Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προημιτελικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 7 Ιουλίου, 2018


Θα τα ονομάσουμε ετσι αφού χτες και σημερα γίνονται τα ματς των προημιτελικών του Μουντιάλ. Το λεξικο λέει ότι η λέξη «ημιτελικός» είναι μεταφραστικό δάνειο από το γαλλ. démi-final (ή από το γερμανικό Halbfinale, λέω εγώ) αλλά ο προ-ημιτελικος είναι εγχώριος σχηματισμός και δεν έχει, απ’ όσο ξέρω, αντίστοιχο σε άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα, όπου ο αντίστοιχος όρος σημαίνει, κατά λέξη, «τεταρτοτελικός» (quarter final, Viertelfinale, cuartos de final, κτλ.)

* Και ξεκιναμε με μια μουντιαλική ακλισιά από άρθρο του in.gr για το προηγούμενο γύρο των νοκάουτ συναντήσεων: Λίγο… περισσότερο από την ομάδα του Μεξικό αξίζει ο Νεϊμάρ.

Το έχουμε βέβαια ξαναγραψει: τα ξένα τοπωνύμια που έρχονται συμμορφωμένα με το τυπικό της ελληνικής, κατά γενικό κανόνα κλίνονται, ιδίως όταν είναι ονοματα χωρών ή μεγαλουπόλεων. Αυτός είναι ο γενικος κανόνας, που έχει και εξαιρέσεις -για παραδειγμα, το Μονακό ή το Όσλο συνηθίζονται άκλιτα.

Κατά μείζονα λογο πρέπει να κλινονται τα ξένα τοπωνύμια που εχουν υποστεί κάποια προσαρμογή και εξελληνισμό στη γλώσσα μας, οπως Πεκίνο ή Λονδίνο. Και το Μεξικό θα μπορούσε κανείς σε αυτή την κατηγορία να το εντάξει, αφού οι ντόπιοι το λένε Μέχικο.

Οπότε, σε κάθε περίπτωση δεν βλέπω γιατί να μη λέμε και γράφουμε «του Μεξικού». Να σημειωθεί ότι στο κυρίως άρθρο το Μεξικό κλίνεται («του Μεξικού») οπότε την ακλισιά τη χρεώνεται μονάχα ο υλατζής του ιστότοπου.

* Ενθαρρυντικό βεβαίως που μια εφημερίδα θυμήθηκε τον Αργύρη Εφταλιώτη, όπως έκανε η ΕφΣυν πρόσφατα, αλλά ο φίλος που το στέλνει διαφωνεί με τη γεωγραφική ακρίβεια της φράσης:

Γίνεται γνωστός ως πεζογράφος και ποιητής με το ψευδώνυμο Αργύρης Εφταλιώτης, από την καταπράσινη παραλία Ευθαλού δίπλα στον Μόλυβο (ευ+θάλλω), απ’ όπου ατενίζει τη Λήμνο και τα κορίτσια της:

Μου λέει (και ο χάρτης τον επιβεβαιώνει):

Η Εφταλού, βέβαια, δεν βλέπει Λήμνο αλλά το μπουγάζι και την Τουρκία. Απλά πρέπει να ξέρουμε και πού είναι.

Εμένα με ενοχλεί και ο ευπρεπισμός της Εφταλούς σε Ευθαλού, που δεν ξέρω καν αν έχει ετυμολογική ή άλλη βάση. Δεν λέω ότι είναι εύρημα του αρθρογράφου, χρησιμοποιείται και από άλλους (όχι και πολύ πάντως). Αλλά το να λες ότι ο Εφταλιώτης πήρε το ψευδώνυμό του από την Ευθαλού είναι κωμικό -κι αν το άκουγε ο μακαρίτης, που ήταν πούρος δημοτικιστής, θα το θεωρούσε μεγάλη προσβολή.

* Κι άλλη μια ακλισιά, κυπριακή: Σεμινάριο κατασκευής σαπούνι με ελαιόλαδο. Εδώ δεν έχουμε ξένη λέξη (εντάξει, η απώτατη αρχή ξένη είναι αλλά αυτό δεν φαίνεται), δεν έχουμε υποκοριστικό, κι όμως κάποιοι ίσως δυσκολεύονται στο «κατασκευής σαπουνιού» (εγώ θα έγραφα ‘παρασκευής σαπουνιού’ μάλλον). Λέτε να είχαν δίκιο εκείνοι οι παλιοί που επέμεναν ότι στη νέα ελληνική η γενική πτώση ατροφεί;

* Και μια και πιάσαμε την Κύπρο, σε φιλικό τοίχο στο Φέισμπουκ είδα αυτό το σουπεράκι από τον κυπριακό Αντένα, που επικρίνει την διάθεση πιστώσεων για τον πολιτισμό, ή, όπως χλευαστικά το γράφει, «για χωροδίες και θεατράκια».

Ίσως αν είχε παρακολουθήσει μερικές συναυλίες με χορωδίες, να ήξερε πώς γράφεται η λέξη.

* Όχι ότι η παρακολούθηση χορωδιών εξασφαλίζει την καλλιέργεια ή τη νηφαλιότητα. Αυτό δα αποδείχτηκε περίτρανα από το πρωτοφανές περιστατικό που διαδραματίστηκε την περασμένη Κυριακή στη χορωδιακή συνάντηση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, όταν κάποιοι έφτυσαν τον μαέστρο επειδή δεν έπαιζε συνθέσεις Ελλήνων αλλά Μπαχ.

Η σχετική είδηση θα μπορούσε να αποτελέσει και αυτόνομο άρθρο, επειδή προσφέρει αφορμή για σχολιασμό σε πολλά επίπεδα.

Καταρχάς, στην ίδια την είδηση. Μια κυρία, λέει, επέκρινε τον μαέστρο επειδή έπαιζε Γερμανούς και τον έφτυσε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα ένας θεατής διαμαρτυρήθηκε, λέει, επειδή η παρουσιάστρια ανέφερε την τοποθεσία Πλατανολεύκες, «με το τούρκικο της όνομα, δηλαδή Καβάκια».

Δεν έχω πάει ποτέ στην περιοχή, εικάζω όμως ότι Καβάκια ήταν το παλιό τοπωνύμιο που διατηρείται ακόμα ζωντανό. Καβάκια είναι οι λεύκες, και βέβαια η λέξη είναι μεν τουρκικό δάνειο αλλά είναι απολύτως ελληνική -αν το τοπωνύμιο ήταν τουρκικό θα ήταν Καβακλάρ.

Και τα δυο περιστατικά είναι κωμικά, δείχνουν όμως την ανάδειξη ενός σκληρού εθνικιστικού ρεύματος (που δεν είναι αυθόρμητο, βέβαια: ο δεύτερος θεατής φώναξε κάτι για Μακεδονικό Κόμμα, που είναι κάτι σκληροί ψεκασμένοι εθνικιστές, το ξέρω επειδή μου στέλνουν ηλεμηνύματα με την προπαγάνδα τους.

Θα πει κάποιος πως αυτά είναι αντιδράσεις στην άφρονη πολιτική της κυβέρνησης που προχώρησε στη συμφωνία των Πρεσπών. Το νόμισμα μπορεί να το δει κανείς και αλλιώς: είναι απόψεις που ανέκαθεν υπήρχαν και που τώρα αισθάνονται νομιμοποιημένες βλέποντας την αντιπολίτευση να συντάσσεται μαζί τους, και προβάλλονται ακομπλεξάριστα. Το ίδιο άλλωστε μαρτυρούν και οι εθνοπροδοτικές κραυγές «Στα όπλα, στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια» που ακούστηκαν σε πρόσφατα συλλαλητήρια.

Αλλά επειδή σήμερα είναι Σάββατο, σταματώ εδώ την πολιτικολογία και συνεχίζω με τα γλωσσικά εναύσματα που μου δίνει ο τίτλος της είδησης:

Καβάλα: Θεατής «έφτυσε» μαέστρο γιατί έπαιζε Μπαχ και όχι Έλληνα συνθέτη!

Πρώτον, τα άχρηστα εισαγωγικά. Ή ίσως όχι απλώς άχρηστα, αλλά και παραπλανητικά. Το «έφτυσε» σε εισαγωγικά σημαίνει «τον περιφρόνησε, του φέρθηκε προσβλητικά». Εδώ δεν συνέβη τίποτα τέτοιο, παρά είχαμε απλή και άδολη κυριολεξία: ροχάλα του έριξε του μαέστρου!

Δεύτερον, τον μαέστρο τον έφτυσε γυναίκα. Το δηλώνει αυτό ο τίτλος «Θεατής;» Αναμφίβολα όχι. Με το χέρι στην καρδιά, όταν διαβάζετε «θεατής έφτυσε μαέστρﻨσκέφτεστε άντρα ή γυναίκα; Άντρα σκέφτεστε, είμαι βέβαιος.

Με το «Γυναίκα θεατής» η αμφισημία θα αιρόταν αλλά είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιηθεί έμφυλος τύπος. Αφού έχει καθιερωθεί η τηλεθεάτρια, δεν βλέπω τι μας εμποδίζει να χρησιμοποιούμε τη θεάτρια.

Θα ήταν βέβαια προτιμότερο να μη φτύνουν οι θεάτριες -ούτε οι θεατές άλλωστε.

* Μεγαλειώδης γκάφα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε τιτίβισμά του θέλησε να παινευτεί για τη συγγραφική του ικανότητα και, επειδή ο Μέφρι καραδοκούσε, κατάφερε να κάνει ορθογραφικό λάθος!

‘Ηθελε να γράψει ότι οι εχθροί του μελετούν με προσοχή, ψιλοκοσκινίζουν τα τουήτ του μήπως και βρουν κανένα λάθος, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει το κάπως λόγιο to pore over (εγκύπτω θα το λέγαμε εμείς, οπότε κάποιος θα μπορούσε να το τσαλακώσει σε… ενσκήπτω) έγραψε το περίπου ομόηχό του to pour (χύνω, αδειάζω, καταβρέχω)!

Δεν έχασαν βέβαια την ευκαιρία οι επικριτές του, όπως η έξοχη Τζ. Ρόουλινγκ -το μοντάζ των δύο τουήτ το δανείστηκα από σχόλιο του Ν. Λίγγρη στη Λεξιλογία, απ’ όπου είδα επίσης ότι το προεδρικό λάθος είναι αρκετά συνηθισμένο, τόσο ώστε να καταχωρηθεί στο Βικιλεξικό.

Με την ευκαιρία αναρωτήθηκα αν το ρήμα to pore έχει ετυμολογική σχέση με το ουσιαστικό pore, που είναι από τον δικό μας πόρο. Όχι όμως, λέει το λεξικό.

* Και μια και πήγαμε σε μαργαριτάρια πολιτικών, ας αναφέρω τα αλιεύματά μου από την προχτεσινή συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή.

Βέβαια, από τη συγκεκριμένη συζήτηση έχουμε ήδη αντλήσει το θέμα του χτεσινού μας άρθρου, για την απόδοση του nationality ως ιθαγένεια, αλλά πέρα από αυτό, που άξιζε το χωριστό άρθρο, σημείωσα και μερικά μικρογλωσσικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνω με λύπη μου ότι προσχώρησε κι αυτός στη μερίδα όσων θεωρούν ότι «τιμητής» σημαίνει «οπαδός, αυτός που τιμά» και ειρωνεύτηκε τον Κ. Μητσοτάκη που, αν και «τιμητής της αλήθειας» έκανε ή είπε κάτι. Ωστόσο, «τιμητής» είναι αυτός που επικρίνει τις πράξεις των άλλων. Η λέξη έχει πια χάσει την ετυμολογική της διαφάνεια, κι έτσι όλο και συχνότερα τη βλέπουμε να χρησιμοποιείται με τη σημασία «υπερασπιστής, οπαδός, θαυμαστής».

Κατά σύμπτωση, το ίδιο λάθος το είχε κάνει και ο Κ. Μητσοτάκης προ καιρού. Ο οποίος, στην προχτεσινή συζήτηση πέταξε ένα «δεν επιδέχεται αμφισβήτησης» (το ρήμα συντάσσεται με αιτιατική, εδώ τον παραπλάνησε το «ανεπίδεκτος» που θέλει πράγματι γενική) και ένα «δεν είστε διατεθειμένοι να διεξάγετε» -αντί «να διεξαγάγετε» ή «να διεξάξετε» που ήταν το σωστό, μια και αφορούσε μια συζήτηση στη Βουλή που μια φορά θα πραγματοποιηθεί, δεν θα πραγματοποιείται.

* Κωμικό λάθος σε σουπεράκι της ΕΡΤ, που πάντως πρέπει να αναγνωρίσω ότι διορθώθηκε πολύ γρήγορα. Ίσως βέβαια να χρησιμοποιούν κάποιο πρόγραμμα αναγνώρισης φωνής.

* Είχαμε τις προάλλες και την επέτειο του δημοψηφίσματος, και με την ευκαιρία αυτή ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε ένα μήνυμα στο Τουίτερ, που όμως είχε ένα λαθάκι κι ένα μαργαριτάρι.

Το μήνυμα του Γιάνη ήταν:

 Πριν 3 χρόνια οι πολίτες απέδειξαν ότι ένας λαός μπορεί να απεμπολήσει τον φόβο με τον οποίο μια μικρή, ανόητη, αυταρχική ολιγαρχία αποκλείει τον δήμο από την δημοκρατία χρεώνοντάς τον τις δικές της αμαρτίες & ζημίες την ώρα που τον λοιδωρεί. Η 5 Ιουλίου είναι Γιορτή Δημοκρατίας.

Το μαργαριτάρι είναι το «να απεμπολήσει τον φόβο». Όπως λέει το λεξικό, παραχωρώ τα δικαιώματά μου ή προδίνω ιδέες, αρχές, αξίες κτλ. για ιδιοτελείς σκοπούς: Aπεμπόλησε τα ιερά και τα όσια της πατρίδας.

Απεμπολούμε πράγματα που είναι πολύτιμα και σημαντικά, όπως τα δικαιώματά μας ή τις αρχές μας. Τον φόβο ασφαλώς δεν τον απεμπολούμε, όμως τον αποβάλλουμε και ίσως από εκεί να μπερδεύτηκε ο Γιάνης.

Όσο για το λαθάκι, είναι βεβαίως το λοιδωρώ, το οποίο γράφεται «λοιδορώ» αλλά πάρα πολλοί το στραβογράφουν συσχετίζοντάς το με το «δώρο» -έχουμε γράψει.

* Από τη Λεξιλογία δανείζομαι ένα μουντιαλικο μεταφραστικό μαργαριτάρι του in.gr, που δεν είναι και τόσο φανερό. Σε αρθρο για τα όσα ειρωνικά εγραψε ο Ερίκ Καντονά για τον Νεϊμάρ, διαβάζουμε:

Ο Γάλλος παλαίμαχος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο το πώς κυλιέται στο έδαφος ο αστέρας της Παρί πριν συμπληρώσει: «Παρεμπιπτόντως, Νεϊμάρ είσαι ένας σπουδαίος παίκτης, αλλά κι ένας σπουδαίος ηθοποιός. Όμως πρέπει να προσέξεις τα διαδοχικά λάθη σου. Αν σε χτυπάνε στον δεξιό ώμο, δεν μπορείς να φωνάζεις με πόνο κρατώντας το αριστερό μάγουλό σου».

Πού είναι το λάθος, θα ρωτησετε. Κοιταξτε το λιγο.

Είναι τα «διαδοχικά λάθη». Ο Καντονά χρησιμοποίησε τον όρο continuity errors, που είναι όρος του κινηματογράφου. Επικρίνει τα καμώματα του Νεϊμάρ και του λέει ότι δεν μπορεί να τον χτυπάνε στον ώμο και να πιάνει το μάγουλό του, αυτό είναι λάθος υποκριτικής. Στην ορολογία του κινηματογράφου αυτό το continuity errors αποδίδεται «λάθος ασυνέχειας» ή «λάθος ρακόρ«.

Ο συντάκτης προφανώς δεν ήξερε τον όρο και σκέφτηκε πως το continuity εννοεί continuous κι έτσι το απεδωσε «διαδοχικά».

* Σε φιλικό τοίχο στο Φέισμπουκ είδα την εικόνα αριστερά, από ένα ηλεκατάστημα ειδών κομμωτηρίου. Καλείται η πελάτισσα, προκειμένου να εγγραφεί, να… επιβεβαιώσει την ανθρωπότητα, δηλαδη να επιβεβαιώσει ότι είναι άνθρωπος που ενδιαφέρεται να γραφτεί και όχι ρομποτάκι.

Το εχουμε ξανασυζητήσει εδώ στο ιστολόγιο, πέρυσι, με αφορμή πανομοιότυπο μήνυμα που εμφανιζόταν στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ -μάλλον έχουν τον ιδιο σχεδιαστή ιστοσελίδων.

Πώς να το λέγαμε.. ανθρωπινά; Επιβεβαιώστε ότι δεν είστε ρομπότ, θα έλεγα. Άλλες ιδέες;

Μου άρεσε πάντως το σχόλιο της φίλης: Μια κρέμα για τα μαλλιά ήθελα να αγοράσω, δεν είχα τόσο μεγαλόπνοους στόχους!

* Και θα κλείσω με ένα σοβαρό θέμα, που μας έχει α;πασχολήσει πολλές φορές στο ιστολόγιο: τα όρια της σάτιρας και τις αντισημιτικές γελοιογραφίες.

H Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε προχτές αυτή τη γελοιογραφία του Κώστα Γρηγοριάδη, όπου σατιρίζεται η πρόσφατη απόφαση της δεξιακροδεξιάς κυβέρνησης της Αυστρίας να καθιερώσει 12ωρη εργασία (το λέω απλοποιημένα, διότι δεν θεσπίστηκε 12ωρο αν και ολοφάνερα πρόκειται για ακραίο φιλοεργοδοτικό μέτρο).

Ο σκιτσογράφος παρουσιάζει την πύλη του Άουσβιτς, με παραλλαγμένη τη γνωστή επιγραφή Arbeit macht frei, Η εργασία απελευθερώνει.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών διαμαρτυρήθηκε εντονα, θεωρώντας ότι το σκίτσο προσβάλλει την ιστορία και τη μνήμη όσων μαρτύρησαν στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί.

Όπως θα θυμάστε ίσως, πριν από μερικούς μήνες επέκρινα κάποια άλλα σκίτσα (άλλου γελοιογράφου) της ΕφΣυν, στα οποία παραλληλιζόταν η Γάζα με στρατόπεδο συγκέντρωσης και γενικά η καταστολή που ασκείται από το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων με τα εγκλήματα των Ναζί. Είχα επικρίνει τα σκίτσα αυτά και είχα διατυπώσει την άποψη ότι σχετικοποιούν και υποβαθμίζουν το Ολοκαύτωμα.

Συνεχίζοντας μάλιστα είχα γράψει ότι τίποτα κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συγκρίνεται με τους Ναζί, ούτε το Ισραήλ, ούτε η ΕΕ, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Στάλιν -μια άποψη την οποία, προφανώς, δεν συμμερίζονται όλοι.

Το σκίτσο του Γρηγοριάδη είναι αρκετά διαφορετικό, αφού δεν επικρίνει ούτε κατά διάνοια το Ισραήλ, αλλ’ αντίθετα καυτηριάζει την εργασιακή βαρβαρότητα που θέλει να επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ιδιαίτερα βάσιμος ο παραλληλισμός με ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας και μάλιστα όταν τα μέτρα αυτά τα παίρνει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. (Και όταν μέτρα εργασιακής απορρύθμισης πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίστηκαν από τη Χρυσή Αυγή).

Από την άλλη, η αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας είναι κατανοητή, και μάλιστα την τιμά από μια άποψη, διότι δείχνει ότι οι αναφορές στο Ολοκαύτωμα δεν την ενοχλούν μόνο όταν συνδέονται με το Ισραήλ αλλά και όταν αφορούν εντελώς άλλα θέματα.

Από την παράλλη, μήπως είναι επιλήψιμο να παρωδεί και να σατιρίζει κανείς και το Arbeit macht frei;

Και όταν στον στρατό λέγαμε ότι «από τότε που ήρθε ο καινούργιος διοικητής, το Τάγμα τάδε έγινε Νταχάου», εννοώντας ότι χειροτέρεψαν απότομα οι συνθήκες διαβίωσης και υπηρεσίας, σχετικοποιούσαμε μήπως το Ολοκαύτωμα και πέφταμε σε αντισημιτικό λάθος;

Από την κόντρα παράλλη, άλλη επιδραστικότητα έχει μια γελοιογραφία σε μεγάλη εφημερίδα, κι άλλη μια φανταρίστικη συζήτηση.

Αλλά και στις γελοιογραφίες να μείνουμε, όταν φίλοι του Ισραήλ διακινούν γελοιογραφίες σαν αυτήν αριστερά, όπου ο Αραφάτ και ο Αμπάς παρουσιάζονται σαν συνεχιστές του Χίτλερ, δεν είναι τάχα η ίδια λογική με το να παρουσιάζεται η εργατική νομοθεσία της Αυστρίας σαν αντίστοιχη του Άουσβιτς;

Ή επιτρέπεται ο παραλληλισμός με το Ολοκαύτωμα όταν γίνεται από φιλοϊσραηλινή σκοπιά αλλά όχι όταν γίνεται από αντιισραηλινή ή από εντελώς άσχετη με το Ισραήλ οπτική; Παράδοξο το βρίσκω αυτό.

Τέλος πάντων, ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν η πρόσφατη γελοιογραφία της ΕφΣυν είναι ή όχι κατακριτέα, όσο κι αν κατανοώ την αντίδραση της ΙΚΑ. Ίσως με τα σχόλιά σας με βοηθήσετε να καταλήξω σε συμπέρασμα.

* Και βέβαια, νίκη στην ομάδα σας για τα δυο σημερινά παιχνίδια. Χτες νίκησαν οι ομάδες που υποστήριζα, οπότε είμαι χαρούμενος -και μάλλον σδιάφορος για τα σημερινά.

Υ.Γ.

Επί του πιεστηρίου

Πολλοί θεώρησαν μεγάλη έκπληξη τον αποκλεισμό της Βραζιλίας από το Βέλγιο, τελικά όμως φαίνεται ότι ήταν κάτι το αναμενόμενο και αναπόδραστα προδιαγεγραμμένο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη περιοδεία του είχε προβλέψει ότι η Βραζιλία θα έφτανε στον τελικό -κατόπιν τούτου, δεν είναι περίεργο που ηττήθηκε η Σελεσάο. (Μην ξεχνάμε ότι τη μέρα του αποκλεισμού της Γερμανίας ο Κούλης βρισκόταν στο Βερολίνο!) Είπαμε, κάτι έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του!

 

 

Advertisement

205 Σχόλια προς “Προημιτελικά μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >Εμένα με ενοχλεί και ο ευπρεπισμός της Εφταλούς σε Ευθαλού,

  της Ψαρούς σε Ψαρού τγης Μυκόνου;

 2. Νέο Kid said

  Για να τα λέμε όλα Νίκο, κι ο Τσίπρας δήλωσε -κι ον κάμερα μάλιστα!- ότι έχει ένα προαίσθημα ότι η Ουρουγουάη θα αποκλείσει τη Βραζιλία της Ευρώπης ,τη Γαλλία!
  Οι πολιτικοί μας βλέπουν μπάλα μιλάμε!… τυφλά ναχει ο ζμπαουγκτζί!

 3. Πέπε said

  Ο Εφταλιώτης με δασεία το ‘γραφε (<εφτά) ή με ψιλή (<οτιδήποτε άλλο);

 4. Γς said

  2:

  Ο Μπολιβάρ της Ευρώπης

 5. gpoint said

  Καλημέρα

  Το να υποστηρίζει κάποιος το απεχθές Βέλγιο όταν αγωνίζεται με την εξωτική Βραζιλία συμβιβάζεται μόνο με οπαδική προτίμηση στον ΠΑΟ δλδ συνηθισμένος να περιμένεις να κερδίσεις χωρίς να παίξεις μπάλα, με τύχη και σπρώξιμο από την διαιτησία.

  Κανείς δεν είναι τέλειος και η αχλάδα έχει την ουρά όπισθεν !

 6. Alexis said

  #0: Χτες νίκησαν οι ομάδες που υποστήριζα, οπότε είμαι χαρούμενος -και μάλλον αδιάφορος για τα σημερινά.

  Με απογοητεύεις… 🙂
  Ευρωπαϊκή υπόθεση πλέον το Μουντιάλ, ας το λέμε Euro από ‘δω και πέρα!
  Και δεν το λέω μόνο για τη Βραζιλία που σταθερά συμπαθώ και υποστηρίζω.
  Αλλά πολύ θα μου άρεσε κάποια στιγμή να πάρει το Μουντιάλ μια χώρα όπως π.χ. η Ουρουγουάη, ή ακόμα καλύτερα, το …Μεξικό ή η Νιγηρία.
  Έτσι για να «τσαλακωθεί» λίγο η υπεροψία και ο σνομπισμός των καλών μας φίλων και εταίρων Ευρωπαίων, που έχει αρχίσει πλέον να με ενοχλεί…

 7. Νέο Kid said

  5. Tι να κάνω ρε φιλάρα! Είχα παίξει Γαλλία, Βέλγιο,Ρωσία για κατάκτηση . Είχα παίξει και την Πορτογαλία ελπίζοντας οτι θα πάει στην μεριά του ταμπλό με τα λιμά…
  Ετσι αναγκάστηκα χθες να υποστηρίζω τους απεχθείς Αζάρ 🙂

 8. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

 9. Νέο Kid said

  Για τους στοιχηματάκηδες ένα σημερινο τιπ. Ο Μάρκους ο Μπέργκ (πως λέμε ο Μίκης ο Μάους…) θα το παστελώσει στα εγγλεζάκια.
  4,50 δίνει.

 10. Alexis said

  #5: Επιπλέον το να υποστηρίζει κανείς τη χώρα στην οποία κατοικοεδρεύει όλη η νομενκλατούρα (άλα της! ) της Ε.Ε. είναι μέχρι και εθνοπροδοτικό μπορώ να σου πω. 🙂

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους ! Με ωραία μεζεδάκια !

  -Οριακά η Εφταλού βλέπει και Λήμνο, σίγουρα όμως από πολύ μακριά, σε σχέση με το «πρώτο πλάνο» των τουρκικών παραλίων. Και πάντως σίγουρα δεν είναι το καταλληλότερο μέρος της Λέσβου για να αγναντέψεις τη Λήμνο…

  -Θα ήταν προτιμότερο να μη φτύνουν οι θεατές… Αλλά πού να δεις οι αρχαίοι στην Επίδαυρο, όταν δεν τους άρεσε το έργο, τί έκαναν.. Μέχρι κόκαλα και αποφάγια πετούσαν στους ηθοποιούς !
  Πάντως, το ελληνικό ελαφρό ρεπερτόριο, έχει προβλέψει :

  – Δε μου αρέσει καθόλου το «Δεν είμαι ρομπότ», που βλέπουμε παντού. Ένα «επιβεβαίωση φυσικής παρουσίας» θα ήταν καλύτερο.

 12. Γς said

  6:

  >Αλλά πολύ θα μου άρεσε κάποια στιγμή να πάρει το Μουντιάλ μια χώρα όπως π.χ. η Ουρουγουάη, ή ακόμα καλύτερα, το …Μεξικό ή η Νιγηρία

  Το Αϊβορι Κοστ [Κοτ ντ Ιβουάρ];

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10 Ο Λουκακού είναι θαύμα της φύσης -τέτοιο θερίο και να έχει και ταχύτητα και τεχνική, δεν υπάρχει δεύτερος θαρρώ.

  Και είναι και δισέγγονος μανιάτη 🙂

 14. Λάζαρος Μ. said

  Ας εισφέρω κι ένα μεζεδάκι από το ΛΚΝ (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες). Στο λήμμα «διαμετακόμιση» διαβάζουμε: «μεταφορά αγαθών από μια χώρα σε άλλη μέσο μιας τρίτης», αντί «μέσω μιας τρίτης».

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Δεν νομίζω ότι φθίνει η γενική, επειδή κάποιοι λένε «του Μεξικό» ή …»του σαπούνι». Πολλές λέξεις έχουν προβληματική γενική αλλά …του σαπούνι δεν λένε ούτε αλλοδαποί με κάποια χρόνια στην Ελλάδα.
  Ο τιμητής και ο ευάριθμος έχουν δοξαστεί στη Βουλή και στα ΜΜΕ, καμιά εντύπωση που την πάτησε κι ο πρωθυπουργός.
  Και πάμε στα σοβαρά: τα ‘χουμε πει και έχουμε καταδικάσει, οι περισσότεροι, την υπερβολική ευθιξία της Ισραηλινής Κοινότητας Αθηνών. Αλλά η εν λόγω γελοιογραφία είναι πράγματι απαράδεκτη. Όταν συγκρίνεις το Γκουλάγκ με το Άουσβιτς, είσαι οπαδός της θεωρίας των δύο άκρων και κάνεις ανιστόρητες συγκρίσεις. Όταν συγκρίνεις το 12ωρο των οδηγών νταλίκας (απαράδεκτο και επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια όλων) με τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και εξοντώσεως, όλα καλά, συνήθης υπερβολή; Είναι τελικά το Άουσβιτς το σύμβολο του απόλυτου κακού ή δεν είναι; Για μένα είναι και γι’ αυτό δεν προσφέρεται για καραμέλα.

 16. Νέο Kid said

  13.Kι εκπληκτικού επιπέδου και μορφώσεως άνθρωπος. Στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου μίκαγε άνετα Γαλλικά, Αγγλικά, Ολλανδικά και Πορτογαλικά.

 17. ndmushroom said

  Το «επιβεβαιώστε την ανθρωπότητα» μπορεί απλά να αποδωθεί (και αποδίδεται συχνά) «επιβεβαιώστε ότι είστε άνθρωπος». Και αυτό προσφέρεται για αστεία, αλλά είναι σαφώς πιο στρωτό.

  Όσο για τη γελοιογραφία, πριν τοποθετηθώ περιμένω τη θέση των Ρομά, των ομοφυλοφίλων, των Μαρτύρων του Ιεχωβά, των απογόνων των Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου, των Πολωνών αντιστασιακών κλπ. Και οφείλω να ομολογήσω ότι απεχθάνομαι τις εργολαβίες σε κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί συλλογικό κτήμα (και συλλογική ντροπή) αν όχι όλης της ανθρωπότητας, τουλάχιστον όλης της Ευρώπης.

 18. ΣΠ said

  14
  Δεν είναι λάθος, είναι άποψη.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%BF&dq=

 19. sarant said

  14 Το μέσο αντί για μέσω μπορεί να είναι και άποψη, το γράφαν και έτσι οι δημοτικιστές

  3 Πέπε, με ψιλή το έγραφε.

 20. «ο Μέφρι καραδοκούσε» . Τελικά, ο Μέρφι είναι πανταχού παρών…

 21. Βλέποντας τον αγώνα με φίλους, ένας από αυτούς, ο Δρακούλης Λουκάκος επέμενε νότι είναι μακρινός ξάδελφος του Lukaku…

 22. Soumela said

  Καλημέρα σας από το Βέλγιο που νίκησε χθες και πανηγύριζε η χώρα μέχρι τα ξημερώματα κι εμείς μαζί τους.
  Όσο για τους φανατικούς Μακεδόνες που διαμαρτύρονται για την συμφωνία των Πρεσπών, είναι αυτοί που χρόνια τώρα τρέχουν στα Σκόπια για να φτιάξουν τα δόντια τους πιο φθηνά, να ψωνίσουν φρούτα και λαχανικά και όχι μόνο σε φθηνότερες τιμές καθώς.

 23. Μα ακριβώς αυτό ονομάζουμε νόμο του Μέφρυ: άμα πας να σχολιάσεις ειρωνικά τα λάθη των άλλων, όλο και κάπου θα την πατήσεις!

 24. sarant said

  22 Ε ναι!

  20/23 Ακριβώς, ο νόμος του Μέφρι είναι παραλλαγή

 25. Alexis said

  #13: Συμφωνώ. Όταν φεύγει μπροστά με τη μπάλα θες …αντιαρματικό για να τον σταματήσεις! 🙂

  Αν το «Επιβεβαιώστε την ανθρωπότητα» είναι μετάφραση από τα αγγλικά άραγε πώς είναι το πρωτότυπο;
  Εγώ πάντως αν ήμουν κατασκευαστής ιστοσελίδων και ήθελα να τρολάρω θα έγραφα «επιβεβαιώστε την ανθρωπιά σας»

 26. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  επειδή το βιντεάκι της Κρόνης (#8β) μπορεί να περάσει και απαρατήρητο μιας και το ποδόσφαιρο πήρε πάλι πρωτιά στα σχόλια …

  (αλλά και επειδή λόγω του συνδέσμου στο τουίτα δεν πολυδιακρίνεται), να το (ξανα)βάλω εδώ, αξίζει:

 27. Πάνος με πεζά said

  Ειλικρινέστατος Διακογιάννης τ’ωρα στον Σπορ FM : «Αντιπαθώ τους Γερμανούς, και οτιδήποτε γερμανικό, επειδή είμαι παιδί της Κατοχής… Γι αυτό και δε βλέπω και Μπουντεσλίγκα…»

 28. Πάνος με πεζά said

  Είναι λίγο βαρύ κορμί στην κίνηση ο Λουκακού, παλιάς κοπής σέντερ φορ. Και χτες στο δεύτερο γκολ, έχασε την ισορροπία του στην τελευταία πάσα – φυσικά δεν είναι γι αυτή τη δουλειά ο άνθρωπος, ωστόσο το δημιούργησε καλά. Ήταν σαν να κατέβαζε τον αιφνιδιασμό στο μπάσκετ ο σέντερ,

 29. Όταν, το 1971, πρωτοείδα την ταινία του Βέγγου «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση», ενοχλήθηκα λίγο, ακριβώς διότι έβρισκα ότι ευτέλιζε τη φρίκη της Κατοχής, παραξενεύτηκα μάλιστα με τους γονείς μου, που τη βρήκαν πολύ καλή. Αυτό το λέω για να πω ότι κατανοώ ως ένα σημείο την αντίδραση του ΚΙΣ, αλλά προσωπικά ΔΕΝ βρίσκω κατακριτέα τη συγκεκριμένη γελοιογραφία. Παραλληλίζει ένα μέτρο που όντως μεταβάλλει επί το επαχθέστερο τις συνθήκες εργασίας κάποιων, δήθεν προς το συμφέρον τους, με τη διαβόητη (και εξωφρενική προκειμένου για κάτεργο) επιγραφή της πύλης του Αουσβιτς Arbeit macht frei. Ε, δεν αποκαλεί ναζί τους Αυστριακούς ή την κυβέρνηση τους (αν και απαρτίζεται και από επιγόνους των…)• υπερβάλλει βέβαια, αλλά επιτέλους σάτιρα είναι!

 30. sarant said

  25 Δεν πρέπει να είναι μετάφραση

 31. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Το «επιβεβαιώστε ότι είστε άνθρωπος» είναι τραγελαφος. Το «επιβεβαιώστε ότι δεν είστε ρομπότ» είναι ανακριβές: ρομπότ είναι μια μηχανική κατασκευή ελεγχόμενη από υπολογιστή. Ο αγγλικός όρος για ένα πρόγραμμα που κινείται στο διαδίκτυο προσομοιώνοντας έναν άνθρωπο χρήστη ειναι bot, και μπορεί θαυμάσια να αποδοθεί ως «μποτ».

 32. Και ένα ανέκδοτο (γεγονός):
  Στο Συμβούλιο της ΕΕ οργανώνονταν δωρεάν μαθήματα γλωσσών για το προσωπικό, κατά το 50% μάλιστα σε ώρες εργασίας. Κάποια στιγμή γύρω στο 2000, το μάθημα των γερμανικών το δίδασκε μια κοπελίτσα κάτω των 30, η οποία έβαλε κάποτε πολλή δουλειά για το σπίτι, με αποτέλεσμα κάποιοι να ψιλοδιαμαρτυρηθούν — οπότε τους απάντησε «Μη φωνάζετε, Arbeit macht frei, που λέγανε και στην Ανατολική Γερμανία.» Όλοι κοιτάχτηκαν παγωμένοι, προσπαθώντας να καταλάβουν αν αστειευόταν — αλλά όχι, δεν αστειευόταν, απλώς είχε μπερδέψει θολές σχολικές αναμνήσεις αρχαίας (γι’ αυτήν) ιστορίας…

 33. Avonidas said

  Συνεχίζοντας μάλιστα είχα γράψει ότι τίποτα κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συγκρίνεται με τους Ναζί, ούτε το Ισραήλ, ούτε η ΕΕ, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Στάλιν -μια άποψη την οποία, προφανώς, δεν συμμερίζονται όλοι.

  Προφανώς δεν τη συμμερίζεσαι ούτε ο ίδιος, γιατί με βάση το κριτηριό σου αυτο το σκίτσο σαφώς κάνει σύγκριση με τους ναζί, και άρα θα έπρεπε να κοπεί. Άρα, κάποιες συγκρίσεις με τους ναζί μπορούν να γίνουν, και τις κρινουμε κατά περίπτωση.

  Από την άλλη, η αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας είναι κατανοητή, και μάλιστα την τιμά από μια άποψη, διότι δείχνει ότι οι αναφορές στο Ολοκαύτωμα δεν την ενοχλούν μόνο όταν συνδέονται με το Ισραήλ αλλά και όταν αφορούν εντελώς άλλα θέματα

  Αυτό που δείχνει είναι ότι τους έχει γίνει δεύτερη φύση η «εργολαβία», όπως πολύ σωστά ειπώθηκε.

  Στο Άουσβιτς, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση, πρώην έγκλειστοι έκαναν τους ξεναγους. Νομίζω πως τα μελη της Ισραηλιτικης Κοινότητας μπορούν να αντέξουν μια γελοιογραφία της ταμπελας του Άουσβιτς, ιδίως οταν δεν στρεφεται με κανενα τροπο κατα των Εβραίων.

 34. Νίκος Κ. said

  Ας πούμε και κάτι για τον τρόμο της διπλής άρνησης αυτής της εβδομάδας (από την πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας):

  «… και το σημαντικότερο ότι παντού δεν υπήρξε μια δυστοκία ανάμεσα στους πρυτάνεις και τους αντιπρυτάνεις …»


  (στο 7:40)

 35. ndmushroom said

  31
  Kι όμως, τα κουτάκια της Recaptcha, που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο, «I’m not a robot» γράφουν, και όχι I’m not a bot. 🙂

 36. Ατακαμα said

  και για άλλη μια φορά το ιστολόγιο βγάζει από τη μύγα ξύγκι για ναγίνει εξωτερικός συνεργάτης των ισραηλιτικών κοινοτήτων Ελλάδος.

 37. Avonidas said

  «I’m not a robot» γράφουν, και όχι I’m not a bot.

  Κι επειδή το γράφουν, παναπεί πως ειναι σωστο;

 38. Triant said

  Καλημέρα.

  Αυτό το ‘πολύ γρήγορος παρά το ύψος του’ που λέγεται συχνά, είναι αστείο. Ο άνθρωπος είναι γρήγορος και εξαιτίας του ύψους του, όπως άλλωστε οι περισσότεροι σπρίντερ στην εποχή μας. Αυτό που είναι πράγματι αξιοθαύμαστο είναι το ότι είναι αρκετά καλός τεχνίτης παρά το ύψος του.

 39. cronopiusa said

 40. ΣΠ said

  37
  Το robot το καταλαβαίνουν όλοι. Πόσοι καταλαβαίνουν το bot; Ιδιαίτερα σε μια ιστοσελίδα ειδών κομμωτηρίου.

 41. Triant said

  40: Ιδιαίτερα σε μια ιστοσελίδα ειδών κομμωτηρίου. Αυτό, πως λέγεται; Ρεαλιστικός ρατσισμός; 🙂

 42. Avonidas said

  Πόσοι καταλαβαίνουν το bot; Ιδιαίτερα σε μια ιστοσελίδα ειδών κομμωτηρίου.

  Τςς, ρατσισμός… Δηλαδή, μόνο χαζές ξανθιές ψάχνουν για κομμωτήριο; 😉

  (Έχει ενδιαφέρον πάντως οτι τα τεστ CAPTCHA χρησιμοποιούνται για να εκπαιδευσουν αλγόριθμους ΑΙ. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που αποδεικνύουμε οτι είμαστε άνθρωποι, κάνουμε όλο και δυσκολότερες τις μελλοντικές συγκρίσεις. Μήπως στο τέλος θα μας ζητάει το κουτάκι να δωρίσουμε στο Χαμόγελο του Παιδιού για να αποδείξουμε την ανθρωπιά μας; 😋)

 43. sarant said

  34 Ωχ!

  36 Για το σκίτσο της ΕφΣυν γίνεται από χτες πολύ μεγάλη συζήτηση και αφού είναι θέμα πυο το έχουμε ήδη σχολιάσει δεν θα μπορούσε να λείπει.

  Εσείς λέτε ότι γίνομαι συνεργάτης των ισραηλιτικών κοινοτήτων Ελλάδος (που δεν είναι αλήθεια αλλά δεν το βρίσκω κακό πράγμα, οι Έλληνες Εβραίοι είναι μια από τις πιο αξιοθαύμαστες και αξιοσέβαστες κατηγορίες συμπατριωτών μας) και από την άλλη οι πρωτοκολλημένοι προπαγανδιστές του Ισραήλ με λένε διευκολυντή του αντισημιτισμού ή και απροκάλυπτα αντισημίτη.
  Που σημαίνει: καλά πάω.

 44. Πέπε said

  Μέχρι πρόσφατα, συχνά απεδείκνυα την ανθρωπιά μου απλώς πατώντας V στο κουτάκι «δεν είμαι ρομπότ». Πολύ κωμικό, σαν να σου λένε «αποδείξτε την αθωότητά σας πατώντας V στο κουτάκι Αθώος». Τις προάλλες όμως, σε ιστότοπο όπου είχα ξαναμπεί (και ήταν απλό μέχρι τώρα), πέρασα ένα ολόκληρο ηλίθιο τεστ αναγνωρίζοντας ποιες φωτογραφίες, από μια συλλογή, είχαν μέσα αυτοκίνητα. Οι φωτογραφίες ήταν πολύ μικρές, όχι ιδιαίτερα ευκρινείς, όλες από δρόμους με σήματα τροχαίας κλπ., οπότε όλο και κάπου θα μπορούσε να είναι κρυμμένη μια γωνίτσα αυτοκινήτου. Μετά από αρκετή συλλογή και μελέτη, παρέδωσα το γραπτό μου, και μου λέει: «Πολύ ωραία, τώρα ξαναδοκιμάστε και με τις επόμενες 8 φωτογραφίες»!!!

 45. ΣΠ said

  42
  Δηλαδή μόνο χαζές ξανθιές δεν ξέρουν τι είναι bot (ή, ακόμα χειρότερα, μποτ);

 46. Avonidas said

  Πολύ κωμικό, σαν να σου λένε «αποδείξτε την αθωότητά σας πατώντας V στο κουτάκι Αθώος»

  Κι ομως, δεν είναι. Αυτό που αποδεικνύεις κανοντας κλικ στο κουτάκι είναι οτι μπορείς να μετακινήσεις το ποντίκι μ’ έναν τρόπο που είναι εύκολος και φυσικός για άνθρωπο, αλλά (για την ώρα) δύσκολος για ενα μποτ. Πραγματικά το αποδεικνύεις, έστω και χωρίς να το συνειδητοποιείς.

 47. Avonidas said

  Ειναι καπως σαν να σου λεει, «για ελληνικά, πατήστε εδώ». Με το να το επιλέξεις, αυτόματα επιβεβαιώνεις οτι ξέρεις (καποια) ελληνικά.

 48. Ροδίων said

  Ο πατέρας μου ήταν υλοτόμος και έλεγε συχνά-πυκνά τη λέξη «καβάκια». Τώρα καταλαβαίνω τη σημασία της!

  «Άφρονη» ή «άφρονα»;

 49. Pedis said

  η έξοχη Τζ. Ρόουλινγκ

  τα παραλές από ενθουσιασμο!;

  το αστείο είναι αλλού, ότι όσοι ψήφισαν Τραμπ δεν καταλαβαίνουν την γκάφα, αν τη δουν κάπου, και εννιά στους δεκα που γελάνε ήταν ψηφοφόροι χαιλάριους.

  Αν σε χτυπάνε στον δεξιό ώμο, δεν μπορείς να φωνάζεις με πόνο κρατώντας το αριστερό μάγουλό σου

  πρόκειται επίσης και για «πήδημα του άξονα» εκτός κι αν πρόκειται για τη νουβέλ βαγκ στο καραγκιοζιλίκι.

  arbeit macht frei …

  υπήρχε στην είσοδο πολλών στρατόπεδων εργασίας από το ’33 και μετά. Αηδία έχουν καταντήσει οι αλήτες.

 50. Για τους Εγγλέζους τα σημάδια είναι λεξιλογικά: 6 γράμματα εναντίον 7 στους 4 ημιτελικούς στις 6 και 7 του μήνα. Κι 6+7=13. It’s coming home.

 51. Γιάννης Ιατρού said

  43: …Που σημαίνει: καλά πάω…

  Ε ναι, κάτι σαν την συμφωνία με την FYROM, που την κατακρίνει η αντιπολίτευση, ένθεν κι ένθεν των συνόρων… 🙂

 52. Pedis said

  είμαι περίεργος να δω ποιος από τους στοιχηματίες και αλογομούρηδες καφενόβιους θα παραδεχτεί ότι έχασε τα φράγκα του …

 53. sarant said

  48 Η άφρων, την άφρονα. Η άφρονη, την άφρονη.

  49 Μου αρέσει πολύ η Ρόουλινγκ

 54. sarant said

  50 Ναι, αλλά στα δύο πρώτα ματς κέρδισε μια εξαγράμματη και μια εφταγράμματη ομάδα.

 55. Έχοντας περάσει δυο φορές τη συγκεκριμένη πόρτα, μία πριν το 89 και μία μετά, δεν μπορούσα να κάνω άλλο σχόλιο από το χτεσινό, που επαναλαμβάνω: Ντροπή! Απόλυτη ηλιθιότητα.

 56. Pedis said

  # 53 β – αφού το παραδέχεσαι, καλώς … 🙂

 57. Ροδίων said

  «Άφρονος,-η,-ο». Κάπως ιδιωματικό, αλλά μού αρέσει.

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το γλίτωσες το φτύσιμο, Ελύτη μου, για τα καβάκια σου…
  Τὸ Φωτόδεντρο καὶ ἡ δέκατη τέταρτη Ὀμορφιά
  Μ᾿ ἕνα τίποτα ἔζησα
  Μονάχα οἱ λέξεις δὲ μοῦ ἀρκούσανε
  Σ᾿ ἑνὸς περάσματος ἀέρα
  ξεγνέθοντας ἀπόκοσμη φωνὴ τ᾿ αὐτιά μου
  φχιὰ
  φχιοὺ φχιού
  ἐσκαρφίστηκα τὰ μύρια ὅσα
  Τί γυαλόπετρες φοῦχτες
  τί καλάθια φρέσκες μέλισσες καὶ σταμνιὰ φουσκωτὰ ὅπου
  ἄκουγες βββ νὰ σοῦ βροντάει ὁ αἰχμάλωτος ἀέρας.

  Κάτι
  Κάτι δαιμονικὸ μὰ ποὺ νὰ πιάνεται σὰν σὲ δίχτυ στὸ σχῆμα τοῦ Ἀρχαγγέλου
  Παραλαλοῦσα κι ἔτρεχα
  Ἔφτασα κι ἀποτύπωνα τὰ κύματα στὴν ἀκοὴ ἀπ᾿ τὴ γλώσσα

  – Ἔ καβάκια μαῦρα, φώναζα, κι ἐσεῖς γαλάζια δέντρα τί ξέρετε ἀπὸ μένα;
  – Θόη θόη θμός
  – Ἔ; Τί;
  – Ἀρίηω ἠθύμως θμὸς
  – Δὲν ἄκουσα τί πράγμα;
  – Θμὸς θμὸς ἄδυσος

  Ὥσπου τέλος ἔνιωσα
  κι ἂς πᾶ᾿ νὰ μ᾿ ἔλεγαν τρελὸ
  πῶς ἀπό ῾να τίποτα γίνεται ὁ Παράδεισος.

 59. 54: Ελπίζουν σε ανάλογο μοτίβο σήμερα. Κι αν τους πεις ότι χτες με τα 6 κέρδισε αυτή που έπαιζε νωρίτερα, θα σου πούν ότι χτες ήταν 6 και σήμερα 7 του μήνα. Άμα θες, βρίσκεις.

 60. Pedis said

  -> 49 τέλος: τώρα, πριν βγουν για τα καλά και πάλι οι ναζί/ακροδεξιοί στο προσκηνιο σε όλη την ευρώπη ως γνήσιοι ιδεολογικοί κληρονόμοι, γιατί δεν ζητάνε το κόπιράιτ σε ό,τι το θεωρούν δικό τους, έτσι, νάχουν το κεφάλι τους ήσυχο;

 61. Γιάννης Ιατρού said

  Τι παραπονιέστε για τον Νεϊμάρ;
  .. Αν σε χτυπάνε στον δεξιό ώμο, δεν μπορείς να φωνάζεις με πόνο κρατώντας το αριστερό μάγουλό σου..

  Χριστιανός δεν είναι; Τι άλλο να κάνει;
  Όπου νά ΄ναι θα γίνει σχετική παρέμβαση γνωστού σχολιαστή, που θα τα ρίξει στους χριστιανούληδες κλπ. κλπ. 🙂
  …ἀλλ᾿ ὅστις σε ῥαπίσει ἐπὶ τὴν δεξιὰν σιαγόνα, στρέψον αὐτῷ καὶ τὴν ἄλλην.. (Ματθ. 5:39)

 62. cronopiusa said

  03/07/2018: Αντιτσιγγανικό άρθρο με εθνοτικό προφίλ με αφορμή ανακοίνωση για “εγκληματικό δίκτυο” από την ΕΛ.ΑΣ.

  Ταϊλάνδη: Συγκλονιστικά γράμματα από τα εγκλωβισμένα παιδιά – Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες

 63. Alexis said

  #52: Άσε μας ρε Πέδη! Δεν φτάνει που αποκλείστηκε η Βραζιλία θα σε βάλουμε τώρα κουμανταδόρο και στην τσέπη μας;

 64. NIKOS NIKOS said

  Είναι κρίμα που υπάρχει τόσο αδικαιολόγητη ένταση και ανταγωνιστική απαξίωση μεταξύ Ελλήνων και Εβραίωνν (οι τελευταίοι σαφώς και μας συμπαθούν, αν δεν προσβληθούν από εμάς και βρεθούν σε αμυντική στάση). Ποτέ οι δύο αυτοί λαοί δεν ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Επειδή το site σας δίνει έμφαση σε λεξικογραφικά και γλωσσολογικά θέματα και για αυτό το παρακολουθώ θα χαρώ αν παρουσιάσεται στο μέλλον τις σχέσεις εβραϊκής και ελληνικής γλώσσας. Για παράδειγμα θα είχε ενδιαφέρον να ειπωθούν απόψεις για την ετυμολογική προέλευση της λέξης «εβραίος».

 65. Ροδίων said

  64 Νομίζω ότι η προκατάληψη αυτή έχει τις ρίζες της αφ’ ενός στην άγνοια της ιστορίας και αφ’ ετέρου στην αριστερής προέλευσης συμπάθεια των Ελλήνων προς τους Παλαιστινίους. Η συμπάθεια αυτή μπορεί εν μέρει να δικαιολογείται από την ανάγκη μας να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά στον πυρήνα της είναι άδικη. Το Ισραήλ είναι το μόνο δημοκρατικό κράτος στη Μέση Ανατολή. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι ένας Χριστιανός Παλαιστίνιος θα δεχθεί περισσότερη καταπίεση από τους Μουσουλμάνους ομοεθνείς του παρά από τους Εβραίους συμπολίτες του.

 66. Και πολλοί Κύπριοι, που ζουν στην Ελλάδα, αφού κάνουν τη σχετική διαδικασία στις Περιφέρειες, αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια.

 67. gpoint said

  Ο Λουκάκου είναι συμπαθέστατος και ξεχωρίζει όπως η μύγα στο γάλα ανάμεσα σε αντιπαθέστατους με κορυφαίο το κακό αντίγραφο του Αβερελ Ντάλτον- Κουρτουά για όσους δεν έχουν προσέξει την ομοιότητα !
  Επειδή δεν είχα στοιχηματίσει την Βραζιλία αν κέρδαγε και αντιμετώπιζε μία από τις ομάδες που είχα επιλέξει θα χρησιμοποιούσα την έκφραση » δεν με χαλάει να χάσει η Βραζιλία» αλλά να υποστηρίξω την άλλη ομάδα ΠΟΤΕ !!

  Οπως δεν με χάλασε όταν με κέρδισε ο Απόλλων Καλαμαριάς-με ανατροπή μάλιστα- και όχι μόνο σώθηκε αλλά και υποβιβάστηκε ο Αρης

 68. Alexis said

  #65: Και ο χριστιανισμός έχει παίξει διαχρονικά το ρόλο του σε ένα κλίμα διάχυτης δυσπιστίας (αν όχι αντιπάθειας) προς τους Εβραίους.

 69. sarant said

  64 Δεν το ξέρω καλά το θέμα, έχω όμως κάπου ένα βιβλίο με λέξεις των ρωμανιωτών εβραίων, ίσως το παρουσιάσω κάποτε. Πολύ ενδιαφέρον έχουν και οι ελληνισμοί της εβραϊκής γλώσσας, που αξίζουν άρθρο επίσης -δείτε εδώ ένα παράδειγμα με το pinkas
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/30/fincan/

 70. sarant said

  67 Mε τον Άβερελ μοιάζει ο Κουρτουά ή με τον νεαρό ντεΓκολ΄;
  http://ww1blog.osborneink.com/?p=12473

 71. Παναγιώτης Κ. said

  Το «προημιτελικός» το βρίσκω πιο εύηχο και ετυμολογικά πιο διαφανές από το «τεταρτοτελικός».

  Ώστε έτσι με τον Trump!
  Το συμπέρασμα είναι πως ο κάθε άνθρωπος, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο δύσκολα μπορεί να αποφύγει λάθη στη χρήση της γλώσσας.
  Να βρούμε τώρα έναν τρόπο για να παρεμβαίνουμε γλωσσικά χωρίς…να μας την πει ο Μέρφι. 🙂

  Η λανθασμένη χρήση της λέξης τιμητής από τον Τσίπρα.
  Και εγώ που είχα νομίσει ότι στου Μαξίμου διαβάζουν το ιστολόγιο! 🙂

  Για τη γελοιογραφία στην ΕφΣυν.
  Προφανώς πριν πάει στο τυπογραφείο την είδαν και μερικά ακόμη μάτια και όπως και τα δικά μου, δεν είδαν κάτι το επιλήψιμο.
  Η δική μου ανάγνωση: Εισερχόμαστε στο…στρατόπεδο της 12-ωρης κάθε ημέρα εργασίας.
  Δεν χρειάζεται όμως να εκπλησσόμαστε ιδιαιτέρως. Τα ωράρια με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι άστα να πάνε!

 72. Pedis said

  # 63 – χαχαχα, για να δούμε ποιος άλλος παίζει και χάνει …

  Εμ δεν είναι μόνο ο Λάμπρος ο πονηρός της μαμάς του ο πιο έξυπνος γιος του κοσμου που του λέει ότι είναι ικανός να παίξει και να τα κερδίσει αυτόν που στήνει το τραπέζι !

 73. akiskaratzogiannis said

  Εντυπωσιακή η αναφορά στον Εφταλιώτη, πράγματι – εγώ νόμιζα πως δεν τον θυμάται κανένας πια! Έχω να πω, όμως, ότι στο μικρό αφιέρωμα πρώτον δεν ανέφεραν τη μετάφρασή του της Οδύσσειας, και δεύτερον, δεν έβαλαν το καλύτερό του ποίημα!:

  Πατινάδα

  Τώρα που η νύχτα πύκνωσε και γέρνει το φεγγάρι,
  που ένα αγόρι ξαγρυπνάει για το χατήρι σου,
  που το σκοτάδι η γης φορεί κι ο ουρανός τη χάρη,
  έβγα, φεγγαροπρόσωπη, στο παραθύρι σου.

  Έβγα και γλυκοπότισε λουλούδια μαραμένα,
  κι αν έχεις στάλα πονεσιά μες την καρδούλα σου,
  λυπήσου με και δόστηνα σε χείλη διψασμένα,
  ν’ αναστηθώ σα λούλουδο με τη δροσούλα σου.

  Η θάλασσα τη γης φιλάει και τις ιτιές τ’ αγέρι,
  κ’ εγώ μονάχα δε φιλώ τα δυο χειλάκια σου.
  Με χίλια αστέρια ο ουρανός κι εγώ χωρίς αστέρι,
  σκοτάδι η γη, κ’ εγώ χωρίς τα δυο ματάκια σου.

  Κατέβα και περπάτηξε, νεράιδα, μες τα σκότη,
  και μίλησέ μου, να θαρρώ πως αναστήθηκα,
  πες μου τα λόγια τα γλυκά που πρωτολέει η νιότη,
  κι ας απεθάνω ακούγοντας πως αγαπήθηκα.

  Ήταν ωραίος ο Εφταλιώτης!

 74. Πάνος με πεζά said

  Εγώ πάντως, στοιχηματίζω ελάχιστα, για πλάκα, και μόνο σε τέτοιες διοργανώσεις, Μουντιαλ ή Euro. Με τα λεφτά, δεν παίζουμε (πόσο μάλλον τώρα που δε μας φτάνουν κιόλας). Την πλάκα μας και τις προβλέψεις μας, μπορούμε άνετα να τις κάνουμε. Εξάλλου, κατα το γνωστό, όταν τα προβλέπουμε σωστά, συνήθως δεν τα παίζουμε, κι όταν τα παίζουμε συνήθως δεν τα έχουμε προβλέψει σωστά.

  Υπάρχουν άλλωστε ένα σωρό διαγωνισμοί tipster στο ίντερνετ, με διάφορα έπαθλα, όπου κανείς μπορεί να σσκηθεί στο στοίχημα αναίμακτα… Επίσης. δωρεάν διαγωνισμοί, όπως το Seri για το Μουντιαλ, που κερδίζεις 1.000.000 αν κάνεις 31 σερί σωστές προβλέψεις (πράγμα που δε γίνεται με καμιά Παναγία, που λένε… – ο πρώτος, αυτή τη στιγμή, μετά από καμιά 58 παιχνίδια, έχει γύρω στα 13…)

 75. Πάνος με πεζά said

  Κι ένας Εφταλιώτης !

 76. Το 66 πήγαινε στο χτεσινό άρθρο.

 77. ΣΠ said

  73
  Στην Α’ Γυμνασίου (1966-67) διδαχτήκαμε την Οδύσσεια σε μετάφραση Εφταλιώτη. Θυμάμαι το πρώτο στίχο: «Τον άνδρα τον πολύπραγο τράγούδησέ μου, ω Μούσα».

 78. Τους Μόντι Πάιθον στο ποδόσφαιρο των φιλοσόφων τους έχετε δει όλοι, αλλά Γάλλους εναντίον Γερμανών, ίσως λιγότεροι.

 79. Παναγιώτης Κ. said

  Πάντως η λαϊκή σοφία μιλάει για τον λάκκο που πήγε κάποιος να σκάψει και στο τέλος έπεσε ο ίδιος μέσα!

 80. gpoint said

  # 70

  στα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορεί νάχεις δίκιο, εξ άλλου ο Αβερελ καρικατούρα είναι αλλά υφος και την αύρα που βγάζει έχω δίκιο εγώ

  Σκέπτομαι μήπως είναι χαρακτηριστικό μεγάλων γκολκήπερ το κοιμισμένο-αγουροξυπνημένο ύφος… κι ο Τάκης Οικονομόπουλος το είχε !!

 81. sarant said

  73 Αφού τον θυμάσαι εσύ -και όχι μόνο, αν δεις τα επόμενα σχόλια, αλλά εσύ είσαι και πολύ νέος 🙂

 82. spiral architect 🇰🇵 said

  Πάντως, «Μέχικο» το λένε και οι αμερικάνοι.
  (δείτε π.χ. τις Τρεις πινακίδες)

 83. Ροδίων said

  68 Συμφωνώ, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι αμοιβαίο και στις δύο θρησκείες.

 84. cronopiusa said

 85. Ο οποίος Κουρτουά ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ο Πίκφορντ κοντός, αλλά αυτός ψηλός.

 86. Μαρία said

  Μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία» και μάλιστα χωρίς κανέναν γεωγραφικό προσδιορισμό …
  http://www.koutipandoras.gr/article/anablhohke-to-ayriano-syllalhthrio-gia-to-makedoniko-sthn-aohna

 87. Ρακόρ νομίζω αρκεί για να επισημάνεις το λάθος, «λάθος ρακόρ» είναι πλεονασμός. Με το που το έγραψα κοίταξα το λινκ της Λεξιλογίας και είδα ότι πάλι κάποιος γνωστός μου το είχε επισημάνει. 🙂
  Δικαιότατα κέρδισε το Βέλγιο χτες, να τα λέμε αυτά. Αντίθετα το απογευματινό ματς ήταν κάπως βαρετό. (Γράφω με χρονοκαθυστέρηση).

 88. Παναγιώτης Κ. said

  @Sarant. «Τίποτε δεν πρέπει να συγκρίνεται με τους Ναζί».
  Είναι και δική μου γνώμη!
  Διαβάζω αυτό τον καιρό το βιβλίο του Mazower «Στην Ελλάδα του Χίτλερ- Η εμπειρία της κατοχής». (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 1993).

  Η επιστήμη ως συστηματικός τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων του πολέμου και της εγκληματικής δράσης των Ναζί!

  Το ιστολόγιο πάντα δίνει ευκαιρίες για να κάνει κάποιος ιστορικές αναφορές. Όταν ολοκληρώσω την μελέτη θα είμαι σε θέση να γράψω διάφορα αδιανόητα που συνέβησαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

 89. Μαρία said

  87
  Δεν είναι πλεονασμός. βλ. faux raccord = ασυνέχεια
  Το ίδιο λέει κι ο γνωστός σου 🙂

 90. cronopiusa said

 91. Λάζαρος Μ. said

  18-19 Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν θα το φανταζόμουν.

 92. … Προημιτελικά μεζεδάκια …

  Και
  Πρωιμιτελικά Μεζεδάκια,
  λόγω πρώιμης εξόδου
  αρκετών «κραταιών» ομάδων.

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  80: Και ο Σιλβέστερ Σταλόνε στη «Μεγάλη απόδραση των 11». 😊

 94. Μυλοπέτρος said

  Οντεμις καβακλαρι
  Από το τραγουδι για τον τσσακιτζη.
  Το Ντεμισι ήτανε το χωριό του παπου μου το Μικρασιάτη. Καβάκι βέβαια η λευκά. Ήθελα να ηξερα το επώνυμο της κύριας που διαμαρτυρήθηκε στην Καβάλα. Μήπως δηλαδή έχει τουρκική προέλευση, όπως ας πούμε Καρατζαφέρης. Καποτε υποψήφιοι για το δήμο της Αθηνας ήτανε οι Έβερτ, Αβέρωφ και Μπέης. Ουτε ένας με επώνυμο Ελληνικό.αφηνω τον Καραμανλή.

 95. LandS said

  77 Όχι του Σίδερη; «Τον άντρα τον πολύτροπο πες μου θεά που χρόνια/ παράδερνε σα πάτησε της Τροίας τ’ άγιο κάστρο/ κι ανθρώπων γνώρισε πολλών τους τρόπους και τη γνώμη»

 96. sarant said

  94 Ο Αβέρωφ έχει ελληνική αρχή, από μια άποψη. Ήταν ένας Αυγέρος που όταν εγκαταστάθηκε στη Ρωσία άλλαξε το όνομά του προς το ρωσικότερο.

 97. venios said

  Μόνο εβραίους κρατούμενους είχε το Άουσβιτς;

 98. Μαρία said

  >αν το τοπωνύμιο ήταν τουρκικό θα ήταν Καβακλάρ

  Όχι υποχρεωτικά, αν κρίνω απ’ το δικό μας το Καβακλί, σημερινό Λευκώνα, το χωριό του μακαρίτη βουλευτή της ΕΡΕ Λαυρεντίδη.
  Τη λέξη λεύκα τη χρησιμοποιώ μόνο για να συνεννοηθώ με Νότιους 🙂

 99. 94 Ιζμιρίν καβακλαρί το ήξερα εγώ.

 100. sarant said

  98 Δεκτό 🙂

 101. 94-99 Α, δύο παραλλαγές λοιπόν (γκούγκλαρα), με διαφορές και στους στίχους και στη μουσική αλλά μοιάζουν. Έμαθα και κάτι – και επιστρέφω στο Αγγλία-Σουηδία.

 102. gpoint said

  Η φάση στο 43 του αγώνα Αγγλίας Σουηδίας όπου ο διαιτητής ΑΦΗΣΕ την φάση να εξελιχθεί και μετά σφύριξε οφφσάιντ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΓΚΟΛ (το οποίο πιθανώς θα ακύρωνε στο VAR )με δικαιώνει για το ύποπτον της διαιτησίας του Σέρβου χθες στο ματς της Βραζιλίας που δεν άφηνε τις φάσεις να εξελιχθούν- όπως κάνουν οι διαιτητές που θέλουν να επηρεάσουν το παιχνίδι. Να μην ξεχνάμε πως στα τελευταία λεπτά σφύριζε επιθετικό φάουλ προληπτικά πριν γίνει καν η φάση αυτός που ανεχότανε τα σπρωξίματα της αρκούδας από τους Βέλγους σε όλο ο ματς !
  Αλλά αυτά που να τα δουν (και πιθανόν να τα ξέρουν) όσοι θεωρούν «δίκαιο» το να κερδίζει η ομάδα που υποστηρίζουν, απόγονοι του Αριστείδη, μακρινά (βρεγμένα) ξαδέρφια του Σολομώντα

 103. Μαρία said

  http://www.ant1news.gr/news/-/article/509027/twitter-article

 104. Classicist said

  Μιάς που οι άντρες του ιστολογίου βλέπουν Μουντιάλ (1-0 στο 50΄ η Αγγλετέρα την Σουηδία), εμείς τα κορίτσια μπορούμε να προσθέτουμε σχόλια χωρίς να γινόμαστε στόχος της αντρικής χλεύης. Γράφει στο σχόλιο 53 ο κ. Σαραντάκος: «Μου αρέσει πολύ η Ρόουλινγκ»…

  Ως επαγγελματίας κλασικίστρια, ενημερώνω τον κ. Σαραντάκο ότι η J. K. Rowling προσπάθησε στα νιάτα της να γίνει κλασικίστρια: Την περίοδο 1983 – 86 σπούδασε Έλληνες και Ρωμαίους κλασικούς στο Πανεπιστήμιο του Exeter (νοτιοδυτική Αγγλία). Το 1998 έγραψε το περίφημο άρθρο της «What was the Name of that Nymph Again? or Greek and Roman Studies Recalled», όπου ομολογεί ότι εμπνεύστηκε πάμπολλους ήρωες του Χάρρυ Πόττερ απο την Ελληνο-Ρωμαϊκή Μυθολογία. Το συλλεκτικό αυτό άρθρο της Rowling μπορείτε να βρείτε εδώ (σελ. 25 – 27).

  Το μόνο που θυμάμαι από αυτό το άρθρο, είναι το εξής: Η βαθιά χριστιανή (Αγγλικανή) J. K. Rowling αποκαλεί τον ιδρυτή των Αθηνών, Θησέα, «δίγαμο» (bigamist) και «μαζικό δολοφόνο» (mass-murderer)!.. Ιδού πού οδηγεί ο χριστιανικός ευσεβισμός και τα λαμπρότερα μυαλά: Ακόμα και στο να πανηγυρίζουν για ένα ορθογραφικό λαθάκι που έκανε ο Πλανητάρχης Ντόναλντ. Μιλάμε για αληθινή αγάπη Χριστού: Να χαίρεσαι με την γκάφα του συνανθρώπου σου

 105. sarant said

  101 Ποδοσφαιρική πανδαισία, ε;

 106. Γιάννης Ιατρού said

  102: Τζί
  γράφεις για Σολομώντες και τέτοια, αλλά τα σημαντικά μας τα αποκρύπτεις.π.χ. πως στα δέκα λεπτά που δεν τον χτύπησε κανείς, ο Νεϊμάρ παραπονέθηκε ότι τον χτύπησαν τα παπούτσια!

 107. gpoint said

  Ως τώρα προκρίνονται στου ημιτελικούς οι ομάδες που πετυχαίνουν δυο γκολ. Να δούμε αν θα συνεχισθεί και στο τέταρτο παιχνίδι…
  Λέτε για την πρόκριση στον τελικό να χρειάζονται τρία γκολ ; Μακάρι για να δούμε θέαμα

  Υ.Γ. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοί προκρίθηκαν : οι Αγγλοι ή οι Εγγλέζοι ;

 108. gpoint said

  # 106

  Το να θεωρείς δικαιοσύνη το σημαντικότατο προβάδισμα μ’ ένα αυτογκολ χωρίς καν πιεση ενώ από την άλλη πλευρά ο θεός έκλεινε τα μάτια για να μη μπει γκολ κι ο διαιτητής για να μην δώσει κάρτες νωρίς κι αναγκασθεί μετά να κάνει ταρζανιές είναι μια θέση, μια άποψη…
  Υπενθυμίζω πως δεν είχα Βραζιλία στις προβλέψεις μου γιατί δεν πίστευα πως θα μπορούσε να παίξει ωραία μπαλίτσα
  Η ομορφιά στο παιχνίδι της Βραζιλίας δεν οφείλεται στον Νεϊμάρ, αυτόν τον έχουν φορτώσει προσδοκίες όπως είχε γίνει και με τον Ρονάλντο στις αρχές (και στο 2004 που τον κοροϊδεύαμε)
  Βέβαια μετά ο Κριστιάνο ωρίμασε και εξλίχθηκε για τον Νείμάρ το μέλλον θα δείξει

 109. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα!
  Σχετικά με το σκίτσο, το αν θίγει κάποιους και ποιους, να πω πως από την αρχή είδα με έκπληξη αυτή την αντίδραση. Για μένα, η γελοιογραφία είναι εύστοχη σε δύο επίπεδα, αφενός παρομοιάζοντας τον εργασιακό στίβο (όπως τον φτιάχνουν τα σχολιαζομενα νομοθετήματα) με στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, αφετέρου θυμίζοντας πως τα στρατόπεδα αυτά κατέληξαν να γίνουν αυτό που έγιναν.
  Ίσως είμαι εγώ περίεργος, αισθάνομαι όμως σα να βλέπουμε το αβγό του φιδιού να εκκολάπτεται και να συζητάμε αν πρέπει να το γράφουμε με βήτα ή με ύψιλον.
  Ο αμέσως επόμενος συνειρμος, «Μιλάτε μου στον πληθυντικό, είμαι κορη ναυάρχου, θα με υποχρεώσετε!» 😉

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εν ευρεία εννοία και χάριν συμβολισμού φασίστας είναι και ο μπαμπάς που δεν αφήνει την δεκαεξάχρονη κόρη του να βγει με τον Μάκη τον Σουγιά, τον άρτι αποφυλακισθέντα. Το θέμα είναι να μην ξεπλένουμε άθελά μας τον ναζισμό με ασύστατες συγκρίσεις. Τέλος πάντων, απόψεις είναι αυτές.

 111. ΓιώργοςΜ said

  Σχετικά με τα bot: Είναι ρομπότ, εξ ορισμού: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Internet_bot
  Απλώς εξειδικευμένα.

 112. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 113. ΣΠ said

  Να παρατηρήσω ότι οι δύο ομάδες που στάθηκαν εμπόδιο στην πρόκριση της Ελλάδας στην τελική φάση του ΠΚ συνεχίζουν ακόμα. Το Βέλγιο ήταν πρώτο στον προκριματικό όμιλο και η Ελλάδα δεύτερη και η Κροατία την απέκλεισε στα μπαράζ.

 114. The Rom said

  «Αλλά και στις γελοιογραφίες να μείνουμε, όταν φίλοι του Ισραήλ διακινούν γελοιογραφίες σαν αυτήν αριστερά, όπου ο Αραφάτ και ο Αμπάς παρουσιάζονται σαν συνεχιστές του Χίτλερ, δεν είναι τάχα η ίδια λογική με το να παρουσιάζεται η εργατική νομοθεσία της Αυστρίας σαν αντίστοιχη του Άουσβιτς; »

  Ρητορικό το ερώτημά σας, όμως (είμαι βέβαιος ότι από άγνοια ή παραβλέποντάς το από βιασύνη) παραλείπετε να αναφέρετε ποιός είναι οι 3ος άντρας (από τα αριστερά) στη γελοιογραφία. Ο Αμπάς κρατά μια μαριονέτα με μαχαίρι (διότι ο σκιτσογράφος τον χρεώνει με ηθική αυτουργία φονικών επιθέσεων και κατά αμάχων ή στρατιωτών του Ισραήλ εκτός υπηρεσίας), ο Αραφάτ πιστόλι (προφανώς ως ηγέτης του PLO…) και ο Mohammed Amin al-Husseini ένα πολεμικό τουφέκι ως πνευματικός καθοδηγητής (sic!) των Βόσνιων Μουσουλμάνων ενόπλων συνεργατών (Γερμανοτσολιάδων δηλαδή, και ο Χρηστος Παππάς το Χρυσάβγουλο έχει φωτογραφηθεί με το απίστευτο φέσι τους με τον αγκυλωτό σταυρό), μεταξύ άλλων διακεκριμένων του συνεργασιών με το ναζιστικό καθεστώς (σε ανώτατο επίπεδο πάντα, όμως…).

  Μαξιμαλιστική η προσέγγιση (και κατ’εμέ…) άλλα -υπό τη στρατευμένη λογική του σκίτσου πάντα- μέγα λογικό άλμα ή αγεφύρωτη ιστορική ασυνέχεια δεν μπορώ να βρω, δεδομένου και του ότι η άρνηση του ολοκαυτώματος είναι ενσωματωμένη στη παλαιστινιακή εκπαίδευση, αλλά όχι μόνο εκεί….

  https://en.wikipedia.org/wiki/Amin_al-Husseini

 115. sarant said

  113 Παρά τρίχα χάσαμε την πρόκριση στους ημιτελικούς δηλαδή 🙂

  114 Ξέρω καλά ποιος είναι ο δεύτερος, αλλά αφού είναι προσωπικότητα της εποχής του Χίτλερ (είχαν μάλιστα συναντηθεί και πρόσφατα ο Νετανιάχου έριξε πάνω του την ιδέα για το Ολοκαύτωμα ή κάτι τέτοιο) δεν θα ήταν άτοπο να συσχετιστεί μαζί του ενώ άκρως άτοπη είναι η συνέχεια με τον Αραφάτ.

  Διότι, αν ο Αραφάτ είναι μαθητής του Χίτλερ, τότε αφενός σχετικοποιείται ο Χίτλερ και αφετέρου γίνονται συνέταιροι του… χιτλερικού ο Πέρεζ και ο Ράμπιν κτλ.

 116. Jane said

  Πάει κι η Σουηδία! Θριαμβεύουν τα Εγγλεζάκια 🙂

 117. The Rom said

  Δεν πρόκειται να συνομιλήσω μαζί σας κατεβαίνοντας στο επίπεδο της σοφιστείας.
  Έχω απαντήσεις σε αυτά που γράφετε, αλλά απλά δεν νομίζω πως υπάρχει ικανός λόγος για να απασχοληθώ.

 118. leonicos said

  Μόλις εκ Συρου αφιχθείς

  Αλλά το να λες ότι ο Εφταλιώτης πήρε το ψευδώνυμό του από την Ευθαλού είναι κωμικό -κι αν το άκουγε ο μακαρίτης, που ήταν πούρος δημοτικιστής, θα το θεωρούσε μεγάλη προσβολή.

  Μεγαλύτερη πλάκα έχει ο Ρήγας Φερραίος, που δε είχε ακούσει ποτέ έτσι το όνομα του, ούτε είχε υποψιαστεί καείς στην εποχή του ότι το Βελεστ΄νοο ήταν ο αρρχαίες Φερραί

 119. leonicos said

  117

  Έχω απαντήσεις σε αυτά που γράφετε, αλλά απλά δεν νομίζω πως υπάρχει ικανός λόγος για να απασχοληθώ.

  Σωστά. Όταν μάθετε ελληνικά, τότε να ασχοληθείτε. Προς το παρόν ασχολείστε περί άλλα

 120. leonicos said

  Si e muero

 121. leonicos said

  Si me muero

 122. leonicos said

  τι μας εμποδίζει να χρησιμοποιούμε τη θεάτρια

  H γλωσσική αισθητική. Υπάρχει κι αυτό

 123. leonicos said

  Απεμπολούμε πράγματα που είναι πολύτιμα και σημαντικά, όπως τα δικαιώματά μας ή τις αρχές μας. Τον φόβο ασφαλώς δεν τον απεμπολούμε, όμως τον αποβάλλουμε

  βαρυπεπονική διατύπωση χωρίς μεγάλη μασχάλη

  εξοβρλίζει εννοούσε

 124. leonicos said

  εξοβελίζει

 125. sarant said

  117 Καλά θα κάνετε να μη συνομιλήσετε μαζί μου γιατί δεν μου είναι ευχάριστο να συνομιλώ με κάποιον που γίνεται προσβλητικός χωρίς λόγο.

 126. leonicos said

  Ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνω με λύπη μου ότι προσχώρησε κι αυτός στη μερίδα όσων θεωρούν ότι «τιμητής» σημαίνει «οπαδός, αυτός που τιμά»

  εύγε! επιεικέστατος!

  Κάτι είπα πιο πάνω για την ελληνική γλώσσα. δύσκολη η π@@@@

  Διαβάζω το «Αρχαϊκή επική ποίηση» των Μαρωνίτη και Πόλκα

  Βιβλίο πολύτιμο. πολλή γνώση, εξαιρετικές αναλύσεις και επισημάνσεις αλλά οδυνηρές ασάφειες (πρέπει να ξερεις τι εννοεί για να καταλάβεις τι θέλει να σου μάθει) γενικολογίες που δεν αντέχουν και ακυριολεξιες όπως προηγούμενος αντί προϋπάρχων.

 127. spiral architect 🇰🇵 said

 128. leonicos said

  Στην ορολογία του κινηματογράφου αυτό το continuity errors αποδίδεται «λάθος ασυνέχειας» ή «λάθος ρακόρ«.

  αυτό το έμαθα μόλις

 129. Αρχαιοελληνιστής said

  Μετά από άψογο συνδυασμό με τον Αρτέμη Dzyuba, τό κόλλησε ο Δημοσθένης – Δημήτριος Cheryshev με αριστερό κεραυνό: 1-0 η Αγία Ρωσσία τους χεσμένους Κροάτες. Και κλάααμα ο κυρ Γιάννης Κουβάτσος

 130. leonicos said

  Ο σκιτσογράφος παρουσιάζει την πύλη του Άουσβιτς, με παραλλαγμένη τη γνωστή επιγραφή Arbeit macht frei, Η εργασία απελευθερώνει.

  Βέβαια το σχολιάζει σωστά αμέσως πιο κάτω

  Από την παράλλη, μήπως είναι επιλήψιμο να παρωδεί και να σατιρίζει κανείς και το Arbeit macht frei;

  Και όταν στον στρατό λέγαμε ότι «από τότε που ήρθε ο καινούργιος διοικητής, το Τάγμα τάδε έγινε Νταχάου», εννοώντας ότι χειροτέρεψαν απότομα οι συνθήκες διαβίωσης και υπηρεσίας, σχετικοποιούσαμε μήπως το Ολοκαύτωμα και πέφταμε σε αντισημιτικό λάθος;

  αλλά ένιωσα την ανάγκη να πω τη γνώμη μου, επειδή είναι γνωστή εδώ μέσα η καταγωγή μου

  Πιστεύω ότι εντελώς επιτρεπτό να γίνονται παραλληλισμοί με πασίγνωστες φράσεις και πρακτικές αυτού του τύπου. Η υπερευαισθησία εδώ μειώνει την αποτελεσματικότητα τυχόν διαμαρτυρίας για πιθανό επεισόδιο στο οποιο θα υπάρχει πραγματική αιτία αντίλογου.

 131. Μυλοπέτρος said

  99. Είναι η αλλη εκδοχή του τραγουδιού. Ο ίδιος ο Τσάκιτζης σε είχε βαση του το Ντεμισι.

 132. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα -ημίχρονο.

 133. leonicos said

  Μόλις αφιχθείς εκ Σύρου
  σχολιαστής εκ του προχείρου

  Διαπίστωσα ότι α) πληθαίνει το ποσοστό των εντυπωσιακά ωραίων γυναικών γενικώς. Παλιά διαπίστωση αλλά γίνεται όλο και πιο οδυνηρή, για τον Γς όχι για μενα!
  β) ολοι πουλάνε αλλά χωρίς άγχος. η σεζόν τωρα αρχίζει και θα είναι καλή.
  γ) εκτός από πανέμορφο είναι ζωντανό νησί, οικονομικά και πολιτισμικά
  δ) ξέρουν να μαγειρεύουν, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, άκρη άκρη στον Φοίνικα (Μανώλης και Φάμπρι), αλλά και στο Κίνι (κα Σοφια)
  ε) ειναι εξυπηρετικοί, ευγενικοί και δεν βιάζονται πολύ. Στα καταστήματα (καφε κλπ) σε αφηνουν να πας στην τουαλέτα χωρίς να έχεις παρει κάτι
  στ) Η Φωτεινή γίνεται καλύτερη στη Σύρο (αλλά αυτό κρατάει μόνο όσο είμαστε εκεί)
  ζ) Η Φωτεινή έχει πελάτες εκεί και την εξυπηρετούν δυο υπέροχες ντόπιες λογίστριες χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης. Αυτό μ’ εντυπωσίασε γιατί κάποτε, όταν πήγε σε μια εφορία κάποιος πιο μακρινή στο λεκανοπέδιο, μια εφοριακός της είπε ‘τι δουλειά έχετε εσείς εδώ από τη Νίκαια; Δεν υπάρχουν λογιστές εδώ;’
  Και δεν ήταν καν λογίστρια!
  η) Η Μαγειρική του Μανώλη και του Φάμπρι, και η ποιότητα είναι αχτύπητες

 134. leonicos said

  Στο πλοίο η τηλεοραση έδειχνε καποιους να τρέχουν σε πράσινο φόντο

  Να έδειχνε ποδοσφαιρο; Γιατί καποιοι είχαν αποχαυνωθεί.

 135. leonicos said

  Φύγατε όλοι πάλι;

  Άντε γεια

  Θα δω λίγο και το χτεσινό….

 136. mitsos said

  @135 Leonikos
  τελικά μετακομίσατε όλοι στο χθες … υπήκοοι και ανηπάκουοι, ιθαγενείς και μή

 137. Αρχαιοελληνιστής said

  2-2 η Αγία Ρωσσία στο 115΄ . Πάμε για μπενάλτια κι ο τερματοφυλακας της Κροατίας είναι τραυματισμένος

 138. Νέο Kid said

  Μόλυβα καπετάνιο!… παλιογκαντεμόσαυρα!

 139. sarant said

  138 Ε μα!

 140. gpoint said

  Μόνο καθολικοί στους ημιτελικούς !!

  Δεν φανταζόμουνα πως χάνουν τόσο σε μυαλό οι Ρώσοι ! Προηγούνται και τρώνε γκολ σε κόντρα !! παίζπυν εντελώς λάθος μέχρι να φάνε το δεύτερο αλλάζουν μετά σύστημα καιμπαραλίγο να βάλουνε και τρίτο !
  Οσο για τα πέναλτυ…δράμα από ψυχολογικής πλευράς, ο Φερνάντεζ θύμιζε παιδί δημοτικού σε σχολική εκδρομή – η δικαιώση του δάσκαλου Κουβάτσου !

  Ολες οι ομάδες που θα μπορούσαν να παίξουν θεαματικό ποδόσφαιρο αποκλείσθηκαν, καλή μπαλίτσα τέλος

 141. Νέο Kid said

  140. Οι Εγγλέζοι και οι μισοί σχεδόν Βέλγοι έχουν τόση σχέση με τον καθολικισμό όση ο ζμπάουγκ με τα τρόπαια κι εσύ με τη μπάλα…

 142. Alexis said

  Ελπίζω να μην ακούσατε τον Βάτμαν και να μην γίνατε …Κουβανοί 🙂

 143. Αρχαιοελληνιστής said

  Εγώ φταίω που η Παναγία δεν βοήθησε τους Όρθόδοξους Ρώσσους στα μπέναλτυ και προτίμησε τους Ρωμαιοκαθολικούς, με αποτέλεσμα όλοι εμείς οι φιλορώσσοι να πάμε στον κουβά; Είναι θεοσημία αυτό και πρέπει όλοι να το σκεφτούμε.

  Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του κ. Gpoint στο 140. Οι Ρώσσοι ήσαντε πολύ ανώτεροι, αλλά παίζανε λάθος επί μία ώρα.

  Κάνω νέα πρόβλεψη και θα δείτε ότι θα δικαιωθώ: Παίξτε όσα λεφτά σάς έχουνε μείνει στο Βέλγιο. Το Κύπελλο θα το σηκώσει ο μελαμψός Μανιάτης ο Λουκάκος

  ΥΓ: Συγχαίρω τον κύρ Γιάννη Κουβάτσο, που έδειξε τί σεμνό παιδί είναι και δεν βγήκε ακόμη να πανηγυρίσει με τον πόνο μας…

 144. Νέο Kid said

  143. Όχι ρε φούστη μου! …
  Μήπως να το ξανασκεφτείς ρε καπετάνιο; Δεν είναι πιο σωστό να υποστηρίξεις Αγγλία ,που είναι λεβέντες προτεστάντες ,και με δυνατό σιωνισμό …,και με ηθική ,και πάλαι ποτέ κοσμοκράτορες ,και φιλαράκια καλά του Δόναλντ,και… ξέρεις εσύ. Ε; Ξανασκέψου το!

 145. Γς said

  134:

  Μην αφήνεις κενό πριν το κόμμα » ,» αλλά μετά «, » !
  Με διαολίζει

 146. Γιάννης Ιατρού said

  Παίζετε με τον πόνο του ILL Οινόη, ε; Κακόψυχοι! 🤣🤣🤣

 147. Αρχαιοελληνιστής said

  Δεν μ’ αρέσει όπως παίζει η Αγγλία, μόνο ο τερματοφύλακάς της αξίζει. Εγώ γουστάρω Ρωμύλο Λουκάκο. Άλλωστε και στο γκάλλοπ του κ. Σαραντάκου, Βέλγιο ψήφισα, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Από το προηγούμενο Μουντιάλ είχα καταλάβει πόσο ομαδάρα πάει να γίνει το Βέλγιο, ο Λουκάκος έτρεχε σαν διάβολος στα 21 του και τους είχε πάρει όλους παραμάζωμα.

  Θα πάω να παίξω αύριο κιόλας στο Βέλγιο τα 150 ευρώ που μού έχουν απομείνει, κανονίστε την πορεία σας. Δεν θα ξαναπάω εγώ στον κουβά, επειδή μού ζητάτε εσείς να κάνω ένα ψυχικό

 148. Γιάννης Ιατρού said

  Άκουσα πως έγινε παραγγελία για 23 δόσεις Nowitschok…

 149. sarant said

  144 Χαχαχά!

 150. Γιωργής said

  Στη Λέσβο το Καβάκι είναι η λεύκα με τον ευθύ κορμό και κλαδιά που δεν «ανοίγουν». Παλιά τα χρησιμοποιούσαν για κατάρτια στα καράβια.

  Από το Βικιλεξικό
  Ετυμολογία
  καβάκι < τουρκική kavak
  Ουσιαστικό καβάκι ουδέτερο

  είδος λεύκας που μοιάζει με κυπαρίσσι

 151. Γς said

  133 δ @ Λεώ

  Σαν της ΨΦλώρας στις Λεύκες της Πάρλου δεν έχουν άλλο οι Κυκλάδες

  https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g1187896-d2454597-Reviews-Flora_Taverna-Lefkes_Paros_Cyclades_South_Aegean.html#photos;aggregationId=101&albumid=101&filter=7&ff=277827764

 152. Γς said

  της Φλώρας

 153. 7, …5. Tι να κάνω ρε φιλάρα! … αναγκάστηκα χθες να υποστηρίζω τους απεχθείς Αζάρ 🙂 …

  Το μη χείρον, βέλγιον!

 154. Pedis said

  http://www.efsyn.gr/arthro/bullshit-jobs-se-doyleia-na-vriskomaste

  Ισως ο σημαντικότερος μύθος είναι αυτός που λέει ότι ο γραφειοκρατικός υδροκεφαλισμός είναι χαρακτηριστικό του δημόσιου. «Εάν πας σε ένα κατάστημα της Apple», έλεγε παλαιότερα ο Γκράμπερ, «και σου πουν ότι προφανώς ο υπολογιστής σου χρειάζεται αντικατάσταση οθόνης, αλλά πρέπει να περιμένεις μία εβδομάδα για να σ’ το βεβαιώσει κάποιος ειδικός, δεν θα φωνάξεις “καταραμένοι γραφειοκράτες”».

  Μπα και πιο χαζοβιόληδες κομφόρμες, πλέον, το έχουν αντιληφθεί.

  Τι γίνεται ας πούμε με τα κωλ(ου)-σέντερς των μεγάλων εταιρειών αν έχετε παράπονο/διαμαρτυρία/αίτημα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ή για ξεκάθαρη κλοπή και απάτη στους λογαριασμούς …

 155. Πάνος με πεζά said

  @ 133 : «Σαν Μιχάλη» και «Δυο τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια» πήγατε;

 156. Πάνος με πεζά said

  Είπαμε, το Βέλγιο δεν το παίρνει, λόγω του κανόνα του «απόλυτου των νικών».
  Και προσωπικά, θα το θεωρήσω τραγωδία για το ποδόσφαιρο να το πάρει το Βέλγιο… Μια ομάδα που αν έφτασε εδώ, είναι γιατί συνδιοργάνωσε ένα Euro το 2000, μαζί με τους Ολλανδούς, καταποντίστηκε, κι αποφάσισε να δουλέψει το ποδόσφαιρό της εκ βάθρων.
  Όλα καλά μέχρι εδώ, θα πείτε. Ήρθαν όμως στο τελευταίο Euro οι κοκκινοτρίχηδες Ουαλοί του Μπέιλ (ποιοί τώρα, οι Ουαλοί…), και τους είπαν

 157. Πάνος με πεζά said

  @ 7 : «τσι αναγκάστηκα χθες να υποστηρίζω τους απεχθείς Αζάρ»

  Λες να περάσουν και στον τελικό par hasard? (κατά τύχη)

  [M.N. mode off}

 158. 70, …67 Mε τον Άβερελ μοιάζει ο Κουρτουά ή με τον νεαρό
  ντεΓκολ΄;…

  Μάλλον με τον ντεΓκολ, ως
  Ντεγκολκήπερ!

 159. gpoint said

  # 141

  Με τα θρησκευτικά δεν πολυασχολούμαι αλλά από έναν γνωστό μου εγγλέζο που έγινε ορθόδοξος και την βγάζει στο Αγιονόρος ξέρω πως ο αγγλικανισμός είναι καθολικισμός χωρίς τον πάπα…όταν όμως σε πονάει ο ΠΑΟΚ το μυαλό θολώνει και που να δεις σε δυο χρόνια που θα τελειώσει και το μπάσκετ τι αυτο…διάθεση θα πέσει

  Κοίταξε να το συνηθίσεις πριν γίνεις σαν τον Βατμαν, η ζωή και το αγγούρι ενίοτε είναι πικρά, βολέψου με τον Κάτσε και περίμενε και τον Κολιόνη…

 160. 157, 😀

  A potential
  Hazard
  for France,
  before they reach
  the Garden of
  Eden!

 161. Για να μην το ψάχνω στο γκουγκλ,
  το -ak στο kavak (λεύκα) είναι το ίδιο όπως ak = λευκός;
  (Akdeniz η Μεσόγειος, που φυσικά την έμαθα επειδή Karadeniz είναι η Μαύρη Θάλασσα.)
  Αν ναι, να υποθέσω kav = δέντρο;

 162. cronopiusa said

 163. sarant said

  Καλημέρα, έχουμε κέφια με τα λογοπαίγνια!

  156 Δηλαδή επειδή έχασαν σε άλλη διοργάνωση από τους Ουαλλούς δεν είναι άξιοι οι Βέλγοι να το πάρουν σε τούτη τη διοργάνωση;

 164. gpoint said

  # 163 τέλος

  Νίκο για να φτάσει τελικό το Βέλγιο πρέπει να αποκλείσει την Γαλλία κι αυτό δεν εξαρτάται από τους Βέλγους αλλά από την απόδοση των Γάλλων.
  Καλός ο Λουκάκου αλλά καλός και ο Βαράν

 165. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, επειδή είμαι ο μοναδικός εδώ μέσα που βλέπει μπαλίτσα σαν άρχοντας, είχα πει από πολύ νωρίς ότι πρέπει να συνωμοτήσουν πολλοί θεοί για να μην καταλήξει αυτός ο δυσμορφος επίχρυσος (πφφ…καρμίρω Φίφα! Θα τρίζουν τα Κόκκαλα του Ζυλ Ριμέ) γλόμπος α Παριιιί. Η πραγματική Βραζιλία ,παιχτικώς ,σωματοτυπικώς και ψυχολογικώς είναι η Γαλλία.
  Το Βέλγιο είναι ομαδάρα με παιχτούρες αλλά δεν μπορεί να νικήσει τη Γαλλία ,και για λόγους μή καθαρά ποδοσφαιρικούς.
  Οι it’s coming home συνιστούν μια κάποια απειλή βεβαίως, κυριότερο προσόν τους είναι ότι δεν φοβούνται τους Γάλλους παραδοσιακά, αλλά τελικά θα φέρουν back home τα άπλυτα underwear τους…

 166. Νέο Kid said

  165. Απ´την άλλη βέβαια, επειδή η μπάλα είναι κοσσόν…, αν περάσει το Βέλγιο στον τελικό, τών μιέ! Θα κάνει περίπατο επι των Λάιονς και θα πάω ταμείο με μια ελάχιστη μείωση κερδών .😁

 167. alsatiancousin said

  Βέλγιο και Γαλλία = οι άξιες παγκόσμιες πρωταθλήτριες, αλλά μπάλα είναι, οι εκπλήξεις μας αρέσουν και τα λοιπά και τα λοιπά.
  Εξάλλου αν «ο Αστερίξ είναι μια από τις σημαντικότερες προσφορές της Γαλλίας στον παγκόσμιο πολιτισμό μεταπολεμικά», όπως πολύ σωστά γράφει συχνά ο Νικοκύρης, τα βελγικά κόμιξ είναι «μια από τις σημαντικότερες προσφορές στον παγκόσμιο πολιτισμό προπολεμικά, μεταπολεμικά και εις τον αιώνα των αιώνων αμήν». 🙂

  Και για να γυρίσω στο θέμα, πριν από λίγο βρήκα μια περίεργη περίπτωση ευπρεπισμού.
  Σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ενός αμερικανικού βιβλίου για την ηπειρωτική μουσική https://www.lifo.gr/articles/music_articles/199552/lament-for-epirus-enas-amerikanos-ereynitis-katagrafei-to-megaleio-tis-ipeirotikis-moysikis διαβάζουμε: «καπνός έβγαινε από τα καλαμάκια που ψήνονταν κατά δεκάδες»
  Καθώς τα τουριστομάγαζα που απευθύνονται σε ξένους (βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Souvlaki) και οι Ηπειρώτες (με εξαίρεση κάποιους ηλικιωμένους που δούλεψαν παλιά στην Αττική) προτιμούν να λένε «σουβλάκι» τα κομμάτια κρέατος σε ξυλάκι, εντυπωσιάστηκα από τη χρήση του όρου «καλαμάκι» σε αγγλόφωνο βιβλίο και μάλιστα σε συμφραζόμενα κλαρινοπανηγυριού!
  Έλα που τα Google books δείχνουν την εν λόγω σελίδα και μπορούμε να διαβάσουμε «smoke rising from the souvlaki pits».

  Ενοχλήθηκε ο αρθρογράφος από τον ιδιωματισμό (λέμε τώρα) ; Ή θεώρησε ότι το αθηναϊκό κοινό του θα μπερδευτεί και θα σοκαριστεί;

 168. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, και η μητέρα μου επίσης, και το σουβλάκι πάντα ‘σουβλάκι’ το ήξερα, είτε σουβλισμένο σε ξύλο είτε τυλιγμένο σε πίτα. ‘καλαμάκι’ για μένα ήταν και είναι το σωληνάριο που ρουφάμε τα αναψυκτικά. Τι μόδα είναι αυτή, να λέμε ‘καλαμάκι’ το σουβλάκι;

 169. Γς said

  Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο.
  Σαν το δικό μας ΠΟΚ, που το έλεγα Ποδοσφαιρικές Ομάδες Κέντρου, αλλά ήταν απο το Παναθηναικός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη [ΑΕΚ}

  Α, και η Κροατία. Ντάξει ηταν και το ΠΟΚΑ όταν μπήκε κι ο Απόλλωνας Αιθηνών

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0.%CE%9F.%CE%9A.

 170. Γς said

  Το λινκ της Βίκης λέει ότι δεν υπάρχει, ενώ πριν ένα τέταρτο είχε ένα εκτεταμένο λήμμα για τον ΠΟΚ. Περίεργο

  Να μερικά για τον ΠΟΚ από αλλού¨

  Η ιστορία του ΠΟΚ

  Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς αθλητικογράφους, όταν αναφέρονται στις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), να χρησιμοποιούν αρκετά συχνά τον όρο/συντομογραφία ΠΟΚ. Ωστόσο, πολλοί από εμάς, κυρίως νεαρής ηλικίας, ίσως να μην ξέρουμε πως δημιουργήθηκε αυτός ο όρος, ή τι τέλος πάντων ήταν αυτό το περιβόητο ΠΟΚ. Έκανα λοιπόν μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, συγκέντρωσα πληροφορίες και έτσι σήμερα θα σας μιλήσω λίγο για την ιστορία του.

  Καταρχήν το αρτικόλεξο ΠΟΚ σημαίνει «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου» ή «Ποδοσφαιρικές Ομάδες Κέντρου. Δεν είναι βέβαια λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η ονομασία του οφείλεται στα αρχικά των τριών συλλόγων που το ίδρυσαν: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη (ΑΕΚ). Τι ήταν όμως το ΠΟΚ και που οφείλεται η δημιουργία του;

  Τη περίοδο 1927-28 η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία του πρώτου πανελλήνιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, στο οποίο και θα συμμετείχαν οι πρωταθλητές από κάθε ιδρυτική ποδοσφαιρική ένωση, με απλά λόγια τους πρωταθλητές από τα Ε.Π.Σ Αθηνών, Πειραιά και Μακεδονίας. Πριν την αρχή του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός Πειραιώς τιμωρήθηκε από την ΕΠΟ και έδωσε εντολή να μην αγωνίζεται κανείς με τον Ολυμπιακό, ούτε καν σε φιλικό.

  Στην απόφαση αυτή της ΕΠΟ αντιτάχθηκαν οι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, οι οποίοι και προχώρησαν σε διεξαγωγή φιλικών αναμετρήσεων με την ομάδα του Πειραιά. Σε αντίποινα για την άρνηση συμμόρφωσης τους, η ΕΠΟ αποφάσισε να διαγράψει και τους τρεις συλλόγους και να διοργανώσει το πρωτάθλημα χωρίς αυτόυς, με τις θέσεις τους να καλύπτονται από τον Ατρόμητο (Ε.Π.Σ Αθήνας), Άρη (Ε.Π.Σ Θεσσαλονίκης) και Εθνικό Πειραιώς (Ε.Π.Σ Πειραιά).

  Η αντίδραση των διεγραμμένων συλλόγων ήταν η ακόλουθη: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ προχώρησαν στη δημιουργία του δικού τους πρωταθλήματος, το γνωστό σε όλους μας ΠΟΚ. Από εκεί οφείλεται και η ονομασία του (Ποδοσφαιρικός Όμιλος/Ομάδες Κέντρου). Πατέρες αυτής της προσπάθειας ήταν οι Αθανάσιος Μέρμηγκας, εκπροσωπόντας τον Ολυμπιακό, Απόστολος Νικολαϊδης, που αντιπροσώπευε τον Παναθηναϊκό και Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, που εκπροσωπούσε τη τρίτη ομάδα του ΠΟΚ, την ΑΕΚ.

  Βασική επιδίωξη του ΠΟΚ ήταν ασφαλώς να αποδυναμώσει την ΕΠΟ και να αναδειχθεί σε δύναμη στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Το εγχειρημά τους δεν πέτυχε, όπως ήταν λογικό, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ομάδων τάχθηκαν υπέρ της ΕΠΟ. Ωστόσο το ΠΟΚ δημιούργησε το δικό του πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή των τριών της Αθήνας καθώς και κάποιων άλλων μικρότερων συλλόγων. Βλέποντας πως το αντίκτυπο τους δεν ήταν το επιθυμητό, το ΠΟΚ προχώρησε επίσης στη διοργάνωση ποικίλων τουρνουά στα οποία συμμετείχαν και ξένες ομάδες. Τα τουρνουά διοργανώνονταν κυρίως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

  Οι οικονομικές απολαβές για το ΠΟΚ ήταν αρκετά ικανοποιητικές, πράγμα απόλυτα λογικό καθώς συμμετείχε η αφρόκρεμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή οι τρεις πιο λαοφιλείς ομάδες. Ο κόσμος έρχονταν στο γήπεδο για να δει τους τρεις συλλόγους. Αν και η σύγκρουση με την ΕΠΟ έληξε τον Ιούλιο του 1928, λίγους μήνες μετά, το ΠΟΚ συνέχισε τη λειτουργία του μέχρι το 1963 όπου και επήλθε η οριστική διάλυση του. Στο διάστημα αυτό συνέχισε να διοργανώνει τουρνουά, με πιο γνωστά να είναι αυτό των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και του Κυπέλλου Σεπτεμβρίου κυρίως το 50′.

  Πλέον ο όρος ΠΟΚ έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις του φίλαθλου κόσμου σαν τις ομάδες της Αθήνας. Αυτή λοιπόν ήταν η ιστορία του ΠΟΚ. Αυτό που ίσως να ακούγεται απίστευτο σε εμάς του νεότερους είναι πως κατάφεραν αυτές οι ομάδες να συνεργαστούν μεταξύ τους, ενώ σήμερα όταν ο ένας λέει μαύρο, ο άλλος λέει άσπρο και ο τρίτος λέει γκρι. Όπως και να’χει, το ΠΟΚ είναι μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για αυτό.

  http://mikrosscout.blogspot.com/2011/06/blog-post_21.html

 171. ΣΠ said

  169
  Το λινκ που έβαλες δεν πήρε την τελευταία τελεία. Εδώ το σωστό:
  Π.Ο.Κ.

 172. Γς said

  171:

  Σ ευχαριστώ πολύ 😉

 173. 161 Όχι, δεν έχει σχέση το ακ με το καβάκ. Είναι λέει πέρσικη λέξη και σημαίνει κούφιο δέντρο. Κίτρινο καβάκι είναι λέει το πλατάνι και άσπρο η λεύκα: http://www.nisanyansozluk.com/?k=kavak

 174. Γς said

  Να και το ΝΑΤΟ!

  Σε ΝΑΤΟϊκή υπόθεση εξελίσσεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 που διοργανώνει η Ρωσία και από ότι φαίνεται θα σηκώσει το κύπελλο μέσα στη Μόσχα, στο Στάδιο Λουζνίκι.

  Με ανάρτηση του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter το NATO υπογράμμισε το γεγονός ότι οι τέσσερις ομάδες που έχουν απομείνει στο τουρνουά είναι κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ εκπροσωπήθηκε στον φετινό διαγωνισμό με περισσότερες από 10 κράτη-μέλη και συνεργαζόμενες χώρες.

  Το tweet του NATO:

  NATO

  @NATO
  The remaining 4 @FifaWorldCup squads are from #NATO countries. Good luck to all the teams! ⚽️ #WorldCup pic.twitter.com/1vK1GrlaRM

  11:51 PM – Jul 7, 2018
  2,575
  1,529 people are talking about this

 175. 173,
  Ευχαριστώ, Δύτα!

 176. ΣΠ said

  174
  Αυτό μου θυμίζει τότε που ο Σιούφας είχε αναφέρει μέσα στα επιτεύγματα της κυβέρνησης της ΝΔ την νίκη της Ελλάδας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

 177. 174, … το ΝΑΤΟ εκπροσωπήθηκε στον φετινό διαγωνισμό με περισσότερες από 10 κράτη-μέλη και συνεργαζόμενες χώρες. …

  Ορίστε, ζήτησε ο πρόεδρος από τις χώρες του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν περισσότερα, κι αυτές ανταποκρίθηκαν αμέσως, μια που οι ΗΠΑ δεν τα κατάφεραν να πάνε σ’ αυτό το Μουντιάλ, μετά από 32 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, λέει.
  Ακόμα και στο στιλ παιχνιδιού, οι τρεις κεντροβορειοαμερικάνικες φαίνεται να επηρεάστηκαν από την προτροπή «more on defense».

 178. Νέο Kid said

  176,174. Επίσης ένα φοβερό. Καμιά από τις 4 ημιφιναλίστ δεν νίκησε ποτέ τα νησιά Φίτζι. Ομαδάρα τα νησιά Φίτζι!

 179. sarant said

  167-8 Καλαμάκια τα λέω μόνο όταν παραγγέλνω στο τηλέφωνο

 180. 178, 😀

 181. 178,
  Μού θυμίζει που λέγαμε με Βραζιλιάνους φίλους μου ότι η Ελλάδα δεν έχει χάσει ποτέ από τη Βραζιλία σε Μουντιάλ!

 182. sarant said

  * Με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι το σχόλιο αριθ. 49 του Pedis αναδημοσιεύτηκε σε γνωστή σελίδα του Φέισμπουκ που απηχεί απόψεις πολύ κοντινές στην προπαγάνδα της ακροδεξιάς του Ισραήλ, μια σελίδα που κάνει συνεχώς επιθέσεις σε μένα προσωπικά και στο ιστολόγιό μας, με το εξής σχόλιο:

  Εσείς στο φόρουμ που διευθύνετε θα εγκρίνατε ποτέ σχόλιο που να αποκαλεί ‘ΑΛΗΤΕΣ’ τους Ελληνες Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος;

  * Θυμίζω ότι ο Pedis είχε γράψει:
  beit macht frei …

  υπήρχε στην είσοδο πολλών στρατόπεδων εργασίας από το ’33 και μετά. Αηδία έχουν καταντήσει οι αλήτες.

  Το αφήνω στην κρίση σας, αν χαρακτηρίζει αλήτες τους επιζώντες του ολοκαυτώματος.

  * Το κατ΄εμέ, θυμίζω ότι απαντώντας σε προηγούμενο σχόλιο (αριθ. 36) που με κατηγορούσε ότι «βγάζω από τη μύγα ξύγκι για να γίνω εξωτερικός συνεργάτης των ισραηλιτικών κοινοτήτων Ελλάδος» είχα γράψει:

  Εσείς λέτε ότι γίνομαι συνεργάτης των ισραηλιτικών κοινοτήτων Ελλάδος (που δεν είναι αλήθεια αλλά δεν το βρίσκω κακό πράγμα, οι Έλληνες Εβραίοι είναι μια από τις πιο αξιοθαύμαστες και αξιοσέβαστες κατηγορίες συμπατριωτών μας) και από την άλλη οι πρωτοκολλημένοι προπαγανδιστές του Ισραήλ με λένε διευκολυντή του αντισημιτισμού ή και απροκάλυπτα αντισημίτη.
  Που σημαίνει: καλά πάω.

  * Δεν καμαρώνω που επιβεβαιώθηκα, διότι είναι θλιβερά προβλέψιμοι. Μόνο που έτσι δυσκολεύουν την πραγματική αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.

 183. Pedis said

  Ακριβεστερα, προκειται για επαγγελματιες αλητες!

 184. Γς said

  Επαγγελματίες αλήτες, πουλιά

  http://www.youtube.com/watch?v=ultAljh0iys

 185. cronopiusa said

 186. cronopiusa said

  Emel Mathlouthi – Naci en Palestina آمال مثلوثي

 187. cronopiusa said

  185, 186

  γιατί το λογοκρίνει;

  ξαναδοκιμάζω

  Emel Mathlouthi Γεννήθηκα στη Παλαιστίνη

 188. cronopiusa said

  Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας
  Έχω καταλάβει ήδη της ζωής μου το παιχνίδι
  Έχω καταλάβει ήδη της ζωής μου το παιχνίδι
  Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας.

  Όλο ίδια και τα ίδια, του μυαλού σου ροκανίδια
  άλλο ο ανοιχτομάτης κι άλλο ο αυγουλομάτης
  άλλο ο ανοιχτομάτης κι άλλο ο αυγουλομάτης
  Όλο ίδια και τα ίδια, του μυαλού σου ροκανίδια.

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καβάκια

  «Κατόπι αρχινάν τα καραγάτσια, οι φτελιές με εδώ κι εκεί ξηρά κλαδιά, που ξεχωρίζουν ανάμεσα στο σκοτεινό βαθύ φύλλωμα. Καβάκια, αγριόλευκες, λεύκες ολόισιες.»
  Ν.Γ.Πεντζίκης /ο πεθαμένος και η Ανάσταση
  https://www.oanagnostis.gr/%CE%BD-%CE%B3-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%83/
  ****************************************
  Μοιρολόι
  Ουζούν γκαβάκ ουλ ολούρ,
  ορτασιντάν γιόλ ολούρ,
  γκοτζασινί γιτιρέν ντελί ολούρ

  Το υψηλό καβάκι (λεύκα) πανύψηλο
  γίνεται,
  στην μέση του δρόμος σχηματίζεται,
  όποια χάνει τον άνδρα της, τρελή
  γίνεται
  http://pavloschrisafidis.blogspot.com/2015/08/blog-post_62.html

 190. Γιάννης Ιατρού said

  188: κοίτα το URL … Προσοχή με τις λίστες στο συσωλήνα.
  Σβήσε όλα τα μετά το v=Dsfv3dy5VdA, δηλαδή το &feature=youtu.be&list=RD-pwMeT-_JiA και άφησε σκέτο το https://www.youtube.com/watch?v=Dsfv3dy5VdA, έτσι:

 191. Γιάννης Ιατρού said

  Για να ξέρετε δηλαδή …. μπας και ρεφάρουν μερικοί!
  Άμα σφίξουν τα πράγματα υπάρχει πάντα ένα Άγιο Όρος. Και μόνο που το ξέρεις, αρκεί.

 192. Πέπε said

  @191:
  > > Αxτύπητο στην 1η θέση μεταφρασμένων όρων Πληροφορικής, παραμένει το «πισωμπάλωμα» (backpatching).

  Και βέβαια, ό,τι δουλειά κάνουμε στον υπολογιστή, δεν παραλείπουμε να κάνουμε ταχτικά πισωπάνω (backup).

 193. gpoint said

  # 192

  Τι ξεθάβεις βρε Γιάννη… από το 1959 που είχαν ταράξει τα 13 του Προ-Πο (τότε ξεκίνησε) μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλάξει…τώρα παρεμβάλλουν την κυρία Κατίνα από την Αίγυπτο με τις μακριές πλεξούδες και ρίχνει σότα στους υπνωτισμένους, δεν τόμαθες ;

 194. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  191 Τα αγγλικά του μεταφραστή (και του επιμελητή, λ.ε.τ.) πιθανώς να βελτιωνόντουσαν εντυπωσιακά μετά την επίσκεψη ενός νταβραντισμένου, βαρβάτου πισωμπάτη.

 195. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τα ελληνικά γμτ

 196. sarant said

  191-193-105 Πάντως στο βιβλίο δεν υπάρχει πισωμπάλωμα, ή δεν το είδα. Μόνο βλαβοανοχή.

 197. ΣΠ said

  191
  Το βιβλίο μοιάζει με πανεπιστημιακό σύγγραμμα. Ελπίζω να μην τα διδάσκονται φοιτητές αυτά.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  194: Ρε Γιώργο, αυτές οι αλήθειες είναι διαχρονικές, τι μου λες ..Τι ξεθάβεις βρε Γιάννη... Αυτό είχε στην γνωστή υπόγεια βιβλιοθήκη (της Αλεξάνδρειας) 🙂

  197: Νίκο,
  πάντως ο όρος περιέχεται και σε άλλα «εξειδικευμένα βιβλία», οπότε… 🙂 🙂
  π.χ. εδώ: https://psifiakoskosmos.files.wordpress.com/2009/12/pintelas1.pdf, σελ. 131, 139 κ.α.

 199. Πάνος με πεζά said

  Αλλαγή εντός ολίγου για το Βέλγιο. θα βγει ο Λουκάκου (αφού βρουν πρώτα πού είναι) και θα μπει η Ελένη Λουκάκου. 🙂

 200. sarant said

  199 Οκ!

 201. gpoint said

  Μας τελείωσε και το Βέλγιο λογικό αφού έχει δυο καθοριστικούς παίκτες όλους κι όλους Κουρτουά και Λουκάκου και ο Λουκάκου σήμερα ήταν απών. Κάτι Αζάρ είναι για τα «τρυφερά πόδια» που επηρεάζονται από τους δημοσιογράφους που γράφουν παντοτε ανάλογα με το αποτέλεσμα της ομάδας και όχι τις προσφορές των παικτών. Κάτι σαν τον ελσάλαχ ένα πράμα.
  Τελικά η Γαλλία είναι ο τιμωρός των ομάδων που προκρίθηκαν πέρα από ποδοσφαιρική λογική…η Ουρουγουάη την Πορτογαλία και (αυτό0 το Βέλγιο (αν είναι δυνατόν) την Βραζιλία. Πάντως αν δεν παίξει πολύ καλύτερα η Γαλλία δεν το σηκώνει. Παρ’ όλες τις φανφάρες των αθλητικογράφων οι άλλες δυο ομάδες έχουν δείξει περισσότερες δυνατότητες

 202. Πάνος με πεζά said

  Εντάξει, καλές οι Βρυξέλλες για τα διευθυντήρια που μας πίνουν το αίμα, αλλά μην πάνε τώρα να μας πουλήσουν και μπάλα, θα ξεράσω…
  Ο Λουκάκου σήμερα έχω την εντύπωση ότι αν δεν ήταν έγχρωμος, ούτερ που θα καταλάβαινε κανείς ότι έπαιζε… Οι Βέλγοι έτσι κι αλλιώς έχουν ένα αιώνιο κόμπλεξ απέναντικ στους Γάλλους, κι ήταν το πιο φανερό πράγμα στο παιθχνίδι…
  Κρίμα που έβγαλαν έξω τη Βραζιλία, ήταν τελικά το ταβάνι τους.
  Επιβεβαιώθηκε και ο κανόνας του «μη απόλυτου νικών».
  Το κύπελλο πάει στη Nike, ό,τι και να γίνει, έχει και τις τρεις ομάδες που απόμειναν. Θα έχουμε αμιγή τελικό ομάδων της, όπως οι δύο προηγούμενοι τελικοί ήταν Adidas… Γι αυτούς που τα προσέχουν αυτά (και πρέπει να τα προσέχουμε)
  Από κει και πέρα, για να πάει και η μεγάλη μάζα στον κουβά, το σηκώνουν (λέω) οι Άγγλοι – κάτσε να περάσουν πρώτα…

  ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ;
  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΟΧΟΣ ΦΙΝΑΛΙΣΤ 3Η ΘΕΣΗ 4Η ΘΕΣΗ
  2018
  2014 Adidas (Γερμανία) Adidas (Αργεντινή) Nike (Ολλανδία) Nike (Βραζιλία)
  2010 Adidas (Ισπανία) Nike (Ολλανδία) Adidas (Γερμανία) Puma (Ουρουγουάη)
  2006 Puma (Ιταλία) Adidas (Γαλλία) Adidas (Γερμανία) Nike (Πορτογαλία)
  2002 Nike (Βραζιλία) Adidas (Γερμανία) Adidas (Τουρκία) Nike (Ν. Κορέα)
  1998 Adidas (Γαλλία) Nike (Βραζιλία) Lotto (Κροατία) Nike (Ολλανδία)

 203. Γς said

  191, 193:

  >πισωμπάλωμα (backpatching).

  >πισωπάνω (backup)

  Και πισωτέρια (bacteria) μπαστούνια.

  Αλλά και μπροστέρια (fronteria), που δεν ξέρω τι είναi

  Bacteria – fronteria

 204. Είναι κρίμα που το ατυχές περιστατικό μιας πνευματικά διαταραγμένης ηλικιωμένης κυρίας στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, όπως και η ανοησία με τα καβάκια, απέκτησαν τόσο μεγάλη δημοσιότητα στα έντυπα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες η αστυνομία συνέλαβε βίαια και αυθαίρετα και κράτησε για μια ολόκληρη νύχτα στο κρατητήριο έναν απεργό πείνας, τρεις δημοτικούς συμβούλους που του συμπαραστέκονταν και άλλους τέσσερις που βρέθηκαν κοντά στον απεργό. Διαμαρτύρονταν για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από την περιοχή των Κρηνίδων (λίγο πιο μακριά από τα … καβάκια) με κίνδυνο να υποστεί βλάβες το περιβάλλον και να διαταραχτεί η αγροτική παραγωγή. Ψηφίσματα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, παραστάσεις στο δικαστήριο από δεκάδες φορείς δεν πέρασαν ούτε στα ψιλά των συστημικών και των μη συστημικών μέσων!
  Το αυτόφωρο αναβλήθηκε έκτοτε τρεις φορές και η δίκη προσδιορίστηκε για τον Δεκέμβριο θέτοντας σε ομηρεία τους κατηγορούμενους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: