Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ανάπνεε ντε, επίλεξε το πακέτο που σου ταιριάζει, επίστρεφε και παίρνε με

Posted by sarant στο 23 Ιουλίου, 2018


Έχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επικαιρότητά τους και το σημερινό άρθρο υπακούει στην επικαιρότητα αυτή. Εδώ και μερικές μέρες, η λεγόμενη «προστακτική με αύξηση» συζητιέται πολύ στη μπλογκόσφαιρα και στα κοινωνικά μέσα, κυρίως εξαιτίας ενός χιουμοριστικού βίντεο που θα δούμε πιο κάτω, αλλά όχι μόνο.

Πριν από το βίντεο, εδώ και αρκετές μέρες, κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, που δεν θυμάμαι τώρα το όνομά της, έχει ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία, ραδιοφωνική σίγουρα διότι την ακούω συχνά, όπου ακούγεται επανειλημμένα η προτροπή «επιλέξτε…» (πακέτο; δεν θυμάμαι τι) και μετά στο δεύτερο πρόσωπο: «επίλεξε ….» (και μάλλον ακολουθεί το όνομα της εταιρείας, αλλά ειλικρινά δεν το θυμάμαι).

Με αφορμή αυτή την προστακτική, που είναι σωστή σύμφωνα με τη σχολική γραμματική αλλά φαίνεται πως προσκρούει στο γλωσσικό αίσθημα πολλών φυσικών ομιλητών της γλώσσας, ανάμεσά τους και του Κ.Π.Καβάφη, ο οποίος έγραψε τον διάσημο στίχο «επέστρεφε και παίρνε με…», η φίλη γλωσσολόγος Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή ξεκίνησε στον τοίχο της στο Φέισμπουκ μια σειρά αναρτήσεων για το θέμα, από τις οποίες αντλώ κάποιο υλικό. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση έμεινε περιορισμένη σε σχετικά στενό κύκλο.

Αντίθετα, τεράστια απήχηση γνώρισε ένα βιντεάκι που ανάρτησε στον τοίχο της στο Φέισμπουκ η ηθοποιός Νατάσα Εξηνταβελώνη, το οποίο έγινε ιότροπο, αναδημοσιεύτηκε χιλιάδες φορές και έχει ξεπεράσει τις 600 χιλιάδες προβολές. Στο σύντομο αυτό βίντεο, που πρέπει να είναι χιουμοριστικό, είδος σταντάπ κόμεντι αν και η ταλαντούχα ηθοποιός είναι καθισμένη, η Νατάσα Εξηνταβελώνη, έχοντας μόλις γυρίσει από το μετρό, τα βάζει με όσους χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «προστακτική με αύξηση». Ίσως κατάφερα να το ενσωματώσω στο άρθρο, οπότε μπορείτε να το ακούσετε και από εδώ (όμως μου βγήκε τεράστιο):

Η υπομονή της Ν.Ξ. εξαντλήθηκε όταν άκουσε μια κυρία στο μετρό να λέει στη διπλανή της «Ανέπνεε βρε παιδί μου». Και απευθυνόμενη στην κυρία αυτή, αλλά και σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν τον ίδιο και ανάλογους τύπους, λέει:

Την επόμενη φορά, να πεις «ανάπνεε». Έτσι, για το χατίρι μου. Άλλο προστακτική, άλλο αόριστος. Την αύξηση τη χρησιμοποιούμε με φειδώ. Απόφυγέ τηνα την επόμενη φορά, απόφυγέ τηνα. Γιατί δεν είπα «απέφυγέ τηνα»; Είμαι πιο χαζή εγώ που μιλάω πιο απλά; Γιατί εκεί την πατάτε, θέλετε να μιλάτε καλύτερα, και μου βάζετε γενική όπου σταθείτε κι όπου βρεθείτε, σα να λέτε ‘πέντε κιλά πατατών’ στη λαϊκή, να πέσει ντομάτα, όχι πατάτα. Λοιπόν σοβαρευτείτε, πάρτε μια γραμματική, και ξεκινήστε να μελετάτε, που την έχετε κάνει την ελληνική γλώσσα ρόιδο. Ρόιδο!

Θα προσέξατε βέβαια ότι η ηθοποιός μιλάει προφέροντας σχεδόν επιδεικτικά το λ και το ν κατά τον… «πατρινό» τρόπο (gli και gni, σαν την Αμαλία του Παραπέντε για όσους έβλεπαν το σίριαλ) και μάλιστα διαλέγοντας λέξεις που να έχουν λι και νι, πχ τη ρανίδα, κι αυτό λειτουργεί κάπως υπονομευτικά για το μήνυμά της, σε σημείο που αρκετοί να θεωρούν ότι το βιντεάκι είναι μια καλοφτιαγμένη τρολιά, δηλαδή ότι η ηθοποιός θέλει στην πραγματικότητα να διακωμωδήσει τους λαθολόγους, όσους επικρίνουν δηλαδή για αμορφωσιά εκείνους που χρησιμοποιούν «προστακτική με αύξηση».

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν ισχύει αυτό, αν δηλαδή είναι τρολιά ή δεν είναι. Προσέχω όμως ότι η κοπέλα δεν κρατάει μια αμιγώς γλωσσαμυντορική στάση, αφού παρουσιάζει την «προστακτική με αύξηση» σαν επιτήδευση, σαν κάτι που κάνουν κάποιοι για να φανούν ότι μιλάνε πιο περίπλοκα, άρα πιο μορφωμένα, όπως όταν κάνουν κατάχρηση στη γενική («πέντε κιλά πατατών»). Αυτό τη διαφοροποιεί ριζικά από τον τυπικό (και στερεοτυπικό) γλωσσαμύντορα και με κάνει να πάρω τα λεγόμενά της τοις μετρητοίς, να θεωρήσω δηλαδή πως όσα λέει τα εννοεί. Δεν ξέρω αν έχετε διαφορετική γνώμη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, όμως, αυτό το καλόφτιαγμένο βίντεο αναδημοσιεύτηκε πάρα πολλές φορές και έφερε ξανά στην επιφάνεια τη λεγόμενη «προστακτική με αύξηση», ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει ξανά στο ιστολόγιο, άλλες δυο φορές τουλάχιστον, το 2012 σε μια διαφήμιση ιδιωτικής σχολής όπου ο Αλέξης Κωστάλας χρησιμοποίησε τον τύπο «Επέλεξε» της προστακτικής και πιο παλιά για μια διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας με το σύνθημα «Διέκοψέ την» που έγινε τελικά «Διακόψτε την».

Το πρόβλημα βέβαια είναι γνωστό. Πολλοί ομιλητές, όταν σχηματίζουν την προστακτική σύνθετων ρημάτων, προσθέτουν ένα τονισμένο έ, που μοιάζει με την εσωτερική αύξηση των ίδιων ρημάτων στους παρελθοντικούς χρόνους, κάτι που αντιβαίνει στη σχολική γραμματική. Για παράδειγμα:

επιλέγω: *επέλεξε! κατά τον αόριστο «επέλεξα, επέλεξε» αντί για το επίλεξε! της γραμματικής

αναπνέω: *ανέπνεε! κατά τον παρατατικό «ανέπνεα, αυτός ανέπνεε» αντί για το «ανάπνεε!» της γραμματικής

υπογράφω: *υπέγραψε! κατά τον αόριστο «υπέγραψα, αυτός υπέγραψε» αντί για το «υπόγραψε!» της γραμματικής.

Βάζω αστερίσκο μπροστά στους τύπους *υπέγραψε!, *επέλεξε! κτλ. για να δηλώσω ότι δεν είναι αποδεκτοί από την ισχύουσα γραμματική. Μάλιστα, σε προηγούμενο άρθρο τους είχα χαρακτηρίσει «αντιγραμματικούς» γι’΄αυτό το λόγο.

Τελικά δεν είναι ακριβώς έτσι. Συζητώντας με φίλους γλωσσολόγους, έμαθα ότι «γραμματικό» είναι αυτό που συνάδει με την υπόρρητη γραμματική γνώση του φυσικού ομιλητή μιας συγκεκριμένης ποικιλίας. Η φράση «ο καλή μαθητής ξέρω τα μαθήματά του» είναι αντιγραμματική για τους φυσικούς ομιλητές της ελληνικής. Για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από το βιβλίο «Μίλα μου για γλώσσα» του Φοίβου Παναγιωτίδη (σελ. 180) η φράση «είδα το» είναι αντιγραμματική για έναν φυσικό ομιλητή της κοινής νεοελληνικής αλλά για έναν ομιλητή της κυπριακής ελληνικής είναι γραμματική διότι «παράγεται από τους κανόνες της ποικιλίας που αυτός μιλάει».

Ωστόσο, σε σχέση με την «προστακτική με αύξηση» τα πράγματα μπερδεύονται και πάλι. Ο Φ. Παναγιωτίδης γράφει: …στη μητρική μου ποικιλία, οι προστακτικές του «επιστρέφω» είναι ‘επέστρεφε’ και ‘επέστρεψε’ (π.χ. «σε παρακαλώ, επέστρεψε αμέσως το βιβλίο»), του «περιγράφω» είναι «περιέγραφε» και «περιέγραψε’ (π.χ. «περιέγραψέ μου το περιστατικό»), του ‘επιλέγω’ είναι ‘επέλεγε’ κι ‘επέλεξε’ (π.χ. «επέλεγε πάντα αγώνες με χαμηλή απόδοση») …

και πιο κάτω συνεχίζει: οι δόκιμοι τύποι των παραπάνω προστακτικών (‘επίστρεφε’, ‘επίστρεψε’, ‘περίγραφε’, ‘περίγραψε’, ‘ανάλαβε’ αλλά και ‘επίμεινε’, ‘επίβαλε’, ‘σύλλαβε’, ‘διάκοψε’ κ.λπ.) μου είναι εντελώς αντιγραμματικοί, μου ακούγονται σαν κορακίστικα, δηλαδή σαν πραγματικά γλωσσικά λάθη. Ωστόσο, επειδή οι για μένα γραμματικοί τύποι (….) είναι αδόκιμοι, και άρα στιγματισμένοι, τουλάχιστον όταν γράφω συχνά τείνω να χρησιμοποιώ τους κορακίστικους πλην δόκιμους τύπους. (σελ. 181-2).

Το κακό σε όσα γράφει ο Φ.Παναγιωτίδης είναι η λεξούλα «μου» που εισάγει τον σχεδόν απόλυτο υποκειμενισμό σε όσα συζητάμε. Για μένα, σε αντίθεση με τον φίλο Φοίβο, ο τύπος «περίγραψε!» είναι κάθε άλλο παρά αντιγραμματικός ενώ ο τύπος «περιέγραψε!» ακούγεται αν όχι σαν κορακίστικα, πάντως κωμικός. Οπότε, δεν ξέρω αν δικαιούμαι ή όχι να χαρακτηρίζω «αντιγραμματική» την προστακτική «περιέγραψε!»

Ομολογώ πως δεν έχω δει μια πειστική εξήγηση για το πού οφείλεται η εξάπλωση αυτή της «προστακτικής με αύξηση». Κάποιοι γλωσσολόγοι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι πρόκειται για καθαρά φωνολογικό κανόνα που έχει να κάνει με την ανάγκη να τονιστεί η προστακτική του β’ προσώπου στην προπαραλήγουσα -είδα μια τέτοια άποψη προχτές σε έναν φιλικό τοίχο, επειδή όμως είχε πολλά κενά και ασάφειες δεν τη μεταφέρω για να μην την αδικήσω.

Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούμε να αποσυνδέσουμε την προστακτική των σύνθετων ρημάτων από την εσωτερική αύξηση στους παρελθοντικούς χρόνους. Υποστηρίζω ότι τα παλιότερα χρόνια, στη λαϊκή γλώσσα και στις διαλέκτους, τα λιγοστά σύνθετα ρήματα που χρησιμοποιούνταν (διότι τα περισσότερα είναι λόγια) σχημάτιζαν παρελθοντικούς χρόνους χωρίς χρονική ή εσωτερική αύξηση, και την προστακτική επίσης χωρίς αύξηση:

σε περίμενα τρεις ώρες (ενώ η καθαρεύουσα έλεγε: περιέμενα ή ανέμενα) / περίμενέ με!

τον συνάντησα στην πλατεία (ενώ η καθαρεύουσα: τον συνήντησα) / συνάντησέ με σε μισή ώρα

τον ρώτησα και δεν μου απάντησε («και εκείνη δεν απήντησε» στην καθαρεύουσα) / απάντησέ μου αμέσως!

Φυσικά, ο λαϊκός άνθρωπος δεν χρησιμοποιούσε ούτε το επιλέγω, ούτε το επιβάλλω, ούτε το επιστρέφω, οπότε δεν σχημάτιζε και τις προστακτικές τους. Όταν τύχαινε να χρησιμοποιήσει ένα λόγιο ρήμα το χρησιμοποιούσε αναύξητο («τον κατάδωσαν στην αστυνομία» / κατάδωσέ τον) ενώ το «*επανέλαβε το αληθές» μάλλον από υπαξιωματικό προέρχεται και όχι από φαντάρο.

Θυμίζω επίσης ότι υπάρχουν κάποια σύνθετα ρήματα που δεν παίρνουν εσωτερική αύξηση ούτε και από την καθαρεύουσα, όπως το «διαβάζω». Μπορείς να πεις «εδιάβασα», αλλά όχι βέβαια… διέβασα.  Άλλα ρήματα της κατηγορίας αυτής είναι: διαλέγω, καταλαβαίνω, καταφέρνω, προδίδω/προδίνω, προκόβω, προφταίνω, προσμένω. Εννοείται ότι σε όλα αυτά τα ρήματα η προστακτική συμπίπτει με τον παρελθοντικό χρόνο:

Ο Γιάννης διάλεξε ένα σακάκι / Διάλεξε ό,τι θέλεις

Ο κηπουρός τον κατάβρεξε / Κατάβρεξε καλά τα παρτέρια

Τελικά με κατάλαβε / Κατάλαβέ το, δεν είμαστε πια φίλοι.

Παρομοίως η προστακτική συμπίπτει με τους παρελθοντικούς χρόνους στα περισσότερα ρήματα που έπαιρναν παλιά χρονική αύξηση και που μένουν αναύξητα στη σημερινή γλώσσα.

Η νοικοκυρά άνοιξε την πόρτα (η καθαρεύουσα: ήνοιξε και η χάρντκορ: ηνέωξε) / Άνοιξε γιατί δεν αντέχω

Με ευχαρίστησε θερμά (η καθαρεύουσα: ηυχαρίστησε) / Ευχαρίστησέ τον εκ μέρους μου.

Σκέφτομαι δηλαδή ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει υπόρρητος κανόνας της νέας ελληνικής που να ευνοεί τη σύμπτωση των δύο τύπων. Αν υπάρχει τέτοιος κανόνας, εξηγει για ποιο λόγο αρκετοί ομιλητές, που έχουν μάθει στο σχολείο ότι τα σύνθετα ρήματα θέλουν αύξηση στους παρελθοντικούς χρόνους (π.χ. ανέφερα, διέσυρα, επέλεξα, εξέδωσα), μεταφέρουν στη συνέχεια την αύξηση αυτή στην προστακτική.

Γράφω «που έχουν μάθει στο σχολείο» διότι τα περισσότερα από τα σύνθετα ρήματα είναι λόγια ή ημιλόγια και πάντως δεν ανήκουν στο λεξιλόγιο του προσχολικού ομιλητή. Όσα σύνθετα ρήματα χρησιμοποιούνται περισσότερο και τρίβονται στη χρήση, πολύ συχνά λέγονται και γράφονται χωρίς αύξηση σε παρελθοντικούς χρόνους. Και όσα σύνθετα ρήματα λέγονται και γράφονται χωρίς αύξηση, πολύ συχνά ή σχεδόν πάντα σχηματίζουν και την προστακτική χωρίς αύξηση («σωστά» κατά τη σχολική γραμματική). Παραδείγματα, πέρα από τα περιμένω, απαντώ και συναντώ που ανέφερα πιο πάνω, είναι π.χ. το προσθέτω, που συνήθως χρησιμοποιείται αναύξητο (εγώ πρόσθεσα) και σχεδόν πάντα στην προστακτική αναύξητο («πρόσθεσε τους αριθμούς») ή το προσφέρω, επίσης συχνά αναύξητο στους παρελθοντικούς χρόνους (εκτός από νεκρολογίες όπου το ‘προσέφερε’ αντέχει), συνήθως αναύξητο στην προστακτική. Αλλά και το «καταβρέχω», συχνότατα αναύξητο στους παρελθοντικούς («κατάβρεξα χτες τον κήπο») και σχεδόν πάντα αναύξητο στην προστακτική («κατάβρεξε καλά τα παρτέρια, θα ξεραθούν τα φυτά»).

Καμιά φορά, ένα λόγιο ρήμα μπορεί να χρησιμοποιείται αναύξητο σε λαϊκές χρήσεις. Έτσι, το διαλύω όταν χρησιμοποιηθεί στη χημεία ή μεταφορικά θα πάρει αύξηση (διέλυσε τις αμφιβολίες, διέλυσε τη βουλή, διέλυσε 200 γραμ, χλωριούχου νατρίου σε 1 λίτρο ύδατος) ενώ όταν χρησιμοποιηθεί σε τρέχουσα χρήση δεν θα πάρει (Με διάλυσε ο θάνατος της γυναίκας μου, ο ΠΑΟΚ διάλυσε την ΑΕΚ) -και θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια έναν συμμαθητή να με επευφημεί μια από τις σπανιότατες φορές που είχα έρθει στα χέρια με ένα άλλο παιδί: Διάλυσέ τονε!

Αντιθέτως, τα ρήματα που είναι σαφώς χαρακτηρισμένα ως λόγια παίρνουν σχεδόν πάντοτε την αύξηση στους παρελθοντικούς χρόνους. Από αυτά, τα πιο δύστροπα στον σχηματισμό της «σωστής» προστακτικής είναι τα σύνθετα με το επί (επιλέγω, επιστρέφω, επιβάλλω) και το «συλλαμβάνω». Πράγματι, τύποι προστακτικής όπως «επίβαλε» ή «σύλλαβε» ακούγονται κορακίστικοι σε πολλούς.

Υπάρχει θαρρώ λόγος γι’ αυτό. Γενικά μιλώντας, στον γραπτό ιδίως λόγο η προστακτική είναι σπανιότερη από τους παρελθοντικούς χρόνους. Και όπου εμφανίζεται προστακτική, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις θα αφορά κοινόχρηστα ρήματα και, σημαντικό αυτό, πολύ συχνά θα εμφανίζεται στον πληθυντικό, ιδίως αφού μέχρι πρόσφατα οι ανακοινώσεις «προς τους πολίτες» που περιείχαν προστακτική ήταν συνταγμένες σχεδόν πάντα σε πληθυντικό αριθμό. Οπότε, ένας τύπος όπως «περιέγραψε» είναι συντριπτικά συχνότερος από τον «περίγραψε». Όταν κάποιος έχει δει χίλια περιέγραψε και ένα περίγραψε, όταν θελήσει να σχηματίσει την προσταχτική του αορίστου μπορεί να θεωρήσει «εξωτικό» το «περίγραψε» και αντιγραμματικό. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι, διότι τέτοιοι τύποι δεν είναι ενδιάθετοι -αν ήταν, θα λέγαμε επίσης «περιέμενέ με!»

Ωστόσο, το δίλημμα «επίλεξε ή επέλεξε» είναι σε μεγάλο βαθμό ψευτοδίλημμα, όπως υποστηρίζει ο γλωσσολόγος Χ. Χριστοδούλου: ο λόγος είναι ότι πέρα από τους δύο αυτούς τύπους υπάρχουν άλλες λύσεις που τις χρησιμοποιούμε ιδίως στον προφορικό λόγο (και ο προφορικός λόγος είναι έτσι κι αλλιώς το προνομιακό πεδίο της προστακτικής). Χαρίζουμε στον Καβάφη το «επέστρεφε» αλλά σε ανάλογη περίσταση εμείς δεν θα πούμε ούτε επέστρεφε, ούτε επίστρεφε. Θα πούμε «γύρνα ξανά…» αν πρόκειται για το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου μας ή «μπορείς σε παρακαλώ να μου επιστρέψεις την τσαγιέρα μου;» σε άλλη περίπτωση. Πράγματι είναι δύστροπη η προσταχτική «σύλλαβε» αλλά στην πράξη ο αστυνομικός διευθυντής δεν θα πει ούτε «σύλλαβέ τον» ούτε «συνέλαβέ τον» αλλά «συλλάβετέ τον» αν μιλάει σε πολλούς ή «πιάσ’ τον τον αλήτη!».

Και για να έρθουμε στο προκείμενο, για την προστακτική του ρήματος «επιλέγω», ενός ρήματος που μέχρι πρόσφατα ήταν λόγιο και σπάνια χρησιμοποιούμενο, το οποίο όμως με την ορμητική επέκταση της πληροφορικής στην καθημερινή ζωή μας κοντεύει να γίνει κοινόχρηστο, οι περισσότεροι πιστεύω πως θα διάλεγαν είτε τον πληθυντικό είτε, πιο απλά και πιο ομαλά, το συνώνυμο ρήμα «διαλέγω» -εκτός βέβαια από τους διαφημιστές.

Όπως ειχα γράψει και στο παλιότερο άρθρο, η αίσθησή μου, εντελώς υποκειμενική βέβαια, είναι ότι η χρήση της προστακτικής ενικού έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της διαφήμισης, διαδικτυακά και ραδιοτηλεοπτικά, που απευθύνεται πλέον όχι σε σύνολα (‘δώστε και σώστε’, ‘΄ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε’) αλλά σε άτομα, αφενός, καθώς και, όλο και περισσότερο, σε νέους, εφήβους και παιδιά. Άρα πριμοδοτείται η προστακτική ενικού. Και ταυτόχρονα καθώς έχει επέλθει ώσμωση μεταξύ λόγιων και λαϊκών τύπων, πολλά λογιότερα ρήματα χρησιμοποιούνται και στη διαφήμιση, άρα και στην προστακτική ενικού, ενώ παλιότερα τέτοια ανάγκη δεν υπήρχε.

Η προτίμηση στην εναύξητη προστακτική μπορεί να έχει και διαλεκτική διάσταση -μια φίλη γλωσσολόγος αυτή την εντύπωση έχει σχηματισει. Εγώ δεν έχω ζήσει σε διάλεκτο και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

Ωστόσο, στη δική μου «μητρική διάλεκτο» (όπως το χρησιμοποιεί πιο πάνω ο Παναγιωτίδης) είναι πολύ φυσικοί οι αναύξητοι παρελθοντικοί τύποι σε ρήματα «μεσαίας λογιότητας» όπως: απόφυγα, υπόφερα, υπόγραψα, παράσυρα, σύγκρινα, ανάθρεψα, πρόσβαλα, ανάστησα, περίγραψα, πρόβαλα, παράγγειλα, υπόμεινα. (Κάποιοι από τους τύπους αυτούς είναι και λαϊκοί και τους βρίσκεις σε τραγούδια: υπόγραψες σα σταρ του σινεμά, με παράσυρε το ρέμα, υπόφερα κι εγώ για σένα τόσο).

Οπότε, για μένα, είναι εντελώς φυσικό να χρησιμοποιώ τις αναύξητες («σωστές» σχολικά) προστακτικές: Απόφυγέ τηνα, υπόγραψέ το το ρημάδι να τελειώνουμε, σύγκρινε προσεχτικά τα δυο σχέδια και βρες τη διαφορά, περίγραψέ μου αναλυτικά τι είδες, πρόβαλέ το αυτό σε μεγέθυνση, παράγγειλε σε παρακαλώ δυο πιτόγυρα.

Και επειδή είναι αβίαστο για μένα το «περίγραψε», μου είναι πολύ ευκολότερο το «επίτρεψε», το «επίλεξε» ή, αν χρειαστεί να το πω ποτέ διότι μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί, το «επίβαλε». Βέβαια, αμφιβάλλω κατά πόσον είναι ‘ενδιάθετος’ τύπος είτε το ‘επίβαλε’ είτε το ‘επέβαλε’. Κι οι δυο μαθημένοι είναι.

Για να κάνω μιαν εντελώς αναπόδεικτη και πιθανώς αβάσιμη εικασία, ο λόγος για τον οποίο αυξήθηκαν αρκετά οι προστακτικές με αύξηση από το 1980 και μετά, δεν αποκλείεται να είναι ο στιγματισμός και η ιδεολογική επίθεση που εξαπολύθηκε από τους συντηρητικούς μελετητές της γλώσσας (Μπαμπινιώτης κυρίως, αλλά και ο Γιάννης Καλιόρης είχε γράψει κεφάλαια ολόκληρα) εναντίον των αναύξητων παρελθοντικών τύπων. Μετά τη μεταπολίτευση, κάποιοι λέγαμε και γράφαμε (όπως άλλωστε έκαναν και οι παλιότεροι δημοτικιστές) έκδωσα, έμπνευσα, περίπλεξε, ανάβαλα, ανάλαβα κτλ. Όταν άρχισε ο στιγματισμός, οι περισσότεροι το περιορίσαμε διότι αν σου βγει το όνομα ότι χρησιμοποιείς «ξύλινη κομματοπαγή διάλεκτο» δεν βλέπεις άσπρη μέρα. Οπότε σκέφτομαι μήπως η προγραφή των αναύξητων παρελθοντικών τύπων είχε σαν αποτέλεσμα κοντά στα κομματοπαγή ξερά να καούν και οι αναύξητες προστακτικές για μια μερίδα ομιλητών.

Αλλά έγραψα πολλά και πρέπει να συντομεύω. Ωστόσο, και εδώ θα χρειαστώ τη… βοήθεια του κοινού, μια άλλη παρατήρησή μου είναι ότι αρκετοί νεότεροι ομιλητές -εδώ εννοώ κάτω των 25- δεν δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με τον σχολικό κανόνα. Το έχω παρατηρήσει στις κόρες μου και στις παρέες τους και για να το επιβεβαιώσω μόλις επικοινώνησα με τη μεγάλη κόρη μου που μου είπε ότι λέει: διάκοψε! ανάπνεε! υπόγραψε! ενώ για το επιλέγω προτιμάει άλλη λύση.

Δεν λέω φυσικά ότι είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα, ωστόσο και σε παλιότερη σχετική συζήτηση στο ιστολόγιο, φίλος που έχει διδακτική πείρα είχε επισημάνει ότι «Μια χαρά, πάντως, συνηθίζουν το επανάλαβε και το επίλεξε τα παιδιά, όταν το βλέπουν σωστά γραμμένο καθημερινά μπροστά τους. Πολλοί καθηγητές τους δυσκολεύονται…» Μια άλλη φίλη είχε πει ότι «Όσο κρατάμε στην οριστική το περιττό ε- στα σύνθετα ρήματα, θα συνεχίζει να γίνεται το «λάθος» και στην προστακτική, ένα λάθος που παλιότερα ένας αγράμματος που έλεγε παράδωσε για τον αόριστο, δε θα έκανε ποτέ».

Αυτά τα όχι και τόσο λίγα, για ένα θέμα που θα το ξανασυζητήσουμε. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τα σχόλια από νέους κάτω των 25 ή έστω 30, καθώς και από εκπαιδευτικούς. Και πιστεύω ότι η συσχέτιση μεταξύ αναύξητων παρελθοντικών χρόνων και προστακτικής αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Advertisement

215 Σχόλια προς “Ανάπνεε ντε, επίλεξε το πακέτο που σου ταιριάζει, επίστρεφε και παίρνε με”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >επίστρεφε και παίρνε με

  στο τηλέφωνο ή στο τελέφωνο;

  Η πλάκα είναι ότι ο αυτόματος διορθωτής αλλάζει σε»επίστρεφε» σε «επέστρεφε».

  Μάλλον δεν αναφέρεται στην προστακτική

 2. Γς said

  αλλάζει το «επίστρεφε» σε «επέστρεφε».

 3. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.
  Έχει και η δημοτική τις δυσκοgliες της. 😀

 4. leonicos said

  Άνοιξε Άνοιξεγιατί δεν αντέεεεεχωωωωω

  Λέων ο λαϊκός

 5. leonicos said

  Καθηγητής στο γυμνάσιο, αφού καταφέρθηκε εναντίον του ‘παρήγγειλέ μου ένα καφέ’ είπε μετά από λίγο: αντεγραψέ το στον πίνακα

  Κάποιος πηγε να πει κάτι, και του φώναξε ‘σκάσε’

  Μετά απο λίγο ξανάπε ‘το αντέγραψες; αντέγραψέ το ξανά’

  και μετά μας έβριζε που δεν προσέξαμε ότι έκανε το ίδιο λάθος. Αλλά στην πραγματικότητα του ξέφυγε, και θέλησε να το μπαλώσει.

  Μέρφι το λέμε αυτό εδώ μέσα;

  Πάντως, ότι και να μου πουν, προστακτική με αύξηση δεν θα χρησιμοποιήσω στα ίγα χρόνια που μου απομένουν

 6. Νέο Kid said

  Θα εκτιμούσε τα σχόλια από εικοσπεντοτριαντάρηδες λέει ,ρε ραμολιμέντααα!

 7. Η αύξηση στον αόριστο εξυπηρετεί την ανάγκη να ανέβει ο τόνος και μόνος, σωστά; Οπότε, στα σύνθετα, που υπάρχει ήδη η απαιτούμενη συλλαβή, στην πρόθεση, περιττεύει η ίδια η αύξηση και στην οριστική!

 8. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, προτείνω στα σχόλια των γεροντιών (e.g. 1 -5) να βάζεις σήμανση «expired » 😀

 9. leonicos said

  ο Αλέξης Κωστάλας χρησιμοποίησε τον τύπο «Επέλεξε» της προστακτικής

  Κι έγινε το σώσε, κι εξ αιτίας του και το τότε άρθρο

 10. Νέο Kid said

  7. Ορθός και σοφόν! (Και σαφές !)

 11. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6-8 Αφού θέλω να ελέγξω μια υπόθεση για τους νεότερους, πώς αλλιώς θα γίνει; Ζητάω σχόλια νεότερων. Τι παρεξηγήθηκες, εσύ ειδικά που είσαι και πολύ νεότερος από μένα;

  7 Εννοείς γράφω-έγραψα, υπογράφω – υπόγραψα, έτσι;

 12. 7: *και μόνο

 13. ΓιώργοςΜ said

  6 Οι εικοσπεντάρηδες σχολιαστές του ιστολογίου είναι μάλλον για μπάνιο.
  Ενδέχεται να πήγαν με το ίδιο αυτοκίνητο (ή μηχανάκι). 🙂
  Μπαιδεγουέι, η διαφήμιση (κι εμένα μου έκανε εντύπωση η «σωστή» αναύξητη προστακτική) είναι μάλλον της Τριβάγκο, αλλά δεν τη βρίσκω τώρα.

 14. 11: ναι

 15. leonicos said

  είναι σε μεγάλο βαθμό ψευτοδίλημμα, όπως υποστηρίζει ο γλωσσολόγος Χ. Χριστοδούλου:

  οι λόγοι που προβάλλει είναι απαράδεκτοι. Άλλο το να χρησιμοποιούμε εκφράσεις άμυνας, για αποφυγή της σύγχυσης, και άλλο να μιλάμε για τους γραμματικούς τύπους καθ’ εαυτούς.

  Το ερώτημα είναι: Μπαίνει αύξηση στην προστακτική; Και η απάντηση είναι: Όχι
  Το ερώτημα είναι: Πότε άκουσες εσύ με τ’ αφτιά σου, κυρ- Λεωνικε προστακτική με αύξηση; Η απάντηση είναι: Χτες ή προχτές, και από άνθρωπο που δεν τόλμησα να μιλήσω γι’ αυτό κι έκανα κοινώς μωκο.

  Αλλά, άλλο το ενα και άλλο το άλλο.

 16. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Θυμάμαι από τα πρώτα χρόνια της δουλειάς, ένα σημείωμα στο γραφείο μου (από μισθοδοσία) : «Παναγιώτη, σε παρακαλώ ήλεγξε το ποσόν αν είναι σωστό». Δεν ξέρω αν θα το έλεγε κανείς, αλλά να, εγώ το είχα δει μπροστά μου.
  (Ααααχ…τι εποχές νοσταλγίας…τί να «ηλέγξω», τότε δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα)

 17. venios said

  Oi κάτω των 30 ετών σχολιαστές παρακαλούνται να το δηλώσουν.

 18. Πάνος με πεζά said

  Πάντως αν έχει μια ομοργιά η γλώσσα, είναι ότι το σωστό με το λάθος μπερδεύονται ακόμα και με προφανή τον κανόνα :
  Θα πει κάποιος «Επέμεινε μέχρι να τον βρεις !», αλλά δε θα πει «Ανέμεινε οδηγίες», αλλά «ανάμενε» !

 19. leonicos said

  η φράση «είδα το» είναι αντιγραμματική για έναν φυσικό ομιλητή της κοινής νεοελληνικής αλλά για έναν ομιλητή της κυπριακής ελληνικής είναι γραμματική διότι «παράγεται από τους κανόνες της ποικιλίας που αυτός μιλάει».

  Και μια μορφωμένη κρητικιά που γνώρισα υπερήλικα ήδη πριν από 40 χρόνια, έλεγε ‘νερό μου φέρε!’ Δεν ξέρω αν συνέβαινε αυτό παλιά στην Κρήτη γενικά, αλλά ήταν τόσο προσεκτική που πρέπει να το θεωρούσε σωστό. Δεντο συζητήσαμεποτέ

 20. Νέο Kid said

  11. Μωρ τί παρεξηγήθηκα,λες; τσατίστηκα που πλακώσαν οι μαθουσάλες να σχολιάσουν (ανούσια,ως συνήθως )

 21. sarant said

  13 Μπορεί να είναι και Τριβάγκο

  18 Πράγματι, τα σύνθετα του «επί» είναι τα πιο δύσκολα. Πρόσεξε όμως ότι το «επίτρεψε» επειδή έχει γίνει σχετικά συχνό στη φράση «επίτρεψέ μου να σου πω» λέγεται αρκετά συχνά («σωστά»).

 22. gpoint said

  νομίζω πως όλο το ζουμί ίναι στην χρ΄ση του ενικού αντί πληθυντικού … γιατί μπορείοι μισοί να λένε επίλεξε και οι άλλοι μισοί επέλεξε αλλα στον πληθυντικό όλοι λένε επιλέξατε, άντε επιλέξτε, κανείς δεν λέει επελέξατε, δεν είναι ;

 23. leonicos said

  έμαθα ότι «γραμματικό» είναι αυτό που συνάδει με την υπόρρητη γραμματική γνώση του φυσικού ομιλητή μιας συγκεκριμένης ποικιλίας.

  Δηλαδή έμαθες αυτό που ήξερες;

  Το θέμα είναι ‘ποια είναι η υπόρρητη’ και πώς διαμορφώνεται

 24. ndmushroom said

  Κανένας δεν πρέπει να έχει πει «κατέβρεξα»; Κι όμως, μια γκουγκλιά θα σε πείσει (ακόμα και το lexigram το δίνει ως σωστή κλίση)! 🙂
  Όσο για την Εξηνταβελώνη, τείνω να πιστέψω ότι είναι τρολιά, γιατί το πελοποννησιακό λι και νι συνυπάρχει με το βορειοελλαδίτικο λα και λο, πράγμα που σπανίως συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο.

 25. leonicos said

  Το πρόβλημα νομίζω είναι στο ότι και οι δυο τύποι ανεβάζουν τον τόνο, ο τονος του αορίστου πέφτει συχνά στην αύξηση, γιατί τα ρηματικά θέματα σπάνια ξεπερνούν τις δύο συλλαβές, κι εκεί γίνεται απλώς το μπέρδεμα.

  Το ζήτημ είναι αν κάποιος θέλει να το ξεμπερδέψει.

  Πάντως, αν το επισημάνεις σε κάποιον, δεν υπάρχει αντίσταση. Συνήθως το δέχονται, άσχετο αν υπορρήτως (καλό! αυτοθαυμάζομαι) σε λένε σχολαστικό (επιεικώς) ή κάτι άλλο. Όταν όμως πρόκειται να γράψουν, το προσέχουν.

  Υπορρητως μέμφομαι τον Γς. Αυτός τα φταίει όλα. πορεί να είπε σε καμιά ‘εξέστρωσε το σεντόνι’ (το εξ- εκ του σεξ) κι εκείνη το εξέλαβε ως εξ-έστρωσε αντί για ξε-στρωσε, και γενικεύτηκε από τις υπόλοιπες φιλενάδες του

 26. Πάνος με πεζά said

  Άκουσα κι ένα μεζεδάκι στα πρωϊνά δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ (ίσως ακόμα να το λένε) : «Λόγω του καύσωνα θα παραμείνουν ανοιχτοί σήμερα μόνο μέχρι τις 2 το μεσημέρι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και του Διονυσιακού θεάτρου».
  Φυσικά το Θέατρο του Διονύσου (ή Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως – αυτό κι εγώ το διάβασα..) δε μπορείς να το πεις «Διονυσιακό», γιατί δε μπαίνει στον κανόνα με τις διονυσιακές γιορτές ή τη διονυσιακή λατρεία.

 27. Γιάννης Ιατρού said

  Σιγά τα τζόβεννα …

 28. leonicos said

  expired

  Βρέστε τα μόνοι σας,

  Πότε θα μιλήσουμε για την υποτακτική που γίνεται κι αυτή προστακτική

  Να τα βρείτε μόνοι σας = βρείτε τα μόνοι σας

 29. sarant said

  24 Στέκομαι διορθωμένος. Ακριβέστερα, το Λέξιγκραμ το δίνει ως ¨’λόγια’ κλίση.

 30. «..σχόλια από νέους κάτω των 25 ή έστω 30, καθώς και από εκπαιδευτικούς».

  Λυπάμαι που δεν διαθέτω τις δύο τεθείσες προδιαγραφές και λυπάμαι ιδιαιτέρως για την πρώτη…

  Γι΄ αυτό είπα στον εαυτό μου «σώπα». («σώπα»; Γιατί όχι «σιώπα»; Πού πήγε το ιώτα που λείπει; Διερευνητέον…)

 31. Γς said

  25:

  >μέμφομαι τον Γς. Αυτός τα φταίει όλα. πορεί να είπε σε καμιά ‘εξέστρωσε το σεντόνι’ (το εξ- εκ του σεξ)

  Αχ, κι είναι μικρός ακόμα ο Γς-τζιούνιορ.

  Εχει κατέβει στον παππού Ρασίντ στη Σιδώνα της Φοινίκης

 32. Ἀρχιμήδης Ἂναγνώστου said

  Ναί ἀλλὰ ὁ Μπαμπινιώτης ἐπίσης στιγμάτισε τὴν αὐξηση στὴν προστκτικὴ καὶ ἤδη ἂπὸ τὴ δεκαετία τοῦ 90 ἔχει ξεκινήσει μιὰ προπαγάνδα κατὰ τῆς αὔξησης στὴν προστακτική. Θὰ συμφωνήσω μὲ τὸ Φοῖβο, καὶ στὴ δική μου διάλεκτο ἔτσι εἶναι ἀλλὰ ἐπηρεάστηκα τόσο ἀπὸ τὴν προπαγάνδα αὐτή, ποὺ ἀπέβαλα αὐτὸν τὸν τύπο πλήρως ἀπὸ τὸ λόγο μου καὶ μάλιστα πλέον μὲ ἐνοχλεῖ νὰ ἀκούω προστακτικὴ μὲ αὔξηση. Μάλιστα μὲ κανὰ δυὸ ἄλλους στὸ στρατὸ εἴχαμε στιγματίσει τὸ «ἐπανέλαβε»τὸ ἀληθές» κι ήμασταν πολὺ προσεκτικοὶ στὴν ἀναγνώριση νὰ μὴν τὸ ξεστομίσουμε, ὰν καὶ τελικὰ δὲ χρειάστηκε. Ὅσον ἀφορᾶ τὴν αὔξηση στοὺς παρελθοντικοὺς χρόνους στοὺς περισσότερους ἐγὼ τὴ βάζω, ἐντάξει δὲ θὰ πῶ ἀπήντησα, δὲν μπορῶ ὅμως νὰ πῶ οὔτε μὲ σύμφερε, ὑπόφερα (ἄπαπα) ἔκδοσε, παράσυρε ἐκτὸς ὰν τραγουδάω τὸ τραγούδι τοῦ Τσιτσάνη, κι ὄχι λόγω προσήλωσης στὴ σχολικὴ γραμματική, ὅσο στὸ ὅτι ἔτσι εἶναι στὴν ὑπόρρητη γραμματική μου. Αὐτὴ τὴ γλῶσσα κατέκτησα, τί νὰ κάνουμε, ἀπὸ τὸ ἕνα σόι μου εἶχα γιαγιὰ καὶ παπποῦ πανεπιστημιακοὺς (σπάνιο γιὰ γυναῖκα τῆς ἐποχῆς) κι ἀπὸ τὸ ἄλλο λαϊκοὺς μέν, ἀλλὰ καλλιεργημένους ποὺ ξεχώριζαν στὴν ὁμιλία τους τὶς δύο γραμματικές κι αὐτὸ ἦταν τὸ φυσικό. Αὐτοὶ ποὺ ἐπέλεγαν μόνον τοὺς λόγιους ὴ μόνον τοὺς δημοτικίστικους τύπους, τὸ ἔκαναν ἀπὸ ἰδεολογία, δὲν ἦταν ἡ φυσική τους ὁμιλία. Ὅποιος μεγάλωσε σὲ ἕνα περιβᾶλλον μὲ ἰδεολογικὴ γραμμή, κατέκτησε μιὰ διαφορετικὴ γραμματικὴ ἀπὸ ἕναν ποὺ μεγάλωσε σὲ περιβᾶλλον μὲ ἄλλη γραμμή. Ὁπότε στὴ μεταπολεμικὴ κυρίως ἐποχὴ ἔχουμε φυσικοὺς ὁμιλητὲς διαφορετικῶν ἰδεολογικῶν γραμμῶν. Αὐτὸ νομίζω ὅτι χρειάζεται μελέτη

 33. «τα πιο δύστροπα στον σχηματισμό της «σωστής» προστακτικής είναι τα σύνθετα με το επί (επιλέγω, επιστρέφω, επιβάλλω) και το «συλλαμβάνω». Πράγματι, τύποι προστακτικής όπως «επίβαλε» ή «σύλλαβε» ακούγονται κορακίστικοι σε πολλούς».

  # Την προστακτική ο κοσμάκης την έχει απλοποιήσει, και δεν χρειάζεται να πει ούτε επίλεξε ούτε επίστρεψε ούτε επίβαλε (ούτε φυσικά τα πράγματι κορακίστικα «προστακτικώς», επέλεξε, επέστρεψε, επέβαλε). Λεει: Να επιλέξεις, να επιστρέψεις, να επιβάλεις. Εξαίρεση αποτελεί το «περίμενέ με», όπερ μακεδονιστί λέγεται «πιρίμινιμι», μια λεξούλα που οι Μακεδόνες την τονίζουν στην προ-προπαραλήγουσα (έτσι για να …σκάσουν οι κατωαυλακιώτες εκεί χάμω!)

 34. spiral architect 🇰🇵 said

  Να μιλήσουν οι μικρότεροι των 30, ναι, αλλά να μιλήσουν και πολλοί μεγαλύτεροι, που δεν μπορούν να συντάξουν μια απλή αίτηση ή να γράψουν ένα κείμενο σε ηλεμήνυμα σε συνεργάτη ή πελάτη τους. Στα δε φόρουμ (όσα έχουν απομείνει πια) ή στις σελίδες σχολίων των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων τα σχόλια είναι λες και γίνεται φραστική επίθεση των Όρκ εναντίον των Χόμπιτ ή στην καλύτερη λες και οι (οθντκ) συντάκτες μιλούν εκνευρισμένα στο κινητό τους.

  Πλήρης ασυνταξία παντού, οπότε η προστακτική με αύξηση (φραστική ή έγγραφη) είναι παρωνυχίδα.

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ ως εικοσιοκτάχρονος (56:2) δικαιούμαι να σχολιάσω. Άλλωστε και στους μαθητές μου αυτήν την ηλικία δηλώνω. Συνήθως, όταν χρησιμοποιώ αυτές τις προστακτικές, τις χρησιμοποιώ εις διπλούν: «Υπέγραψε εδώ, ρε συνάδελφε. Ώπα, υπόγραψε», «Επέλεξε, εεε, επίλεξε μια από τις τέσσερις απαντήσεις, παιδί μου». Μόνο το παράγγειλε μού βγαίνει με τη μία.

 36. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Δέχεστε σχόλια από κάποιον που η ηλικία του είναι >>30 και που σήμερα έγινε δύναμη του 2; 🙂

 37. Νέο Kid said

  36. Mεχρι να γίνεις δύναμη του 3…σε δεχόμαστε!

 38. spiral architect 🇰🇵 said

  @36: 2^6; Πολύχρονος!

 39. LandS said

  Δεν το διάβασα όλο και, από ότι φαίνεται, θα αργήσω να το κανω. Για αυτό κάτι στα πολύ γρήγορα.
  Και το επίλεξε και το επέλεξε είναι λάθος. Το σωστό ειναι διάλεξε και ξεμπέρδευε.

 40. sarant said

  Βρε παιδιά, μια κουβέντα είπαμε για τα σχόλια νεότερων, μην το παίρνετε σαν προσωπική προσβολή!

  36 Βεβαίως και αφιερώνουμε το τραγούδι των Μπιτλς! Και στα 128 Σταύρο!

  35 Οι μαθητές σου, πώς τις λένε τις προστακτικές;

  34 Ατελής προφορικός λόγος, ουσιαστικά.

 41. Alexis said

  #36: Να τα εκατοστήσεις! Έχεις πολύ δρόμο όμως μπροστά σου. Τα 32 δεν έκλεισες σήμερα; 🙂

 42. Avonidas said

  Καλημέρα.

  ανάμεσά τους και του Κ.Π.Καβάφη, ο οποίος έγραψε τον διάσημο στίχο «επέστρεφε και παίρνε με…»

  Θα του καναν κι αυτου συνέχεια αναπάντητες, ε; Μαστιγα εχει καταντήσει 😛

 43. Μιας και εμπίπτω στα ηλικιακά όρια, ήρθε μάλλον η ώρα να κάνω κι εγώ το πρώτο μου σχόλιο μετά από 8 χρόνια που σας διαβάζω.

  Η διαφήμιση με τις αναύξητες προστακτικές (παράγγειλε, επίλεξε) που εμφιλοχωρεί στις λίστες μας με τα τραγούδια στο γιουτιούμπ, είναι αυτή του e-food. (ή και αυτή και μπορεί να υπάρχει/ουν και άλλη/ες)

  Εγώ έχω διαπιστώσει πως όσοι/ες συνομίληκοι/ες χρησιμοποιούν τους αναύξητους τύπους, το κάνουν λόγω γραμματικής συμμόρφωσης, το κάνουν επειδή ξέρουν ότι έτσι είναι το σωστό, το κάνουν συνειδητά και εμπρόθετα, το κάνουν κι ας μην τους βγαίνει τις περισσότερες φορές αβίαστα.

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  40: Οι μαθητές μου είναι μικροί και αλλοδαποί, στο σπίτι μιλούν συνήθως τη μητρική τους γλώσσα, οπότε δεν χρησιμοποιούν αυτές τις προστακτικές. Όπως λέει και ο Lands, προτιμούν το διάλεξε. Βέβαια, φεύγοντας από το δημοτικό, έχουν διδαχτεί το συγκεκριμένο θέμα.

 45. Ρουμπίνη said

  19. «νερό μου φέρε» : φυσικά και λέγεται ακόμα στην Κρήτη κάτι τέτοιο. Πολύ συχνά αυτά τα έμμεσα αντικείμενα προηγούνται του ρήματος. (Λέμε κι άλλα ωραία και ενδιαφέροντα εδώ: Η γιαγιά μου, για παράδειγμα, πάντα όταν την αποχαιρετούσα μου έλεγε «μη μου ξεχνάς, να μου θυμάσαι» κι εγώ καμάρωνα στους φίλους μου ότι η γιαγιά μου συντάσσει με γενική τα ρήματα μνήμης και λήθης, όπως …οι αρχαίοι!)

  Κάποια στιγμή θα ήταν ωραίο να σχολιαστεί και μια άλλη προστακτική -δεν αξίζει πιθανόν ολόκληρο άρθρο!
  Είναι όμως που κουράστηκα να βλέπω πάνω στη γνωστή φέτα ΠΟΠ «Διατηρείστε την στην άλμη, είναι το φυσικό της περιβάλλον»…
  Και σε εκφωνήσεις ασκήσεων που περιέχονται σε βιβλίο για παιδιά που τέλειωσαν τη Β΄ Δημοτικού (που πήρα στη μεγάλη μου κόρη) γράφει συχνά: «Παρατηρείστε τις δύο εικόνες».
  Γιατί μένουν όλα αυτά αδιόρθωτα;

 46. sarant said

  43 Eυχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

  Στον κατάλογο των ρημάτων που δεν παίρνουν αύξηση με την τρέχουσα σημασία τους να σημειώσουμε και το προτείνω (όταν σημαίνει διατυπώνω πρόταση). Με τη σημασία «τεντώνω προς τα μπρος» οι παρελθοντικοί χρόνοι παίρνουν αυξηση αλλά θα περίμενα την προστακτική αναύξητη, αν βέβαια την πει ποτέ κανείς.

 47. Γς said

  Κι ήταν κι ο γιατρούλης ο Φικιώρης που έλεγε συνέχεια Μπάι Μπας, γιατρός πράμα.
  Του έστειλα κάποιο μήνυμα και σιγά μην έκανε το λεωφορείο πας;

  Και για να δείτε με τι εκλεκτά προσωπατα έχω επαφές αναφέρω και τον Στέφανο Χίο που όλο επέτρεψε μου και επέτρεψέ μου έλεγε. Του έστειλα κι αυτού μήνυμα. Και φυσικά κράτησε το στυλ του.

 48. loukretia50 said

  44. Oι μικροί αλλοδαποί μαθητές φοβάμαι πως δε χρησιμοποιούν προστακτική γενικά…

  Με αύξηση ή χωρίς, δεν είναι εκνευριστική στις διαφημίσεις (και όχι μόνο!) η προστακτική στο β΄ενικό? Κάτι σα να… παραγνωριστήκαμε!

 49. Λεώνικε (28), κάναμε κάποτε και τέτοια συζήτηση, και μάλιστα σε οξείς τόνους, διότι κάποιος σχολιαστής, που και άλλες φορές υποστήριζε παράξενα πράματα (ότι π.χ. ο φθόγγος ου είναι ημίφωνο), προσπαθούσε να μας πείσει ότι μόνον η προστακτική δείτε/πείτε/βρείτε είναι της κοινής και ο τύπος δέστε/πέστε/βρέστε είναι ιδιωματικός — ή το αντίθετο, δεν θυμάμαι πια. Δεν μας έπεισε…

 50. spiral architect 🇰🇵 said

  @47: Έχεις κομπρεμί με το Χίο: Στο Μούρμανσκ και συ! 😀

 51. sarant said

  48 Εμ βέβαια!

 52. ktzavolaki said

  Σχόλιο 1:»«γραμματικό» είναι αυτό που συνάδει με την υπόρρητη γραμματική γνώση του φυσικού ομιλητή μιας συγκεκριμένης ποικιλίας.» Τα παραδείγματα που χρησιμοποιείτε για να δείξετε τι είναι «γραμματικό» είναι πολύ σαφή αλλά δεν είναι του ίδιου είδους με την αυξημένη ή μη προστακτική. Στην περίπτωση της προστακτικής κατά τη γνώμη μου οι αιτίες του προβλήματος είναι δύο. Από τη μια φταίει ο τρόπος που διδάσκεται η Ν.Ε. Γλώσσα σε δημοτικό και γυμνάσιο (μεγάλο θέμα αυτό!) και από την άλλη γιατί λαΐκοί και λόγιοι τύποι δεν μπορεί να ακολουθούν (πάντα) τους ίδιους κανόνες.
  Σχόλιο 2: «Θυμίζω επίσης ότι υπάρχουν κάποια σύνθετα ρήματα που δεν παίρνουν εσωτερική αύξηση ούτε και από την καθαρεύουσα, όπως το «διαβάζω». Μπορείς να πεις «εδιάβασα», αλλά όχι βέβαια… διέβασα.» Το ρήμα διαβάζω προέρχεται από το αρχαίο διαβιβάζω το οποίο έπαιρνε κανονικά αύξηση: διεβίβαζον. Από τη στιγμή που έχασε τον ενεστωτικό αναδιπλασιασμό έχασε και τη δυνατότητα εσωτερικής αύξησης. Το διέβαζα δεν υπήρξε ποτέ επιλογή κανενός.
  Σχόλιο 3: «Μια χαρά, πάντως, συνηθίζουν το επανάλαβε και το επίλεξε τα παιδιά, όταν το βλέπουν σωστά γραμμένο καθημερινά μπροστά τους. Πολλοί καθηγητές τους δυσκολεύονται…» Συμφωνώ απολύτως με το φίλο σας!

 53. Γιατί, Λουκρητία50 (48α); Δεν θα λένε «έλα, φύγε, φέρε, πιάσε, δώσ’ μου, πες μου, ρίξε»; Φυσικά, μάλλον δεν θα λένε «επ*στρεφε», αν αυτό εννοείς, αλλά μήπως και οι αναντάν μπαμπαντάν Ελληνες συμμαθητές τους θα το λένε;

 54. sarant said

  52.2 Λέτε ο σημερινός ομιλητής να ξέρει την ετυμολογία του διαβάζω και συνειδητά να αποφεύγει την αύξηση;
  Αλλά είναι και πολλά άλλα ρήματα που ποτέ δεν παίρνουν αύξηση (πχ διαλέγω πρβλ. επιλέγω)

 55. Alexis said

  Νίκο έγραψες ολόκληρη …πραγματεία για ένα θέμα που, εμένα προσωπικά, με ενοχλεί. Και με ενοχλεί για τον τρόπο και το ύφος που οι διάφοροι νεόκοποι λαθολόγοι κουνάνε το δάχτυλο και διορθώνουν τους πάντες, υποδεικνύοντας τους «σωστούς» αναύξητους τύπους.
  Βέβαια κανείς απ’ όλους αυτούς δεν έχει μπει στον κόπο να σκεφτεί όλα αυτά που έγραψες παραπάνω.
  Θέλω να πω ότι το να θεωρεί κάποιος στενόμυαλα και μονοκόμματα ότι οι αναύξητες προστακτικές είναι οι μόνες σωστές, είναι από μόνο του ένα σοβαρό λάθος. Το γραμματικά σωστό δεν είναι πάντα αποδεκτό από το αυτί του φυσικού ομιλητή και υπάρχουν πολλά παραδείγματα γι’ αυτό.
  Σωστά θεωρείς ότι η διαρκής χρήση είναι αυτή που «τρίβει» μία λέξη κι έτσι σε λίγα χρόνια και το «επίλεξε» (ναι, η κοπέλα στη διαφήμιση της Τριβάγκο είναι αυτή που το λέει, αλλά όχι μόνο) και το «επίστρεψε» θα ακούγονται φυσιολογικά. Σήμερα, ακούγονται, δεν θα έλεγα βέβαια κορακίστικα, αλλά πάντως φτιαχτά, προσποιητά, τουλάχιστον στο δικό μου αυτί.
  Επίσης σωστή είναι η αίσθησή σου ότι οι νεότερες γενιές, οι κάτω των 25, χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο αναύξητες προστακτικές, το έχω διαπιστώσει κι εγώ στα δικά μου παιδιά. Αυτό όμως δεν οφείλεται σε στροφή στον …πούρο δημοτικισμό, αλλά στην επίδραση σχολαστικών και λαθολόγων καθηγητών από το σχολείο και το φροντιστήριο, οι οποίοι τους εφιστούν την προσοχή στο να μιλούν «σωστά». Κι έτσι μαζί με το «επίλεξε» τους μαθαίνουν και το «κατ’ αρχάς»* και βέβαια το ανεκδιήγητο «εύχομαι επιτυχία» αντί του υποτίθεται λάθος «καλή επιτυχία».
  Προσωπικά χρησιμοποιώ και τις αναύξητες και τους τις «επαυξημένες» προστακτικές κατά βούληση και κατά περίπτωση, έχοντας ως μπούσουλα το γλωσσικό μου αισθητήριο. Αν κάτι μου χτυπάει άσχημα στο αυτί, αν η γλώσσα μου σκοντάφτει για να το πει, αν πρέπει να σκεφτώ πρώτα πριν το ξεστομίσω, τότε θεωρώ ότι είναι από μόνο του προβληματικό. Και τότε δύο λύσεις έχω: ή θα το πω …όπως μου το έμαθε η μάνα μου, ή δεν θα το πω καθόλου και θα το αντικαταστήσω με κάτι άλλο. Θα πω π.χ. «διάλεξε» αντί για «επίλεξε» και «γύρνα» ή «να επιστρέψεις» (ανάλογα με το ύφος) αντί για «επίστρεψε».

  *Εγώ το θεωρώ νεοκαθαρευουσιανισμό και γλωσσική οπισθοδρόμηση να λέμε σήμερα «κατ’ αρχάς», η διαφορά με το «κατ’ αρχήν» θα έπρεπε να έχει «καεί» προ πολλού και να λέγαμε «κατ’ αρχήν» σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά αυτό αποτελεί προσωπική μου άποψη.

 56. ΣΠ said

  Κατά την γνώμη μου ή θα χρησιμοποιήσει κάποιος την αναύξητη προστακτική ή αν δεν του βγαίνει, όπως το «σύλλαβε», θα αποφύγει την προστακτική και θα το πει με άλλο τρόπο. Προστακτική με αύξηση είναι λάθος.

  Ευχαριστώ για τις ευχές. Να βάλω και το τραγούδι των Μπητλς που ανέφερε ο Νικοκύρης.

 57. (16) Το «ήλεγξε» μου θύμισε το «ήλπιζα», που λένε, νομίζω, ακόμα πολλοί, όχι βέβαια στην προστακτική (που αυτό το ρήμα, για λόγους νοηματικούς και όχι μορφολογικούς, ουσιαστικά δεν έχει). Εχω ακούσει και ηλικιωμένες κυρίες να τραγουδάνε «μου παρήγγειλε τ’ αηδόνι…»
  Τελείως άσχετο: το ρήμα ‘παραγγέλνω’ έχει φτάσει, Κύριος οίδε από τι υπόγειες διαδρομές, και στα ουγγαρέζικα, ως parancsolni. Tessék parancsolni, κυριολεκτικά «ευαρεστηθείτε να διατάξετε», είναι ένας κάπως δουλοπρεπής αλλά ακόμη εύχρηστος τρόπος να πεις «ορίστε!»

 58. ΣΠ, πες «να’ (προτροπή) αντί «θα» (διαπίστωση), και όλοι θα συμφωνήσουμε με το σχόλιό σου! Και χρόνια σου πολλά. είτε συνομήλικός μου είσαι, είτε τα μισά μου χρόνια έχεις — γιατί αυτό το κάλυψες με δημιουργική ασάφεια 🙂

 59. loukretia50 said

  53. Με ξαφνιάζει η ερώτησή σας! .
  Αλλά ίσως στην εποχή μας το μπούλινγκ να μην ήταν τόσο φανερό!

 60. Avonidas said

  Για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από το βιβλίο «Μίλα μου για γλώσσα» του Φοίβου Παναγιωτίδη (σελ. 180) η φράση «είδα το» είναι αντιγραμματική για έναν φυσικό ομιλητή της κοινής νεοελληνικής αλλά για έναν ομιλητή της κυπριακής ελληνικής είναι γραμματική διότι «παράγεται από τους κανόνες της ποικιλίας που αυτός μιλάει».

  Αμ, καλά το υποψιάστηκα ότι έχει χώσει εδώ την ουρίτσα του ο Παναγιωτίδης 🙂 Το τι τράβηξα να περάσω την Εισαγωγή στη Γλωσσολογία δε λέγεται…

  Το κακό σε όσα γράφει ο Φ.Παναγιωτίδης είναι η λεξούλα «μου» που εισάγει τον σχεδόν απόλυτο υποκειμενισμό σε όσα συζητάμε. Για μένα, σε αντίθεση με τον φίλο Φοίβο, ο τύπος «περίγραψε!» είναι κάθε άλλο παρά αντιγραμματικός ενώ ο τύπος «περιέγραψε!» ακούγεται αν όχι σαν κορακίστικα, πάντως κωμικός. Οπότε, δεν ξέρω αν δικαιούμαι ή όχι να χαρακτηρίζω «αντιγραμματική» την προστακτική «περιέγραψε!»

  Νικοκύρη, εδώ υπάρχει σύγχυση: μιλάτε ο καθένας για διαφορετικές γραμματικές.

  Αυτή είναι μια παρανόηση στην οποία αφιερώνει αρκετό χρόνο ο Παναγιωτίδης στις διαλέξεις. Για τη γλωσσολογία, η γλώσσα είναι ένα (νοητικό) όργανο, που σημαίνει ότι διέπεται σε μεγάλο βαθμό από τη φυσιολογία. Ένας φυσικός ομιλητής δεν έχει μάθει τη γλώσσα, την έχει ενσωματώσει (κατακτήσει είναι ο τεχνικός όρος)· και επομένως έχει ενσωματώσει κάποιους γραμματικούς κανόνες που ορίζουν τι είναι φυσικό κι αβίαστο και τι όχι στο γλωσσικό του περιβάλλον. Αντίθετα, αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη «γραμματική» είναι μια τυποποίηση της επίσημης γλώσσας, είναι μια σύμβαση. Και άρα, μολονότι είναι εξ ορισμού σωστή, δεν είναι φυσική για τον καθένα.

  Θα σου φέρω ένα παράδειγμα κατ’ αναλογία, ένα πρόβλημα που με είχε ταλαιπωρήσει πολύ στο στρατό. Όταν μας μάθαιναν να χαιρετάμε, η φυσική μου τάση ήταν να χαιρετήσω με το αριστερό, αφού είμαι αριστερόχειρας. Αυτό φυσικά είναι αντίθετο στους κανόνες της στρατιωτικής «νοηματικής», κι έπρεπε να καταβάλω συνειδητή προσπάθεια να συμμορφωθώ (φυσικά, είχα ισχυρό κίνητρο 😉 )

  Επομένως, όταν ο Παναγιωτίδης λέει ότι ένας τύπος είναι αντιγραμματικός στη γλωσσική ποικιλία που μιλάει, δεν λέει κάτι υποκειμενικό. Όπως ακριβώς όταν κάποιος με αχρωματοψία σου λέει ότι δεν διακρίνει το πράσινο από το κόκκινο, δεν κάνει λάθος ούτε εισάγει μια αυθαίρετη διάκριση — περιγράφει την προσωπική του «καλωδίωση».

 61. ΣΠ said

  58
  Άγγελε, έχεις δίκιο. Ως προτροπή το εννοούσα και όχι ως διαπίστωση. Και ευχαριστώ για τις ευχές. Δεν έχω τα μισά σου χρόνια εκτός αν είσαι 128.

 62. spiral architect 🇰🇵 said

  Δυνάμεις του 2 … 16, 32, 64, 128, θυμίζει εσωτερική μνήμη σμάρτφον. 😐

 63. Πέπε said

  @19:
  > > Και μια μορφωμένη κρητικιά που γνώρισα υπερήλικα ήδη πριν από 40 χρόνια, έλεγε ‘νερό μου φέρε!’ Δεν ξέρω αν συνέβαινε αυτό παλιά στην Κρήτη γενικά, αλλά ήταν τόσο προσεκτική που πρέπει να το θεωρούσε σωστό. Δεντο συζητήσαμεποτέ

  Ναι, είναι κρητικός (και αλλού) ιδιωματισμός. Όχι ιδιαίτερα παλιός, το λένε και σήμερα, ακόμη και άνθρωποι που σε γενικές γραμμές μιλούν σχεδόν πανελλήνια ΚΝΕ με λίγους μόνο ιδιωματισμούς:

  Προστακτική με προτασσόμενο και όχι εγκλιτικό τον αδύνατο τύπο της αντωνυμίας. Μπαίνει μόνο στο μέσον της πρότσαης, π.χ. «τη χέρα σου μου δώσε» αλλά όχι *«μου δώσε τη χέρα σου».

 64. Babis said

  Αν κάποιος είναι 2χ(κάτω των τριάντα) μπορεί να γράψει δύο γνώμες;

 65. sarant said

  57 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  60 Νομίζω ότι δεν είναι «αντικειμενικό» το τι είναι γραμματικό, τη στιγμή που ο Παναγιωτίδης λέει «*μου* είναι αντιγραμματικό». Στη μητρική ποικιλία του Παναγιωτίδη, το περίγραψε! είναι αντιγραμματικό, στη δική μου μητρική ποικιλία είναι απολύτως γραμματικό. Και δεν εννοώ τη σχολική γραμματική, αλλά το τι είναι φυσικό και αβίαστο για μένα.

 66. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  54. Το διαλέγω ναι. Το επιλέγω με τίποτα. Επίλεξα ακούγεται εκτρωματικό

 67. Aγγελική Φωτοπούλου said

  Έχω την εντύπωση πάντως ότι οι δυσκολίες για τις αναύξητες Προστακτικές δεν είναι όλες ίδιες. Υπάρχουν κάποιες που έχουν περάσει πια στο δημόσιο αίσθημα και στον δημόσιο λόγο και άλλες που για τους περισσότερους είναι σχεδόν αντιγραμματικές. Συμφωνώ δηλ με τον Παναγιωτίδη ότι τα ‘επίστρεφε’, ‘επίστρεψε’, ‘περίγραφε’, ‘περίγραψε’, ‘επίμεινε’, ‘επίβαλε’, ‘σύλλαβε’, ‘διάκοψε’ φαίνονται αντιγραμματικά. Θεωρώ δηλ κι εγώ ότι οι τύποι αυτοί θα αντικαθίστανται λίγο-λίγο από άλλα ρήματα πιο «φιλικά» ή σε κάποιες περιπτώσεις, θα επιβιώσουν τελικά οι με αύξηση τύποι. Διαφοροποιήσεις πάντως υπάρχουν στις προστακτικές αυτών των λογίων ρημάτων που έχουν το πρόβλημα. Ας πούμε το «σύγκρινέ μου τα δυο κείμενα» μου φαίνεται απολύτως πιο φυσικό και χρησιμοποιούμενο απ’ ότι το «επίβαλε ησυχία στην τάξη». Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις με το επι- πχ όπως το επιμένω όπου ο «λάθος» τύπος «επέμεινε» εμφανίζεται αρκετά αλλά ως αποτέλεσμα μονολεκτικής παρότρυνσης με την έννοια του πρέπει να επιμένεις ή να συνεχίσεις να επιμένεις. Το «επέμεινε»! είναι λιγότερο δύστροπο από τον αναύξητο τύπο «επίμεινε!» . Δηλαδή το περιβάλλον χρησιμοποίησης των προστακτικών ίσως παίζει επίσης ένα ρόλο. Πάντως μια κατηγοριοποίηση αυτών των περιπτώσεων (αναλυτική) μπορεί να δώσει περισσότερα επί της ουσίας στοιχεία για το τι προκρίνει την μια ή την άλλη χρήση.

 68. sarant said

  67 Είδατε όμως ότι αυτά είναι υποκειμενικά; Ας πούμε, εγώ αναγνωρίζω σαφώς ότι τα σύνθετα του επί και το σύλλαβε είναι δύστροπα στην αναύξητη προστακτική, αλλά θεωρώ απολύτως φυσικά και αβίαστα το περίγραψε ή το διάκοψε.

 69. Alexis said

  #60: Και το «πλάκα με κάνεις;» είναι αντιγραμματικό σύμφωνα με την επίσημη γραμματική αλλά από ένα Σαλλλονικιό λέγεται φυσικά και αβίαστα… 🙂

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω, Αλέξη, ότι το καταρχάς έρχεται πιο φυσικό στη γλώσσα από το καταρχήν. Τουλάχιστον εμείς οι άνω των -ήντα καταρχάς λέγαμε στα νιάτα μας. Το καταρχήν και η διαφορά του από το καταρχάς μάς απασχόλησε αργότερα. Θυμάμαι καλά, συνλυκόπουλα; 😊

 71. Pedis said

  Διαβάζοντας το άρθρο προσπαθούσα να καταλάβω το πρόβλημα:

  γιατί, τι κακό έχει η αύξηση στην προστακτική;

  (προς ειδικούς του ποδοσφαίρου-καναπέ: με τι σόι προστακτικές σάς έσκουζε ο προπονητής σας όταν μεσουρανούσατε στο ξερό;)

  Ηλικία: κάτω από 30 (πριν από 30 χρόνια … λέμε, τώρα)

 72. loukretia50 said

  64. Αν κάποιος είναι 2χ(κάτω των τριάντα) μπορεί να γράψει δύο γνώμες;

  …αν ο νέος χρησιμοποιεί και τους δύο τύπους… δικαιούται να έχει δύο γνώμες!
  Οι πουρόκερς που ταλαιπωρήθηκαν με αυστηράς γραμματικάς αρχάς – κατ΄αρχάς! – έχουν το πρόβλημα!

  Συμφωνούν τα συν- γλυκόπουλα?

 73. Alexis said

  #70: Όχι δεν θα συμφωνήσω, γιατί εγώ πάντα «καταρχήν» έλεγα και πολύ αργότερα (μόλις πριν από λίγα χρόνια) έμαθα ότι είναι λάθος να το λέω όταν η σημασία είναι χρονική, και θα πρέπει να λέω «καταρχάς».
  Το «καταρχάς» δεν το θυμάμαι από το σχολείο και ούτε θυμάμαι κανέναν να μας είχε επισημάνει τη διαφορά του από το «καταρχήν».
  Και δεν είμαι νιάτο, μόλις 3 χρόνια μικρότερός σου… 🙂

 74. Alexis said

  #71: Εμένα ο προπονητής μου, επειδή έπαιζα τερματοφύλακας, μου έλεγε για τα πέναλτι: «Μην περιμένεις να σουτάρει, επίλεξε μία γωνία στην τύχη και πέσε!» 🙂

 75. Ομολογώ ότι μου είναι οικεία η προστακτική με αύξηση. Δεν είμαι ακριβώς περήφανος γιαυτό, αλλά εντάξει, δεν ντρέπομαι κιόλας.

 76. sarant said

  73 Βγαίνουν στη φόρα αβέρτα τα προσωπικά δεδομένα 🙂

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  -Τρεχάτε, γίδια! φωνάζουν συνήθως οι προπονητές. 😊

 78. Χρηστάρας said

  -Τι παρήγγειλες;
  -Αμελέτητα και ρετσίνα παράγγειλα.
  -Παράγγειλε και σαλάτα μ’ αντίδια!

  Γρήγορο κουίζ: ποιός τύπος είναι λάθος;

 79. dryhammer said

  Η προστακτική πληθυντικού στο φεύγω: φύγετε, φυγέτε αλλά και φυγέστε.

  (Και ο κλασικός γέρος που μας έσκιζε τη μπάλα: Απάνω κάτω, κωλόπαιδα!!)

 80. loukretia50 said

  νεαρέ ΑΛΕΞΗ
  Πουροκάκι ? Αν ναι.. σε πάρτυ δεν πηγαίνατε ?

  – Κατ΄αρχάς να σας συστήσω τον αδελφό μου…

  77. Σε θηλέων έπαιζαν βόλεϋ οι μουλάρες…

 81. Alexis said

  #77: 🙂 🙂 🙂

  #79: Και του μπαίνω, μπέκα: Μπέκα μέσα Μητσάρα και σκίστους τα βάρδουλα! 😆

 82. Alexis said

  #80: Την εποχή που πήγαινα εγώ στα πάρτι ήταν της μόδας το «βασικά»:

  -Βασικά με λένε Αλέξη. Θέλεις να χορέψουμε; 🙂

 83. Pedis said

  # 74 – ναι; δεν ξέρω αν θα σε πιστέψω …

  τι να πώ, εγώ από περιβάλλον της ξιφασκίας μόνο γνωρίζω …

  ο προπονητής μου μού απευθυνόταν στον πληθυντικό κι έδινε ογηγίες με την άδεια μου στο στυλ: θα σας παρακαλούσα … θα σας ήταν εύκολο … θα ήταν επιθυμητό κλπ.

  Έτσι από/έφευγε τις κακοτοπιές της προστακτικής, μάλλον, για να μη δώσει δικαιώματα στους εστέτ λαθολόγους που συχνάζουν στο ευγενικό σπόρ.

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  -Των Γερανίων όρων, ο ρεπόρτερ του Σκάι.
  Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.

 85. venios said

  24 Νομίζω πώς σε σλάβικες γλώσσες το λλα και λλο συμβαδίζουν με το λιε και λιη. πόσο αυτό ισχύει στ βορειοελλαδίτικα ιδιώματα δεν γνωρίζω.

 86. spiral architect 🇰🇵 said

  @84: Αυτοί εκεί στο Ν. Φάληρο σε λίγο θα μετονομαστούν σε Skai Haber και θα μιλούν τούρκικα! 😀

 87. cortlinux said

  Προσωπικα οντας κατω των 40 μου βγαινουν αβιαστα και τα δυο με μια προτιμηση στα αυξημενα. Η προταση «Επιστρεψε μου τα βιβλια» μου ακουγεται ατονη. Ενω η «επεστρεψε μου τα βιβλια» μου ακουγετα πιο… Προστακτικη.

 88. Ἀρχιμήδης Ἂναγνώστου said

  Μιᾶς καὶ μιλᾶμε γιὰ αὔξηση ὑπάρχει στὴν καθομιλουμένη, τὴν ἀθηναϊκὴ κυρίως, μιὰ αὔξηση ποὺ μπαίνει στὸ τέλος τοῦ γ’πληθυντικοῦ προσώπου. Τρέχανε, γράφανε, τραγουδάγανε ἦ τραγουδούσανε καὶ μάλιστα μπαίνει καὶ σὲ ρήματα ποὺ στὴν ἐπίσημη νεολληνικὴ δὲν παίρνουν αὔξηση. Νὰ τὰ λέμε κι αὐτά 🙂

 89. Γιάννης Ιατρού said

  76: χε χε, κι εγώ αυτό σκέφτηκα προηγουμένως. Συμπληρώνονται κάποια κενά στα τεφτέρια της υπηρεσίας 🙂 🙂 🙂

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έμπαινε Γιώργο/Χάρρυ/Γιούτσο

 91. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, τι «ανάπνεε ντε» κλπ. βάζεις σήμερα για τίτλο; Εδώ πνιγήκαμε από τους καπνούς της φωτιάς στην Κινέτα …

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  79. >>φυγέστε.
  Ναι! (και φυγέτε).
  Αντέστε, πληθυντικός του άντε

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Και ο Πορτοσάλτε να ρωτάει με αγωνία αν από τη φωτιά στα Γεράνια μπορεί να κινδυνέψει η …Πάρνηθα.

 94. loukretia50 said

  89 – 91 Ω! απουσιολόγε!
  Kάνετε και baywatch – εκτός από night watch ?
  Πώρωση ! (Βλ.σχετ.νήματα- προαιρετικά!)

  Μακριά από μένα το «επίτρεψέ μου» την αφιέρωση
  Με το « θα..» ή απλά το κάνω!

 95. ΓιώργοςΜ said

  91 Η οποία φωτιά απείχε από την Εθνική καμμιά εκατονπενηνταριά μέτρα σε κάποια σημεία, όταν πέρασα πριν από καμμιά ώρα.

 96. Πέπε said

  > > Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τα σχόλια από νέους κάτω των 25 ή έστω 30, …

  Μάλιστα.
  Καταλάβαμε.
  Το πιάσαμε το υπονοούμενο.
  Δεν απαντώ λοιπόν κι εγώ.
  Η σιωπή μου σας αξίζει.

  > > …καθώς και από εκπαιδευτικούς.

  Α, εδώ όμως δεν τη γλιτώνεις, θα απαντήσω!

  Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

  Πρώτον, τα παιδιά Γυμνασίου γενικά τη βάζουν την περιττή αύξηση: επέλεξε, υπέγραψε κλπ..

  Δεύτερον: είναι η φύση της προστακτικής τέτοια, ώστε χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο στον προφορικό λόγο παρά στον γραπτό. Προστακτική σε σχολικό γραπτό, σχεδόν μόνο σε κείμενο που να είναι επίτηδες φτιαγμένο έτσι (το ζήτημα) ώστε να ελεγχθούν – εμπεδωθούν οι προστακτικές. Οπότε, δεν έχω δείγμα του τι θα έγραφαν, πιο συγκεκντρωμένοι στον τύπο σε σχέση με την ώρα που απλώς μιλούν αυθόρμητα.

  Τρίτον: όμως, στο Γυμνάσιο δεν υπάρχει μάθημα Γραμματικής (με την παραδοσιακή έννοια της τυπολογίας). Φαίνεται ότι την ολοκληρώνουν στο Δημοτικό. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτό, όπως και ορισμένα άλλα σημεία της Γραμματικής, απαιτούν κάποια ηλικία για να κατανοηθούν και να εμπεδωθούν σωστά. Αντίθετα, υπάρχει Συντακτικό στο Γυμνάσιο, και όχι -υποθέτω- επειδή δεν έκαναν στο Δημοτικό, αλλά επειδή ορισμένα πράγματα τώρα θα τα καταλάβουν καλύτερα.

  Πρέπει να πω ότι δεν ξέρω τι ακριβώς διδάσκονται στο Δημοτικό ούτε στη Γραμματική (τυπολογία) ούτε στο Συντακτικό.

  Ωστόσο, σε εκθέσεις Λυκείου και Πανελληνίων έχω δει δύσκολα ελληνικά (και γραμματικές και συντάξεις, και βέβαια και λεξιλόγιο – όταν λέω δύσκολα δεν εννοώ κατ’ ανάγκην σωστά, αλλά και τα λάθη ακόμη δείχνουν μια προσπάθεια να κινηθεί ο μαθητής σε απαιτητικότερα επίπεδα ύφους), ενός επιπέδου που αποκλείεται να το κατέκτησαν στο Δημοτικό, να το κράτησαν σε λανθάνουσα κατάσταση σ’ όλο το Γυμνάσιο, και να ξαναξύπνησε διά μαγείας στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου. Όθεν συνάγω ότι οι εκθεσάδες διδάσκουν και τέτοια πράγματα. Και επειδή στις Πανελλήνιες κυριαρχεί το πνεύμα του να μην κάνουμε λάθος ούτε σ’ ένα γιώτα που θα δώσει το προβάδισμα σ’ έναν συνυποψήφιό μας, φαντάζομαι (χωρίς να ξέρω) ότι σίγουρα κάποια στιγμή θα τους έχουν πει, είτε στο σχολείο είτε στο φροντιστήριο, «μη τυχόν και μου βάλετε αύξηση στην προστακτική!». Βέβαια, στην πράξη και πάλι είναι σπάνιο να χρησιμοποιηθεί προστακτική στον δοκιμιακό λόγο των εκθέσεων…

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Απεφάσισα πουλί μου
  απεφάσισε κι εσύ

 98. ΓιώργοςΜ said

  Βλέπω εδώ πως η ειδησεογραφία χρησιμοποιεί λόγιες αυξήσεις σαν αυτές που συζητάμε: «Αρχικά, οι άνεμοι κατηύθυναν το πύρινο μέτωπο…»

 99. ΓιώργοςΜ said

  96 > Όθεν συνάγω ότι οι εκθεσάδες διδάσκουν και τέτοια πράγματα.

  Εγώ δεν το συνάγω, το βλέπω. Το πόσο μπουρδουκλώνεται ο εγκέφαλός μου όταν με ρωτάει κάτι η κόρη μου κάτι για την έκθεση, δε λέγεται. Λόγιες λέξεις, δύσκολα σχήματα, στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο για να δείξουν τα παιδιά πως ξέρουν «δύσκολες λέξεις».

 100. Γιάννης Ιατρού said

  36: Σταύρο, χρόνια πολλά, να ζήσουν οι 0x40-άρηδες 🙂
  94: αγαπητή Λουκρητία, κρεῖσσον τό κατά δύναμιν εἰσενεγκεῖν ή το πᾶν ἐλλείπειν 🙂

 101. ΓιώργοςΜ said

  99 Και μόνο που το θυμήθηκα, μπουρδουκλώθηκα κι έβαλα ένα «κάτι» παραπάνω… 🙂

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  96: Το βιβλίο γραμματικής Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ebooks.edu.gr/courses/DSDIM-E104/document/4bd94046bspo/52404c085nvo/52404c4eh5kw.pdf&ved=2ahUKEwjGy9j4nrXcAhXO-aQKHV3HBH0QFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw0VdKk1G5GlW-U00FIHET39

 103. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  91 Ωχ!

  98 Και τις επιβάλλει, ας πούμε.

 104. Γιάννης Ιατρού said

  98: Δυστυχώς Γιώργο, φαίνεται πως κάποιες προβλέψεις επαληθεύονται….

 105. gpoint said

  Ο ανταποκριτής μας στην Κινέττα τι λέει ;

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αμάν! Φρίκη!
  κι ως εδώ, στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε το πυκνό καφεκίτρινο καπνοσύννεφο

  Γιαγκινέτα ! 😦

 107. ΣΠ said

  100
  Ευχαριστώ, Γιάννη. Στο δεκαεξαδικό είμαι ακόμα 40ντάρης.

 108. ΣΠ said

  104
  Ωχ, δύσκολα τα πράγματα.

 109. Γιάννης Ιατρού said

  105: Τζί, Δεν κινδυνεύει (ούτε το σπίτι), πάντως είναι πλέον στους Αγ. Θεοδώρους (εκ μεταφοράς – εκκένωση…). Η φωτιά έχει φτάσει ήδη στην κορυφογραμμή (δική του παρατήρηση).
  107: Εμ, όπου μπορώ βοηθάω … 🙂

 110. gpoint said

  Πριν από μισή ώρα είχε ένα κρεσέντο μαΐστρου που δεν το είχα ξαναδεί ! Φανταστείτε πως πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας υπήρχε ένα ψιλοσύννεφο από σταγονίδια που προέκυπταν από τον ισχυρό κυματισμο. Βάστηξε κανένα τέταρτο και καλμάρησε στα συνηθισμένα. Τώρα που γράφω θα πρέπει να πλησιάζει προςΛουτράκι αν δεν ξεφούσκωσε το κακό.

 111. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα! Μακάρι να καταλαγιάσει η φωτιά.

 112. Γς said

  97:

  >Απεφάσισα πουλί μου
  απεφάσισε κι εσύ

  -Δεν μας χε..ρετάς, λέω εγώ [το πουλί]

 113. Γιάννης Ιατρού said

  γμτ$@%#^. έπιασε κι η Πεντέλη μαθαίνω (στο Νταού Πεντέλης με κατεύθυνση προς τον Διόνυσο), πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει και διάσπαση των δυνάμεων πυρόσβεσης ….! Μακάρι να το προλάβουν.

 114. Μού φαίνεται λογική η εξήγηση που δίνεται στο κείμενο, δηλαδή ο κουτσουρεμένος κανόνας «επέστρεψε αντί επίστρεψε», χωρίς προσοχή στην έγκλιση.

  Παρόμοιο είναι το φαινόμενο υπερδιόρθωσης στα αγγλικά με την χρήση του «I» αντί «me» στην αιτιατική, από αντίστοιχο κουτσουρεμένο κανόνα:
  Ακούγονται ευρύτατα φράσεις όπως «between you and I» ή «for you and I».

 115. spiridione said

  Για τη γραμματικότητα:
  Η γραμματική στην οποία αναφέρεται η γλωσσολογία είναι περιγραφική και όχι ρυθμιστική : επομένως καλοσχηματισμένες, γραμματικές προτάσεις είναι όσες ακολουθούν τους κανόνες που κατέχουν οι φυσικοί ομιλητές (ο ιδεατός μέσος όρος ή η στατιστικά μετρήσιμη πλειονότητα) αλλά όχι τους κανόνες που ενδεχομένως περιλαμβάνονται σε παιδαγωγικές ή άλλες ρυθμιστικές γραμματικές. Είναι δηλαδή μάλλον ζήτημα στατιστικής προτίμησης και όχι απαραίτητα παραβίασης κανόνων το κατά πόσο θα θεωρηθεί γραμματική μια πρόταση του τύπου Πάσχα πάμε Μύκονο.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/glossology/show.html?id=36

 116. Λ said

  Τελικά έχει δίκαιο η Ν. Εξηνταβελώνη ότι αυτοί που λεν ανέπνεε είναι αυτοί που θέλουν να φαντάζουν σοφιστικέ. Τίτιρους του λεω εγώ. Και ναι μεν έχει δίκαιο ο κύριος Παναγιωτίδης αλλά αυτό είναι ένα σχετικα πρόσφατο φαινόμενο να λέμε επέλεξε, επέστρεψε κλπ. Χρονολογείται ίσως από την ανεξαρτησία και μετά γιατί ακριβώς οι δικοί μας Τίτιροι προσπάθησαν να ευπρεπίσουν τη γλώσσα. Οι γονείς μου πχ θα έλεγαν θκιάλεξε ήνταμπου χέλεις και όχι έπελεξε τι θέλεις, στρέψε το κόσσινο και οχιεπέστρεψε το κόσκινο, στράφου και οχιεπέστρεψε (και η επιστροφή ειναι το στραφί παρεμπιπτόντως). Και αφου μιλούμε για προστακτική για το σιώπα έχουμε όχι μόνο ένα τύπο αλλά δύο: μούλλωσε και ούσσου. Επίσης λέμε πέψε και οχι στείλε. Για το περίμενε λεμε πόμεινε ( θυμάμαι μικρή φώναζα πομείντε με πομείντε με)

  Χα χα να πεισθώ κι εγώ και να αρχίσω να λέω επέστρεψε.

 117. Λ said

  Κουιζακι τι σημαίνει χα χα;

 118. sarant said

  115 Αν όμως η γραμματικότητα είναι θέμα στατιστικής προτίμησης, τότε δεν έχει θέση το «μου» στην άποψη του Φοίβου Παναγιωτίδη «ο τύπος ’περίγραψε’ *μου* είναι αντιγραμματικός».

 119. Γς said

  Πλάκωσαν και τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα στη Ραφήνα για την κατάσβεση της φωτιάς στην Καλλιτεχνούπολη και στου Νταού. Κινδυνεύει και το Λύρειο ιδρυμα με τα παιδάκια . Πάει προς τον Νέο Βουτσά του Πάνου μας.

  Κι όσο σκέφτομαι εκείνο το οικόπεδο στην Κινέττα που κληρονόμησα στη φλεγόμενη περιοχή από την θειά μου. Καίγεται και δεν μου καίγεται καρφί. Κρίμα τα χορταράκια του.

  Πιο κάτω όμως είναι η βίλα που έχτισε με το σπαθί της [όπως έλεγε] η Ζωζώ.

  Εδώ ο κόσμος καίγεται και το σπαθί με το μυστρί κλπ κλπ

 120. Γιάννης Ιατρού said

  Οι πυρκαγιές δεν προσφέρονται για μικροπολιτικά παιχνίδια, ούτε για δημοσιογραφικές (οθντκ) «επιτυχίες». Η πληροφόπηση και η κάλυψη από τα ΜΜΑ απαιτεί σύνεση και όχι καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και πανικού. Η χώρα μας θρήνησε θύματα το 2007.
  Κάποιοι γνωστοί ξεφτίλες τηλεοπτικοί σταθμοί συνεχίζουν να το λησμονούν.

  Πολύ ύποπτες καταστάσεις, παρόμοια κατάσταση έχουμε και στην Κρήτη (στην περιοχή Χανίων)!

  119: Δυστυχώς Γς, και σ΄αυτό το μέτωπο της Πεντέλης δεν πάμε καλά. Ήδη έχουν καεί 3 σπίτια και εκκενώνεται το Λύρειο Ίδρυμα. Πάει προς Διόνυσο, όπως είναι η φορά του ανέμου…

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πριν από λίγα χρόνια η έκφραση «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή π.χ. της Κινέτας» μας ξένιζε. Τώρα τη συνηθίσαμε.

 122. spiridione said

  Εγώ καταλαβαίνω ότι, με γλωσσολογικούς όρους, το αν μία φράση κτλ. που αποκλίνει από τη γλωσσική νόρμα είναι γραμματική ή αντιγραμματική εξαρτάται σε γενικές γραμμές από ένα ποσοτικό κριτήριο (δηλ. αν αυτό γίνεται συστηματικά) και ένα ποιοτικό κριτήριο (δηλ. αν αυτό μπορεί να ερμηνευθεί).

  Ένα παράδειγμα που παίρνω από εδώ:

  Click to access 02_chapter_01.pdf

  21. α. η κυρία Φαρμάκη, η κυρία Παππά
  β. της κυρίας Φαρμάκης, της κυρίας Παππάς
  Μια ρυθμιστική γραμματική θα σημείωνε ότι ο σχηματισμός στο (21β) είναι «λανθασμένος», εφόσον το όνομα είναι ήδη σε γενική και, επομένως, ο σωστός τύπος είναι της κυρίας Φαρμάκη και της κυρίας Παππά. Αν ο τύπος αυτός όμως παράγεται, τότε το ερώτημα είναι αν είναι πράγματι γραμματικός ή όχι. Αν είναι γραμματικός, θα πρέπει να ακολουθεί κάποιον κανόνα, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση διαφοροποιείται από αυτόν που είναι αποδεκτός. Ποιος είναι όμως ο κανόνας αυτός; Για τους περισσότερους φυσικούς ομιλητές (αν όχι για όλους), οι καταλήξεις -η και -α στα παραπάνω επώνυμα, σε συνδυασμό με το θηλυκό άρθρο η, είναι δηλωτικές της κλιτικής τάξης των θηλυκών ουσιαστικών, τα οποία σχηματίζουν τη γενική με την προσθήκη του -ς. Επομένως, το επώνυμο Φαρμάκη ή Παππά αναλύεται ως ο τύπος της ονομαστικής και, με
  βάση την κλίση των θηλυκών της τάξης αυτής, η γενική θα πρέπει να είναι της Φαρμάκης και της Παππάς αντίστοιχα. Αυτό που φαινομενικά ερμηνεύεται ως «λάθος» είναι στην ουσία ένας ορθός γραμματικός σχηματισμός, στον βαθμό που έχει συστηματικότητα και μπορεί να ερμηνευθεί.

 123. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο συγνώμη που σχολιάζω εκτός θέματος, είμαι πολύ ανήσυχος και θυμωμένος.

 124. Λ said

  Μερικοί τύποι προστακτική ς του Δημήτρη Λιπέρτη στο ποίημα βούττημαν ήλιου
  Έρκου = πήγαινε
  Άψε = άναψε
  Νομάτισμε

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=748342458607311&id=747644155343808

 125. Λ said

  Είναι και το πάρουμου_ παρ’ μου

 126. gpoint said

  Και την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη πλημμύρες και χαλάζι !! Εδώ -λένε- θα βρέξει αύριο αλλά θα είναι αργά για τις φωτιές.

 127. Πάνος με πεζά said

  Απλά καιγόμαστε.Για πεμπτη φορά απο το 95…Τόσο απλά…

 128. Γς said

  Στο μεταξύ ο μαύρος καπνός πάνω απ την Ραφήνα πάει σύννεφο. Μαυρίλα να την κόβεις με το μαχαίρι. Ξεκινάει απ το βουνό και σέρνεται ως το λιμάνι για να κάνει βουτιά στη θάλασσα σαν να θέλει να φτάσει κολυμπώντας απέναντι στους Πεταλιούς το Μαρμάρι το Πόρτο Λάφια τα Νέα Στύρα της Εύβοιας, που έχει φτάσει βέβαια

 129. dryhammer said

  124. Όπως λέγαμε και κάποτες: Ν’ άψω λες κυρά το λύχνο ή να μήν τον άψω λές;

 130. gpoint said

  # 124

  Το άψε υπάρχει και στο άψε-σβήσε
  το έρκου θυμίζει το ευαγγελικό έρχου(και ίδε) αλλά έχει αντίθετη σημασία ;;
  το νομάτισμε αν είναι νομάτισέ με δεν εείναι κάποια ιδιαίτερη προστακτική !

 131. Γς said

  Και χάζευα τα πεύκα της Λεωφόρου Μαραθώνος χτες. Τα δενδρύλια που είχαν φυτέψει για τους Ολυμπιακούς του 2004. Εγιναν τεράστια σε 15 χρόνια Τα μάτιασα
  Τώρα καίγονται.

  Βλεπω και στον Αλφα το μαύρο σύννεφο που σας έλεγα στο λιμάνι να έχει σκεπάσει τα πάντα και να σέρνεται πάνω στη θάλασσα.

 132. Γς said

  Κι ο Τόσκας το πουτσίνι του. Τώρα.

  Για το ανακριτικό και τέτοια

 133. Γς said

  Ανάπνεε ντε, επίλεξε τεπίστρεφε και παίρνε με.

  Μας πήρε και μας σήκωσε …

 134. sarant said

  123 Αυτονόητο είναι να σχολιάζει κανείς τα σοβαρά της επικαιρότητας….

 135. Γς said

  Σε πανικό κι ο Δήμαρχος Ωρωπου, στον Αλφα τώρα

  -Ο οικισμός είναι μέσ τα σπίτια

 136. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Ἐδῶ (στὴν Κάντζα τῆς Παλλήνης) βρέχει. Ἂς ἐλπίσουμε νὰ βρέξει καὶ στὶς φωτιές.

 137. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Χρόνια πολλά, Σταῦρο. Καὶ στὴν ἑβδόμη!

 138. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γιὰ νὰ τὸ ἀλαφρύνουμε λιγάκι.

  Θυμᾶμαι μιὰ τηλεοπτικὴ διαφήμιση γιὰ τζάκια καὶ τὰ σχετικὰ παρελκόμενα πρίν ὰπὸ λίγα χρόνια. Ὁ αὐτοδιαφημιζόμενος βιοτέχνης ἔκλεινε μὲ τὴν προτροπή:

  «ΠαρΗγγεῖλτε τα!»

  Ἐπίσης θυμᾶμαι τὴν αὔξηση ποὺ κάποτε ἔμπαινε παντοῦ, ἀκόμα καὶ στὰ ουσιαστικά, ὅπως ἡ ἀπΈκρουση.
  Τὸ ξανάκουσα πρόσφατα ἀπὸ κάποιον παλιὸν ποδοσφαιριστή.

 139. Γιάννης Ιατρού said

  136: Γειά σου Δημήτρη, κι εδώ έτοιμος είναι … Μακάρι να έριχνε καμιά μπόρα!
  135: Γς, εμ, έχει κι εκεί αρκετό θυμο, εδώ φωτό από απέναντι απ΄τον Κάλαμο, προ 35′ λεπτών περίπου

 140. Γς said

  Ακουγα προηγουμένως να λένε ότι τα παιδιά των κατασκηνώσεων του Αγίου Αντρέα έχουν απομακρυνθεί.
  Και θυμήθηκα, στέλεχος των παιδικών κατασκηνώσεων εκεί, που μας μάθαιναν και εμείς με τη σειρά μας τους ομαδάρχες:

  Σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Βουτάμε τα παιδιά και φεύγουμε!

 141. gpoint said

  Η σειρά της Κορίνθου τώρα…

 142. ΣΠ said

  137
  Ευχαριστώ, Δημήτρη. Ο επόμενος στόχος είναι το 3^4.

 143. Kiriakos Kirkos said

  Νομίζω το βίντεο πρόκειται περί τρολλαρίσματος. Η ηθοποιός έχει ανεβάσει μια σειρά από βίντεο που πρωταγωνιστεί αυτή η περσόνα, η οποία είναι μια «στερεοτυπική δασκάλα των παιδικών μας χρόνων».

  Μπορείτε να τα βρείτε στο λογαριασμό της στο ινσταγκραμ (δεν τον ποστάρω μήπως θεωρηθεί διαφήμιση)

 144. Γιάννης Ιατρού said

  141: Μπα, μην αγωνιάς Γιώργο, πάνω απ’ το Ξυλόκαστρο, στο Ζεμενό, έχει πιάσει από το απόγευμα κι εκεί μιά.
  Λίγο πιό νότια έχει το δάσος του Μονγγοστού, με δρύ(ε)ς !…

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γς καλά είσαι;
  Εγκαυματίες κι ένας νεκρός στο Κοκκινο Λιμανάκι Ραφήνας.

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάνο τί γίνεται;

 147. Γιάννης Ιατρού said

  145: Στο Νέο Βουτζά, δυστυχώς. Σκέφτομαι και τα άμοιρα τα κατοικίδια, όσα νε τα πήραν μαζί τους στο φευγιό κάτι …φιλόζωοι!

 148. loukretia50 said

  Η κατάσταση είναι τρομακτική και δυστυχώς δε μπορούμε παρά να περιμένουμε και να αγωνιούμε για γνωστούς και αγνώστους, ελπίζοντας σε μια βροχή.
  Μέχρι όμως να έχουμε κάποια καθησυχαστική είδηση από τα μέτωπα της φωτιάς και εκείνους που αντιμετωπίζουν άμεσα το μεγάλο πρόβλημα, προτείνω να μείνουμε κοντά τους σαν παρέα και να συζητήσουμε ενδιάμεσα και κάτι άλλο που αναφέρθηκε στο άρθρο.
  Αν βέβαια συμφωνείτε.

  Τελικά το βιντεάκι το θεωρείτε τρολλιά?
  Και πώς την ορίζετε εσείς ?
  Και γιατί να είναι τρολλάρισμα? Η σάτιρα δηλαδή είναι τρολλιά ή μετράει μόνο αν στοχεύει τους πολιτικούς και τους επώνυμους ?
  ‘Η μήπως επιβάλλεται να είναι ήδη διάσημο το πρόσωπο που επιχειρεί να διακωμωδήσει καταστάσεις? Αν το βλέπατε πχ από τους ΑΜΑΝ δε θα γελούσατε απλώς?

  Κατά τη γνώμη μου το κορίτσι τα καταφέρνει να επισημάνει αυτό που προφανώς θέλει και μαγκιά της. Έθιξε τον εγωισμό μερικών? Πάντα κάποιοι ενοχλούνται. Και λοιπόν?
  Νομίζω πως η σάτιρα εξ ορισμού είναι καυστική, προκλητική και στοχεύει τους πάντες – ειδικά τους δήθεν, και πως είναι άλλο θέμα το πόσο εύστοχη , προκλητική, χυδαία ή κακόβουλη είναι.
  Πίστευα πως μόνο οι δύο τελευταίες κατηγορίες συνιστούν τρολλιά στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Εξηγείστε μου εσείς αν θέλετε.

 149. loukretia50 said

  Και πριν με πετροβολήσετε, σας ανακοινώνω πως και δικούς μου ανθρώπους έχω να νοιαστώ και με πονάει η σκέψη για τα ζωάκια, τα δέντρα, τον ανθρώπινο μόχθο και φυσικά τη ζωή.

 150. sarant said

  148 Για να συνεχίσω στο πνεύμα σου, εγώ εξακολουθώ να πιστεύω πως το βιντεάκι δεν κοροϊδεύει τους γλωσσοδιορθωτές αλλά είναι ειλικρινές -διότι τα επιχειρήματα της Ν.Ξ. δεν είναι αυτά που θα χρησιμοποιούσε ένας γλωσσοδιορθωτής.

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ανθρωποι απωθήθηκαν από τη φωτιά μέσα στη θάλασσα. Τους «ψαρεύουν» σκάφη.

  Από τον αέρα τσάκισε/έσπασε αλλά δεν έπεσε, ένα τεράστιο-μα τεράστιο δέντρο (βρωμοκαρυδιά/αϊλανθος) στον κήπο κι έχει μείνει ακουμπισμένο -μετέωρο/επικίνδυνα σ΄έναν παρακείμενο τοίχο. Έγινε μες τη μέρα κι όταν ήρθαμε κ φέραμε κάποιους που είναι δουλειά τους, δεν ανέλαβαν γιατί δεν προσεγγίζει γερανός κλπ .
  Τα ύστερα του κόσμου, τί ιστορίες σήμερα,έλεος γιαραμπί!

  Επιστρέφει ο Πρωθυπουργός.

 152. loukretia50 said

  Επομένως με λίγη βοήθεια από νέους και πρεσβύτερους, μπορεί να καθορίσουμε τι συνιστά τρολλιά και πότε είναι απλά σάτιρα ή …much ado about nothing!

 153. sarant said

  151 Τόσο πολύ φυσάει, ε;

 154. Γιάννης Ιατρού said

  149: Λουκρητία μου, τι «πετροβολήσετε» μας λες;; Εμείς μόνο ό,τι λέει ο Νόμος ακολουθούμε. Ή μήπως …; 😍😍

 155. loukretia50 said

  Απουσιολόγε, Πάνο, νοερά είμαστε κοντά σας! έστω κι αν είμαστε άχρηστοι σ΄αυτή τη φάση.

  Γς είστε καλά? Θα ψάξω όσα τραγούδια θέλετε!
  Τα βιβλία μάλλον δε σας ενδιαφέρουν σ΄αυτή τη φάση, αν και σας πρότεινα τα πιο ευχάριστα! Σε άλλους τομείς υστερώ δυστυχώς!

 156. loukretia50 said

  Απουσιολόγε μας, Πάνο, είμαστε νοερά κοντά σας, όσο άχρηστοι και να φαινόμαστε σ΄αυτή τη φάση.

  Γς είστε καλά? Θα σας βρω όσα τραγούδια θέλετε, αφού είμαι έξω απ΄το χορό…

 157. loukretia50 said

  η συγκίνηση βλέπετε! να κι εγώ εις διπλούν!

 158. loukretia50 said

  ..αλλά δεν αντιγράφω ούτε τον εαυτό μου!

 159. ΣΠ said

  148, 149
  Κι εγώ πιστεύω πως είναι ειλικρινής, δεν διέκρινα καμιά ειρωνεία στα λεγόμενά της. Μόνο από την εκφορά του λόγου φαίνεται ότι μπορεί να κοροϊδεύει, αλλά μάλλον έχει μπει ως ηθοποιός σε κάποιο ρόλο για καλύτερο επικοινωνιακό αποτέλεσμα. Ίσως παίζει κάποιον παρόμοιο ρόλο στο θέατρο ή στην τηλεόραση, δεν την έχω δει.

 160. Λ said

  144 Η φωτογραφία μου θυμίζει τον Πενταδάκτυλο το 74. Εσυλλάβαν αυτούς που έβαλαν φώκο στο Μαραθώνα;

 161. loukretia50 said

  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τρολλιά είναι παρέμβαση με τρόπο προκλητικό ή επιθετικό?
  Ότι μπορεί να είναι στοχευμένη και διακριτή ή απλά γενικευμένη αντίδραση?

  159. Εσείς έχετε γενέθλια σήμερα? Xρόνια καλά!
  Ελπίζω πως δεν είστε too old to rock ‘n roll…

 162. Πέπε said

  @103 > 98:
  > > Και τις επιβάλλει, ας πούμε.

  Υπερβολή. Τουλάχιστον για το συγκεκριμένο παράδειγμα.

  Τις ελάχιστες φορές στη ζωή μου που έχω ακούσει αναύξητα «απεύθυνα, διεύθυνα, κατεύθυνα» είχα την αίσθηση ότι ο ομιλητής βρισκόταν σε μια μικρή αμηχανία, ανάμεσα σ’ αυτούς τους τύπους, που είναι οι γραμματικά ομαλοί, και στους αρχαιοπρεπείς αυξημένους, που τους είχε ακούσει περισσότερες φορές.

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  153 Στο κέντρο που ήμουν,φύσαγε αρκετά αλλά δεν είχα καταλάβει ότι γινόταν τέτοια κοσμοχαλασιά. Ζόφος το όλο πράμα με το σκοτείνιασμα από τον καπνό και βέβαια με τα μαντάτα.
  Συφοριασμένοι Τρώες μοιάζουμε. Να πάρει δηλαδή…

 164. ΣΠ said

  152
  Όπως το καταλαβαίνω, τρολλιά είναι αυτό που στα φοιτητικά μας χρόνια λέγαμε προβοκάτσια. Ένας από τους ορισμούς στο Oxford Dictionary για το troll είναι: a deliberately offensive or provocative online post.

 165. Γιάννης Ιατρού said

  160: Μαραθώνα; Πότε;

 166. loukretia50 said

  ΣΠ
  Χμ! το Oxford Dictionary συμφωνεί περίπου μαζί μου! Καλώς!

  ΕΦΗ ΕΦΗ
  Ε, να μη μας πάρει όλους από κάτω! Τι να πουν κι αυτοί που είναι εκεί? Χρειάζεται καμιά τρολλίτσα μάλλον!

  Πέπε
  Πως ορίζετε εσείς την τρολλιά? Το περιεχόμενο την καθορίζει ή η πρόθεση?

 167. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν θα πεις…αγράμματο εκείνον που χρησιμοποιεί προστακτική με αύξηση.
  Εκείνος όμως που χρησιμοποιεί αναύξητη προστακτική δίνει…σήμα ότι έχει γλωσσικές ευαισθησίες!
  Διασκεδάζω με εκείνους που μέμφονται τις νεότερες γενιές ότι δεν μιλούν καλά Ελληνικά ενώ αυτοί…ανήκουν σε μια άλλη εποχή όπου…μάθαιναν καλά Ελληνικά!
  Η λανθασμένη προστακτική δίνει μια καλή ευκαιρία για να… αποδομήσεις την δήθεν καλή Ελληνομάθειά τους! 🙂

  Πάντως, όταν από την λανθασμένη χρήση περνάμε στη σωστή τότε μας ενοχλεί το λάθος έστω και αν είχαμε και μεις υποπέσει σε αυτό. Δεν το βρίσκω παράλογο!
  Παράλογο είναι να μην…αναθεωρούμε. 🙂

  Στα Μαθηματικά βοούν οι λανθασμένες αντιλήψεις για διάφορα μαθηματικά ζητήματα.
  Αλίμονο αν δεν τις αλλάζαμε!

 168. loukretia50 said

  Είναι δύσκολο πάντως να ξεμάθουμε. Βραχυκυκλώνουμε. Συνήθεια, δεύτερη φύση. Κι όταν μας το επισημαίνουν βγάζουμε επιθετικότητα. Δηλαδή μπορεί να τρολλάρουμε… συνειδητά ή όχι !

 169. ΣΠ said

  161
  Ευχαριστώ. Νομίζω ότι πλέον ισχύει ότι κάποιος είναι too young to rock ‘n roll.

 170. sarant said

  169 🙂

  161-164 Εγώ εδώ χρησιμοποιώ λίγο πιο χαλαρά την τρολιά, δηλαδή θα το έλεγα αν πίστευα ότι σκοπός είναι να κοροϊδέψει τους γλωσσαμύντορες.

 171. loukretia50 said

  Επομένως είναι η πρόθεση, που σε συνδυασμό με το περιεχόμενο καθιστά (ή θα μπορούσε) μια παρέμβαση κακόβουλη τρολλιά..
  Δεν ταυτίζονται όμως τα δύο? Η μη κακόβουλη γιατί να θεωρείται τρολλιά?

 172. Γιάννης Ιατρού said

  Να τα δείχνουμε κι αυτά, ε;

  ΥΓ:
  Για ενημέρωση στο χώρο της πυρκαγιάς βάζουμε ΕΡΤ.
  Για πυρκαγιά στο χώρο της ενημέρωσης βάζουμε το ..ξεφτίλες

 173. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν έχω κουράγιο να παρακολουθήσω την καταστροφή. 😦
  Πριν από πέντε περίπου ώρες και σε υψόμετρο 930 όπου βρίσκομαι (Κόνιτσα) ξέσπασε ένα μπουρίνι τέτοιο που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου! Δαιμονισμένος αέρας και καταρρακτώδης βροχή ταυτοχρόνως! Ευτυχώς κράτησε περί τα είκοσι λεπτά.
  Το απλό συμπέρασμα για μένα είναι ότι η εκτός…κανονικότητας φύση είναι αδάμαστη και μόνο στην καλή τύχη μπορούμε να ελπίσουμε.
  Στο συγκεκριμένο μέρος έρχομαι συχνά. Τελευταία μόνο διαπίστωσα κάτι που φαινομενικά είναι…χαρά Θεού! Η βλάστηση είναι οργιώδης! Τόσο οργιώδης που θα…πνίξει το δομημένο περιβάλλον! Εξέλιπε η βόσκηση και τα δέντρα έχουν θεριέψει και διαρκώς φυτρώνουν καινούργια.
  Το να κόψεις ένα μεγάλο δέντρο, πέρα από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, πρόκειται και για μια δύσκολη δουλειά.

 174. Ιστοριοδίφης said

  Εξαιτίας της πολύωρης μάχης με το πύρ (ήμουνα στη Νέα Μάκρη), μόλις πριν από λίγο κατάφερα να μπώ και να διαβάσω την ανάρτηση περί Προστακτικής. Επειδής είναι ήδη περασμένα μεσάνυχτα, σπεύδω να πώ κάτι σοβαρό, πρίν ενσκήψει ο γνωστός γαμιτζής του Ιστολογίου και τα κάνει όλα μπουρδέλο. (σ.σ.: Κατά διαβολική σύμπτωση χτές 22 Ιούλη γιόρταζε η Μαρία η Μαγδαληνή η προστάτις των οίκων ανοχής και όλα τα μπουρδέλα της οδού Φυλής που δουλεύουν ορθόδοξες ιερόδουλες ήσαν κλειστά την Κυριακή. Θυμίζω ότι εκτός από τις 22 Ιουλίου, τα εν Ελλάδι μπουρδέλα αργούν και την Μεγάλη Παρασκευή)

  Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Με αφορμή αυτή την προστακτική, που είναι σωστή σύμφωνα με τη σχολική γραμματική αλλά φαίνεται πως προσκρούει στο γλωσσικό αίσθημα πολλών φυσικών ομιλητών της γλώσσας, ανάμεσά τους και του Κ.Π.Καβάφη, ο οποίος έγραψε τον διάσημο στίχο «επέστρεφε και παίρνε με…», η φίλη γλωσσολόγος … κλπ – κλπ»

  ΕΡΩΤΩ τον ειδήμονα κ. Σαραντάκο: Γιατί στα 9,5 χρόνια λειτουργίας του Ιστολογίου του δεν τόλμησε ποτέ να αναρτήσει ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ από το ποίημα «Επέστρεφε»; Μήπως για να μή μάθουν οι ανυποψίαστοι αναγνώστες του ότι ο ελληνολάτρης Καβάφης, εκτός από το «λάθος» στη λέξη «Επέστρεφε» (αντί του γραμματικώς ορθού «Επίστρεφε») κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος, αφού γράφει (δύο φορές!.. ) το «παίρνε με» με έψιλον, αντί με άλφα ιώτα;

  ΑΝΑΡΤΩ ευθύς αμέσως το χειρόγραφο του Καβάφη που αποκρύπτει επί 9,5 χρόνια ο κ. Σαραντάκος και όλοι οι αποδομιστές της Ελληνικής Γλώσσας, έχοντας στα αριστερά την μεταγραφή που κάνει ο επίσημος ιστότοπος του Καβάφη

  Όπως βλέπετε, η μεταγραφή που κάνει ο επίσημος ιστότοπος του Καβάφη είναι εξονυχιστικά ακριβής (ακόμη και την άνω τελεία έχουν κρατήσει οι υποκριτές…) εκτός από το «πέρνε με» που μεταγράφουν σε «παίρνε με», χωρίς καμμία εξήγηση!..

  ΕΡΩΤΩ τον επαΐοντα στις μεταγραφές χειρογράφων κ. Σαραντάκο και τους δαιμόνιους ερευνητές του Ιστολογίου: 1) Γιατί οι μεταγραφείς σέβονται το γραμματικώς λανθασμένο «Επέστρεφε», αλλά ΔΕΝ σέβονται το γραμματικώς ανορθόγραφο «πέρνε με» και το μεταγράφουν στο σωστό «παίρνε με»;

  2) Γιατί οι αποδομιστές της Θείας Ελληνικής Γλώσσης παραπέμπουν συνεχώς εδώ και 30 χρόνια στο «Επέστρεφε» του Καβάφη, κάθε φορά που θέλουν να μάς πείσουν ότι είναι σωστές ΚΑΙ οι Προστακτικές με αυξηση (βλέπε Φοίβο Παναγιωτίδη), αλλά αρνούνται να παραπέμψουν στον Καβάφη για να δικαιολογηθεί και ο ανορθόγραφος τύπος «πέρνε με» αντί του ορθού «παίρνε με»;

  3) ΕΠΙΣΗΣ: Με την λογική των αποδομιστών, αφού ο Καβάφης νομιμοποιεί την αύξηση στην προστακτική, γιατί να μή νομιμοποιεί και την τρίτη κλίσι, αφού γράφει «αίσθησις» αντί για «αίσθηση»;

  4) Μετά από μακρόχρονη έρευνα το Επιτελείο μας έχει την απάντηση, γιατί ο εγγράμματος Καβάφης χρησιμοποιεί στο «Επέστρεφε» τους δύο λανθασμένους αυτούς γραμματικούς τύπους («επέστρεφε» + «πέρνε με»): Την έχει δώσει από την δεκαετία του 1960 ο βαθύς μελετητής του Καβάφη, Ρένος Αποστολίδης, και αν προκληθώ από τυχόν αμφισβητίες, θα την αναρτήσω σε βίντεο.

  ΙΔΟΥ η απάντησις που δίνει ο μακαριστός Ρένος, την οποία είχε ανακαλύψει ο πατέρας του, Ηρακλής Αποστολίδης, όστις είχε γνωρίσει από κοντά τον Καβάφη στην Αλεξάνδρεια την δεκαετία του 1920: Ο Καβάφης στο «Επέστρεφε» μεταφέρει τις λέξεις κάποιου περιστασιακού επιβήτορά του, ο οποίος έκανε αυτό το λάθος, δηλ. να βάζει αυξήσεις στην προστακτική. Όσο για το «πέρνε με» αντί του ορθού «παίρνε με», σύμφωνα με τον Ηρακλή Αποστολίδη, είναι σαφές υπονοούμενο του Καβάφη, ώστε να γίνει συνειρμός με το ρήμα «πέρνημι» (= πωλώ) από το οποίο παράγεται το ουσιαστικό «πόρνη». Εν ολίγοις, γράφοντας ο ελληνόψυχος Καβάφης το ανορθόγραφο «πέρνε με», εννοεί (πάντα κατά τον Ηρακλή Αποστολίδη) … «επίστρεφε και παίρνε με σαν να είμαι πόρνη»…

 175. loukretia50 said

  Κουράγιο απουσιολόγε!
  Λίγο ακόμα και τα προσωπικά μας δεδομένα θα πολλαπλασιαστούν!
  Και όλα τα τρολλάκια θα περιμένουν ανυπόμονα!

 176. Ιστοριοδίφης said

  Ημαρτημένο 174: Τρείς φορές γράφει «πέρνε με» ο Καβάφης και όχι δύο. Ξέχασα να υπογραμμίσω την πιό σόκιν φράση του ποιήματος… «πέρνε με την νύχτα»

 177. loukretia50 said

  Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γαλή… το μάντεψε!

 178. Λ said

  Το χρόνουφείδου πάνε αιώνες να το ακούσω και δεν θυμάμαι σε ποια διαφήμηση το ακούαμε συχνά

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  169. Α, ΣΠ να κι ένα καλό, γενέθλια! χρόνια πολλά λοιπόν, με καλές εμπνεύσεις ! και να (μην) καεί το πελεκούδι 🙂

  178 >>Το χρόνουφείδου
  Νοχρουδίφου 🙂

  Aπ το τουίτερ
  Κυρία Σαπουντζάκη είσθε καλά;
  Γιατί η Κινέτα δεν είναι.

 180. Ιστοριοφίδη, η ορθογραφία είναι καθαρά σύμβαση. Η γραφή ‘παίρνω’, που είναι άλλωστε ετυμολογικά σωστή (< επαίρω), έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες, και το ότι ο Καβάφης το γράφει κάπου αλλιώς — όπως συχνά το γράφανε στην εποχή του — δεν προσδίδει στην άλλη γραφή κανένα ιδιαίτερο κύρος. Αντιθέτως, ο τύπος ‘επέστρεφε’ ως προστακτική, λανθασμένος σύμφωνα με κάθε γραμματική και οπωσδήποτε με τη γραμματική που είχε διδαχτεί ο ποιητής, είναι σαφές ότι του βγήκε πηγαία, και αφού λέγεται συχνά και στη σημερινή κοινή νεοελληνική, δεν είναι δηλαδή κωνσταντινουπολίτικος ή αιγυπτιώτικος ιδιωματισμός, του προσθέτει κάποιο κύρος η χρήση του από τον Καβάφη. Τώρα, οι φροϋδικές ερμηνείες… φυλακήν τω στόματί μου!

 181. Πέπε said

  Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι συμβαίνουν τα εξής:

  Για διάφορα σημεία της γραμματικής η εμπειρία μας από τη γλώσσα (ακούσματα-διαβάσματα) περιλαμβάνει δύο ή και περισσότερες μορφές για τον ίδιο τύπο:

  διέγραψε – διάγραψε (προστακτική)
  διέγραψα – διάγραψα
  παρήγγειλα – παράγγειλα
  έπαιζαν – παίζανε – παίζαν
  κρατούσα – κράταγα

  Κάποιες φορές πρόκειται για σωστό και λάθος. Άλλοτε, για δύο εξίσου σωστές μορφές, που η καθεμία όμως προσιδιάζει σε διαφορετικό ύφος. Άλλοτε πάλι, για απολύτως ισοδύναμες μορφές. Τέλος, μερικές φορές πρόκειται για τοπικές προτιμήσεις, στα όρια (τα πολύ αχνά όμως) του ιδιωματισμού.

  Με την απλή βιωματική εμπειρία της γλώσσας, χωρίς κάποια συστηματική καθοδήγηση, δεν είναι πάντοτε εύκολο να διακρίνει κανείς σε ποια περίπτωση εντάσσεται το κάθε ζεύγος (ή τριάδα κ.ο.κ.). Μην ξεχνάμε ότι δε μιλάμε για τη γλώσσα μιας άγνωστης φυλής του Αμαζονίου όπου η μεν φυλή δεν έχει έρθει ποτέ σε κανενός είδους επαφή με άλλους πολιτισμούς, η δε γλώσσα δεν έτυχε καμίας θεωρητικής περιγραφής και άρα περιμένει τον μελετητή να διαπιστώσει ότι «έτσι το λένε, άρα έτσι είναι»: αντιθέτως, πρόκειται για την επίσημη γλώσσα ενός κράτους η οποία προήλθε από αποφάσεις, αφού υπήρχε διαλεκτική πολυτυπία -χώρια βέβαια το γλωσσικό ζήτημα- που καθιστούσε αναγκαίο να πει κάποιος «δε θα το λέμε όπως στο Α χωριό, ούτε όπως στο Β, ούτε όπως στο Γ, αλλά όπως στο Δ» – «δε θα το λέμε όπως οι ακραιφνείς αττικιστές, ούτε όπως οι μετριοπαθείς καθαρευουσιάνοι, ούτε όπως οι ακραίοι δημοτικιστές, αλλά όπως οι μετριοπαθείς δημοτικιστές» κ.ο.κ..

  Οπότε, είναι φορές που πρέπει ν’ ανοίξουμε ένα βιβλίο για να βεβαιωθούμε αν το σωστό είναι έτσι ή αλλιώς ή και έτσι και αλλιώς, και επίσης για να κατανοήσουμε και το γιατί. Δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε αυτή την ανάγκη. Πρόκειται για κάτι πολύ φυσικό, όπως αποδεικνύει η συχνότατη ερώτηση «πώς είναι το σωστό;» που απευθύνουν άνθρωποι όχι αγράμματοι προς όποιον τους δίνει την εντύπωση ότι ξέρει καλύτερα τέτοια ζητήματα.

  (Βέβαια, μερικές φορές η σωστή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι: «το σωστό είναι όπως το λες, επειδή ακριβώς το λες έτσι». Όχι όμως πάντα – και εν πάση περιπτώσει αυτό δε θα κάνει τους ανθρώπους να πάψουν να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα σωστό που δεν το ξέρουν όλοι, ακόμη και στη μητρική τους γλώσσα.)

  Με όλα αυτά τα δεδομένα, στην προστακτική το σωστό είναι «ανάλαβε» και όχι «ανέλαβε», «υπόγραψε» και όχι «υπέγραψε», «περίγραψε» και όχι «περιέγραψε», «επίλεξε» και όχι «επέλεξε», «σύλλαβε» και όχι «συνέλαβε».

  Μόνο που μερικές φορές δεν έχουμε ζεύγη από δύο τύπους που γνωρίζουμε εξ εμπειρίας και που μόνο ο ένας είναι σωστός, αλλά έναν που είναι σωστός και δεν τον έχουμε ακούσει ποτέ από κανέναν, κι έναν που είναι λάθος αλλά είναι ο μοναδικός που δουλεύεται. Θα έλεγα ότι το «σύλλαβε / συνέλαβε» είναι χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση: κανείς ποτέ (άντε, σχεδόν) δε λέει το «σωστό» «σύλλαβε».

  Ε, σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να λέμε ότι η σωστή προστακτική είναι δύσχρηστη ή σε αχρησία. Δεν μπορούμε να αξιώσουμε από κανέναν ν’ αρχίσει να λέει «σύλλαβε», γιατί μπορεί μεν κορακίστικο να μην είναι (όπως χαρακτηρίστηκε κάπου παραπάνω), σίγουρα όμως είναι εξεζητημένο και 99% ανήκουστο. Αυτό όμως δεν καθιστά αυτόματα το «συνέλαβε» σωστό! Πολύ απλά, θα πρέπει να αποφεύγουμε ολωσδιόλου αυτό τον τύπο, όπως και όσους άλλους είναι τόσο σπάνιοι ώστε να μην ακούγονται σωστά ακόμη κι αν θεωρητικά είναι σωστοί, και να τον αντικαθιστούμε με κάτι ισοδύναμο (π.χ. «πιάσε»).

  _______________

  Φυσικά, το επιχείρημα για το «επέστρεφε» του Καβάφη είναι αστήρικτο. Αν νομιμοποιούμασταν να λέμε καθετί που έχει γραφτεί από τους ποιητές, τι θ’ απόμενε να πουν οι ίδιοι οι ποιητές χωρίς να πεζολογούν; Να λέμε και «βροντάουσιν» (Κάλβος), «οχ το βουνό» (Σολωμός) και κάθε παραξενιά του Καζαντζάκη;

  Άμα γίνουμε κι εμείς Καβάφηδες, Κάλβοι και Καζαντζάκηδες, ας τα πούμε. Μέχρι τότε, ας επφυλάξουμε την ποιητική άδεια μόνο για τους ποιητές.

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ιστοριοφίδη, δείχνεις να μην καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στη χρήση της γλώσσας στην ποίηση και στη χρήση της γλώσσας στην επικοινωνία. Τι λέει για το θέμα ο αρμοδιότερός σου Βελουδής:
  «Ο Καβάφης δεν μπορούσε να υποτάξει τις καλλιτεχνικές-ποιητικές εκφραστικές του ανάγκες σε ένα «γλωσσικό μοντέλο» – ούτε του Κοραή, του Κόντου ή του Ψυχάρη.

  Ενα υποτιθέμενο γλωσσικό «λάθος», η χρήση του «λανθασμένου» λαϊκού τύπου της προστακτικής επέστρεφε στο ομότιτλο ποιητικό μικρογράφημα του Καβάφη (1904/1909/1912), που προξένησε τόση αμηχανία στους μελετητές του, μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα αριστοτεχνικό εκφραστικό μέσο της ποιητικής του: Ο Καβάφης ήξερε, βέβαια, και τον ορθό τύπο της προστακτικής επίστρεφε, επέλεξε όμως, μ’ εξαιρετική ποιητική ευφυΐα, το λαϊκό επέστρεφε, για να εκφράσει, και «φωνητικά», την έννοια της «επανάληψης». Η κεντρική για το συντομότατο αυτό ποίημά του έννοια αυτή εκφράζεται όχι μόνο με πολλούς γλωσσικούς δείκτες (συχνά, πάλι, όταν… όταν), αλλά και με την επανάληψη, και μάλιστα το διπλασιασμό, των τεσσάρων φωνηέντων (ε) του τίτλου στο «εσωτερικό» του ποιήματος: επέστρεφε και παίρνε με.»
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://mobile.tovima.gr/article.aspx%3Fid%3D150513&ved=2ahUKEwiZ7Ii5n7bcAhUFaVAKHcS4AlsQFjAHegQIBBAB&usg=AOvVaw30Qm5ni75CJAbBqzETUhq-

 183. ΑΑ (88), αυτό δεν είναι αύξηση, είναι ευφωνική προσθήκη μετά από τελικό ν που δεν αποβάλλεται. Το συναντούμε και στον ενεστώτα (έχουνε, γράφουνε…), στους μονοσύλλαβους μάλιστα τύπους (τρώνε, κλαίνε, να δούνε…) είναι σχεδόν υποχρεωτικό. Το συναντούμε και σε μη ρηματικούς τύπους: στις αντωνυμίες τον(ε) και την(ε), καμιά φορά (σπάνια πια) στη γενική πληθυντικού, ακόμα και στις αιτιατικές αντωνυμιών ή ουσιαστικοποιημένων επιθέτων που διατηρούν το τελικό ν (εσένανε, κανένανε…) Και είναι γεγονός ότι κατεβάζοντας τον τόνο, μας βοηθά να γλυτώνουμε από κάποιες δυσκολοχώνευτες αυξήσεις στο γ΄ πληθυντικό (‘εκδώσανε’ αντί ‘εξέδωσαν’ κ.τ.ό.)

 184. Basil Tatsis said

  Κε Σαραντάκε,
  Τι νομίζετε είναι πιό σωστό,»η μεγάλη μου κόρη » ή «η μεγαλύτερη μου κόρη » ή καί
  οι δυό μορφές είναι σωστές ;
  Όσο για την τραγελαφική κατάσταση της γλώσσας μας την αποδίδω στ´οτι ,δυστυχώς,διαμορφώνεται από αγράμματους(που αγνοούν τούς κανόνες γραμματικής καί σύνταξης) και από ιδεολόγους πού πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα ν’ασελγούν επ’αυτής γιατί είναι δημιουργικοί και ξέρουν καλύτερα απ’τούς άλλους και ότι η γραμματική και το συντακτικό είναι…for the birds.

 185. Ιστοριοδίφης said

  Εκλεκτέ Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελε (180),

  η ερμηνεία που δίνετε είναι σεβαστή, αλλά εμφανέστατα τραβηγμένη από τα μαλλιά και σάς εκθέτει εσαεί…

  1) Μιμείσθε κι εσείς τους αποδομιστές, που κρατάνε το «επέστρεφε» γιατί τους συμφέρει, αλλά ξεχνάνε το «πέρνε με», που αποκλείεται να μήν ήξερε ο εγράμματος Καβάφης ότι γράφεται με έψιλον ιώτα. Εν τοιαύτη περιπτώσει, αφού πρόκειται για ανορθογραφία (3 φορές στο ίδιο ποίημα!..) γιατί ποτέ κανείς από τους καβαφιστές δεν την έχει επισημάνει; Κάντε ένα γούγλισμα, (βάζοντας π.χ. τις λέξεις «Καβάφης, γράφει, πέρνε με, αντί παίρνε με») κι αν σάς βγάλει τίποτα, ελάτε να μού τρυπήσετε την μύτη…

  2) ΡΩΤΑΩ τον κυρ Γιάννη Κουβάτσο: Γιατί δεν έχει πεί ποτέ στους μαθητές του ότι ο Καβάφης ήταν τόσο ανορθόγραφος που έγραφε το «παίρνε με» με έψιλον; Ποιός άλλος Αλεξανδρινός λόγιος την εποχή του Καβάφη έγραφε το «παίρνε με» με έψιλον; Αν υπάρχει έστω και ένας, εγώ θα πειστώ και θα ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Σαραντάκο. Αν, όμως, δεν υπάρχει, θα πρέπει να βγεί ο αξιότιμος κ. Σαραντάκος να μού απαντήσει και όχι να με σνομπάρει, επειδής ο χωροφύλαξ Ιατρού του είπε πως είμαι ο Βάτμαν

  3) Αν, κύριε Άγγελέ μου, αναρτήσω σε λίγες μέρες το βίντεο με τον Ρένο που τα εξηγεί όλα (ακόμη πιό φροϋδικά από ό,τι εγώ), θα πειστείτε, ή και πάλι θα καταφύγετε σε προκρούστειες ερμηνείες που δεν θα τολμούσε ούτε ο μακαρίτης Προκρούστης;

 186. Πέπε said

  Να προσθέσουμε, σχετικά με τον Καβάφη, ότι στην πράξη δε λέμε ούτε επέστρεφε ούτε (βέβαια) επίστρεφε, όπως δε λέμε και έρχου (έρχου συχνά = να έρχεσαι συχά). Λέμε γύρνα (που πλέον δε σημαίνει κάτι διαφορετικό από το στιγμαιαίο γύρισε), λέμε να επιστρέφεις, γενικά βρίσκουμε άλλους τρόπους.

 187. Εύγε, Πέπε, εξέφρασες αριστουργηματικά (καλύτερα κι από τον Νικοκύρη 🙂 ) κάτι που υποθέτω πως όλοι λίγο-πολύ νιώθαμε. Όπως έλεγε κι ο Pope,
  True wit is nature to advantage dressed,
  What oft was thought, but ne’er so well expressed.

 188. Ιστοριοδίφης said

  Ημαρτημένο 185 -1): Με άλφα ιώτα, αντί έψιλον ιώτα. Είμαι πτώμα από τη μάχη με τις φλόγες και πάω για ύπνο. Θα απαντήσω στους τυχόν αμφισβητίες αύριο το απογευματάκι, αν δεν αναζωπυρωθεί η φωτιά…

  Κύρ Γιάννη Κουβάτσο (182) δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα αυτά… Γιατί δεν απαντάτε στην ερώτηση που σάς έθεσα στο 185-2; Έχετε πεί ποτέ στους μαθητές σας πόσο ανορθόγραφος ήταν ο Καβάφης, ώστε να γράφει το «παίρνε με» με έψιλον αντί με άλφα ιώτα;

 189. gpoint said

  # 172

  Ξυπνώ την πρώτη μεταμεσονύκτια από έκτακτη επικαιρότητα στην ΕΡΤ …θεατρική παρουσίαση, δήμαρχος Μεγάρων δύο νεκροι, την κλείνω ανοίγω το πισί, 8 οι νεκροί… ερώτημα κολοκυθιάς αν είναι 4 ή 5 στ’ αλήθεια…. γράφουνε για ένα μωράκι από το Μάτι που φύγανε με βάρκα να γλυτώσουν οικογενειακώς, παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και δεν τα κατάφερε στην κλινική Αγία Σοφία όπου το πήγανε.
  Κλασσικό πρόβλημα αν θεωρείται θύμα της πυρκαγιάς πέρα από κομματικές μικρομαλακίες των ΜΜΑ

  Πάνω στον Παρνασσό αστράφτει και βροντά, ας βρέξει κι αλλού που το χρειάζονται.

  Καλή τύχη στην ΠΑΟΚάρα που ανοίγει σήμερα τον χορό της Ευρώπης με την Βασιλεία (της Ελβετίας, όχι την γκόμενα του Δία στους Ορνιθες)

  Τώρα βρέχει κι εδώ-θάχω να βγάζω νερά από την βάρκα αύριο

  Καλό ξημέρωμα

 190. Pedis said

  Ας ευχηθούμε, μαζί με τον Κούλη, ότι θα σταματήσει έγκαιρα το κακό. Διότι αν συνεχιστεί για καμιά εικοσαριά μέρες ο λαός θα αισθανθεί την ανάγκη να τιμήσει τις παραδόσεις του όπως έκανε το 2007.

  Έτσι κι αλλιώς, σου λέει, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βάλει με τα φαινόμενα της φύσης. Πρόκειται για βάσιμο συμπέρασμα. Είναι τυχαίο που, πλέον, τις πυρκαγιές τις προβλέπει το μετερεωλογικό δελτίο; Όχι. Είναι αποδεδειγμένο ότι από έξι μποφόρ και πάνω ο άνεμος γίνεται εύφλεκτος.

 191. loukretia50 said

  σ΄αυτούς που αγρυπνούν …

  Yann Tiersen – C’était ici

 192. raf said

  Νομίζω κι εγώ πως, αν οι νεότεροι όντως χρησιμοποιούν την αναύξητη πιο πολύ, το κάνουν από γραμματική συμμόρφωση και όχι επειδή τους βγαίνει αβίαστα. Εγώ πάντως το «σωστό» κάπου στο ίντερνετ κάποια στιγμή το έμαθα, και όχι στο σχολείο.

 193. Γς said

  Το μπαλκόνι μας του Ευβοϊκού.

  Εγραφα για το εντευκτήριο μας, το στέκι μας, που μαζευόμασταν εδώ πάρα πάνω

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/06/04/meze-222/#comment-361788

  «Κι ο δάσκαλός μας ο Μιχάλης, όλο κέφι, ακούραστος. Να διορθώνει τα κείμενά μας. Να τα επιμελείται. Να συμβουλεύει. Και να ψήνει τα παϊδάκια κει πάνω στο πύργο του.

  Γυρίσαμε χαράματα και μόλις ξύνησα. Χανγκόβερ της χτεσινής βραδιας.
  Και μακάρι να μπορούσα να σας μεταφέρω ένα κομμάτι του Νότιου Ευβοϊκού που ξετυλιγόταν στα πόδια μας μέχρι κάτω το Κάβο Ντόρο, τη Μακρόνησο, την Ανδρο.
  Και πως άρχισε σιγά σιγά το κάδρο να παίρνει νυχτερινά χρώματα και φώτα, πολλά φώτα πολύχρωμα. Περιοχές τα Αττικής, χωριουδάκια στα παράλια και στα βουνά της Εύβοιας, στα νησιά.

  Και κνίσσα πολύ κνίσσα [χτες έμαθα τη λέξη] να ανεβαίνει άσπρη άσπρη από τα παϊδάκια και το λίπος που έσταζε στα κάρβουνα.
  Και οίνος πολύ οίνος εκλεκτός. Πλούσια εδέσματα, καλή παρέα. Πάνω σ αυτές τις βεράντες του Ευβοϊκού και των κειμένων μας, που διαβάσαμε και συζητήσαμε.

  Και βιβλιοθήκες μέχρι πάνω στο ταβάνι τίγκα σε Τσίρκα, Σεφέρη, Ελύτη, κι ότι άλλα καλούδια βάλει ο νους σας κει πάνω στην τεράστια μεζονέτα μες στα πεύκα.

  Μαγεία.»

  Σήμερα αντί για την κνίσσα οι καπνοί και τα αποκαίδσια από το ίδιο σημείο έφτασαν στο Κάβο Ντόρο στην Ανδρο την Σύρο.

  Κι ο Μιχάλης γράφει τώρα στο ΦΒ:

  «πότε πήγα να δω τη φωτιά που ξεκινησε απέναντι από το Λυρειο, πότε γυρισα σπίτι, πότε οι φλόγες ήρθαν πάνω από το κεφάλι μας, πότε μπήκαμε στα αυτοκίνητα και φύγαμε… χαμπάρι δεν πήραμε, φύγαμε όμως και ειμαστε καλά… για το σπίτι θα μάθουμε σαν ξημερώσει»

  —-

  Γύρισα από την νυκτερινή τσάρκα στης Ραφήνας την ὁλόμαυρη ράχη
  που περπατάει
  ἡ Δόξα μονάχη με το στεφάνι το καμωμένο
  ἀπὸ λίγα χορτάρια
  που είχαν μείνει στην έρημη γη.

  Μέχρι κι η καβουρίνα παράτησε το σπάρο στα βοτσαλάκια και γύρισε στα καβουράκια της

 194. Γς said

  93:

  Μακάρι να έχει σωθεί το σπίτι Μιχάλη

  Και θα το κάψουμε!

  Που λένε

 195. gpoint said

  Το μόνο τραγούδι που μου βγαίνει αυτή την στιγμή….

  και μια μεγάλη-πολύ μεγάλη απογοήτευση- διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ εφημερίδων …πάντού 24 ή πάνω από 20 οι νεκροί και Η ΑΥΓΗ να γράφει για ΔΥΟ νεκρούς… τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, κι όταν η γυναίκα ζητάει λεφτά πριν το σεξ, αν δεν είναι πόρνη η παροιμία κάνει λάθος και με συγχωρείτε πολύ !
  Κι επειδή πολλοί από σας θεωρείτε την πολιτική περισσότερο σοβαρή από το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον στο σκορ οι αθλητικές εφημερίδες γράφουν πάντα το σωστό

 196. Γς said

  24 + 26 [που βρέθηκαν δίπλα σ ένα χωράφι] = 50 νεκροί

 197. ΓιώργοςΜ said

  195 Εξαιρετικός παραλληλισμός, το σκορ του ποδοσφαιρικού αγώνα και ο αριθμός τον νεκρών…

 198. spiral architect 🇰🇵 said

  Problem solved!

 199. gpoint said

  Ωωωωχχχχ !!

  http://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/article/493443/apokalypsi-sok-gia-alloys-26-nekroys-se-taverna-stin-argyri

 200. gpoint said

  # 198

  Το 1965 που ο πατέρας μου είχε ανοίξει τοπογραφικό γραφείο στην Ν.Μάκρη αυτό ήταν καθημερινό φαινόμενο αλλά μικρής έκτασης και στις παρυφές της (τότε) δασικής έκτασης. Ηταν τόσο συνεπές που μερικές φορές πρώτα το μετρούσαμε και μετά ερχόταν ο πελάτης, την δε φωτιά έσβηναν οι πεζοναύτες της παρακείμενης αμερικανικής βάσης. Δεν νομίζω πως αυτές οι μεγάλες φωτιές ξεκινάνε από οικοπεδοφάγους αλλά δεν θα έβαζα και το χέρι μου στο ευαγγέλιο. Πάντως τότε καμιά δεν είχε εξελιχθεί σε εθνική καταστροφή όπως το 2007 ή χθες

 201. gpoint said

  Και σήμερα στον μαιστρο ο καιρός, μην ξεγιελιέστε από την πρωινή γαλήνη, μετά το μεσημέρι, κατά τις 2 θα ξαναβγάλει αέρα.

 202. spiral architect 🇰🇵 said

  @200: Μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της, πρώτα ξεκινάει από εκπόνηση δασολογίου κι έπειτα φτιάχνει κτηματολόγιο. Εμείς τα τελευταία χρόνια φτιάξαμε το τελευταίο, το πρώτο δεν υπάρχει παρά μόνο στα φύλλα ΓΥΣ των δασαρχείων και στον 21ο αι. πορευόμαστε με τη ρέγουλα τως ’50s.
  Στα Γεράνεια υπάρχουν βαρβάτα συμφέροντα, στην Ανατολική Αττική τι; Ακόμα οικοπεδοποίηση; Δεν χόρτασαν οι αρβανίτες τόσες δεκαετίες πια;

  Παραλία Κακής Θάλασσας – StreetView – 2014

 203. Γς said

  200:

  > την δε φωτιά έσβηναν οι πεζοναύτες της παρακείμενης αμερικανικής βάσης.

 204. gpoint said

  # 203

  Ναι ρε Γιάννη…δυο πράγματα μου είχαν κάνει εντύπωση στην κουλτούρα τους παρ’ ότι στους πεζοναύτες πήγαιναν τότε, νεοαμερικανοί και γενικά από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα της αμερικάνικης κοινωνίας : ο ενθουσιασμός τους για οποιαδήποτε εθελοντική δουλειά και το ότι ενώ κάθε βράδυ γίνονταν σκνίπα στα μπαράκια και τα αναψυκτήρια φεύγοντας με το αμάξι τους είναι θέμα αν ξεπερνούσαν τα 10 μίλια την ώρα !!

 205. spiral architect 🇰🇵 said

  Άγιοι Απόστολοι – (οθντκ) Λεωφόρος Αγκώνας – StreetView – 2011
  Ούτε ΙΧ (που λέει ο λόγος) δεν περνάει, θα περάσει η Πυροσβεστική; Στους παρακείμενους δρόμους του οικισμού της Αγκώνας που απεικονίζει ο χάρτης, ούτε το αυτοκινητάκι της Google δεν πέρασε. 👿

 206. Γς said

  204:

  Ναι έχεις δίκιο.

  Θυμάσαι το πανεπιστήμιο La Verne, που λειτουργούσε στη βάση;

 207. sarant said

  Καλημέρα μαύρη κι άραχλη από εδώ….

  205 Ακριβώς έτσι είναι, τα ξέρω τα μέρη αυτά.

 208. sxoliko said

  Παιδί 5ης Δημοτικού πάει να κάνει την άσκηση με την προστακτική, αφού έχει διδαχτεί τη διάκριση με τους παρελθοντικούς. Τα γράφει χωρίς την αύξηση και ο αδερφός της, του Λυκείου, να της διορθώνει τις προστακτικές, βάζοντας αύξηση. Και να επιμένει στις ενστάσεις της. Τελικά, τα έφερε «λάθος».

 209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είμ’ ο Ρομπέν των καμένων δασών
  και των πολυκατοικιών.

  Γεννήθηκα μέσα στη γη μια ντάλα μεσημέρι
  και σε πλατεία φύτρωσα, σ’ έμα μικρό παρτέρι
  στένεψε ο κόσμος στένεψε, στέρεψε η έμπνευσή μου
  ο αέρας μου λιγότερος απ’ την αναπνοή μου
  Ειμ’ ένα φαλακρό βουνό, γη καταπατημένη
  μπουλντόζα ακυβέρνητη, από κλωστή δεμένη.

  Είμαι εδώ, δεν είμαι εδώ, δεν ξέρω, δεν κρατιέμαι
  θηρίο είμαι ακέφαλο, θηρίο που καταριέμαι
  φτάνει ως εδώ, βγάλτε για μένα ένα νόμο
  βάλτε με να περνάω γέρους απ’ το δρόμο.

  Είμ’ ο Ρομπέν των καμένων δασών
  και των πολυκατοικιών.
  http://www.greeklyrics.gr/stixoi?view=single&tpl_view=lyric&id=21342

 210. Благоје Лудечки said

  Όποτε υπάρχει δίλημμα για την προστακτική εφαρμογή του κανόνα : πως είναι σε πληθυντικό; πχ επιστρέψτε άρα επιστρεψε, αναβάλτε άρα ανάβαλε

 211. Μανούσος said

  Απλή αγραμματοσύνη είναι οι συλλαβικές αυξήσεις στην προστακτική και τίποτε περισσότερο.
  Στην λογική αυτή είτε υγρό είτε ουρανικό το λάμδα πλειοψηφεί έναντι του κανονικού λάμδα και άρα πρέπει να καταργηθεί βάσει της λογικής των φυσικών ομιλητών και να επιλέξουμε ένα από τα δύο ή και τα δύο (πατρινό ή θεσσαλονικιό) για σχολικό κανόνα.

 212. Αλέξανδρος said

  Δέν είχα δυστυχώς τήν υπομονή νά διαβάσω όλα τά παραπάνω,αλλά τί γίνεται μέ μένα πού πολλές φορές στήν προστακτική χρησιμοποιώ τό νά; π.χ.νά επιλέξεις τό α ή τό βήτα, νά επαναφέρεις τά πράγματα στή θέση τους.

 213. sarant said

  212 Eσείς κάνετε την καλύτερη δουλειά 🙂

 214. Nik. said

  Έστω και δυο χρόνια μετά…

  Όπως το καταλαβαίνω και αισθάνομαι, είναι η άνοδος του τόνου το καθοριστικό στοιχείο, για να ακουστεί στον προφορικό λόγο η μεταβολή της αξίας του ρήματος. Ανεβάζεις στο ρήμα τον τόνο για να μεταβληθεί σε προσταγή (σχηματίζοντας προστακτική), ή σε αναφορά στο παρελθόν (σχηματίζοντας αόριστο). Ενώ η προσθήκη αύξησης γίνεται δευτερευόντως για να δώσει στην μεταβολή αυτή ένα συμπλήρωμα.

  Το γίνεται δευτερευόντως σημαίνει ότι στον σχηματισμό αόριστου, είτε πούμε «παραέφαγα» είτε «παράφαγα» δεν μας ενοχλεί, αλλά δεν μπορείς να πεις και «παρέφαγα» γιατί η αύξηση σκεπάζει το νόημα του προθέματος «παρά-» που συμβαίνει να χρωματίζει την υπερβολή στο «έφαγα». Το παθημένο «παρ-» στο ανήκουστο «παρέφαγα» κάνει μια αλλοίωση θυμίζοντας κάτι περισσότερο σαν «έφαγα με παρέα» κι όχι «έφαγα πολύ».

  Στην προστακτική η αύξηση μου δίνει την εντύπωση μιας επιβολής «να συντελεστεί» η προσταγή. Καμιά φορά σκαρώνω προστακτική ανεβάζοντας τόνο και σε ρήματα που δεν είναι σύνθετα, οπότε προστίθεται αύξηση αναγκαστικά («έγραψέ μου το!», «έφερέ το!» – με δύο τόνους και αντικείμενο – και μου φαίνεται σαν να υπάρχει και ελληνική διάλεκτος που σχηματίζει τέτοιες προστακτικές και στα απλά ρήματα). Η ομοιότητα της μορφής με τον αόριστο («μου το έγραψε», «το έφερε» – με έναν τόνο και άλλη τονικότητα όμως) μου αφήνει μια υποψία.

  Επιπλέον εμένα μου φαίνονται πιο φυσικές στο λόγο οι φράσεις: «Υπόγραψε και θα υποστείς τις συνέπειες» (που δεν θέλουμε πραγματικά να υπογράψει) αντί του «Υπέγραψε και θα υποστείς τις συνέπειες» όπως και «Υπέγραψέ το να τελειώνουμε!» (που αδημονούμε) έναντι του «Υπόγραψέ το να τελειώνουμε!» (ή παράτα το τελείως). Κάτι με κάνει να προτιμώ να βάζω αύξηση άθελα-ηθελημένα, για να υπονοήσω τις δικές μου προθέσεις.

  Προστακτική με αύξηση υπήρχε στα αρχαία, στις περιπτώσεις των ρημάτων που δεν σχημάτιζαν παρακείμενο με αναδιπλασιασμό, με το νόημα «να έχει συντελεστεί» η ενέργεια του ρήματος στο πρόσταγμα. Και μια που σκάλισα την αρχαία προστακτική, έχουμε τονισμό στη λήγουσα για τα απλά (στη σύνθεση και στην χρήση) ρήματα «εἰπέ, ἐλθέ, εὑρέ, ἰδέ, λαβέ» αλλά τα αντίστοιχα σύνθετα «πρόσειπε, ἄπελθε, ἔξευρε, ἔπιδε, παράλαβε» τον ανεβάζουν. Επομένως από τότε μάλλον δυσκόλευαν την προστακτική τα σύνθετα.

 215. sarant said

  214 Eυχαριστούμε για το σχόλιο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: