμίες και λάθος πρακτικές και θα προτιμούσαν την σιωπή. Αν προστεθεί και το γεγονός πως οι περισσότεροι είναι και φίλοι του ΠΑΟ οπότε πληγώνονται και καθαρά ποδοσφαιρικά από την κατάντια του συλλόγου και θα προτιμούσαν να μην σχολιάζεται, δεν έχουν όλοι τις αντοχές και την πίστη του Ριβαλντίνιο και ενοχλούνται

 306. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι κομματικές προτιμήσεις επηρεάζονται από το αν ευνοείται ο Μπάοκ ή όχι. Όσο πήγαιναν για πρωτάθλημα, ήταν καλός ο Σύριζα που γκρέμισε την παράγκα του Μαρινάκη. Όταν τα σκάτωσαν μόνοι τους, άρχισαν τα επικριτικά σχόλια για τον Βασιλειάδη, τον Κοντονή και την κυβέρνηση.

 307. # 308

  Ελα ρε Γιάννη αν πάω δηλαδή σ’ ένα ίντερνετκαφέ και γράφω σαν Νέρωνας πως θα με καταλάβει η υπηρεσία ;

 308. Γιάννης Ιατρού said

  309: Ένα Ρϊβα, κάτι με emigrant αν θυμάμαι καλά. Αλλά λίγες, 1-2, φορές, είχα πολύ δουλειά τότε κι ήμουν και μακρυά. Πάντως διάβαζα συχνά.

 309. ΣΠ said

  Παρά την διαβεβαίωση στο #292 ότι «οποιαδήποτε ομοιότητα με γνωστούς συμπαθείς σχολιαστές είναι εντελώς συμπτωματική», θα είχε ενδιαφέρον ένα κουίζ στο οποίο θα βάζαμε τα ονόματα σχολιαστών δίπλα σε κάθε περιγραφή. Μετά, βέβαια, θα γινόμασταν βίδες.

 310. Γιάννης Ιατρού said

  312: Με τις φωτιές που ανάβεις, αμέσως 🙂

 311. Γιάννης Ιατρού said

  314: Σταύρο, μπορούμε και χωρίς 🙂

 312. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μπήκα εντελώς τυχαία και σχεδόν αθώος από διαδικτυακά κόλπα σε αυτό το ιστολόγιο, κυρίως για τα ιστορικά και γλωσσολογικά θέματα. Σιγά-σιγά μπαίνω κι εγώ στο πνεύμα. Η L – 50 δεν νομίζω ότι είναι κακόβουλο τρολ. Πιθανότερο να είναι κάποιος-α που γράφει τακτικά με άλλο χρηστώνυμο. Μάλλον το κάνουν και αρκετοί άλλοι αυτό. Ακόμη και για τον Μπατμαν έχω υποψίες ….

 313. Γιάννης Ιατρού said

  317: Κώστα, το 304 το διάβασες;

 314. Ριβαλντίνιο said

  @ 317 ΚΩΣΤΑΣ

  κακόβουλο τρολ

  Είναι ανεκτικός ο Νικοκύρης και τους παίρνει για μαλακίες. Για να μπούν π.χ. στο σάιτ του Σμερδαλέου https://smerdaleos.wordpress.com/ και να προσπαθήσουν να κάνουν τα ίδια. Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει. Ούτε να κλάσουν δεν θα προλάβουν !

 315. ΚΩΣΤΑΣ said

  318
  Ναι, Γιάννη, το διάβασα. Αν όμως δεν είναι τακτική σχολιάστρια, δεν νομιμοποιείται και τόσο να εγκαλεί άλλους για σχόλιά τους.

 316. ΚΩΣΤΑΣ said

  319
  Φίλε και συναγωνιστή Ριβαλντίνιε, γενικά ρέπω προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, άστους όλους να εκφράζονται ελεύθερα, τηρώντας φυσικά την νομική και κοινωνική δεοντολογία.

 317. # 311

  Γιάννη Κουβάτσε,χρειάζεσαι ορισμένα μαθήματα «πολιτικής οικονομίας» Πασοκ και Νουδού δεν εφάρμοζαν τον νόμο περί διαγραφής προσαυξήσεων με άμεση πληρωμή του χρέους του ΠΑΟΚ γιατί θέλανε μπαξίσι και ο ιβάν δεν έδινε. Ο Κοντονής το έκανε από μόνος του ελπίζοντας στο φιλότιμο αλλά ο Ιβάν δεν θεώρησε πως έπρεπε να κάνει δώρο για κάτι που εδικαιούτο αλλιώς θα τα έσταζε στους προηγούμενους και δεν θα έχανε χρόνο ( εσύ εξακολουθείς να μιλάς για χάρισμα χρεών γιατί… δεν είσαι φανατισμένος όπως εγώ !!. Μετά ο Κοντονής στράβωσε με τον Σαββίδη και τα έβαλε με τον Βαγγέλα κι αφού τον στρίμωξε μεταπήδησε στο υπουργείο δικαιοσύνης και άρχισε να τον ξεστριμώχνει με αναβολές με δικαστικές αποφάσεις που δεν τηρούνται αλλά πέρα βρέχει, τακτικές που χρησιμοποιούν όλοι οι πολιτικοί και δημοσιογράφοι για να έχουν το μέγιστο κέρδος, όχι μόνο σε χρήματα.
  Εγώ λοιπόν είμαι με αυτόν που υπηρετεί το δίκαιο όσο το υπηρετεί γιατί δεν ζω στα σύννεφα
  Αλλοι βλέπουνε εκπομπές σαν την δίκη της δευτέρας όπου πρώτα έβγαζε στοιχεία σε βάρος του Μαρινάκη, τώρα προσπαθεί να βγάλει σε βάρος Σαββίδη και γενικά με ασχολούνται με σκάνδαλα -όπως κι η ζούγκλα- που δεν κάνουν ποτέ ζημιά γιατί τους δίνουνε κάτι σε χρήμα ή σε είδος και αποδεικνύεται άνθρακες ο θησαυρός. Απλώς όσοι παρακολουθούν τέτοιες εκπομπές δεν μπορούν να διαμορφώσουν δική τους άποψη

 318. loukretia50 said

  318 : Τουσέ !!! Αν δεν τα παρατήσω απόψε, να υποθέσω ότι θα θέλατε τις σοφίες μου πιο συχνά ?
  Δεν έχω άλλο χρηστώνυμο, Και είμαι γάτα. (δεν ξέρω πώς μπορώ να ανεβάσω τη φωτογραφία μου !)

 319. Γιάννης Ιατρού said

  320: Δεν συμφωνώ μαζί σου, με την έννοια ότι μόνο οι τακτικοί σχολιαστές μπορούν να εγκαλούν. Πρώτον υπάρχουν και πολλοί «μόνο αναγνώστες» και δεύτερον την ουσία (και το ύφος) του σχολίου να κρίνουμε. «απ΄ όπου κι αν προέρχονται¨… 🙂

 320. Γιάννης Ιατρού said

  323: Αγαπητή, να βάλω εγώ μιά πρόταση για φωτό; 🙂

 321. loukretia50 said

  ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΤΕ !!!

 322. Γιάννης Ιατρού said

  326: Ξέρει η υπερεσία… 🙂 🙂

 323. # 297,300

  Μανιφέστο ΕΝΑ υπήρξε, κυκλοφόρησε πριν 10 χρόνια αν δεν το πήρατε χαμπάρι…εσείς φταίτε. Βρίσκεται εδώ :

  http://gpointsbreeze.blogspot.gr/2008/12/blog-post_23.html

 324. sarant said

  Η Λουκρητια έχει ξανασχολιάσει αρκετές φορές -αλλά όχι συχνά. Πιστεύω ότι μας διαβάζει ταχτικά. Υπάρχουν άνθρωποι που μας διαβάζουν καθημερινά και δεν σχολιάζουν.

  Αυτό που λέει ο Κώστας στο 320 θα ίσχυε αν το σχόλιό της ήταν απότομο, επιθετικό κτλ. Πράγματι, κι εγώ δικαιολογώ λιγότερο τις παρεκτροπές όταν γίνονται από κάποιον διάττοντα. Εδώ όμως η Λ50 εξέφρασε (κόσμια και με αρκετό πνεύμα) τη δυσφορία της με μια κατάσταση. Αυτό το δικαιούται ο καθένας.

  Με λίγη καλή θέληση και λίγο περισσότερη αυτοσυγκράτηση όλα διορθωνονται. Κι εγώ έχω γράψει ότι από έναν αριθμό σχολίων και μετά δεν με πειράζει να ξεστρατίζει η συζήτηση σε αλλα θέματα, και αυτό έχει γίνει με το ποδόσφαιρο σε πολλά μεζεδονήματα από το βράδυ της Κυριακής. Όταν όμως γίνεται συνεχώς, ε, εκνευρίζει.

 325. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 296.ΚΩΣΤΑΣ said:

  «…Οι σχολιαστές να καθιερώσουμε έναν κώδικα δεοντολογίας. Σε κάθε ανάρτηση να ανεβάζουμε σχόλια μόνο σύμφωνα με το θέμα ή άντε και κάποια παρεμφερή. Στα σαββατιάτικα μεζεδάκια να υπάρχει ελευθέρας ως θεματολογία…»

  Συμφωνῶ μὲ τὴν πρόταση τοῦ Κώστα. Ἐπειδὴ ὅμως ὑπάρχει μεγάλος ὑποκειμενισμὸς (π.χ. κάποιοι νομίζουν πὼς κάνουν πολιτικὰ σχόλια ἄν ἀνακατέψουν καὶ μερικὰ ὀνόματα πολιτικῶν στὴν ποδοσφαιροσυζήτηση) προτείνω συμπληρωματικὰ τὸ ἑξῆς:

  Ὅποιος νομίζει πὼς κάποιο σχόλιο εἶναι τελείως ἄσχετο μὲ τὸ θέμα ἤ τὴν ἐξέλιξη τοῦ διαλόγου ποὺ ἀναπτύχθηκε, ἀντὶ γιὰ σχόλιο*, νὰ βάλει μιὰ λυπημένη φατσούλα δίπλα στὸν ἀριθμὸ τοῦ ἐκτὸς θέματος σχολίου.

  * Τὸ σχόλιο μπορεῖ νὰ προκαλέσει ὀξύτητα, ἀντεγκλήσεις καὶ ἀπώλεια ἀξιόλογων σχολιαστῶν, ὅπως ἔγινε προσφάτως.

 326. ΚΩΣΤΑΣ said

  324
  Εντάξει, Γιάννη, μια άποψη είναι και αυτή. Οι απέξω απ’ το χορό όμως, νομίζω, έχουν λιγότερα δικαιώματα. Αν δηλαδή εγώ σταματήσω να γράφω, θα έχω και απαίτηση οι άλλοι να γράφουν μόνο αρεστά σε μένα σχόλια; Αν είμαι μέσα μπορώ να διαμαρτυρηθώ γιατί μου χαλάνε τη συζήτηση. Έτσι το βλέπω εγώ.

 327. Γιάννης Ιατρού said

  331: Κώστα,
  … Οι απέξω απ’ το χορό όμως, νομίζω, έχουν λιγότερα δικαιώματα….
  Μοιάζει λίγο με το «ας μέναν στην πατρίδα τους να πολεμήσουν», αν και πιστεύω πως εσύ δεν το φτάνεις μέχρι εκεί..
  Εγώ νομίζω πως όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα (θετικής ή αρνητικής) κριτικής, αρκεί να γίνεται κόσμια και με επιχειρήματα κι όχι με προσωπικές επιθέσεις.
  Να βάλουμε και κανένα αζμα για να αποφορτίσουμε την κατάσταση 🙂 🙂

 328. # 331

  Το γέλιο είναι πως αυτοί που διαμαρτύρονται συνήθως δεν μετέχουν στην συζήτηση που » ποδοσφαιροποιείται» Γιατί φυσικά το ποδόσφαιρο δεν έχει σχέση με την πολιτική, ο Μόραλης έγινε δήμαρχος Πειραιά για το λογοτεχνικό του έργο…να μην αραδιάζω κι άλλα παραδείγματα νυχτιάτικα.

 329. ΚΩΣΤΑΣ said

  Loukretia50, ναι, να γράφεις τακτικά, μ’ αρέσει το στυλ σου, όπως είδες χαρακτήρισα το πρώτο σχόλιό σου «χιουμοριστικά και με πνευματώδη τρόπο» γραμμένο.

  Όσο για τα σχόλια σε προηγούμενη ανάρτηση , άστα, προσπέρασέ τα.

  Νικοκύρης, Δημ Μαρτίνος, εννοείται συμφωνώ μαζί σας.

 330. rogerios said

  Το γνωρίζω καλά ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία κι ότι πιθανότατα δεν σας ενδιαφέρει καθόλου [και, άλλωστε, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα θέματα αυτά τον έχει ο Ν(ο)ικοκύρης], όμως εμένα ουδόλως με ενοχλεί ένα άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο. Με ενοχλεί μόνον το προσβλητικό (λόγω φανατισμού ή άλλου λόγου) σχόλιο. Κατά μείζονα λόγο με ενοχλούν τα επαναλαμβανόμενα προσβλητικά σχόλια. 😦

 331. Είναι βέβαια τρόπον τινά καφενείο εδώ, αλλά θεματικό καφενείο, με κύριο θέμα την ελληνική γλώσσα και γραμματεία, δευτερευόντως δε και την πολιτική, ιδίως από τη σκοπιά της πρόσφατης ιστορίας και θεμάτων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο Νικοκύρης αφεντικό είναι, και αν μια μέρα θέλει να μιλήσει π.χ. για μπριτζ, δικαίωμά του· αν όμως αρχίσει να το κάνει συστηματικά, μάλλον θα χάσει τους περισσότερους σημερινούς αναγνώστες του, και μάλλον θ’ αποκτήσει άλλους. Οι θαμώνες και επισκέπτες πάλι ας έχουν την καλοσύνη να μη γανώνουν το κεφάλι των άλλων με θέματα τελείως άσχετα, τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό και έκταση που να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του χώρου μας.
  Θα μου πείτε ίσως «και τα μαθηματικά σου, πόσους νομίζεις ότι ενδιαφέρουν;» Εδώ θα αντιτείνω ότι δεν θυμάμαι να μίλησα ποτέ απρόκλητος για μαθηματικά· απαντώ μόνον όταν προκληθώ, που έλεγε και κάποια ψυχή 🙂

 332. Γιάννης Ιατρού said

  336: Άγγελε
  …και τα μαθηματικά σου, πόσους νομίζεις ότι ενδιαφέρουν;..
  Αφού η γλώσσα των ΑΗΠ έχει μαθηματική δομή, τα έχουμε πει αυτά 🙂 🙂 🙂

 333. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @335. rogerios said:

  «…Με ενοχλεί μόνον το προσβλητικό (λόγω φανατισμού ή άλλου λόγου) σχόλιο. Κατά μείζονα λόγο με ενοχλούν τα επαναλαμβανόμενα προσβλητικά σχόλια.»

  Συμφωνῶ.
  Ἂς ξεκινήσουμε λοιπὸν νὰ βάζουμε λυπημένες φατσοῦλες στὰ προσβλητικά, λόγῳ φανατισμοῦ ἤ ἄλλου λόγου, σχόλια.
  Λέω νὰ τὸ ξεκινήσω ἀπὸ αὔριο.

 334. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  300 – Ώστε δεξιός ακτιβιστής Κώστα και δεν σου το ΄χα, άντε και με τον Κούλη υπουργός. 🙂

  307 – «Το ότι είμαι Παναθηναϊκός είναι μάλλον γνωστό. Επισημαίνω, όμως, ότι είχα θείο παοκτζή» Kαλά δεν είναι και προς θάνατον, και παλιά πολλοί δεξιοί είχαν για θείους μιάσματα κομμουνιστές. 🙂

  311 – O Λουτσέσκου είναι καλός προπονητής τελικά; 🙂

  319 – Το κάθε ιδιωτικό και μη εμπορικό ιστολόγιο, αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντα του ιδιοκτήτη του, υπό αυτό το πρίσμα είναι λάθος η σύγκριση που κάνεις.

  323 – Αν σε θέλει ο Νικοκύρης εμάς δεν μας πέφτει λόγος, άλλες φορές θα συμφωνούμε με τις σοφίες σου κι άλλες όχι, καθημερινή εποικοδομητική συζήτηση γίνεται μόνο από «πεθαμένους» η ζωή είναι πολύχρωμη δεν είναι ασπρόμαυρη.

  330 – Κώδικα μπορεί να καθιερώσει μόνο ο οικοδεσπότης, από την στιγμή που έχει αποφασίσει να λειτουργεί δημοκρατικά άρα ανεκτικά στο διαφορετικό, (εκτός αν γίνει προσβλητικό επί προσωπικού γενικώς) επαφίεται στην δημοκρατική συνείδηση των σχολιαστών για τον τρόπο που θα σχολιάζουν. Την άποψή μου για τον φασισμό την ξέρεις.

  ΜΕΤΡΟΝ ΑΡIΣΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ. 🙂

 335. ΣΠ said

  Ένα νήμα για μεζεδάκια ξεπέρασε τα 300 σχόλια. Τι να κάνουμε όμως που το Σάββατο ήταν ο τελικός του κυπέλλου;

 336. ΚΩΣΤΑΣ said

  332
  Γιάννη, τα περί «λιγότερων δικαιωμάτων» τα επεξηγω στη συνέχεια του σχολίου μου 331. Άρα η ανάλυση σου περί υποτιθέμενης σημασίας περιττεύει. ☺

 337. Γιάννης Ιατρού said

  341: Μην το κάνουμε θέμα, αλλά ακριβώς για την συνέχεια στο 331 που γράφεις ..Αν είμαι μέσα μπορώ να διαμαρτυρηθώ.. το ανέλυσα έτσι. Το σταματάω εδώ Κώστα.

 338. Γιάννης Ιατρού said

  339β: ΛΑΜΠΡΟΣ
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 έγραψες

 339. Γιάννης Ιατρού said

  Γι αυτό κανένα σχόλιο;

 340. Όπως τα λέει ο Άγγελος. Είναι θλιβερό θέαμα ένας θαμώνας καφενείου που δεν εννοεί να καταλάβει ότι έχει αρχίσει να πρήζει τους υπόλοιπους – και να φεύγει και η πελατεία του καφετζή στο κάτω κάτω. Πολλοί, και όχι από τους χειρότερους, περνάν, κοιτάν απ΄’ το παράθυρο και φεύγουν.

  Όλοι εδώ έχουμε τις μονομανίες μας, τέλος πάντων, αλλά πρέπει να είμαστε και διακριτικοί μ’ αυτές.

 341. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @339στ. Λάμπρο, νομίζω πάντως πὼς ἔχουμε τὸ δημοκρατικὸ δικαίωμα νὰ ἐκφράσουμε μὲ κόσμιο τρόπο τὴν λύπη μας γιὰ κάποια σχόλια ποὺ θεωροῦμε προσβλητικά, ἰδιαίτερα ὅταν γίνονται κατ᾿ ἐπανάληψιν.

 342. rogerios said

  339, 343: Όπως γουστάρετε, μάγκες. Αφού τα ξέρετε όλα, να σας αδειάζουμε τη γωνιά.

 343. Μαρία said

  Κακόψυχε, μπορείς να δεις αν πρόκειται για φωτοσουπιά; https://pbs.twimg.com/media/DdLCDkhWkAENow7.jpg

 344. ΣΠ said

  336
  Άγγελε, μακάρι πότε-πότε να μιλούσες και απρόκλητος για μαθηματικά. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα το χαίρονταν.

 345. Μαρία said

 346. Γιάννης Ιατρού said

  347: Προσωπικά λυπάμαι αν το βλέπετε έτσι, αλλά το σχόλιο του Λάμπρου στο 339β έχει κατ΄εμέ χιούμορ, το ίδιο με το δικό σας στο 307α.

 347. Γιάννης Ιατρού said

  348: stay tuned 🙂

 348. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  344 – Η επιθετικότητα των πάνοπλων Παλαιστινίων είναι ολοφάνερη, αλλά οι Ισραηλινοί παρ’ όλο που έχουν μόνο σφεντόνες, αμύνονται σθεναρά.

  Καλό είναι, πέρα από τις όποιες εκ του ασφαλούς εξυπνάδες, χαζομάρες ή τεκμηριομένες απόψεις γραφτούν γι’ αυτό το θέμα, να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η μρ συνοπτικές διαδικασίες ξαφνική λύση (;) του κορεατικού θέματος. Μάλλον η υπερδύναμη έχει κατασταλάξει πλέον, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το μέλλον της παγκόσμιας ειρήνης.

 349. Γιάννης Ιατρού said

  348: FULL !!!

 350. Γιάννης Ιατρού said

  Μαρία, δες διαφορά στο θόρυβο ….

 351. Μαρία said

  Ρογήρε, η λύση είναι η μαϊμού https://malvumaldit.wordpress.com/2009/11/23/implementing-plonk-for-wordpress/

 352. ΚΩΣΤΑΣ said

  339 Λάμπρος > Ώστε δεξιός ακτιβιστής Κώστα και δεν σου το ΄χα, άντε και με τον Κούλη υπουργός. 🙂

  Από το στόμα σου και στου Κούλη το αυτί, Λάμπρο. Και αν γίνω, σε προτείνω από τώρα για σύμβουλό μου σε θέματα εκπαίδευσης, να να χαρεί και ο φίλος μας Γιάννης Κ 🙂 🙂

 353. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  346 – Δημήτρη λάθος κατάλαβες για τον φασισμό (ίσως βασίστηκα υπερβολικά σε μια κουβέντα που είχαμε κάνει) δεν εννοώ το δικαίωμα να κρίνετε αλλά την απουσία δημοκρατικής συνειδήσεως από αρκετούς σχολιαστές.
  Σημειώστε πάντως όσοι διαβάζετε τα σχόλιά μου και την δική μου αδυναμία σωστής έκφρασης ώστε να είστε σχετικά επιεικείς μαζί μου.

  347 – Ρογήριε προφανώς έγινε παρεξήγηση, αν και έβαλα χαμογελαστή φατσούλα από τον υπολογιστή, βλέπω πως στο τάμπλετ για κάποιο λόγο δεν φαίνεται. Το σχόλιό μου ήταν καθαρά χιουμοριστικό, αν σε έθιξα σου ζητώ ειλικρινά συγγνώμη και υπόσχομαι να μη ξανασχολιάσω σε δικό σου σχόλιο.

 354. Γιάννης Ιατρού said

  348/354: Μαρία, εξετάζω το βίδεο, να δώ την σκηνή, μήπως η φωτό ξεγελά λόγω κάποιας επεξεργασίας.

 355. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  357 – Με εμένα σύμβουλο (κατάργηση θρησκευτικων γενικώς και ιστορίας από την πρωτοβάθμια, και στην θέση τους, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και οικονομική και επενδυτική διαχείρηση) ούτε βδομάδα δεν θα βγάλεις.☺

 356. Γιάννης Ιατρού said

  359: Όντως έχει γραφεί η σκηνή στο βίντεο, εδώ ανέβασα στο συσωλήνα το σχετικό απόσπασμα 🙂

 357. Μαρία said

  361
  Άρα δικιολογημένο το κράξιμο στο τουίτερ οτι δένει τα κορδόνια του την ώρα που το άγημα αποδίδει τιμές. Μου φάνηκε όμως τόσο απίθανο!

 358. Γιάννης Ιατρού said

  362: Ναι. Μου κάνει εντύπωση η φωτό. Δείχνει καταφανώς πειραγμένη. Ουδείς άσφαλτος 🙂

 359. Γιάννης Ιατρού said

  362: Πάντως ό,τι έγινε, έγινε μετά το τέλος της τελετής, αλλά ακόμα με τους φαντάρους σε στάση προσοχής.

 360. Μαρία said

  363
  Γι’ αυτό μισώ τα κορδόνια, τα δένω όμως πιο γρήγορα απ’ αυτόν.

 361. Γιάννης Ιατρού said

  365: Το λέει κι λαϊκή σοφία: «δεν ξέρει να δέσει το κορδόνια του» 🙂

 362. Γς said

  292:

  Α,

 363. voulagx said

  #336: Εν αρχη ην ο Λογος και ο Λογος ην ο Αγγελος, αντε και ο Κακοψυχος στο #337: 🙂

  «Ένα κομμάτι χαρτί έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου με διαστάσεις α,β, α<β. Διπλώνοντάς το, έτσι ώστε δύο απέναντι κορυφές του να συμπέσουν, το μήκος της τσάκισης που σχηματίζεται είναι 195mm. Είναι δυνατόν οι διαστάσεις του χαρτιού να είναι και οι δύο ακέραιοι αριθμοί σε mm; Αν όχι, γιατί, αν ναι ποιες μπορεί να είναι αυτές;»

 364. Γς said

  365:

 365. loukretia50 said

  Η έκφραση σχοινί – κορδόνι!… τάχα ποιόν να φανερώνει…

 366. Οπως λέει κι ο λαός όταν δεν μπορείς να βαρέσεις τον γάιδαρο, βαράς το σαμάρι.
  Στην πραγματικότητα αυτό που ενόχλησε πολλούς ήταν η εμφάνιση του ΠΑΟΚ που έδειξε σαφέστατη ανωτερότητα- διαφορά κλάσης το λένε- και απέδειξε ξεκάθαρα το μάταιον του ισχυρισμού του μπάρμπασάββα πως αντίπαλος του ΟΣΦΠ είναι ο …ΠΑΟ και κυρίως τις μεθοδευμένες πολιτικές προσπάθειες να παρουσιασθεί η μέρα για νύχτα με δηλώσεις και κατά παραγγελίαν δικαστικές αποφάσεις όταν η Τούμπα ήταν εκκλησία και δεν τους έπαιρνε να μιλήσουν για «κόλαση».
  Ηταν τόσο αποστομωτική η διαφορά που απέτρεπε κάθε σκέψη για το τι θα συμβει του χρόνου αν δεν γίνουν χειρότερες χοντράδες από τις φετινές. Η φαεινή να φωνάξουν την Ουέφα για μπαμπούλα δεν τους έκατσε γιατί η Ουέφα πρώτα προστατεύει το άθλημα και μετά τον εκλεκτό της, εδώ γίνεται το ανάποδο. Οσο κι αν δυσκολεύονται να το παραδεχθούν αυτό έτσουξε γιατί τα επιχειρήματα και οι…πανηγυρισμοί πήγαν αδιάβαστοι, όπως και οι δηλώσεις περί άψογης οργάνωσης και της ασφάλειας που παρέχει το ΟΑΚΑ.
  Στον…παράδεισο του Αμαρουσίου ότι κάποιοι λεβάντες ξυλοκόπησαν 5 επιβάτες -τους 2 σοβαρά- και τους έκαψαν το αυτοκίνητο πέρασε στα ψιλά, τέρατα και πρεζάκηδες είναι μόνο οι άλλοι, εδώ πήρανε «μέτρα» οι φωστήρες του Βασιλειάδη άρα δεν μπορεί, όλα ήταν άψογα, όπως η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια στα γήπεδα και όχι στα χαρτιά κι όπως ο ΜεΛένεΡίζοΚιΟπωςΘέλωΤαΓυρίζω γράφει δέλτα αλλά εννοεί ανάδελτα όταν τον πιάσουνε στα πράσα, είναι θέμα ισχυρής αυτοεκτίμησης ο εθελοτυφλωτισμός.

  Δεν χρειάζεται το σπάσιμο των καθρεπτών. Εξυπηρετεί και το γύρισμα ανάποδα να μη φαίνονται και η επαναφορά στην κανονικότητα όταν ξεχασθεί το θέμα- όλα ξεχνιώνται σε κάποιο χρονικό διάστημα είπε ο ακατανόμστος για το Σκοπιανό κάποτε

  Καλή συνέχεια πατριώτες

 367. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από όλο αυτό το κράξιμο κατάλαβε ότι το πρόβλημά μας είναι ο Μπάοκ και η ομαδάρα του. Και ακολουθεί άλλο ένα από τα γνωστά σεντόνια. Στο τέλος θα καταλήξει να είναι ο μοναδικός σχολιαστής.

 368. # 370

  Αγαπητή …Λουκρητία25 (απ’ όσα ακούω πιστεύω τα μισά) κανείς μα κανείς δεν σας υποχρεώνει να διαβ΄΄ασετε σχόλια που δεν θέλετε ούτε εδώ είναι ραδιόφωνο ώστε να χάσετε την συνέχεια αν το κλείσετε για να μην ακούσετε αυτά που σας προκαλούν νοητικά πέραδώθε.
  Συνεπώς ο μόνος που θα μπορούσε να ενοχληθεί είναι ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου ο οποίος έχει και την ευχέρεια να κατεβάσει τα σχόλια που θεωρεί πως δεν αρμόζουν στον ιστότοπό του όπως έχει γίνει με τον γνωστό πολυπρόσωπο γέροντα.
  Συνεπώς να υποθέσω πως η (επαν)εμφάνισή σας έχει σχέση με αυτά που γράφει η Βίκυ, δηλαδή επίκεινται σημαντικές αλλαγές ;

  «Η Λουκρητία είναι ένα μυθικό πρόσωπο της ιστορίας της Αρχαίας Ρώμης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο βιασμός και ο συνακόλουθος θάνατός της ξεκίνησε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολυτεύματος «

 369. # 372

  Πιάνεις πουλιά στον αέρα !!

  (ίσως κι αλλού)

 370. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βλέπω ότι αφορμούλα γυρεύουν κάποιοι σχολιαστές για να αρχίσουν τα αντισημιτικά σχόλια. Τα γεγονότα στη Γάζα μεγαλοποιήθηκαν, ήταν απλώς κάποιες υπερβολές στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη του ισραηλινού καρτούν στη Γιουροβίζιον. Θα μας το αναλύσουν καλύτερα οι γνωστοί μονοθεματικοί σχολιαστές.

 371. Γιάννης Ιατρού said

  368: μας (με) μπερδεύεις λίγο με το «απέναντι πλευρές», αλλά μάλλον ζητάς τις ακέραιες λύσεις του SQRT(α^2 + b^2)=195 ή αλλέως πως α^2+β^2=195^2=38025 🙂

 372. Γιάννης Ιατρού said

  376: Το λες και «Πυθαγόριες τριάδες»

 373. Γιάννης Ιατρού said

  368: Και η απάντηση είναι «όχι», καθώς οι πλησιέστερες τριάδες sto (a, b, 195) είναι (95, 168, 193) και (28, 195, 197)

 374. ΓιώργοςΜ said

  376 Δε δείχνει τόσο απλό: sqrt(α^2+(β-2α)^2)=195 το βρίσκω εγώ
  (Το ορθογώνιο, όταν διπλωθεί με τον τρόπο αυτό, δίνει ορθογώνιο τραπέζιο, με ορθή πλευρά α. Το ορθογώνιο τρίγωνο του οποίου υποτείνουσα είναι η τσάκιση, έχει πλευρές α και β-2α)

 375. ΓιώργοςΜ said

  Αν αναπτύξουμε την εξίσωση, βγαίνει κάτι σαν sqrt(b^2+5a^2-4ab)=195. Καλή τύχη, ίσως να το δοκίμαζα πριν καμμιά τριανταριά χρόνια (μάλλον ούτε τότε…)

 376. Γιάννης Ιατρού said

  379: ΓιώργοΜ,
  γι αυτό γράφω «μας (με) μπερδεύεις λίγο» στο 376. Η απάντηση στο 378 έχει βάση αυτό:

 377. Φαρμακωμενο Πιονι said

  @368:

  117^2 + 156^2 = 195^2. Απλο, αν παρει κανεις την πρωταρχικη Πυθαγορεια τριαδα (3, 4, 5) και πολλαπλασιασει με το 39.

 378. Γιάννης Ιατρού said

  381: Αλλά όπως και να το πάρεις, πυθαγόρεια τριάδα με (x, y, 195) δεν υπάρχει. Οπότε όπως και να διατυπώσεις το [y] (π.χ. [y]=[β-2α]) στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήξεις…

 379. ΓιώργοςΜ said

  99*30 βγάζει το εξέλ, πάντως

 380. Γιάννης Ιατρού said

  382: Ωχ, μάλλον την πάτησα στην λύση, ε;
  Σκέφτηκα μόνο τις πρωτογενείς τριάδες, γι΄αυτό. Η τριάδα (117,156,195) είναι πολλαπλάσια της πρωτογενούς (3, 4, 5), επομένως μη πρωτογενής.

 381. loukretia50 said

  373 : Καλημέρα! Τι θέλω και μπλέκω…
  Τώρα αν σας βεβαιώσω πως δεν αφορούσε εσάς το σχόλιο 370, κινδυνεύω να με κυνηγήσει άλλος σχολιαστής!
  ‘Οσο για το 50, ήταν απλά η ηλικία μου όταν απέκτησα το χρηστώνυμο (αρχαίοι χρόνοι!). Δεν έχω καμιά συγγένεια με τη γνωστή αρχαία φαρμακομύτα, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο κακόψυχος απουσιολόγος, άλλη είναι η ηρωίδα μου.

 382. ΓιώργοςΜ said

  Το σχήμα είναι το παρακάτω, όπως το καταλαβαίνω (τι με βάζετε και κάνω, ώρες γραφείου!!! 🙂 :

 383. Γιάννης Ιατρού said

  386: 🙂 ..άλλη είναι η ηρωίδα μου..
  Μάλλον η Λ. Βοργία, πασίγνωστη για την ομορφιά της, τους σκανδαλώδεις έρωτές της, αλλά και άλλα τινά….

 384. Γς said

  386:

 385. Γιάννης Ιατρού said

  389: Πάει Γς, τό ‘χασες. Δεν είσαι (πιά) γρήγορο μπιστόλι 🙂 🙂 🙂

 386. Γιάννης Ιατρού said

  387: Πολύ δουλειά θα έχετε, ε; 🙂 🙂

 387. Νέο Kid said

  Mε το μπαρδό αλλά λύνετε λάθος πρόβλημα. Καταρχάς ο Βουλάγξ ο Γίγας σεν θα έβαζε ποτέ ένα τόσο απλό πρόβλημα σαν αυτό, κι αν το έκανε θα έγραφε απλά για τη διαγώνιο του παραλληλογράμμου.
  Ενα παραλληλόγραμμο ΔΕΝ διπλώνεται κατά μήκος της διαγωνίου του ώστε να συμπέσουν δύο απέναντι κορυφές…
  Τεσπά, για να μην πολυλογώ και πολυαναλύω…η γενίκευση έχει ως εξής:
  To μήκος που ζητείται είναι η διαγώνιος,μήκους έστω γ, ενός ορθογωνίου τριγώνου (με μια κάθετη πλευρά είτε το α, είτε το β) που δίνεται από τη σχέση:
  γ=β* sq.rt(α^2 +β^2)/α (διά α>β)
  Αυτή η εξίσωση δεν έχει θετικές ακέραιες λύσεις.
  Φινί.

 388. Νέο Kid said

  392. Μπαρδόν! Τάιπο στο «Το μήκος που ζητείται είναι η διαγώνιος,μήκους έστω γ,…»
  Το ορθόν είναι: «Το μήκος που ζητείται είναι η ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ,μήκους έστω γ,…»

 389. ΓιώργοςΜ said

  391 Έχουμε, αλλά υστερώ σε ψυχικό σθένος και δεν αντιστέκομαι στις προκλήσεις… 🙂

 390. Γιάννης Ιατρού said

  392: Κίντ, ίσως να έχεις δίκιο, πάντως ο V. δεν γράφει για «διαγώνιο» στο 368. (..Διπλώνοντάς το, έτσι ώστε δύο απέναντι κορυφές του να συμπέσουν,..)

 391. Νέο Kid said

  395. E , αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Εσείς λύσατε λες και το ζητούμενο ήταν η διαγώνιος του παρ/γράμμου με πλευρές α>β.

 392. Νέο Kid said

  387. Σωστό σχήμα!

 393. ΣΠ said

  Δεν χρειάζεται άλγεβρα. Όπως φαίνεται από το σχήμα στο 387, το 195 είναι η υποτείνουσα ορθογώνιου ισοσκελούς τριγώνου με τις κάθετες πλευρές ίσες με β. Άρα β=195/sqrt(2).

 394. Αυτό το πρόβλημα, είναι σαν το άλλο που διπλώνεις το χάρτη και η Μακεδονία πέφτει πάνω στην Κρήτη;

 395. ΓιώργοςΜ said

  Τελοσπάντων, αν είναι σωστή η λύση του 384, στείλτε μου τη σπαμακόπιτα το απόγευμα γιατί τώρα δεν προλαβαίνω!!!!

 396. # 386

  Μη στενοχωριέσαι, έτσι κι αλλιώς…

 397. ΣΠ said

  398
  Λάθος μου. Δεν είναι ορθογώνιο.

 398. Νέο Kid said


  Mια κάπως πιο βαθιά (κι ενδιαφέρουσα) «αιτία». (υποψιάζομαι δε ότι εκεί το πήγαινε ο Βουλάγξ,ως λάτρης των τρισχιλιετών μαθηματικών ιδεών! 🙂
  Στo σχήμα αν θέσουμε l/b=x παίρνουμε την χ^2=1+1/χ^2 (εξίσωση της Χρυσής Τομής) η οποία δίνει χ=ρίζα φ

 399. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν συνεχίσετε για πολύ τα μαθηματικά, θα αναφωνήσω «Ζήτω η Μπσοκάρα η νταμπλούχος!»

 400. Φαρμακωμενο Πιονι said

  Μετα απο τον δευτερο καφε αντιλαμβανομαι οτι δεν ειχα καταλαβει την εκφωνηση. Αν οντως εννοει οτι για ορθογωνιο με πλευρες (ανθωρολογιακα) ΑΒΓΔ, με |ΑΒ| = |ΓΔ| = β και |ΒΓ| = |ΑΔ| = α, η Α πεφτει πανω στην Γ οταν διπλωνεται, εχουμε τα εξης:

  Η τσακιση οριζει πανω στην πλευρα ΑΒ ενα σημειο Ε. Εστω |ΕΒ| = γ και |ΑΕ| = δ = β – γ. Καθως η Α’ (μετα απο την τσακιση) συμπιπτει με την Γ, σχηματιζεται ορθογωνιο τριγωνο με βασεις ΕΒ και ΒΓ και υποτεινουσα ΓΕ, αρα α^2 + γ^2 = δ^2 (1).

  Συμμετρικα, δημιουργεται στην ΓΔ ενα σημειο Ζ. Η τσακιση ειναι η ΕΖ, με μηκος εστω |ΕΖ| = ε. Τραβωντας υψη απο το Ε στην ΓΔ και απο το Ζ στην ΑΓ, παιρνουμε τα σημεια Ε’ και Ζ’ αντιστοιχα, που οριζουν ορθογωνιο Ζ’ΕΕ’Ζ με πλευρες |Ζ’Ε| = |Ε’Ζ| = ζ, εστω, και |Ζ’Ζ| = |ΕΕ’| = α. Η διαγωνιος ειναι η τσακιση, αρα απο τα ορθογωνια τριγωνα που σχηματιζονται εχουμε α^2 + ζ^2 = ε^2 (2). Τωρα:

  α^2 + γ^2 = δ^2 (1)
  α^2 = (δ – γ)(δ + γ)
  α^2 = ζ * β (3)
  (αφου β = |ΑΒ| = |ΑΖ’| + |Ζ’Ε| + |ΕΒ| = γ + ζ + γ = δ + γ)

  α^2 + ζ^2 = ε^2 (1)
  ε^2 = ζ^2 + ζ * β (απο (3))
  ε^2 = ζ * (β + ζ) (4)

  Απο τους διαιρετες ζ του ε^2 = 195^2 σχηματιζουμε τα β = ε^2 / ζ – ζ τετοια ωστε 0 < β και 0 < ζ < β. Κρατωντας εκεινες τις λυσεις που μπορουν να γραψουν το ακεραιο α σαν α^2 = β * ζ, παιρνουμε τις εξης λυσεις (α, β, ζ):
  (180, 432, 75)
  (156, 208, 117)

  Και στις δυο περιπτωσεις ειναι α < β, αρα οι λυσεις ειναι και οι δυο αποδεκτες.

  (Νικοκυρη, ζητω συγνωμη για το σπαμαρισμα, αλλα ποτε δεν μπορουσα να αρνηθω ενα καλο μαθηματικο προβλημα…)

 401. 404 Μην ανησυχείς, έχω το απόλυτο όπλο ενάντια στους μαθηματικούς: http://tinyurl.com/98tstpp (εξηγήσεις εδώ: https://www.nature.com/news/the-biggest-mystery-in-mathematics-shinichi-mochizuki-and-the-impenetrable-proof-1.18509

 402. Νέο Kid said

  406. 😆 Ελα βρε ιστορικε! Μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Κατηγορούνε δηλαδή οι ιστορικοί τους μαθηματικούς για μοτσιζουκισμό;; ! 🙂 (εντάξει,σαν τους φυσικούς δεν είστε,αλλά πλησιάζετε…) 🙂

 403. spiridione said

  Παιδιά, προσοχή με τις φατσούλες 🙂
  http://www.taxydromos.gr/Topika/297634-ton-katadikase-emoticon-fatsoyla-poy-geloyse-apotelese-aitia-enoxhs.html

 404. Γιάννης Ιατρού said

  404: Γιάννη, κι Τζι μαθηματικός είναι, λέμε μήπως και τον στρέψουμε στο σωστό δρόμο 🙂 🙂 🙂

 405. Ριβαλντίνιο said

  @ 329 sarant

  Εγώ πάλι πιστεύω ( χωρίς να μπορώ να το αποδείξω ) ότι είναι γνωστό κακόβουλο τρόλι και στην θέση σου θα έλεγχα την ip με αυτές κάτι Πορνών, Μπούφαλων, Μάντιδων, Νεφελών κ.λπ. Πρόκειται για έναν που έχει πεί ότι δεν θα ξαναγράψει εδώ , που τον έχεις διώξει πολλές φορές και έχει βρίσει την οικογένεια καλού και ευγενικού συσχολιαστή. Αυτό μου θυμίζει το ύφος, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

  @ 321 ΚΩΣΤΑΣ

  Το θέμα είναι πως αν το συγκεκριμένο τρόλι είναι αυτό που πιστεύω , τότε είναι για πολλές διαδικτυακές κλωτσιές στην γλουτιαία περιοχή.

  @ 408 spiridione

  Για πές λίγο. Ξέρεις περιπτώσεις που δικαστής έβγαλε την τάδε απόφαση, ο κατηγορούμενος θεωρήθηκε ότι αδικήθηκε και με την πρώτη ευκαιρία έκανε τον δικαστή μακαρίτη ή τεσπα να τον θυμάται για πολλά πολλά χρόνια ;

 406. Γιάννης Ιατρού said

  408: Καλά πού ΄χουμε κι εσένα να μας προειδοποιείς….

 407. spiridione said

  410, έχουν συμβεί κατά καιρούς, είναι γνωστά, αλλά γιατί ρωτάς;

 408. Γιάννης Ιατρού said

  410a Πίβα,
  δεν είναι τυχαίο που σε κόψανε στις εξετάσεις για τη χωροφυλακή 🙂

 409. Ριβαλντίνιο said

  @ 412 spiridione

  Γιατί είχα δεί ένα ντοκυμανταίρ στο κρατικό που έδειχνε δικαστήρια και οι δικαστές είχαν ύφος 1000 καρδιναλίων , γεμάτοι ειρωνεία πως αυτοί είναι κι άλλοι δεν είναι , πως δεν συνειδητοποιούσαν πως εκείνη την ώρα είναι σαν «μικροί θεοί» και δικάζουν ανθρώπους και πως όταν βγούν από το δικαστήριο θα είναι όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

 410. loukretia50 said

  401 Gpoint
  Επιτέλους συμφωνούμε! Μόνο αν μπαρκάραμε παρέα, ακόμα κι οι πιο σκληροί δεν αντιστέκονται στις γάτες των καραβιών κατά τον Καββαδία!
  Καλή καρδιά στους υπόλοιπους αμφισβητίες και σας αφιερώνω αυτό εις επίρρωσιν…

 411. Αφού προκαλούμαι…
  Οι «δύο απέναντι κορυφές» είναι οι διαγωνίως απέναντι. Η τσάκιση είναι η μεσοκάθετος της μιας διαγωνίου ΑΟΓ, ή μάλλον το κομμάτι ΜΟΝ της μεσοκαθέτου που βρίσκεται μέσα στο ορθογώνιο ΑΒΓΔ.
  Τα τρίγωνα ΑΟΝ και ΑΓΔ είναι όμοια. Επομένως ΜΝ:ΑΓ = ΟΝ:ΟΑ = ΓΔ:ΑΔ , δηλ. 195/√(α²+β²) = α/β. Αρα αν οι α και β είναι ακέραιοι, και το √(α²+β²) πρέπει να είναι ακέραιος =γ, και θα έχουμε αφενός μεν α²+β² = γ², αφετέρου δε αγ = 195β.
  Δοκιμάζοντας τη γνωστότερη σειρά λύσεων της α²+β² = γ², δηλ. α=3λ, β=4λ, γ=5λ, βλέπουμε ότι πρέπει 15λ² = 195*4, δηλ. λ=52. Και όντως, οι διαστάσεις α=156mm και β=208mm μας λύνουν το πρόβλημα!
  Θα ψάξω και για τυχόν άλλες λύσεις.

 412. Ριβαλντίνιο said

  @ 413 Γιάννης Ιατρού

  δεν είναι τυχαίο που σε κόψανε στις εξετάσεις για τη χωροφυλακή

  Μου θύμισες την σκηνή από την Μανταλένα που την είχε ο αρχηγός της τοπικής χωροφυλακής και την ανέκρινε.

  – Πούς σι λέν ; Πού κάθ’σαι ;
  – Ελάτε τώρα που δεν τα ξέρετε ! Αφού με γνωρίζετε από μικρό παιδι !
  – Βρι τα ξέρου. Αλλά τα χρειάζουμι για τις τύπ’ς.
  – Καλά δεν ντρέπεστε ; Θα με βγάλετε και στον Τύπο τώρα ;
  – Ούχι αυτούν τουν Τύπου βρί !
  – Αλλά ποιόν , ε ; Ποιόν ;
  – Βρι ιγού δεν έδουσα ιξιτάσεις για να γίνου ενωματάρχ’ς , και θα δώσου ιξιτάσς σι σέν ;

  Υ.Γ. Και εγώ σου λέω πως στο σχόλιό του αναφέρεται εμμέσως στον συσχολιαστή του οποίου την γυναίκα είχε προσβάλει. Γι’ αυτό ασχολούμαι, αλλιώς δεν θα με ένοιαζε. Τα αγαπάω εγώ τα τρόλια.

 413. Ριβαλντίνιο said

  Στις πανελλήνιες εξετάσεις της Β΄Λυκείου είχα γράψει καθαρό 20 στην γεωμετρία. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήμουν ο μοναδικός στο σχολείο μου ή στην τάξη μου. Και τώρα όλα αυτά μου φαίνονται τελείως ακαταλαβίστικα και βαρετά.

 414. voulagx said

  Καλημερα στους μαθηματικους και συγγνωμη για το μπερδεμα.

  Εννοειται « δύο διαγωνιως απέναντι κορυφές του να συμπέσουν» αλλιως η τσακιση ισουται με το μισο μιας πλευρας. Η τσακιση ταυτιζεται με το εντος του παραλληλογραμμου περιεχομενον τμημα της μεσοκαθετου μιας διαγωνιου.
  Σωστο το Φαρμακωμενο Πιονι στο #405.

 415. Όπως βρήκε με άλλη μέθοδο (που δεν την είχα δει όταν έγραφα) το Φαρμακωμένο Πιόνι, και η δεύτερη γνωστότερη σειρά πυθαγόρειων τριάδων α=5λ, β=12λ, γ=13λ μας δίνει λύση με λ=36 (α=180, β=432).
  Θέτοντας γενικότερα α=λ(μ²-ν²), β=2λμν, γ=λ(μ²+ν²), βλέπουμε ότι για να έχουμε λύση πρέπει λ = 390μν/(μ⁴-ν⁴), να βρούμε δηλαδή ακεραίους τέτοιους που το μ⁴-ν⁴ να διαιρεί το 390μν. Ω του θαύματος, και το 2⁴-1⁴ = 15 και το 3⁴-2⁴ = 65 διαιρούν το 390 και μας δίνουν τις δύο λύσεις που βρήκε το Φ.Π.!

 416. voulagx said

  #416: Σωστος κι ο λογος του Αγγελου! 🙂

 417. voulagx said

  #420: και πληρης! Αγγελε, δεν θα σε ξαναπροκαλεσω! 🙂

 418. spiral architect 🇰🇵 said

  Ακόμα να σπάσει αυτή η γραβάτα; 😀

 419. Και αυτές είναι οι μόνες λύσεις, διότι μπορούμε να υποθέσουμε τους μ, ν πρώτους προς αλλήλους (τυχόν κοινός διαιρέτης μπορεί να ενσωματωθεί στον λ), οπότε και ο μ⁴-ν⁴ είναι πρώτος προς τους μ και ν και συνεπώς πρέπει να διαιρεί τον 390. Αλλά αριθμός της μορφής μ⁴-ν⁴ είναι οπωσδήποτε άθροισμα μερικών συνεχόμενων διαδοχικών διαφορών των τέταρτων δυνάμεων, οι οποίες είναι 15, 65, 175, 369… — οπότε καμία πλην των 15 και 65 και κανένα άθροισμά τους δεν δίνει διαιρέτη του 390.
  Αυτή η προσέγγιση μας επιτρέπει να δούμε και τι άλλες ακέραιες τιμές αντί 195mm θα μπορούσαμε να δώσουμε ώστε το πρόβλημα να έχει λύση: Οποιοδήποτε πολλαπλάσιο ή ημιπολλαπλάσιο διαφοράς δύο τέταρτων δυνάμεων, π.χ. 15, 40, 65, 95, 115, 175, κλπ.

 420. sarant said

  Bλέπω 420+ σχόλια, αλλά περιέργως τα πολλά δεν είναι για τη μπάλα.

  Ρογήρε, νομίζω παρεξήγησες το δεύτερο τουλάχιστον σχόλιο που αναφέρεις.

 421. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  418 – Είδες τι κάνει η υποχρεωτική εκπαίδευση της αμάθειας;☺

 422. # 409

  Γιάννη΄μ σαν παλιάς κοπής έχω μάθει να καταστρώνω τις εξισώσεις και μετά να το δίνω σε μηχανικούς και μανάβηδες (παλιάς κοπής που βρίσκαν πόσο κάνανε 1340 γρ. φασολάκια προς 2,80 το κιλό σε δευτερόλεπτα) για να το λύσουν.
  Η κατάστρωση εδώ δεν είχε δυσκολία μετά το σχήμα του # 387

  Κάποτε πιτσιρικάς ασχολιόμουνα με τέτοια προβλήματα απλά για να καμαρώνω πως «το έλυσα κι αυτό», μετά φιλοσόφησα τους στίχους του Ντύλαν :

  Advertising signs that con
  you into thinking you’re the one
  That can do what’s never been done
  That can win what’s never been won
  Meantime life outside goes on
  All around you

  και άλλαξα ομάδα …

 423. Ριβαλντίνιο said

  @ 426 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Αν τα αφήσεις σε αφήνουν.

 424. Γιάννης Ιατρού said

  427: Τζί
  …παλαιάς κοπής..
  Δυό στιχάκια αφιερωμένα 🙂

  Γιωργάκη μας αγκαθερέ, παλιάς κοπής ζιργκόνι,
  όποιος σου βρει και πει κακό, η ζήλεια τονε λειώνει

 425. sarant said

  Αγκαθερός δεν είναι ο κάκτος;

 426. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  428 – Κάνεις μεγάλο λάθος, ότι καταγραφεται στον εγκέφαλο μένει αποθηκευμένο μέχρι τον θάνατο (απ’ όσο γνωρίζουμε εμρίς οι άθρησκοι, εσύ σαν χριστιανός μπορείς να ελπίζεις☺) το πρόβλημα βρίσκεται στον χαοτικό τρόπο αρχειοθέτησης των πληροφοριών, οπότε όταν χρειαστεί να ανακαλέσουμε κάποια πληροφορία που δεν έχει σχέση με την καθημερινότητά μας, το μυαλό ψάχνει στην τύχη ή να βρεί κάτι για να το συσχετίσει, γι’ αυτό πολλές φορές που δεν θυμόμαστε κάτι π.χ το όνομα κάποιου γνωστού, το θυμόμαστε ξαφνικά ακόμη και την επόμενη μέρα που είδαμε να περνάει ένα κόκκινο αυτοκίνητο και θυμηθήκαμε πως ο γνωστός φόραγε κόκκινο μπλουζάκι και τον λένε Λάμπρο.☺
  Είναι απίστευτες οι δυνατότητες του ανθρώπινου εγκέφαλου, είναι γνωστές και οι τεχνικές που μπορούν να τον απογειώσουν αλλά εδώ και 150 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτε, εξακολουθούμε να του συμπεριφερόμαστε σαν νεογέννητο.😕

  Γενικά τρώμε μεγάλο παραμύθι με την εξυπνάδα και την εκπαίδευση, τόσο πολ6 που συνηθίσαμε στα τρρατώδη παραμύθια και η αλήθεια μας φαίνεται παράλογο παραμύθι.☺

 427. Ριβαλντίνιο said

  @ 431 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Καλά αν κάτσω να τα ξαναδιαβάσω για καμιά βδομάδα και λύσω και ασκήσεις για κανά μήνα , σίγουρα θα τα ξαναθυμηθώ.

 428. Alexis said

  #423: Σ’ ένα νήμα που ξεκίνησε με το σπάσιμο μιας γραβάτας καταλήξαμε να μιλάμε για το σπάσιμο ενός φύλλου χαρτιού! 😆

 429. Dimitris said

  #431
  …Είναι απίστευτες οι δυνατότητες του ανθρώπινου εγκέφαλου, είναι γνωστές και οι τεχνικές που μπορούν να τον απογειώσουν…
  Χωρίς ίχνος ειρωνείας , θα μπορούσες να μας πεις 2-3 τεχνικές;

 430. loukretia50 said

  430. ΣσσσσστΙ παρακαλώ!… κοιμάται! (φατσούλα)
  Αν και δεν είναι ζουλιάρης…

  417 Ριβα … επροκλήθην ! (θλιμμένη φατσούλα)
  Μπερδεύτηκα. Τελικά αξίζω ξυλιές (καθόλου σικ) ή με αγαπάτε ? Αποφασίστε τέλος πάντων , είμαι ή όχι ορίτζιναλ τρολ? Η συλλογική σοφία του ιστολογίου πρέπει να με κατατάξει…έστω κι αν κόψουμε εδώ τη γραβάτα.

  Και γιατί επιμένετε να μου αποδίδετε ιδιότητες και άλλα τινά… που δε διαθέτω, ούτε ζήλεψα ποτέ?
  Προφανώς διαβάζετε πίσω απ΄τις γραμμές, αναζητώντας το σκληρό πυρήνα….
  Κρίνοντας λοιπόν απ΄το στυλ μου – όπως λέτε – νομίζετε πως ΑΝ ήθελα να μειώσω κάποιον (που δεν..) , θα προτιμούσα να αναφερθώ στη γυναίκα του? Και μάλιστα δημόσια? Αυτά είναι μαγκιές για αγοράκια.
  Πώς να φτουρήσει θηλυκό στα σχόλια με τέτοια αντιμετώπιση? Σκεφτείτε το λίγο…

 431. Γιάννης Ιατρού said

  430: Ναι, βέβαια, κυριολεκτικά.
  Κι αυτός βέβαια 🙂
  Υπάρχουν όμως και οι μεταφορικές έννοιες, π.χ. όπως μας τραγουδά κι ο αξέχαστος 🙂

 432. Φαρμακωμενο Πιονι said

  @416, 420:

  Κομψοτερη αυτη η γεωμετρικη λυση. Δεν ειχα προσεξει καθολου οτι η τσακιση ειναι μεσοκαθετος της μεγαλης διαγωνιου, και ομολογω πως δυσκολευομαι να το αποδειξω αυστηρα γεωμετρικα.

  Για να μεινουμε στο αλγεβρικο, οντως, γραφοντας ω για την διαγωνιο του μεγαλου ορθογωνιου, προκυπτει (με τον συμβολισμο μου) α*ω = β*ε, αρα το ω ειναι ακεραιος αν και μονο αν το ε ειναι ακεραιος.

  Βεβαια, συνεχιζοντας στο @420, υπαρχει και η περιπτωση οι ορισμοι των α και β να αντιστραφουν, καθως εχουμε τον περιορισμο οτι α < β. Π.χ., για ε = 580 εχουμε (μοναδικη, νομιζω) λυση (α, β) = (420, 441), που αντιστοιχει σε α = λ * (μ^2 – ν^2), β = λ * 2μν με (μ, ν, λ) = (5, 2, 21).

 433. Γιάννης Ιατρού said

  437: .. δυσκολευομαι να το αποδειξω αυστηρα γεωμετρικα..
  Αν ορίσεις νέο σύστημα αξόνων (X’ / Y’) με Υ’ την διαγώνιο και Χ’ την μεσοκάθετο και νέο Ο΄ την τομή τους, κάνοντας την μετατροπή των παλαιών συντεταγμένων τους στο νέο σύστημα (μετατόπιση Ο -> Ο’ και στροφή αξόνων) οι συντεταγμένες των αντικριστών κορυφών είναι συμμετρικές στον άξονα Υ΄ (με Χi=0), ο.ε.δ.

 434. Γιάννης Ιατρού said

  Άντε να βάλουμε και σκιτσάκι

 435. Μα… χρειάζονται όλα αυτά; Το τσάκισμα κατά μήκος μιας ευθείας δεν είναι στροφή του ενός ημιεπιπέδου κατά 180° γύρω από αυτή την ευθεία, ώστε να συμπέσει με το άλλο ημιεπίπεδο; Και αυτή η στροφή, θεωρούμενη ως απεικόνιση του επιπέδου (ή και του χώρου) στον εαυτό του, δεν ταυτίζεται με τη συμμετρία ως προς την ίδια ευθεία; Επομένως η τσάκιση είναι η μεσοκάθετος του ευθύγραμμου τμήματος που ενώνει τις αρχικές θέσεις δύο οποιωνδήποτε σημείων του επιπέδου τα οποία έρχονται να συμπέσουν με το τσάκισμα.

 436. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  432 – Όχι ευλογημένε☺ δεν λέω αυτό, ξέρεις την λύση και θα έπρεπε να την βρείς αμέσως αλλά επειδή είναι κάπου «πεταμένη» στον αχανή αποθηκευτικό χώρο του μυαλού σου (μην παραξενεύεσαι, ακόμη κι εσύ που είσαι βάζελος, έχεις μυαλό☺) δεν μπορείς να την ανακαλέσεις άμεσα και χρειάζεσαι κάποιο σημάδι η επανάληψη για να την θυμηθείς.
  Δεν είναι λάθος μόνο ο τρόπος και ο χρόνος που μαθαίνουμε κάτι στο εκπαιδευτήριο, αλλά κι ο τρόπος που απομνημονεύουμε την όποια γνώση και ειδικά αυτός, είναι ο βασικός λόγος των μαθησιακών δυσκολιών. Από την στιγμή που διαβάζουμε κάτι και δεν το αρχειοθετούμε, λογικό είναι μετα να δυσκολευόμαστε να το βρούμε μέσα στο χάος των πληροφοριών του εγκεφάλου.
  Είναι σαν τον υπολογιστή, αν αποθήκευες όλες τις πληροφορίες που έχεις χωρίς ενδείξεις και φακέλους ενώ είναι βέβαιο πως υπάρχουν, θα σου έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο να βρείς μία συγκεκριμένη ψάχνοντας όλο το αρχείο κι αν δεν είναι κάτι σημαντικό θα κουραζόσουν γρήγορα και θα τα παράταγες, ακριβώς ό,τι έκανες κι εδώ με την άσκηση που ενώ την είδες «βαρέθηκες» να την λύσεις, αν ήταν όμως κάτι για τον χριστιανισμό θα το έβρισκες αμέσως γιατί για τυχαίους ή ειδικούς λόγους, από μικρός είχες κίνητρο να μάθεις για την θρησκεία κι έτσι χωρίς να το γνωρίζεις, αρχειοθετείς με επισήμανση τις σχετικές πληροφορίες όπως κάνουμε όλοι ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου γι’ αυτές που χρειαζόμαστε άμεσα για την επιβίωσή μας.

  Είναι η λεγόμενη εξειδικευμένη γνώση- εξυπνάδα και δεν έχει να κάνει με την γενική ευφυΐα, μ’ αυτήν γεννιώμαστε, μετά αναλαμβάνει το σύστημα για προφανείς (αλλά παραδόξως αόρατους) λόγους να την περιορίσει στην εξιδείκευση γι’ αυτό και υπάρχει το φαινόμενο, οι περισσότεροι εξειδικευμένα μορφωμένοι δεν στρίβουν με τίποτε πέρα από την εξιδείκευσή τους, πάρε παράδειγμα εσένα (που είσαι και ανοιχτόμυαλο αγόρι☺) αλλά και αρκετούς άλλους εδω μέσα που δεν μπορούν να κάνουν έναν διάλογο της προκοπής και βγάλε συμπέρασμα.☺
  Καλημέρα.

 437. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  434 – Dimitris με συγχωρείς, σήμερα είδα ότι απευθύνθηκες σε μένα.
  Έχω γράψει αρκετές φορές παλια και είδα πως μ’ έχουν «γράψει» άλλες τόσες γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται, οπότε δεν έχει νόημα να τους παραθέτω κάθε φορα. Κατ’ εξαίρεση θα σου πω δύο από αυτές που έχουν εφαρμώσει οι κόρες μου και ειδικά η μικρή στα 17 της (23 πλέον) δηλαδή ουσιαστικά σε πολύ μεγάλη μαθησιακή ηλικία και παρ’ όλα αυτά, είχε-αν αναλογικά μεγάλη βελτίωση.
  Χάρτες εγκεφάλου για σημειώσεις και foto reading για το διάβασμα, αν βρώ χρόνο θα ψάξω να βρω και μια ασκησούλα να κάνεις, για να δείς από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα.
  Αν ψαξεις στο διαδίκτυο θα βρείς σοβαρές σχετικές έρευνες . Σε κάθε περίπτωση μην πιστεύεις στα θαύματα (εκτός αν είσαι ο Ριβαλντίνιο☺) που θα δείς εκεί μέσα, παρά μόνο σε αποδεδειγμένα αποτελέσματα και μην πιστεύεις τα παραμύθια για την εξυπνάδα και τους έξυπνους, κρίνε πόσοι άνθρωποι είναι οικονομικά έξυπνοι και θα καταλάβεις για ποιό λόγο μας τα μαθαίνουν από την παιδική ηλικία.
  Καλημέρα.

 438. # 432, 441

  …αλλά και αρκετούς άλλους εδω μέσα που δεν μπορούν να κάνουν έναν διάλογο της προκοπής και βγάλε συμπέρασμα….

  παράδειγμα διαλόγου

  (εγώ)«Για να τελειώνουμε,υπάρχουν στο εξωτερικό πολλοί σύλλογοι ψαράδων που ρίχνουν τις πετονιές τους, πιάνουνε κανένα ψάρι, το φωτογραφίζουν, το φιλάνε και το επιστρέφουν στο νερό.»

  (Λάμπρος) Αυτοί είναι αγάμητοι κι από την αγαμία το μυαλό τους έχει γίνει γιαούρτι.

 439. ΣΠ said

  420
  Για να το γενικεύσουμε λίγο ακόμα, ψάχνουμε τριάδες θετικών ακεραίων (α,β,γ) που να ικανοποιούν την εξίσωση:
  γ=α√(α²+β²)/β.
  Οι λύσεις που βρέθηκαν από το Φαρμακωμένο Πιόνι και από τον Άγγελο είναι:
  (180,432,195)
  (156,208,195)
  (420,441,580)
  Η τριάδα με τους μικρότερους αριθμούς που βρήκα είναι (12,16,15).
  Ερώτηση: Υπάρχουν τύποι ή αλγόριθμος που να δίνουν τις λύσεις;

 440. voulagx said

  #444:
  Γενικα, αν: γ=π*ρ με: ρ^2-π^2=ω^2 τοτε:
  α=π*sqrt(ρ^2-π^2)
  β=((ρ^2-π^2))^2

  Ειδικη περιπτωση:
  γ=(2λ+1)*(2λ^2+2λ+1)*φ
  α=2λ(λ+1)(2λ+1)*φ
  β=((2λ(λ+1))^2)*φ

  ΟΙ παραπανω τυποι δινουν τις λυσεις για γ=195.

 441. Φαρμακωμενο Πιονι said

  @440:

  Το προβλημα αυτο ειναι ισοδυναμο με την λυση της Διοφαντικης εξισωσης α^2 (α^2 + β^2) = β^2 γ^2 (1). Η (1) ειναι ομογενης, οποτε αρκει να υπολογισουμε τις πρωταρχικες λυσεις (με gcd(α, β, γ) = 1), και οι υπολοιπες προκυπτουν πολλαπλασιαζοντας με καποιον ακεραιο κ.

  Εστω λ = gcd(α, β), δ = α / λ, ε = β / λ. Η (1) γραφεται λ^2 δ^2 (δ^2 + ε^2) = ε^2 γ^2 (2). Παρατηρουμε οτι gcd(γ, λ) = gcd(γ, gcd(α, β)) = gcd(α, β, γ) = 1. Επισης, τα δ και ε δεν ειναι ταυτοχρονα αρτια (αφου ειναι μεταξυ τους πρωτα) ουτε ταυτοχρονα περιττα (απλη αποδειξη στο Z_4, αφου δ^2 + ε^2 = 2 mod 4). Επιπλεον ισχυει gcd(ε^2, δ^2 (δ^2 + ε^2)) = 1 (παραλειπω την αποδειξη). Επομενως, χρησιμοποιωντας το Λημμα 2 για x = γ^2, y = λ^2, u = ε^2, v = δ^2 (δ^2 + ε^2), εχουμε:

  γ^2 = δ^2 (δ^2 + ε^2) (3)
  και
  ε^2 = λ^2 (4)
  (παραλειπονται οι αρνητικες λυσεις, αφου εχουμε να κανουμε με τετραγωνα)

  Απο την (3) ειναι προφανες οτι πρεπει να υπαρχει ακεραιος, εστω ξ, τετοιος ωστε ξ^2 = δ^2 + ε^2. Επομενως, τα (δ, ε, ξ) ειναι Πυθαγορειες τριαδες, και αφου ειναι μεταξυ τους πρωτα, ειναι μαλιστα και πρωταρχικες. Παιρνοντας τους γνωστους τυπους εχουμε:
  (δ, ε, ξ) = (μ^2 – ν^2, 2μν, μ^2 + ν^2)
  ή
  (δ, ε, ξ) = (2μν, μ^2 – ν^2, μ^2 + ν^2)
  με μ > ν μεταξυ τους πρωτα.

  Τελικα εχουμε για τις πρωταρχικες λυσεις (παραλειπονται οι αρνητικες λυσεις, που μπορουν ευκολα να ενσωματωθουν):
  λ = ε
  α = λδ = δε = 2μν (μ^2 – ν^2)
  β = λε = ε^2 = (4 μ^2 ν^2 ή (μ^2 – ν^2)^2)
  γ = δξ = (μ^4 – ν^4 ή 2μν (μ^2 + ν^2))

  Επομενως ολες οι λυσεις παραμετροποιουνται βασει των (μ, ν) (μεταξυ τους πρωτα) και του κ (οποιοσδηποτε ακεραιος).

  Π.χ. για κ = 1, μ = 2, ν = 1 εχουμε:
  (α, β, γ) = (12, 16, 15) (με τον πρωτο ορισμο), ή
  (α, β, γ) = (12, 9, 20) (με τον δευτερο ορισμο).

  Λημμα 1:
  Εστω ακεραιοι x, y τετοιοι ωστε x \ y και y \ x. Τοτε x = y ή x = -y.
  Αποδειξη:
  Πρεπει να υπαρχουν ακεραιοι m, n ωστε x = my και y = nx, οποτε mn = 1, αρα τα m, n ειναι μοναδες στον δακτυλιο Z, και οι μονες μοναδες ειναι οι {1, -1}.

  Λημμα 2:
  Εστω ακεραιοι x, y, u, v τετοιοι ωστε gcd(x, y) = gcd(u, v) = 1 και xu = yv. Τοτε:
  x = v και y = u, ή
  x = -v και y = -u.
  Αποδειξη:
  Εχουμε x \ yv (το x διαιρει το yv) απο την ισοτητα και gcd(x, y) = 1, οποτε απο το Λημμα του Ευκλειδη εχουμε x \ v. Παρομοια, παιρνουμε v \ x. Επομενως, απο το Λημμα 1 εχουμε x = v ή x = -v.

 442. sarant said

  Βρετιμαθαίνει κανείς!

 443. ΣΠ said

  446
  Υποκλίνομαι!

 444. ΣΠ said

  446
  Βλέπω ότι το β πρέπει να είναι τέλειο τετράγωνο. Στην αρχή προβληματίστηκα, επειδή δεν ισχύει για τις δύο από τις τρεις λύσεις στο 444, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι πρωταρχικές λύσεις. Μάλιστα, (156,208,195)=(12,16,15)x13.

 445. voulagx said

  Δεν θελω να σας τη σπασω (τη γραβατα), μια δοκιμη κανω, να δουμε τι θα βγει:

  Click to access cf84cf83ceaccebaceb9cf83ceb7.pdf

 446. Γιάννης Ιατρού said

  450: 🙂

 447. voulagx said

  #451: Τι εγινε, ρε συ; Κερδισα κανα Οσκαρ και δεν το πηρα χαμπαρι; 🙂

 448. Γιάννης Ιατρού said

  Εκτός των άλλων, μου άρεσε πολύ το σχήμα! Θυμήθηκα τα παλιά, φροντιστήρια κλπ. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: