Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στ’ αποκαΐδια

Posted by sarant στο 25 Ιουλίου, 2018


Κι ενώ ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι ανεβαίνει ολοένα, με τραγικότερην αποκορύφωση τους 26 αγκαλιασμένους στο οικόπεδο, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα -χώρια όσοι παραλοϊσμένοι ρίχτηκαν από το γκρεμό- το ιστολόγιο το δυσκολεύεται να γράψει για κάποιο άλλο θέμα, όμως δυσκολεύεται και να μη γράψει τίποτε.

Η φωτογραφία αριστερά είναι του Γιάννη Κέμμου από το Φέισμπουκ, παρμένη από το Πανόραμα της Κινέτας. «Σαν σκηνικό από ταινία του Αγγελόπουλου» σχολιάζει ο ίδιος. Κι η θάλασσα, που στάθηκε σωτήρια για εκατοντάδες κυνηγημένους από τις φλόγες, έστησε ωστόσο παγίδα σε μερικούς που, προσπαθώντας να φτάσουν στις σωτήριες βάρκες ή απλώς πανικοβλημένοι, ανοίχτηκαν πολύ και παρασύρθηκαν από τα δυνατά ρεύματα -θα ήταν ήδη και καταπονημένοι. Γιατί δεν έμεναν στα πατητά τους; Γιατί τα σωστικά σκάφη δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στην ακτή -και επειδή απέξω απ’ το χορό, όλα είναι πολύ πιο εύκολα.

(Εδώ υπάρχει μια εξήγηση για την τραγωδία στο Μάτι).

Οπότε, με φόντο τ’ αποκαΐδια, θα λεξιλογήσουμε και σήμερα σκαλίζοντας τις στάχτες. Ή μάλλον τη στάχτη, αυτή η λέξη μόνο θα μας απασχολήσει σήμερα.

Η στάχτη δεν είναι αρχαία λέξη -οι αρχαίοι τη λέγανε τέφρα, λέξη άλλωστε που έχει επιβιώσει στη σημερινή γλώσσα και διατηρείται σε ειδικές χρήσεις, όπως ας πούμε στην ηφαιστειακή τέφρα ή στο χρώμα το τεφρό ή στην τεφροδόχο όπου φυλάσσεται η τέφρα όσων νεκρών αποτεφρώνονται σε κρεματόριο -ή στον φοίνικα που παροιμιωδώς ξαναγεννιέται από την τέφρα του.

Αυτή την τέφρα οι παλαιοι, και δεν εννοώ μόνο τους αρχαίους αλλά και τους ανθρώπους μέχρι και τον περασμένο αιώνα, ιδίως μακριά από τα αστικά κέντρα και τις ευκολίες τους, αυτή την στάχτη την ανακάτευαν με νερό και φτιάχνανε αλισίβα ή σταχτόνερο, που το χρησιμοποιούσαν για το πλύσιμο των ρούχων -φαντάζει παράξενο, αλλά η στάχτη, που μουτζουρώνει τα ρούχα, αν ανακατευτεί με νερό τα καθαρίζει.

Αυτό το σταχτόνερο το είπανε «στακτή κονία», από το ρήμα στάζω και οι μεγάλοι Έλληνες γιατροί της ελληνιστικής εποχής και της ύστερης αρχαιότητας, ο Αέτιος, ο Γαληνός, ο Οριβάσιος και οι άλλοι, το χρησιμοποιούσαν σαν συστατικό σε χίλια δυο γιατροσόφια (Ὥστε ἐμέσαι ἀλύπως. … στακτῇ κονίᾳ χρῖε τὸ ἔσχατον ποτήριον).

Μέσα από μια πολύ διαδεδομένη και ενδιαφέρουσα γλωσσική διαδικασία (κάποτε αξίζει να της αφιερωθεί άρθρο), το ουσιαστικό μαράθηκε κι έπεσε και το επίθετο ουσιαστικοποιήθηκε: η στακτή λοιπόν. Και με ανέβασμα του τόνου και μετατόπιση της σημασίας, στάκτη πρώτα και στη συνέχεια στάχτη ονομάστηκε η τέφρα, ήδη από τα μεσαιωνικά χρόνια. Στο ερωτικό μυθιστόρημα του Καλλίμαχου και της Χρυσορρόης υπάρχει ο στίχος «Ἅψον πυράν, κατάκαψον, στάκτην λεπτὴν τὸ ποῖσε».

Λιωμένη ζάντα αυτοκινήτου, κάπου στο Μάτι, φωτογραφία του Στράτου Σαφιολέα

Η στάχτη έχει παρουσία σημαντική στη φρασεολογία μας -και επειδή είναι το θλιβερό απομεινάρι από μια καταστροφική πυρκαγιά αλλά και επειδή στα παλιά τα σπίτια -δηλαδή, και πάλι, ως τα μέσα του περασμένου αιώνα, ήταν παρούσα στο τζάκι.

Για κάτι που καταστράφηκε ολότελα, από πυρκαγιά ή και από άλλη αιτία, λέμε ότι «έγινε στάχτη», ενώ αν θέλουμε να το επιτείνουμε μπορεί να πούμε ότι κάτι έγινε «στάχτη και μπούρμπερη», μια έκφραση στην οποία έχουμε αφιερώσει άρθρο και που ήρθε πολύ πρόσφατα στην επικαιρότητα όταν η εταιρεία Burberry ανακοίνωσε πως κατέστρεψε απούλητα ρούχα της για να μη διατεθούν μισοτιμής και τρωθεί το γόητρό της.

Για κάποιον άτυχο ή ανίκανο, λέμε «μάλαμα πιάνει, στάχτη γίνεται», ενώ ίσως η πιο γνωστή έκφραση με τη στάχτη είναι η «του ρίχνω στάχτη στα μάτια», που σημαίνει προσπαθώ να παραπλανήσω κάποιον κρύβοντας τις πραγματικές μου προθέσεις, προσπαθώ με κινήσεις αντιπερισπασμού να τραβήξω αλλού την προσοχή του ώστε να μη διαγνώσει το σκοπό μου. Υπάρχει και ως σκόνη στα μάτια· αυτή η μορφή απαντά και στα γαλλικά (jeter de la poudre aux yeux)· οι ερανιστές του 17ου αι. θεωρούσαν αφετηρία της έκφρασης τους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, όπου ο προπορευόμενος δρομέας σήκωνε σκόνη στο στίβο, που έπεφτε στα μάτια των επομένων.

Από τις μισοξεχασμένες εκφράσεις με τη στάχτη, να σημειώσω την εξής: «δεν πιάνει το τζάκι του στάχτη», που λέγεται για άνθρωπο που διαρκώς μετακινείται και αλλάζει επάγγελμα ή κατοικία, που δεν στεριώνει πουθενά, κι έτσι το τζάκι του δεν προλαβαίνει να χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ώστε να πιάσει στάχτη.

Τα χωριάτικα τζάκια είχαν ένα κοίλωμα στο πίσω μέρος, όπου μαζευόταν η στάχτη -αυτό λεγόταν σταχτολόγος. Στα ημερολόγια του Κοτζιούλα η μητέρα του, μετά την αναγκαστική απραξία το βαρυχείμωνο, μόλις ανοίγει κάπως ο καιρός αρχίζει τις εξωτερικές δουλειές -βαρέθηκε «να φυλάει τον σταχτολόγο».

Η στάχτη έδωσε και το σταχτί χρώμα, που εκτοπίστηκε στη συνέχεια από το γκρι ή γκρίζο.

Στην Παλαιά Διαθήκη ως έκφραση πένθους ρίχνουν στάχτη πάνω στο κεφάλι τους.

Και υπάρχει βέβαια και το γνωστό τραγούδι, Μη σκαλίζεις τη στάχτη για ν’ ανάψεις φωτιά, όπως και κάμποσα άλλα -μα δεν έχω σήμερα διάθεση για τραγούδια, ακόμα κι αν δεν είναι χαρούμενα. Αν θέλετε, βάλτε στα σχόλια.

 

 

Advertisement

239 Σχόλια προς “Στ’ αποκαΐδια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Στάχτη και θυμήθηκα την αλυσίβα για τη μπουγάδα

 2. «στάχτη και μπούρμπερη», … ήρθε πολύ πρόσφατα στην επικαιρότητα όταν η εταιρεία Burberry ανακοίνωσε πως κατέστρεψε απούλητα ρούχα της για να μη διατεθούν μισοτιμής και τρωθεί το γόητρό της.

  Έγινε
  Burnberry…

 3. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Φωτό λιωμένης ζάντας αυτοκινήτου, του Στράτου Σαφιολέα
  Σημείο τήξης αλουμινίου: 660,3 °C
  (του καθαρού, η ζάντα είναι κράμα περιέχον και νικέλιο, οπότε το θ τήξης τσιμπάει καμιά δεκάδα παραπάνω)

 4. leonicos said

  αυτή την στάχτη την ανακάτευαν με νερό και φτιάχνανε αλισίβα ή σταχτόνερο,

  Μια μικρή διόρθωση, διότι το έχω δει στις Κουκοβάουνες του 50, ως φτηνή παραλλαγή του σαπουνιύ, που τότε ήταν πράσινο, τεραστιο και δυσκολο στον χειρισμο του.

  Η αλισίβα γίνεται με στάχτη και κάποιο λίπος. Η στάχτη έχει τη σόδα. Δηλαδή πρόκειται για μαι αρχεγονη μορφή σαπουνιού

 5. leonicos said

  Στη φωτογραφία του Γς φαίνεται η πλύστρα, το ξύλινο με τις ρίγες πάνω στο οποίο έτριβαν τα ρούχα.

  Όχι, ο Γς δεν έβαλε τη φάτσα του να πλένει

 6. leonicos said

  Γιατί αλυσίβα και όχι αλισίβα;

  πόθεν το υ το ψιλόν;

 7. leonicos said

  τὸ ποῖσε

  μάλλον λάθος το οι. Αν είναι από το επιπάσω,

  Στην Αρτοτίνα του 1974, έλεγα ακόμα ‘να πάρεις κρέμα να πασίσεις τα χειλάκια σου που έσκασαν’

  Επιβίωση του επιπάσω. Σε μας, νομίζω, έχει εντελώς χαθεί το θέμα, ακόμα και το επίπασμα, = κρέμα δεν εικράτησε.

 8. leonicos said

  ώστε να μη διαγνώσει το σκοπό μου

  διαβλέψει, διίδει, μαντέψει, αντιληφθεί

  ίσως επαγγελματική ευαισθησία

 9. Γς said

  5:
  >Όχι, ο Γς δεν έβαλε τη φάτσα του να πλένει

  Ούτε το μπουγαδοκόφινο [της θειας σου]

 10. Γς said

  6:
  γράφεται κι έτσι

 11. leonicos said

  Στην Παλαιά Διαθήκη ως έκφραση πένθους ρίχνουν στάχτη πάνω στο κεφάλι τους

  και περιβάλλονται με σάκκο

  έκφραση πένθους (π.χ. ο Ιακώβ όταν ληροφορήθηκε τον δήθεν θάντο του ιωσήφ) και μεταμέλειας (π.ζ=χ. οι Νινεβίτες, όταν τους προειδοποίησε ο Ιωνάς και απέφυγαν την καταστροφή)

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 το ποίσε = ποίησέ το.

 13. leonicos said

  Μπραβο, ρε Γς!

  Πού το θυμήθηκες; Ήταν και το μπουγαδοκόφινο, η πανέρι

  Μόνο που η θειά μου δεν έμενε στις Κουκουβάουνες

 14. Γς said

 15. Πάνος με πεζά said

  Τραγούδι, ε; ας βάλουμε ένα τραγούδι, γιατί για να γράψουμε, άστο…

 16. leonicos said

  @ 12 σαφώς κι αυτό παίζει

 17. Στέλιος said

  Καλημέρα. «Μη σκαλίζεις τη στάχτη να ξανάβρεις φωτιά» http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=9709

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιώργης Παυλόπουλος

  Ἡ Στάχτη

  Φύσαγε ὁ ἀγέρας
  ἀνέβαζε τὴ στάχτη τους
  τὴν πήγαινε στὸν οὐρανὸ
  φοβόταν ἐκείνη φοβόταν
  οὐὰ φοβιτσιάρα τῆς φώναζε.

  Πάψε τρελέ του ἔλεγε
  δὲν εἴμαστε πιὰ στὴ γῆ
  δὲν ἔχουμε πιὰ δέρμα
  δὲν ἔχουμε μαλλιὰ
  δὲν ἔχουμε μήτε μάτια.

  Γίναμε στάχτη τῆς ἔλεγε
  ὅμως μὲ βλέπεις καὶ σὲ βλέπω
  καὶ μένει ἀκόμα ἡ ἀγάπη
  ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ γίνει στάχτη
  καὶ μένει ἀκόμα ἡ ἀγάπη.

  Εἶμαι ἡ στάχτη σου τοῦ ἔλεγε
  καὶ εἶσαι ἡ στάχτη μου
  μὰ ποῦ ἀνεβαίνουμε ποῦ πᾶμε
  κι ὅλο φυσάει κι ὅλο σὲ χάνω
  οὐὰ φοβιτσιάρα τῆς φώναζε.

  Πάψε τρελέ του ἔλεγε.

 19. Jimakos said

  Σχετικά με την αλισίβα… Όποιος έχει δει την ταινία Fight Club (που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Chuck Palahniuk), υπάρχει μια σκηνή όπου ο χαρακτήρας του Μπραντ Πιτ εξηγεί πως οι αρχαίοι λαοί είχαν καταλάβει πως ο συνδυασμός τέφρας και νερού καθαρίζει τα ρούχα, λόγω του ότι έπεφταν / έριχναν τις στάχτες των νεκρών τους στα ποτάμια (ή κάπως έτσι τέλος πάντων). Δεν ξέρω αν έχει ιστορική βάση αυτό, ας μας πουν οι ειδικοί του ιστολογίου, πάντως μου’χε κάνει εντύπωση σαν ίνφο.

 20. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Γιατί ένα άρθρο αφιερωμένο στη λέξη «στάχτη» έχει τίτλο «στ’ αποκαΐδια»; Σκέψου Νίκο και τους αναζητητές του μέλλοντος…

  @Λεώ:

  Στην Κάρπαθο η αλυσίβα λέγεται αλουσιά. Αυτό λοιπόν το ου θα προέρχεται προφανώς από αρχαίο υ, άρα γι’ αυτό αλυσίβα με υ. (Αυτά χωρίς να έχω κοιτάξει την ετυμολογία, κάτι που γίνεται εύκολα).

  Και μάλλον πρέπει να λένε και τη σκέτη στάχτη αλουσιά, γιατί θυμάμαι να αναφέρουν ότι βάζουν αλουσιά στη μουστελευριά. Φαντάζεσαι τι φαντάζεται όποιος δεν ξέρει τη λέξη…

  Ας καταγγείλω επ’ ευκαιρία κι αυτή την παράλειψη του ρέκτη κυρίου Σαραντάκου. Γιατί μας το αποκρύπτει, ότι βάζουν στάχτη στη μουσταλευριά; (…, αγράμματοι κρετίνοι κλπ., μην προκληθώ και αποκαλύψω το μεσημέρι…)

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μοιραζόμαστε τον πόνο σας».
  http://www.sport-fm.gr/article/epikairotita/prwtoselido-tourkikis-efimeridas-sta-ellinika-pic/3538997

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επιτέλους, μια αντίδραση στη μισανθρωπία του παπαχωροφύλακα:
  http://www.sport-fm.gr/article/epikairotita/epithesi-anthimou-ston-ambrosio-o-atheos-prwthupourgos-milise-me-perissoteri-anthrwpia-apo-esas/3538978

 23. Πέπε said

  @20 (δικό μου):

  > > Αυτά χωρίς να έχω κοιτάξει την ετυμολογία, κάτι που γίνεται εύκολα

  Και τώρα που την κοίταξα, βλέπω ότι το -υ- είναι τελείως αδικαιολόγητο. Ιταλ. lisciva (λισhίβα).
  Άρα, το μεν -υ- στην αλυσίβα είναι λάθος εκ παραδρομής από την αλυσίδα, το δε -ου- στην καρπάθικη λέξη θα έχει κάποια ειδική εξήγηση.

 24. ΓιώργοςΜ said

  Ίσως έχει γραφτεί στο προηγούμενο άρθρο, αλλα μιας και αναφέρθηκε: Στο μπουγαδοκόφινο στοιβάζονταν με προσοχή τα ασπρόρουχα, κι ανάμεσά τους πασπάλιζαν στάχτη ανά ορισμένες στρώσεις, συνήθως μέσα σε κομμάτι από παλιό σεντόνι. Στη συνέχεια, έριχναν στο κοφίνι βραστό νερό, που διέβρεχε (σωστή η αύξηση; 🙂 )τα ρούχα και τα καθάριζε.

 25. Γς said

  14:

  Ντάξει, στάχτη στον αέρα την λες και σκόνη

  Σασν τότε το 1979 πάνω σε μια πυραυλάκατο του ΠΝ στο Σαρωνικό.

  Τα επίκαιρα της εποχής σταματούν τάχα μου τυχαία την στιγμή που η πιανίστα Βάσω Δερμετζή ετοιμάζεται να σκορπίσει την στάχτη της Μαρίας Κάλλας στην θάλασσα.
  Αυτό που δεν έδειξαν ήταν ότι ο αέρας της την έφερε κατάφατσα και έντρομη το έβαλε στα πόδια…

  Την Ντίβα μας την αντέγραφε και μια άλλη. Μια Τουρκάλα. «La Diva Turca». Η τελευταία Ντίβα του 20ου αιώνα.
  Την θαύμαζε αλλά πρέπει να την ζήλευε κιόλας. Κι αυτής η στάχτη σκορπίστηκε στο Βόσπορο.

 26. spiral architect 🇰🇵 said

  Μα, στο Μάτι για γαμήλιο ταξίδι;
  Ας ευχηθούμε να έχασε το κινητό του και με αυτούς που συνεννοήθηκε να μην ήξεραν αγγλικά.
  (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι)

 27. 7,12.
  «Ποίσον με έναν γκαϊβέ» λένε οι Πόντιοι (φτιάξε μου ένα καφέ)

 28. sarant said

  18 Μπράβο!

  23 Τα είπες εσύ 🙂

  26 Έλα ντε….

 29. B. said

  20, 23: Και στην Ικαρία αλουσά.

 30. Για κάθε καταστροφή (σεισμός, φωτιά, πλυμμύρα κλπ) έχει αναπτυχθεί από τα ΜΜΕ ένα ειδικό λεξιλόγιο, με κάποιες λέξεις ή εκφράσεις κοινές. πχ. βιβλική καταστροφή. Θα είχε ίσως ενδιαφέρον κάποια στιγμη να τις επισημαίναμε.

 31. … σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα …

  Στην κυριολεξία…

 32. Καλημέρα.

  Το άρθρο που παραθέτετε με την εξήγηση για την τραγωδία, υπάρχει ενυπόγραφο εδώ https://www.tribune.gr/greece/news/article/488633/pos-to-mati-egine-pagida-thanatoy-enas-oikismos-mesa-sta-peyka-dichos-diexodoys-diafygis.html

  Δεν ξέρω ποιο είναι το πρωτότυπο, απλά το αναφέρω.

 33. … ο προπορευόμενος δρομέας σήκωνε σκόνη στο στίβο, που έπεφτε στα μάτια των επομένων. …

  Υπάρχει και το σύγχρονο
  «Φάε τη σκόνη μου»
  όταν κομπάζει ο προπορευόμενος.

 34. Γς said

  26:

  >Μα, στο Μάτι για γαμήλιο ταξίδι;

  Κι ήταν η Ειρήνη κουμπάρα σ ένα γάμο στο Μάτι
  [Το πρωί ρώτησα στο ΦΒ την νύφη αν ζουν και τι έγινε το σπίτι. -Καλά είμαστε Γιάννη και το σπίτι σώθηκε. -Αντε καλή γονική παροχή. Εχουν μεγαλώσει πια και τα παιδιά]

  Μετά το γάμο λοιπόν φύγαμε μαζί με μια φίλη της για να πάμε στο γαμήλιο τραπέζι κάτω στην Αθήνα.
  Πολύ γκιουζέλ η φιλενάδα της, αλλά εγώ σεμνός. Ούτε στο καθρεφτάκι δεν την μπάνιζα. Μόνο που της μιλούσα που και που.

  -Πως σου φάνηκε η νύφη. στην διασταύρωση της Ραφήνας. Δεν μου απάντησε.

  -Την είχα φοιτήτρια. Και τον άντρα της. Στο Πικέρμι. Πάλι μ έγραψε; Δεν το σχολίασε.

  -Μήπως ζεσταίνεσαι ν ανάψω το κλιματιστικό; Στην Παλλήνη. Πάλι καμιά απάντηση

  Και στην Αγία Παρασκευή η Ειρήνη:

  -Ρε συ. Δεν την πήρα με!

 35. Γς said

  πήραμε

 36. 4,
  Έτσι είναι, και, αν μού επιτραπεί να συμπληρώσω λίγο όπως τα θυμάμαι από τον Σάνδρη στο ΕΜΠ πριν κοντά 40 χρόνια:

  Τα λίπη (εστέρες της γλυκερίνης) σε όξινο υδατικό διάλυμα υδρολύονται (το αντίστροφο της εστεροποίησης), σε αλκαλικό σαπωνοποιούνται. Η στάχτη (ποτάσα από το κάλιο) κάνει το διάλυμα αλκαλικό για σαπωνοποιήση, εξ ου οι απορρυπαντικές ιδιότητες.
  (Είμαι σίγουρος πως υπάρχει άπειρο υλικό στο ίντερνετ για έλεγχο των παραπάνω.)

 37. nikiplos said

  Κι ένα από τα καλύτερα που διάβασα σχετικά με το τραγικό συμβάν στην Αργυρή Ακτή…
  https://www.thegreekcloud.com/opinions/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%8D%CF%80%CF%89%CE%BC%CE%B1/

 38. Babis said

  #3
  Για να το παίξω λίγο CSI,

  Το κέντρο της ζάντας δεν έχει λιώσει επειδή ακουμπάει στο σιδερένιο κέντρο του τροχού που προφανώς η θερμοκρασία του ήταν χαμηλότερη από του 670C. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η θερμοκρασία της φλόγας ήταν σίγουρα πάνω από 670C αλλά όχι πολύ γιατί τότε θα είχε θερμάνει και το κέντρο του τροχού, ίσως κάπου μεταξύ 700C και 800C. Από την άλλη μεριά η θερμοκρασία του αέρα ήταν σίγουρα κάτω από τους 670C αλλά όχι πολύ γιατί τότε δεν θα κατάφερνε η ανοιχτή φλόγα ( σε αντίθεση με την φλόγα που είναι μέσα σε ένα κλίβανο) να θερμάνει αρκετά το αλουμίνιο, ίσως κάπου μεταξύ 400 και 500.

 39. Πάνος με πεζά said

  Ξέρω από παλιά και τη λέξη «σποδός», που δεν αναφέρθηκε.
  Έχει, λέει, δύο ερμηνείες : α) τη στάχτη από την καύση νεκρού, και β) την ηφαιστειακή τέφρα.

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  @38: NCIS

 41. gpoint said

  Εκτός από μπουγαδοκόφινο λέγεται και κοφινομπούγαδο…

  Τις εισπράξεις ο ΠΑΟΚ ((με εντολή Σαββίδη) ένα μύριο ο Μαρινάκης όχι ο ΟΣΦΠ…για να εκπέσει από την φορολογική δήλωσή του ή η ομάδα είναι αυτός ;

  αυτό με την υπερπροσφορά ρούχων, τροφίμων και νερών (που ζήτησαν να σταματήσει για να γίνει διαχειρήσιμη) μου θύμισε τα κεράκια που ανάβουμε να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας…

  σκαλίστε τη φωτιά από κάτω…φέρτε μου τις τροφές και τα ποτά (Δικαιόπολις)

 42. Babis said

  #40
  Δεν μου μοιάζει η φωτογραφία 😛

 43. spiral architect 🇰🇵 said

  Διάφοροι μουσικοί σταθμοί που ακούω τώρα ιντερνετικά, κόβουν τη ροή τους και βάζουν αναζητήσεις αγνοούμενων από το Μάτι. Θυμήθηκα τα νιάτα μου στο ραδιόφωνο μεσαίων τα μεσημέρια, μόνο που στις τότε αναζητήσεις είχαν περάσει τρεις δεκαετίες από τον πόλεμο. 😐

 44. sarant said

  32 Και το άρθρο που παραθέτω εγώ είναι ενυπόγραφο -υπογράφεται από συλλογικότητα, μια παράταξη μηχανικών. Φοβάμαι ότι ο «συγγραφέας» του άρθρου όπου παραπέμπετε εσείς έκανε απλή κοπιπάστη και έβαλε και το… βιογραφικό του. Λογοκλοπή μού μυρίζει.

 45. sarant said

  43 Και από το 1922 είχε αγνοούμενους στις αναζητήσεις του ερυθρού σταυρού που πρόλαβα εγώ.

 46. 20 και στα μελομακάρονα η αλισίβα. Απο το ιταλ. lisciva βγαίνει λέει η λέξη: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%B2%CE%B1&dq=

  37 Νίκιπλε, ωραίος πάντα ο Ολντ. Ένας άλλος γνωστός απ’ τα παλιά: https://amancalledkkmoiris.com/2018/07/24/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%82/

 47. spiral architect 🇰🇵 said

  @45: Σωστά, είχε γίνει και ταινία με τον Ξανθόπουλο.

 48. loukretia50 said

  «Mας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχθείτε.
  Yποταχθήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.»

  «Mας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε.
  Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη. »

  «Mας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.
  Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη ..
  Bρήκαμε τη στάχτη.»

  «Mένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας
  Τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα »

  Γιώργος Σεφέρης

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν πειράζει, ρε Τζι, ας μην το κάνει απ’ την καρδιά του ο Μαρινάκης όπως οι ψυχοπονιάρηδες οι μπαοκτσήδες. Σημασία έχει που αυτά τα λεφτά θα βοηθήσουν κόσμο. Και καλύτερα να υπάρχει υπερπροσφορά βοήθειας, σε σημείο που να μην είναι διαχειρίσιμη, παρά γαϊδουριά και αδιαφορία. Τα κίνητρα του καθενός είναι δικιά του υπόθεση, σημασία έχει η αλληλεγγύη.

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε και τη λέξη σποδός (η σποδός, της σποδού,…) για την τέφρα από το κάψιμο των νεκρών αλλά και για την ηφαιστειακή τέφρα.

  Οι απορρυπαντικές ιδιότητες της αλισίβας πως προκύπτουν; Οι χημικοί του ιστολογίου ας μας διαφωτίσουν.

  ( «Χρησιμοποιώντας την αλισίβα στο πλύσιμο, έβγαινε ένα πουκάμισο…άσπρο σαν χαρτί. Τα μάλλινα όχι μόνο τα καθάριζε πολύ καλά αλλά τα έκανα και πολύ…αφράτα»
  Πληροφορίες… φρέσκες από τη μάνα μου ετών 92.
  Εγώ: Δηλαδή τι ακριβώς κάνατε;
  -Παίρναμε τη στάχτη, την κοσκινίζαμε και την βράζαμε. Κατακαθόταν στον πάτο του καζανιού και παίρναμε το νερό για τη σκάφη όπου τρίβαμε μετά με αυτό τα ρούχα για να πλυθούν. Κάποιες γυναίκες είχαν την ιδέα να την βάλουν σε ένα πάνινο σακουλάκι και το έβαζαν κατόπιν στο νερό για να βράσει.

  Εγώ: Και με τη μουσταλευριά τι ακριβώς κάνατε;
  -Παίρναμε τον μούστο , τον βράζαμε με την στάχτη και τον βράζαμε για να «λαγαρίσει» (= να γίνει διαυγής) και να τον χρησιμοποιήσουμε στην παρασκευή μουσταλευριάς και των σουμπεκιών (=σουτζουκιών με καρύδια) ).

 51. Παναγιώτης Κ. said

  @36. Πρέπει να αποκτήσουμε την καλή συνήθεια του refresh! 🙂

 52. Παναγιώτης Κ. said

  @39. Όπως στο 51… 🙂

 53. loukretia50 said

  -Μιχάλης Γκανάς, «Το μπλε που σε τυλίγει»

  Το μπλε που σε τυλίγει
  είναι η στάχτη
  του καμένου χρόνου.
  Φυσάει ένας αέρας,
  φέρνει φωτογραφίες και τετράδια.
  Από τα κάτω χρόνια.
  Εδώ γελάς, εδώ σωπαίνεις,
  εδώ σας πήρανε με φλας
  φοράς το μαύρο φωτοστέφανο.

  Το μπλε που σε τυλίγει
  είναι το φως
  που εκτοπίζει ο θάνατος.
  Κανένας δεν το βλέπει.
  Κι όμως υπάρχει
  και πληθαίνει «

 54. Avonidas said

  Καλημερα, οθντκ.

  οι αρχαίοι τη λέγανε τέφρα, λέξη άλλωστε που έχει επιβιώσει στη σημερινή γλώσσα και διατηρείται σε ειδικές χρήσεις, όπως ας πούμε στην ηφαιστειακή τέφρα ή στο χρώμα το τεφρό ή στην τεφροδόχο όπου φυλάσσεται η τέφρα όσων νεκρών αποτεφρώνονται σε κρεματόριο -ή στον φοίνικα που παροιμιωδώς ξαναγεννιέται από την τέφρα του.

  Ή στο «Ελλάς ή τέφρα» των ακροδεξιών.

  Ελλάς, η τέφρα 😢

 55. Ιερόδουλος said

  18 Γιάννης Κουβάτσος. Καταπληκτικό το ποίημα του Παυλόπουλου

  20 Πέπε
  Λοιπόν θυμάμαι μια γιαγιά που έβαζε στάχτη στη μουσταλευριά. Ισως και η μάνα μου, κάποτε. Τι μου θύμισες!

  33 Mιχάλη Νικολάου,
  «φάει τη σκόνη μου»έλεγες στους συμμαθητές σου, όταν ήσουν πιτσιρίκι;
  Και σε μια άλλη έκφραση, αυτός «νίκησε ακονητί» (α στερητικό +κονίω, λατινικά sine pulvere”) δηλαδή χωρίς κόπο, χωρίς να σηκωθεί σκόνη, νίκησε εύκολα!

  39 «Εγώ δε ειμί, γη και σποδός»

  46 Δύτη, καλέ, πώς ξεχάσαμε την αλισίβα στα μελομακάρονα! Έτσι τα έφτιαχνε μια γνωστή μου γιαγιά
  Και μετά , όταν τοίμαζε για τα Χριστούγεννα και τους κουραμπιέδες, τους «μπούχιζε», φτύνοντας το ανθόνερο πάνω τους με το στόμα της…ω ναι… (ελλείψει ειδικού σκεύους ) ώστε να πάρουν το έξτρα άρωμα!

  48 Loukretia,
  πώς τα κατάφερε ο Σεφέρης και δεν κρεμάστηκε γράφοντας τέτοια τραγούδια;

  49 Γιάννης Κουβάτσος , συμφωνώ!

  50 Παναγιώτης Κ. και σουτζούκια με στάχτη; Αμ γι αυτό, τους τρέλαιναν τους άντρες με τα φαγιά τους, οι παλιές νοικοκυράδες!

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αν πέρναγε από το χέρι μου θα έστηνα το άγαλμα της πλύστρας στη πάνω πλατεία. Αυτοί δεν το χρειάζονται. Θα χρειαστούν, όμως, οι επόμενες γενεές ένα μέρος που να αξίζει τον κόπο , για την κατάθεση των στεφάνων.»
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://dikaex.blogspot.com/2012/10/blog-post.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwjQ-cLc7rncAhUGKlAKHTHTA0c4ChAWMAR6BAgEEAE&usg=AOvVaw2CSPMbdWWcSD-kLFFA1P3c

 57. Παναγιώτης Κ. said

  @Sarant
  Το λέμε και διαφορετικά: «διαμάντια πιάνει κάρβουνο γίνονται».

  Σταχτολόγο ονομάζει το πίσω μέρος του τζακιού ο Κοτζιούλας.
  Μήπως αναφέρει το πριν τη φωτιά μέρος του τζακιού; Στα μέρη μας το λέμε βάτρα.

 58. dryhammer said

  αλουσιά και (λιγότερο, αλλά όχι καθόλου) αλισίβα λεγόταν και στη Χίο, με όλες τις παραπάνω χρήσεις, συν κάποια γλυκά του κουταλιού.

 59. sarant said

  32-44 Λάθος έκανα. Η Συσπείρωση αναδημοσιεύει τον Μυτιληναίο.

  57 Κοίλωμα είναι, συνήθως στο πίσω μέρος.

 60. loukretia50 said

  I am tired.
  I am tired of speech and of action.
  If you should meet me upon the
  street do not question me for
  I can tell you only my name
  and the name of the town I was
  born in–but that is enough.
  It does not matter whether tomorrow
  arrives anymore. If there is
  only this night and after it is
  morning it will not matter now.

  I am tired. I am tired of speech
  and of action. In the heart of me
  you will find a tiny handful of
  dust. Take it and blow it out
  upon the wind. Let the wind have
  it and it will find its way home.
  Tennessee Williams

 61. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  Χθες, ήταν και η επέτειος της Δημοκρατίας. Όμως, που όρεξη για πανηγυρισμούς. Έχουμε την άνοδο που, δυστυχώς, παρατηρείται με την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» (αλήθεια, εκείνη η Δίκη πότε θα ολοκληρωθεί;). Είχαμε και την προχθεσινή καταστροφή. Πρόκειται για την πιο φονική πυρκαϊά του εικοστού πρώτου στην Ευρώπη.

 62. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.com/2011/01/4.html ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Ητοι τό ΤΕΕ μέσω τού Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ώς όργανισμός διαλύσεως τής Ελλάδος) Καί τί μπορεί νά άλλάξει , πρός όφελος τού περιβάλλοντος καί τού κόσμου.

 63. cronopiusa said

 64. Γς said

  45:
  >και από το 1922 είχε αγνοούμενους στις αναζητήσεις του ερυθρού σταυρού που πρόλαβα εγώ.

  χωρίς και

  από το 1922 είχε αγνοούμενους στις αναζητήσεις του ερυθρού σταυρού που πρόλαβα εγώ.

 65. κι ας μην μπερδεύουμε τη σκόνη με τη στάχτη…

 66. ΣΠ said

  Η στάχτη – Μίλτος Σαχτούρης

  Η στάχτη που μένει
  το χιόνι που λιώνει
  ένα μικρό άσπρο χέρι
  διωγμένο
  που παγώνει

  τα δάση ψηλά με τις φωτιές
  τα δάση που καίγονται

  τα όνειρά μου.

 67. sarant said

  64 στις αναζητήσεις του ερυθρού σταυρού που πρόλαβα εγώ είχε αγνοούμενους (από τον πόλεμο, που είπε ο Σπάιραλ) και από το 1922

 68. loukretia50 said

  65. Nα μην ξεφεύγουμε από το γράμμα του νόμου… το ξημέρωμα άλλωστε αργεί..

  «Αχ! η ζωή μας!…..που χάθηκε στη σκόνη…»

 69. cronopiusa said

  Ανακηρύξτε τις καμένες εκτάσεις ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ: Κάντε τη στάχτη, δάσος!

 70. Πάνος με πεζά said

  Επειδή πολλά γράφονται και για το οδικό δίκτυο τέτοιων περιοχών, που συνήθως είναι με στενούς και δαιδαλώδεις δρόμους, χωρίς καμιά μελέτη και προσβασιμότητα, είναι πράγματι η κύρια αιτία για τέτοιες καταστροφές. Αλλά να σημειώσω το εξής :
  Όταν δημιουργήθηκε το Ντράφι, τη δεκαετία του 90, στήθηκε εξαρχής με φαρδιούς (μέχρι υπερβολής) ασφαλτοστρωμένους δρόμους, σωστά μελετημένους κατά το δυνατόν, βάσει και της τοπογραφικής διαμόρφωσης της περιοχής, με ρείρθα, καμπύλες, επικλίσεις, «κούκλα» με λίγα λόγια.
  Ωστόσο το Ντράφι εκεί κατά το 98-00 κάηκε ολοσχερώς. Ξέρετε γιατί; Γιατί όλο αυτό το δίκτυο «κούμπωνε» με τέσσερις αστείες προσβάσεις από τις όμορες περιοχές, μία με τα Καλίσια Πεντέλης, μία με την Παλλήνη στα εκπαιδευτήρια Κωστέα, και δύο με το Πικέρμι (Άγιο Σπυρίδωνα και Διώνη). Όσοι ξέρουν την περιοχή και έχουν περάσει από αυτούς τους δρόμους, καταλαβαίνουν γιατί τους λέω αστείους.
  Αποτέλεσμα; Τα μέσα καθυστέρησαν ή δεν έφτασαν ποτέ, και όλο το πράσινο της περιοχής χάθηκε. Δεν το κράτησε ούτε η φαρδιά άσφαλτος των 25 και των 30 μέτρων πλάτους… Ευτυχώς τότε ακόμα δεν υπήρχαν ούτε τόσες κατοικίες, ούτε τόσοι κάτοικοι – άλλο θέμα αυτό, οι άδειες βίλλες. Όταν ο αριθμός οικιών δε συνάδει με τον αριθμό κατοίκων. Όταν τα σπίτια κατοικούνται λίγο, και μένουν απεριποίητα…
  Μόλις φέτος το Ντράφι απέκτησε μια σοβαρή πρόσβαση, από το (πρώην) Alex Pack της Μαραθώνος, Κι αυτό έγινε γιατί ο κεντρικός δρόμος (Αχαιών) είχε υποστεί μια κατολίσθιση (όχι τώρα, πέντε χρόνια πριν), και όταν βρέθηκαν κάποιοι πόροι, μέσα στην αποκατάσταση συμπεριλήφθηκε κι αυτή η πρόσβαση…

 71. Παναγιώτη Κ. (50), μας το εξήγησε ο Μιχάλης Νικολάου στο 36. Η στάχτη των ξύλων περιέχει ανθρακικό κάλι (ποτάσα < αγγλ. pot ash = στάχτη τσουκαλιού) και των φυκιών ανθρακικό νάτριο (σόδα), οπότε στο νερό δίνει ακάθαρτο διάλυμα ανθρακικού καλίου ή νατρίου αντιστοίχως. Επειδή το ανθρακικό οξύ είναι ασθενές, τα διαλύματα αυτά είναι εντόνως αλκαλικά, κι έτσι υδρολύουν (διασπούν) τα λίπη που βρίσκονται πάνω στα ρούχα και διευκολύνουν την απομάκρυνση τους με το πλύσιμο.
  Εκτός από το ιταλ. lisciva, που μας έδωσε την αλισίβα, από το λατ. lixivia προέρχεται και το γαλλ. lessive, που στην κοινή γλώσσα σημαίνει απλώς μπουγάδα (faire la lessive = βάζω πλύση).
  Στην ίδια συνάρτηση, ας θυμηθούμε και τους μάλλον απαρχαιωμένου χημικούς όρους καλίρρυμα και νατρόρρυμα, μάλλον μετάφραση του γερμ. Kali- και Natronlauge. Δεν ξέρω αν είπε κανείς ποτέ στα ελληνικά αιμόρρυμα το Blutlauge, ακάθαρτο διάλυμα σιδηροκυανιούχου καλίου που παρασκευάζεται με βράσιμο αίματος και άλλων παραπροϊόντων σφαγείου μαζί με ποτάσα και ρινίσματα σιδήρου.

 72. sarant said

  71 Δεν θυμάμαι να γνώρισα τους απαρχαιωμένους χημικούς όρους που αναφέρεις.

 73. cronopiusa said

  Η Στάχτη και οι χρήσεις της!

  Φτιάχνω το δικό μου σαπούνι, από λάδι ελιάς και στάχτη!

 74. spiral architect 🇰🇵 said

  Μπρρ! 😱

 75. ΣΠ said

  Ο Μότσαρτ – Μίλτος Σαχτούρης

  Ο ΜΟΤΣΑΡΤ μ’ ένα μαύρο σκύλο τριγυρίζει τα καμένα σπίτια· ψάχνει κει μέσα στην καυτή τέφρα και την καρβουνίλα.
  Σε μερικές γωνιές δεν έχουν ακόμη σβήσει οι φωτιές…

  —ΠΑΡΑΞΕΝΟ —λέει— ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΙΑ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ…

 76. gpoint said

  # 63

  Πίστεψέ με, δεν έχουν ιδέα από γάτες !

 77. Ατακαμα said

  Ίσως είναι λίγο out of time Που λεμε να λεξιλογούμε για τα καμμένα με 80 τοσους νεκρούς από τη φωτιά. Όχι ότι αλλάξει και κάτι δηλαδή απλά μπορεί να είναι και λίγο μακάβριο

 78. loukretia50 said

  77.
  Η επισήμανσή σας είναι σωστή, και σίγουρα απασχόλησε πολλούς.
  Αλλά ειλικρινά, αν δε μπορείτε να δράσετε άμεσα για να βοηθήσετε, κρίνετε πιο εποικοδομητικό το «κλειστό λόγω πένθους» από μια ανταλλαγή απόψεων σε μια σπάνια – ατμόσφαιρα σύμπνοιας και επιλεγμένες αφιερώσεις ?

 79. spiral architect 🇰🇵 said

  @77: Και να σκεφτεί κανείς ότι στις πυρκαγιές του ’07 είχαμε 64 νεκρούς ενώ τώρα 80τόσους and still counting.
  Η ζωή συνεχίζεται, αλλά πρόοδο δεν βλέπουμε. :/

 80. spiral architect 🇰🇵 said

  Αποκαΐδια και σπασμένα ξύλα αλιευτικών καϊκιών σαν κι αυτά που προχθές έσωζαν τον κοσμάκη από τη θάλασσα που είχαν καταφύγει.
  Γαμώ τον «πολιτισμό» σας!

 81. 79: θυμάμαι τον αριθμό 77 για τα θύματα του 2007, αλλά πόση σημασία έχει…

 82. gpoint said

  Η μουσική συνεισφορά, το ταιριαστό τραγούδι…

 83. sarant said

  77-78 Βάσιμη ερώτηση και βάσιμη απάντηση. Άλλη φορά μπορεί να έβαζα το Κλειστόν λόγω πένθους.

 84. Ατακαμα said

  Δεν είναι η ανάρτηση άρθρου που ίσως δεν «ταιριάζει» αλλά το περιεχόμενο του άρθρου. Σίγουρα η ανταλλαγή απόψεων είναι εποικοδομητική.

 85. loukretia50 said

  ‘Ashes to ashes, dust to dust!’ by Alfred Castner King
  Is there a Death? Pale forms of men
  To formless clay resolve again;
  Sarcophagus of graven stone,
  Nor solitary grave, unknown,
  Mausoleum, or funeral burn,
  No answer to our cries return;
  Nor silent lips disclose their trust;
  ‘Ashes to ashes, dust to dust!’

  Is there a Death? All forms of clay
  Successively shall pass away;
  But, as the joyous days of spring
  Witness the glad awakening
  Of nature’s forces, may not men,
  In some due season, rise again?
  Then why this calm, inherent trust,
  If «ashes to ashes, dust to dust?»

 86. Πέπε said

  @83, 84 κλπ.:

  Μπορεί να είναι λίγο μακάβριο, αλλά σε μια μέρα με τέτοια νέα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν συνειρμικώς μακάβρια. Ασεβές πάντως δεν είναι.

  Από την άλλη, αν π.χ. λεξιλογούσαμε για το καρπούζι, μπορεί σε κάποιους να φαινόταν αναίσθητο, ενώ άλλοι θα αντέτειναν «μα δεν μπορούμε επί 24ώρου βάσεως να συζητάμε για την πυρκαγιά».

 87. Γιάννης Ιατρού said

  Κι έπιασε μια πολύ ξεγυρισμένη μπόρα προ λίγων λεπτών, καταρράκτες από τον ουρανό. Καλό για το σβήσιμο της φωτιάς, αλλά σκέφτομαι και τους άμοιρους που έχουν καεί οι στέγες των σπιτιών τους, τώρα θα τους αποτελειώσει. Άν δεν έχουμε κι άλλα παρατράγουδα με τα νερά, εκεί στο Μάτι / Κινέτα κλπ. Θεός φυλάξοι !

 88. sarant said

  84 Το σκέφτηκα να βάλω μόνο τις φωτογραφίες, αλλά τελικά έκρινα αλλιώς. Πάντως τα άρθρα των τελευταίων ημερών έχουν σαφώς περισσότερες επισκέψεις, όπου κι αν οφείλεται αυτό.

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλώς υπάρχει ανάρτηση. Προσβολή στη μνήμη των νεκρών και στον πόνο των πληγέντων είναι τα σχόλια κάποιων πολιτικών, δημοσιογράφων και ιεραρχών (τρομάρα τους…). Δεν είναι προσβολή οι αναρτήσεις και τα σχόλια που εκφράζουν θλίψη και προβληματισμό.

 90. Theo said

  Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιn το ότι μετά από έξι συναπτάς ώρας ουδείς εκ των αργοσχόλων χριστιανομπολσεβίκων συνταξιούχων σχολιαστών του ιστολογίου εμνημόνευσεν το πατριωτικόν άσμα σαν τη σπίθα κρυμμένη στη στάχτη 🙂
  Διατί το αποκρύπτετε, κ. Σαραντάκο και λοιποί;

  (Ψάχνοντάς το βρήκα τον ίδιο στίχο σε άλλο τραγούδι, Της μοίρας τ΄ αδράχτι, μελοποιημένο από τον Χατζηνάσιο, με στιχουργό τον αείμνηστο Γκάτσο:

  Άνοιξα πάλι την πόρτα σου κι ήρθα
  για να πιω τ’ αφιόνι σου μια βραδιά
  κι είδα να σβήνει για μένα μια σπίθα
  μες στο παραγώνι σου.

  Έτσι γυρίζει της μοίρας τ’ αδράχτι
  κι ο καημός δε λέγεται,
  κι από μια σπίθα κρυμμένη στη στάχτη
  τ’ όνειρό μας καίγεται.

  Ήρθες κοντά μου και πάλι σαν πρώτα,
  μια στιγμή δε γύρισα να σε δω,
  στάθηκα μόνο για λίγο στην πόρτα
  κι έχε γεια ψιθύρισα.

  Έτσι γυρίζει της μοίρας τ’ αδράχτι
  κι ο καημός δε λέγεται,
  κι από μια σπίθα κρυμμένη στη στάχτη
  τ’ όνειρό μας καίγεται.

 91. Γιώργος said

  «το να κοιτάζεις είναι ένα πράγμα
  το να βλέπεις αυτό που κοιτάζεις είναι κάτι άλλο
  το να καταλαβαίνεις αυτό που βλέπεις είναι ένα τρίτο
  το να μαθαίνεις αυτό που καταλαβαίνεις είναι κάτι διαφορετικό
  το να ενεργείς με βάση αυτό που έμαθες είναι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία»

  Δεν θυμάμαι που το έχω δει αλλά με εκφράζει. Η προσβολή των νεκρών είναι μόνον, σε τέτοιες τραγωδίες – και όχι ατυχήματα [όποιος είχε επισκεφθεί το Μάτι πριν την καταστροφή ή τη Μάνδρα πάνω στα ρέματα πριν τις πλημμύρες, θα καταλάβαινε ότι το ερώτημα ήταν ένα: πότε;] – να παραμένεις σταθερά στο δεύτερο μέχρι το τρίτο.

 92. ΓιώργοςΜ said

  89 Συμφωνώ. Τώρα, εν θερμώ, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να προβληματιστούμε σοβαρά και ν’ αλλάξουμε κάτι στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να περιμένει κανείς μέσα σε αυτό το χαμό, δεν θα έπρεπε να το ακυρώσουμε. Όσο τα σχόλια είναι κόσμια, δεν τίθεται θέμα προσβολής ή ασέβειας, κι αν δεν είναι, αυτά χαρακτηρίζουν όσους τα υπογράφουν.

 93. Konstantinos said

  Πριν απο 10 χρονια ετρεχα καθημερινα καλοκαιριατικα στο πικερμι για δουλεια. 2 φορες πρπσπαθησα να παω για μπανιο, χωρις χαρτη η γνωση της περιοχης. Οδηγουσα καμια ωρα χωρις να καταφερω να βρω θαλασσα, και γυρισα πισω…
  Ευκαιρια ειναι τωρα ολους τους μαλακες που εχουν χτισει πανω στην παραλια να τους απαλλοτριωσουν. Να περασει μια D9 να φανει η θαλασσα…

 94. Πάνος με πεζά said

  Εδώ, μια άλλη περιοχή εκτός σχεδίου, η διασταύρωση της Ραφήνας…
  Μάλιστα γελάει κανείς βλέποντας το αυτοσχέδιο ρυμοτομικό της περιοχής «Νεόκτιστα», όπου υπάρχει και Δημοτικό Σχολείο, που για να πας περνάς από την τρύπα της βελόνας…
  Βλέπετε πόσοι αδιέξοδοι δρόμοι, βλέπετε χάραξη για τα πανηγύρια… Ακόμα και ο δρόμος για το Κέντρο Υγείας της περιοχής (και μοναδική νοσοκομειακή μονάδα στην Ανατολική Αττική, έστω και πρωτοβάθμια), δεν είναι και ο καλύτερος…

 95. Πάνος με πεζά said

  Μια παράμετρος ακόμα, που δεν είπε κανείς : τα πεύκα στο Μάτι, αλλά και στην παρακείμενη περιοχή των κατασκηνώσεων, έχουν κλαδευτεί «γυμνά», χωρίς κλαριά για τα πρώτα 8-10 μέτρα ύψους, κι έχουν αναπτύξει το φύλλωμα από κει και πάνω. Αυτό είναι ωραίο μεν αισθητικά, δημιουργώντας βαθιά σκιά και «εξαφανίζοντας» τα σπίτια όταν κοιτάς από πάνω (ένα πράσινο χαλί φαίνεται), αλλά στη δεδομένη περίπτωση δημιούργησε, με τις φλόγες ψηλά, ένα θερμοκήπιο πολύ μεγάλης θερμοκρασίας.
  Αν βάλεις και την πτώση φλεγόμενων κομματιών από τέτοιο ύψος, καταλαβαίνεις σε τί συνθήκες βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι…

 96. Γιάννης Ιατρού said

  94: Που ρε συ, στην οδό Ελπίδας; 🙂

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η στάχτη/Τάσος Λειβαδίτης
  η στάχτη των περασμένων κάθεται στα έπιπλα, θολώνει τα τζάμια, τους καθρέφτες
  και πάνω τους γράφω καμιά φορά τα ονόματα εκείνων που έφυγαν
  κι άλλοτε στέκομαι στο παράθυρο και κοιτάζω τους περαστικούς να πηγαίνουν στη λήθη

  Άθο (ο άθος) τη λέμε τη στάχτη στην Κρήτη,μάλλον άγνωστης ετυμολογίας.
  Αθοπιταρούδα η Σταχτοπούτα στα ανατολικά και
  Αθοκουτάλα στα δυτικά.
  Αθούβαλη η σκόνη ας πουμε του άθου (όταν τον σηκώνει ο αέρας)
  Αθοπυτιασμένες ,π.χ. οι φασολιές που έχουν μια αρρώστια σαν να τις πασπάλισες με στάχτη. δε θυμάμαι πώς είναι το επίσημο όνομα.
  Η αθάλη είναι η χόβολη.
  Σπίθα μικρή κι αψήφιστη
  χωσμένη στην αθάλη
  ποιος τ΄όρπιζε πως θα γενεί
  τέτοια φωτιά μεγάλη

  Στάχτη βάζουν και στις επιτραπέζιες ελιές.Μερικές ώρες για να πάρουν ενιαίο κι όμορφο χρώμα.

 98. sarant said

  94 Η συνοικία Πευκώνας Ραφήνας έχει πολλα πεύκα; Και πολλά σπίτια;

 99. Pedis said

  Λέγεται στα τηλεοπτικά κανάλια ότι «το Μάτι δεν υπάρχει πια». Αλήθεια είναι.

  Αλλά υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια: «Το Μάτι όπως φτιάχτηκε, όπως οικοδομήθηκε, δεν έπρεπε ποτέ να υπάρξει».
  https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2018/07/blog-post_63.html?spref=fb&m=1

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95 >>αλλά στη δεδομένη περίπτωση δημιούργησε, με τις φλόγες ψηλά, ένα θερμοκήπιο πολύ μεγάλης θερμοκρασίας.
  Σοκαριστικό! Τεράστια φλεγόμενα μανιτάρια θανάτου
  https://www.altsantiri.gr/ellada/terastio-to-megethos-tis-katastrofis-apo-psila-aeroplano-katagrafei-ti-fotia-stin-anatoliki-attiki-video/

 101. Pedis said

  Να περιμένω ακόμη να δω καμιά παραίτηση υπουργού ή/και νομάρχη/περιφερειάρχη/δημάρχων, έτσι από πολιτική ευαισθησία, ή δεν έχει νόημα;

 102. Πάνος με πεζά said

  Δείτε δρόμο στα Σκουφέικα και τον Πευκώνα, και πείτε μου αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν ελπίδα – να χτυπήσω ξύλο… (Α τι λέω, μπορεί και να κάηκαν προχτές, γιατί απαγορευόταν η διέλευση…)
  Eπίσης εδώ η περιοχή «Ζούγκλα», στην οποία λογικά δε θα έμεινε κολυμπηθρόξυλο…

 103. Άποψη μου: θα προτιμούσα το «Κλειστόν».

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  18.
  https://www.avgi.gr/documents/10179/9055955/23anastasiou.jpg/b8de0fcd-6bd5-4ed9-9215-e958e71c7bcf?t=1532463593770

  «Το σπίτι γέμισε με λύπη και με σταχτή πικρό καπνό»
  Μάνος Ελευθερίου /Χρήστος Λεοντής/ Λάκης Παπάς
  https://www.avgi.gr/article/10812/9056088/to-spiti-gemise-me-lype-kai-me-stachte-pikro-kapno

 105. Pedis said

  Δεν έχω βγαλει άκρη ποιος από τους δύο πασόκους της κυβέρνησης θα έπρεπε στην προκειμένη περιπτωση να υποβάλλει την παραίτησή του από ευθιξία, δηλ, αν δεν είχαν θητεύσει στην «Ισχυρή/Αυτή είναι η Ελλάδα» και σήμερα δεν συμφωνούσαν με τον Κοτζιά ότι δεν κάνουν τις κότες;

  Ο Σπίρτζης ή ο Σταθάκης;

 106. loukretia50 said

  Zbigniew Preisner – Lacrimosa

 107. Πάνος με πεζά said

  Κι αν μπορώ.ας μεταφερω και την τεχνικη μου εμπειρια: παιδιά,όχι στην ΑΜΙΓΩΣ ξύλινη στέγη,σε τέτοιες περιοχες. Ωραιο το θέαμα της σοφιτας απο μεσα,όμως, μα απο ενα ασφαλτόπανο,μια από μια δοκιδα,θα καεί και πέφτοντας θα καψει ολο το σπιτι.Ακομα και οι ασφαλιστικές το ρωτάνε για να αβεωασουν ασφάλιστρα
  Δευτερη λυση ειναι η επίπεδη πλάκα,με επικαθημενο φορεα στέγης για τη διαμόρφωση του τετραριχτου.Ειτε ξύλινη ειτε μεταλλική,σιγουρα θα την αντικαταστήσετε ως «αναλώσιμη»,είτε με ξυλινο φορεα που θα καεί,είτε με μεταλλικό που θα λιωσει(γιατι φυσικα θα ειναι απο στράντζες της πλακας,χωρις πυραντοχη βαφή,τι ειναι αυτο…).
  Στο δικο μου σπιτι κάναμε τετραριχτη τη διαμόρφωση των πλακών στα καλουπια (μπετον).Ειναι η καλύτερη λυση.αν όμως σου αρεσει να βλέπεις το τετράριχτο σε ταβανι.με φώτα στους τοίχους κλπ.

 108. loukretia50 said

  103.
  Αν όμως κάποιος έζησε τη φρίκη και σώθηκε
  Αν έχει ανάγκη να νοιώσει πως δεν είναι μόνος
  Αν τον αγγίζει η απώλεια βαθειά
  Αν συμπάσχει με άλλους και ζητάει ελπίδα .
  Αν τον πνίγει η αγανάκτηση και θέλει να τη μοιραστεί
  Αν νοιώθει ανίσχυρος να βοηθήσει
  Αν ψάχνει ιδέες και λύσεις … έστω επί χάρτου
  Αν απλά έχει ανάγκη να ξεχαστεί σε πράγματα γνώριμα κι αγαπημένα….

  Τι θα λέγατε
  Αν εύρισκε μόνο πόρτες κλειστές ?

 109. Jane said

  Όλη η καμμένη περιοχή στο Μάτι δεν έχει παρά δυο δρομάκια με πρόσβαση προς τη θάλασσα κι από οδοσήμανση τίποτα. Απ’ τη μια λέω «πάνε χαμένοι τόσοι άνθρωποι» κι απ’ την άλλη «μα καλά δεν σκέφτονταν πού χτίζουν;» Να πεις πως ήταν άστεγοι, όπως οι παππούδες μας πρόσφυγες το ’22 , που σήκωναν ένα γιαπί όπως-όπως για να βάλουν το κεφάλι τους;
  Εδώ όμως μιλάμε για εξοχικά. Αμ αυθαίρετα αμ χωρίς ίχνος πυροπροστασίας. Τι να πω..

  Το πλέον τραγελαφικό είναι το αίτημα του δημάρχου Μαραθώνα : Ζήτησε (ο μάνατζερ) να μην κηρυχτεί αναδασωτέα η καμμένη περιοχή που ανήκει στον δήμο του, γιατί είναι λέει γκρίζα ζώνη. Πιέζουν κι αυτός κι άλλοι πολιτευόμενοι της περιοχής να μπουν όλα στο σχέδιο. Κι ύστερα λέμε, πώς και τι γίνεται με τους εμπρησμούς…

 110. Pedis said

  # 109 – Πιέζουν κι αυτός κι άλλοι πολιτευόμενοι της περιοχής να μπουν όλα στο σχέδιο. Κι ύστερα λέμε, πώς και τι γίνεται με τους εμπρησμούς…

  Ε αφού υπάρχει σχέδιο!

  Οπότε, να ένας λόγος που δεν βλέπουμε καμιά παραίτηση (από δήμαρχο και πάνω): έχουν αναλάβει αποστολή και δεν θα την αφήσουν στη μέση.

 111. Νίκος Κ. said

  105 Ουδέποτε θήτευσε ο Σταθάκης στο ΠΑΣΟΚ.

 112. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 113. cronopiusa said

 114. Pedis said

  # 111 – δηλ. δεν ήταν πασοκοσύμβουλος; να κάνω λάθος; ίσως να με ξεγελασε ότι έχει πιάσει τα γερά τα πόστα με την κυβέρνηση Σύριζα …

 115. Νίκος Κ. said

  111 (Pedis): Όταν γράφουμε κάτι εντελώς αναληθές, αν δεν θέλουμε να παραδεχθούμε το λάθος μας τουλάχιστον να σιωπούμε. Και σίγουρα όχι να επιμένουμε με νέα ψευδή «πληροφορία».

  Δεν θα επανέλθω.

 116. Νίκος Κ. said

  διόρθωση: το 115 απευθύνεται στο 114

 117. Pedis said

  -> 111 – όντως, γράψε λάθος. Κάτι ψιλοσυμβουλίκια έκανε (αν πιστέψω κάτι αμφιβόλου αξιοπιστίας πηγές που βλέπω στα γρήγορα).

  Ε, τότε αφού δεν έκανε πασόκος, ως υπουργός σχετικων αρμοδιοτήτων, δεν μπορεί, θα δώσει την παραίτησή του …

 118. Pedis said

  # 115 – κάλμα, φίλε, το έψαχνα στο μεταξύ …

  γράψε λάθος. Δεν ήταν ποτέ πασόκος.

  (μπήκε στην πολιτική προσφορά κατευθείαν ως συριζαίος.)

 119. Γιάννης Ιατρού said

  107: Αν θες να βλέπεις τα ξύλα κλπ. από μέσα, κάνε την τσιμεντένια, όπως έκανες εσύ, μόνωσε με υαλο-(πετρο-)βάμβακα και μετά, βάλε τα ξύλα και τα διακοσμητικά, αλλά από μέσα…

 120. sarant said

  118 Βασικά ο Σταθάκης ήταν στο ΚΚΕ ως το 1991

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν ήταν στο ΚΚΕ, θα παραιτηθεί σίγουρα. Έχει γαλουχηθεί με υγιείς αρχές: πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα, πρώτοι στις παραιτήσεις.

 122. Alexis said

  Πάνο κατανοώ την οργή και την αγανάκτηση σου, ως κατοίκου της περιοχής αλλά σκέψου το εξής: Σε μια πόλη 4 εκατομμυρίων όπως η Αθήνα αν ο ένας στους 4 φτιάξει ένα εξοχικό έχουμε μάνι-μάνι 1 εκατομμύριο εξοχικά. Ένα εκατομμύριο εξοχικά χρειάζονται χώρο πολλαπλάσιο από το χώρο που καταλαμβάνει το λεκανοπέδιο με τις πολυκατοικίες των 30-40 διαμερισμάτων.
  Αν προσθέσεις τη διαχρονική φαυλότητα και ανικανότητα των κυβερνώντων που χάιδευαν τους αυθαιρετούντες και τους οικοπεδοφάγους αντί να τους γαμάνε το κέρατο (με το συμπάθειο κιόλας) τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς δημιουργήθηκε αυτή η εφιαλτική εικόνα δόμησης σε ολόκληρη την Αττική: Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Πικέρμι, Λούτσα, Ωρωπός, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Καλύβια, Ανάβυσσος, Κινέτα, Άγιοι Θεόδωροι, Νέα Πέραμος, Αλεποχώρι, Ψάθα…. ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
  Αλλά τι στα λέω, μηχανικός είσαι, τα ξέρεις καλύτερα από μένα…

 123. Alexis said

  #22: Ουφ, πήγε η ψυχή μου στον τόπο της! Προς στιγμή νόμισα ότι ήταν ο άλλος Άνθιμος. Λες; είπα μέσα μου. Μπααααα….

 124. Pedis said

  # 120 – ε, και με αυτό; Τα μισά στελέχη του κκε του ’80 έγιναν πασόκ είτε κατευθείαν το 90 είτε μετά από μια-δυο σπόντες μέχρι σήμερα που κυβερνούν.

  # 121 – δεν λες πάλι καλά που δεν κυβερνούν οι κομμουνιστές που θα μας είχαν πάρει τα σπίτια … πού λόγος για εξοχικά τόνα πάνω στ’άλλο να καούν!;

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μήνυση για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο!

 126. spiral architect 🇰🇵 said

  Η πόρτα που έλεγα σε σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση

 127. cronopiusa said

 128. Γιάννης Ιατρού said

  125: Εφη,
  ο Θεός συγχωρεί, η Ζωή όχι 🙂 🙂

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128. -Ζωή ά σεμας!

 130. cronopiusa said

 131. gpoint said

  Με την ευκαιρία να θυμίσω κάτι στους ΑΕΚτζήδες του ιστολογίου…

  Το να κτισθεί το γήπεδο είναι εύκολο, το να πάρει άδεια λειτουργίας για πάνω από 15 000 είναι το δύσκολο… με τι δρόμους και τι συγκοινωνίες; Θα γίνει τάφος αν λειτουργήσει με 30 000 κόσμο στην πρώτη στραβή .

 132. sarant said

  126 Ήταν όμως κλειδωμένη όπως γράφει ή δεν μπορούσαν να τη βρουν μέσα στον καπνό;

 133. Γιάννης Ιατρού said

  Ανοικτή ήταν, γιατί με τους πρώτους 20-25 (που σώθηκαν) κατέβηκε και ο ιδιοκτήτης (που τους την υπέδειξε). Οι επόμενοι 25-26 που έφτασαν λίγο μετά (και κάηκαν), μέσα στους καπνούς. δεν την είδαν ούτε ήταν εκεί κάποιος να τους καθοδηγήσει

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ανάρτηση του Μπαμπινιώτη; Προχειρογραμμένη και με μακάβριες περιγραφές;

 135. Νέο Kid said

  131. Είχα πει να μη σχολιάσω μέχρι να κοπάσει ο ορυμαγδός μαλακίας και αηδίας εδώ μέσα ,πάνω απ τα αποκαΐδια … αλλά δεν τρώγεσαι με τίποτε ρε πουλάκι μου!
  Άκου θα γίνει τάφος ! Είχαν πεθάνει πολλοί στην παλιά Φιλαδέλφεια, τζη;…
  Τι διαβάζουμε μπαναίαμ στο βωμό της οπαδικής μαλακίας! …

 136. Πέπε said

  122:
  >> Σε μια πόλη 4 εκατομμυρίων όπως η Αθήνα αν ο ένας στους 4 φτιάξει ένα εξοχικό έχουμε μάνι-μάνι 1 εκατομμύριο εξοχικά.

  Πολύ φουσκωμένο το νούμερο.

  Κατ’ αρχήν, ο ένας στους τέσσερις είναι χονδρικά ένας ανά οικογένεια. Αλλά τα σπίτια δεν τα μετράμε με το κεφάλι αλλά με την οικογένεια.

  Ύστερα, και μία οικογένεια στις τέσσερις να λέγαμε, πάλι υπερβολή είναι. Ξέρω πολύ περισσότερους Αθηναίους που δεν έχουν εξοχικό παρά που έχουν. Μάνι μάνι, δεν έχουν όσοι έχουν εξοχικό κάπου αλλού, π.χ. στο χωριό τους. Επίσης, δεν έχουν όσοι έχουν μόνιμη κατοικία σε κάποια τέτοια περιοχή με άπλα και κήπους. Τρίτον, δεν έχουν όσοι δεν έχουν λεφτά! Περισσεύουν όλοι εκείνοι που μπορούν να έχουν, που και πάλι δεν έχουν όλοι. Και τέλος, από αυτούς που έχουν εξοχικό στην Αττική, συνήθως χρησιμοποιείται (στις γνωστές σ’ εμένα περιπτώσεις) από ένα ζευγάρι παππούδες και όλα τους τα παιδόγγονα με τους γαμπρούς και τις νύφες, μαζί ή εκ περιτροπής.

 137. cronopiusa said

  Λύγισε η σύζυγος του σκηνοθέτη Αγγελόπουλου: Καταστράφηκε το αρχείο του (video)

  https://www.altsantiri.gr/ellada/lygise-i-syzygos-toy-skinotheti-aggelopoyloy-katastrafike-to-archeio-toy-video/

 138. «Εδώ υπάρχει μια εξήγηση για την τραγωδία στο Μάτι) >>»Είναι η «ανάπτυξη» που είχαν ως πρότυπο το 1960. Να μην υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές…. όσα δηλαδή «αναπτύχθηκαν» έτσι τις «χρυσές» δεκαετίες του 60 και στα χρόνια της Χούντας»

  # Το πέτυχες Νοικοκύρη. Να που βρήκαμε τη ρίζα του κακού. Στην «ανάπτυξη του ‘60» και στη Χούντα. Εγώ λέω να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο (για άλλη μια φορά!). Να φτάσουμε μέχρι την εποχή του Όθωνα. Το βρήκα! Φταίνε οι «Βαυβαροί Χωροφυλάκοι». Αθώοι εσύ και γω και όλο το χωριό, και όλο το ελληναριό, τα εθνίκια, τα διεθνίκια, τα …μαυρονίκια και …όλα τα εις –ίκια!
  Δεν πρόκειται αυτός ο τόπος να βρει προκοπή αν δεν απαλλαγεί το κράτος από τους κομματικούς εναγκαλισμούς. Πότε θα γίνει αυτό; «του αη-Κούκ’» λένε στο χωριό μου (μακεδονιστί βεβαίως!). Έτσι όπως πάμε, έχουμε κάθε πέρσυ και καλλίτερα! Φίλος μου έλεγε ότι ενώ με κάποιο νόμο του 2014 μπορούσε να «τακτοποιήσει» τις αυθαιρεσίες σε ακίνητό του, η «πρώτη φορά αριστερά» κατάργησε τη σχετική διάταξη! ‘Οχι, παίζουμε! Με …σαμαρικούς νόμους θα κυβερνάμε; Τί τους πληρώνουμε τους εγκαθέτους μας, αν τους ξεφεύγουν τόσο σοβαρά πράγματα;;

  # Λύπη και μόνο λύπη για τις δεκάδες των θυμάτων!

  # Α! Ξέχασα: >>Πεύκο το «καταραμένο δένδρο» (λεει η παραπομπή). Μάλλον θα είναι …δεξιός δάχτυλος αυτό το «καταραμένο» δένδρο. Να βάλουμε στα δάση μας νερομπλαντίκες για να μην καίονται (τώρα, τί είναι αυτό; Μάθετε μακεδονικά για να το γνωρίσετε!)

 139. Ιστοριοδίφης said

  Αν και είναι περασμένη η ώρα, θα πώ μερικά ακόμη για την ανικανότητα και τον κρετινισμό που δέρνει (λόγω Ορθοδοξίας) το Ρωμέικο, διότι βλέπω πως κανείς δεν τα λέει. Οι σχολιαστές του παρόντος ιστολογίου – ως συνήθως – αερολογούν και πουλάνε φτηνό συναισθηματισμό όπως οι ήρωες των Άρλεκιν. Όσο για τις συμβουλές που μάς δίνουν (ψάχνουν να βρούν αν σωζόμαστε από την φωτιά στο υπόγειο ή στον πάνω όροφο κλπ.), είναι καφενειακού επιπέδου: Συμβουλές εκ του μακρόθεν και κατόπιν εορτής (πρόκειται για το γνωστό Σύνδρομο «Δεξιώτερα Κουροπάτκιν»)…

  1) Ουδείς σχολιαστής έχει θίξει έως τώρα, το έγκλημα που έκανε η Αστυνομία με την Λεωφόρο Μαραθώνος: Αντί να κρατήσουν πάση θυσία ανοικτή την Μαραθώνος για να φεύγει ο κόσμος προς Αθήνα, την έκλεισαν και οδήγησαν χιλιάδες αυτοκίνητα στον … ανοικτό στόμα του Χάροντα… Αφησαν μονο έναν δρόμο ανοικτό, αυτόν που οδηγεί στο Μάτι. Το σχέδιο της Αστυνομίας του Τόσκα ούτε ο πιο άσχετος δεν θα το έκανε. Όσοι ξέρανε την περιοχή, φύγανε μέσα απ’ το βουνό προς τη Λούτσα. Δεν χρειαζόταν να είσαι ειδικός για να καταλάβεις πως αν η φωτιά καβαλήσει τη Μαραθώνος θα γίνει μεγάλο κακό…

  2) Πρόβλεψα χθές το βράδυ ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 500 και κάποια ζώα γελούσανε. Από σήμερα Τετάρτη άρχισαν και τα ζώα να καταλαβαίνουν ότι σχεδόν κάθε σπίτι στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά έχει μέσα τουλάχιστον έναν καμμένο Ρωμιό, που δεν έχουν ακόμα βρεί. Αρκετοί είναι και οι πνιγμένοι Ρωμιοί στην παραλία του Ματιού, που δεν έχουν ακόμα περισυλλεγεί. Το Μάτι έχει 4 εκκλησίες, αλλά ουδείς παπάς φιλοτιμήθηκε να χτυπήσει τις καμπάνες, ώστε να καταλάβει ο κόσμος το κακό που ερχόταν. Την κρίσιμη στιγμή, και οι παπάδες το τομάρι τους σκέφτηκαν να σώσουν. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η Θρησκεία της Αγάπης. Όλα πήγαν στραβά…

  3) Το πιό εντυπωσιακό είναι ότι ουδείς απ’ αυτούς που αερολογούν στα Κανάλια τόλμησε να επισημάνει τις τεράστιες ευθύνες της Μητροπόλεως Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, στην οποία υπάγεται το Μάτι. Ο γνωστός για τις άριστες σχέσεις του με το Ισλάμ, Δεσπότης Κηφισιάς Κύριλλος Μισιακούλης έχει απαγορεύσει στους ιερείς των 4 εκκλησιών του Ματιού να χτυπάνε τις καμπάνες, για να μήν ενοχλούνται οι εκατοντάδες ισλαμιστές μετανάστες που δουλεύουν στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό, όμως, ήταν μοιραίο την περασμένη Δευτέρα, γιατί δεν ειδοποιήθηκε ο χριστιανικός πληθυσμός και κάηκε σαν τα κοτόπουλα.

  Η μόνη που τόλμησε να θίξει τις τεράστιες ευθύνες της Μητροπόλεως Κηφισιάς στην έκταση που πήρε η τραγωδία, ήταν η Φοίβη Αγγελοπούλου, η ελληνόψυχη σύζυγος του μακαρίτη μπολσεβίκου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ακούστε σε αυτό το βίντεο πόσο ωραία τα είπε (0:20 και 3:00 του βίντεο) πρίν λίγο η Φοίβη για τις τεράστιες ευθύνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είχε δώσει εντολή να μή χτυπάνε επ’ ουδενί οι καμπάνες… Αξίζει να πούμε ότι μεταξύ των εγγράφων που κάηκαν περιλαμβάνεται και η εκτενής αλληλογραφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον παλιό του κατηχητή (στο κατηχητικό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών) και νύν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Τασούλη Γιαννουλάτο. Η αλληλογραφία αυτή εθεωρείτο ανεκτιμήτου αξίας, διότι τεκμηρίωνε οριστικώς την θεωρία του Χριστιανο-Μπολσεβικισμού: Ότι, δηλαδή, οι περισσότεροι κομμουνιστές διανοούμενοι του Ρωμέικου (Γρηγόρης Φαράκος, Στέλιος Ράμφος, Θόδωρος Αγγελόπουλος κλπ.) ξεπήδησαν μέσα από τα κατηχητικά της Εκκλησίας

 140. cronopiusa said

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι δύο Ελλάδες, Κρόνη: η Ελλάδα των εθελοντών και των αλληλέγγυων και η Ελλάδα των Αμβρόσιων και των πάσης φύσεως Αμβροσιοειδών, που ένας τους σχολιάζει και στο ιστολόγιο.

 142. Γιάννης Ιατρού said

  139: Με εμετούς δεν σβήνονται φωτιές!

  Τη στιγμή που οι εναπομείναντες αγνοούμενοι είναι μερικές δεκάδες (αλλά και ένας νά ‘ναι θύμα/αγνοούμενος, πάλι βαρύ παραμένει το τίμημα), ο γνωστός πολυώνυμος σχολιαστής επαναλαμβάνει τα δημοσιεύματα/ψευτοισχυρισμούς της χουντοεφημερίδας του (της Εφημερίδας των Ελληνόψυχων, όπως την έχει βαφτίσει) για 100άδες νεκρούς (που τάχα τους κρύβουν!!!).

  Δεν ντρέπεται καθόλου, να εκμεταλλεύεται, να χρησιμοποιεί σαν βήμα, το μπλογκ που διαβάζει τόσος κόσμος, για να κάνει μαύρη προπαγάνδα παίζοντας με τον πόνο και την αγωνία του κόσμου. Να μου πείτε, πότε είχε τσίπα πάνω του; Δεν έχει να κάνει με την ελευθερία της σκέψης κλπ. Νομίζω πως στην προκειμένη περίπτωση έχει εξαντλήσει κάθε ανοχή διαδίδοντας φήμες για >500 νεκρούς!

  Ακόμα, αν είχε ίχνος λογικής, θα καταλάβαινε, πως αν μπορούσε να μείνει ανοιχτή η Μαραθώνος, αυτό θα σήμαινε πως θα μπορούσε να εμποδιστεί και η υπερπήδηση της φωτιάς…

  140/141: Συμφωνώ

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  138 >>Φίλος μου έλεγε ότι ενώ με κάποιο νόμο του 2014 μπορούσε να «τακτοποιήσει» τις αυθαιρεσίες σε ακίνητό του, η «πρώτη φορά αριστερά» κατάργησε τη σχετική διάταξη!
  Δεν υπάρχει διάθεση για κανενός είδους αντιπαράθεση, αλλά αυτό που σας είπαν είναι ανακριβές. Μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο: Με νεότερες διατάξεις απλουστεύτηκαν οι διαδικασίες νομιμοποιήσεων και γίνανε και φθηνότερες. Πιθανώς ο γνωστός σας να περίμενε να βγουν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του νόμου 4495/2017 όταν σας το είπε.

  >>η εταιρεία Burberry ανακοίνωσε πως κατέστρεψε απούλητα ρούχα της για να μη διατεθούν μισοτιμής και τρωθεί το γόητρό της.
  https://pbs.twimg.com/media/Dikw80TX4AMF5Tq.jpg:large

 144. sarant said

  142 Έτσι… Αλλά εκτίθεται κιόλας.

 145. Ιστοριοδίφης said

  1) Μέσω «Times» του Λονδίνου ΄ξανα-δικαιώνεται ο Μέγας Αριστοτέλης… Έλεγε ο σοφός Σταγειρίτης: «Το κάλλος παντός επιστολίου συστατικώτερον» (Διογένης Λαέρτιος V. 18), τουτέστιν… η Ομορφιά είναι αποτελεσματικότερη από κάθε συστατική επιστολή. Σήμερα Πέμπτη 26/7/18, οι «Times» του Λονδίνου κυκλοφορούν με εκπληκτική πρωτοσέλιδη φωτογραφία τις δύο 9χρονες δίδυμες Ρωμιοπούλες (Σοφία και Βασιλική Φιλιπποπούλου) που αγνοούνται στο Μάτι.

  ΡΩΤΑΩ το σεβαστό ακροατήριο: Γιατί οι «Times» του Λονδίνου απ’ όλους τους 150 αγνοούμενους των πυρκαγιών της ανατολικής Αττικής προτίμησαν τις δύο πανέμορφες Ρωμιοπούλες; Ο Αριστοτέλης έχει δώσει την απάντηση εδώ και 2.400 χρόνια: Επειδής είναι όμορφες και η Ομορφιά συγκινεί ακόμη και τους συντηρητικούς αναγνώστες των Λονδρέζικων «Times»…

  2) Ο κακόψυχος Ιατρού τοποθετήθηκε (142) επιτέλους για τον αριθμό των νεκρών. Το Δεκαπενταύγουστο που θα έχει βγεί η τελική καταμέτρηση, να δούμε πού θα τρέχει να κρυφτεί για την ξεφτίλα που τον περιμένει…

 146. NM said

  «Οταν χορτάσει η ψείρα, ανεβαίνει στον γιακά» Είδατε τι προκαλείτε όταν του απαντατε ή ανοίγετε ακόμα και διάλογο μαζί του;

 147. Γς said

  Διαβάζω κάπου:

  Η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της.

  Για να μην της τα πάρουν άλλοι. Λέω εγώ.

  Που θα της τα πάρουν δηλαδής κι αυτηνής, ο κόσμος να χαλάσει. Αμήν.

  Και καλά μωρέ, δεν ήξεραν που έστελναν τον κόσμο, που προσπαθούσε να σωθεί βγαίνοντας στην Μαραθώνος και τον έστελναν πίσω;
  Ούτε αριστερά για Αθήνα, ούτε δεξιά προς Νέα Μάκρη Μαραθώνα. Και μην μου πείτε ότι καιγόταν η άσφαλτος. Μερικά οχήματα της Πυροσβεστικής μπορούσαν να κρατήσουν ανοιχτή την οδό διαφυγής τους

  Δεν ήξεραν οι τροχονόμοι οι αστυνόμοι οι γραμματείς και οι λοστρόμοι ότι ο κατσικόδρομος που τους έστελναν φρακάρει και με ένα μόνο αυτοκίνητο;

  Πόσο μάλλον από ατέλειωτο κομβόι αυτοκινήτων σε πανικό.

  Εδώ μέρα μεσημέρι υπό κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας ακολουθώ αυτήν την διαδρομή για να γυρίσω από το Μάτι στη Ραφήνα μόνο και μόνο για να εκτονωθώ. Να βρίσω αυτούς που έκλεισαν την παραλία. που έχτισαν παντού τα κοτετσικοειδεί τσαρδιά τους. Να το παίξω ρώσικη ρουλέτα με το κακό συναπάντημα δεύτερου αυτοκινήτου. Ενα πράμα δηλαδή με τον χάιγουέι 101 της Αττικής Ριβιέρας, ουπς, της δυτικής ακτής, που περνά από τη Σάντα Μπάρμπαρα.

  Να η διαδρομή. Παρακολουθήστε την με το ποντίκι. κάντε κλικ και για στριτ βιού, να δείτε αν λέω ψέματα

  https://www.google.com/maps/dir/Cabo+Verde/38.0417191,24.0015376/38.0386119,23.9980857/38.0332504,23.9993065/38.0282947,23.9987714/@38.0385442,23.9935371,2483m/data=!3m1!1e3!4m12!4m11!1m5!1m1!1s0x14a1a29e7b89e6b3:0x6b727799b113ffc7!2m2!1d23.998387!2d38.046108!1m0!1m0!1m0!1m0!3e0?hl=en

 148. cronopiusa said

 149. cronopiusa said

 150. gpoint said

  # 135

  …Είχαν πεθάνει πολλοί στην παλιά Φιλαδέλφεια, τζη;…

  Γιατί είχε ξαναπάρει φωτιά το Μάτι νεοκίντ ;;;

  Αλλο παλιά όπου πήγαιναν 30 000 και στην Λεωφόρο ΑΛΛΑ έκλειναν οι δρόμοι και η ίδια η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και άλλο σήμερα που δεν διακόπτεται-δεν είναι δυνατόν να διακοπεί η κυκλοφορία- σε μια Αθήνα με τους ίδιους δρόμους αλλά πολλαπλάσια αυτοκίνητα και ανθρώπους. Και ποια θα είναι καλύτερη παγίδα από την υπογειοποίηση του δρόμου ;
  Σε συνθήκες πανικού ότι έγινε στην Θ7 μπορεί να γίνει στα στενά δρομάκια γύρω από το γήπεδο από την μια μόνο μεριά γιατί από την άλλη είναι το άλσος.
  Δεν πέρασε από το μυαλό σου ποτέ γιατί στο γήπεδο του ΠΑΟ μειώθηκε στο μισό η χωρητικότητα ή νομίζεις πως έγινε μόνο για τα καρεκλάκια ;
  Με την ίδια λογική που χτίσανε το Μάτι γίνεται και το γήπεδο προκειμένου να οικονομήσουνε οι κατασκευαστές-μήπως δεν ξέρεις ποιός είναι; – και συ βλέπεις οπαδικές υστερίες και βλακείες, ως συνήθως.
  Δεν ήταν βλάκας ο Ντέμης που έλεγε όχι στην Ν.Φ.

 151. Γς said

  Ο Καμμένος στα καμένα τώρα Ο πρώτος υπουργός που τόλμησε να πάει εκεί. Με πρόγραμμα και σχέδια.

  «θα ανοίξουμε τα ρέματα»

  Μπορει να’ γινε ότι έγινε δεν θα το κάνουμε και Μάντρα τώρα

 152. Πάνος με πεζά said

  @ 131 : Πώς τα λες έτσι αμάσητα αυτά; Ένα γήπεδο, και μόνο από τον ανοικτό χώρο του, είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τον κόσμο του, ο οποίος μπορεί να φύγει από την κερκίδα όποτε θέλει – και σε δύο ώρες. Φαντάζομαι θα μπορεί να μπει και στον αγωνιστικό χώρο, σε μεγάλο κίνδυνο, αν δεν υπάρξουν κιγκλιδώματα ή αν ανοίγουν.Σήμερα τα γήπεδα έχουν μεγάφωνα και μπορούν να γίνουν ειδοποιήσεις. Το γεγονός ότι χτίζεται με σύγχρονες προδιαγραφές για προσβάσεις, πλάτη διαδρόμων, θυρών κλπ. επίσης δεν το λαμβάνεις υπόψη σου καθόλου… Ακόμα και τα υλικά επικάλυψης των στεγάστρων (δεν ξέρω τί έχουν επιλέξει) μπορούν να είναι άκαυστα ή βραδύκαυστα ! Όλα τα μεταλλικά μέρη βάφονται με πυράντοχες βαφές και κάνουν 60, 90 ή 120 λεπτά να «λιώσουν». Τί το πέρασες, Τούμπα; 🙂
  Εξάλλου, αν κάτι σου λείπει στην άδεια λειτουργίας, θα κόψεις τον κ… σου να το κάνεις, για να μην πάει άχρηστο το έργο !

 153. Πάνος με πεζά said

  Επίσης δε μπορώ να μη σχολιάσω την ομορφιά της διπολικής διαταραχής του Έλληνα… Τη μια μέρα θα γράφει στα social «καρκίνος», «καλά να πάθετε», και την άλλη θα τρέξει να κουβαλάει νερά, αλληλέγγυος…

 154. nikiplos said

  148@, Αγαπητέ Γσ,

  Δεν ήμουν στην περιόχα και δεν ξέρω τι έγινε εκείνη την ημέρα. Δύο κριτήρια έχω:
  α. Τις επίσημες αρχές του τόπου που διπλοδιασταυρώνουν τα ντάτα τους
  β. Τους κατά καιρούς ειδικούς που έχουν σχετική εμπειρία (ομάδα Λέκκα στην προκειμένη περίπτωση)

  Και οι δύο αυτοί μηχανισμοί αναφέρουν ρητά πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να προβλεφθεί η εξέλιξη του φαινομένου. Και ναι μεν έχω μια εγγενή δυσπιστία στους επίσημους φορείς, που φύσει και θέσει, είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις και πάνε μόνο ad-hoc, πιστεύω όμως πως πολλά που αναφέρει η ομάδα Λέκκα στο πόρισμά της, είναι αληθινά.
  Μιλάμε για:

  α. ταχύτητες ανέμων 140 Km/h
  β. Εξάπλωση του μετώπου της πυρκαγιάς με ταχύτητα 3Km/h μέσα σε μια αμειγώς οικιστική περιοχή.

  Τα 3Km/h μας φαίνεται μικρή ταχύτητα. Όμως για την περίπτωση πυρκαγιάς είναι πραγματικά τεράστια. Μέχρι να αντιληφθείς τι συμβαίνει και να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να εγκαταλείψεις, καίγεσαι…

  Τέλος μέχρι ώρας γιατί τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν βγει έχουν σωθεί ΜΟΝΟ:
  α. Εκείνοι που πρόλαβαν να φθάσουν πεζή στην παραλία
  β. Κάποιοι που κλείστηκαν στα υπόγειά τους (νομίζω είναι βεβαιωμένες δυό τρεις περιπτώσεις, που επί τοις ουσίας ακυρώνουν αυτό που εγώ έλεγα εχθές, ότι σώθηκαν μόνο όσοι πρόλαβαν να πάνε στη θάλασσα)…

  Η εκτροπή που περιγράφεις ήταν λογικό να γίνεται, αφού εκείνη την ώρα οι επίσημες αρχές πίστευαν:
  α. Ότι η φωτιά δεν θα διαβεί την Μαραθώνος
  β. Ότι θα πάει προς βορράν… (γι’ αυτό και εκκένωσαν έγκαιρα τις κατασκηνώσεις)

  Αυτά, πάντοτε με περισσό σκεπτικισμό, αλλά και ερωτηματικά…

 155. gpoint said

  # 152

  Βρε Πάνο, έλεος ! Τι σχέση έχει η εσωτερική ασφάλεια του γηπέδου με τον περιβάλλοντα χώρο; Αν γίνει κάτι όταν έχει αρχίσει η αποχώρηση των φιλάθλων ποιός θα μπορέσει να γυρίσει πίσω στο γήπεδο με τον κόσμο που βγαίνει σωρηδόν, ανέκδοτα λες ;; Το κακό της Θ7 ξεχνάς πως έγινε ; Τι σχέση έχει πόση θερμοκρασία αντέχανε τα υλικά, αυτό μας μάρανε στην Θ7 ;
  Το γήπεδο όλο αδειάζει από την πλευρά που δεν είναι το άλσος, εκεί επειδή ΔΕΝ γίνεται σήμερα να κόβεις την κυκλοφορία γίνεται υπογειοποίηση του δρόμου αλλά πιθανότατα ο δρόμος θα φρακάρει από πεζούς στις εξόδους της υπογειοποίησης. Τέσπα εγώ πιστεύω ακράδαντα πως αποκλείεται να πάρει άδεια λειτουργίας για πάνω από 15 000, δεν νομίζω πως υπάρχει κάνένας στο Σ.τ.Ε.που να μην έει σκεφθεί τι προβλήματα υπάρχουν για την προσέλευση και την αποχώρηση τόσων θεατών και με ανύπαρκτη ουσιαστικά συγκοινωνία…εκτός και λάβουν υπ’ όψιν τοους αυτό που έγραψε ορος πως στην γραμμή 4 του μετρό υπάρχει σκέψη να επεκταθεί μέχρι το γήπεδο αφού γίνεουν πρώτα τα τμήματα μέσα στην Αθήνα, δηλαδή σε 10-15 χρόνια

 156. Γς said

  54:

  Σωστός, αλλά άσε με να βγάλω το άχτι μου με αυτούς που έχουν κλείσει την παραλία και έχουν αφήσει μόνο το στενό δρομάκι.

  Σωστός κι ο Πάνος Καμμένος πριν λίγο πάνω στο θέμα αυτό [που πράγματι μόνο αυτός έσωσε το πρόσωπο της κυβέρνησης, στον τόπο του μαρτυρίου]

 157. Πάνος με πεζά said

  @ 155 : Ακόμα και σ’ αυτό, επειδή το γήπεδο είναι σημαντικά μικρότερο του παλιού (έχει μικρότερο footprint, που λένε και στο χωργιό μου), και ο περιβάλλων χώρος του σημαντικά μεγαλύτερος, νομίζω πως δεν υπάρχει θέμα συνωστισμού έξω από αυτό.

 158. loukretia50 said

  Αχ! Πάνο!
  Δε ζήσατε χρόνια σαν εξόριστος στην κεντρική λεωφόρο της λαοπλημμύρας από έξαλλους ούγκανους, ακόμα και σε φάσεις θεωρητικά «ήρεμες» , παρά τα όποια μέτρα…
  Και η πικρή πείρα δε μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε πως η – όποια – κυβέρνηση θα τηρήσει αυστηρά τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Εκτός αν ξηλώσει και τον περιβάλλοντα χώρο για να ανοίξει δρόμους.

  Άλλο όμως ήθελα να πω, σαν εξυπνάδα της ημέρας :
  Εξαιρετική η κίνηση να δοθεί βήμα για να διαφωνήσουν ελεύθερα όλοι όσοι δεν αντέχουν για πολύ την ανακωχή και να μείνουν τα δύο τελευταία νήματα αν όχι όπως θάπρεπε να είναι, τουλάχιστον κόσμια. Τσακωθείτε υπεύθυνα!

  Τζι,
  Είναι η πρώτη φορά που κατάλαβα τι εννοείτε, (αν και συνήθως προσπερνάω τα ποδοσφαιρικά…).
  Δε διακρίνεστε για αβρότητα, αυτό είναι γνωστό,
  η συνήθης τακτική σας προκαλεί αντιδράσεις και τάσεις να απορρίπονται όλα, αλλά το κόνσεπτ στο συγκεκριμένο θέμα νομίζω πως είναι βασικά σωστό.

 159. Πάνος με πεζά said

  Πριν από χρόνια, μου είχαν πει για μια «μυστική» παραλία στο Μάτι, που δεν την ξέρουν πολλοί. Είναι λίγο μετά την Αργυρή Ακτή, Και μου λέει «κατεβαίνεις από τα τρία κολονάκια.
  Και ιδού η λεωφόρος της πρόσβασης.
  (P.S. τίποτα δε λέει, μην πάτε. Εδώ μια άλλη μυστική, στον Αγ.Αντρέα, πολύ καλύτερη. Μπαίνεις ανοίγοντας την μικρή πόρτα ανάμεσα στα δύο συρματοπλέγματα, που είναι μονίμως ξεκλείδωτη, και περπατάς καμιά 150ριά μέτρα ).

 160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – Το Μπερναμπέου είναι πάνω σε λεωφόρο όπως το γήπεδο του ΠΑΟ, με την διαφορά πως είναι πενταπλάσιο. Ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα κι ούτε διακόπτεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κι ας μαζεύει μέχρι και 80 χιλιάδες κόσμο.
  Πρίν πέντε χρόνια είχαμε πάει με την Παπέν (μας φιλοξένησε ένας φίλος Ισπανός φανατικός οπαδός της Ρεάλ) στον αγώνα Ρεάλ – Σεβίλλη, (δε VIP θέση☺) κι είχε 60.000, ούτε που καταλάβαμε πώς ήρθαν και πώς έφυγαν, το μόνο που είχε έξω από το γήπεδο, ήταν έφιππη αστυνομία, στην είσοδο όμως ο έλεγχος ήταν εξονυχιστικός, ένα μπουκαλάκι με νερό που είχε η γυναίκα μου στην τσάντα της,, το πήραν και το άδειασαν και της το έδωσαν άδειο, και μέσα υπήρχαν εκατοντάδες ιδιωτικοί φύλακες που κοίταζαν τις εξέδρες κι όχιι τον αγώνα.
  Οι ΠΑΕ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις με μοναδικό στόχο το κέρδος, (ασχέτως του τι πιστεύουν οι διάφοροι κολλημένοι οπαδοί) δεν έχει καμία δουλειά μέσα στο γήπεδο η αστυνομία, οτιδήποτε συμβαίνει, είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας και θα πρέπει να έχει μεγάλες συνέπειες για ό,τι αντικείμενο πέφτει στον αγωνιστικό χώρο (κι όχι να δικαιολογούν τον κάθε ψυχανώμαλο που πάει να εκτονωθεί η να περνούν ολόκληρα μηχανάκια ) και δεν συλαμβάνει τον υπεύθυνο που με την σειρά του θα πρέπει να τιμωρείται πολύ αυστηρά και με αποκλεισμό του δια παντός από τα γήπεδα.

  Είναι αρκετό να εφαρμοστούν οι νόμοι για να μη συμβεί τίποτε, αλλά όπως είδαμε και με την τραγωδια στον Βουτζά και στο Μάτι, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και οι βλάκες το επικροτούν αυτό, κι όταν συμβεί το κακό, ψάχνουν να βρούν τον υπεύθυνο.

 161. ΓιώργοςΜ said

  160 Ακριβώς. Με τα ποδοσφαιρικά ασχολούμαι μόνο για πλάκα, αλλά αυτό είναι θέμα ασφάλειας του κόσμου, τόσο αυτού που είναι μέσα, όσο και των περαστικών.
  Για πρώτη φορά μετά από πολλλλλά χρόνια, από υποχρέωση, βρέθηκα στο ΟΑΚΑ, σε έναν διεθνή αγώνα της ΑΕΚ φέτος. Δεν είναι δυνατόν δύο ώρες πριν και δύο ώρες μετά τα πεζοδρόμια να είναι πνιγμένα στα αυτοκίνητα σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Πριν φτάσουμε στην έφιππη αστυνομία (που έχει να κάνει με τη διαχείριση του όχλου), θα αρκούσαν δέκα τροχονόμοι να κόβουν κλήσεις συστηματικά για τρεις ώρες γύρω από κάθε γήπεδο. Σε ένα μήνα, οι δρόμοι γύρω από τα στάδια θα ήταν αεροδρόμια.
  Πώς θα λειτουργούσε το κοινωνικό πτυελοδοχείο όμως, μπορεί οι οπαδοί ν΄αναγκάζονταν να δουν την πραγματικότητα και τα αληθινά προβλήματά τους, και να επαναστατήσουν ενάντια σε κάτι ουσιαστικό, ενώ τώρα εκτονόνωνται στο γήπεδο και στα πέριξ του ποδοσφαίρου θέματα, και παραμένουν αδιάφοροι, ακίνδυνοι (με εξαίρεση τις μεταξύ τους καρπαζιές) πολίτες.

 162. Alexis said

  #136: Ναι, έχεις δίκιο, μπορεί να είναι υπερβολικό το νούμερο του 1 εκατομμυρίου, όπως επίσης ήταν λάθος που μίλησα για εξοχικά. Το σωστό είναι να πούμε ότι όλες αυτές οι περιοχές της Αττικής έχουν δεχτεί μία τεράστια πίεση για οικοδόμηση, όχι μόνο για εξοχική αλλά και για κύρια κατοικία, για πολλούς και διάφορους λόγους.
  Πόσες είναι όλες αυτές οι κατοικίες δεν ξέρω να το πω. Πόσες «αντέχει» η Αττική ούτε αυτό το ξέρω. Ξέρω όμως σίγουρα ότι δεν θα έπρεπε να είχαν χτιστεί έτσι ,άναρχα και διάσπαρτα, χωρίς οριοθέτηση χρήσεων γης, χωρίς υποδομές, χωρίς δρόμους κλπ. κλπ.
  Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που επέτρεπαν όλο αυτό το σκηνικό και το επιβράβευαν κιόλας εκ των υστέρων είναι τε-ρά-στι-ες

 163. ΓιώργοςΜ said

  162 Τα «νεόκτιστα» μιας γειτονιάς στη Μελβούρνη, που μένει ένας συγγενής μου. Στους δρόμους αυτούς απαγορεύεται η στάθμευση.
  Συγκρίνετε με οποιαδήποτε γειτονιά εδώ γύρω, και βγάλτε συμπεράσματα.

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Νίκος Μπελαβίλας τώρα στο Κόκκινο λέει πως στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ΤΩΡΑ, είναι να πάνε οι κρατικές μπουλτόζες να ρίξουν τους φράχτες/μάντρες προς τη θάλασσα. Οχι τα σπίτια, ΤΙΣ ΜΑΝΤΡΕΣ, ν ανοίξουν ελεύθερες οι προσβάσεις στη θάλασσα , όπως είναι το εύλογο και το νόμιμο.

 165. 143, ΕΦΗ – ΕΦΗ said: «138 >>Φίλος μου έλεγε ότι ενώ με κάποιο νόμο του 2014 μπορούσε να «τακτοποιήσει» τις αυθαιρεσίες σε ακίνητό του, η «πρώτη φορά αριστερά» κατάργησε τη σχετική διάταξη!
  Δεν υπάρχει διάθεση για κανενός είδους αντιπαράθεση, αλλά αυτό που σας είπαν είναι ανακριβές. Μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο: Με νεότερες διατάξεις απλουστεύτηκαν οι διαδικασίες νομιμοποιήσεων και γίνανε και φθηνότερες. Πιθανώς ο γνωστός σας να περίμενε να βγουν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του νόμου 4495/2017 όταν σας το είπε.

  # Μοιάζω για …αμερικάνος;; Επαναλαμβάνω ότι η σχετική «σαμαρική» διάταξη ΝΟΜΟΥ καταργήθηκε από τα σαϊνια του ΣΥΡΙΖΑ. Να σου πω τί έγραφε η καταργηθείσα «σαμαρική» διάταξη: Για την «τακτοποίηση» ακινήτων σε «οικόπεδα» εξ αδιαιρέτου δεν χρειάζεται η συναίνεση των υπολοίπων αν ο ενδιαφερόμενος είχε αποδεικτικά στοιχεία (π.χ, λογιριασμός ύδρευσης, ΔΕΗ κλπ) ότι κατέχει το συγκεκριμένο ακίνητο πάνω από 10 χρόνια. Και καταλαβαίνεις ότι η περίπτωση αφορά τους φτωχότερους που προσπαθούν από κοινού να αποκτήσουν κάποια εξοχική κατοικία. Αντιληπτόν;;;

 166. nikiplos said

  @164 ΕΦΗ-ΕΦΗ, μόνο να προστεθεί πως, στην περίπτωση του Ματιού, υπάρχει πολλή γκρεμίλα και γκρεμνοί που δεν οδηγούν σε καμία παραλία, αλλά στον … αγύριστο… 🙂

  Το λέω αυτό προς επίρρωσιν, ότι δεν είναι πολλά τα σημεία που απαιτείται η μπουλντόζα. Στους λίκνους που έβαλε ο Πάνος με Πεζά στο άλλο ποστ, το δυστυχές είναι πως τόσο στα τρία κολωνάκια, όσο και στην καγκελόπορτα (υπάρχει και η ταινία Καγκελόπορτα, ταιριαστή εδώ), ΔΕΝ υπάρχει σήμανση – ταμπέλα για τους αδαείς/άσχετους που η καταστροφή θα τους οδηγήσει στο μέρος και θα ψάχνουν απεγνωσμένα οδό διαφυγής…

 167. nikiplos said

  @163, Στους δρόμους αυτούς απαγορεύεται η στάθμευση.
  Ακυρώνει αυτή η φράση κάθε απόπειρα να μιμηθούμε κάτι από το μοντέλο αυτό στη χώρα μας… 🙂

 168. ΣΠ said

  Μέσα στην γενική θλίψη, ας γυρίσουμε για λίγο στα λεξιλογικά του άρθρου. Οι Χημικοί Μηχανικοί γνωρίζουν την ιπτάμενη τέφρα.

 169. ΣΠ said

  Το μοναδικό τραγούδι που ξέρω που εμφανίζεται η λέξη «αλισίβα» στους στίχους του.

  Τα χρόνια μας ξερόχορτα στο λίβα
  άδειες κουφάλες δέντρων ξεραμένες
  κι εσύ μιλάς για εποχές ξεπερασμένες
  και θες να σβήσεις το λεκέ με αλισίβα.

 170. Νίκος Κ. said

  166, Η πρόσβαση προς τις ακτές πρέπει να ανοίξει, όχι μόνο για τις περιπτώσεις κινδύνου ή για να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα. Η φυσική ομορφιά της ακτής πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους κι όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι σε επαφή με τη θάλασσα. Το μοντέλο της Νέας Μάκρης μου θυμίζει λίγο από Βόσπορο (σε αρκετά του σημεία)

 171. Γιάννης Ιατρού said

  Κλειστές ακτές, περάσματα, φράκτες και μάντρες κλπ. κλπ.:
  Κάθε π.χ. 100 μέτρα, στο περίπου, εκεί που αρχίζουν/τελειώνουν (όρια) οικόπεδα, από κάθε οικόπεδο 1,5 μ δεξιά+αριστερά για να γίνει επίσημη διάβαση/δρόμος. Τα υπόλοιπα, αν είναι όντως δικά τους, ας τα μαντρώσουν. Και τώρα είναι ευκαιρία…., κανείς δεν θα τολμήσει να εναντιωθεί!

 172. Πάνος με πεζά said

  Διαπιστώνω – γιατί δεν ήξερα ακριβώς το σημείο- ότι τα τρία κολονάκια θα ήταν σωτηρία για τους ανθρώπους του χωραφιού…Πήγαν δεξιά με τα αυτοκίνητα στο χωματόδρομο «L» προς το πλάτωμα, ενώ όσοι ήξεραν το περασματάκι δίπλα από τα Andomachi apartments, θα πήγαιναν με τα πόδια από αυτό. Που βγαίνει και σε προσβάσιμη παραλία…
  https://www.google.gr/maps/@38.0385245,23.9992152,97a,53.2y,86.81h,48.38t/data=!3m1!1e3
  (καλά τα λέμε, αλλά άντε να ήσουν εκεί, ε;)

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166. >>δεν οδηγούν σε καμία παραλία, αλλά στον … αγύριστο…
  μα τότε δε χρειάζεται καμιά μάντρα (να παραπλανά όπως τους άτυχους αυτούς ανθρώπους που στοίχειωσαν τη σκέψη μας).

  165. Κύριε Μπαρτζούδη, είχατε γράψει >>με κάποιο νόμο του 2014 μπορούσε να «τακτοποιήσει» τις αυθαιρεσίες σε ακίνητό του, η «πρώτη φορά αριστερά» κατάργησε τη σχετική διάταξη

  τώρα εξειδικεύετε κάπως (και πάλι δεν είναι πλήρης η εικόνα) μια υποπερίπτωση. Αρχικά αναφερθήκατε εντελώς γενικά και σας απάντησα με αυτό που γνωρίζω ότι συμβαίνει. Όμως σταματώ εδώ. Το γιατί γίνονταν-και πώς γίνονταν και γιατί συνεχίζουν να γίνονται (και δη φθηνότερα) διάφορες «τακτοποιήσεις» το καταλαβαίνουν και κάτι μσόχαζα «αμερικανάκια» σαν κι εμένα. 🙂 Γεια σας.

 174. Alexis said

  #154: Νίκιπλε, μια παρατήρηση μόνο: Δεν ξέρω από που είναι τα στοιχεία που παραθέτεις αλλά ταχύτητα ανέμου 140 km /h είναι εξωπραγματικό νούμερο.
  Ο μετεωρολογικός σταθμός Ραφήνας δίνει μέγιστη ριπή στις 23 Ιουλίου 83,7 km/h. Πιθανόν σε κάποια κοντινά σημεία να ήταν και λίγο παραπάνω.
  Πριν από 4-5 χρόνια στην Πρέβεζα ένας απίστευτης έντασης ανεμοστρόβιλος διέλυσε ολόκληρα βιομηχανικά κτίρια (τα είδα με τα μάτια μου) και έκοψε σαν πράσα τεράστιους ευκάλυπτους.
  Ο μετεωρολογικός σταθμός, που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που πέρασε ο ανεμοστρόβιλος έδωσε εκείνη τη μέρα μέγιστη ταχύτητα ανέμου 105 km/h

 175. Alexis said

  #174: Εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα εννοώ. Όχι πως δεν μπορούν να υπάρξουν αλλού και υπό άλλες συνθήκες τέτοια νούμερα…

 176. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Προτεινω (χωρις διαθεση πλακας) αμεσα στην πληγεισα περιοχη :

  α. στο θαλασσιο μετωπο της περιοχης:

  1. να ανατεθει χωροταξικη/ρυθμιστικη μελετη επεμβασης για δημιουργια προσβασεων ανα 100 μ με καταλληλη σημανση (διγλωσση)
  2. ειδικη αρχιτεκτονικη μελετη των προσβασεων σε γκρεμους με αρχιτεκτονικους διαγωνισμους.

  β. να ανατεθει χωροταξικη/ρυθμιστικη μελετη και συγκοινωνιακη μελετη επεμβασης για δημιουργια συγχρονων και ασφαλων οδων δευτερευοντος δικτυου κυκλοφοριας και δημιουργια εναλλακτικου πρωτευοντος δικτυου διαφυγης σε περιπτγωση φυσιθκης καταστροφης και εκτονωσης των μυριαδων εποχουμενων το θερος (ηδη αναγκαιο προ εικοσαετιας).

  γ. να ανατεθει χωροταξικη/ρυθμιστικη μελετη και υδραυλικη μελετη διευθετησης ρεματων και ανασχεσης πλημμυρικων φαινομενων αναντη (κορμοδεματα/μικρες λιμνοδεξαμενες,..)

 177. Πάνος με πεζά said

  Δεν ειναι εξωπραγματικες οι ταχύτητες ανέμου.Στην Ελλάδα βάσει Ευρωκώδικα και Εθνικού προσαρτήματος,λαμβάνουμε βασικη ταχύτητα ανέμιυ 33m/sec στις παράκτιες περιοχές και 27 στην >10km από ακτή ενδοχώρα,ήτοι 109 και 97 km/h αντίστοιχα.Και μπαίνουν κι άλλες προσαυξήσεις για τοπικες εδαφικες εξαρσεις κλπ.

 178. giorgos said

  Εγώ προτείνω αυτό :
  Γεννᾶται τώρα τὸ πρόβλημα: μπορεῖ ἄραγε κάτι μέσα σὲ ὂλ’ αὐτὰ ν’ ἀλλάξει; Τίποτε ἀπὸ τὰ συμβαίνοντα δὲν εἶναι δυνατὸν πάντως ν’ ἀλλάξει μὲ «μέτρα» καὶ ἐπὶ πλέον «νομοθετήματα», ἂν δὲν ἀλλάξει ἡ οὐσία τῶν πραγμάτων. Καὶ ἡ ἀλλαγὴ τῆς οὐσίας ἔγκειται στὴν ἀλλαγὴ τῶν ἐννοιῶν. Ἡ «οἰκοδομή» ὀφείλει νὰ γίνει καὶ στὴν Ἑλλάδα αὐτὸ ποὺ εἶναι παντοῦ στὸν κόσμο: ἀστικὸν ἐμπόρευμα ὑπαγόμενο στὴν ἐλεύθερη διακίνηση ἀγαθῶν μίας φιλελεύθερης οἰκονομίας. Δηλαδὴ νὰ πάψει ὁ κρατικός… «παρεμβατισμὸς» καὶ ἡ οἰκιστικὴ δραστηριότης νὰ περάσει σὲ ἰδιωτικοὺς φορεῖς δημοσίου συμφέροντος, ὅπως οἱ Τράπεζες καὶ οἱ Ἀσφαλιστικὲς Ἑταιρεῖες. Αὐτὸ σημαίνει πὼς ἀντὶ νὰ παίρνει κανένας δάνειο γιὰ νὰ φκιάξει σπίτι, θὰ ἀγοράζει τὸ σπίτι ποὺ θέλει ἀπὸ τὴν Τράπεζα, ὅπως ἀκριβῶς ἕνα ζευγάρι παπούτσια. Καὶ σημαίνει καὶ μερικὰ πράγματα ἁπλούστερα:

  1) Ὅτι ἀφοῦ θὰ πάψει ἡ ἀναγκαστικὴ σχέση πολίτη καὶ κράτους μέσω τοῦ μηχανικοῦ, θὰ διαμορφωθεῖ σαφὲς νομοθετικὸ πλαίσιο γιὰ τὴν οἰκοδομὴ καὶ θὰ σταματήσουν τὰ αὐθαίρετα.

  2) Θὰ προκύψει «μητρῶο κατασκευαστῶν» -αὐτὸ ποὺ φαίνεται νὰ θέλει καὶ τὸ TEE-, τὸ ὁποῖον τώρα εἶναι ἀδύνατο νὰ ὑπάρξει. Οἱ διάφοροι ἰδιωτικοὶ φορεῖς θὰ κοιτάξουν νὰ ἐξασφαλίσουν τοὺς καλύτερους μηχανικούς, ἐνῷ τώρα ὅποιος πάρει κουτσὰ-στραβὰ πτυχίο μπορεῖ καὶ νὰ χτίζει. Ὑπάρχουν μηχανικοί, οἱ ὁποῖοι κανονικὰ δὲν ἔπρεπε νὰ πατᾶνε οὔτε στὴν πόρτα τῶν Πολεοδομιῶν, μὲ τὴν ὑφισταμένη τάξη πραγμάτων ὅμως εἶναι αὐτοὶ ποὺ ἐπιπλέουν: οἱ χαμηλόμισθοι ὑπάλληλοι τῶν Πολεοδομιῶν ἐξηρτημένοι ἀπὸ τὸν μηχανικό, ἐτοῦτος ἀπὸ ἐκείνους γιὰ τὴν «ἄδεια» καὶ ἀμφότεροι ὑποταγμένοι στὶς εἰσπρακτικὲς ἐπιταγὲς τοῦ κράτους εἰς βάρος τοῦ πολίτη. Ἑπόμενο εἶναι μέσα στὴν διαδικασία αὐτὴ οἱ πλέον ἐλλιπεῖς καὶ ἀτάλαντοι νὰ ἐπιπλέουν, ἐξοβελίζονας τοὺς καλοὺς ποὺ δὲν εἶναι διατεθειμένοι γιὰ «διαπραγματεύσεις». Τί σπίτια ὡς σύνολο νὰ κτισθοῦν ἔτσι;

  3) Θὰ ὑπάρξει καλύτερη προσαρμογὴ στὰ ἀρχιτεκτονικὰ δεδομένα κάθε τόπου, διότι, αὐτὸ ποὺ ἀπαιτεῖ ἡ σύνθεση τῶν ἀρχιτεκτονικῶν ἐπιτροπῶν (ἔπαινο ἢ βραβεῖο), θὰ ὑπάρξει σὲ κάθε τόπο κατὰ πράξη (ὑπάρχουν περιπτώσεις μηχανικῶν στὴν Λευκάδα ποὺ προτείνουν ὡς αἰσθητικὸ πρότυπο κυκλικὴ σκάλα καὶ νεοκλασσικὴ μετώπη, αὐτὸ δηλαδὴ ποὺ ὁ καθηγητὴς στὴν σχολὴ καλῶν τεχνῶν Γιάννης Ψυχοπαίδης διδάσκει ὡς τὸ ἄκρον ἄωτον τῆς μικροαστικῆς νεοελληνικῆς ἐλεεινότητος).

  4) Θὰ ὑπάρξουν σταθερὲς καὶ σύννομες ἀπαιτήσεις ἔναντι τοῦ κράτους (Ἐφορίες, ΙΚΑ, κ.λπ.) πράγμα ποὺ σημαίνει ὅτι θὰ ἐπενδυθοῦν περισσότερα χρήματα στὸ ἴδιο τὸ ἔργο. Θὰ ὑπάρξουν ἔτσι ὁλοκληρωμένα αἰσθητικὰ καὶ ἀντίστοιχα στὴν τιμὴ τους σπίτια, μεγαλύτερη προστασία τοῦ περιβάλλοντος, ἀφοῦ θὰ ἀπαιτοῦνται βεβαιωμένοι τίτλοι, καὶ μεγαλύτερη κυκλοφορία χρήματος σὲ ἀγορὰ ὑλικῶν καὶ ἐργασίας. Καὶ αὐτὰ ὅλα σημαίνουν ἀνάπτυξη ἰδίως κοινωνικὴ ποὺ εἶναι ἡ προϋπόθεση ὅλων τῶν ἄλλων. Κυρίως, ὅμως, καὶ τὸ σπουδαιότερον:

  5) Θὰ σταματήσει διὰ τῆς «οἰκοδομῆς» ἡ ἄσκηση κοινωνικῆς πολιτικῆς.

  Ἡ πολιτικὴ αὐτὴ εἶναι σήμερα δυνατή, ἐπειδὴ ἰσχύει ἡ διὰ προεδρικῶν διαταγμάτων νομοθετημένη ὑποκατάσταση τῆς σχέσεως δημοσίου δικαίου μεταξὺ πολίτη καὶ κράτους διὰ τῆς σχέσεως ἰδιωτικοῦ δικαίου μεταξὺ πολίτη καὶ μηχανικοῦ. Δηλαδὴ ἐπειδὴ ὁ μηχανικὸς μετατρέπεται βάσει τῶν προεδρικῶν διαταγμάτων σὲ ἐκτελεστικὸ ὄργανο τῆς φοροεισπρακτικῆς τακτικῆς του κράτους. Ἐπειδὴ εἶναι τελικὰ ὁ μηχανικὸς ποὺ «βγάζει τὴν ἄδεια» καὶ ὄχι ὁ πολίτης, καὶ ἐπειδὴ μεταξὺ κράτους (πολεοδομιῶν) καὶ μηχανικοῦ μεσολαβεῖ ἡ ἐπιστήμη τοῦ μηχανικοῦ, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ ἐλέγξει ὁ πολίτης, ἐμφιλοχωροῦν χίλιοι δύο ἐξωγενεῖς παράγοντες στὸν χῶρο τῆς οἰκοδομῆς, πού τὸν καθιστοῦν ὁλικῶς ἀνεξέλεγκτον. Περιττὸν εἶναι βέβαια νὰ ἀσχοληθοῦμε ἰδιαίτερα περὶ τοῦ πλήθους καὶ τοῦ ποιοῦ τῶν ἐν λόγω παραγόντων…

  Δεδομένου ὅτι διοικητικῶς ἡ Ἑλλάδα ὑπῆρξε ἀνέκαθεν πολιτεία ἀνοχύρωτη, ἡ τάξη τῶν πραγμάτων αὐτὴ ὁδηγεῖ στὸ ἀδιαμφισβήτητο λογικὸ συμπέρασμα ὅτι δὲν ὑφίσταται καν οἰκιστικὴ πολιτική. Οἰκιστικὴ πολιτικὴ νοεῖται, ὅταν τὸν ἀντίστοιχον χῶρο τὸν ἐλέγχει κανείς. Οἱ διατρήσεις τοῦ διοικητικοῦ μηχανισμοῦ ποὺ ἐπιβάλλει ἡ ἰσχύουσα τάξη πραγμάτων εἶναι αὐτὴ ποὺ ἐπιτρέπει -καὶ πάντα ἔτσι θὰ ἐπιτρέπει- τὶς καταπατήσεις, τὰ αὐθαίρετα καὶ τὴν ἄσκηση κοινωνικῆς πολιτικῆς. Πρόκειται δηλαδὴ γιὰ μία κατάσταση μονίμου κοινωνικοῦ ὑποβιβασμοῦ καὶ καταστροφῆς τοῦ περιβάλλοντος. Καὶ ἀναπότρεπτη ὅσο θὰ βασιλεύουν τὰ διατάγματα, ὁποιαδήποτε «μέτρα» καὶ ἂν ἑκάστοτε ἐπινοοῦνται.

  Ἡ ὑφισταμένη τάξη πραγμάτων εἶναι δυνατή, διότι δὲν ὑπάρχει στὴν Ἑλλάδα συνταγματικῶς κατωχυρωμένο «δικαίωμα ἐργασίας». Τὸ σπίτι συνεπῶς δὲν ἀποτελεῖ ἁπλῶς κατοικία, ἀλλὰ καὶ μέσον ἐπιβίωσης (κάποιο ἐνοικιαζόμενο δωμάτιο, κάποιο διαμέρισμα γιὰ προίκα κλπ.). Μὲ κατωχυρωμένο τὸ δικαίωμα ἐργασίας, τὸ σπίτι δὲν ἀποτελεῖ ὁπωσδήποτε τὴν πρώτη ἔγνοια γιὰ τὴν οἰκογένεια, χωρὶς αὐτὸ ὅμως τὸ σπίτι γίνεται ἡ πρώτη ὑπαρξιακὴ ἐπιταγή. Τούτου γνωστοῦ ὄντος, ἐμφιλοχωρεῖ ἡ «διοίκηση» ἐν ὀνόματι κάποιου ὑποθετικοῦ»γενικοῦ συμφέροντος» μὲ τοὺς δικούς της λογαριασμούς. Διά τῆς μεταβολῆς ὅμως τῆς ἐννοίας τῆς οἰκοδομῆς σὲ ἐμπόρευμα, ὅπως ἰσχύει σὲ ὅλον τὸν ἀνεπτυγμένον κόσμο, τὰ διοικητικὰ πράγματα αὐτομάτως ἀλλάζουν. Οἱ Πολεοδομίες λ.χ. δὲν θὰ ξέρουν πολίτες καὶ μηχανικούς, ἀλλὰ ἀνώνυμα σχέδια, τὰ ὁποῖα θὰ θεωροῦν ἁπλῶς ὡς πρὸς τὴν ἔγκριση, δηλαδὴ θὰ κοιτάζουν ἂν εἶναι ἐπιστημονικῶς σωστά, καὶ ὄχι ποιὸς εἶναι ὁ ἰδιοκτήτης μέσῳ τοῦ μηχανικοῦ, προγραμματίζοντας ἐξ ἀρχῆς στὰ σχέδια τὶς παραβάσεις ποὺ θὰ βγοῦν πρόστιμα στὸ τέλος (ὑπὸ τὴν δαμόκλειον σπάθην τὴν ΔΕΗ, ὅπως εἴδαμε, ποὺ συνιστᾶ τὸ ἀντισυνταγματικώτερον ὅλων τῶν μέτρων. Ἐδῶ δημόσιο καὶ κρατικὸ συμφέρον συμπίπτουν ἀπόλυτα καὶ χωρὶς αἰδώ). Ἕνα σαφὲς νομοθετικὸ πλαίσιο ἄνευ παραθύρων θὰ ὑπάρξει αὐτομάτως ἀναγκαῖο καὶ ὁ ἀποκλεισμὸς θνησιγενῶν «κατασκευαστικῶν ἑταιρειῶν», ποὺ θὰ ξεφυτρώσουν, θὰ εἶναι εὔκολο νὰ συμβεῖ διὰ τῆς ἐγγυήσεως μερικῶν δισεκατομμυρίων. Ἐδῶ θὰ εἶναι μία εὐκαιρία νὰ δείξει τὸ κράτος τὴν πραγματικὴ μέριμνά του γιὰ τὸ «γενικὸ συμφέρον»… Ὅτι πάντως σήμερα ὁ πολίτης εἶναι οἰκονομικῆς μόνο σημασίας ἔννοια γιὰ τὸ κράτος, στὴν περίπτωση ποὺ μᾶς ἀπασχολεῖ ὑπάρχουν «νομοθετήσεις» ποὺ τὸ ἀποδεικνύουν: οἱ προκαταβολὲς στὴν Ἐφορία καὶ τὸ ΙΚΑ προκειμένου νὰ βγεῖ ἡ «ἄδεια». Ἂν ἕνας εἶναι ἄκληρος καὶ πεθάνει πρὶν ἀρχίσει νὰ κτίζει, ὑπὲρ ποίου πᾶνε αὐτὲς ὁ προκαταβολὲς καὶ ὑπὲρ ποίου τοκίζονται στὴν περίπτωση πού ἡ «ἄδεια» ἰσχύει ἀλλὰ ἡ ἔναρξη τῆς οἰκοδομῆς χρονίζει; Προκαταβολὲς ξέρομε πὼς δίνονται στὶς ἐμπορικὲς συμφωνίες πρὸς ἐνίσχυση τῆς ἑκατέρωθεν ἐμπιστοσύνης. Ἐν προκειμένῳ ποιὸς θεωρεῖ ποιὸν ἀναξιόπιστον γιὰ νὰ χρειάζεται ἡ… προκαταβολή;

  Ὅτι πολλὰ πράγματα θὰ ἀλλάξουν βελτιούμενα, μὲ τὴν ἐμπορευματοποίηση τῆς οἰκοδομῆς, εἶναι προφανές. Καὶ πρῶτα πρῶτα οἱ ἀμοιβὲς τῶν μηχανικῶν θὰ καθορισθοῦν, ὄχι ἀπὸ τὴν «ἱκανότητά» τους νὰ βγάζουν ἄδειες, συνυπολογίζοντας σ’ αὐτὲς τὰ λαδώματα, ἀλλὰ ἀπὸ τὴν ἱκανότητά τους νὰ κάνουν σχέδια. Καὶ οἱ καλοὶ μηχανικοί, ποὺ τώρα βγάζουν τὰ λιγώτερα, θὰ ἀμείβονται κατ’ ἀξίαν. Βεβαίως τίποτε δὲν θὰ ἐμποδίζει τὸν πολίτη νὰ πάει σ’ ἕναν μηχανικὸ νὰ βγάλει μίαν ἄδεια, ὅπως καὶ τώρα, θὰ ἔχει ὅμως τὴ βεβαιότητα ὅτι θὰ κάμει τὴν δουλειὰ του καταφεύγοντας γιὰ τὸ ἴδιο πράγμα σὲ μίαν ἑταιρεία σύντομα καὶ καθαρά. Καὶ αὐτὴ ἡ κατάργηση τῶν «προεδρικῶν διαταγμάτων» δι’ ἑνὸς νομοθετικοῦ πλαισίου ποὺ θὰ περιορίζεται στὸν ρόλο τοῦ κράτους ὡς τηρητοῦ τοῦ «δημοσίου συμφέροντος» καὶ ὄχι ὡς φοροεισπρακτικοὺ μηχανισμοῦ εἰς βάρος τοῦ πολίτη, εἶναι αὐτὸ ποὺ θα ἀλλάξει τὴν ἔννοια τῆς «οἰκοδομῆς». Αὐτομάτως θὰ ἀλλάξει λ.χ. ἡ ἔννοια τῆς «ἐπίβλεψης» τῆς οἰκοδομῆς, Εἶναι γνωστὸ πὼς σήμερα κανένας δὲν μπορεῖ νὰ ἀσφαλίσει τὸ σπίτι του ὡς δαπανηθὲν κεφάλαιο (π.χ. ἂν αὐτὸ βρίσκεται στὴν διασταύρωση δύο ὁδῶν καὶ κινδυνεύει ἀπὸ διερχόμενα φορτηγά). Καὶ τοῦτο, διότι ἡ ὅποια ἀσφαλιστικὴ ἑταιρεία δὲν ξέρει τί σπίτι ἔφκιαξε. Κατὰ τὸ ἰσχῦον σύστημα, τὴν ἐπίβλεψη τὴν ἔχει ὁ ἴδιος ὁ μηχανικὸς ποὺ ἐκπονεῖ τὰ σχέδια, ἐνῷ κανένα μέτρο τῆς ἐπιβλέψεώς του δὲν ὑπάρχει. Βασικὰ ἡ ἐπίβλεψη εἶναι ὑποκειμενικὸ θέμα τοῦ μελετητῆ (στὴ πράξη ἐλάχιστοι μηχανικοὶ ἀσχολοῦνται οὐσιαστικὰ μ’ αὐτήν). Κατ’ οὐσίαν ἡ ἐπίβλεψη ἀνήκει στὸ κράτος (κατοχύρωση τοῦ «γενικοῦ συμφέροντος»), ἐδῶ ὅμως μὲ τὶς «νομοθεσίες» μᾶς ἀρκεῖ ἡ «ὑπόσχεση» ποὺ δίνει ὁ μηχανικὸς στὸ TEE… Σὲ μία ἀποδέσμευση τῆς οἰκοδομῆς ἀπὸ τὶς κρατικὲς ἐπιταγὲς ποὺ εἴπαμε, τὴν ἐπίβλεψη μπορεῖ νὰ τὴν ἔχει ἡ ἀσφαλιστικὴ ἑταιρεία (αὐτὸ ἰσχύει στὴν Γαλλία π.χ.). Θὰ μπορεῖ δηλαδὴ ὁ πολίτης ποὺ «ἀγοράζει σπίτι»,( αὐτὸ ποὺ ὁ ἴδιος φκιάχνει) νὰ ἐμπιστευθεῖ τὴν ποιότητα τοῦ ἐμπορεύματος σὲ μία ἑταιρεία τῆς ἀρεσκείας του καὶ νὰ πετύχει φθηνὰ ἀσφάλιστρα. Σήμερα μὲ τὸ ὑπάρχον καθεστὼς κάτι τέτοιο εἶναι ἀδύνατο. Εἶναι γνωστὴ ἡ ἀντίδραση τοῦ TEE μὲ τὸν πρόσφατο νόμο περὶ παραγραφῆς. Τὸ νόημα τοῦ νόμου, ἀκριβῶς λόγω τοῦ εἰδικοῦ ἀντικειμένου τῆς περιπτώσεως, ἦταν σαφές: ἡ παραγραφὴ νὰ ἀρχίζει ἀπὸ τῆς διαπιστώσεως τοῦ ἐγκλήματος. Ἕνα σπίτι δὲν φκιάχνεται γιὰ μερικὰ χρόνια ἀλλὰ γιὰ γενεές, Τελικῶς τὸ συμπέρασμα ἦταν ὅτι φταῖνε οἱ ἰδιοκτῆτες καὶ οἱ ἐργολάβοι. Καὶ ἐπὶ πλέον ὅτι λείπει καὶ μία ἔμμεση φορολογία τοῦ σπιτιοῦ ὑπὲρ τοῦ TEE, τῆς «συντηρήσεως» τῆς οἰκοδομῆς. Ὁ καθηγητὴς κ.Θ.Τάσσιος ἐξήντλησε τὴν φαρέτρα τῶν εὐφυολογημάτων του νὰ μᾶς πείσει, ὅτι ὑπὸ τὸ ἰσχῦον νομοθετικὸ καθεστὼς ὁ μόνος ποὺ δὲν φταίει εἶναι ὁ μηχανικός. Ἐπεκαλέσθη τὴν ἀνὰ τριακονταετία ἐπιστημονικὴ ἀτέλειά μας περὶ σεισμῶν κατ’ ἀρχήν. Μὰ ἡ ἀτέλεια αὐτὴ πάντα θὰ ὑπάρχει, ἐπειδὴ στὴν ἐπιστήμη ὑπάρχει ἐξέλιξη ἐρεύνης. Ἡ Γῆ, ἄλλωστε, καθ’ ὁ ζῶν ὀργανισμὸς καὶ πολλαπλῶς ἐπιβαρυνόμενος μὲ τὴν ἀνθρώπινη δραστηριότητα, δὲν παράγει πάντα τὰ ἴδια ἀποτελέσματα στὴν συμπεριφορὰ της (π.χ. κλῖμα). Σημαίνει αὐτὸ πώς δὲν θάπρεπε νὰ ὑπάρχουν καν σπίτια ἐπὶ τῆς Γῆς; Καὶ ἡ Ἑλλάδα εἶναι μὲν σεισμογενὴς περιοχή, οἱ σεισμοὶ ὅμως δὲν ἔχουν τὴν καταστροφικὴ δύναμη ποὺ ἔχουν στὴν Καλιφόρνια ἢ τὴν Ἰαπωνία. Ἡ διατήρηση τόσων ἀρχαιοτάτων μνημείων τὸ ἀποδεικνύει. Καὶ ἐπεκαλέσθη ἐν συνεχείᾳ ὁ κ.Τάσσιος τὴ ποινικὴ ἀρχὴ τῆς » ἐν χρόνῳ ἀπωλείας τῶν ἀποδεικτικῶν στοιχείων», ὅπως καὶ τὸν ρόλο τοῦ τυχαίου στὸν καταλογισμὸ εὐθύνης (ἕνας ποὺ πατάει σαπουνόνερα καὶ γκρεμίζεται, προκαλώντας βλάβες σὲ τρίτους). Ἐν τέλει ὅμως ὁ κ.Τάσσιος ἀναγκάζεται νὰ δεχθεῖ ὅτι ἡ ἀρχὴ ποὺ ἐπεκαλέσθη δὲν ἔχει ἰδιαίτερη ἐφαρμογὴ στὴν περίπτωση τῆς οἰκοδομῆς. Ἂν π.χ, μετὰ ἀπὸ ἕνα σεισμὸ ἢ ἄλλο γεγονὸς ἀποκαλυφθεῖ ὕστερα ἀπὸ 10 ἡ 15 χρονιά, ὅτι μία κολώνα πού ὤφειλε νὰ ἔχει δέκα σίδερα ἔχει μόνο πέντε, ὑπάρχει ἐν προκειμένῳ «ἐν χρόνω ἀπώλεια ἀποδεικτικῶν στοιχείων»; Ὅσο τώρα γιὰ τὸν ρόλο τοῦ τυχαίου, εἶναι γνωστὸ πὼς καμιὰ φιλοσοφία δικαίου καὶ καμιὰ περὶ καταλογισμοῦ θεωρία δὲν μπορεῖ νὰ καλύψει τὸ θέμα (π.χ, ἕνας γιατρὸς ποὺ εἰδοποιεῖται νὰ σώσει ἕναν ἀσθενῆ καὶ στὸν δρόμο βρίσκει ἕναν βαριὰ τραυματισμένον, ποὺ σταματᾶ γιὰ λίγο νὰ βοηθήσει ἀλλὰ ἐν τῷ μεταξὺ πεθαίνει ὁ ἀσθενής). Ὁ ρόλος ὅμως τοῦ τυχαίου στὰ σύγχρονα (βιομηχανικὰ προϊόντα ἔχει σχεδὸν ἐξαλειφθεῖ ὁλοσχερῶς. Μόνο ἀπὸ ἀνθρώπινη ἀμέλεια μπορεῖ νὰ ὑπεισέλθει, καὶ αὐτὸ ἦταν τὸ νόημα τοῦ νόμου περὶ παραγραφῆς. Τὸ κάθε προϊὸν σήμερα ἔχει «Ὁδηγίες χρήσεως» (ἐν προκειμένω αὐτὲς ποὺ μαθαίνει κανένας στὸ Πολυτεχνεῖο) καὶ ἡμερομηνία λήξεως. Ἒφ ὅσον ἡ «συνταγὴ» ἐκτελεῖται σωστά, ὀφείλει καὶ τὸ προϊόν, νὰ πληροῖ τοὺς ὅρους καταναλώσεως. Καὶ πῶς μποροῦν νὰ προκύψουν τὰ «πτυχία ἐργολάβων ἰδιωτικῶν ἔργων»; Δηλαδὴ πτυχία στὰ πτυχία; Μὲ ποιὲς ἀδιάβλητες διαδικασίες θὰ χορηγοῦνται αὐτά; Τὰ δεδομένα αὐτῶν τῶν «πτυχίων» εἶναι σὲ ὅλες τὶς Πολεοδομίες γνωστά. Ὅλες ξέρουν τοὺς κομπιναδόρους καὶ ἀτάλαντους μηχανικοὺς ποὺ μετέβαλαν τὸ πτυχίο τους σὲ ἀπόχη πεντοχίλιαρων. Εὔκολο συνεπῶς θὰ ἦταν στὸ TEE νὰ λάβει ὓπ ὄψη του τὰ «μητρῶα» αὐτῶν τῶν μηχανικῶν, ὅποτε τὰ «πτυχία» εἶναι ἕτοιμα μόνο ποὺ γιὰ τοῦτο θὰ ἔπρεπε τὸ TEE νὰ μὴν ἐνήλλασε τὸν ρόλο του ὡς «Ἐπιμελητηρίου» καὶ συνδικαλιστικοῦ ὀργάνου κατὰ περίπτωση. Ὁ κ. Τάσσιος ἐπρότεινε τελικῶς αὔξηση τοῦ κόστους τῆς οἰκοδομῆς καὶ ἐπὶ πλέον «μέτρα», δηλαδὴ τὴν παραδεδομένη κρατικὴ λογική. Καὶ ὡς πρὸς μὲν τὸ κόστος τῆς οἰκοδομῆς, δὲν πρέπει νὰ καλλιεργεῖται ἡ ἰδέα ὅτι ἡ οἰκοδομὴ στὴν Ἑλλάδα εἶναι αἰσθητῶς φθηνότερη ἀπ’ ὅ,τι εἶναι στὴν Γαλλία καὶ τὴν Γερμανία. Ὅτι δὲν φκιάνονται τὰ ἴδια σπίτια, εἶναι ἄλλοι οἱ παράγοντες ποὺ τὸ προσδιορίζουν, Καὶ ποὺ ὑποθέτομε πὼς σαφῶς προέκυψαν ἀπὸ τοῦτα τὰ κείμενα. Ὅσο τώρα γιὰ τὰ «μέτρα», ὁσαδήποτε «μέτρα» καὶ ἂν προστεθοῦν μὲ ἀναλλοίωτον τὸ καθεστὼς τῆς ὀκοδομῆς, τὰ πάντα θὰ χειροτερεύουν καὶ δὲν θὰ καλυτερεύουν. Εἶναι ἡ διφυὴς ὑπόσταση τοῦ TEE καὶ ἡ ἰδιάζουσα νομικὴ σχέση του μὲ τὶς φοροεισπρακτικὲς ἐπιδιώξεις τοῦ κράτους ποὺ καθιστοῦν τὰ ὁποιαδήποτε «μέτρα» μάταια, δηλαδή πλέον ἐπιβλαβῆ ἀπὸ τὰ ἤδη ὑπάρχοντα. Χαρακτηριστικὴ εἶναι ἡ ἀντίδραση τοῦ TEE ὡς σώματος μὲ τὸν νομὸ περὶ παραγραφῆς. Ἀντίδραση ποὺ ἀναιρεῖ ἀκριβῶς τὴν σκοπιμότητα τῶν ὁποιωνδήποτε πρόσθετων «μέτρων». Ἡ διοίκηση τοῦ TEE εἶδε στὴν πρόταση περὶ παραγραφῆς οἰονεί ἐπιχείρηση ὁμηρίας τοῦ τεχνικοῦ κόσμου «στὶς ὀρέξεις τῆς ἐκτελεστικῆς ἐξουσίας», δηλαδὴ εἶδε ἑαυτὸ ὑποχείριό της ἐκτελεστικῆς ἐξουσίας. Αὐτὸ βέβαια εἶναι διεθνῶς κάτι τὸ νέο στὶς περὶ κράτους θεωρίες. Μέχρι τώρα ξέραμε πὼς στὰ κοινοβουλευτικὰ καθεστῶτα μόνο οἱ δύο ἄλλες, ἡ νομοθετικὴ καὶ δικαστικὴ ἐξουσία, εἶναι ἀνεξάρτητες ἀπὸ τὴν ἐκτελεστική. Ὅλα τὰ ὑπόλοιπα, ὀργανισμοί, ἑνώσεις, νομικὰ πρόσωπα καὶ ἄτομα, ὀφείλουν θεωρητικῶς νὰ εἶναι «ὑποχείρια» της ἐκτελεστικῆς ἐξουσίας, ἐπειδὴ αὐτὴ (πάντα θεωρητικά, τουλάχιστον στὴν Ἑλλάδα) ἐκφράζει τὴν ψηφισμένη βούληση τοῦ κράτους. Ἀλλὰ ἰδού, ὅτι ὑπάρχει ὀργανισμὸς στήνΕλλαδα ποὺ νοεῖ τὰ πράγματα διαφορετικά. Καὶ ἐν προκειμένῳ πρόκειται περὶ ὁμολογίας ὠμῆς ἀληθείας, διότι ὅπως ἐδείξαμε, ἡ δημιουργία τοῦ ΤΕΕ ὑπήρξε ἱστορικῶς ἐκείνη τοῦ κράτους ἐν κράτει ( δὲν θέλομε νὰ ποῦμε τοῦ διοικητικοῦ παρακράτους), προκειμένου νὰ προκύψει ὁ «φορέας» γιὰ τοὺς ἀφαιμακτικούς τοῦ κράτους σκοπούς, ὅταν ἄρχιζε ἡ οἰκοδομὴ ὡς ἐπιχείρηση. Πράγμα ποὺ συμβαίνει μετὰ τὸ ’22. Αὐτὴ ὅμως ἡ ἐπισήμως πλέον ὡμολογημένη τάξη πραγμάτων, καλῶς θεμελιωμένη σὲ μία φυσικῶς ὑπερχαώδη νομοθεσία, εἶναι ποὺ ἐμποδίζει τὴν ἀλλαγὴ τῶν πραγμάτων διὰ νομῶν, «μέτρων» καὶ διαταγμάτων. Τίποτε δὲν πρέπει νὰ ἐλπίζεται μ’ αὐτά, ἐκτὸς ἀπὸ μία περαιτέρω οἰκονομικὴ ἐπιβάρυνση τῆς οἰκοδομῆς ὑπὲρ τοῦ ἰδίου, ἂν μὴ χειρότερου καθεστῶτος! Τότε μόνον μποροῦν ν’ ἀλλάξουν τὰ πράγματα τῆς οἰκοδομῆς, ὅταν ἀλλάξει αὐτὴ ὡς ἔννοια καὶ περάσει ὡς ἔργο καὶ κεφάλαιο σὲ ἰδιωτικοὺς φορεῖς δημοσίου συμφέροντος, ὅπως οἱ Τράπεζες καὶ οἱ ἔγκυρες Ἀσφαλιστικὲς Ἑταιρεῖες. Ὅταν δηλαδή ὁ πολίτης γίνει κύριος τῶν χρημάτων ποὺ δαπανᾶ. Μένει στὸ ὑπάρχον ἀκόμη κράτος νὰ ἀποδείξει τὴν περαιτέρω μέριμνά του ὑπὲρ τοῦ «δημοσίου συμφέροντος» διὰ τοῦ ὁποίου ἀσκεῖ τὸ κυρίαρχον δικαίωμά του ἐκδόσεως «ἀδειῶν».

  Πᾶνε ἤδη κάμποσα χρόνια ποὺ ἄρχισε νὰ ἐμπεδώνεται στὴν κοινὴ συνείδηση, ὅτι ἡ Ἑλλάδα ὑπόκειται σὲ ἱστορικὴν μεταβολή. Κάτι τέτοιο ἦταν ἀναμενόμενο, διότι κράτη ποὺ συνίστανται ὡς σύνολο κατεστημένων συμφερόντων ἐξαρχῆς εἶναι ἱστορικῶς κράτη χρήσεως, δηλαδὴ κράτη πεπερασμένης προθεσμίας. Κάθε κατεστημένο συμφέρον καὶ ἕνας μύθος. Ἡ «ἀνάπτυξη τῆς χώρας» ἕνας μύθος τεχνολογικοῦ περιεχομένου, ὅταν βλέπομε παντοῦ ὑπανάπτυξη καὶ τὰ διεθνοῦς σημασίας ἔργα νὰ ἐκτελοῦνται ἀπ’ εὐθείας διὰ τῶν ξένων ἑταιρειῶν, ἐπειδὴ οὔτε τὸ ἐπιχειρηματικὸ ἦθος οὔτε ἡ ἐπιστημονική μας γνώση ἐπαρκοῦν γι’ αὐτά. Ἕνας δεύτερος καὶ μεγαλύτερος μύθος ἡ «σωτηρία τοῦ ἔθνους» διὰ τῆς Ἐκκλησίας, ὅταν αὐτὴ ἡ ἴδια δὲν εἶναι σὲ θέση τίποτε νὰ προσφέρει γιὰ τὴν ἠθικὴ ὁδήγησή του. Τρίτος καὶ ὁ μέγιστος ὅλων μύθος ὁλόκληρη ἡ διδασκόμενη νεοελληνικὴ ἱστορία, διὰ τῆς ὁποίας ὑπάρχει τὸ ἴδιο τὸ κράτος, διοργανώνοντας ἐκθέσεις τῆς «πολιτικῆς» του προϊστορίας. Ἀλλὰ οἱ μύθοι εἶναι πεπερασμένης ἰσχύος, ἐπειδὴ κάποιοι γνωρίζουν πὼς εἶναι μύθοι καὶ ἡ ἴδια ἡ ροὴ τῶν ἱστορικῶν πραγμάτων τὸ ἀποδεικνύει κάποτε. Γιὰ τὴν Ἑλλάδα χτύπησε ἤδη τὸ καμπανάκι… Ἡ ἐμμονὴ σὲ κεκτημένες νοοτροπίες καὶ θεωρήσεις εἶναι μία μάταιη σπατάλη δυνάμεων. Μένει νὰ ἀναζητηθεῖ τὸ νέο μέσα στὴν ἀναπότρεπτη ἀναδιαμόρφωση. Ἐλπίζομε τώρα πὼς ὠρισμένοι δυσανασχετήσαντες ἀναγνῶστες μὲ τὸν τίτλο τῶν κειμένων μας θὰ κατάλαβαν καλύτερα τὸν συσχετισμὸ τῶν πραγμάτων. Εἶναι ἡ ἴδια ἡ διαπλοκὴ συμφερόντων, «φορέων» καὶ ὀργανισμῶν ποὺ ὁδηγεῖ τὰ πράγματα ἐκεῖ ποὺ διαψεύδεται ἡ ἁπλοϊκὴ πίστη. Ἡ πίστη τοῦ ἁπλοϊκοῦ καθημερινοῦ ἀνθρώπου πού-, ἔμαθε νὰ πιστεύει, ἐνῶ κάποιοι ἄλλοι τὸν λοιδωροῦν κρυφὰ γι’ αὐτό. Δίχως οὐσιαστικὰ οἱ ἴδιοι νὰ κερδίζουν κάτι τὸ μόνιμο. Ἀν’ ὑπῆρχαν μόνιμα ταξικὰ κέρδη στὴν Ἑλλάδα, ἡ Ἑλλάδα θὰ ἀντιμετώπιζε ἄλλα προβλήματα. Καὶ κυρίως ὡς κράτος δὲν θὰ ἦταν μία ἐπιτήδευση προσθαφαιρέσεως οἰκονομικῶν μεγεθῶν.

  Μία ἀκροτελεύτια διευκρίνιση δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ παραλειφθεῖ πρὸ τοῦ τέλους τούτων τῶν γραμμῶν: οἱ καταστάσεις διαμορφώνουν γενικὲς συνειδήσεις, ἀλλὰ σὲ ὅλους τους κλάδους καὶ ἐπαγγέλματα ὑπάρχουν οἱ ἄνθρωποι ποὺ ἑξαιροῦνται. Εἶναι αὐτοὶ ποὺ ἀλλοιῶς ὁραματίστηκαν τὰ πράγματα κάποτε ὡς νέοι καὶ ἀλλοιῶς τὰ βρῆκαν ὡς βίωση. Εἶναι αὐτοίπου βρῆκαν ὡς τρόπον ἄμυνας τὴν νόηση τῶν καταστάσεων, ἀντιστεκόμενοι στὴ συνήθεια καὶ προσπαθώντας νὰ διασώσουν τὴν ψυχική τους ὑφή. Ὅταν λοιπὸν οἱ καταστάσεις κρίνονται, ἑπόμενο εἶναι μερικοὶ ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους αὐτοὺς νὰ αἰσθάνονται ἀδικημένοι. Ἀλλὰ ἐδῶ δὲν συζητήσαμε γιὰ ἐξαιρέσεις. Αὐτές, ἐπωδὴ εὔκολα ἐννοοῦν εὔκολα ἐπίσης βρίσκουν τὸν τρόπο νὰ ἀποτιμήσουν τὸ δικό τους δίκιο καθὼς καὶ τὸ δίκιο τῶν ἄλλων. Ἐδῶ δὲν μιλήσαμε γιὰ τὸν ἀρχιτέκτονα ποὺ ἀντελήφθη τὸ ἴδιο δέος καὶ τὴν ἴδια ἀπορία ζωῆς ἀπ’ τὴν δουλειά του ποὺ ἀντελήφθη ὁ ποιητής, ὁ μουσικὸς ἢ ὁ ζωγράφος καὶ ἀγωνιᾶ νὰ ἀποτυπώσει κάποιο ἀπὸ τὰ ἀκραῖα νοήματά της στὸν χωροχρόνο. Οὔτε γιὰ τὸν μηχανικὸ ποὺ ἐξαντλεῖ τὰ ἀποθέματα τῆς ἰδιοφυίας του γιὰ νὰ δώσει ζωὴ στὸ ἄψυχο ὑλικό, νὰ βάλει μέσα σ’ αὐτὸ μαθηματικὲς σχέσεις, νὰ τὸ καταστήσει πλαστικὸ καὶ κινούμενο, προκειμένου, νὰ ἀνταποκριθεῖ σὲ κάποιαν ἰδέα τέχνης. Δὲν εἴχαμε ὑπ’ ὄψιν μας τὸν Ἰκτίνο, τοὺς ἀρχιτέκτονες τῆς Ἀναγέννησης, τὸν Σιν;aν ἢ τὸν Γκάουντι. Ἐδῶ θελήσαμε νὰ μιλήσομε γιὰ ὠργανομένα πράγματα ἀλλὰ καὶ τὶς μεταξὺ τῶν σχέσεις. Καὶ νὰ μιλήσομε κριτικά. Ὠρισμένοι θὰ θελήσουν νὰ μᾶς καταλάβουν. Οἱ ἄλλοι δὲν μᾶς ἐνδιαφέρουν κατ’ ἀνάγκην.

 179. Γς said

  Να μπει μια αναμνηστική πλάκα, μαρμάρινη σε κάποιο τοίχο εκεί στην περιοχή με τα 80 τόσα ονόματα των εκτελεσθέντων.
  Οπως λ.χ. στο μπλόκο του Βύρωνα.
  Γερμανοί και καταδότες με κουκούλα..
  Κυβερνήσεις και αυθαιρετούντες καταπατητές.

 180. Γς said

  Υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο άλλη χώρα που έχει γραφεία αλλά και «νόμιμες» διαδικασίες για την ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ;

 181. Pedis said

  μακάρι να είχαμε κάπου την πατέντα, την πρωτοκαθεδρία. Είναι πολύ μπανάλ να την είχαμε στη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών στη δόμηση. Βρες κάτι αλλο …

 182. Pedis said

  Σπίρτζης:
  Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη, γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στον Κάλαμο και στον νέο Βουτζά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν υπήρξε κάποιο λάθος στις εντολές που δόθηκαν, θα διαπιστωθεί.
  http://www.topontiki.gr/article/283577/spirtzis-den-ftaiei-i-perifereia-den-oligorise-o-kratikos-mihanismos-den-eginan-lathi

  Κι αγωνιούσα, θα παραιτηθεί δεν θα παραιτηθεί; Τώρα ηρέμησα. Όλα λειτούργησαν άψογα και πήγαν κατ’ ευχήν.

  Δεν έχει ενδιαφέρον ο συλλογισμος του;

  θέση:
  «Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη, γιατί »

  απόδειξη, ότι δεν έγιναν λάθη και δεν υπήρξε ολιγωρία στο Μάτι:

  «γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στον Κάλαμο και στον νέο Βουτζά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.»

  δηλ. δεν έγιναν λάθη στο Μάτι επειδή ασχολούνταν με την Κινέτα.

  Το κάνει επίτηδες ή τόσο του φτάνει;

 183. gpoint said

  # 158

  …Εκτός αν ξηλώσει και τον περιβάλλοντα χώρο για να ανοίξει δρόμους…

  Επιασες το νόημα που οι δήθεν μη φανατικοί ΑΕΚτζήδες προσπερνούν! Το γήπεδο κτίζεται με τακτική αυθαίρετου. Πήρε νόμιμη άδεια ανεγέρσεως και όταν εμφανισθούν τα προβλήματα λειτουργίας θα «αναγκασθούν» να φάνε κάποια κομμάτια του δάσους. Οπως τα αυθαίρετα μέσα στο δάσος παίρνουν από το κράτος φως-νερό-τηλέφωνο και μετά αφού τάχουν όλα…νομιμοποιούνται !!

  # 157

  Πμπ, με απλά λόγια θα υπέγραφες σαν ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ την λειτουργία της «Αγιασοφιάς» ναι ή όχι ; Είχες ποτέ σου την ευθύνη για την ασφάλεια σε ένα σύνολο ατόμων που δεν ανήκουν στη δούλεψή σου για να ξέρεις πως θα τους κουμαντάρεις ;

  # 160

  Το Μπερναμπέου…η «Αγιασοφιά»… Μαδρίτη-Νέα Φιλαδέλφεια, … μήπως μπερδεύεις την βούρτσα με την …κτένα ;;

 184. Πάνος με πεζά said

  @ 183 : Τζι, ηρέμησε. Πάντα κάποιοι υπογράφουν, γιατί το κράτος θέλει έναν να μπορεί να τον στείλει φυλακή. Είτε αυτό λέγεται άδεια λειτουργίας γηπέδου, δυιλιστηρίου, ευστάθειας πλοίου, ό,τι θες… Όποιος εν γνώσει του υπογράφει με το πιστόλι στον κρόταφο, κακό του κεφαλιού του. Αλλά σου θυμίζω ότι και στη Marfin κάποιοι πήγαν φυλακή για την έλλειψη πυρασφάλειας του κτιρίου….
  Για να πω την αλήθεια, μόνο κάτι γιατρούς έχω δει να δίνουν χαρτιά στον ασθενή για να αναλάβει τις ευθύνες των κινήσεων που εκείνοι θα κάνουν !

 185. nikiplos said

  Βάζω (κι εδώ) ως απολύτως σχετικό, έναν πολύ χρήσιμο ιστότοπο της κυβέρνησης της Αυστραλίας, σχετικά με τις φυσικές καταστροφές:

  https://www.sa.gov.au/topics/emergencies-and-safety/prepare-for-an-emergency

  Στα βίντεο που πειραματίστηκαν, φαίνονται εν πολλοίς:
  α. Αν δεν υπάρχει προαποφασισμένο σχέδιο δράσης για την περίπτωση φυσικών καταστροφών σε ατομικό-οικογενειακό επίπεδο, οι όποιες αποφάσεις μας θα είναι 95% λανθασμένες.
  β. Όταν αντιλαμβάνεται κανείς την πυρκαγιά και τον κίνδυνο, τότε είναι πολύ αργά… Εννοείται ότι πρέπει να μείνει στο σπίτι του…

 186. 173, ΕΦΗ – ΕΦΗ said: «…είχατε γράψει >>με κάποιο νόμο του 2014 μπορούσε να «τακτοποιήσει» τις αυθαιρεσίες σε ακίνητό του, η «πρώτη φορά αριστερά» κατάργησε τη σχετική διάταξη
  τώρα εξειδικεύετε κάπως (και πάλι δεν είναι πλήρης η εικόνα) μια υποπερίπτωση. Αρχικά αναφερθήκατε εντελώς γενικά και σας απάντησα με αυτό που γνωρίζω ότι συμβαίνει. Όμως σταματώ εδώ. Το γιατί γίνονταν-και πώς γίνονταν και γιατί συνεχίζουν να γίνονται (και δη φθηνότερα) διάφορες «τακτοποιήσεις» το καταλαβαίνουν και κάτι μσόχαζα «αμερικανάκια» σαν κι εμένα. Γεια σας».

  # Γειά σου καλή μου, και στο καλό!
  Υ/Γ. Ώστε «υποπερίπτωση» είναι οι έχοντες ακίνητα σε «οικόπεδα» εξ αδιαιρέτου;; Δηλαδή όλη η φτωχολογιά;;; Λιγότερη συριζοπάθεια δεν θα έβλαπτε ούτε τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ!

 187. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  178.
  Απόσπασμα απο το
  http://katotokerdos.blogspot.com/2011/01/4.html?m=1

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  186. >>Ώστε «υποπερίπτωση» είναι οι έχοντες ακίνητα σε «οικόπεδα» εξ αδιαιρέτου;; Δηλαδή όλη η φτωχολογιά;;;
  «Υποπερίπτωση» ως τεχνική νομική ορολογία καλέ μου.
  Γι αυτήν την φτωχολογιά ( καλύτερα για τους «αδύναμους /ασθενέστερους οικονομικά και κοινωνικά συνανθρώπους μας» για να μην λαϊκίζουμε πατώντας στο αυτόματο συναίσθημα με τη «φτωχολογιά» ) ο νόμος του 2017, κάνει φθηνότερες τις νομιμοποιήσεις.
  Στα ακίνητα/οικόπεδα βέβαια περιλαμβάνονται και βίλες( στο Ντράφι π.χ. πάμπολλες βιλάρες εξ αδιαιρέτου) και πολυκατοικίες και ξενοδοχεία.
  Επίσης η έκτακτη χρησικτησία που υπονοήσατε με τη δεκαετία (μέσω αποδείξεων κλπ) ποτέ δεν ίσχυε έτσι, μόνη της. Απαιτούσε και συναίνεση όλων των ιδιοκτητών που τώρα, με τον ίδιο νόμο του ΄17 θεσμοθετήθηκε μια πλειοψηφία. Δε μ΄έχετε προσλάβει για νομικό σας αλλά ψάξτε λίγο την πραγματικότητα πριν γίνετε άδικος και ερειστικός.
  Και σας επιστρέφω τη συριζοπάθεια, γιατί δε με αφορά.

 189. Νέο Kid said

  184. Πραγματικά, αυτό με τους γιατρούς είναι απίστευτος κρετινισμός…. κι ένα δόντι για να σου βγάλουν , πρέπει να τους υπογράψεις ότι δε φέρουν καμία ευθύνη!…

 190. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἀπὸ τὸ λίγο – δὲν ἄντεξα παραπάνω – ποὺ ἄκουσα στὴ χτεσινὴ συνέντευξη τῆς πυρκαγιᾶς (σὶκ) κατάλαβα πὼς τελικὰ ἦταν «θέλημα Θεοῦ» νὰ χαθοῦν τόσες ζωές, μιᾶς καὶ ὅλα ἔγιναν ὅπως ἔπρεπε.

  Μοῦ ἄρεσε ἐπίσης καὶ τὸ «ἔθεσε τὴν παραίτησή του στὴ διάθεση τοῦ πρωθυπουργοῦ» τοῦ ἁρμόδιου ὑπουργοῦ.
  Καὶ ἡ πίτα γερὴ (δείχνουμε εὐαισθησία) καὶ ὁ σκύλος χορτάτος (δὲν χάνουμε τὴν ὑπουργικὴ καρέκλα).

 191. Mπετατζής said

  1) Αναρωτιέμαι, πόσα χρόνια θα πρέπει να έχει κυβερνήσει μια κυβέρνηση για να έχει ένα πολύ μικρό έστω ψήγμα ευθύνης για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στη χώρα που κυβερνάει ;;;; (κυρίως από πλευράς πρόληψης και όχι καταστολής, αν και στην καταστολή υπάρχουν ευθύνες). Τρία, πέντε, επτά, δέκα χρόνια ;;;;

  2) Εδώ ένα φιλοκυβερνητικό πρωτοσέλιδο που έκανε αίσθηση και κάποιοι το θυμήθηκαν με τα τελευταία γεγονότα.

  https://www.frontpages.gr/d/20170609/72/%CE%97-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%8E%CE%BD

 192. nikiplos said

  Εδώ ένα βίντεο της πυρκαγιάς…
  Ο τύπος σώθηκε επειδή, βγαίνοντας να ψάξει το γατάκι του, κλείστηκε έξω από το σπίτι του. Έτσι δεν μπόρεσε να πάρει το αυτοκίνητό του και να φύγει κι αυτός όπως τόσοι άλλοι. έμεινε κολλητά στον τοίχο του σπιτιού του, κι όταν η φωτιά κατέφθασε τροπαιοφόρα κατέφυγε στο γκαράζ… ούτε τραυματίστηκε γιατί η φωτιά πέρασε έτσι γρήγορα όπως ήρθε…

 193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said  http://parallaximag.gr/thessaloniki/maties-ston-poli/to-prin-kai-to-meta-mias-afthairesias

 194. loukretia50 said

  ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ
  ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ 200.000 υπογραφές!
  Πλησιάζουμε!

  Σας καλούμε να χαρακτηρίσετε αμέσως τις καμένες δασικές εκτάσεις ως αναδασωτέες, όπως ορίζει ο νόμος. Χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια για τους καταπατητές. Στη μνήμη αυτής της τραγωδίας: κάντε τη στάχτη, δάσος.

  https://secure.avaaz.org/campaign/el/turn_ash_into_forest/?cwOlpnb

 195. cronopiusa said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ

 196. loukretia50 said

  ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ !!!
  Εσείς που ζείτε στο εξωτερικό θα μπορούσατε να στείλετε ένα μέιλ στις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις και να τους παραπέμπετε σε σχετικές ιστοσελίδες. Κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη.

  Ενδεικτικά κάποιες διευθύνσεις . Υπάρχουν κι άλλες – ευτυχώς! – όμως δεν ευκαιρώ να τις αντιγράψω τώρα.

  Vets4Life
  Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία – Panhellenic Animal Welfare Federation που με ειδικό όχημα και ειδική άδεια της αστυνομίας σάρωσε όλη την περιοχή για να βρει ζώα σε ανάγκη, της ομάδας του – της Sofia Tzoniki
  Stray.gr – Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Official), της Salta Katerina και των δεκάδων εθελοντών
  Πήγασος Φιλοζωική Ραφήνας Πικερμίου – Pegasus Animal Welfare Group και
  Αδέσποτες Φωνές – Stray Voices.
  Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.).

  ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ
  Για φιλοξενίες η φόρμα είναι εδώ: https://goo.gl/yFhLJx η κεντρική διαχείριση των φιλοξενιών γίνεται από το Dogs’ Voice
  Για φάρμακα: γάζες, tobrex χωρίς κορτιζόνη, Augmentin, Betadin, Fucidine, Σαπούνια καθαρισμού για πληγές

  Και φυσικά αυτό
  https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1WxCQUoC9IBeDrg57oZ5Yzf1ygNY5XXE6&ll=37.91375460957635%2C23.575261299999966&z=10
  Ενωμένοι συνεχίζουμε.

 197. Pedis said

  # 190 – Ἀπὸ τὸ λίγο – δὲν ἄντεξα παραπάνω – ποὺ ἄκουσα στὴ χτεσινὴ συνέντευξη τῆς πυρκαγιᾶς (σὶκ) κατάλαβα πὼς τελικὰ ἦταν «θέλημα Θεοῦ» νὰ χαθοῦν τόσες ζωές, μιᾶς καὶ ὅλα ἔγιναν ὅπως ἔπρεπε.

  όλα λειτούργησαν άψογα, δες και τις δηλώσεις του Σπίρτζη στο 182. Κρατική μηχανή, νομαρχία, δήμοι, σχέδια εκτάκτου ανάγκης, έγκαιρη απομάκρυνση και απεγκλωβισμός πληθυσμού. Μεγάλη επιτυχία.

  Απόδειξη ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ή επιχειρησιακές ευθύνες είναι ότι δεν είχαμε άλλα θύματα από αυτά που ήταν θέλημα θεού, είτε για να τιμωρηθεί ο Τσίπρας, είτε λόγω των ακραίων συνθηκών.

 198. Το κακό είναι πως τα σπίτια που κάηκαν θα ξαναφτιαχτούν όπου ήταν (και με κρατική ενίσχυση ως θύματα θεομηνίας), η ρυμοτομία δεν θ’αλλάξει , οι όποιες προβλέψεις για δρόμους, πλατείες κλπ δεν θα εφαρμοστούν κι οι αναδασώσεις θα δημιουργήσουν το ίδιο εκρηκτικό μείγμα. Θα υπάρξει παρόμοια καταστροφή στο ίδιο μέρος στο μέλλον; Δύσκολο να απαντηθεί.

 199. loukretia50 said

  198. Απόλυτα κατανοητές οι επιφυλάξεις σας, αλλά τώρα πρέπει να αντιδράσουμε.
  Δε νομίζω ότι ζούμε όλοι στα σύννεφα.
  Όμως ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει πίεση, για να αναγκαστούν να καταρτίσουν ένα ρεαλιστικό πλάνο για την αποκατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο δρόμους διαφυγής αλλά ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ, εμποδίζοντας νέες αυθαιρεσίες, διαφορετικά θα γίνει σίγουρα αυτό που φοβάστε.
  Για την αποκατάσταση σίγουρα θα δέχονται συνεχώς πιέσεις, οι δρόμοι διαφυγής θέλω να πιστεύω πως θα γίνουν, επομένως ας γίνει κάτι ολοκληρωμένο – έστω να σχεδιαστεί.
  Ας το απαιτήσουμε λοιπόν με όποιο τρόπο μπορούμε.

  (Τι νομίζετε? Ότι αύριο θα φυτευθούν παντού χιλιάδες δενδρύλλια! Χα!
  Να μεγάλωναν και γρήγορα… )

 200. Γιάννης Ιατρού said

  199: …Ότι αύριο θα φυτευθούν παντού χιλιάδες δενδρύλλια…

  Η μόνη ελπίδα που έχουμε πλέον, είναι να οργανώσει ο γνωστός_σταθμός_έγκυρης_ενημέρωσης καμιά δενδροφύτευση… 🙂

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  194 – Εγώ δεν υπογράφω, πάντα θεωρούσα γελοίες τέτοιες ενέργειες και ήμουν κατά της αναδάσωσης σε καταπατημένες περιοχές που είναι γεμάτες από νομιμοποιημένα αυθαίρετα. Είναι ηλίθιο να μην αποδεχόμαστε την πραγματικότητα και να ζούμε με επικίνδυνες φαντασιώσεις, κι η πραγματικότητα λέει πως είμαστε λαός απαίδευτων και ανεύθυνων κατσαπλιάδων χωρίς αρχές και ηθικές αναστολές μπροστά στο μικροσυμφέρον τους, δεν σεβόμαστε τίποτε και κανέναν νόμο, θα γλείψουμε, θα δωροδοκήσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε άνομο μέσο για να πετύχουμε τον δόλιο σκοπό μας και με ποιούς μπορούμε να τα κάνουμε αυτά τα ελεινά; μα φυσικά μ΄αυτούς τους γελοίους κρετίνους που διαλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν, και για άλλη μιά φορά φάνηκε πως είναι τόσο υπεύθυνοι όσο κι εμείς.
  Ανεύθυνοι πολίτες κατηγορούν την ανεύθυνη κυβέρνηση που ανεύθυνα ψήφισαν, η ανεύθυνη αντιπολίτευση που λειτουργούσε ανεύθυνα όταν οι ανεύθυνοι πολίτες την είχαν ανεύθυνα ψηφίσει, κατηγορεί ανεύθυνα την ανεύθυνη κυβέρνηση για ανευθυνότητα, κι ανεύθυνη κυβέρνηση τι κάνει; λέει πως τα βατράχια ήταν εκεί.
  Για γέλια και για κλάματα, Η ΜΗΠΩΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ;

  Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να κηρυχθεί όλη η περιοχή οικοδομήσιμη, να φτιαχτεί σχέδιο πόλεως με ειδικά μελετημένη ρυμοτομία με μεγάλα οικόπεδα και αρκετό συντελεστή δόμησης ώστε να μη χρειάζεται η παρανομία, με ειδική μελέτη παρασφάλειας και με μεγάλα δασικά πάρκα – άλση που θα είναι επισκέψιμα και εκμεταλλεύσιμα όπως π.χ το VERDE του Παπάγου. Nα φτιαχτεί βιολογικός καθαρισμός λυμάτων και να συνδεθούν όλα τα κτίσματα που τόσα χρόνια μολύνουν τον υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με τους βόθρους. Σε όλη την περιοχή να φτιαχτούν μεγάλοι δρόμοι παίρνοντας μέτρα από τα οικόπεδα, (εκεί να δείς σύστριγκλο από τον λαουτζίκο αλλά και τους μεγαλόσχημους που τώρα είναι αγανακτισμένοι με την ανεύθυνη κυβέρνηση) στα παράλια οικόπεδα να δημευθούν τουλάχιστον 10 μέτρα από την μεριά της θάλασσας και να είναι ελεύθερη η πρόσβαση.
  Είναι κι άλλα λογικά που μπορούν να γίνουν αλλά σταματάω εδώ. Τι θα γίνει απ΄όλ,α αυτά; απολύτως ΤΙΠΟΤΑ, το μόνο σίγουρο, είναι πως μετά από είκοσι χρόνια που θα έχουν έχουν μεγαλώσει τα δέντρα είτε φυσικά είτε με τις ηλίθιες αναδασώσεις (λές και το δάσος έχει μόνο πεύκα κι αυτά ίδιας ηλικίας, η βλακεία στο κόκκινο) θα πιάσει δουλειά ο στρατηγός άνεμος και θα ξεκινήσει μια φωτιά από το ίδιο σημείο, θα καούν σίγουρα τα δέντρα και ενδεχομένως και άνθρωποι, οι πληγέντες θα κατηγορούν την τότε κυβέρνηση για ανευθυνότητα κλπ, και στα σόσιαλMύδια, ο καθένας θα λέει το μακρύ του και το κοντό του, κουβέντα να γίνεται να περνάει η παλιοζωή (όχι η Κωνσταντοπούλου 🙂 ).

  Υ.Γ – Ερώτηση, πόσοι από τους κατοίκους αυτών των περιοχών (αλλά και όλων των αναλόγων στην υπόλοιπη χώρα) έχουν παρακολουθήσει ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ένα σεμινάριο συμπεριφοράς σε περίπτωση πυρκαϊάς; πόσοι ήξεραν και ξέρουν τι κινδύνους έχει η κατοίκηση στο δάσος; πόσοι έχουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων; Θα σου πώ εγώ με βεβαιότητα, και τις τρείς περιπτώσεις, ΚΑΝΕΝΑΣ.
  Τώρα που σιγά σιγά καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός και το μυαλό εκτός από αυτούς που είχαν θύματα αρχίζει να ισορροπεί, ας αναλογιστούμε τις ατομικές μας ευθύνες ως συνειδητοί πολίτες κι ας επιδιώξουμε να μάθουμε να λειτουργούμε υπεύθυνα και συνειδητά, μόνο τότε δεν θα ξαναζήσουμε αυτό το ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ δράμα.

  ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ.

 202. loukretia50 said

  τι ζωον είμαι ?

 203. Γιάννης Ιατρού said

  201: Λάμπρο,
  Στο Μάτι, το 1/3 των κτισμάτων έχει καταστραφεί ολοσχερώς, το 1/3 έχει ζημιές (μεγάλες/μικρές, αλλά επισκευάσιμο) και το 1/3 έχει μείνει ακέραιο, δηλ. δεν έχει ζημιές. Αυτά προ 2 ημερών, δεν κοίταξα για νεώτερες μετρήσεις, αλλά όπως και νά ‘χει ο προβληματισμός υπάρχει.

 204. Γιάννης Ιατρού said

  293: Νεότερα εδώ, ο προβληματισμός πάντως είναι ο ίδιος.

 205. giorgos said

  https://www.travelstories.gr/community/proxy.php?image=https%3A%2F%2Fscontent.fath2-1.fna.fbcdn.net%2Fv%2Ft1.0-9%2F37867854_2070579933209089_4337890426062110720_n.jpg%3F_nc_cat%3D0%26oh%3D88ca1484c81d06807adb5299dadbc8e1%26oe%3D5C0D7755&hash=b831e8e172ea89fd7e5dc56257c18af5

 206. giorgos said

  Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου στο οποίο έχασαν την ζωή τους 26 άτομα απαγόρευσε την είσοδο σε όλους με αποτέλεσμα ακόμα και τα συνεργεία ερευνών να πηδάνε την μάντρα.
  Είναι ιδιοκτησίας του κ. Βασίλη Φράγκου,τοπικού κομματάρχη της Νέας Δημοκρατίας και αδερφού του πρώην Βουλευτή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και μετέπειτα νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Δημητρίου Φράγκου….
  Ο κ. Φράγκος προφανώς θεώρησε ότι η παραλία του ανήκει και την περιέφραξε αφήνοντας μια μικρή πόρτα την οποία, πάνω στο πανικό τους, δε βρήκαν 26 άνθρωποι….
  Τι ψάχνετε….

 207. cronopiusa said

 208. sarant said

  206 Ο οποίος νομάρχης είχε παραπεμφθεί για ηλεκτροδότηση χιλιάδων αυθαίρετων.

 209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  206
  http://www.philenews.com/eidiseis/ellada/article/560651/sygglonizei-i-idioktitria-toy-spitioy-opoy-kaikan-oi-26

 210. nikiplos said

  @208, και μην ξεχάσουμε και την έρμη Ρουμπίνη Σταθέα, υπάλληλο της πολεοδομίας Ανατ. Αττικής, που είχε αυτοκτονήσει από το στρες και την πίεση στην υπόθεση αυθαιρέτων.

 211. Γιάννης Ιατρού said

  Η έκθεση με επεξηγηματικές φωτό κλπ. του Ε. Λέκκα (ΕΚΠΑ) για τη φωτιά, εδώ σε πιντιέφι.

 212. 188, ΕΦΗ – ΕΦΗ said: «Γι αυτήν την φτωχολογιά ( καλύτερα για τους «αδύναμους /ασθενέστερους οικονομικά και κοινωνικά συνανθρώπους μας» για να μην λαϊκίζουμε πατώντας στο αυτόματο συναίσθημα με τη «φτωχολογιά» ) ο νόμος του 2017, κάνει φθηνότερες τις νομιμοποιήσεις.
  Στα ακίνητα/οικόπεδα βέβαια περιλαμβάνονται και βίλες( στο Ντράφι π.χ. πάμπολλες βιλάρες εξ αδιαιρέτου) και πολυκατοικίες και ξενοδοχεία.
  Επίσης η έκτακτη χρησικτησία που υπονοήσατε με τη δεκαετία (μέσω αποδείξεων κλπ) ποτέ δεν ίσχυε έτσι, μόνη της. Απαιτούσε και συναίνεση όλων των ιδιοκτητών που τώρα, με τον ίδιο νόμο του ΄17 θεσμοθετήθηκε μια πλειοψηφία. Δε μ΄έχετε προσλάβει για νομικό σας αλλά ψάξτε λίγο την πραγματικότητα πριν γίνετε άδικος και ερειστικός.
  Και σας επιστρέφω τη συριζοπάθεια, γιατί δε με αφορά».

  # Τότε αγαπητή μου, αφού δεν σας αφορά η «συριζοπάθεια», να σας καταλογίσω (μετά λύπης μου) παχυλή άγνοια! (τώρα, πώς λέγεται ο συνδυασμός παχυλής άγνοιας και παχυλέστερης εμμονής, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το προσδιορίσω)

  # Κατά πρώτον, μίλησα για μια συγκεκριμένη (αντι) διάταξη του υπόψη συριζονόμου και όχι για όλα τα …καλά ή κακά. Εσύ όμως ξέφυγες (τη μπάλα στην εξέδρα που λέμε).

  # Η φτωχολογιά αγαπητή μου δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει «οικόπεδο» μεγαλύτερο των 4 στρεμμάτων (τότε μόνο μπορεί να ανεγερθεί κτίσμα εκτός «σχεδίου πόλεως», σύμφωνα με γενική διάταξη). Να σκεφτώ ότι οι συριζοσυντάκτες του νόμου δεν είχαν τέτοια …μικροπροβλήματα και ενδιαφέρονταν μόνο για τις βιλάρες;;; Δεν το κάνω. Νομίζω απλώς ότι, λόγω κομματικού πάθους, δεν ήθελαν να κυβερνούν με …σαμαρονόμο!

  # Στα πλαίσια της φτωχολογιάς λοιπόν, μαζεύονται πλείονες του ενός (μπορεί να είναι και 8, 10 και βάλε) και κτίζουν, συνήθως με άδεια την οποία εκ των πραγμάτων …τη μεγαλώνουν. Φυσικά, μετά από 10 και παραπάνω χρόνια οι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες πολλαπλασιάζονται για τους γνωστούς φυσικούς νόμους, οπότε η επίτευξη οποιασδήποτε συναίνεσης αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός. Έτσι, εκ των πραγμάτων η φτωχολογιά δεν μπορούσε να «τακτοποιήσει» τίποτα. Ο νόμος λειτουργούσε υπέρ των …γερών πορτοφολιών.
  Μια σοφή διάταξη του «σαμαρικού» νόμου του 2014 (τα περί χρησικτησίας είναι δικής σου εμπνεύσεως), έδινε τη δυνατότητα και στη φτωχολογιά, να «τακτοποιήσει» τις τυχόν αυθαιρεσίες, με τον τρόπο που είπα στο αρχικό σχόλιό μου. Τα σαϊνια του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησαν αυτή τη διάταξη. Αν και τώρα δεν κατάλαβες (ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις) και μου το πας …στις βίλες και στην …άλλη άκρη του γηπέδου, τότε «είπα και ελάλησα αμαρτίαν κ’εχ», για να κλείσω με ποντιακά!

 213. L. - R. said

  Δεν υποστηρίζω τους κυβερνώντες. Όμως, πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις επικρίσεις μας εναντίον τους.
  Έχουμε δύο δεδομένα: χαμηλού επιπέδου δημόσιους υπαλλήλους (συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστών και αστυνομικών) και μία απαράδεκτα πυκνή δόμηση στο Μάτι (ανέκαθεν οι πτωχευμένες ή ημιπτωχευμένες ελληνικές κυβερνήσεις νομιμοποιούν/τακτοποιούν αυθαίρετα για λόγους εισπρακτικούς).
  Προηγήθηκε η πυρκαγιά στην Κινέτα. Έχει γραφεί (κατόπιν εορτής) ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί από δυνάμεις της Κορίνθου. Ποιος αξιωματικός θα μπορούσε να πάρει τέτοια πρωτοβουλία (και ευθύνη), αφήνοντας την υπόλοιπη Κορινθία απροστάτευτη σε πιθανή φωτιά;
  Για μένα (εκτιμώντας την πραγματική/υπαρκτή κατάσταση) το βασικό και καθοριστικό σφάλμα είναι ότι, από την αρχή, υποτιμήθηκε η δυναμική που είχε η πυρκαγιά στην Πεντέλη. Στη συνέχεια, η υπόθεση ήταν χαμένη. Ήταν αδύνατο, με τέτοιο άνεμο, να κρατηθεί στη Μαραθώνος με επίγεια μέσα. Ο μόνος πιθανός τρόπος να συγκρατηθεί στη Μαραθώνος ήταν με συνεχή ρίψη νερού από αέρα. Και εδώ προκύπτει το καίριο ερώτημα: μπορούσαν, με τέτοιο άνεμο, να πετάξουν τα αεροπλάνα. Γράφηκε γιατί δεν «διατάχθηκε» η εκκένωση του συνοικισμού; Αυτοί οι κινδυνολογούντες «αγνοούν» ότι πρόκειται για Έλληνες: από τον πανικό (σε συνάρτιση με τη ρυμοτομία) θα είχαμε περισσότερα θύματα.

 214. Γιάννης Ιατρού said

  212: (τέλος) …Μια σοφή διάταξη του «σαμαρικού» νόμου του 2014 …., έδινε τη δυνατότητα και στη φτωχολογιά…

  Πόσο «σοφία» είχαν τέτοιες διατάξεις (και παρόμοιες, προηγούμενες….); Για να δούμε (όπου φτωχός κι η μοίρα του, θά το ‘λεγα):

  Τα δρομάκια των 2-3 μέτρων προέκυψαν από τέτοιες πολεοδομικές πατέντες. Για όσους δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο, επινοήθηκε η λύση της συνιδιοκτησίας. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες χώριζαν τα οικόπεδα σε κομμάτια και τα πουλούσαν σε διάφορους αγοραστές, με το σύστημα του «εξ αδιαιρέτου», αφού από τον νόμο απαγορεύεται η σύσταση οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές.

  Όσοι αγόραζαν «τυφλά» μερίδια, που δεν διέθεταν πρόσοψη σε δρόμο, είχαν στη διάθεσή τους μια στενή λωρίδα γης πλάτους δύο, το πολύ τριών μέτρων στην μπροστινή ιδιοκτησία με «δουλεία διόδου». Από αυτόν τον άτυπο διακανονισμό προέκυψαν οι σημερινοί στενοί και αδιέξοδοι δρόμοι, που ακόμη και σε κανονικές συνθήκες ήταν ανεπαρκείς.

 215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  212 >>Τα σαϊνια του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησαν αυτή τη διάταξη.

  Ηρεμία/ψυχραιμία εν πρώτοις. Έπειτα, ποια ακριβώς διάταξη αφορά την περίπτωση που λέτε; Ποιο άρθρο έχει «αυτή τη διάταξη» που κατάργησαν;

  Οι νόμοι είναι εδώ και από το et.gr μπορεί να ανοίξει τα κείμενά τους καθένας να δει ρυθμίσεις (και) για την αυθαίρετη δόμηση, την εξ αδιαιρέτου αυθαίρετη δόμηση κλπ. :
  -Ν.4178/2013 ΦΕΚ Α 174/8-8-2013
  «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις.»

  -Ν.4495/2017 – ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017 Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.

 216. 214, Γιάννης Ιατρού, 215, ΕΦΗ – ΕΦΗ
  # Είστε απληροφόρητοι και οι δυο (και περισσότερο ο Ιατρού που …μίλησε αφού διάβασε!). Αλλά …έχετε γνώμη. Τί να κάνουμε;;; Σεμινάρια;;; Πολύ πάει!

 217. Γιάννης Ιατρού said

  216: Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω σεμινάρια εδώ, όταν χρειάζονται πάω στην Ελληνική Αγωγή, what else? 🙂

 218. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  217. Όι! Βάλε τα μαύρα κατσούλια ! Να μάθουμε! 🙂 🙂

 219. 217 # Αγωγή είναι να λες ότι για όλα τα κακά φταίει η φτωχολογιά;;; ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
  218 # και κατσούλια και δημητροκάλια και δεν ξερεις και ζητάς να σου πω ποια διάταξη!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και σε σένα!!!

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  219β Ποια είναι η διάταξη που ισχυρίζεστε ότι άλλαξε μπρε λέμε!
  Αστε το. Πάμε στα ρετσίνια να βρούμε κοινό τόπο.Δε μαλώνουμε δω πέρα. Αλλού 🙂 🙂

 221. Γιάννης Ιατρού said

  219: για την ,,σοφή διάταξη του «σαμαρικού» νόμου του 2014,,, που της πλέκετε το εγκώμιο πιό πάνω, λέω.
  Τι επακόλουθα είχε. Ψηφοθηρική και κοντόφθαλμη, σιγά μην νοιαζόταν για τίποτα άλλο.

  220: Έτσι!

 222. cronopiusa said

 223. 221, # Απ’ ότι κατάλαβα, δεν την ξέρεις τη διάταξη αλλά την κρίνεις. Ποσώς με ενδιαφέρουν οι ψηφθηρίες των σαμαρικών, τσιπρικών κλπ. Το ουσιώδες είναι ότι διευκόλυνε την φτωχολογιά να τακτοποιήσει τα σπιτάκια του των 10 και 20 τ.μ. Ουσιώδες είναι φυσικά και το γεγονός ότι τα σαϊνια του ΣΥΡΙΖΑ την κατάργησαν! Ίσως μάλιστα να την κατάργησαν επειδή την ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ (like you). Ίσως να μην ήξεραν τί κατάργησαν! Όλα να τα περιμένει κανείς σ’ αυτόν τον τόπο!

 224. Γιάννης Ιατρού said

  221: Πόσες φορές έχει ζητήσει η ΕΦΗ (220, 215 κλπ.) να μας πεις ακριβώς για ποιό άρθρο/παράγραφο (212, τέλος) κλπ. πρόκειται και δεν έχεις δώσει απάντηση;

 225. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220-221 – Οι τοίχοι έχουνα αυτιά ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΙΧΟΥΣ έγραφαν παλιά οι αναρχικοί, και τα μυαλά τσιμέντο θα συμπληρώσω εγώ σαν οικοδόμος αντάρτης παρατηρητής του κόσμου. 🙂

  Y.Γ – Σε περίπτωση που θέλετε εργαλείο για να κόψετε καρωτίδα, παρέχω δωρεάν αλυσοπρίονο (για σίγουρο αποτέλεσμα 🙂 ) αλλά μόνο σε φίλους, στους άλλους επι πληρωμή. 🙂

 226. 224,Γιάννης Ιατρού said «221: Πόσες φορές έχει ζητήσει η ΕΦΗ (220, 215 κλπ.) να μας πεις ακριβώς για ποιό άρθρο/παράγραφο (212, τέλος) κλπ. πρόκειται και δεν έχεις δώσει απάντηση»;
  # Ναι. Έχεις δίκιο. Πλην όμως, όποιος δεν ξέρει ρωτά. Ούτε τον έξυπνο κάνει ούτε …συμβουλές δίνει. Εν πάσει περιπτώσει θα μεριμνήσω να πληροφορηθείτε. Είμαι όμως μακριά από τη βάση μου και δεν ξέρω αν και πότε θα συνδεθώ. Μέχρι τότε …στο ακουστικό σας! [ Όχι για τίποτα άλλο, αλλά διότι έχετε φίλο …καρωτιδικόφτη!]

 227. Γιάννης Ιατρού said

  226: 🙂 Καλώς, όταν μπορέσεις.

  ΥΓ: τον άλλο με το αλυσσοπρίονο ούτε που τον ξέρουμε! 🙂 🙂

 228. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  226τέλος & 227τέλος 🙂 🙂

  Ήθελα να βάλω αυτό το σκίτσο που μάλλον το γέννησε εκτός από την κατάσταση στο Μάτι και κάποια φωτό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (δεν τη βρήκα) για όμορα εξοχικά στο Δερβένι όπου χωρίζονται οι ιδιοκτησίες με μάντρα-υποβρύχιο! Υποθαλάσσια!

 229. Η ερίτιμος ΕΦΗ – ΕΦΗ και ο αξιότιμος Γιάννης Ιατρού παρακαλούνται όπως ενδιατρίψωσιν εις:
  ΦΕΚ 269/Α/24.12.2014, Νόμος 4315, άρθρο 34, παρ.2 (σελ.8213).

  Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή καθότι πρόκειται περί σοφής μεν σαμαρικής δε διατάξεως ήτις παρείχε την δυνατότητα εις πένητας συμπολίτας ώστε να «τακτοποιήσωσι» τα πενιχρά (10-20 τ.μ.) θερινά ενδιαιτήματά των, άτινα κατά κανόνα ωκοδομήθησαν μετά από άδειαν πολεοδομικής υπηρεσίας.
  [Την εξ ιδίων ανεύρεσιν της εμπνευσμένης τσιπροδιατάξεως ήτις κατήργησε την μισητήν σαμαροδιάταξιν, θεωρώ αναγκαίαν εκγύμνασιν ή, άλλως πως, πρόχειρον διαγώνισμα!]

 230. loukretia50 said

  229. Κύριε,
  Γνωρίζω δυσαρεστημένους και με τις δύο διατάξεις. Δεν ξέρω τι θα ήταν προτιμότερο.
  Δυστυχώς όμως τώρα πάει, έγινε, όπως και τόσα άλλα θλιβερά. Και εκτός αν εσείς, η ΕΦΗ – ΕΦΗ ή κάποιος άλλος μπορείτε άμεσα να κάνετε κάτι καλύτερο γιαυτό, δε βρίσκω να έχει νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση σ΄αυτό το νήμα.

  Παρακαλώ συγχωρείστε την παρέμβαση.

 231. loukretia50 said

  «συγχωρέστε » ήθελα να γράψω…

 232. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  229. Γιώργο (επίτρεψέ μου τον ενικό-ακόμη γελάω με το ερίτιμος σου- τόση κουβέντα, γνωριστήκαμε λέω 🙂 )
  πάντα καλοπροαίρετα -και να το λήξουμε, :

  Νόμος 4315, άρθρο 34, παρ.2 :
  «Σε περιπτώσεις ακινήτων, εκτός σχεδίου, επιφανείας άνω των 4.000 τ.μ. οι συγκύριοι ποσοστού δικαιώματος κυριότητας δύναται να υπαχθούν στις διατάξεις του ν. 4178/2013 χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν πέραν της δεκαετίας αδιαλείπτως πράξεις νομής και κατοχής στην αποκλειστική χρήση τμήματος του ακινήτου στο οποίο δεν έχει συσταθεί διηρημένη ιδιοκτησία.
  Με την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του ν. 4178/2013 δεν αναγνωρίζονται ούτε επηρεάζονται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα, δεν θίγονται ζητήματα της κοινωνίας δικαιώματος των συνιδιοκτητών, που απορρέουν από τον Αστικό Κώδικα…»

  Αυτή η «υπαγωγή στις ρυθμίσεις του ν. 4178/2013, »
  παρέπεμπε στις διατάξεις παρ.2 του άρθρου 5 του ν.4178/2013, όπου για τις ανάγκες της υπαγωγής προβλέπονταν συμβολαιογραφικά προσύμφωνα ποσοστού τουλάχιστον 65% των συνιδιοκτητών για την σύσταση αυτοτελών ιδιοκτησιών του ΝΔ 1024/1971, και μάλλον γι΄αυτό δε μπόρεσε να το τακτοποιήσει ο άνθρωπος σας. Δεν αρκούσαν οι αποδείξεις,λογσμοί κλπ για υπερδεκαετή νομή/κατοχή/χρήση, ήθελε κ συναίνεση του 65% των συνιδιοκτητών παρόλο που δε φαίνεται στο άρθρο παρά στην παραπομπή.

  Η υπερδεκαετής χρήση δηλαδή νομιμοποιούσε την κατά 65% (μόνον) συναίνεση των συνιδιοκτητών.

 233. 229, loukretia50 said…..
  # Κυρία! Καήκαμε στο γάλα, φυσάμε και το ξινόγαλα!

  232, ΕΦΗ – ΕΦΗ said…
  # Λάθον εποίκας (again and again!). Τέρμα τα …φροντιστήρια!

 234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  233 Γιώργο, ξέρεις γυναίκα να αναγνωρίζει λαθη; 🙂 🙂

  Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος για την ίδια διάταξη:
  Εγκύκλιος Συντονιστικής 3/2015 – Διευκρινίσεις για Ν.4315/2014
  13 Ιανουαρίου 2015
  ………………………………………….. τέλος:
  Η διάταξη αυτή* με τις αναφερθείσες προϋποθέσεις, θεσπίσθηκε παράλληλα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του ν.4178/2013, που αφορά επίσης υπαγωγή στις διατάξεις του ίδιου νόμου, καθόσον τα απαιτούμενα από την τελευταία, πλην των άλλων δικαιολογητικών, για τις ανάγκες της υπαγωγής, συμβολαιογραφικά προσύμφωνα ποσοστού τουλάχιστον 65% των συνιδιοκτητών για την σύσταση αυτοτελών ιδιοκτησιών του ΝΔ 1024/1971, που τελικά υπογράφονται, είναι ελάχιστα.
  Με τιμή
  Ο Πρόεδρος
  Κωνσταντίνος Βλαχάκης
  *του άρθρου34 παραγρ.2
  http://enotariat.gr/?p=790

 235. Γιάννης Ιατρού said

  234 a: χιχιχι,
  β: κάτι ξέραν οι παλιοί που έλεγαν ..η δικηγόρος ή γιατρός να γίνει το παιδί 🙂

 236. 234, ΕΦΗ – ΕΦΗ said….
  # Τζάμπα πήγαν τα φροντιστήρια (Ε! Δεν μπορούμε να γυρίσουμε και στο δημοτικό!)

 237. Γιάννης Ιατρού said

  Κορυφαίος καθηγητής αποκαλύπτει τη βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

  Ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικό στην Ευρώπη καθηγητή στον τομέα αυτό και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ.

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είχαν κάνει άσκηση πυρόσβεσης στον τόπο της εθνικής τραγωδίας
  http://www.ekriti.gr/ellada/eihan-kanei-askisi-pyrosvesis-ston-topo-tis-ethnikis-tragodias#sthash.curvE8N7.dpbs

 239. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.altsantiri.gr/parapolitika/epistoli-ston-kyriako-mitsotaki-apo-ton-adelfo-tis-idioktitrias-tou-ikopedou-tis-frikis/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: