Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο ευτυχής ανόητος

Posted by sarant στο 13 Ιουλίου, 2018


Μπορεί ένας ανόητος να είναι ευτυχισμένος; Όχι απλώς μπορεί, αλλά σύμφωνα με τον Γουσταύο Φλομπέρ η βλακεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ζει κανείς ευτυχισμένα. Σύμφωνα με μια διάσημη ρήση του, “Οι τρεις προϋποθέσεις για να είσαι ευτυχισμένος είναι να είσαι βλάκας, εγωιστής και με καλή υγεία. Αν όμως λείπει η πρώτη, δεν γίνεται τίποτα.» (Στο πρωτότυπο: Etre bête, égoïste et avoir une bonne santé, voilà les trois conditions voulues pour être heureux. Mais si la première vous manque, tout est perdu).

Ωστόσο, σήμερα δεν θα φιλοσοφήσουμε αλλά θα λεξιλογήσουμε. Μόνο που δεν θα λεξιλογήσουμε στα ελληνικά αλλά στ’ αγγλικά. Μια φίλη μου έκανε δώρο τις προάλλες το γνωστό εκλαϊκευτικό βιβλίο του David Crystal, A little book of language, που το είχα δανειστεί και διαβάσει πριν από μερικά χρόνια αλλά δεν το είχα -τα δανεικά βιβλία τα επιστρέφω. Ξαναδιαβάζοντας λοιπόν τον Κρύσταλ, στο κεφάλαιο περί ετυμολογίας θυμήθηκα την ιστορία μιας αγγλικής λέξης, που μας δίνει το σημερινό μας θέμα. Συνήθως εξετάζουμε ελληνικών λέξεων την ιστορία, αλλ’ ας κάνουμε σήμερα μιαν εξαίρεση.

Πρόκειται για τη λέξη silly, που όπως ξέρετε θα πει «ανόητος, κουτός, χαζός». Δεν είναι πολύ βαριά κουβέντα, αλλά δεν είναι καλό να σε πούνε silly. Για τους δημοσιογράφους, ο Αύγουστος είναι ή ήταν η χαζή εποχή, η silly season, όταν λείπουν οι ειδήσεις και για να γεμίσεις σελίδες βάζεις διάφορες ανόητες ιστορίες.

Ωστόσο, πριν από πολλούς αιώνες, στα αρχαία αγγλικά, ήταν καλό να σε λένε silly -αν και το γράφανε sely ή seely. Η λέξη τότε σήμαινε «ευτυχισμένος, τυχερός, ευοίωνος» και συνδεόταν με την παλαιογερμανική ρίζα από την οποία παράγεται και το σημερινό γερμανικό selig, ευτυχής, ευλογημένος. Σε κάποιο γλωσσάρι της εποχής, το sely αποδίδει το λατινικό felix. Με την πάροδο των χρόνων οι σημασίες εξελίσσονται: ευλογημένος, ευσεβής, καλός, και, τελικά, αθώος.

Ο αθώος είναι και άκακος και η λέξη seely/sely χρησιμοποιήθηκε ιδίως για κάποιον που υποφέρει χωρίς να έχει φταίξει. Sely innocent Daniell was caste into the lyons, Τον έριξαν στα λιοντάρια τον αθώο, τον άκακο Δανιήλ.

Από εδώ αρχίζει η κατηφόρα. Στην αρχή, ένα μικρό σκαλοπατάκι: seely αποκλήθηκε ο καημένος, εκείνος που αξίζει τον οίκτο μας, ο κακομοίρης. Κάπου εδώ αλλάζει και η ορθογραφία (αντανακλώντας αλλαγή της προφοράς) από seely σε silly.

Κάλλιο να σε ζηλεύουνε παρά να σε λυπούνται, λεει η παροιμία. Ο silly πέρα από τον καημένο, που πάσχει χωρίς να φταίει, πήρε και τη σημασία του ανυπεράσπιστου. Όταν ο Σέξπιρ λέει στους Δυο άρχοντες της Βερόνας: Provided that you do no outrages on silly women or poor passengers δεν εννοεί βέβαια «ανόητες γυναίκες» αλλά «υπό τον όρο όμως πως δεν θα προσβάλλετε αδύνατες γυναίκες ή φτωχούς διαβάτες», στη μετάφραση του Ρώτα.

Και πάμε παρακάτω: Η λέξη silly χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια σαν τυποποιημένο συμβατικό επίθετο για ζώα, ιδίως για τα πρόβατα (the silly sheep).

Άμα σε παρομοιάσουν με τα πρόβατα, και καλός να είσαι (καλά είναι και τα πρόβατα….) προκοπή δεν βλέπεις. Στη συνέχεια, silly έφτασε να σημαίνει αδύνατος, ασθενικός, αλλά και ασήμαντος, ανάξιος λόγου. Επίσης ταπεινός, παρακατιανός, απλός άνθρωπος του λαού, αλλά και αμαθής -και για αντικείμενα: απλό, απέριττο αλλά και χοντροφτιαγμένο, ρουστίκ. Με αυτή τη σημασία, στη Ριμάδα του γεροναυτικού του Κόλεριτζ: The silly buckets on the deck, That had so long remained. Δεν είναι ανόητοι οι κουβάδες βέβαια.

Και, τελικά, από τη σημασία του ασθενικού και του παρακατιανού, ένα βηματάκι ακόμα χρειάστηκε για να φτάσει η λέξη να σημαίνει τον ολιγοφρενή, τον μικρόνοο, και τελικά να καθίσει η μπίλια στη σημερινή σημασία του χαζού -με μια επιπλέον παραλλαγή, σε εκφράσεις όπως knocked silly, στη σημασία του εμβρόντητου, του σαστισμένου.

Θα το σκεφτήκατε, τόση ώρα που με διαβάζετε, ότι παρόμοια σημασιολογικήν εξέλιξη είχε και μια λέξη της τρισχιλιετούς μας, ο αγαθός.

Ξεκινάει από τον Όμηρο με τη σημασία αρχικά του ευγενούς, του αρχοντογεννημένου:  πατρὸς δ’ εἴμ’ ἀγαθοῖο, θεὰ δέ με γείνατο μήτηρ καμαρώνει ο Αχιλλέας στην Ιλιάδα (21.109), δηλαδή «πατέρας μ’ έσπειρε άρχοντας, θεά ‘χω αν θες και μάνα» στη μετάφραση του Πάλλη. Στη συνέχεια η λέξη παίρνει σημασίες όπως ανδρείος, άξιος, ικανός, και στη συνέχεια «ηθικά ενάρετος», που αποτυπώνονται σε σύνθετες λέξεις όπως ανδραγαθία, αγαθοεργία αλλά και στο ιδανικό της αρχαίας αριστοκρατίας: καλός καγαθός.

Στα νεότερα χρόνια, ο αγαθός φτάνει να σημαίνει «καλός άνθρωπος» κι εκεί αρχίζει η κατηφόρα. Από τον καλόβολο άνθρωπο (τον καλοκάγαθο), που δεν κάνει κακό στους άλλους, φτάνουμε στον αθώο, στον απονήρευτο, στον απλοϊκό, στον ευκολόπιστο, που δεν βάζει κακό στον νου του και ό,τι του πεις το δέχεται, που τονε λέμε και αγαθιάρη, δηλαδή στον αφελή, ίσως και στον βλάκα.

Βέβαια, και σε αντίθεση με τα αγγλικά, επειδή η λέξη «αγαθός» στις λόγιες σημασίες της διατήρησε το θετικό πρόσημο, και επειδή διατηρήθηκαν και τα σύνθετά της με αμετάβλητη τη σημασία τους, η αρνητική σημασία δεν επικράτησε απόλυτα, δεν έδιωξε τις θετικές κι έτσι μπορούσε κανείς να γράφει «με ένα αγαθό χαμόγελο» χωρίς να σκεφτόμαστε το χαμόγελο του χαζού αλλά του καλού (και απονήρευτου όμως) ανθρώπου -ή μπορούσε ένας κριτικός να γράφει «ένας αγαθότατος ποιητής, ο Πολέμης» χωρίς να τον θίγει. Ήταν από κοντά και «τα αγαθά», που τα ευχόντουσαν, οπότε η σημασία δεν τούμπαρε ολότελα.

Μένει μόνο ένα σημείο κάπως αδιευκρίνιστο, πότε ακριβώς άρχισε αυτή η σημασιακή κατηφόρα. Ο Μπαμπινιώτης στο ετυμολογικό του λέει πως η σημασία «αφελής» είναι μεσαιωνική, αλλά στο λεξικό το μεσαιωνικό του Κριαρά δεν βρίσκω ίχνος της σημασίας αυτής. Ο παπα-Συναδινός στο κείμενό του λέει πολλές φορές για τον ένα ή τον άλλο πως ήταν άνθρωπος αγαθός, αλλά έτσι που αραδιάζει καλά και κακά μαζί δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις αν εννοεί τον καλόβολο άνθρωπο ή τον αγαθιάρη.

Στα νεότερα χρόνια βέβαια, στις λαϊκές χρήσεις οι θετικές σημασίες δεν έχουν εξαφανιστεί αλλά η σημασία έχει γείρει προς τ’ αρνητικά: ανέπιασε τον αγαθό, να πει τα μυστικά του, συμβουλεύει μια παροιμία -καλόπιασέ τονε τον αφελή και θα σου τα πει όλα.

Η ίδια σύνδεση ανάμεσα στον καλό άνθρωπο και τον αφελή υπάρχει και σε άλλες γλώσσες (πχ γαλλ. bonhomme) και σε άλλες λέξεις. Παναπεί, στον κακό ετούτο κόσμο ο καλός καλό δεν βλέπει…

134 Σχόλια προς “Ο ευτυχής ανόητος”

 1. Καλημέρα,
  Φιλοσοφημένο άρθρο 🙂

 2. takis#13 said

  Το λίγο μυαλό ευτυχία έλεγε η γιαγιά μου …

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !

 4. Jimakos said

  Στην συνέχεια δίνει και ένα αντίστροφο παράδειγμα, με την λέξη nice, που ξεκίνησε έχοντας αρνητική σημασία και κατέληξε με θετική. Πολύ ωραίο βιβλίο, όντως. Καλημέρες κι από εδώ!

 5. LandS said

  Και όλο να λέω να μην αφιερώνουμε το βιβλίο του Ντοστογιέφσκι στους ηλίθιους γιατί, προδίδοντας ότι δεν το έχουμε διαβάσει, τους λέμε αγαθούς.

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  >-τα δανεικά βιβλία τα επιστρέφω.
  Θα πρότεινα να κάνουμε έναν Πανελλήνιο Σύλλογο Συνεπών Βιβλιοδανειζομένων, αλλά χρειάζονται τουλάχιστουν 20 άτομα… 🙂

 7. leonicos said

  Δεν διάβασα ακόμα το άρθρο, αλλά απορώ

  Τώρα ανακαλύψατε ότι ο ευτυχής πρέπει να είναι και ανόητος;

  Δείτε εμένα! Αφού ακόμα και η φτεινή απορεί.

  Είσαι ετυχής μαζί μου…. Μα τόσο πια;

  Φτάνει στην αγανάκτηση

 8. leonicos said

  Οι έλληνες, που τα προλαβαίνουν όλα, εχουν και το χαζοχαρούμενος.

 9. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  για να μην χρειάζεται να έχετε το νού σας στην επιστροφή του συγκεκριμένου 🙂

 10. Σηλισάβ said

  Κατ’ εμέ «silly» είναι αυτό που λέμε «χαζοβιόλης», εξ’ ού και η χρησιμοποίηση της λέξης χαϊδευτικά

 11. leonicos said

  Παναπεί, στον κακό ετούτο κόσμο ο καλός καλό δεν βλέπει

  και τ χρειάζεται η καλοσύνη όταν υπάρχει η χαζομάρα; Σιγά πια με την ακριβή ορολογία σας.

  Αυτό το ιστολόγιο, όλα τα ψειρίζει

 12. Παναγιώτης Κ. said

  Μια πρώτη παρατήρηση.
  Ένας Άγγλος διανοητής του επιπέδου του Φλομπέρ δεν είμαι βέβαιος ότι θα έγραφε μια τέτοια φράση όσο και αν είναι εντυπωσιακή. Θα την υπέβαλε στη βάσανο της τυπικής λογικής και μετά θα την απέρριπτε!

  Πολλή καλή η σημερινή ιδέα να εξετάσουμε μια τέτοια λέξη και τα όσα αυτή επάγει στη σκέψη μας!
  Συνειρμικά μου ήρθε στο νου η φράση του Ευαγγελίου «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» και οι πολλαπλές της ερμηνείες.
  Ο απροκατάληπτος είναι μία από αυτές οπότε «ο πτωχός τω πνεύματι» δεν χρειάζεται να νιώθει…άσχημα!

  Πάντως, ο αθώος, ο αγαθός , ο… χαζούλης λέγονται από πολλούς ανθρώπους αδιακρίτως.

  Με αφορμή τη σημερινή ανάρτηση και παραφράζοντας τον Θουκυδίδη μπορούμε να πούμε: Μέγα το της γλώσσης κράτος! 🙂

 13. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχει και το αυτοκριτικό «χαϊβάνι», το λέμε και για τον εαυτό μας : «Εγώ τί να καταλάβω, ένα χαϊβάνι ήμουνα !»

 14. leonicos said

  @ Γιάννη

  τι ωραίο δώρο ήταν αυτό!

 15. Παναγιώτης Κ. said

  @6. Να με συμπεριλάβεις στην απαιτούμενη 20-άδα! 🙂
  Εγκαθιστώντας εντός μας τον κανόνα να επιστρέψουμε ένα δανεισμένο βιβλίο σε εύλογο χρόνο ( θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ… δανειοδότη και δανειολήπτη) υποχρεωνόμαστε να μην αναβάλουμε την ανάγνωσή του!

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Αγαθούλης

  http://www.gutenberg.org/files/35280/35280-h/35280-h.htm

 17. (α) «Πρόκειται για τη λέξη silly, που όπως ξέρετε θα πει «ανόητος, κουτός, χαζός»», ή αφελής όπως προστίθεται στη συνέχεια.
  # Μακεδονιστί δε, κακαβάν’ς

  (β) 13, Πάνος με πεζά said: «Υπάρχει και το αυτοκριτικό «χαϊβάνι», το λέμε και για τον εαυτό μας : ‘Εγώ τί να καταλάβω, ένα χαϊβάνι ήμουνα!’»
  # όπερ σημαίνει ζώο (νομίζω), στα μακεδονιόθεν τουρκικά!

 18. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Μιας και σήμερα, εκτός από το λεξιλογείν, φιλοσοφούμε κιόλας, ας παραθέσω κι εγώ:

 19. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εὐάγγελος Λεμπέσης – Ἡ Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ

  Τὸ πλέον γνωστὸ αὐτὸ ἔργο τοῦ Εὐαγγέλου Λεμπέση, δημοσιεύτηκε ἀρχικὰ στὴν «Ἐφημερίδα τῶν Ἑλλήνων Νομικῶν» τὸ ἔτος 1941 μὲ ἀποτέλεσμα τὴν πολεμικὴ συζητήσεων κριτικῶν καὶ ἀντιπαραθέσεων στὶς ἐφημερίδες τῆς ἐποχῆς. Εἶναι γεμάτο ἀπὸ ὀξυδερκεῖς παρατηρήσεις πάνω στὸ τεράστιο θέμα τῆς βλακείας στὶς σύγχρονες κοινωνίες. Εἶναι μακροσκελές, στὴν καθαρεύουσα, ἀλλά, κατὰ κρίση ἀγαθοῦ, ἀνδρὸς ἀξίζει τὸν κόπο νὰ διαβαστεῖ καὶ νὰ γίνει κτῆμα ὅλων.

  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm

 20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  16 Και Ντοστογιέφσκι στα τούρκικα έχουμε 🙂
  https://www.google.gr/search?q=dostoyevski+budala&rlz=1C1CHMO_elGR565GR565&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi1pOejy5vcAhVCY1AKHcXaCjYQsAQIcg&biw=1280&bih=918

 21. gpoint said

  Μια καλή περιγραφή από τον Μπομπ για το άκρον άωτον …

  Idiot wind
  Blowing every time you move your mouth
  Blowing down the back roads headin’ south
  Idiot wind
  Blowing every time you move your teeth
  You’re an idiot, babe
  It’s a wonder that you still know how to breathe

 22. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Όπως καταλαβαίνεις, αυτό είναι για επόμενο άρθρο 🙂

  17α Και στα… θεσσαλικά το έχουν αυτό

 23. Πέπε said

  17α, 22:
  Κακαβάνης σημαίνει αφελής και χαζός;; Βλέπω ότι η διεθνής αυτή λέξη είναι και επώνυμο!

  (Όπως υπάρχει και το απίστευτο επώνυμο Μπουνταλάκης, αρκετά συχνό στην Κρήτη.)

 24. giorgos said

  «Μία άπό τίς έξισώσεις τού κακού είναι τό άθροισμα καλής πρόθεσης ,αίσιοδοξίας καί άγνοιας»
  Γ.Κ.

 25. Μπούφος said

  Μου άνοιξε τα μάτια, το σημερινό θεματάκι! Πραγματικά, οι άντρες «χαζούλα» με ανεβάζουνε, «αγαθιάρα» με κατεβάζουνε και διατί περικαλώ; «δι αφορμάς πάνυ ασημάντους», όπως λέει και η ξερόλας δήθεν αδερφούλα μου, άι στον κόρακα! αληθεύει για μένα , Νικοκύρη αυτό που έγραψες: «ανέπιασε τον αγαθό, να πει τα μυστικά του, συμβουλεύει μια παροιμία -καλόπιασέ τονε τον αφελή και θα σου τα πει όλα». Όλα τα ξερνάω, με την πρώτη ερώτηση, γι αυτό δεν μου κάθεται, τίποτα της προκοπής!;-(

  2 Τακης συμφωνώ.

  6 Γιώργος Μ γράψε και μένα στον κατάλογο παρακαλώ. Θα σε αφήσω…Πουλόπουλο!

  17 Georgioς Barzoudis κακαβάς δηλαδή είναι ο βλάξ; πο πο και ξέρω μια οικογένεια τέθοια…

 26. sarant said

  25 Κακαβάνης είναι αλλά στα βόρεια ιδιώματα (που ο κ. Μπ. αποφάσισε πρότινος ν’ αποκαλει… μακεδονικά) προφέρεται κακαβάν’ς.
  Ο Κακαβάς είναι αυτός που φτιάχνει κακάβια, σκεύη μαγειρικά.

 27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 28. Παναγιώτης Κ. said

  Δίνω έναν κατάλογο βιβλίων γύρω από το θέμα που μας απασχολεί.
  1)Ευάγγελος Λεμπέσης: Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω. (Γνώση 2007)
  2)Ρομπερτ Μουζιλ: Περί βλακείας (Δελφίνι1992)
  3) Εράσμου: Μωρίας Εγκώμιον (Ηριδανός1970) Μτφ. Στρατή Τσίρκα
  4)Οι νόμοι της ηλιθιότητας και οι νόμοι του συμφέροντος (Καστανιώτης 2014)
  5)Nuccio Ordine: Η χρησιμότητα του άχρηστου (Άγρα 2014)

 29. Jane said

  Η συχωρεμένη η μάνα μου χρησιμοποιούσε τον όρο «χαζομουρλοκουτοπόνηρος»!
  Που , ανάθεμα κι αν είχα καταλάβει, τι σημαίνει. Γελούσα πάντως , όταν το άκουγα και γελάνε όσοι με ακούνε να χρησιμοποιώ το πολυσύνθετο επίθετο.
  Υποθέτω, χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που είναι πτωχός τω πνεύματι αλλά κάνει παλαβομάρες , για να αποκομίσει κάτι ή για να δείξει πως είναι έξυπνος.

 30. takis#13 said

  Μιά ψυχή που είναι σήμερα;;;

 31. skom said

  Στα Γερμανικά υπάρχει η λέξη Gutmensch και αποτελεί σαφώς υποτιμητικό χαρακτηρισμό. Εξηγώ gut =καλός Mensch = άνθρωπος. Ο καλάνθρωπος αναφέρεται σε όποιους επικαλούνται σε πολιτικά-κοινωνικά ζητήματα αρχές ανθρωπισμού η πολιτικής ευπρέπειας (PC). Πρέπει να είναι νεολογισμός που να εμφανίστηκε πριν λίγες δεκαετίες (2-3).

 32. Παναγιώτης Κ. said

  @28.Ο συγγραφέας του 4 είναι ο Θ.Λιανός

 33. sarant said

  39 Νωρίς είναι ακόμα

 34. Être une heure, une heure seulement
  Être une heure, une heure quelquefois
  Être une heure, rien qu’une heure durant
  Beau, beau, beau et con à la fois

 35. 28,
  Και το σπαρταριστό βιβλιαράκι του Τσίπολλα.

 36. 33 Μαγικές ικανότητες (όταν το 33 απαντάει στο 39! Καλά, το καταλάβαμε, 30 ήθελες να γράψεις, δίπλα είναι, αλλά είναι και τα μεταφυσικά στη μέση οπότε…)

 37. Alexis said

  Καλημέρα.
  Ενδιαφέρον και το σημερινό.
  Το «καλός καγαθός» των αρχαίων έχει επιβιώσει ως καλοκάγαθος στη νέα ελληνική, με αρκετά διαφορετική σημασία.
  Νομίζω ότι η διάκριση στο «αγαθός» έχει να κάνει με το τι χαρακτηρίζει.
  Αν χαρακτηρίζει πρόσωπο είναι σχεδόν πάντα αρνητικό, με τη σημασία του αφελή, του ευκολόπιστου και του χαζού.
  Αν χαρακτηρίζει άψυχο αντικείμενο, κατάσταση ή αφηρημένη έννοια είναι θετικό με τη σημασία του καλού, ευγενικού και άκακου.
  Ο αγαθός (άνθρωπος), προς επίρρωση της αρνητικής του σημασίας, λέγεται συχνά και αγαθοβιόλης ή αγαθοκλής.
  Εδώ απόσπασμα από την ταινία «Πάρε κόσμε» με το Βέγγο στον ρόλο του Αγαθοκλή και τον Ζαμπέτα στο ομώνυμο τραγούδι:

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για τους μοσκοκούζουλους (=ευτυχείς ανόητους) θυμάμαι πάντα μια φράση από παλιά, ούτε ξέρω από ποιον -στην Κρήτη-πρωτακούστηκε
  «Μου δανείζεις το μυαλό σου να ξεκουραστώ ένα μήνα»

  Αγάθω και αγαθούκλα λέγαμε μια καλοσυνάτη αλλά αφελή κυρά μεταξύ μας.

 39. sarant said

  34 Α μπράβο!

  Να θυμίσω και το εξαιρετικό μυθιστόρημα Ο Αγάθος, του Νίκου Βασιλειάδη.

 40. Παναγιώτης Κ. said

  @12. Πολύ καλή η σημερινή ιδέα…

 41. Ιερόδουλος said

  38 Έφη «μοσκοκούζουλος» δεν το είχα ξανακούσει. Θα το δανειστώ με την άδειά σας… Εμείς, στην πατρίδα, έχουμε σε χρήση μόνο το μοσκο@ούτσικος. 🙂

 42. ΣΠ said

 43. ΚΩΣΤΑΣ said

  26 > … κακαβάν’ς

  Τ κακαβάν’ς δεν το ξέρω, έχω ακούσει όμως στη Χαλκιδική το γαβάν’ = αυνανισμός και γαβανιάρ’ς = μαλάκας, με το συμπάθιο 😉

 44. loukretia50 said

  35. Μ. Νικολάου
  πολύ καλό το κείμενο, αρκεί να μη μου ανταποδίδετε διακριτικά τη βιβλιο-αφιέρωση!

  «..A stupid creature will harass you for no reason, for no advantage, without any plan or scheme and at the most improbable times and places.
  You have no rational way of telling if and when and how and why the stupid creature attacks. When confronted with a stupid individual you are completely at his mercy.

  Because the stupid person’s actions do not conform to the rules of rationality, it follows that:
  a) one is generally caught by surprise by the attack;
  b) even when one becomes aware of the attack, one cannot organize a rational defense, because the attack itself lacks any rational structure.
  The fact that the activity and movements of a stupid creature are absolutely erratic and irrational not only makes defense problematic but it also makes any counter-attack extremely difficult – like trying to shoot at an object which is capable of the most improbable and unimaginable movements.
  This is what had in mind when stated that «against stupidity the very Gods fight in vain.»

 45. Καλημέρα.
  Νὰ προσθέσω στὸν κατάλογο τῶν περὶ βλακείας συγγραμμάτων τὸν θεατρικὸ μονόλογο (ποὺ ἀπέδωσε πολὺ ὡραῖα ὁ Πιατᾶς καὶ ποὺ δοκίμασε καὶ ὁ γράφων νὰ παίξει) τοῦ Σάκη Σερέφα «Σεμινάριο Βλακείας». Πολλὲς καὶ ἀναμενόμενες οἱ ἀναφορὲς σὲ Λεμπέση, Τσίπολα, Μούζιλ, ἀλλὰ καὶ σὲ Σαίξπηρ – πάτερ Λαυρέντιος ἀπὸ τὸν Ρωμαῖο καὶ Ἱουλιέττα – ἢ ἀκόμη καὶ στὸν «δεύτερο ἐγκέφαλο» τῆς κοιλιᾶς.

 46. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 47. mitsos said

  Πολύ καλό άρθρο.

  Ίσως θα έπρεπε να τονίζεται και η Αριστοτελική έννοια του αγαθού ως ενάρετου ( η ύψιστη αρετή και ως κριτήριο και ως αυτοσκοπός ) και σοφού. Αγαθός αυτός που γνωρίζει και άρχει. (Ηθικά Νικομάχεια )

  @17 Ναι, αρχικά «Χαϊβάνι =ζώο» ( αραβικά hayawan ). Αλλά εξελίσσεται χαρακτηρίζοντας «άνθρώπο σε ζωώδη κατάσταση » ( Δημητράκος ) Και στην σημερινή σημασία του σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (και όχι μόνο ) : «χαΙβανάκι σου = το παιδάκι σου» ( μικρό και ανόητο ίσως 😉 σημασία που δεν βρίσκω όμως σε κανένα λεξικό από τα λεξικά που διαθέτω .

 48. ΣΠ said

  Silly στο Βέλγιο.

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τον φωνάζανε τρελό
  κάτι καλοπαίδια
  του κρεμάγαν στο λαιμό
  άδεια τενεκέδια
  και τον δέρναν στο στενό

 50. Μάντις said

  μνημονεύσαμε και το τελευταίο; : «Η βλακεία είναι σοβαρή υπόθεση» του Maurizio Ferraris

 51. ΣΠ said

 52. gpoint said

  # 38

  Υπάρχει και το γνωστό όταν ο θεός έβρεχε μυαλά εσύ κράταγες την ομπρέλλα ανοικτή… λέγεται και σε άλλη βερσιονγια μερικούςπου την κράταγαν ανοικτή όταν έβρεχε ο θεός μ@$^*ά

 53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γωργία Σάνδη: Η ιστορία ενός Αγαθούλη /Histoire du veritable gribouille

 54. Λεύκιππος said

  Και του έλεγα,

  -Βρε αυτό το βιβλίο είναι δικό μου, σου το δάνεισα και δεν μου το επέστρεψες.
  -Όχι δικό μου είναι.
  Ξεφυλλίζοντάς το είδα σε κάποια σελίδα γραμμένο το όνομά μου, μια συνήθεια που είχα να γράφω πάντα το όνομά μου σε κάποιες σελίδες κάθε βιβλίου μου.

  – Βρε να, εδώ γράφει και τ’ όνομά μου.
  – Τώρα το έγραψες.

  Ο φόνος απεφεύχθη, αλλά μια φιλία απέθανε. Θεός σχωρέστηνε.

 55. Χαρούλα said

  Και λόγω τίτλου το «Εγχειρίδιο βλακείας» του Διον.Χαριτόπουλου

 56. loukretia50 said

  «…και να μαι εδώ με τόσα φώτα,
  εγώ μωρός, όσο και πρώτα! » Φάουστ – 1ος μονόλογος

  Προς γερμανομαθείς : Τελικά πώς είναι οι συγκεκριμένοι στίχοι στα γερμανικά και ποια είναι η ακριβής μετάφραση? Κυριαρχεί το «μωρός» στις γνωστές, αλλά ο Ευαγγελάτος το είχε κάνει «άσοφος»!

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χαίρομαι να τους βλέπω ευτυχισμένους
  έστω από κουταμάρα.
  ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ (ΗΡΕΜΕΣ ΧΑΡΕΣ)
  https://panosz.wordpress.com/2010/03/31/anthology/

 58. Γιάννης Ιατρού said

  silly: Έχει γίνει και σήμα κατατεθέν 🙂

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το έξυπνο άτομο γνωρίζει ότι είναι έξυπνο. Ο κακοποιός έχει επίγνωση ότι είναι κακοποιός. Ο αμόρφωτος άνθρωπος είναι οδυνηρά διαποτισμένος από την αίσθηση της ίδιας του της έλλειψης. Σε αντίθεση με όλα αυτά τα πρόσωπα, ο βλάκας δεν ξέρει ότι είναι βλάκας. Αυτό συμβάλλει πολύ στο να προσδώσει μεγαλύτερη δύναμη, έμπνευση και αποτελεσματικότητα στην καταστροφική του ενέργεια. Ο βλάκας δεν έχει αναστολές εξαιτίας του ότι στερείται αυτού που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν «self-consciousness». Με το χαμόγελο στα χείλη, σαν να κάνει το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, ο βλάκας θα εμφανιστεί ξαφνικά για να καταστρέψει τα σχέδιά σου, να σου χαλάσει την ησυχία σου, να σου περιπλέξει τη ζωή και τη δουλειά, να σε κάνει να χάσεις χρήμα, χρόνο, καλή διάθεση, όρεξη, παραγωγικότητα – κι όλα αυτά χωρίς κακία, χωρίς τύψη και χωρίς λόγο. Βλακωδώς.»
  https://antikleidi.com/2014/07/28/cipolla/

 60. giorgos said

  ΤΟ ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΝ
  ( Γεράσιμος Κακλαμάνης – Λευκαδίτικος Λόγος 18/6/1996)

  Οἱ φυσικοὶ εἶπαν πώς δὲν ὑπάρχει μηχάνημα πού νὰ παράγη ἐνέργεια χωρὶς νὰ καταναλώνει ἐνέργεια. Λάθος! Τὸ μηχάνημα αὐτό ὑπάρχει καὶ ὑπάρχει ἀνέκαθεν στὸν κόσμο, μόνο πού συμβαίνει νὰ μὴν ὑπάρχη σὲ ἐπάρκεια.Ἀλλὰ κανένα ἀπὸ τὰ πολύτιμα πράγματα δὲν ὑπάρχει σὲ ἐπάρκεια. Ἐξ οὗ καὶ ἡ πολυτιμότητά τους.

  Ὅσο πιὸ σπάνιο τὸ πρᾶγμα, τόσο καὶ πιὸ πολύτιμο. Εἰδικά τὸ μηχάνημα πού λέμε, ἴσως καὶ νὰ μὴν ἦταν καλὸ νὰ ὑπῆρχε ἐν ἀφθονίᾳ, γιατί θὰ ἐκαθιστοῦσε τὴν καθημερινὴ ζωὴ ἐπαναστατικὴ καὶ ἀβίωτη, μὴ διαμορφώσιμη κοινωνικά. Ἀλλὰ εἶναι ἀλήθεια πώς χωρὶς τὸ μηχάνημα αὐτό ἡ ἀνθρώπινη ζωὴ δὲν θὰ εἶχε κὰν νόημα. Σοφὴ λοιπὸν ἡ φύση ἔδωσε αὐτό πού ἐχρειαζόταν καὶ ὅσο ἐχρειάζονταν, δηλαδὴ πάρα πολὺ φειδωλὰ καὶ σὲ ὁρισμένους μόνο ἀνθρώπους.

  Ἔτσι ὀμόρφηνε τὴν ζωὴ γιὰ τοὺς πολλούς, τοὺς ἐπέτρεψε νὰ ζοῦν μὲ μικρὲς καὶ πραγματοποιήσιμες ἐλπίδες,νὰ βρίσκουν σύντομα τὸ νόημά τους στὴν οἰκογένεια καὶ νὰ δοξάζουν κάθε κυριακὴ τὸν Θεὸ ἤ νὰ πηγαίνουν ἐκδρομή μὲ τὸ αὐτοκίνητό τους. Βέβαια τους φόρτωσε κι ἕνα βάρος, νὰ σηκώνουν τὰ ἔξοδα τῆς πολιτειακῆς των ὑπάρξεως. Μιὰ χρέωση καλὴ ἤ κακὴ κατὰ περίπτωση, ἀλλά αὐτό δὲν εἶναι θέμα πού μπορεῖ νὰ μᾶς ἀπασχολήση τώρα.

  Τὸ ἀεικίνητον λοιπὸν μηχάνημα περὶ οὗ ὁ λόγος εἶναι προφανῶς τὸ μυαλό. Καὶ εἶναι πράγματι…ἀεικίνητο, γιατί ὅσο πιὸ πολὺ ἐνέργεια ἀποκτᾶ ὁ ὀργανισμὸς τόσο λιγώτερο αὐτό δουλεύει. Δὲν θὰ εἶναι πειστικός ἂν ἰσχυρισθεῖ κανείς, ὅτι μπορεῖ νὰ σκεφθεῖ – δὲν λέμε καλά, ἀλλά τὸ παράπαν – ἂν λ.χ. ἔχει ρίξει μέσα του τρία σπληνάντερα,δύο κοκορέτσα καὶ πέντε μπουκάλια μπύρα. Γιὰ τὸ μόνο πού μπορεῖ νὰ μᾶς πείσει, εἶναι ὅτι μετὰ θὰ κοιμηθεῖ. Ἡ τέτοια ὑλική ἐνέργεια ἐναποθηκεύεται ὁπουδήποτε ἀλλοῦ ἐκτὸς ἀπ’ τὸν ἐγκέφαλο. Αὐτόν μάλιστα ὁλικά τὸν παραλύει.

  Ἐπιστημονικῶς διαπιστωμένη σχέση μεταξὺ εὐφυῒας καὶ σωματικοῦ ὄγκου δὲν ἔχει βρεθεῖ. Αὐτό πού γνωρίζομε εἶναι ὅτι οἱ ἐναπόθεσεις ἰδιαίτερων ποσοτήτων θερμοδυναμικῆς ἐνέργειας διὰ τοῦ στομάχου ἐλάχιστα συντελοῦν πρὸς κίνηση τοῦ «ἀεικινήτου».

  Οἱ ἅγιοι καὶ οἱ ἀσκητές π.χ. φύσεις ὀλιγαρκεῖς καὶ λιτοδίαιτες, ἦσαν ἄνθρωποι πού ὑπῆρχαν κατ’ ἐξοχήν μὲ τὸ μυαλό. Διότι ξεχάσαμε νὰ ποῦμε ὅτι ἡ ἐνέργεια πού χρειάζεται τὸ μυαλὸ γιὰ νὰ κινηθεῖ εἶναι φύσεως ἀῢλου. «Ἀῢλου» πάει νὰ πεῖ Ψυχική. Εἶναι ἡ ψυχὴ τοῦ ἄνθρωπου πού βάζει τὸ μυαλὸ σὲ κίνηση, πού τὸ κάνει νὰ ἀναζητεῖ ἰδέες καὶ ἐρωτηματικὰ στὸν κόσμο. Τώρα τὸ πρόβλημα, γιατί δὲν ἔχουν ὅλοι οἱ ἄνθρωποι τὴν ἀπαιτούμενη ψυχικὴ ἐνέργεια γιὰ νὰ βάζουν τὸ «‘ἐργαλεῖο» σὲ κίνηση, τὸ ἐξετάσαμε ἤδη : γιατί δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πάντα χειμώνας ἤ πάντα καλοκαίρι. Τὸ γιατί δὲν τὸ ξέρομε, ξέρομε μόνο ὅτι ἔτσι ὑπηρετεῖται ἡ οἰκονομία τῆς φύσης. Κάπως ἀνάλογα φαίνεται νὰ ὑπηρετεῖται καὶ ἡ οἰκονομία τῶν κοινωνιῶν.

  Βέβαια ἀνέκαθεν προσπαθοῦν οἱ ἄνθρωποι νὰ κάνουν κάτι γιά…τὸ ἀεικίνητο πού διαθέτουν, ἔφτιαξαν σχολεῖα, μαζικὴ ἐκπαίδευση κάποιο σύνολο τεχνικῶν γνώσεων τουλάχιστον (γιατί αὐτό ἀποκομίζει κανεὶς τελικῶς ἀπὸ τὸ ὁποιοδήποτε σχολεῖο), ἀλλά φαίνεται πώς ἐπί του σημείου τούτου ἡ φύση δὲν παραβιάζεται : τὸ ποσοστὸ βλακείας μένει ἀνά τους αἰῶνες σταθερό.

  Μάλιστα κατὰ τοὺς τελευταίους καιρούς, μὲ τὰ μέτρα «καθολικῆς παιδείας» καὶ τὴν «καταπολέμηση τοῦ ἀναλφαβητισμοῦ», ἀπεδείχθη ὅτι κάθε ἄλλο παρὰ τὸ ποσὸ τῆς συνολικῆς κοινωνικῆς βλακείας ἐμειώθη. Καὶ ἐπειδὴ ἀνέκαθεν εἶναι γνωστὸ ὅτι ἡ κοινωνικὴ βλακεία εἶναι παράγων σταθερότητος (συναφῶς μὲ τὸ θέμα παρ’ ἡμῖν ἔχει ἀσχοληθεῖ ὁ Εὐάγγελος Λεμπέσης μὲ τὴν κλασσικὴ μονογραφία του «Ἡ κοινωνικὴ σημασία τῶν βλακῶν ἐν τῷ συγχρόνω βίῳ » ) μποροῦμε βασίμως νὰ ὑποθέσομε ὅτι τὸ ἔργο τῆς πολιτικῆς στοὺς καιροὺς μας ἔχει καταστεῖ ἀρκούντως ἀκοπώτερο.

  Εὐτυχέστατη πάντως μὲ τὶς καταστάσεις τοῦ «ἀεικίνητου» ὑπῆρξεν ἐκ γενετῆς τοῦ κράτους ἡ «ἐθνική» σχολικὴ παιδεία : πεπεισμένη περὶ τοῦ ματαίου βελτιώσεως τῶν πραγμάτων, ἔφκιαξε μὲν μερικὰ σχολεῖα ὡς πρόκριμα γιὰ μιὰ βιομηχανία πτυχίων (τὸ πρᾶγμα δὲν εἶναι τωρινὸ καὶ οὔτε στὴν Ἑλλάδα μόνο ἀφορᾷ. Εἶναι τὸ γενικὸ χαρακτηριστικὸ – ἰδίως στὸν χῶρο τῶν Βαλκανίων – ὅλων τῶν «ἐθνικῶν κρατῶν » πού ἐκάθησαν στὶς κοινωνίες των σὰν ξένα σώματα ), φροντίζοντας ἀποφοιτῶν κανένας νὰ μὴν ἔχει ἀνασκαλευθεῖ καθόλου ψυχικά.

  Μιὰ καὶ τὸ «ἐθνικόν κράτος» θὰ ἔκοβε τὴν κοινωνία στὰ δύο, ἀναλόγως προέκυψαν καὶ οἱ ἀπαραίτητες «σχολές». Τρεῖς γιὰ τὰ κρατικὰ πόστα μὲ «διπλώματα» καὶ μιὰ μεγάλη ἄνευ ἐξετάσεων.

  Πρώτη καὶ καλύτερη ἡ σχολὴ τῶν Εὐελπίδων (σὺν τὰ παρακλάδια της), πού ἔβγαζε τροφίμους λίαν κατάλληλους γιὰ πραξικοπήματα ἀλλά ποτὲ γιὰ τὰ πεδία τῶν μαχῶν.
  Ἀσφαλῶς θὰ εἶναι ἀθεράπευτος βλὰξ καὶ πλήρως ἀνίδεος τῆς διπλωματικῆς ἱστορίας τῆς Ἑλλάδας ὅποιος ἰσχυρισθεῖ -στρατιωτικὸς ἤ μὴ – ὅτι ἀπό τοῦ 1826 καὶ ἐντεῦθεν ὁ ἑλληνικὸς στρατὸς ἐκέρδισε μία καὶ μόνο μάχη ἤ ὅτι ἦταν σὲ θέση νὰ κερδίσει. «Ἐκέρδισε» μόνο τὶς μάχες πού εἶχαν προγραμματισθεῖ στὰ συμβούλια τῶν μεγάλων δυνάμεων νὰ «κερδίσει», ὥσπου νὰ διευθετηθεῖ ἡ Ἑλλάδα σὰν κράτος. Καὶ ἐπειδὴ θὰ ἦταν καὶ ἕνα τεχνολογικῶς ἐξαρτώμενο ἐργαλεῖο τοῦ «ἐθικοῦ κράτους» (πῶς θὰ ἔπαιρνε ὁ στρατὸς ὄπλα ἂν δὲν ὑπάκουε στοὺς ὁρισμούς τοῦ προμηθευτῆ του;…) θὰ ἦταν καὶ ὁ χειρότερος ἐχθρός τῆς «ἐθνικῆς ἰδεολογίας» ὑπέρ τῆς ὁποίας ὑποτίθεται θὰ «ἐμάχετο» διὰ τῶν ὅπλων. Μποροῦμε δηλαδὴ νὰ ποῦμε, χωρὶς ὑπερβολή, πώς ὁ ἑλληνικὸς στρατὸς εἶναι τὸ πιὸ ἀντεθνικὸ πρᾶγμα πού ὑπάρχει.

  Δύο παραδείγματα ἀρκοῦν γιὰ νὰ μᾶς δείξουν τὴν κωμικοτραγικὴ διάσταση τῶν πραγμάτων. Κωμική, γιατί ὅλοι οἱ νεοσύλλεκτοι ὁρκίζονται στὸ ὄνομα τῆς…πατρίδος, χωρὶς τέτοιο πρᾶγμα νὰ ὑπάρχει, καὶ τραγικὴ γιὰ τὴν ἐπὶ δύο αἰῶνες κατάντια τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους, πού ζητάει νὰ κρατηθεῖ μὲ θούρια καὶ ψευτιὲς : ἡ ἐθνική μας λέξη «καριοφίλι » εἶναι ἡ μάρκα «CARLO E FILIO» ( Κάρολος καὶ υἱὸς ) τῶν μεταχειρισμένων τουφεκιῶν ἑνός ἰταλικοῦ ἐργοστασίου πού ἐπρομηθεύονταν οἱ ἀγωνιστὲς τοῦ ’21. Καὶ ὅταν ἀργότερα οἱ μεγάλες δυνάμεις ἀγνοῶντας τὰ ἑλληνικὰ καριοφίλια ἔφκιαξαν ὅπως-ὅπως ἕνα ἑλληνικὸ κράτος καὶ ἄρχισαν γιὰ τοὺς πρώην ὀρεσίβιους καὶ νῦν «στρατηγοὺς» τὰ «ἐθνικά ὁράματα» καὶ οἱ «ἱστορικοὶ προορισμοί», νἄσου καὶ ἡ λέξη «κωλάθρα».

  Πρόκειται βέβαια γιὰ λέξη ἀρχαιοπρεπῆ τοῦ λεξικοῦ, ἐπί τῆς ὁποίας ἐπενδύθηκαν μεγάλες ἐθνικές προσδοκίες. Κωλάθρες ὀνόμασαν τὰ πρῶτα μεγάλα πυροβόλα τοῦ περασμένου αἰῶνα, τὰ ὁποῖα προμηθεύθηκε ὁ ἑλληνικὸς στρατὸς γιὰ νὰ πάρομε τὴν Κων/πολη. Κωλάθρες λοιπὸν ἀπὸ ἐδῶ, κωλάθρες ἀπὸ ‘κεῖ, Κων/πολη ὅμως τίποτα. Ὡστόσο ἡ λέξη ἔμεινε.

  Μὴν βλέποντας ἐκπλήρωση τῶν ἐθνικῶν ὀνείρων ὁ ἑλληνικὸς λαός, δὲν μποροῦσε νὰ ἀφήσει νὰ τοῦ διαφύγη ἡ λέξη γιὰ τὴν ὁποία πλήρωσε τόσα ἀπὸ τὸ ὑστέρημά του. Τῆς ἔδωσε λοιπὸν τὸ γνωστὸ νόημα πού ξέρομε καὶ πού δὲν γράφουν τὰ λεξικά, ἀξιολογῶντας ἔτσι καὶ τὸ περιεχόμενο τοῦ ἀντιστοίχου » ἐθνικοῦ ὁράματος»…

  Οἱ ἄλλες δύο σχολὲς ἦταν οἱ σχολὲς τῆς κρατικῆς βιτρίνας, δηλαδὴ σχολὲς «μεγάλου» κοινωνικοῦ κύρους, πού θὰ ἐδικαιολογοῦσαν τὰ ἀξιώματα καὶ τὶς ἀπολαβὲς : ἡ Ἰατρικὴ καὶ ἡ Νομική.

  Τὸν ρόλο τους αὐτόν τὸν κρατοῦν μέχρι σήμερα. Οἱ δικηγόροι μάλιστα τὸν σύλλογό τους τὸν ὀνομάτισαν καὶ «πρῶτο ἐπιστημονικὸ σωματεῖο » τῆς χώρας, χωρὶς φυσικὰ διευκρινίσεις σὲ τί εἴδους κρατικὴ δικαιακὴ κατάσταση εἶναι «πρῶτο» αὐτό τὸ σωματεῖο. Περιττὸν βέβαια νὰ ποῦμε ὅτι ἡ Ἑλλάδα ὡς «ἐθνικό» κράτος κανένα δίκαιο δὲν εἶχε, παίρνοντας καὶ ράβοντας ἀπὸ δεξιὰ κι ἀριστερά.

  Οἱ παντὸς εἴδους ἐξήγησεις ὅμως θὰ καθίσταντο ἐκ τῶν πραγμάτων περιττές, ἀφοῦ ἡ τετάρτη σχολὴ θὰ ἐλειτουργοῦσε ἄνευ ἐξετάσεων.Τοὺς πολλοὺς λοιπόν, μὴ στρατηγούς, γιατροὺς καὶ δικηγόρους, τοὺς παρέλαβε ἡ μεγάλη του ἑλλαδικοῦ γένους σχολὴ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων.

  Πέριξ τῶν τριῶν πρώτων πάντες οἱ ἡμέτεροι οἱ ἀπομυζῶντες ἀπὸ τὸ κράτος -μιὰ ἐργολαβία κολοσσιαίων διαστάσεων ἐπὶ σοσιαλισμοῦ -, τῶν ὑπόλοιπων ἀρκούμενων εἰς ἀπασχόληση τοῦ ὑποτυπώδους «ἀεικινήτου» τους ἄνευ καμιᾶς ἀπολύτως ἐνέργειας, δηλαδή ἀποκλειστικῶς μὲ τὴν ἐπιβιωτικὴ κομπίνα. Καθόλου τυχαῖο συνεπῶς ὅτι ἀντὶ μυαλοῦ στὴν νεοελληνικὴ ἱστορία συναντᾶ κανεὶς μόνο πολιτικὰ προγράμματα.

  Στὴν Ἑλλάδα οὐδέποτε κατανοήθηκε -καὶ ὁμολογουμένως κάτι τέτοιο δὲν εἶναι καθόλου εὔκολο -, πώς γίνεται καὶ οἱ πτωχεύσεις νὰ συμβαίνουν σὲ περιόδους «ἀναπτύξεως», ὅπως π.χ. ἐπὶ Τρικούπη. Οἱ «ὑποδομὲς» καὶ ἡ «ἀνάπτυξη» εἶναι πλέον ἀταβιστικὰ περίπου περασμένα στὸ πετσί μας, ἐξ οὗ καὶ γιατί κανένας δὲν προβληματίζεται μ’ αὐτά. Καὶ ἐπειδὴ σήμερα τοὺς «προγραμματισμοὺς» καὶ τὰ νούμερα τὰ κάνουν οἱ κομπιοῦτερ ἀπὸ τὶς ἀντίστοιχες περιοχὲς ἔχει ἐξοβελισθεῖ πλήρως καὶ τὸ ἐλάχιστο ἴχνος ἀναγκαιότητος μυαλοῦ. Ὁ κάθε πολιτικὸς μπορεῖ νὰ πατήσει μερικὰ κουμπιὰ ἑνός κομπιοῦτερ καὶ νὰ βγάλει τὸν πιὸ βαρύγδουπο λόγο στὴν Βουλὴ περί…΄»ἀναπτυξιακῆς πολιτικῆς». Κοντὰ στὰ μεγάλα «προγράμματα», ἀκολουθοῦν καὶ τὰ μικρά. «Ἀνάπτυξη» ἄνευ ἀποτελέσματος ἐπὶ δεκαετίες στήν Ἑλλάδα, «ὑπερανάπτυξη» ἄνευ νοήματος καὶ στὴν Λευκάδα. Πάντα φταίει ἡ ἀνεπάρκεια τῶν «ὑποδομῶν». Ποτὲ τὸ μυαλό.

  Ἰδοὺ ὅμως μιὰ μικρὴ εἴδηση ἀπὸ τὴν «Καθημερινή» τῆς 7ης Μαῒου, πού ἔρχεται νὰ διαψεύσει τὰ πράγματα:

  «ΔΑΝΙΑ : χίλια ἑπτακόσια ποδήλατα τέθηκαν ἀπὸ χθὲς δωρεὰν στὴ διάθεση τῶν κατοίκων καὶ τῶν ἐπισκεπτῶν τῆς Κοπεγχάγης, ἀνακοίνωσε ὁ Ὅλε Βεσούγκ, ἐκπρόσωπος τῆς ὀργάνωσης bycyclen. Πρόκειται γιὰ τὴ δεύτερη συνεχόμενη χρονιὰ πού ἡ ὀργάνωση προχωρεῖ στὴν ἐνέργεια αὐτή, ἡ ὁποία ἔχει ὡς στόχο νὰ μειώσει τὴ ρύπανση καὶ τὸ θόρυβο στὴ δανικὴ πρωτεύουσα.»

  Ἡ Δανία εἶναι χώρα πού ἔχει τὶς ὑποδομές. Δὲν θέλει ὅμως, λέει, ἄλλη χρήση δρόμων καὶ οὔτε μεγαλύτερους δρόμους. Θέλει νὰ καταργήσει κι αὐτούς πού ὑπάρχουν καὶ τοῦτο ἀκριβῶς ἐξ αἰτίας τοῦ μεγάλου τουριστικοῦ ρεύματος πού ἔχει. Οὔτε ἡ Ἀγγλία, ἡ Σουηδία, ἡ Φινλανδία καὶ πολλὲς ἄλλες χῶρες ἐννοοῦν νὰ «ἀναπτύξουν» μὲ «ὑποδομὲς» καὶ δρόμους τὶς τουριστικὲς περιοχὲς των. Στὸ «LAND DISTRICT» στὴν Ἀγγλία, μιὰ ἐξαίρετη περιοχὴ φυσικοῦ κάλλους, ὅπου βρίσκεται τὸ σπίτι τοῦ RASKIN, οἱ δρόμοι εἶναι κατάλληλοι σχεδὸν μόνο γιὰ μοτοσακά. Ἀλλὰ φαίνεται πώς οἱ ἄκρατοι καπιταλιστὲς Ἀγγλοι δὲν ἐννοοῦν νὰ διδαχθοῦν ἀπὸ τὴν νοοτροπία τῶν ἑλλήνων ἀναπτυξιολόγων.

  Μιὰ ἀπέραντη θάλασσα ποδηλάτων κατακλύζει τὶς πόλεις τῆς Ὀλλανδίας. Ἕνα ὡραῖο θέαμα χάους, ὅπου ἂν δὲν προσέξεις τὴν θέση πού ἀφήνεις τὸ ποδήλατό σου, εἶναι μᾶλλον ἀδύνατο νὰ τὸ ξαναβρεῖς. Καὶ στὴ Γερμανία μπορεῖς νὰ πᾶς ὁπουδήποτε μὲ ποδήλατο, χωρὶς νὰ χρειασθεῖ νὰ κατέβεις οὔτε μιὰ φορά. Γιὰ τὴν Κοπενχάγη τώρα οἱ δανοὶ ἀναπτύσουν πιὸ προχωρημένα συστήματα, οὐσιαστικὰ ἡ προσπάθεια ἀριθμεῖ ἡλικία κάποιων χρόνων. Ποδήλατα μὲ παρκόμετρα καὶ μὲ μικρὰ ὑπόστεγα γιὰ τὸ κρύο, ὅπου μπορεῖς νὰ νοικιάσεις ἕνα ποδήλατο ἀπὸ τὸ ἕνα παρκόμετρο καὶ νὰ τὸ ἄφησεις σὲ ὁποιοδήποτε ἄλλο θέλεις. Μικρὸ πρόβλημα ἂν δὲν τὸ ἀφήσεις, δηλαδή μὲ τὶς κλεψιές, καὶ τοῦτο ὅμως μὲ τὶς σύγχρονες κάρτες θὰ λυθεῖ. Αὐτά οἱ ἔχοντες τὶς ὑποδομές.

  Καὶ τί θέαμα ἀντικρύζει ὁ τουρίστας μπαίνοντας στὴν Λευκάδα; Ἕνας σωρὸς μεταχειρισμένων παληοσίδερων μὲ ὑψηλή τοξικότητα τὸν ὑποδέχεται στὴν παραλία καὶ πού καὶ πού κάποια ψυχολογικὰ ἀτυχήματα μὲ βαρύγδουπες BMW καὶ μερτσεντές. Τέτοια βαρύγδουπα αὐτοκίνητα γιὰ ἕνα νησὶ μήκους τριανταπέντε χιλιομέτρων, μὲ κλῖμα μεσογειακὸ καὶ μιὰ ἐπίπεδη ἐπιφάνεια, ὅπου μ’ ἕνα σύγχρονο ποδήλατο μπορεῖ νὰ πάει κανεὶς ἄνετα ὡς τὸ Βλυχὸ καὶ τὸν Ἅγιο Νικήτα.

  Δύσκολα θὰ πεισθεῖ ὁ τουρίστας πώς ἔρχεται σ’ ἕναν χῶρο ὑψηλῆς τουριστικῆς εὐαισθησίας. Προσέχοντας μάλιστα καὶ τὶς φρεσκοκλεισμένες λακκοῦβες στοὺς δρόμους γιὰ τοὺς δύο μῆνες πού θὰ εἶναι αὐτός ἐδῶ, δὲν θὰ δυσκολευθεῖ νὰ καταλάβει πού ἔρχεται. Τοὺς ἄλλους δέκα μῆνες οἱ λακκοῦβες πρέπει νὰ ὑπάρχουν γιὰ τοὺς ἰθαγενεῖς, γιὰ ν’ ἀναπτύσσεται καλύτερα ἡ ὑπηρετική τους συνείδηση. Νὰ πέφτουν μέσα μὲ τ’ αὐτοκίνητά τους καὶ νὰ σκοτώνονται, νὰ τὰ βάζουν μέ…τὸν Θεὸ καὶ μὲ τὴν τύχη, τὸ ἔργο τῆς πολιτικῆς ὑποδούλωσης νὰ ὑπηρετεῖται ὑποσυνειδήτως καλύτερα. Μέθοδοι κοινωνικῆς καταπίεσης καὶ εὐτελισμοῦ πρὸς ἐξασφάλιση τῶν ψήφων.

  Καὶ ἂν μάλιστα ὁ νοήμων τουρίστας μας πάει ὓστερ’ ἀπ’ αὐτά μιὰ βόλτα στὸ Πόρτο Κατσίκι καὶ ἰδεῖ νὰ διανοίγονται λεωφόροι τῶν εἴκοσι μέτρων, εὔκολα θὰ καταλάβει γιατί ὁ κ. Παπανδρέου ἀπὸ τὰ 50 δὶς πού παίρνει ἐπιδότηση ἀπ’ τὴν ΕΟΚ , τὰ μισὰ τὰ δίνει στὸν «χῶρο τοῦ βιβλίου», δηλαδή σ’ ἕνα χῶρο πού δὲν ἐλέγχει. Γιὰ τὴ μόρφωση καὶ τὴν «ἄνοδο τοῦ λαοῦ» βέβαια. Ποτὲ γιὰ τὶς ἐκλογές καὶ τὴν κατοχύρωση τῶν πόστων.

  Ὁ τουρίστας μας θὰ φύγει γεμάτος ἥλιο καὶ νοσταλγία καὶ μὲ τὴν ἀπόλυτη βεβαιότητα πώς εἴτε Τρικούπης, εἴτε «λῆντερ» τὰ πράγματα μὲ τὶς «ὑποδομὲς» στὴν Ἑλλάδα παραμένουν τὰ αὐτά. Καὶ μὲ τὴν κρυφὴ βέβαια σκέψη, πώς τὸ μόνον κινοῦν στὴν ζωὴ ὅσο καὶ στὸν τουρισμό, παραμένει δυστυχῶς πάντα τό…ἀεικίνητον.

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «χαζό παιδί-χαρά γεμάτο»

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα φετινό σχετικό βιβλίο:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kedros.gr/product_info.php%3Fproducts_id%3D8810&ved=2ahUKEwihvYKTlJzcAhXIbZoKHQpnC1cQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw0UJ9HE31xBMW_vULCsEhNB

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και το πιο δικεδαστικό λογοτεχνικό βιβλίο που έχω διαβάσει για το θέμα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789602631089-page-martin-astarti-pos-egina-blakas-172991&ved=2ahUKEwjr8te2lpzcAhUDKpoKHTTpC10QFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw0z4JfJpWCIx4CzuoN7r6bt

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να μνημονεύσουμε και δύο αξιαγάπητους ηλίθιους: «Μπουβάρ και Πεκισέ».
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.lemoni.gr/bookshop/125052_%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25B2%25CE%25AC%25CF%2581-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CF%2580%25CE%25B5%25CE%25BA%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25AD.htm&ved=2ahUKEwjEt8nVl5zcAhXhJJoKHQFpDbUQFjAFegQIARAB&usg=AOvVaw1S8VfPBkGANXT4UF1VkVrP

 65. loukretia50 said

  «Γελᾷ δ’ ὁ μωρός, κἄν τι μὴ γέλοιον ᾖ»

  Murillo – NIÑO SONRIENDΟ https://1.bp.blogspot.com/-WS0byE3Pv9g/Ub3xYF6k1mI/AAAAAAAARRk/_H5sgkxFhqk/s1600/Art+Pin+XVII+Murillo+Bartolome+Nino+sonriendo.gif

 66. ΣΠ said

  http://www.news247.gr/kosmos/to-parapatima-toy-gioynker-kai-to-dimosiografiko-bullying.6632651.html
  Αυτό θα μπορούσε να είναι μεζεδάκι για αύριο. Στο άρθρο του λινκ γράφει ότι ο Γιούνκερ πάσχει από sciatica, λες και είναι καμμιά εξωτική ασθένεια. Θα μπορούσαν να ρωτήσουν να μάθουν ότι είναι απλώς ισχιαλγία.

 67. ΣΠ said

  65
  «Γελάει το μωρό, κάντε το να μη γελάει», Μαντάμ Σουσού.

 68. ΣΠ said

  Και ένα ακόμα μεζεδάκι από εδώ:

  http://www.news247.gr/kosmos/rama-konta-se-symfonia-me-tin-ellada-osoi-miloyn-gia-prodotes-tha-niosoyn-ntropi.6632656.html
  «Είμαι 100% βέβαιος ότι όταν τα αποτελέσματα τελειοποιηθούν, όσοι μιλούν για προδότες και στις δύο χώρες θα νιώσουν ντροπή»

  Μάλλον εννοούν «οριστικοποιηθούν».

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπούλινγκ κάνουν στους αδύναμους, όχι σε ισχυρούς τύπους σαν τον βαρελόφρονα Γιούνγκερ. Άλλη μια λέξη-καραμέλα.

 70. Μιχάλης said

  Ανάλογη μετάλλαξη με το «αγαθός» υποθέτω πως είχε και η λέξη «ευήθης».

 71. sarant said

  48 Δεν το ήξερα!

  61 Εχουμε γράψει
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/13/xazi/

  66 Ελληνικής ετυμολογίας

  70 Ο ευήθης έπαθε τη μεταβολή της σημασίας ήδη από την αρχαιότητα.

 72. Γς said

  Ετρεχα όλη μέρα στην Αθήνα, στο Λαϊκό για μια μικροεπέμβαση. Ζέστη, κυκλοφοριακό κομφούζιο, πολυκοσμία.
  Δεν είμαι εγώ τώρα πια για τέτοια. Γύρισα στην όμορφη και ήρεμη γειτονιά μας.
  Σώος και αβλαβής που δεν τσακώθηκα και δεν χάλασα την ζαχαρένια μου με τους τρελαμένους.
  Και σταμάτησα στο φαρμακείο για να πάρω τα αντιβιοτικά που μου έγραψαν, πριν πάω να την πέσω για καμιά ωρίτσα.

  Κι ήταν μια σκατούλα που μου τα χάλασε όλα:

  Βγήκα απ το φαρμακείο και βλέπω μια ουρά απ αυτοκίνητα να με περιμένουν μιας και ο δρόμος ήταν φραγμένος από το δικιό μου και ένα άλλο αυτοκίνητο που είχε διπλοπαρκάρει στο μεταξύ άτσαλα στο απέναντι πεζοδρόμιο.
  Και έρχεται κι αυτή.

  -Κυρία μου κλείσατε το δρόμο.

  -Εγώ; Εσείς τον κλείσατε!

  -Μα εγώ πάρκαρα κανονικά. Όχι όμως και σεις που ήρθατε μετά από μένα.

  -Και τι ρόλο παίζει κύριε ποιος ήρθε πρώτος και ποιος δεύτερος; Μου λέτε;

  ______

  Και για να δούμε τι παίζει σήμερα στου Σαραντάκου.

  >Mais si la première vous manque, tout est perdu

  Τουτ ε περντί, ε λε Παραντί!

  Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών έστιν η βασιλεία των ουρανών

  [κοτσάνα ε;]

 73. Γς said

  49:

  Και θυμήθηκα εκείνο το

  -Τρελή είσαι άντρα μου;

  Δεν το καταλαβαίνετε [ούτε οι άλλοι].

  Κολλάει όμως παντού

 74. gpoint said

  Κρίμα…υπήρχαν και τέτοιοι

  Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Μάνου Αντώναρου για τον αδόκητο χαμό του. Πέρα από τη δημοσιογραφική του υψηλή αισθητική, ο Μάνος Αντώναρος αγάπησε και ανέδειξε την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του ΠΑΟΚτσή, παρότι δηλωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού. Καλό ταξιδι Μάνο…

 75. loukretia50 said

  Γς : You need short memory!

  DORY: “This is the Ocean, silly, we’re not the only two in here. ” http://stunningmotivation.com/wp-content/uploads/2016/08/dory-and-marlin.jpg

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δημοσιογράφος ή ψυχίατρος ήταν ο Αντώναρος;

 77. Γιάννης Ιατρού said

  Μόνο οι«αγαθοί» πιστεύουν σε κάτι τέτοια; Παρασκευή και 13 σήμερα, δεν αναφέρθηκε καθόλου, ε;

 78. Jane said

  Για τη Μπαλατσινού που ανέβηκε στα κατσάβραχα να σώσει τη γίδα είπε κανείς; 🙂
  Είναι σχετικό με το θέμα, νομίζω..

 79. Γς said

  Και δεν υπάρχει πιο απολαυστικό από το να παριστάνεις τον χαζό [όταν δεν είσαι]

  Και πόσο εκνευριστικό το αντίθετο:
  Να κάνεις τον έξυπνο [όταν δεν είσαι].

  Εγώ έκανα το πρώτο [εξ απαλών ονύχων που λένε]

  Και μου ’μεινε

 80. sarant said

  74-76 Άκουσα καλά λόγια από πολλούς.

 81. Αρχαιοελληνιστής said

  Να μάς πεί ο λαλίστατος Ιατρού γιατί παριστάνει τον χαζό και καμώνεται πως δεν είδε ότι το αξίας 5.000 λιρών αρχαιοελληνικό φόρεμα που φορούσε σήμερα η Μελάνια δίπλα στον Ντόναλντ μάγεψε την Βρετανία αλλά και την Αμερική. Κι ότι όλα τα ΜΜΕ με αυτό ασχολούνται τις τελευταίες ώρες…

  Να μάς πούν και οι μεταλληνιστές (Blog-oti-nanai, Ριβαλντίνιος κλπ) γιατί οι Αγγλοσάξωνες εκσπερματώνουν με ο,τιδήποτε παραπέμπει στον Αρχαιοελληνικό Πολιτισμό, ενώ γράφουν στα παπάρια τους ο,τιδήποτε συνδέεται με την φιλτάτη Ορθοδοξία, όπως π.χ. τα μελανά ράσα των καλογήρων, τους λιπόσαρκους αγίους μας που δεν πλενόντουσαν ποτές, τις βυζαντινές μας εικόνες που μοιάζουν με χαλκομανίες γιατί αγνοούν την προοπτική, τους διά Χριστόν σαλούς μας που αυτοεβασανίζοντο για την Δόξα του Κυρίου κλπ – κλπ

  ΥΓ: Αγαπητέ κύρ Γιάννη (σχόλιο 79, Γς) από την Ραφήνα, διάβασα το χρονογράφημά σας με τίτλο «Φροντιστήριο» (στο οποίο μάς παραπέμπετε) και μού άρεσε πάρα πολύ. Ιδιαιτέρως με συγκίνησε το ότι ομολογείτε πως είχατε την τάση να ερωτεύεστε τις ιερόδουλες με τις οποίες πηγαίνατε, διότι κι εγώ το ίδιο ακριβώς πάθαινα στα νιάτα μου. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που με λέγανε χοντρομαλάκα οι φίλοι μου, κατά την γνωστή παροιμία που κυκλοφορούσε στην εποχή μας: «Ο ηλίθιος όταν καυλώσει νομίζει ότι ερωτεύτηκε, και η χαζοβιόλα όταν την φλερτάρουν για να την πηδήξουν, νομίζει ότι της κάνουν πρόταση γάμου…»

 82. ΣΠ said

  74
  Ο Μάνος Αντώναρος έγραφε για ένα διάστημα στον αθλητικό ιστότοπο gazzetta. Δύο άρθρα του για τον ΠΑΟΚ:
  http://www.gazzetta.gr/football/article/577175/o-teleytaios-prigkipas-toy-paok
  http://www.gazzetta.gr/article/577745/oi-idromenes-palames-ki-o-gkarsia

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  71β. Μα όλα πχια ; 🙂 Ναι ,όλα! 🙂 🙂

  17γ 70 >>Ο ευήθης έπαθε τη μεταβολή της σημασίας ήδη από την αρχαιότητα
  ο ιδιώτης μάλλον άλλαξε με τον καιρό αν και δανεισμένος κρατάει την ηλιθιότητά του 🙂

 84. Γς said

  81:

  Ωχ, μωρέ αδελφέ μου.

  Αυτό κατάλαβες, από αυτήν την παιδική μου εμπειρία;
  Το λέω καθαρά
  “Ποτέ δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα της πόρνης ως ερωτικής παρτενέρ”.

  Και όντως δεν πήγαινα με πουτάνες. Μου ήταν αδύνατο!

  Και σταμάτα να κάνεις μπανιστήρι

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Σκέψου, και θα πεθαίνεις σαν διωγμένος εγκληματίας,
  μιμήσου και θα ζεις ευτυχισμένος σαν βλάκας »
  Μπαλζάκ
  https://el.wikiquote.org/wiki/%CE%92%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1

 86. Γιάννης Ιατρού said

  81a

 87. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Η βλακεία είναι ανίκητη» το είπαμε;

  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=186298

 88. Νέο Kid said

  74. Κάνεις λάθος. Όλοι εμείς οι γνήσιοι Παναθηναϊκοί αγαπάμε και σεβόμαστε τους γνήσιους παοκτζήδες . Απλά εσύ ΔΕΝ είσαι γνήσιος παοκτζής, αλλά γιαλαντζί , δήθεν.

 89. leonicos said

  Ξαναμπήκα, να δω τι κάνατε όλες αυτες τις ώρες

 90. sarant said

  86 🙂

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  86. κλισεδιά η πλισεδιά! 🙂

 92. leonicos said

  @ 79

  Γς, υπερβάλλεις και αυτοεξυμνείσαι. Ταπεινά!

 93. leonicos said

  Τζι…

  τι διαβάζ στο 88 και ακόμα δεν απάντησες;

 94. Αρχαιοελληνιστής said

  Καλώ τον εκλεκτό αναγνώστη κ. Κώστα (87), να διαβάζει πρώτα τα κείμενα στα οποία μάς παραπέμπει, διότι: 1) Δεν είμαστε όλοι οι αναγνώστες αγράμματοι κάφροι. 2) Αποδεικνύει (ο κ. Κώστας) πως δεν αποκομίζει τίποτα από το παρόν ιστολόγιο…

  Γράφει ο κ. Αναστάσης Βιστωνίτης στο άρθρο του στο «Βήμα» στο οποίο μάς παραπέμπει ο κύρ Κώστας: «…Ετσι λοιπόν ο αφορισμός του Αϊνστάιν για τη βλακεία και το Σύμπαν δεν πρόσθεσε τίποτε στα όσα είπε ο Φλομπέρ 100 χρόνια νωρίτερα: πως η γη έχει όρια, όχι όμως και η ανθρώπινη βλακεία.»

  Ο κυρ Αναστάσης προφανώς εννοεί το περίφημο «απόφευγμα» (όπως το έχει χαρακτηρίσει από τον Αύγουστο του 2014 ο ειδήμων κ. Σαραντάκος) Αϊνστάϊν… «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το Σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος…»

  Άν ο κ. Αναστάσης είχε γνώσεις Φυσικής παλαιού Σχολαρχείου, θα «ψυλλιαζόταν» ότι ο Αϊνστάιν ουδέποτε θα μπορούσε να έχει ξεστομίσει τέτοια παλαβομάρα. Κι αυτό, διότι μία από τις βασικές συνέπειες της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητος είναι πως το Σύμπαν είναι Πεπερασμένο και ουχί Άπειρο!..

  Μετά τον κ. Σαραντάκο και τα ellinika hoaxes έχουν αποδομήσει το ανωτέρω απόφευγμα του ΑΪνστάΪν, αντιγράφοντας – προφανώς – τις κορυφαίες και πιό έγκυρες αγγλόφωνες ιστοσελίδες

 95. Πέγκυ said

  Καλησπέρα σας. Ως φανατική Παναθηναϊκίνα (πιό φανατική κι από τον κ. Ριβαλντίνιο) θέλω να καταγγείλω από εδώ το κατάπτυστο αυριανό πρωτοσέλιδο των «Παραπολιτικών» του Μαρινάκη, ότι ο θείος του Αλέξη, Ηρακλής Τσίπρας, ήταν καταδότης της Χούντας.

  Ελπίζω η οικογένεια του μακαρίτη Γενικού Αρχηγού μας κατά την Εποποιΐα του Γουέμπλεϋ, Ηρακλή Τσίπρα, να προσφύγει στην Δικαιοσύνη, διότι θίγονται 3 εκατομμύρια Παναθηναϊκοί

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Απόψε που ήταν η βραδιά/συναυλία προς τιμήν του Λουκιανού Κηλαηδόνη στην πλαζ Βουλιαγμένης που τη βαφτίζουν με τ΄ονομά του:
  Όχι λέμε στους βλάκες,
  όχι γαμώ τους άσχετους
  Όχι λέμε στους βλάκες,
  όχι στους χαζούς

 97. gpoint said

  # 93

  Αγαπητέ Λεώνικε όταν ενός ανθρώπου η πρώτη του χαρά είναι να μην πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ προτιμώ να μην ονοματίσω την δεύτερη…

 98. 60, …Τὸ ἀεικίνητον λοιπὸν μηχάνημα περὶ οὗ ὁ λόγος εἶναι προφανῶς τὸ μυαλό. … Αὐτό πού γνωρίζομε εἶναι ὅτι οἱ ἐναπόθεσεις ἰδιαίτερων ποσοτήτων θερμοδυναμικῆς ἐνέργειας διὰ τοῦ στομάχου ἐλάχιστα συντελοῦν πρὸς κίνηση τοῦ «ἀεικινήτου». …

  Με την ευκαιρία, να επισημάνουμε πως το μυαλό, με μόλις το 2% της μάζας του ανθρώπινου σώματος, καταναλώνει 20% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει το σώμα σε ακινησία. Σε αντίθεση με την μυϊκή άσκηση, η έντονη πνευματική άσκηση δεν φαίνεται να αυξάνει ιδιαίτερα αυτό το ποσοστό (σε περίπτωση που σκεφτόσαστε την μανιώδη λύση σουντόκου ημερησίως ως νέα επαναστατική δίαιτα). Σε σχέση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές της σήμερον το μυαλό απαιτεί ελάχιστη ισχύ, γύρω στα 20 βατ, και μ´ αυτήν είναι ακόμα ανταγωνιστικό για αρκετές δουλειές (πχ αναγνώριση εικόνας). Είχε, βέβαια, πολύ περισσότερο χρόνο να εξελιχτεί.

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  94
  Αγαπητέ μου Αρχαιοελληνιστή, ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις σου. Θέλω όμως να σε καταστήσω κοινωνό μιας ιδιοτροπίας μου. Έχω μια ακατανίκητη ροπή και επιθυμία να ανήκω στην ομάδα των αήττητων, δηλαδή να αμολάω βλακείες. Τούτο όμως έχει ως συνέπεια τα ακόλουθα:

  Αν συνεχίσουμε τη διένεξή μας και με τα ατράνταχτα επιχειρήματά σου καταγάγεις περιφανή νίκη, αυτομάτως εξέρχομαι της κατηγορίας των βλακών, ως ηττηθείς και κατατάσσομαι στην κατηγορία των έξυπνων. Άρα, είμαι και σωστός σε όσα λέω, δηλαδή, εσύ χάνεις.

  Αν, όμως, υποστείς εσύ συντριπτικήν ήτταν, τότε, ο.ε.δ. έχω εγώ το δίκιο με το μέρος μου, οπότε πάλι χάνεις.

  Με βάση το παραπάνω δίλημμα, νομίζω ότι το θέμα πρέπει να κλείσει εδώ και να μη δώσετε συνέχεια. 😉

  Διακόπτω, διότι με φωνάζει η γραία Κώσταινα!!!

 100. ΣΠ said

  98
  Μιχάλη, το έχω παρατηρήσει και σε άλλα λινκ που έχεις βάλει. Στο τέλος μπαίνουν εισαγωγικά («) και τα λινκ δεν οδηγούν στην σωστή σελίδα. Χρειάζεται να σβήσω τα εισαγωικά για να πάω στην σελίδα που παραπέμπεις.

 101. Γιάννης Ιατρού said

  100: Να κοιτάξει το template στο πρόσθετο που χρησιμοποιεί, θά ‘λεγα 🙂

 102. Αρχαιοελληνική, τα “παλαιά Σχολαρχεία” δεν εδίδασκαν Γενική Σχετικότητα, διότι δεν είχε ανακαλυφθεί στον καιρό τους. Ούτε και τα σημερινά Λύκεια την αναφέρουν, από όσο ξέρω. Και πάντως ΔΕΝ συνεπάγεται ότι το Σύμπαν είναι πεπερασμένο• το ζήτημα αυτό είναι, απ´ όσο ξέρω, ακόμη ανοιχτό, και η λύση του εξαρτάται από την παρατηρούμενη πυκνότητά του, που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με την αναγκαία ακρίβεια. (Μπορεί να λέω και βλακείες, δεν ισχυρίζομαι ότι καταλαβαίνω τη Γενική Σχετικότητα.)

 103. Νέο Kid said

  97. Είσαι και ψεύτης ξανά, εκτός κι αν η ηλικία και το αντί-Παναθηναϊκό σου μενος σού έχει φυράνει τελείως το μυαλό και δεν θυμάσαι τίποτα.
  Εγώ πρώτος είχα πει,κι από νωρίς, ότι ο ΠΑΟΚ φέτος άξιζε το πρωτάθλημα.
  Αλλά όταν μας βομβαρδιζεις ακατάσχετα και στο εντελώς άσχετο και άκαιρο,με άσχετα αντιπαναθηναικά κομπλεξάκια, τι περιμένεις; να σου χαριστούμε;
  Για μια καζούρα και μια αξιοπρέπεια ζούμε σ´αυτη την κενονία!

 104. gpoint said

  # 102

  Για το σύμπαν πεπερασμένον πλην άνευ ορίων ήταν η επικρατούσα άποψη προ 40ετίας που ασχολήθηκα, έκτοτε το άφησα στην τύχη του.

 105. gpoint said

  # 103

  Αλλο αν άξιζε (μόνο οι τυφλοί δεν το είδαν) και άλλο τι ευχόσουνα στα σώψυχα, λεβέντη…

  Για τον ΠΑΟ σας τα έγραφα χρόνια τώρα μήπως και βλέπατε την πραγματικότητα που είχατε γίνει παράρτημα του γάβρου και παιχνιδάκι της ΝουΔου αλλά εις μάτην, η προσγείωση τώρα είναι απότομη και έχει δρόμο ακόμα

  Οταν καταλάβεις πως οι ΠΑΟΚτσήδες δεν ζουν με ψευδαισθήσεις αλλά ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ με τις ψευδαισθήσεις τους τα ξαναλέμε

 106. Νέο Kid said

  105. Φυσικά και ευχόμουνα στασώψυχά μου να το πάρει ο ΠΑΟΚ. Μη κρίνεις εξ ιδίων σωψύχων τα σώψυχα των άλλων…
  Δεν φταίει ο Παναθηναϊκός ανόητε που σας ξανά έστησε ο κερατόγερος κι ο χοντρός.
  Αλλά εσυ εκει! Με τον Παναθηναϊκό έχεις το εγκεφαλικό κόλλημα …

 107. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  Είναι γνωστή η δωρική κατάληξη (ονομάτων) σε -δας όπως Ανταλκίδας, Βρασίδας, Επαμεινώνδας, Ηρώνδας, Λεωνίδας, Μαχανίδας, Παγώνδας, Πελοπίδας, Χαρώνδας (όποιος θέλει, ας προσθέσει και άλλα).
  Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την πηγή [που (και) εσείς έχετε παραθέσει]:
  http://www.foundalis.com/grk/EllinikaOnomata.html
  το όνομα Επαμεινώνδας είναι το 76° ανδρικό.
  Επαμεινώνδας: επι + αμείνων (υπερθετικός του αγαθός) + δας
  Ερώτηση:
  α΄ σήμαινε και (εξακολουθεί να) σημαίνει καλοκάγαθος;
  β΄ σήμαινε και (εξακολουθεί να) σημαίνει αγαθιάρης;
  γ΄ σήμαινε καλοκάγαθος και σημαίνει αγαθιάρης;
  Για να ξέρουμε, δηλαδή· να τους δουλεύουμε ή όχι;

 108. 100, 101,
  Α, ευχαριστώ, δεν το είχα πάρει χαμπάρι.

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Μπορεί ένας ανόητος να είναι ευτυχισμένος; Όχι απλώς μπορεί, αλλά σύμφωνα με τον Γουσταύο Φλομπέρ η βλακεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ζει κανείς ευτυχισμένα.»
  Γι΄αυτό όλος ο κόσμος πλέει σε πελάγη ευτυχίας; 🙂
  Το μόνο σίγουρο, είναι ότι οι μεγαλύτεροι βλάκες, είναι οι οπαδοί, κατά πόσο είναι ευτυχισμένοι δεν ξέρω, διατηρώ μεγάλες αμφιβολίες πάντως. 🙂

  Το αναπάντητο ερώτημα, είναι το ποιός είναι έξυπνος, ποιός είναι ο ορισμός της εξυπνάδος; Ο Τράμπ, είναι έξυπνος ή βλάκας; Ο Τσίπρας; ο Μητσοτάκης; ο ελληνικός λαός; (και όλοι οι υπόλοιποι λαοί) ο οποιοσδήποτε θρήσκος;

  Την περασμένη Τρίτη, συζητούσα με την μικρή μου κόρη ακριβώς αυτό το θέμα, τι είναι εξυπνάδα και τι βλακεία, της είχα στείλει την Κυριακή το παρακάτω λινκ με την συνέντευξη του νομπελίστα αστροφυσικού Τζόρτζ Σμούτ (παρεμπ. την Δευτέρα παρακολούθησα την διάλεξή του στο Ίδρυμα Ευγενίδου και ήταν απολαυστικός, μελαγχόλησα μετά σκεπτόμενος πως διδάσκουμε υποχρεωτικά τα οκτάχρονα παιδιά θρησκευτικά και ιστορία κι όχι φυσική) και της ζήτησα να την διαβάσει και μετά να συζητήσουμε τα συμπεράσματά της.

  Ας το θέσω σε μορφή κουϊζ, διαβάζοντας την συνέντευξη του διαπρεπούς επιστήμονα, πώς τον κρίνετε, έξυπνο ή βλάκα και με ποιό σκεπτικό;

  https://www.lifo.gr/articles/science_articles/199507/o-nompelistas-astrofysikos-tzortz-smoyt-mila-sto-lifo-gr-gia-tin-arxi-kai-to-telos-toy-kosmoy

 110. Γιάννης Ιατρού said

  109: Φιρί-φιρί το πας να ανοίξεις συζήτηση, ε; 🤣🤣🤣😎😎😎🤪🤪🤪🤪

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – Τόσες ανούσιες, ανόητες και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις γίνονται, ας γίνει και μια διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση για ένα σοβαρότατο θέμα όπως είναι η εξυπνάδα, αν και δεν τρέφω αυταπάτες. 🙂

 112. Γς said

  110:
  Ας αρχίσουμε απ την MENSA

  https://caktos.blogspot.com/2015/08/blog-post_7.html

 113. Γιάννης Ιατρού said

  112: Όχι ρε Γς, αλλού είναι το ρεζουμέ:
  Τι συμπέρασμα βγαίνει από το γεγονός, ότι αυτός ο νομπελίστας αστροφυσικός (ο Τζόρτζ Σμούτ) που αναφέρει ο Λ. στο 109, που για να πάρει τέτοιο βραβείο κάτι θα του κόβει…, έχει ακόμα (είναι 73 ετών σήμερα!) το σπίτι του σε υποθήκη (το χρωστάει δηλαδή, κάπου $250Κ, βλ. άρθρο/λίκνο στο σχ. 109);

  ΥΓ: Εγώ το καθήκον μου (θρυαλλίδα… κλπ.) το έκανα, τώρα βρέστε τα 🙂 🙂

 114. ΣΠ said

  113
  Για τρελλούς ψάχνεις; 🙂

 115. Γιάννης Ιατρού said

  114: 😎😎

 116. loukretia50 said

  Τζα!!!
  113. μα οι πολύ έξυπνοι δεν ασχολούνται με πρακτικά θέματα… βάζουν άλλους να τα θαλασσώσουν!

  Δεν υπάρχει Planet B (Δεύτερος/ΕναλλακτικόςΠλανήτης)! άπαιχτο!
  .
  Λάμπρο
  H ερώτηση όπως τέθηκε δεν έχει νόημα για μένα.
  Ναι, τον χαρακτηρίζω έξυπνο, γιατί γενικά σκέφτεται όπως εγώ! Και λοιπόν?
  Σημασία δεν έχει αν κάποιος είναι έξυπνος ή όχι, δεν καθορίζεται μόνο από την εξυπνάδα η προσωπικότητα και η στάση ζωής του, αλλά αν είναι σε θέση να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό πρόσωπα και καταστάσεις.
  Η τύχη – και ο θεός των κενών – καθορίζουν το αν θα πατήσει τελικά το κουμπί ένας έξυπνος, ένας βλάκας ή ένας πωρωμένος.
  Ας είμαστε ρεαλιστές αλλά όχι απαισιόδοξοι. ¨Οσο υπάρχουν άνθρωποι θάναι απρόβλεπτοι. Και το απρόβλεπτο μπορεί νάναι και για καλό!

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  113. 🙂 🙂 Λέω γεια και χαρά με αγάπη στο Λάμπρο, αλλά δε θέλω να μου ΄ξηγήσει τπτ αν του πω ότι παίζει,γενικά μιλώντας, και τ΄άλλο «επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία εστί» (Μέγκελε κλπ)

  116 >>Ας είμαστε ρεαλιστές αλλά όχι απαισιόδοξοι.
  Αυτό στον κόσμο μου (κοσμάρα μ λένε άλλοι) είναι γερό δείγμα μη βλακός 🙂

  «Μη θεωρειτε κακία εκείνο που εξηγείται πλήρως από τη βλακεία»

 118. loukretia50 said

  ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Πάντα καλοδεχούμενη η γνώμη των επαϊόντων!
  (Στη δική μου κοσμάρα : άνθρωποι με ψυχή και ανοιχτά μάτια).
  Ειδικά αν με συμφέρει!
  Να υποθέσω ότι πάλι έπεσα έξω στις βιβλιο-αφιερώσεις?

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Οκ, θέσε εσύ το ερώτημα ώστε να έχει νόημα, εμένα μ’ ενδιαφέρει να οριστεί η εξυπνάδα.

  «Ναι, τον χαρακτηρίζω έξυπνο, γιατί γενικά σκέφτεται όπως εγώ!» Ποιόν απ’ όλους, τον Τράμπ, τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, τον ελληνικό λαό, τον οποιοδήποτε θρήσκο ή τον αστροφυσικό;

  «Σημασία δεν έχει αν κάποιος είναι έξυπνος ή όχι, δεν καθορίζεται μόνο από την εξυπνάδα η προσωπικότητα και η στάση ζωής του, αλλά αν είναι σε θέση να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό πρόσωπα και καταστάσεις.»
  Μα αν δεν είναι έξυπνος πώς μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις, κι αν μπορεί να το κάνει ένας βλάκας, τα πρόσωπα που επηρεάζονται τι ακριβώς είναι;

  «Η τύχη – και ο θεός των κενών – καθορίζουν αν θα πατήσει τελικά το κουμπί ένας έξυπνος, ένας βλάκας ή ένας πωρωμένος.»
  Θεωρείς πως το πάτημα του κουμπιού μπορεί να είναι και έξυπνη ενέργεια;

  «Ας είμαστε ρεαλιστές αλλά όχι απαισιόδοξοι.» Μα ο ρεαλιστής δεν είναι απαισιόδοξος, απλά δεν ζεί με ψευδαισθήσεις όπως κάνουν οι βλάκες;

  «Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα είναι απρόβλεπτοι.» Η πράξη δείχνει πως με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι άνθρωποι γίνονται εντελώς προβλέψιμοι {π.χ οι συμπεριφορά μας στα 8 χρόνια επιβολής των φασιστικών μνημονίων και στο τραπεζικό κάπιταλ κοντρόλ).

  «Και το απρόβλεπτο μπορεί νάναι και για καλό.» Μπορεί όμως και για κακό, αυτός που βασίζει στην τύχη την ζωή του τι είναι, έξυπνος ή βλάκας;

  117 – Μείνε στην κοσμάρα σου παλαβό κρι κρί μου και μην κάνεις το λάθος να βγείς από κει, γιατί θα σε πυροβολήσουν βλακωδώς με έξυπνο τρόπο. Το διαφορετικό, είναι κατακριτέο.

 120. Γιάννης Ιατρού said

  119 (τέλος): Ρε Λάμπρο, αφού τα κρι-κρι τα σώνει όλα η Μπαλατσινού 🙂 🙂

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  120 – Aυτά είναι χαζά, το δικό μας είναι έξυπνο και παλαβό και κάτι χαζοβιόλες Μπαλατσινούδες τις τρώει για κρίταμο.☺

 122. loukretia50 said

  Απουσιολόγε, να απαντήσω σε δόσεις ή μονομιάς ? Βγαίνει σεντόνι και θα μπουκώσετε!

 123. loukretia50 said

  119. Απαντάει πρώτα ο Ελύτης.

  «Με τι πέτρες τι αίμα και τι σίδερο

  και τι φωτιά είμαστε καμωμένοι

  ενώ φαινόμαστε από σκέτο σύννεφο

  και μας λιθοβολούν και μας φωνάζουν

  αεροβάτες

  το πώς περνούμε τις μέρες και τις νύχτες μας

  ένας Θεός μόνο το ξέρει…»

  (έστω κι ο θεός των κενών!)

 124. Γιάννης Ιατρού said

  Το σεντόνι;

 125. loukretia50 said

  Λάμπρο,
  1] Νόμιζα πως μιλούσαμε για το συγκεκριμένο πρόσωπο που έδωσε τη συνέντευξη.Μη μου τα γυρίζεις.

  2)«Μα αν δεν είναι έξυπνος πώς μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις,
  Δυστυχώς μπορεί και παραμπορεί… Αρκεί να βρεθεί στην κατάλληλη θέση και με τις κατάλληλες συνθήκες.

  3) κι αν μπορεί να το κάνει ένας βλάκας, τα πρόσωπα που επηρεάζονται τι ακριβώς είναι;
  Ε, δε θα δίσταζα να τους αποκαλέσω βλάκες/ αποβλακωμένους… ( πριν απαγορευτούν κι αυτές οι λέξεις…).

  4) Θεωρείς πως το πάτημα του κουμπιού μπορεί να είναι και έξυπνη ενέργεια;
  Όχι φυσικά, (τα κουμπιά αλέξαινας και war games είναι ειδικότητα άλλων!). Εννοώ πως είναι θέμα τύχης και συνθηκών, αν το πρόσωπο που μπορεί να έχει κάποια στιγμή αυτή τη δυνατότητα , θα είναι έξυπνο, ανόητο ή πωρωμένο….( ή τρελός, πιόνι, ακτιβιστής, ντοπαρισμένος ή…ή..).

  5)«Ας είμαστε ρεαλιστές αλλά όχι απαισιόδοξοι.»
  Μα ο ρεαλιστής δεν είναι απαισιόδοξος, απλά δεν ζεί με ψευδαισθήσεις όπως κάνουν οι βλάκες;
  Οι ρεαλιστές που έχω γνωρίσει στην πλειοψηφία τους έχουν πάθει κατάθλιψη. Οι λίγοι που αντέχουν, βρίσκουν δικλείδες ασφαλείας στα παραμύθια τους ή σε ό,τι τους αρέσει, για να συνεχίζουν να χαμογελούν και να προσπαθούν ( στο μικρό κομμάτι που τους αναλογεί έστω) και σκασίλα τους αν τους φωνάζουν αεροβάτες.

  6) «Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα είναι απρόβλεπτοι.» Η πράξη δείχνει πως με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι άνθρωποι γίνονται εντελώς προβλέψιμοι {πχ η συμπεριφορά μας στα 8 χρόνια επιβολής των φασιστικών μνημονίων και στο τραπεζικό κάπιταλ κοντρόλ).
  Θα παρεκτραπώ χοντρά και θα βροντοφωνάξω : Αμ δε! Σόγια –σόγια παλαβοί και στην κρίση! (αυτολογοκρίθηκα!). Πολυεπίπεδη η μετάλλαξη.
  Μπορείς να προβλέψεις τη συμπεριφορά κανενός? (‘Ϊσως μόνο των πολιτικών : σταθερά απρόβλεπτη, ώστε να εξυπηρετεί το συμφέρον τους – αλλά ας μην το πάμε εκεί).

  7) «Και το απρόβλεπτο μπορεί νάναι και για καλό.» Μπορεί όμως και για κακό, αυτός που βασίζει στην τύχη την ζωή του τι είναι, έξυπνος ή βλάκας;

  Άστεγος μάλλον, ή πρόσφυγας. Μόνο όσοι δεν ελέγχουν καθόλου τη ζωή τους το κάνουν.
  Είπαμε : Ρεαλισμός. Και στο καζίνο ακόμα επιβάλλεται! ‘Επειτα άλλο τύχη, άλλο μοίρα! Ο μοιρολάτρης είναι αξιολύπητος, αυτός που πιστεύει στης τύχης τα γυρίσματα κι εστιάζει στη θετική πλευρά, μπορεί να χαρακτηρίζεται βλάκας αλλά ζει καλύτερα! (κσι ονειρεύεται!)

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120*. Ρε συ αυτό που στραβοκοιτάει τη Μπαλατς είναι απλό κατσίκι.
  Τα κρικρι/οι αρχαίοι αίγαγροι, είναι κυρίως στη Σαμαργιά αν και κάπου κι αυτή η άγρια ράτσα μπαστάρδεψε(είπε ο φύλακας τότε επεξηγώντας για τα συρματοπλέγματα που έχουν τοποθετήσει απέξω, σε σημεία πλαϊνών προσβάσεων ζώων στο Φαράγγι) από …συγκύληση με ερωτικούς φυγάδες από τα ελεύθερα μεν αλλά υπό εποπτεία βοσκού αιγοειδή κοπαδιού.

  *Το σωστό λινκ (με τα σχόλια-ναμησουμείνειαντερο):

 127. loukretia50 said

  Λάμπρο
  ας μην το τραβήξουμε, δεν αντέχω σοβαρές συζητήσεις (απαντάει καθόλου στην ερώτηση)?

  Για μένα η εξυπνάδα είναι μάλλον θέμα οπτικής γωνίας… αν έχεις παρωπίδες , αν τα βλέπεις θολά ή διπλά (χικ!), αν βοηθάει και το τρίτο μάτι…
  Και προσαρμοστικότητας! ΛΟΥ

  ΥΓ. Και πέρνα έστω τώρα απ΄το χορό! τέτοιο στήσιμο δεν έχω ξαναφάει!

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Ok το σταματάμε, έτσι κι αλλιώς οι σοβαρές συζητήσεις είναι πιο σπάνιες κι απ’ τα κρι κρι,☺ άλλωστε δεν έθεσες καν το ερώτημα με το νόημα που θέλρις, τι συζήτηση να κάνουμε περί εξυπνάδας.
  Όσο για το «στήσιμο» συγγνώμη αλλά τάϊσα και πήγα βόλτα τον σκύλο μου, βλέπεις αυτός δεν καταλαβαίνει από αβρότητες.☺

  Σας αφήνω, πάω να παίξω μπιρίμπα με την οικογένεια.☺

  Υ.Γ – Άλλο πως σκεφτόμαστε κι άλλο πως πράτουμε, έτσι δεν είναι;

 129. NIKOS NIKOS said

  silly προέρχεται από το σιλλός = αναφάλλαντος, μώμος. κακολογία και χλευασμός (από το λεξικό των σπάνιων λέξεων του Ησύχιου.
  Από το χάος>χάFος έχουμε τις λέξεις χάγιος>άγιος αλλά και χάος>χαίνω> γαίνω, αγαυός, αγάομαι, άγαμαι, αγάσσομαι, αγασός, αγαθός και αζαθός (κυπριώτικα). Αγάθων ένας από τους υιούς του Πριάμου, Αγαθοδαίμων ποταμός(παραπόταμος)
  που εκβάλλει στο Μεγάλο Δέλτα του Νείλου, Αγαθονήσι νήσος νότια της Σάμου.
  Αγαθός και παρθένος λέξεις συνώνυμες έντονης θρησκευτικής πίστης εκπέμπουσες.
  Μετά άλλαξαν το νόημά τους ποικιλιτρόπως.
  Από το χάος>χάFος έχουμε επίσης και τη λέξη havoc=χάος στην αγγλική και hava στην τουρκική= ο αήρ, ο αιθέρας, το κενό.
  Επίσης και το χαϊβάνι με την έννοια του χαμένου..

 130. sarant said

  129 Κι ο Άγγελος ο Χάγιος είναι χαώδης άγιος;

 131. NIKOS NIKOS said

  Χάος=ΘΕΟΣ
  Η ιερότερη λέξη της ελληνικής γλώσσας αμετάφραστη σε όλες τις διαλέκτους του πλανήτη και υπεύθυνη για το σχηματισμό αμέτρητων άλλων λέξεων.

 132. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  126 ,,,συγκύληση με ερωτικούς φυγάδες…

  Αιξώλης και προώλης 🙂

  131 …λέξη της ελληνικής γλώσσας αμετάφραστη σε όλες τις διαλέκτους του πλανήτη…

  Να υποθέσω ότι στον πλανήτη υπάρχει μία γλώσσα και τα ρέστα είναι διάλεκτοί της, σωστά?

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 β – ΓΗ, Ο ΠΛΛΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.☺

 134. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πλάνη τις των Ελλήνων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: