Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γιατί δεν έβαλαν τον Παπαδόπουλο;

Posted by sarant στο 26 Ιουνίου, 2018


Ο τίτλος του άρθρου δεν νοσταλγεί τον θλιβερό πρωτοδικτάτορα, ούτε λιγουρεύεται μπισκότα. Είναι λογοπαίγνιο, αν και ίσως όχι πολύ πετυχημένο, πάνω στον τίτλο του αστυνομικού μυθιστορήματος της Αγκάθας Κρίστι Why didn’t they ask Evans? Βέβαια, στο αγγλικο μυθιστόρημα το κλειδί είναι ότι ο τίτλος δεν προσδιορίζει φύλο, και τελικά δεν προκειται για κάποιον Ίβανς αλλά για μια κυρία Ίβανς -αλλά δεν είναι αναγκη να επεκταθούμε προς τα εκεί. Ας πούμε ότι συνεχίζω το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας για τα αστυνομικά μυθιστορήματα, μόνο που τώρα θα επεκταθώ στα ονοματολογικά.

Στη νουβέλα του Ντάσιελ Χάμετ Το ξεθεμέλιωμα του Κάφιναλ (The gutting of Couffignal, ήμουν πολύ νέος όταν το μετέφρασα για τον Καστανιώτη, δεν ξέρω αν σήμερα θα το απέδιδα έτσι), ο αρχικακός είναι ένας φαινομενικά άκακος γεροντάκος, ο Παπαντοπουλος, ελληνικής βέβαια καταγωγής. Δεν είχε μόνο κακούς Έλληνες ήρωες ο μεγάλος αστυνομικός συγγραφέας. Ο ντετέκτιβ του μυθιστορήματος Ο αδύνατος άντρας, που ήταν το μπεστ σέλερ του Χάμετ, αν και δεν το πληρώθηκε γερά διότι στο μεταξύ έγινε κομμουνιστής και μεταπολεμικά μπήκε στη μαύρη λίστα του Μακάρθι και στη φυλακή, ήταν κι αυτός Έλληνας. Χαραλαμπίδης, αλλά τελικά Νικ Τσαρλς, όπως κούρεψε το επώνυμο του πατέρα του ο υπάλληλος στο Ιμιγκρέσιο. «Και Χ να τον έλεγαν, ο γέρος μου θα το δεχόταν», λέει -παραθέτω απο μνημης.

Ξερουμε βέβαια πως Παπαδοπουλος είναι το συχνοτερο ελληνικό επώνυμο, μια και κάθε χωριό έχει ιερέα και οι παπάδες κάνουν παιδιά, και μάλιστα πολλά («επειδή χρόνο-χρονικής μένουν κοντά στις γυναίκες τους», εξηγεί ένας παπάς ήρωας του Παπαδιαμάντη –και πάλι παραθέτω από μνήμης, μη με διορθώσετε). Η συγκριτική συχνότητα των επωνύμων είναι θέμα γι’ άλλο άρθρο, πάντως ο Παπαδόπουλος είναι το αντίστοιχο του Σμιθ των αγγλοσαξόνων.

Για τον Χάμετ, ένας Παπαντόπουλος, που αν θυμάμαι καλά το γράφει και Papadopolous σε κάποιο σημείο, όπως τυπικά τσαλακώνουν οι Αμερικάνοι την χαρακτηριστική κατάληξη των επωνυμων μας, είναι κάτι το εξωτικο, που όμως θα το αναγνωριζαν οι αναγνώστες του -και αυτό είναι το ζητούμενο: αν βάλεις έναν Έλληνα ήρωα σε αμερικάνικη νουβέλα, θα βάλεις Παπαδόπουλο ή Χαραλαμπίδη, δεν θα βάλεις, λέμε τώρα, Παραπραστανίτη, Μπρη ή Τσουρουκτσόγλου (υπαρκτα επώνυμα ολα τους, ένας τελευταίος ήταν συμμαθητής μου, εγγονός προκρίτου της Σμύρνης που βρήκε ηρωικό θάνατο μαζί με τον Χρυσόστομο το 1922).

Κι όταν θέλεις να περάσεις για Έλληνας, πάλι το Παπαδόπουλος προσφέρεται. Λένε ότι ο Στάλιν, όταν έφτασε παρανομος στη Βιέννη το 1913 είχε διαβατήριο με όνομα Σταυρος Παπαδόπουλος.

Όταν όμως γράφεις στην Ελλάδα γι’ αναγνώστες Έλληνες, το συχνότερο επώνυμο, το Παπαδοπουλος, ακούγεται… αντιτουριστικό και επομένως αποφεύγεται. Στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετασεις, σε κάθε εξεταστικό κέντρο θα υπήρχαν ολόκληρες αίθουσες αποτελούμενες αποκλειστικά από Παπαδόπουλους και Παπαδοπούλου, στη Βουλή υπάρχουν τρεις Παπαδόπουλοι, κατά σύμπτωση και οι τρεις Συριζαίοι, αλλά το ονοματολόγιο των έργων μυθοπλασίας δεν επιδιώκει την αντιπροσωπευτικότητα και ούτε είναι υποχρεωμένο να την τηρεί. Για τους κεντρικούς ήρωες οι συγγραφείς διαλέγουν επώνυμα όχι σπάνια ούτε κακόηχα αλλά όχι και πάγκοινα.

(Έχω την εντύπωση πως ο διωγμός των Παπαδόπουλων ισχύει και για τα ριαλιτοπαίχνιδα τύπου Σαρβάιβορ και Μάστερσεφ, αν και σ’ αυτά η ευγονική επεκτείνεται και στο μικρό όνομα· ομως δεν είμαι λάτρης του είδους κι έτσι μπορεί να πέφτω έξω σε αυτή την ξώφαλτση εντύπωσή μου).

Βέβαια και στη σόου μπίζνες το Παπαδόπουλος δεν είναι καλο διαβατήριο. Ο Βάσος Αδριανός πήρε ψευδώνυμο, ο Λάκης φόρεσε ψηλά ρεβέρ αλλά προς τιμή του κράτησε το επώνυμό του περίοπτο, οπως και η Πίτσα Παπαδοπούλου. Και στα γήπεδα όμως κάποιοι Παπαδόπουλοι άλλαξαν επώνυμο, ίσως για λόγους συντομίας -όπως ο Αβραάμ Παπαδόπουλος που εμεινε σκέτος Αβραάμ. O Κυριάκος Παπαδόπουλος κάνει καλη καριέρα στη Γερμανία αλλά δεν ξέρω πώς τον φωνάζουν. Οι Γερμανοί βέβαια είναι σκληροτράχηλοι, μπορεί να τον λενε και Papadopoulos.

Τελευταία έτυχε και διάβασα κάμποσα ελληνικά αστυνομικά και πουθενά δεν θυμάμαι να συνάντησα πολύ τετριμμένα επώνυμα ηρώων. Ο Μάρκαρης με τον αστυνομο Χαρίτο έχει κοινά επώνυμα, αλλά όχι από τα κοινότερα -για παράδειγμα, στην Περαίωση οι νεκροί λέγονται Κορασίδης, Λαζαρίδης, Ζησιμάτος, Καραδήμος. Όλα κοινά αλλά κανένας Παπανικολάου, Παπαδημητρίου, Γεωργιάδης ή Παπαδόπουλος. Η Ευτυχία Γιαννάκη έχει ήρωά της τον Χάρη Κόκκινο, ο Παναγιώτης Κονιδάρης τον Έκτορα Ράντο, η Έλενα Ακρίτα την Ελσινόρη Χατζή και παίζει αρκετά με την αντιθεση ανάμεσα στο σπανιότατο όνομα, που εξηγεί πώς το έδωσαν οι γονείς της, και στο κοινότατο επώνυμο. Κοινότατο, αλλά οχι τοσο όσο ο Παπαδόπουλος. Η Έρη Ρίτσου πάλι, τολμά να κάνει σχεδον την υπέρβαση και ονομάζει την ηρωίδα της Μαρία Γεωργίου. Το κοινοτερο γυναικείο όνομα με ένα αρκετά κοινό επώνυμο.

Είχα σκεφτεί κάποτε οτι δεν υπάρχει ένα λεξικό ηρώων της ελληνικής λογοτεχνίας (για την ξένη υπάρχει). Βέβαια, το λεξικό θα είχε μονάχα τους πρωταγωνιστές, όχι τα δευτερότριτα προσωπα. Αν όμως το είχαμε θα βλέπαμε αν και ποιοι διάλεξαν να ονοματίσουν καποιον κεντρικό ήρωά τους Παπαδόπουλο. Δεν θα είναι πολλοι, πάντως, αν κρίνω από το ότι κι εκεινοι που είχαν οι ιδιοι επώνυμο Παπαδοπουλος συχνά το άλλαζαν: ο Μάρκος Αυγέρης είχε γεννηθεί Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έγινε Μιχάλης Περάνθης.

Παράξενα επώνυμα έδινε στους ήρωές του ο μέγας διηγηματογραφος Δημοσθένης Βουτυράς. Κάποια απο αυτά δεν πρέπει να υπάρχουν καν -ας πούμε, Φαρφουλάς, από το οποίο εμπνευστηκε ο φίλος Διαμαντής Καράβολας, λάτρης του Βουτυρά, τον τίτλο του περιοδικού του και του μαγαζιού του.

Από τη συλλογή διηγημάτων του Βουτυρά «Ο θρήνος των βοδιών και άλλα διηγήματα» κατέγραψα όλα τα ονόματα των ηρώων, που είναι τα εξής:

Γάλιας
Κωστούλας
Καράμης
Παναγάρας
Δαμίρας
Παπουλίδης
Χρύσος
Τάλμας
Γαλέρης
Μίγκας
Σκαλίρης
Γεμάνης
Ταραχάς
Μπαρτάλιας
Κυριάκης
Τζίμας
Γαρούφας
Βαρδούλης
Μπάστακας
Σουρούπας
Κουρούνης
Τουλούπας
Μπαβίλας

Το δείγμα μας δεν είναι μεγάλο, αλλ’ είναι αντιπροσωπευτικό του Βουτυρά. Κανένας Παπα- ή Χατζη-, κανένας -όπουλος, ένας μονο -ίδης, κανένα πατρωνυμικό, κανένα επαγγελματικό επώνυμο. Συνειδητά ο συγγραφέας προσπαθει να διαλέγει παράξενα ονόματα, μερικά θα τα ‘λεγε κανείς και αλλόκοτα.

Δεν ξέρω αν θα φτιαχτεί ποτέ το Λεξικό Ηρώων της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά στα σχόλιά σας περιμένω να μου πείτε αν υπάρχει ήρωας Παπαδόπουλος σε ελληνικό λογοτεχνικό έργο.

205 Σχόλια προς “Γιατί δεν έβαλαν τον Παπαδόπουλο;”

 1. Διαβάζω τον τίτλο, και λέω μέσα μου «τελικά το έγραψε το άρθρο για τον πρέδρο του σεγας…»

 2. Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας για τον Στάλιν-Σταύρο Παπαδόπουλο αναφέρει στο τέλος «Πληροφορίες από το BBC». Οπως βλέπουμε είναι αντιγραφή-επικόλληση-μετάφραση. Και η μετάφραση έγινε την ίδια μέρα. Μόνο μια τελευταία παράγραφος προστέθηκε. Αυτό δεν το λες «πληροφορίες από το BBC»;
  https://www.bbc.com/news/magazine-21859771

 3. ChrisMaGR said

  Πολύ χαίρομαι με τον εαυτό μου που έπιασα τη σύνδεση στον τίτλο. Αν και σε όλες τις μεταφράσεις που έχω διαβάσει (υπάρχουν τουλάχιστον τρεις) του μυθιστορήματος της Κρίστι το έχω δει Έβανς και όχι Ίβανς.
  Δεν είχα ιδέα ότι το μυθιστόρημα The Thin Man είχε μεταφραστεί Ο Αδύναμος Άνδρας. Πάντα υπέθετα ότι ο τίτλος ήταν ίδιος με αυτόν της κινηματογραφικής μεταφοράς και των συνεχειών του, Ο Άνθρωπος Σκιά.

 4. Νέο Kid said

  Aristotle Kristatos και Ερνστ Σταύρο Μπλόφελντ από 007. 😊

 5. Νέο Kid said

  Θα υπάρχει κάποια φροϋδική ή κατά Γιούνγκ εξήγηση …αλλά όλοι μα όλοι οι Παπαδόπουλοι του ποδοσφαίρου ήταν από κλαδευτήρια ολκής έως τσεκούρια Τσερόκι…

 6. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  1 Την ιστορία αυτή δεν την ξέρω

  2 Και παλι καλά να λες που έβαλαν την πηγή

  3 Αδυνατος, όχι αδύναμος. Και στις νεότερες μεταφράσεις έτσι το λένε
  https://www.metaixmio.gr/el/products/4180479-%CE%BF-%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82

  4 Και κάπου εκεί και ο Ρασταπόπουλος 🙂

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα πιο παράξενα επώνυμα στους ήρωές του τα έδινε ο Γιάννης Μαρής. Μπονσαλέντης, Δεσύπρης κλπ.
  Σταύρος Παπαδόπουλος ο Στάλιν, ε; Δεν το ‘ξερα. Έναν Σταύρο Παπαδόπουλο σέντερ μπακ του Ολυμπιακού θυμάμαι, μεγάλη σκοτώστρα. Ε, τώρα, πώς να μην κάνεις συνειρμούς; 😊
  Όντως Παπαδόπουλο ήρωα σε γνωστό λογοτεχνικό έργο δεν θυμάμαι. Μόνο κάποιος Παπαδόπουλος, φαντάρος σε ένα διήγημα του Καραγάτση, που το διάβασα πρόσφατα, το «Εγγλέζικο μαχαίρι» μου ‘ρχεται στο μυαλό.

 8. LandS said

  0. «Το δείγμα μας δεν είναι μεγάλο, αλλ’ είναι αντιπροσωπευτικό του Βουτυρά… Συνειδητά ο συγγραφέας προσπαθει να διαλέγει παράξενα ονόματα, μερικά θα τα ‘λεγε κανείς και αλλόκοτα.»
  Κάποια από αυτά μπορεί και να είναι παρατσούκλια του υπόκοσμου.

 9. Νέο Kid said

  Ο ..poulos που γίνεται ..polous είναι διαχρονικό φαινόμενο. Στους 9 στους 10 Έλληνες στις Αραπιές τούς αλλάζουν τον πούλο… είμαι παθώς και μαθώς.

 10. Nkfotakis said

  Δεν είναι λογοτεχνικός ήρωας, είναι όμως ήρωας μυθοπλασίας που εμπίπτει στην κατηγορία «ασυνήθιστο όνομα, συνηθισμένο επώνυμο» που λέει η Ακρίτα: ο τρελός επιστήμων (ορθοπεδικός) Βίκτωρ Παπαδόπουλος που υποδύθηκε ο Κωνσταντίνος Τζούμας στον ‘Δράκουλα των Εξαρχείων’ του Νίκου Ζερβού.

 11. Ἀρχιμήδης Ἂναγνώστου said

  (Έχω την εντύπωση πως ο διωγμός των Παπαδόπουλων ισχύει και για τα ριαλιτοπαίχνιδα τύπου Σαρβάιβορ και Μάστερσεφ, αν και σ’ αυτά η ευγονική επεκτείνεται και στο μικρό όνομα·

  Λὲς ὰν βάλω ὑποψηφιότητα γιὰ τοῦ χρόνου, νὰ μὴ μὲ ἐπιλέξουν ὴ νὰ μὲ ἐπιλέξουν μὲ κύριο κριτήριο τὸ ὄνομα;

 12. LandS said

  7 Δεσύπρης παράξενο; Γεμάτες είναι οι Κυκλάδες και άλλα νησιά. (Μάλλον Ενετικής προέλευσης)

 13. sarant said

  9 Όταν μιλάνε αγγλικά ή στα ντόπια;

  10 Α μπραβο!

  11 Μπορεί να αποσιωπήσουν το επώνυμο και να κρατήσουν το ονομα

 14. 6α: Έπρεπε να γράψω για τον πρόεδρο της Ακαδ. Αθηνών;

 15. sarant said

  12 Τα περισσότερα που αρχίζουν από Δε- και Δα- είναι από τους Βενετούς.

 16. sarant said

  14 Ωχ ναι, δίκιο έχεις. Θα έρθει κι αυτό 🙂

 17. Λεύκιππος said

  Tα ελληνικά ονόματα, μου έλεγε Σκωτσέζος φίλος μου, με αφορμή κοινό φίλο μας Αυλωνίτη, μου θυμίζουν αρρώστιες. (sound like diseases ή κάπως έτσι….)

 18. 1. «Τσουρουκτσόγλου (…εγγονός προκρίτου της Σμύρνης που βρήκε ηρωικό θάνατο μαζί με τον πατριάρχη το 1922)». Μόλις τώρα έμαθα γιατί ονομαζεται έτσι η ομώνυμη οδός στην παλιά γειτονιά μου, στο Κερατσίνι. Ευχαριστώ.

  2. Στον εφοπλιστή-πρωταγωνιστή του αστυνομικού μου μυθιστορήματος «Το μυστικό της Χάρλεϋ Στρητ» (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2016, συνωνυμία) έδωσα το όνομα Ηρακλής Λομπαρδιανός, επισημαίνοντας, στη συνέχεια, την «σύμπτωση» με την Lombard street, στο Σίτυ του Λονδίνου όπου έχει γραφεία η εταιρεία του.

 19. Πάνος με πεζά said

  Kαλημέρα !
  Τομερά παράξενα επώνυμα βεβαίως, όπως έχουμε δει, έβαζε στις ταινίες του και ο Νίκος Φώσκολος : Λυσίας Σέκερης, Ηρόδοτος Ρίχτερ, Χαρίδημος Σιόντης, Πολιάνσκι, Ελβία Βιάσκου, Ρήγας Χορμόβας, Ρούσσος Ευελπίδης, Άγγελος Φον Ζίραχ κλπ. Αρρώστια !

 20. Πάνος με πεζά said

  Και στη Νέα Σμύρνη είχε οδό Τσουρουκτσόγλου, τη μετονόμασαν όμως δεκαετίες πριν σε «Σκόπα».

 21. sarant said

  18 Μαζί με τον Πατριάρχη θανατώθηκαν δύο σμυρνιοί πρόκριτοι, Κλημάνογλου και Τσουρουκτσόγλου.

 22. nikiplos said

  Το άρθρο μου θύμισε δυό συμφοιτητές μου στο ΕΜΠ, που ασκούσαν περιστασιακά τα λειτουργήματα του λαγού και του αντιγράφου. Ο πρώτος «πλήρωνε» κάποιον να γράψει για το μάθημα για λογαριασμό του, δικαιολογούμενος πως είχε ξεχάσει την ταυτότητά του ή το πάσο του στη σπάνια περίπτωση που εκείνα τα χρόνια κάτι τέτοιο θα ήταν απαιτητό από τους επιτηρητάς. Ο «πληρωθείς» καθόταν και έγραφε στο όνομα του αντιγράφου. Ο αντιγράφος επέβλεπε τη διαδικασία, και στο τέλος λίγο πριν παραδώσουν τα γραπτά αντήλλασσαν τις κόλλες, ώστε ο αντιγράφος να έχει τη σωστή κόλλα και να κάνει την ανάλογη συζήτηση με τον διδάσκοντα-εξεταστή. Ο ίδιος είχε έδινε τη δική του κόλλα στον «πληρωθέντα» και την παρέδιδε λευκή. Ο Αντιγράφος αυτός χρησιμοποιούσε το ίδιο πάντοτε ονοματεπώνυμο: «Τάκης Καραγκιοζόπουλος».

  Ο λαγός, έπαιρνε τα θέματα και το έσκαγε κατοστάρι ή τα αντέγραφε βιαστικά και πήγαινε στην τουαλέτα, όπου τα παρέδιδε στο «επιτελείο». Ο δικός μου συμφοιτητής έγραφε πάντα το ίδιο ονοματεπώνυμο: «Κώστας Μάνου».

  Και οι δυό τους περαιώσαντες το ΕΜΠ, βρέθηκαν εις το εξωτερικό σε καλές θέσεις σήμερα εκείθεν του ατλαντικού… :). Αν δεν κάνω λάθος εις εξ’ αυτών κατοικοεδρεύει εις το Σικάγον του Ειλληνόη… 🙂

 23. Δεν έχω διαβάσει το μυθιστόρημα, ούτε την ταινία έχω δει, αλλά the thin man με έλεγε κάποιος φίλος μου την πρώτη φορά που έκανα δίαιτα (με θεαματικά αποτελέσματα, που εξίσου θεαματικά εξανεμίστηκαν όταν γύρισα σπίτι μου το καλοκαίρι και ξανάρχισαν να τρώω). Αναρωτιέμαι όμως για τη μετάφραση του τίτλου: χάθηκε να πουν «Ο Λιγνός»; Ορίστε, με το «αδύνατος» κάποιος ήδη παρασύρθηκε και το συγκράτησε ως «αδύναμος»!
  Ανάλογη απορία έχω και για τον «Μικρό Νικόλα». «Νικολάκη» δεν θα τον λέγαμε σε αυθόρμητα ελληνικά;

 24. Avonidas said

  Καλημέρα

  αλλά το ονοματολόγιο των έργων μυθοπλασίας δεν επιδιώκει την αντιπροσωπευτικότητα και ούτε είναι υποχρεωμένο να την τηρεί.

  Νομιζω οτι υπερβάλλεις. Άλλωστε, ακόμη κι αν το Παπαδόπουλος είναι το πιο συχνό επώνυμο, δεν σημαίνει οτι ειναι και το πιθανότερο, αν διαλέξεις κάποιον στην τύχη. Το πιθανότερο είναι να ΜΗΝ λέγεται Παπαδόπουλος ενας τυχαία επιλεγμένος Έλληνας.

 25. atheofobos said

  Είναι φυσιολογικό τα ονόματα στα μυθιστορήματα είτε να είναι από τα πολύ κοινά είτε αρκετά ασυνήθιστα ώστε να μην τύχουν να υπάρχουν υπαρκτά άτομα εν ζωή με αυτά.
  Ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί επώνυμο σε άκης.

 26. Ανδρεας Τ said

  @6 Σχετικά με τον Ρασταπόπουλο του Τεντεν άκουσα σε μιά πρόσφατη τηλεοπτική σειρά ότι αρχικά είχε κεντρικοευρωπαϊκό όνομα, που τέλειωνε σε -στάιν(αναφορά σε εβραϊκή καταγωγή) και τη τελευταία στιγμή το άλλαξαν γιατί ο Ερζέ είχε ήδη τη ρετσινιά του κολαμπό (τον είχαν μάλιστα συλλάβει στην απελευθέρωση), οπότε το Ρασταπόπουλος ήταν πιό comme il faut(?). Τρομάρα τους. Το Ραστα προέρχεται από τη γαλλόφωνη ρατσιστική βρισιά rastaquouère.

 27. Avonidas said

  Στους 9 στους 10 Έλληνες στις Αραπιές τούς αλλάζουν τον πούλο… είμαι παθώς και μαθώς.

  Ε, τι να πει τότε κι ο George Boolos; 😏

 28. Avonidas said

  Είναι φυσιολογικό τα ονόματα στα μυθιστορήματα είτε να είναι από τα πολύ κοινά είτε αρκετά ασυνήθιστα ώστε να μην τύχουν να υπάρχουν υπαρκτά άτομα εν ζωή με αυτά

  Δεν πιανει ομως πάντα. Θυμάμαι, χρόνια πριν, διαβαζα ενα αρθρο για τους δυστυχεις κοινούς θνητούς που λεγονται Harry Potter. Ενας δικηγόρος, ειδικά, την ειχε ασχημα…

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί πατριάρχης ο Χρυσόστομος, βρε παιδιά; Μητροπολίτης δεν ήταν; Και άγιος, πλέον.

 30. sarant said

  24 Έστω ότι συγκεντρώνω δείγμα 1000 μυθιστορηματικών ηρώων και δεν έχω μέσα κανέναν Παπαδόπουλο. Είναι το δείγμα αντιπροσωπευτικό;

 31. sarant said

  29 Ωχ, δίκιο έχεις, διορθώθηκε.

 32. cronopiusa said

  «Έφυγε» ο κιθαρίστας του Φλαμένκο, Γιώργος Παπαδόπουλος

 33. Γς said

  >ο διωγμός των Παπαδόπουλων ισχύει και για τα ριαλιτοπαίχνιδα τύπου Σαρβάιβορ και Μάστερσεφ, αν και σ’ αυτά η ευγονική επεκτείνεται και στο μικρό όνομα·

  Η ευγονική. Καλό!

  Κλάδος του ιστολογίου που μελετά τις μεθόδους βελτίωσης των ονομάτων στο ανθρώπινο γένος

 34. Jimakos said

  Παπαδόπουλος ήταν το επώνυμο του κεντρικού ήρωα στην πολύ γνωστή ταινία «Λούφα και Παραλλαγή», του Ν. Περράκη. Βέβαια εκεί έπαιζαν ακριβώς με την συνωνυμία του ήρωα με τον δικτάτορα, μιας και η δράση της ταινίας τοποθετείται εκείνη την εποχή (αν και γυρισμένη αρχές 80’ς αν θυμάμαι καλά).
  Επίσης να θυμηθούμε και τον Σπύρο Παπαδόπουλο, όχι όμως σαν ηθοποιό Σπύρο Παπαδόπουλο, αλλά σαν… απαράδεκτο Σπύρο Παπαδόπουλο (τι έγινε ρε παιδιά;) 😀 😀

 35. ChrisMaGR said

  Ο περσινός νικητής του Σαρβάιβορ πάντως Γιώργος ήταν.

 36. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πολλές φορές, από μικρός, διαβάζοντας κάτι, ό,τι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, το αποστήθιζα και το παπαγάλιζα. Με τον καιρό βέβαια το ξεχνούσα. Αν και πολλές φορές το σκέφτηκα να πάρω ένα μπλοκάκι και να τα γράφω όλα αυτά, ποτέ δεν το υλοποίησα. Θα είχα σήμερα συγκεντρωμένο έναν θησαυρό. Το συνιστώ να το κάνουν σήμερα οι νεώτεροι, εγώ πέρασα την εφηβεία, ενηλικιώθηκα. Ειδικά τώρα με τους Η/Υ , αντιγραφή – επικόλληση, δεν απαιτεί κόπο.

  Προτείνω στον Νικοκύρη, αν το βρίσκει σωστό, να ανεβάσει ένα ποστ με τσιτάτα, όπως σήμερα με τα ονόματα, και να συμπληρώσουμε κι εμείς ό,τι ξέρουμε. Ίσως έχω την ευκαιρία να βρω μαζεμένα αυτά που εγώ δεν κατέγραψα.

  Πιστεύω ότι θα βρει δουλειά και θα βοηθήσει τα μάλα, ο τρισυπόστατος θεός Μπάτμαν (Αρχαιοελληνιστής= πατήρ, Κλασικίστρια= κόρη, Ιστοριοδίφης = άγιον πνεύμα + οι 12 μαθητές – απόστολοι, τα λοιπά προσωπεία) 😉

  Πέρα από τα κλασικά, φιλοσοφούμεν άνευ…, ο δε Ιησούς κλάσας τους πέντε άρτους….. κλπ, εκείνο που μου έμεινε στο μυαλό μου από τα μαθητικά μου χρόνια από ονόματα είναι: το Φλώριος και Πλατζιαφλώρα και ο Ντονατέλο ανάμεσα στα άγρια θηρία.

 37. Γς said

  35:

  ChrisMaGR

  Ενας σπιούνος ανάμεσά μας!

  Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλος εδώ μέσα που βλέπει τέτοιες αηδίες…

 38. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Πληρώνουμε μάλλον τη μικρή έκταση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού αφενός και την σχετική αδιαφορία μας για τα τρίβια (αλήθεια, έχουμε λέξη της τρισχιλιετούς αντίστοιχη;).
  Για τα οπτικά μέσα (κινηματογράφο, τηλεόραση), το imdb έχει ακόμη και βιογραφικό σημείωμα των ηρώων (πχ για τον Stavro 🙂 ). Για τα βιβλία, ειδικά εντός συνόρων, μετά βίας κάποιος θα ψάξει συγγραφείς, πόσο μάλλον ήρωες. Ω καιροί, ω ήθη…

  Πιθανή στιχομυθία:
  -Πιστεύεις πως είναι ρεαλιστικοί οι ήρωες του Καραγάτση;
  -Τι είναι ο Καραγάτσης;

 39. ChrisMaGR said

  37. Φαντάζομαι αστειεύεστε. Εκτος αν υπάρχει απαγόρευση του ιστολογίου σε ακροατές τέτοιων προγραμμάτων.

 40. Avonidas said

  #30. Ωραία άσκηση 🙂 Για να το βρούμε, πρέπει να κάνουμε μερικές υποθέσεις, και να ξέρουμε τη συχνότητα του επωνύμου «Παπαδόπουλος».

  Θα θεωρήσουμε το δείγμα αντιπροσωπευτικό αν έχει την ίδια κατανομή με 1000 άτομα επιλεγμένα στην τύχη.

  Τη συχνότητα των επωνύμων ιδανικά θα έπρεπε να την πάρουμε από κάποια απογραφή του πληθυσμού, αλλά μιας και δεν έχω πρόχειρα τέτοια στοιχεία, ας πάρουμε ως ενδεικτική τη συχνότητά τους στον ΑΣΕΠ:

  http://sixnotitafrequency.blogspot.com/2010/10/blog-post_15.html

  568 παπαδόπουλοι, λοιπόν, σε «64569 επώνυμα». Εδώ δεν είναι σαφές αν μιλάμε για 64569 διακριτά επώνυμα — μάλλον απίθανο, άρα θα θεωρήσω ότι μιλάμε για 64569 άτομα (μέγεθος δείγματος). Άρα — υπόθεση εργασίας! — η συχνότητα του επωνύμου Παπαδόπουλος είναι γύρω στο 0.9%.

  Ποια είναι τώρα η πιθανότητα, σε 1000 άτομα εκλεγμένα τυχαία, να μην υπάρχει ούτε ένας Παπαδόπουλος; Η πιθανότητα ένας τυχαία εκλεγμένος να ΜΗΝ είναι Παπαδόπουλος είναι 99.1% (με βάση την υπόθεση εργασίας), άρα η πιθανότητα για 1000 άτομα είναι:

  99.1% * 99.1% * … * 99.1% , 1000 φορές = 1 στις 10,000.

  Επομένως, όχι, το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Κατά μέσο όρο, θα περίμενες να βρεις 10 Παπαδόπουλους στο δείγμα σου.

 41. gpoint said

  Σπάνοι όνομα το Μπρης ;

  Μα έτσι λέγανε τον φιλόλογό και γείτονά μου στα πρώτα χρόνια στο Βαρβάκειο !. Ασε που ήταν κι ο γιός του στο ίδιο σχολείο, δλδ δυο σε σχετικά μικρό δείγμα !!

 42. Γς said

  20:

  >Και στη Νέα Σμύρνη είχε οδό Τσουρουκτσόγλου, τη μετονόμασαν όμως δεκαετίες πριν σε «Σκόπα».

  Α, ο σπουδαίος γλύπτης από τη Βόρεια Πάρο…

 43. Avonidas said

  #41. Ασε που ήταν κι ο γιός του στο ίδιο σχολείο, δλδ δυο σε σχετικά μικρό δείγμα !!

  Αν ήταν ο γιος του, δεν μπορείς να θεωρήσεις ανεξάρτητες τις 2 περιπτώσεις στο δείγμα σου.

 44. gpoint said

  Η πρώτη μου σκέψη διαβάζοντας τον τίτλο και φανταζόμενος ένα ερωτηματικό ήταν το που πας ρε Καραμήτρο !!

  Πάντως στα μυθιστορήματα μου αρέσει τα επίθετα να είναι σχετικά με το επάγγελμα π.χ.

  Τουβλοκεραμιδόπουλος και Κεραμιδοτουβλάκης, υλικά οικοδομών !

  Ο Παγανιάς, γραφείο τελετών

  κι ένα αληθινό -τόχω ξαναγράψει μου φαίνεται- Φονέας, χειρουργος ιατρός !!

 45. spiridione said

  34. Και η γυναίκα του στο σίριαλ, Δήμητρα Παπαδοπούλου.

 46. Γς said

  39:

  >Φαντάζομαι αστειεύεστε

  Εγώ αγαπητέ πάντα αστειεύομαι.
  Κι αν καμιά φορά μιλάω σοβαρά στα αστεία το κάνω

 47. Γς said

  43:

  Μπίνγκο, ουπς, μπάιας!

 48. gpoint said

  # 43

  Ακουσέ το προσεκτικά…κάτι λέει για τις στατιστικές

 49. Γς said

  43:

  Διορθώνεται όμως. Με την προσκόμιση ενός αρνητικού τεστ πατρότητος. DNA και τέτοια

 50. Avonidas said

  #48. Argumentum ad musicum?

 51. ΚΩΣΤΑΣ said

  20 >Και στη Νέα Σμύρνη είχε οδό Τσουρουκτσόγλου, τη μετονόμασαν όμως δεκαετίες πριν σε «Σκόπα».

  42 > Α, ο σπουδαίος γλύπτης από τη Βόρεια Πάρο…

  Εκτός, αν δήμαρχος που πρότεινε την μετονομασία κατάγονταν από Λάρισα μεριά, οπότε πάμε σε άλλον Σκόπα.

 52. Avonidas said

  #8. Argumentum ad musicum?

 53. Avonidas said

  Το #52 στο #48 (bingo)

 54. Avonidas said

  Ωχ… θαλασσα τα εκανα. Συγγνώμη για το διπλό.

 55. Γς said

  Κι ο Γύλος

 56. gpoint said

  # 49

  είναι αυτό που λέμε…(κάποιο ρήμα)το πρώτο σου παιδί που να μην είναι δικό σου 1

  παίζουν και λάθη στα βραχιλάκια στα μαιευτήρια !

 57. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και μερσί για τη στατιστική ανάλυση!

 58. Avonidas said

  Καλά ρε Τζη, εσύ δεν είσαι που προτιμάς το Beat the Dealer του Thorp από τον Ντοστογιέφσκυ; Τι ζόρι τραβάς ξαφνικά με τις στατιστικές;

 59. (22) Απορία πρώτη: τι τα έκανε το επιτελείο τα θέματα που έφερνε ο λαγός; Υπήρχε τρόπος να δώσει τις απαντήσεις ασύρματα στον ενδιαφερόμενο;
  Απορία δεύτερη, διότι δεν έχω περάσει από το ΕΜΠ (παρά μόνο για ένα εξάμηνο, ως βοηθός) για να ξέρω: πώς είχαν τόσο θράσος, ο μεν ένας να παραδίδει με το όνομά του κόλλα γραμμένη με το χέρι άλλου και να γράφει ο ίδιος με ανύπαρκτο όνομα, ο δε άλλος να εμφανίζεται να γράψει σε μάθημα που (υποθέτω) το είχε περάσει; Η πλαστογραφία μετά χρήσεως είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα!

 60. gpoint said

  # 58

  Ρε φίλε το χρήμα,ο τζόγος και το ποδόσφαιροείναι σοβαρά πράγματα κι ανάγονται στην επιστήμη. Για τα υπόλοιπα υπάρχει το πεπρωμένο…

  πάντως αυτός ο Ντοστογιέφσκι με μυαλά και γούστα 21ου αιώνα, δεν διαβάζεται, χίλιες φορές Παπαδιαμάντης και Καραγάτσης !!

 61. Μπετατζής said

  Δεν ξέρω αν μετράει αυτό που είναι κάτι σαν αυτοβιογραφική μυθιστορία – απομνημονεύματα .https://www.cup.gr/book/tzouanes-papadopoulos-ston-kero-tis/

 62. Jago said

 63. Γς said

  56:

  Και όλο ρωτάει τον Υπερυπολογιστή αν ξέρει τον πατέρα του κιόλο του απαντάει.
  -Γιώργος παπαδόπουλος [λέμε τώρα]
  Οπότε δεν άντεξε [ο υπολογιστής]:
  -Ρε μάγκα σου είπα ο πατέρας σου είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Αν ρωτάς όμως για τον άντρα της μάνας σου, είναι στο καφενείο της γωνίας και παίζει τάβλι

 64. Avonidas said

  #60. πάντως αυτός ο Ντοστογιέφσκι με μυαλά και γούστα 21ου αιώνα, δεν διαβάζεται

  Ούτε καν ο Παίκτης;

 65. Avonidas said

  Λένε ότι ο Στάλιν, όταν έφτασε παρανομος στη Βιέννη το 1913 είχε διαβατήριο με όνομα Σταυρος Παπαδόπουλος.

  Δηλαδή, τώρα δικαιούνται να λένε κι οι σταλινικοί «ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται»; 😛

 66. ΣΠ said

  Ασυνήθιστο επώνυμο; Χατζηπαπαγεωργακοπουλοκωνσταντινογιαννόπουλος. Ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Ένα ασύλληπτο κορόιδο».

 67. ΣΠ said

  40 Εδώ δεν είναι σαφές αν μιλάμε για 64569 διακριτά επώνυμα

  Λέει στο τέλος ότι τα επώνυμα είναι κοντά στα 20.000.

 68. gpoint said

  # 59

  Φίλε Αγγελε, άσε το θέμα καλύτερα, άπειρα τα κόλπα της αντιγραφής, σε μας υπήρχε η «μπούκα’ δλδ έβγαιναν έξω χωρίς να παραδώσουν κόλλα με τσαμπουκά, αντέγραφαν με την ησυχία τους και κάποια στιγμή οι συνενοημένοι παίζανε μπουνιές πραγματικές μέσα στην αίθουσα, χαμός, τρέχανε οι βοηθοί να τους χωρίσουν, μπαίνανε μέσα με τις γραμμένες κόλλες και τις αφηναν μαζί με τις άλλες που είχαν παραδώσει οι κανονικοί (ΑΗΠ, ΒΗΠ, κυρίως από ΠΑΣΠ, η Πανσπουδαστική είχε δικό της λούκι αντιγραφής )
  Ολο το θέμα ήταν βρεις μια κόλλα από την έδρα- πουλιότουσαν ακριβά. Εγραφες από το σπίτι σου τα πάντα στις αριστερές σελίδες που ήταν πρόχειρο τα αντέγραφες, την παρέδιδες και βάσταγες την άγραφη καβάτζα για το επόμενο μάθημα της έδρας ή την πούλαγες κι έπαιρνες τα λεφτά σου πίσω
  Εχω ξαναδώσει μιγαδικές για να αντιγράφει ένας φίλος που είχε διοριστεί σε τράπεζα και τάχε παρατήσει, πέρασε.

  Το πιο ωραίο κόλπο όμως το έκανε ένας μάγκας που δεν πήγε καν να δώσει κι όταν βγήκαν τα αποτελέσματα πήγε να δει την κόλλα του. Οταν -φυσικά- δεν την βρήκαν άρχισε να βρίζει θεούς και δαίμονες που του έχασαν την κόλλα και είχε γράψει τουλάχιστον για 8,το διάβασμα που είχε ρίξει και απειλές για καταγγελίες στην ΕΦΕΕ, στον Αρειο Πάγο κ.λ.π.. Τον περάσανε με 8 (!) να ησυχάσουνε, τα μεταδικτατορικά χρόνια δεν ήθελε πολύ να σε βγάλουν χουντικό οι φοιτητές.

 69. spiridione said

  Το ένα καράβι Παπαδόπουλοι το είπαμε;
  http://www.tainiothiki.gr/v2/filmography/view/1/647/

 70. ΣΠ said

  που αν θυμάμαι καλά το γράφει και Papadopolous σε κάποιο σημείο, όπως τυπικά τσαλακώνουν οι Αμερικάνοι την χαρακτηριστική κατάληξη των επωνυμων μας

  Συχνά κάνουν την κατάληξη -polis, π.χ. Papadopolis.

 71. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  68 Δεν παίρνανε παρουσίες στην τάξη;

 72. gpoint said

  # 64

  Κοίτα, είναι θέμα προσωπικό μάλλον. ούτε τον Καζατζάκη αντέχω ενώ πολλοί θαυμάζουν και τους δυο. Δεν ταυτίζεται η δικιά μου γωνία που βλέπω τα πράγματα με την δικιά τους.

 73. Γς said

  Κι έφυγε προχτές ο Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος ο καθηγητής Γενετικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ και Διευθυντής του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Markey. Αναγνωριζόταν διεθνώς ως ένας κορυφαίος επιστήμονας στο πεδίο της μοριακής γενετικής του ανθρώπου με περισσότερες από 400 μελέτες, ήταν μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

  Θυμάστε που συζητάγαμε κι εδώ κάτι χαρτιά του.

  Κι ήταν κι ο Γς που σχεδίαζε τα πινακάκια του βιβλίου του Masatoshi Nei, Human Polymorphic Genes και μου’ τρωγε μια ολόκληρη ίντσα η στήλη τον συγγραφέων εξ αιτίας του.
  Τεράστιο όνομα. Stamatogiannopoulos

 74. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  καλά ρε σεις, μα ούτε μια αναφορά στον Ζώρζ, τον (πρώην) Γαμβρό του ακατονόμαστου; 🙂

 75. Γς said

  70:

  >Συχνά κάνουν την κατάληξη -polis, π.χ. Papadopolis.

  Ναι, ναι. Και μου θύμιζε κάτι ανάλογο με στους Μανιάτες του Οιτύλου που πήγαν στο Καργκέζε της Κορσικής
  Για τον Στεφανόπολι λέω

 76. Πάνος με πεζά said

  Καλά, από τέτοια «επαγγελματικά» επώνυμα…

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  Έπιασε το σχόλιο μου η μαρμάγκα… ίσως επειδή είχε δύο λινκς σε εικόνες

 78. ΣΠ said

  69
  Και το «Οικογένεια Παπαδόπουλου».
  http://www.tainiothiki.gr/v2/filmography/view/1/985

 79. nikiplos said

  59@ Αγαπητέ Άγγελε,
  Ο αντιγράφων έδινε με θράσσος περισσό μια κόλλα γραμμένη, ενώ 2,5 ώρες κατά τη διάρκεια της εξέτασης χασκογελούσε ή ζωγράφιζε στο πρόχειρο, ενώ ο αμοιβός, έγραφε ακατάπαυστα παραδίδοντας στο τέλος … λευκή κόλλα… Αυτό ήταν πραγματικά ευτράπελο… Στο ΕΜΠ, στα δικά μου χρόνια όμως, λειτούργησε περιστασιακά… Οι λεπτομέρειες που περιγράφεις είναι μεν πραγματολογικές, δεν φαίνεται όμως να στάθηκαν σημαντικά εμπόδια… 🙂

  Το επιτελείο, ήταν γειτονικό καφενείο ή άδεια αίθουσα. Λύνονταν τα θέματα κι ύστερα δίδονταν συνήθως από τις τουαλέτες – καζανάκι μεριά ή χέρι-χέρι στην τουαλέτα. Όταν ήμουν φοιτητής λέγεται πως ένας επιτηρητής είχε κινηγήσει λαγό από το ΕΜΠ μέχρι το Χημείο, αλλά μάλλον θα ήταν τραβηγμένη απ’ τ’ αφτιά ιστορία… για πάνω από μια 10ετία υπήρξα στο ΕΜΠ επιτηρητής, και από αυτή τη θέση, έχω να πω… πως εκείνοι που αντέγραφαν, φαίνονταν με την πρώτη! 🙂

 80. Raf said

  Καθημερινή 13/11/16, Πετρουλάκης

 81. Raf said

  http://www.directupload.net/file/d/5130/t8sarplr_jpg.htm

 82. gpoint said

  # 71 β

  Φυσικά όχι στην εποχή μου

  Για να μην παρεξηγηθώ αυτές οι χοντράδες εμφανιζότουσαν γιατί με απλές μεθόδους αντιγραφής αν δεν ήξερες κάποια μαθήματα μάθημα δεν τα παίρναγες. Π.χ αν σου ψιθύριζε ο άλλος εφ του χι δεν ήταν μόνο το f(x) που όλοι ξέρουμε αλλά πολλοί ακόμα συμβολισμοί με το f ή το F και το χ να παίζει πάνω κάτω, δεξιά κι αριστερά με ή χωρίς παρένθεση.
  Για να καταλάβεις το 75 δόσαμε Στοχαστικές Ανελίξεις καμιά τρακοσαριά άτομα ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ και τα βοηθήματα να επιτρέπονται και με βάση το 50 σε άθροισμα 120 (!)
  Δόθηκαν τα θέματα κι όλοι έψαχναν να βρούνε σε ποιο σημείο του βιβλίου αναφέρονταν το καθένα…και μοιάζαν όλα σαν τα 101 σκυλάκια της Δαλματίας μεταξύ τους !
  Ημουνα ένας από τον μονοψήφιο αριθμό που πέρασε γιατί χρησιμοποίησα ένα θεώρημα που ίσχυε για διακριτή μεταβλητή σε άσκηση για συνεχή μεταβλητή , προσαρμόζοντάς το κατάλληλα, το οποίο ίσχυε φυσικά αλλά δεν ύπήρχε μέσα στο βιβλίο.

 83. nikiplos said

  72@ αγαπητέ ψαρά, εγώ σε ένα άλλο μπλογκ, είχα φάει προ δεκαετίας το κράξιμο της αρκούδας που είχα γράψει Καζατζάκης κι όχι ΚαζαΝτζάκης. 🙂

 84. Λεύκιππος said

  Υπήρξε και πιλότος της Ολυμπιακής παλιά με το όνομα Χάρος. «Ο Κυβερνήτης κ. Χάρος σας ενημερώνει ότι πετάμε στα 35.000 πόδια κλπ…..Χα, χα ,αχα…»

 85. nikiplos said

  68@, στα δικά μου χρόνια, οι αντιγραφές ήταν κυρίως από ομάδες φοιτητών που ήταν και φίλοι μεταξύ των. Οι πολιτικές νεολέρες, έπαιρναν τα θέματα ή ομάδα θεμάτων ή σως (θεματολογικών περιοχών) από τους καθηγητές ή βοηθούς των, με αντάλλαγμα φυσικά την εύνοια της παράταξης, ή και το παζάρεμα για ενίσχυση της ιεραρχίας της έδρας στο πρόγραμμα σπουδών… Φυσικά μιλάμε για περιπτωσιολογία κι όχι για τον κανόνα.

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  Παπαδόπουλοι σε διήγημα:

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και με βάση τον χαρακτήρα και τη δράση του ήρωά του μπορεί να τον βαφτίσει ο συγγραφέας. Στο ενδιαφέρον μυθιστόρημα (έγινε και σίριαλ) του Ανδρέα Μήτσου «Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου» ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να χειραγωγήσει τη μητέρα του και τον καθηγητή του, με σκοπό να τους ζευγαρώσει, στήνοντας ολόκληρο χαλκείο ψευδών και συνωμοσιών. Προφανώς, λοιπόν, από το χαλκείο και το χαλκεύω εμπνεύστηκε ο συγγραφέας το επώνυμο του ήρωά του.

 88. Alexis said

  #67: Διαισθητικά πιστεύω ότι κάνει λάθος, τα ελληνικά επώνυμα πρέπει να είναι πολύ πάνω από 20000.

  #0: Για τα σπάνια επώνυμα του Βουτυρά: Το Τζίμας είναι κοινότατο στην Ήπειρο.

  Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό για τους Παπαδόπουλους είναι ότι η μεγαλύτερη συχνότητα από αυτούς δεν εμφανίζεται στην Πελοπόννησο αλλά στη Βόρεια Ελλάδα μεταξύ των Ποντίων.
  Και η Πόντια γιαγιά μου Παπαδοπούλου λεγόταν στο πατρικό της, καθότι κόρη παπά. Άλλο αν δεν πρόλαβε να το κρατήσει και πολύ αφού παντρεύτηκε στα …13! 🙂

 89. nikiplos said

  84@, και συγκυβερνήτης …Μακαρίτης… Πάντως είχα συμμαθητή Μακαρίτη, κι έτσι ήμαν εξοικειωμένος με αυτό τουλάχιστον… 🙂

 90. gpoint said

  # 83

  ούτε και με το νι τον αντέχω ! πάντως δεν το προφέρω για να τον ξεχωρίζω από τον Καζανττζίδη !!!

 91. Πάνος με πεζά said

  Άλλη μια ταινία, δεν ξέρω αν την είπατε, «Papadopoulos and sons», και στα ελληνικά «Παπαδόπουλος και ΣΙΑ».

 92. Alexis said

  #7: Τα πιο παράξενα επώνυμα στους ήρωές του τα έδινε ο Γιάννης Μαρής.

  Και το Μπέκας πάντως είναι κοινότατο στην Ήπειρο.
  Στην τηλεοπτική μεταφορά της σειράς, η οποία βεβαίως ήταν «εκσυγχρονισμένη», οι βοηθοί του έκαναν λογοπαίγνιο με το επώνυμό του αποκαλώντας τον μεταξύ τους Μπέκαμ.

  #9: Και ο εμβληματικός Άγγελος Κρεούζης (Νίκος Κούρκουλος) στο «Όχι άλλο κάρβουνο».

 93. gpoint said

  Πάντως είναι γνωστή η περίπτωση του πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ που ήρθε από την Γερμανία με το όνομα Νίκος Κολομπούρδας. εδώ όμως είχε πρόβλημα με το ονοματεπώνυμό του και πήγε στο ληξιαρχείο να το άλλάξει..
  – Και πως θέλετε να το κάνετε ;
  – Βαγγέλης Κολομπούρδας !!

 94. Χρηστάρας said

  Στο βιβλίο «ΑΣΕΜΝΟΥ, ιστορίες για ενήλικες» τού Φάνη Κατσιρέλου (εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα, 2015) μια δευτεραγωνίστρια, η οποία παίζει καίριο ρόλο σε μια κρίσιμη στιγμή, ονομάζεται Μαρία Παπαδοπούλου. Η δεδομένη στιγμή απαιτούσε το αναπάντεχο να προέλθει ξαφνικά, ως ανατροπή, από ένα πλαίσιο κοινότοπο και μια περίσταση θλιβερή.

 95. gpoint said

  Α ναι, στην Αμfισσα υπήρχε ένας εκπαιδευτικός, ηλεκτρολόγος ή κάτι τέτοιο με το παρατσούκλi ο Μπόσης
  – Γατί το παίζει αφεντικό ;
  – Οχι γιατι το BOSCH το διαβάζει Μπόσι !!

 96. Alexis said

  Το πλέον εμβληματικό και παροιμιώδες επώνυμο του ελληνικού κινηματογράφου είναι ασφαλώς το «Μαυρογιαλούρος». Δεν γνωρίζω άλλη περίπτωση επωνύμου μυθοπλασίας που να γνώρισε τέτοια διάδοση ώστε να φτάσει να ταυτιστεί με την ιδιότητα του ήρωά του (αυτή του παλαιοκομματικού πολιτικάντη)

  Ευρηματικό ήταν σε μια παλιότερη ταινία και το «βουλευτής Χατζηχαιρέτας» αλλά ξεχάστηκε γρήγορα…

 97. ΣΠ said

  19, 92
  Ξεχάσατε τον Διαγόρα Βαρτάνη και τον Έκτορα Ψάχο (Άγνωστος Πόλεμος).

 98. Alexis said

  #93: Στην ίδια κατηγορία και τα «Κολομητρούσης», «Καραγκιοζόπουλος»

 99. Alexis said

  #97: Πρώτη φορά ακούω ότι τον Βαρτάνη τον έλεγαν Διαγόρα!
  Εγώ τους είχα απομνημονεύσει με τους βαθμούς και τα επώνυμα:
  -Συνταγματάρχης Βαρτάνης
  -Αντισυνταγματάρχης Τσόκρης
  -Ταγματάρχης Κρέστας
  -Λογαγός Ψάχος

 100. Πάνος με πεζά said

  @ 96 : Αντικειμενικά, είναι καλύτερος ο βουλευτής Καλοχαιρέτας, αλλά λόγω του μικρού ρόλου, δεν πήρε τη δημοτικότητα του Μαυρογυαλούρου.

 101. Avonidas said

  #88. Διαισθητικά πιστεύω ότι κάνει λάθος, τα ελληνικά επώνυμα πρέπει να είναι πολύ πάνω από 20000

  Σε ένα δείγμα 65000 ατόμων, προφανώς δεν μπορεί να έχεις πάνω από 65000 διακριτά επώνυμα (εκτός αν είναι δείγμα Ισπανών 😉 ). Επομένως, επιφυλάσσομαι για τον συνολικό αριθμό τους στο γενικό πληθυσμό. Πάντως, το 20000 δεν μου φαίνεται καθόλου μικρό.

 102. mitsos said

  Καλημέρα
  «Οι 4 εποχές του κ. Ανανία» της Μιράντας Βατικιώτη ( εκδόσεις Πικραμένος ) … αστυνομικό με ήρωα τον αστυνόμο Παπαδόπουλο.

  Πιστεύω ότι αξίζει να αναφέρω και το ερασιτεχνικό θεατρικό μονόπρακτο «ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακρίνεται » για την γιορτή του Πολυτεχνείου στο 53ο Γυμνάσιο Αθηνών ( αν το ψάξετε ίσως το βρείτε στο διαδίκτυο )

 103. Alexis said

  #96, τέλος:
  Ουπς, λάθος, «βουλευτής Καλοχαιρέτας» ήταν ο Απόστολος Αβδής, στην ταινία «Φτώχεια και αριστοκρατία»

 104. Γς said

  Και ποιος είναι αυτός δίπλα στον Παπαδόπουλο στο μπαλκόνι;

 105. sarant said

  81 Πολύ καλή γελοιογραφία!

  86 Α μπράβο -αν και μάλλον δευτερεύοντες οι ρόλοι

  102 Α, να και ντετέκτιβ Παπαδόπουλος!

 106. Μία ερασιτεχνική προσπάθεια καταγραφής των ονομάτων (και άλλων στοιχείων) των χαρακτήρων μυθιστορημάτων (κυρίως αστυνομικών) κάνω εδώ: https://aptlogs.com/books/%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B5%CF%82:start και η αλήθεια είναι πως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο μόνος Παπαδόπουλος που εμφανίζεται είναι πραγματικός (εκδότης) και όχι χαρακτήρας. Φαίνεται, στα αστυνομικά τουλάχιστον, οι συγγραφείς να προτιμούν κυρίως τα επώνυμα που είναι σε γενική βαφτιστικού (π.χ. Γεωργίου, Δημητρίου, Ιωάννου, κ.λπ., όπως και σύνθετα) / ίσως Κυπριακή επιρροή; 😃

 107. Ιστοριοδίφης said

  Να κάνουμε και μιά αποκάλυψη, για το πώς πήρε το επώνυμο Παπαδόπουλος ο Αρχηγός της 21ης Απριλίου, διότι η Ρωμέικη Βικιπέδια αγνοεί παντελώς το θέμα και γράφει τα περισσότερα ονόματα λάθος, τρανή απόδειξις ότι συντάσσεται από μπολσεβίκους

  Ο δημοδιδάσκαλος (Ελαιοχώριον Αχαΐας, τοπικός κομματάρχης του «Γέρου της Δημοκρατίας») πατήρ του, Χρήστος, είχε το επώνυμο Παπαθάνος. Επειδή ήρθε σε κόντρα με τον πατέρα του, Γεώργιο, όταν μπήκε σώγαμπρος στο σπίτι του μεγαλοκτηματία Σταμάτιου Παπαδόπουλου και τελικά παντρεύτηκε την μοναχοκόρη του Χρυσούλα, άλλαξε και το επίθετό του από «Παπαθάνος» σε «Παπαδόπουλος».

  Για την Ιστορία, το αρχικό επώνυμο της οικογένειας ήταν «Σταμόπουλοι» από το ηρωϊκό Σούλι. Ο προσπάππος του Δικτάτορος ήταν παπάς στο ορεινό Καλούσι και ονομαζόταν παπα-Θανάσης Σταμόπουλος. Όταν το 1912 εκοιμήθη, τα τρία του παιδιά, Γεώργιος (πάππος του Δικτάτορος), Νικόλαος και Ανδρέας για να τιμήσουν τον ιερέα πατέρα τους άλλαξαν το «Σταμόπουλος» σε «Παπαθάνος».

  Σε πολύ λίγα χρόνια, ο εγγονός Χρήστος (πατήρ του Δικτάτορος και κομματάρχης του «Γέρου της Δημοκρατίας») ήρθε σε κόντρα με τον πατέρα του Γεώργιο και άλλαξε το επώνυμό του σε «Παπαδόπουλος», όταν παντρεύτηκε την Χρυσούλα, μοναχοκόρη του μεγαλοκτηματία Σταμάτιου Παπαδόπουλου. Η οποία Χρυσούλα ήταν 5-6 χρόνια μεγαλύτερή του και είχε κάνει ήδη έναν πρώτο γάμο με τον Κωνσταντίνο Βαγενά, από τον οποίο απέκτησε υιό, τον Σωτήρη Βαγενά, ετεροθαλή αδελφό του Δικτάτορος.

  ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ: Ο Αρχηγός της 21ης Απριλίου έχει το επώνυμο της μάνας του, Χρυσούλας Παπαδοπούλου, διότι ο πατήρ του Χρήστος Παπαθάνος μπήκε σώγαμπρος στο σπίτι του μεγαλοκτηματία Σταμάτιου Παπαδόπουλου και πήρε το όνομα της γυναίκας του Χρυσούλας για να πικάρει τον πατέρα του Γεώργιο…

  Υπενθυμίζω ότι αυτό συνέβαινε συχνά τα παλιά χρόνια: Και ο Φώτης Κόντογλου για να τιμωρήσει τον ναυτικό πατέρα του Νικόλαο Αποστολλέλη επειδής ήταν αντίχριστος, πήρε το επώνυμο της μαμάς του, Δέσπως Κόντογλου. Επίσης, ο μεγάλος άγιος της Εκκλησίας μας Νικόλαος Καβάσιλας (1322-91) για να τιμωρήσει τον αντίχριστο πατέρα του που είχε το επώνυμο «Χαμαετός», πήρε το επώνυμο της θεούσας μαμάς του («Καβάσιλας»)

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στο «Στουρνάρα 288» έκλεψε την παράσταση ο βουλευτής Καλοχαιρέτας με την ατάκα του «Ετελείωσε», δηλαδή πες πως έγινε το ρουσφέτι. 😊

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102. Ναι!
  «Στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστεί ο συμπαθητικός αστυνόμος Παπαδόπουλος Από μικρός λάτρευε για την έρευνα, την ανάλυση και την ερμηνεία κι ήθελε να γίνει ιδιωτικός ντετέκτιβ, μα κατέληξε στην αστυνομία. Είναι βιβλιόφιλος και στη βιβλιοθήκη του υπάρχουν τα έργα του Μπέκετ.»
  https://www.oanagnostis.gr/14717-2/

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμβληματικός και ο «ποιητής της δεκάρας» Τιμολέων Φανφάρας στο «Ξύπνα, Βασίλη».

 111. sarant said

  102-109 Και με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι φέτος βγήκε και δεύτερο βιβλίο με τον ίδιο ήρωα, Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών.

 112. leonicos said

  @26 Ανδρέας
  -στάιν(αναφορά σε εβραϊκή καταγωγή)

  υπερβολή βέβαια. γερμανική αι δευτερευόντως εβραϊκή (ασκενάζ) καταγωγή.

  Δεν το έχω δει με λατ. χαρακτήρες, αλλά οι ασκενάζ έγραφαν συνήθως τα -stein και -klein ως -stain και -klain, και έτσι έχουν μεταλαπαδευτή και στην ΜΑΗ (μεγάλη ανθρωποφάγα ήπειρο)

 113. leonicos said

  @107 Ιστοριδ΄φης

  τρανή απόδειξις ότι συντάσσεται από μπολσεβίκους

  αρχίζω να σε υποπτεύομαι ότι μας τρολάρεις γενικώς……

 114. gpoint said

  # 107

  Πες μας και για την Δέσποινα αν είχε τζιβιτζιλέ με τον Δομάζο και για την πρώτη γυναίκα του και τους συγγενείς της, τι μόνο για άντρες ξέρεις ; τι ιστοριοφίδης είσαι ;

 115. cronopiusa said

 116. leonicos said

  @107

  όταν μπήκε σώγαμπρος στο σπίτι του μεγαλοκτηματία Σταμάτιου Παπαδόπουλου και τελικά παντρεύτηκε την μοναχοκόρη του Χρυσούλα,

  προφανώς εννοεις

  όταν μπήκε σώγαμπρος στο σπίτι του μεγαλοκτηματία Σταμάτιου Παπαδόπουλου επειδή παντρεύτηκε την μοναχοκόρη του Χρυσούλα,

  ¨ολο και πιο πολύ σε υποπτεύοαι….

  Γς τι γνωμη έχεις κι εσύ;

 117. mitsos said

  @ 109, 111
  κάτι μου λέει ότι το μυστικό των γερανιών θα είναι τουλάχιστον ισάξιο των εποχών του Ανανία…
  οπότε βρήκαμε και το επόμενο καλοκαιρινό ανάγνωσμα

 118. leonicos said

  @104 Γς
  Και ποιος είναι αυτός δίπλα στον Παπαδόπουλο στο μπαλκόνι;

  Γς…. αν πεις κι άλλα εναντίον μου… χάθηκες

 119. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ο Χρήστος Παπαδόπουλος της εταιρείας δολοφόνων του ΄80 μετράει? Δεν είναι μυθιστόρημα αλλά αστυνομικό είναι.

 120. gpoint said

  # 114

  ιστοριοφίδης… είναι που άκουγα αυτό !

 121. leonicos said

  @93 Τζι, κάτι σχετικό

  Ξερετε αν υπάρχει στη Μανη επίθετο Κουτσοψώλης; Κάποια ισχυριζόταν ότι είχε έρθει στην Αθήνα περί οτ 50 για να το αλλάξει, και το έκανε Κουτσός

 122. leonicos said

  Επίσης τπάρχει περίπτωση που γνψρίζωκαλά, σε οικογένεια με 10 παιδιά, κάποιο να πάρει ως επώνυμο κάποιο πατατσούκλι

 123. Γενικά σε εποχές που δεν υπήρχαν ληξιαρχεία και πλαστικοποιημένες ταυτότητες, οι άνθρωποι έκανα ό,τι ήθελαν με τα επώνυμά τους (με τα βαφτιστικά πιο δύσκολα, ίσως γιατί σέβονταν το μυστήριο).
  Και ο Γεώργιος Παπανδρέου κάπως αλλιώς λεγόταν, αλλά του το άλλαξαν όταν πήγε Γυμνάσιο (Σχολαρχείο μάλλον, στην εποχή του), τιμώντας πάλι τον πατέρα του τον παπΑντρέα από το Καλέντζι.
  Και τον προπάππου μου έχω ακούσει ότι τον έκανε με το έτσι θέλω Στρατηγίου από Γιαννέτο ο δάσκαλος, όταν πήγε σχολείο!
  Και μιλούμε για την Παλιά Ελλάδα. Το τι αλαλούμ έγινε στις Νέες Χώρες, όταν χρειάστηκε να καταγραφούν μαζικά άνθρωποι συχνά ξενόφωνοι ή τελείως χωρίς επώνυμα…

 124. Πάνος με πεζά said

  Θυμάμαι, είχε κάνει ο Σπύρος Παπαδόπουλος ένα «Στην υγειά μας», όπου είχε καλεσμένους ΜΟΝΟ με αυτό το επώνυμο. Ξεκινώντας από τον εαυτό του, το Λευτέρη, τη Δήμητρα, τον Κώστα το μπουζουξή κι ένα σωρό άλλους.
  Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο να βρω το βιντεάκι με find, αφού η μηχανή αναζήτησης αυτοπαγιδεύεται. Αν όμως κάποιος μπορεί να το βρει εύκολα, το επισυνάπτει.

 125. spiridione said

  Ντετέκτιβ Παπαδόπουλος (έτσι, σκέτο) ρε παιδιά 🙂

  https://www.detective-james.gr/

 126. leonicos said

  @84 Λεύκιππος

  Επώνυμο Χάρος, σχεδόν το μισό χωριό και λίγο λέω, είναι στην Κερασιά τέως επαρχίας Λιδωρικίου, και ένα από τα χωριά που είχα ως αγροτικός

 127. … Κανένας Παπα- …

  Πλησιέστερος ο
  Παπ’ ουλίδης,
  Που ήταν και
  Παιχτούι στην
  Πανάθα στα 60ζ
  .

 128. gpoint said

  # 123

  Και μένα ο προ-προπάππος μου από τον πατέρα μου, κατα τον Ραγκαβή, υπέγραφε ως de Beaumont για να τιμήσει τον δάσκαλό του Eli de Beaumont στο Παρίσι.
  Εντελώς συμπτωματικά ο αδερφός της μητέρας μου έζησε στο Beaumont του Τέξας !!

 129. 26 Λίγο δύσκολο γιατί ο Ρασταπόπουλος πρωτοεμφανίζεται στα Πούρα του Φαραώ, του ’32. Το άλμπουμ που κατηγορήθηκε ως αντισημιτικό ήταν το Μυστηριώδες Άστρο, του ’41.

  119 Σωστός! Να βάλω κι εγώ (επιτέλους!) ένα κουϊζάκι: όταν είχε βγει στη φόρα η υπόθεση, κάποιος ήθελε να την κάνει ταινία με τον Λίνο Βεντούρα (όντως έμοιαζε!). Ποιος;

 130. gpoint said

  # 127

  αν τον πρόλαβες θα θυμάσαι το παρατσούκλι του…Καμπανάλ !

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καψοκόλης, πάντως, Λεώνικε είναι γνωστό μανιάτικο επώνυμο.

 132. gpoint said

  # 129 β

  Ζυλ Ντασσέν ;

 133. Ανδρέα Τ., για τον Ρασταπόπουλο δεν ξέρω (εν πάση περιπτώσει, εμφανίζεται ήδη στα Πούρα του Φαραώ, που είναι μεσοπολεμικά), αλλά ο Bohlwinkel, ένας από τους κακούς στο Μυστηριώδες ´Αστρο, λεγόταν Blumenstein στην προπολεμική δημοσίευση σε συνέχειες στο Petit XXe, και νομίζω (αλλά θα έπρεπε να το ελέγξω) και στην επίτομη έκδοση που πρωτοκυκλοφόρησε στην Κατοχή.

  Λεώνικε, για τα ονόματα σε -στάιν νομίζω πως δεν έχεις δίκιο. Λατινική μεταγραφή σε -stain δεν έχω δει ποτέ. Σε -sztajn, ναι, από ανθρώπους που είχαν πολωνικά χαρτιά, σε -stone ναι, από εξαγγλισμό, Το ξέχασα

 134. Ο Άγγελος είπε με περισσότερες λεπτομέρειες αυτά που είπα εγώ για τον Τεν-Τεν.
  Και δεν ήταν ο Ντασσέν (132)

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γεώργιος Ανδρέου Σταυρόπουλος λεγόταν ο Παπανδρέου. Ίδια περίπτωση με τον Παπαδιαμάντη, τον Αλέξανδρο Αδαμαντίου Εμμανουήλ.

 136. 18, … Ηρακλής Λομπαρδιανός,
  … «σύμπτωση» με την
  Lombard street, στο Σίτυ του Λονδίνου
  όπου έχει γραφεία η εταιρεία του. …

  Το ελληνικό παράρτημα της εταιρείας στον
  Λομπαρδιάρη!
  🙂

 137. Γς said

  121:

  >Κουτσοψώλης […] και το έκανε Κουτσός

  Θα μπορούσε να το είχε κάνει Ψώλης

  Οπως εγώ με τη Λίζα μας

  https://caktos.blogspot.com/2014/02/blog-post_7317.html

 138. Πάνος με πεζά said

  Κι εδώ ο ηθοποιός Θανάσης Παπαδόπουλος. Είχε ενσαρκώσει στα νιάτα του τον Γς…

 139. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  129 Ο Ρομάν Πολάνσκι ? (λόγω Σάρον Τέιτ ξερωγώ?)

 140. Γς said

  118:

  Αν νομίζεις ότι κρεμόμαστε απ τα [μπιπ] σου, να τα κόψεις να πέσουμε.

 141. Το «το ξέχασα» προηγουμένως δεν ξέρω πώς μπήκε. Αυτό που ήθελα να γράψω ήταν ότι οι περισσότεροι (Arthur Rubinstein, Helena Rubinstein κλπ.) διατηρούν τη γερμανική γραφή.
  Στα ρωσικά παραδόξως μεταγράφονται συστηματικά -штейн!

 142. Δύτη, πιάσε κόκκινο! Κι εσύ λάτρης του ΤενΤέν;

 143. 142 Βεβαίως – και δεν είναι η πρώτη φορά που συμπίπτουμε! 🙂

  Για το κουίζ, μια μικρή βοήθεια: σ’ εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται αδύνατο να φανταστώ πώς θα ήταν αυτή η ταινία.

 144. spiridione said

  143. Ο Αγγελόπουλος μήπως;

 145. … Συχνά κάνουν την κατάληξη -polis, π.χ.
  Papadopolis. …

  …όπως και ο Nicholas Metropolis, με τον περίφημο ομώνυμο αλγόριθμό του για κάποιες προσωμοιώσεις Μόντε Κάρλο, όπως τις είχε εμπνευστεί ο Σταν Ούλαμ.

 146. 144 Μπράβο Σπύρο! Το είχε γράψει η Ελευθεροτυπία μια-δυο μέρες μετά τη σύλληψη της σπείρας. Είχε μάλιστα δεχτεί ο Βεντούρα, λέει. Απίστευτο δεν είναι;

 147. Avonidas said

  #145. …όπως και ο Nicholas Metropolis, με τον περίφημο ομώνυμο αλγόριθμό του

  Κοίτα να δεις, κι εγώ τόσο καιρό νόμιζα ότι ήταν γείτονας του Σούπερμαν! 😉

 148. 130,
  Τον Παπουλίδη τον πρόλαβα για λίγο, στα πολύ τελευταία του,
  δεν το ήξερα το παρατσούκλι του.

 149. sarant said

  146 Τώρα που το λέτε, το θυμήθηκα κι εγώ. Απορώ πώς θα ήταν.

 150. Pappadeaux, εξαιρετική αλυσίδα εστιατορίων με θαλασσινά σε κουζίνα Νέας Ορλεάνης (εξ ου -eaux) από την τρίτης γενιάς ελληνική οικογένεια Pappas.

  (Έχει και θαυμάσια μεξικάνικα ονόματι Pappasito’s, στεκάδικα Pappas Steak House (ένας συνάδελφός μου χαριτολογώντας χαρακτήρισε την εμπειρία του εκεί ως Life changing experience!), ψαρικά Pappas Seafood, κα.)

  https://goo.gl/images/uZyBjQ

 151. Ιστοριοδίφης said

  (114) κ. Gpoint: Η 2η σύζυγος του Δικτάτορος, Δέσποινα Γάσπαρη ήτανε ΑΕΚ, αυτό είναι πασίγνωστο. Το ότι φιλούσε συχνά τον Δομάζο ήταν τυχαίο: Όποτε πήγαινε η Δέσποινα να παρακολουθήσει διεθνή αγώνα του ΠΑΟ στην Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός κέρδιζε (π.χ. 3-0 με Ερυθρό Αστέρα κλπ.) Υπάρχουν φωτογραφίες με την Δέσποινα να φιλάει τον Μίμη
  Παπαϊωάννου, τον Πομώνη, τον Σκευοφύλακα και άλλους.

  Μιάς και αναφέρατε τον Δομάζο, πρέπει να μάθετε το εξής: Το 1970 (προ Πούσκας) σε ντέρμπι πρωταθλήματος στην κατάμεστη Λεωφόρο μεταξύ Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, το μισό γήπεδο φώναζε το σύνθημα «Πρέεεκας – Πρέεεκας». Ήσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και το «Πρέκας» αφορούσε τον γνωστό ελληνόψυχο ηθοποιό Κώστα Πρέκα που εκείνη την εποχή ήταν κούκλος και γαμούσε την Βίκυ Μοσχολιού, ενώ αυτή ήταν παντρεμένη με τον Δομάζο. Σε εκείνο τον αγώνα ο Δομάζος είχε αρνητική απόδοση και στενοχωρήθηκε τόσο πολύ με το σύνθημα που δεν έπαιξε στους δύο επόμενους αγώνες του ΠΑΟ. Από τότε άρχισε να ψυχραίνονται οι σχέσεις του με την Βίκυ, που τελικά οδήγησαν σε διαζύγιο (αν και είχαν αποκτήσει δύο κόρες) και στο να μήν πάει ο Δομάζος ΟΥΤΕ στην κηδεία της, ΟΥΤΕ στις εκπομπές του Σπύρου Παπαδόπουλου για την Μοσχολιού, στις οποίες ήταν παρούσα όλη η ομάδα του Γουέμπλεϋ

  Θα κομίσω γλαύκα ες Αθήνας, αν υπενθυμίσω ότι εκείνη την εποχή (1970-71), Γενικός Αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού ήταν ο Ηρακλής Τσίπρας, θείος του Αλέξη (αδελφός του πατρός του, Παύλου), ο οποίος και ανέλαβε να παρηγορήσει τον Δομάζο για το φοβερό σύνθημα των γάβρων «Πρέκας – Πρέκας…»

  Τελειώνοντας, ένα ερώτημα για εσάς κ. Gpoint: Γιατί επί 20 ώρες κρατάτε σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος για όσα έγιναν χτές το βράδυ στην Θεσσαλονίκη, με του Παοκτζήδες που διεμαρτύροντο για την Μακεδονία και προπηλάκισαν τον βουλευτή του Σύριζα Τριαντάφυλλο Μητακίδη. Κι επειδή υπάρχει μιά διχογνωμία, πείτε μας εσείς ο ειδήμων: Οι Παοκτζήδες που προκάλεσαν χτές τα επεισόδια ήσαν της Θύρας 4 (χρυσαυγίτες) ή της Θύρας 4α (αναρχικοί);

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  149: Πολύ αργή. Και ο Λίνο Βεντούρα θα πέθαινε στα γυρίσματα.

 153. spiridione said

  146. Πραγματικά, απίστευτο.

  Αφού είμαστε σε μεσοπολεμικό κλίμα, με τον Ρασταπόπουλο, ας προσθέσουμε και τον Δημήτριο Μακρόπουλο στη Μάσκα του Δημητρίου. Δεν ξέρω αν έχει ξεκαθαριστεί αν βασίζεται ο χαρακτήρας αυτός στον Μπασίλ Ζαχάρωφ, ο ίδιος ο συγγραφέας το αρνείται.
  Ο Ζαχάρωφ πάντως εμφανίζεται και στον ΤενΤεν.

 154. Μπράβο ναι, Δημήτριος Τάλατ, Ταλάτης ή Μακρόπουλος.
  Παζάρωφ στον ΤενΤεν (Το σπασμένο αυτί)

 155. cronopiusa said

 156. Ξεχάσατε τον γαμβρόν του Δόναλδ και στεναχωργιέμαι

 157. gpoint said

  # 151

  Οι ΠΑΟΚτσήδες είναι πρώτα απ’ όλα ΠΑΟΚ και τα κομματικά τα αφήνουν έξω από τα οπαδικά τους. πολύ πιθανόν να ήταν Αριανοί με φανέλλες-λάφυρα από οδομαχίες. Δεν με αφορά.

  Μην κάνεις την πάπια, αυτά για την Δέσποινα κυκλοφορούν παντού. Για την πρώτη γυναίκα του δικτάτορα ξέρεις τίποτα ή τα ψάχνεις στο γκούγκλ ; και πρόσεχε γιατί εγώ τα ξέρω από πρώτης ανηψιάς χέρι ! (από κάτι άλλο όχι ακριβώς χέρι αλλά ας μη ζητάμε λεπτομέρειες)

 158. Alekos81 said

  Είδατε δήλωση-χρησμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
  «Εμείς όταν γίνουμε κυβέρνηση, δεν θακυρωσουμε τη συμφωνία με τα Σκόπια»
  Κενό και σημεία στίξης όπου θέλετε…

 159. Φανή Μ. said

  Μιάς και μιλάμε για ονόματα και επώνυμα, ιδού ένα βαρβάτο μεζεδάκι από τη σημερινή «Εστία», που αποδεικνύει ότι και οι κορυφαίοι συντάκτες της γεροντοκόρης της οδού Ανθίμου Γαζή, αγνοούν στοιχειωδώς την αγγλική…

  Ο βετεράνος χρονογράφος της «Εστίας» (και επί χρόνια της «Καθημερινής») και ρεπόρτερ του Πειραϊκού Ρεπορτάζ Δημήτρης Καπράνος (είχε μείνει 18 μήνες στην φυλακή για ένα ομόλογο εκατομμυρίων όταν ήταν πρόεδρος του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων) νομίζει πως την πρωθυπουργό της Βρετανίας την λένε «Τερίσα». Αν μιά φορά είχε ακούσει BBC στην ζωή του, θα ήξερε ότι το s του Theresa May προφέρεται z

 160. Παναγιώτης Κονιδάρης said

  Νικοκύρη, μολονότι είναι ειδικό ανάγνωσμα, λογικά θα το θυμάσαι (είναι δυνατόν να μην το έχεις διαβάσει;!). Μιλάω για τον Papadopoulo ή Papa εμβληματικό χαρακτήρα στα μπριτζιστικά βιβλία του Victor Mollo (Bridge in the Menagerie κτλ). Έλλην πλοιοκτήτης, δεινός card player, παμπόνηρος, τόσο που η πονηριά του γίνεται πολλάκις μπούμερανγκ με τους κατάλληλους χειρισμούς του ορκισμένου εχθρού του Hideous Hog. https://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Mollo

 161. Γιάννης Ιατρού said

  156: Ε, κάτι θυμηθήκαμε … #74. Ξεχνιούνται αυτά τα δράματα, τότε που τον σούταρε η νύφη …. 🙂

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τζι, μην παραπληροφορείς τον κόσμο. Είναι γνωστός ο διχασμός της θύρας 4:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.vice.com/amp/gr/article/ywqqgk/akrode3ia-kai-e3edra-h-periptwsh-toy-paok&ved=2ahUKEwiZxp7YzvHbAhWia5oKHS_qB0EQFjADegQIBRAB&usg=AOvVaw2RXlCBVpfKcBhT7RgNqz8I&ampcf=1

 163. sarant said

  153 Και την υπόθεση Μακρόπουλος να βάλουμε που έγινε όπερα και παιχτηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Όπου πρόκειται για ηρωιδα.

  160 Καλά, πώς το ξέχασα αυτό; Αλλά έχω χρόνια πολλά να διαβασω μπριτζ…..

 164. gpoint said

  # 162

  Σοβαρά σάιτ διαβάζεις για ενημέρωση ρε Γιάννη Κουβάτσε, ούτε ο ιστοριοφίδης νάσουνα ! Σοβαρέψου και μην ακούς τις κυβερνητικές ασυναρτησίες υπαγορευμένες από τον Μελισσανίδη !

 165. Jimakos said

  Και μπορεί να μην ήταν Παπαδόπουλος, αλλά να μην ξεχνάμε και τον μικρό σερίφη / μικρό αρχηγό / μικρό καουμπόι, Τζιμ Άνταμς, ή αλλιώς Δημήτρη Αδαμόπουλο.

 166. Ιστοριοδίφης said

  κ. Gpoint (157): Τί θέλετε να μάθετε για την 1η σύζυγο του Αρχηγού της 21ης Απριλίου, μακαρίτισσα Νίκη Βασιλειάδου; Θα σάς πώ εγώ τα βασικά, για να μήν ξεφτιλίζεστε, όπως στο θέμα της Θύρας 4 που ορθώς σάς ξεφτίλισε ο δημοδιδάσκαλος κ. Κουβάτσος (162)…

  Η Νίκη Βασιλειάδου ήταν προσφυγοπούλα από την Τροία της Μικράς Ασίας, είχε χάσει και τους δύο γονείς της στην Μικρασιατική Καταστροφή και μεγάλωνε με τους θειούς της και με τον αδελφό της, διάσημο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη (1907-1970), γνωστό ως «Τσάντα», ψευδώνυμο που του είχε κολλήσει ο Στράτος ο Παγιουμτζής, επειδή κουβαλούσε τους στίχους του σε μία τσάντα.

  Η Νίκη Βασιλειάδου ήταν αριστερή κι ο Γιώργης την ερωτεύτηκε το 1939, ως 3ετής εύελπις. Όπως λένε οι συμμαθητές του Λαδάς, Μπονάνος, Μακαρέζος, Ντενίσης κλπ, κάθε βράδυ πηδούσε τα κάγκελλα της Σχολής Ευελπίδων για να πάει την βατέψει και το πρωΐ επέστρεφε άϋπνος στην Σχολή. Παντρεύτηκαν στα μέσα του 1942 στο σπίτι της Νίκης στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ο γάμος επισπεύστηκε όταν η Νίκη έμεινε έγκυος στον γιό του Δικτάτορος, Χρήστο Παπαδόπουλο (γεννήθηκε 4 Φλεβάρη 1943), που σήμερα είναι συνταξιούχος χημικός μηχανικός, παντρεμένος σε 2ο γάμο με Εβραία και ζούν στο Σικάγο του Ιλλινόϊ.

  Ο Χρήστος Παπαδόπουλος φοίτησε στην Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (όπως μετά από 16 χρόνια κι ο κ. Σαραντάκος), ήταν δραστήριο μέλος της «Νεολαίας Λαμπράκη» (κομμούνι του κερατά) κι όταν έγινε η 21η Απριλίου, ο Γιώργης θέλησε να τον ξεφορτωθεί. Επειδής οι Αμερικάνοι δεν δίνανε βίζα στον φακελωμένο «λαμπράκη» Χρήστο Παπαδόπουλο, ο Γιώργης κατέφυγε στα Μεγάλα Μέσα, κάνοντας «αλλαξοκωλιά» με τους Εβραίους: Αναγνώρισε (1968) ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το «Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο» (ΚΙΣ) και οι Εβραίοι μεσολάβησαν για να πάρει βίζα στις ΗΠΑ ο μπολσεβίκος γιός του Χρήστος, ώστε να μήν τον έχει μέσα στα πόδια του κατά την διάρκεια της 21ης Απριλίου…

  Ο Γιώργης Παπαδόπουλος και η Νίκη Βασιλειάδου έζησαν επί 19 χρόνια (1943-1962) σε ένα δυαράκι στην Νέα Σμύρνη (οδός Φιλαδελφείας 15). Όταν το 1967 έγινε Δικτάτωρ ο Γιώργης, είχε μέν γκόμενα την Δέσποινα Γάσπαρη, αλλά δεν είχε πάρει ακόμη διαζύγιο από την Νίκη. Ο κουνιάδος του ο «Τσάντας» Χαράλαμπος Βασιλειάδης, τον επισκέφτηκε 3 φορές το 1968-70 στο πρωθυπουργικό γραφείο για να του ζητήσει κάποια χάρη, αλλά η καριόλα η Δέσποινα έβαζε «βέτο» και ο Γιώργης αρνήθηκε να βοηθήσει τον πρώην κουνιάδο του. Ο οποίος και πέθανε σε μεγάλη φτώχεια στις 16 Μάη του 1970. Ο χριστιανούλης ο Γιώργης δεν πήγε ΟΥΤΕ στην κηδεία του, γιατί ξανάβαλε «βέτο» η καριόλα η Δέσποινα, που τότε είχε γίνει «Πρώτη Κυρία»… Αυτές είναι οι γυναίκες, αυτοί είναι και οι χριστιανούληδες…

  ΥΓ-1: Ξέχασα το κυριώτερο: Όταν παντρεύτηκε την Νίκη ο Γιώργης, η Νίκη έλεγε την περίφημη φράση… «Για μιά ακόμη φορά, οι Αχαιοί άλωσαν την Τροία», που άρεσε τα μάλα στον Αρχηγό της 21ης Απριλίου…

  ΥΓ-2: Ένας άλλος παγκοσμίως διάσημος Παπαδόπουλος που δεν ανεφέρθη στην παρούσα ανάρτηση, είναι ο περίφημος Τόμ Πάπας (κατά κόσμον Θωμάς Παπαδόπουλος 1899-1988), ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα τον Σπύρο Άγκνιου (1971) και υπήρξε επί χρόνια κορυφαίος χρηματοδότης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Αϊζενχάουερ, του Νίξον κλπ.

 167. E, όχι και «στοιχειώδη άγνοια της αγγλικής», Φανή Μ! Εκζήτηση, ναι — Τερέζα θα την έλεγε οποιοσδήποτε Έλληνας φυσικός ομιλητής — αλλά το εγγλέζικο όνομα προφέρεται και με σ και με ζ, ανάλογα με τον άνθρωπο. Η ίδια η Πρωθυπουργίνα μπορεί να το προφέρει με ζ, αλλά δεν είναι «στοιχειώδης άγνοια» να το προφέρεις με σ! Είχα και συμφοιτήτρια Lisa που πρόφερε το όνομά της σαφώς με σ, και μου είχε κάνει εντύπωση, γιατί το Elisabeth προφέρεται (και συνήθως, της Βασίλισσας π.χ., γράφεται) σαφώς με ζ.
  Γενικά, η προφορά του γράμματος s μεταξύ φωνηέντων στα αγγλικά είναι προβληματική, το λέγαμε και τις προάλλες.

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119. Αυτόν σκέφτηκα κι εγώ κι αφού πρόλαβες, ας βάλω δυο άλλους ανθρωποκτόνους

  Βασίλης Παπαδόπουλος
  http://www.tanea.gr/PrintArticle/?article=4082329&iid=2

  Σταύρος Παπαδόπουλος
  https://www.rodiaki.gr/article/45940/aystralia-isobia-se-omogenh-gia-frikiastiko-egklhma

 169. Φανή Μ. said

  Αγαπητέ κ. Άγγελε (167), σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου,

  μή μπερδεύετε τις βούρτσες με το ομόηχό τους : Άλλο η Λίζα και η Ελίζαμπεθ και άλλο η Τερίζα Μέι, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν υπάρχει ούτε ένας Βρετανός που να προφέρει Τερίσα την κυρία Μέι. Αυτό είναι στοιχειώδες και αποτελεί ξεφτίλα για την γεροντοκόρη «Εστία» ότι έβαλε το «Τερίσα» σε τίτλο της 1ης σελίδος. Το ί αντί του ε (ΤερΙσα) το ήξερε ο κ. Καπράνος. Όφειλε να ξέρει και το ζ αντί του σ.

  Σάς θυμίζω ότι ένα στοιχειώδες τέστ για το αν ξέρεις αγγλική προφορά είναι πώς προφέρεις το house – houses: Με σίγμα στον ενικό, με ζήτα στον πληθυντικό. Ο κ. Καπράνος πήγε να πουλήσει μαγκιά ότι ξέρει εγγλέζικα και έγραψε «Τερίσα», ενώ θα μπορούσε να γράψει Τερέζα. Ήθελε όμως να εντυπωσιάσει ότι ξέρει την αγγλική προφορά, οπότε το λάθος του (σίγμα αντί του ορθού ζήτα) βγάζει μάτι…

 170. Άσχετος said

  το αντίστοιχο του παπαδοπουλος στην αμερική είναι ο roe, ένα εντελώς γενικό όνομα που δεν αντιστοιχεί απαραίτητα σε κανέναν.

  @158
  με κάτι τέτοια, είναι να απορείς που του έχει κολλήσει η ρετσινιά του βλάκα :p

 171. dryhammer said

  Το να μιλάς μόνος σου, συμβαίνει σε όλους λίγο πολύ. Να μιλάς μόνος σου και να σου απαντάς, δεν είναι και πολύ σπάνιο ιδίως στους μοναχικούς τύπους. Να μιλάς μόνος σου και να διαφωνείς με τον εαυτό σου, πες πως παλεύεται. Αλλά να μιλάς μόνος σου, να τσακώνεσαι με τον εαυτό σου και να μπαίνεις στη μέση να σας χωρίσεις, θέλει κοίταγμα.

 172. Μερικοί σχολιαστές — που ίσως να είναι λιγότεροι 🙂 απ’όσοι φαίνονται — έχουν το χούι να με αποκαλούν Νέστορα του ιστολογίου. Κολακεύομαι, αλλά όπως ξέρουν όσοι με ξέρουν, είμαι μόλις (!) 65 ετών. Υπάρχουν άλλοι αρκετά μεγαλύτεροι και ίσως και φρονιμότεροι εδώ μέσα…

 173. gpoint said

  # 166

  Καλά όταν μάθεις για την Ουρανία και ποιόν πήγαινε να δει στις φυλακές της Λάρισσας, θα ξυπνήσεις. Σταματάω εδώ γιατί μου πλασσάρεις κοινοτυπίες μπας και μάθεις τίποτε
  Οσο για τον ΠΑΟΚ δεν μπορείς να καταλάβεις-όπως κι ο Κουβάτσος- πως όποιος βάζει μπροστά το κομματικά παύει να είναι ΠΑΟΚ, τόσο απλό, γίνεται σαν τους γάβρους που ψηφίζουν Μαρινάκη και Φασούλα

 174. Pedis said

  # 30 – 24 Έστω ότι συγκεντρώνω δείγμα 1000 μυθιστορηματικών ηρώων και δεν έχω μέσα κανέναν Παπαδόπουλο. Είναι το δείγμα αντιπροσωπευτικό;

  όχι, επειδή είναι μπασκλάς, οι συγγραφείς δεν το επιλέγουν.

  Προσωπικά, ρομάντζο που δεν εχει ονόματα Μαρία, Μήτσος, Κική, Γιάννης, Τούλα, Κώστας, Ιορδάνης εν ανάγκη … δεν διαβάζω, κι ας είναι τα ονόματα που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς αντιπροσωπευτικά του κοσμου της λογοτεχνίας …

 175. gpoint said

  και είπε ο πθευδόθ » Θουτ, αρχίδει το ματθ»

 176. Ιστοριοδίφης said

  (173): Αέρα – πατέρα, κύριε G., αοριστολογείτε και ηθικολογείτε, λές και είστε ομαδάρχης στο κατηχητικό. Παρόλα αυτά, θα σάς δώσω μιά πληροφορία για να την παίξετε στο στοίχημα…

  Ξέρετε γιατί η Κολομβία θα φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά; Γιατί έχει Εβραίο προπονητή, τον 68χρονο Αργεντίνο Jose Pekerman. Παίξτε αβλεπεί Κολομβία στην φάση των «16» για να πάτε και μιά φορά Ταμείο…

 177. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο βατμαν το έχει τερματίσει, μπαίνει πλέον με τρία ψευδώνυμα ταυτόχρονα…

 178. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Περιμένουμε τις στατιστικές για τα επώνυμα!

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είπαμε: σε λίγο ο Βάτμαν θα γράφει όλα τα σχόλια μόνος του. Θα διαφωνεί, θα τσακώνεται, θα ζητάει προστασία από τον Νικοκύρη.

 180. Γιάννης Ιατρού said

  177/179: Πέντε είναι τα ενεργά 🙂 🙂

 181. spiral architect 🇰🇵 said

 182. Γς said

  167:

  >Είχα και συμφοιτήτρια Lisa που πρόφερε το όνομά της σαφώς με σ

  Οχι όμως κι η Λίζα μας [απ το Λυσσσάξ . Σχ.137]

  Και λιγο Λάιζα Μινέλι

 183. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον τριχασμό.

 184. Γς said

  183:

  Α, είναι μούρλια αυτή η φάση.

  Και που να δείτε τί έπαθε κάποιος που μου την βγήκε στο ΦΒ.

  Του την έπεσε μια ομάδα και τον έκαναν σκόνη.

  Μάταια προσπαθούσα να τους συγκρατήσω.

  Μιά ομάδα 5-6 ανδρών και γυναικών, Κι ένας παπάς

  [Ολοι περσόνες δικές μου]

 185. Pedis said

  Φοβάμαι ότι κάνα πρωί θα τον δούμε να ποστάρει …

  (Αν δεν ήταν του φιλολογικού και σκάμπαζε από χάκιν θα το βλέπαμε κι αυτό … )

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  171 🙂 🙂

  Με αφορμή το θέμα μας, έπιασα τα «Αστυνομικά» του Βάρναλη (επιμέλεια-κείμενα Νίκος Σαραντάκος ,εκδόσεις Αρχείο) όπου δεν ηύρα μεν κανένα Παπαδόπουλο στα χρονογραφήματα αλλά πέρασα ωραία, ειδικά με κάτι πρωτότυπες εγκληματικές συμπεριφορές όπως εκείνη της Αδαμαντίας Μερτίκα , μιας «εναγκαλίστριας».

 187. Spiridione said

  Και για όσους έβλεπαν Φιλαράκια ..
  Monica Stephanopoulos and Chandler Acidophilus

  [video src="https://scontent-ort2-1.cdninstagram.com/vp/d81beaa1e6a90856bba50759fdd2e92d/5B3547BC/t50.2886-16/33888368_254869825060620_57783639596859392_n.mp4" /]

 188. Spiridione said

  https://deskgram.org/p/1795580881696681067_6343690203

 189. gpoint said

  # 172

  Δεν προσδιορίζεις όμως την προτίμησή σου στο «σοφέ Μιρμίρ» ή στο » προσεχώς Νέστορα» ;;!!;;

 190. Νίκος Κ. said

  183 Προτείνω να ενεργοποιηθεί διαδικασία πιστοποίησης σχολιαστών. Μήπως και πάρουμε και κανένα ISO 🙂

 191. Πέπε said

  @23:
  > > Ανάλογη απορία έχω και για τον «Μικρό Νικόλα». «Νικολάκη» δεν θα τον λέγαμε σε αυθόρμητα ελληνικά;

  Είναι γεγονός ότι οι ιστορικές μεταφράσεις του Μικρού Νικόλα ήταν κάπως περίεργες ως προς τα ονόματα (Γκοφρουά…). Ωστόσο, στα ελληνικά λέμε «μικρό Νικόλα» κάποιον που τον φωνάζουμε Νικόλα, όχι Νικολάκη, και που θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είναι παιδί. Για παράδειγμα, στην παρέα μου αναφέρεται συχνά η μικρή Μαρία (μία Μαρία, από τις πολλές προφανώς, η οποία είναι η κόρη μιας φίλης). Το καθαυτού υποκοριστικό, Νικολάκης, δεν είναι η ίδια περίπτωση.

  (Άλλη ιδιομορφία των πρώτων μεταφράσεων, που όμως δεν εξαρτιόταν από τον μεταφραστή, είναι ότι ο Νικόλας είναι ο μόνος με κανονικό όνομα, δηλαδή ελληνικό – έτσι τουλάχιστον μου φαινόταν στην ηλικία που τον πρωτοέμαθα. 🙂 Φυσικά, οι τωρινές μεταφράσεις έκαναν καλά που κράτησαν το όνομα του κεντρικού ήρωα έτσι όπως το ξέραμε. )

 192. cronopiusa said

  Οι «ετερώνυμοι» του Πεσσόα

  Μέχρι σήμερα, οι μελετητές του έργου του έχουν ανακαλύψει είκοσι επτά διαφορετικές προσωπικότητες που υπογράφουν γραπτά του Πεσσόα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν ο αγγλόφωνος Αλεξάντερ Σερτς, από την εποχή της Νοτίου Αφρικής, ο Αλμπέρτο Καέιρο, ένας σοφός που συνθέτει τα ποιήματά του αποτραβηγμένος στην εξοχή, ο Ρικάρντο Ρέις, φιλόλογος, που προσπαθεί να αναμετρηθεί με τους αρχαίους κλασικούς και ο Άλβαρο ντε Κάμπος, μηχανικός, με παιδεία αγγλοσαξονική, που στο έργο του υμνεί την τεχνολογία και την έλευση των μοντέρνων καιρών.

  Ο Αναρχικός Τραπεζίτης

 193. Alexis said

  Αξίζει να μνημονευθεί και ο καλός ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Αντώνης Παπαδόπουλος, με πλουσιότατη φιλμογραφία, κλασικός σε δεύτερους ρόλους δίπλα στον Βέγγο, τον Βουτσά κ.ά.

  Ποιο είναι το τρίτο προσωπείο του Βάτμαν; Περνώντας γρήγορα τα χθεσινά σχόλια μόνο δύο διέκρινα…

 194. Γιάννης said

  Τι μου θυμίσατε τώρα. Που, πριν από την εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, προσπαθούσαμε να κόψουμε, με το ψαλίδι, τους εκλογικούς κατάλογους και να τους χωρίσουμε σε εκλογικά τμήματα και τι τραβάγαμε για να μοιράσουμε τους χιλιάδες Παπαδόπουλους (και, λιγότερο, τους Κωνσταντινίδηδες).

 195. Λεύκιππος said

  Καλημέρα. Αντε και θα ξαναδούμε Μέσσι στη Ρωσία…..

 196. sarant said

  191 Πριν κυκλοφορήσουν οι μεταφράσεις οι επίσημες, οι περιπέτειες του petit Nicolas δημοσιεύονταν στη Διάπλαση (δεκ 1960) χωρίς να αναφέρεται πως εναι μετάφραση. Εκεί ήταν Παπάκιας ο κεντρικός ηρωας, Ραδίκης και Τοματάκης δυο άλλα ονόματα που θυμάμαι.

 197. sarant said

  194 Πολύ καλό!

 198. Πέπε said

  195:
  Σοβαρά ε; Θυμήθηκα τώρα τη σχετικά άγνωστη πρώτη εμφάνιση του Αστερίξ στο περιοδικό του Σπανού.

  Δεν το ήξερα καθόλου.

 199. gpoint said

  # 195

  εραστής των μπι-μούβις ;;

 200. Ριβαλντίνιο said

  Ο Βάτμαν χρησιμοποιεί τα Ιστοριοδίφης, Αρχαιοελληνιστής, Classicist , Φανή και Πέγκυ ! 🙂 🙂 🙂

 201. Γς said

  200:

  >και Πέγκυ

  Δηλαδή ήταν ο Βάτμαν που με ψάρωσε απόψε;

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/23/gramatidis/#comment-512097

 202. Ριβαλντίνιο said

  @ 201 Γς

  Έλα τώρα που δεν το κατάλαβες γενετιστής άνθρωπος ! 🙂 Δεν είδες που η αναξερεύνητη περιοχή των εσωνίων της μύριζε βατμανίλα ; 🙂

 203. Γς said

  202:

  Ο Βάτμαν λοιπόν πίσω απ την Πέγκυ;

  Κι εγώ που νόμιζα ότι ήταν κάποια Παναγιώτα

 204. 147,
  Και γείτονας του Σούπερμαν ο Metropolis! 🙂

 205. Eli Ven said

  Θα διαφωνήσω με τη γενίκευση «πας Παπαδόπουλος (ποδοσφαιριστής) δρέπανον εστί». Ο Δανιήλ και ο γιος του ο Γιάννης ή ο Δημήτρης ήταν παιχτούρες, ας πούμε. Θα προσθέσω στους Παπαδόπουλος τον διαμαντέμπορα Σταύρο, παλιο πρόεδρο της Καλαμάτας, του Μεσσηνιακού και του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Και στους Παπαδόπουλος εξωτερικού τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαδόπουλο (Αλεξάντερ Πέιν), τον Ιταλό προπονητή Τζουζέπε Παπαντόπουλο, και είναι και ένας Τσεχος ποδοσφαιριστής Μίχαλ Παπαντόπουλος αν δε να απατώμαι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: