Κατακαμένα μεζεδάκια
Posted by sarant στο 28 Ιουλίου, 2018
Kατακαμένα όπως η καρδιά μας. Και κατακαημένα διαβάζονται. Έχει θέση ένα κατά κανόνα ευτράπελο άρθρο ως γλωσσική έστω ανασκόπηση μιας βδομάδας που κυριαρχήθηκε από τη μαυρίλα και τον θάνατο; Πιστεύω πως ναι, έστω κι αν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος. Θα πείτε κι εσείς.
(Έτσι κι αλλιώς, πάντως, ως λαός δίνουμε προσοχή στα γλωσσικά. Παρακολουθούσα σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης μια συζήτηση τριών-τεσσάρων ατόμων, που συζητούσαν για την πυρκαγιά στο Μάτι, τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε κτλ, και ενώ ομονοούσαν στην κατάδειξη των υπαιτίων, ξάφνου κάποιος είπε «του Μάτι» και τότε άρχισε μια συζήτηση για την ετυμολογία του τοπωνυμίου και για το αν πρέπει να κλίνεται -κατ’ εμέ σαφώς και πρέπει- και στο τέλος παραλίγο να μαλώσουνε κανονικά).
* Αλλά δεν θα είναι όλα μας τα μεζεδάκια σχετικά με τη φονική πυρκαγιά. Και για ορντέβρ ξεκινάμε με ένα άρθρο για το Βελιγράδι και τον σιδηροδρομικό σταθμό του, όπου διαβάζουμε ότι επενδυτές έχουν αναλάβει την ανάπλαση «της δεξιάς όχθης του ποταμού Σάββα».
Δεν πάει έτσι. Ο Σάββας είναι όνομα ανθρώπων. Ο ποταμός λέγεται Σάβα στα σέρβικα και Σάβος στα ελληνικά, διότι γείτονες είμαστε και τον έχουμε εξελληνίσει.
* Κι ένα μαργαριτάρι σε σουπεράκι πριν από την πυρκαγιά.
«Οι φοβισμένοι και οι δηλοί κατασκευάζουν σενάρια». Τι δηλοί ο μύθος, θα σας γελάσω.
* Κι αυτό πριν από την πυρκαγιά. Σε άρθρο για τους Τούρκους που πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο, διαβάζουμε:
Οι τέσσερις Τούρκοι εντοπίστηκαν να κινούνται χθες το απόγευμα στην παρέμβρια περιοχή μεταξύ Σοφικού και Ρηγίου και συνελήφθησαν καθώς δεν είχαν σχετική άδεια.
Τι να είναι αυτή η περίεργη παρέμβρια περιοχή; Δεν έχει σχέση με τα έμβρυα αλλά με τον ποταμό Έβρο -παρέβρια ήθελε να γράψει ο συντάκτης.
Φαἰνεται όμως ότι το περιβάλλον «ε-βρ» είναι στο νου μας συνδεδεμένο με τον φθόγγο μ (Σεπτέμβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης) ώστε αναπτύσσεται κατ’αναλογία πρὀσθετο /μ/ όχι μόνο στον Οκτώβριο αλλά και στα παρέβρια.
* Κι ένα σουπεράκι μετά την πυρκαγιά, με μιαν ανύπαρκτη λέξη:
Πλήθος οι αιμοδότες για τους πυρόκλητους
Τους πυρόπληκτους βεβαίως. Ίσως αυτός που χειριζόταν το μηχάνημα να μην ήξερε τη λέξη και να παράκουσε μεταφέροντας αυτά που του έλεγε κάποιος άλλος.
* Φίλος ψάρεψε δυο μαργαριτάρια στο ένθετο Νησίδες της ΕφΣυν του περασμένου σαββατοκύριακου. Επειδή όμως το ένθετο δεν είναι διαθέσιμο ονλάιν, δεν θα βάλω λινκ. Πρέπει να με πιστέψετε.
Το πρώτο, το λες και αβλεψία, σε συνέντευξη με τον Αγκολέζο συγγραφέα Οντζάκι, οπότε η συντάκτρια θεώρησε καλό να προσανατολίσει τους αναγνώστες: «Η Αγκόλα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αφρική» (σελ. 4)
Όχι, το αντίθετο, στη νοτιοδυτική Αφρική βρίσκεται, εκτός αν πούμε ότι είναι… νοτιοανατολικά όπως μπαίνουμε.
* Το δεύτερο από τις Νησίδες, σε άρθρο για μια έκθεση πινάκων Γάλλων ζωγράφων, όλοι οι τίτλοι των πινάκων παρατίθενται στα αγγλικά (π.χ. Εντγκάρ Ντεγκά, «Dancers Resting», 1881-85) ενώ το αναμενόμενο θα ήταν να μεταφραστούν στα ελληνικά ή έστω να παρατεθεί ο αγγλικός τίτλος.
Ο φίλος που το ψάρεψε αναρωτιέται αν πρόκειται για αμέλεια, τεμπελιά, αβλεψία, αφηρημάδα κοκ, ή αν όντως είναι μια καινούργια (ολέθρια) «άποψη»;
* Αξιέπαινη η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για δωρεάν σίτιση και στέγαση στα παιδιά οικογενειών που είχαν θύματα στις φονικές πυρκαγιές, αλλά δεν απέφυγε το συνηθισμένο «πληγέντων» με θηλυκό ουσιαστικό. Όχι «πληγέντων περιοχών» που είναι το πιο συνηθισμένο, αλλἀ «πληγέντων οικογενειών»
Και βλέπουμε πώς γίνεται το λάθος. Λες στην αρχή «το δράμα των πληγέντων» οπότε μετά είναι εύκολο να συνεχίσεις «των πληγέντων οικογενειών».
Φυσικά, ο σωστός τύπος («των πληγεισών οικογενειών») προσκρούει σε πολλών το γλωσσικό αίσθημα -διότι βέβαια δεν είναι ένδειξη αμορφωσιάς το λαθάκι της πρυτανείας, μόνο απροσεξία είναι και «αυτόματος εξέγερσις του ωτίου» που έλεγε ο Ροΐδης.
Όμως η λύση δεν είναι να αποδεχτούμε τον αρσενικοθήλυκο τύπο αλλά απλώς να αναλύσουμε τη μετοχή: τα παιδιά των οικογενειών που επλήγησαν /που είχαν θύματα…
* Κι ένα μακάβριο μαργαριτάρι από κυπριακόν ιστότοπο. Σε άρθρο για ένα φονικό σεισμό στο Ιράν, ο τίτλος αναγγέλλει: Κατακόμβη νεκρών στο Ιράν από φονικό σεισμό.
Όχι κατακόμβη, αλλά εκατόμβη ήθελε να γράψει ο συντάκτης και τα μπέρδεψε -λόγω του ομοιοτέλευτου. Να σημειωθεί ότι οι δυο λέξεις δεν έχουν ετυμολογική συγγένεια. Η εκατόμβη παραπέμπει στη θυσία εκατό βοδιών και βέβαια έχει πάρει προ πολλού μεταφορική σημασία. ενώ η κατακόμβη είναι δάνειο απο τα λατινικά, πιθανώς αντιδάνειο αφού η λατινική λέξη έχει μάλλον ελληνική αρχή.
* Κι άλλη ακυρολεξία σε άρθρο για αυτοκινητιστικό δυστύχημα (κάποιοι επιμένουν πως το μόνο σωστό είναι το «αυτοκινητικό»).
Ένα 14χρονο κορίτσι από τη Σερβία, παρασύρθηκε από επιτήδειο οδηγό στην Σάρτη Χαλκιδικής και εγκαταλείφθηκε.
Ακόμα κι αν το «επιτήδειος» έχει προσλάβει αρνητική χροιά εδώ και κάμποσο καιρό («πρόσεξε μη σε ξεγελάσει κανένας επιτήδειος») είναι φανερό πως δεν ταιριάζει στην περίπτωση.
Η λέξη την οποία είχε στο νου του ο συντάκτης, προφανώς, είναι «ασυνείδητος» οδηγός. Τον μπέρδεψαν οι κοινές συλλαβές των δυο λέξεων.
* Γουστόζικη ανορθογραφία σε άρθρο της Καθημερινής:
…από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και η χώρα θα εισέλθει σε οιωνεί προεκλογική περίοδο.
Η μοδάτη λέξη είναι «οιονεί» και εδώ ταιριάζει να χρησιμοποιηθεί αλλά πρέπει να τη γράψουμε σωστά. Οι οιωνοί πάντως δεν είναι καλοί.
(Το *οιωνεί θα το έπιανε ο Σπελ Τσέκερ, αλλά προφανώς ούτε αυτόν χρησιμοποιούν στην Καθημερινή).
* Κι ένα από την ΕΡΤ.
«Οξύ αντιπαράθεση για την χθεσινή πλημμύρα» τιτίβισε ο επισημος λογαριασμός της ΕΡΤ.
«Οξεία αντιπαράθεση» είπε κάποιος, «οξύ αντιπαράθεση» έγραψε ο αλλος. Ίσως να μεσολάβησε και πρόγραμμα αναγνώρισης φωνής.
* Σε άρθρο του Σκάι για την πρώτη στα χρονικά δίωξη για ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων στη Σομαλία, διαβάζουμε:
Ο γενικός εισαγγελέας της Σομαλίας Αχμέντ Αλί Νταχίντ ανακοίνωσε την πρώτη ποτέ δίωξη στη χώρα για ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων…
Το ίδιο και στον τίτλο: Πρώτη ποτέ δίωξη….
Πρόκειται για κατά λέξη μετάφραση του first ever, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι λέγεται στα ελληνικά έτσι. Στα ελληνικά λέμε: η πρώτη στα χρονικά δίωξη, η πρώτη στην ιστορία δίωξη, η πρώτη δίωξη στην ιστορία της χώρας.
Ομολογώ πως δεν έχω ξαναδεί αυτόν τον ξενισμό. Εσείς;
* Συμπαράσταση και αλληλεγγύη για τις φονικές πυρκαγιές εκφράστηκε από πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και από τους γείτονες στην Τουρκία και την πΓΔΜ. Ωστόσο, καμιά φορά η κακοπιστία παρερμηνεύει τα μηνύματα συμπαράστασης.
Έτσι, τουρκοκύπριος ανάρτησε μια φωτογραφία από τις πυρκαγιές με το σχόλιο «Allahim kimseye yasatmasin…» το οποίο, αν κατάλαβα καλά, σημαίνει «Θεέ μου μην αφήσεις κανένα να το ζήσει αυτό».
Βρέθηκαν όμως καλοθελητές, που υποστήριξαν ότι η σημασία της φράσης είναι «Θεέ μου, μην αφήσεις κανέναν να ζήσει», λες και το είπε ο Αμβρόσιος.
Αν μας διαβάζουν τουρκομαθείς, ας σχολιάσουν.
* Τα (εντελώς) άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας, σε άρθρο για τη μπόρα στα βόρεια προάστια:
Δυνατή βροχή “πέφτει” τις τελευταίες ώρες στα Βόρεια Προάστια, δίχως μέχρι στιγμής να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα.
Αν χρειάζονται τα εισαγωγικά εδώ, αναρωτιέμαι ποιο ρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βροχή χωρίς εισαγωγικά. Χώρια που το εντός εισαγωγικών «πέφτω» έχει άλλες σημασίες.
* Τέλος, στο Πακιστάν γίνονται εκλογές και φαβορί είναι ένας δεινός πότης, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τον τίτλο: Πακιστάν: Ένας πρώην πρωταθλητής κρίκερ στις πόρτες της εξουσίας.
Κρίκερ, ως γνωστόν, είναι το μεγάλο ποτήρι της βαρελίσιας μπίρας, αυτό με το χερούλι. Αλλά τέτοιους πρωταθλητές θα περιμέναμε στο Μόναχο μάλλον παρά στο Καράτσι.
Φυσικά, ο πρώην πρωταθλητής διακρίθηκε στο κρίκετ, το οποίο το κληρονόμησαν οι Πακιστανοί από την εποχή της αποικιοκρατίας -και στην Κέρκυρα άλλωστε καλλιεργείται το άθλημα.
* Προσπάθησα να αποφύγω τα πολλά μαργαριτάρια σχετικά με τη φωτιά, και επειδή δεν έχουμε και πολύ κέφι έτσι κι αλλιώς το άρθρο ήταν σύντομο. Η επόμενη εβδομάδα ας είναι καλύτερη.
Γς said
Καλιμέρα
Το Μάτι, του Μάτι, του Ματιού κι αν πρεπει να κλίνεται
Που έκλεισαν το μάτι οι κυβερνήσεις στους καταπατητές, που έκλεισαν τις παραλίες
Που έκλεισαν την Μαραθώνος
Το Μάτι και
Πατέρα ρίξε σπλαχνικά
στα πλάσματά σου μια ματιά
Πέπε said
Καλημέρα.
> > Πρώτη ποτέ δίωξη… Πρόκειται για κατά λέξη μετάφραση του first ever, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι λέγεται στα ελληνικά έτσι. […] Ομολογώ πως δεν έχω ξαναδεί αυτόν τον ξενισμό. Εσείς;
Αν δεν πρόκειται για μηχανική μετάφρασηαλλά για ανθρώπινο έργο, ιδού μια σκέψη:
Όχι, δεν το έχω ακούσει ποτέ. Έχω ακούσει όμως τον άμεσο ξενισμό «πρώτη ___ έβερ», έτσι ακριβώς. Ίσως λοιπόν ο συντάκτης να είχε αυτό στον νου του και να προσπάθησε να το εξελληνίσει.
Πέπε said
> > Το Μάτι, του Μάτι, του Ματιού κι αν πρεπει να κλίνεται
Από πού κι ως πού θα μπορούσε ποτέ (έβερ) να μην πρέπει να κλίνεται;
Δηλαδή, ακόμα κι αν δεν προέρχεται από το όμμα – ομμάτιον – μάτι αλλά π.χ. από κανένα αρβανίτικο τοπωνύμιο, τι διαφορά κάνει;
Λ said
Στου Ματιού την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η λύπη μονάχη…
dryhammer said
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να ξεχωρίσουμε μια ιδιαίτερη κατηγορία λαθών που προκύπτουν πατώντας το διπλανό πλήκτρο.
πχ κρίκερ – κρίκετ το ρ και το τ είναι όμορα όπως ο τόνος και το λ που κάνουν κάνω – κλανω.
Οτι κανείς δεν το πρόσεξε, επιβεβαιώνει πως όλα γίνονται στο γόνατο κοινώς «στην ξεπέτα»
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
3 Τις τελευταίες μέρες το είδα αρκετές φορές άκλιτο («ο κεντρικός δρόμος του Μ.» ας πούμε) είτε επειδή η γενική ατονεί είτε επειδή κάποιοι θεωρούν πως ό,τι ξένο πρέπει να μένει άκλιτο.
Κώστας said
Καμμένος, 2:43: «των πληγέντων περιοχών». 2-3 προτάσεις παρακάτω, όμως, δις: «των πληγεισών περιοχών».
Πουλ-πουλ said
Μια και εδώ ασχολούμαστε με τις λέξεις, μήπως γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει «πολιτική» ευθύνη?
Θα άξιζε να δούμε πότε πρωτοχρησιμοποιήθηκε ο όρος, τι λένε τα λεξικά….. κτλ.
Απ’ όσο θυμάμαι τον νεολογισμό εισήγαγε ο Αντρέας στην προσπάθεια του να διαχωρίσει τις πραγματικές ποινικές ευθύνες του σκανδάλου Κοσκωτά, από τις αόρατες «πολιτικές». Έκτοτε τον πήραν οι πολικοί ψωμοτύρι, θεωρώντας τον ως το τελευταίας εσοδείας πλυντήριο ευθυνών, και ακολούθησαν οι δημοσιογράφοι.
dryhammer said
8.
atheofobos said
8
Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη
https://www.evenizelos.gr/mme/articlesinthepress/61-articles2004/203-2009-03-25-18-47-47.html
Γιάννης Ιατρού said
…Επειδή όμως το ένθετο δεν είναι διαθέσιμο ονλάιν, δεν θα βάλω λινκ…
Το επίμαχο άρθρο στην ΕΦΣΥΝ είναι διαθέσιμο και βρίσκεται εδώ 🙂
sarant said
7 2-1 το σκορ.
11 Μερσί
Γιάννης Ιατρού said
…έκθεση πινάκων Γάλλων ζωγράφων, όλοι οι τίτλοι των πινάκων παρατίθενται στα αγγλικά..
11: (συνέχεια) Επίσης και το άλλο, με τους τίτλους των πινάκων: εδώ
atheofobos said
Από το λινκ του 10 γραμμένο σε ανύποπτο χρόνο, το 2004 ,αλλά απόλυτα σχετικό με την πρόσφατη καταστροφή και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό :
H πολιτική ευθύνη, όπως την ορίσαμε παραπάνω, είναι προφανές ότι μεταβιβάζεται ως το τελικό επίπεδό της, αυτό του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συλλογικά, εφόσον δεν εξατομικεύεται είτε θεσμικά είτε πολιτικά σε χαμηλότερο επίπεδο.
Από την άποψη αυτή η υποβολή παραίτησης από υπουργό που αναλαμβάνει – επειδή έτσι το αντιλαμβάνεται ως ορθό και πρέπον – την ευθύνη για οποιοδήποτε γεγονός και η άρνηση της αποδοχή της από τον Πρωθυπουργό δεν σημαίνει ακύρωση της πολιτικής ευθύνης, αλλά μετατόπισή της στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά.
Γιάννης Ιατρού said
…αναρωτιέμαι ποιο ρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βροχή χωρίς εισαγωγικά…
Ίσως Α) χωρίς ρήμα (π.χ. Δυνατή βροχή τις τελευταίες ώρες στα Βόρεια Προάστια…) ή Β) εκδηλώνεται (;;)
atheofobos said
Πουλ-πουλ said
10. Ώστε αυτό είναι η «πολιτική» ευθύνη….
Μήπως υπάρχει μετάφραση του πονήματος σε στρογγυλά ελληνικά?
Georgios Bartzoudis said
«Δεν πάει έτσι. Ο Σάββας είναι όνομα ανθρώπων. Ο ποταμός λέγεται Σάβα στα σέρβικα και Σάβος στα ελληνικά, διότι γείτονες είμαστε και τον έχουμε εξελληνίσει»
# Εξεταστέον νομίζω, αν το σερβικό Σάβα προέρχεται από το ελληνο-εβραϊκό Σάββας, που απ’ ότι ξέρω είναι ο προστάτης Άγιος των Σέρβων. Όταν πριν από καμιά δεκαριά χρόνια πήγα στο Βελιγράδι είδα μισοτελειωμένη μια τεράστια εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα, μεγαλύτερη από την Αγιασοφιά, όπως έλεγαν οι εκεί ειδήμονες
Πουλ-πουλ said
18. Ακόμη μισοτελειωμένη είναι.
Πέπε said
@6:
> > …κάποιοι θεωρούν πως ό,τι ξένο πρέπει να μένει άκλιτο.
Και τι σχέση έχει το «ό,τι ξένο» με το Μάτι;;;
____________________________
@0:
> > …δεν είναι ένδειξη αμορφωσιάς το λαθάκι της πρυτανείας, μόνο απροσεξία είναι και «αυτόματος εξέγερσις του ωτίου» που έλεγε ο Ροΐδης.
Αυτό («δεν είναι ένδειξη αμορφωσιάς») το βλέπω συχνά. Π.χ. δεν είναι ένδειξη αμορφωσιάς ένα ορθογραφικό λάθος, ή ακόμη και το να μην είσαι καλός στην ορθογραφία γενικά. Τι ακριβώς σημαίνει όμως; Να το συζητήσουμε λιγάκι;
Τι είναι η αμορφωσιά; Σε τι συνίσταται η μόρφωση; Στο δικό μου μυαλό, για παράδειγμα, μερικές αναγκαίες αλλά όχι ικανές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος μορφωμένος είναι: μια άλφα γνώση ιστορίας, μετά κατανοήσεως. Καλή γνώση της μητρικής γλώσσας. Μία ξένη γλώσσα καλά, ή (διαζευκτικό; δεν είμαι και σίγουρος) μερικές ξένες γλώσσες σε έστω στοιχειώδες επίπεδο. Να καταλαβαίνει λίγο πολιτική. Και χίλια δυο άλλα, που σίγουρα δεν ταυτίζονται με όσα κριτήρια θα σκεφτόταν κάποιος άλλος. Σίγουρα απέχουμε πολύ από το να δώσουμε αντικειμενικό ορισμό της μόρφωσης και της αμορφωσιάς!
Λοιπόν, άνθρωπος που τα κατέχει όλα αυτά, και τον λέμε μορφωμένο, αλλά κάνει λάθος στο πληγέντων ή στην ορθογραφία των συλλυπητηρίων ή σ’ έναν νοερό λογαριασμό αριθμητικής, θα εξακολουθήσουμε φυσικά να τον λέμε μορφωμένο. Ένας άλλος που είναι αμόρφωτος και κάνει τα ίδια λάθη, παραμένει αμόρφωτος και όχι εξαιτίας αυτών των λαθών αλλά επειδή ούτως ή άλλως είναι αμόρφωτος.
Από την άλλη, τα λάθη τα κάνουμε όλοι στα πράγματα που δεν ξέρουμε καλά. Κανείς δεν κάνει λάθος ποτέ στο «καλημέρα, τι κάνεις», ούτε στην ορθογραφία του «όχι», ούτε στον λογαριασμό «1+1=2», γιατί είναι πράγματα που όλοι τα ξέρουμε καλά. Επιπλέον, ο καθένας ξέρει καλά και μερικά άλλα πράγματα. Αυτός που *δεν* κάνει λάθος σε πιο δύσκολες ορθογραφίες / εκφράσεις / αριθμ. πράξεις, σημαίνει ότι ξέρει καλή ορθογραφία / γλώσσα / αριθμητική.
Είναι αδύνατον κάποιος να ξέρει γενικώς φτωχά ελληνικά, αλλά ειδικά στους πληγέντες να μην κάνει ποτέ λάθος. Αντίθετα, είναι δυνατόν να ξέρει γενικώς καλά ελληνικά αλλά να μην πετυχαίνει πάντα το συγκεκριμένο. Το ίδιο και με την ορθογραφία και με την αριθμητική και με οτιδήποτε.
Άρα: σωστή κλίση των πληγέντων ==> σίγουρη ένδειξη καλής γνώσης ελληνικών. Λάθος κλίση των πληγέντων ==> κανένα συμπέρασμα, πέρα από το ότι είναι σίγουρη ένδειξη μη καλής γνώσης του συγκεκριμένου σημείου της γλώσσας.
Προς τι λοιπόν αυτό το ξεπλυματικό «δεν είναι ένδειξη αμορφωσιάς»; Στην πραγματικότητα πρόκειται για λογικό άλμα – δε θα μπορούσε ποτέ να είναι ένδειξη ούτε μόρφωσης ούτε αμορφωσιάς. Δε θα μπορούσε καν να είναι ένδειξη του πόσο καλά ελληνικά ξέρει. Απλώς, ένα τέτοιο λάθος αποκλείει τη βεβαιότητα (χωρίς ποσώς να αποκλείει την πιθανότητα) καλής γνώσης ελληνικών.
sarant said
18 Προέρχεται από κάποια σλάβικη ρίζα, όπως είδα
14 Πράγματι σχετικό, όπως και με την πρόσφατη ανάληψη ευθύνης από τον Μακρόν. Το άρθρο είναι καλό αλλά ούτε εκεί υπάρχει ορισμός της έννοιας.
Tomás de Torquemada said
Καλημέρα.
Μου είναι πολύ κοινός στο αυτί από νοτιοελλαδίτες (μάλλον) ο τύπος ΣεΜπτέβρης, όπου το ‘μ’ προφέρεται αυτόνομα, όχι σαν ‘b’.
To «Μάτι» έχει ενδιαφέρουσα, αν και όχι ξεκάθαρη ετυμολογία. Καταρχήν «μάτι» σημαίνει τις πηγές νερού που έχουν λίγο νερό, δακρύζουν σαν μάτι δηλαδή. Ελληνική ετυμολογία. Όμως και στα σλαβικά υπάρχουν ομόηχες λέξεις που σημαίνουν το ίδιο. Π.χ. matь, matica κ.α. που συνδέονται με τη λέξη που σημαίνει τη μάνα και χαρακτηρίζουν πηγές με πολύ νερό. Γι’αυτό το λόγω ελληνική και σλαβική ερμηνεία δεν σχετίζονται, αφού δηλώνουν το αντίθετο. Έτσι ο Βοϊδομάτης δεν σχετίζεται με το μάτι του βοδιού που θα βγάζει πολύ δάκρυ 🙂 αλλά με τη μάνα του νερού, voda+matь. Αλλωστε και στα ελληνικά έχουμε τη «νερομάνα» για το πολύ νερό. Από την άλλη, το Μάτι της Αττικής, γνωρίζοντας την αλβανοφωνία και γεωργαφία της περιοχής, πιθανότατα θα έπρεπε να συνδεθεί με το αλβανικό mat -i που σημαίνει την όχθη, την ακτή, αρχικά όμως και πάλι των ποταμών (οι κοιτίδα των Αλβανών δεν είχε θάλασσα). Το αλβανικό mat -i δε φαίνεται να σχετίζεται με ελληνικά ή σλαβικά, αλλά με τον αόριστο mata του ρήματος mas, που σημαίνει μετρώ, καταμετρώ, σημαδεύω, ορίζω, περιορίζω κλπ.
sarant said
22 Μπράβο, έκανα παρόμοιες σκέψεις αλλά τα λες πολύ καλύτερα
Θα λείψω για μερικές ώρες.
Γιάννης Κουβάτσος said
Εκατοντάδες νέα παιδιά οργανώθηκαν μέσω φέισμπουκ και έσπευσαν να καθαρίσουν τους δρόμους του Ματιού. Μπορεί να πάσχουν από λεξιπενία, μπορεί να είναι απολιτικά, αλλά τις λέξεις αλληλεγγύη και καθήκον δείχνουν να τις έχουν κατανοήσει. Κι ας μη συχνάζουν σε πράσινα, γαλάζια, κόκκινα καφενεία όπως οι χρόνιοι επικριτές τους.
Πέπε said
Περίμενα να δω κάποιο σχόλιο σαν το #22. Διαφωτιστικό και ευχαριστούμε. (Αυτό με τον Βοϊδομάτη, εκπληκτικό!)
Αλλά για όνομα του θεού: μια λέξη που συμπίπτει απόλυτα με το ελληνικόταστο «μάτι», και που κατά μία πιθανότητα είναι όντως το ελληνικό «μάτι», ενώ η άλλη πιθανότητα -να είναι ξένη λέξη- προϋποθέτει όλη την εξειδικευμένη γνώση του #22 ακόμη και για να την πιθανολογήσει κανείς, άρα ακόμη πιο εξειδικευμένες γνώσεις για να αποδειχτεί, μια τέτοια λέξη λέω, είναι τέρμα παράλογο να θεωρείται ξένη και νε μην κλίνεται!
Tomás de Torquemada said
#23, 25
#25
Εννοείται το Μάτι πρέπει να κλίνεται. Εντάσσεται απόλυτα ομαλά στο κλιτικό σύστημα της ελληνικής.
#22
παρόραμα: όχι λόγω, λόγο.
Stazybο Hοrn said
Είδα κάποιον ντόπιο σε ρεπορτάζ να λέει ότι το Μάτι είναι από το μάτι του βοριά, δηλ. εκεί οι άνεμοι γυρνούν πάντα έτσι. Το έλεγε αυτό συμπληρωνοντας ότι όσο ζούσε δεν είχε ξαναδεί δυτικό άνεμο εκεί, τελείως αντικανονικό για την περιοχή.
Tomás de Torquemada said
#23, 25
Σας ευχαριστώ.
Tomás de Torquemada said
#27
Τι είναι το «Το μάτι του βοριά»; https://tinyurl.com/ycl7dk28 😀
Νομίζω αυτή η εξήγηση μας λέει περισσότερα για τις αναγνωστικές συνήθειες του ντόπιου Ματιώτη, παρά για το τοπωνύμιο… 🙂
Stazybο Hοrn said
Ενώ θέλει ιδιαίτερρη προσπάθεια να γκουγλίσεις κάτι και να απαντήσεις με εξυπνάδα με το πρώτο εύρημα 😉
Tomás de Torquemada said
#27
Πιο σοβαρά, εγώ δεν γνωρίζω χρήση της λέξης ‘μάτι’ για να δηλώνει από που φυσάει ο άνεμος και δεν τη βλέπω και καταγραμμένη κάπου.
cronopiusa said
Αγγελος said
Ο Αγ. Σάββας των Σέρβων είναι άλλος από τον Σάββα τον Αγιασμένο που ξέρουμε εμείς και που γιορτάζεται στις 5/12. Ο πρώτος ήταν γιος του βασιλιά Στέφανου Νεμάνια, έζησε τον 12-13ο αιώνα και ίδρυσε ουσιαστικά την Αυτοκέφαλη Σερβική Εκκλησία• ο δεύτερος ήταν 700 χρόνια παλιότερος και υπήρξε μεγάλη μορφή του παλαιστινιακού μοναχισμού. Πολύ απίθανο μου φαίνεται να έχει το όνομα του ποταμού σχέση με οποιονδήποτε από τους δύο.
Tomás de Torquemada said
#30
Κοίταξα και λεξικά, αλλά ήταν πολύ αστείο το αποτέλεσμα όταν γκούγκλισα και δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό. Συγγνώμη αν σε πρόσβαλα…
Pedis said
Τι δηλοί ο μύθος, θα σας γελάσω.
η κότα που δείχνει τα δόντια της.
—
http://www.katiousa.gr/apopseis/otan-kota-theorei-oti-den-einai-kota/
atheofobos said
17
Σε «στρογγυλά» ή και τετράγωνα ελληνικά μπορεί εύκολα να μεταφραστεί. Αρκεί κάποιος από τους υπουργούς της κυβέρνησης, μιας και τους αφορά άμεσα η πολιτική ευθύνη, να το κάνει κοπιπάστε και να το μεταφράσει, ή στην ανάγκη να το δώσει σε κάποιο από τους δεινούς χειριστές της ελληνικής γλώσσας πχ Τσακαλώτο,Πολάκη ή Καρανίκα.
Tomás de Torquemada said
Ο Σάβος αναφέρεται ήδη σε ρωμαϊκές πηγές επομένως, κατά το ετυμολογικό του Skok, πρέπει να αναχθεί σε κάποια ιλλυρική ή κελτική ρίζα που σημαίνει ‘υγρό, υγρασία’ κλπ.
LandS said
«Έχει θέση ένα κατά κανόνα ευτράπελο άρθρο ως γλωσσική έστω ανασκόπηση μιας βδομάδας που κυριαρχήθηκε από τη μαυρίλα και τον θάνατο; Πιστεύω πως ναι, έστω κι αν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος. Θα πείτε κι εσείς».
Ναι ταιριάζει. Τίποτα καλύτερο να ξεπερνάς τις τραγωδίες και τα δύσκολα από το «keep a stiff upper lip, and carry on».
Αλλιώς χάνουμε το ηθικό μας και μας παίρνει από κάτω.
Πως και το πρόβλημα της κλίσης του ονόματος της περιοχής «Μάτι» δεν λύθηκε με το γνωστό τρόπο που «λύθηκε» για τη Πλατεία Βάθη και τη περιοχή Γουδή;
Γιάννης Κουβάτσος said
Το Μάτι, του Ματιού, μια χαρά εύηχο. Σε κάποια άλλα όμως υπάρχει πρόβλημα (ή όχι;):το Δήλεσι – του Δηλεσιού, το Ζούμπερι – του Ζουμπεριού.
Γιάννης Κουβάτσος said
22. Τώρα το διάβασα. Εξαιρετικά διαφωτιστικό, ευχαριστώ πολύ. Έψαξα στο διαδίκτυο για την ετυμολογία του Ματιού, αλλά δεν βρήκα πειστική εξήγηση. Ώσπου διάβασα το σχόλιό σου.
rogerios said
Είναι αδύνατο να σχετίζεται ο Σάβος με κάποιον άγιο Σάββα… και η ονομασία δεν μπορεί καν να έχει σλαβική ρίζα. Ήδη ο Στράβων κάνει λόγο για τον ποταμό Σάο , παραπόταμο του Ίστρου (Δούναβη) και μας πληροφορεί λ.χ. ότι στις όχθες του βρίσκεται η πόλη Σεγεστική (το σημερινό Σίσακ της Κροατίας).
Pedis said
Η μοδάτη λέξη είναι «οιονεί» και εδώ ταιριάζει να χρησιμοποιηθεί αλλά πρέπει να τη γράψουμε σωστά. Οι οιωνοί πάντως δεν είναι καλοί.
Όντως. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Για τον Κούλη.
Όπως και το 2007, μετά την αποδεδειγμένα άριστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση ο λαός θα κάνει το αναμενόμενο, θα επιβραβεύσει με την ψήφο του τον κ. Τσίπρα.
Y. G. said
Η Ολλανδια εχει επινοησει μια παραλλαγη της «πολιτικης ευθυνης» — την «sorrydemocratie». Εδω https://nl.wikipedia.org/wiki/Sorrydemocratie. Λεμε συγγνωμη και καθαριζουμε, αντι να παραιτηθουμε, οπως θα ηταν σωστο.
Pedis said
Για καλό και για κακό, η κυβέρνηση ετοιμάζει κι ένα κόλπο γκρόσσο: προκήρυξη εκλογών τη μέρα που θα συλληφθεί ο Στρατηγός Άνεμος και θα πάει στρατοδικείο.
Tomás de Torquemada said
#40
Να είστε καλά
Y. G. said
@16
Ο Αρκας απαιχτος οπως συνηθως…
Αγγελος said
Το Μάτι κλίνεται φυσικά, αλλά με τα προπαροξύτονα τοπωνύμια όντως έχουμε πρόβλημα. Όλοι λέμε «οι ληστές του Δήλεσι», και ο Τριανταφυλλίδης αναφέρει ως παράδειγμα «η παραλία του Τσάγεζι». Ομοίως το Μούρεσι, το Ζούμπερι που ανέφερε ο Πέπε, ίσως και το Τρίκερι («οι εξόριστες του ???»). Αλλά και το Μάζι ή το Μπάφι δεν είμαι σίγουρος αν θα τα έκλινα. Και όλοι βεβαίως λέμε «το κίνημα του Γουδί», άσχετο πώς το γράφουμε 🙂
Γιάννης Ιατρού said
8, 10, 14 17, 21β, 36, 43: Περί πολιτικής ευθύνης κλπ.
Αν σας ενδιαφέρει νομικά το θέμα, υπάρχει και παλαιότερο νομικό κείμενο του Δη. Τσάτσου, έκδ. 1993, αυτά του Βενιζέλου, του Λοβέρδου κλπ. είναι μεταγενέστερα.

Όποιος ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά στο ανωτέρω κεφάλαιο. Τώρα αν κάποιος θέλει να πολιτικολογήσει κλπ. επί του θέματος, εμένα τουλάχιστον δεν με αφορά. Τα βρίσκω τελείως αντιδημικρατικά (επιεικώς) και τα συχαίνομαι κάτι τέτοια, π.χ. όταν επιχειρείται και ζητείται σχεδόν καθημερινά με κάθε τρόπο, αμέσως από την στιγμή της εκλογής της, να παραιτηθεί η όποια κυβέρνηση έχει εκλεγεί. Όταν έρθει η ώρα, θα ψηφίσουμε και θα δούμε και θα αξιολογήσουμε το όποιο έργο της κλπ. κλπ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Δηλαδή, για να καταλάβω: αν παραιτηθούν υπουργοί, δημαρχαίοι, σύσσωμη η κυβέρνηση, προκηρυχθούν εκλογές και αποκτήσουμε νέους από όλα αυτά τα είδη, θα πάψουμε να καιγόμαστε και να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό; Εγώ που τα ‘χω τα χρονάκια και έχω ζήσει από χούντα και δώθε, άπειρες κυβερνήσεις, μονόχρωμες και πολύχρωμες, και τσούρμο δημαρχαίους είδα να ανεβοκατεβαίνουν και να πηγαινοέρχονται, αλλά το πνίξιμο και το κάψιμο παραμένουν σταθερές αξίες. Αφήστε που αν αλλάξουμε κυβέρνηση, θα χάσουμε και τον Αρκά, που θα ξανακλειστεί στο κελί του ισοβίτη. 😉
ΣΠ said
…ενώ το αναμενόμενο θα ήταν να μεταφραστούν στα ελληνικά ή έστω να παρατεθεί ο αγγλικός τίτλος.
Μήπως εννοείς ο γαλλικός τίτλος;
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
@48.Νομίζω πὼς καὶ τὸ Γουδὶ κλίνεται.
Θυμᾶμαι μιὰ γελοιογραφία τοῦ Μποστ ποὺ ἀναφερόταν στοὺς χουντικοὺς κι ἔλεγε κάτι τέτοιο:
» …σὰν πᾶμε ἄτα μὲ τουτοὺ γιὰ τοῦ Γουδιοῦ τὰ μέρη »
(συγγνώμη γιὰ τυχὸν λάθη· τὸ γράφω ἀπὸ μνήμης)
ΣΠ said
την πρώτη ποτέ δίωξη
Στα ελληνικά δεν λέγεται. Το πλησιέστερο σε αυτό είναι «την πρώτη δίωξη που έγινε ποτέ».
gpoint said
Απο τον μάρτη έχω πει πως φυσιολογικά η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας Σύριζα-ΝουΔου . Αυτό δείχνει η συμπεριφορά των κομμάτων πέρα από κάτι τραβηγμένα για τα μάτια του κόσμου
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Ὡραῖο τὸ ἀνέκδοτο μὲ τὴν ἀνάληψη πολιτικῆς εὐθύνης.
Ἂν θυμᾶμαι καλὰ τὸ ἴδιο εἶχε κάνει κι ὁ Δράμαλης μετὰ τὰ Δερβενάκια. 🙂
Y. G. said
@48 » αν κάποιος θέλει να πολιτικολογήσει κλπ. επί του θέματος, εμένα τουλάχιστον δεν με αφορά.»
Δεν συμφωνω μαζι σας. Οταν ο ιδιος ο Π/Θ ισχυριζεται οτι αναλαμβανει την πολιτικη ευθυνη, τοτε αυτο αφορα ολους τους πολιτες. Τι εννοει ο Π/Θ οταν λεει οτι αναλαμβανει την πολιτικη ευθυνη? Τι συνεπαγεται αυτο?
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Πρόταση πρὸς τοὺς (ἑκάστοτε) κυβερνῶντες:
Σὲ κάθε κυβέρνηση νὰ θεσμοθετηθεῖ μιὰ θέση αὐτοφωράκια, ὅπως ἔχουν ὅλα τὰ σοβαρὰ μαγαζιά. 🙂
Pedis said
-> 49 – και τι είναι ο ελληνικός λαός, προδότης;
Στις δύσκολες στιγμές του έθνους; Ποτέ!
Αντίθετα, μερικοί υποστηρίζουν ότι με χαρά θυσιάζεται για το μεγαλείο και τη δόξα του θεού. Γιατί πώς αλλιώς αυτός θα καταδείκνυε την οργή του προς τους πραγματικούς προδότες, τους πολιτικούς;
NIKOS NIKOS said
Δεν πάει έτσι. Ο Σάββας είναι όνομα ανθρώπων. Ο ποταμός λέγεται Σάβα στα σέρβικα και Σάβος στα ελληνικά, διότι γείτονες είμαστε και τον έχουμε εξελληνίσει.
Φυσικά και κάνατε λάθος δικαιώνοντας τον σημερινό σας τίτλο.
Αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται μία σωστή έκφραση που δεν το συνηθίζεται σε αυτό το blog. Λέτε για εξελληνισμό μίας λέξης και δεν χρησιμοποιείται τους αποτυχημένους όρους (κατά την γνώμη μου) δάνειο και αντιδάνειο. Έτσι όταν παραγγείλουμε ένα Alexander coctail στο μπαρ λέμε το Αλέξανδρος αγγλιστί δεν δανειζόμαστε και αντιδανιζόμαστε. Η θάλασσα έχει μπλέ χρώμα ελληνιστί από το γαλλικό bleu. Πετάω για Νέα Υόρκη ελληνιστί ή διαβάζω τους New York Times αγγλιστί.
Εφόσον όλοι συμφωνούμε ότι μιλάμε διαλεκτικές παραλλαγές της ίδιας γλώσσας ( εσείς και οι περισσότεροι στο blog σας υποστηρίζεται την ινδοευρωπαϊκή θεωρία) τι νόημα έχει να χρησιμοποιούμε οικονομικούς όρους;
Ο ποταμός Σάβα ή Σάββας ονομάστηκε έτσι γιατί τα νερά οι λίμνες τα ποτάμια και η θάλασσα ήταν θεοποιημένα για τους πρώτους ανθρώπους. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή.
Ο ιερέας Πλούταρχος έχει γράψει ένα σχετικό ΠΕΡΙ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΟΡΩΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝ ΑΥΤΟΙΣ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ
Σαβάζιος, Σάβας, Σάββας αλλά και Σάββατο , Σάτυρος Δίας (Saturday αγγλιστί) στο όνομα του θεού αναφέρονται.(Δίας=Διόνυσος=Ζάμολξις=Σαβάζιος=Ίακχος κτλ)
Οι βαλκανικοί λαοί είναι διονυσιακοί στα ήθη και στα έθιμά τους. Για αυτό και είναι στην ουσία ένας λαός.
http://www.serbia.com/visit-serbia/natural-beauties/rivers-lakes/the-sava-river-helper-of-zeus/
ΣΠ said
33
Πράγματι, είναι δύο οι άγιοι της Σερβικής Εκκλησίας με το όνομα Σάββας (Sava/Сава). Ο ένας είναι αυτός που εμείς γιορτάζουμε στις 5/12. Οι Σέρβοι τον γιορτάζουν στις 18/12 επειδή η εκκλησία τους ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο άλλος, ο σημαντικότερος από τους δύο για τους Σέρβους, γιορτάζεται στις 27/1. Το όνομα του ποταμού ταυτίζεται με το όνομα των αγίων στα σερβικά, αλλά πρόκειται για σύμπτωση. Η απόδοση του ονόματος στα ελληνικά ως Σάβος είναι από το λατινικό Savus.
Πουλ-πουλ said
49. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη ενός εγκλήματος, δεν συνεπάγεται ότι εξαλείφεται και το έγκλημα γενικώς.
Είναι ζήτημα προσωπικής ηθικής.
Pedis said
# 48 – Φίλε Γιάννη, ο πράιμ μίνιστερ μάς δουλεύει κανονικά:
την πολιτική ευθυνη δεν χρειαζεται να μας ειδοποιήσει ότι την αναλαμβάνει, την έχει μπάι ντεφό.
Τετριμμένο.
Αν ήθελε να μας πει κάτι νέο θα ήταν ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να κάνει και να λέει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα στις κηδείες των υπηκόων.
Τίτος Χριστοδούλου said
Ο γέλως ως απάντηση κι αντίσταση στην άφατη τραγωδία: ridemus modo flemus. Γελάσωμεν ίνα θρηνήσωμεν (τίτλος φιλοσοφικού μου βιβλίου για το χιούμορ, το 2011.).
Κι η πολιτική ευθύνη, η ευθύνη των πολιτικών. Χρειάζεται κι εδώ φιλοσοφική, εννοιολογική διάκριση ανάμεσα σε αίτια, αιτίους και αιτιάσεις.
Τέλος, δεν εννοώ γιατί ‘εξεγείρεται το ωτίον’ για το ‘πληγεισών’. Τραβήξτε το, αν εξεγείρεται!
Γς said
49:
>Αφήστε που αν αλλάξουμε κυβέρνηση, θα χάσουμε και τον Αρκά, που θα ξανακλειστεί στο κελί του ισοβίτη.
Αχου, που το ρίξαμε κι οι δυο στις τσαχπινιές…
Και πως θα βγάλουμε άκρη;
😉
Αφώτιστος Φιλέλλην said
32. Βλέπω στην συγκεκριμένη περίπτωση οι υπολογισμοί ταχύτητας εξάπλωσης πυρκαγιάς σε δάσος 3,0 έως 4,0 km/h.
Υποτριπλάσια της βιβλιογραφικης. Ίσως τα κτίρια συμβατικής κατασκευής (οπλ. σκυρόδεμα, τούβλα) στο δάσος να ανέκοψαν την ταχύτητα του μετώπου της πυρκαγιάς.
Υπενθυμίζω ότι είχα βρει βιβλιογραφικα
«Για παράδειγμα η ταχύτητα εξάπλωσης σε δάση είναι 10.8 km/h δηλ. 3 m/sec και σε λιβάδια η διπλάσια (6m/sec).»
https://sarantakos.wordpress.com/2018/07/24/paranaloma/#comment-516974
spiral architect 🇰🇵 said
Καλημέρα.
Η λάθος πληκτρολόγηση μπορεί να σε οδηγούσε σε τίτλο Καταραμένα μεζεδάκια.
Κανένας δεν θα σε κατηγορούσε. 😐
leonicos said
Με όλα αυτά φοαβερά, ξεχάσαμε τη χτεσινή ολική εκλειψη σελήνης. Πολύ εντυπωσιακή, την ειδαμε με τον Τζι παρέα, εκεινος στο χωριο του κι εγώ στο δικό μου.
Και μια πανσ’εληνος μετά…. σωστό αυγουστιατικο φεγγάρι κι ας είμαστε ακόμα Ιούλιο
leonicos said
Η πολιτικη ευθύνη είναι το Μεγάλο Ρυπαρό Κόλπο
Εναποτίθεται στους ψηφοφόρους να μην τον ξαναψηφίσουν.
Η ποινική ευθύνη φεύγει σε δυο χρόνια
και άντε μέρι το επόμενο για να πούε τα ίδια.
Τα ίδια με τα προηγούμενα δεν λέχτηκαν άλλωστε και τώρα;;
Απλό, Γς μου, απλό. Εσύ δεν το καταλαβαίνεις
ΣΠ said
Ζουράρις περί πολιτικής ευθύνης.
Πέπε said
@58:
> > δεν χρησιμοποιείται τους αποτυχημένους όρους (κατά την γνώμη μου) δάνειο και αντιδάνειο.
Αν και δεν πολυκατάλαβα την επιχειρηματολογία με τα παραδείγματα όπου άλλοτε βάζουμε την ξένη λέξη αυτούσια κι άλλοτε εξελληνισμένη, ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ ότι ο όρος δάνειο / αντιδάνειο είναι λίγο περίεργος. Δάνειο είναι κάτι που το παίρνεις από τον άλλον για ένα διάστημα και μετά του το επιστρέφεις. Για παράδειγμα, δάνειο θα ήταν να πουν οι Άγγλοι στους Έλληνες: «αν θέλετε, σταματήστε για λίγο να λέτε θέατρο, γιατί θα θέλαμε κι εμείς να πούμε λίγο theatre. Και μετά σταματάμε πάλι κι εσείς συνεχίζετε».
Ε, δε γίνεται ακριβώς έτσι! 🙂
Ωστόσο είναι όρος απόλυτα και διεθνώς καθιερωμένος, και διαθέτει όλη την απαραίτητη ευελιξία ώστε να δηλώσει τις διάφορες επιμέρους περιπτώσεις (αφομοιωμένο / αναφομοίωτστικό δάνειο, αντιδάνειο κλπ.) και καλώς χρησιμοποιείται.
Πέπε said
69:
> > αναφομοίωτστικό δάνειο
αναφομοίωτο δάνειο, μεταφραστικό δάνειο
Αυτό νόμιζα ότι είχα γράψει. Για κάποιο λόγο χάθηκαν μερικά ενδιάμεσα στοιχεία!
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Για το Δήλεσι κλπ μου φαίνεται πιο ταιριαστό γλωσσικά «του Δηλεσίου», κι ας μοιάζει λόγιο.
Η πολιτική ευθύνη, όπως την καταλαβαίνω εγώ μπορεί να αφορά μια πολιτικη επιλογή, ή ίσως καλύτερα μια επιλογή πολιτικής, πχ να δοθεί η αρμοδιότητα διαχείρισης της πυρκαγιάς στην Πυροσβεστική αντί για τη Δασική Υπηρεσία. Αυτός που θα πάρει μία τέτοια απόφαση οφείλει να αναλάβει και τις ευθύνες που απορρέουν, όπως και τα εύσημα αν η απόφαση είναι σωστή. Η αφηρημένη χρήση του όρου είναι για να’χουμε να λέμε.
Y. G. said
@68 Δηλαδη ο Ζουραρις ισχυριζεται οτι μαζι τα καψαμε…
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said
«Πλήθος οι αιμοδότες για τους πυρόκλητους»
«Είμαστε και πυροπαθείς και πυροκαείς» που έλεγε και μια γιαγιά τη δεκαετία του 50.
cronopiusa said
Πηγή: http://www.lifo.gr
loukretia50 said
ΑΝ αυτό που λέμε κράτος είμαστε εμείς, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης δυστυχώς..
Γιατί άλλο κυβέρνηση — εμείς την ψηφίζουμε
Άλλο κρατικός μηχανισμός – εμείς τον στελεχώνουμε – μας διορίζουν αυτοί που επιλέξαμε
Άλλο εξουσία – το ποιος πραγματικά την ασκεί… διερευνάται
Αυτά καταλαβαίνω , αλλά τι ξέρω εγώ….
Λεώνικε.
Μετά τη συμφορά μια απάντηση, καθόλου μεταφυσική : πάντα υπάρχει φως ! Ας μην το ξεχνάμε!
Δημήτρης Αμπόνης said
Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
– Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος
– Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας
– Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο χρήστης Dimitris Tzanakopoulos – Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε μετάδοση live 26 Ιουλίου στις 9:20 μ.μ.
Η κατακαημένη «Λεωφόρος Μαραθώνος» ΚΑΤΑΚΑΗΚΕ από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής. Ανέφεραν:
• ΕΛΑΣ «…της Λεωφόρος Μαραθώνα…» στο -1:26:22 (περίπου 12:27 από την αρχή).
• ΠΥΡΟΣΒ. «…της Λεωφόρος Μαραθώνος…» στο -55:33 (περίπου 43:16 από την αρχή).
• ΠΥΡΟΣΒ. «…της Λεωφόρος Μαραθώνος…» στο -54:09 (περίπου 44:21 από την αρχή).
• ΕΛΑΣ «…της Λεωφόρος Μαραθώνος…» στο -43:57 (περίπου 54:11 από την αρχή).
• ΕΛΑΣ «…η Λεωφόρου Μαραθώνος…» στο -41:55 (περίπου 56:58 από την αρχή).
Δημήτρης Αμπόνης said
Επίσης, στην ίδια Συνέντευξη παραπάνω:
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (οθντκ) ζήτησε «…την παραίτησή του από τον πρωθυπουργό…» και κατάφερε να μιλάει επί ΠΕΝΤΕ συνεχόμενα λεπτά σχηματίζοντας μόνο ΤΡΕΙΣ προτάσεις. Κόμμα έβαζε, παρένθεση άνοιγε, παύλες, εισαγωγικά, τελεία όμως δεν έβαζε…. Από το -1:13:15 (περίπου 25:44 από την αρχή) έως το -1:08:23.
Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του !
Γιάννης Κουβάτσος said
Για να μη χάνουμε την ουσία: στην αντιπροσωπευτική-κοινοβουλευτική δημοκρατία ψηφίζουμε ανθρώπους για να λύνουν προβλήματα, όχι για να παραιτούνται πριν από τη λήξη της θητείας τους και στη θέση τους να έρχεται κάποιος άλλος, που θα αποτύχει και θα παραιτηθεί κι αυτός και στη θέση του … και πάει εκλέγοντας και παραιτώντας…Τι με νοιάζει εμένα αν η γάτα μου έχει πολιτική ή προσωπική ευθιξία. Τα ποντίκια θέλω να πιάνονται.
Ιστοριοδίφης said
Εδώ και 37 ώρες έχω προειδοποιήσει τον κ. Σαραντάκο πως αν αγνοεί (ή δεν μπορεί να βρεί) την ετυμολογία του Ματιού, να βγεί και να το πεί ευθαρσώς, ώστε να αναλάβει δράση το Επιτελείο μας. Είναι μεγάλη εντροπή για το κορυφαίο γλωσσικό ιστολόγιο στο Ρωμέικο να μή μπορεί να βρεί επί 5 ολόκληρες ημέρες την ετυμολογία της πιό χιλιοειπωμένης λέξεως του σωτηρίου έτους 2018.
Βλέποντας την παντελή ανικανότητα του Ιστολογίου να δώσει απάντηση, το Επιτελείο μας ανέλαβε από της μεσημβρίας σήμερον Δράσιν, και ήδη (εντός μόλις 2,5 ωρών) ευρήκε την απάντησιν, ήτις ΔΕΝ υπάρχει εις το google, αλλά μόνον εις παλαιά βιβλία. Αυτή την στιγμή την διασταυρώνει (για να μη την αμφισβητήσουν οι γνωστοί κακόψυχοι σχολιαστές) και θα την ανακοινώσει στο ευσεβές ακροατήριο τα μεσάνυκτα απόψε.
Περιττό να είπω ότι η άπελπις προσπάθεια του επίδοξου ιεροεξεταστού Γρηγορίου Κοτορτσινού στο σχόλιο 22 να «αποδείξει» ότι η ετυμολογία του Ματιού Νέας Μάκρης είναι σλαβική, δείχνει απλώς την επιρροή πού έχει υποστεί από την Σέρβα γυναίκα του.
Το χειρότερο είναι άλλο και δείχνει τον εγγενή ανθελληνισμό πολλών σχολιαστών του παρόντος Ιστολογίου: Αμέσως μετά το (τραβηγμένο από τα μαλλιά, για να μή πώ κάτι άλλο και εισπράξω κατευθείαν κόκκινη…) σχόλιο 22 του Κοτορτσινού, βγήκαν 3 σχολιαστές και επικρότησαν ή αποδέχθηκαν τις ανθελληνικές αρλούμπες του: Σαραντάκος (23), Πέπες (25), κυρ-Γιάννης Κουβάτσος (40) και ασφαλώς θα ακολουθήσουν και άλλοι μέχρι τα μεσάνυχτα που το Επιτελείο μας θα αποκαλύψει την αλήθεια…
Τελειώνοντας, και για να βοηθήσω (στην πραγματικότητα για να αποδείξω οριστικά την ανικανότητά τους…) τους μηχανικούς του ιστολογίου να βρούν την ετυμολογία του Ματιού Νέας Μάκρης, τους πληροφορώ ότι θα πρέπει να ανατρέξουν σε δημοσιεύματα και διδακτορικές διατριβές του ίδιου του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Αν και τώρα που τους σέρβιρα (σ.σ.: ετυμολογείται εκ του Σέρβος;) την λύση στο πιάτο, δεν μπορέσουν να βρούν την απάντηση, η ανικανότης τους θα γίνει «κτῆμά τε ἐς αἰεὶ» που θα έλεγε και ο Θουκυδίδης (Ἱστοριῶν Α΄, 22.4, 1‐7) για τους μελλοντικούς αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου…
ΥΓ: Πολλά συγχαρητήρια στον νεόκοπο σχολιαστή κ. Δημήτρη Αμπόνη (σχόλια 76 + 77) που αποκάλυψε μερικές από τις δεκάδες αγραμματοσύνες που ακούστηκαν (κυρίως από τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής) στην προχτεσινή συνέντευξη Τόσκα – Τζανακόπουλου. Το γεγονός ότι ο κ. Σαραντάκος δεν τις περιέλαβε στα σημερινά μεζεδάκια του δείχνει ότι ΕΙΤΕ δεν παρηκολούθησε την συνέντευξη, ΕΙΤΕ ότι απεσιώπησε την αγραμματοσύνη των δύο Αρχηγών…
Δημήτρης Αμπόνης said
Διορθώνω για να μην αδικήσω.
Ο υπαρχηγός της ΠΥΡΟΣΒ. στο -55:33 το έκλινε καλύτερα: «…της Λεωφόρο Μαραθώνος…»
Tomás de Torquemada said
#79
Προφανώς και δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε, αν νομίζετε ότι προτείνω σλαβική ετυμολογία. Obviously you are not a golfer…
Γιάννης Κουβάτσος said
Στα πιο πολλά άκτιστα οικόπεδα των Καμένων Βούρλων θρασομανάει το ξερό χορτάρι. Δεν θα έπρεπε να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες τους να τα κουρέψουν, για να μην έχουμε καμιά …θεομηνία;
(Ιστοριοφίδη, έργα, όχι λόγια. Εκτός αν προαλείφεσαι για πολιτικός. Με τόσες παραιτήσεις, κάπου θα βρεις μια θεσούλα.)
Tomás de Torquemada said
#82
Τι έργα; Πρώτα μαθήματα ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου… 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
84: Όσοι κατέχουν την απόλυτη γνώση, δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουν τι γράφουν οι άλλοι. Εξ ορισμού θα είναι λάθος. Άσε να δούμε τη μαυρομεσονύκτια μεγάλη αποκάλυψη. Εκτός αν την κάνει γυριστή. 😊
Γιάννης Κουβάτσος said
83 προφανώς, όχι 84. Το σμαρτφόνι δεν δείχνει την αρίθμηση. 😇
ΣΠ said
81
Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει:
https://sarantakos.wordpress.com/2018/07/20/porous/#comment-516356
Tomás de Torquemada said
#84
Από διατριβή του ΕΜΠ θα βγάλει ετυμολογία; Ελάτε μετά να σας δείξω και τη θεραπεία καρκίνου που βρήκα σε εγχειρίδιο βυζαντινής αρχαιολογίας…
Pedis said
# 78 – στην αντιπροσωπευτική-κοινοβουλευτική δημοκρατία ψηφίζουμε ανθρώπους για να λύνουν προβλήματα, όχι για να παραιτούνται πριν από τη λήξη της θητείας τους και στη θέση τους να έρχεται κάποιος άλλος, που θα αποτύχει και θα παραιτηθεί κι αυτός και στη θέση του … και πάει εκλέγοντας και παραιτώντας…
δηλ. αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια αν οι αποτυχίες της κάθε κυβέρνησης κρατάνε τέσσερα χρόνια ακριβώς.
(Γι αυτό κι ο σοφός λαός μετά από μια εκδήλωση παταγώδους αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού ανανεώνει την εξουσιοδότησή του στην κυβέρνηση. Για να αποδείξει αν πραγματικά αξίζει.)
Γιάννης Ιατρού said
76/77/80: Σωστός 🙂 Κι εγώ τα άκουσα και σκέφτηκα τα σημερινά μεζεδάκια, αλλά μάλλον επειδή τα λάθη έγιναν προφορικά, δεν τα βρήκε ο Νίκος σε κάποια ανάρτηση κλπ. να τα βάλει. Πάντως ΣΕΡΙ τα έκαναν, είχαν τρακ που λέμε ή δέεεεν … ;;;
61α: Πέδη, συμφωνώ στο ότι όποιος ασκεί εξουσία, έχει και τα συμπαρομαρτούμενα με αυτή την … (γένια – χτένια) 🙂
Εκείνο που γενικά δεν μου κάθεται καλά, γλωσσικά, είναι πως συνήθως η «ευθύνη» εννοείται αρνητικά, δηλ. σαν «φταίξιμο». «λάθος» κλπ. Αλλά τέλος πάντων, αν έχει γενικά καθιερωθεί έτσι, τι; Εγώ θα το αλλάξω;;
Γιάννης Ιατρού said
81/86: Και σίγουρα ούτε η τελευταία … 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>ποιο ρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βροχή χωρίς εισαγωγικά
βρέχει η βροχή και βρέχομαι (κι από την πόλη έρχομαι) 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Όχι, δεν αισθάνομαι ασφαλέστερος αν οι αποτυχίες μιας κυβέρνησης κρατάνε 4 χρόνια. Αλλά το προτιμώ απ’ το να μας σέρνουν κάθε τρεις και λίγο στις κάλπες, για να εκλέξουμε κάποιους που θα αποδειχτούν περισσότεροι αποτυχημένοι συν το κόστος των εκλογών και της προεκλογικής περιόδου. Παραιτήθηκε ουσιαστικά ο Καραμανλής το 2007. Και τι έγινε; Ξαναπήρε τις εκλογές μοιράζοντας τριχίλιαρα. Αν δεν τις έπαιρνε αυτός, θα τις έπαιρνε ο ΓΑΠ. Πολύ κακό για το τίποτα (κυριολεκτικά).
loukretia50 said
Ελπίζω τα μεσάνυχτα να μην πέσουμε σε… βαθυστόχαστες αναλύσεις από αυτό :
– «Ιστορία του ματιού» Georges Bataille
Από τα βιβλία που παράτησα με φρίκη, σε εποχή που δεν καταδεχόμουν να μην έχω συνολική άποψη.
Όχι, δε δίνω ιδέες, αποκλείεται να μην το ξέρει, ανήκει στη γνωστή θεματολογία σερβιρισμένη σαν φιλοσοφία για πολύ- πολύ λίγους..
Χαρούλα said
Καλά το Μάτι κλίνεται… Εκείνη η έρμη η «λεωφόρος Μαραθώνος» τελικά κλίνεται ή όχι; Στην μεγάλη παράσταση Τόσκα-Τζανακόπουλου-αρχηγών, μας ταλαιπώρησε τα αυτιά! Στην λεωφορος, την λεωφόρος…. Να την πουν δεν ήξεραν, άντε μετά και να οργανώσουν τί να κάνουν με αυτήν….
Αφώτιστος Φιλέλλην said
ΕΛΛΑΔΑ 12:16
Το σχέδιο που έσωσε ζωές
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Το 2007, όταν άλλα σημεία της Ηλείας θρήνησαν νεκρούς από τις πυρκαγιές, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, εφάρμοσε το σχέδιο διαφυγής που ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει.
[…]
Ο νόμος για την εκκένωση
Βάσει της σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 108 του Ν.4249/2014), η εκκένωση μιας περιοχής είναι πρωτίστως ευθύνη του δημάρχου. «Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων, οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. Οταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη», αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του νόμου. Ακόμη σημειώνεται ότι: «Η λήψη της απόφασης βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων που κατά περίπτωση έχουν την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής».
Εν προκειμένω, το Μάτι Αττικής, που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας, τέμνεται από τα όρια δύο δήμων. Ο οικισμός ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του στον Δήμο Μαραθώνα και ένα κομμάτι του αναλογεί στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Ως σύνορό τους έχει επιλεγεί ένα σημείο στην Αργυρή Ακτή, όπου κάποτε περνούσε ρέμα. Εκεί, στη γούβα που σχηματίζει ο δρόμος, εγκλωβίστηκαν κατά τη φωτιά και κάηκαν τουλάχιστον 36 οχήματα.
Το 2007, ο κ. Μπαλιούκος λέει ότι έπρεπε να ενεργήσει άμεσα μπροστά στον κίνδυνο. «Ηταν τόσο μεγάλο το γεγονός, ήταν αδύνατο να περιμένω», λέει.
http://www.kathimerini.gr/977218/article/epikairothta/ellada/to-sxedio-poy-eswse-zwes
Χαρούλα said
…άργησα!
Jane said
Επειδή πολλοί «ειδικοί» χρησιμοποιούν ως επιχείρημα «πώς ο Καμίνης έσωσε 621 παιδιά απ’τις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα και δεν κατάφερε κάτι ανάλογο η κυβέρνηση με τόσον μηχανισμό , δηλ. λιμενικό, στρατό, αστυνομία, πυροσβεστική κλπ» κι επειδή τέτοιες ώρες πανικού , πόνου και δίκαιης αγανάκτησης , η λογική δεν λειτουργεί , ας σκεφτούμε το αυτονόητο.
Αν ο Καμίνης κατάφερε να απεγκλωβίσει 621 παιδιά με 15 πούλμαν, σε επιχείρηση που ολοκληρώθηκε στις 1:45 πμ της Τρίτης , δηλ. σε 8μιση ώρες (που είχαμε ήδη δεκάδες νεκρούς) ενώ η εντολή εκκένωσης εδόθη στις 5μμ Δευτέρας κι ενώ ο Δήμος Αθηναίων είχε ήδη σχέδιο πυρασφάλειας-εκκένωσης , σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να εκκενώσει το Μάτι ο Ψινάκης, που εμφανίστηκε Τρίτη βράδυ με εμφανή αδυναμία κατανόησης του , τι συνέβη και πού βρίσκεται ή ο Μπουρνούς της Ραφήνας που ήταν πανταχού παρών στα κανάλια αλλά σχέδιο εκκένωσης εκπόνησε στις αρχές 2018 και δεν δοκιμάστηκε ποτέ;
Κι εντάξει, ο Ψινάκης κι ο Μπουρνούς δεν μπορούσαν. Θα ήθελα κάποιοι εκ των ασκούντων κριτική , να πουν , αν όλος- μα όλος- ο κρατικός μηχανισμός , λιμενικό , πυροσβεστική , αστυνομία , στρατός , είχε αντικειμενικά τη δυνατότητα σε αυτά τα στενά δρομάκια , με τα αυθαίρετα κτίσματα και την απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας , να εκκενώσει την περιοχή , όχι με τους 15 χιλιάδες που λένε ότι βρίσκονταν τη Δευτέρα εκεί , αλλά με 5 χιλιάδες με το 1/3 δηλαδή. Με 5 χιλιάδες, που ήταν κυρίως γιαγιάδες, παππούδες, εγγόνια (γιατί οι γονείς εργάζονταν Αθήνα) με εργαζόμενους και με κάποιες εκατοντάδες επισκέπτες , που πήγαν για μπάνιο και φαγητό.
Αν ο Καμίνης με εκπαιδευμένα παιδιά και με 1 υπεύθυνο ανά 13 παιδιά και με σχέδιο θέλει 8,5 ώρες, για να τα απομακρύνει, το κράτος πόσες ώρες ήθελε να απομακρύνει 5 χιλιάδες απροετοίμαστους κατοίκους(δεν βάζω 15 χιλιάδες είπαμε), οι οποίοι αποτελούνται από επισκέπτες , συνταξιούχους και ανήλικα που προανέφερα; Άρα , δεν είχε δίκιο ο αρχηγός της πυροσβεστικής , που είπε , πως κάτι τέτοιο θα ήθελε1 μέρα το λιγότερο; Γιατί διαβάζω βλακείες σήμερα ακόμη κι από τον Πουλή στο TPP..
Συμπέρασμα: Αυτοί που σώθηκαν, ήξεραν κι έφυγαν νωρίς. Γι ‘ αυτό είδαμε πως οι καμένοι συνωστίστηκαν σε δρομάκια χωρίς διέξοδο προς τη θάλασσα. Δεν ήξεραν οι άνθρωποι. Αυτοί που ήξεραν , που ήξεραν δηλαδή σε τι μπουρδέλο αυθαιρεσίας έχουν το εξοχικό τους , που διάφοροι Ψινάκηδες και σία των τοπικών διοικήσεων προστάτευαν, έφυγαν πολύ πριν φτάσει η φωτιά στο Μάτι.
Τώρα βέβαια στο twitter και στο facebook ξέρουν περισσότερα από μένα αλλά κι εγώ ξέρω πως , αν συμβεί κάτι ανάλογο στην περιοχή που δουλεύω που βρωμάει αυθαιρεσία , θα ακολουθήσω τον πανάρχαιο νόμο : « ο σώζων εαυτόν σωθήτω» . Και θα την πληρώσουν οι ανενημέρωτοι και θα βγαίνει μετά ο κάθε σκάι και ο κάθε Καμίνης ή Πατούλης να λένε τα δικά τους. οι οποίοι , αν πάει η κάθε κυβέρνηση να γκρεμίσει αυθαίρετα , θα δεθούν με αλυσίδες πάνω στα μπετά μαζί με τους πορτοσάλτηδες μην πω και με τους λαφαζάνηδες με τη δικαιολογία , πως θα ξεσπιτωθούν οικογένειες.
Ε, άντε στο διάολο, μερικοί μερικοί. Α, ναι. Ξέχασα να πω, για να μην ξεχνιόμαστε. Δεν είμαι συριζόπουλο. Ούτε θα γίνω.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said
27. Πράγματι. Ο υπεύθυνος μιας κατασκήνωσης στην Αγ. Μαρίνα (είμασταν 30 παιδιά 9-11 ετών και 7 ενήλικες) που φρόντισε να εκκενώσουμε το χώρο και να μεταφερθούμε με πούλμαν στο Πολιτιστικό Κέντο της Νέας Μάκρης μάς έλεγε ότι όσα χρόνια ζει στην περιοχή και ασχολείται με την πυρασφάλεια των κατασκηνώσεων πρώτη φορά είδε να φυσάει δυτικός άνεμος. Συνήθως εκεί οι άνεμοι είναι βόρειοι .
Άσχετος said
καλησπέρες στην παρέα.
@ 32 μου τράβηξε την προσοχή η προτετελευταία επικόλληση, σύμφωνα με την οποια κατά το παν/μιο αθηνών η φωτιά έκαιγε 40 λεπτά και σύμφωνα με τον σκαι 4 ώρες. είναι προφανής η παρανόηση του σχολιαστή καθότι η εικόνα αναφέρεται στην ταχύτητα μετάδοσης αλλά έτσι »διαδίδονται» οι ψευδείς ειδήσεις.
@ 87 χαχαχαχα οκ ακόμη γελάω
εξαιρετική η χθεσινή έκλειψη σελήνης. όντως πορτοκαλί το φεγγάρι. εστάθη αδύνατον να βγάλω μια αξιοπρεπή φωτογραφία χωρίς τρίποδο (θα ζητήσω επειγόντως από αη βασίλη φέτος). το άλλο για το οποίο χτυπάω την κεφαλή μου στον τοίχο είναι ότι τόσους μήνες δεν έχω βρει το χρόνο (ή τη διάθεση, λόγω κούρασης) να μοντάρω το τηλεσκόπιο που έχω φέρει. ας πρόσεχα (γκρρρρρρ).
έμεινα να ρεμβάζω στο …αμμανίτικο μπαλκόνι μου άνευ μηχανικών βοηθημάτων. γρήγορα το μυαλό μου (ξ)έφυγε στα προσφιλή μου αρχαιολογικά, κι έτσι αναρωτιώμουν πώς »έβλεπαν» τέτοια φαινόμενα αιγύπτιοι, βαβυλώνιοι και φοίνικες, ρωμαίοι και βυζαντινοί, και μετά σταυροφόροι.
αλχημιστές, ιερατεία και λαικοί.
τώρα που το σκέφτομαι, θα ήταν μια ωραία μονογραφία. 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
97. Πόσο δίκιο!
…………………….
Ακούω το πρωί στο Ρίαλ έναν κο Σταμούλη της πυροσβεστικής με 30 χρόνια προϋπηρεσία(θυμόταν και τον κο Φούρλα με θαυμασμό) να λέει «με την ενεστώτα κυβέρνηση» και «προς σε ασφαλή μέρος» έτσι, σύμπλοκο.
Η Λεωφόρο (Συγγρού/ Κηφισίας/ Μεσογείων) έχει κάθε μέρα την τιμητική της στις πρωινές σφήνες για την κυκλοφορία στο 24/7 ράδιο από μια κυρία Μαρία του ραδιοταξί τάδε. Αλλά οκ, ταξιτζού είναι η γυναίκα, απ την άλλη γρατζουνάει τ΄αυτιά κάθε μα κάθε μέρα.Κάτι φορές φαλτσάρουνε και οι εκφωνητές βάρδιας και λεν κι αυτοί «η λεωφόρο» 🙂
……………….
Εμείς εδώ στο Χαλάνδρι είχαμε προλίγου την ημερήσια καρα-καταιγίδα μας. 😦
cronopiusa said
Y. G. said
Στην αυγη διαβαζω
«Δέσμευση του πρωθυπουργού: Θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Πρόσκληση προς την αντιπολίτευση, επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια και ειδικούς να συμμετάσχουν. Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Αν χρειαστεί να «σπάσουμε αυγά», να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει.»
Αν ειναι ετσι, τοτε μπορει ο Π/Θ να αρχισει απο τις λεγομενες οικιστικες πυκνωσεις (απιστευτος ορος! βλ. https://dasarxeio.com/2017/02/14/41474/), τα κατα-τον-νομο ιωδη οκταποδοειδη πολυγωνα που εμφανιζονται στους αναρτημενους δασικους χαρτες. Βλ. και εδω https://dasarxeio.com/2017/09/13/48919/
Και καλη τυχη …
Y. G. said
@101
+
cronopiusa said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
99 κι ήταν ένα κόκκινο, κόκκινο φεγγάρι να σου μαχαιρώνει την καρδιά
ΣΠ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το Μάτι φτιάχτηκε στο ποδάρι 😦
Ιστοριοδίφης said
1) Θερμά συγχαρητήρια στη σχολιάστρια Jane για το αριστουργηματικό ξεμπρόστιασμα (σχόλιο 97) της νέας απάτης του δικαιωματάκια Καμίνη ότι τάχα εκκένωσε (σε 8 ώρες!..) τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, ενώ ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο στο Μάτι…
Κι εγώ δεν είμαι συριζόπουλο, ούτε φιλοδοξώ να γίνω… Αλλά, μεταξύ των επαγγελματιών «δικαιωματάκηδων» και παντελώς ανίκανων στην πράξη Γιωργάκη Καμίνη, Νίκου Αλιβιζάτου, Κωστή Παπαϊωάννου, Μαιρούλας Γιαννακάκη και λοιπών, προτιμώ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ τον Αμπελοκηπιώτη Αλέξη Τσίπρα, υιό αρίστης μητρός (της βασιλόφρονος κυρίας Αρίστης), απόφοιτο του θρυλικού 3ου + 10ου Γυμνασίου πίσω από τον Παναθηναϊκό και επί 3 χρόνια (πρίν πάει στην ΚΝΕ) δραστήριο κατηχητόπουλο του κατηχητικού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων…
Είναι μεγάλη εντροπή ότι δεκάδες πασίγνωστοι δημοσιογράφοι (οι περισσότεροι με εκπομπές στον «9,84»!..) γλείφουν όλες αυτές τις ημέρες τον ανίκανο Καμίνη για το «μεγάλο κατόρθωμά» του. Εξίσου ύποπτο είναι ότι δεν βρέθηκε ένας σχολιαστής του παρόντος ιστολογίου (πρίν την δεσποινίδα Jane) να βγεί και να αποκαλύψει την απάτη του επαγγελματία δικαιωματάκια… Τί κάνει ο χωροφύλακας του ιστολογίου κ. Ιατρού, που επεμβαίνει αμέσως μόλις εγώ κλάσω δεξιά αντί για αριστερά; Μήπως δουλεύει καμμιά εγγονή του στον «9,84» και γι’ αυτό τηρεί σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος;
2) Πολύ αγαπητέ, Μεγάλε Ιεροεξεταστά, σοφολογιώτατε κ. Tomás De Torquemada (κατά κόσμον Γρηγόριε Κοτορτσινέ, σχόλια 81 + 83 + 87): Είναι φανερόν ότι δεν αντελήφθητε το σκεπτικό μου (σχ. 79)… Είπα ότι η απάντησις στην ετυμολογία του Ματιού Νέας Μάκρης ευρίσκεται σε παλαιά βιβλία μή διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Παρέπεμψα στα δημοσιεύματα και τις διατριβές του ΕΜΠ μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν στο Διαδίκτυο και παραπέμπουν στα παλαιά βιβλία.
Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι υπηρετώ παιδιόθεν την Λογική του Αριστοτέλους και ουχί τα φληναφήματα της Αγίας Γραφής. Ουδέποτε θα έβγαζα μία ετυμολογία ελληνικής λέξεως από διατριβή του ΕΜΠ. Αναμείνατε στο ακουστικό σας μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε κι εσείς την ανικανότητα των μηχανικών και των λοιπών δαιμόνιων ερευνητών του παρόντος Ιστολογίου (Δύτης των Νιπτήρων, Σπυρίδων, Κόρτος, Ιατρού και λοιποί…) που διά μίαν εισέτι φοράν άφησαν απροστάτευτο τον πολυάσχολο κ. Σαραντάκο…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο Ψευτινάκης των φοινίκων .
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«Δυστυχώς για τους συκοφάντες της ημέρας η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν πολεοδομήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά τον Ιανουάριο του 2012 (Προεδρικό Διάταγμα 24-1-12, ΦΕΚ ΑΑΠ/43).
Γς said
109:
Λέγε με Κουλή
Pedis said
# 101 – πετυχημένο.
όσο περνά ο καιρός τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν με ψέμματα τις συνέπειες της πολιτικής τους:
τα κλισέ, του τύπου: το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο, θα καθαρισουμε την κόπρο του Αυγείου, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι όσο ψηλα κι αν βρίσκονται κοκ έχουν ξεφτιλιστεί από την (κατά)χρηση.
Πού είναι οι εποχές που με την ανακοίνωση μιας ΕΔΕ κάθονταν όλοι σούζα κι ευτυχισμένοι!; Ωραιες εποχές να κυβερνάς.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Chet Baker & Paul Bley – Diane (1985)
A1 If I Should Lose You 0:00
A2 You Go to My Head 7:16
A3 How Deep Is the Ocean? 14:18
A4 Pent-Up House 19:37
B1 Everytime We Say Goodbye 23:34
B2 Diane 31:29
B3 Skidadidlin’ 37:02
B4 Little Girl Blue 41:16
ΥΓ Η (πολύ) καλή μουσική εξευγενίζει (επαρκώς) το ανθρώπινο είδος (και τα ήθη του, ήτοι τις κοινωνικές μορφές συμπεριφοράς)
Tomás de Torquemada said
#108, 2
Δεν μπορώ (ούτε θέλω, ούτε με ενδιαφέρει) να αντιληφθώ το σκεπτικό σας. Γράψατε στο #79: «[…Γ]ια να βοηθήσω […] τους μηχανικούς του ιστολογίου να βρούν την ετυμολογία του Ματιού Νέας Μάκρης, τους πληροφορώ ότι θα πρέπει να ανατρέξουν σε δημοσιεύματα και διδακτορικές διατριβές του ίδιου του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου». Αντιλαμβάνομαι μόνο ό,τι γράφετε, όχι ό,τι νομίζετε ότι γράφετε ή ενδεχομένως θα θέλατε να γράψετε.
μπόνους: σοφολογιότατος είναι τίτλος για μουφτήδες (κάτι μάθατε και σήμερα).
spiral architect 🇰🇵 said
Για να πάρει μια κατασκήνωση (ετήσια) άδεια λειτουργίας χρειάζεται εκτός άλλων και εγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης.
ο.ε.δ.
cronopiusa said
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Από τη Μάνδρα στο Μάτι…
Άσχετος said
@114
και για ραββίνους
Άσχετος said
@ 108
δεν φτάνει που είσαι ερειστικός, δεν φτάνει που προκαλείς, δεν φτάνει που συχνά τα γραπτά σου διέπονται από χαιρεκακία, έχεις το θράσος να δίνεις και προσωπικά δεδομένα.
θα μπορούσαμε όλοι αν θέλαμε να μπαίνουμε με το ονοματεπώνυμό μας. κάποιοι το κάνουν. άλλοι όχι. ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟ.
και κόψε τις παπαριές τύπου »κατά κόσμον γιάννης αγιάννης».
3χρονα νιάνιαρα θα είχαν περισσότερη σοβαρότητα και ήθος από σένα.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
INFOWAR
Η πολιτική οικονομία του πυροσβέστη
28.07.2018, 18:16 | Ετικέτες: φωτιά, οικονομία, πυρκαγιά, καταστροφή
Συντάκτης: Άρης Χατζηστεφάνου
Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη (με την καταρχήν σύμφωνη γνώμη του Αλ. Τσίπρα) να αναλάβει το Ιδρυμα Νιάρχος τη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ανοίγει και στην Ελλάδα τη συζήτηση για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο ιδιωτικός τομέας στις υπηρεσίες πυρόσβεσης. Μία συζήτηση η οποία στην αρχαία Ρώμη έκλεισε το 6 μ.Χ.
Ελάχιστοι στις ΗΠΑ θυμούνται τον Ουίλιαμ Τουίντ, έναν από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες και πολιτικούς παράγοντες στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα. Ο Τουίντ ξεκίνησε την αυτοκρατορία του συμμετέχοντας σε ομάδες «εθελοντικής» πυρόσβεσης – στην πραγματικότητα συμμορίες που έσβηναν φλεγόμενα κτίρια για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιρειών.
[…]
http://www.efsyn.gr/arthro/i-politiki-oikonomia-toy-pyrosvesti
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://www.avgi.gr/documents/10179/9059118/27_07.jpg/86eb7964-523e-4ec0-8809-3e2a858c7948?t=1532646504668
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Για το Μάτι ως ονομασία θα σκεφτόμουν είναι στη σειρά όπως τα Ζούμπερι, Χαρβάτι, Ντράφι, Λιόπεσι. Κανένας Μάτης να είχε εκτάσεις εκεί;
Οι παλιοί χάρτες τί όνομα δίνουν για την περιοχή;
Φανή Μ. said
Καλησπέρα σας. Ως παλιά Ματιώτισσα (αλλοίμονο, έχω πιά περάσει τα 50…), συγκινημένη από αυτά που βλέπω αυτές τις μέρες στην τηλεόραση, κάθισα και έγραψα σήμερα ένα ποίημα για το αγαπημένο μου Μάτι.
Το παρουσιάζω σε παγκόσμια πρώτη από το Ιστολόγιό σας και σάς ευχαριστώ εκ των προτέρων που το φιλοξενείτε… Ελπίζω να σάς αρέσει και να μή με κράξετε… Το αφιερώνω εξαιρετικά σε όλα τα κορίτσια που πέρασαν τα καλοκαίρια τους στο αγαπημένο Μάτι και ιδίως στις 9χρονες δίδυμες, Σοφία και Βασιλική Φιλιπποπούλου, που δεν πρόλαβαν να ζήσουν όσα εμείς οι υπόλοιπες Ματιώτισσες…
Τίτλος ποιήματος: «Μάτι Νέας Μάκρης»
«Για πολλούς ένας κατάφυτος παραθαλάσσιος οικισμός
που βλέπει την Ανατολή.
Για εμάς τους Ματιώτες πολλά παραπάνω…
Μάτι σημαίνει εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια, γεμάτες φως.
Μέρες που δεν τελείωσαν ποτέ…
δρομάκια που γνωρίζαμε σπιθαμή προς σπιθαμή.
Πεύκα που μάς φιλοξένησαν στη σκιά τους,
κάτω από τα κλαδιά τους ανταλλάξαμε τα πρώτα μας φιλιά
κι αισθανθήκαμε τον στίχο του τραγουδιού του Τόλη «γλυκά πονούσε το μαχαίρι»
…όταν γινήκαμε γυναίκες από παρθένες που ήμασταν μέχρι τότες…
Αισθανθήκαμε τις πευκοβελόνες τους να πέφτουν πάνω στα γυμνά μας στήθη
Και τα μάτια μας να κοκκινίζουν από την μυρωδάτη ρητίνη…
Μάτι: Χώμα στο χρώμα του πηλού, που πάνω του περπατήσαμε ξυπόλητες,
γελάσαμε, παίξαμε, τραγουδήσαμε και φλερτάραμε…
Θάλασσα αγαπημένη, που ομορφαίνεις μόλις πλακώσει ο άγριος βοριάς…
Δυό βήματα από το θέρετρο του Αγίου Ανδρέα
Όπου περνούσε τα καλοκαίρια του επί Χούντας
ο κύρ Γιάννης ο Κουβάτσος, γιός αξιωματικού του Στρατού…
ΚΙ ΟΜΩΣ: Από επροχτές που καήκαμε, κάποιοι μάς λένε αυθαίρετους,
επειδής αξιοποιήσαμε τα χωράφια των προπαππούδων μας
που αγόρασαν το 1930 από την ιερά Μονή Πεντέλης
για να ξαναφτιάξουν την πατρίδα τους, την Μάκρη της Μικρασίας
με το μικρό της επίνειο, το νησάκι Μάτι…
Τόσα ξέρουν, τόσα λένε οι άχρηστοι…
«Ιβί – ιβί τσί γλίτσιδι, τσι παλιολλαδίτσιδι…»(*)
όπως θα σχολίαζε κι η μικρασιάτισσα γιαγιά μου
που το 1930 τους βρήκε να τρώνε ψωμί με πορτοκάλι
γιατί δεν ήξεραν ούτε να μαγειρεύουν οι άχρηστοι…»
(*)= αλλοίμονο στους γλίτσηδες τους παλιοελλαδίτες…
Κώστας said
Το /μ/ που αναπτύσσεται. http://imgur.com/oIOhysp
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξαν γι ακόμα μία ημέρα πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής, είχαν σαν αποτέλεσμα και σήμερα να φουσκώσει το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, και η γέφυρα της Αρίωνος να χαθεί κυριολεκτικά κάτω από τα νερά.
Μάλιστα πριν από λίγη ώρα, ΙΧ αυτοκίνητο που προσπάθησε να διασχίσει τη γέφυρα έμεινε μέσα στα νερά.
http://www.irafina.gr/rafina-pnigike-gia-akoma-mia-fora-i-gefira-tis-arionos-emine-aftokinito-mesa-sta-nera-foto-vinteo/
Y. G. said
Δεν μπορω να βρω την ελληνικη εκδοχη αυτου του αρθρου της γκαρντιαν – https://www.theguardian.com/world/2018/jul/27/tsipras-talks-of-greeces-heaviest-moment-after-forest-fires
Ειναι αληθεια οτι η κυβερνηση εκανε αυτη την υποσχεση? «The government has been quick to announce relief measures, including a one-off €10,000 (£8,800) payment for the families of victims, university places for affected children and public sector jobs for the partners of those who died.»
Γς said
122:
Αλλη μια περσόνα.
Ιβί, ιβί σε ξέρουμε μωρή που ταΐζεις τσι γκόμενοι κι αφήνεις τα παιδιά νηστικά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
126, Μάλλον σπεύδει να πει/προϊδεάσει ότι το Μάτι είναι μικρασιάτικο.
Το στρώμα από τις πευκοβελόνες, τ΄άκουσα χτες, λέγεται πούσι. Άλλο πούσι αυτό από του Καββαδία.
loukretia50 said
122. ΕπειδήΣ :
Καλύτερα να σου βγει το όνομα παρά το μάτι, παρασύρθηκα και ερμήνευσα το ποίημά σας ως εξής¨
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTT1mnAAZcjWIVBnhjO5l41ujElGVrqYxK3v9jPxxdhsL17Hw9WiA
φταίει το γεγονός ότι…
by the way κι εγώ φεύγω τώρα..
Jane said
@ 108
Κύριε , αγνοώ την ύπαρξή σας , τα σχόλιά σας κι έτσι θα ήθελα να παραμείνει. Μην αναφερθείτε ξανά σε σχόλιό μου.
……………………………………………………………………………………..
Σχετικά με τη νομοθεσία και τις ευθύνες που έχει κάθε φορέας να ξέρουμε το εξής:
Στις 25-5-2018 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δηλ το Υπουργείο Εσωτερικών , έστειλε ένα έγγραφο κοντά στις 85 σελίδες , όπου διασαφηνίζεται τι πρέπει να κάνει κάθε φορέας, Υπουργείο, Δήμος κλπ σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στο τέταρτο μέρος –το κείμενο υπάρχει στη διαύγεια- λέει πως :
-Οι Δήμαρχοι κινητοποιούν δια των οργανικών μονάδων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας του Δήμου προκειμένου να δρομολογήσουν δράσεις που συνδέονται με τη λήψη απόφασης για την οργανωμένη -προληπτική απομάκρυνση πολιτών, κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, καθώς και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των πολιτών που έχουν προληπτικά απομακρυνθεί με οργανωμένο τρόπο σε ασφαλή χώρο.
Για τις περιφέρειες λέει πως :
Ειδικότερα, οι Περιφερειάρχες ή οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες κινητοποιούν δια των Δ/νσεων Πολιτικής Προστασίας, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, προκειμένου να δρομολογήσουν δράσεις που συνδέονται με τη λήψη απόφασης για την οργανωμένη -προληπτική απομάκρυνση κατοίκων, όταν η καταστροφή έχει επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο (άρθ. 108 του Ν.4249/2014), κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.
Συμπέρασμα : όταν ψηφίζουμε δήμαρχο ή περιφερειάρχη να μην κοιτάμε, αν είναι αναγνωρίσιμος αλλά , αν είναι ικανός να διαχειριστεί κρίσεις. Γιατί αν στέλνουμε σε θέσεις ευθύνης Ψινάκηδες και Μπέους , δε μας φταίει η κεντρική διοίκηση. Θέλουμε και τα παθαίνουμε.
loukretia50 said
δε φάνηκε, εννοούσα αυτό :
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTT1mnAAZcjWIVBnhjO5l41ujElGVrqYxK3v9jPxxdhsL17Hw9WiA
Panagiots Doras said
Εγω πάντως στην εκτακτη συνέντευξη Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου το μονο που έμαθα είναι οτι κανένας δεν ήξερε πως να κλίνει την Λεωφορο.
L. - R. said
Πολλοί αγράμματοι λένε (και γράφουν ακόμα) ΟκτώΜβριος.
Γιάννης Κουβάτσος said
Στήσαν καβγαδάκι οι περσόνες του Βάτμαν.
sarant said
Ευχαριστώ για τα σχόλια! Να με συμπαθάτε για την απουσία από τα εδώ τεκταινόμενα, είχα πάει μια εκδρομούλα.
Αιμ said
Ο Σάββας άντε Σάβας μήπως είναι όπως λένε ο Μαρίτσας σε παραέβριες περιοχές και αλλού ;
Από το «πρώτη ποτέ » και το «πρώτη από πάντα» ακόμη και το «πρώτη εξαπανέκαθεν» είναι καλύτερα αλλά το «πρώτη στα χρονικά» είναι μακράν το στρωτό
cronopiusa said
Σεσουάρ στο τζάκι, ντεκαπάζ στο μυαλό……
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
129 >> » Οι Δήμαρχοι κινητοποιούν δια των οργανικών μονάδων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό…» κλπ
Τ΄ Άι Λιος έφταιγε που πήρε ο συγκεκριμένος Δήμαρχος εορταστική 😦
131. >>κανένας δεν ήξερε πως να κλίνει την Λεωφορο.
Βέβαια το σημαντικό ήταν να την κλείνει ή να μην την κλείνει την κρίσιμη ώρα. 😦
Γιάννης Ιατρού said
121: ΕΦΗ
..Οι παλιοί χάρτες τί όνομα δίνουν για την περιοχή;..
«Λυκόρεμα» την αποκαλούν, από το όνομα του εκεί ρέματος, το οποίο υπάρχει με το ίδιο όνομα και σήμερα (και αυτές τις μέρες το καθαρίζει η ΜΟΜΑ…)
Curtius & Kaupert, Επεξηγήσεις III-VI, από Milchhöfer, 1889, sel. 39 (τέλος):

…
Nördlich abwärts laufend überschreitet der Weg das Lykorhevma, nach welchem die Örtlichkeit benannt ist.
…
Γς said
131:
Λεωφόρος και οδός
https://caktos.blogspot.com/2014/03/9-2013-1011-362.html
Γιάννης Ιατρού said
127α ΕΦΗ
…Μάλλον σπεύδει να πει/προϊδεάσει ότι το Μάτι είναι μικρασιάτικο…
Η περιοχή Μάτι, 1200 στρεμμάτων είχε πουληθεί σε Χαλανδριώτες από την Μονή Πεντέλης το 1930
Γιάννης Ιατρού said
140: (συνέχεια) Αυτό κι άλλες πληροφορίες για όλη την περιοχή εδώ (πιντιεφι)
«Αστική διάχυση και αυθαίρετη δόµηση στον παράκτιο χώρο. Προς τη διαµόρφωση µιας χωρικής πολιτικής για τις περιαστικές περιοχές. Το παράδειγµα του Δήµου Νέας Μάκρης», διπλ. εργασία της Μαρία Μήλα, 2009, ΕΜΠ
sarant said
133 Να δεις που θα αλληλοβρίζονται κιόλας
127α-138-140 Αν όντως υπήρχε νησάκι Μάτι στη Μάκρη είναι ισχυρό επιχείρημα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
138/140 Γιάννη, ευχαριστώ!
(συνωμοτικά: ο θηριώδης αϊλανθος μας παίδεψε 4 μέρες -με υλοτόμο η επιχείρηση.Ο ειδικός έδωκε οδηγίες και τα σχετικά 🙂 )
Γιάννης Ιατρού said
143: 🙂 Θα σου πω όταν σε δώ, από κοντά ..
giorgos said
Tό «Μάτι» άνήκει στάν πρώην άλβανικά τσελιγκάτα …)
Τὸ ἐν ἰσχύι Διάταγμα γιὰ τὶς «ἄδειες» εἶναι τὸ τῆς 13ης Ἰουλίου 1993. Πρόκειται γιὰ διάταγμα τοῦ κ. Χ.Κατσιγιάννη, ποὺ τὸ ὑπογράφει ὁ κ.Καραμανλῆς ὡς ὑπερῆλιξ πιά. Ἰδιαίτερη σημασία ἔχει ἡ ὑπουργικὴ ἐγκύκλιος ποὺ συνοδεύει τὸ διάταγμα αὐτὸ – ἐπίσης τοῦ κ.Κατσιγιάννη-, ὅπου πρόκειται γιὰ μνημεῖο πολιτικοῦ ψεύδους. Λέει αὐτή: «Κύριος στόχος τοῦ Π.Δ. εἶναι νὰ ἐλαχιστοποιηθεῖ ὁ χρόνος ποὺ ἀπαιτεῖται γιὰ τὴν ἔκδοση τῶν οἰκοδομικῶν ἀδειῶν καὶ νὰ γίνει οὐσιαστικὸς ἔλεγχος τῶν κτιρίων κατὰ τὸ στάδιο κατασκευῆς τους, γιὰ νὰ ἀντιμετωπισθεῖ ἀποτελεσματικότερα ἡ αὐθαίρετη δόμηση ποὺ ἐπηρρεάζει (SIC) δυσμενῶς τὸ δομημένο καὶ φυσικὸ περιβάλλον». Ὁ κ. Κατσιγιάννης ἐκλέγεται στὰ πρώην ἀλβανικὰ τσελιγκάτα τῆς Ἀττικῆς (πρὶν δηλαδή ἀναγνωρισθεῖ ἡ Ἀκρόπολη ὡς τὸ προγονικὸ μνημεῖο τῆς ἀθηναϊκῆς πρωτευούσης), ὅπου ἡ ἔννοια τοῦ νομίμου οἰκήματος εἶναι ὁλοσχερῶς ἄγνωστη. Ὁμόρροπος τοῦ περιρρέοντος ψηφοθηρικοῦ περιβάλλοντος, διεκήρυξε ὡς πολιτικὴ ἀρχὴ του τὴ νομιμοποίηση τῶν αὐθαιρέτων. Τεράστια ἔσοδα βέβαια γιὰ τὸ κράτος καὶ τεράστιοι ψηφοθηρικοὶ ἀριθμοὶ γιὰ τὸν κ.Κατσιγιάννη.
Κατὰ τὴν πρόσφατη συζήτηση γιὰ τὴν νομιμοποίηση αὐθαιρέτων σὲ δασικὲς περιοχὲς ἀπὸ τὸν κ.Τζουμάκα, ἐχαρακτήρισε μάλιστα τὰ αὐθαίρετα αὐτὰ ὡς «ἐθνικὸν καὶ ἰδιωτικὸν πλοῦτο», μὴ παραλείποντας βέβαια νὰ τὰ βάλει μὲ τοὺς «κουλτουριάρηδες», ποὺ ἔχοντας ἀνακαλύψει τὴν οἰκολογικῶς ἐγκληματική του φύση τοῦ ἔφεραν προσκόμματα στὸ «ἔργο» του ὡς ὑπουργοῦ. Ἀλλὰ τὸ κοινωνικὸ ψεῦδος τοῦ κ.Κατσιγιάννη δὲν προέρχεται μόνο ἀπὸ τὴν ἐκγύκλιό του. Ἀποδεικνύεται ἀπὸ τὸ ἴδιο τὸ διάταγμα ποὺ κατεσκεύασε, τὸ ὁποῖον εἶναι εἰδικὴ συνταγὴ οἰκοδομήσεως αὐθαιρέτων καὶ μόνο. Ὃ κ. Κατσιγιάνης εἶναι στὸ κόμμα τοῦ ἐκπρόσωπος βέβαια τοῦ «τεχνικοῦ κόσμου».
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μετά από περιπέτειες και περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα μια συμπαγής ομάδα 93 οικογενειών εγκαθίσταται στη θέση Ξυλοκέριζα της ΒΑ Αττικής, κοντά στον Μαραθώνα, η οποία μετονομάζεται σε Νέα Μάκρη εις ανάμνησιν της μικρασιατικής πόλης καταγωγής των κατοίκων της
http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.selections&id=210
Yannis said
@20 και Sarant.
Ίσως είναι λίγο σοβαρότερο το λαθάκι, διότι στο πρυτανικό συμβούλιο, που πήρε την απόφαση για τις «πληγέντες περιοχές» συμμετέχει και Αντιπρύτανης που είναι φιλόλογος…
Tomás de Torquemada said
#143
Φαίνεται νησί σε κάποιο χάρτη;
sarant said
147 Δεν το ήξερα αυτό
148 Ιδέα δεν έχω
Πέγκυ said
Καλησπέρα κι από μένα. Έχω δυό βδομάδες να σχολιάσω γιατί είχα κάποιες δουλίτσες. Μπαίνω σήμερα για δύο λόγους: 1) Με άγγιξε πάρα πολύ το ποίημα της κυρίας Φανής (122) για το Μάτι, διότι έκανα κι εγώ διακοπές εκεί όταν ήμουν μικρή. Πηγαίναμε στον Άγιο Ανδρέα, στο Θ.Α.Λ.Α. (Θέρετρο Αξιωματικών Λεκανοπεδίου Αττικής) διότι ο μπαμπάς μου ήταν αξιωματικός του Στρατού, όπως του κ. Κουβάτσου. Αλλά κάναμε βόλτες και στο Μάτι και ξέρω καλά την περιοχή
2) Ένα μεζεδάκι για τη συλλογή σας. Η εφημερίδα «Εσπρέσσο» δημοσιοποιώντας σήμερα τον γολγοθά που περνάει η ηθοποιός και δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάννη, λέει ότι μπαμπάς της είναι ο θρυλικός σπορτκάστερ Γιάννης Διακογιάννης. Η αλήθεια όμως είναι (το ξέρω από την ίδια γιατί κάναμε παρέα με τη Ρίκα) ότι πατέρας της υπήρξε ο αείμνηστος δημοσιογράφος Οδυσσεύς Ζούλας, κι ότι το κατά κόσμον όνομά της είναι Μαρίκα Ζούλα. Το «Βαγιάννη» είναι ψευδώνυμο και βγαίνει από συνδυασμό του ονόματος της μαμάς της (Βαρβάρα) και του κ. Διακογιάννη (Γιάννης) που είναι ο δεύτερος άντρας της μαμάς της. Γι’ αυτό και η Ρίκα έβγαλε το μοναχογιό της (από το γάμο της με το γιό του υπουργού Κ. Στεφανή) Οδυσσέα, για να τιμήσει τον μπαμπά της Οδυσσέα Ζούλα, που στα νιάτα της τον είχε σχεδόν απαρνηθεί και πέθανε (1993) πικραμένος. Είχαν μαλλώσει το 1986, όταν η Ρίκα έκανε τη γνωστή γυμνή φωτογράφιση στο «Playboy»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
148. Έπεσε μια σπόντα παραπάνω.
Μπας και υπήρχε κανένα göz/ κιοϊ απέναντι στη μικρασιατική Μάκρη και βγάλαν κι ετούτο σε ανάμνηση, λμτ.
Βρήκα κάτι σχετικό με αυτά που είπε ο κ.Ιατρού παραπάνω,αλλά για Μάκρη, στα συμβόλαια μπορεί να γράφει ως περιοχή το Μάτι, θα φανή 🙂 :
Η ιστορία ξεκινά προπολεμικά, με την εγκατάσταση προσφύγων από τη Μ. Ασία στην περιοχή 4.500 στρεμμάτων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 65 του οικισμού Γεροτσακούλι), που σύμφωνα με συμβόλαια του 1930 (6155 και 6166/1930) είχαν πωληθεί από την Εκκλησία σε δύο συνεταιρισμούς: σε ακτήμονες καλλιεργητές από τα Σπάτα και Μικρασιάτες πρόσφυγες από το Χαλάνδρι.
http://www.efsyn.gr/arthro/se-omiria-apo-tin-ekklisia-72-oikogeneies
Γιάννης Κουβάτσος said
Αυτό είναι Αρκάς που ξέραμε:
https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1348242628645229&id=352589524877216&set=a.352594344876734.1073741827.352589524877216&__tn__=%2B%3D
Γιάννης Κουβάτσος said
Άκυρο, προβοκάτσια. Αυτό:
https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/904451/to-sygklonistiko-antio-toy-arka-sta-didyma-aggeloydia
Γιάννης Ιατρού said
148/151: Γρηγόρη,
Έχει πολλά νησάκια, όπως είδα. Και σε σχετικό λεπτομερές άρθρο αναφέρονται πολλά, αλλά κανένα με αυτό το όνομα (Μάτι). Δες σελ. 553 Μάκρη και Λιβίσι Λυκίας – Δυο δίδυμες μικρασιατικές κοινότητες – Ευαγγελία Αχλάδι και γενικότερα ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΡΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΗ ΑΤΤΙΚΗΣ – Ν. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γιάννης Ιατρού said
151: ΕΦΗ
το Γεροτσακούλι είναι πιό πάνω, δες τον χάρτη στο #138, επάνω αριστερά.
spiral architect 🇰🇵 said
Στην αρχή της παρακάτω ανάρτησης θα μάθετε κάποιες εκδοχές για την ονομασία «Μάτι». Το υπόλοιπο κείμενο ξεδιπλώνει την ιστορία που λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε:
https://eretikos.gr/mati-1952-mati-2018-to-chroniko-enos-proanaggelthentos-symvantos-meso-mias-eretikis-kritikis/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
155. Ναι, ναι! αλλά πριν το γράψω δεν είχα δει τα υπόλοιπα που έβαλες* και που είναι πολύ πολύ ενδιαφέροντα ,αν και μελαγχόλησα παραπάνω. Με τη φωτιά να τους κυνηγά έφυγαν και στη φωτιά κατέληξαν έναν αιώνα μετά…
*και το ποίημα που σέρβιρε ο πολυπρόσωπος. 🙂
cronopiusa said
Πάνος με πεζά said
Καλησπέρα μεταμεσονύκτια, μιας ιδιαίτερα κουραστικής μέρας με ξανα-μισο-μετακόμιση, ταξίδι εκτός Αθηνών, κι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει…
Τέλοσπάντων, η κατάσταση στην περιοχή, και χωρίς να πάω κάτω από τη Μαραθώνος προς, Μάτι, είναι φρικτή για το Νέο Βουτζά…Πρώτη φορά βλέπω τόσα καμμένα σπίτια…
Βουνά από κολόνες, ρολά από καλώδια για να μπουν, εμείς οι «τυχεροί» έχουμε πλέον ρεύμα, αλλά για ύπνο εκεί ακόμα δεν το συζητάμε…
Πολλά σπίτια φίλων καμμένα, τι να λέμε τώρα, άστα να πάνε στο διάλο…
cronopiusa said
Μάτι 1952, Μάτι 2018: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος συμβάντος μέσω μιας eretikis κριτικής…
Πάνο με πεζά
Πάνος με πεζά said
@97 : (περί σχεδίου εκκένωσης) Ο παντογνώστης Άδωνις Γεωργιάδης είπε χτες, σε συνέντευξη στον Real «Τι πιο απλό να στείλεις ένα SMS στα κινητά των κατοίκων, που να λέει «Κατεβείτε όλοι στη θάλασσα»…». Ναι, ζήσαμε να το ακούσουμε κι αυτό. Θα πάει το SMS στον παππού και τη γιαγιά -μια θλιβερή παράμετρος των τεράστιων απωλειών είναι και το ότι οι κάτοικοι της περιοχής, και δη τη συγκεκριμένη ώρα, είναι κατά το πλείστον υπερήλικες-, θα το διαβάσει ο παππούς, θα πάρει τη γιαγιά και θα αρχίσουν να τρέχουν σαν αθληταράδες τετρακοσάρι, μέχρι την παραλία…
Ρε τι ακούμε…
Οι κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, με συγχωρείτε αλλά όπως είδα το (παλιό) «πράσινο χαλί» της περιοχής, πάνω από το Βουτζά, από καθαρή τύχη τη γλύτωσαν, κι ας το ξέρουν όλοι από δω και πέρα. Επί της Μαραθώνος η φωτιά έφτασε βόρεια στην αρχή της Αγίας Μαρίνας, πολύ πέρα δηλαδή από το ύψος του Αγίου Ανδρέα. Απλώς από κάποιο τερτίπι του ανέμου, εκείνη η άκρη δεν έπιασε θάλασσα (η θέση αυτή, από τη γωνία της εκκλησίας προς τα κάτω, εμπεριέχει 4-5 καστασκηνώσεις…)
f kar said
Αυτό με το «ποτέ» το άκουγα από τον Σωτηρακόπουλο στα ματς του τσου-λου πχ «πρώτο γκολ ποτέ από τον τάδε» κάτι τέτοια. Δεν ξέρω αν το λέει ακόμα τον εχω χάσει από τότε που πήγε στα συνδρομητικά.
Theo said
Το ωραίο είναι πως ο καλικάντζαρος του ιστολογίου, με τις τζούφιες αναγγελίες για μεταμεσονύκτιες τάχαμου αποκαλύψεις, βάζει στο φιλότιμο κάποιους σχολιαστές και ψάχνουν και μαθαίνουμε κι οι υπόλοιποι 😊🤣
Γιάννης Ιατρού said
163: Theo
Μπαααα, όλοι συνεννοημένοι, αλλά η παρουσίαση γίνεται έτσι που να προξενεί την περιέργεια / ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού της Ρώμης 🙂 🙂 🙂
161: Πάνο μ Π,
κουράγιο ρε συ, αν θέλεις κάτι, βοήθεια (εκτελούνται μεταφορές κλπ.), ο,τιδήποτε, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και πως/που θα μας βρείς, ε; Στα είπα και προχθες.
Της Μηχανής Ραψίματα said
Είμαστε Ραφήνα από προχθές, στο εξοχικό (διασταύρωση Ραφήνας). Είμαστε απ΄τους τυχερούς καθώς το σπίτι μας σώθηκε από ένα τερτίπι του αέρα. Ενώ η φωτιά κατευθυνόταν προς τη διασταύρωση και βρισκόταν σε απόσταση 300 μέτρα προς τα εμάς, ξαφνικά μετακινήθηκε προς την αντίθετη πλευρά. Φιλοξενούμε μια πενταμελή οικογένεια μαμά, μπαμπά και τα 3 τους παιδιά (δίδυμα κι ένα νεογέννητο). Ο γείτονας φιλοξενεί δυο αδέρφια που έχασαν την γιαγιά τους στη φωτιά. Εχθές ακούσαμε για την ταυτοποίηση των σωρών των δίδυμων κοριτσιών και κλαίγαμε βουβά μην μας πάρουν χαμπάρι τα παιδιά. Παρομοίως σήμερα πάλι γιατί ταυτοποιήθηκε ο θάνατος του 13άχρονου αγοριού. Ο πόνος βουβός, έχουμε ακούσει διηγήσεις κι έχουμε δει πως είναι το μέρος εδώ μετά τη φωτιά. Δεν μπορώ να διανοηθώ τι επικρατούσε εκείνες τις ώρες εδώ. Στο δημαρχείο σήμερα ένας πανικός, επίσης στο στάδιο Ραφήνας άλλος πανικός, τελικά δεν μπορέσαμε εκεί να βοηθήσουμε ήταν πολλοί, πολλοί οι εθελοντές. Τελικά οι άντρες βοήθησαν στο κάλεσμα κάποιων εθελοντών να καθαριστεί ο δρόμος από Νέο Βουτζά έως και διασταύρωση. Εμείς οι γυναίκες πήγαμε μια βόλτα με τα παιδιά στη Λούτσα που έχει άπλα να παίξουν λίγο τα παιδιά και να χαρούν λιγάκι, στο γυρισμό παγωτό στην Άλμα. Τα παιδιά εκεί στις κουνίτσες που έχει ο χώρος της ‘Αλμα, μας αιφνιδίασαν, «κλάψτε δυνατά, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει δεν είμαστε χαζά» Εγώ κλαίω λίγο στα κρυφά τα βράδια μας λέει η μια απ΄τις δίδυμες, δεν είναι ωραίο, πονάει περισσότερο» 12 χρονών παιδιά, πως να κρυφτείς. Καλό ξημέρωμα σε όλους κι όλες με ελπίδα.
Γιάννης Ιατρού said
165: Επίσης 🙂
Άσχετος said
@ 165 καλό ξημέρωμα… και καλή δύναμη να έχετε.
όλοι να έχουμε.
Της Μηχανής Ραψίματα said
166 & 167 ευχαριστώ πολύ , ακόμη δεν έχουμε κλείσει μάτι.
gpoint said
Τι έγινε το επιτελείο με τα μεταμεσονύκτια αποκαλυπτήρια ; Μάλλον θα το πήρε ο Μορφέας στην αγκάλη του-έχει και μια ηλικία παρά τις νεάζουσες μετενσαρκώσεις του…
Ρε μπας και το λέγανε Μάτι γιατί είχε πολλούς μπανιστηριτζήδες στην περιοχή ; Τι λέει το επιτελείο γι αυτή την γαργαλιστική εκδοχή ;
Παναγιώτης Κ. said
@165. 😦 😦 😦
Παναγιώτης Κ. said
@165. Και εγώ…»κρύβομαι» αυτή την ώρα για να μη με δουν οι γύρω μου και αρχίσουν να με ρωτούν τι έχω πάθει. 😦
Γς said
65:
>πήγαμε μια βόλτα με τα παιδιά στη Λούτσα που έχει άπλα να παίξουν λίγο τα παιδιά και να χαρούν λιγάκι, στο γυρισμό παγωτό στην Άλμα.
Δηλαδή περάσατε από τα Σπάτα. 3 φορές περισσότερος δρόμος απ ότι αν πηγαίνατε παραλιακά
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
165 ΜηΡα. >>Φιλοξενούμε μια πενταμελή οικογένεια μαμά, μπαμπά και τα 3 τους παιδιά (δίδυμα κι ένα νεογέννητο). Ο γείτονας φιλοξενεί δυο αδέρφια που έχασαν την γιαγιά τους στη φωτιά.
-Εύγε σας και καλό κουράγιο! Σαν δυνατά γερά δέντρα ανθρώπινης «αναδάσωσης» σας αισθάνομαι σ’ αυτό το δύσκολο τοπίο του πόνου και της καταστροφής.
Καλημέρα!
Y. G. said
Συνιστω θερμα για καλοκαιριατικο διαβασμα ενα εξαιρετικο βιβλιαρακι (150 σελιδες) με τιτλο «Οι δασικοι χαρτες και η ιδιοκτησια στα δαση. Η προταση του ΚΚΕ», Εκδοσεις Συγχρονη Εποχη, Αθηνα 2018. Κοστιζει μονο 4.50 ευρω!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
161 – Το τραγικό Πάνο μου, είναι πως οι ΓεΟργιάδηδες, είναι ο κανόνας στην Βουλή, πώς βρέθηκαν εκεί; κάπου εκεί αρχίζει ο φαύλος κύκλος της ανευθυνότητας των πολιτών και των πολιτικών με αποτέλεσμα τις επαναλαμβανόμενες τραγικές συνέπειες.
Αυτό που σκέφτομαι για να ισορροπήσω κάπως το μυαλό μου, είναι πως θα μπορούσε τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα αν οι φωτιές ξέσπαζαν την προηγούμενη μέρα που ήταν Κυριακή, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες παραπάνω ανθρώπους στην περιοχή σου και στην Κινέτα, ούτε να το σκεφτώ δεν θέλω τι θα γινόταν.
Θέλω να καταγγείλω και μια ελεεινή πρακτική. από κάποιες οργανώσεις στο μοίρασμα τροφίμων στο Πικέρμι. Η μεγάλη μου κόρη που είναι στο σώμα οδηγών του Αμαρουσίου και είχε πάει προχθές να βοηθήσει, μου είπε πως κάποιοι δεν έδιναν τρόφιμα σε όσους δεν είχαν χαρτί με σφραγίδα πυρόπληκτου, λες και ήταν δικά τους. Ακόμη κι αν δεν είναι πυρόπληκτος κάποιος, πώς μπορείς να του αρνηθείς λίγο φαγητό; υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος που δεν έχει πρόβλημα να στηθεί στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ; Και τόσους τόνους τρόφιμα τι θα τα κάνουν; ΝΤΡΟΠΗ!
Προς τιμή του ΣΕΟ, η υπεύθυνη είχε δώσει εντολή να δίνουν σε όλους χωρίς χαρτιά και όσο ήθελαν, δεν θυμάμαι πόσους τόνους συγκέντρωσαν στο ΟΑΚΑ Τρίτη και Τετάρτη. Συγχαρητήρια στο ΣΕΟ και ντροπή σε όσους ζητούσαν αποδείξεις..
sarant said
Kαλημέρα από εδώ!
159-165 Κουράγιο βρε παιδιά!
156 Οι δυο εξηγήσεις έχουν ακουστεί ξανά αλλά τις βρίσκω «εκ των υστέρων».
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Για να το ελαφρύνω λίγο, πως είναι το σωστό, αν ξέσπαζαν που έγραψα ή αν ξέσπαγαν; Είναι και το αν ξεσπούσαν.☺
Γς said
77:
>αν ξέσπαζαν που έγραψα ή αν ξέσπαγαν; Είναι και το αν ξεσπούσαν
ξεκόλλα1
Γς said
178->177
Γιατί μου τρώει τις εκατοντάδες στην αρίθμηση των σχολίων;
Καμιά ιδέα;
Γιάννης Κουβάτσος said
Το 2007 μοίραζαν τριχίλιαρα σε όποιον δήλωνε πυρόπληκτος, ακόμα και σε πονηρούς από τη βόρεια Ελλάδα, που είδαν φως και κατηφόρισαν. Τώρα δεν δίνουν ένα πακέτο μακαρόνια χωρίς χαρτί πυρόπληκτου. Η χώρα των άκρων.
Γς said
Στόν Σκάι τώρα:
-Εγώ είδα τον πρώτο νεκρό
-Τι ώρα ήταν;
-Δεν θυμάμαι.
-7, 8, 9;
-Δεν κοίταζα ρολόι
-Μέρα ή νύχτα;
-Δεν θυμάμαι Είχε τόσο κάπνα που δεν ξέρω
-Καλώς [Αυτιάς]
Γιάννης Ιατρού said
179: Γς, συνδρομή έχεις πληρώσει;
Γς said
182:
Μπα…τζάμπα μάγκας
Νέο Kid said
Έτσι είναι οι Συριζαίοι ,κορόιδο! Αρχίζουν με τις εκατοντάδες στην αρίθμηση των σχολίων…και τελειώνουν με τις εκατοντάδες στην αρίθμηση των ριαλιών στην πούγκα σου 😈😈👻👏🤧
Γιάννης Ιατρού said
0xB7: Εμένα τα γράφει σε hex!
Γιάννης Ιατρού said
176β: Νίκο,
Ως τη δεκαετία του 1960 το Μάτι ήταν τα «Χαλανδριώτικα», καθώς ένα μεγάλο μέρος της περιοχής ανήκε σε κατοίκους του Χαλανδρίου, που είχαν τα κτήματά τους εκεί και τα καλοκαίρια έστηναν σκηνές για να είναι κοντά στη θάλασσα.
Το Μάτι ήταν μεν κατάφυτο/πράσινο, αλλά τα πεύκα φυτεύτηκαν από τους κατοίκους. Δεν ήταν πιό παλιά δάσος, Υπάρχουν αεροφωτογραφίες του 1945 που δείχνουν ότι στην περιοχή υπήρχαν χωράφια. Η ίδια εικόνα προκύπτει και από φωτογραφική τεκμηρίωση του 1937. Για σύγκριση (1945-2008):

Αιμ.Παν. said
@180 Και μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το ταμείο υπέρ πυροπλήκτων Ηλείας υπό τον μέγα Μολυβιάτη…
Plus ca change…
Της Μηχανής Ραψίματα said
171 Παναγίωτης Κ
Κρυβόμαστε αλλά φαινόμαστε τελικά, δυστυχώς το βλέμμα, μας προδίδει
172 Γς
Μέσω Ραφήνας πήγαμε παραλία Λούτσας και μετά στο γυρισμό κι ενώ είχαμε φτάσει προς το σπίτι τα παιδιά πεθύμησαν ΑΛΜΑ παγωτό. Δεν μπορούσαμε να τους χαλάσουμε το χατήρι, μεταξύ μας κι εμείς το θέλαμε, χα,χα. Ούτε που μας ένοιαξαν τα χλμ που κάναμε αρκεί να βγάζαμε βόλτα τις όμορφες δεσποινιδούλες. Το νεογέννητο έμεινε σπίτι με τους άντρες.
Μένετε στην περιοχή Γς; Εύχομαι να είσαστε καλά.
173 ΕΦΗ – ΕΦΗ
πόσο όμορφα γράφεις πάντα, ποιητικά, ευχαριστούμε για τις ευχές το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Αύριο θα γυρίσω Αθήνα μα η σκέψη μου θα είναι εδώ. Επίσης έχουμε κι άλλους πληγέντες από Κινέττα μεριά και πρέπει να είμαι Αθήνα κι Ελευσίνα να μοιράσω και κάποια πράγματα που έχω στο υπόγειο το δικό μου και της μητέρας μου σε ανθρώπους που κάηκαν τα σπίτια τους κι εκεί. Και τι δεν έχουμε στα υπόγειά μας καναπέδες, κρεβάτια, κούνιες, παιδικά παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια κ.α. Ήρθε η ώρα να πάνε εκεί που θα είναι πιο χρήσιμα.
176 Νικοκύρη ευχαριστούμε για τις ευχές να είστε πάντα καλά.
nikiplos said
Ο Taleb δίνει τον ορισμό για τα γεγονότα «μαύροι κύκνοι» περίπου ως γεγονότα που:
1. Πριν συμβούν οι άνθρωποι τα θεωρούν αδύνατα. Δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή τους, ούτε μαρτυρίες (πχ σεισμός 8 ρίχτερ στην Αθήνα).
2. Έχουν μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα – αντίκτυπο. Οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος είναι πραγματικά οδυνηρές για μεγάλο αριθμό ατόμων.
3. Κατόπιν εορτής, οι άνθρωποι (κυρίως οι ειδικοί) δίνουν εξηγήσεις για το γεγονός, το πως και γιατί αυτά τα γεγονότα συνέβησαν. Στο τέλος των εξηγήσεών τους μάλιστα δίνουν την εντύπωση ότι «αν μη τι άλλο θα έπρεπε να τα περιμένουμε».
Έτσι λοιπόν συμπερασματικά: αδύνατα, σαρωτικά και με άφθονους «μετά Χριστόν προφήτες».
Πιστεύω πως στην περίπτωσή μας, το συμβάν στο Μάτι, αντικατοπτρίζει επακριβώς ένα γεγονός «μαύρο κύκνο».
παρακάτω παραθέτω το πρωτότυπο:
I push one step beyond this philosophical-logical question into an empirical reality, and one that has obsessed me since childhood. † What we call
here a Black Swan (and capitalize it) is an event with the following three attributes.
First, it is an outlier, as it lies outside the realm of regular expectations, because nothing in the past can convincingly point to its possibility.
Second, it carries an extreme impact (unlike the bird). Third, in spite of its outlier status, human nature makes us concoct explanations for its
occurrence after the fact, making it explainable and predictable.
I stop and summarize the triplet: rarity, extreme impact, and retrospective (though not prospective) predictability.
Γς said
188:
>Μένετε στην περιοχή Γς; Εύχομαι να είσαστε καλά
Ναι στην Παντοβασίλισσα.
Καλά είμαι. Ασφαλής. Με ρώτησε και το ΦΒ, όπως και όλους τους χρήστες της περιοχής.
Μόνο μία δεν απάντησε και μας ρωτούσε το ΦΒ συνέχεια αν ξέρουμε κάτι.
Ηταν αυτή που στεκόταν στη στάση της ΑΛΜΑ κάθε απόγευμα για να επιστρέψει σπίτι της από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας απέναντι.
Και πολλές φορές με ήλιο ή με βροχή το Λεωφορείο περνούσε και δεν την έπαιρνε. Ητανε μαύρη.
Ασφαλής είναι. Εκεί που είναι
loukretia50 said
Γς για σας… και στην υγειά σας!
ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ https://youtu.be/1SF_XpV8SeE
(πάει κι αυτός!)
sarant said
186 Ξέρουμε πότε εμφανίστηκε η ονομασία Μάτι όμως; Εγώ νομίζω πως τη θυμάμαι από δεκ 1970.
Πισμάνης said
«Allahım kimseye yaşatmasın» Τό γκούγκλ μεταφράζει «Θεέ, μην αφήνεις κανέναν να ζήσει».
Από τό Allahım έχει φάει τό κτητικό επίθημα ım, δηλαδή Θεέ μου. Αλλά αυτό είναι τό λιγότερο.
Πάμε τώρα στό kimse που θά τό βρείτε στά λεξικά ως «κανείς». Στή πραγματικότητα έχει τή σημασία τού «κάποιος». Η σύγχυση ξεκινά από τό γεγονός οτι στά ελληνικά λέμε πχ «Είναι κανείς εδώ;» εννοώντας «Είναι κάποιος εδώ;». Ερχόμαστε ξανά στό kimse (κάποιος). Μέ τό επίθημα e (ye γιά ευφωνία) γίνεται kimseye (σέ κάποιον).
Τό ρήμα yaşat (ζωντανεύω), που ακολουθεί, καί μάλιστα μέ τήν αρνητική του μορφή yaşatma, στήν υποτακτική έγκλιση yaşatmasın, αποδίδεται όλο μαζί «kimseye yaşatmasın» κυριολεκτικά «Θεέ μου, νά μήν ζωντανέψει σέ κάποιον» καί πιό στρωτά ελληνικά «Θεέ μου, νά μήν τό βιώσει κανείς».
sarant said
Σας ευχαριστώ πολύ!
Γς said
192:
Στέλεχος των παιδικών κατασκηνώσεων εκεί απο το 1962 Μάτι το λέγαμε
Γιάννης Ιατρού said
192: Νίκο,
Η οικοπεδοποίηση ήρθε τη δεκαετία του ’60, μαζί με την ανάγκη για παραθεριστική κατοικία για την ανερχόμενη αστική τάξη, και εντάθηκε όταν παραδόθηκε η λεωφόρος Μαραθώνος (με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση τότε). Η δόμηση ξεκίνησε από τα οικόπεδα που είχαν πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε προς την παραλιακή ζώνη όπου κατασκευάστηκαν τα μεγαλύτερα σπίτια.
Επομένως από τότε νομίζω, κάτι που συμπίπτει με αυτό που γράφει και ο Γς στο #195 (1962) και με την παρατήρησή σου (1970).
loukretia50 said
189. Ενδιαφέρουσα η θεωρία των μαύρων κύκνων!
Δεν την ήξερα. Είχα δει όμως έναν πίνακα «black swan feelings» (δε μου άρεσε!)
“Black Swan- the non existant bird” .
Ένα τόσο υπέροχο πλάσμα… και ταυτόχρονα τρομακτικό!
https://static.webshopapp.com/shops/062885/files/178882235/image.jpg?_ga=2.151846641.97315236.1532883528-1228695014.1532883528
Γιάννης Ιατρού said
196: (συνέχεια) Πάντως το 1965 ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ), οπότε έχουμε το άνω όριο για την ονομασία της περιοχής.
Γς said
Οχι βέβαια το σουπρέμουμ…
Θρασύμαχος said
«Από τα θρανία της Ιονειδίου έμαθα γράμματα» http://avgi.gr/article/10971/9061663/to-demotiko-theatro-peiraia-proteinei-ena-montelo-symmetochikou-oumanismou
gpoint said
# 192
Νίκο σίγουρα το 1965 που μεναμε Νέα Μάκρη το καλοκαίρι λεγότανε μάτι η περιοχή και στάση του λεωφορείου πριν το Ζούμπερι (έντομο στα σλάβικα ; )
gpoint said
# 196
Τα περισσότερα ήταν μακρυνάρια ( 300μ.) κάθετα στην λεωφόρο, προς το βουνό. Με την μπακλαβαδοποίηση στις γιορτές Χριστούγεννα, καθαρή Δευτέρα παίζανε τα οικόπεδα στο στριφτό οι μεγαλοκαρχαρίες!
nikiplos said
@197, Ο Taleb χρησιμοποιεί τον όρο για να καταδείξει πόσο μερικές φορές μπορούν να σφάλουν οι «ειδικοί», καθώς θεωρούν ένα γεγονός αδύνατο, μόνο και μόνο επειδή δεν έχει συμβεί ποτέ και δεν μαρτυρείται ιστορικά . Οι (δυτικοί) άνθρωποι δεν γνώριζαν την ύπαρξη των μαύρων κύκνων μέχρι που οι πρώτοι εξερευνητές πάτησαν το έδαφος της Αυστραλίας μόλις τον 17ο αιώνα. Για 50 και πλέον περίπου χρόνια θεωρούσαν ότι είναι άλλο είδος από τους συμβατικούς (λευκούς) κύκνους…
Νομίζω πως το συμβάν στο Μάτι, πληροί όλο το «πακέτο».
Θρασύμαχος said
«τα θερμικά φορτία έλιωσαν αλουμίνιο και τιτάνιο, που τίκτουν σε θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου» http://www.iefimerida.gr/news/434421/i-tragodia-me-toys-agnooymenoys-sto-helios-treis-anthropoi-den-vrethikan-pote
sarant said
204 Τι τέξεται η επιούσα;
200 Αν το έγραφε ο ίδιος, θα ήταν το ιδανικό οξύμωρο -αλλά είναι μάλλον της δημοσιογράφου που μπερδεύει τους Ιωνίδες με το Ιόνιο.
Γιάννης Ιατρού said
204: https://www.youtube.com/watch?v=FVvLbiPyZ40
Γιάννης Ιατρού said
205α: Μιάς και ενίοτε λεξιλογούμε, να δούμε και τι γράφει κι ο Όμηρος επ΄αυτού:

Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said
108.:
Να γράφετε κόσμια (και όχι χυδαία): πέρδομαι και όχι κλάνω! Αρκετές ειρωνείες και χλευασμοί· τουλάχιστον, ας προσπαθήσετε να κρατήσετε κάποιο επίπεδο.
Κι αυτό το «δεσποινίδα» τι το θέλετε; Είναι και «παλιομοδίτικο» και αντιφεμινιστικό – όλες οι γυναίκες είναι κυρίες.
Και για να μη ξεχνιόμαστε: εκείνη η ετυμολογία για το Μάτι, τι γίνεται;
112.:
Σχολιάζετε σε ιστολόγιο για τη γλώσσα: ψέμα και όχι … ψέμμα!
118.:
Έχετε δίκιο. Και λίγα γράφετε.
Το «κατά κόσμον», από μόνο του, δεν είναι κακό. Όταν χρησιμοποιείται πχ για ανώτερους κληρικούς (Χριστόδουλος, Αμβρόσιος, κλπ), για γνωστούς οπλαρχηγούς του 1821 (Οδυσσεύς Ανδρούτσος, Πανουργιάς Πανουργιάς, κλπ), για επώνυμους αναρχικούς αγωνιστές (Χάρος , Κάϊν, κλπ), που οι ίδιοι δεν το κρύβουν ούτε το έκρυβαν, ουδέν το μεμπτό έχει.
Fremder said
Οι πολίτες των πληγέντων από τις πυρκαγιές περιοχών της Ανατολικής Αττικής μπορούν να απευθύνονται:
http://www.efsyn.gr/arthro/kinites-astynomikes-monades-stis-pyropliktes-periohes
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Οι ειδήσεις:
«Είναι πια 82 οι σοροί…»
Η θεια:
-και κάθε σωρός πόσους έχει Παναγία μου;
………….
Πάει, όλα τα πτώματα/θύματα είναι «σοροί» πλέον στην Ελλάδα.
Προλίγου στο ράδιο «Μια ακόμη σορός ανασύρθηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι».
Αλλά στην Ταϊβάν βρίσκουν πτώματα 😦
spiridione said
Ανδρέας «Κουπονιώτης» said
38, 47, 51.
Μια και το ξανάφερε η κουβέντα, ο αξιότιμος κύριος Γουδής είναι… ανύπαρκτος
http://www.imerodromos.gr/o-anyparktos-kyrios-goydis-toy-andrea-denezaki/
Χαιρετισμούς από τα όμορφα Δωδεκάνησα!
ΣΠ said
Νέο Kid said
213. Strangely mesmerizing! Ε,λοιπόν Σταύρο ,έπιασε απολύτως το βαθύτερο νόημα αυτός ο γίγας Ιρανός (υποθέτω. Από το όνομα)
Ακριβώς έτσι! Strangely mesmerizing…
ΣΠ said
214
Είναι Βρετανός (μάλλον, όπως λες, ιρανικής καταγωγής) δημοσιογράφος της Γκάρντιαν.
ΣΠ said
214
Αξίζει να δεις μερικά από τα σχόλια.
sarant said
212 Χαίρε Ανδρέα!
Έχεις κάνει καταπληκτική δουλειά, θερμά συγχαρητήρια! Κάποτε θα ξαναγράψω κι εγώ βασισμένος στα δικά σου.
Γς said
211:
>Τσαουσέσκο
Ναι, αλλά ο Αλέξης είναι Νάντια Κομανέτσι στις κωλοτούμπες και θα ξεφύγει σε κάθε περίπτωση
Spiridione said
212. Πολύ καλή έρευνα.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Φωτιές, πλημμύρες, ολική συστημική αποτυχία, θεσμοί – Η περίπτωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας
Όταν έρχεται στιγμή που τα συμβαίνοντα ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του υποφερτού, όταν «πονάει» το μυαλό τη στιγμή που σκέφτεται, πώς επιμερίζονται τα λάθη, οι δυσλειτουργίες, οι ευθύνες; Φταίνε πιο πολύ οι πολιτικοί ή οι πολίτες; Πόσο φταίνε οι Υπηρεσίες και η Δημόσια Διοίκηση; Οι προϊστάμενοι και οι ηγεσίες τους; Όλο το προσωπικό τους; Οι Υπουργοί; Ο Πρωθυπουργός; Οι πολίτες; Και ποιοί πολίτες; «Μαζί» σφάλλαμε; Και ποιό το υποκείμενο του ρήματος;
[…]
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2018/08/blog-post.html
κακίες said
Ο κάτοικος τού Ματιού λέγεται Ματιώτης. Όχι Ματατζής ούτε Ματάκιας!
Επειδή αυτός ο “Ιστοριοδίφης”, ενώ μας “απείλησε” ότι θα γράψει την ετυμολογία του Ματιού εξαφανίστηκε, αναγκάζομαι να γράψω (αν και “εκπρόθεσμος”) λίγες σκέψεις. Μάτι, εκτός από οφθαλμός, σημαίνει επίσης και πηγή και ρουφήχτρα και βολβός φυτού. Ρώτησα τους ελάχιστους κατοίκους Ματιού που ξέρω και κανείς δεν θυμάται πηγή ή πηγές ούτε ρουφήχτρα ή ρουφήχτρες (χωρίς να σημαίνει και ότι δεν υπήρχε ή δεν υπήρχαν). Βολβοί φυτών οπωσδήποτε και υπήρχαν και υπάρχουν.
Το Μάτι πρωτοκατοικήθηκε από παλιούς Χαλανδριώτες και οι παλιοί Χαλανδριώτες ήταν Αρβανίτες· μην αποκλείουμε, λοιπόν, να πρόκειται για κάποια αρβανίτικη έκφραση ή λέξη ή ονομασία. Και πάλι όσους Ματιώτες ρώτησα (απ’ τους οποίους κάποιοι έχουν και ποσοστό αρβανίτικης καταγωγής), κανείς δεν ξέρει.
Κλείνοντας, σε ερώτησή μου για την ονομασία Μάτι, πολλοί πιθανολογούν από το “μάτι του βοριά”. Το Μάτι έχει βορειοανατολικό προσανατολισμό (για την ακρίβεια, ανατολικό προς βορειοανατολικό). Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος (οι συνεχόμενοι βοριάδες) που τόσες δεκαετίες ήταν στο “απυρόβλητο”. Κακά τα ψέματα, κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον τρεις (3) πυρκαγιές (και λίγες γράφω) ξεκινούν από Νταού Πεντέλης. Το Μάτι ουδέποτε είχε καεί χάρις στους μονίμως πνέοντες βορείους ανέμους. Εκείνη τη Δευτέρα, ήταν από τις απειροελάχιστες φορές (ίσως και η μόνη την τελευταία πεντηκονταετία) που έπνεε δυτικός άνεμος (και μάλιστα τέτοιας ισχύος) χωρίς να πνέει (από τη θάλασσα) και βόρειος άνεμος για να αλλάξει την πορεία της φωτιάς και να σώσει το Μάτι.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει τοποθεσία Μάτι και στο νομό Λάρισας (το είχα μάθει λόγω των μαχών του 1897, δεν ξέρω που).
Τέλος, μία ερώτηση: υπάρχει κάποιος λόγος που οι “« Προηγούμενες Καταχωρίσεις” γράφονται με ι (ί) και οι “Επόμενες Καταχωρήσεις »” γράφονται με η (ή);
sarant said
221 Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Η διαίσθησή μου είναι πως πρόκειται για δάνειο, όχι για το ελληνικό μάτι.
Την ορθογραφία των στερεότυπων μηνυμάτων δεν την ελέγχουμε εμείς, πάντως και οι δυο γραφές είναι αποδεκτές. Βέβαια, καλό είναι να μη συνυπάρχουν στο ίδιο κείμενο 🙂