Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αυτό το Μουντιαλόφσκι ποιος θα το πάρει;

Posted by sarant στο 29 Ιουνίου, 2018


Ολοκληρώθηκε χτες η φάση των ομίλων στο Μουντιάλ της Ρωσίας, που το λέμε Μουντιαλόφσκι στο ιστολόγιο. Είδαμε μερικά καλά παιχνίδια, μερικά δραματικά φινάλε και, το κυριότερο, έναν σεισμό πολλών ρίχτερ, αφού η κάτοχος του τίτλου, η Γερμανία, αποκλείστηκε από τώρα, τελευταία στον όμιλό της, αφού ηττήθηκε στο τελευταίο ματς από την ήδη αποκλεισμένη Νότια Κορέα.

Δεν ειναι η πρωτη φορά που η κάτοχος του τιτλου αποκλείεται από τη φάση των ομίλων. Στον αιώνα μας, κοντεύει να εξελιχτεί σε κανόνα -ή σε κατάρα. Το 2002 στην Άπω Ανατολή, η Γαλλία, νικήτρια του 1998, ηρθε τελευταία στον όμιλό της. Το 2010 η Ιταλια, ανέλπιστη νικήτρια το 2006, τερμάτισε επίσης τελευταία στον όμιλό της. Το 2014 η Ισπανία, άξια νικήτρια το 2010, αποκλείστηκε απο νωρίς με 2 ήττες αν και νίκησε στο τελευταίο ματς κι έτσι απόφυγε την τελευταία θέση του ομίλου.

Ωστόσο, είναι η πρωτη φορά που αποκλείεται η Γερμανία από τη φαση των ομίλων. Είχε πάλι αποκλειστεί από νωρίς το 1938 αλλά τοτε γίνονταν κατευθειαν αγώνες νοκάουτ. Κι όμως, έπαιζε με την αδιάφορη Κορέα, κι αρκούσε ένα γκολ, και ολοι πίστευαν πως αργά ή γρήγορα οι Γερμανοι θα το έβαζαν αφού είχαν επιστρέψει από την Κόλαση στον προηγούμενο αγώνα με τη Σουηδία, γυρίζοντας το ματς στις καθυστερήσεις και με παιχτη λιγότερο.

Κι όμως, στο ματς με την αδιάφορη Κορέα, κι ενώ στον άλλο αγώνα το Μεξικό είχε καταρρεύσει, το γκολ δεν μπήκε -το γερμανικο γκολ δηλαδη, αφού οι Κορεάτες έβαλαν δύο κερασάκια στην τούρτα τους. Πέρα απ’ ολα τ’ αλλα ομως, ο γερμανικός αποκλεισμός οφειλεται και στην απιστευτη ατυχία που είχε η ομαδα. Δεν είναι μόνο ανικανότητα όταν χάνεις τόσες ευκαιρίες -είναι και καντεμιά. Μην ξεχνάτε πως είχε πάει και ο Κούλης στο Βερολινο και αυτό τουλάχιστον το κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Οπότε, μένουν 16 ομάδες -την ώρα που γράφω αυτες τις γραμμές δεν έχουν παιχτεί οι αγώνες του ομίλου G, αλλά είναι γνωστό ότι θα προκριθούν Αγγλία και Βέλγιο. Ο μεταξύ τους αγώνας, λοιπόν, που θ’ αρχίσει σε λίγο, είναι μήπως αδιάφορος; Κάθε αλλο, αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει η πρωτη και η δεύτερη θέση του ομίλου και επομένως τα ζευγαρώματα του γύρου των 16. Κι επειδή η Γερμανία αποκλείστηκε, ο δεύτερος του ομίλου θα έχει ίσως καλυτερη τύχη αφού, αν περάσει την Κολομβία, θα πέσει στον νικητή Ελβετίας-Σουηδίας, ενώ ο πρώτος του ομίλου, αν περάσει την Ιαπωνία, πέφτει πάνω στη Βραζιλία. Οπότε, το σημερινό ματς είναι περίεργο και οπωσδήποτε δεν θα βοηθήσει να δούμε πόσα ψάρια πιάνουν δύο από τα αουτσάιντερ της διοργάνωσης, που δεν το έχουμε δει ακόμα με βεβαιότητα διότι ναι μεν πέτυχαν ευρείες νίκες παίζοντας καλή μπάλα αλλά κόντρα σε αδύνατους αντιπάλους.

Αν θέλετε περισσοτερη ανάλυση, ο Ρογήρος έγραψε χτες ένα άρθρο με τα συμπεράσματα του οποίου συμφωνώ. Εγώ περισσότερα δεν θα πω, διοτι δεν είμαι πια και πολύ φανατικός με τη μπάλα και δεν στήνομαι να δω όλα τα ματς, κάθε άλλο -προχτες ας πούμε, αντι να αγωνιώ για την τύχη της Αργεντινής πήγα στο θέατρο, το σαββατοκύριακο θα ταξιδεύω στη Βεστφαλία και μάλλον δεν θα δω τίποτα (θα έχουν κρεμάσει και τα κρέπια οι ντόπιοι και δεν θα βλέπουν ματς έτσι κι αλλιώς), ενώ και τον τελικό παίζει να μην τον δω διότι λέω εκείνη τη μέρα να περάσω το φαράγγι της Σαμαριάς. Τι να γίνει, με την ηλικία τα ενδιαφέροντα αλλάζουν.

Η Κροατία έδειξε ομαδάρα και δεν είναι από τις ομαδες που ξεφουσκώνουν. Η Αργεντινή μπορει να αναστηθεί και έχει τον Μέσι. Η Γαλλία δεν τον έχει. Η Ισπανία δεν έπαιξε καλά, έπαθε και το κάζο με τον προπονητή της, αλλά έχει ομαδαρα. Εγώ πάντως θα υποστηρίξω Πορτογαλία, λόγω Φερνάντο Σάντος και Κριστιάνο Ρονάλντο. Συμπαθέστατος ο ένας, αντιπαθέστατος ο άλλος αλλά παιχταράς. ‘Εχουν και αριστερή κυβέρνηση. Δεύτερη ψήφο θα έδινα στο Βέλγιο λογω γειτνίασης και πολυχρωμίας. Αλλά στο γκάλοπ που θα κάνουμε σημερα έχουμε μία ψήφο μόνο.

Εσείς τι λέτε; Ποιος θα πάρει το Μουντιαλόφσκι; Το γκάλοπ μας θα διαρκέσει σκάρτες 32 ώρες, αφού το έχω προγραμματίσει να κλείσει με την έναρξη του πρώτου αγώνα της φάσης των 16.

Ωστοσο, και μετά την εκπνοή του γκάλοπ θα μπορούμε να σχολιάζουμε εδώ, αφού εκτός απροόπτου αυτό θα είναι και το τελευταίο μουντιαλικό μας άρθρο -γι’ αυτην εδω τη διοργάνωση εννοώ βέβαια!

Λοιπόν; Αυτο το Μουντιαλόφσκι ποιος θα το πάρει;

 

Advertisement

193 Σχόλια προς “Αυτό το Μουντιαλόφσκι ποιος θα το πάρει;”

  1. Λεύκιππος said

    Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν τα γεμάτα στάδια. Τόσοι πολλοί θεατές; Ακόμη και στο Παναμάς-Τυνησία γεμάτο. Λες να ήταν -οι θεατές- μακέτα; (επαναλαμβάνομαι)

  2. venios said

    Μήπως είναι όπως τα χωριά Πατιόμκιν (συγγνώμη, Ποτέμκιν);

  3. venios said

    Δεν καταλαβαίνω πώς προκρίνεται η Ιαπωνία και όχι η Σενεγάλη. Έχουν ίδιους βαθμούς, ίδια γκολ (4-4) και ήρθαν ισόπαλες στο μεταξύ τους αγώνα. Οπότε;

  4. Συμπάθειες και αντιπάθειες: δεν θέλω Κροατία, δεν θέλω Σκανδιναβούς. Για τους άλλους, βλέποντας και κάνοντας 🙂

  5. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα ! Τρόπος του λέγειν δηλαδή, γιατί είναι μέρα Μουντιαλικού ρεπό, άρα και για πολλούς και πολλές ίσως, μια που είναι και Παρασκευή, ίσως να είναι και βράδι κρεββατοχαράς 🙂

    Δεν με έχει πείσει πλήρως, αλλά μένω σταθερός στη Βραζιλία, την οποία ψήφισα για πρώτη (σχεδόν ποτέ, βεβαίως, ο νικητής είχε πείσει πλήρως όλους ανεξαιρέτως…). Η Βραζιλία κατεβαίνει το «δέντρο» βρίσκοντας το γνωστό της Μεξικό, και στη συνέχεια κάποιον από Βέλγιο ή Ιαπωνία. Δυσκολεύει και πάει, δηλαδή, αλλά την πιστεύω.
    Και δυσκολεύει και πάει, γιατί στον ημιτελικό, αν τα έχει καταφέρει μέχρι εκεί η Σελεσάο, την κόβω με Γαλλία (τρίτη ομάδα που πιθανολογώ για τετράδα). Κι αν δεν είναι Γαλλία, θα είναι Αργεντινή. Πιστεύω όμως ότι αυτή η Αργεντινή δε θα συνεχίσει πέρα από τους Γάλλους, άλλωστε ακόμα και αυτή η θνησιγενής παρουσία της στο Μουντιάλ σφραγίστηκε τελευταία στιγμή… Όσο για Ουρουγουάη ή Πορτογαλία, πιστεύω ότι η Γαλλία άπαξ και περάσει την Αργεντινή, τις έχει πιο εύκολα.

    Δεύτερη φιναλίστ κόντρα στη Βραζιλία, βλέπω την Αγγλία. Οι Άγγλοι, από τους οποίους περιμένουμε χρόνια κάτι να κάνουν, έχουν εύκολη την τετράδα αν αποκλείσουν την Κολομβία, αφού μετά θα βρουν το νικητή Σουηδίας-Ελβετίας, που όποιος και να είναι, είναι περισσότερο «του χεριού τους».

    Τέλος, για το κλείσιμο της τετράδας, βλέπω Ρώσους στον ημιτελικό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχω την αίσθηση ότι θα «σπρωχτούν», άλλωστε με το VAR πλέον βλέπουμε τα μύρια όσα. Το πρώτο παιχνίδι με τους Ισπανούς βολεύει για κάτι τέτοιο. Οι Iσπανοί μπορούν κάλλιστα να «σφαχτούν», χωρίς να κάνουν και κιχ, μια που σαρώνουν τα Champions League και γενικώς παράπονα από τίτλους σε αυτή τη δεκαετία 2008-2018, δεν έχουν… Στη συνέχεια μάλλον θα βρουν μπροστά τους (οι Ρώσοι) τους Κροάτες αντί των Δανών, αλλά αν πιστέψουμε και σε καμιά-δυο βόμβες που σίγουρα θα σκάσουν, ίσως τους κάτσει το εύκολο…

    Μένει να δούμε. Πάντως επιμένω και πιστεύω στη Βραζιλία, αν και έρχεται από το δύσκολο δρόμο. Άλλωστε, από το επόμενο λεπτό του αποκλεισμού της, θα αρχίσω αμέσως νομοτελειακά να την πιστεύω για το επόμενο Μουντιάλ… Ε, αφού σε κάθε δεκαετία κατά μέσο όρο, μια κούπα τη σηκώνει…

  6. ΚΩΣΤΑΣ said

    Προβλέπω να το πάρει η Γερμανία.

  7. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι Ιάπωνες προκρίθηκαν, επειδή είχαν λιγότερες κίτρινες κάρτες.

  8. ndmushroom said

    Κι επειδή εδώ γλωσσολογούμε, την (γ)καντεμιά την έχουμε αναλύσει; Γιατί ομολογώ ότι πρώτη φορά τη βλέπω χωρίς το γνώριμο Γ στην αρχή της (που παρέπεμπε στην (παρ;)ετυμολογία από το god damn).

  9. gpoint said

    Καλημέρα

    Ρωσία ψήφισα. Το Ρωσία-Πορτογαλία δεν υπήρχε στο κουπόνι στοιχήματος πήγαινε μαζί με το «άλλα ζευγάρια» αλλά ως γνωστόν παίζω για την δόξα κι όχι για το χρήμα σε τέτοιες διογανώσεις όπου οι κάθε είδους επεμβάσεις είναι χρόνιο φαινόμενο- στον τελιικό γαλλία-βραζιλία 3-0 κόμα δεν ξέρουμε τι έγινε με τον Ρονάλντο, το μόνο που ξέρουμε είναι πως η Βραζιλία βγήκε όχι να παίξει αλλά να χάσει.
    Επίσης να θυμίσω πως χρονικά κοντά στο 7-1 της Γερμανάς ήταν και τα θρυλικά 3-0 και 4-0 των Μπάγερν και Ντορτμουντ επί των ισπανικών Μπάρτσα και Ρεάλ που μόνο αντίθετα επαναλήφθηκαν έκτοτε. Θάχανε πιεί από το μαγικό φίλτρο του δρυΐδη φαίνεται αλλά το πολύ-ως γνωστόν- βλ΄πτει σοβαρά την υγεία.
    Ισως τα μάθουμε όταν γεράσουν όπως με τις ανατολικογερμανίδες και τους αμερικανούς υπεραθλητές ενώ με κινέζους και ρώσους τα μαθίνουμε αμέσως και με τους έλληνες όταν ζητάνε επανάληψη εκτός προγραμματισμού

    Νίκο αυτό το ελαττωμένο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο συμβαίνει και σε πολλούς συνοπαδούς σου… δεν νομίζω πως φταίει μόνο η ηλικία.
    Να δεις που μετά δυο χρόνια θα…βαρεθούν και το μπάσκετ. Δεν είναι βλάκας ο Τράκης που έκανε μπάσιμο στο βόλλεϋ.

  10. asparagus said

    @3 Η πρόκριση κρίθηκε στις κίτρινες κάρτες. Η Ιαπωνία είχε δεχτει 4, η Σενεγάλη 6, οπότε με το κριτήριο του fair play προκριθηκε η Ιαπωνία.

    Ψήφισα Ουρουγουάη για κατάκτηση. Εξαιρετική άμυνα, η καλύτερη του Μουντιάλ μέχρι στιγμής και η δεύτερη πιο βαρειά φανέλα από τις συμμετέχουσες.

  11. Μάααααλιιιιιστααααα…
    Πουθενά (κι ίσως και ποτέ για τους πιο πολλούς «ιντελλεκτουάλες») δεν υφίσταται η μικρή Ουρουγουάη.Μικρή σε μέγεθος,ΤΕΡΑΣΤΙΑ σε (ποδοσφαιρική) ιστορία.
    Δε θα γράψω καμία πρόβλεψη ή ευχή.

    Απλώς αφήνω τούτο δω,μήπως και μάθει το «πόπολο» περί της ιστορίας, που αφορά φυσικά κάτι παραπάνω από το ποδόσφαιρο: http://prin.gr/?p=21302.

    Ο Έλληνας χαμπαριάζεται πάντα με πάσης φύσεως διπολισμούς…

    υ.γ. «Εl Maestro» κυρίες & κύριοι: http://www.gazzetta.gr/fourfourtwo/afieromata/article/1009053/o-daskalos-poy-laxeyse-tin-oyroygoyai

  12. LandS said

    «Μην ξεχνάτε πως είχε πάει και ο Κούλης στο Βερολινο και αυτό τουλάχιστον το κληρονόμησε από τον πατέρα του»

    Σεκαλόσου!

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  13. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ψήφισα Βραζιλία για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και γιατί έχει σοβαρή και πλήρη ομάδα. Σ’ αυτό το Μουντιαλόφσκι όμως υπάρχουν αρκετές ομάδες που μπορούν να κατακτήσουν το τρόπαιο. Εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις Βραζιλία, Ισπανία, Αγγλία, Αργεντινή (;), Γαλλία υπάρχουν και η Κροατία, η Ουρουγουάη, το Βέλγιο και ίσως η Πορτογαλία. Δύο ομάδες με εντυπωσίασαν μέχρι τώρα: η Κροατία και η Ουρουγουάη. Την Κροατία τη θαυμάσαμε όλοι και η Ουρουγουάη είναι μια συμπαγής, «ευρωπαϊκή» ομάδα, με εξαιρετική άμυνα και φονικό δίδυμο μπροστά. Αν είχε στο κέντρο δύο παίκτες επιπέδου Μόντριτς και Ράκιτιτς, θα τη θεωρούσα απόλυτο φαβορί.

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Άσχετος με το ποδόσφαιρο. (Μιλάμε εντελώς άσχετος και αυτό, για…ιδεολογικούς λόγους. Κανονική συνειδητή αποχή από τα δρώμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου 🙂 )
    Ωστόσο δέχτηκα από τους φίλους της παρέας το ερώτημα: Πόσοι αγώνες θα γίνουν από τώρα και μέχρι το κλείσιμο της αυλαίας του… Μουντιαλόφσκι;
    Δόθηκε η απάντηση αλλά βρήκα την αιτιολόγηση δύσκολη.
    Πάω μια για μια δουλειά και επιστρέφοντας, θα δώσω και την απάντηση πλήρως…αιτιολογημένη. 🙂
    Μέχρι τότε αφήνω την ερώτηση ως μίνι κουΐζ.

  15. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχολια και τις πρωτες ψήφους!

    8 Έχουμε ασχοληθεί με τους καντέμηδες:
    https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/03/kadem/

    11 Δεν την έχω δει καθολου τν Ουρουγουάη. Μακάρι.

  16. ndmushroom said

    10, 11
    Η Ουρουγουάη έχει όντως την καλύτερη ομάδα από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα. Έχει, όμως, και εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα: Με Πορτογαλία, με Γαλλία-Αργεντινή στους προημιτελικούς, με Βραζιλία-Βέλγιο (εκτός απροόπτου) στους ημιτελικούς. Για αυτόν και μόνο το λόγο νομίζω ότι ο νικητής θα προέλθει από την άλλη πλευρά της διακλάδωσης.

  17. Πάνος με πεζά said

    @ 10 : Ναι,. Επιβραβεύτηκε το fair play, την ώρα που οι Ιάπωνες διακωμωδούσαν με πασούλες το άθλημα…(από κοντά και οι Πολωνοί).

  18. Παναγιώτης Κ. said

    Αν ωστόσο μου … έβαζαν το μαχαίρι στο λαιμό για να πω ποια ομάδα θα έρθει πρώτη θα έλεγα και εγώ… Γερμανία όπως ο Κώστας (#6) . 🙂 🙂 🙂

  19. gpoint said

    Πιστεύω τους Ρώσους. Είναι ποδοσφαιρικά στο επίπεδο των ομάδων που αν δεν το σηκώσουν στο γήπεδό τους δεν θα το σηκώσουν ποτέ, όπως η Αγγλία και η Γαλλία. Εχω την αίσθηση πως στο τελευταίο τους παιχνίδι κάνανε προετοιμαίια για τα νοκ άουτ.
    Πιστεύω πολύ και την Πορτογαλλία ειδικά αν περάσει την Ουρουγουάη (έστω τα πέναλτυς) την Γαλλία (αν) ο Σάντος την έχει αποκλείσει πριν καν μπει στο γήπεδο. Τεράστιο πλεονέκτημα ο Σάντος, μπλοκάρει τον αντίπαλο για να έχει το μηδέν-αντε το ένα- πίσω και σου λέει ένα γκολ μπροστά ο Ρονάλντο θα το βγάλει. Κι όταν βρει ομάδα μπόσικη όπως ήταν η Ισπανία ή τύχει να μείνειμπίσω στο σκορ, παίζει και μπροστά άμα λάχει.
    Ο νικητής Αγγλίας -Κολομβίας μπορεί να προχωρήσει κι άλλο, νομίζω πως το Βέλγιο δεν έχει φανέλλα για πάρα πέρα

  20. Νέο Kid said

    18. Η Γερμανία αποκλείστηκε .

  21. gpoint said

    #6, 18

    Μου αρέσουν οι σταθεροί χαρακτήρες

  22. Λεωνίδας said

    Αρβύλες να πάρεις…

  23. leonicos said

    Αυτό που θαυμάζω σε όλου εσας είναι το ότι καταλαβαίνετε τι συμβαίνει (αν συμβαίνει, που εγώ το αμφισβητώ)

    Κι εκείν για το οποίο απορώ, είναι τι στο καλό σας νοιάζει τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί.

    Στ κάτω κάτω, ούτε ο ΠΑΟΚ παίζει, ούτε είναι κάπου ο Γς προπονητής

  24. LandS said

    6 Σωστός, δεν έχει τελειώσει ακόμα.

  25. leonicos said

    δεν έχει φανέλλα για πάρα πέρα

    και κάποτε θα έρθουν τα λεξικά, θα καταγράψουν τις χρήσεις της λέξης ‘φανέλα’ και να που θα γίνει διάσημος και αθάνατος ο Τζι

  26. «Αυτο το Μουντιαλόφσκι ποιος θα το πάρει;»
    Όπου η κραυγή «αυτό το τυχερό λαχείο ποιός θα το πάρει;» με την οποία ο λαχειοπώλης με την δυνατή φωνή της Πανεπιστημίου, κοντά στην Ομόνοια, του 1970, διαλαλούσε την πραμάτεια του έγινε παροιμιώδης έκφραση που συνεχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως μισόν αιώνα μετά…

  27. sarant said

    26 Ακριβώς!

  28. leonicos said

    Ένας άλλος δεν διαλαλούσε ξεσκονοπανα, και μαλιστα με τραβηχτή φωνή; Το είχε πάρει το μάτι μου. Ένας κοντός πανάσχημος ήταν

  29. leonicos said

    φτερά και πούπουλα για τη ακρίβεια

  30. Κουνελόγατος said

    Αφού η αγαπημένη Αργεντινή δε φαίνεται να δει χαΐρι, ψηφίζω Ουρουγουάη.
    Καλημέρα σας.

  31. gpoint said

    # 26

    λάθος

    Η κραυγή που έγραψε ήταν » Αυτό το ΣΠΙΤΙ ποιός θα το πάρει» από το λάχείο Συντακτών που καταργήθηκε όταν πήραν από ένα σπίτι όλοι όσοι δούλευαν στην βασιλική αυλή

  32. leonicos said

    Πιστεύω τους Ρώσους.

    Τι μου θύμησες….. Λέω τώρα. Το έλεγα κι εγώ που να ε πάρει….

  33. leonicos said

    @11 Τα ισπανικά της Ουρουγουάης για να τα μιλήσεις, πρέπει να ξεμάθεις τα ισπανικά που ξέρεις

  34. LandS said

    Ο κανόνας λέει ότι το Παγκόσμιο το παίρνει, αν όχι η διοργανώτρια, ομάδα από την ίδια ήπειρο. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Φωτεινές. Όπως η Βραζιλία που μοιάζει ικανή να το ξανακάνει. Αν ανακάμψει αγωνιστικά η Αργεντινή δεν θα είναι η πρώτη ομάδα που έπαιζε χάλια στον πρώτο γύρο για να το διεκδικήσει ή και να το πάρει ακόμα.
    Ψήφισα Ρωσία. Καλοί άνθρωποι· κοσμοναύτη Πόντιο έχουνε, ολιγάρχη Πόντιο έχουνε 🙂

    (

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η Ρωσία ως φαβορί είναι κόλλημα δικό σου, Τζι, λόγω του μικροολιγάρχη Ιβάν. Αν ήταν Ιάπωνας, θα έβλεπες την Ιαπωνία ως φαβορί. Τίποτα δεν δικαιολογεί την εκτίμησή σου αυτή: δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο σαν ομάδα, δεν έχει παίκτες με προσωπικότητα, δεν έχει βαριά φανέλα και η έδρα στα Μουντιάλ δεν παίζει από μόνη της καθοριστικό ρόλο. Ας περάσει πρώτα την Ισπανία (μάλλον απίθανο) και βλέπουμε.

  36. gpoint said

    # 32

    Μόνο σ’ αυτό το μουντιάλ και πάντοτε για τους Τσαϊκόφσκι και Τσέχωφ (Ρώσος που εν αρχίζει από Τσ, δεν λέει…)

  37. leonicos said

    @1 Λεύκιππε

    Δυστυχώς, και παρά τη βιτρίνα των μπαλέτων και των χοροδιών, κι αυτοί είχαν μάθει το ‘άρτον και θεάματα’ και κάτω το κεφάλι. Τι αλλο θα έκαναν καλύτερο; Κάθε μέρα συμβαίνει να έχεις ένα ματς;

  38. leonicos said

    καλά χορωδιών, πάψε Γς που όλο μα διορθώνεις

  39. Πάνος με πεζά said

    Θα πρέπει όμως να αποφασίσουμε, αν παίζουν οι φανέλες ή αν παίζουν οι παίκτες. Γιατί και η Αργεντινή έχει «φανέλα» για παραπέρα, και η Γερμανία είχε φανέλα για παραπέρα, και ένα σωρό ομάδες σε πολλά Μουντιάλ είχαν φανέλα για παραπέρα.
    Και στην τετράδα, από το 1994 και δώθε, μπαίνει συνήθως μια απρόβλεπτη ομάδα, χωρίς φανέλα. Βουλγαρία, Σουηδία, Νότια Κορέα, Κροατία (τότε) κλπ.

  40. LandS said

    34 ΔΕΝ δείχνει ικανή να το ξανακάνει

  41. leonicos said

    Ου-ρου-γου-α-ι υπέροχο όνομα όπβς Ε-ορ-δα-ι-κός

  42. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ε, και να μην το πάρει η Γερμανία, δεν με νοιάζει και πολύ. Για χατήρι του Αλέξη την πρότεινα, που πολύ εναγκαλίζεται με την Μέρκελ.

  43. Πάνος με πεζά said

    Καλή η Ουρουγουάη, αλλά ξέρεις. Αυτές οι ομάδες που δεν τρώνε γκολ, συνήθως τρώνε ένα και φεύγουν (ή κι από τα πέναλτι).
    Η Ουρουγουάη έχει Καβάνι, αλλά νομίζω έχει και ταβάνι… 🙂

  44. Γιωργής said

    Λέει ο ποιητής:

    Τετράκις έκθαμβος απέμεινα
    εξ αιτίας των ουρανίων φαινομένων.
    Τούτα με έδωκαν πολλήν τροφήν προς σκέψιν.
    Επαγωγικήν και γόνιμον.

  45. gpoint said

    # 35

    Τι σχέση έχει ο Ιβάν δεν καταλαβαίνω, ασύ έχει κόλλημα. Μια χαρά ομάδα είναι με καλή φυσική κατάσταση και εξαιρετική κυκλοφορία μπάλλας σε ταχύτερο μάλιστα ρυθμό από τους Ισπανούς σε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ φάσεις.
    Για φανέλλα που λες θα είχαν διακριθεί και σε άλλα μουντιάλ αν δεν τους έσφαζαν διαιτητικώς κάτι πως θεωρώ πως πρέπει να τους το ισοφαρίσουν. Οσο για τίτλους ξεχνά πως έχουν πάρει ευρωπαϊκό σαν ΕΣΣΔ ενώ η Ουρουγουάη μόνο προπολεμικούς τίτλους έχει σαν τον Αρη ένα πράμα (ναι, ο ρούλης έχει κι ένα χουντικό με τον Μίχα )
    Για το Ουρουγουάη- Πορτογαλλία να σε καταλάβω, μπορεί να πιστεύεις τον Σουάρεζ περισσότερο από τον Κριστιάνο (αντιπάθειες είναι αυτές) αλλά με την Ισπανία αν έχεις δει τα ματς και των δύο δεν προκύπτει υπεροχή των Ισπανών, το αντίθετο θα έλεγα, με έναν Ισκο παλεύουνε μόνο οι Ισπανοί, ο Ινιέστα δεν βγάζει δυο ημίχρονα.

  46. Νέο Kid said

    Η Γαλλία δεν παίζεται. Οι μόνοι που θα μπορούσαν να τους κοντράρουν με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια είναι οι Βέλγοι. Αλλά Βέλγοι να κερδίσουν Γάλλους; ανήκουστο!
    Γουστάρω ουρουγουαη αλλά το καφέ δερμάτινο κι ο cr7 θα τους αποκλείσει δυστυχώς ( και χωρίς αντίκρυσμα, αφού μετά θα χάσουν από τη Γαλλία )
    Οι Άγγλοι , πάντα πρωτοπόροι Σ αυτά, θα δώσουν έναν ακόμη εγγλέζικο τρόπο να αποκλειστεις από μεγάλη διοργάνωση. Τα δίνεις όλα για να αποφύγεις τη Βραζιλία στους 8 αποκλειόμενος στους 16 από την Κολομβία. How originally English! Isn’t it?
    AΝΕΤ γατάκια. Όλα νιανιά σας τα έκανε ο άρχοντας πάλι. Μάθετε μπαλίτσα κοντά μου!

  47. Νέο Kid said

    46. Δεύτερο φαβορί μετά τη Γαλλία ( αν συνομωτησει το σύμπαν εναντίον της) η Ρωσία .

  48. Τσούρης Βασίλειος said

    Καλημέρα σας
    14
    8+4+2+1+1 ο μικρός τελικός στις 14, άρα 16 αγώνες.

  49. ndmushroom said

    46
    Η Αγγλία δεν θα παίξει ούτως ή άλλως με τη Βραζιλία στους 8. Ας όψεται η παροιμιώδης ευφυία των Βέλγων, που βάλαν το γκολάκι τους και βγάλαν τα ματάκια τους χτες.

  50. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

    Θα ψήφιζα Γερμανία. Όμως, ακολουθώντας την πρόσφατη παράδοση, αποκλείστηκε.
    Μόλις τώρα, ψήφισα Ουρουγουάη (το πιο δημοκρατικό, πολιτισμένο και φιλελεύθερο κράτος της Αμερικής – δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεύουσά της είχε επιλεγεί και για το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο το 1930).

  51. Πάνος με πεζά said

    Α ! Και αν το πάρει η Βραζιλία, γεροί να είμαστε, σε τέσσερα χρόνια θα παίξουμε στοίχημα να αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων ! Άν και πιο γερό στοίχημα θα ήταν να μην προκριθεί καν στην τελική φάση – πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ, και χωρίς να το έχει πετύχει και άλλη ομάδα…

  52. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και επειδή έχουμε πλέον και το VAR, πώς προβλέπεται να λειτουργήσει στην Ελλάδα:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://menshouse.gr/bala/87683/ti-tha-edine-to-var-se-10-istorikes-faseis-toy-ellinikoy-protathlimatos&ved=2ahUKEwiH96XRrvjbAhWDmbQKHcMkDK0QFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw1cXnv1jTI4NQQRprMZzdxK

  53. ΣΠ said

    14
    Η αιτιολόγηση είναι απλή. Ας υποθέσουμε ότι ξεκινούν Ν ομάδες και παίζουν αγώνες νοκ-άουτ για να βγει ένας νικητής. Πρέπει να αποκλειστούν Ν-1 ομάδες, άρα χρειάζονται Ν-1 αγώνες. Αν υπάρχει μικρός τελικός προσθέτεις έναν αγώνα,

  54. sarant said

    51 To 2006 που η Βραζιλία πηγε ως κάτοχος τίτλου δεν αποκλείστηκε από τους ομίλους, είναι η εξαίρεση στον μέχρι τώρα κανόνα (για τον αιώνα μας).

  55. Πάνος με πεζά said

    @ 54 : Το 2006 η Βραζιλία έκανε τρεις νίκες στους ομίλους. αυτός είναι ένας άλλος άτυπος κανόνας, που θέλει αυτόν που τα πάει άψογα στη φάση αυτήν, σπανίως να το παίρνει : έχει γίνει με δύο Βραζιλίες (70 του Πελέ και 2002 του Ρονάλντο), και με τη Γαλλία του Ζιντάν, το 98.
    Από τις ομάδες που έχουν περάσει ΤΩΡΑ στους 16, τρεις νίκες έχουν η Ουρουγουάη, το Βέλγιο και η Κροατία. Απλά το καταθέτω..

  56. gpoint said

    # 46

    Some babies never learn…

    Τι έχει η Πορτογαλλία ; έναν πρωτοκλασσάτο τον Ρονάλντο. Τι έχει η Γαλλία ;έναν δευτεροκλασσάτο τον Γκουζμάν… άρα ποντάρεις την έκπληξη !
    Αν δεν ήταν δευτεροκλασσάτος ο Γκουζμάν θα τον έπαιρνε η Ρεάλ κι όχι η Μπαρθελόνα, όπως θα πάρει τον Εμμπαπέ αν βελτιωθεί. Ολοι οι δευτεροκλασσάτοι στην Μπάρτσα πάνε εκτός του Κρόϊφ που πήγε για ένσημα και να καπνίζει, του Μαραντόνα που τους κατάλαβε γρήγορα και την έκανε για Νάπολι και του Φίγκο που πήγε για να τους κάνει πλάκα με το χουνέρι να πάει στην Ρεάλ μετά. Μέχρι κι ο Νεϊμάρ είδε πως εκεί προκοπή δεν έχει κι έφυγε. Και μη μου πεις για τον Μέσι. Τρεις δευτεροκλασσάτοι που παίζανε μαζί από το νηπιαγωγείο κάνανε μια τριάδα που κυριιάρχησε δυο χρόνια ώσπου να βρούνε οι άλλοι αντίδοτο. και που μόλις έφυγε ο Τσάβι, πάπαλα και δευτεράντζες σε όλα. Οπως και τα γαλλάκια.
    Και κάθε τόσο παίζουν το χαρτί της απόσχισης για να τους δίνει η ισπανική ΕΠΟ κάνα πρωτάθλημα.

  57. Νέο Kid said

    49. Αυτό ακριβώς έγραψα και γω. Το «τα δίνεις όλα» ήταν ειρωνικό για την απέλπιδα προσπάθειά τους χθες να παριστάνουν ότι παίζουν μπάλα…
    Πολύ καλά και σοφά έπραξε το Βέλγιο . Θα αποκλείσει το μεγαθήριο Ιαπωνία και σιγά τη σπουδαία Βραζιλία που την είχε βάλει στα καρέ της ο Μητροβιτς (ήμαρτον !)
    Δυο μπαλάκια χαλαρά θα ρίξει στη μπραζιου το Βέλγιο.

  58. gpoint said

    πάω να με δει λίγο ο ήλιος και να τον δω κι εγώ…αέρας πατέρας κάθε μπιπ που να πας για ψάρεμα ή μπάνιο με τέτοιο μαΐστρο.

  59. svagionitis said

    > Δεύτερη ψήφο θα έδινα στο Βέλγιο λογω γειτνίασης και πολυχρωμίας.

    Πάντως όποιος υποστήριζε Γερμανία και δεν ξέρει τι να κάνει τη σημαιούλα, εδώ δείχνει https://i.redd.it/sdoo1zuqqr611.jpg πώς να την αλλάξεις σε σημαία του Βελγίου 🙂

  60. Πάνος με πεζά said

    Θα θεωρήσω αποτυχία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, να πάρει αυτή η Πορτογαλία, που μόνο έναν Ρονάλντο έχει (κι αυτόν στα τελειώματα…), κι αυτόν τον φιλέλληνα μεν Σάντος, αλλά «δολοφόνο του θεάματος» στον πάγκο, να σηκώσει και Μουντιάλ με το ποδόσφαιρο του τίποτα…
    Αλλά από την άλλη, ό,τι πούνε και οι στοιχηματζήδες…

    Βραζιλία 4.60
    Ισπανία 5.65
    Βέλγιο 7.50
    Αγγλία 8.50
    Γαλλία 9.50
    Κροατία 12.00
    Αργεντινή 13.00
    Κολομβία 22.00
    Ουρουγουάη 23.00
    Πορτογαλία 25.00
    Ελβετία 40.00
    Ρωσία 60.00
    Σουηδία 65.00
    Μεξικό 70.00
    Δανία 100.00
    Ιαπωνία 200.00

    Ο Τζι έχει μπει με 60, μην του κολλάτε ! 🙂

  61. Νέο Kid said

    56. Ρε φιλάρα, δεν πας για κανα ψάρεμα; αφού δεν…
    Υπάρχει κι ένα όραμα σημαντικό στο ποδόσφαιρο ξέρεις που λέγεται ΚΕΝΤΡΟ.
    Κι εκεί υπάρχουν κάτι γαλλικός δράκοι, στοιχειά της φύσης , που θα καταπιούν αμάσητους τους λουζιτανους.
    κάνε καμία ανάλυση για τον ζμπάουγκ! Δεν είσαι για σοβαρή μπάλα.

  62. LandS said

    53 Μόλις απέτυχες στις εισαγωγικές εξετάσεις.
    Έπρεπε να «εξηγήσεις» ως εξής:
    Λόγω του ότι σε κάθε γύρο διεξάγονται ακριβώς οι μισοί αγώνες από τον προηγούμενο ο αριθμός των αγώνων είναι το άθροισμα των όρων της γεωμετρικής προόδου Ν+Ν/2+Ν/4+Ν/8+…+2+1= [εδώ μπαίνει ο γενικός τύπος της γεωμετρικής προόδου που δεν μπορώ να τον γράψω στο wp]=2Ν-1 όπου 2Ν=ο αριθμός των ομάδων.

  63. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κιντ, δεν τα ξέρεις τα κριτήρια του Τζι; Ρωσία λόγω Ιβάν και Πορτογαλία λόγω Σάντος που δούλεψε (και) στον Μπάουγκ και Ρονάλντο της Ρεάλ. Για τον Τζι, όποιος δουλέψει ένα φεγγάρι στον Μπάουγκ, γίνεται φανατικός Μπαουγκτσής. Άντε τώρα να τα βγάλεις πέρα με τη «λογική» του άρρωστου οπαδού. 😇

  64. Μπετατζής said

    22. Διαφωνώ. Γερό σπορτέξ είναι το καλύτερο, τόσο γερό όσο να μην κόβεται. Άμα σου χτυπήσει το πόδι η αρβύλα μέσα στο φάραγγα, θα σε κατεβάσει το γαϊδουράκι που έχουν για τις περιπτώσεις αυτές οι δασικοί. (υπονήμα για Σαμαριά)

  65. sarant said

    60 Καλές αποδόσεις δίνουν η Κροατία και η Πορτογαλία.

    64 Ε ναι.

  66. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν ήθελες, Κώστα, να το πάρει η Γερμανία, έπρεπε να πεις στον Κούλη να μην παρευρεθεί στον αγώνα τους. Και πάλι καλά να λένε οι Γερμανοί που δεν τους έτυχε και τίποτα χειρότερο. 😊

  67. ΣΠ said

    62
    Όμως αυτή η λύση δεν είναι γενική επειδή προϋποθέτει ότι ο αριθμός των ομάδων είναι δύναμη του 2.

  68. Ρουμπίνη said

    Καλημέρα!

    Το σχόλιο άσχετο με τα ποδοσφαιρικά…

    Περιμένουμε να μας ενημερώσετε για τη διαδρομή στο φαράγγι… Κυρίως αν, με τόσο ήπιο χειμώνα, τρέχει το ποταμάκι εντός!

    22. Δεν περνιέται το φαράγγι με αρβύλες νομίζω! Θέλει αθλητικό καλό και χοντρή κάλτσα!!! Και στο ποταμάκι το σκεφτόμαστε καλά να βουτήξουμε ποδαράκι και για πόση ώρα, γιατί πολλές φορές άφησε μπλε νυχάκια αναμνηστικό-υπενθύμιση της εμπειρίας για όλο το καλοκαίρι!!!
    Πολύ ζηλεύω!!!

  69. ΚΩΣΤΑΣ said

    66 Ας προκριθεί η Βραζιλία που ψήφισες, Γιάννη, στον τελικό και τα λέμε. Στέλνω τον Κούλη να παρακολουθήσει τον Αγώνα. 😛

    Συντρόφοι, μιας και δεν ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, είπα κι εγώ, με τον δικό μου τρόπο, να έχω συμμετοχή στην αύξηση του αριθμού των σχολίων. Ευχαριστώ τα μάλα όσους ασχοληθήκατε με τα τα σχόλιά μου και κυρίως όσους με λοιδορήσατε… με την αγάπη σας. Ανταποδίδω 😛 😛 😛 😛 😉 😉 😉 😉 🙂 🙂 🙂 🙂

  70. Και για αλλαγή, μια και σήμερα, μάλλον, μόνο άντρες θα γράφουν θα ψηφίσω Ουρουγουάη.
    Και όσο για …….»διότι λέω εκείνη τη μέρα να περάσω το φαράγγι της Σαμαριάς», πρόταση για αρχή εξάσκησης στα των φαραγγιών, το φαράγγι του Ίμπρου, απίστευτης ομορφιάς, πιο σύντομο και πιο εύκολο.

  71. venios said

    62: Μάλλον εσύ απέτυχες, διότι ξέχασες το μικρό τελικό, Η απάντηση του 53 είναι άψογη. Πράγματι, για να βγει ο πρώτος (ή ο μεγαλύτερος, ή ο φτηνότερος, κτλ.) μεταξύ Ν μετρήσιμων αντικειμένων (χωρίς να επιτρέπεται ισότητα), χρειάζεται να συγκριθεί με τους Ν-1 υπόλοιπους, άμεσα ή έμμεσα. Και δεν είναι απαραίτητη η δομή δέντρου: αρκεί να ξεκινήσεις με ένα τυχαίο ζεύγος και κάθε φορά να συγκρίνεις το νικητή του τελευταίου αγώνα με ένα τυχαίο επόμενο. Το βασικό πλεονέκτημα της δομής δέντρου είναι ότι επιτρέπει να γίνονται ταυτόχρονες συγκρίσεις, ώστε ο «χρόνος» που απαιτείται για να γίνουν όλες οι συγκρίσεις είναι της τάξης LogN (με βάση 2).

  72. cortlinux said

    Ενας ακομη λογος να υποστηριξω Ιαπωνια. Με ενα 10ευρω. 2000 ευρωπουλα. Ζιμφερει ο Τζαπαν ναν

  73. Πάνος με πεζά said

    Για το φαράγγι Σαμαριάς λέτε τόση ώρα; Και με σαγιονάρες περνιέται. Άκουγα κι εγώ την πρώτη φορά, ειδικά παπούτσια, πολύ νερό, μέχρι και για ανθρώπους που πέθαναν στην προσπάθεια να το διασχίσουν…
    (Θα πεις βεβαίως, τότε ήμουν και 20 χρονών).
    Η μαγκιά βεβαίως, που κάποιοι την κάνουν, είναι να το ανέβεις με την αντίθετη, υψομετρικά, διαδρομή, από τη, Αγία Ρουμέλη στο Ξυλόσκαλο… Εκεί να σε δω…

  74. sarant said

    73 Και η κατηφόρα κουραστική είναι.

  75. Ρουμπίνη said

    74. Ακριβώς! Ίσα ίσα που αυτή η κατηφόρα ευθύνεται για το πιάσιμο στις γάμπες τις επόμενες ημέρες!
    Πείτε κ οι υπόλοιποι… Τι στο καλό! Μόνο εγώ μπήκα αγύμναστη εκεί μέσα;

  76. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μετὰ τὴν ἄφατον χαράν (ἄφατος ἦτο ἡ χαρὰ τῆς Ἀχτίτσας) ποὺ μᾶς ἔδωκε – γιατί νὰ τὸ κρύψωμεν ἄλλωστε – ἡ φιλτάτη Γερμανία, ἂς τὸ πάρει ὅποιος νά ᾿ναι. Κατὰ προτίμησιν ἡ συμπαθεστάτη Κοσοβελβετία. 🙂

  77. Παναγιώτης Κ. said

    @48. Βασίλη συντοπίτη,
    Η απάντησή σου είναι σωστή καθώς και η αιτιολόγηση.
    Η δική μου αιτιολόγηση έχει το ίδιο σκεπτικό με αυτό του ΣΠ (#53) μόνο που την διατυπώνω ως εξής: Για να βγει κάποιος «εκτός» πρέπει να χάσει αγώνα.
    Το πλήθος λοιπόν αυτών που χάνουν είναι 15.Άρα 15 ματς. Συν ο μικρός τελικός, έχουμε 16.

  78. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι αν αναρωτιέστε για τα χάλια του Λεβαντόφσκι (νο 9 στην Μπάγερν) στο Μουντιάλ, υπάρχει πειστική εξήγηση:
    http://www.sdna.gr/podosfairo/mundial/mundial-2018/article/483598/o-kyriakos-mitsotakis-kai-i-gkantemia-tis-mpagern-sto

  79. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και μια που αναφέρθηκε στην Κοσοβοελβετία ο φίλτατος Δημήτρης, και τρίτος Κοσοβάρος σκόραρε στο Μουντιάλ, ο Βέλγος Γιανουζάι. Αλήθεια, αν υπήρχε η ενωμένη Γιουγκοσλαβία, τι ομαδάρα θα κατέβαζε! Αλλά δε βαριέσαι, με τις έριδες και τα βεντετιλίκια, τίποτα δε θα έκαναν…

  80. ΣΠ said

    Και ένα χιουμοριστικό άρθρο:
    Ο μόνιμος θρήνος του να υποστηρίζεις Αγγλία στο Μουντιάλ

  81. Παναγιώτης Κ. said

    Μου κεντρίσατε την περιέργεια για το φαράγγι της Σαμαριάς.
    Θα οργανώσω κάθοδο στην λεβεντογέννα για να δοκιμάσω.

  82. ΚΩΣΤΑΣ said

    60 Πάνο, αυτό που βάζεις με τα στοιχήματα, είναι επίσημο και παίζεται νόμιμα;

    Λέω, 16 ομάδες επί 10 ευρώ = 160 μειον 46 αν το πάρει η Βραζιλια–> 114 ζημιά. Η ζημιά βαίνει μειούμενη και από την Κολομβία και κάτω μόνο κέρδος. Τι λέτε; Λείπει και ο Λάμπρος, τώρα που τον χρειαζόμαστε, πού βρίσκεται αυτή η ψυχή;

    Βραζιλία 4.60
    Ισπανία 5.65
    Βέλγιο 7.50
    Αγγλία 8.50
    Γαλλία 9.50
    Κροατία 12.00
    Αργεντινή 13.00
    Κολομβία 22.00
    Ουρουγουάη 23.00
    Πορτογαλία 25.00
    Ελβετία 40.00
    Ρωσία 60.00
    Σουηδία 65.00
    Μεξικό 70.00
    Δανία 100.00
    Ιαπωνία 200.00

  83. Λεύκιππος said

    Για το φαράγγι στη Σαμαριά, ένα μισάωρο το αρχικό κατέβασμα (και) με σκαλοπάτια. Μετά η κατηφόρα δεν είναι ακριβώς κατηφόρα με την έννοια ότι σε κουράζει. Μεγάλη η διαδρομή αλλά αξίζει τον κόπο.
    Το τρομακτικό της υπόθεσης ο σκυλοπνίχτης από Αγ. Γαλήνη για Σφακιά και το ακόμη τρομακτικότερο, η διαδρομη των λεωφορείων από Σφακιά για Χανιά, τουλάχιστον στα πρώτα 20 χιλιόμετρα. Μετά είτε συνηθίζεις, ή το παίρνεις απόφαση ελπίζοντας ότι δεν «…έβαλε ο Θεός σημάδι, παλληκάρι στα Σφακιά….» (παλληκάρι τρόπος του λέγειν)

  84. Πάνος με πεζά said

    @ 82 : Copy-paste ό,τι έδινε το πρωί το Stoiximan.gr

  85. Πάνος με πεζά said

    @ 83 : Eμ, αν ο δρόμος για τα Σφακιά ήταν σαν την ευθεία της Θήβας, θα είχαν πάει και οι Γερμανοί στην Κατοχή…
    http://i2.wp.com/hania.news/wp-content/uploads/2016/12/SFAKIA15.jpg?resize=604%2C453

  86. spiral architect 🇰🇵 said

    Ουρουγουάη για να σκάσουν οι οχτροί μας!

  87. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    Προς το παρόν, μόνο Κολομβία και Σουηδία δεν έχουν ψηφιστεί, ενώ το Βέλγιο προηγείται!

  88. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ἂν κοιτάξουμε τὸ «δέντρο» μὲ τοὺς ἀγῶνες ποὺ ὀδηγοῦν στὸν τελικό, βλέπουμε τὰ ἑξῆς:

    Ὁ ἕνας «κλάδος» ἔχει 4 λατινοαμερικάνικες ὁμάδες (Ἀργεντινή, Οὐρουγουάη, Βραζιλία, Μεξικό), 3 εὐρωπαϊκὲς (Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο) καὶ τὴν Ἰαπωνία.

    Ὁ ἄλλος «κλάδος» ἔχει 7 εὐρωπαϊκὲς (Ἰσπανία, Ρωσία, Κροατία, Δανία, Σουηδία, Ἑλβετία, Ἀγγλία) καὶ μιὰ λατινοαμερικάνικη, τὴν Κολομβία.

    Συμπεράσματα: Εἶναι ἀρκετὰ πιθανὸς ἕνας τελικὸς ἀνάμεσα σὲ μιὰ εὐρωπαϊκὴ καὶ μιὰ λατινοαμερικάνικη ὁμάδα, ὅπως καὶ ἀνάμεσα σὲ δυὸ εὐρωπαϊκὲς, ἐνῶ εἶναι πολὺ μικρὲς οἱ πιθανότητες γιὰ λατινοαμερικάνικο τελικὸ (μὲ τὴν Κολομβία φιναλίστ) καὶ ἐλάχιστες (σχεδὸν μηδενικὲς) γιὰ τελικὸ μὲ φιναλίστ τὴν Ἰαπωνία.

    Ἀλήθεια, πῶς θὰ σᾶς φαινόταν τὸ Ἰαπωνία-Ἑλβετία γιὰ τελικός; 🙂

  89. Πάνος με πεζά said

    Και για να κλείσουμε τα του Φάραγγα, στην από θαλάσσης διαδρομή από Αγ.Ρουμέλη προς Σφακιά, υπάρχει μια ενδιάμεση στάση στο παραθαλάσσιο χωριό Λουτρό. Εκεί, καλύτερα να κατεβείτε και να κάνετε διακοπές, είναι ένα μέρος-γλύκα, που ΔΕΝ το προσεγγίζει και αυτοκίνητο, τουλάχιστον απ’ όσο ξέρω από τότε…
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRw119UTVHnXtFA_svV28imz7PkeoJxTNMK9TfUnZLS8R4hqPFA

    P.S. : To ferry που κάνει τη διαδρομή, και πάει και Γαύδο κάποιες μέρες, αν ακόμα υπάρχει στη γραμμή, λέγεται «ΔασκαλοΖΖάνης» !

  90. spiridione said

    Έλα ρε Βελγιάρα, πάμε για κούπα!

  91. Πάνος με πεζά said

    Αν το πάρει το Βέλγιο, θα καταρριφθεί ο κανόνας «του απόλυτου νικών», ο οποίος έχει συμβεί μόνο με πολύ καλές συνθέσεις εθνικών ομάδων. Μιλάμε για Βραζιλία του Πελέ, για Βραζιλία των Ρονάλντο-Ριβάλντ-Κάρλος-Καφού, Ροναλντίνιο κλπ., και με τη Γαλλία των Ζιντάν-Ντεσάμπ-Καρεμπέ-Τζοργκαέφ-Μπαρτέζ…

  92. sarant said

    91 Ποιος κανόνας θα καταρριφθεί;

  93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ἡ μέχρι τώρα ψηφοφορία βγάζει τελικὸ Βέλγιο-Ἀγγλία καὶ μικρὸ τελικὸ Βραζιλία-Πορτογαλία ἢ Κροατία (ἰσοψηφοῦν).

  94. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @93. Λάθος ὁ μικρὸς τελικός. Βάσει τοῦ δέντρου, ἂν ὁ τελικὸς εἶναι Βέλγιο-Ἀγγλία, ὁ μικρὸς τελικὸς θὰ εἶναι Πορτογαλία-Κροατία.

  95. cronopiusa said

    Σκέψεις για το ποδόσφαιρο με αφορμή το μουντιάλ από τον Ντανιέλ Φρανκό, τον Εδουάρδο Γκαλεάνο, τον Σαγίρ Λαζρί και τον συλλογικό τόμο «Το Ποδόσφαιρο στην Αφρική» . Μουσικές για το ποδόσφαιρο και όχι μόνο, κάπου ακούγεται και η μοναδική μουσική ηχογράφηση του Γιόχαν Κρόυφ…

    El Mundial del 50 – Eduardo Galeano («El fútbol a sol y sombra»)

    El Mundial de Zidane
    por Eduardo Galeano

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    92: Του κανόνα να κερδίζει μια ομάδα το τρόπαιο μόνο με νίκες.

  97. π2 said

    74: Η κατηφόρα είναι πολύ πιο κουραστική, ιδίως αν τη ροβολήσεις όπως εγώ στα 12 για να προλάβω προπορευθέντες. Έκανα τρεις μέρες να ξεπιαστώ, θυμάμαι.

  98. Πάνος με πεζά said

    Ή καλύτερα, κάνοντας το απόλυτο νικών στους ομίλους (οι προκρίσεις στα πέλαλτι των νοκ-άουτ, δεν ξέρω αν μπορούν να θεωρηθούν «νίκες», γιατί για ομάδες που αποκλείστηκαν έτσι, γράφουνε «έφυγε χωρίς να χάσει»…)

  99. Πάνος με πεζά said

    Ας θυμίσουμε, εντωμεταξύ, με τί χασαπομάχαιρα, και μάλιστα ΑΥΤΟΥ του αιώνα, φτάσαμε στα goal-line technologies και στα VAR…

  100. π2 said

    Στα ποδοσφαιρικά τώρα, δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση. Συνήθως υποστηρίζω τη σταχτοπούτα του κάθε τουρνουά, αλλά σ’ αυτό ούτε οι μεγάλοι τα πάνε καλά, ούτε κάποια μικρή δύναμη βγάζει μάτια.

    Θα ήθελα είτε να το πάρει η Αγγλία, σπάζοντας την κατάρα της, είτε να επιβεβαιώσει την ιστορία της κάνοντάς τα μαντάρα την κρίσιμη στιγμή.

    Αν ήθελα να τρολάρω στα του ποδοσφαίρου βέβαια θα έκανα πολιτικό σχόλιο, ζητώντας από τον Τζι (που τόσο κόπτεται για τις συμμαχίες των άλλων) να μας σχολιάσει την πολιτικοποδοσφαιρική συμμαχία Ιβάν – Μαρινάκη. Αλλά ευτυχώς δεν θέλω να τρολάρω. 🙂

  101. Πάνος με πεζά said

    Αν το πάμε με απόλυτο νικών στην κανονική διάρκεια, η Γαλλία του 98 βγαίνει από το κάδρο (πήρε στα προημιτελικά τους Ιταλούς στα πέναλτι), και μένουν δυο τίμιες άδολες Βραζιλίες, του 1970 (6 στα 6) και του 2002 (7 στα 7)…

  102. Ρουμπίνη said

    89. Απίστευτη η ομορφιά και η ησυχία στο Λουτρό όντως. Όποιος θέλει να ξεφύγει από τα άσχημα του σύγχρονου πολιτισμού μπορεί να σπεύσει… Εξακολουθεί να μην το προσεγγίζει αυτοκίνητο (απλό ΙΧ τουλάχιστον!). Όμως εδώ στο Ρέθυμνο που μένω οι φήμες λένε πως οι τιμές τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο στο Λουτρό θυμίζουν Μύκονο -χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από τις ίδιες ανέσεις, μιας και τα δωμάτια που νοικιάζονται με θέα σε παρακείμενο μπαλκόνι με απλωμένη μπουγάδα είναι πολλά.
    Όποιος πάει πάντως καλά θα κάνει να ενημερώσει και εμάς τους υπόλοιπους αν πρόκειται απλώς για φήμες…

  103. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @93,94.Βάσει τοῦ δέντρου τῶν νοκάουτ παιχνιδιῶν καὶ τῆς μέχρι τώρα ψηφοφορίας, ἔχουμε:

    1ος «κλάδος»: Βέλγιο 19 ψῆφοι, Βραζιλία 18, Πορτογαλία 13.

    2ος «κλάδος»: Ἀγγλία 16, Κροατία 14.

    Βάσει τοῦ «δέντρου», γιὰ νὰ φτάσει τὸ Βέλγιο στὸν τελικὸ πρέπει νὰ νικήσει τὴ Βραζιλία στὰ προημιτελικά. Ἔτσι ἡ Βραζιλία θὰ φύγει ἀπὸ τοὺς 8 καὶ δὲν θὰ φτασει στοὺς 4 γιὰ νὰ παίξει στὸν μικρὸ τελικό. Αὐτὸς ὁ περιορισμός δὲν ἰσχύει γιὰ γιὰ Πορτογαλία καὶ Κροατία ποὺ μποροῦν νὰ συναντήσουν τοὺς «φιναλίστ» Βέλγιο καὶ Ἀγγλία μόνο στὰ ἡμιτελικά.

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η Γαλλία το 1998 είχε φέρει και ισοπαλία με την Παραγουάη του Σιλαβέρτ και του Γκαμάρα, Πάνο, και την απέκλεισε στην παράταση με 1-0.

  105. Πάνος με πεζά said

    Nαι, είναι κιαυτό ένα ερώτημα, κατά πόσον η νίκη/ήττα στην παράταση καταλογίζονται όπως στον κανονικό αγώνα… Οι στοιχηματικές εταιρίες το ξεκαθαρίζουν πάντως. Νομίζω στο ποδόσφαιρο ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η παράταση στο αποτέλεσμα (δηλ. καταλογίζεται Χ αν δεν το λέει ρητά), ενώ στο μπάσκετ συμπεριλαμβάνεται – υπάρχει όμως μεγάλη απόδοση αν θες να διαλέξεις Χ, γύρω στο 10-12… Ή αν είναι αλλιώς, λέτε.

  106. Divolos said

    Μέχρι τώρα τα πράγματα πάνε κατ’ ευχή. Είχα σχολιάσει στο προηγούμενο μουντιαλικό άρθρο πόσο δεν χωνεύω τα φαβορί και πόσο αγαπώ τις εκπλήξεις από τις μικρές (ιστορικά) ομάδες. Σήμερα με την Γερμανία εκτός και με Βραζιλία και Αργεντινή να μην προκαλούν φόβο, αλλά να είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμες, τα πράγματα πάνε μια χαρά. Οι Ισπανοί μου φαίνονται κουρασμένοι και οι Πορτογάλοι δεν νομίζω ότι μπορούν να πάνε πέρα από τους 8. Από Κολομβία, Σουηδία, Ιαπωνία, Ελβετία δεν νομίζω ότι έχει κάποιος πιθανότητες για τετράδα. Το Βέλγιο έδειξε ότι είναι μια πολύ καλή ομάδα και η Κροατία επίσης. Η Ουρουγουάη υστερεί λίγο άλλα έχει ηγέτη που πολύ θα ήθελε να είναι το πρόσωπο του μουντιάλ τώρα που έκοψε και τα δαγκώματα. Άρα ή απόλυτη ανατροπή θα ήταν (και είναι πιά εφικτό) τετράδα με Κροατία, Αγγλία (που δεν έδειξε ότι αξίζει τετράδα, αλλά την ευνοούν οι διασταυρώσεις), Ουρουγουάη και Βέλγιο. Κροατία-Βέλγιο τελικός και η κούπα στο Βέλγιο (και μετά ξύπνησα).
    Εντάξει για πιο ρεαλιστικό σενάριο (plan B) βγάλτε Ουρουγουάη και βάλτε Αργεντινή και βγάλτε (κλαψ) Βέλγιο και βάλτε Βραζιλία στην τετράδα, σε περίπτωση που παίξει σούπερ μπάλα η Βραζιλία εναντίον του Βελγίου.

    ΥΓ. Χαίρομαι που κι ο Νικοκύρης θεωρεί αντιπαθέστατο τον Ρονάλντο, γιατί όταν τον είπα εγώ αχώνευτο (δεν είπα ότι δεν είναι παιχταράς) μερικοί παρεξηγήθηκαν. Ά, να πληρώσει και τα 18,8 εκ. ευρώ που έκανε διακανονισμό με την εφορία για να μην μπει φυλακή. Τέτοιο ήθος. Άριστος κι αυτός. Γεμίσαμε άριστους.

    ΥΓ2. Πέρι Σαμαριάς. Το κατέβηκα κι εγώ πριν 15 χρόνια. Λίγες μέρες πριν το κατέβω είχα έναν μικροτραυματισμό, ένα «τράβηγμα» στον έξω χιαστό που δεν του έδωσα καθόλου σημασία. Ασήμαντο πραγματικά. Το είχα σχεδόν ξεχάσει. Όμως όταν άρχισα να κατεβαίνω μετά από την μία ώρα άρχισε να με ενοχλεί. Στις δύο ώρες πονούσα αρκετά. Στις τρεις δεν γινόταν να συνεχίσω αν δεν έβρισκα ένα αυτοσχέδιο μπαστούνι. Στην μέση της διαδρομής που υπάρχει και γαϊδουράκι για έκτακτες ανάγκες το θεώρησα εγωιστικό να ζητήσω βοήθεια (τι αθληταράς θα ήμουνα) και συνέχισα. Όσοι περπατούν σε μονοπάτια θα γνωρίζουν ότι η κατηφόρα ειδικά για τα γόνατα είναι χειρότερη από την ανηφόρα. Στο τέλος πραγματικά ταλαιπωρήθηκα απίστευτα μέχρι να φτάσω στην θάλασσα μετά από αρκετές ώρες. Αφού το τελευταίο φέρυ το προλάβαμε για μόλις 15-20 λεπτά. Οπότε προσοχή να μην υπάρχει ίχνος τραυματισμού, και τα υπόλοιπα κατά τα γνωστά, κομμένα νύχια, κλειστό παπούτσι, ψηλή κάλτσα, νερό. Αυτό ότι το κατεβαίνεις με παντόφλες, ας μην το σχολιάσω. Ας μας πει ο φίλος τι θα γίνει αν κοπούν οι παντόφλες κι έχεις άλλες 3-4 ώρες πεζοπορία μπροστά (και τρείς πίσω).

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αντιπαθέστατος ποζεράς και κάγκουρας είναι ο Ρονάλντο. Δίνει ολόκληρη παράσταση, για να εκτελέσει ένα φάουλ. Αλλά είναι εκπληκτικός επαγγελματίας, πολύ σοβαρός και πολύ υπεύθυνος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος ποδοσφαιριστής αυτού του επιπέδου που γυμνάζεται περισσότερο από αυτόν.

  108. sarant said

    98-101 Τα πέναλτι είχα κι εγώ στο νου μου.

  109. Πάνος με πεζά said

    Εντάξει, χαριτολογώντας… Αλλά τότε ήμασταν τρεις, οι δύο υπέρβαροι και ο ένας υπέρβαρος άνω των 60, και το βγάλαμε μια χαρά στο τρίωρο, απ’ όσο θυμάμαι.
    Το κουραστικό δεν είναι η κατάβαση, απ΄όσο θυμάμαι (είναι διαμορφωμένη όλη με σκαλιά, εξ ου και «Ξυλόσκαλο»), αλλά το μετέπειτα περπάτημα μέσα στη σχεδόν οριζόντια κοίτη, που είναι γεμάτη κροκάλες, Εκεί πραγματικά έχεις κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να γυρίσει αστράγαλος, οπότε ακινητοποιείσαι με βαρύ διάστρεμμα.
    Δεν είμαι σε θέση όμως να ξέρω αν υπάρχει παπούτσι που να σε προφυλάξει από αυτό, αν δεν προσέχεις το βήμα σου…

  110. Νέο Kid said

    107. Μπορεί να είναι ποζεράς και κλαρινογαμπρός αλλά είναι καλό παιδί και συναισθηματικό και πονεσάρικο. Ο μόνος που έχω ακούσει , μετά τη νίκη στον τελικό στη Γαλλία, να αφιερώνει κύπελλο στους ιμιγκράντζ(ε) τους Πορτογάλους μετανάστες .

  111. Νέο Kid said

    110. Επίσης, μου αρέσει που δεν έχει γεμίσει (δεν πρέπει να έχει κανένα δηλαδή, τουλάχιστον εμφανές) τατουάζ όπως όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι τσομπάνηδες …

  112. sarant said

    111 Ναι, λες και είναι υποχρεωτικό το τατουάζ.

  113. Πάνος με πεζά said

    Καλό παιδί, συναισθηματικό και πονεσιάρικο !
    http://www.gazzetta.gr/article/649891/ta-espase-o-kristiano-ronalnto-stin-mykono-pics-vid

    (Εμένα πάντως, άσχετα από όλα αυτά, μου τη σπάει το «καρύδι» του !’

  114. Πάνος με πεζά said

    Αυτό μωρε ήθελα να βάλω !

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έλα, ρε Πάνο, 30 χιλιάρικα για μια εβδομάδα τούς ακούμπησε, ήθελες να κάνει και φασίνα πριν φύγει; Άσε που τους έκανε και διαφήμιση τύπου «Εδώ τα έκανε λαμπόγυαλο ο Ρονάλντο». 😊

  116. Πάνος με πεζά said

    Ήταν τριάντα χρονών γάιδαρος τότε, πάντως… Δεν ήταν κανένα πιτσιρίκι σε πενταήμερη !

  117. Fremder said

    Η Γερμανία είχε να αποκλειστεί από το 1938; Και τότε, μετά ένα χρόνο, άρχισε τον 2ο παγκόσμιο; Ανησυχητικά πράγματα.

  118. Πάνος με πεζά said

    Κακώς το λένε αυτό πάντως, το 1938 δεν υπήρχαν όμιλοι. Ήταν ματς νοκ-άουτ εξαρχής, και η Γερμανία είχε αποκλειστεί στο πρώτο πρώτο ματς (στα πέναλτι μάλιστα, μετά από 1-1 με τους Ελβετούς).

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    116: Αυτοί οι τύποι εκτός γηπέδου είναι εντελώς γεια σου. Αστοιχείωτοι και χαζοβιόληδες. Με ακραία παραδείγματα τον Μαραντόνα και τον Γκασγκόιν.

  120. ΣΠ said

    118
    Όχι στα πέναλτι. Δεν υπήρχε τότε η διαδικασία. Σε επαναληπτικό.

  121. sarant said

    117 Κι άλλοι το σκέφτηκαν αυτό 🙂

  122. Πάνος με πεζά said

    Σωστά, σε επαναληπτικό γράφει.
    Επίσης κάτι μουντιαλικό που δεν ήξερα και το έμαθα φέτος, είναι ότι η κόκκινη κάρτα καθιερώθηκε μόλις μετά το Μουντιάλ του 1966. Ξέρετε, αλήθεια με αφορμή ποιο περιστατικό;

    Άντε, για να μην ψάχνετε, ήταν ο Αργεντινός Ρατίν, τον οποίο είχε αποβάλει ο διαιτητής (αγώνας με τους Άγγλους), και αρνούνταν επί δέκα λεπτά να βγει, προφασιζόμενος ότι δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα στην οποία του μιλούσε ο διαιτητής (!!!).Μέχρι που φώναξαν έναν υψηλό υπεύθυνο διερμηνέα, για να εκτελεστεί η ποινή !
    Ε και μετά, αποφασίστηκε η διεθνής σήμανση της κόκκινης κάρτας.

  123. Πάνος με πεζά said

    Κι όλα αυτά οφείλονται στον Άγγλο διαιτητή Κεν Άστον, που είχε προβληματιστεί έντονα ήδη από το 1962, που είχε διαιτητεύσει το ματς που ονομάστηκε «Ντροπή του Σαντιάγο». Τα πλάνα είναι πραγματικά ανατριχιαστικά…

    Αργότερα λοιπόν το 1966, που ήταν παρατηρητής διαιτησίας στη διοργάνωση της Αγγλίας, εμπνεύστηκε τα χρώματα των δύο καρτών από τα φανάρια των δρόμων…
    Να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε προτείνει επίσης, στην περίπτωση ισοπαλίας μετά την παράταση, να κερδίζει η ομάδα που έκανε τα λιγότερα φάουλ και δέχτηκε τις λιγότερες κάρτες, και όχι να εφαρμοστεί «η ψυχρή διαδικασία των πέναλτι», που λέμε. Τον κανόνα αυτόν, ίσως άτυπα στη μνήμη του, είδαμε ήδη χτες να εφαρμόζεται για την πρόκριση της Ιαπωνίας από τη φάση των ομίλων. Είναι όμως άγνωστο αν θα καθιερωθεί…

  124. Πάνος με πεζά said

    Ντροπή; Μάχη του Σαντιάγο, το μπέρδεψα με τη «Ντροπή της Χιχόν».

  125. rogerios said

    Ευχαριστώ πολύ τον αγαπητό οικοδεσπότη για την παραπομπή στο ιστολόγιό μου!

    Ψήφισα κι εγώ, με κριτήρια αποκλειστικά συναισθηματικά (Αργεντινή). Αν έπρεπε να διαλέξω με κυνισμό και λογική θα έλεγα Βραζιλία. Αν επέλεγα την ομάδα που με εντυπωσίασε ως τώρα, θα διάλεγα Κροατία. Κατά πάσα πιθανότητα, η αλήθεια θα αποδειχθεί διαφορετική – τα νοκ άουτ έχουν διαφορετικό θεό από τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων. Αυτή η άλλη ομάδα πολύ δύσκολα θα είναι η Αγγλία (εγώ δεν θα της έδινα καμία τύχη με τους Κολομβιανούς, αλλά λέω να μην είμαι απόλυτος). Και δύσκολα θα είναι και το Βέλγιο… οπότε, το πεδίο της δόξας είναι ανοιχτό. 😉

    Παράκληση στους σχολιαστές που καταφεύγουν σε αφορισμούς και φετβάδες να ελέγχουν και τα «στοιχεία» που επικαλούνται. Επειδή έχω μετρήσει ήδη κάμποσες ανακρίβειες (λέω να μην τις αποκαλέσω «ψέμματα»), ας τσεκάρουν κάποιοι ορισμένα πράγματα.

  126. ΣΠ said

    Μέχρι το ΠΚ1974, αν σε αγώνα νοκ-άουτ υπήρχε ισοπαλία μετά από παράταση, γινόταν επαναληπτικός αγώνας. Αυτό έγινε 4 φορές στα τρία πρώτα ΠΚ, ενώ από το 1950 ως το 1974 δεν χρειάστηκε. Τα πέναλτι μπήκαν στο ΠΚ1978 αλλά δεν χρειάστηκε να εφαρμοστούν. Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκαν ήταν στον ημιτελικό του ΠΚ1982 Γερμανία-Γαλλία 3-3. Μέχρι σήμερα η διαδικασία των πέναλτι έχει εφαρμοστεί 26 φορές.

  127. Νίκος Κ. said

    «… ενώ και τον τελικό παίζει να μην τον δω διότι λέω εκείνη τη μέρα να περάσω το φαράγγι της Σαμαριάς».
    Ελπίζω να απομείνουν δυνάμεις για την αμέσως επόμενη Δευτέρα 16/7 🙂

    Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
    Με τη συνδρομή του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Χανίων , Ημερίδα

    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΖΙΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

    Πνευματικό Κέντρο Χανίων
    Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

    10.20 Νίκος Σαραντάκος, «Τα ημερολόγια του Κοτζιούλα »

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    Διόρθωσε άφοβα, Rogerie. 😊 Δεν νομίζω να παρεξηγηθεί κανείς, αν του υποδειχτεί η ανακρίβεια των στοιχείων που παραθέτει.

  129. sarant said

    127 Λες να έχω εξαντληθεί; Μήπως θα είσαι εκεί;

  130. Νίκος Κ. said

    129 Βεβαίως, αναμένομεν.

  131. Alexis said

    Κοροϊδέψτε εσείς τον Κούλη αλλά η κίνησή του ήταν μελετημένη και εντελώς …ψηφοθηρική.
    Ξέρετε πόσοι Έλληνες τον λάτρεψαν λόγω Μουντιάλ και Γερμανίας; 😆

  132. Alexis said

    Ψήφισα Βραζιλία.
    1)Συναισθηματικά, γιατί είναι η χώρα που διαχρονικά μας έχει χαρίσει τις πιο ωραίες ποδοσφαιρικές στιγμές.
    2)Λογικά, γιατί χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, έχει αρκετά καλή ομάδα, παθιασμένη και πειθαρχημένη.
    3)Γιατί 16 χρόνια είναι πολλά για τη σελεσάο.

  133. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Πρόβλεψη βάσει τῶν μέχρι τώρα ὰποτελεσμάτων τῆς ψηφοφορίας.

    Φάση τῶν 16.

    Γαλλία-Ἀργεντινή: 2 (ψῆφοι 6-11)
    Ουρουγουάη-Πορτογαλία: 2 (14-16)
    Βραζιλία-Μεξικό: 1 (25-4)
    Βέλγιο-Ἰαπωνία: 1 (25-2)
    Ἰσπανία-Ρωσία: 1 (8-2)
    Κροατία-Δανία: 1 (16-2)
    Σουηδία-Ἑλβετία: Χ (1-1)
    Κολομβία-Ἀγγλία: 2 (1-20)

    Προημιτελικὰ

    Ἀργεντινὴ-Πορτογαλία: 2 (11-14)
    Βραζιλία-Βέλγιο: Χ (25-25)
    Ἰσπανία-Κροατία: 2 (8-16)
    Σουηδία ἢ Ἑλβετία-Ἀγγλία: 2 (1-20)

    Ἡμιτελικὰ

    Πορτογαλία-Βραζιλία ἢ Βέλγιο: 2 (14-25)
    Κροατία-Ἀγγλία: 2 (16-20)

    Μικρὸς τελικὸς

    Πορτογαλία-Κροατία: 2 (14-16)

    Τελικὸς

    Βραζιλία ἢ Βέλγιο-Ἀγγλία: 1 (20-25).

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αποκλείεται να βρέθηκαν 16 να ψήφισαν Πορτογαλία. Ο Τζι μπαίνει από υπολογιστές και κινητά φίλων και γνωστών του και ψηφίζει αβέρτα. Μία ψήφο έχει κανονικά η Πορτογαλία. 😎

  135. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @133. Σὲ σύνολο 154 φήφων.

  136. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ 134.Τώρα ἡ Πορτογαλία ἔχει 17 ψήφους σὲ σύνολο 155. Ξαναψήφισε ὁ Τζί. 🙂

  137. voulagx said

    #126 @ΣΠ: Νομιζω, στο ΠΚ1966 μπηκε ο κανονισμος της παρατασης σε περιπτωση ισοπαλιας στα νοκ-άουτ παιχνιδια. Στο ΠΚ 1966 τελικος
    Αγγλια-Γερμανια 2-2 και 4-2 στην παραταση. Στο ΠΚ1970 ο ημιτελικος Ιταλια-Γερμανια 1-1 και 4-3 στην παραταση.

  138. sarant said

    134 Kι εγώ παντως Πορτογαλία ψηφισα 🙂

  139. voulagx said

    #126: Γραψε λαθος το προηγουμενο.

  140. voulagx said

    #138 Αποκαλυφθηκε οτι ο σαραντ ειναι μια απο τις γραβαταρες του Τζη 🙂

  141. Άντε ψηφίζω κι εγώ τους Πορτογάλους, τους το χρωστάμε από το 2004 που ήταν, θυμάμαι, λίγο καλύτεροι από μας. 😉

  142. Theo said

    Καλησπέρα!

    Κι εγώ συνήθως είμαι με τα underdogs, τις μικρές χώρες, αυτούς που δεν έχουν κατακτήσει Παγκόσμιο Κύπελλο…

    Επειδή στην εφηβική και μετεφηβική μου ηλικία η Βραζιλία κι η Ολλανδία είχαν ομαδάρες κι έπαιζαν γοητευτικό ποδόσφαιρο, παραδοσιακά είμαι μαζί τους (δυστυχώς, το ολλανδικό ποδόσφαιρο σήμερα αντιμετωπίζει κρίση, κι έτσι δεν το βλέπουμε στο Μουντιαλόφσκι).

    Λόγω (ποδοσφαιρικών) αντιπαθειών, δεν θα ήθελα να το πάρουν οι επηρμένοι Γερμανοί (και χάρηκα προχθές με την ήττα τους) και Ισπανοί, ούτε ο Ρονάλντο, ούτε οι υπερεκτιμημένοι Αργεντίνοι, ούτε οι φαφλατάδες Γάλλοι, ούτε οι επιπόλαιοι Άγγλοι.

    Θα χαιρόμουν αν το έπαιρναν η Ρωσία ή η Δανία ή το Μεξικό ή το Βέλγιο, ακόμα κι η Ουρουγουάη ή η Ιαπωνία. Κι αν η Βραζιλία δεν πάρει το έκτο της, δεν θα μέ πείραζε.

    Όμως, νομίζω πως μέχρι στιγμής η καλύτερη ομάδα είναι η Κροατία κι αυτήν ψήφισα.

    Όσο για τις κατηφόρες, επειδή έχω ταλαιπωρηθεί αρκετά προ εικοσαετίας από χονδροπάθεια επιγονατίδας (στο ένα γόνατό μου παρουσιάστηκε μετά από πεζοπορία μιας ώρας σε κατηφόρα με πολλά χαλίκια), θυμάμαι τι μου είπε τότε ένας φυσίατρος: Το γόνατο στην ανηφόρα επιβαρύνεται 1,5 φορά περισσότερο απ’ ό,τι στο ίσωμα, ενώ στην κατηφόρα 7 φορές περισσότερο, γιατί στην κατάβαση και ωθεί και φρενάρει.
    Γι’ αυτό, προσοχή, Νικοκύρη, στο φαράγγι!

  143. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ἀφοῦ πέσαμε στὶς ἐξομολόγες, θὰ τὸ πῶ κι ἐγώ. Ψήφισα Κολομβία! Αὐτὴ τὴν ἐποχὴ παρακολουθῶ φανατικὰ τὸν Χότα Χότα Βελάσκες Βάσκες, ἄλιας Ποπέγιε· στὴν ΕΡΤ 2.

  144. Το φαράγγι της Σαμαριάς σε κατάβαση το κάναμε πέρσι τέτοιον καιρό (νεανικές τρρρέλλες) – με καλό ρυθμό σε ρέγουλα πάει καλά.
    Συνιστώ απαραιτήτως μπαστουνάκι (χρησιμοποίησα ένα αυτοσχέδιο από ένα σπασμένο κλαρί) που βοηθάει στην ομαλή προσγείωση του ποδιού σε κάθε βήμα, καθώς οι κροκάλες, που είπαν και σε προηγούμενα σχόλια, είναι όντως ζοχάδα και κουράζουν. Κάνει μεγάλη διαφορά.
    Ρονταρισμένες ελβιέλες με παχύ μαλακό πέλμα είναι εντάξει – δεν είχα πρόβλημα με στραβοπατήματα, και είναι και πιο δροσερές από μποτάκια. Ελαφρύ και σκιερό καπέλο, επίσης απαραίτητο. Μπουκάλι με/για νερό εννοείται.
    Και υπομονή, με πολλή απόλαυση…

  145. Αιμ said

    Συνιστώ απαραιτήτως μπαστουνάκι (χρησιμοποίησα ένα αυτοσχέδιο από ένα σπασμένο κλαρί)
    Γιατί όχι πιουλέ (που λεν και στου χωργιό) που ‘χει και αμορτισεράκι (κυρίως) και φακό, πυξίδα είναι και ρυθμιζόμενο, κάνει και για όπλο. Τα κλασσικά μοντέλα 🙂

  146. Ψήφισα χώρα που
    – μιλάει πορτογαλέζικα*
    – έχει Ρονάλντο**
    – έχει Σάντος***
    – οι γείτονές της μιλάνε ισπανικά****

    ——————
    *με ζαχαρίτσα
    **στη χώρα, ακόμα
    ***αυτήν την νίκησε ακόμα κι ο Θρύλος
    ****αλλά είναι λιγότεροι

  147. 145,
    😀
    Κι απ´ αυτό!

  148. Πάνος με πεζά said

    Μου κάνει εντύπωση…Πρώτο ματς που κρίθηκε στα πέναλτι, ο θανατηφόρος ημιτελικός του Σουμάχερ στην Ισπανία το 82; Καλά, εμάς εδώ είχε δώσει Κύπελλο με πέναλτι ο Φανάρας στοη Ηρακλή ήδη από το 1976 ! Τόσο μπροστά ήμασταν;

  149. Μια που αναφέρθηκε, στην κατάβαση μπαστουνάκι με λαβή, για στήριξη, σαν αυτό, όχι σαν του σκι. Για τον λόγο που ανέφερε το σχ. 142 στο τέλος.

  150. Αιμ said

    Παρντόν, μπατόν έμαθα το λένε https://mountainclub.gr/product-category/πεζοπορια/μπατόν-πεζοπορίας-ορειβασίας/ τα πουλάγανε κάποτε κάτι Ασιάτες στις διαδηλώσεις όπως και ομπρέλες. Ανάλογα τον καιρό

  151. ΣΠ said

    148
    Σε Παγκόσμιο Κύπελλο ναι. Σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλήμα ήταν ο τελικός του 1976 Τσεχοσλοβακία-Δυτική Γερμανία. Η μοναδική φορά που έχασαν οι Γερμανοί στα πέναλτι. Σε ΠΚ έχουν 4/4.

  152. Πάνος με πεζά said

    Να πλασάρουμε το πιο εξελιγμένο μοντέλο :

  153. Jane said

    Αγγλία ψήφισα. Χωρίς αναλύσεις. Αυτή μ΄αρέσει.
    Πάντως προχτές στο 2ο γκολ της Κορέας, οι πανηγυρισμοί στη γειτονιά μου, έδιναν την εντύπωση
    πως κέρδισε η Εθνική Ελλάδος… 🙂

  154. Αιμ said

    152. Φοβερό ! Σαν να το παρουσίασα, και δεν το είχα δει. Ορκίζομαι

  155. Πάνος με πεζά said

    @ 151 : A μπράβο, είχε καθιερωθεί, αλλά άργησε να «τύχει» σε ΠΚ. Όσον αφορά εκείνο τον τελικό του Κυπέλλου Εθνών το 76 τότε, ένα από τα πέναλτι έμελλε να αφήσει ιστορία, και να αντιγραφεί δεκάδες φορές… Πριον από λίγες ημέρες ήταν η επέτειος αυτού του πέναλτι, θυμάμαι το άκουγα…

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 1977 η ΦΙΦΑ θεσμοθέτησε τη διαδικασία των πέναλτι στα Μουντιάλ
    Σε αυτή την ιστορία λοιπόν εκτελέστηκαν 240 πέναλτι, με τα 170 εξ αυτών να είναι εύστοχα και τα υπόλοιπα 70 να μην καταλήγουν στα δίχτυα. Αυτά τα 70 είχαν την εξής αρνητική για τους εκτελεστές κατάληξη…

    49 αποκρούστηκαν
    7 πήγαν πάνω από το οριζόντιο δοκάρι
    6 χτύπησαν στο οριζόντιο δοκάρι
    5 χτύπησαν στα πλαϊνά δοκάρια
    1 πήγε αριστερά άουτ
    1 πήγε δεξιά άουτ
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.gazzetta.gr/fourfourtwo/article/632854/i-istoria-ton-penalti&ved=2ahUKEwiAvtjWx_nbAhXMZFAKHbouBSgQFjADegQIBhAB&usg=AOvVaw3mv8u-ghDBCPZszD5XbPQ3

  157. 150,
    Αυτό ακριβώς έλεγα: Τα μπατόν αυτά (χωρίς εγκάρσια λαβή) στην κατάβαση δεν βολεύουν, γιατί δεν μπορείς να στηριχτείς πάνω τους.

  158. sarant said

    151 Και σε εγχώρια διοργανωση, πρωτος αγώνας που κρίθηκε στα πέναλτι ήταν ενα ΠΑΟ-ΑΕΚ στο Κύπελλο, 5-3 υπέρ του ΠΑΟ. Μην με ρωτήσετε πότε, αλλά το θυμαμαι επειδή το άκουγα στο ράδιο.

  159. ΣΠ said

    155
    Ίσως θυμάσαι και τον αγώνα Παναθηναϊκού-ΤΣΣΚΑ Σόφιας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1972, που ο διαιτητής Λιπάτοφ είχε μπερδευτεί στο μέτρημα των πέναλτι και ο αγώνας ξανάγινε.
    Ενδιαφέροντα στοιχεία έχει το άρθρο της Wikipedia:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Penalty_shoot-out_(association_football)

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο πρώτος παίκτης παγκοσμίως που εκτέλεσε πέναλτι στη διαδικασία των πέναλτι ήταν ο Τζορτζ Μπεστ:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.mentality10.com/athlitika-category/podosfairo-category/item/363-poia-omada-kerdise-to-proto-penalti-stin-istoria&ved=2ahUKEwiAvtjWx_nbAhXMZFAKHbouBSgQFjAJegQICBAB&usg=AOvVaw1XXDl-A2qhVxER4-id-gw6

  161. ΣΠ said

    158
    Το 1970
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD_1969-70

  162. Alexis said

    Μια μικρή επισήμανση:
    Επειδή συνήθως έχουμε την τάση να αναπολούμε τις παλιές «μυθικές» ομάδες με Πελέ, Κρόιφ, Μαραντόνα κλπ. νομίζω ότι έχουμε υποεκτιμήσει την πολύ μεγάλη ομάδα της Βραζιλίας του 2002.
    Πλήρης ομάδα σε όλες τις γραμμές, θεαματική αλλά και ουσιαστική. Με παιχταράδες όπως Ριβάλντο, Καφού, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ροναλντίνιο κ.ά, πήρε με περίπατο το Π.Κ. κάνοντας μόνο νίκες, και μάλιστα «καθαρές», χωρίς παρατάσεις, πέναλτι και αηδίες… 🙂

    Μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουμε δει σε Μουντιάλ.

  163. gpoint said

    # 100

    σε είχα για πιο σοβαρό…από πότε, που και γιατί είδες συμμαχία Ιβάν- Βαγγέλα ; απλά δεν κατέβασε υποψήφιο ο Ιβάν και απαγόρευσε στον ΠΑΟ να ψηφίσει τον εκλεκτό του τίγρη που αποσύρθηκε τελικά. Για την ώρα τα κλειδιά της παράγκας τα έχει ο Μελισσανίδης με την συγκυβέρνηση αργότερα μπορεί να επανέλθουν στον χοντρό. Για κάνα δυο χρόνια ακόμα δεν μπορεί να τους ξεριζώσει η ουέφα, η παραμονή του άθλιου Κομίνη στον΄πίνακα αυτό δείχνει. Γι αυτό μόνο τρελλός θα ποντάρει ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα. πιο εύκολα θα πάρει ευρωπαϊκό τίτλο.

  164. Πάνος με πεζά said

    E ναι, το έχουμε πει αυτό. Και πραγματικά για εμάς, που δε «ζήσαμε» το ’70, το 2002 ήταν το πρώτο Μουντιάλ που «μύριζε» από πολύ νωρίς ότι θα το πάρει η Βραζιλία. Το αντίθετο από το φετινό, που κανείς δεν είναι σίγουρος πού θα πάει…

  165. Αιμ said

    157. Τα κινέζικα έχουν θαυμάσια ανθεκτική πλαστική οριζόντια λαβή, αξινοειδή από τη μία πλευρά και με φακό απ’ την άλλη . Έχω δει και μοντέλο με πυξίδα, της πλάκας φυσικά. Στα 5 ευρώ ο πλανόδιος φαντάσου ο Κινέζος. Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να ‘χει και το τζάμπο. Το ύψος και το βάρος όμως μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Το ‘χω χρησιμοποιήσει και σε ανάβαση και σε κάνυονινγκ, λάιτ βέβαια.

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο ρόστερ της ομάδας του 2002 υπήρχε και ο Φλάβιο Κονσεϊσάο που τρία χρόνια αργότερα (δεν) έπαιξε στην Πανάθα.
    Η Βραζιλία που αγάπησα περισσότερο ήταν αυτή του 1982. «Αρρώστησα» όταν αποκλείστηκε από την Ιταλία. Ομαδάρα με έναν γελοίο τερματοφύλακα, τον Βαλντίρ Περέζ.

  167. gpoint said

    # 134

    Μη συκοφαντεις και ξεφτελίζεσαι. Ρώτα τους ελέγχοντες τις αϊπις

  168. gpoint said

    # 159

    Ναι, η απόλυτη ξεφτίλα της ομάδας του Γουέμπλεϋ + τον σκόρερ Ντεμέλλο με τον οποίον προηγήθηκε…μέχρι τότε το επιχείρημα της χούντας ήταν πως ο ΠΑΟ είχε μόνο έλληνες παίκτες. Φυσικά στην επανάληψη έχασε 2-0 από τους Βούλγαρους και αποκλείσθηκε αλλά πήρε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ που τον έφερε 4ο ο Ασλανίδης αλλά ξεβρακώθηκε όπως η ΑΕΚ στον τελικό κυπέλλου-πρώτος τίτλος του ΠΑΟΚ.
    Στο ματς αυτό είχα βάλει 4 000 δρχ στοίχημα υπερ του ΠΑΟΚ με τους πράσινους φίλους μου που είχαμε δει μαζί το ματς στην Τούμπα (1-0) τόσο σίγουρος ήμουνα γιατί το ποσό ήταν τότε δυο μισθοί

  169. Πάνος με πεζά said

    Ενώ φέτος, που σου είχα πει εγώ από νωρίς για τον τελικό του Κυπέλλου,δεν έβαλες ! 🙂

  170. gpoint said

    # 164

    Εγώ είμαι σίγουρος !!! Ρωσία !! (με 5-6 εναλλακτικές !!!)

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φανατικό που να αντιλαμβάνεται το χιούμορ, την πλάκα έστω, δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα, Τζι.

  172. gpoint said

    # 169

    κοίτα Πάνο τότε ζούσα από τα στοιχήματα κυρίως με τους γάβρους.να φαντασθείς στον τελικό του 74 μου χάριζαν δυο γκολ- με την ισοπαλία δικιά μου, δλδ έπρεπε να κερδίσει ο ΟΣΦΠ με τρία γκολ διαφορά και χωρίς να μετράει η παράσταση. Δεν πήγα καν να δω το ματς ώστε να πάρω τα στημένα λεφτά αμέσως με την λήξη του 90λεπτου.
    Επαιζα και προ-πο. Το 76 έπιασα δυο 11άρια τα ακριβότερα στην ιστορία μάλλον 22000 με στήλη 2,5 δρχ Δεν είχε βρεθεί 13 εγώ ζητούσα 4 Χ αλλά είχα σταντάρει τα 2 κι έχασα το ένα στο 88 . Βέβαια το άλλο έγινε Χ περίπου στο ΄ίδιο λεπτό αλλά λέμε, όπως εγινε ήμουνα ή 13 ή 11.
    Είχα βάλει δυο ματς στάνταρ 2 (ΠΑΟΚ και Τορίνο-πήραν κι οι δυο πρωτάθλημα το 76) κι όλα τ’ άλλα ματς 1Χ. Κι είχε γίνει ο χαμός της αρκούδας από τα Χ που πέσανε πάνω στα στάνταρ του δελτίο. Θυμάμαι -πως να το ξεχάσω που γυρίζαμε από Νέα Μάκρη και μέσα από το αυτοκίνητο κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου είχαν την νικήτρια στήλη με φωτάκια στο κτίριο του ΟΠΑΠ με δυο διπλά στο 2 και 12 όπως τα είχα παίξει και μέτρησα 4 Χ… νόμισα πως το έπιασα γιατί το δελτίο δεν το είχα μαζί μου. Αφού πέρασε και δεν ακούμπησε δεν ξανάπαιξα σοβαρά προπό και τέτοια με μοναδική εξαίρεση το 2004 που κτύπησα το ματς Ελλάδα-Γαλλία με 20 ευρώ νίκη και 10 ευρώ ισοπαλία να πάρω τα λεφτά μου αν ατυχούσε η Ελλάδα. Πληρώθηκα και ξανάπαιξα ελλάς-τσεχία Χ ημίχρονο 1 τελικό και σκορ 1-0. Δυστυχώς το γκολ μπήκε στην παράταση και έχασα. Και το Τοτναμ -ΠΑΟΚ είχα παίξει με όλους τους μαθητές μου μαζί διπλό (1:6,5) και σκορ 0-2 (1:45) ας όψεται ο καραγκιόζης που είδε ανύπαρκτο πέναλτυ και χάσαμε τα χοντρά λεφτά
    Και τώρα έχω παίξει μονοψήφια ευρώ Ρονάλντο για σκόρερ και ρωσία, πορτογαλλία για κούπα. Τον τελικό ρωσία-πορτογαλλία δεν τον είχανε στο στοίχημα Παίζω μόνο όταν οι αποδόσεις είναι συμφέρουσες σε σχέση με τις πιθανότητες, πχ ο Ρονάλντο πληρώνει 10 κι όμως οι πιθανότητες είναι μία στις τρεις ή στις τέσσερις ( αυτός, ο Κέην κι ένας ρώσσος με το ζόρι άλλος ένας) Αν είχα καλή γνώση του ρώσικου ποδοσφαίρου θα ποντάριζα στον ρώσο αλλά δεν ήξερα καν ποιός θα παίξει προωθημένος
    Για να καταλάβεις τα (σίγουρα) διπλά της Ρεάλ με ΠΣΖ, ,Γιούβε και Μπάγιερν στοιχηματικά δεν άξιζαν τόσο πολύ το ρίσκο, η πρόκριση μπορούσε να ερχότανε με ισοπαλία και γλυκειά ήττα

  173. gpoint said

    # 171

    Ρε Γιάννη εγώ την καταλαβαίνω, ο τυχών αναγνώστης όμως όχι και θα με περάσει για παιδάκι που κάνει ζαβολιές, δημόσια γράφουμε, βάζε φατσούλες να φαίνεται.

  174. spyridos said

    Σεντονάκι

    Η κατάρα της Εθνικής Ολλανδίας (αλλιώς)

    Φράντισεκ Φάντρονκ (František Fadrhonc)

    Γεννήθηκε το 1914. Σπούδασε επιστήμες φυσική αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.
    Έγινε διδάκτορας επιστημών φυσικής αγωγής στο ίδιο πανεπιστήμιο.
    Η μεγάλη αγάπη του το χόκευ επί πάγου για το οποίο έγραψε και εγχειρίδια τακτικής.
    Μεταπολεμικά τον κέρδισε η δεύτερη αγάπη του το ποδόσφαιρο.
    Ήταν γυμναστής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Τσεχοσλοβακίας.
    Μια φορά μάλιστα το 1946 έκανε και τον προπονητή για ένα αγώνα μιας και ο προπονητής ήταν άρρωστος.
    Μάλλον του καλοάρεσε.

    Το 1948 φεύγει από Τσχσλοβακία και ζητά πολιτικό άσυλο στη Δύση.
    Τυχαία μάλλον φτάνει Ολλανδία.
    Στο Τίλμπουρχ της Βόρειας Βραβάνδης (υποθέτω πήγε γιατί υπήρχε μια μικρή αρκετά πετυχημένη Τσέχικη κοινότητα εκεί)
    καταφέρνει να γίνει προπονητής του Βίλεμ ΙΙ το 1949.
    (Πρώτος μισθός 6.000 φιορίνια μικτά το χρόνο. Δεν τον φτάνουν να ζήσει την οικογένειά του και δίνει παράλληλα
    μαθήματα τένις για να συμπληρώσει το μισθό του)
    Το 1951/2 και 1954/5 (1ο επαγγελματικό) πήρε το πρωτάθλημα Ολλανδίας με τον Βίλεμ.
    (Τα τελευταία πρωταθλήματα του Βίλεμ ΙΙ στην ιστορία του).

    Μετά έγινε προπονητής και σε δύο ακόμα ομάδες της μεγάλης κατηγορίας με επιτυχία. Με την Ζβόλε πρώτη θέση.
    Έχασε το πρωτάθλημα στο μπαράζ.

    Όλα αυτά τα χρόνια ξεχώρισε με το διαφορετικό στυλ παιχνιδιού των ομάδων του.
    Πάντα μαζική και ολοκληρωτική επίθεση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των τεχνικών δυνατοτήτων και της φαντασία των παικτών του.
    Των παικτών που τον λάτρευαν. Τον ίδιο και την τακτική του.
    Που ΔΕΝ είναι ποδοσφαιρική τακτική αλλά προσαρμογή της τακτικής του χόκει στον πάγο στο ποδόσφαιρο.
    Ένας προπονητής από το πουθενά που κατάφερε τόσα πολλά τράβηξε φυσικά την προσοχή.

    To 1970 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφασίζει να τον κάνει προπονητή της εθνικής ομάδας.
    Το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές πλέον στην Ολλανδία και οι ομάδες αρχίζουν να φαίνονται στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια.
    Η εθνική ομάδα δεν έχει ακόμα αξιόλογη παρουσία. Τελευταία της συμμετοχή σε Μουντιάλ ήταν το 1938.
    Με τον Φάντρονκ στο τιμόνι η ομάδα παίζει αυτό το παγοχόκει στο χόρτο που μετά το ονόμασαν Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο.
    Προκρίνεται στο Μουντιάλ της Γερμανίας του 1974. Αλλά δεν αφήνουν τον Φάντρονκ να συνεχίσει το έργο του.
    Τον υποβιβάζουν σε βοηθό προπονητή και κάνουν τον Μίχελς αρχηγό.
    Ο μπουρτζόβλαχος Μίχελς χρησιμοποιεί ακόμα και τα εγχειρίδια του Φάντρονκ και παριστάνει τον πατέρα του Ολ. Ποδοσφαίρου.
    Μιά κατάρα γεννήθηκε. Τρεις τελικοί μουντιάλ , 0 πρωταθλήματα.

    Τη συνέχεια την ξέρουμε. Το όνομα του Φάντρονκ διαγράφεται από τα βιβλία της ποδοσφαιρικής ιστορίας.
    Μόνο μερικοί οπαδοί του Βίλεμ και της ΑΕΚ ίσως να τον θυμούνται.

    Η ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ με τον Φαντρονκ στο τιμόνι της το 1976/77 δεν ξεχνιέται.
    Ένα μικρό δείγμα της αντισυμβατικότητάς του είναι η αλλαγή τερματοφύλακα στο τέλος της παράτασης με την ΚΠΡ για να έχει τον παλαίμαχο Χρηστίδη στα πέναλτι.
    Κι ο Φαν Χάαλ το έκανε 38 χρόνια αργότερα. Αλλά ο φαν Χάαλ απλώς αντέγραψε.
    Τον δάσκαλο που όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε έχει διαβάσει όλα τα βιβλιαράκια του.

    Τα τελευταία χρόνια το διεθνές τουρνουά εθνικών ομάδων 15χρονων που διοργανώνει η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ολλανδίας
    πήρε το όνομά του «dr Fadrhonc Tournament»

  175. sarant said

    Μπράβο, εξαιρετικό!

  176. 174 Νάσαι καλά. Από κείνη τη ματσάρα και μετά έγινα αεκτζής. Μέχρι τα δεκαπέντε που έκοψα κάθε σχέση. Κάθε 4 χρόνια βλέπω μερικούς αγώνες.

  177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>αφού ηττήθηκε στο τελευταίο ματς από την ήδη αποκλεισμένη Νότια Κορέα.
    την έπαθε όχι από «τίγρεις» ή «λιοντάρια» αλλά από τους Κορέους 🙂

  178. Πάνος με πεζά said

    Δόξα τω θεώ, γλυτώσαμε από την κ…μπαλα του Σάντος.

  179. sarant said

    177 Μπρεχτ!

    Τελικα ψηφισαν 209 και στα πρώτα δύο ματς νοκάουτ εχασε η ομάδα που εδω είχε πάρει περισσότερες ψηφους.

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εκείνο το κουίζ έβγαλε άλλους να υποστηρίξετε 🙂 :
    Αργεντινή
    https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/11/mundial-4/#comment-508899

    Γαλλία!
    https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/11/mundial-4/#comment-509017

  181. gbaloglou said

    Ότι καλύτερο, αναπαυόμενος στο δωμάτιο σου θα δεις τον τελικό — γιατί δεν βλέπω πως δεν θα καταφέρεις να επιστρέψεις στα Χανιά ως τις 9 μμ, το φαράγγι τελειώνει κάπου μεταξύ 3 και 5 θα έλεγα…

  182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για τη Σαμαριά
    (εμπειρία προ 16-17 χρόνων)
    Νικοκύρη στα μέσα Ιουλίου είμαστε πια στη φουλ περίοδο. Η ζέστη στο πικ και οι επισκέψεις επίσης που σημαίνει/συμβαίνει να πηγαίνεις ουρά στο μονοπάτι. Γενικά, να πούμε για όλους και για την επόμενη φορά 🙂 ,τα μέσα Ιουνίου είναι καλύτερα,αν και φέτος είχε βροχές.
    Όσο πιο πρωί,τόσο καλύτερα(ανοίγει στις 6 το Ξυλόσκαλο) κι αν γίνεται, να πάτε Παρασκευή,παλιά σοφή συμβουλή τουριστικού πράκτορα.*
    Μην ακούτε ότι είναι εύκολη η υπόθεση. Είναι εμπειρία μαγική αλλά οι κανόνες να τηρηθούν με ευλάβεια.Οι μάγκες και οι ορειβατικοί τύποι λένε για 5 ή 6 ή και λιγότερες ώρες. Περιττό αυτό κατ΄εμέ. Μπαίνουν στον πειρασμό του ρεκόρ διαδρομής(να έχουνε να λένε),αλλά κρίμα.Γιατί βουρ γραμμή σαν καταναγκασμός; Κάντε τα σε 7-8 ώρες τα 14,3 χιλ. ως το φυλάκιο της νότιας εξόδου. -σταθείτε κάμποσο στο χωριό Σαμαριά κι από λίγο στα βρυσάλια- μέσα στο φαράγγι, μέσα στην ομορφιά και το δέος αυτού του μοναδικού τοπίου. Μην το λιγοστέψετε. Γι΄αυτό είστε εκεί.Γι αυτή την απόλαυση.Στο φυλάκιο της εξόδου πρέπει να είστε στις 3.30 μ.μ. Έχετε χρόνο,πέφτει λίγο κι ο ήλιος. Μετά την έξοδο έχει ακόμη 2,5 χιλιόμετρα ίσιωμα μέχρι τη θάλασσα-Αγιά Ρουμέλη. Εμείς αποφασίσαμε να μείνουμε εκεί το βράδυ για να μην σκεφτόμαστε πως πρέπει να προλάβουμε το καραβάκι για Σφακιά κλπ και για να κολυμπήσουμε απευθείας, να βγάλουμε τη σκόνη, τον ιδρώτα και την κούραση της πεζοπορίας.»Θάλαττα θάλαττα»! Μάλιστα ρωτήσαμε το φύλακα στην έξοδο (λίγο διακριτικά ) και μας είπε κάποιο κατάλυμμα, μας έδωσε τηλέφωνο και (τί τύχη!) προθυμοποιήθηκαν όταν τους πήραμε κι ήρθαν επί τόπου και μας παραλάβανε μ΄αυτοκίνητο (δωρεάν-μη μας χάσουν ως πελάτες προφανώς). Μας ήρθε κουτί, όχι τόσο για την κούραση(γλίτωμα της υπόλοιπης απόστασης),όσο γιατί ο γιος μου, σχολιαρόπαιδο τότε, κατά την πορεία είχε φύγει μπροστά, ελάφι αλαφροπάτητο και ήδη μας περίμενε 2 ώρες στην έξοδο! Είχε πάρει κι έναν ύπνο στο πεζούλι εκεί στην αυλή του φυλακίου περιμένοντας και βαριότανε και πείναγε 🙂 .
    Ελαφρότατα,βαμβακερά κι ανοιχτόχρωμα ρούχα, φαρδιά ν΄ανεμίζουν/αερίζουν από σβέρκο,λαιμό και μέση το σώμα και να καλύπτουν χέρια-πόδια.Ο ήλιος μέσα στην ποταμιά είναι ανελέητος. Εγώ φόρεσα ελαφρά άρβυλα αυτά που ήξερα/δοκιμασμένα ότι δεν θα χτυπήσουν τα πόδια μου κ θα με προστάτευαν από τα γλιστρήματα και το πετροβολιό, με μάλλινες ορειβατικές κάλτσες. Πήρα κ δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, δε χρειάστηκαν αλλά τις έδωσα στη φίλη μου που κατέβηκε με αθλητικά και καταπληγώθηκε. Είχα και χανζαπλάστ φαρδύ μαζί μου (καλού κακού) κ βολέψαμε τα τραύματά της.
    Ο μικρός κατέβηκε με τα αθλητικά του,σιγά μην κατάλαβε τίποτα.Ούτε κούραση, ούτε «καλικοτρίμματα» (χτύπημα από παπούτσι).

    *Μειωμένα τα λεφούσια των τουριστών: οι παλιοί (που ολοκληρώνουν τις όποιες διακοπές με το σύνηθες πακέτο εβδομάδας) δεν πάνε τελευταία μέρα και οι καινούργιοι δεν ξεκινάνε Σάββατο πρωί αν είναι, κάπως έτσι 🙂 .

    Μερικά ακόμη
    Το ΚΤΕΛ Χανίων έχει πρωινό πρωινό δρομολόγιο για Ξυλόσκαλο.
    Η Αγια Ρουμέλη έχει ρεύμα άρα και τηλεόραση για το Μουντιαλ 🙂 και τα Σφακιά επίσης (που είναι ιδιαίτερα άσχημα 🙂 αν κι έχουν ωραίες πίτες και κρεατικά. Στο «Μύλο» (Σφατσά) φάγαμε καλά.Σέρβιρε η Γερμανίδα σύζυγος του κρητικού ιδιοκτήτη. Πιο κει το Φραγκοκάστελο με του Δροσουλίτες (λμτ) και τα πολλά κουνούπχια ! Μείναμε κι εκει ένα βράδυ και μας ρούφηξαν το αίμα παρά τα αντικουνουπικά 🙂 . Πήραμε το λεωφορείο για Χανιά, πανέμορφη διαδρομή, όπου μας περίμενε το αυτοκίνητό μας κάπου κοντα στο ΚΤΕΛ και πήγαμε για τυρόπιτα στου Ιορδάνη και μαντζαρία μετά, στα Ταμπάκικα 🙂

  183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    *Μειωμένα τα λεφούσια των τουριστών: οι παλιοί (που ολοκληρώνουν τις όποιες διακοπές με το σύνηθες πακέτο εβδομάδας) δεν πάνε τελευταία μέρα και οι καινούργιοι ΘΑ ξεκινάνε Σάββατο πρωί αν είναι, κάπως έτσι 🙂

  184. ΣΠ said

    181
    Ο τελικός αρχίζει στις 6 μ.μ.

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Από τα «κρεμασμένα» βίντεο που έριξα μια ματιά αυτό μου φάνηκε πιο αντιπροσωπευτικό. Είχα δει και σε δρόνο, τώρα δεν το πέτυχα. https://www.youtube.com/watch?time_continue=58&v=5Tn6_r1TJ8c

  186. gbaloglou said

    184 !!! Προσοχή στην σιέστα λοιπόν 🙂

  187. sarant said

    184-6 Ακριβώς….

  188. spyridos said

    Καθένας με την τρέλα του.
    Ο τρύγος του μελιού μες στο φαράγγι. Μελισσοκομείο οικογένειας Βίγλη.
    Καλές εικόνες της διαδρομής. Από το 13′ και μετά φαίνεται η δυσκολία στην κοίτη του ποταμού.

    Γι αυτούς που ρωτούν για το Λουτρό.
    Πήγα περυσι τρεις ημέρες την τελευταία βδομάδα του Ιουλίου.
    Με πήγε φίλος με σκάφος αλλα΄και με το «Δασκαλογιάννη» μπορείτε να πάτε άνετα.
    Περνα αρκετές φορε΄ς τη μ’ερα και διανυκτερεύει στο Λουτρό.
    Τα Σ/Κ γίνεται χαμός αλλά μες στη βδομάδα είνα πολύ καλύτερα.
    Τιμές δωματίων λιγάκι τσιμπημένες αλλά πολυ μακριά από το να γίνει Μύκονος.
    Η μεγάλη ψαροταβέρνα έχει σχεδόν πάντα φρέσκο ψάρι (ανάλογα με τον καιρό)
    και το βλέπετε το πρωί που ξεψαρίζουν.
    Η ψησταριά ψηλά στο χωριό στο μονοπάτι για Ανώπολη προσεγμένη με καλά κρέατα και τιμές.
    Οι 2-3 μέρες είναι στα όριά μου για τα γούστα μου δεν θα μπορούσα να κάτσω παραπάνω.
    Προτιμώ την Παλιόχωρα στο Λιβυκό.

  189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    182 τέλος
    ωχ, ξαναδιαβάζοντας : μπουγάτσα τη λέμε την τυρόπιτα του Ιορδάνη και Ταμπακαριά τα Ταμπάκικα.
    Ήμαρτον ω πατρίδα! 😦

    188. «Το μέλι των γκρεμών» 🙂

  190. gbaloglou said

    187 Άσε κατά μέρος τα «ακριβώς», εμείς περιμένουμε ζωντανή ανταπόκριση στο ΦΒ από το φαράγγι!

  191. sarant said

    Πρώτα ο Θεος, που λένε, κάτι θα έχουμε!

  192. gpoint said

    # 182

    Η γνώμη των κρητικών (και των κριτικών) για την Κρήτη δεν μετράει. Αυτά που θα ευχαριστηθεί ο Ελληνας τουρίστας στην Κρήτη είναι Σφακιά και Κισσαμοχώρια, τα άλλα τα βρίσκει και αλλού. Εκτός από λίγους ψαγμένους ξένους οι άλλοι χαμπάρι δεν παίρνουνε, είτε μουσάκα τους βγάλεις είτε γραβιέρα Σταυρακάκη, το ίδιο τους κάνει.
    Θυμήθηκα έναν πιτσιρικά τουρίστα που με ρώταγε πως λέγεται το «καλύτερο φαγητό της ζωής του» που έτρωγε σε ταβέρνα…κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια ήτανε…
    Στην Φωκίδα οι ορδές των τουριστών πάνε Δελφου, λογικό.. Στο Γααξίδι έρχονται κάθε χρόνο οι ίδιοι είτε έχοντας αγοράσει σπίτι, είτε έχοντας κλείσει το ίδιο σπίτι από την προηγούμενη χρονιά, είτε με το κοττεράκι τους. Οι Ελληνες είναι του Σαββατοκύριακου και της αυγουστιάτικής βδομάδας εραστές, διευθυντής και γραμματέας κατά το πλείστον δεν θέλουν οργανωμένο ξενοδοχείο, προτιμάνε τις πανσιόν

  193. cronopiusa said

    Ο Τζούμας αναρωτιέται γιατί είναι τόσο βλάχοι όσοι βλέπουν Μουντιάλ

    Φόνος για ένα αυτογκόλ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: