Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Αυγούστου έτους 2018

Posted by sarant στο 1 Αυγούστου, 2018


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Τε  1

Αυτοκτονία Νίκου Ζαχαριάδη στο Σουργκούτ της Σιβηρίας

Πε  2

† Ερρίκου Καρούζο

Πα  3

Κοίμησις Ιωάννου Παπαϊωάννου του μελωδού και Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού

Σα 4

† Ιωάννου Χριστιανού Άντερσεν, του μυθοποιού

Κυ 5

 Κοίμησις Μέριλυν Μονρόε, Ρίτσαρντ Μπάρτον, σερ Άλεκ Γκίνες. Και γενέσιον Άννης-Σίλιας της διαδικτυακής φίλης. Και του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.

Δε 6

Γενέσιον Αλεξάνδρου Φλέμιγκ, του ευεργέτου της ανθρωπότητος. Και των εν Χιροσίμα αμάχων.

Τρ 7

Ηρακλείτου, του Εφεσίου φιλοσόφου

Τε 8

Του Ινδού διανοητού Ραμπιτρανάθ Ταγκόρ

Πε 9

Ανάληψις Απολλωνίου του Τυανέως εκ του ιερού της Δικτύννης. Και των νεκρών στο Ναγκασάκι.

Πα 10

† Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη, πατρός της αλβανικής φιλολογίας

Σα 11

† Θανή Ιωάννου Ουνιάδου

Κυ 12

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Δε 13

Των εν Μαραθώνι, Ελλήνων προμαχούντων Αθηναίων και Παγκόσμια Ημέρα των Αριστεροχείρων. Και γενέσιον Φιδέλ του Κουβανού επαναστάτη.

Τρ 14

Κοίμησις Βερτόλδου Μπρεχτ, του δραματοποιού

Τε 15

Θουκυδίδου Ολόρου Αλιμουσίου

Πε 16

Πρώτη εγγραφή εις δίσκον της ανθρωπίνης φωνής υπό Θωμά Έδισον

Πα 17

Γενέσιον Πέτρου Φερμά, του μαθηματικού

Σα 18

† Θανή Ονωρίου Μπαλζακ

Κυ 19

Εκτέλεσις του ποιητού Φρειδερίκου Γκαρθία Λόρκα

Δε 20

Των εν Θερμοπύλαις πεσόντων Σπαρτιατών και Θεσπιέων

Τρ 21

Ιωάννου Κωνσταντινίδη-Κώστα Γιαννίδη, του γλυκυτάτου μουσουργού

Τε 22

Γενέσιον Δημητρίου Γληνού, του μεγάλου διδασκάλου

Πε 23

Διεθνής ημέρα κατά του δουλεμπορίου

Πα 24

Μαρτύριον Κοσμά του Αιτωλού και γενέσιον Λέο Φερρέ

Σα 25

Αλκιδάμαντος του ρήτορος

Κυ 26

Κομφουκίου του φιλοσόφου
Δε 27 Διακήρυξις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Και κοίμησις Σωτηρίας Μπέλλου.
Τρ 28 Γενέσιον Ιωάννου Γκαίτε
Τε 29 † Κοίμησις Αττίκ (κατά κόσμον Κλέωνος Τριανταφύλλου) και Γεωργίου Κοτζιούλα, του κατατρεγμένου ποιητού.
Πε 30 Ρογήρου Βάκωνος

Πα 31

Πλινίου του πρεσβυτέρου

Ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος μήνας του χρόνου που πήρε τ΄όνομά του από ιστορικό πρόσωπο -ο άλλος είναι ο Ιούλιος. Προηγουμένως ονομαζόταν Sextilis, έκτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Sextilis ήταν πια όγδοος μήνας. Αρχικά ο Σεξτίλις είχε 29 μέρες, όταν όμως ο Ιούλιος Καίσαρας έκανε τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου (που από τότε ονομάστηκε Ιουλιανό), του πρόσθεσε δυο μέρες. Ο Σεξτίλις ονομάστηκε Αύγουστος (Augustus) προς τιμή του αυτοκράτορα Αύγουστου, πράγμα που έγινε το 8 π.Χ. δηλαδή ενώ ζούσε ο αυτοκράτορας. Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται, ότι τότε ο αυτοκράτορας Αύγουστος πρόσθεσε μια μέρα στον μήνα “του”, που την πήρε από τον Φλεβάρη, για να μην υστερεί ο μήνας “του” από τον Ιούλιο. Όπως είπα, την επιμήκυνση του μήνα την είχε κάνει ο Ιούλιος Καίσαρας.

Να πούμε εδώ ότι στα λατινικά το επίθετο augustus σήμαινε μεγαλοπρεπής, λέξη που έχει περάσει στις νεότερες γλώσσες. Μάλιστα στα αγγλικά το august, που σημαίνει «επιβλητικός, μεγαλοπρεπής, σεβάσμιος» (π.χ. an august figure) συμπίπτει με το όνομα του μήνα (August) ενώ στα γαλλικά το αντίστοιχο επίθετο είναι auguste αλλά το όνομα του μήνα έχει περάσει από κάμποσα κύματα κι έχει γίνει Août.

Στα δικά μας τώρα. Ο Αύγουστος δεν έχει κάποια πολύ διαδεδομένη λαϊκή ονομασία (όπως είναι π.χ. ο Αλωνάρης ή ο Θεριστής). Σε κάποια μέρη, π.χ. στα Εφτάνησα και στην Ηλεία, λένε (ή λέγανε) “Άγουστος”. Ίσως από εκεί να το πήραν και οι Τούρκοι, που τον Αύγουστο τον λένε Ağustos.

Τον καιρό που η σταφίδα άξιζε χρυσάφι, οι σταφιδοπαραγωγοί περίμεναν τον Άγουστο πώς και πώς -όπως λέει ένας ήρωας του Καρκαβίτσα: “Ο Μάης βγάνει τα κεράσια, ο Θεριστής τ’ αγγούρια, ο Αλωνάρης τα καρπούζια και ο Άγουστος τα τάλαρα”. Και στο ποίημα του Λασκαράτου που ετυμολογεί σατιρικά τα τάλαρα, η Εύα παρακαλεί τον Αδάμ να αγοράσει “μπιστιού” (με πίστωση) και να πληρώσει “τον Άγουστο”, δηλαδή όταν θα πουλούσαν τη σταφίδα. Η λαϊκή αθυρόστομη σοφία αποκάλεσε και Διπλοχέστη τον Αύγουστο, επειδή τρώμε πολλά φρούτα, αλλά το παρατσούκλι αυτό το έχουν κι άλλοι μήνες. Λέγεται και Συκολόγος.

Άλλωστε, πολύ γνωστή είναι η παροιμιώδης φράση: Αύγουστε καλέ μου μήνα, νάσουν δυο φορές το χρόνο, που μάλλον δεν την πρωτοείπε τουρίστας αλλά αγρότης. Επίσης, αν πιστέψουμε τις παροιμίες, τον Αύγουστο είναι παχιές οι μύγες και είναι ο καιρός κατάλληλος για να τρώμε κολιό -αλλά σε παλιότερο άρθρο, ένας φίλος μάς πληροφόρησε ότι σύμφωνα με ζωοφιλικές οργανώσεις ο κολιός τον Αύγουστο είναι σε περίοδο αναπαραγωγής κι έτσι δεν κάνει να τον ψαρεύουμε και να τον τρώμε (και βέβαια, όπως και με όλες τις ημερολογιακές παροιμίες, ο σημερινός Αύγουστος δεν είναι ίδιος με τον Αύγουστο των παροιμιών, τον παλαιοημερολογίτικο).

Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, δρίμες ή μερομήνια, θεωρείται ότι λειτουργούν προγνωστικά για τον καιρό όλης της επόμενης χρονιάς. Ας μας πουν οι εμπειρικοί μετεωρολόγοι του ιστολογίου την πρόγνωσή τους.

Τον Αύγουστο βέβαια έχουμε και τον Δεκαπενταύγουστο που είναι η κορύφωση του καλοκαιριού. Η βδομάδα εκείνη (περίπου) είναι και η περίοδος της απόλυτης νέκρας για υπηρεσίες και επιχειρήσεις της μεγαλούπολης -και για τα ιστολόγια νομίζω, αν και το δικό μας εδώ και τέσσερις δεκαπενταύγουστους δεν κάνει διακοπή ούτε μία μέρα και, εκτός απροόπτου, αδιάλειπτα θα το πάμε και φέτος.

Όμως λίγο μετά τις 20 του μηνός αρχίζουν οι πρώτοι να επιστρέφουν, πέφτει και καμιά πρώτη σταγόνα που έχει διαβάσει Ελύτη και προαναγγέλλει το φθινόπωρο. Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, λέει άλλωστε η μία παροιμία -για να την αντικρούσει η άλλη, Μήτ’ ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτ’ ο Αύγουστος χειμώνας.

Και για να συνεχίσουμε με τις αυγουστιάτικες παροιμίες, μια μισοξεχασμένη λέει «περί της υγείας σου τον Αύγουστο ερώτα», διότι λόγω της κατανάλωσης πολλών φρούτων προκαλούνταν συχνά γαστρικές ασθένειες.

Αυγουστιανά γεγονότα (σαν τα Ιουλιανά δηλαδή ή σαν τα Σεπτεμβριανά) δεν έχουμε, διότι σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο “Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις” -ή έχουν πάρει άδεια οι δημοσιογράφοι. Βέβαια, αυτό το ευφυολόγημα δεν εμπόδισε τόσα και τόσα βαρυσήμαντα γεγονότα -όπως τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974.

Έχουμε ακόμα το αυγουστιάτικο φεγγάρι το πολυτραγουδισμένο, και από ταινίες, ανάμεσα στις άλλες, τα Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο του Κώστα Φέρρη, τον Δεκαπενταύγουστο του Γιάνναρη και τις Ήσυχες μέρες του Αυγούστου, του Βούλγαρη.

Από τραγούδια συνηθίζεται να βάζουμε τον Αύγουστο του Παπάζογλου, αλλά επειδή από την πολλή επανάληψη κάηκε, κλείνω με έναν παλιότερο Αύγουστο, μήνα και θεό, σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη. Είναι γνωστή η μελοποίηση του Λίνου Κόκκοτου με τη Ρένα Κουμιώτη, και την έχω βάλει στο παρελθόν. Οπότε σήμερα βάζω μιαν άλλη μελοποίηση του ίδιου ποιήματος, από τον Μιχάλη Τρανουδάκη με την Αφροδίτη Μάνου.

 

 

Και κλείνω με την πρώτη στροφή από το νεανικό ποίημα «Αύγουστος» του Κωστή Παλαμά:

Μέσ’ από μια ροδακινιά ξανθή
ο Αύγουστος τις χάρες του σκορπίζει,
σαν το χλωρό ροδάκινο μυρίζει,
σαν το χλωρό ροδάκινο ανθεί·
καρποβολούν στο διάβα του οι κάμποι,
το κύμ’ ανατριχιάζ’, η νύχτα λάμπει.

148 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Αυγούστου έτους 2018”

 1. Γς said

  Κα,λημέρα
  και καλώ Μίνα

  [Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, τελέφωνο]

 2. dryhammer said

  >Και του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.

  αριστερουργημάτων εννοεί

 3. Γς said

  Ποια Μίνα;

  την μάινερ φορτυ-νάινερ

  Την Κλημεντίνη

 4. leonicos said

  11 / 8 / 1944 Γεννηθηκε άρρεν του Γεράσιμου Αντύπα και της Στυλιανής .

  12 / 10 / 1944 Έφυγαν οι γερμανοί από την Αθήνα

  14 / 10 /1944 Δηλωθηκε ο θάνατος του άρρενος Γεράσιμου Αντύπα και της Στυλιανής

  Αυθημερόν: Δηλώθηκε η από 11/8/1944 γέννηση του Λεών, του Σαμουήλ και της Στέλλας Καλαχ… κλπ , ονοματοδοτηθέντος την 19/8/44

  Ο γεράσιος Αντύπας και η Στυλιανή ήσαν τα ίδια πρόσωπα με τους Σαμουήλ και της Στέλλας Καλαχ… κλπ

 5. leonicos said

  Πρώτος μπηκα… και ο Γς μ’ έριξε στην 4η θέση

  Ούτε ομάδα ποδοσφαίρου να ήμουνα. Μη λέμε τώρα συγκεκριμένα… μας ακύνε και κάποιοι φίλοι

 6. nikiplos said

  Εμένα (εκτός από τον Αύγουστο του ΝΠ) μου αρέσει και σε αυτό το καταπληκτικό τραγούδι:

  Στο Λιβυκό μεθάει ο Αύγουστος με δυο φεγγάρια φως στου Ανέμου τ’ ανοιχτό παράθυρο με σεργιανά ο καιρός

 7. leonicos said

  Και του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.

  Θέλουμε φωτογραφία!

 8. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα, καλὸ μήνα καὶ καλὸ ὑπόλοιπο καλοκαιριοῦ (γιατὶ τὸ πρῶτο του στάδιο ἦταν ἄσ’τα νὰ πᾶνε).
  Ἡ ἀποφρὰς 4η Αὐγούστου (γιορτὴ γιὰ τὸ Πλευρικὸ σόι!) ἀπουσιάζει σκοπίμως;
  Καὶ οὔτε μία λέξη γιὰ τοὺς μικρότερους αὐγούστους; (βλέπε Αὐγουστῖνος).
  Θὰ παραπονεθῶ στὴ διεύθυνση 😛

 9. leonicos said

  @2 αριστερουργημάτων εννοεί

  ξέρεις από ποιο ακριβώς βγήκε το σπερματοζωάριο; Πρωτη φορά το ακούω.

 10. leonicos said

  ποιο από τα δύο που διαθέτει

 11. leonicos said

  διώχτε με!

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Πολύ ωραία ιστορία Λεώνικε. Λες να εννοούσε αυτό ο συνομήλικός σου Σαββόπουλος όταν είπε «Κι είπα γεια χαρά σου στον Αντύπα»;

  8 Γεια σου Αυγουστίνε!

 13. Γς said

  2:
  Και μιας εκ των τριών δεξιοργημάτων που εποίησε ο Γς.

 14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  > η Εύα παρακαλεί τον Αδάμ να αγοράσει “μπιστιού” (με πίστωση) και να πληρώσει “τον Άγουστο”, δηλαδή όταν θα πουλούσαν τη σταφίδα

  Συνειρμικά θυμάμαι τα Άγρια Διηγήματα του βούλγαρου Νικολάι Χάιτοφ όπου ένας πελάτης λέει στον μάστορα ότι θα τον πληρώσει «στ’ αλώνια», όταν δλδ πουλήσει το στάρι. Αγροτική οικονομία…

  Καλημέρα, καλό μήνα.

 15. gpoint said

  Καλημέρα και καλωΜίνα να βοηθήσω τον Γς αλλά δεν ακούει ούτε στο κούι-κούι…Ο χειρότερος μου μήνας είναι ο Αύγουστος λόγω των προβλημάτων της πολυκοσμίας… και δεν έχω τα νεανικά κουράγια να την βγάζω σε νησίδες ούτε τα φράγκα της εποχής της Σοφοκλέους που την έβγαζα στο Ξενία της Ανω Σουβάλας και νόμιζες πως ήταν άνοιξη !!

 16. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους, στο κακάσχημο αυτό καλοκαίρι – «ένα φονικό καλοκαίρι» θα μπορούσα να το πω, ενθυμούμενος μια γαλλική ταινία με την ασχημομούρα την…την… κάτσε, θα τη θυμηθώ παρακάτω.
  Την Ατζανί, ασταδιάλα ! Το 1983, που ήταν κουκλάρα…
  Είναι ο πρώτος Αύγουστος που δεν είμαι σίγουρος αν θα πάω διακοπές… Ο Αύγουστος μιας κάκιστης, σκατένιας χρονιάς, από πριν να μπει κιόλας…
  Καλό είναι βέβαια να μη μιλάμε εμείς, μπροστά σε τέτοιες τραγωδίες…

 17. 12α Του Βασιλικού είναι λέει ο στίχος. Είχα διαβάσει εκείνο τον καιρό τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Βασίλη Βασιλικού, που τελείωναν με ένα στιχάκι: «Δεν είδα τίποτε στις ΗΠΑ και είπα γεια χαρά σου στον Αντύπα». Από κει το πήρα και έγραψα το τραγούδι με την έννοια ότι εγκαταλείπω την Ελλάδα. (το γράφει και στον δίσκο νομίζω, ή στα βιβλιαράκια που έβγαλε κατά καιρούς με τους στίχους)
  Ένα ακόμα τραγούδι με Αύγουστο που θυμήθηκα: https://www.youtube.com/watch?v=fGKTl0Qrx3g Είναι βέβαια ιρλανδέζικος Αύγουστος και η γη είναι ανθισμένη.
  Καλό μήνα!

 18. Γς said

  8:

  Και γιατί τόσοι πολλοί Αυγουστίνοι στην Ανδρο;

  Κι ήμουν εκεί για το γάμο του ανιψιού μου Αυγουστίνου, όταν

  https://caktos.blogspot.com/2016/06/blog-post_17.html

 19. Νικος απο το Αιγαλεω said

  Στο Χαϊδάρι ζει ένας κύριος, καταγωγής Σκοπελίτης, ο οποίος κάθε Αύγουστο γράφει τα ημερομηνία, όπως χαρακτηριστικά τα ονομάζει. Οι προβλέψεις του έχουν μεγάλη επιτυχία. Μόλις συμπληρώσει το φετινό, υπόσχομαι να σας το κοινοποιήσω. Το όνομα του ερασιτέχνη μετεωρολόγου είναι Ανδρονικος. Μέχρι στιγμής, από το τρέχον φυλλάδιο του, διαπιστώνω, ακόμη μια φορά, τις επιτυχείς προβλέψεις του.

 20. sarant said

  17 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 21. Αὐγουστῖνος said

  18: Μετὰ ἀπὸ σύντομη ἀπουσία ἐκτὸς κτιρίου καὶ διαδικτυακῆς σύνδεσης, ἐπανέρχομαι καὶ ἀπαντῶ, λίγο καθυστερημένα. Ἀγαπητὲ Γς, δὲν ξέρω γιὰ τὴν Ἄνδρο, τὸ δικό μου ὄνομα προέρχεται ἀπὸ τὸν ἐκ μητρὸς πάππο μου Αὐγουστῆ (Ἀουστάκη), Ναξιώτη γέννημα-θρέμμα. Θὰ ἔλεγα ὅτι πρόκειται γιὰ κατάλοιπο τῆς Φραγκοκρατίας στὰ νησιά, ἀλλὰ μὲ διαψεύδει ἡ Ρόδος, ἡ ὁποία, παρά τὴν ἱπποτοκρατία καὶ τὴν ἰταλοκρατία, διαθέτει μόνον ἐμένα καὶ τὸν Ἀλβανὸ σουβλατζῆ συνονόματό μου ἀπὸ Αὐγουστίνους (μπορεῖ καὶ νὰ ὑπάρχουν μερικοὶ ἀκόμη, πάντως τὰ δύο παραδείγματα δὲν εἶναι αὐτόχθονα, ἀλλὰ ἐμιγκρέδικα).

 22. Πάνος με πεζά said

  Χτές το απόγευμα άκουγα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στις ανακοινώσεις… Είπε δύο φορές «δε θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις», μετά του φάνηκε λάθος, και είπε «μάλλον να προκαταβάλω»… Και μετά από πέντε λεπτά, το ξαναείπε το «προκαταβάλω». Ε, αποζημιώσεις γυρίζουν στον αέρα, μπερδεύτηκε ο άνθρωπος…

 23. Γς said

  είναι κι αυτός ο Αντυύπας

  https://caktos.blogspot.com/2014/06/blog-post_28.html

 24. Γς said

  >Τε 22 Γενέσιον Δημητρίου Γληνού, του μεγάλου διδασκάλου

  Δημήτρης Γληνός – Βικιπαίδεια
  https://el.wikipedia.org/wiki/Δημήτρης_Γληνός
  Γεννήθηκε στη Σμύρνη, από οικογένεια με καταγωγή το Κόρθι της Άνδρου.

  Το Κόρθι, που έλεγα πιο πάνω [Σχ. 18]

 25. loukretia50 said

  Αυγουστιάτικος άνεμος

  «Είναι τόση η γαλήνη, που δεν ξέρω αν υπάρχουν
  καρδιές χωριστές – τόσα μάτια, όσα βλέπουν
  αυτή τη στιγμή: ζώα, ψάρια, φυτά και πουλιά
  κι αδερφοί το στερέωμα, πάμφωτο, διάφανο, ανάμεσα
  στην κάτασπρη γύρη του.
  Νιώθω μέσα στο στήθος μου
  την καρδιά μου νερό που χορεύει και νιώθω
  σα να ‘μαι ένας διάττοντας που πέφτοντας στάθηκε
  για λίγο μετέωρος και γύρισε πάλι, φωτεινός και
  χαρούμενος,
  προς τα πάνω. Ψυχή μου! Τι σε θέλω, ψυχή μου; Τι
  κάθεσαι και
  δε γίνεσαι μέλισσα; Δυο γραμμούλες φωτός,
  δυο αστεράκια οι κεραίες σου – πέταξε, πρόλαβε, τρέξε,
  ένα γύρο, δυο γύρους, τρεις γύρους, να φέρεις
  φωτιά στην κυψέλη σου.

  Ψυχή μου, χαρά μου, τι κάθεσαι μέλισσα;
  Άνοιξαν όλα τα λουλούδια του σύμπαντος.»
  Νικηφόρος Βρεττάκος, ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

 26. Λ said

  Τον Άουστο παθαίνουμε κακαουστιές γιατί ειναι μήνας άτυχος. Φέτος όμως πάθαμε κακοϊουλιές ή κακογιουλιές έτσι ελπίζω να τη γλυτώσουμε αυτό το μήνα.
  Καλό μήνα λοιπόν!

 27. sarant said

  19 Να μας τα στείλεις συνονόματε

  22 Αυτογκόλ 🙂

  24 Και πρέπει να είχε κρατήσει δεσμούς, διότι παραθέριζε στο Κόρθι.

 28. Λ said

  Άλλο ένα αυγουστιάτικο τραγούδι, η Αγία Τηλλυρία, που αναφέρω κάθε χρόνο εδώ.
  Φέτος δίνω το λίκνο με τους στοίχους.
  http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=mobdetails&song_id=60163

 29. sarant said

  Κι ένα ποίημα που έστειλε φίλη στο Φέισμπουκ:

  Τι σου ‘δωκεν ο Αύγουστος, τι πήρες;
  Μπήκες στ’ αμπέλια του και γεύτηκες του σύκου μέλι;
  Πού ήσουνα στα φεγγάρια του, έξω στη νύχτα ή πλάι στη λάμπα;
  Το γιασεμί το χάρηκες μ’ όλα του τ΄ άστρα;
  Τα τόσα μου λουτρά με το ροδόνερο και τα μυρώματά μου,
  άγρια μεταξωτά, τα σκουλαρίκια μου κι η δυσμική μου λάμψη
  μακριά σου φεύγουνε, σκορπίζονται και ξεθυμαίνουν.
  Πάντα θαρρείς θα ‘ναι καιρός και πάντα Αύγουστος θα ‘ναι.

  Βικτωρία Θεοδώρου

 30. Λ said

  Ένα λίκνο σχετικό με τις κακαουστιές https://books.google.gr/books?id=RSraAAAAMAAJ&q=%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AD%CF%82&dq=%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AD%CF%82&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjDtIX9u8vcAhVLUlAK

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα σε όλους!
  Το βράδυ της 18ης Αυγούστου 1936 κι ενώ διάβαζε ένα βιβλίο στο κρεβάτι του, ο Λόρκα άκουσε την πόρτα να χτυπά. Ήταν ο Ραμόν Ρουίζ Αλόνσο που διοικούσε τότε την Εσκουάντρα Νέγκρα. Ο Λόρκα ανέβηκε στην ταράτσα για να πηδήξει στις στέγες των διπλανών σπιτιών. Η απόσταση όμως ήταν μεγάλη για ένα ανθρώπινο άλμα. Ο Λόρκα οδηγήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και ο διοικητής Βαλντές πήρε την αμετάκλητη απόφαση. Θάνατος, χωρίς δίκη. Άλλωστε δεν υπήρχε κατηγορητήριο….

  «Αν με ρωτήσετε γιατί έγραψα «χίλια ντέφια κρυστάλλινα λαβώσανε τη χαραυγή», θα σας πω πως τα είδα στα χέρια των αγγέλων και στα δέντρα, αλλά περισσότερα δεν μπορώ να σας πω, σίγουρα δεν μπορώ να εξηγήσω το νόημα. Και πώς αλλιώς; Με την ποίηση πλησιάζει κανείς πιο γρήγορα προς το σύνορο απ’ όπου φεύγουν σωπαίνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση ο φιλόσοφος και ο μαθηματικός…

  Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά.»

 32. loukretia50 said

  31. Με την ποίηση πλησιάζει κανείς πιο γρήγορα προς το σύνορο απ’ όπου φεύγουν σωπαίνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση ο φιλόσοφος και ο μαθηματικός…»

  Ο φιλόσοφος δύσκολα στριμώχνεται σε στίχους.
  Ο Τζι πάντως είναι σίγουρα εδώ!
  ——-

  Ενα ψηφιδωτό για τον Αύγουστο, από τον αρχαίο Θύσδρο, το σημερινό El Djem της Τυνησίας, που χρονολογείται …

  (Ας το βρει ο απουσιολόγος !! )

 33. Γιάννης Ιατρού said

  32: first half of 3rd century AD (δηλ. τότε που γεννήθηκε ο Γς 🙂 🙂 )

 34. ΣΠ said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  Αυγουστιανά γεγονότα (σαν τα Ιουλιανά δηλαδή ή σαν τα Σεπτεμβριανά) δεν έχουμε
  Τα γεγονότα του 1918 στο Τορόντο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Αυγουστιανά:

 35. Γιάννης Ιατρού said

  Καλό μήνα!

  Για τον τίτλο «Αύγουστος» (λατ. Augustus, πληθυντικός Augusti) που σημαίνει «μεγαλοπρεπής» ή «σεβαστός», δεν είδα κάτι 🙂

 36. ΣΠ said

  35
  Κάτι λέει το άρθρο.

 37. Γιάννης Ιατρού said

  36: Άσε ρε να βρω κανά πάτημα … 🙂

 38. loukretia50 said

  Aπουσιολόγε
  Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος ( για ζωντόβολα Ι mean…) να υποτάξουμε τις εικόνες στη δική μας βούληση?
  Αν κατάλαβα καλά, ανάλογα με την κατάληξη, όσο και να χτυπιέμαι, αποφασίζουν αυτές!
  Και πώς μπορώ να αντιγράψω εικόνες από δικούς μου φακέλους? Έχω δοκιμάσει αλλά δεν!

  …. half the 3rd century AD….
  Κι εσείς Αfter Date δεν είστε?

  Εγώ ανήκω στον αιώνα του CD (Carpe Diem).

 39. Γιάννης Ιατρού said

  38: ..στη δική μας βούληση..
  «Άλλαι μεν βουλαί σχολιατών, άλλα δε η γουρντπρέςς κελεύει» έλεγε ο Βιργίλιος (ο προγραμματιστής του Γουρντπρές, ντε…)
  Αυστηρά, μόνο .jpg, .png και.gif. Pacta sunt servanda, μνημονιακή υποχρέωση Λουκρητία 😦

  «Δικές σου» δημιουργίες/φωτό κλπ. τις ανεβάζεις πρώτα (πρόσεχε και τις διαστάσεις, μην είναι και πολύ μεγάλη ή ακατάλληλη …) σε ένα πρόσφορο διαδικτυακό τόπο (π.χ postimg.cc. imgur.com κ.ά), αντιγράφεις τον σύνδεσμο (url, πάντα με μια αποδεκτή κατάληξη, βλ §1) και τον κοτσάρεις εδώ κατά τα ειωθότα

 40. sarant said

  35 Γνωστός φαίνεται αυτός

 41. loukretia50 said

  35. Δεν είναι ο απίθανος που δεν έλεγε το ρο στο Life of Brian? Aν όχι, θάπρεπε!

  39. Α! καλά! Θα καταφέρω να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στην προσωπική μου αρχειοθήκη και θα γελάμε!
  Aρκετές αβλεψίες μου και γκαβωμάρας πάρεργα έμειναν στο διαδίκτυο…
  Ευχαριστώ, anyway!

 42. Theo said

  @12, 17:
  Το Αντίπας, από το Αντίπατρος, δεν γράφεται με υ.
  Με υ θα γραφόταν το ανθύπας από το ανθυπασπιστής. 😊

 43. cronopiusa said

  Στρίντμπεργκ Αύγουστος, Η Καταιγίδα

  Καλή σας μέρα, καλό μήνα!

 44. loukretia50 said

  Cronopiusa

  Dark August by Derek Walcott

  So much rain, so much life like the swollen sky
  of this black August. My sister, the sun,
  broods in her yellow room and won’t come out.

  Everything goes to hell; the mountains fume
  like a kettle, rivers overrun; still,
  she will not rise and turn off the rain.

  She is in her room, fondling old things,
  my poems, turning her album. Even if thunder falls
  like a crash of plates from the sky,

  she does not come out.
  Don’t you know I love you but am hopeless
  at fixing the rain ? But I am learning slowly

  to love the dark days, the steaming hills,
  the air with gossiping mosquitoes,
  and to sip the medicine of bitterness,

  so that when you emerge, my sister,
  parting the beads of the rain,
  with your forehead of flowers and eyes of forgiveness,

  all with not be as it was, but it will be true
  (you see they will not let me love
  as I want), because, my sister, then

  I would have learnt to love black days like bright ones,
  The black rain, the white hills, when once
  I loved only my happiness and you.

 45. sarant said

  44 Τι ωραίο!

 46. cronopiusa said

  33 Γιάννη Κουβάτσε

  44 loukretia50

 47. cronopiusa said

  31 και όχι 33 Γιάννη Κουβάτσε

  33 Γιάννης Ιατρού
  παλιό αλλά επίκαιρο

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευχαριστώ, Κρόνη…
  «Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί, θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο». Φ.Γ. Λόρκα

 49. Γιάννης Ιατρού said

  44: Λουκρητία
  …So much rain, so much life like the swollen sky
  of this black August. My sister, the sun,
  broods in her yellow room and won’t come out….

  Διατί αποκρύπτεις την ελληνόψυχη πηγή έμπνευσης του ποιητού 🙂 ;

  O Φαέθων (=εκείνος που λάμπει, που εκπέμπει φως), γυιός της νύμφης Κλυμένης, δεν γνώριζε ποιος ήταν ο πατέρας του. Ρώτησε λοιπόν της μητέρα του κι εκείνη του είπε ότι ήταν γιος του θεού Ήλιου και τον προέτρεψε να τον αναζητήσει ο ίδιος στην Ινδία (στην περιοχή από όπου ανέτειλε με το άρμα του).

  Όταν ο Φαέθων συνάντησε εκεί τον Ήλιο, αυτός του είπε όχι μόνο ότι ήταν ο πατέρας του, αλλά και ότι θα του πραγματοποιούσε οποιαδήποτε επιθυμία. Ο Φαέθων τότε του ζήτησε να οδηγήσει εκείνος το άρμα του για μια μέρα. Ο Ήλιος, που κατάλαβε τον κίνδυνο, ικέτευσε τον Φαέθοντα να αλλάξει γνώμη επειδή τα άλογα ήταν πολύ ατίθασα κι επιπλέον η διαδρομή στον ουρανό ήταν γεμάτη με παγίδες και τέρατα όπως ο Σκορπιός, ο Λέων, ο Ταύρος και ο Καρκίνος κλπ. Ο Φαέθων όμως ήταν ανένδοτος (αχ, αυτά τα παιδιά με τα πείσματα… 🙂 ) κι έτσι ο πατέρας του συμβιβάστηκε, καθώς είχε ορκιστεί στα ύδατα της Στυγός ότι θα πραγματοποιούσε την κάθε ευχή του.

  Όταν ο Φαέθων πέρασε τον Σκορπιό στον ουράνιο θόλο, φοβήθηκε και του έπεσαν τα γκέμια. Τ’ άλογα ήταν πλέον εκτός ελέγχου και τη μια βουτούσαν χαμηλά και την άλλη έτρεχαν ψηλά, μακριά, από τη γη, σέρνοντας πίσω τους τον ήλιο κατά μήκος των οροσειρών και των πεδιάδων και βάζοντας στο πέρασμά τους φωτιά στα πάντα, όχι μόνο στα βουνά και στις πόλεις, αλλά ακόμα και στα ποτάμια, στις πηγές και στις καλλιέργειες. Ο Οβίδιος γράφει πως το άρμα του Φαέθονα μαύρισε το δέρμα των Αιθιόπων, δημιούργησε την έρημο της Λιβύης και ανάγκασε τον ποταμό Νείλο να κρύψει το κεφάλι του στην άμμο.
  Όταν η θεά Γη δεν άντεχε άλλο αυτήν την καταστροφή, έκανε έκκληση στον Δία για να παρέμβει κι αυτός έριξε κεραυνό στο άρμα σκοτώνοντας τον Φαέθονα.

  Ο θεός Ήλιος θρηνούσε για μια ολόκληρη μέρα, κατά την οποία ο ήλιος δεν φάνηκε στον ουρανό και ήταν εξοργισμένος με τον Δία. Μόνο μετά από την παραίνεση όλων των υπολοίπων θεών, ανέλαβε και πάλι το καθήκον του, αλλά όχι προτού τιμωρήσει σκληρά και τα άλογά του για το ρόλο που έπαιξαν στο θάνατο του γιού του.

 50. Πέπε said

  @49:

  Όθεν και οι άμαξες «παετόνια»: Phaethon (φαετόν, ο Φαέθων και στα γαλλικά αυτή η άμαξα) > τουρκ. payton > παετόνι, παϊτόνι.

 51. loukretia50 said

  49. Θα έπρεπε να αποκρύψω ότι ο Δίας δε θέλησε απλά να τον κατεβάσει. Θα γινόταν σούσουρο.
  Και θα με κυνηγούσαν λόγω ζωδίου!
  Όπως και νάχει , σύμφωνα με τον ποιητή, ήταν μια … ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

  Τα δάκρυα των αδελφών του Φαέθοντος

  Ως φως εν ύλη, ως διαφανής
  χρυσός ο ήλεκτρος είναι ο τιμαλφής.—
  Ότε απαίσιος δύναμις εμμανής,
  φθονούσα τον Φαέθοντα, εκ κορυφής
  τον κατεκρήμνισε των ουρανών,
  αι αδελφαί του ήλθον μελανείμονες
  εις το υγρόν του μνήμα, τον Ηριδανόν,
  κι ημέραν, νύκτα έκλαιον αι τλήμονες.
  Κι εθρήνουν μετ’ αυτών όλ’ οι θνητοί
  την ματαιότητα ονείρων υψηλών.
  Ω τύχη άσπλαχνος, ω μοίρα μισητή,
  έπεσε ο Φαέθων εκ των νεφελών!
  …………………………………………….
  Εν άκρα συγκινήσει τα σεπτά
  δάκρυα των νυμφών εδέχετο η γη
  και εθησαύριζεν. Ως δ’ έγιναν επτά
  ημέραι, κι η ογδόη έλαμψεν αυγή,
  εις αιωνίαν παρεδόθησαν
  στιλπνότητα τα κλαύματά των τα πολλά
  κι εις ήλεκτρον λαμπρόν μετεμορφώθησαν.
  …………………………………
  Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ

 52. Γιάννης Ιατρού said

  50:, 51: Πολύ ωραία

  Σχετικά με τα δάκρυα των αδελφών του Φαέθονα:

  Oι νύμφες που υπηρετούσαν τον Έσπερο (το βραδινό άστρο) βρήκαν και έθαψαν το σώμα του Φαέθονα.
  Όταν τελείωσαν, τότε συνέβησαν δύο θαυμαστές μεταμορφώσεις:
  Η πρώτη μεταμόρφωση: Ήταν τόσος ο σπαραγμός του Κύκνου, φίλου του Φαέθοντα, που οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον τοποθέτησαν στον ουρανό σαν αστερισμό.
  Η δεύτερη μεταμόρφωση: Οι Ηλιάδες (οι Ιτιές), οι αδελφές του Φαέθονα, έχοντας θρηνήσει τον αδερφό τους στον τάφο του στις όχθες ενός ποταμού (του Ηριδανού), προσπάθησαν να σηκωθούν, αλλά τα σώματά τους δεν ήταν πλέον ανθρώπινα. Είχαν μετατραπεί σε κλαδιά, ενώ φύλλα είχαν φυτρώσει από τις κορυφές των κεφαλιών τους. Η μητέρα τους η Κλυμένη προσπάθησε να ξεφλουδίσει τον φλοιό από πάνω τους αλλά εκείνες έκλαιγαν από τον πόνο. Τα σώματά τους είχαν μετατραπεί σε λεύκες, ενώ τα δάκρυά τους έγιναν το κεχριμπάρι, ένα πολύτιμο πέτρωμα (απολιθωμένη ρητίνη) που το φορούσαν οι νύφες στην αρχαία Ρώμη. Σύμφωνα πάλι με τον Οβίδιο, ο τάφος του Φαέθονα ήταν για πάντα στη σκιά από λεύκες: «Εδώ κείται ο Φαέθων, ο ηνίοχος του πατέρα του – Μεγάλη ήταν η πτώση του, κι όμως μεγάλη η τόλμη του».

 53. ΣΠ said

  Μερικές ακόμα ελληνικές ταινίες:
  Ο Ζεστός Μήνας Αύγουστος (1966)
  Με τον Ορφέα τον Αύγουστο (1996)
  Μια Μέλισσα τον Αύγουστο (2007) (και θεατρικό)
  και το μαλακό πορνό
  Λεσβιακός Αύγουστος (1974)

 54. Με πρόλαβε ο δύτης με τον Αντύπα.

  Όποιος θέλει να προλάβει βιβλία, να βιαστεί. Αν τα πάρει τώρα, θα τα κρατήσει όλο το μήνα:
  Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ΛΟΓΩ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  Τα μερομήνια δεν ήταν κι αυτά με το παλιό ημερολόγιο; Οπότε ούτε ακόμα είναι οι μέρες τους, ούτε στους σημερινούς μήνες αντιστοιχούν ακριβώς;

  Ούτε από Αύγουστο καταλαβαίνουνε… Ήτανε παλιά οι κνίτες και οι κνίτισσες που σε κυνηγούσαν να πάρεις τον Ρ. κάθε μέρα, με το ζόρι. Εδώ έχουμε την Κ.B., που, ζήτημα αν διαβάζει καν τον τίτλο στα ποστ, τρέχει να μας κοτσάρει στη μούρη ενημέρωση, κουλτούρα, ευαισθησία κι αγώνα. Όχι διακριτικά, με παραπομπές, αλλά με κατάληψη κανονική. Το push στο μεγαλείο του! Ό,τι ακριβώς δεν ήταν ο Ιστός στο σχεδιασμό και στα νεανικά του χρόνια.

 55. Γιάννης Ιατρού said

  Το δεύτερο βιβλίο του Οβίδιου, το σχετικό με τον Φεέθωνα, σε Ελληνική μετάφραση, θα το βρείτε στην Ανέμη, εδώ (βιβλία 1-8 και βίος του Οβιδίου, μετ. Α. Παπά Γεωργίου και Γ. Παπά Φωτίου, εκδότης Ανέστης Κωνσταντινίδης, 1886)

 56. Πάνος με πεζά said

  Στις πρόσφατες απώλειες, και μια που λέγαμε για ωραίες ηθοποιούς, στις 18 κλείνει ένας χρόνος χωρίς τη Ζωή Λάσκαρη.

 57. cronopiusa said

  Για τη Λουκρητία

 58. sarant said

  54 Σωστό αυτό με τα μερομήνια και το ημερολόγιο.

 59. venios said

  Αύγουστος ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, Ρωμύλος ο ιδρυτής της, Ρωμύλος Αυγουστύλος ο τελευτάιος αυτοκράτορας, που έφυγε για οριστικές διακοπές το Σεπτέμβρη του 576, μετά από θερμή παράκληση του Οδόακρου.
  Καλό μήνα, χωρίς φωτιές!

 60. Πέπε said

  Αυγουστιανή ταινία, δεκαπενταυγουστιανή για την ακρίβεια, είναι κι ο Τσίου, αν και χωρίς τον Αύγουστο στον τίτλο της.

 61. υπαρχει και αυτος ο αυγουστος κλασσικαhttps://www.youtube.com/watch?v=xwV4b-4S4II

 62. ΣΠ said

 63. ΣΠ said

 64. ΣΠ said

 65. ΣΠ said

 66. Γς said

  Ηλεκτρον και Ηλέκτρα

  του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αισχύλου

  Και του Μιχάλη

  Μπήκε ξαφνικά.

  -Η Ηλέκτρα;

  Κι έπαθα την πλάκα μου. Γρήγορα όμως συνήλθα

  -Α, της γνωστής οικογένειας, των Ατρειδών, ε;

  Και μικρά βατραχάκια σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών κατά τη διάρκεια της Μέσης Κρητιδικής περιόδου.

  https://sarantakos.wordpress.com/

 67. Γς said

  66:

  τα βατραχάκια

 68. ΣΠ said

 69. loukretia50 said

  56. «.. ένας χρόνος χωρίς τη Ζωή Λάσκαρη»

  Όχι δάκρυα για την Ηλέκτρα αγαπητέ*
  Μη σας πάρει ο κατήφορος!

  Ζωίτσης Λασκάρεως εγκώμιον
  υπό Παχωμίου , πρώην ιερομονάχου*
  (κατά κόσμον Γάκιας (=σταλεγάκιας)

  Ναι, ήτανε πανέμορφη και πολυχαζεμένη
  Ήταν μια φαντασίωση, σοφά ενσαρκωμένη

  Το πλάσμα αυτό στο σινεμά καμιά δεν παραβγαίνει.
  Aπαντες οι αρσενικοί θωρούν εκστασιασμένοι

  Κάθε γυναίκα έβγαινε στη σύγκριση χαμένη
  κι αναρωτιότανε γιατί ένοιωθε κατσιασμένη
  ( όπως και να το λέγαμε, το κόμπλεξ παραμένει)

  ΄Ομως μην υπερβάλλουμε, κάτι ακόμα μένει
  έστω μια φαντασίωση, λίγο ξεθωριασμένη
  (motto)
  Ζωή χωρίς τη Λάσκαρη, δεν είν΄ζωή χαμένη

  * (ρόλος σταθμός με τη χορηγία Lejaby – underwares)
  ** Μετά από εξόρμηση σε τοπικό σινεμά για να μαζέψει τα παιδιά του κατηχητικού
  .

 70. Ιστοριοδίφης said

  Να μάς πεί ο λαλίστατος Ιατρού (7 σχόλια σε αυτή την ανάρτηση μέχρι τώρα) γιατί αερολογεί ασυστόλως, επιχειρώντας να αποκρύψει πόσο βαθιά ελληνόψυχος ήτο ο αυτοκράτωρ Αύγουστος Οκταβιανός που έδωσε το όνομά του στον λατρευτό μήνα Αύγουστο.

  Το Επιτελείο μας σάς προσφέρει εντελώς δωρεάν δύο αριστουργηματικά βιβλία τελευταίας εσοδείας, ελπίζοντας στο ξεστράβωμα των αναγνωστών του παρόντος ιστολογίου, που μιά ζωή εδιδάσκοντο στα σκολειά από τους χριστιανούς δασκάλους (λέγε με κύρ Γιάννη Κουβάτσο) να μισούν θανάσιμα την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επειδής ήτο εντελώς ελληνολατρική…

  Ιδίως να προσεχθεί ο βρωμερός ρόλος της αναδυόμενης χριστιανικής κοινότητος στην κατασυκοφάντηση όλων των μεγάλων Ρωμαίων αυτοκρατόρων από τον Αύγουστο και τον Νέρωνα, μέχρι τον Αδριανό και τον Αντωνίνο…

  1) A. J . S. SPAWFORTH, «Greece and the Augustan Cultural Revolution», Cambridge University Press (2012)

  2) G. W. Bowersock, «Augustus and the Greek World» (Oxford 1966)

 71. Τ’ αυγουστιάτκα φεγγάρια κλπ, τα ορέγονται και οι …προβατίνες, που σέρνουν τον Αύγουστο. Οι τσομπαναραίοι τις ταϊζουν πίτυρα με πολύ αλάτι, ώστε να επιταχύνουν και να συγχρονίσουν τους οργασμούς! Προσοχή λοιπόν: Μην τρώτε πολύ αλάτι. Θα νταβραντίσετε υπερβολικά!

 72. loukretia50 said

  70. Μήπως για να μην εκτεθεί μια καθωσπρέπει κόρη?

 73. Λουκρητία, δυο ακόμα υποδείξεις:
  1. Αν έχεις εικόνες σε άλλο φορμά από τα επιτρεπόμενα, μπορείς να τις μετατρέψεις σε .jpg με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, π.χ.το paint (που το έχεις τζάμπα με τα Windows), απλώς ανοίγοντάς τες και σώζοντάς τες μετά ως .jpg.
  2. Για να φανεί η εικόνα, πρέπει να βάλεις ολόκληρη τη διαδικτυακή της διεύθυνση (URL) μόνη της σε μια γραμμή. Αλλιώς εμφανίζεται η ίδια η διεύθυνση.

 74. sarant said

  59 Ο Αυγουστούλης δηλαδή

  71 Όλες μαζί τις πάνε στο κριάρι;

 75. loukretia50 said

  Άγγελε, ευχαριστώ πολύ! Που θα πάει… θα τις υποτάξω!

  74 Αυτή κι αν είναι φαντασίωση! Ο τυχερός κριός!

 76. Γιάννης Ιατρού said

  71, 74β, 75β 🙂

 77. NIKOS NIKOS said

  @35

  αυξέω (μέλλον: αυξήσω)> λατ augseo> augeo ( for softness) και από εκεί > auction; augment; augmentative; augur; August; august; Augustus; author; authoritarian; authorize; auxiliary; auxin; eke (v.); inaugurate; nickname; waist; wax
  inagurate κτλ.

  Πάντα φυσικά παραμένουμε πιστοί στον Ινδοευρωπαϊσμό μας μην ερεθίσουμε κανένα μπαμπουίνο( δηλαδή οπαδό του προεδευτικότατου Ακαδημαϊκού μας κ. Μπμπντ ή Badman)

  Ομ, Ομ, Ομ

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από το «Όνειρο στο κύμα» του Παπαδιαμάντη μας…
  «Ήτον τον Αύγουστον μήνα… Την ώραν εκείνην είχε βασιλέψει ο ήλιος, και το φεγγάρι σχεδόν ολόγεμον ήρχισε να λάμπη χαμηλά, ως δύο καλαμιές υψηλότερα από τα βουνά της αντικρινής νήσου. Ο βράχος ο δικός μου έτεινε προς βορράν, και πέραν από τον άλλον κάβον προς δυσμάς, αριστερά μου, έβλεπα μίαν πτυχήν από την πορφύραν του ήλιου, που είχε βασιλέψει…».

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Καζαντζάκη…
  «Ο Αύγουστος ήταν για μένα, όταν ήμουν παιδί, κι είναι ακόμα, ο πιο αγαπημένος μου μήνας• αυτός φέρνει, μαθές, τα σταφύλια και τα σύκα, τα πεπόνια, τα καρπούζια• τον ονομάτισα Άγιον Αύγουστο• αυτός ο προστάτης μου, έλεγα, σε αυτόν θα κάνω την προσευκή μου• όταν θέλω τίποτα, από αυτόν θα το ζητώ, κι αυτός θα το ζητήσει από το Θεό, κι ο Θεός θα μου το δώσει. Και μια φορά πήρα νερομπογιές και τον ζωγράφισα: Έμοιαζε πολύ του παππού μου του χωριάτη• τα ίδια κόκκινα μάγουλα, το ίδιο φαρδύ χαμόγελο, μα ήταν ξυπόλυτος μέσα σ’ ένα πατητήρι και πατούσε σταφύλια, και τα πόδια του ως τα γόνατα κι ως πάνω στα μεριά τα ‘χα ζωγραφίσει κόκκινα από το μούστο• κι είχα στεφανώσει το κεφάλι του με κληματόφυλλα.[ ] Τον Αύγουστο ξάπλωναν και στους οψιγιάδες τα σταφύλια, να τα ξεράνει ο ήλιος να γίνουν σταφίδα. Μια χρονιά είχαμε πάει στο αμπέλι μας και μέναμε στο εξοχικό μας σπιτάκι• ο αγέρας μύριζε, η γης καίγουνταν, τα τζιτζίκια καίγουνταν κι αυτά, σα να κάθουνταν απάνω σε κάρβουνα αναμμένα».

 80. Αυγουστος ηταν δεν ηταν θαρρω

 81. Y. G. said

  Καλο σας μηνα

  Και o Αugustus του John Williams, το ωραιοτερο (επιστολικο; epistolary) μυθιστορημα της τελευταιας δεκαετιας. Ρηβιου εδω – https://www.nybooks.com/articles/2014/08/14/hail-augustus-who-was-he/

 82. gpoint said

  Φτου ρε γμτ… τραυματίστηκε ο Βεϊρίνια στην προθέρμανση !

 83. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  80 Α μπράβο!

  Κι ο Καβάφης έχει ποίημα όπου αναρωτιέται αν ήταν Αύγουστος:

  Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω…
  Μα έτσι εσβύσθη πια… σαν τίποτε δεν απομένει —
  γιατί μακρυά, στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια κείται.

  Δέρμα σαν καμωμένο από ιασεμί…
  Εκείνη του Aυγούστου — Aύγουστος ήταν; — η βραδυά…
  Μόλις θυμούμαι πια τα μάτια· ήσαν, θαρρώ, μαβιά…
  A ναι, μαβιά· ένα σαπφείρινο μαβί.

 84. Alexis said

  Το κάρφωσαν τα παόκια… 😂

 85. MA said

  Καλησπέρα,
  Τι ωραίο νήμα (και) το σημερινό! Κεντήσατε παιδιά! Από την Κρόνη και τη Λουκρητία μέχρι τους Γιάννηδες. Και να μην ξεχάσω και τον Λεώνικο.
  Σας ευχαριστώ όλους σας και σένα Νικοκύρη βέβαια!

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί ομορφιές, τί ομορφιές κι άργησα τόσο! Ξανακαινουργιώνουν τα Μηνολόγια λέω. 🙂
  Χρόνια Πολλά Αυγουστίνε!

  **************************************************************
  Πανύψηλα με το γλαυκό τσαμπί που ανάβει κι εορτάζει
  Αγέρωχο, γεμάτο κίνδυνο, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
  Που σπάει με φως καταμεσίς του κόσμου τις κακοκαιριές του δαίμονα
  Που πέρα ως πέρα την κροκάτη απλώνει τραχηλιά της μέρας
  Την πολυκεντημένη από σπαρτά τραγούδια, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
  Που βιαστικά ξεθηλυκώνει τα μεταξωτά της μέρας;
  *
  Σε μεσοφούστανα πρωταπριλιάς και σε τζιτζίκια δεκαπενταυγούστου
  Πέστε μου, αυτή που παίζει, αυτή που οργίζεται αυτή που ξελογιάζει
  Τινάζοντας απ’ τη φοβέρα τα κακά μαύρα σκοτάδια της
  Ξεχύνοντας στους κόρφους του ήλιου τα μεθυστικά πουλιά
  Πέστε μου, αυτή που ανοίγει τα φτερά στο στήθος των πραγμάτων
  Στο στήθος των βαθιών ονείρων μας, είναι η τρελή ροδιά;

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κρόνη
  On the night before August 1, families prepare to honor Pachamama by cooking all night. The host of the gathering then makes a hole in the ground If the soil comes out nicely, this means that it will be a good year; if not, the year will not be bountiful. Before any of the guests are allowed to eat, the host must first give a plate of food to Pachamama. Food that was left aside is poured onto the ground and a prayer to Pachamama is recited.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pachamama

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και σε θραύσμα Βρισηίδας βρίσκεται και σε κοχύλι Ευρίπου
  εκείνο που εννοώ. Θέλει να ‘χει άγριες πείνες άπνοιας
  ο Αύγουστος για να ζητάει μελτέμι
  ώστε στο φρύδι ν’ αφήνει λίγο αλάτι και
  στον ουρανό ένα μπλε που τ’ όνομά του μέσα στα πολλά τ’ ακούς ευώνυμο
  στο βάθος όμως είναι μπλε Ιουλίτας…»
  Ο. Ελύτης, «Δυτικά της λύπης»

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κώστας Κουτσουρέλης, Αέρας αύγουστος (επίμετρο: Σοφία Κολοτούρου)
  http://www.poiein.gr/archives/3418/index.html

 90. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλό μήνα Αύγουστο, πρωτίστως στα κορίτσια που δίνουν ρεσιτάλ σήμερα – Κρόνη, Έφη, Λουκρητία κ.ά. – , στους λοιπούς μαντραχαλέοι και τελευταίο, αλλά ουχί έσχατο, στον Νικοκύρη.

 91. gpoint said

  Πολύ σοφή η σκέψη του Σαββίδη να δώσει το ματς σε ελεύθερο κανάλι ώστε να δούνε και άλλοι το…και να χαίρεται η Ελλάδα, πωπωπώ,
  πωπωπώ μια ΠΑΟΚάρα !!!

  Βασιλεία – ΠΑΟΚ 0-3 με κλού την ασίστ του…Πασχαλάκη στον Πρίγιεβιτς για το 2-0 !!

 92. gpoint said

  Και για να μη χαλάσω τα κεντήματα του # 85 ας ρίξω μια σταυροβελονιά…

  ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

  Κι’ αν χάσεις τα κλειδιά

  σου μένει ο μίτος

  τα μυστικά περάσματα

  των αισθημάτων σου

  να βρείς

  και το χρυσό

  των Εσπερίδων μήλο

 93. MA said

  Και εσείς Τζι κεντάτε😊

  και η …καθυστερημένη σήμερα Έφη😊

 94. ΚΩΣΤΑΣ said

  71 Οι ερωτικοί μήνες των ζώων: Να ‘μουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλους τους μήνες κόκορας και γάτος το Γενάρη

 95. loukretia50 said

  Αχ! Τζι, Tζι! Γιατί να είσαι ΒΑΟΚ’Gι ?

 96. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  93 Ναι, είμαστε καλοί στο κέντημα 🙂

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπράβο στον ΠΑΟΚ, του εύχομαι ειλικρινά και κυπελλούχος Ελλάδας. Δεν το είδα το ματς, δεν με ενδιαφέρει, φέτος ως Παναθηναϊκοί έχουμε δικούς μας νταλκάδες.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στα παιδιά της αποσπερίδας 🙂

 99. loukretia50 said

  KΩΣΤΑ σκέτε, αποφασίστε επιτέλους!
  Δεν τα πάω καλά με τα άλλα ζώα που αναφέρατε!
  Να ξέρω να φυλάγομαι.

 100. Λεύκιππος said

  Μα τώρα σοβαρά οι Ελβετοί με το NOVARTIS γραμμένο στο στήθος, πίστευαν ότι θα είχαν ελπίδες με τον ΠΑΟΚ;

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Του Αυγούστου οι κερήθρες
  οι ηλίανθοι
  οι ξανθές ρόγες
  τα κύματα του ήλιου
  το κίτρινο του καλοκαιριού

  -τόσο χρυσάφι δεν ξανάδα-
  η πλάση στρογγυλό ταψί
  γεμάτο φάβα

 102. loukretia50 said

  Rhapsody in August – A.Kourosawa
  με τον – κατ΄εμέ – ξενέρωτο Ρ.Γκηρ, που εδώ είναι καλός.

  Και η ταινία August Rush – λόγω ονόματος,
  σίγουρα αμερικανιά, αλλά τρυφερή, με εκπληκτικό μικρό πρωταγωνιστή.
  Aν έχετε παιδιά δημοτικού, μια χαρά είναι.
  Και ωραία η μουσική
  August’s Rhapsody in c majore https://youtu.be/xWO0Hz1BVsE

  Δε μου πάει να προτείνω κάτι που δε με ενθουσίασε, αλλά ας πούμε τα αναφέρω γιατί δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα
  Σε βιβλία θυμάμαι του Βασιλικού «Ο τρομερός μήνας Αύγουστος» για το θάνατο της γυναίκας του.
  Συμπαθές – λόγω θέματος.

  ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΗΝΑ, ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ, ΔΕ ΣΕ ΞΕΡΩ
  Έλεγε ο συγγραφέας: Campanile Achille
  Το όνομα και ο τίτλος μου άρεσαν. Δεν το θυμάμαι καθόλου όμως…

  ε, να μη σερβίρω κι εγώ κατιτίς!

 103. gpoint said

  # 97

  Αφού είσαι τόσο ευγενικός λέμε να σας δώσουμε μετά τον Πούγγουρα και τον Κλάους για σέντρεφορ…

  Πέρα από πλάκες οι νταλκάδες δεν θάναι μόνο φετινοί δυστυχώς… όταν σας έλεγα παράρτημα του ΟΣΦΠ εσείς δεν βλέπατε μπροστά αλλά μόνο τα οφέλη από το κυνηγητό του γάβρου στις άλλες ομάδες, Τώρα το εκφράζει ΕΠΙΣΗΜΑ πια και ο Τράκης…

 104. gpoint said

  # 95

  Το έχω ξαναπεί άλλοι γίνονται οπαδοί μιας ομάδας μικροί-όπως βαπτίζονται στην εκκλησία- στην ουσία χωρίς την θέλησή τους αλλά από την πίεση του περιβάλλοντός τους.
  Ετσι και μένα με κάνανε βάζελο αλλά με την ενηλικίωσή μου είδα το φως κυρίως στην νοοτροπία της τότε ΑΤΙΤΛΗΣ ομάδας του ΠΑΟΚ- να την τρυπάνε με χίλιους τρόπους κι αυτή να πηγαίνει με τον σταυρό στο χέρι- και έκανα την επιλογή ΜΟΥ

 105. loukretia50 said

  Τζιιι…ζ!
  Είχα ξεχάσει πως ο Ρωμαίος ήταν πιτσιρίκος!
  Τι να γίνει…c’ est la vie… ενίοτε ζαβή…deja –vue!

  Στιχάκια μόνο σου ζητώ,
  κάποιον να συμπληρώνει
  Και να κοντράρει αν χρειαστεί,
  και πλάκα να σηκώνει
  Είσαι?

 106. Γιάννης Ιατρού said

  100: Καλό 🙂

  Ξεχάσαμε τον Γιάννη Ρίτσο με το ποιήμα του (Αύγουστος)

  Το φως είναι μαύρο, καμένο απ’ τη ζέστη σαν ανθρώπινο σώμα.
  Πόδια γυμνά, δυνατά, βαμμένα απ’ τη θάλασσα ή το μούστο.
  Στήθια κρουστά, σφιγμένα στις παλάμες του ήλιου. Ο αγωγιάτης,
  ο αμπελουργός, ο βαρκάρης, οι τρεις του θυγατέρες
  κρέμονται πάνω από βαθιά, χρυσά πηγάδια. Πάνω στ’ αλώνια
  λιχνίζουνε μεγάλα στάχυα. Μες στα μάτια των παιδιών
  χώνονται τ’ άχυρα. Τρέχουν. Τ’ αμπέλια είναι απέραντα
  σαν τη δόξα ή την άγνοια. Λίγο να κάνεις να σκύψεις
  θα βουλιάξεις ακέριος στο γαλάζιο. Τα παράθυρα πνίγηκαν κιόλας
  μέσα στο χώμα. Και τούτα τα κόκκινα λουλούδια του κήπου
  είναι από κείνα τα πανάρχαια αγάλματα, πλαγιασμένα, σε στύση.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106 ε και το ταίρι του
  Μεσημέρι Αυγούστου/ Γιάννη Ρίτσου
  Πίσω απ’ τις γρίλιες είναι το μεγάλο μεσημέρι.
  Τα σκόρπια σπίτια κάτασπρα, κ’ ένα κόκκινο κάτω απ’ το λόφο.
  Λίγο πιο πάνω, ξέρουμε, είναι η μεγάλη ασβεστωμένη μάντρα.
  Από κει κατεβαίνει η δροσιά προς τους ευκάλυπτους,
  κ’ ένα άρωμα από σάπια ροδάκινα σωριασμένα στο δρόμο.
  Άξαφνα τα τζιτζίκια σώπασαν. Δυο ηλιοκαμένα σώματα
  στ’ άσπρα σεντόνια. Βγάλε και το δαχτυλίδι σου –
  μου πιάνει ένα δικό μου χώρο στο μικρό σου δάχτυλο.

 108. gpoint said

  # 105

  Το έχω κάνει μια φορά
  και βάστηξ’ ένα βράδυ
  μα τώρα πλέον γέρασα
  κοιμάμαι στο σκοτάδι

  είχαμε γίνει και οι δυο
  από τα γέλια λιάδα
  και έτσι μας προέκυψε
  τότε η Ηλιθιάδα

  Δίνω όμως υπόσχεση
  γι αυτό το αίτημά σου
  πως όταν μείνω ξάγρυπνος
  θα ερθει η σειρά σου

 109. Γς said

  Ανοιχτή ξεχασμένη τηλεόραση στο ίδιο κανάλι
  Για ποιον έπαιζε τόσες ώρες;
  Τόσες μέρες, τόσά χρόνια;
  Μια ζωή
  Για ποιον ανατέλλει ο ήλιος στο β του Κενταύρου;
  Και τα τέσσερα φεγγάρια του για ποιον κάνουν σουλάτσα ;
  Αφού κανείς δεν πρόκειται να τα δει ποτέ.

  Και έπρεπε να γίνουν τα αεροπλάνα για να δούμε τα σύννεφα από πάνω;
  Fasten your seat belt.
  Κατεβαίνουμε μέσα απ τα σύννεφα.
  Βρέχει.
  Και μπήκαμε στη φυσούνα για τις βαλίτσες μας
  Και μετά έξω. Τάξί, μετρό.
  Κάπως τέλος πάντων
  Τέλος.
  Πάμε να δούμε τώρα και τα ραδίκια
  Από κάτω

 110. sarant said

  Και η σημερινή μέρα κλείνει ποιητικά…

 111. Γιάννης Ιατρού said

  108: Άντε μπράβο ρε Τζί, επιτέλους ένα σχόλιο χωρίς ποδοσφαιρικά, restart έκανες! (Λουκρητία, άγαλμα θα σου κάνω 🙂 🙂 )

 112. Γιάννης Ιατρού said

  110: 🙂

 113. cronopiusa said

 114. cronopiusa said

 115. loukretia50 said

  Ok G, μου αρκεί ! Αλλά αυτά δε γίνονται με πρόγραμμα, βγαίνουν αυθόρμητα! Αν βγει, βγήκε!

  Αυτό που πραγματικά θα ήθελα, και όχι μόνο από σένα, είναι μια ανάλογη ανταπόκριση, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί κάτι να ταιριάζει, σε ανάλαφρα νήματα.
  Μπορεί να είναι δυο στιχάκια μόνο, ένα λογοπαίγνιο, ένα τραγούδι μια εικόνα. που να συμπληρώνει όποιος θέλει.

  Θυμάμαι αρκετά παλιά στο ιστολόγιο απολαυστικά ραμόνια με συμμετοχή πολλών.

  Νομίζω πως θα είχε πλάκα κάποια στιγμή να έβαζε ο Νικοκύρης ένα θέμα – κείμενο, φράσεις, ο.τιδήποτε, και σε ένα νήμα μόνο του να συμπλήρωνε όποιος θέλει μια ιστορία με διαλόγους έμμετρους ή όχι, σασπένς και πολλά πρόσωπα. Η αλληλεπίδραση θα έκανε τη διαφορά. Δε θα υπήρχε περιορισμός χρόνου, μπορεί οι συμμετέχοντες να μην ευκαιρούν την ίδια μέρα, ας πούμε περίπου μια βδομάδα
  . Μάλλον γέρασα, γιατί η μεγαλύτερη φαντασίωσή μου Αυγουστιάτικο βράδυ, είναι ένα έμμετρο θεατρικό!

  Τι λέτε? ή κοιμηθήκατε όλοι?

 116. Γιάννης Ιατρού said

  Κρόνη, Έφη, Λουκρητία & Λ με τα βιντεάκια, τα στιχάκια και τα σχόλιά σας (και σε όλες τις κρυφαναγνώστριες 🙂 ) μια αυγουστιάτικη καληνύχτα 🙂

 117. Γς said

  βίτσια…

 118. loukretia50 said

  Γς, όνειρα γλυκά!

  Handel – Sarabande

 119. gpoint said

  # 111

  Και το # 92 τι ήτανε βρε χριστιανομπολσεβίκε συνταξιούχε ; Μεροληπτείς και στην στατιστική ; Γιατί -αν προκληθώ θα προσκομίσω αδιάσειστα στοιχεία εκ του επιτελείου μου- είναι σαφές πως τα ποδοσφαιρικά σχόλια ενοχλούν όταν θριαμβεύει ο ΠΑΟΚ ενώ στην (πολύ σπάνια πλέον) στραβή του εμφανίζονται κιτρινόμαυροι ΠΕΖΟΙ και ΕΦΙΠΠΟΙ να ποδοσφαιροσχολιάσουν, οι πράσινοι έχουν τον (χρόνιο) νταλκά τους και οι λιμανίσιοι του ιστολογίου επίγνωση της ( ιδιοκτησιακής) κατάστασής τους

 120. cronopiusa said

  Για την Τρελή κι Αδέσποτη του Μανώλη Ρασούλη

 121. cronopiusa said

  Buena vibra, toda la que puedo! Saldré de esto.

 122. Γιάννης Ιατρού said

  119: Ρε Γιώργο, το #92 το εξέλαβα ως lucida intervala 🙂 🙂

 123. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα
  120/121 🙂

 124. cronopiusa said

  ¡Muy buenos días!

  Eugene Ionesco – Η Φαλακρή Τραγουδίστρια

 125. Γεροτάσος said

  Ἄν μοῦ ἐπιτρέπετε συμπληρώσεις στό μηνολόγιο:
  6 γενέσιον Ἀλεξάνδρου Φλέμινγκ (1881)
  7 τελευτή Ἰωάννου Ἰακώβου Μπερζέλιους (1848)
  8 γενέσιον Παύλου Ντιράκ (1902)
  12 γενέσιον Ἐρβιγγίου Σρέντινγκερ (1887)
  15 γενέσιον Λουδοβίκου ντε Μπρολί (1892)
  19 τελευτή Γεωργίου Γκάμωφ (1968)
  19 τελευτή Λίνου Πώλινγκ (1994)
  20 γενέσιον Θωμᾶ Ἄποστολ (1923)
  23 θανή Καρόλου Αὐγούστου ντε Κουλόμπ (1806)
  25 θανή Μιχαήλ Φαραντέυ (1867)
  25 τελευτή Ἑρρίκου Μπεκερέλ (1908)
  27 τελευτή Μιχαήλ Δερτούζου (2001)
  30 γενέσιον Ἐρνέστου Ράδερφορντ (1871)

 126. Γιάννης Ιατρού said

  Κάποια στιγμή πρέπει να το συζητήσουμε αυτό το μεταφραστικό «κέντρα-άγκυρες» (απόδοση στα ελληνικά του Ankerzentren, των νέου τύπου κλειστών κέντρων συγκέντρωσης ζητούντων άσυλο, που άρχισαν να λειτουργούν στα γερμανικά σύνορα, στη Βαυαρία) …

 127. Alexis said

  #105, 108:

  Καλή η ιδέα σας κι αγία
  (για τα στιχάκια εννοώ)
  μα θέλει χρόνο κι ηρεμία
  (και λίγη έμπνευση θαρρώ)…

  Τα αυγουστιάτικα τα βράδια
  είν’ η κατάλληλη στιγμή,
  αντί για του Μορφέα τα χάδια
  στίχους να πλέκουμε εσαεί.

 128. Alexis said

  #122:

  Κακόψυχε μη μας εκθέτεις
  ο Τζι το δήλωσε ευθαρσώς
  στατιστικά σαν παραθέτεις
  δίκαιος να ‘σαι και σωστός.

  Τι κι αν αθλητικολογούμε
  ενίοτε κουραστικώς
  φίλαθλος, παίχτης, στιχοπλόκος
  πάντα είναι ίδιος ο λαός…

  🙂 🙂 🙂

 129. Γιάννης Ιατρού said

  128: Αλέξη
  Άσε τα ποδοσφαιρικά κι ασχολήσου με ελληνόψυχα θέματα, π.χ. με τη μυθολογία…
  (που αναφέρει, πως όταν έπαιζαν μπάλα οι 12 θεοί του Ολύμπου οι δέκα έπαιζαν μέσα και ο εντέκατος φύλαγε την δωδέκατη, την Εστία).

 130. Alexis said

  #129: Χα, χα, χα, με 12 θεούς δεν το γνώριζα, με φιλόσοφους όμως κάτι έχω δει 🙂
  Εδώ ο ανεπανάληπτος τελικός Ελλάδα-Γερμανία που τους το καρφώσαμε στο 90′ με κεφαλιά του Σωκράτη και σηκώσαμε την κούπα:

 131. Γς said

  109:

  Δεν σας άρεσαν τα ραδίκια μου, ε;

 132. Γιάννης Ιατρού said

  131: Έλα, παραπονιάρη 🙂

 133. Γς said

  Προς άμεση κατεδάφιση 3.000 αυθαίρετα

  Ηλια ριχτοοο…!

  Να’ χουμε να γκρεμίζουμε

 134. dryhammer said

  Mr G: Δεν είδα το ματς, σπάνια βλέπω μπάλα, αλλά είδα τώρα το πρωί φάσεις και γκολ. ΩΡΑΙΑ ΓΚΟΛ! Και εις ανώτερα (και είμαι μάλλον αντι-ΠΑΟΚτζής).

 135. sarant said

  125 Ομολογώ πως μερικούς δεν τους ξέρω.

  134 Ναι, ωραία γκολ αν και η άμυνα της Βασιλείας μπάζει λίγο.

 136. Γεροτάσος said

  @ 135

  Μέ ἀκπλήσσεις Νικοκύρη! Ποιούς δέν ξέρεις;

  Νά σημειωθεῖ πώς ἡ Βασιλεία μόλις πέρυσι ἀπέκλεισε τούς θρυλικούς Μπέμπηδες!

 137. sarant said

  136 Βασικά τον Γκάμοφ

 138. Γεροτάσος said

  Ο Τζορτζ Γκάμοφ (Георгий Антонович Гамов, 4 Μαρτίου 1904 – 19 Αυγούστου 1968), γεννημένος ως Γκεόργκι Αντόνοβιτς Γκάμοφ, ήταν ουκρανικής καταγωγής φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας, ένας από τους σημαντικότερους του εικοστού αιώνα. Το σπουδαιότερο επίτευγμά του στη φυσική ήταν η ανακάλυψη του κβαντικού φαινομένου σήραγγας. Επίσης ο Γκάμοφ συνέγραψε μία σημαντική ερευνητική εργασία στην Κοσμογονία με τον φοιτητή του Ραλφ Άλφερ, υπό τον τίτλο Η προέλευση των χημικών στοιχείων (Physical Review, Απρίλιος 1948). Η θεωρία της εργασίας έγινε γνωστή ως «Θεωρία Alpher-Bethe-Gamow ή Α-Β-Γ (ο Gamow είχε προσθέσει το όνομα του φυσικού Χανς Μπέτε, που δεν είχε συνεισφέρει, για να λογοπαίξει με τα τρία πρώτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου). Κατά την εργασία αυτή, οι σημερινές περιεκτικότητες του σύμπαντος σε υδρογόνο και ήλιο (που είναι μαζί πάνω από 99%) μπορούσαν να εξηγηθούν με βάση αντιδράσεις που συνέβησαν σε μία αρχική έκρηξη κατά τη δημιουργία του σύμπαντος, πράγμα που παρείχε θεωρητική υποστήριξη στη θεωρία του της Μεγάλης Έκρηξης (big bang), μολονότι δεν εξηγούσε την παρουσία των άλλων στοιχείων (αυτό έγινε αργότερα από τον Φρεντ Χόυλ). Στην ίδια εργασία ο Γκάμοφ εκτίμησε την ένταση της εναπομείνασας από την αρχική έκρηξη ακτινοβολίας (ακτινοβολία υποβάθρου μικροκυμάτων). Προέβλεψε σωστά πως ο απόηχος αυτός της Μεγάλης Αρχικής Εκρήξεως θα είχε ψυχθεί μετά από δισεκατομμύρια έτη, γεμίζοντας τον χώρο του σύμπαντος με μία ακτινοβολία μικροκυμάτων σε αντίστοιχη θερμοκρασία 5 βαθμών K. Οι αστρονόμοι και οι φυσικοί δεν επεχείρησαν να ανιχνεύσουν αυτή την ακτινοβολία εκείνη την εποχή, εξαιτίας τόσο ελλείψεως ενδιαφέροντος όσο και απειρίας στην παρατήρηση μικροκυμάτων. Μόλις το 1964 οι Άρνο Πενζίας και Ρόμπερτ Γουίλσον την ανακάλυψαν τυχαία (και πήραν το βραβείο Νόμπελ στη φυσική το 1978). Η θερμοκρασία που αντιστοιχούσε στα μικροκύματα αυτά βρέθηκε τελικά ίση με 2,7 K, κατά 2,3 βαθμούς χαμηλότερη από την πρόβλεψη του Γκάμοφ.
  Πέρα και πάνω από την ερευνητική του προσφορά, ο Γκάμοφ υπήρξε πολύ επιτυχημένος επιστημονικός συγγραφέας και εκλαϊκευτής της επιστήμης, με αρκετά βιβλία του να επανεκδίδονται ακόμα. Μετέδιδε το στοιχείο του συναρπαστικού που ενείχαν η επανάσταση στη φυσική και άλλα ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα στον κοινό μέσο αναγνώστη. Σχεδίαζε ο ίδιος την εικονογράφηση των βιβλίων του, που συμπλήρωνε αρμονικά το κείμενο, διατηρώντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο. Διασημότερο όλων είναι «Οι περιπέτειες του κυρίου Τόμπκινς». (http://www.biblionet.gr/book/22592/Gamow,_George/%CE%9F%CE%B9_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BA._%CE%A4%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%82)
  Ο Γκάμοφ ήταν μία επιβλητική μορφή, αφού είχε ύψος 1,90 μ. και ζύγιζε 102 κιλά, ωστόσο ήταν γνωστός για την παιχνιδιάρικη αίσθηση του χιούμορ που διέθετε. Κάποτε χαρακτηρίσθηκε ως «ο μόνος επιστήμονας στην Αμερική με αληθινή αίσθηση του χιούμορ» από έναν ρεπόρτερ του Γιουνάιτεντ Πρες.

  ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

 139. sarant said

  138 Ώστε δεν ήταν Βούλγαρος συγγραφέας αγροτικών ηθογραφιών… Μερσί!

 140. Γεροτάσος said

  Ὁ ἐν λόγῳ, ὄχι. Ἄν ὑπάρχει καί αὐτός πού ὑπέθεσες, δέν τό γνωρίζω.
  Ντέ ριέν!

 141. gpoint said

  # 127,8

  Για δες πόση στιχοπλοκή
  κι εγώ να είμαι λαίκή
  για μελιτζάνες, πιπεριές
  για φασολάκια και φακές

  αχ έχασα την ευκαρία
  γιατί ήμουν έξω την πρωΐα
  νομίζοντας πως δεν θα χάσω
  άμα ψωνίσω πριν πεινάσω

  οπότε λίαν προσεχώς
  άμα το θέλει κι ο θεός
  θα έρθει νέα ευκαρία
  για να μας γράψει η ιστορία

  Αλέξη μην ανησυχεις
  κοίτα να γίνεις ΠΑΟΚτσής
  και τα στιχάκια σου να βγάζεις
  και την ομάδα να θαυμάζεις !

 142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Εἶδα τὸ χτεσινὸ παιχνίδι καὶ μοῦ ἄρεσε ὁ ΠΑΟΚ.
  Συγχαρητήρια. Ἰδιαίτερα στὸν Τζή.

  Βέβαια δὲν ἔκανε κανένα μεγάλο κατώρθωμα ὁ ΠΑΟΚ.

  Ἁπλῶς ἀπέκλεισε τὸν Ὀλυμπιακὸ τῆς Ἑλβετίας. 🙂

  Μ᾿ αὐτὸ θυμήθηκα τὸ ἁμερικανοτσολιάδες ἑλβετόψυχοι τοῦ Τζιμάκου.

 143. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @142. κατώρθωμα=>κατρθωμα.

  Δἐν ὀρθώνουμε πρὸς τὰ κάτω. 🙂

 144. cronopiusa said

  133
  Για να δούμε Γς, θα γκρεμίσουν και τις βιλάρες…

 145. ΣΠ said

  121, 124
  Κρόνη, κουράγιο! Θα τα καταφέρεις!

 146. 74, sarant said: «Όλες μαζί τις πάνε στο κριάρι»;

  # Στα παραδοσιακά κοπάδια το κριάρι [μακεδονιστί κότς(ι)] ήταν μέσα στο κοπάδι και …ικανοποιούσε όλες τις προβατίνες. Και φυσικά δεν ήταν φαντασίωση (ως 75, loukretia50 said). Τα πολύ μεγάλα κοπάδια τα χώριζαν σε μικρότερα ανεξάρτητα. Δεν χωρούσαν ποτέ δυο κότσια σε ένα κοπάδι. Θα γίνονταν σκοτωμός!

 147. MA said

  Καλημέρα,
  μου φαίνεται ότι το μπλόκο του Βύρωνα (7.8.1944) δεν αναφέρθηκε

  http://www.documentonews.gr/article/to-mploko-toy-byrwna-stis-7-aygoystoy-1944

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: