Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παρανάλωμα

Posted by sarant στο 24 Ιουλίου, 2018


Χτες όλη μου η προσοχή ήταν στραμμένη στις φωτιές που καίγανε την Αττική από τα ανατολικά κι από τα δυτικά, τα δυο μεγάλα μέτωπα της Κινέτας και της Ραφήνας, και το μικρότερο των Αγίων Αποστόλων που μ’ ένοιαζε και κάπως αμεσότερα. Όλα αυτά βέβαια τα παρακολουθούσα από πολύ μακριά, αλλά με το διαδίκτυο οι αποστάσεις μικραίνουν.

Στην αρχή σκέφτηκα να μη βάλω άρθρο σήμερα, αλλά έπειτα άλλαξα γνώμη, είναι βαρύ το σερί των 1640 (αν μέτρησα σωστά) συναπτών ημερών στις οποίες δημοσιεύουμε αδιάλειπτα ένα άρθρο κάθε μέρα, από τις 28.1.2014 χωρίς διακοπή, οπότε δεν μου πήγαινε να το σπάσω.

Όμως δεν θα σχολιάσω τις πυρκαγιές καθαυτές, αν και καταλαβαίνω πως πολλά μπορεί να πει κανείς -και δεν αμφιβάλλω πως θα τα πείτε στα σχόλιά σας.

Με την ελπίδα πως αύριο το πρωί η κατάσταση θα είναι καλύτερη, καθώς έπεσε και βροχή τουλάχιστον στο ανατολικό μέτωπο, θα λεξιλογήσω για την πυρκαγιά.

[Πρωινή προσθήκη: Το πρωί ξημέρωσε πένθιμο, όχι επειδή οι φωτιές αναζωπυρώθηκαν αλλά επειδή άρχισε να αποκαλύπτεται το μέγεθος της τραγωδίας, αφού οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούν για τουλάχιστον 24 νεκρούς και οι φήμες για πολύ περισσότερους. Ωστόσο, δεν θα αλλάξω το άρθρο]

Από την τηλεόραση που άκουγα τις απευθείας μεταδόσεις από τα μέτωπα της φωτιάς, πρόσεξα πως επαναλαμβάνονταν συχνά από τους ρεπόρτερ δυο πεντασύλλαβες λέξεις, και λέω να ασχοληθώ με τη μία απ’ αυτές.

Οι δυο λέξεις ήταν «ανεξέλεγκτες» (οι φλόγες που κατάκαιαν την περιοχή) και «παρανάλωμα» -και μ’ αυτή τη δεύτερη θ’ ασχοληθώ.

Βέβαια, η λέξη «παρανάλωμα» δεν βρισκόταν μόνη της -σπάνια θα τη βρείτε να στέκει μόνη της στη νεοελληνική γλώσσα. Η λέξη παρανάλωμα χρησιμοποιείται μόνο σε μία ή δυο στερεότυπες φράσεις: έγινε παρανάλωμα του πυρός και, λίγο σπανιότερα, έγινε παρανάλωμα της φωτιάς. Πολύ σπάνια τη βρίσκουμε στη γενική ή στον πληθυντικό.

Ξέρουμε φυσικά τη σημασία της: θα πει «κάηκε εντελώς, καταστράφηκε από τη φωτιά». Η παλιά πολυκατοικία έγινε παρανάλωμα του πυρός, ας πούμε, ή: Πέντε εξοχικά σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός (και κανονικά όχι: έγιναν παραναλώματα).

Η λέξη είναι αρχαία, από το ρήμα παραναλίσκω, που είναι σύνθετο του αναλίσκω, το οποίο έχει επιβιώσει στη νεότερη γλώσσα κυρίως με ένα άλλο σύνθετό του, το καταναλίσκω/καταναλώνω, απ’ όπου και η αυτής μεγαλειότης η κατανάλωση. Η βασική σημασία του «αναλίσκω» είναι «δαπανώ, ξοδεύω» αλλά με το «παρά» παίρνει και μια επιπλέον απόχρωση κι έτσι το «παραναλίσκω» στ’ αρχαία σήμαινε «σπαταλώ, ξοδεύω απρόσεχτα» και «καταστρέφω άσκοπα».

Και το παρανάλωμα είχε ως αρχική του σημασία την άσκοπη δαπάνη, τη σπατάλη, την αθέλητη απώλεια. Αρχικά, το παρανάλωμα στέκεται και μόνο του ή συνοδεύεται από άλλα ουσιαστικά, αλλά ήδη από την ελληνιστική εποχή εμφανίζεται η σύνδεση με το πυρ και η φράση «παρανάλωμα πυρός» π.χ. ἑαυτὸν εἰς καταδίκην τῇ μελλούσῃ κρίσει τοῦ πυρὸς παρανάλωμα δέδωκεν στον Αθανάσιο.

Ταυτόχρονα αρχίζει να χάνεται η απόχρωση της άσκοπης ή αθέλητης απώλειας κι έτσι στο βυζαντινό λεξικό του ψευδοΖωναρά το παρανάλωμα εξηγείται απλώς ως «αφανισμός». Πάντως στα βυζαντινά χρόνια η λέξη εξακολουθεί να συνδέεται και με ορισμένες άλλες έννοιες, π.χ. και πάντες παρανάλωμα γεγόνασι του ξίφους στον Τζέτζη ή εγένοντο πάντες παρανάλωμα μαχαίρας στον ψευδοΣφραντζή.

Από τη λόγια παράδοση πέρασε στη σημερινή γλώσσα, όπως είπαμε σήμερα σχεδόν πάντα συνδεδεμένη με τη φωτιά, αν και σε κάποιον ποιητή είχα δει για το παρανάλωμα του έρωτα. Κάποιες φορές, όπως στη Μικρά Αγγλία της Ιω. Καρυστιάνη, μπορεί να παραλείπεται η γενική «του πυρός» αλλά βεβαίως πάντοτε εννοείται: έγινε παρανάλωμα το κέντρο του Πειραιά.

Στη σημερινή γλώσσα, το παρανάλωμα του πυρός είναι κλισέ. Διευκολύνει τον ρεπόρτερ που πρέπει να βρει κάτι να πει όταν του έρχεται ο πυρωμένος αέρας καταπρόσωπο, αλλά, όπως και όλα τα κλισέ, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη φειδώ στον γραπτό λόγο.

Ακόμα καλύτερα θα ήταν μάλιστα να μην έχουμε καν αφορμές να το χρησιμοποιούμε, αν και τα μεσογειακά δάση πάντοτε καίγονταν και θα καίγονται -και όπως έχουν φυτευτεί οικισμοί μέσα στα δάση, νόμιμοι, νομιμοποιημένοι ή αυθαίρετοι, πολύ φοβάμαι πως το κλισέ θα εξακολουθήσουμε να το ακούμε.

Αλλά για να συνεχίσω λεξιλογικά, άκουσα σήμερα και μια τρίτη πεντασύλλαβη λέξη, που δεν θυμάμαι να την έχω ξανακούσει αν και την καταγράφουν τα δύο από τα τρία μεγάλα λεξικά μας (όχι το ΛΚΝ). Πρόκειται για τη λέξη «εγκαυματίας», που είναι, φυσικά, το πρόσωπο που έχει υποστεί εγκαύματα. Διάφανος ο σχηματισμός της λέξης, αν σκεφτούμε και τον τραυματία.

Κι αυτή αχρείαστη να είναι.

Κι άλλη μια λέξη που άκουσα σε κάποιο ρεπορτάζ, μια σημασία που επίσης δεν την ήξερα. Τις μικρές εστίες φωτιάς που σιγοκαίνε αλλά που μπορεί αν φυσήξει προς τα κει ο άνεμος να φουντώσουν και να γίνουν πολύ επικίνδυνες, οι πυροσβέστες τις λένε «καντηλάκια».

Μακάρι να μην αναζωπυρωθούν τα καντηλάκια.

Κι ενώ κλείνω το άρθρο έρχονται και οι ειδήσεις για δύο τουλάχιστο νεκρούς [δυστυχώς ο απολογισμός είναι απίστευτα μεγαλύτερος] και για αρκετούς αγνοούμενους, κάποιους αλλοδαπούς, να διαλύσουν την εύθραυστη αισιοδοξία που είχαν φέρει οι σταγόνες της βροχής όταν άρχισα να γράφω το άρθρο.

Τουλάχιστον έχει κοπάσει ο άνεμος.

Advertisement

293 Σχόλια προς “Παρανάλωμα”

 1. Alexis said

  Καλημέρα.
  Δυστυχώς ο κατάλογος της φρίκης μακραίνει πολύ.
  Σύμφωνα με τα τελευταία νέα άλλοι 30 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο Κόκκινο Λιμανάκι κοντά σε ταβέρνα.
  Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει πλέον τους 50… 😦

 2. 50 και το ψάξιμο συνεχίζεται. Δεν έχω λόγια. Ούτε η καλημέρα δεν μου βγαίνει…

 3. spiral architect 🇰🇵 said

  Σε κάθε ριφρές των google news ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει. Θυμίζει τη μέρα του περασμένου Νοέμβρη της πλημμύρας στη Μάνδρα. 😦

 4. atheofobos said

  Έχοντας ασχοληθεί αρκετές φορές με τις κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, στο παρακάτω ποστ έχω μεταφέρει διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα
  ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2017/08/blog-post_22.html

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  50 (;) άνθρωποι βρήκαν εφιαλτικό θάνατο σε μέρη που τα ξέρουμε τόσο καλά, που πάμε για μπάνιο κι εμείς και τα παιδιά μας…Δεν είναι μέρα για σχόλια σήμερα…

 6. leonicos said

  εγκαυματίας

  με όλο το σεβασμό και την αγάπη προς το ιστολόγιο και τον νοικοκύρη,
  η λέξη είναι κοινότατη, τουλάχιστον για όσους εφημερεύουν χρόνια.

  εγκαυματίας, του εγκαυματία (παλ. εγκαυματίου) / εγκαυματίες (παλ. εγκαυματίαι), των εγκαυματιών

  Θα μιλήσω σε λίγο και για τον τραυματία. Γλωσσικά έχουν κα΄ποιο πρόβλημα, αλλά η χρήση είναι αυτή

 7. Χρηστάρας said

  Πρέπει ν’ αντέχουμε να λέμε «Καλημέρα», μόνο και μόνο για το κουράγιο. Ας πούμε πως το οφείλουμε στους αδικοχαμένους. Αν πρόκειται να αλλάξουμε κάτι ή θα το κάνουμε όλοι μαζί ή θα μας πάρει ο διάολος -και θα μας αξίζει.

 8. gpoint said

  (οθντκ) καλημέρα

  για δυο νεκρούς μόνο η Αυγή έγραψε, δεν ενδείκνυνται οι φυλλοκυβερνητικές εφημερίδες στα καταστροφικά γεγονότα, η προσπάθεια να υποβαθμίσουν την συμφορά είναι μικροπολιτική με την πολύ κακή έννοια, δεν ιδρύθηκε το κράτος επί ΣύΡιζΑ, μόνο το ότι δεν βελτιώθηκε όσο έπρεπε τον βαραίνει. Αλλά με μειώσεις σε εφόδια και προσωπικό για να βγουν προαπαιτούμενα και άλλα, αναμενόμενη ήταν η αδυναμία του κράτους. Και το 2007 που υπήρχανε λεφτά σε κομματικές φαγάνες πηγαίνανε και όχι σε δασοπροστασία9 Τι, κι αν δεν πιάσει φωτιά να πάνε χαμένα τα λεφτά, ας πάνε για το καλό τουκόμματος ,σκεφτότουσαν οι τότε κυβερνώντες).
  Είναι θ΄μα κουλτούρας του λαού και αποτέλεσμα του-όπως έχω ξαναγράψει- πως ο Γ.Ράλλης ήταν ο τελευταίος ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας, όχι απαραίτητα καλός, αλλά ΥΠΟΥΡΓΟΣ, όχι ανδρείκελο.

  Σαν άνθρωπος της θάλασσας ξέρω πως ο μαΐστρος ξεκινάει το μεσημέρι (ο βοριάς από το πρωΐ), μακάρι να πέσω έξω και να διαψευσθώ αλλά καλό επίσης θα είναι να κάνουν γρήγορα τα πυροσβεστικά πριν ξαναπιάσει αέρας

 9. spiral architect 🇰🇵 said

  @6: Και γω μόλις χτες άκουσα τον «εγκαυματία».
  (ο διορθωτής μου τον «κοκκινίζει» και προτείνει τον «εγκληματία»)

  Αλλά, σωστά, και πως να τόνε πουν; Καμένο; Παραπέμπει σε απανθράκωση και θάνατο. Ο εγκαυματίας τσουρουφλίστηκε λίγο ή πολύ, αλλά ζει.

 10. leonicos said

  Έμεινα άγρυπνος σχεδόν όλη τη νύχτα από τη λύπη, χωρίς να παρακολουθώ

  Συγγνώμη που θα το πω, αλλά εγώ λυπάμαι και τα δεντρα, και τα ζώα, και τα έντομα, και τα πουλιά, που δεν έχουν όνομα.

  Και όλα αυτά επειδή ένας εγκληματίς θέλει να αποχαρακτηρίσει κάποιο οικόπεδο.

  Μόλις καεί ένα δάσος, οι αρχές κατακλύζονται από δικαιούχους.

  Δεν μπορεί επιτέλους να μπει μια τάξη σ’ αυτό το πρόβλημα; Όποιος καίει, πάει και χτίζει; Και μετά το νομιμοποιεί ενώ ε΄χει σκοτώσει 50;

  Όριο στην κτηνωδία δεν υπάρχει;

  Δεν μιλαμε για πολιτική βούληση. Είπαμε να μην πούμε ανέκδοτα σήμερα.

 11. leonicos said

  τραυματίας = έχει τραύμα, εγκαυματίας = έχει έγκαυμα, αισθηματίας = έχει αίσθημα, γλειψιματίας = έχει μπάρμπα στην Κορώνη.

  Δεν μου έρχονται άλλα

  Φαίνεται πως στο υπόρρητο γλωσσικό συναίσθημα του ομιλητή (για να μην ξεχνιόμαστε) υπάρχει το ρήμα *τραυματεύομαι, *εγκαυματεύομαι, *αισθηματεύομαι, *γλειψιματεύομαι του οποίου πρέπει να θεωρηθουν παράγωγα.

  Τα λέω καλά;

 12. spiral architect 🇰🇵 said

  @10: Λεώ, δεςεδώ.

 13. sxoliko said

  Αμ η φωτογραφία με τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα στην εθνική με τη ΛΕΑ κατειλημμένη; Να καίγεται ο τόπος, να υπάρχει σίγουρα η ανάγκη για πέρασμα πυροσβεστικών ή ασθενοφόρων, αλλά η λέα, αλέα.

 14. leonicos said

  Αστείο. Ενώ το εγκληματιας τι είχα χρησιμοποιήσει μόλις, όταν μάζευα στο μυαλο μου τα εις -ίας, το ξέχασα.

  Έπρεπε να ου το θυμήσει ο Σπάιραλ στο @9

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Παρανάλωμα
  Πυρανάλωμα, η εύλογη συχνή παραποίηση της λέξης

 16. Triant said

  Καλημέρα (άλλωστε είναι ευχή, όχι διαπίστωση).

  Νομίζω ότι πρέπει (όλοι όσοι δεν το έχουμε κάνει) να διαβάσουμε το ποστ που παραθέτει στο 4 ο Αθεόφοβος.
  Έχει συγκεντρώσει και σχολιάσει πολλά στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές ιδίως στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες. Είναι πολύ χρήσιμο για μια πιο αντικειμενική θεώρηση των αιτιών και των αποτελεσμάτων.

 17. leonicos said

  Και μια και λέμε για υπόρρητο γλωσσικό αίσθημα , το εγκληματίας δεν βγαίνει ασφαλώς από το εγκληματώ

 18. sarant said

  Καλημέρα, ο Θεός να την κάνει, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Έτσι ακριβώς

  8 Για να είμαστε δίκαιοι, χτες το βράδυ στις 10-11 που έγραφα το άρθρο, ο Σκάι είχε τίτλο «Φόβοι για δύο νεκρούς».

  11 Εισοδηματίας, κινηματίας, πραξικοπηματίας. Θα θυμηθείς ίσως και τον εμφραγματία. Στο στρατό λέγαμε και παραπτωματίας. Δεν ξέρω αν παράγονται από ρήμα ή από τα αντίστοιχα ουσιαστικά.

 19. Πυρκαϊά (πυρ-κα-ιά) λέγεται πανελληνίως και προφέρεται (μακεδονιστί), η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ανακάλυψης του Προμηθέα. Μόλις προ ολίγου άκουσα για 49 νεκρούς (!) και κάποιος σχολιαστής εδώ τις στρογγυλεύει σε 50.
  Τί να πω; Δεν ξέρω τί γίνεται στο «κλεινόν άστυ» αλλά στην επαρχία η γραμματειακή υποστήριξη ανατίθεται ευκαιριακά σε ένα και μοναδικό άτομο, το οποίο ανήκει, κατά κανόνα, στις κομματικές «ντακότες» (…πρωτοξαδέρφια των εγκαθέτων).
  Θυμάμαι που κάποτε αναζητούνταν τα αντίσκηνα που προβλέπονται για περιπτώσεις «σεισμών, λιμών, καταποντισμών, πυρός, μαχαίρας». Κανένας δεν ήξερε που βρίσκονταν, ενώ ο αρμόδιος οικονομικός υπάλληλος διαβεβαίωνε ότι είχαν πληρωθεί. Βρέθηκαν μετά από …μια βδομάδα. Τις «φύλαγε» ένας εγκάθετος (προϊστάμενος υπηρεσίας) που δεν …καταδέχονταν να παρίσταται στις «συσκέψεις» πολιτικής προστασίας. Έτσι είναι πάντοτε όλοι οι εγκάθετοι αλλά τί να γίνει;; Δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς εγκάθετους!!
  Ας καταθέσω και γω τα συλλυπητήριά μου σε όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην πυρκαϊά της Αττικής και όλως δευτερευόντως (ή τριτευόντως) σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους (έστω και αυθαιρέτως πεποιημένες).

 20. leonicos said

  @18
  Ω, ευχαριστώ, με γέμισες -ίας

  Ναι, παράγονται από τα ουσιαστικά, αλλά μέσω του αντίστοιχου ανύπαρκτου ρήματος, τουλάχιστον κατά το δικό μου γλωσσικό αίσθημα. Αίσθημα ασαφές είναι στο κάτω κάτω

 21. Γς said

  Πρωτοσάλτε στον Σκάι τώρα:

  -Εγκλωβίστηκαν, πίσω η φωτιά και μπρος η γκρεμίλα [ο γκρεμός]

 22. leonicos said

  Από πού ξεφυτρώνει το ‘τ’

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φοβάμαι ότι και οι περιμαντρωμένες ακτές(ναι,ναι έχουμε μπόλικες με περιφράξεις από τη στεριά), ένα ρόλο θα τον έπαιξαν στην τραγωδία.

 24. nikiplos said

  Καταρχήν καλημέρα σε όλους. Ελπίζω ο Γσ να είναι καλά γιατί στην περιοχή του υπήρχαν πολλά προβλήματα… Για τις πυρκαγιές να πούμε πως με αφορμή εεκείνες στην Ηλεία του 2007, είχε διοργανωθεί μια ημερίδα. Από αυτήν είχε υπάρξει μια πρωτοβουλία ελλήνων επιστημόνων η οποία είχε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στην πολιτική προστασία. Φυσικά μαντεύετε ποιό ήταν το αποτέλεσμα και τι έγινε κατόπιν αυτού: riend de rien…

  Επίσης μου άρεσε το ποστ του Αθεόφοβου. Πολύ εμπεριστατωμένο και ενδελεχές. Να προσθέσω μόνο πως εκτός από τις κουκουνάρες, με την εμπυρεία μου (και απειρίά) από τις φωτιές του 2007, τρία συμπεράσματα έβγαλα:

  α. Μπορείς εύκολα να χάσεις τη ζωή σου και για ψύλλου πήδημα, όταν ενυπάρχει φωτιά σε κοντινή δασική περιοχή. Μπορεί απλά από έλλειψη αέρα να αναπνεύσεις να χάσεις τις αισθήσεις σου (δύο φορές έπεσα και έχωσα το κεφάλι μου στα σχοίνα και με έσωσαν δυο άγνωστοί μου Πολωνοί που είχαν σπεύσει τότε για βοήθεια και κυριολεκτικά έσωσαν σπίτια). Κυρίως όμως από άγνοια.
  β. Ακόμη και 100 μέτρα από το μέτωπο της φωτιάς, η θερμοκρασία είναι υψηλή και δεν μπορείς να σταθείς, καίγεσαι. Φυσικά συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και οξυγόνου φαντάζομαι θα μπορούν να προκαλέσουν αυτανάφλεξη σε υλικά με βάση το πετρέλαιο, όπως πλαστικά, καύσιμα κλπ.
  γ. Η φωτιά σβήνη ΜΟΝΟ με εναέρια μέσα και ΜΟΝΟ κατόπιν επίμονης προσπάθειας από μέρους τους.

  Εχθές στην Αττική είχαμε την κλασσική εφαρμογή απρόβλεπτου ακραίου φαινομένου. Φωτιά από τη «σωστή» κατεύθυνση έφθασε γρήγορα στη θάλασσα όπου έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της. Οι περισσότεροι που χάθηκαν, το πιο πιθανό είναι να χάθηκαν από άγνοια. Ήταν αδύνατον να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που είχαν εκτεθεί. Χαρακτηριστικότερη η περίπτωση του τραγικού ζευγαριού με το βρέφος 6 μηνών, που δεν τα κατάφερε και «έφυγε» από αναπνευστικά προβλήματα. Πολλοί στη θέση τους (εγώ σίγουρα) θα κάναμε τις ίδιες γκάφες και χειρότερες.

  Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πως πρέπει να συμπεριφερθούμε σε φωτιά?

  Έχουμε Εκπαίδευση? Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις τελείως αναχρονιστικές εισηγήσεις των πυροσβεστών σε κατά καιρούς ομιλίες τους, για να καταλάβει το επίπεδο. Εμείς τα αγοράκια έχουμε γελάσει πλειστάκις στο Στρατό με τα αντίστοιχα καταπιάσματα. Η εκπαίδευση κινείται από τα όρια της παντελούς άγνοιας μέχρι τον καταιγισμό ιδεών (aka brainstorming) ή όπως κοινά λέμε: ό,τι του φανεί του λωλο-Στεφανή.

  Η περιόχα τέλος, βρίθει μαντρώματος. Δλδ και να θέλεις ΔΕΝ μπορείς να πας προς την θάλασσα γιατί ο κάθε μλκς ιδιοκτήτης έχει μπαζώσει και μαντρώσει τον τόπο. Ήταν εύκολο δλδ να εγκλωβιστούν ακόμη και οι … προνοητικοί που θα βιάστηκαν να την κάνουν αλά γαλλικά…

 25. dryhammer said

  19 Πυρκαγιά το γράφουμε και το προφέρουμε. Το πυρκαϊά το θυμάμαι από τα «καθήκοντα σκοπού» που μας τα «μεταφρασε» ο ανθύπας : «Κι άμα δεις φωτιά, θα φωνάξεις πυρκαγιά».
  (Το θυμάμαι μαζί μ’ εκείνο το αμίμητο: Άμα δεις μαύρη μερσεντές με σημαία της ΑΕΚ θα κάνεις «παρουσιάστε»).

  Καλό κουράγιο και καλή δύναμη στους πυρόπληκτους και τους οικείους τους.

 26. spiral architect 🇰🇵 said


  (από εδώ)

 27. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  ενημερωτικά, ο φίλος μας ο Πάνος με Πεζά είναι καλά, το ίδιο και το σπίτι του κλπ. Είναι δύσκολη η επικοινωνία κλπ. κλπ.

  Κατά τα άλλα ….

 28. Γς said

  Νικος Παπαευσταθίου, διοικητής του Εθνικού Κέντρου κλπ στον Σκάι τώρα

  Τον ρωτάνε για τον αριθμό των νεκρών. Αποφεύγει να απαντήσει. Είναι λέει αρμοδιότητα της τάδε υπηρεσίας..
  Ομως ξαφνικά του ήρθε μια φλασιά:

  -Ο αριθμός των τραυματιών όμως θα μειωθεί! Διότι θ αρχίσουν να παίρνουν εξιτήριο μερικοί

 29. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
  Μὲ μαυρισμένη τὴν καρδιά.

 30. Γς said

  Και γιατί παρακαλώ η αστυνομία ζήτησε από τον Σκάι να κατεβάσει το drone του που έδειχνε εικόνες από την πληγείσα περιοχή;

 31. Γς said

  27:

  Ο Λάμπρος στην Κινέττα δεν είναι;

 32. sarant said

  22 Το τ είναι από το θέμα, τραυματ-, τραυματίας.

  23-24 Εκτός από τις μαντρωμένες ακτές και τα σπίτια μέσα στο δάσος, ίσως δεν βοηθάει και η δημιουργία των καλλικρατικών δήμων που είναι αχανείς.

 33. nikiplos said

  Αγαπητέ Γσ, στο Νέο Βουτζά δεν κάηκαν σπίτια? Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιους φίλους. Κάηκαν διπλανά κι ο κήπος τους ολοσχερώς… Εσείς?

 34. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Εχω ξαναγράψει πόσο μισώ τα δημοσιογραφικα κλισε. Ειδικά οταν εχουμε τραγικές καταστάσεις όπως η τωρινή, τα εισπραττω σαν προσωπική προσβολή. Περιμένω από τον δημοσιογράφο να με ενημερώσει με λίγες μεστες κουβέντες, και τι κάνει; προσπαθεί να με εντυπωσιάσει (και δεν το κανει και καλα).

  Οι πιο πολλοι μαλιστα αμφιβάλλω αν θα καταλαβαιναν την αγανάκτησή μου αν τους την εξηγούσα ποτέ.

 35. nikiplos said

  32@, μετά από 30 χρόνια στην Αττική, ζώντας και εργαζόμενος στην επαρχία, σε ένα συμπέρασμα κατέληξα:
  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποτυχία από τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη. Δεν είναι μόνο οι αχανείς πλην αταίριαστοι δήμοι. Είναι η διάλυση των κοινοτήτων ως πολιτικών ενώσεων που προϋπήρχαν και ήταν αποτέλεσμα ώσμωσης 500 χρόνων και βάλε. Κι εντάξει στη Δ. Ευρώπη ξεκινάς από τη Γιουκοσλαβία και με εξαίρεση τις Άλπεις, μόνο κάμπο βλέπεις μέχρι τη θάλασσα. Εδώ το ένα χωριό έχει τελείως διαφορετική γεωμορφολογία από ένα γειτονικό.

  Και δεν είναι η διάλυση των όποιων πολιτικών κοινοτήτων προϋπήρχαν. Είναι το γεγονός ότι για να βρει ένας φουκαράς το δίκιο του, μόνο το κεντρικό κόμμα μπορεί να τον υποστηρίξει, αφού η πόλη-κέντρο του καλλικρατικού δήμου, εκτός από μη λειτουργική μπορεί να είναι και … εχθρική προς την συγκεκριμένη περιοχή.

 36. Γς said

  Και έχεις και το ΦΒ που ρωτάει έναν έναν τους χρήστες του της Ραφήνας αν είναι καλά.
  Αν ναι, ενημερώνει σχετικά τους φίλους του
  Αν δεν απαντάει ρωτά τους φίλους του αν ξέρουν κάτι.
  Ρωτάει π.χ.

  «Mirembe Namatov
  Δεν έχει ακόμα επισημανθεί ως ασφαλής»

  Για την Ειρήνη ρωτάει

 37. spiral architect 🇰🇵 said

  @35: Ο Καποδίστριας, ο Καλλικράτης και τώρα ο Κλεισθένης φτιάχτηκαν για οικονομία κλίμακας.
  (κομψά, οι περικοπές)
  Ε ρε, Σίνης ο Πιτυοκάμπτης που χρειάζεται!

 38. Πέπε said

  > > Από τη λόγια παράδοση [η λέξη παρανάλωμα] πέρασε στη σημερινή γλώσσα, όπως είπαμε σήμερα σχεδόν πάντα συνδεδεμένη με τη φωτιά, αν και σε κάποιον ποιητή είχα δει για το παρανάλωμα του έρωτα.

  Νομίζω ότι η αποκλειστική σύνδεση της λέξης «παρανάλωμα» με τη φωτιά είναι τόσο έντονη, ώστε κι εδώ υπονοείται: κάτι (π.χ. μια καρδιά) έγινε παρανάλωμα του έρωτα = κάηκε στη φωτιά του έρωτα. περιπτώσεις όπως «παρανάλωμα του ξίφους» (που αναφέρθηκε αλλού στο άρθρο) ανήκουν σε περασμένους αιώνες.

  Ωστόσο το σκέτο «παρανάλωμα», όχι «_ της φωτιάς» ή «του πυρός» ή έστω «του έρωτα», μου χτυπάει λίγο άσχημα. Ναι μεν η σύνδεση με τη φωτιά (έστω την μεταφορική) είναι αποκλειστική, ωστόσο η έννοια της φωτιάς δεν εμπεριέχεται αυτόχρημα, πρέπει να δηλώνεται.

 39. spiral architect 🇰🇵 said

  //cdn.24liveblog.com/news-embed/js/lb24-news-embed.js

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  https://live.24liveblog.com/live/UMUwb
  Άκυρο το προηγούμενο.

 41. Τσούρης Βασίλειος said

  Με τι διάθεση να γράψεις κάτι σήμερα…
  Απλά πριν λίγο διάβασα στο http://www.newsit.gr το παρακάτω και σκέφτηκα πως στη συγκεκριμένη κατάσταση οι λέξεις σοροί και σωροί ταυτίζονται; τραγικά…

  «Η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης βλέπει με την άκρη του ματιού της τις σωρούς των 26 ανθρώπων στην Αργυρά Ακτή.»

 42. spiral architect 🇰🇵 said

  Χρηστικές πληροφορίες για Ραφήνα – Κινέτα από το προηγούμενο λίκνο:

  ThePressProject
  «Ο καθένας όπου και ότι μπορεί, αν βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας θα γίνει ένα τείχος ανθρωπιάς… Πληροφορίες για τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια:

  – Το κεντρικό σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα άνοιξε και παρέχει νερό και φαγώσιμα!
  -Στο κέντρο του Πικερμίου, οι καφετέριες EVEREST και Γρηγόρης μικρογεύματα προσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό!
  -Όποιος θέλει να δώσει αίμα για τους τραυματίες να μεταβεί στο Σισμανόγλειο!
  -Πολιτιστικο Παρκο Νεας Μακρης με κυλικείο και σταθμό πρωτων βοηθειων ΑΝΟΙΧΤΟ!
  -Λόγω της πυρκαγιάς συγκεντρώνονται τρόφιμα, νερά και ήδη πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104).
  -Διόδια Δωρεάν!
  -Για όσους βρίσκονται Κινετα : Ανοιχτή αυλή στους αγίους Θεόδωρους για αδέσποτα Κινέτας που κινδυνεύουν αν δείτε ζώο κοντά στην πυρκαγιά μαζέψτε το και καλεστε 6975664142
  -Στέγη και περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη, Καπη Κινέτας και Μεγάρων!
  -Στέγη στο Marathon Beach hotel Λεωφ Ποσειδώνος 12, Μαραθώνας Νέα Μάκρη 2294 095022
  -Περίθαλψη ζώων στο 2108013302
  -Στέγη στο Δημαρχείο και το Πνευματικό κέντρο Ραφήνας!
  -Άνοιξε γραμμή βοήθειας – – -108- – –
  -Δημοτικό κτήριο Νέας Μάκρης 22943-20582
  -Δωρεάν στέγη και φαγητό από το La Playa Marathon!
  -Δωρεάν στέγη στο ξενοδοχείο Νηρέα-Νέα Μάκρη 2294091214
  -1ο και 2ο δημοτικό Αγίων Θεοδώρων προσφέρει στέγη».
  (από Pantelis Kritikos)

 43. spiral architect 🇰🇵 said

  1) Οι πυρκαγιές στα πευκοδάση είναι ο φυσικός τρόπος αναγέννησης του δάσους και απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο κάθε καλοκαίρι (είτε μας αρέσει και μας βολεύει, είτε όχι).
  2) Η πυρκαγιά μπορεί να ξεσπάσει με πολλούς τρόπους, ανθρωπογενείς ή μη, αλλά θα ξεσπάσει, όποια μέτρα κι αν ληφθούν, όταν έχουμε 40οC και 9 μποφώρ άνεμο.
  3) Για να περιορίζονται οι συνέπειες, δεν αρκεί καμία πυροσβεστική, όσο οργανωμένη κι αν είναι. Καλό το «σπιτάκι μέσα στο πράσινο», αλλά προϋποθέτει ευθύνες και καθήκοντα: καθαρισμό, αποψίλωση, μάζεμα ξερόχορτων και πευκοβελόνων, βαρέλια με νερό για πυρόσβεση κλπ, κλπ.
  Αυτά ΔΕΝ μπορεί να τα κάνει μόνος του ένας αραιοκατοικημένος Δήμος με μεγάλη έκταση, πρέπει να οργανώσει τους ίδιους τους κατοίκους ώστε να μαζεύουν τα ξερά (όχι μόνο στο δικό τους οικόπεδο), να βρίσκονται σε επιφυλακή το καλοκαίρι κ.ο.κ.
  4) Η υποχρηματοδότηση της Π.Υ. είναι τραγική, καθώς οι πυροσβέστες αναγκάζονται να αγοράζουν οι ΙΔΙΟΙ μέρος του εξοπλισμού τους ή των αναλωσίμων των οχημάτων τους. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να υπάρχουν μερικές χιλιάδες πυροσβέστες για κάθε πόλη που χτίζεται μέσα στα πεύκα. Πιθανόν να χρειάζεται η λειτουργία και εθελοντικής πυροσβεστικής – όπως στη Σάμο, όπου ιδρύθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, προ 20ετίας.
  5) Το να χτίζονται σπίτια μέσα στο δάσος (παράνομα, νόμιμα ή εκ των υστέρων νομιμοποιημένα, αδιάφορο) είναι εγκληματικό – γι’ αυτό πρέπει να απαγορευτεί η εκτός σχεδίου δόμηση:
  Είτε θα υπάρχουν ΟΙΚΙΣΜΟΙ (έστω και με 15 σπίτια), όπου θα ζουν οι άνθρωποι, είτε ΔΑΣΗ, όπου δεν θα κατοικεί κανείς. Τα διάσπαρτα σπίτια μέσα στο δάσος είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να σωθούν σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς. Σε καμία χώρα δεν θα δεις την εικόνα του ιδιοκτήτη να τραβά τον πυροσβέστη απ’ το μανίκι, φωνάζοντας «Εδώ, εδώ ρίξε, σώσε το σπίτι μου!». Σε άλλες χώρες, η πυροσβεστική βρίσκει το καταλληλότερο σημείο όπου θα προσπαθήσει να σταματήσει το πύρινο μέτωπο (ακόμα κι αν βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά) και αφήνει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ υπάρχει μέχρι εκεί να καεί (αφού εκκενωθεί) – προέχει η κατάσβεση της φωτιάς, συνολικά, ΟΧΙ η σωτηρία του κάθε ενός σπιτιού.

  (σχόλιο απο αναγνώστη του ThePressProject)

 44. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα

  43 Σωστά είναι όλα αυτά, αλλά…..

 45. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα (ευχή, όχι διαπίστωση φυσικά, αλλά δε βλέπω πώς θα μπορούσε να ευοδωθεί).

  Η φωτιά, ο σεισμός, η πλημύρα, είναι φαινόμενα που σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ. Έτσι, είναι εύκολο να θεωρήσουμε πως δε θα συμβεί ποτέ σε μας, κι έτσι δε μπαίνουμε στον κόπο να προετοιμαστούμε. Πολλές φορές υποβαθμίζουμε ή ακόμη και λοιδορούμε τη σχετική εκπαίδευση ή τις ασκήσεις, τα θεωρούμε ευκαιρία για λούφα και χαβαλέ.
  Στην υπηρεσία που εργάζομαι, ήταν αίτημα χρόνων να γίνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε περίπτωση φωτιάς. Τελικά έγινε φέτος, και στο πρακτικό κομμάτι (εκκένωση κτιρίου) βρέθηκαν αδυναμίες και αστοχίες, παρά το γεγονός πως δεν ήμασταν παραπάνω από καμμια εξηνταριά νοματαίοι και η διαδικασία απλούστατη.

  Έχει άραγε σκεφτεί κανείς μας τι θα κάνει αν μπει φωτιά στο σπίτι του, έστω θεωρητικά; Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση αν πχ πάρει φωτιά το τηγάνι; Πώς θα φτάσει στην έξοδο; Αν θα κατέβει από τις σκάλες ή το ασανσερ, ή αν δεν θα ανοίξει την πόρτα πριν την ελέγξει; Θυμάται πού είναι ο πυροσβεστήρας, αν υπάρχει; Ξέρει να τον χρησιμοποιήσει; Τον έχει ελέγξει ποτέ;
  Διαθέσιμες πληροφορίες υπάρχουν. Κουτσά-στραβά, η πυροσβεστική έχει φυλλάδια με βασικές οδηγίες, που είναι καλύτερες από το τίποτε, όμως κάποιος πρέπει να τα διαβάσει. Έτσι όπως έχουμε μπουκώσει από πληροφοριακή ρύπανση, για να μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει ένα κείμενο στο ίντερνετ, πρέπει να έχει απάνω χάντρες και καθρεφτάκια (clickbait που έλεγαν οι ΑΗΠ καμμιά φορά).

  Θυμάμαι ακόμη (για κάποιο λόγο μου έκανε εντύπωση), σε μια οικογενειακή κομωδία με τον Άρνι να παριστάνει το δάσκαλο νηπιαγωγείου, την άσκηση εκκένωσης του σχολείου. Υποδόρια, σε μένα τουλάχιστον πέρασε το μήνυμα της αναγκαιότητας τέτοιας εκπαίδευσης. Τα κανάλια που κονομάνε κάργα τηλεθέαση σε κάθε καταστροφή, χάθηκε ο κόσμος να φτάξουν ένα πιασάρικο σποτάκι ενός λεπτού και να το προβάλλουν εν είδει «κοινωνικής προσφοράς» σε τακτά χρονικά διαστήματα; Ή ακόμη, οι σεναριογράφοι ή οι παραγωγοί τηλεοπτικού υλικού ευρείας κατανάλωσης, δε θα μπορουσαν να περάσουν τέτοια μηνυματάκια μεταξύ αστείου και σοβαρού, από παθήματα των ηρώων τους;

  Ναι, ξέρω, ψιλά γράμματα, καλλιγραφίες από… μη καλλιγράφους, αλλά δε μπορώ να χωνέψω την κατάσταση, συμπαθάτε με.

 46. nikiplos said

  Αγαπητέ Σπειροειδή… Οι περισσότεροι εκεί πέρα, (διαισθητικά το πιστεύω) χάθηκαν από το … μάντρωμα… Μπες πχ στο Ξενοδοχείο Μάτι και πάρε την παραλιακή (οθντκ), προς βορρά. Φαντάσου τώρα να είσαι ένας τρομοκρατημένος και να ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις διέξοδο προς τη θάλασσα… Αν δεν μπουν μπουλντόζες να γκρεμίσουν ή να ανοίξουν με τη βία διόδους δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, όχι μόνο εκεί, αλλά παντού αλλού στη χώρα μας…

  Αυτό εφικτό είναι μόνο με αλλαγή του συντάγματος, ώστε η πολιτική προσταασία να φύγει από τους δέσμιους/όμηρους μικροσυμφερόντων δημάρχους και να πάει σε μηχανισμό που:
  α. Θα μπορεί να έχει το νομικό πλαίσιο να ανοίγει κάθε 50 μέτρα δίοδο για θάλασσα στους Αιγιαλούς. Δίοδο δημόσια κλπ.
  β. Σε περίπτωση κλεισμένων διόδων, πρόστιμο στους δύο γείτονες ή στον έναν και μόνο ιδιοκτήτη (νόμιμο, παράνομο κλπ)
  γ. Θα διαθέτει και θα ΕΧΕΙ μπουλντόζες που θα ανοίγουν βίαια αυτές τις διόδους: Σε Βουνό, σε θάλασσα, σε ρέμματα κλπ…

  Φυσικά σε περίπτωση μη ενέργειας κατόπιν καταγγελίας από πολίτη, ΑΠΟΛΥΣΗ του υπεύθυνου τοπικού προϊσταμένου κλπ… Απλά είναι τα πράγματα… εμείς τα κάνουμε πολύπλοκα γιατί βολευόμαστε με τη μαλακία που μας δέρνει…

 47. spiral architect 🇰🇵 said

  Πολύ αργά Νίκιπλε! 🙄
  (εδώ και χρόνια δηλαδή)

 48. Μπετατζής said

  συγγνώμη, έλεγα να μην σχολιάσω τίποτα μπροστά σε τόσες απώλειες, αλλά βλέπω ότι πάλι ξεφεύγει η συζήτηση για αυτούς που χτίζουν σπίτια μέσα στο δάσος, άρα φταίμε και εμείς κτλ κτλ, κάτι σαν παγκαλικό «μαζί τα κάψαμε» δηλαδή. Κάποιος πέταξε την κακία του και για αυθαίρετα κλπ. Όμως αν δεν κάνω λάθος όταν καίγονται οικιστικές αστικές περιοχές εντός σχεδίου, όπως π.χ. ο Ν. Βουτζάς κλπ., δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, το μόνο που ισχύει είναι η ανεπαρκής πρόληψη.

 49. π2 said

  43: Σωστά, αλλά λείπει μια κρίσιμη παράμετρος: η Δασική Υπηρεσία. Άκουγα το πρωί έναν ειδικό στις δασικές πυρκαγιές που θύμισε ότι μετά τις πυρκαγιές του 1992 μια διακομματική επιτροπή της βουλής είχε βγάλει ένα πόρισμα που τόνιζε την ανάγκη ενίσχυσης της Δασικής Υπηρεσίας. Αντ’ αυτού, πέρασαν όλα στα χέρια της Πυροσβεστικής, στο όνομα ενός παλιομοδίτικου «κεντρικού σχεδιασμού». Όμως η Πυροσβεστική δεν έχει την τεχνογνωσία και, κυρίως, δεν έχει τη γνώση πεδίου που απαιτεί η πρόληψη μιας δασικής πυρκαγιάς. Η πρόληψη αυτή απαιτεί μελέτη, εργασία όλον τον χρόνο και υπαλλήλους που γνωρίζουν τον τόπο και τις ανάγκες του. Η δε έλλειψη της γνώσης πεδίου είναι συχνά μοιραία και στο έργο της Πυροσβεστικής: σε κάθε απόπειρα κατάσβεσης μαθαίνουμε για αστοχίες που οφείλονται στην έλλειψη γνώσης του τόπου. Πυροσβέστες πανικόβλητοι ζητούν τη βοήθεια ντόπιων για να ενημερωθούν για την πρόσβαση σε κρίσιμα σημεία του πύρινου μετώπου την ώρα που κάθε λεπτό μετράει. Ανάμεσα στον «κεντρικό σχεδιασμό» και την επιτόπια δράση συχνά θεριεύει η καταστροφή.

 50. ΓιώργοςΜ said

  43 Ειδικά για το (5), επειδή είχα συναναστροφές με Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία, η τεχνική «αφήνω να καεί ότιδήποτε δε μπορώ να σώσω» ισχύει και στα καθ’ ημάς. Αυτό που ίσως δεν ισχύει είναι πως, αν πάρει ένας βουλευτής τηλέφωνο το συντονιστικό κέντρο, ο αξιωματικός θα στείλει το καναντέρ στην πυρκαγιά τεσσάρων στρεμμάτων της εκλογικής περιφέρειας του βουλευτή, στερώντας το από μια μεγαλύτερη.

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, δεν σηκώνει πολιτικολογίες σήμερα…Φτάνουν τα εμετικά «οι Συριζαίοι του 3% διέλυσαν τον κρατικό μηχανισμό» από ανθρώπους που προπαγανδίζουν το «μικρότερο κράτος»…Όχι πορτοσαλτιές αλλά ούτε και παγκαλιές σήμερα…

 52. ΓιώργοςΜ said

  48 Και η αυθαίρετη δόμηση, ανεπαρκής πρόληψη είναι.
  Αν οι οικιστικές ζώνες είναι καθορισμένες, οι όποιοες πυροσβεστικές δυνάμεις δεν διασπείρονται σε δέκα χιλιάδες στρέμματα, αλλά σε δύο ή τρεις χιλιάδες, για να προστατεύσουν την περίμετρο ενός οικισμού, ή να φροντίσουν την εκκένωσή του.
  Ένας οικισμός 15-20 σπιτιών μπορεί να εκκενωθεί σε λίγα λεπτά με την εποπτεία ενός-δύο οχημάτων. Δέκα σπίτια στο βουνό θέλουν πέντε λεπτά και ένα όχημα το καθένα, συν τη διαδρομή προς και από το σημείο. Ανθρωποώρες που θα έπιαναν περισσότερο τόπο αλλού.

 53. sarant said

  48 Εντός σχεδίου είναι, αλλά εντάχθηκαν εκ των υστέρων. Όπως και στον Κάλαμο, όπως και σε πάμπολλα άλλα μέρη. Και οι δρόμοι είναι στενοί και φρακάρουν αμέσως.

 54. spiral architect 🇰🇵 said

  Δρομάκι του Νέου Βουτζά με πολλή αγάπη καμωμένο!
  (ανοίξτε και το χάρτη κάτω αριστερά να δείτε την οδοποιία και να φρίξετε)

 55. Pedis said

  Τώρα χρειάζεται ενότητα δήλωσε ο πράιμ μίνιστερ.

  Πράγματι, οι στιγμές είναι κρίσιμες, το άπιαστο ρεκόρ των εξηντατόσων νεκρών του 2007 είναι κοντά.

  Ο στρατηγός άνεμος είναι υπεύθυνος για ασύμμετρα φαινόμενα στην εκτόξευση κουκουναριών.

 56. Μπετατζής said

  Δεν ισχύει η εικόνα «10 σπίτια στο βουνό» για το Μάτι, τη Ραφήνα και το Ν. Βουτζά.

 57. sarant said

  54 Οδός Τύχης…..

  Και στο Μάτι:

 58. sarant said

  54 Δεν ήξερα ότι είναι έτσι το οδικό δίκτυο του Νέου Βουτζά. Σαν λαβύρινθος.

 59. cronopiusa said

  “Φέτο δεν έχομε θέρος, δεν έχομε τρύγος. Καλό ξεγλύτωμα, γιατί φέτο, έχομε πόλεμο!”. Γεράνεια Όρη. Η εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη (που καίγονται) προϋποθέτει πλήρη αποψίλωση της περιοχής.

  Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
  Ο χορός των δαιμόνων Τα «παράθυρα» της νομοθεσίας που μετατρέπουν τα καμένα σε οικόπεδα είναι τρία: «Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει, για να ανακηρυχθεί αναδασωτέα μια έκταση -λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, κ. Νίκος Μπόκαρης- θα πρέπει τη μέρα της φωτιάς να υπάρχει δασική κάλυψη τουλάχιστον 25%. Ετσι, αν καεί μικρότερο ποσοστό -ή φανεί ότι κάηκε λιγότερο- δεν αναδασώνεται. Αρα μπορεί να χτιστεί από αυτούς που τυπικά τουλάχιστον έχουν 4 στρέμματα, και ισχύει ό,τι προβλέπεται για την εκτός σχεδίου δόμηση»… «Παράθυρο» δεύτερο: Οι παλαιοί αγροί του ’60 και του ’70 -ακόμη και αν είναι μέσα στο βουνό- εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία. «Ετσι κατασκευάστηκαν οι βίλες στον Παρνασσό, αφού η προϋπόθεση ήταν να έχει κανείς 4 στρέμματα»… «Παράθυρο» τρίτο: Ο ιδιοκτήτης μιας έκτασης σε δάσος «αντικαθιστά» σταδιακά τα δένδρα με καλλιέργειες, π.χ. ελιές. Μετά ζητεί αποχαρακτηρισμό από την αρμόδια επιτροπή της Νομαρχίας και η έκταση από δασική γίνεται γεωργική. Ετσι, μπορεί να χτίσει με τους όρους που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  53. Με σημερινή/χθεσινή/αυριανή ημερομηνία πόσες άραγε νομιμοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί; Είμαστε στο πικ της διαδικασίας νομιμοποιήσεων, (και ολόκληρων κατοικιών) και στις περιοχές οδύνης…
  Από τη λύπη μου αλλαλόησα

 61. Pedis said

  Καμιά μικροπολιτική εκμετάλλευση δεν είναι της ώρας. Θα είναι δε και άνευ σημασίας. Ο λαός αυτές τις κρίσιμες στιγμές, διαισθανόμενος ακόμη πιο έντονα την ιστορική αποστολή τού μαλακοπονήρα/κλαίωπούμαιθύμα/άλλαλόγιαναγαπιόμαστε είναι έτοιμος να επιτελέσει με συνέπεια το καθήκον του, όπως έκανε στις εκλογές του 2007.

 62. ndmushroom said

  Με αφορμή την πυρκαγιά, και την αντίδρασή μου όταν διάβαζα, πριν από λίγες μέρες, τις προειδοποιήσεις για τον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς (επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις, επιβεβαιώθηκε και η αντίδρασή μου), θα ήθελα να ρωτήσω κάποιον που ενδεχομένως ξέρει, σχετικά με τη σχέση κόστους/οφέλους αυτών των ανακοινώσεων: σε μία χώρα όπου σχεδόν μία στις δύο πυρκαγιές είναι εμπρησμός από πρόθεση και άλλη μία στις τρεις (σύνολο 80%) εμπρησμός από αμέλεια -χωρίς να ξέρουμε πόσες από αυτές τις αμέλειες ήταν όντως αμέλειες ή προθέσεις με καλό δικηγόρο- τί προσδοκούμε να κερδίσουμε (και τι κερδίζουμε πραγματικά) ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς;
  Γιατί έτσι όπως το βλέπω εγώ, αυτός που θα πετάξει το τσιγάρο ασυνείδητα δεν θα αποτραπεί επειδή έγινε μια ανακοίνωση πριν από δύο μέρες, ενώ αυτός που περιμένει να πάρει το μπιτονάκι του και να αποχαρακτηρίσει άλλο ένα φιλετάκι (πρώην) δασικής γης μάλλον ως πρόσκληση θα εκλάβει την ανακοίνωση, παρά ως προειδοποίηση…
  Θα ήθελα όντως να ακούσω από κάποιον σχετικότερο το σκεπτικό πίσω από τις ανακοινώσεις αυτές (στο ιδιαίτερο πλαίσιο της Ελλάδας, επαναλαμβάνω, όχι σε κάποιο εξιδανικευμένο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών χωρών).

 63. gpoint said

  # 11

  στοιχηματίας (έχει στοίχημα) αλλά όχι ψεμματίας (γιατί δεν έχει , λέει ψέμμα), ουτε πνευματίας γιατί νομίζει πως έχει πνεύμα

  εισοδηματίας χωρίς εισόδημα δεν υπάρχει. Επίσης από το ψάρεμα δεν λέμε ψαρεματίας γιατί ουδείς (κατ)έχει το άθλημα καλά για τον ίδιο λόγο δεν λέμε αθληματίας

  Τέλος σκέτο Ματίας είναι όνομα…

 64. sarant said

  59 Την εξήγηση ότι η πυρκαγιά της Κινέτας ήταν εμπρησμός για τον βωξίτη την έχω ακούσει πολλές φορές από χτες, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει τη στιγμή που η άδεια είχε απορριφθεί από πέρυσι.

 65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  59. Κάποιο από τα πρώτα σημεία,ίσψς το πρώτο που έπιασε φωτιά στην Κινέτα επισημάνθηκε από αυτόπτη κάτοικο ως σπινθήρας στα καλώδια αλλά αμέσως μετά άρχισε η (γνωστή πια) εμφάνιση και σε άλλα σημεία.Το ύποπτο κι ασύμμετρο της υπόθεσης…

 66. Iερόδουλος said

  Άκουσα για τουλάχιστον 150 νεκρούς που τους έχουν σωρεύσει στα νεκροτομεία περιμένοντας να έρθουν οι…νεκροτόμοι από τις θερινές διακοπές, να τους αναλάβουν…Η απόλυτη φρίκη μιλάμε!

 67. spiral architect 🇰🇵 said

  Αυτή η γραφική παραλία της Αττικής λέγεται Πάνορμος ή Πούντα Ζέζα και βρίσκεται μεταξύ Λαυρίου και Σουνίου. Βρέθηκα εκεί το προηγούμενο Σάββατο για κολύμπι, μετά από 15+ χρόνια από τότε που πήγαινε ο γιος μου στην παρακείμενη κατασκήνωση. Τότε και επειδή είχα τραβήξει φωτογραφίες τις συνέκρινα με αυτές που τράβηξα προχτές με το κινητό μου. Τότε στη λωρίδα γης που βλέπετε δεξιά δεν υπήρχε τίποτα, πάρα μόνο πουρνάρια, τώρα έχει γεμίσει μεζονέτες, το καλοκαίρι δε στον παραλιακό δρόμο και σε συνδυασμό με τους επισκέπτες της κατασκήνωσης γίνεται το αδιαχώρητο. Έκανα μπάνιο, τράβηξα μερικές φωτογραφίες για σύγκριση και έφυγα χολωμένος.

 68. Iερόδουλος said

  τώρα μόλις ο Πέτρος Καρσιώτης στο Αλφα, εξέφρασε φόβους για τριψήφιο αριθμό νεκρών. Απαντάει ο Μπουρνούς δήμαρχος Ραφήνας…

 69. …Τουλάχιστον έχει κοπάσει ο άνεμος.…

  Ας ελπίσουμε
  αντί ν´ ανοίξουν
  οι ασκοί,
  να στάξει του Αιόλου
  το φλασκί,
  μπας και νοτίσει η φωτιά.

 70. giorgos said

  «Η έννοια «αύθαίρετα» καί ή συνεπομένη φυσική καταστροφή είναι άμεση συνέπεια τού «έθνους».
  Σέ μιά χώρα όπου ή Γή άποτελούσε ίδιοκτησία τού Σουλτάνου καί έν συνεχεία άμέσως ύποθηκεύτηκε έξ άδιαιρέτου διά τών ξένων δανείων , ή έννοια «αύθαίρετα» είναι κοινή γιά όλα τά πληθυσμιακά στρώματα(παρά τίς διατάξεις τών πρώτων συνταγμάτων περί «άποκτήσεως περιουσίας» .Ποιός θά πουλούσε?) Καί έκ τών «άνω» κυρίως προέρχεται σάν κατάσταση , παρά τίς «άναδασώσεις» . Κάθε δέκα χρόνια περίπου πρέπει κανείς νά ύπολογίζη μέ τριακόσιες βουλευτικές βίλλες άνά τά παράλια . Καί μέ «βουλευτικά» σέ δασικούς πνεύμονες . Ο κ. Παπανδρέου ,ό όποίος έμφανίζεται μέ τήν συνοδεία ίερέων στούς προεκλογικούς του λόγους , άδίκως κατηγορήθη άπό τόν κ.Κάπλαν . Δέν τό ήθελε ό ίδιος , τό κόμμα τό είχε άνάγκη . Εχρειάζονταν νέες περιοχές γιά νά γίνουν «ύποδομές» καί νά «άξιοποιηθούν» γιά τήν «άνάπτυξη» τής χώρας . Οί παληές ήσαν κατειλημμένες… Τό όλον νόημα βρίσκεται στό «Γκόλφ» , πού παίζει ό κ. Καραμανλής μέ τόν κ. Ράλλη στήν Κέρκυρα… Καί κοντά σ’ αύτά πρέπει νά βάλωμε τούς πανεπιστημιακούς , τούς νέους έπιχειρηματίες κ.λ.π. Μπορούμε νά βρούμε ποιοί άγοράζουν στό Πήλιο καί στήν Μάνη ή τίς άλλες περιοχές . Οί ξένοι είναι τό λιγώτερο . Στήν Χαλκιδική μπορεί κανείς βλέποντας τίς βίλλες τών παν/μιακών νά καταλάβη πού έσπούδασαν ! Δέν είναι ό κοσμάκης στήν Δραπετσώνα πού χτίζει τίς παράγκες (άφού τόν γέλασαν μέ τίς «άποκαταστάσεις» , είναι ή βιομηχανία τού «έθνους» πού βάζει τίς φωτιές . Καί αύτά τά πράγματα δέν μπορούν νά διορθωθούν όσο ύπάρχει τό «έθνος» . Οσες «άναδασώσεις» κι άν γίνουν . Τό άπαγορεύει τό «Σύνταγμα»… Αφού οί έπί τουρκοκρατίας χρήσεις έγιναν έν συνεχεία κυριότητες , είναι φανερό ότι ή μόνη «ίδιοκτησία» πού άπέμενε ήταν τό «έθνος» . Κι αύτό καταστρέφει όλοένα τήν Φύση καί τά νησιά , γιά νά τά μεταβάλη σέ οίκόπεδα…Είναι μιά διαδικασία τών πραγμάτων άναπότρεπτη . Καί θά διαρκέση όσο ύπάρχουν τό «έθνος» καί οί «έρμηνείες» . Τό νομικό χάος μέ τά «αύθαίρετα» , όπου άν χτισθή τό βράδυ τό πρωϊ δέν μπορεί νά γκρεμισθή , όπου οί «αίγιαλοί» μπαινοβγαίνουν στήν θάλασσα καί όχι ή θάλασσα σ’ αύτούς (έξαρτάται ό καθορισμός τους άπό τό πόσα «αύθαίρετα» θά χτισθούν , όπότε τά πράγματα δέν είναι πλέον νομικές έννοιες άλλά ζητήματα «πολιτικού κόστους»…) , όπου δέν ύπάρχουν μπουλτόζες γιατί… κάποια διάταξη τού ύπουργείου ύγείας τό άπαγορεύει , καί όλο τό σχετικό κομφούζιο , είναι ένα δικαιακό κομφούζιο πού σκοπίμως καλλιεργείται , γιά νά μπορούν οί έκάστοτε «άνώτερες τάξεις» νά βουτάνε περιοχές . Καί άν δέν ύπάρχουν καί μερικά άλλα παράνομα στήν περιοχή ή τά «αύθαίρετα» σάν κατάσταση , ή νομοθετημένη παρανομία φαίνεται (όπότε πάλι ύπάρχει «κόστος» καί μπορεί νά τούς τά κάψουν!) .
  Οί έκάστοτε «άνώτερες τάξεις» , σύντομα μεταβαλλόμενες (άλλοτε άπό κόμματα , άλλοτε άπό «πολιτικά προγράμματα » καί άλλοτε άπό «διεθνείς συγκυρίες» ) , έχουν άνάγκη καί άπό σύντομη έξεύρεση βιλλών . Καί αύτό μόνο μέ τό χάος μπορεί νά έπιτευχθή . «Επιχειρηματίας » ή «νέος βιομήχανος » χωρίς βίλλα? «Μεγαλοεπιχειρηματίας»: — δηλαδή κάτι γρήγορα νά μαζευτή γιά ίσως καί μέχρι τά έγγόνια…Σ’ αύτό άκριβώς βρίσκεται ή νομιμότης τής παρανόμου έννοίας «αύθαίρετα» .
  Aπό τό βιβλίο «Η Ελλάς ώς Κράτος Δικαίου»

 71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Έχω περάσει ένα δύσκολο 24ωρο, ευτυχώς δεν είχαμε θύματα ούτε ζημιές στην Κινέτα κι ο βασικός λόγος, είναι πως στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει δάσος, αρχίζει 200 μέτρα πιο κει προς Αθήνα. Από χθές έχω ακούσει του κόσμου τις μαλακίες, από τις γνωστές για την κυβερνητική ανικανότητα, μέχρι κι αυτή για τον βωξίτη, ελπίζω να βρεθεί κι ένας σοβαρός άνθρωπος να καταγγείλει την ανθρώπινη ηλιθιότητα, 30 χρόνια βαρέθηκα να είμαι ο τρελός του χωριού που φωνάζει πως είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να χτίζουν σπίτια μέσα σε πευκοδάσος που είναι σην φύση του να αναφλέγεται, πόσο μάλλον όταν όλα τα εξοχικά και οι κατοικίες έχουν παράθυρα, ηλιακούς θερμοσίφωνες, και διάφορα άλλα αντικείμενα που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Όπως και νάχει, Η ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ Η ΑΡΑΙΩΣΤΕ ΤΑ ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΡΕ ΒΛΑΜΕΝΟΙ.

  Πάω για ύπνο.

 72. Πάντως, οι φωτογραφίες με τους μόνιμους καταληψίες παραλιών με καλές καβάντζες, όπου στήνουν χρόνια τσαντίρια, ξυλοτέξ και τροχόσπιτα, να είναι σε απόγνωση στις καρέκλες τους μέσα στο κύμα, δείχνουν όλη την ελληνική αντιφατικότητα της σχέσης μας με το περιβάλλον.

 73. cronopiusa said

 74. ΣΠ said

  Καλημέρα (ευχόμαστε να είναι η σημερινή).

  11
  Από το ΛΚΝ:
  -ίας [ías] : επίθημα για το σχηματισμό αρσενικών ουσιαστικών παράγωγων από ουσιαστικά με ρηματική συνήθ. προέλευση· δηλώνει το πρόσωπο που έχει ή κάνει κτ. σχετικό με αυτό που δηλώνει η πρωτότυπη λέξη: (αίσθημα) αισθηματίας, (έγκλημα) εγκληματίας, (εισόδημα) εισοδηματίας, (επάγγελμα) επαγγελματίας, (κτήμα) κτηματίας. || (συχνά με μειωτική σημασία): (αντίρρηση) αντιρρησίας, (δήλωση) δηλωσίας, (κατάληψη) καταληψίας, (κίνημα) κινηματίας, (πραξικόπημα) πραξικοματίας. || εφαψίας. [λόγ. < αρχ. -ίας μετον. επίθημα ουσιαστικών συχνά με περιπαιχτική χρήση για να τονιστεί κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ως ονομασία ανθρώπων ή ζώων, ως τεχνικός όρος ή και ως χαϊδευτικό: αρχ. πωγων-ίας `μουσάτος΄, Λοξ-ίας (< λοξός, επίθ. του Aπόλλωνα, επειδή δε χρησμοδοτούσε “στα ίσια”), ελνστ. καυχηματ-ίας `καυχησιάρης΄, αρχ. ξιφ-ίας (ψάρι με μύτη σαν ξίφος), καρχαρ-ίας (< κάρχαρος `με δόντια σαν πριόνι΄), Nικ-ίας (χαϊδευτικό < Nικόμαχος)]

  Λήμματα από το ΛΚΝ:
  αισθηματίας, αμφισβητίας, αντιρρησίας, αρχιλοχίας, αρχισμηνίας, αφασίας, δηλωσίας, διαδοσίας, εγκληματίας, εισοδηματίας, επαγγελματίας, επιδειξίας, επιλοχίας, επισμηνίας, επιτηδευματίας, επιχειρηματίας,εφαψίας, ηδονοβλεψίας, καταγματίας, καταληψίας, κινηματίας, κροταλίας, κτηματίας, λοχίας, μεγαλοεπιχειρηματίας, μεγαλοκτηματίας, ξιφίας, οιηματίας, πολυτραυματίας, πραξικοπηματίας, σμηνίας, ταραξίας, τραυματίας, υποσμηνίας, υποσπαδίας, φασαρίας.

 75. ΣΠ said

  …το σερί των 1640 (αν μέτρησα σωστά) συναπτών ημερών στις οποίες δημοσιεύουμε αδιάλειπτα ένα άρθρο κάθε μέρα, από τις 28.1.2014 χωρίς διακοπή…

  Η σημερινή είναι η 1638η συνεχόμενη ημέρα με άρθρο, αλλά δεν ήταν ανάγκη να τις μετρήσεις:
  https://www.convertunits.com/dates/from/Jan+28,+2014/to/Jul+24,+2018

 76. π2 said

  http://www.in.gr/2018/07/24/greece/proklitikos-amvrosios-o-atheos-tsipras-episyrei-tin-katara-tou-theou/

  Μερικές φορές η σκατοψυχιά σε βγάζει τόσο εκτός εαυτού που ακόμη και η προσπάθεια να αποφύγεις το υβρεολόγιο πεζοδρομίου γι’ αυτόν τον άνιωθο αλήτη είναι οδυνηρή.

 77. Γιάννης Ιατρού said

  71: Λάμπρο,
  τυχεροί είστε και χαίρομαι, όπως σου είπα χθες και από τηλεφώνου.

  Συμφωνώ στο ότι όποιος χτίζει μέσα σε δάσος ή τέλος πάντων όποιος γενικά έχει κοντά του μεγάλο πυρικό φορτίο, αναλαμβάνει και μεγάλο ρίσκο και επομένως πρέπει να παίρνει κατάλληλα μέτρα.
  Επίσης συμφωνώ (αν και δεν το αναφέρεις ακριβώς έτσι), πως παρατημένα μπουκάλια, όπως και άλλα αντικείμενα (π.χ. σπασμένα γυαλιά, έστω υπερβάλλοντας, ακόμα και οι σταγόνες από ρετσίνι κλπ.), μπορούν να σχηματίσουν συγκεντρωτικό φακό και να προξενήσουν ανάφλεξη.

  Αλλά αυτά με τις ανακλάσεις από ηλιακά/κουφώματα είναι παπάδες, επειδή:
  1. Δεν συγκεντρώνουν την ακτινοβολία,
  2. Οι ηλιακοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος (αλλιώς πώς θα θερμαινόταν το νερό;) και
  3. Τα παράθυρα/κουφώματα, τα οποία ανακλούν το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας (αλλιώς πως θα ήσαν μονωτικά;) συνήθως έχουν και παντζούρια που τα καλύπτουν όταν έχει ήλιο απ΄την μεριά τους.
  Επίσης να ξέρεις, πώς η όποια αντανάκλαση είναι *πάντα* μικρότερη από την προσπίπτουσα ακτινοβολία.

 78. spiral architect 🇰🇵 said

  @76: Μελέτη αντοχής ανάρτησης από γενειάδα ηλικιωμένου τινός …

 79. https://www.tripinview.com/presentation?id=124873&lang=en&layer=video

 80. 76: μεσαίωνας https://www.newsit.gr/ellada/rafina-ayti-einai-i-eikona-tis-panagias-pou-emeine-orthia-dakrya-sygkinisis-sta-xalasmata-pics/2585962/

 81. leonicos said

  Θυμήθηκα, άκουσον, άκουσον, και το οιηματιας, το οποίο χρησιμοποιώ (και ας με καταλαλήσετε) σαν βρισιά και γραπτά και προφορικά

 82. atheofobos said

  67
  Σε αυτή την περιοχή ζω το καλοκαίρι από το 1979. Το πλείστο των κτισμάτων που φαίνονται στο δεξιό μέρος της φωτογραφίας υπάρχει από το 1970 και είναι το συγκρότημα με μπανγκαλόου του πάλαι ποτέ SUN HOTEL μετά SURF BEACHE CLUB που από χρόνια δεν λειτουργεί. Στο χώρο του έχουν προστεθεί μόνο 7-8 μεζονέτες. Το αδιαχώρητο που γίνεται το ΣΚ δεν οφείλεται στους κατοίκους της περιοχής αλλά από όσους έμαθαν την παραλία έχοντας φέρει τα παιδιά τους στην κατασκήνωση. Το επίπεδο των επισκεπτών τις καθημερινές είναι φυσιολογικό και κατανέμονται χωρίς πρόβλημα στη τεράστια ακτή.

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει και το γλειψιματίας.
  Ο Αμβρόσιος δεν σε πείθει ότι υπάρχει ο Θεός, αλλά σε πείθει ότι υπάρχει ο Διάβολος. Ξέρεις και τι μορφή έχει.

 84. ΣΠ said

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Tα του Αμ(α)βρόσιου νέα τα ακούσατε/είπατε εδώ; Α, στο 76 ο Πίδυος.
  Ναι,όχι, όχι ναι! που λέει ο Κράου, θα το γράψω να φαίνεται αυτό που λέει πως ο Θεός (του) είναι οργισμένος με τον Τσίπρα και στέλνει φωτιές. Ρε τον τράο, μα πού απευθύνεται; Δε θα το έλεγα μόνο σκατοψυχιά. Σκοταδιστής κι επίορκος θα έλεγα, καθότι ιερέας αυτός, ζυμώνει στα ροκανίδια του ΄πίβουλου μυαλού του ‘ο,τι λάχει (κόντρα κιόλας στο περιεχόμενο της ορθόδοξης πίστης) και τα ξερνάει από άμβωνος.

 86. Pedis said

  καλό μεν, τα μπανάλ σχόλια να έλειπαν δε …

  και στη θέση του ταύρου στο γνήσιο έπρεπε να βάλει το εθνικό μας σύμβολο, την κότα που δείχνει τα δόντια της.

 87. leonicos said

  Θυμήθηκα το οιηματίας, που το χρησιμοποιώ σαν βρισιά

 88. leonicos said

  Σερ Σαρ, έχεις δίκιο για το τ του θέματος, όταν υπάρχει

  Προφανώς τα άλλα πάνε ανάλογα

  Αλλά βράσ’ τα με τόσες φωτιές

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  83 🙂 🙂 (δε σε είχα δει πριν).

  Λεώνικε και καταγματίας όπως και πολυεγκαυματίας ή πολυτραυματίας. Κι ένα που θα σ΄αρέσει, τολμητίας!

 90. sarant said

  74 Το «πραξικοματίας» που λέει είναι μάλλον λάθος και όχι απλολογία

  75 Βασικά είναι 1639, μετράει και η σημερινή μέρα.

 91. Ιστοριοδίφης said

  Εύγε στον κ. Σαραντάκο που ομολογεί δημοσίως ότι αγνοούσε τη λέξη «εγκαυματίας». Ο κ. Λεώνικος ως ιατρός την ήξερε πολύ καλά, αλλά προτιμά να κάνει τα γνωστά αστειάκια του, αποφεύγοντας να μάς πεί πότε πρωτοχρησιμοποιήθηκε η λέξη στην ιατρική πιάτσα…

  Όλοι μας μπαίνουμε στο παρόν ιστολόγιο με την ελπίδα να μάθουμε πέντε πράματα… Θα περιμέναμε, λοιπόν, από τον κ. Σαραντάκο να μάς ενημερώσει πότε πρωτομπήκε η λέξη «εγκαυματίας» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα και όχι να μάς λέει πόσα Λεξικά την έχουν και πόσα όχι. Για παράδειγμα, ο Μπαμπινιώτης δεν την έχει ούτε στο κανονικό Λεξικό του, ούτε στο Ετυμολογικό του. Ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης («Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας») την έχει, αλλά – ως συνήθως δεν μάς δίνει καμμία πληροφορία για την λέξη, απλώς την εξηγεί, λές και είμαστε κρετίνοι και δεν υποψιαζόμαστε ότι βγαίνει από το έγκαυμα…

  Τις γνωστικές ελλείψεις του κ. Σαραντάκου και των φαφλατάδων σχολιαστών του τις αναπληρώνει το Επιτελείο μας από την μικρή έρευνα που έκανε…

  1) Η λέξις «εγκαυματίας» ήταν άγνωστη τον 19ο αιώνα. Το Λεξικό του Δημητράκου την αγνοεί, πράγμα όντως εκπληκτικό. που θα έπρεπε να το επισημάνει ο κ. Σαραντάκος, αν βεβαίως το εγνώριζε. Η πρώτη καταγραφή της λέξεως στα googlebooks είναι το σωτήριον έτος 1972…

  2) ΡΩΤΑΩ: Ποιός πρωτοείπε χθές την λέξη «εγκαυματίας» και την κλέψανε οι δημοσιογράφοι και την κάνανε πιπίλα; Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, όταν συνδέθηκαν τα Κανάλια μαζί της για να ακούσουμε την ανακοίνωσή της.

  3) Να μήν τα πολυλογώ, διότι η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται εδώ στην Νέα Μάκρη, το Επιτελείο μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θαυμασία λέξις «εγκαυματίας» είναι δημιούργημα της Πυροσβεστικής επί επαράτου Χούντας (1968) κατά το πρότυπον του «τραυματία» από το «τραύμα». Προειδοποιώ όσους με αμφισβητήσουν ότι τα ντοκουμέντα που κατέχω είναι αδιαμφισβήτητα. Αν προκληθώ, θα τα αναρτήσω και θα γελοιοποιηθούν αυτοί οι κύριοι διά μίαν εισέτι φοράν…

  4) Τελειώνοντας, ενημερώνω το σεβαστό ακροατήριο (γι’ αυτό δεν είμαι πολύ βέβαιος…) ότι την λέξη «έγκαυμα» χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ο Πλάτων στον «Τίμαιο» και πολλές φορές μάλιστα

 92. ΣΠ said

  90α
  Ναι, άλλωστε στα λήμματα το έχει «πραξικοπηματίας».

  90β
  Δεν μετράει όμως η πρώτη, αφού στις 28/1/2014 δεν είχε άρθρο.

 93. cronopiusa said

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Ο διεστραμμένος μητροπολίτης ενός διαστροφικά κακού θεού

 94. sarant said

  92 Σωστό κι αυτό.

 95. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, ο θεος να την κανει.Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον. Ήταν η πέμπτη κατα σειρα,απο το 1995,φωτιά που περνάει από την αυλή του σπιτιού μου.Αυτή τη φορά,με τις μικρότερες,σχεδόν μηδαμινές απώλειες,μόνο στη βλάστηση του κηπου,στο δικό μου και τα διπλανά σπίτια.
  Και λέω για τα διπλανά,γιατι παρατηρώντας τις ζημιές από το 96 που το σπίτι ήταν ολομοναχο,μέχρι σήμερα που περιβάλλεται πια απο άλλα τεσσερα,οι ζημιές μειώνονται εκθετικά.Και το αποδίδω πιθανως σε κάποιο ιδιαίτερο μικροκλιμα οσον αφορα τη ροή αερα και τη εξάπλωση.
  Τι να λεμε όμως,μια διαίσθηση ειναι,όχι κανόνας…
  Οι εικονες γυρω απίστευτες βέβαια,δεν ωφελει να προσθεσω κατι σε αυτά που βλεπετε στις ειδησεις…Παμπολλα καμμενα ολοσχερώς σπίτια,άνθρωποι νεκροί,άνθρωποι αγνοούμενοι… Εμεις για λιγες μέρες στο παλιό καλυβακι της Νεας Πεντέλης,μεχρι να έρθει ρεύμα και τηλεφωνο (3 και 6 μέρες αντιστοιχα,βάσει εμπειρίας…)
  Ένα αχτι έχω τον Ηλια Ψινάκη,αρμοδιο δήμαρχο για το Μάτι,αλλα παντελως εξαφανισμενο απο το Σαββατο που έκανε ενα πάρτι για την ονομαστικη γιορτη του στη Μύκονο (την αλλη μερα θυμήθηκε να αποχαιρετισει διαδικτυακα το Μανο Ελευθεριου).Τουλαχιστον δεν εξαιρεθηκε,αφού κάηκε και ο κηπος της βιλλας του…
  Το αλλο αχτι γι αυτο το ανεκδιήγητο «στην κατάσβεση συνδράμουν…» που ακούσαμε απο απλους ρεπορτερ μέχρι τον Κυβερνητικό Εκπροσωπο…
  Εν κατακλειδι,μαύρισα ακομα μια φορα την ψυχη μου,αν και συνηθισμένος,αυτη τη φορά πολύ περισσότερο μπροστά στη φρικη των θυμάτων,αλλά και του τρόπου που πέθαναν…
  Το πρωί,ακουγοντας ραδιοφωνο,και μόνο με τη φωτια της Κινετας ακομα μικρή,κάποιος είπτ «το 08 κάψαν την Ελλαδα γοα να φυγει ο Καραμανλής…Τώρα κατσε να δεις τί θα γινει για να φυγει ο Τσίπρας…»
  Ελπίζω όχι…

 96. ΣΠ said

  76
  Θυμήθηκα τον μητροπολίτη Φλώρινας Αυγουστίνο Καντιώτη το 1978. Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Θεσσαλονίκη με τους 50 νεκρούς είχε πει ότι συνέβη εξαιτίας των πολλών αμβλώσεων. Κάτι τέτοιοι κατασκευάζουν τον θεό κατ’ εικόνα και ομοίωση δική τους.

 97. sarant said

  95 Το συνδράμουν έχει πια νομιμοποιηθεί.
  Το Μάτι στον Μαραθώνα υπάγεται; Όχι στην κοντινή Ραφήνα;

 98. ΣΠ said

  95, 97
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BC&dq=

 99. Μανούσος said

  91
  Αν έχεις στο έμβλημά σου φωτιές δεν θάχεις και εγκαυματίες;

  [Όσο για τους βωξίτες και τις άλλες συνωμωσίες που κάθε τόσο ανακαλύπτονται δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη ότι αρκεί ένα ΦΕΚ «κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων κλπ» για να γίνει η μπίζνα; Και η νυν Κυβέρνηση γράφει στα παλαιά της τα υποδήματα τους νόμους που η ίδια μπορεί να επικαλείται στα «Έχοντας υπ’ όψιν», δηλ. εκδίδονται αποφάσεις που επικαλούνται τον νόμο Χ και δια ταύτα αποφασίζεται το αντίθετό του! Ναι ναι στο ίδιο έγγραφο.]

  Εν πάση περιπτώσει θλιβερή ημέρα, η λέξη πρόληψη υπάρχει μόνο στα λέξικα και παραμένει δυσερμήνευτη…

  Οι βαρύτερες ευθύνες νομίζω είναι στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  Ακόμη και αυτήν την στιγμή άραγε οι απανταχού δημαρχαίοι ξύπνησαν;

 100. Πέπε said

  @85:

  > > …λέει πως ο Θεός (του) είναι οργισμένος με τον Τσίπρα και στέλνει φωτιές…

  Διατί η Κρήσσα Έφη-Έφη μάς αποκρύπτει την πλήρη έκφραση που χρησιμοποίησε ο σεπτός ιεράρχης; Μήπως νομίζει ότι όλοι οι αναγνώσται του Σαραντακείου ιστολογίου είμεθα αγράμματοι κρετίνοι;

  Ιδού λοιπόν, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που συνέλεξε το επιτελείο μας, η ακριβής έκφρασις του θείου Αμβροσίου:

  > > Σε καιρούς αποστασίας από τό δρόμο του Θεού θα εκδηλώνεται η οργή του Πανοικτίρμονος Θεού με διάφορα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα…

  Ας μη τολμήσει η γνωστή μεταλληνική κλιξ να αμφισβητήσει τα ανωτέρω στοιχεία διότι θα εξευτελισθώσιν εις το Πανελλήνιον (διά μίαν εισέτι φοράν), αν προκληθώ να αποκαλύψω τας πηγάς μου.

  ____

  Όχι, σοβαρά τώρα, το άτομο είπε «η οργή του Πανοικτίρμονος Θεού»…

 101. sarant said

  99 Με τον Καλλικράτη έχουν διογκωθεί και οι δήμοι οπότε….

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  100 Πέπε 🙂 >> το άτομο είπε «η οργή του Πανοικτίρμονος Θεού»…
  υπό ασιχτίρμονος Αμβροανοσίου το ρηθέν 🙂

 103. sarant said

  Μια μαρτυρία:

  «Είχε καπνό πολύ και δε μπορούσες να καταλάβεις πως η φωτιά ήταν τόσο κοντά, ο καπνός έμπαινε στο σπίτι και φύγαμε όχι γιατί πιστεύαμε θα μας φτάσει η φωτιά, αλλά γιατί έβηχε το μωρό. Είπαμε θα πάμε προς την παραλία . Μέσα σε δέκα λεπτά, ώσπου να τη ντύσω και να βάλω δυο φρούτα στην τσάντα της, κόπηκε το ρεύμα. Βγήκαμε στο δρόμο, στα σπίτια οι γείτονες έριχναν νερά με τα λάστιχα, άλλοι ετρεχαν, η Ντίνα από απέναντι έψαχνε το γιο της. Έμπαιναν στα αυτοκίνητα και έβγαιναν πάλι γιατί οι δρόμοι ήταν κλειστοί και κατεβαίναμε όλοι προς την παραλία. Πενήντα μέτρα παρακάτω μας έφτασε η φωτιά. Ουρλιαχτά, κουκουνάρια με φλόγες, να φωνάζει κόσμος το όνομα του παιδιού της Ντίνας, πηγαίναμε όπου πήγαιναν οι άλλοι, η μικρή έκλαιγε την κρατούσα αγκαλιά και της έλεγα θα σωθούμε, θα σωθούμε. Μπροστά μας καμμένα, δίπλα φλόγες, η μάνα μου προχωρούσε μπροστά μου, σαν να θελε να μου ανοίξει το δρόμο. Είδε κάτι σαν κορμό, ήταν άνθρωπος. Καμμενος άνθρωπος. Ένα κάρβουνο σε ανθρώπινο σχήμα, τον κάναμε στο πλάι για να μη περάσουμε από πάνω του. Φτάσαμε στην παραλία, νομίζαμε θα μείνουμε εκεί, καιγόταν η άμμος, χωρίς υπερβολή. Από μια ταβέρνα που δεν είχε ακόμη καεί μπήκαμε στη θάλασσα. Περπατώντας στα νερά περάσαμε μέχρι το ξενοδοχείο που ήρθαν και μας πήραν οι βάρκες, δεν ξέρω πόσοι… Πεντακόσιοι; Μπορεί παραπάνω. Δεν άκουγα άλλο τις φωνές. Έλεγα μόνο στη μικρή, θα σωθούμε, θα σωθούμε. Μας συνέλεξαν οι βάρκες. Πρώτα τραυματίες και παιδιά είπαν. Φτάσαμε βουβοί στη Ραφήνα, δεν άλλαξα κουβέντα με άνθρωπο, δε μιλούσαν οι άνθρωποι.
  Μόλις βγήκαμε μου πήραν το παιδί το τύλιξαν με κουβέρτα και μας είπαν θα πάμε στο νοσοκομείο, προληπτικά. Άγνωστοι μου έδειχναν φωτογραφίες στα κινητά, αν είχα δει κάποιον. Νόμιζα τους έχω δει όλους ή κανέναν, δεν απαντούσα, τι να έλεγα.
  Δεν έχω πια σπίτι, δεν έχω αυτοκίνητο, έχω μόνο τα ρούχα μου και το κινητό που κρατούσα με το στόμα στο νερό για να επικοινωνήσω . Αλλά δε με νοιάζει.
  Έχω την κόρη μου και τη μάνα μου. Ζω.
  Δε μπόρεσαν όλοι. Δεν αντέχεται
  Δεν περνάει. Δεν ξεχνιέται.»

 104. gpoint said

  # 77

  Αφού σου γράφει πως πάει για ύπνο τι του τα γράφεις ; Μήπως είναι μέθοδος υπνοπαιδείας ;;

 105. leonicos said

  Η Κρήσσα Έφη και η εντοπία Κρόνη βάζουν φωτιές στις καρδιές μας.

  Απλό

 106. Πάνος με πεζά said

  Το μεγαλύτερο μέρος του Ματιού όπως και του Νέου Βουτζά (πανω απο τα 2/3 δηλ.),ανήκουν στο Δήμο Μαραθώνα…Γι αυτό λέω ότι μπροστά στον Μπουρνούς (που κάηκε και το σπίτι του) ο Ψινάκης ήταν δις ανύπαρκτος…
  Όσο για το «συνδράμουν» ας μη σχολιάσω…

 107. ΓιώργοςΜ said

  101 Με τις συγχωνεύσεις μειώνονται οι άρχοντες, όχι απαραίτητα το προσωπικό.

  Η Περιφέρεια και ο κάθε δήμος έχουν προσωπικό υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία, που έρχεται σε συνεννόηση στις περιπτώσεις που χρειάζεται. Όμως, «σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», παραδοσιακά στη θέση αυτή μπαίνουν συχνά είτε βυσματίες (την είπαμε τη λέξη;) είτε οι για οποιονδήποτε λόγο λιγότερο αποδοτικοί υπάλληλοι, ώστε είτε να μην εμποδίζουν, καθώς η αδράνειά τους δε γίνεται ενοχλητική. Έτσι, όταν γίνει η αναποδιά, τα πράγματα δεν είναι στη θέση τους, οι διαδικασίες είναι ξεχασμένες σ’ ένα ντουλάπι και η διαχείριση της κρίσης γίνεται εκ των ενόντων από κάποιον άλλο. Εκ των υστέρων, εύκολα ρίχνονται οι ευθύνες στο απρόβλεπτο μέγεθος της καταστροφής, το στρατηγό άνεμο, τον ανάδρομο Ερμή κλπ., το μαχαίρι φτάνει στο κόκαλο ως συνήθως, και όλα κατόπιν εορτής.

  Δε θυμάμαι, με Καλλικράτη ή νωρίτερα, να καθαρίζονται συχνότερα ή αραιότερα τα ξερόχορτα, για παράδειγμα, ή να μοιράζονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν έχουν φροντίσει να καθαρίσουν το οικόπεδό τους (ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, ποιος δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους του); Όταν γίνεται κάτι σωστά, είναι επειδή ο Α ή ο Β δήμαρχος ή αντιδήμαρχος έχει την αντίστοιχη ευαισθησία και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, δεν είναι πάντα θέμα έλλειψης προσωπικού ή χρημάτων. Αδράνεια και δραστηριότητα έχω δει και πριν και μετά τον Καλλικράτη.

  Δε λέω πως είναι καλό πράγμα ή κακό οι συγχωνεύσεις μικρών κοινοτήτων σε μεγάλες, όμως το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει και έτσι, και αλλιώς. Η αδράνεια, και με τις δύο έννοιές της, της έλλειψης δράσης, ή της προσκόλλησης στις παλιές κακές συνήθειες, είναι κτγμ το σημαντικότερο πρόβλημα.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  104: Ε, δεν θα ξυπνήσει; Άσε που διαβάζει κι άλλος κόσμος και μπορεί να τους παρασούρει 🙂

 109. gpoint said

  Να τα λέμε κι αυτά (για κάποιους τυφλοπαθιασμένους)

  http://www.sdna.gr/podosfairo/champions-league/article/493582/tromeri-kinisi-stoys-pligentes-ta-esoda-apo-mats-paok

 110. sarant said

  106 Κι όμως, μόνο τον Μπουρνού ακούμε και βλέπουμε.

 111. leonicos said

  Τζι

  Ο αγώνας έτσι δικαιώνεται!

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και καλά ο Αμβρόσιος, Αμβρόσιος είναι. Τι να πει κανείς όμως για πρώην κουκουέδες και νυν νεοφιλελέδες, που επαίρονται μάλιστα για τον πολιτικό …πολιτισμό τους;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://neaselida.gr/parapolitika/mikroprepeia-kyrtsoy-kata-tsipra-tin-ora-poy-i-chora-thrinei-nekroys/&ved=2ahUKEwiagvP5-LfcAhVCLcAKHSrDDYsQxfQBMAt6BAgJEAg&usg=AOvVaw0sLcq-0kMD4nWSiu9JiomM

 113. cronopiusa said

  https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/37687875_1725336530914374_4281833062670532608_n.jpg?_nc_cat=0&oh=71059e117739db8a2cf0ad51b4589585&oe=5C0E24CC

 114. sarant said

  112 Τον αποδοκίμασε και ο Κουμουτσάκος

 115. cronopiusa said

 116. 63, gpoint said: …., 74, ΣΠ said: « ….. αισθηματίας, αμφισβητίας, αντιρρησίας, αρχιλοχίας, αρχισμηνίας, αφασίας, δηλωσίας, διαδοσίας, εγκληματίας, εισοδηματίας, επαγγελματίας, επιδειξίας, επιλοχίας, επισμηνίας, επιτηδευματίας, επιχειρηματίας,εφαψίας, ηδονοβλεψίας, καταγματίας, καταληψίας, κινηματίας, κροταλίας, κτηματίας, λοχίας, μεγαλοεπιχειρηματίας, μεγαλοκτηματίας, ξιφίας, υποσμηνίας, υποσπαδίας, φασαρίας».

  # Ξεχάσατε όλοι τον τον εθνικό μας πρωταθλητή, τον γλυψιματία. Ευτυχώς, τον μνημονεύει στο 83, Γιάννης Κουβάτσος ως γλειψιματία (το σωστό αλλά εγώ τον απολαμβάνω με ύψιλον, νοιώθοντας ότι …ψιλαίνει η γλώσσα του από το πολύ το …σπορ!)

 117. cronopiusa said

 118. Ιστοριοδίφης said

  1) Εύγε στον επαγγελματία φιλόλογο κ. Πέπε, που με το σχόλιο 100 επιβεβαίωσε την νέα σημαντικότατη αποκάλυψη του Επιτελείου μας ότι η λέξις «εγκαυματίας» (που αγνοούσε ο ειδήμων κ. Σαραντάκος) είναι δημιούργημα της Πυροσβεστικής επί επαράτου Χούντας (1968).

  ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Τί έκανε επί Χούντας ο γεννημένος το 1959 κ. Σαραντάκος και δέν έτυχε ποτέ να ακούσει την λέξη «εγκαυματίας» που ακουγόταν συνεχώς από τα χουντικά ραδιόφωνα; Διάβαζε όπως ο αείμνηστος τραγόπαπας Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης;

  2) Επειδής ουδείς σχολιογράφος θα τολμήσει να το επισημάνει, το κάνω εγώ για τον Ιστορικό του Μέλλοντος… Το πόσο έχει αποβλακώσει η Ορθοδοξία τους Ρωμιούς φαίνεται από το εξής γεγονός που μεταδίδεται εδώ και μερικές ώρες από όλα τα Μεγάλα ΜΜΕ σε ΗΠΑ και Βρετανία: Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Σκουρλέτης, περισσότεροι πυρόπληκτοι Ρωμιοί πήγαν στον Άγιο Πέτρο από πνιγμό, παρά από το πύρ. Τουτέστιν, πήγαν οι Ρωμιοί στην θάλασσα για να σωθούν από τις φωτιές και πνίγηκαν επειδής δεν ήξεραν να κολυμπάνε!.. Σύμφωνα με τις επαφές του Επιτελείου μας στις ΗΠΑ, αυτό θα διδάσκεται τα επόμενα χρόνια σε όλες τις Αμερικάνικες Σχολές Πολέμου ως κλασικόν παράδειγμα κρετινισμού, και πώς μιά θρησκεία μπορεί να αποβλακώσει σε τέτοιο σημείο τον πληθυσμό. Μεταξύ των πνιγέντων πυρόπληκτων στο Μάτι ήταν και ο πάμπλουτος πρώην εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, παπα-Σπύρος Παπαποστόλου

  3) Καλώ τον έντιμο Ραφηνέα σχολιαστή κύρ-Γιάννη (Γς) να βγεί και να μάς αποκαλύψει τα έργα και τις ημέρες του Δημάρχου Ραφήνας, Βαγγέλη Μπουρνούς, που σπέρνει από χτές τον πανικό, προεξοφλώντας ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 500. Εμείς οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης ξέρουμε πολύ καλά ότι ο φιγουρατζής αυτός δήμαρχος έχει το χούϊ να φωτογραφίζεται με σιτεμένες κυρίες (εδώ με την βουλευτίνα της Ν.Δ. Αννούλα Καραμανλή τον περασμένο Νοέμβρη)

 119. Ιερόδουλος said

  83 Γιάννης Κουβάτσος.

  Τι είπες αγαπητέ! τι λόγος αληθινός ξεπήδησε από το φράχτη των δοντιών σου, για τον Αμβρόσιο! 😉 Ε μα! Δε φτάνει που φλογοθαλασσοδέρνονται μέσα στην υπέρτατη τραγωδία οι πληγέντες, έχουν και τον α-διάκρι-το, υπερήλικα παπά να τους κάνει οδυνηρό και χαιρέκακο κήρυγμα.Δεν άκουσε ποτέ ο άνθρωπος αυτός ότι ο Χριστός πρώτα αγάπησε τους τελώνες και τις μοιχαλίδες;
  Δεν άκουσε, τρομάρα του! Τον συγχωρουμε και ο Θεός ας τον συχωρέσει! 😉

  85 Εφη, «ρε τον τράο»!!!

  97 Sarant
  αν αντί «συνδράμουν» έλεγαν συντρέχουν; θεωρείται λάθος;

  100 Πέπε
  δεν θεωρώ τόσο σόλοικη τη φράση που είπε «η οργή του Πανοικτίρμονος Θεού»…
  Η βεβαιότητα των ερμηνειών του περί των προθέσεων του Θεού, λες και τυγχάνει δικηγόρος του, με κάνει να μένω εμβρόντητη.

  102 Εφη, respect! 😉

 120. Της Μηχανής Ραψίματα said

  Παρομοίως πρώτη φορά άκουσα την λέξη «εγκαυματίας» από δημοτικό σύμβουλο του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που αν δεν κάνω λάθος μιλούσε στο ΣΚΑΙ. Ο οποίος (και πολύ σωστά θεωρώ) παρακαλούσε τους δημοσιογράφους να μην ξεχάσουν τους εγκαυματίες τις επόμενες μέρες καθώς πολλοί απ΄αυτούς ανάλογα του βαθμού εγκαυμάτων τους καταλήγουν απ΄αυτά τα τραύματα μετά από μέρες έως και μήνες. Η συγκεκριμένη παρατήρηση έγινε όταν ανέφερε η δημοσιογράφος τον αριθμό των τραυματιών. Μάλιστα δήλωσε πως στις πυρκαγιές της Ηλείας εκτελούσε τα ιατρικά του καθήκοντα στο Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων που υπάγεται στον χώρο του «Θριάσιου Νοσοκομείου» κι είχε εγκαυματίες που κατέληξαν ύστερα από 3 μήνες.
  Επίσης κι εγώ τα καντηλάκια εχθές τα έμαθα δεν ήξερα ότι υπήρχε έκφραση για τις μικρές ενεργές εστίες φωτιάς. Και για να το ελαφρύνουμε λίγο όταν άκουσε ο μικρός μου γιος την έκφραση «καντηλάκια» και βλέποντας την Αγία Μαρίνα, στην τηλεόραση εκείνη τη στιγμή, γυρνάει και λέει στον φίλο του «νάτο, το είπα εγώ, απ΄τα καντηλάκια της εκκλησίας άρπαξε φωτιά η περιοχή». Την εκκλησία την γνωρίζει καθώς πολλές φορές όταν πάμε στο εξοχικό περνάμε πολλές φορές ν΄ανάψουμε κεράκι. Κλείνοντας να πω πως στην περιοχή μας όλοι οι επαγγελματίες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε είναι ταχυφαγεία, εστιατόρια, υπεραγορές, είτε ιατρεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Επίσης τα pet shops, τα κτηνιατρεία αλλά και οι κλινικές ζώων, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς απ΄ότι μαθαίνω.

 121. gpoint said

  # 116

  Καλό είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τα προηγούμενα σχόλια. Εχει αναφερθεί στο #11 σάρα δεν συνεπάγεται πως οι μετέπειτα σχολιαστές πως δεν βρήκαν την λέξη, απλά -πλην του σχολιαστή του άρθρου # 83- αποφεύγουν τις επαναλήψεις

 122. sarant said

  119 Μπορούσε επίσης να το πει.

 123. Μες στη μαυρίλα μπορεί κανείς και να γελάσει με την κατακλείδα του Αμβρόσιου:
  ______Καιρός να ξαναγυρίσουμε στο δρόμο του Χριστού μας όλοι μας: Δεσποτάδες, Παπάδες καί Διάκονοι! Χριστιανοί, βαπτισμένοι στο όνομα του Χριστού! Έγγαμοι καί Άγαμοι! Νέοι καί Ηλικιωμένοι! Άνδρες και Γυναίκες! Αγόρια και Κορίτσια! Πρωθυπουργοί και Υπουργοί! Βουλευτές και Πολιτικοί! Δεξιοί, Κεντρώοι και Αριστεροί! Πλούσιοι και Πένητες! Επιστήμονες καί Απαίδευτοι! Ψηλοί καί Κοντοί!

 124. cronopiusa said

  Αν χρειαστεί, τα Γεράνεια Όρη και το Ζαγόρι θα γίνουν Κερατέα

 125. gpoint said

  # 111

  Λεώνικε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει τράπεζα αίματος και άλλες οργανώσεις κοινωνικού προσανατολισμού, από την προ Σαββίδη εποχή.
  Παρ’ όλες τις προσφορές του είναι η ΜΟΝΗ μεγάλη ομάδα που δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για δωροδοκία (η ΑΕΚ είχε μια περιπετειούλα το 70-80 με τις Σέρρες όπου αθωώθηκε γιατί το δικαστήριο δέχθηκε πως ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ έκανε τα 600χλμ Αθήνα-Σέρρες με την BMW του σε λιγότερο από 4 ώρες !!! ) Φυσικά κι ο ΠΑΟ αθωώθηκε για την υπόθεση των λουλουδιών, ο Ριβαλντίνιο θα έχει τις λεπτομέρειες της σκευωρίας… Ο ΟΣΦΠ έχει μια καταδίκη από δικαστήριο για την εμπλοκή του στον αγώνα ΠΑΟΚ-Παναχαϊκής 3-5 όπου ο μεν ποδοσφαιριστής Ρήγας πήγε φυλακή για δωροληψία αλλά η χούντα έκρινε πως δεν έπρεπε να πάει ο τίτλος στον ΠΑΟΚ κι άφησε ατιμώρητο τον ΟΣΦΠ του Γουλανδρή.

  Αλλοι μετράνε μόνο τίτλους όταν κρίνουν ομάδες.

 126. Ιερόδουλος said

  123 Δύτη…
  Σοβαρά τώρα; τα έγραφε αυτά ο Άμπυ; Διασκεδαστικός. Ωραιότατος! 😉

 127. cronopiusa said

 128. leonicos said

  @116

  Το είχα βάλει κι εγώ ως γλειψιματία.

  Το εγκληματίας και άλλα πλλά είχα ξεχάσει

 129. ΣΠ said

  Again…
  Τι έγινε, κύριε; Σας κουράσαμε; Εμείς αστεία το κάναμε.

 130. Αιμ said

  Υπάρχει και το ατυχηματίας – ο εμπλεκόμενος συχνά σε ατυχήματα .
  Είχα καταλάβει ότι τα εις -τίας είναι μια κατηγορία μόνα τους.

  Κατα τ’ άλλα, δράμα

 131. Πέπε said

  @118.1:
  Μα δεν το ‘πα εγώ, γισ τη χούντα, εσύ το είπες!

  Όλα κι όλα κουμπάρε, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και Ιστοριοδίφης και Κλάσισιστ και Μάνια και Ρένια και Μήτσος, αλλά Πέπε δεν είσαι, Πέπε είμαι μόνο εγώ και ο σκύλος του Λάμπρου.

 132. cronopiusa said

  Το αποτύπωμα

 133. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Στην πυρκαγιά μεγάλη σημασία έχει :

  1. η ενδυμασία που συνήθως το καλοκαίρι είναι από ελαφριά έως παναλαφρη.

  Σε πετροχημικές βιομηχανίες (βλ. ΥΓ) ο χειρίστης με την κανονικη ενδυμασία δεν μπορει να αντέξει ακτινοβολία πάνω από 1.5 k∙W/m2, ενώ με την στολή πυροσβέστη μπορεί να αντέξει ακτινοβολία έως 4.6 k∙W/m2 για 3 min.

  2. η γνώση και η απόφαση για παραμονή σε κτίριο συμβατικής κατασκευής (με προστασία ξύλινων ανοιγμάτων λ.χ. με συχνή διαβροχή με νερό από βαρέλια) ή για άμεση διαφυγή.

  Για παράδειγμα η ταχύτητα εξάπλωσης σε δάση είναι 10.8 km/h δηλ. 3 m/sec και σε λιβάδια η διπλάσια (6m/sec).

  Αν η απόσταση μέχρι ασφαλή χώρο είναι 1000 m ένας μέσος αθλητικός τύπος την διανύει σε 150-170 sec (βαθμολογία 10/20 ΤΕΦΑΑ στα 400 m για 60 sec ) δηλ. αν τρέχει με ταχύτητα 6.6-5.9 m/sec, όποτε μάλλον σώζεται σε φωτιά δάσους, αλλά οριακά σε φωτιά σε θαμνώδη περιοχή.

  3. το τυχαίο της εκάστοτε περίπτωσης για τον καθένα/μια

  Προσωπικά, αν έκρινα αναγκαία την άμεση διαφυγή, θα έψαχνα να φορέσω ένα βρεγμένο παλτό (ή κουβέρτα ως μεξικανος κ.λπ.) , βρεγμένη πετσέτα στο πρόσωπο/κεφάλι και θα ανέβαινα στην μοτοσυκλέτα (αν την ειχα) , παίρνοντας ένα ακόμη άτομο.

  ΥΓ Maximum allowable exposure to different heat radiation levels in three types of heat protective clothing
  Ronald HEUS1,* and Emiel A. DENHARTOG2

  Abstract
  To determine safe working conditions in emergency situations at petro-chemical plants in the Netherlands a study was performed on three protective clothing combinations (operator’s, firefighter’s and aluminized). The clothing was evaluated at four different heat radiation levels (3.0, 4.6, 6.3 and 10.0 k∙W∙m−2) in standing and walking posture with a thermal manikin RadMan™. Time till pain threshold (43°C) is set as a cut-off criterion for regular activities. Operator’s clothing did not fulfil requirements to serve as protective clothing for necessary activities at heat radiation levels above 1.5 k∙W∙m−2 as was stated earlier by Den Hartog and Heus1). With firefighter’s clothing it was possible to work almost three min up to 4.6 k∙W∙m−2. At higher heat radiation levels firefighter’s clothing gave insufficient protection and aluminized clothing should be used. Maximum working times in aluminized clothing at 6.3 k∙W∙m−2 was about five min. At levels of 10.0 k∙W∙m−2 (emergency conditions) emergency responders should move immediately to lower heat radiation levels.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5718773/

  ΥΓ2 «….Wildfires have a rapid forward rate of spread (FROS) when burning through dense, uninterrupted fuels.[54] They can move as fast as 10.8 kilometres per hour (6.7 mph) in forests and 22 kilometres per hour (14 mph) in grasslands.[55] Wildfires can advance tangential to the main front to form a flanking front, or burn in the opposite direction of the main front by backing.[56] They may also spread by jumping or spotting as winds and vertical convection columns carry firebrands (hot wood embers) and other burning materials through the air over roads, rivers, and other barriers that may otherwise act as firebreaks.[57][58] Torching and fires in tree canopies encourage spotting, and dry ground fuels that surround a wildfire are especially vulnerable to ignition from firebrands.[59] Spotting can create spot fires as hot embers and firebrands ignite fuels downwind from the fire. In Australian bushfires, spot fires are known to occur as far as 20 kilometres (12 mi) from the fire front.[60]….»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Wildfire

 134. Γιάννης Ιατρού said

  114: Ναι περίπου πριν 7 ώρες, και μετά το έσβησε το τουί ! (αυτό ήταν: https://twitter.com/GKoumoutsakos/status/1021677064305496064), αλλά έχουν γνώση οι φύλακες 🙂

 135. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Όπως τόνισαν μερικοί σχολιαστές, έχετε δει ποτέ απλό και υλοποιησιμο σχέδιο για φυσικές καταστροφές με άμεση εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα ; Πότε εκπαιδευτηκαμε για σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές από την 1η Δημοτικού έως το Πανεπιστήμιο και μετά σε επιχειρήσεις ή στον Δήμο μας;

  Είδατε ποτέ λ.χ. μικρές λιμνοδεξαμενες σε περιαστικά δάση που θα μείωναν τις επιπτώσεις σε περίπτωση πλημμυρών και πυρκαγιών με δεύτερο δίκτυο πυρόσβεσης από τα νερά των ομβρίων, και αντλιες με ηλεκτροπαραγωγα ζευγη;
  Είδατε νομοθεσία που να επιβάλλει δεξαμενές ή βαρέλια νερού σε κατοικίες μέσα στο πευκοδάσος

 136. spiral architect 🇰🇵 said

  @82: Αθεόφοβε, στις μεζονέτες αναφερόμουν, το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο το είχα δει από τότε. Η παραλία ανήκει στον κόσμο και άμα «ανακαλυφθεί» -ειδικά από τα νότια προάστια- λογικό είναι ότι θα’ χει κίνηση που δεν τη σηκώνει. Άλλωστε, κάποτε η παραλία ήταν ελεύθερη, τώρα είναι γεμάτη ξαπλώστρες. Τέλος πάντων, εγώ ήθελα να σταθώ στην οικοδόμηση δήθεν εξοχικών κατοικιών στα πρανή και στα κορφοβούνια με προδιαγραφές μόνιμης κατοικίας σε περιοχές με υψηλό θερμικό φορτίο (πεύκα) και ανύπαρκτες υποδομές.

  Απελθέτω από εμού το παγκάλειο «μαζί τα φάγαμε» αλλά κάπου και ο αγοραστής-ιδιοκτήτης τέτοιων κατοικιών πρέπει να σκεφτεί -αν μη τι άλλο- τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του. Το κράτος κάνει χατίρια, επεκτείνει τον αστικό ιστό εις βάρος του πράσινου, δίνει άδειες για να κινηθεί το χρήμα, εμείς πρέπει να βάλουμε τη λογική και τη γνώση πάνω από το προφανές.

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – 108 – Ξύπνησα και νάμαι. 🙂 Γιάννη ποιούς να παρασύρω και πώς; Αυτό που είπα ξεκάθαρα, είναι πως είναι έγκλημα να χτίζουν σπίτια μέσα σε ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ (το τονίζω) με άγνοια κινδύνου και χωρίς τον στοιχειώδη πολεοδομικό σχεδιασμό αποτροπής και προστασίας, παρά με τον κλασικό ελληνικό, ΠΡΩΤΑ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ, κι αμα πιάσει καταστροφική φωτιά, τα ρίχνουμε στους βαρβάρους, εμπρηστές, Τ.Α, κυβέρνηση, μόνο ο λαός με το ΑΛΑΘΗΤΟ κριτήριο δεν φταίει ποτέ και κανένα κομματικό λαμόγιο δεν τον έχει κατηγορήσει ακόμα.

  «Αλλά αυτά με τις ανακλάσεις από ηλιακά/κουφώματα είναι παπάδες, επειδή:
  1. Δεν συγκεντρώνουν την ακτινοβολία,
  2. Οι ηλιακοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος (αλλιώς πώς θα θερμαινόταν το νερό;) και
  3. Τα παράθυρα/κουφώματα, τα οποία ανακλούν το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας (αλλιώς πως θα ήσαν μονωτικά;) συνήθως έχουν και παντζούρια που τα καλύπτουν όταν έχει ήλιο απ΄την μεριά τους.
  Επίσης να ξέρεις, πώς η όποια αντανάκλαση είναι *πάντα* μικρότερη από την προσπίπτουσα ακτινοβολία.»

  Δεν ξέρω κατά πόσο ευθύνονται αυτοί οι παράγοντες για τις φωτιές και δεν είπα πως ΜΟΝΟ από αυτούς προκαλούνται, αλλά πως είναι εν δυνάμει πρόβλημα που δεν προσμετράται από κανέναν.
  Οι ηλιακοί συλλέκτες απορροφούν την ακτινοβολία, το μεταλλικό μπόϊλερ από πάνω τι την κάνει; ομοίως και οι εκατοντάδες (για να μη πώ χιλιάδες) διάφορες λαμαρινοκατασκευές, εκτός κι αν κάνουν μόνο τα δικά μου μάτια «πουλάκια» όταν κατεβαίνω μεσημέρι από τον Διόνυσο στην Ν. Μάκρη.
  Επίσης οι καθρέφτες από τα δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα (πόσοι τους κλείνουν;) δεν ξέρω, αλλά έχω την εντύπωση πως ενισχύουν την ηλιακή ακτινοβολία.
  Όσοι μένουν σε δασώδεις περιοχές κι όσοι είναι φυσιολάτρες, ξέρουν πως ειδικά στα χαμηλά υψόμετρα όπως είναι τα περισσότερα δάση της Αττικής, αν είσαι μέσα μέρα μεσημέρι, αναπνέεις την «φωτιά» την νιώθεις σε κάθε σου βήμα, κι όπως είχε πεί ένας φίλος μου παλιά σε μια εκδρομή που είχαμε κάνει στο Κατσιμίδι, ΡΕ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗ ΚΛΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ, η όπως έλεγε μια παλιά διαφήμιση, ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, με ποιούς τρόπους μπορεί να προκληθεί αυτή η σπίθα;

  Ας πάμε και σε ένα άλλο σημαντικό που ΚΑΝΕΙΣ δεν αναφέρει, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών τι πρόβλεψη αποτροπής και προστασίας έχουν κάνει;
  πόσοι γνωρίζουν τους κινδύνους πυρκαϊάς που εγκυμονεί το δάσος; πόσοι συμμετέχουν σε ομάδες καθαρισμού του δάσους της περιοχής τους από επικίνδυνα ανθρώπινα υλικά κι από τα ξερόκλαδα και τα πούσια και κλαδέματος των δέντρων; Υπάρχουν καν τέτοιες ομάδες;
  Σχεδόν όλοι πληρώνουν εταιρείες φύλαξης των σπιτιών τους από τους κλέφτες, πόσο θα τους στοίχιζε να πληρώνουν κάποιους να περιπολούν το καλοκαίρι, (έστω τις επικίνδυνες μέρες) που στην χειρότερη περίπτωση θα ειδοποιούσαν ΑΜΕΣΑ για τον κίνδυνο που διατρέχουν;
  Γιατί τα περιμένουν όλα από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος; και εν τέλει, αφού οι φορείς τους γράφουν, αυτοί τι κάνουν;

  Όπως για όλα τα σοβαρά θέματα, πάντα την ευθύνη την έχει κάποιος άλλος αλλά ΠΟΤΕ εμείς. Είναι γελοίο να μιλούμε μονίμως για εμπρησμούς καταπατητών (δεν λέω πως δεν υπάρχουν) και να παραβλέπουμε πως σ΄αυτή την γεωγραφική ζώνη όπως και στην αντίστοιχη του νοτίου ημισφαιρίου, οι φωτιές των δασών, είναι ο κανόνας εδώ και εκατομμύρια χρόνια και δεν είναι καταστροφικές για το περιβάλλον αλλά φυσική λειτουργία, το μόνο καταστροφικό, είναι η ανθρώπινη ανευθυνότητα και βλακεία.

 138. Σωτήρς said

  118 β Ιστοριοδίφη μη γίνεσαι αμετροεπής στις εξυπνάδες σου. Μη βρεθείς ποτέ μέσα σε θάλασσα νύχτα με κύμα και ρούχα. Να μπλεβιάσεις πατόκορφα. Βάλε και να έχεις χτυπήσει στα βράχια και ο αέρας να είναι φωτιά. Νισάφι με την αυτοϊκανοποίηση σου.

  Πριν έξι εφτά καλοκαίρια είχα δει να ανάβει και να φουντώνει φωτιά στον Πόρο πάνω από το Ξενία. Καθόμασταν σε αγνάντι απέναντι στο Γαλατά και μέσα σε δυό τρία λεπτά από όπου φώναξαν φωτιά, τα πεύκα ήταν λαμπάδες και η φωτιά ακόμη πιο ψηλά.

 139. Ιερόδουλος said

  Κρόνι
  ποιος είναι ο νεαρός με τα ράσα; σαφώς είναι φασιστική κάθε υπεργενίκευση…

  και πού να βρούμε το βρεγμένο παλτό που είπε ο 133 αφώτιστος Φιλέλλλην
  μέσα στο καταμεσήμερο; άσε που δεν έχω δίπλωμα ούτε για βέσπα…:-(

 140. Γιάννης Ιατρού said

  137: Λάμπρο,
  ..αλλά έχω την εντύπωση πως ενισχύουν την ηλιακή ακτινοβολία..
  γι αυτό προσπάθησα να σε μεταπείσω. Στα άλλα, εν πολλοίς συμφωνούμε, όπως έγραψα. 🙂

 141. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  139. Ειπα και αλλα τονιζοντας την αναγκη προστασιας του σωματος απο την ακτινοβολια αλλα και της αναπνοης απο τον καπνο. Αν δεν βρεις παλτο παρε το μπουρνουζι σου και μεγαλη πετσετα σωματος , βρεξ’τα και …..

  Να βγαλεις διπλωμα , να ανεξαρτητοποιηθεις, αλλοιως mountain bike.

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>αν και τα μεσογειακά δάση πάντοτε καίγονταν και θα καίγονται –
  Αμ και της Σουηδίας δεν καίγονταν αλλά τώρα… Της Φιλανδίας τα αρχαία δάση π΄ακούγαμε, παρανάλωμα κι αυτά

  139α, Ιερώ, ο παπα Αντώνης της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό, είναι ο νέος ιερέας. Εκεί γίνεται πολλή δουλειά.Πας κι ακουμπάς/αφήνεις εύκολα χωρίς ερωτήσεις, ρούχα (γι όλες τις ηλικίες- φροντίζουν και ενήλικες), λάδι ,σκεύη κλπ

 143. sarant said

  134 Ο Κουμουτσάκος το έσβησε;;;;!!

 144. Γιάννης Ιατρού said

  143: Ναι, ναι, αυτό λέω, αλλά είχα οθονιά 🙂

 145. Ιερόδουλος said

  142 Εφη, α! αυτός! τον έχω ακούσει! μπράβο του και πάλι μπράβο του…

  141 Αφώτιστε,
  τώρα ποοολύ αργά για ανεξάρτητη! Μια Ιερόδουλος… ξέρεις δεν ζει ποτέ των ποτών χωρίς τον …φροντιστή της…χαχα…όσο για το bike που γράφεις και μόνον η ιδέα, με κάνει να …τραντάζομαι σαν να είμαι πλυντήριο σε στύψη, α πα πα! δεν μου ταιριάζουν αυτοί οι τσαμπουκάδες! 😉

 146. Ιστοριοδίφης said

  1) Να προσέξει ο αγαπητός – κατά τα άλλα – κ. Αφώτιστος Φιλέλλην, γιατί με τα στοιχεία που δίνει γελάει το παρδαλό κατσίκι. Δεν είμαστε όλοι οι αναγνώστες αυτού του Ιστολογίου αγράμματοι κάφροι, κύριε Αφώτιστέ μου, ούτε ημιμαθείς σαν τον χωροφύλακα Ιατρού…

  Γράφετε στο 133: «Αν η απόσταση μέχρι ασφαλή χώρο είναι 1000 m ένας μέσος αθλητικός τύπος την διανύει σε 150-170 sec »…

  Συγγνώμη που θα το ρωτήσω, αλλά… επικοινωνείτε με τον αφαλό σας; 2:30 με 2:50 το χιλιόμετρο δεν κάνουν ούτε οι πρωταθλητές της ημιαντοχής, που λέει ο λόγος… Ένας ποδοσφαιριστής Α΄ Εθνικής θεωρείται fit αν κάνει κάτω από 3 λεπτά το χιλιόμετρο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο περσινό ετήσιο τέστ των Μιλγουόκι Μπάκς, ξέρετε πόσο έκανε το μίλι (1.609 μέτρα); Το έκανε 6:10 και η επίδοση αυτή θεωρήθηκε θαύμα για μπασκετμπολίστα του NBA. Το 6:10 στο μίλι σημαίνει ότι ο Αντετοκούνμπο έκανε το χιλιόμετρο σε 3:51 κι εσείς μάς λέτε ότι ο μέσος αθλητικός Ρωμιός το κάνει σε 2:30 με 2:50; Σοβαροί να είμαστε κύριε Αφώτιστέ μου: Δεν αντιλαμβάνεστε ότι γελάει το Πανελλήνιον με αυτά που γράφετε και μπορούμε να ελέγξουμε εμείς οι κοινοί θνητοί; Φανταζόμαστε όλοι πόσο έγκυρα είναι και τα άλλα που γράφετε και δεν μπορούμε να ελέγξουμε…

  2) Κύριον Σωτήρς (138): Αγαπητέ κύριε, μήπως σάς έβαλε στο πόστο του ο ημιμαθής χωροφύλαξ Ιατρού για να ασκείτε λογοκρισία στους σχολιαστές; Εγώ μετέφερα τι γράφουν οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες σε ΗΠΑ και Βρετανία: Ότι σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Σκουρλέτη, περισσότεροι είναι οι νεκροί Ρωμιοί από πνιγμό, παρά από το πύρ. Περιμένετε μέχρι να καταλαγιάσει το κακό και θα δείτε πόσοι πήγαν τζάμπα, επειδής ηγνόουν το κολυμβάν

  3) Και κάτι τελευταίο που δεν επεσήμανε κανείς και το ζούμε τις τελευταίες ώρες εδώ στη Νέα Μάκρη: Οι νεκροί από την φωτιά τουρίστες είναι πάρα πολλοί, απλώς δεν τους έχουν ακόμη αναζητήσει. Τολμώ να κάνω αυτή την ώρα μία πρόβλεψη και θα δείτε ότι θα επαληθευθώ: Συνολικά οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 500 (θα επιβεβαιωθεί ο Δήμαρχος Ραφηνέων Βαγγέλης Μπουρνούς) εκ των οποίων οι 50 θα είναι Ξένοι τουρίστες. Ο αριθμός των αλλοδαπών (μή τουριστών) που χάθηκαν θα είναι το πολύ 20 νοματαίοι… Φαντάζεστε τί δυσφήμιση θα είναι για τον Τουρισμό του Ρωμέικου αν μεταδώσουν τα Ξένα ΜΜΕ ότι κάηκαν και 50 τουρίστες, επειδής κανείς δεν τους ειδοποίησε έγκαιρα να την κοπανήσουν…

 147. atheofobos said

  136
  Οι ξαπλώστρες είναι ζήτημα αν καταλαμβάνουν το 1/10 της παραλίας η οποία όλη είναι ελεύθερη. Η φωτογραφία που δείχνεις είναι από σταματημένη από την πολεοδομία από χρόνια οικοδομή. Πιο πάνω μεταξύ Πούντα Ζέζα και Λιμανάκι του Πασά, σχεδίαζε ο Βωβός ένα θηριώδες συγκρότημα αλλά και αυτό έμεινε στα χαρτιά λόγω αλλαγής των όρων οικοδόμησης που ουσιαστικά πάγωσε την ανοικοδόμηση στην περιοχή. Όση οικοδόμηση έγινε στην περιοχή πρόσθεσε πράσινο γιατί δεν υπήρχε ούτε χαμηλή βλάστηση στο βραχώδες έδαφος. Το μόνο πράσινο που υπήρχε ήταν της κατασκήνωσης αρχικά των Οδηγών που τώρα είναι η γνωστή σου κατασκήνωση.
  Το πρόβλημα της περιοχής δεν είναι τα υπάρχοντα κτίσματα αλλά η επέλαση του ΣΚ από τον αριθμό των αυτοκίνητων των λουομένων που άνετα διασκορπίζονται, αν βρουν να παρκάρουν, στην παραλία.

 148. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Εσεις γραφετε ηλιθιοτητες.

  Το παγκοσμιο ρεκορ στα 1000 m ειναι 2:11.96 Noah Ngeny

  Εγραψα «Αν η απόσταση μέχρι ασφαλή χώρο είναι 1000 m ένας μέσος αθλητικός τύπος την διανύει σε 150-170 sec (βαθμολογία 10/20 ΤΕΦΑΑ στα 400 m για 60 sec ) .»

  Δέχομαι οτι ημουν υπερβολικα αισιοδοξος για τον μεσο ελληνα αθλητικο τυπο, ας θεωρησω ως ευλογο χρονο 150% του παγκοσμιιου ρεκορ , δηλ. 195 sec, εστω 200 sec. Αυτο δεν αλλαζει σε τιποτα ουτε την ηλιθιοτητα σας ουτε το συμπερασμα μου.

  Η ταχύτητα εξάπλωσης σε δάση είναι 10.8 km/h δηλ. 3 m/sec και σε λιβάδια η διπλάσια (6m/sec).

  Αν η απόσταση μέχρι ασφαλή χώρο είναι 1000 m ένας μέσος αθλητικός τύπος την διανύει σε 200 sec δηλ. αν τρέχει με ταχύτητα 5.0 m/sec, όποτε μάλλον σώζεται σε φωτιά δάσους, αλλά οριακά σε φωτιά σε θαμνώδη περιοχή.

  Αν δεν μπορειτε να παρετε τα ποδια σας επειδή εισαστε γηραιότατος εχω προνοησει και για την περιπτωση σας (παραμενετε μεσα σε κτιριο) .

  ΥΓ BAΘΜΟΙ ΔΡΟΜΟΣ 400m

  20 μέχρι 55sec
  19 55.01 – 55.5
  18 55.51 – 56 6.04 – 5.90 13.59 – 13.20 30.01 – 31
  …..

  10 59.51 – 60 4.84 – 4.70 10.39 – 10.00 38.01 – 39

  ……………
  1 64.01 – 64.5 3.49 – 3.35 6.79 – 6.40 47.01 – 48
  0 64.51 & άνω

  http://www.diamantisgiannis.gr/frontend/articles.php?cid=4&scid=144

 149. Ιστοριοδίφης said

  Κύριε Αφώτιστε (148) γελάει ο κόσμος με τις μπούρδες σας. Γράφετε πολλά και εκτίθεστε ακόμα περισσότερο. Ας μάς πεί ο έντιμος χωροφύλαξ Ιατρού πόσο είναι το ατομικό του ρεκόρ στα 1.000 μέτρα. Όχι τώρα που καβαντζάρισε τα εβδομήντα, αλλά όταν ήταν παιδαρέλι τη Δεκαετία του 1960. Αν έχει κάνει ποτέ του κάτω από 3:30, εγώ θα σάς ζητήσω ταπεινά συγγνώμη. Το δικό μου ατομικό ρεκόρ είναι 3:05 όταν ήμουν 22 ετών και έτρεχα ερασιτεχνικά σε αγώνες ημιαντοχής. Είστε εντελώς άσχετος με το θέμα, κύριε Αφώτιστε

 150. sarant said

  Αν ο μέτριος υποψήφιος των ΤΕΦΑΑ κάνει τα 400 μέτρα σε 1 λεπτό, το χιλιόμετρο θα κάνει κάτω από 3.
  Αλλά είναι 18χρονος αθλητής στο στάδιο.

 151. gpoint said

  Πολύ δύσκολο παιχνίδι , πολύ σκληρή ομάδα η Βασιλεία-άλλο επίπεδο. Εκμεταλλεύεται την ελαστικότητα του διαιτητή-μια μόνο κίτρινη, σε ελληνικό πρωτάθλημα θα είχαν αρπάξει τουλάχιστον μια κόκκινη και διαφήμιση στην φανέλλα…Novartis !!!!
  Η μπάλλα είναι μπάλλα, το γκολ ο δεξιοπόδαρος Κάνιας με το αριστερό από 30μέτρα !! Συγκλονιστικός ο Βεϊρίνια, τον έχουν ταράξει σε (προγραμματισμένες) κλωτσιές κι αυτός ΚΥΡΙΟΣ να ζητάει από τους συμπαίκτες του φαιρπλέη σε αντεπίθεση γιατί κτύπησε αντίπαλος. Μετά τους Κούδα-Χατζηπαναγή ο ποδοσφαιριστής που αξίζει να πληρώνεις για να βλέπεις.
  Δεύτερο ημίχρονο…το μηδέν στην άμυνα θα είναι μεγάλη υπόθεση.

 152. Ιστοριοδίφης said

  Καλώ τον λαλίστατο οπαδό του ΠΑΟΚ, κ. Gpoint (151), να βγεί και να καταδικάσει το κατάπτυστο πανό που σήκωσαν πρίν λίγο στον αγώνα με τη Βασιλεία οι ακροδεξιοί Παοκτζήδες της θύρας 4

 153. spiral architect 🇰🇵 said

  @147:Βρε καλά τα λες και δεν διαφωνώ, το θέμα είναι ότι εκεί όπως και στις περισσότερες παραθεριστικές περιοχές οι όποιες υποδομές ακολουθούν τις οικοδομές.

 154. Αιμ said

  Ίνα διαφωτισθούν οι οκνηροί συσχολιαστές παραθέτω τους ακρογωνιαίους λόγους των τελευταίων καταστροφών κατά Αμβρόσιο :

  «Περιφρόνηση του Μυστηρίου του χριστιανικού Γάμου, αφού ο Πρωθυπουργός συζεί αστεφάνωτος με την φιλενάδα του κα Μπέττυ ή Περιστέρα.
  Περιφρόνηση του Μυστηρίου της Βαπτίσεως, αφού δεν έχει βαπτίσει τα παιδιά τους
  Εξάπλωση του γυμνισμού και εν γενει της ανηθικότητος στη σύγχρονη Κοινωνία μας .
  Ο Υπουργός της α-Παιδέιας κ. Γαβρόγλου θέλει να καταργήσει τις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Πανεπιστημιακή Βαθμία, ώστε «τα παιδιά μας χωρίς αγωνία το Σάββατο το βράδυ να μπορούν νά πηγαίνουν στα μπάρ για ένα ποτό και για να μπορούν επίσης να ερωτεύωνται»!!!!
  ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ;
  Μα, ποιός άλλος από τον Πρωθυπουργό μας;».. :

  Ξεστραβωθείτε ρε

 155. ΣΠ said

  Απάντηση παπά προς Αμβρόσιο.

 156. cronopiusa said

 157. Γιάννης Ιατρού said

  149/150: Για το 1000μ
  Ακατανόμαστε και Αφώτιστε,
  (149==>) το πρόβλημά σας είναι πως από τις επιδόσεις στα 400 μ. πάτε να βγάλετε συμπέρασμα για αυτές των 1000 μ. Δεν είναι γραμμική η σχέση (==> 150). Όντως οι κοινές επιδόσεις στα 1000 μ. κυμαίνονται από 3 και κάτι έως 3,5 άντε 4 για τους πιό δυσκίνητους.
  Στην ερώτηση πόσο τα έκανα εγώ, όταν συνυπηρέτησα με τον Λέοντα Σγουρό (όταν ήταν ακόμα δόκιμος), δεν θυμάμαι πλέον την απάντηση. Εκείνο που ξέρω, είναι πως άν κάποιο προσώπατο.. 🙂 🙂 με ενδιέφερε, συνήθως το προλάβαινα.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  157α (συνέχεια) Να επισημάνω ακόμα, πως γι αυτό που ενδιαφέρει στην περίπτωση της φωτιάς, ο συλλογισμός του Αφώτιστου είναι βασικά σωστός.

 159. Ιστοριοδίφης said

  Εύγε αδέκαστε χωροφύλαξ Ιατρού (157): Τον ξεφτίλισες τον κ. Αφώτιστο. Να δώ αν θα τολμήσει να δικαιολογηθεί για τις παπαριές με τις οποίες μάς φλόμωσε

 160. sarant said

  157 Δεν είναι γραμμική η σχέση αλλά δεν είναι και πολύ μεγάλη η επιβάρυνση ακόμα.

 161. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  149, 150 Σχολικός Ανώμαλος Δρόμος 3000m Αγοριών Γυμνασίων (όχι Λυκείων) σε 10.09.2 .
  Ταχύτητα 4.9 m/sec 3000m, δηλ. στα 1000m η μέση ταχύτητα είναι υψηλότερη γύρω στο 5.5-6.0 m/sec. Ο.Ε.Δ.

  Δεν ασχολούμαι άλλο.

  ΥΓ «Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016
  Αποτελέσματα του Σχολικού Ανωμάλου Δρόμου Δυτ. Θεσσαλονίκης 2016.
  Λαγκαδάς 26 IAN 2016

  Με τη συμμετοχή 500 μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό έγινε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ο Σχολικός Ανώμαλος Δρόμος Δυτ. Θεσσαλονίκης στα Λουτρά Λαγκαδά. Οι συγκεκριμένοι αγώνες διοργανώνονται από το 2003 με την συνεργασία του Δήμου Λαγκαδά και αποτελούν σημαντικό αθλητικό γεγονός για τις σχολικές μονάδες.
  Στους αγώνες οι αθλητές του Γ.Σ. ΛΑΓΚΑΔΑ τα πήγαν περίφημα με τους Γιώργο Βάγιο (10.09.2) και Εύη Παντελίδου (7.34.6) να τερματίζουν 1οι στα 3000m Αγοριών Γυμνασίων και 2000m Κοριτσιών Γυμνασίων αντίστοιχα ενώ 2οι ήταν στα 4000m Αγοριών Λυκείων ο Νίκος Καραγιαννης (14.56.5) και στα 2000m Κοριτσιών Γυμνασίων η Δήμητρα Παπαδοπούλου (7.46.7).
  [..]

  http://gslagadas.blogspot.com/search/label/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%95%CE%A3%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91%20%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%9D%CE%A9%CE%9D%20%CE%91%CE%9D%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%A5%20%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A5

 162. spiral architect 🇰🇵 said

  @143, 144:

 163. Πάνος με πεζά said

  Όσο για το οδικό δίκτυο του Νέου Βουτζά,το έφτιαξαν οι ιδρυτές μεγαλοεργολάβοι Ραϊσης και Τοπάλογλου,δια της μεθόδου της μπολντοζας…Ό,τι και όπου διάνοιγε ο φορτωτης,χωρις καμια μελετη κλίσης,πλάτους,καμπύλων…Αποτέλεσμα,οικόπεδα σε επικλινείς δρόμους,που γεννησαν σπίτια με αυθαιρεσίες,μή προσβασιμα σε βαρεα οχήματα…Μετά ο νεοέλλην αναφωνεί «πού είναι το κρατος!»

 164. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  158. «αυτό που ενδιαφέρει στην περίπτωση της φωτιάς, ο συλλογισμός του Αφώτιστου είναι βασικά σωστός.»

  Αν δεν κανεις το ρεκορ της ζωης σου αν εκτιμησεις οτι πρεπι να σωθεις τοτε απο τυχη ζεις.

  Για φραπογαλλη νεολαια και υπερηλικες, ΑΜΕΑ , κ.λπ. εχω δευτερη λυση. Σε κτιριο και μαλιστα αν υπαρχει αρκετος αερας σε υπογειο.

  An adult at rest breathes 15 – 18 respiration per minute – exchanging 0.5 liter – approximately 0.5 m3/h.

 165. Γιάννης Ιατρού said

  160: Σωστά, 400μ και 1000μ κοντά είναι στην προκειμένη περίπτωση, άλλωστε ο ακατανόιμαστος φωνασκεί για διαφορές της τάξεως των 30»-40». Αλλά αφού δεν είχε άλλο θέμα, ε, κάτι έπρεπε να βρει για να ικανοποιήσει το χούι του… (το ένα απ΄ τα τρία 🙂 )

 166. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  163. Μια φορα επισκεφθηκα την αυθαιρετουπολη του Νέου Βουτζά, το 1980, στο σπιτι μιας φιλης με πατερα αρχιλογιστη. Η εντύπωση που αποκομισα ειναι οτι ειναι μια βλαχο-μπαροκ- επαρχιωτικη-εγωϊστικη συλλογικοτητα 🙂 . Δεν θα κοιμόμουνα ενα βραδυ εκει. Τον χειμωνα κινδυνευεις απο τις πλημμυρες και το καλοκαιρι απο τις πυρκαγιες.

 167. Alexis said

  Μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 θεωρούσα ότι αυτό ήταν κάτι τόσο ακραίο που δεν θα το ξαναζούσαμε ποτέ πια.
  Η πραγματικότητα έρχεται δυστυχώς να μας διαψεύσει πολλές φορές με τραγικό τρόπο. Η τωρινή συμφορά είναι μεγαλύτερη και βαρύτερη σε ανθρώπινες απώλειες… 😦

  Κι ενώ ο κόσμος, στην κυριολεξία, καίγεται ο γνωστός μαλάκας του ιστολογίου επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ! 😡

 168. gpoint said

  Κρίμα…μόλις έγινε το 2-0 στην μοναδική επίθεση της Βασιλείας μπήκε γκολ από σέντρα καραμπόλα που ξεγέλασε τον τερματοφύλακα. Βέβαια στο α’ ημίχρονο είχε δυο καθαρές φάσεις για γκολ αλλά στο β’ είχε ο ΠΑΟΚ τουλάχιστον τέσσερις και δεν φαινόταν να κινδυνεύει. Εν πάση περιπτώσει ήταν η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ σε προκριματικούς αγώνες Τσάμπιονλίγκ, κάτι κι αυτό !

  Ιστοριοφίδη, στα ιστοριοφρύδια μου ό,τι γράφεις, γκέγκε ;

 169. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Εμεις οι Αθηναιοι ζαλιζόμαστε με τον φρέσκο αέρα της εξοχης και μας αρέσει η κατοικία στην πόλη (κατά προτίμηση σε ρετιρε ή απέναντι απο πάρκο).

  Εξ αλλου πολλοι εχουμε αναπνευσει εως τα 20-25 μας τον καθαρο αερα των προαστειων του λεκανοπεδιου (λ.χ. Αγια Παρασκευη, Χολαργος, Παπαγου, Καρρεας, Ηλιουπολη,…).

 170. ΓιώργοςΜ said

  Περί αθλητικών επιδόσεων, το να σε κυνηγάει η φωτιά είναι ισχυρότερο κίνητρο από το μετάλλιο ή την είσοδο σε ΤΕΦΑΑ.

  Φυσικά το πνεύμα του αρχικού σχολίου είναι πως «αφού το ταχύτερο για να βρεθεί κάποιος με τα πόδια σε 1 χλμ είναι το λιγότερο ένα τρίλεπτο, φροντίστε να ξεκινήσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται». Δηλαδή, αμέσως μόλις α.γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος, β. βρεθεί το ασφαλές σημείο, (ιδανικά και γ. λάβει ενημέρωση από τις αρχές που διαχειρίζονται την κατάσταση, δηλ την πυροσβεστική). Αλλιώς έχει μεγαλύτερες πιθανότητες παραμένοντας μέσα και μειώνοντας την πιθανότητα ανάφλεξης του κτιρίου (μαζεμένες τέντες, βρεγμένα κουφώματα, πετσέτες στις χαραμάδες κλπ).
  Όλα αυτά, επειδή η έλλειψη ψυχραιμίας τη δεδομένη στιγμή είναι σίγουρη, καλό (ίσως απαραίτητο) είναι να τα έχει σκεφτεί κανεις από πριν. Δηλαδή, να έχει εντοπίσει τα ασφαλή σημεία (πχ ένα γήπεδο, μια πλατεία, την παραλία), να έχει σκεφτεί μια πιθανή διαδρομή, και να την ακολουθήσει, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεται πολλά πράγματα την στιγμή του πανικού.
  Ας έχουμε τα χρήσιμα πράγματα στο νου μας, τόσο το σχόλιο του Αφώτιστου όσο και οι οδηγίες του φυλλαδίου της Πυροσβεστικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το μόνο που μπορεί να βγει εκ των υστέρων από τη σημερινή τραγωδία είναι να ευαισθητοποιηθούμε, να ενημερωθούμε και να είμαστε περισσότερο έτοιμοι σε περίπτωση που βρεθούμε σε δύσκολη θέση.

 171. ΓιώργοςΜ said

  163 >Μετά ο νεοέλλην αναφωνεί «πού είναι το κρατος!»
  Ας με διορθώσουν όσοι ξέρουν καλύτερα, αλλά εκείθεν του Ατλαντικού, ο αντίστοιχος θα έκανε και μήνυση/αγωγή στο Δημόσιο επειδή του επέτρεψε να χτίσει… Μπορεί και να την κέρδιζε.

  (Κι εδώ θα το ακούσουμε ίσως, σαν επωδό του «πού είναι το κράτος», μόνο που δε θα μπει στον κόπο κανείς για μήνυση, θα τελεσιδικήσει σε καμμιά εικοσαριά χρόνια).

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  155
  Αλλά ο Αμβροανοήσιος εκφράζει εαυτόν! (Ξερνάει,αυτός ο ίδιος, προς το εκκλησίασμα παναπεί)

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  172 Υπογραφή, Ξεσκονιδάρης

 174. loukretia50 said

  170. Μια χαρά τα λέτε, ναι μεν συμφωνώ μαζί σας, αλλά…
  Από μια πρόχειρη εκτίμηση αθλητικών επιδόσεων και δυνατοτήτων στον κύκλο των οικείων και απλών γνωστών, τα συμπεράσματα ήταν απογοητευτικά.
  Απλά να μη μας τύχει !
  Όλοι σχεδόν οι άνω των 40 μέχρι 60 – θεωρητικά μάχιμοι – είναι αγύμναστοι, υπέρβαροι, καπνιστές, με μυοσκελετικά , αναπνευστικά , καρδιακά ή και χειρότερα προβλήματα . Α! είναι και οι υποτασικές φυσικά!
  Οι χρόνοι που αναφέρετε είναι εξωπραγματικοί για το μέσο Έλληνα. Στο 400άρι τάχει φτύσει.
  Τώρα αν οι ειδικοί επιμένετε να διαφωνείτε για στατιστικές…

  Θέλω τα φώτα σας : Στα υπόγεια δεν κινδυνεύουμε χειρότερα από ασφυξία? Ή απλώς διαλέγουμε τρόπο?

 175. ΣΠ said

  172
  Πόντιος Πιλάτος ο εκπρόσωπος του Αρχεπισκόπου.

 176. cronopiusa said

  «Πρόκειται για εμπρησμό – Ήταν ανθρώπινο χέρι – Ηταν Megafire δεν σταματούσε ούτε με διπλάσιες δυνάμεις» πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος

 177. sarant said

  163 Και πανάκριβα οικόπεδα, από ένα σημείο και μετά.

 178. Alexis said

  Μεγαλύτερη η τραγωδία, μεγαλύτερη και η ξεφτίλα ορισμένων (οθντκ) ΜΜΕ που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά (διάβαζε κομματικά) τη συγκυρία.
  Και το ’07 τα ΜΜΕ είχαν πετύχει ρεκόρ στη μαλακία, αλλά τώρα το κατέρριψαν…
  Άξιος ο μισθός τους!

  Για τον Αμβρόσιο δεν θα πω τίποτα, είναι μία κατηγορία μαλακίας και σκατοψυχιάς μόνος του! 😡

 179. Alexis said

  Τώρα ο Τζήμερος μένει, να μας κάνει μια ανάλυση περί κράτους και φιλελεύθερης οικονομίας για να δέσει το γλυκό!

 180. Γιάννης Ιατρού said

  174: (τέλος) Λουκρητία
  Υποτίθεται/προϋποθέτει πως είναι ερμητικά κλειστό, δηλ. δεν μπαίνει καπνός. Από ΄κει και πέρα, με το δεδομένο πως 1x ενήλικας θέλει περίπου μισό κυβικό αέρα την ώρα (#164, τέλος), κι ένα υπόγειο, έστω 10 τετραγωνικών, χαμηλοτάβανο (2,5μ) έχει 25 κυβικά, με 4 ενήλικους φτάνει για αρκετές ώρες, τουλάχιστον μέχρι να περάσει από πάνω η φωτιά κλπ.
  Το θέμα είναι, πως αν πιάσει φωτιά το σπίτι από πάνω (πόσο και με τι ένταση θα καίγεται;;), πόσο καλή θα είναι η θερμομόνωση στο ταβάνι (συνήθως ανύπαρκτη και το μπετόν είναι καλός αγωγός της θερμότητας…), ώστε να μην ψηθούν εκεί μέσα… Πάντως είναι μιά κάμπια λύση (τριτοδεύτερη, αλλά στην ανάγκη…), που λέει ο λόγος.

 181. Σωτήρς said

  Για την πυρκαγιά της Κινέτας και τη σχέση της με τις γεωτρήσεις για βωξίτη είναι αγνή συνωμοσιολογία. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει με την φωτιά η εταιρεία (όμιλος Μυτιληναίου). Τέτοιες εταιρείες δεν θέλουν να ακούγονται, να περνούν απαρατήρητες εάν γίνεται επιθυμούν. Όχι να γίνει ο τόπος γης μαδιάμ και μετά να πάνε να στήσουν νταμάρια και φορτηγά στα καμένα. Επειδή είδα ήδη να ξεπετάγονται αφίσες στο δρόμο για τους βωξίτες στα Γεράνεια και τα πετρέλαια στο Ζαγόρι. Πατάνε στο συναίσθημα.

  Ιστοριοδίφη, είσαι για το γάιδαρο καβάλα.

 182. sarant said

  181 Κι εγώ την ίδια γνώμη έχω (για το πρώτο κυρίως, αλλά και για το δεύτερο)

 183. Ιστοριοδίφης said

  Κύριε Σωτήρς (181), αφήστε τις ειρωνείες και απαντήστε για να δούμε αν θα γελοιοποιηθήτε: Όταν θα γίνει ο τελικός απολογισμός του κακού, πόσο ποσοστό θα είναι οι πνιγμένοι και πόσο οι καμμένοι;

  Εγώ το λέω ευθαρσώς: Το 60% θα είναι οι καμμένοι και το 40% οι πνιγμένοι. Αν επαληθευτεί το 60-40, θα πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ κρετινισμού, ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο ποσοστό σε φονική πυρκαγιά στον πλανήτη Γή από καταβολής κόσμου. Απαντήστε κι εσείς και μήν υπεκφεύγετε με φτηνές ειρωνείες…

 184. Γιάννης Ιατρού said

  Στο τουρκικό Twitter τρεντάρει το #GeçmişOlsunKomşu (Περαστικά, γείτονα) με ευχές και μηνύματα συμπαράστασης

 185. loukretia50 said

  180. Κ Ο Λ Α Σ Η !!
  Δε ρώτησα τυχαία. Αγαπημένα πρόσωπα έζησαν εφιάλτη. Να μην ξανασυμβεί – σε κανέναν

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154 Αιμ.
  Καλά τα υπόλοιπα αλλά εννοεί κι ότι κολυμπάει γυμνός ο Π/Θ;
  Α! στο ρουθούνι του μπήκε αυτού του θεού ο Τσίπρας παιδιά. Οι ακρίδες έπονται.

  175. ΣΠ . Αμανείναι να λέει αυτός την προσωπική/αμβρωμοσιακή του άποψη ενώ, με τις ντιρεκτίβες της Αρχ/σκοπής, μεσιτεύει για το ποίμνιο του ενώπιον του Θεού -επίσημα γι΄αυτό πληρώνεται- τότε κάνει τσατσιά!

 187. geraki said

  Δεν γράφω συχνά εδώ (ή μάλλον είναι η πρώτη φορά) αλλά ας σχολιάσω μιας που είδα ενδιαφέροντα πράγματα (17 χρόνια πυροσβέστης)

  24 -> Γράφεις: «Η φωτιά σβήνη ΜΟΝΟ με εναέρια μέσα και ΜΟΝΟ κατόπιν επίμονης προσπάθειας από μέρους τους.»

  Δυστυχώς μια φωτιά δεν σβήνει μόνο με εναέρια μέσα, αλλά το αντίθετο. Χωρίς επίγειες δυνάμεις ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να σβήσει μια πυρκαγιά. Οι ρίψεις από αέρος κατά κανόνα καθυστερούν ή μειώνουν την ένταση του μετώπου έτσι ώστε να μπορούν να αποτελειώσει από τους πυροσβέστες επί τόπου. Επίσης, με πολύ ισχυρούς ανέμους τα εναέρια δεν πετάνε. Έχω βρεθεί πολλές φορές σε πυρκαγιές που δεν ήρθε ούτε ένα εναέριο, δεν γνωρίζω καμία που να την έσβησαν εναέρια μόνα τους (άλλωστε την φωτιά την πατάς τη νύχτα).

  30 -> Να μην υποθέσουμε για να μην τρακάρει κάποιο Canadair επάνω του;

  43 ->
  1) Ισχύει.
  2) Ισχύει. Ιδιαίτερα ο άνεμος είναι βασική παράμετρος (37οC με 7 μποφώρ είναι πιο επικίνδυνο από 41oC με νηνεμία).
  3) Ισχύει. Ιδιαίτερα ο καθαρισμός από τα ξερόχορτα και τα κλαδιά. Αν έχεις ένα ξερότοπο γύρω σου, το νερό δεν θα προλάβεις καν να το χρησιμοποιήσεις.
  4) Ισχύει.
  5) Συμφωνώ.

  43 ->
  Παλιός καημός των δασολόγων που δούλευαν στη Δασική Υπηρεσία, αλλά αν τουλάχιστον αυτά ίσχυαν για τα λίγα πρώτα χρόνια μετά την ανάληψη και των δασικών πυρκαγιών από την Πυροσβεστική, σίγουρα δεν ισχύει πλέον. Ούτε άλλωστε οι εποχικοί δασοπυροσβέστες της Δασικής γνώριζαν κάθε περιοχή του διπλανού νομού όταν τους έστελναν εκεί, ούτε φυσικά κάθε δρομάκι στο εσωτερικό ενός άναρχα δομημένου οικισμού. Όλοι οι πυροσβέστες ξέρουν την περιοχή ευθύνης τους, άλλωστε από Μάιο έως Οκτώβριο οι περισσότεροι βγαίνουν περιπολικά στο δάσος, και κατά κανόνα παραμένουν για χρόνια στην ίδια υπηρεσία/τόπο, πολλές φορές χωρίς καμία μετάθεση. Εκ των πραγμάτων, οι περισσότερες πυρκαγιές δεν εκδηλώνονται σε αμιγώς δασικό περιβάλλον αλλά σε μεικτό (ή τουλάχιστον εκεί είναι που νιώθουμε την καταστροφή). Ποια είναι τα όρια όπου σταματά το δασικό περιβάλλον και αρχίζει ο οικισμός στο Νέο Βουτζά και το Μάτι; Που θα ήταν κατάλληλος ένας πυροσβέστης εκπαιδευμένος μόνο για δασικές πυρκαγιές; (Σημειώνω ότι αρκετοί αν όχι οι περισσότεροι εποχικοί δασοπυροσβέστες της Δασικής προσλαμβάνονταν και επαναπροσλαμβάνονταν για αρκετά χρόνια από την Πυροσβεστική, πολλοί έχουν καταλήξει ως μόνιμοι).

  52 -> Απόλυτο δίκιο.

  62 -> «σχεδόν μία στις δύο πυρκαγιές είναι εμπρησμός από πρόθεση και άλλη μία στις τρεις (σύνολο 80%) εμπρησμός από αμέλεια»
  Τεκμηριώνεται από κάπου αυτό; Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η αμέλεια (και πολλές φορές η απλή βλακεία) είναι περισσότερο συχνή. Δεν υπάρχει κατ’ανάγκη αναλογία της αιτίας με την έκταση και τις επιπτώσεις μιας πυρκαγιάς. Θυμίζω ότι η φωτιά στη μια από τις φωτιές του 2007 (στα Κρέσταινα) που έκαψε τη μισή Πελοπόνησο και δεκάδες ανθρώπους, ξεκίνησε από την αυλή 84χρονης.

  133 -> Πράγματι η σωστή ενδυμασία έχει μεγάλη σημασία όταν αντιμετωπίζεις μια πυρκαγιά (είτε προσπαθείς να τη σβήσεις είτε να ξεφύγεις). Χρειάζονται χοντρά ρούχα (εννοείται όχι σε μεγάλο βαθμό συνθετικά), όπως όταν αντιμετωπίζει ισχυρό παγετό. ΑΛΛΑ: Θα είναι τραγικό λάθος να τα βρέξεις. Όχι μόνο επειδή θα έχεις να κουβαλήσεις το βάρος του νερού άρα κινείσαι δυσκολότερα. Περισσότερο επειδή το νερό είναι καλός αγωγός της θερμότητας, οπότε θα την μεταφέρει γρηγορότερα και σε μεγαλύτερη ένταση απευθείας στο δέρμα (σε πρώτο στάδιο, σε δεύτερο θα γίνει ατμός και θα σε βράσει). Οι πυροσβέστες αποφεύγουν να βρέχονται για αυτό το λόγο. (Μπορείς να το δοκιμάσεις στον φούρνο, βγάζοντας ένα ταψί με μια βρεγμένη πετσέτα από τη μία και μια στεγνή από την άλλη).

  Από όσα είδα αισθάνομαι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα (πέρα από τον ισχυρό άνεμο) ήταν η άναρχη δόμηση και ότι τα περισσότερα ήταν εξοχικά. Μικροί δρόμοι, φράχτες παντού, δεν μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό, δεν μπορεί ένα όχημα να ελέγξει πάνω από ένα δρομάκι, η φωτιά θα περάσει ανάμεσα από τα σπίτια, μέσα από τις αυλές, μέσα από τους φράχτες. Δεν μπορεί να στηθεί εύκολα μια εγκατάσταση πάνω και μέσα από φράχτες. Ακόμη χειρότερα, χρειαστεί μετακίνηση είναι αδύνατη και χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερο κόπο και χρόνο. Αν κινδυνεύεις να αποκλειστείς ή χρειάζεσαι άμεσα κάπου αλλού, παρατάς τις σωλήνες επί τόπου (όπου μάλλον θα καούν).

  Γενικά, σε σχέση με την επικινδυνότητα της ξερής ύλης σε μια περιοχή, τα λεγόμενα για ηλιακά και κουφώματα κλπ κλπ είναι μηδαμινής σημασίας. Καθαρισμός, καθαρισμός, καθαρισμός. (Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχει και σωστή διαχείριση σε ότι μαζευτεί, δεν βοηθάει να τα πετάξεις στο παραδιπλανό οικόπεδο, ή μέσα στο δάσος, πάλι σε εσένα θα φτάσει.

  Ως προς την ορολογία, τα «καντηλάκια» είναι συνήθως αρκετά μικρές φωτιές (αντιμετωπίσημες κι από ένα άτομο), συνήθως κλαδιά που μπορεί σε ένα ξεπέταγμα του ανέμου να μεταφερθούν σε άκαυτη περιοχή.

 188. Πέπε said

  Ο Αμβρόσιος λέει την προσωπική του γνώμη (κατά την προσωπική γνώμη του υπευθύνου επικοινωνίας), αλλά την παρουσιάζει σαν προσωπική γνώμη του Θεού.

  (Προσωπική μου γνώμη πάντα.)

 189. ΓιώργοςΜ said

  174, 180
  Ανάμεσα στη μεγάλη πιθανότητα ή βεβαιότητα (έστω 90%) να καεί κανείς στον ανοιχτό χώρο, η μέτρια πιθανότητα (έστω 50%) να τη γλυτώσει σε έναν κλειστό χώρο, είναι καλύτερη. Πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες: Δεν θα κάτσει κανείς σ’ ένα ξύλινο λυόμενο, αλλά σ’ ένα τσιμεντένιο χώρο, κατά προτίμηση σε απόσταση από τη φωτιά. Σε ένα διόροφο κτίριο, η μεγαλύτερη ένταση της φωτιάς είναι ψηλά, ενώ σε κάθε φωτιά το περισσότερο οξυγόνο είναι χαμηλά.
  Το ένστικτό μας μας σπρώχνει στη φυγή, κι έτσι χρειάζεται καθαρό μυαλό πριν γίνει η επιλογή «καλύπτομαι ή τρέχω».
  Σε κάθε περίπτωση, στα φυλλάδια της Πυροσβεστικής (βλ το #45), άνθρωποι που η δουλειά τους είναι αυτή, έχουν συγκεντρωμένες οδηγίες, καλύτερες από τις δικές μου. Καλό είναι να τις έχουμε διαβάσει, και να τις ξαναδιαβάζουμε κάθε τόσο.

 190. Γιάννης Ιατρού said

  187: Ευχαριστούμε, ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις

 191. sarant said

  187 Σας ευχαριστώ πολύ για το χρησιμότατο σχόλιό σας!

 192. cronopiusa said

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Στα τέλη του 80, εγώ με τον αδερφό μου κι άλλους τρείς φίλους αιωροπτεριστές, είχαμε υποβάλει μιά μελέτη στο σχετικό υπουργείο για εναέρια περιπολία των δασών με μηχανοκίνητους αετούς σε συνεργασία με την πυροσβεστική που ήταν απείρως πιο φθηνή και αποτελεσματική από τα αεροπλάνα, ας μη πώ τι αντιμετώπιση είχαμε.
  Πέρυσι τον Ιούνιο, είχα μιά σχετικη συζήτηση με τον φίλο μου τον Γιάννη που έχει την αερολέσχη στο 90ο χιλ, μετά την Θήβα και τον ρώτησα (επειδή έχει γνώσεις) πόσο εφικτό και αξιόπιστο, είναι να περιπολούν τα δάση δρόνοι. Η χαμογελαστή απάντησή του ήταν επί λέξη, δεν βάζεις μυαλό Λάμπρο, θα πεθάνεις ρομαντικός, είναι πολλά και μεγάλα τα συμφέροντα, τα ξέχασες με τους αετούς;

  140 – Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις και πολύ για να μεταπείσεις.☺

  150 -157 – Το θέμα δεν είναι πόσο κάνει τα 1000 μέτρα ένας μέτριος υποψήφιος ΤΕΦΑΑ, αλλά πόσο κάνει ο μέσος Έλληνας και δη ο μεσήλικας, στην καλύτερη περίπτωση θα κάνει 8-7 λεπτά, το πιθανότερο όμως, είναι να τα φτύσει στα 500 μέτρα, (μιά δοκιμή θα σας πείσει☺) οπότε ό,τι λέγεται από τους «ειδήμονες» είναι επιεικώς αρλούμπες.

  163 – Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα Πάνο, μια ζωή ο νεοέλληνας φωνάζει για το φαύλο κράτος που συντηρεί ο ίδιος. Το λυπηρό, είναι πως αν υπήρχε μια σχετική ενημέρωση στο πώς αντιδρούμε σε τέτοιες περιπτώσεις (κάθε χρόνο έχουμε φωτιές και θύματα διάολε) δεν θα φτάναμε σ’ αυτόν τον τραγικό απολογισμό που ήταν κατά κύριο λόγο, αποτέλεσμα του πανικού.

  174 τέλος – Είναι η καλύτερη λύση, αρκεί να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα που στοιχίζουν ελάχιστα, αλλά κανείς νεοέλληναςδεν ενδιαφέρεται να μάθει.
  Μέρα που είναι, δεν θέλω να πώ περισσότερα για την βλακεία που μας δέρνει, μόνο πως ζούμε γενικά με άγνοια κινδύνου.

 194. Ιστοριοδίφης said

  Εύγε, κύριε Λάμπρο μου (193), που τόλμησες κι εσύ να πείς το αυτονόητο στον παπαρολόγο κ. Αφώτιστο. Ούτε 6 λεπτά το χιλιόμετρο δεν μπορεί να κάνει ο μέσος γυμνασμένος Ρωμιός 40άρης. Πόσο μάλλον ο αγύμναστος 55άρης σαν τον κύρ Γιάννη Κουβάτσο, ο 59άρης περιπατητής σαν τον κ. Σαραντάκο ή ο 70άρης συνταξιούχος σαν τον χωροφύλακα Ιατρού, που μπορεί να έχει αιμορροΐδες και να τον εμποδίζουν στο τρέξιμο.

  Απίστευτη όντως η παπαριά του κ. Αφώτιστου. Πτυχιούχος του ΕΜΠ και να στερείται τόσο πολύ κοινού νοός… Κι αντί να ζητήσει συγγνώμη για την ουρανομήκη ανοησία του, το συνεχίζει ο αθεόφοβος, παραθέτοντας μαθηματικούς υπολογισμούς, που ούτε ο ίδιος καταλαβαίνει. Να γιατί πήγε κατά διαβόλου το Ρωμέικο: Υπάρχει παντελής έλλειψις κοινού νοός, ακόμα και στους πτυχιούχους. Πιό λογικοί είσαστε εσείς οι χωρίς πτυχίο, κύρ Λάμπρο μου

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  187. Ευχαριστούμε!

  Μια μαρτυρία από το «θαλάσσιο μέτωπο» την ώρα της τραγωδίας.
  Αναφέρεται κι ο χαλανδραίος παπα Σπύρος που χάθηκε στη θάλασσα εκεί.Ήταν και παλιός παίκτης του Παναιτωλικού άκουσα, μαζί με άλλα καλά σχόλια.
  https://tvxs.gr/news/ellada/mia-sygklonistiki-martyria

 196. cronopiusa said

 197. loukretia50 said

  187. geraki

  Frefighters «FOR YOU»- Keith Urban

  All I saw was smoke and fire/ I didn’t feel a thing
  But suddenly I was rising higher
  And I felt like I just made The biggest mistake
  When I thought about my unborn child
  When I thought about my wife
  And the answer rang out clear
  From somewhere up above
  No greater gift has man
  Than to lay down his life for love

  And I wonder, would I give my life
  Could I make that sacrifice
  If it came down to it
  Could I take the bullet, I would
  Yes I would, for you

  Maybe you don’t understand /
  I don’t understand it all myself
  But there’s a brother on my left and another on my right
  And in his pocket just like mine/He’s got a photograph
  And they’re waiting for him back home
  It’s weighing on my mind
  I’m not trying to be a hero
  I don’t wanna die
  But right now in this moment, you don’t think twice

 198. loukretia50 said

  Τα λόγια είναι απ΄αυτό το τραγούδι, συγνώμη!

 199. Γιάννης Ιατρού said

  193α: Λάμπρο,
  Υποθέτω πως θα σκέφτηκαν, οι άθλιοι, πως ψάχνατε εύσχημο τρόπο για τσοντάρισμα στα καύσιμα για το χόμπυ, ε; 🛩️🛩️🛩️🛩️😇

 200. Ιστοριοδίφης said

  Κύρ Πάνο με πεζά, έχετε απόλυτο δίκιο σε όσα γράφετε (106 + 163) για τον Νέο Βουτζά. Ενημερώνω το σεβαστό ακροατήριο ότι άρχισε ήδη το πλιάτσικο στα έρημα σπίτια του Νέου Βουτζά και του Ματιού. Έχουμε πολλά να δούμε τις επόμενες μέρες, θα υπάρξουν αυτοδικίες όπως στις ΗΠΑ. Εγώ τα βλέπω από τώρα εδώ στη Νέα Μάκρη που είμαι, αλλά δεν γράφω περισσότερα για να μήν αρπάξω κατευθείαν κόκκινη. Όπως βλέπετε, ούτε την άποψή μας δεν μπορούμε να γράψουμε στο χρεοκοπημένο Ρωμέικο…

  Σάς καληνυχτίζω με κάτι σημαντικό, για τα δείτε ότι θα επαληθευτώ και σ’ αυτό: Αυτή την στιγμή, ώρα 01.50 τα ξημερώματα της Τετάρτης 25/7, στην επίσημη Βάση Δεδομένων υπάρχουν οι φωτογραφίες και τα ονόματα 35 ανθρώπων. Μέχρι την Κυριακή που θα το πάρουν χαμπάρι όλοι όσοι ψάχνουν τους δικούς τους, οι αγνοούμενοι θα ξεπεράσουν τους 100.

 201. loukretia50 said

  ΛΑΜΠΡΟ
  Χαίρομαι που είσαι καλά!

  199. Aπουσιολόγε, έτσι αυθαίρετα έγραψα την κατηγορία 40 – 60 στους – θεωρητικά – μάχιμους!
  Αν είστε πολύ πιο σεβάσμιος… δε θέλω να παρεξηγηθείτε ! (τόκανα χειρότερα, ε? – ταλέντο είν΄αυτό!)

 202. Γιάννης Ιατρού said

  201β: Μπααα, μικροδείχνω εγώ 🤣🤣🤣🤣, όχι σαν τον Γς που είναι μόλις 45 και …. δεν τον πιστεύει κανείς!

 203. Γιάννης Ιατρού said

  200: Καπετάνιο, άστο ρε αδερφέ, αφού δεν είναι η σκέψη το δυνατό σου σημείο …

 204. Ιστοριοδίφης said

  Κύριε Ιατρού (203), άσε τις αερολογίες και πές το καθαρά για να ξεφτιλιστείς τις επόμενες ώρες: Αμφισβητείς ότι άρχισε το πλιάτσικο στα εγκαταλελειμμένα σπίτια του Ματιού και του Νέου Βουτζά κι ότι αυτό θα είναι το θέμα των επόμενων ημερών στα ΜΜΕ;

 205. Άσχετος said

  έλεγα να μπω σήμερα εδώ έλεγα να μην μπω… ήμουν σίγουρος ότι ο σάραντ θα έχει ανεβάσει κάτι για τα συμβάντα… τελικά είχα δίκιο.
  @10 >>> εγώ μιλάω στα δέντρα, απλά το κάνω κάτι νύχτες πριν πάω για ψάρεμα, μη με δει κανείς και με πάρει στο ψιλό…
  @ 43 >>> και λίγα λες…
  @ 93 και όλα τα σχετικά με τον γελοίο καλαβρύτων >>>. όχι μόνο γελοίος αλλά και βλασφηματίας (κατά το …εγκαυματίας), διότι αν ο »θεός» τιμωρεί τον τσίπρα καίγοντας παιδάκια τότε είναι θεός για τα μπάζα. τέλος πάντως το θέμα της θεοδικίας δεν θα πάψει ποτέ να τυραννάει τα πρόβατα (επί το λογιότερον: ποίμνια).

  για τον άλλον τον σουηδό τρίχα που »αγκέν» βοηθάει την ελλάδα, έννοια σας, απ ό,τι μου σφυράνε από ευρώπη, τον κανόνισαν και σουηδοί με τουιτεράκια… καθότι πυρκαγιές έχει και η σουηδία. του στείλανε το μήνυμά του πίσω μ ένα »αγκέν» η εε βοηθάει τη σουηδία».

  απο αγγλία έλαβα φωτό των 26 αγκαλιασμένων. δεν ξέρω αν είναι φωτοσοπιά. ξαφνικά συμπαραδηλώσεις από πομπηία.

  είμαι περισσότερο γεμάτος οργή παρά θλίψη.
  ένας τρελός θυμός που δεν βρίσκει να ξεσπάσει.

  δυο μέρες τώρα έχω κατεβάσει 50 μονογραφίες, αναλύσεις, εκτιμήσεις, έρευνες, μελέτες, όλα τα κέρατα που βρήκα στο ίντερνετ για το θέμα της δασοπροστασίας στην ελλάδα, της πρόληψης, τις μικροκομματικές ηλιθιότητες, τις συγκρίσεις με άλλες μεσογειακές και μη χώρες, τις σκοπιμότητες στις προμήθειες, και όλα τα γνωστά.

  40 χρόνια η ίδια θεματική, τα ίδια ευχολόγια. μόνο τα αποτελέσματα είναι χειρότερα κάθε φορά.

 206. Άσχετος said

  ενδιαφέρον :

  Click to access Finney%201998%20Farsite.pdf

 207. Γιάννης Ιατρού said

  204: Σιγά μην ενδιαφέρεσαι τι γίνεται. Ρόλος στους υποκριτές θα έπρεπε να επιτρέπεται μόνο στις αρχαίες τραγωδίες, όχι εδωμέσα.

 208. loukretia50 said

  202. Δε θάλεγα πως μικροδείχνετε…

  WITH YOU MAY THE FORCE BE

 209. gpoint said

  # 196

  O Μαρινάκης πάντως την σκέψη του την συνόδευσε με ένα εκατομμύριο ευρώ σύμφωνα με την εφημερίδα του.

 210. loukretia50 said

  118 -2 μέχρι και 204

  Δεν είμαι η καθ΄ύλην αρμόδια, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα, που είναι καθαρά ανθρώπινο, νομίζω πως μπορώ να εκφράσω το αυτονόητο σχετικά με τα σχόλιά σας ειδικά το 118-2, που ένοιωσα ότι με έθιξε προσωπικά, γιατί θα μπορούσαν να είναι οι δικοί μου που πνίγηκαν.
  Και η μητέρα μου δεν έμαθε ποτέ κολύμπι.

  Αυτοί οι άνθρωποι χάθηκαν μέσα στην αγωνία. Βασανίστηκαν. Είχαν φύγει πανικόβλητοι, είχαν εισπνεύσει αναθυμιάσεις, πολλοί κρατούσαν παιδιά ή ηλικιωμένους , μπορεί να είχαν προβλήματα υγείας ή να ήταν χτυπημένοι . Σίγουρα ήταν εκτεθειμένοι σε ο,τιδήποτε μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη απελπιστική κατάστασή τους.
  Δικαιούνται τουλάχιστον το σεβασμό μας, δε συμφωνείτε?

  Και είναι ντροπή και προσβολή για τα θύματα, όταν η αναφορά στην τραγωδία εξυπηρετεί – τάχα- θεωρίες που βολεύουν κάποιους, έτσι δεν είναι κ Φίφη?..
  (ε, μια και είστε της προσκολλήσεως…).

  Όποιος ενδιαφέρεται, αναφέρει μόνο τα γεγονότα, δεν κορδώνεται σαν τηλεπερσόνα για δραματικές αποκαλύψεις, ούτε τα μπλέκει με το στανιό στις προσωπικές του θεωρίες.
  Θα πείτε πως όλοι λίγο πολύ αυτό κάνουμε με τον τρόπο μας. Σε άλλα θέματα ναι, αλλά όχι σήμερα, υπάρχουν και όρια. Δε μιλάμε για τους αρχαίους, ούτε παίζουμε με λέξεις . Ούτε πολιτικολογούμε.
  Και ειδικά στη συζήτηση για το παρανάλωμα, με τις φωτιές ακόμα να αχνίζουν και τους νεκρούς να μην έχουν αναγνωριστεί, είναι απαράδεκτο να αναφέρετε στην ίδια πρόταση τη λέξη « κρετινισμό » με τα θύματα πνιγμού.
  Σ΄αυτό το σημείο πιστεύω πως συμφωνούν όλοι οι σχολιαστές , ανεξαρτήτως «κλίκας».
  Καταφέρατε, χωρίς να χρειάζεστε τις συνήθεις προκλητικές εκφράσεις σας, να κάνετε φάουλ.
  Ου Σωτήρς (sic!) θέλησε απλά να το επισημάνει .
  Δεν είναι λογοκρισία.
  – Μη βιαστείτε να μου καταλογίσετε πρόθεση εντυπωσιασμού , όχι σήμερα. Ούτε κολλεγιές.
  Έχω σοβαρή δυσανεξία στις κλίκες.
  – Όσο για το άλλο που συζητήσατε (λέμε τώρα!) με τον Πέπε… Ομολογώ πως ανήκω κι εγώ σ΄αυτή την ανίδεη γενιά που όταν ήμασταν 8 χρονών κι έγινε χούντα, διαβάζαμε τις δασυνόμενες λέξεις.

  ——————–
  Νικοκύρη, μήπως τελικά τρολλάρω?

 211. cortlinux said

  Μικρη λεπτομερεια. Η μυρωδια του καμμενου εφτασε και στις Κυκλαδες χτες τις πρωινες ωρες.

 212. cronopiusa said

 213. Alexis said

  Πραγματικά ενδιαφέρον το σχόλιο 187, από έναν άνθρωπο που ξέρει τις πυρκαγιές από πρώτο χέρι.
  Οι «πυροσβέστες του καναπέ» θα έπρεπε να ακούν με προσοχή…
  Αλλά φευ… Στην επόμενη φυσική καταστροφή όλοι θα γίνουν αίφνης …πλημμυρολόγοι, σεισμολόγοι, θαλασσόλυκοι με ειδίκευση στα ναυάγια, μηχανικοί αεροσκαφών κλπ. κλπ.

  #210: Μπράβο, και λίγα λες!

 214. spiral architect 🇰🇵 said

  Προσοχή στους κάθε λογής διαδικτυακούς απατεώνες που έχουν γεμίσει τα σόσιαλ με «ΙΒΑΝ για πυρόπληκτους».

 215. π2 said

  187: Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

 216. spiral architect 🇰🇵 said

  Πώς το λένε αυτό; Θράσος;

  «Μπήκαν οι άνθρωποι στο σπίτι, δεν μπόρεσαν να δουν την πόρτα για να κατέβουν στην παραλία και αυτοί είναι που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι. Ο κόσμος που κάηκε μέσα στο σπίτι μου, κάηκε γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο από που να φύγουν σε ανάλογη περίπτωση», δήλωσε ο κ. Φράγκος, μιλώντας στον Realfm.
  Τι ακούμε ρε παιδιά, τι ακούμε! Ο κ. Φράγκος που έκλεισε την πρόσβαση στη θάλασσα (την υπό ΚΣ πρόσβαση για μπάνιο) συνεχίζει να υπερασπίζεται την «περιουσία» του λέγοντας ότι «δεν μπόρεσαν να δουν την πόρτα για να κατέβουν στην παραλία».

  «Δεν υπάρχει ένα σχέδιο».
  Άκου το μαλάκα!
  Αλήθεια, αυτός πώς τη γλίτωσε;

 217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  199 – Δεν πήγαμε στο ξεκάρφωτο, ο Γιάννης δεν είναι κάποιος τυχαίος σαν κι εμένα, έχει μεγάλη γνώση αεροναυπηγικής (γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ) και είναι πρωτοπόρος και καινοτόμος στα υπερελαφρά, είχε συμμετάσχει και στον σχεδιασμό του σκάφους με το οποίο είχε πετάξει ο Κανέλος Κανελόπουλος ποδηλατόντας από την Κρήτη ώς την Σαντορίνη. Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει, ήταν ο απαράδεκτος τρόπος που μας αντιμετώπισαν και η εντελώς γελοία αιτιολόγηση της απόρριψης από τους λιμοκοντόρους του υπουργείου. Μου πήρε κοντά 20 χρόνια για να κατανοήσω τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής, την υποκρισία για την αξία της ανθρώπινης ζωής και τον λόγο της παρανοϊκής λαϊκής συμπεριφοράς και γενικής αδράνειας.
  Τελικά όλα στηρίζονται στους δύο γνωστούς κεντρικούς πυλώνες.
  Θα τα πούμε από κοντά κάποια στιγμή.

  Μια και η ζωή συνεχίζεται, καλημέρα.

 218. Πάνος με πεζά said

  Να τος και ο ανεκδιήγητος, ο ανύπαρκτος δήμαρχος των αερόστατων…
  https://www.newsit.gr/media/kaike-to-spiti-tou-ilia-psinaki-eytyxos-kaike/2586391/
  Υποτίθεται ότι κάηκε το σπίτι του. Το οποίο πέρασα και είδα, ξέρετε τί εννοεί; Ότι κάηκαν τέσσερις τεράστιοι φοίνικες που έχει δίπλα στην πισίνα… Και γύρω του στο ΜΟΝΟ στο ίδιο και στο από κάτω τετράγωνο, υπάρχουν 5-6 ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ καμένα σπίτια…
  Με τα μάτια μου τα είδα αυτά που σας λέω.

 219. spiral architect 🇰🇵 said

  @218: Ήταν και κόκαλο κιόλας ε;

 220. Alexis said

  Κάηκε και το σπίτι της Ζωζούς ρε παιδιά, στην Κινέτα.
  Μα τίποτα δε σέβεται πια αυτή η φωτιά;

 221. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  216 – Την πρόσβαση την έκλεισε νόμιμα (κι ως γνωστόν, ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό) γιατί να μην υπερασπιστεί την περιουσία του; Για τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα εξοχικα (αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις) του λαουτζίκου, που έχουν κατακλείσει τις παράλιες περιοχές χωρίς τις στοιχειώδεις δομικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές (μιά βόλτα στην χαοτική Λούτσα θα πείσει και τον πιο δύσπιστο) θα μιλήσει κανείς;

 223. Ιερόδουλος said

 224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  218 – Αν πρόσεξες θα είδες πως η φωτιά ήταν ταξικά επιλεκτική κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

 225. sarant said

  216-222 Κι εγώ πάντως στάθηκα σ’ αυτό το σημείο. Δεν θα έχει τύψεις αυτός ο ιδιοκτήτης για τους 26;

 226. spiral architect 🇰🇵 said

  @222: Σκατά την έκλεισε νόμιμα Λάμπρο, την έκλεισε στα βουβά με τη βουβή συγκατάθεση των γειτόνων του, που και αυτοί έκαναν παρόμοιες μπαγαποντιές.
  Κλειστές κοινωνίες με ένοχα μυστικά που αν σπάσει ο διάολος το πόδι του στοιχίζουν ζωές.

 227. ΓιώργοςΜ said

  217 Λάμπρο έχουν δρόνους, το θέμα είναι αν χρησιμοποιούνται και πώς. Δε νομίζω πως η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν θέμα έγκαιρης προειδοποίησης, πάντως.
  Κατά τα λοιπά, έχεις δίκιο: Οι προωθούμενες λύσεις, αν είναι απλές και φτηνές, δεν έχουν περιθώρια για μίζες, τι είναι ο κάβουρας, τι το ζουμί του… Χώρια που θα θυμώσουν οι νταβ… εεεε… προστάτες μας αν δεν ψωνίζουμε από το μαγαζί τους.

 228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  225 – Τύψεις; γιατί να έχει τύψεις; και τι πράγμα είναι αυτές οι τύψεις για να τις έχει; ονειροβατείς μου φαίνεται. Σε παραπέμπω στο σχόλιό μου 217 που φαινομενικά δεν έχει καμία σχέση.

  Είναι πολύ πιο άγριος ο κόσμος απ’ αυτό που φαίνεται και δείχνουν τα ΜΜΑ.

 229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  226 – Αυτό λέω κι εγώ ρε Σπιράλ κι αυτό στηλιτεύω, είναι συλλογική η ενοχή κι όχι μονοδιάστατα ταξική, ανεξαρτήτως του διαμοιρασμού της ωφέλειας, (χτίσε εσύ την αυθαίρετη παράγκα σου και μη μιλάς μετά που χτίζω εγώ την αυθαίρετη βιλίτσα μου) γι’ αυτό και δεν μιλάει και δεν αντιδρά κανείς σ’ αυτή την αρρωστημένη πραγματικότητα.
  Η πικρή αλήθεια, είναι πως όλοι οι πολιτικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί φορείς μαζί με τον λαό, διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον, τα υπόλοιπα είναι φθηνή υποκρισία γιατί στην πράξη κανείς δεν θέλει να αλλάξει κάτι. Η αλλαγή του κόσμου ξεκινάει από τον εαυτό μας.

 230. nikiplos said

  Η εντύπωση που αποκομισα ειναι οτι ειναι μια βλαχο-μπαροκ- επαρχιωτικη-εγωϊστικη συλλογικοτητα…

  Ά ρε Αθάνατε Αφώτιστε! Οι αισθητικές σου παρεμβάσεις καίριες και σωστές!

 231. nikiplos said

  Εγώ πάντως που τρέχω εδώ και χρόνια ημιμαραθώνιο, ποτέ δεν έχω κάνει το χιλιόμετρο κάτω από 5 λεπτά… Συμπερασματικά πάντως η φωτιά εχθές, οι φλόγες της δλδ, «έτρεχαν» με 70χλμ την ώρα… Άρα ούτε ο Καρλ Λιούις θα την γλύτωνε… 🙂

 232. Γιάννης Ιατρού said

 233. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  227 – Κι όμως, κυρίως πρόβλημα έγκαιρης προειδοποίησης και σωστής εκτίμησης του κινδύνου ήταν. Ήταν δύο παρα όταν ξεκίνησα να πάω στην Κινέτα για να πάρω τα πεθερικά μου, κατά τις δυόμιση με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα μου που δουλεύει στην Διώνη (πάνω από το Πικέρμι) και μου είπε πως έπιασε φωτιά και στην Καλλιτεχνούπολη, στις ειδήσεις που άκουγα στο ράδιο ασχολούνταν κυρίως με την όντως μεγάλη φωτιά στην Κινέτα, κανείς δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στην Ραφήνα και το Μάτι που αποδείχθηκε τελικά πιο καταστροφική γιατί είναι πολύ πιο κατοικημένη περιοχή και πολύ πιο άναρχα δομημένη από την πάνω πλευρά της Κινέτας που αν μη τι άλλο, έχει σχέδιο και εύκολη πρόσβαση διαφυγής.

  Η άγνοια κινδύνου από τους κατοίκους και του κρατούντες και η παντελής έλειψη πρόληψης αλλά και ενημέρωσης που επέτεινε τον πανικό, είναι η βασικές αιτίες της τραγωδίας, αλλά παρ’ όλα αυτά, αν είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα για το μέγεθος του κινδύνου, το κακό θα ήταν πολύ μικρότερο, ίσως να μην υπήρχαν καν θύματα.

 234. Γιάννης Ιατρού said

  174 (τέλος) / 180: Λουκρητία
  σχετικά με την ερώτηση/τα σχόλια για την λύση «καταφεύγουμε στο υπόγειο» που συζητήσαμε, εδώ, βοηθητικά, μιά χαρακτηριστική φωτό από το Μάτι:

 235. nikiplos said

  233@, νομίζω αυτό το αποδεικνύει η έγκαιρη απομάκρυνση και κατά συνέπεια διάσωση των 700 παιδιών από τις κατασκηνώσεις εκεί δίπλα. Έλαβαν σοβαρά την υπόθεση φωτιά, τήρησαν το πρωτόκολλο και έδωσαν έγκαιρα τα παιδιά στους γονείς τους…

 236. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  234. Οπως απεδειξες ναι «καταφεύγουμε στο υπόγειο», με τις προυποθεσεις προστασιας απο ενδεχομενη εισοδο καπνου που αναφερθηκαν. Βεβαιως ο καπνος ειναι ελαφρυτερος απο ον ατμοσφαιρικο αερα,…

 237. Pedis said

  Νικοκύρη,

  δεν βλέπω να παραιτείται, όχι από τύψεις, αλλά έτσι από (κείνο που είναι γνωστό ως αγγλοσαξωνική εθιμική υποκριτική) πολιτική ευαισθησία κάνας υπουργός και δήμαρχος

  και μετά συζητάμε ποιος θα όφειλε να είχε νιώσει τύψεις μεταξύ όλων των υπευθύνων πολιτικών ηγετών που έχουν υπηρετήσει τα ιδεώδη της μοντέρνας, ισχυρής, νέας, ευρωπαικής ελλάδας, την ανάπτυξη και τις μαφίες της

  και μεταξύ των ζουλαπιών που καμαρώνουν ότι έχουν πιάσει τον παπά απτά αρχίδια στο παιχνίδι του λεσέ φερ για δούναι και λαβειν με εγγυημένη ασυλία …

 238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  235 – Ναι, ήθελα να το επισημανω χθές αυτό.
  Γενικά μιλώντας, νομίζω πως η δεκαετία του 90 ήταν άκρως αποβλακωτική και θεωρώ πως πληρώνουμε τις συνέπειες αυτής της συλλογικής αποβλάκωσης που δυστυχώς όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και μεγαλώνει.

 239. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης για «πλιάτσικο» σε σπίτι στην περιοχή του Νέου Βουτζά.

  Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ συνέλαβαν τέσσερα άτομα, ηλικίας από 22 έως 26 ετών, οι οποίοι είχαν διαρρήξει οικία στην περιοχή και είχαν αφαιρέσει αντικείμενα.

  naftemporiki.gr
  ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2018
  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 240. Pedis said

  # 234 – κακή συμβουλή για μη μαζοχιστές: ο θάνατος από ασφυξία είναι αργότερος από το θάνατο από κάψιμο και ασφυξία μαζί.

 241. Αφώτιστο said

  230. Το εντοπισες τελικα «Η εντύπωση που αποκομισα ειναι οτι ειναι μια βλαχο-μπαροκ- επαρχιωτικη-εγωϊστικη συλλογικοτητα…».

  Αποτελεσμα της μικρασιατικης καταστροφης, του εμφυλιου της ανεπαρκους αριστερας και της βαρβαρης δεξιας μετα το 1950, που οδηγηγησε εκατονταδες χιλιαδες στις μεγαλες πολεις, ….

  Ευχαριστω. Οφειλεται στην εναντιωση μου στον υστερο σοσιαλιστικο ρεαλισμο 🙂 του ΄70 και στον βαλκανικο υπαρκτο σουρεαλισμο. Πολιτιστικες επιρροες απο ΚΚΕ εσ. και απο τις παρεες μου με αρχιτεκτονες/ισες και τα κοριτσια κι αγορια της καλων τεχνων.

 242. Γιάννης Ιατρού said

  240: Ρε Πέδη, διάβασε και τα σχετικά προηγουμένως προτού βγάλεις φεφτά. Από που συμπεραίνεις, έτσι αβίαστα, την ασφυξία;
  Δεν θα μείνουν περισσότερο από κάποιες ώρες εκεί μέσα…. Το ερώτημα δεν είναι η επάρκεια αέρα, αλλά οι άλλες συνθήκες, π.χ. θερμοκρασία, ύπαρξη καπνού κλπ. Αλλά αυτά τα είπαμε, πιό πάνω!

 243. Pedis said

  # 242 – Γιάννη, έχεις δει πολλά υπόγεια με αεροστεγή/διπλά τζαμοπαράθυρα σαν κι αυτα που βάζουν στην κρεββατοκάμαρα;

  (Μιλάμε για το υπόγειο του τύπου που πετάει ξερόχορτα και σκουπίδια στο αποκεί ακάλυπτο κι όχι για τον μανιακό που παραγγέλνει πυρηνικό καταφύγιο, έτσι;)

 244. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  234. Κατά περίπτωση όμως γιατί θα καρκανιάζε κανείς με τόση φωτιά από πάνω/και γύρω.Σαν στόφα η κατάσταση. Και οι καπνοί μαζί…
  Εδώ κάηκαν/ζεματίστηκαν στην άμμο, στο τσιμεντένιο κουβούκλιο πώς όχι. Είναι θέμα εκτίμησης κι αν σου βγει.
  Είχα βρει ένα βιβλιαράκι παλιά πώς αντιδράς/σώζεσαι σε διάφορους κινδύνους,κάπου είναι στα υπάρχοντα του γιου μου (έφηβος ήταν όταν του το χάρισα). Είχαμε μείνει άφωνοι πόσα λάθος πράγματα είχαμε στο νου μας ως αντίδραση σε έκτακτο κίνδυνο.
  Προ ημερών μες τη νύχτα ζεμάτισα το χέρι μου, ε, εγώ (με το πολύ μυαλό 😦 ) έκανα το μεγαλύτερο λάθος, έβαλα παγωμένο-από το ψυγείο- νερό και παγοκύστη. Από τον πόνο σάλταρα ,το πλάκωσα μεν στις σχετικές αλοιφές (είχα ενα σωρό) αλλά εν πρώτοις έβαλα πάγο. Σοβαρό λάθος.Ακόμη τραβιέμαι. Επιτάθηκε το έγκαυμα.
  Ούτε καν γκούγκλισα, ενώ για ψύλλου πήδημα πληκτρολογούμε.

 245. Γιάννης Ιατρού said

  243: Πέδη, τα υπόγεια (που αναφέρθηκαν μόνο σαν μιά λύση ανάγκης, αν δεν υπάρχει επιλογή διαφυγής) *δεν* έχουν παράθυρα.

  Αυτό στη φωτό είναι *ημι*υπόγειο, και μπήκε για να δείξει πως τέτοια μέρη *μπορεί* να μην έχουν επηρεαστεί από την φωτιά, όπως γράφω. Και τα παράθυρα που φαίνονται στη φωτό (συρόμενα αλουμινίου, συνήθους τύπου, μάλλον με κοινά διπλά τζάμια, αφού άλλου τύπου δεν μπαίνουν στα προφιλ αλουμινίου) δείχνουν άθικτα, ενώ στο πάνω μέρος του κτιρίου έχουν καταστραφεί.

  Τέλος πάντων, μη το κουράζουμε άλλο, στο έγραψα για να αποφεύγεται το γρήγορο, κατ΄εμέ εν προκειμένω απερίσκεπτο, και αρνητικό συμπέρασμά σου (..κακή συμβουλή για μη μαζοχιστές..).

 246. sarant said

  234-240 Αποφασίστε πάντως αυτό με το υπόγειο, να ξέρουμε τι να κάνουμε αν δεν μπορούμε να τρέξουμε

 247. spiral architect 🇰🇵 said

  O καπνός και οι θερμές μάζες πάνε ψηλά, οπότε σε ένα σχετικά κλειστό υπόγειο-ημιυπόγειο (έχουν κάνει αρκετά εκεί με υποσκαφή χωρίς αδειοδότηση ) μπορεί να γλιτώσεις, αρκεί να κλείσεις με πανιά τα διαφράγματα (π.χ. στα κατωκάσια)
  Αν η πόρτα του υπογείου έχει γραδελάδες ή περσίδες η καταφυγή στο υπόγειο δεν ενδείκνυται. 😉

 248. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  63.:
  Σχολιάζετε σε ιστολόγιο για τη γλώσσα: ψέμα και όχι … ψέμμα!

 249. spiridione said

  Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
  • Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
  • Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που
  βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
  • Αν παραμείνετε στο σπίτι:
  – Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
  – Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
  – Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
  – Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
  – Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
  – Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
  – Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
  – Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αν το σπίτι σας είναι ξύλινοαναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
  • Αν διαταχθεί εκκένωση τηςπεριοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

  Click to access teliko_esoteriko_2017_greece.pdf

 250. Γιάννης Ιατρού said

  247: Συμφωνώ, βλ. #180.

 251. 218: Οφείλεις να βγεις και να το καταγγείλεις δημόσια! Στο ίδιο βίντεο (2:42) λέει κι άλλο ψέμα, ότι ήταν εκεί.

 252. Γιάννης Ιατρού said

  246: Νίκο,
  ο κυρίως κίνδυνος συνίσταται στο ότι αυτό που λέμε «η φωτιά» έρχεται με μεγάλη ταχύτητα και θερμοκρασία, κάπως *σαν* ένα πυροκλαστικό κύμα. Με αυτό πιάνουν φωτιά τα υπόλοιπα και ενισχύουν την καταστροφική δράση, αφ΄ενός με την επιπλέον θερμότητα που προκαλείται, αφ΄ετέρου με την κατανάλωση οξυγόνου (για την καύση). Το «πυροκλαστικό κύμα» όμως προχωράει, δεν είναι στάσιμο, κι αυτό που μένει να καίγεται (για κάποιο διάστημα) είναι το σύνολο των υλών (ή δένδρων/φυτών τριγύρω) που πήραν φωτιά.

  Επομένως, αν αποφύγεις το πρώτο «κύμα φωτιάς» και έχεις κάποια αποθέματα αέρα (οξυγόνου) σε ένα στοιχειωδώς προστατευμένο χώρο για κάποιο μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, έχεις κάποιες πιθανότητες να την γλυτώσεις, πάντα σε σύγκριση με το να σε βρει το κακό «στον δρόμο».

  Μιά πλάκα υπογείου είναι (συνήθως) κάπου 15 πόντους σε πάχος, οπότε για να μεταδώσει την θερμότητα (από το απόπάνω καιόμενο σπίτι) στο εσωτερικού του υπογείου θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα (ανάλογα και με το τι καίγεται μέσα στο σπίτι κλπ.).

  Τα άλλα, με την φραγή δυνητικών περασμάτων καπνού, είδος πόρτας (ή και κουφωμάτων σε ημιυπόγειο) κλπ. τα είπαμε και πιό πάνω, και είναι σημαντικά.

 253. 251: εκεί = στη φωτιά. Μην διαβαστεί εκεί = στο σπίτι του

 254. Pedis said

  # 245 – καλά ωρέ, μην προσβάλεσαι.

  Το λες, άλλωστε, κι εσύ και ο Σπιράλ στο 247 ότι … μπορεί … αν … με την προυπόθεση ότι … κλπ κλπ.

  να ρωτήσω κάτι;

  πόσοι από τους σχολιαστές έχουν εμπειρίες από κατάσβεση/περιορισμό πυρκαγιάς στην εξοχή κι από την κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουν;

 255. Σωτήρς said

  219 και σχετικά με Ψινάκη. Ότι ήταν μαστουρωμένος, μεθυσμένος ο Ψινάκης; Όλα αυτά από το ρεπορτάζ του Άλφα επί τόπου μέσα στα καμένα και από τα σχόλια του τουίτερ και του γιουτιούμπ. Όσο άχρηστος φάνηκε αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα άλλο. Βγάζει ο καθένας την Τατιάνα και το Ζούγκλα από μέσα του στα σόσιαλ μήδια.

 256. nikiplos said

  Καλησπέρα… Κατ’ αρχήν μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν τις έχει ζήσει κανείς. Φωτιά σαν φλογοβόλο, πύρινες γλώσσες από όλες τις κατευθύνσεις σε ένα άναρχο αστικό τοπίο που σου απαγορεύει να πας οπουδήποτε… Η φωτιά επεκτείνεται και ταξιδεύει με 70Km/h (τόσο την εκτιμούσαν εχθές), επομένως ακόμη κι αν δεν τελείς υπό πανικό δύσκολα θα πάρεις την ορθή κατάλληλη κάθε φορά και κατά περίπτωση απόφαση. Ας μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα υπόγεια εκεί δεν ήταν καταφύγια, αλλά χώρος του καυστήρα και της δεξαμενής πετρελαίου, χώρος αποθήκευσης παλαιών άχρηστων επίπλων/αντικειμένων, χώρος αποθήκευσης χλοοκοπτικού κλπ.

  Σήμερα εκ των υστέρων ξέρουμε πως από όλους όσους ΔΕΝ έφυγαν «έγκαιρα» σώθηκαν τελικά ΜΟΝΟ όσοι κατέφυγαν στη θάλασσα. Αυτό ας μας μείνει..

  Πριν τις 23 Ιουλίου 2018, δεν γνωρίζαμε τα περισσότερα από αυτά ενώ η εκπαίδευσή μας ως προς την αντίδραση σε εκτεταμένη πυρκαϊά σε κατοικημένη περιοχή σχεδόν μηδαμινή. Η αστυνομικός με τα δυό παιδιά της που κάηκαν ζωντανοί, βγήκαν από το σπίτι τους και για να σωθούν έτρεξαν στο … δάσος. Σήμερα μας φαντάζει φάουλ κίνηση, όμως μπορεί κι εμείς (δλδ αυτό είναι μάλλον το πιο πιθανό) να κάναμε το ίδιο στον πανικό μας και στη θέση της.

  Τέλος με όλον τον σεβασμό στο Geraki @187, και τις πραγματικά χρήσιμες απαντήσεις του, στις οποίες εμένα τουλάχιστον με έπεισε, έχω μια αντίρρηση που την έχω αποτυπωμένη μόνο ως μνήμη. Στις φωτιές του 2007, τα μόνα σπίτια που σώθηκαν ήταν εκείνα που είχαν επιχειρήσει με επιμονή εναέρια μέσα (κόκκινα μεγάλα ελικόπτερα), φυσικά – όπως σωστά αναφέρθηκε – με τη συμβολή των επίγειων μέσων. Προχθές όμως όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε από τον @187, δεν μπορούσαν να υπάρξουν εναέρια μέσα…

  Μιαν ερώτηση όμως την έχω και την είχα και το 2007. Θα μπορούσαν να υπάρξουν κατά τόπους στα Δάση, σταθμοί αυτόματης πυρόσβεσης? Θα είχε νόημα κάτι τέτοιο? Ή απλά σταθμοί με πληρωμένες υδατοδεξαμενές? Και πάλι με τον προσήκοντα σκεπτικισμό το τελευταίο…

 257. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  246 – Tο υπόγειο είναι η καλύτερη λύση, ακόμη και το ημιυπόγειο, τα στοιχειώδη που χρειάζονται, είναι μια αυτοκόλλητη ταινία για σφράγιση της πόρτας και του όποιου παραθύρου ημιυπογείου, και μερικές αντιασφυξιογόνες μάσκες για την μάλλον απίθανη περίπτωση που εισβάλλει καπνός, όπως κι ένας πυροσβεστήρας. Δύο ευρώ στοιχίζει η ταινία, από 7 ευρώ η μάσκα που θα κάνει μια χαρά την δουλειά της για τουλάχιστον 5 ώρες, υπεραρκετές για να αντιμετωπίσει κάποιος το πολύ επικίνδυνο πρώτο κύμα της φωτιάς που συνήθως δεν διαρκεί πάνω από 10-15 λεπτά, κι από 15 ευρώ ένας πυροσβεστήρας. Τι διάολο, στον στρατό δεν μάθατε τίποτε; όλοι καλαμαράδες ήσασταν; 🙂
  Mιά κι έχω φτιάξει δεκάδες σπίτια στην πληγείσα περιοχή, ξέρω πως όλα μετά το 95 έχουν υπόγειο και ημιυπόγειο, είναι τραγικό το να μην ενδιαφέρεται κανείς να μάθει πως θα προστατευθεί σε περίπτωση πυρκαϊάς ενώ ζεί μέσα στο δάσος. Ξοδεύουν απίστευτα χρήματα για πατώματα, ντουλάπια κουζίνας, είδη υγιεινής και τζάκια, και δεν δίνουν δεκάρα για πυροπροστασία από πυρκαϊά, ΤΡΕΛΑ.
  Ας μη θέσω πάλι το ερώτημα για την εξυπνάδα και παρεξηγηθούν κάποιοι.

 258. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  256 – Δεν είναι πρωτόγνωρες για όλους, όσοι ζούμε στα βόρεια προάστια, έχουμε δεί από το 1981 έως το 2005 την καταπράσινη Πεντέλη να μετατρέπεται σε φαλακρό βουνό και τις πλαγίες της σε συνοικίες.
  Το 81 η φωτιά είχε φτάσει μέχρι τα Ανάβρυτα κι είχαμρ πάει να βοηθήσουμε στην κατάσβεση, εκεί είδα πρώτη φορά να εκτοξεύονται τα κουκουνάρια σαν φλεγόμενες βόμβες τουλάχιστον 50 μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις κσι ξαφνικά βρεθήκαμε περικυκλωμένοι από δέντρα που καίγονταν χωρίς να ξέρουμε πού να πάμε, ήταν ένας δασοπυροσβέστης που μας πήρε και μας έβγαλε απο εκεί.
  Οι φωτιές στα δάση το καλοκαίρι, είτε από φυσικά αίτια είτε από εμπρησμό, είναι ο κανόνας αλλά η ανθρώπινη βλακεία είναι διαψρονική και αήτητη.

 259. Αιμ said

  216. Το είπε, έφυγε με τους πρώτους 25 που τους έδειξε το «πορτάκι» και γλύτωσαν.
  Έδειχνε να ‘χει τύψεις αλλά τι να το κάνεις …

 260. Mπετατζής said

  πρέπει να είναι κάποιος ψυχολογικός μηχανισμός που παράγει ευχαρίστηση, το να υβρίζεις και να κατηγορείς τα θύματα, δεν εξηγείται αλλιώς.

 261. Πέπε said

  @254:
  > > πόσοι από τους σχολιαστές έχουν εμπειρίες από κατάσβεση/περιορισμό πυρκαγιάς στην εξοχή κι από την κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουν;

  Έχω μια εμπειρία από πρόκληση πυρκαγιάς, δεν ξέρω αν σας κάνει:

  Στον στρατό, στην άδενδρη Λήμνο, είμαστε σε κάτι εξοχές και κάνουμε ασκήσεις. Ρίχναμε με κάτι βαρέα όπλα. Κάποια στιγμή διαπιστώνουμε ότι έχουμε βάλει φωτιά στα θυμάρια και τα άλλα ξερόχορτα. Ο διοικητής διέταξε να σταματήσει η άσκηση – ή μπορεί και να είχε ολοκληρωθεί, δε θυμάμαι.

  Τα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα για την κατάσβεση ήταν δύο:

  α) Κάτσαμε και κοιτούσαμε, σχολιάζοντας «ε, τι να σβήσεις εδώ, χόρτα είναι».
  β) Σηκωθήκαμε και φύγαμε.

 262. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Έστω και ψευδωνύμως να πω από εδώ επί προσωπικού ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άντρες της Πυροσβεστικής.
  Τους εύχομαι καλή δύναμη και να είναι πάντα καλά οι άνθρωποι. Αυτό μόνο και επιστρέφω στη σιωπή μου.

 263. ΓιώργοςΜ said

  256 Καμία φωτιά δε θεωρείται σβησμένη αν δεν εκλείψουν οι μικροεστίες, τις οποίες ένα αεροπλάνο μόνο από σύμπτωση θα σβήσει τελείως.

  Θα ήμουν καμμιά δεκαπενταριά χρονών όταν, γυρνώντας από το ψάρεμα με το ποδήλατο, είδα καπνό πάνω από το χωριό και άκουσα την καμπάνα. Έφτασα ορθοπεταλιά στο σπίτι, άρπαξα ό,τι βρήκα μπροστά μου (μια αξίνα, ένα τσεκουράκι, δε θυμάμαι), και ακολούθησα τους πολλούς.
  Η φωτιά δεν ήταν πολύ μεγάλη, το μέρος ήμερο (λιόδεντρα), πολύ κοντά στο χωριό και με καλή πρόσβαση, ο αέρας ελάχιστος, κοντολογίς ιδανικές συνθήκες για να σβήσει μια φωτιά. Την εποχή εκείνη το χωριό είχε ακόμη κόσμο, και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν πολύ κάτω από 60-70 που πρέπει να είναι σήμερα, κι έτσι περικυκλώσαμε τη φωτιά και τη σταματήσαμε σε μια-δυο ώρες, κόβοντας χόρτα και ξύλα από το διάβα της, με υδροφόρες των χωριανών κι ένα πυροσβεστικό που ήρθε στο μεταξύ. Όταν ο κίνδυνος πέρασε, δηλαδή όταν περιορίστηκε γύρω-γύρω η φωτιά, πήραν κάποιοι να σβήνουν τους κορμούς από τις ελιές που ήταν κοντά στην περίμετρο. Ματαίως, η φωτιά σιγόκαιγε μέσα στον κορμό για ώρες. Ξεκίνησα να φύγω, κι ένιωσα να πλατσουρίζει υγρό μέσα στο παπούτσι μου. Είχα ματώσει σ’ ένα κλαρί και δεν είχα καταλάβει ούτε πόνο ούτε τίποτε-αυτό για να υπογραμμίσω πως η ένταση της στιγμής θολώνει τις αισθήσεις.

  Αν η φωτιά δεν είχε οριοθετηθεί, και απλώς είχε σβηστεί με εναέρια μέσα, με έναν αέρα τα κάρβουνα από τον κορμό θα άναβαν άλλη φωτιά μετά από δυο-τρεις ώρες ή και περισσότερο. Άρα, η επίγεια επιβεβαίωση και οριοθέτηση είναι κεφαλαιώδους σημασίας.
  Μετά τις φωτιές της Πάρνηθας, για πολλές μέρες, έβλεπα από το μπαλκόνι μου τους φάρους των πυροσβεστικών που ήταν ακροβολισμένα στα όρια της σβησμένης φωτιάς.

  257 Δεν είναι δύσκολες οι λύσεις, ούτε ακριβές. Σε πρόσφατη ενημέρωση που μας έγινε στη δουλειά, ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής έδωσε ένα προσωπικό παράδειγμα: Στο σπίτι του έχει ένα κλειστό γκαραζ. Εγκατέστησε ένα παθητικό σύστημα πυρόσβεσης, με πεντέξι αυτόματους ψεκαστήρες και καμμιά δεκαπενταριά μέτρα σωλήνα, συνολικού κόστους 20-30 ευρώ. Αν για οποιοδήποτε λόγο, έστω βραχυκύκλωμα, πάρει φωτιά το αυτοκίνητο, τουλάχιστον θα καεί μόνο αυτό και όχι και το σπίτι από πάνω.
  Το σύστημα αυτό το φτιάχνει κανείς και μόνος του, αν πιάνουν λίγο τα χέρια του, ή ένας υδραυλικός σε λίγες ώρες. Ποιος το σκέφτεται όμως; Πόσοι άραγε δεν θα πουν «Σωστό, να το κάνω κάποτε» και το «κάποτε», αν έρθει, είναι μετά από δύο-τρία χρόνια, και πόσοι θα πούν «έλα μωρέ, σε μένα θα τύχει;» και θα πάνε να ξοδέψουν ένα πενηντάρικο σε σουβλάκια και μπύρες…

 264. Πάνος με πεζά said

  Το να μείνει κάποιος και να παλέψει για την περιουσία του, όπως έχω καταλάβει με τα χρόνια εμπειριών, είναι των αποτέλεσμα των παρακάτω ικανών (και όχι αναγκαίων) συνθηκών :
  – της ηλικίας και της διάθεσης για αυταπάρνηση/ηρωϊσμό, χωρίς να το λέω ειρωνικά. Στο κάτω-κάτω, αν μείνεις επιτόπου, και το σπίτι σου να μη σώσεις, μπορείς να σώσεις κάποιον άνθρωπο. Μεγαλώνοντας όμως, η παράμετρος αυτή υποβαθμίζεται.
  – του ίδιου χαρακτηριστικού «πόσο ευκολα/δύσκολα/καθόλου πανικοβάλλομαι».
  – του συναισθηματικού «δεσίματος» με το ακίνητο – ένας π.χ. Αμερικανός δεν ξέρω αν θα το έκανε, ούτε για πλάκα (λ.ε.τ.)…
  – της διάθεσης για αυτοπροβολή – ναι, μην αμφιβάλλετε, είναι και πολλοί που κάνουν ό,τι κάνουν -θα έλεγες, όπως τους ακούς- απλά για να τα διηγούνται…
  – της εμπειρίας, που συνδυάζοντας παρόμοια δεδομένα, σου δίνει μια ρεαλιστική αποτίμηση του κινδύνου, και οδηγεί στην απόφαση. Μπορώ ίσως να κάτσω στο σπίτι μου, αν το έχω κάνει άλλες 3-4 φορές – την πρώτη είναι το δύσκολο…
  – της αποφασιστικότητας, την τελευταία στιγμή. Και μιλάω και για το να φύγεις, και για το να μείνεις, και πολύ χειρότερα για το να μείνεις ξέροντας ότι θα πεθάνεις…

  Μη ζητάμε από όλους τους ανθρώπους την ίδια αντίδραση στα ίδια ερεθίσματα. Ναι, είναι άνθρωποι που έσωσαν τους γονείς μου όταν εγώ έλειπα (εννοώ, δεν προλάβαινα) και θα μπορούσαν να τους είχαν παρατήσει. Είναι άνθρωποι που μένοντας να σώσουν σπίτι τους, έσωσαν και το δικό μου.
  Δεν ξέρω αν θα τα έκανα κι εγώ… Στο κάτω κάτω υπάρχει πάντα και το ρητό «Αυτοί που πέθαναν, τα είχαν κάνει όλα τέλεια…» και φυσικά, εδώ εμπίπτουν και οι πάμπολλοι αδικοχαμένοι πυροσβέστες.

 265. Πάνος με πεζά said

  Για να μην παρεξηγηθώ για την αυτοπροβολή, μιλάω φυσικά για πολύ μικρότερης κλίμακας φαινόμενα, και επίσης ανθρώπους που τα μεγαλοποιούν αντιστρόφως ανάλογα (κατά το ανέκδοτο «και που λες είναι στα δύο μέτρα, με ανοιχτά πόδια»)

 266. sarant said

  264 Και ενδεχομένως κάποιων μέτρων που έχεις πάρει σε ανύποπτο χρόνο.

 267. nikiplos said

  Και μια μαρτυρία που την βρήκα τυχαία εδω:
  https://www.fosonline.gr/plus/epikairotita/article/16582/etsi-vrikame-to-proto-ptoma-dyo-astynomikoi-tin-eixan-apomakrynei-dyo-fores-me-tin-via

  και σχετίζεται με το 264@ του Πάνου με Πεζά.

 268. nikiplos said

  Κι ένα απλό δειγματοληπτικό ερώτημα:
  Πόσοι εκ των σχολιαστών εδώ, έχουν επικαιροποιημένο πυροσβεστήρα στο σπίτι τους?
  Σε εύκολα προσβάσιμη θέση πχ στην κουζίνα σε κάποιο ντολάπ?

  εγώ δεν έχω… είχα παλαιότερα, τώρα όχι…

 269. Γιάννης Ιατρού said

  268: (τέλος) Νίκιπλε,
  για ΄ξηγεί σου πιο λεπτομερώς, γιατί κυκλοφορούν και φήμες στην πιάτσα… 🙂

 270. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  251/ περί Ψινάκη

 271. nikiplos said

  @269, Δεν απάντησες όμως… 🙂
  Υπάρχει πυροσβεστήρας σε προσβάσιμο σημείο εκεί που κατοικείτε?

 272. 218, 251, 270: https://www.tribune.gr/celebrities/news/article/488882/kaike-kai-i-vila-toy-ilia-psinaki-sto-neo-voytza.html

  Ανάμεσα στα σπίτια που κάηκαν στον Νέο Βουτζά βρισκόταν και η κατοικία του γνωστού καλλιτεχνικού μάνατζερ και δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη.
  Την είδηση φέρεται να έχει επιβεβαιώσει και μάρτυρας, τονίζοντας ότι το σπίτι του Ηλία Ψινάκη κάηκε ολοσχερώς.

  Κάηκε ή όχι, τελικά;

 273. sarant said

  272 Φέρεται.

 274. Γιάννης Ιατρού said

  272: Στο 2:52 του βίντεο λέει ο ίδιος πως του κάηκε το σπίτι https://youtu.be/nU3B8gbCpkM (αυτό χθες 25/7, κατά τις 23:00)
  Σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ που έκανε σήμερα το βράδυ (ο γνωστός για την αξιοπιστία του) Σκάει, έχουν καεί φοίνικες και άλλα δέντρα έξω από το σπίτι, ίσως και κάποιες τέντες του σπιτιού, αλλά το οίκημα είναι κατοικήσιμο.
  Δγλαδή, αν και υπάρχουν ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο, οι φλόγες δεν φαίνεται να μπήκαν μέσα στο σπίτι.
  Υπάρχουν σχετικές φωτό … π.χ.

 275. Γιάννης Ιατρού said

  271: Νίκιπλε, σόρρυ, έγραφα και στο άλλο νήμα …
  Ναι, έχω, τρείς. Έναν έξω από την κουζίνα (ημιυπαίθριος χώρος), ένα στο μπαλκόνι (μεγάλο) και έναν (υποχρεωτικά) στο μηχανοστάσιο.
  Τους δύο που είπα, τους έχω εξωτερικά για να είναι ασφαλέστερη η πρόσβασή τους, ποτέ δεν ξέρεις π.χ. στην κουζίνα που θα φουντώσει (συνήθως κοντά στην εστία βέβαια είναι πιθανότερο) κι αν μπορείς να τον φτάσεις εκείνη την στιγμή…

 276. Πέπε said

  Εμένα από αυτή τη φωτογραφία (274) και οι φοίνικες μου φαίνονται απείραχτοι. Δεν το λέω για να αμφισβητήσω ότι κάηκαν, αλλά για να τονίσω ότι δε βγάζεις συμπέρασμα από τέτοια φωτογραφία. Αν μάλιστα το συμπέρασμα είναι ότι «οι φλόγες δεν φαίνεται να μπήκαν μέσα στο σπίτι», τρέχα γύρευε.

  Κανονκά, σε μια περιοχή με χίλια ή χίλια πεντακόσια καμένα σπίτια, το συγκεκριμένο σπίτι (που τυχαίνει να ανήκει σ’ έναν παπαροσελεμπριτά και δήμαρχο) δε θα μ’ ενδιέφερε καθόλου περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Βέβαια αν πρόκειται για δήμαρχο που δήλωσε ότι κάηκε το σπίτι του και λέει ψέματα, εκεί αλλάζει. Αλλά θα το μάθουμε. Δε βλέπω τον λόγο να προσπαθούμε να προλάβουμε την είδηση όταν δεν έχουμε επαρκή στοιχεία…

 277. Γιάννης Ιατρού said

  276: Στο πάνω μέρος οι φοίνικες έχουν καψαλισμένα φύλλα, κατά τα άλλα συμφωνούμε 🙂

 278. Γιάννης Ιατρού said

  Όπα, διαβάζω:
  Νέα πυρκαγιά (που είναι σε εξέλιξη) εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα σε οικόπεδο με ξερά χόρτα στην περιοχή Ριζάρη στη Νέα Μάκρη. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

 279. ΓιώργοςΜ said

  271 Κι εγώ έχω έναν, δίπλα στο τζάκι, αλλά θυμίζω πως στις πολυκατοικίες (οφείλει να) υπάρχει πάντα ένας σε κάθε όροφο και να ελέγχεται σε ετήσια βάση.

  Πριν από κάποια χρόνια, σε συζήτηση με βετεράνο Βρεττανό (υποψήφιος γλωσσοδέτης!) πυροσβέστη, έμαθα πως πλέον εκεί καταργούνται οι πυροσβεστήρες στα δημόσια κτίρια, για να μη μπει κανείς στον πειρασμό να κάνει τον ήρωα. «Αν δεις φωτιά στο κτίριο, ειδοποίησε και εκκένωσε» είναι η οδηγία, τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και η πυροσβεστική.

  Αυτά βέβαια ισχύουν για μικρές, αστικές πυρκαγιές, σε χώρους εργασίας, εκεί που ξεκινάνε, να μη μπερδευόμαστε. Αν δηλαδή πιάσει φωτιά το τηγάνι, ένα χαλί μπροστά στο τζάκι κλπ, και το δεις αμέσως. Αν δεν το προλάβεις και φουντώσει, δεν ασχολείσαι με την κατάσβεση, αλλά με τη διαφυγή. Συντεταγμένα και ψύχραιμα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που υπάρχουν.

  Λίγο εκτός θέματος, αλλά νομίζω πως δε βλάφτει να σκεφτόμαστε και τα περιφερειακά θέματα.

 280. Πάνος με πεζά said

  @ 224 : Mην τα λες έτσι εύκολα αυτά… Στη Χρυσοστόμου Σμύρνης που παίρνω το λεωφορείο, όλοι οι ξεπεσμένοι μεγαλόσχημοι αφήνουν κάθε μέρα Jeep, Mercedes κλπ. και παίρνουν τον ΟΑΣΑ. Ε, τουλάχιστον τριάντα παρκαρισμένα τέτοια αυτοκίνητα κάηκαν μέχρι να γυρίσουν πίσω το απόγευμα οι ιδιοκτήτες τους. Τα δε σπίτια της δεύτερης και τρίτης εισόδου του Ν.Βουτζά, επειδή είναι από τα πιο τελευταία χτισμένα, είναι πανάκριβα, πολλών τετραγωνικών λόγω των τεράστιων κλίσεων των οικοπέδων, με πισίνες κλπ. (δες από google).
  Το σπίτι του Ψινάκη ΔΕΝ κάηκε, επιμένω, και μην ακούω βλακείες. Ούτε τα δύο γειτονικά του, που είναι φίλων μου και πέρασα να τα δω.
  Δε θα το έλεγα τόσο σίγουρα από το πέρασμα που έκανα το πρωί, και είδα φυσικά μόνο την πρόσοψη, όσο από το πέρασμα που έκανα το ίδιο βράδι, και τα σπίτια που καίγονταν λαμπύριζαν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι (από τα πιο φρικτά θεάματα…)

 281. nikiplos said

  @281, πάντως σε κάτι τέτοιες ώρες φαίνεται πραγματικά η διαφορά της εκλογής ενός αμειγώς πολιτικού προσώπου (Γ. Μπουρνούς) με έναν σελέμπριτυ (Ψιψινάκης). Ο πρώτος ήταν από την αρχή στο μέτωπο, ο δεύτερος άφαντος και τελείως άπραγος, φοβισμένος, όμοια σαν ένας ηθοποιός που αποδύεται το ρόλο του…

  Αυτό ας το δουν στο μέλλον οι συμπολίτες μας. εκείνοι που έχουν ανάγκη, οι άλλοι στα π@π@ρια τους…

 282. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  263 – «Δεν είναι δύσκολες οι λύσεις, ούτε ακριβές.» Δεν ξέρω Γιώργο, με την ανθρώπινη βλακεία έχω σηκώσει ψηλά τα χέρια, ίσως φταίει που έχω μεγαλώσει αλλά πλέον δεν μπορώ να την διαχειριστώ ούτε να την ανεχθώ, κι επειδή δεν μπορώ να κάνω κάτι για να την αλλάξω, την προσπερνώ αδιαφορώντας αλλιώς θα μου στρίψει.
  Χθές έμαθα πως δύο γνωστοί μου ηλικιωμένοι στον Βουτζά πέθαναν, το σπίτι τους είναι κοντά στην εκκλησία του αγίου Νικολάου. Πέρυσι τον Σεπτέμβρη μιλούσαμε με τον κύριο Τ…. και του έλεγα για τα πεύκα που ήταν κολλητά στο σπίτι πως είναι επικίνδυνα για φωτιά και πρέπει να τα κόψουν -όχι βρε που θα κόψουμε τα δέντρα – μα είναι επικίνδυνα, αν πάρουν φωτιά θα καεί το σπίτι – δεν παίρνουν, 40 χρόνια είμαστε εδώ – ναι αλλά δεν έχει σημαία πόσες φορές θα σταθεί τυχερός κάποιος, μιά φορά να είναι άτυχος μπορεί να καταστραφεί, τουλάχιστον κλαδέψτε τα να μείνουν μόνο τα ψηλά κλαδιά κι αυτά αραιωμένα κι όχι όλα αυτά τα ξερά που έχει, είναι πολύ επικίνδυνα – το λέω στα παιδιά αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται, εγώ έχω γεράσει πιά – πλήρωσε έναν εργάτη να το κάνει, δώστου 100 ευρώ και θα τα κάνει καινούρια.
  Δεν έκαναν τίποτε, ο ίδιος γιατρός, όπως κι ο γιός του, ο γαμπρός του ψυχολόγος, κι η κόρη του δικηγόρος, ας μου πεί κάποιος τι είχαν και έχουν μέσα στο κεφάλι τους, δεν μπορώ να το πιστέψω πως πέθαναν μ΄αυτό τον τρόπο όπως και τόσοι άλλοι, στοιχειώδης λογική χρειαζόταν μόνο, δεν ξέρω, είμαι πολύ στενοχωρημένος.

 283. sarant said

  280 «Και σου το είπα να πάρεις το αυτοκίνητο…»

 284. Πάνος με πεζά said

  Για το δήμαρχό μας το Μπουρνού (έτσι δεν είναι το σωστό; Να μην το μεζεδιάζουμε κιόλας, με την αφορμή της πυρκαγιάς…), δεν ήξερα πραγματικά τίποτα μέχρι την εκλογή του (έχουμε πει ότι είναι και συνεταιρικός δήμαρχος με τον Πιστικίδη για τα δεύτερα 2.5 χρόνια). Ούτε καν τί έχει σπουδάσει ξέρω, ούτε τί δουλειά έκανε πριν. Αλλά τον εκτίμησα πολύ, υπό τις προκύψασες συνθήκες. Για τους αιρετούς τέτοιες δύσκολες καταστάσεις λειτουργούν είτε εντελώς θετικά, είτε εντελώς αρνητικά.
  Κάτι τέτοιο είχε γίνει και με τον πρώην δήμαρχο Ραφ’ηνας Ανδρέα Κεχαγιόγλου, όταν το ’96 είχε βάλει στο αυτοκίνητό του τους γονείς μου και τους είχε σώσει… Είναι πολλοί στη Ραφήνα που νοσταλγούν το συγκεκριμένο δήμαρχο και του λένε να αναμιχθεί ξανά…

 285. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  280 – Δεν τα λέω έτσι εύκολα Πάνο, οι πλούσιοι δεν μετακινούνται με τον ΟΑΣΑ, αυτοί όπως λές κι εσύ, είναι ξεπεσμένοι (και πολλοί ξιπασμένοι λέω εγώ) και νεόπλουτοι, από τα πιο επικίνδυνα είδη ανθρώπων λόγο βλακείας.
  Οι πλειοψηφία αυτών που μένουν στον Βουτζά και στο Μάτι δεν είναι πλούσιοι αλλά μεσαίοι και μικρομεσαίοι σαν κι εσένα που οι περισσότεροι αγόρασαν ή έχτισαν τα σπίτια τους με δάνειο που ακόμα πληρώνουν και ενώ «φόρτωσαν» τα σπίτια τους με ακριβά μάρμαρα, τζάκια, ξύλινα πατώματα, ντουλάπια, είδη υγιεινής και κάγκελα, τσιγκουνεύτηκαν ή αδιαφόρησαν τελείως για την πυροπροστασία τους, εκεί έγκειται η διαφορά με τους πλουσίους και η ταξική επιλεκτικότητα της φωτιάς.
  Αυτά που έχω δεί τα τελευταία 30 χρόνια στην οικοδομή στην περιοχή σου, στον Διόνυσο, στην Διώνη, στον Αγιο Στέφανο μέσα στα ρέματα στο έβγα για Μαραθώνα (ούτε να το σκεφτώ θέλω τι θα συμβεί εκεί σε περίπτωση φωτιάς) στο Κρυονέρι (στον οικισμό από πάνω) ξεπερνούν κάθε παραλογισμό, αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει κι ο Κίντ που είναι (ήταν τουλάχιστον) ενεργός μηχανικός σε γιαπιά κι αν θυμάμαι καλά τα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου.

  Υ.Γ – Άφησα απ΄έξω την Ιπποκράτειο πολιτεία γιατί εκεί η πλειοψηφία που έχει χτίσει, είναι πλούσιοι, πόσοι πέθαναν στην φωτιά που έκαψε την Πάρνηθα το 2007; ΚΑΝΕΙΣ, πόσα σπίτια κάηκαν; ΚΑΝΕΝΑ, μήπως ξέρεις το γιατί;
  Και κάτι άλλο ακόμη, όπως ανέφερε κι ο Nikiplos, δεν κινδύνεψε κανένα από τα 700 παιδιά στις κατασκηνώσεις, ξέρεις γιατί;

  Συγγνώμη για το έντονο ύφος, αλλά από χθές δεν μπορώ να το διαχειριστώ, μου φαίνονται όλα εντελώς παλαβά.

 286. ΓιώργοςΜ said

  Κι άλλη μια χρήσιμη πληροφορία, για τη δενδροφύτευση είτε αναδασωτέων είτε χέρσων εκτάσεων με τρόπο που να μειώνει την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς. Το πρώτο παρόμοιο άρθρο το διάβασα φοιτητής-πάνε 30 χρόνια…
  http://www.news247.gr/koinonia/giati-i-leoforos-marathona-apo-antipyriki-zoni-exelichthike-se-fonia.6636385.html

 287. Πάνος με πεζά said

  Ας πω κι εδώ την προσωπική μου εμπειρία. Μετά τη φωτιά το 2012 που μου είχε κάψει κάτι μεσαία κυπαρισσάκια 4-5 μέτρων, στο σύνορό μου, καθώς και θαμνώδη μυόπορα, από κάπου άκουσα για τον ελαίαγνο, ένα θάμνο που φτάνει μέχρι 2-2.5 μέτρα, ταχυαυξή (γ.. τις λέξεις, ε;), που είναι άριστα πυράντοχος και γι αυτό τον φυτεύουν ακόμα και δίπλα από διαδρόμους αεροδρομίων.
  Έφτιαξα τότε ένα τμήμα της πλαϊνής πλευράς, γύρω στα 10-15 μέτρα, που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει το σύρμα, κοντά 2 μέτρα δηλαδή. Από κει και πάνω δεν έχει νόημα, τους κλαδεύω.
  Το πράγμα δούλεψε εξαιρετικά, και σκέφτομαι με κάποιο πρόγραμμα σταδιακά να το επεκτείνω all around. Σκληρός θάμνος είναι, ψωμί δε ζητάει, και κάνει τη δουλειά του όταν χρειαστεί…
  Μάλιστα με είχε στείλει ο μακαρίτης ο Καλαμίτσης στο φίλο του το Μαρλαντή στη Σπάτων, που μου τους έδωσε πολύ φτηνά, νομίζω 4.5 ευρώ τον έναν, μεγαλούτσικους καμιά 60ριά πόντους.

 288. ΓιώργοςΜ said

  Παραμένοντας στις χρηστικές πληροφορίες, ένα επιχείρημα ακόμη για το «μένω» έναντι του «φεύγω».

 289. Γιάννης Ιατρού said

  288: Επιχείρημα σίγουρα όχι, περίπτωση ατυχίας σίγουρα ναι.

 290. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κι ετούτοι γλίτωσαν μένοντας
  https://www.tilestwra.com/sothikan-apo-thayma-oikogeneia-kleidothike-sto-spiti-to-sfragisan-kai-glitosan-apo-tin-pyrkagia/

 291. nikiplos said

  Βάζω εδώ ως απολύτως σχετικό, έναν πολύ χρήσιμο ιστότοπο της κυβέρνησης της Αυστραλίας, σχετικά με τις φυσικές καταστροφές:
  https://www.sa.gov.au/topics/emergencies-and-safety/prepare-for-an-emergency

  Στα βίντεο που πειραματίστηκαν, φαίνονται εν πολλοίς:
  α. Αν δεν υπάρχει πλαν, οι όποιες αποφάσεις μας θα είναι 95% λανθασμένες.
  β. Όταν αντιληφθείς την πυρκαγιά και σε πνίξει ο καπνός, τότε μένεις και δεν φεύγεις…

 292. geraki said

  Μερικά σεντς ακόμη.
  Σχετικά με το μένω στο σπίτι/υπόγειο ή φεύγω: η οδηγία που έχουν οι πυροσβέστες για την περίπτωση που εγκλωβιστούν σε μια πυρκαγιά που τρέχει είναι ότι έχουν την επιλογή να κλειστούν στην καμπίνα του οχήματος με κλειστούς όλους τους αεραγωγούς, κρεμώντας αν υπάρχουν ρούχα ή άλλα υφάσματα στο εσωτερικό των παραθύρων για να κόβουν την ακτινοβολία, και να ξαπλώσουν στο πάτωμα (αν υπάρχει βέβαια) περιμένοντας να περάσει το μέτωπο. Το όχημα θα πάρει σίγουρα φωτιά, οπότε θα πρέπει να εκτιμήσουν τη γίνεται έξω και να βγουν πηγαίνοντας προς το καμένο μέρος. Μια μεγάλη φωτιά θα έχει κάψει πολύ γρήγορα ότι μπορεί να καεί, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι και πάλι δεν θα περάσουν μέσα από φλόγες. Αυτό ΔΕΝ εγγυάται ότι θα σωθούν, απλώς δίνει ελπίδες και υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση στην Ελλάδα όπου συνάδελφος σώθηκε με αυτό τον τρόπο (με εγκαύματα βέβαια). Για τα πεζοπόρα τμήματα υπάρχουν ατομικά «καταφύγια», που μοιάζουν με μικρά αντίσκηνα -περισσότερο σαν σλίπινγκ μπαγκ μοιάζουν- από άκαυτο υλικό και την ίδια χρήση: μπαίνεις μέσα περιμένεις να περάσει η φωτιά και βγαίνεις μόλις μπορείς -αν μπορέσεις :-p Σε κάθε περίπτωση όπως έγραψα είναι _δυνατότητα_επιλογής_κατόπιν_εκτίμησης_ και όχι αυστηρή οδηγία. Προσωπικά εφόσον υπάρχει σπίτι θα έμενα μέσα στο σπίτι με κλειστά παντζούρια κλπ μέχρι να μπορώ να ξαναβγώ πριν μπει η φωτιά μέσα.

  @256 Από την στιγμή που η φωτιά μπήκε σε κατοικημένη περιοχή οι δυνατότητες των εναέριων (ακόμη και αν μπορούσαν να πετάξουν) είχαν τελειώσει. Το νερό που πέφτει από Canadair ή ακόμη και ελικόπτερα μπορεί να σκοτώσει όσους βρει (σπάει ακόμη και κορμούς δέντρων). Οπότε δεν ρίχνουν κοντά σε κόσμο. Από την στιγμή που και λόγω της κηλίδωσης και λόγω της ακανόνιστης πορείας λόγω των σπιτιών και των δρόμων δεν υπήρχε πλέον ένα συγκεκριμένο μέτωπο, ούτε τα εναέρια ούτε τα επίγεια μπορούσαν να κάνουν πολλά.

  Αυτόματη πυρόσβεση σε δάση (κάτι σα ποτιστικά;) δεν υπάρχει. Πληρωμένες υδατοδεξαμενές υπάρχουν αλλά όχι πολλές ή τουλάχιστον όχι σε πολλά μέρη, αλλά είναι μόνο για να ξαναγεμίζουν τα οχήματα όχι για άμεση πυρόσβεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκ των πραγμάτων δεν θα ήταν χρήσιμες, οι δυνάμεις ήταν αρκετές (υπάρχουν οχήματα που ο ρόλος τους είναι να ξαναγεμίζουν τα μεγάλα και μπορούσαν να πάρουν νερό από το δημοτικό δίκτυο.)

  @257, όπως γράφω δεν είναι κακή ιδέα να παραμείνεις μέσα, διαφωνώ ως προς την εκτίμηση του κόστους και διάρκειας αντιασφυξιογόνας μάσκας κατάλληλης ποιότητας για αυτή τη χρήση (θα πρέπει να δώσεις πάνω από 70 ευρώ για τη μάσκα + 25 ευρώ για το φίλτρο διάρκειας ~30 λεπτών που να κάνει για αυτό το είδος καπνού (το χειρότερο: πολλά σωματίδια που βουλώνουν το φίλτρο))

  Θεωρώ ότι όποιος δεν έχει τουλάχιστον ένα πυροσβεστήρα στο σπίτι κάνει τραγικό σφάλμα (δεν χρησιμεύει σε εξωτερική φωτιά βέβαια). Εγώ έχω δύο, σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού: αν πάρει φωτιά από την μια μεριά να έχω πρόσβαση στον άλλο. ΟΧΙ σε ντουλάπι. Δίπλα, και όχι μέσα στην κουζίνα (αν πάρει φωτιά η κουζίνα πως θα πάρεις τον πυροσβεστήρα;). Το να προσπαθήσεις να σταματήσεις μια φωτιά στο ξεκίνημά της είναι αυτονόητο. Συνηθίζουμε να λέμε ότι σε μια φωτιά το πρώτο λεπτό σβήνει με ένα ποτήρι, το δεύτερο με ένα κουβά, το πέμπτο θέλεις μια λίμνη. Έτσι κι αλλιώς ο πυροσβεστήρας έξι κιλών διαρκεί <10 δευτερόλεπτα. Αν δεν την έχεις σβήσει σε 10 δευτερόλεπτα μόνο τότε φύγε. (Και ξανά: ο πυροσβεστήρας δεν κάνει για να σβήνεις δέντρα.)

 293. sarant said

  292 Ευχαριστούμε αγαπητέ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: