Το πρόβλημα του τριπλούν
Posted by sarant στο 13 Αυγούστου, 2018
Ξεκινώντας να διευκρινίσω ότι κανονικά θα διατύπωνα λίγο διαφορετικά τον τίτλο, «το πρόβλημα με το τριπλούν», αλλά ήθελα να έχω τη γενική πτώση στον τίτλο για να δείξω πως θεωρώ τη λέξη «τριπλούν» άκλιτη.
Παραπροχτές, καθώς η τηλεόραση μετέδιδε τον τελικό του τριπλούν, φίλος στο Φέισμπουκ διαμαρτυρήθηκε και αναρωτήθηκε θυμωμένα «από πότε έγινε άκλιτη η λέξη τριπλούν».
Του απάντησα: Πότε ακριβώς δεν ξέρω, πάντως το εγκυρότατο Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, που κυκλοφόρησε το 1998, έχει λήμμα τριπλούν, άκλιτο, το εξής: τριπλούν το [triplún] Ο (άκλ.) : α. για κτ. που γίνεται τρεις φορές ή που είναι τριπλό και ως επίθ.: Άλμα ~ / το ~. Aντίγραφο εις ~.
Για άκλιτη δέχεται τη λεξη και το λεξικό του Μπαμπινιώτη, αν και προσθέτει σε παρένθεση, ένα παραπονιάρικο σχόλιο: «άκλ. αντί του ορθού κλιτού τριπλού«. Στην πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, που και τότε είχαμε σπουδαίες τριπλουνίστριες με διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, τα έντυπα του τότε ΔΟΛ είχαν προσπαθήσει να πλασάρουν τον κλιτό τύπο «το τριπλούν (άλμα) – του τριπλού άλματος» αλλά η προσπάθεια ελάχιστη αποδοχή βρήκε.
Αν ο τύπος «άλμα τριπλούν» είχε έγκαιρα εκσυγχρονιστεί σε τριπλό άλμα, τότε φυσικά θα κλινόταν, το τριπλό άλμα, του τριπλού άλματος, και ίσως παραλειπόταν η λέξη «άλμα» και λέγαμε «πρωταθλητής στο τριπλό», «ο τελικός του τριπλού», όπως τώρα λέμε «πρωταθλητής στο μήκος» (εννοώντας βέβαια το άλμα εις μήκος) και «ο τελικός του μήκους». Με το να μην εκσυγχρονιστεί, πλήρωσε τον φόρο που πληρώνουν πολλά ασυμμόρφωτα και καθιερώθηκε πλέον άκλιτο, διότι δεν υπάρχουν άλλα ουδέτερα επίθετα στη νεοελληνική που να κλίνονται με τον ίδιο τρόπο.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αρχική ονομασία του αγωνίσματος είναι «άλμα εις τριπλούν», ορολογία που υιοθετεί αβασάνιστα ή τέλος πάντων ατεκμηρίωτα και η Βικιπαίδεια. Έχω κάποιες επιφυλάξεις ότι αυτή ήταν όντως η αρχική μορφή του όρου, και όχι μόνο επειδή δεν πρόκειται για ένα άλμα που γίνεται τρεις φορές, όπως το αντίγραφο εις τριπλούν. Αναδίφησα λίγο τα σώματα κειμένων και βρήκα ότι στην ειδησεογραφία των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων χρησιμοποιόταν ο σημερινός όρος, άλμα τριπλούν (αριστερά απόκομμα από την Εστία, 27.03.1896). Το ίδιο το βρήκα και σε άλλο απόκομμα της Εστίας του 1891 αλλά και σε ΦΕΚ του 1904.
Δεν αποκλείω πάντως να χρησιμοποιόταν παλιότερα πράγματι η ονομασία «άλμα εις τριπλούν», αλλά δεν νομίζω πως ήταν η καθιερωμένη. Σε κάθε περίπτωση, λεξικογραφικά, θεωρώ πως η Βικιπαίδεια κακώς λημματογραφεί έτσι τον όρο.
Είτε πάντως είναι άλμα τριπλούν είτε «άλμα εις τριπλούν» η αρχική μορφή, δεν νομίζω ότι μεταβάλλει το πώς θα λέμε σήμερα το αγώνισμα, διότι βέβαια δεν συμφωνώ με έναν φίλο που υποστήριζε ότι ο εκφωνητής στην τηλεόραση θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τον ανοικονόμητο όρο «ο τελικός τού εις τριπλούν». Αν μη τι άλλο, ο τύπος «άλμα εις τριπλούν» μάλλον δικαιολογεί το να είναι σήμερα άκλιτο το όνομα.
Μακάρι όμως να ήταν αυτό το μόνο ή το βασικό μας πρόβλημα με το τριπλούν, διότι αυτό είναι εύκολο. Το άλλο πρόβλημα είναι αυτό που ανέκυψε με τη λαμπρή νίκη που πέτυχε η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν των γυναικών, που χάρισε στα ελληνικά χρώματα το τρίτο χρυσό μετάλλιο των αγώνων μετά τον Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος ανδρών και τη Στεφανίδη στο επί κοντώ γυναικών (στα άλματα πάμε καλά).
Ποιο πρόβλημα μπορεί να ανακύψει ύστερα από μια λαμπρή νίκη; Κανονικά, κανένα. Όμως η Βούλα Παπαχρήστου είναι μια αθλήτρια σημαδεμένη: πριν από έξι χρόνια αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου επειδή αναδημοσίευσε ένα τουίτ που θεωρήθηκε ρατσιστικό (αν δεν θυμάστε, δείτε εδώ και το τουίτ και όσα είχα γράψει τότε για το θέμα).
Δεν ήταν όμως μια μεμονωμένη, έστω και νεανική, ανοησία, αφού έγινε γνωστό ότι είχε κατά καιρούς εκφράσει ακροδεξιές θέσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι αντάλλασσε μηνύματα με επιφανή στελέχη της Χρυσής Αυγής, ότι είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες με όπλα και άλλα τέτοια -που σημαίνει ότι δεν αναδημοσίευσε απλώς, απερίσκεπτα, ένα επιλήψιμο αστείο, αλλά ότι είχε τέτοιες απόψεις. Άλλωστε, μετά τον αποκλεισμό της έκανε δημόσιες φιλικές εμφανίσεις με τον αρχιχρυσαβγίτη Κασιδιάρη ενώ σε συνέντευξή της, το 2013 πια, δικαιολόγησε το χαστούκι του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη.
Αυτά όμως έγιναν το 2012 και το 2013. Σήμερα έχουμε 2018. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε, πολλοί έχουν αλλάξει άρδην απόψεις, θέσεις, πολιτική τοποθέτηση μέσα σε μια πενταετία και ιδίως μέσα σ’ αυτή την πενταετία. Η ίδια η Παπαχρήστου αποσύρθηκε για ένα διάστημα από τους στίβους, παντρεύτηκε, έκανε παιδί, επανήλθε στην αγωνιστική δράση, πήρε χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ το 2016, όπως και στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου, ήρθε 8η στην Ολυμπιάδα του Ρίο, ενώ πέρυσι πήρε χάλκινο στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου.
Απ’ όσο ξέρω, την τελευταία πενταετία η αθλήτρια δεν έχει κάνει καμιά πολιτική δήλωση ενώ στην τελευταία συνέντευξή της που βρήκα, του 2013, παίρνει αποστάσεις από τις προηγούμενες τοποθετήσεις της και δηλώνει ότι δεν είναι ρατσίστρια (εδώ το στιγμιότυπο). Ωστόσο, η ρετσινιά του ρατσιστικού τιτιβίσματος, και κυρίως του συγχρωτισμού με τη ναζιστική συμμορία, την σημαδεύει ακόμα.
Κι έτσι, μετά την προχτεσινή μεγάλη επιτυχία της, είδα πολλούς φίλους μου, και στο ιστολόγιο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δηλώνουν ότι δεν νιώθουν περήφανοι για το χρυσό της Παπαχρήστου (σε αντιδιαστολή με τα άλλα δύο χρυσά, διότι το να μη νιώθεις περήφανος για μια αθλητική επιτυχία μάλλον εύλογο είναι) ή ότι δεν χαίρονται για αυτή ειδικά την ελληνική επιτυχία ή ότι ντροπιάζει τη χώρα μας η διάκριση της Παπαχρήστου κτλ Μια χαρακτηριστική τοποθέτηση ήταν ότι τα φασισταριά, ακόμα και χρυσωμένα, παραμένουν φασισταριά.
Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης υποστήριξε πως ήταν «κακή επιλογή» η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει συγχαρητήρια στην αθλήτρια μετά την επιτυχία της.
Βρίσκω άτοπη την ένσταση αυτή. Αφού η Παπαχρήστου συμμετείχε στην ελληνική αποστολή, είναι αυτονόητο πως ο πρωθυπουργός της χώρας έπρεπε να τη συγχαρεί, θεσμικά, όπως ακριβώς συγχάρηκε και τους άλλους διακριθέντες αθλητές. Μάλιστα, θα ήταν βαρύ ολίσθημα εκ μέρους του το να μην συγχαρεί ειδικά την τριπλουνίστρια, ενώ είχε προηγουμένως δώσει συγχαρητήρια στους άλλους χρυσούς αθλητές. (Το αν πρέπει γενικά η πολιτική ηγεσία να συγχαίρει αθλητές που διακρίνονται, είναι άλλη συζήτηση. Νομίζω πως ναι).
Να προσθέσω ότι όταν πέρυσι η Βούλα Παπαχρήστου είχε πάρει χάλκινο μετάλλιο στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός την είχε υποδεχτεί μαζί με τους υπόλοιπους διακριθέντες και της είχε σφίξει το χέρι, κάτι που τότε πέρασε απαρατήρητο, χωρίς να εξεγερθεί κανείς (εδώ το ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες). Φαίνεται πως τα χάλκινα μετάλλια δεν ενοχλούν τα δημοκρατικά μας ανακλαστικά.
Από την άλλη, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι πολλοί ακροδεξιοί έσπευσαν αυτόκλητοι να «υιοθετήσουν» την Παπαχρήστου και την επιτυχία της, με τοποθετήσεις όπως: ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΟΝΕΣΕ ΚΑΝΕΙΣ? ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ!!! ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΣΚΟΡΠΑΣ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΡΧΟΑΠΛΥΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ!!!! ΣΑΣ ΠΟΝΕΣΕ ΡΟΥΛΗΔΕΣ????? ΥΓ- ΑΡΔ-ΑΚΙΑ ΣΑΣ ΠΟΝΕΣΕ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΑ Ε? ΠΟΝΟΣΣΣΣ!!!!!! ΦΑΠΠΠΠΠΠ!!!!! (ΑΡΔάκια είναι οι δημοσιογράφοι, αλήτες και ρουφιάνοι οι δυο πρώτες λέξεις του αρκτικόλεξου).
Νομίζω, ή τουλάχιστον ελπίζω, πως αυτού του είδους η συμπαράσταση θα προκαλεί στην αθλήτρια εξίσου μεγάλη δυσφορία.
Και ενώ από μια άποψη είναι υγιές ότι δεν έχει ξεχαστεί το ρατσιστικό τουίτ και το γενικότερο ακροδεξιό παρελθόν της αθλήτριας, όπως σωστά δεν ξεχάστηκε ποτέ η αποστασία του Κ. Μητσοτάκη ή δεν θα ξεχαστεί το ακροδεξιό παρελθόν του Μ. Βορίδη ή του Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ ασφαλώς είναι υγιές να προκαλεί απέχθεια η συναναστροφή κάποιου με επιφανείς χρυσαβγίτες, από την άλλη νομίζω ότι κάνουν λάθος οι φίλοι που επέκριναν την Βούλα Παπαχρήστου μετά την επιτυχία της.
Αν μη τι άλλο, ο καθένας έχει το δικαίωμα να αφήσει πίσω του το κακό παρελθόν του και να γίνει καλύτερος άνθρωπος, και εγώ τουλάχιστον δεν θα ζητήσω έμπρακτη μετάνοια ούτε δηλώσεις μετανοίας από μια αθλήτρια που ολοφάνερα θέλει να μην τοποθετείται δημόσια για πολιτικά ζητήματα.
Έγραψε κάποιος φίλος φίλου ότι αν ξεχάσουμε το παρελθόν της Β.Π. και την αποθεώσουμε τώρα, να μην πέσουμε από τα σύννεφα αν αύριο τη δούμε να φιγουράρει σε χρυσαβγίτικο ψηφοδέλτιο. Θα έλεγα ότι αν επιμένουμε να της θυμίζουμε το χρυσαβγίτικο παρελθόν της μάλλον τη σπρώχνουμε προς τη Χρυσή Αυγή αφού της αρνούμαστε κάθε πιθανότητα απαγκίστρωσης.
Μακάρι στις επόμενες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις η Βούλα Παπαχρήστου να συνεχίσει να διακρίνεται χωρίς αυτό να προκαλεί άλλες συζητήσεις πέρα από τον σχολιασμό των επιδόσεών της. Από κει και πέρα, ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαλέγει ποιους αθλητές εκτιμά και θαυμάζει, είτε για τη μαχητικότητα και τις επιδόσεις τους, είτε για τη γενικότερη στάση ζωής τους και την κοινωνική τους συνείδηση.
Γς said
Καλημέρα
Αλοματα
Απλόύν, διπλούν τριπλούν
https://caktos.blogspot.com/2015/10/blog-post_6.html
Γς said
1:
>Αλοματα
Αλματα
με ή άνευ φοράς. Τσικλητήρας
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%85_%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82_%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82
Γς said
Αλμα, απλούν τριπλούν μκε ή άνευ φοράς
Αλλά και παγωτά ΑΛΜΑ,
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Καλημέρα, θὰ μοῦ ἐπιτρέψετε νὰ μὴ συμφωνήσω μὲ τὴν ἄποψη περὶ «τριπλοῦν». Ὰν ἡ γενικὴ τῆς λέξης ἦταν κάποια ἀπὸ τὶς χαρακτηριζόμενες «ἀχώνευτες» στὴ νεολληνικὴ γραμματικὴ ὅπως π.χ «τῶν πληγεισῶν», πάλι δὲ θὰ συμφωνοῦσα, ἀλλὰ θὰ τὴν καταννοοῦσα ὡς ἄποψη. Ὁ τύπος «τοῦ τριπλοῦ» εἶναι ἀπόλυτα σὐμφωνος μὲ τὴ νεολληνικὴ γραμματικὴ ποὺ δὲν ἐπιτρέπει καμία παρέκκλιση. Εἶμαι σίγουρος πὼς ὅποιος κάνει τὸ λάθος καὶ τοῦ τὸ ἐπισημάνει κάποιος, καὶ γιὰ νὰ μὴν παρεξηγούμεθα ὅταν λέω νὰ τὸ ἐπισημάνει δὲν ἐννοῶ νὰ τὸν εἰρωνευτεῖ ἦ νὰ τὸν μειώσει, ἀμέσως θὰ ἀφομοιώσει τὸν ὀρθὸ τύπο καὶ δὲ θὰ ἐπαναλάβει τὸν λανθασμένο. Τὸ ὅτι τὰ λεξικὰ χαρακτηρίζουν τὴ λέξη ἄκλιτη, δὲ σημαίνει κάτι, ἔχουν καὶ οἱ λεξικογράφοι δικαίωμα στὸ λάθος…
Ὅσο γιὰ τὸ τριπλοῦν, δὲν εἶναι τὸ μόνο. Ὑπάρχει καὶ τὸ σιδηροῦν προσωπεῖο, εἶναι καθιερωμένος ὡς τίτλος τοῦ συγκεκριμένου βιβλίου
Αὐγουστῖνος said
Καλημέρα καὶ καλὴ ἑβδομάδα (εὐχὲς εἶναι, τζάμπα εἶναι, ἂς κάνουμε ὅτι τὶς πιστεύουμε, μπὰς καὶ πιάσουνε).
Ἔτσι λοιπὸν μὲ τὸ τριπλοὺν·
κατάντησε ὅπως τὸ ρακούν.
Ἄκλιτο, ἀπολυτόνιστο,
χωρὶς περισπωμένη,
γενικῶς ἀστόλιστο
στὸν στίβο παραμένει.
LandS said
Θα έπρεπε να αρκούμαστε στο ότι μια αθλήτρια απέχει επιμελώς και η σχολαστικά από ρατσιστικές δηλώσεις για να έχει το δικαιωμα συμμετοχής σε αγώνες. Μακάρι αυτή η απαίτηση να εφαρμοζόταν και στον υπόλοιπο δημόσιο βίο.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
4 Καλά λες, είναι και το σιδηρούν (και παραπέτασμα) αλλά σπανιότατα κλίνεται.
6 Ενώ ας πούμε κάποιος άλλος είπε πως οι παιδικοί σταθμοί είναι γεμάτοι ξένα παιδιά και τα ελληνόπουλα δεν χωράνε, και βγήκε πρωθυπουργός.
Αγγελος said
Το ίδιο συμβαίνει και με το νέον (το αέριο). Θέλει συνειδητή προσπάθεια για να πεις «λαμπτήρες νέου»!
Γς said
4:
Το σωστούν, σωστούν, το δ’ οστούν…κόκκαλο !!
του Πσαρά
https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/12/meze-245/#comment-394426
spiral architect 🇰🇵 said
Καλημέρα.
Χωρίς πλάκα τώρα· τι μέρος του λόγου είναι το «τριπλούν»;
Αὐγουστῖνος said
@8: Ἄ, συνονόματε, πάλι θὰ διαφωνήσω μαζί σου. Τὸ νέον βλέπεις καὶ μόνος σου ὅτι χρειάζεται διευκρίνιση, ἂν πρόκειται γιὰ τὸ χημικό στοιχεῖο. Τὸ ἴδιο καὶ τὸ ξένον. Προφανῶς, ἀφοῦ στὴ γλώσσα μας ἐξακολουθοῦν νὰ ὑπάρχουν καὶ νὰ εἶναι λειτουργικὲς ὡς λέξεις, ἀλλὰ μὲ ἄλλη σημασία. Ἂν πεῖς φιάλη ξένου χωρὶς διευκρίνιση, ὅλοι θὰ ἐννοήσουν τὸ μπουκάλι κάποιου ποὺ δὲν εἶναι ἀπὸ δῶ. Ἀντίθετα, ἂν πεῖς «φιάλη ξένον» ἢ κάτι παρόμοιο ἄκλιτο, οἱ πιθανότητες θὰ εἶναι νὰ γίνεις εὐκολότερα κατανοητός. Δὲν συμβαίνει τὸ ἴδιο μὲ τὸ τριπλοῦν, ἀφοῦ δὲν χρησιμοποιεῖται πιὰ παρὰ μόνο στὴ συγκεκριμένη ὁρολογία, ὁπότε δὲν ὑπάρχει κίνδυνος παρανόησης.
Πέπε said
Το «άλμα εις τριπλούν», αν το καλοσκεφτείς, πράγματι δεν είναι τελείως ακριβές, αν και βγάζει μια λογική: άλμα σε τρεις δόσεις. Μπορεί να είναι και παραδρομή από περιπτώσις όπως «αντίγραφα εις τριπλούν». Επίσης, δε γνωρίζω αν έτσι λεγόταν αρχικά.
Αλλά σίγουρα έτσι λεγόταν από πολλούς, αν όχι από την πλειοψηφία, όταν το πρωτοάκουσα. Εγώ ανέκαθεν έτσι το ήξερα, άλμα εις τριπλούν, και κάθε άλλη διατύπωση τη θεωρούσα απλώς συντόμευση του παραπάνω.
@10:
τακτικό αριθμητικό επίθετο. Ο απλούς – η απλή – το απλούν, ο διπλούς, ο τριπλούς κλπ. Συνηρημένα με αρχική (πολύ αρχαία) μορφή απλόος – όη – όον κλπ.
Νέο Kid said
10. Πολλαπλασιαστικά αριθμητικά
georgeilio said
Κάπως σε γκρίζα ζώνη το βλέπω το τριπλούν. Έχει σημασία και η σειρά των λέξεων. Άλλο όταν προηγείται το επίθετο («του σιδηρού παραπετάσματος», άρα κατ’ αναλογία και του «τριπλού άλματος»;), άλλο όταν έπεται («στον τελικό του άλματος τριπλούν»).
spiral architect 🇰🇵 said
@12γ: Άκλιτο;
Πέπε said
@10, 12:
Φυσικά πολλαπλασιαστικό, όχι τακτικό που είπα!
Νέο Kid said
Τακτικά αριθμητικά είναι ο πρώτος δεύτερος τρίτος κλπ
Πέπε said
@15:
Όχι βέβαια. Στ’ αρχαία, άκλιτα είναι μόνο ελάχιστα δάνεια. Απλώς στ’ αρχαία κλίνονται μ’ έναν τρόπο που δεν είναι καθόλου μοναδικός ή ασυνήθιστος. Στα νέα, τύποι όπως «του απλού, τω απλώ», ολόκληρος ο πληθυντικός και ολόκληρο το θηλυκό -δηλαδή τύποι που δε διαφέρουν από τους αντίστοιχους επιθέτων όπως ο αγαθός- συμπαρέσυραν και τους υπόλοιπους, που πλέον είχαν μείνει ανάδελφοι και σπάνιοι, κι έτσι από το «ο απλούς, του απλού» έγινε «ο απλός, του απλού».
Η αρχαία μορφή παραμένει ως απολίθωμα σε ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις όπως το άλμα, δε μοιάζει με τίποτε, ξενίζει, και καταλήγει άκλιτη. Αυτό ακριβώς λέει όλο το πρώτο μισό του άρθρου.
Πέπε said
17
ναι, ναι. Στέκω.
gpoint said
Στην αγνή ρουμελιώτικη επαρχία δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα καθώς το άλμα λέγεται τριπλούνι κατά το ζιπούνι-ζιπουνάκι και το Ζιτούνι-Λαμία
(σιφούνι, γλαρούνι, μαμούνι και΄άλλα ων ουκ έσεται αριθμός)
το πρόβλημα αφορά καταφανώς τους Καταυλακιώτες
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλά τα λες, Νικοκύρη, για την Παπαχρήστου. Παρατηρώ ότι πολλοί διαδικτυακοί θαμώνες έχουν οπαδική σχέση με την πολιτική και ροπή προς το φακέλωμα και τη ρητορική του μίσους. Η Παπαχρήστου τιμωρήθηκε αποκλειόμενη από τους Ολυμπιακούς του 2012, για τους οποίους είχε προετοιμαστεί σκληρά. Έκανε την ποινή της.
Κώστας said
> όπως τώρα λέμε «πρωταθλητής στο μήκος» (εννοώντας βέβαια το άλμα εις μήκος)
Μπα; Μην είσαι βέβαιος ότι όλοι αυτό εννοούν 🙂
nikiplos said
Καλημέρα… το άνευ φοράς είναι σωστό? φόρα δεν λέμε αυτή που παίρνει κάποιος για να πηδήξει?
Νέο Kid said
Ποιο είδος αριθμητικών όμως εμφανίστηκε πρώτο;
Φυσικά η απάντηση πρέπει να αναχθεί σε ψάξιμο στις πιο αρχαίες κοινωνίες και η φυσική και γενικά καθιερωμένη απάντηση είναι τα απόλυτα. Ο άνθρωπος πρώτα ανακάλυψε τους φυσικούς αριθμούς, το ένα το δύο το τρία … και μετά τα παραγόμενα εξ αυτών επίθετα.
Υπάρχει όμως μια ενδιαφέρουσα θεωρία ότι πιθανώς σε κάποιες πολύ αρχαίες κοινωνίες ίσως ακολουθήθηκε μια άλλη πορεία. Πρώτα εμφανίστηκαν τα τακτικά αριθμητικά , ο πρώτος ο δεύτερος ο τρίτος ( στη σειρά , τη τάξει) καθότι η ανάγκη της ιεραρχίας ( πχ στην εξουσία, ποιος τρώει πρώτος κλπ) ήταν άμεσα απαιτητή . Πιο άμεσα απαιτητή δηλαδή απ το αν τα πουλιά που σκοτώσανε στο κυνήγι ήταν είκοσι ή τριάντα… 🙂
Αὐγουστῖνος said
@10,12,16,17: Οἱ διαφορὲς ἀνάμεσα στὰ ἀπόλυτα καὶ τὰ τακτικὰ ἀριθμητικὰ γίνονται ἐμφανέστατες στὴν ἐξερεύνηση τοῦ ἀπείρου (ἢ τῶν ἀπείρων;) ἀπὸ τὸν Cantor, ὅπου τὸ μὲν ἀπόλυτο ἀριθμητικὸ ἄπειρο συμβολίζεται μὲ τὸ ἄλεφ, τὸ δὲ τακτικὸ μὲ τὸ ω καὶ ἔχουν νὰ κάνουν τὸ μὲν πρῶτο μὲ τὴν ἁπλὴ ἀπαρίθμηση τῶν στοιχείων ἑνὸς (ἀπειρο)συνόλου, ἐνῶ τὸ δεύτερο καὶ μὲ τὴ διάταξη τῶν στοιχείων γιὰ μιὰ συγκεκριμένη ἀπαρίθμηση.
Avonidas said
Καλημέρα από το Πήλιο.
έτσι, μετά την προχτεσινή μεγάλη επιτυχία της, είδα πολλούς φίλους μου, και στο ιστολόγιο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δηλώνουν ότι δεν νιώθουν περήφανοι για το χρυσό της Παπαχρήστου (σε αντιδιαστολή με τα άλλα δύο χρυσά, διότι το να μη νιώθεις περήφανος για μια αθλητική επιτυχία μάλλον εύλογο είναι)
Πράγματι, ειναι γελοίο να νιώθεις περήφανος για πράγματα που δεν είχες καμιά συνεισφορά. Αλλά δεν χρειαζόταν να περιμένουμε τους χρυσαυγίτες για να λανσάρουν τη μόδα. Το αποκορύφωμα της γελοιότητας ήταν η εθνική μας υπερηφάνεια για το euro το 2004, και προφανώς η αριστερά είναι εξίσου επιρρεπής με τη δεξιά στην εκμετάλλευση των επιτυχιών, ιδίως τώρα που τα στραπάτσα ειναι 9 στη δεκάδα.
(Και δεν ειναι μονο οι αθλητικές επιτυχίες. Καθε τοσο αισθανόμαστε υπερήφανοι για τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπου τους έστειλε το ασωτο κρατος μας. Θα ευχόμουν τουλάχιστον να μπορουσαμε να πουμε οτι η επιτυχία τους ειναι αποτοκο ενος αρτιου εκπαιδευτικού συστήματος, αλλα οπως καταλαβαίνετε και μόνο γράφοντας αυτή τη φράση με πιανει πικρο γέλιο)
Νέο Kid said
Για το τριπλούν διαβάζω ότι σκέφτηκαν να το βάλουν στις πρώτες σύγχρονες Ολυμπιαδες επειδή σε κάποιες αρχαίες πηγές αναφέρονταν άλματα 15 μέτρων … όποτε απέδωσαν αυτές τις εξωφρενικά μεγάλες επιδόσεις σε τριπλό άλμα αντί για απλό.
Εγώ θα έλεγα ότι πιθανά να ερμήνευσαν τα «μέτρα» των αρχαίων λάθος 😊
Παντελής said
Εγω διαφωνω και με τον ορο «αλμα τριπλουν», που ακουω κι απο γραμματιζουμενους ρεπορτερ(ς)!
Μια φορα πηδαει ο αλτης, οχι τρεις! Απλως ειναι αλμα επι τριπλώ βήματι. Οπως το αλλο που ειναι επι μακρώ κονταρίω κι οχι επι κοντού …κοντού! Παντως εκτος απ τη διακριση του … τριπλουν ειχαμε και τον διπλουν θριαμβο των επικοντώ(ν) γυναικων!!!
Γιάννης Κουβάτσος said
Μια που το θέμα είναι γλωσσικό – αθλητικό, βλέποντας τους πανευρωπαϊκούς, ακούγαμε τον έναν παρουσιαστή, τον Τσώνη, να λέει το σωστό «στον πρώτο διάδρομο τρέχει ο τάδε, στον δεύτερο διάδρομο ο δείνα…», ενώ ο Χατζηγεωργίου επέμενε στο καθιερωμένο λάθος «στην πρώτη διαδρομή ο τάδε, στη δεύτερη διαδρομή ο δείνα…».
atheofobos said
Πολύ σωστά γράφεις ότι δεν ξεχάστηκε ποτέ η αποστασία του Κ. Μητσοτάκη, ιδίως μάλιστα από όσους ζούσαμε εκείνη την εποχή, ή δεν θα ξεχαστεί το ακροδεξιό παρελθόν του Μ. Βορίδη ή του Άδωνη Γεωργιάδη.
Κατά τον ίδιο τρόπο όμως δεν θα ξεχαστεί και το κομουνιστικό παρελθόν τόσο του Τσίπρα όσων και των περισσοτέρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε εποχές μάλιστα που είχαν γίνει πλέον γνωστά τα εγκλήματα των κομουνιστικών καθεστώτων, αλλά αυτοί ακόμα ετρέφοντο άφοβα τα μη ραδιενεργά μαρούλια του Καρτερού!
Avonidas said
Κατά τον ίδιο τρόπο όμως δεν θα ξεχαστεί και το κομουνιστικό παρελθόν τόσο του Τσίπρα όσων και των περισσοτέρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
Νομίζω εχουν κανει αρκετά για να ξεχαστεί το κομμουνιστικό, και γενικότερα το αριστερό, παρελθόν τους.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Πράγματι, ειναι γελοίο να νιώθεις περήφανος για πράγματα που δεν είχες καμιά συνεισφορά.»
Κι όμως έτσι συμβαίνει από τα αρχαία χρόνια. Οι νίκες των Ολυμπιονικών θεωρούνταν νίκες της πόλης – κράτους από όπου κατάγονταν, εξ ου και οι μεγάλες υλικές και ηθικές αμοιβές που τους απονέμονταν. Καλώς ή κακώς, είναι φαινόμενο διαχρονικό και παγκόσμιο η χαρά και η υπερηφάνεια για τις διεθνείς επιτυχίες συμπατριωτών.
nikiplos said
29@, μάλλον είναι από τους γαλλομαθείς: κουλουάρ ο διάδρομος, δλδ όλη η κόκκινη περιοχή και λίνιε η διαδρομή…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
30 Δεν νομίζω ότι οι Συριζαίοι κρύβουν το κομμουνιστικό τους παρελθόν, ούτε ότι ντρέπονται γι’ αυτό. Εγώ τουλάχιστον το θεωρώ τίτλο τιμής.
23 Φορά λεγόταν η φόρα στην καθαρεύουσα. Κι επειδή το αγώνισμα πέρασε στο παρασκήνιο, η ονομασία παρέμεινε αμετάβλητη.
Κώστας said
Εγώ ως προς την κλίση έχω την εξής άποψη, ιδεολογική, όχι γλωσσολογική:
1) Μου φαίνεται κάπως εκδικητική η άποψη ότι αφού κάποιοι δεν φρόντισαν να μεταφέρουν την ορολογία στην καθομιλουμένη, γι’ αυτό κι εμείς θα τιμωρήσουμε την λέξη στιγματίζοντάς την ως ασυμμόρφωτη και άκλιτη. Θα συμφωνήσω με τον Αρχιμήδη ότι άλλο οι πληγείσες – των πληγησών, άρα, ΟΚ, των πληγέντων, και άλλο το τριπλούν – του τριπλού. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει την ίδια προσπάθεια.
2) Με αφήνει παγερά αδιάφορο ότι την προσπάθεια την έκανε ο τέως ΔΟΛ. Εγώ που ειρωνεύομαι αυτούς που λένε τα πιάνο και τους ρωτάω πόσες πόρτα έχει το σπίτι τους και πόσες μπύρα αντέχουν να πιουν, δεν θα κιοτέψω τώρα σε ένα του τριπλού! 🙂
3) Επίσης, είναι άραγε ισχυρό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κλιτικό υπόδειγμα στα Νέα Ελληνικά; (Όταν μιλάμε για κάτι τόσο απλό, δατ ιζ). Και η αλεπού ανάδελφη είναι. Να πούμε της αλεπού; (Αστειάκι).
LandS said
Δίκιο έχει ο Παντελής. Πιτσιρικάς είχα δει ή ακούσει αντί για triple jump το hop step and jump.
Κώστας said
Αν θέλουμε άκλιτη λέξη με την ίδια σημασία, έχουμε το τρίπλεξ! 🙂
LandS said
Πάρε τον στο γάμο σου, λέει, να σου πει «και του χρόνου» 🙂
sarant said
35α Δεν το τιμωρούμε εμείς με συνειδητή απόφαση αλλά το σύνολο των ανώνυμων ομιλητών
35γ Όπως η αλεπού είναι πάμπολλα: μυλωνού, κοπτοραπτού, καφετζού….
nikiplos said
Νιώθει κανείς περήφανος όταν από τον τόπο του, την αλάνα του, τη γειτονιά του, έχει ξεπηδήξει κάποιος σπουδαίος. Καλλιτέχνης, Αθλητής, πολιτικός, επιστήμονας κλπ. Βέβαια υπάρχει και η γιδοσυμπεριφορά, αλλά εν κατακλείδι, κάποιος αισθάνεται κάτι από την αίγλη του συντοπίτη του. Αυτό φυσικά μεταφέρεται και σε μεγάλες αναλογίες. Το αν το εκφράζει για να το πεί, όπως κάνουν οι θεσμοί και οι «θεσμοί» (aka γλοιώδεις δημοσιοκάφροι), είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο.
Το αν πράγματι νιώθει υπερήφανος αυτό κι αν είναι άλλου ιερέως. Είναι συναίσθημα. Πρόσφατα εμείς εδώ είχαμε ένα ριγιούνιον… Μαζευόμενοι όψιμοι οσονούπω 50ρηδες αποτιμούσαμε ποιοί βγήκαμε από εκείνο το ρημαδοσχολιό… Σίγουρα βγήκαμε ένας διάσημος καθηγητής στο Τορόντο, ένας όψιμος πολιτικός μετρίου βεληνεκούς, κι ένας Μητροπολίτης. Όλοι οι υπόλοιποι λίγο έως πολύ νορμάλ, μέσος όρος, εάν ορίζονται (που δεν ορίζονται) τέτοιου είδους στατιστικά μέτρα για τους ανθρώπους.
Στην υποτιθέμενη υπερηφάνεια που εκφράσαμε για τους σπουδαίους, μια κοπέλα – δεν την λες και τόσο κοπέλα πχιά – η πιο χαζή ίσως της παρέας, πήρε το λόγο και θυμήθηκε το μπούλινγκ (σικ ρε!) που είχε φάει ο μετέπειτα Μητροπολίτης στα μαθητικά χρόνια, για την ιδιαιτερότητά του, και ο σπασίκλας επίσης. Ξαφνικά θυμηθήκαμε πολλά. Τι ξύλο, ξεφώνημα, προσομοίωση ομαδικού βιασμού, στον ολίγον θηλυπρεπή συμμαθητή μας, ακόμη και στα γυμνασιακά του χρόνια. Τι ξύλο, μπουγέλωμα, σκίσιμο των τετραδιών του, θάψιμο στο χώμα, ομαδικό κατούρημα στο χαλάκι της πόρτας του του φτωχικού σπιτιού του, φραπέδες στο κεφάλι του, σβήσιμο τσιγάρου, φόκο στο γιακαδάκι του, και άλλα (που ντρέπομαι να γράψω) στον σπασίκλα. (προσωπικά δεν συμμετείχα σε τίποτε ενεργά, αλλά η παθητική σιωπή μου, ήταν σαφώς συνενοχή). Μείναμε βουβοί, γιατί η υπερηφάνειά μας δεν ελκόταν σε τίποτε από τη δική μας συμμετοχή, παρά μόνο από τη χαρά μας ότι κάποιοι από μας ξέφυγαν από τον όζων βούρκο που είμαστε οι αποδέλοιποι… Ίσως η μόνη μας συμμετοχή να ήταν, ότι συμβάλαμε στην υποσυνείδητη διάθεσή των, να ξεφύγουν από δω…
atheofobos said
34
Το ίδιο δεν κρύβουν το ακροδεξιό τους παρελθόν τόσο ο Άδωνις ή ο Βορίδης ούτε έχω ακούσει ποτέ να το αποκηρύσσουν.
Απλά εμείς οι υπόλοιποι θυμόμαστε το παρελθόν τόσο των μεν όσο και των δε και τους αξιολογούμε ανάλογα.
Αγγελος said
Συνονόματε, οι «διατακτικοί αριθμοί» της θεωρίας των συνόλων είναι τελείως διαφορετικοί από τα τακτικά αριθμητικά της γραμματικής. Τα τακτικά αριθμητικά (πρώτος, δεύτερος…) εκφράζουν τη θέση ενός πράγματος μέσα σε ένα διατεταγμένο σύνολο. Οι διατακτικοί αριθμοί της θεωρίας των συνόλων εκφράζουν τη σειρά με την οποία είναι διατεταγμένα όλα μαζί τα στοιχεία ενός καλώς διατεταγμένου συνόλου. Και για μεν τα πεπερασμένα σύνολα, ένας μόνο τρόπος υπάρχει να διατάξεις τα στοιχεία τους: αν έχεις τρία π.χ. πράγματα, αναγκαστικά το ένα θα βάλεις μπροστά, ένα στη μέση και ένα πίσω. Αντιθέτως, αν τα στοιχεία του συνόλου είναι άπειρα το πλήθος, υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαταχθούν: ένας είναι με τη σειρά των φυσικών αριθμών, ένα πρώτο, ένα δεύτερο, ένα τρίτο κ.ο.κ. επ’άπειρον — και αυτή η διάταξη συμβολίζεται διεθνώς με το γράμμα ω –, άλλος τρόπος είναι να τα βάλεις π.χ. όλα εκτός από ένα μ΄αυτή τη σειρά και στο τέλος να βάλεις το ένα που έβγαλες έξω (αυτή η διάταξη συμβολίζεται ω+1), άλλος τρόπος να βάλεις πρώτα κατά σειρά τα μονά και μετά πάλι κατά σειρά τα ζυγά (ω+ω), κλπ. Γι’ αυτό ξεχωρίζουμε, προκειμένου για απειροπληθή σύνολα, τους διατακτικούς αριθμούς από τους πληθικούς, που για όλα τα προηγούμενα παραδείγματα είναι ο εξής ένας, ο ℵ₀.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Ολυμπιακοί του Ρίο; Όχι του Ρίου;😀😀😀
26 Ίσως να με βλέπεις αν έχεις ανοιχτό ορίζοντα ΑΝΑ.😀
Για το σημερινό θέμα, δε νομίζω πως οι αθλητικές, επαγγελματικές ή επιστημονικές επιδόσεις ή επιτυχίες γίνονται μικρότερες από τις πολιτικές πεποιθήσεις των επιτυχόντων.
Αγγελος said
Επίσης, το νέον νομίζω πως ανήκει στην ίδια κατηγορία με το τριπλούν, με την έννοια ότι πρόκειται για ουσιαστικοποιημένα επίθετα που έχουν καθιερωθεί με την αρχαία τους ονομαστική, που στο γλωσσικό αίσθημα του λαού φαίνεται ξένη και συνεπώς άκλιτη. Παραδέχομαι βέβαια ότι η διαφορά είναι πως στο (άλμα) τριπλούν, καθένας αναγνωρίζει τη λέξη ‘τριπλό’ και νιώθει τη σημασιολογική της σχέση με το αγώνισμα, ενώ στο ‘νέον’ το φωτιστικό μέσο κανείς δεν συναισθάνεται τη σημασιολογική σχέση με το ‘νέο’=καινούργιο.
Αὐγουστῖνος said
Στὸ συγκεκριμένο δὲν βλέπω νὰ διαφωνοῦμε. Τὸν ὅρο ordinal, ποὺ στὴ γραμματικὴ τὸν χρησιμοποιοῦμε ὡς δηλωτικὸ τοῦ «τακτικοῦ», τὸν βρῆκα τόσο στὰ (μεταφρασμένα στὰ ἀγγλικά, ἐννοεῖται) γραπτὰ τοῦ Cantor, ἀλλὰ καὶ τοῦ Ράσελ, ὅσο καὶ σὲ ἐκλαϊκευτικὰ βιβλία καὶ ἄρθρα. Ὄντως ὑπάρχει διαφορὰ ἀνάμεσα στὸ «τακτικὸ» τῆς γραμματικῆς καὶ τὸ «διατακτικὸ» τῶν ἀπειροσυνόλων, ἀλλὰ παραβλέποντάς την κάνουμε πιὸ ἀντιληπτὴ τὴ διαφορὰ ἀνάμεσα στὸ ἄλεφ καὶ τὸ ὠμέγα.
Αγγελος said
Με μια δόση κακίας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι σημερινοί κυβερνητικοί συριζαίοι έχουν αποκηρύξει εμπράκτως το αριστερό τους παρελθόν. Δεν είμαι σίγουρος αν τους κακίζω γι’ αυτό…
Γιάννης Κουβάτσος said
Θυμάμαι μετά βδελυγμίας το μπούλινγκ που είχε δεχτεί ο Γκίντερ Γκρας, επειδή είχε αποκρύψει το ναζιστικό παρελθόν του. Δηλαδή ότι στα 17 του χρόνια υπηρέτησε για δύο μήνες στα Waffen – SS. Γιατί πρέπει κάποιος να ντρέπεται για όσα με ειλικρίνεια θεωρούσε σωστά στο παρελθόν και δεν τα θεωρεί πια, έχει πλέον άλλες απόψεις, που μπορεί στο μέλλον να τις αναθεωρήσει κι αυτές, όχι από καιροσκοπισμό αλλά επειδή είναι σκεπτόμενος άνθρωπος;
Αὐγουστῖνος said
@44: Ἀλλὰ ἐδῶ διαφωνοῦμε. Τὸ «νέον» εἶναι ἀντιδάνειο καὶ χρησιμοποιεῖται ὡς ξένη λέξη, ἐξ οὗ καὶ μπορεῖ νὰ μείνει ἄκλιτο. Τὸ «τριπλοῦν» εἶναι γηγενὲς, ἔστω καὶ ὡς ἀπολίθωμα, ὁπότε σαφῶς καὶ κλίνεται, ὅπως κλινόταν πάντοτε, ἀπὸ τοὺς ἀποφοίτους τουλάχιστον τοῦ γυμνασίου. Τὸ ἂν ἐπικράτησε (ποὺ ἀμφιβάλλω, μιᾶς καὶ τὸ δεῖγμα προέρχεται σχεδὸν ἀποκλειστικὰ ἀπὸ τὴν τηλεόραση καὶ τὴν πὸπ «κουλτούρα» ποὺ προσπαθεῖ νὰ ἐπιβάλει) δὲν ἀποτελεῖ λόγο νὰ πάψουμε νὰ τὸ θεωροῦμε λάθος.
Νέο Kid said
Εγώ θα έλεγα απλά ότι αν ένα απειροσύνολο είναι αριθμησιμο είναι και διατάξιμο.
Αν είναι υπεραριθμησιμο ( όπως το σύνολο των ρητών αριθμών με cardinality Aleph1) όπως δεν μπορείς να διατάξεις ποιο πάει πρώτο ποιο ακολουθεί κλπ έτσι δεν μπορείς και να αριθμήσεις «απόλυτα»
Δεν μπορείς να πεις «ο επόμενος ρητός αριθμός από το 4,75 είναι ο…»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πολλαπλούν μυέλωμα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αναλογούν φόρος ; 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Εγώ δεν νομίζω ότι οι Συριζαίοι έχουν αποκηρύξει εμπράκτως τις αριστερές ή και κομμουνιστικές ιδέες τους. Αλλά, όπως έλεγα και στον φίλο μου τον Κώστα σε χτεσινό σχόλιο, η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και οι κυβερνητικές ευθύνες επιβάλλουν προσαρμογή στην πραγματικότητα. Στη μεταπολεμική περίοδο ακόμα και οι συντηρητικοί πολιτικοί εφάρμοζαν σοσιαλδημοκρατική πολιτική (για σοσιαλμανία είχε κατηγορηθεί ακόμα και ο Καραμανλής), ενώ στην τελευταία τριακονταετία ακόμα και οι αριστεροί εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερη, λίγο – πολύ, πολιτική. Δεν άλλαξαν ιδέες, αλλά οι συνθήκες τούς επιβάλλουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Όσοι αεροκοπανούν είναι πάντα στην αντιπολίτευση.
Νέο Kid said
Ίσως ο Αυγουστίνος το πάει αλλού. Μπορεί η cardinality του ω να είναι άλεφ0 , αλλά ας πούμε του ω^ω δεν είναι άλεφ 0
Αλλα τώρα θα μπούμε σε αξιώματα Ζερμέλο-Φρανκο , continuum hypothesis …και δε συμμαζεύεται.
Αγγελος said
(45) Σαφώς με τον ίδιον όρο (ordinals, ordinaux, Ordinalzahlen) ονομάζονται και τα δύο στα φράγκικα :), το σχετικό μάλιστα γερμανικό άρθρο της Βικιπαίδειας αρχίζει με τη φράση «Ordinalzahlen sind mathematische Objekte, die das Konzept der Position oder des Index eines Elementes in einer Folge auf Wohlordnungen über beliebigen Mengen verallgemeinern», που εμένα μου φαίνεται τελείως άστοχη. Η εισαγωγική φράση του αντίστοιχου γαλλικού άρθρου κάνει σαφέστερη τη διάκριση: «En mathématiques, on appelle nombre ordinal un objet permettant de caractériser le type d’ordre d’un ensemble bien ordonné quelconque, tout comme en linguistique, les mots premier, deuxième, troisième, quatrième, etc. s’appellent des adjectifs numéraux ordinaux, et servent à préciser le rang d’un objet dans une collection, ou l’ordre d’un événement dans une succession.» Εγώ βέβαια θα έλεγα à ne pas confondre avec les ordinaux de la grammaire, αλλά ίσως είμαι υπερβολικός…
Αγγελος said
ΝεοKid, το σύνολο των ρητών είναι και αυτό αριθμήσιμο (ℵ₀×ℵ₀ = ℵ₀). Απλώς η φυσική του διάταξη δεν είναι «καλή» (με τη μαθηματική έννοια, δηλ. δεν υπάρχει επόμενος ρητός). Επίσης, αν δεχτούμε το αξίωμα της επιλογής, κάθε σύνολο, έστω και υπεραριθμήσιμο, μπορεί να διαταχθεί καλώς. Ο πληθάριθμος του ω^ω δεν είναι βέβαια ℵ₀, αλλά ούτε και του 2^ω είναι, παραμένει δε άγνωστο αν είναι ℵ₁. Αλλά αρκετά ζαλίσαμε τους αμύητους συσχολιαστές…
Pedis said
πάντως, αν η Βούλα παραμένει φιλοναζί να της ευχηθώ πάντα να πατάει γερά και να τρίζει το γόνατο στο πρωτο άλμα … αν όχι, να τα παρατήσει για να έχει τα ποδαράκια της στα γεράματα …
Νέο Kid said
55. Lapses. Των πραγματικών εννοούσα, αλλά έγραψα ρητων…παρντόν!
ΣΠ said
Καλημέρα.
Νομίζω ότι αυτοί που λένε «άλμα εις τριπλούν» το κάνουν κατ’ αναλογία με το άλμα εις μήκος και το άλμα εις ύψος.
Δύτης των νιπτήρων said
Γιατί δεν είναι πια καιρός να αρχίσουμε να λέμε «το τριπλό, του τριπλού κτλ.»;
Πάνος με πεζά said
Εγώ μεγάλωσα με το δίσκο του Ξαρχάκου «Κορίτσια στοη ήλιο», που έγραφε «Χρυσούν βραβείον φεστιβάλ Θεσσαλονίκης»…
Κι επειδή μου την έδιναν τα πολλά «μισούν», είχα σκαρώσει και μια παραλλαγή στο γνωστό τραγούδι :
«Και γι αυτό το σκοπό,
με μισούν ο Σιμούν κι ο Φυσούν…Μα εγώ σε σένα, καλή μου…» 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Πέθανε ο Σαμίρ Αμίν…
«Αντί γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησε τελικά. Δηλαδή, αποδέχτηκε την κατάσταση ως είχε. Γιατί; Διότι υπήρχαν αντιφάσεις από την αρχή.
Όχι μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τις διάφορες συνιστώσες, οι οποίες ήταν σαν κόμματα μέσα στο κόμμα, αλλά και στο εσωτερικό του ίδιου του ελληνικού λαού. Την ίδια στιγμή απέρριπταν τις συνέπειες της κυριαρχίας του μονοπωλιακού χρηματιστικού κεφαλαίου, δηλαδή την τρομερή λιτότητα, την αβεβαιότητα, την ανεργία κ.λπ. και ταυτόχρονα συνέχιζαν να έχουν ψευδαισθήσεις για την Ευρώπη.
Τα δύο τρίτα των Ελλήνων ήταν κατά της λιτότητας και την ίδια στιγμή αυτά τα δύο τρίτα ήταν φιλοευρωπαϊστές, με εξαίρεση κάποιους. Είχαν την ψευδαίσθηση ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και αυτό οδήγησε τη δεξιά πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πίσω στη συνθηκολόγηση και στην αποδοχή της κατάστασης που είχε διαμορφώσει η Γερμανία για όλη την Ευρώπη.»
http://www.efsyn.gr/arthro/pethane-o-marxistis-dianooymenos-samir-amin
Κώστας said
Ο Φυσσούν – του Φυσσού

Katsoyannou said
Η ανάμνησή μου, όχι απαραίτητα ακριβής, λέει ότι το έμαθα ως «άλμα εις τριπλούν», πιθανόν να το έλεγαν έτσι στη χούντα προσπαθώντας να το… προκρουστοποιήσουν (πολύ μου άρεσε αυτός ο νεολογισμός).
ΣΠ said
Έχει ενδιαφέρον το απόκομμα της Εστίας με τα αποτελέσματα των αγώνων. Κάνει εντύπωση σε σχέση με σήμερα ότι χρησιμοποιούν το “κύριος” για τους αθλητές (…τρίτος ο κ. Ι. Περσάκης Αθηναίος). Τα ονόματα των ξένων αθλητών έχουν κακοποιηθεί. Ο Κόλονυ είναι Κόνολυ (Connolly), ο Τουφφερή είναι Τυφέρ (Tuffère), ο Γερμυζιέ είναι Λερμυσιώ (Lermusiaux), ο Γκαρρέ είναι Γκάρετ (Garrett). Επίσης, μου κάνει εντύπωση ότι δίνουν την επίδοση του δεύτερου στον δίσκο ως 28,96 1/5. Μετρούσαν και κλάσματα του εκατοστού;
Τέλος, να πω για τον Έντουιν Φλακ, που έτρεξε στα 800 μ., ότι ήταν ο μοναδικός Αυστραλός αθλητής που συμμετείχε στους αγώνες. Κέρδισε στα 800 μ. και στα 1500 μ. Δηλαδή, η Αυστραλία συμμετείχε με έναν μόνο αθλητή και κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
«Ἅλμα εἰς τριπλοῦν» τὸ θυμᾶμαι κι ἐγὼ τὸν παλιόν ἐκεῖνον τὸν καιρὸ (δεκαετία τοῦ ᾿60) ποὺ μὲ πήγαινε ὁ πατέρας μου στὸ Παναθηναϊκὸ Στάδιο (δὲν τὸ λέγανε Καλλιμάρμαρο τότε) νὰ μὲ μυήσει στὸν κλασσικὸν ἀθλητισμό.
Πάντως, ὅπως -σωστὰ- λέει ὁ Νικοκύρης, αὐτὸς ὁ ὅρος εἶναι λάθος. Ὅπως λάθος θεωρῶ καὶ τὴν σημερινήν ἀκλησιά· τὴ στιγμὴ μάλιστα ποὺ ἔχουμε γενικὴ «τοῦ τριπλοῦ» στὴν καθομιλουμένη.
Προσωπικὰ δὲν αἰσθάνομαι περήφανος γιὰ τὰ ἐπιτεύγματα τῶν ἀθλητῶν μας. Τὰ μετάλλια, ἐκτὸς ἀπὸ πολλὴ δουλειά, προϋποθέτουν καὶ χρήση διαφόρων σκευασμάτων. Κανένας δὲν γίνεται πρωταθλητὴς μόνο μὲ τὴν προπόνηση καὶ τὸ ταλέντο. Παλιότερα παρακολουθοῦσα φανατικὰ τοὺς μεγάλους ἀγῶνες στίβου. Τὰ τελευταῖα τριάντα χρόνια τοὺς χαζεύω σὰν θέαμα.
ΣΠ said
65
Έτσι όπως τα λέει ο Δημήτρης. Κι εγώ παλιά, που ήμουν νέος και αθώος, δεν έχανα αγώνα στίβου και ήξερα ονόματα και επιδόσεις αθλητών. Μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα ντόπιγκ έχω χάσει όλον τον ενθουσιασμό μου για τους αγώνες στίβου.
Κιγκέρι said
Όταν ήμουν παιδί κάναμε και εμβόλιο τριπλούν (διφθερίτιδος-τετάνου-κοκκύτου)
ΣΠ said
Εκτός από το τριπλούν και το σιδηρούν υπάρχει και το διπλούν στην έκφραση «εις διπλούν», όπως και το ελεφαντοστούν, το οποίο μάλιστα το κλίνουμε (Ακτή Ελεφαντοστού). Ίσως θα μπορούσαμε να εντάξουμε και το καρτούν στο τυπικό της ελληνικής γλώσσας και να το κλίνουμε παρομοίως. 🙂
ΣΠ said
Θα έλεγα και το οστούν, π.χ. ιερόν οστούν.
Κώστας said
Κατά την γνώμη μου δεν αρκεί μόνο να κάνουμε εκστρατεία για να καθιερωθεί το τριπλό – του τριπλού, όπως και η ταμία – της ταμίας (συμφωνώ, παπ). Πρέπει να χωνέψουμε, έστω και με σόδα το τριπλούν – του τριπλού, και ας μην υπάρχει στα Νέα Ελληνικά, μόνο και μόνο για να ανακόψουμε όσο προλαβαίνουμε την τάση του «νοσοκομείου του Ρίο».
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Τὸ νὰ ἀξιολογοῦμε τοὺς ἀθλητές, τοὺς καλλιτέχνες, τοὺς συγγραφεῖς, τοὺς σκιτσογράφους κλπ μὲ βάση τἠν πολιτική τους τοποθέτηση εἶναι δεῖγμα τῆς ὀπαδικῆς σχέσης μὲ τὴν πολιτικὴ ποὺ εἶναι κυρίαρχη στὴ χώρα μας.
Κάποιος μπορεῖ νὰ εἶναι καλὸς ἀθλητής, τραγουδιστής, ἠθοποιός, μουσικοσυνθέτης, συγγραφέας κλπ ἀκόμα κι ἂν ἔχει πολιτικὲς ἀπόψεις ἀντίθετες ἀπὸ τὶς δικές μας.
Τὸν γιατρό, τὸν δικηγόρο, τὸν ὑδραυλικό, τὸν ἠλεκτρολόγο τὸν διαλέγουμε μὲ βάση τὴν ἐπεγγελματική του ἱκανότητα, ὄχι γιὰ τὶς πολιτικές του πεποιθήσεις.
BLOG_OTI_NANAI said
Ονόματα αγωνισμάτων το 1907:
Κώστας said
Μπράβο, πολύ σωστό παράδειγμα χρήσης αυτό της Ακτής Ελεφαντοστού!
BLOG_OTI_NANAI said
Το 1891 λεγόταν «Άλμα τριπλούν (εις τα τρεις)»
ΚΩΣΤΑΣ said
Για το τριπλούν, γνώμη μου, απολίθωμα από το λόγιο «άλμα εις τριπλούν», έμεινε σκέτο το τριπλούν, ως ουσιαστικοποιημένο επίθετο, άκλιτο. Αν το πει και κάποιος του τριπλού, δεν θα τον κράξω, καλά μου ακούγεται και αυτό.
Για τη Β.Π., νομίζω ότι γενικά περάσαμε στο άλλο άκρο. Δεν τολμάμε να πούμε ένα κοπλιμέντο σε μια κυρία, δεν τολμάμε να τραγουδήσουμε παλιά τραγούδια, δεν τολμάμε να πούμε ένα ανεκδοτάκι, κινδυνεύουμε με εγκλεισμό στις φυλακές. Όσο για την ιδεολογία της, δεν γνωρίζω πού ανήκει, αλλά στη δημοκρατία οι ιδέες δεν διώκονται. Ναι, έτσι είναι, δεν με νοιάζει τί θα πείτε, αν θες να είσαι δημοκράτης, πρέπει να έχεις το θάρρος να υπερασπίζεσαι το σωστό και δίκαιο.
Και κάτι άσχετο, οι αγώνες εθνικών ομάδων κρύβουν εθνικισμό, άλλο αν κάνουμε πως δεν το καταλαβαίνουμε.
Πολύ σας στεναχώρησα σήμερα, κι ένα άζμα από τα παλιά, με τον Ζαμπέτα, να χαλαρώσουμε λίγο.
BLOG_OTI_NANAI said
«Τριπλό άλμα» στα 1913:
Ποντικαρέος said
Καλημέρα
Μια (άσχετη με το σημερινό θέμα αλλά επίκαιρη) ερώτηση.
Διαβάζω στην ανακοίνωση του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ (όπως δημοσιεύθηκε)
«[…] Επειδή όμως η πρόκληση και η αλαζονεία του «ισχυρού» δεν έχει όριο κάποιες φορές και επειδή το ύφος και οι εκφράσεις του είναι τουλάχιστον απαράδεκτα, ανακοινώνω […]».
To «το ύφος και οι εκφράσεις του είναι απαράδεκτα» είναι σωστό ως πρός το γένος; Και γενικότερα ποιο είναι το σωστό σε τέτοιες περιπτώσεις που έχουμε διαφορετικά γένη στα ουσιαστικά;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το επίπλουν
Το υψούν (απαρέμφατο), το δοκούν, το δηλούν
ΣΠ said
78
Μετοχές ουδετέρου σε -ουν υπάρχουν πολλές αλλά κλίνονται διαφορετικά (του δηλούντος).
ΣΠ said
72
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της Μεσοολυμπιάδας του 1906.
Νέο Kid said
Πού κολλάει η Ακτή Ελεφαντοστού με το θέμα; το «ελεφαντοστού» είναι και η γενική της ονομαστικής » ελεφαντοστό» . θα πει σήμερα κανεις «έπιασαν δυο λαθροκυνηγούς με διακόσια κιλά ελαφαντοστούν » ;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Από το σιδηρούν παραπέτασμα
στην έξυπνη σήτα
ΣΠ said
71, 75
Συμφωνώ ότι δεν χαρακτηρίζω κάποιον από τις πολιτικές του πεποιθήσεις ούτε και με απασχολούν. Με μιαν εξαίρεση. Δεν μπορώ να ανεχτώ κάποιον που υποστηρίζει την Χρυσή Αυγή και τις ναζιστικές-ρατσιστικές της θέσεις. Δεν ανέχομαι μια κοσμοθεωρία βασισμένη στο μίσος. Η Βούλα Παπαχρήστου δείχνει να έχει φύγει από εκεί και να έχει μεταμεληθεί, οπότε έχει και την δική μου υποστήριξη. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε αιώνια κάποιον για κάτι που έκανε στο παρελθόν.
ΣΠ said
81
Δεν υπάρχει ονομαστική ελεφαντοστό. Αν θες να αποφύγεις το ελεφαντοστούν θα πεις ελεφαντόδοντο.
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD&dq=
dryhammer said
Το «άλμα επί κοντώ» πάντα μου θύμιζε κάτι ωραίες περιλήψεις της νιότης μου.
ΣΠ said
Λόγω ημερομηνίας.
Νέο Kid said
84. Οκ Σταύρο. Παράξενο παντως μου φαίνεται αφού οστό υπάρχει .
mitsos said
μετάλλιο στο Τριπλούν ; ή
μετάλλιο στο τριπλό άλμα ;
ή μετάλλιο στο άλμα εις τριπλούν ;
Πες με όμως θες, πες μι Ηλέν, πες μι Πάτερ …εγώ θα καταλάβω.
Αυτά όσον αφορά τον προφορικό λόγο.
Τώρα για τον γραπτό λόγο σε επίσημο έγγραφο και τις πτώσεις του όρου αποδίδει το τριπλό άλμα … υπάρχουν πολλοί ειδικότεροι εμού και με καλή αισθητική…
Το τριπλούνι ( κατά το ζιπούνι , σαπούνι κ.λ.π. ) δεν μ’ ακούγεται σαφές …και δεν νομίζω πως φταίει που είμαι Καταυλακιώτης .
Για όσους πρωταθλητές επέτυχαν επιδόσεις που ήθελαν , και άρα και στην κ. Παπαχρήστου , ένα έχω να πω : Συγχαρητήρια που πέτυχαν αυτό που ένιωθαν ως ανάγκη τους.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως μάλιστα που η κ. Παπαχρήστου απαντά επικαλούμενη και πάλι την συγνώμη για τα λάθη στον δημόσιο λόγο της. Η δημόσια εικόνα της είναι πρωτίστως δική της ευθύνη και όχι του … Κυρίτσεως
Όσο για τον πρωταθλητισμό ( και όχι αθλητισμό ) με αφήνει παγερά αδιάφορο όπως και κάθε προπόνηση για διαγωνισμό ανάδειξης αρίστων που δικαιούνται μετάλλιο, βραβείο και δημοσιότητα για την αριστεία τους σε σωματική ή/και πνευματική προσπάθεια. Συνήθως ο πρωταθλητισμός ( με ελάχιστες εξαιρέσεις ίσως ) σε όλα τα επίπεδα, αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου ότι στρέφεται εναντίον της σωματικής και πνευματικής υγείας. ( Με την πάροδο του κατα τ΄άλλα πανδαμάτορος χρόνου ).
Ο ανταγωνισμός μεταξύ αρίστων έχει νόημα μόνο γι αυτόν που πρόκειται να επιλέξει ποιου η εκμετάλλευση θα είναι αποδοτικότερη.
Διότι από τη μια η ρομαντική άποψη για την ιστορία θεωρεί ότι » σχεδόν ποτέ δεν έχει γίνει στον κόσσμο κάτι το μέγα παρά με την στάση και το πνεύμα ενός μοναδικού ανθρώπου που παλεύει» (Βολταίρος ), Αλλά αυτός ο ίδιος ο Βολταίρος αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι: «Μεσ’ από το πλήθος των συμβάντων οφείλουμε να επιλέγουμε εκείνα που αναφέρονται στα ήθη και το πνεύμα της εποχής «…και ότι «μεσα στην ιστορία θα έπρεπε να είχαν προσέξει οι συγγραφείς το ανθρώπινο γένος»… πισω από τς πράξεις των ηγεμόνων και άλλων ξεχωριστών ατόμων…
Για να το πω πιο σύντομα, θαυμαστής μεν του Ηράκλειτου παραμένω και παρόλα αυτά ( ή ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο )θα ήθελα μια κοινωνία που δεν θα έχει ισχύ η φράση «πόλεμος πατήρ πάντων…» Για όσους γνωρίζουν ολόκληρο το απόσπασμα καταλαβαίνουν ότι η διατύπωσή του σημαίνει και τοποθέτηση απένατί σε αυτήν την κατάσταση.
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλόν είναι να μη συγχέουμε την ελεύθερη διάδοση και διαπάλη ιδεών και απόψεων με τη ρητορική του μίσους, τη μισαλλοδοξία και τα ρατσιστικά κηρύγματα. Αν βγει π.χ. ένας αθλητής στην καθιερωμένη συνέντευξη μετά τη λήξη του αγώνα και πει ότι χαρίζει τη νίκη του σε όλους τους ελληνόψυχους συμπατριώτες του και όχι στους εθνομηδενιστές που πρέπει να να εξοντωθούν, ε, αυτό δεν λέγεται ελευθερία έκφρασης αλλά προτροπή σε πογκρόμ και είναι ποινικό αδίκημα.
ΚΩΣΤΑΣ said
Είναι απόλυτο δικαίωμά μας να κρίνουμε και να κατακρίνουμε ιδέες και πολιτικά συστήματα που δεν μας αρέσουν ή τα θεωρούμε επικίνδυνα. Είναι επίσης δικαίωμά μας να προσπαθούμε να αποδομήσουμε και να καταδείξουμε ότι αυτές οι ιδέες ή τα συστήματα θα φέρουν μόνο ζημιές και καταστροφές. Και να προσπαθούμε, με το λόγο μας, να απεγκλωβίσουμε πολίτες που τυχόν παρασυρμένοι ανήκουν σε έναν τέτοιο ιδεολογικό χώρο.
Τιμωρούμε όμως μόνο τις έκνομες πράξεις που διαπράττει οποιοσδήποτε και όχι απλά την ιδεολογία του. Αν η Β.Π. τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τους ολυμπιακούς αγώνες γιατί ήταν Χ.Α. , – προσωπικά δεν γνωρίζω – τότε αυτό υπήρξε μεγάλο λάθος και μεγάλη αδικία σε βάρος της.
Επίσης, πήρε – δεν πήρε το χρυσό, δικαίωμα του καθενός να μην την γουστάρει άμα θέλει, άλλο αυτό, εδώ ο λόγος γίνεται για την το αν έπρεπε να τιμωρηθεί ή αν έπρεπε να τη αποδοθούν τιμές και συγχαρητήρια, όπως έγινε με όλους τους νικητές.
Τέλος, για να μην παρεξηγηθώ, αν κάποιος παροτρύνει σε τέλεση αδικημάτων, αυτό δεν είναι ιδεολογία, αλλά αξιόποινη πράξη και τιμωρείται από τον νόμο.
ΣΠ said
Θα με ενδιέφερε να μάθω αν τότε στις αρχές, το 1896, το 1906 κλπ. το άλμα τριπλούν το έκλιναν. Υπάρχει τίποτα στα έντυπα της εποχής; Ίσως ο BLOG_OTI_NANAI μπορεί να βοηθήσει.
Pedis said
Για ποια υπόθεση ο Σαμαράς υποστηρίζει ότι έχει δικαιωθεί δικαστικώς; Ότι ο γιος δεν αντέγραψε (χλωμό …) ή ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν σχετίζεται με την απόλυση της μακαρίτισσας της καθηγήτριας ή κάτι άλλο;
Christos said
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?show=basket
aerosol said
Άλμα εις τριπλούν το θυμάμαι κι εγώ. Συνεπώς το σκέτο τριπλούν το είχα θεωρήσει ως απλοποίηση.
«Μπράβο, κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον!» είναι μια ειρωνικη φράση που μου θυμίζει Τσιφόρο -αν και δεν ξέρω αν όντως είναι από κείμενό του.
Λίγη αμπελοφιλοσοφία:
Είμαστε πολυεπίπεδα όντα και είναι δύσκολη δουλειά να κρίνεις ποια συναισθηματική μας στάση είναι λογική και ποια όχι.
Είναι λογικό ως πελάτης του υδραυλικού (και άνθρωπος σε ανάγκη, καθώς σου έσπασαν οι σωλήνες) να μην σε νοιάζει η πολιτική του τοποθέτηση αλλά μόνο οι ικανότητές του. Είναι εξίσου λογικό να θεωρείς πως η ευθύνη σου ως πολίτη και ανθρώπου απέναντι στις αξίες σου και σε ότι θεωρείς καλό για την κοινωνία σου είναι πιο σημαντική από την τρέχουσα ανάγκη σου. Και να αποφύγεις τον νεοναζιστή υδραυλικό, ακόμα κι αν είναι ο καλύτερος της περιοχής.
Η ζωή δεν είναι λογική, συνήθως ούτε και οι άνθρωποι. Η λογική είναι μια σειρά εργαλείων. Πολύ συχνά δεν μπορεί να περιγράψει πλήρως τα φαινόμενα, γιατί αυτά μπορεί να απαιτούν πολλές ξεχωριστές «λογικές» για να περιγραφούν σε όλες τις εκφάνσεις τους. Συχνά αντιμετωπίζουμε γκρίζες ζώνες όπου το δίλλημα δεν μπορεί να λυθεί με λογική.
Συχνά βρίσκω την επίκληση στην λογική… παράλογη! Δεν λαμβάνει υπόψη όλα τα πραγματικά δεδομένα, ούτε την φύση των πραγμάτων που προσπαθεί να κρίνει. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ψευδολογική. Δεν είναι λογικό το να προσπαθείς να μαγειρέψεις με κατσαβίδι, όσο υπέροχο εργαλείο και να είναι.
Γς said
Ωχ, φαντάζομαι ότι έγινα σαφής στο Σχ. 1, ότι πήδαγα απλούν, διπλούν, τριπλούν και τετραπλούν.
>-Κάθε μέρα, δις, τρις, αλλά και τετράκις.
[για τον Γς, στις φιλενάδες της]
Τώρα πια απλούν κι αυτό άνευ φοράς κι όποτε λάχει να πούτμε
Γιάννης Κουβάτσος said
92: Το δικαστήριο δικαίωσε την Μπουλούτα, αφού αποφάσισε ότι για την καταγγελία της σύμβασης έπρεπε να αποφανθεί το αρμόδιο όργανο, το ΚΥΣΔΕ. Το οποίο ΚΥΣΔΕ ενέκρινε την απόλυσή της:
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/arthro/xanazestainoyn-tin-athliotita-me-tin-ekdikitiki-apolysi&ved=2ahUKEwiPrbimkurcAhVQPFAKHXWyD_oQFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw3bQSu8PMc-CBZa5_vYs0uD
Stazybο Hοrn said
84: Φυσικά και υπάρχει ελεφαντοστό.
81: Ελεφαντόστια…
ΣΠ said
Ο αποκλεισμός της Παπαχρήστου από τους ΟΑ του 2012 ήταν μια τιμωρία δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την πράξη, ακόμα κι αν το ανέκδοτο ήταν ρατσιστικό (κατά την γνώμη μου δεν ήταν). Και φυσικά δεν υποστηρίζω ότι έπρεπε να τιμωρηθεί για τις ιδέες της. Πράξεις τιμωρούνται, όχι ιδέες. Όμως, οι ναζιστικές ιδέες είναι λόγος για εμένα να απεχθάνομαι τον φορέα τους, όσο επιτυχημένος κι αν είναι σε αυτό που κάνει. Αλλά ξαναλέω ότι θεωρώ την μεταστροφή της Παπαχρήστου ειλικρινή, χάρηκα με το μετάλλιο που κέρδισε και βρίσκω άδικη την επίθεση που της γίνεται τώρα.
ΣΠ said
97
Λέγεται το ελεφαντοστό; Δεν το έχω συναντήσει πουθενά, αλλά αφού το έχει το λεξικό, το δέχομαι. Σόρρυ, Κιντ, μέα κούλπα.
Γς said
94:
>Και να αποφύγεις τον νεοναζιστή υδραυλικό, ακόμα κι αν είναι ο καλύτερος της περιοχής.
«Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.»
Woody Allen
«Απ’ το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα …» try finding a triple jumper on Sunday
ή να πηδήξεις γενικώς on [never on] Sunday
Γς said
98:
Και να ήταν λέει στην απονομή [να είχε το μεάλλειο] ο τύπος με το σκουλαρίκι, που έβαλε πάγο στον πρωθυπουργό επειδή την συνεχάρει
Κι άντε να του εξηγήσεις του [μπιπ] ότι ο Αλέξης μόνο [μπιπ] δεν είναι.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
58-59 Συμφωνώ!
61 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ενιαίο κόμμα παρά μόνο τυπικά. Το πλήρωσε το καλοκαίρι του 15.
62 Κακός είσαι 🙂
72 Μπράβο. 1907 ή στη Μεσολυμπιάδα του 1906;
77 Ολόσωστα είναι. Ο κανόνας λέει πως τα άψυχα πάνε στο ουδέτερο: οι συλλογισμοί και οι προτάσεις του ήταν εσφαλμένα. Χρειάζεται άρθρο.
83 Πάλι συμφωνώ. Θα ήταν πολύ διαφορετικό αν οι δηλώσεις της ΒΠ είχαν γίνει πέρυσι.
Pedis said
# 96 – στην επιστολή Σαμαρά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και σε άλλα παρόμοια των τελευταίων ημερών, περιλαμβάνεται το χωρίο «Στη συνέχεια, επικαλείται τη δικαστική απόφαση που «πιστοποίησε ότι οι κατηγορίες κατά του γιου μου ήταν αναληθείς και ότι η απομάκρυνση της καθηγήτριας δεν είχε καμία σχέση με τις συκοφαντίες αυτές».»
Δεν καταλαβαίνω, υπάρχει δικαστική απόφαση που αθωώνει τον υιό Σαμαρά από την κατηγορία της αντιγραφής;
Νέο Kid said
Μήπως το «εις τριπλούν» δεν αναφέρεται στο άλμα καθαυτό , αλλά στον παλμό του;
Δηλαδή άλμα εις τριπλούν παλμόν σε αντιδιαστολή με το άλμα εις απλούν παλμόν.
Λέω τώρα…
Κόκλας said
Αν ήταν καμιά άσχημη, όλοι θα την στήριζαν. Επειδή είναι κορίτσαρος έχουν λυσσάξει όλοι/ες οι κομπλεξικοί/ες. Εδώ είναι η ουσία του ζητήματος.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
62. Ο Κουν;
aerosol said
Ο Κουν…. κατά το δοκούν.
[Καλά, εντάξει, καλοκαίρι έχουμε, μην κάνετε έτσι!]
gpoint said
Ας ρίξω λάδι στη φωτιά…
Από όλες τις ιδεολογίες και καταστάσεις υπάρχει μετάβαση στην επόμενη με άρνηση ή παραδοχή της προηγούμενης
Εκτός μίας :
Φερνάντο Σάντος : μια φορά ΠΑΟΚ, για πάντα ΠΑΟΚ !!
Υ.Γ. Το πέρασμα από κατηχητικό, ΚΝΕ και προσκόπους, κανονικά πρέπει να αναγράφεται στους τίτλους σπουδών !
ΣΠ said
Η ακλισιά στο τριπλούν (αποφεύγω την γενική) οφείλεται στους σπορτκάστερς της τηλεόρασης που το καθιέρωσαν άκλιτο. Δεν νομίζω ότι είναι αργά να αλλάξει αυτό. Στο κάτω-κάτω «του τριπλού» είναι μια γενική που όλοι μπορούν να την δεχτούν εύκολα, φτάνει να αρχίσει να γράφεται και να ακούγεται. Όπως συνηθίσαμε να λέμε Τσε Γκεβάρα αντί Γκουεβάρα ή Σον Κόνερι αντί Σην Κόνερι, έτσι μπορούμε να συνηθίσουμε και «του τριπλού».
Ποντικαρέος said
@102 Ευχαριστώ.
Ποντικαρέος said
@102 Ευχαριστώ
Γς said
108:
ΥΓ
Κι από τον Π:ΑΟ
Γς said
ΠΑΟ
sarant said
107 🙂
Jane said
Σχετικά με την Παπαχρήστου , είδα πως οι πρώτοι που πανηγύρισαν στο twitter με έναν «εριστικό τρόπο» που θα έλεγε κι ο Μίκης, ήταν ο Παπάς κι ο Παναγιώταρος της χρυσής αυγής. Δεν είπαν απλά μπράβο και συγχαρητήρια αλλά χρησιμοποίησαν εκφράσεις όπως «ξυδάκι αντιφάδες του δημοκρατικού τόξου και σταλινομα@κες» και «μπράβο Βουλάρα, κερνάς πόνο στα ανθελληνικά σκουπίδια , περαστικά σας ζώα» και άλλα τέτοια, γεμάτα βρισιές.
Συμφωνώ πως οι άνθρωποι αλλάζουν όσο ωριμάζουν. Δεν ξέρω , αν άλλαξε η Παπαχρήστου κι αν της προκαλεί δυσφορία αυτή η συμπαράσταση.
Νομίζω πως όχι. Κυκλοφόρησε σε screen shot, πως είχε ακόμη στις επαφές της στα κοινωνικά δίκτυα τοπικές οργανώσεις της χρυσής αυγής και τον κασιδιάρη , τον οποίο είχε δικαιολογήσει, όταν χτύπησε την Κανέλλη. Και για να την υποστηρίζουν τόσο ένθερμα όλοι οι ακροδεξιοί και οι χρυσαυγίτες , ε, κάτι παραπάνω θα ξέρουν.
Συμφωνώ με όσους της ασκούν κριτική για τα ρατσιστικά της σχόλια και την σύνδεσή της με τη χρυσή αυγή. Τα μετάλλια δεν ξεπλένουν τον ρατσισμό και τον φιλοναζισμό. Δεν γίνεται ένας αθλητής να συγχρωτίζεται με άτομα που δίνουν αίμα «μόνο για Έλληνες». Άλλες αξίες πρέπει να προωθούν οι αθλητές.
Από την άλλη , νομίζω πως αυτό με την εθνική υπερηφάνεια που νιώθουν κάποιοι επειδή ένας αθλητής πήδηξε ψηλά ή σήκωσε περισσότερα βάρη , να το κοιτάξουν λίγο. Χαρά , ναι. Αλλά εθνική υπερηφάνεια;
Εμπάση περιπτώσει δεν χάρηκα με το μετάλλιο της Παπαχρήστου κι εύχομαι πάντα καλή επιτυχία στους αντιπάλους της. Όχι από μίσος αλλά από αγάπη για τον άνθρωπο. Επειδή η πιο ωραία εικόνα που έχω από τον αθλητισμό είναι εκείνη με τον Τζέσε Όουενς το 1936 να νικά τους «άρειους» Γερμανούς αθλητές και τον Χίτλερ να αποχωρεί από το στάδιο.
Babis said
Ο άνθρωπος είναι αγελαίο είδος, γιαυτό και κάθε επιτυχία της αγέλης αποτελεί και προσωπική επιτυχία του κάθε ατόμου. Αυτά από την εποχή που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, το αντίστοιχο υπάρχει σήμερα στα ομαδικά αθλήματα, όταν ένας παίχτης βάζει γκολ όλη η ομάδα έβαλε το γκολ. Σήμερα όμως που η αγέλη έχει ξεχειλώσει, δεν έχει κανένα νόημα αλλά καμιά φορά παρασυρόμαστε από το πρωτόγονο παρελθόν μας.
Δείτε όμως το παράδοξο με την Βούλα Παπαχρήστου, είναι Ελληνίδα άρα είναι μέλος της αγέλης μας και θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι για την νίκη της. Η Βούλα Παπαχρήστου όμως έχει εκφράσει πολιτική θέση άρα έχει εντάξει τον εαυτό της σε έναν πολιτικό χώρο ενώ εμείς είμαστε ενταγμένοι σε κάποιους άλλους πολιτικούς χώρους. Οι πολιτικοί χώροι είναι υποαγέλες στο εσωτερικό της μεγάλης αγέλης που είναι το έθνος. Όπως οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ισχυρότεροι από τους δεσμούς των συγχωριανών και αυτοί με την σειρά τους ισχυρότεροι από τους δεσμούς των ομοεθνών, έτσι και στο υποσυνείδητο μας η πολιτική θέση της Βούλας Παπαχρήστου είναι σημαντικότερη από την εθνικότητα της και όχι μόνο δεν χαιρόμαστε για την επιτυχία της αλλά αισθανόμαστε χειρότερα από το να είχε κερδίσει μια Γερμανίδα ας πούμε.
ΣΠ said
Γιάννης Κουβάτσος said
Μόνο που ο Τζέσε Όουενς, «Jane», νίκησε στο μήκος χάρη και στη βοήθεια του ιπποτικού Γερμανού αθλητή Λονγκ, ο οποίος του έδειξε πώς να τοποθετεί τα σημάδια του, ώστε να μη βγαίνει άκυρος. Ο Λονγκ ήρθε δεύτερος και ήταν ο πρώτος που συγχάρηκε τον Τζέσε. Οι ναζί τού το φύλαξαν και αργότερα τον έστειλαν στο ανατολικό μέτωπο, από όπου και δεν επέστρεψε. Περιττό να πούμε ότι ο μαύρος Όουενς καμία τιμή δεν γνώρισε στις ΗΠΑ. Είχε λάθος χρώμα. Κακό λοιπόν και άδικο το γενικεύειν και το τσουβαλιάζειν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
107 🙂 Κουν κουν κράζουμε τα κουνέλια.
Για την Β.Π. έχουν εστιάσει όχι μόνο ότι πλάγιαζε με αρχιχαβγίτη κι όλα τα γνωστά αλλά ότι συνεχίζει να τον έχει στους φίλους και να προσθέτει κι άλλους του συναφιού. Στον παρόντα χρόνο μιλάμε. Πού είναι ο Sriral που έχει σχολιάσει εκεί.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Βόις όβερ : Η μια παραγνωρίστηκε με τη Χ.Αυγή και η άλλη δεν ήξερε την Αυγή. 😦
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Επίσης κατά την αντίληψή μου τα επίσημα συγχαρητήρια περιλαμβάνονται στο τυπικό της λειτουργίας όλης της υπόθεσης των αγώνων αυτών.
Jane said
@ 118
Πράγματι , ο Τζέσε Όουενς δεν τιμήθηκε από τον Ρούσβελτ όπως οι άλλοι αθλητές. Και όντως ένας Γερμανός αθλητής βοήθησε τον Όουενς σε ένα άθλημα το 1936. Αυτά είναι γνωστά. Έπαψε όμως το καθεστώς να είναι ναζιστικό; Αποφεύχθηκαν τα κρεματόρια;
Και , ναι, δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί ναζί. Σιωπούσαν όμως. Η πλειονότης σιωπούσε. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα γιατί σιωπήσουμε; Για να είμαστε πολίτικαλ κορέκτ; Διαβάστε τα σχόλια των συνοδοιπόρων της Παπαχρήστου και θα καταλάβετε, τι εννοούσα.
Κόκλας said
@babis την σκεφτήκατε πολλήν ώρα την ανάλυση αυτή;
Γιάννης Κουβάτσος said
Γνωστά και αυτά που γράφεις εσύ, «Jane». Το σχόλιό μου αποσκοπούσε στο να εξαιρέσει τον ωραίο Λονγκ από τον εσμό των «άρειων» Γερμανών αθληταράδων που ξεφτίλισε ο Όουενς.
Νίκος Κ. said
Στις δεδομένες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν να μην συγχαρεί ο πρωθυπουργός την Παπαχρήστου. Κινδύνευε να την αναγορεύσει ως τη «μεγάλη αδικημένη αθλήτρια». Με όλες συνέπειες.
Τα συγχαρητήρια προς τους αθλητές (διεθνώς) είναι μια μεγάλη ιστορία. Βλέπουμε τους πρωθυπουργούς να τρέχουν να παρευρεθούν στους τελικούς π.χ. ποδοσφαίρου που συμμετέχει η χώρα τους. Τι εκπροσωπεί όμως σήμερα ο πρωταθλητισμός; Εκτός από τις περίεργες απόψεις που μπορούν να … σκάσουν μύτη (υπήρξαν κι άλλοι πρωταθλητές στο παρελθόν με αμφιλεγόμενες δηλώσεις) να θυμηθούμε και τη «χρυσή» εθνική της άρσης βαρών, και τόσα άλλα. Εντάξει, θέλουμε ένα πρότυπο για τους νέους, μήπως όμως είναι φέικ;
sarant said
118 Επιβεβλημένη αναφορά.
gpoint said
# 108, 112
Η αναφορά σε κατηχητικό, ΚΝΕ και προσκόπους έχει τα ομοιοκατάληκτα αντίστοιχά της ( λόμπυ, ζόμπι, κόμποι )
Jane said
Συμφωνώ ως προς την εξαίρεση του Λονγκ, κύριε Κουβάτσο .
Αιμ.Παν. said
@ 118 Οχι στο ανατολικό μέτωπο, στην Σικελία Από εδώ :
https://en.wikipedia.org/wiki/Luz_Long
«Long served in the Wehrmacht during World War II, having the rank of Obergefreiter. During the Allied invasion of Sicily, Long was killed in action on 14 July 1943.[11] He was buried in the war cemetery of Motta Sant’Anastasia,[12] in Sicily. »
Χάριν ακριβείας και μόνο… 🙂
Γιάννης Ιατρού said
119β: ΕΦΗ,
..αλλά ότι συνεχίζει..
για ξαναδιάβασε το σχετικό τουΐ με τις οθονιές… 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Σωστά, Αιμ. Παν. Έχω στείλει διορθωτικό σχόλιο, αλλά το ‘πιασε η σπαμοπαγίδα λόγω του συνοδευτικού λινκ.
Πέγκυ said
Καλώ όλους τους άρρενες του ιστολογίου να βγούν και να καταδικάσουν τα σεξιστικά δημόσια ουρητήρια με τα οποία γέμισε τις τελευταίες μέρες το Παρίσι, αποκλειστικά για τις ανάγκες των ανδρών. Εμείς οι κοπέλλες που δεν έχουμε τσουτσούνι, και δεν μπορούμε να κατουρήσουμε όρθιες, τί πρέπει να κάνουμε; Να τα καταπιούμε;
Να φιάξουν και για εμάς ουρητήρια, αλλιώς να αποσυρθούν και αυτά των ανδρών. Ή μιλάμε για πραγματική Ισότητα, ή κοροϊδεύουμε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμπαράσταση…
Γς said
115:
>Εμπάση περιπτώσει δεν χάρηκα με το μετάλλιο της Παπαχρήστου κι εύχομαι πάντα καλή επιτυχία στους αντιπάλους της
Είσαι άρρωστος ρε.Το ίδιο άρρωστος με τους χρυσαυγίτες. Μπορεί και χειρότερα.
Ντρέπομαι για λογαριασμό σου.
Ντρέπομαι που είσαι εδώ μέσα, σ ένα δημοκρατικό ιστολόγιο.
Οχι ότι δεν μπορείς να είσαι…
Γιάννης Κουβάτσος said
Να διορθώσω μόνο κάτι που θυμόμουν, (είχα διαβάσει κάπου;) λάθος: ο Λουτζ Λονγκ σκοτώθηκε στην Ιταλία το 1943, κατά τη διάρκεια της απόβασης των συμμάχων. Ένας υπέροχος άνθρωπος.
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://retrosport.wordpress.com/2010/04/27/%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2585%25CF%2584%25CF%2582-%25CE%25BB%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25B3%25CE%25BA-%25CE%25BC%25CE%25B9%25CE%25B1-%25CF%2586%25CE%25B9%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25B1-%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C%25E2%2580%25A6-%25CF%2587%25CF%2581%25CF%2585%25CF%2583%25CE%25AC%25CF%2586%25CE%25B9/amp/&ved=2ahUKEwjvpsvw0ercAhUQZ1AKHQ0RDeQQFjADegQICRAB&usg=AOvVaw2MCV80JkO7RSm3X1_Lf_7j&cf=1&cshid=1534184531063
Γς said
117:
> όχι μόνο δεν χαιρόμαστε για την επιτυχία της αλλά αισθανόμαστε χειρότερα από το να είχε κερδίσει μια Γερμανίδα ας πούμε.
Εναςε ένας ρε άρρωστοι!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
131 Φτιαχτό ή παλιό είναι; https://twitter.com/antones_fubar/status/1028544706760896512
Γς said
134 -> 116
sarant said
133-135 Το βασικότερο πρόβλημα που βλέπω εγώ είναι ότι βρίζεις και σπιλώνεις κατά τρόπο απαράδεκτο άλλους σχολιαστές. Περιμένω να ζητήσεις συγγνώμη αλλιώς θα σε παρακαλέσω να μην ξαναγράψεις για ένα διάστημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που διώχνεις σχολιαστές με το αγενές σου φέρσιμο, αλλά τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν έχουν θέση εδώ.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Πέγκυ», τι βλέπεις αύριο για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ;
Γς said
119:
Μπράβο ρε ΕΦΗ-ΕΦΗ.
Που μου θύμησες τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Τά’ χεις κι εσύ τα χρονάκια σιου αλλά δεν τα ξέχασες.
Εγώ τα ξέχασα τα απαίσια. εσύ όχι
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
134. Ωραία η παρακίνησή σου, ας πούμε κι αυτά:
Ο Όουεν:
Λίγο πριν πεθάνει, βγήκε ανοιχτά και διαφώνησε με το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ.
Ευτυχώς για την ιστορία, ο Λoνγκ είχε προλάβει να στείλει ένα τελευταίο γράμμα στον συνομήλικό του Όουενς, λίγο μετά την κήρυξη του πολέμου από την Αμερική στη Γερμανία, στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφε…
«Η καρδιά μου λέει ότι πιθανώς αυτό είναι το τελευταίο γράμμα που γράφω στη ζωή μου. Αν αποδειχθώ αληθινός, σε εκλιπαρώ για ένα πράγμα. Όταν τελειώσει ο πόλεμος πήγαινε να βρεις τον γιο μου και πες του για τον πατέρα του. Μίλησέ του για τον καιρό που ο πόλεμος δεν μας χώριζε και εξήγησέ του ότι τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ των αντρών αυτού του κόσμου. Ο αδερφός σου, Λουτζ»
http://www.sigmalive.com/sports/all-other-sports/track/37786/i-athanasia-enos-thnitou-iroa
Γς said
138:
>Περιμένω να ζητήσεις συγγνώμη αλλιώς θα σε παρακαλέσω να μην ξαναγράψεις για ένα διάστημα
Δεν έχω αντίρρηση αλλά για πες μου πόσο είναι αυτό το διάστημα [για να διαλέξω 😉 ]
sarant said
142 Εντάξει, καλύτερα να μη σχολιάσεις ως το τέλος του μήνα αφού νομίζεις πως είναι αστείο.
Γς said
143:
20 μέρες;
Δεν γίνεται!
Συγνώμη κύριοι αν σας έθιξα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
129 Ωχ δε σε είδα και σ΄επανέλαβα (επί το ελληνικόν 🙂 ) στο 141! Συγγνώμη.
sarant said
Γιάννη, να μην ξαναγράψεις ως το τέλος του μήνα, σε παρακαλώ.
MA said
Καλησπέρα,
κι εγώ σκεφτόμουνα να το στείλω για μεζεδάκι ως ακλισιά…
Και μια και η κουβέντα στράφηκε στη στάση αθλητών, να θυμίσω τον υπέροχο αυστραλό Πίτερ Νόρμαν (χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Μεξικού) δίπλα στον Σμιθ και τον Κάρλος που υψώνουν τη γροθιά τους. Και αυτός έχει καρφιτσωμένη την κονκάρδα στο στήθος του. Το πλήρωσε όμως πολύ ακριβά…
JS said
146:
Μα αφού ζήτησα συγνώμη.
Ελα ρε αφεντικό.
Γιατί υπαναχώρησες ;
Να ζητήσουμε την γνώμη του κοινού;
MA said
ξέχασα να βάλω τον λίκνο
http://www.stokokkino.gr/article/2827/Grothia-sto-ratsismo
ΣΠ said
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 17/2/1905. Στην πρώτη σελίδα, στο πρόγραμμα των πανελλήνιων αγώνων έχει «άλμα τριπλούν» αλλά και «άλμα επί τριπλούν». Το δεύτερο ίσως να είναι λάθος.
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=17&db=2&da=1905
Γιάννης Κουβάτσος said
Μπράβο, ο Πίτερ Νόρμαν.
«Οι συμπατριώτες του του συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν ξένος. Η οικογένειά του απομονώθηκε κι ο ίδιος δεν μπορούσε να βρει δουλειά. Για κάποιο διάστημα δούλεψε σαν γυμναστής και άλλες φορές δούλευε σε κρεοπωλείο. Δεν σταμάτησε ποτέ όμως να μάχεται για την ισότητα. Απογοητευμένος, συνέχισε να τρέχει σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ένας σοβαρός τραυματισμός όμως τον οδήγησε στην κατάθλιψη και τον αλκοολισμό….»
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-istoria-tou-lefkou-athliti-dipla-stous-emvlimatikous-mavrous-athlites-pou-ipsosan-simvolika-ti-grothia-tous-stous-o-a-tou-1968-timorithike-sklira-gia-ti-stasi-tou-38-chronia-meta-i-dio-mavri-sina/
sarant said
150: επί; Άλλο πάλι κι αυτό!
Georgios Bartzoudis said
Νοικοκύρη, δεν κατάλαβα. Το σημερινό μου σχόλιο το έφαγε η μαρμάγκα;;;;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
147/149 Εξαιρετική υπενθύμιση κι αυτό!
Το ήθος,η γενναιότητα, ο αγώνας για το δίκιο.
Η Κρόνη δε φάνηκε σήμερα;
ΣΠ said
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 8/5/1928. Στην 2η σελίδα στο τέλος της 3ης στήλης:
«Ο Αργεντινός πρωταθλητής του τριπλού άλματος επέτυχεν επίδοσιν 15 μ. 64.»
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=8&db=5&da=1928
Κάποτε κλινόταν…
Ιστοριοδίφης said
Κατ’ αρχάς συγχαίρω τον κύρ-Γιάννη Κουβάτσο για τα πολυσχιδή του ενδιαφέροντα και για την αποκάλυψη (σχόλιο 118) ότι ο Jesse Owens θα έμενε εκτός Τελικού Mήκους στο Βερολίνο, αν δεν του προσέφερε λίγη Γερμανική Τεχνολογία ο μεγάλος αντίπαλός του Luz Long.
1) Δεν θα σταθώ στις ανακρίβειες και τα ιστορικά λάθη που έκανε ο κύρ-Γιάννης και προσπάθησε να του διορθώσει ο Αιμ.Παν. στο 128. Απλώς επιβεβαιώνω ότι είναι αποδεδειγμένο fake news πως ο Αδόλφος έστειλε τον Long στην πρώτη γραμμή για να πεθάνει, επειδής βοήθησε τον Όουενς. (ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ: Ο Owens γιατί δεν πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως όλοι οι πρωτοκλασάτοι Γερμανοί αθλητές; Δεν σάς γεννήθηκε ποτέ αυτή η απορία, κύριε Κουβάτσο μου;)…
2) Ωστόσο, επειδής ο κύρ-Γιάννης ο Κουβάτσος είναι άσχετος με τον Στίβο και την ιστορία του, θα προσθέσω κάτι ακόμα σημαντικότερο (από την συμβουλή του Long) που προσέφεραν οι Ναζί για να κερδίσει στο μήκος ο Όουενς: Πρόκειται για τα τελευταίας τεχνολογίας αθλητικά παπούτσια που του χάρισε (κατ’ εντολήν του Χίτλερ, όπως λένε, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί…) ο ιδρυτής της Adidas και κορυφαίο στέλεχος του Ναζιστικού Κόμματος Adolf Dassler. Τα γράφει λεπτομερώς η Wikipedia στο λήμμα Jesse Owens, κύρ Γιάννη μου, αλλά είτε δεν ξέρετε αγγλικά, είτε δεν θέλετε να ξεστραβωθήτε. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει, μή μάς κάνετε μαθήματα Στίβου εδώ πέρα, διότι δεν είμαστε όλοι αστοιχείωτοι κάφροι…. Χωρίς αυτά τα παπούτσια της Adidas, ο Owens δεν θα κέρδιζε ποτέ τους Γερμανούς, όπως έχουν αποδείξει όλες οι τεχνικές μετρήσεις από τότε κι όπως το παραδέχεται ο ίδιος ο Owens στα απομνημονεύματά του…
3) Στην Wikipedia μπορείτε επίσης να διαβάσετε, κύρ Γιάννη μου, ότι ο ίδιος ο Owens έχει πολλές φορές αποκαλύψει (το λέει και στα απομνημονεύματά του) ότι ο Χίτλερ ουδέποτε σηκώθηκε να φύγει από το Στάδιο, επειδή στενοχωρήθηκε με τις νίκες του. Το αντίθετο μάλιστα: Όταν ο Owens πέρασε από κοντά του για την Απονομή των 100 μέτρων, ο Χίτλερ τον χαιρέτησε (εκ του μακρόθεν) με ένα νεύμα όλο ευγένεια και χαμόγελα. Απλώς ήταν προγραμματισμένο να φύγει ο Χίτλερ από το Στάδιο την συγκεκριμένη ώρα και γι’ αυτό δεν παρέστη στην Απονομή των μεταλλίων για τα 100 μέτρα…
JESSE OWENS: «Hitler had a certain time to come to the stadium and a certain time to leave. It happened he had to leave before the victory ceremony after the 100 meters [race began at 5:45 p.m.[30]]. But before he left I was on my way to a broadcast and passed near his box. He waved at me and I waved back. I think it was bad taste to criticize the ‘man of the hour’ in another country.[»
4) Μάλιστα, όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Άλμπερτ Σπέερ που ήταν παρών, ο Χίτλερ αμέσως αντελήφθη (βλέποντας τον Owens και άλλους μαύρους αθλητές) ότι υπερέχουν κατά πολύ των λευκών σε ορισμένα αγωνίσματα. Απλώς (κατά τον Σπέερ) ο Χίτλερ σχεδίαζε να αποκλείσει τους Μαύρους από τους επόμενους αγώνες, με το επιχείρημα ότι δεν είναι κανονικοί άνθρωποι και δεν πρέπει να συναγωνίζονται τους Λευκούς:
Albert Speer wrote that Hitler «was highly annoyed by the series of triumphs by the marvelous colored American runner, Jesse Owens. People whose antecedents came from the jungle were primitive, Hitler said with a shrug; their physiques were stronger than those of civilized whites and hence should be excluded from future games.»[34]
5) Ο αφελής κύρ Γιάννης Κουβάτσος και ο σχολιαστής ΜΑ στο 147 φαίνεται να αγνοούν πως ο Owens αποδοκίμασε δημοσίως την απονομή των 200 μέτρων το 1968 στο Μεξικό, λέγοντας την περίφημη φράση που επανέλαβε και ο μεγάλος Ντόναλντ Τράμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, όταν οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του τού μιλούσαν για την Μαύρη υπερηφάνεια και άλλες σαχλαμάρες…
JESSE OWENS: «The black fist is a meaningless symbol. When you open it, you have nothing but fingers – weak, empty fingers. The only time the black fist has significance is when there’s money inside. There’s where the power lies».
7) Τελειώνω υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει η άποψη (δεν έχει οριστικά αποδειχθεί) ότι ο Χίτλερ χαιρέτησε διά χειραψίας τον Owens και βγάλανε σχετική φωτογραφία, η οποία όμως εξαφανίστηκε τα επόμενα χρόνια για λόγους προπαγάνδας. Το περιστατικό επιβεβαίωνε (σύμφωνα με τον «κολλητό» του) και ο ίδιος ο Owens μέχρι τον θάνατό του (1980). Αποκαλυπτικό είναι το σχετικό δημοσίευμα της «Daily Mail» πρίν ακριβώς 9 χρόνια, τον Αύγουστο του 2009.
Και βεβαίως όλος ο κόσμος ξέρει την δήλωση του ίδιου του Owens (την γράφει και στα απομνημονεύματά του, την έχει και η Wikipedia) ότι στην Ναζιστική Γερμανία του φέρθηκαν πολύ καλύτερα από ό,τι στις ΗΠΑ…
Όπως βλέπετε, αγαπητέ μου κύρ-Γιάννη Κουβάτσε, δεν είμαστε όλοι ανυποψίαστοι σαν τα μαθητούδια σας για να μπορείτε να μάς ξεφουρνίζετε δασκαλίστικες ανακρίβειες και να τις χάβουμε αμάσητες…
ΥΓ: Θερμά συγχαρητήρια στον κύρ-Σταύρο (σχόλιο 155) που απέδειξε οριστικά ότι τα παλιά χρόνια το τριπλούν κλινόταν
ΣΠ said
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 16/6/1956. Στην 13η σελίδα, στην προτελευταία στήλη αμέσως κάτω από την λεζάντα της φωτογραφίας:
«μ’ επί κεφαλής τον άλτη του τριπλού Γκουργκοτσίνωφ»
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=16&db=6&da=1956
Αναρωτιέμαι πότε έπαψε να κλίνεται.
Γιάννης Ιατρού said
136 (119β) ΕΦΗ
όπως διαπίστωσα υπάρχουν αναντιστοιχίες. Και στο ερώτημα, απάντηση δεν πήρα (ακόμα). Άρα του 2012.
154β: Ούτε κι εγώ πήρα σήμερα απάντηση σε κάτι που της έγραψα. 15-Αύγουστος γαρ ….
Γιάννης Κουβάτσος said
Θα αφήσεις τώρα τις τρίχες, Ιστοριοφίδη, και θα μας πεις τι βλέπεις για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ; Αρκετά μας κουβάδιασες με τις αποτυχίες σου στον στίβο, μας χρωστάς, έτσι; Άντε, λέγε. 😜
Γιάννης Ιατρού said
159: Αφού μοιράζει κουβάδες, τι τι θες την γνώμη/πρόβλεψη ρε συ; Για να τον διασύρεις πανελληνίως; 🙂
Γιάννης Ιατρού said
160 … τι τ
ιη …Ιστοριοδίφης said
(159) Κύρ Γιάννη μου, δεν έχω ακόμα μελετήσει τις αποδόσεις που δίνουν οι books. Αυτό που μπορώ να σού πώ με βεβαιότητα είναι ότι η ΑΕΚ ΠΕΡΝΑΕΙ με την Σέλτικ, αλλά ο ΠΑΟΚ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ με την Σπάρτακ Μόσχας, με δύο γκόλ διαφορά και συνεχίζει στο Europa League. Θα έχουμε θρήνο τέτοια ώρα αύριο από τον κ. Gpoint, το παιχνίδι στην Μόσχα αρχίζει 8.30 μ.μ. και τελειώνει 10.30 μ.μ.
Μη στενοχωριέστε γι’ αυτόν: Θα τον παρηγορήσει η Σίντυ από την ΦωκίΟνος Νέγρη που κάνει ωραίους κΩτσους στα μαλλιά της και είναι πιό όμορφη από την Μπριζίτ Μπαρντό
gpoint said
# 162
Παπαριές (εκ της παπάρας) διαβάζω από τον ομόηχο πρωί-πρωί…
Βρε άσχετε, φέτος ο στόχος (που θα κατακτηθεί εντός της προσεχούς ν-ετίας) είναι η κατάκτηση του Γιουρόπαλιγκ, το τσάμπιονςλιγκ μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, δηλαδή (ν-1) δεκαετίες. Ο ΠΑΟΚ δεν μετέχει σε μια διοργάνωση ούτε για τα χρήματα, ούτε και απλώς για την συμμετοχή, δεν είναι καμιά ομαδούλα σαν τις άλλες. Η κατάκτηση είναι ομόνος στόχο. Κι αν ακόμα προκριθεί στους ομίλους τσάμπιονςλιγκ συνειδητά θα επιλέξει την τρίτη θέση που οδηγεί στο Γιουρόπαλιγκ, οπότε όπως καταλαβαίνεις καμιά περίπτωση να στενοχωρηθώ δεν υπάρχει.
Το ματς το έχει το ελεύθερο κανάλι Ε (όπως και στην Βασιλεία) για να βλέπουν και να ξεστραβώνονται κάποιοι τυφλοί από οπαδικό και τζογαδόρικο μίσος σαν κι εσένα.
gpoint said
# 159,160
Επ’ ευκαιρία να θυμίσω πως η έκφραση «στον κουβά» (έπεσες) είναι καθαρά ιπποδρομιακή και αφορά στην κακή συνήθεια που είχαν οι μπουκ να λαδώνουν τον σταυλίτη του φαβορί ίππου να δώσει ένα κουβά νερό στο άλογο λίγο πριν τρέξει ώστε να έχει μειωμένη απόδοση. Ηταν κάτι που δεν φαινόταν στις αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις που ακοουθούσαν την αποτυχία του φαβορί αντίθετα με τα κατασταλτικά σκευάσματα.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
164: ρετιμαθαινεικανείς !!!

cronopiusa said
Kαλή σας μέρα!
dryhammer said
164. Η εκδοχή που είχα ακούσει (από αθλητικό ραδιοσταθμό) έλεγε πως η έκφραση ξεκίνησε από τον ιππόδρομο αλλά σε αντιδιαστολή με τα κερδισμένα κουπόνια που τα πήγαιναν (στο) ταμείο για εξαργύρωση, τα χαμένα τα πετούσαν στο καλάθι (κουβά) των αχρήστων. Θεώρησα ότι να λένε τον σκουπιδοτενεκέ κουβά ήταν σλανγκιά του ιπποδρόμου. Δεν έχω ίδια αντίληψη, οπότε κρίνω μόνο βάσει του τι μου φαίνεται εύλογο παρόλο που το εύλογο δεν είναι απαραίτητα σωστό.
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
Γεια σου Κρόνη!
157 Κάποτε υπήρχε το αρχείο της Αθλητικής Ηχώς, εκεί θα βρίσκαμε πότε εμφανίζονται τα άκλιτα.
153 Δεν βρίσκω δικό σου σχόλιο στην παγίδα.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.
@164. Πολὺ ἐνδιαφέρουσα καὶ εὐλογοφανὴς αὐτὴ ἡ ἐκδοχὴ γιὰ τὴν προέλευση τῆς ἔκφρασης «πέσαμε στὸν κουβά».
Εὐλογοφανὴς καὶ ἡ ἐκδοχὴ τοῦ Ξεροσφύρη στὸ #167.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ενδιαφέρον αυτό με τον κουβά. Και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η πληροφορία ότι ο Μπάοκ θα κάτσει να αποκλειστεί από το τσαμπιολί, ώστε να πάρει στα σίγουρα το γιουροπαλί. Τζι, εξελίσσεσαι σε μεγάλο τρολ. 😎
gpoint said
# 170
Αγόρι μου αυτά τα «μια καλή ευρωπαϊκή πορεία» και περηφάνειες για μια συμμετοχή στον τελικό πριν από 47 χρονια είναι για μικρομεσαίες ομάδες χωρίς προοπτικές. Εγώ σου είπα τους στόχους του ΠΑΟΚ που δεν είναι άλλος παρά η κατάκτηση του τίτλου σε όποια διοργάνωση συμμετέχει. Αλλά επειδή δεν πετάμε στα σύννεφα σου είπα πως είναι νωρίς-για την ώρα- για να σηκώσει το τσουλου. Οπως έχει πει ο ΙΒάν και θα διαπιστώσεις σε λίγο θα είναι στις 20 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης οπότε ένας στόχος όπως το Γιουρόπαλιγκ είναι εφικτός.
gpoint said
# 167, 169
Σαχλαμαρίτσες έγραψε η Αθλ. Ηχώ κατά τα πρότυπα Νατσούλη… Ουδέποτε στο Δέλτα υπήρχανε κουβάδες για τα χαμένα χαρτάκια τα οποία όλοι πετάγανε χάμω ώστε να δίνουν ένα τζογαδορίστικο χρώμα όπως οι τρύπες από τα τσιγάρα την τσόχα. Κι αν υπήρχανε δυο τρεις τενεκέδες σε κάποιες γωνίες κανένας δεν έκανε τον κόπο να πάει μέχρι εκεί για να τα πετάξει, αντίθετα συνήθιζαν να κάνουν «βροχή» πετώντας τα ψηλά.
Οι κουβάδες έκαναν την εμφάνισή τους στα πρακτορεία πολύ αργότερα από την έκφραση όπου δεν υπήρχε ο άπλετος χώρος του Ιπποδρόμου Φαλλήρου και δημιουργείτο πρόβλημα αν τα πετάγανε όλοι χάμω.
BLOG_OTI_NANAI said
91: Συγγνώμη, τώρα είδα ότι μου απηύθυνες το σχόλιο.
Σε παλιά έντυπα δεν βρήκα κάτι εκτός από μια αναφορά του 1926 που μοιάζει κάπως με αυτό που βρήκες στο 157:
Πάντως, κάποια έκφραση όπως π.χ., «αγωνίζεται στο τριπλό«, δεν βρήκα.
102: Ναι, απλά το εύρημα ήταν τυπωμένο σε έκδοση του 1907.
Γενικά, το 1965 η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη είχε ενσωματώσει τη λύση «άλμα τριπλό».
Η εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα» έχει τις διατυπώσεις «το τριπλό άλμα» και «άλματος τριπλούν«.
Ο Μπαμπινιώτης στο Ετυμολογικό αναφέρει:
Γιάννης Κουβάτσος said
Τζι, το ελληνικό πρωτάθλημα και μια καλή πορεία στην Ευρώπη είναι διαχρονικά το ταβάνι για τις ελληνικές ομάδες. Μην κάνεις τρελά όνειρα, γιατί θα απογοητευθείς. Σου το λέω ως ουδέτερος, όχι πλέον ως ανταγωνιστής, αφού η ομάδα μου φέτος ελπίζει σε θαύμα για να μην υποβιβαστεί.
sarant said
173 Ενώ στο γενικό λεξικό λέει ότι είναι άκλιτο, αν και ορθότερο θα ήταν το κλιτό.
Jane said
@138
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που σχολιάζω σπάνια.
Αν γίνεται πάντως , παρακαλώ , όσοι αναφέρονται στα σχόλιά μου , ας χρησιμοποιούν το σωστό φύλο και γένος. Ευχαριστώ.
ΣΠ said
173
Σ’ ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερή απάντηση.
Όρος «άλμα τριπλό» δεν πρέπει να υπάρχει στην αθλητική ειδησεογραφία. Πάντοτε χρησιμοποιούσαν το «τριπλούν» στην ονομαστική και αιτιατική. Το θέμα είναι τι γίνεται στην γενική. Το κλίνουν «του τριπλού» ή το αφήνουν άκλιτο «του τριπλούν»; Ψάχνοντας πολύ πρόχειρα κάποιες εφημερίδες διαπιστώνω ότι παλαιότερα το έκλιναν, ενώ οι πρώτοι άκλιτοι τύποι φαίνεται να εμφανίζονται την δεκαετία του 60. Μερικά παραδείγματα και με τους δύο τύπους:
ΕΜΠΡΟΣ 24/8/1963, σελ. 13, τρίτη στήλη (Ματιές στους στίβους):
«του εφόρου του άλματος τριπλού»
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=24&db=8&da=1963
ΕΜΠΡΟΣ 22/8/1964, σελ. 13, τελευταία στήλη (κάτω από την φωτογραφία):
«η τριάδα του τριπλούν»
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=22&db=8&da=1964
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17/9/1969, σελ. 5, λεζάντα φωτογραφίας:
«πρωταθλητής του άλματος τριπλού»
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=17&db=9&da=1969
Δεν πρόκειται βέβαια για συστηματική έρευνα. Κάποιες σκόρπιες περιπτώσεις βρήκα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
170/171 Aγόρια δεν ξέρω ακριβώς αλλά μου φαίνεται πως κολλάει το αστείο που βρήκα εδώ για τον παοκ (αν είναι κακό,σόρι Τζη)
Γιάννης Ιατρού said
176: Jane
Σκέψου όμως πως (οι) πολλοί δεν (σου) συμπεριφέρονται έτσι όπως λες. Stay tuned 🙂
gpoint said
# 178
Εφη ο καθένας έχει τον δικό του ΠΑΟΚ που τον ορίζει αυτός και μόνο. Είναι περισσότερο κοινωνικό κίνημα χωρίς καμία σχέση με την πολιτική παρά ομάδα ή εντοπιότητα. Πολλοί πολιτικοί προσπάθησαν να τον εκμεταλλευτούν. ο Τσοχατζόπουλος που κατέβαινε Θεσσαλονίκη μοίραζε διαρκείας για να τον ψηφίσουν. Με το που βγήκε από την φυλακή πήγε να δει την αγαπημένη του ομάδα, τον ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης και ξυπνήσανε όλοι όσοι τον παρουσίαζαν ΠΑΟΚτσή στα όνειρά τους
Είναι πολλά αυτά που τον ξεχωρίζουν από όλα, ακόμα κι ο Σαββίδης που βάζει λεφτά στην Ελλάδα όταν όλοι τα βγάζουν έξω, δεν θα κάτσω να στα απαριθμήσω.
Θυσίασε μια ώρα και δες την (εξαιρετική) ταινία 90 χρόνια ΠΑΟΚ, πολλά θα καταλάβεις, όχι ποδοσφαιρικά φυσικά.
BLOG_OTI_NANAI said
177: Είναι αξιόλογα όσα βρήκες. Άλλωστε είναι δύσκολες οι αναζητήσεις. Να σκεφτεί κανείς ότι έπεσα επάνω σε χιλιάδες αναφορές για αιτήσεις που κατατίθενται… «εις τριπλούν»!
Γιάννης Κουβάτσος said
Ναι, πολλοί πολιτικοί προσπάθησαν να τον εκμεταλλευτούν φτιάχνοντάς του γήπεδα. Και ο Τσοχατζό μεγάλωσε μέσα στον ΠΑΟΚ παίζοντας μπάσκετ. Έφη, για ελληνικό ποδόσφαιρο μιλάμε, από τα πιο βρόμικα στον πλανήτη, ελπίζω να μην τρως τα ξανθοπούλεια παραμύθια του Τζι περί λαϊκής και αδικημένης ομάδας. 😉
Κόκλας said
Καλά, gpoint, πέρασε πρώτα τον Άρη σε πρωταθλήματα και μετά κάνε όνειρα για ευρωπαϊκά. Κοντά τρία χρόνια έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός να πάρεις πρωτάθλημα (μέχρι και πέναλτι έξω από την περιοχή πήρες με τον Παο) και τη μία φορά τερμάτισες 30 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και πέρυσι το έχασες όπως έφηβος που πάει πρώτη φορά με γυναίκα (βλ. Σίντυ) και χάνει τα αβγά και τα πασχάλια. Θέλει προσπάθεια πάντως να μην μπορείς να πάρεις πρωτάθλημα που έχεις στήσει. Σήμερα έχει τριμπαλο στη Μόσχα.
gpoint said
# 182
Γράφεις αηδίες και χολές. Πραγματικοί ΠΑΟΚτσήδες υπουργοί υπήρξαν ο Λιάνης και ο Τσακαλώτος, ούτε καν ο Ορφανός. Και οι δυο δεν το έπαιξαν ΠΑΟΚτσήδες για να εκλεγούν όπως πολλοί το έπαιξαν ΠΑΟΚτσήδες για ψηφοθηρικούς λόγους.
Το γήπεδο μπάσκετ το έκτισε η πολιτεία σαν δώρο για τον πρώτο ΤΙΜΙΟ ευρωπαϊκό τίτλο που έφερε στην Ελλάδα η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ.
Το γήπεδο της Τούμπας τόκτισαν μόνοι τους οι ΠΑΟΚτσήδες, όταν έπαθε ζημιές από τον σεισμό όπως πήραν οι σεισμοπαθείς βοήθειες πήρε κι ο ΠΑΟΚ. Και πριν επαναλάβεις την άλλη υποβολιμιαία προτασή σου τα πρόστιμα του χρέους στην εφορία ακυρώθηκαν σε όσους τα εξόφλησαν στο ακέραιο όπως ακυρώθηκαν και τα δικά μου, η επιταγή των 10,88 εκατομμυρίων του χρέους υπάρχει σε φωτό, κανείς δεν χάρισε τίποτε.
Καλό θα είναι τα σχόλιά σου να ταιριάζουν με το επάγγελμα που εξασκείς και όχι με κακόγουστη προπαγάνδα, άλλο η πλάκα κι άλλο τα γεγονότα, απευθύνεσαι στην Εφη και μπορεί να το διαβάσουν και άλλα άτομα που δεν είναι ενημερωμένα,
Georgios Bartzoudis said
168, sarant said: «153 Δεν βρίσκω δικό σου σχόλιο στην παγίδα».
# Παράξενο. Το επαναλαμβάνω πάντως όπως το θυμάμαι:
(α) «η Βούλα Παπαχρήστου είναι μια αθλήτρια σημαδεμένη: πριν από έξι χρόνια αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου επειδή αναδημοσίευσε ένα τουίτ που θεωρήθηκε ρατσιστικό».
# Η «αντιρατσιστοείτιδα» είναι νομίζω …αριστεροειδής ασθένεια. Φαίνεται όμως ότι είναι και μεταδοτική. Όχι μόνο δεν θεωρώ ούτε κατ’ ελάχιστον ρατσιστικό το τουϊτ της αθλήτριας αλλά θεωρώ ότι ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ για τις ολυμπιακες επιτροπές (ελληνική, παγκόσμια κλπ). Δεν θέλω να ξέρω ούτε τα ονόματά τους!
(β) «Δεν αποκλείω πάντως να χρησιμοποιόταν παλιότερα πράγματι η ονομασία «άλμα εις τριπλούν», αλλά δεν νομίζω πως ήταν η καθιερωμένη».
# Και όμως χρησιμοποιόταν και χρησιμοποιείται εισέτι: Λέγαμε και λέμε «πήδημα στο ένα» και «πήδημα στα τρία», για τα άλματα απλούν και τριπλούν αντίστοιχα (Μακεδονιστί βεβαίως)
sarant said
185 Άλλο όμως το «εις τριπλούν» κι άλλο το «στα τρία».
ΣΠ said
185
Το σχόλιό σου δεν το έπιασε η παγίδα. Το έβαλες στο παλιό άρθρο του 2012:
https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/27/voulatweet/#comment-520738
sarant said
187 Λύθηκε το μυστήριο!
Georgios Bartzoudis said
187, 188: Ναι, λύθηκε το μυστήριο! Ευχαριστώ τον ΣΠ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
180. Μπήκα για να συγχαρώ για το αποτέλεσμα του ματς κ είδα τα σχόλια.
Ευχαριστώ Τζη! Θα δω και την ταινία κάποια στιγμή.Πρώτα της ΑΕΚ (που είμαι, και δεν έχω δει! 🙂 )
182 🙂 Είναι αργά να ασχοληθώ/επηρεαστώ.Ξώπετσα και ίσα για μια σφήνα λόγω ημέρας έβαλα το τουίτ για το μπαοκ-Τζη μας. Τα ποδοσφαιρικά, όπως και όλος ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι στις κάτω σειρές των ενδιαφερόντων μου.
gpoint said
# 190
Σου ξαναλέω η ταινία δεν έχει σχέση με το ποδόσσφαιρο αλλά με την φιλοσοφία του ΠΑΟΚ, την οποία έχει ξεχάσει η ΑΕΚ, δεν είναι εδώ και πολλά χρόνια προσφυγική ομάδα, ακολούθησε την πετυχημένη σε αποτελέσματα πολιτική των ΠΑΟ και ΟΣΦΠ
Αν είναι δυνατόν να κάνουνε ταινία για το κύπελλο που τους αγόρασε ο Παττακός, σε αμνήμονες απευθύνονται. Οσοι είχαν δει αγώνες στο Καλλιμάρμαρο ξέρανε τι όργια γίνονταν , ποιός να πιστέψει πως οι Τσέχοι δέχθηκαν αφιλοκερδώς να παίξουν εκεί αντί σε ουδέτερο γήπεδο τον τελικό !!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
191. Για το «1968» / μπάσκετ έλεγα. Θα με κάνεις μπαοκτζού με τούτα και με τ΄άλλα. Σώθηκες! 🙂
http://freecinema.gr/movies/1968/
gpoint said
# 192
Και γω γι’ αυτό λέω !!
Δες και τη φωτό από την απονομή γιατί στην ταινία μάλλον θα την έχουνε κόψει. Εντάξει οι πιτσιρικάδες (Λάμπρος, Πάνος) δεν ξέρανε ή ήταν απασχολημένοι με το διάβασμα α λα Χριστόδουλος αλλά οι λίγο μεγαλύτεροι να συναγωνίζονται τα χρυσόψαρα στη μνήμη ;;
Triant said
172: Πράγματι Τζι. Φέρνω στο μυαλό μου εικόνα χαμένου να ψάχνει κάδο για να ρίξει τα (σχισμένα) χαρτάκια του και με πιάνει νευρικό γέλιο 🙂
Stazybο Hοrn said
Η αναζήτηση του όρου τριπλούν στα επίκαιρα της εποχής (1964-1991) δίνει 13 αποτελέσματα. Σε όλα ο εκφωνητής λέει άλμα τριπλούν ή σκέτο τριπλούν, ακόμη και στην καθαρεύουσα της επταετίας με τα πολλά νι (αααχ, οξυγόνωσις). Μάλιστα, σε ένα απόσπασμα αναφέρεται και στο απλούν άλμα. Αντίθετα, η συνοδευτική τεκμηρίωσηστα βίντεο, άλλες φορές λέει σκέτο άλμα τριπλούν, κι άλλες άλμα εις τριπλούν.
sarant said
Μπράβο,. ωραία έρευνα!