Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αποφράδες ημέρες και κερκόπορτες ξανά

Posted by sarant στο 30 Μαΐου, 2018


Κανονικά, το άρθρο αυτό, που είχε αρχικά δημοσιευτεί το 2012, θα έπρεπε να αναδημοσιευτεί χτες, που ήταν η επέτειος της Άλωσης της Πολης. Η αιτία για την αναδημοσίευση δεν είναι ότι έχουν περάσει έξι χρόνια και το παλιό άρθρο θα έχει ξεχαστεί, είναι περισσότερο ότι κάποια λινκ που είχαν δοθεί σε σχόλια του παλιού άρθρου δεν λειτουργούν πια. Αυτό το διαπίστωσα τυχαία χτες το πρωί, και ο φίλος Γρηγόρης, που τα είχε αρχικά ανεβάσει, προθυμοποιήθηκε να τα μεταφέρει αλλού και μάλιστα να προσθέσει και κάποιες άλλες πηγές -κι έτσι τις παραθέτω όλα μαζί στο τέλος του άρθρου. Και αποφάσισα να το δημοσιεύσω σήμερα το άρθρο κι ας είναι πάρωρο, παρά να περιμένω ένα χρόνο.

Χτες είχαμε Τρίτη 29 Μαΐου, επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης πριν από 565 χρόνια, αποφράδα ημέρα σύμφωνα με τα κλισέ, οπότε σήμερα θα λεξιλογήσουμε σύντομα με άξονα δυο λέξεις σχετικές με την ημέρα, που τις βλέπετε στον τίτλο.

Λέμε ότι η 29η Μαΐου 1453 είναι αποφράδα ημέρα (ή αποφράς ημέρα στην καθαρεύουσα), επειδή τη μέρα εκείνη έπεσε η Πόλη. Αποφράδα λέγεται η μέρα η καταραμένη, που συνδέεται με κάποιο τραγικό γεγονός που σημάδεψε την ιστορία ενός λαού ή τη ζωή ενός ανθρώπου, λέγεται και η μέρα η γρουσούζικη, η δυσοίωνη: η Τρίτη έτσι κι αλλιώς θεωρείται ημέρα αποφράδα, πολύ περισσότερο σήμερα που συμπίπτει με την επέτειο της άλωσης.

(Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Τρίτη εγινε γρουσούζικη επειδή η 29.5.1453 ήταν Τρίτη, αλλά αυτό δεν ισχύει, ήταν γρουσούζικη από παλιότερα).

Η λέξη αποφράς είναι αρχαία, από το στερητικό από και το ρ. φράζω (μιλώ, απ’ όπου και φράση κτλ.), είναι δηλαδή η μέρα εκείνη για την οποία δεν κάνει να μιλάει κανείς· συχνά στα αρχαία τη βρίσκουμε σε πληθυντικό, αποφράδες ημέραι, οι μη καθαρές, οι απαγορευμένες. Και όπως το εξηγεί έμμετρα ο βυζαντινός λόγιος Ιωάννης Τζέτζης:

Ἡ ἀποφρὰς ἡ μισητὴ ἥνπερ μισεῖ τις φράσαι.
Ἦσαν καὶ ἀποφράδες δε τοῖς παλαιοῖς ἡμέραι,
ἐν αἷς τισὶ συνέβησαν θλίψεις καὶ περιστάσεις·

Κι ένας παλιότερος, ο Λουκιανός, δίνει στον Ψευδολογιστή έναν λειτουργικό ορισμό:  Ὅταν μήτε αἱ ἀρχαὶ χρηματίζωσι μήτε εἰσαγώγιμοι αἱ δίκαι ὦσι μήτε τὰ ἱερὰ ἱερουργῆται μήθ΄ ὅλως τι τῶν αἰσίων τελῆται͵ αὕτη ἀποφρὰς ἡμέρα.

Στις αποφράδες ημέρες ούτε γίνονται εμπορικές συναλλαγές, ούτε δικάζουν τα δικαστήρια ούτε ιερουργούν οι ναοί, ούτε καμιά άλλη από τις καλές δραστηριότητες της ζωής.

Καμιά σχέση βέβαια με το σημερινό ρήμα αποφράζω και την απόφραξη (που όπως έχουμε πει έχει δυο αντίθετες σημασίες). Πολλές ημέρες έχουν χαρακτηριστεί αποφράδες, αλλά νομίζω πως η 29η Μαΐου 1453έχει τα ανεπιθύμητα πρωτεία. Γκουγκλίζοντας θα βρείτε και άλλες μέρες που θεωρούνται αποφράδες, όπως η 21η Απριλίου 1967 ή για την Κύπρο η 15η Ιουλίου 1974. Όχι χωρίς υπερβολή, η ΑΔΕΔΥ είχε χαρακτηρίσει αποφράδα ημέρα για τους δημοσίους υπαλλήλους την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς της εφεδρείας, ενώ πολύ χρησιμοποιούν την ημέρα οι αθλητικογράφοι, είτε για τις μεγάλες τραγωδίες των γηπέδων (ας πούμε το Χίλμπορο ή το Χέιζελ, καθώς και πολύνεκρα δυστυχήματα σαν της Σουπέργκας ή του Μονάχου) είτε, σε εντελώς άλλη κλίμακα, για τον υποβιβασμό, ας πούμε, μιας ομάδας (ίσως και για κανένα «σφαγιασμό» από διαιτητή).

Κατά τη λαϊκή παράδοση, οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη από την Κερκόπορτα, μια πύλη του τείχους που είχε μείνει ανοιχτή από αμέλεια ή, ακόμα πιο φορτισμένα, από προδοσία. Την Κερκόπορτα την αναφέρει ο Δούκας στην Ιστορία του· ήταν ένα παλιό παραπόρτι, το μισό κάτω από τη γη, καλά κλεισμένο, που ο Παλαιολόγος είχε την κακή ιδέα να διατάξει να το ξεφράξουν για να βγαίνουν οι Ρωμιοί από εκεί και να χτυπάνε τους Τούρκους που είχαν ήδη μπει στον περίβολο του τείχους: ἦσάν τινες τῶν γερόντων ἐπιστάμενοι παραπόρτιον ἓν πρὸ πολλῶν χρόνων ἀσφαλῶς πεφραγμένον, ὑπόγαιον, πρὸς τὸ κάτωθεν μέρος τοῦ παλατίου. Καὶ δηλώσαντες τῷ βασιλεῖ, διὰ προστάξεως αὐτοῦ ἠνοίχθη· καὶ ἐξήρχοντο ἐξ αὐτοῦ περισκεπόμενοι τοῖς τείχεσι τοῖς ὑγιαίνουσι καὶ ἀντεμάχοντο τοῖς Τούρκοις ἐν τῷ περιβολαίῳ.Τὸ δὲ ὄνομα τῆς κρυφῆς ἐκείνης πύλης ἐκαλεῖτό ποτε Κερκόπορτα.

Κερκόπορτα, από το κέρκος (η ουρά του ζώου, εξού και κερκίδα), συνεπώς πίσω πόρτα, παραπόρτι, λέει το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη. Μεταφορικά, τη λέξη τη χρησιμοποιούμε πολύ συχνά για να δηλώσουμε το αδύνατο σημείο από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί ο εχθρός για να κάμψει μια ισχυρή αντίσταση. Για παράδειγμα, ο Γ. Κάτρης είχε γράψει πως οι συμφωνίες της Ζυρίχης-Λονδίνου ήταν η κερκόπορτα για την κατοπινή τουρκική εισβολή.

Για να γυρίσουμε στην κυριολεκτική Κερκόπορτα, ακούγεται ή υπονοείται κάποτε ότι η Πόλη ήταν απόρθητη και ότι αν κάποιος προδότης δεν άνοιγε το παραπόρτι, η Βασιλεύουσα δεν θα είχε παρθεί. Βέβαια, όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι και χωρίς την Κερκόπορτα το τέλος της Πόλης ήταν προδιαγεγραμμένο, και μάλιστα ότι ήταν θέμα ημερών, οπότε η μνεία της μάλλον παρηγορητικά λειτουργεί. Άλλωστε, δεν είναι καν βέβαιο ότι υπήρξε πράγματι η Κερκόπορτα.

Στη μυθολογία των εθνικών ματαιώσεων, η Κερκόπορτα συναντάει τον Εφιάλτη. Αν δεν ήταν ο Εφιάλτης, θα είχε τάχα ο Ξέρξης σταματήσει στις Θερμοπύλες (οπότε ίσως δεν θα είχαμε ούτε τη Σαλαμίνα ούτε τις Πλαταιές); Αν δεν ήταν η Κερκόπορτα, θα έμενε τάχα άπαρτη η Πόλη;

* Παλιότερο άρθρο του ιστολογίου για την Άλωση: Το ανακάλημα της Κωνσταντινόπολης.

* Πηγές σχετικά με την άλωση της Πόλης:

 

 

 

271 Σχόλια προς “Αποφράδες ημέρες και κερκόπορτες ξανά”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Και μία αποφράδα ημέρα της νιότης μας.
  Η ημέρα που απαγόρευσαν τα φλιμπεράκια

 2. spiral architect 🇰🇵 said

  Tέτοιος τεντυμπόης που ήσουν, καλά σου έκαναν!

 3. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Στον καθημερινό λόγο την αποφράδα μέρα την αναφέρουμε κυρίως με ελαφρά ειρωνική διάθεση, προκειμένου για γεγονότα που δεν είναι καθόλου ατυχή, απεναντίας μπορεί και είναι σημαντικά ή πάντως ευχάριστα, αλλά θέλουμε για πλάκα να τονίσουμε μια υποτιθέμενη κακή πτυχή τους. Π.χ. η αποφράδα μέρα που γνώρισα κάποια συνήθεια που έκτοτε με συνοδεύει (ένα στέκι που πάω πλέον συνέχεια, ένα παιχνίδι με το οποίο έχω κολλήσει, ένα βιβλίο που μου άλλαξε τις ιδέες…)

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Αλλά δεν θυμάσαι ποια μέρα ήταν

  3 Σωστός

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι αν δεν ήταν ο Κάριους και ο Ράμος, θα το ‘παιρνε η Λίβερπουλ. 🏆

 6. Πέπε said

  Γενικά, αν δε χάναμε θα νικούσαμε. Αν δε φεύγαμε, θα είχαμε μείνει. Αν δεν είχε πεθάνει, θα ζούσε ακόμη. Αν δε σε είχα γνωρίσει, δε θα σε γνώριζα.

 7. Πάνος με πεζά said

  E βέβαια υπάρχουν κι άλλες αποφράδες μέρες… Π.χ. η 23η Απριλίου 2010…

  Δίπλα στην αποφράδα, υπάρχει και η «μεγάλη μέρα», που χαρακτηρίζεται από τα πριν έτσι, από την αναμονή κάποιου σπουδαίου γεγονότος, δηλαδή – π.χ. αποτελέσματα εισαγωγικών εξετάσεων, λ.ε.τ.
  Αν δε αυτό που αναμένεται, απαιτεί και κάποια προσπάθεια, το αλατοπιπερώνουμε και λίγο παραπάνω, «η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου» (π.χ. οι ίδιες οι εξετάσεις).

 8. Γς said

  4:

  Ναι δεν θυμάμαι, αν και μας έτσουξε τότε.

  Θυμάμαι όμως τα 500 χρόνια από την Αλωση. 29 Μαΐου 1953 στο Βύρωνα.
  Πένθος στεναχώρια. Οι περισσότεροι πρόσφυγες του 22 ζούσαν ακόμα.

  Αλλά γιατί;

  «Tό Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος δέν ήταν Ελληνικό, παρότι γιά λόγους διπλωματικούς κάποια στιγμή γίνεται επίσημη γλώσσα η Ελληνική. Κάθε καρυδιάς καρύδι γίνεται Αυτοκράτορας, αλλά κανένας από τήν Ελλάδα. Είναι Ρωμαϊκό δημιούργημα μέ ρωμαίους πολίτες. Καί ρωμιός δέν σημαίνει Ελλην, αλλά χριστιανός ρωμαίος πολίτης»

  Αυτό το τελευταίο δεν το ήξερα. Πάω πίσω στο ΦΒ να ρωτήσω αυτόν που έγραψε τα παραπάνω.

  Μαγκιά μας όμως. Πες πες το κάναμε δικό μας.

  Ντάξει στεναχωριόμαστε λίγο με την αποφράδα ημέρα αλλά συνηθίσαμε πια. Κύπρος, Ιμια, Αιγαίο και πάμε λέγοντας [για το Δεσποτάτο του Μυστρά π.χ. πιο κάτω δεν γίνεται. Είναι το Τούνεζι κι η Μπαρμπαριά ]

  Και πάλι μάγκες!

 9. Πάνος με πεζά said

  Στα δε υποθετικά των μεγάλων ή αποφράδων ημερών, ένα ωραίο θέμα στο retromaniax, με τίτλο «Τί θα γινόταν αν ο Γιοβάισα έβαζε το τρίποντο».

 10. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αποφράς ημέρα σήμερα, απεργία, τίποτα δεν λειτουργεί. Κι ο Γιάννης Κ (5), αντί να δουλεύει, κάθεται και γράφει σχόλια. 😛

 11. Γς said

  10:

  Κι έλεγα γιατί γίνεται σήμερα απεργία.

  Για να κάθεται ο Γιάννης Κ.και να γράφει σχόλια!

  Αυτό είναι!

 12. # 5

  Κάνε όνειρα… από το Φεβρουάριο όταν πέρασε την Παρί το είχε πάρει η Ρεάλ, οι άλλες ομάδες ήταν απλές οδοντόκρεμες και μόνο η Μπάγιερν αλοιφή για τους κάλους.

  Κι από τώρα στο λέω, πάλι του χρόνου η Παρί με την Ρεάλ θα το διεκδικήσουν κι αν κάνει μεταγραφές η Ρεάλ (δεν ξέρω αν θα ισχύει ακόμα η απαγόρευση που είχε φέτος) τον Μανέ θα πάρει (ποιός Σαλάχ και σαλάμια). Διαβάζοντας την πράσινη δεν μαθαίνεις μπαλίτσα αγόρι μου.

 13. ΚΑΒ said

  ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ
  ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΗ

  29 Ιουλίου

  29 Ιουλίου, αποφράδα ημέρα
  της μη γεννήσεώς μου
  βρίσκομαι βαθιά μες στα νερά
  της θάλασσας του Πόρου
  νεοφώτιστος
  συντροφιά με τους φίλους μου τα ψάρια.

 14. # 8

  «Tό Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος δέν ήταν Ελληνικό, παρότι γιά λόγους διπλωματικούς κάποια στιγμή γίνεται επίσημη γλώσσα η Ελληνική. Κάθε καρυδιάς καρύδι γίνεται Αυτοκράτορας, αλλά κανένας από τήν Ελλάδα. Είναι Ρωμαϊκό δημιούργημα μέ ρωμαίους πολίτες. Καί ρωμιός δέν σημαίνει Ελλην, αλλά χριστιανός ρωμαίος πολίτης»

  Τι λέει ρε ;;;;

 15. Babis said

  «Αν δεν ήταν ο Εφιάλτης, θα είχε τάχα ο Ξέρξης…»

  Είχα διαβάσει κάποτε μια πολύ ωραία ανάλυση που εξηγούσε ότι οι Πέρσες θα πέρναγαν έτσι και αλλιώς από τις Θερμοπύλες. Ήταν πράγματι πολύ καλή ανάλυση αλλά όταν τελείωσα το διάβασμα η κεντρική ιδέα που μου έμεινε είναι.

  1. Ο Εφιάλτης δεν υπήρξε. Είναι δημιούργημα της φαντασίας των Ελλήνων.
  2. Δεν έδειξε ποτέ το πέρασμα στους Πέρσες.
  3. Τους το έδειξε επειδή τον βασάνισαν.

 16. leonicos said

  Καλημέρα σας!

 17. Γς said

  8:

  Και είχε, πριν μερικά χρόνια, το Μετροπόλιταν Μιζέουμ οβ Αρτ της Νέας Υόρκης μια έκθεση για το Βυζάντιο, θρησκευτικές εικόνες και τέτοια, και έστειλε κάτι προσκλήσεις[;] στα κράτη με ορθόδοξους που απάρτιζαν την Αυτοκρατορία τότε,

  Κόντεψε να γίνει διπλωματικό επεισόδιο.
  Τι δουλειά έχουν οι Βούλγαροι κι οι Σέρβοι;
  Η αυτοκρατορία ήταν ολοδικιά μας!

 18. leonicos said

  Το πρόβλημα είναι όταν μια Μεγάλη μέρα, π.χ. όταν βγει το κόμμα μας στην Κυβέρνηση (δεν είναι μπηχτή, δεν βγήκε ποτέ το δικό μου) ν’ αποδειχτεί τελικώς αποφράδα.

  Π.χ. όταν συναντηήκαμε με τον Γς, κι εκείνος αφελώς νόμισε ότι γίναμε φίλοι. Πού να φανταστεί το τύπος κακής πίστεως είμαι! Αλλά τι να κάνει; Η αγάπη δεν έχει μάτια. Μόνο πληκτρολόγια

 19. leonicos said

  Και βγαίνω γι να μη σας κουράζω. Ομολογώ όμως ότι νιώθω κάπως από χτες! Για να είμαι ειλικρινής

 20. http://enromiosini.gr/arthrografia/ο-γαμοσ-που-θα-εσωζε-το-1453-την-κωνσταντιν/

  Το παραπάνω λινκ κοινοποιήθηκε στο Φ/Β, από φίλο κατοικοεδρεύοντα εις την παρ’ ημίν Δάφνη (πάλαι ποτε Εζεβαί ή Έζιοβα): Αν ο Παλαιολόγος παντρεύονταν την μητριά του Μωάμεθ Μάρα (θυγατέρα Σέρβου ηγεμόνα), τότε ο Μωάμεθ δεν θα καταλάμβανε την Πόλη. Και η υπόθεση αυτή σχολιάστηκε ως κατωτέρω:

  «Η Μάρα (που τα υπολείμματα του Πύργου της υπάρχουν στη Δάφνη) ήταν, από την πλευρά της μητέρας της Κατακουζηνή και Παλαιολογίνα. Κατά τα λοιπά, νομίζω ότι και να γίνονταν ο υπόψη γάμος, ο Μωάμεθ θα κατάπινε την Πόλη, ίσως με ειρηνικό τρόπο. Η άλλοτε πανίσχυρη Βυζατινή Αυτοκρατορία είχε καταντήσει να περιοριστεί σε μια και μόνο πόλη. Είχε χάσει όχι μόνο τους εξισλαμισθέντες πρωην υπηκόους τους, αλλά και αυτούς που είχαν παραμείνει Χριστιανοί. Στην τελευταία προσπάθεια των Δυτικών, κυρίως των Πολωνών, να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους, κάπου στη βορειοανατολική Θράκη, την νίκη στον Μουράτ (τον πατέρα του Μωάμεθ) έδωσε ένα τουρκικό σώμα Χριστιανών που στην κρίσιμη στιγμή επέπεσε κατά των Ευρωπαίων, με υψωμένο το λάβαρο του Αη-Γιώργη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Τούρκοι «ανέχονταν» μετά, τις εκκλησίες και τα παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου (όπως και της Παναγίας, για άλλους όμως λόγους)».

 21. Γς said

  15:

  >[Αν δεν ήταν ο Εφιάλτης] οι Πέρσες θα πέρναγαν έτσι και αλλιώς από τις Θερμοπύλες

  Ναι, αλλά μέσω Λαμίας, που λέμε

 22. Corto said

  Χαίρετε!

  Τελικά η διαδεδομένη ετυμολογία της Κερκόπορτας από το τσίρκο (circus – ιππόδρομος) απορρίπτεται;
  Στην βικιπαίδεια παρατηρούμε μία αντιφατική διατύπωση: στο σχετικό λήμμα η λέξη ετυμολογείται συγχρόνως από το τσίρκο και από την λατινική λέξη κέρκους (δρυς):

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B5%CF%81%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1

 23. Γς said

  19:

  Λεώ!

  Που πας;

  Εδώ!

 24. Γς said

  18:

  και μου θύμισες το ανέκδοτο

  -Ρε σύ, έχω νέα. Καλά και κακά. Τα κακά πρώτα: Επιασα την Τούλα με τη Σούλα [οι γυναίκες τους] στο κρεβάτι.

  -Και τα καλά νέα;

  Πλησιάζει, τον κοιτάζει στα μάτια και του λέει:

  -Σ αγαπώ!

 25. Μια απορία που έχω από παλιά είναι το γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη «Άλωση» (την οποία θα περίμενες να χρησιμοπούν οι νικητές) και όχι πχ «Πτώση», όπως νομίζω πως ισχύει στις περισσότερες άλλες γλώσσες.

  Εκτός από την Πόλη, η λέξη άλωση νομίζω χρησιμοποιείται κάπως για τις περιπτώσεις της Τροίας, τη Βαστίλης, της Τριπολιτσάς, πάντα από την πλευρά των νικητών.

 26. Πάνος με πεζά said

  Άλλες κλισεδούρες με μέρες, «η μέρα/οι μέρες που άλλαξαν τον κόσμο», «μετά από εκείνη τη μέρα τίποτα δεν ήταν πια ίδιο», «η μέρα-ορόσημο», «η μέρα που έμελλε να τη θυμόμαστε για πάντα», «δεν ήταν μα μέρα σαν όλες τις άλλες», «η μέρα που άλλαξε τη ζωή μου» κλπ. (προσθέστε)

 27. ΚΩΣΤΑΣ said

  Οι πιο κοντινές, χρονικά, αποφράδες ημέρες, ακριβείς ημερομηνίες δεν θυμάμαι

  Η ημέρα που ο Γιωργάκης πήγε στο Καστελόριζο και βρήκε τα λεφτά (που υπήρχαν).
  Η ημέρα που ο Αλέξης έσκισε τα μνημόνια και επειδή μετά δεν είχαμε μνημόνια, φτιάξαμε άλλα δύο σε αντικατάσταση των πρώτων.
  Η ημέρα που το όχι έγινε ναι.

  Και μια κάπως πιο μακριά – αποφράδα ημέρα. Αν Μεταξάς αντί για ΟΧΙ είχε πει ΝΑΙ, τον Αύγουστο θα είχαμε καθαρή έξοδο από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

 28. # 23

  συμφωνώ και επαυξάνω !

 29. Ριβαλντίνιο said

  αλλά κανένας από τήν Ελλάδα

  Αναστάσιος Α΄απ’το Δυρράχιο , πόλη ελληνική της ελλαδικής χερσονήσου.
  Ειρήνη η Αθηναία
  Μακεδονική Δυναστεία από την Ανατολική Θράκη
  Μιχαήλ Α΄
  Παλαιολόγοι, αν ισχύει η καταγωγή από την Μακεδονία, αν και δεν είναι η επικρατούσα.
  Βατάτζης , απ’την Ανατολική Θράκη
  Κομνηνοί, αν ισχύει η καταγωγή από την Ανατολική Θράκη.
  Έλληνες , αλλά όχι Ελλαδίτες, ήταν πολλοί ακόμη ή μερικής ελληνικής καταγωγής.

 30. Γς said

  29, 8:

  Πάω να του τους τρίψω στη μούρη!

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απ’ το σχολείο απεργώ, Κώστα, απ’ το ιστολόγιο ποτέ. 😊

 32. # 27

  Ενώ από νύχτες δυο είναι οι διάσημες άντε τρεις μς την Αγια, η νύχτα του αγίου Βαρθολαμαίου (εδώ σε έμμετρη κωμικοτραγική παραλλαγή
  ) και η μουσική των Τhe Band

 33. Ριβαλντίνιο said

  @ 30 Γς

  Τρίψτους τα ! Πές τους να έρθουν και από εδώ να τους ματσουκώσω διαδικτυακά ! 🙂
  Ότι άλλη βλακεία σου πούν πές την μου να τους κονιορτοποιήσουμε ! 🙂

  ______________________________________________________________________

  Άλλη μια «προδοσία» αν και κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να θεωρηθεί τέτοια, όπως δεν θεωρήθηκαν προδότες οι Θεσσαλοί όταν οι Έλληνες εγκατέλειψαν τα Τέμπη.

  HPAKΛEIΩTEΣ KAI AINIANEΣ: O EΦIAΛTHΣ ΞANAZEI
  Eν τω μεταξύ, οι αποδυναμωμένοι Eλληνες που βρίσκονταν στις Θερμοπύλες επρόκειτο να υπερκεραστούν από τις στρατιές του Bρέννου, σε μία τραγική επανάληψη της Iστορίας. Oπως στην πρώτη μάχη των Θερμοπυλών, όταν ο Yδάρνης είχε περικυκλώσει το στρατό του Λεωνίδα με τη βοήθεια του προδότη Eφιάλτη, μέσω του περάσματος της Aνοπαίας ατραπού, έτσι και τώρα ο Bρέννος ακολούθησε τις υποδείξεις των Hρακλειωτών και των Aινιάνων, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο. Oι Hρακλειώτες και οι Aινιάνες υπέδειξαν το πέρασμα στο Bρέννο, όχι επειδή δεν ήταν πιστοί στον ελληνικό αγώνα, αλλά επειδή ήθελαν το γρηγορότερο δυνατό να φύγουν οι Kέλτες από τη γη τους προτού την ερημώσουν. H φράση του ποιητή Πινδάρου «…ο καθένας νιώθει συντετριμμένος για τις δικές του κακοτυχίες αλλά δεν τον αγγίζουν οι συμφορές των άλλων…» αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη λογική αυτής της απόφασης. O Bρέννος, αφήνοντας διοικητή του κύριου σώματος της στρατιάς του τον Aκιχώριο, κατευθύνθηκε με 40.000 άνδρες προς το πέρασμα. Kατέστησε σαφές στον αντικαταστάτη του ότι δεν έπρεπε να επιτεθεί στους Eλληνες προτού ολοκληρωθεί η κίνηση της περικύκλωσης. Eκείνη τη μέρα η ομίχλη ήταν πυκνή και είχε απλωθεί μέχρι τις παρυφές της Oίτης, εμποδίζοντας την ορατότητα των Φωκιέων, οι οποίοι φυλούσαν το πέρασμα. Oι Γαλάτες τούς αιφνιδίασαν, ωστόσο, οι Φωκιείς αντιστάθηκαν γενναία, αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από το πέρασμα. Kατόρθωσαν εντούτοις, να ειδοποιήσουν τους συντρόφους τους και να τους αναφέρουν την επικείμενη περικύκλωση προτού αυτή να λάβει χώρα. Kατ’ αυτό τον τρόπο, οι Aθηναίοι κατάφεραν να αποσύρουν έγκαιρα τις τριήρεις και τα στρατεύματά τους. Tο ίδιο έπραξαν και οι υπόλοιπες ελληνικές στρατιές, με καθεμία από αυτές να επιστρέφει στην πατρίδα της. Tο πέρασμα ήταν πλέον ανοικτό, με ολόκληρη τη Νότια Eλλάδα να είναι απροστάτευτη μπροστά στην κελτική προέλαση.
  http://www.militaryhistory.gr/articles/view/87/2

  κατὰ ταύτην τὴν ὁδὸν ἐπηγγέλλοντο ἄξειν Βρέννον οἱ Ἡρακλεῶται καὶ οἱ Αἰνιᾶνες, οὐ κακονοίᾳ τῇ ἐς τὸ Ἑλληνικόν, τοὺς δὲ Κελτοὺς ἐκ τῆς χώρας σφίσιν ἀπελθεῖν μηδὲ ἐγκαθημένους φθείρειν περὶ πολλοῦ ποιούμενοι. καί μοι φαίνεται Πίνδαρος ἀληθῆ καὶ ἐν τῷδε εἰπεῖν, ὃς πάντα τινὰ ὑπὸ κακῶν οἰκείων ἔφη πιέζεσθαι, ἐπὶ δὲ ἀλλοτρίοις κήδεσιν ἀπήμαντον εἶναι.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0159%3Abook%3D10%3Achapter%3D22%3Asection%3D9

 34. Πάνος με πεζά said

  Και η Νύχτα των Κρυστάλλων.
  Και μια παλιά ταινία του 1983, «Τη νύχτα που έπεσε η γέφυρα» 🙂

 35. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  Για τον Εφιάλτη κανένα ετυμολογικό;
  Εφιάλτης: ( επί + άλλομαι), τον βρίσκουμε και στον Όμηρο. Ο ζωηρός, ορμητικός, «αυτός που πηδάει με ορμή πάνω σε κάτι» ή «αυτός που πατάει σταφύλια». Έχουμε και στην μυθολογία, ένα γίγαντα που προκαλούσε τον τρόμο, γιό του Αλωέα (ή του Ποσειδώνα) και της Ιφιμεδείας.
  Σήμερα η λέξη σώζεται ως Ενφιάλτης 🙂

 36. Ριβαλντίνιο said

  Γς ακόμη ,
  δεν έγινε επίσημη γλώσσα η ελληνική για διπλωματικούς λόγους αλλά γιατί οι ελληνόφωνοι ήταν η συντριπτική πλειοψηφία.
  Ρωμαϊκό δημιούργημα είναι , για την ακρίβεια ελληνορωμαϊκό από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά καταλήγει ελληνικό.
  Ρωμιός σημαίνει κυρίως Έλλην/ελληνόφωνος από την μεσοβυζαντινή περίοδο και μετά.

 37. ΚΑΒ said

  25. Το 493 π.Χ., λίγο μετά την καταστροφή της Μιλήτου από τους Πέρσες, ο Φρύνιχος ανέβασε το έργο του «Μιλήτου Άλωσις» με το οποίο αναπαριστούσε τις συμφορές που έπληξαν τους Μιλησίους.

 38. Πάνος με πεζά said

  Kαι «Εnti alpi» 🙂

 39. ΚΩΣΤΑΣ said

  32 Ναι, και αποφράδες νύχτες, σαν του έφεδρου που δεν έκανε κουκου.

  Είσαι ωραίος, σε έχω διαβάσει και παλιότερα. 🙂

 40. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  15 Η τσαγέρα του Εφιάλτη 😉

  25 Ενώ αντίστοιχο του Άλωση είναι το Sack;

  35 Δεν πρέπει να έχουμε γράψει για τον εφιάλτη (τη λέξη)

 41. Babis said

  40 Η τσαγέρα του Εφιάλτη 😉

  ???

 42. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  35 >Ενφιάλτης
  Αυτό νόμιζα πως είναι από τα προσωνύμια του εκάστοτε ΥπΟικ (όλοι οι υπόλοιποι, εκτός των διαθετόντων εξωχωρίους εταιρείας, είναι οι (πολλάκις) ενφιαλθέντες 🙂 , ή ενφιαλωθέντες αν αναγκάστηκαν στο τέλος να γράψουν τα ακίνητα στο Δημόσιο….)

 43. Παναγιώτης Κ. said

  Σοβαρός και ενθουσιώδης ο δάσκαλος να διδάσκει στο μάθημα της Ιστορίας την Άλωση (ή την Πτώση) της Πόλης από τους Τούρκους, να μιλάει για την Κερκόπορτα και εμείς τα παιδάκια να έχουμε καταστενοχωρηθεί για την αβλεψία να μείνει ανοιχτή αυτή η πορτούλα και να ακολουθήσει το μεγάλο κακό!
  Βεβαίως δεν ήταν μόνο αυτή η αφήγηση που σε έβαζε στο κλίμα των «μεγάλων ματαιώσεων».Ήταν τα ανάλογα ποιήματα, τα διηγήματα στα Αναγνωστικά, οι εκπομπές στο ραδιόφωνο, ο…Σίμων Καράς που διέδιδε την «Εθνική Μουσική», η Μικρασιατική Εκστρατεία και η καταστροφή που ακολούθησε, οι παππούδες που είχαν πάρει μέρος σε αυτή και οι αφηγήσεις τους, οι πρόσφυγες, οι αναζητήσεις μέσω του Ερυθρού Σταυρού κ.ο.κ

  Υπάρχουν κάποιοι στίχοι για την Άλωση, που συγκινούν ακόμη και σήμερα μια κατηγορία ακροατών. Οι στίχοι αυτοί είναι επενδυμένοι με διαφορετικές μουσικές, μουσικές δηλαδή που αντιστοιχούν σε διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, όλες όμως έχουν θρηνητικό μα ταυτόχρονα και στοχαστικό χαρακτήρα για το γεγονός στο οποίο αναφέρονται. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι παίρνουν…δύναμη από αυτές τις μουσικές και αυτούς τους στίχους.

  Και σεις χελιδονάκια μου
  που πάτε στον αέρα
  σύρτε μαντάτα στη Βλαχιά
  μαντάτα για την Πόλη.
  Πήραν την Πόλη πήραν τη
  πήραν τη Σαλονίκη
  πήραν και την Αγια-Σοφιά
  το μέγα μΑναστήρι.

 44. 20 Ο αη-Γιώργης λατρευόταν πάντως πολύ πριν την άλωση, αν δεν κάνω λάθος, και σίγουρα σε μέρη της Μικρασίας που άργησαν να γίνουν οθωμανικά (ενώ ήταν σελτζουκικά), από χριστιανούς και μουσουλμάνους σε κοινά ιερά, μαζί με τον Χιζίρ Ηλία, τον προφήτη του λαϊκού Ισλάμ. Και αη-Γιώργης Χιντρελές υπάρχει (τον έφεραν κάποιοι πρόσφυγες, αν και δεν τον βρίσκω στο δίκτυο). Εδώ μπορεί να κοτσάρει κάποτε και το Ederlezi από τον «Καιρό των τσιγγάνων» (η ίδια γιορτή είναι).

 45. sarant said

  41
  Αυτό που έγραψες στο 15, δηλ
  1. Ο Εφιάλτης δεν υπήρξε. Είναι δημιούργημα της φαντασίας των Ελλήνων.
  2. Δεν έδειξε ποτέ το πέρασμα στους Πέρσες.
  3. Τους το έδειξε επειδή τον βασάνισαν.

  θυμίζει τον ισχυρισμό της δανεικής τσαγιέρας.
  Κάποιος ζήτησε από τον φίλο του να του δανείσει μια τσαγιέρα. Μετά την επέστρεψε, αλλά ο φίλος παραπονέθηκε ότι τη βρήκε σπασμένη.

  Τότε αυτός προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας, κατά σειρά, τα εξής:
  (1) Δεν δανείστηκα ποτέ τσαγιέρα από σένα

  (2) στην επέστρεψα ατόφια

  (3) η τσαγιέρα ήταν ήδη σπασμένη, όταν την πήρα από σένα.

  Προφανώς η μία δικαιολογία αποκλείει την άλλη. Πολύ όμοιες είναι οι τρεις προτάσεις για τον Εφιάλτη.

 46. ΚΑΒ said

  Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία ‘πάρθεν

 47. Γς said

  44:

  >Εδώ μπορεί να κοτσάρει κάποτε και το Ederlezi από τον «Καιρό των τσιγγάνων

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/04/23/asterix-15/#comment-499292

 48. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Στις αποφράδες ημέρες ούτε γίνονται εμπορικές συναλλαγές, ούτε δικάζουν τα δικαστήρια ούτε ιερουργούν οι ναοί, ούτε καμιά άλλη από τις καλές δραστηριότητες της ζωής.» Δηλαδή σαν την σημερινή που απεργούν οι ασυνείδητοι «κοπρίτες». 🙂

  Aνεκδοτάκι σχετικά σχετικό. 🙂

  Ήταν ένας δάσκαλος αποσπασμένος στην Κρήτη που δεν τους πήγαινε καθόλου τους Κρητικούς και κάθε φορά στο μάθημα της ιστορίας, έβρισκε κάποιο λόγο να τους κατηγορεί σαν προδότες.
  Που λέτε παιδιά, στην μάχη των Θερμοπυλών οι Πέρσες δεν μπορούσαν να νικήσουν τους ηρωϊκούς Έλληνες, ώσπου μια μέρα, πάει ένας Κρητικός και τους δείχνει ένα κρυφό πέρασμα και βγήκαν από πίσω και τους ξέκαναν όλους. – Πάνε τα παιδιά στα σπίτια τους κλαίγοντας, είμαστε προδότες οι Κρητικοί, γι΄αυτό έπεσαν οι Θερμοπύλες, αρπάζονται οι γονείς, θα τον σφάξουμε τον δάσκαλο κλπ, τον πιάνει ο διευθυντής, τι είναι αυτά που λές στα παιδιά ρε, – αφού δεν τους πάω – μη λές τέτοια γιατί θα σε σκοτώσουν, κανόνισε. Τίποτε ο δάσκαλος, στο επόμενο μάθημα, που λέτε παιδιά στην πολιορκία της Πόλης, οι Έλληνες βάσταγαν γερά ώσπου μιά μέρα, πάει ένας Κρητικός κι ανοίγει την Κερκόπορτα στους Οθωμανούς και μπήκαν μέσα και τους λιάνισαν όλους. Πάνε πάλι τα παιδιά κλαίγοντας στο σπίτι, είμαστε προδότες οι Κρητικοί γι΄αυτό έπεσε η Πόλη, βγάζουν τα μαχαίρια οι Κρητικοί, ΘΑ ΣΑΣ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ, με τα χίλια ζόρια τους συγκράτησε ο διευθυντής, – παρεξήγηση, παρεξήγηση, δεν θα ξανακάνει ιστορία ο δάσκαλος.
  Ρε είσαι τρελός; τι είναι αυτά που λές θα μας σφάξουν όλους, δεν θα ξαναδιδάξεις ιστορία, μόνο θρησκευτικά.
  Στο επόμενο μάθημα θρησκευτικών λέει ο δάσκαλος, που λέτε παιδιά γινόταν ο μυστικός δείπνος και κάποια στιγμή λέει ο Χριστός, αλήθεια σας λέγω, κάποιος από εσάς σήμερα θα με προδώσει, και πετάγεται τότε ο Ιούδας και του λέει, ΙΝΤΑ ΛΕΣ ΜΩΡΕ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΚΟΥΖΟΥΛΑΘΗΚΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣ; 🙂

  Kαλημέρα

 49. Babis said

  #45
  Ναι αυτό έκανα αλλά το πήρα από το σπουργίτι του Αρκά. Αυτό με την τσαγιέρα δεν το ήξερα.

 50. ΚΩΣΤΑΣ said

  48 Λάμπρος 😛

 51. ΚΑΒ said

  «Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα» Ρέας Γαλανάκη

 52. ΓιώργοςΜ said

  45 Θυμάμαι αυτή την κλιμάκωση από την ανάποδη, σε κάποια ταινία προ αμνημονεύτων, όπου ένας δικηγόρος περιγράφει την υπερασπιστική του γραμμή σαν να υπερασπίζεται κάποιον του οποίου ο σκύλος δάγκωσε κάποιον που αρρώστησε:
  1. Ο σκύλος μου είναι εμβολιασμένος
  2. Ο σκύλος μου δε δαγκώνει
  3. Δεν έχω σκύλο!

 53. nikiplos said

  …Από την εποχή της αλώσεως, είχε να γίνει τέτοιο εργοστάσιο εμφιαλώσεως! ….
  (κόπυπάστε: Γαργάλατας).

 54. Παναγιώτης Κ. said

  @33. Πράγματι, τελευταία αρκετές φορές ακούμε και διαβάζουμε αβάσιμα επιχειρήματα δηλαδή ψέματα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί κάποια ιδέα ή κάποιος πολιτικός στόχος.
  Η φράση με την οποία εισάγει κάποιος το «επιχείρημα» δηλαδή το ψέμα είναι: «Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σε μας ή αυτό που λέμε ή κάνουμε οι Έλληνες δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο…» και ακολουθεί το θέμα το οποίο θίγει.

  Ένα πρόσφατο παράδειγμα: Μαζί με τα διάφορα ονόματα για την γείτονα έπεσε και και το … Βαρδαρία. Παρεμβαίνει τότε ο τάχα… πολιτικά ορθός στην ουσία όμως ψευδόμενος και λέει: Πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί αυτό. Δηλαδή να παίρνει μια χώρα το όνομα από το όνομα του ποταμού που την διασχίζει.
  Ακούς λοιπόν το ψέμα και, σαν σε παιχνίδι γνώσεων , σου έρχονται στο νου τα ονόματα: Νιγηρία, Ινδία, Κογκό και μερικά ακόμη.

 55. sarant said

  54 Χαζός ήταν εκτός από πολιτικά ορθός

  49 Δεν θυμάμαι πώς το είπε ο Σπουργίτης.

 56. Γιάννης Ιατρού said

  Για την Κερκόπορτα κλπ. η Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler λέει (μεταξύ άλλων, άσχετων με το σημερινό θέμα) σε μιά συνέντευξη (την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012):

  – ….
  Τι σας στενοχωρεί, τι σας εκνευρίζει στη σηµερινή Ελλάδα;

  – Η έλλειψη αυτογνωσίας. Ακόµα και αν δεν υπήρχε ο Εφιάλτης, οι Πέρσες θα είχαν περάσει. Ακόµα και αν δεν είχε ξεχαστεί η κερκόπορτα, η Πόλη θα έπεφτε. Για να πούµε αυτά που ξέρω, στην Πόλη ο διχασµός ήταν τέτοιος που, όπως γράφει ο Παλαµάς, στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου»: «“Και ήταν οι καιροί που η Πόλη/ πόρνη σε µετάνοιες ξενυχτούσε/ και τα χέρια της δεµένα τα κρατούσε/ και καρτέραγ΄ ένα µακελάρη (…) Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει”». Για να πάµε πιο µακριά. Ολοι µετά το θέµα των Σκοπίων µιλάµε για τον Μέγα Αλέξανδρο και ξεχάσαµε τον Δηµοσθένη. Γιατί; για να µη θυµηθούµε του Φιλιππικούς εναντίον του Φιλίππου, εναντίον του Αλεξάνδρου, ότι είναι βάρβαροι κ.λπ. Εκείνο ακριβώς που ενοχλεί είναι ότι κάνουµε µια επιλεκτική Ιστορία µε απόλυτη γνώση της µη αυτογνωσίας µας. Εµείς έξω στα σχολεία µας έχουµε τέσσερα – πέντε διαφορετικά εγχειρίδια που διδάσκουµε τη Γαλλική Επανάσταση. Τα παιδιά ξέρουν ότι το ιστορικό πράγµα δεν είναι άµοιρο αντιθέσεων.
  …..

 57. Παναγιώτης Κ. said

  @48. Λάμπρος 🙂

 58. nikiplos said

  Μα δεν είναι από το αλίσκομαι το άλωση; Χάνομαι, καταστρέφομαι.
  Επομένως σωστά το λέμε Άλωση, η καταστροφή της Πόλης από τους Τούρκους.

  Οι Άγγλοι δεν την λένε fall?

  Πάντως το Άλωση το έχουμε μόνο για την Πόλη. Κι οι ανά τον κόσμο Μουσουλμάνοι – επίκαιρο με το προχθεσινό – εορτάζουν την Νίκη, την κατάκτηση της Πόλης.

 59. Ριβαλντίνιο said

  Το περιστατικό με την Κερκόπορτα ήταν σημαντικό , γιατί οι λίγοι Τούρκοι που μπήκαν σήκωσαν τις σημαίες τους και δημιουργήθηκε πανικός. Την πάθαμε όπως στο Πέτα.

 60. Παναγιώτης Κ. said

  @35. Άσχετο.
  Γιάννη, εσύ που μας…ξελασπώνεις πολλές φορές μπορείς να βοηθήσεις;
  Το βιβλίο του Νάιτζελ Κλάιβ «Εμπειρία στην Ελλάδα (1943-1948) εκδόσεις Ελληνική Ευρωεκδοτική υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο; (Δώσε διεύθυνση)
  (Δεν το βρήκα στα βιβλιοπωλεία που επισκέφτηκα).

 61. Babis said

  49

  Ο διάλογος είναι περίπου έτσι

  -Αυτά τα πουλιά μου λένε ότι πηγαίνεις και τους βρίζεις.

  -Ψέμματα! Εγώ δεν πηγαίνω ποτέ εκεί.
  -Και όταν πηγαίνω δεν τα βρίζω.
  -Και ύστερα αυτά άρχισαν πρώτα.

 62. Νέο Kid said

  Δύτη,οι Τούρκοι τον πιστεύουν ακόμα τον Αη Γιώργη. Υπάρχει ένα εκκλησάκι στα κατεχόμενα (δεν θυμάμαι πού) που γίνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο και πάνε για προσκύνημα και κάνα θαμα και πολλοί μουσουλμάνοι.

 63. Babis said

  «Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό…»
  Είναι η αγαπημένη φράση των πολιτικών της αντιπολίτευσης για κάτι που θέλει να κάνει η κυβέρνηση τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και μετά που παρακολουθώ τα πράγματα.

  Και αντίστροφα η αγαπημένη φράση της κυβέρνησης για να στηρίξει κάτι είναι: «Έτσι κάνουν σε όλο τον κόσμο»

  Εξίσου εκνευριστικά και τα δύο ιδίως αν σκεφτείς ότι οι ΑΥΠ που τόσο περηφανευόμαστε γι αυτούς έμειναν γνωστοί γιατί έκαναν ή έλεγαν πράγματα που δεν είχαν γίνει πουθενά αλλού στον κόσμο.

 64. Παναγιώτης Κ. said

  @61. 🙂

 65. nikiplos said

  Να πω μόνο ως παρεμπίπτον, ότι αυτό που αναφέρεται ως Ιστορική Νομοτέλεια (Οι Πέρσες θα περνούσαν, Η Πόλη θα έπεφτε κοκ) είναι η κατ´εξοχήν φρεναπάτη που έχουν οι φανατικοί με την ιστορική αφήγηση.

  Τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο (αποδεικνύονται εκ των υστέρων ότι) εξελίσσονται με τον παράγοντα τύχη. Κι επειδή είναι πολυπαραμετρικά, συχνά είναι απρόβλεπτα από πριν.
  Λοιπόν:

  1. Είναι πολύ πιθανόν να μην κατάφερνε ο Ξέρξης να περάσει και να καταστρεφόταν τελείως ο στρατός του στα στενά.

  2. Ο Ιούλιος παραλίγο να αφήσει τα κοκκαλάκια του στον μέλανα δρυμό. Ούτε ρουβίκωνες θα υπήρχαν, αλλά μπορεί και η Ρώμη να είχε πάρει άλλη (τραγική) πορεία.

  3. Το Βυζάντιο είχε όλη την δύναμη και στρατό να τελειώσει μια για πάντα με τους Οθωμανούς στο Ματζικέρτ το 1071. Το γιατί δεν το έκανε είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο. Το βέβαιο είναι ότι αν το είχε κάνει, σήμερα η ιστορία θα ήταν αλλιώς.

  4. Αν η Πόλη δεν είχε πέσει το 1453, και είχε κρατήσει λίγο η Βενετία, το βέβαιο είναι πως οι Τούρκοι θα έμεναν μόνο στα παράλια της ανατολικής ακτής, έως την σταδιακή οριστική εκδίωξή τους. Φυσικά δεν θα υπήρχε ο Κολόμβος και η Αμερική, τουλάχιστον τότε.

  5. Ναι σήμερα οι σοβαροί μελετητές του ελληνικού εμφυλίου, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Κόντρα στις -τύπου γαμάω- δηλώσεις της εποχής Τσώρτσιλ και λοιπών. Φυσικά αυτό θα συνιστούσε τελείως διαφορετική εξέλιξη για την πατρίδα μας.

 66. Νίκιπλε, παίζει να φταίει που είμαι ιστορικός και άρα φανατικός με την ιστορική αφήγηση 🙂 αλλά, για παράδειγμα, το 1453 οι Τούρκοι είχαν ήδη περάσει στην δυτική ακτή μιας και κατείχαν σχεδόν το σύνολο των κεντρικών Βαλκανίων και είχαν αποκρούσει και δυο-τρεις σταυροφορίες (Βάρνα, Νικόπολη…). (Και γιατί να μην υπήρχε ο Κολόμβος και η Αμερική;)
  Οθωμανοί στο Ματζικέρτ δεν υπήρχαν, αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα μπορούσε να κρατήσει το μικρασιατικό σύνορο στα αλλεπάλληλα κύματα των σελτζουκικών φύλων που πιέζονταν από την Κεντρική Ασία;

  Για τον Ιούλιο, παρέλειψες τη σημαντικότερη συνέπεια, πώς θα λεγόταν ο κυριότερος κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια το 2018 🙂

 67. sarant said

  66 Με πρόλαβε πάλι ο Δύτης….

 68. Γιάννης Ιατρού said

  60: Παναγιώτη, θα το κοιτάξω. Ο αγγλικός τίτλος είναι «A Greek Experience, 1943-48». Το ΄χει ο Μπέζος. Ελληνικά θα δούμε…

 69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  67 – Να το κοιτάξεις αυτό, 40-0 σε έχει.☺

 70. Αν αληθεύει πως έχει το ΟΚ του Τσίπρα τότε η ασθένεια πρέπει να είναι κολλητική…

  http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/472185/epimenei-kai-proxoraei-o-vasileiadis-gia-tis-20-omades

 71. spiral architect 🇰🇵 said

  Αποφράς ήταν η μέρα που κάποια κορόιδα ενώ είχαν το πρωτάθλημα στην τσέπη, το χάρισαν στον λαθρέμπορα. 😥

 72. ΣΠ said

  Μάθημα Ελληνικής ιστορίας
  Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
  Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

  Όλη μου η ζωή διδασκαλία
  Όλη μου η ζωή συντακτικό
  Δίνω ρήμα επίρρημα και ζητώ
  Το ουσιαστικό

  Αρχίζει το μάθημα:
  Συνοπτική ιστορία Ελλάδος

  Οι Έλληνες είναι λαός
  Όλο τιμή και δόξα
  Το ένδοξό τους παρελθόν
  Κλωσάνε σαν την κλώσα
  Κι ανέκαθεν πολέμησαν
  κατά της τυραννίας
  Τους έμεινε η καρκατσουλιά
  Και δυο αβγά Τουρκίας

  Οι Έλληνες είναι λαός
  Με βίτσια και ψωνάρα
  Γι’αυτό τους μούντζωσε ο Θεός
  Τους έριξε κατάρα
  Κι αφού πολύ δοξάστηκαν
  Και φτάσαν στην ακμή τους
  Τους έσπασε ο τσαμπουκάς
  Και βράζουν στο ζουμί τους

  Αρχαία ιστορία:
  Η μάχη των Θερμοπυλών

  Φωτιά κι ασπίδα
  Του Λεωνίδα
  Με τους τριακόσους πού’χαν πιάσει τα στενά
  Καμένα Βούρλα
  Κι απάνω τούρλα
  Πλακώσαν Πέρσες και τσακίσαν τα παιδιά
  Μ’ ένα ρυθμό Μάμπο
  Ποιος αντίχριστος
  Ποιο κάθαρμα τους πρόδωσε παιδιά;
  Καλέ κυρία
  Καλέ κυρία
  Ο Εφιάλτης
  Μπράβο παιδί μου

  Κι έτσι μάθαμε τι εστί
  Χαφιεδισμός και πουτανιά
  Και κωλογάντζα
  και ρουσφέτι
  Και επίσης τα συνώνυμα αυτών
  Νταβατζιλίκι ρουφιανά και ρεβεράντζα
  Και σωθήτω όποιος σώζει εαυτόν

  Τι παράγει η Ελλάς παιδιά;
  Χαφιεδισμό και πουτανιά
  Και κωλογάντζα…
  Και χαλβά Φαρσάλων τραχανά
  Νταβατζιλίκι ρουφιανά και ρεβεράντζα
  Και σταφίδα Κορινθίας και καπνά
  Εκτακτα

  Και πάμε παρακάτω:
  Αλωσις. Η Αλωσις

  Ποιος ξέρει τώρα να μου πει
  Ποιαν αποφράδα μέρα
  Μας πήρε και μας σήκωσε
  Ο διάολος τον πατέρα
  Κι οι Δεσποτάδες νταχτιρντί
  Και γύρω γύρω όλοι
  Μπουκάραν οι Οθωμανοί
  Και πήρανε την Πόλη
  Πότε συνέβη αυτό παιδιά;
  Κυρία… Κυρία… Το 1453
  Μπράβο αγόρι μου

  Και πάμε παρακάτω:
  Ο χορός του Ζαλόγγου

  Η Δέσπω η Τζαβέλαινα μια καθαρή Δευτέρα
  Εσύναξε τις γκόμενες και σήκωσε παντιέρα
  Τις πήγε κατά Ζάλογγο κι αυτές μερακλωθήκαν
  Και ρίξαν κι ένα ποτ πουρί και κατακρημνισθήκαν
  Μ’ έναν ρυθμό – μάμπο

  Και πάμε παρακάτω:
  Ο Αθανάσιος Διάκος

  Θανάσης Διάκος έψηνε στη Λιβαδειά σουβλάκια
  Κι ο Ομέρ Βρυώνης πέρναγε και ήθελε ουζάκια
  Δε σε σερβίρω άπιστε – σουβλάκι δε σου φτιάχνω
  Κι ο Ομέρ Βρυώνης έκραξε «σουβλάκι θα σε κάνω»
  Και το’πε και το’κανε – μ’ ένα ρυθμό μάμπο

  Γιατί ήρθαν κι άλλοι
  Γάλλοι, Άγγλοι, Ρώσοι
  Μισθοφόροι σταυροφόροι
  Αμερικάνοι Γερμανοί
  Κι έτσι τραβήξαμε
  Ετούτο εδώ το ζόρι
  Κι έγινε γυαλιά καρφιά το μαγαζί

  Κι άντε πάλι
  Η Ελλάς η προ αιώνων
  Μια φωνή των μεγαφώνων
  Μια τρελή
  Μέσα στην ίντριγκα φωνάζει και σπαράζει
  Τι το ήθελα καλέ το μπικουτί;
  Και η ζωή μας μια επέτειος φριχτή
  Τα φώτα κάηκαν
  Και τέλειωσε η γιορτή
  Χαμένοι ήρωες φαντάσματα του χτες
  Μάθε να ζεις
  Και μες στο τώρα μπες

  Όλη μου η ζωή διδασκαλία
  Όλη μου η ζωή συντακτικό
  Δίνω ρήμα επίρρημα και ζητώ
  Το ουσιαστικό

 73. Triant said

  61: Απόσπασμα από το τραγούδι ‘ces gens la’ του Brel:

  Les autres ils disent …
  que je suis tout juste bon à égorger les chats

  J’ai jamais tué de chats ou alors y a longtemps
  Ou bien j’ai oublié ou ils sentaient pas bon

 74. Γιάννης Ιατρού said

  Κλαίνε κάτι μπατριώτες για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αλλά κάτι τέτοιοι, όταν ήρθαν οι Σμυρνιοί το ’22 τους έλεγαν τουρκόσπορους και τις γυναίκες τους παστρικιές, επειδή ήταν καθαρές. Εδώ βλέπεις μπάνιο παραδοσιακά, κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, σαν τον Ζήκο.

 75. Μπετατζής said

  65, 66, 67 Πάντως γενικά είναι ενδιαφέρουσα μια συζήτηση για το αν υπάρχουν ιστορικές νομοτέλειες, αν υπάρχουν τάσεις (άλλο τάσεις και άλλο νομοτέλειες), αν υπάρχουν ιστορικοί νόμοι που διαρκώς επιβεβαιώνονται κλπ. Πολύ σχηματικά και εγώ με την άποψη του Δύτη είμαι, αλλά είναι μια κουβέντα στην οποία πρέπει να γίνουν πολλές διακρίσεις (τι είναι τάση, τι είναι νομοτέλεια, αν είναι το ίδιο πράγμα, ποιά η διαφορά τους κλπ). Φρεναπάτη πάντως δεν είναι η ιστορική νομοτέλεια, σίγουρα. Και όταν λέμε νομοτέλεια, την εννοούμε πάντα εντοπισμένη σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και όχι διαχρονικά. Διαχρονικά και στον μεγάλο χρόνο, υπάρχουν τάσεις, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν υπάρχουν νομοτέλειες. Σε συγκεκριμένο χώρο και συγκεκριμένο χρόνο, υπάρχουν νομοτέλειες, αλλά και πάλι όχι ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ακριβώς με απόλυτη ακρίβεια τον τρόπο, τον χώρο και τον χρόνο που θα γίνει ή δεν θα γίνει κάτι. Ελπίζω να μην τα είπα (πάλι) πολύ μπακαλίστικα.

  65. Νίκιπλος, και βέβαια μπορούσε να αποφευχθεί ο εμφύλιος. Θα αρκούσε οι κομμουνιστές αλλά και γενικά όσοι αντιστάθηκαν να ανεχθούν να τους σφάξουν σαν τα πρόβατα μέχρι τον τελευταίο οι χτεσινοί συνεργάτες ή εναλλακτικά, θα αρκούσε η παλαιά αστική τάξη (μαζί με τους Άγγλους) να δεχθούν οικειοθελώς να απωλέσουν προνόμια και συμφέροντα και να δώσουν δικαιώματα στην πλέμπα που είχε μείνει πίσω στην Ελλάδα και αντιστάθηκε στον κατακτητή. Οπότε, τελικά, μάλλον δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί ο εμφύλιος, (νομοτέλεια εντοπισμένη σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο) επειδή ρεαλιστικά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να συμβεί. Θα με ενδιέφερε πάντως να παραπέμψεις σε κάποιον σοβαρό μελετητή (όπως λες) που υποστηρίζει το αντίθετο. Συνήθως αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, το κάνουν για να ρίξουν το φταίξιμο στην μία ή στην άλλη πλευρά (συνήθως στην άλλη).

 76. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν βλέπω, μέχρι τώρα, να συνδέετε την ημερομηνία της 29/5 με το άλλο, το πολύ πρόσφατο, «ιστορικό» γεγονός κι ανησυχώ 🙂

 77. sarant said

  75 Η ευρέως διαδεδομένη άποψη σε μεγάλη μερίδα παλιών αριστερών είναι ότι αν το ΚΚΕ δεν έκανε αποχή από τις εκλογές του 1946 θα έβγαζε 50-100 έδρες και θα δεν θα γινόταν ο εμφύλιος. Εχω πάρα πολλές επιφυλάξεις γι αυτό.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπετατζή, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε εκ των υστέρων αν μπορούσε ή όχι να αποφευχθεί ο καταστροφικός εμφύλιος. Μόνο μια αναδρομική «ανάγνωση» της ιστορίας και των πεπραγμένων της, γεμάτη υποθετικά «εάν» και ερμηνείες κατά το δοκούν μπορούμε να κάνουμε. Τότε πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις από τους ιθύνοντες των δύο παρατάξεων και από τους συνήθεις πάτρωνες που οδήγησαν στον εμφύλιο. Τι να πεις εκ των υστέρων, εκ του ασφαλούς, μακριά από τα μίση και τα πάθη που επηρεάζουν και θολώνουν την κρίση;

 79. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Ἔχουν πολὺ πλάκα τὰ διάφορα σενάρια ἱστορίας τοῦ τύπου «ἐάν…τί».

  Χτές ἔπεσα (κάνοντας ζάπινγκ) πάνω στόν Καρατζαφέρη. Ἔκανε ἱστορικὴ ἀναδρομή, μᾶλλον μὲ άφορμή τὴν Ἅλωση. Τὸ τί ἔλεγε ὁ στόμας του δὲν περιγράφεται. Μέχρι καὶ στὸν Μεγαλέξαντρο τά ᾿χωσε: «Τί τὶς ἤθελε τὶς Ἰνδίες; Ἂς γύριζε πίσω νὰ τραβήξει δυτικά· νὰ εἴχαμε γλυτώσει κι ἀπὸ τοὺς Ρωμαίους.»
  Τά ᾿χωσε καὶ στὸ Θεοδόσιο. «Ὄχι καὶ μέγας!»
  Πρέπει νὰ χαϊδέψει καὶ τ᾿ αὐτιὰ τῶν δωδεκαθεϊστῶν· ἐκλογές ἔρχονται.

 80. Μπετατζή (75), στη Γαλλία ή στην Ιταλία γιατί αποφεύχθηκε; Όχι ότι δεν έγιναν και εκεί συγκρούσεις, αλλά πάντως η αντιστασιακή Αριστερά συμμετέσχε στην (ας την πούμε) επανίδρυση του αστικού κράτους μετά την Κατοχή.

 81. ΚΩΣΤΑΣ said

  Λέω τώρα εγώ, μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση το 1944 και εκλογές το ’45, χωρίς Δεκεμβριανά, όλα θα είχαν μπει ομαλά στο δρόμο τους. Αλλά και το ’46 ήταν λάθος η αποχή του ΚΚΕ. Αν….

 82. Πέπε said

  @79:
  Το «ας είχε γίνει κάτι άλλο» είναι ακόμη καλύτερο από το «αν είχε γίνει κάτι άλλο, τότε τι;» 🙂

 83. ΚΩΣΤΑΣ said

  Με «αν» βέβαια δεν γράφεται ιστορία. Το γεγονός είναι ότι το ΚΚΕ έπαιξε κι έχασε. Ευτυχώς…

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δυστυχώς, εδώ στη χώρα μας είχε προκληθεί μεγάλο μίσος λόγω των βιαιοπραγιών στα χωριά κατά τη διάρκεια της κατοχής και της αντίστασης κατά των Γερμανών.

 85. Πάνος με πεζά said

  H πιο γνωστή αποφράδα ημέρα στον ελληνικό αθλητισμό.

  http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/gate7.jpg?itok=aTPE67gs

 86. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @75. Μπετατζής said:

  «…Ελπίζω να μην τα είπα (πάλι) πολύ μπακαλίστικα.»

  Ὄχι. Μιὰ χαρά μπετατζίδικα τὰ εἶπες. 🙂

  Γιὰ τὸν Ἐμφύλιο εἶναι πολὺ μπερδεμένα τὰ πράματα. Σίγουρα ἔγιναν λάθη ἀπὸ τὴν ἡγεσία τῆς Ἀριστερᾶς στὴ διαχείρηση κάποιων γεγονότων. Μᾶλλον ὅμως ἦταν δύσκολο νὰ τὸν ἀποφύγουμε. Κατὰ τὴν ταπεινή μου γνώμη τὸν προκάλεσε ὁ γεωστρατηγικὸς σχεδιασμὸς τῶν Ἄγγλων ποὺ ἐπέβαλε τὸν Γεώργιο, παρὰ τὴν ἀντίθεση πολλῶν «ἀστῶν» πολιτικῶν, ἐπειδὴ θεωροῦσαν πὼς τὸ παλάτι ἦταν ἕνας σταθερὸς πυλώνας ἐξυπηρέτησης τῶν συμφερόντων τους. Ἀργότερα, ὅταν ἀνέλαβαν οἱ Ἀμερικάνοι, ποὺ ἀρχικὰ ἦταν ἀντίθετοι στὸν Ἐμφύλιο, εἶχε ἀλλάξει τὸ διεθνές περιβάλλον καὶ εἶχε ἀρχίσει νὰ ἐπικρατεῖ τὸ ψυχροπολεμικό κλίμα.

 87. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο, σήμερα ημέρα «βουβαμάρας» των ραδιοφωνικών σταθμών ως προς ζωντανό πρόγραμμα, αφιερώματα στο Χάρρυ Κλυνν τώρα στον Sports24 Radio 103,3 και από τις 17:00 στον Sport FM 94.6.

 88. Κιγκέρι said

  Για τη γρουσουζιά της Τρίτης, ξέρω τα σχετικά με την άλωση από τους σταυροφόρους. Εδώ https://en.m.wikipedia.org/wiki/Friday_the_13th έχει περισσότερα για γρουσούζικες και αποφράδες!

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, από τη μελέτη διάφορων βιβλίων σχετικών με το θέμα δεν συνάγεται ότι το ΚΚΕ είχε πρεμούρα με την κατάληψη της εξουσίας μετακατοχικά και μάλιστα διά εμφυλίου πολέμου. Αντιθέτως, στον Λίβανο, στην Καζέρτα, στη Βάρκιζα παρουσιάστηκε μάλλον μετριοπαθές. Γιατί π.χ. δεν κατέλαβε την Αθήνα μετά την αναχώρηση των Γερμανών, πράγμα πανεύκολο; Ο σκληρός και αδιάλλακτος της υπόθεσης τότε ήταν ο Τσόρτσιλ, όχι η ηγεσία του ΚΚΕ.

 90. Αιμ.Παν. said

  Ουδείς ανέφερε μεχρι τώρα την πλέον πρόσφατη και βαρύτατη αποφράδα ημέρα, της οποίας το πλήρες φάσμα των συνεπειών ίσως να μην έχει φανεί ακόμη…

  9/11 κατά τους που την παθανε, 11/9 για μας από δω, οι συνέπειές της φαίνονται ακόμη και στο χτεσινό άρθρο και τα σχόλιά του…

  Σα να νοσταλγώ τον Ψυχρό Πόλεμο… και τα πολιτικώς μη ορθά σκίτσα/ανέκδοτα είχαμε, και τρομοκρατία δεν είχαμε, και κράτος-πρόνοιας είχαμε, και συνταξεις είχαμε, τώρα «σκάσε και σκάβε» γιατί θα σε φάει ο ισλαμομπαμπούλας ή θα είσαι εθνίκι/αντισημίτης ή ξέρω γω τι άλλο…

  Κάποτε νομιμοποιήθηκε ο χριστιανισμός γιατί η τάξη των ουρανών βόλευε την ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τώρα το (φανατο)ισλάμ βολεύει τους …. ??

 91. sarant said

  90αρχή Δίκιο έχεις!

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σύγχρονη αποφράδα ημέρα είναι η 25 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ανέλαβε πρόεδρος της Πανάθας ο Αλαφούζος. Ηταν Τρίτη.

 93. spiral architect 🇰🇵 said

  Βάζουμε τις σκούπες ανάποδα …

 94. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @93. Σπειροειδή, ξέχασες τὰ σκόρδα. 🙂

 95. Classicist said

  Μιάς που το θέμα είναι ο Παλαιολόγος και η Κερκόπορτα, αξίζει να αναφέρουμε τον ρατσιστικό λόγο του Τελευταίου Αυτοκράτορα κατά την τελευταία ομιλία του, λίγες ώρες πρίν πέσει η Ιστανμπούλ στους Οθωμανούς. Την διασώζει ο Σφραντζής και σ’ αυτήν ο Παλαιολόγος αποκαλεί τους Τούρκους αγριογούρουνα, ενθυμούμενος ξαφνικά o αλιτήριος ότι είναι απόγονος Ελλήνων, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευε επί 11 αιώνες επί ποινή θανάτου την λέξη «Έλλην»:

  Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: «…Καὶ οὕτως λογίσθητε ὡς ἐπὶ ἀγρίων χοίρων καὶ πληθὺν κυνήγιον, ἵνα γνώσωσιν οἱ ἀσεβεῖς ὅτι οὐ μετὰ ἀλόγων ζῴων ὡς αὐτοί, παράταξιν ἔχουσιν, ἀλλὰ μετὰ κυρίων καὶ αὐθεντῶν αὐτῶν καὶ ἀπογόνων Ἑλλήνων καὶ Ῥωμαίων…»

  Σε άλλο σημείο αυτής της τελευταίας ομιλίας του, ο Κ. Παλαιολόγος δείχνει τον αντισημιτισμό του: Κατηγορεί τους κατοίκους του Γαλατά (Πέραν), που ήσαν Εβραίοι από την Γένουα, όπως μάς βεβαιώνει ο ειδήμων Σκαρλάτος Βυζάντιος, ότι τα βρήκαν με τον Πορθητή και πρόδωσαν την Πόλη:

  Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: «…Τοὺς ἀγροὺς ἡμῶν καὶ κήπους καὶ παραδείσους καὶ οἴκους πυριαλώτους ἐποίησε, τοὺς ἀδελφοὺς ἡμῶν τοὺς Χριστιανοὺς ὅσους εὗρεν, ἐθανάτωσε καὶ ἠχμαλώτευσε, τὴν φιλίαν ἡμῶν ἔλυσεν. Τοὺς δὲ τοῦ Γαλατά, ἐφιλίωσε, καὶ αὐτοὶ χαίρονται, μὴ εἰδότες καὶ αὐτοὶ οἱ ταλαίπωροι τὸν τοῦ γεωργοῦ παιδὸς μύθον, τοῦ ἐψήνοντος τοὺς κοχλίας καὶ εἰπόντος. Ὢ ἀνόητα ζῶα, καὶ τὰ ἑξῆς…»

  Είναι προς τιμήν του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και της ιστοσελίδας «Huffington Post» το ότι στην παρουσίαση της μεταφρασμένης αυτής ομιλίας του Παλαιολόγου έχουν λογοκρίνει τις αντισημιτικές αναφορές του Τελευταίου Αυτοκράτορα για τους Εβραίους κατοίκους του Γαλατά, ότι τάχα εξαγοράστηκαν από τον Πορθητή κλπ. (1 (ΓΕΕΑ) και 2 (H.P.))

  ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ (αυτό το κρύβουν όλοι, γιατί κάνει μπάμ…) ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν μέγας θαυμαστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήξερε αρχαία ελληνικά και διάβαζε τον Αρριανό και τον Βίο Αλεξάνδρου του Πλουτάρχου στο πρωτότυπο (τους είχε κάτω από το μαξιλάρι του). Την ίδια ώρα, ο Κ. Παλαιολόγος διάβαζε το Ψαλτήριο και βίους αγίων…

 96. ΚΩΣΤΑΣ said

  93 Τα Καρπάθια δεν πέφτουν μακριά, καλού-κακού κλειδαμπαρώσου το βράδυ. 😉

 97. ΚΩΣΤΑΣ said

  95 φσσσσ… ρε τι μαθαίνει κανείς, κλασική επιμόρφωση 😛

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι σίγουρο ότι πέθανε ο Μητσοτάκης; Ο Έλβις; Ο Μάικλ Τζάκσον; 😊
  29 Μαΐου 2008 πέθανε ο Άγγελος Ελεφάντης, εκδότης του θρυλικού «Πολίτη» και δημοκράτης αριστερός.

 99. leonicos said

  @27 και 32
  όχι μακριά αλλά προσεχτικά.

  Ομολογώ δεν καταλαβα γιατί με μάλωσαν, και αυτό θα με δυσκολέψει να διορθωθώ.

 100. Χαρούλα said

  Νικοκύρη δεν ξέρω πόσες έδρες θα «επέτρεπαν» στο ΚΚΕ να πάρει το 1946. Μεγάλωσα όμως ακούγωντας τον πατέρα μου να θεωρεί την Αποχή τεράστιο λάθος, γιατί επίσημα στιγματίστηκαν οι αριστεροί. Όταν η ασφάλεια έβλεπε στο εκλογικό βιβλιάριο ότι δεν είχες ψηφίσει, σε κατέγραφε επισήμως. Και μάλιστα έτσι στιγματίστηκαν άτομα που δεν ψήφισαν ολχι λόγω άποψης, αλλά λόγω ανωτέρας βίας. Θυμάμαι που έλεγε πως με την αποχή, έβγαλαν οι δεξιοί, ταυτότητες στους αριστερούς.

 101. leonicos said

  25 Τάσο Κρομύδα

  έχεις δίκιο. το ἁλῶ είναι νεολογισμός και χρησιμοποιειται από τον νικητή. Αλλά πρόέρχεται από το ἑάλον

  αλλά το ἑάλον είναι αοριστος Β του αϊἱρῶ και διαλαλήθηκε (υποτίθεται) Η Πόλις ἑάλω = έπεσε Γι’ αυτό αποκλήθηκε Ἅλωσις η πτώση τη πόλης ειδικά

 102. sarant said

  100 Αυτό με το φακέλωμα, παρόλο που υπήρχαν χίλιοι άλλοι τρόποι, είναι σωστό -συζητάμε όμως αν χωρίς την αποχή θα αποτρεπόταν ο εμφύλιος. Και νομίζω πως όχι.

 103. 95 Ο πολύς κλασικισμός βλάπτει. Καμία σοβαρή μαρτυρία δεν δείχνει να ήξερε αρχαία ελληνικά ο Πορθητής μολονότι κάποια ελληνικούλια είχε μάθει (συγγνώμη και πάλι: https://dytistonniptiron.wordpress.com/2011/05/29/fatih/ ) Το ότι στην αυλή του αντιγράφηκαν ή μεταφράστηκαν στα αραβικά μια σειρά έργα, μεταξύ των οποίων του Πλήθωνα Γεμιστού (αλλά και λεξικά, γραμματικές, τα έργα του Αρριανού, του Ομήρου, του Ησιόδου, του Πινδάρου κ.ο.κ.), είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, εν μέρει προς χρήση της ελληνόφωνης καγκελαρίας του.
  https://www.academia.edu/11675860/_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CF%89%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B8_%CE%92_Greek_Philosophy_at_the_Court_of_Mehmet_II_Byzantina_33_2014_151-182

 104. Χαρούλα said

  102 Συμφωνώ πως ήταν για διάφορους λόγους(και όχι μόνο Ελληνικούς) προδιαγεγραμμένος ο εμφύλιος. Απλά κατά την άποψη μου, η αποχή υπήρξε ένα από τα …προσανάμματα.

 105. ΓιώργοςΜ said

  74 Φίλος, Πόντιος (και αυτός), σχολίασε κάποτε, γελώντας: «Μας λένε τουρκόσπορους. Επειδή μας πηδούσαν οι Τούρκοι 500 χρόνια. Στην παλιά Ελλάδα τους πηδούσαν μόνο 400…»

 106. Γ-Κ said

  Η Κερκόπορτα μπορεί να ήταν κάτι τέτοιο:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sally_port

 107. Γ-Κ said

  Και κάτι άσχετο:
  Την ώρα που σφαζόμαστε ψάχνουμε για ιστορική ακρίβεια και politically correct εκφράσεις;; Εγώ δεν θα το συνιστούσα.

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπό καθεστώς «λευκής» τρομοκρατίας και με νοθευμένους εκλογικούς καταλόγους, τι σόι εκλογές μπορούσε να γίνουν; Ακόμα κι ο Σοφούλης ζήτησε την αναβολή τους. Ίσως η πρόταση του Ζαχαριάδη για έμμεση συμμετοχή μέσω της καθόδου των Αριστερών Φιλελευθέρων να ήταν η καλύτερη.

 109. sarant said

  108 Κάπως έτσι

 110. Με ζωντανό, σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο είναι δοσμένο το χρονικό της Άλωσης από τον Roger Crowley στο βιβλίο του 1453.

 111. Mπετατζής said

  80. Στην Γαλλία α) σίγουρα δεν κυνηγήθηκαν οι αντιστασιακοί από τους συνεργάτες των Ναζί, β) σίγουρα έγιναν κρατικές αλλά και λαικές δίκες συνεργατων που οδήγησαν σε κρατικές αλλά και μη κρατικές εκτελέσεις συνεργατών (καταλαβαινόμαστε πιστεύω), σε μεγάλη έκταση, γεγονότα που εκτόνωσαν το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα. Σχετικούς αριθμούς εκτελεσθέντων συνεργατών, με κρατική δίκη ή και χωρίς, δίνει π.χ. ο Τραβέρσο στον Ευρωπαϊκό Εμφύλιο Πόλεμο. Για την Ιταλία δεν θυμάμαι συγκεκριμένα, θα διαβάσω και μπορεί να ξαναγράψω. Το φαινόμενο οι συνεργάτες των Ναζί να σφαγιάζουν τους αντιστασιακούς μετά την λήξη του πολέμου, νομίζω ότι αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα.

 112. cronopiusa said

 113. Γιάννης Ιατρού said

  110: Κι ετοιμαζόμουν να βγάλω silver alert Μιχάλη 🙂

 114. Ριβαλντίνιο said

  – Οι αριστεροί δεν ήθελαν να κατέβουν στις εκλογές γιατί η ήττα τους ήταν σίγουρη. Η όποια δύναμη τους εστιαζόταν στο μονοπώλιο της βίας που διέθεταν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είχαν διάθεση να το χάσουν.
  – Οι εκλογές ήταν μια χαρά, καμιά σχεδόν νοθεία, υπήρχαν και διεθνείς παρατηρητές.
  – Δεν ήταν τόσο η απουσία των αριστερών που έκανε μικρή σχετικά την προσέλευση στις εκλογές, αλλά και η καταστροφή της υπαίθρου. Αδύνατον να ταυτοποιούνταν οι αριστεροί από την απουσία τους στις εκλογές, αφού σ’ αυτές δεν συμμετείχαν και πολλοί δεξιοί.
  – Ο όρος «Λευκή Τρομοκρατία» περισσότερο ταιριάζει στη Νότια Ελλάδα, κυρίως στην Πελοπόννησο , αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αριστεροί συνέχισαν να ασκούν την Ερυθρά τους Τρομοκρατία. Π.χ.

  Όμως, παρόλο που είχαν πληγεί [ οι δεξιοί ] από τους αντάρτες επί Κατοχής και συνέχιζαν να πλήττονται από τους εκδικητές που εξορμούσαν από τη Γιουγκοσλαβία, Εθνικιστές, Εθνοφύλακες και Χωροφύλακες εκβίασαν και φόνευσαν κατά τη διάρκεια του 1945 αρκετά λιγότερους από όσους οι Εαμίτες και το ΝΟΦ την ίδια εποχή (60% προς 40%). Έτσι θα ήταν αναπόδεικτο, εκτός από αμάρτυρο, να ονομαστεί περίοδος «Λευκής Τρομοκρατίας» το έτος 1945 όσον αφορά στη Δυτική Μακεδονία.

  Γράφημα των θυμάτων του ΝΟΦ και της Δεξιάς στη Δυτική Μακεδονία το 1945. Τον Ιούνιο η δραστηριότητα του πρώτου αυξήθηκε προφανώς κατόπιν εντολών. Οι φόνοι που εκτελέστηκαν από μέλη του είναι περισσότεροι από τους αντίστοιχους των κρατικών αρχών και των οπλισμένων πολιτών (συνήθως Προσφύγων) με αποτέλεσμα η περίοδος που γενικώς αποκαλείται «Λευκή Τρομοκρατία» να μην έχει καμία σχέση με την περιοχή μας.

  http://blogs.sch.gr/thankall/?p=1274

 115. Μια άλλη διαφορά, σκέφτομαι, είναι ότι σε Γαλλία και Ιταλία υπήρχε ήδη συμμαχικός (δυτικός) στρατός, εφόσον ανακτήθηκαν με μάχες και μάλιστα σκληρές. Στην Ελλάδα αντίθετα οι ναζί αποχώρησαν πριν αποβιβαστούν οι Άγγλοι, αφήνοντας έτσι μόνο τον ΕΛΑΣ υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη και μόνη σχεδόν δύναμη ανάσχεσης τους πρώην ταγματασφαλίτες. Ήδη από το ’45 οι δοσίλογοι στα δικαστήρια αθωώνονταν με την αιτιολογία ότι καταπολεμούσαν τον γκομουνισμόν (μόλις τέλειωσα το βιβλίο του Κουσουρή για τις δίκες). Η περιβόητη «λαθολογία» της αριστεράς αφορούσε μέχρι πρόσφατα την υπερβολικά ευκολόπιστη και συμβιβαστική στάση του ΕΑΜ και της ΠΕΑΕΑ (ίσως δικαιολογημένη αν είχαν υπόψη τους το ιταλικό ή το γαλλικό παράδειγμα…), ενώ τώρα (ιδεολογική ηγεμονία λέμε) είσαι σταλινικό απολίθωμα αν αρνηθείς ότι ο ΕΛΑΣ ξεκίνησε τον εμφύλιο το ’43 σφάζοντας. Θυμίζω ότι τα Δεκεμβριανά ξεκίνησαν όταν χωροφυλάκοι πυροβόλησαν το άοπλο πλήθος. Λίγο καιρό πριν η εαμική Αθήνα ήταν στην πλατεία ακούγοντας τον λόγο του Παπανδρέου (πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν).

 116. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν ήταν μόνο η αποχή από τις εκλογές το 1946. είναι και το γεγονός ότι ανήμερα των εκλογών, το ΚΚΕ, με την επίθεση στο Λιτόχωρο και την δολοφονία της αστυνομικής και στρατιωτικής φρουράς, κήρυξε επίσημα τον εμφύλιο.

 117. Ριβαλντίνιο said

  Στην Ελλάδα κατά την απελευθέρωση δεν υπήρχε μόνο το ΕΑΜ και τα ΤΑ, αλλά και οι ΕΑΟ , Οι ΕΟΚ, ο ΕΔΕΣ, οι Χίτες που εκπροσωπήθηκαν κανονικά στο Συνέδριο του Λιβάνου και άλλες μη εαμικές αντιστασιακές οργανώσεις. Στα Δεκεμβριανά οι διαδηλωτές ήταν κάργα οπλισμένοι. Οι ΕΑΜίτες , ενώ υπέγραψαν στην Καζέρτα ότι θα τεθούν υπό τις διαταγές του Σκόμπυ, πάτησαν την υπογραφή τους. Ουσιαστικά τον Δεκέμβριο του ’44 στην Ευρώπη τους Συμμάχους σκότωναν οι ναζί και οι ΕΑΜίτες. Προδοσία δηλαδή του κοινού συμμαχικού αγώνα κατά του ναζισμού. Αντίθετα οι ΤΑτες δεν πολέμησαν καθόλου τις συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσης και δικαιώθηκαν στην πράξη όταν έλεγαν πως πολεμούν μόνο τους κομμουνιστές.

 118. Ριβαλντίνιο said

  @ 95 Classicist

  Σε όλη την περίοδο του Βυζαντίου χρησιμοποιούταν κανονικά το Έλληνας είτε ως εθνικό ( πρωτοβυζαντινή , υστεροβυζαντινή περίοδο ) είτε ως τοπικό ( πρωτοβυζαντινή , μεσοβυζαντινή , υστεροβυζαντινή περίοδο ). Στην μεσοβυζαντινή περίοδο χρησιμοποιούταν ως εθνικό κυρίως το «Ρωμαίος» και λιγότερο το «Γραικός».

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρίβα, βάλε βιβλιογραφία να δούμε ποιοι τα λένε αυτά που γράφεις. 😊

 120. Ριβαλντίνιο said

  Ο Μπάμπης ο Σουγιάς, ο Νίκος ο Γκοτζίλας, ο Πέτρος ο Πέτρας , ο Βάγγος ο Πεταλούδας και ο Ρουμπής ο Μπαλτάς τα λένε. 🙂
  Γιατί οι άλλοι βάζουν βιβλιογραφία ; Σιγά να μην κάτσω να κουραστώ , είμαι και άρρωστος ! 😦 Μη αριστεροί ιστορικοί τα λένε.

 121. Ριβαλντίνιο said

  Νικοκύρη παγιδεύτηκα ! 😦

 122. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και φυσικά το κοινό περί δικαίου αίσθημα αφορούσε και τους χιλιάδες δολοφονημένους νεκρούς, αθρόα χαρακτηρισθέντες ως «ταγματασφαλίτες και δοσίλογοι» και χωρίς καν λαϊκό δικαστήριο να τους δικάσει, λίγο πριν αποχωρήσουν ή κατά την διάρκεια αποχώρησης των Γερμανών.

 123. Γιάννης Ιατρού said

  122: Ρε Κώστα, στο Θεό σου. Και νεκροί *και* δολοφονημένοι;;;

 124. sarant said

  122 Χιλιάδες κιόλας;!

 125. Ριβαλντίνιο said

  Κώστα, εδώ έβγαλαν προδοτικές όλες τις μη εαμικές οργανώσεις. Συγκρούστηκαν με τον ΕΔΕΣ, ο ΕΔΕΣ φταίει, με την ΥΒΕ/ΕΚΑ, η ΥΒΕ/ΕΚΑ φταίει, με την ΠΑΟ, με τις ΕΑΟ, με την ΕΚΚΑ – 5/42, με την ΡΑΝ, με την Χ, με την ΠΕΑΝ, με τον ΕΣ, με τις ΕΟΚ κ.λπ. όλοι προδότες. Τον Δεδούση συνεχίζουν να τον συκοφαντούν οι ιστορικοί τους ότι μετά την διάλυση του 5/42 κατατάχτηκε στα ΤΑ, πράγμα τελείως ψεύτικο.
  Τον Σούρλα ότι ήταν στον ΕΑΣΑΔ. Τον Γρίβα όργανο των ναζί, ενώ ο Γρίβας έβαζε την Ελλάδα πάνω από όλα και έκανε την ΕΟΚΑ . Αντίθετα οι ΑΚΕΛίστες ήταν σούξουμούξου …

 126. Λάμπας said

  80. Στην Ιταλία οι εκτελέσεις φασιστών μέχρι και το 1946 έφτασαν τις 75.000. Στη δε Γαλλία, οι εκτελεσμένοι δοσίλογοι-φασίστες, μόνο τις πρώτες εβδομάδες της απελευθέρωσης υπολογίζονται από πενήντα έως εκατό χιλιάδες. Ο στρατάρχης Πεταίν (επικεφαλής του κράτους του Βισύ) πέθανε στη φυλακή το 1951, σε ηλικία 95 ετών! Στις χώρες αυτές το αστικό κράτος επανιδρύθηκε, αφού εκκαθαρίστηκε ριζικά (όχι απόλυτα) από τα φασιστικά στοιχεία. Στην Ελλάδα επανιδρύθηκε με στήριγμα αυτά ακριβώς τα στοιχεία. Το «γιατί» σηκώνει πολύ συζήτηση. Σίγουρα όμως, καθοριστικό ήταν το γεγονός ότι σ’αυτές τις χώρες τον πρώτο λόγο είχαν οι Αμερικάνοι, ενώ στην Ελλάδα οι Άγγλοι.

 127. Ριβαλντίνιο said

  Στον Μελιγαλά μόνο ήταν 708 – 1444 λέει η wiki. Στο Κιλκίς ήταν 1500 – 2200 λέει πάλι η wiki. Άρα το «χιλιάδες» είναι σωστό.

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κορώνι, οι Σούρληδες δεν ήταν στην ΕΑΣΑΔ, που υπαγόταν άμεσα στον Σιμάνα; Σημειωτέον ότι υμνητικό βιβλίο για τον Γρηγόρη Σούρλα έγραψε ο πατήρ Πλεύρης.

 129. Ριβαλντίνιο said

  Κορωνάκι, άλλος ήταν ο Σούρλας που ήταν στον ΕΑΣΑΔ και άλλος ο κανονικός. Αν ο Πλεύρης γράφει βλακείες παρασυρόμενος από αριστερούς ή άσχετους δεξιούς δεν φταίω εγώ.

 130. ΚΩΣΤΑΣ said

  123 Λάθον, μπαρντόν, διορθώνω => δολοφονημένοι, διαγράφεται το «νεκροί»

  124 Οι διασωθέντες άντρες του Ψαρρού πού κατέληξαν; ήταν ελεύθερη επιλογή τους; στον Μελιγαλά κατέφυγαν, από τα γύρω χωριά, οικογενειακώς όλοι όσοι δεν ήταν οργανωμένοι στον ΕΛΑΣ, ήταν όλοι δοσίλογοι; Στον Φενεό, στο Βαλτέτσι, στο Κιλκίς και αλλού και σε όσες πόλεις μπήκε ο ΕΛΑΣ μετά την αποχώρηση των Γερμανών και ανέλαβε η Πολιτοφυλακή. Δεν νομίζω να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτοί.

  Δεν έπρεπε να υπάρξουν, έστω τυπικά, λαϊκά δικαστήρια;

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σοβαροί ιστορικοί όπως ο Μαζάουερ χρεώνουν με εγκλήματα κατά των αντιπάλων τους και τις δύο παρατάξεις (καθώς και κατά αμάχων), αλλά το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ δεν συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, ενώ οι αντίπαλές τους ομάδες συνεργάστηκαν μέχρι αηδίας με τους κατακτητές, πρωταγωνίστησαν στη «λευκή» τρομοκρατία και αποτέλεσαν το φυτώριο του μεταπολεμικού παρακράτους.

 132. rogerios said

  Απαιτείται μια σχετική προσοχή όταν παραθέτουμε αριθμούς. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, υπάρχουν αναλυτικές μελέτες για 84 από τους 90 νομούς της εποχής εκείνης (αναφέρομαι στα πορίσματα της Επιτροπής Ιστορίας του Β΄ ΠΠ, την οποία διαδέχθηκε το 1981 το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας – για την ακρίβεια: Institut d’histoire du temps présent, πρόκειται για τμήμα του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας). Οι εκτελέσεις συνεργατών με συνοπτικές διαδικασίες ανέρχονται περίπου στις 8.800. Οι εκτελέσεις κατόπιν δικαστικών αποφάσεων περίπου στις 800. Με προβολή στο σύνολο της χώρας, οι εκτελέσεις συνεργατών των Γερμανών υπολογίζονται μεταξύ 10 και 11 χιλιάδων, κατά το μέγιστο. Κοντά στις 100 χιλιάδες ήταν συνολικά οι καταδικαστικές αποφάσεις για συνεργασία με τον εχθρό (στη συντριπτική τους πλειονότητα επρόκειτο για ποινές φυλάκισης – πολλοί από τους καταδικασθέντες αμνηστεύθηκαν, πάντως, σχετικά σύντομα).

  Η γαλλική Βίκη έχει αναλυτικό άρθρο με όλες τις χρήσιμες παραπομπές.

 133. # 125

  Ο ΠΑΟ φταίει σίγουρα !!!!

 134. # 133

  Αααα, η ΠΑΟ ήταν…. , ε, φταίει εξ αντανακλάσεως !!

 135. Ριβαλντίνιο said

  Γιατί συνεργάστηκε ο ΕΔΕΣ με τους Γερμανούς ; Συνεργάστηκε η ΥΒΕ/ΕΚΑ ; Συνεργάστηκε η ΠΑΟ ( όχι ο ΕΕΣ, για την επίσημη ΠΑΟ λέω ), συνεργάστηκε το 5/42, συνεργάστηκε ο ΕΣ, συνεργάστηκαν οι ΕΑΟ ; Αντίθετα το ΕΑΜ και τα συμφωνάκια του ανακωχής έκανε με τους Γερμανούς και τον ΕΔΕΣ χτυπούσε ταυτόχρονα με τους Γερμανούς, και την ΠΕΑΝ αποδοκίμαζε , και τον Τσιγάντε, και τα κινηματάκια του έκανε στην Μέση Ανατολή εν μέσω πολέμου ! Είχε πρόγραμμα !

 136. ΚΩΣΤΑΣ said

  125 κ.ε.
  Ρίβα, είσαι γρήγορο πιστόλι, ώσπου να απαντήσω εγώ, εσύ με είχες ήδη καλύψει και με το παραπάνω. Σε ανακηρύσσω αρχηγό μου. 🙂 😉 😛

 137. Ριβαλντίνιο said

  @ 132 rogerios

  Αν δεν τον ξέρεις, αλλά μάλλον το ξέρεις γιατί μοιάζεις για μέγας γνώστης, οι αριστεροί ιστορικοί στην Ελλάδα ( π.χ. Μαργαρίτης ) αυξάνουν τις εκκαθαρίσεις στην Ευρώπη ( ειδικά την Γαλλία, νομίζω βάζουν και λίγα από απομνημονεύματα Ντε Γκώλ μέσα ) για να πούν ότι στην Ελλάδα δεν έγινε συγκριτικά τίποτα. Και οι αναγνώστες τους χάφτουν ότι σανό υψηλής περιεκτικότητας σε προπαγάνδα τους σερβίρουν.

  _________________________________________________

  Εγώ σταματώ εδώ για να μην κάνω και κατάχρηση της φιλοξενίας.

 138. Ριβαλντίνιο said

  @ 136 ΚΩΣΤΑΣ

  Αρχηγός και άναξ είσαι εσύ. Εγώ είμαι ο δορυφόρος σου ! 🙂

 139. sarant said

  127 Εγραψες για δολοφονημένους που χαρακτηρίστηκαν ταγματασφαλίτες, όχι για νεκρούς ύστερα από μάχες, οπως στο Μελιγαλά και στο Κιλκίς.

 140. giorgos said

  Mεταπολεμικώς ή Ελλάδα άπό άπόψεως Διεθνούς Δικαίου (συμφωνίες τής Γιάλτας ) κατωχυρώθηκε έπίσημα στόν χώρο τής Δύσης.
  Oλα τά έκκρεμή προβλήματα λοιπόν έπρεπε νά λυθούν . Κατέφθασαν οί Αμερικανοί μέ τά δολλάριά τους , τά χαστούκια τους πρός τούς έλληνες πολιτικούς (δέν τό κατακρίνομε τό πράγμα) καί μέ τήν τέταρτη χορδή πού έμπνεύσθηκε νά προσθέση ό Μανώλης Χιώτης στό μπουζούκι , ύστερ ‘ άπ’ τήν μεγάλη του παραμονή στήν Αμερική . Τό μπουζούκι θά μπορούσε νά μπή έτσι στά σαλόνια , ό «χασάπικος» νά μετονομασθή σέ «συρτάκι» (τά μπουζούκια μέσω τού παληού καλαματιανού έκαναν τήν έφοδό τους) καί τό ρεμπέτικο νά ύποκαταστήση ώς»έντεχνη μουσική» τούς όδυρμούς καί τά μοιρολόγια τών μετεμφυλιακών έκκαθαρίσεων .

  Διότι όλα καί μέχρι τό 1967 θά διεκινούντο εύνοήτως στόν άπόηχο τού κλίματος τού έμφυλίου — τής μεγαλύτερης παρωδίας πού παρουσιάσθηκε ποτέ στήν έλληνική ίστορία . Είναι δύσκολο νά άντιληφθή κανείς πώς οί έκκαθαρίσεις στήν Ελλάδα κράτησαν πάνω άπό 20 χρόνια μετά τήν ήττα τού έμφυλίου πολέμου . Τό πράγμα όμως καταντά άπλό άν σκεφθή κανείς , ότι δέν ήταν ό κίνδυνος έπαναλήψεως ένός κινήματος στήν Ελλάδα μετά άπό ένα ήδη ήττημένο κίνημα , τήν άπέλαση πληθυσμιακών συνόλων καί τίς διεθνείς συνθήκες πού κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο έπέτρεπαν . Αύτό πού έπρεπε νά έπιτευχθή ήταν νά άπαλειφθή ή «πολιτιστική ίδιαιτερότης» τού έλληνικού χαρακτήρος , πού έπέβαλε ή ένταξη τής Ελλάδος στήν «Δύση» . Ούσιαστικά δηλ. οί έκκαθαρίσεις δέν ήσαν κατά άνυπάρκτων κομμουνιστών , άλλά κατά τής έλληνικής παιδείας ….
  Από τό βιβλίο «Επί τής Δομής τού Νεοελληνικού Κράτους»

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Θεωρώ ως αλήθεια που είναι πια αποδειγμένη και αποδεκτή από τους επαγγελματίες ιστορικούς ότι ο Ναπολέων Ζέρβας είχε πράγματι έρθει σε συνεννόηση με τους Γερμανούς στα Γιάννενα».

  (Mazower).

 142. 137 Διάβασε τον Κουσουρή, χωρίς να βγάλεις φλύκταινες, για να δεις τον παραλληλισμό με Γαλλία-Ιταλία χωρίς τους αριθμούς που νομίζεις. Και το κινηματάκι στη Μέση Ανατολή δεν ζητούσε παρά να πολεμήσει τους ναζήδες. Άντε να σταματήσω κι εγώ εδώ μπας και γυρίσουμε στα της αλώσεως και των εργοστασίων εμφιαλώσεως.

 143. ΚΩΣΤΑΣ said

  139 Ειδικά στον Μελιγαλά – και αλλού βέβαια – ελάχιστοι ήταν οι νεκροί στη μάχη, όλοι οι υπόλοιποι ήταν αγρίως σφαγιασθέντες στον χώρο της πηγάδας.

 144. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, σταματάω κι εγώ. Οι ποδοσφαιροκουβέντες και οι κουβέντες για τη δεκαετία ’40 – ’50 δεν έχουν τέλος. Καλή καρδιά. 😊

 145. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τέλος και από εμένα. Δυστυχώς, η Πόλις εάλω, να είχαμε κάτι καλό τουλάχιστον να συζητάμε σήμερα. Πάλι θλίψη.

 146. Όπως πάμε έτσι, θα κλάπσουμε και για τον καημένο τον Δάγκουλα.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CF%82

 147. rogerios said

  Για να κλείσω κι εγώ τη συμμετοχή μου στο θέμα, να πω ότι το μόνο που ξέρω από τη γαλλική βιβλιογραφία είναι ότι εκείνοι που επιχείρησαν να φουσκώσουν τους αριθμούς των εκτελεσθέντων λόγω συνεργασίας με τον κατακτητή ήταν η γαλλική άκρα δεξιά με σκοπό τη θυματοποίησή της. Κατά τα λοιπά, οι κατά το δοκούν υπολογισμοί είναι σύνηθες φαινόμενο ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία ή τα στοιχεία αυτά κρίνονται (δικαίως ή αδίκως, αυτό είναι άλλη υπόθεση) αναξιόπιστα. Αλλά στην περίπτωση της Γαλλίας έχουμε στοιχεία από κρατική επιστημονική επιτροπή. Αν αμφισβητείται η αξιοπιστία της… τότε πάω πάσσο. Αλλά δεν το νομίζω.

 148. Γς said

  54:

  Νίγηρας, Σενεγάλη, Καμερούν (Ποταμός των γαρίδων)

 149. Λάμπας said

  Η συνεργασία του ΕΔΕΣ με τους Γερμανούς έχει αποδειχθεί περίτρανα από τον Χ. Φλάισερ στο β΄ τόμο του έργου αναφοράς «Στέμμα και Σβάστικα» και με γερμανικά έγγραφα. Όσο για τον ΕΣ, ο ο μόνος λόγος που συγκροτήθηκε ήταν, για να περιορίσει την εαμική επιρροή στην Πελοπόννησο, όπως φαίνεται και από τη διακήρυξη του συνταγματάρχη Γιαννακόπουλου στις 17 Ιουλίου 1943, με την οποία ουσιαστικά κηρύσσει τον πόλεμο στον ΕΛΑΣ ενώ δεν αναφέρεται καθόλου σε αντίσταση στους κατακτητές. Γνωστό είναι επίσης και το περιστατικό της Βυτίνας, όπου το τμήμα του Βρεττάκου συνατιέται με γερμανικό απόσπασμα και ο Βρεττάκος διαβεβαιώνει το Γερμανό αξιωματικό ότι δεν πολεμά τους Γερμανούς αλλά τους κομμουνιστές. Βεβαίως, στον ΕΣ είχαν ενταχθεί και πολλοί αξιωματικοί με πατριωτικά φρονήματα, από τους οποίους πολλοί, μετά τη διάλυση του ΕΣ, προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ και αργότερα στο ΔΣΠ (πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό οι Μπασακίδης και Καμαρινός).

  132: τους αριθμούς τους πήρα από άρθρο του Γ.Μαργαρίτη στα «Νέα» την περίοδο της γνωστής αντιπαράθεσης με το Σ.Καλύβα. Δεκτή η διόρθωση, αλλά μοιάζει καθόλου αυτό που ακολούθησε στη Γαλλία και την Ιταλία (σε σχέση με την εκκθάριση των δοσίλογων) με όσα έγιναν στην Ελλάδα;

 150. rogerios said

  149 in fine: Η απάντηση είναι, μονολεκτικά, όχι.

 151. Jane said

  Νομίζω , πως κάτι ανάλογο με τον ισχυρισμό της τσαγιέρας έκανε κι ο Τσίπρας με τον ΕΝΦΙΑ-πρώην χαράτσι.
  1. Εμείς που είμαστε ιδιοκτήτες ,δεν θα πληρώσουμε το χαράτσι.
  2. Εγώ θα καταθέσω στο ΚΕΘΕΑ το μέρος που αναλογεί στο παράνομο χαράτσι.
  3. Εγώ ζω στο νοίκι , αγαπητή μου Μάγδα…
  Αν κάνω λάθος, διορθώστε με. 🙂

 152. Ριβαλντίνιο said

  Ας βάλουμε ένα συγκλονιστικό κείμενο από την καταστροφή της Μικρασίας.
  ( Νικόλαος Νικολούδης, Ιτε, Δομή, τόμος 8 )

  Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄Παλαιολόγος, ως υποτελής του σουλτάνου Βαγιαζήτ, ήταν αναγκασμένος να τον ακολουθεί στις εκστρατείες του κατά των Καραμανιδών στην Μικρά Ασία ( 1391 ). Κατά την διάρκεια της εκστρατείας γράφει σε επιστολή του :

  Όσο για την πεδιάδα στην οποία βρίσκομαι τώρα, κάποτε πράγματι είχε κάποιο όνομα, όταν ευημερούσε υπό τους Ρωμαίους [ Βυζαντινούς ] , ενώ δηλαδή βρίσκονταν σ’ αυτήν και την εξουσίαζαν. Τώρα, όμως, προσπαθώντας να μάθω αυτό το όνομα είναι σαν να ψάχνω φτερά σε έναν λύκο, όπως λένε , καθώς δεν υπάρχει κανείς για να με πληροφορήσει. Ενώ είναι, βέβαια , δυνατό να δεί κανείς εδώ πολλές πόλεις, δεν έχουν όμως αυτό που πραγματικά κοσμεί τις πόλεις και χωρίς το οποίο δεν αποκαλούνται δικαιωματικά πόλεις : ανθρώπους. Έτσι, οι περισσότερες από αυτές είναι ένα αξιοθρήνητο θέαμα γι’ αυτούς στους προγόνους των οποίων ανήκαν σε παλαιότερους καιρούς. Αλλά όμως ούτε τα ονόματα αυτών των περιοχών δεν διασώζονται, κι αυτό είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης καταστροφής τους. Η αλήθεια είναι ότι, όταν ρωτούσα πώς ονομάζονταν οι πόλεις , κι όποτε αυτοί από τους οποίους ζητούσα πληροφορίες μου απαντούσαν «καταστρέψαμε αυτές τις περιοχές και ο χρόνος κατέστρεψε το όνομά τους», αμέσως πικραινόμουν. Έπειτα θρηνούσα για λίγο σιωπηλά, καθώς μπορούσα να είμαι διακριτικός.

 153. Ριβαλντίνιο said

  Λοιπόν μιας και έρχεται Μούντιαλ και αναφέραμε τις εκτελέσεις στην Γαλλία, θυμήθηκα πως οι Γάλλοι εκτέλεσαν το 1944 και τον αρχηγό τους του πρώτου Μουντιάλ ( 1930 ) της Ουρουγουάης. Λεγόταν Άλεξ Βιγιαπλάν ( nickname «SS Mohammed» ) , ήταν Γαλλοαλγερινός και συνεργάστηκε με τους Γερμανούς.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Villaplane

 154. Μαρία said

  149
  Για τη συνεργασία Ζέρβα με Γερμανούς και στο τελευταίο κεφ. αυτού http://www.biblionet.gr/book/122860/Schminck_-_Gustavus,_Christoph_U./%CE%9C%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82
  με έγγραφα.

 155. 45,
  Αυτού του είδους η επιχειρηματολογία είναι αποδεκτή στο αμερικάνικο νομικό σύστημα, με τον όρο Pleading in the alternative.

 156. Classicist said

  Κύριε Ρ. (118), αφήστε τις γνωστές αερολογίες των Ανθενωτικών και απαντήστε ευθέως: Υπάρχει άλλος Ρωμιός αυτοκράτωρ πρίν τον Κ. Παλαιολόγο που να απευθύνεται στο ποίμνιό του ως απογόνους Ελλήνων; Τί θα πεί «χρησιμοποιούταν κανονικά το Έλλην»; Ότι το χρησιμοποιούσαν ελάχιστοι λόγιοι όπως ο Ψελλός κλπ; Το βέβαιο είναι ότι επί τουλάχιστον 800 χρόνια, όποιος αυτοπροσδιοριζόταν ως Έλλην στην Ρωμανία, στην καλύτερη περίπτωση έχανε την περιουσία του και στην χειρότερη το κεφάλι του. Ανοίξτε τον Ιουστινιάνειο Κώδικα να δείτε τί λέει:

  «Επειδή μερικοί συνελήφθησαν διακατεχόμενοι από την πλάνη των ανόσιων μυσαρών Ελλήνων, να διαπράττουν εκείνα που δικαιολογημένα εξοργίζουν τον φιλάνθρωπο Θεό… Αυτοί θα υποβληθούν στην αντίστοιχη τιμωρία και μάλιστα με πνεύμα επιείκειας… αν επιμείνουν στην πλάνη των Ελλήνων, θα υποβληθούν στην έσχατη των ποινών. Αν δεν έχουν αξιωθεί ακόμα το σεβαστό βάπτισμα, θα πρέπει να παρουσιαστούν στις ιερότατες εκκλησίες μας, μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά τους και μαζί με όλους του οίκου τους, για να διδαχθούν την αληθινή πίστη των χριστιανών. Αφού διδαχθούν και αποβάλουν την πλάνη που τους διακατείχε προηγουμένως, θα πρέπει να ζητήσουν το σωτήριο βάπτισμα. Διαφορετικά ας γνωρίζουν ότι αν παραμελήσουν να το κάνουν δεν θα έχουν κανένα πολιτικό δικαίωμα, ούτε θα τους επιτραπεί να είναι ιδιοκτήτες περιουσίας, ούτε κινητής, ούτε ακίνητης. Θα τους αφαιρεθούν τα πάντα και θα εγκαταλειφθούν στην ένδεια… Κανείς να μην έχει το δικαίωμα να κληροδοτεί με διαθήκη ή να χαρίζει με δωρεά οτιδήποτε, σε πρόσωπα ή τόπους που έχουν επισημανθεί ότι διαπράττουν την ασέβεια του ελληνισμού. «Ιουστινιάνειος Κώδικας» 1.10.9»

  Και να μάς πείτε κάτι για την μαρτυρία της Αρβελέρ ότι ο Αρχηγός των Ανθενωτικών, Μέγας Δούξ Λουκάς Νοταράς, είχε τα λεφτά του σε Τράπεζες της Ιταλίας, όπου σχεδίαζε να καταφύγει, αν δεν τα εύρισκε με τον Πορθητή. Τελικά, ο Πορθητής του πήρε το κεφάλι γιατί ο Νοταράς αρνήθηκε να του δώσει για το χαρέμι του τον πανέμορφο γιό του Ισαάκιο Νοταρά. Γράφει ο Σάθας στην «Νεοελληνική Φιλολογία» (σελ.23):

  «Επισκεφθείς όμως ο ακόλαστος σουλτάνος την οικογένειαν του μεγάλου δουκός, ετρώθη την καρδίαν εκ τής καταπληκτικής καλλονής του νεανίου Ισαακίου Νοταρά. Την ακόλουθον της αλώσεως ημέραν ο Μωάμεθ συμποσιάζων έστειλε τον αρχιευνούχον εις τον οίκον του Λουκά, ίνα ζητήση τον υιόν αυτού. Ο δυστυχής πατήρ απεκρίθη, ότι ζών δεν ηδύνατο να συναινέση εις το ανοσιούργημα, ο δε σουλτάνος, ως απόλυτος κύριος, ήδύνατο να διαθέση της ζωής αυτού, και της τιμής του παιδός.»

  Όπως βλέπετε κ. Ρ., ο Πορθητής διαβάζοντας στο πρωτότυπο την Αρχαιοελληνική Γραμματεία, είχε πάρει και τις «κακιές» συνήθειες των μυσαρών Ελλήνων: Όταν έβλεπε κάποιο όμορφο αγοράκι, ήθελε να το ξεκ@λιάσει

 157. Ριβαλντίνιο said

  Ιωάννης Βατάτζης, Θεόδωρος Β΄Λάσκαρις , Μανουήλ Β΄Παλαιολόγος,
  Ιωάννης Η΄, Κών. Πόρφ. , Λέων ΣΤ΄το Γραικός κ.α.
  Μας έχουν σωθεί επιγραφές όπου και ο λαός χρησιμοποιεί το Έλληνας με την έννοια του Ελλαδίτη τουλάχιστον .

  Ο Νοταράς πολεμησε και αν ήθελε μπορούσε να πάει στην Δύση όπως έστειλε την κόρη του Άννα.

 158. Μαρία said

  Τον Ταρζάν περιμέναμε άλλος μας ήρθε.

 159. Πάνος με πεζά said

  @ 98 : O μόνος που σίγουρα δεν έχει πεθάνει, απ’ ό,τι λέει η ίδια του η πιάτσα, είναι ο Βγενόπουλος…Κάποια κερκόπορτα προς Ν.Αμερική άνοιξε, λέει…Και μετά ξέρεις, πιστοποιητικό θανάτου από το ίδιο του το νοσοκομείο, κηδείες με κλειστά φέρετρα και δε συμμαζεύεται…

 160. Dimitris said

  #155
  Λοιπόν ο όρος Pleading in the alternative, μου έφερε στο μυαλο αυτό:
  https://www.madmagazine.com/blog/2015/04/08/mads-horrifying-cliches-recalling-an-old-incident

 161. Λάμπας said

  154. Και όλα αυτά βεβαίως για τον ΕΔΕΣ στην Ήπειρο, γιατί ο ΕΔΕΣ της Αθήνας από ένα σημείο και μετά εντάχθηκε απροκάλυπτα στο δοσιλογικό στρατόπεδο.

 162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Διαβάζοντας πάνω από 50 σχόλια για τον εμφύλιο με ΕΜΕΙΣ – ΕΣΕΙΣ, πείστηκα τελικά ότι η ιστορία όντως διδάσκει κάτι, ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

  158 – O Tαρζάν είναι, απλώς ντύθηκε Τσίτα. 🙂

 163. # 159

  Λες ρε Πάνο ;

  Ηταν ένα «κοράκι» όταν ήμουνα φοιτητής που μας έλεγε τέτοιες (και άλλες) ιστορίες.

  εδώ : https://gpointsnovel.blogspot.com/2013/07/blog-post_16.html

 164. π2 said

  Κωνσταντινουπολίτικη απορία:

  Στον Ναπολέοντα αποδίδεται μια φράση με κατά προσέγγιση περιεχόμενο: «Αν ο κόσμος όλος ήταν ένα κράτος, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσά του». Ψάχνοντας πρόχειρα, αδυνατώ να βρω το πρωτότυπο, καθώς το βρίσκω σε άπειρες παραλλαγές:

  Si le monde (ή la terre) était une nation (ή un seul état), Istanbul (ή Constantinople) en serait la capitale.
  ή
  Si une ville devait être la capitale du monde, ce serait Istanbul.

  Έχεις κάποιος εύκαιρη την πρωτότυπη φράση (με παραπομπή) γιατί έχω την εντύπωση ότι όλοι τη μνημονεύουν από μνήμης;

 165. sarant said

  153 Βρετιμαθαίνει κανείς!

 166. π2 said

  112: Ωραιότατο.

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν υπήρξε πουθενά εμείς-εσείς, Λάμπρο. Πολιτισμένη συζήτηση έγινε και τα σχόλια που γράφτηκαν κάλυψαν πολύπλευρα το θέμα. Κανείς δεν ένιωσε εχθρό τον συνομιλητή του, το αντίθετο, θα έλεγα. Όταν καταπιάνεσαι με τέτοια θέματα, προκύπτει ποικιλία απόψεων. Για τον καιρό πάλι, συμφωνούμε όλοι, μονοιασμένοι και αγαπημένοι, ότι ήταν πολύ καλός όλη την ημέρα.

 168. 113,
  😀

 169. Πάνος με πεζά said

  @ 163 : Ναι, έχει υποστηριχτεί και στη Βουλή αυτή η φήμη (καλά, δε λέει τίποτα αυτό…) αλλά κυρίως, κατά κάποιο τρόπο είναι κοινό μυστικό στους πρώην εργαζόμενούς του (που ξέρω κι εγώ κάποιους)… Αλλά επειδή αυτά δεν είναι και τόσο εύκολο να φανερωθούν, ίδωμεν…

 170. sarant said

  Εντυπωσιακό, δε λέω

 171. 32,
  Να βάλουμε και τις θεατρικές/κινηματογραφικές νύχτες της Καμπίρια και της Ιγκουάνα.

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλά, στη βουλή το είπε ο θεούλης Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είχε ζητήσει και εκταφή του Χριστόδουλου, για να διαπιστωθεί αν δολοφονήθηκε ή όχι. Από τα ψεκασμένα αστέρια που στέλνουν στο κοινοβούλιο οι ανεξερεύνητες βουλές των ψηφοφόρων.

 173. Γιάννης Ιατρού said

  169: Πάνο, εδώ βγάλανε (επίσημα) δολοφονημένο εκείνο τον δημοσιογράφο στο Κιέβο προχθές… 🙂

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – Ναι καλά Γιάννη, ένα σπίρτο είναι αρκετό για να γίνει πυροτέχνημα το νήμα, μήπως θέλεις να το ανάψω; Αν έχω μάθει κάτι πολύ καλά στην ζωή μου, είναι το πόσο εύκολα διχάζονται, χειραγωγούνται και κατευθύνονται οι άνθρωποι, (κατά καιρούς έχω κάνει διάφορα τέστ επιβεβαίωσης κι όλα ήταν θετικά) ειδικά στην Ελλάδα που ζούμε ΜΟΝΟ με και για το παρελθόν, μαράζι τόχω να δώ ή να ακούσω μιά συζήτηση που να δημιουργεί προοπτική για το μέλλον, όχι μόνο εδώ αλλά οπουδήποτε, ακόμη και με τα νέα παιδιά ελάχιστα είναι που κοιτάζουν μπροστά και με αισιοδοξία, όλοι και όλα ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, 70 χρόνια μετά, εσείς που κάνατε αυτά, ναί αλλά κι εσείς που κάνατε τα άλλα, πού είναι το ρημάδι το ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ; Κόμματα, ομάδες, θρησκείες, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε. 🙂

 175. ΓιώργοςΜ said

  Δε θα ξαναγράψω μεγάλες προτάσεις. Δε θα ξαναγράψω μεγάλες προτάσεις. Δε θα ξαναγράψω μεγάλες προτάσεις. Δε θα ξαναγράψω μεγάλες προτάσεις. Δε θα ξαναγράψω μεγάλες προτάσεις.

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ολιβιέ Ντελόρμ (Olivier Delorme)*
  «Η απομόνωση του Βυζαντίου από τη Δύση και από την ευρωπαϊκή συλλογική μνήμη είναι, εν μέρει, ένας λόγος για τις διαφορές στη μεταχείριση των νοτιοανατολικών και βαλκανικών χωρών και της Ελλάδας στη σύγχρονη Ευρώπη, σε σχέση με τα καθολικά-προτεσταντικά κράτη της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης »

  http://www.amna.gr/mobile/article/261560/O-Olibie-Ntelorm-milaei-sto-APE-MPE-gia-tin-Alosi-tis-Konstantinoupolis

  *Δε γνωρίζω τί εκτόπισμα έχει ως ιστορικός

 177. 40, … 15 Η τσαγέρα του Εφιάλτη 😉 …

  Μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες τσαγιέρες:

  Της επώνυμης κυρίας που ισχυριζόταν πως μπορούσε να αποφανθεί με βεβαιότητα αν το γάλα στο φλυτζάνι του τσαγιού της είχε μπει πριν ή μετά το τσάι, όπως περιγράφεται στο βιβλίο The Lady Tasting Tea μαζί με πολλές ακόμα ιστορίες στην θαυμάσια εκλαϊκευμένη παρουσίαση της ιστορίας της στατιστικής – χωρίς εξισώσεις.

  Η τσαγέρια του γκουρού της εργονομίας, Ντον Νόρμαν:

  Και Τσαϊκόφσκι για τσάι («I am not making this up»):

 178. sarant said

  175 To σχόλιο του Γιώργου έμεινε 11 ωρες στη σπαμοπαγίδα, συγνώμη.

 179. Μαρία said

  164
  Πιδύε, κι άλλος το ψάχνει http://lists.project-wombat.org/pipermail/project-wombat-project-wombat.org/2014-August/011381.html

 180. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα δεν γίνεται να μη μιλάμε για την ιστορία μας, όπως δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το παρελθόν μας. Δεν γεννηθήκαμε σήμερα.
  Επίσης, εμείς μαζί για το μέλλον, δεν γίνεται, είναι ευσεβής πόθος. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά συμφέροντα, αντιλήψεις και επιθυμίες. Το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε, και δεν είναι λίγο, είναι να συζητάμε πολιτισμένα και να αποφασίζουμε σεβόμενοι τις δημοκρατικές διαδικασίες.

 181. rogerios said

  @162: Μεγάλη η χάρη σου, φίλτατε π2, αλλά χαλάλι… 🙂

  Λοιπόν, με τη διατύπωση που παραθέτεις το απόφθεγμα (μάλλον απόφευγμα) υπάρχει μόνο σε αγγλικές και (έκπληξη) τουρκικές πηγές (αυτές διορθώνουν και την Κωνσταντινούπολή σε Ισταμπούλ, βεβαίως).
  Η γαλλική φράση που αποδίδεται στο παλικάρι μας είναι « Constantinople ! Constantinople ! jamais ! C’est l’empire du monde ! ».
  Η παλαιότερη πηγή που βρίσκω είναι ο γνωστός και συμπαθέστατος (not) Αντόλφ Τιέρ ή Θιέρσος αν προτιμάτε στην «Histoire du consulat et l’empire» . Υποστηρίζει ότι αυτό του το μετέφερε ο ίδιος ο Κλωντ Φρανσουά ντε Μενεβάλ, ο προσωπικός γραμματέας του Ναπολέοντα.

 182. rogerios said

  Το προηγούμενο εννοείται ότι αφορά το σχόλιο 164.

 183. Μαρία said

  173
  Δες και τα σχόλια απο ουκρανικά τρολ.

 184. π2 said

  Μερσί Ρογήρε, έπρεπε να το φανταστώ ότι η μεγάλη ποικιλία των εκδοχών παραπέμπει σε απόφευγμα.

 185. Γιάννης Ιατρού said

  174: … μήπως θέλεις να το ανάψω;…
  Λαμπρούκο, κόψε κάτι ρε συ, τα καλά παιδιά δεν παίζουν με τα σπίρτα, τζιζζζ!

 186. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αποφράς ημέρα σήμερα. Πήγα να πλύνω τα δόντια μου και αποφράχτηκε – νταξ’ βούλωσε – ο η λεκάνη του νιπτήρα. Τουμποφλό δεν υπάρχει στο σπίτι και οι υδραυλικοί κοιμούνται τέτοια ώρα. Κανένα κόλπο κανείς; Δύτη μου εσύ; Ανθρωπιστικό είναι το θέμα, δεν πιστεύω να με προσπεράσεις, επειδή φανερώθηκα ότι είμαι εθνικόφρων; 😉

 187. Πέπε said

  Ξίδι;
  Κιτρικό οξύ; (Φαγώσιμη άσπρη σκόνη με την εμπορική ονομασία «ξινό»)
  Βεντούζα;

 188. sarant said

  181 Μπράβο Ρογήρε!

  187 Ξίδι ίσως

 189. Γιάννης Ιατρού said

  183: Ναι, ναι. Καλά που τη γλύτωσε που δεν του βάλανε κανένα δηλητήριο…..

 190. ΚΩΣΤΑΣ said

  187 Ξέπλυνα το στόμα μου στη λεκάνη του μπάνιου και ες αύριον μάλλον τα σπουδαία. Λέω μήπως υπάρχει κανένα κόλπο να γλυτώσω τον υδραυλικό. Το τουμποφλό λένε χαλάει τις σωληνώσεις. Ευχαριστώ, πάντως. Αλλά ας μην συνεχίσουμε στο νήμα, το έγραψα και λίγο για πλάκα, αποφράς και απόφραξη.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  187: Σόδα ξέρω εγώ. Αλλά ρε Κώστα, γιατί δεν ξεβιδώνεις το σιφώνι από κα΄τω να το καθαρίσεις. Η πιό φτηνή και αποτελεσματική λύση θά ‘λέγα. Δεν θέλει εργαλεία.

 192. f kar said

  μαγειρική σόδα με ξίδι

 193. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ευχαριστώ όλους, μη συνεχίζετε, μη χαλάσουμε το νήμα! Μόνο στον Δύτη επιτρέπω, ως καθ΄ύλην αρμόδιο! 🙂

 194. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν είδα να γράψει και κανένας ένα ευχαριστώ για τα αναφερόμενα στο τέλος του άρθρου πνευματικά δώρα του αδελφού ημών Γρηγορίου. Επομένως αγαπητέ αδελφέ Γρηγόριε, απονέμομέν σοι τας ημετέρας ευχαριστίας διά τας ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας και πλήρως επικαιροποιημένας «σημείωσεις», ών κατέστημεν σήμερον καί ἡμεῖς κοινωνοί 🙂

 195. Γιάννης Ιατρού said

  193: Αποφυγή και μετάθεσις ευθυνών λέγεται αυτό 🙂

 196. ΚΩΣΤΑΣ said

  195 Σίγουρα κάτι καλό είναι αυτό που λες, καλόψυχος ων, αλλά δεν τό ‘πιασα καλά.

  Άμα είναι να ξεβιδώσω, ποιος τρέχει με τις γόβες μέσα στις λάσπες; 😉

 197. Γιάννης Ιατρού said

  196: Βάλε ρε μιά λεκάνη πρώτα από κάτω. Πόσο νερό έχει μέσα το σιφόνι, το πολύ 2 ποτήρια, άντε 1 λίτρο….

 198. Παναγιώτης Κ. said

  Επίσης στις 29 Μαΐου 1945 έχουμε το γεγονός της άφιξης του Ζαχαριάδη στην Αθήνα. (Από το Νταχάου όπου ήταν κρατούμενος, μέσω Παρισιού ήρθε αεροπορικώς στην Αθήνα).

  Στα όντως διαφωτιστικά σχόλια για τον Εμφύλιο και στους προβληματισμούς που απορρέουν από αυτά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ανάληψη της ηγεσίας του ΚΚΕ από τον Ζαχαριάδη.

  Φίλοι μου που έζησαν τα γεγονότα και το κλίμα της εποχής (τώρα δεν ζουν) μου είχαν πει για την ευφορία που είχε επικρατήσει στην Αθήνα και στον αριστερό κόσμο με την άφιξη του Ζαχαριάδη.
  Πρόκειται για ένα στέλεχος που είχε εκπαιδευτεί στην Σοβιετική Ένωση (KUTV). Κάθε ακραιφνής κομμουνιστής είχε την επαναστατική διαδικασία και προοπτική ως όρο εκ των ων ουκ άνευ στη δράση του κομμ. κόμματος.
  Τα εγχειρίδια του Μ-Λ ( η άποψη του Στάλιν για το επαναστατικό γίγνεσθαι) δεν…εξορκίζουν τον εμφύλιο. Απεναντίας τον θεωρούν αναγκαίο αν πρόκειται να εγκατασταθεί ένα προλεταριακό καθεστώς.
  Υπό αυτά τα δεδομένα αλλά και το καθεστώς της «λευκής τρομοκρατίας» πράγματι ο Εμφύλιος δεν μπορούσε να αποφευχθεί.
  Διευκρινίζω:Το ξέσπασμα του Εμφυλίου δεν οφειλόταν μόνο στη «λευκή τρομοκρατία».
  Στην Ελλάδα «δουλεύει» πολύ το «βλέποντας και κάνοντας». Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρούνται οι κομμουνιστές ηγέτες!
  Φαντάζονται πολλοί το κομμουνιστικό κόμμα σαν μια…καλοκουρδισμένη μηχανή η οποία δεν κάνει λάθη. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
  Για παράδειγμα γράφτηκε το εξής επιχείρημα: Αν πράγματι το ΚΚΕ ήθελε τον Εμφύλιο τότε τους οπαδούς του που είχε στην Αθήνα κυρίως, θα τους έβγαζε στο βουνό. Δεν το έπραξε άρα δεν είχε σκοπό να οδηγηθεί στη σύγκρουση.
  Ότι για διαφόρους λόγους χειρίστηκε λανθασμένα το ζήτημα αυτό δεν ισχύει;
  Να μη φύγει ο κόσμος του ΚΚΕ από τις μεγάλες πόλεις ήταν προτροπή του Στάλιν την οποία ακολούθησε η ηγεσία του ΚΚΕ.
  Όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη των εφεδρειών τότε αντίπαλη πλευρά είχε εδραιωθεί για τα καλά οπότε ήταν δύσκολο να φύγουν από την Αθήνα.

 199. paolodrosi said

  Διαχρονικα ο ρολος του ΚΚΕ, ειναι το λιγοτερο υποπτος.
  Με Τυριμους και διπλους Ριζους τοτε, (τί εκανε ο Ζαχαριαδης ως κορυφαιο στελεχος ?), με κομματικη επιχορηγηση και με ασαφεις κατηγοριες περι καπιταλισμου τωρα.

  Ο αειμνηστος το ειχε τραγουδησει απο το 83.

  Έχει κολλήσει η επανάσταση βλεννόρροια
  κομμουνιστές την έχουν κλείσει σε φυτώρια
  και οι εκδότες καθορίζουνε τα όρια

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  196 Κώστα (και με τις γόβες γίνεται 🙂 )
  Απόφραξη την μετααποφράδα :
  Αναμίξτε 30 γρ. σόδας με 30 γρ. αλάτι και 20 ml ξύδι
  Ρίχνετε πρώτα στο στόμιο 40 ml ξύδι
  Ρίχνετε τη μισή ποσότητα του μίγματος που φτιάξατε (σόδα, αλάτι, ξύδι)
  Αφήνετε να ενεργήσει το μίγμα για 30 δευτερόλεπτα και ρίχνετε 2 ποτήρια καυτού νερού
  Ρίχνετε στη συνέχεια 70 γρ αλάτι και αμέσως μετά 70 γρ. σόδα
  Αφήστε να περάσουν 15 λεπτά και ρίξτε 2 λίτρα νερό …και τελειώσατε!!!
  Δοκιμάστε το. Είναι εγγυημένη συνταγή.
  http://www.naturanrg.gr/sas-efrakse-o-neroxyths-anakalypste-to-fysiko-katharistiko/

 201. Γς said

  200:

  Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει, πάρτε μια χειροβομβίδα.
  Απασφαλίστε την και τοποθετήστε την στο στόμιο του νεροχύτη, της μπανιέρας ή της λεκάνης.

  Και απομακρυνθείτε.

 202. Γς said

  174:

  >με τα νέα παιδιά ελάχιστα είναι που κοιτάζουν μπροστά και με αισιοδοξία

  Ναι βρε γμτ!

  …για να φτιάξουμε τα όσα γκρεμίσαν
  ας κοιτάξουμε τώρα μπροστά

  😉

 203. Γς said

  174, 202:

  Μ έφτιαξες

 204. Γς said

  174, 202, 203:

  Κι αυτό για τον Πσαρά

 205. Γς said

  174, 202, 203, 204:

  Κι ένα τελευταίο για τον Γς

  Οσο για τον Λάμπρο τον αλεξιπτωτιστή, των ειδικών δυνάμεων κτλ, αυτό

 206. Γς said

  Ε, μα πια αυτή η μανία με τα εμφυλιακά, τους Μελιγαλάδες, τους δοσίλογους, τους Ζαχαριάδηδες κλπ 70 και βάλε χρόνια μετά.

  Γιατί;

  Και θυμάται ακόμα, λόγω τιμής, ο Γς, ο δεκάχρονος Γς να τσακώνονται στα καφενεία για τον Βενιζέλο και την διδακτορία του Μεταξά τη στιγμή που ένας ολέθριος εμφύλιος είχε συμβεί και οι μάχες μαίνονταν στην Κορέα στο Βιετνάμ κλπ.

  Και καλά οι διαπληκτιζόμενοι τότε λέγανε για γεγονότα που είχαν συμβεί 15-20 χρόνια πριν ενώ τώρα έχουμε κολλήσει στο μείον 75 και βάλε.

 207. # 200

  Βρε Εφη το υπόλοιπο μισο από το μίγμα που φιάχνουνε τι το κάνουνε ;

  Ολοι οι νιπτήρες ξεβουλώνουνε με την βεντούζα ΑΝ πρώτα κλείσετε αεροστεγώς την τρύπα διαφυγής που έχουν ψηλά. Ο καλύτερος τρόπος να την κλείσετε είναι με βρεγμένο κομμάτι πλαστικής σακούλας που το βαστάτε με το ένα χέρι ενω το άλλο βεντουζάρει. Καραδοκιμασμένο και δεν χαλάει τις σωληνώσεις.

  Καλή είναι και η λύση του κα( κ ή λ ; )όψυχου ( # 197 )αλλά προϋποθέτει ευλίγιστη μέση, λεκάνη, επιδέξια χέρια και βουλωμένη μύτη.

 208. spiral architect 🇰🇵 said

  Παντού και πάντα συζητούν για την ιστορία τους και για το τι θα γινότανε αν εκείνος τότε και ο άλλος πιο μετά και αν η γιαγιά του δείνα είχε καρούλια. Ένας καφές, ένα τσίπουρο, μια γκράπα, ένα μπουκάλι καλό γαλλικό κρασί πάντα βοηθάνε. Νεότεροι ‘θελαν τα όπλα, όταν πέρασαν τα χρόνια θέλουν βούτυρο γιατί η σύνταξη δεν φτάνει.
  Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος, ποτέ δεν είναι αργά. 😉

 209. # 207

  Φυσικά αν ήταν ΠΑΟΚτσήδες θα συζητούσαν για τον ΠΑΟΚ και θα ήταν ευτυχισμένοι αλλά όταν η ομάδα σου μπορεί να σου προσφέρει μόνο τίτλους ίσως και ποτέ μια ψυχική ευεξία το ρίχνεις στην πολιτική, την ιστορία και την παλαιοντολογία !!!

 210. Το 209 —> στο 208

  συμπλήρωμα :

  Ούτε καν πσαράδες να συζητάνε για το μήκος της γόπας…

 211. spiral architect 🇰🇵 said

  @2: And now, find the gap.
  (περισσότερα εδώ)

 212. Γς said

  Ο Καργάκος στον Αντένα τώρα.

  Για τον μουσαφίρη μας Ιντζέ στη θράκη ότι είναι από το «τζέ» που λέμε [όμορφος]. Οτι στην Προύσα που χόρευε τσιφτέλι ο Ιντζές είναι η πατρίδα του Καραγκιόζη άρα όπερ έδει δείξαι.

  Για το μακεδονικό: «Τι πάει να πει Ανω Μακεδονία;
  Θα μας πάρει η κάτω βόλτα. Σαν το αφρικανικό κράτος Βόλτα που χωρίστηκε σε Ανω και Κάτω Βόλτα»

  Και του ζήτησαν λέει να είναι κεντρικός ομιλητής σε συλλαλητήριο για την Μακεδονία αλλά αρνήθηκε γιατί έχει να μιλήσει σε ανοικτό ακροατήριο από το 1962 [56 χρόνια!]

 213. Γς said

  Στον Αντένα πάλι. Γρηγοριάδης ανταποκριτής από την Κομοτηνή:

  -Στην πίσκεψη του Ερντογάν ήμασταν όλοι παρών

  Σωστό είναι ρε γμτ. Αλλά…

 214. Γς said

  Πάντως στο Γκουγκλ παρών/παρόντες είναι 1/5

 215. Μπετατζής said

  208 (για το σύνδεσμο) Γεια σου περήφανη και α-θ-ά-ν-α-τ-η εργατιά !

  Για το οφτόπικ, ζητώ συγνώμη για ό,τι μου αναλογεί, δεν φταίω όμως (μόνο) εγώ, ο 65 και ο 80 με τζιγκλίσανε.

 216. 212 Νέο κράτος στη Νομανσλάνδη, Κάτω Βόλτα (ούτε Άνω υπάρχει πλέον αλλά τέλος πάντων). Ιντζέ σημαίνει λεπτός βέβαια, αλλά ποιος έχασε λεξικό να το βρει ο Καργάκος.

  Κώστα, ως ειδικός 🙂 έχω μόνο να ρωτήσω, τι είχες φάει και με ένα ξέπλυμα των δοντιών βούλωσε ο νιπτήρας;;

 217. spiral architect 🇰🇵 said

  @216: Άμα έχεις μακρυμάλλες θυγατέρες οι νιπτήρες όχι μόνο βουλώνουν, αλλά βγάζουν τέρατα.

 218. Alexis said

  Καλημέρα.
  Πάντα έχουν ενδιαφέρον οι συζητήσεις για τον εμφύλιο και τα «αν» της εναλλακτικής ιστορίας, έστω και εκτός θέματος! 🙂

 219. # 218

  Εμ βέβαια…ειδικά όταν οι ποδοσφαιρικές προτιμήσεις…άστα να πάνε !

  Κι όμως ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι τυχαίο ! οχι μόνο η Ρεάλ ξαναπήρε το τρόπαιο με τους ΙΔΙΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ποδοαφαιριστές να ξεκινάνε τον αγώνα αλλά και στην αναμνηστική φωτογραφία πήραν ΑΚΡΙΒΩΣ τις ΙΔΙΕΣ θέσεις !!!

 220. Γς said

  217:

  >Άμα έχεις μακρυμάλλες θυγατέρες

  Και είχαμε αυτήν εδώ την νεαρά στο σπίτι και δεν προλάβαινα να ξεβουλώνω τις αποχετεύσεις [από τα Ταμπαξ και άλλα τέτοια]

 221. ΓιώργοςΜ said

  217 Πώς σε καταλαβαίνω, πώς σε καταλαβαίνω!!

  (Με αφορμή το) 216 τέλος, βασικές διαδικασίες ασφαλείας:
  1. Φοράτε τα γυαλιά σας πριν βάλετε οδοντόκρεμα, και διαβάστε την ετικέττα του σωληναρίου
  2. Φυλάξτε το σωληνάριο με τον αρμόστοκο εκτός μπάνιου!

 222. Γς said

  220:

  >Άμα έχεις μακρυμάλλες θυγατέρες

  >Και είχαμε αυτήν εδώ την νεαρά στο σπίτι και

  https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post_3.html

 223. Γς said

  221:

  Κι ο φίλος μου ο Νίκος που έστειλε πό την Αγγλία που σπούδαζε το μακρινό 1962 ένα σωληνάριο με κάτι το σαπουνοειδές για να φτιάχνεις αφρό στο ξύρισμα.

  Οταν ήρθε στην Αθήνα το βρήκε στην τουαλέτα σχεδόν άδειο. Το χρησιμοποιούσε σαν οδοντόκρεμα ο γέρος του!

 224. nikiplos said

  @75, Αγαπητέ Μπετατζή…
  Ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σου… Θα είχε βέβαια βάση, μόνο εάν το σύνολο των δεξιών φρονούντων τότε δεν είχε άλλο μέλημα παρά μόνο πως θα σφάξει κομμουνιστές. Προσωπικά δεν νομίζω να έγινε έτσι.
  Και επειδή προέρχομαι και από δεξιά οικογένεια (βασιλικοί) καθόλου δεν συμμετείχαν ούτε υποστήριξαν την λευκή τρομοκρατία. Τους προκαλούσε εμμετό μπορώ να σου πω, αλλά αυτό είναι περιπτωσιολογία.

  Η γνώμη μου σήμερα, είναι ότι ο εμφύλιος ακόμη και το 47 ακόμη θα μπορούσε να τελειώσει, σίγουρα όμως το 1946. Το πρόβλημα βέβαια δεν εντοπίζεται σε έναν πολιτικό χώρο (όπως βολεύει εκείνους που δεν θέλουν πολύ να ψάξουν ή να κάνουν αυτοκριτική στους παπούδες τους).
  Η Ιταλία είχε έναν Τολιάτι κι έναν Μπερλίνγκουερ, ενώ το ΚΚΕ, δυστυχώς έναν Ζαχαριάδη. Αν δεν μπορείς να αντιληφθείς την διαφορά των μεγεθών δεν μπορώ να βοηθήσω. Η Δεξιά παράταξη το ίδιο. Σαφώς οι Άγγλοι είχαν τους σκοπούς τους και θα επεδίωκαν να τους βάλουν σε δράση. Δεν θα κατάφερναν όμως τίποτε αν εδώ δεν γινόταν τουρλουμπούκι.

  Επιγραμματικά:

  1. Ήταν σωστή η καθαρά φιλοσοβιετική στάση του ΕΑΜ? (ήταν κουκουρούκου και ανιστόρητη λέω εγώ… )
  2. Θεωρείς ότι η Αριστερά δεν είχε ευθύνες για τον εμφύλιο? Δεν έκανε κόκκινη τρομοκρατία περιστασιακά και όπου την βόλευε? (έκανε, έχει αποδειχθεί και αναφέρεται και από τον Θανάση Κλάρα και από τον Φλωράκη, αλλά καταφανέστατα από τον Γρηγόρη Φαράκο).
  3. Ο Ζαχαριάδης, δεν είχε καμία σχέση με τα ελληνικά δρώμενα. Τον ενδιέφερε μόνο ως συνεπή κομμουνιστή η Σοβ. Ένωση και ο Πατερούλης. Θα έκανε το οτιδήποτε πίστευε πως ήταν προς το συμφέρον τους, ακόμη κι αν αυτό περιελάμβανε τη διάλυση της Ελλάδας. Όπως και δεν δίστασε καθόλου να το κάνει άλλωστε.

  Με τα παραπάνω, να μην παρεξηγηθώ, δεν θέλω να ξεπλύνω τους δοσίλογους και τη δράση τους, ή την χαμηλή ποιότητα των δεξιών πολιτικών της εποχής, αλλά κυρίως την ευτέλεια και χαμηλή ποιότητα του Γεωργίου που ήταν κατώτατος των περιστάσεων και τίποτε άλλο παρά ένας «ανίκανος κοπρίτης» (έκθεση Αμερικανού παρατηρητή προς τον Χάρυ Τρούμαν).
  Άλλωστε η αδυναμία σήμερα να αναγνώσουμε την περίοδο εκείνη, αυτό ακριβώς αντικατοπτρίζει: τη μη αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος.Όμως αυτό δεν απενοχοποιεί την Αριστερά και τις δικές της ευθύνες για την περίοδο εκείνη.

  ΥΓ> Εγώ προσωπικά θεωρώ σοβαρό βιβλίο και το «Φωτιά και Τσεκούρι» του Αβέρωφ και ισόρροπο, αλλά μάλλον θα διαφωνήσεις. Μιλάω για σύγχρονους συγγραφείς και μελετητές. Αναφέρθηκαν κάποιοι παραπάνω… (Φλάϊσερ, Μαζάουερ, εμένα μου άρεσε ο Ραφαηλίδης κλπ). Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα υπάρξει ποτέ ένα ψύχραιμο εγχειρίδιο για τον εμφύλιο, ενόσω η πολιτική του επίδραση είναι εμφανής.

  Ακόμη και στα χρόνια μου στο Παρίσι, όπου οι Γάλλοι συστήνονταν ως κομμουνιστής, μαοϊκός ή φιλελεύθερος, όπως εμείς εδώ συστηνόμαστε ΑΕΚ, Παναθηναϊκός ή ΠΑΟΚ, θυμάμαι έντονα που σκοτώνονταν στα τραπέζια και άναβε η συζήτηση, όταν πήγαινε στη Γαλλική Επανάσταση, ακόμη και για ασήμαντες λεπτομέρειες (πχ εάν ο κύριος Βαρέν ήταν διεφθαρμένος ή όχι).
  .

 225. Alexis said

  #219: Δεν σε περίμενα τόσο φανατικό Ρεαλ-ιστή πάντως.
  Υποτίθεται ότι εσείς ο Παοκτσήδες θα πρέπει να είστε εναντίον του κάθε είδους …κατεστημένου… 😆

 226. Alexis said

  #224: Στρώνεις το χαλί για δεύτερο γύρο βλέπω… 🙂

 227. nikiplos said

  Μα Ιντζές υπάρχει επώνυμο και στην Ελλάδα. Δεν ήταν κάποτε ένας Υπουργός Βορείου Ελλάδος του Ανδρέα? Στην πρώτη κυβέρνηση του 1981?

  Ζητώ κι εγώ συγνώμη για το εκτός θέματος 224, αλλά κερκόπορτες υπάρχουν παντού. 🙂

 228. nikiplos said

  @226, ποσώς… καθόλου δηλαδή… 🙂

 229. Πάνος με πεζά said

  @ 186 : H λενκάνη του νιπτήρα είναι σχετικά εύκολη. Βάζεις έναν κουβά από κάτω, αφαιρείς το «U» του σιφωνιού (βιδώνει και ξεβιδώνει με το χέρι) και το καθαρίζεις. Θέλει λίγο «αντριλίκι» βεβαίως, και όχι σιχασιές και τέτοια…

 230. Alexis said

  #227: Τάσος Ιντζές, ναι.

 231. ΓιώργοςΜ said

  227 Υπήρχε τουλάχιστον ένας μαθηματικός με αυτό το επώνυμο στη Νέα Σμύρνη, το 1980 που ήμουν στην Α Γυμνασίου, (συν-)Πανιώνιος όσον αφορά τα φρονήματα… 🙂

 232. Μπετατζής said

  224. Ευχαριστώ για την απάντηση, δεν θα συνεχίσω και γω, γράφτηκαν αρκετά . Καλημέρα.

 233. # 225

  Είσαι απληροφόρητος.

  Κατεστημένο στην Ισπανία από την εποχή του Φράνκο μέχρι σήμερα είναι η Μπαρθελόνα για πολιτικούς (διάβαζε αποσχισματικούς) λόγους. Ακόμα και φετος μόλις έπαιξε την ανεξαρτησία της Καταλούνιας «απεσύρθησαν» από την διεκδίκηση του πρωταθλήματος η Ρεάλ και η Ατλέτικο ΕΝΤΕΛΩΣ συμπτωματικά. Τα χάλια της ομάδας του Μέσι φάνηκαν στο τσουλού (το 4-1 του πρώτου αγώνα με την Ρόμα ήταν προϊόν μαγείας και διαιτησίας)

  Οι ΠΑΟΚτσήδες είμαστε πάντοτε με την ομάδα που προσπαθεί να παίξει θεαματικό ποδόσφαιρο. Η Ρεάλ είναι μοναδική γιατί το πετυχαίνει συνδυάζοντας το με νίκες και τρόπαια.

 234. sarant said

  212-216-227 Ναι, υπήρχε Ιντζές υπουργός που μετα έφυγε περι το 1985 και συνεργαστηκε με το ΚΚΕ.

  Λεπτός και φίνος 🙂

 235. ΚΩΣΤΑΣ said

  Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

  Για το θέμα του νιπτήρα, σας ευχαριστώ ξανά όλες και όλους. Το πρωί που ξύπνησα, το νερό είχε ήδη απορροφηθεί, ο υδραυλικός είναι φιλαράκι μου, του τηλεφώνησα, με 10-15 ευρώ θα τα φτιάξει όλα. Κλέφτης θα γίνει ο άνθρωπος; Απορώ πως σοβαροί κομμουνιστές εσείς, σας διέφυγε η αλληλεγγύη των τάξεων! 😉

 236. Σ said

  200 τόση περιπλοκότητα να σας υποψιάζει. Και σκέτο ξίδι θα ήταν αρκετό. Για το νεροχύτη, όμως, όχι για το νιπτήρα. Ο κ. Ιατρού κάλυψε το θέμα. Νομίζω όμως ότι ένα σταυροκατσάβιδο είναι απαραίτητο.
  Τόσο καιρό σας διαβάζω, είπα να επωφεληθώ της αϋπνίας μου για να πάρω μια παρουσία.

 237. sarant said

  236 Το σχόλιο ήταν το πρωτο σας γι αυτό και διανυκτέρευσε στη σπαμοπαγίδα. Συγνωμη

 238. nikiplos said

  Νομίζω λύθηκε και ξεδιαλύθηκε το ζήτημα, αλλά για την ευταξία μόνο να πούμε πως ήταν δύο οι έλληνες Ιντζέδες.

  1. Βασίλειος Ιντζές, ο υπουργός Βορείου Ελλάδος της πρώτης κυβέρνησης του Αντρέα. Δεν νομίζω να έφυγε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, ή τουλάχιστον δεν βρίσκω αναφορές.
  2. Αναστάσιος Ιντζές. Ήταν κι αυτός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και καθώς ήταν από τις Σέρρες δεν αποκλείεται να είναι συγγενής του πρώτου. Αυτός ήταν ο λεπτός και φίνος που έφυγε.
  Το 1988 επίσης, οι Τάσος Ιντζές, Β. Ευαγγελινός και Β. Φίλιας ιδρύουν τη Σοσιαλιστική Ένωση. Το κόμμα δεν κατεβαίνει ποτέ στις εκλογές, αλλά αργότερα θα προσχωρήσει στο Συνασπισμό.
  (από εδώ)

  Και στους Ιντζέδες πάλι τους φάγαμε τους Τουρκαλάδες. 2-1 το σκορ… 🙂

 239. Γς said

  237:

  Είπα κι εγώ τι αϋπνία λέει ο φίλος στις 9 και είκοσι το πρωί.

 240. Γιάννης Ιατρού said

  235: Κώστας
  Γιατί τώρα μου δημιουργείται η εντύπωση, πως έχεις δύο αριστερά 🙂 🙂 χέρια ;
  …ο υδραυλικός είναι φιλαράκι μου..
  Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις 🙂 🙂
  ΥΓ: το νερό δεν απορροφάται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, απορρέει. Σφουγγάρι είναι ο νιπτήρας σου;

  236: Κατεχωρήθη 🙂
  Πάντως όχι σταυροκατσάβιδο για τον νιπτήρα. Καμιά γκαζοτανάλια ίσως.

  Άντε, το κούρασα, ε; 🙂

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  180 – «Μα δεν γίνεται να μη μιλάμε για την ιστορία μας,» Δεν είπα να μη μιλάμε καθόλου, άλλο όμως είναι να μιλάμε κι άλλο να παραμιλάμε ΜΟΝΟ γι΄αυτήν, έχει διαφορά δεν νομίζεις; Kαι κάποτε πρέπει να απογαλακτιστούμε από το παρελθόν και να γράψουμε την δική μας ιστορία, όχι;

  «όπως δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το παρελθόν μας.» Δηλαδή εσύ σκέφτεσαι μονίμως το παρελθόν σου και ζείς μ΄αυτό; στο υπογράφω τότε πως δεν θα πάς ούτε ΕΝΑ βήμα μπροστά, όπως γίνεται και με την χώρα μας.

  «Επίσης, εμείς μαζί για το μέλλον, δεν γίνεται, είναι ευσεβής πόθος. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά συμφέροντα, αντιλήψεις και επιθυμίες.»
  Με την ευρύτερη έννοια το λέω ολοφάνερο είναι, αυτό με την αγκυλωμένη ακριβολογία εδώ μέσα με τρελαίνει, αφήστε το μυαλό σας να το πάρει και λίγο αλλιώς γαμώτο, συζήτηση κάνουμε, δεν δίνουμε πανελλαδικές εξετάσεις. 🙂

  Κοίτα, εμείς μαζί για το μέλλον δεν σημαίνει ψηφίζουμε όλοι ένα κόμμα, αλλά ατομική πολιτική ενσυνείδηση και ευσυνειδησία και συμμετοχή στα κοινά, εκλογή αντιπροσώπων που έχουν όραμα αλλά και εφικτό πρόγραμμα προοπτικής για το μέλλον, ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού και χρηματιστηριακού συστήματος και την καθολική επιβολή τους στις οικονομίες των κρατών, άρα δεν θα παραμυθιάζουν τον κόσμο με τις ηλιθιότητες περί ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΊΣΕΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ κλπ, το πρόγραμμά τους θα βασίζεται στα δεδομένα που υπάρχουν και μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο θα δημιουργούν προοπτική, όπως το Λουξεμβούργο π.χ ή η Δανία αν θέλεις. Πώς μπορεί να γίνουν αυτά; προσαρμοζόμενοι και εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που απλόχερα παρέχει το παρόν σύστημα και τις καταστάσεις που εκ των πραγμάτων δημιουργούν οι μεγάλες δυνάμεις, προς όφελός μας.
  Αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν από μια διχασμένη κοινωνία και μάλιστα για το μακρινό παρελθόν. Εθνικόφρονες από την μιά μεριά + πατριώτες από την άλλη = ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΓΕΝΙΚΩΣ που εξυπηρετούν ξένους.

  Η απάντηση στο κουϊζάκι, δείχνει τον τρόπο που μπορούν να επιτευχθούν αυτά που λέω. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟ ΨΑΡΙ;

 242. ΣΠ said

  45
  Ο ισχυρισμχός της δανεικής τσαγιέρας στα αγγλικά λέγεται kettle logic.

 243. nikiplos said

  @241, θα απαντούσα στο κουίζ χαριτολογώντας ο κορνήλιος!, αλλά φοβάμαι μην παρεξηγηθώ.. 🙂

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  243 – Και θα κέρδιζες, εκπλήσοντάς με ευχάριστα παράλληλα. Αν κι έχω διακρίνει από καιρό τον κάπως διαφορετικό τρόπο σκέψης σου, ομολογώ πως δεν το περίμενα από σένα, και για να πώ την αλήθεια, όσο εγωϊστικό κι αν ακούγεται, δεν το περίμενα από κανέναν και δεν έχει να κάνει καθόλου με την γενική ή ειδική εξυπνάδα που όλοι έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό από μένα, αλλά με τον προκατασκευασμένο δομικό τρόπο σκέψης. Είναι σχεδόν αδύνατον μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι (που στην πλειονότητά τους σχολιάζουν και επισκέπτωνται το ιστολόγιο) να σκεφτούν διαφορετικά, κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά και εδώ αλλά και στην κοινωνία.

  Δεν ξέρω τι επαγγέλεσαι αλλά πολύ χάρηκα που το βρήκες.

 245. Γιάννης Ιατρού said

  244: Θα κυτεί αίμα, θα σκοτωθούμε….

 246. loukretia50 said

  244. Λάμπρο
  Τότε κακώς δε βάλατε κουίζ «ποια είναι η πιο σκύλα γάτα». Θα πέφτατε απ΄τα σύννεφα.
  Μήπως τελικά εσείς μας τσουβαλιάζετε όλους ? Σίγουρα είναι πολλοί εκείνοι που δεν ακολουθούν
  «τον προκατασκευασμένο δομικό τρόπο σκέψης»
  κι εκφράζουν αποκλειστικά τη δική τους άποψη , όσο ελεύθερα αποφασίζουν να εκτεθούν δημόσια .

 247. loukretia50 said

  Απουσιολόγε, το μαγικό με την απάντηση παρακαλώ !!

 248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  245 – Το είχα πεί και προεκλογικά πως ο Ντόναλντ Ντάκ, είναι ο μόνος πρόεδρος που γνωρίζει πραγματικά από πρίν το 2007 που ξεκίνησε η κρίση ότι οι ΗΠΑ είναι χρεοκοπημένες και πως ΜΟΝΟ για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, χρωστούσαν τότε, 74τρις, το έχει γράψει ο ίδιος (μαζί με τον Κιγιοσάγκι) στο βιβλίο του – Πώς να αυξήσετε το οικονομικό σας IQ, με λίγη σκέψη μπορεί να αντιληφθεί κανείς τον πραγματικό αριθμό, κι αν για τα 74τρις λένε «αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, πού και πώς θα βρεθούν;» ποιά είναι η λύση για τον πραγματικό αριθμό; 🙂
  Μπορεί να τον λένε βλάκα οι «έξυπνοι» σε όλο τον πλανήτη, αλλά ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Όσο για τους δεξιούς φιλελέδες που αποστρέφονται μετά βδελυγμίας τον κομμουνισμό, ας τον φάνε στην μάπα από το άξιο τέκνο τους, εκτός κι αν ο καπιταλισμός μιλάει για κρατικό προστατευτισμό και δεν το ξέρω.

  Πραγματικά δεν έχει όριο η ανθρώπινη βλακεία. 🙂

 249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  246 – Δεν το γνωρίζω το κουϊζ και δεν τσουβαλιάζω κανέναν, κρίνω από αυτά που διαβάζω εδώ και παρατηρώ στην κοινωνία για δεκαετίες, κι επειδή μάλλον είμαι ο μόνος εδώ που γνωρίζω προσωπικά και ηλεκτρονικά τους περισσότερους σχολιαστές, (κι αρκετούς που δυστυχώς δεν σχολιάζουν εδώ πιά) γνωρίζουν κι αυτοί πως δεν είμαι υπερόπτης, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο και αναγνωρίζω και εκτιμώ αφάνταστα την ευφυϊα τους, απλώς με ενοχλεί που δεν την χρησιμοποιούν για ίδιο όφελος και την εκμεταλλεύονται διάφοροι πνευματικά κατώτεροί τους και μερικοί ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΑΓΑΡΙΑ. Εξ άλλου όσοι ενοχλούνται, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να με πάρουν σοβαρά υπόψιν, απλή συζήτηση κάνουμε, μη κοιτάτε που οι περισσότεροι το βλέπουν κάθε φορά σαν μάχη γνώσεων που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν, θα έχουν τους λόγους τους. 🙂

  Δεν ξέρω τι καταλάβατε εσείς, αλλά το κλειδί για την λύση, ήταν το Λουξεμβούργο και η Δανία, και πιστεύω πως απ΄αυτό βρήκε την λύση ο Nikiplos που δείχνει επιχειρηματική – επενδυτική σκέψη (που την έχουμε όλοι από γεννησιμιού μας, μετά φροντίζουν οι γνωστοί με τις γνωστές μεθόδους να την χάσουμε) γι΄αυτό και χάρηκα ιδιαίτερα, δεν συνηθίζεται αυτού του είδους η σκέψη εδώ, αλλά και έξω, δεν νομίζετε; ή μήπως σας τσουβαλιάζω πάλι. 🙂

  Y.Γ – Δεν πέφτω ποτέ από τα σύννεφα γιατί είναι επικίνδυνα, ή με καθαρό ουρανό ή από πάνω τους. 🙂

 250. Γιάννης Ιατρού said

  246: 🙂

 251. Γιάννης Ιατρού said

  249: ΛΑΜΠΡΟΣ
  ΥΓ: ..Δεν πέφτω ποτέ από τα σύννεφα γιατί είναι επικίνδυνα, ..

  …Το αυριανό θα είναι το 315ο άλμα (68 με στατικό ιμάντα στον στρατό) αλλά ο στόχος μου, είναι τα 10000 μέτρα… 🙂 🙂
  ..άλλα μου λεν τα μάτια σου και άλλα η καρδιά σου …
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/17/meze-250/#comment-402302

 252. loukretia50 said

  249 Λάμπρο
  Υπερόπτης δεν πιστεύω ότι είστε, καχύποπτος ναι.
  Δεν ενοχλήθηκα από τα σχόλιά σας, ούτε άλλοι φαντάζομαι (αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς!). Μια ερώτηση έκανα. Λυπάμαι αν σας ενόχλησα , δε θα το ξανακάνω, έχουμε διαφορετική αίσθηση του χιούμορ .
  Και συμπλήρωσα το δικό σας κουίζ, θέλοντας να σας πειράξω (λάθος μου) και να σας δείξω με το δικό μου τρόπο ότι είναι πολλοί έξω από τα συνήθη καλούπια, δηλαδή « Σόγια – σόγια παλαβοί !…» όπως έλεγε κι η γιαγιά μου!
  ΥΓ η κόντρα γνώσεων στο άλλο νήμα!

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  241 τέλος
  Το ψάρι που αγαπήθηκε από ένα πουλί

 254. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μεταξύ Ζαχαριάδη και Μωάμεθ του Πορθητή τσουπ! ξεπετάγονται οι Σάκηδες οι υδραυλικοί με τη βεντούζα στο χέρι. I love this site. 💚😊

 255. loukretia50 said

  253. Πανέμορφο, από τα αγαπημένα της κόρης μου, μόνο που παρέλειψα να της πω ότι συνήθως στη ζωή τα τρώει η γάτα… .

 256. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  254. κι έτσι έκανε πρεμιέρα ο ξαγρυπνισμένος Σ, μια χαρά λοιπόν! (καρδούλα)

  236 Σ >>τόση περιπλοκότητα να σας υποψιάζει. Και σκέτο ξίδι θα ήταν αρκετό.
  Μα του το είπε κι ο Πέπε κι ο Νικοκύρης (σχ.187,188) αλλά εκείνος «δεν», οπότε τον έριξα σε πιο σύνθετη (αλλά οικολογική ! 🙂 συνταγή) ν΄απασχοληθεί ,λμτ, να μην ψάχνει το Δύτη βαθυμεσάνυχτα 🙂

  255,τέλος
  Όχι πάντα 🙂

 257. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  251 – Κακόψυχε να βάζεις όλη την παράγραφο κι όχι ρπιλεκτικά.☺
  Ενημερωτικά, τα σύννεφα είναι επικίνδυνα γιατί έχουν ηλεκτρισμό και μπορεί να ψηθείς σαν γαλοπούλα από κάνα κεραυνό γι’ αυτό τα αποφεύγουμε είτε με παραπέντε (μπορεί να σε τραβήξουν μέσα τους) είτε με ελεύθερη πτώση.
  Άλλωστε είναι γνωστό πως, ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ.☺

  252 – Δεν ενοχλήθηκα κι ούτε σας μάλωσα, γι’ αυτό έβαλα χαμογελαστές φατσούλες.☺
  Δεν τα παίρνω και πολΰ στα σοβαρά ότι λέμε εδώ κι η όποια ενόχλησή μου δεν κρατάει πάνω από 15 λεπτά, μόνο την υγεία θεωρώ πραγματικά σοβαρό θέμα στην ζωή μου, όλα τ’ άλλα έχουν λύση που μπορώ να την βρώ και να την δώσω και μόνος μου, γι’ αυτό μη στενοχωριέστε, έχω πολύ μεγάλη ανοχή στο καλόβουλο πείραγμα.☺
  Και να επαναλάβω πως κρίνω από αυτά που διαβάζω εδώ και βλέπω έξω, δεν διεκδικώ το αλάθητο και δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να με πάρει κάποιος στα σοβαρά, ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει, δεν έχω προσωπικά με κανέναν και δεν θέλω να θΐξω κανέναν, όποιος ενοχλείται ή θίγεται, απλώς με αγνοεί.☺

  253 – Μόνο ένα τρελαμένο Κρί Κρί θα μπορούσε να απαντήσει έτσι.☺
  Τραγουδάκι το βράδυ αν προλάβω, θα βγώ μ’ έναν φίλο απ’ το στρατό που βρεθήκαμε μετά στις οικοδομές (πλακάς γαρ☺) κι έλειπε στο Μπαχρέϊν για δέκα χρόνια και γύρισε γιατί παρά τα αντίθετα που ακούμε, έχουν κι εκεί αναδουλειές.😕
  Θα πάμε στο γνωστό Καπηλειό για τους γνωρίζοντες, αυτό που έστειλες τα πεσκέσια (ακόμα έχω την μία ρακή😊) αλλά εσύ δεν μας έκανες την τιμή, ΨΥΛΟΜΥΤΙΚΟ Κρί Κρί😠, αλλά δεν πειράζει, όλοι σ’ αγαπούμε γι’ αυτό που είσαι, ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ.😁

 258. loukretia50 said

  256. δεν ήταν ο Ιωνάθαν πάντως…

 259. Γιάννης Ιατρού said

  257 (γ): ..ακόμα έχω την μία ρακή..
  ή ΨΕΥΔΕΤΑΙ, ασύστολα ή είναι ΜΟΝΑΧΟΦΑΗΣ!. Σε εξαντλητική ανάκριση από το προεδρείο δήλωσε πως «….τώωρα, πάει, την ήπια…». Υπάρχουν αυτήκοοι μάρτυρες 🙂 🙂 🙂

 260. Γιάννης Ιατρού said

  254: Γιάννη, υπενθυμίζω και το παλιό νήμα (του ’14/’15 ;;), που ο Πάνος (μΠ) έψαχνε το ειδικό 36άρι ή 42άρι κλειδί για να μοντάρει την βρύση του νεροχύτη…. Μέχρι και φωτό με τιμές είχε, εκτός από οδηγίες και πλήρες μάνιουαλ 🙂 🙂

 261. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  257 Λάμπρος >>ακόμα έχω την μία ρακή
  Και σε σταλαματιές να την έπινες, θα είχε αδειάσει από καιρό. Τώρα, ρίξε τηνε στο γιασεμί μα πράμα δε γκάνει. Εξεθύμανε. Κρασί παλιό, ρακή φρέσικη.
  Παλιόμπυρες πίνεις ορέ; 🙂 🙂

  258. Είναι υπέροχο έργο του Λ. Σεπούλβεδα. Ανεβαίνει τακτικά από παιδικές και μη σκηνές. Στο γιουτούμπι υπάρχει κι ολόκληρο το έργο από παράσταση μιας ομάδας σχολείου.

 262. loukretia50 said

  261. Τα παιδιά – και όχι μόνο! – αγαπούν το Λ.Σεπούλβεβα. Χάρισα σε 16χρονο το Γέρο που διάβαζε ιστορίες αγάπης κι ενθουσιάστηκε. Πάντα έχετε ενδιαφέρουσες προτάσεις.

  ΛΑΜΠΡΟ.
  θα με συνοδεύσετε στο χορό μεταμφιεσμένων του Τζι?
  Να μη φορτώνω λάθος νήμα…

 263. Το πιο έξυπνο ψάρι είναι αυτό που ο άνθρωπος δεν το έχει εντοπίσει (άρα συμπεριλάβει στις τροφές του) ακόμα.

  Εντάξει μπορεί να είναι μια προκατασκευασμένη δομικά σκέψη, άσχετη με την εκ γενετής επενδυτική ικανότητα μου -που έχασα- αλλά θα παρακαλούσα τον σχολιαστή που έθεσε το κουίζ να μην λάβει υπ’ όψη του την δική μου εκδοχή, δεν μου περισσεύει γκρίζα ουσία τέτοια ώρα για ανούσιους διαλόγους

 264. Παναγιώτης Κ. said

  @68. Γιάννη ευχαριστώ.

 265. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  251- Βρε κακοψυχίξ, πότε είπα πως την ήπια, αφού δεν πίνω τέτοια ποτα μόνος μου, έχω και το παπί μάρτυρα όχι σαν τους πληρωμένους τους δικούς σου.☺

  261 – Άκυρο δεν την έχω, είχα ξεχάσει πως την έδωσα πέρυσι το καλοκαίρι στον ξάδερφό μου από την Ολλανδία.😊
  Μπύρα πίνει η Παπέν, εγώ μόνο κάνα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί αλλά γενικά δεν πίνω καθόλου αλκοόλ, το απαγορεύει η θρησκεία μου☺ αν βρεθώ με καλή παρέα όμως, μπορώ να σε γονατίσω.☺
  Τραγουδάκι αύριο, γράφω από το τάμπλετ.😇

  262τέλος – Αν είστε καλή-λός-λό μαζί μου.😁

 266. Γιάννης Ιατρού said

  264: Παναγιώτη, δες κι αυτό, ίσως βολεύει 🙂

 267. 235, … Για το θέμα του νιπτήρα, … ο υδραυλικός … με 10-15 ευρώ θα τα φτιάξει όλα. …

  Throwing money down the drain!

 268. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα! σήμερα ξύπνησα λίαν πρωί, ας τακτοποιήσω κάτι χρωστούμενα – υπόλοιπα:

  267 Μιχάλη, κάτω απ΄τον νιπτήρα χρήματα; Με την ευκαιρία, ο υδραυλικός, καθάρισε όλο το σύστημα και βρήκε σε αυτό το λούκι που φεύγει απ’ το πλυντήριο 1 ευρώ. 🙂

  256 ΕΦΗ, τη συνταγή σου την έδωσα στον υδραυλικό, ενθουσιάστηκε, θα την προτείνει ως ευρεσιτεχνία. 😉

  240 Γιάννης Ι > ΥΓ: το νερό δεν απορροφάται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, απορρέει.
  – Ποιο; του νιρό; τού ΄πιε. Έτσι λέμε εμείς. Προτίμησα όμως να το γράψω σε λόγια μορφή και μπερδεύτηκα 😛

  236 Σ > τόση περιπλοκότητα να σας υποψιάζει. …… Ο κ. Ιατρού κάλυψε το θέμα.
  Σ, καλώς ήρθες στην παρέα μας και σε ευχαριστώ και για τις πληροφορίες. Να με συγχωρείς για το θάρρος, θα σου δώσω και μια συμβουλή. Την ΕΦΗ να την εμπιστεύεσαι απόλυτα, τον κ. Ιατρού να τον προσέχεις… είναι κακόψυχος… 🙂

 269. nikiplos said

  @244, Αγαπητέ Λάμπρο, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια… Το όποιο ήκιστο μάλλον, επιχειρηματικό δαιμόνιο με διέπει, είναι κυρίως γιατί είμαι γόνος 2ης γενιάς εμπόρων και φυσικά γιατί υπήρξα αναγνώστης του Kyosaki. 🙂
  Εργασιακά είμαι σε καθεστώς τραβεστί: μισά από την ημεδαπή και μισά (και περισσότερα από το εξωτερικό…)… 🙂

 270. Γιάννης Ιατρού said

  268 γ (τέλος) 🙂

 271. nikiplos said

  140@, Αγαπητέ Giorgos, διαισθητικά μιλώντας κυρίως και μόνο γι’ αυτό που ανέφερες: «Ούσιαστικά δηλ. οί έκκαθαρίσεις δέν ήσαν κατά άνυπάρκτων κομμουνιστών , άλλά κατά τής έλληνικής παιδείας ….»

  Χρονικά ο εμφύλιος χωρίζεται σε φάσεις. Εκείνο όμως που βρίσκω σημαντικότερο όμως, είναι ο γεωγραφικός διαχωρισμός του.

  Έχουμε τον Εμφύλιο της Αθήνας, με αστικά κυρίως χαρακτηριστικά (Βιομήχανοι, Ραντιέρηδες, Εργάτες) και τον Εμφύλιο της Επαρχίας με έμφαση στο Αγροτικό Ζήτημα που παρέμενε άλυτο, και με την εισαγωγή άκληρων προσφύγων του 1922, ως φθηνό εργατικό δυναμικό , καθίσταται καζάνι που βράζει.
  Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν ο εμφύλιος ήταν ένας καθαρά πολιτικός πόλεμος. Τα αστικά κέντρα και η περιφέρεια συγκρούσθηκαν για δικούς τους λόγους ο καθένας κι επιχείρησαν να επιλύσουν τις δικές τους διαφορές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: