Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια δυσπιστίας

Posted by sarant στο 16 Ιουνίου, 2018


Τα ονομάζω έτσι επειδή, την ώρα που τα γράφω, συνεχίζεται στη Βουλη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα μπορούσα βέβαια να τα πω και μουντιαλικά, μια και την ίδια ώρα παίζεται κάποιο από τα πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης, αλλά δεν έχουμε μπει ακόμα σε μουντιαλικους ρυθμούς οποτε ας κρατήσω την ονομασία για αργότερα.

Την ίδια την πρόταση δυσπιστιας, που πολλές φορές τη λέμε ανακριβώς «πρόταση μομφής», στο χτεσινό άρθρο τη χαρακτήρισα «πρόταση ευπιστίας» διότι, και να μου συγχωρέσετε την πολιτικολογία σε ένα άρθρο που δεν έχει αυτό το αντικείμενο, θεωρώ ότι χρειάζεται μεγάλη ευπιστία για να πιστεψει κανείς ότι η πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ειλικρινής, ότι δηλαδή ο αρχηγός της όντως θεωρεί «κακή» τη συμφωνία. Άλλωστε, οπως αποκάλυψε προχτές ο Αντ. Καρακούσης, στην πρόσφατη συνάντηση με τον ΣΕΒ ο Κ. Μητσοτάκης είπε οτι ο ίδιος είναι υπέρ της λύσης αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και θελει να φθείρει την κυβέρνηση. Αυτό είναι, θα έλεγε κανείς, αναμενόμενο από την αντιπολίτευση, αλλά το κακό είναι ότι διαπαιδαγωγεί τους πολίτες, τουλάχιστον τους φίλους της, στην ψευδή συνείδηση και την εθελοτυφλία. Αν η σημερινή συμφωνία ναυαγήσει, θα είναι πολύ δύσκολο σε μερικά χρόνια για την όποια ελληνική κυβέρνηση να πείσει την κοινή γνωμη για μια επόμενη συμφωνία που πολύ δύσκολα θα είναι τόσο συμφέρουσα για τη χώρα μας όσο τούτη εδω.

Αλλά ας σταματήσω εδώ κι ας προχωρήσω με τα μεζεδάκια.

* Σαν γέφυρα, να καταγράψω ένα μαργαριτάρι από τη σημερινή συζητηση. Όπως μου λένε, η βουλεύτρια της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου πρότρεψε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να «σεμνύνονται» όταν μιλάνε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Τους κάλεσε να αισθάνονται περήφανοι; Να καμαρώνουν; Διότι αυτο σημαίνει το ρήμα «σεμνύνομαι». Πρόκειται για έναν άσπονδο φίλο της τρισχιλιετούς. Στα αρχαία, όπως σίγουρα έχουμε ξαναγράψει, σεμνός ήταν ο σεβάσμιος, ο μεγαλόπρεπος, και σεμνύνομαι σήμαινε καμαρώνω. Με την πάροδο των αιώνων, η λέξη σεμνος πήρε τη σημερινή σημασία, οπου σεμνός είναι αυτός που δείχνει σεβασμό, που φέρεται με συστολήκαι διακριτικότητα, αλλά το ρήμα «σεμνύνομαι», καθώς ειναι ρημα λόγιο που το χρησιμοποιούμε μόνο σε έκτακτες περιστάσεις, σαν το καλο σερβίτσιο που μενει κλεισμένο στη βιτρίνα και ανοίγει μια φορά το χρόνο, δεν τρίφτηκε στη χρήση και δεν άλλαξε σημασία. Η Αννα-Μισέλ κάλεσε τους συναδέλφους της να είναι σεμνοί, να δείχνουν σεβασμό.

Για να υπερασπιστώ την (εξ… αγχιστείας) γαλαζοαίματη βουλεύτρια, αναγνωρίζω ότι αυτή η χρήση του «σεμνύνομαι» ειναι οικονομική, διότι δεν έχουμε αντίστοιχο μονολεκτικό ρήμα. Είναι όμως, quelle horreur, λάθος.

* Βέβαια χτες είχαμε και τον χρυσαβγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση που κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσια να συλλάβει τον Πρωθυπουργο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

.

Η καταδίκη από τα άλλα κόμματα, και σωστά, ήταν ομόθυμη, πρόσεξα όμως το τιτίβισμα εδώ αριστερα, που θα μπορούσε κανείς να το σχολιάσει είτε για την ακυρολεξία της διατυπωσης «επικαλεστηκε μια σημειολογική υπερβολή» ειτε για την προσπάθεια ξεπλύματος από έναν ιστότοπο οικονομικών υποτίθεται ενδιαφερόντων, που και άλλες φορές έχει εκφράσει σκληρά ακροδεξιές απόψεις.

(Στον ιστότοπο, λινκ δεν δίνω, το ατόπημα Μπαρμπαρούση χαρακτηρίζεται «λεκτική ακροβασία»).

Σημειώνω ότι ο βουλευτής ανακάλεσε τις δηλώσεις του και υποστήριξε ότι ήταν «αυθόρμητες». Περίεργο, διότι αν προσέξετε το βίντεο, φαίνεται καθαρά ότι διαβάζει έτοιμο κείμενο -και δυσκολεύεται μάλιστα στην άρθρωση.

* Από την επιστολη Μπαρμπαρούση, το λαθακι της πληκτρολόγησης «υπηρετώ ως εκλεγμενος μέλος».

Πόσο καλύτερα θα ήταν να μην είχε τέτοιους μέλους η Βουλή!

* Περνάμε σε άλλο θέμα, που το δανείζομαι από την ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ. Σε άρθρο για το τηλεοπτικό τοπίο στην Κύπρο:

«Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία, μία τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί ελλείψει συνεννόησης μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη»

Ελλείψει περικείμενου, τι καταλαβαίνετε; Ότι εξαιτίας της απουσίας συνεννόησης δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν ή ότι τεκμαίρεται η ύπαρξη συνεννόησης διότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε απόφαση;

Ισχύει το δεύτερο, αλλά η πρόταση πάσχει και ο φταίχτης είναι το «ελλείψει» που δεν ταιριάζει με τον υποθετικό λόγο. Μπορείς να πεις: Τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς συνεννόηση μεταξύ Α και Β ή Δεν πάρθηκε απόφαση ελλειψει συνεννόησης.

* Η ενδεχομένως αστεια φωτογραφία της εβδομάδας έρχεται από τη Χίο, από κατάλογο καφετέριας.

Δεν υπάρχει κάποιο πολύ τρανταχτό ή πολύ γουστόζικο λάθος. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο να είναι ότι τον κατάλογο τον ανέβασε στο Φέισμπουκ μια πελάτισσα του μαγαζιού, αναδημοσιεύτηκε κάμποσο (τον είδα κι εγώ να τον αναδημοσιεύει φίλος) και τελικά δημοσιεύτηκε στον βασικό τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο (με τον τίτλο «Με αγγλικά Τσίπρα και ελληνικά Παπανδρέου»).

Πάντως, και ίσως αυτό να ενδιαφέρει περισσότερο τους θαμώνες, οι τιμές της καφετέριας φαίνονται λογικές.

* Ένα συνηθισμένο ορθογραφικο λάθος, σε μια έκφραση που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, είναι το *κότα λυράτη.

Τελευταίο κρούσμα, από τον Αντώνη Καρπετόπουλο, σε τίτλο άρθρου του.

Προσυπογράφω τα όσα σχολιάζει ο φίλος Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία:

«Η κότα είναι λειράτη ή λυράτη; Λειράτη είναι, από το λειρί. Υπερθετικός βαθμός της σκέτης «κότας». Θα βρούμε σχετική εγγραφή στο Χρηστικό, λήμμα κότα: «κότα λειράτη (αργκό-επιτατ.): πολύ φοβητσιάρης, δειλός άνθρωπος».

Το γεγονός ότι βρίσκουμε στο διαδίκτυο διπλάσια ευρήματα με την ανορθόγραφη *λυράτη, που συνδέει την κότα με μουσικό όργανο, δεν σημαίνει ότι θα αγκαλιάσουμε την ανορθογραφία.»

Δίκιο έχει ο Λίγγρης διότι η ορθογραφία ειναι σύμβαση. Εφόσον λοιπόν η κότα λέγεται έτσι επειδή έχει λειρί και εφόσον το λειρί το γράφουμε έτσι και όχι «λυρί», η κότα θα είναι λειράτη.

Λυράτη θα ήταν αν έπαιζε λύρα. Αν πάλι είχε λίρα με ουρά, θα ήταν λιράτη. Κι αν παραληρούσε, ληράτη.

* Να μην ξεχναμε ότι έχουμε και Μουντιάλ. Διαβάζω στο in.gr ότι:
Βίντεο με τίτλο «κατέκτησε τα όνειρά σου» έδωσε στη δημοσιότητα η Πορτογαλία εν όψει της συμμετοχής της στο Μουντιάλ της Ρωσίας, το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη.

Φυσικά πρόκειται για μετάφραση -ο τίτλος του βίντεο είναι conquista o sonho. Δεν θα έγραφα κανονικά για το τόσο συχνό αυτό «λάθος» της εναύξητης προστακτικής, κάθε μέρα σχεδόν βλέπω από ένα παράδειγμα, αλλά εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.

Προσωπικά, θεωρώ αφύσικη την προστακτική «κατέκτησε», μου είναι εντελώς φυσικός ο τύπος «κατάκτησε» (δεν ισχυει το ίδιο για κάποια άλλα ρήματα βεβαια όπως το καβαφικό επιστρέφω, όπου θα αποφύγω την προστακτική επίστρεφε, κι άλλωστε σπανιότατα υπάρχει ανάγκη για τη χρήση της). Ωστόσο, εδώ ο αρθρογράφος ενώ αποφεύγει τον τύπο «κατάκτησε» για την προστακτική (όπου είναι σωστός) τον χρησιμοποιεί, λίγες γραμμές πιο πέρα, για τον αόριστο:

Η Πορτογαλία που πηγαίνει στα γήπεδα της Ρωσίας με τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης που κατάκτησε πριν δύο χρόνια….

Φυσικά δεν είναι λάθος, αλλά οι περισσότεροι στον αόριστο θα έγραφαν «που κατέκτησε…»

Εγώ πάλι άνετα χρησιμοποιώ τον αναύξητο αόριστο στα περισσότερα ρήματα της κατηγορίας αυτής. Ίσως να υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στον τύπο της προστακτικής και στον τύπο αορίστου που χρησιμοποιεί κανείς.

* Με ρωτάει φίλος:

«Η υγεία στη μετά-μνημόνιο εποχή» σε τουίτ του Σταϊκούρα. Είναι σωστό;

Όχι, είναι εντελώς αφύσικο. Η υγεία στην εποχή μετά τα μνημόνια ή στην εποχή μετά το μνημόνιο ή για να αποφύγεις το δίλημμα: στη μεταμνημονιακή εποχή.

* Ένα λάθος σε υποτίτλους, που το επισήμαναν δυο-τρεις φίλοι. Γράφει ο ένας:

Χτες το βράδυ, για πολλοστή φορά προβλήθηκε το «Απόλλων 13», στον Άλφα, με τον εξ αγχιστείας πατριώτη Τομ Χανκς να μην καταφέρνει για μια ακόμη φορά να φτάσει στη Σελήνη.

Μικρολάθη στον υποτιτλισμό είδα αρκετά, όμως έβγαζε μάτι η μετάφραση του «Aquarius» (το όνομα του θαλαμίσκου επιστροφής) σε… «Ενυδρείο»!!! Δεν ήταν μία ή δύο φορές, αλλά δεκάδες, μιας και όλη η δράση διαδραματιζόταν εκεί.

Δεν ξέρω αν ο υποτιτλιστής περίμενε να έχει ψάρια το φεγγάρι, ή προσπαθούσε να εκδικηθεί για το χαμηλό του μεροκάματο 🙂

Τα είπε όλα ο φίλος. Aquarius βέβαια είναι ο Υδροχόος, το ζώδιο ή ο αστερισμός. Το ενυδρείο είναι aquarium.

Όμως το όνομα εγινε επίκαιρο τουτη την εβδομάδα καθώς Aquarius ονομάζεται επίσης ένα καρυδότσουφλο φορτωμένο 600 και πάνω ταλαιπωρημένους μετανάστες, που έγινε μπαλακι μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας για να το δεχτεί τελικά η Ισπανία (ακόμα δεν έχει φτάσει στη Βαλένθια).

* Tο σχολιάσαμε ήδη, αλλά ας το έχουμε κι εδώ να μείνει. Εννοώ το πρόσφατο εξώφυλλο της Ελεύθερης Ώρας, που για να εικονογραφήσει την υποτιθέμενη προδοσία την οποία τάχα συνιστά η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, έβαλε τη φωτοσοπιά με το ματωμένο άγαλμα, λες κι έπαθε ρινορραγία.

Νόμιζαν πως το άγαλμα δείχνει τον Μεγαλέξαντρο, αλλά βέβαια πρόκειται για τον Δαβίδ του Μικελάντζελο.

Μην τους το πείτε απότομα, αλλά ο Δαβίδ ήταν Εβραίος.

* Ειρωνεύεται ο Στεφανος Κασιμάτης τον υπουργό Πάνο Καμμένο επειδή μιλώντας σε εκδήλωση στα Ψαρά χρησιμοποιησε το ρήμα «συνευρέθηκαν».

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός ήταν πανευτυχής που βρισκόταν «στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη», με εκπροσώπους των Σπετσών και της Υδρας και, όπως το έθεσε χαριτωμένα, «όλων εκείνων που συνευρέθησαν για την απελευθέρωση του έθνους». Συνεύρεση μπορεί να υπήρξε· έρωτας, όμως, δεν είμαι βέβαιος ότι υπήρξε.

Εννοεί ο κ. Στ.Κ. ότι συνευρίσκομαι σημαίνει συνουσιάζομαι άρα κακώς το χρησιμοποίησε ο Καμμένος. Δεν εχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ τα ελληνικά του Καμμένου, αλλά δεν είναι καλό να κρεμάμε άδικα ροζ ταμπελίτσες στις λέξεις.

Για να το πω αλλιώς, όταν πχ ο Βασίλης Βασιλικός γράφει «Κι ένα βράδυ, στο καφενείο «Μανταρέν» (1971), Χατζιδάκις, Βαλαωρίτης, Αργυράκης συνευρέθηκαν με τον παλιό τους τον διαφωτιστή, τον Δημήτρη Δεσποτίδη» δεν πρεπει να πάει το μυαλό μας στο πονηρό.

* Το σχολιάσατε ήδη, αλλά ας το σημειώσω κι εδώ.

Στο ελληνικό κείμενο της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ υπάρχει και η φράση:

γ) Το Δεύτερο Μέρος, εφόσον το αποφασίσει, θα διεξάγει δημοψήφισμα.

Με την ορολογία της συμφωνίας, το Δεύτερο Μέρος είναι η γειτονική χώρα. Αλλά «θα διεξάγει»;

Δεν νομίζω να εννοούν ότι θα τους βάλουν να ψηφίζουν και δώστου να ψηφίζουν μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία φορά θα ψηφίσουν οι γείτονες. Οπότε, «να διεξαγάγει» στα αμαληκιτικά ή «να διεξάξει» όπως το έλεγαν οι λόγιοι του 19ου αιώνα και όπως το λένε οι κουμπάροι στην Κύπρο τον 21ο αιώνα. Καλύτερο είναι το «να διεξάξει» γιατί φαίνεται αμέσως ότι είναι συνοπτικό.

*Μερικά μαργαριτάρια διορθώνονται.

Στο χτεσινό άρθρο του Ν. Μαραντζίδη στο Πρόταγκον υπήρχε η φράση: ….είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν και την πιο μεγάλη σαχλαμάρα που ο φανατισμός τους υπαγορεύει. Εντάξει δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε στην ελληνική ιστορία, είναι ένα εδώδιμο φρούτο, ασφαλώς.

Φυσικά, ο αρθρογράφος δεν ήθελε να πει πως είναι φρούτο που τρώγεται, αλλά πως είναι ντόπιο. Το λάθος αυτό ειναι πολύ συχνό και επανειλημμένα έχουμε γράψει σχετικά (παράδειγμα).

Πάντως, κάποιοι έδειξαν γρηγορα ρεφλέξ κι ετσι το διόρθωσαν γρήγορα και τώρα η παραπάνω φράση λέει «εγχώριο φρούτο».

Οπότε, αφού μια φορά συμφωνώ σχεδόν απολυτα με άρθρο του Ν.Μαραντζίδη, ας αντιγράψω μια παράγραφο που τη βρίσκω εύστοχη. Μιλάει για νουνεχείς κεντροαριστερούς ή κεντροδεξιους οι οποίοι επί σειράν ετών στηλίτευαν την επίσημη ελληνική πολιτική στο θέμα της συμφωνίας με τη γειτονική χώρα, αλλά τώρα:

Και τώρα, κοίτα να δεις πώς τα φέρνει η ζωή, που βρισκόμαστε με μια συμφωνία στα χέρια, που μερικοί ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν, αρκετοί από αυτούς τους παραπάνω σώφρονες και λογικούς που ανέφερα (ίσως όχι η πλειοψηφία, πάντως όχι και λίγοι) είτε κρύβονται φοβούμενοι να αναλάβουν το κόστος της υποστήριξής της, είτε «ψειρίζουν» τα πράγματα ψάχνοντας να βρουν ψεγάδια κάθε είδους ώστε να μετριάσουν τη θετική διάσταση των εξελίξεων είτε ακόμη χειρότερα βγαίνουν με ύφος «μάτσο» πατριώτη (που δεν τους πάει κιόλας, ρε παιδί μου) για να βροντοφωνάξουν όχι στις «εθνικές παραχωρήσεις». Τι υποκρισία!

* Και θα κλείσω με ένα αστείο μεταφραστικό λάθος, σε άρθρο για ένα περίεργο αρχαιολογικό εύρημα στην Κορνουαλη.

Σε ένα κάστρο λοιπόν βρέθηκε, όπως γράφει το ρεπορτάζ της lifo.gr:
Η εγχάρακτη επιγραφή, ηλικίας 1.300 ετών αποτελεί το τελευταίο εύρημα μία σειράς ευρημάτων στο κάστρο, στα οποία περιλαμβάνονται ιβοριανά κύπελλα και επιτραπέζιοι δίσκοι από την Τουρκία.

Καταρχάς, αυτό το «από την Τουρκία» είναι αδέξιο. Ας έβαζαν «από τη Μικρά Ασια». Αλλά τι είναι τα «ιβοριανά κύπελλα»;

Διαβάζοντάς το, απέκλεισα αμέσως το ενδεχόμενο να προέρχονται από τη χώρα. Σκέφτηκα ότι θα είναι ivory, από ελεφαντόδοντο, κι ότι έγινε λάθος στη μετάφραση. Όχι όμως -λάθος έγινε αλλά διαφορετικό.

Το πρωτότυπο έλεγε: Iberian goblets and bowls from what is now Turkey.

Ιβηρικά ήταν δηλαδη τα κύπελλα! Το τι είναι οι «επιτραπέζιοι δίσκοι» αγνοώ, ίσως σκεύη.

 

Advertisement

198 Σχόλια προς “Μεζεδάκια δυσπιστίας”

  1. sarant said

    Σχολιάζω πρώτος για να σας πω ότι φεύγω για μια μικρή εκδρομή. Θα τα πούμε αργότερα, το μεσημέρι ή το βράδυ.

  2. LandS said

    Μήπως δίσκοι σερβιρίσματος;

  3. Ροδίων said

    Ποιο είναι το συμφέρον για την χώρα; Να λέμε Μακεδόνες και να εννοούμε τους Σκοπιανούς; Να λέμε μακεδονικά και να εννοούμε μιαν άλλη γλώσσα; Εύχομαι να μπορούσατε να εκφραστείτε ανεξάρτητα από τις πολιτικές σας συγγένειες.

  4. Νέο Kid said

    ..και Ιβηρικά, στην περίπτωση που αναφέρεται το άρθρο, σημαίνει Γεωργιανά. (Κι όχι σπανολοπορτουγκέζικα)

  5. spiral architect 🇰🇵 said

  6. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκμύριακο σε όλους !
    Πολιτική…ποιος ασχολείται; Έχει λέει, πρόταση δυσπιστίας. Κι έχει και τέσσερις αγώνες Μουντιάλ. Κι έχει και Σαββατοκύριακο, να ξεκουραστεί και να χαρεί ο κοσμάκης, όσο μπορεί…
    Πολύ ωραία τα μεζεδάκια ! Απορία : υπάρχει κότα «μη λειράτη»;

  7. Τιμές είναι αυτές στο μενού ή βερσιόν λογισμικού;

  8. Παναγιώτης Κ. said

    Παρακολουθώντας τον Κουμουτσάκο ο οποίος έλεγε άλλα αντ΄άλλων στην επίμονη ερώτηση του Κοτρώτσου για τη θέση της ΝΔ για το Μακεδονικό, εύκολα αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα της πρότασης δυσπιστίας. Αποσκοπεί στο να θολώσει τα νερά δηλαδή να αποκρύψει ότι επί της ουσίας συναινεί για τη συμφωνία.
    Είναι κρίμα, καίρια ζητήματα που αφορούν ολόκληρη τη χώρα να χρησιμοποιούνται για μικροκομματικούς σκοπούς.
    Όλα αυτά γίνονται με την παραδοχή ότι η κοινωνία είναι έρμαιο στις πολιτικές επιδιώξεις των εκπροσώπων της οπότε αυτοί οι εκπρόσωποι «πρέπει» να την διαχειριστούν κατά το δοκούν.
    Υπάρχει λοιπόν ένα ξεχωριστό σύμπαν.Το σύμπαν που δημιουργούν οι ίδιοι οι πολιτικοί για να κινηθούν σε αυτό.
    Δεν βρέθηκα στη Βουλή για να καταλάβω βαθύτερα τι γενικώς συμβαίνει.Νομίζω ότι για να αποκτήσει κάποιος μια σχετικά καλή εικόνα φτάνει να θυμηθεί τους συνδικαλιστές στα φοιτητικά αμφιθέατρα (και δεν αναφέρομαι βεβαίως στην εξωτερική εμφάνιση…αλλά σε όλα τα άλλα).

  9. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το σκυλάκι γάου-γάου, το γατάκι νιάου-νιάου, ο Βαρβαρούσης κοκοκό…
    Κότα ληράτη, όπως όλο το σινάφι του.

  10. Παναγιώτης Κ. said

    Σεμνύνομαι, τιμητής, ευάριθμος, εδώδιμο είναι μερικές από τις πολλές λέξεις που χρησιμοποιούμε μπερδεύοντας την πραγματική τους σημασία.
    Το σεμνύνομαι είναι ένα ρήμα που συχνά το σχολιάζουμε στο ιστολόγιο.
    Θυμίζω κάποια πράγματα που είχαμε πει παλαιότερα.
    Στα Αρχαία Ελληνικά σεμνός δεν ήταν ο συνεσταλμένος σύμφωνα με τη σημερινή σημασία αλλά περίπου, ο μεγαλοπρεπής, ο σεβάσμιος κάποτε δε και ο υπερόπτης.
    Και ενώ στα Νέα Ελληνικά ο σεμνός έχει αλλάξει σημασία το σεμνύνομαι διατηρεί την παλιά του σημασία δηλαδή, αισθάνομαι περήφανος, καμαρώνω.

  11. gpoint said

    Εδώδιμος λοιπόν αντί για εντόπιος και όχι » ντόπιο » που είναι η χαρά των ιταλών, ειδικά όταν είναι «πάγκο-μένο»

  12. cronopiusa said

    Kαταδίωξη του Μπαρμπαρούση στην Εθνική οδό – Κρύφτηκε και αναζητείται

  13. ΚΩΣΤΑΣ said

    Σχετικά με το Σκοπιανό, με τη γλώσσα και την ιθαγένεια/εθνότητα υπάρχει πρόβλημα, μην εθελοτυφλείτε.

    Για την πολιτική υποκρισία υπάρχουν δύο θέματα. Πρώτο, το ψέμα ότι το 1977 τους δώσαμε εμείς τη γλώσσα. Το δεύτερο, ότι η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα – συμφωνία, δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία, ο εταίρος ΑΝΕΛ την καταψηφίζει. Και η μεγάλη υποκρισία βρίσκεται ακριβώς εδώ. Δίνω ψήφο στην κυβέρνηση να πάει στις Πρέσπες να υπογράψει, αλλά όταν έρθει η συμφωνία για επικύρωση δεν την ψηφίζω, η αποθέωση του παραλογισμού και του πολιτικού αμοραλισμού.

    Η ΝΔ θέλει πρωτίστως να δείξει την αντίθεσή της στο γλωσσοεθνοτικό των Σκοπίων και την υποκρισία της κυβέρνησης στη μεθόδευση με τους ΑΝΕΛ, χωρίς να αρνούμαι ότι κάνει και το ψηφοθηρικό της παιχνιδάκι, πράγμα ως ένα σημείο θεμιτό για κάθε αντιπολίτευση.

    Τί βλέπουμε όμως εμείς; Όλο το φταίξιμο στη ΝΔ και από την κυβέρνηση όλα καλώς καμωμένα.

  14. Spiridione said

    Όμως το όνομα εγινε επίκαιρο τουτη την εβδομάδα καθώς Aquarius ονομάζεται επίσης ένα καρυδότσουφλο φορτωμένο 600 και πάνω ταλαιπωρημένους μετανάστες

    Δεν το λες και καρυδότσουφλο Νικοκύρη το πλοίο του SOS Méditerranée και των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Aquarius_(NGO_ship)

  15. gpoint said

    # 13

    Δηλαδή ρε Κώστα είναι «η αποθέωση του παραλογισμού και του πολιτικού αμοραλισμού» ο Καμμένος που μένει σταθερός στην (όποια-δικαίωμά του) θέση έχει για το Σκοπιανό και δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση επειδή διαφωνει (α λα Σαμαρά) και δεν είναι του Κούλη που περιμένει να δει τι θα πει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει το αντίθετο «για να την φθείρει» !!!!!
    (αμήχανο χαμόγελο)
    Για ξανασκέψου το !

  16. Πέπε said

    Σεμνός < *σεβ-νός «αυτός που προκαλεί σεβασμό» (με όποια κατά καιρούς σημασία έπαιρνε ο «σεβασμός»). Από κει και η έννοια μεγαλοπρεπής, περήφανος, κι από κει η έννοια του σεμνύνομαι.

    Με βάση το πρότυπο του δει-νός «αυτός που προκαλεί δέος, ήτοι φόβο», αντίστροφα από τον δει-λό «που αισθάνεται δέος, δηλαδή φόβο», ο σεμνός δε θα έπρεπε να έχει φτάσει να σημαίνει αυτό που σημαίνει σήμερα, που είναι λίγο πολύ το αντίθετο από την αρχική σημασία. Συνέβη ωστόσο, άρα θα συνέβη όταν πλέον είχε ξαχαστεί (είχε χάσει τη διαφάνειά της) η ετυμολογία και η λέξη έκανε πλέον σόλο καριέρα. Όταν δηλαδή ούτε το σεμ- παρέπεμπε πια στο σεβ- του σεβασμού, ούτε η κατάληξη -νος γινόταν κατανοητή ως «αυτός που προκαλεί ό,τι λέει το προηγούμενο τμήμα της λέξης».

  17. Γιάννης Κουβάτσος said

    «χωρίς να αρνούμαι ότι κάνει και το ψηφοθηρικό της παιχνιδάκι, πράγμα ως ένα σημείο θεμιτό για κάθε αντιπολίτευση.»
    Εδώ είναι όλη η ουσία, Κώστα. Τα υπόλοιπα (της ΝΔ, όχι τα δικά σου) είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Και φυσικά η ΝΔ δεν είναι η πρώτη διδάξασα. Μια μελέτη της ελληνικής πολιτικής και κοινοβουλευτικής ιστορίας του 19ου αιώνα δείχνει ότι το σπορ έχει μακρά παράδοση και γερές βάσεις.

  18. Νικος απο το Αιγαλεω said

    Αναρωτιεμαι. Αν την συμφωνια αυτη την ειχε κανει η Ν. Δ. Τοτε τι θα ελεγε αυτη ως κομμα και ολα τα αλλα κομματα; Θυμαμαι την εποχη του Κωνστ. Μητσοτακη στο ιδιο θεμα. Ειχε πει. Σε δεκα χρονια ποιος θα θυμαται την ονομασια της γειτονικης χωρας. Εννοουσε οτι ενω θα ειψε δοθει ονομασια που θα περιειχε την λεξη Μακεδονια, ο λαος θα το ειχε λησμονησει. Ολος αυτος ο χαλασμος δηλωσεων και αντεγκλησεων γινεται για ενα και μονο σκοπο. Την αποκτηση περισσοτερων κυαμων. Αυτα.

  19. ΚΩΣΤΑΣ said

    15 Τζι, όταν έχεις ως μέγιστη-ύψιστη προτεραιότητα ότι δεν δίνεις το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του στα Σκόπια, πως λέγεται η ενέργεια να δώσεις με την ψήφο σου την νομική κατοχύρωση στον υπουργό των εξωτερικών να υπογράψει κατ΄αρχήν τη συμφωνία; Το ξανασκέφτομαι και την την καταλληλότερη έκφραση που βρίσκω είναι: υποκρισία, παραλογισμός και πολιτικός αμοραλισμός. Κάτι ηπιότερο δεν μπορώ να σκεφτώ. Ας βοηθήσει και κανένας άλλος.

  20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ανακάλεσε τις δηλώσεις του και υποστήριξε ότι ήταν «αυθόρμητες»
    μπαρμπαρούφης

  21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ανακάλεσε τις δηλώσεις του και υποστήριξε ότι ήταν «αυθόρμητες»
    γαργαρούσης

  22. Pedis said

    Ελπίζω ο Μπαρμπαρούσης να κάνει το λάθος να κρύβεται στο ίδιο μέρος με τον Δεβελέκο, οπότε όταν τον βρουν να πιάσουν και τους δύο.

  23. ΚΩΣΤΑΣ said

    Γιάννη, δεν διαφωνώ με αυτά που λες. Αλλού όμως είναι το ζήτημα για μένα. Εγώ θέλω να ανοίξω μια συζήτηση για το πόσο αντικειμενικοί είμαστε εδώ μέσα οι σχολιαστές και πόσο μπορούμε να δούμε την αλήθεια πέρα από τα κομματικά μας γυαλιά. Νομίζω, για τον εαυτό μου, διαθέτω αυτή την αρετή της αντικειμενικότητας σε μεγάλο βαθμό. Ουδείς, βέβαια, άσφαλτος 😉

  24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Ένα λάθος σε υποτίτλους
    *υπότιτλους* νόμιζα, όπως μεγάκυκλους ή μεγακύκλους; 🙂
    κατεβάζει τον τόνο επειδή είναι σύνθετο;

    6 >>υπάρχει κότα «μη λειράτη»;
    Το ίδιο αναρωτήθηκα αρχικά αλλά μάλλον πάει αλλού το θέμα: ότι θέλουνε περνιούνται (αυτοί που αφορά) για κόκορες (με ψηλό λειρί) ενώ είναι απλώς κότες λειράτες-με μεγαλύτερο του λίγου -ίσα μια γραμμούλα- που έχουν όλες. Κότες με «φορεσιά κόκορα» δηλαδή δειλοί,χέστηδες.

    12 >>Kαταδίωξη του Μπαρμπαρούση στην Εθνική οδό – Κρύφτηκε
    Μπαμπαλούφης

  25. Pedis said

    στον κόσμο των ναζί τόσο η απόφαση για αποπομπή όσο και η κίνηση του Γαργαρούση (Εφη, 21!) είναι μαγκιά: δουλεύουν το πολιτικό σύστημα και τη γλυτωνουν για να ξανακτυπήσουν.

  26. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    3, 23 Ζήτησα και στο αντίστοιχο νήμα προχτές, χωρίς καθόλου ειρωνική διάθεση, να περιγράψει κάποιος ψύχραιμα τα πράγματα που κερδίζουμε με τη διαιώνιση του προβλήματος, ή ακόμη καλύτερα, σύκριση της λύσης/μη λύσης, αλλά απάντηση δεν πήρα.
    Εννοώ πραγματικά, μετρήσιμα σε κάποιο βαθμό κέρδη και ζημίες, ανά τομέα, πχ διεθνής εικόνα, διπλωματία, οικονομία, άμυνα, παιδεία, πολιστισμός κλπ., όχι τους (δικαιολογημένους ή όχι) συναισθηματισμούς, εθνικισμούς ή καουμποηλίκια.
    Δεν επιχείρησα να το κάνω ο ίδιος επειδή ενδέχεται η θέση μου να μην είναι ισόρροπη. Αν κάποιος από τους φίλτατους «μακεδονομάχους» (αστεϊσμός, όχι ειρωνεία, μην παρεξηγηθούμε κιόλας) έχει τη διάθεση, νομίζω θα πήγαινε περισσότερο την κουβέντα μπροστά από τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις («εσείς είστε προδότες»-» εσείς είστε υποκριτές» κλπ)

    4 Για πε να μαθαίνουμε κι εμείς οι αδαεις!

  27. Theo said

    @4:
    «Ιβηρικά» σήμαινε «γεωργιανά» την εποχή του λεγόμενου Βυζάντιου.
    Σήμερα σημαίνει ισπανοπορτογαλικά.

    (Ρώτησα πέρσι τον Jost Gippert για την ετυμολογία των λέξεων «Ίβηρ» στα γεωργιανά και στα ισπανοπορτογαλικά. Μου είπε πως στην πρώτη περίπτωση ο όρος προέρχεται από το όνομα με το οποίο αποκαλούσαν τους Γεωργιανούς οι Αρμένηδες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, από το όνομα ενός μεγάλου ποταμού της ιβηρικής χερσονήσου.)

  28. Ριβαλντίνιο said

    Δεν μας τα λέει καλά ο Μαραντζίδης. Έπρεπε να φανταστούμε τι είναι από τότε που πήγε στο ΠΟΤΑΜΙ. Θυμήθηκε τον κομμουνιστή παππού του ; Του σάλεψε από το ξύλο που του έριξαν οι αριστεροί ; Πού την είδε την καλή συμφωνία ; Μόνο αυτός ξέρει.

  29. ΚΩΣΤΑΣ said

    26 Γιώργο Μ, καθ’ όσον με αφορά, σχόλιο 23, σε καμία περίπτωση δεν θέτω το δίλημμα λύση-μη λύση. Αλλά και όχι οποιαδήποτε λύση. Τα δύο αυτά θέματα, γλώσσα και εθνότητα, πέραν των άλλων, θα είναι μόνιμα σημείο τριβής και διενέξεων και δεν θα στεριώσει ούτε η συμφωνία, ούτε η φιλία. Ας δίναμε κάτι άλλο που να μην είχε όμως ουρές, θα το χάναμε άπαξ και τέρμα.

  30. Παναγιώτης Κ. said

    Το έχω γράψει και άλλοτε. Η ανυποληψία της ΝΔ είναι αυτή που σώζει, σε μεγάλο βαθμό, τον Σύριζα. Η ίδια αυτή ανυποληψία φουσκώνει τα πανιά του και δεν είναι απίθανο να ξανάρθει πρώτο κόμμα και στις επόμενες εκλογές.
    Αν ωστόσο συμβεί και κερδίσει η ΝΔ τότε υπάρχει…βούτυρο αλειμμένο στο ψωμί της εννοώ νομοθετικό πλαίσιο ευνοϊκό για την ιδεολογία της.
    Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για συγκυβέρνηση ΝΔ-Σύριζα σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αυτονομίες. (Σχόλιο #350 στο «Μακεδονία όπως Λουξεμβούργο»).

  31. «Αν η σημερινή συμφωνία ναυαγήσει, θα είναι πολύ δύσκολο σε μερικά χρόνια για την όποια ελληνική κυβέρνηση να πείσει την κοινή γνωμη για μια επόμενη συμφωνία που πολύ δύσκολα θα είναι τόσο συμφέρουσα για τη χώρα μας όσο τούτη εδω».
    # Δεν ξέρω τί θα είναι, και αν υπάρξει, επόμενη συμφωνία, αλλά η σημερινή «τσιπροσυμφωνία» είναι απαράδεκτη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη γλώσσα και την ταυτότητα!

  32. Spiridione said

    Άντε, πάμε για νόμπελ 🙂
    http://foreignpolicy.com/2018/06/15/alexis-tsipras-deserves-the-nobel-peace-prize/

  33. ΚΩΣΤΑΣ said

    30 Παναγιώτη, καλόπιστα και φιλικά να σε ρωτήσω. Η ΝΔ είχε πάντα, ως πολιτική επιλογή, πολυκομματική πολυφωνική δημοκρατία, ατομική ιδιοκτησία. ιδιωτική πρωτοβουλία, δυτικό προσανατολισμό, ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, Αμερική. Ακριβώς στα ίδια παραμένει και σήμερα. Πού βλέπεις εσύ την ανυποληψία;
    Και τι έχεις να πεις για τους άλλους, που για αλλού κινήσανε, για αλλού, και αλλού η ζωή τους πήγε; Μήπως ξανά ‘χει δίκιο ο Μίκης Θεοδωράκης που εχτές πάλι είπε, για τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί σε αγαπάνε περισσότερο εσένα, οι δολοφόνοι των λαών, που φωνάζαμε μαζί;

  34. Jane said

    Κύριε Σαραντάκο , συγχαρητήρια για το άρθρα και το προχτεσινό και το σημερινό.
    Πρώτα θέλω να πω, πως από αυτό το ιστολόγιο, τόσο από τα άρθρα όσο κι από τα σχόλια, μαθαίνει κανείς για το θέμα πολλά, που επιβεβαιώνονται από βιβλία και μαρτυρίες.

    Δεύτερον , σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας , πέρα από τα μπαρμπαρούσικα παρατράγουδα ομολογώ, πως παρακολουθώντας τις αγορεύσεις στη βουλή , άκουσα τοποθετήσεις εξαιρετικές με στοιχεία και επιχειρήματα.
    Όχι βέβαια από την πλευρά της αντιπολίτευσης που έχει διολισθήσει τόσο ακροδεξιά, για να ξανακερδίσει τις ψήφους των χρυσαύγουλων , ώστε να καταντά αν όχι επικίνδυνη τουλάχιστον γραφική.
    Δυστυχώς ούτε από την πλευρά του ΚΚΕ άκουσα τοποθέτηση με επιχειρήματα και στοιχεία. Η δε θέση του κόμματος για τη συμφωνία –κι εννοώ στο θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας- είναι τουλάχιστον ακατανόητη..

    Γεγονός είναι πάντως πως με αφορμή το σχέδιο συμφωνίας θα ακουστούν πολλά που τόσα χρόνια τα είχαμε σαν σκελετούς στην εθνική μας ντουλάπα. Εν κατακλείδι, όποιος διαθέτει λογική και πολιτική σκέψη , μπορεί να καταλάβει, πόσο σύνθετη είναι η ιστορία των βαλκανικών πληθυσμών και πόσο έχουν επηρεαστεί και επηρεάζονται οι λαοί μας από τον εθνικισμό και τα ψεύδη κάποιων ακραίων.

    Γι’ αυτό και μόνο , όποια κι αν είναι η έκβαση της προ-συμφωνίας , αξίζει ένα μπράβο στον Κοτζιά και τον Τσίπρα.

    ΥΓ. Παρακαλώ, να μην με συμπεριλάβουν κάποιοι σχολιαστές στον φιλοσυριζαίικο ντορβά. Σχολιάζω σπάνια εδώ και ψηφίζω ΚΚΕ.

  35. Αν πιστέψουμε άλλο άρθρο της Γκάρντιαν, τα ιβηρικά κύπελα είναι όντως απ’την Ισπανία. Το «Τουρκία» βέβαια, προκειμένου για τον 8ο αιώνα μ.Χ., είναι κάπως άστοχο, αλλά ο μέσος αναγνώστης της Γκάρντιαν μάλλον δεν ξέρει τι θα πει Μικρά Ασία 🙂
    Το όλο άρθρο της Lifo είναι γλωσσικά για κλάματα, με λάθη και αδεξιότητες που προκαλούν απορία: γιατί τα bowls να γίνουν «επιτραπέζιοι δίσκοι»; γιατί «ενός σημαντικού εμπορικού κέντρου του στέμματος» (τίνος στέμματος; δεν ήταν ακόμα ενιαίο βασίλειο η Αγγλία!) » όπου έφερνε σε επαφή» κλπ.; τι θα πει «πρόκειται για μία επιφάνεια δοκιμών και όχι για κάποιο τελειωμένο έργο»; τι του φταίνε οι γραφείς του Τινταγκελ και τους λέει «επαγγελματίες γραφιάδες»; και άλλα…

  36. venios said

    Περί Μπαρμπαρούση: Μου κάνει εντύπωση η κατηγορία «εσχάτη προδοσία», ενώ ήταν μόνο λεκτικό το ατόπημά του. Προτροπή σε στάση (ή σε εσχάτη προδοσία), προσβολή θεσμών και συντάγματος, δυσφήμιση της χώρας (ή ότι άλλο θέλετε), ναι. Αλλά το εσχάτη προδοσία το θεωρώ υπερβολικό: Ισοπεδώνει το λόγο και την πράξη. Τι κατηγορία θα δινόταν τότε για ένα Γ. Παπαδόπουλο ή έναν Τεχέρο; Κι ακόμη κι αν κάποιοι αξιωματικοί τον άκουγαν και επιχειρούσαν πραξικόπημα, ηθικός αυτουργός θα ήταν ο Μπαρμπαρούσης – εκτός κι αν ήταν μέλος της χούντας.

  37. Avonidas said

    #gpoint

    ο Καμμένος που μένει σταθερός στην (όποια-δικαίωμά του) θέση έχει για το Σκοπιανό και δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση επειδή διαφωνει (α λα Σαμαρά)

    Οτι δηλαδή δεν θέλει να τη ρίξει για λόγους αρχής, κι όχι ας πούμε επειδή ειναι γλυκια η καρέκλα…

  38. Meshuggah said

    36. Για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας (άρθρο 135, ΠΚ), διαβάζω ότι κατηγορείται. Το σκέτο «εσχάτη προδοσία» είναι μάλλον για λόγους δημοσιογραφικού εντυπωσιασμού ή οικονομίας.

    4/27. Δηλαδή έχουν ίδια ρίζα ή είναι απλώς ομόηχα;

  39. Theo said

    @38:
    Είναι απλώς ομόηχα.

  40. Γιώργος said

    (σχόλιο 5) χαζεύοντας στο τουίτερ σου πέτυχα αυτό (για τον Πύρρο Δήμα)
    https://pbs.twimg.com/media/DfpDKaGWsAAvNKC.jpg:large
    Είναι σαφές ότι το ακροδεξιός προϋποθέτει σοβαρότατο ψυχικό νόσημα.

  41. cronopiusa said

    Αρχεία του Νίκου Γκάτσου απέκτησε το Harvard

    “…Δε δακρύζεις ποτέ σου, μάνα μου Ελλάς…” που τους ποιητές σου έξω ξεπουλάς

  42. loukretia50 said

    “…Aquarius βέβαια είναι ο Υδροχόος, το ζώδιο ή ο αστερισμός…..”

    When the moon is in the Seventh House and Jupiter aligns with Mars
    Then peace will guide the planets and love will steer the stars
    This is the dawning of the age of Aquarius Age of Aquarius… Aquarius!

    Θυμάται κανείς αυτό? https://youtu.be/N9oq_IskRIg?t=34

  43. Babis said

    Επειδή είμαι πολιτικά ορφανός νομίζω ότι η γνώμη μου επηρεάζεται μόνο από τα προσωπικά μου πιστεύω.

    Πιστεύω λοίπον ότι αυτή η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από αυτό που έλπιζα να πετύχει η οποιαδήποτε κυβέρνηση.

    Η περίπτωση να υποχωρούσαν σε όλα οι Σκοπιανοί είναι εντελώς ουτοπικό.
    Με απλοικό τρόπο θα έλεγα ότι ή θα δεχόντουσαν να αλλάξουν το όνομα τους σε κάτι που δεν θα περιείχε την λέξη Μακεδονία αλλά θα συνέχιζαν να ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων ή θα έπαιρναν ένα όνομα που έχει την λέξη Μακεδονία αλλά θα αποδέχονταν ότι είναι Σλάβοι και καμία σχέση δεν έχουν με την αρχαία Μακεδονία.

    Πήραμε το δεύτερο και μάλιστα με ένα σωρό ρήτρες που εξασφαλίζουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν γνώμη στο μέλλον.

    Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που θα ήθελε το πρώτο; ή κάποιος που νομίζει ότι θα μπορούσαμε ποτέ να πάρουμε όλο το πακέτο; την στιγμή μάλιστα που 140 από τις καμια διακοσαριά χώρες τους έχουν ήδη αναγνώρισει με το όνομα Μακεδονία σκέτο.

    Το πιο πιθανό είναι ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία τώρα στα επόμενα 25 χρόνια θα τους έχουν αναγνωρίσει οι πάντες εκτός από εμάς και την Κύπρο.

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς ο Παναγιώτης εννοεί ότι το έμψυχο υλικό της ΝΔ δεν πείθει για τη σοβαρότητά του και τις ικανότητές του, Κώστα. Άδικο έχει;
    Νομίζω όμως ότι δίνεις μεγάλη σημασία στην ιδεολογική καθαρότητα και συνέπεια των κομμάτων. Η κυβερνητική πολιτική καθορίζεται από τις υπάρχουσες συνθήκες και δυνατότητες και όχι από τις γενικόλογες ιδεολογικές αρχές των κομμάτων ή από τις ψηφοθηρικές προεκλογικές εξαγγελίες. Γι’ αυτό και βλέπουμε δεξιά κόμματα να παίρνουν σοσιαλιστικά μέτρα και αριστερά κόμματα να καταφεύγουν σε φιλελεύθερες λύσεις . Π.χ. δεξιά και αριστερά κόμματα ακολούθησαν σοσιαλδημοκρατική πολιτική στη λεγόμενη «χρυσή μεταπολεμική τριακονταετία», ενώ τα ίδια κόμματα το έριξαν στον νεοφιλελευθερισμό τα τελευταία τριάντα και χρόνια.

  45. gpoint said

    # 19

    Κώστα αρνείσαι να δεις κάτι προφανές ίσως γιατί έχεις άποψη επί του σκοπιανού, εγώ δεν έχω. Εγώ νομίζω πως στο μέλλον θα αποδειχθεί ποια θα ήταν η πιο σοφή λύση τώρα.
    Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα προτεραιότητας εσύ θεωρείς την ιδεολογία, εγώ είμαι με την λαϊκή άποψη «η συμφωνία πάνω από τον νόμο» και θεωρώ πολύ τίμια την στάση του Καμμένου να τηρήσει αυτά που είχε συμφωνήσει με τον Τσίπρα και να μην αλλάξει στάση στο Σκοπιανό απαγοητεύοντας αυτούς που τον ψήφισαν γι αυτή την θέση του.
    Αντίθετα μου προκαλεί θλίψη η περίπτωση του Κούλη που στην δεύτερη χιλιετία έχει ακόμα σαν σλόγκαν το «όχι σε ό,τι κι αν λέει η άλλη πλευρά » .

  46. Ριβαλντίνιο said

    @ 43 Babis

    καμία σχέση δεν έχουν με την αρχαία Μακεδονία.

    Αυτό που το αποδέχονται ;

    Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που θα ήθελε το πρώτο; [ θα δεχόντουσαν να αλλάξουν το όνομα τους σε κάτι που δεν θα περιείχε την λέξη Μακεδονία αλλά θα συνέχιζαν να ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων ]

    Εγώ ! Αδιαφορώ τι θα πιστεύουν για το έθνος τους, πως θα διδάσκουν την ιστορία τους , πως θα ονομάζουν την γλώσσα τους, αν θα ονειρεύονται να κατακτήσουν την Θεσ/νικη κ.λπ.

  47. Παναγιώτης Κ. said

    Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι η ασάφεια που υπάρχει σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας είναι το αποτέλεσμα της… μακροθυμίας της Ελληνικής πλευράς προς τους αδύναμους και κατά μία έννοια …αδικημένους, της άλλης πλευράς . Σαν να τους ζητάμε συγγνώμη γιατί επί 25 χρόνια υποτίθεται ότι τους ταλαιπωρήσαμε!

    Όταν διαβάζω ότι ο εθνικιστικός παροξυσμός στη FYROM προέκυψε από τον… Γκρουέφσκι αναρωτιέμαι ποιον κοροϊδεύουν όσοι αναφέρονται σε αυτόν;
    Έχω…πρωτογενή ενημέρωση με την έννοια ότι συγγενής μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βελιγράδι και μου είπε ότι η παραχάραξη της ιστορίας ξεκινάει από τότε (ήταν μαθήτρια κατά τη δεκαετία του ΄80). Φυσικά δεν προσθέτω κάτι καινούργιο. Είναι γνωστά πράγματα αυτά. Από την άλλη όμως δεν επιτρέπεται να τα ξεχνάμε διότι χάνουμε τη σοβαρότητά μας.

    Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα σε ένα τμήμα των πολιτικών μας εκπροσώπων και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας. Οι πολιτικοί αυτής της κατηγορίας διακατέχονται από έναν κοσμοπολιτισμό ο οποίος όμως δεν κατανοείται από τους περισσότερους Έλληνες. Αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί γενικότερα προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία και κυρίως επιδρά αρνητικά στη συνοχή της.

    Διαβάζω και τους υπέρμαχους της συμφωνίας και τους αντίθετους.
    Αναγνωρίζω ότι πρέπει να υπάρξει λύση.Όχι όμως οποιαδήποτε λύση τις συνέπειες της οποίας θα τις βρούμε μπροστά μας.

    Κάποιος σχολιαστής πριν λίγες μέρες έφερε ως παράδειγμα την υιοθέτηση του ευρώ. Τότε το είχαμε δει ως λύση. Τώρα το θεωρούν βρόχο για μερικές από τις χώρες της Ευρωζώνης πλην βεβαίως της Γερμανίας και μερικών ακόμη βόρειων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο ίδιο περίπου αναπτυξιακό επίπεδο με τη Γερμανία. Άρα ήταν μια επιλογή που τις συνέπειές της δεν τις είχα προβλέψει.

    Για τα προβλήματα που μας επιφυλάσσει το μέλλον αρμόδιο να τα προβλέψει είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Όμως αν κρίνουμε την ευκολία με την οποία ψηφίζει νομοσχέδια-ποταμούς μάλλον πρέπει να ανησυχούμε!

    Δεν παραγνωρίζω ότι είμαστε κράτος υπό περιορισμένη κυριαρχία και ότι οι μεγάλοι μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό. Αυτό όμως δεν κάνει μικρότερες τις ευθύνες αυτών που διαχειρίζονται τις τύχες μας.
    Από την άλλη όταν ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρα μαζεύτηκε στην Αττική οι ευαισθησίες των κατοίκων της περιφέρειας μάλλον αφήνουν αδιάφορους τους κυβερνώντες. Όσοι τα βλέπουν και κάπως αλλιώς τα πράγματα α-κυρώνονται με διάφορους χαρακτηρισμούς όπως… εθνίκια, αντιδραστικοί,συντηρητικοί και δεν ξέρω τι άλλο.

    Διάβασα τελευταία ένα βιβλίο που είχε μια συνέντευξη του Αχιλλέα Παπαϊωάννου πρωτοπαλίκαρου του Ζαχαριάδη.
    Μετά λοιπόν τη συντριβή του ΔΣΕ ήρθαν έτσι τα πράγματα και κάποια στιγμή του είπαν να πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα. Η απάντησή του;
    Άμετε στο διάολο!

  48. gpoint said

    # 37

    Εχει ξανακάνει υπουργός επί Ν.Δ. οπότε έχει εξασφαλίσει την σύνταξή του, αρχος κόμματος είναι άρα έχει λόγο στην βουλή, δεν βλέπω τι παραπάνω του προσφέρει τώρα (πρακτικά-όπως το έθεσες) το υπουργιλίκι.

  49. Pedis said

    Επιστημονικό ερώτημα:

    αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος σχολιαστής, από κείνους που έχουν εντρυφήσει στη συμφωνία, που να την έχει διαβάσει και αξιολογήσει και τη βρίσκει δίκαιη, χωρίς, όμως, να παιρνει προκαταβολικά τη θέση του «εμείς» κι «αυτοί», τι «χάνουμε» και τι «κερδίζουμε».

    Να δω υποψηφιότητες!

    Μετά, θα περνούσα στα πολιτικά ερωτήματα και θα ρωτούσα τους «εμείς», αν όντως «κερδίζουμε», πώς «καταφέραμε» να μας δώσουν το «κέρδος», και στους «εμείς» της άποψης «είναι προδότες», σε ποιους αντίπαλους του έθνους η κυβέρνηση προδίδει ( στους φίλους των «πατριωτών» και συμμάχους αμερικάνους; Ντροπή σας αχάριστοι.).

  50. spiral architect 🇰🇵 said

  51. LandS said

    37 Θέλεις να πεις ότι

    AND
    (
    1.Οι εκτός της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ έχουν δικαίωμα ενώ είναι υπέρ της συμφωνίας αλλά, επειδή η αντίθεσή τους στη κυβέρνηση είναι συνολική, να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατάθεσε η ΝΔ επειδή η κυβέρνηση έφτασε σε αυτή την συμφωνία.
    ;
    2. Οι ΑΝΕΛ δεν έχουν δικαίωμα ενώ είναι εναντίον της συμφωνίας αλλά, επειδή η η στήριξη τους στη κυβέρνηση είναι συνολική, θα καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατάθεσε η ΝΔ επειδή η κυβέρνηση έφτασε σε αυτή την συμφωνία.
    )
    =TRUE

  52. Σταύρος said

    Μήπως η σχετική αναφορά στο tweet του Σταϊκούρα προήλθε μεταφρασμένη αυτολεξεί από την αγγλική (»post-memorandum», όπου δεν υπάρχει κλίση του ουσιαστικού);

  53. spiral architect 🇰🇵 said

    Ο Νικοκύρης είναι σε πικνίκ και εμείς χαζεύουμε Μουντιάλ και τη γκολάρα του Πογκμπά στο Γαλλία-Αυστραλία. ⚽

  54. psi said

    «Ιβηρικά» από την τωρινή Τουρκία, δλδ Γεωργιανά-Καυκάσια. Δεν ξέρω αν υπάρχει διακριτή λέξη – μηπως Ιβηριανά?

  55. sarant said

    Σας χαιρετώ από μια πόλη της Βόρειας Γαλλίας που την ξερει καλά ο Γς.

    Χαίρομαι που διευκρινιστηκε (σχόλιο Άγγελου) ότι τα Ιβηρικά ήταν από την Ισπανια και οχι τον Καύκασο

    Άντε, και με το Νόμπελ (ο Κιμ θα το πάρει)

  56. Ριβαλντίνιο said

    Κουιζάκι όποιος θέλει
    http://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/1240804/dyskolo-na-apantiseis-kai-stis-15-mundo-erotiseis

    Είχα 10/15

  57. LandS said

    http://foreignpolicy.com/2018/06/15/alexis-tsipras-deserves-the-nobel-peace-prize/

  58. loukretia50 said

    άραγε τι θάλεγαν αυτοί… Μακεδόνες δεν ήταν?

    Μ.Ρασούλης – Ν.Παπάζογλου (1983) τραγουδάνε μαζί

    Εδώ, στη ρωγμή του χρόνου

  59. Fremder said

    Τα παίζουμε όλα μήπως πέσει η κυβέρνηση και θάψουμε την υπόθεση νοβάρτις, αυτό είναι αμοραλισμός και υποκρισία.

  60. Avonidas said

    #48. δεν βλέπω τι παραπάνω του προσφέρει τώρα (πρακτικά-όπως το έθεσες) το υπουργιλίκι

    Ε, μάλλον εκείνος το βλέπει καλύτερα.

    Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να κάνει ένα πείραμα ο Τσίπρας, να τον βγάλει από υπουργό, και να δούμε πόσο γρήγορα θα τον αδειάσει τότε ο Καμμένος.

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    12 στα 15, Ρίβα. Όχι κι άσχημα, κορώνι. 😉

  62. Παναγιώτης Κ. said

    @33.Κώστα, όλα αυτά που λες τα λαβαίνω υπόψη.
    Με βαραίνουν όμως…οι εμπειρίες μου! Αυτές βγάζουν στην επιφάνεια τον τρόπο με τον οποίο η Ν.Δ… ανεπισήμως διαπαιδαγωγεί τους οπαδούς της όπως και η καραμανλική περίοδος με τους αθρόους διορισμούς και φυσικά την διόγκωση του χρέους.Όχι δεν ξεχνώ την σπατάλη των Ολυμπιακών και με πονάνε οι εγκαταστάσεις που ρημάζουν.
    Θεωρώ εαυτόν ήπιο άτομο και αφανάτιστο. Πως συμβαίνει να μην έχω στεριώσει μια παρέα με νεοδημοκράτη μου είναι ακατανόητο.:)
    Με εσένα ωστόσο είμαι βέβαιος ότι θα κάναμε καλή και εποικοδομητική παρέα καθότι δεν απορρίπτω τα προτάγματα του φιλελευθερισμού! (διότι δεν μου αρέσει να είμαι αιθεροβάμων ή… υποκριτής. Ζούμε στον…υπαρκτό καπιταλισμό).

    2003. Πασόκ στη κυβέρνηση.
    Βρίσκομαι στην Χαλκιδική και ακούω οπαδό της ΝΔ να εξομολογείται με την ιδιάζουσα προφορά των κατοίκων της ορεινής Χαλκιδικής: Ξελ(ι)γωθήκαμαν!
    Προσδοκούσε την επαναφορά της ΝΔ. Προφανώς κάτι ξεχωριστό απολάμβανε κατά το παρελθόν το απώλεσε με την άνοδο του Πασόκ και ήθελε να το επανακτήσει με την κυβερνητική μεταβολή!

    Οι εμπειρίες που είπα μου έφεραν στον νου τον…Ταμήλο βουλευτή από τα Τρίκαλα.
    Και φυσικά δεν έχω μονόπλευρη μνήμη! Αίφνης θυμήθηκα και τον Διαμαντόπουλο του Σύριζα και φυσικά μπορώ να θυμηθώ και πολλούς ακόμη από όλο το πολιτικό φάσμα.

    Σύνθημα μου: Η δυσπιστία απέναντι στην εξουσία είναι μια από τις βασικές αρετές του πολίτη.

    Θέλησα να δω απροκατάληπτα τον αρχηγό της ΝΔ.
    Όμως, όπως το επεσήμανε και ο G… (#45), δεν εκφράζει κάτι καινούργιο όταν λέει όχι σε ό,τι και αν λέει η άλλη πλευρά.. Μπορεί έτσι να διεξάγεται η αντιπολίτευση και εγώ δεν το ξέρω. Ως πολίτης όμως , δεν συμφωνώ με αυτό τον τρόπο.
    Γιατί πίσω πίσω από αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές εγώ βλέπω την περιφρόνηση στον πολίτη και την προαγωγή ιδιοτελών συμφερόντων, είναι κάτι που θα έχουμε την ευκαιρία να το αναλύσουμε σε άλλο σχόλιο. Σε αυτό το ιστολόγιο καμιά ευκαιρία δεν πάει χαμένη. :).

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    5,6,25 λειρικά 🙂
    http://www.e-tetradio.gr/Article/16183/hrysh-ratsa-h-ellhnikh#.WyTGq-E7Z34.twitter

    58. Ηρακλειώτης ο ένας 🙂

    Απ΄αλλού: Κόναν Μπαρμπαμυτούσης! γεια σου Βαγγέλη Χερουβείμ

  64. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ

    Μιας και σήμερα τα θέματα γύρω-γύρω από την επικαιρότητα γυρίζουν, να κάνω μια ερώτηση, ειδικά προς τους θεράποντας του δευτέρου αρχαιοτέρου επαγγέλματος, για κάτι που δεν έχω προλάβει να κοιτάξω:

    Αν, λέω άαααν, έκλεινε η βουλή (π.χ. λόγω προώρων εκλογών στην απίθανη περίπτωση που η πρόταση μομφής/δυσπιστίας πέρναγε), να ενεργοποιούνταν οι διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών για να διαγραφούν οι ποινικές ευθύνες γνωστών «αρίστων» για Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και τις υπόλοιπες λαμογιές τους ή με το νόμο Καστανίδη δεν παραγράφεται τίποτα;

  65. Jago said

    @35 Άγγελε, σωστά όλα μα λες «αλλά ο μέσος αναγνώστης της Γκάρντιαν μάλλον δεν ξέρει τι θα πει Μικρά Ασία»

    Στο πρωτότυπο «from what is now Turkey» παναπεί «από τη σημερινή Τουρκία». Μια χαρά διατύπωση χωρίς να μπλέκουμε με μάιναρ άσια κλπ.

  66. Pedis said

    Αυτό με την εσχάτη προδοσία, τη μια από τους ακρο/δεξιούς, την άλλη από τους θεσμούς του δημοκρατικού τόξου, δείχνει ποιος είναι ο πνευματικός πατέρας του έθνους:

    ο Φώσκολος!

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    62: Ο Κώστας Μητσοτάκης, στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στον Παπαχελά, παραδέχτηκε ότι έκανε πολλά ρουσφέτια και δεν έβλεπε κάτι κακό σ’ αυτό. Είναι καλό να βοηθάμε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας. Ότι, δηλαδή, δουλειά του πολιτικού είναι να βρίσκει δουλειά στον ψηφοφόρο του και κρεβάτι σε νοσοκομείο και όχι να εργάζεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους, για να χτίζονται νοσοκομεία που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων. Αυτή είναι η κοτζαμπάσικη νοοτροπία του μέσου Έλληνα πολιτικού διαχρονικά.
    Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπήρξαν ποτέ κόμματα αρχών, δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σοβαρό φιλελεύθερο κόμμα, σοβαρό κομμουνιστικό κόμμα.

  68. Νίκος Κ. said

    Αραία, αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα. Απευθείας από τη συγκέντρωση των μακεδονομάχων στο Σύνταγμα:
    https://www.skylinewebcams.com/el/webcam/ellada/atiki/athina/hellenic-parliament.html

  69. cronopiusa said

  70. cronopiusa said

  71. ΚΩΣΤΑΣ said

    62 Παναγιώτη, το σχόλιό μου αναφερόταν στον χαρακτηρισμό σου «Η ανυποληψία της ΝΔ…» και είχε τη σημασία της συνέπειας ενός κόμματος στις βασικές του αρχές. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα την ψήφο του καθενός. Η ψήφος είναι άλλο θέμα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σε οδηγούν να ψηφίσεις ή να μην ψηφίσεις κάποιον. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μην ψηφίσει ΝΔ μόνο και μόνο γιατί ο Κυριάκος του φαίνεται «ανοιχτομάτης ή αυγουλομάτης», 😉 ενώ ο Αλέξης έχει πιο οικείο και χαμογελαστό πρόσωπο.

    Όσο για τα άλλα που λες συμφωνώ γενικά μαζί σου, με μια επισήμανση. Η γενικευμένη διαφθορά ήταν πατέντα εφευρεθείσα και εφαρμοσθείσα από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Όχι πως οι άλλοι δεν έκλεβαν ή και δεν κλέβουν ακόμη, αλλά είχαν την αίσθηση ότι αυτό ήταν παράνομη πράξη, το έκαναν κρυφά, δεν το ομολογούσαν. Επί ΠΑΣΟΚ, ο πιο φουκαράς αγρότης ή κτηνοτρόφος γινόταν ρεζίλι στο χωριό και δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει, αν είχε δηλώσει τα πραγματικά στρέμματα καλλιέργειας, την πραγματική ποσότητα παραγωγής ή τον πραγματικό αριθμό αιγοπροβάτων. Φαντάσου τι γινόταν με τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις.

    Και μια προσωπική εξομολόγηση-μαρτυρία. Κάποτε κι εγώ αναρωτήθηκα για την κομματική μου τοποθέτηση. Ήταν τότε που ο Σαμαράς εκλέχτηκε αρχηγός της ΝΔ. Προβληματίστηκα έντονα, ποιοι είναι οι ιδεολογικοί μου σύντροφοι; Αυτοί που επιβραβεύουν την προδοσία με την αρχηγία; Απείχα στην ψήφο επί Σαμαρά.

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δηλαδή, φίλε Κώστα, το να βάζεις χέρι στο δημόσιο χρήμα αιδημόνως και με σβηστό φως και το να κάνεις το ίδιο πράγμα φόρα παρτίδα, έχει διαφορετική επίδραση επί των δημοσίων ελλειμμάτων; 😊Άσε που δεν είναι σωστή η δαιμονοποίηση του αντιπαθούς μου ΠΑΣΟΚ, αφού η διαφθορά στα μεταπολεμικά χρόνια με τη διασπάθιση των χρημάτων του σχεδίου Μάρσαλ είχε αφήσει άφωνους τους Αμερικανούς. Είναι η περίοδος που οι δωσίλογοι και οι μαυραγορίτες, αντί να βρίσκονται στη φυλακή, συγκυβερνούσαν με τους πολιτικούς και πλούτιζαν έτι περισσότερον «σεμνά και ταπεινά». Γραμμένα και μαρτυρημένα είναι όλα αυτά, πλήθος οι ιστορικές πηγές, φίλε μου.

  73. ΚΩΣΤΑΣ said

    73 Στα σύντομα, Γιάννη, εξέρχομαι σε λίγο όξω, θα έχω το τάμπλετ, δεν ξέρω αν θα έχω χρόνο.

    Ως προς την κλεψιά, διαχωρίζω το ποιοτικό στοιχείο, και όσο πιο εκτεταμένη είναι, τόσο πιο μεγάλη η ζημιά.

    Ως προς τους «δωσίλογους» κλπ. Πας μη κομμουνιστοσυμμορίτης δοσίλογος, το αριστερό αφήγημα, λαϊκισμός, αυριανισμός, που λέγαμε και χθες. Χο! χο! χο! 😉 🙂 😛

  74. cronopiusa said

    Να πάρει θέση η ΝΔ για τον βουλευτή της Κασαπίδη καλούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

  75. Γιάννης Ιατρού said

    42: Εμ, με το moon και μ΄αυτά μεγαλώσαμε, ξεχνιούνται; 🙂

    69: Σκύλε μην τους ακούς, αφού τελειώνει σε -ίδης, σίγουρα Πόντιος ήταν (-Τημενίδης Έλλην… τους είπε, -Έλα κοντά μας και μην ντρέπεσαι… του απάντησαν) .

  76. Γιάννης Ιατρού said


    Συνελήφθη κι ο Αρτέμης Σώρρας ….

  77. Classicist said

    Να προσθέσω ένα χοντρό (έως πολύ χοντρό, για όσους ξέρουν λιγάκι από Αγγλική Ποίηση) μεζεδάκι που διέπραξε πρίν λίγο στη Βουλή ο αγγλομαθέστατος (και με Σκωτσέζα σύζυγο) υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ξεκίνησε την ομιλία του (αρχή του βίντεο) με τον περίφημο στίχο του Rudyard Kipling «what should they know of England who only England know?» (= τί ξέρουν για την Αγγλία αυτοί που μόνο για την Αγγλία ξέρουν;), αποδίδοντάς τον στον William Blake, ο οποίος έζησε 100 χρόνια νωρίτερα από τον Rudyard Kipling!..

  78. gpoint said

    # 77

    αρα του τελειώσαν τα λεφτά… φτωχομπινές απεδείχθη γιατί ως γνωστόν όσο έχεις λεφτά (λαδώνεις και) δεν σε πιάνουνε (Ασλανίδης, Τοτόμης και σία)

  79. Classicist said

    Προσθέτω στο 78 ότι ο Τσακαλώτος ΑΛΛΟΙΩΣΕ τον στίχο του Κίπλινγκ (όπως φαίνεται από την αρχή του βίντεο).

    ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: «what do they know of England, that only England know?»

    ΚΙΠΛΙΝΓΚ:«what should they know of England who only England know?»

  80. loukretia50 said

    βασικά στο 76 (σχόλιο για το 42).
    Μήπως… κοκορεύεστε λίγο για το ένδοξο παρελθόν σας? No offense…
    Στα καθ΄ημάς πάντως οι κότες είχαν μεγάλη πέραση. Ο Νίκος Γούναρης τραγουδούσε https://youtu.be/7URYB6p6d0M

    Πρίμα κότα στο κοτέτσι
    να περνάει η ζωή σου έτσι,

    και μια κότα – κοκότα https://thumb7.shutterstock.com/display_pic_with_logo/399151/110350127/stock-vector-daft-chicken-cartoon-110350127.jpg

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε πρόλαβα, Βάτμαν, για ένα λεπτό, αλλά ας όψεται η μαρμάγκα. Θα το ξεφουρνίσει με νικοκυρική παρέμβαση. 😊
    Η ουσία πάντως είναι ότι τέτοια μεζεδάκια δεν επιτρέπονται σε προετοιμασμένες ομιλίες. Δεν το θυμάσαι, ψαξ’ το, ρε φίλε…Αλλά μάλλον νόμισε πως το θυμάται.

  82. Classicist said

    (82): Δεν είμαι άντρας, κορίτσι είμαι (35άρα). Χαίρομαι που συμφωνείτε πως η γκάφα του Τσακαλώτου είναι το μεζεδάκι της Εβδομάδας, για δύο κυρίως λόγους:

    1ον) Μιλούσε από το βήμα της Βουλής, η ομιλία ήταν προετοιμασμένη, κι όμως βαρέθηκε να κάνει ένα googlάρισμα για να επιβεβαιώσει τη μνήμη του. Αυτό δείχνει ασυγχώρητη επιπολαιότητα για έναν υπουργό Οικονομικών

    2ον) Είναι ο ίδιος αγγλοθρεμμένος και αγγλομαθέστατος με Σκωτσέζα σύζυγο, η οποία ασφαλώς θα ήξερε τον στίχο του Κίπλινγκ, γιατί είναι πασίγνωστος στην Βρετανία. Ούτε την γυναίκα του δεν ρώτησε ο επιπόλαιος Τσακαλώτος. Είναι σαν να αποδίδει κάποιος στον Παλαμά τον πασίγνωστο στίχο του Σολωμού («Ελεύθεροι Πολιορκημένοι») «λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει»

  83. Babis said

    #46 Ριβαλντίνιο

    Στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

  84. loukretia50 said

    Μακάρι το χειρότερο λάθος των πολιτικών και όλων εκείνων που έχουν εξουσία να ήταν ότι δολοφονούν την ποίηση.
    Δε θα το αντέχατε?

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    85: Το θέμα είναι η επιπολαιότητα, η τσαπατσουλιά και η εργαλειακή χρήση της ποίησης. Έχει δίκιο η τριανταπεντάρα στο β: τόσο χοντρό λάθος είναι.

  86. ΣΠ said

    Η εικόνα του Δαβίδ με την μύτη που αιμορραγεί προέρχεται από εδώ:

  87. cronopiusa said

    Αυτό και εάν είναι ρατσισμός: Σε παραλία της Λέσβου, ζητούν διαβατήριο για να σε αφήσουν να κολυμπήσεις (Photos)

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    «And what should they know of England who only England know?»
    Μεζεδάκι του Τσακαλώτου στην ομιλία του στη Βουλή. Απέδωσε στίχο του Κίπλινγκ στον Μπλέικ:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.telelib.com/authors/K/KiplingRudyard/verse/volumeXI/englishflag.html&ved=2ahUKEwjBoNn5z9jbAhUMSK0KHTrcAbQQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw13kYSNTnYWRZDxT3xGU-tq

  89. sarant said

    Γεια σας. Ομολογώ πως δεν ήξερα τον στιχο που στραπατσάρισε ο Τσακαλώτος.
    Αλλά μου φαίνεται πως ταίριαζε στα συμφραζόμενα.

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τον στίχο μια χαρά τον ταίριαξε. Αλλά τον απέδωσε σε λάθος ποιητή. Όπως είπε και ο Ελύτης «δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό». 😊

  91. sarant said

    91 Nαι, ο ποιητής του Αιγαίου 🙂

  92. Πέπε said

    @69:
    Αυτή η φτγρ πρέπει να είναι από παλιότερο συλλαλητήριο, και εκέκρακτο δεόντως κι εδώ, αν θυμάμαι σωστά.

  93. MA said

    Καλησπέρα,
    μόλις διάβασα στο altsantiri ότι ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε στο ΊλιντεΝτ και ομοίως μίλησε για μηχανοΓραφίες! Αληθεύει;

  94. Πέπε said

    Ίλιντεντ όπως Ούλοντεντ;

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  96. sarant said

    94 Το Ίλιντεντ το είδα και αλλού.
    Επίσης μου είπαν ότι κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι «περιλάβατε με εμπιστοσύνη τον κ. Κοτζιά»

  97. Αρχαιοελληνιστής said

    1) Με επιχειρήματα Σαραντάκου (ότι δεν υπάρχει δημοτική γλώσσα) έβγαλε ο Κοτζιάς άχρηστο τον Μπαμπινιώτη απόψε στην Βουλή. Αντιγράφω από τα Πρακτικά…

    ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: «Το 1992 και 1994 στον διεθνή οργανισμό ISO που είναι αυτός που κατοχυρώνει τα σήματα από γλώσσες μέχρι πινακίδες απουσίαζε η ελληνική πλευρά. Είχε μόνο τον κ. Μπαμπινιώτη το 1977 ο οποίος κάνει ότι είναι ο μόνος ειδικός επί των γλωσσών. Αλλά εγώ θυμάμαι τον κ. Μπαμπινιώτη ότι έλεγε ότι δεν υπάρχει δημοτική γλώσσα στην Ελλάδα και είχε φτιάξει την νέα κοινή ελληνική τότε υπερασπιζόμενος την καθαρεύουσα. Για να είμαι σαφής. »

    2) Λίγο πρίν, είχε ξεφτιλίσει τον αρχιτσέλιγκα Αβέρωφ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Ροζαλία»….

    ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: «Το 1959 ο κ. Αβέρωφ, ο αρμόδιος γι’ αυτό το ζήτημα, δημοσίευσε, αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Τον έχετε καταδικάσει; Είναι στην ιστορία της ελληνικής δεξιάς καταδικαστέος ο κ. Αβέρωφ ή είναι ίνδαλμα με τη «φωτιά και τα τσεκούρια» του; »

    3) Η γκάφα Τσακαλώτου για το ποίημα του Κίπλινγκ που αποδόθηκε στον Μπλέικ, ΔΕΝ διορθώθηκε στα Πρακτικά της Βουλής…

    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: «…«What do they know of England that only England know?». Τι ξέρουν αυτοί για την Αγγλία, που μόνο την Αγγλία ξέρουν; Είναι ένας στίχος από τον William Blake, από τους πιο διάσημους στίχους στη βρετανική ποίηση, που ουσιαστικά ένας άνθρωπος που αγάπησε τη Βρετανία, την Αγγλία, μέσα από τα ποιήματα και τους πίνακές του, λέει ότι για να ξέρεις τη χώρα σου, πρέπει να ξέρεις και άλλες χώρες και άλλες κουλτούρες και άλλες παραδόσεις και άλλες ιστορίες και να μπορείς να μπεις στα παπούτσια των άλλων.
    Η τραγωδία είναι ότι οι σύγχρονοι Βρετανοί ξέχασαν αυτό το ρητό, αυτόν τον στίχο και γι’ αυτό έχουν μπροστά το Brexit και νομίζουν ότι με την ιστορία τους, τη βασίλισσα Ελισσάβετ Α’, τον Νέλσονα, τον Γουέλινγκτον, την αυτοκρατορία με τις φανέλες …»

    4) (97): Από τα Πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει ότι ο Κούλης είπε «περιλάβατε». ΙΔΟΥ η απομαγνητοφώνηση των Πρακτικών…

    ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Τον εμπιστεύεστε ακόμα τον κ. Κοτζιά; Περιβάλλετε τον κ. Κοτζιά με την εμπιστοσύνη σας. Έτσι δεν είναι, κύριε Καμμένε;»

  98. Γς said

    Και γράφει κάποια [η δικιά μου] στο ΦΒ:

    Φαμαγκούστα, αγάπη μου

    Αυτή όλη την παραλία που βλέπετε την έχουμε περπατήσει αμέτρητες φορές με τες αδελφες μου!! πάντα όλες μαζί!!!

    Πίσω από τα ξενοδοχεία στο βάθος βρίσκεται το σπίτι μας! η καρδιά μας!! ή ρίζες μας!!!

    Δεν μας επιτρέπουν όμως να ξαναπερπατήσουμε!
    Ούτε να ξαναδούμε το σπίτι μας! γι’αυτό στα όνειρα μου κάθε βράδυ είμαι εκεί!! αυτό δεν μπορεί κανείς να μου το στερήσει!!!

  99. Pedis said

    την αυτοκρατορία με τις φανέλες …

    Τι εννοεί, ότι προσποιούνται πως παίζουν ακόμη για τη φανέλλα; Στο Γουέμπλει; Ή ότι προσκυνάνε σώβρακα και φανέλλες; Δεν καταλαβαίνω.

    Όποιος δεν πρόλαβε τον Μπλέ(ι)κ έμεινε αμόρφωτος ρε γαμώτο.

  100. Μαρία said

  101. Λ said

    Και όμως έχει αρκετά λαθάκια ο τιμοκατάλογος και όχι μόνο στη μετάφραση. το πιο τρανταχτό ίσως είναι το druft αντί draft και το σάντουιτς με το έξτρα γράμμα στο τέλος.

    Βρε μια χαρά συνεννοούνται οι Α&Α. Αλλιώς γιατί μας επέβαλαν ένα υπουργό παιδείας που έχει τα ίδια ιδεώδη με το ελάμ και τα χρυσάβγουλα;

  102. cortlinux said

    Προσωπικη γνωμη ειναι οτι μια πραγματικα σοβαρη δεξια αντιπολιτευση (κι οχι αυτος ο θιασος σαλτιμπαγκων ) θα ειχε ριξει την παρουσα κυβερνηση εντος ενος ετους. Ομως με αυτη την αντιπολιτευση ο μέτριος. για εμενα, Τσιπρας , στο τελος θα θεωρηθει νεος καραμανλανδρεας.

  103. gpoint said

    Με το μουντιάλ κάνουμε ένα διάλειμα από την μόνιμη αγάπη μας και ασχολούμαστε με την καψούρα μας που ελπίζουμε… (Ιβάν-θεέ φέρε μας τον Κριστιάνο Ρονάλντο !!! )

    Των φρονίμων τα παιδιά, μαγειρεύουν πριν πεινάσουν ( για αρχή…καλά πάμε )

  104. Κώστας said

    @97

    Καλημέρα.

    Εγώ άκουσα:

    «Περιλαμβάνετε με εμπιστοσύνη […];»

  105. sarant said

    98-105 Συνηθιζεται να τα χτενίζουν τα πρακτικά στην απομαγνητοφώνηση.

  106. Κώστας said

    Τελικά καλά άκουσα (9:05):

  107. Πέπε said

    Πάντως το Ίλιντεντ, αν όντως το είπε, δεν είναι ίδιας τάξης λάθος με το «περιλαμβάνετε με εμπιστοσύνη». Το ένα είναι μια λέξη ξένης γλώσσας, και ναι μεν έχει μια λογική στο γιατί είναι έτσι κι όχι αλλιώς (ντεν = μέρα, Ίλιντεν = η μέρα του [προφήτη] Ηλία), αλλά προφανώς και δεν απαιτείται από τον κάθε Έλληνα να γνωρίζει αυτή τη λογική, προκειμένου για μια γλώσσα ελάχιστα διαδεδομένη ως δεύτερη παρ’ ημίν. Το άλλο είναι κοινά ελληνικά, τα οποία ασφαλώς απαιτείται να γνωρίζει ο κάθε Έλληνας, έστω κι αν δεχτούμε το ελαφρυντικό του σαρδάμ πάνω στον απροετοίμαστο προφορικό λόγο (που δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το δεχτούμε: γιατί να χρειάζεται προετοιμασία και γραπτό κείμενο για να επικοινωνήσεις στη μητρική σου γλώσσα με όσους βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο;).

  108. sarant said

    108 Προφανώς

  109. LandS said

    78, 80, 89 κλπ.

    Το μεγαλύτερο λάθος του Τσακαλώτου δεν είναι ότι απέδωσε στον Μπλέικ στίχο του Κίπλινγκ. Έκανε το λάθος να δώσει την «επίσημη» ή μάλλον την κυρίαρχη ανάλυση στα Βρετανικά σχολεία και, νομίζω, στα Αμερικάνικα . Ότι δηλ. δεν πρόκειται κάποιος να μάθει (αγαπήσει) τη πατρίδα του αν δεν μάθει (καταλάβει) τον άλλον, της άλλης πατρίδας.

    Στη πραγματικότητα ο στίχος είναι από το ποίημα The English Flag. Όπου οι τέσσερις «Άνεμοι του Κόσμου» προτρέπουν τους αγράμματους, κουρελήδες, κλέφτες και ψεύτες των Νησιών να πάνε όπου γης (να γίνουν πολιτισμένοι πραγματικοί Άγγλοι) μια και ήδη εκεί κυματίζει η Σημαία.

    Τελειώνει ο Βοριάς:
    What is the Flag of England? Ye have but my bergs to dare,
    Ye have but my drifts to conquer. Go forth, for it is there!
    Ο Νοτιάς:
    What is the Flag of England? Ye have but my reefs to dare,
    Ye have but my seas to furrow. Go forth, for it is there!
    Ο Λεβάντες:
    What is the Flag of England? Ye have but my sun to dare,
    Ye have but my sands to travel. Go forth, for it is there!
    Ο Πουνέντες:
    What is the Flag of England? Ye have but my breath to dare,
    Ye have but my waves to conquer. Go forth, for it is there!

    Άλλη μια ωδή στην αποικιοκρατία δηλαδή. Ή πιο σωστά, άλλη μια ελεγεία για την αδιαφορία που ο απλός λαός δείχνει για την Αυτοκρατορία και τους Υπερασπιστές της.

    Με σημειώσεις
    http://www.kiplingsociety.co.uk/poems_englishflag.htm

  110. sarant said

    110 Σωστός!

  111. Ριβαλντίνιο said

    @ 84 Babis

    Όχι . Στο άρθρο 7 λέει ότι δεν τους ενδιαφέρει το αρχαιοελληνικό παρελθόν της Μακεδονίας και όχι το αρχαιομακεδονικό παρελθόν της Μακεδονίας. Ο ποκοπίκος , ο τουλούμπας και οι λοιποί Ζαίοι πιάστηκαν κορόιδα από τους Σκοπιανούς.

    @ 98 Αρχαιοελληνιστής

    @@ριές του τουλούμπα. Όλα αυτά είναι συζητήσεις και προτάσεις για συμφωνία και όχι υπογραφή συμφωνίας. Υπογραφή πέφτει τώρα από τον ποκοπίκο που ξεπουλάει την Μακεδονία όπως οι πολιτικοί του πρόγονοι το 1949.

  112. MA said

    Καλημέρα,
    95 Πέπε, οδοντόκρεμα ή τσίχλα, διαλέγουμε και παίρνουμε…😉
    108 Πέπε, εντάξει η ξένη λέξη, αλλά μιλάμε για το καλύτερο βιογραφικό της χώρας😀

  113. Pedis said

    # 110 – δεν υπάρχει αντίφαση. Η αποικιοκρατία ενισχύει με χίλιους τρόπους τον κοσμοπολιτισμό! Αυτά τα παίζει στα δάκτυλα ο Τσακαλώτος.

  114. ΚΩΣΤΑΣ said

    103 Cortlinux said > Προσωπικη γνωμη ειναι οτι μια πραγματικα σοβαρη δεξια αντιπολιτευση (κι οχι αυτος ο θιασος σαλτιμπαγκων ) θα ειχε ριξει την παρουσα κυβερνηση εντος ενος ετους

    Και δική μου προσωπική γνώμη. Η αριστερά, χάρις και στο αριστερό αφήγημα που την παρουσιάζει ως ένα τέλειο και ιδεατό πολιτικό σύστημα, πρέπει να κυβερνήσει για να απομυθοποιηθεί στη φαντασία του λαού. Όπως συνέβη και με το αριστερό-σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο διαλύθηκε στα εξ ών συνετέθη, όταν ο λαός κατάλαβε με τι έχει να κάνει.

    Αν κρίνουμε ότι ακόμη δεν επήλθε σε γνώση του λαού τί εστί αριστερά, μπορεί και εμείς οι μη αριστεροί να ψηφίσουμε Σύριζα για να παραμείνει ακόμη όσο χρειάζεται, ώστε να επέλθει ή πλήρης απομυθοποίηση.

  115. Ριβαλντίνιο said

    Για όλα φταίνε οι ΝουΔούληδες που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές. Έρχεται ένας χασαποταβερνιάρης θαμώνας του ερωτοδικείου , ένας τζιτζιφιώγκας , ένας Κούλης πορφυρογέννητος και ένας Μπουμπούκος πατριώτης και ζητούν την ψήφο τους. Οι 3 πρώτοι τους λένε, αν εκλεγούμε όπως τα ξέρετε. Θα συνεχίζει να κοκκινίζει ο σβέρκος μας από τις φάπες των αριστερών. Ο Μπουμπούκος τους λέει. Κάθε μέρα διαμαρτυρία έξω από την βουλή. Όπου βουλευτής και υπουργός του Τσύριζα θα είναι με κόσμο από πίσω του να τον κερνάει το αβγουλάκι του και το γιαουρτάκι του. Νεολαία οργανωμένη και όχι κουραμπιέδες για ξανακαταλάβει τα ΑΕΙ. Χρυσάβγουλα στην μπουζού. Ξεκαθάρισμα Εξαρχείων , διαχωρισμός ποινικών – τρομοκρατών στις φυλακές, εξαφάνιση ρουβικώνων , οι βάρκες με τους λαθρομετανάστες θα σπρώχνονται πίσω κ.α. Όλα τα νέα παιδιά διέθεσαν 3 ευρώ από το υστέρημά τους για να ψηφίσουν τον Μπουμπούκο. Οι μπαρμπάδες, συνταξιούχοι του δημοσίου, διορισμένοι επί ΕΡΕ οι περισσότεροι, ψήφισαν τους 3 πρώτους. Να τα χάλια μας. Να παραδίδετε η Μακεδονία και να μην τρέχει μία.
    Κατά τ’ άλλα από την εσωτερική μας επικαιρότητα :

  116. Pedis said

    # 116 – Ρίβα, το πρώτο 100% είναι δικό σου, σωστά;

  117. Ριβαλντίνιο said

    @ 117 Pedis

    Ποιο πρώτο ; Δεν σε πιάνω !

  118. ΚΩΣΤΑΣ said

    116 Φίλε μου Ρίβα, αποσύρω την πρότασή μου να σε κάνουμε αρχηγό! 😉

  119. Pedis said

    # 118 – το χουμουριστικό, ντε!

  120. Ριβαλντίνιο said

    @ 119 ΚΩΣΤΑΣ

    Ωραία ! Εξάλλου εγώ έχω γεννηθεί για να ακολουθώ. 🙂

    @ 120 Pedis

    Όχι.

  121. Pedis said

    # 121 β – κι όμως, από περιεχόμενο, γούστο και μορφή, θα στοιχημάτιζα υπέρ σου.

  122. gpoint said

    # 115

    Γιατί, μήπως κατάλαβε ο λαός(και συ) τι εστί δεξιά, παρά τα τόσα χρόνια που κυβέρνησε ;
    Οταν και ΑΝ μπορέσεις να εξηγήσεις γιατί στην δεξιά μετά τον ακατανόμαστο βγαίνει πρόεδρος ο κατά τεκμήριο πιο ανάπηρος πνευματικά ( θυμίσου Αντωνάκη, Κωστάκη κ.λ.π. και μετά τον Κούλη θα έχει Μπουμπούκο, – όπως φαίνεται ή λες να βρεθεί ανώτερο «πουλαίν» του είδους 😉 θα είσαι κοντά να καταλάβεις γιατί το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική και μιλάω ΣΟΒΑΡΑ περίμενοντας την εξήγησή σου.
    Τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο, με εξαίρεση τους προπονητές-κατασκευάσματα των δημοσιογράφων όπως ο Δώνης, ο Τσιώλης, ο Αναστασιάδης κ.λ.π. παίζουν κάθε φορά οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές

  123. gpoint said

    # 123

    Θυμάμαι όταν διεκδικούσαν την προεδρία του κόμματος Ντόρα και Σαμαράς έλεγα πως θα βγει η Ντόρα αλλά μου άνοιξε ΠΛΗΡΩΣ τα μάτια ένας σοφός ιταλός που δεν ζει πιά, μου είπε με σιγουριά πως από τους δυο θα εκλεγεί ο πιο βλάκας στα σίγουρα.

  124. Babis said

    #112 Ριβαλντίνιο
    «Όχι . Στο άρθρο 7 λέει ότι δεν τους ενδιαφέρει το αρχαιοελληνικό παρελθόν της Μακεδονίας και όχι το αρχαιομακεδονικό παρελθόν της Μακεδονίας.»

    Δηλαδή ισχυρίστηκε κάποιος ότι παράλληλα με το αρχαιοελληνικο παρελθόν της Μακεδονίας υπάρχει και ένα άλλο διαφορετικό αρχαιομακεδονικό, το οποίο μπορούν να διεκδικήσουν;

  125. cortlinux said

    Αρκετοι.

  126. ΚΩΣΤΑΣ said

    123 > Γιατί, μήπως κατάλαβε ο λαός(και συ) τι εστί δεξιά…

    Αυτό το εμπεδώσαμε όλοι, ο λαός δεν ξεχνά, τί σημαίνει δεξιά.

    Το «τι σημαίνει», είναι πολυσήμαντο. 🙂

  127. Pedis said

    Η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμαινε διαρκώς στην κυβερνητική παράταξη ότι εάν δεν ήθελε να υπάρξει αντίστοιχη έκρηξη στην Ελλάδα, θα έπρεπε να προβεί σε υποχωρήσεις.

    Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Δημήτρη Τσάτσου ότι «εάν κύριοι βουλευταί –για να δώσω ένα παράδειγμα– καταργήσετε το δικαίωμα της μειοψηφίας να οδηγεί τη Βουλή σε σύσταση εξεταστικών επιτροπών, οδηγείτε σε ίδρυση Εξεταστικών Επιτροπών του Λαού» [4].

    Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του Ευάγγελου Παπανούτσου για τη συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ: «Εφ’ όσον τους έχωμεν έξω, θα φωνάζουν. Βάλτε τους μέσα για να σιωπήσουν» [5].

    Η διαφορά ανάμεσα στο κυβερνητικό σχέδιο και το Σύνταγμα του 1975 στο επίπεδο των δικαιωμάτων δεν πρέπει λοιπόν να αποδοθεί, όπως συνήθως γίνεται, στις πολιτικές ή ιδεολογικές εξελίξεις στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, αλλά κυρίως στην κινητοποίηση των κυριαρχούμενων τάξεων.

    ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις …
    http://www.efsyn.gr/arthro/syntagmatikes-tomes-kai-taxiki-pali

  128. cortlinux said

    Δεν υπαρχει καποιο τελειο συστημα. Οποιοι διαθετουν μια ελαχιστη λογικη κατανοουν οτι ουσιαστικα δεν υπαρχει καθαρο συστημα αλλα κυριαρχες τασεις εντος συστηματος. Μονο τα απολυταρχικα καθεστωτα μπορουν να θεωρηθουν καθαρα.
    Τωρα σχετικα με το ΣΥΡΙΖΑ ειναι πολλα τα σημεια οπου περισσοτερο ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζεται την αστικη δημοκρατια παρα η ΝΔ. Η ΝΔ μοιαζει πιο πολυ με φονταμενταλιστες φεουδαρχες με γραβατα. Και το προβλημα μου δεν ειναι δεξιοι αλλα οτι ειναι δεξιοι τυπου ΛΑΟΣ. Ειναι τοσο κολλημενοι και οπισθοδρομικοι που και τον Εκονομιστ θα τον εβγαζαν κομμουνιστικη φυλλαδα.

  129. Ριβαλντίνιο said

    @ 125 Babis

    Φυσικά αδερφέ μου. Οι Σκοπιανοί πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες. Συνεπώς όταν μιλάνε για το αρχαιοελληνικό παρελθόν της Μακεδονίας εννοούν στην καλύτερη περίπτωση τις ελληνικές αποικίες στην Χαλκιδική. Σου λέω μας τα πήραν όλα ( εθνότητα – γλώσσα – ιστορία – όνομα ) και δεν μας άφησαν τίποτα.
    Να διορθώσω εδώ πως δεν πιστεύω ότι στο άρθρο 7 τους ξεγέλασαν οι Σκοπιανοί, αλλά επεδίωξαν αυτή την διφορούμενη διατύπωση οι Ζαίοι για να έλθουν τελικά σε συμφωνία, αφού ούτε σε αυτό υποχωρούσαν οι Σκοπιανοί ( ότι δηλαδή οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες ).

    Υ.Γ. Είδατε στην ομιλία Ζάεφ πόσο γρήγορα έφυγε το Βόρεια από το Μακεδονία ;

  130. cortlinux said

    Ο προδοτης του αποστατη. Η απολυτη εμπιστοσυνη.

  131. gpoint said

    # 127

    Κώστα μην υπεκφεύγεις. μπορείς να εξηγήσεις γιατί στην αρχηγία του κόμματος της δεξιάς μπαίνει αυτός με το λιγότερο μυαλό ; Αν όχι, απλά δεν έχεις καταλάβει ακόμα τι είναι το κόμμα που υποστηρίζεις, χειρότερα δηλαδή από τους οπαδούς του τέως ΠΟΚ, οι περισσότεροι ΠΑΟΚτσήδες είναι συνειδητοποιημένοι γι αυτό και δεν περνάνε κομματικά τσαλιμάκια εκεί (ούτε Αλαφούζοι). τα συμπαθέστατα σκουλήκια είναι οι ελληνοβαρεμένοι της υπόθεσεις : δεν διαλέξανε ομάδα αλλά θεό-λένε- και διαλέξανε τον θεό-ρεζίλι των σκυλιών !!

  132. Ριβαλντίνιο said

    @ 132 gpoint

    γιατί στην αρχηγία του κόμματος της δεξιάς μπαίνει αυτός με το λιγότερο μυαλό ;

    Τι τσαμπουνάς κεί χάμου ; Ο Κούλης έχει λιγότερο μυαλό από τον Μεϊμαράκη ; Και πιο έξυπνος είναι , και ουρά των ΣΑΝΕΛ δεν έγινε και τον Πάκη δεν ψήφισε για πρόεδρο της Δημοκρατάς.

  133. ΚΩΣΤΑΣ said

    129 Καλώς, σέβομαι την άποψή σας. Προσωπικά, δεν υπερασπίζομαι πρόσωπα αλλά αρχές και ιδέες. Εφόσον και άλλα κόμματα έρχονται προς αυτές, δεν έχω πρόβλημα από ποιους αποτελείται η κυβέρνηση. Το πρόβλημα έγκειται μόνο στο ότι ισχυρίζονται ότι είναι άλλη η ιδεολογία τους, μας λοιδορούν για τις αρχές μας… αλλά τις εφαρμόζουν.

    132. Τζι, προτιμώ να παραμένω στην άγνοιά μου, αν τα μπλέξω και με τα ποδοσφαιρικά, που δεν τα ξέρω, θα τα παίξω εντελώς.

  134. gpoint said

    # 133, 134

    Κώστα δεν έχουν σχέση με τον τρόπο που νομίζεις.
    Απλά θρησκεία, ποδόσφαιρο και πολιτική είναι οργανώσεις που έχουν οπαδούς, στην θρησκεία τους λένε πιστούς, ας τους αφήσουμε απ’ έξω γιατί όπου υπάρχει πίστη δεν χωράει η λογική.
    Για τον πολύ κόσμο κυριαρχεί η άποψη πως η επιλογή ομάδας είναι τυχαία ενώ του κόμματος προϊόν σκέψης Αλλά ενώ κατά το πλείστον η επιλογή ομάδας έχει να κάνει με εντοπιότητα ή ιδιοσυγκρασία χαρακτήρα και στηρίζεται σε πλήρη γνώση του τι αντιπροσωπεύει μια ομάδα η «σοβαρή» επιλογή κόμματος γίνεται με σχεδόν πλήρη άγνοια του τι αντιπροσωπεύει ένα κόμμα ή αδιαφορία για το τι αντιπροσωπεύει.
    Τεράστιο παράδειγμα το προσωποπαγές κόμμα του ΠαΣοΚ, χωρίς καμιά ιδεολογία, ούτε καν την κληρονομικότητα δεν μπόρεσε ν’ αντέξει και διαλύθηκε. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που το ανέδειξαν μοιράστηκαν στην Ν.Δ., τον ΣυΡιζΑ, το πποτάμι και τις λίμνες αλλά εθεωρούντο σοβαροί όσο ήτανε Πασόκοι και καραγκιόζηδες όταν φανέρωναν τις οπαδικές τους προτιμήσεις !!!
    Για ξανασκέψου το.
    Η ερώτησή μου παραμένει, δεν με ενδιαφέρει τόσο η απάντησή σου αν θα είναι σωστή η λάθος, απλά προβληματίσου λίγο και πολλά θα δεις που δεν φαινότουσαν τόσο καιρό.

    Ο Ρίβα σαν πιστός που είναι έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον Κούλη πιο έξυπνο από τον Μεϊμαράκη όπως και τον μπουμπούκο κι από τον Τζιτζικώστα ή τον Σαμαρά από την Ντόρα. Οπως και τον ΠΑΟ σύλλογο μεγάλο που ένα μπάσκετ του έμεινε κι αυτό τελειώνει οσονούπω, μια-δυο χρονιές με το ζόρι του έμειναν, μετά μπαίνει ο Σαββίδης (θα έχει προηγηθεί το ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο-ξέρω κι εγώ να το παίζω πιστός !!)

  135. odinmac said

    Γνωρίζει κάποιος εάν ισχύουν όντως όσα λέει ο Ιωάννης Μάζης για την γεωγραφική Μακεδονία και τους χάρτες;
    Θέλω να πω, έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της «γεωγραφικής Μακεδονίας» ( «επιστημονικο-ιστορικά» ας πούμε ) τελεσίδικα;
    (δεν ξέρω εάν θα βγουν οι εικόνες οπότε δίνω το λινκ στο τέλος)

    Ιωάννης Μάζης: –

    Ας εξετάσουμε πρωτίστως κάποιες επιχειρηματολογικές αφηγήσεις του δημοσίου διαλόγου σχετικά με το «συνετόν» του συμβιβασμού των Αθηνών εις μίαν ονομασία σύνθετη εμπεριέχουσα τον όρον «Μακεδονία». Η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων είναι πρωτίστως και ουσιαστικώς κρίσιμη, για τους εξής λόγους:

    Πρώτον ………………….

    Δεύτερον, σημειωτέον ότι η ιστορική Μακεδονία της αρχαιότητας αντιστοιχεί σχεδόν πλήρως στο τμήμα της ελληνικής επικράτειας στην βόρειο Ελλάδα. Η έννοια της «γεωγραφικής Μακεδονίας» αποτελεί σε μεγάλο βαθμό κατασκευή Ρώσων, Γερμανών και Βουλγάρων χαρτογράφων τον ύστερο 19ο αιώνα. Σε χάρτες των μέσων του 19ου αιώνος, όπως του Γάλλου χαρτογράφου Ami Boue (1847, Βλ. σχετ. Χάρτη), ο όρος Μακεδονία δεν περιλαμβάνει τα Σκόπια, αλλά μόνο το όριο Μοναστηρίου-Αχρίδας και φυσικά την γνωστή μας Μακεδονία στην ελληνική επικράτεια.

    /Users/odin/Library/Containers/at.EternalStorms.Yoink/Data/Documents/YoinkPromisedFiles/yoinkFilePromiseCreationFolder17875E4F-A3F3-4FCA-873A-9EDA81ECBDC5/add17875E4F-A3F3-4FCA-873A-9EDA81ECBDC5/Χάρτης-Εθνολογικός-Ethnological-Map-by-Ami-Boué-1847-1.jpg

    Αντιθέτως σε χάρτες του ύστερου 19ου αιώνος δημιουργείται η «γεωγραφική Μακεδονία», η οποία σύμφωνα με μία διαστρεβλωτική αντίληψη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους μοιράστηκε μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας και Βουλγαρίας. Όμως δεν υφίστατο «Μακεδονία» ως διοικητική ή γεωγραφική ενότητα κατά την οθωμανική περίοδο. Επίσης εθνογραφικοί χάρτες, όπως αυτός του Γερμανού γεωγράφου Heinrich Kiepert (βλ. σχετ. Χάρτη), οι οποίοι έδειχναν υψηλά ποσοστά σλαβοφώνων, αποτελούσαν παραγγελία του βουλγαρικού εξαρχάτου στην Κωνσταντινούπολη.

    /Users/odin/Library/Containers/at.EternalStorms.Yoink/Data/Documents/YoinkPromisedFiles/yoinkFilePromiseCreationFolderD81268D1-8377-4E1B-BFE7-006CC7AAECAD/addD81268D1-8377-4E1B-BFE7-006CC7AAECAD/Ethnic_map_of_Balkans_-_german_1882.jpg

    Τρίτον ……………………

    https://slpress.gr/ethnika/oi-xartes-pou-orisan-ti-geografiki-makedonia/

  136. Παναγιώτης Κ. said

    (Με αφορμή το «περιλάμβανετε τον κ.Κοτζιά με την εμπιστοσύνη σας» που είπε ο Κυρ.Μητσοτάκης).
    Κτγμ,υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση ως προς τον τύπο της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι διάφοροι ομιλητές στο βήμα της βουλής και της γλώσσας που έχουν διδαχθεί στο σχολείο. Όπως γνωρίζουμε, η γενιά του Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν διδάχτηκαν την Καθαρεύουσα.
    Ειδικότερα γι αυτούς τους δύο, ο μεν πρώτος ήταν πρωτοδεσμίτης και ο δεύτερος δεν πήρε μέρος στις πανελλαδικές διότι έφυγε κατευθείαν στις ΗΠΑ όπου και φοίτησε στα εκεί πανεπιστήμια.
    Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πολιτικοί είναι μεν η Δημοτική ως προς τον τύπο αλλά υποκρύπτεται η καθαρεύουσα την οποία, όπως είπα, δεν την έχουν δουλέψει και γιαυτό τα διάφορα γλωσσικά ατοπήματα.
    Αν όμως διάβαζαν…Σαραντάκο 🙂 είμαι βέβαιος ότι θα βελτιώνονταν ως προς αυτό το θέμα. 🙂

    Και κάτι ακόμη: Τι έχουν πάθει κάποιοι και επιμένουν να λένε τρισίμισι χρόνια; Έκανε και ο Μητσοτάκης αυτό το λάθος.
    Τριάμισι χρόνια λέμε και όχι τρισίμισι.

  137. Μαρία said

    137
    Το έχουμε ξανασυζητήσει.
    Εσείς μπορεί να λέτε τριάμισι αλλά υπάρχουμε κι εμείς που λέμε τρεισήμισι χρόνια και το ακόμη πιο βαρβαρικό τεσσεράμισι ώρες.

  138. Πέπε said

    @137:
    > > Τριάμισι χρόνια λέμε και όχι τρισίμισι.

    Αυτό λέγεται συχνά (ότι λέμε τριάμισι για το ουδέτερο, τρεισήμισι μόνο για αρσ.-θηλ.), αλλά δε νομίζω ότι ισχύει και δεν ξέρω αν ίσχυε ποτέ. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τρεισήμισι θα έπρεπε να λέμε. Αλλά στην πράξη αυτοί που λένε τρεισήμισι και για το ουδέτερο δεν είναι τόσο λίγοι ώστε να στοιχειοθετείται το «δε λέγεται έτσι», άλλωστε έχω την εντύπωση ότι και το αντίστροφο (τριάμισι ώρες) δεν είναι πολύ σπάνιο.

    Όταν λοιπόν αυτό που θα έπρεπε να λέμε δε συμφωνεί μ’ αυτό που όντως λέμε, υπάρχουν τρεις απόψεις:

    α) Σωστό είναι μόνο αυτό που βγάζουν σωστό οι θεωρητικοί κανόνες (τρεις = αρσ. + θηλ., τρία = ουδ., άρα το ίδιο ισχύει και για το τρεισήμισι/τριάμισι): επί της αρχής πρόκειται για παρωχημένη αντιμετώπιση.

    β) Σωστό είναι ό,τι λένε οι ομιλητές, ανεξαρτήτως τυπικών κανόνων. Ακόμη κι αν δε λένε όλοι το ίδιο.

    γ) Σωστό είναι ό,τι λένε οι ομιλητές, εφόσον πρόκειται για παραδείγματα λαϊκής γλώσσας. Για τους λόγιους σχηματισμούς το σωστό το ορίζει ο κανόνας.

    Σε γενικές γραμμές συντάσσομαι με το γ. Όσο πολλοί κι αν πουν «μετέρχομαι των μέσων» θα είναι πάντα λάθος, γιατί το λένε έτσι επειδή δεν ξέρουν ότι το μετέρχομαι θέλει αιτιατική. Για το τρεισήμισι/τριάμισι όμως δεν τίθεται θέμα να ξέρεις κάποια ειδική πληροφορία, είναι η φυσική γλώσσα ολωνών και όπως τη μιλάνε, έτσι είναι.

    Άρα, εδώ ο κανόνας είναι: το τρεισήμισι / τριάμισι δεν ακολουθεί υποχρεωτικά το γένος του προσδιοριζόμενου ουσιαστικού. (Πράγμα άλλωστε λογικό ακόμη κι από την άποψη των θεωρητικών κανόνων: η γενική μπορεί να είναι «τρεισήμισι ετών / ημερών», μπορεί να είναι «τριάμισι ετών / ημερών», αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι «τριώνμισι», άρα δεν έχουμε μια κλιτή λέξη που της κολλάμε από πίσω το -[ή]μισι.)

  139. spiral architect 🇰🇵 said

    O διασυρμός ξεκίνησε. Γερμανία-Μεξικό: 0-1

  140. spiral architect 🇰🇵 said

  141. Babis said

    #130 Ριβαλντίνιο
    «Οι Σκοπιανοί πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες. Συνεπώς όταν μιλάνε για το αρχαιοελληνικό παρελθόν της Μακεδονίας εννοούν στην καλύτερη περίπτωση τις ελληνικές αποικίες στην Χαλκιδική»

    Στο 7.2 Λέει:
    «Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά
    τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.»

    Λέει σαφέστατα ότι η Ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας είναι Ελληνική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δεν αναφέρεται πουθενά παράλληλος Μακεδονικός πολιτισμός.
    Και για να γίνει πιο σαφές το 7.3 λέει:

    «Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και
    κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).»

    Δηλαδή όταν οι Σκοπιανοί λένε Μακεδόνας και Μακεδονία ανφέρονται στον γεωγραφικό χώρο του κράτους τους και στον πολιτισμό τους που δεν είναι αυτός της αρχαίας Μακεδονίας. Με απλά λόγια, αφού η αρχαία Μακεδονία έχει την πρωτεύουσά της στην Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, τότε ανήκει στην δικιά μας πολιτιστική κληρονομιά και οι Σκοπιανοί θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να λένε.

    Για να μην υπάρχει περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας στο άρθρο 8.3 λέει:

    «Το Δεύτερο Μέρος δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ’ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του.»

    Δηλαδή το αστέρι της Βεργίνας δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν γιατί είναι μέρος της δικιάς μας πολιτιστικής κληρονομιάς που καμία σχέση δεν έχει με την δικιά τους.

    Με αυτά τα τμήματα της συμφωνίας οι Σκοπιανοί αποδέχονται ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες ενώ οι ίδιοι είναι κάτι διαφορετικό που δεν αναφέρεται σαφώς στην συμφωνία αλλά στο 7.4 κάνουν μια έμμεση αποδοχή ότι είναι Σλάβοι.
    «ο Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών.»

    » Σου λέω μας τα πήραν όλα ( εθνότητα – γλώσσα – ιστορία – όνομα ) και δεν μας άφησαν τίποτα.»

    Με τα μέρη της συμφωνίας που έδειξα οι Σκοπιανοί:
    Αποδέχονται ότι η ιστορία τους είναι κάτι διαφορετικό από την Μακεδονική/Ελληνική ιστορία
    Αποδέχονται ότι η γλώσσα τους είναι Σλάβικη και όχι Μακεδονική
    Ως προς την εθνότητα δεν γίνεται σαφής αναφορά (νομίζω λόγω της Αλβανικής μειονότητας) αλλά αποδέχονται ότι είναι κάτι διαφορετίκό από τους Μακεδόνες/Έλληνες.
    Πήραν το όνομα.

  142. bloc 7 said

    Ο Γ. Χάρης μύησε τον Κοτζιά σ’ αυτές τις αρλούμπες περί Δημοτικής και Μπαμπινιωτη; Γελάμε!

  143. Γς said

    55:

    >Σας χαιρετώ από μια πόλη της Βόρειας Γαλλίας που την ξερει καλά ο Γς.

    Τους χαιρετισμούς μου στην Lille της Γαλλικής Φλάνδρας.
    Lille στα Γαλλικά από το νησί [L’Isle] του ποταμού Deûleστο οποίο ιδρύθηκε.
    Rysel στα Φλαμανδικά

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ευχαριστούμε, μουτσάτσος! 👍

  145. Πάνος με πεζά said

    Θα πληρώσουν ακριβά την εφτάρα οι Γερμανοί… Μήπως ήρθε και η ώρα του αποκλεισμού από τον πτώτο γύρο;
    (ή ας μη λέμε μεγάλα λόγια, μέχρι να παίξει σε λίγο και η Σελεσάο…)

  146. sarant said

    136 Νομίζω ότι παίρνουμε σαν βαση τα οθωμανικά βιλαέτια που αντιστοιχούν στη Μακεδονία. Η Μακεδονία της αρχαιότητας, άλλωστε, δεν είχε σταθερά σύνορα.

    141 Κλαίω 🙂

    143 Ούτε εγώ συμφωνω με αυτά που είπε ο Κοτζιάς κατά Μπαμπινιωτη. Αν του τα ελεγε ο Χάρης, θα ήταν πολύ καλύτερα.

  147. Πάνος με πεζά said

    Kαι με τα απόνερα της superleague που φτάνουν μέχρι τη Ρωσία, ο Πρίγιοβιτς γλυτώνει την αποωολή στα μόλις 3-4 λεπτά συμμετοχής που έκανε στο παιχνίδι… Μάλιστα κάλεσαν το διαιτητή να δει το VAR ακριβώς για red card check, αλλά εκείνος, αφρικανός γαρ, το ξανασκέφτηκε… (ίσως άκουσε και καναν Ιβάν Σαββίδη στα ακουστικά…)

  148. Πάνος με πεζά said

    Σου λέει «κι αν, με τους άσβερκους, καταλήξω βοσκός στη λίμνη Ταγκανίκα;»

  149. Πάνος με πεζά said

    Όλα αυτά με γελάκια, ε; Δυο φορές τα ξέχασα ! 🙂 🙂 🙂

  150. odinmac said

    147 α) Α καλώς, ευχαριστώ.

  151. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δηλαδή αυτό το ρημάδι το VAR τα σπρωξίματα δεν τα πιάνει; Ντιέγκο Κόστα την Παρασκευή, ο Ελβετός τώρα, πόσο πιο φάουλ;

  152. cronopiusa said

    Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

  153. The Duke of Waltham said

    Το πρόσεξα το «θα διεξάγει δημοψήφισμα» όταν διάβαζα τη συμφωνία, και αναρωτιόμουν αν ήταν από άγνοια ή εκ παραδρομής. Τελικά βρήκα και το σωστό δυο σελίδες πιο κάτω, στην παράγραφο 11: «Οι διαδικασίες για την ταχεία τροποποίηση του Συντάγματος του Δεύτερου Μέρους […] θα ξεκινήσουν με την κύρωση της παρούσας Συμφωνίας από το Κοινοβούλιό του ή σε συνέχεια δημοψηφίσματος, εάν το Δεύτερο Μέρος αποφασίσει να το διεξαγάγει.»

  154. gpoint said

    # 152

    Γιάννη το βαρ δεν έγινε για να έχουμε λιγότερες αδικίες αλλά περισσότερες. Εξηγούμαι

    Ο νορμάλ σκεπτόμενος διαιτητής σε μια αμφισβητούμενη φάση θα αφήσει την φυσιολογθκή εξέλιξη του παιχνιδιού δλδ δεν θα δώσει πέναλτυ ή δεν θα ακυρώσει το γκολ με την προσμονή πως αν έχει κάνει λάθος θατον ειδοποιήσουν από το βαρ. Ετσι έγινε με την Γαλλία και έτσι ΔΕΝ έγινε με την Βραζιλία σήμερα πιο εύκολα γιατί του διαιτητές του βαρ δεν τους βλέπει κανείς.
    Κι ενώ χωρίς βαρ ο Ράμος δύσκολα θα ξανασφύραγε σε μουντιάλ τώρα μια χαρά δικαιολογείται

  155. gpoint said

    # 155 συνέχεια

    έτσι δεν θα έχουμε ανάγκη την παρέμβαση Μελισσανίδη στους επόπτες που τρέχουν προς την σέντρα με απειλές από την ενδοσυνενόηση όπως στα ματς με ΠΑΟΚ φέτος και Ατρόμητο πέρισυ, η υπόθεση θα λύνεται πολιτισμένα μέσω βαρ στο καμαράκι…

    όλα αυτά με γελαστές φατσούλες- να μην το ξεχάσω…

  156. sarant said

    154 Οπότε, εκ παραδρομής

  157. Πέπε said

    @157, 154:
    Έχει τόση σημασία αυτή η διαφορά;

    Πρώτον, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε το βαθμό ενδιάθετης γνώσης ή άγνοιας του καθενός, ξέρουμε μόνο ό,τι λέει/γράφει. Αν έκανε λάθος, έκανε λάθος. Το αν έκανε λάθος επειδή δεν ήξερε ή παρότι ήξερε τι μας νοιάζει; Σάμπως παίζεται αν θα τον κρεμάσουμε ή θα τη γλιτώσει με ελαφρυντικά;

    Δεύτερον, βλέπουμε συχνά λάθη παραδρομής ανάμεσα στο αποφασίσει και το αποφασίζει, το ξεκινήσουν και το ξεκινάνε, κλπ., ή μόνο σε ρήματα όπως το διεξάγω (που όλοι τα ξέρουν αλλά πάντα σ’ αυτά σπάει ο διάβολος το ποδάρι του);

  158. Pedis said

    Greece and Macedonia have signed a deal that aims to settle a decades-long dispute over Macedonia’s name.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-44511649

    δεν έχει πλάκα;

  159. Γιάννης Ιατρού said

    Πισοδέρι…
    Αυτό κι αυτό, για να τά ‘χουμε μαζεμένα

  160. Μαρία said

    160
    H σωστή θέση τους https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/14/macedon-2/#comment-510288

  161. Μωχός ο Μάντης said

    * Περνάμε σε άλλο θέμα, που το δανείζομαι από την ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ. Σε άρθρο για το τηλεοπτικό τοπίο στην Κύπρο:

    «Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία, μία τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί ελλείψει συνεννόησης μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη»

    Ελλείψει περικείμενου, τι καταλαβαίνετε; Ότι εξαιτίας της απουσίας συνεννόησης δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν ή ότι τεκμαίρεται η ύπαρξη συνεννόησης διότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε απόφαση;
    ___

    Το πρώτο, αλλά κυρίως ότι η κακομοίρα η Κύπρος ανήκει στο 19ο αιώνα (και πολύ λέω).

    __________________

    Μην τους το πείτε απότομα, αλλά ο Δαβίδ ήταν Εβραίος.
    ___

    Κι ο Άλεξ Εβραίος ήταν, τουλάχιστον στην ψυχή, σύμφωνα με τους Ρωμιούς (ή πάλαι νυν Ρωμαίους αν προτιμάτε) και την παρ’ εκείνων εκδοχή του ψευδοκαλλισθένειου μυθιστορήματος. Ο αντισημητισμός στους Ρουμ δεν επεκτεινόταν φαίνεται στην προ Ιεσού εποχή.

  162. Γς said

    Και να’ κανε λέει η κάμερα ζουμ και στον δικό μας Πσαρά χτες στους ψαράδες

  163. Γς said

    στους Ψαάδες της Πρέσπας

  164. spiral architect 🇰🇵 said

    @152, 155: Στην Primeira Liga το VAR εξουδετερώθηκε με ένα πανό. 😀
    (και δεν είχαν και τις καλύτερες απόψεις για το συστημα)

    Από τους μέχρι τώρα αγώνες παίζει γερά για τελικό η Ισπανία, αλλά κάτσε να δούμε σήμερα το βράδυ και την Αγγλία.

  165. spiral architect 🇰🇵 said

    … αφού πρώτα θυσιάσουμε τον Λεβ σε μια ψηλή Αζτέκικη πυραμίδα. 😀

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υποτίθεται ότι δεν κρίνεται μόνο ο διαιτητής αλλά όλο το σύστημα. Δεν μπορεί οι τύποι του VAR να μη λογοδοτούν σε κανέναν. Εδώ γίνονται σκαστές παραβάσεις, τα βλέπουν και τα ξαναβλέπουν στο βίντεο και δεν ειδοποιούν τον διαιτητή; Ποια δικαιολογία έχουν;

  167. spiral architect 🇰🇵 said

    @167: Τυποποίηση προϊόντων παντού, Γιάννη. Ακόμα και στο ποδόσφαιρο.

  168. gpoint said

    # 165

    Αλλο ποδόσφαιρο βλέπω εγώ, άλλο εσύ… εγώ είδα μια χαλαρή και πειραματιζόμενη ακόμα Πορτογαλλία να παίρνει για πλάκα ισοπαλια από την Ισπανία και να μου δείχνει πως αν την ξαναπετύχει σε σταύρωμα την έχει σίγουρα. κι άλλες ομάδες ξεκίνησαν χαλαρά όπως π.χ. η Γαλλία που είναι ερωτηματικό. Αυτές που ζορίστηκαν από το πρώτο ματς ήταν οι Ρώσσοι και οι ισπανοί και οι μεν Ρώσοι είναι στην αρχή της χρονιάς τους ενώ οι ισπανοί στο τέλος της. Η συνέχεια θα δείξει ποιός έχει δίκιο.

  169. spiral architect 🇰🇵 said

    @169: Είδα (μέχρι στιγμής) μια πιο ολοκληρωμένη Ισπανία σε άμυνα-κέντρο-επίθεση. Οι υπόλοιποι (όσοι είδα) όλο και κάπου υστερούν. Παίζουν βέβαια ρόλο η κούραση της σεζόν, η ντόπα (αλήθεια, τι σκυλί μαύρο είναι αυτός ο Μαρσέλο;) και οι γνωστές παράμετροι της ημέρας του αγώνα.
    Ίδωμεν.

  170. spiral architect 🇰🇵 said

    Άμα είσαι άμπαλος, ο Τσίπρας είναι Ρεχάγκελ.

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως η ψαλίδα μεταξύ «μεσαίων» και «μεγάλων» δείχνει να έχει κλείσει αρκετά, οι αντίπαλοι παίκτες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και ξεκάθαρο φαβορί δεν υπάρχει. Θα γίνουν αρκετές «ζημιές».

  172. Ριβαλντίνιο said

    @ 142 Babis
    ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα

    Λέει σαφέστατα ότι η Ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας είναι Ελληνική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δεν αναφέρεται πουθενά παράλληλος Μακεδονικός πολιτισμός.

    Καθόλου σαφέστατα δεν λέει πως η ελλαδική Μακεδονία είναι ελληνική από την αρχαιότητα ως σήμερα. Αντίθετα λέει για ελληνικό πολιτισμό , δηλαδή την ελληνική παρουσία στην Μακεδονία των ελληνικών αποικιών. Αν έλεγε για τον «αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό που ήταν ελληνικός» τότε ναί θα ήταν σαφέστατο.

    Δηλαδή όταν οι Σκοπιανοί λένε Μακεδόνας και Μακεδονία ανφέρονται στον γεωγραφικό χώρο του κράτους τους και στον πολιτισμό τους που δεν είναι αυτός της αρχαίας Μακεδονίας. Με απλά λόγια, αφού η αρχαία Μακεδονία έχει την πρωτεύουσά της στην Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, τότε ανήκει στην δικιά μας πολιτιστική κληρονομιά και οι Σκοπιανοί θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να λένε.

    Όχι , λένε πως ο πολιτισμός τους δεν είναι ο ελληνικός πολιτισμός της ελλαδικής Μακεδονίας . Πουθενά δεν λέει ότι δεν είναι ο μακεδονικός πολιτισμός της ελλαδικής Μακεδονίας.

    Για να μην υπάρχει περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας στο άρθρο 8.3 λέει:
    «Το Δεύτερο Μέρος δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ’ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του.»
    Δηλαδή το αστέρι της Βεργίνας δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν γιατί είναι μέρος της δικιάς μας πολιτιστικής κληρονομιάς που καμία σχέση δεν έχει με την δικιά τους.

    Αυθαίρετο συμπέρασμα και σύνδεση δύο άρθρων που σε καμιά περίπτωση δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ως τώρα δεν χρησιμοποιούσαν τον ήλιο της Βεργίνας. Αυτό δεν τους εμπόδιζε να λένε πως είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και πως οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν διαφορετικοί από τους αρχαίους Έλληνες.

    Απέδειξα λοιπόν ότι
    – οι Σκοπιανοί αποδέχτηκαν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τους αρχαίους Έλληνες και όχι με τους αρχαίους Μακεδόνες.
    – δέχονται ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική , αλλά έτσι και αλλιώς δεν θεωρούν ελληνικά τα αρχαία μακεδονικά.
    – ονομάζονται εθνικά Μακεδόνες και μπορούν να συνεχίσουν να ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων.
    Πήραν τα πάντα : όνομα – ιστορία – εθνότητα – γλώσσα :

  173. Πάνος με πεζά said

    @ 169 : Λάθος κάνεις η Πορτογαλία είναι ομάδα με ψυχολογία λούζερ (από παλιά αυτό, κι ας πήρε ένα Euro), και στηρίζεται σε έναν Κριστιάνο. Την ώρα που η Ισπανία έκανε τις ανατροπές, όλα τα online προγνωστικά για κατάκτηση, έπεφταν από το 9 στο 6.50… Οι Πορτογάλοι χρειάστηκαν με αρκετή δόση τύχης το τέλειο φάουλ, απλά για να μη φύγουν χωρίς τίποτα από έναν αγώνα που μια πιο έμπειρη ομάδα θα τον είχε στα χέρια της συνεχώς…
    Αν και η εμπειρία και οι ευκαιρίες, αποδεδειγμένα ΔΕΝ παίζουν μπάλα, βλ. Γερμανία χτες..

  174. sarant said

    169-170 Mια και σας πετυχαινω, το άρθρο με τις μουντιαλικές προβλέψεις πότε λέτε να το βάλουμε; Όταν έχουν παίξει όλες οι ομάδες 2 αγώνες ή μετά τη λήξη της φάσης των ομίλων;

  175. Πάνος με πεζά said

    Καλύτερα στους δύο αγώνες, να είναι και λίγο ρευστά τα πράγματα. Η δεύτερη αγωνιστική λήγει το βράδι της Κυριακής 24/6.

  176. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμφωνώ με τον Πάνο. Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές, κάτι θα ‘χουμε καταλάβει.

  177. Ριβαλντίνιο said

    Οι σωστοί προφήτες προβλέπουν πρίν αρχίσει το Μουντιάλ. Όχι στα μισά του.

  178. Πάνος με πεζά said

    Οι σωστοί προφήτες λοιπόν έχουν πει προς το παρόν τελικό Βραζιλίας-Αγγλίας, κατάκτηση Βραζιλίας, και με τα ρέστα έχουν παίζει και ΠΑΟΚ Πρωταθλητή 2019…

  179. Πάνος με πεζά said

    (το τελευταίο είναι παγίδα, μπορεί να είναι πρωταθλητής 2018-2019 ή 2019-2020 🙂 )

  180. Ριβαλντίνιο said

    Τελικός Γερμανία – Γαλλία . Νίκη Γερμανίας. 3η Αργεντινή. 4η Βραζιλία. Πρωταθλητής 2019 ΠΑΟΚ. Κυπελλούχος ΑΕΚ.

  181. sarant said

    176 Κι εγω έτσι σκέφτομαι

  182. ΓιώργοςΜ said

    181 και συντριβή της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου από τον Πανιώνιο, 0-3 😛 (από τη συμπληρωματική έκδοση του φετινού Καζαμία).

  183. gpoint said

    # 169, 174

    ρε παιδιά ξαναδέστε το βιδδεο , η άμυνα της ισπανίας σμπαραλιάστηκε 3-4 φορές στο ημίχρονο και από απερία του πιτσιρικά δεν πήγε το σκορ στο 2-0 ή 3-0 που θα είχε τελειώσει το ματς. Μετά το 30 έριξε ρυθμούς ο Φερνάντο αφού η πρόκριση είναι έτσι κι αλλιώς σχετικά εύκολη και για τις δυο ομάδες. Στα σοβαρά πιστεύετε πως ομάδα του Φερνάντο Σάντος μπορεί να φάει τρία γκολ σε παιχνίδι που ενδιαφέρεται και όχι σχεδόν αγγαρεία ;
    Να σας θυμίσω ένα 3-3 στους αρχικούς αγώνες του γιούρο που έφερε σε ματς αγγαρεία και μάλιστα κυνηγώντας το σκορ αν δεν κάνω λάθος;

  184. Γς said

    Μαρίνα Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ στο «Τώρα» του Σκάι τώρα:

    -Το πρόβλημα με την πρόταση παροχής δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

  185. gpoint said

    Τον πρωταθλητή του 2019 -δυστυχώς- πάλι ο Κοντονής θα τον βγάλει ( ο αλλος, ο Μπούλης είναι μόνο για μόστρα) ΟΤΑΝ και ΑΝ αποφασίσει πως θα γίνει το πρωτάθλημα ώστε να μπορεί να το ελέγχει καλύτερα.
    Οταν ο αθλητικός εισαγγελέας ασκεί διώξεις ΜΟΝΟ κατά την βούληση του Μεγάλου Μανιτού και όχι για να διερευνηθεί τι έγινε, το πρωτάθλημα θα παίζεται στα χαρτιά.
    Είναι κανείς που αμφισβητεί πως εχθές αν έφευγε-όπως είχε πει- ο ΟΣΦΠ, θα τον ξεσκίζανε ; Γι αυτό και γύρισε σαν βρεγμένη γάτα ενώ όταν ο Θεοδωρίδης πήρε την ομάδα κι έφυγε κανένας δεν τον ρώτησε γιατί και πως; και αφού δεν ασκήθηκε δίωξη τι θες να κάνουν μετά οι δικαστικοί ; κάποιος έπρεπε να τιμωρηθεί και είχαν ένα μόνο υπόδικο. Το ίδιο και με τον Δημητριάδη, κανένας εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε ΓΙΑΤΙ δεν βγήκε η ΑΕΚ να παίξει και να ασκήσει δίωξη.
    Για τους έχοντες ασθενή μνήμη θυμίζω πως ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ περιπτώσεις δηλώσεις έκανε με απαράδεκτο τρόπο ο Μπούλης δίνοντας στους εισαγγελείς την κατεύθυνση του Μεγάλου Μανιτού. Κι αυτά είναι εσωτερικά θέματα για να παρέμβει η Ουέφα, στα παλιά της παπούτσια ποιός θα πάρει πρωτάθλημα κι άλλο τόσο ποιό θα πάρει το κύπελλο, απά εκεί έβαλε ένα ξένο διαιτητή να ισοφαρίσει το πλεονέκτημα έδρας και είδαν ΚΑΙ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ τι έγινε στο πρωτάθλημα και γιατί δεν τελείωσε έστω ένα από τα δυο ματς στην Τούμπα.
    Η Ελλάδα είναι χώρα εισαγγελέων στην εξουσία, τους δικαστές τους έχουν για να ξεθυμένει με μπινελίκια ο λαός

  186. γιώργος said

    Τι αχάριστοι που είναι οι νεοδημοκράτες; Αντί να πανηγυρίζουν που δεν θα χρειαστεί ο Κούλης, η Ντόρα ή ο Μπακογιάννης να υπογράψουν την είσοδο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, φωνάζουν κιόλας.
    Ομολογώ πάντως ότι το φοτοσοπ στο 173 είναι έξυπνο αν και ανακριβές.

  187. ΣΠ said

    Νάτη και η Ολυμπιονίκισσα.

    View this post on Instagram

    …Τελικά πωλούνται. Ή μάλλον προσφέρονται. Απλόχερα. Εκλεπτυσμένα. Και καθόλου δημοκρατικά. Χωρίς λαϊκή εντολή…Αλλά ακόμη κι αν αυτή δινόταν, θα αγνοούνταν ξανά επιδεικτικά. Αντισυνταγματικά. Σαν Ελληνίδα, Μακεδόνισσα από καταγωγή και με ιδιότητα Ολυμπιονίκη, λυπάμαι που ενώ για χρόνια προσπαθούσα με τις οργανωτικές επιτροπές στις διεθνείς διοργανώσεις -με καθαρά προσωπική πρωτοβουλία- να προσδώσω οποιαδήποτε άλλη ονομασία αρμόζει, πέραν όποιας εμπεριείχε τη λέξη Μακεδονία, επίσημα πια, δεν μπορώ να το κάνω. Αγωνίζομαι αποκλειστικά και μόνο για τη χώρα μας και όλους τους Έλληνες που τη νοιάζονται και την πονάνε. Όσοι δρουν με ασέβεια στην ιστορία, τους αγώνες, τους νεκρούς του τόπου και ενάντια στη λαϊκή επιθυμία, όπως συνέβη σήμερα, ζητώ ευγενικά να ΜΗ φωτογραφηθούν δίπλα μου σε ενδεχόμενες μεγάλες αθλητικές επιτυχίες στο μέλλον. Εκπροσωπώ τα ελληνικά χρώματα και οι επιτυχίες ανήκουν σε όσους αγαπούν την πατρίδα, έμπρακτα. Ελπίζω η δημοκρατία να μου δώσει τουλάχιστον αυτό το δικαίωμα… #betrayal

    A post shared by Anna Korakaki (@annakorakaki) on

  188. spiral architect 🇰🇵 said

    Ερίκ Καντονά

  189. Pedis said

    Εγώ να το ξαναβάλω (και θα το επαναλαμβάνω όποτε βλέπω και αναβει η συζητηση για το όνομα και μού κάνει κέφι να τη σπάω και στους ονοματολάτρες και στους ονοματομάχους)

    Greece and Macedonia have signed a deal that aims to settle a decades-long dispute over Macedonia’s name.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-44511649

  190. Μαρία said

  191. Pedis said

    # 191 – τι είναι τούτο; ένα παστίτσο που λένε κι οι Ιταλοί

  192. leonicos said

    Ιβηρία λεγόταν η περιοχή της σημερινής Γεωργίας, ίσως και του Αζερμπαϊζάν, επί βυζαντίου, εξ ου και η Μονη τν Ιβ΄γρων στο Άγιο Όρος

    Σήμερα η Γεωργί λέγεται Σακάρτβελο, ο λαός καρτβέλ και η γλώσσα κάρτουλι, επιρρηματικώς κάρτουλαντ = καρτουλιστί

    Αλλά η χώρα ομνομάζεται και επισήμως / διεθμως Georgia, οπως εμεις ενω είαστε Hellenes μάς αποκαλούν Greeks

  193. Γς said

    Στον Σκάι τώρα:

    Λέει για έναν από τους τρεις Πακιστανούς που ξυλοκοπήθηκαν στο Μενίδι.

    -Βρέθηκε αιματοβαμένος στο Νοσοκομείο

  194. Γς said

    ΗΠΑ: Επαίσχυντη αδικία στις οικογένειες των θυμάτων η άδεια στον Κουφοντίνα

    «Απαίσχυντη» η αδικία στο δελτίο ειδήσεων του Ε, τώρα

  195. Γς said

    Στον Σκάι τώρα.

    Κάποια κυρία [Εκπρόσωπος του Σύριζα;] ωραία και καλή συνομιλήτρια στο πάνελ, που της ξέφυγε όμως:

    -Τον διαγραφέν Δ. Καμένο.

  196. Γς said

    196:

    Πηνελόπη Γκάλιου η κυρία. Πραγματικά πολύ καλή δημοσιογράφος, parliamentary reporter του Σκάι που βλέπω στο γκουγκλ

    Στο μεταξύ στο πάνελ συζητούν για τα 2/3 των 100 βουλευτών του κοινοβουλίου των Σκοπίων, που είναι λέει 80 βουλευτές.
    Γιατί;

    Τα 2/3 είναι 66.6666 βουλευτές, 67 άντε να κόψουμε κάτι 66 [να το αφήσω;]

  197. ΣΠ said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: