Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Να γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες;

Posted by sarant στο 16 Μαΐου, 2018


Ένα συνθημα της κομμουνιστικής αριστεράς στα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση ήταν το «Να γυρισει η προσφυγιά / διχως όρους μαζικά», και εννοούσε βέβαια τους πολιτικούς πρόσφυγες, που μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού στον εμφύλιο πόλεμο είχαν καταφύγει στις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Κάποιοι πρόσφυγες ειχαν γυρίσει στη δεκαετία του 1960, καποιοι άλλοι μετά τη μεταπολίτευση αλλά οι πολλοί γύρισαν μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Γύρισαν όλοι; Όχι όλοι -οι «μη Έλληνες το γένος» πολιτικοί πρόσφυγες, δηλαδή οι σλαβομακεδόνες, εξαιρέθηκαν. Ο αριθμός τους πρέπει να ήταν σημαντικός, αν σκεφτούμε οτι προς το τέλος της απελπισμενης εποποιίας του ΔΣΕ αντιπροσώπευαν ίσως και την πλειοψηφία (ή πλειονότητα) των μαχητών. Απ’ ό,τι θυμαμαι (και γενικά γράφω από μνήμης τούτο το άρθρο, οπότε διορθώστε ελεύθερα) οι αντιδράσεις του ΚΚΕ για την επαίσχυντη αυτή εξαίρεση ήταν μάλλον χλιαρές. Βέβαια, το σημερινό ΚΚΕ έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο στην άρνηση της ιστορίας του και της ύπαρξης (ιστορικά) σλαβομακεδονικής μειονότητας. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Η διεθνής κοινή γνώμη συγκλονίστηκε προχτές από τους σχεδόν 60 νεκρούς στη Γάζα -ανάμεσά τους κι ο ανάπηρος Δαβίδ της φωτογραφίας, που ειχε χάσει τα πόδια του το 2008 και σκοτώθηκε προχτές, θύμα ελεύθερου σκοπευτή, χωρίς να καταφέρει να γρατζουνίσει έστω τον Γολιάθ.

Το λάδι στη φωτιά για τις προχτεσινές πολύνεκρες συγκρούσεις το προσθεσε απλόχερα ο Ντόναλντ Τραμπ με την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ -ερχομενος σε ρήξη με την άγραφη στάση της διεθνούς κοινότητας. Για να ειμαστε δίκαιοι, πρόκειται για μια απόφαση που ειχε παρθει επί Μπιλ Κλίντον αλλά παρέμενε ανενεργή καθώς οι επόμενοι πρόεδροι δίσταζαν να την υλοποιησουν. Ήδη, ο Τραμπ λατρεύεται στο Ισραήλ -η ποδοσφαιρική ομάδα Μπεϊτάρ πρόσθεσε το όνομά του στην ονομασία της, μια πλατεία μετονομάστηκε προς τιμήν του, ασφαλώς θα στηθούν και αγάλματα. Το Ισραήλ μετατρέπεται σε Τραμπιστάν, έγραψε η αριστερή Χααρέτς.

Ωστόσο, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με λιγοτερους αλλά πολλούς νεκρούς επίσης, γίνονταν τον τελευταίο καιρό στη Γάζα και πριν από την προβοκάτσια του Τραμπ. Πρόκειται για την «πορεία της επιστροφής», μια σειρά από διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από την «κοινωνία των πολιτών» της Γάζας (αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν απο τη Χαμάς) με αίτημα την επιστροφή των Παλαιστινίων στα πατρογονικά τους.

Το προχτεσινό μακελειό άλλωστε συνεπεσε με τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ και απο τη Νάκμπα, τη μέρα της καταστροφής, όταν άρχισε η εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη. Ενδιαφέρουσα ιστορική ανασκόπηση του θέματος, αρκετά τεκμηριωμένη αν και φιλική προς τους Παλαιστινίους, δημοσίευσε στην ΕφΣυν ο Τάσος Κωστόπουλος. Λέω πως είναι φιλική προς τους Παλαιστινίους διότι παραλείπει να αναφέρει ότι σφαγές έκαναν και οι Άραβες, προσπερνάει στα γρήγορα το γεγονός ότι πρώτα παραβίασαν το διεθνές δίκαιο τα αραβικά κράτη, ενώ παραλείπει να αναφέρει ότι ανάλογη (αλλά αντίρροπη) εθνοκάθαρση, και μαλιστα λυσιτελέστερη, συνέβη στις αραβικές χώρες. Στην Αίγυπτο είναι ζητημα αν απομένουν 10 ηλικιωμένοι Εβραίοι.

Το αίτημα για επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων είναι ίσως το δυσκολότερο αγκάθι για οποιαδήποτε ειρηνικη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Οι αποπεμφθέντες του 1948 ήταν γύρω στις 700.000 και από αυτούς βρίσκονταν το 2012 στη ζωή περίπου 40.000. Ωστόσο, αν υπολογιστούν οι απόγονοι των αρχικών 700.000 φτάνουμε στα 5 εκατομμύρια ανθρώπους (πάλι με στοιχεία του 2012). Ολοφάνερα, είναι αδύνατο να επιστρέψουν όλοι αυτοί.

Και οχι μόνο στο Ισραήλ. Την ίδια περίπου εποχή με τις εθνοκαθάρσεις στην Παλαιστινη και περί την Παλαιστίνη, ή μάλλον λίγο νωρίτερα, είχαμε μια εθνοκάθαρση πιο κοντά μας, οταν εκδιώχθηκαν οι Τσάμηδες από τη Θεσπρωτία. Να ισχυσει και γι’ αυτούς (και τους κατιόντες τους) το δικαίωμα της επιστροφής; Και για τους Σουδήτες της Τσεχοσλοβακίας;

Στην περίπτωση της Κύπρου, το σχέδιο Ανάν, που το απέρριψε η ευρεια πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, πρόβλεπε μια επίπονη διαδικασία επιστροφής ορισμένων προσφύγων και περιουσιών ή αποζημίωσης (παρόμοιες μικτές λύσεις έχουν ακουστεί και για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες). Από τότε έχουν περάσει 14 χρόνια και με κάθε χρόνο που περναει η προοπτική της επιστροφής απομακρύνεται.

Για μια ειρηνική λύση, οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση της επιστροφής, όσο κι αν είναι δύσκολο. Αντίστοιχα το Ισραήλ θα πρέπει να αποξηλώσει τους οικισμούς των εποίκων στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που βέβαια κι αυτοί, με κάθε χρόνο που περνάει εδραιώνονται όλο και περισσότερο.

Το ερώτημα ειναι αν πιστεύει κανείς στη δυνατότητα ειρηνικής λύσης. Προς το παρόν, η αιματοχυσία βολεύει τις ακροδεξιές που βρίσκονται στην εξουσία. Η κυβέρνηση Νετανιάχου κλυδωνίζεται εδώ και μήνες απο οικονομικά σκάνδαλα -θείο δώρο της ήρθε η όξυνση με τη Χαμάς. Η Χαμάς, πάλι, ελπίζει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα τολμήσει να συνεχίσει την οικονομική ασφυξία που έχει επιβάλει στη Γάζα (δείτε και το άρθρο της Αμίρα Χας στην Χααρέτς). Το ένα τέρας θρέφει το άλλο.

Και βέβαια, κάθε νεκρός φέρνει λίγο πιο μακριά την προοπτική συναινετικής λύσης, φέρνει λίγο πιο κοντά την προοπτική μιας λύσης με εκμηδένιση της μίας πλευράς, όποια και να είναι αυτή.

 

 

 

260 Σχόλια προς “Να γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες;”

 1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  «Το ένα τέρας θρέφει το άλλο». Έτσι, ακριβώς.

  Καλημέρα!

 2. Γς said

  Καλημέρα σας

  >Την ίδια περίπου εποχή με τις εθνοκαθάρσεις στην Παλαιστινη και περί την Παλαιστίνη, ή μάλλον λίγο νωρίτερα, είχαμε μια εθνοκάθαρση πιο κοντά μας, οταν εκδιώχθηκαν οι Τσάμηδες από τη Θεσπρωτία

  αντίο σας

  😉

 3. LandS said

  Μωρέ την δυνατότητα ειρηνικής λύσης τη πιστεύουμε, με τη πιθανότητα υπάρχει πρόβλημα.

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  «…αλλά παρέμενε ανενεργή καθώς οι επόμενοι πρόεδροι δίσταζαν να την υλοποιησουν. Ήδη, ο Τραμπ λατρεύεται στο Ισραήλ»
  Θυμάστε το τι «Ομπάμα τι Τραμπ», στο πνεύμα πάντα των γνωστών ισοπεδωτικών δίπολων όσων ρέπουν στον μαξιμαλισμό; Ναι, ξέρω και για τα συμφέροντα που κάνουν κουμάντο και για τους πολιτικούς που είναι πιόνια, γνωστά και σωστά όλα αυτά. Αλλά και τα πρόσωπα πάντα παίζουν τον μικρό ή μεγάλο ρόλο τους. Ο Τραμπ και ο Ερντογάν το αποδεικνύουν περίτρανα. Το μη χείρον βέλτιστον, έλεγαν οι ρεαλιστές αρχαίοι.

 5. giorgos said

  2. Οί τσάμηδες έκδιώχθηκαν , μάς έμεινε όμως τό …τσάμικο 🙂

 6. sarant said

  Καλημέρα, ,ευχαριστω για τα πρώτα σχόλια!

  4 Δεν κρατάω δυστυχώς τις διάφορες βλακείες που γράφτηκαν για το θέμα αυτό, όπως και για το Λεπέν/Μακρόν

 7. LandS said

  4 Αμ τους πανηγυρισμούς που δεν βγήκε πρόεδρος η «φιλοισραηλινή σκύλα»;

 8. Φιλισταίοι και Μακαβαίοι σε νέα έκδοση…

  εν τω μεταξύ το φιλιστάιν έχει γίνει βρισιά στην αμερική και Μακάμπι όνομα ομάδων στο Ισραήλ

  ρε να μη τους μοιάσουμε (επειδή ομοθρησκειοποιηθήκαμε ) και να πλακώνονται εδώ οι Αχαιοί με τους Ιωνες…

 9. LandS said

  4, 6 Έγραψα κάτι για τις χαρούλες όταν δεν βγήκε πρόεδρος η Κλίντον – αλλά φαίνεται είχα χρησιμοποιήσει ευαίσθητες λέξεις

 10. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Όπως είχα γράψει σε μια προηγούμενη ανάρτηση, το Ισραήλ θα μπορούσε να ήταν ένα κράτος-πρότυπο, όντας νέο, έχοντας με την ψήφο και αποδοχή όλων των κρατών του ΟΗΕ, απαλλαγμένο από τα αποικιοκρατικά και ματοβαμμένα βαρίδια των κρατών του παλαιού κόσμου, ένας Καναδάς της Μεσογείου. Δυστυχώς, (και προσπερνώντας τα διάφορα θρησκευτικά και αλυτρωτικά ένθεν κακείθεν) τα γεγονότα δείχνουν ότι, είναι ένα προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στην περιοχή της Μ. Ανατολής, ένας αιμοσταγής μισθοφόρος τους. Το ωραίο είναι ότι, έχει οξύνει την εμπλοκή του όχι μόνο με τη Χαμάς (και τη Χεσμπολά στο Λίβανο) αλλά και με όλα τα «επίσημα» αραβικά κράτη έχοντας πλέον και την αβάντα της €€.

  Θα δούμε πολλά, την αμμουδιά κάτω από την άσφαλτο δεν θα δούμε.

 11. LandS said

  8 Για τη λέξη «φιλισταίος»
  Λέγεται ότι τον 17ο αιώνα το φοιτηταριό των γερμανικών χωρών έτσι κορόιδευε τους αστούς, αυτούς τους αμορφωτους και άξεστους. Κακό πράμα, τότε, να ήσουν άνθρωπος της πόλης και όχι γόνος κτηματία. Στα αγγλικά, από το 1600 περίπου λένε υποτιμητικά και με μπόλικη χιουμοριστική διάθεση τον εχθρό.
  Επίσης οι Μακκαβαίοι ήταν επαναστάτες που πολεμούσαν για την ελευθερία της πατρίδας τους από τους Σελευκίδες, πολλούς αιώνες μετά την εποχή των Φιλισταίων (αν υπήρξαν ποτέ όπως περιγράφονται στη Π.Δ.)

 12. Avonidas said

  Και βέβαια, κάθε νεκρός φέρνει λίγο πιο μακριά την προοπτική συναινετικής λύσης, φέρνει λίγο πιο κοντά την προοπτική μιας λύσης με εκμηδένιση της μίας πλευράς, όποια και να είναι αυτή.

  Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ποια θα ειναι αυτή η πλευρά. Εκτος αν πιστέψει κανείς το βιβλικό παραμυθάκι με τον Δαυίδ και τον Γολιάθ.

  (Ως φυσικό, πάντα με προβληματιζε αυτη η ιστορια. Για μενα, το νοημα είναι «πανοπλος Ισραηλιτης με σύγχρονο εκτοξευτη βληματων σκοτωνει ανυπερασπιστο Φιλισταίο γίγαντα απο αποσταση ασφαλείας». Ωστόσο, οι περισσοτεροι τεινουν να τη διαβάζουν καπως διαφορετικά 😋)

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  @4: Γιάννη, προσωπικά απέναντι στο «μη χείρον βέλτιστον» και στα δίπολα των προσώπων, θέτω το «κράτος με συνέχεια». Το τελευταίο ισχύει για όλα τα ισχυρά κράτη μη τρέφοντας αυταπάτες για πρόσωπα. Αυτά το πολύ-πολύ να κάνουν ένα Obamacare και ακόμα και αυτό να τους πέσει βαρύ.

 14. Avonidas said

  Θα δούμε πολλά, την αμμουδιά κάτω από την άσφαλτο δεν θα δούμε.

  Αν πέσουν αρκετές μπόμπες και ρουκέτες, κατι μπορεί να γινει και σ’ αυτή την κατεύθυνση.

 15. LandS said

  Όλο για Γολιάθ και Γολιάθ μου τσαμπουνάτε. Για αυτόνανε τον Σαμσών που έκανε τα ίδια και χειρότερα (άκου να σκοτώσει μόνος του χίλιους με γομαροσάγονο) δε λέτε τίποτα.

 16. spiral architect 🇰🇵 said

  Δεν υπάρχει γιατρειά, Αβό! 😦

 17. spiral architect 🇰🇵 said

  Τα παλληκάρια δεν θα σχολιάσουν, όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι; 🙄

 18. Avonidas said

  Θυμάστε το τι «Ομπάμα τι Τραμπ», στο πνεύμα πάντα των γνωστών ισοπεδωτικών δίπολων όσων ρέπουν στον μαξιμαλισμό;

  Για τον Ομπαμα δεν ξέρω*, αλλά η Χιλλαρυ θα ηταν τρισχειρότερη σ’ αυτό το θέμα, ή τουλάχιστον όχι καλύτερη. Απλά θα ειχε γαρνιρει το μακελειό με μπολικη ρητορική σαλτσα, ενω ο Τραμπας ανοίγει τη χαβουζα του και πεφτουν βατράχια.

  *ψέματα, ξέρω. Ξερω οτι μοίρασε απλόχερα drones σε σκουροχρωμα κεφάλια, και πηρε νααα ενα νομπελ Ειρήνης, όπως θα το πάρει κι ο Τραμπας.

 19. Γς said

  11:

  >οι Μακκαβαίοι ήταν επαναστάτες που πολεμούσαν για την ελευθερία της πατρίδας τους από τους Σελευκίδες

  που κάποια νίκη τους είναι μεγάλη γιορτή στο Ισραήλ:

  Η Νίκη εναντίον των «Ελλήνων»!

 20. atheofobos said

  Πράγματι είναι στην ουσία πραγματικά αδύνατο να επιστρέψουν οι πρόσφυγες του 1948.
  Πριν 6 χρόνια έχοντας την αμυδρή ελπίδα πως θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο παλαιστινιακό είχα γράψει το ποστ
  ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7.html

 21. LandS said

  14 Ο Ομπάμα και η Κλίντον αντιμετώπιζαν διαφορετικά την πολιτική οικιστικής επέκτασης του Νετανιάχου.

  Το «όλοι ίδιοι είναι» δεν ξέρω πως ακούγεται μετά τους εξήντα νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες.

 22. #Το πρόβλημα Ισραήλ-Παλαιστίνιοι έχει δύο πτυχές: (α) Τον φανατισμό αμφοτέρων. Ο καθένας θεωρεί «δίκαιο» την εξόντωση του άλλου (β) Τί θα κάνουν οι …καϊμένες οι βιομηχανίες όπλων αν (ό μη γένοιτο!!!) επιλυθεί το αραβοϊσραηλινό πρόβλημα;;;
  # Όσο για το θέμα των τσάμηδων, δεν το γνωρίζω σε όλες τις πτυχές του, αλλά νομίζω ότι έφυγαν και δεν τους έδιωξαν. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, έπρεπε να δικαστούν από την πατρίδα τους (την Ελλάδα, βεβαίως) για εσχάτη προδοσία, αφού κατά την Ιταλική (και όχι μόνο φασιστική) επίθεση, τάχθηκαν με το μέρος του εχθρού. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για τους απογόνους τους, αλλά κάπου εδώ μπλέκουνε τα πράγματα.
  # Οι Σλαβομακεδόνες, που δεν τους επετράπη να επαναπατριστούν: Δεν γνωρίζω ποιες ακριβώς κατηγορίες τους βαραίνουν, εκτός από τον «συμμοριτισμό». Διότι, άλλο είναι να δηλώνει κάποιος ότι είναι Βούλγαρος ή Σλαβομακεδόνας κλπ, και άλλο να βαρύνεται με συγκεκριμένες πράξεις για απόσπαση τμήματος της επικράτειας και ένταξης σε άλλο κράτος (εσχάτη προδοσία).

 23. ΚΩΣΤΑΣ said

  > Να γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες;
  > Όχι όλοι -οι «μη Έλληνες το γένος» πολιτικοί πρόσφυγες, δηλαδή οι σλαβομακεδόνες, εξαιρέθηκαν.

  Μήπως πρέπει να αντιστραφεί το ερώτημα; Γιατί δεν θέλουν να επιστρέψουν οι Σλαβομακεδόνες πρόσφυγες;

  Όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες που θέλησαν να επιστρέψουν, επέστρεψαν, αποδεχόμενοι την κρατική υπόσταση και το πολίτευμα της χώρας. Με τους Σλαβομακεδόνες και τους Τσάμηδες συμβαίνει το ίδιο;

 24. sarant said

  18 Πάντως την πρεσβεία δεν τη μετέφερε.

  16 Για να είμαστε δίκαιοι, η φωτο δεν είναι πρόσφατη. Και μπορείς να πεις ότι πρόκειται για την αντίστοιχη της κυρίας Λουκά. Και η Χαμάς σηκώνει σβάστικες ενίοτε.

 25. sarant said

  23 Ποιος σου είπε ότι δεν θέλουν να γυρίσουν; Επανειλημμένες αιτήσεις τους απορρίπτονται.

 26. Avonidas said

  Για αυτόνανε τον Σαμσών που έκανε τα ίδια και χειρότερα (άκου να σκοτώσει μόνος του χίλιους με γομαροσάγονο) δε λέτε τίποτα

  Ο Σαμψών, καλό παιδί αλλα το ρετιρε το ‘χε ξενοικιαστο, ρε παιδί μου… Ο Αβερελ Ντάλτον των Ισραηλιτών. Το να πεις οτι τον ξεγελασε η Δαλιδά ειναι σαν να λες οτι ο Τσιπρας μας κορόιδεψε για τα μνημόνια – – τη Δεύτερη Φορά Αριστερά 😉

 27. Γς said

  17:

  >Τα παλληκάρια δεν θα σχολιάσουν;

  Δλδ, εμεις τι είμαστε;

 28. Avonidas said

  Όταν τελείωσε ο πόλεμος, έπρεπε να δικαστούν από την πατρίδα τους (την Ελλάδα, βεβαίως) για εσχάτη προδοσία, αφού κατά την Ιταλική (και όχι μόνο φασιστική) επίθεση, τάχθηκαν με το μέρος του εχθρού

  Και για πες, οι ταγματασφαλιτες για τι έπρεπε να δικαστουν;

  Α, ξεχασα, αυτοί στηνανε τα δικαστήρια…

 29. Να σημειώσουμε -για να συνειδητοποιήσουμε τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά ενός τμήματος της Αριστεράς μας- ότι ουδεμία αναφορά, ούτε καν εκδήλωση ανθρωπιστικής αλληλεγύης, είδαμε από τον Κωστόπουλο και τους συντρόφους του, στα αντίστοιχα γεγονότα στην Κύπρο πριν από 22 χρόννια, όταν δολοφονήθηκαν από Τούρκους ακροδεξιούς οι Τάσος Ισαάκ και Σ. Σπλωμού από Τούρκους ακροδεξιούς….

 30. spiral architect 🇰🇵 said

  @24β: Το ξέρω και ακόμα χειρότερα δηλαδή, παναπεί ότι η θεώρησή τους παραμένει η ίδια.
  (συγκεκριμένα η φωτό είναι απο διαδήλωση στις 20 Απρίλη του 2016, όπου υπερασπίζονται ένα στρατοκάθαρμα, τον Εlor Azaria, πoυ εκτέλεσε εν ψυχρώ, με μια σφαίρα στο κεφάλι, τον ήδη τραυματισμένο και πεσμένο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σαρίφ, στις 24 Μάρτη εκείνης της χρονιάς, στη Χεβρώνα.)

 31. Παναγιώτης Κ. said

  Το να γράψεις ένα κείμενο αγανάκτησης για τα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη αυτή περιοχή δεν ωφελεί.Το ότι είμαστε με το μέρος του αδύνατου σε βάρος του ισχυρού ούτε και αυτό έλυσε τα προβλήματα.
  Οι δύο αυτές επιλογές μας απαλλάσσουν από το να σκύψουμε πάνω το πρόβλημα και ως πολίτες του κόσμου να δούμε αν υπάρχουν εφικτές λύσεις.

  Πάντως από τη μια άκρη του Αραβικού κόσμου έως την άλλη η κυρίαρχη ιδέα είναι η ιδέα της καταστροφής του Ισραήλ. Μπορεί όμως να δεχτεί αυτό το πράγμα ο νους του οποιουδήποτε νηφάλιου ανθρώπου;

 32. Ανδρεας Τ said

  @19 Ρος Οσανά είναι η γιορτή. Οι Μακκαβαίοι ήταν και λιγάκι «απόλυτοι» εναντίον όσων Εβραίων είχαν «ελληνοποιηθεί» με κάτι σφαγούλες κλπ κλπ Κασικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. Τώρα δεν λένε ότι γιορτάζουν τη νίκη εναντίον των Ελλήνων, αλλά λένε ότι είναι η γιορτή του φωτός. Προσαρμογή στα σύγχρονα.

 33. ndmushroom said

  Περί Ομπάμα και Τραμπ, πάντως (που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει το «τι Χίλαρι τι Τραμπ», σκοπίμως παραβλέποντας τις διαφορές Χίλαρι-Ομπάμα -ιδίως- στην εξωτερική πολιτική και το Μεσανατολικό), ας θυμίσουμε σε όσους ανατρίχιασαν ξαφνικά με τη φρικαλεότητα των εν ψυχρώ εκτελέσεων επί Τραμπ ότι πριν από τέσσερα χρόνια επί Ομπάμα κάτι είχε ψιλοακουστεί για μια επιθεσούλα στη Γάζα, που κράτησε κάνα μήνα και είχε κάτι χιλιάδες νεκρούς.

 34. LandS said

  26 Προσοχή για το «ακατοίκητο» του Σαμψών. Ο γενάρχης μας (λτ) ο Ηρακλής είχε και αυτός μεγάλη πλάκα.
  Τό ‘χουν οι γίγαντες. Το «ψηλός και χαζός» δεν το έχεις ακούσει;

 35. ndmushroom said

  (όπου δικαιολογήσει γράψε λοιδορήσει)

 36. Avonidas said

  Ο γενάρχης μας (λτ) ο Ηρακλής είχε και αυτός μεγάλη πλάκα.
  Τό ‘χουν οι γίγαντες. Το «ψηλός και χαζός» δεν το έχεις ακούσει;

  Κάθε άλλο! Ο Ηρακλής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρωα που παρουσιάζεται στις αφηγήσεις να διαθέτει ΚΑΙ δύναμη ΚΑΙ ευφυΐα. Κάποιους άθλους, ιδίως το καθάρισμα των σταύλων του Αυγεια, τους εφερε σε περας κυρίως με το μυαλό του.

  (Εντάξει, με τον χιτώνα του Νέσσου ήταν απίστευτα αφελής, αλλα δεν την πατησε κι οπως ο Σαμψών, να τον εχει η άλλη φλομωσει στο ψεμα δυο φορές και να συνεχιζει να τα παιρνει ολα τοις μετρητοίς)

  Παρόμοια χαρακτηριστικά ειχε στα βιβλία και ο Κόναν ο Βάρβαρος του Χάουαρντ. Άλλο τώρα που στις ταινίες με τον Σβαρτσο δε βγαίνει. 🙂

 37. ΚΩΣΤΑΣ said

  25 > Ποιος σου είπε ότι δεν θέλουν να γυρίσουν; Επανειλημμένες αιτήσεις τους απορρίπτονται.

  Θέλουν να επιστρέψουν με τους δικούς τους όρους. Υπάρχει ο νόμος Γεννηματά, ΦΕΚ 1983/Β/1, που δίνει τη δυνατότητα αυτή, αλλά αυτοί δεν τη δέχονται. Δεν το γνωρίζω κι εγώ πολύ καλά το θέμα, ίσως κάποιος άλλος μπορεί να μας πει περισσότερα…

 38. spiral architect 🇰🇵 said

  Παλιός διαδικτυακός γνωστός ο Στράοσα:
  Εδώ θα πω για πέντε από τους ισραηλινούς που γνωρίζω, ενδεχομένως οι ιστορίες τους να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη χώρα περισσότερο κι από τον Άμος Γκιτάι ή την ταινία The Bubble. Απλώς σπεύδω να προειδοποιήσω ότι το The Bubble μιλάει για τον κόσμο του Τελ Αβίβ, που έχει τόση σχέση με το υπόλοιπο Ισραήλ όση σχέση έχει, ξέρω γω, η παρρησία και η τόλμη της Ha'aretz με τις περισσότερες "καλές εφημερίδες" της Ευρώπης.

 39. Avonidas said

  Πάντως την πρεσβεία δεν τη μετέφερε.

  Ε, ναι, γιατί ο Ομπαμιας καταλαβαινε πώς παίζεται το παιχνίδι: εμείς είμαστε ο Νονος κι αυτοί ειναι το τσιράκι. Αν κάνει ο Νονος ολα τα χατηρια στο τσιράκι, θα του μπουν ιδεες και θα σηκώσει κεφάλι.

  Ενώ ο Τραμπας ειναι ερμαιο του καθε μπιστικου του γλειφτη. Ε, θελει λιγη δουλεια για να ελεγξεις το περιβαλλον του, αλλα σιγα που δεν θα τα καταφερει το σύστημα.

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  …Σράοσα 😳

 41. sarant said

  38 Σρ- όχι Στρ- 😉

  37 Νομίζω ότι δεν δίνει δυνατότητα, ας πει κάποιος.

 42. nikiplos said

  Η εκδοχή του πολέμου ως λύση, με προοπτική την εκμηδένιση της εκάστοτε άλλης πλευράς, είναι απλά το αδύνατο σύστημα. Οσοδήποτε ασύμμετρη είναι η κατανομή των δυνάμεων μεταξύ δύο πλευρών.

  1. Την περίοδο αμέσως πριν τον α’ παγκόσμιο πόλεμο υπήρχαν δύο τύπου Ειδήσεων:
  α. Δημοσιεύματα για το πόσο ΔΕΝ συνέφερε ένας πόλεμος μεταξύ Γερμανίας-συμμάχων τους και Αγγλογαλλίας-συμμάχων τους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. Πόσο δλδ ζημιογόνα ήταν από οικονομικής απόψεως μια σύγκρουση, σε σχέση με τη μη σύγκρουση. Υπήρχαν πλούσια επιχειρήματα για συνεργασίες Αγγλικών και Γερμανικών Οίκων, για ανταλλαγές ομολόγων – εκείνα της Αιγύπτου ήταν τα τοξικά της εποχής.
  β. Δημοσιεύματα που εξηγούσαν πόσο ΔΕΝ συνέφερε ένας πόλεμος τέτοιος, από γεωστρατηγικής απόψεως, ιδίως τη Γερμανία.

  Ακόμη κι όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι εφημερίδες έγραφαν για επεισόδια. Κανείς δεν προέβλεπε την φονική εξέλιξη που έλαβε στη συνέχεια και έμεινε γνωστή ως ο Μεγάλος Πόλεμος. Επίσης κανείς δεν προέβλεπε το Βερντέν και τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων των δυτικών χωρών, που εν πολλοίς ευθύνονται κυρίως για τον γερασμένο πληθυσμό της Ευρώπης σήμερα.

  Η εξήγηση είναι βέβαια, ότι δεν υπάρχουν μοντέλα μελέτης τέτοιων συγκρουσιακών καταστάσεων, αφού το σύστημα είναι πολύπλοκο και ιδιαίτερα ευαίσθητο ακόμη και σε μικρές διαταραχές, αυτό που στη Φυσική θα χαρακτηρίζαμε χαοτικό.

  2. Ακόμη και η «ανίσχυρη» πλευρά, μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις οι οποίες να εξελιχθούν και να κλιμακωθούν απρόβλεπτα. Καθώς και οι δύο πλευρές είναι πεπλεγμένες και διαπλεκόμενες μεταξύ των, αλλά και μεταξύ άλλων τρίτων που δεν έχουν σαφή προσανατολισμό, αλλά θα καθοριστούν με την εξέλιξη των απρόβλεπτων και δραματικών σε κλιμάκωση γεγονότων.

  Κατά συνέπεια εκείνοι που σήμερα επιχαίρουν την φονική μηχανή του Ισραήλ και το σπιράλ που αυτή η μηχανή έχει εγκλωβιστεί, καθώς και εκείνοι που επιχαίρουν τη ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ – με ανάλογη παραγωγή και άφθονη προσφορά ηλιθίων που είναι ασμένως πρόθυμοι να σκοτωθούν για τον προφήτη τους, ας προετοιμαστούν για τις πιο δυσάρεστες αλλά κυρίως τις πιο ανεπάντεχες εξελίξεις… Έτσι διδάσκει η Ιστορία… Ότι δεν επαναλαμβάνεται, όπως την περιμένουμε… 🙂

 43. LandS said

  33 Τότε η Χαμάς έκανε απαγωγές και έριχνε ρουκέτες (καταλαβαίνω μπροστά στα αεροπλάνα που βομβάρδιζαν αυτά ήταν παφλοκούμπουρα) τώρα είχαμε συγκεντρώσεις αόπλων και οι πυροβολισμοί ήταν απρόκλητοι.

  Άλλο δεν πείθομαι από τις δικαιολογίες του Ισραήλ, άλλο «ανατρ[ιχιάζω] ξαφνικά με τη φρικαλεότητα των εν ψυχρώ εκτελέσεων επί Τραμπ»

 44. nikiplos said

  Τέλος σε όσους θέλουν να εντρυφήσουν κάπως εκεί, προτείνω αντί την παραπάνω ταινία αυτήν:
  https://www.imdb.com/title/tt0787442/reviews

 45. nikiplos said

  ή πιο σωστά:
  https://www.imdb.com/title/tt0787442/?ref_=tt_urv

 46. Κουνελόγατος said

  Αν το μυαλό μου -λτ- δουλεύει σωστά, σα να θυμάμαι πως ο Μαρξ (ή ο Λένιν;) κατηγορεί κάποιους (που δε θυμάμαι τώρα) :mrgreen: ως Φιλισταίους… Σα να λέμε υποκριτές ή κάτι τέτοιο. Εκτός αν…
  Καλημέρα σας.

 47. Avonidas said

  @Κουνελόγατος

  «Φιλισταίος» δεν σημαίνει υποκριτης. Σημαίνει τον αξεστο, ακαλλιεργητο και στουρνο στις τέχνες ή τα γραμματα, και μαλιστα αυτον που απαξιωνει τις τέχνες εξαιτίας της αγνοιας του.

 48. sarant said

  47 Nαι, έτσι.

 49. Κουνελόγατος said

  Δεν το είχα καταλάβει έτσι. Θα με αναγκάσεις να το ξαναδιαβάσω. Τέσπα, ευχαριστώ.

 50. LandS said

  47 και γω τι είπα στο 11; Δεν με παίζετε μου φαίνεται 🙂

 51. spiral architect 🇰🇵 said

  @46: Στην Κριτική της Εγελιανής φιλοσοφίας του κράτους και του δικαίου, «Φιλισταίοι» αποκαλούνταν οι μικροαστοί, οι μαγαζάτορες και το λούμπεν προλεταριάτο.

 52. Κουνελόγατος said

  50. Δεν το είπες ευθέως, ίσως το υπονόησες. Κι εγώ τι να κάνω; Να μυρίσω τα νύχια μου; Βάλε όποια φατσούλα θέλεις, εγώ φοβάμαι.
  51. Αυτό δεν το έχω διαβάσει, σε άλλο βιβλίο το έχω δει… 🙂

 53. Pedis said

  Νικοκύρη,
  Λέω πως είναι φιλική προς τους Παλαιστινίους διότι παραλείπει να αναφέρει ότι σφαγές έκαναν και οι Άραβες, προσπερνάει στα γρήγορα το γεγονός ότι πρώτα παραβίασαν το διεθνές δίκαιο τα αραβικά κράτη, ενώ παραλείπει να αναφέρει ότι ανάλογη (αλλά αντίρροπη) εθνοκάθαρση, και μαλιστα λυσιτελέστερη, συνέβη στις αραβικές χώρες. Στην Αίγυπτο είναι ζητημα αν απομένουν 10 ηλικιωμένοι Εβραίοι.

  για να φυλάξεις τα νώτα σου από τα χασμπάρα μπόιζ τα γράφεις αυτά;

  Πολύ κακή άμυνα, φοβάμαι.

  Δεν είναι μόνο ότι δεν έχει νόημα ο συμψηφισμός ευθυνών για εγκλήματα, με διαφορετικά θύματα και θύτες σε αλλο χώρο και χρόνο, αλλά πολύ περισσότερο, όταν επιχειρείται και μάλιστα σε δύο γραμμές, τότε αντικειμενικά, δεν μπορεί παρά να μικρύνει τη σοβαρότητα, ίσως και να αθωώσει στη συνείδηση μερικών, το τελευταίο στη σειρά έγκλημα.

  Προφανώς, δεν είναι αυτός ο σκοπός σου, αλλά μου έκανε εντύπωση το σχόλιό σου στο άρθρο του Κωστόπουλου.

 54. sarant said

  53 Μπα, αυτά τα έχω ξαναγράψει κι έτσι κι αλλιώς οι στρετσαρισμένοι προπαγανδιστές με έχουν ήδη βαφτίσει «διευκολυντή του αντισημιτισμού» αλλά και αντισημίτη ρητά, οπότε δεν έχω τι να προφυλάξω. Πάντως αν
  διαβάζεις γαλλικά δες κι ένα άλλο άρθρο, επίσης φιλικό προς τους Παλαιστινίους αλλά σοβαρό.

  https://bonpourlatete.com/actuel/joyeux-60e-anniversaire-etat-d-israel
  Προ δεκαετίας γραμμένο, βέβαια.

 55. Πέπη said


  Γιατί να το κρύψω; Εγώ είμαι με τους Εβραίους. Καλός ο ανθρωπισμός, αλλά να μήν ξεχνάμε και τη διαπίστωση της Golda Meir:
  «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή θα έρθει, όταν οι Άραβες αγαπήσουν τα παιδιά τους περισσότερο απ’ όσο μισούν εμάς».
  -Γκόλντα Μέιρ – (Πρωθυπουργός του Ισραήλ, 1969-74)

  Τι δουλεια εχει στη διαδήλωση το πιτσιρίκι, με τους ελεύθερους σκοπευτές απέναντι;

  Από την άλλη, υπάρχει και η δοκιμασμένη μέθοδος με την οποία επικράτησε παγκοσμίως ο Χριστιανισμός: Γκρεμίστε τα αγάλματα και τους ναούς των ειδωλολατρών και μετά ρωτήστε τους γιατί δεν επεμβαίνει ο θεός να τα σώσει. Την εβραϊκής προέλευσης αυτή μέθοδο την συνοψίζει η περίφημη δήλωση του ραββίνου Manis Friedman

 56. spiral architect 🇰🇵 said

  @55: Να τους πείτε, άλλη φορά να αφήνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Έπειτα, αυτόματα θα τα στέλνουν στα ορφανοτροφεία.

 57. τα μυαλά τα μεγάλα said

  Το 31 να διαβάσετε, αλλά κυρίως να βαλετε το χέρι στην καρδιά και να απαντήσετε το 31β. όλα τα άλλα που γράφετε είναι ΜΑΛΑΚΙΕΣ. Που να σας αφήσει ο αντισημτισμός σας να ηερμήσετε. Βλέπετε νεκρό παλαιστίνιο και αγαλιάζει η ψυχή σας. Φουντώνει ο ρατσισμός σας και σας τυφλώνει η αγανάκτηση.

 58. venios said

  Περί Φιλισταίων στα γαλλικά:

  Ποίημα του Jean Richepin

  Τραγούδι του Georges Brassens

  Απόδοση στα Ελληνικά:

  Φιλισταίοι,
  Μπακάληδες
  Ενώ τις κυράδες σας
  Χαϊδολογούσατε

  Τα μωρά
  Αναλογιζόσασταν
  Που οι ζωώδεις ορέξεις σας
  Θα ‘σπερναν

  Θα γινούν,
  Ελπίζατε,
  Καλοξυρισμένοι, με κοιλίτσα
  Συμβολαιογράφοι

  Μα για δίκαιη
  Τιμωρία
  Ξεφυτρώνουνε στη γη
  Μια μέρα

  Ανεπιθύ-
  μητα παιδιά
  Πούναι μακρυμάλληδες
  Ποιητές…

  ………..

  Πρωτότυπο:

  Philistins,
  Épiciers
  Tandis que vous caressiez
  Vos femmes

  En songeant
  Aux petits
  Que vos grossiers appétits
  Engendrent

  Vous pensiez :
  » Ils seront
  Menton rasé, ventre rond
  Notaires »

  Mais pour bien
  Vous punir
  Un jour vous voyez venir
  Sur terre

  Des enfants
  Non voulus
  Qui deviennent chevelus
  Poètes…

  ………….

  Η εκτέλεση από τον Μπρασένς βρίσκεται στο λινκ:

 59. sarant said

  58 Σε μένα το λινκ δεν βγαίνει αλλά αν το βλέπουν οι εξ Ελλάδος δεν πειράζει.

 60. Γς said

  Αυτό βγαίνει:

 61. Γς said

  59:

  >αν το βλέπουν οι εξ Ελλάδος δεν πειράζει.

  οι εν Ελλάδι ;

 62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Ωστόσο, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με λιγοτερους αλλά πολλούς νεκρούς επίσης, γίνονταν τον τελευταίο καιρό στη Γάζα και πριν από την προβοκάτσια του Τραμπ. »
  Γιατί είναι προβοκάτσια του Τράμπ η εφαρμογή μιάς προ εικοσαετίας ειλημμένης απόφασης μια και δεν ακυρώθηκε ποτέ; Αυτό το ότι υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα που πιστεύουν πραγματικά πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ καθορίζεται έστω και στον παραμικρό βαθμό από τον εκάστοτε πρόεδρο καρικατούρα, με ξεπερνάει.

  Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα (αλλά και σε όλα τα παρεμφερή) θα βρεθεί όταν θα πάψουν οι βάρβαροι να είναι μια κάποια λύση.

  4 – «Θυμάστε το τι «Ομπάμα τι Τραμπ», στο πνεύμα πάντα των γνωστών ισοπεδωτικών δίπολων όσων ρέπουν στον μαξιμαλισμό;» Ναι το θυμάμαι κι είμαι απ΄αυτούς που το έλεγαν κι ας μη ρέπω στον μαξιμαλισμό μια και αποδεικνύω αυτά που πιστεύω. Γιά πές, ποιά είναι η διαφορά, μήπως απέσυρε τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν και το Ιράκ; μήπως έκλεισε του Γκουαντάναμο; μήπως άφησε την ελεύθερη οικονομία να λειτουργήσει και δεν έσωσε με ΔΩΡΕΑΝ κρατικό χρήμα τις χρεοκοπημένες τράπεζες; μήπως απέτρεψε την αρπαγή δεκάδων εκατομμυρίων σπιτιών ανήμπορων δανειοληπτών από τις σωσμένες με δικά τους χρήματα τράπεζες; μήπως απαγόρεψε στις χρεοκοπημένες τράπεζες και επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν το δωρεάν κρατικό χρήμα στο χρηματιστήριο και να δημιουργήσουν μια πολύ μεγαλύτερη φούσκα από την προηγούμενη;
  Μήπως έχουμε χάσει την μπάλα τελικά;

  «Το μη χείρον βέλτιστον, έλεγαν οι ρεαλιστές αρχαίοι.» Το οποίο παίζει να είναι το πιό παρεξηγημένο ρητό τους, η σημερινή θλιβερή κυβέρνησή μας το αποδεικνύει.

 63. spiral architect 🇰🇵 said

  Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος κάποιων χωρών πυκνοκατοικημένων (όπως η Ολλανδία και το Ισραήλ) ή αραιοκατοικημένων (όπως εμείς και οι ΗΠΑ) ανά πυκνότητα πληθυσμού σε κατοίκους/km². Τα στοιχεία που αντιστοιχούν σε περιοχές που περιέχουν και υδάτινες επιφάνειες, όπως λίμνες ή ποταμούς:
  (το α/α αναφέρεται στον αύξοντα αριθμό, όπως τα έχει καταχωρίσει η βίκη)

  α/α — Χώρα — Έκταση (km²) – Πληθυσμός — Πυκνότητα (Κάτοικοι ανά km²)
  _______________________________________________________
  29 — Ισραήλ —– 20.770 —– 8.822.000 ——- 424,7
  31 — Ολλανδία — 41.543 —– 17.194.974 —— 413,9
  83 — Κίνα —– 9.596.961 —- 1.388.470.000 —144,7
  127- Ελλάδα — 131.957 —– 10.768.193 ——– 81,6
  182 -ΗΠΑ —– 9.525.059 —–327.280.000 ——-34,4

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  «…δεν έχει νόημα ο συμψηφισμός ευθυνών για εγκλήματα, με διαφορετικά θύματα και θύτες σε αλλο χώρο και χρόνο»
  Θα συμφωνήσω. Σε αυτή τη λογική της ανταπόδοσης, ανεξαρτήτως τόπου, χρόνου, θυτών και θυμάτων, εδραζόταν το εγκληματικό έθιμο της βεντέτας. Όσο παράλογο είναι να έρθει να με καθαρίσει ο απόγονος κάποιου θύματος του προπάππου μου στη Μάνη, τόσο παράλογο είναι να συγκρίνουμε γεγονότα άλλων εποχών με τρέχουσες σφαγές Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό. Σημειωτέον ότι δεν συμπαθώ καθόλου τη Χαμάς και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, που κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των μετριοπαθών.

 65. Pedis said

  # 54 τέλος – μερσί, θα το διαβάσω.

  Ήθελα να τονισω, Νικοκύρη, ότι από τη στιγμή που ούτε η Ισραηλινή προπαγάνδα δεν έχει φτάσει να ισχυρίζεται οτι οι Ισραηλινες ένοπλες δυνάμεις ρίχνουν στο ψαχνό σε άοπλους διαδηλωτές απίσω από φρουρούμενα συρματοπλέγματα για να εκδικηθεί το ότι Στην Αίγυπτο είναι ζητημα αν απομένουν 10 ηλικιωμένοι Εβραίοι., είναι άστοχο να εισαγάγεις αυτό το δεδομένο στη συλλογιστική σου.

 66. Avonidas said

  @τα μυαλά τα μεγάλα

  Θα ασχοληθούμε με το ενδεχόμενο της καταστροφής του Ισραήλ όταν κατι τετοιο μετακινηθεί απο το χώρο της γεωπολιτικής φαντασιας στο χώρο της εστω αμυδρής πιθανότητας.

  Στο μεταξύ, θα πρεπει να προσπαθήσεις περισσότερο για να κερδισεις το μισθο σου.

 67. 28, Avonidas said: «Όταν τελείωσε ο πόλεμος, έπρεπε να δικαστούν από την πατρίδα τους (την Ελλάδα, βεβαίως) για εσχάτη προδοσία, αφού κατά την Ιταλική (και όχι μόνο φασιστική) επίθεση, τάχθηκαν με το μέρος του εχθρού. Και για πες, οι ταγματασφαλιτες για τι έπρεπε να δικαστουν; Α, ξεχασα, αυτοί στηνανε τα δικαστήρια…».

  #Δεν σε βρίσκω καλό …συνήγορο των Τσάμηδων. Λοιπόν: Τα δικαστήρια τα έστησε το συντεταγμένο κράτος, στηριζόμενο μάλιστα από το 95% του ελληνικού λαού. Αν όλοι αυτοί ήταν «ταγματασφαλίτες», τότε …το υπόλοιπο 5% (το οποίο ίσως θεωρείς …πρόγονό σου!) ήταν μια ισχνή μειοψηφία, ανάξια για να την συζητάμε!

 68. Γς said

  62:

  >που πιστεύουν πραγματικά πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ καθορίζεται έστω και στον παραμικρό βαθμό από τον εκάστοτε πρόεδρο καρικατούρα

  και σχετικά με το θέμα μας. Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει:

  -Πόση ώρα θα μπορούσατε να επιβιώσετε χωρίς την βοήθειά μας;

  Ρώτησε ο υπερφίαλος Αμερικάνος καθηγητής τον ισραηλινό συνάδελφό μας σε μια συζήτηση
  Και σιγά μην έχανα την ευκαιρία να πετάξω την κοτσάνα μου:

  -Εσείς τι θα κάνατε χωρίς αυτούς;

 69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – Σωστός.☺

 70. τα μυαλά τα μεγάλα said

  Είναι «γεωπολιτικής φαντασιας» για τους λόγους που εσύ κατηγορείς. Επειδή το Ισραήλ είνια πανίσχυρο και ανελέητο στους εχθρούς του. Κάτι που κατα βάση και εσύ αυτό τους συμβολεύεις. Να μη δείξουν οίκτο σε κανέναν. Νάχεις μετά εσύ να εκστασιάζεσαι μετρώντας νεκρούς παλεστίνιους και φουντώνοντας τον αντισημιτισμό σους προς επίδειξη. Η επόμενη ερώτηση, νάναι πανίσχυρο και αναλέητο το Ισραήλ, ή να συμβάλει στην καταστροφή του; με τις λύσεις που κατά καιρούς προτείνεις;

 71. Όλο και πέφτει το επίπεδο της πρεσβείας βλέπω.

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπορεί να είναι αυτόκλητος υπερασπιστής και όχι εκπρόσωπος της πρεσβείας. Εξ ου και τα φτωχά επιχειρήματα, το υβριστικό ύφος, τα ορθογραφικά λάθη…

 73. Νέο Kid said

  Αυτή η εμμονή πάντως έγκριτων σχολιαστών εδώ μέσα ότι ο κάθε βλάκας ή μη που γράφει κάτι «υπέρ» του Ισραήλ εκπροσωπεί,εκπορεύεται ή υποθάλπτεται από την Πρεσβεία ….με ξεπερνάει! (Και είναι και λιγουλάκι υφερπων αντισημιτισμός, ε; Λιγουλάκι. Όσο πατάει η γάτα )

 74. Όχι Κιντ. Εγώ όταν βλέπω σε μια τέτοια, και μάλιστα τόσο νηφάλια μέχρι τώρα, κουβέντα να κοτσάρεται ο αναπόδεικτος αντισημιτισμός σαν αυτονόητο γνώρισμα κάθε επικριτικής προς το Ισραήλ άποψης, πλέον κουμπώνομαι. Και δεν αναφέρομαι σε σένα φυσικά. Εδώ δεν κουβεντιάζουμε ούτε για σκίτσα με ναζί ούτε για παρομοιώσεις. (Το ότι η Πέπη από πάνω είναι ο γνωστός τρολομπάτμαν το έχουμε εμπεδώσει και αγνοούμε το τρολάρισμα).

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν διαφωνώ, Αρχιτέκτονα, ότι υπάρχει συνέχεια του κράτους και ότι οι πολιτικοί κινούνται εντός σαφώς οριοθετημένου πλαισίου. Αυτό είναι γνωστό. Αλλά θα επιμείνω ότι κάποιοι πολιτικοί είναι προτιμότεροι από κάποιους άλλους, επειδή πάντα υπάρχει περιθώριο για καλύτερες κινήσεις. Παράδειγμα ο Ερντογάν. Δεν ήταν τίποτα τεφαρίκια οι προκάτοχοί του, αλλά τόσον αυταρχισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουμε να δούμε από την εποχή της χούντας ωτός Εβρέν.

 76. τα μυαλά τα μεγάλα said

  Το Ξαναλέω. το χέρι στν καρδιά και να απαντήσετε το 31β. Όλα τ ΄λααλα είναι ΜΑΛΑΚΙΕΣ εις το τετράγωνο, κύβο και πάει λέγοντας.

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  της χούντας του Εβρέν, διορθώνω.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αποδείξεις δεν υπάρχουν για τα περί πρεσβείας, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο επηρεασμός της κοινής γνώμης. Θυμάμαι παλαιότερα, στον χώρο σχολιασμού του ηλεκτρονικού Βήματος, όταν κάποιο άρθρο ή σχόλιο δεν ήταν φιλικό προς έναν πολιτευτή και αρχηγό κόμματος, «αγαπημένο» του ιστολογίου και παιδί Τζημάνι, ακολουθούσε κατακλυσμός σχολίων υπέρ του και μπούλινγκ κανονικό κατά των αντιτιθέμενων σχολιαστών. Πάει ή δεν πάει το μυαλό σε …κεντρικό σχεδιασμό; Δεν λέω ότι συμβαίνει το ίδιο και εδώ, αλλά δεν βλάπτει να είμαστε πονηρεμένοι.

 79. Νέο Kid said

  74. Δύτη μου, αυτό που παρατήρησα είναι η ευκολία με το οποίο βγαίνει σε πολλούς αυτό το «η πρεσβεία». Θέλω να πω ότι νομίζω δεν θα σου/μου έβγαινε φυσιολογικά να πούμε «η πρεσβεία» για κάποιον που θα έγραφε υπέρ κάποιου άλλου διαχρονικού σφαγέα (ως κρατικές οντότητες ) ας πούμε των αμερικανών,η των Εγγλέζων ή των Τούρκων, έτσι δεν είναι; Θα λέγαμε απλά ξέρω γω «ένας βλάκας (φιλο)αμερικανός ή ένας παλιό Εγγλέζος ή ένας βάρβαρος τουρκαλάς. Όχι «η πρεσβεία».

 80. Mπετατζής said

  ¨Οπως και σε πολλά άλλα πράγματα, η λογική έχει πάρει το καπελάκι της και έχει φύγει. Από την στιγμή που η μία πλευρά έχει 0 νεκρούς και η άλλη πάνω από 120 τον τελευταίο μήνα, πόσο δικαιολογημένος και αληθινός είναι ο φόβος για την καταστροφή του Ισραήλ, ποιός καταστρέφεται και ποιός μετράει νεκρούς, ποιός απειλείται, και ποιός πάτησε τη σκανδάλη για να σκοτώσει ;; ,¨Ο,τι και αν είναι οι άνθρωποι από την πλευρά με τους νεκρούς (ισλαμιστές, φανατικοί, θύματα της χαμάς, «τρομοκράτες», αμόρφωτοι, με παππούδες που σκότωσαν και αυτοί στο παρελθόν, συμπληρώστε ότι άλλο θέλετε κλπ. κλπ.), οι άλλοι εν ψυχρώ τους δολοφονούν σαν να κάνουνε σκοποβολή σε άψυχους στόχους. Σήμερα γίνεται αυτό, όχι σε κάποιο μακρινό παρελθόν.

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και για να τελειώνουμε με αυτήν την καραμέλα: αντισημιτισμός θα ήταν αν οι Παλαστίνιοι εξόντωναν τους Ισραηλινούς και επικροτούσαμε και δικαιολογούσαμε. Τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο.

 82. Γιώργος said

  Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να βάλουμε σε ζυγαριά το δίκιο και το άδικο του καθενός για να δούμε με ποιον είμαστε. Τζάμπα κόπος. Μετά σκεφτόμαστε ότι το Ισραήλ έχει κακές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν και θυμόμαστε να τα έχουμε καλά με αυτό που μας συμφέρει. Ο Θουκυδίδης τα έχει περιγράψει ΟΛΑ. Αυτός είναι ο άνθρωπος. Κάποτε σκεφτόμουν ότι η μέγιστη πηγή του κακού στην ανθρωπότητα ήταν ο Αβραάμ, η κοινή αρχή των τριών κυρίαρχων μονοθεϊστικών θρησκειών που επιπλέον μεταλαμπάδευσαν τη χίμαιρα του μεσσιανισμού και σε πολιτικοοικονομικά συστήματα με την κατάληξη –σμός. Αλλά μάλλον ο άνθρωπος, η μαλακία της «έκτης μέρας», δεν εγκατέλειψε τη φυσική του ελευθερία παρασυρμένος ή νικημένος από τους υπέρτερα οργανωμένους στρατούς ιεραρχικών (πατριαρχικών) κρατικών οντοτήτων, στις οποίες υποτάχθηκε και συντηρεί στο όνομά των υπερεγώ, αλλά ήταν να εξελιχθεί έτσι ούτως ή άλλως. [τα ίδια μη και χειρότερα θα ξανακάναμε / άστα και γάμησέ τα (Τίτος Πατρίκιος)]. Η μητέρα φύση έχει αποδείξει ότι ξέρει να τα λύνει αυτά τα θέματα και να ανανεώνει τη βιόσφαιρα. Εδώ, για κανά δις χρονάκια ακόμη.

 83. spiridione said

  37. 41.
  Άμεσα συνδεδεμένες με τα παραπάνω είναι οι διακρίσεις που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υφίστανται οι σλαβόφωνοι Μακεδόνες από το ελληνικό κράτος.
  … Η σημαντικότερη επίσημη διάκριση θεσπίστηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 106841 του 1982, βάσει της οποίας οι «μη Έλληνες το γένος» πολιτικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου στερήθηκαν το δικαίωμα επαναπατρισμού κι επιστροφής των δημευμένων περιουσιών τους. Η απαγόρευση αυτή διατηρήθηκε ως εξαίρεση και μετά τη νομοθετική «κατάργηση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου» το καλοκαίρι του 1989 από την κυβέρνηση Τζανετάκη. Εν έτει 2003, ακόμη και η απλή προεκλογική εξαγγελία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου για ελεύθερη είσοδό τους στη χώρα ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πλευράς εθνικοφροσύνης και βαθέως κράτους, με αποτέλεσμα μια ακόμη άτακτη κυβερνητική υπαναχώρηση.
  Παρόμοια διάκριση επέβαλλε και το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, με το οποίο οι «αλλογενείς» έλληνες πολίτες μπορούσαν να στερηθούν την ελληνική ιθαγένειά τους αν το Υπουργείο Εσωτερικών έκρινε (με απόρρητες αποφάσεις και χωρίς να απαιτείται οποιοδήποτε τεκμήριο επ’ αυτού) ότι «εγκατέλειψαν τη χώρα άνευ προθέσεως παλιννοστήσεως».[11] Ο συνολικός αριθμός των μη μουσουλμάνων «αλλογενών» -Σλαβομακεδόνων στη μεγάλη πλειοψηφία τους- που έχασαν την ιθαγένειά τους βάσει του άρθρου 19 ανήλθε σε 13.406. Πολύ περισσότεροι είχαν την ίδια τύχη βάσει ενός ομοειδούς προεδρικού διατάγματος του 1927, το οποίο ενεργοποιήθηκε συστηματικά το Δεκέμβριο του 1949, αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου. Το άρθρο 19 καταργήθηκε το 1998 «εφεξής» και μόνο, δίχως δηλαδή αναδρομικό αποτέλεσμα.
  Μια τρίτη ρατσιστική διάκριση, που υφίστατο μέχρι πρόσφατα, αφορούσε την απαγόρευση έκδοσης οποιουδήποτε πιστοποιητικού από τους δήμους για (πρώην ή νυν) έλληνες πολίτες που διέμεναν στην ΠΓΔΜ, χωρίς προηγούμενη ειδική άδεια του Υπ. Εσωτερικών (στην πράξη: της ΕΥΠ). Σε περίπτωση μάλιστα αρνητικής γνωμοδότησης, η σχετική υπουργική απόφαση απαιτούσε να μη δίνεται απάντηση, για να μη μπορούν οι θιγόμενοι να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Μέχρι το 2001, η άκρως απόρρητη και καταφανώς αντισυνταγματική αυτή διάταξη αφορούσε όλους τους κατοίκους εννιά παραμεθόριων νομών της χώρας· έκτοτε η ισχύς της περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο στους κατοίκους της ΠΓΔΜ.[12] *
  Καταργήθηκε πριν από τέσσερις μόλις μήνες, το Νοέμβριο του 2017, με εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα ιθαγένειας Λάμπρου Μπαλτσιώτη.[13]
  https://marginalia.gr/arthro/makedoniko-skeleti-sti-ntoulapa/

  *Σύμφωνα με το έγγραφο της 16ης Φεβρουαρίου 2001, που φέρει τον αριθμό πρωτοκόλλου ΕΠ 51 και την υπογραφή της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου, με μια σειρά συγκεκριμένων εγκυκλίων μεταξύ 1975 και 1988 «είχε καθιερωθεί ειδική διαδικασία για την έκδοση πιστοποιητικών που αφορούσαν άτομα που κατοικούν ή προέρχονται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και για άτομα που διαμένουν στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ν. Αμερική και κατάγονται από τους νομούς Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Φλώρινας, Εβρου, Ξάνθης, Ροδόπης και Θεσπρωτίας. Στο εξής αίρονται οι περιορισμοί που είχαν θεσπιστεί με τις ανωτέρω σχετικές εγκυκλίους μας και τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα χορηγούνται άμεσα από τους οικείους Δήμους ή Κοινότητες, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου, όπως απαιτούσε η καθιερωθείσα με τις ανωτέρω σχετικές εγκυκλίους μας διαδικασία».
  http://www.iospress.gr/mikro2001/mikro20010407.htm

  Εκεί στα Μπίτολα κατοικεί όμως και μιαν άλλη κατηγορία πολιτών της ΠΓΔΜ, η οποία δεν μπορεί να επισκεφτεί την Ελλάδα, αν και ζει εδώ και μισόν αιώνα με τον καημό αυτής της επίσκεψης. Πρόκειται για τους πολιτικούς πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από τον γενικό επαναπατρισμό που εξαγγέλθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου τα Χριστούγεννα του 1982.
  Η σχετική υπουργική απόφαση που υπέγραφαν ο Γιώργος Γεννηματάς (υπ. Εσωτερικών) και Γιάννης Σκουλαρίκης (Δημόσιας Τάξης) όριζε ότι «μπορούν να επιστρέψουν ελεύθερα στην Ελλάδα όλοι οι Ελληνες το γένος, που κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949 και λόγω αυτού κατέφυγαν στην αλλοδαπή ως πολιτικοί πρόσφυγες, έστω και αν αποστερήθηκαν της Ελληνικής Ιθαγένειας».
  Ο τρόπος διαχωρισμού του «γένους» των πολιτικών προσφύγων στηριζόταν στον καθορισμό του «βαθμού καθαρότητας» της περιοχής από όπου κατάγονταν. Οσοι προέρχονταν από περιοχές αμιγώς «ελληνόφωνες» υπέστησαν απλώς μια τυπική διαδικασία προτού επανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και την άδεια επαναπατρισμού. Αντιθέτως, όσοι προέρχονταν από «αλλόφωνες» περιοχές, και τόλμησαν να υποβάλουν αίτηση επαναπατρισμού υπέστησαν μια εκτενή, αδιαφανή και εξευτελιστική διερεύνηση της «εθνικής» τους συνείδησης, χωρίς σαφή κριτήρια και χωρίς δυνατότητα αντιλόγου.
  Ενα «αντικειμενικό» κριτήριο που χρησιμοποιήθηκε για τη διάκριση των «ημετέρων» ήταν το όνομα του τόπου γέννησης που είναι γραμμένο στα ατομικά έγγραφα: Οσοι πολιτικοί πρόσφυγες είχαν διαβατήριο ή ταυτότητα που ανέφερε τόπο γέννησης με το νέο, εξελληνισμένο τοπωνύμιό της, κρίθηκαν «Ελληνες το γένος». Οσοι είχαν στα χαρτιά τους το «παλιό» τοπωνύμιο θεωρήθηκαν αυτομάτως «αλλογενείς».
  Μετά το 1997 δόθηκε η δυνατότητα στον αιτούντα να δηλώνει ότι η «προβληματική εθνικότητα» και το τοπωνύμιο «δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική κατάσταση».
  Οι πολιτικοί πρόσφυγες στα Μπίτολα, αλλά και σ’ όλη την ΠΓΔΜ, έχουν ακούσει δεκάδες φορές την υπόσχεση των ελληνικών αρχών ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημά τους, αλλά κάθε φορά οι ελπίδες διαψεύδονται, μόλις αρχίσει στην Ελλάδα η πολιτική εκμετάλλευση των φαντασμάτων του εμφυλίου πολέμου. Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφύγων ήταν το περασμένο καλοκαίρι.
  Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος ανάγγειλε σε συνέντευξή του από τη στήλη αυτή τη σχετική πρόθεση του υπουργείου. Αμέσως ξέσπασε σάλος, με πρωτεργάτες όχι μόνο τους καθ’ έξη εθναμύντορες πολιτικούς (Παπαθεμελής, κ.λπ.), αλλά και τους σοβαρούς συντηρητικούς πολιτικούς (Μολυβιάτης) και τις σοβαρές συντηρητικές εφημερίδες («Καθημερινή», «Βήμα»). Κατατέθηκε και σχετική ερώτηση-καταγγελία στη Βουλή από 34 αντιπολιτευόμενους βουλευτές, με πρωτοβουλία του κ. Κορτσάρη, ο οποίος σε άλλη ευκαιρία είχε δηλώσει την πρόθεσή του να συμβάλει στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος.
  Τελικά επιτράπηκε σε 140 πρόσφυγες να επισκεφτούν την Ελλάδα. Καταργήθηκαν μεν τα «ερυθρά δελτία» (δηλαδή η λίστα της ΚΥΠ-ΕΥΠ με τους αμετανόητους «σλαβοκομμουνιστοσυμμορίτες»), αλλά παρέμεινε η προϋπόθεση διαγραφής από τα διαβατήρια των παλιών τοπωνυμίων. Λες και δεν ξέρουν όλοι στη Φλώρινα ποιο είναι το Μπούφι, η Οφτσάρανη, το Κότορι και το Γκορνίτσοβο.
  Με μια ταχυδακτυλουργική επιχειρηματολογία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση απέδωσαν αυτή την επιμονή στην εκκρεμότητα γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για παραπειστικό επιχείρημα: Τα διαβατήρια όλων των πολιτών της ΠΓΔΜ (που παίρνουν βίζα) εκδίδονται στο όνομα της Μακεδονίας. Αυτό, λοιπόν, που ζητούν από τους πρόσφυγες οι ελληνικές αρχές είναι να αποκηρύξουν το παρελθόν τους, το χωριό τους, την ιστορία τους. Μια πολιτική Μανιαδάκη, με διακομματική στήριξη.
  http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040229a.htm

 84. Ριβαλντίνιο said

  πρόεδροι δίσταζαν να την υλοποιησουν.

  Βγαίναν οι Δημοκρατικοί και έλεγαν πως o Τράμπ είναι ακροδεξιός, αντισημίτης κ.λπ. Στηρίζει λοιπόν το Ισραήλ και τους αφήνει να προσπαθούν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους γιατί τελικά αυτοί είναι αντισημίτες ή λιγότερο φιλοεβραίοι απ’τον Τράμπ. Πολύ καλή κίνηση του «Δόναλδ» .

  Και για τους Σουδήτες της Τσεχοσλοβακίας

  Και της Πολωνίας και της Σιλεσίας και λοιπής Ανατολικής Ευρώπης.

  @ 5 giorgos

  Οί τσάμηδες έκδιώχθηκαν

  Οι Αλβανοτσάμηδες. Οι Έλληνες Τσάμηδες έμειναν.

  @ 12 Avonidas

  σκοτωνει ανυπερασπιστο Φιλισταίο γίγαντα απο αποσταση ασφαλείας

  🙂 🙂 🙂
  Πάντως δεν ισχύει. Ο Γολιάθ πουλούσε τσαμπουκά ( ἰδοὺ ἐγὼ ὠνείδισα τὴν παράταξιν Ἰσραὴλ σήμερον ἐν τῇ ἡμέρᾳ ταύτῃ ) , όλοι έκαναν τις κότες ( ἔφυγον ἐκ προσώπου αὐτοῦ καὶ ἐφοβήθησαν σφόδρα ) και ο νιούτσικος Δαβίδ τον νίκησε με την βοήθεια του Θεού ( ὅτι οὐχ ὡς ἐμβλέψεται ἄνθρωπος, ὄψεται ὁ Θεός, ὅτι ἄνθρωπος ὄψεται εἰς πρόσωπον, ὁ δὲ Θεὸς ὄψεται εἰς καρδίαν ) τον επηρμένο Γολιάθ ( ὅτι [ Δαβίδ ] ἦν παιδάριον καὶ αὐτὸς πυῤῥάκης μετὰ κάλλους ὀφθαλμῶν – ψιλοπαιδεραστής μου φαίνεται ο Γολιάθ 🙂 – δεῦρο πρός με, καὶ δώσω τὰς σάρκας σου τοῖς πετεινοῖς τοῦ οὐρανοῦ καὶ τοῖς κτήνεσι τῆς γῆς ) , παρόλο που οι ίδιοι οι δικοί του είχαν φροντίσει να τον απογοητεύσουν ( ἐγὼ οἶδα τὴν ὑπερηφανίαν σου καὶ τὴν κακίαν τῆς καρδίας σου ). O Γολιάθ ήταν από την γενιά των γιγάντων που οι Εβραίοι είχαν εκδιώξει όταν κατέλαβαν την Παλαιστίνη. Τότε αυτοί κατέφυγαν στους Φιλισταίους. Ακόμη ο Γολιάθ είχε ασπίδα και μπορούσε να καλυφθεί ( σὺ ἔρχῃ πρός με ἐν ῥομφαίᾳ καὶ ἐν δόρατι καὶ ἐν ἀσπίδι ) αλλά είχε πάρει ψηλά τον αμανέ.

  Πάντως στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται πως ο Γολιάθ μπορεί να σκοτώθηκε από κάποιον Ελλανά , αν και μάλλον ο Ελλανά σκότωσε τον αδελφό του Γολιάθ.

  @ 25 sarant

  Μήπως δηλώνουν «(Ψευδο)Μακεδόνες» ;

  @ 28 Avonidas

  «Εξαγνίστηκαν» πολεμόντας κατά των κομμουνιστών. Αυτοί όμως που η τύχη τους έφερε να μην έχουν άλλοθι ή να είναι πραγματικά κακοί ( βλ. Πούλος ) εκτελέστηκαν.

  @ 32 Ανδρεας Τ

  Και οι ίδιοι οι Μακκαβαίοι εξελληνίστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Έχει σχετικό ποίημα ο Καβάφης :

  Αλέξανδρος Iανναίος, και Aλεξάνδρα

  Επιτυχείς και πλήρως ικανοποιημένοι,
  ο βασιλεύς Aλέξανδρος Ιανναίος,
  κ’ η σύζυγός του η βασίλισσα Aλεξάνδρα
  περνούν με προπορευομένην μουσικήν
  και με παντοίαν μεγαλοπρέπειαν και χλιδήν,
  περνούν απ’ τες οδούς της Ιερουσαλήμ.
  Ετελεσφόρησε λαμπρώς το έργον
  που άρχισαν ο μέγας Ιούδας Μακκαβαίος
  κ’ οι τέσσαρες περιώνυμοι αδελφοί του·
  και που μετά ανενδότως συνεχίσθη εν μέσω
  πολλών κινδύνων και πολλών δυσχερειών.
  Τώρα δεν έμεινε τίποτε το ανοίκειον.
  Έπαυσε κάθε υποταγή στους αλαζόνας
  μονάρχας της Aντιοχείας. Ιδού
  ο βασιλεύς Aλέξανδρος Ιανναίος,
  κ’ η σύζυγός του η βασίλισσα Aλεξάνδρα
  καθ’ όλα ίσοι προς τους Σελευκίδας.
  Ιουδαίοι καλοί, Ιουδαίοι αγνοί, Ιουδαίοι πιστοί —προ πάντων.
  Aλλά, καθώς που το απαιτούν η περιστάσεις,
  και της ελληνικής λαλιάς ειδήμονες·
  και μ’ Έλληνας και μ’ ελληνίζοντας
  μονάρχας σχετισμένοι— πλην σαν ίσοι, και ν’ ακούεται.
  Τωόντι ετελεσφόρησε λαμπρώς,
  ετελεσφόρησε περιφανώς
  το έργον που άρχισαν ο μέγας Ιούδας Μακκαβαίος
  κ’ οι τέσσαρες περιώνυμοι αδελφοί του.

  @ 36 Avonidas

  Κι ο Σαμψών είχε εξυπνάδα. Βλέπε αίνιγμα προς Φιλισταίους. Αλλά ατύχησε με τα γκομενάκια του … 🙂

 85. Avonidas said

  Είναι «γεωπολιτικής φαντασιας» για τους λόγους που εσύ κατηγορείς. Επειδή το Ισραήλ είνια πανίσχυρο και ανελέητο στους εχθρούς του.

  Λυπάμαι που θα σου χαλασω την ονειρωξη, αλλα ο πραγματικός λογος ειναι οτι το Ισραήλ εχει ενα πανίσχυρο λόμπι στις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ χρειαζονται εναν χωροφυλακα στην περιοχή.

  Οι ΗΠΑ, επισης, ειναι κολληταρια με τον κυριο εξαγωγεα αντισημιτισμου στην περιοχη, τη Σ. Αραβια, γιατι οι μπιζνες ειναι μπιζνες. Επομενως, τα παραπονα σας στον προστατη σας κι οχι στον καθε κακομοιρη που γραφει τη μαυρη αλήθεια.

  Α, και ξερεις τι ειναι αυτο που εξοργίζει τον κοσμο σχετικά με το Ισραήλ; Δεν ειναι τόσο που σφάζουν Παλαιστινιους, οσο που απαιτουν να τους σφαζουν και να τους λεμε και μπραβο. Ε, αει σιχτιρ.

 86. Avonidas said

  Αυτή η εμμονή πάντως έγκριτων σχολιαστών εδώ μέσα ότι ο κάθε βλάκας ή μη που γράφει κάτι «υπέρ» του Ισραήλ εκπροσωπεί,εκπορεύεται ή υποθάλπτεται από την Πρεσβεία ….με ξεπερνάει!

  Πώς να μη σε ξεπερνάει, αφού έχεις χάσει και τη λίγη αίσθηση του χιούμορ που είχες κάποτε.

 87. ΚΩΣΤΑΣ said

  84 Μπράβο Σπύρο. Αυτό περίπου ήξερα κι εγώ. Δεν θυμόμουν που τα είχα διαβάσει. Επιμένουν να γράφουν εθνικότητα μακεντοντσκι και τόπο γέννησης στα σλαβομακεδονικά πχ Λερίν (Φλώρινα). Αν γράψουν Ελληνική και Φλώρινα, παίρνουν υπηκοότητα και επιστρέφουν.

  Σαν να λέμε δηλαδή οι λοιποί πολιτικοί πρόσφυγες να είχαν την απαίτηση να επιστρέψουν στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ελλάδας.

 88. Νέο Kid said

  87. Αχ τώρα το κατάλαβα ρε συ! Πάω να σκάσω στα γέλια…

 89. τα μυαλά τα μεγάλα said

  Άλλα αντάλλων να γαπιώμαστε με πολύ σάλτσα από συνομοσιολογίες. Πάντως στην ερρώτηση μου

  «Η επόμενη ερώτηση, νάναι πανίσχυρο και αναλέητο το Ισραήλ, ή να συμβάλει στην καταστροφή του; με τις λύσεις που κατά καιρούς προτείνεις;’

  δεν απαντά κανείς. Αυτή την σιγή εκλαμβάνω ως θετική απάντηση. Ως παρότρυνση, καλά πράττει τκαι σωστά πορέυεται το Ισραήλ. Δεν θα υπάρξει άλλα σχόλιο εκ μέρους μου, βαρέθηκα να γράφω συνέχεια κωδικούς και ψεύτικα ημέιλ. Δεν με πλη΄ρωνυον και τόσα πολά χαχα

 90. Avonidas said

  Πάντως δεν ισχύει. Ο Γολιάθ πουλούσε τσαμπουκά

  Βρε, δε μ’ ενδιαφέρει τι γραφει το κατηγορητήριο, εγώ τη φυσική του πραγματος εξετάζω! Σφεντόνα στο χερι ο μικρός, φονικό εργαλείο, υ = ω*R, K = 1/2 m *ω^2 * R^2, ο αλλος την έφαγε στην κεφαλα, παπαλα! Τι θαυμα και Θεος και κουραφέξαλα, κι ας ηταν και γίγαντας, he brought a knife to a gun fight που λέγανε οι ΑΗΠ 😊

 91. sarant said

  61 Σωστό. Όσοι βλέπουν από Ελλάδα, σκέφτηκα.

  65 Δεν το αντιδιαστέλλω με τα σημερινά αλλά με την εθνοκάθαρση του 1948 (Νάκμπα).

  73-74-80 Η κατηγορία αυτή (εγώ προτιμώ να λέω για προπαγανδιστές γενικώς, που τέτοιους έχει και η άλλη πλευρά) πιο πολύ ταιριάζει στον Κλέωνα και στους φίλους του, που έχουν σάιτ ειδικά αφιερωμένο στην αναμετάδοση της ισραηλινής προπαγάνδας και την ανασκευή της προπαγάνδας των Αράβων, που επιστρατεύουν μέσα τέτοια που δύσκολα μπορεί να συγκεντρώσει ο μέσος μη στρατευμένος σχολιαστής και που συμμετέχουν στον διάλογο με έτοιμα σεντόνια.

  84 Ευχαριστούμε, Σπύρο!

 92. spiral architect 🇰🇵 said

  Στα παλαιστινιακά εδάφη είχαν γίνει εκλογές.
  Υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές.
  Νίκησε η Χαμάς.
  Οι παρατηρητές θεώρησαν το αποτέλεσμα νόμιμο.
  ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ αρνήθηκαν να το αναγνωρίσουν.
  Πολεμάτε εναντίον αυτών που δεν αναγνωρίζετε.
  Σας πολεμούν.
  Νεκροί από τη μια ν το πλήθος.
  Νεκροί από την άλλη ελάχιστοι.

  Αυτά.

 93. Ριβαλντίνιο said

  @ 88 ΚΩΣΤΑΣ

  Ξέρεις ποιο συμπέρασμα βγάζω εγώ ; Πως γενικά σε έναν ενδοκρατικό πόλεμο μην τα δίνεις όλα , μην παθιάζεσαι και πρόσεχε μην σκοτωθείς, γιατί καημένε μου και νικήτρια να βγεί η παράταξή σου τσάμπα πήγες. Θα βρεθεί ένας απόλεμος βαρήκοος που οι συμπολίτες σου θα κάνουν πρωθυπουργό και θα νομιμοποιήσει τους φταίχτες του ενδοκρατικού πολέμου παρόλο που ήθελαν να αποσπάσουν τμήμα του κράτους για άλλη χώρα. Εσύ δε αν τολμήσεις και συνεχίσεις να κουβαλάς τα ίδια μυαλά ( π.χ. διαβάζεις φιλοβασιλική εφημερίδα ) θα υποστείς διώξεις , συκοφαντίες κ.α. , αφού πρώτα σου έχει γίνει η παρατηρησούλα «Και εμείς δικοί σου είμαστε, αλλά έχουν αλλάξει οι εποχές. Μην τα κάνεις αυτά …»

 94. Avonidas said

  Πάντως στην ερρώτηση μου
  «Η επόμενη ερώτηση, νάναι πανίσχυρο και αναλέητο το Ισραήλ, ή να συμβάλει στην καταστροφή του; με τις λύσεις που κατά καιρούς προτείνεις;’
  δεν απαντά κανείς

  Ε, να στην απαντησω εγώ ρε παλικάρι, να κανεις την αναφορα σου να πας να φας σαν ανθρωπος.

  Λοιπον, το Ισραήλ όπως έστρωσε να κοιμηθεί. Τι μας νοιάζει τωρα εμας πώς θα διαχειριστει τα κανταρια μισους που έχει δημιουργήσει με τις ακροδεξιες μαλακιες του;

  Δηλαδή, θελετε τη αμεριστη βοήθειά μας για να τους καθαρισετε πριν σας καθαρισουν αυτοι; Ε, σαλτα και… λοιπόν.

 95. Ριβαλντίνιο said

  @ 90 τα μυαλά τα μεγάλα

  ( πλάκα κάνω ! )
  Δεν θα ήταν καλύτερα να είχατε δεχτεί τα σχέδια των ναζί για ένα κράτος στην Ουγκάντα ή στην Μαδαγασκάρη ; Εκεί ποιος θα έφερνε αντίρρηση ; Ενώ τώρα ; 🙂
  ( Επαναλαμβάνω πλάκα κάνω. Ψιλοφιλοεβραίος είμαι ) .

 96. Z said

  Γιατί ρε Νίκο γράφεις τέτοια «ισες αποστάσεις» πράματα, κρίμα είναι.
  Και πιάνεσαι από λεπτομέρειες δλδ. Ας επιβληθεί επιτέλους πραγματική δικαιοσύνη για αυτή τη τεράστια ιστορική αδικία που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι σα λαός, και μετά το θέμα του «πόσοι» χωράνε να επιστρέψουν το βλέπουμε τότε, αν και δε θα είναι πρόβλημα. Πάνω από όλα η ανάγκη είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, και να λυθουν οι καρδιές αυτων των ανθρώπουν που είναι ο «καταρραμένος» λαός της εποχής μας. Άπαξ και γίνει αυτό, δε σημαίνει πώς θα έρθουν εν μια νυκτί 4-5 εκατομμύρια να εγκατασταθούν στα ερείπια της πατρίδας τους έτσι.

 97. Νέο Kid said

  Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο ο Σαραντάκος να είναι μίσθαρνο ή μη όργανο της «ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ»; Η χαρά της Μοσάντ είστε εδω μέσα…

 98. τα μυαλά τα μεγάλα said

  93 Δεν μας τα λες όλα μεγάλε. Γιατί «ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ αρνήθηκαν να το αναγνωρίσουν»?
  Επειδή έχουν ως απαραβείαστο στόχο και ιερό τους σκοπό την εξόντωση κάθε εβραίου σε κάθε γωνιά της γης και όχι μόνο του Ισραήλ. Το διακυρήτουν με κάθε ευκαιρία. Εξάλλου, τους το προστάζει και ο Αλάχ. Πάλι πάμε πίσω στην ερώτηση του 31β. Αλλά, στου κουφού την πόρτ…
  Αυτά και τίποτες άλλο.

 99. sarant said

  96 Σχέδια για εγκατάσταση σε άλλες περιοχές, μαζί και εξωτικές, συζητιούνταν από την αρχή του σιωνιστικού κινήματος.

  97 Ποια θα είναι η δικαιοσύνη στην προκείμενη περίπτωση; (Εμένα πάντως με βαραίνει και η αδικία που υπέστησαν, με ελληνική συνενοχή σε κάποιο βαθμό, και οι συμπατριώτες μας εβραίοι).

 100. Ριβαλντίνιο said

  @ 98 Νέο Kid

  Λατρεύουμε και αγαπάμε Μοσάντ. ! ❤ ❤ ❤

 101. Avonidas said

  Λοιπόν: Τα δικαστήρια τα έστησε το συντεταγμένο κράτος, στηριζόμενο μάλιστα από το 95% του ελληνικού λαού.

  Ε, τότε το 95% του ελληνικού λαού πασχει απο χρονια γκαβωμαρα, γιατι οι ταγματασφαλιτες ηταν κράτος εν κρατει, οταν δεν ηταν απλα κράτος, μεχρι και μετα τη Μεταπολιτευση.

 102. ΚΩΣΤΑΣ said

  94
  Ναι, Ρίβα, αυτοί που αγωνίστηκαν για δημοκρατία και ελευθερία, κατηγορούνται από τους εχθρούς της ως δωσίλογοι και ταγματασφαλίτες. Βέβαια, μια χαρά απολαμβάνουν τα καλά της αστικής δημοκρατίας.

  Μόνο εσύ κι εγώ και κάνα δυό ακόμα τα καταλαβαίνουμε αυτά, σε αυτό εδώ το σάιτ. Βρε, πώς μπλεξαμε έτσι; ☺ 😀 😠

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  «διακυρήτουν»
  Αποκλείεται, δεν παίζει τόση ανορθογραφία ούτε σαν μελάνι της σουπιάς. 😊

 104. ΚΩΣΤΑΣ said

  99β Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! 😀 😁 😂

 105. Avonidas said

  Επαναλαμβάνω πλάκα κάνω. Ψιλοφιλοεβραίος είμαι

  Με τετοιους φιλους οπως εσενα και τον Τραμπ, δεν θα ξαναχρειαστουν εχθρους 😂

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια μέρα, Κώστα, θέλω να μας πεις πότε και πώς έβρεξε ο καλός Θεούλης » τα αγαθά της αστικής δημοκρατίας». 😊

 107. Avonidas said

  τα καλά της αστικής δημοκρατίας

  …που κρατούσε στη Δύση οσο οι εκλογές εβγαζαν το σωστό αποτέλεσμα. Αλλιώς αναλάμβαναν οι χουντες. Το είδαμε καλά αυτό στη Χιλή.

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα και όλες αυτές οι ελευθερίες και όλα αυτά τα δικαιώματα της αστικής δημοκρατίας αφορούσαν αρχικά μόνο τις ανώτερες οικονομικά και κοινωνικά τάξεις. Χρειάστηκαν συνεχείς αγώνες και πολύ αίμα, για να μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτά οι πολυπληθέστερες αλλά ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Για τους δεξιούς, παραχωρήθηκαν μεγαλόψυχα από την άρχουσα τάξη. Για κάποιους αριστερούς, παραχωρήθηκαν ιδιοτελώς από την άρχουσα τάξη. Η ιστορία του εργατικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων όμως άλλα λέει.

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  107 Γιάννη, βρέθηκες ποτέ καταμεσής στον κάμπο, στο λιοπυρι και στον Λίβα και να μην έχεις μια σταγόνα νερού μζι σου; Τότε καταλαβαίνεις τι αξία έχει ενα ποτήρι νερό. Δεν έζησες στη Σοβιετια του Στάλιν και στην Αλβανία του Χότζα για να δεις την καταιγίδα με τα αγαθά της αστικής δημοκρατίας. 😨 😩 😰

  * σήμερα παίζω και με τις φατσούλες

 110. Ἐγὼ θὰ τὸ ξαναπῶ τὸ τροπάρι μου (καὶ δὲν θὰ κουραστῶ νὰ τὸ λέω): Ὅποιος κάνει κριτικὴ στὴν κυβέρνηση καὶ τὸν (ἐξουσιαστικὸ, ἐννοεῖται) κρατικὸ μηχανισμὸ τοῦ Ἰσραήλ βαφτίζεται ἀπὸ «κάποιους» ἀντισημίτης, ποὺ εἶναι μιὰ ἀπὸ τὶς χειρότερες μορφὲς ρατσισμοῦ. Τὸ ἐπιχείρημά τους εἶναι ὅτι ἡ κριτικὴ στρέφεται ἐναντίον ὅλων τῶν Ἑβραίων, μὲ μοναδικὸ κριτήριο τὴν καταγωγή τους. Γιατί, αὐτοὶ τί κάνουν δηλαδή; Δὲν ταυτίζουν ὅλους τοὺς Ἑβραίους μὲ τὴν κυβέρνηση τοῦ Ἰσραήλ; Μὲ λίγα λόγια, οἱ αὐτόκλητοι (ἢ καὶ πληρωμένοι ὑπάλληλοι τῆς πρεσβείας, χατήρια δὲν χαλᾶμε! 🙂 )ὑπερασπιστὲς τοῦ Νετανιάχου καὶ τῆς σὺν αὐτῷ ἰσραηλινῆς ἀκροδεξιᾶς εἶναι τουλάχιστον τὸ ἴδιο ρατσιστὲς στὰ λόγια μὲ αὐτοὺς ποὺ κατηγοροῦν γιὰ ρατσισμό (ἀφήνω τὶ κάνουνε στὴν πράξη, γιατὶ ἡ πλάστιγγα γέρνει πολὺ σὲ βάρος τους).

 111. spiral architect 🇰🇵 said

  Γλώττα λανθάνουσα …

 112. Λεύκιππος said

  Χίλιες προτιμότερο να συζητάμε ποδοσφαιρικά, τουλάχιστον εκεί ανά πάσα στιγμή μπορείς να πεις, πλάκα έκανα και να επανέλθεις αλώβητος. Γιατί βλέπω κάποιους που έχουν αγριέψει τόσο που είναι έτοιμοι να μεταβούν στους ιερούς τόπους ως αλληλέγγυοι, ένθεν κακείθεν (πιο πολύ ένθεν).

 113. ΚΩΣΤΑΣ said

  108. «Αλλιώς αναλαμβάνουν οι χούντες»

  Τα στρατιωτικά καθεστώτα αποτελούσαν ασφαλιστική δικλείδα εναντίον της κομμουνιστικής λαίλαπας! Μπρρρ… μη βαράς! 😠 😯 😣

 114. sarant said

  113 Άσε που δεν είναι και σοβαρό να σε πει κανείς βάζελο ή γάβρο, ενώ αν σε πουν αντισημίτη σου μένει και η ρετσινιά.

 115. Γς said

  96:

  Μα πήγαν στην Ουγκάντα.

  Πολύ αργότερα βέβαια. Γράφοντας την εποποιία της απελευθέρωσης των ομήρων στο αεροδρόμιο Εντεμπε

  http://www.pronews.gr/istoria/455717_entempe-saranta-hronia-meta-tin-apsogi-israilini-epiheirisi

 116. Ριβαλντίνιο said

  @ 116 Γς

  Κάτι τέτοιο έπρεπε να κάνουμε και εμείς με τους 2 στρατιωτικούς μας. 🙂

 117. 96 Έρημος είναι η Ουγκάντα και η Μαδαγασκάρη; Άθελά σου βέβαια άγγιξες ένα σημείο κλειδί.

 118. 115: Δὲν εἶναι σοβαρό; Καλά! Ποιός τολμάει ἔστω καὶ γιὰ πλάκα νὰ πεῖ τὸν Τζὴ γάβρο;

 119. Γς said

  100:

  >Σχέδια για εγκατάσταση σε άλλες περιοχές, μαζί και εξωτικές, συζητιούνταν από την αρχή του σιωνιστικού κινήματος.

  Στα σχέδια κι η Μακεδονία, Θεσσαλονίκη με τον μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό

 120. Avonidas said

  Τα στρατιωτικά καθεστώτα αποτελούσαν ασφαλιστική δικλείδα εναντίον της κομμουνιστικής λαίλαπας!

  Αμ, τι ηταν; Οι δικοί μας οι συνταγματαρχες μας το δήλωσαν ξεκάθαρα.

  Άλλο τωρα αν ρεαλιστικά δεν υπήρχε ο παραμικρός «κινδυνος».

 121. ΣΠ said

  Εμένα δεν μου άρεσε το τραγούδι του Ισραήλ που κέρδισε τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Μήπως είμαι αντισημίτης;

 122. sarant said

  120 Δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι τέτοιο, έχεις λινκ;

 123. Λεύκιππος said

  120 Πλάκα πλάκα, αν η Μακεδονία ήταν Ισραήλ, δεν θα υπήρχε ΠΑΟΚ αλλά Μακάμπι Θεσσαλονίκης. Ωραία ακούγεται. …. και θα συμμετείχε κανονικά στην Eurovision ως Ευρωπαϊκό έδαφος.

 124. Avonidas said

  Στα σχέδια κι η Μακεδονία, Θεσσαλονίκη με τον μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό

  Πωωω, δηλαδη μπορεί να σφάζαν εμας τωρα; Φτηνα τη γλιτώσαμε!

  (οχι τίποτα αλλο, θα χανανε και τη φιλία του Ρίβα 😋)

 125. Λεύκιππος said

  120 Πλάκα πλάκα, αν η Μακεδονία ήταν Ισραήλ, δεν θα υπήρχε ΠΑΟΚ αλλά Μακάμπι. Μακάμπι Θεσσαλονίκης, ωραία ακούγεται …..

 126. Λεύκιππος said

  Αν το πεις (γράψεις) δυο φορές, είναι επιθυμία, γίνεται πραγματικότητα.

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα δεν με κατάλαβες, Κώστα: εγώ μόνο σε «αστικό» καθεστώς μπορώ να ζήσω. Συγκεκριμένη, σε σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατία με μεσογειακό κλίμα. 😊
  Αλλά αυτά τα καθεστώτα-όαση στον πλανήτη μας δεν είναι δημιουργίες της δεξιάς, οπότε προς τι το καμάρι και η μονοπώληση;

 128. Γς said

  123:

  Δεν έχω κάτι, αλλά είναι γνωστό ότι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης [που την αποκαλούσαν Νέα Ιερουσαλήμ] ούτε ν ακούσουν δεν ήθελαν τα σχέδια των σιωνιστών.

  Θα ψάξω να βρω κάτι σχετικό

 129. ΣΠ said

  124
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93.%CE%A3._%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AE_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το «γάβρος» είναι σοβαρή ρετσινιά. 😊
  Μακάμπι Θεσσαλονίκης για τους δεξιούς, Χάποελ Θεσσαλονίκης για τους αριστερούς.

 131. Μυλοπέτρος said

  Το τσαμικο ειναι απο τους τσαμιδες η μηπως απο το τουρκικο τσαμ που σημαινει το πευκο;
  Για την ιστορια τα πευκα ανατολικα του καστρου στη μυτιληνη τα λενε τσαμακια. Στα πευκα απο κατω οπου μαζευόταν να ξεκουραστουν οι κλεφτες χορευαν ενα χορο που τελικα τον ονομασαν «πευκιπο» ή τουρκιστι «τσαμιμο. Την πειστικη αυτη ερμηνεια δινει ο Γ. Γιαννακοπουλος σε αρθρο του που ομως δρν θυμαμαι τωρα πού το διαβασα.

 132. sarant said

  130 Κάποια άλλη φορά θα πούμε για τα αντισημιτικά πογκρόμ που είχαν ξεκινήσει με αφορμή την «ανθελληνική»τοποθέτηση ενός της Μακαμπή σε κάποιο διεθνές συνέδριο.

 133. sarant said

  132 Δεν το βρίσκω πιθανό, αν θες τη γνώμη μου. Τα Τσαμάκια τα ξέρω, εκεί είναι η πλαζ τώρα.

 134. Μυλοπέτρος said

  Πευκιπο! Πευκικο, το σωστο.

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το πογκρόμ του Κάμπελ, ε; Ενδιαφέρον θέμα.

 136. ΚΩΣΤΑΣ said

  122 Είσαι, είσαι! 🙂

 137. ΚΩΣΤΑΣ said

  Όταν ήρθε η Μακάμπι Τελ Αβίβ;;; παλιότερα να παίξει μπάσκετ, με ΠΑΟΚ ή Άρη, δεν θυμάμαι, φώναζαν οι φίλαθλοι: ντου, ντου, ντου, μ@μ@ται ο Μακαντού.

  Κάμπελ, πλατεία Ελευθερίας…

 138. ΣΠ said

  138
  Ο Μακαντού έπαιξε εναντίον του Άρη με την Τρέισερ Μιλάνου.

 139. ΚΩΣΤΑΣ said

  128 Γιάννη, διάλεξε, η κοινωνικό φιλελευθερισμό με λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το κορίτσι σου ή σουηδική σοσιαλδημοκρατία με ομίχλη καιν αντάρα! 🙂

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο μεγάλος Μπομπ Μακαντού, Κώστα, έπαιζε στην Τρέισερ Μιλάνου και είχε παίξει πολύ καλά παιχνίδια εναντίον του Άρη και του Γκάλη. Το «Ντου-ντου-ντου πώς μαμάει ο Μακαντού», στον ρυθμό του «Πώς του παν καλέ τα μπλε» του Λουκιανού, ακουγόταν στα ματς ΠΑΟΚ-Άρη, από την εξέδρα των Μπαοκτσήδων, φυσικά. 😊

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κοινωνικός φιλελευθερισμός και σουηδική σοσιαλδημοκρατία πάνε πακέτο, Κώστα. Με τον οικονομικό φιλελευθερισμό έχω θεματάκια. 😊

 142. Ανδρέα Τ. (32), τα έχεις λίγο μπερδέψει.
  Ρός αΣσανά (=κεφαλή του έτους) είναι η εβραϊκή πρωτοχρονιά, (περίπου) η νέα σελήνη του Σεπτεμβρίου. Δεν έχει καμία εθνική ή ιστορική χροιά.
  Μάλλον έχεις στο νου σου τη Χανουκά ή Γιορτή των Φώτων, που πέφτει Δεκέμβριο και όντως είναι ανάμνηση του επανεγκαινιασμού του Ναού της Ιερουσαλήμ από τους Μακκαβαίους μετά τη βεβήλωσή του από τους Σελευκίδες και ενός μεγάλου θαύματος που λέγεται ότι έγινε τότε, όταν η Επτάφωτη Λυχνία συνέχισε να καίει επί οκτώ ημέρες με λάδι μιας ημέρας (γιατί μόνο τόσο αγιασμένο λάδι είχε βρεθεί).

 143. Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες του 1948 και οι απόγονοί τους δεν είναι δυνατόν να γυρίσουν στις εστίες τους όσο υπάρχει το κράτος του Ισραήλ, όπως δεν είναι δυνατόν να γυρίσουν οι απόγονοι των Ελλήνων (ή και των Τούρκων, μην τους ξεχνάμε!) προσφύγων του 1922 η — και σωστότατα θυμίζει την περίπτωσή τους ο Νικοκύρης — των Γερμανών Heimatsvertriebene των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξομαλύνθηκαν (όσο εξομαλύνθηκαν…) όταν ο Βενιζέλος αναγνώρισε αυτή την πραγματικότητα• οι γερμανοπολωνικές, όταν ο Βίλλι Μπράντ έκανε το ίδιο. Όσο οι Παλαιστίνιοι δεν παίρνουν απόφαση το 1948, δεν θα επιστρέψουν ούτε στην κατάσταση του 1967.

 144. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τα αθλητικά, ποδοσφαιρικά ή μπασκετικά, τα μπερδεύω πολύ. Πιθανόν να είναι όπως λέτε, Σταύρο και Γιάννη.

 145. 84, spiridione said: «… Άμεσα συνδεδεμένες με τα παραπάνω είναι οι …»

  # Έπαψα να ασχολούμαι με ΙΟΥΣ και ΙΟχτυπημένους από τότε που συνέλαβα επ’ αυτοφόρω τον ΙΟκέφαλο, να ψεύδεται ασυστόλως! (μη με ρωτήσετε ποιον και πότε, γιατι θα …τον καρφώσω!)
  Εγώ θα διηγηθώ μια δική μου εμπειρία: Προ ετών τινων, επισκέφθηκα την ΠΓΔΜ. Εκεί, είχαμε για ξεναγό έναν από αυτούς που δεν μπορούν να επιστρέψουν. Μας είπε όμως ότι ο γιος του είχε επιστρέψει. Δεν νομίζεις ότι ο λόγος που δεν τον επέτρεπε να γυρίσει στην «πατρίδα» ήταν …κάτι παραπέρα από τα ψέμματα που λένε οι ΙΟΙ;;; (Διόρθωση: Οι ΙΟΙ, σπανίως λένε ατόφια ψέμματα. Πάντοτε όμως λένε επιλεκτικά μισές αλήθειες. Αυτές κι αν είναι φέικ νιους!!!)

  102, Avonidas said: «Λοιπόν: Τα δικαστήρια τα έστησε το συντεταγμένο κράτος, στηριζόμενο μάλιστα από το 95% του ελληνικού λαού. Ε, τότε το 95% του ελληνικού λαού πασχει απο χρονια γκαβωμαρα, γιατι οι ταγματασφαλιτες ηταν κράτος εν κρατει, οταν δεν ηταν απλα κράτος, μεχρι και μετα τη Μεταπολιτευση».

  # Σε μια δημοκρατία (αστική, βεβαίως-βεβαίως), τη «γκαβωμάρα» την έχει πάντοτε η μειοψηφία. Καλά να πάθεις!

 146. spiral architect 🇰🇵 said

  Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ: Η σφαγή στη Γάζα δεν θα σταματήσει τον νόμιμο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία του
  (βάλτε μεταφραστήρι)

 147. nikiplos said

  Καλησπέρα και πάλι… Στη γεωστρατηγική σφαίρα και μεταξύ κρατών, δεν υφίσταται ηθική. Το δε δίκαιο, αποκαλείται «διεθνές» διότι ακριβώς αναδεικνύει αυτό ακριβώς που είναι: το δίκαιο του ισχυροτέρου. Τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε.

  Επί του παρόντος να σας συστήσω και μια γνωστή κυρία: την κυρία διπλωματία. Όμορφη, λαμπερή, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παλιά προξενήτρα της πτωχής πλην όμορφης πλύστρας ή η σημερινή ψυχίατρος-ψυχολόγος που πηγαίνουμε και λέμε τον πόνο μας, γιατί η νύφη μας ή ο πεθερός μας βλέπει τη φάτσα μας και ξερνάει…

  Κοινώς ειπείν, το ταλέντο δεν είναι να κερδίζεις όταν είσαι καβάλα στο κύμα ή ισχυρός – κι ο ανεκδιήγητος ψυχασθενής Στάλιν κατάφερε να νικήσει – αλλά να ξέρεις να χάνεις να ηττάσαι και να παίρνεις τα μέγιστα στην ήττα. Αυτό δείχνει και το μέγεθος και το ταλέντο σου.

  Οι Φιλισταίοι σήκωσαν το βάρος του προπομπού των αραβικών ψυχών, ενάντια στην ίδρυση ενός κράτους Εβραίων στην περιοχή τους. Καίτοι για 1000 χρόνια ήταν εκείνοι που τους περιέθαλπταν, για έναν άλλο ψυχάκια της ιστορίας, έγιναν οι ορκισμένοι εχθροί τους. Όταν οι νικητές του Ούνο ψηφίζουν την ίδρυση ενός κράτους στην περιόχα σου έχεις δύο επιλογές:

  α. Να το αποδεχθείς και να συμπορευθείς με αυτό. Να προβλέψεις την ήττα, να ποντάρεις σε αυτήν και να ενταχθείς με το νέο στάτους της.
  β. Να μην το αποδεχθείς και να κηρύξεις «ανένδοτον».

  Διάλεξαν το β, βασίστηκαν στους Άραβες και τους Ρούσους (γνωστά πουλητάρια της πρόσφατης ιστορίας) και έχασαν. Αντί να δεχθούν την ήττα και να οικοδομήσουν ένα νέο κράτος αναγνώρισης του Ισραήλ (αλλά κυρίως του παγκόσμιου στάτους που αυτό εμπεριείχε και ήταν νικητής αδιαμφισβήτητος), προτίμησαν να πάρουν στους ασθενικούς τους ώμους τον Αραβικό Εθνικισμό, που (πάλι επαναλαμβάνω, εξαιτίας ενός άλλου ψυχάκια της πρόσφατης ιστορίας) είχε αντιΕβραϊκό πρόσωπο – για άλλους λόγους βέβαια. Εκεί κάθισε, ενθάλφθηκε και καλλιεργήθηκε ο εναπομείναν Ευρωπαϊκός πλην κραταιός αντισημιτισμός.

  Ο Ράμπιν πρότεινε τη λύση (α) – με τίμημα τη ζωή του – στην κωλόγρια-Αραφάτ, αλλά η κωλόγρια τα είχε πλέον οριστικά χαμένα και ήταν τελείως ξεπουλημένος.

  Αν είσαι παλαιστίνιος διαλλακτικός και θέλεις να συζητήσεις – προς θεού να συζητήσεις μόνο – το (α) στην περιοχή της Χαμάς θα βρεθείς ξεκοιλιασμένος και διαπομπευμένος.
  Αν είσαι εβραίος και θέλεις κι εσύ να συζητήσεις το (α) πάλι θα είσαι «αδερφή», «κίναιδος», «αραβόσπορος» κλπ.
  Έτσι είναι σήμερα με τον Σλημάν και τον Σολομών. Τον Αμπρα(χ)άμ και τον Ιμπρα(χ)ήμ. Και άλλους…

  ΥΓ> Τα ίδια λέω (και θα στεναχωρήσω και τον νεοΚίδιο και δεν το θέλω) και για την υπόθεση της κατεχόμενης Κύπρου…

  Όπως είχε πει κάπου και ο μεγάλος Σουν Τζού, οι καλύτεροι στρατηγοί φαίνονται στη διαχείριση μιας ήττας κι όχι μιας νίκης.

 148. Avonidas said

  Σε μια δημοκρατία (αστική, βεβαίως-βεβαίως), τη «γκαβωμάρα» την έχει πάντοτε η μειοψηφία.

  Σε μια δημοκρατία (αστική, βεβαίως-βεβαίως), η μειοψηφία εχει ακριβώς τα ιδια δικαιώματα με την πλειοψηφία.

  Στις δικτατορίες, ανατολικες και δυτικές, οι μειοψηφίες διωκονται για να νιωθει ασφαλης η πλειοψηφία. Ή μαλλον η εξουσια που παραμυθιαζει την πλειοψηφία.

 149. nikiplos said

  144@, Άγγελε, περιέγραψες τόσο σωστά – και με λίγες λέξεις όσα κι εγώ πιστεύω… Και δεν με παρασύρουν συναισθηματικά τα πρόσφατα γεγονότα… (σπιράλ θανάτου)…

 150. spiral architect 🇰🇵 said

  @99: Άιντε, να σου απαντήσω και γω ρε μεγάλε, αν και κάποιοι σου’ χουν ήδη απαντήσει. Έτσι σκατά που τα κάνατε σαν μισθοφόροι των ΗΠΑ κει κάτω, είναι λογικό και επόμενο όλοι οι αραπάδες να θέλουν να σας φάνε το λαρύγγι. Η δραση φέρνει αντίδραση. Και γω να ήμουν στη θέση τους και να με σημάδευαν από τη Νεγκέβ ως κάπου στο Ιράν, μόνο με σταυρωμένα τα χέρια δεν θα’ μενα. Ευτυχώς για σας, που οι αραπάδες τους έχει φάει το μυαλό η θρησκεία και από οργανωτικότητα σκίζουν βρισκετε και τα κάνετε. Σε αντίθετη περίπτωση θα σας είχαν στείλει από κει που’ ρθατε.

  Τώρα πια και εδώ που φτάσαμε, όπως είπε και κάποιος παραπάνω, η λογική έχει πάρει το καπελάκι της και την έχει κάνει.

  Υ.Γ.: Αλήθεια, μιας και καταπώς δείχνουν τα πράματα, είσαι insider, για εξήγα μου, πώς τόσα χρόνια συντηρώντας ένα τέτοιο στρατό και εξοπλισμούς η χώρα σας δεν έπεσε έξω; Με το χρέος και τα ελλείμματα τα πάτε καλά;
  (και μη μου πεις ότι οι πολιτικοί σας δεν είναι σαν τον Ακη, ο Νετανιάχου είναι υπόδικος για το σκάνδαλο Bezeq)

 151. spiral architect 🇰🇵 said

  Ξεφτίλες! 👺

 152. Πέπη said

  Ξέχασα να πώ πρίν (55) ότι είμαι φανατική οπαδός του Ισραήλ, χωρίς να παίρνω δεκάρα από την Ισραηλινή πρεσβεία. Είναι θέμα κοινής λογικής να είσαι με το Ισραήλ, όντας πολίτης της Ελλάδος. Άλλωστε, η Αλβανία απ’ όπου κατάγομαι, είναι η μοναδική χώρα των Βαλκανίων που ΔΕΝ παρέδωσε στους Ναζί ούτε έναν Εβραίο κατά την περίοδο 1941-44, όπως συνέβη σε όλες τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. ΕΞ ού και το ότι οι Αλβανοί είναι οι πιό φιλικά διακείμενοι προς τους Εβραίους, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης

  Δέστε το κι αλλιώς: Είσαστε μέσα στο Μετρό του Παρισιού και υπάρχει μιά κενή θέση δίπλα σ’ έναν Άραβα και μιά κενή θέση δίπλα σ’ έναν Εβραίο. Πού θα καθήσετε; Ασφαλώς δίπλα στον Εβραίο.

  Πάνω απ΄όλα πρέπει να αγαπάμε το Ισραήλ, γιατί είναι η μοναδική Δημοκρατία σε όλη τη Μέση Ανατολή. Κι ότι υπάρχει πλέρια Δημοκρατία στο Ισραήλ το αποδεικνύουν καθημερινά οι μεγάλης κυκλοφορίας αριστερές εφημερίδες, όπως η «Haaretz» που κατάγγειλε πρίν λίγο τον γιό του Νετανιάου, επειδής ανέβασε στο Instagram υβριστικό σκίτσο με την Τουρκική ημισέληνο. Θα μπορούσε σε κάποια αραβική χώρα (της Τουρκιάς συμπεριλαμβανομένης) ο Τύπος να ασκήσει τέτοια κριτική στον γιό του πρωθυπουργού; Όχι, βέβαια…

 153. spiridione said

  88. Σαν να λέμε δηλαδή οι λοιποί πολιτικοί πρόσφυγες να είχαν την απαίτηση να επιστρέψουν στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ελλάδας.
  Μα, το ίδιο το κράτος τούς υποχρέωσε βρε Κώστα να δηλώσουν γένος-εθνικότητα προκειμένου να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

 154. Αρειανός said

  «Αλλά εμείς εδώ [σήμερα δεν] λεξιλογούμε»…

 155. # 131

  Σωστό γιατί ο γάβρος μυρίζει ψαρίλα κι όσο περνάνε οι μέρες γίνεται ανυπόφορη η μυρουδιά. ενώ με βαζελίνη μπορείς να αλείψεις τους πόλους της μπαταρίας, κλειδαριές κ.λ.π. αντικαθιστώντας το γράσσο άοσμα, άχροα και εξ ίσου αποτελεσματικά.

 156. sarant said

  155 Κατ’ εξαίρεση.

 157. # 153

  Βρε Πέπη μας, το ονοματάκι σου από που βγαίνει ; θηλυκό του Πέπος είναι ;

 158. Γς said

  153:

  >υπάρχει μιά κενή θέση δίπλα σ’ έναν Άραβα και μιά κενή θέση δίπλα σ’ έναν Εβραίο. Πού θα καθήσετε;

  Κι οι δυο περιτμημένοι …

 159. τα μυαλά τα μεγάλα said

  Ax αυτή η πουτάνα που θέλει να κρυφτεί και δεν την αφήνει η Χαρά. Μεγαλύτερο παραλήρημα ρατσισμού από το 151 δύσκολα να υαπάρξει άλλο.

 160. spiral architect 🇰🇵 said

  Τα σεκέλια μωρέ να πέφτουνε …

 161. τα μυαλά τα μεγάλα said

  μ/ονο σε ρυάλια. Καθότι λέει το άσμα «τα ρυάλια ρυάλια ρυάλια τα μνημόνια διπλά και τριπλά» να βγαίνει το ψωμί χαχαχ

 162. Pedis said

  # 152 – πειραγμένο θάναι.

 163. ΚΩΣΤΑΣ said

  154
  Σπύρο, όπως ήδη έχω πει, έχω διαβάσει παλαιότερα κάποια πράγματα, δεν θυμάμαι ακριβώς πού και δεν μπορώ να παραθέσω πηγές. Γι’ αυτό και σε ευχαρίστησα για τα στοιχεία στο 84 σχόλιό σου.

  Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι οι πρόσφυγες αυτοί επικαλούνται μακεδονική εθνότητα, δηλώνουν και τον τόπο τους στη σλαβομακεδονική γλώσσα και περιμένουν να τους δοθεί άδεια. Τί κάνουν δηλαδή, περιμένουν με αυτά τα στοιχεία να πετύχουν έμμεσα από την ελληνική πολιτεία αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας.

  Τώρα αν κάποιοι «ιοί και μύκητες» ( συγνώμη γι’ αυτή την έκφραση, αλλά είναι δική μου αξιολογική κρίση για τους εν λόγω ερευνητές) κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

  Σύμφωνα και με τα λεγόμενα του ιού: «Οσοι πολιτικοί πρόσφυγες είχαν διαβατήριο ή ταυτότητα που ανέφερε τόπο γέννησης με το νέο, εξελληνισμένο τοπωνύμιό της, κρίθηκαν «Ελληνες το γένος». Οσοι είχαν στα χαρτιά τους το «παλιό» τοπωνύμιο θεωρήθηκαν αυτομάτως «αλλογενείς».
  και παρακάτω: «Λες και δεν ξέρουν όλοι στη Φλώρινα ποιο είναι το Μπούφι, η Οφτσάρανη, το Κότορι και το Γκορνίτσοβο.»

  Δεν είναι ότι δεν ξέρει η πολιτεία ποια είναι αυτά τα χωριά, είναι ότι δεν θέλει να πέσει θύμα της κουτοπονηριάς τους και να εξυπηρετήσει αλλότριες επιδιώξεις τους.

 164. Pedis said

  θάταν καλά να υπήρχαν κακοήθη σχόλια μόνο από βαλτούς (θα έχουν ένα καλό λόγο γι αυτό, υποθέτω) κι όχι από χαζομαλάκες οι οποίοι, από γούστο ή κόμπλεξ να προσποιούνται τις κακομαθημένες ιδιοφυίες, υποστηρίζουν τους εγκληματίες και αναμεταδίδουν τα μοτίβα-ρεζίλια της ισραηλινής προπαγάνδας.

 165. Μαρία said

  Α χα, χα, ξαναεμφανίστηκε ο Δίκωλος με το μυαλό το μεγάλο και απ’ ότι βλέπω καλοταΐζεται.

 166. spiral architect 🇰🇵 said

  Η Χόντα Αμπντέλ-Χαμίντ είναι δημοσιογράφος του Al Jazeera. Είναι ζωντανή μόνο χάρις στο αλεξίσφαιρο γιλέκο της.

 167. τα μυαλά τα μεγάλα said

  Με τόσους ρατσιστές εδώ μέσα με τα μνημιώδη ραρσιστικά παραληρήματα τους ούτε να διασκεδάσεις δεν μπορείς. Κάποια χαζοβιόλα θα βρεθεί να σου χαλάσει το πάρτυ.

 168. spiral architect 🇰🇵 said

  Who’s the fuck is dikolos?

 169. sarant said

  Η Μαρία εννοεί τον πάλαι ποτέ Qq

 170. Μαρία said

  169
  Το παλιότερο τρολ του μπλογκ και ως εκ τούτου προστατευόμενο είδος.
  Qq = cul cul = δίκωλος σε ελληνική απόδοση του παππούλη . Εμφανιζόταν κατά καιρούς και με άλλες ταυτότητες όπως ο Μπάτμαν.
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/27/digitalship/#comment-35077

 171. π2 said

  Οι Μακκαβαίοι μπορεί να ξεκίνησαν ως επαναστάτες (σε μια εν πολλοίς εμφύλια διαμάχη) αλλά μια χαρά κατέληξαν συνεργάτες των Σελευκιδών. Το ενδιαφέρον είναι ότι λόγω του Α΄ βιβλίου των Μακκαβαίων έχει κυριαρχήσει (ιδίως στο Ισραήλ) η εικόνα των αγνών επαναστατών κατά του ξένου ζυγού των Σελευκιδών κλπ. κλπ.

 172. Μαρία said

  170
  Και γι’ αυτό μ’ έπιασε η μαρμάγκα;

 173. 149, Avonidas said……

  # Είπε κανένας ότι οι τυφλοί δεν έχουν δικαιώματα;;;;

 174. sarant said

  171-173 Ναι 🙂

 175. τα μυααλά τα μεγάλα said

  Οι παλιές καλές εποχές μου. ΄’ο’ταν ήμουν θώος προτάρης και πίστευα στην αλήθεια των μπλόγκ. Τώρα ξέρω οτι μόνο πληρωμένοι γραφάδες είσαστε και τίποτα άλλο από να αναπαράγετε φασιστική προπαγάντα δεν ξέρεται να κάνετε.

 176. sarant said

  176 Αυτο που γράφετε με προσβάλλει, θα σας παρακαλεσω να μην ξαναγράψετε εδώ.

 177. Γιάννης Ιατρού said

  171: Το «όπως» μου άρεσε 🙂

 178. Γιάννης Ιατρού said

  Συνοψίζοντας …

 179. Γιάννης Ιατρού said

  Απ΄ ό,τι φαίνεται χάλασε και το ΤΙΜΕ… http://time.com/longform/gaza-border-killings-photos/

 180. Γς said

  Μαύρο χιούμορ;

  Απάνω στην αναμπουμπούλα ο Ζαν Κοέν στο ΦΒ ανάρτησε ένα παλιό φέικ βίντεο με τον τίτλο «Θαύμα».

  Μετά βέβαια από παράπονα σχολιαστών που το ήξεραν το έριξε στην πλάκα, ότι ήταν αστείο και τέτοια.

  Α, βρε Ζαν είναι και μερικοί που τους αρέσεις.

  Το βίντεο παρουσιάστηκε χωρίς τίτλους και σχόλια [και όντως νόμιζες ότι ήταν νεκροί από τα πρόσφατα επεισόδια στη Γάζα:

 181. Γιάννης Ιατρού said

  Süddeutsche Zeitung 15/5
  Η γελοιογραφία του Dieter Hanitsch, που δείχνει τον Νετανιάχου ντυμένο σαν την φετινή νικήτρια της Γιουροβίζιον να προσκαλέι για την επόμενη εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ, καταδικάστηκε σαν αντισημιτική και αποσύρθηκε…

 182. Μαρία said

  182
  To ίδιο λινκ ετοιμαζόμουν να βάλω. Του την έπεσε ο Γερμανός Κλέων.

 183. Γς said

  Εχεις και τον Α. Ανδριανόπουλο να τουιτάρει:

  «CERN ρουφηχτρα δημοσιων πορων διχως παραγωγη του οτιδηποτε χρησιμου για ευρυτέρη κοινωνια.Σε αντιθεση με αντιστοιχα ιδρυματα των ΗΠΑ (NASA, Los Alamos, Santa Fe Institute κα) που και με ιδιωτικους πορους εχουν σημαντικη παραγωγη(Διαστημα, world wide web, email, chaos, complexity)»

  Ο μάπας.
  Το world wide web δημιουργήθηκε στο CERN και την πολυπλοκότητα και το χάος δεν τα δημιούργησαν το Λος Αλαμος κι η Σάντα Φε, ούτε ο Σάντα Κλάους…

  Είναι και πανεπιστημιακός ο παπάρας

 184. Γιάννης Ιατρού said

  183: Ναι. και πολλοί άλλοι…. Έχουν βλέπεις και την φωλιά τους χεσμένη από παλιά…
  184: Από μέρες Γς, τον έχουν κράξει όπως του άξιζε…

  Άσχετο: Χωρίς καμία πρόθεση να μειώσω κλπ. την εκδήλωση στις 28 Ιουλίου που θα είναι γενικά ενδιαφέρουσα,
  μια πληροφορία για τον ελληνόψυχο 🙂 🙂 , μην το χάσει, θα είναι κι Πέπη & CIA εκεί.

 185. sarant said

  182-183 Δεν τη θεωρώ αντισημιτική. Το άστρο του Δαβίδ μπαίνει για δηλωτικό όπως θα εμπαινε η αστερόεσσα αν ήταν αμερικανός ή το σφυροδρέπανο για σοβιετικό.

 186. Μαρία said

  186
  Η έκφραση «Και του χρόνου στην Ιερουσαλήμ» ενόχλησε περισσότερο. Άντε και τα μεγάλα αυτιά.

 187. Ηπειρώτης said

  Είμαι κι εγώ, όπως η δεσποινίς Πέπη, υπέρ του Ισραήλ, κυρίως για την Ελευθερία Λόγου που απολαμβάνουν οι πολίτες σε αυτό το Κράτος. Προ ολίγου, ο Νετανιάου δέχτηκε σε ακρόαση την τριβάδα νικήτρια της Eurovision Netta Barzilai, εξ ού και τα πλατιά χαμόγελα της συζύγου Σάρρας, αφού πρώτη φορά αισθάνθηκε ότι είναι ομορφότερη από κάποια άλλη γυναίκα. Αυτό που θέλω να προσέξετε, είναι τα σχόλια των χρηστών του Twitter κάτω από αυτή την ανάρτηση: Όλα υβριστικά εναντίον των Εβραίων και του Ισραήλ. Το πιό ανώδυνο παρομοιάζει τον Νετανιάου με τον Χίτλερ.

  ΚΙ ΟΜΩΣ: Το επιτελείο του Νετανιάου ΑΡΝΕΙΤΑΙ να τα διαγράψει επί τόσες ώρες, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλη ελευθερία Λόγου υπάρχει στο Ισραήλ. Αν το πιό ανώδυνο από αυτά τα σχόλια είχε αναρτηθεί στο παρόν Ιστολόγιο, ο κ. Σαραντάκος θα έσπευδε να το διαγράψει εν ριπή οφθαλμού.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πιό μεγάλη ελευθερία λόγου επιτρέπει στους αναγνώστες του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από τον κ. Σαραντάκο

 188. Γς said

  182:

  Και τι μου θύμισε η ισραηλινή αοιδός:

  Είχα πάει τα πιτσιρίκια μου να δουν τ αρνάκια τις κοτούλες και τα άλλα ζωάκια στη Σχολή όταν ακουμπισμένος σ ένα τοίχο κρατώντας την μικρή μου κόρη αγκαλιά εμφανίστηκε από το πουθενά ενα τεράστιο κεφάλι πίσω μου φέις του φέις με την κόρη μου και της έκανε ένα βροντερό Μμμού!

  Ηταν μια χοντρή αγελάδα Χολστάιν

 189. Γς said

  188:

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κάνε και τον Σαραντάκο πρωθυπουργό να δεις ελευθερία του λόγου.

  Οχι μπάνια και τέτοια [Προσεχώς]

 190. sarant said

  Είναι πολύ καλό να έχει κανείς συμφιλιωθεί με τον εαυτό του και να συμφωνεί μαζί του.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  186: Έτσι είναι, αλλά βλέπεις qui s’excuse s’accuse Νίκο, όπως είπα και στο 185α

 192. Avonidas said

  Είναι πολύ καλό να έχει κανείς συμφιλιωθεί με τον εαυτό του και να συμφωνεί μαζί του.

  Με πεθανες βραδιάτικα 😆🤣😂

 193. Γς said

  αν μάλιστα τον αγαπήσει και λίγο, εμ τουά ε του λε μοντ τ εμερά

 194. Pedis said

  έχουν σπείρει πολυάριθμα σποτάκια στο γιουτουμπι που και στα δελτία του τρόμου της ελληνικής τιβί να δέχονταν να τα παίξουν, ζήτημα αν θα έπειθαν και τρομοκρατούσαν καναδυό υπερενενηντάχρονους με μαλάκυνση, στα νειάτα τους συνδρομητές της Απογευματινής.

  h*ttps://www.youtube.com/watch?v=kjTN7LKWGdk
  Israel’s Foreign Affairs Min.
  Palestinian casualties at Gaza fence are the sole responsibility of Hamas, the organizer and initiator of the mass campaign to sabotage the Israel-Gaza fence and storm into Israel.

  Προσέξτε παιδαριώδη σύνθεση με μοντάζ σκηνών και σχολιασμό άλλαντάλλα, τρόμος με θέα σφεντόνες, εκτεταμένοι εμπρησμοί σε 2 επί 2 στην ισραηλινη σοδειά (λέει), χαρταετοί του θανάτου, η χαμάς που στέλνει νήπια στο μέτωπο … Και καλά αυτοί του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ βγάζουν ψωμί, αλλά να φτύσω να μη τους ματιάσω κάτι κοκκορομαλάκες που τα αναπαράγουν δω μέσα με τον ένα ή τον αλλο τρόπο;! Αυτοσεβασμός, μηδέν.

 195. # 184

  Η Σάντα Φε έχει εξελιχθει …

 196. Αυτό το BLOCO τι είναι ; η φοιτητική ομάδα του ΠΑΟ ;

 197. spiral architect 🇰🇵 said

  Περίμενα τους επαγγελματίες, ήρθαν τα τσικό. Κρίμα.

 198. Γς said

  Θέλεις μάστορα ηλαδή

 199. Κι αυτό περί Κούλη και της φανέλλας που μοστράρησε στην Ιμβρο…

 200. spiral architect 🇰🇵 said

  Μας εκτελούνε με σφαίρες ντούμ ντούμ
  σφαίρες ντούμ ντούμ, σφαίρες ντούμ ντούμ
  κι εμείς ξεπουλιώμαστε στο γιουσουρούμ
  ταρατατατζούμ για ένα κουστούμ.

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς οι επαγγελματίες είναι αρκούντως σοβαροί και κάνουν την πάπια. Πώς να δικαιολογήσεις τέτοια αίσχη;

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  202 – Δεν υπάραχει αίσχος που δεν δικαιολογείται και δεν καταπίνεται αμάσητο από χειραγωγημένους – αποχαυνωμένους πολίτες.

 203. https://secure.avaaz.org/campaign/el/gaza_end_the_massacre_loc/?cOIYQhb

 204. sarant said

  198 Ούτε ωράριο των εργαζομένων σέβεσαι, ούτε τίποτα.

 205. nikiplos said

  @153 Αγαπητή Πέπη, αυτές οι «συμμαχίες» έχουν νόημα μόνο σε φάσεις δούναι και λαβείν. Αν τα δούναι είναι απλοί χειροκροτητές, οι Ισραηλινοί – που κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για …σπάταλους – σύντομα θα πάνε με την «άλλη» πλευρά που και δούναι έχει και δύναται να λαμβάνειν, χωρίς τύψεις.

  ΥΓ> Είναι προφανές πως το Ισραήλ ως πρότζεκτ έχει ημερομηνία λήξης. Όχι οι Εβραίοι ως λαός. Το γιατί έχει ημερομηνία λήξης, αυτό μόνο για εκείνους που μπορούν και βλέπουν.

  Αντί άλλης εικόνας, ας μοι επιτραπεί να παραθέσω μόνο κάτι από τους Αλεξανδρινούς Βασιλείς:

  …………..
  Οἱ Ἀλεξανδρινοί ἔνοιωθαν βέβαια
  πού ἦσαν λόγια αὐτά καί θεατρικά.

  Ἀλλά ἡ μέρα ἤτανε ζεστή καί ποιητική,
  ὁ οὐρανός ἕνα γαλάζιο ἀνοιχτό,
  τό Ἀλεξανδρινό Γυμνάσιο ἕνα
  θριαμβικό κατόρθωμα τῆς τέχνης,
  τῶν αὐλικῶν ἡ πολυτέλεια ἔκτακτη,
  ὁ Καισαρίων ὅλο χάρις κ’ ἐμορφιά
  (τῆς Κλεοπάτρας υἱός, αἷμα τῶν Λαγιδῶν)∙
  κ’ οἱ Ἀλεξανδρινοί ἔτρεχαν πιά στήν ἑορτή,
  κ’ ἐνθουσιάζονταν, κ’ ἐπευφημοῦσαν
  ἑλληνικά, κ’ αἰγυπτιακά, καί ποιοί ἑβραίικα,
  γοητευμένοι μέ τ’ ὡραῖο θέαμα –
  μ’ ὅλο πού βέβαια ἤξευραν τί ἄξιζαν αὐτά,
  τί κούφια λόγια ἤσανε αὐτές ἡ βασιλεῖες.

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  204 – Με συγχωρείς αλλά αυτό είναι γελοίο, όταν το 90% των ευρωπαίων (εννοείται και των Ελλήνων) και των Αμερικανών ψηφίζουν κόμματα που είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών πολέμων του (η στην καλύτερη δεν αντιδρούν) από ποιόν και πώς θα επιβληθούν οι κυρώσεις στο Ισραήλ;

  Καλό το παραμυθάκι με τις ηλεκτρονικές υπογραφές διαμαρτυρίας για να μην έχουμε ενοχές αλλά δεν έχει δράκο.
  Ο συνειδητός Άνθρωπος δεν υπογράφει ηλεκτρονικά σε απρόσωπα σάϊτ, αλλά ενεργεί συνειδητά κι ανθρώπινα. Προς το παρόν, φαϊ, ΤV, εκτόνωση στο διαδίκτυο, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΑΣ, κι ο θεός είναι μεγάλος.

 207. spiral architect 🇰🇵 said

  @206 υγ: Αν το Ισραήλ ως πρότζεκτ έχει ημερομηνία λήξης, θεωρώ ότι, πριν το τέλος του θα’ χει γίνει …. στη Μ. Ανατολή.
  (ο Γιαχβέ να μας φυλάει)

 208. Γς said

  206:

  >Είναι προφανές πως το Ισραήλ ως πρότζεκτ έχει ημερομηνία λήξης.

  Ο γείτονάς μου Γιάννης Ρ. είχε μπουκάρει με τον Ρένο Αποστολίδη στη Βουλή το 1964, μετά το τέλος μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του Γ. Πλυτά στην Κλαυθμώνος, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του απόντος (εις Παρισίους) Κ. Καραμανλή.

  Καταδικάστηκαν πρωτοδίκως (και ο Ρένος) σε φυλάκιση 2,5 ετών για διατάραξη συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, περιύβριση αρχής, εξύβριση βουλευτών και του πρωθυπουργού με βάση τον περίφημο νόμο 4000 «περί τεντιμποϊσμού»!

  Είχα να τον δω από τότε.
  Μετά από 10 χρόνια, επί Νέας Δημοκρατίας πέρασα από το γραφείο του στη ΔΕΦΑ στο Γκάζι για να τον συλλυπηθώ για τον αδελφό του που σκοτώθηκε σε τροχαίο.
  Ξεκινήσαμε να πάμε κάπου έξω να τα πούμε, αλλά σαν κάτι να θυμήθηκε. Ανοίγει πάλι το γραφείο και με ένα μαρκαδόρο βάζει μια γραμμούλα ακόμη σε ένα δάσος από γραμμές πίσω από την πόρτα.

  -Τι είναι αυτά ρε;

  -Μέρες.

  -Τι μέρες;

  -Ακου. Εδώ μέσα είναι κάτι κουμμούνια που μου λένε ότι οι μέρες τις δεξιάς είναι μετρημένες. Ε, τις μετράω κι εγώ

  Και μετά μου λες για δε σου γράφω.

  Ακου, το Ισραήλ ως πρότζεκτ έχει ημερομηνία λήξης….

 209. nikiplos said

  @209, την ίδια έκπληξη φαντάζομαι θα έκανε και σε κάποιον ΠΑΣΟΚο, εάν τον Οκτώβριο του 2009, επί εποποιίας του ΓΑΠ, του έλεγαν, ότι οι ημέρες (και τα έργα) του κόμματός του είναι μετρημένες… 🙂

 210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  209 – Γς, όλα τα κράτη έθνη από τον 19ο αιώνα και μετά, τραπεζικά πρότζεκτ είναι και φυσικά έχουν ημερομηνία λήξεως, που την καθορίζουν οι δημιουργοί τους, πάρε παράδειγμα την Ελλάδα.

 211. 207 αγαπητέ Λάμπρο όπως μπορεί η καθεμιά και ο καθένας πορεύεται. Σαν μέτρο πίεσης το βλέπω το συγκεκριμένο. Δεν θα αλλάξει η στάση του Ισραήλ ούτε να ιδρώσει το αυτί τους δεν νομίζω. Ελπίζω όμως.

 212. Γς said

  211:

  Αυτά μποεί να ισχύουν για
  >όλα τα κράτη έθνη

  αλλά εδώ μιλάμε για το Ισραήλ!

 213. Triant said

  210: Αυτές οι σφαίρες απαγορεύονται (όπως και οι hollow point κ.α.) και δεν πιστεύω ότι τις χρησιμοποιούν ακόμα και οι Ισραηλινοί.

 214. τα μυαλά τα μεγάλα said

  Δεν μας ενδιαφέρει αν απαγορεύονται αυτές οι σφαιρες, μας ενδιαφέρει να αναπαράγονται αυτές οι αναρτ΄σεις κα να σου αφήνει ένα υπόκωφο αίσθημα «άπαπα αυτοί οι εβραίοι διαόλου ράτσα» ωσάν επιβεβαιωθεί το ρητό ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία

 215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  212 – Η ελπίδα, είναι η καλύτερη εφεύρεση της οικονομικής ελίτ και η μεγαλύτερη κατάρα για τον άνθρωπο, τον αδρανοποιεί.

  214 – «αλλά εδώ μιλάμε για το Ισραήλ!» Που για 3000 χρόνια, αυτό το πραγματικά θαυμαστό Έθνος, δεν υπήρχε στον χάρτη σαν κράτος.
  Όλα είναι πετρέλαιο προς το παρόν, θα δείξει σε καμιά εικοσαριά χρόνια που θα πάψει να είναι η κύρια πηγή ενέργειας.

 216. spiral architect 🇰🇵 said

  @214: Μακάρι αυτό που λίνκαρα στο #201 να είναι ψέμα, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι, σε ένα πόλεμο όλα απαγορεύονται και τελικά όλα επιτρέπονται.

 217. ΣΠ said

  http://i-kyr.gr/wp-content/uploads/2018/05/17-05-18-1-1.bmp

 218. Βρε, ο Qq! Θα έπρεπε να το είχα καταλάβει (κάτι μου θύμιζε…)

 219. Pedis said

  # 202 – Προφανώς οι επαγγελματίες είναι αρκούντως σοβαροί και κάνουν την πάπια. Πώς να δικαιολογήσεις τέτοια αίσχη;

  Μην το λες. Τα «επιχειρήματα» και ντοκουμέντα του #195 κατευθείαν από το Israel’s Foreign Affairs Min. μας πλασάριζε προ ολίγων εβδομάδων ο Κλέων ο ψάκτης, ο ερευνητής, ο ανοικτομάτης, που σκέφτεται με το δικό του το κεφάλι, όπως μας επαναλάμβανε σχεδόν σε καθένα από τα προκάτ σχόλιά του.

 220. Γιώργος said

  Δεν ξέρω αν θα υπήρχε ποτέ πιθανότητα να αποδεχθούν αμοιβαία να συνυπάρξουν οι εβραίοι με τους άραβες στην περιοχή, αλλά η εμμονή των εβραίων για την Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσά τους, μηδενίζει κάθε ενδεχόμενο. Η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και το πιο «δίκαιο» θα ήταν να μην ανήκει σε κανέναν. Αν τα βρίσκανε στη δημιουργία ενός μικρού ανεξάρτητου κράτους στην Ιερουσαλήμ που θα ήταν θρησκευτικό κέντρο των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών τελικά θα μπορούσαν να τα βρουν σε όλα και όλοι να αποδεχθούν όλους.
  Οι ΗΠΑ έχουν για πολλούς λόγους επενδύσει στην μακροχρόνια συμμαχία τους με το Ισραήλ και το δεύτερο με την ισχύ τους (γιατί μόνο του δεν θα μπορούσε) κάνει ό,τι θέλει αγνοώντας και αδιαφορώντας για το ότι όλος ο ισλαμικός κόσμος το εχθρεύεται και επιθυμεί τη διάλυσή του. Μέχρι στιγμής εκτιμά, και σωστά εκτιμά, ότι δεν απειλείται σοβαρά από κανένα μουσουλμανικό κράτος ή συνασπισμό εναντίον του. Αυτό θα μπορεί να το κάνει όσο οι ΗΠΑ θα είναι υπερδύναμη. Μπορεί να είναι για πολλά χρόνια ή αιώνες αλλά όχι για «πάντα». Καμία υπερδύναμη δεν έμεινε για «πάντα». Αν για οποιοδήποτε λόγο οι ΗΠΑ πάψουν να μπορούν να το στηρίζουν [μια ακραία και απρόσμενη φυσική καταστροφή, ας πούμε, που θα διέλυε τις υποδομές των ΗΠΑ, αλλά μακριά από αυτές οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες μεν αλλά θα επέτρεπαν στα κράτη να επιβιώσουν κάπως], οι άραβες θα το σβήσουν από το χάρτη.

 221. 201, 214, 217

  Όλες οι σφαίρες που εκτοξεύονται από σύγχρονα όπλα είναι πλέον υπερηχητικές.
  Και δεν χρειάζεται να είναι ντουμ-ντουμ, αρκεί ο σκοπευτής να χαράξει την βολίδα ελαφρά με ένα μαχαιράκι (σταυρωτά, με την κορφή του σταυρού στην μύτη της βολίδας) και αυτές σκάνε κατά την πρόσκρουση.

 222. Ριβαλντίνιο said

  @ 221 Γιώργος

  Ναι, αλλά αν οι Εβραίοι έχουν πυρηνικά, το πιθανότερο είναι να μην μείνει ούτε αραβικό ρουθούνι.

  _____________________________________________

  Πώς λειτουργούν οι ντουμ – ντουμ ; Στον Πάολο Κοέλο ( «Ο Διάβολος και η Δεσποινίδα Πρίνς» ) είχα διαβάσει πως όταν η σφαίρα βρεί μαλακά στοιχεία του οργανισμού σκορπίζεται σε πολλά μικρά κομμάτια, κι αν βρεί βαριά , π.χ. οστά, σε ακόμη περισσότερα. Έτσι αν σε βρεί μπροστά σου κάνει μια μικρή τρυπούλα, αλλά από πίσω έχεις μια τρυπάρα να.
  Οι σφαίρες που είχαμε στον στρατό για τα G3 μας έλεγαν πως αν σε βρούν στο χέρι, στο κόβουν.

 223. nikiplos said

  Το Ισραήλ, ως κρατική οντότητα έχει παρουσία μόνο 60 χρόνια. Πολιτικά στην περιοχή ο Εβραϊσμός – κι όχι οι μπούρδες της βίβλου- υφίσταται μόλις τα τελευταία 200 χρόνια και μάλιστα ιδιαίτερα ασθενικά – δεν ήταν το κυρίαρχο δόγμα ποτέ. Δεν βλέπω με καμία δύναμη να γίνεται στο μέλλον. Εκτός κι αν αλλάξει δόγμα το Ισραήλ το ίδιο… 🙂

  Κάποιοι μπερδεύουν τα κράτη με τους λαούς, όπως ακριβώς ο φίλος του Γσ, μπέρδευε τις πολιτικές παρατάξεις (δεξιά) με τα κόμματα (ΝΔ, ΕΡΕ κλπ)

 224. nikiplos said

  Αγαπητέ Ριβα, δεν νομίζω πως είναι δυνατή μια πολεμική επιχείρηση στην περιοχή με συμμετοχή πυρηνικών όπλων, η οποία αυτή πολεμική επιχείρηση να έχει ολέθριες συνέπειες ΜΟΝΟ για τη μία πλευρά… 🙂

 225. Ριβαλντίνιο said

  @ 224 nikiplos

  3000 + χρόνια παρουσία έχουν οι Χίμπρου στην Παλαιστίνη ( είχαν φτιάξει και 2 κράτη : βασίλειο Ισραήλ, βασίλειο Ιούδα ), έκαναν επαναστάσεις κατά Ρωμαίων και Βυζαντινών κ.α. Οι Άραβες έχουν παρουσία 1600 ετών , εκτός αν θεωρήσουμε κομμάτι της εθνογένεσής τους αρχαία φύλα ( Ιδουμαίους, Ναβαταίους, Ιτουραίους, Ισμαηλίτες, Κηδαρίτες κ.α. ) , οπότε είναι και αυτοί εξίσου παλιοί.

  Υ.Γ. Μάλλον εμείς είμαστε οι παλαιότεροι, αν θεωρήσουμε Μυκηναίους τους Φιλισταίους. Στην Βίβλο οι Φιλισταίοι αναφέρονται ως παλαιότεροι από τους Εβραίους στην Παλαιστίνη. Αν ακόμη θεωρήσουμε την φυλή του Δάν ως Δαναούς και τους Ευαίους ως Αχαιούς, τότε έχουμε σπουδαία ιστορικά δικαιώματα στην Παλαιστίνη !!! 🙂 🙂 🙂
  Υ.Γ. 1. Αν οι ΗΠΑ καταρρεύσουν και οι Άραβες την πέσουν μαζικά κατά των Εβραίων, οι τελευταίοι θα πούν «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» , θα φωνάξουν «Μασάντα» και θα ρίξουν πυρηνικά.

 226. Γιώργος Πρίμπας said

  αν στα κράτη αυτά

  προσθέσεις και τους μη άραβες, αλλά μουσουλμάνους, θρησκευτικά και (ή) πολιτικά εχθρούς: Τουρκία (που μες στα επόμενα είκοσι χρόνια έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει πυρηνικά όπλα), Ιραν (που έχει πυρηνικά όπλα), μέχρι πέρα το Πακιστάν (που ομοίως έχει) κ.λπ., το να τους αφανίσει όλους μαζί του είναι απλά αδύνατο.

 227. Ριβαλντίνιο said

  Αν το πάμε έτσι και οι Εβραίοι δεν θα μείνουν μόνοι τους. Για το Πακιστάν έχουν τους Ινδούς ( ομοίως έχει πυρηνικά ) και οι Αγγλογάλλοι δεν θα εγκαταλείψουν μόνο του το Ισραήλ . Αν πάλι η Τουρκία κινηθεί κατά του Ισραήλ τότε θα είμαστε πολύ μαλάκες αν δεν τους χτυπήσουμε εμείς, οι Βούλγαροι και οι Αρμένιοι.
  Οι Άραβες πρέπει να τα βρούν πρώτα μεταξύ τους για να κινηθούν κατά του Ισραήλ. Το ’48, το ’56, το ’67, το ’73, το ’82 τον ήπιαν όλοι, Άραβες, Μαροκινοί κ.λπ. Το πιθανότερο είναι και τώρα οι Εβραίοι να τους καταστρέψουν πρίν προλάβουν να κινηθούν, όπως είχαν καταστρέψει την αεροπορία τους στο έδαφος.

 228. τα μυαλά σας μια λύρα πολύ είναι said

  Πωπώ τι σκαρφίζοντε μερικοί. Και εσείς θα καθόσαστε να απολαμβάνετε το θέαμα προς τέρψιν οφθαλμού. Μετά σας κακοφαίνετε αν σας λένε ρατσιστές χειρίστου είδους. Ευτυχώς υπάρουν άνθρωποι και δεν επιτρέψουν ποτέ να γίνει αυτό και νυχθημερών προσεύχονται στον παντοδύναμο να έχει παντα δυνατά και γερά τους αμερικάνους και κυρίως τους εβραίους.

 229. Ριβαλντίνιο said

  @ 229 τα μυαλά σας μια λύρα πολύ είναι

  Έτσι είναι ! Ονειρεύονται την εξολόθρευση των Εβραίων. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτός ο ρατσισμός τους ; Φταίει που οι περισσότεροι είναι κουμμούνια ; Είναι γνωστές οι διώξεις του προπάτορά τους του Στάλιν κατά των Εβραίων ( «συνωμοσία γιατρών» και τα σχετικά … ).

 230. nikiplos said

  @226 Ρίβα, αυτά είναι μακρινή ιστορία. Για τα τελευταία 1000 χρόνια μιλάμε. Υπάρχει η διακριτή Μέση Ανατολή που περιλαμβάνει τα Αρ. Εμιράτα το Ιράκ κλπ και η Ανατολική Μεσόγειος που περιλαμβάνει την Ελλάδα, Τουρκία και το Λεβάντε. Η Αίγυπτος μάλλον είναι αραβοφρονούσα. Που βλέπεις εκεί εσύ πολιτικά ισχυρό τον Ιουδαϊσμό? Ανύπαρκτος είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι σημερινοί Εβραίοι είναι Ασκενάζι και Βερβερίνοι (κατά τεκμήριο), όπου κατά τον Μεσαίωνα ασπάστηκαν τον ακέφαλο πολιτικά Ιουδαϊσμό. Λειτούργησαν ως τραπεζίτες και στον Ισλαμικό και στον Δυτικό Κόσμο, καθώς ο τοκισμός θεωρούταν εξοβελιστέος από τους υπολοίπους (στο Ισλάμ κατά καιρούς απαγορευόταν).

  Στη Δυτ. Ευρώπη κάθε 80 χρόνια που χρεωκοπούσαν από τους πολέμους οι ηγήτορες των φέουδων, έκαναν και μια εκατόμβη εναντίον τους. Ο Χίτλερ, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να μιμηθεί τους προγόνους του, πράττοντας πιο εκσυγχρονισμένα ό,τι εκείνοι είχαν κάνει 20 φορές στο παρελθόν.

  Η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, ήταν εξαρχής μια προοδευτική κίνηση. Είχε όμως και μια βολή: «Ξεφορτώνονταν» οι Ευρωπαίοι με σημαντικό πληθυσμό από δαύτους. Ο Χίτλερ απλά έκανε σημαία έναν ήδη υπάρχοντα κι εκτεταμένο αντισημιτισμό στη Δυτ. και Κεντρ. Ευρώπη.

  Τώρα αυτό ήταν πραγματική ιστορική παρέμβαση. Ως αντίστοιχο προηγούμενο δεν έχουμε. Το Ισραήλ ως κρατική οντότητα σωστά ιδρύθηκε και σωστά ιδρύθηκε εκεί κατά την ταπεινή μου άποψη. Εντούτοις ο ρόλος που απέκτησε, ως προπομπός των Δυτικών Συμφερόντων, δεν έχει παρά ελάχιστο πολιτικό έρεισμα στην περιοχή. Αποτελεί επομένως εξάμβλωμα που η ιστορία μας διδάσκει, ότι κάτι τέτοια δεν κρατάνε πολύ… Το πως και με ποιές προϋποθέσεις δεν το γνωρίζω, ούτε και γνωρίζει κανείς πιστεύω.

  «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Μια βολική λύση πάλι για άλλους παρά για τους κατοίκους του Ισραήλ.

  Η γνώμη μου είναι: Ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και δύο πεπλεγμένες ομόσπονδες κοινότητες. Κι η ρεμβώδης μαχμουδία των παλαιστινίων είτε θα συμειχθεί με την εκ προοιμίου προοδευτικότητα των Εβραίων είτε θα πάρει τα ταξικά χαρακτηριστικά που είχε και πριν κατά την μακρά περίοδο των Οθωμανών.

  Όσον αφορά τους μάρξιανς το Ισραήλ έχει εισάξει εκεί στην περιόχα παραγωγικές δομές και συνδικαλισμό χωρίς προηγούμενο…

 231. α said

  231:

  >Οι σημερινοί Εβραίοι είναι Ασκενάζι και Βερβερίνοι

  Ασκενάζι και Χαζάροι [;]

 232. spiral architect 🇰🇵 said

 233. Γιώργος said

  [σχόλιο 229] Α! ναι; καλά, το έργο είναι γνωστό: οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ, σημαίνει αντισημίτης, ρατσιστής κ.λπ. Βαρετό έ; Άσε που σε κατάσταση όπως αυτή που έγραψα δεν θα (μου) επέτρεπε ούτε να κάτσω ούτε να απολαύσω…
  Κι επειδή και οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες στον ίδιο Θεό καταλήγουν (αφού στο χριστιανισμό οι όποιες απόπειρες αποσύνδεσης της Καινής από την Παλαιά Διαθήκη δεν μπόρεσαν να επιβληθούν, όπως τα υπόλοιπα δόγματα), αν ασχολιόταν, αν λέμε, ποιών τα αιτήματα, με τις προσευχές τους, θα ικανοποιούσε;

 234. Άσχετος said

  δεν θα γράψω πράγματα τα οποία είναι πάνω κάτω γνωστά.
  προσωπικά ήμουν και είμαι υπέρ της »λύσης» των δύο κρατών, ισραήλ και παλαιστίνη πάνω στα σύνορα του 1967.
  συμφωνώ με σάραντ: το προσφυγικό είναι το μεγαλύτερο αγκάθι.

  δυστυχώς αμφότεροι εθνικισμοί χτίστηκαν πάνω στα ιεροσόλυμα. τόσο ο αραβικός όσο κι ο εβραικός.
  κάποτεμ τα πολύ παλιά χρόνια (δηλαδή μόλις το 2000) φημολογείτο ότι ο μπάρακ ήταν έτοιμος να συζητήσει ακόμη και τη διχοτόμηση των ιεροσολύμων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. ίσως ήταν προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, θα δείξει όταν αποχαρακτηριστούν έγγραφα σε καμιά 20αριά χρόνια. αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο είναι πολλά στη μέση:

  το θέμα των ιεροσολύμων
  το προσφυγικό
  το εποικιστικό
  τα τελικά σύνορα

  το εποικιστικό δεν πάγωσε ποτέ. πώς να σε πάρουν μετά στα σοβαρά ότι θέλεις όντως ειρήνη;

  δεν είναι μόνο το θέμα των ιστορικών προσφύγων για το οποίο οι παλαιστίνιοι έχουν μερικές παράξενες ιδέες και μαζί μ αυτούς κάτι μεσιανικά κνιτόπουλα απανταχού στο κόσμο, όπως για παραδειγμα πως το τρισέγγονο ενός πρόσφυγα του 1948 (σ ένα πόλεμο που ξεκίνησαν οι άραβες και έχασαν) είναι κι αυτό πρόσφυγας.
  κάνοντας την αριθμητική, οι »πρόσφυγες» σήμερα έχουν φτάσει τα 7 εκατομμύρια.

  σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρ του ισραήλ η χώρα έχει σήμερα 8.850.000 κατοίκους εκ των οποίων το 21% είναι άραβες, το 74% εβραίοι και το υπόλοιπο κάτι ξέμπαρκοι. δηλαδή η χώρα έχει πάνω κάτω 7.100.000 εβραίους ισραηλινούς και 1.700.00 αραβες. αν επέστρεφαν αυτά τα 7 εκατ των »προσφύγων», θα είχαμε την άλλη μέρα 7εκ εβραίους ισραηλινούς και 8.700.000 άραβες μέσα στο ισραήλ. και μετά; θα γινόταν η χώρα ….βέλγιο. ξανά μανά τα ίδια δηλαδή. λολ.

  φανταστείτε δε να εφαρμοζόταν αυτή η λογική σ εμάς (μικρασιατική καταστροφή)…. πήγαμε για μαλλί γυρίσαμε κουρεμένοι και σήμερα να απαιτούσαμε τα τρισέγγονα των »συνωστισμένων» να γυρνούσαν στη τουρκία. 1.5 εκ επί 3 ας πούμε και κάπου 400.000 κωνσταντινουπολίτες εκ των οποίων έχουν μείνει κοντά 1300 παππούδια πλέον, έτσι για την ανάγκη της κουβέντας, 5.5 μάνι μάνι….

  η δε τουρκία να ζητούσε να γυρίσουν τα 9σέγγονα της σφαγής της τριπολιστάς. εκεί να δεις γέλια. στη τελική, »γη των πατέρων τους» ήταν για 500 χρόνια. λάθος;

  αναρωτιέμαι πόσα εκατ. θα έδινε η »αριθμητική» εάν υπολογίζαμε πόσοι »πρόσφυγες» άραβες θα πρεπε να γυρίσουν πίσω στην ανδαλουσια μετά από 6 αιώνες ας πούμε…

  πάντως εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, (χωρίς να είναι θέσφατο) για το πώς κατασκευάζονται κράτη, εν προκειμένω το »υποκεφάλαιο» αμέσως μετά τον β παγκ πολ για την εγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων επιζώντων του πολέμου και των στρατοπέδων.

  Click to access intheshadowofholocaust.pdf

  το ισραήλ στο πρόσωπο του βλάκα με το κόκκινο μαλλί κάνει ένα ολέθριο σφάλμα: βάζει όλα τ αυγά στο ίδιο καλάθι και δεν πολυαναρωτιέται ποιο θα είναι το πλαν μπι αν ξαφνικά σπάσουν….
  στα διεθνή φόρα, ακαδημαικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε με πειστήρια το ισραηλ, ενός ισραήλ που ξεκίνησε με όλα τα ρομαντικά ουτοπικά ιδανικά της συνύπαρξης, των κιμπουτζ, της ειρήνης, και που κινείται απ το 2001 και μετά προς λάθος αιώνα.

  ως προς τους παλαιστινίους μια φρέσκια (για μένα τουλάχιστον) πληροφορία »εκ των έσω»:
  στη γάζα η χαμάς δεν έχει κανένα συμφέρον να τα βρει με την φατάχ και τον αμπού μάζεν. διότι η ελίτ της κάθεται σ ένα τεράστιο πουγγί που τροφοδοτούν ισλαμοθεοκράτες εκτός παλαιστίνης/γάζας.

  εάν αληθεύει η πληροφορία, σε απλά ελληνικά έχουν πουλήσει την εθνική ιδέα για το εδώ και τώρα.
  αν θυμηθώ τον εμφύλιο στην ελλάδα μόλις 2 χρόνια μετά την επανάσταση, δεν εντυπωσιάζομαι.

 235. sarant said

  235 Ο βλάκας με το κόκκινο μαλλί είναι ο Τραμπ;

 236. Άσχετος said

  ναι φίλε. δεν πέτυχα την απόχρωση; 🙂

 237. Pedis said

 238. τα μυαλά said

  Συγγνώμη για το ανάλγητο ύφος μου, αλλά το γοβάκι της γκομενίτσας μόνο γέλειο προκαλεί. Είναι και αυτή η ασορτή τσάντα της και η ναζιάρικη πόζα, στην τελευταία τρίχα της μόδας ντιμένη το γκομενάκι. Μόνο το πυροβολημένο οκτάμηνο μωρό λείπει από το κάδρο. Κοινώς, ο φωτογράφος (και ο προπαγαντστής ινστούχτορας του) είναι για τα μπάζα. Αμ έτσι δεν κερδίζεις πολέμους.

  234 Ναι καλά. Αυτή η επιμονή σας να σερβίρετε την πουτανίσια χαρά σας (ξέριες, αυτη που η Χαρά δεν την αφείνει) για την καταστροφή του ισραήλ ως κριτική προς την κυβέρνηση του Ισραήλ, ούτε εβραίος μασόνος φιλόσοφος να είσασταν. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, γιαυτό τους αραδιάζω όλλους.

  Είναι και αυτοι οι άκαρδοι της πρεσβείας ακόμα να στείλουν κανέναν κατά δω. Έτσι να σφάξετε μερικούς κάνα δυο στο γόνατο να σας φύγει το μεράκι. Εβραίοι, τι να πεις. Σκέτοι σατανάδες, δεν σας λειπούνται καθόλου.

  Αχ ρε Χίτλερ, δεν λέω χρυσός άνθρωπος, αλλά μισές δουλειές. Τώρας τους αναγκάζεις να κάθονται και να παιδεύονται να ολοκληρώσουν το έργο σου. Μη ξεχάσετε μετά να δώσετε εντολή στον Σαρντάκο να γράξει λίβελα όπου (δεν θα λεξικολογεί) γιατί φταίνε αυτοί που είσαν εβραίοι και ως γνωστόν οι εβραίοι σκωτώνουν αγένητα μωρά στην μήτρα της μητέρας τους.

 239. sarant said

  237 Πορτοκαλί το λένε συνήθως

  239 Δεν καταλαβαίνω από πού παίρνεις το δικαίωμα να με μπλέκεις σε αντισημιτικές αθλιότητες οπως ο λίβελος του αίματος και μάλιστα ότι παίρνω εντολές για να γράφω. Λυπάμαι, αλλά δεν θα ξαναγράψεις εδώ.

 240. nikiplos said

  Αγαπητέ @236, καλό είναι να μη βάζουμε ιδέες στον Ταγίπ… Άκου «επιστροφή των 9σέγγονων της Σφαγής της Τριπολιτσάς!»

  Πάντως οι Ρωμαίοι δίδασκαν στα σχολεία τους τη στάση των Μεσσηνίων (των αρχαίων μην τρελαθούμε κιόλας): Μετά τον τεράστιο Επαμεινώνδα, γύρισαν ασμένως ύστερα από 400 χρόνια μετά στη γή των προγόνων τους και δεν την ξαναέχασαν ποτέ, υποχρεώνοντας τη Λακεδαίμονα να ζήσει τα λοίσθιά της ως ασήμαντη επαρχία.

 241. nikiplos said

  Για να μην παρεξηγηθώ, το @241 είναι χιουμοριστικό…
  Είναι προφανές ότι οι (επαναλαμβάνω αρχαίοι) Μεσσήνιοι, κάλυψαν τον ιμπεριαλισμό τους σε φερετζέ πατροπαράδοτο…

  Αλλά έχω μιαν απορία προς το @236: Γιατί μεσσιανικά Κνιτόπουλα? Εξ’ όσων γνωρίζω οι Κνίτες συνέπλευσαν με την αποδέλοιπη ελληνική αριστερά στις φιλοαραβικές ονειρώξεις του Αντρέα. Εκείνα τα χρόνια (στα 80ς) ήταν καθαρά με το μέρος των παλαιστινίων – είχαν βοηθήσει και οι εικόνες από τη βομβαρδισμένη Βηρυτό. Κάποιοι εξ’ ημών που ήμασταν των «ίσων αποστάσεων» και της «εύρεσης ειρηνικής λύσης» τρώγαμε φάπες στα αμφιθέατρα… Η Ελλάδα είχε πρόσφατη την εισβολή στην Κύπρο τότε και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης συνέδεε τα δύο αυτά θέματα «Κατεχόμενα εδάφη», οπότε νηφάλια άποψη δεν επικρατούσε σε κανέναν πολιτικό χώρο.

 242. Pedis said

  # 240 β – έπρεπε να το είχες ήδη κανει (γνώμη μου).

 243. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 244. Άσχετος said

  @239
  κακό πράγμα το μπρέκφραστ να περιλαμβάνει και μισή μπουκάλα ουίσκι. δες το λίγο, πριν είναι μη-αναστρέψιμη η βλάβη στον εγκέφαλο

  @241
  αναλογίες κάνω, δεν βάζω ιδέες στον ταγίπ. λες να διαβάζει σάραντ; χαχαχαχα

  @242
  έτσι λέω (μεσσιανικά κνιτόπουλα) τις αριστεράντζες που θέλουν ντε και καλά να σώσουν τον κόσμο απ τον εαυτό του…

  τις καλημέρες μου στην ιστοσελίδα, και τους γράφοντες 🙂

 245. Ριβαλντίνιο said

  @ 232 α ( = Γς ; )

  Αυτό με τους Χαζάρους είναι μια αναπόδεικτη υπόθεση.

  @ 233 spiral architect

  Πολύ παλιό σκίτσο ! Πρίν το 2003. Το είχε δεί σε ένα ΒΑΒΕΛ. Πού το βρήκες βρε θηρίο ;

  @ 235 Άσχετος

  κάπου 400.000 κωνσταντινουπολίτες

  Ο Ερντογάν έχει κάνει πρόσκληση εκ του ασφαλούς να γυρίσουν πίσω οι Ρωμιοί που εκδιώχτηκαν το 1955 και το 1964.

  η δε τουρκία να ζητούσε να γυρίσουν τα 9σέγγονα της σφαγής της τριπολιστάς. εκεί να δεις γέλια. στη τελική, »γη των πατέρων τους» ήταν για 500 χρόνια. λάθος;

  Νομίζω λάθος ως προς τα 500 χρόνια. Όταν γύρω στο 1700 οι Βενετοί κατέλαβαν τον Μοριά, εκδιώχτηκαν όλοι οι μουσουλμάνοι. Μετά την ανακατάληψη από τους Τούρκους , εποικίστηκε ξανά με μουσουλμάνους, κυρίως Αλβανούς.

 246. spiral architect 🇰🇵 said

  @246β: Ο Αλτάν είναι και γαμώ τους πολιτικοκοινωνικούς γελοιογράφους!
  Πού τη βρήκα; Μα που αλλού παρά στο ίντερνετ.

 247. Ριβαλντίνιο said

  @ 247 spiral architect

  Νομίζω πως δικό του είναι και ένα όπου ένας γεματούλης νοικοκυραίος κάθεται στον καναπέ, βλέπει στην τηλεόραση ειδήσεις , κρατάει με το ένα του χέρι το τηλεκοντρόλ, τρώει με το άλλο και λέει στην γυναίκα του :

  – Μα πού είναι επιτέλους το κράτος ;

  Κι αυτή ρου απαντάει :

  – Έχει γίνει κώλος και κάθεσαι επάνω του ! 🙂

 248. cronopiusa said

  Υπόγραψε το ψήφισμα προς τους υπουργούς Εξωτερικών, τους υπουργούς Εμπορίου και τους αρχηγούς των κρατών:
  «Η καταπίεση του παλαιστινιακού λαού είναι λεκές στην παγκόσμια συνείδηση. Η στρατιωτική δικτατορία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη είναι ένα βίαια κατασταλτικό και ρατσιστικό καθεστώς, που επιβάλλει απαρτχάιντ στους Παλαιστίνιους πολίτες. Όπως έγινε και με τη Νότια Αφρική, ήρθε η ώρα ο κόσμος να ξεσηκωθεί και να δράσει, για να επιβάλει κυρώσεις σε σημαντικές ισραηλινές βιομηχανίες, έως ότου παραχωρηθούν στους Παλαιστινίους πλήρη και ισότιμα πολιτικά δικαιώματα. Σας καλούμε να δείξετε ηθική ηγεσία — οι πράξεις σας θα κριθούν από την Ιστορία.»

  Avaaz Κυρώσεις στο Ισραήλ – Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

 249. τα μυαλά said

  Καλά ντε, μη κάνεις έτσι. Αν δεν δεχθείς εσύ, θα το αναθέσουν σε κάποιον άλλο. Μια αγγελεία και μιλιούνιοι θα προθημυθούν,με πρότον τον αρχιτέκτωνα. Του Pedis λέω να του αναθέσουν πιο χρήσιμες εργασίες. Όπως κομμάντο εξόρμησης στα ενδώτερα του εχθρού. Να μεθάει στην μυρωδιά καμμένης εβραίηκης σάρκας και να πέφτη σε έκσταση. Να δώση νόημα στη ζωή του.

 250. Μάκης said

  Κάποιες παρατηρήσεις στο κείμενο του κυρίου Ν.Σ.

  Ν.Σ : Λέω πως είναι φιλική προς τους Παλαιστινίους διότι παραλείπει να αναφέρει ότι σφαγές έκαναν και οι Άραβες, προσπερνάει στα γρήγορα το γεγονός ότι πρώτα παραβίασαν το διεθνές δίκαιο τα αραβικά κράτη, ενώ παραλείπει να αναφέρει ότι ανάλογη (αλλά αντίρροπη) εθνοκάθαρση, και μαλιστα λυσιτελέστερη, συνέβη στις αραβικές χώρες. Στην Αίγυπτο είναι ζητημα αν απομένουν 10 ηλικιωμένοι Εβραίοι.

  1]Για την κριτική του Ν.Σ. στον Τ.Κ. «…διότι παραλείπει να αναφέρει ότι σφαγές έκαναν και οι Αραβες , το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να δοθεί διαφορετική απάντηση στο Σιωνιστικό σχέδιο για τον βίαιο εποικισμό της περιοχής,και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή. Φαντάζομαι ότι κάποια πρόταση θα έχει επ’αυτού ο κύριος Σαραντάκος

  2] Για το ότι «πρώτα παραβίασαν το διεθνές δίκαιο τα αραβικά κράτη» λες και τότε ξεκίνησαν τα πάντα, ο ισραηλινός ιστορικός Ilan Pappe στην Ιστορία της σύγχρονης Παλαιστίνης φαίνεται πως έχει εντελώς διαφορετική άποψη, από τον κύριο Σαραντάκο : «Και αν δεν είχαν παρέμβει οι στρατοί των αραβικών χωρών, στις 15 Μαΐου του 1948,δε θα είχε απομείνει ούτε ένα κομματάκι της Παλαιστίνης εκτός εβραϊκού ελέγχου».

  3] «…ενώ παραλείπει να αναφέρει ότι ανάλογη (αλλά αντίρροπη) εθνοκάθαρση, και μαλιστα λυσιτελέστερη, συνέβη στις αραβικές χώρες. Στην Αίγυπτο είναι ζητημα αν απομένουν 10 ηλικιωμένοι Εβραίο».
  Θα βοηθούσε κύριε Σαραντάκο αν καταθέτατε τις πηγές που σας έκαναν να καταλήξετε σ’ αυτό το συμπέρασμα. Με βάση τα όσα,λίγα γνωρίζω και ως προς αυτό οι απόψεις διίστανται.

  ———————————————————

  2]. Ας δούμε τι γράφει ο ισραηλινός ιστορικός Ilan Pappe για την παρέμβαση των στρατών των αραβικών στρατών :

  «Και αν δεν είχαν παρέμβει οι στρατοί των αραβικών χωρών, στις 15 Μαίου του 1948,δε θα είχε απομείνει ούτε ένα κομματάκι της Παλαιστίνης εκτός εβραϊκού ελέγχου».

  Και για όσα είχαν προηγηθεί :

  «Από το Μάιο του 1946, η σιωνιστική ηγεσία είχε προετοιμαστε( για αυτό που έβλεπε ως τελική αναμέτρηση με τον τοπικό πληθυσμό. Δεν υπήρχε σαφής σχεδίαση μέχρι το 1948, αλλά υπήρχε σαφής στόχευση, που χρονολογούνταν από τη δεκαετία του 1930, όταν οι σιωνιστές ηγέτες είχαν αρχίσει να παίζουν ως μία από τις πολλές επιλογές για μια λύση. με την ιδέα της αναγκαστικής εκδίωξης του τοπικού παλαιστινιακού πληθυσμού. Η διαφορά τώρα ήταν ότι η άρνηση των Παλαιστίνιων να δεχτούν τη λύση του ΟΗΕ έδινε το πρόσχημα για την εφαρμογή συστηματικής εκδίωξης του τοπικού πληθυσμού από τις περιοχές που είχαν δοθεί προς δημιουργία του εβραϊκού κράτους, περιοχές που ήδη είχαν οροθετηθεί στην αναφορά της lJNSCOP.

  Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες του Yishuv είχαν αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να σκέφτονται ότι θα έπαιρναν στην κατοχή τους τις εύφορες γαίες και των οροθετημένων περιοχών του αραβικού κράτους.Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί στην περίπτωση συνολικού πολέμου, χωρίς να χάσει το νέο κράτος τη διεθνή νομιμότητά του.
  Ενώ οι Παλαιστίνιοι χωρικοί και οι Εβραίοι έποικοι εξακολουθούσαν εκείνη την εποχή να καλλιεργούν τη γη τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να διατηρούν οικονομικούς δεσμούς μέσω αυτής της δραστηριότητας,καθώς και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης,οι δραστήριοι σιωνιστές αξιωματούχοι άρχισαν να αποτιμούν τον πλούτο των παλαιστινιακών χωριών που βρίσκονταν εντός του εδάφους που είχε παραχωρηθεί στους Εβραίους βάσει της αναφοράς της UNSCOP . Συγκέντρωσαν ζωτικές πληροφορίες για αυτούς τους τόπους και τις καταχώρησαν σε ένα είδος ημερολογίου πληροφοριών ή αρχείου των παλαιστινιακών χωριών.Αυτό το αρχείο συμπεριλάμβανε πληροφορίες για τα χωριά καταχωρισμένες σύμφωνα με παραμέτρους όπως ο πληθυσμός, η αγροτική παραγωγή και η ιστορία τους σε σχέση με το σιωνιστικό κίνημα. Αργότερα, παρουσιαζόταν μια σύντομη περιγραφή αυτού του αρχείου στους διοικητές των μονάδων εφόδου που επετίθεντο εναντίον αυτών των χωριών, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, πριν από το τέλος του καθεστώτος της Εντολής, όπως και κατά τη διάρκεια του πιο «επίσημου» πολέμου με τους αραβικούς στρατούς ανάμεσα στο Μάιο του 1948 και στον Ιανουάριο του 1949…

  Δώδεκα ημέρες ύστερα από την υιοθέτηση του Σχεδίου Διχοτόμησης του ΟΗΕ,άρχισε η εκδίωξη του παλαιστινιακού πλυθυσμού.Ενα μήνα αργότερα,ένα παλαιστινιακό χωριό αφανίστηκε ως αντίποινα σε μια παλαιστινιακή επίθεση σε αυτοκινητοπομπές και σε εβραικούς οικισμούς.Αυτή δράση μετασχηματίστηκε σε επιχείρηση εθνικής εκκαθάρισης το Μάρτιο,που κατέληξε στο να χάσει η Παλαιστίνη το μεγαλύτερο μέρος τους γηγενούς πληθυσμού της.

  Η επανεκτίμηση του ζητήματος από τον ΟΗΕ ήρθε πολύ αργά.Ηρθε πολύ αργά και για να αποτρέψει την ένταση της πολεμοχαρούς ρητορικής στον αραβικό κόσμο,όπου άρχιζαν σοβαρές προετοιμασίες για μια στρατιωτική εκστρατεία. Εν ολίγοις,το καθεστώς της Εντολής διαλύθηκε πριν αλλάξει απόφαση ο ΟΗΕ,σχετικά με το ποιο θα ήταν το καλύτερο υποκατάστατό του. Η βρετανική κυβέρνηση δε βοήθησε με το να απαγορεύσει την άφιξη αξιωματούχων του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη,που ήθελαν να επιβλέψουν τη μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση της διχοτόμησης.Είναι αμφίβολο εάν η άφιξή τους θα είχε αποτρέψει την καταστροφή των Παλαιστινίων ή τον πόλεμο.

  Αυτές οι εξελίξεις έλαβαν χώρα από το Δεκέμβριο του 1947 μέχρι τον Μάιο του 1948,όταν ο τελευταίος βρετανός στρατιώτης εγκατέλειψε την Παλαιστίνη…

  0 δεύτερος, και πολύ πιο σημαντικός, αντικειμενικός σκοπός του Σχεδίου Δ της Hagana ήταν να εκκαθαρίσει το μελλοντικό εβραϊκό κράτος από όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους. Η βασική στρατιωτική δύναμη ήταν η Hagana που είχε αρκετές ταξιαρχίες. Κάθε ταξιαρχία λάμβανε έναν κατάλογο των χωριών που έπρεπε να καταλάβει. Τα περισσότερα χωριά προορίζονταν να καταστραφούν και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι στρατιώτες λάμβαναν τη διαταγή να τα αφήσουν άθικτα. Επιπροσθέτως, ορισμένες από τις ταξιαρχίες επρόκειτο να εμπλακούν στην ανάληψη του ελέγχου των μεικτών αραβο-εβραϊκών κωμοπόλεων της Παλαιστίνης και των περιχώρων τους. Αυτό συνεπαγόταν κατοχή και εκδίωξη του παλαιστινιακού πληθυσμού. Αυτή ήταν η μοίρα της Γιάφας, της Χάιφας, της Σαφάδ και της Τιβεριάδας. (Σε μέρος της ισραηλινής, ακόμη και της επικριτικής, ιστοριογραφίας, η Χάιφα ξεχωρίζει ως τόπος όπου κατεβλήθη αυθεντική προσπάθεια της σιωνιστικής ηγεσίας να πείσει τον τοπικό πληθυσμό να πα-ραμείνει.) Η εκστρατεία για τη Χάιφα άρχισε στις 20 Απριλίου 1948. Λίγες ημέρες νωρίτερα στη Χάιφα οι εβραϊκές δυνάμεις είχαν διαπράξει το μακελειό του Ντιρ Γιασίν, λουτρό αίματος που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Ο τοπικός πληθυσμός τρομοκρατήθηκε, αλλά ο τρόμος έγινε ακόμη μεγαλύτερος με τις εκρήξεις που προκάλεσαν εβραϊκές δυνάμεις στις αραβικές γειτονιές και διώχθηκε από τις φωτιές που εξαπλώθηκαν. Ελάχιστοι Παλαιστίνιοι έμειναν στην πόλη και οι ηγέτες τους θεώρησαν ότι η πρόταση των Εβραίων ήταν απατηλή και υποκριτική…

  Όταν περί τα μέσα Μαΐου έφυγαν οι Βρετανοί το ένα τρίτο του παλαιστινιακού πληθυσμού είχε ήδη διωχθεί από τις εστίες του…Το τέλος της Εντολής σηματοδότησε επίσης το τέλος της πρώτης φάσης του πολέμου του 1948,ο οποίος έμοιαζε με εμφύλιο και διήρκεσε έξι μήνες, από το Δεκέμβριο του 1947 έως το Μάιο του 1948.Στη δεύτερη φάση, εξαφανίστηκαν οι καθιερωμένοι συμμετέχοντες, όπως ο βρετανικός στρατός, και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά νέοι, όπως οι τακτικοί αραβικοί στρατοί»…

  ————————————

  3 ]. Για την «εθνοκάθαρση, και μαλιστα λυσιτελέστερη», που «συνέβη στις αραβικές χώρες», όπως ισχυρίζεται ο Ν.Σ..

  Από τον Ilan Pappe και πάλι, από την Ιστορία της σύγχρονης Παλαιστίνης:

  «Οι Εβραίοι στις αραβικές χώρες δεν ελκύστηκαν, αρχικά, προς το σιωνισμό μαζικά. Ούτε οι ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στην Παλαιστίνη ενδιαφέρονταν να τους κερδίσουν. Ελάχιστα άτομα, κυρίως από το Ιράκ και τη Συρία, μαγεύτηκαν από το σιωνιστικό λόγο και μετέβησαν στην Παλαιστίνη..

  Δύο διαδικασίες, που συνέκλιναν το 1948, προκάλεσαν τη μαζική μετανάστευση Εβραίων από τον αραβικό κόσμο. Η μία ήταν η αυξανόμενη ταύτιση στο μυαλό των αραβικών κυβερνήσεων και ηγετών, όπως και του ευρύτερου κοινού, των Εβραίων που ζούσαν στις αραβικές χώρες με το σιωνισμό και τη σύγκρουση στην Παλαιστίνη. Η άλλη ήταν η εκστρατεία του σιωνισμού να εισάγει Άραβες Εβραίους στο Ισραήλ.

  Με άλλα λόγια, αμέσως μετά τον πόλεμο του 1948, τόσο το Ισραήλ όσο και τα αραβικά καθεστώτα αναγνώριζαν τους Άραβες Εβραίους ως πιθανούς σιωνιστές.

  Οι Άραβες Εβραίοι βρέθηκαν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης: μπορούσαν είτε να υποκύψουν στις απαιτήσεις των αραβικών καθεστώτων και να επιδείξουν εξαιρετικό ζήλο στη μάχη κατά του σιωνισμού ή να δεχτούν την προσφορά του σιωνισμού να μεταναστεύσουν με τίμημα να χάσουν ό,τι είχαν και δεν είχαν στις αραβικές χώρες.

  Οι σιωνιστές ηγέτες απέβλεπαν στο δημογραφικό δυναμικό του ενός εκατομμυρίου, περίπου, Εβραίων που ζούσαν στον αραβικό κόσμο για τη σταθεροποίηση του εβραϊκού κράτους.

  Είναι σημαντικό ότι αυτός ο δημογραφικός υπολογισμός δεν υπήρχε στη σιωνιστική σκέψη πριν από το Ολοκαύτωμα, όταν οραματίζο-νταν το εβραϊκό κράτος απεικονίζοντάς το ως μια ευρωπαϊκή οντότητα. ‘Υστερα από την απώλεια έξι εκατομμυρίων Εβραίων, το σιωνιστικό σχέδιο χρειαζόταν μεγάλους αριθμούς Εβραίων για να επιβιώσει, ακόμη κι αν έρχονταν από «υπανάπτυκτες και πρωτόγονες» περιοχές του κόσμου. ‘Ετσι άρχισε η εκστρατεία της πειθούς των Εβραίων να έρθουν στο Ισραήλ.

  Οι αραβο-εβραϊκές κοινότητες διέφεραν η μία από την άλλη από πολλές απόψεις. Η ιρακινή κοινότητα ήταν πολύ παλιά, διέμενε συγκεντρωμένη στη Βαγδάτη, η θέση της δε ήταν εδραιωμένη και δεν αισθανόταν την παρόρμηση να φύγει. Με το ξέσπασμα του πολέμου του 1948, ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Σαίντ την παρότρυνε να εγκαταλείψει τη χώρα, με την υπόσχεση ότι αυτό θα ήταν μέρος ενός προγράμματος ανταλλαγής βάσει του οποίου το Ιράκ θα δεχόταν Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

  Οι Ιρακινοί Εβραίοι δεν εγκατέλειψαν τη χώρα και η κυβέρνηση του Ιράκ ψήφισε νόμους που κα-θιστούσαν τη σχέση με το σιωνισμό σοβαρό αδίκημα. Το 1951, διατάχθηκε η απέλαση των Εβραίων που αρνούνταν να υπογράψουν μια δήλωση εναντίον του σιωνισμού. Σχεδόν όλοι οι Ιρακινοί Εβραίοι αναγκάστηκαν να φύγουν χωρίς την ιδιοκτησία τους την οποία ιδιοποιήθηκε η ιρακινή κυβέρνηση.

  Η Εβραϊκή Αντιπροσωπία, από τη δική της πλευρά, αναζητούσε τρόπους για να συμβάλει στην αστάθεια της εβραϊκής κοινότητας και έστειλε πράκτορες που τοποθέτησαν βόμβες κοντά στη συναγωγή της Βαγδάτης προκειμένου να κλιμακώσουν τον τρόμο και την ανασφάλεια. Αυτά ήταν αρκετά για να φέρουν και πάλι αυτή την αρχαία κοινότητα της Βαβυλώνας πίσω στη Σtών.54 Η εβραϊκή κοινότητα της Αιγύπτου περνούσε πολύ καλά από την εποχή της βασιλείας του Μοχάμετ Άλι, στις αρχές του 19ου αιώνα. ‘Οπως οι Κόπτες, έτσι και οι Εβραίοι παρείχαν υπηρεσίες στην Αυλή και στη χώρα συνολικά. Αυτό άλλαξε περί το 1948, ιδίως επειδή ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ ήθελε να παίξει ηγετικό ρόλο στο παλαιστινιακό ζήτημα, όπως και η Μουσουλμα-νική Αδελφότητα.

  ‘Οταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στην Παλαιστίνη, στα τέλη του 1947, οι Εβραίοι της Αιγύπτου βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση με τους ομοθρήσκους τους στο Ιράκ, με την αιγυπτιακή κυβέρνηση να απαιτεί παρόμοιες εγγυήσεις αντισιωνισμού και να θεσπίζει παρόμοιες ποινές. Η μεταχείριση των Εβραίων από το αιγυπτιακό κράτος δεν έφτασε στην απέλαση, αλλά η ζωή τους άλλαξε και τελικά οι περισσότεροι Αιγύπτιοι Εβραίοι έφυγαν από τη χώρα είτε προς το Ισραήλ είτε προς άλλους προορισμούς.

  Η μεγαλύτερη ομάδα Αραβο-εβραίων μεταναστών ήρθε από το Μαρόκο. Αυτοί ζούσαν σε πιο φτωχικές συνθήκες σε σχέση με όλες τις άλλες κοινότητες στον αραβικό κόσμο, αλλά είχαν τη δική τους οικονομική και κοινωνική ελίτ. Αυτή η κοινότητα είχε κινδυνεύσει με την εισβολή των ναζί στη Βόρεια Αφρική, κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά περιφρουρήθηκε από το βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμετ τον Ε’, που κατόρθωσε να τους προστατεύσει και από την κυβέρνηση του Βισύ, μια ευτυχής συγκυριακή πολιτική που συνεχίστηκε πιστά από τον κληρονόμο και διάδοχό του, βασιλιά Χασάν το Β’. Συνεπώς, οι σιωνιστές έπρεπε να εργαστούν σκληρά για να πείσουν τους Μαροκινούς Εβραίους να αφήσουν αυτό τον ασφαλή παράδεισο για την ανασφάλεια της Παλαιστίνης.

  ‘Ετσι, στην πραγματικότητα, μόνο ο αγώνας για την απελευθέρωση από τη Γαλλία ήταν που παρακίνησε την κατά κύριο λόγο φραγκόφιλη ελίτ να μετακινηθεί προς την Ευρώπη και τον Καναδά, εγκαταλείποντας τα λιγότερο εύπορα τμήματα της κοινότητας στην τύχη τους. ‘Οσοι έμειναν πίσω δελεάστηκαν ευκολότερα από τους αντιπροσώπους του σιωνισμού να αφήσουν το ανεξάρτητο πια Μαρόκο για ένα νέο μέλλον στη γη του Ισραήλ, το οποίο μέχρι τότε σκέφτονταν μόνο με θρησκευτικούς όρους.

  ‘Οταν οι Αραβο-εβραίοι μετανάστες έφτασαν στο Ισραήλ, χαιρετίστηκαν με έναν τρόπο σχεδιασμένο έτσι ώστε να τους δείξει ότι είχαν αφήσει μια πρωτόγονη παραδοσιακή ζωή προς χάριν μιας ζωής σύγχρονης και όφειλαν να είναι ευγνώμονες. Η διά της λέξης «σύγχρονη» περιγραφή διέστρεφε την οικονομική πραγματικότητα του Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

  Στην πραγματικότητα, για να εκσυγχρονίσει την οικονομία, το Ισραήλ χρειαζόταν την εργασία των Εβραίων από τις αραβικές χώρες, ιδίως καθώς η κυβέρνηση επέκτεινε τον έλεγχό της επί της γης κατά το δυνατόν και μεγιστοποιούσε την αποικιακή της προσπάθεια. `η και σύγχρονη βιομηχανία Θεωρούνταν οι δύο συντελεστές που Θα επέτρεπαν την απογείωση της τοπικής οικονομίας και προς τούτο η κυβέρνηση χρειαζόταν πολύ μεγάλο εργατικό δυναμικά. Οι Εβραίοι Μιζραχί υπηρέτησαν αυτόν ακριβώς το σκοπό.

  Ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, οι περισσότεροι Εβραίοι Μιζραχί δεν είχαν ξεφύγει από το χαμηλότερο επαγγελματικό ,στρώμα για το οποίο τους προόριζε το νέο κράτος. Αυτή η αποτυχία και ο κίνδυνος απογοήτευσης που εγκυμονούσε θα κόστιζε στο Εργατικό Κόμμα, που κυβέρνησε από το 1948 έως το 1977, τον πολιτικό έλεγχο στη χώρα.
  ‘Ηταν δύσκολο για τους Εβραίους Μιζραχί να αντισταθούν στη μετεγκατάστασή τους ως φτηνού εργατικού δυναμικού. Δεν είχαν οικονομικά μέσα, κάτι που τους καθιστούσε ομήρους στην εξουσία του κρατικού μηχανισμού απορρόφησης, ο οποίος διοικούνταν από Ανατολικοευρωπαίους Εβραίους που έτρεφαν ρατσιστικές και περιφρονητικές αντιλήψεις για τους Άραβες γενικά και για τους Αραβο-εβραίους ειδικότερα.

  Εξαρτιόνταν από αυτούς τους αξιωματούχους για την εκπαίδευσή τους, τη στέγασή τους, την απασχόλησή τους και κάθε άλλη πλευρά της ευημερίας και ευζωίας τους. Ούτε ήταν οι μοναδικοί που υφίσταντο τέτοια μεταχείριση.

  Επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έφτασαν στο Ισραήλ μετά το 1948, έγιναν δεκτοί κατά παρόμοιο τρόπο από τους αξιωματούχους που είχαν την ευθύνη της απορρόφησης. Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος ήταν ιδιαίτερα απεχθείς στους γη-γενείς Ισραηλινούς οι οποίοι θεωρούσαν τους ίδιους και όλη την εμπειρία τους ως το αντίθετο του σιωνισμού και του ηρωικού του αγώνα στη γη της Παλαιστίνης. ‘Οπως οι Αραβο-εβραίοι, αυτοί οι Ευρωπαίοι Εβραίοι τοποθετήθηκαν άσπλαχνα σε στρατόπεδα που πρέπει να θύμιζαν σε πολλούς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακόμη κι αν ουσιαστικά δεν υπήρχε οποιαδήποτε ομοιότητα. Πέρασαν επίσης από την ταπεινωτική διαδικασία της απολύμανσης και της ιατρικής εξέτασης, η οποία περιλάμβανε τον ψεκασμό τους με εντομοκτόνα όπως το ντιντιτι».

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαρτυρία του Εβραίου από το Ιράκ, Naeim Giladi,με το βιβλίο του «Ben Gurion’s Scandals: How the Haganah & the Mossad Eliminated Jews» (Τα Σκάνδαλα του Μπεν Γκουριόν: Πώς η Χαγκάνα* και η Μοσάντ Αφάνισαν τους Εβραίους).

  «Ο Ισραηλινός ιστορικός Ilan Pappe μελέτησε τις περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων, οι οποίοι ξεριζώθηκαν για να δημιουργηθεί χώρος για τους Εβραίους που θα πήγαιναν να επανδρώσουν τα εδάφη που είχαν κατάσχει οι Σιωνιστές. Οι περισσότεροι από αυτούς ήσαν Εβραίοι Ασκενάζι από την Ανατολική Ευρώπη. Όμως περισσότερο από μισό εκατομμύριο Εβραίοι είχαν έρθει και από Ισλαμικές χώρες. Οι προπαγανδιστές Σιωνιστές δηλώνουν πως το Ισραήλ «γλίτωσε» τους Εβραίους αυτούς από τους αντι-Εβραίους, Μουσουλμάνους γείτονές τους.
  Οι Εβραίοι από τις Ισλαμικές χώρες δεν μετανάστευσαν πρόθυμα στο Ισραήλ, και για να αναγκασθούν να φύγουν, Εβραίοι σκότωναν Εβραίους, και για να κερδίσουν χρόνο και να κατάσχουν ακόμα περισσότερα Αραβικά εδάφη, σε πολλές περιπτώσεις οι Εβραίοι απέρριπταν τις γνήσιες πρωτοβουλίες ειρήνευσης εκ μέρους των Αράβων γειτόνων τους. Γράφω για εκείνο που ο πρώτος Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε αποκαλέσει ‘ανελέητο Σιωνισμό’. Γράφω για αυτόν, επειδή ήμουν μέρος του»
  Από συνέντευξη του στο έντυπο «The Link» την 16η Μαρτίου 1998. Το άρθρο είχε δημοσιευθεί σε παλαιότερη έκδοση του «The Link».

  ΠΗΓΗ http://ameu.org/getattachment/db462a06-9248-40ca-8b18-d02149b21535/The-Jews-of-Iraq.aspx

  Click to access ben-gurions-scandals-naeim-giladi.pdf

  Και κάποια στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς εύκολα στο διαδίκτυο :

  ΜΑΡΟΚΟ
  Μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ η πλειοψηφία των Εβραίων του Μαρόκου μετανάστευσε (περίπου 15% των Ισραηλινών Εβραίων έχουν μαροκινή καταγωγή), ωστόσο στις μέρες μας περίπου 7.000 Εβραίοι διαμένουν στο Μαρόκο. Οι Μαροκινοί συνήθως επισημαίνουν άμεσα ότι ο ανώτατος σύμβουλος του βασιλιά, ο André Azoulay, είναι Εβραίος.

  ΠΗΓΗ https://el.globalvoices.org/2016/10/34332

  ΑΛΓΕΡΙΑ

  «Οι αρχές της δεκαετίας του 1960 είχαμε μια απότομη μείωση του αριθμού των Εβραίων κατοίκων του Οράν. Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Evian που τερμάτισαν τον αλγερινό πόλεμο, οι Εβραίοι θεωρούνταν ευρωπαίοι άποικοι. Η νομοθεσία που θέσπισε η πρόσφατα ανεξάρτητη Αλγερία χορήγησε την αλγερινή υπηκοότητα μόνο στους κατοίκους των οποίων ο πατέρας ή ο παππούς παππούς ήταν μουσουλμάνοι. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλγερίας δήλωσε ότι οι Εβραίοι δεν ήταν πλέον υπό την προστασία του Νόμου. Οι μεγάλες σφαγές εναντίον του ευρωπαϊκού πληθυσμού τον Ιούνιο του 1962 προκάλεσαν την άμεση έξοδο της εβραϊκής κοινότητας του Οράν κατά τους επόμενους μήνες. Το 1963, ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία, στο Οράν ζούσαν μόνο 850 Εβραίοι. Τον Φεβρουάριο του 1964 στο Οράν πραγματοποιήθηκε μια Γενική Συνέλευση των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Αλγερίας. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που προκάλεσε το αντι-Εβραϊκό μποϊκοτάζ και άλλες διακρίσεις ενισχύθηκε μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η αποχώρηση των λίγων Εβραίων που ζούσαν στο Οράν συνεχίστηκε καθ ‘όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, και το 1968 λιγότερα από 400 ζούσαν στην πόλη. Η μεγάλη πλειοψηφία μετανάστευσε στη Γαλλία με το Ισραήλ ως τον δεύτερο κύριο προορισμό τους. Η Μεγάλη Συναγωγή μετατράπηκε σε τζαμί το 1975. Στις αρχές του 2000 δεν φαίνεται να υπήρχαν Εβραίοι στο Οράν».

  ΠΗΓΗ https://www.bh.org.il/jewish-community-oran-algeria/

  ΤΥΝΗΣΙΑ
  Στην Τυνησία σήμερα ζουν λιγότεροι από 2.000 Εβραίοι, κυρίως στην Ζαρζίς και τη νήσο Τζέρμπα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

  ΠΗΓΕΣ ΑΜΠΕ,Reuters
  http://www.naftemporiki.gr/story/359713/apagoges-ebraion-gia-lutra-etoimaze-speira-stin-tunisia

  ΑΙΓΥΠΤΟΣ
  Κάποτε ζούσαν εκεί 85.000 εβραίοι, σήμερα στα 50,περίπου άτομα

  ΠΗΓΗ http://www.documentonews.gr/article/h-aigyptos-episkeyazei-synagwgh-sthn-alexandreia-thn-polh-twn-oktw-ebraiwn-katoikwn

  ΙΡΑΝ (το οποίο δεν είναι, βέβαια, αραβική χώρα)
  Η εβραϊκή κοινότητα είχε συνεχή παρουσία στην Τουρκία στην Περσία και στη συνέχεια στο Ιράν. Μάλιστα, το 1948 το Ιράν ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ de facto νόμιμο κράτος.

  Ωστόσο, μετά την Ισλαμική Επανάσταση, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακήρυξε το Ισραήλ παράνομο κράτος.
  Την ίδια στιγμή, το Σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αναγνωρίζει τον ιουδαϊσμό, το χριστιανισμό και τον ζωροαστρισμό ως τις μοναδικές αναγνωρισμένες θρησκείες του Ιράν. Τα μέλη των μειονοτήτων αυτών, «εντός των ορίων του νόμου, είναι ελεύθερα να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους τελετουργικά και να ενεργούν σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας τους σε προσωπικά και εκπαιδευτικά ζητήματα».

  Σήμερα μάλιστα, η εβραϊκή κοινότητα έχει το δικό της βουλευτή στην ιρανική βουλή.

  ΠΗΓΗ: http://gr.euronews.com/2016/02/25/iran-s-religious-minorities-ready-to-vote-in-general-election

  ΣΥΡΙΑ .(Επειδή συνδιάζει πλοκή με δράση)
  Από τη Συρία με αγάπη
  Επιχείρηση Κουβέρτα από την μοσάντ στη δεκατετία του 70.

  ΠΗΓΗ : http://cohen.gr/new/articles/middle-east/287-2009-03-01-19-37-22

 251. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ελπίζω να μην κατηγορηθεί για αντισημιτισμό ο Ζερβός, αφού είναι φανερή η πηγή της έμπνευσής του. Μια επιτυχημένη γελοιογραφία για τη «σφαγή των άμαχων συνταξιούχων»:

 252. Avonidas said

  Παρακαλούνται οι εγκάθετοι της Ισραηλινης πρεσβείας να αφήσουν για λίγο ήσυχο το ιστολόγιο και να στρέψουν τα πυρά τους κατά Ολλανδία μεριά, όπου το μέτωπο της λογοκρισίας χρειάζεται επειγόντως ενισχύσεις:

  https://www.thepressproject.gr/article/129609/I-satira-sunexizei-na-enoxlei-to-Israil

 253. sarant said

  Απολύθηκε και ο γελοιογράφος της SZeitung για ένα σκίτσο του Νετανιάχου σαν τη Νέτα. Όσο για το ιστολόγιο, έχει ήδη χαρακτηριστεί….

 254. spiral architect 🇰🇵 said

  @254, 255: Άμα φάτε τις μπομπίτσες στο κεφάλι, μην μας φωνάζετε αντιαμερικανικά συνθήματα. Απλά αμυνόμεθα.

 255. sarant said

  251 Με καθυστέρηση και συγγνώμη γι’ αυτό.

  Δεν έχω αμφιβολία ότι αν οι αραβικές χώρες δεν επεμβαίνανε, τελικά, με τον ένα ή τον αλλο τρόπο, το εβραϊκό κρατος θα αποκτούσε ισχυρή εβραϊκή πλειοψηφία. Ωστόσο, θα έμενε στα σύνορα του 1947. Ή όχι;

  Από την αλλη, δεν χρειάζονται πηγές για την εθνοκάθαρση των μιζραχήδων εβραίων στις αραβικές χώρες, αρκεί να συγκρίνεις τους αριθμούς τους το 1948 και το 2018. Από τη μια 700.000 (ή όσοι ήταν) κι από την άλλη λίγες χιλιάδες.
  Το αν εκδιώχτηκαν ή πιέστηκαν να φύγουν κτλ είναι λεπτομέρεια. Κατά σύμπτωση πάντως, οι στρετσαρισμένοι πρωτοκολλητές, που αρνούνται περίπου ότι υπήρξε η Νακμπα, λένε ότι οι Άραβες του εβραϊκού κράτους έφυγαν με τη θέλησή τους.

 256. Μάκης said

  257

  »Από την αλλη, δεν χρειάζονται πηγές για την εθνοκάθαρση των μιζραχήδων εβραίων στις αραβικές χώρες, αρκεί να συγκρίνεις τους αριθμούς τους το 1948 και το 2018. Από τη μια 700.000 (ή όσοι ήταν) κι από την άλλη λίγες χιλιάδες».

  Για τα πάντα χρειάζονται »πηγές» κ.Σαραντάκο.Για τα πάντα.Στο Μαρόκο,για παράδειγμα δεν υπήρξε κανένας διωγμός των αραβο-εβραίων,όπως υποστηρίζει (με στοιχεία,τεκμηριωμένα) ο Ισραηλινός ιστορικός Ilan Pappe.

  Γιαυτό και σας κάλεσα,αν θέλετε να βοηθήσετε και εμάς τους υπόλοιπους,να προσκομίσετε όσα στοιχεία διαθέτετε.Χάριν του διαλόγου και του εμπλουτισμού των γνώσεων

  Οπως και με την »ιστορία των λέξεων» κ.Σαραντάκο όπου δε χωράνε συλλογισμοί τύπου «ράβδος στην γωνία άρα βρέχει»

 257. Μάκης said

  Και για την «εθνοκάθαρση, και μαλιστα λυσιτελέστερη», που «συνέβη στις αραβικές χώρες», στη σελ.215,ο Ilan Pappe ειναι ακόμα πιο σαφής :

  «…Το Υπουργείο Εξωτερικών (του Ισραήλ) υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο εξασφάλισε «φυσική δικαιοσύνη» : οι Εβραίοι μετανάστες είχαν εκδιωχθεί από τον αραβικό κόσμο (αυτό αλήθευε μόνο για το Ιράκ ) και μπορούσαν να πάρουν σπίτια που είχαν εκκενώσει οι Παλαιστίνιο».

 258. sarant said

  258-259 Οι μόνες πηγές που χρειαζεσαι για να δεις την εθνοκάθαρση είναι να συγκρίνεις πόσοι υπήρχαν το 1948 και πόσοι σημερα σε κάθε αραβική χώρα. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς όταν λέμε ότι οι Έλληνες της Πόλης ήταν 100.000 το 1922 και 2000 σήμερα. Δεν ειναι ανάγκη να διώχτηκαν με σφαγές και βία, βέβαια.

  Το 259 ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό πυο λέω.

  Γιαυτό σου λέω, καλύτερα να υποχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι στο ζήτημα της επιστροφης και να αναζητήσουν αλλού ανταλλάγματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: