Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γιατί λέμε «εφημερίδα» και όχι «επημερίδα»;

Posted by sarant στο 9 Αυγούστου, 2018


Το ερώτημα τέθηκε πριν από μερικές μέρες στη γλωσσική ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ. Εφόσον, λέει, έχουν καταργηθεί τα πνεύματα, ποια απάντηση πρέπει να δοθεί σε έναν μαθητή που θα ρωτήσει «Γιατί λέμε «εφημερίδα» και όχι «επημερίδα»;»

Το ίδιο ερώτημα έχει κατά καιρούς τεθεί και από άλλους -ένας γνωστός συγγραφέας, πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια, είχε διερωτηθεί:

«Πώς θα διδάξω στο παιδί μου να λέει «καθόλου» αντί «κατόλου», αν δεν μπορώ να του εξηγήσω την τροπή του τ σε θ λόγω της δασείας;». Το ίδιο επιχείρημα έχουν φέρει και άλλοι, που αναρωτήθηκαν αν τώρα θα πρέπει να λέμε κάτοδος και μέτοδος, αφού η οδός έπαψε να δασύνεται.

Το επιχείρημα του γνωστού λογοτέχνη είναι έωλο. Το παιδί μαθαίνει τη λέξη «καθόλου» πολύ πριν μάθει να γράφει και να διαβάζει και βέβαια δεν την ετυμολογεί, διότι, εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη σχέση ανάμεσα στο «όλος» και στο «καθόλου» που δηλώνει την απόλυτη άρνηση ή την απόλυτη έλλειψη, που αυτή είναι η πρώτη έννοια που θα μάθει το μικρό παιδί, πχ. δεν περίσσεψε καθόλου τυρί, δεν περάσαμε καθόλου καλά. (Μάλιστα, επειδή η λέξη άλλαξε σημασία, κι εμάς μάς δυσκολεύει όταν βρούμε σε καθαρευουσιάνικα κείμενα να διατηρείται η αρχική σημασία της, που είναι «εν γένει, συνολικά», και είναι αντίθετη από την τρέχουσα, π.χ. «διεφώνησε με τον καθόλου χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση»).

Αλλά παρασύρθηκα με το καθόλου. Το θέμα είναι ότι το παιδί θα μάθει τη λέξη ως ενιαία και καθόλου δεν θα δυσκολευτεί να τη χρησιμοποιήσει, όπως και τη λέξη «εφημερίδα», τουλάχιστον όσο συνεχίσουν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν. Όταν το παιδί μαθαίνει την εφημερίδα, δεν του είναι σαφές ότι η λέξη ετυμολογείται από την ημέρα. Όταν του γίνει σαφές, και θέσει την ερώτηση γιατί λέμε «εφημερίδα» και όχι «επημερίδα», η απάντηση είναι σαφής:

Λέμε εφημερίδα επειδή παλιότερα η λέξη «ημέρα» έπαιρνε δασεία και προφερόταν διαφορετικά. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι «παλιότερα».

Κατά πάσα πιθανότητα, η συζήτηση αυτή θα γίνει όταν ο μαθητής έχει μάθει για τα πνεύματα, που τα μαθαίνει στην πρώτη Γυμνασίου και θα συνεχίσει να τα μαθαίνει στην ίδια τάξη ακόμη κι αν (μακάρι!) καταργηθεί η διδασκαλία των αρχαίων από το πρωτότυπο.

Αλλά ακόμα κι αν ο μαθητής είχε διδαχτεί τα πνεύματα εξ απαλών ονύχων, από την πρώτη δημοτικού δηλαδή, και πάλι θα μάθαινε την εφημερίδα ως ενιαία λέξη χωρίς να τη συνδέει με την ημέρα, και το φαινόμενο της δάσυνσης των συνθέτων θα το μάθαινε πολύ αργότερα, στο γυμνάσιο, διότι τότε είναι παιδαγωγικά αποδοτικό να διδαχτούν σύνθετες έννοιες της ετυμολογίας.

Αυτό δεν το λέω απλώς υποθετικά, αλλά ομιλώ εκ πείρας. Διδάχτηκα πολυτονικό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μπορώ να βεβαιώσω ότι η μαθησιακή σειρά ήταν και τότε η ίδια.

Το σημαντικότερο: εγώ, που διετέλεσα μαθητής επί πολυτονικού, θυμάμαι πως τα πράγματα γινονταν αντίστροφα: δηλαδή, δεν λέγαμε «η ορμή παιρνει δασεία, άρα θα πω εφορμηση και όχι επόρμηση» όπως νομίζουν οι πολυτονιστές.

Λέγαμε: «Τι στο καλό παίρνει η ορμή; Κατ… Υπ.. Επ… Εφόρμηση, άρα παίρνει δασεία»

Βέβαια, η μέθοδος αυτή δεν ήταν άσφαλτη. Λαθεύει στην αφή που παιρνει δασεία αλλά κάνει επαφή, ή στο αύριο, που παίρνει ψιλή αλλά έρχεται μεθαύριο. Ωστόσο, ήταν μια μέθοδος πρακτική, μια και ο κατάλογος των δασυνόμενων λέξεων (αβρός, άγιος, αγνός….) που έπρεπε να τον μάθουμε παπαγαλία, δεν είχε όλες τις λέξεις που έπαιρναν δασεία -και έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι τον θυμούνταν πέρα από το άλφα.

Ευτυχώς όμως ο άγιος Κριαράς και η μεταρρύθμιση του 1982 απάλλαξαν τις νεότερες γενιές από την παπαγαλία κι έτσι δεν είμαστε πια αναγκασμένοι να εξασκούμαστε στη σχεδίαση της ψιλοδασείας, που ήταν ένα επαμφοτερίζον σημαδάκι, λίγο από ψιλή και λίγο από δασεία, που το βάζαμε όποτε δεν ξέραμε ποιο πνεύμα μπαίνει, μήπως και ξεγελαστεί ο δάσκαλος.

Φυσικά, τώρα που καταργήθηκαν τα πνεύματα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι ήδη σχηματισμένες σύνθετες λέξεις. Δεν θα πούμε μέτοδος και κάτοδος, ούτε απαίμαξη ή επόρμηση. Όσες λέξεις έχουν σχηματιστεί θα μείνουν έτσι όπως έχουν, με πιθανή εξαίρεση την ανάπτυξη διτυπιών, όπως πλάι στον επίσημο τύπο «πενθήμερος» αναπτύχθηκε ο λαϊκός τύπος «πενταήμερη» (που ακούγεται κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά για την εκδρομή των μαθητών, ενώ το πενθήμερο των υπαλλήλων έχει μείνει ακλόνητο -ετυμολογικώς εννοώ, διότι στην πράξη κλονίζεται κι αυτή η κατάκτηση από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα).

Οι νεότεροι όμως σχηματισμοί σύνθετων λέξεων ή φράσεων, που δεν ακολουθούν κάποιο ήδη εδραιωμένο μοτίβο, είναι πολύ πιθανό να μην τηρούν τη δάσυνση.

Για παράδειγμα, λέμε «πρώτα απ’ όλα» ενώ οι παλιοί έλεγαν «εφ’ όλης της ύλης»

Λέμε «πεντέξι» ενώ οι παλιοί είχαν την πενθέκτη σύνοδο.

Λέμε αντηλιά, αντηλιακό ενώ ο ήλιος έπαιρνε δασεία.

Λέμε αντιύλη, ενώ όλες οι λέξεις από ύψιλον δασύνονταν.

Λέμε αντιαρματικά, ενώ τα άρματα μάχης έπαιρναν δασεία (κάθαρμα).

Υπάρχουν και παλιότερες σύνθετες λέξεις όπου η δάσυνση δεν έχει τηρηθεί, κι αν για την υπογλυκαιμία ρίξουμε το φταίξιμο στους ξένους, που έπλασαν το hypoglycémie, η μαργαριταλιεία και η αυτοκινητάμαξα σχηματίστηκαν απο Έλληνες λόγιους -που όμως είχαν αρκετό αισθητήριο ώστε να αποφύγουν την αυτοκινηθάμαξα!

Ακόμη και φανατικοί οπαδοί του πολυτονικού, όπως ο μακαρίτης αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που αναγνωρίζουν στα λόγια την αξία της δασείας, στην πράξη την απαρνήθηκαν. Όπως είχα γράψει σε ένα άρθρο πριν ανοίξω το ιστολόγιο, ο Χριστόδουλος ισχυριζόταν ότι Η ετυμολογία των λέξεων αποτελεί άλυτο για τους μονοτονικά σπουδαγμένους. Μιλούν για αφαίρεσι, για αφαίμαξι για αυθαιρεσία, για αφύπνησι, για εφάπαξ, για εφαρμογή, για καθήλωσι, για κάθοδο, για μεθόδευσι για καθυστέρησι, για μεθόριο, για αφελληνισμό για πενθήμερο, για ανθυπολοχαγό, για πρωθυπουργό, για υφιστάμενο, για υφήλιο, για ένα πλήθος σύνθετα και στέκουν κεχηνότες μπροστά στα Θ και στα φ, που δεν βγαίνουν -κατά το δη λεγόμενον– από όσα γνωρίζουν.

Στην πράξη όμως, ο ίδιος, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει ότι η ανάμνηση της δασείας είναι ζωντανή στη γλωσσική συνείδηση, αν όχι όλων των Ελλήνων, τουλάχιστον στη δική του, την απαρνήθηκε «την έρημη τη δασεία μας». Εννοώ ότι ο Χριστόδουλος αγαπούσε να καταγγέλλει στα κηρύγματά του την επικρατούσα «αποϊεροποίηση» π.χ. «Από την αποϊεροποίηση του γάμου σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά», ενώ αν ήταν πιστός της δασείας θα έπρεπε να μιλήσει για «αφιεροποίηση». Αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ιδρύσει διάφορες υπηρεσίες για την καταπολέμηση των αιρέσεων (!) που τις ονομάζει «αντιαιρετικές’ και όχι «ανθαιρετικές» όπως θα έπρεπε, αν ήταν ζωντανή η δασεία.

Αυτοί οι σχηματισμοί λέξεων ευνοούνται από την επίδραση δύο παραγόντων. Αφενός, η ανάμνηση της δασείας έχει σβήσει και αφετέρου υπάρχει η τάση πολλών ομιλητών τα τελευταία χρόνια να προτιμούν ολόκληρες και αμετάβλητες τις λέξεις σε σύνθεση.

Και κλείνω με την εικόνα που βλέπετε αριστερά, που την έφτιαξε ένας οπαδός του πολυτονικού για να δείξει πώς εκδικείται η δασεία όσους την καταργούν. Παρουσιάζει πέντε ζευγάρια λέξεων που αλλάζουν σημασία ανάλογα με το αν γραφτούν με δασεία ή με ψιλή.

Θα προσέξατε βέβαια ότι, όπως οι τέσσερις ευαγγελιστές ήταν τρεις, οι εξής δύο, ο Λουκάς, έτσι και τα πέντε ζευγάρια του πολυτονιάτη είναι ένα, το όρος/όρος, διότι σε όλα τα άλλα ζευγάρια η μία ή και οι δύο οι λέξεις δεν χρησιμοποιούνται στη σημερινή γλώσσα και επομένως ούτε θεωρητικά δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγχυσης.

(Μάλιστα, λέξη άγος με δασεία δεν υπάρχει στα αρχαία ελληνικά, τουλάχιστον στο Λίντελ Σκοτ. Ο άγιος, που έπαιρνε δασεία, παράγεται από θέμα αγ-, όχι από το ανύπαρκτο δασυνόμενο άγος).

Αλλά δεν έχει νόημα να το ψιλοκοσκινίζουμε. Αν ο πολυτονιάτης που έφτιαξε αυτό το πινακάκι, έσπασε το κεφάλι του και δεν κατάφερε να βρει περισσότερα από πέντε παραδείγματα, κι αυτά τραβηγμένα από τα μαλλιά, αυτό είναι τρανή απόδειξη πως καλώς καταργήθηκε το πολυτονικό.

Όσο για τη διάκριση του δασυνόμενου «είργω» από το ψιλούμενο, νομίζω ότι ισχύει στον Όμηρο αλλά οι αττικοί συγγραφείς ήδη έχουν πάντοτε δασεία. Φανταστείτε πάντως τον οδηγό στο λεωφορείο να λέει «Μην είργετε» και να του απαντούν οι επιβάτες «Το λέτε με ψιλή ή με δασεία;» ώστε να καταλάβουν σε ποιους απευθύνεται!

212 Σχόλια προς “Γιατί λέμε «εφημερίδα» και όχι «επημερίδα»;”

 1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Ωραίο άρθρο, οπωσδήποτε φιλικό προς την «μειοψηφία» (θα έχει ληφθεί υπόψη -λέω, εγώ- ότι πολλοί φίλοι του ιστολογίου φλερτάρουμε με το παρελθόν…)
  Αλήθεια: Λέμε «πολυτονιάτης», όπως «Ποσειδωνιάτης», και όχι «πολυτονιστής»;
  Το τελευταίο ακούγεται πιο εύπεπτο -ή μήπως το πρώτο έχει μια γεύση ειρωνίας, που εγώ αδυνατώ ή δεν θέλω να καταλάβω;

 2. gpoint said

  Καλημέρα

  Εκτος από τα είργω υπάρχει και το ζευγάρι έρκος-έρκος με ψιλή κκαι δασεία, φράγμα που εμποδίζει την είσοδο-έξοδο αντίστοιχα γνωστο από την φράση ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων

 3. dryhammer said

  Αν οι πολυτονιάτες είναι κάτι σαν τους Μυκονιάτες, τότε ο Κριαράς ήταν η «Τρίαινα»;
  (Τι λέω Χριστέ μου πρωί πρωί;)

 4. Alexis said

  Ωραίο άρθρο, διανθισμένο με το λεπτό αλλά καυστικό χιούμορ του Νικοκύρη.

  Ο «πολυτονιάτης» ανήκει, αν δεν κάνω λάθος, στην ιδιόλεκτο του ιστολογίου, ή λέγεται και αλλού;

 5. gpoint said

  Το μονίμως δασυνόμενο ύψιλον ίσως προέρχεται από το σανσκριτικό su=καλός και η δασεία είναι κατάλοιπο της αποσιγματοποήσης…μ’ αυτή την λογική (;) μ’ αρέσει να παρετυμολογώ το νερό σαν καλό δώρο (υ-δωρ)

 6. gpoint said

  Εξ άλλου και το κακό (δυσ-) έχει ένα προηγούμενο το du όπως φαίνεται από τα suka-duka

 7. Jimakos said

  Με το «πενθήμερη – πενταήμερη» δεν γινόταν να μην θυμηθώ το :

  – ….λαμβάνω την τιμή να σας αναφέρω, κύριε λοχαγέ, ότι αιτούμαι πενθαήμερος αγροτική άδεια…
  (Τάκης Σπυριδάκης σαν Μπαλούρδος, στην Λούφα και Παραλλαγή του Περράκη)

  Πολύ καλημέρα σας

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν γνώριζα ότι στο τραπέζι του γλωσσικού ζητήματος οι οπαδοί του πολυτονικού είχαν βάλει επιχειρήματα όπως αυτό με τη λέξη «καθόλου» !
  Τελικώς, τη … δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη θα την συναντήσουμε σε πολλά ζητήματα άρα και στη γλώσσα.
  Δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη έχουμε όταν προσπαθούμε «να βγάλουμε από την μύγα ξίγκι».
  Η επιχειρηματολογία του Νικοκύρη με εκφράζει οπότε, δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι πάνω σε αυτό το ζήτημα.

 9. gpoint said

  # 6

  Για τα suka-duka έχω γράψει στο παλιό μου μπλογγ :

  Στην ινδική μυθολογία ο κύκλος του χρόνου διαιρείται σε έξη εποχές που δεν έχουν όλες την ίδια χρονική διάρκεια. Εμείς – υποτίθεται – ότι τώρα ζούμε στο πέρασμα από την μια εποχή σε μια άλλη. Οι μισές εποχές, οι συμβολιζόμενες στο πάνω μέρος του κύκλου, χαρακτηρίζονται σούκα και οι υπόλοιπες σαν ντούκα.
  Εχουμε :

  άτι σούκα ρούπα
  σούκα ρούπα
  σούκα ντούκα ρούπα

  και συμμετρικά στο κάτω μέρος

  ντούκα σούκα ρούπα
  ντούκα ρούπα
  άτι ντούκα ρούπα

  όπου το άτι είναι ενισχυτικό, σούκα το καλό, ντούκα το κακό και ρούπα η εποχή.

  Στo ψάξιμο μπορείτε να βρείτε πολλές ερμηνείες γιά το σούκα ντούκα με κυριότερη την ινδονησιακή εκδοχή του σαν το μοίρασμα των ευτυχισμένων στιγμών με τα άλλα μέλη της ομάδας αλλά και το μοίρασμα των δυστυχισμένων στιγμών.
  Compassion and solidarity είναι η συνηθέστερη ερμηνεία που θα βρείτε.
  Είναι όμως λογικό να υποθέσει κάποιος ότι τα σου και ντου είναι δυό αντίθετοι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν το «κα», σαν να λέμε καλό πράγμα, κακό πράγμα

 10. Καλή σας ημέρα! Όλα καλά, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί θα πρέπει να καταργηθεί η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής! Οι ιδεοληψίες ποτέ δεν φέρνουν το ποθητό αποτέλεσμα!

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-4 Το «πολυτονιάτης» το έπλασε, πάνω στο Ποσειδωνιάται βέβαια, ένας νεαρός γλωσσολόγος που είχε το ιστολόγιο Περιγλώσσιον ή Λογοράμματα, δεν θυμάμαι ποιο από τα δυο, έχουν περάσει και 12+ χρόνια από τότε. Το υιοθετήσαμε εδώ για τους νοσταλγούς της παλινόρθωσης του πολυτονικού, όχι για όσους το χρησιμοποιούν.

  10 Εγώ λέω ότι πρέπει να καταργηθεί η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο, όπως δηλ γινόταν την περίοδο 1976-1992. Όχι να καταργηθεί γενικώς.

 12. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα. Τὴν ἄποψή μου δὲν χρειάζεται νὰ τὴν πῶ, τὴ βλέπετε 🙂 🙂 🙂
  Πληροφοριακά, μονοτονικὸ (δικῆς μου ἐμπνεύσεως ἀρχικά, ἐλλείψει κανόνων) ἔγραφα ἀπὸ τὸ 1971 (πρωτοετὴς φοιτητής τότε) μέχρι τὸ 1996-7, ὅταν ἀσχολήθηκα κάπως πιὸ σοβαρὰ μὲ τὸ θέατρο καὶ μὲ τὴν γεμάτη καινοτόμες συμβάσεις στίξη τοῦ Χειμωνᾶ, ὁπότε ξαναγύρισα στὸ πολυτονικό. Ἐνοχλοῦμαι ὅταν ἀντιμετωπίζω ἐπιθετικότητα ἢ εἰρωνεία λόγῳ τῆς ἐπιλογῆς μου, τὴν ὁποία δὲν προσπαθῶ νὰ ἐπιβάλω στοὺς ἄλλους.
  Τὰ ἐπιχειρήματα ἔνθεν καὶ ἔνθεν μὲ ἀφήνουν ἀδιάφορο, ἀφοῦ ἔρχονται ἐκ τῶν ὑστέρων νὰ δικαιολογήσουν τὴν ἀρχικὴ θέση τοῦ ἑκάστοτε ὁμιλοῦντος. Ἀλλὰ ἀσφαλῶς ἡ δική μου ἐπιλογὴ εἶναι μετὰ γνώσεως, σὲ ἀντίθεση μὲ τὴν μονοδιάστατη εἰκόνα ποὺ ἔχουν οἱ σημερινοὶ ἀπόφοιτοι τοῦ σχολικοῦ μας συστήματος (ποὺ ταυτίζουν, οὔτε λίγο οὔτε πολύ, τὸ πολυτονικὸ μὲ τὰ ἀρχαῖα ἢ μὲ τὴν καθαρεύουσα, ἀφοῦ ποτέ τους δὲν ἔμαθαν ὅτι ἡ γραμματικὴ ποὺ διδάχθηκαν, τοῦ Τριανταφυλλίδη, προσαρμόστηκε στὸ μονοτονικό, ἐνῶ ἀρχικὰ ἦταν πολυτονικὴ γραμματικὴ τῆς δημοτικῆς).
  Τὸ πρόβλημα στὴν παιδεία μας δὲν εἶναι οἱ τόνοι καὶ τὰ πνεύματα, τολμῶ νὰ πῶ ὅτι δὲν εἶναι κἄν ἡ δημοτικὴ ἢ ἡ καθαρεύουσα: εἶναι τὸ ἴδιο τὸ ἐκπαιδευτικὸ σύστημα, ποὺ εἶναι ἐχθρικὸ πρὸς τὰ παιδιά, πρὸς τὴν κριτικὴ σκέψη καὶ τὴ δημιουργικότητα, πρὸς ὁτιδήποτε μπορεῖ νὰ ἀγαπηθεῖ – προάγοντας τὸ μίσος καὶ τὴν ἀπέχθεια ἀπέναντι σὲ κάθε γνωστικὸ πεδίο ποὺ ἀγγίζει.

 13. Ἀρχιμήδης Ἂναγνώστου said

  Ἡ οὐσία εἶναι ὅτι 37 συναπτὰ ἔτη ἀπὸ τὴ θεσμοθέτηση τοῦ μονοτονικοῦ, οἱ ὁπαδοί του ἔχουν τὴν ἀνάγκη νὰ τὸ ὑπερασπίζονται. Βέβαια θὰ συμφωνήσω, παραδόξως ἔσως γιὰ κάποιους, μὲ τὴν ἐπιχειρηματολογία τοῦ ἄρθρου διότι δὲ συμμερίζομαι τὴν ὑπὲρ τοῦ πολυτονικοῦ ἐπιχειρηματολογία ποὺ ἀντικρούει τὸ ἄρθρο, ὀρθῶς τὴν ἀντικρούει. Κανεὶς δὲ μαθαίνει τὴν έφημερίδα ἀπὸ τὴν ἐτυμολογία της, τὴ μαθαίνει ὡς άντικείμενο κι ὰν γράφτηκε ὁλόκληρο ἄρθρο γιὰ νὰ μᾶς πεῖ αὐτό,ἀδικεῖται τὸ ἱστολόγιο στὸ ὁποίο ἔχουν δημοσιευτεῖ σπουδαῖα ἄρθρα. Δὲ στέκομαι στὸ αὐτονόητο, θὰ σταθῶ ὅμως σὲ ἕνα ἄλλο σημεῖο. Ὅταν ὁ ἔφηβος ἀνακαλύψει τὴ δασεῖα στὴ λέξη ἐφημερίδα, μιὰ δασεῖα ποὺ ἔσβησε δύο χιλιετίες πρίν, ἀλλὰ ἐπιζεῖ μέχρι σήμερα μέσα στὶς λέξεις, ὅταν αὐτὴ ἣ δασεῖα ἐξακολουθεῖ νὰ σημειώνεται, ἔστω κι ὰν μένει βουβὴ στὸν ὑπόλοιπο λόγο, τότε συνειδητοποιεῖ ὅτι ἡ πολυτονικὴ γραφὴ τῆς γλώσσας εἶναι ἕνας τεράστιος θησαυρὸς ἀνεκτίμητης ἀξίας καὶ βιώνει διὰ τῆς γραφῆς τὸ σύνολο τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας. Εἶναι κρίμα ποὺ δὲν τὸ καταλαβαίνουν, δὲν μποροῦν νὰ τὸ βιώσουν αὐτὸ οἱ ὁπαδοὶ τοῦ μονοτονικοῦ, αὐτοὶ χάνουν

  Θὰ πῶ καὶ κάτι τελευταῖο. Ὅσοι εἴμαστε ὁπαδοὶ τοῦ πολυτονικοῦ ἀγαπᾶμε τὸ πολυτονικό, δὲ μισοῦμε τὸ μονοτονικό. Ἁπλὰ τὸ θεωροῦμε ξένο στὴ γλῶσσα μας, κάτι σὰν τὰ γκρήκλις (σαφῶς προτιμότερο τὸ πρῶτο, δὲν ἀντιλέγω). Δὲν ξέρω ὅμως κάποιον μονοτονιστὴ ποὺ νὰ ἀγαπάει τὸ μονοτονικό, ὡς μονοτονικό, ἀνεξάρτητα ὰν ὑπάρχει ὴ δὲν ὑπάρχει πολυτονικό . Εἶναι μονοτονιστὴς ἒπειδὴ μισεῖ τὸ πολυτονικό, ἀλλὰ τὸ μονοτονικὸ τὸ ἴδιο δὲν τὸ ἀγαπάει, τουλάχιστον ὅπως ἐμεῖς ἀγαπᾶμε τὸ πολυτονικό

 14. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Καλά, εξαιρέσεις υπάρχουν πάμπολλες, όπως και εφαρμογές του κανόνα. Π.χ. αντιύλη αλλά ανθυγρός.

 15. Αὐγουστῖνος said

  @14: …καὶ ἀνθύπας στὴ φανταριστική, ἀφυγραντήρας στὰ μαγαζιὰ ποὺ πουλᾶνε τέτοιες συσκευές, καθηλωμένος καὶ ἄλλα, ὧν οὐκ ἔστιν ἀριθμός.

 16. 11 Πολυτονιάται

 17. LandS said

  #9 Ακόμα γλεντάς το χτεσινό ε;

 18. LandS said

  # 12 Δηλαδή τα σημαδάκι είχαν οργανική σχέση με την Δημοτική

 19. LandS said

  12 Δηλαδή τα σημαδάκια είχαν οργανική σχέση με τη Δημοτική η οποία έσπασε όταν μετατράπηκε σε μονοτονική η γραμματική του Τριανταφυλλίδη

 20. Αὐγουστῖνος said

  @18: Γιὰ ὀργανικὴ ἢ ἀνόργανη σχέση δὲν γνωρίζω, αὐτὸ ποὺ γνωρίζω εἶναι ὅτι στὴ βιβλιοθήκη μου ὑπάρχει ἡ γραμματικὴ τῆς δημοτικῆς γλώσσας τοῦ Τριανταφυλλίδη, ὅπως διδάχθηκε ἀπὸ τὸ ἑβδομῆντα κάτι (Ράλλης) μέχρι τὸ ὀγδοντατρία (τότε πρωτομπῆκε στὴ σχολικὴ τάξη ἐπίσημα ἡ μονοτονικὴ ἐκδοχή της).

 21. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @16,

  ευχαριστώ πολύ, Δύτη, δεν το ήξερα!

  Ώστε «καμάρι η βιτσιά του δασκάλου»! (Κάτι είχα υποψιαστεί κι εγώ για σαδομαζοχιστικές πρακτικές αλλά δεν είχα δώσει μεγαλύτερη σημασία… Τι είναι άλλωστε ο πόνος εμπρός στην ηδονή;)

 22. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Αναρωτιέμαι αν αυτοί που αναρωτιούνται «πώς θα διδάξω στο παιδί μου να λέει «καθόλου» αντί «κατόλου» αν δεν μπορώ να του εξηγήσω την τροπή του τ σε θ λόγο δασείας;» έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο ή ζούν μόνο στον δικό τους.
  Υπάρχουν παιδιά που έχουν τέτοιες απορίες; ίσως μόνο τα δικά τους. Μπρρ, καημένα παιδάκια.☺

 23. 21 Πριν από καμιά τριανταριά χρόνια είχα βρεθεί σε ένα ορεινό χωριό της Πίνδου, το Παχτούρι. Στο καφενείο είχε μόνο κάτι παππούδες που, πώς τόφερε η κουβέντα (ήταν μπροστά κι ο δάσκαλος, συνταξιούχος κι αυτός, ο οποίος επέμενε ότι το Παχτούρι έχει τούρκικη ετυμολογία, «από το Παχ! και Τουρ!… Παχ! και τούρ!»), άρχισαν να θυμούνται και να απαγγέλουν τις γνωστές φράσεις από το σχολικό βιβλίο των λατινικών: regina rosas amat, agricola umbram silvarum amat και λοιπά.

  Θάμαξα, σαν πολυτονιάτης κι εγώ (φλέρταρα με το πολυτονικό άλλωστε τότε όντας μαθητής λυκείου). Μετά ο μακαρίτης ο θείος μου έκανε την εξής παρατήρηση: «Τι βίτσα πρέπει να φάγανε μικροί, για να θυμούνται ακόμα τις φράσεις αυτές που δεν ξέρουν τι σημαίνουν». Όπως και ο γερο-δάσκαλος ο καημένος, που δεν προσπαθούσε καν να εξηγήσει τι σημαίνει παχ και τι σημαίνει τουρ.

 24. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  23 – Μα υποχρεωτική εκπαίδευση αυτό σημαίνει, θα μάθεις αυτό που σου λέω εγώ κι όχι αυτό που θέλεις εσύ.

  Αλήθεια, ξέρει κανείς αν έπεφτε ξύλο και στα αρχαία σχολεία;

 25. Alexis said

  #13: Ἡ οὐσία εἶναι ὅτι 37 συναπτὰ ἔτη ἀπὸ τὴ θεσμοθέτηση τοῦ μονοτονικοῦ, οἱ ὁπαδοί του ἔχουν τὴν ἀνάγκη νὰ τὸ ὑπερασπίζονται.

  Πίστεψέ με, εκτός ελαχίστων όπως καληώρα εμείς εδώ σε τούτο το ιστολόγιο, κανείς δεν ασχολείται πια με τόνους και πνεύματα. Δεν ξέρω αν σε σοκάρει αυτό, αλλά η νέα γενιά τείνει να εφαρμόσει πλέον το …ατονικό! 🙂

  #12: Σεβαστή η επιλογή του καθενός αλλά ο τρόπος γραφής της (κάθε) γλώσσας είναι μία σύμβαση που διέπεται από κανόνες. Αλλιώς ο καθένας θα έγραφε όπως ήθελε επικαλούμενος την ελευθερία επιλογής του.

 26. Γς said

  Ηταν κι εκείνος ο νόμος 4ΟΟΟ, περί τεντιμποϊσμού.

  Που το ο κούρεμα με την ψιλή πήγαινε σύννεφο.

  Και καθόλου με τη δασεία

 27. Alexis said

  #23: Στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Λουντέμη οι τσελιγκάδες αποφασίζουν να διώξουν το Μέλιο που τον είχαν προσλάβει δάσκαλο για τα παιδιά τους γιατί «τι δάσκαλος είν’ εφτούνος που δεν κρατάει βίτσα και δεν τα δέρνει;»

  #24 τέλος: Ναι, αλύπητο.

 28. sarant said

  16 Α μπράβο, αυτό ήταν -αλλά δεν θυμάμαι ποιος από τους δύο είναι ο Τέττιξ και ποιος ο Περιγλώσσιος.

  23 Περίεργος δάσκαλος να μη θέλει να βρει ελληνική ετυμολογία

  26 🙂

 29. Alexis said

  #26: Θεϊκό το «ΕΙΜΕΘΑ ΤΕΝΤΥΜΠΟΗΣ»
  Είχαν άραγε γνώση ότι είναι ο τέντυ-μπόι πληθυντικός οι τέντυ-μπόις και το πήγαιναν αγγλοπρεπώς;
  Γιατί αργότερα επικράτησε το ελληνοπρεπές ο τεντυμπόης – οι τεντυμπόηδες.

 30. Γς said

  3:

  > πολυτονιάτες είναι κάτι σαν τους Μυκονιάτες,

  Πολυ-τονιάτσι

  Κάτι σαν τους Αμίτσι μιέι

 31. venios said

  Δεν υπερασπιζομαι τιποτα, αλλά το σουβλακι δεν το παραγγελνω με αφ’ ολα.

 32. Κων/νος said

  Αν κάποιος πραγματικά χρειάζεται πνεύματα για να διακρίνει τον όρο από το όρος μέσα σε ένα κείμενο, τότε το πρόβλημά του πάρα πολύ μεγάλο και δεν λύνεται δια της Γραμματικής.

 33. sarant said

  31 Θα ήταν δύσπεπτο 🙂

 34. venios said

  και μια απορία: γιατί το Ἂναγνώστου (βλ. 13) παίρνει ψιλή-οξεία στην προπροπαραλήγουσα;

 35. dryhammer said

  32 Εκεί το πρόβλημα είναι στο πνεύμα (του) κι όχι στα πνεύματα των λέξεων.

  —————–
  Θυμάμαι πάντως, όταν πριν από κάμποσα χρόνια διαφήμιζαν στην τηλεόραση τα βιβλία «Οι θησαυροί του Αγ. Όρους» πώς άκουσα κάποιον να λέει στο γιο του «Ο άγιος Όρος» και πέρασαν 4-5 δλ πριν με πάρουν τα γέλια.

 36. Εχει διασωθεί παλαιοαγγλικό μάθημα λατινικών υπό μορφή διαλόγου, όπου τα παιδιά (που ήδη μιλούν κάποια λατινικά) έρχονται στο δάσκαλο για αν τους τα μάθει σωστότερα, κι αυτός ρωτάει:
  — Vultis flagellari in discendo? (θέλετε να τρώτε ξύλο κατά τη μάθηση;)
  οπότε του απαντούν
  — Carius est nobis flagellari pro doctrina quam nescire (μας είναι προτιμότερο να τρώμε ξύλο για τη γνώση παρά να είμαστε αμαθείς). Sed scimus te mansuetum esse et nolle inferre plagas (αλλά ξέρουμε ότι είσαι επιεικής και δεν θέλεις να μας πληγώνεις!)
  Αυτά βέβαια το Μεσαίωνα, αλλά δεδομένου ότι και χτες ακόμα έτσι γινόταν, διόλου δεν αμφιβάλλω ότι και στην αρχαιότητα…

 37. Ρουμπίνη said

  Μεγάλη πληγή αυτά τα Αρχαία από Πρωτότυπο… Όχι τόσο γιατί ο βαθμός δυσκολίας τους είναι τέτοιος που δεν μπορούν να αγαπηθούν από τους μικρούς μαθητές. Κάθε άλλο μάλιστα… Είναι στο χέρι του εκπαιδευτικού πώς θα χειριστεί το βιβλίο, την ύλη, εν τέλει τη διδασκαλία τους. Το πρόβλημα είναι με ποια προδιάθεση απέναντί τους έρχονται οι μικροί μαθητές στην Α΄ Γυμνασίου. Προφανώς οι σημερινοί γονείς δεν τα είχαν αγαπήσει… και φροντίζουν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για το «τέρας» που καραδοκεί στη νέα βαθμίδα εκπαίδευσης. Από εκεί ξεκινά η ζημιά… Επομένως, αν οι σύγχρονοι εκπαιδευτικοί φροντίσουν να αλλάξει αυτή η σχέση μαθητή-Αρχαίων ελληνικών, για όλο αυτό το πρόβλημα αρκεί να περιμένουμε …τη βιολογική του λύση!

  Έχει ξανασυζητηθεί εδώ πολλές φορές το κατά πόσο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη σχέση που έχουν οι νέοι μας με τη γλώσσα μας και έχω παρακολουθήσει ότι οι γνώμες διίστανται. Ωστόσο, αν είσαι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση -και μάλιστα φιλόλογος- δεν μπορεί να μην προβληματίζεσαι με το πόσες λέξεις ανά κείμενο χαρακτηρίζουν «άγνωστες» οι μαθητές σου, πόσες λέξεις δεν έχουν ξανακούσει ποτέ ή νομίζουν ότι κάτι τους θυμίζουν, πόσο δύσκολο τους είναι να εντοπίσουν συνθετικά, πόσο τελικά δυσκολεύονται να κατανοήσουν ακόμη κι ένα απλό κείμενο με απλά νοήματα… Για όλα αυτά, αν ο εκπαιδευτικός έχει όρεξη, τα Αρχαία Ελληνικά μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμο εργαλείο.

  Επομένως, θα διαφωνήσω ότι δεν μας χρειάζονται από την Α΄ Γυμνασίου. Μπορούμε να τα διδάξουμε χωρίς υπερβολές, με αγάπη για την ίδια τη γλώσσα και προπάντων για τους ίδιους τους νέους μας, το μέλλον μας…

 38. Τίτος Χριστοδούλου said

  Η ελληνική είχε, έχει και θα έχει δύο τόνους: την οξεία και την βαρεία. Ας μην τους συγχέουμε με τα σημεία των τόνων στην γραφή, κατά σύμβαση τρία στο πολυτονικό, οξεία, βαρεία και οξυβαρεία ή περισπωμένη, ή οξεία μόνο στο μονοτονικό. Κι όσο για τον νόμο της τρισυλλαβίας, πόσοι μαθητές στα γυμνάσια μας έχουν ακούσει γι’ αυτόν; Και πότε τα γραμματικά φαινόμενα διδάσκονται με εξηγητικό τρόπο; Η ιστορική γραμματική εξηγεί την ύπαρξη ή επιβίωση φαινομένων μετά την έκλειψη των αιτιών τους.

 39. loukretia50 said

  Πολυτονιάδα
  Πρόσκληση – πρόκληση για συνέχεια

  Ήτανε λένε μια φορά κάποιοι σοφοί ντοτόροι
  Ρέκτες και πολυπράγμονες, της τέχνης τους μαστόροι
  Της γλώσσας της περίφημης της κοσμοξακουσμένης
  Ενδόξου αρχαιοελληνικής , φάρου της οικουμένης.

  Με ζήλο κι αυταπάρνηση κείμενα μελετούσαν
  Παπύρους και περγαμηνάς ακάματοι ερευνούσαν
  Γραμματικής,συντακτικού, αστείρευτη είχαν γνώση
  Μα οι λέξεις πώς ταξίδευαν δεν είχαν εμπεδώσει
  Το be continued…

 40. nikiplos said

  13@, Αγαπητέ κ. Αναγνώστου, σε εμένα η ουσία είναι πως 200 περίπου χρόνια μετά τη θέσπιση του ΝεοΕλληνικού κράτους:

  α. Υφίσταται ακόμη το λεγόμενο «γλωσσικό ζήτημα», το οποίο φαίνεται να επιβιώνει σε τέτοιες ήκιστες λεπτομέρειες. Επιγραμματικά δεν πιστεύω πως η συντήρησή του προέρχεται ή εδράζεται σε κάποιου είδους «παραδοσιακή λογική» αλλά κυρίως στην υλοποίηση μιας jargon γλώσσας επαγγελματικής κάστας. Στην προκείμενη περίπτωση (ελλαδικό κράτος) της κάστας της εξουσίας, των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων, των ανώτερων δικαστικών, του κράτους δλδ. Έτσι ερμηνεύω το γεγονός ότι η αρχαΐζουσα επιβίωσε 150 χρόνια, χωρίς να την μιλάει κανείς.
  (Ακόμη και σήμερα οι δικαστικοί μας αηδιάζουν να γράψουν «κατά τα συνήθη» και γράφουν «κατά τα ειωθότα» )

  Συνέπεια προφανώς αυτού ήταν και η μέχρι τα 80ς καθιέρωση της πολιτικής γλώσσας. Η καθ’ ημών δεξιά ομιλούσε καθαρεύουσα. Η καθ’ ημών αριστερά πούρα δημοτική με πολλές δημώδεις παροιμίες, ήτινες απολαύσαμε από τον αείμνηστο Καπετάν Γιώτη στα 80ς.

  β. Ένα παράδειγμα του γλωσσικού ζητήματος αποτελεί φυσικά και η μη μετάφραση της βίβλου. Δεν έχει να κάνει με κάποια προσκόλληση σε πατερικά κείμενα ή γλώσσα κατά τη γνώμη μου, αλλά σε αυτήν ακριβώς την διατήρηση μιας ακατάληπτης από τους πολλούς γλώσσας της επαγγελματικής κάστας του κλήρου…

  Περιττό να πούμε πως αν την μιλούσαν οι υαλοπώλαι και οι εφαπλωματάδες, ποσώς δεν θα ένοιαζε (ή ανησυχούσε) κανέναν. Παλαιότερα οι πλούσιοι (του παρασκηνίου) ομιλούσαν μεταξύ των τη γαλλική γλώσσα. Το γεγονός όμως ότι προσπαθεί να την επιβάλλει η καθεστηκυία τάξη, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και ναι, ως δημοκράτες πιστεύω πως όλοι μας θα έπρεπε να υπερασπιζόμαστε την απλοποίηση – ενοποίηση της ελληνικής γλώσσας σε ένα δημοτικό πρακτικά χρήσιμο σχήμα.

 41. sarant said

  39 Μάλλον εσύ πρέπει να το συνεχίσεις -και έχεις και το ταλέντο.

 42. nikiplos said

  @39 απλά έξοχο! 🙂

 43. ΣΠ said

  Τα παραδείγματα πενταήμερη, αντιύλη, αντιαρματικά, αποϊεροποίηση, αντιαιρετικές δεν νομίζω ότι ταιριάζουν εδώ. Δεν είναι περιπτώσεις όπου η σύνθεση αγνοεί την δασεία, αφού ανάμεσα στο σύμφωνο και στο δασυνόμενο φωνήεν μεσολαβεί άλλο φωνήεν. Θα ήταν έγκυρα παραδείγματα αν λέγαμε πεντήμερη, αντύλη, ανταρματικά, απιεροποίηση, ανταιρετικές.

 44. odinmac said

  Μια ερώτηση:
  Έχω παρατηρήσει (δεν ξέρω αν υπάρχει κανόνας) ότι όταν το πρώτο συνθετικό μιας λέξης: από, αντί… κτλπ, χρησιμοποιείται ολόκληρο, τότε δεν μετατρέπεται το ταυ σε θήτα και το πι σε φι. Είναι σωστή η παρατήρησή μου; γιατί εάν είναι σωστή τότε ούτε ο Χριστόδουλος αυτοαναιρέθηκε ούτε στέκει το επιχείρημα με τις λέξεις αντιαρματικό και αντιύλη.
  Στην δεύτερη περίπτωση θα έστεκε (το επιχείρημα) εάν λέγαμε: ανταρματικό, αντύλη και στην περίπτωση του Χριστόδουλου εάν έλεγε: απιεροποίηση και ανταιρετικές.
  Έχει κάποιο λάθος η σκέψη μου;

 45. sarant said

  43-44 Γράφω ότι επιδρά και η επιθυμία των σημερινών ομιλητών να διατηρούνται ακέραια τα συνθετικά. Ωστόσο, ασφαλώς συνέβη αγνόηση της δάσυνσης στον σχηματισμό, δεδομένου ότι τέτοιοι τύποι δεν υπάρχουν παλιότερα -και δεδομένου ότι οι γλωσσαμύντορες θεωρούν λανθασμένο τον τύπο «πενταήμερη» ακριβώς επειδή «το σωστό» είναι η πενθήμερη.

 46. Theo said

  Στο Διαδίκτυο και στα ιμέιλ γράφω μονοτονικό, αλλά στα πιο σοβαρά κείμενα συνήθως πολυτονικό.
  Από σεβασμό στην ιστορία της γλώσσας μας; Συναισθηματικά; Δεν ξέρω.

  Όμως, γιατί αυτή η εμμονή σ’ αυτό το ιστολόγιο εναντίον του πολυτονικού, που πλέον λίγοι το χρησιμοποιούν στον δημόσιο λόγο; (βλ. και σχ. 13)

  Και γιατί αυτή η σχεδόν αδιάλειπτη καμπάνια κατά της διδασκαλίας των αρχαίων στο Γυμνάσιο;
  Μήπως από κάποιο κόμπλεξ των γονιών που λέει κι η Ρουμπίνη; (σχ. 37)

  Συμφωνώ και με τη Ρουμπίνη και με τον Αυγουστίνο (σχ. 12) πως η βασική δυσκολία και για την εκμάθηση των αρχαίων και γι᾿ αυτήν των μαθηματικών προέρχεται από το στρεβλό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά κι από τα κόμπλεξ των γονιών και τις «αξίες» και καθαρά χρησιμοθηρικές προτεραιότητες που έχουν θέσει στη ζωή τους και το ανέμπνευστο και αν-αίσθητο της πεζής καθημερινότητάς τους.

  Άλλωστε,
  μα επί τέλους! πια ο καθείς γνωρίζει πως
  από καιρό τώρα
  -και προ παντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα-
  είθισται
  να δολοφονούν τους ποιητάς

 47. Πάνος με πεζά said

  @ 26 : Αυτό δεν το είχα ξαναποστάρει εγώ, γράφοντας «Ο Γς στα νιάτα του»; 🙂

 48. odinmac said

  43:
  Συμπέσαμε!

 49. Γιάννης Μιχαηλίδης said

  37

  Λογικό είναι στην 1η Γυμνασίου τα παιδιά να έχουν φτωχό λεξιλόγιο. Το λεξιλόγιο αναπτύσσεται με τα χρόνια, όχι φυσικά με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, αλλά κυρίως με το διάβασμα. Εγώ δεν ξέρω αρχαία Ελληνικά αλλά μία χαρά είναι το λεξιλόγιό μου.

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν τα μαθητούδια μου γκρινιάζουν γιατί «πολλή ορθογραφία μας βάλατε, κύριε», τότε αμύνομαι επιθετικά. Τους διεκτραγωδώ τα βάσανα που πέρασα σαν μαθητής και, εν προκειμένω, ρίχνω στο τραπέζι ένα από τα καλά μου χαρτιά: τόνοι και πνεύματα. Τους γράφω μερικές λέξεις στο πολυτονικό και τους λέω ότι έπρεπε να μάθουμε και αυτά εμείς τότε. Και αν κάναμε πολλά λάθη έπεφτε ξύλο με τη βέργα. Γι’ αυτό «μη μιλάτε, τυχεράκηδες!». Κερδίζω σχεδόν πάντα. 😎

 51. sarant said

  50 Χαχαχά! Πώς αντιδρούν τα παιδιά στην πληροφορία;

 52. odinmac said

  45: «Ωστόσο, ασφαλώς συνέβη αγνόηση της δάσυνσης στον σχηματισμό, δεδομένου ότι τέτοιοι τύποι δεν υπάρχουν παλιότερα»

  Χμμμ..

  45 τέλος: «…οι γλωσσαμύντορες θεωρούν λανθασμένο τον τύπο «πενταήμερη» ακριβώς επειδή «το σωστό» είναι η πενθήμερη.»

  Έτερον εκάτερον 🙂

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ψαρώνουν, φυσικά. Διακρίνω και κάποια βλέμματα οίκτου για τον καημενούλη τον δάσκαλό τους που πέρασε βασανισμένα σχολικά χρόνια. 😊

 54. ΣΠ said

  Οι Χημικοί Μηχανικοί ίσως θυμούνται από τις σπουδές τους ότι μαθαίναμε για εναλλάκτες κατ’ αντιρροή και καθ’ ομορροή (αφού στο ομορροή βάζαμε δασεία). Συνάδελφος καθηγητής στις σημειώσεις του το έχει γράψει «κατ’ ομορροή» και όταν τον ρώτησα, μου είπε ότι αφού καταργήθηκε η δασεία δεν είναι σωστό πλέον να γράφει «καθ’ ομορροή». Εμένα πάντως με ξενίζει αφού το έχω συνηθίσει αλλιώς. Ίσως μια λύση είναι το «κατά ομορροή».

 55. gpoint said

  # 13

  Αγαπητέ δεν είναι θέμα μίσους προ το πολυτονικό, είναι υποταγή στην Φύση που απορρίπτει ό,τι πλέον είναι περιττό.

  (προσωπικά ήμουνα ατονιστής από τα λυκειακά μου χρόνια, όταν όμως διαπίστωσα πως τα παιδι΄δυσκολευότουσαν με τον ατονισμό, το γύρισα στο μονοτονικό

 56. sarant said

  54 Μπράβο που το θίγεις διότι ήθελα να το βάλω και το ξέχασα.
  Πρόσφατα έγραψα κατ’ ομολογία, και δεν το διόρθωσα. Και βλέπω και τη Μάγδα Φύσσα να αναρωτιέται «πώς είναι δυνατό να αποφυλακίζεται ένας κατ’ ομολογία δολοφόνος» (είναι, με το 18μηνο, και σωστά είναι) και άλλα πολλά κατ΄ομολογία αν και στις γκουγκλιές ίσως ακόμα υπερισχύει το καθ’ομολογία.

  Το καθ’ ομοίωση θα το αφήσω έτσι, επειδή είναι απολίθωμα. Το κατ’ ομολογία, που το γράφω τώρα, θα το πω έτσι αφού δεν τη νιώθω τη δασεία όταν μιλάω. Δεν μπορώ να πω «κατά ομολογία», με ενοχλεί η χασμωδία, περισσότερο από το «κατά ομορροή». Με την ομορροή δεν ξέρω τι θα έκανα. Παλιά γράφαμε «καθ’ ομορροήν». Ίσως η απάλειψη του ν να δίνει στα σημεία δίκιο στον συνάδελφό σου, κατά τη γνώμη μου. Αλλά είναι οριακό.

 57. gpoint said

  # 19

  ντόντιτσι πούντι !!

 58. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  34. Εὐχαριστῶ γιὰ τὴ διόρθωση

  40. Θέμα γλωσσικοῦ ζητήματος ἐγὼ δὲν ἔθεσα. Κακῶς τὰ λέτε αὐτὰ σ’ἐμένα

  Πράγματι πολλὰ ἐπιχειρήματα τῶν πολυτονιστῶν εἶναι ἔωλα. Ἀλλὰ οὔτε καὶ οἱ μονοτονιστὲς ἔχουν βάσιμα ἐπιχειρήματα κι ὅταν στριμωχτοῦν, ὅπως στὴ σημερινὴ συζήτηση καταφεύγουν στὸ βικτιμισμό. Λὲς καὶ ἡ βίτσα τῆς ἐποχῆς ἀφοροῦσε μόνο τὴν ὀρθογραφία. Ἀπὸ πληροφορίες ποὺ ἔχω γενικὰ ἐκείνη ἡ ἐποχὴ ἦταν ἐποχὴ βίας γιὰ ὁτιδήποτε. Καὶ τὴν πρόλαβα κι ἐγώ, τὸ 1974 ποὺ πῆγα πρώτη δημοτικοῦ, δὲν εἶχε ἐκδημοκρατιστεῖ τὸ σχολεῖο. Ἀλλὰ ἐδῶ μᾶς φταίει ὁ γάιδαρος καὶ βαρᾶμε τὸ σαμάρι

 59. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 60. Ρουμπίνη said

  49. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι το λεξιλόγιό μας εμπλουτίζεται με τα χρόνια.

  Επίσης, παρατηρώ ότι δεν υπήρξα σαφής. Πρόβλημα κατανόησης, φτωχού λεξιλογίου, άγνοιας λέξεων και βασικών συντακτικών δομών παρατηρούμε δυστυχώς σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  Και φυσικά όταν λέω «φτωχό λεξιλόγιο» έχω πάντα ως μέτρο σύγκρισης το τι περιμένει κανείς σε γενικές γραμμές από κάθε συγκεκριμένη ηλικία… Οπότε με αυτό το δεδομένο, φυσικά και μπορεί ένας μαθητής της Α΄ Γυμνασίου να έχει φτωχό λεξιλόγιο (που έχει στην εποχή μας, ας μη γελιόμαστε!) και φυσικά εννοείται ότι ΔΕΝ τον συγκρίνω με μαθητή της Γ΄ Λυκείου αλλά με αυτό το οποίο θα απαιτούσα από την ηλικία του.

  Εννοείται πως δεν θα αμφισβητήσω τα όσα λέτε για το διάβασμα… Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Και ούτε θα αμφισβητήσω ότι έχετε «μια χαρά λεξιλόγιο». Επιτρέψτε μου όμως να υποθέσω ότι είστε άνω των 17-18 χρονών. Η κατάσταση πια των νέων μας είναι θλιβερή (πάντα υπάρχουν βέβαια και οι λαμπρές εξαιρέσεις) και όσο πνιγόμαστε σε μια κοινωνία αποκλειστικά τεχνοκρατική τόσο η σχέση μας με τη γλώσσα θα πλήττεται… Είναι αυτή η εσφαλμένη αντίληψη περί ανάπτυξης που έχουμε, θεωρώντας μόνη πρόοδο την επιστημονικο-τεχνολογική…

  Ίσως να είμαι πολύ καχύποπτη, απαισιόδοξη, ρομαντική… Προβληματίζομαι, όμως, με αυτή τη λεξιπενία, γιατί ο άνθρωπος ανέκαθεν σκεφτόταν με λέξεις και του χρειάζονται οι λέξεις… και πιο πολύ οι αφηρημένες, γιατί αλλιώς θα έρθει η εποχή που δεν θα μπορούμε να πούμε ότι τα «δικαιώματά μας καταστρατηγούνται» και μετά η εποχή που αυτά θα καταστρατηγούνται κι εμείς ούτε που θα το καταλαβαίνουμε…

 61. venios said

  56: Στη δίκη της χρυσής αυγής το πρόβλημα δεν είναι το κατ’ ομολογία ή καθ’ ομολογίαν, αλλά για ποιο λόγο η δίκη διαρκεί τέσσερα χρόνια. Για να πεθάνουν οι κατηγορούμενοι από φυσικό θάνατο, χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση;

 62. ΣΠ said

  Ούτε πολυτονιάτης ούτε μονοτονιάτης. Όταν το σύστημα γραφής ήταν πολυτονικό, έγραφα πολυτονικό. Τώρα που είναι μονοτονικό, γράφω μονοτονικό. Αν κάποτε γίνει ατονικό, θα γράφω ατονικό. Τέτοιου είδους διαφωνίες τις θεωρώ ασήμαντες.

 63. sarant said

  62 Έτσι πάει.

 64. Ποντικαρέος said

  @59 «Είναι αυτή η εσφαλμένη αντίληψη περί ανάπτυξης που έχουμε, θεωρώντας μόνη πρόοδο την επιστημονικο-τεχνολογική»
  Δυστυχώς πρόοδο δεν θεωρεί η κοινωνία την «επιστημονικο-τεχνολογική» αλλά το πόσα φράγκα βγάζει καθένας μας. Μακάρι να θεωρούσαμε ως πρόοδο την επιστήμη και την τεχνολογία και να διάβαζαν (όλοι όχι μόνο οι νέοι) σχετικά με αυτήν (αλλά κατάλληλες πηγές και όχι από διάφορα «άρθρα» «δημοσιογράφων»), γιατί και την κριτική σκέψη θα είχαμε αναπτύξει (ως κοινωνία) και θα μπορούσαμε να εντοπίζουμε τα πραγματικά μας προβλήματα και δεν θα ασχολούμασταν με τα χωρίς ουσία «προβλήματα».

 65. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @@62-3,

  κι αν κάποτε γίνει σατανικό;

  (Και, έξω τ’ αστεία, ας ξαναπούμε ότι τώρα είναι κυρίως μονοτονικό. Δεν απαγορεύτηκε ποτέ το πολυτονικό, εξ όσων θυμάμαι, για να περάσουμε κι εμείς, των ορέων, στην υγιή παρανομία).

 66. Ρουμπίνη said

  64. Έχετε κι εσείς το δίκιο σας. Και πάλι όμως, εγώ τη φοβάμαι τη δικτατορία της λευκής ποδιάς… Θέλω ευαισθησία… Πώς θα καλλιεργηθεί αυτή;

 67. Γιάννης Μιχαηλίδης said

  60

  Δεν ξέρω κάποια έρευνα που να αποδεικνύει τη λεξιπενία της σημερινής γενιάς. Άρα, δεν τη δέχομαι κιόλας. Τα ίδια έλεγαν και για μας, τα ίδια λένε πάντα οι μεγάλοι για τους νεότερους.

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ούτε πολυτονιάτης ούτε μονοτονιάτης. Όταν το σύστημα γραφής ήταν πολυτονικό, έγραφα πολυτονικό. Τώρα που είναι μονοτονικό, γράφω μονοτονικό. Αν κάποτε γίνει ατονικό, θα γράφω ατονικό. Τέτοιου είδους διαφωνίες τις θεωρώ ασήμαντες.»
  Έτσι ακριβώς, Σταύρο, προσυπογράφω.
  Και δεν υπάρχει πρόβλημα με την ετυμολόγηση κάποιων λέξεων, επειδή καταργήθηκε το πολυτονικό. Το εξηγούμε στα παιδιά ως ένα προηγούμενο στάδιο στην εξέλιξη της γραπτής γλώσσας.

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ σωστά, κύριε Μιχαηλίδη. Έχουμε βαρεθεί να το σχολιάζουμε σ’ αυτό το ιστολόγιο.

 70. Νέο Kid said

  Όπως τα λέει ο Σταύρος! Όταν διαβάζω για αγάπες και μίση σχετικά με συστήματα τονισμού…γελαω.ενα εργαλείο είναι . Κι ο παππούς μπορεί να «αγαπούσε» το υνί του αλλά μάλλον αγάπησε πιο πολύ το τρακτέρ του…

 71. sarant said

  67-69 Όχι, τέτοια έρευνα δεν έχει γίνει, αν και δεν θα ήταν εύκολο να φτιαχτεί.

 72. gpoint said

  # 39

  Ω πρόκληση προσκλήσεως δια τα περαιτέρω
  ιδια τα γράμματα έχουνε Ερωτας και Αστέρω

  των ονομάτων αλλάγή μπορεί να υποκρύπτει
  πως όπου ο λόγος δεν χωρεί τότε η ράβδος πίπτει

  Εθαύμασά σου την πλοκή,εθαύμασα τον στίχο
  που έμαθες στιχοπλοκή; μήπως στον Γιώργο Μίχο ;;

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το 1929 ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών σε λόγο του διαπίστωνε ότι «οι μαθηταί, οι οποίοι έρχονται να δώσουν εξετάσεις εις το πανεπιστήμιον και να γίνουν ακαδημαϊκοί πολίται δεν έχουν σαφή αντίληψιν των εννοιών…Η ασυνταξία, η ασυναρτησία, το πέλαγος των ιδεών και των εκφράσεων είναι ανεκδιήγητα πράγματα» 😉
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.eleftheria.gr/m/%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C%25CF%2588%25CE%25B5%25CE%25B9%25CF%2582/item/119708.html&ved=2ahUKEwjXgM7rgODcAhVGyqQKHTvdDioQFjACegQICBAB&usg=AOvVaw0BE99HZ-dhoHVwTNMnkP9V&cshid=1533819242394

 74. mitsos said

  Καλημέρα σας

  Το άρθρο του Νικοκύρη εκφράζει άποψη πλήρως τεκμηριωμένη και είναι πειστικότατο.
  Με βρίσκει σύμφωνο καθ’ όλα.

  {Για να ρίξω και μια αμφίσημη σπόντα θα έλεγα πως η απόψη του άρθρου είναι και αισθητικώς πλέον «θ»εθωρακισμένη ( !) }

  62@68 Κι εγώ μαζί σας.

  Όσο για τα εκφραστικά μέσα των μαθητών σήμερα… Δεν είναι δυστυχώς αυτό το πρόβλημα. Το πολύ μικρότερο ποσοστό μαθητών της Δετεροβάθμιας πριν 80 χρόνια ( διότι η πλειοψηφία στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν ευχαριστημένη με το απολυτήριο Δημοτικού ) είχε ίσως και πλουσιότερο λεξιλόγιο και εκφραστικά μέσα , και καλύτερη μαθηματική κατάρτιση αλλά … Αλλά το ερώτημα γυρνά αμείλικτο : Τι Εκπαιδευτικά συστήματα είναι αυτά που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν Φράγκο, Χίτλερ και Νταχάου … Ιαπωνική Μοανάδα 731 και σήμερα ΧρυσάΑυγά και… ;;;
  Μήπως πρέπει να αναδιατυπώσουμε τους στόχους και τις προσδοκίες μας από το εκπαιδευτικό Σύστημα;

 75. Alexis said

  #72

  Μάστορας είσαι της γραφής με τούτα και με τ άλλα
  και θα γραφες και πιο πολλά μα ας όψεται η …μπάλα 🙂

 76. sarant said

  73 Τα ίδια και στη δεκαετία του 60. Πού να δεις τι θρήνος έγινε μια φορά που έπεσε στις εισαγωγικές εξετάσεις ο εθνικός ύμνος.

 77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  60 – «Η κατάσταση πια των νέων μας, είναι θλιβερή» Και ευθύνονται οι νέοι γι’ αυτό; όχι το θλιβερό εκπαιδευτικό σύστημα και οι εκπαιδευτικοί που το υπηρετούν; Υποθέτω πως θεωρείτε λάθος την λαϊκή παροιμία, – μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.
  Να υπενθυμίσω μόνο, πως οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να έχουν δικαίωμα επιλογής δασκάλου – καθηγητή σε καμία βαθμίδα.

  «γιατί αλλιώς θα έρθει η εποχή που δεν θα μπορούμε να πούμε ότι «τα δικαιώματά μας καταστρατηγούνται» και μετά η εποχή που αυτά θα καταστρατηγούνται κι εμείς ούτε που θα το καταλαβαίνουμε.»
  Εδώ και δέκα χρόνια τα δικαιώματά μας καταστρατηγούνται αλλά δεν το καταλαβαίνουμε, παρ’ όλα αυτά μπορούμε να λέμε ακόμη πως τα δικαιώματάς μας καταστρατηγούνται. Μάλλον κάπου αλλού βρίσκεται το πρόβλημα κι όχι στην λεξιπενία των νέων δεν νομίζετε;

 78. Νέο Kid said

  75. Μάστορας ήταν κάποτε που σύχναζε στην Τσόχα
  Τώρα που αλλαξοπίστησε εμπνέει λίγη μπόχα
  Έτσι είναι Αλέξη μου καλέ που από φύση ξέρεις
  Τριφύλλι αγνό και φυσικό μονάχα αν του φερεις,
  μπορεί ο νους ο κάποτε ηλιοστεφανωμένος, να ξαναγίνει λαμπερός και όχι ζμπαοκαμμένος.

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Να υπενθυμίσω μόνο, πως οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να έχουν δικαίωμα επιλογής δασκάλου – καθηγητή σε καμία βαθμίδα.»
  Δηλαδή πώς γίνεται τα παιδιά του δημοτικού να επιλέξουν μόνα τους τον δάσκαλό τους; Με ποια κριτήρια; Να μη λέμε ό,τι θέμε, έτσι; Ή μήπως να διαλέγουν δάσκαλο οι γονείς τους για λογαριασμό τους; Θα διάλεγαν όποιον δίνει πιο πολλές φωτοτυπίες για το σπίτι. «Καλός δάσκαλος ο φετινός, τους βάζει πολλά».

 80. gpoint said

  # 75

  πως ν’ αφήσεις τέτοια πράματα-θάματα ;

  πάρε νάχεις :

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κιντ, ζωγράφισες, το κρατάω στη συλλογή μου αυτό το σχόλιο. 😂💚👍

 82. Πάνος με πεζά said

  Μικρή παρένθεση : το παρακάτω τραγούδι-κατευόδιο, ένα πραγματικό αριστούργημα, μουσικής Σταύρου Ξαρχάκου και στίχων Ντίνου Δημόπουλου, το έμαθα μόλις κάπου μετά το 2004-05, από κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές του Γιάννη Διακογιάννη, με καθαρά μουσικό περιεχόμενο…

  Αφιερωμένο στη μνήμη της Ρίκας Βαγιάννη, που σε λίγο αναχωρεί για το τελευταίο ταξίδι, σε κείνον, που τη μεγάλωσε σαν κόρη του και σίγουρα νιώθει όπως περιγράφουν οι στίχοι, και στους οικείους τους… Ένα σπάνιο, ειλικρινές χαμόγελο στον ταλαιπωρημένο χώρο της δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης, που δυστυχώς έσβησε…
  Ήλιε μου, αν τό΄βρει η παγωνιά
  ζέστανε τα φτερά του
  Νύχτα μου εχάθη στο Νοτιά
  φώτειστ’ το μ΄ένα αστέρι…

 83. Νέο Kid said

  Τις ομαδούλες της σειράς σαν της Μασκβά τη Σπάρτα…
  οι πράσινοι ερωτούσαμε:πόσα γουστάρεις; Πάρτα!
  Όταν γαζώναμε παντού, σε Ρώμη και Μιλάνο,
  εσείς δεν ξέρατε Αλί!τι πάει να πει αεροπλάνο…

 84. gpoint said

  # 78

  τον πόνο σου κατανοώ μα έχω ένα πιστεύω
  χαζό παιδί, ανάπηρο και εκκλησιά δεν κλέβω
  τα χάλια πούχει ο βάζελος προς τι να κοροίδεύω ;
  ό,τι κι αν πεις το προσπερνά και κάνω πως χαζεύω

 85. Κόκλας said

  Αφήστε τα αρχαία για μας και εσείς διαβάστε Όμηρο από τον Μαρωνίτη, που δεν ήξερε ούτε τη Δημοτική να γράφει και μας ζάλιζε τα παπάρια με τα ηλίθια «ζεύγη» του. Μάθετε Πλάτωνα από τον…Σκουτερόπουλο (αν είναι δυνατόν) και Αισχύλο από τον Γρυπάρη και τον Μύρη (τραβάμε τα μαλλιά μας). Λες και μπορεί να αντικατασταθεί ποτέ το πρωτότυπο από τον Σιδέρη και τον κάθε Σιδέρη. Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό σας, επειδή βαριέστε να τα μάθετε.
  Όσο για τη δασεία, οι Άγγλοι είναι μαλάκες που σέβονται τη γραφή και εμείς οι προοδευτικοί τρομάρα μας.

 86. Νέο Kid said

  Γιάννη ,καλή η ζωγραφικη και την ψυχή απαλύνει
  Και ο στίχος είναι βάλσαμο ,τα μίση τα αμβλύνει.
  Μα και ο Τζής είναι άξιος ,πολύ καλό παιδάκι
  Γι’αυτο ας προσέξουμε ομού…κρίμα το πελατάκι!😍😁✌

  Μα τώρα έβγαλε νοτιά
  και η ξαπλώστρα βράζει
  πάω να ρίξω μια βουτιά
  η θάλασσα με κράζει!

 87. ΣΠ said

  85
  Μπορείτε και διαβάζετε Όμηρο από το πρωτότυπο; Εντυπωσιακό!

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κόκλα, μπορείς αυτό το …κομψό σου (όπως και όλα σου άλλωστε) σχόλιο να το γράψεις στα αρχαία ελληνικά; Άντε, λεβέντη μου, να καμαρώσουμε την αρχαιομαγκιά σου.

 89. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Ἔγραφα καὶ γράφω στὸ πολυτονικὸ γιατὶ ἔτσι ἔμαθα κι ἔτσι ταιριάζει καλύτερα στὸ γλωσσικό μου αἰσθητήριο.

  Δὲν προσπαθῶ νὰ πείσω κανέναν γιὰ τὴν ὀρθότητα τῆς ἄποψής μου. Καί, κυρίως, δὲν τὸ κάνω ἰδεολογικὸ μπαϊράκι.

  Νομίζω πὼς ἀρκετὰ ἔχει τραβήξει ἡ χώρα ἀπὸ τὴν ἰδεολογικοποίηση τοῦ γλωσσικοῦ ζητήματος. Ἀρκετές φορὲς μάλιστα γιὰ (μικρο)πολιτικὴ ἐκμετάλλευση.

  Θεσμικὰ τὸ θέμα ἔχει λυθεῖ.

  Αὐτὸ ποὺ δὲν πρέπει νὰ χαθεῖ εἶναι ὁ πλοῦτος τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας ἀπὸ τὸν Ὅμηρο μέχρι τὶς μέρες μας. Τὸ πῶς θὰ γίνει εἶναι θέμα ἄλλων, πιὸ εἰδικῶν ἀπὸ μένα.

  Ἀπὸ τὴν πλευρά μου τὸ μόνο ποὺ μπορῶ εἶναι νὰ ἐξακολουθῶ νὰ γράφω ὅπως γράφω.

  Γιὰ νὰ μήν χαθοῦν ἀπὸ τὸν ὠκεανὸ τοῦ διαδικτύου αὐτὰ τὰ σημαδάκια.

  Γιὰ ὅσους θέλουν νὰ τὰ βλέπουν.

 90. (α) «τα μαθαίνει στην πρώτη Γυμνασίου και θα συνεχίσει να τα μαθαίνει στην ίδια τάξη ακόμη κι αν (μακάρι!) καταργηθεί η διδασκαλία των αρχαίων από το πρωτότυπο».

  # Νομίζω ότι το μόνο ερώτημα που πρέπει να τίθεται στους «ειδήμονες» είναι από ποια τάξη του Γυμνασίου ή Λυκείου πρέπει να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά (και τα λατινικά) από το πρωτότυπο. Και αυτό, μόνο και μόνο για να γνωρίσουν τη γλώσσα.
  Η άλλη …άκρη των διαφωνούντων, να διδάσκονται τα «αρχαία ελληνικά από μετάφραση» είναι από …γενεσημιού της ανόητη. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι στα πλαίσια εκμάθησης της νεοελληνικής να διδάσκονται από καλές μεταφράσεις κάποια αρχαία ελληνικά (ίσως και λατινικά) κείμενα.

  (β) Τα περί πνευμάτων είναι όμοια με τα περί όνου σκιάς: Αν ένα παιδί ρωτάει γιατί λέμε καθόλου και όχι κατόλου, τότε μάλλον έχει τάση προς τις κλασσικές σπουδές και άρα πρέπει να το …σπρώξουμε προς τα κει. (Υποψιάζομαι πάντως ότι την ερώτηση δεν την έκανε κάποιο φιλομαθές τέκνον αλλά κάποιος «έξυπνος» πατήρ-ή μήτηρ).
  Τώρα, τα άλλα για τις πενταήμερες-πενθήμερες εκδρομές και τα αντιαιρετικά-ανθαιρετικά κηρύγματα, νομίζω ότι και ο …μακαρίτης ο Πλάτωνας θα μας καταλάβαινε αν του λέγαμε …κάνε πενταήμερη αποχή από το φιλοσοφείν (το πολύ-πολύ να μας διόρθωνε σε …πενταχήμερη)

 91. Νέο Kid said

  Άντρα μει αινεπαιν μουσσαν πολοίτρυπων ος μαλακόκλα.

 92. Ρουμπίνη said

  67. Έχετε δίκιο, δεν έχω ούτε εγώ υπόψη μου κάποια έρευνα. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό να με κάνει να αμφισβητώ αυτό που εδώ και δεκαπέντε χρόνια διαπιστώνω ιδίοις όμμασι (και ωσίν!).

  77. Φυσικά και φέρουν ευθύνη το εκπαιδευτικό σύστημα και οι εκπαιδευτικοί που το υπηρετούν. Όπως ευθύνη φέρουν και οι γονείς… Συμφωνώ απόλυτα πως τα παιδιά δεν φταίνε… (Για την τεχνολογία και τα μέσα της θα διατηρήσω επιφυλάξεις, αν και εκεί επίσης μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν φταίει το μέσο αλλά η χρήση που του κάνεις).

  Για να μείνουμε όμως κοντά στο σημερινό άρθρο: χωρίς τη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών είναι ασφαλώς εφικτό να μιλήσει κάποιος πολύ σωστά τα νέα ελληνικά. Ούτε του χρειάζονται οι γνώσεις της δασείας και της ψιλής ούτε και οι περισπωμένες. Αν αρχίσουμε να λέμε όλοι «επημερίδα», κάποια στιγμή θα καθιερωθεί (μήπως να πω θα κατιερωθεί;). Δεν θα έχει συμβεί κάτι τραγικό (αν και εμένα προσωπικά κάτι τέτοιο μέσα μου εγγράφεται σαν πράξη αποκλήρωσης).

  Εμένα, ωστόσο, επιτρέψτε μου να με ξενίζει πάντα η αδιαφορία για την ετυμολογία των λέξεων και την προέλευσή τους. Δεν την αποδέχομαι… Δεν την καταλαβαίνω. Είναι μαγικό το ταξίδι στις λέξεις, ειδικά όταν η γλώσσα σου προσφέρεται να το κάνεις και με χρονομηχανή…

 93. ΣΠ said

  91
  😀 😀 😀

 94. Γς said

  74:

  >Τι Εκπαιδευτικά συστήματα είναι αυτά που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν Φράγκο, Χίτλερ και Νταχάου … Ιαπωνική Μοανάδα 731 και σήμερα ΧρυσάΑυγά και… ;;;

  ;

 95. sarant said

  87 Από μακριά όλοι λένε ότι διαβάζουν Όμηρο, Πλάτωνα και Θουκυδίδη από το πρωτότυπο. Μόνο από μακριά όμως. Από κοντά κανείς δεν θα το ισχυριστεί αυτό διότι είναι πολύ εύκολο να τους δώσεις μια σελίδα αρχαίου κειμένου και να τους πεις «Μετάφραζε!»

 96. Ιστοριοδίφης said

  Καλώ τον φανατικό οπαδό του ΠΑΟΚ κ. Gpoint (80) να μήν αυτοεξευτελίζεται. Εμείς οι λίγοι ανώμαλοι που είδαμε ζωντανά το μάτς, ξέραμε τί ανήκουστη ΚΩΛΟΦΑΡΔΙΑ είχε ο ΠΑΟΚ στο χτεσινό παιχνίδι. Τώρα που ο αφελής κ. Gpoint ανέβασε το βίντεο με τα στιγμιότυπα εδώ χάμω, το έμαθαν όλοι, ακόμα και οι άσχετοι με τα ποδοσφαιρικά κ.κ. Λουκρητία και Λεώνικος…

  Έξεστι χριστιανοίς το αυτοεξευτελίζεσθαι…

  Κι αφού είναι τόσο μάγκας και προσπαθεί να μάς πείσει πως βλέπει μπάλλα ο κ. Gpoint, τον ΕΡΩΤΩ ΕΥΘΕΩΣ: Τί προβλέπει για το βραδυνό μάτς στο Καραϊσκάκη, Ολυμπιακός – Λουκέρνη; Για να τον βοηθήσω, τον ενημερώνω ότι το Επιτελείο μας διαβεβαιώνει τους πάντες ότι ΔΕΝ κερδίζει με τίποτα ο Θρύλος: Χ – 2 είναι το μάτς. κι αν παίξουν με όρεξη οι Ελβετοί, θα υπάρξει πανωλεθρία με 3 γκόλ διαφορά και πάνω…

  Όσο για την ρεβάνς της Μόσχας με την Σπάρτακ, ενημερώνουμε τους στοιχηματάκηδες του Ιστολογίου ότι χάνει με δύο γκόλ διαφορά και πάνω ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αγιαννιού, κ. Gpoint μου, έχει και η κωλοφαρδία τα όριά της…

  Βγήτε το γρηγορώτερο και τοποθετηθήτε, κ. Gpoint, για να μήν ξανα-ξεφτιλιστήτε…

 97. gpoint said

  # 89

  Ενα από τα μεγάλα προβλήματα των ελληνικών είναι η τρισχιλιετής ιστορία τους και η «διεθνοποίηση» δια του Αλεξάνδρου. Ετσι υπάρχει μεγάλη ποικιλία «αρχαίων» κι ο καθένας επιλέγει τόπο και εποχή που τον βολεύει για τα επιχειρήματά του. Απ’ όσα ξέρω τα σημαδάκια μπήκανε για όσους δεν ξέρανε να προφέρουνε τις λέξεις και μάλλον εις μάτην, το νόημά τους χάθηκε γιατί μπορεί τα σκρίπτα να μάνεντ αλλά την γλώσσα την διαμορφώνει ο προφορικό λόγος κι ας γράφουν ό,τι θέλουν οι σοφοί
  Φυσικά καλό είναι να διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο σε φιλολόγους και άλλους ενδιαφερόμενους, κομμάτι της ιστορίας είναι και οι ρομαντικοί να τα γράφουν ακόμα. Εγώ προσωπικά τράβηξα τον διάολό μου στις δυο τελευταίες τάξεις όπου εφάρμοζα πραξικοματικώς το ατονικό και μου κόβανε βαθμούς 50τόσα χρόνια πριν…

 98. aerosol said

  #13
  Συγνώμη αλλά παρατηρώ άγνοια για το τι συμβαίνει στο μυαλό του ανθρώπου που χρησιμοποιεί μετά χαράς το μονοτονικό. Θα προσπαθήσω να δώσω την ορθή εικόνα.

  Πρώτον, σε γενικές γραμμές δεν νοιώθουμε καμμία «ανάγκη να το υπερασπιζόμαστε». Είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία, δεν έχουμε φετίχ με το θέμα, απλά το χρησιμοποιούμε και κάνουμε τη δουλειά μας.
  Δεν καθόμαστε σε κρυφά δωμάτια μεταξύ μας να σκαρφιζόμαστε επαίνους ή θεωρίες για αυτό που απλά είναι μέρος της ζωής μας. Όπως δεν θεωρητικολογούμε για το χέρι ή το πόδι μας -εκτός αν το απαιτεί η επιστήμη ή η τέχνη. Υπάρχει, χαιρόμαστε που υπάρχει, δουλεύει σωστά, τέλος. Όταν κάποιος τύχει να εγείρει θέμα εναντίον του μονοτονικού (δυστυχώς σχεδόν πάντα με γκρίνια, επιθετικότητα και καταστροφολογία) τότε αναφέρονται τα επιχειρήματα υπέρ του.
  [Είναι λίγο σαν να ακούω πως τα κουνούπια υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μονίμως περπατούν κουνώντας σπασμωδικά τα χέρια τους μπροστά στο πρόσωπό τους!]

  Επίσης, κανείς μονοτονιστής δεν «μισεί» το πολυτονικό -ίσως χαλάω κάποια αίσθηση ηρωισμού που μπορεί να φέρνει αυτή η ψευδαίσθηση αλλά αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Βρίσκόμαστε στο 2018, οι περισσότεροι απλά το γνωρίζουν σαν απολίθωμα. Θα το χαζέψουν λίγο στο μουσείο. θα διδαχθούν κάτι γι αυτό, αλλά δεν αφορά την καθημερινότητά τους, δεν εγείρει συναισθήματα. Ακόμα και οι ενοχλητικοί που θα προσπαθήσουν να μας κάνουν κήρυγμα παρουσιάζοντας το άσπρο ως μαύρο, δεν είναι αντικείμενα μίσους. Αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ διαδώσουν κάτι που απλά δεν στέκει.

  Τώρα, οι απλοί άνθρωποι που αγαπούν να χρησιμοποιούν το πολυτονικό γιατί το αγαπούν… είναι αγαπητοί και αποδεκτοί από όλους μας. Πολλοί (όπως εγώ, που διδάχτηκα και πολυτονικό) αγαπούμε την πολυτυπία στο γλωσσικό τοπίο και βλέπουμε με συμπάθεια αυτούς που συνδυάζουν το προσωπικό τους γούστο με γνώση. Δεν αποτελούν πρόβλημα, θα έλεγα πως προσφέρουν μια κάποια ομορφιά αλλά και πληροφόρηση. Εκτός… αν αρχίζουν πεισματικά να «εξηγούν» το πώς όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ζήσουμε την ζωή μας και να αλλάξουμε τον τρόπο γραφής μας, βασισμένοι σε υποκειμενικά, συναισθηματικά και έωλα επιχειρήματα!

  Φυσικά πολλοί χρήστες του μονοτονικού αγαπάμε την γλώσσα. Αναπόφευκτη η ύπαρξή μας, καθότι αποτελούμε την τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων. Αλλά φετίχ με τους τόνους δεν έχουμε. Έχω κι εγώ τις παραξενιές, τις προτιμήσεις και τα φετίχ μου σε διάφορους τομείς. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες για το πόσα χάνουν οι άλλοι που δεν μοιράζονται τις αγάπες μου, όμως θα γινόμουν γραφικός. Συνεπώς δεν εξηγώ στους άλλους πόσο λάθος κάνουν που δεν είναι σαν κι εμένα, ούτε πόσο υποδεέστερη είναι η γνώση, η ζωή ή η σκέψη τους. Αυτά είναι ανώριμες αντιδράσεις ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται σαν τα παρεξηγημένα θύματα κάποιων «κακών», που τάχα δεν καταλαβαίνουν το «μεγαλείο» τους.

  Σύνοψη: Δεν μισούμε το πολυτονικό, έχει την χάρη του, απλώς αντιδράμε όταν κάποιος εμμονικός μας πρήζει τα συκώτια.

 99. gpoint said

  Ο ΠΑΟΚ με εξαίρεση το ματς στην Τρίπολη όπου οι παίκτες του ήταν «αλλού» λόγω του μηδενισμού έχει να χάσει παιχνίδι από τον Νοέμβρη. Σε όλα τα ματς είχε καλή απόδοση με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα πάλι για ψυχολογικούς λόγους. Φυσικά και θα χάσει κάποτε ( και η Ρεάλ χάνει) αλλά όποιος είναι τόσο μάγκας το παίζει στο στοίχημα και κονομάει… όπως κάποιο όνομα και μη χωριό που όλα τα «είδε» στο μουντιάλ και τον πούλο πήρε τελικώς και κλαιγότανε που έχασε τα τελευταία του 150 ευρώ !
  Πήρες θάρρος από την αναμενόμενη νίκη του Τεντόγλου που «προέβλεψες» αλλά το άλμα άνω των 8,50 μ. που προείδες το έκανες καραμέλλα και την μοίρασες στο επιτελείο σου, θλιβερέ και τρισάθλιε

 100. Γς said

  95:

  >όλοι λένε ότι διαβάζουν Όμηρο

  Οχι μόνο διαβάζουν τον ξέρουν απέξω και ανακατωτά τον Ομηρο.

  Ντάξει!

  Την Οδύσσεια του Ομήρου

  Το προοίμιο της Οδύσσειας του Ομήρου

  Την αρχή του προοιμίου της Οδύσσειας του Ομήρου.

  Εντάξει, τις δυο πρώτες γραμμές της αρχής του προοιμίου της Οδύσσειας του Ομήρου.

  Τις δυο πρώτες γραμμές! Πάει και τέλειωσε! Τις καρδιές μας θα χαλάσουμε τώρα;

  Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν· πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον

  Μέχρι εδώ. Απέξω και ανακατωτά

 101. Ιστοριοδίφης said

  (99, κ. Gpoint): Κανένα γραφείο στοιχημάτων δεν έπαιζε Τεντόγλου για το Χρυσό χθές. Όλα τα γραφεία απλώς τον έβλεπαν να πλασάρεται στην 6άδα, γιατί το παλληκάρι ήταν πασίγνωστο για την μεγάλη αστάθειά του στους μεγάλους αγώνες. Μόνο εμείς προβλέψαμε την νίκη του. Τώρα, για το 8.50 που αναγγείλαμε, είναι μέσα στις δυνατότητές του και θα το κάνει μέχρι τον Σεπτέμβριο σε κάποιο από τα μήτινγκ που είναι προσκεκλημένος να πηδήξη. Εδώ είμαστε και θα δήτε ότι κι εδώ θα εξευτελιστήτε…

  Κάτι ακόμα γι’ απόψε: Στις 8.20 μ.μ. αρχίζει το Επί κοντώ Γυναικών στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Όλοι βλέπουν χρυσό για την Κατερινούλα την Στεφανίδη. Μόνο το Επιτελείο μας αναγγέλλει δύο ώρες πρίν αρχίσει ο Αγών, ότι η Κατερινούλα θα είναι πάλι 2η. Κι ότι το χρυσό θα το πάρει η παγκοσμίως άγνωστη Ρωσσίδα, Αντζέλικα Σιντόροβα, που δεν έχει κατακτήσει ποτέ της τίποτα σε μεγάλους αγώνες…

  ΥΓ: Για το αποψινό Ολυμπιακός – Λουκέρνη δεν βγάλατε άχνα, κ. Gpoint. Γιατί, άραγε; Στις 11 το βράδυ που θα επαληθευθούμε, θα βγήτε και θα λέτε πως όλοι έβλεπαν ότι ο Θρύλος δεν κερδίζει…

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, ο Κίσινγκερ το περίφημο σχέδιό του για την καθυπόταξη των ανυπότακτων Ελλήνων στο μονοτονικό το έγραψε. Δοκίμασε αρχικά το πολυτονικό, αλλά σβηνόταν η γραφή, αρνιόταν να υποκύψει. Και όταν προσπάθησε ο ανθέλλην διά της βίας, η πολυτονισμένη γραφή τυλίχτηκε με την ελληνική σημαία και έπεσε στον γκρεμό.

 103. ΣΠ said

  99
  Για απόψε θα προβλέψει νίκη της Στεφανίδη με άλμα πάνω από 5,10 μέτρα.

 104. ΣΠ said

  Με πρόλαβε και προέβλεψε την (όχι πάντως άγνωστη, όπως λέει) Σιντόροβα. Εγώ προβλέπεω ότι ούτε δεύτερη δεν πρόκειται να βγει.

 105. gpoint said

  Κι εγώ σου λέω πως μέχρι τον Σεπτέμβρη ο Τεντόγλου θα ξεπεράσει το 8,51 και θα σ’ εχω ταπώσει αν δεν πηδήξει 8,50 ακριβώς !! Το κατάλαβες, αστέρι μου ;Οταν πήγαινες εγώ ερχόμουνα ιστοριοφρύδη, αλλού τις εξυπνάδες σου… και για να μη συνεχίζεις τις αηδίες σου ούτε τον ΟΣΦΠ έχω δει φέτος ούτε την Λουκέρνη και δεν μπορώ να μυρίσω τα νύχια μου, είμαι σιναχωμένος, αυτά τα αφήνω στο επιτελείο σου

 106. Γς said

  Κι ανοίγω την τηλεόραση στο Σκάι τώρα.

  Αυτήν την ώρα όμως ο άθλιος Σκάι είναι πανάθλιος.

  Παίζει τούρκικα.

  Εμίρ τον λέει αυτή.
  Κλεοπάτρα την λέει αυτός

  Αϊ σιχτπίρ!

  Γαμώ τους Πτολεμαίους μου μέσα

 107. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μιὰ φιλικὴ παράκληση.

  Μὴν ἀνοίγετε διάλογο μὲ τὸ διαδικτυακὸ τραβεστί.

  Ἀφῆστε τὸ νὰ τὰ γράφει μόνο του καὶ κανεὶς νὰ μὴν τοῦ ἀπαντᾶ.

  Ἀφῆστε το νὰ βράζει στὸ ζουμί του.

 108. Theo said

  @95:
  Αχ, αυτή η εμμονή με την «ανυπέρβλητη» δυσκολία των αρχαίων ελληνικών! ☹😕
  Ούτε πυρηνική φυσική να ‘τανε😊

  Ναι, διαβάζω Πλάτωνα και Θουκυδίδη από το πρωτότυπο. Τις πρώτες ώρες με δυσκολία. Μετά εξοικειώνομαι με το ύφος τους και τους διαβάζω άνετα. Με τον Όμηρο, που έχω να τον διαβάσω κάποια χρόνια, θα μου πάρει μέρες να εξοικειωθώ με το λεξιλόγιό του. Κάποτε όμως τον διάβαζα σχετικά άνετα.
  Κι όπως έχω γράψει προ μηνών εδώ, την άνεσή μου με τα αρχαία την οφείλω σε έναν εξαιρετικό φροντιστή, με δύο μηνών μαθήματα.

 109. gmich said

  Τρέμω την εκδίκηση των πνευμάτων . Όχι τα γραμματικά αλλά τα μεταφυσικά .Με την ψιλοδασεία πάντα είχα την ελπίδα ότι θα ξεγελάσω τον δάσκαλο αλλά το κόλπο δεν έπιανε ποτέ όπως και με την ψιλοπλαγιαστή οξεία ή την ψιλοόρθια περισπωμένη.

 110. sarant said

  102 H ηρωικη κουκίδα 🙂

  108 Εσένα σε πιστευω, η εξαιρεση κτλ.

 111. Να γράφεις μετο χέρι με πολυτονικό γιατί έτσι το έμαθες, το καταλαβαίνω.
  Να γράφεις στον υπολογιστή με πολυτονικό είναι βίτσιο 🙂
  Αναρωτιέμαι, οι συμπαθέστατοι συσχολιαστές που το κάνουν βάζουν τα σκουλήκια με το χέρι; ή μήπως γράφουν τα σχόλιά τους σε άλλο πρόγραμμα και μετά τα περνούν από πολυτονιστή; Πάντως κανείς τους δεν βλέπω να βάζει υπογεγραμμένη. Κάτι είναι κι αυτό…

 112. gpoint said

  # 107

  Μα αν βράζει στο ζουμί του αποκτά την (ανεκτίμητη γευστικά) αξία του κάβουρα !!

  Δημήτρη όταν ήμουνα πιτσιρικάς όπως γύριζα από το μπάνιο ένας ντόπιος είχε πιάσει έναν τεράστιο μαλιαρόκαβρα τον βάσταγε με τις δαγκάνες μαζεμένες μπροστά του κι όπως είπε σε λίγο το καβούρι ψόφησε. Εντυπωσιάστηκα. Μετά από λίγες μέρες όπως γύριζα μαζί με κάτι κορίτσια από το μπάνιο είδα ένα μεγάλο μαλλιαρόκαβρα πήδηξα στο νερό και τον έπιασα. Του έβαλα τις δαγκάνες στο στήθοςς όπως είχα δει και εξηγούσα με ύφος επιστήμονα στις γκόμενες πως έτσι ο κάβουρας ψοφάει. Οντως μετά από λίγα λεπτά το καβούρι ήταν ακίνητο, πήρα ένα ξυλαράκι το έβαλα μέσα στην δαγκάνα του, τίποτε, δεν αντιδρούσε και για να δείξω στα κορίτσια πόσο σίγουρος ήμουνα έβαλα και το δάκτυλό μου. Την επόμενη στιγμή ούρλιαζα και χοροπήδαγα με το καβούρι καρφωμένο στο νύχι μου που έτρεχε αίμα. Μετά από αυτό άρχισα να γράφω στιχάκια για να γοητεύω θηλυκά…

 113. Chr said

  Γλωσσικά το πολυτονικό δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Άλλωστε και οι αρχαίοι όλα κεφαλαία τα έγραφαν. Αν είχα ακούσει την σωστή ιστορία τα πνεύματα εμφανίστηκαν γιατί στην ύστερη αρχαιότητα υπήρχε μια σχετική έλλειψη παπύρου και έπρεπε να αρχίσουν να γράφουν με μικρά (επίσης και γιατί λόγω προγονολατρείας θέλαν να διατηρήσουν την αρχική γλώσσα η οποία τα h- κτλ τα είχε χάσει). Όμως με την ίδια λογική και η ορθογραφία μικρό νόημα έχει γλωσσικά αν και ίσως βοηθά στην κατανόηση του κειμένου να έχουμε πολλά «ι» και «ο» και όχι μόνο ένα. Βέβαια δεν ξέρω αν μαθαίνοντας από την αρχή μια καινούρια απλοποιημένη ορθογραφία τι θα συνέβαινε. Ίσως η κατανόηση να μην επηρεαζόταν.
  Ο μόνος λογικός λόγος που βρίσκω για την κατάργηση του πολυτονικού και όχι η ιστορική ορθογραφία είναι η αποδοχή από τους μαθητές.

 114. aerosol said

  Έω πετύχει πολλούς που διαβάζουν, με μικρή προσπάθεια και χωρίς πολύχρονη εκπαίδευση, αρχαίους από το πρωτότυπο.
  Παραδόξως… μόνο στο ίντερνετ, κανέναν δια ζώσης.
  Δεν λέω πως δεν είναι αλήθεια. Αλλά θα τολμήσω να πω πως ίσως αποτελούν τις σπάνιες εξαιρέσεις.
  Ίσως φταίει που ακόμα και κάποιοι εξαιρετικοί φροντιστές που γνωρίζω, με πολύχρονη εμπειρία, δεν κάνουν εύκολα παρόμοιες δηλώσεις.
  Παραδόξως, ΕΧΩ γνωρίσει ανθρώπους αρκετά ικανούς στην πυρηνική φυσική. Εννοώ πάνω από έναν. Αλλά αυτό δεν λέει πολλά για εμάς τους υπόλοιπους, ούτε καθιστά εύκολη την πυρηνική φυσική.

  Κι εγώ πάντως διαβάζω Όμηρο. Και Ιταλικά. Και Ελισσαβετιανά Αγγλικά.
  Δεν καταλαβαίνω πολλά, αλλά… διαβάζω μια χαρά.

 115. Και επειδή αναφέρθηκε η λεγόμενη Γραμματική του Τριανταφυλλίδη, αν δεν κάνω λάθος, και ο ίδιος και τα άλλα μέλη της επιτροπής που τη συνέταξε θα προτιμούσαν το μονοτονικό, αλλά ο Μεταξάς και το Υπουργείο δεν το ενέκριναν. Σκοπός της άλλωστε δεν ήταν να μεταρρυθμίσει την ορθογραφία ή τη γλώσσα, ήταν να αποτέλέσει οδηγό αφενός μεν για τη σχολική χρήση, αφετέρου δε για τους πολλούς (το 1940, μην το ξεχνούμε!) που προσπαθούσαν να γράψουν στη δημοτική χωρίς να την έχουν ποτέ διδαχτεί στο σχολείο. Δυστυχώς, μεσολάβησε ο Πόλεμος και όλα τ’άλλα και (εκτός όσο ίσχυσε η βραχύβια μεταρρύθμιση Παπανδρέου-Παπανούτσου) αυτό δεν έγινε παρά μετά τη Μεταπολίτευση. Θυμάμαι, και το ‘χω ξαναπεί, το χάος των σχολικών βιβλίων της εποχής, που έγραφαν π.χ. ο χειμώνας, του χειμώνα με οξεία, αλλά τον χειμώνα μα περισπωμένη, διότι ήταν αυτούσιος αρχαίος τύπος!

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Theo, κι εγώ σε πιστεύω, όπως πιστεύω και τον Μπολτ ότι κάνει το κατοστάρι σε 9.58. 😊Αλλά δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους μαθητές του σχολείου να έχουν τις ικανότητες και το μεράκι προικισμένων ανθρώπων.

 117. Ποντικαρέος said

  @111 Σε ορισμένα λειτουργικά (διάβαζε linux) η χρήση ελληνικού πολυτονικού είναι το ίδιο απλή με τη χρήση του μονοτονικού. (Νομίζω ότι έχει αναφερθεί και πάλι σε κάποιο σχετικό άρθρο σε τούτο το ιστολόγιο.) Λεξικά δεν ξέρω αν υπάρχουν για αυτόματη διόρθωση. Το πολυτονικό το (σε linux) το είχα χρησιμοποιήσει για λίγο διάστημα γιατί ήθελε φίλος να αντιγράψει κάποια κείμενα αρχαίων ελληνικών (και δεν χρειάστηκε πάνω από δυο λεπτά να απομνημονεύσει τις θέσεις τόνων και πνευμάτων).

 118. Νέο Kid said

  Το αντίστοιχο αγγλικό του ελληνικού (και πολύ μανατζερίστικου και απεχθούς…) «δεν είναι δα και πυρηνική φυσική!» είναι το ρόκετ σάιενς. It ain’t exactly rocket science, you know… λες στον υποτακτικό …και καθααάρισες!

 119. sarant said

  115 Ο Τριανταφυλλίδης είχε ρωτήσει τον Μεταξά «τι τόνο παίρνει το ξίφος» και απάντηση δεν είχε πάρει.

 120. gpoint said

  # 119

  Εμ δεν είχε βγει ακόμα ο Ρίο μάρε !!

 121. Νέο Kid said

  Τα αρχαία και (πιο πολύ μάλλον) τα μαθηματικά έχουν πάντως ένα κοινό, αξιοσημείωτο.
  Δεν ξέρω πού οφείλεται (αν και ψυλλιάζομαι δηλαδή…) αλλά είναι τα μόνα γνωστικά αντικείμενα από τα «σχολικά», για τα οποία πολλοί ενήλικες , όχι μόνο δεν αισθάνονται κάποιο δισταγμό στο να ομολογήσουν δημόσια την άγνοιά τους, αλλά οι περισσότεροι το αναφέρουν μάλλον με έκδηλη ικανοποίηση ,αν όχι περηφάνεια!
  «Ω, εγώ αγαπητέ μου δεν έχω ιδέα από μαθηματικά! » 😩🤢💪

 122. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  μια πρώτη ανάγνωση έκανα, πετυχημένο το θέμα, ωραίο άρθρο.

 123. Παναγιώτης Κ. said

  @64. Και ναι μεν οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους αλλά και οι αναγνώστες βολεύονται με την ανάγνωση ενός άρθρου για το οποιοδήποτε θέμα και έτσι απαλλάσσονται από την υποχρέωση της εμπεριστατωμένης γνώσης.
  Ειδικώς στα ζητήματα της Ιστορίας, ως ιστορική γνώση θεωρείται ό,τι εξυπηρετεί την ιδεολογικοπολιτική θέση του αναγνώστη.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πολυτονιάται, στα 2050 μ.Χ.
  Το σύστημα το πολυτονικό οι Ποσειδωνιάται
  Εξέχασαν τόσους αιώνας ανακατευμένοι
  Με προοδευτικούς, κουλτουριαρέους και γλωσσολόγους
  Το μόνο που τους έμενε πολυτονικό
  Ήταν μια μυστική γιορτή, με οξείες και με περισπωμένες.
  Κι είχαν συνήθειο προς το τέλος της γιορτής
  Κανόνες τονισμού να απαγγέλλουν,
  Που μόλις πια τους καταλάμβαναν ολίγοι:
  «Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν στεφανούται
  Όταν τους προεξανισταμένους εν τοις αγώσι ραπίζουσι.
  Αχ, άμα, αδέρφια, ενεθυμούμασταν το δίγαμμα και τη δασεία,
  Δεν θα παθαίναμε όλοι μας σαν κόπανοι τη δυσλεξία».
  Και έτσι μελαγχολικά ετέλειωνε συνήθως η εορτή των.
  Γιατί θυμούνταν που ήσαν πολυτονιστές κι αυτοί μία φορά
  Και είχαν για καμάρι τη βιτσιά του δάσκαλου για το έψιλον περισπωμένη.
  Και τώρα πώς εξέπεσαν, πώς έγιναν,
  Να γράφουν και να ομιλούν βλαχοαγγλικά,
  Βγαλμένοι, φευ και τρισαλί, από τον πο-λυ-το-νι-σμό.

  Από https://www.sarantakos.com/language/polytoniatai.html

 125. aerosol said

  It ain’t exactly rocket science / brain surgery.

  Μου αρέσει η έκφραση rocket surgery, που σατιρίζει και τα δυο κλισέ.

  😉

 126. Theo said

  @110, 116:
  Ευχαριστώ 🙂

  @111:
  Επειδή ασχολούμαι με λόγια κείμενα από τον 4ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, γράφω πολυτονικό σε υπολογιστή από το 1990: Αρχικά στο DOS με το ChiWriter, ένα πρόγραμμα για μαθηματικά που η εταιρία «Έπαφος», εκτός από τη μονοτονική, του είχε προσθέσει μια γραμματοσειρά μόνο με τόνους, πνεύματα, υπογεγραμμένες, κλπ. Mετά με το WordPerfect και μια πολυτονική γραμματοσειρά της Memotec. Μετά με τα Windows 3 με το AmiPro (γιατί στο Word 2 το *ἀ* έβγαινε τετραγωνάκι) και άλλη γραμματοσειρά της Memotec (για Windows), μετά με τις πολυτονικές γραμματοσειρές της ΜΑΤΖΕΝΤΑ στην τότε έκδοση του Word, που τα πήγαινε καλά με αυτές…

  Γύρω στο 1995 κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα εφτά ή οχτώ πολυτονικές γραμματοσειρές τριών εταιριών: Memotec, ΜΑΤΖΕΝΤΑ και GRSoft, κι όταν σε κάποιον δεν του άρεσαν οι γραμματοσειρές της μιας εταιρίας κι ήθελε να χρησιμοποιήσει μιας άλλης, έπρεπε να εξασκηθεί στην πληκτρολόγηση, γιατί η θέση τόνων, πνευμάτων και υπογεγραμμένης διέφερε από εταιρία σε εταιρία, λόγω διαφορετικών driver.*

  (Παράλληλα, από το 1998, δούλευα και με Mac για τη σελιδοποίηση κειμένων σε πολυτονικά, γιατί το QuarkXPress που χρησιμοποιούσαν σχεδόν όλοι οι τυπογράφοι τότε, ή δεν υπήρχε καν για Windows ή γιατί οι λίγες πολυτονικές γραμματοσειρές που κυκλοφορούσαν για τα πισιά ήταν άθλιες, ενώ αρκετοί επαγγελματίες και χομπίστες, όπως ο Γιώργος Παράσογλου, καθηγητής κλασικής φιλολογίας και παπυρολογίας στο ΑΠΘ, έφτιαχναν μόνοι τους γραμματοσειρές για MacOs, αντιγράφοντας γραμματοσειρές εκδόσεων του 19ου ή του πρώιμου 20ού αιώνα. Ευτυχὠς που λίγο αργότερα η ΜΑΤΖΕΝΤΑ παρήγαγε τον «Επαγγελματικό Πολυτονιστή» που μετατρέπει και πολυτονικά κείμενα όλων των παραπάνω εταιριών από PC σε Mac και αντίστροφα.)

  Η πληκτρολόγηση ήταν μεγάλο βάσανο, ιδιαίτερα με το DOS. Ο υπολογιστής κάθε τόσο κράσαρε, κι έπρεπε να αποθηκεύεις χειροκίνητα τα έγγραφα κάθε 3-4 λεπτά 😦

  Μέχρι πού η Microsoft κατάλαβε πως υπήρχε αρκετή πελατεία για τα πολυτονικά και τα ενσωμάτωσε στις γραμματοσειρές Unicode με τους 64.000 χαρακτήρες που σταδιακά αντικατέστησαν αυτές με τους 256 χαρακτήρες που δεν χωρούσαν όλους τους συνδυασμούς γραμμάτων, τόνων, πνευμάτων και υπογεγραμμένης, κι έτσι οι εταιρίες αναγκάζονταν να φτιάχνουν πατέντες. Αρχικά τις ενσωμάτωσε στα Windows ΝΤ, μετά στα Windows 2000, κι έτσι λύθηκε το πρόβλημα.

  Το καλό ήταν πως η εταιρία του κ. Gates καθόρισε τη θέση τόνων, πνευμάτων και υπογεγραμμένης στο πληκτρολόγιο μια και καλή (ελπίζω) κι έτσι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει πολυτονικές γραμματοσειρές όποιασδήποτε εταιρίας αβασάνιστα. Και σχεδόν όλες οι θέσεις των συνδυασμών τους συμπίπτουν με αυτές της πολυτονικής γραφομηχανής στην οποία έγραφα από τα 11-12 μου. Πλέον η πληκτρολόγηση σε πολυτονικό είναι ελάχιστα δυσκολότερη από αυτήν σε μονοτονικό.

  Και φυσικά, όταν αντιγράφω τα εν λόγω λόγια κείμενα, βάζω και υπογεγραμμένες κι όλους τους συνδυασμούς των «σημαδακιών» 🙂

  *Όλα αυτά τα είχα εξιστορήσει το 1993 στον Γιώργο Ναθαναήλ, σύμβουλο του Ανδρέα Παπανδρέου για θέματα πληροφορικής και δεύτερο τη τάξει στο RΑΜ, μου είπε να γράψω ένα κείμενο σχετικά μ’ αυτά για το περιοδικό, αλλ’ αυτό δεν το δημοσίευσε, γιατί προφανώς η πολιτική του ΔΟΛ ήταν άλλη 🙂

 127. Κόκλας said

  Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτοί που θεωρούν τα αρχαία δύσκολα είναι κυρίως αριστεροί, που μέχρι να πεθάνουν διακατέχονται από μια αδιανόητη αγωνία να μάθουν και να έχουν διαβάσει ό, τι κυκλοφορεί επί παντός επιστητού, και γι αυτό δεν στρώνουν τον κώλο τους κάτω για να μάθουν σωστά αρχαία, παρά μονάχα αναλώνονται σε οτιδήποτε πρόσκαιρο εφήμερο λογοτεχνημα με χρυσόψαρα και κοτσύφια, ή σε «περισπούδαστες» αναλύσεις τυχάρπαστων ιστορικών για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Αναστολή.
  Δεν έχουν συνηδειτοποιήσει ότι ο καλός δάσκαλος σήμερα είναι αυτός που πρωτίστως μαθαίνει στα παιδιά τι δεν πρέπει να διαβάσει. Κι αυτά που δεν πρέπει να διαβάσει αποτελεί το 80% όσων κυκλοφορούν και, επιπλέον, τίποτα απολύτως από εφημερίδες. Ο καλός δάσκαλος πρέπει να γκρεμίζει σήμερα.
  Αλλά αν θες να βρεις χρόνο να διαβάσεις τις παπαριές των εφημερίδων, να διαβάσεις και τις παπαριές της… Αυλωνίτου και του Μητσοτάκη, πού καιρός για Αισχύλο και Πλάτωνα από πρωτότυπο -παίρνεις τον Μαρωνίτη και ξεμπερδεύεις. Είναι θέμα τεμπελιάς και κακής αγωγής. Σιγά τη δυσκολία, ούτε κβαντομηχανική να ήταν.

 128. sarant said

  126 Χρήσιμη η ανασκόπηση κι ας μη μας χρειαστεί.

 129. Κόκλας said

  *Συνειδητοποιήσει( σε πρόλαβα κυρ Κουβάτσο με το κόκκινο στυλό).

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>πλάι στον επίσημο τύπο «πενθήμερος» αναπτύχθηκε ο λαϊκός τύπος «πενταήμερη» (που ακούγεται κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά για την εκδρομή των μαθητών
  Σε αρκετούς ιστότοπους εδήσεων (όχι μόνο του Σκάει γάιδαρο)
  «Υπό πενταήμερη κράτηση τέθηκαν…» 🙂

 131. Theo said

  @114:
  Με ξενίζει η δυσπιστία σου.

  Ίσως να έχουμε διαφορετικό υπόβαθρο και προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Επί εθνοσωτηρίου πήγα στην τετάρτη γυμνασίου στο πρακτικό, ενώ στην πέμπτη και στην έκτη στο κλασικό. Και ανάμεσα στους γνωστούς μου υπάρχουν δεκάδες που διαβάζουν άνετα αρχαία ελληνικά (φυσικά το ενα τρίτο περίπου είναι καθηγητές ή διδάκτορες: κλασικής φιλολογίας, βυζαντινής φιλολογίας βυζαντινής ιστορίας ή παλαιογραφίας, θεολογίας… αλλά κι ένας γιατρός που μένει 35 χρόνια στις ΗΠΑ και πολιτειολόγοι και φυσικοί, κλπ), ενώ από ανθρώπους που ξέρουν από πυρηνική φυσική δεν ξέρω πάνω από δέκα (οι περισσότεροι, καθηγητές θεωρητικής φυσικής).

  Δεν ξέρω αν υπάρχουν φροντιστές που διαφημίζουν πως κάνουν τους μαθητές τους ικανούς να διαβάζουν άνετα κλασικούς συγγραφείς σε λίγους μήνες, ξέρω όμως έναν Ισπανό στη Βαρκελώνη, τον Πέπε ή Χοσέ Σιμόν Πάλμερ, διδάκτορα βυζαντινής φιλολογίας, που τη δεκαετία του ’80 μου έλεγε πως οι μαθητές του στο κλασικό λύκειο που δίδασκε μάθαιναν όχι μόνο να διαβάζουν και να καταλαβαίνουν αρχαία και νέα ελληνικά αλλά και να κάνουν αντίστροφο κείμενο.

  Τώρα, για να πούμε με βεβαιότητα ποιες είναι οι εξαιρέσεις στη χώρα μας, οι επαρκώς αρχαιομαθείς ή οι επαρκείς γνώστες πυρηνικής φυσικής, νομίζω πως οφείλουμε να ψάξουμε πέρα από τον στενό μας κύκλο.

 132. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ε, αφοι σσιζιταμε για απλοπιιση τις γλόσας μας, περί ορέξεος κολοκιθόπιτα. Στις προσοπικές τοι επιλογές, ο καθένας γράφι όπος θέλι, δεν ιπάρχι καμια πινικί διάταξι ποι να το απαγορέβι. Όπος καλί όρα τόρα εγό επέλεξα να γράψο αφτό το σχόλιο στην πιο απλοπιιμένη γραφί ποι μπορεί να ιπάρξι. Ένα ι για όλα, ένα ο για όλα, αβ-αφ. Εβ-εφ κλπ για όλα. Η μόνι δισκολία στο u, περιμένο προτάσις.

  Ο μόνος κίνδινος ποι διατρέχο από αφτί τιν επιλογί μοι είναι να ίμε ο πρότος στο Σαραντάκιο ιστολόγιο ποι έγραψε σχόλιο στην πιο απλί ορθογραφικά μορφί τις γλόσας μας.

  Χε, χε,… μαλιαρί σας ροιμποσα 😉 🙂 😛

  ΙΓ κράτισα τελίες κε κόματα καθός κε τονικό σιμάδι. Ίμε υπέρ τις κατάργισις κε αφτόν, αλά ίπα μι σας πέσι πολί βαρί.

 133. aerosol said

  #127
  Το έχω ζήσει αυτό. Από πρώτο χέρι.
  Όποιο φίλο/γνωστό έχω που να έχει περάσει από ΟΝΝΕΔ είναι εξπέρ στα αρχαία.
  Έκανα ένα πείραμα παλιότερα. Πήρα κάποιες σελίδες από Ευρυπίδη στο χέρι (Άλκηστις, όχι από τα φλώρικα τα τελευταία!) και απλώς στάθηκα έξω από την τοπική οργάνωση ΝΔ. Ξαφνικά το κείμενο έγινε πιο γνώριμο, πιο σαφές. Μπήκα μέσα, έπιασα κουβέντα. Το τι αναλύσεις κάναμε δεν λέγεται… Έμαθα πολλά από αυτούς τους μεγάλους διδάσκαλους. Όταν το βραδάκι πήρα τον δρόμο για το ταπεινό κονάκι μου κατάλαβα πως όλη αυτή η πολύτιμη κατανόηση χανόταν από το μυαλό μου, βήμα το βήμα.
  «Δεν μπορεί» λέω, «σύμπτωση θα είναι». «Αν πάω σε πιο σκληροπυρηνική έκφραση της ελληνικής Δεξιάς… θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα;»
  Μια βόλτα στον γέρο θείο μου, χωροφύλακα επί Χούντας και αμετανόητο νοσταλγό, μου έδειξαν την αλήθεια. Όχι μόνο διάβαζε άνετα το δύστροπο κείμενο αλλά μπορούσε να δώσει ευφυέστατα επεξηγηματικά σχόλια χωρία. Μετά απ’ αυτό άφησα το Μάο και προσχώρησα στην ΕΠΕΝ: βρήκα το φως μου. Έχω και μεγάλη συλλογή από τα εξαιρετικά τεύχη του Δαυλού, αν ενδιαφέρεστε!

  Αλλά τι τα θέλετε, τα λες τώρα αυτά στους νέους και δεν σε πιστεύουν…

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κυρ Κόκλα, δεν χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια κόκκινο στυλό για διόρθωμα στο δημοτικό. Άστα, ρε φίλε, το καταργήσαμε κι αυτό, πάει και η βέργα, κατά διαόλου η εκπαίδευση. 😯

 135. ΚΩΣΤΑ, προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση κι έτσι να γράφαμε (με στίξη και οξείες όμως, και με σκέτο υ τον φθόγγο ου), αλλά είναι σαφές πως η κοινωνία μας δεν είναι ώριμη, και στην ηλικία μου δεν θα κάνω εγώ τον μπροστάρη 🙂

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υποθέτω, Κώστα, πως δεν αυτοπροτείνεσαι για εφευρέτης της φωνητικής γραφής. Είναι παλιά πρόταση. 😊

 137. Theo said

  @113:
  Ναι, μεν τα πνεύματα εμφανίστηκαν στην ελληνιστική περίοδο, δηλαδή π.Χ. (όχι στην ύστερη αρχαιότητα που μάλλον δηλώνει τους 3ο και 4ο μ.Χ. αιώνες) για να διευκολύνουν τους μη φυσικούς ομιλητές της καθ’ ημάς Ανατολής που μάθαιναν ελληνικά, αλλά η κεφααλαιογράμματη παρέμεινε ως γραφή.

  Η μικρογράμματη γραφή (αν και πρωτοπαρουσιάστηκε 2-3 αιώνες πρωτίτερα) υιοθετήθηκε από τους γραφείς στις αρχές του 9ου αι, γιατί έτσι μπορούσαν να γράφουν πιο γρήγορα, ιδιαίτερα κολλώντας τα γράμματα μεταξύ τους (επισεσυρμένη γραφή).

  Ο δε πάπυρος που ευδοκιμούσε στην Αίγυπτο και (παλαιότερα) στην επικράτεια των Φοινίκων και εισαγόταν από εκεί άρχισε να σπανίζει στην περιοχή μας κάπου στον 2ο αιώνα π.Χ. (κάποιου είδους εμπάργκο έκαναν οι Πτολεμαίοι) και γι’ αυτό σταδιακά ανττικαταστάθηκε από την περγαμηνή.
  Αλλ’ αυτό είναι μια άλλη ιστορία 🙂

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ιστοριοφίδη, έχεις χάρισμα. Πώς το ‘ξερες, βρε γατί, ότι θα νικήσει η Σιντόροβα; 😜

 139. gpoint said

  Οπως προέβλεψε ο παπαρολόγος του ιστολογίου η Σιντόροβα τέταρτη και καταίδρωμένη ενώ η Στεφανίδη είναι πρώτη και μόνο η Νικόλ Κυριακοπούλου συνεχίζει

  Παράλληλα ο ΟΣΦΠ προηγείται 3-0 της Λουκέρνης, πάλι κονόμησε ο ξεφτίλας !!

 140. Theo said

  @136:
  Είναι παλιά πρόταση
  Κι εφαρμόστηκε στην ΕΣΣΔ, κυρίως στις ελληνικές κοινότητες της αυτόνομης σοβιετικής δημοκρατίας της Αμπχαζίας, στην εποχή του Στάλιν. Η εφημερίδα τους Κόκινος καπνάς εκδιδόταν από το 1932 ως το 1937 (βλ. Βίκι)

 141. sarant said

  139 Σήμερα οι προβλέψεις είχαν πρωτοφανή επιτυχία, ομολογουμένως.

 142. gpoint said

  # 141

  Επεσε θύμα του επιτελείου !!

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ιστοριοφίδη, αν βρεις και τι μέρα έχουμε αύριο, θα υποκλιθώ. 😻

 144. Να διορθώσουμε, ωστόσο, μία διαδεδομένη παρανόηση. Το Unicode δεν περιορίζεται στους 64.000 χαρακτήρες. Από κατασκευής, δεν έχει όριο, καθώς υπάρχουν χαρακτήρες που θέλουν και 3ο και 4ο και 5ο μπάιτ -με 7 χρήσιμα μπιτ στο καθένα

 145. gpoint said

  Τεράστιο καφενείο η Λοκέρνη, πρέπει να κερδίσει και στην Ελβετία ο ΟΣΦΠ μήπως και σώσουμε τίποτε από το ρανκιν της Ευρώπης

 146. Ιστοριοδίφης said

  Είναι πολύ περίεργη (για να μή πώ ύποπτη…) η επί 14 ώρες απόλυτη σιωπή του κ. Σαραντάκου για το θέμα που προέκυψε από το πρωΐ με την δήλωση (0:40 του βίντεο) της ελληνόψυχης πρώην πρωταθλητρίας του Προσθίου και νύν βουλευτίνας του Σύριζα, Ελένης Αυλωνίτου, σε εκπομπή του «Αντέννα». ΙΔΟΥ επί λέξει τα λόγια της…

  ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ: «…στα πλαίσια, λοιπόν, της παπαριάς που είπε ο κύριος Μητσοτάκης…»

  Η ευγενέστατη και βαθύτατα γνώστρια της Θείας Ελληνικής Γλώσσης, Ελένη Αυλωνίτου, ουδέποτε θα έλεγε δημοσίως ότι ο Κούλης λέει «αρχιδιές», όπως μεταφράστηκε η λέξις «παπαριά», εξαιτίας των όσων ανελλήνιστων γράφει στο «Χρηστικό της Ακαδημίας ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης, όπως φαίνεται από την παρακάτω φωτοτυπία…

  …Με αποτέλεσμα, να καταδικαστεί η δήλωσίς της ακόμη και από τον ίδιο τον Σύριζα, ενώ η λέξις «παπαριά» ΔΕΝ σημαίνει «αρχιδιά» όπως υποστηρίζει ο επιπόλαιος Χαραλαμπάκης, αλλά «ανοησία, ανοστιά», όπως είναι η γεύσις της γνωστής σούπας «παπάρας» που φιάχνεται με νερό και χυλό!.. ΙΔΟΥ τί γράφει ο Μπαμπινιώτης στο Ετυμολογικό του:

  Τουτέστιν, η «παπαριά» βγαίνει από την «παπάρα», όπως ορθώς επισημαίνει ο Μπαμπινιώτης, και ουχί από το «παπάρι», όπως ισχυρίζεται ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης…

  Η ασχετοσύνη του Χαραλαμπάκη (την οποία ποτέ δεν έχει επισημάνει ο κ. Σαραντάκος, διότι τον συμπαθεί, άγνωστο για ποιόν λόγο…) φαίνεται από το εξής:

  Η πρώτη φορά που καταγράφεται η λέξις «παπάρι» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα είναι το 1874 στο «Ευχαί και Κατάραι» (τόμος 2ος) του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» ως παραφθορά της περίφημης κεφαλλονίτικης λέξεως «παρπάλι» (= η γυμνή βάλανος της ανδρικής ψωλής), την οποία χρησιμοποιεί ο αντίχριστος Ανδρέας Λασκαράτος στο περίφημο ποίημα του «Η Ψωλή»

  Καλώ τον κ. Σαραντάκο να βγεί έστω και καθυστερημένα και να στηρίξει την κυρία Ελένη Αυλωνίτου, διότι την αδικούν κατάφωρα από το πρωΐ τα ΜΜΕ: Η παπαριά βγαίνει από την «παπάρα» (= άνοστη σούπα), όπως ορθώς γράφει στο ετυμολογικό του ο Μπαμπινιώτης και ουχί από το «παπάρι» (= πέος κλπ.), όπως γράφει ο ανελλήνιστος Χαραλαμπάκης και παρέσυρε από το πρωΐ τόσον κόσμο…

  ΥΓ: Δώσαμε λίγη χαρά απόψε στους εχθρούς μας (σχόλια 139, 141, 142, 143), λόγω τραγικών λαθών του Επιτελείου μας (οι υπεύθυνοι θα απολυθούν). Ομολογούμε δημοσίως (και ζητάμε συγγνώμη, αν στείλαμε κάποιους στον κουβά) ότι πέσαμε λίγο έξω στις προβλέψεις μας σήμερα, τόσο στο Ποδόσφαιρο (Ολυμπιακός – Λουκέρνη 4-0), όσο και στον Στίβο (1η η Στεφανίδη με 4.85, 2η η Κυριακοπούλου με 4.80 και μόλις 4η η Σιντόροβα με 4.70), αλλά η χτεσινή μεγάλη επιτυχία μας με τον Μιλτιάδη Τεντόγλου τα ρεφάρει όλα…

  Και, βεβαίως, η παρούσα τεραστία αποκάλυψις του Επιτελείου ότι η «παπαριά» βγαίνει από την «παπάρα» και ουχί από το «παπάρι», το οποίο βγαίνει από το κεφαλλονίτικο «παρπάλι». Καλείται ο κ. Σαραντάκος να πράξει τα δέοντα και η κ. Ελένη Αυλωνίτου θα το εκτιμήσει δεόντως…

 147. sarant said

  Τελικά η τσαντίλα για τις αποτυχημένες προβλέψεις έχει και παρενέργειες.

 148. mitsos said

  Και ας μη ξεχνάμε άλλο γραφή και άλλο λόγος.

  http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history/thema_15/23.html

  Και τίθεται το ερώτημα για όσα έλεγε ο Σωκράτης στον Φαίδρο για τον διδακτικό λόγο. Ποιον αρζαιόπληκτο απασχολούν σήμερα ; Εγώ βλέπω να συζητάμε για την γραμματική της γραφής και την ψιλή αλλά αυτό δεν είναι λόγου φιλία είναι υποκρισία και βυζαντινισμός φιλολόγου.

  @ 94 Γς
  Σωστά και Στάλιν
  Αλλά και Γκουαντανάμο , Μπόκο Χαράμ , Ισλαμικό Κράτος …
  Και άλλες πολλές περιπτώσεις … Οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, ούτε συγκρίσιμες … Απλά αποτελούν διαφορετικές εκφράσεις βαρβαρότητας που καμιά τους δεν αποτελεί άλλοθι ή απάντηση κάποιας άλλης.
  Τώρα πες μου αν θες , έπρεπε αυτά να είναι θέματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή προηγείται η προγονολατρεία , η αρχαιοελληνική γλώσσα και η τριγωνομετρική εξίσωση της συμβολής αρμονικών κυμάτων;
  ( Διότι δεν διανοούμαι να θίξω την ανάγκαιότητά της Οικιακής Οικονομίας και των θρησκευτικών )

 149. MA said

  Καλησπέρα,
  Πολύ καλό το άρθρο σου Νικοκύρη, ευχαριστώ (ξανά)!

  Διαβάζοντας τα σχόλια για τη φωνητική γραφή, θυμήθηκα τον Βηλαρά και το έργο του «Η ρομεηκη γλοσα», στο οποίο δίνει σαφείς κανόνες (μιλάει μάλιστα για 23 γράμματα). Υπάρχει στην Ανέμη, αλλά δεν ξέρω πώς να βάλω το λίκνο.

 150. gpoint said

  Πρέπει όμως να δεχθούμε πως ο ιστοριοφρύδης έπεσε λίιιγο έξω στις προβλέψεις, όσο πατάει η…τίγρη !

 151. Λευκιππος said

  146 Τελικά ρε φίλε, μήπως είσαι παπάρας;

 152. ΚΩΣΤΑΣ said

  135 – 136

  Άγγελε και Γιάννη, δεν διεκδικώ ότι ανακάλυψα την Αμερική, διεκδικώ όμως την πρωτιά σε σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο, με αυτό το σύστημα γραφής. 🙂

  Αυτό που προβληματίζει όμως εμένα είναι άλλο ζήτημα. Καλά τα εύκολα συστήματα γραφής, όσο όμως απομακρυνόμαστε από τα παλαιά, τόσο αποκοβόμαστε και από την πολιτιστική μας κληρονομιά. Θα γίνεται όλο και δυσκολότερη η πρόσβαση στον πολιτιστικό μας πλούτο. Αυτό το ζήτημα πώς θα το λύσουμε;

 153. Theo said

  @149:
  Ιδού ο λίκνος: η ρομεηκη γλοσα

 154. Theo said

  Μάλλον δεν τον έδωσα καλά κι εμφανίζεται μόνο το εξώφυλλο 😦
  άλλη μια προσπάθεια: η ρομέηκη γλοσα

 155. MA said

  153-154, ήξερα ότι υπάρχουν τσακάλια εδώ😊

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ιστοριοφίδη, τι προβλέπεις; Θα το πάρει η Πανάθα φέτος το πρωτάθλημα; Με πόσους βαθμούς διαφορά απ’ τον δεύτερο;

 157. Ιστοριοδίφης said

  (156): Κύρ Γιάννη μου, σάς έδωσα λίγη χαρά απόψε, κι αμέσως αρχίσατε το δούλεμα. Για την μεγάλη αποκάλυψή μου ότι «η παπαριά» της Αυλωνίτου βγαίνει από την άνοστη σούπα «παπάρα» και ουχί από το κεφαλλονίτικο «παρπάλι» – «παπάρι» δεν είδα να βγάζεις άχνα. Το θεωρείς δικαιοσύνη αυτό;

  Ξεστραβώσου: Ακόμη και το Λεξικό Τριανταφυλλίδη παράγει το «παπάρι» από την «παπάρα» και ουχί το αντίθετο, όπως πίστεψαν όλοι από το πρωΐ, παρασυρόμενοι από το «Χρηστικό» της Ακαδημίας.

  Πρέπει να πάρει θέση ο κ. Σαραντάκος, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα το βρεί μπροστά του. Είναι μεγάλη αδικία αυτό που συμβαίνει από το πρωΐ εναντίον της Ελενίτσας της Αυλωνίτου

 158. sarant said

  154 A μπράβο!

 159. loukretia50 said

  καλέ πού μπήκα? Τι’ν αυτά? Περίμενα άρες μάρες
  για ποδοσφαίρου σκηνικά, μα όχι και παπάρες!
  Την έπαθα και το πρωί : διάβασα «σουκα- ντούκα»
  Και είπα : »τάπαιξε ο Τζι» κι άρπαξα τη ντουντούκα!

 160. loukretia50 said

  Τζι και λοιποί κορυβαντιώντες :

  Απάντηση έχω σ΄αυτά, μα όχι ιντερνέτι
  ελπίζω μέχρι το πρωι να είμαι στο κουρμπέτι

  ΥΓ Πάντως ,
  της Αστέρως ο Έρως
  είναι βέρος!
  Το δηλώνω εγκαίρως
  Πως πονάει ιδιαιτέρως!

 161. Γς said

  Ε, ας βάλουμε και μια φωτό τους

  [που είναι οι λάτρεις του στίβου της γενιάς μου;]

 162. Γς said

  @@ του Καράμπελα και το [μπιπ] της Χάιδως . Μήπως της Χάιδους;

  Παπαριέρς:

  -Ωραίο πράμα Ακρόπολη! Εχουμε και μεις Αμερική.

  -Κι αυτή είναι η φυλακή του Σωκράτη.

  -Ωραίο πράμα φυλακή Σωκράτη. Εχουμε και μεις Αμερική!

  -Αυτές τις δυο πετρούλες τις βλέπεις;

  -Οου γες. Τι είναι αυτά τα δύο πετρούλες;

  -Είναι τα @@ του Σωκράτη.

  -Ωραίο πράγμα τα @@ Σωκράτη. Εχουμε και μεις Αμερική @@ Σωκράτη.

  -Για κάτσε ρε πόσα @@ είχε ο Σωκράτης; Δύο είχε κι αυτά τα άφησε σε μας!

  [ Οταν ο Γς κρυφάκουγε δύο δασκάλους του μέσα στην εκκλησία κατά τον εκκλησιασμό ]

 163. Γς said

  160:

  >της Αστέρως ο Έρως
  είναι βέρος!
  Το δηλώνω εγκαίρως
  Πως πονάει ιδιαιτέρως!

  Και του έλεγα του μεγάλου μου γιου, όταν έφευγε για μερικά χρόνια στην Ιαπωνία ότι θα ακούει συχνά τη λέξη «ινάϊ»

  Και όντως μου είπε ότι είχα δίκιο.Ψωμοτύρι την έχουν οι γιαπωνέζες.

  痛い.
  Κάνει και ρίμα στα ελληνικά:
  Ινάϊ – Πονάει

 164. panos1962 said

  Απλώς να θυμίσω ότι η εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (πιθανόν και η «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ») χρησιμοποιούσε κάποιο πρώιμο μονοτονικό πολύ πριν καταργηθούν πνεύματα και τόνοι. Κανείς δεν το είχε πάρει χαμπάρι. Έβαζε απλώς έναν μικρό τριγωνικό τόνο εκεί που τονιζόταν η λέξη. Μπορείτε να δείτε παλιά φύλλα της εφημερίδας:

 165. Alexis said

  Πρόβλεψη κάνω σοβαρή και ουχί των οπισθίων
  καθ’ όσον είναι προϊόν πολλών Επιτελείων

  Ότι ο Θρύλος στη ρεβάνς θα προκριθεί ανέτως
  μα ελληνικό πρωτάθλημα δεν ξαναπαίρνει φέτος

  Κι όποιος εκ των σχολιαστών βγει και μ’ αμφισβητήσει
  το Επιτελείο μας ξανά θα τον εξευτελίσει

  Διατί το αποκρύπτετε χριστιανομπολσεβίκοι;
  το λέει ο Μπαμπινιώταρος το λέει και η Βίκι

  Από τη σούπα η παπαριά κι ουχί απ’ το παπάρι
  κι ο ΣΚΑΪ ας τρέξει ολοταχώς τις …σούπες μου να πάρει

  Που αδίκως κατηγόρησε την όμορφη Ελένη
  των πισινών βασίλισσα και ελληνοθρεμμένη…

 166. Γς said

  Mapa poetry

 167. Γς said

  166:

  -Ο, νόου!

  Ελεγε η Αμερικάνα στην κόρη του ιδιοκτήτη μικρής ξενοδοχιακής μονάδας στο Παραδείσι της Ρόδου.
  Κι αυτή σε μένα:

  -Μου ζήτησε μια μάπα και της την έφερα [η σφουγγαρίστρα που κρατούσε]. Τι «νόου» και «νόου»;

  -Χάρτη σου ζήτησε!

 168. Alexis said

  #166:

  Από το κεφάλαιο «Η Διαθήκη του Οδυσσέα» της πορνο-Οδύσσειας (αφιερωμένο εξαιρετικά):

  «Αυτή η διαθήκη γράφτηκε χωρίς συμβολαιογράφο
  και όποιος έχει αντίρρηση στ’ αρχίδια μου τον γράφω»

 169. gpoint said

  # 165

  Αλέξη κάτσε φρόνιμα και πρόσεχε τι λες
  αφού του Βασιλειάδη δεν γνωρίζεις τις βουλές
  με τόση δολιοπλοκή, με τόση μαεστρία
  που έστησε πρωτάθλημα, τι θες την προφητεία ;
  Ο τίτλος είναι προφανές,θα πάει δημοπρασία
  και όποιος δώσει τα πολλά θα πάρει τα πρωτεία
  και αν ατυχώς στα γήπεδα άλλαι αι βουλαί της μπάλας
  θα έρθει πάλι δικαστής, πρωταθλημα της σάλας

  Επτά ομάδες απ’ την ΕΡΤ αυτός θα τις πληρώνει
  τον ρόλο τους να παίζουνε κι αυτός να καμαρώνει
  παρέα με τον Κοντονή που είναι πίσω απ’ όλα
  κι έχει μαζί του εισαγγελείς που τα ρυθμίζουν όλα

 170. Γς said

  168:

  Mapa @@, kapama

 171. Γς said

  169:

  Psaro poetry

 172. Alexis said

  #169: 🙂 🙂 🙂

 173. sarant said

  164 Πανο, εχουμε γράψει για το θεμα:
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/10/04/arxeiotaxio/

 174. loukretia50 said

  ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣ ΝΙΚΟΚΥΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

  Ω! Νικοκύρη ευγενικέ, μου έρχεται ζαλάδα
  και αν συνεχίσουμε εδώ θα βγει ιερεμιάδα
  Κάνε ένα νήμα χωριστό, σαν τη μουντιαλιάδα
  βήμα να βρίζουν νάχουνε και ραμονιών πηγάδα.

  Πολλοί είν’ οι ταλαντούχοι εδώ, μα προτιμούν τη μπάλα
  Τα νήματα οδεύουνε μοιραίως στην κρεμάλα
  Εκτός αν είναι έμμετρα και παίζουν σαν τραμπάλα
  έξυπνα, περιεκτικά , αλλιώτικα απ΄τα΄άλλα.
  κι έρχονται έτσι ξαφνικά, σαν της βροχής τη στάλα
  να τα θωρεί ο σχολιαστής στο γάιδαρο καβάλα
  Σιωπηλά να μειδιά και ν΄αποθησαυρίζει
  Μηνύματα διαχρονικά , απ΄τα γέλια να δακρύζει

  Ας έχουνε λοιπόν κι αυτοί στο γήπεδο ομάδα
  κάνε ένα νήμα χωριστό, για κλωτσοσκουφιάδα,
  -και άμα λάχει, θα χωρεί κι η Πολυτονιάδα! –

  ΥΓ Δέχομαι απαντήσεις στο επόμενο μισάωρο
  γιατί δε θάχω ίντερνετ για άλλο ένα πεντάωρο)

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τζι, αν είναι να κάνεις ποδοσφαιροοπαδικά σχόλια, καλύτερα να τα κάνεις έμμετρα. 😊
  Αλέξη, κρυφό ταλέντο αποδείχτηκες, φίλε.
  Ιστοριοφίδη, δούλεμα η πιθανότητα να πάρει πρωτάθλημα η Πανάθα, ε; Έτσι είναι, εκεί μας κατάντησε ο αλήτης.

 176. Νέο Kid said

  Κι ένα Χαϊκού (καιρό έχουμε…) στην αυστηρή νόρμα 5-7-5

  Ω Αλαφούζο
  άλλαξες τη ζωή μου
  ξεχνώ με ούζο…

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  92 – «Φυσικά και φέρουν ευθύνη το εκπαιδευτικό σύστημα και οι εκπαιδευτικοί που το υπηρετούν. Όπως ευθύνη φέρουν και οι γονείς… Συμφωνώ απόλυτα πως τα παιδιά δεν φταίνε…»
  Ναι αλλά τα παιδιά κατηγορείτε πως είναι θλιβερή η κατάστασή τους κι όχι το θλιβερό εκπαιδευτικό σύστημα που τα υποχρεώνει να μάθουν την θλιβερή διδακτέα ύλη, ούτε τους θλιβερούς εκπαιδευτικούς που τα δίδαξαν, ούτε και τους ακόμη πιο θλιβερούς γονείς τους που τα σπρώχνουν άκριτα στον Μολώχ της εκπαίδευσης για να πάρουν με κάθε κόστος και τρόπο ένα πολυπόθητο πτυχίο που θα τους προσφέρει με λίγο μέσον μια θεσούλα στο δημόσιο ή σε κάποια εταιρεία και την εξαρτημένη οικονομική τους «εξασφάλιση» από την οικονομική ελίτ.
  Σ΄αυτή την θλιβερή χώρα, πάντα τα θύματα φταίνε (μαζί τα φάγαμε, ο στρατηγός άνεμος, οι νεκροί θολώνουν την εικόνα, κλπ) για την θλιβερή τους κατάσταση.

  «Εμένα, ωστόσο, επιτρέψτε μου να με ξενίζει πάντα η αδιαφορία για την ετυμολογία των λέξεων και την προέλευσή τους. Δεν την αποδέχομαι… Δεν την καταλαβαίνω.»
  Κι εμένα με ξενίζει πάντα η αδιαφορία για την δημιουργία των χρημάτων και την προέλευσή τους, αλλά με τα χρόνια άρχισα να την αποδέχομαι κι ευτυχώς την καταλαβαίνω. 🙂

  «Είναι μαγικό το ταξίδι στις λέξεις, ειδικά όταν η γλώσσα σου προσφέρεται να το κάνεις και με χρονομηχανή…»
  Το ταξίδι είναι μαγικό γι΄αυτούς που τους αρέσουν τα ταξίδια, και το ταξίδι των αριθμών είναι μαγικό και μάλιστα είναι παγκόσμια γλώσσα, κι όχι μόνο αυτό, αλλά σε αντίθεση με την χρονομηχανή της γλώσσας των λέξεων που σε ταξιδεύει μόνο στο παρελθόν, η χρονομηχανή της γλώσσας των αριθμών σε ταξιδεύει και στο μέλλον, ενδιαφερθήκατε ποτέ γι΄αυτή την μαγική γλώσσα;

  Η εκπαίδευση έχει ένα συγκεκριμένο στόχο που εξυπηρετεί την οικονομική ελίτ που θέλει εξειδικευμένους ανθρώπους χωρίς οικονομική κριτική σκέψη, γι΄αυτό και είναι υποχρεωτική και ελέγχεται από αυτήν και εκ του αποτελέσματος, κρίνεται απολύτως σωστή.
  Αυτό μέχρι τώρα βέβαια γιατί πλέον η χρησιμότητά της για την οικονομική ελίτ έχει φτάσει στο τέλος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, μένει να το καταλάβουμε, αν και με κριτήριο ότι έχουν καταστρατηγηθεί τα δικαιώματά μας εδώ και δέκα χρόνια και δεν το έχουμε πάρει είδηση, δεν το βλέπω.

 178. loukretia50 said

  175. Στο σεμνό φίλαθλο Γ.Κουβάτσο

  Πήγα (ξανά) σε μάγισσες, πήγα σε χαρτορρίχτρες
  Για της ομάδας την πρωτιά αν ηχούνε οι σφυρίχτρες
  Η ανάγκη μ΄έφερε εδώ , μα ξέρω, προαλείφει
  επιτυχία στο σκοπό, του άμπαλου κυρ Φίφη.
  Ώπα!
  Οι πράσινες, οι κόκκινες οι κίτρινες οι χάντρες
  Μπλέξανε τώρα κι απορούν τόσοι λεβέντες άντρες.

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Είμαι περίεργος να δώ αν θα ενοχληθεί κάποιος από το σχόλιο 168, γιατί σε δικό μου σχόλιο προ ημερών που είχε την ίδια επίμαχη λέξη, έγινε ένας μικρός χαμός κι ας ήταν 11 μ.μ κι όχι πρωϊ κι ας είχε τον ίδιο αποδέκτη. Μέχρι τώρα πάντως από αυτούς που αντέδρασαν τότε (πλήν μίας 🙂 ) δεν έγινε κάποια νύξη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά ή κάτι βαθύτερο; ποιός ξέρει, άβυσος η ψυχή του ανθρώπου. 🙂

  http://www.rizopoulospost.com/ta-zodia-tis-paraskeuis-10-augoustou/

  Kαλημέρα

 180. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  Διευκρινίζω ότι είμαι μονοτονιστής (εννοείται).

  Στο λεξικό Δημητράκου, υπάρχει και το λήμμα δασυντής (νομίζω μεσαιωνικό). Μήπως ξέρει κανείς εάν υπήρξε τότε κάποια σχετική διένεξη;

  Επίσης, θα επιθυμούσα να επαναλάβω την απορία (έχει διατυπωθεί και από άλλους σχολιαστές) γιατί στα κεφαλαία (ενώ, πάρα πολύ σωστά, μπαίνουν τα διαλυτικά) δεν μπαίνουν (και) οι τόνοι.

  Τέλος, παρατηρώ ότι ο «εξαφανισθείς» (προσωρινά) «Ιστοριοδίφης», αν και εμφανίσθηκε, αποφεύγει επιμελώς να μας εξηγήσει την ετυμολογία του Ματιού (όπως «διατυμπάνισε»)· δείχνοντας, έτσι, ότι εκτός από φαύλος τυγχάνει και φαφλατάς.

 181. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άλλο σου είπε η Έφη, Λάμπρο: ότι η κοινοποίηση ιδιωτικών ερωτικών στιγμών συνιστά απρέπεια. Δεν σου είπε- όπως και κανείς άλλος – να μη λες «κακές» λέξεις. 😊

 182. loukretia50 said

  Λάμπρο,
  Νομίζω πως λίγο τα μπερδεύεις.
  Θα έχεις διαπιστώσει το κλασσικό κόλπο του επιτελείου και όχι μόνο… να παραθέτουν ΄διαρκώς αποσπάσματα με όλες τις επίμαχες λέξεις που θεωρητικά επισύρουν κόκκινη κάρτα, έστω για λόγους αισθητικής.
  Θεωρητικά πάντα, «μην πυροβολείτε τον ταχυδρόμο».

  Είναι διαφορετική η άμεση έκφραση με την ίδια ακριβώς θεματολογία/ορολογία. και οι περιγραφές που ανάγονται στη σφαίρα του ιδιωτικού.

  Αν είχες κολλήσει ένα κατεβατό του Β.Ράιχ, μπορεί να σε κατηγορούσαν απλά για το άσχετο.
  Αν ήταν μάλιστα απλή παραπομπή, χωρίς να φαίνεται το κείμενο, θα περνούσε εντελώς απαρατήρητο.

 183. Ρουμπίνη said

  Καλημέρα σε όλους!

  177. Δεν περίμενα ότι ένα σχόλιό μου θα πυροδοτήσει διήμερη αντίδραση… Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς συνάγετε ότι κατηγορώ τα παιδιά για την κατάστασή τους με το να διαπιστώνω απλώς πως η κατάσταση αυτή είναι θλιβερή!

  Αντίθετα, διακρίνω μια απαξίωση από μέρους σας για τους νέους που σπουδάζουν σήμερα, αφού θεωρείτε πως οι περισσότεροι έχουν στόχο να εξασφαλίσουν αυτή τη «θεσούλα» στο δημόσιο. Ξέρω πάρα πολλούς νέους που σπουδάζουν, παίρνουν το πτυχίο τους, συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο των γνώσεων (είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό) και θα χλεύαζαν όποιον από τον κύκλο τους τους πρότεινε να ενδιαφερθούν για μια «θεσούλα» στο δημόσιο. Πρέπει να με πιστέψετε, είναι πολλοί…

  Ακόμη, θεωρώ πως αν πραγματικά αισθανθήκατε πολύ θιγμένος και αδικημένος με το «μαζί τα φάγαμε», τότε -τι να πω;- ίσως έκανα λάθος με την ηλικία σας και πράγματι ίσως είστε κάτω των 20. Διαφορετικά μια ευθύνη θα τη νιώθατε, έστω για το γεγονός ότι τόσα χρόνια οι Έλληνες πολίτες τους ψήφιζαν όλους αυτούς, δεν έπεφταν με αλεξίπτωτο, ξέρετε, μέσα στη Βουλή…

  Όσο για το ότι το ταξίδι στη γλώσσα των αριθμών είναι μαγικό, δεν φαντάζεστε πόσο συμφωνώ μαζί σας… Ποτέ δεν θα αμφισβητούσα κάτι τέτοιο.

  Αισθάνομαι ότι το σχόλιό μου για τη λεξιπενία των νέων χτύπησε κάποια ευαίσθητη χορδή σας και δεν ήταν αυτός ο στόχος μου, ειλικρινά…
  Δεν θα ανακαλέσω, ούτε θα μεταπειστώ… Δεν έχω όμως και την απαίτηση να συμμεριστείτε τη διαπίστωσή μου αυτή…

  Θα προτιμούσα να μη δοθεί συνέχεια σε όλο αυτό, γιατί μου φαίνεται αγενές προς το ιστολόγιο!

  Και πάλι Καλημέρα

 184. Χρηστάρας said

  Πιστεύω ότι μια χρήσιμη έννοια για τα φαινόμενα μνήμης της γλώσσας, που συνοδεύουν την τελευταία στη σύγχρονη ομιλία και γραφή, είναι η πολιτογράφηση. Σύμφωνα με την πείρα και τη χρήση της γλώσσας, αν πούμε πως μια λέξη έχει πολιτογραφηθεί ως έχει, εννοούμε πως έχει ενσωματωθεί στον καθημερινό μας λόγο. Ίσως βέβαια ο χρόνος της πολιτογράφησης να είναι ρευστός, αλλά σίγουρα διαθέτει ικανή και αναγκαία διάρκεια…

 185. sarant said

  174-178

  Και το παρόν νήμα μπορεί προς να χρησιμέψει για την έμμετρη σκυταλοδρομία σας 🙂

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κυρία Ρουμπίνη, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία την ευθύνη για την επιλογή των υποψήφιων βουλευτών την έχουν οι κομματικοί μηχανισμοί, όχι οι πολίτες. Αν αυτοί αποδειχτούν επίορκοι και λαμόγια, τη λιγότερη ευθύνη την έχουν οι ψηφοφόροι τους, αφού αγνοούν τι συμβαίνει στα παρασκήνια της πολιτικής σκηνής, ενώ τα επιτελεία των κομμάτων ξέρουν και παραξέρουν. Εκ των υστέρων μαθεύτηκε ότι ο Άκης ήταν τρελό λαμόγιο, στις δόξες του παραλίγο να εκλεγεί πρωθυπουργός από τους βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος. Άρα το «μαζί τα φάγαμε» του ευτραφούς κυρίου είναι ανακριβές αλλά και χυδαίο.

 187. Γς said

  185:

  Αυτό συνιστά προτροπή προς αλλότρια ακολασία,
  που διάβαζα μικρός και δεν ήξερα τι ήταν

 188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181- «Άλλο σου είπε η Έφη, Λάμπρο: ότι η κοινοποίηση ιδιωτικών ερωτικών στιγμών συνιστά απρέπεια.»

  182 – «Είναι διαφορετική η άμεση έκφραση με την ίδια ακριβώς θεματολογία/ορολογία. και οι περιγραφές που ανάγονται στη σφαίρα του ιδιωτικού.»

  To αμαρτωλό σχόλιο είναι αυτό, «119 – Χωρίς αμοιβαίο βαθύ οργασμό, οι σχέσεις είναι καταδικασμένες είτε σε καταπιεσμένο ηθικοκοινωνικό συμβιβασμό με μονόπλευρο ή εκατέρωθεν κεράτωμα, είτε σε διάλυση.
  Στα κορίτσια ΜΟΥ έχω πεί πως «ο άντρας αν έχει γεμάτο στομάχι και άδεια «ΑΝΤΙΔΙΑ» είναι το καλύτερο κατοικίδιο, φροντίστε και για τα δύο». Το ίδιο ισχύει φυσικα αναλογικά και για τις γυναίκες, ολα τ΄άλλα είναι κουλτούρα να φύγουμε.»

  και είναι απάντηση σε ένα σχόλιο του Γς (διαβάστε το) που γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια κι έχουμε φάει μαζί ροκφόρ και χαβιάρι (που λέμε εμείς οι πλούσιοι 🙂 ) κι έχω μεγάλη οικειότητα μαζί του, ειδικά για τέτοιου είδους σεξουαλικά θέματα.
  Αφού προσπεράσω το ότι έχει αριθμό άρα απευθύνομαι αποκλειστικά στον Γς κι όχι δημόσια για να ενοχληθεί κάποιος άλλος, μπορείτε να μου δείξετε παρακαλώ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΩ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΟΥ; (στα κορίτσια πρόσθεσα το ΜΟΥ για τυχόν παρανόηση, ο Γς ξέρει πως αναφέρομαι στις κόρες μου, και αντικατέστησα την επίμαχη λέξη με γνωστό ζαρζαβατικό, για να μην εξάψω τα πάθη και φάω και καμιά κόκκινη κάρτα 🙂 ) γιατί εγώ εξακολουθώ να μη βλέπω κάτι το μεμπτό.
  Αν δεν βρείτε, θα επιμείνω στα δύο μέτρα και σταθμά ή στα βαθύτερα ανεξιχνίαστα αίτια της ανθρώπινης ψυχικής αβύσσου. 🙂

  Υ.Γ – Αυτόν που δεν ενοχλήθηκε τον είδε κανείς; 🙂

  – 129 – Πάνος Με Πεζά said

  6 Αύγουστος, 2018 στις 22:40
  @ 122 : +1000 !

 189. loukretia50 said

  188. Λάμπρο, Λάμπρο! (Αχ αυτά τα ατίθασα νιάτα!)

  Με αφορμή την ερώτησή σου, ανέφερα κλασσικό παράδειγμα και κάποιους άγραφους, αλλά γενικά αποδεκτούς κανόνες, σαν εξήγηση για την παρεξήγηση.
  Γιατί μπορεί να μην υπάρχει περιγραφή ιδιωτικών στιγμών, αλλά είναι τόσο !… μα τόσο!… έντονα προσωπική – ταλέντο είναι μη νομίζεις!- που αναπόφευκτα γίνονται συνειρμοί και κάποιοι ενοχλούνται.

  Κι αυτή απλό υπαινιγμό κάνει, αλλά ήταν σκάνδαλο! https://youtu.be/FP7EclCu_PQ

 190. gpoint said

  Ενα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια…

  Don’t say I never warned you

  When your train gets lost

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γεια σου Λάμπρο τρελοκομείο, που επιμένεις …Λάμπρος! 🙂 🙂

 192. loukretia50 said

  Τζι
  Xμμ!.. Κι εσύ – όπως κι εγώ – το βιολί σου!

  « And we both love cats , and we both live in Athens, so we have all these different things in common.» (απ΄το « χαμένοι στη μετάφραση» – παράφραση).

  Θα λείψω αρκετά πάλι, αλλά περιμένω συνέχεια.
  ΄Εχω κι εγώ!

 193. gpoint said

  # 192

  Δεν αφορά εσένα το # 190 και δεν έχω τίποτε να συζητήσω μαζί σου, δεν συνηθίζω να κάνω διάλογο με όσους δεν απαντούν στις ερωτήσεις μου και το αν έμαθες στιχοπλοκή στου Μίχου παραμένει αναπάντητοι

 194. Ιστοριοδίφη, ούτε τα δικά σου παραθέματα δεν διαβάζεις! Το απόσπασμα του Χρηστικού Λεξικού πουπαρεθεσες δεν λέει πουθενά ότι η παπαριά προέρχεται από τα παπάρια = όρχεις ή σημαίνει τίποτε σχετικό!
  Απεναντίας, για τα μεζεδάκια του Σαββάτου είναι η αρχή του ορισμού του παπαριού στο Χρηστικό: «πέος, ειδικότερα.οι όρχεις», λες και οι όρχεις είναι… είδος πέους!

 195. Ιστοριοδίφης said

  Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου, πολύ αγαπητέ κ. Άγγελε (194), σάς ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με την κολοσσιαία αποκάλυψή μου (στο 146), διότι όλοι οι άλλοι αναγνώσται – όπως αντιληφθήκατε – τηρούν σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος (με έγραψαν στα παπάρια τους, κατά το δή λεγόμενον…), για να μή φανεί το μέγεθος της νέας μεγάλης επιτυχίας του Επιτελείου μας…

  Σεβαστέ μου Νέστορα, εγώ δεν είπα ότι ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης λέει ΣΑΦΩΣ ότι η παπαριά προέρχεται από τα παπάρια. (Άλλωστε είναι τόσο μεγάλος Ανθέλλην, που δεν δίνει καθόλου ετυμολογίες στο Χρηστικό της Ακαδημίας!..) Είπα πως όλοι οι δημοσιογραφίσκοι του Ρωμέικου (μπορώ να ανεβάσω και ηχητικά πρωϊνών ραδιοφωνικών εκπομπών της Πέμπτης, αν προκληθώ) ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΝ από τα αισχρά που γράφει ο Χαραλαμπάκης στο λήμμα «παπάρι», το οποίο ακολουθείται από το λήμμα «παπαριά», πράγμα που δεν συμβαίνει ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ άλλο Λεξικό. Και συνέδεσαν την μία λέξη με την άλλη («παπάρι» + «παπαριά») ενώ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ…

  Ταύτισαν – δηλαδή – κ. Άγγελέ μου, τις αισχρότητες του «παπαριού» με την ακολουθούσα ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΘΩΑ λέξη «παπαριά», με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και η Κουμουντούρου. Η οποία Κουμουντούρου δεν «θα την πατούσε», αν είχε στο Επιτελείο της έναν γνώστη της Θείας Ελληνικής Γλώσσης της κλάσεως του κ. Σαραντάκου, που όμως κι αυτός ΣΙΩΠΑ εδώ και 30 ώρες για να μή μάς δώσει εύσημα… Κι αμέσως όλοι επιτέθηκαν στην καημένη την Ελενίτσα την Αυλωνίτου, θεωρώντας πως κατηγόρησε τον Κούλη ότι λέει «αρχιδιές», ενώ το «παπαριά» σημαίνει «ανοησία, ανοστιά όπως η γεύση της παπάρας»…

  Κύριε Άγγελε, σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, και το Λεξικό Τριανταφυλλίδη (βλέπε σχόλιο 157) διερωτάται (!..) αν τόσον η «παπαριά» όσον και το «παπάρι» ετυμολογούνται από την «παπάρα». Το πρώτο ισχύει, το δεύτερο ΟΧΙ, όπως ΑΠΕΔΕΙΞΑ (κι εδώ έγκειται η μεγάλη αποκάλυψίς μας, την οποία ΗΓΝΟΕΙ παντελώς κι ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος, διό και έχει μείνει ενεός και δεν βγάζει άχνα για το θέμα, αν και τον προυκαλέσαμε πλειστάκις!..) στο σχόλιο 146…

  Αποκάλυψα, δηλαδή, ότι η πρώτη καταγραφή της λέξεως «παπάρι» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα ανάγεται (από τις μέχρι τώρα έρευνες…) στο σωτήριον έτος 1874. Υπάρχει στο σύγγραμμα «Ευχαί και Κατάραι» (τόμος 2ος) του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» ως παραφθορά της κεφαλλονίτικης λέξεως «παρπάλι» (= η γυμνή βάλανος της ανδρικής ψωλής), την οποία χρησιμοποιεί και ο Ανδρέας Λασκαράτος στο περίφημο ποίημα του «Η Ψωλή»

 196. loukretia50 said

  …και μετά την παπαριάδα ακολουθεί κάτι πιο ελαφρύ, εξίσου σεντονιάδα

  Τζι,
  Εννοούσα το κόλλημα με το Ντύλαν, δεν το θεώρησα αφιέρωση, μη φοβάσαι!
  Διατηρείς τη φήμη σου!
  Αλλά δε μπορώ και να μην απαντήσω…

 197. loukretia50 said

  G –pagaPoint

  «Don’t say I never warned you when your train gets lost..»
  Το ήξερα πολύ καλά και μη με υποτιμήσεις!
  Όποιος το κάνει έχασε, αντέχω τις συγκρίσεις
  Γιατί μπορεί να έτυχε να σου γελάσει η μούσα
  Όμως εγώ, απλή θνητή, τυγχάνω πιο τσαούσα!

  Ευαισθησίες ποιητών , πάντα καταλαβαίνω
  (Τσαντίλες, γκρίνια, πείσματα), μα πάντα θα επιμένω
  σε κόντρα δημιουργική, στιχάκια θα προσμένω.
  Όσο για την ερώτηση, δεν την καταλαβαίνω
  Τον κάθε Μίχο που μου λες, εγώ δεν περιμένω
  Να μου διδάξει πώς μπορώ να εκφραστώ.(Στριμμένο!)

  Προσπάθησα ευγενικά να σου επισημάνω
  Σημεία πως έχουμε κοινά – τώρα σε καλοπιάνω! –
  Μήπως θελήσεις έμπνευση και μένα να μου δώσεις.
  Εαύ δε με κατάλαβες κι έσπευσες να στριτζώσεις
  Γιατί του Ντύλαν το λαλα δε θες ν΄αφιερώσεις
  .
  (ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ)
  Θα κλαίω μέχρι αύριο και θα το μετανοιώσεις!
  Γιατί θα φύγω μακριά και τότε πια θα στρώσεις!
  Μα σου το έχω ξαναπεί: στιχάκια θέλω μόνο.
  Ούτε αποκλειστικότητα – τι νόμιζες ? Ρro bono!

  Mα είσαι το πιο γνωστό χαρτί, γιαυτό σε καπαρώνω
  Και παραγωγικότητα μεγάλη αξιώνω.
  Και κράτα τα νευράκια σου και κάθισε στο θρόνο
  Να χαίρονται οι σχολιαστές κι εγώ να καμαρώνω!
  (Χα! Στην έκανα γυριστή)
  Δε θέλω τον «τρισμέγιστο»* για να μου δώσει πόνο
  Να μουρμουρίζει αυτός γλυκά κι εγώ να μαραζώνω.
  Θέλω αφήγηση επική, του λόγου ακροβασίες
  Και θύμησες κι υπερβολές κι αστείες ιστορίες
  Να μπλέκουν κι άλλα πρόσωπα, να έχει διαλόγους
  Και παραβάσεις πάμπολλες μέχρι και πουλολόγους
  (όχι αυτούς καλέ Γουςού, μηδέ παπαρολόγους)

  Να λένε οι πολυτονιστές γιατί το προτιμάνε
  Το δύσκολο το σύστημα κι άλλοι να λαχταράνε
  Να καταργήσουν όλα αυτά που τώρα δε φτουράνε
  «Προς δόξαν ανορθόγραφων!» φρίττουν και κοπανάνε
  Οι λόγιοι οι εργατικοί κι όλοι τους συμπονάνε.
  Όμως διάθεση καμιά δεν έχουν να βαράνε
  μικρά στο πληκτρολόγιο σκουλίκια, ή να κεντάνε
  κομψά καλλιγραφήματα, όπως αυτοί αγαπάνε
  Επιχειρήματα καλά, φασούλι το φασούλι
  Να τα μαζεύουν οι ειδικοί και να βαρούν νταούλι
  Με έμμετρη απόδοση να πέφτει το τσαούλι
  To be continued
  και πεζά δεχόμεθα!- ακούς Πάνο?

  ΥΓ : Και αν μου κάνεις το βαρύ, θα σε φωνάζω Τζ-ούλι (από στριτζούλι)

 198. gpoint said

 199. loukretia50 said

  Τζι
  Πριν κοιμηθείς, μια πληροφορία, κακή – καλή, εσύ κρίνεις. Φεύγω αύριο και για 10 μέρες δε θα έχω ίντερνετ καθόλου – ούτε περιστασιακά .
  Μέχρι τις 9 το πρωί λοιπόν η όποια επικοινωνία.
  Για να μη λες πως δεν απαντάω σε περίπτωση που φιλοτιμηθείς να γράψεις κάτι.
  Είχα ξεκινήσει κάτι αναμνήσεις της Αστέρως.
  Αν έχω έμπνευση μπορεί το σερβίρω!

  ΥΓ : Πολύ χαίρομαι που δεν κάνεις αφιερώσεις!

 200. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  183 – «Δεν περίμενα ότι ένα σχόλιό μου θα πυροδοτήσει διήμερη αντίδραση…»Ε όχι και διήμερη, δύο σχόλια έχουμε ανταλλάξει, απλώς δεν είμαι συνεχώς στον υπολογιστή και το συγκεκριμένο διάστημα μετά από κάποια ώρα το πρωϊ, μόνο αργά το βράδυ. 🙂

  «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς συνάγετε ότι κατηγορώ τα παιδιά για την κατάστασή τους με το να διαπιστώνω απλώς πως η κατάσταση αυτή είναι θλιβερή!»
  Mα από το γεγονός πως δεν αναφέρετε τους κατ΄εξοχήν υπεύθυνους για την θλιβερή τους κατάσταση, με ακριβώς αυτή την σειρά. Γονείς 65% γιατί επηρεάζουν άμεσα τα παιδιά, εκπαιδευτικό σύστημα 30% γιατί είναι υποχρεωτικό και δεν επιτρέπει εναλλακτική, εκπαιδευτικοί 4% γιατί οι υπάλληλοι έχουν πάντα την μικρότερη ευθύνη μια και εκτελούν εντολές, εκτός κι αν θεωρείτε εύσημα την ¨θλιβερή κατάσταση». 🙂

  «Αντίθετα, διακρίνω μια απαξίωση από μέρους σας για τους νέους που σπουδάζουν σήμερα, αφού θεωρείτε πως οι περισσότεροι έχουν στόχο να εξασφαλίσουν αυτή τη «θεσούλα» στο δημόσιο.»
  Έχω αποδεχθεί πιά πως είναι κανόνας εδώ να βλέπει ότι του αρέσει σ΄αυτά που γράφω και αν τα ερμηνεύει όπως του αρέσει-βολεύει.
  Δηλαδή εσείςαπό αυτό – Ναι αλλά τα παιδιά κατηγορείτε πως είναι θλιβερή η κατάστασή τους κι όχι το θλιβερό εκπαιδευτικό σύστημα που τα υποχρεώνει να μάθουν την θλιβερή διδακτέα ύλη, ούτε τους θλιβερούς εκπαιδευτικούς που τα δίδαξαν, ούτε και τους ακόμη πιο θλιβερούς γονείς τους που τα σπρώχνουν άκριτα στον Μολώχ της εκπαίδευσης για να πάρουν με κάθε κόστος και τρόπο ένα πολυπόθητο πτυχίο που θα τους προσφέρει με λίγο μέσον μια θεσούλα στο δημόσιο ή σε κάποια εταιρεία και την εξαρτημένη οικονομική τους «εξασφάλιση» από την οικονομική ελίτ.
  Σ΄αυτή την θλιβερή χώρα, πάντα τα θύματα φταίνε (μαζί τα φάγαμε, ο στρατηγός άνεμος, οι νεκροί θολώνουν την εικόνα, κλπ) για την θλιβερή τους κατάσταση.» ΔΙΑΚΡΙΝΑΤΕ πως απαξιώνω τους νέους, κι όχι τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικό σύστημα; Δε νομίζω πως μπορώ να κάνω κάτι γι΄αυτό, έχω σηκώσει προ πολλού τα χέρια ψηλά.

  «Ξέρω πάρα πολλούς νέους που σπουδάζουν, παίρνουν το πτυχίο τους, συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο των γνώσεων (είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό) και θα χλεύαζαν όποιον από τον κύκλο τους τους πρότεινε να ενδιαφερθούν για μια «θεσούλα» στο δημόσιο. Πρέπει να με πιστέψετε, είναι πολλοί…»
  Αυτό που είπα πιο πάνω, δεν διαβάζετε τι γράφω γιατί δεν σας ενδιαφέρει πραγματικά, έχετε ήδη την προκατασκευασμένη ακλόνητη άποψή σας κι απλώς επιλέγετε αυτό που θέλετε και βγάζετε το προκατασκευασμένο συμπέρασμά σας. Εγώ πάντως έγραψα για-μιά θεσούλα στο δημόσιο Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – δηλαδή κάλυψα όλο το φάσμα της υπαλληλικής αγοράς εργασίας αλλά εσείς για τους δικούς σας λόγους επιλέξατε μόνο το δημόσιο. Δεν σας καταλογίζω δόλο, αλλά θα συμφωνήσετε νομίζω πως παραποιεί εντελώς το νόημα που ήθελα να δώσω, δε νομίζετε;

  Όπως και νάχει, για την θεσούλα σε κάποια εταιρεία, π,χ Κόκα κόλα, IBM, Μotor oil, ΑΝΤ1, ΤΙΤΑΝ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Μυτηλιναίος, ΜΕΤΚΑ, EUROBANK, ALFA BANK, ΙΝΤΕRAMERIKAN, και πολλές άλλες κατά πολύ μικρότερες, τι λέτε θα τον χλεύαζαν; Γίνεται μακελειό εκεί έξω για μιά θεσούλα, έστω και σε σούπερ μάρκετ με μερική απασχόληση για 300 ευρώ και χωρίς ασφάλιση, πιστέψτε με, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ θα το έκαναν.

  «Ακόμη, θεωρώ πως αν πραγματικά αισθανθήκατε πολύ θιγμένος και αδικημένος με το «μαζί τα φάγαμε», τότε -τι να πω;- ίσως έκανα λάθος με την ηλικία σας και πράγματι ίσως είστε κάτω των 20.»
  Δεν κάνατε ακριβώς λάθος, είμαι κάπως περίεργη περίπτωση, είμαι 57 χρονών αλλά αθεράπευτα δεκαοχτάρης και στα υπόλοιπα 76 χρόνια που μου απομένουν να ζήσω, δεν το βλέπω να ξεπερνάω τα 19, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. 🙂

  «Διαφορετικά μια ευθύνη θα τη νιώθατε, έστω για το γεγονός ότι τόσα χρόνια οι Έλληνες πολίτες τους ψήφιζαν όλους αυτούς, δεν έπεφταν με αλεξίπτωτο, ξέρετε, μέσα στη Βουλή…»
  Προσωπικά δεν νιώθω καμία ευθύνη για δύο λόγους, πρώτον γιατί ποτέ μου δεν ψήφισα κανέναν άρα δεν είμαι συνένοχος στο έγκλημα και δεύτερον δεν τα έφαγα μαζί τους, αν εσείς πιστεύετε πως μαζί τα φάγατε και δεν είστε πολιτικός ή δεν ανήκετε στην οικονομική ελίτ, τότε είστε μία από τις αδιάσειστες αποδείξεις που επιβεβαιώνουν την άποψή μου πως η κριτική σκέψη ελέω υποχρεωτικής εκπαίδευσης έχει εκλείψει τελείως κι οι συνειδήσεις είναι πλήρως χειραγωγημένες από τα ΜΜΑ.
  Αυτή η διαφορά μας όμως λύνεται πολύ εύκολα, φέρτε εσείς τις αποδείξεις πως μαζί τα φάγαμε και θα φέρω εγώ τις δικές μου πως δεν τα φάγαμε μαζί, παρά η οικονομική ελίτ και οι σφουγγοκωλάριοί τους, δηλαδή το 2% του πληθυσμού και ζήτημα είναι, και θα δούμε ποιός έχει δίκιο.
  Πάντως, από την επομένη που το γελοίο υποκείμενο ξεστόμισε αυτή την χυδαία κουβέντα, ζητάω αποδείξεις και ΚΑΝΕΙΣ (κακόψυχε ακούς 🙂 ) δεν μου έχει φέρει, ελπίζω εσείς να έχετε. 🙂

  «Αισθάνομαι ότι το σχόλιό μου για τη λεξιπενία των νέων χτύπησε κάποια ευαίσθητη χορδή σας και δεν ήταν αυτός ο στόχος μου, ειλικρινά…»
  Σαν «νέος» που είμαι 🙂 λογικό δεν είναι; Έχω επίγνωση σε τι κόσμο ζώ, έχω δώσει τις περισσότερες απαντήσεις στα ερωτήματα που είχα από μικρός και είναι πολύ λίγα αυτά που μ΄ενοχλούν, ένα από αυτά, είναι η οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον των νέων από τις προηγούμενες γενιές λές και φύτρωσαν μόνοι τους από το πουθενά.

  «Δεν θα ανακαλέσω, ούτε θα μεταπειστώ…» Δεν έχω καμία απαίτηση να κάνετε οτιδήποτε, γενικά δεν προσπαθώ να πείσω ΚΑΝΕΝΑΝ, απλώς την άποψή μου λέω κι ας κάνει ο καθένας ότι θέλει.

  «Θα προτιμούσα να μη δοθεί συνέχεια σε όλο αυτό, γιατί μου φαίνεται αγενές προς το ιστολόγιο!» Σεβαστή η επιθυμία σας αλλά δεν βλέπω καμία αγένεια προς το σιτολόγιο.

  Υ.Γ – Λόγο χρηστόνυμου (αν είστε γυναίκα και είναι το κανονικό σας) θα σας κάνω μια κάπως αδιάκριτη ερώτηση κι αν θέλετε μου απαντάτε, έχετε καμιά σχέση με κάποια Σιμεόνι που είχε γυμναστήριο στον Γέρακα;

  Μου φαίνεται πως πέσατε σε κέντα γιατί το τραγούδι που ακούω, μάλλον μόνο σε μένα αρέσει και είναι ενός παλιού καλλιτέχνη που πολύ μου άρεσε γιατί είχε μια δόση αρπάγματος. 🙂 Επιτρέψτε μου να σας το αφιερώσω και κάποια άλλη φορά το πιθανότερο, είναι να ακούω κάτι πιο «προσιτό». :).

  Ευχαριστώ για την συζήτηση.

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 – «Με αφορμή την ερώτησή σου, ανέφερα κλασσικό παράδειγμα και κάποιους άγραφους, αλλά γενικά αποδεκτούς κανόνες, σαν εξήγηση για την παρεξήγηση.
  Γιατί μπορεί να μην υπάρχει περιγραφή ιδιωτικών στιγμών, αλλά είναι τόσο !… μα τόσο!… έντονα προσωπική – ταλέντο είναι μη νομίζεις!- που αναπόφευκτα γίνονται συνειρμοί και κάποιοι ενοχλούνται.»

  Λουκρητία μη γίνεσαι Βοργία, 🙂 αυτά που λές είναι μόνο στην φαντασία σου ή στις φαντασιώσεις σου, στο σχόλιό μου δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο γι΄αυτό και δεν βρήκες κάτι, οπότε μένω στην άποψή μου. 🙂

  Koνόμησες κι εσύ από τραγούδι. 🙂

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  191 – Γειά σου ΕΦΗ ΕΦΗ, δεν επιμένω θα τηρήσω την υπόσχεση που σου έδωσα, απλώς με προσγείωσες απότομα (και πίστεψέ με, είναι δύσκολο πράγμα, έχω μεγάλη πείρα 🙂 ) γιατί δεν περίμενα από σένα τέτοια αντίδραση. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και με άλλους αλλά εγώ ταυτίζομαι με κάποιους ανθρώπους στο ιστολόγιο, δεν είναι πολλοί, τρείς είναι όλοι κι όλοι και οι δύο είσαι εσύ και η Χρονοποιούσα, σας το έχω πεί άλλωστε από πολύ παλιά σε σένα (κι ας μην έχουμε γνωριστεί από κοντά) κι από την αρχή που άρχισε να σχολιάζει η Κρόνη.
  Στο μυαλό μου σας έχω πιο κοντά στον τρόπο που σκέφτομαι γιατί νομίζεις σας λέω, παλαβό κρί κρί εσένα, και φευγάτη κι αρπαγμένη την Κρόνη. 🙂
  H αντίδρασή σου εκτός που εξέπληξε αρνητικά, μου φάνηκε πολύ συντηρητική γιατί δεν έγραψα τίποτε από αυτά που μου καταλόγισες και γιατί αυτό με τα ΑΝΤΙΔΙΑ 🙂 το θεωρώ σαν την δεύτερη πιο πολύτιμη συμβουλή που έχω δώσει στις κόρες μου.
  Ας είναι, εξακολουθείς να είσαι στην κορυφή της εκτίμησής μου και θα προσέχω από δω και πέρα. 🙂

  Aυτό για σένα από τον ίδιο καλλιτέχνη με των πιο πάνω. Προσοχή στα λόγια. 🙂

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  202 Λάμπρο, Λάμπρο
  Βρε συ παρεξηγήριακο ον,πάλι μαλωμένος νιώθεις; !
  Μη χερότερα που λεγε κι η λαλά μου.Οι λέξεις είναι το θέμα ή το θέμα;
  Θα μεγαλώσεις και θα μάθεις, έχεις καιρό ως τα 152! 🙂
  Καλημέρα
  με αέρα,
  στα πανιά
  και στα μυαλά!
  υ.γ.
  Να μ΄αγαπάς, να με θυμάσαι
  κι αν είμαι ροκ μη με φοβάσαι,
  έγινα κιόλας ογδόντα χρονώ! 🙂

  Πάω εκκλησία, να δεκαπεντιστώ κομάτι, έχει Παρακλήσεις λέει. 🙂
  Μετά…

 204. Γς said

 205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  203 -Δεν παρεξηγιέμαι βρε παλαβό με κανέναν εδώ (αλλά ούτε κι έξω) κι ούτε αισθάνομαι μαλωμένος, πόσες φορές πρέπει να το πώ;☺ Όλα αυτά είναι ασήμαντα μπροστά στην υγεία που είναι το μόνο που παίρνω στα σοβαρά στην ζωή μου. Δεν έχω προσδοκίες από τους άλλους καλή μου γι’ αυτό δεν θυμώνω, παραξενεύομαι μόνο μερικές φορές από την συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων και ειδικά όταν έχω μια διαμορφωμένη εικόνα γι’ αυτούς (όπως εσύ καλή ώρα) και λειτουργούν απρόσμενα εντελώς διαφορετικά. Αυτό δεν αλλάζει την εκτίμισή μου γι’ αυτούς, απλώς επαναπροσδιορίζω κάποιες παγιωμένες αντιλήψεις μου και προσαρμόζω ανάλογα την συμπεριφορά μου.
  Δεν είμαι το κέντρο του σύμπαντος, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είναι κακοί όσοι δεν συμφωνούν μαζί μου, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε για να συνυπάρχουμε, με λίγη καλή θέληση, όλοι χωράμε (πλήν φασιστών) στον πλανήτη.
  Να χαμογελάς, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.☺
  Το έλεγε κι ο πατήρ Σαραντάκος, αυτός ο υπέροχος Άνθρωπος.

  Υ.Γ – Το μεσημέρι θα φύγω για Κινέτα για 15 μέρες κι ως γνωστόν από παλια, θα απέχω από το διαδίκτυο, αν δεν τα πούμε σε άλλο σχόλιο, να περνάς καλά με τους δικούς σου και μια και πάς στην εκκλησία, κάνε μια παράκληση στην παναγιά να μην έχει δυνατούς ανέμους στις 22 του μήνα, 20 χρόνια την περίμενα αυτή την μέρα. Φιλιά.☺☺☺

 206. sarant said

  Καλές βουτιές Λάμπρο!

 207. Πέπε said

  Καλησπέρα.

  Έλειπα δέκα μέρες και το άρθεο το διάβασα τώρα, χωρίς να έχω την υπομονή ομολογώ να κοιτάξω και τα 200+ σχόλια.

  Στην ουσία του λέει το αυτονόητο: ότι οι λέκξεις, ως στοιχεία του γλωσσικού μας οπλοστασίου, υπάρχουν ανεξαρτήτως αν ξέρουμε την ετυμολογία τους. Άλλωστε γνωρίζω εξ εμπειρίας ότι όταν το κόλπο με τη δάσυνση των ψιλών συμφώνων αποκαλυφθεί και εξηγηθεί σε παιδιά γυμνασίου με παραδείγματα όπως «πρωθυπουργός = πρώτος + υπουργός + δάσυνση», το βρίσκουν συναρπαστικό. (Προσωπικά το συνδυάζω και με την συναφή αποκάλυψη σχετικά με το h σε ξένες ελληνογενείς λέξεις όπως helicopter, και όλο μαζί γίνεται ακόμη συναρπαστικότερο).

  Για τη σπάνια περίπτωση που ένα παιδί έχει τέτοιες απορίες πριν την ηλικία που πρωτοδιδάσκεται τα πνεύματα, ας βρούμε κάποια αυτοσχέδια λύση. Είναι πάντα ωραία πρόκληση οι παιδικές απορίες.

  Ως προς τα επιμέρους, υπάρχει ένα σημείο όπου διαφωνώ:

  > > ο Χριστόδουλος αγαπούσε να καταγγέλλει στα κηρύγματά του την επικρατούσα «αποϊεροποίηση» π.χ. «Από την αποϊεροποίηση του γάμου σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά», ενώ αν ήταν πιστός της δασείας θα έπρεπε να μιλήσει για «αφιεροποίηση»

  Εδώ υπάρχει σύγχυση. Στην «αποϊεροποίηση» διατηρείται το -ο- του απο-, που παλιότερα θα χανόταν. Έτσι, το -π- δε συναντάται με το δασυνόμενο -ι- του «ιερός». Αν συναντιόταν, όπως π.χ. στο «αφιερώνω», θα βλέπαμε αν ο Χρ ήταν ή δεν ήταν πιστός της δασείας, αν δηλαδή θα έλεγε *απιεροποίηση (απολύτως απίθανο) ή *αφιεροποίηση (ελάχιστα λιγότερο απίθανο, και πάντως δεν το προτίμησε).

  Ακριβώς έτσι και με την αντιύλη, αλλά και με το αντιαεροπορικό, όπου δε χάνεται men το -ι- του «αντί» αλλά όπου, κι αν ακόμη χανόταν, το -τ- πάλι θα παρέμενε ως έχει αφού ο αέρας ποτέ δεν έπαιρνε δασεία.

  Συνεπώς στα νεότερα αυτά σύνθετα όπου δε χάνεται το τελικό φωνήεν του α’ συνθετικού δεν τίθεται θέμα διατήρησης ή κατάργησης της δάσυνσης, γιατί πεδίο για δάσυνση δεν υπάρχει.

 208. ΣΠ said

  207
  Αυτό σχολιάστηκε και στα 43, 44 και απαντήθηκε στο 45.

 209. Πέπε said

  @208:
  Ευχαριστώ.

  Διαβάζω λοιπόν στο #45:

  > > Γράφω ότι επιδρά και η επιθυμία των σημερινών ομιλητών να διατηρούνται ακέραια τα συνθετικά. Ωστόσο, ασφαλώς συνέβη αγνόηση της δάσυνσης στον σχηματισμό, δεδομένου ότι τέτοιοι τύποι δεν υπάρχουν παλιότερα -και δεδομένου ότι οι γλωσσαμύντορες θεωρούν λανθασμένο τον τύπο «πενταήμερη» ακριβώς επειδή «το σωστό» είναι η πενθήμερη. (Sarant)

  Η άποψη ότι το «πενταήμερη» αντί «πενθήμερη» είναι λάθος δε στηρίζεται στο ζήτημα της δάσυνσης ή μη δάσυνσης, αλλά της διατήρησης ή όχι ολόκληρου του πρώτου συνθετικού. Βέβαια, ίσως υποσυνείδητα (ή ακόμη και συνειδητά) ένας γλωσσαμύντορας μπορεί να γοητεύεται περισσότερο από έναν τύπο που στην αρχαιοπρεπέστερη εκδοχή του έχει επιπλέον και δάσυνση, σε σχέση π.χ. με το αντιανεμικό / *αντανεμικό, αλλά πάντως μεταξύ στοιχειωδώς ενημερωμένων συζητητών σίγουρα η δάσυνση από μόνη της δε συνιστά επιχείρημα σε μια τέτοια κουβέντα.

 210. Nestanaios said

  115.
  Το χάος των σχολικών βιβλίων είναι επακόλουθο της κατάργησης της ετυμολογίας. Αυτό που διδάσκεται δεν είναι ετυμολογία αλλά ιστορία και συγγενειολογία. Αν ο «χειμώνας» φέρει οξεία η περισπωμένη εξαρτάται από την ετυμολογική εξήγηση που δεν υπάρχει. Γιατί ο «χειμώνας» γράφεται με «Ω»; Ποιο είναι το θέμα του ονόματος; Ποίες είναι οι πτωτικές καταλήξεις; Όλα αυτά μόνον η ετυμολογία θα μπορούσε να τα εξηγήσει αλλά αυτή είναι απούσα.

 211. skol said

  Διαβάζω στο λινκ παρακάτω για τις «αντιερτικές» θέσεις του Σαμαρά.
  Θα λέγαμε «ανθερτικές» αν ήμασταν ακόμα με τις δασείες ή στα ακρωνύμια δεν πιάνεται;

  https://www.efsyn.gr/arthro/sfodri-epithesi-pospert-kata-mitsotaki

 212. sarant said

  Καλή ερώτηση αυτή, θα είχαμε να ασχολούμαστε μαζί της αν είχαμε δασείες -ευτυχώς μας γλίτωσε ο Κριαράς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: