Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεταμουντιαλικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 21 Ιουλίου, 2018


Σκοινί κορδόνι το πήραμε, θα μου πείτε, να τιτλοφορούμε τα σαββατιάτικα άρθρα μας ανάλογα με τις φάσεις του Μουντιάλ. Πάντως ο τίτλος είναι ακριβής, αφού το… Μουντιαλόφσκι, όπως το είχαμε βαφτίσει στο ιστολόγιο, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή -και περιέργως δεν τον έχω χρησιμοποιήσει άλλη φορά, ούτε το 2014 ούτε το 2010 δηλαδή.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν το Μουντιάλ, νίκησε η Γαλλία που την υποστήριζαν οι περισσότεροι στον τελικό, έγινε και η τελετή παράδοσης-παραλαβής των τηλεκοντρόλ, και προχωράμε με τους συνήθεις, αν και θερινούς, ρυθμούς.

Πάντως, το σημερινό πιάτο είναι εξόχως θερινό, δηλαδή ελαφρύ-ελαφρύ. Ταξίδευα ως γνωστόν κι έτσι δεν μάζεψα πολλά, και μερικοί απο τους αλιείς μαργαριταριών που είναι τροφοδότες του ιστολογίου προφανώς διακοπεύουν κι έτσι δεν έστειλαν ούτε αυτοί.

* Και ξεκινάμε με ένα μουντιαλικό μεζεδάκι -ή μάλλον μεταμουντιαλικό.

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ σχολιάζοντας την απόφαση για αύξηση των ομάδων που θα συμμετέχουν στην τελική φάση του μεθεπόμενου παγκοσμίου κυπέλλου σε 48 είπε πως είναι «λίγο ρηξικέλευθη αυτή η απόφαση της FIFA». Μάλλον νομίζει ότι ρηξικέλευθη σημαίνει παρακινδυνευμένη, ριψοκίνδυνη. (Μπορεί άλλωστε κάτι να είναι λίγο ρηξικέλευθο; Ίσως μπορεί).

* Η φωτογραφία αριστερά δημοσιεύτηκε στα Υπογλώσσια, μια γλωσσική ομάδα του Φέισμπουκ στην οποία συμμετέχω και είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την εποχή.

Προσέξτε πως οι περισσότερες λέξεις είναι γραμμένες ολόσωστα, αλλά τα λάθη εντοπίζονται σε μία κατηγορία λέξεων: στις ιταλικές. Ενώ οι ελληνικές λέξεις είναι αλάνθαστες, το ίδιο και οι αγγλικές, οι τρεις ιταλικές λέξεις έχουν γραφτεί «σε γκρίκλις», δηλαδή σαν κάποιος να έχει μεταγράψει στο λατινικό αλφάβητο τις ελληνικές λέξεις φρέντο, εσπρέσο και καπουτσίνο αγνοώντας πώς γράφονται στα ιταλικά (αλλά και στα αγγλικά, δηλαδή freddo, espresso, cappuccino)

Η πινακίδα απευθύνεται σε ελληνόγλωσσο κοινό, αφού έχει στα ελληνικά όλες τις αμιγώς ελληνικές λέξεις -που κανείς ξένος δεν θα τις καταλάβει- οπότε υποψιάζομαι ότι γράφει στο λατινικό αλφάβητο τις υπόλοιπες απλώς και μόνο επειδή είναι ξένης προέλευσης -δεν νομίζω ότι έχει κάνει έρευνα αγοράς από την οποία κατέληξε πως οι αλλοδαποί πελάτες παραγγέλνουν μόνο τοστ και μπρέκφαστ και όχι χυμούς.

* Ο Δ. Νανούρης δημοσιεύει στην ΕφΣυν ένα χιουμοριστικό ανάγνωσμα σε συνέχειες, που παίζει με δυο συγγραφείς ονόματι Καραμπίνη και Καραμπέση, που όλος ο κόσμος τους μπερδεύει -διάβασα μόνο την πρώτη συνέχεια, κι έτσι δεν ξέρω αν οι ήρωες έχουν και άλλες ομοιότητες με τους υπαρκτούς Θωμά Κοροβίνη και Περικλή Κοροβέση.

Πρόσεξα ωστόσο μια σχιζολεξία που μας γυρίζει πολλούς αιώνες πίσω. Γράφει ο συντάκτης για να δείξει πόσο εύκολο είναι να μπερδέψεις τα δυο ονόματα: «Σκοπεύεις να ψωνίσεις Καραμπέση κι ανοίγοντας τη σακούλα στο σπίτι βρίσκεσαι τετ α τετ με τον Καραμπίνη και τ’ ανάπαλιν.»

Αυτό το «τανάπαλιν» πράγματι ετυμολογείται απο το αρχαίο «το ανάπαλιν» και «τ’ ανάπαλιν», και έτσι γραφόταν στ’ αρχαία, ως δύο λέξεις, αλλά από τα βυζαντινά χρόνια γράφεται μονολεκτικά και ως μία λέξη το έχουν τα σημερινά λεξικά π.χ. το λεξικό Μπαμπινιώτη.

* Στο ίδιο κείμενο, στην αρχή, διαβάζω: «ουχί στο έσχατο ενδιαίτημα των γεροντοκόρων». Όμως, αν θες να χρησιμοποιήσεις τη δύσχρηστη γενική πληθυντικού της λέξης «γεροντοκόρη», τουλάχιστον γράφε την σωστά. Των γεροντοκορών θα γράψεις -δεν είναι περισσότερο αχώνευτο από το «γεροντοκόρων» και επιπλέον είναι σωστό διότι ο τόνος κατεβαίνει. «Των γεροντοκόρων» θα ήταν η γενική πληθυντικού του υπαρκτού ειρωνικού αρσενικού τύπου «ο γεροντοκόρος».

(Παρόμοια, αν θέλει κανείς να γράψει τη γενική πληθυντικού της κόρης θα γράψει «των κορών», κι ας θυμίζει Μποστ, διότι «των κόρων» το λέμε μόνο για τα πλοία και τη χωρητικότητά τους, πχ «χιλίων κόρων»)

* Κι άλλη αξιοσχολίαστη φωτογραφία από καλοκαιρινό μαγαζί.

Εδώ ο τιμοκατάλογος απευθύνεται σαφώς σε αλλοδαπούς τουρίστες, γραμμένος όπως είναι σε τουριστικά αγγλικά, με λιγοστά λαθάκια, ένα από τα οποία όμως, στο τέλος, είναι γουστόζικο και γι’ αυτό το φωτογραφίσανε.

Θα μπορούσαν να γίνουν κάμποσα λογοπαίγνια με το Free wife που τάχα προσφέρει το κατάστημα. Εγώ θυμήθηκα μια γελοιογραφία του Κ. Μητρόπουλου, το 1964, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάργησε τα δίδακτρα θεσπίζοντας τη δωρεάν παιδεία. Οπότε ο Μητρόπουλος βάζει έναν πιτσιρίκο να λέει «Δωρεάν να τα μάθει ο Παπανδρέου, εγώ θέλω τάλιρο».

* Ένα χοντρό μεταφραστικό λάθος στο Πρόταγκον της αριστείας. Στη συνέντευξη Τραμπ-Πούτιν, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος από το αριστερό περιοδικό The Nation σήκωσε μια χειρόγραφη πινακίδα που έγραφε Nuclear Weapon Ban Treaty -και τον έβγαλαν έξω από την αίθουσα με συνοπτικές διαδικασίες.

Στο ρεπορτάζ του Πρόταγκον, ο συντάκτης «μεταφράζει» τι έλεγε η πινακίδα:
Ο άνδρας αυτοπροσδιορίστηκε ως αμερικανός δημοσιογράφος από το Τhe Nation και η επιγραφή που κρατούσε έγραφε: «Nuclear weapons ban treaty» («Τα πυρηνικά όπλα καταργούν την συμφωνία»).

Καταρχάς, όχι weapons αλλά weapon, όπως φαίνεται άλλωστε και στη φωτογραφία, αλλά το βασικό είναι πως η «μετάφραση» του Πρόταγκον είναι για κλάματα. Το ban εδώ είναι ουσιαστικό και συνδέεται με τις προηγούμενες λέξεις -ουσιαστικά έχουμε έναν όρο τεσσάρων λέξεων, Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων!

Τι θα σήμαινε άλλωστε «Τα πυρηνικά όπλα καταργούν τη συμφωνία;»

* Κι ένα φιλοσοφικό μαργαριτάρι, φιλοτεχνημένο από τον κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο στην Καθημερινή. Τσουρουφλισμένος από τη νίκη της πολυπολιτισμικής Γαλλίας στο Μουντιάλ, ο κυρ Τάκης προσπαθεί στην επιφυλλίδα του να επιχειρηματολογήσει ότι σε μια πολυπολιτισμική ομάδα ο κάθε ποδοσφαιριστής θα έπρεπε να παίζει δικό του σύστημα και να ακολουθεί δικούς του κανόνες.

Αλλά η ουσία βρίσκεται στην κατακλείδα:

Ο Αλτουσέρ έλεγε πως δεν μπορείς να αφαιρέσεις τον εθνικισμό από τα σπορ. Δεν μπόρεσε ποτέ του να το χωνέψει. Παραφρόνησε, σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε.

Όχι όμως, ο Αλτουσέρ δεν αυτοκτόνησε, πέθανε δέκα χρόνια  μετά τον φόνο της γυναίκας του, από φυσικά αίτια. Μάλλον ο Μέγας Γονατογράφος τον μπερδεύει με τον Νίκο Πουλαντζά ο οποίος, πράγματι, αυτοκτόνησε.

Βέβαια, το να γράφονται οι επιφυλλίδες της στο γόνατο είναι ίσως ταιριαστό με τη γενικότερη παρακμή της Καθημερινής.

* Ίσως πιο σοβαρό είναι ότι το αποδιδόμενο στον Αλτουσέρ ρητό πιθανώς δεν είναι καθόλου ακριβές. Φίλος που έχει διαβάσει πολύ, λέει ότι το απόφθεγμα «δεν μπορείς να αφαιρέσεις τον εθνικισμό από τα σπορ» δεν υπάρχει πουθενά στα κείμενα του Αλτουσέρ. Το πιο κοντινό που βρήκε ο φίλος είναι το: «ο αθλητισμός διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στον σωβινισμό (le rôle du sport dans le chauvinisme est de premier ordre)», που δεν είναι βέβαια το ίδιο.

Αλλά ας μην περιμένουμε καλλιγραφία από τον κύριο Τάκη.

* Πέθανε χτες η κ. Ειρήνη Λαμπράκη, βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 80, για ένα διάστημα υφυπουργός, αργότερα ευρωβουλεύτρια. Και καθώς η σχετική είδηση έκανε λόγο για «σορό», ήταν σχεδόν νομοτελειακή η ανορθογραφία (που δεν την πιάνει ο Σπελ Τσέκερ):

Το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου, ενημέρωσε την Εισαγγελία Βόλου ότι η μεταφορά της σωρού της στην Αθήνα θα γίνει με μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων, με το θάνατο της να αποδίδεται σε παθολογικά αίτια.

Σωροί μαζευτήκαν οι σοροί….

* Και κάτι ακόμα στο ίδιο απόσπασμα.

Η γενικευμένη διάδοση των δευτερευουσών προτάσεων που εισάγονται με το «με» είναι αγγλισμός των τελευταίων (όχι πολλών) δεκαετιών. Στον προηγούμενο αιώνα τέτοιες προτάσεις πρέπει να ήταν σαφώς σπανιότερες. Ωστόσο, εδώ νομίζω πως πιο φυσιολογικό θα ήταν απλώς να βάλουμε τελεία και να αρχίσουμε καινούργια πρόταση: Ο θάνατός της αποδίδεται…

* Δύο ομάδες διεκδικούν τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και επιτροπή θα αποφανθεί σε ποιαν ανήκει ο παίκτης. Ο Ολυμπιακός, διαβάζω, ζήτησε «την εξαίρεση της δικηγόρου, Αργυρούς Ασπρογέρακα» από την επιτροπή αυτή.

Μέχρι πρόσφατα η Αργυρώ κλινόταν νεοελληνικά, της Αργυρώς, αλλά, όπως βλέπετε, αν ανοίξεις την πόρτα στη Σαπφώ της Σαπφούς και στην Κλειώ της Κλειούς (εγώ λέω Κλειώς και Σαπφώς), περνάει επίσης η Αργυρού, η Φωφού, η Μαριγού και η Ζωζού.

Μάλιστα το -ους έχει και περίεργη έλξη διότι πιο κάτω στο άρθρο διαβάζουμε ότι οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν την εξαίρεση της δικηγόρους Αργυρούς Ασπρογέρακα από τη λίστα

* Και κλείνω με μια ακόμα επιγραφή, που θυμίζει εκείνα τα αστεία με τις λαρισινές φράσεις που έχουν αντιστοιχίες σε αγγλικές λέξεις.

Φίλος στέλνει από Ιθάκη τη φωτογραφία που βλέπετε αριστερά, γραμμένη σε τραγικά αγγλικά και όχι πια από κάποιο παραθαλάσσιο καφενεδάκι αλλά από τον Δήμο Ιθάκης.

Δεν ξέρω τι είναι το Municipal Charitable Council of Ithaca (Δημοτικό Φιλανθρωπικό Συμβούλιο;) ξέρω όμως ότι δεν γράφεται Mounicipal! (Το ίδιο λάθος το είχαμε ψαρέψει πέρυσι στη Σκιάθο, αλλά όχι σε τόσο επίσημη πινακίδα).

Όσο για το ανέκδοτο, η λέξη municipal, λέει, σημαίνει «δημοτικός» στα αγγλικά, στην Ιθάκη γράφεται Mounicipal, αλλά στη Λάρισα τη λένε σε κάποιον φίλο που μέθυσε πολύ και πάλι.

Καλό σαββατοκύριακο λοιπόν!

111 Σχόλια προς “Μεταμουντιαλικά μεζεδάκια”

 1. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Η καθιερωμένη από αιώνων γραφή «τἀνάπαλιν» δεν είναι ακριβώς μονολεκτική. Πρόκειται για κράση μεταξύ δύο λέξεων. Στο μονοτονικό καταργήθηκε σιωπηρά η κορωνίδα, το σημαδάκι σαν ψιλή στο άλφα που δηλώνει την κράση, που έτσι κι αλλιώς είχε πάψει στην πράξη να χρησιμοποιείται στη δημοτική, οπότε φτάσαμε στη μονολεκτική γραφή, αλλά δεν είναι ακριβές να τη θεωρούμε τόσο παλιά.

 2. Παναγιώτης Κ. said

  Αρχίζω με κουϊζάκι:
  Τι σημαίνει το ρήμα «πανακιδώνω» ή το αποτέλεσμα του πινακιδώνω, το «πινακίδωμα».
  (Το γκουγκλ δίνει 7 αποτελέσματα και όχι όλα ενεργά!)

  Τη λέξη «μανίσιο» την ξέρουμε. Έτσι δεν είναι;

  Όπως θα έχετε καταλάβει, μεταφέρθηκα στο χώρο των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και των συνεργείων. 🙂

 3. Γς said

  Καλημέρα

  ας βάουμε και τα προχτεσινά καρπούζια χωρίς κόκκαλα
  Bones, κουκούτσια.
  που όπως ορθώς παρατήρησες είναι μετάφραση του Bones, κουκούτσια.

 4. leonicos said

  Τι θα σήμαινε άλλωστε «Τα πυρηνικά όπλα καταργούν τη συμφωνία;»

  Βλέπεις το σχήμα κατά το νοούμενον;

  Γατί
  «Nuclear weapons ban treaty» σημαίενει «Τα πυρηνικά όπλα καταργούν την συμφωνία» και όχι .«Τα πυρηνικά όπλα καταργούν τη συμφωνία;»

  Επειδή έτσι μόνο είναι κατανοητό

 5. leonicos said

  Πόσες φορές θα το πω;

  Ούτε ο Γς να ήσουν!

 6. leonicos said

  Κουιζάκι

  Αυτό το κόκκαλο στο @3, ποιος σχολιαστής του παρόντος ιστολογίου το έχει στο στόμα του;

  Προσέξτε! Ο Γς τον φωτογράφησε

 7. leonicos said

  Δεν άναψεε το γλέντι ακομα. Αλλά δεν έχει και πολύ μεζέ εδώ που τα λέμε

 8. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 9. leonicos said

  Και δεν διευκρινίσαμε αν υπήρξε προηγούενο άρθρο με τους πόρους και τους πώρους

  αλλά θα το ειχαν βρει οι μεγάλοι ερευνητές και θα μας το είχαν κοπανήσει στο κεφάλι.

  Από το σλνγκ να ήταν αυτό που θυμάμαι…

  Ωραίο ήταν τότε. Μου εβγαλε και μερικούς φιλους

 10. ndmushroom said

  Νικοκύρη, αν δεν απατώμαι η Λαμπράκη δεν πέθανε, την πέθαναν κάποιες εφημερίδες. Ρίξε μια ματιά και ενδεχομένως διόρθωσέ το.

 11. ndmushroom said

  10
  Άκυρο, απλά δημιουργήθηκε στο twitter μια παρεξήγηση λόγω συνωνυμίας.

 12. cronopiusa said

 13. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα σας.

  Πολὺ μοῦ ἄρεσε τὸ Λαρισινὸ μουνισιπάλ. 🙂

  @2β. Ὑπάρχει καὶ τὸ μαμίσιο.

 14. cronopiusa said

 15. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10-11-14 Ποια είναι η άλλη Ειρήνη Λαμπράκη; Πάντως στο άρθρο που παρέθεσα έχει τη σωστή φωτο.

 16. cronopiusa said

 17. Alexis said

  #12, τέλος: Τι ωραίο τραγούδι Κρόνη! Ομολογώ πως δεν το ήξερα!

 18. gpoint said

  πολύ καλό το της Λαρίσσης…

  για να διευκολύνεσθε χρησιμοποιείται το τούμπαλιν ( Τούμπα. λινάτσες !! )

 19. Πάνος με πεζά said

  Kαλημέρα, και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !
  Αν και λιγοστά τα μεζεδάκια, ήταν ωραία και μου άρεσε και η Λαρισινή κατάληξη στο τέλος (με τη λέξη municipal) ! Έτσι, προσθέτω δύο ακόμα τέτοια :

  – On ice, στα αγγλικά, φυσικά σημαίνει «στον πάγο», το χρησιμοποιούμε για παραστάσεις πατινάζ, για σπορ κλπ.
  Αλλά και στο καφενείο του χωριού του νομού Λαρίσης, όταν σκάσει κανένα ακριβό αυτοκίνητο και κατέβει κάποιος ιδιαίτερα κιμπάρης θαμώνας, οι υπόλοιποι λένε «Πω..πω…τι είν’ αυτός… Ωνά’ης !»

  – Iggy Pop, φυσικά είναι ένας δασημότατος ροκ τραγουδιστής. Αλλά και προχτές στο χωριό, με παίρνει ο μπάρμπας μου από το καφενείο και μου λέει «Έλα στην πλατεία ρε χα»βάν’ ! Ειν’ κι η Πόπ’ !»

 20. Πάνος με πεζά said

  «Ρε χαϊβάν'» η διόρθωση που «χάλασε» τη ροή του αστείου.

 21. sarant said

  19 Μπορεί να κάνουμε κάποτε ένα χαβαλεδιάρικο άρθρο

 22. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ΠΜΠ(#19) 🙂

  Ἄν θυμᾶμαι καλά, ἡ θανοῦσα εἶναι ἡ θεία τοῦ (μετέπειτα) ὀλυμπιονίκη Ν. Κακλαμανάκη ποὺ παραιτήθηκε γιὰ τὸν ἄδικο ἀποκλεισμό του ἀπὸ τὴν ὀλυμπιακὴ ὁμάδα ποὺ πῆγε στὴ Σεούλ τὸ᾿88.

  Ὅσο γιὰ τὴ συμμετοχὴ 48 ὁμάδων στοὺς τελικοὺς τοῦ Μουντιάλ, ἡ ἀπόφαση δὲν εἶναι οὔτε ρηξικέλευθη, οὔτε ριψοκίνδυνη. Μᾶλλον θὰ γίνουν 16 ὅμιλοι τῶν τριῶν ὁμάδων καὶ ὁ πρῶτος τοῦ κάθε ὁμίλου θὰ προκρίνεται στοὺς 16 γιὰ τὰ νοκάουτ παιχνίδια. Στοὺς ὁμίλους θὰ γίνεται συνολικὰ ὁ ἴδιος ἀριθμὸς παιχνιδιῶν (48), ὅπως μέχρι τώρα (16Χ3 ἀντὶ 8Χ6). Θὰ συμμετέχουν περισσότερες ὁμάδες (αὔξηση 50%), ἀλλὰ θὰ παιζουν ἔνα παιχνίδι λιγότερο ἡ κάθε μία (2 ἀντὶ γιὰ 3 στοὺς ὁμίλους, τὰ ἴδια στὰ νοκάουτ).

 23. Νέο Kid said

  22. Δεν νομίζω να γίνει έτσι. Όμιλος των 3 ομάδων σημαίνει «ρεπό» για μια ομάδα . Αδύνατο για προφανείς λόγους.

 24. Νέο Kid said

  22. Λογικό θα ήταν 12 όμιλοι των τεσσάρων .περνανε οι πρώτοι κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτεροι δεύτεροι. (Στους 16)

 25. Πάνος με πεζά said

  @22 : Αυτή δεν ήταν η Ρούλα Κακλαμανάκη;

 26. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  αυτό με τη Λάρ΄σα έγραψε, άλλωστε εκεί βγαίνει ως γνωστόν κι ο Αυγερινός 🙂
  Και μια συνεισφορά…

 27. sarant said

  22-25 Αυτή που παραιτήθηκε ήταν η Ρούλα Κακλαμανάκη.

 28. Νέο Kid said

  Και φυσικά είναι ριψοκίνδυνη απόφαση, με την έννοια ότι το επίπεδο θα πέσει. Εκ των πραγμάτων οι ομιλοι θα είναι ανισοβαρείς ως προς το επίπεδο των ομάδων ,με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δυνάμεις και να περάσουν στους 16 χωριά…

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ο Αλτουσέρ έλεγε πως δεν μπορείς να αφαιρέσεις τον εθνικισμό από τα σπορ. Δεν μπόρεσε ποτέ του να το χωνέψει. Παραφρόνησε, σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε.»
  Δεν ήξερα ότι η αδυναμία αφαίρεσης του εθνικισμού από τα σπορ προκαλεί μανιοκαταθλιπτική ψύχωση. Μπράβο, κυρ Τάκη! Νόμπελ ψυχιατρικής παίζει; Πάντως, για να μην τακοπαπαρολογούμε, η ψυχική υγεία του Αλτουσέρ κλονίστηκε εξαιτίας του εγκλεισμού και της κράτησής του σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου και επειδή ήταν φανατικός καπνιστής, μπορεί να θεωρηθεί αυτοκτονία ο θάνατός του. Θα χρειαστεί το VAR κοτσανολογίας για τη συγκεκριμένη φάση.

 30. Νέο Kid said

  https://media1.tenor.com/images/1f9e21a1d4dfc406d54f379daa2d700f/tenor.gif?itemid=8961698
  👏🤪

 31. sarant said

  29 Αυτό το VAR θα μείνει σε διάφορες εκφράσεις!

 32. Νέο Kid said

  Το χειρότερο πάντως είναι τα σχόλια κάτω από το άρθρο του Θ. …
  Ο,τι φανεί στο Λωλοστεφανή!
  (Και φουλ εγκυρότητα… μέχρι κι ότι οι Κροάτες χάρισαν τα λεφτά του πριμ τους γράφει ένας! Γιουγκοσλάβος να χαρίζει λεφτά … (σε λίγο θα γράψουν και το άλλο με τον Τοτό)

 33. έγινε και η τελετή παράδοσης-παραλαβής των τηλεκοντρόλ
  😀 😀

 34. Alexis said

  #21: Ο Λαρισαίος στο συνεργείο αυτοκινήτων:
  -Καπ’ καπ’ απ’ κατ’ κατ’ καν’ γκαπ’ γκαπ’ !

  Η μοναδική (;) ελληνική πρόταση η οποία:
  1) Αποτελείται από 8 μονοσύλλαβες λέξεις.
  2) Γράφεται κανονικά και σωστά χωρίς τόνους.
  🙂 😆

 35. Alexis said

  #33: Ε, ναι. Από τους συζύγους στις συζύγους 🙂

 36. «Μουντιαλόφσκι» Την προηγούμενη φορά που το δημοσίευσες άντεξα στον πειρασμό και δεν έγραψα το παλιό, δύσοσμο ανεκδοτάκι που μου θυμίζει η λέξη. Σήμερα όμως όχι:
  Τρεις Έλληνες αποφάσισαν να πάνε ταξίδι στη Μοσχα χωρίς να ξέρουν άλλη γλώσσα. «Μη στενοχωριέστε, τα ρωσικά είναι πανεύκολα. Λες τη λέξη στα ελληνικά και στο τέλος κολλάς ένα -όφσκι», τους πληροφορεί ο πολύξερος της παρεας. Πάνε στη Μόσχα, κάθονται σε ένα εστιατόριο και παραγγέλνουν στο γκαρσόνι μακαρονόφσκι, σαλατόσφσκι, ψωμόφσκι, μπιρόφσκι και στο τέλος καφεδόφσκι και ζητούν τον λογαριασμοφσκι. Περιέργως, όλα έρχονται κανονικά. «Τελικά τα ρωσσικά έιναι πράγματι πανεύκολα. Βάζεις στο τέλος το -όφσκι και καθάρισες» λένε μεταξύ τους πανευτυχείς. Και το γκαρσόν: «Ας μην ήμουνα Γκρεκόφσκι και θα τρώγατε ένα κου#@δόφσκι»!

 37. cronopiusa said

  Σάλος στη Γερμανία για τα επικίνδυνα κλεμμένα αντικαρκινικά από την Ελλάδα

 38. Αρειανός said

  «τη δύσχρηστη γενική πληθυντικού» αντί «τη δύσχρηστη γενικού πληθυντικού».

 39. Alexis said

  #37: Και το +2000 είναι λάθος. Θα έλιωναν και τα μέταλλα. Το λάθος προφανώς έγινε γιατί θέλησε να γράψει το σύμβολο των βαθμών Κελσίου και ο κορέκτορας το μετέτρεψε σε μηδέν.

 40. Pedis said

  Νικοκύρη, αν είχες, όμως, σκοπό να βάλεις ολόκληρο το κομμάτι, στο τέλος, αντί να τον κοροιδέψεις για την … ευρυμαθή ακρίβεια θα σε έπιανε ένα σφίξιμο στην καρδιά και θα του χαριζόσουν. Πρόκειται για κακομoίρη με μυαλό ράβδο εν γωνία:

  Κάποιοι λένε ότι η Γαλλία έχει πολυπολιτισμική ομάδα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από το ποδόσφαιρο για τη σημασία που έχει η πολιτισμική ενότητα, εάν το ζητούμενο είναι η ισχυροποίηση των κοινωνικών δεσμών. Πολυπολιτισμική θα σήμαινε ότι κάθε παίκτης, ανάλογα με την καταγωγή του, θα ακολουθούσε τους δικούς του κανόνες. Ακραία περίπτωση κάποια χώρα, φανταστική, που θα εμφανιζόταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο πιστεύοντας ότι το ποδόσφαιρο παίζεται με τα χέρια. Oλα είναι σχετικά. Ή ότι ο τερματοφύλακας πρέπει να στρώσει χαλάκι για να προσευχηθεί στη Μέκκα πριν από το πέναλτι. Το ποδόσφαιρο είναι το ακριβώς αντίθετο: όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φυλής, γλώσσας, θρησκείας, υπακούν στους ίδιους κανόνες και παλεύουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους με τον καλύτερο τρόπο. Και όλα αυτά για να υπηρετήσουν τη σημαία, της πατρίδας τους ή του συλλόγου τους. Αν δεν ίσχυαν όλα αυτά, τα 30 εκατ. τον χρόνο που παίρνει ο Ρονάλντο από τη Γιουβέντους δεν θα υπήρχαν.

  Ο Αλτουσέρ έλεγε πως δεν μπορείς να αφαιρέσεις τον εθνικισμό από τα σπορ. Δεν μπόρεσε ποτέ του να το χωνέψει. Παραφρόνησε, σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε.

 41. 36 Το σωστό ανέκδοτο είναι με γαλλικά («θα κολλάς ένα ‘λε’ πριν από κάθε λέξη»), γιατί στην αρχή ο τύπος λέει «λε ταξί», «λε ρεστοράν», «λε γκαρσόν» πριν αρχίσει να ζητά λεμπριζόλες.

 42. 37 Από 200 βαθμούς Κελσίου σε -200 βαθμού Κελσίου γράφει. Απλά το σύμβολο για τους βαθμούς είναι εκείνο το μικρό ο που είναι υπερυψωμένο, κάτι που δεν είναι εύκολο οπότε κοτσάρει και το κανονικό ο. Βασικά γράφει 200ο αλλά είναι τέτοια η γραμματοσειρά που δεν ξεχωρίζει.

 43. Pedis said

  Ναι, μετράει η σημαία, όπως μετράει και η τέχνη του Γκριζμάν και οι αγκαλιές του Πογκμπά στον Μακρόν στα αποδυτήρια να φωνάζει Vive la République – το γράφω γαλλικά, διότι άλλη η σημασία του «Ζήτω η Δημοκρατία» στα ελληνικά. Στα γαλλικά σημαίνει «Ζήτω η σημαία»

  Κεντάει, λέμε.

 44. leonicos said

  @37

  Κρόνη, παλιά ιστορία, εννοώ μηνών, που ξεκίνησε από το Λαϊκό

 45. leonicos said

  @38 Αρειανός, όντως, αρειανός, από τον Άρη

  Να μου ζήσεις ΠΑΟΚ

 46. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @25,27. Συγγνώμην, μαία κούλπα.

  @23,24. Ἕχουν ξαναγίνει ὅμιλοι τῶν τριῶν ὁμάδων. Τὸ 1982 στὴν Ἰσπανία (24 ὁμάδες).
  1ος γύρος: 6 ὅμιλοιΧ4 ὁμάδες. Προκρίθηκαν 12 ὁμάδες (2 ἀπὸ κάθε ὅμιλο)
  2ος γύρος: 4 ὅμιλοι Χ 3 ὁμάδες. Προκρίθηκαν οἱ 4 πρῶτοι γιὰ τοὺς ἡμιτελικούς.

  Τὸ σύστημα μὲ 12 ὁμίλους Χ 4 ὁμάδες βγάζει περισσότερους ἀγῶνες (6Χ12=72) ἀντὶ 48 ποὺ εἶναι τώρα (αὔξηση 50%) στὴ φάση τῶν ὁμίλων καὶ θὰ μεγαλώσει τὴ διάρκεια τοῦ μουντιάλ καὶ τὶς ἀπαιτήσεις γιὰ γήπεδα.

 47. leonicos said

  Κι οι δυο δεν είναι βορειοελλαδίτικες ομάδες μαζί με την Ξάνθη Δράμας;

 48. leonicos said

  Τι θέλω και γράφω ποδοσφαιρικά; Σας ζηεύω!

  Μη γίνω σαν τον Αρχαιοεεληνιστή

  Α, αν κάποιος ξέρει να μου πει. Ο τερατοφύλακας δεν είναι εκείνος που γυρίζει το κεφάλιτουκαικοιτάειμτην μπάλα όταν μπαίνει γκολ;

 49. Νέο Kid said

  46. Ανόμοια πράγματα συγκρίνεις. Στην Ισπανία το 82 ήταν εντελώς άλλο το σύστημα από το σημερινό. Οι ομιλοι των 3 ομάδων ήταν στον δεύτερο γύρο και έβγαζαν τον πρώτο κατευθείαν στον ημιτελικό., όποτε υπήρχε η πολυτέλεια χρόνου ξεκούρασης.
  Ένας από τους λόγους που σκέφτονται να το κάνουν είναι ακριβώς ότι οι αυξημένες απαιτήσεις σε γήπεδα θα οδηγεί σε 2 (ή και 3 …) συνδιοργανώτριες χώρες. Πολλα ρουσφέτια, πολλή μάσα…
  Η διάρκεια δεν θα μεγαλώσει . Αντί για 3 ματς τη μέρα θα παίζονται 4 στους ομίλους.

 50. Στην πινακίδα με τα Γκρίκλις,
  αντί για
  ΚΑΦΕΔΕΣ
  θα έβαζα
  ΚΑΦΕΔΕΣΜΑΤΑ

 51. leonicos said

  Απορω με τον Αλτουσέρ

  Δεν ήξερε ότι και τα δυο απευθύνονται στο ίδιο συνειδησιακό επίπεδο, του σε τρώω για να η με φας, ή όποιος φάει τον άλλο;

  Είναι νερό από την ίδια στερνα

 52. ΓιώργοςΜ said

  48 >. Ο τερατοφύλακας δεν είναι εκείνος που …
  Ο μόνος τερατοφύλακας που ξέρω είναι ο Χάγκριντ από το Χάρι Πότερ 😁😁😁

 53. Πάνος με πεζά said

  Πάντως οι όμιλοι με τρεις, είναι πολύ «σκληρή» περίπτωση, αφού πραγματικά πρέπει να παίξεις μπάλα – ήττα ή ακόμα και ισοπαλία στον πρώτο αγώνα, μπορεί να σε καταδικάσει. Επίσης μπορείς να την πατήσεις ακόμα και στο δεύτερο παιχνίδι πηγαίνοντας για δύο αποτελέσματα, όπως η Βραζιλία τότε, το 82.
  Το κέρδος λοιπόν είναι τα δυνατότερα και κρίσιμα ματς (όλα) και φυσικά αποφυγή των φιλικών στησιμάτων για να περάσουν δύο ως πρώτοι.

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>το Free wife /,.. δωρεάν παιδεία
  δωρεάν παιδία ! 🙂

 55. Πάνος με πεζά said

  Free wife :

  – και…σας έχω χρεώσει και μια αγωγή για σεξουαλική επίθεση στη γυναίκα μου.
  – Μα…πώς; Πήγα εγώ με τη γυναίκα σας;
  – Εκεί ήταν, ας πηγαίνατε !

 56. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @53. Στὸ σύστημα μὲ τὶς τρεῖς ὁμάδες στοὺς ὁμίλους θὰ βγάζει μόνο τὸν πρῶτο στοὺς 16 γιὰ τὰ νοκάουτ. Ἔτσι δὲν σηκώνει στησίματα (ὅπως ἄν πέρναγαν οἱ δύο πρῶτοι).
  Ἀντίθετα μὲ τὸ σύστημα τῶν ὁμίλων μὲ 4 ὁμάδες, ὅπου θὰ περνοῦν οἱ 12 πρῶτοι καὶ οἱ 4 καλύτεροι δεύτεροι, μποροῦν νὰ γίνουν στησίματα στοὺς ὁμίλους ποὺ θὰ παίζουν τελευταῖοι.
  Ἐπὶ πλέον ἡ αὔξηση κατὰ 50% τῶν ἀγώνων στοὺς ὁμίλους – μὲ μετάδοση 4 ἀγώνων τὴν ἡμέρα ἀντὶ γιὰ 3, προκειμένου νὰ μὴν ξεχειλώσει ἡ διάρκεια τοῦ μουντιάλ – θὰ ὑποβαθμίσει τὸ τηλεοπτικὸ προϊόν.
  Ἴδωμεν.

 57. 43 Προφανώς δεν τίθεται θέμα σωστού ή λάθους αλλά ποιο βγήκε πρώτο και ακολούθησε το άλλο. Αλήθεια, πώς τελιώνει το ανέκδοτο στην γαλλική εκδοχή του;

 58. ΣΠ said

  Στο παρακάτω λινκ έχει μια συνέντευξη με τον παλιό μπασκετμπολίστα Νίκο Οικονόμου:
  http://www.gazzetta.gr/specials/1252224/panta-pisteya-oti-tha-epestrefa-ston-panathinaiko

  Σε ένα σημείο της συνέντευξης η σύνταξη είναι περίεργη. Δεν ξέρω αν ευθύνεται ο δημοσιογράφος ή αν έτσι μιλάει ο Οικονόμου:
  «Να σου πω την αλήθεια όπου και αν ήμουν, όπου και αν έπαιζα, ήθελα να ήμουν καλός. Ήθελα να ξεχώριζα. Τότε με έβαζαν στους μεγαλύτερους και ήταν λογικό να μην βρισκόμουν στο ίδιο επίπεδο. Ήθελα να τα παρατήσω αλλά μου άρεσε. Όμως σιγά-σιγά άρχισε να φαινόταν ότι υπήρχε κάτι σε μένα.»

 59. espreSSo, freDDo, και κυρίως caPPuCCino. Φαίνεται ότι προξενούν φόβο / δυσπιστία τα πολλά διπλά σύμφωνα. Ο φρέντο καπουτσίνο μόνος του, έχει τρία ζευγάρια. Και οι Ιταλοί ως γνωστόν βάζουν ακόμα και στα λάχανα, αφού χρησιμοποιούν σιυνεπή φωνητική γραφή, με αποτέλεσμα η εικόνα της λέξης να ξενίζει, ειδικά σε «δικές» τους λέξεις, π.χ. fabbrica. (Δεν θα ξεχάσω την τεράστια απορία που ένιωσα όταν μικρό παιδί πήγα να μάθω ιταλικά και βλέπω απ’ έξω από το ιταλικό ινστιτούτο στην Πατησίων IStituto italiano di cultura! 🙂 )

 60. Pedis said

  Να γιατί διακηρύσσει η κυβέρνηση ότι

  πιάνουν τόπο οι κόποι (τους)

  Αυξήθηκε κατά 5 δισ. ευρώ το χρέος της Ελλάδας
  https://www.thepressproject.gr/article/132077/Auksithike-kata-517-disekatommuria-euro-to-xreos-tis-Elladas

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  55 🙂 🙂
  >>Free wife : – Μα…πώς; Πήγα εγώ με τη γυναίκα σας;
  Εκεί ήταν, ας πηγαίνατε !

  Δωρεάν πεδία 🙂
  ************************************************
  Περίμενα «Μεταφαραγγικά μεζεδάκια». Μα στο ντούκου ΤΟ πέρασμα; 🙂

 62. Γιάννης Ιατρού said

  60: Πέδη, έσω σοβαρός. Το χρέος αυξήθηκε (και θα αυξηθεί κι άλλο κατά 15 δις, όπως προβλέπεται) επειδή πήραμε τις δόσεις μας από τον ESM κλπ. Έτσι όπως το γράφεις δίνει άλλη εντύπωση. Τυχαίο;

 63. Γιάννης Ιατρού said

  61α:¨👍👍👍👍👍👍

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επίσης στο ίδιο άρθρο ο Θεοδωρόπουλος αποκαλύπτει και τις αιτίες του ντόπινγκ:
  «Και κάποτε θα πρέπει ίσως να αναρωτηθούμε πώς και στον στίβο, όσο υποχωρεί η σημασία της σημαίας και της καταγωγής για τους αθλητές, λόγω πολιτικής ορθότητος, τόσο ενισχύεται το βάρος των ρεκόρ, και ανοίγει ο δρόμος για το ντόπινγκ.»
  Κεντάει ο άνθρωπος, λέμε…Παναθηναϊκό την κατάντησε την Καθημερινή, που κάποτε ανεβοκατάβαζε κυβερνήσεις, ο μπροστινός.

 65. Pedis said

  # 62 ε, αφού λές ότι προβλέπεται, Γιάννη μου, τότε δεν είναι τυχαίο που αυξάνεται το χρέος …

  Αυτό λέω κι εγώ. Τυχαίο;

 66. Ιστοριοδίφης said

  Η Γαλλία ήταν πάντοτε μιά πολυεθνοτική ομάδα. Όπως κανείς δεν εκπλήττεται που στις αμερικανικές ομάδες παίζουν παίχτες με διαφορετική εθνοτική καταγωγή, έτσι δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε και για την Γαλλία, αφού είναι εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια ένα Έθνος με πολλές εθνικές καταγωγές. Διαφωτιστικό είναι το χρονογράφημα του Γιώργου Νασμή στα σημερινά σαββατιάτικα «ΝΕΑ»

  Θα μπορούσε να γίνουν συγκεκριμένες έρευνες για να βγεί κάποιο νόημα, αλλά το απαγορεύει η πολιτική ορθότητα που καταστρέφει την Ευρώπη: Για παράδειγμα: Όταν το ποσοστό των μαύρων στον Γαλλικό πληθυσμό είναι γύρω στο 17%, το γεγονός ότι οι μισοί παίχτες της Εθνικής Γαλλίας είναι μαύροι, σημαίνει ότί οι μαύροι Γάλλοι έχουν τριπλάσια επίδοση στο Ποδόσφαιρο από τους λευκούς Γάλλους. Η ίδια σύγκριση θα μπορούσε να γίνει και για τους μουσουλμάνους Γάλλους, για να δούμε αν έχουν μεγαλύτερη επίδοση στο Ποδόσφαιρο από τους υπόλοιπους Γάλλους (άθεοι + χριστιανοί και ιουδαίοι).

  Στην Αμερική που είναι μικρότερη η δικτατορία της πολιτικής ορθότητας, ξέρουμε ακριβώς (εδώ και 150 χρόνια) ποιά εθνοτική ομάδα έχει μεγαλύτερη επίδοση στις κλοπές, στους φόνους, στο μπάσκετ, στον στίβο κλπ., ανάλογα με τον πληθυσμό της εννοείται. Στην Ευρώπη δεν ξέρουμε.

  Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, όπου έχει απαγορευτεί (το πρωτοέκανε το 1998 ο Κωστάκης ο Σημίτης) στην Αστυνομία να καταγράφει την Εγκληματικότητα κατά εθνοτική ομάδα, Ρομά κλπ. Έτσι, αυτά που λένε κατά καιρούς οι αστυνομικοί συντάκτες ότι οι Γεωργιανοί ειδικεύονται στις ληστείες, οι Αφρικανοί στα ναρκωτικά, οι Ρουμάνοι, οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι σε κάτι άλλο κλπ. είναι κατ’ εκτίμηση. Δηλαδή αέρα – πατέρα, δεν υπάρχουν στοιχεία γιατί το έχει απαγορεύσει ο Σημίτης από το 1998. Σε οποιαδήποτε άλλη Αστυνομία της Ευρώπης, ξέρουν ακριβώς ποιό είναι το ποσοστό της τάδε εθνοτικής ομάδος στην Εγκληματικότητα.

  Το σημαντικό στις αναλύσεις για την πολυεθνοτική ομάδα της Γαλλίας είναι άλλο: Αυτές τις ημέρες γράφτηκαν δεκάδες άρθρα στις εφημερίδες και στις ιστοσελίδες για να πειστούμε ότι επειδή η Γαλλία πήρε το Μουντιάλ με 13 ΜΗ Γάλλους στην σύνθεσή της, πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα στους μετανάστες για να μπουκάρουν μέσα, ώστε σε καμμιά εικοσαριά χρόνια να αποχτήσουμε κι εμείς γερή Εθνική Ποδοσφαίρου όπως οι Γάλλοι, νέους Αντετοκούνμπο για να ενισχυθεί η Εθνική Μπάσκετ κλπ.

  Ο κρετινισμός αυτής της απόψεως είναι προφανής και φθάνει σε σημεία ρατσισμού: Όπως για παράδειγμα στο ότι οι εν Ελλάδι Ξένοι Μετανάστες έχουν μεγαλύτερο ταλέντο στον Αθλητισμό από τους Έλληνες. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγραψε ο γνωστός ανθρωπιστής (με ξένα κόλλυβα) Κώστας Γιαννακίδης στον «Φιλελεύθερο» της Δευτέρας 16 Ιούλη: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΛΙΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ξένοι Μετανάστες!..

  Υπενθυμίζω ότι σε όλη την Αφρική υπάρχει μεγάλο ταλέντο και πολυπληθής νεολαία. Με την κυνική λογική του Γιαννακίδη, είναι απλή η λύση για να λυθούν τα προβλήματα της χρεοκοπημένης Ελλάδος: Ας ανοίξουμε τα σύνορα στους νέους Αφρικανούς για να μπουκάρουν μέσα + να μάς γονιμοποιήσουν σε όλα τα επίπεδα, και ας στείλουμε τους γερασμένους Έλληνες πάνω από τα 70 στον Καιάδα για να αναπνεύσει λιγάκι και το Ασφαλιστικό Σύστημα

 67. Pedis said

  Πάντως, Γιάννη, να ζούμε να σχολιάζουμε όταν ο Κούλης θα παίρνει τις δόσεις. Τότε δεν θα είναι τυχαίο που θα συμφωνούμε ότι δεν είναι τυχαίο ότι όταν μας δουλέυουν όταν δεν δουλευόμαστε μεταξύ μας..

 68. Pedis said

  ότι δεν είναι τυχαίο ότι όταν μας δουλέυουν όταν δεν δουλευόμαστε μεταξύ μας.. -> ότι δεν είναι τυχαίο ότι όταν μας δουλέυουν όταν δουλευόμαστε μεταξύ μας..

 69. cronopiusa said

 70. Παναγιώτης Κ. said

  Επέστρεψα και δίνω την απάντηση στο #2. Φυσικά, εξ όσων μπόρεσα να καταλάβω.

  Οι αντιπροσωπείες για δικούς τους λόγους ένα αυτοκίνητο θέλουν να το πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή από την επίσημη. Αυτό όμως δεν το επιτρέπει το αρμόδιο υπουργείο. Βγάζουν λοιπόν πινακίδες («πινακίδωμα») και το πουλάνε σε όποια τιμή θέλουν αφού πια λογίζεται ως μεταχειρισμένο.
  Στο ερώτημα γιατί να κάνουν αυτό το πράγμα η απάντηση είναι. Επειδή πέτυχαν ένα πλάνο πωλήσεων οι εταιρείες τους δίνουν κάποια κομμάτια μπόνους. Στο εμπόριο η ρευστότητα είναι κυρίαρχο στοιχείο και για να την εξασφαλίσουν κάνουν ελκυστικές εκπτώσεις.

  Επαναλαμβάνω: Εξ όσων μπόρεσα να καταλάβω.

 71. Λ said

  What about a free husband? Ρωτησε μια εγγλέζα τουρίστρια τον μπάρμαν

 72. Φτάνει πια με τον ανύπαρκτο αστροναύτη…

 73. Γιάννης Ιατρού said

  65, 67, 68: Πέδη, δεν θα κάνουμε εδώ ανάλυση της όλης ιστορίας με το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας, τα καλώς ή κακώς συμφωνηθέντα μνημόνια και πολιτικές, ούτε ποιός και πόσο φταίει για την κατάντια γενικώς κλπ. Άσε το λοιπόν, μην το τυραννάς…

  Όπως προανέφερα, σου αντέτεινα μόνο και μόνο γιατί έτσι που το έβαλες ξερά (όπως και πολλές εφημερίδες και ΜΜΑ της αντιπολίτευσης, παίρνοντας το ποσό από τις συνήθεις τριμηνιαίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, «Τριμηνιαίοι Μη Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης», εν προκειμένω αυτής της 20/7/2018, εδώ, Πίνακας 3, σελ. 4) εύκολα δημιουργούνται …άλλες εντυπώσεις.

 74. Αιμ.Παν. said

  @66 Μετά από αυτό :

  «Στην Αμερική που είναι μικρότερη η δικτατορία της πολιτικής ορθότητας,»

  που είναι πρώτου μεγέθους αναλήθεια, τι να σχολιάσει κανείς από το υπόλοιπο κείμενό σας…

  Εδώ πριν μερικά χρόνια έγινε ολόκληρη φασαρία για τη χρήση της λέξης niggardly, που δεν καταλαβαίνουν ούτε καν τι σημαίνει κι εσείς λέτε το παραπάνω ? Ελεος…

  Εκεί ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ η πολιτική ορθότητα…

 75. … το… Μουντιαλόφσκι … ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή …

  Sic transit gloria
  Mundial

 76. Αιμ.Παν. said

  Σόρρυ Νικοκύρη ξέχασα το «Don’t feed the troll»… Μαία κούλπα κι από μένα (κι ευχαριστώ τον πρωτογράψαντα… Εγραψε…)

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα μας τρελάνεις, ρε Ιστοριοφίδη; Είχε 13 μη Γάλλους η Γαλλία στη σύνθεσή της; Και γιατί οι αντίπαλοί της δεν έκαναν ένσταση για αντικανονική συμμετοχή; Ξέρεις εσύ πούθε κρατάει η σκούφια των άλλων 9 «κανονικών» Γάλλων; Ήσουν στο κρεβάτι των προγόνων τους και έλεγχες ποιος γονιμοποιεί ποια;

 78. leonicos said

  @55 Πάνο

  και…σας έχω χρεώσει και μια αγωγή για σεξουαλική επίθεση στη γυναίκα μου.

  Πανο, έκανα εγώ τέτοιο πράγμα;

  Μα δεν είχα ποτέ μαγαζί

 79. leonicos said

  παίνω, βγαίνω, και τούμπαλιν

  αλλά με το ζόρι το 80-άρι

 80. leonicos said

  Θα παω και για μπανιο

  Φω έφη

 81. Γιάννης Ιατρού said

  80: Γειά σου ρε Λεώ, πάντως και για ψάρεμα να πάς, πάλι κοντά στο νερό θά ΄σαι 🙂 🙂

 82. Γς said

  76:

  > Μαία κούλπα κι από μένα

  Γεμίσαμε μαμές δω μέσα

  Και μια μαμή που έγινε μάμης

 83. loukretia50 said

  ΛΕΏΝΙΚΕ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ! – KEEP CALM AND SWIM FASTER !

  (Το τελευταίο ενδιαίτημα των.. γεροντοκόρων!) https://render.fineartamerica.com/images/rendered/search/print/images-medium/7-american-postcard-c1950-granger.jpg

 84. loukretia50 said

  83 (συνέχεια)
  όταν τα κορίτσια δεν ασχολούνται με τα κοινωνικά

 85. Pedis said

  # 73 – Γιάννη, επρόκειτο γα απλή επισήμανση, μια λεπτομέρεια του συνολικού φαινομένου ότι

  έπειτα από δεκα χρονια που δεν έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο στην ελληνική κοινωνία .. και στη λογική!, έτσι;

  το χρέος σε απόλυτες τιμές έχει παραμείνει στα επίπεδα του 2009 ήτοι πάνω από 300 δις Ε, σε σχετικές δε, λόγω της … ανάπτυξης της οικονομίας επί όλων των κυβερησεων μνημονίων, έχει ανεβει στο 180% του ΑΕΠ (από 145% που ήταν πριν τη «διασωση»).

  οπότε το πότε παίρνουμε τη δόση των 15 δις που λες ότι προκαλεί εντυπώσεις και το πότε την ξεπληρωνουμε με 30 δις που προκαλεί κι αλλο πόνο είναι τρίχες κατσαρές, με το συμπάθειο.

 86. Pedis said

  το τρίχες κατσαρές πάει «στο πότε παίρνουμε τη δόση των 15 δις που λες ότι προκαλεί εντυπώσεις», όχι ότι την διπλοπληρώνουμε.

 87. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  The Lovin’ Spoonful – Summer In The City (1966)

  Δροσερο! Κι ας περσαν μολις 52 ετη.

 88. cronopiusa said

  Ο Φίλιππος Φιλίππου με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του, η Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, Ο Γιάννης Μαρής και οι άλλοι (εκδ. Πατάκη, 2018) μιλά στη Χρύσα Φάντη για το συγγραφικό έργο του.

 89. cronopiusa said

 90. Γς said

  87:

  >Δροσερο! Κι ας περσαν μολις 52 ετη.

  Μήπως κιόλας αντί μόλις;

 91. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  90. μόλις 52 ετη……Ευφημισμός ή όπως αλλιώς καλείται…

  Το κιόλας είναι τετριμμένο, passé 🙂

 92. ΣΠ said

  88
  Ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ίσως πρέπει να μπει σε αυτό το νήμα:
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/20/crime-3/

 93. Λ said

  Καλησπέρα, εντελώς άσχετο κα ικάπως νωρίς αλλά προτείνω τον κλανομονόκερο σαν υποψήφια λέξη της χρονιάς αν και ίσως να χρειαστεί να ψηφίσουμε πρώτα πως να τον λέμε στα ελληνικά.
  https://www.theguardian.com/technology/2018/jul/21/farting-unicorn-row-artist-reaches-settlement-with-elon-musk

 94. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  38 Ευχαριστώ για τη διόρθωση!

  49 Πάντως πολύ μπούγιο με 48 ομάδες. Θα μου πεις, έτσι μπορεί και να ξαναπροκριθούμε

  58 Λέγονται αυτοί οι τύποι, αν και δεν είναι οι τυπικά σωστοί -αλλά τόσο πολλοί μαζεμένοι σε μια παράγραφο είναι εντυπωσιακό.

  61 Κάναμε πολλές πολλές ώρες επειδή ο ένας της παρέας από νωρίς άρχισε να βραδυπορεί συστηματικά και τον περιμέναμε στις στάσεις. Αυτό δεν το είχαμε υπολογίσει -αλλά είναι πολύ ωραίο το πέρασμα.

  72 ??

 95. rogerios said

  Διαβάζω, φρίττω κι αρχίζω να πιστεύω ότι δεν θα ήταν τελικά και τόσο κακό να απαγορευτεί στους άσχετους να γράφουν για ποδόσφαιρο (στην τελική ούτε κι εμείς γράφουμε για ζητήματα καρδιοχειρουργικής ή αστροφυσικής). Όλοι τους από δω το φέρουν, από εκεί το μελετάνε, στο τέλος αποθεώνουν τον φυλετισμό, είτε στη ναζιστική εκδοχή του είτε σε εκείνη της αποθέωσης της διαπολιτισμικότητας (με τρόπο, όμως, που τίποτε καλό δεν προοιωνίζει). Ουδείς σκέφτεται στοιχειωδώς πρακτικά, ουδείς έχει επίγνωση της δυσκολίας να αναδειχθεί ένας νέος μέσα από τα πολλαπλά στάδια κατάρτισης για το ποδόσφαιρο. Όταν ένας στους χίλιους, και λίγο λέω, έχει κάποιες πιθανότητες να διεκδικήσει τη δυνατότητα να παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο, μπορείτε να κατανοήσετε ότι ένα παιδί μεσοαστικής (και μάλλον και μικροαστικής) οικογένειας είναι σχεδόν αδύνατο να κατορθώσει να φτάσει στην κορυφή της ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Μόνον παιδιά εισοδηματικά κατώτερων τάξεων μπορούν να αναλάβουν (χωρίς τρομακτικές αντιδράσεις των γονιών τους) το ρίσκο να επενδύσουν σε ποδοσφαιρική σταδιοδρομία. Και στις τάξεις αυτές τα παιδιά μεταναστών (λιγότερο ή περισσότερο πρόσφατων) εκπροσωπούνται με το παραπάνω. Αυτό και τίποτε άλλο… οι ιστορίες για ανοιχτές ή κλειστές κοινωνίες είναι για να συζητούμε εμείς…

 96. Γς said

  91:

  Λες

  >Δροσερο! Κι ας περσαν μολις 52 ετη.

  Δεν βλέπεις ότι το «μόλις» [μόνο] τόσα χρόνια χαλάει αυτό που παραμένει δροσερό
  ενώ το αν και πέρασαν κιόλας τόσα χρόνια παραμένει δροσερό, το φτιάχνει;

 97. ΣΠ said

  94γ
  Ναι; Λέγεται το «άρχισε να φαινόταν» ;

 98. sarant said

  97 Το «ήθελα να ήμουν καλός» νομίζω πως λέγεται (και όχι με τη σημασία … αλλά δεν είμαι).

 99. cronopiusa said

  Το ισραηλινό κράτος είναι πλέον «παράνομο» με βάση το διεθνές δίκαιο

 100. cronopiusa said

 101. Γιάννης Ιατρού said

  Για αυτούς που σχεδιάζουν διακοπές (λέμε τώρα), για διευκόλυνση στη συνεννόηση με τους εκεί βουκόλους προσφορά το σχετικό λεξικό των τσοπαναραίων , μην έχουμε και τίποτα παρεξηγήσεις μετά… 🙂 🙂 🙂

 102. Pedis said

  # 100 – παρατήρησες την γενική κατακραυγή και την αποδοκιμασία, σύμφωνα με ορισμένα έγκριτα διεθνή μμε σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές, για τη χρήση των νέων παλαιστινακών υπερόπλων ενάντια στο καθηλωμένο και ανήμπορο Ισραήλ;

  Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική, το ηθικό του πληθυσμού στο ναδίρ, η οικονομία έχει γονατίσει, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν παραλύσει. Η κυβέρνηση, έχει αφήσει να διαδοθεί ότι, εξετάζει την πιθανότητα να ζητήσει να γίνει άμεσα δεκτή η παράδοση της άνευ όρων στις παλαιστινιακές αρχες της Γάζας.

  Γίνεται έκκληση και μαζεύονται υπογραφές με αίτημα προς τους νικητές να γίνουν σεβαστά τα στοιχειώδη δικαιώματα της ηττημένης πλευράς.

  Συμπαρασταθείτε!

 103. spiral architect 🇰🇵 said

  Πάψε αντισιωνιστή!

 104. cronopiusa said

  102

  Τι ξέρεις για την Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Παλαιστινιακή Ένωση;

 105. sarant said

  Καλημέρα

  100γ Ποτε έγινε massive military assault on Gaza – the worst since 2014. ;

 106. John said

  Για το «τ’ ανάπαλιν»: προσωπικά δεν θα το χαρακτήριζα λάθος ή σχιζολεξία, από τη στιγμή που τουλάχιστον ένα λεξικό (το Χρηστικό) το αναγράφει ακριβώς έτσι. Βλ. σελ. 131, λήμμα «ανάπαλιν», αναφέρεται ότι χρησιμοποιείται στη φράση «και τ’ ανάπαλιν: και αντίστροφα». Συνεπώς, είτε πρόκειται για λάθος του λεξικού της Ακαδημίας, είτε είναι εξίσου έγκυρη και η γραφή με δύο λέξεις.

 107. sarant said

  106 Με παραξενεύει πολύ αυτό. Συμφωνώ με την κατακλείδα.

 108. Νέο Kid said

  Εγώ χρησιμοποιώ πάντα το τούμπαλιν …και δεν έχω θέματα!
  (Κι είναι και πιο κατανοητό πλατιά. Τούμπα ,κολοτούμπα γαρ…)

 109. Pedis said

  #104 – δεν ειχα ιδέα …

  αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για σεπτά τέκνα της ορθοδόξου πίστεως και μαφίας.

 110. Απορία. Για ποιό λόγο οι παρουσιαστες των δελτίων ειδήσεων, στην τηλεόραση, απαντούν στους συνεργάτες τους σε κάποια ανταπόκριση που κάνουν, με την έκφραση…Να σε ευχαριστήσουμε?

 111. Pedis said

  Το αφήνω εδώ για την ώρα:

  Can the Jewish people, whose history is a record of continued suffering and relentless persecution, allow themselves to be indifferent to the rights and suffering of a neighbouring people? Can the state of Israel allow itself the unrealistic dream of an ideological end to the conflict instead of pursuing a pragmatic, humanitarian one based on social justice?

  […]

  Instead, we have a law that confirms the Arab population as second-class citizens. It follows that this is a very clear form of apartheid. I don’t think the Jewish people lived for 20 centuries, mostly through persecution and enduring endless cruelties, in order to become the oppressors, inflicting cruelty on others. This new law does exactly that. Therefore, I am ashamed of being an Israeli today.

  Daniel Barenboim (conductor, pianist, author and activist)

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jul/23/israel-racist-new-law-ashamed-apartheid-daniel-barenboim

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: