Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών μιλάει για τη γλώσσα

Posted by sarant στο 28 Ιουνίου, 2018


Το ιστολόγιο έχει πολλες φορές ασχοληθεί με τον κ. Αντώνη Κουνάδη, πρωταθλητή της δισκοβολίας, διορισμένο Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ επί δικτατορίας, καθηγητή του ΕΜΠ, μέλος της Ακαδημιας Αθηνών και, για το 2018, Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών. Ήδη τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας μας, το 2009, μαζέψαμε υπογραφές και στείλαμε επιστολή σε εφημερίδες, διαμαρτυρόμενοι για τις εξωφρενικές δηλωσεις που είχε κανει σε επίσημη εκδήλωση της Ακαδημίας για 5 εκατομμύρια λέξεις της ελληνικής, που τάχα αναγνωρίζονται από το βιβλίο Γκίνες και για δηλώσεις του Μπιλ Γκέιτς ότι η ελληνική είναι γλωσσα κατάλληλη για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές -δηλαδή ανοησίες κατευθείαν παρμενες από το Λερναίο κείμενο, την επιτομή των ελληνοκεντρικών γλωσσικών μύθων.

Το 2013, άλλες δηλώσεις του κ. Κουνάδη σε εκδήλωση του σωματείου Ελληνική Γλωσσική Κληρονομία έγιναν αντικείμενο χλευαστικής κριτικής από τον αείμνηστο Δημ. Μαρωνίτη σε επιφυλλίδες του στο Βήμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας, ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Πετράκος, να αναγκαστεί να αποδοκιμάσει δημόσια τις τοποθετήσεις του συναδελφου του -κάτι που πολύ σπάνια γίνεται. Έγραψε τότε ο κ. Πετράκος, ανάμεσα στ’ άλλα (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):

Ο κ. Κουνάδης, ανήκει ως μηχανικός στην Τάξη των Θετικών Επιστημών. Επιστημονικώς δεν έχει αρμοδιότητα και τις αναγκαίες γνώσεις για να ασχολείται με ζητήματα της γλώσσας…

Δεν υπάρχει για την Ακαδημία καμία γλωσσική πενία ή, πιο μίζερα, λεξιπενία στην Ελλάδα και στους Ελληνες. Αντίθετα η ελληνική πλουτίζεται και αυξάνεται κάθε μέρα, όπως γινόταν πάντοτε και τον πλούτο αυτόν τον δημιουργεί ο λαός ο οποίος και τον μεταχειρίζεται γιατί τον γεννά η ανάγκη να εκφράζει τα διανοήματά του τα οποία βέβαια δεν είναι όμοια με των αρχαίων Ελλήνων.

Τα πράγματα είναι σαφή. Αλλο ένας αναρμόδιος για τη γλώσσα Ακαδημαϊκός, άλλο η Ακαδημία.

Η άποψη του κ. Πετράκου έχει βαρύτητα, διότι το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα είναι ισόβιο, ενώ οι Πρόεδροι της Ακαδημίας έχουν ετήσια θητεια.

Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου φέτος, ο κ. Αντ. Κουνάδης είναι πρόεδρος της Ακαδημίας για το έτος 2018 και υπό αυτή την ιδιότητα μίλησε σε ημερίδα στο Ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη, όπου υποστήριξε άκρως συντηρητικές θέσεις για το γλωσσικο ζήτημα («η γλώσσα μας μετά τη μεταπολίτευση δέχθηκε καίρια πλήγματα, όπως με την κατάργηση της καθαρεύουσας στα δημόσια έγγραφα και την καθιέρωση του μονοτονικού») και γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε μια σειρά από ψέματα, μύθους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς που ασφαλώς προσβάλλουν το κύρος της Ακαδημιας.

Η ομιλία του κ. Κουνάδη δημοσιεύτηκε ολόκληρη στην εφημερίδα Εστία, που δεν νομίζω να έχει ονλάιν έκδοση, αλλά΄ευτυχώς το Υπουργείο Παιδείας έχει καθιερώσει (δεν ξέρω από πότε, αλλά ειναι αξιέπαινο) επισκοπηση των δημοσιευμάτων του Τυπου που αφορούν την παιδεία, κι έτσι εδώ μπορείτε να δειτε τις δύο σελίδες της συνέντευξης σε pdf.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι θέσεις που ανέπτυξε, ως Πρόεδρος της Ακαδημίας, ο κ. Κουνάδης περί λεξιπενίας και παρακμής της γλώσσας έχουν αποδοκιμαστεί εξ ονόματος της Ακαδημίας από τον Γενικό Γραμματέα της προ πενταετίας, με την επισήμανση ότι ο κ. Κουνάδης δεν έχει τις αναγκαίες γνώσεις για να ομιλεί περί γλωσσας. Υπάρχει εδώ μια αντίφαση, όμως φταίει και η Ακαδημία η οποία δεν έχει, απ’ όσο ξέρω, στα μέλη της κανεναν γλωσσολόγο κι έτσι τα ζητηματα της γλώσσας τα αναλαμβάνει όποιος έχει μεράκι για τα γλωσσικά, έστω κι αν είναι αδαής (τον όρο τον χρησιμοποίησε ο Β. Πετράκος).

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Κουνάδη είναι ένα ρηχό κήρυγμα σε δυο πόλους: από τη μια, οικτίρει την αξιοθρήνητη κατασταση στην οποία υποτίθεται ότι βρισκεται η νεοελληνική γλώσσα (σολοικισμοί, βαρβαρισμοί, λεξιπενία) και από την άλλη υμνεί χωρίς μέτρο την αρχαια ελληνική γλώσσα με διάφορους αναπόδεικτους ή υπερβολικούς ισχυρισμούς. Η στάση αυτη είναι χαρακτηριστική μιας ολόκληρης μεριδας ερασιτεχνών γλωσσολογούντων και όχι μόνο του κ. Κουνάδη.

Βέβαια και η αρχαία ελληνική, όταν μιλιοταν ζωντανά και δεν ήταν ένα εξιδανικευμένο άζωο έκθεμα, έβριθε από σολοικισμούς και βαρβαρισμούς -άλλωστε τους όρους αυτούς οι αρχαίοι τούς έπλασαν! Όσοι έχουν επαφή με επιγραφες και με παπύρους ξέρουν απο πρώτο χέρι ότι τα πραγματικά αρχαία ελληνικά (όχι τα άζωα της γυάλας), ας πούμε οι επιγραφές ή οι επιστολές, ήταν γεμάτα από ορθογραφικά λάθη, ασυνταξίες, βαρβαρισμούς. Άλλωστε, από αυτά τα πολύτιμα λάθη μπορεί ο ιστορικός γλωσσολόγος να ανιχνεύσει τις αλλαγές στην προφορά και στη γλώσσα γενικότερα.

Κάθε γλώσσα ζωντανή που μιλιέται και που χρησιμοποιείται είναι γεμάτη από «λάθη», δηλαδή αποκλίσεις από τη νόρμα. Δεν υπάρχει καμιά μελέτη που να δείχνει ότι στην εποχή μας τα λάθη είναι περισσότερα από ό,τι ήταν πριν απο 30, 60 ή 90 χρόνια -αντίθετα, υπάρχουν κείμενα εκπαιδευτικών του 1920, του 1950 και του 1970 που διεκτραγωδούν την κατάσταση της «αγραμματοσύνης» των μαθητών τους και τα κραυγαλέα γλωσσικά τους λάθη. Από την άλλη, στην εποχή μας, η ποσότητα συγκροτημένου δημόσιου λόγου είναι πολλαπλάσια από την αντίστοιχη πριν από 40 χρόνια, όταν είχαμε 2 τηλεοπτικά κανάλια, λιγοστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, λιγότερες εφημερίδς από σήμερα και φυσικα καθόλου διαδικτυακό λόγο.

Για να τα λέμε όλα, σε άλλες χώρες, πχ. στη Γαλλία, έχει παρατηρηθεί αύξηση των ορθογραφικών λαθών και δυσκολία των φοιτητών να αντεπεξέλθουν στο απαιτητικό λεξιλόγιο, κάτι που μπορεί και πρέπει να συζητηθεί -πιθανώς να οφείλεται στο ότι δεν διαβαζουμε όσο παλιότερα, ή στην επίδραση των νέων μέσων. Πάντως ούτε το μονοτονικό έφταιξε για τους Γάλλους φοιτητές, ούτε η καθιέρωση της δημοτικής!

Πέρα από αυτά, η ομιλία του κ. Κουνάδη περιέχει ένα τουλάχιστον ψέμα που μάλιστα προσβάλλει τη μνήμη του αείμνηστου Ιωάννη Κακριδή.

Από πουθενά δεν τεκμηριώνεται ότι ο Κακριδής είπε ότι «η γλώσσα μας αργοπεθαίνει». Επιπλεον, στο εντός εισαγωγικών απόσπασμα υπάρχει ένα κωμικό μπέρδεμα διότι το δευτερο σκέλος του αποσπάσματος είναι άποψη του Οδυσσέα Ελύτη. Το θέμα το έχουμε ξανασυζητήσει παλιότερα. Ο κ. Κουνάδης είχε υποστηριξει ότι ο αείμνηστος Κακριδής είχε πει «η ελληνική γλώσσα αργοπεθαίνει, της λείπει το οξυγόνο και μόνο όποιοι γνωρίζουν Αρχαία Ελληνικά μπορούν να χρησιμοποιούν σωστά τη Νεοελληνική δημοτική», ο γιος του, ο σεβαστός Φάνης Κακριδής, διαμαρτυρήθηκε στην εφημερίδα, διότι θα ήταν αδύνατο ο πατέρας του να εκφράσει τέτοιες απόψεις, και ο κ. Κουνάδης είχε επανορθώσει λέγοντας ότι το μεν δεύτερο σκέλος της ρήσης το είπε ο Ελύτης, ενώ το πρώτο σκέλος (η γλώσσα αργοπεθαίνει) το ανέφερε σε κάποια ομιλία του κάποιος άλλος φιλόλογος, υποστηρίζοντας ότι άκουσε τον Κακριδή να το λέει στην τηλεόραση! Παρά τη διαμαρτυρία, παρά την ανασκευή, ο κ. Κουνάδης εξακολουθεί να παρουσιάζει τον Κακριδή «μετανιωμένο» για τη μεταρρύθμιση του 1976, σπιλώνοντας τη μνήμη του, ενώ στην πραγματικότητα ο Ιω. Κακριδής σε όλα του τα κείμενα παρέμενε απαρασάλευτος στις απόψεις του.

Παραπέρα, η ομιλία του κ. Κουνάδη έχει και άλλους αναπόδεικτους ισχυρισμούς και μισές αλήθειες:

* «εδώ και τρία χρόνια στις δύο τελευταίες τάξεις των δημοτικών σχολείων της Μεγάλης Βρετανίας διδάσκονται αρχαία ελληνικά, διοτι βοηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψεως και στην καλύτερη εκμάθηση της μητρικης τους γλωσσας».

Η είδηση αυτή, που κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρονια, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μισής αλήθειας και θολής και γενικόλογης διατυπωσης. Διδασκονται τάχα σε όλα τα σχολεία; Προαιρετικά; Ως μάθημα επιλογής; Δεν μας απαντούν.

Απ’ όσο είχα ερευνήσει, και θα χαρώ αν η σημερινη δημοσίευση δωσει αφορμή να το ψάξουμε βαθυτερα διότι μόνος μου δεν προλαβαίνω, υπήρξε ένα τέτοιο πρόγραμμα διδασκαλίας λατινικών και αρχαίων ελληνικών, που εφαρμόστηκε πιλοτικά, πειραματικά δηλαδή, σε ορισμένα σχολεία της περιοχής της Οξφόρδης. Ίσως προκειται για το λεγόμενο Iris Project. Πάντως δεν είναι κάποιο προγραμμα με πανεθνικό χαρακτήρα.

* Οι λέξεις με ελληνικές ρίζες στη γαλλική γλώσσα (κατά το Υπ. Παιδείας) ανέρχονται στο 65%

Ποιο υπουργείο Παιδείας; το ελληνικό ή το γαλλικό; Πού υπάρχει διατυπωμένη η άποψη αυτή;

Ο ισχυρισμός αυτός είναι ολοφάνερα υπερβολικός -ή πρόκειται για παρανόηση ή για ψέμα.

* Στην πορτογαλικη γλώσσα [οι λέξεις με ελληνική ρίζα] αγγίζουν το 80% όπως μού εγνωρισε η καθηγήτρια Alcina de Martires Lopes….

Ο ισχυρισμός αυτός είναι ακόμα πιο υπερβολικός.

Θα δεχτώ βέβαια ότι σε μια ομιλια δεν είναι εύκολο να τεκμηριώσει κανείς τους ισχυρισμούς του οπότε θα περιμένω από τον κ. Κουνάδη ή απο κάποιον άλλον εκπρόσωπο της Ακαδημίας να τεκμηριώσει εκ των υστέρων αυτούς τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς.

Κλεινοντας, νομίζω ότι σε μια εκδήλωση της Ακαδημιας αφιερωμένη πχ. στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων ο κεντρικός ομιλητης δεν θα ήταν κάποιος φιλόλογος, ιστορικος ή θεολόγος. Θα ήταν κάποιος πολιτικός μηχανικός, πιθανώς ο ίδιος ο κ. Κουνάδης. Κι αν στη σχετική συζήτηση έπαιρνε τον λόγο κάποιος φιλόλογος ή ιστορικός και υποστήριζε απόψεις που έρχονταν σε αντίθεση με τα πορίσματα της στατικής, είμαι βέβαιος πως ο κ. Κουνάδης θα τον εβαζε στη θέση του και θα παρατηρούσε ότι για τα θέματα αυτά είναι καλύτερο να μιλούν οι ειδικοί.

Όταν όμως το αντικείμενο είναι η γλώσσα, οι ακαδημαϊκοί δεν το βρίσκουν άτοπο να περιφρονούν συστηματικά τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων, των γλωσσολόγων. Περίεργο δεν είναι;

Αν ο κ. Κουνάδης θέλει κατά τη διάρκεια της θητείας του να υπηρετήσει την ελληνική γλώσσα, ας προβάλει το λεξικογραφικό και άλλο έργο των υπηρεσιών και ερευνητικων κέντρων της Ακαδημίας και ας βοηθήσει τους ειδικούς και άριστους ερευνητές να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους (καταγραφή νεολογισμών, Ιστορικό Λεξικό κτλ.) Δεν θα κερδισει έτσι πρωτοσέλιδα σε υπερσυντηρητικές εφημερίδες αλλά θα κανει, τουλάχιστον, κατι χρήσιμο.

 

 

Advertisement

181 Σχόλια προς “Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών μιλάει για τη γλώσσα”

 1. Γς said

  Καλιμέρα

  Κουνάδης πάλι

  κι ο δίσκος του

  και πόσο πολύ μακρυά τον πετάει..

 2. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!

  Για τη δήλωση Κακριδή, δεν ισχυρίζομαι ότι ισχύει, βρήκα όμως παραπομπή, ελέγξτε αν ισχύει.

  «Σὲ συνέντευξή του δὲ τὸ 1986 στὸ φιλολογικὸ περιοδικὸ «Πλάτων» εἶχε δηλώσει: «Ἡ γλῶσσα μας ἀργοπεθαίνει, τῆς λείπει τὸ ὀξυγόνο καὶ μόνο ὅποιοι γνωρίζουν ἀρχαῖα Ἑλληνικὰ μποροῦν νὰ χρησιμοποιοῦν σωστὰ τὴν Νεοελληνικὴ Δημοτική».»

  http://enromiosini.gr/arthrografia/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA/

 3. atheofobos said

  1
  Κατακέφαλα!

 4. gpoint said

  Ισως τόχει το επίθετο, τι νπω…θυμήθηκα τον άλλον Κουνάδη με το αϊ γαρύφαλλό μου που του τραγούδαγε η γιαγιά του…

 5. spyridos said

  @ 2

  Είναι πάντα υπέροχες αυτές οι (ΜΗ) παραπομπές. Δεν υπάρχει δηλαδή παραπομπή στο άρθρο που αναφέρεις. Αλλά η «μυρωδιά» ((ὁ χῶρος δὲν μᾶς ἐπιτρέπει νὰ τὴν παραθέσουμε)) μιας παραπομπής και μάλιστα

  15 χρόνια μετά το θάνατο του προσώπου στο οποίο αναφέρονται

  Δεν περισσεύει το ήθος και η αξιοπρέπεια σε τέτοιους συντάκτες.

 6. leonicos said

  από αυτά τα πολύτιμα λάθη

  δεν το διάβασα ακόμα όλο, θα πέσει γέλιο βέβαια, αλλά

  από αυτά τα πολύτιμα λάθη

  πιο μεγάλη κουβεντα δεν έχεις πει

  Από τα λάθη έγινε η αρχή για την αποκρυπτογράφηση της σουμερικής, της χιττιτικής και όλων των σφηνογρ΄φων γλωσσών

  Όσο για το τι σημαίνει γλώσσα, τουλάχιστον για μένα, τώρατο ξέρεις καλά

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι κάνει ένας σοβαρός άνθρωπος, όταν οι ειδήμονες του υποδεικνύουν τις ανακρίβειες και τις υπερβολές των ισχυρισμών του; Προβληματίζεται και ερευνά περαιτέρω. Και, αφού διαπιστώσει ότι έχουν δίκιο οι ειδήμονες που τον κράζουν, ή δεν ξαναμιλάει δημόσια για πράγματα που αγνοεί ή λαμβάνει υπόψη του τις υποδείξεις των ειδικών. Ο Κουνάδης επιμένει στα ίδια και στα ίδια. Ανίατη και κουραστική περίπτωση.

 8. Katerina Toraki / Κατερίνα Τοράκη said

  Θλίψη!
  Πάντως, οι του ΕΜΠ γνωρίζουμε και θυμούμαστε κάποια πράγματα…

 9. Alexis said

  Καλημέρα.

  Ωραίο και πλήρες το σημερινό άρθρο!
  Πολλά έχουν ξαναειπωθεί βέβαια.

  Στην Ελλάδα ευδοκιμούν οι πάσης φύσεως «ειδικοί» επί παντός επιστητού.
  Η γλωσσολογία και η ιατρική είναι δύο επιστήμες που αποτελούν κατ’ εξοχήν «πεδίον δόξης λαμπρόν» των ερασιτεχνών, των άσχετων και των τσαρλατάνων. Η πρώτη γιατί έχει να κάνει με το συναίσθημα και τις εθνικές μας εμμονές και η δεύτερη με τον ανθρώπινο πόνο.
  Δεν συγκαταλέγω τον Κουνάδη στους τσαρλατάνους. Όμως καμιά φορά το μεράκι κάποιου να ασχοληθεί με τη γλώσσα και τα γλωσσικά θέματα (θεμιτό βεβαίως και θετικό) τον παρασύρει σε ολισθήματα τέτοιου είδους.
  Όταν επαναλαμβάνονται βεβαίως, εκεί αρχίζει ο προβληματισμός…

 10. leonicos said

  @2
  αγαπητέ μου Κώστα

  ελέγξτε αν ισχύει

  είτε ισχυει ειτε δεν ισχύει, ας μη δημιουργοπυμε αυθεντιες εκεί που δεν χρειαζεται. Ο καθένας μπορεί να πει κάτι.

  Η γλώσσα φτωχαίνει μονο αν αυτοί που τη μιλούν την εγκαταλείψουν ή όταν φτωχύνουν οι ιδέες τους.

  Όταν υππαρχουν ιδέες, συνεπώς και έννοιες, θα βρουν οι λέξεις και οι σημασίες το δρόμο τους. Ο ανθρωπος δεν μένει βουβός εκτός και αν δεν έχει κάτι να πει

 11. 1
  Φαντάζομαι δεν εννοείτε τον Αργύρη Κουνάδη, τον συνθέτη.

 12. atheofobos said

  2
  Στα Ευρετήρια του περιοδικού ΠΛΑΤΩΝ δεν υπάρχει σε κανένα το όνομα Κακριδής.
  http://www.eephil.gr/journal-gr.htm

 13. leonicos said

  Δε αρνούμαι ότι η αρχαία ελληνική είναι μια υπέροχη γλώσσα

  Υποστηρίζω ότι κανενα θεράπο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γκ=νωσξ της όταν θέλουμε να διανβάσουμε και ν’ απολαύσουμε τα κε΄μενά της. Το προτότυπο είναι αναντικατάστατο.

  Αλλά το ίδιο συμβαινει και με τα νέα ελληνικά. Αν ζωντανεψουν οι αρχαίοι δεν θα τους τα μεταφρασουμε. Να μάθουν τα δικά μας

 14. ΚΩΣΤΑΣ said

  5 Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει παραπομπή σε άρθρο, ακριβώς με ημερομηνία, είναι όμως μια έμμεση παραπομπή σε περιοδικό του έτους 1986. Δεν σημαίνει ότι εγώ θεωρώ ότι υπάρχει τεκμήριο, το έβαλα απλώς να ερευνηθεί μια ενδεχόμενη τέτοια περίπτωση.

 15. Σηλισάβ said

  Συγχαρητήρια για το άψογο άρθρο.
  Το αστείο με τους λάτρεις της ελληνικής γλώσσας (ως της καλύτερης κλπ) είναι ότι δεν την γνωρίζουν σχεδόν καθόλου. Άτομα που ήταν σκράπες στα Αρχαία στο σχολείο, υπερασπίζουν τη διδασκαλία τους από το Δημοτικό ακόμα. Δεν γνωρίζουν την αρχαία ελληνική γραμματεία, νομίζουν ότι ελληνισμός είναι οι σφαγείς τύπου Αλέξανδρος και τα μάρμαρα (της ντροπής) του Παρθενώνα.
  Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής καταλαβαίνει μόνο 0 και 1, ανυπαρξία ή ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος. Τί σχέση μπορεί να έχει αυτό με τα αρχαία ελληνικά ή με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα; Άντε να το εξηγήσεις αυτό στους αδαείς και τους εύπιστους

 16. Divolos said

  Επειδή δεν γνωρίζω πως λειτουργεί η Ακαδημία, μπορεί ο οποιοσδήποτε που έτυχε να είναι πρόεδρος να λέει ότι θέλει; Και δεν υπάρχει κάποιο όργανο για να τον επιπλήξει; Δεν μπορούν να τον παύσουν; Να τον αντικαταστήσουν; Πάντως είναι τραγικό, γιατί όταν ακούει κάποιος κάτι που το είπε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και δεν γνωρίζει το θέμα το πιο πιθανό είναι να το υιοθετήσει. Σου λέει το είπε κοτζάμ πρόεδρος της Ακαδημίας, δεν μπορεί να είναι λάθος. Παραδέχομαι ότι κι εγώ πριν ανακαλύψω το σάιτ, έτρωγα πολύ κουτόχορτο περί γλώσσας τρισχιλιετούς κλπ. Π.χ. η γνώμη του κ. Μπαμπινιώτη (αυτόν μας πρόβαλε το χαζοκούτι) για όποιο γλωσσικό θέμα ήταν για μένα νόμος. Δεν είχα σκεφθεί ποτέ (προ σάιτ) ότι μπορεί να υπάρχει και μια δεύτερη ή κάπου να κάνει λάθος (ευτυχώς στην αποκαθήλωση βοήθησε και μια φίλη δασκάλα που μου τα έλεγε, αλλά εγώ δεν την πολυπίστευα). Όμως ο περισσότερος κόσμος είτε δεν προλαβαίνει είτε δεν έχει μάθει να το ψάχνει και τρωει το κουτόχορτο αμάσητο. Γι αυτό και είναι τραγικό αυτό με τον κ. Πρόεδρο.

 17. Alexis said

  #2: Κώστα ο ίδιος ο Κουνάδης παραδέχεται ότι το δεύτερο μισό της φράσης είναι του Ελύτη ενώ για το πρώτο μισό λέει ότι είναι πληροφορία από τρίτο χέρι (το είπε κάποιος άλλος φιλόλογος σε ομιλία του ισχυριζόμενος ότι άκουσε τον Κακριδή να το λέει στην τηλεόραση.
  Το λίκνο που παραπέμπεις αποδίδει ολόκληρη την φράση στον Κακριδή και επικαλείται ως πηγή συνέντευξη σε φιλολογικό περιοδικό. Από αυτό και μόνο με βάζει σε σοβαρές σκέψεις ως προς την αξιοπιστία του. Πολύ θα ήθελα να δω αυτή τη συνέντευξη στο περιοδικό «Πλάτων».

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο τύπος που βάζει λόγια στο στόμα του Κακριδή, Κώστα, θα έπρεπε να αναφέρει αριθμό τεύχους και σελίδας, Κώστα. Όχι έτσι, αέρα πατέρα, δεν είναι επιστημονικά πράγματα αυτά. 😊

 19. leonicos said

  Απ’ ό,τι κατάλαβα, δεν χρειάζεται να ιλάμε γι’ αυτόν τον καημένο. Τον βάλανε πρόεδρο για ένα χρόνο, μην πεθάνει και δεν το χαρεί κι αυτό… και κάνει σαν κάτι καθηγητές που παίρνουν διευθυνση στα 66 τους και βλέπουν τις μέρες να περνάνε μια μια και ιδρωνουν. Κι αν είναι και πανεπιστημιακοί, η θητεια λήγει 31 Αυγούστου. Αν είναι του υπουργίου υγείας, λήγει 31 Δεκεμβρίου.

  Θυμάμαι τον Βάρβογλη, ακαδημαϊκό 6 μήνες πριν πεθάνει, ένα καμπουράκο που μόλις ανάσαινε. Τίτλοι παρηγοριάς

  Και απρέπειας, διότι τον Βάρβογλη έπρεπε να τον είχαν κάνει ακαδημαϊκό έγκαιρα, στα 50 του. Τ του έλειπε και το απέκτησε τα επόμενα 30 χρόνια; Απλώς θα είχε ιδέες και θα τους ενοχλούσε.

 20. Το 2013 ο κ. Κουνάδης είχε πει πως *μελέτη* του Γαλλικού Υπ. Παιδείας υπολόγιζε στο 60% τις γαλλικές λέξεις με ελληνικές ρίζες. Πέρασαν τα χρόνια φτάσαμε στο 65%

  Πέρα από τα Πορτογαλικά, τότε αναφερόταν επίσης και στα Αγγλικά και στα Γερμανικά, δεν γνωρίζω γιατί του ξέφυγαν αυτή τη φορά:

  «η αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με το ογκώδες Λεξικό του Αρ. Κωνσταντινίδη, έχει πάνω από 155.000 λέξεις με ελληνικές ρίζες ενώ η γερμανική γλώσσα διαμορφώθηκε από τον Μαρτίνο Λούθηρο το 1534 με πρότυπο τους κανόνες γραμματικής και συντακτικού της ελληνικής γλώσσας»

  Δε βάζω λινκ, το βρίσκει κανείς εύκολα σε ινφογνώμων, πενταπόσταγμα κλπ

 21. leonicos said

  @18

  δεν είναι επιστημονικά πράγματα αυτά

  Τι ζητας, ρε Γιάννη, κι από ποιον; Τον Κουνάδη;

 22. leonicos said

  Να πούμε και μια άλλη αλήθεια

  Τόσο στα ισπανικά όσο και στα πορτογαλικά, υπάρχουν πάρα πολλές λέξεις κοινές, παραπλήσιες, που θυμίζουν π.χ. cajón συρτάρι, κασόνι, φέρετρο
  Βέβαια δεν ξερω ποσοστό, αλλά δεν πρόκειται για ελληνικές λέξεις στα ισπανικά αλλά για απομεινάρια μιας ναυτικής λίνγουα φράνκα που κάποτε ήταν πολύ πιο διαδεδομένη λόγω απουσίας αυτόματων μεταφραστών και ελεύθερης μετακίνησης ατόμων

 23. leonicos said

  Θα έλεγα πως είναι ‘μεσογειακή διάλεκτος’

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα ήθελα πάντως κάποιος από τους Κουνάδηδες να μας εξηγήσει τι σημαίνει «η γλώσσα αργοπεθαίνει». Μια γλώσσα χάνεται, όταν πάψει να μιλιέται, έτσι δεν είναι; Και τι διάολο εννοούν, όταν λένε ότι πάσχουμε από λεξιπενία; Αυτοί τότε πού βρίσκουν λέξεις και γράφουν τις ιερεμιάδες τους; Εκτός αν εννοούν ότι οι άλλοι πάσχουν από λεξιπενία, ενώ αυτοί, οι λίγοι και εκλεκτοί, είναι κομπλέ.

 25. Σηλισάβ said

  13. Η ωραιότερη γλώσσα για μένα είναι τα αμερικάνικα ακαδημαϊκά αγγλικά. Βλέπεις μια διάλεξη στο Youtube ενός καθηγητή πανεπιστημίου και χαίρεσαι τη γλώσσα που μιλάει. Ούτε ακαδημαϊσμοί, ούτε άγνωστο, λόγιο λεξιλόγιο. Λόγος απλός, μεστός και κατανοητός. Εδώ σε μας διαβάζεις βιβλία (μερικών) καθηγητών πανεπιστημίου και δεν καταλαβαίνεις τίποτα, δεκάδες σελίδες γεμάτες αερολογίες δοσμένες με αρχαϊσμούς και άγνωστο λεξιλόγιο, ίσα για να κρύψουν την ακαδημαϊκή τους γύμνια.

 26. leonicos said

  @4 Απίθανος είσαι, σαν τον ΠΑΟΚ

  Πού πετυχες το cantaría με k!

 27. Bebelis said

  [Όταν όμως το αντικείμενο είναι η γλώσσα, οι ακαδημαϊκοί δεν το βρίσκουν άτοπο να περιφρονούν συστηματικά τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων, των γλωσσολόγων. Περίεργο δεν είναι;]
  Εσείς δεν το θεωρείτε περίεργο, ενώ είστε χημικός και καθηγητής αγγλικής, να έχετε το μπλογκ σας, με όχημα την (ελληνική) γλώσσα, για να προβάλλετε συστηματικά τις αριστερές καταβολές σας και να υποστηρίζετε τα φαιδρά υποκείμενα του θιάσου, τύπου Καρανίκα και (παλιότερα) Κωνσταντοπούλου, που, κατά την άποψή σας η τελευταία αποτελούσε κόσμημα του Κοινοβουλίου;

 28. agapanthos said

  14 Καλημέρα. Στο λινκ πιο κάτω, το ευρετήριο δημοσιεύσεων του περιοδικού Πλάτων. Όποιος βρει Κακριδή κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον.

  Click to access Eyretirio_l.pdf

 29. Alexis said

  Κάτι άσχετο:

  Το ελληνικό google από τότε που άρχισε το Μουντιάλ βάζει καθημερινά μουντιαλικό ντουντλ (καλά δεν το είπα; 🙂 ) με την υποσημείωση: Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018-Ημέρα 1η, 2η, 3η κλπ.)

  Προτείνω από σήμερα να το αλλάξει και να βάζει: Μουντιάλ χωρίς Γερμανία- Ημέρα 1η, Μουντιάλ χωρίς Γερμανία- Ημέρα 2η, κλπ. 🙂

 30. Γς said

  11:

  Εκείνος έχει άλλους δίσκους, ενίοτε και χρυσούς[;].

  Πάντως πλάκα έχει που σε κάποιο λήμμα η Βίκη τους ειχε μπερδέψει και μετά τις επιδώσεις του Αντώνη στο στίβο παρέθετε τις δικογραφικές επιτυχίες του Αργύρη. Πολύ πλάκα.

  Ισως ακόμα δεν το έχει διορθώσει

 31. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  2-14 Αν δείτε και το προηγούμενο άρθρο μας του 2013, στο περιοδικό Πλάτων 1986 υπάρχει η άποψη την οποία εξέφρασε ένας καθαρευουσιάνος φιλόλογος που είπε ότι *άκουσε* τον Κακριδή να λέει πως η γλώσσα αργοπεθαίνει. Με βάση τα προηγούμενα και τα μετέπειτα γραπτα του Κακριδή αυτό είναι μούφα, αλλα ας τοπούμε απλως αναποδεικτο.

  Σε αυτό ο Κουνάδης συγκόλλησε το δεύτερο σκέλος (που είναι, ίσως, του Ελύτη) και το έκανε ενιαίο ρητό και μετά παραδέχτηκε το λάθος του.

 32. Λεώνικε, όταν ο ΚΩΣΤΑΣ είπε «ελέγξτε αν ισχύει», δεν μιλούσε για κάποια θεωρητική άποψη, που καθένας δικαιούται να έχει. Μιλούσε για τον ισχυρισμό κάποιας Χαράς Τσικοπούλου, σε κάποιο γραφικό ιστότοπο όπου παραπέμπει ο ίδιος, ότι δήθεν ο Κακριδής, «σὲ συνέντευξή του τὸ 1986 στὸ φιλολογικὸ περιοδικὸ Πλάτων», εἶχε πει αυτολεξεί ορισμένα πράματα που δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι τα είπε. Αυτό ελέγχεται με βεβαιότητα 100%. Ήδη ο Αθεόφοβος βρήκε ότι στα ευρετήρια του περιοδικού Πλάτων δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Κακριδής. Κατά πάσαν πιθανότητα λοιπόν πρόκειται για ΨΕΜΑ.
  Ο Κουνάδης, και ο κάθε Κουνάδης, δικαιούται να έχει όποιες απόψεις θέλει για τη γλώσσα, που είναι «πράγμα δημοκρατικόν» (ποιος το είχε πει αυτό;).Δεν διούται να χρησιμοποιεί το ακαδημαϊκό του αξίωμα για να τις προβάλλει, και προπάντων δεν δικαιούται να επαναλαμβάνει ΨΕΜΑΤΑ που του έχουν ήδη επισημανθεί. Υπάρχουν και όρια, ακόμα και στην ελευθερία του λόγου!

 33. Alexis said

  Δεν το ‘χω με τις παρενθέσεις σήμερα… 😦

 34. spiridione said

  Βρε παιδιά, διαβάστε το παλιό άρθρο του Νικοκύρη για τον Κακριδή και τον Κουνάδη. Ο Κουνάδης είχε στείλει νεότερη επιστολή που λέει ότι σε τεύχος του περ. Πλάτων, όχι το 1986 αλλά το 1984, δεν έκανε δήλωση ο Κακριδής στο περιοδικό, αλλά ότι κάποιος άλλος αρθρογράφος γράφει ότι άκουσε τον Κακριδή στην τηλεόραση να λέει αυτή τη φράση, ότι η γλώσσα μας αργοπεθαίνει.

 35. gpoint said

  # 26

  Τους είχαν τελειώσει τα σουνταμερικάνικα και κοτσάρανε ένα ελληνικό κ για εσωτερική χρήση !

 36. Γς said

  30:

  Πήγα να δω αν ακόμα έχει το μπερδεμένο λήμμα η Βίκη και βλέπω αυτό:

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82

  Ο Αντώνης Κουνάδης είναι Έλληνας πρώην αθλητής δισκοβολίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Απριλίου του 1937. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στην Ρώμη όπου τερμάτησε στην 18η θέση. Επίσης ο Κουνάδης πήρε το χρυσό μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα του 1959 στο Τορίνο και στους Μεσογεικούς Αγώνες το 1959 στον Βηρυτό.

  Μόνο

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πω ρε φίλε, σκέτη φρίκη : να είσαι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, να μιλάς δημόσια σε «εκλεκτόν ακροατήριον» και να βασίζεις τους ισχυρισμούς σου στο ότι κάποιος φιλόλογος άκουσε κάποτε στην τηλεόραση τον Κακριδή να λέει κάτι. Ποιος πρωτοετής φοιτητής θα τολμούσε να παραδώσει εργασία του με τέτοια τεκμηρίωση;

 38. Γς said

  36:

  >Μεσογεικούς Αγώνες το 1959 στον Βηρυτό.

  ανορθόγραφα και πετσοκομμένα.

  Ούτε, επιδώσεις, ούτε καθηγητηλίκια, ούτε Ακαδημηλίκια

 39. Ναταλία said

  «Για να τα λέμε όλα, σε άλλες χώρες, πχ. στη Γαλλία, έχει παρατηρηθεί αύξηση των ορθογραφικών λαθών και δυσκολία των φοιτητών να αντεπεξέλθουν στο απαιτητικό λεξιλόγιο, κάτι που μπορεί και πρέπει να συζητηθεί -πιθανώς να οφείλεται στο ότι δεν διαβαζουμε όσο παλιότερα, ή στην επίδραση των νέων μέσων. Πάντως ούτε το μονοτονικό έφταιξε για τους Γάλλους φοιτητές, ούτε η καθιέρωση της δημοτικής!»

  Ζώντας τα τελευταία 4 χρόνια στη Γαλλία, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ αν ο φταίχτης είναι η τεράστια απόσταση των γαλλικών που μιλιούνται, των γαλλικών που γράφονται και των γαλλικών της δημόσιας διοίκησης. Μήπως αυτό που τους φταίει είναι η μη καθιέρωση του μονοτονικού και της δημοτικής; Επίσης, θα ήθελα να συμφωνήσω με το σχόλιο 25, η αντίστοιχη απόσταση στα αμερικανικα τουλάχιστον αγγλικά είναι ελάχιστη.

  ΥΓ: δεν υποστηρίζω φυσικά να καταργηθούν όλοι οι τόνοι στα γαλλικά! κάνω απλά έναν παραλληλισμό.

 40. sarant said

  27 Κύριε Μπεμπέλη, η διαφορά είναι πως εγώ δεν είμαι μέλος ή πρόεδρος της Ακαδημίας, και όλα όσα λέω εκφράζουν μόνον εμένα. Κανείς δεν σας αναγκάζει να με διαβάζετε ή να αγοράζετε τα βιβλία μου.

  36 Και σε βαλκανικούς έχει νικήσει.

 41. Διονύσης said

  @15 Σηλισάβ

  Δυστυχώς υπάρχουν και φυσικοί, μαθηματικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κλπ που έχουν γνώση του τι σημάινει 0 και 1, αλλά επιμένουν να διαδίδουν την μ#@$#5 τους για τα αρχαία ελληνικά και τους υπολογιστές. Και φυσικά στο πανεπιστήμιο δεν διδάχτηκαν αρχαία ελληνικά προφανώς εξαιτίας μιας συνωμοσίας που θέλει λίγους και εκλεκτούς να κατέχουν τα μυστκά των Η/Υ.

  Απόφοιτος φιλοσοφικής εγώ έχω βρεθεί σε ένα εργασιακό περιβάλλον με τους περισσότερους συναδέλφους να είναι απόφοιτοι φυσικομαθηματικού και πολυτεχνείου.

  Έχω διαπιστώσει ότι σε ό,τι αφορά την αντίληψή τους για την «αξία» των επιστημονικών πεδίων (προφανώς θεωρούν ότι κάποια γνωστικά αντικείμενα είναι σημαντικότερα από άλλα) οι χαρακτηρισμοί θετικές και θεωρητικές επιστήμες έχουν επιδράσει αρνητικά στην άποψη τους όπως και στο πως αντιμετωπίζουν τους αποφοίτους των λεγόμενων θεωρητικών σχολών.

  Το παράδοξο είναι ότι οι περισσότεροι όταν ασχολούνται με την γλώσσα, την ιστορία και την αρχαιολογία παρακινημένοι από το συναίσθημά τους το κάνουν χωρίς να εφαρμόζουν καμιά επιστημονική μεθοδολογία. Όσα εργαλεία μελέτης απόκτησαν στις «πολύτιμες» θετικές σχολές τους ξαφνικά σβήνονται από τη μνήμη τους και αρχίζουν τις μπουρδολογίες.

 42. sarant said

  41τέλος: Δυστυχώς, ισχύει.

 43. (α) «είναι καλύτερο να μιλούν οι ειδικοί».

  # Σωστό. Αρκετές φορές όμως κάποια παιδαριώδη καμώματα, βασίζονται στο «σωστό». Εξηγούμαι:
  Σε ένα επαρχιακό καφενείο, τον καιρό της Χούντας, η συνήθης παρέα, 2 καθηγητές (ένας Μαθηματικός και ένας Θεολόγος), ένας αντισυνταγματάρχης και ένας …εγώ, ασχολούνται με τη γνωστή «ξερή» ή «κολτσίνα». Χωρικός τις, μόλις είχε πουλήσει τον καπνό του και πληρώθηκε από τον έμπορο. Ο τελευταίος του είχε δώσει και τον λογαριασμό επί …πακέτου τσιγάρων. Τόσα κιλά επί τόσο ανά κιλό, μας κάνουν τόσο. Αγράμματος ο Πόντιος χωρικός ήρθε στον καθηγητή που γνώριζε, στον Θεολόγο της παρέας:
  – «Κυρ Παναγιώτ(η), δες σε παρακαλώ αν είναι εντάξει ο λογαριασμός». Βλέπει ο …κυρ Παναγιώτης και …απεκδύεται πάσης ευθύνης!
  – Α! Δεν ξέρω γω. Να! Πάνε στον Μαθηματικό!

  (β) # Διάβασα την ομιλία του Κουνάδη από το παρατεθέν λινκ. (Εντάξει. Δεν είναι και …λογαριασμός επί πακέτου). Διαπίστωσα ότι αναφέρεται γενικότερα στην Παιδεία (και έτι περαιτέρω) και όχι (μόνο) στο γλωσσικό. Για το τελευταίο αυτό, θα έλεγα ότι συμφωνώ με τις κρίσεις του Νοικοκύρη σε γενικές γραμμές (δεν υπεισέρχομαι στα …σημεία διότι δεν είμαι πλήρως ενήμερος). Συμφωνώ όμως με τον Κουνάδη σε πολλά σημεία της ομιλίας του (αν και θα προτιμούσα να τον θυμάμαι ως εξαίρετο δισκοβόλο!).
  Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ουδείς αναμάρτητος. Ακόμα και οι «ειδικοί» κάνουν λάθη. Ας πούμε, κάποιος έγκριτος μεταφραστής, αποδίδει τον όρο irregular immigrant με τον εξόφθαλμα λανθασμένο «κομματικό» όρο «παράτυπος μετανάστης», γνωρίζοντας ασφαλώς ότι η ορθή απόδοση είναι «παράνομος μετανάστης» ή (επί το ελληνικότερο) λαθρομετανάστης! Τί να κάνουμε; Όλοι «κουναδίζουμε» κάπου-κάπου!

 44. 37: Όσο για το εκλεκτόν ακροατήριον…

  πάρτε και τα απαραίτητα εισαγωγικά

 45. Γς said

  Και κάτι τελευταίο:

  Πηγαίνοντας σε κάτι εκδηλώσεις, βραβεύσεις και βεγγέρες περί της γλωσσός, της γλωσσός λέγω [της μοναδικής, της μαμάς όλων των άλλων κλπ κλπ] τη προτροπή και φορτική πίεση φίλου [του κυκλώματος] τον έβλεπα ταχτικά.

  Και μιας, που δεν χάνω ποτέ ευκαιρία για χαβαλέ σε τέτοιες συναθροίσεις. του την έπεσα δήθεν σαν θαυμαστής του από τα παιδικάτα μου, που τότε όντως είχαμε πάθος με τον κλασικό αθλητισμό..

  Κι έφαγα πόρτα, που λένε. Αύθις και παραχρήμα
  Ντάξει, δεν λέω, αλλά σιγά μην είχε αντιληφθεί τις προθέσεις μου.

  Κατάλαβα ότι δεν είναι ένας από τους κοινούς [θνητούς].
  Είναι ένας από τους Αθανάτους [της Ακαδημίας].
  Πάει και τελείωσε!

 46. spiridione said

  Το θέμα των κλασικών γλωσσών στα σχολεία της Ευρώπης είναι μεγάλο, πάντως είναι σίγουρο ότι τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία τους για διάφορους λόγους υποχωρεί.
  Ειδικά για την Αγγλία και όσα αναφέρει ο Κουν. ισχύουν τα εξής:
  ….In 2012, the UK government initiated a consultation process to revise the National Curriculum which is taught in most state schools throughout England. This included a proposal to ‘make foreign languages a compulsory subject within the National Curriculum at Key Stage Two from September 2014’. This new curriculum offers schools a list of languages from which they must choose at least one to offer to their students: ‘French, German, Italian, Mandarin, Spanish, Latin or Ancient Greek’ (Consultation Report, 2013: 5). This is the first time since the inception of the National Curriculum in 1988 that Ancient Greek has been officially listed as part of the core curriculum.
  http://sci-hub.tw/https://doi.org/10.1080/09571736.2014.1002415

  …Numbers of (state) secondary schools offering Latin are increasing,4 and thanks to the Department for Education, primary schools can offer Latin and Greek at Key Stage 2. Of course we should not delude ourselves: the number of secondary schools offering Latin is still low, the teaching of Greek is particularly disheartening,6 and only about 2% of all primary schools so far have opted to teach Latin and none (to my knowledge) have chosen Greek.7

  Click to access bringing_ancient_languages_into_a_modern_classroom_some_reflections.pdf

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει ξανασυζητηθεί προφανώς, αλλά δεν το θυμάμαι τώρα: από πού προκύπτει ότι οι νέοι χρησιμοποιούν καθημερινά περίπου 800 διαφορετικές λέξεις; Και γιατί αυτό είναι κακό; Στο βιβλίο του Φοίβου Παναγιωτίδη «Μίλα μου για γλώσσα» (σ. 166) διαβάζω ότι ένας αγράμματος ενήλικος ξέρει περί τις 40.000 λέξεις και ένας απόφοιτος πανεπιστημίου περί τις 120.000 λέξεις. Άρα οι νέοι, που δεν είναι αγράμματοι, ξέρουν πάνω από 40.000 λέξεις. Καθημερινά χρησιμοποιούν, όπως όλοι μας, όσες τους χρειάζονται. Κι εγώ, όταν δουλεύω και μετά πάω για φαγητό και καφέ με φίλους και μπλέξουμε σε ποδοσφαιροπολιτικές κουβέντες, κάνω εκτεταμένη χρήση του γλωσσικού οπλοστασίου μου. 😊 Αν, καμιά Κυριακή, αράξω σπίτι όλη μέρα, μπορεί να χρησιμοποιήσω καμιά εικοσαριά λέξεις κι αν. Πού είναι το κακό και το ασυνήθιστο και κοπανάνε συνέχεια οι Κουνάδηδες στους νέους (που δεν έχουν όραμα, κλαψ! λυγμ! ) τις 800 λέξεις και τη λεξιπενία τους;

 48. sarant said

  47 Καλά το επισημαίνεις διότι ξέχασα να το αναφέρω. Ο Μπαμπινιώτης πάντως έχει θεωρήσει αβάσιμους αυτούς τους ισχυρισμούς.

 49. Ανδρεας Τ said

  @47,48. Θα ήθελα να ξέρω τη μέθοδο με την οποία μετράνε πόσες λέξεις γνωρίζει κατά μέσο όρο (με τι ποσοστό προσέγγισης;) ο αγράμματος και ο εγγράμματος. Γιατί μου φαίνεται λίγο περίεργο αυτοί οι στρογγυλοί αριθμοί. Με συγχωρείτε αλλά έχω επαγγελματική «διαστροφή», ειδικά με όλους αναγγέλουν τέτοιου είδους μετρήσεις.

 50. 44α: https://www.facebook.com/mvvfoundation/photos/?tab=album&album_id=2120624311304921 από το https://www.facebook.com/mvvfoundation/

 51. sarant said

  50 Έκλεισε και το Μεγατσάνελο και δεν προβάλλονται οι εθνωφελείς εκδηλώσεις

 52. Νεσταναιος said

  39.
  Οι Γάλλοι σέβονται το πλήρες της γραφής, επειδή η γραπτή γλώσσα είναι αυτή που μεταφέρει πολιτισμό από γενεά σε γενεά. Οι Γάλλοι δεν έχουν πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχουμε εμείς οι Έλληνες και είναι παντού· μέσα μας και γύρω μας.

 53. Νεσταναιος said

  46.
  Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό (Ευρώπη), με αρκετά καλές γνώσεις της αρχαίας, έχουν την δυνατότητα, σε μεγάλο βαθμό, ενός καλού εισοδήματος.

 54. Νεσταναιος said

  47.
  Κάποιος δεν ξέρει να μετράει. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ θεωρείται ο συγγραφέας με το πλουσιότερο λεξιλόγιο και δεν έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες από 10.000 λέξεις.

 55. Chr said

  @41 Στο εξωτερικό (τουλάχιστον στην αγγλοσαξονική κουλτούρα) οι τίτλοι φυσικός, μαθηματικός, χημικός κ.ο.κ. δεν απονέμονται από το πτυχίο κάποιου αλλά από την επαγγελματική του ενασχόληση. Έτσι μαθηματικός είναι αυτός που εργάζεται ως μαθηματικός. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό η κακό. Όπως και να χει ζούμε σε μια κοινωνία όπου αυτές οι έννοιες ταυτίζονται με την έννοια καθηγητής σε σχολείο οπότε χάνουν αυτομάτως και την αξία τους.
  Αν πάρουμε για παράδειγμα τον διεθνούς φήμης «φυσικό» Σέλντον Κούπερ, είναι αμφίβολο για το κατά πόσο οι ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να καταταχθούν στις επιστήμες ή αν θα πρέπει απλά να θεωρηθούν συστηματικές παρατηρήσεις εξαιτίας κυρίως της ασάφειας των αποτελεσμάτων τους και της αδυναμίας σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν επαληθεύσιμες προβλέψεις. Κάτι σαν την θεωρία των χορδών ένα πράγμα.
  Για την τελευταία φράση σας, αυτό συμβαίνει παντού. Δεν θα ξεχάσω όλους τους δικηγόρους κτλ που θέλαν να σταματήσουν τα πειράματα στο CERN γιατί φοβόντουσαν ότι θα τους κατάπινε μια μαύρη τρύπα.

 56. gpoint said

  # 41, 42

  Εξαρτάται από το πως ορίζει κάποιος την επιστήμη…άλλο είναι το υπόθεση-πείραμα- απόδειξη και άλλο η άποψη του πιο καλού, του πιο δυνατού, του πιο όμορφου από αυτούς που ασχολήθηκαν και που με τα χρόνια έγινε θέσφατο (μέχρις αποδείξεως του εναντίον σε κάποιες περιπτώσεις)
  Εχω συζητήσει με διακριθέντες νομικούς εξαιρετικής μόρφωσης που χαμογελούσαν πικρά στο άκουσμα της έκφρασης «νομική επιστήμη», με το δίκιο τους οι άνθρωποι.

 57. NIKOS NIKOS said

  Το πιο διαδεδομένο βιβλίο στον κόσμο μετά την Αγία Γραφή είναι η Ευκλείδειος Γεωμετρία. Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες είναι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι του πλανήτη; Η φιλοσοφία είναι ελληνική επινόηση χιλιάδων χρόνων. Λοιπόν είναι οι Έλληνες ο πιο φιλοσοφημένος λαός του κόσμου; Οι Έλληνες είναι ο πρώτος λαός που έγραψε ιστορία. Τον κάνει αυτό τον πιο ιστορικά ενημερωμένο λαό; Η γεωγραφία επίσης όλου του κόσμου είναι ελληνική. Είμαστε άραγε οι πιο προσανατολισμένοι άνθρωποι; Γιατί η γλώσσα δηλαδή έχει τόσο μεγάλη σημασία, το αλφάβητο, η ορθογραφία, η γραμματική και το συντακτικό; Η απομυθοποίηση ενός πράγματος το τοποθετεί στις σωστές του διαστάσεις.

 58. 51: η κ. πρέσβυς είναι εργολαβία του STAR.

 59. Ανδρέα Τ,, ούτε εγώ ξέρω πώς μετρήθηκε/εκτιμήθηκε το πόσες λέξεις ξέρει ο μέσος μορφωμένος αστός ή ο μέσος αγράμματος χωρικός. Και το τι μετριέται ως «λέξη» πρέπει να προσδιοριστεί σαφέστερα, ιδίως σε γλώσσες με ελεύθερη σύνθεση όπως η γερμανική (και σε μικρότερο βαθμό και η ελληνική), και το τι σημαίνει «ξέρω την τάδε λέξη» (ξέρω π.χ. τη λέξη «καλκάνι» εγώ, που ξέρω μεν ότι είναι ψάρι, αλλά δεν θα το αναγνώριζα ούτε στη θάλασσα ούτε στο ψαράδικο;). και φυσικά, οι στρογγυλοί αριθμοί είναι πάντοτε προσεγγιστικοί: αυτός που μιλάει για 40000 λέξεις εννοεί κατά πάσαν πιθανότητα «από 35000 ως 45000».
  Υπάρχει όμως ένας τρόπος να πάρουμε μια ιδέα του πόσες λέξεις γνωρίζει ο Χ: παίρνουμε ένα έγκυρο λεξικό, του Μπαμπινιώτη π.χ. 🙂 , και ρωτάμε τον Χ «ξέρεις τι θα πει αυτό; ξέρεις τι θα πει εκείνο;» — όχι βέβαια για όλες τις μυριάδες λέξεις του λεξικού, αλλά για κάποιες σελίδες του, διαλεγμένες δειγματοληπτικά. Και άμα το κάνουμε αυτό με αρκετούς ανθρώπους πάλι διαλεγμένους δειγματοληπτικά με στατιστικά έγκυρο τρόπο, παίρνουμε μια ιδέα για το «πόσες λέξεις ξέρει ο μέσος άνθρωπος τάδε πληθυσμιακής κατηγορίας». Δεν ξέρω αν έχει γίνει τέτοια σοβαρή μελέτη, τουλάχιστον για τα ελληνικά· αν υπάρχει, θα ήθελα να τη δω.

 60. ΝΙΚΟ ΝΙΚΟ, με πολλά απ’όσα έχεις πει διαφωνώ, αλλά το σχόλιο (57) το προσυπογράφω με τα δυο χέρια.

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  52: Άλλο πόσες λέξεις χρησιμοποιώ και άλλο πόσες γνωρίζω. Ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ περισσότερες λέξεις από όσες χρησιμοποιεί στα έργα του. Π.χ. ξέρουμε τη λέξη «οινόφλυξ», αλλά δεν τη χρησιμοποιούμε.

 62. Γιάννης Μιχαηλίδης said

  Στην Αγγλική γλώσσα διδάσκονται μορφήματα που προέρχονται από τη λατινική και την ελληνική γλώσσα προκειμένου να μάθουν ορθογραφία. Ή τουλάχιστον θα πρέπει να τα διδαχθούν οι αγγλόφωνοι μαθητές. Μιλάω για μορφήματα και όχι για πλήρη διδασκαλία της λατινικής και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

  Από κει και πέρα ο Thorndike ήδη από το 1901 έχει αποδείξει ότι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά δεν καλλιεργούν τη σκέψη. http://imerologiodaskalou.blogspot.com/search/label/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1%20%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  57: Συμφωνώ ως προς το πνεύμα του σχολίου, αλλά πρέπει να διευκρινίσουμε: κάποιοι προικισμένοι αρχαίοι Έλληνες ήταν θεμελιωτές της ιστοριογραφίας, της φιλοσοφίας, της γεωμετρίας κλπ. Ο πολύς κόσμος δεν ήξερε πού πάνε τα τέσσερα. Όπως κάποιοι Νεοέλληνες πήραν Νόμπελ λογοτεχνίας, η συντριπτική πλειονότητα δεν μπορεί να ξεχωρίσει στίχο του Καβάφη από του Παλαμά. Αυτό το κακό έχουν οι γενικεύσεις, συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

 64. ΓιώργοςΜ said

  Για τις ελληνικές λέξεις στη Γαλλική γλώσσα έχει βγει κι ετούτο το βιβλιαράκι. Αγνοώ την αξιοπιστία του, αλλά κρίνοντας από κάποια πράγματα στις πρώτες σελίδες, δε βλέπω τέρατα. Ορίζει όμως κάπως διαφορετικά από εδώ τις ελληνικές λέξεις, συμπεριλαμβάνοντας και αυτές που φτιάχτηκαν με ελληνικές…. πρώτες υλές, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζονται στην ελληνική γραμματεία (όχι, δε θα βάλω για παράδειγμα τη γνωστή διαφιλονικούμενη ιατρική ειδικότητα… 🙂 )

 65. gpoint said

  # 61

  Βρε Γιάννη Κουβάτσε … κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια !

  για δες εδώ :

  http://gpointsbreeze.blogspot.com/2012/07/blog-post_03.html?m=0

 66. sarant said

  64 Εγκυρο είναι αυτό, αλλά μιλάει για ελληνικές ρίζες, όχι (μόνο) λέξεις. Και αυτές όμως να υπολογιστούν, απέχουν πολύ από το θηριώδες 60%

 67. Alexis said

  #55, 56: Ένας πρόχειρος ορισμός της επιστήμης θα μπορούσε να είναι «το σύνολο της συσσωρευμένης γνώσης πάνω σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο».
  Μ’ αυτή την έννοια και ο φιλόλογος και ο γλωσσολόγος και ο νομικός, που κατέχουν αυτή τη γνώση σε επαρκή βαθμό, είναι επιστήμονες.

  Το επιχείρημα ότι στις θετικές επιστήμες τα πάντα αποδεικνύονται βάσει πειράματος και επαλήθευσης είναι πολύ απλοϊκό και αποτελεί μία εσφαλμένη γενίκευση.

 68. ΓιώργοςΜ said

  62 Εξαιρετικό. Θυμήθηκα ένα άλλο βιντεάκι, που είδα πριν από καιρό αλλά δε θυμάμαι πού.
  Έδειχνε τη διδασκαλία αγγλικής γλώσσας σε πιτσιρίκια, μάλλον νηπιακής (σίγουρα προσχολικής) ηλικίας, όπου η δασκάλα χρησιμοποιούσε αστείες, ανύπαρκτες λέξεις για να διδάξει τη λειτουργικότητα των καταλήξεων. Για παράδειγμα, για να διδάξει πως το -er συνήθως δείχνει επάγγελμα ή συνήθεια κάποιου, εφεύρισκε μια λέξη, ας πουμε ding, κι έλεγε την ακολουθία ding(απαρέμφατο)>dings(τρίτο πρόσωπο ρήματος)>dinger(αυτός που κάνει ό,τι περιγράφει το ρήμα)
  Στην καλύτερη περίπτωση θα ξίνιζαν τα μούτρα μερικών-μερικών καθηγητάδων αν κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν εδώ. Γενικά η βιωματική διδασκαλία αισθάνομαι πως προκαλεί αναφυλαξία.
  Αλλά ας μη βγαίνω εκτός θέματος, το ανέφερα μήπως κάποιος από την παρέα έχει πιο πρόχειρη την πηγή (το βιντεάκιον).

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Ωραίος! 😀

 70. ΓιώργοςΜ said

  66 Ήδη από τις πρώτες σελίδες φαίνεται πως η θεματολογία επηρεάζει πολύ την προέλευση των χρησιμοποιούμενων λέξεων.

 71. mitsos said

  Καλημέρα

  Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλά γύρω μας που αργοπεθαίνουν – ίσως επώδυνα όχι μόνο για τα ίδια αυά που πεθαίνουν αλλά επώδυνα και για όσους συνδέονται με αυτά με δεσμούς ζωής και αγάπης.

  Πεθαίνουν π.χ. όλα όσα δεν μπορούν να αλλάξουν και να προσαρμοστούν, τα γέρικα. Πεθαίνουν όσα δεν μπορούν να ανανεωθούν (π.χ. λόγω εκφυλισμού )

  Πεθαίνουν οι άνθρωποι όταν γερνούν , ή όταν αρρωσταίνουν. Πεθαίνουν οι ιδέες όταν αποδεικνύονται ψεύτικες, χίμαιρες. Πεθαίνουν οι λέξεις , οι γλώσσες . Ακόμα και οι Ήλιοι και τα αστέρια πεθαίνουν . Και ξαναγεννιούνται

  Και είναι πολύ κακό βέβαια κάποιος να αφανίσει βίαια μια γλώσσα , όπως συνέβη π.χ. με την γλώσσα των Τασμάνων αφανίζοντας όλους τους φυσικούς ομιλητές τους.

  Αλλά για την Νέα Ελληνική γλώσσα δεν βλέπω μήτε εκφυλισμό, μήτε κίνδυνο αφανισμού. Αν κάποιοι για την Αρχαία Ελληνική γλώσσα ( Αττική άραγε εννοούν 😉 ανησυχούν … νομίζω κακώς διότι οι νεκροί ποτέ δεν πεθαίνουν , ούτε κάν αρρωσταίνουν. Δεν χρειάζεται να ανησυχείται για τους προγόνους … κάντε κάτι για τους απόγονους.

  Αναρωτιέμαι λοιπόν αν οι ακδημαϊκοί είναι ικανοποιημένοι από τις προτάσεις τους για νέους ελληνικούς όρους … δίοτι το «επιδιασκόπιον» πέθανε αλλά η «θύρα εννιαίου σειριακού διαύλου» ζει και βασιλεύει αλλά ελάχιστοι καταλαβαίνουν σε τι αντιστοιχεί ο όρος αυτός.

  Ίσως κάποιοι αγωνιούν για την τύχη της ελληνικής γλώσσας όταν κάποτε πάνω στη γη θα υπάρχει ένα κράτος με μια γλώσσα και μια σημαία . Νομίζω καλύτερα να αγωνιούν μήπως πριν από αυτό χαθεί το ίδιο το υποκείμενο της Ιστορίας. Μήπως αποσυρθεί η ίδια η ανθρωπότητα και μάλιστα αφανίζοντας από τον πλανήτη μας μαζί με τον εγωϊστή γίγαντα και κάθε άλλη μορφή ζωής …

 72. mitsos said

  βεβαίως «ανησυχείτε» και όχι «ανησυχείται»

  Νόμιζα πως η wp προσφέρει εργαλεία διόρθωσης σχολίων . Κάνω λάθος ;

 73. Ανδρεας Τ said

  @59 Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μη όντας γλωσσολόγος δεν ξέρω αν έχω γίνει τέτοιου είδους έρευνα. Μήπως κάποιος από τους συζητούντες έχει κάτι υπόψη του;

 74. Αιμ.Παν. said

  Σχετικά με το βιδεάκι που παρατίθεται στο 44 από το Ιδρυμα MVV, δεν σας πιάνει μια απογοήτευση όταν όλα τα δείγματα της Ελλάδας τον 21ο αιώνα και η εθνική ταυτότητα είναι από ένα και μόνο πεδίο : τον αθλητισμό και πέρα τούτου ΜΗΔΕΝ….?

  Που είναι οι μαθηματικοί, οι φυσικοί, οι αρχαιολόγοι, οι λογοτέχνες κ.ά.

  Μόνο αθλητές έχουμε στο μέλλον μας ?

  Μαύρο φίδι…

 75. ΓιώργοςΜ said

  74 Αν θεωρήσουμε τα τηλεπαιχνίδια εμμέσως εκπομπές επαγγελματικού προσανατολισμού, τότε το μέλλον μας έχει μάγειρες, καταναλώτριες ειδών μόδας και αθλητές/μοντέλα (με ή χωρίς εισαγωγικά…)

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δόξα τωθεω , αθωωθηκαν

 77. cronopiusa said

 78. cronopiusa said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευτυχώς. Υπάρχουν ακόμα δικαστές στο Βερολίνο. Παρόλο που η εισαγγελέας το πάλεψε λυσσαλέα μέχρι τέλους:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://left.gr/irianna&ved=2ahUKEwikh9KXrvbbAhUlYpoKHQliCVoQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw0FCttNR2Ar3AIydYpmLeYY

 80. gpoint said

  # 67

  Δεν λέω πως δεν χάνει ο συγκεκριμένος ορισμός αλλά ο δικός σου ορίζει και τον τσοπάνο επιστήμονα στην προβατογιδολογία !
  Εχουν αναπτυχθεί επιστήμες χωρίς την βασική γνώση του γνωστικού αντικειμένου, κανείς δεν έχει ορίσει-άρα δεν ξέρει τι είναι- θεός, ψυχή και οικονομία έχουμε όμως θεολόγους, ψυχολόγους και οικονομολόγους. Την χρησιμότητα των τελευταίων ειδικά, την αφήνω στην κρίση σου.
  Μίλησες για γνώση… πως αποδεικνύεται η γνώση αν όχι στην πράξη ; προτείνεις ένα λίπασμα, έναν τρόπο καλλιέργειας και βλέπεις το αποτέλεσμα. Λέει ο άλλος πως το δεύτερος είναι συγκριτικός βαθμός του δευς κι ο τρίτος πως είναι αριθμητικό από το δύο. Επικρατεί η γνώμη του έχοντος τα γερά χαρτιά κι αργότερα θεωρείται νόμος μέχρι να βρεθεί -αν βρεθεί- ισχυρότερη εξήγηση.
  Ακόμα και στην αστρονομία η αποδοχή της εφαρμογής του φαινομένου Ντόπλερ-Φιζό και πέραν των ηχητικών κυμάτων άλλαξε όλες τις πλανητικές αποστάσεις πριν μπόλικα χρόνια.
  Σταματώ εδώ.

 81. cronopiusa said

 82. cronopiusa said

 83. spyridos said

  80, 67

  Προβατογιδολογία, Θεολογία , Οικονομικά, Κοινωνιολογία (αυτό που σπούδασα εγώ κα΄ποτε), Νομική και πολλά άλλα
  ΔΕΝ είναι επιστ’ημες. Η συσσώρευση γνώσης δεν είναι επιστήμη. Στην καλύτερη περίπτωση κάποια από τα παραπάνω είανι προεπιστήμες
  σύμφωνα με τον ορισμό του Κουν.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BD

  Η Φυσική είναι επιστήμη.
  Τα αξιώματα αυτής της συσωρευμένης γνώσης πρέπει να μπορούν να αμφισβητηθούν και ενδεχομένως να διαψευσθούν και να δημιουργηθούν καινούργια.
  π.χ. βαρύτητα Νεύτωνας —> θεωρία της σχετικότητας

  Τα τελευταία (30) χρόνια προχωρούν στις κοινωνικές (λεγόμενες) επιστήμες (κοινωνιολογία , ψυχολογία, οικονομικά) προς την επιστήμη. π.χ. Raymond Boudon, Coleman

  Πως θα γίνει αυτό στη Νομικ’η ή στη Θεολογία μπρρρρρρρ
  Ποιό γρήγορα θα φτάσει το στάτους της επιστήμης η προβατογιδολογία (ότι πεις είναι διαψεύσιμο τελικά) παρά οι δυό παραπάνω.

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>οι Πρόεδροι της Ακαδημίας έχουν ετήσια θητεια.
  και είναι οι αντιπρόεδροι του προηγούμενου της θητείας τους έτους.
  Ιδού ο επόμενος Π.τ.Α.Α. λοιπόν
  http://www.businessnews.gr/article/94303/o-stefanos-imellos-exelegi-antiproedros-tis-akadimias-athinon-gia-etos-2018

 85. sarant said

  84 Ναι, και ο καθένας είναι ο πρεσβύτερος της τάξης του, απ ό,τι διάβασα.

 86. giorgos said

  Περί έπιστήμης . Από τό βιβλίο «Η Ελλάς ώς Κράτος Δικαίου»
  «Ο συγγραφέας τούτων τών γραμμών ύπάγεται σέ όσους πιστεύουν ότι όντως ή έπιστήμη τής μέτρησης άποτελεί τήν κορυφή στήν πυραμίδα τής άνθρώπινης πνευματικής δημιουργίας . Οτι δηλαδή όλην τήν ίστορία τής άνθρωπότητας μπορούμε νά τήν θεωρήσωμε σάν ένα προοίμιο , προκειμένου νά κατακτήση ό άνθρωπος τήν έπίγνωση τής μαθηματικής έπιστήμης . Καί έπειδή αύτή έχει άμεση ύπαρξιακή σχέση μέ τήν ίδια τήν άνθρώπινη ύπόσταση , μπορούμε νά θεωρήσωμε ότι όλες οί άλλες έπιστήμες συμπεριλαμβάνονται συλλήβδην μέσα σ’ αύτή. Δηλαδή καλύτερα : έχουν τόσην έγκυρότητα , όσο μπορούν στίς συνθέσεις των νά λαβαίνουν ύπ’ όψη τό κοσμοείδωλο τών μαθηματικών . Κι’ αύτό δέν ίσχύει μόνο γιά τίς κοινωνικές λ.χ. έπιστήμες (π.χ. «κριτική θεωρία» , πού λίγο έπηρεάσθηκε άπό θεωρητικά μοντέλα τών θετικών έπιστημών) , άλλά γιά τίς κατ’ έξοχήν μεταφυσικές όπως ή αίσθητική.
  Ποιά ίστορικά περιστατικά συνετέλεσαν γιά νά άνακαλύψη ό άνθρώπινος νούς τό «είναι» ώς μέτρηση –περιστατικά πού έχουν άμεση σχέση μέ τήν ίστορία τού νεώτερου έλληνισμού– , δέν είναι θέμα πού μπορούμε νά έξετάσωμε έδώ . Σημασία έχει ότι όλόκληρη ή άνθρωπότητα έχει τήν εύθύνη καί τήν ύποχρέωση γιά τήν συντήρηση καί άνάπτυξη τών θετικών έπιστημών , πού άποτελούν τήν ύψηλότερη πνευματική κατάκτηση τού άνθρώπου . Ο τεχνολογικά άνεπτυγμένος μέ τήν σκέψη του καί ό είσέτι μή άνεπτυγμένος μέ τίς πρώτες ύλες του . Καί προσωπική γνώμη τού γράφοντος τούτες τίς γραμμές είναι,
  ότι καμμία «άβαρία» γιά τήν άνάπτυξη τής έπιστήμης δέν πρέπει νά θεωρήται μεγάλη . Ο,τι είναι δυνατόν νά άναπτύσσεται σέ όλους τούς χώρους τών έπιστημών (διαστημική έρευνα , πυρηνική ένέργεια , γενετική τεχνολογία κ.λ.π.) , πρέπει νά άναπτύσσεται χωρίς κανένα ένδοιασμό καί χωρίς λογαριασμούς ύλικών έξόδων καί μόχθου . Καμμιά φορά βέβαια δυσκολεύεται νά καταλάβη κανείς τήν «οίκολογική νοοτροπία» μερικών , οί όποίοι τρώνε μέ μεγάλη άνεση τά σνίτσελ καί τίς μπριζόλες , άπαιτούν όμως νά μήν γίνωνται ίατρικά πειράματα σέ γάτες καί κουνέλια πού καλλιεργήθηκαν γι’ αύτόν τόν σκοπό . Εκτός βέβαια καί άν ό «άνθρωπισμός» αύτών τών άνθρώπων τής μοντέρνας εύαισθησίας προϋποθέτει δύο άπάνθρωπες έκδοχές : ότι πρέπει νά σταματήση ή φαρμακευτική έρευνα ή ότι οί πολυεθνικές χημείας πρέπει νά πειραματίζωνται μέ τούς πληθυσμούς τών ύπαναπτύκτων χωρών (ένδεχομένως αύτό νά γίνεται σέ μερικές χώρες…) , γιά νά μήν ύποφέρουν οί ποντικοί τών έργαστηρίων…
  Βέβαια σέ τέτοιους άνεύθυνους συναισθηματισμούς δέν χρειάζεται νά δώση κανείς είδική βαρύτητα.
  Είναι όμως άλλο άνάπτυξη τής έπιστήμης καί άλλο ό κοινωνικός έλεγχος αύτής τής άνάπτυξης .
  Ο τέτοιος έλεγχος σημαίνει , πρώτον , ότι ή άνάπτυξη πρέπει νά γίνεται μέ ρυθμούς πού νά μπορή νά τούς άφομοιώση τό κοινωνικό σώμα καί , δεύτερον , ότι οί έχοντες στά χέρια τους τήν έπιστημονική δύναμη (πολυεθνικές , κυβερνήσεις κ.λπ.) πρέπει νά έξασφαλίζουν τήν κοινωνική συγκατάθεση γιά τόν βαθμό χρησιμοποίησή της .
  Μέ άλλα λόγια : είμαστε ύπέρ παντός βαθμού τελειοποιήσεως καί άναπτύξεως τού αύτοκινήτου ή τού άεροπλάνου , τό αύτοκίνητο όμως τό θέλομε τελικώς νά μάς ύπηρετή καί όχι νά τό άγοράζωμε σώνει καί καλά , έπειδή έτσι προβλέπεται στούς στατιστικούς πίνακες τής κατασκευάστριας έταιρείας. Τό πώς μπορεί νά άφομοιωθή κοινωνικά ή άνάπτυξη τής έπιστήμης είναι θέμα πνευματικής καταστάσεως (άπορρέον άπό κοινωνικές , οίκονομικές κ.λπ. συνθήκες ) , γιά τήν όποίαν ό καλλιτέχνης ή ό συγγραφέας έκτελούν μιάν παράλληλη καί αύτοδύναμη λειτουργία καί καθόλου δέν ύποχρεούνται νά «ύπηρετούν» τήν έπιστήμη , όπως θέλουν νά μάς κάνουν νά πιστέψωμε τά συγκαιρινά θεωρήματα . Οί έπιστήμονες είναι «κατασκευαστές κουλτούρας» όπως άκριβώς οί καλλιτέχνες καί οί συγγραφείς . Αλλά σέ πολύ μικρότερο βαθμό , άκριβώς έπειδή ή έπιστήμη σήμερα , όση ίδιοφυϊα καί άν άπαιτή ή έρευνα , είναι τελικώς ένα προτσές καθωρισμένης διαδρομής . Τό πρόβλημα άν δέν λυθή τώρα , θά λυθή αύριο . Καί άν λυθή στήν Αμερική , μεθαύριο θά άκολουθήση στήν Ρωσσία ή άντιστρόφως . Χαρακτηριστική είναι ή περίπτωση μέ τήν τελευταία κρίση τής Μέσης Ανατολής , όπου ή έπιστημονική προσπάθεια άνέπτυξε νέες μεθόδους παραγωγής ένεργείας , μέ άποτέλεσμα τήν μείωση τής έξάρτησης τής βιομηχανικής παραγωγής άπό τίς χώρες τού OPEC καί τήν μείωση τού είσοδήματος τών τελευταίων άπό 280 δίς δολλάρια πού ήταν τό 1980 σέ 97 τό 1987 (καί 100 τό 1988) .
  Από τήν δομή όργανώσεως λοιπόν πού έχει σήμερα ή έπιστήμη στό κύκλωμα παραγωγής , μπορούμε νά πούμε ότι ή κοινωνική εύθύνη τού θετικού έπιστήμονα είναι πολύ μικρότερη άπό έκείνην τού καλλιτέχνη ή τού διανοουμένου . Αρα τό άξίωμα ότι ή έπιστήμη είναι ή άνώτερη μορφή εύθύνης τής πνευματικής δημιουργίας είναι μιά μισή άλήθεια , πού σκοπό έχει νά κρύψη μιά πολύ μεγαλύτερη κοινωνική καί πολιτική λαθροχειρία : τήν δίωξη πού ύπέστησαν μεταπολεμικώς οί ίδέες καί πού ύφίστανται όλοένα. Εννοείται βέβαια ότι ό διανοούμενος μπορεί νά μήν ξέρη καλά τίς «έσωτερικές άναγκαιότητες» μεταξύ έπιστήμης ,παραγωγής καί πολιτικής , άλλά αύτός είναι άκριβώς ό όρισμός τού διανοουμένου : τού άνθρώπου πού μιλεί γιά πράγματα πού «δέν ξέρει καλά» καί πού δέν ύποχρεούται νά τά ξέρη καλά (νά μήν τά άγνοή όμως έπιβάλλεται , άν δέν είναι μόνο «λόγιος τών έμπνεύσεων» ) , γιά νά έχη άξία καί κοινωνικήν γονιμότητα ή σκέψη του . Οί άναγκαιότητες πού άποτελούν άφετηρία τού διανοουμένου όφείλουν νά είναι διαφορετικές άπό τήν γνώση τών «έσωτερικών άναγκαιοτήτων» τών πραγμάτων γιά τά όποία όμιλεί (γιά τήν ίδιόρρυθμη τούτη λειτουργία τού διανοουμένου , βλ. π.χ. J.A.Schumpeter, μν.έ . σελ.235 κ.έ ) .»

 87. Νίκος Κ. said

  Αν θυμάμαι καλά κάποτε ο Ροϊδης είχε παρατηρήσει πως οι νεοέλληνες διαπρέπουν στην οικοδομητική και είχε εντοπίσει την αντίθεση ανάμεσα στα θαυμαστά κτίρια, όπως αυτό της Ακαδημίας, και στο παραγόμενο, εντός αυτών, έργο. Θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος μπορεί να δώσει την παραπομπή, ή και ολόκληρο το κειμενο.

 88. BLOG_OTI_NANAI said

  Το απόσπασμα ομιλίας του Ιωάννη Κακριδή από το κοντινό 1987, το οποίο παραθέτει ο γιος του, δείχνει ότι δεν μπορεί να τα είχε πει αυτά ο Ι.Θ. Κακριδής:

 89. «- Σήμερον έχομεν το περιέχον, αλλά δεν έχομεν το περιεχόμενον. Έχομεν Ακαδημίαν, αλλά δεν έχομεν ακαδημαϊκούς. Πρό τινος καιρού ακόμη, όταν έζη ο Οικονόμου και ο Ασώπιος και ο Μανούσης και ο Ραγκαβής και άλλοι της περιωπής των, ημπορούσαμεν να έχομεν εκπροσώπους ακαδημαϊκούς. Αλλά σήμερον δεν υπάρχουν ή εκείνου που υπάρχουν είναι ερείπια…». ([Ανωνύμως] Η ίδρυσις της Ακαδημίας. Να γίνει ή όχι. Γνώμαι λογίων… ο κ. Ροΐδης, εφημ. “Το Άστυ”, έτος ΙΕ’, περ. Β’. Εν Αθήναις Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 1900, σελ. 3.)

  Αλλά κι εγώ σα να θυμάμαι ότι κάπου γράφει ο Ροΐδης για τη δικιά μας Ακαδημία ότι ελλείψει αντικειμένου και μελών λέγεται απλώς Σιναία. Δεν το βρίσκω όμως τώρα.

 90. Κιγκέρι said

  Δεν ξέρω αν το έχετε ήδη δημοσιεύσει εδώ, αλλά υπάρχει ένα κείμενο του Ι.Κακριδή για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο, στο οποίο συμφωνεί να γίνεται από μετάφραση,χωρίς να κινδυνεύει η γλώσσα από αργό θάνατο! http://www.greek-language.gr/greekLang/files/document/kakridis_1.pdf

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  87: Το κείμενο του Ροΐδη πρέπει αν είναι το «Ακαδημία χωρίς Ακαδημαϊκούς» από τον 5ο τόμο των Απάντων. Το ανέβασα εδώ, ελπίζω να δουλεύει: https://uploadfiles.io/yprmg

 92. Διονύσης said

  @55, 56

  Δεν το έγραψα στο πρώτο σχόλιο και ίσως θεωρήθηκε ότι το παραβλέπω αλλά τα περί μπουρδολογίας ισχύουν και για αποφοίτους των τμημάτων των αντιστοίχων πεδίων (ιστορία, φιλολογία, αρχαιολογία). Δεν είναι ιός που προσβάλλει μόνο τους θετικούς επιστήμονες. Απλά το σχολίασα γιατί το υπόθεση – πείραμα – απόδειξη με κάποια παραλλαγή προσαρμοσμένη στα συμφραζόμενα του κάθε πεδίου χρησιμοποιείται και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στο εξωτερικό science σκέτο νοούνται συνήθως οι φυσικές επιστήμες σε αντίθεση με τις ανθρωπιστικές οι άλλες που πρέπει να προσδιοριστούν.

  Η μελέτη της ιστορίας, η αρχαιολογία αλλά και η γλωσσολογία ακολουθούν κάποιες βασικές αρχές για την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους. Όπου οι υποθέσεις παραμένουν μόνο υποθέσεις δηλώνονται ως τέτοιες. Όπου αυτές οι υποθέσεις μπορούν ως εργαλείο να εξηγήσουν άλλα φαινόμενα τότε χρησιμοποιούνται αλλά πάντα με προσοχή. Οι ρομαντικές προσεγγίσεις του 19 αιώνα και οι «συμβατικές» ονομασίες (ομηρική Τροία, «τάφος του Αγαμέμνονα» κλπ) δεν αποτελούν πια την κανονικότητα.

  Σε κάποια συζήτηση για τις μαύρες τρύπες ο μη ειδικός της παρέας μπορεί και να πειστεί από την επιχειρηματολογία του ειδικού, αλλά δεν θα γίνει το ίδιο αν το θέμα αφορά την Αμφίπολη και το τι σημαίνει μακεδονικός τάφος, ρωμαϊκό μνημείο κλπ. Σε ζητήματα ιστορίας φαίνεται ότι η μη ολοκλρωμένη ή τελική απάντηση λόγω έλλειψης στοιχείων θεωρείται έλλειμμα του ερευνητή.

 93. Νίκος Κ. said

  89, 91 Ευχαριστώ

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι Ιάπωνες οπαδοί μαζεύουν τα σκουπίδια από την εξέδρα τους, όταν τελειώνει ο αγώνας της εθνικής τους. Τι ξενέρωτοι! Εμείς εδώ τα πετάμε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Άτιμη τουρκοκρατία! 😊

 95. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν ανήκω σε αυτούς που νομίζουν ότι η νέα γενιά είναι χειρότερη από την δική μας και τις παλιότερες. Αντίθετα, θεωρώ ότι είναι καλύτερη.

  Ούτε ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η γλώσσα μας χάνεται. Απλά εξελίσσεται και μάλιστα πολύ γρήγορα, λόγω τεχνολογίας. Η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας σε πανελλήνια και παγκόσμια κλίματα, εξαφανίζει τους ιδιωματισμούς και ενσωματώνει υποχρεωτικά και πολλές ξένες λέξεις. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, είναι σίγουρα αναγκαιότητα.

  Είμαι υπέρ της γνώσης της αρχαίας και της καθαρεύουσας, για να μην αποκοπούμε από την παλαιότερη πολιτιστική μας κληρονομιά.

  ————————————————————————————————————–

  *Το θέμα με το τεκμήριο περί Κακριδή, θεωρώ ότι έληξε. Ποτέ δεν αμφισβήτησα αυτά που λέει ο Νικοκύρης, αλλά γενικά, για όλα, προτιμώ το συμπέρασμα να είναι αποτέλεσμα έρευνας και όχι πίστης στα λεγόμενα οιουδήποτε.

  Γι’ αυτό, αν κάπου υπάρχει στο περιοδικό «Πλάτων» αυτή η δήθεν διήγηση για τον Κακριδή ότι η γλώσσα μας πεθαίνει, θα ήθελα να το δω και αυτό, ποιος και πως το λέει. Δυστυχώς δεν είμαι καλό ψαχτήρι να το βρω μόνος μου. Αν κάποιος μπορεί…

 96. sarant said

  88-90 A μπραβο!

  95 Στο άρθρο του 2013 για το ίδιο θέμα νομίζω πως αναφερεται το όνομα του «αυτήκοου» φιλολόγου.

 97. gpoint said

  Ελπίζω η Φίφα να αποκλείσει για πολλά χρόνια πολωνία και Ιαπωνία για το άθλιο στήσιμο ώστε να περάσει η Κολομβία. Ειδικότερα η Ιαπωνία θ αποκλειότανε αν ισοφάρζε η Σενεγάλη αλά φάνηκε πως της ήταν αδιάφορο και από την άλλη η Πολωνία αρνιότανε να επιδιώξει ένα δεύτερο γκολ που θα χαλούσε την ισοβαθμία και θα απέκλειε την Ιαπωνία.
  Εκείνο που δεν μάθαμε αν ήτανκι ο διαιτητής του αγώνα Σενεγάλης-Κολομβίας στο κόλπο, δλδ αν θα ακύρωνε το γκολ της ισοφάρισης αν έμπαινε και πιθανόν να δικαιολογεί την «σιγουριά» των Ιαπώνων ώστε ν μην επιδιώκουν κι αυτοί το γκολ που θα σιγούρευε την πρόκρισή τους

  Ολη η Φίφα ατέλειωτη παράγκα ;;;

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πώς να υπάρχει, Κώστα μου, αφού είναι δήθεν; 😊 Ο Αθεόφοβος πάντως παραθέτει λινκ με τα περιεχόμενα όλων των τευχών.
  (Και πώς να τα μάθουμε τα αρχαία, Κώστα; Εγώ τα «διδάχτηκα» στο γυμνάσιο και το λύκειο και δεν έμαθα σχεδόν τίποτα. Και πήγαινα και κλασικό και δεν ήμουν μαθητής του πεταματού. Τέλος πάντων…)

 99. Λεύκιππος said

  Πρέπει να τα αγαπάς κιολας. εεε….

 100. Κιγκέρι said

  Και κάτι ακόμα για τον Κακριδή, που μπορεί να φανεί ασήμαντο, αλλά για μένα δείχνει τη στάση του για τη γλώσσα: στη Μυθολογία του, για να περιγράψει πώς ο Δίας πέταξε τον Ήφαιστο από τον Όλυμπο, αυτός ο μέγιστος φιλόλογος δεν δίστασε να γράψει ότι «τον σαβούρντισε»!

 101. Ιστοριοδίφης said

  Εκλεκτέ οπαδέ του ΠΑΟΚ, κ. Gpoint (97): Τί εννοείς; Ότι Ιαπωνία + Πολωνία το στήσανε για να περάσει η Κολομβία, επειδής έχει <a href="«>Εβραίο προπονητή, τον 68χρονο Αργεντίνο Jose Pekerman; Από επροχτές <a href="«>σε έχω ενημερώσει ότι η Κολομβία θα φτάσει τουλάχιστον μέχρι τους «8», αλλά εσύ – ως συνήθως – ζείς στον δικό σου κόσμο.

  Την ανακοίνωση που έβγαλε σήμερα το «Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος» για τα αίσχη που κάνανε χτές οι Παοκτζήδες οπαδοί της θύρας 4 (ή μήπως 4α;) την διάβασες; Κι αν την διάβασες, ελπίζεις ακόμα ότι θα πάρει πρωτάθλημα του χρόνου ο ΠΑΟΚ, όταν οι οπαδοί του βανδαλίζουν κάθε τόσο το Μνημείο του Ολοκαυτώματος; Είσαι σοβαρός, κ. Gpoint;

 102. sarant said

  100 Που ειναι και πολύ εύστοχη χρήση του ρήματος

 103. ΣΠ said

  97
  Δεν έχεις δίκιο για τον διαιτητή. Στην αρχή του αγώνα έδειξε πέναλτι υπέρ της Σενεγάλης και το πήρε πίσω αφού είδε το VAR. Αν ήταν στο κόλπο θα το είχε καταπιεί από την αρχή.

 104. ΚΩΣΤΑΣ said

  96 β. Έριξα μια ματιά στην ανάρτηση του 2013, δεν κατάλαβα ποιος είναι ο αρθρογράφος.

  98 > Πώς να υπάρχει, Κώστα μου, αφού είναι δήθεν;

  Γιάννη, όπως λέει και ο Σπύρος στο # 34 «… αλλά ότι κάποιος άλλος αρθρογράφος γράφει ότι άκουσε τον Κακριδή στην τηλεόραση να λέει αυτή τη φράση, ότι η γλώσσα μας αργοπεθαίνει.»

  Το «δήθεν» αναφέρεται στο ψέμα του αρθρογράφου, άκουσε, «δήθεν», τον Κακριδή… Αυτό ψάχνω να βρω, ποιος και πως…

  99 > Πρέπει να τα αγαπάς κιολας. εεε…

  Φυσικά, … αν όμως θέσουμε την ίδια παράμετρο και για τα άλλα γνωστικά αντικείμενα, που πάμε μετά; 😉

 105. Κώστας said

  εδώ: Πώς να μεμφθεί, όμως, κανείς τον Κουνάδη ή τον Κωνσταντινίδη, όταν ακόμα και ειδικοί επικαλούνται δομικές ομοιότητες μεταξύ της Γερμανικής και της Ελληνικής −ακόμα και της ΝΚ!− τις οποίες αποδίδουν στη μετάφραση του Λούθηρου; Ενδιαφέρον, βέβαια, θα είχε αν ο ισχυρισμός αυτός συνοδευόταν και από συγκεκριμένα παραδείγματα. Ποιες ομοιότητες υποτίθεται πως οφείλονται στη μετάφραση; Ένα οποιοδήποτε κεφάλαιο της ΚΔ να πιάσει κανείς και να αντιπαραβάλει το ελληνικό κείμενο με το αντίστοιχο γερμανικό, θα διαπιστώσει ότι ο Λούθηρος, όπως είπα και χθες, μετέφρασε χρησιμοποιώντας δομές που ήταν ήδη διαθέσιμες: δεν έπλασε μετοχές αορίστου ή μέλλοντα· ούτε αντικατέστησε περιφραστικούς τύπους (λ.χ. παρακειμένου, μέλλοντα, παθητικής φωνής) δημιουργώντας μονολεκτικούς· ούτε στις εξαρτημένες προτάσεις άφηνε το κλιτό ρήμα στο πρόσθιο πεδίο· ούτε προσάρμοζε τη πτώση του αντικειμένου δουλικά στην αντίστοιχη του πρωτοτύπου· ούτε, ούτε, ούτε… Πρόκειται για έναν εντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό που, όπως και στην περίπτωση του «Καταραμένου Έλληνα», ζει και θρέφεται μόνο εντός του ελληνικού πολιτισμικού περιβάλλοντος.

 106. Κώστας said

  Αναφερόμουν στο σχόλιο 20, αλλά ως συνήθως κάτι μπέρδεψα στον κώδικα… :mrgreen:

 107. gpoint said

  Ιστοριοφίδη πάλι βλακείες λες…δλδ πέρισυ που δεν πειραζανε το μνημείο μήπως πήρε το πρωτάθλημα ; Εκτός αυτού σου έχω πει πως ο στόχος είναι ο ευρωπαϊκός τίτλος για αυτό και δεν πειράζουμε τις Βρυξέλλες και το Σαμονί. Πιο πλάκα έχει να παίρνεις το κύπελλο και να ξεβρακώνεις τον εκάστοτε «πρωταθλητή» στον τελικό.

  Η Κολομβία κέρδισε άδικα και τυχερά, όποιος σε άκουσε στο στοίχημα έπεσε από την ακρόπολη και στάθηκε όρθιος, η δουλειά για να περάσει γινότανε στο άλλο παιχνίδι από μαφίες και μπούκηδες και χαμπάρι δεν πήρες

 108. ΓιώργοςΜ said

  105 Οι ομοιότητες, ανεξάρτητα με το αν έχουν την αιτιακή σχέση που ευαγγελίζονται όσοι την ευαγγελίζονται ή όχι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την εκμάθηση της Γερμανικής από Έλληνες. Αν μη τι άλλο, για να απομυθοποιήσουν τη δυσκολία της.
  Επειδή τα λίγα κουτσογερμανικά μου τα έμαθα (τότε, παλιά) ακολουθώντας μια τέτοια μέθοδο, μπορώ να πω με αρκετή σιγουριά πως δουλεύει.
  Οι ειδικοί του λινκ είναι δάσκαλοι της Γερμανικής, και το φυλλάδιο είναι λίγο-πολύ διαφήμιση. Δε θα έπρεπε να λέει ανακρίβειες, αλλά δεν είναι δα κι επιστημονική δημοσίευση ή διατριβή.

 109. gpoint said

  # 103

  Είπα πως δεν μάθαμε αν κι ένα γατόνι διαιτητής ακριβώς αυτό θα έκανε, όχι πως ήτανε πιασμένος. Δεν ήταν η περίπτωση (ή δεν χρειάσθηκε) αλλά έχω δει πολλά μτς με πιασμένο διαιτητή που ξεκινάει με σφυρίγματα υπέρ της ομάδας που τελικά θα σφάξει. Θυμάσαι το περσινό Πανιώνιος- ΟΣΦΠ 3-4 11
  Κλασσικό παράδειγμα

 110. Chr said

  @92, για αυτό παρέπεμψα στον μεγάλο Σέλντον Κούπερ, αν και μάλλον ωραιοποίησα τις απόψεις του.

  @101, εκείνη την ώρα η οπαδοί του ΠΑΟΚ έδιναν μάχη στην Μελενίκου που είναι αρκετά μακριά από την πλ. Ελευθερίας.

 111. LandS said

  Τζι πολλές φορές αναρωτιέμαι. Το χαίρεσαι το ποδόσφαιρο; Περνάς καλά βλέποντας ένα αγώνα;

 112. gpoint said

  # 109

  Να στο κάνω πιο λιανά, η Κολομβία είχε δυο τρόπους να περάσει,να κερδίσει η ίδια ή να χάσει η Ιαπωνία.πιο εύκολο ήταν το δεύτερο, η πρόκριση της Ιαπωνίας ήταν δωράκι που το θέλανε και το καταφέρανε για την «συνεργασία» της

 113. Γιάννης Π said

  Εκείνο που με θλίβει, με ταράζει και με θυμώνει είναι ότι όλοι τούτοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ δεν έχουν μάθει, παρά τις σπουδές τους, ότι για να διατυπώσεις μια άποψη για ένα επιστημονικό θέμα πρέπει να την τεκμηριώσεις και μάλιστα τα τεκμήρια να αντλούνται από επιστημονικές δημοσιεύσεις.
  Τόσα χρόνια καθηγητής στο Πολυτεχνείο ο Κουνάδης και ο κάθε Κουνάδης, ούτε αυτό το ελάχιστο δεν έμαθε.

  Εκτός κι αν τον κ. Κουνάδη δεν τον ενδιαφέρει τι θα πει, αλλά απλώς θέλει να πει κάτι που θα αρέσει στα αυτιά των πολιτικών του φίλων και που θα προξενεί κακό στους πολιτικούς εχθρούς του.
  Τις ίδιες ανοησίες ακούσαμε και ακούμε και για το Μακεδονικό αλλά και για κάθε σοβαρό θέμα.
  Άλλωστε κάποιοι (λέγε με Καρατζαφέρη) έκαναν κόμματα και μπήκαν στη Βουλή σχολιάζοντας αρλουμποειδώς απλώς μια λέξη σε ένα από τα καλύτερα βιβλία ιστορίας που γράφτηκαν ποτέ.

 114. gpoint said

  # 110

  Ναι, όταν βλέπω να παίζεται μπάλλα… στα περισσότερα ματς του ΠΑΟΚ (φέτος) όταν παίζει καλά η Βραζιλία, η Ρεάλ γενικά όταν επιδιώκουν το θεαματικό ποδόσφαιρο
  Οταν βλέπω τους Πολωνούς να ξαπλώνουν στο γρασίδι και τους Ιάπωνες ΕΝΩ ΧΑΝΟΥΝ (κι αν ισοφαρίσουν οι Σενεγαλάζοι αποκλείονται) να αλλάζουν πασίτσες και να μην περνάνε την σέντρα αγανακτώ όπως οποιοσδήποτε το είδε

 115. Κώστας said

  108:

  «[…] μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την εκμάθηση της Γερμανικής από Έλληνες.»

  Μπορούν, αρκεί να είναι κανείς εξοικειωμένος με την αρχαία. Μόνο τότε είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να αξιοποιεί τις όποιες ομοιότητες. Το ερώτημα, όμως, είναι: ποιες ηλικιακές ομάδες εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή;

  «Δε θα έπρεπε να λέει ανακρίβειες, αλλά δεν είναι δα κι επιστημονική δημοσίευση ή διατριβή.»

  Μόνο που οι ανακρίβειες αυτές συμβάλλουν στην παγίωση και διαιώνιση μύθων. Δεν έχει καμία σημασία αν πρόκειται για διαφήμιση ή επιστημονική δημοσίευση.

 116. ΣΠ said

  Ισχύει ότι ο Ελύτης είπε ότι μόνο όποιοι γνωρίζουν Αρχαία Ελληνικά μπορούν να χρησιμοποιούν σωστά τη Νεοελληνική ή είναι κι αυτό παραμύθι;

 117. BLOG_OTI_NANAI (91), ευχαριστώ! Πάντα απολαυστικός ο Ροΐδης — και δυστυχώς, πολλά που λέει (δεν μιλώ για την Ακαδημεία) είναι ακόμα επίκαιρα…

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα αγαπάω τα αρχαία ελληνικά. Και Όμηρο διαβάζω και τραγικούς και λυρικούς…Μεταφρασμένα στη γλώσσα μου, όμως, στα νέα ελληνικά, από μερακλήδες μεταφραστές. Τα αρχαία ελληνικά είναι ξένη γλώσσα για μένα. Σωστό ή λάθος, έτσι το βλέπω. 😇

 119. cronopiusa said

 120. ΚΩΣΤΑΣ said

  118 Γιάννη, ό,τι υπάρχει σήμερα στα μουσεία, μπορείς να το βρεις και στο διαδίκτυο, άλλη χάρη έχει όμως το πρωτότυπο! Και τέλειο ζωγραφιστό… νινί μπορείς να δεις, αλλά να το απολαύσεις δεν μπορείς. 😉 🙂 😛

  Καλή είναι η μετάφραση, άμα υπάρχει δίπλα και το πρωτότυπο, βλέπεις ότι μερικά τα καταλαβαίνεις γιατί έχεις ήδη μια προπαιδεία, και σιγά-σιγά, βοηθούμενος και από τη μετάφραση συνέχεια βελτιώνεσαι…, είναι απόλαυση, δοκίμασέ το!!!

 121. Αιμ said

  57. Την Ευκλείδειο Γεωμετρία δεν θα την έλεγα ακριβώς βιβλίο
  «Η Ευκλείδεια γεωμετρία είναι ένα μαθηματικό σύστημα που αποδίδεται στον αλεξανδρινό Έλληνα μαθηματικό Ευκλείδη και περιγράφεται στο βιβλίο του γεωμετρίας με όνομα: τα Στοιχεία.»
  Απο τη βίκι

 122. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μιλήσατε πιο πάνω για τον Ροΐδη, για τον Σουρή όμως δεν είπατε κάτι!

  Η Ακαδημία

  Τι ησυχία ιερά!
  Τι σιωπή, τι λήθη!
  Θαρρείς κι υπό τους θόλους της
  το πνεύμα απεκοιμήθη.

 123. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν έτυχε κάποιος από τους σχολιογράφους και απόφοιτος του ΕΜΠ να είχε καθηγητή τον Α.Κουνάδη για να μας πει τις εντυπώσεις του;

 124. Αιμ said

  Στο συμπαθέστατο σάιτ που μας παρέπεμψε ο Γ. Μιχαηλίδης στο 62 χρησιμοποιεί τον «δικό μας» όρο απόφευγμα
  «Το πρόβλημα είναι πως στην επιστήμη τα αποφεύγματα δεν παίζουν κανένα ρόλο· ρόλο παίζουν οι επιστημονικές έρευνες.»
  Μόνο που δεν καταλαβαίνω αν είναι επίτηδες ή καταλάθος. Εσείς τι λέτε ;

 125. atheofobos said

  Ένα ενδιαφέρον και σχετικό άρθρο είναι το:
  Πόσες λέξεις χρειαζόμαστε για να μιλάμε μια γλώσσα;
  https://buff.ly/2KqBKTS
  Σε αυτό αναφέρεται επίσης πως:
  Περισσότερες από 170,000 είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγγλική γλώσσα σύμφωνα με το Oxford English Dictionary.

 126. Παναγιώτης Κ. said

  @113. Το ερώτημα για το είδος της γνώσης που δίνουν τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υπαρκτό καθώς και κατά πόσο αυτό συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας. Πιο ουσιώδες όμως είναι το ερώτημα για τον τρόπο που διδάσκεται αυτή η γνώση.
  Στο Ελληνικό πανεπιστήμιο δεν γίνεται κάποια διδασκαλία για τον τρόπο γραφής μιας εργασίας, εξ όσων γνωρίζω.

 127. Μαρία said

  124
  Καταλάθος.

 128. … Αλλο ένας αναρμόδιος για τη γλώσσα Ακαδημαϊκός, άλλο η Ακαδημία. …

  Η Ακαδημία δεν συνάδει
  με τον κ. Κουνάδη.

 129. 116, … Ισχύει ότι ο Ελύτης είπε ότι μόνο όποιοι γνωρίζουν Αρχαία Ελληνικά μπορούν να χρησιμοποιούν σωστά τη Νεοελληνική ή είναι κι αυτό παραμύθι; …

  Αν ισχύει, αφορά μια μικρή
  ελύτ.

 130. Γς said

  128:

  Δεν κουνάδει

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  117: Παρακαλώ! Κι εγώ πιστεύω πως είναι αδύνατο να διαβάσει κάποιος τον Ροΐδη και να μην γοητευτεί από το πνεύμα του ανθρώπου αυτού. Τον αντέγραψαν τόσοι, κι όμως παρέμεινε μοναδικός.

 132. Λεύκιππος said

  Καλημέρα. Επειδή κυκλοφορούν αρκετοί γνώστες ανάμεσά μας. Χθες το βράδυ βλέποντας το Παναμάς-Τυνησία στο γήπεδο που ήταν φίσκα, αναρωτήθηκα, είναι όλοι αυτοί πραγματικοί θεατές ή κανένα μακέτο που έλεγε κι ο αείμνηστος; Ξέρει κανείς;
  …… και πάλι καλημέρα μας.

 133. Alexis said

  Καλημέρα

  #80: Δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή να ανοίξω μία κουβέντα περί επιστήμης, πάντως η …προβατογιδολογία είναι επιστήμη αλλά ο τσοπάνης δεν είναι επιστήμονας, για τον απλούστατο λόγο ότι γνωρίζει άριστα ό,τι αφορά το δικό του κοπάδι αλλά δεν ξέρει το αντικείμενο σφαιρικά. Αν τον στείλεις στην Αυστραλία να φυλάξει πρόβατα το πιο πιθανό είναι να αποτύχει γιατί δεν θα έχει τις γνώσεις να εξηγήσει κάποια πράγματα και να τα προσαρμόσει στις νέες συνθήκες, γι’ αυτό άλλωστε μίλησα για συσσωρευμένη γνώση.
  Για την θεολογία, τουλάχιστον έτσι όπως την εννοούμε στα πλαίσια του χριστιανισμού, έχω κι εγώ σοβαρότατες επιφυλάξεις γιατί ασχολείται με κάτι που δεν είναι θέμα γνώσης αλλά πίστης και βιώματος, αλλά σταματώ κι εγώ εδώ γιατί όπως σου είπα δεν προκάνω… 🙂

  Εν τω μεταξύ στο άλλο νήμα συνεχίζεται η Λιαντινομαχία!
  Αρχίζω πλέον να αμφιβάλλω αν όλα αυτά τα κάνει ο Βάτμαν μόνος του.
  Ο επονομαζόμενος και «χωροφύλαξ του ιστολογίου» τι λέει; 🙂

 134. Λεύκιππος said

  133 Ποιο είναι το άλλο νήμα;

 135. https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/22/afora/

 136. Pedis said

  Κοιταξα την ομιλία του Κουναδη

  (και μάλιστα πείσθηκα να την διαβάσω ολόκληρη όταν έπεσα στην παράγραφο όπου μαζί τη λίστα στο κυριακάτικο κήρυγμα του παπά για τα κακά που πλήττουν τον κόσμο σήμερα συγκαταλέγει ως βασικό τον αυτοχειριασμό, ώστε να μην νιώθω ότι είμαι εξαιρεση …)

  και σε στυλ και περιεχόμενο για «επιστολή αναγνώστου μας, συνταξιούχου τμηματάρχη Β’ «, χωρίς να είναι εξαιρετικός, δεν τα πάει κι άσχημα.

 137. sarant said

  124 Λαθος φαίνεται

  136 Ακριβέστατο!

 138. Γιάννης Ιατρού said

  133: (τέλος) Alexis
  Ένα μόνο Αλέξη: Ανοιχτή γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για σε όσους εκεί βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και σχολιάζουν παρεκτρεπόμενοι και μας γεμίζουν σκουπίδια… 🙂

 139. Γιάννης Μιχαηλίδης said

  124 κατά λάθος μπήκε. Το ξέρω από πρώτο χέρι γιατί εγώ έχω γράψει τα κείμενα. Αγνοώ πλήρως τη συζήτηση σχετικά με το «απόφευγμα» και τι ακριβώς εννοείς όταν λες ««δικό μας» όρο».

 140. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  Κύριε Σαραντάκο,
  Το γεγονός ότι ο Κουνάδης είναι των θετικών επιστημών, ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, δεν λέει τίποτε. Και εσείς ξεκινήσατε ως χημικός μηχανικός («σε κάποια άλλη ζωή» όπως γράφετε)· βέβαια, σπουδάσατε και αγγλική φιλολογία. Δεν είναι λίγοι όσοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τομείς άσχετους της επιστήμης τους και, διαθέτοντας μεράκι, μας άφησαν αξιόλογες εργασίες. Με λίγα λόγια, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας ότι αυτός ο άνθρωπος λέει και γράφει μπούρδες· ανοίγει το στόμα του και «πετάει βατράχια» (πάλι καλά που δεν πετάει κανένα δίσκο να μας σπάσει τα κεφάλια).

  Εδώ και 10ετίες, το επίπεδο της Ακαδημίας Αθηνών είναι απαράδεκτα χαμηλό – μην τα «ισοπεδώνουμε» όλα, υπάρχουν και λαμπρές προσωπικότητες (ο φιλόσοφος Μουτσόπουλος, ο μηχανικός Τάσιος και άλλοι είναι από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις· παραμένουν, όμως, εξαιρέσεις).
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η Ακαδημία είχε τιμήσει την Έλενα Τσαουσέσκο. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ανδρόνικος τούς είχε δηλώσει ότι ΔΕΝ ήθελε να γίνει ακαδημαϊκός (το θεωρούσε υποτιμητικό) και μην τολμήσουν να τον προτείνουν.

  Θα επιθυμούσα να επισημάνω ότι οι Έλληνες ακαδημαϊκοί, αν και απολαμβάνουν τις, καλές (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα), συντάξεις τους (κατά συντριπτική πλειονότητα ως ομότιμοι καθηγητές ΑΕΙ), μισθοδοτούνται και ως ακαδημαϊκοί!
  Οι αποδοχές των (Ελλήνων) ακαδημαϊκών θεωρούνται «αποζημιώσεις» και «έξοδα κινήσεως» και είναι αφορολόγητες, ενώ προβλέπονται και ειδικά κονδύλια για δήθεν «ερευνητικά ταξίδια»:
  http://www.kathimerini.gr/394319/article/politismos/arxeio-politismoy/h-akadhmia-a8hnwn-antimetwph-me-ton-eayto-ths
  Οι ακαδημαϊκοί της πολιτισμένης Ευρώπης επιτελούν έργο αμισθί:
  http://www.kathimerini.gr/736652/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/akadhmia-a8hnwn-ellhnikh-voylh-ekklhsia

 141. Αιμ said

  139. Οι σαραντακιστές (sic) λέγοντας «απόφευγμα» εννοούν καθιερωμένο αλλά μούφα απόφθεγμα .
  Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας

 142. Γιάννης Μιχαηλίδης said

  141 Χαχαχα! Καλό και πετυχημένο! Δεν το ήξερα. Όχι, αν και δάσκαλος, την πάτησα και έκανα λάθος το οποίο και διόρθωσα. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

 143. sarant said

  142 Μπραβο που το διορθώσατε!

  140 Θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα όσα λέτε.

 144. The Duke of Waltham said

  Μα κάπου τον είδα φέτος, κάπου τον είδα πάλι αυτόνε… Α, θυμήθηκα:

  http://www.kathimerini.gr/957937/gallery/proswpa/geyma-me-thn-k/antwnhs-koynadhs-ptwxotero-le3ilogio-ptwxoterh-skeyh

  Από τον τίτλο υπέθεσα ότι θα έκανε καμιά μακροσκελή ανάλυση επί του θέματος, αλλά τελικά μόνο μια παράγραφο αφιέρωσε στα δεινά τής γλώσσας μας – αν και ενδεικτική.

 145. Pedis said

  # 143 – 140 Θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα όσα λέτε.

  δεν ξέρω σε ποια διαφωνείς, αλλά νά, ισως, ένα από αυτά: έχεις υπόψην σου εθνικές ακαδημίες επιστημών που να μην πληρωνουν οδοιπορικά στα μέλη τους όταν δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της ακαδημίας ή την εκπροσωπούν και, πολύ πιθανά, να μη διαθέτουν κάποιο αριθμό μελών με σταθερό μισθό;

  Ούτε το ένα ούτε το αλλο είναι κατακριτέα, προφανώς. Αντίθετα είναι απόλυτα δικαιολογημένα όσον αφορά τις ακαδημίες.

 146. Pedis said

  Γενικότερα, πάντως, είναι αηδιαστικώς εκνευριστικά τα ψωροκωστενέικα παράπονα και η ψευτοπικρία για την υποτιθέμενη διαφθορά εκεί που δεν υπάρχει, να κάνουν δηλαδή την τρίχα τριχιά, αν δεν εφευρίσκουν «σκάνδαλα» σούι τζένερις της ημεδαπής, με κύριο σκοπό την εκπαίδευση των ιθαγενών στην αποδοχή ότι η λειτουργία τους κράτους τους αποτελεί μοναδική εξαίρεση στον πολιτισμένο κόσμο, και παράλληλα, να μην αποκαλύπτονται ποτέ οι τεράστιες διαστάσεις που έχει πάει η καθόλα νόμιμες και συχνά χλιδάτες αποζημειώσεις για μανατζεριλίκια, συμμετοχές σε επιτροπές, συνέδρια, ομιλίες και κονσάλτανσιζ από ειδήμονες, ιθύνοντες, οπίνιον λίντερς σε αυτόν τον πολιτισμένο, ακριβώς, κόσμο.

 147. Pedis said

  Πείτε με αφελή, αλλά όταν έμαθα, εδώ και κάποια χρόνια, για το (συχνά πολύ υψηλό) κασέ των νομπελιστών (πέραν των δικαιολογημένων οδοιπορικών, εννοείται, κι ακόμη πέραν από αυτά που καλύπτουν τα έξοδα διαμονής μελών της οικογένειάς τους που τους συνοδεύουν) για να δώσουν ομιλία σε πανεπιστημιακό κοινό (για τη δουλειά και την επιστήμη τους στο κάτω-κάτω) δεν το πίστευα.

 148. sarant said

  145 Τι ισχύει με τις άλλες ακαδημίες δεν το ξέρω Αλλά τα οσα λες πιο κάτω ισχύουν.

 149. Pedis said

  # 148 – λ.χ. US:

  Are members paid?

  No. A very few members assumefull-time positions within the Academies and receive salaries (nor are their institutions reimbursed for the time that they devote to Academy work). Membership and participation in Academy activities are voluntary. Reimbursement of travel costs and subsistence support is the only compensation provided.

  http://www.nationalacademies.org/memarea/memfaq/index.html

 150. Pedis said

  τα οποία είναι λογικά, καλά κι άγια, έτσι!; Αλλά είναι ο απατεώνας ο βάταλος πούχει χόμπυ να τα παρουσιάζει όλα με κακοήθη τρόπο.

 151. Στη Γαλλία, ο καθαυτό μισθός των ακαδημαϊκών ήταν … 105,6 ευρώ το 2005, αν πιστέψουμε αυτό το άρθρο. Οι αξιωματούχοι της όμως, ο διαρκής γραμματέας π.χ., έπαιρναν σκανδαλώδεις εξωμισθολογικές παροχές, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 152. Γς said

  148:

  >Τι ισχύει με τις άλλες ακαδημίες δεν το ξέρω

  Διάβασα «με τις σκάλες» κι ο νους μου πήγε στους υπαλλήλους της Ακαδημίας που μετά από κάθε συνεδρία τρέχουν και βάζουν στα σκαλοπάτια σε ειδικές εγκοπές πιασήματα και κουπαστές για να κατέβουν μερικοί αθάνατοι

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Εμείς οι παλαιότεροι, που είχαμε τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, το μόνο που μας μάθαιναν και το ίδιο λίγο πολύ συνεχίζεται μέχρι τώρα είναι συντακτικό και γραμματική. Παπαγαλίζαμε κάποια πράγματα και ακόμα και τώρα διδασκόμαστε το ρηχό και κανείς μας δεν ξέρει στην ουσία τι μεγαλειώδες έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες».
  Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο εκλεκτός γλωσσολόγος μας.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/3762185/weekend-giati-greece-ki-ochi-ellada&ved=2ahUKEwiw9NnDn_3bAhUCQZoKHUQJCQgQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw3ECcTcNoA-pTjwfWCSs1QG

 154. sarant said

  153 Καλο άρθρο αν και προφορικός λόγος και θέλει καποια επιμέλεια.

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  155: Το ‘βαλα, γιατί κάποιοι φίλοι θεωρούν ότι η εκμάθηση των αρχαίων είναι θέμα μερακίου και θέλησης. 😊

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  154, όχι 155.

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  153 «…| Παπαγαλίζαμε κάποια πράγματα και ακόμα και τώρα διδασκόμαστε το ρηχό και κανείς μας δεν ξέρει στην ουσία τι μεγαλειώδες έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες».
  Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο εκλεκτός γλωσσολόγος μας

  Δηλαδή, και σήμερα ακόμη δεν ξέρει τι έκαναν οι αρχαίοι, ο εκλεκτός γλωσσολόγος μας; 😛
  Ας διαβάσει Δημήτρη Σαραντάκο! 😉

 158. Μαρία said

  146
  Για τις διαλέξεις κυρίως πολιτικών ρεπορτάζ μετά το 27:25 , τιμές μετά το 30:38.
  https://www.francetvinfo.fr/replay-jt/france-2/20-heures/jt-de-20h-du-lundi-12-octobre-2015_1114461.html

 159. Αρχαιοελληνιστής said

  Λέει στο σχόλιο 154 ο κ. Σαραντάκος (και συμφωνώ απολύτως μαζί του) ότι η συνέντευξη του χριστιανούλη γλωσσολόγου Χριστόφορου Χαραλαμπάκη στο newsbeast.gr (βλέπε σχ. 153) είναι πολύ καλή και μπορεί να δημοσιευθεί ως αυτόνομο άρθρο με λίγο χτένισμα.

  Ρωτάω τον κ. Σαραντάκο: 1) Αν αποφασίσει να κάνει άρθρο την συνέντευξη Χαραλαμπάκη, θα τολμήσει να ενημερώσει τους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου αυτό που λέει ο χριστιανούλης καθηγητής, ότι δηλαδή οι Αρχαίοι Έλληνες ήσαν τόσο μπροστά που είχαν ΛΕΞΗ ακόμη και για το ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ (σερβιέτα); Κι ότι το έλεγαν «ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΕΙΟΝ», λέξη η οποία σημαίνει επίδεσμος του γυναικείου αιδοίου;

  2) Συμφωνεί με τον χριστιανούλη Χαραλαμπάκη ότι ΔΕΝ πρέπει να μαθαίνουμε τις χυδαίες λέξεις των Αρχαίων, ενώ ο Μέγας Βολταίρος έλεγε ότι πάντα πρέπει να αρχίζουμε την μελέτη μιάς Ξένης Γλώσσας μαθαίνοντας τις χυδαίες λέξεις της;

  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ: «Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν και χυδαιότητες, αυτό το κρατάμε μυστικό. Δεν λέω να τις μάθουμε αλλά να ξέρουμε ότι υπήρξαν. Δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης.»

  3) Θα τολμήσει ο κ. Σαραντάκος να ενημερώσει τους ανυποψίαστους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου ότι πολύ πρίν την λαίλαπα του Χριστιανισμού, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν βρεί σχεδόν όλα τα εξαρτήματα της καθημερινής μας ζωής; Κι ότι οι Ελληνίδες (πρίν τους το απαγορεύσουν οι ανέραστοι ραββίνοι Παύλος + Ιησούς) έκαναν αποτρίχωση στο αιδοίο τους και το αποτριχωτικό το έλεγαν «ψίλωθρον»;

  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ: «Οι Αρχαίοι περιγράφουν γυναίκες τοκογλύφους έχουμε την λέξη τοκίστρια που σημαίνει γυναίκα τοκογλύφος. Οι απλοί άνθρωποι είχαν τεράστια οικονομικά προβλήματα γιατί πλήρωναν πολλούς φόρους. Ξέρετε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν απορρυπαντικά; Εάν πάτε στο λεξικό του Montanari θα δείτε ότι είχαν λεκάνες που έπλεναν τα ποτήρια όταν έπιναν και λεγόταν ποτηροπλύτης, χρησιμοποιούσαν επιδέσμους, όπως εμείς, και τα έλεγαν σπληνία. Είχαν αντιπυρετικά και τα έλεγαν ληξιφάρμακα, έκαναν αποτρίχωση οι γυναίκες και το φάρμακο το αποτριχωτικό το έλεγαν ψίλοθρον και ψίλωθρον. Είχαν καλλυντικά, είχαν διχτάκι για τα μαλλιά, είχαν και σερβιέτες. Την σερβιέτα την έλεγαν χοιροτροφείον, που σημαίνει επίδεσμος του γυναικείου αιδοίου. Ήταν απλοί καθημερινοί άνθρωποι, πολύ κοντά σε εμάς…»

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς ο κ.Χαραλαμπάκης, Κώστα, τον οποίο είχα καθηγητή στη μετεκπαίδευση, δεν αναφέρεται στους ειδικούς, αλλά στους δύστυχους μαθητές, που ύστερα από άπειρες ώρες αρχαίων αποφοιτούν άγευστοι αρχαίας παιδείας. Όσοι υποστήκαμε την εξαετή δοκιμασία, το ξέρουμε καλά αυτό. Ευτυχώς, κάποιοι, διαβάζοντας μόνοι τους καλές μεταφράσεις, αντιλήφθηκαν ότι οι αρχαίοι λογοτέχνες, φιλόσοφοι και ιστορικοί δεν ήταν ψυχοβγάλτες αλλά σοφοί άνθρωποι. 😊

 161. ΚΩΣΤΑΣ said

  160 Γιάννη, τιμώ τον κ. Χαραλαμπάκη και ως προσωπικότητα και ως επιστήμονα. Έχω στην βιβλιοθήκη μου όλους του τόμους του λεξικού του, που κυκλοφόρησαν.

  Επειδή όμως διακρίνω, πίσω από τις γραμμές των σχολίων σας, μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρείτε κάτι ως αντίδοτο στον Μπαμπινιώτη – Χαραλαμπάκης, ο γλωσσολόγος μας – ε, αντί να επιχειρηματολογήσω σοβαρά, το ρίχνω και λίγο στο καλαμπούρι, επειδή είμαι και εκ φύσεως πειραχτήρι. Πάντα όμως, πίσω από το πείραγμα, αν διαβάσετε και σεις πίσω από τις γραμμές, υπάρχει και μια αντικειμενική αλήθεια. Αυτό ισχύει για όλα τα «πειραχτικά» μου σχόλια. 😉

 162. Geo said

  Πολύ σωστά αυτά που λέει ο κ. Χαραλαμπακης.Το θέμα είναι αν έχουμε καλές μεταφράσεις για να μάθουμε αρχαίους Έλληνες. Έχει γίνει κάποια συντονισμένη προσπάθεια από γερούς φιλόλογους να μεταφραστούν σωστά τα αρχαία κείμενα;

 163. 149,
  Έτσι είναι.
  Μέλη ακαδημιών συνήθως εξαργυρώνουν την διάκρισή τους και με κάποιες μισθολογικές παροχές στα αντίστοιχα ιδρύματα/εταιρείες τους (καμμιά φορά αμφιλεγόμενες), αλλά πολύ περισσότερο ως σύμβουλοι με υψηλό κασέ, λόγως κύρους (και γνώσεων, φυσικά), μέτοχοι σε εταιρείες – που συχνά έχουν οι ίδιοι ιδρύσει με επιτυχία – κλπ.
  Για την ακρίβεια, οι ακαδημίες περιμένουν από τα μέλη τους, ως οικονομικά εύρωστα, να συνεισφέρουν με δωρεές, ώστε να καλύπτονται διάφορα έξοδα των ακαδημιών, λειτουργικά και άλλα.

 164. sarant said

  162 Δεν νομίζω ότι είναι εμπόδιο η έλλειψη μεταφράσεων. Δείτε και στο σάιτ του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
  http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/translation/contents.html

 165. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  143. & 148.:
  Όσον αφορά το αφορολόγητο των αποδοχών των Ελλήνων ακαδημαϊκών και το άμισθο των ακαδημαϊκών της πολιτισμένης Ευρώπης, παρέθεσα τις σχετικές αναρτήσεις. Εάν τυχόν αμφότεροι οι αρθρογράφοι σφάλλουν, ελπίζω στην επιείκειά σας και ζητώ την κατανόησή σας.

  145., 146. & 150.:
  Ποτέ δεν τοποθετήθηκα κατά της πληρωμής οδοιπορικών. Έγραψα αφενός για αφορολόγητο των αποδοχών των Ελλήνων ακαδημαϊκών και «έξοδα κινήσεως» και εικονικά «ερευνητικά ταξίδια» και αφετέρου για άμισθο των ακαδημαϊκών της πολιτισμένης Ευρώπης. Παρέθεσα και τις πηγές.
  Τι είναι αυτός ο βάταλος;

 166. Ιστοριοδίφης said

  (165 τέλος): Συγγνώμη, δεν έχετε λεξικό σπίτι σας; Κι αν έχετε, γιατί δεν το ανοίγετε και ψάχνετε δούλους για να σάς φέρουν την πληροφορία έτοιμη στο πιάτο σας;

  Κι εγώ δεν την ήξερα τη λέξη, αλλά άνοιξα το ετυμολογικό λεξικό του Robert Beekes και την έμαθα: Ήταν παρατσούκλι του αρχαίου Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη, επειδής ήταν ψευδός και δεν μπορούσε να προφέρει το ρώ. Υπάρχει και σχετικό ποιηματάκι, πώς δεν έτυχε να το ακούσετε στα πενηνταφεύγα σας;

  Τί τγομεγό, τί φοβεγό,
  να μή μπογώ να πώ το γό
  Ο πατέγας μου είναι γάφτης
  κι η μητέγα μου γαφτού
  κι εγώ ζώ αγιστοκγάτης
  χωγίς να μπογώ να πώ το γό

 167. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε!
  Δεν ρώτησα τι σημαίνει το λήμμα βάταλος. Ρώτησα τι είναι αυτός ο (απατεώνας ο) βάταλος (πούχει χόμπυ να τα παρουσιάζει όλα με κακοήθη τρόπο) που ανέφερε ο συσχολιαστής μας. Πολλή επιπολαιότητα διακρίνω!

  Συγγνώμη (και χωρίς παρεξήγηση), το παίζετε «δούλος»;

 168. Ιστοριοδίφης said

  (167): Δεν τα ξέρω τα παλιά τεφτέρια του ιστολογίου, γιατί είμαι νέος αναγνώστης, ούτε κάν τρίμηνο δεν έχω κλείσει ακόμα

 169. ΚΩΣΤΑΣ said

  168 > Δεν τα ξέρω τα παλιά τεφτέρια του ιστολογίου…

  😉 🙂 😉

 170. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εγώ πάντως συμφωνώ ότι πρέπει να μαθαίνουμε τις χυδαίες εκφράσεις των αηπ. Να, πχ οι αρχαίοι σφενδονήτες συνήθιζαν να χαράζουν διάφορα υβριστικά πάνω στις πέτρες τους πριν τις εξαπολύσουν κατά των οχτρών. Ένα από αυτά ήταν το κύε = μείνε έγκυος = σάλτα και γαμήσου.

  (και με το συμπάθιο Νικοκύρη. Δεν συνηθίζω να βρίζω στο ίντερνετ αλλά σοφία των αηπ είναι αυτή, να την αφήσω να πάει χαμένη? 🙂 ).

 171. sarant said

  170 Με τρία γράμματα μόνο διότι τι να χωρέσει πάνω στην πέτρα;

 172. Πέπε said

  @167:
  Γερμανο[…]τσολιά, Bάταλος είναι το χρηστώνυμο με το οποίο υπέγραφε, μέχρι να αποκλειστεί από το ιστολόγιο, ο νυν Ιστοριοδίφης που το παίζει νέος αναγνώστης. Πριν από τον Bάταλο, ο ίδιος είχε αποκλειστεί και με διάφορα άλλα χρηστώνυμα. Το ίδιο και μετά τον Bάταλο. Τώρα κυκλοφορεί με έξι ταυτόχρονα, Ιστοριοδίφης, Αρχαιοελληνιστής, Πέγκυ και δε θυμάμαι τι άλλο ακόμα. Επειδή ο Νικοκύρης έχει ίσως κι άλλες δουλειές εκτός να αποκλείει κάθε μέρα έναν και να ξεφυτρώνουν έξι, τον κρατάμε και τον καμαρώνουμε.

  Μπορείς να δοκιμάσεις να τον προσβάλεις. Δε θίγεται με τίποτε. Αντίθετα, ενδέχεται να σου την πέσει με χυδαιότατες προσβολές την ώρα που [νομίζεις ότι] δεν έχεις κάνει τίποτε που να ενοχλεί κανέναν. Μη σε πτοήσει, είναι μέρος του παιχνιδιού. Εκεί που θα πρέπει ν’ αρχίσεις να ανησυχείς είναι αν αρχίσει να σε κοσμεί με βαρύγδουπους επαίνους.

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  172 και Γιολάντα, Εαμοβούλγαρος, σίφνιοςαρραβών

 174. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  172. & 173.:
  Ευχαριστώ.
  Πράγματι θυμάμαι κάποιον με το ψευδώνυμο «Βάταλος» ή «Γέρων Βάταλος» και όντως το στυλ γραφής του έμοιαζε με αυτό που χρησιμοποιεί ο «Ιστοριοδίφης». Αν και ίσως να υπάρχουν και άλλοι ακατονόμαστοι με παρόμοιο στυλ (συμβαίνει και στα καλύτερα ιστολόγια).
  Δηλ., να πιθανολογήσω ότι μπορεί ο σχολιαστής «Pedis» (που δεν μου απάντησε ακόμα) να νόμισε ότι ο «απατεώνας ο βάταλος πούχει χόμπυ να τα παρουσιάζει όλα με κακοήθη τρόπο» και ο γράφων είμαστε το ίδιο πρόσωπο; Ω, δυστυχία μου!

 175. Γιάννης Ιατρού said

  Έχει και συνέχεια σήμερα για τον Πρόεδρο, εδώ:
  Μια ακόμα… εμπεριστατωμένη πρόταση για την εκπαίδευση

 176. Αρχαιοελληνιστής said

  Να μάς πεί ο κακόψυχος χωροφύλαξ Ιατρού (175) γιατί επιμένει να μνημονεύει τα αντικουναδικά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» (όλα λέξη προς λέξη αντιγραφή από το παρόν ιστολόγιο) και δεν βγάζει άχνα για το μπαράζ υμνητικών επιστολών για την εθνοπρεπή ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών στην «Καθημερινή» της 5ης και της 6ης του Ιούλη 2018. Τις υμνητικές για τον κ. Κουνάδη επιστολές υπογράφουν επιφανείς Ρωμιοί συμπολίτες μας με μορφωτικό και νοητικό επίπεδο κλάσεις ανώτερο αυτού της μπολσεβίκας δημοσιογραφίνας Αννούλας Ανδριτσάκη που υπογράφει το σχετικό άρθρο της «Εφ.Συν.»

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  175 . Κούνια που τον κούναδε και δεν τον απίστωνε.

 178. Γιάννης Ιατρού said

  176: Η υπηρεσία θα μεριμνήσει… stay tuned!

 179. Μιχαλιός said

  «[Στις εργασίες μου για τη γλώσσα με καθοδήγησε] η χάρις και η υπόδειξις του Κυρίου μας»

  Α. Κουνάδης, 30/9/2018 (κατά τη βράβευσή του από το Στ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για την ιστορία της Νάξου).

 180. sarant said

  179 Οπότε αν του κάνουμε κριτική είναι ασέβεια;

  (στις 30/8 ή στις 3/9; )

 181. Μιχαλιός said

  30/8, σόρρυ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: