Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μποστ για την επίσκεψη του ντε Γκολ πριν από 55 χρόνια

Posted by sarant στο 18 Μαΐου, 2018


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Στο ιστολόγιο έχουμε παρουσιάσει πολλά σκίτσα του, σχεδόν πάντα σχολιασμένα ώστε να αναδεικνύουμε στοιχεία της επικαιρότητας που δεν είναι γνωστά στον σημερινό αναγνώστη.

Από το 2014 ως το 2016 παρουσίασα σκίτσα του Μποστ που σχολίαζαν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (εδώ το τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς). Το καλοκαίρι του 2016 η επετειακή αυτή σειρά πήρε τέλος, αφού ο Μποστ, κουρασμένος από την καθημερινή δουλειά της εφημερίδας, είχε σταματήσει τη συνεργασία με την Αυγή στα τέλη Ιουλίου του 1966 και είχε αφιερωθεί στο μαγαζί του («Λαϊκέ εικόνε», στην οδόν Ομήρου). Ύστερα ήρθε η δικτατορία.

Πέρυσι άρχισα να παρουσιάζω σκίτσα του Μποστ που αναφέρονταν σε γεγονότα που συνέβησαν πριν από 55 χρόνια, αλλά δεν φάνηκα πολύ επιμελής. Η σειρά αυτή είχε 4 σκίτσα μόνο, με τελευταίο το σκίτσο για την υπόθεση των αεροπόρων. Μετά από πολύμηνη διακοπή, συνεχίζω σήμερα με τον σκιτσογραφικό σχολιασμό του Μποστ για την επίσκεψη του Σαρλ ντε Γκολ, του προέδρου της Γαλλίας, στην Ελλάδα.

Σχετικά προσφατα είχαμε την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν στη χώρα μας, όμως όλοι οι Γάλλοι πρόεδροι της τελευταίας πεντηκονταετίας έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα (αν και κάποιοι στο πλαίσιο συνεδριάσεων της ΕΕ). Οι άνθρωποι της ηλικίας μου θα θυμούνται περισσότερο την επίσκεψη του Ζισκάρ ντ’Εστέν, την εποχή της ένταξης στην τότε ΕΟΚ, όμως ειχε προηγηθεί η επίσκεψη του ντε Γκωλ, το 1963, πριν από 55 χρόνια.

Ήταν μια επισκεψη σημαδιακή, αφού συνδέθηκε έμμεσα με ένα από τα κορυφαια συμβάντα της μεταπολεμικής νεοελληνικής ιστορίας, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Κατά την επίσκεψη εφαρμοστηκαν πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, διότι, μετα την παραχώρηση ανεξαρτησίας στην Αλγερία το 1962, η παραστρατιωτική οργάνωση OAS, εξαγριωμένη, είχε ηδη κάνει μια απόπειρα δολοφονίας κατά του ντε Γκολ που τον θεωρούσε προδότη της υπόθεσης της «γαλλικής Αλγερίας».

Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο ήρθαν και οι σωματοφύλακές του, και απο τότε είναι που η ελληνική γλώσσα πλουτίστηκε με τη σημασία αυτή της λέξης ‘γορίλας’, αλλά χρειάστηκαν και έκτακτοι, και η επίσκεψη του ντε Γκωλ στη Θεσσαλονίκη έδωσε την ευκαιρία να επαναδραστηριοποιηθούν τα παρακρατικά δίκτυα και να εφοδιαστούν με ταυτότητες έκτακτου φύλακα οι παρακρατικοί -τρεις μέρες μετα την αναχώρηση του ντε Γκολ έγινε η μοιραία ομιλία του Γρηγόρη Λαμπράκη που κατέληξε στη δολοφονία του. Τη συσχετιση της επίσκεψης ντε Γκολ με τη δολοφονία Λαμπράκη την αξιοποιεί λογοτεχνικά ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης στο βιβλίο του «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου», που όμως δεν το έχω διαβάσει.

Αλλά αυτά έγιναν μετά την επίσκεψη. Ας επιστρέψουμε στον Μποστ.

Η γελοιογραφία δημοσιευτηκε στις 19 Μαΐου 1963 στην Ελευθερία, με την οποία συνεργαζόταν τότε (αλλά όχι για πολύ ακόμα) ο Μποστ.

Παρουσιάζει την Υβόν ντε Γκολ, πρώτη κυρία της Γαλλιας, να πραγματοποιεί «επίσκεψη αβροφροσύνης» στη μαμα-Ελλάς, τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα. Η συζήτηση γίνεται σε σπασμένα γαλλικά, με έμφαση στο μπέρδεμα των γενών (την Κάρολος, η Κάρολος). Κατά πάσα πιθανότητα, ο ντε Γκολ θα είπε μερικές φράσεις σε σπαστά ελληνικά και δεν θα τις είπε σωστά -στα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής διαβάζω ότι απευθύνθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και ότι πρόφερε στα ελληνικά τη φράση «Λύεται η συνεδρίασις», ίσως όμως είπε και άλλα, που ίσως να έγιναν αντικείμενο ευτράπελου σχολιασμού, σαν τα ερασμιακά του Ζισκάρ το 1980.

Ο ντε Γκολ είχε έρθει για να προωθήσει τη σύνδεση της Ελλάδας με την (τότε) Κοινή Αγορά, και αυτο σχολιάζεται από τον Μποστ. Εξίσου σχολιάζονται οι αποπειρες δολοφονίας του από τον ΟΑΣ -με τους τρομοκράτ του Καραμανλοάς, χάσαμε τα πασχάλια και τους ωάς, απαντάει πολυλογοπαικτικά η μαμα-Ελλάς.

Γενικά, οι διάλογοι βριθουν απο πολυγλωσσικά λογοπαίγνια, ξεκινώντας από τη γαλλική απόδοση της μαμα-Ελλάς σε madame Helas. Η ανορθογραφία είναι καιρια διότι στα γαλλικά hélas θα πει «Αλίμονο!»

Ο Πειναλεων λέει αποφθεγματικά «Λ’ ωρόπ πουρ λ’ αποριέν». Υποψιάζομαι ότι μπλέκει την Ευρώπη, τους άπορους Έλληνες, και τη φράση Bon pour l’Orient (καλό για την Ανατολή, που το έλεγαν για δεύτερης ποιότητας προϊόντα) την οποία έχει χρησιμοποιήσει κι άλλη φορά ο Μποστ.

Η Ανεργίτσα έχει εκγαλλίσει το βιβλιάριο απόρων κορασίδων σε Carné (δεν γράφεται έτσι) de Grand Prix, όπου βέβαια εκτός από το Γκραν Πρι παραπέμπει και στο προιξ, μεγάλη προίκα, ενώ το σχολιο κάτω δεξιά με το χεράκι έχει διάφορα προχώ λογοπαίγνια όπως το ορθογραφικό «φυγ» (fille αλλά και φύγε) ή το «σ’ ενιέ» (= σ’εννιά) που ριμάρει με τον Αντρέ Σενιέ (φραγκολεβαντίνος ποιητής γεννημένος στην Πολη, με μητέρα μάλλον Ελληνίδα, που εκτελέστηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση κι εχει γίνει και θέμα οπερας η ζωή του).

Η παρτιτούρα, δεξιά στο σκίτσο, παρουσιάζει ενα εμβατήριο, το Μαρς ντε Φιλελέν, των Φιλελλήνων δηλαδή, που όμως θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε και πρόδρομο του σημερινού μειωτικού χαρακτηρισμού «φιλελές», αφού τα λόγια του εμβατηρίου ειναι «Όσο δεξιέν, τόσο τρε μπιέν».

Τέλος, υπάρχει μια μικρούτσικη ανορθογραφία και στον τίτλο της γελοιογραφίας, που όμως δεν γίνεται και τόσο αντιληπτή στον καιρό του μονοτονικού (εκεί μας καταντήσανε…) Αν προσέξετε, η λέξη «αβροφροσύνης» έχει πάνω ένα περίεργο σημαδάκι σαν απόστροφο, που λεγόταν ψιλή, ενώ στα παλιά τα χρόνια η λέξη «αβρός» (και οι παραφυάδες της βεβαίως) έπαιρνε ένα άλλο σημαδάκι, κατοπτρικό της ψιλής, που λεγόταν δασεία. Ήταν και η πρώτη δασυνόμενη λέξη στο ποιηματάκι που μάθαιναν οι μαθητές του παλιού εκείνου καιρού, «αβρός, άγιος, αγνός…»

 

 

104 Σχόλια προς “Ο Μποστ για την επίσκεψη του ντε Γκολ πριν από 55 χρόνια”

 1. leonicos said

  a

 2. cortlinux said

  Ειναι εντυπωσιακη η αποκωδικοποίηση των γελοιογραφιων του Μποστ

 3. leonicos said

  Συμπτωματικό ήταν και μάλιστα λατινιστί. Για επίδειξη το έκανα. Μόνο ο Γς θα επιδεικνύεται ε τις φιλενάδες του που τον αγαπώσιν πολλά;

  Ας δείξω κι εγώ την εξυπναδα και τη μόρφωσή μου: abdcfekjlmbn

  Δεν τα έχω μάθει ακόμα καλά. Αλλά κάτι ξέρω.

  Μια ερώτηση: Τι θα πει «ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους» Υπαρχουν φίλοι που δεν είναι αναγνώστες και αναγνώστες που δεν είναι φίλοι; Μάλλον είναι για έμφαση. Τώρα το κατάλαβα

 4. leonicos said

  Κάθε Μποστ είναι Μποστ και είναι απολαυστικός

 5. leonicos said

  Και κάτι για τον Τζι

  Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

  Έλα που μου έδειξε χτες η Φωτεινή και δεν το θυμαμαι.

  Τελειώνει όμως έτσι

  Είμαι της ΑΕΚ οπαδος

 6. leonicos said

  Θα το γράψω αργότερα

 7. Γς said

  3:

  Καλά είπες «φιλενάδες»

  Γιατί είναι δύο τώρα. Κύπρια κι η άλλη, εδώ από τα μικράτα της.

  Και τι θα κάνω σαν επιστρέψει η άλλη απ την Κύπρο;

 8. leonicos said

  Αν προσέξετε, η λέξη «αβροφροσύνης» έχει πάνω ένα περίεργο σημαδάκι σαν απόστροφο, που λεγόταν ψιλή, ενώ στα παλιά τα χρόνια η λέξη «αβρός» (και οι παραφυάδες της βεβαίως) έπαιρνε ένα άλλο σημαδάκι, κατοπτρικό της ψιλής, που λεγόταν δασεία. Ήταν και η πρώτη δασυνόμενη λέξη στο ποιηματάκι που μάθαιναν οι μαθητές του παλιού εκείνου καιρού, «αβρός, άγιος, αγνός…»

  Θα αναφωνήσω Jesus συγγνώμη Τζίζασ! Τοση μανία πια;

  Μην ανησυχείς, δεν επανέρχεται το πολυτονικό διότι δεν χρειάζεται. Και όσο το ψάχνω, τόσο φοβάμαι ότι θα συμμεριστώ και τους οπαδούς της κατάργησης της ιστορικής ορθογραφίας.

  Αλλά μην το παρακάνουμε. Είναι γνωστή και η ψιλή και η δασεία (δασεῖα ἂν προτιμάτε) και σ’εμάς και στα παιδιά μας.

  Όπως ξερουν και για τον Καραγκιόζη, και ας μην έχουν δει ποτέ

 9. leonicos said

  προτιμᾶτε

 10. leonicos said

  Για όλα φταίει ο Γς και οι αγάπες του

 11. Γς said

  > η παραστρατιωτική οργάνωση OAS, εξαγριωμένη, είχε ηδη κάνει μια απόπειρα δολοφονίας

  Και τον θυμάμαι να λέει στους δημοσιογράφους:

  -Είναι τόσο ανίκανοι να με σκοτώσουν…

  και δείχνοντας τους σωματοφύλακες του:

  -…όσο αυτοί εδώ να με προστατέψουν

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Διαβάζοντας τον Μποστ θαρρείς ότι, δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τότε, ισως μόνο το λίζινγκ προστέθηκε.

 13. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχολια!

  12 Γιατί κοιτάζει έτσι η Μπριζίτ;

 14. nikiplos said

  Ο Κάρολος λίγο πριν εγκαταλείψει την Αλγερία, για να σώσει το εξάγωνο, έβγαλε εκεί μιαν ιστορική ομιλία. Ρώτησε τον γαμπρό του πως του φάνηκε μετά που πήγαν στα ενδότερα. Αυτός απάντησε τα γνωστά μαλαγανίστικα, αλλά Ο Κάρολος νευριασμένος τον διέκοψε: «Μα ήταν μια ομιλία στην οποία δεν είπα ακριβώς τίποτα!»

 15. Νέο Kid said

  Oι απόπειρες του ΟΑS κατά του ΝτεΓκώλ είχαν θεοποιήσει για πάντα τη Θεά. Στην Ελλάδα έμεινε για πάντα ένας -αξιοθαύμαστος μεν- ταπεινός δε Βάτραχος.

 16. Κάτι στα ελληνικά ίσως είχε πει και ο Ζισκάρ, γιατί τον παρωδούσε ο Χάρυ Κλυνν στις Πατάτες («εΐμαϊ πολu εiüτιχισμένος…» και μετά μετέφραζε ο Καραμανλής, θα το θυμάστε)

 17. Νέο Kid said

  15. Σχετική ωραία δραματοποίηση στο θρυλικό Τσακάλι. (το παλιό, όχι το βλακώδες ρημέικ με τον Ντάιχαρντ)

 18. Γς said

  13:

  Κανα τεκνό θα είδε

  https://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_16.html

 19. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ωραίος πάντα ο Μποστ, όσο μας λοιδορεί, τόσο περισσότερο τον αγαπάμε!

 20. Κιγκέρι said

  Ο Πειναλέων λέει «Λ´ωρόπ πουρ λ´ αποριέν» ενώ ταυτόχρονα έχει περάσει το χέρι του πίσω απ´ την πλάτη της Υβόν και της ξαφρίζει την τσάντα!

 21. ΚΩΣΤΑΣ said

  > «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου»

  Το έχω με ιδιόχειρη αφιέρωση του Σκαμπαρδώνη, το προλόγισε ο Ισίδωρος Ζουργός.

  Μου άρεσε πολύ, μεταφέρει με επιτυχία το κλίμα της εποχής, με υπερβολές και λίγο μονόπλευρα βέβαια και αναδεικνύει το παρακρατικό περιθώριο. Κάπως βέβαια, μου φάνηκε, ότι απομυθοποιεί αυτό το περιθώριο. Στην αρχή παρουσιάζονται ως δυνατοί και αδίστακτοι και καταλήγουν μάλλον ταλαίπωρα ανθρωπάκια. Προσωπική γνώμη όλα αυτά, το συνιστώ ανεπιφύλακτα. .

 22. atheofobos said

  https://tetradiogallikon.weebly.com/uploads/3/1/0/6/31061915/7644043.jpg?206

  να στηρίση την Γαλικός πετεινός

  Οι Ρωμαίοι ονόμαζαν την περιοχή της σημερινής Γαλλίας Gallia και τον Γάλλο Gallus. Όμως gallus σήμαινε και κόκορας. Η επιλογή λοιπόν του κόκορα σαν γαλλικό σύμβολο χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση αντικατέστησε τον κρίνο, σύμβολο της βασιλείας. Συμβολίζει την υπερηφάνεια και το θάρρος.

 23. sarant said

  20 Ναι, και ξέχασα να το σχολιάσω. Ο Πειναλέων έχει και από Καραγκιόζη.

 24. spiral architect 🇰🇵 said

  Διάφορες φωτό της Μπριζίτ είναι τραβηγμένες ανφάς την κατάλληλη στιγμή και σε συνδυασμό με την κόμμωση φέρνουν στον Eddie. 😀
  (π.χ.)

 25. spiral architect 🇰🇵 said

  … για το #13.

 26. νάσαι καλά Νικοκύρη (χαμο)γελάσαμε με τον Μποστ

  αυτό το λ’ωροπ μήπως εννοεί τις φυλακές του Ωροπού και είχαν συλλάβει τίποτε άπορους (ζητιάνους) όπως συνηθιζότανε τότε στις επισκέψεις «μεγάλων για να είναι το κέντρο όπου τους γυρόφερναν «καθαρό» ;

 27. Κιγκέρι said

  Άδης, άγιος , αγνός,
  αίμα, άμα, αλμυρός,
  άμαξα, αλέτρι, αμαρτία,
  άρπαγας, αλώνι, αλιεία,
  αλυσίδα, απαλός.

  Ένα, έξι, επτά, έντεκα, εκατό,
  εβραίος, εβδομάδα, ενικός,
  Έλληνας, εστία, εαυτός,
  Ελένη, έδρα, εορτή, εστιατόριο.

  Τα υπόλοιπα δεν τα θυμάμαι πια…

 28. sarant said

  27 Εγώ θυμάμαι πρώτο το αβρός πάντως.

 29. spiral architect 🇰🇵 said

  Διαβάζοντας τα περί ντε Γκολ, και ανεξάρτητα τι κάθαρμα ήταν, μου’ρχεται στο νου αυτή η φωτό και συνειρμικά ο Φαντομάς.

  Περνάνε τα τα άτιμα τα χρόνια … 🙄

 30. cronopiusa said

  Ἕνα ἕξι καὶ ἑπτά
  ἑκατὸ καὶ ἑρπετά
  Ἑρμῆς, Ἕλλη καὶ Ἑλένη
  ω Ἑλλάδα ἡ δοξασμένη

  Ἕνα ἕξι ἑκατό
  ἕδρα ἕλκος ἑρπετό
  Ἕκτωρ Ἕλλη καὶ Ἑλλάς
  Ἑλικών καὶ ἑβδομάς
  ἕλος εἵλωτας Ἑλένη
  ἕνωση καὶ εἱμαρμένη
  ἑορτή ἑστία Ἑρμῆς
  ἑαυτός εὑρίσκω ἑξῆς
  ἑπτά ἑσπέρα ἑρμηνεία
  ἑταῖρος καὶ ἑταιρεία
  Ἕβρος εὕρημα Ἑβραῖος
  ἑπομένως καὶ τὸ ἕως

 31. spiral architect 🇰🇵 said

  Παιδιά, τα πράματα αγρίεψαν στη Γαλλία!

 32. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  επιτέλους, πάλι κάτι από τον αγαπημένο μας Μποστ 🙂

  22: Ο Κόκορας είναι και χριστιανικό σύμβολο (π.χ. πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις απαρνήση με & και εμνήσθη ο Πέτρος Μ.34 & 75)
  30: Γειά σου ρε Κρόνη με τις γραμματικές σου αναμνήσεις!
  31: Σπειροειδή, προβλέπω ραγδαία αύξηση του τουρισμού εδώ, σ΄εμάς

 33. spiral architect 🇰🇵 said

  Μάλλον το καπέλο της Μπριζίτ Υβόν δεν είναι σκουφί, αλλά σκόπιμα το’ χει σκιτσάρει, ούτως ώστε, να θυμίζει το σεσουάρ των κομμωτηρίων που εκείνη την εποχή είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στα κομμωτήρια.

 34. ΣΠ said

  Αυτή την φορά η υπογραφή είναι με λατινικούς χαρακτήρες Bost. Δεν θυμάμαι αν το έχει κάνει σε άλλα σκίτσα του.

  Η Ελεφάν, που αναφέρει η Μαμά-Ελλάς, τι είναι;

 35. 34 Saturday Evening Bost υπογράφει κάπου – ή το έχει με ελληνικούς χαρακτήρες; Δεν θυμάμαι.

 36. venios said

  Ξέρει κανείς πώς μεταφράζεται το garde-chiourme ελληνικά; ευχαριστώ.

 37. Ιστοριοδίφης said

  Μιάς κι ο λόγος περί De Gaulle, ιδού κάτι που ελάχιστοι ξέρουν και επιβεβαιώνει την ειρωνεία της Ιστορίας. Ο Albert Speer (1905-1981), ο υπουργός Παραγωγής και Πολεμικού Εξοπλισμού των Ναζί, γράφει στις περίφημες Αναμνήσεις του «Inside the Third Reich» ότι ο Χίτλερ ήταν φανατικός αναγνώστης του βιβλίου του Ντε Γκώλ για τις μοντέρνες μεθόδους διεξαγωγής του Πολέμου με χρήση μηχανοκίνητων μονάδων. Και το σημαντικότερο: Βάσει των πληροφοριών που του έδωσε το βιβλίο του De Gaulle σχεδίασε ο Χίτλερ την απολύτως επιτυχημένη εισβολή στην Γαλλία το 1940!..

  ΙΔΟΥ επί λέξει τί γράφει στο «Inside the Third Reich» ο Albert Speer:

  «Hitler claimed total credit for the success of the campaign in the West.
  The plan for it came from him, he said. “I have again and again,” he told us,
  “read Colonel de Gaulle’s book on methods of modem warfare employing
  fully motorized units, and I have learned a great deal from it.”»

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι πολύ επικίνδυνο να γράφουν οι στρατιωτικοί βιβλία για τον Πόλεμο, γιατί μπορεί να τα διαβάσει ο αντίπαλος και να σε ξεκωλιάσει

 38. Alexis said

  Και μόλις ετοιμαζόμουν να ρωτήσω από πού κι ως πού ο Ζισκάρ έγινε Κάρολος.
  Μετά συνήλθα και κατάλαβα ότι ο Μποστ μιλάει για τον Ντε Γκωλ… 😦

 39. spiral architect 🇰🇵 said

  Διαβάζοντας τη βίκη μαθαίνεις ότι, το ΄62 η Υβόν και ο Σαρλ γλίτωσαν από ριπή αυτομάτου όπλου που έφαγε ο προεδρικός βάτραχος, ότι ήταν (και οι δυο) φανατικοί καθολικοί και μέσα σ’ όλα η Υβόν προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τον Σαρλ, να απαγορεύσει τη μίνι φούστα.

 40. Fremder said

  Ο αχάριστος, ο κλεφτης!

 41. Πέπε said

  Ας προσθέσω κι εγώ μια ταπεινή συνεισφορά:

  ἀρετή, ὥρα, ῥόδον

  (Στο «όλες οι λέξεις που αρχίζουν από φωνήεν ή ρ- παίρνουν πνεύμα»)

  _______________

  Πάντως όσοι περνιέσται για παλιοί μην τα γελάτε αυτά τα μνημοτεχνικά. Για τους ακόμη παλιότερους τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα:

  Η Γραμματική του Λασκάρεως, τουλάχιστον στην έκδοση 1790-τόσο, είχε μια σειρά από 7Χ24 κανόνες που έλεγαν:

  Το α προ του α ψιλούται. Παραδείγματα, εξαιρέσεις (νομίζω εδώ δεν υπάρχουν εξαιρέσεις)
  Το α προ του β δασύνεται. Παραδείγματα, εξαιρέσεις.
  Το α προ του γ…

  Το α προ του ω…

  Το ε προ του α…
  Το ε προ του β…

  Όποιος φτάσει στο «το ω προ του ω…» (μετά από μια μικρή όαση ξεκούρασης στο υ), είναι μετά έτοιμος να περάσει και στις διφθόγγους.

 42. Πέπε said

  Κύριε ελέησον! Περνιέστε!!!!

 43. Άσχετος said

  αγαπημένος ο μποστ. δηκτικότατος και απολαυστικός.

  πάντα διαφωνούσα με την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων. ο τρόπος που ο σάραντ »εξήγησε» τί ήταν οι ψιλές και οι δασείες μου προκάλεσε μια μικρή στιγμιαία θλίψη.

  ΥΓ
  ξαφνικά μια τρελή ιδέα με κόπο, κόστος και χρόνο που δεν είναι ποτέ αρκετός: το στήσιμο μιας ΄΄εναλλακτικής΄΄ ιστοσελίδας με θεματογραφία από την σύγχρονη ελληνική ιστορία, ας πούμε τα τελευταία 140 χρόνια, αποκλειστικά μέσα από γελοιογραφίες και την ανάλυσή τους.

 44. Άσχετος said

  @ 42
  κύριε ελέησον πράγματι χαχαχα.
  αλλά μη σκας, όλοι έχουμε κάνει κάτι τέτοια απίθανα.

 45. # 39

  Αν θυμάμαι καλά εκτός από βάτραχος Θεά ( DS ) υπήρχε και βάτραχος Ιδέα ( ID )

 46. 16 Δύτη, δεν είχε πει κάτι ο Ζισκάρ στα ελληνικά. Όταν είχε έρθει ‘δώχάμου (το ’77 θαρρώ) και είχαν φτιάξει τη Συγγρού σε μια νύχτα, είχε απευθυνθεί στους Έλληνες κάτω από την πύλη του Αδριανού. Δίπλα του ο Εθνάρχης αλλά δεν μετέφραζε. Ο Ζισκάρ μίλησε στα ελληνικά αλλά με (οθντκ) ερασμιακή προφορά, περασμένη από γαλλικό αξάν. Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν κατανοητό αλλά οπωσδήποτε ιλαρό.

 47. Λεύκιππος said

  Και ο γιος του Ντε Γκωλ, Φιλίπ, γεννηθείς το 1921 παρακαλώ, χαίρει άκρας υγείας. Να τον κάνουμε επίτιμο μέλος στο ιστολόγιο….(πλάκα κάνω)

 48. sarant said

  43 Το εχω σκεφτεί αυτό, και ειναι εφικτό αν και όχι απο την αρχη του νεοελλ κράτους διότι οι γελοιογραφίες εμφανίζονται αργότερα.

  40 Ο χωριάτης ο αλήτης με τη μύτη τη μεγάλη που μας εχει μπει στη μύτη, εξαιρετικό, πολύ το αγαπούσαμε αυτό το τραγούδι στα νιάτα μας.

  34 Δεν το ξέρω το Ελεφάν. Κανονικά θα πρέπει κι άλλη φορά να έχει υπογράψει bost, αλλά πού να ψάξει κανείς.

 49. Πέπε said

  Δε βλέπω να σχολιάστηκε το Mars des Filelen:

  α) Το Mars αντί Marche είναι μια ανορθογραφία που μόνο στα ελληνικά θα «έστεκε» (αφού στα γαλλικά των Γάλλων, αλλά και των περισσότερων μη γαλλόφωνων λαών, η προφορά είναι σαφώς διαφορετική). Mars είναι βέβαια ο θεός Άρης.

  β) Ο τίτλος δεν είναι γραμμένος στην παρτιτούρα, που είναι καρφωμένη στον τοίχο, αλλά …στον ίδιο τον τοίχο!

  γ) Το «Όσο δεξιέν τόσο τρε μπιεν» νομίζω ότι πρέπει να επέχει θέση μουσικής οδηγίας, όπως «Allegro ma non troppo» κλπ..

 50. ΣΠ said

  33
  Η φωτογραφία δεν φαίνεται καλά αλλά η κ. Ντε Γκωλ μοιάζει να φοράει ένα τέτοιο καπέλλο.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=17&db=5&da=1963
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=17&db=5&da=1963

 51. Μαρία said

  36
  Βένιο, φύλαξ κατέργου λέει ο Ηπίτης.

 52. Λ said

  Μα από το Πάσχα είναι στην Κύπρο;

 53. Μαρία said

  50

 54. Μαρία said

  http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3964
  Το φιλμάκι απ’ τα ελληνικά επίκαιρα.

 55. Μαρία said

  54
  Ακούγεται και το «Λύεται η συνεδrίασις».

 56. venios said

  51 Ευχαριστώ. το γκουγκλ δίνει ότι νάναι, και καλή μονολεκτική απόδοση δεν βρήκα (τσουρμοφύλακας;;; για να προσθέσουμε άλλη μια λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο). Τελικά, το «nous ne voulons pas etre les gardes-chiourme du capitalisme» το μετέφρασα «δεν θέλουμε να είμαστε οι φρουροί του καπιταλισμού» (αφού σκέφτηκα και το «επιστάτες»).

 57. Pedis said

  Δεν μου λέτε (άσχετο), έχετε υπόψην σας από πότε η σύνταξη της εφσυν αναλαμβάνει αγιογραφικούς επικήδειους επί παραγγελία;

  (Να μην του πλάσαραν στο πιάτο τις δουλειές της Ολυμπιακής, που την είχαν κάνει πόρνη για να τρέφει τους νταβάδες της αγοράς και της αρπαχτής αλλά και τις τσατσάδες στις κυβερνησεις, – δεκαπέντε χρόνια πριν την εξαγοράσει και ουσιαστικά την κλείσει, και θα πέταγε, όχι αεροπλάνα, ούτε σαίτες … )

 58. Pedis said

  http://www.efsyn.gr/arthro/pethane-o-idrytis-kai-proedros-tis-aegean-theodoros-vasilakis

 59. Kαι το κλασικό τραγούδι Ζε Ντεζ Αμούρ που άδει η κορασίς (πιθανόν άπορος του βιβλιαρίου, «ντε καρνέ ντ’ απορί»).

  Παραμένει δημοφιλές – εδώ σε πιο πρόσφατη εκτέλεση.

 60. sarant said

  58 Το επισημαίνει και η σχολιάστρια απο κάτω

  56 Ποιον φρουρούν οι φρουροί;

  53-54 Α μπράβο!

 61. Μαρία said

  56
  Χάνεται έτσι η συνδήλωση με το κάτεργο. Βάλε τουλάχιστον φρουροί στη γαλέρα του καπιταλισμού.

  60
  Δεν φρουρούν, περιφρουρούν και κρατάνε μαστίγιο 🙂

 62. leonicos said

  @42
  Μην αναστατώνεσαι. Το ξέρουμε ότι ξέρεις ελληνικά καλά.

  Στο πληκτρολόγιο το χέρι ξεφεύγει πολύ εύκολα στα ομόηχα, η αντί ι κοκ. Γιατι στο πληκτρολόγιο δεν λειτουργεί το εξωπυραμιδικό που έχει μάθει και τα γράμματα και τις λέξεις

 63. rogerios said

  56: και πιο ελεύθερα «τα μαντρόσκυλα του καπιταλισμού».

 64. venios said

  63 νομίζω μαντρόσκυλα είναι το καλύτερο…

 65. Πέπη said

  Μπράβο στη συριζαία ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία, Δώρα Μακρή: Με ανάρτησή της στο facebook αποκάλυψε όλη την αλήθεια για την τάχα πολυτελή βίλλα του Πάμπλο Ιγγλέσιας τον Ποδέμος. Με τα λεφτά που έδωσε ο Πάμπλο, δεν αγόραζε ούτε ένα μέτριο τριάρι στη Μαδρίτη. Διαβάστε όλοι την ανάρτηση της Δώρας, και μήν πέφτετε στη προπαγάνδα των νεοφιλελέδων

  Μεταφέρω ένα απόσπασμα για να σας πείσω:

  «…Πρόκειται για ένα χωριό , 35 χιλ. ΒΔ της Μαδρίτης που δεν το λες και πρώτης κατηγορίας. Κανένας πολιτικός δεν το καταδέχεται… Δεν έχει νεόπλουτους.

  …4. Με τα ίδια χρήματα θα αγόραζε ένα τριάρι στο κέντρο της Μαδρίτης. Οι τιμές των ακινήτων στην Ισπανία είναι διπλάσιες από την Ελλάδα. Ρωτήστε κι έναν γονιό που πληρώνει για ένα δωμάτιο μόνο και κοινόχρηστο μπάνιο πάνω από 500€ για το παιδί του που σπουδάζει στη Μαδρίτη. Μία γκαρσονιέρα κοστίζει γύρω στα 800€ ενοίκιο. Ένα τριάρι από 1200-1500€. Γι αυτό σχεδόν όλοι προτιμούν να αγοράζουν σπίτι και να πληρώνουν στεγαστικό. Τα ενοίκια είναι εξωφρενικά.

  …5. Πήρε στεγαστικό για 30 χρόνια. Θα ζει για να το ξεχρεώνει.»

 66. sarant said

  63-64 To είχα σκεφτει κι εγώ το ‘μαντρόσκυλα’ αλλά μου φάνηκε πολύ μειωτικό.

 67. Νίκος Κ. said

  Ο ντε Γκολ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ίσως και προφητικός, όσον αφορά τα σημερινά αποσχιστικά κινήματα (Καταλονία, Σκωτία κλπ.)

 68. Triant said

  65: Ε, δεν είναι και τάχα, 250 τετραγωνικά με πισίνα…

 69. sarant said

  68 Η θαλασσα απέχει 500 χλμ.

 70. Pedis said

  # 68-69 – πάντως, (αν ο Βαταλος δεν έχει μοντάρει το κείμενο, και βαριεμαι να το ελέγξω) κατά 30-40% φουσκωμένα τα δίνει τα ενοίκια, εκτός κι αν έχει δείγμα τιμών γύρω από την πλαθα ρεάλ …

 71. Γιάννης Ιατρού said

  70: Μάλλον πλάθα Ιrρεαλ …

 72. sarant said

  70 Δεν το έχει μοντάρει, αλλά κι εγώ κάτι τέτοια έχω ακούσει.

 73. Μαρία said

  34, 48
  Ο Ελεφάν. Μια μέρα πριν στα παραπολιτικά της Ελευθερίας.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=33406&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASNASTASFASeASJASVAScASJASa&CropPDF=0

 74. sarant said

  73 Μπραβο! Κοίταξα μόνο στν ίδια μέρα

 75. Μαρία said

  74
  Βέβαια στην ίδια στήλη της Ελευθερίας απο τις αρχές του ’63 γίνονται διάφορα σχόλια με ελέφαντες που ταυτίζονται με τους βουλευτές της ΕΡΕ λόγω παχυδερμίας 🙂 π.χ. Ο Μοχλός εμφανίζεται σαν αρχηγός αγέλης ελεφάντων, ο Ζίγδης πάει ταξίδι στην Αφρική, σε μια ξενάγηση δεν βλέπουν ελέφαντες και λέει «δεν πειράζει, θα τους δω στην Αθήνα» κλπ
  Βάλε στο ψαχτήρι ελέφαντες και δες τη σελίδα 2.

  Μπράβο ελέφαντα! για τον Κανελλόπουλο http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=30843&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASNASTASFASeASJASVAScASNASa&CropPDF=0

 76. Ηπειρώτης said

  Συμφορά για την Ορθοδοξία μας: Πιστό κατηχητόπουλο και μέλος της χορευτικής ομάδας της τοπικής Ορθόδοξης ενορίας ήταν ο 17χρονος μακελάρης του Τέξας, Δημήτριος Παγουρτζής. Ήδη το ακροδεξιό κανάλι «FOX» ασχολείται με το αν η διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μπορεί να παράγει Ταλιμπάν

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στην ΕΡΤ είδα και άκουσα επικήδειο στον μακαρίτη, με έμφαση στο ότι η εταιρεία που ίδρυσε είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας. Δεν έχω τίποτα με την έντιμη και κοινωφελή επιχειρηματικότητα, αλλά με ξένισε το υμνητικό ύφος, τόσο που έλεγξα αν ήταν η ΕΡΤ ή ο Σκάι. Ήταν η ΕΡΤ.
  Όσο για την υπόθεση του Πάμπλο, έκφανση λαϊκισμού δεν είναι το κράξιμο που υπέστη, επειδή αγόρασε σπίτι με λεφτά που δεν προέρχονται από μίζες; Το λέω, επειδή υποτίθεται ότι λαϊκιστές είναι οι Ποδέμος, ενώ οι αντίπαλοί τους ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας.

 78. Πέπε said

  Τι θα λέγατε να αρθεί το εμπάργκο κατά του Βάτμαν; Είναι η κατάλληλη ώρα να έρθει, και ν’ αρχίσει διάλογο με τους άλλους εαυτούς του, τώρα που αυτοί έρχονται πλέον αθρόα κι όχι ένας ένας.

 79. sarant said

  🙂

 80. Κόκκινος Πλανήτης said

  Καλησπέρα, στο πρώτο λίνκ της Μαρίας στο σχ. 73 η Ελευθερία γράφει και για την επικείμενη δίκη του Μπόστ, στις 20/5, για «καθύβρισιν της θρησκείας»

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από το τιτίβισμα του Τραμπ για τη δολοφονική επίθεση-ρουτίνα:
  «Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη… να κρατήσει μακριά τα όπλα από τα χέρια εκείνων που φαντάζουν ως απειλή προς τους ίδιους, αλλά και τους άλλους.»
  Μάλλον προαναγγέλλει αφοπλισμό των αμερικανικών και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Για να δούμε…

 82. Πέπε said

  @78, 79:
  Α, υπήρχε ήδη από προχθές αυτό:

  > > Είναι πολύ καλό να έχει κανείς συμφιλιωθεί με τον εαυτό του και να συμφωνεί μαζί του.

  Ήταν όμως τις μέρες που έλειπα και δεν το ‘χα δει…

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φαγωθήκατε τον Βάτμαν και τις περσόνες του…Ο Πεσσόα είχε 127 ψευδώνυμα και κανείς δεν το έκανε θέμα. Έτσι είναι οι μεγάλοι, έχουν παραξενιές.

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φαγωθήκατε ΜΕ τον Βάτμαν εσείς, έφαγα το «με» εγώ. 😇

 85. Πέπε said

  Οι μεγάλοι σε αριθμό;

 86. Μαρία said

  80
  Δες και το σκίτσο στις 20 και όχι στις 18 Ιανουαρίου με τίτλο … Το κρυφό σχολειό 🙂
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=30673&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASYASFASVASQASXASa&CropPDF=0

 87. Μαρία said

  Στις 14/4/1963 ελέφαντες με αφορμή το σκάνδαλο των φαρμάκων.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=32880&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASNASTASFASeASJASVAScASNASa&CropPDF=0

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  85: Σε διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας. 😊

 89. sarant said

  83-85 🙂

  86 Ο καλός ο ιερεύς / σέβει τους εισαγγελεύς!

 90. Μαρία said

  89
  O ιερέφς τους ισαγελέφς

  σόβρακο ριγέ, καρρώ,
  φανελάκη καθαρό

 91. Άσχετος said

  @76
  περιμένεις από το φοξ σοβαρή δημοσιογραφία; ο μικρός ήταν προφανώς με ψυχολογικά. τί σχέση έχει το δόγμα; κατά την επίθεση δεν φώναξε καν ΄΄θρησκευτικά΄΄
  συνθήματα

 92. Γς said

  85:

  Οι μεγάλη με μεγάλη…

 93. Γς said

  Φτου!

  Οι μεγάλοι με μεγάλη…

 94. Γς said

  Με μεγάλη ιδέα

 95. cronopiusa said

 96. Παναγιώτης Κ. said

  @84. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα κείμενο όπου συλλαβές σε λέξεις παραλείπονται και παρόλα αυτά το διαβάζεις ως κανονικό. Η παράλειψη λοιπόν του ΜΕ ούτε που προσέχθηκε.
  Συμβαίνει πάντως και σε μένα.Γράφω ένα σχόλιο και αφού αναρτηθεί μετά βλέπω τα λάθη!
  Παρόλα αυτά, νομίζω ότι τα σχόλια στο παρόν ιστολόγιο είναι σε πολύ καλό επίπεδο από γραμματοσυντακτικής άποψης και είναι αυτός ένας σημαντικός ,για μένα, λόγος να το διαβάζει κανείς.

 97. Γς said

  96:

  >Η παράλειψη λοιπόν του ΜΕ ούτε που προσέχθηκε.

  Η παράλειψη.
  Ενίοτε και η επανάληψη:

 98. Ο Κασιμάτης της ΕΡΕ, νομίζω, είχε πει στη Βουλή, απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση, «Είμεθα ελέφαντες και είστε ψύλλοι.»

 99. sarant said

  98 Αυτό είναι πιθανη εξηγηση

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  96: Δίκιο έχεις, Παναγιώτη, αλλά δασκαλίστικη συνήθεια τριανταενός ετών δεν κόβεται. Έξις δευτέρα φύσις. 😊

 101. spiral architect 🇰🇵 said

  Μια χαρά σκιτσάρισε τη Μπριζίτ ο Μποστ:
  (δεύτερη από δεξιά ακολουθώντας το ντε Γκoλ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού)

 102. sarant said

  101 Υβόν ομως. 🙂

 103. spiral architect 🇰🇵 said

  … έφαγα κόλλημα. 😳

 104. Γιάννης Ιατρού said

  7: (10) Τώρα το είδα 🙂 🙂
  Τι έγινε ρε Γς, σε κανένα ξεχασμένο μοναστήρι με κύπριες έπεσες; 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: