Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Δημ. Σαραντάκος) 2 – Στην αχλύ του μύθου

Posted by sarant στο 14 Αυγούστου, 2018


Πριν από 15 μέρες ξεκινήσαμε να δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων, μια ιστορία των εξερευνητών του αρχαίου κόσμου. Η πρώτη συνέχεια, όπου παρουσιάσαμε τον πρόλογο και την εισαγωγή του συγγραφέα, βρίσκεται εδώ. Σήμερα δημοσιεύουμε τη δεύτερη συνέχεια.

 

ΣΤΗΝ ΑΧΛΥ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Στις μυθολογίες όλων των αρχαίων λαών θα συναντήσουμε αφηγήσεις μεγάλων ταξιδιών, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν εξερευνητικά. Πολλές από τις αφηγήσεις αυτές περισώθηκαν με τη μορφή επών. Τα απαγγέλλανε δηλαδή ή, το πιθανότερο, τα έψαλλαν, ειδικοί αοιδοί ή βάρδοι, σε συγκεντρώσεις του γένους ή σε σπίτια αρχόντων ή σε αυλές ηγεμόνων και αυτή η προφορική μετάδοση των επών συνεχίστηκε επί αιώνες, με αποτέλεσμα πολλά να φτάσουν στις επόμενες γενεές αλλοιωμένα και κάποια να χαθούν.

Σε λαούς που παρέμειναν σε όλη την Αρχαιότητα τροφοσυλλέκτες, κυνηγοί ή ακόμα νομάδες κτηνοτρόφοι, τα έπη παρέμειναν για πάντα προφορικά και η μετάδοσή τους από γενιά σε γενιά στηριζόταν στις ικανότητες των αοιδών να τα απομνημονεύουν και να τα μεταδίδουν στους μαθητές – διαδόχους τους. Με τη διάδοση της γραφής, η οποία συνδέεται αναπόσπαστα με τη γεωργική παραγωγή, τη δημιουργία πόλεων και την ανάπτυξη εμπορίου, μερικά έπη καταγράφηκαν και διασώθηκαν και έτσι έφθασαν ως εμάς, όπως το Έπος του Γιλγαμές, η Μαχαβαράτα και η Ραμαγιάνα ή η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, τα περισσότερα όμως έχουν χαθεί και μόνο εμμέσως, από άλλες πηγές, μπορούμε να εικάσουμε σε ποια ταξίδια και ποιες εξερευνήσεις αναφέρονται

Από πλευράς αρχαιότητας, τα πρώτα καταγραμμένα έπη εμφανίστηκαν στην περιοχή που ορίζεται ως Εγγύς Ανατολή, δηλαδή στις σημερινές Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Συρία και Ιράκ, όπου άλλωστε πρωτοεμφανίστηκε η γεωργία και η κτηνοτροφία, όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτες πόλεις και όπου συναντούμε τα αρχαιότερα συστήματα γραφής. Με μικρή διαφορά χρόνου η καταγραφή των επών επεκτάθηκε και στον χώρο του Αιγαίου και της Μικρασίας. Σε όλες αυτές τις χώρες αναπτύχθηκε πολύ σημαντική λογοτεχνία, που σε πολλές περιπτώσεις είναι η γεννήτρα δημοφιλών μύθων, παιδικών παραμυθιών ή θρησκευτικών αφηγήσεων, οι οποίες επιζούν ως τις μέρες μας.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε το ενδεχόμενο, όλοι αυτοί οι μύθοι να κρύβουν μέσα τους κάποιον ιστορικό πυρήνα, δεν μπορούμε παρά να τους αντιμετωπίσουμε όπως είναι, σαν μύθους δηλαδή. Πρόκειται όμως για μύθους τόσο γοητευτικούς που άντεξαν στον χρόνο, έχουν περάσει στη μυθολογία και άλλων λαών καθώς και σε παιδικά παραμύθια και έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες που υπηρέτησαν όλες τις μορφές της τέχνης.

Η σουμερική μυθολογία

Ο πρώτος, χρονολογικά, λαός που ανέπτυξε γραφή και λογοτεχνία είναι χωρίς αμφιβολία οι Σουμέριοι, η μυθολογία των οποίων ξεκινά από τη μετανάστευσή τους από τη μυθική γενέτειρά τους, τη χώρα Μαγκάν και κορυφώνεται με την πρώτη μορφή του Έπους του Γιλγαμές.

Οι Σουμέριοι δεν ήταν σημιτική φυλή. Η γλώσσα τους ανήκει στις λεγόμενες συγκολλητικές γλώσσες, είναι τελείως διαφορετική από τις σημιτικές και παρουσιάζει ορισμένα κοινά γνωρίσματα με τις γλώσσες της ουραλοαλταϊκής ομάδας. Ούτε έχει ακόμα εξακριβωθεί πού ακριβώς βρισκόταν η αρχική κοιτίδα των Σουμερίων, αυτή η μυθική χώρα Μαγκάν (Πολλοί την τοποθετούν στη δυτική ακτή της Ινδίας, άλλοι στον Εύξεινο Πόντο και οι αναπόφευκτοι ελληνοκεντριστές στην Κρήτη). Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί κάποια ολοκληρωμένη αφήγηση σχετικά με τη μετανάστευση αυτή και από όλη τη σουμερική λογοτεχνία έχει φθάσει ως εμάς ολοκληρωμένο μόνο το έπος του Γιλγαμές (έχει εκδοθεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Σωκράτη και Ξένης Σκαρτσή),

  

Το έπος του Γιλγαμές

Το έπος, που περιγράφει τις περιπλανήσεις και τις περιπέτειες του Γιλγαμές, θεωρείται το παλαιότερο ποίημα της ανθρωπότητας. Στην αφήγησή του διαπλέκονται δεκάδες ιστορίες, πολλές από τις οποίες θα τις συναντήσουμε στις μυθολογίες πολλών άλλων λαών, όπως οι Έλληνες και οι Εβραίοι. Χιλιετίες ολόκληρες ήταν το αγαπημένο έπος των λαών της Μεσοποταμίας, Σουμερίων, Ακκαδίων, Βαβυλωνίων και Ασσυρίων, αλλά και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής. Όπως όλα τα αρχαία έπη, το Γιλγαμές το απάγγελλαν περιοδεύοντες αοιδοί και σ΄ αυτήν την προφορική μορφή επιβίωσε στην παράδοση πολλών λαών.

Φυσικά υπήρχαν και γραπτά κείμενα του έπους, αλλά παραμέναν άγνωστα ως τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν σε ανασκαφές στην αρχαία Βαβυλώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πήλινες πινακίδες, που είχαν επάνω τους γραμμένο με σφηνοειδή γραφή το αρχαίο κείμενο του έπους. Αργότερα, παρόμοιες πλάκες ανακαλύφθηκαν και αλλού και από τη σύγκριση και διασταύρωση των κειμένων τους, αφενός μεν επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα των πρώτων, αφετέρου δε, έγινε δυνατή η ανασύνθεση του έπους και μάλιστα στις τρεις εκδοχές του, τη σουμερική, τη βαβυλωνιακή και την ασσυριακή.

Το έπος αναφέρεται στις περιπέτειες και τα ταξίδια του Γιλγαμές, βασιλιά της σουμερικής πόλης Ουρούκ, της οποίας τα ερείπια έχουν εντοπιστεί στο σημερινό νότιο Ιράκ. Ο Γιλγαμές ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, τρισέγγονος του Νώε και στο έπος εμφανίζεται σαν το πρότυπο της ανδρικής δύναμης και ομορφιάς, ταυτόχρονα όμως αδυσώπητος και καταπιεστικός, ιδίως όταν υποχρέωσε τους κατοίκους της πόλης στην οποία βασίλευε, να χτίσουν, με καταναγκαστική εργασία, τα τείχη της.

Οι άνθρωποι προσευχήθηκαν, ζητώντας βοήθεια από τους θεούς και εκείνοι έπλασαν από χώμα τον Ενκιδού, που τον προόριζαν για αντίπαλο του Γιλγαμές. Ο Ενκιδού ήταν αρχικά αγροίκος δασόβιος, που έτρωγε όπως τα ζώα και καλά καλά δεν ήξερε να μιλά. Μια ιερόδουλος της Ουρούκ όμως ανάλαβε τον εξανθρωπισμό του και μετά από επταήμερη συναναστροφή μαζί της ο Ενκιδού είχε γίνει κανονικός άνθρωπος. Τότε ήρθε αντιμέτωπος με τον Γιλγαμές και είχαν σκληρή αναμέτρηση με πολύωρη πάλη, κατά την οποία με μεγάλη δυσκολία νίκησε ο Γιλγαμές.

Οι δυο αντίπαλοι, εκτιμώντας ο ένας τις αρετές του άλλου, συμφιλιώθηκαν και από τότε έγιναν αχώριστοι. Επιχείρησαν τότε ένα ταξίδι σε μακρινές χώρες, που ήταν γεμάτο περιπέτειες. Κατά τη διάρκειά του συναντήθηκαν με τη θεά του έρωτα, την Ιστάρ, την οποία προσέβαλαν, ιδίως ο Ενκιδού, με ασεβείς ύβρεις. Ύστερα από αυτό οι θεοί τιμώρησαν τον Ενκιδού, που πεθαίνει, αφήνοντας συντετριμμένο τον φίλο του Γιλγαμές.

Περίλυπος για τον θάνατο του φίλου του και φοβισμένος, καθώς βλέπει και το δικό του αναπόφευκτο τέλος, ο Γιλγαμές αρχίζει ένα φοβερό ταξίδι στον κάτω κόσμο αναζητώντας την αθανασία. Η περιπλάνησή του δεν θα του φέρει την αθανασία, αλλά θα τον βοηθήσει να κατανοήσει τη ζωή και θα τον προικίσει με σοφία, που θα τον απαλλάξει από το άγχος του θανάτου.

Η ελληνική μυθολογία

Στην ελληνική μυθολογία αφθονούν επίσης παρόμοιες ιστορίες. Από την ειρηνική εισβολή του Διόνυσου στις Ινδίες, τις περιπλανήσεις του Περσέα στην Αφρική, όταν αναζητώντας τη Μέδουσα έφτασε ως την Αιθιοπία, τα ταξίδια του Ηρακλή στη Δυτική Μεσόγειο, για τα μήλα των Εσπερίδων και έξω από αυτήν  για τα άλογα του Γηρυόνη, ως την Αργοναυτική εκστρατεία και την Οδύσσεια, έχουμε τη μυθολογική αφήγηση τολμηρών εξερευνήσεων.

 Η εκστρατεία του Διονύσου στην Ινδία

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο Διόνυσος, επικεφαλής «στρατού» που τον αποτελούσαν «θυρσοφόροι Σάτυροι και Βάκχες», Ναϊάδες, Νηρηίδες και Σειληνοί, καθώς επίσης και εξημερωμένα λιοντάρια και τίγρεις, «εισέβαλε» από τη Μικρασία στις Ινδίες, όπου διέδωσε την καλλιέργεια του αμπελιού και δίδαξε στους ανθρώπους την τέχνη της οινοποιίας.

Στα “Ινδικά” του, ο Αρριανός παραθέτει αποσπάσματα από έργα του Μεγασθένη, του Νεάρχου, του Ονησίκριτου και άλλων συγγραφέων που έγραψαν για την Ινδία, στα οποία αναφέρονται παραδόσεις των Ινδών, πολύ πριν από την εισβολή των Αρίων στη χώρα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα της εκστρατείας του Διονύσου στην Ινδία, ήταν γνωστά στους Ινδούς, πριν από την εκστρατεία του Αλεξάνδρου: “Προ του Αλεξάνδρου επεκράτει μεγάλη φήμη περί του Διονύσου, ότι δήθεν και αυτός εξεστράτευσε κατά των Ινδών και υπέταξε τους Ινδούς, ενώ δια τον Ηρακλή η φήμη δεν ήτο πολύ διαδεδομένη” («και προ Αλεξάνδρου, Διονύσου μεν περί πολλός λόγος κατέχει ως και τούτου στρατεύσαντος ες Ινδούς και καταστρεψαμένου Ινδούς. Ηρακλέους δε περί ού πολλός»).

Περσέας και Ανδρομέδα

Ο Περσέας ήταν, κατά την παράδοση, γιος του Δία και της Δανάης, κόρης του βασιλιά του Άργους Ακρίσιου, η οποία για να τον γλιτώσει από την οργή του πατέρα της, τον έβαλε σε στεγανό κάνιστρο και τον άφησε στο έλεος των κυμάτων, τα οποία τον έβγαλαν στη Σέριφο. Εκεί ο Περσέας μεγάλωσε, προστατευόμενος του βασιλιά του νησιού, ο οποίος όμως αργότερα από φόβο μήπως του πάρει τον θρόνο, τον έστειλε να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας, ενός αποκρουστικού τέρατος που με την όψη του μόνο απολίθωνε τους ανθρώπους.

Ο Περσέας αναζητώντας τη Μέδουσα, περιπλανήθηκε σε πολλές χώρες και κυρίως στην Αφρική, φτάνοντας ως την Αιθιοπία, όπου έσωσε την Ανδρομέδα, κόρη του Κηφέα, του τοπικού βασιλιά, σκοτώνοντας τον δράκο, που πήγε να τη φάει. Τελικά βρήκε τη Μέδουσα, της έκοψε το κεφάλι και γύρισε μαζί με την Ανδρομέδα στη Σέριφο.

Στον μύθο του Περσέα  συναντούμε πολλά στοιχεία, που τα ξαναβρίσκουμε σε μεταγενέστερους μύθους και παραμύθια. Ειδικότερα δε ο μύθος του ήρωα που σκοτώνει τον Δράκο, επέζησε χιλιάδες χρόνια, ως τις μέρες μας, μόνο που ο ήρωας μετονομάστηκε σε άγιο Γεώργιο.

Οι άθλοι του Ηρακλή

Ο Ηρακλής, εκτελώντας τις εντολές του Ευρυσθέα, περιπλανήθηκε σε όλον τον μεσογειακό κόσμο. Από τον έβδομο άθλο και μετά, ο Ευρυσθέας τον έστελνε σε όλο και πιο μακρινά μέρη, στην Κρήτη για να φέρει τον άγριο ταύρο της, στη Θράκη για τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη, πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα, στη χώρα των Αμαζόνων για να φέρει τη ζώνη της Ιππολύτης, στη δυτική εσχατιά της Λιβύης, κοντά στον ωκεανό, για να φέρει τα μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων και  ακόμα πιο μακριά, σε νησί μέσα στον Ωκεανό να κλέψει τα πρόβατα του Γηρυόνη.

Πέρασε ακόμη από τον Καύκασο, όπου σκότωσε τον γύπα που κατέτρωγε το συκώτι του Προμηθέα και περιπλανήθηκε στην Ιταλία και την Αδριατική.

Όσον αφορά την εκστρατεία του Ηρακλή στην Ινδία, αυτή πρέπει να έγινε πολύ αργότερα από την εκστρατεία του Διονύσου, αφού σύμφωνα με τις μυθολογικές παραδόσεις ο Ηρακλής ήταν κατά εξ γενεές νεότερος από τον Διόνυσο.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί πως όχι μόνον ο Ερατοσθένης στην αρχαιότητα, αλλά και το πλείστον των νεότερων ερευνητών, αμφισβητούν εντελώς αυτούς τους μύθους περί των Νυσσαίων και των εκστρατειών του Διονύσου και του Ηρακλέους στην Ινδία, που τους θεωρούν προπαγανδιστικές επινοήσεις, συνδεόμενες με την εκστρατεία του Αλεξάνδρου στις Ινδίες.

Η Αργοναυτική εκστρατεία

Αντίθετα με τους προηγούμενους μύθους, που αφορούν ταξίδια και περιπλανήσεις μεμονωμένων ηρώων, η Αργοναυτική εκστρατεία έχει όλα τα χαρακτηριστικά εξερευνητικού ταξιδιού. Ενδεχομένως, να απηχεί, με μορφή μύθου, τις πρώτες προσπάθειες των Ελλήνων να εισχωρήσουν στον Εύξεινο Πόντο, μολονότι το δρομολόγιο της επιστροφής των Αργοναυτών είναι περίπλοκο με αρκετές ανακολουθίες και αντιφάσεις.

Σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας ήταν να φέρουν στον βασιλιά της Ιωλκού, Πελία, το «χρυσόμαλλον δέρας» δηλαδή τη χρυσή προβιά του ιπτάμενου κριού, με τον οποίο ο Φρίξος και η Έλλη είχαν δραπετεύσει από τον Ορχομενό για να σωθούν από τις μηχανορραφίες της μητριάς τους και είχε αφιερώσει στον Άρη, ο επιζήσας Φρίξος, αφού η Έλλη κατά τη διαδρομή έπεσε από τη ράχη του κριού και πνίγηκε. Στην πραγματικότητα, η εντολή του Πελία είχε βαθύτερο σκοπό: την απομάκρυνση και ενδεχομένως τον θάνατο του Ιάσονα, που τον φοβόταν πως θα διεκδικούσε κάποτε τον θρόνο του.

Ο Ιάσων ανέθεσε στον ικανότατο ναυπηγό Άργο να ναυπηγήσει ένα πλοίο, κατάλληλο για τόσο μακρινό ταξίδι. Το πλοίο, που από τον κατασκευαστή του ονομάστηκε Αργώ, ήταν φτιαγμένο από έλατα του όρους Πηλίου και εθεωρείτο το γρηγορότερο και το πιο στέρεο σκάφος της εποχής του. Επιπλέον, ήταν εξαιρετικά ελαφρύ, ώστε να είναι δυνατή, σε περίπτωση ανάγκης, η μεταφορά του στην ξηρά στα χέρια του πληρώματός του. Ο Άργος, που θα έπαιρνε κι αυτός μέρος στην εκστρατεία, αγνόησε φυσικά την εντολή του Πελία, να καρφώσει χαλαρά τα ξύλα, ώστε το σκάφος να διαλυθεί με την πρώτη θαλασσοταραχή.

Κατά τις πηγές ήταν «μακρά ναυς» δηλαδή είχε μήκος 50 έως 60 μέτρα και είχε 50 έως 60 κωπηλάτες. Στην πλώρη του τοποθετήθηκε το δώρο της θεάς Αθηνάς, ένα κλαδί από τη Δρυ της Δωδώνης, που είχε υπερφυσικές ιδιότητες: μιλούσε με ανθρώπινη λαλιά, μάντευε τα μελλούμενα και προειδοποιούσε τους Αργοναύτες για επερχόμενους κινδύνους. Ξεκίνησε από το επίνειο της Ιωλκού, Παγασές, με κυβερνήτη τον Τίθυ.

Στην εκστρατεία πήραν μέρος όλοι σχεδόν οι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, πενήντα τον αριθμό, με πρώτον τον Ηρακλή, που μόλις είχε πραγματοποιήσει τον άθλο του Ερυμάνθιου κάπρου και στον οποίο ο Ιάσονας προσέφερε την αρχηγία, αλλά αυτός δεν την αποδέχτηκε. Ανάμεσα στους Αργοναύτες, όπως ονομάστηκαν από την Αργώ, ήταν οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Ίδας, ο Λυνκέας, ο Ορφέας, ο Πηλέας, ο Μελέαγρος, ο Τυδέας, ο Αμφιάραος, τα πτερωτά δίδυμα αδέλφια, ο Ζήτης και ο Κάλλαϊς και η κυνηγός Αταλάντη, η μόνη γυναίκα, που πήρε μέρος στην εκστρατεία.

Πέρασαν από τη Λήμνο, όπου η φιλοξενία των γυναικών του νησιού, οι οποίες είχαν στερηθεί την ανδρική παρουσία επί χρόνια, ήταν τόσο θερμή, που παραλίγο να ματαιωθεί η εκστρατεία. Όταν το πλοίο έφθασε στην Μυσία, ο Ύλας, ο σύντροφος του Ηρακλή, πηγαίνοντας να φέρει νερό, χάθηκε και ο Ηρακλής έμεινε πίσω για να τον βρει, με αποτέλεσμα να μην πάρει παραπέρα μέρος στην εκστρατεία.

Αφού ξεπέρασαν πολλούς κινδύνους και εμπόδια, όπως τις Συμπληγάδες Πέτρες, οι Αργοναύτες έφτασαν ως τις εκβολές του ποταμού Φάση, στην Κολχίδα. Παρουσιάστηκαν στον βασιλιά Αιήτη, ο οποίος τους υποσχέθηκε να τους αφήσει να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας, εφόσον ο Ιάσονας έσπερνε πρώτα τα εναπομείναντα δόντια του δράκοντα, τα οποία δεν είχε χρησιμοποιήσει ο Κάδμος στις Θήβες και κατόρθωνε να ζέψει στο άροτρο δύο βόδια με ατσάλινα πόδια, που έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια τους. Όταν όμως ο Ιάσονας εκτέλεσε τις εντολές του Αιήτη, αυτός αρνήθηκε να τηρήσει την υπόσχεσή του.

Με τη βοήθεια της Μήδειας, κόρης του Αιήτη, μιας όμορφης αλλά σκληρής γυναίκας, που είχε όμως ερωτευθεί τον Ιάσονα, κατόρθωσαν τελικά να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας και να φύγουν με την Αργώ, παίρνοντας μαζί σαν όμηρο και τον Άψυρτο, μικρότερο αδελφό της Μήδειας. Ο Αιήτης τους καταδίωξε με τα πλοία του, καθυστέρησε όμως μαζεύοντας τα κομμάτια από το σώμα του Άψυρτου, που η αδίστακτη Μήδεια σκότωσε και τεμάχισε. Αντιμετωπίζοντας μεγάλες τρικυμίες και μη μπορώντας να  γυρίσουν από τον δρόμο του ερχομού τους, αναπλεύσαν τον Ίστρο (Δούναβη) και κατόπιν δια του Ηριδανού (Ροδανού;) βγήκαν στη Μεσόγειο, περιπλεύσανε την Ιταλία και γύρισαν τελικά στην Ιωλκό. Το πλοίο τους το αφιέρωσαν στο ναό του Ποσειδώνα, στον Ισθμό.

Η Οδύσσεια

Στην πραγματικότητα είναι η αφήγηση των περιπετειών και των περιπλανήσεων του Οδυσσέα, όταν μετά την πτώση της Τροίας, πήρε τον δρόμο του γυρισμού στην Ιθάκη, αλλά, επειδή αναφέρεται σε πλήθος χωρών, μπορεί να θεωρηθεί σαν αφήγηση περιηγήσεων ή εξερευνήσεων, άλλωστε, από τους πρώτους κι όλας στίχους του, το έπος αναφέρεται στον «πολύτροπον άνδρα» που «πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω».

Πολλές από τις μνημονευόμενες χώρες (των Κικόνων, των Λωτοφάγων, των Λαιστρυγόνων, των Κυκλώπων, τα νησιά του Αιόλου, της Κίρκης και της Καλυψούς) έχουν από μεταγενέστερους σχολιαστές ταυτιστεί με παραθαλάσσιες περιοχές ή νησιά, κυρίως της Δυτικής Μεσογείου, το δε στενό της Σκύλας και της Χάρυβδης, θεωρείται πως ήταν το στενό της Μεσσήνης μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας. Όλες βρίσκονται σε μικρή απόσταση  η μία από την άλλη και έτσι δεν είναι παράξενο πώς μπόρεσε ο Οδυσσέας να τις επισκεφθεί διαδοχικά, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια. Γιατί μπορεί ο νόστος του να κράτησε δέκα χρόνια, όσα και η πολιορκία της Τροίας, αλλά από αυτά τα εφτά τα πέρασε μαζί με την Καλυψώ «εν σπέεσι γλαφυροίσι».

Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες

Όπως η, χρονικά παλαιότερη, Αργοναυτική εκστρατεία απηχεί τις πρώτες απόπειρες των Ελλήνων να εισχωρήσουν στον Εύξεινο Πόντο, έτσι και η Οδύσσεια αναφέρεται στα πρώτα τους ταξίδια στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Δεν πρέπει όμως να μας διαφύγει μια ανακολουθία που παρουσιάζουν οι δυο αφηγήσεις, σχετικά με τις Σειρήνες, των οποίων το τραγούδι κατόρθωσε να απολαύσει ο Οδυσσέας, χωρίς κινδύνους αφού ήταν δεμένος στο κατάρτι του πλοίου του, ενώ οι ναύτες είχαν βουλωμένα τα αυτιά τους. Οι Σειρήνες όμως είχαν ήδη αυτοκτονήσει, όταν νικήθηκαν από τον Ορφέα κατά την επιστροφή της Αργώς από την Κολχίδα!

 

 

87 Σχόλια προς “Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Δημ. Σαραντάκος) 2 – Στην αχλύ του μύθου”

 1. Λευκιππος said

  Καλημέρα από την παραλία του Ολυμπου

 2. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Γλαφυρή, ὅπως πάντα, ἡ ἀφήγηση τοῦ Δημήτρη Σαραντάκου.

  » …Ο Ενκιδού ήταν αρχικά αγροίκος δασόβιος, που έτρωγε όπως τα ζώα και καλά καλά δεν ήξερε να μιλά. Μια ιερόδουλος της Ουρούκ όμως ανάλαβε τον εξανθρωπισμό του και μετά από επταήμερη συναναστροφή μαζί της ο Ενκιδού είχε γίνει κανονικός άνθρωπος. »

  Τὸν … σεξανθρώπισε. 🙂

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Είχε όμως διατηρήσει και κάτι από τα παλιά, και πρόσβαλε την κοπέλα μετά.

 4. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Τα πρόβατα του Γηρυόνη; Ο Γηρυόνης βόδια δεν είχε;

 5. spiral architect 🇰🇵 said

  Ναι, βόδια είχε.

 6. cronopiusa said

  Kαλή σας μέρα!

 7. atheofobos said

  Χαρισματικός αφηγητής που πετυχαίνει να μας δίνει με απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο το ζουμί από τις ευρύτατες γνώσεις του.

 8. cronopiusa said

 9. gpoint said

  Για την Οδύσσεια εντάξει αλλά η ένταξη της Ιλιάδας στην μυθολογία μου μοιάζει προβληματική. Υπάρχει βέβαια κάτι κοινό σ’αυτήν με την Αργοναυτική εκστρατεία και την Μαχαμπαράτα αλλά περισσότερο σαν πολιτικός-θρησκευτικός οδηγός μου μοιάζει παρά σαν μύθος

 10. cronopiusa said

  «εν σπέισι γλαφυροίσι»

  «Η περιπλάνησή του δεν θα του φέρει την αθανασία, αλλά θα τον βοηθήσει να κατανοήσει τη ζωή και θα τον προικίσει με σοφία, που θα τον απαλλάξει από το άγχος του θανάτου.»

  Ηθική και ευζωία


  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
  Ἠθικὰ Νικομάχεια (1098b-1099b)

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑ (Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ)
  Οδύσσεια δευτέρα και μεγάλη,
  της πρώτης μείζων ίσως. Aλλά φευ
  άνευ Ομήρου, άνευ εξαμέτρων.

  Ήτο μικρόν το πατρικόν του δώμα,
  ήτο μικρόν το πατρικόν του άστυ,
  και όλη του η Ιθάκη ήτο μικρά.

  Του Τηλεμάχου η στοργή, η πίστις
  της Πηνελόπης, του πατρός το γήρας,
  οι παλαιοί του φίλοι, του λαού
  του αφοσιωμένου η αγάπη,
  η ευτυχής ανάπαυσις του οίκου
  εισήλθον ως ακτίνες της χαράς
  εις την καρδίαν του θαλασσοπόρου.

  Και ως ακτίνες έδυσαν.

  Η δίψα
  εξύπνησεν εντός του της θαλάσσης.
  Εμίσει τον αέρα της ξηράς.
  Τον ύπνον του ετάραττον την νύκτα
  της Εσπερίας τα φαντάσματα.
  Η νοσταλγία τον κατέλαβε
  των ταξιδίων, και των πρωινών
  αφίξεων εις τους λιμένας όπου,
  με τί χαράν, πρώτην φοράν εμβαίνεις.

  Του Τηλεμάχου την στοργήν, την πίστιν
  της Πηνελόπης, του πατρός το γήρας,
  τους παλαιούς του φίλους, του λαού
  του αφοσιωμένου την αγάπην,
  και την ειρήνην και ανάπαυσιν
  του οίκου εβαρύνθη.
  Κ’ έφυγεν.

  Ότε δε της Ιθάκης αι ακταί
  ελιποθύμουν βαθμηδόν εμπρός του
  κι έπλεε προς δυσμάς πλησίστιος,
  προς Ίβηρας, προς Ηρακλείους στήλας,—
  μακράν παντός Aχαϊκού πελάγους,—
  ησθάνθη ότι έζη πάλιν, ότι
  απέβαλλε τα επαχθή δεσμά
  γνωστών πραγμάτων και οικιακών.
  Και η τυχοδιώκτις του καρδιά
  ηυφραίνετο ψυχρώς, κενή αγάπης.

  (Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923)

 12. sarant said

  4 Ωπ. λάθος

  8 Η Ουρούκ βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ (που μάλλον τα ονόματα συνδέονται)

 13. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ο Αμφιαράος
  το Αμφιάρειο
  http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2413

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/20/koumara-3/

 14. sarant said

  Και μια άσχετη με το θέμα αλλά ευχάριστη είδηση

  Ένας αθώος, ο Τάσος Θεοφίλου, μόλις απαλλάχτηκε οριστικά από τον βραχνά που τον κυνηγούσε επί μια εξαετία.

  Σήμερα το πρωί απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα αναίρεσης που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας κ. Αγγελής κατά της αθωωτικής απόφασης, κι έτσι η περιπέτεια ενός αθώου πολίτη παίρνει ΟΡΙΣΤΙΚΑ τέλος.

 15. Κουνελόγατος said

  Όταν λέμε οριστικά, πόσο οριστικό είναι; Μπορεί να επανέλθει για το ίδιο θέμα άλλος δικαστής ή ΤΕΛΟΣ;

 16. spiral architect 🇰🇵 said

  👍👍👍

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο που ο Θεοφίλου θεωρείται πλέον «συνήθης ύποπτος» και κάθε τρεις και λίγο θα τον τραβολογάνε όπως τον Σερίφη.

 18. sarant said

  15-16 Οριστικό, όσο πιο οριστικό γίνεται. Αν και το 17 είναι μια πιθανότητα.

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να θυμηθούμε και τον προσφυή τίτλο που είχε δοθεί στον Σερίφη (από τον Ιό, νομίζω): αθώος με αναστολή.

 20. dryhammer said

  Η ιστορία του Περσέα που «τον έβαλε σε στεγανό κάνιστρο και τον άφησε στο έλεος των κυμάτων» δεν θυμίζει την αντίστοιχη του Μωυσή;

 21. sarant said

  20 Προφανώς!

 22. cronopiusa said

  Για «ασύλληπτη τραγωδία» κάνουν λόγο τα ιταλικά ΜΜΕ και στελέχη της κυβέρνησης της χώρας, αναφερόμενοι στην…
  κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα.

 23. dryhammer said

  17 – 19 Δηλαδή τώρα ο Θεοφίλου θα είναι ο μικρός Σερίφης;

 24. NIKOS NIKOS said

  Η συνήθεια να τιμά κανείς την μνήμη των γονέων του είναι σεβαστή και άξια συγχαρητηρίων.
  Για άλλη μια φορά εύγε!

 25. Ιστοριοδίφης said

  Αγαπητοί φίλοι, διακόπτουμε την σιωπή μας για να σάς ενημερώσουμε για μιά πολύ σοβαρή εξέλιξη που την παρουσιάζουμε σε πανελλήνια αποκλειστικότητα και ίσως έχει να κάνει με γνωστό σε όλους σας σχολιαστή, οπαδό του ΠΑΟΚ… Μάς την έστειλε πρίν από λίγο ο ανταποκριτής του Επιτελείου μας στον Λυκαβηττό…

  Όπως θα θυμάστε, πρίν 46 ακριβώς ώρες (στις 6.33 μ.μ. της Κυριακής 12 Αυγούστου 2018) αποκαλύψαμε γιατί ο γνωστός διηγηματογράφος κ. Gpoint από φανατικός Παναθηναϊκός που ήταν τα 25 πρώτα χρόνια της ζωής του, έγινε ξαφνικά οπαδός του ΠΑΟΚ και έκτοτε μισεί θανάσιμα το Τριφύλλι: Διότι δεν του κάθισε ποτέ ούτε μία τρόφιμος του θρυλικού Αναμορφωτηρίου Θηλέων των Αμπελοκήπων!.. Κι αυτό, παρά το συνεχές καμάκι που έκανε μαζί με άλλους αλητάμπουρες της δεκαετίας του 60, μετά τους αγώνες του ΠΑΟ στην Λεωφόρο…

  ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΈΨΕΤΕ: Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψή μας, τα ξημερώματα της Κυριακής προς την Δευτέρα, οι πίσω δρόμοι του γηπέδου της Λεωφόρου γέμισαν με άκρως υβριστικά συνθήματα για τον ηγέτη μας, Γιάννη Αλαφούζο!.. Τα συνθήματα δεν έχουν σβηστεί μέχρι τώρα που σάς μιλάμε, άγνωστο γιατί. Τα φωτογράφισε ο ανταποκριτής μας στον Λυκαβηττό.

  Για να μήν εισπράξουμε κατευθείαν κόκκινη, σάς παρουσιάζουμε το πιό ανώδυνο από αυτά τα συνθήματα, που είναι γραμμένο στον τοίχο του θρυλικού οινομαγειρίου που βρίσκεται στην οδό Παναθηναϊκού, 30 ακριβώς μέτρα από την είσοδο της Θύρας 13…

  Έχουμε αφήσει και την ημερομηνία πάνω στην φωτογραφία για να πεισθούν όλοι ότι η φωτογραφία είναι σημερινή. Καλούμε τον εκλεκτό οπαδό του ΠΑΟΚ, κ. Gpoint, λίγες ώρες πρίν την συντριβή της ομάδος του στην Μόσχα, να βγεί και να μάς απαντήσει: Έχει κάποια σχέση με τα αισχρά συνθήματα εις βάρος του ηγέτη μας, Γιάννη Αλαφούζου, που έγραψαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Δευτέρας πίσω από το γήπεδο της Λεωφόρου;

 26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ο Νέαρχος
  Από τα χωριά μου 🙂 .Αγιονικολιώτης από την αρχαία Λατώ,που μετακόμισαν στην Αμφίπολη τους χρόνους του Φιλίππου Β΄και του Αλέξανδρου που τον έκανε αρχηγό του στόλου για την Ασία, γι΄αυτό εικαζόταν ότι μπορεί να ήταν δικός του ο τάφος του λόφου Καστά,προ ετών με την «Αμφιπολιάδα».
  Με διαταγή του Αλέξανδρου, ο Νέαρχος πραγματοποίησε ένα μοναδικό άθλο για την εποχή εκείνη. Πραγματοποίησε τον πλου από τον Υδάσπη ποταμό στη δυτική Ινδία ως τον Περσικό Κόλπο, ακολουθώντας κατ’ αντίθετη διεύθυνση τον ρου του Ευφράτη ποταμού, αφού διήνυσε συνολικά 400 ναυτικά μίλια σε 130 ημέρες
  {…}
  Το ταξίδι του περιέγραψε σ’ ένα λεπτομερές χρονικό με τον τίτλο «Παράπλους», που αποτέλεσε οδηγό για την «Ινδική» του Αρριανού και έργα του Στράβωνα. Στο έργο του αυτό ο Νέαρχος αναφέρει όλα όσα συνάντησε στο περιπετειώδες αυτό ταξίδι, παραπλέοντας άγνωστες ακτές ανάμεσα σε αφιλόξενες θάλασσες και παλεύοντας με θαλάσσια κήτη.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82

 27. Νέο Kid said

  25. Ρε Καπετάνιο, καμια άλλη μαλακία δεν είχες να ποστάρεις μεσημεριάτικα …;
  Η Παοκάρα θα προκριθεί σήμερα.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπορώ να σε διαβεβαιώσω, Ιστοριοσνέικ, ότι τα έχουν γράψει Παναθηναϊκοί. Όχι εγώ, έχω άλλοθι. Οι οπαδοί των άλλων ομάδων λατρεύουν τον Αλαφούζο για την κατάντια της Πανάθας, για την οποία είναι ο κυρίως υπεύθυνος. 👎

 29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 30. sarant said

  23 Καλό αν και νομίζω ότι ο Θεοφίλου τώρα θέλει να μη μιλάμε γι αυτόν πια, από αύριο ας πούμε.

 31. Εξαιρετική αφήγηση. Πάντως, από το χρυσόμαλλο δέρας μας έμειναν οι γούνες αστραχάν που …μας τις προσφέρουν τα δέρματα κάποιων νεογέννητων αμνών, με το ωραιότατο και αθωώτατο τρίχωμά τους. Επίσης, νομίζω ότι ο Ηρακλής, κυνηγώντας το βόδια του Γηρυόνη πέρασε από την Ισπανία και μας άφησε τη σημερινή Girona, Έφτασε η χάρη του και στη Μακεδονία (την ορίτζιναλ, βεβαίως) κυνηγώντας αυτά τα ατίθασα βόδια, ένθαπερ «Στρυμόνα μεμψάμενος τον ποταμόν, εμπλήσας πέτραις άπλωτον εποίησε» (αν θυμάμαι καλά τον …ψεύταρο ψευδο-Απολλόδωρο)!

 32. Εφτασε ο Νέαρχος από τις Ινδίες στον Περσικό Κόλπο «ακολουθώντας κατ’ αντίθετη διεύθυνση τον ρου του Ευφράτη»; Πώς διάολο τα κατάφερε;

 33. Νέο Kid said

  Σταρ ανοιχτά του Κουβειτ υπάρχει το νησί Failaka. Μοιάζει στο σχήμα με την Ικαρία …
  Γκουγλιστε failaka και δείτε και το χαρτονόμισμα του ενός δηναρίου Κουβειτ
  Σειτάν Γιουνάν! Μάσσιαλά!

 34. sarant said

  33 Φυλάκιον!

  Τι έχει το χαρτονόμισμα;

 35. Νέο Kid said

  Και φυσικά η Τύλος , όνομα που φέρουν ακόμα με περηφάνεια οι αξιαγάπητοι αραπάδες του βασιλειου των δύο θαλασσών.
  Ο Νέαρχος βέβαια, το πιθανότερο είναι να έφτασε στον Περσικό μέσω του στενού του Χορμούζ από τον Ινδικό

 36. Νέο Kid said

  34. Κορινθιακούς κίονες από την Ικαρία (ή Φυλακή ή Φαϊλάκα )

 37. Νέο Kid said

  36. Ιωνικούς κίονες, παρντον.

 38. Νέο Kid said

  Η ομοιότητα του σχήματος μεταξύ Νικαριάς του Αιγαίου και Νικαριάς του Περσικού είναι όντως εντυπωσιακή. Η Φαϊλάκα είναι μια Ικαρία στραμμένη κατά 45 μοίρες ωρολογιακά…

 39. Νέο Kid said

  Κατά την εισβολή του Σανταμ στο Κουβειτ, η κουβετιανή φρουρά του νησιού τίμησε δεόντως το αρχαίο όνομα (Φυλάκιον) του νησιού ,και έπεσαν όλοι (κανα δυο λόχοι) ηρωικά μαχόμενοι.
  Όταν μπήκαν οι Αμερικάνοι, λέγεται ότι οι Ιρακινοί παραδόθηκαν στην πρώτη πιστολιά του γιάνκη λοχία…
  Battle of Failaka στη Γουικηπηντια.

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ανα(ν)τολού απελευθερώθηκαν οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

 41. ΣΠ said

  40
  Ναι
  https://www.news247.gr/koinonia/adrianoypoli-eleytheroi-oi-dyo-ellines-stratiotikoi-epistrefoyn-stin-ellada.6640583.html

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  32 .ωχ, η κοτσάνα της ημέρας! και από λάθος δεν έβαλα και το λινκ που το αντέγραψα ανάλαφρα με το ποντίκι 😦
  https://www.sansimera.gr/biographies/1012

 43. Μανούσος said

  Φάιλακ στὰ ἀραβικὰ ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ φυλακή/φρουρά. Καὶ στὴν Συρία μία ὁμάδα τζιχαντιστῶν λέγεται Φάιλακ ἀρ-Ραχμᾶν (φρουρά τοῦ Ἀλλάχ).

  Ὁ Γιλγαμὲς δὲν ἀπαλλάσσεται καθόλου ἀπὸ τὸ ἄγχος τοῦ θανάτου, ἁπλῶς ὑποτάσσεται στὴν μοίρα του καὶ οἱ θεοὶ τὸν προτρέπουν νὰ ἀσχοληθεῖ μὲ τὰ καθήκοντά του ὡς βασιλιάς, δηλ. νὰ καθοδηγεῖ καὶ νὰ διδάσκει τοὺς χωρικούς, ἐπειδὴ εἶναι παντελῶς ἀδαεῖς σὲ ὅλα. Ἡ περιπλάνησή του ἀπηχεῖται στὴν ἱστορία τῆς τρέλλας τοῦ Ναβουχοδονόσορα, τὴν ὁποία περιγράφει ἡ Παλαιὰ Διαθήκη.

 44. sarant said

  39-40 Είναι η μέρα των απελευθερώσεων σήμερα. Και μόλις είδε κόκκινη κάρτα ο βραζιλιάνος της Σπαρτάκ.

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  Gilgamesh, 8th Century bce, Palace of Sargon II, Khorsabad

  Gilgamesh and Enkidu. Cylinder seal from Ur, 3rd millennium bce, height 1-1/2 inches.
  http://www.theosophy-nw.org/theosnw/world/mideast/mi-wtst.htm

 46. cronopiusa said

 47. Πάνος με πεζά said

  Συγχρητηρια στον ΠΑΟΚ για την πρόκρισή του.Περνάει και η ΑΕΚ με το 15ο,αν θυμάμαι καλά, συνεχόμενο αήττητο ματς στην Ευρώπη.

 48. sarant said

  47 Ο ΠΑΟΚ έχει Μπενφίκα στο πλέι οφ. Η ΑΕΚ πιο βατό αντίπαλο.

 49. cronopiusa said

 50. cronopiusa said

  Καταπέλτης κατά Σαμαρά πρώην διευθυντής του Kολεγίου: Ο «κακομαθημένος» γιος του, τα ρουσφέτια του αδελφού του και η στημένη απόλυση της καθηγήτριας

 51. Να σχολιάσω και εγώ πόσο απλή, ρέουσα και ωραία είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κύριος Δ. Σαραντάκος. Αναδεικνύει τις πληροφορίες, τις ιδέες και τα συναισθήματα. Και κάνει την αφήγηση, όπως ήδη ειπώθηκε, συναρπαστική.

  Ευχαριστούμε!

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 52. sarant said

  49 Διάκριση!

  51 Νάσαι καλά!

 53. Pedis said

  # 50 – από τα χτες ρωτάω: πήγε ο σαμαράς σε δικαστήριο και αθώωσε το γιο του από την κατηγορία της αντιγραφής;

  (Δηλ. δούλεψε το δημόσιο και η κρατική γραφειοκρατία για μία παιδαριώδους σημασίας ιδιωτική υπόθεση ενός φιλελάουα, μόνο και μόνο για να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αύριο να βλαφτεί η πολιτική καριέρα ενός ακόμη αρίστου, του κολλεγίου ναούμε, με το σπαθί του, από το πουθενά και αυτοδημιούργητος εν ολίγοις;)

 54. ΣΠ said

  53
  Δες εδώ:
  http://www.documentonews.gr/article/samara-ta-exwdika-einai-eykola-h-axioprepeia-einai-to-dyskolo

 55. gpoint said

  Ευτυχώς τα κατάφερε η ΑΕΚ και δεν είχε 2 στα 2 στον κουβά ο παπαρολόγος

  Δεν έπαιξε καλά ο ΠΑΟΚ , δεν ήταν έτοιμος ψυχολογικά, από το πρώτο λεπτό φάνηκαν αγχωμένοι παίκτες και Λουτσέσκου ! Παρ’ όλα αυτά είχε τις ευκαιρίες να πάρει το ματς αλλά ο Πέλκας ήταν σε κακή μέρα. Και όταν ο τραυματίας Βεϊρίνια βγήκε στο 65 το γύρισε στην άμυνα άνευ λόγου και έδωσε δικαιώματα. τέλος πάντων δεν μπορει να πίζει πάντα καλά

  Το να μη μπει στους ομίλους τσουλου ο πρωταθλητής Ελλάδας είναι έκπληξη, μόνο ο ΟΣΦΠ το έχει χάσει δυο φορές νομίζω. Αντίθετα το να προκριθεί ο δευτεραθλητής Ελλάδας είναι περίπου στο επίπεδο του φανταστικού. Ο ΠΑΟΚ έχει τις πιθανότητές του γιατί έχει ξεφύγει από το ελληνικό επίπεδο. Εχω την αίσθηση πως η πρόκριση θα κριθεί στο δεύτερο παιχνίδι.
  Πρόπερσυ του αφαίρεσαν 3βαθμούς, πέρισυ 6 φέτος θα πρέπει να του αφαιρέσουν 9 ή 12 ια να το χάσει

  Ο ΠΑΟ δεν πρόκειται να πέσει στην Β’, το εξήγησα για τηλεοπτικούς λόγους. Μπορεί όμως εύκολα να πάει Γ εθνική σαν επιλογή του ιδιοκτήτη που δεν σκοπεύει να ξοδέψει.

  Από τις 7 ομάδες της ΕΡΤ η αιχμή του δόρατος δεν θα είναι ο ΠΑΟ αλλά ο Αρης που κάνει μεταγραφές πέρα από τις δυνατότες του.Θα μάθουμε σε λίγο ποιός βάζει τα λεφτά

 56. Pedis said

  # 54 – μερσί.

  δηλ. αν πιστέψω τον Βαξεβάνη, αυτό ακριβώς έγινε! Απίστευτο.

  Ρε τον τομάριστο τι κάνει για το παιδί!

 57. MA said

  Καλησπέρα,
  Τι ωραία (και αυτή η) αφήγηση!

  Την αργοναυτική εκστρατεία του 2008 την ξέρετε;

  αντιγράφω από τη σελίδα του Δήμου Βόλου:

  Με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, την τεχνογνωσία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναύδομος» την ενεργή στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Εσωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης και την ευγενική χορηγία του Ομίλου Ρέστη, οι σύγχρονοι αργοναύτες ξεκινώντας από την αρχαία Ιωλκό, το σημερινό Βόλο, διασχίζουν τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής.
  Τηρώντας πιστά όλους τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής που την καθιστούν σήμερα πόλο διεθνούς επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, κωπηλατώντας μόνο με το φως της ημέρας, η πεντηκοντόρος Αργώ ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου το ταξίδι της, από τον Βόλο στη Βενετία.

  http://dimosvolos.gr/?cat=50

 58. Ιστοριοδίφης said

  Ως φανατικός οπαδός της Λογικής του Αριστοτέλους, καλώ όλους τους αθέους και αντιχρίστους του Ιστολογίου να βγούν και να καταδικάσουν την αποψινή δήλωση του Βαρθολομαίου Αρχοντώνη από την Ίμβρο ότι τάχα η Παναγία Μητέρα μας απελευθέρωσε τον Κούκλατζη και τον Μητρετώδη

  Η δήλωσις αυτή του Αρχηγού του Ρωμέικου Γένους μας αποτελεί μεγάλη προσβολή προς την εορτάζουσα Παναγιά, διά τους εξής δύο λόγους:

  1) Γιατί η Μητέρα του Κυρίου μας αποφάσισε να κάνει δώρο στους Ρωμιούς την απελευθέρωση των δύο καραβανάδων και συγχρόνως επέτρεψε 35 Ιταλοί να πλακωθούν την παραμονή της εορτής της από μία γέφυρα; Είναι περισσότερο φιλορωμιά, παρά φιλοΪταλίδα; Άπαγε της βλασφημίας…

  2) Πού ήταν η Παναγία να επιβάλει την δικαιοσύνη στον αποψινό αγώνα στην Μόσχα, όπου ο κωλόφαρδος ΠΑΟΚ (η Σπάρτακ έπαιζε από το 35′ με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Βραζιλιάνου σέντερ φόρ της) την γλύτωσε με 0-0, ενώ έπρεπε να έχει αποκλειστεί με τουλάχιστον 2 γκόλ διαφορά;

  ΥΓ: Η Λογική του Αριστοτέλους θα επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες ότι η απελευθέρωσις των δύο Ρωμιών καραβανάδων ήτο έργο του ελληνόψυχου Ντόναλντ και ουχί της Μητέρας μας Παναγίας, η οποία αγαπά εξίσου όλους τους Λαούς, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, γλώσσας κλπ.

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56.Pedis, ‘Hταν ανατριχιαστική η ενορχήστρωση της υπόθεσης κι έχω εκπλαγεί που ξεχάστηκαν αυτά.
  Υπουργός ήταν ο Αρβανιτόπουλος και διόρισε στο ΚΥΣΔΕ τα τρία από τα πέντε μέλη,Διευθυντές β΄βάθμιας ( οι δυο αιρετοί αποκλείστηκαν από τη συνεδρίαση), με 4 νομικούς του Κολεγίου παρόντες (η δικηγόρος της εκπαιδευτικού ίσα ένα υπόμνημα κατέθεσε) και αυτό το Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν υπήρξε αιτιώδης συνάφεια της απόλυσης με την αντιγραφή αφού ΔΕΝ αποδείχτηκε αντιγραφή κι ότι απολύθηκε λόγω ανικανότητας! (μετά από 21 χρόνια).
  Αυτό πρέπει να ήταν το θαυμαστό εκείνο ΚΥΣΔΕ αν και δε φαίνονται οι δύο σχολάρχες που φαίνεται από τα έγγραφα της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε ότι συμμετείχαν στη συνεδρίαση:
  https://www.scribd.com/document/121029440/%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%9A%CE%A5%CE%A3%CE%94%CE%95-2013-2014

  https://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/katangelia-sok-gia-tin-ipothesi-gia-tin-apolisi-tis-kathigitrias-pou-epiase-to-gio-tou-samara-na-antigrafei/

 60. cronopiusa said

  Επιστρέφει με νέα ανακοίνωση κατά του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων η ΟΙΕΛΕ, με αφορμή ανακοίνωση του συνδέσμου για το ζήτημα της Φώφης Μπουλουτά που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα και την δημόσια σφαίρα.

  Η ανακοίνωση:

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ

  Για μια ακόμη φορά ο Σύνδεσμός των σχολαρχών λειτουργεί, χρησιμοποιώντας γκεμπελικές μεθόδους, ως Γραφείο Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού κ.Α.Σαμαρά. Δεν μας εκπλήσσει, όπως και δεν εκπλήσσει κανέναν πολίτη. Ο κ.Σαμαράς και ο διορισμένος από αυτόν Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος υπήρξαν μεγάλοι ευεργέτες, όχι της ιδιωτικής εκπαίδευσης την οποία διέλυσαν, αλλά των ταμείων 150 επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται «εκπαιδευτικοί».

  Βέβαια, δεν τους αδικούμε που υπερασπίζονται τους πολιτικούς τους σπόνσορες. Επί των ημερών Σαμαρά-Αρβανιτόπουλου, μεταξύ άλλων:

  Σκληρή ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ κατά του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων

  Υστερόγραφο:
  Μας δημιουργεί εντύπωση η ομοιότητα στο ύφος γραφής του άρθρου Μουρούτη, της δήλωσης Σαμαρά και της εν λόγω ανακοίνωσης του ΣΙΣ. Με γνώμονα ότι η ανακοίνωση του Συνδέσμου αναρτήθηκε πρώτα στο the president.gr του κ. Μουρούτη, και δεν έχει καν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΙΣ, προκαλείται η εύλογη απορία, αν τα τρία αυτά κείμενα έχουν τον ίδιο συγγραφέα…

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60. Γεια σου Κρόνη με τις κεραίες πάντα άγρυπνες!
  >>αλλά των ταμείων 150 επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται «εκπαιδευτικοί».
  Ορέγονται και ανωτατωποίηση των ιδρυμάτων τους, σκέψου!
  Άκουσα επίσης χθες στο ραδιόφωνο ότι επίκεινται πολλές νέες αποκαλύψεις σε απάντηση του ύφους Σαμαρά για το θέμα.

  31 >>οι γούνες αστραχάν που …μας τις προσφέρουν τα δέρματα κάποιων νεογέννητων αμνών, με το ωραιότατο και αθωώτατο τρίχωμά τους.
  Αμάν! Αυτό δεν το ήξερα!
  «…αστραχάν (από έμβρυο ή νεογέννητο πρόβατο που θανατώνεται για το δέρμα του)… »
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B1

 62. gpoint said

  # 60, 61

  Εχω την συνήθεια να κάνω μπάνιο πάντοτε με μάσκα και να παρατηρώ τον βυθό για χταποδοσουπιές, στρείδια και δολώματα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Παντού αλουμινένια κουτάκια, γιάλινα σκεύη, πλαστικά. Στα πιο βαθιά η κατάσταση πρέπει νάναι χειρότερη αφού όπως έμαθα τον χειμώνα καλάρανε 5 (!) τράτες στον κλειστό Κρισσαίο κόλπο. Αυτό φαίνεται και στα σημεία που ψάρευα όπου πλέον δεν πάνε τα ψάρια γιατί έχουνε χαλάσει τον βυθό. Ηγγικεν γαρ το τέλος της παράκτιας αλιείας.
  Εγκλημα της Νομαρχιακής είναι η χορήγηση αδειών και της Πολιτείας η όλη κατάσταση. Γιατί σε μια χώρα με τόσα χιλιόμετρα από ακρογιαλιές που δεν μπορεί να υπάρχει αστυνόμευση, η μόνη λύση ΗΤΑΝ να έχουμε μορφωμένους-ενημερωμένους πολίτες αλλά ποτέ αυτό το κράτος δεν επένδυσε στην Παιδεία.
  Κάποτε στα μέρη μου οι ξένοι μάζευαν τα σκουπίδια των ελλήνων παραθεριστών. Τώρα σταμάτησαν κι αυτοί, είδαν το μάταιο της προσπάθειάς τους, οι ελληνάρες τον Αύγουστο κάνουν διαγωνισμούς ταχύτητας ανάμεσα στους λουόμενους με ταχύπλοα και τζετσκί και πέρα βρέχει.

 63. sarant said

  62 Αχ…

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Documento

  Του Κώστα Βαξεβάνη
  Σαμαρά τα εξώδικα είναι εύκολα, η αξιοπρέπεια είναι το δύσκολο

  Κώστας Βαξεβάνης

  Δημοσίευση
  14.08.2018 | 15:04 Ανανέωση
  14.08.2018 | 15:04
  Δικαστικές αποφάσεις και εξώδικα επικαλέστηκε ο Σαμαράς για την υπόθεση της καθηγήτριας που εκδιώχθηκε από το Κολλέγιο όταν προέκυψε το θέμα της αντιγραφής του γιου του. Όλα τα επικαλέστηκε εκτός από αξιοπρέπεια. Και επειδή αυτή ακριβώς του λείπει ας δούμε τα γεγονότα.

  Ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, ο γιος Σαμαρά πιάστηκε να αντιγράφει. Έκανε ό,τι ακριβώς κάνει κάποια στιγμή το 99% των μαθητών. Ξαφνικά όμως η καθηγήτρια που τον έπιασε βρέθηκε εκτός Κολλεγίου Αθηνών. Στο Κολλέγιο Πρόεδρος ήταν ο αδελφός Σαμαρά. Η καθηγήτρια θεώρησε την απόλυσή της εκδικητική και κατέφυγε τα δικαστήρια.

  «Στη δικαστική απόφαση που βγήκε και την οποία επικαλείται ο Σαμαράς, ο δικαστής αποφαίνεται πως δεν τηρήθηκε η διαδικασία που πιστοποιούσε πως ο γιος του Σαμαρά έκανε αντιγραφή άρα δεν μπορεί να κάνει αποδοχή πως υπήρξε εκδικητική απόλυση. Συγκεκριμένα περιγράφοντας το περιστατικό στην απόφαση, γράφει πως η καθηγήτρια δεν ενημέρωσε τη διεύθυνση για την αντιγραφή ώστε να καταγραφεί το γεγονός και να μηδενιστεί το γραπτό, αλλά σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να μην δώσει συνέχεια γιατί το περιστατικό αφορούσε το συγκεκριμένο παιδί και ήταν πολύ πιθανό να υπάρξουν συνέπειες. Την απόφαση να μη εκτεθεί το παιδί πήραν όλοι οι καθηγητές, πράγμα που τελικώς «πλήρωσε» νομικά η καθηγήτρια αφού δεν πιστοποιήθηκε επισήμως με βάση τον κανονισμό το περιστατικό της αντιγραφής και δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η εκδικητική απόλυση.»

  Δηλαδή τι έγινε; Του πήρε την κόλλα, τη μονόγραψε και ύστερα δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία; Αμ, τότε τα πράγματα δεν έγιναν σωστά. Ή έχεις τα κότσια να το τραβήξεις μέχρι τις τελικές συνέπειες ή κάνεις τα στραβά μάτια και περιορίζεσαι σε συστάσεις, όπως κάνουν ανέκαθεν πολλοί καθηγητές. Τα μεσοβέζικα πράγματα σε αφήνουν και άνεργο και ακάλυπτο νομικά.

 65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  64. >> Ή έχεις τα κότσια να το τραβήξεις μέχρι τις τελικές συνέπειες ή κάνεις τα στραβά μάτια και περιορίζεσαι σε συστάσεις, όπως κάνουν ανέκαθεν πολλοί καθηγητές.
  Κότσια ήθελε αυτό που έκανε αφού για να μην πληγεί σοβαρότερα(του το μονόγραψε/έδωσε έτσι σήμα να αμφισβητηθεί το δοκίμιο απ το διορθωτή, από ένα σημείο κι ύστερα) , στο τέλος της χρονιάς, ο έφηβος, το πήρε πάνω της.

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  65/για 64 τέλος. Γιάννη, διάβασε τη μεθόδευση. Είναι τρομερό (και χρήσιμο δυστυχώς ). Αρχικά φάνηκε «λήξαν» το θέμα, παραμονές εκλογών.Μετά άλλαξαν όλα…

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω τη συνάδελφο, η οποία, εν γνώσει των συνεπειών του να κάνεις ευσυνείδητα τη δουλειά σου σ’ αυτή τη χώρα, πήρε την κόλλα του κανακάρη του πρωθυπουργού; Απλώς, έπρεπε να φροντίσει να κατοχυρωθεί και τυπικά, ώστε ο φταίχτης να μη βρεθεί και καβαλάρης. Δυστυχώς μόνο στο «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» ο κύριος Θεμιστοκλής συνεχάρη τον καθηγητή Φλωρά, επειδή έβαλε στη θέση της την κακομαθημένη κόρη του.

 68. Ιστοριοδίφης said

  Είναι πολύ περίεργο (για να μή πώ ύποπτο) ότι μετά από 29,5 ώρες στον ουρανό του Διαδικτύου, σε μία ανάρτηση που κάνει λόγο για το Έπος του Gilgamesh, ουδείς σχολιαστής φιλοτιμήθηκε να το προσφέρει στους άλλους. Κατά τη γνώμη μας αυτό συνέβη για να ΜΗ διαπιστώσει και ο πιό ανυποψίαστος αναγνώστης αυτού του Ιστολογίου τί παπαριές γράφουν οι Σουμέριοι σε αυτό το πολυδιαφημισμένο ποίημα. Και κυρίως, ότι σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα Ελληνικά Αριστουργήματα «Θεογονία» του Ησιόδου και «Ιλιάς» + «Οδύσσεια» του Ομήρου.

  Το Επιτελείο μας σάς προσφέρει την καλύτερη έκδοση του «Έπους του Gilgamesh» που είναι αυτή των εκδόσεων «Penguin» (1999) με εκπληκτικές σημειώσεις + σχόλια που λένε το αυτονόητο: Ότι είναι Ιεροσυλία να συγκρίνουμε το αφελέστατο και πρωτόλειο Gilgamesh με τα πρώιμα προϊόντα της Ελληνικής Μεγαλοφυΐας

 69. Γιάννης Ιατρού said

  58.1 …και συγχρόνως επέτρεψε… Ιταλοί να πλακωθούν την παραμονή της εορτής της..

  Είδες που είσαι και ανιστόρητος και άπιστος; Δεν σκέφτηκες ποτέ πως είναι η (κάπως αργοπορημένη βέβαια 🙂 ) τιμωρία για τον τορπιλισμό της Έλλης στην Τήνο τον 15αύγουστο του ΄40;

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  67. Πήγε η καημένη στην Ο.Ι.Ε.Λ.Ε και όπως λέει ο Κουρουτός τη συμβούλεψαν/συναποφάσισαν να σταματήσουν στη μονογραφή να μη χαντακωθεί ένας έφηβος.Μπορεί να υπάρχουν και πρακτικά, καταλαβαίνω από την οργισμένη του αντίδραση.
  Προς το παρόν, το νεαρό Σαμαρόπουλο,αν ισχύουν όσα έγραφαν τα «παραπολιτικά», πάει για μάνατζερ αθλητών κι εξασκείται στο μπάσκετ με μέντορα τον Κικίλια λέει, ενώ η εκπαιδευτικός είναι στο χώμα από τον περασμένο Νοέμβριο.
  Ο ανόητος Μουρούτης σκάλισε/έβγαλε στο προσκήνιο ηλιθιωδώς το θέμα και ο μπαμπάς Σαμαράς (καλά να πάθει με τέτοιο συνεργάτη) ερεθίστηκε και ξεσπάθωσε σαν τον τελευταίο βλάχαρο που του κακονοματίζεις το βλαστάρι.
  Όμως ο γιος είναι ενήλικος πια, άνω των 20, όπως ενήλικοι και οι συμμαθητές του στην τάξη που έγινε το συμβάν. Τα παιδιά ΞΕΡΟΥΝ λοιπόν. Προς τί όλα αυτά περί πολιτικής αλητείας και λοιπές αμετροέπειες τού και πρώην Πρωθργού τώρα που το σκέφτομαι…

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Ακατονόμαστε, γνωστό βέβαια το έπος όπως δημοσιεύτηκε από τον εκδ. οίκο Penguin. ¨ομως εδώ μας προσφέρεις την παλιότερη έκδοση. Η νεότερη είναι του 2000. Ψάξε την και ανανέωσε τα κιτάπια σου 🙂 (όχι πως είναι ιδιαίτερα διαφορετική, ψιλοπράματα…, εντελώς πληροφοριακά στο λέω).

  Αλλά, δεν σκέφτεσαι (πλέον) καθόλου. Εδώ ο κόσμος δεν διαβάζει (ούτε σε μετάφραση!) την Ιλιάδα κλπ., το έπος του Γκίλγκαμες θα κάτσει να διαβάσει; Πολύ πιο ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση τού τι θέλει να μας πει ο ποιητής, η σύγκρισή τού έπους με τα Ομηρικά έπη και τα άλλα σχετικά.

  Ο ισραηλιτικής καταγωγής καθηγητής Ασσυριολογίας και και κορυφαίος μελετητής της Αρχαίας Μέσης Ανατολής Tzvi Abusch έχει γράψει περιεκτικά περί αυτών των θεμάτων στο πρόσφατο (2015) έργο του Male and Female in the Epic of Gilgamesh – Encounters, Literary History and Interpretation. Ρίξε μιά ματιά μπας και απασχοληθείς με κάτι χρήσιμο…

 72. Ιστοριοδίφης said

  Εκλεκτέ σχολιογράφε και ακριβοδίκαιε + αδέκαστε χωροφύλαξ του παρόντος Ιστολογίου, κ. Ιατρού (71),

  1) Η δική μου παλιότερη έκδοση του «Έπους του Gilgamesh» έχει search, ενώ η δική σου ΟΧΙ, προκειμένου να ταλαιπωρούνται στο διάβασμα οι αναγνώστες και να δυσκολευτούν να αντιληφθούν την ασύλληπτη ανωτερότητα των ελληνικών αριστουργημάτων.

  2) Ο Εβραίος ασσυριολόγος Tzvi Abusch είναι πασίγνωστος εδώ στις ΗΠΑ, γιατί «τα παίρνει χοντρά» από την εδώ Κοινότητα των Ασσυρίων, προκειμένου «να αποδείξει» ότι οι αρχαίοι Έλληνες έκλεψαν πάρα πολλά πράγματα από τους Ασσυρίους και τους Σουμερίους. Εξ ού και το βιβλίο του που μάς πρότεινες, το οποίο κάνει από μακρυά «μπάμ» ότι επιχειρεί να μειώσει την τεράστια συμβολή των Ελλήνων στην πρώιμη Λογοτεχνία της Ανθρωπότητος. Δεν μπορώ να πώ περισσότερα, για να μήν εισπράξω κατευθείαν κόκκινη

  3) Για να ξεστραβωθείς λιγάκι και επειδή (όπως άριστα γνωρίζεις…) εμείς σήμερα γιορτάζουμε τα Μεγάλα Παναθήναια (τα οποία καπηλευτήκατε εσείς οι Γαλιλαίοι θεσπίζοντας πάνω τους την Κοίμηση της Μαριάμ), σού προσφέρω το μνημειώδες σύγγραμμα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο που κυκλοφόρησε πρίν λίγες εβδομάδες (2018) από τις εκδόσεις «Routledge» υπό τον εύγλωττο τίτλο «Hellenomania».

  Το βιβλίο ερευνά εξονυχιστικά πού οφείλεται η επί 400 χρόνια Ελληνομανία των μορφωμένων Ευρωπαίων και καταλήγει στο εξής: Είναι η προσπάθεια του Ευρωπαίου ανθρώπου να απαλλαγεί από την Μάστιγα του Χριστιανισμού. Προμηθευθήκαμε το βιβλίο πρίν μερικές ημέρες από τον Μπέζο, και το ανεβάσαμε ΕΜΕΙΣ στον γνωστό κινέζικο ιστότοπο, μπας και το διαβάσει κάποιος χριστιανός. Όπως θα δείς, η τιμή του σε χαρτί με σκληρόδετο εξώφυλλο ξεκινά από τα 112 δολάρια. Ξεφύλλισέ το, μπάς και ξεστραβωθείς. Θα καταλάβεις πολλά, ασχέτως αν ποτέ σου δεν θα τα παραδεχτείς δημοσίως…

 73. Γιάννης Ιατρού said

  72.
  (1) Που το ξέρεις πως δεν έχει search, αφού δεν έβαλα σύνδεσμο; Λοιπόν είναι γιά λύπηση όταν προσπαθόντας να σώσεις ό,τι δεν σώζεται μπαίνεις στη σφαίρα του Μαντείου των Δελφών !

  (2) Έχουν επιζήσει «Ασσύριοι» εκεί; (τι εκεί δηλαδή, κατά τις φαντασιώσεις σου εκεί, αφού εσύ στους Αμπέλογκάρντεν είσαι…)

  (3) Θα το μελετήσω και θα σού πω. Αλλά γενικώς όλα αυτά τα σύνθετα με το -ΜΑΝΙΑC δεν μου πολυγυαλίζουν…. Μάλλον για τον Renoir θα κάνει λόγο, που εξεθείαζε την πατρώα θρησκεία …

 74. Theo said

  @73β:
  Ασσύριοι ονομάζονται όσοι μιλούν ακόμα τα αρχαία συριακά (την «επίσημη» μορφή των αραμαϊκών που μιλούσε κι ο Χριστός) και ταυτίζονται με αυτούς που εμείς αποκαλούμε νεστοριανούς.
  Οι περισσότεροι ζούσαν στο Ιράκ και τη ΝΑ Τουρκία, γύρω από το Τουρ Αμπντίν. Τη δεκαετία του 1980 οι Τούρκοι τους ανάγκασαν σχεδόν όλους να μεταναστεύσουν, ενώ από το Ιράκ έφυγαν μετά τον πρόσφατο πόλεμο οι περισσότεροι.

  Κατά τη Βίκη, οι περισσότεροι μετανάστευσαν στην Αμερική και την Αυστραλία, πολλοί ήρθαν και στην Ελλάδα.

 75. Theo said

  Υπάρχει και το βιβλίο «Ούτε το όνομά μου» της Thea Halo, από Ασσύριο πατέρα και Πόντια μητέρα, πρόσφυγες στις ΗΠΑ, που περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία της προσφυγιάς της μητέρας της από τον Πόντο στον Λίβανο κι από κει στην Αμερική αλλά και τη ζωή τους στις ρατσιστικές ΗΠΑ του μεσοπολέμου.

  Μεγαλώσαμε ανάμεσα σε Ιρλανδούς κυρίως, αν και υπήρχαν και άλλες φυλές και εθνικότητες στις γύρω γειτονιές και στα σχολεία μας. Η καταγωγή μας, όμως, ήταν ένα μυστήριο για εμάς τα παιδιά. Είχαμε έρθει από δύο χαμένους πολιτισμούς. Και οι δύο γονείς μου ήταν από την Τουρκία και οι λαοί τους είχαν ζήσει εκεί για χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν ήταν Τούρκοι. Κανένας δε γνώριζε, ούτε καν είχε ακούσει για το λαό της μητέρας μου -τους Έλληνες Πόντιους της Μικράς Ασίας. Όσο για το λαό του πατέρα μου, τους Ασσύριους, γι’ αυτούς πίστευαν ότι είχαν ζήσει μόνο στους αρχαίους χρόνους και δεν υπήρχαν πια. Ως παιδί, δεν ανέφερα ποτέ την καταγωγή της μητέρας μου, ενώ τις λίγες φορές που επιχείρησα να απαντήσω στις ερωτήσεις για την καταγωγή του πατέρα μου, με διόρθωναν με μεγάλη επισημότητα.
  «Όχι, γλυκιά μου. Εννοείς ότι είσαι Σύρια. Οι Ασσύριοι είναι αρχαίος λαός. Δεν υπάρχουν πια». Ακόμα και οι δάσκαλοί μου αυτό μου έλεγαν.»

 76. Γιάννης Ιατρού said

  74, 75: Τhanks Theo 🙂

 77. Ιστοριοδίφης said

  Να μάς πούν ο καλός χριστιανός κ. Theo (75) και ο κακόψυχος Ιατρού (76) γιατί στέλνουν τους πτωχούς αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου να πλουτίσουν το βιβλιοπωλείο «Πολιτεία», ενώ το το βιβλίο της ελληνόψυχης Thea Halo για τις περιπέτειες της Πόντιας μαμάς της Σάνο («Γκοβόστης» 2001) το έχει ανεβάσει εδώ και χρόνια το Επιτελείο μας στον ουρανό του Διαδικτύου. Κατεβάστε ΕΔΩ

  ΕΠΙΣΗΣ, να μάς πούν οι δύο ανωτέρω αδαείς σχολιογράφοι γιατί κρύβουν ότι ο μπαμπάς της Thea Halo (αυτός που περιμάζεψε από τον βούρκο της Πόντια μαμά της, Σάνο) ήτο Εβραίος, όπως και ο μακαρίτης αδελφός της, ο οποίος ωνομάζετο Αμός.

  Κοντολογίς: Το καλύτερο βιβλίο για τον Ποντιακό Ελληνισμό το έχει γράψει μία κατά 50% Εβραιοπούλα (η Thea Halo), η οποία δεν ξέρει ούτε μιά λέξη ρωμέικα… Ιδού άλλη μια ξεφτίλα για την πολλαπλώς εξευτελισμένη Ρωμιοσύνη

 78. Theo said

  @77:
  ο μπαμπάς της Thea Halo (αυτός που περιμάζεψε από τον βούρκο της Πόντια μαμά της, Σάνο) ήτο Εβραίος, όπως και ο μακαρίτης αδελφός της, ο οποίος ωνομάζετο Αμός.

  Τι σαχλαμάρες μας τσαμπουνάς, ρε ψευτοθόδωρε;

  Ο Αβραάμ κι εγώ παντρευτήκαμε σε μια εκκλησία στις 24 Μαρτίου 1925. Φαντάζομαι ότι ήταν προτεστάντικη εκκλησία, γιατί ο Αβραάμ ήταν προτεστάντης. (σ. 326)

  «Έλα», μου είπε η εξαδέλφη του Αβραάμ, όταν τελείωσε η λειτουργία. «Έλα, να εξομολογηθείς στον ιερέα.» (σ. 338)

  Ο πατέρας του Αβραάμ ήταν ιεραπόστολος προτεστάντης. Εξαιτίας της δουλειάς του, είχε αναγκαστεί να φύγει από την Τουρκία. […] ο τοπικός πασάς είχε δεσμεύσει όλα τα χωράφια και τα σπίτια του και είχε απειλήσει ότι θα θανάτωνε τον πατέρα του επειδή διέδιδε τον Λόγο του Χριστού (σ. 370)

  Προτεστάντης μεν ο Αβραάμ, φαντάζεται η Σάνο, όμως το γεγονός της εξομολόγησης μετά τη Λειτουργία δείχνει ότι μάλλον δεν ήταν προτεστάντης σαν τον πατέρα του (οι προτεστάντες δεν δέχονται την εξομολόγηση ως μυστήριο) αλλά ακολουθούσε και τα τυπικά της πατρώας θρησκείας των Ασσυρίων ή Συροχαλδαίων («νεστοριανισμού»).

  Και, καλά, δεν έχεις συναντήσει προτεστάντες με ονόματα από την Π. Διαθήκη, σαν το Αβραάμ (που κι ένα σωρό Ορθόδοξοι, ιδίως όσοι κατάγονται από τη Μ. Ασία, το έχουν) και το Αμώς; (Άμος -Αμώς στα καθ᾿ ημάς- δεν λεγόταν ο αδελφός της Thea, αλλά ο αδελφός κι ο πατέρας του πατέρα της, όπως φαίνεται στη σ. 370.)

 79. Ιστοριοδίφης said

  Αφελέστατε και αστοιχείωτε κ. Theo (78),

  1) Ο Εβραίος για σένα είναι απαραίτητα Ιουδαίος; Αγνοείς ότι ο επί 24 χρόνια (1981-2005) ρωμαιοκαθολικιός αρχιεπίσκοπος Παρισίων Jean-Marie Lustiger ήτο Εβραίος και τιμάται ως ήρωας στο Ισραήλ από την κυβέρνηση Νετανιάου;

  Αγνοείς ότι ο δικός μας εδωπέρα κ. Λεώνικος είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά; Αγνοείς ότι ο Αρτέμης Μάτσας ήτο πιστός χριστιανός ορθόδοξος μέχρι τέλους; Αγνοείς ότι ο ιδρυτής των «Κολλυβάδων» Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης ήτο Εβραίος εξ Εβραίων, όπως ακριβώς κι ο Ρωμανός ο Μελωδός;

  2) Για τον Αμώς: Ρε άχρηστε, δεν είδες την αφιέρωση που κάνει στην σελίδα 7 του βιβλίου η Thea Halo;

 80. Theo said

  @78:
  Την αφιέρωση δεν την πρόσεξα, mea culpa. Αλλά στη σ. 370 γράφει:
  Ο πατέρας του Αβραάμ, ο Άμος, και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, ο Άμος και ο Αμπτουλαχάντ, ήταν οι πρώτοι από την οικογένεια που μετανάστευσαν στην Αμερική κάπου στα τέλη του 1800.
  Δηλαδή, ο προτεστάντης ιεραπόστολος Άμος, είχε και γιο και εγγονό με το ίδιο όνομα, κατά την αμερικάνιση συνήθεια.

  Το Αμπτουλαχάντ είναι αραβικό όνομα.
  Άρα, με τη «λογική» σου, η μισή οικογένεια ήσαν Άραβες κι οι άλλοι μισοί Εβραίοι; (ο μπαμπάς της Thea Halo […] ήτο Εβραίος, όπως και ο μακαρίτης αδελφός της, γράφεις παραπάνω) 🙂

  Τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα!

 81. Theo said

  Η «λογική» σου:
  Κάποιοι Jean-Marie, Λεώνικος, Αρτέμιος, Νεόφυτος, Ρωμανός, υπήρξαν πρώην Εβραίοι, πράγμα που το ξέρουμε από κάποιες πηγές.

  Κάποιοι άλλοι είναι Εβραίοι (κατά τη γελοιωδεστατη «λογική» σου) μόνο και μόνο επειδή έχουν παλαιοδιαθηκικά ονόματα, αν και καμιά πηγή δεν το μαρτυρεί.

  Αφερίμ 🙂 🙂

 82. Γιάννης Ιατρού said

  79: Ρε συ, μην διαβάζεις μόνο την πρώτη και ενίοτε και την τελευταία σελίδα και νομίζεις πως τα έμαθες όλα…
  Μετά διασύρεσαι πανελληνίως χαρακτηρίζοντας τους άλλους «αδαείς» 🙂

  Α και μιά ερώτηση/παρατήρηση: Αυτό το Χατζη* στα ονόματα 🙂 σημαίνει υποχρεωτικά ότι …. (ξέρεις, ε;), κατ΄αναλογία όπως εσύ συμπεραίνεις «διάφορα» μόνο και μόνο π.χ. από τα παλιοδιαθηκικά ονόματα, όπως σου γράφει ο Theo προηγουμένως (#81);

 83. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @74. Στὴν Ἑλλάδα ὑπάρχει Ἀσσυριακὴ παροικία στὴν περιοχὴ τοῦ Αἰγάλεω, ὅπου ἐγκαταστάθηκαν καὶ ἀρκετοὶ Θερμιῶτες μετὰ τὴν ἐσωτερικὴ μετανάστευση τῆς εἰκοσαετίας ᾿60-᾿80.
  Βέβαια, μετὰ ἀπὸ τόσα χρόνια μᾶλλον ἔχουν ἐνσωματωθεῖ καὶ δὲν ξέρω ἄν μιλοῦν πιὰ τὴ γλώσσα τους. Κάποια Ἀσσύρια -σύζυγο συμπατριώτη μου- ποὺ γνωρίζω δὲν τὰ μιλᾶ.

  Σύμφωνα μὲ τὴ Βίκι » Η γενοκτονία των Χριστιανών Ασσυρίων έχει αναγνωριστεί από ορισμένα κράτη και ομόσπονδες Πολιτείες, από κοινού με αυτή των Ελλήνων και των Αρμενίων, Συγκεκριμένα, έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή της Ολλανδίας [3], τη Βουλή της Αυστρίας [4] και τη Βουλή της Σουηδίας [5]. Επίσης, από τις Πολιτείες της Νότιας Αυστραλίας και της Νότιας Νέας Ουαλίας της Αυστραλίας. «

 84. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ὅσο γιὰ τὰ παρ᾿ ἡμῖν «παλαιοδιαθηκικὰ ὀνόματα» (Theo #81) νὰ συμπληρώσω τὸ πολὺ συνηθισμένο Ἠλίας, ὅπως καὶ τὰ Ἀβραάμ, Ἰσαάκ, Δαυὶδ κλπ. Πολὺ συνηθίζονταν στὸν Πόντο, ὅπως φαίνεται ἀπὸ τὰ σχετικὰ ἐπώνυμα (Ἀβραμίδης, Ἰσαακίδης κλπ.)

 85. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό με τους «Ασσυρίους» θέλει δούλεμα να ξεκαθαρόσουμε τι εννοούμε. Γιατί βασικά υπήρξαν τρεις περίοδοι στην περιοχή (στην αρχαιότητα), δύο σημιτικής προέλευσης και μία τρίτη, των Σουμερίων, μη σημιτική. Και τα παρακλάδια τους. Όλοι Ασσύριοι.
  Τι/ποιούς συμπεριλαμβάνουμε σήμερα με τον όρο αυτό.

 86. Theo said

  @85:
  Όπως έγραψα στο σχ. 74, Ασσύριοι είναι μιλούν τα αρχαία συριακά (την «επίσημη» μορφή των αραμαϊκών που μιλούσε κι ο Χριστός) και ακολουθούν το ασσυροχαλδαϊκό, προχαλκηδόνιο δόγμα («νεστοριανισμό»).
  Τον αν είναι σημίτες ή όχι, παρέλκει.

 87. Pyramos said

  Σχετικά με την ανακολουθία όμως μεταξύ αργοναυτικών και οδύσσειας, συμπεραίνουμε τότε ότι ο Όμηρος δεν απέδωσε σωστά αυτά που άκουγε (αφού χρονολογικά η ιστορία του Ιάσωνα προηγείται απο αυτή της Οδύσσειας).
  Μπορούμε όμως όντως να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο; Διότι ένας ελληνοκεντρικός θα μας λιθοβολήσει αν ισχυριστούμε πως ο Όμηρος έκανε λάθος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: