Ποράιμος
Posted by sarant στο 2 Αυγούστου, 2018
Ποράιμος θα πει Αφανισμός στη γλώσσα Ρομανί, τη γλώσσα των Ρομά.
Η σημερινή μέρα, η 2α Αυγούστου, έχει ανακηρυχθεί εδώ και μερικά χρόνια ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ρομά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η επιλογή της μέρας δεν είναι τυχαία: στις 2 Αυγούστου 1944 περίπου από 3.000 Ρομά –κυρίως ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά– δολοφονήθηκαν
στους θαλάμους αερίων του Zigeunerlager (στρατόπεδο τσιγγάνων) στο ναζιστικό στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Συνολικά, στο ίδιο στρατόπεδο θανατώθηκαν τουλάχιστον 23.000 Ρομά, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 500 000 Ρομά εξοντώθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο από τους Ναζί και από φιλικά τους καθεστώτα, κι έτσι σε ορισμένες χώρες εξοντώθηκε πάνω από το 80% του πληθυσμού των Ρομά.
Όπως είχε επισημάνει παλιότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η γενοκτονία των Ρομά έχει παραμείνει άγνωστη στο ευρύ κοινό και συχνά δεν αναγνωρίζεται ούτε διδάσκεται στα σχολεία, με αποτέλεσμα ο λαός των Ρομά να κατατάσσεται στα «άγνωστα» θύματα γενοκτονίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με την ευκαιρία της φετινής Ημέρας Μνήμης, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», που νομίζω ότι θα πει «έλα κοντά» στη Ρομανί, διοργανώνει απόψε εκδήλωση μνήμης στο Ζάππειο.
Η αφίσα της εκδήλωσης φαίνεται αριστερά -δεν θυμάμαι ποιος είναι ο εικονιζόμενος πυγμάχος, αν και κάπου πρέπει να τον έχω ξαναδεί.
Παραθέτω το δελτίο τύπου της εκδήλωσης.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά
2 Αυγούστου 2018, Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 21:00 μ.μ.
Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» έχει την χαρά και την τιμή να σας ανακοινώσει την ιστορική για την ελληνική Ρομά κοινότητα διοργάνωση εκδήλωσης επετειακού χαρακτήρα της Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά, στις 2 Αυγούστου 2018 στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 9 η ώρα το βράδυ.
Η Ημέρα Μνήμης τιμά τα θύματα του «Αφανισμού» («Ποράιμος») των Τσιγγάνων κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έλαβε διαστάσεις πανευρωπαϊκής εθνοκάθαρσης των Ρομά, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να οδηγούνται στον αποτρόπαιο-φρικαλέο θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα. Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά στην Ευρώπη καθιερώθηκε ως επίσημη ημέρα Μνήμης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2015.
Στόχος μας είναι η θεσμική καθιέρωση της διεξαγωγής τελετής σε ετήσια βάση για την Ημέρα Μνήμης και στη χώρα μας, με τρόπο ο οποίος όχι μόνο θα τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους. Στην φετινή εκδήλωση, στην οποία θα τιμηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, η ελληνική Κυβέρνηση, η Εκκλησία της Ελλάδας, η Περιφέρεια Αττικής, η ηγεσία των πολιτικών κομμάτων, καθώς και άλλοι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς του τόπου.
Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά, αποτελεί μία ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία όχι μόνο της τσιγγάνικης κοινότητας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας και του 20ου αιώνα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς, σύντομες εισηγήσεις και ομιλίες για το ζήτημα, προβολή βίντεο για το Ολοκαύτωμα των Ρομά από το αρχείο της ΕΡΤ, ενώ θα ακολουθήσει 30λεπτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή των Κώστα Χατζή, Θανάση Βασιλόπουλου και ερμηνεία του έργου «Εξαΰλωση-Ρέκβιεμ» του αείμνηστου μουσικού και συνθέτη Κώστα Σαμσαρέλου.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, μπορείτε επίσης να διαβάσετε μια παλιότερη συνέντευξη του προέδρου της Ελλάν Πασσέ.
Επειδή εδώ όμως λεξιλογούμε, αφενός θα θυμίσουμε ένα παλιότερο άρθρο του ιστολογίου (Τσιγγάνοι, αθίγγανοι και τσιγγούνηδες) και αφετέρου θα επισημάνουμε ένα ζήτημα ορολογίας, που δεν είναι πολύ γνωστό.
Εννοώ ότι οι νεότεροι ιδίως Έλληνες Ρομά, ενώ δέχονται τον προσδιορισμό «τσιγγάνος», εναλλακτικά προς το Ρομά, απορρίπτουν βέβαια προσδιορισμούς όπως «γύφτος» ή «τουρκόγυφτος» ή «κατσίβελος», αλλά και τον προσδιορισμό «αθίγγανος».
Για παράδειγμα, αντιγράφω από άρθρο του Δημ. Χαρίτου, δημοτικού συμβούλου στη Θεσσαλία: Είναι ευρύτατα εδραιωμένη η άποψη ότι οι Ρομά στην Ελλάδα αποδέχονται τον αυτοπροσδιορισμό ως Έλληνες (Τσιγγάνοι) Ρομά. Και δεν δέχονται ούτε ανέχονται τους άλλους ετεροπροσδιορισμούς όπως Γύφτοι και Αθίγγανοι αλλά ούτε και Τουρκόγυφτοι. Διότι η λέξη Αθίγγανος σημαίνει εκείνος που δεν αγγίζεται ο άγγιχτος και είναι προσβλητικό για τον έλληνα Τσιγγάνο ένας τέτοιος χαρακτηρισμός με χιτλερικά ιδεολογικά στοιχεία.
Αυτό εκ πρώτης όψεως αιφνιδιάζει. Πολλοί έχουν την άποψη ότι ο όρος «αθίγγανος», μια και είναι παλαιότερος και λογιότερος, είναι λιγότερο προσβλητικός από τον όρο «τσιγγάνος» που είναι λαϊκός όρος, με τον ίδιο τρόπο που πολλές λέξεις της καθαρεύουσας ακούγονται λιγότερο αιχμηρές από τις αντίστοιχες της καθομιλουμένης. Και βέβαια, τον καιρό που επικρατούσε επίσημα η καθαρεύουσα (και που δεν είχε εμφανιστεί ο όρος «Ρομ») αρκετοί σύλλογοι τσιγγάνων υιοθέτησαν ονομασίες με τη λέξη «αθίγγανος» (π.χ. «Σύνδεσμος Αθιγγάνων τάδε περιοχής») και μερικές τέτοιες ονομασίες διατηρούνται ακόμη.
Ωστόσο, στις νεότερες συλλογικότητες των Ρομά συναντάμε σχεδόν αποκλειστικά τους όρους «Ρομά» ή «τσιγγάνος», ενώ και η Ελληνική Αστυνομία έχει εκδώσει ανακοίνωση για την αποφυγή του όρου «Αθίγγανος», που τον χαρακτηρίζει «απαξιωτικό». Κι έτσι, εφόσον μεγάλη μερίδα των ίδιων των ενδιαφερόμενων θεωρεί προσβλητικό τον όρο «αθίγγανος», καλό είναι να τον αποφεύγουμε στο εξής. Θα μπορούσαν μάλιστα οι μεταφραστικές υπηρεσίες της ΕΕ να πάψουν να χρησιμοποιούν στα ψηφίσματά τους όρους όπως «αθιγγανοφοβία» ή «αντιαθιγγανισμός», αντικαθιστώντας τους με «τσιγγανοφοβία» και «αντιτσιγγανισμός».
Και για να συνεχίσουμε λεξιλογώντας, όπως είχαμε γράψει στο παλιότερο εκείνο άρθρο μας, φαίνεται πως ο νομαδικός λαός που ονομάστηκαν αθίγγανοι και τσιγγάνοι ήρθαν γύρω στον 11ο αιώνα στην τότε βυζαντινή αυτοκρατορία. Αθίγγανοι ονομάστηκαν από μια παρεξήγηση.
Συγκεκριμένα, Αθίγγανοι είχαν ήδη ονομαστεί, τον 8ο-9ο αιώνα, οι οπαδοί μιας αίρεσης που ήταν διαδεδομένη στη Μικρά Ασία, οι Μελχισεδεκίτες, που ονομάστηκαν έτσι επειδή, αν και δέχονταν τον Ιησού, θεωρούσαν ανώτερό του τον Μελχισεδέκ (πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης). Στην αίρεση αυτή προσχώρησαν και βυζαντινοί αυτοκράτορες. Ύστερα από τους συνηθισμένους διωγμούς, ο αριθμός τους έπαψε να αποτελεί απειλή. Σύμφωνα με το Μέγα Ετυμολογικόν, Αθίγγανος είναι «ο μη θέλων τινί προσεγγίσαι, από του θίγω. Οι γαρ την αίρεσιν ταύτην έχοντες ουδέν παρ’ άλλου λαμβάνουσιν». Επομένως, η μεταγενέστερη ερμηνεία ότι «αθίγγανος είναι αυτός που δεν τον αγγίζουν» δεν συμφωνεί με τις πηγές.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι «αιρετικοί» Αθίγγανοι εμφανίστηκαν στο Βυζάντιο αρκετούς αιώνες νωρίτερα από τους νομάδες Ατσίγγανους. Ωστόσο, οι νομάδες, που είχαν κάποια εξωτερικά κοινά στοιχεία με τους προγενέστερους αιρετικούς, όπως την ενασχόληση με τη μαντεία, ονομάστηκαν κι αυτοί Αθίγγανοι -τότε, Αθίγγανος σήμαινε απλώς αιρετικός, είχε ατονήσει η αναφορά στη μελχισεδεκιτική αίρεση, που δεν επιβίωνε άλλωστε πλέον.
Ο όρος «ατσίγγανος» και στη συνέχεια «τσιγγάνος» εμφανίστηκε στους επόμενους αιώνες και από τα ελληνικά της εποχής πέρασε στα ρώσικα και τις βαλκανικές γλώσσες, και από εκεί στα γερμανικά (Zigeuner), ενώ επίσης από τα ελληνικά πέρασε στα ιταλικά (zingaro).
Ένα ερώτημα είναι αν ο τύπος ατσίγγανος είναι μετεξέλιξη του αθίγγανος ή αν ανάγεται σε κάποια ξένη λέξη που ενδεχομένως προσαρμόστηκε υπό την επιρροή του «αθίγγανος».
Ο Κοραής έγραφε ότι «κακώς ενομίσθη ότι [οι Τσιγγάνοι] είναι οι από τους Γραικορρωμαίους [Βυζαντινούς] ονομασθέντες Αθίγγανοι» και ότι «το όνομα Τσίγγανος ή το έφεραν από την Ινδίαν ή το έλαβαν εις τον δρόμον από κανέν’ άλλον έθνος».
Ο Μπαμπινιώτης λέει ότι το ατσίγγανος προέρχεται από το «αθίγγανος» χωρίς να το τεκμηριώνει. Στο μεσαιωνικό του Κριαρά δίνεται η ίδια παραγωγή, ατσίγγανος από αθίγγανος, με παραπομπή σε άρθρο του Δ. Πομόνη στη Νέα Εστία (τόμος 58, σελ. 991), αλλά, με όλο τον σεβασμό στον Εμμανουήλ Κριαρά, φοβάμαι πως υπάρχει παρανάγνωση. Ο Πομόνης στο άρθρο του (σημείωμα είναι στην πραγματικότητα, το παραθέτω όλο εδώ) δεν διαφωνεί με τον Κοραή, αντίθετα επιτίθεται στους «λογιώτατους» της εποχής του (1955) που αντικαθιστούσαν το «τσιγγάνος» με το «αθίγγανος».
Έχουμε επομένως δύο απόψεις, Ας κρατήσουμε ότι δεν είναι βέβαιο πως η λ. τσιγγάνος είναι μετεξέλιξη του Αθίγγανος. Προσωπικά μάλιστα βρίσκω πιο εύλογη την εξήγηση του Κοραή.
Στα τούρκικα, ο Τσιγγάνος λέγεται çingene, που είναι δάνειο από το ελληνικό τσιγγάνος. (Ο αρχικός τύπος, στα παλιότερα οθωμανικά ήταν çigâne). Το εθνικό όνομα πήρε σύντομα και υποτιμητικές αποχρώσεις· κάποια στιγμή, το çingene απέκτησε και μια δεύτερη σημασία, φιλάργυρος. Το ερώτημα είναι αν η διπλή σημασία υπήρχε ήδη στα ελληνικά της βυζαντινής εποχής και πέρασε στα τουρκικά ή αν αναπτύχθηκε στα τουρκικά. Πιθανότερο είναι το δεύτερο, ιδίως υπό την επίδραση του παλαιοτουρκικού çιgan, που σήμαινε «φτωχός». Βλέπετε, για τον χορτάτο άρχοντα, ο φτωχός είναι φιλάργυρος. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η λέξη çingene, με τη δεύτερη αυτή σημασία, του φιλάργυρου, επανακάμπτει στα ελληνικά ως τσιγκούνης, δηλαδή η λέξη «τσιγκούνης» είναι στα ελληνικά αντιδάνειο, αλλά φυσικά χωρίς οι περισσότεροι Έλληνες ομιλητές να υποψιάζονται την ετυμολογική συγγένειά της με τους τσιγγάνους.
Πάντως, τη συσχέτιση των τσιγγάνων με τη φιλαργυρία ή με τη μικροπρεπή συμπεριφορά την έχουμε κι εμείς, όταν λέμε «γύφτο» εκείνον π.χ. που ενώ έχει οικονομική άνεση αποφεύγει να κεράσει και επιδιώκει πάντοτε να τον κερνάνε. Βλέπουμε και πάλι πως οι χορτάτοι εύκολα χαρακτηρίζουν φιλάργυρο τον φτωχό που μετράει και τη δεκάρα.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Τι φταίω εγώ αν έχω τσιγγάνα καρδιά, τραγουδούσε κάποτε ο Μακούλης. Εκ του ιταλικού (il cuore é uno zingaro).
Γς said
Καλημέρα
Συγκινητικό
κι εγώ θυμήθηκα αυτό
https://caktos.blogspot.com/2010/12/1994.html
leonicos said
Άλλη μια φορά Νοικύρη αποδεικνύεις ότι είσαι υπέροχος
Και ανταξιος (συγγνωμη που θα το πω έτσι ωμα) αντάξιος του πατερα σου.
Θα πάω. Ευτυχώς που το μάθαμε έγκαιρα!
Πέπε said
Καλημέρα.
Δύο σχόλια, που και τα δύο πρέπει να τα έχω ξαναγράψει:
α) Έχω μια πολύ συγκεκριμένη ένσταση για τον όρο «Ρομά»: ότι δεν είναι ελληνική λέξη. Δε με καλύπτει το ότι έτσι αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι, από τη στιγμή που αυτοπροσδιορίζονται σε άλλη γλώσσα έτσι. Και οι Ρώσοι αυτοπροσδιορίζονται Ρούσκι (Ρούσκιγιε αφού βάζουμε πληθυντικό), αλλά στα ρώσικα, όχι στα ελληνικά!
β) Σε μία τουλάχιστον περίπτωση έχω ακούσει να λένε «εμείς είμαστε Γύφτοι, καμία σχέση με Τσιγγάνους». Εννοούσαν σαφώς ότι το «Τσιγγάνοι» το θεωρούν υποτιμητικό. Ήταν από τους πληθυσμούς που είναι από αιώνες εδραίοι, και έχω την εντύπωση ότι Τσιγγάνους θεωρούσαν τους νομάδες.
Γς said
Μου έλεγαν ότι με πήραν απ τους γύφτους.
Ποτέ δεν πίστεψα ότι έλεγαν ψέματα
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
4α Το έχεις ξαναπεί, αλλά δεν είναι ίδια περίπτωση οι Ρώσοι όπου έχουμε έναν εξελληνισμό του ονόματος. Για να φέρω ένα ανάλογο, θυμίσου ότι επανειλημμένα έχει συμβεί χώρες να αλλάζουν ονόματα αποτινάσσοντας τις αποικιακές ονοιμασίες τους κι έτσι δεν λέμε πια Κεϋλάνη/Κεϋλανέζοι αλλά Σρι Λάνκα/ Σριλανκέζοι κτλ.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Τσιγγάνα εθεωρείτο επί αιώνες και η γυναίκα που ταίζει με το στήθος της το βρέφος στον υπέροχο πίνακα του Τζορτζόνε «Η Καταιγίδα» («La Tempesta»), στην Galleria dell’ Accademia της Βενετίας, αυτόν το διάσημο γρίφο στην ιστορία της Δυτικής Τέχνης. Πλέον έχουν μάλλον καταλήξει ότι πρόκειται για την Εύα, ενώ ο στρατιώτης στην άλλη γωνία του πίνακα είναι ο Αδάμ.
Αγγελος said
Από τα πολλά ονόματα των Τσιγγάνων ίσως το πιο περίεργο είναι το γαλλικό Bohémiens = Βοημοί, απ’ όπου, όπως έχουμε ξανακουβεντιάσει, και το μποέμικος. Βέβαια και το δικό μας Γύφτοι, αν τουλάχιστον προέρχεται από το Αιγύπτιοι, εξίσου σόλοικο είναι 🙂
Στην Ελλάδα κυνήγησαν οι Γερμανοί τους Τσιγγάνους, ή… δεν πρόλαβαν;
Άρης Γαβριηλίδης said
Την όπερα του Στράους «Βαρόνος ατσίγγανος» πρέπει να την μετονομάσουμε σε «Βαρόνος ρομά»;
sarant said
8β Καλή ερώτηση
9 Τίποτα δεν θα μετονομάσουμε από τα καθιερωμένα. Αλλά το «τσιγγάνος» είναι αποδεκτό έτσι κι αλλιώς.
Avonidas said
Καλημέρα.
Από παλιά έχω ακουστά μια πολυ διαφορετική προέλευση του όρου «αθιγγανος», που πίστευα μάλιστα οτι ειναι κι η πιο διαδεδομενη.
Ως γνωστόν, η κατώτερη κάστα του Ινδουισμού ονομάζονται συνήθως «ανέγγιχτοι» (untouchables αποδίδεται στ’ αγγλικά), και λέγεται ότι οι Ρομά ήρθαν από την Ινδία, μέλη αυτής της κάστας που μετανάστευσαν αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα. Η ιστορία αυτή είναι πολυ προβληματική – για ποιο λόγο θα κρατούσαν το υποτιμητικό όνομα απο το οποίο προσπαθούσαν ακριβώς να ξεφύγουν, ή με ποιο τροπο θα το γνώριζαν οι εδώ; – αλλά η καταγωγή από την Ινδία ισως εχει καποια βάση.
Γιάννης Ιατρού said
7: Βάλε ρε συ και μια εικόνα, να βλέπουμε για τι μιλάμε 🙂

dryhammer said
Ζητάν, αλλά δεν φέρνουμε…
gpoint said
Chi del gitano i giorni abbella?
La zingarella!
gpoint said
# 13
Ε’ιναι και το χάπενινγκ στο περίπτερο…
– Do you speak english ?
– Yes
– Πιάσε ένα Μάρλμπορο !
leonicos said
11 Αβονίδα
Με αγάπη να σου διευκρινίσω
Εννοείς τους αχίμσα.
Ασφαλώς δεν το μετέφρασαν. Οι αχίμσα ανήκουν σε όλο το γλωσσικό φάσμα της Ινδίας, ενώ η ρομανι είναι απότοκος της παντζαμπί
Λέγεται ότι τους έφεραν ως μουσικούς και διασκεδαστές, αλλά είναι ασαφές. Το πιθανότερο μετανάστευσαν γι καλύτερη τύχη, όπως λες, αλλά όχι απλώς επειδή ήσαν αχίμσα. Κι έκαναν δουλειές του ποδαριού ή δουλειές που δεν έκαναν άλλοι, όπως και οι εβραίοι με τα τσίγγινα και τα παραεμπόρια.
Μη ξεχνάμε ότι ‘γύφτος’ σημαίνει και απλώς τον σιδερά, ιδίως στα χωριά. Η Αρτοτίνα είχε τον γύφτο της, που είχε και φυσερό και δούλευε τα καλοκαίρια.
Αχίμσα έχει δύο σημασίες α) ανέγγιχτος β) ως αρχή, το να μην αγγίζεις, να μη σκοτώνεις δηλαδή, ζωντανό πλάσμα. Το α- ειναι στερητικό
leonicos said
@ και το μωρό ο Κάιν; πολύ φαντασία
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
12,
συγνώμη. Τον θεώρησα κοινό τόπο.
leonicos said
Ο »γύφτος της Αρτοτίνας ηταν ντοπιος εννοειται.
leonicos said
@7 πολύ οικοδομική δραστηριότητα για παράδεισο
Πέπε said
@6:
Αυτά είναι κράτη. Οι ονομασίες κρατών ορίζονται με επίσημη πράξη και είναι δυνατόν ν’ αλλάξουν.
Εδώ αυτό που κοιτάμε ν’ αλλάξουμε είναι η κακόσημη ονομασία, και ν’ αντικατασταθεί από μη κακόσημη. Λες και φταίνε οι ονομασίες! Στο «σε πήραμε από τους Γύφτους» του Γς, αν βάλουμε «Ρομά» δεν αλλάζει τίποτε. Ούτε στο «η τεράστια συμβολή των Γύφτων στην παραδοσιακή μας μουσική».
Avonidas said
Την αθιγγανική πολεοδομία τη θυμάστε; Από το Εκκρεμές του Φουκώ 😉
dryhammer said
16. Όποιος (δ)ε θέ ν΄ ακού(ει) σφυριές,
στον ατσίγγανο (δ)έν πά(ει)
Παροιμία.
Γιάννης Κουβάτσος said
Πρέπει να καθιερωθεί και μια ημέρα μνήμης για όσους δεν εξοντώθηκαν από τους ναζιστές. Λόγω έλλειψης χρόνου τη γλίτωσαν.
«Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,
Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…»
Μάρτιν Νίμελερ
Rogue said
Ο πυγμάχος στην αφίσα είναι ο Johann Trollmann.
https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Trollmann
Νέο Kid said
Ο πυγμάχος είναι ο Γιόχαν Τρόλμαν. Γκουγκλιστε Johann Trollmann
ΣΠ said
https://bromera.com/publicacions/l-eclectica/4125-de-sang-gitana-9788490267103.html
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
17,
ο Κάιν. Πολλή φαντασία.
20,
δεν ήταν ακόμη γνωστό ότι όλα εκεί είναι κήπος.
Γιάννης Ιατρού said
Και σήμερα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αγάπης …. π.χ. στην Ουκρανία
https://www.bbc.com/news/world-europe-44593995
Ἀρχιμήδης Ἂναγνώστου said
Θυμήθηκα μιὰ ἱστορία ποὺ εἶχε γραφτεῖ στὴ λίστα ἀνεκδότων ἀπὸ κάποιον ὡς ἀληθινὸ περιστατικό. Πᾶνε, λέει, δύο τσιγγανάκια, ἕνα ἀγόρι κι ἕνα κορίτσι νὰ ποῦν τὰ κάλαντα σὲ μιὰ πολυκατοικία καὶ τοὺς ἀνοίγει ἕνας ἀντιρατσιστής. Τοῦ λένε τὰ κάλαντα καὶ τοὺς δίνει 20 εὐρώ. Μετὰ τὰ ρωτάει «σᾶς ἄνοιξε κανεὶς ἄλλος;», «ναί, ὁ κύριος στὸ εἰσόγειο» «καὶ πόσα σᾶς ἔδωσε;» «ἕνα εὐρώ» «Ἄ, τὸ γύφτο!»
Elena Petelos said
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η εκδήλωση και το κείμενο, αλλά και για ένα θέμα που συζητιέται από σπάνια εκτός ποτέ εντός και εκτός συνόρων. Ίσως και προς συζήτηση το «romaphobia» για ελλ. όρο πέρα από τα συνώνυμα «antigypsyism» και «antiziganism».
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
21 Όμως μαζί με τα κράτη αλλάζουν και οι ονομασίες των λαών ή έστω των πολιτών. Λες δηλαδή ότι πρέπει ή επιτρέπεται να συνεχίσουμε να αποκαλούμε τους Ρομά με ένα όνομα που οι ίδιοι το θεωρούν προσβλητικό, επειδή δεν έχουν δικό τους κράτος; Ή ξεχνάμε ότι δεν λέμε πια Οβριός, Τσιφούτης;
25-6 Α μπράβο, γι αυτό μου ήταν γνωστό….
31 Δεν είναι εύκολο το Ρομαφοβία και ακόμα λιγότερο το αντιρομαϊσμός π.χ. αντιρομαϊκό κήρυγμα. Αντιτσιγγανικό, τσιγγανοφοβία.
Ποράιμος – samikefalonias said
[…] via […]
Νέο Kid said
Στη Λαμία υπάρχουν οι Γύφτοι παλαιοί κάτοικοι της πόλης. Αυτοί μένουν κεντρικότατα κάτω ακριβώς και πέριξ του κάστρου της πολης και ο μαχαλάς τους λέγεται «γύφτικα» από πολύ παλιά.
Συμμετέχουν πλήρως και σχεδόν ισότιμα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικης ζωης. Παλιότερα είχαν και ισχυρή δίκη τους ποδοσφαιρική ομάδα , τον Ηρακλή Λαμιας( που απορροφήθηκε όταν έγιναν συγχωνεύσεις ομάδων).
Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται αποτι ξέρω Γυφτοι με περηφάνεια ,και σνομπάρουν τους όψιμους Τσιγγάνους της περιοχής που έχουν έρθει μεταγενέστερα στην περιοχή και κατοικούν περιφερειακά, κυρίως στη συνοικία Ρεβένια. Οι δεύτεροι ξέρω ότι αυτοαποκαλούνται Ρομ.
Οι πρώτοι, οι «αυτόχθονες» λαμιείς γυφτοι, αναβιώνουν κάθε χρόνο το έθιμο της περιφοράς της «Γκαμήλας» στις απόκριες.
Μήπως οι πρώτοι είναι όντως αιγυπτιακής καταγωγής; δεν ξέρω.
Γιάννης Κουβάτσος said
Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αποφάσισε ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν κατά των Ρομά πριν το 1943 ήταν μέτρα κατά ατόμων που διέπραξαν εγκληματικές ενέργειες και όχι αποτέλεσμα πολιτικής λόγω φυλετικής προκατάληψης.
Read more at: http://parallaximag.gr/life/simera-thymomaste-ena-olokaftoma-pou-paremeine-ksechasmeno-gia-chronia
dryhammer said
cronopiusa said
PDF O «γλωσσικός» ρατσισµός.
7. Οι Γύφτοι στη Νεοελληνική Λογοτεχνία: Η προϊστορία του θέµατος.
17. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΣΤΟ ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥ∆Ι.
Μπι παέσκο (Αλέξανδρος & Κώστας Χατζής)
Χωρίς νερό το ποτάμι είναι ξερό.
Χωρίς λουλούδι το δέντρο είναι ξερόκλαδο.
Νύχτα χωρίς φεγγάρι είναι σκοταδιασμένη.
Είμαι ποτάμι χωρίς νερό, δέντρο χωρίς λουλούδι
όταν δεν είμαι μαζί σου, αγάπη μου, αγάπη μου.
Είναι ο Παναγιώτης – βρήκε την χαμένη του αξιοπρέπεια πουλώντας τη Σχεδία
κι έμαθε να γράφει και να διαβάζει στα Πίσω Θρανία στο Στέκι μεταναστών
εδώ στο πρωτοχρονιάτικο γλέντι μας
Εργοτελέματα Τρελέ Τσιγγάνε (Τσιτσάνης ή Γεωργακοπούλου;;)
Καλή σας μέρα!
Γιάννης Κουβάτσος said
«Για την περίπτωση της Ελλάδας δεν έχουμε επίσημη διερεύνηση αρχείων της εποχής. Οι όποιες καταγραφές στηρίζονται σε προσωπικές μαρτυρίες, όχι ότι στερούνται επιστημονικότητας. Οι Ρομά όμως της Ελλάδας την εποχή της κατοχής τελούσαν υπό την ομηρεία των στρατευμάτων κατοχής εν γνώσει της κυβέρνησης των ανδρείκελων του ναζιστικού καθεστώτος. Για παράδειγμα, από μαρτυρίες ηλικιωμένων, Ρομά της Θεσσαλονίκης εκτοπίζονται σε ειδικό καταυλισμό στις ελώδεις τότε περιοχές της Σίνδου. Οι ίδιοι αποκαλούσαν το μέρος «τα τσαΐρια» της Σίνδου.»
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.avgi.gr/article/10813/5755146/ena-skopima-lesmonemeno-olokautoma&ved=2ahUKEwi116fb-s3cAhWOKlAKHaJSA48QFjAEegQIBBAB&usg=AOvVaw0g0sJGwjE9mCn-LEDZQLRF&cshid=1533199018057
Γιάννης Κουβάτσος said
Ο Κασιδιάρης θα μιλήσει στην εκδήλωση;
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://jailgoldendawn.com/2018/05/26/%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25B5%25CF%2583%25CE%25AF%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B7-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25AF%25CE%25BA%25CE%25B7-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25AC%25CF%2581%25CE%25B7-%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1-%25CE%25B4%25CE%25B9/&ved=2ahUKEwjjv8iG_c3cAhVMJ1AKHbD-AqA4ChAWMAV6BAgDEAE&usg=AOvVaw3HiRQlP0o9cA_2NvNCYXVe
William T. Riker said
Περισσότερα για την έλευση των Τσιγγάνων στο Βυζάντιο στο ακόλουθο άρθρο του Γεωργίου Σούλη, εξ Ιωαννίνων καθηγητή στο Πανεπ. του Berkeley:
https://www.dropbox.com/s/oep6p3x7t2cruyl/Soulis%2C%20The%20Gypsies%20in%20the%20Byzantine%20Empire.pdf?dl=0
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Τσαϊρια τα λιβάδια -αλλά την ίδια λέξη τη χρησιμοποιούσαν όλοι, πχ ο Χριστιανόπουλος.
sarant said
40 Σε ευχαριστώ πολύ για το εξαιρετικό άρθρο. Βλέπω ότι και ο Σούλης θεωρεί άκρως απίθανη την παραγωγή του ’ατσίγγανος’ από το ’αθίγγανος’.
Νέο Kid said
Και το ισπανικό Χιτάνος (Gitanos) προέρχεται από το Αιγύπτιοι. Το λατινικό aegyptanos.
Avonidas said
#40. «It has also been suggested with good reason that even the designations used by the European Gypsies to identify themselves and their language, Rom, Romani, may very well derive from the Byzantine Romaioi or Romania.»
Ρωμιοί, δηλαδή 🙂 Όπως οι Εβραίοι της Βυζαντινής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας ονομάστηκαν Ρωμανιώτες.
Alexis said
#39: Όχι, ο Δαβάκης:
Alexis said
#39: Όχι, ο Δαβάκης:
http://www.athensvoice.gr/politics/423511_anekdiigiti-dilosi-voyleyti-nd-th-davaki-gia-toys-roma-apagoreyo-se-gyftoys-ki
Alexis said
Ενδιαφέρον άρθρο για ένα θέμα ελάχιστα γνωστό και σχεδόν «ξεχασμένο».
Γιάννης Ιατρού said
Μιά φορά αναφέρθηκε νομίζω προηγουμένως ο Κώστας Χατζής, ο γνωστός μας από παλιά και τις μπουάτ Κώστα Χατζής,
εδώ με το τραγούδι του «Τα καρφιά»
Γιατί η αλήθεια είναι πικρή
κι έχουν οι άνθρωποι καρφί
δέκα αλήθειες αν θα πεις
δέκα φορές θα σταυρωθείς
και τότε και τότε οι άνθρωποι θα πουν ξανά
γύφτοι γύφτοι τα φτιάξαν τα καρφιά.
sarant said
44 Ο Γεωργακάς το έχει πει αυτό, μπορεί να ισχύει.
ΣΠ said
Ο Πομόνης στο άρθρο του (σημείωμα είναι στην πραγματικότητα, το παραθέτω όλο εδώ αριστερά)…
Νικοκύρη, ξέχασες να παραθέσεις το σημείωμα.
sarant said
50 Ξέχασα, πράγματι, και δεν μπορώ να επανορθώσω παρά το βράδυ.
Γιάννης Ιατρού said
Εδώ μια εργασία (αρχείο word) στο ΕΚΠΑ – Open eClass (κωδ, MUSIC187, Τμήμα: Μουσικών Σπουδών – Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα) με τίτλο ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Γς said
16, 23:
>Μη ξεχνάμε ότι ‘γύφτος’ σημαίνει και απλώς τον σιδερά, ιδίως στα χωριά. Η Αρτοτίνα είχε τον γύφτο της, που είχε και φυσερό και δούλευε τα καλοκαίρια.
Κι έκανα μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή στους γύφτους σιδεράδες, στην πυράκτωση σιδερένιων εργαλείων, το σφυροκόπημα την ψύξη και πάλι απ την αρχή, το «βάψιμο» δηλαδή μέχρι να σκληρύνουν.
To Annealing δηλαδή.
Διευκόλυνε τα μάλα για την κατανόηση του DNA Annealing
nikiplos said
Καλησπέρα, ενδιαφέρουσα η εκδήλωση, αν και ανέκαθεν με προβλημάτιζαν αυτά τα πλαίσια ως προς τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί . Εβραίοι, Ρομά, Ομοφυλόφυλοι κλπ. Εκλαμβάνοντας όλους αυτούς τους εξοντωθέντες ανθρώπους ως ισότιμους, που διώχθηκαν κατά σύμβαση για φυλετικούς λόγους, ενώ στην πραγματικότητα εξοντώθηκαν για καθαρά πολιτικούς λόγους, λοιπόν δυσκολεύομαι να διαχωρίσω το φύλο ή το λόγο που βρήκαν το μαζικό θάνατο, από τη σύγχρονη επιστημονικά μελετημένη και κοστολογημένη μέχρι κεραίας φονική μηχανή των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ίσως αυτό να εξηγείται με την πολύ μεγάλη εργαλειακή χρήση που έγινε εκ των υστέρων από την Εβραϊκή Κοινότητα, στα χρόνια που ακολούθησαν, όμως εκεί χάθηκαν άνθρωποι από όλες τις εθνότητες, με ποικίλα φυλετικά χαρακτηριστικά και συνήθειες. Η πρώτη ας πούμε καταχρηστικά «ευρωπαϊκή ενοποίηση» αλλά ως προς το θάνατο…
Υπό αυτήν την έννοια βλέπω με έναν ήκιστο σκεπτικισμό, μιαν εκδήλωση Ελλήνων Ρομά θυμάτων στα Στρατόπεδα κι όχι σκέτο Ελλήνων Θυμάτων στα Στρατόπεδα…
Γιάννης Ιατρού said
51: Και το επιτελείο τι κάνει, ε;

sarant said
55 Βγάζω το καπέλο μου στο επιτελείο! Να σημειωθεί ότι ο Πομόνης κάνει κι αυτός ένα μοιραίο τυπογραφικό λάθος στο παράθεμα από τον Κοραή. Έπρεπε να γράφει «οι από τους Γραικορωμαίους ονομασθέντες αθίγγανοι».
Georgios Bartzoudis said
Ρομά, τσιγκάνοι, γύφτοι. Υπάρχουν παρ’ ημίν 4 οικισμοί, οι δύο εντός πόλεων. Είναι μόνιμοι κάτοικοι. Οι περιφερόμενοι σπανίζουν πλέον.
Δεν ξέρω πως αυτοαποκαλούνται. Έχω έναν παλιό συμμαθητή και θα με κατατοπίσει αν τον βρω. Το «γύφτος» πράγματι απαξιώθηκε. Νομίζω ότι με τον καιρό θα γίνει το ίδιο και με το «Ρομά». Το «τσιγκάνος» αντέχει, νομίζω επειδή τραγουδήθηκε κατάλληλα.
Πιστεύω ότι μόνο η σωστή εκπαίδευση θα διορθώσει τα κακώς κείμενα. Ποια είναι η σωστή εκπαίδευση;; Ιδού το ερώτημα. Κάποιοι που «έμαθαν γράμματα» (Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο) φαίνεται να αποφεύγουν να προβάλλουν την καταγωγή τους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Νομίζω, ότι στις περιοχές που πλεονάζουν οι γύφτοι, καλό είναι να ιδρυθούν ειδικά σχολεία, όπου θα διδάσκονται και τα γύφτικα (ή ρομανί κλπ). Να διδάσκεται και η γλώσσα και ο πολιτισμός των γύφτων. Να βγουν με τον καιρό αρκετοί δάσκαλοι γύφτοι, αλλά και γιατροί, δικηγόροι, αστυνομικοί, συγγραφείς (γιατί όχι;) κλπ.
Avonidas said
#5. Μου έλεγαν ότι με πήραν απ τους γύφτους.
Κι άντε μετά να τους ξαναβρούν για να σε δώσουν πίσω.
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου.. 😉
cronopiusa said
Dryhammer
43 Νέο Kid
Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
Και το ισπανικό Χιτάνος (Gitanos) προέρχεται από το Αιγύπτιοι.
Δεν συμφωνώ
aegyptanos, gyfti γύφτοι
Ψάχνοντας για το πανηγύρι του Aη Συμιού,
προστάτη των τσιγγάνων που μαζεύονται τσιγγάνοι μουσικοί απ όλη την Ελλάδα
είχα διαβάσει ότι ατσίγγανοι, αθίγγανοι είναι αυτοί που δεν έρχονται σε προσμείξεις με τους κυρίαρχους άλλους.
“Las mujeres gitanas que estudiamos, no somos más payas, somos más gitanas”, Samara Córdoba
Gitana Soy (Trailer – French subtitles)
Ο «Ρομά» Καραισκάκης ήταν γιος μιας καλογριάς κι ενός γύφτου.
Γιάννης Κουβάτσος said
Γιατί, ο καπετάν Ίσκος, ο πιθανός πατέρας του Καραϊσκάκη, ήταν γύφτος;
Πάνος με πεζά said
@ 13 : Και φέρνουμε απ’ τ’ άλλα, τα «Γκαύλωισες»… 🙂
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS5zKcmvkDHPaKTxuVZiVB4zCMxswdXThhBuhYJofnu4BpiEqnw8Q
Ας αναφέρουμε και τον νεώτερο slang όρο «Tσιγγανέιρο»…
Νέο Kid said
59. έτσι γράφουν τα καλύτερα ετυμολογικά λεξικά της ισπανικής. Ότι το gitanos προέρχεται από το λατινικό aegyptanos.
Νέο Kid said
60. Καράίσκος…μαυρόγυφτος.
Γιάννης Κουβάτσος said
63: Πολύ μελαψός ναι, αλλά γύφτος; Αρβανίτης δεν ήταν; Θα μου πεις, άντε βρες άκρη με τις καταγωγές…😊
sarant said
Γιος της καλογριάς δεν ήταν;
Γιάννης Ιατρού said
Πάντως έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τους κανόνες οδήγησης και ασφάλειας …. Να μην σου τύχουν στο δρόμο όταν οδηγάς!

cronopiusa said
Etimologia dei termini zingaro, gitano, nomade: Samer e il vitello d’oro
«En todo caso, en Bizancio en época temprana, los adivinos gitanos eran llamados Aigyptissai, ‘egipcios’, y el clero prohibió a la gente de consultarlos para saber el futuro. Tomando como pretexto el libro de Ezequiel (30:23), los rom fueron llamados egipcios no sólo en los Balcanes sino también en Hungría, donde en el pasado se refería a ellos como ‘pueblo del Faraón’ (Faraonépek), in en el occidente, donde palabras provenientes del nombre griego dado a los egipcios (Aigypt[an]oi, Gypsy y Gitano) se usan todavía en referencia a la rama atlántica del pueblo rom «.
El verdadero origen de los Gitanos (Rom y Sinti)
Νέο Kid said
Καραϊσκος ήταν ο πατέρας του. Κι ο μικρός (της καλογριάς ο γιος. Ο πατέρας του δεν τον «αναγνώρισε» ποτέ επίσημα…) το Καραϊσκάκι.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ιδιαίτερη σχέση ή καμία σχέση, συνονόματε; 😊
Γιάννης Κουβάτσος said
Αν ήταν και πατέρας του, αφού η καλογριά δεν ήταν και πολύ καλό κορίτσι. 😎
Jago said
Ο Ίσκος (Καραΐσκος) δεν ήταν τσιγγάνος αλλά προφανώς αρβανίτης. Ο Δημήτρης Φωτιάδης αναφέρει διάφορες εκδοχές της καταγωγής του Καραϊσκάκη, πως ήταν γιός του κλέφτη Αραπόγιαννη ή ενός άγνωστου τσιγγάνου αλλά δέχεται για πολλούς λόγους ότι ο πατέρας του ήταν ο Καραΐσκος σε συμφωνία με τον Περραιβό, τον Γαζή και τον Βλαχογιάννη.
Jimakos said
To Naci en Alamo, από την ταινία Vengo (Τσιγγάνικο Αίμα, στα ελληνικά), του Τόνι Γκατλίφ, γάλλου ρομά σκηνοθέτη (ο ίδιος γύρισε πέρσι και το Djam, με την Δάφνη Πατακιά).
Η μουσική του Naci en Alamo (ερμηνεύει η Remedios Silva) είναι γνώριμη γιατί ανήκει στον Διονύση Τσακνή και πατάει πάνω στον «Μπαλαμό» (ή Τραγούδι των Γύφτων, όπως είναι επίσης γνωστό. Στα ελληνικά το έχει ερμηνεύσει ο Γιώργος Κάτσαρης). Στην βερσιόν της ταινίας οι στίχοι είναι του ίδιου του Γκατλίφ,
cronopiusa said
63
Για τη μητέρα του, περίφημη κι εκείνη «δια την τολμηρότητα και δια την γλώσσαν της» (Δ. Αινιάν), ο Καραϊσκάκης συνήθιζε να λέει απαξιωτικά: «Εμένα η μάνα μου έφαγε σαράντα χιλιάδες ψωλές ώσπου να με γεννήσει».
Σωτήρς said
Νομίζω ότι ούτε καλόγρια ήταν η μάνα του Καραϊσκάκη. Χήρεψε η γυναίκα και κλείστηκε σε μοναστήρι. Και όσο ήταν εκεί το κάνανε το παιδί με τον Καραΐσκο. Δεν θυμάμαι πηγή και τώρα δεν μπορώ να το ψάξω.
Jago said
74. Ο Φωτιάδης τα αναφέρει αυτά αλλά τιτλοφορεί το σχετικό κεφάλαιο ως «γιός της καλογριάς».
ΓιώργοςΜ said
53 Annealing είναι η ανόπτηση, όχι η βαφή (ο σπασίκλας υπηρεσίας) 🙂
Προφανώς το αποδεκτό και το προσβλητικό αλλάζουν με τα χρόνια. Ο Παϊτέρης, τσιγγάνος μουσικός που πολιτεύτηκε κάποιο φεγγάρι, είχε πει, μέσες-ακρες σε μια συνέντευξη: «Τσιγγάνος είμαι, τσιγγάνοι είμαστε όλοι της φυλής. Γύφτο λένε εκείνον που δεν πλένεται, που φοράει βρώμικα ρούχα. Γι’αυτό είναι προσβλητικός ο ένας χαρακτηρισμός και ο άλλος όχι».
Ξανασυζητήσαμε τη μετάπτωση των πολιτικά ορθών όρων σε προσβλητικούς και σε άλλες περιπτώσεις.
Γιάννης Ιατρού said
69: Κοίτα τώρα, μην το γενικοποιούμε. Όπου φτωχός κι η μοίρα του.
Εσύ, είσαι βέβαια και προκατειλημμένος για άλλους λόγους … 🙂 🙂 🙂
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Γιάννης Κουβάτσος said
77: 😂😂😉
Δύτης των νιπτήρων said
Αυτό με τους μελχισεδεκίτες δεν το ήξερα και είναι ενδιαφέρον: https://en.wikipedia.org/wiki/Melchizedek#Association_with_the_Messiah
Πάνος με πεζά said
@ 66 : – Δε μου λες ρε κουμπάρε, εσένα το DATSUN σου, TOYOTA δεν είναι;
Πάνος με πεζά said
Ιστοριοδίφης said
Από το αντιρατσιστικό σας ιστολόγιο καταγγέλλω τον ρατσισμό των κρυφοδωδεκαθεϊστών της Google, που σήμερα 2 Αυγούστου, αντί να αφιερώσουν το λογότυπό τους (doodle) στην γενοκτονία των Ρομά που τόσα προσέφεραν στον Παναθρώπινο Πολιτισμό, το αφιέρωσαν στον Όλυμπο, το βουνό των Ελλήνων Δαιμόνων. Οι Δαίμονες αυτοί που το παίζουν Θεοί, με τα διαρκή γαμίσια τους πάνω στον Όλυμπο δίδαξαν την ανηθικότητα στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να έρθει στην Γή ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός για να μάς σώσει από τις αμαρτίες μας, που με μαθηματική ακρίβεια θα μάς οδηγούσαν στην Κόλαση…
Το αφιέρωμα της Google στο βουνό των διεφθαρμένων και ρατσιστών Ελλήνων Θεών έχει να κάνει με την κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου (Μύτικας) στις 2 Αυγούστου 1913 από τον θρυλικό Χρήστο Κάκαλο και δύο ελληνοβαρεμένους Ελβετούς. Είναι απορίας άξιον που κανείς από τους σχολιαστές του Ιστολογίου τόλμησε να επισημάνει το ατόπημα (για να μήν πώ… αλητεία) αυτό της Google, αν και έχουν περάσει 17 ολόκληρες ώρες…
cronopiusa said
attikanet said
21, 52
Πράγματι, τεράστια η συμβολή των Ελλήνων τσιγγάνων στη δημοτική μας μουσική, πράγμα που αποσιωπάται γενικώς. Ακόμα και σήμερα, είναι η ψυχή των πανηγυριών, ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Μάλιστα στην Ήπειρο, φημολογείται, ότι πασίγνωστα και μεγάλα ονόματα του ηπειρώτικου τραγουδιού, έχουν γύφτικη καταγωγή…
Επίσης, εντύπωση μου κάνει, που μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποιο αφιέρωμα από τον Λάμπρο Λιάβα στην καλή εκπομπή του «Το αλάτι της γής»… Έχει καλέσει τους πάντες, αλλά…
Δύτης των νιπτήρων said
Πέρα από τη μουσική, έχουμε ξαναπαρατηρήσει νομίζω ότι τα ετυμολογικά λεξικά μας αγνοούν τα τσιγγάνικα. Ακόμα και ο Πετρόπουλος δεν υποψιάστηκε καν την καταγωγή των καλιαρντών: http://hellenisteukontos.opoudjis.net/kaliarda-iii-the-romani-basis-of-kaliarda/ (όλη η σειρά αξίζει)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μου το ‘παν οι τσιγγάνες -καλέ μου
Μου το `παν στα χαρτιά
Πως οι ματιές οι πλάνες.
Κρύβουν πολλή ψευτιά
leonicos said
@24 Γιάννη
από τα πιο συγκλονιστικά κείμενα που υπάρχουν. Μπράβο που το θυμήθηκες
Κι εκεί μ[ορείς να βάλεις ό,το πονάει. Ανοιχτό κείμενο είναι. Ιδεα
BLOG_OTI_NANAI said
Στο έργο του 14ου αιώνα, «Παιδιόφραστος διήγησις των ζώων των τετραπόδων», αναφέρεται η αλεπού ως «τζιγκάνα» και της αποδίδονται χαρακτηριστικά αρνητικά. Στο υπόμνημα έχει κάποιες γραφές που δείχνουν σαν να προέρχεται από magia-magicus;
Γς said
76:
Annealing, ανόπτηση, βαφή.
https://welder.gr/%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%80%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC/
Βάψιμο στου σιδερά τ αμόνι και το φυσερό. Δεν το έχεις ακούσεςι;
Γιάννης Κουβάτσος said
«Ξαφνικά, είδε το παιδί να τον κοιτάει με κάτι τόσα μάτια… Βιάστηκε να καταπιεί, κι έστειλε με τα μουστάκια του ένα γέλιο. Τα μάτια του σκεπάστηκαν με κάτι ζάρες τόσο πυκνές, που του τα ‘κρυψαν ολόκληρα.
Γύφτος: Θέλεις ψωμί; λέει.
Και δεν περιμένει. Κόβει ένα μεγάλο κομμάτι και τ’ απλώνει.
Το παιδί ντροπιάζεται και στρίβει τα δάχτυλα απ’ την αμηχανία.
– Πάρε… λέει ο γύφτος. Να, φα… φα…
Το παιδί δε σαλεύει.
– Φα… φα… επιμένει ο γύφτος. Μπερκέτι…
Τα μάτια του γύφτου έχουν δυνατή στοργή, και ντρέπεται να μην το πάρει. Απλώνει, λοιπόν, και το παίρνει.
– Θέλεις αλβά; συνεχίζει ο γύφτος. Πάρε αλβά… Φα…φα…Μπερκέτι…»
Ο Μέλιος και ο Μπίθρος, ο πιο γνωστός γύφτος της λογοτεχνίας μας. Μαζί με την Αϊμά, τη «γυφτοπούλα» του Παπαδιαμάντη μας.
Χαρούλα said
Εδώ στα ΒΑ, έχουμε τους κατσίβελους. Γύφτους μουσουλμάνους με μόνιμη κατοικία. Τους οποίους πιο ρατσιστικά, τους αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι, παρά οι χριστιανοί! Και «φυσικά» μένουν στην συνοικία Κατσιβέλικα και η αισθητική του κακόγουστου-προχειρου(αλλά οχι απαραίτητα βρώμικου), λεγεται κατσιβελαριό-ία.
Το ακούσαμε;
takis#13 said
και από την Κω..
Γιάννης Ιατρού said
Ενημερωτικά αναφέρω και το σχετικό άρθρο του Λιθοξόου: Σημειώσεις για τους Τσιγγάνους (Γύφτους) [1985]
Jago said
Κατά φωνή, ενδιαφέρουσα κίνηση με σημειολογία
Πρωτοβουλίες της κίνησης αστυνομικών PASSPORT για τους Ρομά
http://www.efsyn.gr/arthro/protovoylies-tis-kinisis-astynomikon-passport-gia-toys-roma.
cronopiusa said
Ιστοριοφίδης
Γιάννη Βαρβέρη: ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΑΛΑΚΑ
Και για ν’ αλλάξω τόνο εδώ στα ξένα
λέω να μιλήσω τώρα και για σένα
συνθέτοντας, καθόλου όμως για πλάκα
αυτό το ρέκβιεμ, δίχως μουσική, για έναν μαλάκα.
Δε σε ξεχνάω, ξέρεις εσύ, για σένα λέω
κι ας πέρασαν τα χρόνια, κι ας μην κλαίω
πια για όσα μου έκανες. Εδώ στα ξένα
με το αίμα εξόριστο, εγώ θυμάμαι εσένα.
Και τρέμω μην πεθάνω πριν πεθάνεις
και δεν σε κυνηγάει ως να πεθάνεις
πλάκα στο στήθος σου κι επιγραφή στην πλάκα
γραμμένο αυτό το ρέκβιεμ-ενώ ζούσες.
Soumela said
Το θέμα της γενοκτονίας των τσιγγάνων φαίνεται να είναι ένα από τα ορφανά της ιστορίας. Σ ‘ευχαριστούμε που φωτίζεις τις σκοτεινές μας γωνίες.
Με την ευκαιρία σας δίνω κι ένα σύνδεσμο σχετικό με το θέμα
https://fr.wikipedia.org/wiki/Libert%C3%A9_(film,_2009)
gpoint said
# 84
Από τότε που κόψαμε το τσιγάρο άλλαξε το ρεφρέν !!!!!!
Αναψε τη γκαζιέρα, ψήσε καφέεε
το καφεκούτι είναι μεσ’ στον μπουφέ !!!
ΓιώργοςΜ said
91 Το έχω δει κιόλας. Η βαφή και η ανόπτηση είναι αντίστροφες διαδικασίες για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του χάλυβα. Η βαφή είναι ταχεία ψύξη, συνήθως σε περιβάλλον πλούσιο σε άζωτο, για να σκληρύνει το ατσάλι, ενώ η ανόπτηση βραδεία ψύξη για βελτίωση της ελαστικότητας.
Αλλά είμαστε εκτός θέματος.
Γιάννης Ιατρού said
Πολλές πληροφορίες θα βρει κανείς και στην έκδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) με τον τίτλο Ο χρόνος των Τσιγγάνων
Νέο Kid said
Η βαφή λέγεται quenching στα εγγλέζικα. Ο Γιώργος τα λέει καλά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Της Γύφτισσας
Στην Ανθή/Γιώργης Παυλόπουλος
Είπα σε μια Γύφτισσα
θέλω να γίνω γύφτος
να σε πάρω
Μπορείς μου λέει να φας για βράδυ
χόρτα πικρά χωρίς αλάτι
κι έπειτα να πλαγιάσεις;
Μπορώ της λέω
Μπορείς μου λέει να πλαγιάσεις
χωρίς να κλαις από το κρύο
πάνω στην παγωμένη λάσπη;
Μπορώ της λέω
Μπορείς μου λέει πάνω στη λάσπη
να μου ανάψεις το κορμί
και να το κάνεις στάχτη;
Αυτό κι’ αν το μπορώ της λέω
Μπορείς μου λέει τη στάχτη μου
να τη ρίχνεις στο κρασί σου
για να μεθάς πολύ, να με ξεχνάς;
Όχι αυτό, δεν το μπορώ της λέω
Γύφτος δε γίνεσαι μου λέει.
leonicos said
84 Ιστοριοδίφης
Πές τα χρυσόστομε!
Όντως θα έπρεπε
Είναι δυνατον; Όταν κάποιος λέει συνέχεια κάτι…. κάποτε θα έχι και δίκιο
cronopiusa said
Ελληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής XYZ Contagion
leonicos said
103 Έφη παίρνεις 10
Δεν ξέρω ποσο τον ήθελε η τύπισσα και του έφερε και το επιχείρημα ανατροπής, αλλά πολύ ωραίο.
Παρεμπιπτόντος, επιχείρημα ανατροπής λέω αυτά του τυπου ‘αφού ο θεός είναι παντοδύναμος μπορεί να κάνει μια πέτρα τόσο βαριά που να μην μπορεί να τη σηκώσει;’ δηλαδή που εμπεριέχουν την αντίφαση στους όρους τους.
leonicos said
@100
Όταν είσαι εντός γνώσεως, ας είσαι και εκτος θέματος. Δεν χαλάει η συνταγη.
Αν αυτό που λες είναι σωστό, ΝΑ ΤΟ ΛΕΣ
leonicos said
@96
Υπάρχουν και τετοιο αστυνομικοί;
Υπέροχο si e vero s non ben trovato.
Αλλά ας μη φέρομαι άδικα. Γιατί να μην υπάρχουν;
cronopiusa said
leonicos said
Καλά, είσαστε θησαυρος όλοι σας σήμερα.
Τι πάθατε; Ακόμα και ο ιστοριοδίφης πήρε μπράβο
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μανούσος said
Μου φαίνεται πως υπάρχει και άλλη εκδοχή για την ετυμολογία του τσιγγάνος από την αραβική ζάντζ και περσ. ζανγκί τουρκ. ζεντζ και ζενγκί που σημαίνει τον νέγρο γενικά και ειδικά εκείνον που δουλεύει ως δούλος ή δουλοπάροικος σε μεγάλες αγροκαλλιέργειες. Η λέξη έχει περάσει και στα περσικά και στα οθωμανικά με τις ίδιες συνυποδηλώσεις και με περσικό πληθυντικό ζανγκιάν/ζαντζιάν έχουμε το τσιγγάνος. (πρβλ. Ζανζιβάρη-η χώρα των μαύρων, κέντρο αραβικού δουλεμπορίου στην Τανζανία)
Στο λεξικό του Zenker σ. 483 δίνει μάλιστα ως συνώνυμο το τσιγγάνος.
Γενικά μέχρι το τέλος της Τουρκοκρατίας οι τσιγγάνοι ήταν συχνά στα Βαλκάνια και ειδικά στην Ρουμανία, ακριβώς δουλοπάροικοι και καλλιεργητές μεγάλων κτημάτων. Υπήρχαν ως τα 1920 περίπου στην Έζοβα/Μαροβίτσα/Μαυροθάλασσα στον Νότιο Νομό Σερρών τέτοια κτήματα που οι καλλιεργητές ήταν τσιγκάνοι και εκτοπίστηκαν από τους πρόσφυγες αρχικά Μακεδονίας και Θράκης (λόγω Βουλγαρικών βαρβαροτήτων) και κατόπιν από τους Μικρασιάτες. Ενοικιαστές ακτήμονες στην ύστερη Τουρκοκρατία και στην απελευθέρωση αλλά για το προηγούμενο καθεστώς τους δεν ξέρω. Στην Ρουμανία οι τσιγγάνοι ή κατσίβελοι ήταν δουλοπάροικοι (λέγε καλύτερα δούλοι) σε τεράστιους αριθμούς στα μεγάλα κτήματα. Η ρουμανική ταινία Aferim (https://www.youtube.com/watch?v=2f_l_uhzgoI) αποδίδει με ακρίβεια ντοκυμανταίρ την κατάσταση (τουλάχιστον σε σχέση με την εικόνα που δίνει το αρχειακό υλικό). Ούτε με την κατάργηση της δουλοπαροικίας από τους τσάρους άλλαξε η κατάσταση επί της ουσίας.
Η χρήση νέγρων κατά προτίμηση αφρικανών για τις μεγάλες καλλιέργειες ξεκίνησε στον ισλαμικό κόσμο με την αντίληψη ότι είναι ανθεκτικότεροι στο πολύ θερμό και υγρό κλίμα περιοχών όπως το Ιράκ, η κοιλάδα του Ιορδάνη ή περιοχές της Συρίας-Ιορδανίας που μέχρι σήμερα ονομάζονται Γούτα, είναι δηλ.βαθειές κοιλάδες πολύ θερμές πολύ υγρές και πολύ παραγωγικές. Ομοίως και η γνωστή πλέον Γούτα της Συρίας.
(νομίζω ότι τα έχω αναφέρει και παλιότερα αυτά)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΣΠ said
Τσιγγάνικο – Κώστας Βάρναλης
Βάρα γερά τον νταγερέ, πιωμένε μου λεβέντη!
Κορδέλλα κόκκινη κρεμώ στον άγριο εσέ ζουρνά σου!
Φλουρί κολλώ στο στήθος σου, ξυπόλυτη χορεύτρα!
Στρογγυλοπαίζει σου η κοιλιά κι ο κόρφος σου πετάει
τα μπρούντζινα γιορντάνια σου και τα χοντροβραχιόλια.
Παίζει το μαύρο μάτι σου, μαργιόλικο, μεγάλο,
και φέρνει ο λάγνος σου χορός την πεθυμιά της νύχτας!
Κρασί ας μη παύσουν τ᾿ άταχτα μουστάκια μας να στάζουν!
Έ συ, πατέρα! Η κόρη σου ῾πόψε το παραμύθι
θα μου ειπεί τὸ τσιγγάνικο πά᾿ στο προσκεφαλό μου!
Ηράκλειτος said
Εγω εχω να καταθεσω στην κουβεντα τα εξης: Μεχρι πριν απο 8 χρονια εργαζομουνα ως μουσικος σε νυχτερινα κεντρα της Αθηνας. Τοτε καπου γυρω στο 2005 ειχαμε στην ορχηστρα ενα παλικαρι απο Θεσσαλονικη, κλαρινο επαιζε. Με τον καιρο ψιλοκαναμε και παρεα. Ο καημενος εμενε μονος του Αθηνα εχοντας αφησει γυναικα και τρια παιδια στην Θεσσαλ. Αυτος, λοιπον, μου ελεγε πως ηταν Τσιγγανος. Και στην ερωτηση μου, ποιοι ειναι και γιατι τους λενε Γυφτους, μου απαντησε:
«Εμεις οι Τσιγγανοι ειμαστε απλως ξαδερφια με τους Γυφτους, δεν ειμαστε το ιδιο. Διαφερουν τα εθιμα μας, π.χ. εμεις οταν εχουμε γαμο η γιορτη κραταει 3 μερες, ενω στους γυφτους, 10 μερες. Εμεις μενουμε σε σπιτια ενω οι γυφτοι δεν θελουν να μενουν σε σπιτια. Επιπλεον, ολοι οι Γυφτοι ειναι πολυ φιλοχρηματοι, και κοιταν πως να σου παρουν λεφτα…».
Αυτα μου ελεγε το παλικαρι.
Στο μεταξυ, καπου καπου ερχοταν στο μαγαζι να τον δει ενας ξαδερφος του, μουσικος κι αυτος. Η μεγαλη πλακα ηταν πως στις μεταξυ τους συζητησεις ο ενας πειραζε τον αλλο και του ελεγε «αντε ρε γυφτο», «μην κανεις γυφτιες» κτλ, με το ιδιο υποτιμητικο νοημα οπως το χρησημοποιουμε κι εμεις, οι μη Ρομα δηλαδη.
Jane said
Οι εικόνες που έχω από τους τσιγγάνους των παιδικών μου χρόνων είναι πάμπολες και χρωματιστές. Τους θυμάμαι που έρχονταν Ιούνιο κι έφευγαν τέλη Νοέμβρη που συλλεγόταν το τελευταίο χέρι βαμβάκι. Από πού έρχονταν και πού πήγαιναν ούτε που ήξερα. Φυλούσαν τα γελάδια , αποθήκευαν τις μπάλες με τ’ άχυρο καθάριζαν τα μαντριά από τις κοπριές , γάνωναν τα ταψιά , επιδιόρθωναν τις καρέκλες , έπλεκαν καλάθια και κουβαλούσαν τα γαλίκια με τα σταφύλια στον τρύγο.
Δούλευαν όλοι , μικροί μεγάλοι εκτός από τα νήπια. Τους περίμενε όλο το χωριό κάθε χρόνο. Όποιος τους «προσλάμβανε» , τους έδινε υποχρεωτικά εκτός από το συμφωνημένο μεροκάματο και φαγητό. Όποιος είχε μεγάλο μπαξέ , τους έδινε και λαχανικά. Άμα τους κέρναγες καμια παγωμένη μπίρα ή πορτοκαλάδες δούλευαν σαν ατμομηχανές. Οι γυναίκες τους κάπνιζαν αλλά όχι οι νέες , οι γιαγιάδες.
Έστηναν έναν καταυλισμό από 3-4 τσαντίρια σε κύκλο στο λιβάδι κοντά στην υπαίθρια βρύση, που ποτίζαμε τα ζώα , στη μέση άναβαν φωτιά κι όλο το βράδυ ακούγαμε τραγούδια.
Τα γυφτάκια τα θεωρούσα πολύ τυχερά , γιατί δεν πήγαιναν σχολείο. Επίσης προφανώς δεν υπήρχε γύφτος μεσημεράς και δεν υποχρεώνονταν να πλαγιάζουν το μεσημέρι. Αυτό κι αν ήταν τύχη! Όταν κάναμε παρέα , υπό τον φόβο των γονιών μας , γιατί δεν μας άφηναν να παίζουμε μαζί τους, μας σόκαρε το γεγονός πως έλεγαν φωναχτά κακιές λέξεις χωρίς να ντρέπονται. Βασικά, απλώς έλεγαν κάποια μέλη του σώματος με το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλοι.
Ένα αστείο περιστατικό: Η πολυμελής οικογένεια που είχε στρατοπεδεύσει κοντά στο σπίτι μας είχε πιάσει δυο σκαντζοχοιράκια κι ο μπαμπάς-γύφτος με τον παππού-γύφτο τα έψηναν στη φωτιά σαν αρνιά σουβλιστά. Η μάνα μου μ΄ έστειλε να τους πάω ζυμωτό ψωμί , κρεμμύδια και ντομάτες.
Ε, λοιπόν μου έκαναν το τραπέζι. Δηλαδή έκατσα κατάχαμα μαζί τους και μου πρόσφεραν σε τσίγκινο πιάτο ψωμί , κρέας και ντομάτα αλατισμένη. Έγλειφα και τα δάχτυλά μου! Κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό η συχωρεμένη η μάνα μου , όταν είπα, πως έφαγα σκαντζόχοιρο. Το συζητούσε με τις θείες μου , οι οποίες με κοιτούσαν λες κι έκανα έγκλημα. Ρώτησε και τον παπά την άλλη μέρα, αν είναι αμαρτία αλλά ευτυχώς ο ειδικός απεφάνθη πως ήμουν αναμάρτητη. 🙂
Σωτήρς said
34 Neo Kid, ίδια ακριβώς είναι και η κατάσταση στην Άμφισσα. Γύρω από το Κάστρο είναι ο παλιός μαχαλάς, οι πιο ενσωματωμένοι τσιγγάνοι που ζουν σε σπίτια. Κάτω στον λόγγο είναι τα τσαντίρια όπου πηγαινοέρχονται και οι πιο νομαδικοί.
112 To Aferim! είναι πολύ ωραία ταινία. Αστεία αλλά και σκληρή. Μέρος των διαλόγων είναι βασισμένο σε αρχειακές πηγές του 19ου και νομίζεις ότι έτσι θα ήταν πραγματικά η Βλαχία.
Μιχάλης Νικολάου said
Αναφορές σε «γύφτο» στον ρόλο του δήμιου.
Μιχάλης Νικολάου said
Gypsy jazz και minor swing από τον βιρτουόζο του είδους
Μιχάλης Νικολάου said
Σε άλλη εκτέλεση, μια που δεν βγαίνει η προηγούμενη
gpoint said
Μιά ελεύθερη απόδοση «κτισμένη» πάνω στην μελωδία του One more cup of coffee ( Bob Dylan )
Τσιγγάνικη ψυχή
Διαμάντια ειν΄τα μάτια σου
Σαν λάμπουν στο σκοτάδι
Το σώμα σου είναι όμορφο
Και τα μαλλιά σου χάδι
Μα δε σε νοιώθω δίπλα μου
Να γλυκοανασαίνεις
Στ’ αστέρια και τον ωκεανό
Μόνη σου ξαποσταίνεις
Δος μου το φιλί του χωρισμού
Τον καφέ του αποχαιρετισμού
Φεύγω, πάω αλλού
Εχεις βελούδινη φωνή
Γράμματα δεν γνωρίζεις
Τα βλέπεις όλα στα χαρτιά
Σα’να’ναι αληθινά
Ξέρεις να δίνεις το κορμί
Χωρίς να σε αγγίζουν
Ξέρεις να παίρνεις ηδονή
Και του άλλου τη ψυχή
Δος μου το φιλί του χωρισμού
Τον καφέ του αποχαιρετισμού
Φεύγω, πάω αλλού
Απ’το πατέρα σου έμαθες
Να κυβερνάς τους άλλους
Να ξεγελάς τους γύρω σου
Με ψίχουλα χαράς
Στη κοινωνία απόβλητη,
Παράνομη γυρίζεις
Αποζητάς εκδίκηση
Σ’ αυτόν που αγαπάς
Δος μου το φιλί του χωρισμού
Τον καφέ του αποχαιρετισμού
Φεύγω, πάω αλλού
Εδώ μια από τις πολλές εκτελέσεις
dryhammer said
Τά ‘παμε όλα και ξεχάσαμε ετούτο
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
86 Και εδώ βέβαια:
https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/27/kaliarnta/
90 Πράγματι, το ατσιγγάνα της Παιδιόφραστης αμφισβητείται. Υπάρχει όμως «ατσίγγανε, μαυρότυχε» στον Πουλολόγο.
93 ‘Στα ΒΑ’;
Γιάννης Ιατρού said
123γ => Θράκη
Γς said
102:
>Η βαφή λέγεται quenching στα εγγλέζικα
ε, λοιπόν;
Εκανα την διάκριση
> Annealing, ανόπτηση, βαφή. και στο λίκνο, που έδωσα [Σχ. 91]
«Βαφή
Βαφή είναι η απότομη ψύξη του μετάλλου, η οποία, συνήθως, γίνεται όταν ρίχνουμε το μέταλλο σε νερό. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει χρόνος για την ομαλή ανακρυστάλλωση και να προκύπτει μέταλλο σκληρό, αλλά συγχρόνως εύθραυστο.»
Quenching is a process of cooling a metal at a rapid rate. [βίκη].
—
Και να είσαστε από μια μεριά να με βλέπατε περφόρμιν αρτ με τη φυσούνα τα αμόνια και τα σφυροκοπήματα των γύφτων-σιδεράδων και αμέσως καπάκι το DNA και οι Αλγόριθμοι του Simulating Annealing. Ηταν κάπως καλύτερα έτσι.
[τι κάνει ο άνθρωπος να βγάλει το ψωμί του]
loukretia50 said
Carmen κανείς?
Nόμιζα θα το φροντίσει ο Τζι. Μπράβο, by the way, πάντα τέτοια !
Μικρή σφήνα μόνο σήμερα, (χωρίς ίντερνετ μέχρι αύριο), μόνο για να προσθέσω κάτι στα τόσα ενδιαφέροντα, που έχει μια διαφορετική αισθητική.
Το μήνυμα δυστυχώς επίκαιρο.
NOTRE DAME DE PARIS – Les gitans, toujours exclus, sont condamnes
Les hommes etrangers, sans – papiers, sans domicile, attaquent Notre Dame demandant ASYLE
. https://youtu.be/RRVeyvg2808?list=PLaP8Ie6lC2zy0WBo7wMzC2yund4Rei0XY
Cronopiusa, υπάρχει ολόκληρο και με ισπανικούς υπότιτλους αν προτιμάς,
loukretia50 said
ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΕ HELP
Γς said
Επιστράτευση του 1974
Συνοδηγός του γύφτου, που οδηγούσε το επιταγμένο φορτηγάκι του (και που μοιράστηκα μαζί του το ψωμοτύρι του, μέσα από γύφτικη μαντίλα)
loukretia50 said
Notre Dame De Paris Act 2 song 5 Condamnes
sarant said
124 Σωστά.
loukretia50 said
ΣΒΗΣΤΕ ΤΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ , ΘΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΩ ΑΥΡΙΟ ΣΩΣΤΑ! Δεν ξερω τι συμβαίνει, κόλλησε, αλλά δεν το πατάω αυτό το ρημάδι, μόνο του βγαίνει.
Με συγχωρείτε
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΠ said
Ο Καιρός των Τσιγγάνων (1988)
Γς said
Ευχέλαιο, έχουμε κάνει ποτέ εδώ;
ΣΠ said
https://www.imdb.com/title/tt1980935/

Γς said
133->131
Γιάννης Ιατρού said
127: Λουκρητία
Η πυθία μου είπε πως μάλλον αυτά εννοείς:
1. https://www.youtube.com/watch?v=jDjFeWrqk3s (Condamnes)
2. https://www.youtube.com/watch?v=RRVeyvg2808 (Asylum)
3. https://www.youtube.com/watch?v=IuezNswtRfo (Lucretia My Reflection)
Τώρα βέβαια δεν ήταν και σίγουρη, γιατί δεν είχαν φτάσει κάτι φύλλα (δάφνης;) που περίμενε με το ΚΤΕΛ 🙂
Μανούσος said
Επίσης ωραία ταινία
sarant said
133 Λες να χρειάζεται;
Αγγελος said
Γιατί, Μανούσο, ν’αλλάξει η κατάσταση στη Ρουμανία με την κατάργηση της δουλοπαροικίας από τους τσάρους στη Ρωσία;
Theo said
@123:
Στον λίκνο που δίνει ο Γιάννης στο σχ. 95 υπάρχει κι ο στίχος «Κορμοφηκάρα, παίγνιον των μωροατζιγγάνων” και από την Παιδιόφραστον Διήγησιν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://www.vice.com/gr/article/aezdmk/sam-roma-eimaste-tsigganoi-ntokimanter-marina-danezi
sarant said
140 Kαλά λες.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ατσιγγανόκουνια, η αυτοσχέδια μωρόκουνια με σκοινιά που κρεμόταν από τα δοκάρια του σπιτιού ή και στο δέντρο (όταν θέριζαν π.χ). Έχω μια ανάρια ανάμνηση από επίσκεψη σε συγγένισσα στο ορεινό χωριό που κούναγε το εγγονάκι της σε τέτοια κούνια.Αιώρα με υφαντά πανιά στη μέση του σπιτιού.Είχε κι ένα πρόσθετο σκοινάκι για να κουνάει από απόσταση κάνοντας και κάτι άλλο ταυτόχρονα.
cronopiusa said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τσιγγάνικη ψυχή
ένα ντοκιμαντέρ κι ένα διήγημα
http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=164846&code=0671&zoom=800
cronopiusa said
Στον Ταύρο, στα Πετράλωνα, στην οδό Χαμοστέρνας, υπάρχει μνημείο για τους 11 τσιγγάνους που εκτέλεσαν οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 1944 για την αντιστασιακή τους δράση.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
146 τέλος Μπράβο ρε Κρόνη.Ναι! Μαχαίρωνα το μυαλό μου ότι ξερω ξέρω ξέρω για τους τσιγγάνους στην Κατοχή πού ξέρω, τί ξέρω !
Καλό βράδυ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τσατσάνη Φρύνη: Φθάσαµε το ΄22 από την Αίγυπτο, την Αλεξάνδρεια. Ο πατέρας µου ήρθε από την Πόλη το ‘22. ∆ώδεκα χρονών εκείνος, δύο η µητέρα µου. Εγώ γεννήθηκα στο Βόλο, τα παιδιά εδώ στην Αγία Βαρβάρα. Μέναµε στα Κάτω Πετράλωνα. Θυµάµαι το βράδυ εκείνο που µαζέψανε τους Τσιγγάνους και τους Έλληνες. Εκείνο το βράδυ είχανε µαζέψει γύρω στα 30 µε 35 άτοµα. Μέσα σ΄ αυτούς ήτανε και ο τότε θείος µου και τώρα κουνιάδος µου. Και τον έλεγε ο πατέρας µου:
«Λάζο µου, µην πας από εκεί µείνε εδώ». Πέρασαν από εµάς και βγάλανε τον παππού έξω από το σπίτι και τον βάλανε στη σειρά. Η µάνα µου είχε ντύσει τον πατέρα µου Τσιγγάνα και τον έκρυψε στο γίκο. Όταν µπήκε ο Γερµανός και ρώτησε πού είναι ο άνδρας της, η µάνα µου είπε ότι ο άνδρας της πέθανε από την πείνα (καπούτ µε
νοήµατα ότι δεν είχε να φάει)
Click to access 283.pdf
cronopiusa said
126
Ευχαριστώ πολύ Λουκρητία!
cronopiusa said
ΕΦΗ – ΕΦΗ
mitsos said
Καλησπέρα.
Eπειδή ο πατέρας του παππού μου ήταν σιδεράς στην Γορτυνία … όταν ρωτούσαν τον Παππού μου – ξανθός και ασπρουλιάρης πιτσιρικάς τότε – ποιανού ήταν , απαντούσε, του Βασίλη του Γύφτου. Άλλα χρόνια, άλλα ήθη, άλλες λέξεις.
Το σίγουρο είναι ότι κάθε μελαμψός δεν είναι εξ Αιγύπτου και άρα άλλη μια διαδεδομένη παρανόηση οδήγησε στην καθιέρωση του όρου Γυφτος/ gypsy
Πάντως η Βικιπαίδεια φαίνεται να θεωρεί με βεβαιότητα ότι ο όρος ρομ είναι ινδικός ( συνώνυμος του ντομ = άνθρωπος ) ενώ όσοι αυτοαποκαλούνται Σίντι στην κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιούν τον όρο με την σημασία ρομ=σύζυγος.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CE%AC
Ας παραθέσω και το σχετικό άκουσμα των δικών μου εφηβικών χρόνων:
cronopiusa said
ΕΦΗ – ΕΦΗ δες το σχόλιο 105
Ελληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής
Σωτήρς said
Το τραγούδι «Τα καρφιά» του Χατζή αναφέρεται στο τραγούδι, αφήγημα «Το μοιρολόι της Παναγίας». Στις περισσότερες παραλλαγές ρίχνει και την κύρια κατηγορία για τους Οβραίους ενώ σε άλλες (Μυτιλήνη, Ικαρία, Φούρνοι, Μύκονος) καταριέται και τους ατσίγγανους. Η ιστορία είναι ότι ο ατσίγγανος φίλος των Οβραίων φτιάχνει τα καρφιά της σταύρωσης του Χριστού.
«Άντε μωρέ ατσίγγανε, στάχτη να μη ποτάξεις
μηδέ διπλό πουκάμισο στη ράχη σου μη βάλεις.»
http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=270
Ιστοριοδίφης said
1) Το ότι η λέξη «Γύφτος» ουδέποτε θεωρήθηκε ρατσιστική στο Ρωμέικο, φαίνεται από το εξής απλό γεγονός: Στον ΕΛΑΣ υπήρχαν τουλάχιστον τρείς «Καπετάν Γύφτοι» με διασημότερο τον Βασίλη Μήτρου, μοναδικό νεκρό της Μάχης της Λαμπούσας (3/9/1944)
2) Θα περιμέναμε από τον κ. Σαραντάκο να μάς πεί πότε πρωτομπήκε η λέξη «Ρόμ», «Ρομά», «Ρομανί» κλπ. στην ελληνική γλώσσα. Όλα τα πρό του 1985 Λεξικά την αγνοούν. Όταν ο Εθνάρχης Καραμανλής έφιαξε το 1979 τον πρώτο αντιρατσιστικό νόμο (που φιάχτηκε με βασικό σκοπό να προστατεύσει τους Γύφτους από την χλεύη των Ρωμιών) , ουδείς στο Ρωμέικο γνώριζε την λέξη «Ρομά». Αν προκληθώ από τυχόν αμφισβητίες, θα αναρτήσω αποσπάσματα από την συζήτηση που έγινε τότε (1979) στην Βουλή, και οι αμφισβητίες θα εξευτελιστούν.
3) Ούτε οι γαλλόφωνοι, ούτε οι αγγλόφωνοι συμφωνούν πότε πρωτοκαταγράφονται οι λέξεις «Rom» «Roma», «Romany(i)» κλπ., οι οποίες τείνουν σήμερα να μονοπωλήσουν την ονομασία της ινδικής αυτής κάστας σε όλο τον κόσμο. Στο κορυφαίο γαλλικό λεξικό «Le Petit Robert» σημειώνεται ότι ο όρος «Ρόμ» πρωτοεμφανίστηκε το 1857. Στο κορυφαίο αμερικανικό λεξικό, Merriam-Webster’s (11η έκδοση), αναφέρεται ότι ο όρος «Ρομ» πρωτοεμφανίστηκε το 1841 και δηλώνει τον σύζυγο στα σανσκριτικά.
Όσο για τον όρο Gypsy (Γύφτος), το Merriam-Webster’s αναφέρει ότι πρωτοεμφανίστηκε το 1537, από την ελληνική λέξη «γύφτος» που είναι συγκοπή του «Αιγύπτιος», άρα καθόλου ρατσιστική. Το Online Etymology, λέει ότι το «Romany» πρωτοκαταγράφεται το 1812. Μιλάμε για σκέτο μπουρδέλο… ¨Όσο για την ετυμολογία του «Ρόμ» ότι τάχα στα σανσκριτικά σημαίνει «άντρας, σύζυγος κλπ.» είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά και απορώ πώς την δέχεται ο συνήθως αυστηρός με τις ελληνικές ετυμολογίες κ. Σαραντάκος
4) Όπως γράφει η αγγλική Wikipedia, στο λήμμα «Romani people», εκατοντάδες σύλλογοι Ρομά σε όλη την Ευρώπη αυτοαποκαλούνται Gypsies, παρά την σχετική οδηγία της Ε.Ε ότι ο όρος αυτός δεν είναι αποδεκτός γιατί θίγει τους Ρομά. ΑΦΕΛΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί απαγορεύεται σ’ εμάς εδώ στο Ρωμέικο να συνεχίσουμε να τους αποκαλούμε Γύφτους, αφού οι μισοί τουλάχιστον εν Ελλάδι Ρομά, αυτοαποκαλούνται Γύφτοι;
Στο ίδιο λήμμα η αγγλική Wikipedia, αναφέρει αριθμούς Ρομά ανά χώρα της Υφηλίου. Για την Ελλάδα δίνει 300 με 350 χιλιάδες νοματαίους, με πηγή το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» του γιού του υπουργού της Χούντας Παναγιώτη Δημητρά!.. Θυμίζω ότι στις αρχές του 1990, ο τσιγγάνος τραγουδιστής Μάκης Χριστοδουλόπουλος είχε δημιουργήσει πολυήμερο σάλο, όταν είπε σε συνέντευξή του ότι οι εν Ελλάδι τσιγγάνοι είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο…
5) Η μόνη χώρα που δεν έχει σχεδόν καθόλου Ρομά (μη ανιχνεύσιμους, τουλάχιστον…) , σύμφωνα με το λήμμα «Romani people» της αγγλικής Wikipedia είναι το Ισραήλ… Μπορούμε να θεωρήσουμε ρατσιστές τους Εβραίους που δεν έχουν καθόλου Ρομά στην χώρα τους, αν και αρκετοί Εβραίοι (βλέπε και εδώ) θεωρούν τους Ρομά την χαμένη Φυλή του Ισραήλ; Όχι, βέβαια… Κι ας λέει η αριστερή εφημερίδα «Haaretz» (έχει την μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ισραήλ) ότι οι Γύφτοι (gypsies) της Ιερουσαλήμ ανήκουν στην κατώτερη κοινωνική κάστα των κατοίκων του Ισραήλ…
6) Τελειώνω καταγγέλλοντας τον απερίγραπτο Ρατσισμό της Ακαδημίας Αθηνών που στο τρισέλιδο (!) λήμμα «Γύφτος» του Ιστορικού Λεξικού της (5ος τόμος, ο οποίος συντάχτηκε επί Οικουμενικής το 1989!..) έχει καταγράψει όλες τις ρατσιστικές φράσεις και παροιμίες που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμιοί ανά τους αιώνες εναντίον των κοσμαγάπητων Ρομά. Αν τολμούσα να μεταφέρω εδώ μερικές από αυτές τις παροιμίες, θα έτρωγα μιά ντουζίνα κόκκινες κάρτες κατακέφαλα. Θα περιοριστώ μόνο σε μία (από το λήμμα «γυφτόπουλο») γιατί έχει μεγάλη πλάκα και είναι σαφής αναφορά στο ότι μεγάλο ποσοστό ιεροδούλων εν Ελλάδι τον 19ο και τον 20ό αιώνα ήσαν τσιγγάνες…
«Καλώς τα τά γυφτόπουλα, που κλέβουν τα κοτόπουλα
καλώς τη γυφτοπούλα, όπου τα κάνει ούλα»!..
Αγγελος said
Απεναντίας, οι Τσιγγάνοι της Λαμίας διηγούνταν (κατά τον πατέρα μου) ότι όταν ήταν να σταυρωθεί ο Χριστός, ένας Τσιγγάνος έκλεψε ένα από τα καρφιά, απαλύνοντας έτσι λίγο τον πόνο του, και ότι ο Χριστός σε αντάλλαγμα… τους επέτρεψε να κλέβουν!
Γς said
Καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτω φῶς· καὶ ἐγένετο φῶς
Και μόλις ήρθε το φως στη Ραφήνα
http://www.irafina.gr/epanerxetai-to-revma-sti-rafina-ti-sinevi-2/
raf said
Πολιτεία απέραντη
από γυαλί και κεχριμπάρι,
τα χρώματα της ίριδας
της έπλεκαν στεφάνι.
Στα στενά της σέρνονταν
άγιοι σκοτεινοί κι αγύρτες
και στο λιμάνι αθίγγανοι
μοιρίζανε παλάμες.
Όνειρο, Θανάσης Παπακωνσταντίνου
gpoint said
Απειλείται λέει το πανευρωπαίκό ρεκόρ της Αθήνας…
και πως να το ξεχάσω, ήμουνα τότε με το ΔΟΚ.ΕΠΙΚ.ΑΞ/ΚΟΣ στο καπέλλο στον Σκαραμαγκά κι όταν ψιλοφύσαγε είχες την αίσθηση πως είχες ξεχάσει το σεσουάρ στο ζεστό…
Αυτά σκέφτομαι και παρηγοριέμαι που βγάζει μπουρινάκι με ψιλοβροχούλα κάθε απόγευμα στα μέρη που κατοικοεδρεύω.
http://www.sdna.gr/politiko-deltio/diethni/article/497368/kaysonas-stin-eyropi-apeileitai-rekor-tis-athinas-toy-1977
Alexis said
#73: Πολύ ωραίο το κείμενο για τον Καραϊσκάκη!
#158: Ναι, είναι το «περίφημο» ρεκόρ των 48ο C που σημειώθηκε στις 10 Ιουλίου 1977 στην Ελευσίνα και στο Τατόι.
Είναι αυτή τη στιγμή το επίσημο πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας.
Όμως, παρόλο που η θερμοκρασία αυτή είναι επίσημα καταγεγραμμένη από την ΕΜΥ, η εγκυρότητα του ρεκόρ αμφισβητείται και νομίζω πως η αμφισβήτηση είναι βάσιμη.
Alexis said
#53: Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου.
Ασφαλώς δεν εξοντώθηκαν μόνο Εβραίοι ή μόνο Ρομά ή μόνο ομοφυλόφιλοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.
Αλλά το γεγονός ότι κάποιοι εξοντώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν μέλη μιας συγκεκριμένης εθνοτικής ή κοινωνικής ομάδας, δεν πρέπει να επισημαίνεται;
Για ποιο λόγο;
Γς said
158:
Κι εγώ τον παλιό εκείνο τον καιρό που δεν είχαμε αιρ κοντίσιον στ αυτοκίνητα και που έκανε τόσο ζέστη στον θεσσαλικό κάμπο που έκλεισα τα παράθυρα.
Οι καιροί όμως άλλαξαν.
Λος Αντζελες προς Λας Βέγκας με το δρόμο μέσα από την έρημο. Πάνω από 250 μίλια, 4 ώρες περίπου. Ζέστη. Κλειστά παράθυρα και το αιρκοντίσιον στο φουλ. Μέγκλα!
Σε λίγο όμως οι πινακίδες στο δρόμο μας είπαν ότι ήμασταν λάθος.
Μας πληροφορούσαν ότι έτρεπε να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα και όχι μόνο να σβήσουμε το αιρκοντίσιον αλλά και να ανοίξουμε το καλοριφέρ στο φουλ!
Μόνο έτσι θα τη βγάζαμε καθαρή μέσα στην έρημο. Μόνο έτσι θα άντεχε το αυτοκίνητο.
Ολη η ιστορία εδώ:
https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_7734.html
gpoint said
# 159
Αλέξη για Τατόι δεν ξέρω αλλά από προσωπική πείραπολύ κοντά στην Ελευσίνα θα σου πω πως τότε το κτίριο που στεγαζόμαστε επειδή κτιζότανε είχε κενά στο κτίσιμο και αεριζότανε, ο αέρας που ερχότανε ήταν ανυπόφορος ! Χρόνια στην Κυψέλη διπλοκατοικία μέσα σε πολυκατοικίες, τσιμέντο παντού και τέτοια ζέστη δεν είχα νοιώσει.
Για πανευρωπαϊκό δεν ξέρω, για προσωπικό βάζω το χέρι μου στη φωτιά !!
dryhammer said
161. Κάτι παρόμοιο μου διηγόταν κάτοχος Πόνι (τα θυμάται κανείς;) με τον αερόψυκτο κινητήρα του 2CV, πως άμα έμπλεκε στην κυκλοφορία και πύρωνε, άνοιγε το καλοριφέρ για να μην του μείνει κι έβραζαν τα πόδια του.
Γς said
158, 159:
Ηταν τότε, που η κυρά Σοφία έχασε τον κυρ Νίκο, τον σατράπη που την τυραννούσε μια ζωή.
Τον έπιασε η καρφδιά του απ την τρομερή ζέστη.
Κι αυτή κάλεσε το 166.
Αφου περίμενε πρώτα να τα τινάξει για τα καλά
sarant said
155 Καλό!
158 Δεν το θυμόμουν αυτό το ρεκόρ. Προφανώς δεν διάρκεσε πολύ ο καύσωνας, σε αντίθεση με το 1987 που είχε χιλιάδες νεκρούς.
Νέο Kid said
163. Εσύ μάστορα, να ετοιμάζεις σιγά-σιγά το καινούργιο σου ταξιδιωτικό …!
Ο λαός απαιτεί να διαβάσει ξεροσφύρι!
Πάνος με πεζά said
Το 1987 ο κόσμος είχε ανέβει στον περιφερειακό Πεντέλης-Αγίου Πέτρου-Νέας Μάκρης, εκεί που ήταν τα πάρκα της Πύρριζας, της Καρυδιάς και του Καραουλιού (καμμένα από χρόνια και ξαναφυτρωμένα, αλλά τότε με σπουδαία βλάστηση), και είχαν απλώσει ντιβάνια πάνω στο χώμα… Δίπλα στο δρόμο… Εκεί πάνω ήταν και ψηλά, και κάτι παραπάνω φύσαγε…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
152 >>ΕΦΗ – ΕΦΗ δες το σχόλιο 105
Ελληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής
Ωχ δε σε είδα! (ή έπαθα σύγχυση) κ είναι και της Βασιλικής Μετα Τρούλου κιόλα.Συγγνώμη! Τώρα βλέπω και του Λεώνικου από κάτω (106) πως τ΄άρεσε το ποίημα.Χαίρομαι γι αυτό και τον ευχαριστώ για τη σύμπλευση.
Η φορτωμένη ποικιλότροπα ψυχή, πάει και μουτζαλώνει κάτι φορές αυθαίρετα της ροή της μνήμης, διαπιστώνω (σ΄εμένα).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Για το μεγάλο καύσωνα που δεν προλάβαιναν τα γραφεία τελετών να θάψουν ( του 1987), που δεν είχαμε ακόμη τόσα κλιματιστικά (αλλά έπεφτε και το ρεύμα σε ώρες αιχμής στην Αθήνα) θυμάμαι ότι για τον ύπνο είχαμε βάλει κατάχαμα στο μωσαϊκό λεπτές ψάθες από φυσικό υλικό αυτές που είχαμε για την παραλία και πάλι έσταζε ο ιδρώτας. Απόγνωση όσοι είχαμε είτε ηλικιωμένους είτε ανήμπορους να φροντίσουμε, να μη μπορούμε και να μετακινηθούμε.
cronopiusa said
loukretia50 said
AΠΟΥΣΙΟΛΟΓΕ
Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση , την άδολη προθυμία και τυπικότητα να παραθέσετε επακριβώς τα λινκ, αφήνοντας τα σχόλια και τον ασχημομούρη γκοθά να παραμορφώνουν και να βαραίνουν άδικα το νήμα.
Θα το εκτιμήσουν και οι κατέχοντες τα κουμπιά της Αλέξαινας.
Ευτυχώς που όπως λένε κατρακυλάμε, οπότε γλίτωσα το ρεζίλεμα στο πανελλήνιον.
ΥΓ 1) Ας πρόσεχε η Πυθία – θα χρώσταγε το ΦΠΑ
(Φύλλων Προστιθέμενη Αξία)
2) Κακόψυχον ανηψάκι – αγνώστου καταγωγής * μετά από ευγενική μου παραίνεση** μου εξήγησε την αιτία του κακού : το πρώτο λινκ ήταν από δική μου λίστα που άθελά μου ποστάρισα αυτούσια.
Διαγράψτε τα, όντως βαραίνουν πολύ.
* (τσιγγάνικα, ωραία χαρακτηριστικά, που δε συνάδουν με το ξανθόν γένος και το σουλούπι μας)
**(κεφαλοκλείδωμα για να πάψει να με δουλεύει)
Μανούσος said
139:
1861 καταργείται επισήμως στην Ρωσία και 1864 στις Ηγεμονίες κατά ρωσική επιρροή (1864 και στην Γεωργία). Κοινός στόχος ήταν η μείωση της εκκλησιαστικής οικονομικής ισχύος και άρα και της πολιτικής, επειδή έμπαινε εμπόδιο στον πανσλαβισμό. Αυτό συνέβαινε επειδή οι ελληνικές Εκκλησίες (4 Πατριαρχεία + Άγιο Όρος) είχαν μεγάλα κτήματα και έσοδα, τα οποί διοχετεύονταν σε εκπαιδευτική και εκδοτική δραστηριότητα υπέρ της πρωτοκαθεδρίας του Ελληνισμού μεταξύ των ορθοδόξων. Συνεπώς η ρωσική πολιτική ικανοποιούσε όχι μόνο το αίτημα για ελευθερία και δικαιοσύνη ως πεφωτισμένης Μοναρχίας, αλλά εξυπηρετούσε και τα πολιτικά συμφέροντα της Ρουμανικής ελίτ (υπό τον Ρουμάνο Κούζα τότε ακόμη) και της ρωσικής. Η διαφοροποίησή τους φάνηκε στην μέθοδο: Οι μεν Ρουμάνοι εθνικοποίησαν τις γαίες (χωρίς να τις αποδώσουν όμως στους ακτήμονες πλέον πρώην δουλοπαροίκους) τις οποίες νέμονταν αποκλειστικά οι βογιάροι αποκλείοντας την κατ’ ουσίαν ελληνική ακόμη εκκλησιαστική ιεραρχία της Ρουμανίας, ενώ οι Ρώσοι έχοντας Ρωσική Εκκλησία δεν μπορούσαν να το κάνουν. Έτσι βλέπουμε την περίπτωση της Βεσσαραβίας (η σημερινή Μολδαβία όχι η παλιά!), όπου τα εκκλησιαστικά κτήματα παραμένουν μεν αλλά χωρίς δουλοπαροίκους. Οι Ρώσοι όμως χρησιμοποιούν ελέγχουν την εξαγωγή των εσόδων και τα αποδίδουν στο Άγιο Όρος ή στα Πατριαρχεία, αναλόγως των πολιτικών εκβιασμών και των ανταλλαγμάτων που ζητούν (κάτι σαν προαπαιτούμενα των Βρυξελλών…).
Με τον Α ΠΠ και τους Μπολσεβίκους πήγαν τα κτήματα στο κράτος και τα Πατριαρχεία (το Αντιοχείας είχε προπολλού περιέλθει στην Ρωσική επιρροή εκλέγοντας μετά από ταραχές αραβόφωνο Πατριάρχη) περιήλθαν σε κρίση, την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Ε. Βενιζέλος για να επιβάλει την πολιτική του Μελετίου Μεταξάκη. Μάλιστα τα Ιεροσόλυμα πήραν δάνεια από την (και σήμερα αμαρτωλή) Credit Lyonnais και με πολύ κόπο τα αποπλήρωσαν δίχως να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Βενιζέλου (μόνο Ιεροσολύμων δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Μεταξάκης, ο οποίος είχε εκλεγεί στην σειρά (όχι με αυτήν την σειρά): Αθηνών, Κιτίου (Κύπρος), Κων/πόλεως και Αλεξανδρείας!!!! Η Αντιόχεια είχε φύγει από τον ελληνικό έλγχο και στα Ιεροσόλυμα αποκρούστηκε με μικρή διαφορά ψήφων).
Η Ρωσία βοήθησε στην πτώση του Κούζα και την ενθρόνιση του Γερμανού Χόεντσόλερν και προκειμένου να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος έγινε ο Ρωσοτουρκικός του 1878 (αλλά και γενικότερα να προωθηθούν τα συμφέροντα των συμμάχων των Ρώσων στα Βαλκάνια, Συνθήκη Βερολίνου και επέκταση της Βουλγαρίας κλπ κλπ)
Μανούσος said
ⲣⲱⲙⲉ
στην κοπτική θα πει άνθρωπος (άρα πάλι παίζει η Αίγυπτος)
loukretia50 said
Θυμάται κανείς αυτή ? – για ρετρό τύπους…

Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν τσιγγάνα, αλλά σίγουρα outcast, εξ ου και το δράμα
Sara Montiel-La violetera https://youtu.be/I1Rll1KKSB8
Και ώπα !
Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά
Βούλα Σαββίδη – τα πέριξ https://youtu.be/VQXJCXNDDrU
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Χρόνε μάστορα και γύφτο
https://en.wikipedia.org/wiki/Tinker
And the tinker he can’t mend kettle or pots without a little barleycorn
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said
Στη Λαμία τα γύφτικα τα έλεγαν Σλα μαχαλά (μήπως από το slum?) και ήταν κάτω από το Κάστρο της πόλης.
Στο Χαλάνδρι την Καθαρά Δευτέρα που το τραπέζι στηνόταν στην αυλή του σπιτιού, περιμέναμε πότε θα περάσουν οι γύφτοι με τα κλαρίνα συνοδευόμενοι πάντα από μιά ή δυο κοπελιές που χόρευαν χτυπώντας το ντέφι. Και τότε άναβε το γλέντι. Θυμάμαι τα πολύχρωμα φαρδιά φουστάνια των κοριτσιών και εντύπωση μας έκαναν και τα μεσοφόρια , και αν τύχαινε σε κάποια γυροβολιά να σηκωθούν τα φουστάνια τους , από κάτω φορούσαν φουφούλες που κάλυπταν τα πόδια τους.
Από τότε τα πράγματα άλλαξαν και τώρα, που δεν επιτρέπεται να τους αποκαλείς «γύφτους», είμαι σίγουρη ότι κανείς δεν αφήνει «ρομά» να δρασκελίσει την αυλή του σπιτιού του!
sarant said
176 Απίθανο μου φαίνεται να σχετίζεται με το slum.
Γιάννης Ιατρού said
Αφήνω κι αυτό εδώ, μιας και συζητάμε για του Ρομά ….
Μύκονο και Σαντορίνη… Τσιγγάνος δεν θα μείνει;
Γιάννης Ιατρού said
Κι αυτό 🙂
Σκύλος said
Χαίρεστε κι από μένα. Ο εικονιζόμενος πυγμάχος είναι ο Γιόχαν Τρόλλμανν (τσιγγάνος Σίντι). Με καταπληκτική ιστορία.
https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Trollmann
raf said
http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=312298
Εδώ γύρω στο 1:05 ακούμε «α, τους ρομά…» με το ίδιο ύφος και νόημα που λέει κάποιος «α, τους γύφτους…». Ενδιαφέρον