Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το γεράκι και το καπάκι

Posted by sarant στο 3 Αυγούστου, 2018


Θα ρωτήσετε, τι νόημα έχει ο τίτλος, τι συνδέει αυτά τα δυο ουσιαστικά. Να πρόκειται τάχα για ένα γεράκι, που πήρε στα νύχια του ένα καπάκι για να το μεταφέρει; Γεράκι θα ήταν αυτό ή δρόνος; Αλλά καλύτερα να το πάρει αμέσως το ποτάμι. Οι λέξεις στον τίτλο έχουν ένα προφανές κοινό στοιχείο: την κατάληξη -άκι.

Με την κατάληξη αυτή, το παραγωγικό αυτό επίθημα ας το πούμε πιο επιστημονικά, σχηματίζουμε υποκοριστικά στη γλώσσα μας -πρέπει μάλιστα να είναι το πιο… παραγωγικό από τα παραγωγικά επιθήματα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν και λέξεις που τελειώνουν μεν σε -άκι αλλά δεν είναι υποκοριστικά. Κι αν προσέξετε, οι λέξεις του τίτλου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Διάλεξα αυτές τις δυο λέξεις στον τίτλο επειδή η κάθε μία αντιπροσωπεύει μια διαφορετική κατηγορία λέξεων που τελειώνουν σε -άκι.

 1. Στη γλώσσα μας έχουμε πολλές λέξεις που προέρχονται από αρχαία ή μεσαιωνικά υποκοριστικά αλλά σήμερα δεν δηλώνουν υποκορισμό, έστω κι αν έχουν την κατάληξη -άκι. Παράδειγμα των λέξεων της κατηγορίας αυτής, βρήκα το γεράκι: προέρχεται από το αρχαίο ιέραξ, το ελληνιστικό *ιεράκιον και το μεσαιωνικό γεράκιν. Σήμερα το γεράκι δεν είναι υποκοριστικό.
 2. Υπάρχουν όμως και λέξεις που είναι ξένα δάνεια και που έχουν την κατάληξη -άκι επειδή στην ξένη γλώσσα, συνήθως τα τουρκικά, είχαν (συνήθως) κατάληξη -ak. Παράδειγμα, το καπάκι που είναι δάνειο από το τουρκικό kapak. Φυσικά, ούτε το καπάκι και οι ανάλογες λέξεις έχουν υποκοριστική σημασία.

Τις λέξεις της δεύτερης κατηγορίας τις είχαμε συζητήσει στα σχόλια ενός σχετικά πρόσφατου άρθρου μας, ενώ και τις δυο αυτές κατηγορίες «ψευδοϋποκοριστικών» τις είχαμε αναφέρει και σε ένα παλιότερο άρθρο που ήταν επικεντρωμένο στη δυσκολία σχηματισμού της γενικής πτώσης των υποκοριστικών σε -άκι, ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε.

Αλλά ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά τις δυο αυτές κατηγορίες.

Οι λέξεις της πρώτης κατηγορίας, που προέρχονται από παλιά υποκοριστικά, από αρχαίες λέξεις σε -αξ και μεσαιωνικές σε -άκιον, -άκιν, αλλά δεν δηλώνουν πλέον υποκορισμό, είναι αρκετές στη γλώσσα μας. Αναφέρω μερικά παραδείγματα:

αυλάκι (αύλαξ)
ρυάκι (ρύαξ)
καμάκι (κάμαξ)
γεράκι (ιέραξ)
μουστάκι (μύσταξ)
κοράκι (κόραξ)
δοιάκι (οίαξ)
λαβράκι (λάβραξ)
κοντάκι (κοντάκιον, κόνταξ)
σαράκι (σαράκιον, σάραξ)
φαρμάκι (φαρμάκιον, φάρμακον)

Με το φαρμάκι βλέπουμε τη δεύτερη πηγή τέτοιων λέξεων, από υποκοριστικά ουδετέρων και όχι αρσενικών αρχαίων ουσιαστικών. Αν βρείτε κι άλλες λέξεις, πολύ ευχαρίστως να συμπληρώσουμε τον κατάλογο. Καμιά φορά η λέξη έχει υποστεί και άλλες αλλαγές, π.χ. το δοιάκι προέρχεται από το αρχαίο οίαξ, μεσαιωνικό οιάκιον, με παρετυμολογική συσχετιση με το διοικώ.

Ένας φίλος, που συζητούσαμε το θέμα, μου είπε μια αστεία ιστορία, που τη θυμόταν από κάποιο βιβλίο του γυμνασίου. Ήταν, λέει, ένας μαθητής που χρησιμοποιούσε διαρκώς υποκοριστικά στις εκθέσεις που έγραφε, οπότε η δασκάλα του είπε να μην κάνει κατάχρηση. Συμμορφώθηκε λοιπόν αυτός και στην επόμενη έκθεση γράφει κάτι σαν: Το γεροντί έστριψε το μουστί του καθώς είδε ένα κορί να πετάει στον ουρανό, και συνέχισε να τρώει λαβρί με σπανί!

Με το… σπανί, δηλαδή με το σπανάκι, περνάμε στις λέξεις της δεύτερης κατηγορίας, διότι το μεσαιωνικό σπανάκι δεν ανάγεται σε κάποιο αρχαίο *σπάναξ ή *σπάνακον, αλλά σε ξένη λέξη και μάλιστα έχοντας κάνει πολλά ταξίδια. Ο άμεσος πρόγονός του είναι το μεσαιωνικό λατινικό spinachium (από τον πληθυντικό, spinachii, που θεωρήθηκε ενικός), αλλά η λατινική λέξη ανάγεται σε αραβική (isbānakh) η οποία είναι περσικής αρχής.

Οι περισσότερες λέξεις της κατηγορίας αυτής είναι τουρκικά δάνεια από λέξεις με κατάληξη -ak.

Ας δούμε πόσες θα βρούμε:

βαμβάκι: βλ. πιο κάτω την αναλυτική εξήγηση
γιατάκι (το στρώμα, το κατάλυμα): από τουρκ. yatak
δεσποτάκι (το ξύλο): από τκ. dişbudak και παρετυμολογική συσχέτιση με τον δεσπότη
καβάκι (είδος λεύκας): από τκ. kavak
καϊμάκι: από τκ. kaymak
κονάκι: από τκ. konak «αρχοντικό»
μεράκι: από τκ. merak
μπατζάκι: από τκ. bacak `γάμπα΄
μπερντάκι και μπερντάχι: από τκ. perdah `γυάλισμα, κόντρα ξύρισμα΄
μπιτσάκι: ξεχασμένη λέξη για το μαχαίρι, τον σουγιά, από τκ. biçak
πασουμάκι: από τκ. paşmak
σαντζάκι: από τκ. sancak
σοκάκι: από τκ. sokak
σπανάκι: από μεσαιων. λατ. spinachium < αραβ. isbānakh, περσικής αρχής
τσακμάκι: από τκ. çakmak
τσαρδάκι: από τκ. çardak
χαντάκι: από μσν. χαντάκιον < αραβ. khandaq `οχυρωματική τάφρος΄ (ο τύπος χάνδαξ δεν είναι αρχαίος)

Αν μπορείτε να συμπληρώσετε τον κατάλογο, πολύ θα χαρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τις λέξεις αυτές, το τσαρδάκι και το πασουμάκι, θεωρήθηκαν υποκοριστικά κι έτσι πλάστηκαν οι αντίστοιχες «ασμίκρυντες» λέξεις τσαρδί και πασούμι.

Υπάρχει και μία λέξη, που θα μπορούσε να ενταχθεί και στις δύο κατηγορίες, η λέξη «βαμβάκι».

Θα μπορούσε να ενταχθεί στην πρώτη κατηγορία, διότι είναι υποκοριστικό του ’βάμβαξ’ αλλά βέβαια δεν έχει υποκοριστική σημασία. Ωστόσο, διάλεξα να το εντάξω στη δεύτερη, διότι τόσο ο βάμβαξ όσο και ο ελληνιστικός τύπος πάμβαξ ανάγονται στην περσική λέξη pambak.

Όπως είπα, πολύ θα χαρώ να συμπληρώσετε με τα σχόλιά σας είτε τον πρώτο είτε τον δεύτερο κατάλογο.

Στην πρώτη κατηγορία, πλάι στο αυλάκι και στο γεράκι, θα μπορούσαμε να εντάξουμε και κάποιες άλλες λέξεις, όπως το σακάκι και το σουβλάκι, που ενώ τυπικά είναι υποκοριστικά, που δεν ανάγονται μάλιστα σε κάποια αρχαία λέξη, αλλά σε χρησιμοποιούμενες λέξεις της νέας ελληνικής (σάκος και σούβλα αντίστοιχα) δεν νοούνται βεβαίως ως υποκοριστικά. Προτίμησα όμως στην πρώτη κατηγορία να βάλω λέξεις σε -άκι που δεν είναι ούτε καν τυπικώς υποκοριστικά νεοελληνικής λέξης.

Το ενδιαφέρον με τις λέξεις αυτές, που έχουν την ίδια μορφολογία με τα υποκοριστικά αλλά δεν είναι, βρίσκεται στη γενική πτώση. Δηλαδή, τα γνήσια υποκοριστικά σε -άκι, όπως παιδάκι, γατάκι, μηχανάκι, κοριτσάκι συναντούν δυσκολία στη γενική πτώση, τουλάχιστον στους περισσότερους ομιλητές της κοινής νεοελληνικής, αν και πρέπει να πούμε ότι σε αρκετές ντοπιολαλιές, ιδίως των νησιών, οι γενικές όπως «του παιδακιού, του μηχανακιού» χρησιμοποιούνται αβίαστα.

Αντιθέτως, οι περισσότεροι ομιλητές της κοινής νεοελληνικής δεν συναντούν δυσκολία στη γενική των λέξεων σε -άκι που δεν είναι γνήσια υποκοριστικά, κι έτσι αβίαστα ή σχεδόν αβίαστα λέμε «του σακακιού, του σουβλακιού, του σοκακιού, του καμακιού, του μουστακιού» π.χ. «το πορτοφόλι είναι στη δεξιά τσέπη του σακακιού μου» ή «να ραφτεί από το μέσα μέρος του μπατζακιού».

Όσο για τα άλλα, τα γνήσια υποκοριστικά, που η γενική τους μάς δυσκολεύει, πολλές φορές μπορούμε είτε να αποφύγουμε τη γενική είτε να χρησιμοποιήσουμε το ‘ακέραιο’ ουσιαστικό δηλ. αγόρασα ένα δώρο για το κοριτσάκι, αλλά ‘το δώρο του κοριτσιού’. Αυτή είναι η σύσταση του Μ. Τριανταφυλλίδη, αλλά βέβαια σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτή, επειδή πολλά υποκοριστικά έχουν αλλάξει σημασία (να θέμα για ένα άλλο άρθρο) κι έτσι ένα κοκαλάκι (των μαλλιών) δεν είναι μικρό κόκαλο ούτε ένα φακελάκι (δωροδοκίας) είναι μικρός φάκελος.

Ο Τσίρκας στις Ακυβέρνητες πολιτείες έχει έναν ήρωα, τον καθοδηγητή, που τον αποκαλεί «το Ανθρωπάκι». Τις λίγες φορές που το συντάσσει με γενική, το αφήνει άκλιτο: του Ανθρωπάκι. Ας το δεχτούμε κατ’ εξαίρεση, επειδή είναι όνομα, αν και εμένα μου φαίνεται πιο φυσικό το «του Ανθρωπακιού».

Μια άλλη λύση που ακολουθούν αρκετοί, που δεν την επιδοκιμάζω, είναι να κλίνουν «καθαρευουσιάνικα» τα υποκοριστικά αυτά. Προσωπικά βρίσκω κωμικές τις γενικές «του φακελακίου» ή «του σουβλακίου», λες και αντιστοιχούν σε οριστική «το φακελάκιο», «το σουβλάκιο» (κατά το οστεοφυλάκιο). Τότε με το διάσημο στικάκι της λίστας Λαγκάρντ, ο τότε υπουργός Παπακωνσταντίνου είχε αμήχανα χρησιμοποιήσει τη γενική «του στικακίου». Ακόμα δεν έχω δει κανέναν να λέει «του μπαρακίου» αν και έχω πετύχει ένα-δυο «του μπαράκι». Εγώ σαφώς θα έλεγα «του στικακιού», αν χρειαζόταν να το πω.

Βέβαια, αυτοί οι τύποι έτσι κι αλλιώς δεν έχουν τριφτεί στη χρήση, οπότε είναι λογικό να προκαλούν αμηχανία. Εγώ πάντως, όπως είπα, προτιμώ σαφώς τις γενικές «του στικακιού» παρά τις ψευτολόγιες «του στικακίου», σμόκιν με ελβιέλες.

Κι εδώ κλείνω, καλώντας σας ξανά να βοηθήσετε να συμπληρώσουμε τον κατάλογο με τα ψευτοϋποκοριστικά της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας!

 

236 Σχόλια προς “Το γεράκι και το καπάκι”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >Ωστόσο, υπάρχουν και λέξεις που τελειώνουν μεν σε -άκι αλλά δεν είναι υποκοριστικά.

  Και το γνωστό:

  -Μπαμπά να πάρω με το κουτάλι και να βάλω στο πιάτο λίγο σπανί ακόμα;

  [Ο μπαμπάς που είχε απαγορέψει την χρήση υποκοριστικών όπως λ.χ. κουταλάκι, πιατάκι, και σπανάκι]

 2. Ενδιαφέρον ότι η αποστροφή στη γενική των υποκοριστικών επεκτείνεται και σε όσα θεωρήθηκαν εσφαλμένα υποκοριστικά (δύσκολα θα πούμε «του τσαρδακιού» και ακόμα δυσκολότερα «του πασουμακιού»).

 3. Γς said

  1:

  Κι η έκφραση:

  Θα πούμε το [μπιπ], [μπιπ]άκι

  Κάτι σαν «θα πούμε το σπανί [λέμε τώρα] σπανάκι»

 4. Γς said

  3:

  Για όσους δεν κατάλαβαν

 5. Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο (ποὺ δὲν διστάζει στὴ χρήση τῆς γενικῆς – καὶ ὄχι μόνο τῶν ὑποκοριστικῶν, ὅπως φαίνεται καὶ ἀπὸ τὴν περιοχὴ τῶν Τριαντῶν!).
  Δηλαδὴ τὸ καπάκι δὲν εἶναι ὑποκοριστικὸ τῆς κάπας ἢ τοῦ γράμματος κάπα; Οὔτε ὑπάρχει ὁ τύπος «κάπαξ»; Οὐάου! Καὶ τὸ μεράκι, θέλετε νὰ πεῖτε, δὲν εἶναι ἡ λαχτάρα γιὰ τὸ κοριτσίστικο μερί (μηρός). Οὔτε τὸ γιατάκι ἀνάγεται στὴν μικρὴ ἀπορία (γιατί, μπαμπᾶ;).
  Μάλιστα.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Σωστά. Ενώ λέμε αβίαστα ή σχεδόν σοκακιού, μπατζακιού κτλ

  5 Το μεράκι ένας πορτοκαλιστής το έχει ετυμολογήσει από το ίμερος, ιμεράκιον!

 7. Γς said

  1¨:

  Ωχ, για το σπανί-σπανάκι γίνεται εκτενής αναφορά στο κείμκενο

 8. Νέο Kid said

  Το κοντάκι του τυφεκίου Μ1.

 9. Νέο Kid said

  Στην Κύπρο λένε και ο σάκος (για το σακάκι ή το μπουφάν)

 10. Νέο Kid said

  Το κρητικό απάκι πιάνεται;

 11. Απάκι, γελεκάκι, τζάκι, μεράκι, τασάκι, τακάκι.

 12. dryhammer said

  Επειδή, όπως σωστά αναφέρθηκε, στα νησιά δεν υπάρχει πρόβλημα με τις γενικές (όχι μόνο των σε -άκι, αλλά γενικώς) μου προξενούσε αλγεινήν εντύπωσιν όταν όσοι πήγαιναν για σπουδές, δουλειές, πρεστίζ στην Αθήνα, τις λοιδορούσαν ως «χωριάτικες», μια κι εκείνοι φρόντιζαν μάνι μάνι να τις αποβάλλουν στα πλαίσια της «ενσωμάτωσης». Εμείς εξακολουθούμε να χύνουμε το νερό των πατατών και να ασπρίζουμε τους τοίχους των εκκλησιδακιών.

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Ψευτοϋποκοριστικό πρέπει να είναι το απάκι, το κρητικό χοιρινό κρέας καμωμένο σαν αλλαντικό (καμία σχέση με το σύγλινο όμως).

 14. Τζάκι, τασάκι, τακάκι, λουλάκι.

 15. Πάνος με πεζά said

  Τι τα μελετάγατε τα τακάκια, χτες άλλαξα. Κι όταν αργήσεις να αλλάξεις, πας και για δισκόπλακες (κι ας μη γρατζουνάγανε..)
  Τελικά δεν έχω καταλάβει αν οι δισκόπλακες τρώνε τα τακάκια, ή αν τα τακάκια τρώνε τις δισκόπλακες…

 16. venios said

  Ξεχάσαμε το σκάκι, υποκοριστικό του σκι. Τα ‘μάκια-μάκια’ (ελλείπει ο ενικός – να του κάνω μάκια-μάκια να μην πονάει) πιάνονται;

 17. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα ψευτοϋποκοριστικό, που είναι στο μάτι του κυκλώνα αυτές τις μέρες…

 18. janetweiss said

  Σε περίπτωση που και κάποιος άλλος δεν ήξερε τι είναι το σαντζάκι:

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B9

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το πατάκι; Το σκονάκι;

 20. ΣΠ said

  γιαπράκι
  γιουβαρλάκι
  δισάκι
  καβάκι
  καλπάκι
  κοντοβράκι
  μπαϊράκι
  πινάκι
  ραβασάκι
  ρουπάκι
  σαντζάκι
  τσανάκι
  τσιράκι
  χαντάκι

 21. Ατακαμα said

  Το σαγανάκι

 22. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  10κε Το απάκι πρέπει να ανήκει στην πρώτη κατηγορία ψευδοϋποκοριστικών αν και δεν έχει βεβαιωμένη ετυμολογία.

  14 τασάκι-τάσι, τακάκι-τάκος. Το λουλάκι στην δεύτερη κατηγορία, αραβικό δάνειο lilak

  20 Μπράβο, τα περισσότερα δεκτά αν και κάποια τα έχει ο κατάλογος ήδη. Απορώ πώς μου ξέφυγε το μπαϊράκι. Το ραβασάκι είναι υποκοριστικό αλλά ξεχασμένο (ραβάσι)

  21 Υποκοριστικό είναι αυτό αν και λίγοι ξέρουν το σαγάνι/σαχάνι.

 23. πουλ-πουλ said

  Στις λέμβους εφόδου του στρατού, του μηχανικού συγκεκριμένα, ο φαντάρος-πηδαλιούχος ο «καπετάνιος» δηλ., που καθόταν στο πίσω μέρος της βάρκας και με ένα απλό κουπί την οδηγούσε, λεγόταν (λέγεται ακόμη?) οιακιστής. Επειδή τις λέμβους αυτές (κάτι σαν πεπλατυσμένες μπανιέρες χωρίς καρίνα) χρησιμοποιούσε ο στρατός και για τη διέλευση ποταμών, ο οιακιστής έπρεπε να είναι ιδιαίτερα επιτήδειος, ώστε λαμβάνοντας υπόψη και τη διεύθυνση του ρεύματος, συνθέτοντας τις δύο κάθετες μεταξύ τους κινήσεις (της διάβασης και του ρεύματος), να οδηγήσει τη βάρκα στο επιθυμητό σημείο στην απέναντι όχθη. Όσοι έχουν κάνει στο μηχανικό, θα θυμούνται ασφαλώς τη λέξη από την άσκηση «πλωτές κατασκευές» που έκανε ετησίως κάθε μάχιμο τάγμα μηχανικού. Η προσωπική μου εμπειρία είναι από τον Αξιό το Μάη, μήνα που το ποτάμι κατέβαζε πολύ νερό, όπως είναι αναμενόμενο στο τέλος κάθε υδρολογικού έτους.

 24. # Ουτζιάκι (αντί τζάκι, ως σχόλια 11, 14)
  # Καϊνιάκι (καϊ-νιά-κι)=έδαφος που δεν στραγγίζει καλά, που νεροκρατά
  # Ουλάκι=κατσικάκι
  # Κουσιαμάκι=κουσί=τρέξιμο (και κοσιτζής=δρομέας)
  # Δισάκι (παλιότερα με δύο κ)(μόλις το είδα και στο σχόλιο 20)=υφασμάτινο εξάρτημα που έθεταν πάνω στα υποζύγια, ώστε ο ένα σάκος να βρίσκεται στο αριστερό και ο άλλος στο δεξιό του ζώου. Τέτοιο δισάκι έλεγε ο …μακαρίτης Αίσωπος ότι έχουμε όλοι κρεμασμένο στο λαιμό μας: Ο ένας σάκος (με τα σφάλματα των άλλων) πέφτει μπροστά στο στήθος μας οπότε …τα βλέπουμε όλα. Ο άλλος σάκος (με τα δικά μας σφάλματα) πέφτει πίσω στην πλάτη μας και …δεν βλέπουμε τίποτα! [Κλείνω ολοταχώς διότι …με πνίγει ο σάκος του Αισώπου!]
  Υ/Γ: Ζητώ συγγνώμη που χρησιμοποίησα (και) μακεδονικές λέξεις και ίσως στεναχώρησα μερικούς!

 25. Παναγιώτης Τ. said

  με το γλάκι μου λαγό δεν άφηνα να φύγει…
  το τρέξιμο, το κυνηγητό

 26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παλαμάκια
  όχι υποκοριστικό και μόνο στον πληθυντικό

 27. sarant said

  26 Κι ένας φίλος Κρητικός που λέει: το πρωτοράκι δεν είναι υποκοριστικό, είναι υπερθετικό 🙂

 28. leonicos said

  Γράψε και το χτεσινάκι, υποκοριστικό του χτες.

  Εγώ θα επιμείνω χτεσινάκι

  Παράιομος, ανέλαβα να πάω και πήγα – Αναφοράκι

  Αναφορά χωρίς υποκοριστικά πλέον

  Ωραία εκδήλωση, στο κεντρικό θάλαμο του Ζαππείου, κατάμεστο δεν θα το έλεγα, αλλά είχε και κάποιο κόσμο.

  Γνώρισα κι έναν παπά, νεαρό τσιγγάνο, πυ καθόταν δίπλα μου και μου έλεγε ποιος είναι ο καθένας, που ου ξέφευγαν τα ονόματα. Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωση έφυγε πολύ θυμωμένος και κάθισε αλλου. Δεν είχε καταλάει σε τι πράμα είχε καθίσει δίπλα, και μάλιστα του μιλούσε!!!

  Μετά από μαι εισαγωγη κάποιου από την Ελάν Πατέ, λίγο γλειψιματική, πήρε το βήμα η κα Θεανώ Φωτίου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
  Ζήτησε από τους ρομά να δείξουν αλληλεγγύη προς τους μη-ρομά, κατάτ την εθνική τραγωδία της Δυτικής Αττικής. κατά τα άλλα, {έχουν σχέδιο και προτάσεις για να αποκαταστήσουν την από αιώνων αδικία που έχουν υποστεί } Αυτό το μέσα σε {} θα το συντομογραφώ του λοιπόυ ΗΑΑΠΕΟ – Η αναμενόμενη αρλούμπ που είπαν όλοι.

  κα Χριστοδουλοπούλου
  Μίλησε μεταξύ άλλων για την ομηρική αλήθεια, α- στερητικό και λήθη, και κάλεσε να μην ξεχάσουμε αυτό που συνέβη.
  Η πολιτική των διακρίσεων δεν υπονμεύει μόνο τον πολιτισμό αλλά και τη δημοκρατία.

  κος Λεβέντης, Ένωση Κέντρου
  Καλή η μνήη αλλά πιο σημαντικό είναι να επουλωθούν κάποτε οι πληγές που χαίνουν και σήμερα ακόμα. (Μετά απο πολλά) μίλησε για την ανυπαρξία του κράτους, Κατάγγειλε ότι ο προθυπουργος δεν ήξερε, τέσσερεις μέρες μετά, την έκταση των ζημιών και τον τρέχοντα αριθμό των θυμάτων. διαπίστωσε ότι οι ρομά θέλουν στέγη, παιδεία και δουλειά, και αυτο πιστεύουν στο κόμμα του ΗΑΑΠΕΟ επί πέντε

  κος Βορίδης, εκπρόσωπος της ΝΔ.
  Μετεφερε τον χαιρετισμό του προέδρου κ, κλπ (μη λέμε ονόματα). Στις ρχδές της ΝΔ είναι ΗΑΑΠΕΟ επί είκοσι πέντε

  κος Κεκέρογλου Κίνημα Αλλαγής
  ΠΜπλα, μπλα, μπλα, να μην υπάρξει ληθη της γενοκτονίας, αλλά και να συνεχιστεί ο αγώνας για την κοινωνική τους ένταξη. Θα συνεχίσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που στήριξε τους ρομά ποικιλοτρόπως. ΗΑΑΠΕΟ επί είκοσι πέντε

  κος μου ξεφυγε, αντιπρόεδρος της Βουλής, του ΚΚΕ
  Η μνήη ειναι έναυσμα για ν’ ανατρέξουμε στην ιστορία να βγάζομε συμπεράσματα, για ν’ αποφευχθεί η λήθη. Το ΚΚΕ εχει καταθειμένες προτάσεις στην επιτροπή που σχηματίστηκε. ΗΑΑΠΕΟ επί πέντε (ελαφρώς μεροληπτώ, ΚΚΕ είναι αυτό)

  κος Κουουμπλης, υπουργός ναυτιλίας, ΦΦαλινεται ότι πρωτοστάτισε από κυβερνητικής πλευράς μαζί με τον Αμανατίδη, στην ίδρυση της Ελάν Πατέ στη Θεσσαλονίκη το 2016. Μίλησε για τη διαφορετικότητα και πόσο σημαντική είναι στην κοινωνία για να μην βαλτώσει. Κάλεσε τους ρομά να είαι ενωνμένοι και να διεκδικούν ν’ ασκούν πίεση, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται. Εκανε διάκριση μεταξύ ένταξης και αποδοχής, και είπε ότι δεν πρέπει να ζητάνε ενταξη αλλά αποδοχή. Το αιτιολογικο τοβ ναζί που τους καταδίωξαν είναι ότι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία, δηλαδή δεν μπορούσαν να γίνουν χιτλερικοί.
  Ήτα μια ουσιώσης ομιλία, η πρώτη

  κος Πατούλης Γενική Ένωση Δήμων Ελλάδος ΓΕΔΕ
  Είστε έλληνες και έχετε τα ίδια δικαιώματα με όλους τους έλληνες, Οι κυβερνήσεις ρίχνουν το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση, ενώ έχουνμ καταχραστεί τα λεφτά που πήραν από την ευρώπη για το ζήτημα των ρομά.. Θα είμαστε μαζί σας μέχρι να πετύχουε το αυτονόητο
  Ουσιώδης ομιλία επίσης

  κα Φάλλα Αικατερίη, εκπροσωπος της κας Δούρου, περιφέρεια Αττικής
  ια περιγράψιμη ονιλία, λογοδιάρροια του κερατά, εμετική, όντως εμετική, που θύμιζε τις τυποποιημένες εκθέσεις ιδεων που έγραφαν ι μαθήτριες στα σχιλεία του 18ου αιώνα και περιγράφονται στο Τομ Σόγιερ. Φλύαρες κοινοτοπίες ανάεικτες με ανοησίες. Τελείωσε με Ιερή Ημέρα η σημερινή, Κλίνουμε το γόνυ στο πάθος…. Ζητ΄με συγγνωμη για ό,τι δεν καναμε. Και στο τέλος εξιλεώνεται παραθέτοντας Βάρναλη, ο οποίος προφανώς είχε σαφή αντιληψη όταν έγραφε για τους γυφτους.

  κος Λαφαζάνης. Αναγγέλθηκε αλλά δεν εμφανίστηκε. Φαίνεται οτι παρεξηγήθηκε που δεν τον σήκωσαν μετα τον Λεβέντη κι έφυγε, γιατί έδιναν εξηγήσεις στον Λεβεντη.

  Πάντζος, πρόεδρος της Ελάν Πατέ. Πολύ τρακ, Πολλές ευχαριστίς =ες για τους αρόντες Συμπαράσταση στα θύματα της δυτικής Αττικής. και κάναμε ενός λεπτό σιγή στη μνήμη τους. Αναφέρθηκε στους διωγμούς και τους περιορισμούς των τσιγγάνων στην κεντρική ευρώπη και πριν τον Χίτλερ. Υπολόγισε το σύνολο των απωλειών, πέραν των 3599 της 2/8/44 σε 1.500.000 Γενική κτ΄ργηση του ρατσισού κλπ

  Τελειώνοντας τον ευχαρίστησε ο εισηγητής (που ανήγγειλε τους ομιλητές κάθε φορά αλλά εγώ δεν πρόλαβαινα πάντα και ρ΄ταγα τον παπά) και είπε «δεν πειράζειπυ είχες τρακ και δεν διάβαζες καλά. Όλοι ξέρουμε ότι έχεις πάει λίγς τάξεις δημοτικού καιότι από τον Σεπτέμβριο θα πα΄ς σε τ΄ξη δεύτερης ευκαιρίας». Εντάξει, ήταν συγκινητικό. Αλλά και ο Σωκρ΄της δεν ξέρουμε αν διάβαζε.

  Γιάνσεκ Αικατερίνη Γενιή Γραμματεία για τους ρομά. Συστάθηκε σχετικά πρόσφατα, αλλά δεν θυμάαι ακριβώς
  Δεν ξεχνάε και δεν επιτρέπουμε να ξανασυβεί
  Οι ρομά ζόυμε σε αποκελισμό παό την κοινωνία και διάκριση γιατί εμείς δεν κάναμε αυτό που έπρεπ ενα είχαε κάνει
  Εξάλειψη της εξαθλίωσης και πολλά άλλα ωραία λόγια, όπως ‘ορίζοντας παρέμβασης’ ‘πανελλήνια καμπάνια’ και τα τούτοις όμοια, που είπε ο Όμηρος (μη με διορθώσρτε, δεν το αξίζω)

  κος Λυγερος, καθηητης χωρίς άλλες διευκρινίσεις
  Πολύ έξυπνος άνθρωπος, ίσως η μαλύτερη ομιλία σε απόσταση από τθς προηγούμενες, με πολλή ειρωνεία γι’ αυτους που ήρθαν εδω βλέποντας τους ρομά ως ψηφοφόρους, ενώ εκείνος θα ιλήσει για τους ρομά μη ψηφοφόρους.
  Αναφέρηκεστο ιστορικό της 2/8/44. Φαίνεται ότι λίγο καιρό πτριν οι έγκλειστοι του τρατοπέδου κατάλαβαν ότι σχεδιαζόταν η εξόντωσή τους, κι ετοιμάστηκαν ν’ αμυνθούνμε τα εργαλεία που είχαν στα χέρια τους, με το σκεπτίκο θα μας φάνε όρθιους και μαζομενους, και θα φάμε κι εμείς καποιους. Οι Ναζί λέποντας την αντίδραση δεν προχώρησαν, διώξανε σιγά σιγά τους άντρες, και γι’ αυτό τα θύματα της 2/8/44 ΄σαν κυρίως γυναίκες και παιδιά, γύρω στα 800
  Μετά ανφέρθηκε στον πυγμάχο της αφίσσας. έγινε πρωταθλητπης πυγμαχίας της Γερμανίας, και μολις αντελήφθηκα ότι πρόκειται για τσιγγάνο, βρήκαν ότι δεν μαχεταισωστά, γιατί χοροπηδάει, και τους αφίρεσαν τον τίτλο. Την επομένη που ανέβηκε στο ρινγκ, είχε βαφτεί άσπρος και ξανθός κι έμεινε ακίνητος και άφησε να τον χτυπάει ο αντίπαλος μέχρι που έπεσε. Κατόπιν, ως τσιγγάνο, τους απαγορεύτηκα ν’ εγωνίζεται σ’επίσημα ριγκ.
  Κάλεσε να συμπεριληφθει και στην 100ετηρίδα της γενοκτονίας των Ποντίων.
  Οι τσιγγ΄νοι είναι ο μόνος λαος που δεν πολέμησαν ω λαός εναντίον άλλου λαού,
  Δεν εντάσσονται διότι δεν προσεγγίζονται αλλά προσεγγίζουν
  Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήμασταν αθώοι, Από τούδε ξκαι στο εξής ή θα είμαστε δίκαιοι και θα τους αναγνωρίσουμε ή θα είμαστε βάρβαροι και θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική.

 29. alexisphoto said

  καλημέρα,
  Στα παραπάνω
  σκάκι,
  καζανάκι,
  απάκι (από την Κρήτη)
  σαπάκι (από τον Τσιφόρο)

  Αλλά, υπάρχει σειρά από ξένες (τεχνολογικές κυρίως) λέξεις που τους κολλήσαμε την κατάληξη για να μπορέσουμε να τις συμμορφώσουμε στον καθημερινό μας λόγο.
  πχ:
  βιντεάκι
  στικάκι,
  φλασάκι
  κλπ

  Ευχαριστώ

 30. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Χάνδακας λεγότανε παλιά το Ηράκλειο.

 31. leonicos said

  Το έδιωξαμν το χάσω

  Ακολούθησε ένα ντοκυναντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ για το τι τους εκανανοι σύμμασοι των γερμνών και κυρίως οι ρουμάνοι
  Τους πέταξν σε μια παγωνιά και τους άφησαναν πεθάνουν ηστικοί

  Επίσημο έγγραφο υπαλλήλου με το οποίο δηλεο[ι ευσεβάτως ότι εβραίοι και τσιγγένοι δεν παίρνουν τρόφιμα

  Αλλά θα συνεχίσω μετά, με την μουσική,τον Χατζή και τον θυμό του παπά, γιατί πρέπει να φύγω

 32. Τὸ κοντοβράκι φαντάζομαι δὲν πιάνεται. Ἀλλὰ ἔχουμε Λάκη Παπά (ἀθάνατος!):

 33. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Υπάρχουν όμως και λέξεις που είναι ξένα δάνεια και που έχουν την κατάληξη -άκι …

  Δεν πήρε το μάτι μου αναφορές γι αυτές τις …«γιαπωνέζικες» (ακουστικά), του τύπου «Νασουσύρω τοτασάκι» κλπ. 🙂

 34. Καλημέρα! Στη Σύρο το λένε: Το παιδάκι, του παιδακιού, το κοριτσάκι, του κοριτσακιού… επίσης, άσχετο με το θέμα μας, λένε και το άλλο συνήθως οι μεγαλύτερης ηλικίας: στο γιατρό, στους γιατροί (!)
  Λέξεις δεύτερης νομίζω κατηγορίας: Σουμάκι (σουμάκ), κονάκι, μεράκι, γιαπράκι
  Από την πρώτη κατηγορία δεν μου ήρθε τίποτα…

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  27 >>το πρωτοράκι δεν είναι υποκοριστικό, είναι υπερθετικό
  🙂 🙂

  Στη ντοπιολαλιά τα παλαμάκια τα λέμε και κρουσταλάκια.
  Μπαλονάκια (επίσης χωρίς ενικό)
  τα δαχτυλοκροτήματα, το υπενθύμισε προ καιρού και ο κος Βασίλης Ορφανός

  25 >>γλάκι
  Ναι!
  Δε μου φευγε σαν ήμουνε
  κι εγώ τζαβαναράκι
  μηδε πουλί εις το φτερό
  μηδε λαγός στο γλάκι

 36. Καὶ ἔχουμε ἀκόμα τὶς φτιαχτὲς τὶς λέξεις, ὅπως τὸ πολυτραγουδισμένο «μεθυσμενάκι». Ἀλλὰ καὶ τὸ οὐάου βαρουφάκι.

 37. Γς said

  17:

  Σαν κλαμένο [μπιπ]άκι δεν είναι ρε Πανο;

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και το κορδάκι είναι υπερθετικό και δη του θανάτου -τέζα!
  Κορδάκι, το λέμε χωρίς άρθρο ,σαν επίρρημα, τσίτα κόρδα. π.χ. κακόδεσε την αίγα ,μπλέχτηκε με το σκοινί της και τηνε βρήκε κορδάκι.

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τα δύο Αοράκια», γνωστά στους φιλάθλους από το γήπεδο μπάσκετ;

 40. 28. Υπέροχη η ομιλία του καθηγητή στο τέλος. Οι τσιγγάνοι είναι όμορφη φυλή, ελεύθερη. Ζούμε μαζί στα Άνω Λιόσια από πάντα. Δεν καταλαβαίνω την κουλτούρα τους αλλά τους σέβομαι.

 41. sarant said

  29β εύστοχη παρατήρηση

  39 Νομίζω ότι στα κρητικά υπάρχει αόρι.

 42. Νέο Kid said

  Tο ακριβώς καθηγητής είναι ο Λυγερός; …

 43. NIKOS NIKOS said

  «Με το… σπανί, δηλαδή με το σπανάκι, περνάμε στις λέξεις της δεύτερης κατηγορίας, διότι το μεσαιωνικό σπανάκι δεν ανάγεται σε κάποιο αρχαίο *σπάναξ ή *σπάνακον, αλλά σε ξένη λέξη και μάλιστα έχοντας κάνει πολλά ταξίδια. Ο άμεσος πρόγονός του είναι το μεσαιωνικό λατινικό spinachium (από τον πληθυντικό, spinachii, που θεωρήθηκε ενικός), αλλά η λατινική λέξη ανάγεται σε αραβική (isbānakh) η οποία είναι περσικής αρχής.»

  Προτείνω σαν αντιθετικό όρο του πορτοκαλιστή τον όρο σπινάκης (ή πσινάκης) που είναι το ίδιο.

  Οι τουρκολάγνοι ετυμολογιστές που ακόμα ούτε τη λέξη τούρκος δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει και από που προέρχεται αλλά με περισσή σιγουριά και αυτοπεποίθηση βαφτίζουν δεξιά και αριστερά ότι λάχει είναι άξιοι σπινάκηδες(πσινάκηδες).

  Φτάνει μία ματιά στην wikipedia ή την επιβεβαίωση του Μεγάλου Μπαμπουϊνικού Λεξικού για να αναπαραχθεί μία παραετυμολογία. Ειδικά άμα πασπαλίσουμε και λίγο Nisanyan ή Ινδοευρωπαίους Ακαδημαϊκούς ανύπαρκτου αντικειμένου όπως είναι η ΙΕ γλώσσα και ιστορία ο οργασμός της ετυμολογικής κωμωδίας ολοκληρώνεται.

  Λοιπόν επειδή ούτε και το etymology on line το έχει, οι λέξεις spinach, spine, spike αλλά και το spit προέρχονται από το

  στάχῡς[ᾰ], -υος, ὁ, Επικ. δοτ. πληθ. σταχύεσσι· Αττ. αιτ. στάχῡς· 1. στάχυ σιταριού, Λατ. spica, σε Ομήρ. Ιλ., Ησίοδ. κ.λπ.· μεταφ., στάχυς ἄτης, σε Αισχύλ.· λέγεται για τους Σπαρτούς (Σπαρτοί) της Θήβας, σε Ευρ. 2. γενικά, νεοσσός, τέκνο, απόγονοι, σε Ανθ.

  αιολικά ο στάχυς λεγόταν σπάχυς

  από σπάχυς>spacis>(με αντιμετάθεση του a με το i) spicas, spicum, spicinum> spinum, spinachium κτλ.

  Πως τώρα το στάχυ, σπάχυ σχετίζεται με το σπανάχι, (σπανάκι) σαν έννοιες; Το έχω ξαναπεί πολλές φορές στα σχόλια μου και θα το λέω ότι όλοι οι καρποί της γης (αυτούς που μαζεύει ο άνθρωπος με τους καρπούς του) είναι ο ποιητικός χρυσός, τα πολύτιμα αγαθά της Μητέρας Γης( Βήμητρας, Γήμητρας, Δήμητρας).

  Καλημέρα λοιπόν σε όλους τους πσινάκηδες και ο θεός να τους βοηθεί στο δύσκολο έργο τους!

 44. Γς said

  28:

  >Εκανε διάκριση μεταξύ ένταξης και αποδοχής,

  Ασχετο:

  Μίλαγα μ έναν Αλβανό μόνιμο κάτοικο χρόνια στην Πάρο και έκπληκτος από το πλήθος τους εκεί τον ρώτησα πως το βλέπουν οι Παριανοί αυτό.

  Δεν κατάλαβε και προσπάθησα να το πω πιο κομψά:

  -Πως σας φέρνονται; Εχετε την αποδοχή τους;

  -Δεν κατάλαβες! Εμείς τους αποδεχόμαστε!

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για τη δεύτερη κατηγορία
  τεζάκι ή τεζιάκι
  μπαρδάκι
  καναπεδάκι

 46. gpoint said

  # 33

  Ψευτογιαπωνέζικο είναι αφού δεν έχουνε το ρο, γνήσιο είναι το Γιαχέσε Στοκαθήκι

 47. Γς said

  Είναι και τα βοτσαλάκια της Ραφήνας που παράτησε το Σπάρο η Καβουρίνα για να γυρίσει στα καβουράκια της

 48. gpoint said

  Αυτοί που πάντως το παρακάνουν στα υποκοριστικά είναι ραδιοφωνάδες των ζωντανών εκπομπών …όλο μηνυματάκια και τηλέφωνα στις γραμμούλες είναι !

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  -κριθαράκι
  -σφαλάκι (έντομο)
  -κοπρολάκι , το μέρος / λάκος -όχι απαραίτητα, που πετάγαμε τα απορρίμματα, τροφών κυρίως,στα χωριά. Δεν πετάγαμε κοπριά εκεί, κατέληγαν σε κοπριά.

 50. gpoint said

  Λεώ, ωραία η αναμετάδοση που μας έκανες… ώστε θύμωσε ο ιερέψ που καθόσουνα δίπλα του και σου μίλαγε κιόλας… φαίνεται δεν ήταν ΠΑΟΚτσής !!

 51. Τίτος Χριστοδούλου said

  16. Με πρόλαβες με το μάκιον, σκόραρες κι έμεινα με το σκωρ, εγω.
  Λουλάκι, αν δεν διάβασα απρόσεκτα και το πρόλαβε κι αυτό άλλο πουλάκι.
  Και βέβαια, το κατά Παπαδιαμάντη ‘οτζάκιον’…
  Από το οτζάκ, πυροστιά, μάθαμε από τους εν Λονδίνω Τούρκους το ‘οτζάκμπασί’, τα ψητοπωλεία με καθίσματα γύρω από την πυροστιά. Συνοδεύοντα με αράκ, ρακή, και όχι ράκι.

 52. Νέο Kid said

  Mάλλον μάλωσαν για το αν ο γύφτος έβαλε ή έβγαλε καρφιά στο τίμιο ξύλο …

 53. ΣΠ said

  Το Καβασάκι πιάνεται; 🙂

 54. Νέο Kid said

  53. Άμα ο πιλότος είναι ο Βαλεντίνο Ρόσι …ΔΕΝ πιάνεται!

 55. Γς said

  48:

  Α, εγώ τις σταματάω. γιατρίνες, νοσοκόμες, πωλήτριες κλπ.

  -Τι χεράκι κυρία μου; ποδσαράκι; κουστουμάκι; Κουστούμι! παντελονάκι; Παντελόνι! Μπατζάκι; Μπα.. ωχ!

 56. Christos said

  etymonline:

  c. 1400 (late 13c. as a surname), from Anglo-French spinache, Old French espinache (14c., Modern French épinard, from a form with a different suffix), from Old Provençal espinarc, which perhaps is via Catalan espinac, from Andalusian Arabic isbinakh, from Arabic isbanakh, from Persian aspanakh «spinach.» But OED is not convinced the Middle Eastern words are native, and based on the plethora of Romanic forms pronounces the origin «doubtful.»

 57. Τίτος Χριστοδούλου said

  43
  Είναι πασιφανές ότι το σπανάκιον οφείλει την ονομασία του ακριβώς στην σπανίζουσα ετυμολογία του!

 58. venios said

  46 Μια και πιάσαμε τα ‘γιαπωνέζικα’, ας μην ξεχνάμε τον Λεγαμότο Μπαγασάκι, αλλά κυρίως, κυρίως (κι ας μην τελειώνει σε -άκι), τον θρυλικό αντίπαλο του Σπίθα, μην ξεχνάμε τον Γιαχαμότο Κοτούλα!!!

 59. Γς said

  46:

  >Ψευτογιαπωνέζικο είναι αφού δεν έχουνε το ρο

  Ρο έχουν μπόλικο. Βάζουν και στο λου, που δεν έχουν

 60. sarant said

  45 Τα δυο πρώτα εντάξει -αλλά το καναπεδάκι είναι υποκοριστικό του καναπέ, που είναι (αντι)δάνειο.

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  53 >>καβασάκι πιάνεται;
  με βράουλες, πιάανεται! 🙂

 62. ΣΠ said

  Το κουτσαβάκι;

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60. >>το καναπεδάκι είναι υποκοριστικό του καναπέ,
  Έχουμε και φαγώσιμο καναπέ; 🙂

 64. ΣΠ said

  Tο ταγκαλάκι = χαζός. Πρέπει να είναι τούρκικης προέλευσης. Το έχω ακούσει από τους μικρασιάτες γονείς μου.

 65. Γς said

  >σοκάκι: από τκ. sokak

  ruelle από το rue

  και το σοκάκι μου εις Παρισίους

  https://www.paristoric.com/index.php/transports-et-voirie/autres-arteres/282-la-ruelle-sourdis

 66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @53, 54 🙂 :).

  Πάντως τὸ Καβασάκι ἔχει μεγεθυντικό(;):
  (ἡ) Καβάσω· ἐκφράζει ὅλη τὴν ἀγάπη καὶ τὸν θαυμασμὸ τῶν μηχανόβιων.

  Στὴν ἴδια (λεκτικὴ) κατηγορία καὶ τὸ τραγικὸ Ναγκασάκι.

 67. Πάνος με πεζά said

  To τσακμάκι θυμήθηκα, αλλά έχει αναφερθεί… Και μου ήρθαν στο νου οι τσακμακόπετρες, διάσπαρτες στην Πεντέλη στα παιδικά μου χρόνια. Παίζαμε μ’ αυτές το βράδι που φαινόταν η σπίθα….
  Μάλιστα υπήρχε και μια μεγάλη, σαν βράχος, φυτεμένη, που τη βάζαμε στόχο και πετάγαμε πάνω τις μικρές, για να σπινθιρίζουν…

 68. Alexis said

  #66: Η Καβάσω!!!
  Μου θύμισες μια λέξη που είχα να την ακούσω 30+ χρόνια.
  Λέγεται ακόμα από τους λάτρεις του είδους;

  #0: Δηλαδή, τα γνήσια υποκοριστικά σε -άκι, όπως παιδάκι, γατάκι, μηχανάκι, κοριτσάκι συναντούν δυσκολία στη γενική πτώση, τουλάχιστον στους περισσότερους ομιλητές της κοινής νεοελληνικής, αν και πρέπει να πούμε ότι σε αρκετές ντοπιολαλιές, ιδίως των νησιών, οι γενικές όπως «του παιδακιού, του μηχανακιού» χρησιμοποιούνται αβίαστα.
  Οι Ηλείοι το έχουν λύσει αλλιώς το πρόβλημα με το «παιδάκι»: το παιδάκι-του παιδάκου. 🙂

 69. sarant said

  62 Πιθανώς να πιάνεται. Ο κούτσαβος πρέπει να φτιάχτηκε εκ των υστέρων.

  63 Εδώ έχουμε επέκταση σημασιας, επειδή θυμίζει καναπέ (κάτι που κάθεται πάνω σε κάτι άλλο)

  64 Τούρκικο είναι. Μάλλον μας κάνει.

 70. Γς said

  67:

  Και μύριζαν μετά τους σπινθήρες.

  Και μυρίζουν ακόμα στη μνήμη μας.
  Μαζί με τα μελάνια των κλασικιών του Πεχλιβανίδη

 71. Alexis said

  Kawasaki Z1300 του 1983.
  Το απόλυτο αντικείμενο του πόθου μιας άλλης εποχής, η «βασίλισσα» της ασφάλτου…
  Με εξακύλινδρο (!!!) μοτέρ παρακαλώ!

 72. Πάνος με πεζά said

  @ 68 : Από τα βάθη του μυαλού, κάπου γραμμένος ο εξής διάλογος (από έντυπο που σχολίαζε τις εκφράσεις της εποχής)
  – Τι λέει, δικέ μου;
  – Καράφλιασα μόλις γαργάλησα την Καβάτζω…
  – Φρικιό;
  – Συγκλαδοκορμόριζα…

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66 >>(ἡ) Καβάσω
  77>> η «βασίλισσα» της ασφάλτου…

  Καβασώ ψυχή μου 🙂

 74. ΣΠ said

  κατσαμάκι
  http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2005347

 75. ΣΠ said

  ψιμάκι

 76. sarant said

  74 Α μπράβο!

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66>>Ναγκασάκι
  Στον αστεϊσμό χωρούν αρκετά
  τεριάκι, τεπανιάκι,Τανιζάκι, Καουρισμάκι,
  κοξάκι μπρρ 🙂

 78. ΣΠ said

  τοκμάκι

 79. ΣΠ said

  κανάκι

 80. sarant said

  Ωραία, ο κατάλογος εμπλουτίζεται.

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  79.Πρόλαβες το κανάκι 🙂
  διασάκι

 82. ΣΠ said

  ζαμπάκι

 83. Nestanaios said

  28.

  Δεν πείθεις. Χρειάζεσαι γραμματέα.

 84. sarant said

  Μπράβο, και το διασάκι και το ζαμπάκι.

 85. loukretia50 said

  3-4 Γς : Κάνει ζέστη ε? Γιαυτό ξεφύγατε.
  Αν σας πειράζει τόσο, θα σας στείλω μία από τις λίστες μου και θα παίζει γκόθικ!

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  χοχλάκι, το βότσαλο και τα βότσαλα(με εκφορά στον ενικό-όπως η άμμος) σ΄εμάς
  χοχλάκια τα βότσαλα αλλά και οι βοτσαλωτές αυλές στη Χιο.

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  20 >> ρουπάκι
  από το αρχαίο ρώπαξ λέει
  τώρα που που το σκέφτηκα κι έκανα έλεχγο να μην το διπλογράψω ,σε είδα 🙂

 88. loukretia50 said

  85 (για Γς) : Γκοθάκια ήθελα να πω…
  Και δε νομίζω να κάνετε ωπαλάκια – τσαλιμάκια!

  Γλυκύτατε Λεώνικε, μήπως μπλέξατε τα νήματα?
  Χρήσιμο παντού, αλλά κάποιοι θα ανατρέξουν σ΄αυτά αργότερα.
  Θα με πείτε ξερολάκια?

 89. mitsos said

  Καλημέρα

  Ασυνείδητα αισθάνομαι μεγάλη δυσφορία στην γενική των υποκοριστικών.

  Το μπαλάκι : του μπαλακιού δεν μου αρέσει, δεν το λέω και κυρίως δεν το γράφω. Μπορεί να χρησιμοποιήσω της μπαλίτσας ή του σφαιριδίου ή να αποφύγω με άλλη έκφραση την γενική. Ανάλογα και στον πληθυντικό αντί για μπαλακίων υπάρχουν λύσεις όπως σφαιριδίων …

  Αντίστοιχα π.χ. για το παιδάκι θα αποφύγω του παιδακιού μέσω του αγοριού (ή του κοριτσιού) ή των μικρών. Όχι δεν θα ανασύρω πεθαμένες λέξεις π.χ. των κορασίδων ή Παπαδιαμαντικές λέξεις σε π.χ. η παιδίσκη, της παιδίσκης

  Το θέμα είναι μερικές φορές δύσκολο οπότε καταφεύγω σε άλλες λύσεις. Π.χ. το ψαράκι… του μικρού ψαριού ή των μικρών ψαριών
  Την ίδια δυσφορία της γενικής έχω και άλλες καταλήξεις υποκοριστικών π.χ. το αγγελούδι , του ….;)

  Αντίθετα δεν αισθάνομαι δυσφορία ή απλά είναι μια αίσθηση που με ξενίζει σε ανεκτά όρια στο σχηματισμό της γενικής πτώσης όταν οι καταλήξεις δεν αφορούν υποκοριστικό π.χ. το καμάκι των καμακιών δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα , ή το αρκούδι των αρκουδιών …

  Τελικά όσο το σκέφτομαι νομίζω πως η μεγάλη δυσφορία μου δεν είναι στην γενική των καταλήξεων αλλά μόνο στην γενική των υποκοριστικών της δημοτικής ( -άκι, -ούδι, ούλι ) και ειδικά για την κατάληξη –ίτσα , δυσφορώ μόνο στη γενική του πληθυντικού και όχι του ενικού ( η γατίτσα , της γατίτσας , αλλά των ;;;;; ) …και μόνο για υποκοριστικά της δημοτικής όχι της καθαρεύουσας, οπότε άνετα λέω και γράφω π.χ. κρατιδίου , αστερίσκων .

  Σε κάθε περίπτωση ανεχόμαστε όταν οι περιστάσεις το απαιτούν να επικοινωνούμε με κάτι που θυμίζει Αγγλικά ανακατεμένα με κάτι που θυμίζει Ελληνικά . Δεν είναι λοιπόν φυσικό να ανεχτούμε και τον φίλο μας ( εξ νήσου Αιγαιοπελαγίτικης ορμώμενο ) που χρησιμοποιεί την γενική των υποκοριστικών καθ υπερβολή ;

 90. leonicos said

  @42 δεν το ξεκαθαρίσανε τι καθηγητή είναι

  Η μουσική περιελάμβανε την Εξα-ϋλωση του Σαμσαρέλου, κλασικίζον κομάτι, απόσπάσματα από το Χαμόγλο της Τζοκόντας, από τον Ζορμπά, το βασικο μοτίβο Νο 16, Μαρίνα πράσινό μου αστέρι, και το Enderlezi, με έναν καταπληκτικό τσιγγάνο κλαρινίστα, τον Θανάση Βασιλόπουλο, ένα κομμάτι που μπορεί να ενταχθεί στην κλασική ουσικ’η απόχρωση, το Πάυλος και ο Νικολιός, πάλι του Θεοδωράκη.

  Κατόπιν διάβασαν του Χατζή ένα πολύ ωραίο πρόλογο, όπου ανέφερε ότι γννήθηκε στην Λαμία σε μουσική οικογένεια, όλοι οι συγγενείς του κλαρινίστες, και είναι εγγονός του Κώστα Καραγιάννη (του μεγαλύτερου κλαριν΄στα όλων των εποχών όπως ειχε). Επίσης ότι οι τσιγγάνοι είναι οκτώ φυλές, από τις οποίες οι γύφτοι είναι οι σιδεράδες, οι Καζάκοι πλέκουν καλάθια και καρέκλες με ψαθί ή καλάμι, οι καμπάσιδες έμποροι αλόγων, άλλους δεν ανέφερε. Ότι μέχρι το 1956 απαγορευόταν στους τσιγγάνους να μπαίνουν σε λεωφορεία και τραμ, και κατάληξε με τη Γραφή και τα λόγια το υΠαύλου στον Άρειο Πάγο.

  Εκεί ο παπάς άρχισε να κλωτσάει και να δυσανασχετεί, του είπα κι εγώ ότι ο Χατζής είναι μάρτυρας του Ιεχωβά, και μου απάντησε ότι το ξέρει όλος ο κόσμος, και κατόπιν τον φόρτισα ακόμα πιο καλά, λέγοντάς του ότι υπάρχουν 65 εκκλησίες αμιγώς τσιγγάνικες Μαρτύρων του Ιεχωβά σε όλη την Ελλάδα, και ότι τους ξέρω από πρώτο χέρι γιατί πάω στο ιατρείο στις συνελεύσεις. Οποτε πετάχτηε πάνω και πήγε και κάθισε με τους επισήμους.

  Ο Χατζής τραγούδησε το Γυφτοι φτιάξαν τα καρφιά, το αν δεν είμαστε εμείς πώς θα είναι οι άλλοι, αν δεν είναι ι μικροί πώς θα είναι οι μεγάλοι, και το ‘Αρνήου του αν πορείς από την ίδια λάσπη γινηκαμε κι εμείς.’

  Αυτά από την αναφοράμου

 91. Πάνος με πεζά said

  Το Μοναστηράκι πάντως, στις παλιές πινακίδες του ΗΣΑΠ, «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΝ»…

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ψάχνοντας για τα Δύο αοράκια βρήκα ότι «Aoraki σημαίνει «Αυτός που διαπερνάει τα Σύννεφα» στην Κάι Τάχου διάλεκτο της Μαορί γλώσσας». Η λέξη όμως υπάρχει και στην κρητική διάλεκτο. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αρχαίοι Κρήτες είχαν φτάσει στη Νέα Ζηλανδία. 😎
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%2591%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25AC%25CE%25BA%25CE%25B9/%25CE%258C%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2582_%25CE%259A%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BA&ved=2ahUKEwjX2KL-5NDcAhWPYlAKHXddDS4QFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw1Mxib_Hd6JXZVHSzc9XAjn

 93. ΣΠ said

  ο τύπος χάνδαξ δεν είναι αρχαίος

  Βέγγος: Ορίστε, κυρία μου, χάνταξ!

 94. Raptakis Dimitrios said

  Διά της πρωτοτόκου θυγατρός μου εισφέρω δύο ασμίκρυντες εκδοχές: το καπί και το μπατζί.

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94. Α, μπράβο!
  οι κόρες σου ξέρουν το κισκιντάκι ;
  (πεντόβολα στ΄απάνω μέρη)

 96. gpoint said

  Υπάρχουν και τα υποκοριστικά σε -ακι που έχουν αποκτήσει άλλη έννοια τελείως ανεξάρτητη από τν πρώτη όπως

  πιατάκι = τζογαδόρικο παιχνίδι του μπιλιάρδου για πολλλλλύ προχωρημένους

  πουλάκι = το γνωστό του φωτογράφου (και άλλα που θάλεγε ο Γς…)

  ματάκι = κοινή ονομασία για την πορφύρα σαν δόλωμα και η μικρότερη εστία της κουζίνας

 97. Ιστοριοδίφης said

  Ο αφελής κ. Λεώνικος (90 και προηγούμενα…) πίστεψε πως ο παπάς που καθόταν δίπλα του χτές στο Ζάππειο ήταν Ρομά. Επειδής άνθρωποι του Επιτελείου μας έχουν εσωτερική πληροφόρηση από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, ενημερώνουμε τον αγαπητό κ. Λεώνικο και τους υπόλοιπους αφελείς σχολιαστές που το έχαψαν επί 5 ώρες, ότι αυτή την στιγμή ΔΕΝ υπάρχει ορθόδοξος κληρικός της Ελλαδικής Εκκλησίας που να είναι Ρομά, Γύφτος, Τσιγγάνος ή κάτι παρόμοιο… Εννοώ και από τους δύο γονείς του να είναι Ρομά, όχι απλώς να να έχει ένα ποσοστό γύφτικης καταγωγής από κάποιον πρόγονό του…

  Η εξήγησις είναι απλουστάτη: Οι Ρομάδες μπορεί να είναι αγράμματοι κλπ., αλλά δεν είναι τόσο μαλάκες όσο εμείς οι Ρωμιοί για να πιστεύουν τις παρανοϊκές διδασκαλίες των Χριστιανών, των Ιεχωβάδων κλπ. που συνοψίζονται στην εντολή του ραββίνου Χριστού να αγαπάμε τους εχθρούς μας και να γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο σε αυτόν που μάς χαστουκίζει. Αν οι Ρομά δηλώνουν χριστιανοί, ιεχωβάδες κλπ. το κάνουν απλώς για να προσποριστούν διάφορα οφέλη. Το να γίνει, όμως, παπάς ένας Ρομά, έχει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Γι’ αυτό και δεν γίνονται.

  Ας μού παρουσιάσει κάποιος αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου ατράνταχτα στοιχεία ότι υπάρχει αυτή την στιγμή Ρομά κληρικός στην Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία κι εγώ θα αποσυρθώ διά παντός από το Ιστολόγιο, ζητώντας χίλιες φορές συγγνώμη για την γκάφα μου.

  ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ενημερώνω το ευσεβές ακροατήριο ότι το μεγάλο παράπονο των Ορθόδοξων Ιεραποστόλων στην Αφρική (με πρώτο και καλύτερο τον Άγιο Αλβανίας, Τασούλη Γιαννουλάτο, που το έχει πολλάκις επισημάνει…) μετά από 60 χρόνια ορθόδοξης ιεραποστολής στην Αφρική, η Ορθοδοξία δεν κατάφερε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΑΦΡΙΚΑΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΑΧΟΣ!.. Προσέξτε: Δεν μιλάω για παπάδες… Αφρικανούς παπάδες έχει πολλούς η Ορθοδοξία, διότι είναι πάμφτωχοι και γίνονται παπάδες για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί. Ορθόδοξος μοναχός δεν έχει γίνει κανείς Αφρικανός μέχρι τώρα (δεν γνωρίζω τί συμβαίνει στον Ρωμαιοκαθολικισμό, άς μάς ενημερώσει ο σοφός Νέστορας του Ιστολογίου κ. Άγγελος, που ίσως τα ξέρει…), για έναν απλούστατο λόγο: Διότι η Ορθοδοξία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στους μοναχούς ΝΑ ΓΑΜΑΝΕ!..

  Αυτό δεν είναι πλάκα: Οι ίδιοι οι Δεσποτάδες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας το λένε και το ξαναλένε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν θέλουμε να δούμε μοναστήρια στην Αφρική με Αφρικανούς μοναχούς, θα πρέπει να τους επιτρέψουμε ΝΑ ΓΑΜΑΝΕ και ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ. Οι σοφοί (λόγω επαφής με την Φύση…) Αφρικανοί θεωρούν αδιανόητο την αποχή από το βινείν και την απαγόρευση του να κάνεις παιδιά, που έχει θεσπίσει επί 15 αιώνες η Ορθόδοξη Εκκλησία για τους μοναχούς. Όπως κι οι Ρομάδες, αγράμματοι μπορεί να είναι οι Αφρικανοί, αλλά μαλάκες ΔΕΝ είναι, όπως εμείς οι Ρωμιοί.

  Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πόσα εκατομμύρια παραπάνω θα ήσαντε οι Νεοέλληνες σήμερα αν η πάντοτε ανθελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία επέτρεπε στους μοναχούς και στους επισκόπους να κάνουν παιδιά. Κι αν ΔΕΝ διαφήμιζε τα αγαθά της παρθενίας που οδήγησαν εκατομμύρια Ρωμιούς και Ρωμιές τα 1.000 τελευταία χρόνια να μή γεννοβολήσουν απογόνους, ελπίζοντας ότι θα τους ανταμείψει ο Χριστούλης με πρώτο τραπέζι πίστα στον Παράδεισο…

 98. 42: Αν πρόκειται για τον άνθρωπο με τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας στον κόσμο -αυτός το λέει, τότε είναι ο καθηγητής επί παντός επιστητού (και μη). 407 στο ΔΠΘ για καναδυό φεγγάρια, επί Στυλιανίδη, όταν μια από τις εξειδικεύσεις του ήταν ο Καραθεοδωρή. Κατά καιρούς σύμβουλος γεωπολιτικής στα ΥΠΕΞ, και το δικό μας και της Κύπρου, βρίσκει τρόπους να τα κονομάει πάντα, πουλώντας …καλές ομιλίες. Οι ΑΟΖ είναι το τρέχον χιτ του. Κόντεψε να πείσει τα ΕΠΑΛ στο Ηράκλειο (ή το έκανε κιόλας, δεν ξέρω) να γεμίσουν ειδικότητες βιομηχανίας πετρελαίου – φυσικού αερίου (λες κι από δω θα παίρνανε εργάτες).

 99. Νέο Kid said

  98. Ναι, ναι… ο Λυγερός κι ο Τραμπ. Τα μεγαλύτερα Ιq του πλανήτη! 😄

 100. Πάνος με πεζά said

  Ωχπαναϊαμ…
  https://www.newsit.gr/ellada/epithesi-me-energeiaka-opla-vlepei-piso-apo-ti-fotia-stin-attiki-o-giorgos-maistralis/2591834/

 101. loukretia50 said

  Μουσικό Διάλειμμα!

  Hawk and a Hacksaw – Ciocarlia – STRAY SONGS

  ελπίζω να βγει σωστά, αλλιώς δεσμεύομαι να μην ξαναποστάρω κομμάτι…

 102. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  τσανάκι: Λεκάνη, γαβάθα, ἑλληνιστὶ μπώλ· ἀπὸ τὸ τούρκικο çanak.
  Χαρακτηριστικὴ ἡ ἔκφραση χωρίζουμε τὰ τσανάκια μας.
  Ὑποκοριστικὸ τὸ τσανακάκι (τὸ λέγανε στὰ Θερμιά).
  Παράγωγο ὁ τσανακογλείφτης.

 103. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @102. Τώρα εἶδα ὅτι μὲ πρόκανε ὁ Σταῦρος στὸ #20.

 104. Theo said

  @95:

  Ας μού παρουσιάσει κάποιος αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου ατράνταχτα στοιχεία ότι υπάρχει αυτή την στιγμή Ρομά κληρικός στην Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία κι εγώ θα αποσυρθώ διά παντός από το Ιστολόγιο, ζητώντας χίλιες φορές συγγνώμη για την γκάφα μου.

  Ο πρώτος Τσιγγάνος ιερέας στην Ελλάδα

  η Ορθοδοξία δεν κατάφερε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΑΦΡΙΚΑΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΑΧΟΣ

  Ιδού ένας, ο π. Πρόδρομος, με δύο αυτόχθονες δοκίμους μοναχούς:
  https://ierapostoli.wordpress.com/2014/11/20/monastery_agiaparaskeyi_uganda/
  (Κι άλλα τέσσερα Ορθόδοξα μοναστήρια λειτουργούν στην Αφρική)

  Επίσης, υπάρχουν τρεις αφρικανοί Ορθόδοξοι μητροπολίτες κι άλλοι τρεις επίσκοποι στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Και, ως γνωστόν, οι επίσκοποι είναι μοναχοί και ασκούν την παρθενία 🙂

  Μετά από αυτά, κ. Χατζηγώγο, ελπίζω να τηρήσετε την υπόσχεσή σας και να μας απαλλάξετε από την παρουσία σας, όχι μόνο ως «Ιστοριοδίφης, αλλά υπό οιανδήποτε περσόνα.

 105. NIKOS NIKOS said

  Ένα χανουμάκι να μου εξηγήσει το τούρκος από που βγαίνει; Ούτε ένας σπινάκης πσινάκης;
  Τζάμπα τα πεταμένα ευρώ για τα Λεξικάκια του Εθνικού Τηλεπωλητή μας.
  Βικάκι Φλεσσάκι κάνε κάτι!

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ματάκι, (της πόρτας) γκαλιαμάκι, πσλιά θρακιώτικη λέξη.☺

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106 Λάμπρο, για δες κι άλλα 🙂

  Από τον φυτικό κόσμο της Θράκης:
  -ντισπουτάκι το δεσποτάκι
  -ασμα καμπάκι, μπαλ-καμπάκι /κολοκύθι
  -αρμενάκι, το χαμομήλι
  -γιαπουντζάκια,γιαπαλάκιά,είδη κλημάτων
  *κτενάκι
  *μεταξάκι
  *πετειναράκι (κοκοράκι στην Κρήτη)
  *γουρουνάκι
  ριζάκι, το βαφικό ριζάρι

  *άγρια χόρτα
  σελ.9 έως 72

  Click to access Thrakika20.pdf

 108. gpoint said

  # 102

  Εγώ ξέρω τσανάκα το (ξύλινο συνήθως) δοχείο όπου πήζουν τον διαούρτη οι τσομπάνηδες !

 109. Theo said

  64:
  Τη λέξη ταγκαλάκι την πρωτοάκουσα από τον άγιο Παΐσιο. Τη χρησιμοποιούσε για τους δαίμονες που τον ενοχλούσαν, όπως τα ταγκαλάκια, δηλαδή οι άτακτοι στρατιώτες που προερχόταν από περιοχές της Μικράς Ασίας και για το λόγο αυτό έδειχναν ιδιαίτερη σκληρότητα προς τους Ρωμιούς ενοχλούσαν τους χωριανούς του στη γενέτειρά του, τα Φάρασα της Καππαδοκίας.

  Η Βικιπαίδεια, όπου και παραπέμπω παραπάνω, για τη λέξη αυτήν παραπέμπει στα Ματωμένα χώματατης Διδώς Σωτηρίου.

 110. gpoint said

  # 104

  Μπα, μην ελπίζεις, θα επανέλθει σαν Γεωγραφοστράβων, Αχρειοφύλαξ ή ως Κακοσυναπάντημα…

 111. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @104. Εὖγε Theo!
  Γιὰ νὰ δοῦμε τί δικαιολογία θὰ βρεῖ γιὰ νὰ συνεχίσει νὰ ρυπαίνει τὸ ἱστολόγιο.

  @108. Σωστά. Ἡ τσανάκα εἶναι τὸ μεγεθυντικὸ τοῦ τσανακιοῦ.

 112. ΣΠ said

  109
  Δεν το ήξερα αυτό. Οι γονείς μου την χρησιμοποιούσαν με την σημασία του «χαζός, αργόστροφος».

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  -Μουτουπάκι η κουζίνα/το μαγερειό. Μοτουπάκι στον Τσιφόρο,είπε ο Νικοκύρης την άλλη φορά.

  -Μπουντάκι και μπουντί

 114. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @107. Ὅταν ἤμαστε μικροὶ στὰ Θερμιὰ μᾶς κούρευαν μὲν τὴν ψιλὴ μηχανή. Αὐτὸ τὸ κούρεμα τὸ λέγανε καμπάκι, προφανῶς ἐπειδὴ τὸ κεφάλι ἔμοιαζε μὲ κολοκύθα ἤ φλασκί, ὅπως τό ᾿λεγαν στὰ Θερμιά. kabak.

  Ἐπίσης ὅταν κάποιος ἔκανε τὴν κατακόρυφο λέγαμε πὼς ἔστησε τὰ καβάκια ἀπὸ τὸ kavak (λεύκα).

 115. Άσχετος said

  @ 89 η παπαδιαμαντική προσφέρεται για χιούμορ πάντως. πχ. ένας παιδίσκος πρωθυπουργός…

  @ 100 άλλη μια σχετική μπούρδα εδώ: https://www.frontpages.gr/d/20180728/27/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%8E%CF%81%CE%B1

  @ 104 αμήν

 116. Πάνος με πεζά said

  To τριπάκι, μια που γράφεται έτσι, να υποθέσω ότι είναι πρώτη κατηγορία, αλλά από αγγλική λέξη (όπως το εξελάκι…).

 117. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @114. Kabak: κολοκύθι, κολοκύθα στὰ τούρκικα.

 118. Πάνος με πεζά said

  Η ποικιλία ελιάς «μανάκι» είναι δεύτερη κατηγορία ή έχει καμιά σχέση με τη μάνα;

 119. Theo said

  Να προσθέσω και το γιουτουμπάκι 🙂

 120. Theo said

  Α, και το κλιπάκι και το κλιπσάκι 🙂

 121. Γς said

  104:

  Ο Αρχιεπίσκοπος Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνάς, που αυτός έπρεπε να γίνει Πατριάρχης Αλεξανδρείας είναι φίλος μας.

  Εδώ με την Ειρήνη

 122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Ντόναλντ Ντάκ είναι κορυφή, με συνοπτικές διαδικασίες έστειλε τα γερμανογαλλόπουλα ( οι υπόλοιπες χώρες της ε.ε απλά δεν υφίστανται σαν οντότητες) που έχουν τα κορυφαία iq στα οικονομικά τους επιτελεία, για τσαγάκι.
  Πήγε ο μπεκρής στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί με τον Ντόναλντ για τους δασμούς και μετά πανηγύριζαν όλοι με κάτι γράμματα ΝΑΑΑ που αίρονται οι δασμοί, για την υποχρέωση της ε.ε να αγοράζει σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο από τις ΗΠΑ (που είναι κορυφαία παραγωγός στον κόσμο) σε σαφώς πιο ακριβές τιμές από την διπλανή Ρωσία, τα γράμματα ήταν ψιλά, σαν κι αυτά στις συναλλαγές μας με τις τράπεζες που δεν τους δίνουμε σημασία, αλλά μας δένουν χειροπόδαρα.☺

  Η διαφορά του Τράμπ από τους άλλους (ας πούμε) ηγέτες, είναι που παίζει μπάλα μόνος του ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι, κρέμονται από τους διάφορους Μπαρουφάκηδες με υψηλό iq, μόνο που αλλιώς είναι να αναλύεις θεωρητικά την παγκόσμια οικονομία κι αλλιώς να κλείνεις δικές σου δουλειές και να υπογράφεις συμβόλαια δισεκατομμυρίων, γι’ αυτό κι όλοι οι οικονομολόγοι, (και όχι μόνο) νομπελίστες και μη, είναι υπάλληλοι των διαφόρων Τράμπ, όσο υψηλό iq κι αν έχουν, αν δεν υπήρχαν οι Τράμπ, θα λιμοκτονούσαν.

  Να μου το θυμηθείς, αν δεν τον δολοφονήσουν, θα μείνει στην ιστορία ως ο καλύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ, για τους Αμερικανούς φυσικά,☺μιά σύγκριση με του τέσσερις προηγούμενους, είναι αρκετή.

  Μιά ερώτηση που κάνω εδώ και τριάντα χρόνια σε φίλους και γνωστούς, (και κρατάω σημειώσεις) είναι η εξής, – ποιός θεωρείς πως ήταν πιο ευφυής, ο Νίκολα Τέσλα ή ο Γουέστιν Χάουζ; Αν θές απαντάς, όχι για να ανοίξουμε συζήτηση (τέλος αυτά για μένα εδώ☺) αλλά γιατί μ’ ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου..

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 τέλος – Γουέστινγκχάουζ είναι το όνομα, αλλά θα κατάλαβες ποιόν εννοώ.😇

 124. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  92 Τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων;

  94 Λεξιπλάστρια η μικρή!

  96 Είπαμε, άλλο άρθρο αυτό. Και τσιμπιδάκι, και μηχανάκι και παπαγαλάκι.

  104 Α μπράβο

  113 Μπράβο, το μοτουπάκι

  114 Τα καβάκια τα είχαμε πει, όχι όμως τα καμπάκια

  116 Είναι κοινό υποκοριστικό, θα έλεγα.

  118 Καλή ερώτηση.

 125. Ιστοριοδίφης said

  Αφελέστατε και αστοιχείωτε (στα εκκλησιαστικά) κ. Theo (104),

  1) Στο 95 μίλησα για Ρομά κληρικούς + μοναχούς και Αφρικανούς μοναχούς (όχι κληρικούς και επισκόπους). Άρα η προτελευταία σου παράγραφος είναι εξ ορισμού άκυρη.

  2) Τον πατέρα Χρήστο (Αλευρά) στον Άρατο Ροδόπης τον ξέρω χρόνια. Πρόκειται για πολύ καλό παιδί, αλλά ούτε κατά 25% δεν είναι Ρομάς. Τον διαφημίζει πολύ ο φιλόδοξος Μητροπολίτης Γκιουμουλτζίνας (Κομοτηνής) Παντελεήμων Μουτάφης, για να την βγεί στους άλλους επισκόπους ότι και καλά κατάφερε τον τετραγωνισμό του κύκλου, που δεν κατάφερε κανείς άλλος Επίσκοπος πριν απ’ αυτόν, ούτε κάν ο Καντιώτης: Να πείσει έναν Ρομά να γίνει κληρικός…

  Αφελέστατε κ. Theo, αυτό έπρεπε να το καταλάβεις και μόνος σου, όταν λέει στη συνέντευξή του ο «Ρομά» παπα-Χρήστος ότι η οικογένειά του ήρθε από την Ανατολική Ρωμυλία, ως χριστιανική. Ξέρεις πολλούς Γύφτους, Τσιγγάνους, Ρομάδες κλπ. που να ήρθαν στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών το 1922, κύριε Theo μου; Ούτε ένας!.. Εξευτελίζεσαι μόνος σου, δεν χρειάζεται να σε εξευτελίσω εγώ. Αγνοείς τα βασικά και τολμάς να τα βάζεις με το Επιτελείο μας…

  3) Η ασχετοσύνη σου φάνηκε ακόμη περισσότερο με το ορθόδοξο μοναστήρι που μάς πόσταρες στην Ουγκάντα. Θάπρεπε να ξέρεις ότι ορθόδοξα μοναστήρια σαν κι αυτό υπάρχουν πολλά στην Αφρική για να εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς Αφρικανούς κληρικούς. Δηλαδή, οι Αφρικανοί «μοναχοί» για τους οποίους θριαμβολόγησες, «κάνουν το αγροτικό τους» στο εν λόγω μοναστήρι πρίν χειροτονηθούν κληρικοί. Δεν θα μείνουν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ μοναχοί. Εγώ γι’ αυτό ακριβώς μίλησα στο 95: Το παράπονο του Τασούλη και των άλλων Ορθοδόξων Ιεραποστόλων είναι ότι ουδείς Αφρικανός θέλει ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ μοναχός, να γίνει ηγούμενος κλπ. Γίνονται για λίγους μήνες μοναχοί, απλώς για να εκπαιδευτούν, ώστε να χειροτονηθούν κληρικοί και να αρχίσει να πέφτει το παραδάκι…

  Για την απροθυμία των Ρομάδων να γίνουν κληρικοί έχει γράψει μερικές θαυμάσιες σελίδες ο μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης. Ο οποίος, ως γνωστόν, αγκάλιασε τους Ρομά της ευρύτερης περιοχής Φλωρίνης όσο κανείς άλλος Δεσπότης, τους βάφτιζε ομαδικά στα ποτάμια επί Χούντας, τους έδινε προνόμια, τους βοηθούσε να χτίσουν σπίτια κλπ. ΚΙ ΟΜΩΣ: Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ίδιος ο Καντιώτης, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ απ’ αυτούς τους πολλαπλώς ευεργετηθέντες Ρομάδες γύρισε ποτέ να του πεί ένα ευχαριστώ…

  Δεν γράφω περισσότερα για να μήν εισπράξω κατευθείαν κόκκινη…

  ΥΓ: Εύγε στον παλαιομπολσεβίκο κ. Λάμπρο (122) που κατάλαβε με καθυστέρηση 2 ετών πόσο μεγάλη φυσιογνωμία είναι ο Ντόναλντ…

 126. Πάνος με πεζά said

  @ 121 : Κι αριστερά ο Πανούσης;

 127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 τέλος – Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω Theo.☺

  107 – Ε δεν ξέρω πολλά, ότι θυμάμαι από παιδί την δεκαετία του 60 που πηγαίναμε στο χωριό των γονιών μου (Νέο Σοφικό) κάθε καλοκαίρι από τα ξαδέρφια και τους φίλους αλλά κι από την μάνα μου (τον πατέρα μου ελάχιστα τον έζησα) που ακόμα και τώρα στα 86 πετάει κάτι κουφά (χωριάτικα τα λέγαμε με τον αδερφό μου μικροί☺) και με στέλνει άψαλτο.☺

  Με το άσμα… ..που έγραψες, θυμήθηκα και το ασμάκι, τώρα ή το μικρό ρυάκι είναι ή υπαίθρια βρύση που πότιζαν τα ζώα, σίγουρα κάτι με νερό έχει να κάνει.

 128. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @115. Άσχετος said:

  » … η παπαδιαμαντική προσφέρεται για χιούμορ πάντως. πχ. ένας παιδίσκος πρωθυπουργός… »
  Κι ὅπως εἶπε ὁ ὑπουργὸς ἐπικρατείας Βερναρδάκης » Δεν μπορεί να βάλλεται ένας άνθρωπος ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος »

  Ἃς τοῦ ἀναγνωρίσουμε τὸ ἐλαφρυντικὸ τῆς μετεφηβικῆς ἡλικίας. 🙂

  Πέρασε παρατεταμένη ἐφηβεία. Ὅπως κάποιοι ἀπὸ τὸ ἱστολόγιο. Ὀνόματα δὲ λέμε. 🙂

  @118. Πάνο, αὐτὸ τὸ μανάκιξέρω.

 129. Νέο Kid said

  Λάμπρο, συνεχίζεις να μην αντιλαμβάνεσαι την έννοια της νοημοσύνης …
  Συνδέεις συνεχώς την νοημοσύνη με την «επιτυχία» και την «επιτυχία» με το χρήμα.
  Ο δείκτης νοημοσύνης είναι ένα προσόν του οργανισμού. Το αν κάποιος θα βάλει σε δουλειά αυτό το προσόν για να βγάλει χρήμα, να βγάλει δόξα, να κάνει καλό σε άλλους, να κάνει κακό σε άλλους, να αφήσει πίσω του παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές ή Ο,ΤΙ άλλο …είναι παντελώς άσχετο με το Ιq του.
  Για να στο πω πιο απλά. Σκέψου το iq σαν ένα αμάξι με το οποίο μας προικίζει η φύση. Ας πούμε ότι εγώ πήρα μίνι Κούπερ και συ πήρες Φεράρι.
  Αυτό από μόνο του ΔΕΝ λέει κάτι για τη μετέπειτα πορεία μας. Μπορεί το μίνι Κούπερ να το πηγαίνω με 150 και συ τη Φεράρι με 100 ( επειδή ας πούμε, θεωρητικά μιλάμε πάντα 😀 , είσαι κλασομπανιέρας…)
  Αλλά η δυναμική , το potential της Φεράρι είναι εκεί. Δεν αλλάζει (ελάχιστα μόνο λόγω ηλικίας ή σοβαρής ασθένειας) ποτέ!
  Η Φεράρι μπορεί να την πας εσυ αν είσαι μάγκας και Τσίφτης με 300. Το μίνι δεν θα πιάσει ποτέ 300.
  Τούτων λεχθέντων , είναι φανερό ότι δεν έχω ιδέα ποιο ήταν το σχετικό πηλίκο νοημοσύνης του Τεσλα και του άλλου….

 130. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τὸ γιασμάκι τὸ ἔχουμε πεῖ;

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κυρ Θόδωρα, Παρασκευή σήμερα, μην ξεχνιόμαστε. 😉

 132. Μανούσος said

  Γενικευμένος είναι ο υποκορισμός των βαπτιστικών των Φαναριωτών και του περιβάλλοντός τους: Γιακωβάκης Ρίζος σπαθάρης, Γεωργάκης Ολύμπιος, ο Ποστέλνικος Δημητράκης, ο Χάτμανος Γιαννακάκης, οι δύο αδελφοί του Δημητράκης και Μιχαλάκης, Δημητράκης Σούτσος «Τζελεπής», άρχων Μπάνος Γεωργάκης Μαυροκορδάτος, Κωστάκης Μαυροκορδάτος γιος του Σκαρλάτου Μαυροκορδάτου, Γιαννάκης Καλλιμάχης, Μιχαλάκης Χαντζερής διερμηνέας του στόλου, Μιχαλάκης Ρωσσέτος μέγας χαρτοφύλακας, Νικολάκης Μάνος, Παναγιωτάκης Νικούσιος κλπκλπκλπ

 133. Άσχετος said

  μιας και το σημερινό είναι αφιερωμένο στα υποκοριστικά κι όχι μόνο, εδώ ο μέγας πατήρ της …υποκοριστικής τέχνης

 134. Νέο Kid said

  129. (Συμπλήρωμα). Για να ακριβολογήσω όμως, επειδή φαίνεται ότι αποσυνδέω τελείως το iq από την ηθική, υπάρχει μια σύνδεση.
  Πιστεύεται ότι κατα στατιστικό κανόνα τα άτομα με υψηλό iq δεν κάνουν ηθελημένα κακό σε άλλους, αν δεν προκύπτει κίνδυνος ή κακό για τους ίδιους, και επίσης σκέφτονται πιο αλτρουιστικά . Μάλλον πρόκειται για εύλογο απότοκο της Φυσικής επιλογής και της Εξέλιξης. Για να επιβιώσεις περισσότερο σαν είδος ,είναι προτιμότερο να συνεργάζεσαι . Για να βρεις συνεργάτες πρέπει κι ο άλλος να ωφελείται από σένα. Αν κάνεις κακό, έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάθεις κακό κι εσυ, κ.λ.π. Απλή λογική,δηλαδή.

 135. aerosol said

  Σμερδάκι:
  Ποιμενικός δαίμονας, λέγεται και χαμοδράκι. Αγνώστου ετύμου, αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από την σμυρίδα (σμυριδάκι).

  #24
  Μου θύμησες την παλιά παιδική έκφραση «βάνουμε τς κουσές;» = θες να παραβγούμε στο τρέξιμο;

  #28
  Ευχαριστούμε για την αναφορά Λεώνικε.

  Ψιλοπαρακολουθώ το φαινόμενο Τραμπ -ιδίως το πώς τον βλέπουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι. Οι πιθανότητες να θεωρηθεί καλός πρόεδρος (δεν λέω καν ο «καλύτερος») βρίσκω πως είναι πολύ λιγότερες από το να θεωρηθεί γίγαντας της ευρωπαϊκής πολιτικής ο Μπερλουσκόνι. Ούτε καν σαν επιχειρηματίας δεν ήταν σταθερά καλός. Βασίστηκε στην πατρική περιουσία, είχε τις επιτυχίες του αλλά και κάμποσες αποτυχίες. Έχει βαρέσει επανειλλημένα κανόνι και έχει επανέλθει με τις γνωστές νόμιμοφανείς κομπίνες και λουμπινιές που σου φέρνουν οι σωστές επαφές. Είναι πάντως σχετικά απρόβλεπτος, το οποίο κατά τόπους έχει πλάκα. Αν μπορεί να θεωρηθεί πλάκα το ότι ψευδολογεί ασύστολα στον δημόσιο λόγο του και μαζεύει γύρω του τραγικά άσχετους, τους οποίους σουτάρει μετά από λίγο.

 136. Theo said

  @125:
  Κυρ Θόδωρα, άσε τις στεψοδικίες και απάντησε:

  Ο π. Χρήστος αυτοπροσδιορίζεται ως Ρομά και λέει ότι η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα από την Ανατολική Θράκη (την Τουρκία δηλαδή, όχι την Αν. Ρωμυλία, τη Βουλγαρία δηλαδή που γράφεις).
  Ποιος μπορεί να αντικρούσει αυτόν τον αυτοπροσδιορισμό του και γιατί (όπως εκχριστιανίστηκαν χιλιάδες τσιγγάνοι μετά το 1922) να μην έχουν εκχριστιανιστεί τσγιγάνοι (λίγοι ή πολλοί, δεν μας έχει σημασία) και πριν από το 1922;
  Θα σε βόλευε να ήταν αλλιώς, αλλά τα «επιχειρήματά» σου είναι απλώς ασεβείς πόθοι και έωλα.

  Ο π. Πρόδρομος στη Μονή της Αγίας Παρασκευής στην Ουγκάντα είναι μοναχός ή όχι;

  Οι Αφρικανοί «μοναχοί» που κατ᾿ εσέ, «κάνουν το αγροτικό τους» στο εν λόγω μοναστήρι είναι μοναχοί ή όχι;
  (Όταν ένας μοναχός χειροτονείται κληρικός μένει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ μοναχός, αν δεν το ξέρεις.)

  Στο σχ. 97 ισχυρίστηκες ότι τάχα Ορθόδοξος μοναχός δεν έχει γίνει κανείς Αφρικανός μέχρι τώρα … διότι η Ορθοδοξία επιβάλλει την αγαμία στους μοναχούς. (Ξέρεις εσύ κανένα άλλο χριστιανικό δόγμα που να επιτρέπει τον γάμο στους μοναχούς; )
  Τι εννοείς με το οι Αφρικανοί «μοναχοί» … «κάνουν το αγροτικό τους» στο εν λόγω μοναστήρι πρίν χειροτονηθούν κληρικοί. Δεν θα μείνουν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ μοναχοί;
  Δηλαδή όσοι χειροτονηθούν μετά την κουρά τους, θα παντρευτούν κιόλας;

  Οι έξι μητροπολίτες και επίσκοποι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι μοναχοί ή όχι;

  Αν προσποιείσαι πως δεν καταλαβαίνεις τις αντιφάσεις και τα ψεύδη σου, δεν πειράζει. Το καταλαβαίνουν όσοι μας διαβάζουν.

  Να με συγχωρείς κι εσύ κι οι λοιποί αναγνώστες που σπατάλησα τον χρόνο μου και τον χρόνο τους απαντώντας σ’ έναν καθ’ έξιν ψεύτη, πλαστογράφο, πλαστοπρόσωπο και διαστρεβλωτή, κοινώς τρολ.
  Δεν θα επανέλθω.

 137. Theo said

  μια διόρθωση:
  Ποιος μπορεί να αντικρούσει αυτόν τον αυτοπροσδιορισμό του και γιατί (όπως εκχριστιανίστηκαν χιλιάδες τσιγγάνοι μετά το 1922) να μην έχουν εκχριστιανιστεί τσιγγάνοι (λίγοι ή πολλοί, δεν έχει σημασία) και πριν από το 1922;

 138. Ιστοριοδίφης said

  Παντελώς αστοιχειώτε (στα εκκλησιαστικά) κ. Theo (136 + 137),

  1) Ας πούμε ότι ο παπα-Χρήστος Αλευράς είναι 100% Ρομά. Δεν θα τον διαφήμιζαν όλες οι εκκλησιαστικές ιστοσελίδες για να μάς πείσουν ότι και οι Ρομά γίνονται ορθόδοξοι ιερείς; Στο ξαναλέω: Είναι διαφημιστικό κόλπο του Αγίου Γκιουμουλτζίνας, Παντελεήμονος Μουτάφη, για να ζηλέψουν οι άλλοι Άγιοι Επίσκοποι ότι κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο.

  Άσε τις σοφιστείες περί Αφρικανών μοναχών και απάντα στο εξής: Λέει μαλακίες ο Άγιος Αλβανίας Τασούλης Γιαννουλάτος και οι λοιποί ορθόδοξοι ιεραπόστολοι στην Αφρική όταν παραπονούνται τόσα χρόνια πως δεν κατάφεραν (σε 60 ολόκληρα χρόνια ιεραποστολής!..) να πείσουν έστω και έναν Αφρικανό να γίνει μοναχός (αποκλειστικής απασχολήσεως, εννοείται…);

  3) Και το σπουδαιότερο: Δεν σε υποψιάζει πως έχουν βγάλει τον σκασμό οι (όντως γνώστες των εκκλησιαστικών) Μεταλληνιστές Blog-oti-nanai, Ριβαλντίνιος κλπ. και δεν απαντάνε στους ισχυρισμούς μου; Και βγήκες εσύ ο αθεολόγητος να μού απαντήσεις, που αγνοείς και τα πλέον στοιχειώδη;

  Για παράδειγμα, είμαι βέβαιος πως αγνοείς ότι ο Γιαχβέ της Παλαιάς Διαθήκης είναι ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός (κι όχι ο Πατήρ Θεός, όπως υποστηρίζουν οι Ιεχωβάδες). Αυτό έχει τεράστια σημασία, διότι ελάχιστοι ορθόδοξοι πιστοί έχουν συνειδητοποιήσει πως είναι ίδιος ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης και της Καινής: Ο Χριστούλης που στην Καινή είναι όλος Αγάπη και μάς λέει να είμαστε καρπαζοεισπράκτορες + να αγαπάμε τους εχθρούς μας ακόμη κι αν μάς σκοτώνουν, στην Παλαιά δίνει συνεχώς εντολές στους Εβραίους να γενοκτονούν τους άλλους Λαούς, σκοτώνει τον Αυνάν επειδή έκανε διακεκομμένη συνουσία κλπ. …

 139. mitsos said

  Μήπως τα σχόλια για τους τσιγκάνους κληρικούς και αφρικάνους μοναχούς ανήκουν στο χθεσινό «νήμα»; Ρωτάω.

 140. gpoint said

  # 139

  Είναι διαχρονικά …

 141. Γιάννης Ιατρού said

  138:

 142. giorgos said

  134. Σωστά τά λές . Τά ίδια ,αλλά κάπως πιό περίπλοκα τά λέει καί ό Γ.Κ.
  » Μὲ ὅλα ὅσα ἐγράψαμε ἁπλά θελήσαμε νὰ καταλήξωμε σὲ ἕνα ἐξαιρετικὰ πολύπλοκο συμπέρασμα : ὅτι πάσχομε ἐπειδὴ στὸν τόπο μας ἔλειψαν οἱ οὐσιωδῶς ἀνήθικοι, ἄνθρωποι. Δὲν πάσχομε ἐξ αἰτίας ἀνηθικότητος, ἀλλά ἀπὸ ὑπερβολικὸ πλεόνασμα ἀρετῆς. Ἡ οὐσιώδης ἀνηθικότης εἶναι κατάσταση πέραν τοῦ καλοῦ καὶ τοῦ κακοῦ. Ὑπάρχει κάποια διαλεκτική της ἠθικῆς πού ὅταν φέρη τὸ κακὸ ὡς τὶς ἔσχατες διαβαθμίσεις του τὸ μεταβάλλει σὲ καλό. Ἡ ἱκανότης πραγματοποιήσεως τοῦ καλοῦ μέσα ἀπὸ τὸ κακὸ εἶναι ἡ οὐσιώδης ἀνηθικότης. Καὶ εἶναι μία δυσεπίτευκτη κατάκτηση ὑψηλοῦ πολιτισμοῦ. Ἐπὶ δικτατορίας, ὁ κ. Γ. Ράλλης ἐξετόξευσε μίαν ὕβρη γιὰ τὴν πολιτικὴ μας ἡγεσία. Εἶπε ὅτι οἱ ἕλληνες πολιτικοὶ στὸ σύνολο τοὺς ὑπῆρξαν ἔντιμοι ἄνθρωποι, πού ὄχι μόνο τίποτε δὲν ἐκέρδισαν, ἀλλὰ πέθαναν καταφανῶς ζημιωμένοι. Ὁ κ. Ράλλης, ἀθελήτως ἴσως, προσῆψε στὴν πολιτικὴ μας ἡγεσία μιὰ βαρειὰ μομφή. Γιατί ἡ ἀτυχία μας σὰν ἔθνος σὲ τοῦτο ὀφείλεται : ὅτι δὲν μπορέσαμε ποτὲ νὰ ἀποκτήσωμε ἡγεσία πού νὰ διαφορίζεται οὐσιωδῶς ἀπὸ τὸν λαό. Ὅτι δὲν μπορέσαμε νὰ ἔχωμε παραδείγματα οὐσιωδῶς ἀνηθίκων πολιτικῶν, ὅπως εἶχαν ἄλλοι τὸν Λαυρέντιο Μέδικο, τὸν Φραγκίσκο Βάκωνα καὶ τὸν Ταλλεϋράνδο. Ὅπως παρετήρησε ὁ Γεώργιος ὁ Α’, ἡ πολιτική μας στὰ νεώτερα χρόνια δὲν ἐξέφυγε ποτὲ ἀπὸ τὸ πλαίσιο τῆς μικρόνοης κακομοιριᾶς, ὥστε ν’ ἀποτελέση ἐξαίρεση μέσα στὴν θεωρία τῶν φυλετικῶν ἐλαττωμάτων. Ὁ Γεώργιος ἦταν ἱστορικὰ ἐπιφορτισμένος γι’ αὐτὴ τὴν διαπίστωση καὶ μίλησε τὴν ἀλήθεια. Διότι, μόνο μέσα στὸ πνεῦμα τῆς οὐσιώδους ἀνηθικότητος μπορεῖ νὰ ἔχη νόημα ἡ ἠθικὴ ἀποτίμηση. Ἀλλοιῶς ὅσο κακὸς καὶ νὰ ὑπάρξη κανένας, παραμένει, θέλοντας καὶ μή, καλὸς καὶ ἐνάρετος. Ἡ πολιτική μας στὸ σύνολο της ὑπῆρξε προϊὸν ἀρετῆς καὶ μάλιστα χριστιανικῆς γιὰ ἄλλους. Ἡ πολιτικὴ ἀρετή μας δὲν ἐξέφυγε ποτὲ τὴν ἀρχική της καταγωγὴ καὶ γιὰ τοῦτο παρέμεινε ἱστορικῶς ἁγνή, ἄνευ δυνάμεως καὶ ἱστορικῆς σημασίας. Ἔμεινε ἐκεῖ πού ἐξεκίνησε κι ἐξεκίνησε ἀπὸ ἐκεῖ πού λέει ὁ Παπαδιαμάντης : «Τὴν πλιατσικολογίαν διεδέχθη ἡ φορολογία καὶ ἔκτοτε ὅλος ὁ περιούσιος λαὸς ἐξακολουθεῖ νὰ δουλεύη διὰ τὴν μεγάλην κεντρικὴν γαστέρα τὴν ὦτα οὐκ ἔχουσαν». Σ’ αὐτὸ ἐξαντλήθηκε ἡ πολιτικὴ ἱκανότης τῆς ἡγεσίας μας καὶ εἶναι τόσο ἁπλό, ὥστε μόνο περιθώρια ἁπλοϊκότητος ἀφήνει. Διετήρησε τὸν λαὸ καὶ τὴν θέση της σὲ ὅποια κατάσταση τὰ βρῆκε μετὰ τὸν Μαχμούτ. Ἀλλὰ ἡ νοοτροπία αὐτὴ προϋποθέτει ἀπαραιτήτως καὶ Μαχμοὺτ καὶ γιὰ τοῦτο οὐδέποτε ἡ ἡγεσία μας μπόρεσε νὰ ἀντιδράση ἔναντι τῆς προστασίας, νὰ βρῆ τρόπο νὰ καταλάβη τὴν δράση της καὶ τοὺς μαιάνδρους— ἱστορικούς, οἰκονομικούς, πολιτικοὺς κ.λπ.— ὅπου μέσα τὴν ἔμπλεκε. Τὸ μόνο πού αὐτή ἤξερε ἦταν ἡ φορολογία καὶ ὁ ἐξανδραποδισμός, δηλαδὴ ἀκριβῶς οἱ προϋποθέσεις πού ἀπαιτοῦσε καὶ ἡ διαιώνιση τῆς προστασίας. Μέσα στὴν ἀναλλοίωτη κατάσταση τοῦ λαοῦ, ὁ νεοελληνικὸς βίος ἔλαβε μίαν ἀδιαπέραστη ἐσωτερικὴ κλειστότητα, κατάντησε μεταφερόμενο ἱστορικὸ ἄχθος πάνω σὲ προκρούστειες θεωρίες, ἀλλόκοτες καὶ ἐθνοκτόνες, πού ἡ πρόθεση τους ἐκπλήσσει : « Ἡ γλῶσσα… αὐτὸ τὸ ὄργανο κατευθύνει πολλὲς φορὲς τὶς ἔννοιες πού ἐκφράζει περισσότερο, παρὰ πού κατευθύνεται ἀπ’ αὐτές. Νά… γιὰ ποιὸ λόγο οἱ ἕλληνες ποιητές, ἀδιάφορο σὲ ποιὰ γωνιὰ ἤ ἐποχὴ ἀνήκουν, ἀσχολοῦνται πάντοτε μὲ τόν τόπο τους. Φαινόμενο πού ἔχει προκαλέσει τὴν ἀπορία ξένων μελετητών—καὶ τῶν ἀσυλλόγιστων ἑλλήνων» (Ό. Ἐλύτη, Ἀνοιχτὰ χαρτιά, σελ. 263). Ἂς μὴ ἐπιμείνωμε στὸ νόημα τῆς πρώτης φράσης (Βλ. σχέτ. Κ. Γεωργούλη, Γέν. Διδακτ. σελ. 394 κ.ε.), οὔτε στὴ λογικὴ συνάρτηση τῶν δύο πρώτων, ἤ τὴν βεβιασμένη ἀπειλή της τρίτης. Τὰ σημαινόμενα αὐτῶν τῶν συμβολικῶν θεωριῶν δὲν εἶναι τίποτε ἄλλο ἀπὸ συγχορδίες πάνω στὸ allegro τῆς κατοχύρωσης τῆς κεντρικῆς γαστέρας. Φλυαρεῖτε, φλυαρεῖτε ὅσο μπορεῖτε καὶ λεξιμαγεῖτε, καὶ μὲ τὴν φλυαρία θὰ ἔρθουν οἱ ἔννοιες! Γιὰ τὴν προκοπὴ τοῦ τόπου φλυαρεῖτε κι’ ἂς ἀποροῦν οἱ ξένοι καὶ οἱ ἀσυλλόγιστοι Ἕλληνες πού διαμαρτύρονται!

  Μόνο ὅμως πού οἱ ξένοι δὲν ἀποροῦν. Καμώνονται τοὺς θαυμαστικῶς ἀποροῦντας γιὰ νὰ τὸ πιστεύωμε καὶ νὰ συνεχίζωμε. Γνωρίζουν πολὺ καλὰ τὶς συνέπειες αὐτῶν τῶν θεωριῶν. Ξέρουν ὅτι οἱ Μπρετονικοὶ μιμητισμοὶ δὲν θὰ ὁδηγήσουν ποτὲ στὴν οὐσιώδη ἀνηθικότητα. Ὅτι τὴν μόνη συνέπεια πού θὰ ἔχουν, εἶναι νὰ δώσουν ἀκόμη ἐνάρετες πολιτικὲς ἡγεσίες, πού νὰ ζητοῦν νὰ κρατηθοῦν ἀπὸ τὸν μύθο τῆς παράδοσης , τοῦ παρελθόντος καὶ φυσικὰ ἀπὸ τὴν προστασία .

  Δὲν φταίει λοιπὸν ἡ προστασία, ὅπως δὲν φταίει αὐτὸς πού γεννιέται ἐξυπνώτερος ἀπὸ ἕναν ἄλλον. Ἀπὸ τὴν ἄποψη τῆς ἱστορίας ἡ ἠθικὴ ἀποτίμηση εἶναι κουταμάρα. Τὰ μεταπολεμικὰ συμφέροντα της ἐδῶ, ἡ προστασία τὰ προπλήρωσε μὲ αἷμα, ἄλλωστε. Δὲν φταίει λοιπόν. Φταῖνε οἱ ἠθικολόγοι της… σύνεσης πού δὲν ἀφήνουν τοὺς Ἕλληνες νὰ γίνουν ὅσο πρέπει ἀσυλλόγιστοι.

  Φταίει— πῶς νὰ τὸ ποῦμε;— ὁ Θεός, πού ἔφκιαξε πράγματα ἀντινομικὰ : γαστέρες ὦτα οὐκ ἐχούσας καὶ τὴν Ἱστορία νὰ μὴν τὴν κινοῦν παρὰ μόνο γαστέρες.

 143. sarant said

  130 Σωστό και το γιασμάκι

  132 Υποκοριστικά χωρίς έλλειψη σεβασμού

 144. cronopiusa said

  Nuova Compagnia di Canto Popolare – ‘O cunto ‘e Masaniello

  Αχ η δόλια Γιουβαρλάκι που τη φωναζαν Γιουλάκη

  πήγε στο γιατρό Φαρμάκη ραβασάκι
  της κυρίας Κοντοβράκι που τανε φαρμάκι για την τσέπη Γιουβαρλάκι

  ΔΕΝ ΚΑΛΎΠΤΩ συναδέλφους ΚΑΙ ΚΑΝΈΝΑ γιατρουδάκι
  είπεν ο γιατρός Φαρμάκης

  Σήκωσε το μπαϊράκι η κυρία Γιουβαρλάκι
  που τη φωναζαν Γιουλάκη

  Άκου να σου πω Φαρμάκη, είπε η δονια Κοντοβράκι
  να αντικατασταθούν οι β αδρενεργικοί διεγέρτες που προκαλούν άπνοια στο ΧΑΠ
  με Προσταγλανδίνες

  μολαταύτα τα Betoptic S κοστίζουν μόνο 4 ευρουδακια
  ενώ οι Προσταγλανδίνες θέλουν εικοσαρικάκια κι ειμ’ η έρμη μπατιράκι

  ΔΕΝ ΚΑΛΎΠΤΩ, ΔΕΝ ΚΑΛΎΠΤΩ, ΔΕΝ ΚΑΛΎΠΤΩ…

  Προσπαθώ να σβήσω την αρρώστια υλοτομάκι
  να βαράει με πλατίνα κι ετοποσίδη το αριστερό μου πλουμονακι
  για να σώσω το δεντράκι πρέπει να συμφιλιωθώ να ζωγραφίσω τον καπετάν Μιχάλη στη θέση της δόνια μουερτε

 145. Γς said

  Από την Τόσκα του Πουτσίνι
  στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι
  του Ευριπίδη

  —-
  Κάντε λάικ

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αρμενάκι είδα ότι το χαμομήλι στη Θράκη.Τ΄αφήνουμε αν και μ΄εντυπψσίασε. Αλλά το άλλο αρμενάκι )είμαι κυρά μου) τί είναι αλήθεια; Κάθε σκαρί; είδος σκαριού; γενικά αυτό π΄αρμενίζει;

 147. Ποντικαρέος said

  @146 Νομίζω ότι το τραγούδι εννοεί «αρμενάκι»=»ναυτάκι». Άρμενα έχω την εντύπωση ότι είναι το σύνολο της αρματωσιάς του ιστιοφόρου (πανιά, σχοινιά κλπ).

 148. Γιάννης Ιατρού said

  146: ΕΦΗ
  αν είναι ερώτηση, τότε:

  1. στο (αρμενάκι είμαι κυρά μου) δηλώνει καταγωγή
  «Από τη Λότζα αρχινά, στο Μοναστήρι φτάνει, το Αρμενάκι σα θωρώ και η καρδιά μου γιάνει».
  Το Αρμενάκι είναι ένας μικρός όρμος κάτω από τις γειτονιές «Λότζα» (Αγ.Νικόλαος) και «Μοναστήρι» (Αγ.Σπυρίδωνας) στην Οία.

  2. Στα αρχαία ἄρμενον = πανί καραβιού
  2αΣυνεκδοχικά: μικρό ιστιοφόρο σκάφος:

  3. το προφανές, π.χ. στο «Ο Κυρ΄ Βοριάς»
  «Καράβια π’ αρμενίζετε, κάτεργα που κινάτε,
  ……………………………………………………
  του κυρ Αντρέα το κάτεργο μέσα βαθιά αρμενίζει»

 149. 146/147 Πάντως στο ΠΝ αρμενιστής είναι ο ναύτης καταστρώματος.

 150. Γς said

  145:

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147,148,149 Eυχαριστώ! Νόμιζα ήταν αλληγορικό, ο άνθρωπος που παρομοιάζεται με σκαρί.Δεν ήξερα ούτε την τοποθεσία ούτε το ναύτη. Ξαναευχαριστώ σας.

  Κλαψινάκι παψινάκι 😦

 152. Γς said

  Αβγκάραγκόου

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αρμενάκι
  Παιδιά, οφ όλοι μας!Το παιδί από την Αρμενία μωρέ είναι!Κατατρεγμένο ,ζητά αγκαλιά 😦
  Στην κουζίνα ο Ταρνανάς – ένα μικρό αρμενάκι που της το προξένεψε11 ο Αρμένης ο
  ψαράς – πότε τεντζερέδες τρίβει με αρένα

  Click to access %CE%9D%CE%95%CE%91%20%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%20%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%99%CE%91%20%CE%A4%CE%A1_%CE%98%CE%95%CE%9C-%CE%91_%CE%9B.pdf

 154. f kar said

  σεμεδάκι;

 155. Δε γκζέρω αν είμαστε οφ, ΕΦΗ2. Εδώ στο λυνξ σε μια παραλλαγή λέει και για χασαπάκι. Εκτός αυτού, ολούθε κατατάσσεται στα παραδοσιακά κυκλαδίτικα. Είχαμε ποτέ καμιά μαζική εισροή Αρμενίων προσφύγων κατά κει, τέτοια που να αφήσει τραύμα που να πρέπει να γιατροπορευτεί με τραγούδι?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Armenaki

 156. sarant said

  154 Δεν υπάρχει και σεμές;

 157. Γιάννης Ιατρού said

  153/154: ΕΦΗ
  Αρμενάκι:
  Κοιτάζοντας και τους υπόλοιπους στίχους του παραδοσιακού τραγουδιού, καταλήγω πως μάλλον πρόκειται για ένα τύπο μικρού ιστιοφόρου, γιατί λέει:

  σε νησιώτικο λιμάνι βγάλε με
  βγάλε με, έλα βγάλε με…

  στον προηγούμενο στίχο
  Αρμενάκι είμαι κυρά μου πάρε με
  κι άνοιξε τη αγκαλιά σου βάλε με

  το «πάρε με» εδώ έχει την έννοια του «παράλαβέ με»

 158. Κώστας said

  Πριν από λίγο σε σουβλατζίδικο της Ρόδου: «Είναι του παιδακιού που περιμένει έξω.»

 159. Theo said

  Είπα ν’ αγιάσω, αλλά ο καλικάντζαρος του ιστολογίου δεν μ’ αφήνει.

  Είπα να μην επανέλθω αλλά το αναιρώ για λίγο, μια και η υπόθεση έχει πολύ γέλιο 🙂

  Γράφει ο καλικάντζαρος στο σχ. 125:
  Τον πατέρα Χρήστο (Αλευρά) στον Άρατο Ροδόπης … Τον διαφημίζει πολύ ο φιλόδοξος Μητροπολίτης Γκιουμουλτζίνας (Κομοτηνής) Παντελεήμων Μουτάφης, για να την βγεί στους άλλους επισκόπους ότι και καλά κατάφερε τον τετραγωνισμό του κύκλου, που δεν κατάφερε κανείς άλλος Επίσκοπος πριν απ’ αυτόν, ούτε κάν ο Καντιώτης: Να πείσει έναν Ρομά να γίνει κληρικός…

  και στο 138:
  Είναι διαφημιστικό κόλπο του Αγίου Γκιουμουλτζίνας, Παντελεήμονος Μουτάφη, για να ζηλέψουν οι άλλοι Άγιοι Επίσκοποι ότι κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο.

  Αλλά ο π. Χρήστος χειροτονήθηκε στις 28-12-2009 από τον τότε Μαρωνείας Δαμασκηνό (βλ. Ο πρώτος τσιγγάνος ιερέας λειτουργεί στον Αράτο

  ενώ ο Μαρωνείας Παντελεήμων εξελέγη στις 21-2-2013! (βλ. Βίκι

 160. sarant said

  158 Α μπράβο!

  159 Σατανικό, το είχε προβλέψει από πριν!

 161. Πάνος με πεζά said

  @ 132, 143 : Yποκοριστικά κυρίων ονομάτων, υπάρχουν φυσικά κατά γενίκευση και στην Κύπρο, ειδικά σε προέδρους : από το μακαρίτη τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη, τον Μιχαλάκη Κυπριανού κλπ.

 162. Ιστοριοδίφης said

  1) Νέα γκάφα ολκής της έγκυρης «Καθημερινής» και να δούμε αν θα τολμήσει να την περιλάβει στα αυριανά σαββατιάτικα μεζεδάκια ο κ. Σαραντάκος (είναι γνωστό ότι παλαιόθεν κωλύεται να κράξει την «Κ», επειδής δουλεύουν εκεί τα φιλαράκια του Παντελής Μπουκάλας + Λίνα Γιάνναρου)…

  Στο σημερινό παρασκευιάτικο φύλλο (3/8/18), η πρώτη – πρώτη Επιστολή αναγνωστών (Γ. Τρανταλίδης – δικηγόρος) περιέχει μιά κολοσσιαία αγραμματοσύνη, που δεν πήραν χαμπάρι οι διορθωτές και επιμελητές της έγκυρης «Κ»: Η κοσμαγάπητη φράσις του Αισώπου «των οικιών υμών εμπι(μ)πραμένων υμείς άδετε» αποδίδεται στον Θουκυδίδη!..

  2) Ρε άνθρωπε του Θεού (Theo, 159) γιατί επιμένεις να ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσομπάνη; Δεν σού λέει τίποτα η απόλυτη σιωπή της Μεταλληνικής κλίκας και η «άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε» στάση του κακόψυχου χωροφύλακα Ιατρού, που αφορμή ζητάει για να με βγάλει σκάρτο; Αν έλεγα παρλαπίπες, θα είχαν βγεί ήδη όλοι αυτοί και θα με είχαν κράξει. Νιονιό δεν έχεις; Δεν αντιλαμβάνεσαι πως όλοι αυτοί τρέμουν το Επιτελείο μας, γι’ αυτό τηρούν σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος;

  Όσο γι’ αυτά που γράφεις στο τέλος του σχολίου 159, εγώ δεν είπα ότι ο Μουτάφης χειροτόνησε τον παπα-Χρήστο Αλευρά. Είπα ότι επί δικής του (του Μουτάφη) αρχιερωσύνης, άρχισε να διαφημίζει η Μητρόπολις Γκιουμουλτζίνας ότι διαθέτει Ρομά ιερέα. Τί δεν καταλαβαίνεις;

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  155 /157. Μάλλον όπως το καταλαβαίνει έκαστος, κάθε φορά 🙂

  Στο απόσπασμα από τη Λωξάντρα αφορά το παιδί-βοηθό της από την Αρμενία καταλαβαίνω.

  Αρμένικη …ανάρτηση 🙂

 164. Γιάννης Ιατρού said

  159/162β: Εγώ πάντως σε προειδοποίησα στο #141, έτσι;

 165. Γιάννης Ιατρού said

  163: Δεν γράφει κι ο Κώστας (Σπαθόλουρο) ρε γαμώτο 🙂

 166. sarant said

  165 Ναι, κρίμα.

 167. Γιάννης Ιατρού said

 168. Χαρούλα said

  154,156
  Μακρόστενα υφασμάτινα διακοσμητικά τραπεζιών.
  Από τον γαλλικό διάδρομο-σεμέν, το έκανε η ελληνίδα νοικοκυρά σεμές/σεμεδάκι.
  Τώρα πιά που μας κυρίευσαν οι αμερικανιές, τα λέμε ράνερ!😅

 169. Theo said

  σχ. 162: εγώ δεν είπα ότι ο Μουτάφης χειροτόνησε τον παπα-Χρήστο Αλευρά.

  σχ. 125: Τον διαφημίζει πολύ ο φιλόδοξος Μητροπολίτης Γκιουμουλτζίνας (Κομοτηνής) Παντελεήμων Μουτάφης, για να την βγεί στους άλλους επισκόπους ότι και καλά κατάφερε τον τετραγωνισμό του κύκλου, που δεν κατάφερε κανείς άλλος Επίσκοπος πριν απ’ αυτόν, ούτε κάν ο Καντιώτης: Να πείσει έναν Ρομά να γίνει κληρικός…

  Ὁ ἐπαξίως κληθεὶς Ψευτοθόδωρος 🙂

 170. sarant said

  168 Ποτέ δεν θα απαρνηθούμε τα πατροπαράδοτα σεμεδάκια να τα πούμε Ράνερ!

 171. Γιάννης Ιατρού said

  169: αφού δεν ακούει, δώσε πόνο 🙂 🙂

  Δεν έχει δρόμο να διαβώ
  σοκάκι να περάσω
  Σχόλιο να μη σε θυμηθώ
  και νήμα να μη κλάψω

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  171
  Φοβάμαι Γιάννη ότι έκαμες
  πυραμίδα κόλουρο
  πάει πάει και δε γυρνάει
  πίσω το σπαθόλουρο

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλήθεια, ο Ρίβα πού χάθηκε; Πού ‘σαι, ρε κορώνι;

 174. Γιάννης Ιατρού said

  172: για το 167 θα το εννοείς, το 171β => 162β 🙂

 175. Ιστοριοδίφης said

  Ρε άνθρωπε του Θεού (Theo, 169), τί νομίζεις ότι πετυχαίνεις με τις σοφιστείες σου; Έχεις την εντύπωση ότι οι το ποίμνιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ψάχνει στο Διαδίκτυο να δεί επί ποίου Δεσπότη χειροτονήθηκε κληρικός ο Ρομά (λιγότερο από 25%, επαναλαμβάνω…) Αλευράς; Εδώ η έγκυρη «Καθημερινή» (όπως απέδειξα πρίν λίγο στο σχ. 162…) απαξιοί να κάνει ένα κλίκ για να μάθει ότι η φράσις «των οικιών υμών εμπιπραμένων κλπ.» είναι του Αισώπου και ουχί του Θουκυδίδη… Η εντύπωση παίζει ρόλο κι αυτό θέλει να πετύχει ο Μουτάφης: Ότι η μόνη Μητρόπολις στην Ελλάδα που διαθέτει Ρομά ιερέα είναι η Μητρόπολις Γκιουμουλτζίνας…

  Αλλά ας υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο και υπάρχει ένας ιερέας (ο παπα-Χρήστος Αλατζάς) που είναι Ρομά. Και τί πάει να πεί αυτό, δηλαδή; «Unus christianus, nullus christianus» έλεγε ο σοφός Τερτυλλιανός, τουτέστιν… «Ένας χριστιανός ίσον κανένας χριστιανός». Η εξαίρεση του Αλατζά στη Μητρόπολη Γκιουμουτζίνας, δεν επιβεβαιώνει (ως μοναδική εξαίρεση…) τον κανόνα ότι επί 188 χρόνια ελεύθερου νεοελληνικού βίου, ποτέ ένας Ρομά δεν είχε γίνει κληρικός;

  Τί θέλεις να πετύχεις, ψάχνοντας τόση ώρα να βγάλεις σκάρτο το Επιτελείο μας; Να σού δώσει εύσημα ο Ιατρού; Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά. Δεν έχεις με κάτι καλύτερο να ασχοληθείς, Παρασκευή βράδυ;

 176. ΚΩΣΤΑΣ said

  146 -> Αρμενάκι είδα ότι το χαμομήλι στη Θράκη…

  Έφη, πού το είδες αυτό; μπορείς να βάλεις λίνκ;

  Εγώ ξέρω ότι σε μέρη της Θεσσαλίας, αρμένια λένε τις μαργαρίτες. Μάλιστα αρκετοί τις μπερδεύουν με το χαμομήλι και ακούς το ειρωνικό «αυτός αντί να μαζέψει χαμομήλι, μάζεψε αρμένια».

 177. Theo said

  σχ. 175: Αλλά ας υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο και υπάρχει ένας ιερέας (ο παπα-Χρήστος Αλατζάς) που είναι Ρομά. Και τί πάει να πεί αυτό, δηλαδή; «Unus christianus, nullus christianus» έλεγε ο σοφός Τερτυλλιανός, τουτέστιν… «Ένας χριστιανός ίσον κανένας χριστιανός»

  σχ. 97Ας μού παρουσιάσει κάποιος αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου ατράνταχτα στοιχεία ότι υπάρχει αυτή την στιγμή Ρομά κληρικός στην Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία κι εγώ θα αποσυρθώ διά παντός από το Ιστολόγιο, ζητώντας χίλιες φορές συγγνώμη για την γκάφα μου.

  Άσε τις τζιριτζάντζουλες κι αποσύρσου, λοιπόν!!! 🙂

 178. Νέο Kid said

  Κρίμα πραγματικά…
  Μειώθηκαν οι ασφαλίτες του ιστολογίου στο μισό…
  (Αλλά υπάρχουν ανερχόμενα ταλέντα ,πολλά φερέλπιδες…)

 179. ΚΩΣΤΑΣ said

  173 Γιάννη, κι εγώ στεναχωριέμαι για την απουσία του Ριβαλντίνιο. Νομίζω ότι η επιστροφή του εξαρτάται από τον Νικοκύρη. Προκαταβολικά συγνώμη, αλλά ας μου επιτρέψει ο Νικοκύρης να πω ότι ήταν λίγο σκληρός και άδικος απέναντί του.

 180. Νέο Kid said

  Το 178. πήγαινε στα: 165. 166

 181. Theo said

  Πολλές τζιριτζάντζουλες κάνεις προτού παραδοθείς, την καμπούρα, τα κουρέλια και του χάρου τη μουτσούνα κι ό,τι γουστάρεις μα μην αργοπορείς.

  (στο 0:22)

 182. Ιστοριοδίφης said

  Theo (177): Να τα λές όλα. Στο σχόλιο 97 διευκρίνησα επί λέξει: «Εννοώ και από τους δύο γονείς του να είναι Ρομά, όχι απλώς να να έχει ένα ποσοστό γύφτικης καταγωγής από κάποιον πρόγονό του…»

  Σού είπα εξαρχής ότι ο Αλευράς δεν είναι ούτε κάν 25% Ρομά. Απόδειξις ότι ο ίδιος λέει πως η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών του 1922. Ξέρεις εσύ να ήρθαν Γύφτοι στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή του 1922;

  Δεν πιστεύω ότι είσαι τόσο στόκος. Υπαρχηγός του Ιατρού στο χωροφυλακιλίκι θές να γίνεις, όπως σωστά επισήμανε και ο Νεογίδιος στο 178… Άξιος ο μισθός σου. Καλώ τον Ιατρού να σε προσλάβει αμέσως, είσαι παραπάνω από φέρελπις…

 183. sarant said

  179 Λες; Δεν είχα πάντως αυτή την πρόθεση -και ομολογώ πως δεν καλοθυμάμαι το επεισόδιο.

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176 >> αρμένια λένε τις μαργαρίτες.
  Κώστα δες στο 107 το σύνδεσμο. Φυτά της Θράκης

 185. sarant said

  179 Το θυμήθηκα το επεισόδιο. Τι να πω, όπως εγώ δεν έχω βρίσει συλλογικά καμιά παράταξη (τουλάχιστον του δημοκρατικού τόξου), έτσι δεν θέλω και να με βρίζουν.

 186. loukretia50 said

  144. cronopiusa

  ΣΚΗΝΗ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ
  Το μεγάλο ανθρωπάκι

  «- Δεν καλύπτω, δεν καλύπτω…» έσκουζε το λαμογιάκι
  Κι από τη μεγάλη φούρκα έτρεμε το μασελάκι
  «- Μα γιατί γιατρέ Φαρμάκη, θέλεις μήπως φακελάκι?»
  Πονηρά τον ατενίζει η κυρία Κοντοβράκι

  (Αλλαγή ύφους και μέτρου στο διάλογο – βαλσάκι)

  Ευθύς συνοφρυώθηκε, τον σφίγγει το σακκάκι
  «- Άκου κυρά μου να σου πω, δεν είμαι γιατρουδάκι.
  που διαρκώς κορδώνεται κι ας είναι ντενεκάκι.
  Ορίστε μας ! » – αναφωνεί και ψάχνει το μπλοκάκι.
  Ξεχνάει πως δεν πληρώνεται, μα βλέπει το πεννάκι
  Πανάκριβο αναμνηστικό, μιας ασθενούς δωράκι.
  Σωπαίνει και με έμφαση σηκώνει δαχτυλάκι :

  «- Δεν ξέρει τι του γίνεται το κάθε χωριατάκι
  και θεραπεία υπόσχεται σε κάθε κοροϊδάκι.
  Και τάχαμου μεσολαβεί, μα θέλει φακελάκι.

  Ξέρει από εμέ καλύτερα για κάθε φαρμακάκι?
  Σιγά! Και θα καλύψω ΕΓΩ! το κάθε τσογλανάκι?
  Χα!
  (τρις δι αναπηδήσεως , κοφτή, με τακουνάκι)

  «- Εγώ είμαι επιστήμονας, όλοι με προσκυνάνε .Και όταν λέω δε γίνεται, καφρίλες δεν περνάνε…»

  «- Α, ναι, συγνώμη, ξέχασα! Αυτά δεν τα ρωτάνε!
  Εσύ δίνεις το σύνθημα κι οι μαύροι ακολουθάνε!
  Εσύ δεν καταδέχεσαι. ‘Αλλα είναι που μετράνε…»

  Βαθύς είναι ο στεναγμός, μάτια- καρφιά κοιτάνε.
  Το δίκιο σαν τα πνίγουνε, οφίτσια δε φτουράνε

  «- Ας είχα υψηλά κοννέ και φράγκα να φυσάνε…
  Με δικηγόρο νάφτανα, και με μια λιμουζίνα…
  Για πότε άκρη θάβρισκες… και θα ξηγιόσουν φίνα!»

  (παύση – μικρή έκταση χεριών –Μαντόνα σε βιτρίνα )
  «- ή έστω, αν ήμουν όμορφη, κουνίστρα και τσαχπίνα,
  θα αντιδρούσες σαν κριός που είδε προβατίνα!
  (Κι ήταν ο μήνας Αύγουστος… που λέει κι η Κατίνα!)»

  Ο πολυπράγμων ξεφυσεί, μυρίζεται κομπίνα
  Κοιτάζει γύρω αλλόφρονας, μη δει καμιά μπατσίνα
  Το σφυροκόπημα κρατεί, τον έχει σε ακτίνα
  ανήμπορο να αμυνθεί, κι ορμάει σα γερακίνα.

  «- Όταν ωρέ ζωντόβολο με περηφάνεια τόση
  του Ιπποκράτη έδινες τον όρκο – να μη σώσει!
  Μην τάχα είχες ναρκωθεί απ΄τη μεγάλη δόση?
  Φωτογραφίες, θηλυκά κι όλου του κόσμου η γνώση
  Πιστοποιημένη με χαρτί, σε μια κορνίζα τόση
  Μην ήθελες μετάφραση? Τώρα, ποιός θα μας σώσει…» ΛΟΥ

  ΤΑGS : ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ & ΤΑ ΥΠΟΚΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕ – ΑΚΙ, Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ

 187. ΚΩΣΤΑΣ said

  183 Νικοκύρη, από όσο θυμάμαι κι εγώ, είχε γράψει 2-3 φορές ζαίοι, υπονοώντας προφανώς το Συριζαίοι. Προσωπικά, σαν χαϊδευτικό το βλέπω. Κάπως του είπατε με αυτή τη λέξη δεν ξαναγράφει – κι εγώ δεν το θυμάμαι ακριβώς – κι έκτοτε δεν ξαναφάνηκε ο φίλος μου ο Ρίβα.

 188. sarant said

  Είναι προσβλητικό. Και αφού το έγραψε 2-3 φορές, είπα ότι στο επόμενο θα σβήνεται το σχόλιο.

 189. sarant said

  186 Μου φαίνεται πως θα κάνουμε ποιητική σκυταλοδρομία στο μέλλον.

 190. Γς said

  175:

  >Μητρόπολη Γκιουμουτζίνας,

  Γκιουμουλτζίνας (τουρκικά: Gümülcine)

 191. Γς said

  189:

  > σκυταλοδρομία

  σκυλοδρομία;

  [186: > Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ]

 192. Ιστοριοδίφης said

  Αγαπητέ μου κύρ Γιάννη (Γς, 190) από εσάς δεν το περίμενα αυτό: Τέσσερις (4) φορές την έγραψα σωστά (Γκιουμουλτζίνας) και μία φορά μού ξέφυγε το λάμβδα. Είναι λόγος αυτός για να με βγάλετε σκάρτο; Γιατί τόση ώρα δεν επιβεβαιώνετε (ως σύζυγος της μακαριστής Ειρήνης) ότι υπάρχει άρνηση των Αφρικανών να γίνουν μοναχοί (πλήρους απασχολήσεως…), ώστε να πάψει να γαυγίζει και να γράφει σχόλια επί σχολίων ο κ. Theo;

 193. Theo said

  @182:
  Είσαι απίθανος, κυρ Θόδωρα!

  ο Αλευράς δεν είναι ούτε κάν 25% Ρομά. Απόδειξις ότι ο ίδιος λέει πως η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών του 1922. Ξέρεις εσύ να ήρθαν Γύφτοι στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή του 1922;

  Εσύ ξέρεις να μην ήρθαν Ρομά στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών του 1922;
  Με την ανταλλαγή ήρθαν οι χριστιανοί της Τουρκίας στην Ελλάδα. Και ασφαλώς και (πολλοί ή λίγοι) Ρομά που είχαν γίνει χριστιανοί στο παρελθόν (όπως πολλές χιλιάδες Ρομά εκχριστιανίστηκαν μετά το 1922, όπως σου γράφω στο σχ. 136). Αυτό δεν αλλάζει την ιδιότητά τους ως Ρομά κατ’ ελάχιστον, όχι κατά 75% και βάλε, που ισχυρίζεσαι.

  Και γιατί ο π. Χρήστος να αυτοπροσδιορίζεται ως Ρομά στο χωριό του, όπου όλοι τον ξέρουν; Τι θα κέρδιζε με αυτό το τάχαμου ψέμα; Τόσο βλάκας θα ήταν να λέει ψέματα σε όσους ξέρουν αυτόν και την οικογένειά του; Ή εσύ το παίζεις τόσο βλάκας; 🙂

  @190:
  Κουμουτζηνά, η Κομοτηνή κατά τη βυζαντινή περίοδο, που οι Τούρκοι το παρέφθειραν σε Γκιουμουλτζίνα.
  Άρα, μητρόπολη Κουμουτζηνών, βυζαντινότροπα, κι όχι Γκιουμουλτζίνας, τουρκότροπα. 🙂

 194. Γς said

  192:

  Ντάξει δεν τα είχα δεί.

  Τώρα όσον αφορά τα περί παρθενίας κλπ:

  Ο προηγούμενος του Ιωνά Αρχιεπίσκοπος Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας πέθανε στο Λαϊκλό από AIDS. Από σλιμ, όπως το λένε εκεί κάτω. Και έτρεχε η Ειρήνη, που θύμωνε όταν της έλεγα ότι το κόλλησε δια της φυσιολογικής οδού.[ούτε μεταγγίσεις, ούτε ντρταγκς και τέτοια]

 195. loukretia50 said

  Τελικά ούτε στο νήμα δε στέριωσαν οι τσιγγάνοι!

 196. raf said

  Αχ δεν μπορώ να σας βλέπω κάθε μέρα όλη μέρα να ταλαιπωρείστε. Don’t feed the troll, λέμε… ακούστε το τζόβενο.

 197. cronopiusa said

  M’ έπιασε η σπαμοπαγίς

  3 Russian journalists shooting a documentary on Russian mercenaries were reportedly just killed in the Central African Republic

  https://www.businessinsider.com/3-russian-journalists-shooting-documentary-on-wagner-group-just-killed-2018-7

 198. gpoint said

  # 185

  … καμιά παράταξη (τουλάχιστον του δημοκρατικού τόξου)…

  Για αρκετούς εδώ μέσα ( όχι εμένα) πάντως οι ΑνΕλ φαντάζουν σαν χορδή του τόξου !!

 199. gpoint said

  # 177

  … Άσε τις τζιριτζάντζουλες κι αποσύρσου, λοιπόν!!! …

  Κλασσικά, πιθανότερο είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα (με Βασιλειάδη-Κοντονή στα πράματα) παρά να αποσυρθεί ο περί ου ο λόγος.

  Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν περιμένω ούτε φέτος να επιβεβαιωθεί η σαφέστατη υπεροχή του ΠΑΟΚ με τον τίτλο του πρωταθλητή. Τόση «δουλειά» και μαγείρεμα για το πως θα γίνει (και με απειλές να μη γίνει) το πρωτάθλημα, λεφτά από την ΕΡΤ στις μικρομεσαίες-φτάνει να είναι «καλά παιδιά» και «παραγκίσιες» διατάξεις δεν μπορεί να πάνε στα χαμένα.
  Η δικαιοδοσία με την παρουσία της Ουέφα έχει ξεφύγει από τους διαιτητές, είναι η εποχή των (ελεγχόμενων μέσω επιλογής- υπάρχουν και φανατικοί οπαδοί όπως ο τότε αθλητικός εισαγγελέας Πειραιά που πανηγύριζε τα καλάθια του ΟΣΦΠ στην Πόλη αντί να προωθεί υποθέσεις) δικαστών.

 200. gpoint said

  # 173

  Εγώ νομίζω πως ο Ρίβα πάσχει από εσωτερικές συγκρούσεις. Γιατί είμαι σίγουρος πως έχει αντιληφθεί πως η Ν.Δ. δια του Αλαφούζου προσπαθεί τεχνηέντως να φορτώσει τον υποβιβασμό ή την ταλαιπωρία του ΠΑΟ στον ΣυΡιζΑ, σαν αντίβαρο για την απώλεια της λιμανίσιας παντοκρατορίας στον χώρο.

  Κατά τα άλλα ποδόσφαιρο και πολιτική είναι άσχετα (χαχαχαχ)

  Ασε που φυσάει και δεν έχει ψάρεμα…

 201. leonicos said

  Δεν έχει νοημα να δίνουμε κρές στον πάνσοφο, αλλά οίδιος μου είπε ότι είναι ρομά, ο παπάς φυσιογνωμικά δε ήταν εντελώς κατσίβελος. Και ήξερε τα πάντα της συνάντησης απότα μέσα.

  Χτς άκουσα μια εκπομπη στην ΕΡΤ 1, αυτή που μιμείται αναισχύντως την ειτυχημένη του Παπαδόπουλου, αφιερωμένη στο Μίκη, με την ορχήστρα Θεοδωράκη

  Τέλεια τα μπουζούκια. Το πουζούκι τλικά ανδεικνύεται σεπολύ δυνατό όργανο. Υποθέτω ότι δεν πορεί αμπει σε συναυλία ακόμα, επειδή οι πολύ ψηλοί τόνοι του είναι σύντομοι επειδη είναι νυκτό.

  Αλλά οι τραγουδιστές…. δύο άντρες, ο ένα φαλτσος και ο άλλος κάτω από απλός φωνακλάς. Δύο γυναίκες, η μί πολύ καλή, η άλλη, ια πανεμορφη μελαχροινή με μπλε φόρμα απαράδεκτη. πολύ σωστή φωνητικά, αλλά οφφ θεματικά. Εκτελέστρια φθογγοσήμων Τραγουδούσε Επιταφιο με πνεύμα πανηγυριού.

 202. gpoint said

  # 201

  Σε κάποια εκτέλεση του Οθέλλου-δεν έχω εδώ το αρχείο μου- μπουζούκι συνοδεύει ένα χορωδιακό, λίγο μετά την τρίτη πράξη-αν θυμάμαι καλά. Σε άλλες εκτελέσεις δεν υπάρχει
  Ταιριάζει με την Κύπρο…

 203. Theo said

  @196:
  Το διασκεδάζουμε. Δεν ταλαιπωρούμαστε 😉😊

 204. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  Τα όμορφα λουλούδια : ζαμπάκι ή τσαμπάκι ή μανουσάκι (ο Νάρκισσος ο κυπελλοφόρος)

 205. cronopiusa said

  Η κυρία Γιουβαρλάκη είναι άδικη
  κανείς γιατρός των 800 ευρώ
  δεν χρηματίζεται
  όταν παραμένει εδώ, ενώ
  οι προσφορές εργασίας
  for example για Κατάρ
  είναι 12000

  Αδέξια προσπάθησα να γράψω
  στιχάκια με υποκοριστικά
  και προβλήθηκε το προσωπικό μου
  φρούριο του Επταπυργίου

  Ιδού το ποίημα ενός αληθινού ποιητή του Χρήστου Λάκου, κατοίκου Αγ. Γεωργίου Μεθάνων

  (εξ ου και το «φάρος στου Αη-Γιωργιού την άκρα»).

  ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

  Τώρα στα γεράματά μου
  λέω ν’ αλλάξω ασχολία
  και να τα οικονομήσω
  απ’ την ακτινοβολία.

  Τόσα μού ’χουνε φορτώσει
  στο ταλαίπωρο το σώμα,
  που θα φέγγω όλο το βράδυ,
  μα και την ημέρα ακόμα.

  Κι επειδή ο φωτισμός μου
  είναι κάποιου επιπέδου,
  ίσως να με πάρει η ομάδα
  προβολέα του γηπέδου.

  Ίσως πάλι να με πάρει
  κάποιο πονηρό ζευγάρι,
  όταν στα σκοτάδια πάει,
  να κρατάω το “φανάρι”.

  ΚΑΙ ΝΑΙ ΘΎΜΩΣΑ και ντράπηκα

  Μάτι 1952, Μάτι 2018: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος συμβάντος

  Πάντα καλά!…

 206. cronopiusa said

 207. sarant said

  197 Μόλις τώρα το είδα

  204 Σωστά. Για τα μανουσάκια, που είναι αρμένικο δάνειο, έχει αναπτυχθεί εκ των υστέρων ο τύπος «μανούσια»

 208. Μανούσος said

  Και τα πατλάκια (ποπ κορν στα Νοτιομακεδονικά)

 209. loukretia50 said

  205 για το 186 – βασισμένο στο 144

  ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ
  Παράλειψη να παρουσιάσω τα δύο πρόσωπα που συνομιλούν , το θεώρησα αυτονόητο γιατί ήταν συνέχεια του κειμένου που παρατέθηκε (144):

  «- ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΩ, ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΩ συναδέλφους
  ΚΑΙ ΚΑΝΈΝΑ γιατρουδάκι» είπεν ο γιατρός Φαρμάκης»
  «- Άκου να σου πω Φαρμάκη, είπε η ΔΟΝΙΑ ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΙ,
  να αντικατασταθούν οι β αδρενεργικοί διεγέρτες…
  οι προσταγλανδίνες θέλουν εικοσαρικάκια
  κι ειμ’ η έρμη μπατιράκι»

  Γιατρός Φαρμάκης : μεγαλογιατρός, αρνούμενος να καλύψει κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενών, εφόσον προσκρούει στην πολιτική του νοσοκομείου και κυρίως τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών.
  Αναγνωρίσιμος (το είδος συναντάται σχεδόν σε κάθε νοσοκομείο), περιφρονεί τους νέους, αληθινά μάχιμους, γιατρούς (εκείνος είναι που εκφράζεται απαξιωτικά) και πολύ περισσότερο το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αδιαφορεί για τους ασθενείς.

  Συνομιλεί με πρόσωπο (Δόνια Κοντοβράκι) που, είτε συνδέεται άμεσα με ασθενή (έτσι ακριβώς το φαντάστηκα), είτε ανήκει στο «κατώτερο» προσωπικό (νέα γιατρός ή νοσηλεύτρια} και προσπαθεί να βοηθήσει. Με αυτοθυσία και μαχητικότητα, πείσμα αλλά συχνά και απόγνωση, εκείνη προσπαθεί να πολεμήσει ένα σύστημα άδικο, που εκπροσωπείται από πρόσωπα σαν τον παραπάνω. Αναπόφευκτη η οργή και η πικρά ειρωνική διάθεση.

  Ασθενείς και γιατροί που είναι αξιέπαινοι , περήφανοι και μαχητές , δε συμμετέχουν στο διάλογο.
  Καμιά κ.Γιουλάκη δε γίνεται άδικη, ούτε καν εμφανίζεται , έμμεση μόνο αναφορά γίνεται σ΄αυτή.

  Θα φαινόταν μάλλον πιο ξεκάθαρα αν συγκεκριμένο σημείο του διαλόγου ήταν σε τρίτο πρόσωπο,
  «- Ας είχε υψηλά κοννέ ..» αντί «Ας είχα…»
  αλλά η ενσυναίσθηση κι ο προσωπικός αγώνας της Κ. οδήγησαν στην ταύτιση. Για κάθε μεσολαβητή το ίδιο ισχύει και το ίδιο επηρεάζουν το αποτέλεσμα οι λόγοι που αναφέρει.
  Δεν είμαι ποιήτρια δυστυχώς – μακάρι να ήμουνα…

  Στο κείμενο περιγράφεται (αποτυχημένα υποθέτω, αλλά δεν αλλάζει το νόημα) η απαράδεκτη νοοτροπία ορισμένων, η οποία ευθύνεται για την άδικη κατάσταση που επικρατεί στην αντιμετώπιση της αρρώστειας, της μεγίστης αδικίας.

  Αν θεωρούνται προσωπικά δεδομένα καταστάσεις που αφορούν χιλιάδες συνανθρώπους μας και αξίζει να αναφέρονται έστω μέσα από φανταστικούς διαλόγους, τότε έκανα κακή εκτίμηση, το χειρίστηκα αδέξια και λυπάμαι για την παρεξήγηση και την ενόχληση που προκάλεσα.
  Απλά πίστευα πως με αξιοθαύμαστο χιούμορ παρουσιάζεις μια όψη της πραγματικότητας στα νοσοκομεία, κατάσταση λίγο – πολύ γνωστή σε όλους κι ανταποκρίθηκα με το μοναδικό τρόπο που μπορούσα.
  Άλλωστε δε γνωριζόμαστε για να είναι προσωπικό και μόνο ανθρωπάκια σαν το μεγαλογιατρό πρέπει να ντρέπονται.

  Όπως λέει κι ένας αληθινός ποιητής :
  «.. Κι ήμουν κι εγώ μες στο δωμάτιο, γιατί όλος
  Ο κόσμος από χρόνια ήταν δωμάτιο
  Ακίνητο, βαθύ. Κι είπα πως δε μπορώ ν΄αφήνομαι
  Αδιάφορα στο ξόδεμα και στο χαμό…»
  Ν.Α.ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

  Στην κρίση τη δική σου και του Νικοκύρη αν πρέπει να διαγραφεί.

 210. Γς said

  τι έχει πάθει;

 211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – Όχι Κίντ κάνεις πολύ μεγάλο λάθος, ποτέ δεν συσχέτισα την νοημοσύνη με την επιτυχία και τα χρήματα, αυτό μου το κολλήσατε☺ εσείς γιατί ποτέ όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθούσα να ανόιξω σχετική συζήτηση, δεν βρέθηκε ούτε ένας να ακούσει με προσοχή τι λέω, από το πρώτο σχόλιο μου την έπεφταν
  διάφοροι, άλλοι επιθετικά με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς κι άλλοι φιλικά μεν αλλά διαστρεβλώνοντας τα λόγια μου βγάζοντας εξωφρενικά συμπεράσματα κι εγώ αναλωνόμουν να διευκρινίζω την κάθε λέξη των αυτονόητων που έγραφα κι ότι δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν, τι συζήτηση να κάνεις έτσι, χανότανε το τόπι.☺ Μου πήρε πολλά χρόνια για να κατανοήσω για πιο λόγο γίνεται αυτό μόνο με μένα αλλά τελικά βρήκα τον λόγο.☺

  Το κλασικό πια (και ακόμη αναπάντητο ☺) ερώτημά μου – τι σημαίνει έξυπνος στην συγγεκριμένη οικονομική κοινωνία που ζούμε;- δεν έχει να κάνει με την επιτυχία και τα χρήματα, αλλά με την ικανότητα επιβίωσης, και θα συμφωνείς φαντάζομαι πως η νοημοσύνη, είναι ένα φυσικό εργαλείο επιβίωσης για όλα τα πρωτεύοντα και όχι μόνο.
  Ερώτηση, λαμβάνει υπόψιν της η φύση τα πτυχία και τα ντοκτορά; όχι βέβαια, πού έχουν πέραση αυτά; ΜΟΝΟ στην ανθρώπινη κοινωνία, τι κοινωνία είναι αυτή; κατά βαση οικονομική, διέπεται από φυσικούς κανόνες; όχι, κυρίως από τεχνητούς κι εδώ ακριβώς, είναι το ρεζουμέ της υπόθεσης.☺

  Τι μαθαίνουν σχεδόν όλα τα ζώα του πλανήτη από μικρά; όλους τους φυσικούς κανόνες επιβίωσης, σωστά; σωστά. Τι μαθαίνουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι από μικροί; όλους τους τεχνητούς κανόνες επιβίωσης στην οικονομική κοινωνία, σωστα: ΛΑΘΟΣ! Μόνο λίγοι τους μαθαίνουν, οι συντριπτικά περισσότεροι μαθαίνουν συγκεκριμένους κανόνες που τους υποδεικνύουν αυτοί οι λίγοι που τους έχουν μάθει όλους.
  Ποιό είναι το βασικό μέσο επιβίωσης στην ανθρώπινη κοινωνία, το χρήμα, αν έχει χρήμα και βλάκας να είναι κάποιος επιβιώνει μια χαρά (πολλά τα παραδείγματα☺) ενώ στην φύση δεν έχει ΚΑΜΙΑ πιθανότητα, θα τον φάει η αρκούδα.☺
  Κι ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα, μαθαίνουν όλοι όλους τους ΝΟΜΙΜΟΥΣ τρόπους για να βγάλουν χρήματα; Η απάντηση είναι κάπως παράδοξη, όχι μόνο οι περισσότεροι δεν τους μαθαίνουν όλους, παρά μόνο αυτούς που προσφέρουν από λίγα π.χ 10.000 το μήνα, έως ελάχιστα, π.χ 300-200 με το ελαδ(όλως «τυχαίως» ανήκουν στα μεσαία και κατώτερα στρώματα ☺) αλλά κι όταν μεγαλώνουν κι ανακαλύπτουν το έλλειμμα

 212. Pitpanag said

  Kαλημερίζω μετά που καιρό.

  http://test.mensa.no/

  Αυτό είναι ένα online IQ test MENSA Norway
  Mηπως μπορει καποιος να δώσει απα΄ντηση και εξηγηση για τις 5 ερωτήσεις στο τελος. 32 33 34 35 ? Δεν βρισκω logical patern.
  Sorry , επειδη συζητηση εγινε για Ι:q στα σχόλια .και ενδιαφέρει με.

 213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Σ,υνεχίζω γμτ το τάμπλετ☺αλλά κι όταν μεγαλώνουν κι ανακαλύπτουν το έλλειμμα της γνώσης για περισσότερα χρήματα (πρακτικά άπειρα) αντί να επιζητήσουν να την αποκτήσουν, αρνοΰνται με κάθε τρόπο κι όχι μόνο αυτό, αλλά εναντιώνονται και σ’ όποιον από την τάξη τους τους δείξει την πραγματικότητα, πως έχουν πιαστεί κορόϊδα. Βαφτίζουν τα πολλά λεφτά κρεμαστάρια, τους πετυχημένους απατεώνες και εγκληματίες, φυσικά δουλεύουν σ’ αυτούς που κατηγορούν γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να επιβιώσουν, και ερωτεύονται το κελί τους στον εικονικό κόσμο που τους προσφέρει η οικονομική ελίτ, ποδόσφαιρο, χιλιάδες ταινίες στην tv, εκπαίδευση, πληροφόρηση-ενημέρωση, θρησκείες κλπ, ΟΛΑ ελεγχόμενα από τους δισεκατομμυριούχους της οικονομικής ελίτ.
  Και σε ρωτώ, γιατί συμβαίνει αυτό; τι iq έχουν αυτοί οι άνθρωποι; δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την διαβάθμιση της μόρφωσης, πώς προκύπτει αυτή η ομογενοποιημένη συλλογική σκέψη; πως μπορεί να έχει κάποιος υψηλή νοημοσύνη όταν ηθελημένα στρέφεται εναντίον του; και τελικά ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ;

  Θα σταματήσω εδώ γιατί έγινε διπλοσέντονο και θα κλείσω με το δικό σου παράδειγμα.
  Εγώ Κίντο πιστεύω πως η φύση μας προικίζει όλους τους υγιεις με Φεράρι και μας δίνει και τα κλειδιά, δεν μας δίνει όμως τις οδηγίες χρήσεως και εναπόκειται στην τυχαιότητα το ποιός θα μάθει να την οδηγεί.
  Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αυτοί που στάθηκαν τυχεροί και έμαθαν, δεν έδριξαν και στους άλλους όλα τα «κόλπα» παρά άνοιξαν ειδικές σχολές εκπαίδευσης, και τους πείθουν πως αυτοί μόνο πρώτη και δευτέρα είναι ικανοί να βάζουν, φαντάζομαι καταλαβαίνεις ποιός έχει μετά το πλεονέκτημα στους αγώνες ταχύτητας της ζωής.☺

 214. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  135 – Περίμενα πολύ καλύτερο σχόλιο από σένα.

  «Ψιλοπαρακολουθώ το φαινόμενο Τραμπ -ιδίως το πώς τον βλέπουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.» Ποιοί Αμερικάνοι, οι χλιδάτοι σταρ του Χόλυγουντ που το παίζουν δημοκράτες και κυρίως οικολόγοι και ζούν μέσα στην διαφθορά αλλά κράζουν τον Τράμπ; ή οι πάνω από 10,000,000 ξεσπιτωμένοι που τους πήραν τα σπίτια οι χρεωκοπημένες τράπεζες που σώθηκαν με κρατικό χρήμα δηλαδή δικό τους, που τους μοίρασε άφθονα και άτοκα ο δημοκράτης Ομπάμα και οι πάνω από 60,000,000 άνεργοι που είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ, δεν υπάρχουν σε καμία στατιστική γιατί μετά από 6 μήνες ανεργίας ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ και όσοι δεν έχουν κουπόνια σίτισης (οι περισσότεροι) κυριολεκτικά λιμοκτονούν;

  «Οι πιθανότητες να θεωρηθεί καλός πρόεδρος (δεν λέω καν ο «καλύτερος») βρίσκω πως είναι πολύ λιγότερες από το να θεωρηθεί γίγαντας της ευρωπαϊκής πολιτικής ο Μπερλουσκόνι.»
  Αν ήταν πάντως είκοσι χρόνια νεώτερος θα έβγαινε με τα τσαρούχια. 🙂 Καλύτερος πρόεδρος για τους Αμερικανούς δεν σημαίνει καλύτερος για τον υπόλοιπο κόσμο το αντίθετο. Ο Ρούσβελτ θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος ή από τους τρείς καλύτερους της αμερικανικής ιστορίας, κατέστρεψε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο της εποχής του με τον β΄π.π για να το πετύχει γιατί οι ΗΠΑ δεν βγήκαν ποτέ από την ύφεση του 29 και ειδικά του 33, την ενσωμάτωσαν μέσα στον β΄π.π και βγήκαν πολλαπλά κερδισμένες, ωραίες δουλειές. 🙂

  «Ούτε καν σαν επιχειρηματίας δεν ήταν σταθερά καλός. Βασίστηκε στην πατρική περιουσία, είχε τις επιτυχίες του αλλά και κάμποσες αποτυχίες. Έχει βαρέσει επανειλλημένα κανόνι και έχει επανέλθει με τις γνωστές νόμιμοφανείς κομπίνες και λουμπινιές που σου φέρνουν οι σωστές επαφές.»
  Κατ΄αρχήν σταθερότητα δεν υπάρχει πουθενά στο σύμπαν, μόνο στην φαντασία των ηλιθίων που πιστεύουν τους πολιτικούς που μιλούν για σταθερότητα, άρα θα πρέπει να κριθεί εκ του αποτελέσματος και αντικειμενικά δεν τον λές αποτυχημένο. Το ότι βασίστηκε στην πατρική περιουσία δεν περίμενα από σένα να το φέρεις ως επιχείρημα, εκτός του ότι ο πατέρας του ήταν ένας μεσαίος μεσίτης (για τα αμερικανικά δεδομένα) και δεν είχε καμία σχέση μ΄αυτό που έκανε ο γιός του όταν ανέλαβε την επιχείρηση, πολλοί έχουν βασιστεί στην πατρική περιουσία και τα έκαναν ρόϊδο, η αντικειμενική κρίση κοιτάζει τι πέτυχε ο καθένας που βασίστηκε σε πατρική περιουσία κι ο Τράμπ κυριολεκτικά την απογείωσε.

  «Είναι πάντως σχετικά απρόβλεπτος, το οποίο κατά τόπους έχει πλάκα.» Μα δεν είναι πολιτικός ο άνθρωπος για να είναι προβλέψιμος, επιχειρηματίας είναι και στον επιχειρηματικό κόσμο, ο προβλέψιμος είναι χαμένος από χέρι, γι΄αυτό και τους έχει για πρωϊνή γυμναστική όλους τους επαγγελματίες «ηγέτες».

  Αν μπορεί να θεωρηθεί πλάκα το ότι ψευδολογεί ασύστολα στον δημόσιο λόγο του» Για τον Αλέξη λές; 🙂 Για βρές μου έναν πολιτικό που δεν ψευδολογεί ασύστολα; ΕΝΑΝ.

  «και μαζεύει γύρω του τραγικά άσχετους, τους οποίους σουτάρει μετά από λίγο.» Είπαμε, κατά βάσιν είναι επιχειρηματίας κι άμα δεν του κάνει την δουλεά ο υπάλληλος που πήρε, τον σουτάρει κι αυτό το κάνει γιατί δεν στηρίχθηκε σε κανέναν και από κανέναν οικονομικά για να βγεί πρόεδρος, έχεις δεί πολλούς προέδρους και πρωθυπουργούς ανα τον κόσμο να σουτάρουν τους άσχετους συνεργάτες τους; εδώ κάηκε ο τόπος, κάηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι κι ο αριστερός πρωθυπουργός μας, ούτε που σκέφθηκε να σουτάρει κάποιον από το τσούρμο των τραγικά άσχετων, πού να το τολμήσει, ευτυχώς παραιτήθηκε ο Τόσκας και σώνουν κάπως τα προσχήματα.

  Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, άλλο αν δεν μας αρέσει κάποιος κι άλλο αν έχει ικανότητες, προσωπικά τον Τράμπ δεν τον πάω με τίποτε, απ΄την άλλη όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω τις ικανότατες κινήσεις του στον οικονομικό τομέα. Καλό είναι να μη κρίνουμε κάποιον συναισθηματικά (ειδικά αν την εικόνα που έχουμε γι΄αυτόν, είναι κατά κύριο λόγο κατασκεύασμα των ΜΜΑ) ή δογματικά, αλλά πρακτικά.

  210 – Αυτά ο Κίντ που είναι ειδικός. 🙂

 215. Τὸ καλπάκι μετράει;

  Ὅλ’ ἡ βουλὴ τῶν προεστῶν στὸ μῶλο συναγμένη
  εἶπε πὼς ἔξω στὴ στεριὰ τὸν Τοῦρκο θὰ προσμένη.
  Τότε ἔβγαλα τὸ φέσι
  καὶ νὰ μιλήσω θάρρεσα προβάλλοντας στὴ μέση.
  «Τίποτ’ ἀρχόντοι δὲν μετρᾶ, μονάχα τὸ καράβι»
  Τότ’ ἕνα ἀπ’ τὰ τρανὰ καλπάκια μας ἀνάβει
  καὶ το φαρμάκι χύνει:
  «Ποιός εἶν’ αὐτὸς καὶ πῶς τὸν λέν, ποὺ συμβουλὲς μᾶς δίνει;»

  Δὲν θυμᾶμαι τίνος εἶναι τὸ ποίημα καὶ δὲν ξέρω τὶ σημαίνει καλπάκι, ἁπλῶς θυμᾶμαι τὸ ποίημα ποὺ εἶχα ἀποστηθίσει στὸ δημοτικό, τότε ποὺ ὁ Νῶε μάζευε τὰ ζῶα στὴν κιβωτό.

 216. Γιάννης Ιατρού said

  215: https://el.wiktionary.org/wiki/καλπάκι

 217. cronopiusa said

  Συγνώμη Λουκρητία

  Η ζωή συνεχίζεται…

 218. giagalaxidiakos said

  Μια φίλη ενός φίλου ταξίδευε στην Τουρκία. Γνωρίζοντας ότι πολλές λέξεις σε ακι στα ελληνικά μεταφράζονταν στα τουρκικά πανεύκολα σβήνοντας το γιώτα, είχε ζητήσει πολλές φορές τασακ, σε μπαρ και καφενεία. Ευτυχώς κανεις δεν της έδωσε: https://translate.google.com/m/translate#tr/el/tasak

 219. Νέο Kid said

  Pitpsnag,
  Ενδιαφέρον , για ον-λάιν τεστ που συνήθως είναι σκουπίδια. Αν «εκπαιδεύεσαι» για κάποιο κανονικό επιβλεπόμενο τεστ, (πχ της Μενσα 45 ερωτησεις σε 20 λεπτά )καλά κάνεις μεν , αλλά το κέρδος είναι μικρό έως ασήμαντο. Στο προκείμενο που ρωτάς:
  32. Σωστό είναι το κάτω αριστερά. Μάλλον το πιο ενδιαφέρον και σωστά δομημένο σαν ερώτηση λογικής από τα πέντε. Εξήγηση: Σε κάθε σειρά η 3η εικόνα πάει πάνω στην 1η ,εξαφανίζεται η τομή (αυτό που στη μαθ. γλώσσα των τελεστών λογικής λέγεται ΧΟR ,δεν μου έρχεται τώρα η ελληνική ορολογία) όπως ας πούμε στην προηγούμενη ερώτηση 31 όπου η λύση είναι η πάνω αριστερά, και το αποτέλεσμα πάει στη μέση στραμμένο δεξιόστροφα κατά 45 μοίρες.
  33. Σωστό το πάνω δεξιά . Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση , δες το μοτίβο με κύκλο, τρίγωνο κ.λ.π
  34.το πιο περίεργο και μάλλον ambiguous. Κακή ερώτηση.
  Το σωστό είναι το κατω στη μέση. Η εξήγηση είναι (πιθανολογώ)μια πρόσθεση κατά μέλη όπου τα μικρά κυβάκια αποροφιούνται από τα μεγάλα. Βλακώδες…
  Η πρώτη μου ενστικτώδης λύση ήταν το πάνω αριστερά ,με λογική 3 κυβάκια ισον 1 μεγάλος κύβος.
  Πώς βρήκα ότι τελικά σωστό είναι το μεσαίο κάτω; δια της δοκιμής. Έπαιξα όλο το τεστ αρχικά και μου δίνει σκορ iq143-4. Μιας και δεν ειχα καμία αμφιβολία για κάποια άλλη ,αλλαξα την απάντηση στην 34 και πήρα το μάξιμουμ δυνατό. Iq145 ή περισσότερο
  35. Φαινομενικά η δυσκολότερη και πιο ακατανόητη …αλλά όχι. Κι εδώ παίζει το XOR αλλά στην κατακόρυφη έννοια, κατά στήλες μόνο .
  Περιστρέφεις την πρώτη εικόνα γύρω από οριζόντιο άξονα (κοινώς την αναποδογυρίζεις) και την ΧORίζεις (είπαμε τα τμηματα της τομησ Τους, τα κοινά, εξαφανίζονται) με την δεύτερη από κάτω. Το αποτέλεσμα είναι η τρίτη εικόνα.

 220. loukretia50 said

  217. Cronopiusa

  Mon amie la rose – Françoise Hardy

  La lune cette nuit A veillé mon amie
  ………………..
  Moi, j’ai besoin d’espoir –
  (et des amis exceptionels!)
  Sinon je ne suis rien…

  Λυπάμαι πολύ, χωρίς να θέλω σε στενοχώρησα…

  A bientôt!

 221. sarant said

  219 Όλα απαντιούνται, λέμε!

 222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  221 – Δεν παίζεται το άτομο.☺

 223. Νέο Kid said

  219. Παρντον, ξέχασα να γράψω την απάντηση στο 35. (Την περιέγραψα όμως…😀 )
  Σωστό λοιπόν η κάτω δεξιά.

 224. sarant said

  Καθώς διάβαζα κάτι θυμήθηκα μια λέξη που πρέπει να προστεθεί στον δεύτερο κατάλογο.

  Βαράκι.
  Όχι το μικρό βάρος αλλά το λεπτό φύλλο χρυσού (τκ. varak)

 225. ΣΠ said

  219
  Κιντ, το XOR (exclusive or/exclusive disjunction) στα ελληνικά το λέμε αποκλειστική διάζευξη.

 226. Νέο Kid said

  225. Ναι Σταύρο. Ευχαριστώ !

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  204/207 μανουσάκια/μανούσια
  Μανούσα, ναι τα λέμε προς τα μέρη μου αλλά άλλο είδος.
  «Πάμε στα μανούσα» λέγαμε τα κοριτσόπουλα την άνοιξη (να βρούμε ένα είδος εωδιαστής άγριας ορχιδέας, σαν πολυώροφα άγρια ζουμπουλάκια-όπως τα έμαθα εδώ μετά).
  Τα εδώ μανουσάκια τα λέγαμε νάρκισους. Είχαμε μπόλικα σε μια αλιτάνα (βραγιά) στο σχολείο και ο δάσκαλος μας άφηνε παραγγελία όταν έφευγε για καλοκαίρι «να ποτίζετε και στους νάρκισους» που δε φαίνονταν πια αφού είχαν μείνει βολβοί χωρίς φύλλα στο χώμα όταν έκλεινε το σχολείο.
  Ευχαριστώ για την υποκίνηση της ανάμνησης.

 228. Pitpanag said

  Νεο Kid , ευχαριστω΄. Νομιζω συμφωνώ με το ΛΑΜΠΡΟ. Το iq can be improved with training. Personally, I tend to improve my scores at online Iq tests.
  Have a look at this site

  https://www.iqtestexperts.com/visual-sample.php

 229. Γς said

  225:

  Ναι Αποκλειστική Διάζευξη και πασχίζαμε με διάφορα κόλπα να την πετύχουμε. Μέχρι που φτάσαμε και στα ολοκληρωμένα.

  Και κάναμε χαρούλες, που τη λογική πύλη την είχαμε έτοιμη στα χέρια μας. H XOR ηλεκτρονική πύλη.

  Κι απάνω που πλάκωσαν τα τσιπ στην αγορά ο σχολάρχης τεχνικής σχολής παρακάλεσε τον Γς να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό ρολόι για μπούγιο στην είσοδο της σχολής.

  Εκανα ένα σχέδιο και το συζητούσα με άλλους δυο ραδιοφονιάδες συνάδελφους ηλεκτρονικούς [εποχή που οι ηλεκτρονικοί ήταν μόνο για ραδιόφωνα. Αντε και λίγο τηελεοράσεις].

  -Θα χρειαστούμε άλλη μία πύλη. Λέει ο ένας.

  -Όχι! Πετάγεται ο σχολάρχης.

  Μα τι ξέρει αυτός από τσιπ και λογικές πύλες, σκέφτηκα.

  -Γιατί; Τον ρώτησα.

  -Μία πύλη είναι αρκετή.

  Εννοούσε την πόρτα της σχολής.

 230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το χαράκι που είναι ο βράχος, σκέφτηκα,εκεί που πήγα στα πάτρια,
  Δεν ειπώθηκε ποτέ προς εμάς ο χάρακας με την έννοια του μεγάλου βράχου.Το ίδιο το χαράκι είναι η μεγάλη πέτρα.Το μικρό είναι χαρακούλι. Μεγάλο χαράκι θα λέγαμε-κι έχουμε ατέλειωτα τέτοια και τοποθεσία ακριβώς Μ.Χ.- άσχετα αν στα Ηρακλειώτικα υπάρχει το κεφαλοχώρι Χάρακας.Υποψιάζομαι ότι υπάρχοντος του χαρακιού το έκαμαν Χάρακα, όπως Μανουσάκης/Μανούσακας 🙂
  Στο ρίζωμα του χαρακιού κάνει ασκιανό να κάτσω,
  μας τραγούδησε με τη λύρα του ο Νίκος Ξυλούρης
  https ://www.youtube.com/watch?v=QW6_M3VjpDA
  Το κλίνουμε δηλαδή κι άνετα.

  -Το τσακάκι επίσης , μαχαιράκι τσέπης «σφαλιχτάρι» που γυρίζει και κλείνει σε βραχίονα είτε από ξύλο είτε από κόκαλο (πλαστικό τελευταία).Ακούγεται και τσακί αλλά είναι συνώνυμο όχι το μεγαλύτερο.
  -Μπιτσακάκι , βρίσκω εδώ συνώνυμό του (δεν το ήξερα),αν και ξέρω μπιτσαξής είναι ο μαχαιράς.
  http://www.cretanlexiko.gr/tsouras-tsitreto-tsaki-bitsakaki-tsakaki-sfalichtari-o/

 231. Theo said

  @230:
  Μπιτσκί στα (σλαβο)μακεδόνικα λέγεται το φορητό πριόνι, πάνω σε τριγωνική βάση, που είχαν οι πλανόδιοι «μπιτσκιτζήδες» (συνήθως τσιγγάνοι που κατοικούσαν στο Καραμάν, στις παρυφές της πόλης*) και με το οποίο τεμάχιζαν τα καυσόξυλα των οικογενειών που τους καλούσαν, σε μέγεθος που να χωρά στη σόμπα.
  Μάλλον, τουρκικής ετυμολογίας.

  *Θυμάμαι κι ένα περιπαικτικό ποιηματάκι που το λέγαμε παιδιά, γελώντας με τους ήχους της γλώσσας με τα πολλά σύμφωνα, που άρχιζε: «Α, μπρε γκιούπτσι Καραμάνσκι μπιτσκιτζί…»

 232. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @231. Ὄντως, biçki εἶναι τὸ πριόνι στὰ τούρκικα.

 233. Νέο Kid said

  Pitpanag, το ψιλοκουράσαμε μάλλον το θέμα…
  Όπως και ναχει, αν νομίζεις ότι βελτιώνεσαι νοητικως συνέχισε, κακό δεν κάνει. Να προσέχεις όμως τις ιντερνετικές πηγές σου! Ξέρεις, το σάιτ που λινκαρες μοιάζει ωραίο (και πουλάει λέει και ωραία PhD certified IQ certificates 😚😁) αλλά ξεκινάει ΠΑΝΩ ΠΑΝΩ με ένα αυτογκόλ,τύφλα ναχει ο Ματζουκιτς.
  Στον ωραίο πρώτο πίνακα, δίνει σωστα ως σωστό το D, αλλά η εξήγηση που δίνει είναι για τα μπάζα! Completely wrong! Not even wrong! μάλλον ,που λένε και οι Εγγλέζοι.
  Άκου είναι σωστό γιατί είναι λεει το μοναδικό …διαφορετικό!…ΜΑΛΑΚΙΕΣ!
  Δηλαδή, ο τύπος μας λέει ότι αν σου δώσουν τρεις ίδιες κόκκινες μπάλες στη σειρά, η ζητούμενη τεταρτη θα είναι μια κίτρινη ή μπλε ,κι όχι μια άλλη ιδια κόκκινη…ωραία λογική!
  Ο λόγος που σωστό είναι το D είναι ότι σε κάθε σειρά υπάρχουν 2 σχήματα κλειστά ,που ορίζουν δηλαδή μια περιοχή, ορίζουν ένα εμβαδό . Όπως το καμπυλωτό βαράκι και το σπιτάκι. Και 2. που ΔΕΝ ορίζουν εμβαδό. Όπως τα φυλλαράκια. Για αυτό είναι σωστό το D λοιπόν.
  Τέλος πάντων, αν σε ενδιαφέρει σοβαρά το θέμα, θα πρότεινα να έρθεις σε επαφή με την Δρα Χημικό μηχανικό κυρία Χριστίνα Αγγελίδου ,πρόεδρο της ΜΕΝSA Cyprus. Αν θυμάμαι καλά είσαι Κύπριος. Αν κάνεις Google το Mensa Cyprus, θα βρεις όλα τα contact details .
  Αν θέλεις τόσο πολύ να «τεσταριστείς» καλύτερα στο μοναδικό σοβαρό φορέα .
  Βy the way ,Nικοκύρη και λοιπό λόμπυ των χημικών μηχανικών εδώ μέσα 😀 σύμφωνα με έγκυρες μετρήσεις οι Χημικοί Μηχανικοί έχουν λεει μακράν το υψηλότερο IQ από όλους τους μηχανικούς. Ακολουθούν νομίζω οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι, μετά κάποιοι αλλοι…και τελευταίοι και καταιδρωμενοι …🤗🤗👍 οι άθλιοι σκεπαρνατζήδες.

  Ο πρόεδρος της Ελληνικής Μένσα πάντως είναι Πολ. μηχανικός…☺

 234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  231/232 Και επώνυμο Μπισκιτζής, Πισχιτζής κλπ που βλέπω να αποδίδεται (υποψιάζομαι όχι σωστά) στην «τούρκικη λέξη bickin (μπισκίν) που σημαίνει ο μάγκας» ενώ κάνει μπαμ ότι είναι από επάγγελμα. http://paros-onomata.blogspot.com/2014/03/blog-post_6246.html

 235. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπιτσαξής: μαχαιροποιὸς ἀλλὰ καὶ κόφτης εδώ από Δημήτρη Μαρτίνο
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/02/07/730turkish/#comment-413217

 236. angelos said

  Δεν διαβασα ολα τα σχολια, οποτε ισως αναφερθηκε, αλλα εχει ενδιαφερον και το ποια απο αυτα τα ψευτοϋποκοριστικα εχουν…υποκοριστικο.
  Π.χ. το μουστακακι και το φαρμακακι («ελα παιδι μου να παρεις το φαρμακακι σου») σιγουρα λεγονται. Κι απο την αλλη κατηγορια, λιγο πιο δυσκολα ισως, π.χ. το βαμβακακι («βαλε ενα κομματι βαμβακακι»).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: