Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια των πανελλαδικών

Posted by sarant στο 9 Ιουνίου, 2018


Άρχισαν προχτές οι πανελλαδικές εξετάσεις, χτες για τα Γενικά Λύκεια, οπότε ήταν εύκολο να διαλέξω τίτλο. Μάλιστα, όπως θα δείτε, μεγάλο μέρος της σημερινής πιατέλας μας σχετίζεται ακριβώς με τις εξετάσεις, και ειδικά με το χτεσινό θέμα της Γλώσσας.

Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι προς στιγμή χτες το μεσημέρι παραλίγο να υποκύψω στον πειρασμό και να γράψω ειδικό μικρό άρθρο, που θα ανεβαινε εμβόλιμα -αλλά μετά έπεσε δουλειά κι έτσι θέλοντας και μη εγκατέλειψα την ιδέα αυτή.

Τις Πανελλαδικές εξετάσεις έχω την πολυτέλεια πλέον να τις σχολιάζω «από τον καναπέ» μου και όχι από το μετερίζι του δοκιμαζόμενου γονιού -ή, πολύ περισσότερο, από την πρώτη γραμμή του πυρός των υποψηφίων, αφού εγώ είμαι παλιότερος και απο τον ατακαδόρο της εικόνας, μια και έδωσα όχι Πανελλήνιες αλλά το προηγούμενο σύστημα -ακαδημαϊκό, θαρρώ, λεγόταν;

.

* Σχετική με τις Πανελλαδικές εξετάσεις και η αστεία επιγραφή της εβδομάδας, ισως απο ασανσέρ πολυκατοικίας (αν είναι αυθεντική).

To γέλιο είναι στην αγγλική μετάφραση (θα έχει και ξένους η πολυκατοικία) με το we have period of Panelladikes.

Λες και αν έγραφε school exams ή national school exams δεν θα το παίρναν στα σοβαρά οι αξιότιμοι ένοικοι!

* Παραδοσιακά, το θέμα των Πανελληνίων που σχολιάζεται πιο πολύ είναι το θέμα της Γλώσσας (παλιότερα Έκθεσης) αφού τα μαθηματικά ή τα άλλα μαθήματα δεν είναι προσιτά στο πολύ κοινό. Εμείς, που είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, κι άλλες φορές έχουμε σχολιάσει το θέμα της γλώσσας (αλλά και μια φορά της Φυσικής, τότε με τον φωρατή).

Φέτος έπεσε ένα κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη, με τον τίτλο Παιδεία και εκπαιδευση, παρμένο από δύο διαδοχικές ομόθεμες επιφυλλίδες του στην εφημερίδα Βήμα το 2009.

Και ενώ το κείμενο το ίδιο το βρήκα πολύ καλό, παρά τα μικροψεγάδια του, και με ταιριαστό θέμα, το γεγονός ότι (αναγκαστικά) υπέστη περικοπές για να έρθει σε μέγεθος κατάλληλο για εξετάσεις προκάλεσε προβληματα. Για παράδειγμα, στο κείμενο που δόθηκε στους υποψήφιους, η κατακλείδα βρίσκεται στο τέλος και αυτό δεν βοηθάει στην περίληψη, πολύ περισσότερο που ο Μαρωνίτης είχε δημοσιεύσει το 2009 όχι δύο αλλά τέσσερις διαδοχικές επιφυλλίδες όπου ανέπτυσσε τη σκέψη του.

Χάρη στον εκπαιδευτικο υπευθυνο του ιστολογίου έχω ανεβάσει εδώ και τις τέσσερις επιφυλλίδες του Μαρωνίτη και έχω κιτρινισει τα αποσπάσματα από τις δύο πρώτες που περιλαμβάνονται στο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους.

Να πιστώσουμε στην εξεταστική επιτροπή ότι είδε το τυπογραφικό λάθος που είχε γινει στην εφημερίδα όπου το «παιδία» (σπάνια αρχαία λέξη) είχε τυπωθεί «παιδεία» και εκανε το σχετικό αποσπασμα ακατανόητο.

Ατυχής στιγμή ήταν οτι στη φράση: «Η παιδεία είναι (πρέπει να είναι, για να μη παραβαίνει τον εαυτό της) λειτουργία λίγο πολύ ελεύθερη, κάποτε και ελευθέρια- επιλογή που αναγνωρίζεται στις προδρομικές κυρίως εφαρμογές των γραμμάτων και των τεχνών» επέλεξαν να κόψουν το απόσπασμα που έχω με πλάγιους χαρακτήρες. Ίσως το έκαναν αυτό εξαιτίας της λέξης «ελευθέριος» (ελευθερίων ηθών!) όμως το απόσπασμα συμβάλλει καίρια στο να γίνει κατανοητή η διαφορά εκπαίδευσης και παιδείας.

Ακομα χειροτερα, οι θεματοθέτες έκοψαν, λογόκριναν θάλεγα, τις αμέσως επόμενες φράσεις του Μαρωνίτη, που ξεκαθαρίζουν ακόμα πιο πολύ τις διαφορές, ίσως επειδή τις βρήκαν… ανατρεπτικές: Γενικότερα: Η παιδεία είναι σύστημα ανοιχτό, που αντιστέκεται (οφείλει να αντιστέκεται) στον άμεσο έλεγχο της πολιτείας αλλά και των ιδιωτικών φορέων, τουλάχιστον σε θέματα αρχής. Η εκπαίδευση προγραμματίζεται και περιορίζεται, κάποτε σε εκβιαστικό βαθμό, από τις μεταβαλλόμενες συχνά προθέσεις και ορέξεις της κυβερνητικής εξουσίας και του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο επιμένει να ονομάζεται στη χώρα μας «Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». Τέλος, η παιδεία υπόσχεται έρευνα και παραγωγή νέας γνώσης, που συμπληρώνει, διορθώνει ή και ακυρώνει την προηγούμενη. Η εκπαίδευση αντίθετα εκπροσωπεί και μεταδίδει την κεκτημένη γνώση, δυσφορώντας συνήθως με τις πειραματικές μετατροπές και ανατροπές.

Το κείμενο έχει μερικά ψεγάδια. Για παράδειγμα, ο όρος «ετυμολογικά συνώνυμοι» είναι ανύπαρκτος στη γλωσσολογία και ακατανόητος. (Θα ήταν βέβαια σχολαστικισμός να είχαμε από μια επιφυλλίδα τις ίδιες απαιτήσεις οπως απο ένα επιστημονικό δοκίμιο). Ωστόσο, γενικά θεωρώ πως ήταν ένα πολυ καλογραμμένο κείμενο, σαφως πιο ελκυστικό στην ανάγνωση από τα περισσότερα πρόσφατα θέματα εξετάσεων.

* Να γκρινιάξω λίγο για τους θεματοθέτες. Καταρχάς δεν μου άρεσε το γεγονός οτι ενω ο Μαρωνίτης εγραψε «δέντρο» εκείνοι το ευπρέπισαν σε «δένδρο» λες και το δέντρο είναι κανένας άσεμνος ή μάγκικος ή χυδαίος ή ιδιωματικός όρος! (Οι αρχαίοι ημών, πάντως, έγραφαν -νδρ- αλλά πρόφεραν ndr).

* Έπειτα, με ενόχλησε η ανορθογραφία στο φύλλο των θεμάτων. Η σχολική ορθογραφία δέχεται τον τύπο «τέσσερις» και στις εξετάσεις πρεπει να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια η σχολική ορθογραφία. Το «τέσσερεις» είναι τύπος που γραφόταν παλιότερα και είναι ο τύπος τον οποίο συνιστα ο κ. Μπαμπινιώτης, αλλά όπως δεν γράφουμε π.χ. «κυττάζω» (παλιότερη ορθογραφία) ή «αγώρι» (μπαμπινιωτισμός) έτσι θα έπρεπε να διορθωθεί και το ανορθόγραφο *»τέσσερεις».

* Κάτι ακόμα. Στην άσκηση με το Σωστό ή Λάθος, το περίφημο Σουλού που έλεγαν και οι κόρες μου (έκανα λάθος ένα σουλού, αλλά δεν πειράζει) οι υποψήφιοι καλούνται:

Να επαληθεύσετε ή να διαψεύσετε, με βάση το κείμενο, τις παρακάτω προτάσεις, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό ή Λάθος:

Αλλά όταν «επαληθεύουμε» και ιδιως όταν «διαψεύδουμε» μια πρόταση νομίζω πως κάνουμε κάτι παραπάνω από το να γράψουμε ένα Σ ή ενα Λ. Φέρνουμε επιχειρηματα. Βέβαια, αν πρόκειται για καθιερωμένη ορολογία, πάω πάσο.

* Έχω κι αλλα να πω για τις πανελλαδικές, αλλά επειδή ίσως κορεστήκατε, τα αφήνω για το τέλος.

* Πάμε σε ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι από τη Λάιφο. Σε ενδιαφέρον άρθρο για τις επιστολές του Τσαϊκόφσκι που φανερώνουν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του, υπάρχει κι ένα απόσπασμα επιστολής όπου ο Τσαϊκόφσκι αφηγείται ότι κάποιοι έβαλαν «ένα νεαρό πλάσμα» να τον δελεάσει:
«Έπρεπε να αντισταθώ σκληρά επειδή το δόλωμα δούλευε. Αλλά δεν το άφησα να πάρει το καλύτερο από μένα. Δεν ξέρω αν ήθελαν να με εκβιάσουν ή απλώς να βγάλουν κάποια χρήματα από μένα, αλλά δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να παρασυρθεί».

Ποιο είναι τάχα αυτο «το καλύτερο από μένα» που δεν άφησε να του πάρουν; Το ρολόι του; Το πορτοφόλι του; Ό,τι πολυτιμότερο έχει ένας νέος; Όχι, είναι μεταφραστική κοτσάνα (κάποιοι ενοχλούνται που χρησιμοποιώ τον όρο ‘κοτσάνες’ ίσως επειδή κανουν πολλές).

Ολοφάνερα, το αγγλικό κείμενο έλεγε «get the better of me» που θα πει να με καταβάλει, να με νικήσει, να κυριαρχήσει πάνω μου.

Επι της ουσίας, σημειώνει ο φίλος που έστειλε το μεζεδάκι, είναι σχεδόν συγκινητική η προσπάθεια των σύγχρονων Ρώσων να αρνηθούν ή να συγκαλύψουν την αδιαμφισβήτητη ομοφυλοφυλία του Τσαϊκόφσκι -έχουν ξεπεράσει ακόμα και τους Σοβιετικούς, που αισθάνονταν κι αυτοί έντονη αμηχανία με το «κουσούρι» του ινδάλματος...

* Κι ένα ακόμα σχετικό με τις εξετάσεις.

Ακούστηκε σε δελτίο ειδήσεων: «103.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 74.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σφαγη θα γίνει για αυτή τη θέση -αλλά γιατί τις άλλες 73.999 τις αφήνουν εκτός διεκδίκησης;

* Σε μια βαρυσήμαντη είδηση, Σκύλος δάγκωσε την Ιωάννα Τούνη και πέρασε τη νυχτα στο νοσοκομείο.

Το ρεπορτάζ δεν μας πληροφορει αν βγήκε ο σκύλος απο το νοσοκομείο ή αν νοσηλεύεται ακόμα.

* Ένα πανηγυρικό αυτογκόλ από έναν απο τους κορυφαίους γλωσσαμύντορές μας.

Στην κατακλείδα της κυριακάτικης επιφυλλίδας του στην Καθημερινή, ο γλωσσοφύλακας κ. Χρ. Γιανναράς γράφει:

«Τις προάλλες, ανώτατο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος (με πλάκα τα γαλόνια) ανακοίνωνε από τη μικρή οθόνη: ‘Απ[ό]ψε θα φτάσουμε τους εικοσιοχτώ απόπλους’!!! Ο Τσίπρας δεν τον αποστράτευσε αυθημερόν. Ο Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι θα κυβερνήσει, μόνο αν ξηλώνει πέντε αγράμματους κάθε μέρα από τον κρατικό μηχανισμό;«.

Ώστε ο Τσίπρας έπρεπε να αποστρατευσει αυθημερόν τον ανώτατο λιμενάρχη επειδή είπε «τους 28 απόπλους», ενω ο Κούλης, αν ποτέ αναλάβει την πρωθυπουργια (μη βάζετε και στοίχημα) θα πρέπει να απολύει 5 αγράμματους τη μέρα.

Καταρχάς, για να δούμε τι είδους καθεστώτα αγαπάει ο κ. Γιανναράς, μόνο σε δικτατορίες μπορεί ο αρχηγός της κυβέρνησης να αποστρατεύει αξιωματικούς (ή να απολύει υπαλλήλους) επειδή έτσι του κάπνισε. Ο Παττακός νομίζω πως είχε κάνει κάτι τέτοιο. Αλλά στις ευνομούμενες πολιτείες, ευτυχώς, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να απολύσει ή να αποστρατεύσει αυθημερόν και εξωδιαδικαστικά κανέναν.

Επί της ουσίας όμως, ο γλωσσοφύλακας Γιανναράς έβαλε ένα μεγαλοπρεπέστατο αυτογκόλ, διότι η αιτιατική πληθυντικού του απόπλου είναι, φευ, «τους απόπλους».

Ο απόπλους, του απόπλου, τον απόπλου
οι απόπλοι, των απόπλων, τους απόπλους
(Πηγή)

Σύμφωνοι, κάποιοι κλινουν τον πληθυντικό «οι απόπλοες» ενώ άλλοι (πχ Λεξικό Μπαμπινιώτη) λένε ότι δεν έχει πληθυντικό το ουσιαστικό (οποτε αν γίνει δικτατορας ο Μπαμπινιώτης ή θα γίνεται ένας αποπλους τη μέρα από κάθε λιμάνι ή δεν θα το λένε ότι γίνονται πολλοί).

Και συμφωνώ κι εγώ ότι πιο ομαλό είναι να πεις «ειχαμε 28 αναχωρησεις πλοίων».

Αλλά αυτο δεν σημαινει οτι το «τους απόπλους» είναι λάθος. Που και λάθος να ηταν, δεν θα σήμαινε πως είναι αγράμματος ο αξιωματικός.

Αναρωτιέμαι, δεν θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Γιανναράς από τον ανώτατο αξιωματικό που άδικα διέσυρε (έστω και χωρίς να τον κατονομάζει;) Και, από πού άραγε αντλεί το θάρρος να βγάζει αγράμματο τον ένα και τον άλλο, τη στιγμή που ο ιδιος αποδεικνύεται πως έχει κενά στη γλωσσική του κατάρτιση;

* Φίλος στέλνει, σαν παράδειγμα ακλισιάς, τη φράση:

Η εμφάνιση των μεδουσών για τους μήνες Απρίλιος και Μάιος σε έναν χάρτη που ανανεώνεται διαρκώς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Δεν πιστεύω ότι φυσικός ομιλητης της γλώσσας θα το έλεγε αυτό. Ίσως μπαίνουν οι λέξεις έτοιμες από κάποιον κορέκτορα ή με άλλον τρόπο.

* Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και «πείτε όχι στο πλαστικό» αλλά η μεταφραση των (ευρωπαϊκών) σλόγκαν είναι μαργαριταρένια.

Η εντολή αριθ. 2 λέει «Φέρετε (!) μια φιάλη επαναχρησιμοποιήσιμου νερού». Μου περνάνε μερικές ιδέες για το τι μπορεί να είναι αυτό το επαναχρησιμοποιήσιμο νερό, αλλά δεν τολμώ να τις διατυπώσω. Φυσικά, η σωστή μετάφραση είναι «επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερού» (ή έστω φιάλη).

Λαθος, αν και όχι αστείο, έχει και η εντολή αριθ. 5: Πείτε όχι στα καλαμάκια μιας χρήσεως και στα μαχαιροπίρουνα. Ολοφάνερα, ο προσδιορισμός «μιας χρήσεως» αφορά και τα μαχαιροπίρουνα και πρέπει να μπει στο τέλος.

Κι άλλα στραβά μπορεί να βρει κανείς σε τόσο μικρό κείμενο…

* Τα ορθογραφικα λάθη δεν έχει νόημα να τα επισημαίνουμε, αλλα μπορει να κάνουμε εξαιρέσεις όταν είναι σημαδιακά, πρωτότυπα ή αστεια.

Έτσι, σε άρθρο του in.gr διαβάζουμε ότι ο βουλευτής κ. Κουτσούκος κατηγορεί τον υπουργο κ. Τσακαλώτο ότι  «επικαλείται συνεχώς κώλυμα- ως συνήθως- προκυμμένου να μην προσέλθει στη Βουλή».

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τα εισαγωγικά, το μαργαριταρι το φιλοτέχνησε ο κ. Κουτσούκος, αλλά δεν θα με εξέπληττε να είναι του ιστοτόπου.

* Κι άλλη μια ακλισιά, που την έχουμε ξαναδεί, σε ρεπορτάζ για ένα μπαρ, που προσφέρει, ανάμεσα σε πολλα άλλα, κοκτέιλ «με τρία διαφορετικά ρούμι».

Όμως το ρούμι όχι απλώς είναι πλήρως συμμορφωμενο δάνειο, αλλά και μονο στα ελληνικα υπάρχει αυτή η λέξη, ούτε στα αγγλικά λέγεται έτσι, ούτε στα ιταλικά, ουτε στα γαλλικά. ούτε στα ισπανικά. Προς τι να το αφήνουμε άκλιτο; Αν ήταν κρασί δεν θα λέγαμε «τρία διαφορετικά κρασιά»;

* Ίσως για να αντισταθμίσει τις τόσες ακλισιές, ο δημοσιογράφος του Σκάι που βλέπετε εδώ (στο 0.48 του βιντεακιού) κλίνει έναν όρο που οι περισσότεροι τον αφηνουμε άκλιτο διότι είναι διεθνές ακρώνυμο: η ΝΑΣΑ, λέει, της Νάσας.

Συμπαθητικό το βρίσκω, σαν παλιά που λέγαμε «της Έβγας».

* Και μετά λέμε για τα δικά μας μαργαριτάρια. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε την D-day, την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, σαν παράδειγμα της strong relationship που έχουν οι ΗΠΑ με την «κυβέρνηση της Γερμανίας. Το βίντεο εδώ. Λογικά, όταν μιλήσει για την Ιαπωνία θα τους πει για το Περλ Χάρμπορ ή τη Χιροσίμα.

* Και κλείνω με ένα ακόμα μεζεδάκι από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στους υποψηφίους, πέρα από το φύλλο με τα θέματα, μοιράστηκε και ένα φύλλο με πρακτικές οδηγίες. Και το μεν φυλλάδιο με τα θέματα κατέληγε στην αυτονόητη ευχή «Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία».

Από την άλλη, το φυλλάδιο με τις πρακτικές οδηγίες, κατέληγε ως εξής:

Όπως καταλάβατε, ο συντάκτης του κειμένου προσβλήθηκε από τον ιό της σχολαστικότητας και ενστερνίστηκε την εντελώς αγλωσσολογητη άποψη που κυκλοφορει τελευταία, οτι τάχα η καθιερωμένη έκφραση «καλή επιτυχία» είναι…. λανθασμένη, διοτι ειναι πλεονασμός, διότι, λέει, η «επιτυχία» είναι εξ ορισμού καλή.

Πρέπει να γράψω αρθρο για αυτή την ανόητη άποψη -λες και η γλώσσα είναι προπαίδεια, λες και δεν έχουμε στη γλώσσα μας αμέτρητες εκφράσεις που περιέχουν άλλες πλεονασμό, άλλες υπερβολή, άλλες έλλειψη. Πέρυσι είχα τιτλοφορήσει ένα άρθρο «Καλό καίρι!» ειρωνευόμενος αυτή την τάση, αλλά χρωσταω ειδικό άρθρο.

Πάντως, όταν ειδα την ανόητη ευχή στον τοίχο μιας φίλης, που είναι γλωσσολόγος στο πανεπιστήμιο, σχολίασα ότι ειδικά στις πανελλαδικές θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι δεν αρκεί η «επιτυχία» δηλ. να πάρει ο εξεταζόμενος τη βάση ή έστω ένα 15, αφού για να περάσει σε πολύ καλή σχολή θέλει πολύ καλό βαθμό, άρα… καλή επιτυχια. Θελουν να εμποδίσουν τον κανακάρη μας να γίνει γιατρός;

Όμως πολύ καλύτερο βρίσκω το σχόλιο του φίλου μας του Δαεμάνου (Daeman Uhr), που το δανείζομαι από τον ίδιο φιλικό τοίχο. Ο Δαεμάνος φαντάστηκε τον εξής ξεκαρδιστικό διάλογο ανάμεσα σε δυο μέλη της επιτροπής:

–Το τελείωσα το φύλλο οδηγιών. Δεν του ρίχνεις μια ματιά κι εσύ;
–Άντε, καλά, φέρ’ το. … Χμμ. Όλα καλά, και πολύ ωραία γραμματοσειρά, πρωτότυπη. Όμως στο τέλος τα χαλάς. Αυτό το «καλή επιτυχία» δεν είναι λάθος, ρε συ;
–Ποιος το είπε;
–Να, το διάβασα στο kopipastotiko.gr. Είναι λέει πλεονασμός.
–Αλήθεια ρε;
–Αμέ. Μετά το είδα και στο glossamyntoriko.gr και στο tetragonizeintonkyklo.gr και στο piastavgokaikoureuto.gr και στο clickbait.olouthe. Όλοι αυτό λένε.
–Ε, για να το γράφουν τόσοι και τόσοι, δεν μπορεί, αλήθεια θα ‘ναι. Καλά που μου το ‘πες, να το διορθώσω πριν το δει ο προϊστάμενος.
–Εμ, γι’ αυτό μου το ‘δωσες να το δω.
–Χαριστώ πολύ.
–Τι «χαριστώ» ρε; «Ευχαριστώ» δε λέμε;
–Μα κι αυτό πλεονασμός δεν είναι; Αφού είναι καλό να σου χαρίζουν κάτι, τι δουλειά έχει το ευ μπροστά;
–Α, καλά κρασιά!
–Κρασιά σκέτο, παρακαλώ!

 

 

Advertisement

289 Σχόλια προς “Μεζεδάκια των πανελλαδικών”

 1. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Και πριν από το ακαδημαϊκό υπήρχαν οι εισαγωγικές με ξεχωριστές εξετάσεις για κάθε σχολή.

 2. Νέο Kid said

  Πάντως , σε τελική ανάλυση το νερό είναι όντως επαναχρησιμοποιησιμο. Μπορεί η γουλιά που πίνουμε να ήταν απ τα ούρα του Ιησού ή απ το αίμα του Αρχιμήδη…

 3. Νέο Kid said

  Το strong relationship ήταν pun intended!
  Καλό είναι να τα θυμούνται πού και πού αυτά οι Γερμανοί… η αμνησία προκαλεί αποθράσυνση…

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Μαχαιριά κατάκαρδα η πρώτη εικονίτσα. Όπως όταν τα παιδιά μου ξεκινούσαν την ερώτηση για κάτι όχι και πάρα πολύ παλιό (άδολα τότε που ήταν μικρά) «Μπαμπά, τότε τα παλιά τα χρόνια, που δεν είχατε κινητό/που δεν υπήρχε το μετρό/που ήσουν νέος…»
  Τώρα το κάνουν σκόπιμα. Ειδικά φέτος μετά τα γενέθλιά μου, «Πω-πω, μισός αιώνας, ε;»

 5. LandS said

  Θα γίνεται ένας απόπλους αλλά σταδιακά, ένα ένα καράβι.
  Ο κάθε απόπλους θα αποτελείται από πολλές αναχωρήσεις.
  🙂

 6. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Αυτο το clickbait.olouthe τα σπασε! 😂

 7. gpoint said

  Σαν εκπαιδευτικός ΚΟΝΤΑ στους μαθητές ήξερα πως οι πανελλήνιες ενδιαφέρουν περισσότερο τους γονεις των διαγωνιζομένων παρά τα ίδια τα παιδιά. Καλά κάνουν τα παιδιά, εξαιρέσεις υπάρχουν και είναι τα (ψυχικά υγειή) παιδιά που ΞΕΡΟΥΝ τι θέλουν να σπουδάσουν.
  Τελικά διαπιστώνω πως ενδιαφέρουν και τους γονείς των πρώην διαγωνιζομένων παιδιών, φαίνεται θάχουν κάτι το επιδημιακό σαν τις επαναλήψεις επιτυχημένων σειρών στην τηλεόραση.

  (Ξέρω, ξέρω, καλύτερα να κάνω αθλητικά σχόλια παρά να λέω ευθαρσώς την γνώμη μου- περιμένετε το απόγευμα για τα αθλητικά )

 8. Νέο Kid said

  Στις Παγκύπριες εξετάσεις έγινε μεγάλος μύλος φέτος με ένα θέμα φυσικής . (Κάτι με διαμήκη κύματα σε ελατήριο ). Το θέμα είχε ένα μάλλον γλωσσικό λάθος και το έλυσαν «σωστά» μόνο όσοι το είχαν μάθει παπαγαλία. Όσοι το έλυσαν «λάθος» (αλλά στην ουσία σωστά ) διαμαρτυρήθηκαν ,και το υπουργείο αποφάσισε να πάρουν όλες τις μονάδες του θέματος (10) όλοι. Τώρα διαμαρτύρονται οι πρώτοι…και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

 9. Avonidas said

  @gpoint

  Εξαρτάται τους γονείς. Αν είναι από κείνους που λένε «περάσαμε πρώτοι» και «πήραμε άριστα», ναι, οι πανελλήνιες τους ενδιαφέρουν περισσότερο από ότι τα παιδιά τους (και απο τα παιδια τους). Μερικοί ευτυχήσαμε να έχουμε καλύτερους.

 10. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  και τα σημερινά θέματα στα μαθηματικά

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  4 Εδώ που τα λεμε, οταν εισαι 10-20 τα 50 σου φαίνονται πολύυυ μακρινά

  8 Δεν το παρουσιάζεις να… γνωμοδοτήσουμε;

 12. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Χτες ήμουν επιτήρηση στις Πανελλαδικές.* Επί ατελείωτες ώρες (έτσι μου φάνηκαν) απόλυτης ησυχίας και τάξης, 16 παιδιά μελετούσαν, σε κατάσταση οριακής πνευματικής διέγερσης και προσπάθειας, ένα χαρτί που δεν είχα ιδέα τι λέει. Μετά από τη μία ή μιάμιση ώρα, άρχισα να σκέφτομαι ότι τα θέματα θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί στις ειδήσεις και ότι θα τα ξέρει πλέον ολόκληρος ο έξω κόσμος, όπως και ο μέσα (στην αίθουσα) κόσμος εκτός από εμένα και τη συνεπιτηρήτρια. Μ’ έτρωγε η απορία…

  Μετά, ένα παιδί ζήτησε να βγει τουαλέτα, και του ζήτησα, όσο λείπει, να δω τα θέματα. Αλλά δεν έλειψε πάνω από ένα λεπτό, κι έτσι διάβασα μόνο μερικές γραμμές.

  Εδώ να σημειώσουμε ότι, στην προσπάθεια να περιφρουρηθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αντιγραφής, «σήματος προς τον διορθωτή» κλπ., η διαδικασία των προκαταρκτικών και των περιεξεταστικών περιλαμβάνει ένα αρκετά περίπλοκο τελετουργικό με διάφορες περίεργες, εκ πρώτης όψεως ανεξήγητες, κινήσεις και απαγορεύσεις (φερ’ ειπείν, απαγορεύεται να διπλώσεις ανάποδα το τετράδιο των απαντήσεων – κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί, αλλά δεν αμφισβητείται – ή, όλοι ρωτάνε πώς ακριβώς πρέπει να γράψουν την ημερομηνία και το μάθημα για να μην ακυρωθούν). Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, μάλλον οι επόμενοι που ζήτησαν τουαλέτα θεώρησαν ότι η παράδοση των θεμάτων αποτελεί κι αυτή προβλεπόμενο στοιχείο της διαδικασίας, κι έτσι όλοι μού έδιναν από μόνοι τους τη φωτοτυπία τους βγαίνοντας. 🙂

  Ένα λεπτό ο καθένας, σιγά σιγά το διάβασα το θέμα. Μετά δεν άδειασα να ψάξω να το βρω πουθενά να το μελετήσω με την ησυχία μου, κι έτσι διατηρώ ακόμη την αποσπασματική εντύπωση εκείνης της ώρας. Την καταθέτω πριν μελετήσω πιο προεσκτικά το θέμα:

  -Όσο πρόλαβα να καταλάβω, το κείμενο του Μαρωνίτη δε μιλούσε τόσο για παιδεία και εκπαίδευση όσο για τις λέξεις «παιδεία» και «εκπαίδευση». Η μετάβαση στο θέμα της ίδιας της παιδείας και της εκπαίδευσης ήταν λίγο ακροβατική, σαν να προηγήθηκε η επιλογή του θέματος της έκθεσης και μετά να έψαξαν στην τύχη να βρουν ένα κείμενο με τις ίδιες λέξεις κλειδιά.
  -Διαπίστωσα μια ανισότητα ανάμεσα στη δυσκολία του κειμένου και την ευκολία των θεμάτων.
  -Η ίδια η ιδέα να μιλούν οι μαθητές για την παιδεία και την εκπαίδευση μου φάνηκε λίγο ανέμπνευστη. Φυσικά και είναι σημαντικό να εκφέρουν άποψη για κάτι που τους αφορά τόσο άμεσα, αλλά είναι και λίγο αυτιστικό να μιλάει το σχολείο για το σχολείο, όταν μπορεί να μιλήσει για τόσα άλλα πράγματα εκτός σχολείου! Άλλωστε, ευρισκόμενος κανείς στην ψυχολογία «προσοχή μη γράψω με λάθος τρόπο την ημερομηνία γιατί κρίνομαι από το παραμικρό», σιγά μην πει την πραγματική του άποψη για το σύστημα στο οποίο ανήκουν αυτοί που θα τον κρίνουν- θα πέσει αυτολογοκρισία που θα πάει σύννεφο!
  -Φρίκαρα κι εγώ με το «σας εύχεται επιτυχία», αλλά τα ‘χουμε ξαναπεί (καλή όρεξη, καλή ανάρρωση, καλή διασκέδαση: «καλό» = έκφραση ευχής).
  -Δε θυμάμαι αν ήταν στα θέματα ή στη φττπία με τις οδηγίες που είχε ένα λάθος με τα λάμδα του (απο-; κατα-; …)βάλλω. (Που, οκέι, θα μπορούσε και να υποστηριχτεί ότι δεν είναι λάθος [δεν ήταν π.χ. «έχω καταβάλλει» που είναι μονοσήμαντα λάθος], αλλά πέρα από δικαιολογίες βασικά ήταν αβλεψία.)

  ________________
  * Ευτυχώς εικονίτσες δεν έφεραν. 🙂

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !
  Δε μου χτυπάει άσχημα πάντως το «σου εύχεται επιτυχία» !

 14. Πάνος με πεζά said

  @ 10 : Και στα θέματα μαθηματικών που παραθέτει ο Γιάννης, βλέπουμε την αναγραφή «στυλό» με ύψιλον, όπως στύλος, δίπλα στο απολίθωμα της θυληκής «μελάνης»… Ακόμα κι αν τους χτυπάει άσχημα «στιλό ανεξίτηλου μελανιού», θα μπορούσε να είναι «στιλό με ανεξίτηλο μελάνι»…

 15. Πάνος με πεζά said

  Θηλυκής, διορθώνω…

 16. sarant said

  10 Παρατηρω οτι σήμερα γράφουν «τέσσερις». Πάλι καλά

  (Τι άλλο να παρατηρήσω; Τα μαθηματικά μού φαινονται κινεζικα πια. Αν και βρήκα ότι α = 4 στο Β1 -και μετα είδα οτι ουσιαστικά το δίνει στις επόμενες ερωτήσεις).

 17. cortlinux said

  Ο μονος λογος για λειψουν σε καποιον οι εξετάσεις ειναι που ηταν νεος.

 18. Avonidas said

  σιγά μην πει την πραγματική του άποψη για το σύστημα στο οποίο ανήκουν αυτοί που θα τον κρίνουν- θα πέσει αυτολογοκρισία που θα πάει σύννεφο!

  Μου θύμισες τον Κίπλινγκ, που γράφει για τα παιδικά του χρόνια εσώκλειστος σε χριστιανικό οικοτροφείο στην Αγγλία (αφού είχε ζήσει την Ινδία). Και λέει ότι κανένα παιδί δεν προδίδει τα μυστικά μιας φυλακής, προτού ελευθερωθεί οριστικά απ’ αυτήν 😉

 19. Πέπε said

  @10:
  > > Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη.

  Καλύτερη διατύπωση, σίγουρα, από το «Να επαληθεύσετε ή να διαψεύσετε, με βάση το κείμενο, τις παρακάτω προτάσεις, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό ή Λάθος» της Γλώσσας.

  Αλλά καμία από τις δύο δεν είναι πραγματικά καλή. Όπως φαίνεται, και οι θεματοθέτες (τι λέξη!) είναι εξίσου ψαρωμένοι με τους μαθητές που φοβούνται μην ακυρωθούν από λάθος διατύπωση της ημερομηνίας (#12). Άμα γράφεις ξεψάρωτα, δεν εξηγείς «τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη», λες απλώς «τη λέξη Σωστό ή Λάθος» – δε νομίζω να υπάρξουν ενστάσεις για το αν πρέπει να γράψουν Σωστό στα σωστά και Λάθος στα λάθη ή Σωστό στα λάθη και Λάθος στα σωστά. Ούτε λες «γράψτε στο τετράδιό σας» – πού θα το έγραφαν, στο κούτελο;

  Για να μην πω ότι η πραγματικά καλή εκφώνηση θα ήταν απλώς «Σωστό ή Λάθος;». Αμάν πια!

 20. Λεύκιππος said

  Αυτό το «…συμπαθητικό το βρίσκω, σαν παλιά που λέγαμε «της Έβγας»», μου θύμισε το «μα αυτή είναι η κόρη της Κωνσταντινίδους…»

 21. Μαρία said

  Έριξα μια ματιά χτες στα θέματα και διασκέδασα με τη μετάφραση του μαρωνιτισμού στο τέλος της επιφυλλίδας. Πώς και το άφησες ασχολίαστο; Αυτή η σύνταξη κι η σημασία του ελέγχομαι είναι μαρωνίτικης επινόησης και είχε επικριθεί στην ώρα της.

  12
  Ειδικά στην Κρήτη ευχήθηκαν σκέτη επιτυχία;

 22. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα. Πάω μια βόλτα πριν πιάσει καταιγίδα.

 23. Γιάννης Ιατρού said

  11β (8): το Νο 4, εδώ νομίζω 🙂

 24. ΓιώργοςΜ said

  11 (4) Και όταν είσαι 50, πολλά είναι, αλλά δε θέλει κανείς να το παραδεχτεί… 🙂

  Σχετικά με τις πανελλαδικές, και τα θέματα, ένας ανηψιός μου μου είπε προ ολίγου πως ήταν βατά. Χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα βέβαια, αλλά το είπε χωρίς περιστροφές του τύπου «εμένα βατά μου φάνηκαν, δεν καταλαβαίνω γιατί παραπονιόντουσαν πολλοί».

  12 σιγά μην πει την πραγματική του άποψη για το σύστημα στο οποίο ανήκουν αυτοί που θα τον κρίνουν- θα πέσει αυτολογοκρισία που θα πάει σύννεφο!

  Τις προάλλες συζητούσαμε με την κόρη μου (Β Λυκείου) σχετικά με την έκθεση και μου έλεγε πως πρέπει να βρεί ίσο αριθμό επιχειρημάτων για τις αντίρροπες απόψεις που αναφέρονται στο θέμα. Επαναστάτησα, θεωρώντας πως αν υπάρχει συντριπτικός αριθμός επιχειρημάτων υπέρ του Α σκέλους, θα έπρεπε κανείς να τα αναφέρει όλα, για να ενδυναμώσει την τελική του άποψη.
  Λίγες μέρες μετά ρώτησα την κοπέλλα που της κάνει ιδιαίτερα μαθήματα για το θέμα. Μου είπε πως όντως πρέπει κανείς απολύτως ισόρροπα να υποστηρίξει και τις δύο θέσεις, και μόνο πολύ απαλά, διακριτικά και υποδόρια να υποστηρίξει την Α ή τη Β άποψη, επειδή το πιθανότερο είναι οι διορθωτές που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη να χαντακώσουν το μαθητή.
  Το θεώρησα εξοργιστικό στην αρχή, αλλά η κοπέλλα ήρθε με πολύ καλές συστάσεις κι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε λίγους μήνες, οπότε έδωσα βάση στην άποψή της.
  Αργότερα σκέφτηκα πως ενώ είναι ευνουχιστικό να μη μπορείς να στηρίξεις με θέρμη την άποψή σου, ίσως έχει και κάποια εκπαιδευτική αξία. Ο έφηβος που υποστηρίζει την άποψη που έχει διαμορφώσει με θέρμη και απόλυτη αφοσίωση, λόγω της ηλικίας του και του αίματος που βράζει, της περιορισμένης εμπειρίας του κλπ, αναγκάζεται να στίψει το μυαλό του για να σκεφτεί την αντίθετη άποψη. Αν λειτουργήσει σωστά, αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ καλό εκπαιδευτικό στοιχείο, αφενός γιατί θα μάθει να σέβεται τις αντίθετες απόψεις γενικά (μιας και μπαίνει στον κόπο να τις ανακαλύψει), αφεδύο γιατί ανακαλύπτοντας διεξοδικά τα αντίθετα στην άποψή του επιχειρήματα, μπαίνει στη διαδικασία να τα αποδομήσει εξίσου διεξοδικά, άρα να βελτιώσει και τη δική του επιχειρηματολογία. Ή και να πειστεί από την αντίθετη (λετ…)

 25. Λεύκιππος said

  «……..η καθιερωμένη έκφραση «καλή στύση» είναι…. λανθασμένη, διοτι ειναι πλεονασμός, διότι, λέει, η «στύση» είναι εξ ορισμού καλή.»

  Με δεδομένο τον μέσο όρο ηλικίας του αποδέκτη της ευχής, βεβαίως-βεβαίως…… Αντε καλημέρα

 26. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο γλωσσοφύλακας Γιανναράς σε ρόλο Κάριους. Μόνο που ο καημένος ο Γερμανός έπαιζε με διάσειση λόγω της «περιποίησης» που δέχτηκε από τον δρεπανηφόρο Ράμος. Ο Γιανναράς βέβαια θήτευσε πολλά χρόνια στη «Ζωή», εξ ου και το ιεροεξεταστικό ύφος και η τάση προς αποκοπή «αγράμματων κεφαλών». Και μια απορία: Πώς θα αντιληφθεί ο Μητσοτάκης ότι οι υπάλληλοι είναι «»αγράμματοι», για να τους απολύσει; Αφήστε που ο Μητσοτάκης δεν είναι και άνθρωπος που του αρέσουν οι απολύσεις, είναι κόντρα ρόλος.

 27. Νικοκύρη, εμείς δίναμε εισαγωγικές. Το ακαδημαϊκό δεν το προλάβαμε 🙂

  19 «Ούτε λες «γράψτε στο τετράδιό σας» – πού θα το έγραφαν, στο κούτελο;» Στη φωτοτυπία των θεμάτων, κάτι πολύ συνηθισμένο να τους κυνηγάς να τ’ αντιγράψουν στην κόλλα ή στο τετράδιο. Παρόλο που τους το λες και προφορικά πως ΜΟΝΟ το τετράδιο πάει για βαθμολόγηση.

  Απ’ τα παράξενα: γιατί πρέπει να παραδίνουν οπωσδήποτε τα θέματα όταν φεύγουν;

 28. Γς said

  25:

  Μόλις μπήκα. Είδα μόνο το δικό σου
  και σ αυτό το πνεύμα το γνωστό:

  -Με τόσα μόρια που έχει πιάσει πως να μην περάσει;

 29. Kakia Ps said

  Στα σουλού οι οδηγίες διδασκαλίας προτείνουν «τεκμηρίωση με χωρία του κειμένου». Στις εξετάσεις βέβαια δεν ζητήθηκε ποτέ, ωστόσο για να λυθεί η άσκηση απαιτείται τα παιδιά να αναζητήσουν την πληροφορία στο κείμενο. Και αν δεν βρουν μια νοηματικά ίδια, τότε «λου»! ☺️
  (Κύριε Σαραντάκο δείτε και το θέμα που έπεσε στα ΕΠΑΛ φέτος. Ήταν η πρώτη χρονιά που τα παιδιά εξετάστηκαν σε Γλώσσα-Λογοτεχνία.)

 30. Νέο Kid said

  11. in conjunction with 8.
  http://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp7619a
  https://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/topika/269575-dioikitiki-ereyna-gia-to-exetastiko-dokimio-tis-fysikis
  (αναλυτικά με σχήμα. Δεν προλαβαίνω να εντρυφήσω… ας το δει κανας Αβονίδας)
  http://www.sigmalive.com/news/local/235649/lathos-sto-dokimio-tis-fysikis-stis-pagkypries-vlepei-to-ims

 31. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Η εκπαίδευση προγραμματίζεται και περιορίζεται, κάποτε σε εκβιαστικό βαθμό, από τις μεταβαλλόμενες συχνά προθέσεις και ορέξεις της κυβερνητικής εξουσίας και του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο επιμένει να ονομάζεται στη χώρα μας «Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». ………………Η εκπαίδευση αντίθετα εκπροσωπεί και μεταδίδει την κεκτημένη γνώση, δυσφορώντας συνήθως με τις πειραματικές μετατροπές και ανατροπές.»
  Kάνει τέτοια άσχημα πράγματα η εκπαίδευση; κοίτα να δείς φίλε μου, ποιός να το περίμενε αυτό, και καλά, γιατί δεν διαμαρτύρεται κανείς;

  Κουϊζάκι. – Τι πολύ σημαντικό για την ζωή του, δεν έχει μάθει (δεν έχει την παραμικρή πληροφόρηση) ένας απόφοιτος λυκείου;
  ( Όχι δεν έχει να κάνει με το χρηματιστήριο. 🙂

  Καλημέρα

 32. Νέο Kid said

  http://archeia.moec.gov.cy/mc/46/2018_05_18_038_themata.pdf (άσκηση 11)

  Μια άποψη φυσικού.
  http://www.paideia-news.com/index.php?id=109&hid=30718&url=%CE%A4%CE%BF-%CE%95%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%94%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%95%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-2018

 33. Κουτρούφι said

  Καλημέρα, καλό Σ/Κ.
  «Υπέρυθρη παλιννόστηση»
  Αυτή την εβδομάδα έπεσα σε μια είδηση σχετική με το οπλικό αντιαεροπορικό σύστημα Stinger. Σύμφωνα με το κείμενο, το όπλο αυτό «λειτουργεί με υπέρυθρη παλιννόστηση επιφανείας-αέρος (SAM)». Δεν ήξερα τι σημαίνει «υπέρυθρη παλιννόστηση». Στην αγγλική περιγραφή (wiki) λέει » .. operates as an infrared homing surface-to-air missile (SAM).» Άρα το «υπέρυθρη παλιννόστηση» αποδίδει το «infrared homing». To google translate για το homimg δίνει δύο ερμηνείες 1. «επιστρέφων» 2. «αυτοκατευθυνόμενος»
  Η πρώτη ερμηνεία έχει σχέση με το «παλιννόστηση». Αλλά δεν ταιριάζει εδώ. Πιο ταιριαστή είναι η δεύτερη ερμηνεία. Για το «homing» ως «καθοδήγηση» υπάρχει ολόκληρο λήμμα στη wiki.
  Διαπίστωσα με γκούγκλισμα ότι το «υπέρυθρη παλιννόστηση» για το εν λόγω βλήμα κυκλοφορεί εδώ και χρόνια σε πολλές ιστοσελίδες στρατιωτικού ενδιαφέροντος . Είμαι περίεργος αν υπάρχει έτσι και στο επίσημο τεχνικό εγχειρίδιο του βλήματος που χρησιμοποιεί ο ελληνικός στρατός.

 34. cronopiusa said

  ξαναποστάρω, ό.τι πιο όμορφο γι αυτές τις δύσκολες μέρες

  Καλή σας μέρα!

 35. Νέο Kid said

  33. Θερμοκατευθυνόμενα δηλαδή. (αν δεν κάνω λάθος, ή υπέρυθρη ακτινοβολία έιναι ευθέως ανάλογη της θερμότητας κάποιου σώματος)
  Η παλιννοστηση μεγάλη κοτσάνα αναμφισβήτητα. Αμα φτιάχναν βλήματα που …παλιννοστούσαν, δεν θα είχαν και μεγάλες πωλήσεις…

 36. Γιάννης Ιατρού said

  31: Κι είπα κι εγώ, που χάθηκε αυτό το παιδί; 🙂

 37. Avonidas said

  #30. Διαμήκη κύματα, τι μου θύμισες τώρα… καιρό έχω ν’ ασχοληθώ 🙂

  Πράγματι, η περιγραφή του σχήματος είναι λάθος. Ας δούμε αναλυτικά τι είναι ένα διάμηκες κύμα σε ελατήριο. (Νικοκύρη, σωστά δεν το λέω; Διάμηκες;)

  Φανταστείτε το ελατήριο με όλα τα σημεία του στη φυσική τους θέση (άρα, δεν ασκείται πουθενά τάση). Διάμηκες κύμα σημαίνει μια παραμόρφωση του ελατηρίου όπου κάθε σημείο του κινείται κατά μήκος του άξονά του, κι όχι κάθετα σ’ αυτόν· σε αντίθεση, ας πούμε, με τα κύματα στη θάλασσα, όπου το νερό ανυψώνεται και κατεβαίνει, δηλαδή κινείται κάθετα στην επιφάνεια της θάλασσας — εκεί έχουμε εγκάρσια κύματα.

  Ας πάρουμε ένα συγκεκριμένο σημείο του ελατηρίου. Αυτό το σημείο έχει μια «φυσική» θέση, όπου δεν του ασκείται τάση. Όταν το ελατήριο ταλαντώνεται, το σημείο μπορεί να είναι (1) πίσω, (2) μπροστά, ή (3) πάνω στη φυσική του θέση.

  Στην περίπτωση (1), το ελατήριο τεντώνεται προς τα πίσω και οι σπείρες αραιώνουν μπροστά και πυκνώνουν πίσω από το σημείο.

  Στην περίπτωση (2), το ελατήριο τεντώνεται προς τα μπρος και οι σπείρες αραιώνουν πίσω και πυκνώνουν μπροστά από το σημείο.

  Στην περίπτωση (3), το ελατήριο έχει την κανονική του πυκνότητα γύρω από το σημείο.

  Η περίπτωση (1) είναι κοιλία, η (2) είναι κορυφή του κύματος, και η (3) είναι δεσμός. Αυτό μπορούμε να το δούμε αν παραστήσουμε τη μετατόπιση του σημείου σε έναν κάθετο άξονα σε σχέση με τη φυσική του θέση (στον άξονα των x η θέση του σημείου, στον άξονα των y η μετατόπισή του), οπότε οι θετικές μετατοπίσεις είναι οι κορυφές, οι αρνητικές οι κοιλίες και τα σημεία μηδενισμού της μετατόπισης οι δεσμοί.

  Για να επιστρέψω στο θέμα των εξετάσεων: το ζήτημα είναι αν οι υποψήφιοι έπρεπε να συμπεράνουν τα αριθμητικά δεδομένα του προβλήματος από το σχήμα, ή αν το σχήμα ήταν απλώς βοηθητικό και τα δεδομένα τους δίνονταν ξεχωριστά. Αν κατάλαβα καλά, ισχύει το πρώτο, οπότε συμφωνώ ότι η διατύπωση ήταν παραπλανητική.

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπήρξε γκρίνια και για το ελλιπές(;) βιογραφικό του Θανάση Βαλτινού:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.protothema.gr/stories/article/794627/mia-aparadekti-aseveia-pros-ena-akadimaiko/AMP/&ved=2ahUKEwiTgrCAnMbbAhWPa5oKHfP5BKwQFjADegQIARAB&usg=AOvVaw04byNWO-j7vFMlDFv2-3F4&ampcf=1

 39. Γιάννης Ιατρού said

  32: Kid,
  Τον λίκνο που έβαλες για τα θέματα (http://archeia.moec.gov.cy/mc/46/2018_05_18_038_themata.pdf) έχω κι εγώ στο #23, αλλά δεν ταιριάζει γμτ%$#^ στην άσκηση (11.) και στα άλλα που (περι)γράφεις στο #30.

 40. Πέπε said

  @21:
  > > Ειδικά στην Κρήτη ευχήθηκαν σκέτη επιτυχία;

  Χαριτωμένο.

  Το εξήγησα ότι δεν ξέρω τι έγινε έξω από την αίθουσά μου. Στη συγκεκριμένη λοιπόν αίθουσα, ναι, αυτό ευχήθηκαν. Για το τι έγινε παραόξω, η πρώτη ενημέρωση που είχα ήταν από αυτήν εδώ την ανάρτηση, και ήταν η εξής: https://sarantakos.files.wordpress.com/2018/06/epityxia.jpg

  Συμπέρανε όπως καταλαβαίνεις.

 41. Ακαδημαϊκό απολυτήριο είχε ονομαστεί με τη μεταρρύθμιση Παπανδρέου-Παπανούτσου του 1964 κάτι ανάλογο με το γαλλικό μπακαλορεά, ένα χαρτί με δύο μόνο τύπους (χοντρικά,, φιλολογικό / επιστημονικό), που δινόταν με ξεχωριστές πανελλήνιες εξετάσεις στο τέλος του λυκείου και επέτρεπε την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Καταργήθηκε, όπως ολόκληρη σχεδόν (με την εξαίρεση των «μοντέρνων μαθηματικών») η αλησμόνητη εκείνη μεταρρύθμιση, με τη δικτατορία, οπότε μάλλον δεν έδωσε τέτοιες εξετάσεις ο Νοικοκύρης.

 42. Νέο Kid said

  37. Aβολίδα μου ,καλά τα λες ,υποθέτω, αλλά ο μάπας (εγώ) πόσταρα παλιό λάθος από το 2015… mea culpa . Το φρέσκο είναι στο σχόλιο 32. Θέμα 11.
  Το κοίταξα γρήγορα …και δεν κατεω πραμα.

 43. Νέο Kid said

  42. Άκου Αβολίδα! …Αβονίδα βρε!(Για να μη νομίσεις ότι ήταν δηλαδή κάποιου είδους ορθογραφικός εξυπνακισμός…)

 44. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  36 – Τα έχουμε πεί, γι΄αυτά που κατά κύριο λόγο καταπιάνεται το ιστολόγιο δεν έχω να πώ τίποτε, μόνο να μάθω, ενώ γι΄αυτά που θεωρώ πως έχω κάτι αξιόλογο να πώ δεν ενδιαφέρεται κανείς, άσε που παρεξηγούνται τα περισσότερα και με τις ανούσιες λογομαχίες μόνο τις καρδιές μας χαλάμε, είδα και την συμβουλή – προτροπή σου «Μαζέψου»
  και μαζεύτηκα λίγο. 🙂
  Από εδώ και πέρα, τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι, το όφελος θα είναι συλλογικό. 🙂

 45. Νέο Kid said

  39. Yes, mea culpa. Δες και σχόλιο 42.

 46. Πέπε said

  @27:

  > > «Ούτε λες «γράψτε στο τετράδιό σας» – πού θα το έγραφαν, στο κούτελο;» Στη φωτοτυπία των θεμάτων, κάτι πολύ συνηθισμένο να τους κυνηγάς να τ’ αντιγράψουν στην κόλλα ή στο τετράδιο. Παρόλο που τους το λες και προφορικά πως ΜΟΝΟ το τετράδιο πάει για βαθμολόγηση.

  Ναι, αλλά αυτό διευκρινίζεται στις οδηγίες που μοιράζονται. Επίσης, το έχουν σίγουρα ακούσει χιλιάδες φορές, και το ξανακούνε κι από τους επιτηρητές. Όποιος ακόμα δεν το κατάλαβε, μπορεί να μην το καταλάβει ούτε κι από την εκφώνηση!

  (Remove before driving: υποτίθεται ότι το γράφει στις οδηγίες χρήσεως του προστατευτικού για τον ήλιο που βάζουμε στο παρμπρίζ, ώστε αν τυχόν κανείς οδηγήσει χωρίς να το έχει βγάλει, και πάει και σκοτωθεί μαζί με άλλους πεντέξι αθώους, να μην πέσει η ευθύνη στην εταιρεία που τα φτιάχνει.)

  > > Απ’ τα παράξενα: γιατί πρέπει να παραδίνουν οπωσδήποτε τα θέματα όταν φεύγουν;

  Για να μη διαρρεύσουν (;)

 47. Μαρία said

  40
  Σε καμία αίθουσα https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2018/EXETASEIS-2018/them_glo_gen_c_hmer_180608.pdf
  Ο Νικοκύρης στο άρθρο λίνκαρε το ίδιο http://www.cnn.gr/images/news/2018/06/08/them_glo_gen_c_hmer_180608.pdf

 48. Έχω την αίσθηση ότι αυτοί που βγάλανε και συντάξανε τα φετινά θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι πρωτάρηδες, μπαμπινιωτικοί κόλακες Γαβρόγλου -είδος υπό μελέτη… 🙂

  Εμένα πάντως μου ξίνισε περισσότερο η επιλογή του κειμένου στα ΕΠΑΛ (για τα οποία σπανίως ακούγεται κάτι).

  Η σκέτη επιτυχία έχει θερμούς θιασώτες, -ή σκέτους θιασώτες;- και στο μαθεμάτικα.γρ όπου συχνάζει ο Μπαλό.

 49. Μαρία said

  41
  Ο Νικοκύρης είναι μικρός. Οι μόνοι που μπήκαν στο πανεπιστήμιο με ακαδημαϊκό το 1966 είναι σήμερα 70 χρονώ.

 50. Συμβαίνουν και εις Παρισίους…
  Το 1970, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, εδωσα για μπακαλορεά. Στα μαθηματικά, σ’ ένα θέμα αναλυτικής γεωμετρίας με πολλά μέρη, είχε παρεισφρήσει τυπογραφικό λάθος — ένα + είχε γίνει – σε μια εξίσωση — με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη βγαίνει σωστό το συγκεκριμένο ερώτημα (τύπου «να δειχθεί ότι η τάδε γραμμή διέρχεται από σημείο τομής των τάδε κύκλων»), αλλά και να μην έχουν νόημα τα επόμενα ερωτήματα, που βασίζονταν σ’ αυτό.
  Έφαγα πολλή ώρα προσπαθώντας να απαντησω στο λανθασμένο ερώτημα, ώσπου τελικά βρήκα το λάθος και το έγραψα στο γραπτό μου — με κόκκινα κεφαλαία, θυμάμαι — αλλά βέβαια δεν πρόλαβα να συνεχισω., και γύρισα σπίτι μου πεπεισμένος ότι τα είχα θαλασσωσει.
  Τελικά, λόγω του αναμφισβήτητου λάθους, μας χαριστηκε το υπόλοιπο ζήτημα, και καθως ο βαθμός των μαθηματικών μετρούσε πολύ, βρέθηκα να παίρνω το μπακαλορεά με tres bien, την ανώτατη δηλαδή διάκριση!

 51. gpoint said

  Λάμπρο η Αννούλα Μπεμπέκου-Καΐσια-Διαμαντοπούλου το έκανε Δια Βίου Μάθησης από τότε που ήταν στα ντουζένια της

 52. Avonidas said

  Συχνα, όταν γινονται τετοια λάθη στα θέματα, ακουω να ψεγουν τους υποψήφιους για παπαγάλους, οτι δεν μπορουν ταχα να χρησιμοποιησουν την κριση τους, κι αλλα τετοια ωραια. Ρε παιδιά, εχετε καταλάβει τι αγωνια και τι άγχος τραβάει ο εξεταζομενος, που πρεπει να βγαλει άκρη με τα θεματα, να τα λυσει και να προλάβει να τα γράψει στον περιορισμένο χρόνο που του δίνεται (και με το μέλλον των σπουδων του να κρίνεται;)

  Ο μαθηματικός μας στο φροντιστήριο συνηθιζε να μας λέει «είστε άλογα κούρσας!» Μάλλον έλλογα κούρσας ήμασταν, αλλα το γεγονός παραμένει πως ειναι αλλο να συζητάς μια άσκηση μεταξύ τυρου και αχλαδιου κι αλλο να λυνεις την ιδια ασκηση σε χρονο που προϋποθέτει οτι εχεις προπονηθει σε άπειρα παρομοια προβληματα, κι ο ανταγωνισμός σου το ιδιο.

 53. Νέο Kid said

  52. Σωστός. Και πολλά ρε παιδί μου τούς βάζουν (στην Κύπρο) στα χαϊβάνια. 15 θέματα ! Ε ,κανεί ρε κουμπάρε!

 54. Τι έγινε, εσείς δεν ήσασταν τσακωμένοι;

 55. Pedis said

  Τέλος, η παιδεία υπόσχεται έρευνα και παραγωγή νέας γνώσης, που συμπληρώνει, διορθώνει ή και ακυρώνει την προηγούμενη. Η εκπαίδευση αντίθετα εκπροσωπεί και μεταδίδει την κεκτημένη γνώση, δυσφορώντας συνήθως με τις πειραματικές μετατροπές και ανατροπές.

  Λες και για να κάνεις έρευνα ή να σκέφτεσαι με το δικό σου κεφάλι και να μην παπαγαλίζεις ή να μην μηρυκάζεις φιλολογικές γενικοτζιριτζατζουλοπαπαριές δεν χρειαζεσαι εκπαίδευση …

  ή λες και η παιδεία δεν βασίζεται στην πλήρη εκμεταλλευση της κεκτημένης γνωσης αλλά στην επιφοίτηση;

  Οι ίδιες μαλακίες …

 56. ΣΠ said

  Όταν έδινα εισαγωγικές εξετάσεις το 1973 υπήρχε ένα λάθος σε ένα θέμα της Φυσικής. Η τιμή μιας ταχύτητας, που δινόταν, ήταν μεγαλύτερη απ’ αυτήν που έπρεπε για να προκύψουν λογικά αποτελέσματα. Ευτυχώς το διαπίστωσαν και το διόρθωσαν μέσα στο πρώτο ημίωρο των εξετάσεων και μας έδωσαν μισή ώρα παράταση. Και αναρωτιόμουν, δεν τα έλυσαν τα θέματα πριν τα βάλουν στις εξετάσεις;

 57. 55 Αυτή την και καλά διάκριση παιδείας και εκπαίδευσης θυμάμαι που την έλεγαν και σε μας. Ο λεξικογράφος ίσως δεχτεί ότι κάποτε συνέβη στα ελληνικά αυτή η διάκριση (παιδεία=εκπαίδευση πλας) αλλά πότε; Μέσω εφημεριδογράφων άραγε ή έβαλε το χέρι του κανένας Παπανούτσος, Τάταρης, Παναγιωτόπουλος μέσω των εκθεσάδων;

 58. Μαρία said

  46
  > > Απ’ τα παράξενα: γιατί πρέπει να παραδίνουν οπωσδήποτε τα θέματα όταν φεύγουν;
  Για να μη διαρρεύσουν (;)

  Τα παραδίδουν με το όνομά τους, γιατί είχαν εμφανιστεί κρούσματα πονηρών γονιών που παραπονιούνταν οτι στα θέματα του κανακάρη τους έλειπε κάποια σελίδα. Αυτή ήταν η εξήγηση που μας έδιναν παλιά οι κατα καιρούς πρόεδροι των επιτροπών. Ο δικός σας δεν σας είπε κάτι;

 59. Avonidas said

  Θυμήθηκα τώρα και τον Πανωλεθρία:

  (Πανελληνιες 1997, Ιστορία, 3η Δέσμη)

  Αυτό που κυρίως μου δίνει στα νεύρα είναι να διαβάζω τα σχόλια από κάτω:

  «Ρε παιδια δεν σας φαινονται πιο απλοι οι ανθρωποι τοτε; Τωρα σε συνεντευξεις με νεους υπαρχει μια δηθενια και μια μαγκια.»

  1η αυθόρμητη αντίδραση: Οι άνθρωποι ίδιοι ήταν τότε, ίδιοι είναι τώρα, ίδιοι θάναι κι αύριο και γενικώς από την πλειστόκαινο και δώθε δεν αλλάζει τίποτα άλλο εκτός από την ανάλυση της οθόνης.

  2η αυθόρμητη αντίδραση: Τι εννοείς οι νέοι ΤΟΤΕ, ρε νιάνιαρο;;! Ασαπέραπωδωχάμου! 😛

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αφού θυμηθήκαμε τα μαθητικά μας χρόνια, το 1979, όταν δίναμε το α’ ημίχρονο των πανελλαδικών, στη β’ λυκείου, είχαμε και το «σκάνδαλο Ράμμου». Ακυρώθηκε εξαιτίας του η εξέταση στα αρχαία (και στα μαθηματικά) και τα ξαναδώσαμε. Εξεταστικό κέντρο το ιστορικό 2ο Γυμνάσιο Αθηνών στην οδό Σουρμελή. Τώρα πια κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Ελλαδάρα, είπαμε…
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://homo-naturalis.gr/%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25B5%25CF%2583-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%2589%25CE%25BB%25CE%25B7%25CF%2583%25CE%25B9%25CE%25B5%25CF%2583-%25CE%25B8%25CE%25B5%25CE%25BC%25CE%25B1%25CF%2584%25CF%2589%25CE%25BD-%25CF%2583/&ved=2ahUKEwilopaurMbbAhXFZVAKHXgpBbAQFjACegQIBhAB&usg=AOvVaw2hwsBSuafcs5d25qWJpG6F

 61. cronopiusa said

  Επανάληψη Εισαγωγικών εξετάσεων λόγω χακέματος στην Εξτρεμαδούρα (Ισπανία)

  Estudiantes critican la repetición de la selectividad en Extremadura

  Ιδιωτική εταιρεία «αξιολογεί» επί πληρωμή δημόσια και ιδιωτικά σχολεία
  Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αλ. Δελμούζος» – Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ιδιωτικής αξιολόγησης “βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών” με πρόεδρο την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου

 62. leonicos said

  «ετυμολογικά συνώνυμοι» είναι ανύπαρκτος στη γλωσσολογία και ακατανόητος. (Θα ήταν βέβαια σχολαστικισμός να είχαμε από μια επιφυλλίδα τις ίδιες απαιτήσεις οπως απο ένα επιστημονικό δοκίμιο).

  νομίζω ότι ένας εξειδικευμένος άνθρωπος δεν επιτρέπεται ούτε όταν είναι στον καμπιμ=νέ και σκέπτεται, να κάνει τέτοια μπασούρα (ισπανιστί) ὀπως δεν μπορεί να μπερδέψει τη λέξη ε τον λόγο, τη σημασία με την έννοια κοκ. Ανερμήνευτο ακόμα και από τον πάνσοφο Γ…. καλά δεν τον λέω

  κατά τα άλλα βρεθήκαμε πάλι μπροστά σε μια αχαρακτήριστη επιπολειότητα. Βάζουμε Μαρωνίτη;Να βάλουμε! Να δυο επιφυλλίδες! Ωραία!
  Αλλά ο Μαρωνίτης δεν λέει αυτό που θέλουμε ν’ακύσουμε, εκτός που υποδεικνύει και ένα είδος επανάστασης εφόσον βγάζει στη φόρα την τσαπατσυλιά και την αγεραμματοσύνη μας.
  Τίποτα πιο απλό. Κόβουμε ό,τι μας ενοχλεί. Εμείς θα δώσουμε εξετάσεις στο κάτω κάτω; Ασ’τα τα κ@@@παιδα να βγάλουν τα μάτια τους και τους εξεταστές να ξύνουν τα @@ μολύβια τους

  Έτσι φτιάχτηκε το θένμα των εξετάσεων από κάποιον ή κάποια. Οι άλλοι υπέγραψαν και είπαν :Δώσ’το!

 63. ΣΠ said

  Πότε άλλαξε η ορθογραφία του «τέσσερεις» σε «τέσσερις» και γιατί; Εγώ πάντως το έμαθα πριν από 10-15 χρόνια.

 64. leonicos said

  @61
  Κρόνη φιλιά

  Καποτε θα πρέπει να μάθουμε σε ποιους πούλησαν τις εθνικές οδούς και μας χαρατσώνουν κατά το δοκούν, με ποιες διαδικασίες και ποιοι τσεπώνουν τα λεφτά

  Άλλο σκάνδαλο κι αυτό

 65. leonicos said

  @63 ΣΠ

  Το εχουν αλλάξει επισημα. Δεν έχει σημασία τι μάθαμε. αλλά δεν είναι υποχρεωτικό και να το ακολουθήσουμε

  Επιμένω να γράφω κτήριο (μολονότι δεν υποστηρίζω πια ότι είναι ντε και καλά η μόνη σωστή ορθογραφία), γράφω την πλημύρα με ένα μ, το παλληκάρι όπως το βλέπεις, αντί ‘παλικάρι’ < πάλληξ, δεν είναι απόκομμα λέξης όπως το κτήριο,
  και το τέσσερεις ως αριθμητικό αρδ=σενικό ή θηλυκό, αλλά γράφω τέσσερις επιρρηματικά
  τέσσερεις ώρες. τεσσερεις άνδρες, αλλά είναι τέσσερις η ώρα

  Αλλά είναι ιδιοσυγκρασικό. Εχω το δικαίωμα αλλά είναι ιδιοσυγκρασικό

 66. 57: educate και train

 67. Γιάννης Ιατρού said

  Να ενημερώνεστε και να είστε εκεί στην ώρα σας, ε; 🙂
  Ιερά παράκληση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης

 68. spiral architect 🇰🇵 said

  Ναι, αλλά για την πυρπόληση του Λευκού Οίκου από τους Καναδούς το 1812 δεν είπατε κουβέντα!
  http://www.protagon.gr/epikairotita/apories-trab-pros-ton-trinto-eseis-den-mas-kapsate-ton-lefko-oiko-to-1812-44341634783

 69. leonicos said

  @ 61 η επιγραφή είναι προφανώς στην τοπική διάλεκτο, πολύ βαριά, δεν τους καταλαβαίνεις, terminau αντι terminado

 70. Μαρία said

  60
  Α πουλάκι μου! Οι πρώτες μου επιτηρήσεις https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/05/nero/#comment-142540

 71. leonicos said

  @67

  ΡΕ ΓΙΑΝΝΗ!!!!!!!!!

  Από πότε το ξέρεις και το βγάζεις σήμερα;

  ΚΑΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ!!!!

  Βέβαια θα μ’ έδιωχναν αν με ήξεραν καλά. Και υποψήφιο δεν έχω πια.

  Λόγω ηλικίας… τ’ελειωσε κι αυτό. Κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε και ο Νικ Νοικ

 72. leonicos said

  @59 Αβονίδα, πές του κι άλλα

  Εμείς δεν γερνάμε. Μόνο τα πράγματα παλιώνουν

 73. Avonidas said

  #68. Μιας και λέγαμε για τον Τσαϊκόφσκυ και λέμε για το 1812, απολαύστε (υπεύθυνα):

 74. Pedis said

  # 57 φοβάμαι ότι είναι σχετικό με το culture – education. Τώρα το culture, με ευθύνη του Τσίτσέρο(-ου), είναι απόδοση της ελληνικής παιδείας στα λατινικά.

  Σχολαστικισμοί του κώ. Διότι άλλο εκπαίδευση κι άλλο αυτό που γίνεται δηλ. η μετάδοση πακέτων στοιχειωδών και αποκομμένων γνώσεων καθώς και περιορισμένων δεξιοτήτων για καταναλώτριες μαιμούδες στον ιμάντα μεταφοράς της καπιταλιστικής οικονομίας.

 75. leonicos said

  @56 Μάγος είσαι;

  δεν τα έλυσαν τα θέματα πριν τα βάλουν στις εξετάσεις;

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ δεν τα έλυσαν τα θέματα πριν τα βάλουν στις εξετάσεις!

 76. leonicos said

  @74 Πέδις

  Διότι άλλο εκπαίδευση κι άλλο αυτό που γίνεται δηλ. η μετάδοση πακέτων στοιχειωδών και αποκομμένων γνώσεων καθώς και περιορισμένων δεξιοτήτων για καταναλώτριες μαιμούδες στον ιμάντα μεταφοράς της καπιταλιστικής οικονομίας.

  έγραψες κεφάλαιο!

 77. Μαρία said

  57
  Καλά σου λέει ο Στάζυ. Παρόμοιες διακρίσεις κάνουν κι άλλοι π.χ. education et instruction.

 78. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 1973 ΑΛΓΕΒΡΑ

  https://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=46&t=37858

  ΥΓ Τα θέματα τα έβαλε ο Καθηγητής ΕΜΠ Γ. Παντελίδης, για αυτούς που διάβαζαν συναρτησιακή ανάλυση, Τόμας Αποστολ κ.λ.π. Έλαβα 19/40 .

 79. leonicos said

  @49 Μαρία

  Ο Νικοκύρης είναι μικρός. Οι μόνοι που μπήκαν στο πανεπιστήμιο με ακαδημαϊκό το 1966 είναι σήμερα 70 χρονώ.

  Πε πράμα (Κονδυλάκης) και για κείνοςυ που μπήκαν το 1962

 80. Pedis said

  Ώρα για καλιμπράρισμα:

  Gaokao

  China’s gaokao: High stakes for national exam
  https://www.bbc.com/news/world-asia-china-33059635

  Κάτι ψιλομαλακιούλες, από ό,τι φαίνεται στο διαδίκτυο αν δώσω βάση, τους ζητάνε στα θέματα.

 81. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 1973 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

  https://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=134&t=37869

  ΥΓ Ενας συναδελφος πηρε 2/40 και εισηχθη !!! Πηρα 15/40

 82. Νίκος Κ. said

  Πανελλαδικές, Πανελλήνιες, Γενικές Εξετάσεις, Δέσμες, Εισαγωγικές, Εισιτήριες.

  Μια συνεχής αλλαγή ονομάτων και μια ατυχής προσπάθεια των κυβερνήσεων να εφεύρουν τον τροχό που δεν υπάρχει (ή που είναι χειρότερος απ τον προηγούμενο)

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  70: Και τα θέματα στα αρχαία των πανελλαδικών το 1980, β’ ημίχρονο, γ’ λυκείου. Εύκολα, ε; 😊

  Click to access themata.html

 84. leonicos said

  @33 Κουτρούφι

  ξέρει κανεις τους τι σημαίνει πανινόστηση;

  Γιατί να ενοχληθούν. σκελέα = εσωβρακον

  και εγερθητος ρε! Δε θα σου μιλήσω και στον πληθυντικό να πω εγάρθητι!

 85. leonicos said

  εγέρθητι

 86. Πέπε said

  @40:
  Ναι, Μαρία, το βλέπω αυτό που λίνκαρε ο Νίκος. Το είχα δει και στην αίθουσα (βιαστικά, όπως περιέγραψα).

  Δε μιλούσα γι’ αυτό, γιατί δε λέει σκέτη «επιτυχία». Μιλούσα για το άλλο που λέει. Που επίσης το είδα (α) χτες στην αίθουσα και (β) σήμερα στην εικόνα που παραθέτει αυτούσια ο Νίκος.

 87. gpoint said

  # 64

  Αντ’ αυτού Λεώνικε μάθε τις παρακαμπτήριες για να μην πληρώνεις (όλα με κάποια ταλαιπωρία, τα πιο χοντρά μόνο για την άνεσή σου, Οδηγίες είχε παλιά στο διαδίκτυο)

 88. leonicos said

  Ο απόπλους, του απόπλου, τον απόπλου
  οι απόπλοι, των απόπλων, τους απόπλους

  περί νους, πλους, πνους, χους (της β’ κλίσης), χρους, θρους, ρους, χνους, τα είπα προχθές κι εγώ

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ιστορία των εισαγωγικών εξετάσεων:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.in.gr/2017/09/01/greece/eisagwgikes-eksetaseis-rabe-ksilwne-panw-apo-miso-aiwna/amp/&ved=2ahUKEwiUo-7QwMbbAhUSKVAKHbxIC5gQFjAGegQIBBAB&usg=AOvVaw1NBxBfYHeyOMpsvfh3sMSC&ampcf=1

 90. leonicos said

  Τζι, δεν μπορείς πάντα, και το βράδυ δε ενδείκνυται….

 91. leonicos said

  δεν ενδείκνυται

 92. leonicos said

  Η εμφάνιση των μεδουσών για τους μήνες Απρίλιος και Μάιος σε έναν χάρτη που ανανεώνεται διαρκώς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

  Δεν πιστεύω ότι φυσικός ομιλητης της γλώσσας θα το έλεγε αυτό. Ίσως μπαίνουν οι λέξεις έτοιμες από κάποιον κορέκτορα ή με άλλον τρόπο.

  ακριβώς οπως το είπες. ο κορέκτορας δεν κλίνει λέξεις

 93. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ένα παλιό σημείωμα μου σχολιο του 2009, που μικρο τμήμα του αξίζει να αναρτηθεί ξανά.

  ΑΡΙΣΤΙΔΗΝ Ή ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ;
  (Requiem για την γενια που θαρθει τα επομενα 20 ετη)

  Πως να κάνουμε ανάπτυξη στη χώρα ;

  Έχουμε μια χώρα “αιώνιων ταλέντων” σε μεγάλη ηλικία, σε μια ηλικία που σε άλλη χώρα θα ήταν ή προ πολλού καταξιωμένοι,είτε απόμαχοι ή συνταξιούχοι.
  Μια χώρα που οι προαγωγές γίνονται κατ’ αρχαιότητα και όχι κατ’ επιλογήν..

  Μια χώρα που υπερβαίνει κατά μια φορά τις εύλογες προσπάθειες έναντι των δύο, σύμφωνα με το βικτωριανό ρητό : «If at first you don’t succeed, try, try (and try : only for Greece) again» μαζί με την ρήση του κατά Λουκάν Ευαγγελίου 13, 30 «και ιδού εισίν έσχατοι οι έσονται πρώτοι και εισίν πρώτοι οι έσονται έσχατοι»

  Μια χώρα :
  Όπου «μετά από ενέργειές του» κάποιος πολιτικός -ανεξέλεγκτα και απρογραμμάτιστα- επιφέρει την δημιουργία σχολής ΤΕΙ ή ΑΕΙ σε οποιαδήποτε μικρή πόλη της χώρας, …
  όπου την τελευταία 30ετία ο μέσος όρος της βαθμολογίας … στις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ επί γνωστής-διδαχθείσας ύλης από 13 ανήλθε στο 17 !!!, λόγω χαλαρότητας και μη κλιμακωτής δυσκολίας θεμάτων, αντίστοιχα.
  με γονείς, όπου τα δικά τους τα παιδιά δεν «μπήκαν» ή δεν «πέρασαν» μόλις για λίγες μονάδες
  με αποτυχόντες υποψήφιους, που – μέχρι σήμερα ενιαυσίως – προσπαθούν και προσπαθούν πάλι για να εισαχθούν σε κάποιο δευτερεύον ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας …… ή να ξενιτευτούν στο εξωτερικό, με τελικό σκοπό, όχι κυρίως την γνώση, αλλά το πτυχίο ως απαραίτητο προσόν, σε επόμενη φάση, για τον διορισμό τους
  […]

 94. leonicos said

  Και ο τελικός διάλογος όλα τα λεφ΄τα

  δεν αρκούν τα λεφτά; Τι τα θέλεις όλα;

 95. Earion said

  Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Καρανίκας έκανε γραπτή δήλωση στην οποία περιέχεται η φράση:

  οι φασιστικές κορόνες που μιλάνε για πόλεμο ας κάνουν κράτη

  Η φράση περιέχει δύο λάθη.

 96. Μαρία said

  95
  Εγώ βλέπω ένα ορθογραφικό.

 97. cronopiusa said

  Τι θα είχε συμβεί εάν ένας Ρομά είχε δολοφονήσει ένα παιδάκι Ελληνικής οικογένειας; (2 Βίντεο)

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  95, 96: Το κορόνες παλιότερα γραφόταν κορώνες, αλλά λάθος δεν είναι. Έχει όμως ένα άλλο παρακάτω : «με διεθνής όρους». Για Καρανίκα δεν είναι πολλά.

 99. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Οι μεγαλύτεροι και ικανότεροι έτυχε να βρεθούμε στην κατάλληλη εποχή με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 4% και -τελικά- μπήκαμε μέσα από ένα σύντομο χρονικά παράθυρο ευκαιρίας (1960-1980) για καλή μόρφωση σε καλά δημόσια σχολεία (ευνοημένοι από την λαμπραν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση , όπου μάθαμε να μαθαίνουμε ) και άσκηση επαγγέλματος που μας έκανε καλύτερους ανθρώπους.

  Όμως ο πολιτικαντικος λαϊικισμος οδηγησε σε μαζικότατες σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε ενώ το 1973 σπούδαζε το 15% των αποφοίτων (6-ταξιου γυμνασίου) λυκείου το ποσωστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 75%, περί το 2010!

  Το μέγιστο -κατά την γνώμη μου- είναι το 50% με IQ=100, δηλ. ο μέσος όρος.

  Όπως οι επαρχιώτες της γενιάς μου την δεκαετία του 70 σπούδασαν κάτι για να μην σκαβουν (και αυτοι τουλαχιστον ηταν ικανοι) , τα παιδιά μας (αστοί και μέτοικοι) σπούδασαν κάτι σε ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, ενω οι μετανάστες αδέλφια μας ανέλαβαν τις εργασίες που απαιτούσαν χειρωνακτική εργασία. Το αυθεντικό λαϊκό στοιχείο -βαθμιαίως- εξέλιπε και αντικατασταθηκε από τον ελληναρα/ελληναρου και τον τσιφτετελληνα/τσιφτετελληνιδα.

  Καρικατούρες με σκουλαρίκια * (τα οποία ήταν χρυσά μερικών γραμμαρίων, αμοιβή αυτού που θα έθαβε τον πνιγμένο ναυτικό, πειρατή ή κουρσάρο) και με tattoo (λες και κατάγονται από την Πολυνησία ή είναι κατάδικοι ή πολεμιστές )

  Πόσοι νέοι/νέες γνωρίζουν τον Ζωγράφο Ζωγράφο ή τον Θεόφιλο (Χατζημιχαήλ), την σχολή του Μονάχου, τον Νίκο Λύτρα και τον Κωνσταντίνο Παρθένη ή τον Γ. Μπουζιανη, ….;

  Ζούμε σε μια χώρα πολύ χαμηλού πολιτιστικού επιπέδου, με αναμενόμενες απαντήσεις σε τυχαίο δείγμα στον δρόμο, σε ερωτήσεις του τύπου μήπως γνωρίζετε ποιος είναι :

  Hieronymus Bosch : Γερμανός ποδοσφαιριστής, εφευρέτης αντλίας πετρελαίου οι Μηχανολόγοι
  Joseph Mallord William Turner: ο ιδιοκτήτης του CNN
  Eugène Delacroix :Γάλλος μόδιστρος
  Kenneth Loach :δεν γνωρίζω
  Claude Chabrol :δεν γνωρίζω
  Philip Roth : δεν γνωρίζω
  Το βιβλίο Silent Spring της Rachel Carson:δεν γνωρίζω, κ.ο.κ.

  Μια χώρα με έφηβους χωρίς όνειρα, ευνουχισμένους από το εκπαιδευτικό σύστημα, με «καμένη» ευφυΐα, με πενιχρή ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, δηλ. αυτό που καθόριζε τον ελληνισμό κυρίως, όταν δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος.

  * «Among sailors, a pierced earlobe was a symbol that the wearer had sailed around the world or had crossed the equator.[4] In addition, it is commonly held[citation needed] that a gold earring was worn by sailors in payment for a proper burial in the event that they might drown at sea. Should their bodies have been washed up on shore, it was hoped that the earring would serve as payment for «a proper Christian burial».

  https://en.wikipedia.org/wiki/Earrin

 100. Παναγιώτης Κ. said

  Η παράλειψη (κόψιμο) δεν οφείλεται μόνο στη λέξη «ελευθέρια» αλλά και στον…Μαρωνιτισμό (καθώς μας θύμισε η Μαρία (# 21)),δηλαδή στη φράση , «επιλογή που αναγνωρίζεται στις προδρομικές κυρίως εφαρμογές των γραμμάτων και των τεχνών».
  Είναι η μοντέρνα φιλολογική γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Μαρωνίτης και με την οποία ξεχώριζε από τους… συνηθισμένους φιλόλογους.
  Σε γενικές γραμμές ένας έμπειρος αναγνώστης των κειμένων του Μαρωνίτη καθώς και άλλων παρόμοιων κειμένων καταλαβαίνει τι θέλει να πει και ενδεχομένως απολαμβάνει αυτή τη γραφή. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον έφηβο που εξετάζεται σε αυτό το μάθημα. ( Ας μη ξεχνάμε ότι έχει να μελετήσει και άλλα τρία μαθήματα τουλάχιστον και μάλιστα να τα μελετήσει πολύ καλά).
  Κτγμ μου, ορθώς το παρέλειψαν.

 101. Αφώτιστε Φιλέλλην, φωτίσου: αριστίΝδην είναι. Εκτός αν ήθελες να κάνεις αλογοπαίγνιο 🙂

 102. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  21 Δίκιο έχεις, μου ξέφυγε. Και από διάφορους διαπρυσιους επικριτές κανεις δεν το επισήμανε ως τώρα.

  27 Καλά λες. Και μόνο έτσι τις λέγαμε.

  30 Λέτε «δοκίμιο» ε;

  37 Διάμηκες, ναι (Ως εκεί πάνε οι γνωσεις μου)

  63 Δεν θυμάμαι πώς το είχα μάθει στο σχολείο. Στα αρχαία ήταν τέσσαρες, τεσσερες. Εγινε τέσσερις. Ο Μπαμπι, επειδή θεωρεί ότι έχουμε αναλογία με το «τρεις», το γράφει «τέσσερεις». Κατ’ εμε, το ‘ει’ δεν έχει βάση.

  95 Εννοείς ότι οι κορόνες δεν μιλάνε;

 103. Δεν είναι ορθογραφικό το λάθος στις «φασιστικές κορόνες που μιλάνε για πόλεμο», φραστικό είναι: κορόνες, φασιστικές, φιλοπόλεμες ή ό,τι άλλο, βγάζουν κάποιοι που μιλάνε για πόλεμο κλπ. Αλλά το «ας κάνουν κράτη» πράγματι βγάζει μάτι.

 104. Όχι, Λεώνικε, δεν έχεις δικαίωμα 🙂 να γράφεις «τέσσερεις ώρες» αλλά «στις τέσσερις η ώρα». Θα γράψεις μήπως «επιρρηματικά» και «στις τρις η ώρα»; Πρόκειται σαφώς για τύπο θηλυκού του αριθμητικού, όπως και στο «στη μία η ώρα», που συμφωνεί κατά γένος με το «ώρα».

 105. spiral architect 🇰🇵 said

  Αφώτιστε, εμείς οι κουκουέδες ξέρουμε ότι η παιδεία (εκπαίδευση) είναι κάργα ταξική, αλλά φροντίζουμε να είμαστε η εξαίρεση του κανόνα.
  Ξυδάκι στους γκάγκαρους εξαρχειώτες από τα παιδιά των δυτικών προαστίων. 😎

 106. Μαρία said

  Σε άλλα νέα ο Μπλάτερ έβγαλε απομνημονεύματα με τίτλο «Η αλήθεια μου» και είδα τη συνέντευξή του χτες σε επανάληψη.
  https://www.rts.ch/info/monde/9592072-sepp-blatter-l-intervention-de-sarkozy-le-debut-de-mes-emmerdes-.html
  Συμπαθητικός μπαρμπούλης, μικρός ήταν και παπαδάκι στην εκκλησία και του ‘μεινε απο τότε να προσεύχεται 🙂 Βέβαια ο δημοσιογράφος πειράζοντάς τον του θύμισε οτι οι Ιταλοί λένε οτι κι οι μαφιόζοι προσεύχονται.

 107. Πέγκυ said

  Κύριε Άγγελε (101), γράφετε στο 101: «Αφώτιστε Φιλέλλην, φωτίσου: αριστίΝδην είναι. Εκτός αν ήθελες να κάνεις αλογοπαίγνιο»

  Αφού, κ. Άγγελέ μου, είστε τόσο λεπτολόγος και διορθώνετε τις αβλεψίες των σχολιαστών, γιατί δεν τολμάτε να διορθώσετε και τον μακαρίτη Μαρωνίτη, που το κείμενό του έχει 5 χοντρά λάθη που βγάζουν μάτι και δεν τόλμησε να του διορθώσει ούτε ο εξίσου λεπτολόγος κ. Σαραντάκος; Το κάνετε από ασχετοσύνη, ή μήπως φοβάστε να τα βάλετε με τον ογκόλιθο Μαρωνίτη; Απαντήστε κ. Άγγελε, να δούμε τί από τα δύο συμβαίνει…

  Επειδής είμαι στην παραλία τώρα και δεν έχω πρόσβαση στα Βιβλία μου, θα τα πω επιγραμματικά τα λάθη του Μαρωνίτη, μήπως βρεθεί κάποιος άλλος σχολιαστής και τα αναρτήσει μέχρι το βράδυ που θα γυρίσω σπίτι.

  ΙΔΟΥ η αρχή του κειμένου του Μαρωνίτη που δόθηκε στα παιδιά (εδώ βρίσκονται και τα 5 χοντρά λάθη):

  Αν το τεμπελόσκυλο ο Μαρωνίτης, πρίν γράψει το άρθρο στο «Βήμα» το 2009 είχε φιλοτιμηθεί να ανοίξει το Liddell-Scott (το άνοιξα εγώ από την παραλία και δεν μπορούσε αυτός από τα γραφεία του «Βήματος»;), δεν θα έκανε τα 3 από τα 5 αυτά λάθη…

  Λάθος 1ο: Η πρώτη καταγραφή της λέξης «παιδεία» γίνεται 100 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζει ο Μαρωνίτης, στον ελεγειακό ποιητήΘέογνι τον Μεγαρέα, ο οποίος την χρησιμοποιεί με την έννοια της παιδικής ηλικίας. Αποκλείεται να μήν το ήξερε αυτό ο Μαρωνίτης, αλλά το έκρυψε ο μπαγάσας, γιατί ο Θέογνις χρησιμοποιεί τη λέξη με παιδεραστικό περιεχόμενο, που εδώ στην παραλία δεν μπορώ να βρώ αυτή τη στιγμή. Ας το βρεί κάποιος και ας το αναρτήσει, γιατί είναι απολαυστικό και θα κλάψουν μανούλες

  Λάθος 2ο: Το «δηλώνοντας κατ’ αρχήν» είναι λάθος: «Κατ’ αρχάς» ήθελε να πεί ο αγράμματος Μαρωνίτης κι αυτό είναι πολύ χειρότερο λάθος, κύρ-Άγγελέ μου, απ’ αυτό που διορθώσατε εσείς στο σχόλιο 101 στον Αφώτιστο Φιλέλληνα

  Λάθος 3ο: Η λέξη «εκπαίδευση» δεν είναι μεταγενέστερη (επειδής είμαι φιλόλογος, «μεταγενέστερη» λέμε μία λέξη όταν καταγράφεται μέχρι το 1453). Η «εκπαίδευση» είναι δημιούργημα των λογίων του 19ου αιώνος και πρωτοκαταγράφεται το 1825 σύμφωνα με τον ειδήμονα Μπαμπινιώτη

  Λάθος 4ο: Το ρήμα «εκπαιδεύω» δεν πρωτοκαταγράφεται στον «Κρίτωνα» του Πλάτωνος, όπως νομίζει ο πανάσχετος Μαρωνίτης, αλλά 60 χρόνια νωρίτερα, σε απόσπασμα του Ευριπίδου, που δεν μπορώ να βρώ τώρα γιατί είμαι στην παραλία

  Λάθος 5ο: Η λέξη «παιδεία» δεν είναι καθόλου αμετάφραστη στις ξένες γλώσσες, όπως νομίζει ο γερμανομαθής Μαρωνίτης, επηρεασμένος προφανώς από το πολύτομο έργο του Γερμανού κλασικιστή Werner Jaeger «Paideia». Αλλά εντάξει, αυτό το τελευταίο λάθος είναι παρονυχίδα και παρακαλώ τους σχολιαστές να μή σταθούν σε αυτό, αλλά να μού πούν γιατί οι κ.κ. Άγγελος + Σαραντάκος δεν τόλμησαν να επισημάνουν τα 4 πρώτα λάθη του Μαρωνίτη που κάνουν «μπάμ».

  Πάω να ρίξω καμμιά βουτιά, θα ξαναπιάσω τον υπολογιστή μετά τις 6 μ.μ.

 108. Meshuggah said

 109. 99: Το μέγιστο -κατά την γνώμη μου- είναι το 50% με IQ=100, δηλ. ο μέσος όρος.

  Τι συλλογισμός υπάρχει εδώ;

 110. Avonidas said

  99: Το μέγιστο -κατά την γνώμη μου- είναι το 50% με IQ=100, δηλ. ο μέσος όρος.
  Τι συλλογισμός υπάρχει εδώ;

  Ασυνάρτητος. Πρώτον διότι το 50% του πληθυσμού έχει IQ μεγαλύτερο απο 100% *εξ ορισμού*, και δευτερον και κυριότερο διοτι το IQ ειναι μια ανευ ουσίας πομφολυγα, που εχει προ πολλου ξεφύγει απο αρχικά πλαισια εφαρμογής του και που η χρηση του στη διαμορφωση οποιασδήποτε πολιτικής, ιδιως εκπαιδευτικης, θα έπρεπε να απαγορευτει δια νόμου.

 111. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  109. Νομιζω οτι ειναι περα απο προφανες .

  «…Όμως ο πολιτικαντικος λαϊκισμος οδήγησε σε μαζικότατες σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε ενώ το 1973 σπούδαζε το 15% των αποφοίτων (6-ταξιου γυμνασίου) λυκείου το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 75%, περί το 2010! »

  Το μέγιστο -κατά την γνώμη μου- ποσοστό αποφοίτων λυκείου που θα σπουδάζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι το 50% με IQ=100, δηλ. ο μέσος όρος.»

  Το υπόλοιπο 75-50 = (το κάτω 25%) έχει IQ μικρότερο του 100 και μπορεί να είναι ευτυχισμένο χωρίς ανώτατες σπουδές, όπως στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

 112. Avonidas said

  Αυτο που πολύς κοσμος δεν καταλαβαίνει για το IQ ειναι οτι ειναι μια κλίμακα σχεδιασμένη για να δώσει μια κανονική κατανομή – – με άλλα λογια δεν είναι ένα *απόλυτο* μέτρο καποιας δεξιότητας, πόσο μαλλον της ευφυΐας, αλλα ενα *σχετικό* μέτρο των επιδόσεων του πληθυσμού. Ενα σκορ IQ μετραει ποσο καλυτερος ή χειροτερος ειναι ο κατοχος του στο να λυνει τεστ IQ σε σχεση με τον μεσο ορο.

 113. Avonidas said

  Αφωτιστε, εχουμε ηδη εναν τροπο να κρίνουμε ποιος ειναι καταλληλος να σπουδάσει και ποιος οχι. Λεγεται «εξετασεις».

  Δεν αφηνουμε, λοιπόν, καλυτερα τα κουιζακια για τη Σουπερ Κατερινα και να εξεταζουμε τις πραγματικές ικανότητες των ανθρωπων με πραγματικες εξετάσεις;

 114. Πέγκυ, δεν εσχολίασα το κείμενο του Μαρωνίτη, διότι
  α) δεν το είδα. Δεν έκανα τον κόπο να ανοίξω την παραπομπή που μας έδωσε ο Νικοκύρης.
  β) και αν το κοίταζα, τίποτε απ’όσα λέει δεν μου φαίνεται εξόφθαλμα λάθος. Δεν λέω ότι δεν είναι λανθασμένες οι χρονολογικές του ενδείξεις — αφού λες ότι βρήκες παλιότερες εμφανίσεις, σε πιστεύω — απλώς ότι για όποιον δεν το έχει ψάξει, δεν χτυπόυν στο μάτι. Το «κατ’αρχήν» το πρόσεξα κι εγώ, αλλά ποιος μας λέει ότι ο Μαρωνίτης δεν εννοούσε πράγματι «κυρίως, κατά βάση» στη συγκεκριμένη φράση; Όσο για το «μεταγενέστερη», φυσικά έχει αυτή τη σημασία όταν μιλούμε για τα αρχαία ελληνικά, αλλά δεν παύει να έχει — και μάλιστα σ’ ένα άρθρο εφημερίδας, προοριζόμενο για ευρύτερο κοινό — και τη συνηθισμένη του σημασία, ότι δηλαδή το μεν «εκπαιδεύω» είναι αρχαίο, το παράγωγο «εκπαίδευσις» όμως εμφανίζεται μόνον αργότερα — εν προκειμένω, πολύ αργότερα. Και κυρίως, κυριότατα,
  γ) διότι με τον μακαρίτη τον Μαρωνίτη δεν κάνω κουβέντα, ώστε να ψιλολογήσω σχολιάζοντας γλωσσικά ένα άρθρο του που απλώς αναφέρθηκε, δεν είναι δηλαδή το άρθρο του το κύριο αντικείμενο του σημερινού νήματος, παρά η χρήση που του έγινε στις εξετάσεις, και γενικότερα το όλο θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων. Αντιθέτως, με τον Αφώτιστο και όλους όσοι 🙂 σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο νιώθω πως κάνω κουβέντα 🙂

 115. Νέο Kid said

  Μ’αρέσει που πιάνετε «ποιοτική» κουβέντα με τον «έξω οι βλάχοι απ την Αθήνα» με το IQ ραδικιού…😛🤪

 116. Νέο Kid said

  Α,ωραία! Και απολογίες ενώπιον του μεγάλου ιεροεξεταστού Ιγκνάσιο Καπιτάνο ι Βατάλες….

 117. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  110. «….το IQ ειναι μια ανευ ουσίας πομφολυγα, που εχει προ πολλου ξεφύγει απο αρχικά πλαισια εφαρμογής του και που η χρηση του στη διαμορφωση οποιασδήποτε πολιτικής, ιδιως εκπαιδευτικης, θα έπρεπε να απαγορευτει δια νόμου…»

  Αυτες οι αποψεις ειναι σκοταδιστικα «προδευτιλικια»….

  Ακομη και οι επικριτες της εξετασεων IQ παραδεχονται οτι -σχεδον κανεις- με χαμηλο IQ δεν μεγαλουργησε.

  1. O καθηγητης Κ.Σοφουλης τα συνοψιζει – εστω και καθυστερημενα- στο παρακατω σχολιο του. Ολα τα υπολοιπα ειναι λαϊκιστικα και αναχρονιστικα. Ας φροντιζαν να ειχαμε διατηρησει τα στοιχεια της μεταρρυθμισης Παπανουτου (κλιμακωτη αναπτυξη της γνωσης στο 6-ταξιο Γυμνασιο, αυστηρη αλλα δικαια βαθμολογια) πανελληνιες με δυσκολα θεματα επι παντος επιστητου, οπως τον Αυγουστο του 1973 οπου μπηκα στο ΕΜΠ με μεσο ορο 13,3 και οχι 19,3!!! Οταν βιαζεις την κανονικη κατανομη της επιδοσης ως αποτελεσμα ικανοτητων/προσπαθειας και φερνεις τεχνητα τον μεσο ορο απο το 12 (60%) στο 17 (85%), τοτε αυτα παθαινεις ως χωρα!!!

  Τοτε αξιζε τον κοπο να σπουδασει κανεις μηχανικος, γιατρος, δικηγορος,… Οι περισσοτεροι συμφοιτητες μου ηταν απο την επαρχια. Τωρα εχουμε 4-πλασιους επιστημονες απο τους απαιτουμενους ( λ.χ. μηχανικους και εξ αυτων το 25% εχει σπουδασει στο εξωτερικο, και το 5 εως 10% εχει ελθει με μεταγγραφη σε ελληνικα πολυτεχνεια απο το εξωτερικο ) για αυτο και αρκετοι φοιτητες εγκαταλειπουν τις σπουδες τους ως αναξιες λογου.

  ΥΓ Συμφωνω επισης με τον Γιάννης29/6/2012 19:5 και τον Σωκράτη Ο/Η Κ.Μ.Σοφούλης λέει: Ιουνίου 7, 2009 στις 9:14 μμ

  Το ζήτημα του συσχετισμού δεικτών νοημοσύνης (βλ. Howard Gardner)και της επίδοσης (όχι μόνο στην εκπαίδευση)έχει κατα κόρο μελετηθεί και συνεχίζει να μελετάται επειδή τα όποια πορίσματα έχουν τεράστιες συναισθηματικές και ιδεολογικες επιπτώσεις. Λίγο να μη προσέξει κανείς μπορεί εύκολα να διολισθήσει σε ρατσιστικές γενικεύσεις, ή ευγονικές υπερβολές που στις δύο περιπτώσεις οδηγούν σε πολύ σημαντικά ηθικά ζητήματα. Στον τομέα μας η διαβόητη έρευνα των Herrnstein και Murray που εκδόθηκε με τον ογκώδη τόμο The Bell Curve ξεσήκωσε θύελλα επιστημονικής αντιδικίας. Γράφηκαν στην κυριολεξια δεκάδες χιλιάδες άρθρα και βιβλία για να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός σε μια πιο νηφάλια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία ναι μεν δεν υπάρχουν αναμφισβήτες απόδείξεις του ντετερμινιστικού συχετισμού των δεικτών νοημοσύνης με την σχολική επίδοση, αλλά αρκετές ένδείξεις δείχνουν οτι ο g factor είναι ισχυρός ερμηνευτής (explicator)για την πρόβλεψη των πιθανών ορίων σχολικής επίδοσης που μπορεί μια ομάδα να φτάσει.

  ΄Πρόσφατα, ο Murray κυκλοφόρησε ένα σχετικά ολιγοσέλιδο βιβλίο με τον τίτλο Real Education, όπου αναπτύσσει αρκετά πειστικά ομολογώ, την άποψή του οτι γίνεται μεγάλη σπατάλη δημόσιων και ιδιωτικών πόρων στην εκπαίδευση μόνο και μόνο επειδή ιδεολογικά δεν αποφασίζουμε να δεχτούμε οτι καθένας μας έχει κάποιο όρια πέρα από το οποία οποιαδήποτε εκπαιδευτική επεξεργασία δεν μπορεί να τον κάνει να το ξεπεράσει με διάρκεια. Έτσι το δόγμα το μέγιστο της εκπαίδευσης για όλους αντιστρατεύεται την κατά πολύ πιο επιστημονική θέση “το μέγιστο της εκπαίδευσης που ταιριάζει στον καθένα”. Η παραβίαση της επιστημονικά τεκμηριωμένης (αρκετά, αν όχι αποφασιστικά) δεύτερης θέσης στην ουσίας (κατά Murray)βλάπτει περισσότερο παρά ωφελεί και τους μαθητές/φοιτητές/μαθητευόμενους και συνολικά την κοινωνία. Συνιστώ θερμά το νέο βιβλίο του Murray και εύχομαι σύντομα να βρεθεί κάποιος συνάδελφος από τα Παιδαγωγικά να το μεταφράσει για να δώσει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς και τους πολιτικούς μας να μελετήσουν μια εναλλακτική – πέραν της ηγεμονεύσουσας αφόρητα επιπόλαιης λαϊκίστικης – άποψη, άσχετα αν θα συμφωνησουν ή όχι. Κάτι παραπάνω θα μάθουν ή τουλάχιστο θα σκεφτούν.

 118. Μαρία said

  Ρε συ, Κίντο, για να κατεβάσω το επίπεδο, τι γίνεται στη Λαμία; Μαζέψατε όλους τους ανωμαλιάρηδες;
  http://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/94490-kleidone-tis-portes-kai-evaze-dynata-ekklisiastiki-mousiki

  http://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/94512-lamiotis-giatros-xoyftose-neari-gynaika

 119. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Φαίνεται ότι σε πρώτη προσέγγιση η εξίσωση IQ + EQ = CONST ικανοποιεί τις παρατηρήσεις μου.

  Λ.χ. απο τους πρώτους 10 εισαχθέντες στο ΕΜΠ οι περισσότεροι είχαν EQ (συναισθηματική νοημοσύνη) μικρού παιδιού έως εφήβου, είχαν περίεργη συμπεριφορά κ.λπ. (2 αυτοκτόνησαν και ένας τουλάχιστον νοσηλεύτηκε).

  Σε μια ουτοπική κοινωνία, ο σκοπός της σωστής εκπαίδευσης θα ήταν να αυξήσουμε εγκαίρως την EQ αυτών με υψηλό IQ.

  Καλύτερη προσέγγιση θα παρέχει ο ορισμός της συνολικής επίδοσης TQ= Α1*(IQ)^Α2 + Β1*(ΕQ)^Β2

  Αν θέλεις διάβαστε

  1. το εκλαϊκευτικό άρθρο

  IQ + EQ = SQ

  https://www.linkedin.com/pulse/iq-eq-sq-paul-drewitt

  2. την βασική έρευνα του πρωτοπόρου J.L. Horn που μαζί με τον Καθηγητή του R. B. Cattell υποστήριξαν ότι :

  ” Η γενική νοημοσύνη είναι στην πραγματικότητα συσσωμάτωμα πιθανόν 100 ικανοτήτων που δουλεύουν μαζί με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικούς ανθρώπους για να αναδείξουν διαφορετικές νοημοσύνες.”

  http://www.intelltheory.com/horn.shtml

  Horn, J.L. (1965). Fluid and crystallized intelligence: A factor analytic study of the structure among primary mental abilities. Ph.D. Thesis. University of Illinois.

  ΥΓ Όπως αναμενόταν πολύπλοκα συστήματα (όπως ο ανθρώπινος νους) δημιουργούν ακόμη πιο πολύπλοκα προβλήματα (ορισμού, κατάταξης,…επίλυσης).

 120. Νέο Kid said

  118. Ως φθιωτεύς κι ως άνθρωπας ερυθρυώ! 😀
  (Έχω και πολλά χρόνια να πάω, θα χούν γεμίσει βλάχους κι εκεί… 😊

 121. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  115.

  https://www.google.gr/search?q=ryad+temp&rlz=1C1GGLS_elGR328GR328&oq=ryad+temp&aqs=chrome..69i57j0l4.11880j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 122. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  105.

  Μπορείτε -όπως στην Σοβιετική Ένωση- να θέσετε ταξικό συντελεστή με τον οποίο θα πολλαπλασιαζεται ο συνολικός βαθμός των εξετάσεων, ανάλογα με τον ταξικό χαρακτηρισμό 🙂 της οικογενείας του υποψηφίου ως εξής :

  Μεγαλοαστός x0.70
  Μεσοαστός x0,95
  Μικροαστός x1.0
  Προλετάριος x1.15

  Όμως με τον τρόπο αυτό θα θίγονται τα τέκνα της Εύπορης Μεσήλικης «Αριστεράς» και θα αναγκάζονται να σπουδάζουν σε ιδιωτικά (Κολεγειο, Μωραϊτη , Αρσάκειο,…) και μετά στην Αγγλία όπως τα τεκνα της Δαμανάκη, του Βαρουφακη,….

 123. Γιάννης Ιατρού said

  …Επειδής είμαι στην παραλία τώρα…

  Καλά, άστα τα ψόφια, σε πήραμε μάτι …

 124. Νέο Kid said

  121. Μακάρι νάμανε στο Ριαντ συνάδερφε! Άνεργος είμαι πάλι κι έχω κι Άι κιού μπινέ 150 ο μάπας… αλλά προς το παρόν το βάζω στο λοκό μου!

 125. loukretia50 said

  μιλώντας για Τσαίκόφσκυ
  Rudolph Nureyev at Muppet Show

 126. Avonidas said

  Οταν βιαζεις την κανονικη κατανομη της επιδοσης ως αποτελεσμα ικανοτητων/προσπαθειας και φερνεις τεχνητα τον μεσο ορο απο το 12 (60%) στο 17 (85%), τοτε αυτα παθαινεις ως χωρα!!!

  Αϊντάααα… Η κανονική κατανομή είναι ο βιασμος της πραγματικότητας! Τιποτα σχεδον που δεν ειναι καθαρά τυχαίο δεν ακολουθεί κανονική κατανομή, αλλά την χώνουμε στις μελέτες με το ζόρι, γιατι ειναι κομψη και βολική και εχουμε φτιάξει ωραίους πίνακες γι’ αυτην…

  Μπορείς να αντιληφθείς οτι οι επιδόσεις των μαθητων στις εξετάσεις *δεν* ειναι υποχρεωτικό να ακολουθούν κανονική κατανομή; Οτι μπορει να εχεις πολλούς με καλή επίδοση, ή πολλούς με κακή, και αρα μακριές ουρές στην κατανομη; Αλλα βεβαίως για να μετρήσεις την επίδοση χρειάζεσαι αντικειμενικα κριτήρια και ενα συστημα βαθμολόγησης που να μην εξαρτάται απο τις ιδιες τις επιδοσεις των υποψηφίων.

  Το προβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν ειναι οτι αγνοουμε το… IQ, αλλά οτι οι εξετάσεις μας δεν είναι καθόλου εξετάσεις, ειναι διαγωνισμός. Αυτό ανεβοκατεβαζει τις βασεις, οχι η εγγενής ευφυΐα των υποψηφίων και άλλα κολοκύθια τούμπανα.

 127. gpoint said

  ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

  Δεδομένη παλαιόθεν η άποψή μου περί Αη-Δώνη και της προπονητικής δεινότητός του που εκφράζεται με πολυετή συμβόλαια ώστε να λαμβάνει αποζημίωση απολυόμενος, ως συνήθως ολίγους μήνες μετά. Στον ΠΑΟΚ τον είχε φέρει το πουλαίν Βρύζας, όταν έφυγε κι αυτός βρήκε ο ΠΑΟΚ τον δρόμο του. Απορίας άξιον πως δεν έχει προσληφθεί ακίμα στον ΠΑΟ…
  Κερασάκι στην τούρτα του Δώνη η χθεσινή καταδίκη του για απλή δυσφήμιση του Ιβάν Σαββίδη- θρίαμβος αφού «γλύτωσε» την συκοφαντική.

  Ο Ταϋλανδός γράφτηκε πως τον συνάντησε, του άρεσε και τον πήρε, Αν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε, λέει ο λαός. Καλός θάναι κι αυτός ΑΝ τελικά δεν στρίψε δια του αρραβώνος ή δεν τον στρίψουνε πριν προλάβει να κάνει τον ΠΑΟ δοκιμαστήριο παικτών όπως έκαναν τον Αρη οι μαναντζαραίοι πριν λίγα χρόν

  Στο μουντιάλ και μέχρι να δω τις ομάδες θα είμαι με την Ρωσία (λόγω Ιβάν) και Πορτογαλλία (λόγω Φ. Σάντος και Κρ. Ρονάλντο ) Η Βραζιλία παραμένει παλιά μου αγάπη αλλά δύσκολα θα προχωρήσει στην Ευρώπη

 128. loukretia50 said

  Οι πραγματικές εξετάσεις προϋποθέτουν – ή θάπρεπε- ουσιαστικές γνώσεις.

  Όσο για το : culture – education ..μαζί και χώρια!
  Νομίζω πως το ιδανικό θα ήταν να συνδέονται αρμονικά, με κοινό στόχο, χωρίς να δημιουργούν στεγανά ούτε να προκαλούν σύγχυση.Δηλαδή όχι αυστηρή προσκόλληση στο κλασσικό, αλλά απαραίτητη η γνώση και εξοικείωση, προκειμένου να κατανοήσουμε, να κρίνουμε καλύτερα και να αποδεχτούμε το πρωτοποριακό.
  Πιστεύω ότι στη λογοτεχνία – και την τέχνη γενικά –
  το κλασσικό πρέπει να εντάσσεται στην εκπαίδευση,
  αλλά ταυτόχρονα να μένουμε ανοιχτόμυαλοι στην πρόκληση/ γοητεία του καινούργιου. Με ποιό τρόπο και σε ποιάς κοινωνίας την εκπαίδευση, μη με ρωτάτε…

  Και εφόσον αναφέρατε τον Τσαϊκόφσκυ, ορίστε ένα παράδειγμα .
  Swan Lake Pyotr Ilyich Tchaikovsky Nureyev & Fonteyn Coda Act3

  και ο καταπληκτικός Άνταμ Κούπερ που είδαμε στο Μπίλλυ Έλλιοτ στο 2΄(δε μπορώ να το κόψω, κατάργησα -ελπίζω!- το λινκ)

  κι εδώ ένα τρέιλερ από την παράσταση
  Matthew Bourne’s SWAN LAKE in 3D trailer

 129. Γιάννης Ιατρού said

  …θα ξαναπιάσω τον υπολογιστή μετά τις 6 μ.μ…

  Να πλύνεις προηγουμένως καλά τα χέρια σου, ποιός ξέρει τι θα έχει πιάσει στο μεταξύ 🙂

 130. loukretia50 said

  Ερώτηση προς διημερεύοντα απουσιολόγο :
  Σίγουρα το έχετε αναφέρει, αλλά πώς μπορώ να βάζω κάποιο λινκ χωρίς να αντιγράφω και το βίντεο?
  Κάνω κατάργηση υπερσύνδεσης σ΄ένα γουώρντ και μετά στην αντιγραφή.. τσουπ!
  Λυπάμαι που βάρυνα το νήμα.

 131. Νέο Kid said

  126. Κι έτσι είναι. Η κατανομή νόμου δύναμης (power distribution ) που εσυ σαν φυσικός την ξέρεις καλά, διέπει τις «επιδόσεις σε εξετάσεις» ή αλλιώς η αρχή του Παρέτο ,ή νόμος του 80% ( για κοστολόγους μπετατζήδες)

 132. Ριβαλντίνιο said

  @ 127 gpoint

  Άρχισες από τώρα να τρέμεις και με το δίκιο σου. Αφού δεν πήρατε φέτος πρωτάθλημα δεν θα ξαναπάρετε ποτέ. Στον Ερασιτέχνη ανέλαβε ο Τράκης και θα ξανακάνει τον ΠΑΟ πρωταθλητή σ’ όλα τα σπόρ παντοτινό. Στο Μπάσκετ πάμε για ευρωπαϊκά, διηπειρωτικά και διαγαλαξιακά. Στην μπάλα μπήκε για τα καλά ο Ινδοκινέζος κολοσσός και τα ‘χετε κάνει πάνω σας. Θα τα σαρώσουμε όλα.

 133. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  126.

  Εγραψα κατι που εφαρμοζοταν εως το 1980 και ευνοουσε τους ικανους των χαμηλοτερων οικονομικα στρωματων, δηλ το εξης

  «Το κακο ειναι να σπουδαζουν στην χωρα μας αυτοι που εχουν σημαντικη οικονομικη ανεση και να μην το αξιζουν, επειδη τα θεματα των εισαγωγικων εξετασεων ειναι δεδομενα και η επιτυχια ειναι αποτελεσμα αποστηθισης, η οποια επιτυγχανεται κανοντας ιδιαιτερα καιμε επαναληψεις και ευνοουν αυτους με την μεγαλη ή φωτογραφικη μνημη, ενω δυσχεραινουν αυτους με την αναλυτικη και κριτικη σκεψη και ασθενη μνημη.

  Ακομη και οι επικριτές των εξετάσεων IQ παραδέχονται οτι -σχεδόν κάνεις- με χαμηλό IQ δεν μεγαλούργησε. Σε εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας η βαθμολογία ακολουθεί την κανονική κατανομή

  » Είναι γνωστό (από εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας) ότι βαθμολογία 16 ως 20 θα έχει μόνον το 7% του συνόλου και 12 έως 16 το 24%. (Από το 31% (=7+24) είναι φυσικό να αναζητηθούν οι κατάλληλοι για ανώτατες σπουδές (15 έως 25% του συνόλου)). Φυσικά πρέπει να υπάρχουν και οι ασφαλιστικές δικλίδες δεύτερης ευκαιρίας εισαγωγής και συνέχισης ανώτατων σπουδών»

  πηγή : Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ, LIUNGMAN CARL
  https://www.politeianet.gr/books/9789607267542-liungman-carl-aiolos-o-muthos-tis-eufuias-107316

 134. Πέγκυ said

  Λεπτολόγε κ. Άγγελε (114) ευχαριστώ για την απάντηση. Στην προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε τον μακαρίτη Μαρωνίτη, εκτίθεσθε ανεπανόρθωτα. Τα γράφω σύντομα, γιατί (όπως σωστά υπέθεσε (123) ο συνήθως καλά πληροφορημένος κ. Ιατρού) είμαι στην πλάζ της Βούλας και ετοιμάζομαι να πάω στην παρέλαση του Συντάγματος

  1. Ας μάς πεί ο ειδήμων κ. Σαραντάκος: Είναι ή όχι χοντρό λάθος το «κατ’ αρχήν» (αντί του ορθού «κατ’ αρχάς» που χρησιμοποίησε ο συχωρεμένος ο Δημητράκης), αφού είναι ολοφάνερο ότι εννοούσε «αρχικά»;

  2. Είναι μικρό λάθος κύρ Άγγελέ μου, να γράφεις στο «Βήμα» ότι η πρώτη καταγραφή της «παιδείας» γίνεται στον Αισχύλο και στο Σοφοκλή (πουλώντας μαγκιά ότι είσαι πολύξερος) ενώ στην πραγματικότητα (όπως σαφώς αναφέρει το Liddell-Scott, δεν χρειάζεται σοφία…) αυτό έγινε από τον κ@λομπαρά Μεγαρέα ποιητή Θέογνι σε δύο αποσπάσματα των «Ειδυλλίων» του, το ένα εκ των οποίων είναι τόσο προκλητικά παιδεραστικό, που το απέκρυψε ακόμη και το Liddell-Scott; Το L-S αναφέρει μόνο τον στίχο 1305 «παιδείης πολυηράτου ἄνθος», κάνοντας λάθος (το L-S!..), αφού μετατρέπει την γενική σε ονομαστική («πολυήρατον).

  3. Ας μάς πεί ο ειδήμων κ. Σαραντάκος (ο οποίος αν στην εποχή του TLG έκανε παρόμοια λάθη στις επιφυλλίδες του στην «Αυγή», θα βγαίνανε όλοι οι εχθροί του και θα τον κράζανε επί χρόνια) αν είναι χοντρό λάθος ότι η λογία (1825) λέξη «εκπαίδευσις» αποκαλείται «μεταγενέστερη» από τον πανάσχετο Μαρωνίτη.

  4. Ας μάς πεί ο επαΐων κ. Σαραντάκος αν ισχύει ή όχι η μπούρδα του Μαρωνίτη ότι η ελληνική λέξη «παιδεία» είναι «δυσμετάφραστη» στις ξένες γλώσσες

  Δεν προλαβαίνω να πώ περισσότερα, γιατί πάω να δηλώσω παρούσα στο pride. Αν μέχρι το βράδυ δεν φιλοτιμηθεί άλλος σχολιαστής να αναρτήσει το απόσπασμα του Θεόγνιδος με την παιδεραστική χρήση της «παιδείας», θα το κάνω εγώ αργά την νύχτα για να γελάσει ο κάθε πικραμένος με την απύθμενη υποκρισία των φιλολόγων του Ρωμέικου

 135. Αβωνίδα και ΝεοKid, το πόσους πρέπει να βάζουν (και να βγάζουν) οι διάφορες ανώτατες σχολές, είναι ένα θέμα, που καλό είνα να αντιμετωπίζεται χωρίς λαϊκισμό αλλά και χωρίς μαλθουσιανισμό. Το πώς να γίνεται η επιλογή των όσων εισακτέων, αυτό είναι άλλο θέμα. Με εξετάσεις, ναι — αλλά δεν είναι παράλογο το σημερινό σύστημα, όπου για τις περιζήτητες σχολές προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε αυτόν που θα πιάσει 19½ από αυτόν που θα πιάσει σκέτο 19, και δεν θα ήταν λογικότερο να έχουμε δυσκολότερες εξετάσεις γι’ αυτές τις σχολές, με πιο απλωμένη τη δεξιά ουρά της κατανομής των αποτελεσμάτων; Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι δεν βάζουμε τις ίδιες εξετάσεις για το ΕΜΠ και για τη Σχολή Ψυκτικών Κωλοπετεινίτσας 🙂

 136. sarant said

  Αφώτιστε, και στη Γαλλια πάντως το Bac το παιρνει το 82% όσων εξετάζονται.

  114 Το καταρχήν νομίζω οτι στεκει. Δεν εννοεί πρώτα-πρώτα (καταρχας)

 137. … Σκύλος δάγκωσε την Ιωάννα Τούνη και πέρασε
  τη νυχτα στο νοσοκομείο. …

  Μ’ όλα τα σκυλιά της νύχτας

 138. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  115. Οφειλόμενο

  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ

  Πολιτισμός παράγεται σε πόλεις. Όμως :
  α. Αρκετοί πρόσφυγες (μικρασιάτες) και Πόντιοι είχαν πρόβλημα με την Ελληνική γλώσσα (1915-1922)
  β. Το 1928 οι αναλφάβητοι αποτελούσαν το 40% του συνόλου των κατοίκων της χώρας οκτώ ετών και άνω, ενώ το 1957, το ποσοστό αναλφαβητισμού στην Ελλάδα ανερχόταν σε 25%!!!” […]

  Το 1973 πολλοί συμφοιτητές μου από την επαρχία (70%) , μιλούσαν 40 ντοπιολαλιές (όπως στην Βαβυλωνία του Δ. Βυζάντιου έργο του 1836) , οι άρρενες είχαν κακή σχέση με την λήψη λουτρού (δι’ αυτό αποκαλούνταν «τυριά και βούτυρα»), ζούσαν ανά 2 σε υπόγεια η στην Εστία, μερικοί δούλευαν (από πολυμελείς οικογένειες),….

  Ως φοιτητής είχα παρέες/σχέσεις με Αθηναίους/ες αλλά και με βελτιωμένες εκδοχές φοιτητών /τριων απο διάφορες περιοχές της χώρας .

  Οι άνθρωποι βεβαίως τέλειωσαν το ΕΜΠ, πολλοί πρόκοψαν, μερικοί έγιναν και πολύ καλοί μόνον στο αντικείμενο της δουλειάς τους που θα τους οδηγούσε στην οικονομική επιτυχία και στην εκπλήρωση των ονείρων τους, που επ’ ουδενί δεν θεραπεύουν τα πολλά παιδικά ψυχικά τραύματα (εργασία από τα 6 , οικονομική ανέχεια, ζήλια προς τα παιδιά ευπόρων που έτρωγαν λ.χ. τα κεράσια μόλις έβγαιναν, ενώ αυτοί τον Αύγουστο καρπούζι όταν η τιμή του ήταν η ελαχίστη, κ.ο.κ.)

  Δηλ. μπορεί να είναι καλοί στο 1 (επάγγελμα) αλλά στα αλλά 9 που απαιτούνται από την ζωή είναι μέτριοι η κακοί. Λ.χ. ένας συμφοιτητής μου ποντιακής καταγωγής λέει ότι ξέρει μόνον τα τραγούδια του Καζαντζίδη και του απαντώ ότι ξέρω πολλά άλλα αλλά και του Καζαντζίδη !

  ΥΓ Την δεκαετία του 20 και 30 (”το 1928 οι ΒΛ. ΥΓ1) το μικρό -εξάλλου- πλήθος των αριστερών ητο σχεδόν ελαφρώς ολιγοτερον αναλφάβητο, απο τους υπόλοιπους εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες κ.λπ.
  ΥΓ1 “…Αν και η εξάπλωση των σχολικών μηχανισμών, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά, δεν υστερεί σε τίποτα από την αντίστοιχη του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος άλλων χωρών, ο αναλφαβητισμός εξακολούθησε να επιμένει: το 1928 οι αναλφάβητοι αποτελούσαν το 40% του συνόλου των κατοίκων της χώρας οκτώ ετών και άνω. …”
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΓΟΥΛΑΚΗΣ,
  ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 1922 – 1972
  ΥΓ2 “…το 1929 επί Βενιζέλου καθορίζεται εξαετής η διάρκεια της δημοτικής εκπαίδευσης και το όριο για την ίδρυση μονοθέσιου δημοτικού σχολείου κατεβαίνει στους 15 μαθητές, με στόχο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, διότι σύμφωνα με την απογραφή του 1828 υπήρχαν 3500 συνοικισμοί με λιγότερα από 15 παιδιά σχολικής ηλικίας και έτσι, κάθε χρόνο, πάνω από 25.000 παιδιά δεν γραφόντουσαν σε κανένα σχολείο. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη στατιστική του 1936, ενώ στην πρώτη τάξη γραφόντουσαν 200.000 μαθητές, από την έκτη τάξη αποφοιτούσαν μόνο 75.000……
  Στη στατιστική της UNESCO για το 1957, το ποσοστό αναλφαβητισμού στην Ελλάδα ανερχόταν σε 25%!!!”
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF

  Διευκρινισεις :

  Χρησιμοποίησα τις εκφράσεις όπως » πολλοί, αρκετοί, μερικοί,…» για τους επαρχιώτες που δεν βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν Αθηναίοι/ες πρώτης γενιάς με αντίστοιχα χαρακτηριστικά , ίσως …για να μην νοιώθουν μειονεκτικά αρκετοί επαρχιώτες.

  Να προσθέσω ότι αρκετά από τα κ@λόπαιδα του Κολεγίου, μερικά από, τα παλιοκόριτσα της Αρσακείου, πολλά από τα παιδιά του Μωραΐτη, της Γερμανικής,….., Κωστεα Γείτονα (για μικρότερες ηλικίες) μαζί με πολλούς αποφασισμένους να «ατυχούν» εσωτερικούς μετανάστες, έφρασαν την χώρα άδω που είμαστε. Και -δυστυχώς- συνεχίζουν. Με περισσό θράσος και απληστία..

  Ο αστός – προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες, με σταθερή ζωή και εργασία – έχει μάθει να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα. Αντίθετα ο επαρχιώτης υποκείμενος στις καιρικές συνθήκες και στις ασθένειες,(φυλλοξήρα, μελιταίος,….) την εκμετάλλευση των εμπόρων,…τα θέλει «εδώ και τώρα». Οπότε γι αυτόν το μη αμέσως χρήσιμο (κάποια από τα 9* όπως η κουλτούρα) αχρηστον. (*9 κατά σύμβαση μπορεί να είναι 7 ή 12).

  Οι διαρκείς ανεπάρκειες/ελλείψεις στα στα άλλα 9 που απαιτούνται από την ζωή αποτελούν μερική αναπηρία.

  Στην ζωή απαιτούνται πολλά πράγματα , εκτός απο τις τυπικές σπουδές και στη συνεχεία στην στοχοπροσηλωση να καταστείς μηχανή παράγωγης χρήματος, όπως καλλιέργεια, κουλτούρα (κινηματογράφος, μουσική, λογοτεχνία, θέατρο,..), αυτοβελτιωση, κοινωνικότητα, ταξίδια, ερωτικές αναζητήσεις , ….

  Ως γεννηθείς εν Αθήναις θα έλεγα ότι στην πλειονότητα μας είμαστε ολιγον ως πολύ ονειροπόλοι, με πολυποίκιλα ενδιαφέροντα, ασχέτως αν είμαστε παιδιά μικροαστών ή μεσοαστών. Ο κοινωνικά έμπειρος πατέρας μου, από το 1929 στην Αθήνα, επισήμαινε συχνά την “γλυκιά αρρώστια μου» και πρόβλεπε την κατάληξη μου, με την φράση :
  «θα σε φάνε οι επαρχιώτες, ρε!»

  Ούτε με μέσον μπήκαμε (εμείς οι Αθηναίοι) , με εξαίρεση μερικούς από την καλή κοινωνία όταν οι εξετάσεις γίνονταν στο ΕΜΠ (έως το 1964 νομίζω), ούτε τις 2000 ασκήσεις των Ιησουιτών, ούτε Τομ Αποστολ (Διαφορικός και ολοκληρωτικός λογισμός Ι&ΙΙ) τα όποια αρκετοί μελετηροί επαρχιώτες συμφοιτητές μας είχαν διαβάσει. Εμείς με την αξία μας και όχι με ξένες πλάτες (Καζαντζίδης).

  Τίμιος άριστος επαρχιώτης συμφοιτητής μου (Ιησουιτες+Τ.Αποστολ) παραδέχτηκε τις ελλείψεις του.

  Όσον αφορά το τραύμα ή μάλλον τα παιδικά ψυχικά τραύματα ούτε μπορούσα να διανοηθώ πότε, διότι οι επαρχιώτες είναι κλειστοί, περίκλειστοι και αυτά τα λίγα από λίγους τα έμαθα προσφάτως : Την σκληρή παιδική εργασία στο χωράφι ή την στάνη της οικογενείας, τον «παιδονόμο» στις επαρχιακές πόλεις να γυρνά στους κινηματόγραφους και τις καφετέριες για να βρει μαθητές του 6-ταξιου Γυμνάσιου και να αποβληθούν (1967-1973), το κούρεμα γουλί, και άλλα πολλά….

  Γι’ αυτό το 1980 παράτησαν το σολεξ/γκαρελλι/ παπί και πήραν FIAT 127(οι sportsmen), αρκετοί διορίστηκαν στο δημόσιο και άρχισαν να παίρνουν μίζες, μετά πήραν καλύτερο ΕΙΧ για να πουν στο χωριό «πετ΄χε ου Μητσους» , αγόρασαν η πήραν προίκα σπίτι, μετά το 2000 ήθελαν όλο και μεγαλύτερο σπίτι με κήπο,…., μερικοί έχουν κόκκινα δάνεια ή εξυπηρετούν τοκοχρεολύσια 2000/μίνα.

  Και τότε λέω στον εαυτό μου : Μια χαρά περάσαμε, άλλοι «σπούδασαν για να μην σκάβουν», άλλα εμείς στα προάστια «παίζαμε και μπήκαμε», άλλα σκάβαμε για αναψυχή στον κήπο μας, δουλέψαμε ως φοιτητές για το παντεσπάνι μας (γκαρσονιέρα, καλύτερο χαρτζιλίκι, διακοπές, ταξίδια,…)

  ΥΓ3 Και μείς μεγαλώσαμε στην φτώχεια διότι χτίζαμε σπίτι. Άλλα το «ψυχικό μου τραύμα» είναι απείρως μικρότερο απο αυτό που επιχείρησα να σκιαγραφήσω για αρκετούς επαρχιώτες. Προσωπικά έχω εργαστεί , λ.χ. στα 16 μου, 20 μέρες σε βενζινάδικο παρέα με λούμπεν 35αρη με μοτοσικλέτα ζουνταπ (μετάβαση με 2 λεωφορεία), στα 18, 15 μέρες πωλητής σε εμπορικό τα Χριστούγεννα, στα 23 , 10 μέρες εργάτης σε οικοδομή, στα 25, 25 μέρες φορτοεκφορτωτής στην λαχαναγορά και 10 μέρες γκαρσόνι, ενώ απο το 1ο έτος εκανα φροντιστήρια για το αυξημένο χαρτζιλίκι μου.

  Απασχολήθηκα με το βάψιμο σχεδόν σε όλες τις γκαρσονιέρες που διατηρούσα και στο πρώτο σπίτι μας. Επίσης αρκετές φορές έβαψα το γραφείο μου……

 139. Γιάννης Ιατρού said

  Κοιτ’αξτε να σχολιάζετε εκείνη την ώρα και να το χάσετε 🙂

 140. Πέγκυ, δεν πάω να «δικαιολογήσω τον μακρίτη Μαρωνίτη», αν και προσωπικά πιστεύω πως ούτε «ολοφάνερο» είναι πως εννοούσε «αρχικά» και όχι «κατά βάση», ούτε είναι λάθος να χρησιμοποιείς το «μεταγενέστερος» με τη γενική του σημασία, έστω και μιλώντας (στο ΒΗΜΑ, όχι στην «Αθηνά»!) για ελληνικές λέξεις. Εξηγούσα απλώς γιατί δεν κάθησα να σχολιάσω το άρθρο του, ενώ σχιλίασαένα lapsus calami άλλου συσχολιαστή. Αλλά πήγαινε στην π…παρέλαση, με τις ευλογίες του υπεύθυνου φωτισμού της Βουλής…

 141. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  136.

  1. «….το Bac το παίρνει το 82% όσων εξετάζονται….»

  Ειναι γνωστο οτι οι Γαλλοι ειναι ευφυείς.

  2. Για την δυσκολία των θεμάτων και την αυστηρότητα της βαθμολόγησης στην Γαλλία.

  Comparison with American grades

  […]

  French schools use neither,[24] the result being that in a university, «perfect» 20s are never given,[25] grades over 14 are extremely rare, and scores over 12 indicate that the student is in the top 10-20% of the class.[26][25] About half of all French Law School students at Paris Sorbonne I maintain an average of 10-12,[27]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Academic_grading_in_France

 142. Χαρούλα said

  Τι έγινε;;; Πέρασε έξι η ώρα και κάποια δεν έπιασε πάλι τον υπολογιστή…. Ααααα δεν θέλω τέτοια! Τις υποσχέσεις τις τηρούμε! Είμαστε Παρούσες! 😅

  Γειά σου σειρά μου Γιάννη Κουβάτσε! Εμείς οι ταλαιπωρημένοι, που έχουμε δώσει εξετάσεις για τρείς υποψήφιους ο καθένας μας!!! Εισαγωγικές στο Γυμνάσιο. Εισαγωγικές στο Λύκειο, Γενικό+Τεχνικό για σιγουριά. Πανελλήνιες β´ και γ´Λυκείου και να έχεις και τον Ράμμο(νομίζω) με την διαρροή και να ξαναδίνεις τα δυό μαθήματα! Κι όλα αυτά, χωρίς αγιασμένο στιλό!!!

 143. Χαρούλα said

  Ζητώ ταπεινά συγγνώμη. Παράβλεψη. Ναι υπήρξε συνεπής! Μι φάουλ😹

 144. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γερνάω φαίνεται και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι άνθρωποι πρέπει να κάνουν γυμνοί ποδήλατο στο κέντρο μιας πόλης, ούτε γιατί πρέπει να διαδηλώνω πανηγυρικά την περηφάνεια μου, επειδή έτυχε να είμαι ετεροφυλόφιλος, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος και ξέρω γω τι άλλο…Σεβαστό το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, θεμέλιος λίθος, κατ’ εμέ, του πολιτισμού μας, αλλά χρειάζονται όλες αυτές οι αμερικανιές, όλο αυτό το θυμίαμα στην κοινωνία του θεάματος; Μπορεί και να χρειάζονται, δεν ξέρω…Γερνάω, μαμά…

 145. … Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε την D-day, την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, σαν παράδειγμα της strong relationship που έχουν οι ΗΠΑ με την «κυβέρνηση της Γερμανίας. …

  Δεν νομίζω πως αναφέρει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την επέτειο της απόβασης στην Νορμανδία σαν παράδειγμα της strong relationship ΗΠΑ-Γερμανίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέει η εκπρόσωπος επί λέξει (όπως ακούγεται και στο βίντεο):

  «We have a very strong relationship with the government of Germany. Looking back in the history books, today is the 71st anniversary of the speech that announced the Marshall Plan. Tomorrow is the anniversary of the D-Day invasion. We obviously have a very long history with the government of Germany, and we have a strong relationship with the government of Germany.»

  Αναφέρεται σαφώς στην «προφανώς μακροχρόνια σχέση» κυβερνήσεων ΗΠΑ-Γερμανίας απ΄ τον καιρό της τελευταίας πράξης του 2ου ΠΠ με την απόβαση στην Νορμανδία (επέτειος, κατά σύμπτωση, «αύριο») και την μεταπολεμική συνέχεια με το Σχέδιο Μάρσαλ (επέτειος «σήμερα») .

  Τώρα, ιστορία τόσο φορτισμένη, συμπυκνωμένη σε μια σύντομη αυτοσχέδια απάντηση, κάλλιστα αφήνει περιθώρια για κριτική μετα από σχετικό ξεψείρισμα, ιδίως με γνώμονα τους μαργαρίτες που εκτοξεύει σε απρόβλεπτες φάσεις ο τωρινός Λευκός Οίκος. Αλλά η θεαματική διάδοση της συγκεκριμένης κριτικής για την κυβερνητική εκπρόσωπο στο διαδίκτυο ίσως λέει λιγότερα για την ίδια και περισσότερα για τον τραγικό παραμερισμό της συγκροτημένης κριτικής των όσων τρωτών του τωρινού Λευκού Οίκου και της αντικατάστασής της από ατάκες εντυπωσιασμού.

  Tο αφήγημα της κριτικής στον Λευκό Οίκο ίσως χρειάζεται να ξεκινάει με κάτι καλύτερο από την διαβόητη φράση
  «It was a dark and stormy Daniels«…

 146. gpoint said

  # 132

  Ναι Ριβαλντίνιο, ΝΑΙ (ο γιατρός έχει πεί να σου λέμε ναι)

  Τοποθετήσου για το μουντιάλ και άσε αυτά που σε πονάνε (όπως είδες φέτος το ελληνικό μπάσκετ τελείωσε για Ευρώπη- σε τρια χρόνια ξανά όταν ασχοληθεί με το μπάσκετ ο Ιβάν θα δούμε ελληνική ομάδα σε φάιναλ φορ, αφού φυσικά ο ΠΑΟΚ θα έχει φέρει ποδοσφαιρικό ευρωπαϊκό κύπελλο στην Ελλάδα )

 147. Ριβαλντίνιο said

  Έχω πεί :

  Φάση των 16

  Πορτογαλία – Ουρουγουάη
  Γαλλία – Νιγηρία
  Βραζιλία – Σουηδία
  Αγγλία – Πολωνία
  Ισπανία – Ρωσία
  Αργεντινή – Δανία
  Γερμανία – Σερβία
  Κολομβία – Βέλγιο

  Προημιτελικοί

  Γαλλία – Πορτογαλία
  Βραζιλία – Αγγλία
  Αργεντινή – Ισπανία
  Γερμανία – Κολομβία

  Ημιτελικοί

  Γαλλία – Βραζιλία
  Γερμανία – Αργεντινή

  Τελικός

  Γερμανία – Γαλλία

  Μικρός Τελικός

  Αργεντινή – Βραζιλία

  1η Γερμανία
  2η Γαλλία
  3η Αργεντινή
  4η Βραζιλία

  Υ.Γ. Το Μπάοκ θα εξαφανιστεί. Αφού και με την στήριξη του Τσύριζα δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα δεν θα το καταφέρει ποτέ. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έρχεται το Κούλη και η ΝΔούλα και έχουν το Ιβάν στη μπούκα.

  Το Μπάοκ δεν έχει πάρει ούτε Βαλκανικό Κύπελλο που έχει πάρει μέχρι και ο Εδεσσαϊκός και θέλει ευρωκούπα ; https://el.wikipedia.org/wiki/Βαλκανικό_Κύπελλο_συλλόγων_ποδοσφαίρου

 148. … κάτι ανάλογο με το γαλλικό
  μπακαλορεά,
  ένα χαρτί …

  Κάτι σαν
  μπακαλόχαρτο!

 149. gpoint said

  # 147

  Ασχετε, το Κούλη δεν θα γίνει ΠΟΤΕ πρωθυπουργός το έχε πει ο Ιβάν και όσο υπάρχει Ιβάν δεν θα γίνει. Με τις εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.- ΣύΡιζΑ αλλά με πρωθυπουργό τον Τσίπρα

  Μάθε ακόμα πως τώρα που ο πρωταθλητής δεν μπαίνει απ’ ευθείας στους ομίλους τσουλου δεν λέει και τίποτε το εξιρετικό. Πιο πλάκα έχει να κερδίζεις στον τελικό κυπέλλου με ξεβράκωμα τον χάρτινο, γιατί και του χρόνου η διαφορά του ΠΑΟΚ από τις άλλες ομάδες θα είναι τέτοια που μόνο στα δικαστήρια θα αντιμετωπίζεται

  Αν είσαι ΚΑΙ με τον Τράκη ΚΑΙ με τον πιγκπόγκπωςτονλένε να το προσέξεις γιατί σέρνεται σχιζοφρένεια !!

 150. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τέσσερις, τέσσερεις, να θυμηθούμε και το «τέτταρες και δέκα παίδες» της Νιόβης.

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λουκάς Σταμέλλος @LStamellos
  (Αφήνω δε το ότι προφανώς οι πανελλαδικές έχουν αποτύχει παταγωδώς, αφού μετά από τόσες δεκαετίες όλοι τις λένε ακόμα «πανελλήνιες»)
  3:02 π.μ. – 8 Ιουν 2018

 153. sarant said

  145 Βρε Μιχάλη, ήταν αναγκη να αναφέρει το D-day και την επέτειο;

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  «το έχε πει ο Ιβάν και όσο υπάρχει Ιβάν δεν θα γίνει.»
  Έχουμε περάσει, από καιρό, στη ζώνη του λυκόφωτος. 😯

 155. Φανή Μ. said

  Καλησπέρα σας. Να προσφέρω κι εγώ ένα μεζεδάκι που βγάζει μάτια από το σημερινό σαββατιάτικο «Έθνος». Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν ο αρθρογράφος του «Έθνους» κ. Πάνος Θεοδωρίδης είναι φίλος του κ. Σαραντάκου και δεν θα έπρεπε να τον εκθέσω. Όμως είναι τόσο μεγάλη η χοντράδα του (στα 60φεύγα του νομίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Βρετάνης δεν μπήκε στην Ε.Ε. ως Βρετανία!..) , που δείχνει πως ακόμα και οι κορυφαίοι αρθρογράφοι στην Ελλάδα είναι παντελώς αγράμματοι.

 156. Διαφήμιση για τον Ρογήρο, αν δεν έχει μπει ήδη:
  https://wp.me/pWPVW-7T

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  Θλιβερό καθήκον μοι καλεί και σήμερον να αναλάβω την υπεράσπισιν του δεινώς δοκιμαζομένου επί διήμερον εν τω ιστολγίω, του κ. Μπαμπινιώτου, άμα τε και του κ. Γιανναρά.

  Απόπλους, λόγια έκφραση που, όπως λέει και ο Μπαμπινιώτης, χρησιμοποιείται μόνο στον ενικό, κάτι σαν απολίθωμα. Εντάξει, άλλοι το κλίνουν και στον πληθυντικό. Δεν έγινε και τίποτα. Εμένα πάντως μου ακούγεται αντιαισθητικός ο πληθυντικός.

  Φυσικά, ο Γιανναράς, δεν διαφωνεί με τον τύπο «τους απόπλους» ότι δήθεν είναι λάθος κλίση, αλλά συντάσσεται με τον Μπαμπινιώτη και δεν δέχεται καν τον πληθυντικό. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Οπότε, κατά την άποψή του σωστά βλέπει λάθος.

  Επειδή όμως κι εγώ άνθρωπος αμαρτωλός είμαι και κάνω και λάθη, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας πνεύμα που διακατέχει τον Γιανναρά.

 158. Πέπε said

  Λοιπόν, κάνω ριφρές τη σελίδα και πάνω πάνω στα σχόλια λέει «Φανή Μ.». Λέω, να δεις που θα ‘ναι πάλι ο Bάταλος.

  Δεν ξέρω τι με οδήγησε σ’ αυτή την αυθόρμητη σκέψη…

 159. ΣΠ said

  Ο λερναίος σχολιαστής.

 160. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και η Φανή και η Πέγκυ και τα άλλα κορίτσια που δεν εμφανίστηκαν ακόμη, Μάνια… κλπ, μια χαρά τα λένε,δεν παρεκτρέπονται. Αφήστε που ομορφαίνουν και την παρέα μας. Μην τα αποθαρρύνετε, είναι και καινούριες και μπορεί να απογοητευτούν! 😉

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158. Η τελευταία φράση 🙂

 163. Φανή, την ανοησία αυτή την έχουμε ξανασχολιάσει εδώ. Δυστυχώς, είναι ευρέως διαδεδομένη, και νομίζω πως έχει ακουστεί και από τα χείλη του Καραμανλή (του Εθνάρχη, όχι του χοντρούλη).

 164. https://sarantakos.wordpress.com/2009/09/16/ukgb/ (δεν ξέρω γιατί δεν βγήκε στο προηγούμενο σχόλιό μου).

 165. Και https://sarantakos.wordpress.com/tag/%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%BA%CF%89%CE%BB/
  Αλλά τελικά να μη νομίζω: τα πιο επίσημα χείλη που το ξεστόμισαν ήταν του Σαμαρά. Ο Καραμανλής είχε ζήσει στη Γαλλία και ήξερε τι έλεγε…

 166. 153,
  Μα γι’ αυτό ακριβώς, υποθέτω, ανέφερε την επέτειο του D-Day: «Ενώ, εδώ και πολύν καιρό, φάγαμε τα μουστάκια μας – μέρα που ‘ναι, θυμηθείτε – αμέσως μετά τα βρήκαμε με το Σχέδιο Μαρσαλ, και συνεχίσαμε να τα βρίσκουμε.»

  Δεν λέω, γινόταν και να μην το αναφέρει – μιας και σε κανέναν μάλλον δεν φέρνει ευχάριστες μνήμες και πολλά υπονοούμενα μπορούν να προκύψουν – αλλά η δημοσίευση του Independent «D-Day is example of America’s ‘strong relationship with German government’, Trump State Department spokeswoman says» νομίζω πως δεν είναι ακριβής: Η κυβερνητική εκπρόσωπος ούτε το είπε ούτε το εννόησε αυτό.

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι έτσι, Κώστα. Δεν μπορεί ένας έγκυρος και έμπειρος επιφυλλιδογράφος, πανεπιστημιακός δάσκαλος και καλός χριστιανός να ξεφτιλίζει έναν δημόσιο υπάλληλο, επειδή χρησιμοποίησε έναν γραμματικά ορθότατο τύπο που αυτουνού δεν του ακούγεται καλά στο αυτί. Από πνευματικούς ανθρώπους περιμένουμε άλλα πράγματα, όχι υστερία και φανατισμό. Και με τι άνεση ζητάει αποστρατείες, απολύσεις…Κι ύστερα σού λένε ότι η μόρφωση και τα άσπρα μαλλιά κάνουν σοφότερο και ηπιότερο τον άνθρωπο…

 168. gpoint said

  # 154

  Μερικοί περνούν την ζωή τους νομίζοντας πως κυβερνούν οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί γι αυτό και ψηφίζουν τους εκλεκτούς τους και είναι πάντοτε γελασμένοι.
  Ο χρόνος θα δείξει αν ήταν λόγια του αέρα ή όχι

 169. Γιάννης Ιατρού said

  158/160: από τις 31 Μαΐου είχε να εμφανιστεί, θα ήταν εκδρομή με το σχολείο 🙂 🙂

  161: @efiefi2 ==> 67 🙂

 170. Avonidas said

  #144. δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι άνθρωποι πρέπει να κάνουν γυμνοί ποδήλατο στο κέντρο μιας πόλης, ούτε γιατί πρέπει να διαδηλώνω πανηγυρικά την περηφάνεια μου, επειδή έτυχε να είμαι ετεροφυλόφιλος, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος και ξέρω γω τι άλλο…

  Γιάννη, αν σου φαίνεται ακατανόητο το «είμαι περήφανος που είμαι γκέι», δοκίμασε να το αντιστρέψεις: «δεν ντρέπομαι που είμαι γκέι». Ελπίζω τώρα να είναι κατανοητό το γιατί άνθρωποι που έπρεπε να κρύβουν τη σεξουαλική τους προτίμηση αισθάνονται την ανάγκη να τη διακηρύξουν, ή γιατί θέλουν να δουν άλλους να το κάνουν και να αισθανθούν λίγο λιγότερο περιθωριοποιημένοι.

  Έτσι τουλάχιστον ξεκίνησε η «αμερικανιά» των gay pride. Όπως και κάθε άλλη δημόσια κίνηση, μοιραία θα γίνει αντικείμενο πολιτικάντικης εκμετάλλευσης, και πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα χρησιμοποιούν το όποιο μειονοτικό στάτους τους για να προωθηθούν.

  Καταλαβαίνω ότι σε κάποιους χαλάει την αισθητική η φωταγώγηση της Βουλής στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Υπομονή· εμένα μου χαλάνε πολύ περισσότερο την αισθητική πολλά από αυτά που συμβαίνουν μέσα στο κτίριο.

 171. sarant said

  160 🙂

 172. ΓιώργοςΜ said

  145,166 κλπ: Όπως το βλέπω εγώ, το να βάλεις μέσα στην κουβέντα για την ιστορία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας τη D-Day (και όχι απλώς μια αναφορά στο Β’ΠΠ), είναι είτε νταηλίκι με φύλο συκής, είτε διπλωματικό αυτογκόλ. Η επιλογή της φράσης μπορεί να είναι τέτοια που να μη λέει ευθέως «σας τσακίσαμε τα μούτρα τότε», αλλά μόνο η αναφορά της λέξης σε γερμανικό ακροατήριο αυτό το στόχο πετυχαίνει, ακόμη και χωρίς καμία άλλη λέξη.
  Τείνω λοιπόν προς την εκδοχή αυτή, κι αυτό που καταλαβαίνω από τη φράση είναι «Σας σπάσαμε τα μούτρα στη Νορμανδία και μετά χρηματοδοτήσαμε την ανοικοδόμησή σας», μόνο και μόνο από τη μνημόνευση των δύο γεγονότων. Είναι τόσο ισχυρός ο συμβολισμός, που οτιδήποτε άλλο στη φράση χάνεται στο βάθος.
  Ταιριάζει και με το στυλ του πλανητάρχη, γάντι.

  (απίθανο το τέλος του #145, αλλά δεν ανέμενα κάτι λιγότερο 🙂 )

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κέρδισε το πανευρωπαϊκό ο Θρύλος στο πόλο, να τα λέμε κι αυτά 🙂

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι θέμα υπομονής ή άγνοιας, Αβονίδα. Γνωστά αυτά που αναφέρεις, αλίμονο. Ούτε είναι πόζα και προσποίηση η αμφιβολία που εκφράζω στο σχόλιό μου. Απλώς έχω την αίσθηση ότι οι κραυγαλέοι τρόποι αντίδρασης φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, δεν βοηθούν τους στενόμυαλους και δυσανεκτικούς να γίνουν ανοιχτόμυαλοι και ανεκτικοί. Άποψή μου, πιθανότατα λανθασμένη.

 175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173. Kύπολο 🙂

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – «Το προβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν ειναι οτι αγνοουμε το… IQ, αλλά οτι οι εξετάσεις μας δεν είναι καθόλου εξετάσεις, ειναι διαγωνισμός. Αυτό ανεβοκατεβαζει τις βασεις, οχι η εγγενής ευφυΐα των υποψηφίων και άλλα κολοκύθια τούμπανα.»

  Μπράβο μεγάλε, ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ!!!

  Μόνο που δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλά παγκόσμιο και τελικά δεν είναι καν πρόβλημα, εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, την μαζική παραγωγή βολικών συνειδήσεων και έξυπνων οικονομικών βλακών με Φωτισμένο και υψηλό IQ που δεν αμφισβητούν την διακυβέρνηση της οικονομικής ελίτ και δεν αντιλαμβάνονται τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ τραπεζικά εγκλήματα που διαπράττουν οι Φωτισμένοι και με υψηλό IQ χλιμίτζουρες διευθυντές τους που με 1% ελάχιστο συντελεστή αποθεματικών (δηλαδή για κάθε 10,000 ευρώ που δανείζουν, πρέπει να έχουν 100 στην κεντρική, Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ) δανείζουν αδιακρίτως τους Φωτισμένους με υψηλό IQ χλιμίτζουρες CEO των μεγάλων εταιρειών (οι οποίοι λειτουργούν σαν οικονομικοί καρχαρίες με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών με οποιονδήποτε τρόπο για να αυξήσουν τον μεγάλο μισθό τους και κυρίως τα μπόνους τους μέσω των πλουσιοπάροχων μερισμάτων των μεγαλομετόχων, αδιαφορώντας αν προκαλούν ολική καταστροφή σε κράτη λαούς ή στον πλανήτη) με μοναδικό κριτήριο τους ισολογισμούς τα επενδυτικά πλάνα τους και τις αξιολογήσεις διαφόρων εταιρειών αξιολόγησης αδιαφορώντας για την εγκυρότητά τους, δημιουργώντας μιά παγκόσμια ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ διαστάσεων οικονομική φούσκα που όταν νομοτελειακά θα σκάσει, θα χαθεί το φώς από τον πλανήτη.
  Όλοι αυτοί, είναι απόφοιτοι των μεγαλύτερων και εγκυρότερων πανεπιστημίων που μερικοί σπουδαρχίδηδες εδώ μόνο να τα ονειρευτούν μπορούν (κι ευτυχώς δεν πήγαν 🙂 ).

  Πόσο IQ χρειάζεται κάποιος για να καταλάβει πως ο δανεισμός της FFG με πάνω απο 600 εκατομμύρια από τις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες είναι ΕΓΚΛΗΜΑ που θα κληθεί να πληρώσει ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ελληνικός λαός με το ΑΛΑΘΗΤΟ κριτήριο;
  Αυτός ο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός που διαδηλώνει για την ελληνικότητα του ονόματος Μακεδονία αλλά μένει ΕΝΤΕΛΩΣ απαθής στα εγκλήματα των κυβερνήσεών του κι έχει αποδεχτεί όχι το φασιστικό ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, αλλά το σύνδρομο της Στοκχόλμης, ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ.

  Υ.Γ – Ένα θέμα που (εσκεμμένα κατά την άποψή μου) είναι τελείως θολό, είναι το ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ με λογική συνέπεια αυτό το τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε παγκοσμίως, κι ένα άλλο (επίσης εσκεμμένα) θολό και στα όρια της παραπλάνησης, είναι η ταύτιση της επιστήμης με την επαγγελματική αποκατάσταση, ουσιαστικά το ένα αναιρεί το άλλο στο πλαίσιο της οικονομικά εξαρτημένης έρευνας, ανεξάρτητη έρευνα και επαγγελματικές απολαβές, είναι αντίθετες έννοιες. (δεν ξέρω αν έχω αποδώσει σωστά αυτό που θέλω να πώ, ελπίζω να το κατάλαβες).

  Αυτή η λίστα δείχνει με τον «καλύτερο» τρόπο την κατεύθυνση και την λειτουργία του παγκοσμίου οικονομικού συστήματος, πρέπει να είναι κανείς πολύ Φωτισμένος βλάκας και με πολύ υψηλό IQ για να μη κατανοεί την στημένη απάτη από την οικονομική ελίτ και να ρίχνει την ευθύνη στους οικονομικά αδύναμους που υποφέρουν από την οικονομική κρίση, ή απλώς Ζόμπι γιατί δεν συμβαίνει στην οικογένειά του.

  http://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1592034/poia-einai-ta-koryfaia-programmata-mba-ston-kosmo.html

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πόλο, Έφη, είναι αυτό που παίζουν με ένα τόπι μέσα σε μια πισίνα; «Κύριε πειρατηηηή, το τόπι μου!» Παίρνουν και κύπελλο γι’ αυτό; 😜

 178. ΚΩΣΤΑΣ said

  167
  Γιάννη, δεν σε καλύπτει το:… αποκηρύσσω μετά βδελυγμιας το πνεύμα Γιανναρά; πού διαφωνείς;

 179. Γιάννης Ιατρού said

  175: 🙂 🙂 🙂 καλό

  172: Συμφωνώ. Και από πληροφορίες από την Γερμανία, κι εκεί κάπως έτσι το είδαν, αλλά δεν το λένε δυνατά ….

  Ο γνωστός σταθμός της αυθεντικής είδησης και ρεπορτάζ, σκάειγάιδαρο, έβαλε φωτό (σκόπιμα δεν την βάζω) από την εκδήλωση του 2011 στο Παρίσι με δύο ημίγυμνους στις σημερινές ειδήσεις για το #Athenspride2018, μα τελείως #skai_xeftiles !!!

 180. Κώστας said

  Αυτό είναι το σωστό νήμα για το «καταρχήν» του Μπαμπινιώτη:

 181. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μου φάνηκε διφορούμενο, Κώστα, αλλά αφού αποκηρύσσεις…Δήλωση μετανοίας πότε θα υπογράψεις; 😎

 182. Γιάννης Ιατρού said

  176: Λάμπρο,

  εδώ μπορεί να μην σ΄ακούνε (με τις τράπεζες κλπ.) , αλλά στην Ελβετία έχεις πέραση φαίνεται 🙂

 183. sarant said

  179 Nτροπή όμως…

 184. Κώστας said

  @181

  Χμμ… Αν το «καταρχήν» ήταν μετά το και», δεν θα υπήρχε θέμα. Από τη στιγμή, όμως, που μπήκε πριν, συνδέεται με το «βγήκα» (βγήκα καταρχήν και «[…]») οπότε ο λεγόμενος «προσεχτικός ομιλητής» κανονικά θα έλεγε «καταρχάς».

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  182 – 🙂 🙂 🙂

  Αύριο διεξάγεται εκεί ένα πολύ κρίσιμο δημοψήφισμα που ουσιαστικά αφορά όλο τον πλανήτη αλλά απ΄όσο είδα, τα ΜΜΑ δεν έδειξαν – είπαν τίποτε, κι ενώ όλοι γνωρίζουν για το μουντιάλ κι άλλες παπαριές, δεν ξέρω κάποιον που να γνωρίζει κάτι γι΄αυτό το μοναδικό και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ δημοψήφισμα.
  Δεν έχω μεγάλες ελπίδες για το ΝΑΙ αλλά ποτέ δεν ξέρεις, εκεί είναι Ελβετία. 🙂

 186. frenarhos said

  176

  Αυτός ο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός που διαδηλώνει για την ελληνικότητα του ονόματος Μακεδονία αλλά μένει ΕΝΤΕΛΩΣ απαθής στα εγκλήματα των κυβερνήσεών του κι έχει αποδεχτεί όχι το φασιστικό ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, αλλά το σύνδρομο της Στοκχόλμης, ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ
  ————————————————————————————–
  Κύριε Λάμπρο
  δεν μας τα λες καλά

  μα δεν έγινε δημο ψ οφισμα το 2015 με το ερώτημα αν έπρεπε να αρνηθούμε τα απάνθρωπα οικονομικά μέτρα και ουσιαστικά να αποφασίσουμε αν θα φευγαμε απ την τρισκατάρατη εε;

  Αυτοι οι ΗΛΙΘΙΟΙ που λες δεν ψήφισαν 61% κόντρα σε όλους;
  ———————————————————————————————————————————–

  126Το προβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν ειναι οτι αγνοουμε το… IQ, αλλά οτι οι εξετάσεις μας δεν είναι καθόλου εξετάσεις, ειναι διαγωνισμός.
  176Μόνο που δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλά παγκόσμιο και τελικά δεν είναι καν πρόβλημα, εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, την μαζική παραγωγή βολικών συνειδήσεων και έξυπνων οικονομικών βλακών με Φωτισμένο και υψηλό IQ που δεν αμφισβητούν την διακυβέρνηση της οικονομικής ελίτ και δεν αντιλαμβάνονται τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ τραπεζικά εγκλήματα που διαπράττουν οι Φωτισμένοι και με υψηλό IQ χλιμίτζουρες διευθυντές του
  ====================================================
  Αν κυριε Λάμπρο τα λέτε αυτά και έχετε τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο, κάνατε μεταπτυχιακό , μακάρι και κανένα διδακτορικό σας βγάζω το καπέλο. Κι αυτό γιατί σκέφτομαι οτι ασκείτε κριτική τόσο στο σύστημα που σας σπούδασε άλλα πρωτίστως στον εαυτό σας.

  Άλλα αν τελειώσατε κανένα ριμαδογυμνασιο και βγάζετε τόση χολή για τους αποφοίτους των πανεπιστημίων πειτε μου
  Δεν σας φαίνεται κοματι συμπλεγματικό;
  πως λεγαν τα παλιά χρόνια ,
  – εσείς οι γραμματιζούμενοι δεν ξέρετε τίποτα εγώ ο αναλφάβητος τα ξέρω όλα κι είδα το φως τ αληθινό;
  Τους μέν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι, τους δε ανόητους ανθρώπους τό οίημα.

 187. Αρχαιοελληνιστής said

  Επειδή βλέπω πως αργεί να επιστρέψει από την παρέλαση η δεσποινίς Πέγκυ, ανεβάζω εγώ τα δύο αποσπάσματα του Θέογνι του Μεγαρέως, στα οποία πρωτοκαταγράφεται στην Ελληνική Γλώσσα (6ος αιών π.Χ.) η λέξις «Παιδεία». Εδώ το 1ο κι εδώ το 2ο…

  Και φυσικά, στον Θέογνι τον Μεγαρέα η «Παιδεία» σημαίνει… «νεότης, εφηβεία, παιδική ηλικία», ενώ ο αστοιχείωτος Μαρωνίτης νομίζει (βλέπε σχόλιο 107) ότι η πρώτη της σημασία ήταν «τροφή + ανατροφή ενός παιδιού ή καλλιέργεια ενός δένδρου»!!.. Τόσο άσχετος ήταν ο μακαρίτης και τόσο άσχετοι είναι οι «σοφοί» του υπουργείου Παιδείας που βάλανε το γεμάτο λάθη κείμενό του στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Μπράβο στην δεσποινίδα Πέγκυ που το επεσήμανε, γιατί θα μού διέφευγε κι εμένα…

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Όποιος διαβάσει τον 1ο τόμο της περίφημης «Paideia» του μεγάλου Γερμανού κλασικιστή Werner Jaeger (υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ στο Διαδίκτυο), θα εντυπωσιαστεί από το πόσες πολλές σελίδες αφιερώνει στον Θέογνι ο Jaeger: Ολόκληρο το 10 κεφάλαιο (σελ. 185 έως 222) περί Αριστοκρατίας και δεκάδες αναφορές στον υπόλοιπο τόμο!…

  Αυτό που βασικά λέει ο Jaeger (και είναι μεγάλη ξεφτίλα για τον γερμανοσπουδασμένο Μαρωνίτη που δεν το ήξερε…) είναι το εξής: Ο Θέογνις είναι ο πρώτος που εισήγαγε στην Ελληνική Γλώσσα την λέξη «Παιδεία» (στα αποσπάσματα που ήδη ανήρτησα) με την σημασία της όμορφης παιδικής ηλικίας, από την οποία (επισημαίνει ο Jaeger) δεν πρέπει ποτέ να ξεφεύγουμε…

  ΚΙ ΟΜΩΣ: Ο θείος Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή (12, 6 και 7) κατάφερε να διαστρέψει την έννοια της υπέροχης ελληνικής λέξεως «Παιδεία» δίνοντάς της την σημασία του «παιδέματος» που μάς στέλνει ο Γιαχβέ για να μάς σωφρονήσει:

  «Εβρ. 12,6 ον γάρ αγαπά Κύριος παιδεύει, μαστιγοί δε πάντα υιόν ον παραδέχεται.
  Εβρ. 12,7 ει παιδείαν υπομένετε, ως υιοίς υμίν προσφέρεται ο Θεός· τις γάρ εστιν υιός ον ου παιδεύει πατήρ;»

  Εισάγοντας με αυτό τον τρόπο (λέξη προς λέξη!) στον Ελληνικό Πολιτισμό τον μαζοχισμό που αποπνέει ο στίχος 3,12 των Παροιμιών του Σολομώντα: «Παρ. 3,12 ον γάρ αγαπά Κύριος παιδεύει, μαστιγοί δε πάντα υιόν ον παραδέχεται.»

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  «λαλεί «εις τα ώτα, μαθητών και νέων, τα ακριβή και τα άριστα κατά την ώραν των εξετάσεων»»
  Το τέλειο σκονάκι, μιλάμε.
  http://www.efsyn.gr/arthro/agiasmena-stylo-gia-tis-exetaseis

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σκα(τα)ι τσα(ρλατα)νελ

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί είναι πολύ κρίσιμο το ελβετικό δημοψήφισμα, Λάμπρο; Από πότε η ψήφος των πολιτών έγινε σημαντική και μετράει; 😉
  Πάντως το θέμα δεν είναι θαμμένο:
  http://www.efsyn.gr/arthro/oi-elvetoi-theloyn-na-kopsoyn-ton-aera-ton-trapeziton

 191. ΚΩΣΤΑΣ said

  188 Γιάννη, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του ατόμου να κάνει ό,τι μακακία γουστάρει, χωρίς να θίγει τον διπλανό του, είναι ιερό και παρακαλώ να το σέβεσαι 😉

  Δηλαδή, άμα σου φανερώσω ότι απόψε πήγα στο σύνταγμα και δήλωσα παρούσα, θα με λοιδορήσεις κι εμένα; Αν είχα το τηλέφωνό σου, θα σε έπαιρνα να ‘ρθεις να γνωριστούμε, δίπλα μου ήταν και η Πέγκυ, θα τη γνώριζες κι αυτή! 😛

 192. Μαρία said

  179
  Τους Μεξικάνους έπρεπε να δείξουν https://pbs.twimg.com/media/DfQ5wO0WkAIkXQN.jpg όχι τους δασύτριχους άκωλους της γνωστής φωτογραφίας. Όποιος ξέρει λίγο απο Αθήνα καταλαβαίνει οτι η φωτογραφία είναι απ’ αλλού.

 193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  188. (Σουρεαλιστικό σενάριο) , να συμπέσει να ψέλνει ο Φίλης σε καμιά από τις εκκλησίες με τις δεήσεις υπέρ εξεταζομένων!
  «Εγώ να σας ψάλλω ήρθα μόνο». 🙂

 194. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – «Αυτοι οι ΗΛΙΘΙΟΙ που λες δεν ψήφισαν 61% κόντρα σε όλους;» Kαι μετά που είδαν ότι η κυβέρνηση έγραψε στα @@@ της το ΟΧΙ και με μια εξαιρετική ακροβατική ΤΣΙΠΡΟΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ το μετέτρεψε σε ΝΑΙ τι έκαναν; ΔΟΥΛΕΥΕ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ!

  «Αν κυριε Λάμπρο τα λέτε αυτά και έχετε τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο, κάνατε μεταπτυχιακό , μακάρι και κανένα διδακτορικό σας βγάζω το καπέλο. Κι αυτό γιατί σκέφτομαι οτι ασκείτε κριτική τόσο στο σύστημα που σας σπούδασε άλλα πρωτίστως στον εαυτό σας.

  Θεωρείτε πως μόνο όσοι έχουν βγάλει πανεπιστήμιο κι έχουν διδακτορικό μπορούν να ασκήσουν κριτική στο όποιο σύστημα; Να υποθέσω πως θεωρείτε επιστήμονα κι όποιον έχει πτυχίο; και μάλιστα τόσο καλό όσο και το πανεπιστήμιο που έχει βγάλει; Αν αυτό είναι το γενικό σας κριτήριο για την αξία και τις δυνατότητες κάποιου, τότε σίγουρα θα ψηφίζετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει τρία πτυχία από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

  «Άλλα αν τελειώσατε κανένα ριμαδογυμνασιο και βγάζετε τόση χολή για τους αποφοίτους των πανεπιστημίων πειτε μου
  Δεν σας φαίνεται κοματι συμπλεγματικό;» Όχι δεν τελείωσα κανένα ριμαδογυμνάσιο, είμαι σε ακόμα πιο χαμηλή βαθμίδα, μιά παλιοριμαδονυχτερινή τεχνική σχολή τελείωσα, οπότε με τα δικά σας κριτήρια, μάλλον το καλύτερο που έχω να κάνω, είναι να πάω να πνιγώ ή να κάνω κριτική για το ποδόσφαιρο. Εσάς πάλι δεν σας φαίνεται κομμάτι συμπλεγματικό το ΡΙΜΑΔΟΓΥΜΝΑΣΙΟ;

  «πως λεγαν τα παλιά χρόνια ,
  – εσείς οι γραμματιζούμενοι δεν ξέρετε τίποτα εγώ ο αναλφάβητος τα ξέρω όλα κι είδα το φως τ αληθινό;
  Τους μέν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι, τους δε ανόητους ανθρώπους τό οίημα.»

  Αυτή είναι η δική σας συμπλεγματική άποψη, εγώ δεν έβαλα όλους τους πτυχιούχους σ΄ένα τσουβάλι, μίλησα για συγκεκριμένους και για τον τρόπο που λειτουργούν και γνωρίζω υποχρεωτικά από πολύχρονη προσωπική εμπειρία γι΄αυτό και μπορώ να τους κρίνω, ενώ εσείς έχετε ΠΛΗΡΗ άγνοια αλλά επειδή έχετε αποδεχτεί το κατεστημένο κριτήριο τους εμπιστεύεστε τυφλά. ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ.

  Μια κι εγώ κατά την άποψή σας δεν έχω δικαίωμα να κρίνω αποφοίτους πανεπιστημίων (παρεμπ. και οι δύο κόρες απόφοιτες είναι, δηλαδή η μικρή θα είναι σε λίγους μήνες) και να βγάζω τόση συμπλεγματική χολή εναντίον τους, φαντάζομαι πως αυτός στο λίνκ που καλύπτει όλα σας τα κριτήρια, ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, και αφού μάλλον είστε απόφοιτος πανεπιστημίου, περιμένω να βρείτε εύκολα το τραγελαφικό του πράγματος μια και το βρήκα εγώ που είμαι απόφοιτος παιδικής χαράς.
  Αν όμως δεν σας καλύπτει ούτε αυτός, να σας βάλω κριτική του Τσόμσκι για τους συγκεκριμένους αποφοίτους που έχει βγάλει παραπάνω από ένα ριμαδογυμνάσιο.

  http://www.lifo.gr/mag/columns/5403

  Υ.Γ – Ο γνωστός επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηϊωάννου, είχε απαντήσει κάποτε σε μιά σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «ο επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να έχει όλες τις γνώσεις, μόνο το όραμα και την ιδέα, τις όποιες εξειδικευμένες γνώσεις τις βρίσκει στην αγορά, γι΄αυτό υπάρχουν τα πανεπιστήμια.
  Εσείς τι λέτε, ο Τράμπ είναι βλάκας;

 195. Γιάννης Ιατρού said

  192: Ναι, όταν την κοιτάξεις όμως με την ησυχία σου, σαν φωτό (που και τότε, θέλει κάποια εξάσκηση στο σπορ).
  Αλλά όταν την δεις για δευτερόλεπτα στην τηλεόραση, σου μένει η κωλοεντύπωση κλπ. κι άντε μετά να του πεις του άλλου, «ξέρεις ήταν απ΄αλλού» κλπ. κλπ. Εκεί έγκειται η παραπλάνηση του κοινού, αλλά να μου πεις, όταν πας και βλέπεις τέτοια κανάλια, τα θέλει ο κώλος σου, που λένε…
  189: 🙂

 196. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν λοιδορώ κανέναν, Κώστα. Αλλά, πέρα από την πλάκα, το να προβάλλει κάποιος κραυγαλέα και εμμονικά την όποια «ιδιαιτερότητά» του, δεν το βρίσκω ούτε ωραίο αλλά ούτε και αποτελεσματικό για τον όποιο αγώνα διεξάγει. Τι θα πετύχει κάποιος, αν κυκλοφορεί με στρινγκάκι στο Σύνταγμα, ώρα 7 το απόγευμα; Μάλλον να εμπεδώσει στερεότυπα, παρά να τα γκρεμίσει. Και δεν αναφέρω το συγκεκριμένο παράδειγμα, έχοντας πληροφόρηση από Σκάι και «Πρώτο Θέμο», έτσι;

 197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  190 – Ακριβώς γιατί είναι ελβετικό.
  Δεν είπα πως είναι θαμμένο (αλλιώς πώς θα το ήξερα;☺) αλλά πως δεν το έδειξαν τα κανάλια και δεν το είπαν στο ραδιόφωνο που γίνεται η κατά κύριο λόγο η «πληροφόρηση» του κόσμου, πόσοι διαβάζουν εφημερίδες σήμερα που ούτε κι αυτές την είχαν πρωτοσέλιδο μια τόσο σημαντική είδηση.
  Και για νάχουμε καλό ρώτημα, εσύ το ήξερες;☺

 198. Γιάννης Ιατρού said

  197: Τι του λες ρε συ του ανθρώπου; Αφού διαβάζει ΣαράντοΜπλογκ (και Λάμπρο, ενίοτε μου είπε 🙂 🙂 🙂 ), είναι δυνατόν να είναι απληροφόρητος;

 199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  198 – ☺☺☺
  Κάτι πάει λάθος με την ώρα του ιστολογίου ή εγώ (πολύ πιθανό) χάνω;☺

 200. Γς said

  28:

  Ξαναπέρασα.

  >To γέλιο είναι στην αγγλική μετάφραση (θα έχει και ξένους η πολυκατοικία) με το we have period

  Και κοίτα σύμπτωση. Στις εξετάσεις του 1962:

  -Κάτσε πιο κει ρε κοπελιά.

  -Δεν μπορώ. Εχω τα ρούχα μου.

  -Τι έχεις;

  Ναι, είχε μια μπλούζα και την τσάντα της στο διπλανό της κάθισμα του αμφιθεάτρου

 201. Γιάννης Ιατρού said

  199: Η WP δείχνει μιά ώρα πίσω, τώρα το άν χάνεις….τι να σου πώ, με φέρνεις σε πολύ δύσκολη θέση 🙂 🙂 🙂
  Κάνε μιά ενημέρωση/αναβάθμιση στους οδηγούς και θα δούμε 🙂

 202. Γς said

  Εξετάσεις και ησυχία στην πολυκατοικία.

  Αμάρτησα για το παιδί μου
  ή
  Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή.

  Η Λίτσα, η ζωντοχήρα μου. Καλή ήταν και εξυπηρετική [στα σέρβις της] δεν λέω. Ομως όλο με το κινητό στο χέρι.

  -Γιωργάκη, γύρισες; Το φαΐ είναι στο ψυγείο. Δεν θ αργήσω.

  Μου την έσπαγε. Συνέχεια για το γιόκα της.

  -Τέλειωνε θα σχολάσει ο Γιωργάκης και δεν θα βρει φαγητό.

  Ηρεμούσε μόνο όταν ήταν ο γιος της στο σπίτι. Τότε με τάραζε στα τηλεφωνήματα. Κι όλο ακουγόντουσαν γαβγίσματα. Ο σκύλος της διπλανής.

  Μέχρι που άρχισαν τα διαβάσματα για τις εισαγωγικές. Και με παίρνει μια μέρα για να με ρωτήσει αν είναι αποτελεσματικά τα τριμμένα γυαλάκια μέσα σε κρέας.

  Την ξέχεσα!

  Κι όταν μου πέρασε κι άρχισα να απαντάω στα τηλέφωνά της ξαφνικά διαπίστωσα ότι δεν ακούγονταν γαβγίσματα πια.

 203. gpoint said

  Τα λόγια περιττεύουν…

  Η υτογνωσία είναι θάνατος και ζωή ταυτόχρονα !

 204. gpoint said

  # 173

  Κέρδισε το πανευρωπαϊκό ο Θρύλος στο πόλο, να τα λέμε κι αυτά

  Δεν χρειάζεται, το είπαν ταυτόχρονα ο Κούλης κι ο Μπούλης. Η προσεχής συνεργασία δίνει τα δείγματά της από τώρα !

 205. cronopiusa said

  ΔΙΝΟΥΝ προσωπικά δεδομένα! ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για το «Ιατρόπολις» Χαλανδρίου…

 206. gpoint said

  Χθες φύσαγε και δεν έβαλα κουνουπικό. Με ξύπνησαν κατά τις τρεις 5 κουνούπια -τόσα νεκρά καταμετρήθηκαν- και συγκινηθείς τα μάλα συνέθεσα ένα τραγούδι-ελεγεία δια τον βίον του κώνοπος…

  Ο κώνωψ ο ανωφελής

  Ο κώνωψ ο ανωφελής
  μας πίνει το αίμα, ο αφελής
  και θάνατο γυρεύει
  γιατί πεινάει ο φτωχός
  αίμα ρουφάει διαρκώς
  μα σπάνια το χωνεύει

  Μόλις πιεί και βαρύνει απ’ το αίμα
  δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ το βλέμμα
  που πιστά ακολουθεί την τροχιά του
  και του δίνει σημάδι θανάτου

  Με την παντόφλα ή με το χέρι
  «που θα μου πας, θα σε πετύχω! »
  λιώσιμου κτύπημα επιφέρει
  εκεί που κάθεται στον τοίχο

  Κι ο κώνωψ τότε τερματίζει
  το νήμα της ζωής του κόβει
  γιατί ρουφώντας το αίμα του άλλου
  ποτέ κανένας δεν προκόβει !

 207. ΚΩΣΤΑΣ said

  196 Γιάννη, πολύ σοβαρά πήρες το 191 σχόλιό μου ή μάλλον φταίω εγώ, ήταν αρκετά σοβαροφανές, ενώ ήθελα να κάνω μόνο πλάκα. Κι αφού απάντησες στα σοβαρά, να σου πω ότι συμφωνώ μαζί σου.

 208. Γς said

  206:

  >γιατί ρουφώντας το αίμα του άλλου
  ποτέ κανένας δεν προκόβει !

  Και νόμισε ότι με τρόμαξε:

  -Θα σου πιω το αίμα ρε καθίκι!

  κι εγώ αρπάζοντας ένα κατσαβίδι απ το ντουλαπάκι:

  -Θα σου βγάλω το κωλάντερο απ το μάτι, μωρή πούστρα!

 209. ΚΩΣΤΑΣ said

  201 Γιάννη (ο καλόψυχος, μη γίνει μπέρδεμα με τον άλλον 😉 ), πως γίνεται αναβάθμιση στους οδηγούς; Χθες το google όλο με πετούσε έξω από το ισολόγιο, εσείς είχατε πρόβλημα;

 210. cronopiusa said

  Sraosha Έκθεση ιδεών

  Παράξενες ιστορίες…στη σκιά της αποτυχίας!

 211. cortlinux said

  Παντως αν το παμε ετσι ουτε καλα χριστουγεννα ουτε καλο πασχα θα πρεπει να λεμε. Αφου και τα δυο εξαρχης καλα ειναι.

 212. cortlinux said

  Κατι που μου αρεσει εδω περα ειναι οτι απο τις αναμνησεις σας νοιωθω σχεδον εφηβος.

 213. giorgos said

  «Αν τελικώς ή «δωρεάν παιδεία» έν Ελλάδι κατήντησε νά είναι ή άκριβώτερη στόν κόσμο , τούτο συμβαίνει άκριβώς , διότι αύτή μετεβλήθη σέ άντικείμενο ώργανωμένων έκδοτικών συμφερόντων.

  Μέ τά «συγγράμματα» τώρα συμβαίνει ό,τι συνέβαινε πρίν μέ τά σχολικά «βοηθήματα» , μέ μόνην τήν διαφορά , ότι , άντί οί έκδότες νά τά παίρνουν άπ’ τούς φοιτητές μεμονωμένως , τά παίρνουν μετρητοίς άπό τόν κρατικό προϋπολογισμό . Τό πρόβλημα τών συγγραμμάτων βέβαια μόνον σέ μίαν περίπτωση μπορεί νά λυθή : άν οί καθηγητές καταλάβουν , ότι είναι δημόσιοι ύπάλληλοι καί μάλιστα οί πλέον άκριβοπληρωμένοι ώς πρός τό είδος τής παρεχομένης «ύπηρεσίας» . Τούτο δέν έχει σχέση μέ ίκανότητες κλπ. , άλλά μέ τό «έξαγόμενον» τού τελικού άθροίσματος . Εχομε παιδεία , γνώση όμως μ’ αύτή δέν έχομε . Ανεξαρτήτως συνεπώς τών αίτίων , οί μισθοί τών καθηγητών συγκρινόμενοι μέ τό άποτέλεσμα είναι οί ύψηλότεροι τού έλληνικού Δημοσίου . Τό γεγονός έπιδέχεται καθαρώς μαθηματικήν άναπαράσταση : όταν σέ μιά παρένθεση — πού έν προκειμένω λέγεται «έλληνική παιδεία» — ύπάρχη τό πλήν μπροστά , τότε τά έντός τής παρενθέσεως μεγαλύτερα κατ’ άπόλυτον τιμή μεγέθη (πού άσφαλώς ύπάρχουν) είναι τά κατ’ ούσίαν έχοντα τήν μικρότερη άξία…Οχι μόνο οί έδρες θά μπορούσαν νά έλευθερωθούν άπό τό «σύγγραμμα» άλλά καί οί ίδιες οί έξετάσεις θά μπορούσαν νά διεξάγωνται (βαθμολογούνται) άπό έξωπανεπιστημιακές έπιτροπές , τών καθηγητών–όντων δημοσίων ύπαλλήλων–άρκουμένων άπλώς στήν συγκεκριμένης ύλης διδασκαλία (ή όποία έτσι θά μπορούσε καί νά έλέγχεται) . Η δημιουργία πάντως βιβλιοθηκών μέ τούλάχιστον 4-5 μεταφρασμένα συγγράμματα (καί ύπάρχουν τέτοια γιά όλους άνεξαιρέτως τούς διδασκομένους κλάδους έν Ελλάδι — άκόμη καί γι’ αύτούς τής «νεοελληνικής λογοτεχνίας»…) καί ή έλευθέρα χρήση των άπό τούς φοιτητές πολύ λιγώτερα θά κόστιζε άπ’ ό,τι κοστίζει τώρα κάθε χρόνο ή «δωρεάν παιδεία»).
  Από τό βιβλίο «Επί τής Δομής τού Νεοελληνικού Κράτους»

 214. cronopiusa said

  Λάμπρο μου, κατά την κρίση μου, αυτό είναι πιο κρίσιμο από το ελβετικό δημοψήφισμα, να μην μιλήσω για την Αργεντινή…

  Illapu – Puerto Rico Puerto Pobre

 215. Γιάννης Κουβάτσος said

  207: Κατάλαβα το πνεύμα του σχολίου σου. Απλώς είχε ξεκινήσει από πιο πριν μια συζήτηση για το θέμα.

 216. Μανούσος said

  Ἴσως τὸ «καλὴ ἐπιτυχία» νὰ σχετίζεται καὶ μὲ τὸ ἐκκλησιαστικό «καὶ καλὴν ἀπολογίαν, τὴν ἐπὶ τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ, αἰτησώμεθα».
  Οὔτως ἢ ἄλλως οἱ Πανελλήνιες εἶναι ἡ Ἡμέρα τῆς Κρίσεως γιὰ τοὺς μαθητές….

 217. Γς said

  Ναι σαν την Δευτέρα Παρουσία.

  Κι όποιος περάσει πάει στον Παράδεισο [της ανεργίας]

 218. sarant said

  Καλημέρα απο εδω!

  199-201 Μετά τη θερινή ώρα αποσυντονιστήκαμε και πάμε με ωρα Λουξεμβούργου (ή, τελος πάντων, Κεντρικής Ευρώπης)

  212 Ωχ! 🙂

 219. Μανούσος said

  206
  Νομίζω ὅτι πρέπει νὰ εκσυγχρονιστεῖς μὲ ἡλεκτρικὴ ρακέτα.
  https://www.skroutz.gr/c/1178/pest_control.html?keyphrase=ηλεκτρικη+ρακετα

 220. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  214 – Όπως το δεί κανείς καλή μου, στην ουσία δεν λέμε διαφορετικά πράγματα, απλώς στην περίπτωση της Ελβετίας κρίνεται (ας πούμε 🙂 ) ο τρόπος της φτωχοποίησης των λαών με αέρα κοπανιστό από τους πλουσίους που κατέχουν τις τράπεζες. Και το Πουέρτο Ρίκο και η Αργεντινή αλλά και η Ελλάδα, (για να μη μιλήσω για την Αφρική) είναι θύματα αυτού του απάνθρωπου χρεωστικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που δημιουργεί χρήματα από το πουθενά που δεν αντιστοιχούν σε καμία εμπράγματη αξία (τέλειο;) και μάλιστα από ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ εμπορικές τράπεζες. Κι έχεις μετά τον κάθε ψωνισμένο μαλακοπίτουρα που πήρε ένα πτυχίο (κατάλαβες νομίζω 🙂 ) ή τον κάθε πληρωμένο κομματικοπολιτικό εκπρόσωπο της οικονομικής ελίτ να παρουσιάζουν πίνακες με αριθμούς και ποσοστά στατιστικών και να μιλούν για παραγωγικότητα αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις λές κι οι εργαζόμενοι δεν είναι άνθρωποι παρά μόνο παραγωγικές μονάδες, ενώ κάνουν γαργάρα την ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ απάτη της ΝΟΜΙΜΗΣ φοροαποφυγής των πάσης φύσεως Α.Ε αλλά και ιδρυμάτων, όπως π.χ το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το αρχιτεκτονικό έκτρωμα του ΚΠΙΣΝ, που δημιουργούν τα τρομακτικά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των κρατών.

  Η εκρηκτική τεχνολογική εξέλιξη που ελέγχεται και κατευθύνεται από την οικονομική ελίτ (αν και πάντα υπάρχει η χαοτική μη προβλεψιμότητα, έχει την άνεση να προσαρμοστεί αλλά και να προσαρμόζει τις καταστάσεις στις απρόβλεπτες εξελίξεις προς όφελός της) είχε σαν λογικό αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της εξουσίας, κάνε μιά σύγκριση «ηγετών» παγκοσμίως από το 92 και μετά και θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

  Το πιό σημαντικό σε ένα αγώνα κατά ενός εχθρού, είναι να γνωρίζεις ποιός είναι αυτός, αλλιώς είναι καταδικασμένος σε αποτυχία, και τα τελευταία 150 χρόνια γραπτής ιστορίας, δείχνουν πως όλοι οι αγώνες έγιναν ενάντια σε εικονικούς εχθρούς, ο αληθινός ούτε που αγγίχτηκε και τα δεκάδες εκατομμύρια νεκρών απλά τον έκαναν πιο ισχυρό και πιο πλούσιο. Αλλά η ιστορία δεν διδάσκει τους λαούς γιατί είναι γραμμένη από τον εχθρό τους.

  Καλημέρα

 221. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό ταξίδι, Πρόεδρε…
  http://www.sdna.gr/mpasket/basket-league/article/476082/o-theos-paylos-den-menei-pia-edo

 222. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αλλά η ιστορία δεν διδάσκει τους λαούς γιατί είναι γραμμένη από τον εχθρό τους.»

  Δηλαδή, όλοι οι ιστορικοί, όλων των εποχών και όλων των ιδεολογικών χώρων, που έχουν ξοδέψει τη ζωή τους στην έρευνα, στη μελέτη, στην ανάλυση και στη σύνθεση, είναι πράκτορες του «εχθρού των λαών»; Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις μερικούς απ’ αυτούς, Λάμπρο, τότε ίσως να μη γενίκευες και να μη δογμάτιζες τόσο αβασάνιστα.

 223. Pedis said

  -> # 221 Ο μεγάλος Παύλος Γιαννακόπουλος που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε σαν Θεός

  τι μας στέλνει να διαβάσουμε! Φαντάσου και να μην ήταν ιντελέκτουαλ ο μπαγάσας!

 224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  222 – Να συνεννοούμαστε Γιάννη, αλλιώς ας μιλούμε για μουσική, θέατρο, ψάρεμα ή ποδόσφαιρο, η ιστορία που μαθαίνουμε υποχρεωτικά δεν διδάσκει τίποτε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν επιλέγουμε ελεύθερα τον ιστορικό ερευνητή, και μη μου λές συνεχώς αν έκανα τον κόπο να διαβάσω μερικούς, γιατί δεν ξέρεις ποιούς και πόσους έχω διαβάσει, και φυσικά δεν είναι αυτό το ζητούμενο, δεν κάνουμε διαγωνισμό ποιός έχει διαβάσει περισσότερο- ους (αν και κατά κύριο λόγο αυτό γίνεται στο ιστλόγιο, γι’ αυτό σπανίζει η προτότυπη σκέψη) αλλά καλόπιστο ουσιαστικό και εποικοδομητικό (θέλω να πιστεύω) διάλογο με επιχειρήματα.
  Επίσης δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει αλλά αυτός που δογματίζει είσαι εσύ που αντί να αντικρούσεις την όποια άποψή μου σ’ ενοχλεί με επιχειρήματα, δίνεις αόριστες συμβουλές βγάζοντας τα δικά σου αυθαίρετα συμπεράσματα
  «Δηλαδή, όλοι οι ιστορικοί, όλων των εποχών και όλων των ιδεολογικών χώρων, που έχουν ξοδέψει την ζωή τους στην έρευνα, στην μελέτη, στην ανάλυση και στην σύνθεση, είναι πράκτορες του «εχθρού των λαών»; που δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτά που λέω, κι ενώ μιλώ για συγκεκριμένες περιόδους και γεγονότα, μου λές πως γενικεύω και δογματίζω.

  Τρία απλά παραδείγματα που διδαχθήκαμε στο σχολείο και εξακολουθούν να διδάσκονται στα εκπαιδευτήρια,, ο τρωίκός πόλεμος έγινε για τα μάτια της ωραίας Ελένης, την επανάσταση του 1821 την κήρυξε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, τον β’ π.π τον έκανε ο Χίτλερ. Αν και δεν είναι αυτό το νόημα στο -η ιστορία δεν διδάσκει – που λέω, βρές ποιό από τα τρία έχει το παραμικρό ίχνος ιστορικής αλήθειας.

  Υ.Γ – Για πές έναν ιστορικό ερευνητή κοινής αποδοχής, γιατί εγώ από τα ιστορικά μαλιοτραβήγματα που έχω παρακολουθήσει εδώ μέσα αλλά και στα μμα δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

 225. sarant said

  221 Συνομήλικος με τον πατέρα μου.

 226. Ριβαλντίνιο said

  @ 224 ΛΑΜΠΡΟΣ

  την επανάσταση του 1821 την κήρυξε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός

  Γιατί ποιος την κήρυξε ;

 227. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν φταίω εγώ αν ένας φαρμακοβιομήχανος έγινε τραγούδι και λαϊκό είδωλο. Οι σοβαροί μαρξιστές δεν προσπερνάνε αυτά τα φαινόμενα με εξυπνακίστικα σχολιάκια, στρώνονται στην ανάλυση.

 228. Ριβαλντίνιο said

  RIP στον Παυλάρα. Μας πρόσφερε χαρές στο Μπάσκετ, στον Στίβο , στο Βόλλεϋ Γυναικών κ.α. Ίσως το ίδιο να είχε κάνει και στο ποδόσφαιρο αν είχε καταλήξει σε αυτόν η ΠΑΕ.

 229. Τι λέτε ωρέ παλικάρια, πότε ήταν και λαϊκό είδωλο ο μακαρίτης; Άλλοι Τζι μας βρήκανε!

 230. cronopiusa said

  220

  Δεν μπορείς να φανταστείς την την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ηχορύπανση που προκαλείται από τις συναυλίες στο Πάρκο Νερού και στη μαρίνα Φλοίσβου στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  ούτε τι σημαίνει η αντικατάσταση του παλιού «τείχους του αίσχους» των 4-5 μέτρων ύψους, με το «βουνό-σήραγγα» των 9-10 μέτρων

  Δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «αρχιτεκτονικό έκτρωμα του ΚΠΙΣΝ», όπως και με τις περί εκπαίδευσης απόψεις σου

 231. Ριβαλντίνιο said

  Λαϊκό είδωλο για πολλούς Παναθηναϊκούς :

  111

  222

 232. Pedis said

  # 229 – Μην μου πεις ότι δεν φαινόταν!

  Θεική τιμωρία για την ύβρη: κόβεις ένα κεφάλι από τον δικέφαλο, σου ξεφυτρώνουν τρία. Σε τριφύλλια.
  Και σανό … για το στεφάνι. Της θρυλικής μαλακίας που τους δέρνει.

 233. Ριβαλντίνιο said

  Ο pedis μάλλον είναι θυμωμένος γιατί ο Παύλος μάζευε περισσότερο κόσμο από ότι ο Κουτσούμπας . 🙂

 234. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  226 – Δεν ξέρω, κάποιοι ιστορικοί, που ξόδεψαν την ζωή τους στην έρευνα, στην μελέτη, στην ανάλυση και στην σύνθεση,☺ μιλάνε για κάποιον Υψηλάντη αλλά δεν παίρνω και όρκο (βαθιά θρησκευόμενος γάρ☺) περιμένω να με διαφωτίσετε εσείς.☺

  229 – Να πώς γράφετσι η ιστορία τελικά.☺

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δικό μου το λάθος, έπρεπε να διευκρινίσω ότι το σχόλιο για τον Παύλο τον Θεό αφορά μόνο τους συμβάζελους και όσους εν γένει νογάνε από οπαδικό αθλητισμό. 🏀🏆💚 Για τους άλλους είναι κινέζικα, κατανοητό. 😇

 236. Ριβαλντίνιο said

  @ 234 α) ΛΑΜΠΡΟΣ

  Πανάσχετοι και ιδεοληπτικοί . Να μην τους διαβάζεις. Θα σου προτείνω Εγώ εθνικώς και θρησκευτικώς ψυχοφελή αναγνώσματα, ώστε να καλλιεργήσεις τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη που φρόντισαν να θάψουν μέσα σου. Ο Υψηλάντης την κήρυξε στην Μολδοβλαχία ( αν και η αρχική πρόθεση ήταν η Μάνη ).

 237. Ριβαλντίνιο said

  Τζόν και οι άλλοι νογάνε από μικροπολιτικό οπαδισμό. Πές τους τίποτα για το κόμμα τους να δείς τι θα γίνει … !

 238. Α, τέτοια λαϊκά είδωλα πέντε στον παρά. Εδώ σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών να φάνε τον Μαρινάκη θα πενθήσει όλος ο Πειραιάς!

 239. Νέο Kid said

  Τι; πέθανε ο Παύλος; 😩😩 Παύλο Θεέ! Πάρε την ΠΑΕ!

 240. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  230 – Δεν χρειάζεται να συμφωνείς με τις όποιες απόψεις μου, μου αρκεί που καταλαβαίνεις τι λέω.☺

  Τα κτίρια του ΚΠΙΣΝ είναι εκτρωματικά όχι συνολικά ο χώρος, είναι ισοπεδωτικά ως προς τον άνθρωπο και ακαλαίσθητα ως προς την αρχιτεκτονική τους, όπως το ίδιο εκτρωματικά είναι και τα άλλα δύο εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, το μέγαρο μουσικής και το μουσείο της Ακρόπολης, ανεξαρτήτως της εσωτερικής τους λειτουργικότητας.
  Είναι και το τερατούργημα του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, όλα στοίχισαν υπερβολικά πολύ για να έχουν τέτοιο άθλιο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά ας μη ανοίγω πληγές μεσημεριάτικα.☺

 241. Νέο Kid said

  Ο Παυλάρας (και ο Θανάσης ) ήταν λαϊκά ινδάλματα γιατί ήταν λαϊκοί άνθρωποι ,παρά τα πλούτια τους. Και έχουν συνδράμει ανώνυμα (όχι σαν την βαρδινογιάννενα) πολύ κόσμο σε ανάγκη.

 242. Ριβαλντίνιο said

  @ 238 Δύτης των νιπτήρων

  – Ποιός ακούμπησε τον κο Μαρινάκη ;
  – Εγώ , ο Υπουργός ( Καμμένος ) !
  – Ποτέ τον κο Μαρινάκη, ποτέ τον κο Μαρινάκη …

 243. Νέο Kid said

  238. Είσαι λάθος Δύτη. Μη συγκρίνεις τον Παύλο με εμπόρους ναρκωτικών , αγαπητικούς της ενξουσιας και λαθρέμπορους. Είναι άδικο.

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  236 – Ναί αλλά δεν μου πρότεινες κανέναν και παραμένω στο βαθύ ιστορικό σκοτάδι.☺
  Κοίτα μόνο να είναι κοινής αποδοχής μη βγούν τίποτε περίεργοι Δύτες και τον αμφισβητούν.☺

 245. Γιατί ο Ιβάν δεν έχει συνδράμει κόσμο; Πείτε βαζελικό ίνδαλμα να συνεννογιόμαστε. Εγώ πάντως αν τα τινάξει ο Τίγρης δεν θα βάλω ούτε τη γάτα μου να κλαίει, αυτό έλειπε, κι ας είναι αεκτζίδικο ίνδαλμα.
  Πάντως την πιο γουστόζικη ιστορία για το πώς να συνδράμεις κόσμο την έχω ακούσει για τον Βαρδινογιάννη: πήγαινε λέει στο χωριό του, την Επισκοπή, με μια βαλίτσα εκατοδόλλαρα, και τα έχανε στην πρέφα. Έκανε το κέφι του, και οι συγχωριανοί πούλαγαν μούρη αντί να κάνουν τεμενάδες 😉

 246. gpoint said

  Οταν μερικοί θα καταλάβουνε πως η ομάδα τους είναι απείρως σοβαρότεροι από το κόμμα τους πιθανόν και να προοδεύσει η Ελλάδα, Στο ποδόσφαιρο δεν διακρίνονται τύποι του στυλ Κούλη, Γιωργάκη, Κωστάκη, Αντωνάκη, Αλέξη και με εξαίρεση ίσως τον Γεωργέα – αν έπαιξε εθνική- κάτι τύποι σαν τον Λεβέντη που είναι αρχηγός κόμματος στην Βουλή στο ποδόσφαιρο δεν φτουράνε.

  Ασε που εκλέχτηκαν ο Αποστολάκης κι ο Ζαγοράκης στην Ευρωβουλή, φαντάζεσαι κανέναν πολιτικό να παίζει στους ιστορικά ξεπεσμένους ΠΑΟ ή Αρη ( για πιο μεγάλες ομάδες, δεν το συζητάω καν)

 247. Pedis said

  μην ξεχάσετε να κάνετε έρανο για την υποστηριξη της οικογένειας του καλού αυτού λαικού ανθρώπου.

  -> 235 : οπαδικός αθλητισμός

  πάρτε του από τα χέρια, όσοι τον αγαπάτε, το μαραφέτι να μην γράφει, σήμερα, που πονάει και έχει παρανοήσει από τη θλίψη και την απόγνωση.

 248. Ριβαλντίνιο said

  @ 244 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Ποιός Δύτης και Τορκεμάδας και κουραφέξαλα ; Μπροστά σε αυτά που θα σου προτείνω Εγώ, ο Δύτης είναι μαθητούδι του νηπιαγωγείου !
  Τσίμπα :

  111

  222

 249. gpoint said

  # 231

  Ο Μαρινάκης είναι το μεγάλο αίσχος της πολιτικής που έχει εισχωρήσει στο ποδόσφαιρο (το μικρό είναι ο Μπέος- μόνο δήμαρχος ενώ ο Βαγγέλας είναι ΚΑΙ στους ηγέτες της Ν.Δ.)

 250. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τέλος πάντων, δεν θα τσακωθούμε τώρα, εμείς οι βάζελοι ξέρουμε ποιος ήταν και τι πρόσφερε στην Πανάθα ο Παύλος ο Γιαννακόπουλος. Ο μόνος ίσως παράγοντας, μαζί με τον Θανάση, που αγάπησε πραγματικά τον σύλλογο, έναν σύλλογο που γενικώς έχει ατυχήσει στον διοικητικό τομέα. Rip.

 251. Pedis said

  # 245 – και η μαφία δίνει δουλειά στον κόσμο, προικίζει άπορα κορίτσια, δίνει σύνταξη σε γριούλες, χρηματοδοτεί λιτανείες, στήνει γιορτές, ανέγερση και συντήρηση των εκκλησιών και γενικά ενισχύει την οπαδική θρησκευτικότητα …

  Μην ξεχάσετε αν περάσετε από το Kορλεόνε να ανάψετε ένα κερί στον τάφο.

 252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 – Ευχαριστώ Ρίβα, ταιριάζουν και με την ηλικία μου και με το πνευματικό μου επίπεδο (τελοιόφοιτος παιδικής χαράς) θα τα διαβάσω τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε να πήξει το μυαλό μου και να τα εμπεδώσω καλά, και μετά, ΤΡΕΜΕΤΕ Δύτη και Τορκεμάδα, άντε μη βάλω και τον Theo μέσα.☺

 253. Ριβαλντίνιο said

  @ 251 Pedis

  προικίζει άπορα κορίτσια

  Αν πάς στο Νυμφαίο , έχουν ένα κτίριο ενός ιδρύματος που ήταν για την προικοδότηση ορφανών κορασίδων . Πάνω στο κτίριο έχει μια ταμπέλα που γράφει ευκρινώς : «Εκάει υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών» . 🙂 🙂 🙂

 254. Ριβαλντίνιο said

  ( @ 252 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Νομίζω ότι είναι φανερό πως κάνω πλάκα κυρίως με τον εαυτό μου και δεν υπονοώ κάτι για σένα ή κάποιον άλλον , έτσι ; Το λέω για διευκρίνηση , γιατί στο γραπτό δεν είναι εύκολο να φανεί . )

 255. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  254 – Ναι βρέ χαλάρωσε δεν είμαι εκπρόσωπος κόμματος η ομάδας. Να αυτά παθαίνει όποιος φοσιώνεται στην οποιαδήποτε θρησκεία και απέχει από το σέξ.☺

 256. sarant said

  253 Αν γράφει έτσι, έχει ανορθογραφία

 257. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άκου και οι μαφιόζοι δίνουν δουλειά! Καλά, είστε μαρξιστές και αγνοείτε ένα σημαντικό κείμενο του Μαρξ, όπου εγκωμιάζει το έγκλημα και τους εγκληματίες, επειδή ακριβώς χάρη σ’ αυτό και σ’ αυτούς βρίσκει δουλειά ένα σωρό κόσμος; Πώς καταντήσατε έτσι, ηθικολόγοι και νοικοκυραίοι, κομμουνιστές άνθρωποι; Ο Γιαννακόπουλος, εννοείται, δεν ήταν εγκληματίας, ήταν σοβαρός επιχειρηματίας, απαραίτητος ώστε να δημιουργηθούν κάποτε οι συνθήκες κομμουνιστικής επανάστασης, σύμφωνα με το μαρξιστικό αφήγημα. 😎
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.tvxs.gr/mo/i/142132/f/news/paideia/karl-marks-egkomio-toy-egklimatos.html&ved=2ahUKEwiLwZmEmsnbAhXGa1AKHSvSCLcQFjABegQICRAB&usg=AOvVaw1lJGnsWcC7ipYHjibjFcbh

 258. Ριβαλντίνιο said

  @ 256 sarant

  Δεν γράφει έτσι . Εγώ το γράφω έτσι. Από ένα γρήγορο ψάξιμο στο νέτι δεν μπορώ να βρώ πως είναι ακριβώς. Αν είναι κανείς από κει ψηλά ας πεί πως είναι ακριβώς.

 259. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο πρωθυπουργός μας νογάει:
  https://support.twitter.com/articles/20175256

 260. Pedis said

  # 257 – ντροπή να το ρίχνεις στην πλάκα, μέρα που έχεις βαρύ πένθος κι έχει θολώσει το μυαλό σου από τη σύγχυση και μπλέκεις τον Μαρξ με τον Μαντβίλ.

 261. Γιάννης Κουβάτσος said

  259: Εδώ το σωστό:
  https://www.protothema.gr/greece/article/795316/to-adio-tou-alexi-tsipra-ston-paulo-giannakopoulo/

 262. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το «Εγκώμιο του εγκλήματος» το έχει γράψει ο Μαρξ:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789603255796-marx-karl-agra-egkomio-tou-egklimatos-204646&ved=2ahUKEwjoj_mkocnbAhXDUBQKHTd5A_sQFjACegQIBhAB&usg=AOvVaw3cPK4N_VKI1NdBBbY-UmAb

 263. Νέο Kid said

  Mάλιστα!… μετά τον αντισημιτισμό και το μισογυνισμό ,και πτωματοφαγία…
  Να δούμε τι άλλο βίτσιο θα δούμε εδώ μέσα…

 264. Γιάννης Κουβάτσος said

  263: Αυτά είναι πταίσματα, Κιντ. Εδώ αγνοεί ένα πασίγνωστο κείμενο του Μαρξ (!!!) και το αποδίδει στον Mandeville, του οποίου τα συμπεράσματα στο βιβλίο του «Ο μύθος των μελισσών», τα χρησιμοποιεί ο Μαρξ για να γράψει το «Εγκώμιο του εγκλήματος». Τραγικό.

 265. Ριβαλντίνιο said

  Δεν είμαι και σίγουρος, αλλά από ένα ψάξιμο που έκανα μέσω γκούγκλ μαπ νομίζω ότι είναι αυτή :

  https://www.google.gr/maps/@40.6439856,21.4939401,3a,15y,99.37h,97.81t/data=!3m6!1e1!3m4!1sw48rXFgI2ARW39z2zaapEw!2e0!7i13312!8i6656?hl=el

  Δεν την βγάζω σίγουρα όμως οπότε όποιος μπορεί να βοηθήσει ας το κάνει.

 266. sarant said

  265 Δεν βλέπω κι εγώ τι λέει ακριβώς

 267. 265 Ανηγέρθη δαπάνη του μεγάλου ευεργέτου της κοινότητος Θεόδωρου Δάδου (;) δια προικοδότησιν απόρων κορασίδων [δυσανάγνωστο] [δυσανάγνωστο] κομμουνιστοσυμμοριτών [δυσανάγνωστο] ενίσχυσιν [δυσανάγνωστο] 1978

 268. Ριβαλντίνιο said

  @ 267 Δύτης των νιπτήρων

  Αυτή θα ‘ναι λοιπόν. Δεν ξεχνάει ο Ριβαλντίνιο. Όταν πηγαίνει στο Νυμφαίο δεν κοιτάζει μόνο τους ποιμενικούς, τις αρκούδες και τον Μέρτζο . 🙂

 269. Μαρία said

  Απ’ τη Νέβεσκα έχω καλύτερη φωτό, τραβηγμένη το 1994.
  Εδώ φαίνεται μόνο η κτητορική επιγραφή, στον τοίχο όμως στα δεξιά της εισόδου υπάρχει και μια άλλη που αναφέρεται στην πυρπόληση του ναού υπο των κομμουνιστών επιδρομέων και στην ανοικοδόμησή του δαπάνη της ΕΣΗΕΑ και άλλων. Πρόεδρος της επιτροπής ανεγέρσεως ο Μέρτζος εννοείται.
  http://eperiskopio.blogspot.com/2013/05/blog-post_5607.html

 270. Γιάννης Ιατρού said

  267: Θεόδωρου Δώδου
  Ανασύρω Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900 σελ. 33 (χαίρε Βούλαγκξ 🙂 )

 271. Pedis said

  Ωχ παναγία μου, ο ασβός (263) του ιστολογίου!

  http://www.efsyn.gr/arthro/pethane-o-paylos-giannakopoylos

  Μετά τον επικήδειο-μπιντέ στον αιτζίαν που δημοσίευσε τις προάλλες, η εφσυν φαίνεται ότι προτίθεται να αναλάβει υπηρεσίες γραφείου τύπου για όλους τους «ευεγέρτες» της οικονομίας .

 272. Γιάννης Ιατρού said

  270: Το έβαλα, γιατί συμπεραίνοντας από την αναγραφόμενη ημερομηνία (1908) και από την ηλικία του εμφανιζόμενου Θ.Δ., η δωρεά πρέπει να έγινε πριν τον ΒΠΠ (έστω τον εμφύλιο ==>1945/6), επομένως τα αναγραφόμενα περί «… κομμουνιστοσυμμοριτών..» είναι πιθανότατα άσχετα με την δωρεά κλπ. 🙂

 273. voulagx said

  #270: Χαιρε, Τζων! Θενκς, αλλα να λες σωστα το ονομα μου: Βουλάγξ, το τελικο -γξ προφερεται οπως στα: λυγξ,σήραγξ, φάρυγξ, λάρυγξ, κλπ. 🙂

 274. Γιάννης Ιατρού said

  273: Καταχωρήθηκε στον σχετικό φάκελο της υπηρεσίας 🙂 thnx

 275. Παντελής said

  Σχετικά με τους «εικοσιοχτώ απόπλους’!!!» του Γιανναρά, επειδή είχαμε κάποτε σφοδρή διαφωνία με κάποιον συζητητή σε φόρουμ του Γιουτούμπ σχετικά την (απαράδεκτη για λόγιο) γενική «του νοός», που ακούστηκε από κάποιον καλεσμένο σε πάνελ σχετικό με την αθάνατη ελληνική μας γλώσσα, είχα βρεί τότε ένα απόσπασμα του Αλεξανδρινού γραμματικού Ηρωδιανού, όπου φαίνεται ότι από την εποχή του (2ος αι.μ.Χ.) υπήρχε αυτή η σύγχυση ως προς την κλίση των Β’κλιτων συνηρημένων ουσιαστικών νούς, πλούς, ρούς, χούς κ.λπ. που κλίνονται κανονικά κατά τη δεύτερη κλίση και απλώς τα δύο ομικρον συναιρούνται σε ού (με περισπωμένη , φυσικά):
  Ονομ. ο νό-ος >νούς ρό-ος>ρούς πλό-ος>πλούς…
  Γεν. τού νό-ου>νού ρό-ου >ρού πλό-ου>πλού κλπ
  πληθυντ.
  Ον. οι νό-οι>νοί πλό-οι>πλοί….. (με περισπωμένη…)
  γεν. των νό-ων>νών …ρών …πλών κ.ο.κ. (πάντα με περισπωμένη…)
  Ο αλεξανδρινός μας γραμματικός επισημαίνει ότι δεν πρέπει να συγχέονται με τα με τα ομόηχά τους τριτόκλιτα σε -ούς(βούς, πούς), τα οποία κλίνονται διαφορετικά ανάλογα με το θέμα τους (βοός, ποδός κ.λπ.)
  (Βλ. το εξής λίνκ: http://users.uoa.gr/~nektar/history/language/grammar_greek_language_ancient.htm
  , https://books.google.gr/books?id=fJ1uJqq0BQYC&pg=PA248&lpg=PA248&dq=βους+βοος+νους
  Ηρωδιανος
  Anecdota Graeca e codd. manuscriptis bibliothecarum Oxoniensium:
  +ρους&source=bl&ots=Ao2FFwrAOD&sig=jpUor3C_oUtEM-b-y8Ethm75LBg&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjDw7Dg3bzRAhWCCCwKHa3DAdAQ6AEIGjAA#v=onepage&q=%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%82%20%CE%B2%CE%BF%CE%BF%CF%82%20%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82%20%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82&f=false

  αλλά ακόμη και σήμερα συνεχίζει αυτή η σύγχυση, σε σημείο που δεν τολμά κανείς να τα κλίνει σωστά. Έχω ακούσει ειδικούς σε διαλέξεις ή ομιλίες για τη γλώσσα
  να διστάζουν μπροστά στην ξενίζουσα (πλην ορθή) κλίση «του νού» και να λένε «του νοός», που ακούγεται πιο λόγιο!
  Στην επίσημη τηλεόραση π.χ., κάθε φορά που πνέουν ανεμοι απαγορευτικοί για ναυσιπλοΐα, στα δελτία ανακοινώνουν «απαγορεύτηκαν οι ΠΛΟΕΣ προς τα νησιά του Αιγαίου»! Τολμάει κανείς πια να το πεί ορθά: «» απαγορεύτηκαν όλοι οι πλοί»;;;

  Αντιγράφω το αντίστοιχο χωρίο από το κείμενο του Ηρωδιανού – στο μονοτονικό φυσικά γιατί είναι από σκαναρισμένες σελίδες- για όσους τυχόν δυσκολευτούν να κατεβάσουν την εικόνα με το σκαναρισμένο αρχαίο κείμενο σε google-book:

  Ηρωδιανού 248 (στ.7)
  «Εισίν οι σφάλλοντες την γενικήν, λέγοντες του νοός, και του ροός, δέον του νού και του ρού. ου γαρ εστιν όμοια τω βούς, του βοός και τω πούς, του ποδός·όθςεν ούν σφάλλονται, έστιν ο λόγος τοιούτος. ΄ποσα των ονομάτων διαίρεσιν επιδέχεται εν τη ονομαστική, ταύτα εν ταις άλλαις πτώσεσιν ουκέτι διαιρείται· οίον ο νούς διαιρείται, νόος γαρ εστί, και ο ρούς, ρόοςγαρ· ουκούν ταύτα πάντα, επί των άλλων πτώσεων ουκέτι διαιρηθήσεται , αλλά συσταλήσεται, οίον ο νούς, του νού· ο ρούς, του ρού. ο δε βούς, επεί μή δύνται επι της ονομαστικής διαιρείσθει, ο βόος γαρ ου λέγεται, δια τούτο επί των άλλων πτώσεων διαιρείται· του βοός τω βοΐ· ομοίως και ο πούς επεί μη διαιρείται· ο πόος γαρ μηδέν εστι δια τούτο επι των άλλων διαιρείται πτώσεων, του ποδός και τω ποδί.

 276. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  275 Πλόες και πλοι (δυο σχηματισμούς) μαθαίναμε(τον προηγούμενο αιώνα 🙂 ) και οι πλόες λέμε, όχι οι πλοι ασφαλώς. Επίσης νόες όχι νόοι 🙂
  *Καλούς/γαλήνιους πλόες* ως ευχή, μού είναι οικεία.
  Συμπτωματικά, κοντά στους εν θέματι 🙂 απόπλους σκέφτηκα *τους βους του Απόλλωνα* που λέγαμε στο σχολείο ,κάποιος τους έφαγε τελοσπάντων.
  Νομίζω ότι ο Γ. έπεσε θύμα του Μέφρι και τέλος.

 277. cronopiusa said

  Ελβετική ανταρσία στις τράπεζες

 278. spiral architect 🇰🇵 said

 279. spiral architect 🇰🇵 said

  – Θέλεις ένα πύραυλο 4Χ4;
  – Όσι, σέλω Μάγνουμ!
  – Δεν έχει, να σου πάρω πατούσα;
  – Όσι, σέλω Μάγκνουμ!
  – Μα Ντοναλτάκο μου δεν έχει Μάγνουμ, θες γρανίτα;
  – Όσι, σέλω μόνο Μάγκνουμ, αλλιώς θα κρατήσω την αναπνοή μου, να σκάσω, να σκάσετε και σεις!

 280. spiral architect 🇰🇵 said

  …η δε φάτσα του Ιάπωνα, όλα τα λεφτά: «θε μου με τι μαλάκα μπλέξαμε!» 😀
  Βtw, ο Δόναλδ θα συναντηθεί μεθαύριο με τον Υπέρτατο Ηγέτη στη Σιγκαπούρη, αφού, φεύγοντας από τη σύνοδο των G7 πέρασε για ένα κατούρημα από τη βάση της Σούδας.
  Οι θεοί μαζί μας. 😐

 281. nikiplos said

  @280, γούρι βρε!

 282. Αν είναι εδώ που κουβεντιάζαμε για τις πανελλαδικές, κάντε ένα κλικ εδώ για το νέο γαλλικό σύστημα: https://twitter.com/Sotiris_Tserkis/status/1005920304768667648 Είναι εκείνο στο οποίο, παρεμπιπτόντως, αντιτάχθηκε η κοπέλα με τη μαντίλα στο νήμα για τις γελοιογραφίες.

 283. cronopiusa said

 284. sarant said

  282 Βλέπω ότι η σχολή (που βρίσκεται στο κεντρικό Παρίσι) διαθέτει μόνο το 3% των θέσεων για φοιτητές hors secteur (εκτός κεντρικού Παρισιού στην προκειμένη περίπτωση)

 285. Pedis said

  # 282, 284 – Ε, αν είναι έτσι και δεν τους πιστεύουν ότι είναι καλά παιδιά, από σπίτι και νοικουρεμένα, γιατί να μην έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν συστατική επιστολή από κανέναν ευυπόληπτο πολίτη, πυλώνα της κενονίας, σαν που είχαμε την κουβέντα χτες, την προεδράρα μάλαμα, τον αποθανών, που αγαπούσε τους πτωχοί και τους νοιαζόταν;!

 286. Μαρία said

  282
  Προφανώς ο νέος αλγόριθμος για την εισαγωγή έχει περιπλέξει τα πράγματα αλλά τα τιτιβίσματα είναι παραπλανητικά.
  1. Ο γεωγραφικός περιορισμός υπήρχε απο πάντα και 2. παρισινά προάστια δεν σημαίνει υποχρεωτικά φτωχοί, για κάποια προάστια ισχύει το αντίθετο. π.χ. http://www.ac-versailles.fr/

 287. Γιάννης Ιατρού said

  279: Σπειροειδή, παραποιείς!

 288. Αιμ said

  Αναλυτικά για πανελλαδικές , έκθεση και κείμενο Μαρωνίτη :

  http://www.efsyn.gr/arthro/panellinies-exetaseis-2018-i-ekthesi-poy-toso-mas-ekthetei

 289. Αιμ said

  287. Αυτός πάνω από τον …Κυριάκο σε κάποιον μου φέρνει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: