Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης (1940-2018)

Posted by sarant στο 22 Μαΐου, 2018


Η θλιβερή είδηση του θανάτου του αγαπημένου Χάρρυ Κλυνν μαθεύτηκε χτες το μεσημέρι -τον μνημονέψατε βέβαια στα σχόλιά σας στο άρθρο της ημέρας, απο τα οποία αντλώ κάποιο υλικό εδώ, αλλά το ιστολόγιο αισθάνεται ότι χρωστάει ένα καθώς πρέπει μνημόσυνο στον κωμικό που συντρόφεψε τόσες γενιές και που εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα της δεκαετίας του 80, αφού η χρυσή εποχή του είναι από λίγο πριν έως λίγο μετά τη δεκαετία αυτή, από το 1978 έως το 1992 ας πούμε -αν και με την οριοθέτηση αυτή ίσως τον αδικώ.

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Καλαμαριά το 1940 από φτωχή οικογένεια. Από πολύ νέος έδειξε ταλέντο μίμου και σε ηλικία 10 ετών, όπως αποκάλυψε αργότερα σε μια συνέντευξη που αξίζει να τη δείτε (εδώ, στο 2.04) πήρε το ψευδώνυμό του, όταν μιμήθηκε στην αυλή του δημοτικού σχολείου τα ξιφομαχικά κατορθώματα του Έρολ Φλυν -για κάποιο λογο, στις επευφημίες των συμμαθητών του, το «Φλυν» παραλλάχτηκε σε «Κλυν». Χάρη στον Γιώργο Οικονομίδη, κατέβηκε στην Αθήνα για σπουδές σε δραματική σχολή ενώ παράλληλα εμφανιζόταν σε αναψυκτήρια και κοσμικά κέντρα. Εικοσάχρονος πρωταγωνίστησε στην κωμική ταινία μικρού μήκους «Σύγχυσις«, ήδη με το ψευδώνυμό του, όπου ήδη δείχνει ότι ξέρει να δημιουργεί έναν τύπο. Οι περισσότεροι θα τον θυμούνται σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους στις ταινίες Γάμος αλά ελληνικά και 201 Καναρίνια, και οι δυο του 1964.

Τότε έφυγε για την Αμερική, όπου έζησε και δούλεψε μια δεκαετία. Όπως γράφει ο φίλος Φώντας Τρούσσας, «καλλιτεχνικά ανδρώθηκε στην Αμερική, στα underground μαγαζιά της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Μόντρεαλ, πέφτοντας μέσα στην ακμή της πάντα πολιτικά ανορθόδοξης stand-up comedy (στο καθοριστικό διάστημα για τα πάντα-όλα, από τα late sixties μέχρι και τα early seventies).
Οι βασικές του επιρροές δεν ήταν οι δικοί μας κωμικοί του ’50 και του ’60 (φυσικά), αλλά ο Lenny Bruce (που πιθανώς να τον είδε και ζωντανό), ο George Carlin και κυρίως και πάνω απ’ όλους ο μαύρος κωμικός και πολιτικο-κοινωνικός ακτιβιστής Dick Gregory. Από τον Gregory πήρε ο Χάρρυ Κλυνν το δούναι και λαβείν του μονολόγου, την επικοινωνία με το κοινό δηλαδή, και τον τρόπο μέσω του οποίου θα επιτυγχανόταν η λεκτική κορύφωση, που θα πυροδοτούσε και τη γενικότερη έκρηξη (του ακροατηρίου)«.

Επιστρέφει το 1974 στην Ελλάδα και αφού περάσει ένα διάστημα προσαρμογής παρουσιάζει την ιδέα του σατιρικού δίσκου, που γνωρίζει τεράστια επιτυχία, με 10 δίσκους (κάποιοι διπλοί) από το 1978 έως το 1992, που τον καθιέρωσαν για πάντα. Στη δεκαετία του 1980 φτιάχνει και ταινίες μεγάλου μήκους, με καλύτερη την πρώτη, το σπονδυλωτό Αλαλούμ. Μετά το 1992 ουσιαστικά σταματαει τους δίσκους. Δεν ξέρω για ποιο λόγο έγινε αυτό (ίσως μάθω απο εσάς) -αν δηλαδή ήταν μια καλλιτεχνική απόφαση ή αν έπαιξαν ρόλο και οι σχέσεις με τις εταιρείες. Συνέχισε βέβαια με μεγαλη επιτυχία στο θέατρο, ενώ έχει γράψει αρκετά (μη κωμικά) λογοτεχνικά βιβλία, και επίσης ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, καθώς και με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου, στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και στην ΕΠΑΕ.

Γράφτηκε ότι ο Χάρρυ Κλυνν ήταν απλώς ένας πολύ ταλαντούχος μίμος και απογειώθηκε χάρη στα εξαιρετικα κείμενα του Γιαννη Κακουλίδη, του Γιάννη Καλαμίτση και των άλλων συνεργατών του. Νομίζω ότι είναι άδικη η παρατηρηση αυτή και όχι μονο επειδή ο Χάρρυ Κλυνν ειχε συμμετοχή και στα κείμενα. Όχι μόνο τα συνδιαμόρφωνε, αλλά τα ανέδειξε και τα απογείωσε. Και οι μιμήσεις του Καραμανλή (πρεσβύτερου) θα μείνουν κλασικές.

Δυσκολεύομαι να διαλέξω τον κατά τη γνώμη μου καλύτερο δίσκο του Χάρρυ Κλυνν και δεν θα το επιχειρήσω, ωστόσο μου είναι πολύ εύκολο να διαλέξω το αγαπημένο μου κομμάτι από κάθε δίσκο. Προκειται, φυσικά, για το κομμάτι του Χαράλαμπου Τραμπάκουλα. Ο τρόπος που αποδίδει ο Χάρρυ Κλυνν τον Τραμπάκουλα δείχνει πόσο μεγάλος ήταν -αρκεί ένα μονολεκτικό «μάλιστα» για να εκφράσει όλη την δυσπιστια και την επιφυλακτικότητα του λαϊκού ανθρώπου της υπαίθρου, που έχει διαπαιδαγωγηθεί εδώ και γενιές να δυσπιστεί απέναντι στο κράτος και να επιβιώνει δίνοντας «και στον κλέφτη ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι».

Εμείς εδώ είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, οπότε θα ήταν παράλειψη αν δεν λέγαμε δυο λόγια για την προσφορά του Χάρρυ Κλυνν στην ελληνική γλώσσα. Δεν εννοώ εδώ τα σκετς του που έχουν θέμα τη γλώσσα (όπως εκείνο με τον καθηγητή που κάνει διάλεξη στην τηλεόραση υμνώντας την ελληνική γλώσσα ενώ οι τεχνικοί έχουν αφησει τα μικρόφωνα ανοιχτά αποκαλώντας ο ένας τον άλλο μαλάκα, που όπως ειπώθηκε χτες βασίζεται σε πραγματικό περιστατικό). Εννοώ ότι κάμποσες ατάκες από δίσκους του Χαρρυ Κλυνν έχουν γίνει παροιμιώδεις, εμπλουτίζοντας έτσι την ελληνική φρασεολογία -βέβαια, δεν θα μείνουν όλες, και εδώ που τα λέμε κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν ήδη ξεχαστεί. Θα σταχυολογήσω όμως, πολύ πρόχειρα, όσες χαρρυκλυννικές ατάκες θυμάμαι πως είχαν γίνει παροιμιώδεις στη δεκαετία του 80.

* Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα;

* Και κλάμα η κυρία

* Σε ποια γλώσσα θα ψαρεύουνε; [Αποδόμηση της χοντροκομμένης τηλεοπτικής προπαγάνδας πριν από την ένταξη στην τότε ΕΟΚ]

* Τροτσκιστές, επιπλοποιοί, σαλαμέμποροι [Από εκλογικά αποτελέσματα]

* ΚΚΕ Μπουλκουμέ [34 χρόνια μετα, υπάρχει ομάδα στο Φέισμπουκ με αυτό τον τίτλο]

* Φτου σου Ρεζίλη! [Από την εκπομπή της Λυκομιφών]

* Τεκίλα θέλω [από τη μονομαχία στις Σέρρες Μάντρες]

* Έχει ένα μάτι! -ένα έχει

* Δεν είμαι άντρας, γυναίκα είμαι [από το σκετς για τη ρύπανση]

* Εγώ έβοσκα τα προβατα εδώ παραπέρα [Τραμπάκουλας]

* Τι είναι αυτό που κρατάς; Βάλ’το εκεί που ξέρεις [Τραμπάκουλας]

* Να τα πάρετε και να σηκωθείτε να φύγετε [Τραμπάκουλας]

* Παρακάτω ειν’ ο γκρεμός [Τραμπάκουλας]

* Να’ν καλά τα πρόβατα [Τραμπάκουλας]

Ευχαρίστως να συμπληρώσετε στα σχόλιά σας τον κατάλογο αυτόν.

Ο Χάρρυ Κλυνν αγαπήθηκε από τη γενιά μου, αλλά θυμαμαι πως άρεσε και στον πατέρα μου, και ξέρω ότι αρέσει πολύ και σε πολύ νεότερους απο μένα. Δύσκολο να πιάσει κανείς τέτοιο πλάτος. Η γενιά μου τον γνώρισε κυρίως μέσα από κασέτες, που τις είχαμε λιώσει από το πολύ άκουσμα και ο καινούργιος δίσκος ήταν γεγονός. Θυμάμαι πώς με περίμεναν ξενιτεμένοι φίλοι στο Λονδίνο (όπου έκαναν μεταπτυχιακά, όχι δηλαδή στην πρωτη νιότη) να τους πάω την κασέτα «Μαλακά πιο μαλακά», που μόλις είχε βγει, και να αντηχεί στην υπόγεια διάβαση του Κένσινγκτον η αφιέρωση του δίσκου, που την έμαθαν απέξω αμέσως «….στο ταμείο Οδών και Οδοστρωμάτων και στον τέως πρόεδρο της Μαγαδασκάρης Φιλμπέρ Τσιρανανά».

Στη δεκαετία του 80 ο Χάρρυ Κλυνν ήταν με το ΚΚΕ. Στη σάτιρά του άφηνε απέξω το ΚΚΕ ή το σατίριζε με αγάπη, όπως στο αξέχαστο σκετς με τον Τραμπάκουλα και τον καθοδηγητή στην ταινία Αλαλούμ, όπου ο καθοδηγητής επιμένει ότι «Η πάλη των τάξεων παραμένει ιστορικά αδικαίωτη, ενώ η διεθνής καπιταλιστική μεθοδολογία, σαμποτάρει την πρωτοβουλία της κολχόζνικης ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σεχταρισμός που αποπροσανατολίζει τις μάζες και τις αφήνει σε ένα τέλμα ιδεολογικής σύγχυσης με ανεπανόρθωτες συνέπειες, ανεπανόρθωτες συνέπειες επαναλαμβάνω, στην ανάπτυξη του κινήματος της εργατικής τάξης και της αποδέσμευσής της από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά» (αν και οι κουκουέδες δεν χρησιμοποιούσαν σχοινοτενείς φράσεις).

Αργότερα, πρέπει να απομακρύνθηκε -πάντως, επανειλημμένα κατέβηκε για δήμαρχος στην Καλαμαριά χωρίς την υποστήριξη του Κόμματος ή γενικά της αριστεράς αλλά, αντίθετα, με τη στήριξη της ΝΔ, ακόμα και του ΛΑΟΣ κάποια φορά. Κάποτε, παλιά, που το είχα κοιτάξει, είχα βγάλει το συμπέρασμα πως βασικό ρόλο γι’ αυτο έπαιξαν και τα πρόσωπα σε τοπικό επίπεδο, μπορεί όμως να κάνω λάθος. Τον τελευταιο καιρό, υποστήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά το καλοκαίρι του 2015. Είχε δυο μπλογκ, ένα για τις δημιουργικές του δραστηριότητες κι ένα με πολιτικό σχολιασμο. Πιθανόν να μας διάβαζε, γιατί κανα-δυο φορές είχε δώσει λινκ προς το ιστολόγιο. Το τελευταιο του τουίτ, πέντε μέρες πριν τον θάνατό του, ειρωνεύεται την παραίτηση Σακελλαρίου.

Πρόπερσι δέχτηκε ένα από τα πιο σκληρά χτυπήματα που μπορεί να δεχτεί άνθρωπος, όταν νεκροφίλησε τον πρωτότοκο γιο του, τον πολύ αξιόλογο σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη (1966-2016). Τον τελευταίο καιρο βασανιζόταν από αναπνευστικά προβλήματα. Θεός σχωρέστον, όρκο παίρνω, πολύ καλός άνθρωπος ήτανε.

 

 

Advertisement

199 Σχόλια προς “Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης (1940-2018)”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  πάει κι αυτός, πολύ λιγόστεψαν αυτοί που αξίζει να θυμόμαστε !

 2. Νέο Kid said

  Ιστορική διόρθωση. Ταμείο οδώνΕ και οδοστρωμάτωνε. 😀
  Ατάκα του χάρη «Κύπριοι. Οι Γιαπωνέζοι της Ευρώπης»
  Ήταν πολύ αγαπητός στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λεμεσό.

 3. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

 4. spiral architect 🇰🇵 said

  Θεός σχωρέστον, όρκο παίρνω, πολύ καλός άνθρωπος ήτανε. 😥

 5. Tah Ala Tahalasa said

  Καλημέρα.
  Θα τον θυμόμαστε σαν πρωτοπόρο καλλιτέχνη. Δυστυχώς έζησε το θάνατο του παιδιού του κι αυτό είναι που κάνει πιο δυνατή τη συγκίνηση.
  Σήμερα είναι κι η μαύρη επέτειος της δολοφονικής επίθεσης του αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας Γ. Λαμπράκη.

 6. Νέο Kid said

  Ο Κλυν ήταν εκπληκτικός και ομιλών και σιωπών. Θα μπορούσε άνετα να είναι και αστέρας του βωβού κινηματογράφου. Η γλώσσα του προσώπου του είχε πεντέμισι εκατομμύρια λεκτικούς τύπους.

 7. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Το πιο ωραίο -κλεμμένο- από τα χτεσινά, «ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης πέθανε, ο Χάρρυ Κλυνν θα ζει για πάντα».

  Στα λίγα που πραγματικά θα χρειαζόταν να πούμε για το Χάρρυ Κλυνν, είναι ότι σε αυτόν ουσιαστικά οφείλεται η κατάργηση του κοινωνικού σατιρικού τραγουδιού, όπως το γνωρίσαμε μετά τη Μεταπολίτευση κυρίως από τον Ανδρεάδη και το Λογό, και η στροφή της σάτιρας στην πολιτική, χώρο που της δίνει θέματα σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα μέχρι σήμερα. Μάλιστα πολλοί λένε ότι πρώτα γνώρισαν την πολιτική από τη σάτιρα, και μετά ως ίδια οντότητα.
  Και το δεύτερο, ότι πραγματικά δεν υπήρξε άλλος καλλιτέχνης του οποίου να αποστηθίζουμε τους δίσκους, δίσκους αποτελούμενους κατά 80% από πρόζα και όχι από τραγούδια. Και να γίνονται άτυπο διαγωνισμοί στα σχολεία, ποιος θα θυμηθεί όλες τις ατάκες και θα κάνει και τις μιμήσεις καλύτερα…

  Η τριάδα Κηλαηδόνης-Πανούσης-Χάρρυ Κλυνν κλείνει σχεδόν οριστικά τα άδολα παιδοεφηβικά ’80s-’90s πολλών εξ ημών…
  Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα, ίσως αρκετά, «μπουτέλια» που είχε πίσω του στα κείμενα, ήταν και ο Γιάννης Καλαμίτσης, που σαν να είχα καταλάβει ότι είχε παράπονο από το Χάρρυ – αλλά έχουν ξανασυμβεί αυτά.

  Ας είναι ελαφρύ το χώμα του, κι ας ευχηθούμε να μην επαναλαμβάνεται αυτός ο σχεδόν άτυπος κανόνας, οι άνθρωποι που μας χαρίζουν το περισσότερο γέλιο, να τελειώνουν τη ζωή τους μέσα σε κατάθλιψη και πόνο…

  Κλείνοντας θα βάλω ένα κουϊζάκι : τί δινόταν μέσα στο δίσκο/κασέτα «Πατάτες», σε μεγάλο ή μικρό, αντίστοιχα, μέγεθος;

 8. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ευχαρίστως να συμπληρώσετε στα σχόλιά σας τον κατάλογο αυτόν.

  Κουλτούρα νὰ φύγουμε

 9. spiral architect 🇰🇵 said

  “Στα τρία ρε χαμένε, είμαι κι εγώ εδώ!”
  (όταν χώρισε το Λέτσοβο) 😀

 10. Πάνος με πεζά said

  (για τον Καλαμίτση αναφέρθηκε το άρθρο)

  «Η Ελλάδα είναι η μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους»

 11. f kar said

  «Άαααρα, δέχεστε την ανάγκη δημιουργίας, ύπαρξης και λειτουργίας ΚΑΙ στο Λέτσοβο μιας Κομματικής Οργάνωσης Βάσης!»

  (μετά από κάθε μετέωρο, ερωτηματικό «(Και) άρα;» σε πολιτική, μετά ρακής, συζήτηση)

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Ωραία ανάλυση στο 7. Το προγενέστερο κοινωνικό σατιρικό τραγούδι είχε ξεκινησει απο πριν, ήδη επί χούντας (1973), αναγκαστικά όχι πολιτικό.

  Φίλος από το ΦΒ προσφέρει στη συλλογή με τις χαρρυκλυννικές ατάκες και το «όχι φίδια» από το Κουλτούρικο https://www.youtube.com/watch?v=kItrNsQklOs

 13. ChrisMaGR said

  Στο σπίτι μας λέγονταν πολύ συχνά η φράση «Νικολάκη μην παίζεις με τα κανάλια!», όταν κάποιος άλλαζε συνέχεια το κανάλι, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποιος Νίκος στην οικογένεια.
  Από χτες νιώθω πολύ περίεργα. Μεγάλωσα με τις κασέτες του, πολλές από τις οποίες σχεδόν τις ξέραμε απ’έξω με τους φίλους μου, και πολλές φορές μια συζήτηση στην παρέα κατέληγε σε αναπαράσταση κάποιου από τα σκετσάκια του.
  Πριν από μερικά χρόνια βρήκα ένα CD με τα «καλύτερά» του. Το αγόρασα αμέσως ώστε να έχω κάτι από τις δουλειές του. Ακούγοντάς το, διαπίστωσα ότι όλα όσα έλεγε δεν αφορούσαν μόνο εκείνες τις εποχές, αλλά και το σήμερα.
  Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια η μεταστροφή του ήταν πολύ ορατή για να την αγνοήσω. Ήταν υποτίθεται αριστερός, στην πραγματικότητα όμως αυτό ήταν μόνο στα λόγια. Οι αναρτήσεις του τα τελευταία χρόνια μόνο αριστερού προσανατολισμού δεν θα τους έλεγα. Τότε ήταν που για μένα ουσιαστικά πέθανε ο Χάρρυ Κλυνν, και τον θρήνησα αναλόγως. Χτες πέθανε ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης. Δεν ένιωσα κάτι όταν άκουσα την είδηση, και καμία από τις αναρτήσεις που πέρασαν από μπροστά μου δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα.
  Όπως και να είναι όμως, αιωνία του η μνήμη.

 14. Νέο Kid said

  Μα είναι δυνατόν να μην έχει ακόμα αναφερθεί το ήμουνα αραγμένος στον ακάλυπτο !!?? .. κι έπινα το φραπεδάκι μου με τις (δε θυμάμαι πόσες. 29; 36;) ζαχαρες…

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  @11:
  (περί Κομματικής Οργάνωσης Βάσης στο Λέτσοβο)
  – Χωρίς ποιο;
  – Την οργάνωση.
  – Ποια οργάνωση;
  – Μ’αυτή που λέγαμε προηγουμένως! 😀

 16. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα
  2. Σωστά
  Και » Λέσχη Αξιωματικων Φρουράς Ιωαννίνωνε»

 17. sarant said

  14 Ωχ καλά λες!

 18. Γς said

  5:

  >Σήμερα είναι κι η μαύρη επέτειος της δολοφονικής επίθεσης του αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας Γ. Λαμπράκη.

  Και μπόλικο φαΐ για Βασιλικούς από σύγχρονους κοτζαμάνηδες και διαρρήκτες κρεοπωλείων.

 19. Tah Ala Tahalasa said

  » Με λένε Αρτέμη»
  Το λέγαμε με τα αδέρφια μου να περιγράψουμε κάποιον ψευτοκουλτουριάρη. » καλά, αυτόν τον λένε Αρτέμη»

  Το τραγούδι του Λουκιανού που ποσταρίστηκε πιο πάνω έχω την εντύπωση ότι είναι αυτό που λέμε diss track. Τι λέτε είναι;
  ( Να κάνετε κ Σαραντάκο κάποτε κι ένα θέμα με τα diss, ωραία θα ναι.)

 20. Πάνος με πεζά said

  «Και πάσης Ελλάδος, άμα λάχει να ‘ουμ’…»

 21. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλοσυνάτες νοικοκυρές …

 22. tsak said

  Έκανε δεύτερη ανάσταση στην Επιθεώρηση. (Μετά την πρώτη της ελεύθερης Σκηνής) Έβγαλε ξανά στην πιάτσα με τρομερή επιτυχία κωμικούς όπως ο Θανάσης Βέγγος και ο Γιώργος Κωνσταντίνου

 23. 19 Αφού έμαθα τι σημαίνει http://mad.tv/diss-tracks-i-nea-moda-sto-youtube/, νομίζω μπορώ να πω ότι όχι, δεν είναι (αλλιώς δεν θα το πόσταρα κι εγώ χτες): έμπαινε Χάρυ να μας ξεφτιλίζεις τους σοβαροφανείς, αυτό δεν είναι το νόημα;

  Αναρωτιέμαι αν το είδος των δίσκων που έβγαζε ο Χάρρυ Κλυνν έχει/είχε αντίστοιχο σε άλλες χώρες.

 24. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αείμνηστο Χάρι Κλύν για τις στιγμές χαράς και γέλιου που μας χάρισε

 25. Πάνος με πεζά said

  Θυμάμαι ένα καλοκαίρι στο Θέατρο Άλσος. Αδειάζει η σκηνή, παρατάσσονται δεξιά-αριστερά τα μπαλέτα, και βγαίνει μια τεράστια μπαμπού πολυθρόνα, από αυτές τις άσπρες, με μια πλάτη γύρω στα τρία μέτρα ψηλή. Επάνω, ο Χάρρυ Κλυνν με εκείνη τη χαρακτηριστική λευκή γούνα, τη σαγιονάρα και όλα τα σχετικά υπόλοιπα του εξωφύλλου το «Malaka». Η πολυθρόνα έχει μηχανισμό και κάνει 4-5 βόλτες στη σκηνή, ώσπου κάποια στιγμή σταματάει στη μέση, κι εκείνος λέει :

  » Και γγγγγαμώ τις εισόδους, δικέ μου !»

  (πρέπει να ήταν το «Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα, μάνα αν αργήσω φάε !»)

  Και δεύτερο Χαρυκλυννικό κουϊζάκι, πώς λέγεται η κοπέλα που ποζάρει πλάτη στο εξώφυλλο του «Μalaka, pio malaka»; Όποιον το βρει, θα τον παραδεχτώ !

 26. Tah Ala Tahalasa said

  * Το diss για όσους δε γνωρίζουν είναι οι στίχοι που γράφονται με σκοπό να ασκήσουν κριτική/ πικάρουν ή και βρίσουν ακόμα κάποιον άλλο καλλιτέχνη.
  ( Στη Λάρισα σημαίνει «βάλε τα ρούχα σου»)

 27. Πάνος με πεζά said

  Επίσης να προσθέσουμε ότι -πιθανώς λόγω της αμερικανικής του «θητείας»- ήταν από τους πρώτους που «απορρόφησαν» την τεχνολογία των υπολογιστών και του Ίντερνετ, έχοντας από πολύ νωρίς ιστοσελίδα (πολύ πριν από κάτι Σαραντάκους 🙂 ), μάλιστα στιχούργησε και συνέθεσε πάνω στο θέμα αυτό, και στο χώρο αυτόν παρέμεινε ενεργός μέχρι το τέλος.

 28. atheofobos said

  Κλασσικές ατάκες
  μπομπάτη σαγιοναρα
  Σώπα ρε μάνα, του την έδωκε του Ορέστη
  Εγ΄τά χω χτίσει αυτά τα μαγαζιά

  Και εδώ μια σπαρταριστή ανάλυση «Περί Ταινίαι Τέχνης»

 29. LandS said

  23 Οι Αμερικάνοι σταντ απ κομίντιανς το είχαν συνήθειο. Να ένας δίσκος του 63 https://www.discogs.com/Bill-Cosby-Bill-Cosby-Is-A-Very-Funny-FellowRight/master/122137

  (αν κανείς προσβάλεται που έβαλα Μπιλ Κόσμπι , σόρι ήταν μεγάλος στο είδος του)

  Επίσης, όταν πρωτοάκουσα στο ραδιόφωνο αυτό https://www.elyrics.net/read/h/harry-belafonte-lyrics/a-hole-in-the-bucket-(Live-version)-lyrics.html
  μου φάνηκε για σκετσ.

 30. spiral architect 🇰🇵 said

  @7, 25: Για λέγε, για λέγε …

 31. Γιάννης Ιατρού said

  και το διαφημιστικό με τα βαρέα μέταλλα ήταν απ΄τα πιο πετυχημενα του (ενδείκνυται και για ερασιτέχνας αλιείς 🙂 )

 32. ΚΩΣΤΑΣ said

  26 > (Στη Λάρισα σημαίνει «βάλε τα ρούχα σου»)

  Πλύσ’, ντύσ’ κι τσακισ’

 33. Πάνος με πεζά said

  Απαντήσεις κουϊζ μετά τις 11, μήπως και πει κάποιος καμιά ιδέα.

 34. spiral architect 🇰🇵 said

  Όποιος βρει τη διαφήμιση των ’80s (μάλλον Αγνό ή Άστυ) με τον Καραμανλή παγωτατζή («που’ σαι ρε Λέων!») και τον Κύρκο βοηθό («ό,τι πεις ισύ αφεντικό!») ας την ανεβάσει.

 35. Γιάννης Ιατρού said

  25: Πάνο, μήπως η Βάσια Τριφύλλη;

 36. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μιὰ διαφήμιση μὲ σοκολατα ποὺ ἦταν ἕτοιμος νὰ τὴ φάει καὶ τὸν σταματοῦσε ἡ διαφήμιση μπορεῖ νὰ τὴ βρεῖ κάποιος;

 37. 7 Δεν ξέρω αν εννοείς αυτό, αλλά το εσώφυλλο του δίσκου είχε τα δικά του κείμενα, εξίσου ξεκαρδιστικά με το ηχητικό περιεχόμενο.

 38. gpoint said

  # 25

  Αννα Φόνσου ;

 39. Πάνος με πεζά said

  Απαντήσεις κουϊζ :

  1. Ο δίσκος ή η κασέτα, είχε εσώκλειστο ένα σιδερότυπο, σε μεγάλο μέγεθος για το στήθος ή μικρό για το τσεπάκι, αντίστοιχα. ήταν μια πατάτα, κι από πάνω «Patates» στα αγγλικά, και κάτω μια φράση «Tάδε corporation limited», κάπως έτσι. Σαν λογότυπο εταιρίας, το όλο σύνολο. Τα σιδερότυπα ήταν μόδα τότε, τα αγοροκοριτσίστικα περιοδικά έβγαζαν με το που καλοκαίριαζε, κάθε βδομάδα.

  2. Η κοπέλα του εξωφύλλου του Malaka pio makala είναι η ηθοποιός της εποχής Πουλχερία Λουκά,

  για την οποία δε θυμάμαι να έχω ακούσει και τίποτα άλλο μεταγενέστερα, εκτός από την πληροφορία αυτή, που συγκράτησα. Θυμίζω a propos και by the way, ότι ο δίσκος ήταν πράσινος διαφανής, η δε κασέτα κόκκινη. Υπήρξε και σχετική τηλεοπτική διαφήμηση με το Βασίλη «την κυρία», που «τσααααακ ! Κάνει έτσι και πιάνει τον πιο πράσινο δίσκο/την πιο πράσινη κασέτα», κατά περίπτωση.

 40. Γράφεις:

  «Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Καλαμαριά το 1940 από φτωχή οικογένεια.»

  Ξέχασες (:) ) να πείς ότι επιπλέον η φτωχή οικογένεια ήταν και ποντιακή. Και ότι ο Χάρυ Κλυνν ήταν δεύτερης γενιάς πρόσφυγας από τον Πόντο, γεννημένος σε έναν αριστερό ποντιακό συνοικισμό προσφύγων!!!

  Και ότι ο πολιτισμός από τον οποίον προερχόταν είχε ως σημαντική στοιχείο το χιούμορ. Κάτι που φαίνεται στα αυθεντικά ποντιακά ανέκδοτα (και όχι αυτά τα χαζά ρατσιστικά με τα οποία οι υπόλοιποι Νεοέλληνες διαμόρφωναν για δεκαετίες το στερεότυπο του «Πόντιους»)

 41. Πάνος με πεζά said

  (την πιο κόκκινη κασέτα, καταλάβατε). Ο δίσκος Malaka pio malaka βγήκε Απρίλιο-Μάιο του 1984, και το θυμάμαι γιατί είχε πάθει κάποιο ισχαιμικό επεισόδιο η μητέρα μου, και αφού το ξεπέρασε, το διασκεδάζαμε εκείνες τις μέρες.

 42. atheofobos said

  Αξιόλογος επίσης ήταν και ο πρόωρα χαμένος γιός του ο Νίκος Τριανταφυλλίδης.
  Το 1999,ο 70χρονος Screaming Jay Hawkins έδωσε δύο συναυλίες στο ΡΟΔΟΝ μετά από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και τις κινηματογράφησε.
  Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την πρώτη συναυλία και ακόμα θυμάμαι την μοναδική φωνή αλλά και την φοβερή σκηνική παρουσία του μεγάλου αυτού τραγουδιστή του Rhythm and Blues που δυστυχώς μετά δύο μήνες πέθανε!
  . Στην ταινία, εκτός από το ντοκουμέντο του ταξιδιού του Χόκινς στην Αθήνα, υπάρχει σπάνιο υλικό από τις παλαιότερες εμφανίσεις του, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

 43. Επίσης σε σχεση με το ψευδώνυμο που υιοθέτησε:

  «…Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως είχε εξομολογηθεί σε παλιότερη συνέντευξή του, έμπνευση υπήρξε ο χαρακτήρας Dirty Harry του Κλιντ Ίστγουντ, ο «Βρώμικος Χάρι» που εμφανίστηκε στο σινεμά το 1971 για να μας διηγηθεί τις περιπέτειες του επιθεωρητή Κάλαχαν.

  Κι αν εκείνος ήταν «Βρώμικος Χάρι», ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης υιοθέτησε το «Χάρρυ Κλυνν», «Καθαρός Χάρι» δηλαδή, κλείνοντας το μάτι στον ακαταμάχητο στη δεκαετία του 1970 κινηματογραφικό αστυνομικό… ¨

 44. gpoint said

  Ηθελα κι εγώ να γράψω το «ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης πέθανε, ο Χάρρυ Κλυνν θα ζει για πάντα» αλλά με πρόλαβε ο Πάνος στο 7… από αυτό κι ένα άλλο που έγραψε κατάλαβα πως ακούει τον προπαγανδιστικό ραδιοσταθμό της ΑΕΚ, κοινώς Ερασπόρ, πρώην γαβροσταθμός και μόνιμη φωνή στα ερτζιανά του προς τα που γέρνει η βάρκα.
  Τον ακούω κι εγώ όταν ταξιδεύω είναι ο μόνος σταθμός με πανελλήνια κάλυψη

 45. atheofobos said

  Στο ποστ μου ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΖΕΛΙΝΗ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2010/08/blog-post_30.html
  έχω βάλει και το σουρεαλιστικό διαφημιστικό βιντεάκι του Χάρι Κλίν που μέσω της βαζελίνης διαφημίζει την μπύρα Άστελ!

 46. gpoint said

  # 31

  Προτιμώ αυτό :

 47. Πάνος με πεζά said

  @ 44 : Με την καμία όμως, Ερασπόρ έχω να ακούσω από την εποχή του Κώστα Μότση του συχωρεμένου, και του Ηρακλή Κοτζιά… Απλά, το είπαν και αλλού.

 48. 43 Για το ψευδώνυμο συζητήσαμε δια μακρών στο χτεσινό και αποδείχτηκε ότι η σύνδεση με τον Dirty Harry είναι μύθος.

 49. Νίκος Βασιλείου said

  Όχι μόνο τη γενιά σας.

  Τον ανακάλυψα στο γυμνάσιο αλλά οι δίσκοι του (σε κασσέτα) φτάσανε στα χέρια μου στο λύκειο και μου έκανε παρέα στο διάβασμα για τις Πανελλήνιες. Ακόμα και σήμερα (20 χρόνια μετά), μια φράση αρκεί για ν’ αρχίσω ν’ απαγγέλω τα κομμάτια τους (μελλοδικά ή διαλογικά).

  Δεν έφτανε η εξέλιξη αυτής της απαίσιας τσαγκαροδευτέρας, έπρεπε να μάθω και οτι ο Χάρρυ έφυγε.
  Δεν ξέρω αν υπάρχει «κάτι μετά». Αν υπάρχει όμως, αυτό το «κάτι μετά», τώρα κατουριέται στο γέλιο.

  -Και δε με λες ρε Αντρέα, η Μιμή, που βόσκει;
  -Τι λέ ρε, τι Θεός, ημίθεος και βάλε! (Διγενής Αντύπας)
  -Και σε μια ωρίτσα είμαστε ‘ξω απ’ το Ηρώδειο. Καλοκαιρινό το μαγαζί αλλά ωραίο ε; (Βασίλης)
  -Ισα μωρή χαμούρα. (Βασίλης)
  -Εγώ τα’χω χτίσει αυτά τα μαγαζιά (αναφερόμενος στο Ηρώδειο)

  The list goes on, as far as my memories.

 50. Νικος απο το Αιγαλεω said

  Αγαπητε μου Τραμπακουλα. Καλο ταξιδι στην κοινη πατριδα ολβν των ανθρωπων. Παντα σε θαυμαζα κα ολα οσα ελεγες θα μεινουν βαθεια χαραγμενα στην μνημη μου. Δεν θα ξεχασω πολλα. Ειναι χρησιμο να γραψω αυτο. Ειχες πει για το ΚΚΕ οτι ειναι η αντιπροσωπεια μιας εταιρειας που παροτι αυτη εχει κλεισει εντουτοις η εδω αντιπροσωπεια «λειτουργει». Θυμαμαι μια συνεντευξη σου στον ΑΝΤ1. Στον Γ. Παπαδακη. Ησουν συγκλονιστικος. Ειμαι βεβαιος οτι εκει που πηγες δεν θα σταματησεις να διασκεδαζεις τους συγκατοικους σου. Αιωνια η μνημη σου φιλε.

 51. Νικος απο το Αιγαλεω said

  Πολυ ευστοχο το σχολιο του Γιαννη Ιατρου. Πραγματι εψουν λιγοστεψει αυτοι που αξιχουν. Κυριε Σαραντακο σας ευχαριστω για οτι μας προσφερετε.

 52. Κ. Ζαφείρης said

 53. spiral architect 🇰🇵 said

  Γμτ, προσπαθώ να βρω από μνήμης διάφορες ατάκες του σχωρεμένου και μαζί μου’ ρχονται στο νου, ο Ρίνγκο, ο Σαγόνιας, ο Καραβίδας και ο Κάβουρας, ο Σαραβάκος (μαζί με την Αλιμπέρτη), ο Ζάετς παρέα με μπύρες στην καφετέρια και στην ξεσκέπαστη κερκίδα του ΟΑΚΑ.
  Πω ρε φίλε! 😦

 54. ΑΚ (ο) said

  Πολλές του ατάκες έχουν σίγουρα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα ή και πιο στενά, σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.
  Από τις αγαπημένες μου, που χρησιμοποιώ στην κατάλληλη περίπτωση:
  – Κουλτούρα να φύγουμε
  – ΣΚΑΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!… ευχαριστώ
  – το μάσημα, από το Δοξάστε με
  – να πω με συγχωρείτε και να κλαύσω

 55. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  19-23 Σκέφτηκα κι εγώ να αναφέρω το τραγούδι του Λουκιανού στο άρθρο. Νομίζω πως είναι καλοπροαίρετο. Εδώ που τα λέμε, εκτός χιπ-χοπ δεν ξέρω άλλο παράδειγμα διαλόγου-κριτικής-οτιδήποτε ανάμεσα σε καλλιτέχνες στην ελληνική σκηνή.

  43 Δεν ισχύει αυτό για τον Ντέρτι Χάρι, όπως είπαμε και χτες, αφού το Χάρρυ Κλυνν το υιοθέτησε από παιδί και εμφανίζεται στις ταινίες του πριν βγει ο Ντέρτι Χάρι.

  49 Συνονόματε, μπράβο που θυμήθηκες το Ημίθεος και βάλε (αν και μπορεί να προϋπήρχε)

 56. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλό ταξίδι. 😦

 57. Πάνος με πεζά said

  Από την άλλη, και ο Χάρρυ Κλυνν σχολίαζε ειρωνικά το «άνοιγμα» που έκαναν οι φίρμες της εποχής στις μάζες, κυρίως με αφορμή τότε τις πρώτες συναυλίες στο ΟΑΚΑ.

  – Δηλαδή, ο Κηλαηδόνης, ο Σαββόπουλος και ο Νταλάρας, τραγουδούσαν στο καφενείο;

 58. 55α Υπάρχει εν μέρει κάτι ανάλογο σε διάφορες επιθέσεις, περισσότερο ή λιγότερο καλοπροαίρετες, κατά της μεγαλομανίας του Μίκη για παράδειγμα (σκέφτομαι τους Αχαρνής του Σαββόπουλου – αλλά και τον Μίκυ Μάους του Σιδηρόπουλου). Βρήκα εξάλλου κι αυτό: http://www.topontiki.gr/article/54265/diasimes-kontres-sto-elliniko-tragoydi

 59. Μπετατζής said

  Α, δικό του είναι αυτό με την αντιπροσωπεία ;; Χαλάλι, και μένα μ΄ άρεσε πάντως (ο Κλυν εννοώ ότι μου άρεσε, αλλά και το συγκεκριμένο αστείο έπιασε το σφυγμό του μέσου ανθρώπου και πώς αυτός αντιλήφθηκε τα γεγονότα της πτώσης του υπαρκτού). Νομίζω ήταν αυτό που λέμε λαικός κωμικός, με τρόπο που δεν είναι ούτε ο Σεφερλής (πολύ χυδαίος, όχι λόγω λέξεων, λόγω θεματολογίας) ούτε ο Λαζόπουλος, (πολύ έμμεσος και δήθεν).

 60. Πάνος με πεζά said

  Όσον αφορά το τραγούδι «Έμπαινε Χάρρυ μου», ο Κηλαηδόνης καταφέρνει να περάσει την «κακιούλα» ως καλοπροαίρετη («Έμπαινε κι αλώνιζε εσύ την αγορά, εμείς δεν ευκαιρούμε, γράφουμε έργα σοβαρά»…»ώσπου να ξεμπλέξουμε τα μπούτια μας λοιπόν»…).

  Yπάρχει ένα λεπτό σημείο, ο Κηλαηδόνης βγάζει μέχρι το 1976 τους δίσκους του στην Columbia, και το 1978 που η Columbia «πιάνει» τον Χαρρυ Κλυνν, ο Κηλαηδόνης πηγαίνει στη Lyra. Δεν αποκλείεται, ως σίφουνας που ενέσκηψε, να παραμέρισε οποιοδήποτε μουσικό κριτήριο και ενδιαφέρον της εταιρίας, και να άπλωσαν στα πόδια του «γη και ύδωρ». Και αυτό το παράπονο να αποτυπώνει το 1979 sto trago;ydi ayt;o.

 61. Πάνος με πεζά said

  Ωραία το τέλειωσα το κείμενο, με αλλαγές υποκειμένου και greekglish, αλλά καταλάβατε…

 62. ndmushroom said

  55α
  (και μεταξύ αείμνηστου και ακατονόμαστου, μην ξεχνιόμαστε)

 63. θεός said

  Πλατάγιασμα-βύσσινο… παύση-αεροπλάνο

 64. sarant said

  58 Μπράβο, καλά λες.

 65. Πάνος με πεζά said

  Eξάλλου, οι δίσκοι του Χάρρυ Κλυνν, με το ιδιαίτερο περιεχόμενο αλλά και με τα μέσα παραγωγής της τότε εποχής, και με ένα κοινό αυτί διακρίνεται ότι θα απαίτησαν πάμπολλες ώρες ηχογράφησης και επεξεργασίας, πέραν από κάθε έως τότε καθαυτή μουσική παραγωγή…

 66. Πάνος με πεζά said

  Αν διαβάσω κάτι σχετικό στο βιβλίο του Μάτσα, περί Columbia και Xάρρυ Κλυνν, θα το μεταφέρω το βράδι.

 67. takis#13 said

  Θυμάμαι συνάδελφο του πατέρα μου που έλεγε για χρόνια το : » ας το πιστέψω!» (από τον αστυνόμο Μπέκα ) .
  Ο Χάρυ Κλυν με έκανε να προβληματιστώ και να σκεφτώ την μακρινή δεκαετία του ’80.

 68. Pedis said

  Έγκαινίασε και άφησε εποχή ο μακαρίτης με τις μιμήσεις του.

  Τα καλά του τα έγραψε πολύ ωραία και ανθρώπινα ο Νικοκύρης.

  Τα αρνητικά του, κατά τη γνώμη μου, οι κακού γούστου ταινίες. (Μόνο ο Ζουγανέλης τον ζηλεύει.)

  Και το ότι έγινε μαιντανός στις εκπομπές «πολιτικής ανάλυσης», με το έβγα της ιδιωτικής τηλεόρασης, αποδεχόμενος τον ρόλο που του πρότειναν, να εκπροσωπεί δήθεν τις απόψεις του κοινού πολίτη και τηλεθεατή.

 69. Μα, Αριστεροπόντιε, όπως κουβεντιάσαμε και χτες εδώ και όπως αποδείχτηκε με αδιάσειστα τεκμήρια, το ψευδώνυμο Χάρρυ Κλιν το χρησιμοποιούσε πολύ πριν από το 1971 που βγήκε ο Dirty Harry! Διάβασε τη δεύτερη παράγραφο του σημερινού άρθρου 🙂

 70. Ώστε το «Σε ποια γλώσσα θα ψαρεύουν;» ήτανε του Χάρρυ Κλιν; Εγώ νόμιζα πως ήταν αστείο των Ελλήνων του Βελγίου!

 71. Κιγκέρι said

  Πήγαινα πρώτη-δευτέρα γυμνασίου και ακούγαμε Χάρρυ Κλυν στο αυτοκίνητο από κασέτες σούπερ 8 στις οικογενειακές εξορμήσεις, γελώντας ασταμάτητα- το δε «ου γκα γκα μπουμ μπουμ γκι» ήταν κάτι σαν εκδρομικό εμβατήριο!

  Μερικές σκόρπιες ατάκες που θυμάμαι:
  – ΚΚΕ ΜΛ, ΜΛ ΚΚΕ, Μ ΚΚΕ Λ, Λ ΚΚΕ Μ (από αποτελέσματα εκλογών)
  – Εγέρθητι είπα! Γιατί δεν είσαι εγέρθητος α (από κάποιο σκετς με νεοσύλλεκτους μάλλον)
  -Ενώ οι παίκτες διαμαρτύρονται κοσμίως (ραδιοφωνική μετάδοση αγώνα ενώ ακούγονται καντήλια)
  – Εντός το πολύ της επομένης εικοσαετίας, όλα τα σημερινά σας προβλήματα θα έχουν λυθεί ή θα τα έχετε ξεχάσει (από την ασυναγώνιστη Μονομαχία στις Σέρρες Μάντρες)

 72. sarant said

  68τέλος: Αυτό με τον μαϊντανό (ευτυχώς) δεν το είχα προσέξει.

 73. Πάνος με πεζά said

  Έβλεπα χτες ένα ωραίο αστειάκι του, από την τελευταία φορά που εμφανίστηκε στο Ράδιο Αρβύλα :

  – Και πως τα καταφέρνετε, Χάρη , με τη γυναίκα σου, τόσα χρόνια μετά, και είσαστε τόσο καλά;
  – Α, όλα κι όλα, ό,τι και να γίνει, θα βγούμε, δυό φορές τη βδομάδα. Εγώ Τετάρτη, εκείνη Σάββατο !

 74. Ένα μόνον συμπλήρωμα στις ατάκες:
  Γάτα σου λέω ρε παιδάκι μου! Γάτα!

  Και μια σκηνή: Οι αείμνηστοι Α. Παπανδρέου και Κων. Μητσοτάκης, Μεξικάνοι από δυο χωριά χωριάτες – από το Επάνω Χωριό και το Κάτω Χωριό – Villa Arriba εναντίον Villa Abajo. Ο ένας σκνίπα στο ουίσκι, ο άλλος στουπί στην τεκίλα

 75. Tah Ala Tahalasa said

  Diss πριν καν να υπάρξει, έκανε ο Καρυωτάκης στον Μαλακάση.
  Πιο κομψά έκανε και στον Σικελιανό για της Δελφικές Εορτές.
  Ελληνες χιπ χοπερς, Καρυωτάκης ο μπαμπάς σας…

 76. spiral architect 🇰🇵 said

  @71: Όχι από Super 8 αλλά από 8-track. 😉

 77. 75 Δεν είναι όμως ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο ποιητής, είναι κάποιος κοσμικός της εποχής νομίζω.

 78. Κιγκέρι said

  @76
  Δίκιο έχεις, στέρεο 8!

 79. spiral architect 🇰🇵 said

  … η κατ’ εξοχήν κασέτα των φορτηγατζήδων.

 80. Avonidas said

  Καλησπέρα και καλό ταξίδι, Χάρρυ… έπρεπε να πεθάνει για να μάθουμε πώς βγήκε το Κλυνν 😦

  Από τα κομμάτια του να ξεχωρίσω το Δοξάστε Με, από το ομώνυμο άλμπουμ, και τη θλιβερά επίκαιρη (διαχρονική;) ατάκα του:

  «Είμαι ο συνάνθρωπός σας. Είμαι ο μέσος εσείς! Δοξάστε με!»

  Νομίζω, δική του φράση ήταν και το «όταν τα σκατά πάρουν αξία, οι φτωχοί δεν θα ‘χουν κώλο»

 81. Πάνος με πεζά said

  Και ποια η ιδιαιτερότητα της 8-track κασέτας; Ή μάλλον ποιες οι δύο διαιτερότητες; Ευκολάκι…

 82. sarant said

  77 Ο Μαλακάσης ο ποιητής είναι. Σε παραπλανάει η σημείωση του Καρυωτάκη ότι η κριτική απευθύνεται όχι στον ποιητή αλλά στον κοσμικό κύριο.

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/20/karyotmalakasis-2/

 83. sarant said

  81 Οι λεγόμενες και κάρτριτζες ήταν αυτές; Κάτι τεράστιες;

 84. ΣΠ said

  40
  Ο Χάρρυ Κλυνν τόνιζε σε κάθε ευκαιρία την ποντιακή καταγωγή του. Στο παρακάτω βίντεο συμμετέχει ως Τραμπάκουλας στο 33ο Φεστιβάλ Ποντίων Ευρώπης στο Λεβερκούζεν το 2014.

 85. Πάνος με πεζά said

  @ 83 : «Κασέτες αυτοκινήτου» είναι (ήταν) ο όρος που επικράτησε.

 86. ΣΠ said

  Ατάκες του Χάρρυ Κλυνν
  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/3622013/atakes-tou-charri-klinn-pou-mas-simadepsan-anexitila

 87. ΣΠ said

  Μερικές ατάκες ακόμα
  http://politis.com.cy/article/axechastes-atakes-tou-charri-klinn-vid

 88. Λάμπας said

  Το κορυφαίο όλων:

  – Τέλος πάντων, κύριε Τραμπάκουλα. Απ’ όλο αυτό το υπερφαινόμενο, το υπερθέαμα, του οποίου είχατε την τύχη να είστε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυς, τι σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, τι σας εντυπωσίασε, τι σας χτύπησε πιο δυνατά;

  – Η πόρτα!

 89. spiral architect 🇰🇵 said

  @81: Είχε μόνο «μπροστά» (fast forward – ⏩) και η κεφαλή ανάγνωσης διάβαζε τέσσερις περιοχές εγγραφής στην ταινία. Τελείωνε η 1, η κεφαλή έπεφτε στην 2, κοκ. Κάθε περιοχή εγγραφής είχε δυο αναλογικά κανάλια για το στερεοφωνικό ήχο, προς τούτο και ο χαρακτηρισμός 8-track. Λόγω κατασκευής η ταινία της ήταν ένας συνεχής βρόχος που ξετυλιγόταν εσωτερικά του καρουλιού και τυλιγόταν εξωτερικά.

 90. Divolos said

  Εγώ θυμάμαι και τα εξής:

  -γιατί τσιρίζει η μαϊμού παιδάκι μου;
  -ποιά μαϊμού ρε μάνα, η προταγωνίστρια είναι.

  -και νρίιιιιιν. Κρούει ο όνυξ.

  -(Νες καφέ φραπέ). Χτυπήστε τον μέχρι ν’ αφρίσει.

  -Γάλα βλάχας της π@υστλέ. Μεγαλώνει, μεγαλώνει, μεγαλώνει τα βυζιά.

  Αγαπημένο απόσπασμα που το ακούγαμε σε κασέτα όταν είμουνα μικράκι με τον Δραμπάκουλα των Καρπαθίων αν το λέω καλά:
  – Εδώ είναι η τράπεζα αίματος. Εδώ τα πίναμε χθες βράδυ με τον … (δεν θυμάμαι). Εγινε μεγάλο γλέντι.
  – Αυτή είναι η πολυθρόνα μου. Έχει τέσσερα πόδια. Τα δυό μπροστινά είναι ανθρώπινα. Φοράνε και παντόφλες.

  Α επίσης και οι πολύ πετυχημένες διαφημίσεις για τα «φουντούνια». Η μία έκλεινε με κάτι στα ποντιακά σαν «να λελεύω τα φουντούνια».
  Στην ίδια νωρίτερα (ή σε άλλη παρόμοια) με την μορφή του μάγκα νεοέλληνα «γουστάρω φουντούνια, γιατί έχουν διπλό διαφορικό, τραβάνε στην ανηφόρα, κι αν ποτέ τα άλλαζα πάλι φουντούνια θα παιρνα αμαλάχει ναούμε».
  Θυμάμαι πως την κάθε διαφήμιση την επαναλαμβάναμε ατελείωτες φορές στα διαλείματα στο δημοτικό τότε, σε βαθμό ψύχωσης. Αργότερα στο γυμνάσιο όποιος έπερνε μαζί του κασσετόφωνο στις εκδρομές, εκτός από τις κασσέτες με μπρέικ ντανς, έπρεπε να έχει μαζί και τουλάχιστον την τελευταία κασσέτα του Χάρυ κλιν.

 91. ΣΠ said

  39
  Η Πουλχερία Λουκά έχει παίξει κυρίως σε βιντεοταινίες των 80s.
  https://www.imdb.com/name/nm1671493/

 92. ΣΠ said

  Ο Χάρρυ Κλυνν παίζει ποδόσφαιρο (τρόπος του λέγειν) με τον Σωτήρη Μουστάκα και τον Θανάση Βέγγο.

 93. ΣΠ said

  Κουίζ:
  Το τραγούδι «ΜΑΛΑΚΑ …πιο μαλακά» από ποιο ξένο τραγούδι το εμπνεύστηκε;

 94. Πάνος με πεζά said

  @ 89 : Ακριβώς. Επειδή όμως τα ζευγάρια καναλιών γράφονταν σε σειρά (δηλ. εκεί που τελείωνε χρονικά πάνω στην ταινία το «1-2», πήδαγε η βελόνα στο «3-4» κ.ο.κ, οι τέσσερις αυτές εγγραφές ως προς την ίδια χρονική στιγμή, είχαν τελικά διαφορά φάσης το 1/4 του συνολικού χρόνου. Έτσι, με το ειδικό κουμπί που έκανες ΕΣΥ τη βελόνα να αλλάξει ζευγάρι, μπορούσες να μετατίθεσαι κατά το 1/4, σε άλλη περιοχή του δίσκου.
  (φαντάζομαι να το εξήγησα καλά)

 95. Πάνος με πεζά said

  Δηλαδή, αν θεωρητικά είχα τέσσερα τραγούδια ίσης διάρκειας, τα τέσσερα ζευγάρια tracks ήταν :
  …ΑΒΓΔΑΒΓΔΑΒΓΔ…
  …ΒΓΔΑΒΓΔΑΒΓΔΑ…
  …ΓΔΑΒΓΔΑΒΓΔΑΒ…
  …ΔΑΒΓΔΑΒΓΔΑΒΓ…

  Κι έτσι μπορούσα να πηδάω αναλόγως τις περιοχές.

 96. spiral architect 🇰🇵 said

  Περνούν τα χρόνια …

 97. sarant said

  96 Ωραίο αυτό. Πρέπει όμως να βάλεις επάνω κινητό, καλώδια, φορτιστές.

 98. Εδώ να ειπούμε πως ο Φιλιμπέρ Τσιρανανά, τέως πρόεδρος της Μαδαγασκάρης, υπήρξε όντως. Πού τον ευρήκε ο Χάρρυ Κλυνν, άγνωστο!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Philibert_Tsiranana

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τζίμης Πανούσης και Χάρρυ Κλυνν…Πέθαναν με λίγους μήνες διαφορά…Σημάδεψαν, παρά τις αρκετές χοντράδες τους, μια ολόκληρη εποχή…Και τη νιότη μας. Θα τους θυμόμαστε με χαμόγελο.

 100. leonicos said

  Θα το έχετε ξαναπεί

  Αυτή η πολυθρόνα είναι πολύ σπάνια. Τα μπροστικά της πόδια είναι ανθρώπινα

 101. leonicos said

  Για τον Πανούση δεν έκλαψα.

  Καμιά σύγκριση με τον Χάρρι Κλυν

 102. cronopiusa said

  Πρόπερσι δέχτηκε ένα από τα πιο σκληρά χτυπήματα που μπορεί να δεχτεί άνθρωπος, όταν νεκροφίλησε τον πρωτότοκο γιο του, τον πολύ αξιόλογο σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη (1966-2016).

  Τον τελευταίο καιρό βασανιζόταν από αναπνευστικά προβλήματα.

  Θεός σχωρέστον, όρκο παίρνω, πολύ καλός άνθρωπος ήτανε.

 103. Δεν θυμάμαι καλά: Ο (κολοτουμπαρισμένος) Καρπάθουλας των Δρακουλίων δικός του είναι;

 104. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Η πολυθρόνα αυτή είναι πολύ σπάνια. Έχει τέσσερα πόδια. Τα δυό μπροστινά είναι ανθρώπινα. Φοράνε και παντόφλες.

 105. (έβαλε το photoshop στη σωστή θέση τον Πύργο του Κόμη;)

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ, Λεώνικε, μόνο για τον Βέγγο ένιωσα ένα σφίξιμο στην καρδιά, όταν έμαθα για τον θάνατό του. Χάρρυ Κλυνν και Τζίμης Πανούσης ήταν εξαιρετικοί σατιρικοί καλλιτέχνες στις καλές τους στιγμές και σημάδεψαν τη δεκαετία του ’80 κυρίως.

 107. ΣΠ said

  Η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία «Ράδιο Μόσχα» (1996) του γιου του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

 108. Avonidas said

  #90. Ο Καρπάθουλας των Δρακουλίων έλεγε.

 109. Πάνος με πεζά said

  @ 98 : Όπως και «ο βασιλέας της Βουλγαρίας Συμεών».

 110. Avonidas said

  #90. Και συνεχίζει εκεί με τον Δράκουλα:

  «Εδώ κάθομαι τα βράδια, κρατώντας το χέρι της αγαπημένης μου. Εκείνη λείπει…»

  Κι ο τρόπος που το λέει, ο μπαγάσας 😀

 111. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 112. Πάνος με πεζά said

  «Δεν ήθελα μπροστά σε τόσο κόσμο, να πω «Με συγχωρείτε !» και να κλαύσω…»
  (από το Ταγκό της…χορδής)

 113. spiridione said

  Μετά το 1992 ουσιαστικά σταματαει τους δίσκους. Δεν ξέρω για ποιο λόγο έγινε αυτό (ίσως μάθω απο εσάς)

  Δεν ξέρω αν είχε προβλήματα με τις εταιρείες, αλλά οι τελευταίοι του δίσκοι, από το 1987 και μετά, δεν είχαν μεγάλη επιτυχία, και νομίζω ήταν και κατώτερης ποιότητας. Εγώ μετά το ‘Τίποτα’ δεν θυμάμαι τίποτα απ’ τους δίσκους του.

 114. spiridione said

  113. Έπαιξε ίσως ρόλο και η ιδιωτική τηλεόραση που ξεκίνησε.

 115. Πέπη said

  Εγώ είμαι μικρή (27) και δεν πρόλαβα τον κ. Χάρρυ Κλύνν στις δόξες του. Διάβαζα όμως τα άρθρα του στη «Kontra News» και μού άρεζαν. Όμως, αρκετές φορές είχα αγαναχτήσει, επειδής έβριζε τους πάντες, από το Κούλη και τον Άδωνι, μέχρι το «χοντρομαλάκα» Αμβρόσιο και τους ανθέλληνες συριζαίους που ξεπουλάνε την Πατρίδα στους Γερμανούς. Έβριζε κι εμάς τους Αλβανούς με ακατανόμαστες εκφράσεις, αλλά ας είναι: Ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας, λέει ο θείος Παύλος (είμαι ορθόδοξη χριστιανή από το μπαμπά μου που είναι βορειοπειρώτης και εργάζεται στο εδώ γραφείο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων)

  Στά άρθρα του αυτά, ο κ. Κλύνν είχε τη συνήθεια να βάζει στο τέλος σε ράστερ κάποια ελληναράδικη ρήση, για να κολακέψει τους εθνικολαϊκιστές αναγνώστες της «Kontra News». Θυμάμαι ότι μιά εποχή έβαζε συνέχεια την ανύπαρκτη ρήση Κίσινγκερ, που τόσες φορές έχει απασχολήσει το εδώ ιστολόγιο. Μεταξύ των ελληναράδικων ρήσεων που έβαζε όλο το 2016 ο κ. Κλύνν ήταν και η γνωστή «Καταραμένε Έλληνα» που αποδίδεται ψευδώς στο Φρίντριχ Σίλλερ. Θα ήθελα να ρωτήσω όποιον ξέρει αν πράγματι το «Καταραμένε Έλληνα» είναι κατασκεύασμα των Ελληναράδων, όπως η ρήση του Κίσινγκερ

 116. Avonidas said

  #115. Σάλτα και

 117. Πάνος με πεζά said

  Εδώ μια αναλυτική παρουσίαση των καλύτερων δίσκων του Χάρρυ, από το πολύ έγκριτο «Musiccorner»…
  http://www.musiccorner.gr/extras/record/046.html

 118. Alexis said

  Εξαιρετικό αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη!
  Υπήρξε όντως σύμβολο των ’80s. Αν θα έπρεπε να διαλέξω τρία ονόματα ανθρώπων που σημάδεψαν αυτή τη δεκαετία θα έλεγα Χάρρυ Κλυν, Νίκος Γκάλης και Ανδρέας Παπανδρέου.

  Εδώ μια από τις πιο πετυχημένες του διαφημίσεις για τη «Σερενάτα» που τελειώνει με τη χαρακτηριστική του ατάκα «Σερενάτα και πάσης Ελλάδος άμα λάχει να ‘ούμ'» :

  #99: Σε ό,τι αφορά το Χάρρυ Κλυν διαφωνώ κάθετα ( 🙂 ) με τα περί «χοντράδων».

 119. Alexis said

  Ντάξει, άλλα αντί άλλων το λίνκι, σερενάτα ήθελα να βάλω, φουντούνια προέκυψαν.
  Ξανά μανά:

 120. 115. Στις έγκυρες συλλογές απάντων του Σίλλερ στην πρωτότυπη γλώσσα, π.χ. της Berliner Ausgabe 2005, ή του εκδοτικού οίκου Hanser δεν υπάρχει ποίημα με τέτοιους στίχους.
  Το γεγονός ότι είναι πολύ χοντροκομμένο hoax (μαïμουδιά) υποστηρίζεται και από κάτι άλλο: Τα συμφραζόμενα του ανύπαρκτου ποιήματος αναφέρονται σε αρχαίους Έλληνες. Ωστόσ ισχύει το εξής: Οι γερμανόφωνοι υψηλής παιδείας, ειδικά της εποχής του Σίλλερ, όταν αναφέρονταν στην Ελλάδα χρησιμοποιούνσαν γενικά τον όρο Griechenland, Αλλά όταν αναφέρονταν στους ανθρώπους της αρχαίας Ελλάδας, ειδικά στους κλασικούς Έλληνες, συνήθως – όχι πάντα – χρησιμοποιούσαν τον όρο Hellenen και επιφύλασσαν τον όρο Griechen μόνον για τους νεότερους Έλληνες. Αντίστοιχα και οι αγγλόφωνοι ή γαλλόφωνοι.
  Δεν ξέρω άν μιλάτε γερμανικά. Πάντως για την πραγματική στάση του Σίλλερ απέναντι στην ελληνική αρχαιότητα χαρακτηριστικό είναι το ποίημά του Οι Θεοί της Ελλάδας (Die Götter Griechenlandes, 1788)
  https://www.uni-due.de/lyriktheorie/texte/1788_schiller.html

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Από «ομιλία» του Χίτλερ – Πώ πώ τι λέει ο άνθρωπος, τις κάλτσες του, – τι γλώσσα μιλάει παιδάκι μου; σώπα ρε μάνα, γαλλικά μιλάει. 🙂

  Αυτό το απόσπασμα (που το θεωρώ το κορυφαίο του) από την επιθεώρηση – Και φάγαν αυτοί καλά κι εμείς… χειρότερα – όσες φορές κι αν το δώ σκάω στα γέλια.

 122. ΣΠ said

  117
  Α, βλέπω ότι έχει και την απάντηση στο κουίζ που έβαλα στο 93. Οπότε ας βάλω εδώ την απάντηση:
  Shaving Cream

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο άνθρωπος είναι το ύφος, πολύ σωστό. Όσα ψευδώνυμα και να μεταχειριστεί ο Θόδωρας, όσο και ν’ αλλάξει το στυλ γραψίματος, η χυδαιότητα τον προδίδει.

 124. sarant said

  122 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 125. Divolos said

  #104 (ΣτοΔγιαλοΧτηνος) Ευχαριστώ που το έβαλες. Πόσα χρόνια είχα να το ακούσω. Δεν υπάρχουν πια και κασσετόφωνα. Κι εκείνες οι κασσέτες τι να απέγιναν;
  #108, 110 (Avonikos). Τώρα που το λες ναι το θυμήθηκα ο Καρπάθουλας των Δρακουλίων έλεγε.

 126. ΣΠ said

  Απόσπασμα από την ταινία Made in Greece (1987). Ο Χάρρυ Κλυνν ταξιτζής με επιβάτες Κακουλίδη, Σαββόπουλο και Φέρρη.

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι ένα ποίημά του:

  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΑ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
  Το όραμα του επανάστασης
  που σχεδιάσαμε
  δεν ευοδώθηκε
  κι εκείνη η πομπή των ανεστίων
  που πλήθυνε,
  πλημμύρισε
  τα δώματα και τους διαδρόμους
  του πρυτανείου…

  Ήταν που δεν υπολογίσαμε
  τους απρόσβλητους,
  εκείνους τους σκιώδεις ανθρώπους
  πίσω από τα μανιφέστα των τοίχων,
  πίσω από τα δολοφονημένα λάβαρα
  και τις σχισμένες αφίσες…

  Μας άφησαν ακάλυπτους
  οι υποχείριοι
  και οι επαναστατημένες συνειδήσεις
  των ανυπάκουων και των προγραμμένων
  μας εγκατέλειψαν…

  Τώρα οδεύουμε μόνοι
  την πεπρωμένη ιστορία
  και στο τέλος
  της δαιδαλώδους διαδρομής
  με τους υγρούς τοίχους
  και το λασπώδες δάπεδο,
  κάτω από το ωχρό φως
  των ξεψυχισμένων λαμπτήρων,
  μας αναμένει αδέκαστη η μοίρα
  των αθλίων της ιστορίας…

  Από την ανέκδοτη συλλογή “ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ”

 128. giorgos said


  ΠΑΣΟΚΑΡΑ καί πάσης Ελλάδας νά ούμε

 129. giorgos said

  128.Α ρε Χάρυ Κλύν μεγάλε, έτσι άκριβώς διαπαιδαγωγήθηκε ό έλληνικός λαός . » Ἔγραφε ὁ ΓΑΒ τότε : « Τώρα μὲ τὴν Ἀμερικανικὴ βοήθεια, οἱ πειναλέοι τῶν Βαλκανίων, οἱ Γιουγκοσλάβοι, οἱ Βούλγαροι, οἱ Ἀλβανοί, θὰ σκύβουν πάνω μας καὶ θὰ βλέπουν μὲ βουλιμία καὶ ζήλεια τοὺς Ἕλληνες νὰ τρώγουν μὲ χρυσᾶ κουτάλια».
  Ο ΓΑΒ είναι ό Α.Βλάχος «διανοούμενος» δημοσιογράφος τής Καθημερινλης.

 130. gpoint said

  άντε και η κρεμ ντε λα κρεμ…

 131. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Καλὸ κατευόδιο στὸν Χάρρυ Κλύνν. Γέλασα κι ἐγὼ μὲ τὴν παρέα μου μὲ τὰ καλαμπούρια του, ἰδιαίτερα τὴν δεκαετία τοῦ ᾿80.
  Σήμερα ἔμαθα κάτι καινούργιο: τὸ diss. Ἤδη ἀναφέρθηκε τὸ «ἔμπαινε Χάρρυ μου» τοῦ Λουκιανοῦ· κτγμ ἐκφράζει μᾶλλον ἀμηχανία μπροστὰ στὸ φαινόμενο Χάρρυ Κλύνν ποὺ εἰσέβαλε σαρωτικὰ στὴ δισκογραφία. Πιὸ αἰχμηρὸ βρίσκω τὸ Μήν περιμένετε ἀστειάκια ἀπὸ τὸ «Κούρεμα» τοῦ Σαββόπουλου.
  Μὴν περιμένετε ἀστειάκια καὶ σάτιρες, γνωστοί μου ξένοι
  γιὰ τὶς κλεψιὲς τοῦ Κοσκωτᾶ καὶ τοῦ ἀρχηγοῦ τὴν ἐρωμένη
  σ᾿ αὐτὰ διαπρέπουν κάτι ἀτσίδες, κάτι μίμοι, κάτι νάνοι
  στὰ ρεζιλίκια μας τοκίζοντας κανεὶς ποτὲ δὲ χάνει

 132. Alexis said

  #123: Μα δεν θέλει να κρυφτεί. Τις ίδιες μαλακίες γράφει πάντα με όποια μουτσούνα κι αν φοράει, ακριβώς για να είναι αναγνωρίσιμος.

 133. sarant said

  131 Δεν ξέρω αν εννοεί τον ΧΚ εδώ. Δυσκολεύομαι να το συμβιβάσω με το ότι δυο χρόνια πριν τον είχε τιμήσει καλώντας τον στην εκπομπή του.

 134. spiral architect 🇰🇵 said

  1983:
  «Tα δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας, είναι πώς θα χάσει δέκα κιλά και πού θα βρει πάρκινγκ.Με αυτοκόλλητο στο κούτελο θα κυκλοφορούμε όλοι, για να φαίνεται ποιος έκανε φορολογική δήλωση και ποιος όχι.

  Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων.

  Σε είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης.»

 135. Alexis said

  #131: Υπάρχει και διαφορά ύφους μεταξύ των δύο Δημήτρη. Του Σαββόπουλου θα έλεγα ότι εκφράζει μικρότητα, ενώ του Λουκιανού λεπτή ειρωνεία…

 136. Γς said

  115 @ Πέπη

  >Έβριζε κι εμάς τους Αλβανούς με ακατανόμαστες εκφράσεις,

  Στην ώρα πάνω.
  Μιλάω με την φίλη μου την Πέπη στο ΦΒ για το όνομά της.

  Καμία σχέση το όνομά σας με το θηλυκό του Πέππας [Παππάς;]

  Σημαίνει κάτι το Πέπη στ αρβανίτικα;

 137. ΣΠ said

  133
  Ναι, και επίσης ο Σαββόπουλος πήρε μέρος στην ταινία του Χάρρυ Κλυνν (βίντεο στο 126).

 138. 133 κλπ Δε νομίζω ότι, την εποχή που ακόμα η επιθεώρηση είχε κατά βάση πολιτικό χαρακτήρα και ήταν ακόμα ένας αξιοπρεπέστατος τρόπος διασκέδασης, είχε ανάγκη ο Σαβ. να βάλει στόχο τον Χάρρυ Κλυνν με αυτούς τους στίχους.

 139. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @133, 137. Τὸτε (ἐποχὴ Χέρφιλντ, Μιμῆς, Κοσκωτᾶ) εἶχε κάνει δίσκο ὁ ΧΚ καὶ σατίριζε τὴ σχέση Ἀνδρέα-Μιμῆς (γιὰ τὸν πρωθυπουργὸ ποὺ ἀγάπησε μιὰν ἀεροσυνοδό), τὸ σκάνδαλο Κοσκωτᾶ (γκράτσια Κοσκώτα) κλπ.

  Δὲν μπορεῖ ν᾿ ἀναφέρεται σὲ ἄλλον ὁ ΔΣ.

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι μόνο μικροπρεπής αλλά και άδικη για το ταλέντο του Χάρρυ Κλυνν θα ήταν αυτή η συμπεριφορά του Σαββόπουλου. Αλλά, απ’ την άλλη, και γνωστές είναι οι «μεταμορφώσεις» του Νιόνιου και ποιος άλλος μπορεί να είναι ο μίμος, στον οποίο αναφέρεται;

 141. sarant said

  139-140 Ομολογώ ότι τριάντα χρόνια τώρα στο τραγούδι αυτό άκουγα «κάτι μίνι, κάτι νάνοι» ενώ βέβαια είναι «μίμοι».

  Πιθανότατα έχει δίκιο ο Δημήτρης οπότε προσθέτω αλλη μια μικροπρέπεια στον Σαββόπουλο.

 142. Πέπη said

  κ. Aftercrisis (120): Σάς ευχαριστώ πάρα πολύ για το ευγενικό και άκρως ενημερωτικό σχόλιο. Δεν ξέρω γερμανικά, αλλά τους βρήκα στα αγγλικά τους «Θεούς της Ελλάδος» και μού άρεζε πολύ. Διερωτώμαι γιατί οι «Θεοί» δεν έχουν μεταφραστεί τόσα χρόνια (230) στα ελληνικά. Μάλλον το απαγορεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι ο Σίλλερ έχει μπηχτές για τη Θρησκεία των Λειψάνων, εννοώντας το Χριστιανισμό.

  Ο Σίλλερ είναι γνωστός και για τη περίφημη ατάκα του «»Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens», που σημαίνει «Εναντίον της Βλακείας και οι ίδιοι οι Θεοί μάταια μάχονται», που αντέγραψε ο Αϊνστάϊν λέγοντας «Δύο πράγματα είναι άπειρα στο Σύμπαν… κλπ»

  Διερωτώμαι γιατί τόσα ο χρόνια ο κ. Σαραντάκος δεν έχει κάνει μία ανάρτηση για να μάθουν όλοι πως και το «Καταραμένε Έλληνα» του Σίλλερ είναι ελληναράδικη κατασκευή. Όταν μάλιστα το δημοσίευε επί μήνες (2016) στην τελευταία της σελίδα η «Kontra News» με την εγκυρη υπογραφή του κ. Χάρρυ Κλύνν

 143. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @138 κλπ. Πιστεύω πὼς ὁ ΔΣ ἀσκοῦσε κριτικὴ στὸν ΧΚ, ἐπειδὴ ἀντιμετώπιζε τὴν ὑπόθεση ἐπιφανειακά, ἑστιάζοντας κυρίως στὸ «ρόζ» κομμάτι τῆς ἱστορίας. Ἀντίθετα ὁ ΔΣ τονίζει τὴν ἠθικὴ πλευρὰ τοῦ θέματος τόσο σὲ ἐπίπεδο κορυφῆς,
  ὅσο καὶ βάσης:

  «Πώς να μην κλέψει ο Κοσκωτάς αφού ένα όραμα κονόμας
  και ευζωίας και ανόδου ήταν το μέτρο ολονών μας
  Αν η ζωή είν’ αυτοσκοπός αν είναι ο βίος φιλοτομάρης
  πώς να μην είναι ο αρχηγός μας ένας μοιχός εβδομηντάρης;»

 144. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @143. Οἱ στίχοι εἶναι ἀπὸ τὸ ἴδιο τραγούδι, τὸ «Μὴν περιμένετε ἀστειάκια».

 145. spiridione said

  Επιθεώρηση «Σ’ όλο τον κόσμο είναι ίδια, στην Ελλάδα σπάει καρύδια» (1986).
  «Η παράσταση αυτή συνδέθηκε με μια, θα λέγαμε, “κακή” στιγμή της καριέρας του Χάρρυ Κλυνν. Όταν έλαβε γνώση της αρνητικής κριτικής της παράστασης από την
  κριτικό Ε. Βαροπούλου (Ελένη Βαροπούλου, «Σ’ όλο τον κόσμο είναι ίδια, στην Ελλάδα σπάει καρύδια», Το Βήμα, 23 Νοεμβρίου 1986), «εξαπέλυσε από σκηνής ένα
  βόρβορο εναντίον όχι μόνο της κριτικού, αλλά εναντίον όλων όσοι γράφουν σ’ όλα τα έντυπα όλου του οργανισμού (ενν. του Οργανισμού Λαμπράκη)». Στο Κώστας
  Γεωργουσόπουλος, «Ο σατιρικός που αυτοκτονεί», Τα Νέα, 4 Δεκεμβρίου 1986″.

  Click to access GRI-2014-12549.pdf

  (ενδιαφέρουσα διπλωματική εργασία)

  Η κριτική της Ελ. Βαροπούλου
  http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=2821&code=7840&zoom=800

 146. ΣΠ said

  Μετά το 1992 ουσιαστικά σταματαει τους δίσκους.

  Πάντως υπάρχει και ο δίσκος του 1997 The X Harry Klynn Files Ανάποδα

 147. sarant said

  146 Γι’ αυτό και το «ουσιαστικά» 🙂

 148. cronopiusa said

  142

 149. spiral architect 🇰🇵 said

  @133, 138 κλπ: Μεταξύ των καλλιτεχνών και σε κάθε είδος τέχνης γίνεται πόλεμος. Νόμος.

 150. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πέρα από τη σάτιρα, ο Χ.Κ. ήταν και διορατικός. Η χρεωκοπία της χώρας, η παραμονή των βάσεων – φεύγουν οι βάσεις που μένουν, μένουν οι βάσεις που φεύγουν – ο θάθαθας και τα λεφτά υπάρχουν, τα είχε πρώιμα προβλέψει. Νομίζω ότι πρέπει να επισημανθεί και αυτό του το προσόν.

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δημήτρη, άλλο η άσκηση κριτικής και άλλο η απρόκλητη και προσβλητική δημόσια επίθεση σ’ έναν φίλο. Άλλωστε, στον ίδιο δίσκο ο Σαββόπουλος επιτίθεται και στους «κωλοέλληνες», αυτομαστιγώνεται επειδή δεν υπηρέτησε στον στρατό και γενικώς κάπου μπερδεύει την κριτική και την αυτοκριτική με την ηθικολογία και το σύνηθες καφενειακό τσουβάλιασμα των πάντων.

 152. ΓιώργοςΜ said

  Περασμένη ώρα βρίσκω λίγο χρόνο ν’ αφήσω ένα σχόλιο, εν είδει λουλουδιού, για το Χάρυ Κλυν της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας, τότε που μαθαίναμε το χιούμορ σε όλα του τα επίπεδα, από το εύκολο γέλιο με τις μιμήσεις και ενίοτε τις χοντράδες, μέχρι το λεπτό και υποδόριο, που αφήνει ένα χαμόγελο και την ικανοποίηση πως το ανακάλυψες. Ας είναι αναπαμένος.

  141 Έξεστι Κλαζομενίοις κλπ… Δεν είναι έκπληξη, ο κανόνας είναι δυστυχώς.

 153. Ηπειρώτης said

  Μετά από 12 ώρες, ας ακουστεί και η άλλη άποψη, αφού είναι γνωστό ότι ο μακαρίτης Χάρρυ Κλύνν δεν γούσταρε τις αγιογραφίες και τα γλειψίματα…

  1) Την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 πεθαίνει σε ηλικία 50 χρονών από καλπάζοντα καρκίνο ο αγαπημένος του γιός Νίκος Τριανταφυλλίδης. Κηδεύτηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

  Την επομένη του θανάτου τού γιού του, ο Χάρρυ Κλύνν δημοσιεύει κανονικά την Στήλη του στην «Κόντρα Νιούζ» που έχει τίτλο «Χάσαμε τον Αρκά, STOP».

  Κι ο χαροκαμμένος πατέρας έχει το κουράγιο να γράψει το εξής μακάβριο αστείο για τον βρυκόλακα Μητσοτάκη, που τότε ήταν 98 χρονών και πέθανε έναν χρόνο αργότερα:

  «Ο Χάρος λέει στον Μητσοτάκη, τον father: «Βαρέθηκα να σε περιμένω… Πάρε τα κλειδιά και έλα όποτε θες!»…»!!

  2) Όπως είδατε από τη φωτοτυπία, η Στήλη του Χάρρυ Κλύνν στην «Κόντρα Νιούζ» ονομαζόταν «Στο μυαλό του Χάρρυ Κλύνν». Με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, ο μακαρίτης είχε δικό του μπλόγκ στο διαδίκτυο όπου κατά καιρούς δημοσίευε απαράδεκτα αντισημιτικά σχόλια. Θα δώσω μόνο ένα παράδειγμα…

  Στις 28 Οκτωβρίου 2013 έκανε μιά ανάρτηση για τον Τζέφρυ Παπανδρέου, όπου διαβάζουμε – μεταξύ άλλων – τα εξής κατάπτυστα:

  α): «Ο μικρός Jeffrey γεννήθηκε στην Αμερική το στις 16 Ιουνίου 1952 στο Saint Paul της Μινεσότα των ΗΠΑ. Κατάγεται από πατέρα Ελληνο-Πολωνό τον Ανδρέα Παπανδρέου-Mineiko (με εβραϊκή καταγωγή) και μάνα εβραία την Margaret Chant κάτοικο Αμερικής με παππού τον Douglas Chant και στέλεχος των Ιεχωβάδων στις ΗΠΑ»

  β) «Τον Ιούλιο του 2010 είναι ο πρώτος “Έλληνας” πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ισραήλ και καταθέτει στεφάνι για το ολοκαύτωμα των Εβραίων»

  γ) «Συμπέρασμα…
  Μετά τον Εφιάλτη στις Θερμοπύλες δεν έχει ξαναεμφανιστεί τέτοιος προδότης στον Ελλαδικό χώρο…. Μας κυβερνάει ένας άχρηστος (όπως έλεγε ο Πάγκαλος) προδότης πολιτικός, που ανέβηκε στα στρώματα της πολιτικής με την βοήθεια της μασωνίας, των εβραίων και της bilderberg, ώστε να στεφθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας και να την πουλήσει σε αυτά τα κέντρα διακυβέρνησης του πλανήτη.»

  ΕΛΠΙΖΩ να βρεθούν αρκετοί έντιμοι αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου και να καταδικάσουν μαζί μου τον απίστευτο αντισημιτισμό του μακαρίτη γελωτοποιού

 154. Πέπε said

  @93:
  > > Το τραγούδι «ΜΑΛΑΚΑ …πιο μαλακά» από ποιο ξένο τραγούδι το εμπνεύστηκε;

  Δόθηκε βέβαια προ ωρών η απάντηση, αλλά θα ήθελα να αναφέρω ότι γενικότερα το λεπτό αυτό ζήτημα είχε διαλευκανθεί από το μακρινό 2011.

  (Δύο μουσικές ετυμολογίες, μία για το Μαλακά πιο μαλακά του Χάρρυ Κλυνν και μία για ένα τραγούδι του Λουκιανού. Ο αρχικός σκοπός της ανάρτησης ήταν να συνδέσω αυτά τα δύο μέσω μιας τρίτης, του Ουγκαγκαμπούμ με το Έμπαινε Χάρρυ, αλλά εκείνη την εποχή το Έμπαινε Χάρρυ δεν ήταν εντοπίσιμο στο ΥΤ.)

  _________________

  Το «γάτα με πέταλα» είναι του Χάρρυ Κλυνν, ή απλώς αυτός το διέδωσε;

  Πάντως σαν το «δε μας χέζεις ρε Νταλάρα», άλλη ατάκα δεν υπάρχει.

  Οπωσδήποτε και αυτό με τα «θα» έχει μείνει διαχρονικό. Θυμάμαι από (ουουου!! …παλιά) τα «ΠΑΣΟΚ» που ήταν γραμμένα στους τοίχους να διορθώνονται με άλλο χρώμα μπογιά σε ΘΑΣΟΚ. Μιας και το θυμήθηκα, από εξίσου παλιά θυμάμαι και τη διόρθωση της Χρυσής Αυγής σε Χρυσά Αυγά, δηλαδή δεκαετίες πριν γίνει κόμμα.

  Άλλο διαχρονικό είναι το «και πάσης Ελλάδος», που μάλλον προέρχεται από την προαναφερθείσα διαφήμιση της Σερενάτας. Να πω πάντως ότι οι διαφημίσεις του σε γενικές γραμμές δε μου άρεσαν.

  Επίσης, δε μου άρεσε το Natin Fatin. Ήταν διπλός δίσκος με λάιβ πρόγραμμα από το μαγαζί του, που μουσικά στηριζόταν σε παρωδία του πρόσφατου τότε Latin του Νταλάρα. Στις πρόζες είχε άπειρο βρισίδι -πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στα μέχρι τότε στουντιακά του άλμπουμ- και, κάτι ακόμα χειρότερο, ένα ενοχλητικό επιφώνημα (ουουουούι) κάθε φορά που τέλειωνε ένα αστείο και έπρεπε να γελάσει το κοινό.

  Τότε έπαψα να τον παρακολουθώ. Τα σχετικώς τελευταία χρόνια άρχισα να αναδιφώ τα παλιά του, όσα ήξερα ήδη και τα ξαναθυμόμουν και άλλα που μου είχαν διαφύγει. Πολλά από αυτά είναι ανυπέρβλητα, είτε ως χιούμορ είτε ως οξυδέρκεια και διορατικότητα. Χτες άκουσα στο ραδιόφωνο τη Μονομαχία στις Σέρρες Μάντρες και δεν έχει να πετάξεις ούτε συλλαβή, ούτε νότα!

 155. sarant said

  Την πιθανότητα να δίνει κάποιος τη στήλη του από 2-3 μέρες νωρίτερα, είναι πολύ΄δύσκολο να τη σκεφτούν μερικοί.

 156. ΓιώργοςΜ said

  Τι τις ήθελα τις Κλαζομενές, αμέσως παρουσιάστηκε ο δήμαρχος της πόλης…

  Μια από τις ατάκες που θυμάμαι, από τις υποδόριες που είπα πιο πριν, ακουγόταν στο υπόβαθρο ενός τραγουδιού, υποτίθεται από ραδιόφωνο: «Και στις αθλητικές μας ειδήσεις, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Απόλλων Καλαμαριάς, 0-3» 🙂

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πιο πρόστυχος παρά ποτέ…Θέλει καντάρια προστυχιά για να μιλήσεις με τέτοιον τρόπο για το πένθος ενός πατέρα για το παιδί του. Τι θα γίνει μ’ αυτό το καρκίνωμα, ρε γαμώτο…

 158. Ηπειρώτης said

  κ. Σαραντάκο (155): Εντάξει για την Στήλη και το μακάβριο αστείο στον γερο-Μητσοτάκη, την επαύριον του θανάτου του γιου του. Για τα όσα αντισημιτικά έγραψε για τον Τζέφρυ, δεν θα πείτε τίποτα; Τα ξέρατε; Κι αν δεν τα ξέρατε, τώρα που τα μάθατε, γιατί δεν τα καταδικάζετε και περνάτε αβρόχοις ποσί;

  Άν διαβάσετε όλη την ανάρτηση του Χάρρυ Κλύνν για τον Τζέφρυ, θα δείτε ότι ασχολείται και με την βάφτισή του, παίρνοντας τα επιχειρήματά του κατευθείαν από την Χρυσή Αυγή!.. Γράφει…

  «Ακριβής ημερομηνία και ενορία στην οποία βαφτίστηκε ο Jeffrey δεν υπάρχει..
  Πολύς κόσμος αμφισβητει ότι έχει πράγματι βαφτιστεί , λόγω του ότι ό άλλος του παππους, ο Douglas Chant, ήταν στέλεχος των Ιεχωβάδων των ΗΠΑ, και επειδη διαδιδόταν παλιότερα μια άλλη διαφορετικη ιστοριούλα περι βαπτίσεώς του στις ΗΠΑ απο τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο , αλλα και διότι υπάρχει και η φήμη ότι στο Αμερικανικο Κολλέγιο είχε δηλώσει προτεστάντης, και επειδη ποτε άλλοτε δεν έχει δημοσιευτει κάτι για το γεγονος της βάπτισης, ούτε φωτογραφίες απ’ αυτην.»

  Κι αφού είσαστε τόσο φανατικός πολέμιος των χοάκων, αγαπητέ κ. Σαραντάκο, θα ξέρετε ασφαλώς ότι είναι μέγα ψεύδος πως ο πεθερός του Αντρέα Παπανδρέου, Douglas Chant, ήταν Ιεχωβάς ή στέλεχος των Ιεχωβάδων, όπως έλεγε ο μακαρίτης, αντιγράφοντας – προφανώς – τα κείμενα των χρυσαυγιτών

 159. Πέπε said

  Ωραία λοιπόν, έχουμε πράμα να ικανοποιήσει τις ορέξεις και των αντισημιτών (ΓΑΠ = Εβραίος) και των αντι-αντισημιτών (Χάρρυ Κλυνν = αντισημίτης). Σαν τη διπλή τρίλιζα ένα πράμα. Ωραίος ελιγμός, χειροκροτούμε.

  Πάμε παραπέρα τώρα;

 160. cronopiusa said

  versus

 161. sarant said

  156-157-159-160

  Δεν θα έχουμε τη χαρά να διαβάσουμε άλλο σχολιο του Ηπ. και της Πέπης. Βέβαια, τα κεφάλια ξεπετάγονται διαρκώς.

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, θα ξαναγυρίσει σαν Λουλού, σαν Λαλάκας, σαν Λινάτσα, κάτι παρεμφερές και ταιριαστό στην προσωπικότητά του. Ή, ακόμα χειρότερα, με κάποια πλαστοπροσωπία, με ιδιοποίηση της ταυτότητας κάποιου ανυποψίαστου ανθρώπου. Το χειρότερο με τον καρκίνο είναι οι μεταστάσεις του.

 163. Πέπε said

  Εγώ θα στερούμουν και τη χαρά να ξαναδιαβάσω μερικά από τα ήδη δημοσιευμένα τους (π.χ. τα σημερινά).

 164. Τι σκατοψυχιά και καργιολίκι, ωρέ φίλοι. Πού τον βρήκαμε αυτόν; Στο Κλύν;

 165. Πάνος με πεζά said

  A, το έχει αυτό ο (σκατο)Έλληνας ! Ακόμα και που μένει αυτός στη ζωή, και πάει ο Χάρρυ Κλυνν στον τάφο, το θεωρεί νίκη !

 166. Μπας και ήρθε η ώρα να τον εβγάλουμε από την ντουλάπα και επισήμως; Όλοι ξέρουμε, πλέον, το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνσή του.

 167. ΚΩΣΤΑΣ said

  Είμαι γενικώς κατά της λογοκρισίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο σχολιαστής τηρεί τους ηθικούς δεοντολογικούς και νομικούς κανόνες. Εδώ ο άνθρωπος είναι κάτι χειρότερο, σκατόψυχος, όπως σωστά τον χαρακτήρισαν και άλλοι. Το να προσβάλει άταφους νεκρούς είναι μόνιμη ανωμαλία του, θυμάμαι ότι το έκανε και με την Αρλέτα.

  Αν πραγματικά γνωρίζετε ποιος είναι, ξεμπροστιάστε τον, να ξέρουμε όλοι με ποιον έχουμε να κάνουμε.

 168. Μαρία said

  166
  http://photobucket.com/gallery/user/Just_Bond/media/bWVkaWFJZDoxNDg5ODM4OQ==/?ref=

 169. Μαρία said

  167, 168
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/14/7kalokairia-34/#comment-175689

 170. Tah ala tahalasa said

  Έτσι στο άσχετο θυμήθηκα το » άλλο Πέπη άλλο πρέπει» » άλλο Κωνσταντίνος άλλο ο χαλβάς εκείνος»..

  Πάντως ο Σαββόπουλος θα μπορούσε να το είχε γράψει κ για τον Πανούση το τραγουδάκι που έβαλε ο κος Μαρτίνος.
  Σκεφτόμουν το » πήδηξε δεκαέξι αεροσυνοδούς ο πρωθυπουργός μαε, δίχως να πάρει φόρα χειροκροτεί η περήφανη χωρα που χει ντουρο ηγέτη σοσιαλιστή που γ@@@ κ δέρνει την αλλαγή..»
  Μου ήρθε εξαιτίας του νανου που λέει πιο κάτω. ( Ο μακαρίτης ο Πανούσης δεν ήταν κ πρώτο μπόι, αν κ μου φαίνεται κάπως τραβηγμένο απ το Σαββόπουλο να τον λέει νάνο λόγω ύψους).
  Μπορεί πάλι να ήτανε μίξη. Η να τα έλεγε στη νύφη να τα ακούει η πεθερά. Όπου νύφη ο Πανούσης.

 171. Alexis said

  #167: Το να προσβάλει άταφους νεκρούς είναι μόνιμη ανωμαλία του, θυμάμαι ότι το έκανε και με την Αρλέτα.

  Έχει και άλλες, χειρότερες επιδόσεις σκατοψυχιάς, θυμάμαι π.χ. τον Μένη Κουμανταρέα…

 172. Γς said

  Φτου!

  Ανάφερα το όνομα της και μου τσάκωσε η μαρμάγκα ένα σχόλιο:

  136:

  Και δεν πρόλαβε [ή δεν ήθελε] να μου απαντήσει αν είναι όντως Αλβανίδα η Π έ π η.

 173. Γιάννης Ιατρού said

  161: Κάτι «Αρχαιοελληνιστές» κι «Ιστοριοδίφες» μένουν, αλλά ο καθ΄ου τα έχει ξεφτιλίσει τα χρηστώνυμα, όπως έγραψε κι ο Κουβάτσος στο #162…

  168: Μαρία, τόσο αριστερός, ε; 🙂 🙂

 174. Γς said

  169:

  >https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/14/7kalokairia-34/#comment-175689

  και η δική μου ανάρτηση πιο κάτω:

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/14/7kalokairia-34/#comment-176564

 175. Πέπε said

  @170:
  > > πήδηξε δεκαέξι αεροσυνοδούς ο πρωθυπουργός μαε, δίχως να πάρει φόρα χειροκροτεί η περήφανη χωρα που χει ντουρο ηγέτη σοσιαλιστή που γ@@@ κ δέρνει την αλλαγή..»

  Αυτό είναι από την «Ψόφια γλώσσα», στη μελωδία του Λα Μπάμπα. Βγήκε σε μπόνους σιγκλάκι μαζί με το άλμπουμ Χημεία και Τέρατα. Το Λα Μπάμπα περιλαμβανόταν και στο Latin του Νταλάρα. Το παρώδησε και ο Χάρρυ Κλυνν στο Natin Fatin ως «Παραπάει το πράγμα».

  Και τα τρία είναι του 1987, τουτέστιν, γρήγορα τα αντανακλαστικά Πανούση και Χάρρυ Κλυνν.

  Την ίδια χρονιά είχε κυκλοφορήσει και το Λα Μπάμπα με τους Los Lobos, από το σάουντρακ της ταινίας. Η εκτέλεση του Νταλάρα στηρίζεται στην αρχική μελωδία που είχε το τραγούδι ως παραδοσιακό μεξικάνικο son jarocho. Μια αισθητά απομακρυσμένη ροκ διασκευή είχε κάνει, κάπου στα μέσα του ’50, ο Ρίτσι Βάλενς, με την οποία και καθιερώθηκε. Η ταινία, στην οποία οι Λος Λόμπος επανεκτέλεσαν τη διασκευή του Ρίτσι Βάλενς, ήταν, ακριβώς, αφιερωμένη στη ζωή του (φτωχό προικισμένο μεξικανόπουλο, γίνεται σταρ, πεθαίνει νεότατος στο γνωστό αεροπορικό δυστύχημα μαζί με τους άλλους). Επομένως υπήρχαν δύο λα Μπάμπα: το παραδοσιακό και το ροκ. Το παραδοσιακό ακουγόταν για κάμποσα δευτερόλεπτα και στην ταινία, αλλά σαφώς επισκιαζόταν από το ροκ, επομένως στην Ελλάδα το παραδοσιακό ήταν γνωστό βασικά από τον Νταλάρα. Ο Χάρρυ Κλυνν ακολουθεί σαφώς την εκτέλεση του Νταλάρα (με κάτι διακριτικές πινελιές κι από Ζαμπέτα), ενώ ο Πανούσης, παραδόξως (για τόσο δηλωμένο αντινταλαρικό) μάλλον την άλλη.

  (Γενικά πρόκειται για απίστευτα πολυδιασκευασμένο τραγτούδι, βλ. π.χ. εδώ!)

 176. cortlinux said

  Κι αλλη με τον αραβα. Φουντουνια σαλαμ, φουντουνια αλεκουμ

 177. cortlinux said

  Λειπει το εθνος αναδελφον. Τρομερος δισκος.

 178. cortlinux said

  Μια ακομη ατακα του ηταν και η : «Και τι κανς; Σκαβς; «.

  Προσωπικα τον γνωρισα απο το βινυλιο και ηταν θεϊκος. Οπως θεωρω κορυφαια την Μέιντ ιν Γκρις. Ηταν πολυ μπροστα απο την εποχη του.

  Υπαρχει νεα γενια σταντ απ κωμικων. Δεν αναφερομαι στο Σιλα διοτι ειναι πια αρκετα μεγαλος. Το τι θα καταφερουν θα το δειξει ο καιρος.

  Κατι ακομη. Ξεχασαμε τον μονολογο του στην ταινια «Γυναικες δηλητηριο» που δινει ρεσιταλ αυτοσχεδιασμου. Με την ατακα στο τελος «Κριτσινια σπαμε;»

  Παρεμπιπτόντως η σατυρα που εκανε στις «κουλτουριαρηκες» εδειχνε αγαπη για το ειδος. Ηταν στοχευμενη κι οχι μπακαλιστικη.

 179. cortlinux said

  Ταινιες

 180. spiral architect 🇰🇵 said

  @168: Ο δεξιός ή ο αριστερός;

 181. π2 said

  Δύο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό για τον Χάρρυ Κλυνν. Το ένα είναι ότι πρόκειται για τον ορισμό του επιδραστικού καλλιτέχνη, σ’ ένα είδος στο οποίο δεν υπήρχε ιδιαίτερη παράδοση στην Ελλάδα. Έγραψε ο Νίκος ότι άρεσε και στον πατέρα του. Και στον δικό μου άρεσε, όπως και σ’ άλλους συγγενείς με τους οποιους τίποτε δεν μας ένωνε. Δεν είναι τυχαίο ότι έμειναν στη μνήμη τόσες ατάκες του σε ανθρώπους τελείως διαφορετικού κοινωνικού προφίλ και λοιπών αναφορών. Γελούσαν οι κουλτουριάρηδες, παρά την επιτηδευμένα τρας αισθητική του, γελούσαν οι νοικοκυραίοι, παρά το ασεβές χιούμορ, γελούσαν και οι σοβαροφανείς, παρά το μη εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα. Δεν είναι απλό πράγμα αυτό.

  Το δεύτερο είναι πόσο θλιμμένος έδειχνε (όχι τώρα στα στερνά, ταλαιπωρημένος από την υγεία του και τον χαμό του γιου του, ακόμη και στα κωμικά ντουζένια του). Μυστήριο αυτό με τους επιτυχημένους κωμικούς: κατά κανόνα είναι πολύ θλιμμένοι άνθρωποι στη μη κωμική τους ζωή. Σα να υπάρχει ένα ταβάνι γέλιου και χαράς και αυτοί ξοδεύουν όσο τους αναλογεί στην επαγγελματική τους ζωή.

 182. spiral architect 🇰🇵 said

  Είπαμε, δεν ακούς και κάτι καλό, ρε γμτ!
  Πέθανε ο Φίλιπ Ροθ.

  (άπο τους αγαπημένους μου Αμερικανούς συγγραφείς)

 183. gpoint said

  # 175

  …Ο Χάρρυ Κλυνν ακολουθεί σαφώς την εκτέλεση του Νταλάρα (με κάτι διακριτικές πινελιές κι από Ζαμπέτα),..

  Την μουσική στα τραγούδια και στις παρλάτες του Χ.Κ. έγραφε ο παιδικός μου φίλος Τ. Μ. που ψιλοέπαιζε και μπουζούκι μικρός. Από τις πρώτες του δημιουργίες η μελοποίηση της (πονηρής) Οδύσσειας που βασίστηκε πάνω σε μελωδίες του Μπαχ προσαρμοσμένες στην κιθάρα και ηχογραφήθηκε μια νύχτα στο δασάκι του Γαλαξιδιού. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια η κασσέτα χάλασε και ο συντραγουδιστής μου στην εκτέλεση απεβίωσε.

 184. 161. Πάντως το κεφάλι που ξεπετάχτηκε εδώ αποδείχτηκε ελλιπέστατα ενημερωμένο.
  Φυσικά και υπάρχουν σε ελληνική μετάφραση «Οι Θεοί της Ελλάδας» του Σίλλερ
  https://www.politeianet.gr/books/9789607720559-schiller-friedrich-von-dioni-mpallantes-kai-alla-poiimata-188074
  Ή προσποιητή άγνοια, για να ρίξει στο μίξερ – ποιός ξέρει γαιτί; – και λίγη αντιεκκλησιαστική ρητορεία;
  Πιθανώς μπλέχτηκαν τα λάστιχα από τις μάσκες («ορθόδοξη Χριστιανή Αλβανίδα-Βορειοηπειρώτισσα», «αντιαπαγορευτικός αντιχριστιανός» δωδεκαθεïστικού στύλ – «Θρησκεία των λειψάνων» γαρ, κτλ …). Μιά από τις ομιλούσες κεφαλές μεταφράζει και από τα γερμανικά
  Προέκυψε πολύ μπλεγμένη η μακαρονάδα

 185. Ιδού και αντισημιτική σάλτσα στη μακαρονάδα, από την ομιλούσα ασώματη κεφαλή – με αφορμή το 1968:
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/05/15/mai68/#comment-503468

 186. spiral architect 🇰🇵 said

  Για τα «αντισημιτικά» έχει κυτεί αίμα.
  (και το σχωρεμένο το Φίλιπ Ροθ όταν δήλωσε άθεος, αντισημίτη τον είπαν)

 187. 186. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπούς οικοδομήματος έχουν κάποια ηλικία
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/05/15/mai68/#comment-503493

  Και του ελληνικού περιπτέρου του, βέβαια

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάει και ο Φίλιπ Ροθ…Στη χορεία των σπουδαίων χωρίς Νόμπελ, αφού περισσεύει η σκοπιμότητα…Κούντερα, πώς είσαι από υγεία;

 189. sarant said

  Καλημέρα από εδώ

  185-186 Όταν βγάζουνε αντισημίτες τους πάντες, λογικό είναι οι πραγματικοί αντισημίτες να χαίρονται.

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181- Μόνο οι πολύ θλιμένοι γίνονται μεγάλοι κωμικοί, το χιούμορ και το γέλιο, είναι η αντανακλαστική αντίδραση για να ισορροπήσουν και να μην αυτοκτονήσουν.

 191. Αλλόφιλος said

  Κάθαρμα ήταν βασικά. Ακροδεξιός φασίστας, που ειδικά την περίοδο 2010-2012 έσταζε μίσος και καλούσε τον κόσμο σε εγκλήματα (κρεμάλες κλπ) μέσα από το blog του και τα social media.
  Πήγε να βρει τον Χριστόδουλα, θεός σχωρέσ’ τον τον φασίστα.

 192. ΣΠ said

  191
  Ντροπή! Που ήρθες σε ένα άρθρο-μνημόσυνο για να βρίσεις.

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  191: Εντάξει, είναι αλήθεια πως ο δημόσιος πολιτικός λόγος του ήταν ακραίος, λαϊκίστικος και διχαστικός. Αλλά μόλις πέθανε, είναι ακόμα άταφος, και στην Ελλάδα συνηθίζουμε να το σεβόμαστε αυτό.

 194. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δεν θυμάμαι από πού δγιάολο είναι αυτό που παραθέτω χοντρικά και από μνήμης:

  Κάποιος πήγε στον ψυχολόγο και είπε, γιατρέ μου είμαι απελπισμένος, βουλιάζω στην κατάθλιψη, η ζωή μου δεν έχει κανένα νόημα. Όλα είναι μαύρα, σκέφτομαι να αυτοκτονήσω.
  – Δεν έχεις δίκιο, του λέει ο γιατρός, η ζωή είναι ωραία, πάντα υπάρχουν πράγματα που μας κάνουν να γελάμε και να χαιρόμαστε. Μαθαίνω πως στην πόλη μας ήρθε ένα σπουδαίο τσίρκο με καταπληκτικά νούμερα. Έχουν ένα κλόουν απίστευτα αστείο, η παράστασή του είναι καταπληκτική, ο κόσμος κάνει ουρές για να τον δει και όλοι λύνονται στα γέλια. Πιστεύω πως αν πας να τον δεις θα σου φτιάξει το κέφι και δεν θα είσαι τόσο δυστυχής.
  – Εγώ είμαι ο κλόουν.

 195. geobat said

  #19, #23
  2005 «φοβαμαι» από Ρόδες, Νικητας Κλιντ πρώην Active member

  Diss song απο τους ΑM δλδ τον Μυτακιδη το «τι άλλο φοβάσαι», νομιζω ένα δυο χρόνια αργότερα.

 196. ΣΠ said

  Αγαπημένη μου ατάκα: «Κάνε με κύβους».
  Γελάω κάθε φορά που την σκέφτομαι.

 197. skol said

  Η κατάρα «να σου καεί το βίντεο» του Χάρρυ Κλυνν δεν ήτανε;

 198. sarant said

  197 Μπορεί αλλά δεν είμαι σίγουρος

 199. spiral architect 🇰🇵 said

  @197: Ναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: