Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τι μας έμαθαν οι αρχαίοι (Δημ. Σαραντάκος) 17 – Επίλογος

Posted by sarant στο 17 Ιουλίου, 2018


Εδώ και μερικούς μήνες δημοσιεύω αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Σαραντάκου «Τι μας έμαθαν επιτέλους οι αρχαίοι Έλληνες;» που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Γνώση και έχει τον υπότιτλο «Χρηστομάθεια». Κανονικά οι δημοσιεύσεις αυτές γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη.

Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη έβδομη και τελευταία. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Καθώς είναι επίλογος, η σημερινή συνέχεια είναι συντομότερη από τις προηγούμενες, αλλά έκρινα πως δεν θα έπρεπε να λείπει.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ζούμε σε μιαν εποχή που σε πολλά σημεία της θυμίζει τους τελευταίους αιώνες της αρχαιότητας. Όπως και τότε έτσι και τώρα αλλάζει ο τρόπος παραγωγής. Τότε το σύστημα των εποίκων (coloni) και αργότερα των δουλοπάροικων αντικαθιστούσε σιγά σιγά τη δουλοκτησία. Σήμερα ο αυτοματισμός και η πληροφορική αντικαθιστούν τους κλασικούς προλετάριους. Τότε οι παλιές φιλοσοφίες και ιδεολογίες περνούσαν βαθιά κρίση κι ο κόσμος στρεφόταν προς τη θρησκεία, τη μεταφυσική, τη μοιρολατρία, τον μυστικισμό και την ιδιώτευση, για να αντιμετωπίσει τον φόβο, την ανασφάλεια και το άγχος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις μέρες μας. Γι’ αυτό ποτέ άλλοτε όσο σήμερα δεν μας είναι τόσο απαραίτητη η επαφή μας με τα ζωογόνα νάματα της αρχαίας ελληνικής σκέψης, με το καθαρό, ιλαρό φως της Ιωνίας και της Αττικής.

Αν όμως ο αρχαίος κόσμος πέθανε, αν οι ναοί του πυρπολήθηκαν, τα αγάλματα των θεών του κομματιάστηκαν, τα βιβλία των διανοητών του κάηκαν, το αρχαίο πνεύμα δεν έσβησε. Η φωνή του μπόρεσε να φτάσει καθαρή ώς εμάς. Στον τοίχο της κεντρικής πλατείας, στη μικρασιατική πόλη Οινόανδα της Λυκίας, βρέθηκαν χαραγμένα τα παρακάτω λόγια ενός φιλοσόγου, του Διογένους του Οινοανδέως, για τον οποίο το μόνο που ξέρουμε είναι πως ήταν οπαδός του Επίκουρου και έζησε την εποχή των διωγμών των Εθνικών. Χάραξε τα παρακάτω λόγια για να μείνουν για τις επερχόμενες γενιές, «αφού το καλό μήνυμα του βιβλίου σκόρπισε πια». Αρχίζει έτσι:

«Γερνώντας και περιμένοντας κάθε στιγμή να φύγω από τη ζωή, μ’ ένα μελαγχολικό αίσθημα, παρ’ όλη την ευτυχία που έζησα, αποφάσισα να βοηθήσω αυτούς που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Αν ένα ή δύο ή τρία ή τέσσερα ή όσα θέλετε πρόσωπα, δυστυχούσαν και με καλούσαν να τα βοηθήσω, θα έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να τους δώσω την καλύτερη συμβουλή.

 Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άρρωστοι, σαν να έπεσε επιδημία. Άρρωστοι εξ αιτίας των λανθασμένων αντιλήψεων για τον κόσμο. Και, το χειρότερο, μεταδίδουν ο ένας στον άλλο το κακό σαν τα πρόβατα.

 Είναι εξάλλου δίκαιο να βοηθούμε κι αυτούς που θα έρθουν μετά από μας, γιατί κι αυτοί είναι δικοί μας κι ας μην έχουν ακόμα γεννηθεί.

 Ακόμα, η αγάπη μας προς τον άνθρωπο επιβάλλει να βοηθούμε κι όσους ξένους θα περάσουν από εδώ.

 Αφού το καλό μήνυμα του βιβλίου σκόρπισε πια, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον τοίχο για να γράψω πάνω του το φάρμακο που προτείνω στους ανθρώπους:

 Είναι παράλογο να φοβόμαστε τους θεούς.

 Είναι παράλογο να φοβόμαστε τον θάνατο.

 Μπορούμε ν’ αντέξουμε τον φόβο.

 Μπορούμε να φτάσουμε στην ευτυχία.

…………………………………………………………………………………………..

Ο Παλαμάς, στον Δωδεκάλογο του γύφτου, στον Πέμπτο Λόγο, για τον θάνατο των αρχαίων, μας συμβουλεύει πώς να χρησιμοποιούμε σωστά την αρχαία μας κληρονομιά. Πέρασαν πάνω από εκατό χρόνια από τότε και δεν νομίζω πως ακολουθήσαμε τη συμβουλή του. Στα σχολειά μας διδάσκονται τα Αρχαία σαν γλωσσικό μάθημα, και μάλιστα με τον πιο αντιπαιδαγωγικό και αντιπαραγωγικό τρόπο. Η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας διδάσκεται σαν διαδοχή πολέμων και μαχών. Τελικά, βγαίνοντας από το γυμνάσιο και το λύκειο, τα παιδιά μας έχουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αποκομίσει ελάχιστα ψιχία από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, έχουν αποστηθίσει κάποιες μεγαλοστομίες των προγόνων μας, και τους κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού. Ταυτοχρόνως τα περισσότερα έχουν εμβολιαστεί με ισόβια αντιπάθεια για τον Όμηρο, τον Σοφοκλή και τον Θουκυδίδη. Η αληθινή ουσία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος τούς έχει ξεφύγει.

Γιατί αυτό που διακρίνει την αρχαία ελληνική σκέψη και την κάνει τόσο πολύτιμη για μας είναι:

Η αγάπη του ωραίου.

Η αγάπη του ανθρώπου.

Η αγάπη της ελευθερίας.

Η παρρησία.

Η ευθύτητα.

Το μέτρον.

Πιστεύω πως κάποτε οι αρχές αυτές θα διδάσκονται στα σχολειά μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, μα σ’ όλόκληρο τον κόσμο. Και στους τοίχους των σχολικών κτιρίων θα χαραχτούν άλλα ρητά και αποφθέγματα των αρχαίων. όπως του Περικλή:  «Το να μην κυβερνούν οι λίγοι αλλά οι πολλοί, αυτό το λέμε Δημοκρατία».

Ή του Δημόκριτου: «Η φτώχεια με Δημοκρατία είναι τόσο προτιμότερη από αυτό που οι εξουσιαστές ονομάζουν ευημερία, όσο είναι προτιμότερη η ελευθερία από τη δουλεία».

Ή του Επίχαρμου: «Μένε νηφάλιος και να θυμάσαι να δυσπιστείς».

Ή τέλος του Επίκουρου: «Το πιο φριχτό από τα κακά, ο θάνατος, δεν μας αφορά. Γιατί όσο υπάρχουμε εμεις, δεν υπάρχει θάνατος, κι όταν αυτός έρθει, τότε δε θα υπάρχουμε πια εμείς».

Πιστεύω πως στους δύσκολους καιρούς που περνούμε σαν άτομα και σαν έθνος, η μελέτη της υγιούς αυτής φιλοσοφίας, που στηριγμένη στη φύση και στον πραγματικό κόσμο προσπαθούσε να βοηθήσει τον άνθρωπο να βρει μέσα του τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τον φόβο, την ανασφάλεια και το άγχος, είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε. Κι αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη στείρα προγονοπληξία, προγονολατρία και πατριδοκαπηλία.

Όπως λέει κι ο Κωστής Παλαμάς στον Δωδεκάλογο του γύφτου:

Κι όποιος δούλος σας θα γίνει
και σας πάρει καταπόδι, ή ένας μόνος ή όλο γένος
θα σβηστεί με σας.
Και μονάχα όποιος μαζί σας
δε θα χάσει τον εαυτό του
και θα κόψει μόνο τ’ άνθια σας
για να στεφανώσει τα μαλλιά του,
μόνο εκείνος εδώ κάτου
στολισμένος θα τραβήξει σα γαμπρός,
θα τραβήξει στολισμένος με τη χάρη σας,
θα τραβήξει εμπρός!

Μάθε: η προκοπή δεν είναι για τους δούλους
κι όσο θένε οι δούλοι αφέντη ας έχουν
τον αφέντη κάθε πλούτου κι ομορφιάς.
Μάθε: η προκοπή για τους ελεύθερους,
για μας!

Σαν κι εμάς τους γύφτους θα διαβείτε,
σπέρνοντας το σπόρο των ελεύθερων
και την καταφρόνια της σκλαβιάς,
όποιας, μ’ όποιο όνομα σκλαβιάς
κι έτσι κι από σας θα να ’ρθει ο κόσμος
πιο κοντά σ’ εμάς.

Οι Αθάνατοι κι οι Ωραίοι θα βοηθήστε
των εθνών τη στράτα!
Μα οι Αθάνατοι κι οι Ωραίοι δε θα δώστε
πόδια στα έθνη και φτερά και νιάτα.
Πόδια και φτερά είναι των εθνών,
τα φτερά τα πόδια και τα νιάτα.

Οι Αθάνατοι κι οι Ωραίοι θα βοηθήστε
των εθνών τη στράτα
σαν τ’ αστέρι πού έχει χρόνια
χρόνια και καιρούς σβηστεί
μα ορφανό το φως του περπατάει
μες στα απέραντα κι αχνοφωτάει
τον ακούραστο νυχτοταξιδευτή

 

Advertisement

106 Σχόλια προς “Τι μας έμαθαν οι αρχαίοι (Δημ. Σαραντάκος) 17 – Επίλογος”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >Είναι εξάλλου δίκαιο να βοηθούμε κι αυτούς που θα έρθουν μετά από μας, γιατί κι αυτοί είναι δικοί μας κι ας μην έχουν ακόμα γεννηθεί.

  2. Πάνος με πεζά said

    Είναι εξάλλου δίκαιο να βοηθούμε κι αυτούς που θα έρθουν μετά από μας, γιατί κι αυτοί είναι δικοί μας κι ας μην έχουν ακόμα γεννηθεί.
    Σαν περίγραμμα το έχει χρησιμοποιήσει και ο Τσέχοφ στον επίλογο από τις «Τρεις Αδελφές»… Θυμήθηκα μια συγκλονιστική (όπως και οι περισσότερες, άλλωστε) παράσταση τυ Γιώργου Μιχαηλίδη, στο «Ανοιχτό (και κλειστό πλέον..) Θέατρο», στου Γκύζη…
    Τί διαμάντια είχαμε δει εκεί μέσα…

  3. Παναγιώτης Κ. said

    Νικοκύρη, αυτή είναι η λύση! 🙂
    Κάθε φορά που δεν έχεις άρθρο μπορείς να ανεβάζεις αυτό τον επίλογο!

    Τι υπάρχει ως επόμενο από Δημήτρη Σαραντάκο που δεν έχει αναρτηθεί;

  4. cronopiusa said

    ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ :ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ—Από τη συλλογή «Πενθήματα» (1969).

    Κρατάω το απόφθεγμα του Διογένους του Οινοανδέως και

    Νίκος Καρούζος – Ομορφαίνω τη μοίρα
    από την συλλογή Ο ΥΠΝΟΣΑΚΟΣ [1964]

    Οι ποιητές είναι πιο άρρωστοι απ’ τις μητέρες
    κι ο άξιος εύκολα μένει στ’ όνειρο
    κι ο άξιος με γυμνό σώμα πολεμά το επίγειο κράτος,
    πολεμά την τίγρισσα,
    κ’ η θρησκεία κ’ η τέχνη κηλίδες απάνω στο θηρίο
    κ’ οι ποιητές κ’ οι φιλόσοφοι κηλίδες
    ανώφελες και γύρω τους η ερημιά.
    Τρέχει τ’ άγριο ζώο πηδά στροβιλίζει τον τρόμο και τρέφεται με τους φόνους
    και τρέχει το δέρμα του και τρέχουν οι κηλίδες ακίνητες και γύρω τους η ερημιά.

    Καλή σας μέρα!

  5. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    Ωραίο το ρεζουμέ του Δ.Σ. θα το φιλοσοφήσουμε σήμερα…

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
    Και σήμερα θα είμαι ωσεί παρών.

    3 Σκέφτομαι σε 15 μέρες να αρχίσω τα αποσπάσματα από το Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων, βιβλίο για τις εξερευνήσεις.

  7. leonicos said

    Τι σοφος άνθρωπος! Τι υπέροχος άνθρωπος! ΄
    Εμοιασε του γιού του

    Όταν αντιληφθείς την ουσία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος

    θέλεις να εντρυφήσεις σ’ αυτό

    και τότε το συντακτικό και η γραμματική έρχονται και σε βρίσκουν απο μόνες τους.

  8. leonicos said

    Δεν είναι γλείψιμο. Είναι αστειάκι

  9. Γς said

    5:

    >θα το φιλοσοφήσουμε σήμερα

    Ελπίζω άνευ [μπιπ] που έλεγε κι ο Περικλής κατά τον Θουκυδίδη

    Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ …

  10. leonicos said

    Φρονίμεψε και τον Γς στο 1

  11. leonicos said

    Και ήθελα να μιλήσω άσχημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την χονδροειδή απρέπεια να βάλουν ‘κατά λάθος’ πλαστές υπογραφες, αλλά δεν τολμάω. Το νιώθω ασέβεια προς τον πατέρα Σαραντακο.

  12. Πολύ καλός ο επίλογος. Μόνο που ο πατήρ Σαραντάκος κάνει το ίδιο λάθος που κάνουμε όλοι: Ότι μας αρέσει το θέλουμε να διδάσκεται στα σχολεία, ει δυνατόν και στα δημοτικά!
    Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι τόσο πλατειά και τόσο βαθιά, που δεν χωρά ούτε στο Δημοτικό, ούτε στο Γυμνάσιο ούτε στο Λύκειο. Θα έλεγα ούτε στο Πανεπιστήμιο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις φιλοσοφίες, όπως για παράδειγμα η χριστιανική φιλοσοφία. Και δεν εννοώ βεβαίως την «παπαδίστικη» αλλά αυτή που βγαίνει απευθείας από τα Ευαγγέλια και άλλα ιερά κείμενα. Θα μπορούσαμε να πάμε και στον Βουδισμό, τον Ιουδαϊσμό κλπ.
    Τέλος, όταν λέμε να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά στα σχολεία, πρέπει να εννοούμε κατά κύριο λόγο την επαφή με τη γλώσσα. Να καταλάβουμε δηλαδή ότι η γλώσσα που μιλούμε, π.χ, τα παρ’ ημίν μακεδονικά, έχει ρίζες κατευθείαν στον Όμηρο, στον Αισχύλο, στον Θουκυδίδη. Προσφάτως διάβασα μια εργασία του Ιωάννη Κ. Προμπονά, «Αρχαίες Διαλεκτικές λέξεις στα σημερινά ιδιώματα της Μακεδονίας» (Ο Βόρειος Ελληνισμός, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, 1992, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός]. Συνιστώ να την διαβάσουν όλοι, και κυρίως οι …Κατωαυλακιώτες! (εξαιρούνται όσοι …έβγαλαν σε προσφορά, 2 σε 1, Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονική ταυτότητα).

  13. leonicos said

    Δεν καταφεροαι εναντίον αυτών που την υπέγραψαν. Δικαίωμά τους.

    Στην πλαστογραφία αναφέρομαι. Και δεν θα φταίει κανείς.

    Ο κύριος κανείς που λέει και ο Χατζής

  14. leonicos said

    @4 Κρόνη

    Να έχεις τη γλύκα του (του τελευταιου κυρίως)

  15. Γς said

    8:

    Γλείψιμο είναι.

    Σαν αυτό εκείνου του Αθηναίου στον Μέγα Πέρση Βασιλέα που τον είχε ερωτήσει αν αυτός ή ο πατέρας του ήταν ο πιο ευτυχισμένος.

    -Ο πατέρας σου!

    -Γιατί;

    -Διότι εσύ δεν έχεις ένα τόσο σπουδαίο παιδί που είχε αυτός

  16. leonicos said

    @12

    Το πήρες πολύ ζεστά: Έχει δίκιο για τη φιλοσοφία…. Αλλά

    Η αγάπη του ωραιου, της τάξης, του ανθρώπου, της ελευθερίας, της αλήθειας

    διδάσκονται από τη βρεφική ηλικία, πρώτα με το παράδειγμα, έπειτα με τον λόγο.

    Και αυτός που θα τα διδαχτεί έτσι, και θα διαβάσει και θα γράψει.

    Αυτό είναι που λείπει. Όταν το προπορευόμενο αυτοκίνητο πετάει τα σκουπίδια του ΣΚ στο δρόμο κι εσύ δεν το καταγγέλεις, απειδή και να το καταγγείλεις δεν θα γίνει τίποτα, πού να βρεθει αυτή η παιδεία;

    Οι αρχαίοι, όταν εγραφαν, δεν είχαν διαβάσει τους αρχαιότερους. Δεν υπήρχαν. Έγραψαν αυτά που συνειδητοποίησαν από το σπίτι τους και από την κοινωνία που τους περιέβαλλε.

  17. leonicos said

    @15

    Γουσάκο, δεν σου ξεφαύγει τίποτα.

    Βάζω γλείψιμο, για να μου βάζει τα σχόλια πριν από τα δικά σου.

    Αλλά δεν πιάνει, φευ!

  18. leonicos said

    Προσέξατε το φεῦ;

    Γι’ αυτό το έγραψα ετσι

  19. leonicos said

    Μη μου πεις και για την Κρόνη το ίδιο!

    Το ακούω και το ξανακούω το νανούρισμα.

  20. gpoint said

    Υπέροχο και το σημερινό κομμάτι
    Οντως κάποιος τρόπος πρέπει να βρεθεί ώστε με την υποχρεωτική εκπαίδευση να παίδνουν μια μυρουδιά του θησαυρού οι μαθητές. Και για μένα ο καλύτερος τρόπος να γίνει είναι να εφαρμοσθεί η πρόταση για την αντίστροφη διδασκαλία της ιστορίας : η σύγχρονη ιστορία στο δημοτικό (και στο νηπιαγωγείο δεν θα με χάλαγε, θα βρίσκανε και οι πολιτικοί μας επίπεδο ανάλογο με τις επιδόσεις τους) και αρχαία Ελλάδα και μυθολογία στο Λύκειο σε άτομα κατάλληλης ηλικίας για πρόσληψη βαθυτέρων νοημάτων. Θα δινόταν έτσι -κατά την γνώμη μου- ένα ισχυρό κίνητρο στον απόφοιτο να αρχίσει να ψάχνει τα αρχαία κείμενα μόνος του και όχι σαν μάθημα πολλές φορές βαρετό

  21. Corto said

    Χαίρετε!
    Όλη η σειρά με τίτλο «τι μας έμαθαν οι αρχαίοι» είχε μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελεί εφαλτήριο για στοχασμό.

    Μία απορία ιστορικού χαρακτήρα:
    «…του Διογένους του Οινοανδέως, για τον οποίο το μόνο που ξέρουμε είναι πως ήταν οπαδός του Επίκουρου και έζησε την εποχή των διωγμών των Εθνικών.»

    Στην βικιπαίδεια διαβάζουμε ότι ο Διογένης ο Οινοανδεύς έζησε τον 2ο αι. μ.χ.
    Αν όμως ισχύει το παραπάνω, τότε μάλλον μιλάμε για εποχή διωγμών των Χριστιανών, όχι των Εθνικών (εθνικοί οι διώκτες, χριστιανοί οι διωκόμενοι). Για παράδειγμα διαβάζουμε ότι τον 2ο μ.Χ. αιώνα βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε ο Ιουστίνος ο Φιλόσοφος επί εποχής Μάρκου Αυρηλίου.

    Εν πάση περιπτώσει υπάρχει κάποια αντίφαση ανάμεσα στα παραπάνω.

  22. gpoint said

    Να ανεβεί και μια μουσική αντάξια του άρθρου…

  23. Παναγιώτης Κ. said

    Την φράση «μαζί με τα νερά να μη πετάξουμε και το μωρό» την είχα συναντήσει στα πρώτα τεύχη του Αντί στον μακρύ ενδοαριστερό διάλογο που είχε ανοίξει το καλό αυτό περιοδικό. Μου είχε κάνει εντύπωση και από τότε τη χρησιμοποιώ κάθε φορά που νομίζω ότι ταιριάζει.

    Μαζί λοιπόν με τα νερά (πατριδοκαπηλία, προγονοπληξία, προγονολατρία,εθνικισμός) να μη πετάξουμε και το μωρό. (πατριωτισμός, κοινό συμφέρον στο πλαίσιο της κρατικής επικράτειας αλλά και σε διακρατικό επίπεδο)
    Ότι υπάρχουν πατριδοκάπηλοι και προγονόπληκτοι και προγονολάτρες και εθνικιστές δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν μπορεί όμως μαζί με… τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά!
    Στο τέλος τέλος πόσοι είναι αυτής της κατηγορίας για να αξίζουν την μήνιν των υπολοίπων;
    Νομίζω λοιπόν ότι κάτι παίζεται στο δημόσιο διάλογο και αυτό που παίζεται, δεν είναι έντιμο! Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το βρίσκω άρρωστο!
    (Αποφεύγω τη λέξη…φασιστικό γιατί έχει γίνει… πασπαρτού στο στόμα κάθε αδαούς και κάθε ανιστόρητου).

  24. cronopiusa said

    Κλεμμένος αρχαιολογικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας κάτω από καλαμιές

    Εργοτελέματα «Το κύκλωμα» – «Οι τυμβωρύχοι των θεών»

    Τίποτα δεν μας έμαθαν οι αρχαίοι

  25. Κώστας said

    @23: «μαζί με τα νερά να μη πετάξουμε και το μωρό»

    Πρόκειται για γερμανική έκφραση που μαρτυρείται ήδη από τον 16 αιώνα (das Kind mit dem Bad ausschütten). Από εκεί πέρασε στα αγγλικά και πιθανότατα και σε άλλες γλώσσες.

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    ΙΩΝΙΚΟΝ
    Γιατί τα σπάσαμε τ’ αγάλματά των,
    γιατί τους διώξαμεν απ’ τους ναούς των,
    διόλου δέν πέθαναν γι’ αυτό οι θεοί.
    Ώ γη της Ιωνίας, σένα αγαπούν ακόμη,
    σένα οι ψυχές των ενθυμούνται ακόμη.
    Σαν ξημερώνει επάνω σου πρωί αυγουστιάτικο
    την ατμοσφαίρα σου περνά σφρίγος απ’ την ζωή των·
    και κάποτ’ αιθερία εφηβική μορφή,
    αόριστη, με διάβα γρήγορο,
    επάνω από τους λόφους σου περνά.

    Κ. Π. Καβάφης (1911)

  27. Παναγιώτης Κ. said

    Αλήθεια έχουν νόημα οι ιδεολογίες σήμερα; Εννοώ αν αγγίζουν τους νέους κάτω των σαράντα.
    Ποιες είναι οι ουσιαστικές προκείμενες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας;
    Όσο αφορά τους κάπως μεγαλύτερους, μπορούν να καταφεύγουν στις…απαντήσεις που είχαν διαμορφώσει κατά τη νεότητά τους!

  28. Μια και μιλάμε για επιγραφές (είναι η τρίτη φορά ίσως που [δεν] κουβεντιάζουμε την επιγραφή των Οινοάνδων…) και μιας και πρόσφατα το είχαμε κουβεντιάσει: https://www.naftemporiki.gr/story/1372326/dieukriniseis-gia-tin-pilini-plaka-me-tous-stixous-tis-odusseias

  29. Τρίβλαξ said

    Λυπάμαι που αυτό είναι το τελευταίο άρθρο από το βιβλίο του πατρος Σαραντάκου. Ίσως να το ξανασκεφτεί ο Νικοκυρης και να μας συμπληρώσει από τα κενά, που αν έχω καταλάβει σωστα έχει αφήσει.

    Για μια ακόμη φορά, χαίρομαι να σας διαβάζω κύριε Σαραντάκο. Εκτιμώ την εργαςία σας—προφανώς πόνημα αγάπης—αλλα και την παρέα που έχει μαζευτεί γύρω από την ιστοσελίδα: νησίδα πολιτισμού, γνώσης και ευγένειας, ένας Επικούριος κήπος του 21αιωνα. Αν τώρα μέσα από το διαδίκτυο πέρναγε και κανένα τσιπουράκι δεν θάταν κι άσχημα…

  30. Τρίβλαξ said

    23&25:
    Αγγλιστί, «don’t throw away the baby with the bath water».
    Το «να μην καίγονται τα χλωρά με τα ξερά» νομίζω πως αποδίδει την ζητούμενη έννοια καλύτερα από την ξενόφερτη αποπομπή του μωρού.
    Και μια που έγινε αναφορά στο Αντί: θυμάμαι ακόμα τον θόρυβο που είχε δημιουργήσει η εμφάνιση του επι χούντας. (Αυτό και τα 17 κείμενα—θυμάται κανείς ποιο είχε εμφανιστεί πρωτο;) Είχα αγοράσει το πρώτο τεύχος που μου το «έφαγε» φίλος που φοβόταν να το αγοράσει από το περίπτερο.

  31. cronopiusa said

    Το περιοδικό «Αντί» σε ψηφιοποιημένο αρχείο (pdf)

  32. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δημήτρης Σαραντάκος, μακράν το πιο νεανικό μυαλό (και ίσως το μόνο😢) του ιστολογίου. Ένα ιστολόγιο που έχει βαλτώσει στην παρελθοντολογία και την στείρα δογματική αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να είναι αποκρουστικό για τους νέους.

  33. cronopiusa said

  34. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    27- Γιατί πότε είχαν; Για να έχει νόημα κάτι, πρέπει να το κατανοείς, πόσοι είχαν κατανοήσει τότε τις ιδεολογίες τους; (όχι πως τις έχουν κατανοήσει και τώρα δηλαδή.☺).

    Νέοι είναι μέχρι τα 30, μετά μέχρι τα 60 μεσόκοποι και μετά γέροι, τσιμεντομένοι, με σκουριασμένα μυαλά κι απαισιόμυθοι οι περισσότεροι.☺

  35. Ιερόδουλος said

    Α πα πα! τόσοι κρυφορομαντικοί, συναγμένοι σε αυτή τη σελίδα; ποιος θα το πίστευε;

  36. Γιάννης Ιατρού said

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προτείνω στο ιστολόγιο ημέρα ωροσκοπίου και συνεργασία με μέντιουμ ή καφετζού ή οικονομολόγο, ώστε να πάψει να το κατατρύχει η παρελθοντολατρία και να ανοιχτεί στον ωκεανό της μελλοντολογίας.

  38. Μπούφος said

    36 Γιάννης Ιατρού
    γνωρίζετε μήπως το επίθετο του κ. Παντελή, περί του οποίου ο λόγος; :-0

  39. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Είναι αποδεδειγμένο πως στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να ζούν με μύθους και παραμύθια, είτε του παρελθόντος είτε του μέλλοντος που τα εκλαμβάνουν ως αληθινά, γι’ αυτό κι ευημερούν πάνω στην πλάτη τους διάφοροι θρησκευτικοί και πολιτικοί δημαγωγοί παπατζήδες, ενώ κάνουν θραύση σ’ αυτό το άβουλο ανθρώπινο πλήθος, οι πάσης φύσεως καφετζούδες, μέντιουμ, οικονομολόγοι, χαρτορίχτρες, εταιρείες στοιχημάτων, και αστρολόγοι (μπορεί να μη ξέρουν πού βρίσκεται ο Ερμής, αλλά όλοι ξέρουν τον ανάδρομο☺).
    Αυτό που τους τρομάζει, είναι η πραγματικότητα, γι’ αυτό έχουν βολευτεί στην εικονική που τους παρέχει η οικονομική ελίτ για να κλαίνε την μοίρα τους.

    Τι μας έμαθαν οι αρχαίοι τελικά; Κατά τα φαινόμενα, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

  40. Αρχαιοελληνιστής said

    Ρε παιδιά, κοιμάστε όρθιοι; Βοά ο τόπος εδώ στις ΗΠΑ ότι ο μακαρίτης αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης τζούνιορ πήγε στον Άγιο Πέτρο από υπερβολική δόση κοκαΐνης. Τρία σακκουλάκια βρέθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Cleveland, σύμφωνα με την Αστυνομία, αναμεμιγμένα με χαμηλής ποιότητας υποκατάστατα που ίσως προκάλεσαν και τον θάνατο του 34χρονου μεγιστάνα. Αυτή την ώρα γίνεται η νεκροτομή και μέχρι το βράδυ ώρα ΗΠΑ θα έχουμε νέα ανακοίνωση.

    ΡΩΤΑΩ: Τί κάνει ο πολύς κ. Gpoint που σπεύδει αμέσως να μάς ενημερώσει κάθε φορά που το αφεντικό του ο Ιβάν αφήνει καμμιά κλανιά; Τί κάνει η κλίκα του Τριφυλλιού (Ριβαλντίνιο, Κουβάτσος, Νεογίδιος και λοιποί;) Μπρίκια κολλάτε όλοι; Για τον αντιπρόεδρο του ιστορικού Ολυμπιακού πρόκειται…

  41. Alexis said

    #37: Επίσης μία καλή ιδέα Γιάννη είναι να καθιερώσει ο Σαραντάκος κάθε Κυριακή αντί για λογοτεχνικό άρθρο, άρθρο για το «Σαβουροβάιβορ», όπου θα αναλύονται (και λεξιλογικώς) τα τεκταινόμενα της εβδομάδας στο κορυφαίο εγχώριο ρεαλιτοπαίχνιδο του κορυφαίου εγχώριου ρε-αλητο-κάναλου Σκάει (γάιδαρο).
    Εκεί να δεις πιένες που θα γνώριζε το βλόγιον τούτο και κατακόρυφη άνοδο εις τας κλίμακας της Αλέξαινας! 🙂

  42. Γιάννης Ιατρού said

    40: Απ τους ξένους μαθαίνουμε για Σαββίδη-συλλαλητήρια, απ’ τους ξένους πληροφορίες για το θάνατο του γιου του Κόκκαλη. απ’ τους ξένους για απάτες Αλαφούζου, Μελισσανίδη, Μαρινάκη κλπ., αλλά για κάθε κίνηση του Καρανίκα έχουμε πλήρες ρεπορτάζ από τα εγχώρια ΜΜΕ ….

  43. Αρχαιοελληνιστής said

    Εύγε, κύριε Ιατρού (42): Φοβερή παρατήρηση!.. Ακόμα και τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, στα Ελληνοτουρκικά κλπ. από τα Ξένα ΜΜΕ τα μαθαίνετε στο Ρωμέικο. Εύγε, κύριε Ιατρού!..

  44. Παναγιώτης Κ. said

    @16.Leo…μας… καλομαθαίνεις με σχόλια σαν και αυτό και ταυτοχρόνως εγγράφεις… υποθήκες! 🙂 Περιμένουμε να διαβάζουμε όλο και πιο συχνά παρόμοια!

  45. Γιάννης Ιατρού said

    43: Για το Μακεδονικό, κοίταξε να προμηθευτείς εγκαίρως την Κυριακή τη φυλλάδα που προφέρει βιβλίο του αγαπημένου σου ινδάλματος πατριώτη …., αλλά μάλλον στο ILL Οινόη δεν θα τη φέρνουν, ε;

  46. Αρχαιοελληνιστής said

    1) Το Cleveland έχει 7 ώρες διαφορά με την Ελλάδα. Η είδηση για τον Κόκκαλη τζούνιορ πρωτοανέβηκε στις 8.21 μ.μ. της Δευτέρας 16/7, δηλαδή 3.21 τα ξημερώματα της Τρίτης, Ώρα Ελλάδος. Από τότε έχουν περάσει 16 ώρες και ούτε το ΑΠΕ, ούτε το «Πρώτο Θέμα», ούτε το «iefimerida» την έχουν δημοσιεύσει. Ούτε καί πρόκειτα, εκτός αν βγάλει καμμιά ανακοίνωση η Οικογένεια… Μιλάμε για πλήρη Λογοκρισία, αυτή είναι η Ελληνική Δημοσιογραφία…

    2) Κύριε Ιατρού (45), ασφαλώς και δεν πρόκειται να προμηθευθώ την «Real News» την Κυριακή, γιατί το «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα» (κατεβάστε εδώ) είναι ένα κάργα ρατσιστικό βιβλίο και υβρίζει τους εν Χριστώ αδελφούς μας τους Βούλγαρους. Για παράδειγμα, στις σελίδες 109 + 110, γράφει ο φασίστας ο Δραγούμης:

    «Ένα παιδί διηγούνταν πως ο βασιλέας, ύστερα από είκοσι χρόνια πόλεμο, καταπόνεσε το Σαμουήλ και τους Βουλγάρους και πως τύφλωσε δεκαπέντε χιλιάδες αιχμαλώτους, αφήνοντας σε κάθε εκατοντάδα από ένα μονόφθαλμο για να τους οδηγεί, και τέλος, πως βλέποντας την τόση καταστροφή, ο Σαμουήλ πέθανε από το κακό του. Ο Αλέξης τότε γύρισε και είπε στα παιδιά: – Ο Βασίλειος αντί να τυφλώσει τόσους ανθρώπους, πράγμα βάρβαρο, καλύτερα θα έκανε να τους σκότωνε όλους. Έτσι και δε θα βασανίζονταν οι άνθρωποι αυτοί, τυφλωμένοι και ζωντανοί, και θα ήταν αμέσως δεκαπέντε χιλιάδες Βούλγαροι λιγώτεροι στον κόσμο – πράγμα χρήσιμο…»

  47. gpoint said

    Η οικογένεια Κόκκαλη και η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχουν κτυπηθεί σκληρά από την μοίρα στο θέμα των απογόνων, όσοι ξέρουν , ξέρουν, δεν θέλω να πω περισσότερα. Σαν ανταπόδοση τη μοίρας για τα όσα έκαναν στον ΠΑΟΚ….

  48. http://www.efsyn.gr/arthro/oi-slavikes-spoydes-stin-ellada-kai-alla-anekdota

  49. ΣΠ said

    46
    Η ώρα 8:21 PM είναι ώρα Ελλάδας. Το Cretalive το αναμετέδωσε 3 ώρες αργότερα (23:22):
    https://www.cretalive.gr/ellada/brethhke-kokainh-sto-domatio-toy-sokrath-kokkalh

  50. NIKOS NIKOS said

    Οι «αρχαίοι» Έλληνες είναι ασαφής όρος γιατί συνήθως αναφέρεται στους Έλληνες της κλασσικής εποχής αγνοώντας τους προγενέστερους της νεολιθικής και παλαιολιθικής εποχής αποκαλώντας τους πρωτόγονους υποδηλώνοντας κάτι το υποτιμητικό. Οι πρωτόγονοι είναι αυτοί που μας έμαθαν ότι ξέρουμε.
    Η πίστη στον Θεό, ο γάμος και η ταφή των νεκρών ήταν οι θεσμοί που διαχώρισαν τους ανθρώπους από τα ζώα.
    Έτσι ξεκίνησε ο ανθρώπινος πολιτισμός.
    Οι πρωτόγονοι μας απομάκρυναν από τα αρχικά αυτόνομα ζώα της φύσης που ήμασταν και μας ώθησαν στην λατρεία και την πίστη στην θεία πρόνοια. Ο σεβασμός και φόβος στην θεία πρόνοια παγίωσε την εφαρμογή των νόμων και την λειτουργία των θεσμών στην κοινωνία.
    Ο θεσμός του γάμου δημιούργησε εγκρατείς ανθρώπους από τα διάσπαρτα ζευγαρώματα των ζώων. Γεννήθηκαν οι πρώτες οικογένειες, οι πατριές, τα έθνη οι πόλεις κράτη.
    Η ταφή των νεκρών δημιούργησε το πρώτα όρια των ατομικών ιδιοκτησιών.
    Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί προσπαθούν να ανακατασκευάσουν το παρελθόν ψάχνοντας κυρίως συντρίμμια λατρευτικών ναών και σκάβοντας τάφους.
    Οι πρωτόγονοι με ατέλειωτη υπομονή, μεθοδικότητα δημιούργησαν τις πρώτες επιστήμες την γεωργία και την κτηνοτροφία με βάση την γενετική.
    Οι επιστήμες αυτές άλλαξαν την διατροφή δημιούργησαν επάρκεια και ασφάλεια. Μετέτρεψαν τον άνθρωπο σε σιτοφάγο και γαλακτοφάγο. Δημιούργησαν την ανταλλακτική οικονομία και αύξησαν την παραγωγή. Υλοτομία, ορυκτολογία, μεταλλουργία, υφαντική, βυρσοδεψία, ναυπηγική έγιναν οι πρώτες βιομηχανικές δραστηριότητες.
    Οι πρωτόγονοι είναι αυτοί που επινόησαν την ομιλία, την γραφή, την αριθμητική.
    Με την μυθολογία πέρασαν στις επόμενες γενεές διαχρονικές αλήθειες που η μετέπειτα γραπτή ιστορία απέτυχε να μεταδώσει στον ίδιο βαθμό.
    Η δημιουργία των πόλεων με την υπέργεια αρχιτεκτονική και δόμηση, τα πολιτεύματα ώθησαν την ανθρώπινη ματαιοδοξία σε άλλα ύψη.
    Και ύστερα η τελειοποίηση της τέχνης του πολέμου, οι αυτοκρατορίες…
    Μανία για ακόρεστο πλουτισμό, αυτό δεν μπόρεσαν να το ελέγξουν και απέτυχαν παταγωδώς.
    Η κλασσική αρχαιότητα ήταν ήδη σε προχωρημένη σήψη και η φιλοσοφία της προσπάθησε ανεπιτυχώς να καλύψει την δυσοσμία.
    Το παρελθόν μας δεν χρειάζεται εξιδανίκευση ούτε αίσθημα κατωτερότητας. Ούτε ο φόβος για το μέλλον βοηθάει ότι δήθεν θα χάσουμε την κληρονομιά μας αν δεν λάβουμε μέτρα.
    Ας προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και οι πρόγονοί μας θα είναι στην διάθεσή μας σιωπηλοί αλλά ουσιαστικοί όποτε τους αναζητήσει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά. Ένα βιβλίο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας για το καλοκαίρι θα είναι μία καλή ιδέα. Τι λέτε;

  51. Αιμ said

    «Η πίστη στον Θεό, ο γάμος και η ταφή των νεκρών ήταν οι θεσμοί που διαχώρισαν τους ανθρώπους από τα ζώα.»

    Αυτό, ελέγχεται ως ανακριβέστατο

  52. 16, leonicos said…
    #Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε κάπου!

    20, gpoint said…
    #Κάπως έτσι

  53. Μαρία said

    48
    Η μετονομασία έγινε τον Αύγουστο του 2016 όχι του ’15.
    Σε δημοσίευμα του Μαρτίου του 2015 διαβάζουμε:
    Τι γλώσσες θα μάθω;
    Λόγω οικονομικών, κυρίως προβλημάτων -μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε περίοδο ύφεσης και οι φουρτούνες της κρίσης μας έχουν γονατίσει όλους- αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν και οι τρεις κατευθύνσεις του Τμήματος. Προς το παρόν λειτουργεί πλήρως μόνο η κατεύθυνση ανατολικών Σλαβικών φιλολογιών και διδάσκεται εντατικά η Ρωσική γλώσσα, αλλά, πέραν της αυτής, προτείνεται στους φοιτητές, από το Γ΄ εξάμηνο, υποχρεωτικά, μία δεύτερη Σλαβική γλώσσα κατ’ επιλογήν μεταξύ των Βουλγαρικής, Πολωνικής, Σερβοκροατικής και Ουκρανικής. » http://mystudentpass.gr/2015/03/19/%CF%84%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%89%CF%82/

  54. gpoint said

    # 50, 51

    Δυο πράγματα ξεχωρίζουν τον ανθρωπο από τα υπόλοιπα όντα, μπορεί να μετρά και να χαμογελά

  55. Μαρία said

    49
    Σκοτώθηκε σε τροχαίο https://twitter.com/bankingnewsgr/status/1018445871804043266
    Προσέκρουσε η μύτη του σε λευκή διαχωριστική γραμμή, όπως σχολίασε κάποιος.

  56. gpoint said

    ΣΣτα προκριματικά του Τσουλου αποκλείστηκε ο ΑΠΟΕΛ από την Σούντουβα (Λιθουανίας)… λογική κατάληξη της παρουσίας του Αη Δώνη…όπου πήγε τους διέλυσε !

  57. venios said

    40 Πέρα από τα υπόλοιπα, ποιοι πρωτόγονοι επινόησαν τη γραφή και την αριθμητική, και από που προκύπτει αυτό; Και τι σημαίνει «επινόησαν την ομιλία»; Μήπως ξύπνησε κάποιος μια μέρα και είπε: «Παιδιά, είχα μια φοβερή ιδέα, από σήμερα αρχίζουμε να μιλάμε», ή ήπως ήταν μια αργή διαδικασία που κράτησε αιώνες ή χιλιετίες;

  58. Dimi said

    50.Αρχαιοι Έλληνες στην παλαιολιθική και νεολιθική εποχή δεν υπάρχουν από όσο ξέρουμε.

  59. venios said

    57 Εννοούσα απάντηση στο 50, όχι 40 στο σχόλιο, συγγνώμη

  60. Μαρία said

    58
    Την απάντηση την έδωσε το κίνημα Πελασγών απο το 2009 🙂
    http://kinima-pelasgon.blogspot.com/2009/10/blog-post.html

  61. Γιάννης Ιατρού said

    60: 🙂 🙂 🙂

  62. βλακείες ,και κακίες !! που λέει και ο τελευταίος σχολιαστής.

  63. Γιάννης Ιατρού said

    κακόψυχος είναι, τι άλλο να πεί 🙂 🙂 🙂

  64. Νίκος Κ. said

    Εξαιρετικός κι ο επίλογος. Θα υπογραμμίσω ένα σημείο:
    «Σήμερα ο αυτοματισμός και η πληροφορική αντικαθιστούν τους κλασικούς προλετάριους».
    Παρ’ όλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια, αδυνατούμε να ασχοληθούμε και να το καταλάβουμε πραγματικά.

    Θα προτείνω λοιπόν (ελπίζω χωρίς να παρεξηγηθώ, εξαιτίας του συγγραφέως) ένα πρόσφατο άρθρο που (αν μη τι άλλο) δείχνει ότι δεν μιλάμε για έναν θεωρητικό προβληματισμό του μέλλοντος αλλά για ένα καίριο θέμα του παρόντος:

    How the Enlightenment Ends. Philosophically, intellectually—in every way—human society is unprepared for the rise of artificial intelligence. Henry A. Kissinger, June 2018

    https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2018/06/henry-kissinger-ai-could-mean-the-end-of-human-history/559124/

  65. cronopiusa said

  66. cronopiusa said

    Τέλειωσε το μουντιάλ. Εφημερίδα των συντακτών 17-7-18

  67. Φάνης Ιτζόγλου said

    Πολύ ωραίο το άρθρο από τον Δ. Σαραντάκο. Έχει δει με αξιοθαύμαστη οξυδέρκεια και νηφαλιότητα τις ουσίες του αρχαιοελληνικού πνεύματος. Τον Επίκουρο τον ξεπέρασε ένας πολύ μεγάλος Έλληνας στοχαστής του καιρού μας, που οι ακαδημαϊκοί μας επιδεικτικά απόστρεψαν από αντιζηλία το πρόσωπο, ενώ αν τον προλάβαινε ακόμα και ο πολύς Νίτσε θα του ‘κανε μετάνοιες. Αναφέρομαι στον σπουδαίο Δ. Λιαντίνη.

  68. Γιάννης Ιατρού said

    Δεν είμαι βέβαιος για το τί (μας) έμεινς από αυτά που μας έμαθαν οι αρχαίοι, πάντως 2500 χρόνια είχε να πέσει άνθρωπος από τριήρη… 🙂

  69. Αρχαιοελληνιστής said

    Το ιστολόγιο τον έχει ξεμπροστιάσει τον Λιαντίνη σας, κύριε Ιντζόγλου (67) κι όλοι μας έχουμε αντιληφτεί πόσο μεγάλος αντισημίτης ήτο ο μακαρίτης.

    Δεν θα μάς πείτε κάτι για το δράμα του Λιαντίνη ή κάνετε κι εσείς ότι δεν το ξέρετε; Παρότι αυτός ήτο αντίχριστος και μισούσε τον Χριστιανισμό + την Αγία Εκκλησία μας, τόσον η σύζυγός του Νικολίτσα όσον και η κόρη του Διοτίμα εγινήκανε τακτικές καθηγήτριες της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον γράψανε στα αποτέτοια τους. Ούτε τους δικούς του δεν μπόρεσε να πείσει ο Λιαντίνης σας. Πώς θα πείσει εμάς; Σοβαροί να είμαστε κ. Ιντζόγλου μου

  70. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια! Τα λέμε αύριο με το καλό.

  71. Αρχαιοελληνιστής said

    Καλώ τον σοφό Νέστορα του Ιστολογίου, κ. Άγγελο Τσιριμώκο, να βγεί και να μάς πεί αν είναι σωστά αυτά που γράφει ο Πετράκης ο Τσατσόπουλος επροχθές στα «Νέα» του Μαρινάκη για τον αείμνηστο πατέρα του, Γιάννη Μαρή: Ότι και καλά σχεδίαζε να γράψει μυθιστόρημα για τις δύο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του ρασοφόρου φιλαράκου του, Μακάριου Μούσκου, ο οποίος του είχε αποκαλύψει πράματα και θάματα για τους επίδοξους δολοφόνους του, Πολύκαρπο Γεωρκάτζη και Δημήτριο Παπαποστόλου.

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Αν ισχύουν όσα λέει ο Τσατσόπουλος, γιατί κ. Άγγελε ο αλησμόνητος πατέρας σας δεν σάς κληρονόμησε εσάς τις εξομολογήσεις του Μακάριου Μούσκου, ώστε να μή χαθούν διά παντός στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος;

  72. Γιάννης Ιατρού said

    και μία ενδιαφέρουσα άποψη, γιατί δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. Για τους ασχολούμενους με τέτοια ζητήματα συνταξιούχους και άλλους σχετικούς με την οικονομία κλπ. σχολιαστές (πλην Λ[ακεδαιμονίων] 🙂 )

  73. Γς said

    Κι όσο σκέφτομαι που θα έχουν φτάσει το 2060…
    Πως θα ζήσουμε;

  74. gpoint said

    Μόνο ηλίθιοι και απόφοιτοι μιας συγκεκριμένης (σ)χολής δεν καταλαβαίνουνε πως οι συντάξεις και οι μισθοί των Δ.Υ. είναι αυτά που κινούν την αγορά και με μειώσεις αυτών καμία αναθέρμανση της οικονομίας δεν πρόκειται να υπάρξει.
    Η ύπαρξη ολίγων προκλητικά μεγάλων μισθών και συντάξεων εν ονόματι της » ελευθέρας αγοράς» οι οποίες δεν υφίστανται τις μειώσεις που θα έπρεπε συντελούν στην διαμόρφωση μιας πολυκομματικής νομενκλατούρας που διαιωνίζει την κρίση προς όφελός της

  75. Alexis said

    Τσατσόπουλος (;) (!)
    Χούμορ λέμε, χούμορ! 🙂

  76. Φάνης Ιτζόγλου said

    @αρχαιοελληνιστής
    Καλημέρα! Δεν το παρακολουθώ συστηματικά το ιστολόγιο και δεν το ήξερα -συγχωρέστε με. Πάντως, από αυτά που γράφετε συγκεκριμένα εσείς εδώ και, επιπλέον, στο άρθρο που με παραπέμψατε, μόνο στην πλάκα μπορώ να πάρω τη γνώμη σας. Με το συμπάθιο!

  77. Alexis said

    #76: Μην ανησυχείτε. Κι εμείς που το παρακολουθούμε συστηματικά το ίδιο κάνουμε, μονίμως… 🙂

  78. cronopiusa said

    Έργα και Ημέρες των Αρίστων!

  79. Καλημέρα από την συσσυμπρωτεύουσα (η καρδιά μας ανήκει στον ΠΑΟΚ και την πόλη του)

    Εν μικρό διάλειμα να αναπνεύσουν τα ψάρια και τα χταπόδια να αλληλοφορτώσουμε μπαταρίες με την γάτα μου, την Κλάρα (απίστευτη η υποδοχή της ! ), να φέρουμε κάνα ψαράκι στον γιό (φωτό στο φουβου) και κυρίως να ξελαφρώσει η κατάψυξη του ψυγείου στο χωριό από τα χταπόδια- να έχει χώρο για τα καλαμάρια που φτάνουν όσονούπω

  80. Γιάννης Κουβάτσος said

    74: Σωστά. Επίσης πληρώνουν, αναγκαστικά έστω, τους φόρους του, κάτι που δεν συμβαίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην πλειονότητά τους για να μην αδικούμε όσους συνεπείς. (Σ)χολή: ωραίο και ακριβές.
    Κύριε Ιτζόγλου, σπουδαίος δάσκαλος ο Λιαντίνης, το ξέρω εκ πείρας, αλλά θα του έκανε μετάνοιες ο Νίτσε; Δεν ήθελε να ακούει τέτοιες υπερβολές ο μακαρίτης.

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υπάρχει περίπτωση να σχολιάζει με ψευδώνυμο στο ιστολόγιο η Μιράντα Ξαφά;
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.kathimerini.gr/975025/opinion/epikairothta/politikh/giati-prepei-na-perikopoyn-oi-synta3eis&ved=0ahUKEwjo3Pnd1qjcAhVDsqQKHb-mAkgQxfQBCCgwAQ&usg=AOvVaw3jRQdr2fnip1ILyZ9Fvcv3

  82. Φάνης Ιτζόγλου said

    @Γιάννης Κουβατσος
    Ο Νίτσε έλεγε ότι πρέπει να έχεις ζήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν έρθει η ώρα να πεθάνεις να το κάνεις με βούληση. Από αυτή την άποψη μόνο (το «θα του έκανε μετάνοιες» ήταν σχήμα λόγου). Τη φιλοσοφία του την έκανε πράξη, (ξέρετε δεν είναι λίγο αυτό και είναι και δύσκολο να το δει κανείς στον Λιαντίνη, αν δεν ασχοληθεί πολύ), κάτι που ο Νίτσε δεν μπόρεσε -με ισχυρό άλλοθι ότι μια ζωή υπέφερε με την υγεία του. Δεν νομίζω ότι ήταν απλά ένας σπουδαίος δάσκαλος ο Λιαντίνης. Εγώ θα τον πω πολύ σπουδαίο και στιβαρό φιλόσοφο, αλλά γνώμες είναι αυτές.
    Τέλος πάντων, επειδή το άρθρο αφορά άλλο θέμα και πρόσωπο, δεν θεωρώ σωστό να συνεχίσω να μιλάω για τον Λιαντίνη.

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    82: Ακόμα θυμάμαι την ξενάγηση που μας είχε κάνει στην Ακρόπολη και τον καφέ που ήπιαμε μετά στον Λουμπαρδιάρη…

  84. Αιμ said

    72, 77. Ζωγραφίζουμε βλέπω σήμερα 🙂

  85. Αιμ said

    81. Ποιον υποψιάζεσαι ;

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η ευεργετική για το νου γραφή του Δημήτρη Σαραντάκου στις απλές και ουσιαστικές συμπυκνώσεις του πάντα. Το βιβλίο κυκλοφορεί,για λίγα ευρώ να θυμίσω και είναι καλοδεχούμενο για αναγνώστες κάθε ηλικίας.Έχω ικανό δείγμα 🙂

    Οινόανδα
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B1
    και τμήμα της επιγραφής του Διογένη

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    68. >>2500 χρόνια είχε να πέσει άνθρωπος από τριήρη 🙂 🙂
    το λες και …μαεστρία! 🙂

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    81.Η Μιρλάντα Ξου ου (κάνει πως) δεν ξέρει ότι η Επιτροπή Σοφών που τα εισηγήθηκε στο Βρούτσο,ήταν εν πολλοίς η ίδια που τα εισηγήθηκε και στον Κατρουγκαλ και αυτος τους ανανέωσε τη θητεία και ξαναεισηγήθηκαν(;) περικοπές. Ασταδιάλα …
    (Χμ τον Αύγουστο λήγει η διετής θητεία, για να διούμε)
    Στο μεταξύ έχουν προκηρυχθεί κάτι υψηλες θέσεις στην Αναλογιστική Αρχή κλπ (ΑΣΕΠ 5Ε/2017) και δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη. Πρόσφατα στις 11.7 ανακοίνωσαν (μόνο με αριθμό ταπτότητας) τους αποκλειόμενους αλλά πού είναι ο πίνακας κατάταξης των υποψήφιων οεο; (όπως έγινε στις άλλες προκηρύξεις για υψηλόβαθμα στελέχη).
    Ποιος σοφός θα μας σώσει απ΄τους νεοσοφούς, ήμαρτον στο νήμα που είμαστε.

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι όποια κι όποια η Μιράντα Ξαφά, Έφη. Αυτή σταθεροποίησε τις οικονομίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής, ως αρμόδια δουνουτάρια, γι’ αυτό και τρώνε τώρα εκεί με χρυσά κουτάλια και την ευγνωμονούν και πίνουν (ιδιωτικοποιημένο) νερό στ’ όνομά της.

  90. Αρχαιοελληνιστής said

    κ. Φάνη Ιντζόγλου (76 + 82): Ρε άνθρωπε του Θεού, τον χαζό παριστάνεις, ή μάς περνάς όλους για κάφρους; Άσε κατά μέρος τις σχολικές αμπελοφιλοσοφίες περί Νίτσε, και δώσε μας μιά σαφή απάντηση:

    1) Είναι ή δεν είναι μεγάλη ξεφτίλα για το ίνδαλμά σου τον Λιαντίνη ότι ενώ ο ίδιος μισούσε τον Χριστιανισμό και τον θεωρούσε ως τον «Δούρειο Ίππο» των Εβραίων για να εξοντώσουν τον Ελληνισμό, τόσον η σύζυγός του Νικολίτσα Γεωργοπούλου (γνωστή ως… «Χίτλερ», όπως την αποκαλούσε ο ίδιος ο Λιαντίνης…) όσον και η κόρη του Διοτίμα εγινήκανε τακτικές καθηγήτριες της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον γράψανε στα αιδοία τους;

    2) Είναι ή δεν είναι κάργα ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΑ τα αποσπάσματα της «Γκέμμας» που ανήρτησα στις 26 Ιουνίου σε αυτό το Ιστολόγιο; Άσε τις αερολογίες «από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα» και δώσε μας μία απάντηση.

    3) Επειδής είσαι νέος στο Ιστολόγιο, σε ενημερώνω πως ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος έχει αποφανθεί οριστικά (κι όλοι εμείς οι αναγνώστες συμφωνούμε μαζί του) ότι ο μακαριστός Λιαντίνης ήταν ένας μισότρελος αντισημίτης.

    Δικαίωμά σου να θαυμάζεις τον Λιαντίνη, κύριε Ιντζόγλου μου. Εδώ βρέθηκαν χιλιάδες μαζοχιστές που λάτρευαν επί 300 χρόνια έναν αποσυνάγωγο Ραββίνο, ονόματι Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ, για τις παλαβομάρες που αμόλησε και προτιμούσαν να τους ρίξουν στο Κολοσσαίο με τα λιοντάρια παρά να τον αρνηθούν. Παλαβοί θα υπάρχουν πάντα στην πιάτσα…

    Αλλά, κ. Ιντζόγλου μου, δεν θα το παίζεις τρελός για να μήν απαντήσεις στα ερωτήματα που σού θέτουμε: Δώσε μιά σαφή απάντηση και πάψε να παθαίνεις οργασμούς ενθυμούμενος πόσο σάς συνέπαιρνε στο μάθημα ο Λιαντίνης με τις παπαρολογίες που έλεγε.

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: Να μάς πείς γιατί ο Λιαντίνης αποκαλούσε «κακό ομοφυλόφιλο» τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, που είναι ο αγαπημένος συγγραφέας του κ. Σαραντάκου και θαυμάζουμε όλοι εδώ στο Ιστολόγιο

  91. Φάνης Ιτζόγλου said

    Κοιτάξτε να δείτε, αν έχετε υιοθετήσει μια περσόνα παριστάνοντας τον τρελό του ιστολογίου, είναι συγγνωστό ως ένα σημείο βέβαια. Αν όντως πιστεύετε αυτά που γράφετε, και ιδιαίτερα μ αυτόν τον στόμφο, τότε κάτι δεν πάει καλά κι εύχομαι ειλικρινά να το ξεπεράσετε.

  92. Αρχαιοελληνιστής said

    (91): Αέρα – Πατέρα: Όλοι καταλάβαμε ότι δεν απαντάς στις ερωτήσεις που σού κάναμε, για να μήν ξεφτιλιστείς έτι περαιτέρω. Καλό Παράδεισο να έχουμε και θα βρούμε εκεί τον Λιαντίνη να μάς τα εξηγήσει όλα…

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να μιλάς για τον εαυτό σου, Βάτμαν, και να αφήσεις τα αυθαίρετα «όλοι».

  94. Γιάννης Ιατρού said

    91: κε Ιτζόγλου,
    άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί σας, μη δίνετε σημασία στο τρολ του μπλογκ, το οποίο εμφανίζεται με πολλά προσωπεία και εκτός της επιθετικής προβολής των γνωστών προτιμήσεων και δοξασιών του, πολλάκις συνηθίζει και να προσβάλλει πρόσωπα, είτε εν ζωή, είτε όχι πλέον. Το καλύτερο είναι να τον αγνοεί κανείς, όσο κι αν προσπαθεί να προκαλέσει (δηλ. μη ταΐζετε το τρολ).

    Εδώ δεν ενδιαφερόμαστε αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος, αλλά για τα τεκμήρεια ΄’η/και επιχειρήματα που φέρνει.

    Αυτά, γιατί είπατε πως είστε σχετικά νέος στο μπλογκ, για κατατόπιση 🙂

  95. Γιάννης Ιατρού said

    94: …τεκμήρια… 🙂

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89. κόπια κόπια (γνωστή)
    2012 / 2ο μνημόνιο
    «…διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο μια πιο ανταγωνιστική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, πιο εύκαμπτη αγορά εργασίας και πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.»
    και μετά «πουτάνα όλα».Θράσος όλοι αυτοί να βγαίνουν αεράτοι συνεχώς.
    http://www.kathimerini.gr/453920/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-kostos-kai-ta-ofelh-ths-paramonhs-sto-eyrw

  97. Αρχαιοελληνιστής said

    Κύριε Ιατρού (94) απαντήστε εσείς, αφού δεν απαντά ο κ. Ιντζόγλου: 1) Είναι αντισημιτικά τα αποσπάσματα της «Γκέμμας» που ανέβασα; 2) Είναι μεγάλη ξεφτίλα για έναν δεδηλωμένο αντίχριστο όπως ο Λιαντίνης, να του βγούνε η θυγατέρα και η σύζυγος θεούσες; 3) Είναι κατάπτυστος ο Λιαντίνης, όταν αποκαλεί «κακό ομοφυλόφιλο» τον Λαπαθιώτη;

  98. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε Βάταλε, με ξέρεις να ενδιαφέρομαι για τέτοια ιδιαίτερα;
    Μπορεί να έχεις δίκιο ή να έχεις άδικο. Αλλά το πας αλλού, στα γνωστά λημέρια σου, οπότε άλλους σκοπούς, ως συνήθως, εξυπηρετούν τα ερωτήματα που θέτεις.

    Άντε άσε μας, να χαρείς ,,,,

  99. Αρχαιοελληνιστής said

    (98): Απαντήστε μας τότε, αν το καρπούζι είναι ελληνικωτάτη λέξις, όπως απέδειξα πρίν λίγο στην σημερινή ανάρτηση. Προσέξτε τί θα πείτε, γιατί θα γελοιοποιηθείτε. Τα ντοκουμέντα που θα αναρτήσω (και που εσείς δεν θα μπορέσετε να βρείτε ούτε στην 7η μετενσάρκωσή σας) από Τούρκικα Λεξικά είναι αποστομωτικά

  100. Γιάννης Ιατρού said

    99: Χα, χα, για δες και την απάντηση. Αυτά που εσύ μας λες σήμερα, τα έχουμε πει ‘ηδη από το 2010 καπετάνιο. Αλλά προτρέχεις και δεν κοιτάς πρώτα τι έχει *ήδη* ειπωθεί…

  101. Τώρα είδα το (71), και απαντώ παρά τον ιταμό τόνο του :
    Ναι, πράγματι, ο πατέρας μου ο Γιάννης Μαρής σχεδίαζε, όταν πήρε σύνταξη, να γράψει με την ησυχία του και με τη δέουσα επιμέλεια (που δεν μπορούσε βέβαια να τη φροντίσει όταν έγραφε σε συνέχειες για τηην εφημερίδα…) δύο βιβλία: ένα με τις αναμνήσεις του από την Αντίσταση και ένα, ιστορικό μυθιστόρημα αυτό, σχετικά με τις απόπειρες δολοφονίας του Μακαρίου, βασισμένο σε συνεντεύξεις που του είχε πάρει αλλά και σε συνομιλίες του με το Σπ. Κυπριανού. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να γράψει ούτε το ένα ούτε το άλλο…
    Τις συνεντεύξεις του Μακαρίου τις εξέδωσε πολύ πρόσφατα σε μορφή βιβλίου ο εκδοτικός οίκος Άγρα, με τον τίτλο που είχε διαλέξει ο Γιάννης Μαρής για το μυθιστόρημα που θα έγραφε («Σφαίρες για τον Αρχιεπίσκοπο») και με εισαγωγή και επιμέλεια του Γιώργου Λεονταρίτη. Διαβάζεται και σήμερα ευχάριστα και με ενδιαφέρον, αλλά συνταρακτικές αποκαλύψεις δεν περιέχει, ούτε θυμάμαι τον πατέρα μου να υπαινίσσεται ποτέ ότι είχε τίποτε τέτοιο στα χέρια του.

  102. Αρχαιοελληνιστής said

    Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου, κ. Άγγελε (101), ευχαριστώ για την απάντηση. Το θέμα είναι να μάς πείτε εσείς (ο γιός του Γιάννη Μαρή), τί έχετε καταλάβει στα 65 χρόνια που ζείτε σε αυτόν τον Πλανήτη: Αληθεύει ότι τον Γιωρκάτζη τον δολοφόνησε ο Δ. Παπαποστόλου, όπως είναι η κρατούσα άποψις κάτω στην Κύπρο; Κι ότι από τις δύο απόπειρες κατά του Μακάριου Μούσκου, την μέν πρώτη την έκανε ο Παπαποστόλου, την δε δεύτερη ο Γιωρκάτζης;

    ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ: Πώς είναι δυνατόν ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης που ήταν κουμπάρος του Δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου (αυτός είχε παντρέψει τον Γιωρκάτζη με την Φωτεινούλα την Λεβέντη, μετέπειτα σύζυγο του Τάσσου Παπαδόπουλου και μαμά του σημερινού Δημάρχου Λευκωσίας…) να έστειλε τα όπλα στον Αλέκο Παναγούλη μέσα στον Διπλωματικό σάκκο της εν Αθήναις Κυπριακής Πρεσβείας; Μήπως επρόκειτο για γκομενοδουλειά, όπως ακούγεται στην πιάτσα;

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ αν ο αείμνηστος πατήρ σας, Γιάννης Μαρής, είχε απαντήσεις για όλα αυτά και οι πανίσχυροι Αμερικάνοι του δημιούργησαν καρκίνο στον εγκέφαλο για να μή τα βγάλει στην φόρα… ΔΙότι κάτι τέτοιο υπαινίχτηκε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιώργος Λεονταρίτης όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο πρίν λίγες μέρες…

  103. sarant said

    101-2 Να πέσει το μπαν;

  104. Ε, βέβαια.

  105. sarant said

    Έπεσε. Ζητώ συγνώμη από τον φίλο μας τον Άγγελο και θα κοιτάξω να μην επαναληφθεί.

  106. Γιάννης Ιατρού said

    105: Εμ εγώ τον προειδοποίησα στο σημερινό άρθρο (111 β), αλλά το χούι ήταν ακατανίκητο …..

    Αλλά Λερναία Ύδρα είναι …., θέλει τακτικό σφουγγάρισμα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: