Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Άγνωστες μαύρες σελίδες της κυπριακής ιστορίας

Posted by sarant στο 20 Αυγούστου, 2018


Αναδημοσιεύω σήμερα ένα άρθρο που αρχικά δημοσιεύτηκε στην κυπριακή εφημερίδα Χαραυγή (όργανο του ΑΚΕΛ) και που το έχω πάρει από το διαδικτυακό περιοδικό Κατιούσα, ενώ επίσης θα δώσω συνδέσμους προς μια σειρά άρθρων της κυπριακής εφημερίδας Πολίτης. Το κοινό τους θέμα είναι τα εγκλήματα ελληνοκυπρίων ακροδεξιών με θύματα άμαχους τουρκοκυπρίους, γέρους και γυναικόπαιδα, αφενός την περίοδο της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974 και αφετέρου κατά τη λεγόμενη περίοδο των διακοινοτικών ταραχών, τον Μάιο του 1964. Πρόκειται για εγκλήματα που έμειναν για πάντα ατιμώρητα, αλλά και που θεωρείται πως δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτά διότι τάχα δικαιολογούμε τα εγκλήματα της άλλης πλευράς και την εισβολή του Αττίλα.

Το πρώτο άρθρο, του Γιώργου Κουκουμά, μέλους της ΚΕ του ΑΚΕΛ, δημοσιεύτηκε στη Χαραυγή στις 12.8.2018.

Μια άγνωστη, για πολλούς Ελληνοκυπρίους, σελίδα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας είναι οι σφαγές Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους φασίστες τόσο την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών όσο και κατά το καλοκαίρι του 1974. Οι περιπτώσεις της σφαγής των 126 Τ/κ [σημ.Κατ.: Τουρκοκυπρίων] γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων από τα τρία μικρά τ/κ [σημ.Κατ.: τουρκοκυπριακά] χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου -Μάραθα, Σανταλάρη και Αλόα- καθώς και η εκτέλεση 83 Τ/κ άοπλων αιχμαλώτων από την Τόχνη, τον Αύγουστο του 1974, από μέλη της ΕΟΚΑ Β, αποτελούν μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία του τόπου μας.

Μάραθα, Αλόα, Σανταλάρης…

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, μέλη της ΕΟΚΑ Β από τα γύρω χωριά μπήκαν στα τρία τ/κ χωριά πυροβολώντας στον αέρα και εκφοβίζοντας. Εισέβαλαν στα σπίτια και μάζεψαν τους κατοίκους, τους οποίους μετέφεραν με λεωφορεία στο σχολείο της Περιστερωνοπηγής. Τους άντρες τους μετέφεραν αργότερα σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Αμμόχωστο και στη συνέχεια στη Λεμεσό. Κατά την περίοδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής, οι Ε/κ [σημ.Κατ.: Ελληνοκύπριοι] φασίστες προέβαιναν σε καθημερινές επιδρομές στα τρία χωριά, λεηλασίες, κλοπές, βιασμούς γυναικών αλλά και δολοφονίες. Με την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής, οι εοκαβητατζήδες προχώρησαν στη μαζική εκτέλεση των 126 γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων, τους οποίους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους που έσκαψαν με μπουλντόζες και ακολούθως κάλυψαν με σκουπίδια για να καλύψουν το έγκλημά τους.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τ/κ Ασιήρ Αχμέτ από τη Μάραθα, όταν λίγες μέρες αργότερα τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή, το σουηδικό απόσπασμα των Ηνωμένων Εθνών έγινε μάρτυρας της αποκάλυψης του αποτρόπαιου εγκλήματος, στο χώρο του σκυβαλότοπου του χωριού: «Όταν άρχισε η εκταφή (…) είδαμε δεκάδες αποκεφαλισμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, κυρίως παιδιών, τα οποία είχαν σκεπαστεί μόνο με σκουπίδια. Μερικά από τα θύματα ήταν δεμένα μεταξύ τους με τέλι. Μόνο σε μια περίπτωση, μετρήσαμε δέκα άτομα δεμένα με τέλι. Μερικά από τα θύματα ήταν μισοκαμένα. Σχεδόν όλα τα αγόρια κάθε ηλικίας ήταν χωρίς κεφάλια. Μεταξύ των παιδιών που βρέθηκαν δολοφονημένα στο σκυβαλότοπο ήταν και τα έξι αδέλφια μου, η μητέρα μου, η γιαγιά και η θεία μου μαζί με τα εφτά παιδιά της». Ο Τ/κ Κιαμίλ Μέριτς, του οποίου οι δολοφόνοι σκότωσαν τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά, δήλωσε ότι «όταν άνοιξαν τον τάφο, βρήκαν τη γυναίκα μου να κρατά το μικρότερο παιδί μας, 18 μηνών, και το μωρό μου είχε σαράντα σφαίρες στο σώμα του». Σύμφωνα με μαρτυρία του Ε/κ στρατιώτη Νίκου Γενιά (Χαραυγή, 20.7.1998), ο οποίος κατά την υποχώρηση από τον Πενταδάκτυλο πέρασε από τα τρία μαρτυρικά χωριά, «εοκαβητατζήδες με εκσκαφείς άνοιγαν λάκκους και έθαβαν τους γέρους και τα παιδιά που σκότωσαν σε αυτά τα χωριά. Μάλιστα ένας από αυτούς κομπάζοντας μάς είπε “Εμείς εκάμαμεν τη δουλειά μας…”»

Όταν τον Αύγουστο του 2009 η τ/κ εφημερίδα «Volkan» κατονόμασε 15 Ελληνοκύπριους ως τους δράστες του εγκλήματος, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Π. Κληρίδης ζήτησε από την Αστυνομία να συγκεντρώσει στοιχεία για εξιχνίαση της υπόθεσης. Ωστόσο οι έρευνες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια δεν οδήγησαν σε εξιχνίαση. Οι φονιάδες είναι μέχρι σήμερα ατιμώρητοι.

Εν ψυχρώ εκτέλεση των Τ/κ της Τόχνης

Στις 14 Αυγούστου μέλη της ΕΟΚΑ Β συνέλαβαν 84 Τ/κ άνδρες από την Τόχνη (συμπεριλαμβανομένων και 12χρονων αγοριών) και αφού κρατήθηκαν για ένα βράδυ στο ελληνικό σχολείο, τους μετέφεραν με δύο λεωφορεία στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τον μοναδικό επιζήσαντα της Τόχνης, τον 19χρονο τότε Σουάτ Χουσέΐν, οι Τ/κ που επέβαιναν στο ένα λεωφορείο οδηγήθηκαν σε τοποθεσία κοντά στην Παλώδια, όπου εκτελέστηκαν με ριπές αυτόματων όπλων, ενώ στη συνέχεια οι Ε/κ φασίστες πυροβόλησαν στο κεφάλι όποιον ήταν ακόμα ζωντανός. Σύμφωνα με τη μαρτυρία οι εοκαβητατζήδες πυροβολούσαν τους άοπλους αιχμάλωτους επί δέκα λεπτά, αδειάζοντας και ξαναγεμίζοντας τα όπλα τους, ενώ στη σφαγή συμμετείχε και Ελλαδίτης αξιωματικός. Εκείνη τη νύχτα ο Σουάτ είδε με τα μάτια του όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα να πέφτουν νεκρά δίπλα του. Ανάμεσά τους ήταν και ο ίδιος, ο οποίος προσποιήθηκε τον νεκρό. Προηγήθηκαν φωνές και κραυγές. «Ένας από τους εκτελεσθέντες έπεσε πάνω μου», θυμάται, λέγοντας πως συνειδητοποίησε ότι ήταν ακόμα ζωντανός μόνο όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί. «Είχα κάποια τραύματα στο στήθος και τα χέρια, ενώ μια σφαίρα έξυσε το κεφάλι μου. (…) Μόλις βρήκα ευκαιρία σηκώθηκα και έτρεξα. Δεν είχα χρόνο ούτε να κλάψω». Όταν μερικούς μήνες μετά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσπάθησε να διερευνήσει την υπόθεση, οι δολοφόνοι ξέθαψαν τα θύματα και τα έθαψαν στη Γεράσα. Οι επιβάτες του δεύτερου λεωφορείου εκτελέστηκαν και θάφτηκαν στην Παρεκκλησιά. Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους εντόπισε και ταυτοποίησε σχεδόν όλα τα θύματα της Τόχνης. Οι φονιάδες της Τόχνης παραμένουν επίσης ατιμώρητοι.

Η αποκάλυψη των σφαγών είχε προκαλέσει τότε συγκλονισμό εντός και εκτός Κύπρου, ενώ φούντωσε και τη δολοφονική μανία του προελαύνοντος Αττίλα σε βάρος των Ε/κ που ξεριζώνονταν από τα χωριά τους. Πολλοί Ε/κ που είχαν αιχμαλωτιστεί από τον τούρκικο στρατό διηγούνται τα άγρια βασανιστήρια που υπέστησαν από τους Τούρκους, τα οποία παρουσιάζονταν από τους εισβολείς ως «αντίποινα» για τις σφαγές αυτές. Με άλλα λόγια, οι χουντικοί και οι εοκαβπταζήδες, αφού προσκάλεσαν -με το πραξικόπημα- τον Αττίλα, αντί να πολεμήσουν τον τούρκικο στρατό προτίμησαν να δολοφονούν αιχμαλώτους και γυναικόπαιδα στα μετόπισθεν. Την ίδια ώρα οι απλοί Ε/κ -στρατιώτες και πολίτες- πλήρωναν το τίμημα της προδοσίας.

Συγκάλυψη, διαστρέβλωση, εκμετάλλευση

Η νέα γενιά των Ε/κ ελάχιστα γνωρίζει για τα εγκλήματα της ε/κ ακροδεξιάς σε βάρος των Τ/κ. Σπάνιες φωτεινές εξαιρέσεις είναι οι περιπτώσεις που έγιναν παρουσιάσεις σε ε/κ ΜΜΕ. Οι Ε/κ εθνικιστές αρνούνται να μιλήσουν για τα εγκλήματα του φασισμού κατά των Τ/κ, προτάσσοντας το πρόσχημα ότι «έτσι απενοχοποιείται η Τουρκία για την εισβολή». Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από όσους ενοχλούνται από τις αναφορές σε αυτές τις σφαγές συνδέονται ιδεολογικοπολιτικά, ενδεχομένως και συγγενικά -ζούμε άλλωστε σε ένα πολύ μικρό τόπο- με τους εγκληματίες, οι οποίοι μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι, ατιμώρητοι και αμετανόητοι. Όλοι αυτοί επιλέγουν να αποσιωπούν ή να σχετικοποιούν αυτά τα εγκλήματα γιατί διαλύουν τους μύθους περί «άσπιλης ελληνικής φυλής». Μάλιστα αποδίδουν ειρωνικά τη φράση «εκάμαμεν τζαι εμείς πολλά» σε όσους μιλούν για αυτές τις σφαγές, θέλοντας να τους παρουσιάσουν ως οπαδούς της συλλογικής ευθύνης ολόκληρης της ε/κ κοινότητας. Βέβαια πρόκειται για συνειδητά ψέματα διότι τουλάχιστον το ΑΚΕΛ δεν έχει πει ποτέ ότι «εκάμαμε τζαι εμείς» τέτοια εγκλήματα, αλλά το αντίθετο: «τα εκάμετε εσείς!», οι φασίστες ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος. Η ευθύνη και η ντροπή ανήκει στο φασισμό και όχι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Γι’ αυτό άλλωστε το ΑΚΕΛ δεν αντιπαραβάλλει με συμψηφισμό τα εγκλήματα του ελληνοκυπριακού φασισμού με αυτά του τουρκοκυπριακού φασισμού, αλλά τα αθροίζει ως τα συνολικά εγκλήματα του φασισμού κατά του κυπριακού λαού.

Παράλληλα, διαστρέβλωση υπάρχει και από τη σκοπιά της κοσμοπολίτικης φιλελεύθερης αντίληψης για το Κυπριακό, η οποία αποσπά το ζήτημα της εθνοτικής βίας στην Κύπρο από το συνολικό ιστορικοπολιτικό πλαίσιο των ξένων επεμβάσεων και σχεδιασμών στην Κύπρο, παρουσιάζοντας το Κυπριακό ως πρόβλημα μόνο -ή έστω πρωτίστως- αντίπαλων εθνικισμών. Αυτή η αντίληψη προσπερνά το γεγονός ότι το εθνικιστικό μίσος μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά υποδαυλίστπκε από τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα και τις «μητέρες πατρίδες». Ότι όλα αυτά αποτελούσαν μέρος του Νατοϊκού σχεδίου για να διχοτομηθεί το νησί και να προωθηθεί η «διπλή ένωση» με τις Νατοϊκές μητέρες πατρίδες. Αυτή η θεώρηση συμπληρώνεται με μια πολιτική αντίληψη για τη λύση του Κυπριακού που εστιάζει μόνο στην ψυχολογική συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, χωρίς να αναδεικνύεται ως θεμελιώδης προϋπόθεση η οριστική απαλλαγή της Κύπρου από τους ξένους στρατούς, τους εγγυητές και τους κηδεμόνες.

Η πιο εξοργιστική εκμετάλλευση των εγκλημάτων αυτών γίνεται από τους τουρκικούς σοβινιστικούς κύκλους με στόχο να αποπροσανατολίσουν από την τουρκική κατοχή τα δικά τους φοβερά εγκλήματα σε βάρος των Ε/κ αλλά και την καταπίεση που υφίσταται η τ/κ κοινότητα από την Άγκυρα. Βαθύτερος στόχος της τουρκικής σοβινιστικής προπαγάνδας είναι να πείσει ότι οι Ε/κ αποτελούν κίνδυνο για τους Τ/κ και συνεπώς ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να παραμείνει στο νησί για να… εγγυάται την ασφάλειά τους. Και ότι όλα αυτά αποδεικνύουν τάχα ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και άρα η Κύπρος πρέπει να διχοτομηθεί σε δύο ανεξάρτητα κράτη.

Η αλήθεια φωτίζει το δρόμο

Μόνο η Αριστερά και ορισμένοι άλλοι συνεπείς υπερασπιστές της ιστορικής αλήθειας επέμεναν όλα αυτά τα χρόνια -με κόστος να λοιδορούνται ως ανθέλληνες και προδότες- να υπενθυμίζουν την άβολη αλήθεια ότι εγκλήματα διαπράχθηκαν από στοιχεία και των δύο κοινοτήτων και συγκεκριμένα από την ε/κ και την τ/κ φασιστική ακροδεξιά. To ΑΚΕΛ υπενθυμίζει αυτά τα εγκλήματα και τονίζει ότι «αν δεν πούμε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, δεν πρόκειται να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες». Και η αλήθεια είναι ότι στον κατάλογο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων της Κύπρου μαζί με τους 1.510 Ε/κ αγνοούμενους υπήρχαν και 492 Τ/κ αγνοούμενοι. Κανένας άνθρωπος με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση ή άποψη για το Κυπριακό, μπορεί να αποφεύγει ερωτήματα όπως το πώς βρέθηκαν μαζικά μέσα σε πηγάδια παιδιά Τ/κ, τα οστά των οποίων ανακαλύπτονται σήμερα.

Η αναγνώριση των εγκλημάτων αυτών ούτε δικαιολογεί ούτε σβήνει το -συνεχιζόμενο άλλωστε- άλγος της τουρκικής κατοχής ούτε τα εγκλήματα του τ/κ σοβινισμού κατά των Ε/κ. Αντίθετα, συμπληρώνει την ιστορική εικόνα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος ολόκληρου του κυπριακού λαού. Και είναι η ιστορική αλήθεια -ακόμα και αυτή που ενοχλεί- που οδηγεί στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι η ιστορική αλήθεια -και όχι η αποφυγή των ενοχλητικών όρων ή των άβολων πτυχών της ιστορίας- που συμβάλλει στη δημιουργία στέρεου εδάφους για πραγματική συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων η οποία πρέπει να εκφράζεται πρωτίστως ως κοινός αγώνας ενάντια στο κατοχικό και διχοτομικό στάτους κβο.

Του Γιώργου Κουκουμά (μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ)

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης δημοσίευσε σειρά από 28 άρθρα με «ατιμώρητα εγκλήματα» της κυπριακής ιστορίας, όπως για τη δολοφονία των 11 τουρκοκυπρίων πολιτών στην Πύλα το 1964, ή για τη δολοφονία δέκα τουρκοκυπρίων στη λίμνη Παραλιμνίου από συμμορία αστυνομικών. Πρόκειται για εγκλήματα που έγιναν ως εκδίκηση για δολοφονίες ελληνοκυπρίων αστυνομικών από τουρκοκυπριακές τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά που δεν παύουν να αποτελούν μαύρες σελίδες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και τα υπόλοιπα άρθρα της σειράς αξίζουν μελέτη -γιατί η αναγνώριση της αλήθειας είναι προϋπόθεση για τη συνεννόηση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

 

Advertisement

165 Σχόλια προς “Άγνωστες μαύρες σελίδες της κυπριακής ιστορίας”

 1. Κουνελόγατος said

  Ούτε σήμερα θα πλήξουμε. Καλημέρα, καλό καλοκαίρι.

 2. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Καλὸ εἶναι νὰ θυμόμαστε τὶς μαῦρες σελίδες τῆς Ἱστορίας μας· γιὰ νὰ διδασκόμαστε ἀπὸ τὰ λάθη μας.

  Ἀλήθεια, ἡ ἄλλη πλευρὰ τί κάνει;
  Θὰ ἦταν ἐνδιαφέρον νὰ βλέπαμε κάποιο ἀντίστοιχο ἄρθρο ἀπὸ τὴν Τουρκοκυπριακὴ πλευρά.

 3. μήτσκος said

  Θλίψη

 4. leonicos said

  Αρκεί και από τη μία πλευρά. Ίσως οι άλλοι να έχουν σφάξει το ΑΚΕΛ τους.

  Ο φασισμος είναι ένας, και δύσκολο να τον αναγνωρίσεις, όταν σε αγγίζει από την πλευρά του θύτη.

  Αλλά κάποτε το ΑΚΕΛ ήταν κυβέρνηση. Γιατί δεν έκανε κάτι; Οι ψήφοι…. που και πάλι δεν ήρθαν
  Δεν ξέρω άλλα.

  Δεν ξέρω πολλά. Όπως έχω δηλώσει, είμαι χαζός.

 5. Alexis said

  Καλημέρα.
  Συμφωνώ με το σχόλιο 2 του Δημήτρη.
  Το πνεύμα του άρθρου του Κουκουμά με βρίσκει επίσης σύμφωνο.
  Η εν ψυχρώ εκτέλεση αμάχων, και μάλιστα γυναικόπαιδων, είναι μια πράξη απόλυτα καταδικαστέα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με καμία από τις αγριότητες της άλλης πλευράς.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Από Τουρκοκυπρίους ξέρω τον Σενέρ Λεβέντ, που έχει έντονα επικριτική στάση. Υπάρχουν και Τούρκοι ιστορικοί που έχουν ερευνήσει τις σφαγές / τη γενοκτονία στη Μικρασία και στον Πόντο.

 7. leonicos said

  Φρίκη, όχι θλίψη.

  Οι άλλη πλευρά έχει ειδικό μουσείο μνήμης των θηριωδιών αυτών, και μέχρι τώρα άκουγα ότι είναι προπαγάνδα. Τελικά δεν είναι.

  Θρηνούμε, υποτίθεται, έναν παλαβό που πήγε να σκαρφαλώσει προκλητικά σ’ ένα στύλο, και τον σκότωσαν.

  Και σε ατομικό επίπεδο, οι τούρκοι εδειξαν συχνα μεγαλύτερη ευαισθησία. Περιστατικά ελλήνων που έστειλαν την οικοσκευή φίλων τους τουρκόφωνων στο βορρά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν με αντίθετη κατεύθυνση.

  Δυστυχώς όλοι οι εμπόλεμοι κάνουν εγκλήματα και αυθαιρεσίες που μπορεί να μην αγγίζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά ο φασισμός είναι φρικτός καθοδηγητής. ξέρει μόνο να σκοτώνει.

  Τη δουλειά τους την έκαναν. Και τη λούζονται τώρα.

 8. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  Αν και (σχετικά) πρόσφατα αυτά τα γεγονότα, ελάχιστα ως καθόλου ξέρουμε εμείς οι Ελλαδίτες.

 9. LandS said

  Το χειρότερο από όλα ειναι ότι όσο περισσότερη προσπάθεια γίνεται να κρατηθούν μυστικά τόσο περισσότερο διογκώνονται στη φαντασία αυτών που ταυτίζονται με τα θύματα.
  Στο τέλος ξεμένεις με δυο πλευρές όπου το μόνο που βλέπει η μία στην άλλη είναι εγκληματίες που διέπραξαν τέτοιου είδους εγκλήματα.

 10. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα καὶ καλὴ ἑβδομάδα.
  Χρειάζεται μεγάλο ποσὸ συνειδητότητας καὶ πολλὴ ψυχικὴ δύναμη νὰ κρίνεις νηφάλια μία κατάσταση, στὴν ὁποία χάθηκαν, ἐνίοτε μὲ φριχτὸ τρόπο καὶ συνήθως ἄδικα, δικοί σου ἄνθρωποι. Δὲν δικαιολογῶ τοὺς φασίστες τῆς ΕΟΚΑ Β’ καὶ τοῦ Σαμψών, οὔτε πολὺ περισσότερο τοὺς ἀνεγκέφαλους φασίστες καλαμαράδες τοῦ ἑλληνικοῦ στρατοῦ ποὺ βρέθηκε στὴν Κύπρο ἐκεῖνο τὸν καιρὸ γιὰ νὰ ἀνατρέψει τὸν Μακάριο καὶ νὰ κάνει ὅ,τι ἔκανε. Ἀλλὰ πιστεύω ὅτι κάποιοι ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ προχώρησαν σὲ ἀγριότητες – ἔνθεν κάκεῖθεν – δὲν ἦταν ἀκριβῶς φασίστες· λειτούργησαν, ὅπως εἶναι ἀνθρώπινο, ἐν θερμῷ.
  Κατὰ τὰ ἄλλα συμφωνῶ μὲ τὴ γενικὴ προσέγγιση τοῦ ἄρθρου: Δὲν εἶναι «δικά μας» καὶ «δικά σας» ἐγκλήματα, μὲ τὴ λογικὴ τοῦ συμψηφισμοῦ, ἀλλὰ φασιστικὰ ἐγκλήματα κατὰ τῆς ἀνθρωπότητας.

 11. gpoint said

  # 7

  Στο μυαλό του έλληνα το ισχυρότερο κίνητρο είναι η εξίσωση πόλεμος = πλιάτσικο

 12. Νέο Kid said

  «Περιστατικά ελλήνων που έστειλαν την οικοσκευή φίλων τους τουρκόφωνων στο βορρά δεν υπάρχουν…»
  Λεώνικε, αν μου επιτρέπεις την ερώτηση, εσύ πού το ξέρεις; Γνωρίζεις προσωπικά όλους τους Κυπραίους που μένουν σε τουρκοκυπριακά (προ του 74) σπίτια; ..
  Ξέρω βέβαια ότι δεν θα απαντήσεις ή θα απαντήσεις μετά από κανα τέρμηνο σε άσχετο νήμα …αλλά κουβέντα να γίνεται.
  Όπως και ναχει, απουσία τεκμηρίου δεν συνεπάγεται τεκμήριο απουσίας…

 13. leonicos said

  Από την Άγια Φωτιά η μικρασιατική ακτη είναι μια κανιά. Υποθέτω, υπερβάλλοντας βέβαια, ότι ένα φτάρνισμα από εδώ θ’ ακουστει εκει.
  Ο εθνικισμός – φασισμός δεν έχει πληθυντικό, όπω η αγάπη και η ανθρωπιά, η κακία, η προστυχιά κοκ. Είναι ένας. Γι’ αυτο αλληλοκατανοούνται οι φασίστες ών των κρατων και όλων των εποχών.

  Το παρακάνω λίγο, αλλά κι αυτό από τις διακοπές είναι και είναι σχετικό

  Δυο βράχια δίπλα δίπλα

  Δυο βράχια δίπλα δίπλα
  μέσα στην ίδια θάλασσα·
  το ίδιο νερό τα κυκλώνει,
  ο ίδιος αέρας τα σαρώνει,
  το ίδιο κύμα τα χτυπάει.
  Δυο βράχια δίπλα δίπλα,
  όμοια στο χρώμα και στο φως·
  ακόμα και το αναιμικό δεντρί
  που πάνω τους φυτρώνει,
  από το ίδιο βλαστάρι
  βγήκε κι αυτό.

  Δυο βράχια όμοια σε όλα… εκτός
  από τη σημαία
  που είναι στην κορφή τους καρφωμένη·
  η μια κατακόκκινη σαν αίμα,
  η άλλη γαλάζια, σαν τον ουρανό.
  Και κάθεσαι και μουρμουράς
  ‘τι κρίμα, να μην είναι ίδια και σ’ αυτό’.
  Αλλά το κρίμα μας δεν είναι αυτό·
  είναι που εσύ
  θέλεις την κόκκινη σημαία και στα δυο,
  κι εγώ μόνο τη γαλάζια·
  είναι που εσύ θέλεις τη γαλάζια και στα δυο,
  κι εγώ την κόκκινη μονάχα.
  Και το πιο μεγάλο κρίμα είναι
  που έχει μια σημαία στον νού του
  ο καθένας.
  Το κρίμα δεν είναι οι δυο σημαίες,
  αλλά η μία.

 14. leonicos said

  @12 Νεοκίδ

  Γιατί καλέ μου ΝεοΚιδ, με αντιμετωπίζες ετσι; Αν δεν απαντώ αμέσως οφείλεται ότι μπορεί να μην το δω.

  Όχι, δεν τους ξέρω προσωπικά. Δεν ξέρω κανένα στην πραγματικότητα. Αλλά δεν το άκουσα να έχει γίνει. Ενώ για το αντίθετο κι έχω ακούσει κι έχω κι εμπειρία από πρώτο χέρι.

  Προφανώς η γενίκευση ήταν λανθασμένη, και ζητώ συγγνώμη, ιδίως αν έχεις άλλες πληροφορίες εσύ.

  Ίσως επηρεάστηκα και από τη φρίκη του άρθρου.

 15. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @10. Αὐγουστῖνος said:

  » …κάποιοι ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ προχώρησαν σὲ ἀγριότητες – ἔνθεν κάκεῖθεν – δὲν ἦταν ἀκριβῶς φασίστες· λειτούργησαν, ὅπως εἶναι ἀνθρώπινο, ἐν θερμῷ. »

  Συμφωνῶ. Τά ἴδια ἔγιναν στὴ Γιουγκοσλαβία, ἀλλὰ καὶ στὸν δικό μας ἐμφύλιο.

  Μπορεῖ τὸ γενικὸ πλαίσιο τῶν γεγονότων νὰ ὀργανώνεται ἀπὸ ἐξωτερικὲς δυνάμεις, ἀλλὰ οἱ φυσικοί αὐτουργοὶ εἶναι, στὴν πλειοψηφία τους, καθημερινοὶ ἄνθρωποι. Κάποιοι βρίσκουν τὴν εὐκαιρία νὰ βγάλουν τὴν σκοτεινή τους πλευρὰ ποὺ ὑπὸ διαφορετικὲς συνθῆκες θὰ ἔμενε κρυμμένη, ἐνῶ κάποιοι ξεπληρώνουν προσωπικὲς ἤ οἰκογενειακές διαφορές. Λίγοι εἶναι αὐτοί ποὺ τὸ κάνουν συνειδητά.

 16. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  15 Έτσι είναι. Αλλά κάποιοι από τους αυτουργούς και σίγουρα οι εντολοδότες τους οργανώνουν αυτές τις ειδεχθείς πράξεις και αντλούν άμεσα οφέλη από αυτές.

 17. spiral architect 🇰🇵 said

  @15: […] ἐνῶ κάποιοι ξεπληρώνουν προσωπικὲς ἤ οἰκογενειακές διαφορές. Λίγοι εἶναι αὐτοί ποὺ τὸ κάνουν συνειδητά.

  Εν πολλοίς αυτό ισχύει, καθότι ο φασίστας βρήσκει αφορμή τα πολιτικά για να βάλει χέρι σε περιουσίες (δες π.χ. στη Μάνη τον ξεκλήρισμα κομμουνιστών και φίλα προσκείμενων κατά τον εμφύλιο) χωριανών ή και συγγενών του.

  Τα «χωρίς κέρδος κέρατα» δεν παίζουν σε αυτά. 🙄

 18. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @14. Φίλτατε Λεώνικε.
  Πολὺ συγκινητικὰ τὰ περιστατικὰ ποὺ ἀναφέρεις γιὰ τοὺς Τουρκοκύπριους ποὺ ἔστειλαν τὶς οἰκοσκευές στοὺς ξεριζωμένους Ἑλληνοκύπριους.
  Ἔχω διαβάσει γιὰ παρόμοια περιστατικὰ ποὺ ἔγιναν κατὰ τὴν Μικρασιατικὴ Καταστροφή, ὅταν Τοῦρκοι ἔσωσαν Ἕλληνες γείτονές τους ἀπὸ τοὺς Τσέτες.

  Δυστυχῶς, ὅμως, τὴν πολιτικὴ τὴν καθορίζουν οἱ ἡγεσίες.
  Οἱ ἑκάστοτε Τουρκικές ἡγεσίες ἔχουν πολὺ βεβαρυμένο παρελθόν καὶ παρὸν σὲ θέματα γενοκτονιῶν καὶ ἐθνοκαθάρσεων.

  Ἀπαριθμῶ, ἀπὸ μνήμης, λαοὺς ποὺ ἔπεσαν θύματα τέτοιων διωγμῶν ὀργανωμένων ἀπὸ τὸ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Ἀρμένιοι, Ἀσσύριοι, Πόντιοι (1915-1920), Μικρασιατικὸς Ἑλληνισμός (1922), Ρωμιοί τῆς Κωνσταντινούπολης (1955, 1964) Ρωμιοὶ Ἴμβρου καὶ Τενέδου (1964) Κούρδοι (συνεχῶς).

  Ἂς σημειωθεῖ ὅτι τὸ ἐπίσημο Τουρκικὸ Κράτος ἀρνεῖται νὰ παραδεχτεῖ ἀκόμα καὶ τοὺς διωγμοὺς ποὺ ἔγιναν ἀπὸ τὴν προκάτοχό του Ὀθωμανικὴ ὐτοκρατορία τὸ 1915-1920. Ὄχι τυχαῖα βέβαια. Σ᾿ αὐτοὺς πρωτοστάτησαν οἱ Νεότουρκοι, αὐτοὶ ποὺ ἵδρυσαν τὸ σύγχρονο Τουρκικὸ Κράτος.

 19. Νέο Kid said

  14. μάθε λοιπόν Λεώνικε ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες προσφύγων ( τα μέλη τους όλο και λιγοστεύουν βέβαια. 44 χρόνια είναι πολλά…) που μένουν σε τούρκικα σπίτια και οι οποίες τα έχουν αφήσει απείραχτα, με τις οικοσκευές τους όπως ήταν όταν τούς τα παραχώρησαν. Επειδή ευελπιστούν οι αφελείς ότι κάποια μέρα θα γυρίσουν οι «νόμιμοι» παλιοί ένοικοι , κι αυτοί με τη σειρά τους θα γυρίσουν στο Βαρόσι ή στην Κερύνεια…
  Αυτό είναι ένα attitude που εγώ προσωπικά θαυμάζω . Όχι να μου στείλουν πίσω με την πόστα τα τετζερέδια μου , τις μπακίρες και τις καρκόλες… ως ντεφάκτο πιστοποίηση του ξεριζωμού…

 20. Μπετατζής said

  Ειλικρινής απορία : Το άρθρο του στελέχους του ΑΚΕΛ συμπίπτει με την επίσημη θέση του ΑΚΕΛ ;;; Το ΑΚΕΛ δεν είναι που υποστηρίζει διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία ;;; Η διζωνική ομοσπονδία σημαίνει ταυτόχρονα και «κοινός αγώνας ενάντια στο κατοχικό και διχοτομικό στάτους κβο», όπως λέει το άρθρο ;;; Δεν είμαι καλά ενημερωμένος σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

 21. leonicos said

  ΕΠΕΙΓΟΝ

  Μόλις πριν από λίγο με πήρανε στο σταθερό, ένα κακόβουλο τηλεφωνημα, μια κλαίουσα ότι δήθεν ήταν η Φωτεινή, ειχε σπάσεο το πόδι της και ότι είναι στο ΚΑΤ.

  Προσέξτε!

 22. leonicos said

  Δεν ηταν φάρσα. Ήταν κακόβουλο τηλεφώνημα. Ίσως ήξεραν ότι η Φωτεινή λείπει στην εφορία, και είχαν σκοπό να με απομακρύνουν από το σπίτι. Άλλοτε λένε ότι ‘κάποιος δικός σου χτύπησε κάποιον, και το πράγμα λύνεται με 2000 ευρώ’ καιτα σχετικά. Προσέξτε

 23. mitsos said

  Κάποιοι (π.χ. S. Freud ) ισχυρίστηκαν στο παρελθόν πως η αιτία βρίσκεται στο γεγονός πως οι θεσμοί των μέχρι σήμερα πολιτισμών δημιουργούν δυσφορία καταναγκασμού τους ανθρώπους που καταπιέζονται διότι ο πολιτισμός ζητά από αυτούς θυσίες (όπως ώρες εργασίας για την διατήρηση αυτών των θεσμών και παραίτηση απο τις προσωπικές ενορμήσεις τους). Απο εκεί ξεκινούν όλες οι βάρβαρες κοινωνικές σχέσεις που μετατρέπουν τις ιδεολογικές και θρησκετικές και εθνικές διακρίσεις (ημών, υμών και αυτών) σε σχέσεις πολέμου και εξουσίας και εν τέλει σε καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού.

  Είναι ερώτημα αναπάντητο, αν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πολιτικοί θεσμοί, που θα διαπαιδαγωγήσουν ανθρώπους που να έχουν άλλη σχέση με αυτόν, και να θεωρούν τους θεσμούς του πολιτισμού την βασική προσωπική περιουσία τους .

  Το ηθικό πλεονέκτημα όμως όλων όσων επιθυμούν την οικοδόμηση τέτοιων θεσμών και προσπαθούν να σκέφτονται και να δρουν με κύριο γνώμονα την οικοδόμηση τους δεν νομίζω πως αμφισβητείται . Δυστυχώς αυτοί είναι ακόμη αναποτελεσματικές μειοψηφίες . Άραγε είναι δυνατόν να μετατραπούν σε πλειοψηφία ;

  Αναμφισβήτητα ο Παιδαγωγικος ρόλος τέτοιων άρθρων σαν το σημερινό για το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν ( και γενικότερα η προσφορά αυτής της ιστοσελίδας του Νικοκύρη και της παρέας που την στηρίζει ) βοηθά σε αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς ο θόρυβος από τα ( και μέσα στα ) τόσα σκουπίδια του διαδικτύου καθιστά το εγχείρημα «ψάξιμο στ’ άχυρα» …

  Αλλά αυτούς τους δρόμους θα ακολουθήσουμε όσο δεν έχουμε καλύτερους.

  Νικοκύρη Συγχαρητήρια .
  Αν και είχα ακούσει κυρίως για την ΕΟΚΑ Β και για τις Ε/Κ βαραρότητες (και ήμουν βέβαιος για την ύπαρξη τους και σε άλλες περιόδους ) δεν γνώριζα τα τεκμήρια και δεν είχα ολοκληρωμένη εικόνα.

 24. spiral architect 🇰🇵 said

  Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

 25. BLOG_OTI_NANAI said

  Καμία σελίδα της ιστορίας δεν πρέπει να μένει κρυφή.
  Κατά τη γνώμη μου, αν θέλουμε να μείνει όντως χωρίς δικαιολογία η άποψη ότι, «δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτά διότι τάχα δικαιολογούμε τα εγκλήματα της άλλης πλευράς και την εισβολή του Αττίλα» θα ήταν καλύτερο να αποφεύγουμε ουτοπικά/ανεδαφικά σχόλια όπως:

  «φούντωσε και τη δολοφονική μανία του προελαύνοντος Αττίλα»

  Η δολοφονική τους μανία (όχι μόνο της ηγεσίας αλλά και του λαού), αποδείχτηκε με εκατομμύρια νεκρούς αθώους, σε σφαγές χωρίς προηγούμενο στον 20ο αιώνα (πέρα από την Τουρκοκρατία όπου επίσης συμμετείχε ο ίδιος ο λαός στις σφαγές) και κατά συνέπεια, τίποτα δεν μπορούσε «να φουντώσει» την δολοφονική τους μανία, διότι δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο όπου να απαιτήθηκε αφορμή για «να φουντώσει» τα δολοφονικά τους ένστικτα.

  Ακρότητες υπάρχουν στις ιστορίες όλων των λαών του πλανήτη, με διάφορες αφορμές, όμως υπάρχουν λαοί που έχουν βαθιά παράδοση σε μεγάλης έκτασης μαζικά εγκλήματα και δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε να πούμε όσα έχει καταγράψει η ιστορία.
  Υπάρχει μια «δεξιά» παράδοση απόκρυψης εγκλημάτων, και υπάρχει και μια «αριστερή» παράδοση συμψηφισμού τους, κλασικό παράδειγμα η Τριπολιτσά, που τρελαίνεται κανείς ν’ ακούει ότι χρησιμοποιείται ως αντίβαρο για την ανελέητη και αδικαιολόγητη σφαγή, βιασμούς και δουλεμπόριο αανδρών, γυναικών, παιδιών και βρεφών ολόκληρων χωριών ή νησιών που κράτησε ΑΙΩΝΕΣ.

 26. Alexis said

  #20: Μπετατζή, χωρίς να έχω κι εγώ ιδιαίτερα «φρέσκια» ενημέρωση στα του κυπριακού και στις θέσεις των κομμάτων, φαντάζομαι ότι διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία σημαίνει ένα κράτος, ανεξάρτητο και κυρίαρχο (λέμε τώρα… ) ενώ διχοτόμηση σημαίνει είτε δύο ξεχωριστά κράτη, είτε διπλή ένωση βόρειας και νότιας Κύπρου με Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα.

 27. Νέο Kid said

  Μια κι ο Νικοκύρης ανέφερε το Σενέρ Λεβέντ, αξίζουν δυο λόγια γι αυτόν. Λεβέντης όνομα και πραμα!
  Από τους λίγους , τους πολύ λίγους -ενθεν κι ένθεν- που πραγματικά και με ειλικρίνεια, κι όχι υποκριτικά ,επιζητούν μια δίκαιη λύση στο κυπριακό και επανένωση του νησιού. Χωρίς να κρίνω ποσό ρεαλιστικό ή ουτοπικό είναι αυτό , ο ίδιος το έχει στηρίξει με συνέπεια πολλών ετών, με κόστος προσωπικό και επαγγελματικό , με κίνδυνο της ίδιας της ζωής του και εν μέσω διαρκών απειλών .
  Και κάτι κωμικο(τραγικό) κι όχι ίσως πολύ γνωστό . Ο Λεβεντ εξέδιδε την εφημερίδα Αβρούπα (Ευρώπη) μέσω της οποίας κατέθετε την οπτική του και ήταν ο πρώτος Τουρκοκύπριος που μίλησε «επίσημα» για τα εγκλήματα του κατοχικού στρατού , το φταίξιμο των Τουρκοκύπριων, τον εποικισμό του βορρά κλπ.
  Υπέστη προγκρόμ , του είχαν βάλει και βόμβα ή κάψει τα γραφεία κάτι τέτοιο, του έκαναν και νομικές ενέργειες και του έκοψαν την εφημερίδα.Την ξανάβγαλε κι αυτός λοιπόν με άλλο όνομα. Αφρίκα (Αφρική). pun intented! … που λένε και οι τσάρληδες ,οι αγγλοκυπραίοι.

 28. leonicos said

  @19 Εντάξει, Νεοκιδ, το έμαθα.
  Ξέρω πολλούς τουρκοκύπριους, από το Λονδίνο, που δεν επιθυμούν απλώς την επιστροφή τους, αλλά και τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων ως υποκινητικό παράγοντα.

  Η επιστροφή δεν ήταν πιστοποίηση του ξεριζωμού αλλά εξυπηρετηση, έτσι τουλάχιστον το συνέλαβαν οι ενδιαφερόμενοι, διότι οι γείτονές τους τους είπαν ‘έφερα τον αδελφό μου να μείνει, για να μη μείνει άγνωστος, ώστε όταν επιστρέψετε να ξαναπάει στο δικό του σπίτι’.

  Επίσης υπάρχουν πολλά τουρκοκυπριακά χωριά που είναι ελληνόφωνα.

  Όταν έχεις να κάνεις με πολιτικούς είναι merdes. Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους, βρίσκεις υπέροχα παραδείγματα παντού. Εμένα παλαιστίνιος με χειρούργησε, στην Αθήνα. το κουβεντιάζαμε και γελούσαμε. Η θειά μου πήγαινε σε εξ αμερικής οφθαλμίατρο στα καταχόμενα, όταν ήταν ακόμα Ιορδανία.

 29. sarant said

  20 Στη Χαραυγή δημοσιεύτηκε, θα εκφράζει το ΑΚΕΛ. Εξάλλου, το ΑΚΕΛ ανέκαθεν είναι υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το ΚΚΕ είναι που σχετικά πρόσφατα (2016) άλλαξε θέση και τάχθηκε εναντίον της ΔΔΟ ενώ παλιότερα την υποστήριζε. Υπάρχει επιχειρηματολογία υπέρ και κατά της στάσης του ΚΚΕ.

 30. leonicos said

  Ο αρχιτεκτονας στο 24 τα λέει όλα

 31. cronopiusa said

  Με άλλα λόγια, οι χουντικοί και οι εοκαβπταζήδες, αφού προσκάλεσαν -με το πραξικόπημα- τον Αττίλα, αντί να πολεμήσουν τον τούρκικο στρατό προτίμησαν να δολοφονούν αιχμαλώτους και γυναικόπαιδα στα μετόπισθεν. Την ίδια ώρα οι απλοί Ε/κ -στρατιώτες και πολίτες- πλήρωναν το τίμημα της προδοσίας.

  Ουτανμάσινιζ;

  Δεν ντρέπεστε;

 32. Tatiiana Rahmatoulina said

  Δεν είναι μόνο ότι τα κάναμε αυτά τα φριχτά εγκλήματα, χειρότερο είναι ότι η επίσημη ελληνοκυπριακή πλευρά τα έκρυψε και συνεχίζει να τα κρύβει. Εργάστηκα πολλά χρόνια στην επίσημη κυβερνητική υπηρεσία προπαγάνδας. Και δεν είναι μόνον αυτά τα εγκλήματα που αποσιώπησε, αλλά ακόμα και τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, και τόσα άλλα. Τον πρώτο καιρό δεν βιαζόταν η κυβέρνηση να σηκώσει τους πρόσφυγες από τα τσαντίρια, γιατί τους χρησιμοποιούσε για να τους επιδεικνύει στους ξένους πολιτικούς και δημοσιογράφους που επισκέπτονταν την Κύπρο, ώστε να μας λυπούνται και να υπάρχει κατακραυγή εναντίον του εισβολέα.. Όλη η επίσημη προπαγάνδα επικεντρωνόταν στο πόσο τέρατα ήταν οι Τούρκοι και πόσο άγγελοι ήμασταν εμείς, τα θύματα της Τουρκίας. Διαστρεβλώναμε την Ιστορία μέσα από τα «διαφωτιστικά» έντυπα που εκδίδαμε και διανέμαμε δωρεάν. Μιλούσαμε για την «τουρκανταρσία» του ’63, ενώ εμείς είχαμε αρχίσει πρώτοι τις σφαγές και τις επιθέσεις με πρωτοπαλίκαρο τον χίτη Γρίβα. Και βέβαια η αφορμή για την στρατιωτική επέμβαση – το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’ και της ελληνικής χούντας – ήταν στα ψιλά γράμματα των εντύπων μας, αν καμιά φορά γινόταν αναφορά στο έγκλημα αυτό.
  Και κάτι πολύ σημαντικό, το έχω ξαναγράψει πολλές φορές: Στην Ελλάδα διαχρονικά, ακόμα και οι πιο αγνοί υποστηριχτές της Κύπρου, ποτέ δεν λάμβαναν υπόψη την τουρκοκυπριακή κοινότητα, λες και η Κύπρος κατοικούνταν μόνον από Έλληνες. Ακόμα και σήμερα μέσα στις πατριωτικές ιαχές τους – και στην Ελλάδα και εδώ – ξεχνάνε τους Τουρκοκυπρίους, που είναι ισότιμη κοινότητα με τους Ελληνοκυπρίους.
  Κάποιος σχολιαστής έγραψε πιο πάνω ότι τα εγκλήματα γίνανε εν θερμώ. Πόσο «εν θερμώ» δηλαδή πρέπει να είσαι για να σκοτώσεις βρέφη; Όχι, πορωμένοι δολοφόνοι ήταν! Που έμειναν δυστυχώς ατιμώρητοι, και άλλοι πέθαναν όμορφα κι ωραία κι άλλοι ακόμα κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

 33. Theo said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα 😊

  Ήξερα για σφαγές Τουρκοκυπρίων στις ταραχές του ’64.
  Για τις σφαγές του 74 ήξερα μόνο του Ατίλα.
  Τώρα, 44 χρόνια μετά, μαθαίνω και γι’ αυτές των εοκαβητατζήδων.

  Συμφωνώ με τον Δημήτρη στο σχ. 15. Ο πόλεμος αποθηριώνει τον άνθρωπο και δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να βγάλουν τη σκοτεινή πλευρά τους, δυστυχώς.

 34. Μανούσος said

  25
  Έτσι ακριβώς…

 35. giorgos said

  «…Τά μισά πράγματα είναι άκριβώς οί μηδενικές λύσεις. Καί κατέστησαν άνέκαθεν δυνατά στούς χώρους τών Βαλκανίων τών άξεδιαλύτως μεμιγμένων πληθυσμών , διότι στά περιεχόμενα τών «έθνικών» συνειδήσεων μπορούσε ό ίμπεριαλισμός τού παρελθόντος διά τών «έθνικών» κυβερνήσεων καί τών «΄εθνικών » διανοήσεων νά δίνη όποια κατεύθυνση καί νόημα ήθελε.

  Αν έπί παραδείγματι ή έλληνική χούντα διεκύρησσε ότι δέν άποτελεί πρόβλημά της ή Κύπρος , τότε ούτε ό Μακάριος θά ήταν ό «μεγάλος έθνάρχης»– καί μαζί μ’ αύτόν καί πολλοί άλλοι «μεγάλοι»–ούτε τό πρόβλημα Τουρκοκυπρίων καί Σαμψών θά ήταν έλληνοτουρκικό . Θά ήταν άπλώς ένα πρόβλημα τού εύρωπαϊκού άνθρωπισμού… Σήμερα όμως είναι «έλληνοτουρκικό» , ένώ βασικά στό Κυπριακό οί μόνες πού δέν έχουν νά προτείνουν λόγο είναι ή Ελλάδα καί ή Τουρκία .

  Αύτός άκριβώς είναι καί ό όρισμός τής πολιτικής ύπαναπτύξεως : νά χρησιμοποιήσαι χωρίς νά τό καταλαβαίνεις… Φυσικά ή έλλαδική χούντα μόνο ήλιθίως θά μπορούσε νά συμπεριφερθή , διότι ήταν «έθνική χούντα» , όπως καί τό Κυπριακό έξελίχθη όπως έξελίχθη , διότι άπετέλεσε στόχο άλλης πολιτικής ήλιθιότητος , τού έθνικισμού τού Παπάγου … Μπορούσε όμως νά πείση κανείς τόν τότε «στρατάρχη» Παπάγο καί «νικητή» τού έμφυλίου , όπως καί τήν «έθνική » χούντα άργότερα , ότι ό έθνικισμός είναι άλλη όνομασία τής πολιτικής στραβωμάρας ?…»
  Από βιβλίο τού Γ.Κ.

 36. Αὐγουστῖνος said

  32: Λίγο προσεκτικότερη ἀνάγνωση δὲν βλάπτει, ἀγαπητέ. Κανένας δὲν εἶπε ὅτι ΑΥΤΑ τὰ ἐγκλήματα ἔγιναν ἐν θερμῷ. Νὰ τὸ ἐπαναλάβω αὐτὸ ποὺ ἔγραψα:
  …πιστεύω ὅτι κάποιοι ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ προχώρησαν σὲ ἀγριότητες – ἔνθεν κάκεῖθεν – δὲν ἦταν ἀκριβῶς φασίστες· λειτούργησαν, ὅπως εἶναι ἀνθρώπινο, ἐν θερμῷ.
  Τὸ νὰ σκοτώσεις βρέφη σαφῶς δὲν ἐμπίπτει στὸ πλαίσιο ποὺ ἀναφέρω. Ἀλλὰ εἶναι πολὺ εὔκολο π.χ., ὅταν ἔχει χαθεῖ τὸ πιὸ ἀγαπημένο σου πρόσωπο, ὅπως ἕνα παιδί, νὰ μὴ σεβαστεῖς καὶ νὰ χτυπήσεις, ἀκόμη καὶ νὰ σκοτώσεις, στρατιώτη ποὺ ἔχει παραδοθεῖ καὶ ἄρα θεωρεῖται αἰχμάλωτος πολέμου, ξεχνώντας ὅτι δὲν ἦταν αὐτὸς ὁ φυσικὸς αὐτουργὸς τοῦ ἐγκλήματος ποὺ θέλεις, θολωμένος ἀπὸ τὴν ἔνταση, νὰ ἐκδικηθεῖς.

 37. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  35. Υπαναπυξη ειναι η αδυναμια συσσωρευσης εμπειριων (και επεξεργασιας τους για το κοινο καλο*)

  Edmundo Desnoes, Κουβανος συγγραφεας

  *ΑΦ

 38. leonicos said

  Ξώφλησα και με τα προηγούμενα άρθρα. Στα κεσάτια, ήθελα να βάλω Λεωνικος χωρίς Γ-ς δεν είναι Λεώνικος. Ποιον θα μαλώνει Ευτυχώς δεν το έκανα γιατί θα το κράταγε η σπασμοπαγίδα.

  Αλλά, ρε παιδιά, τον Γ και ς βάλατε τιμωρία; Σνηγορά υπέρ της άφεσης!!!!

  Στο κεφάλαιο του πατρός Σαραντακου περί Γιλγαμές, τα βρήκα λίγο γενικά, αλλά ο στόχος του δεν ήταν να περιγράψει το έργο.

  Άκουσα και όλα τα τραγούδια με τις Μαρίες.

  Τέλος, μου άρεσε πολύ το διήγημα, αν είναι διήγημα και όχι ψυχογράφημα, όπως και το προηγούμενο, του Τζι.

  Συγχαρητήρια Τζι και σ’ αυτόν που το παρέθεσε

 39. sarant said

  32 Γεια σου Τάνια!

 40. leonicos said

  Ελευθερία στον απεργό πείνας Γου-σου

 41. leonicos said

  Γου-σου Γου-σου Γου-σου Γου-σου

  κατεβαινω σε προσωπική διαδήλωση, που λέει και το τραγούδι.

  Καιρός να κάνω και καμιά δουλειά

 42. Τρίβλαξ said

  Η παρακάτω ιστορία συνέβη πριν 30 περίπου χρόνια, όταν ζούσα στο Ράλεη της Βόρειας Καρολίνας. Εκεί γνωρίστηκα με έναν Έλληνα που είχε συνεργείο αυτοκινήτων, με ειδικότητα Γερμανικά αυτοκίνητα. Τον γνώρισα γιατί οδηγούσα τότε Φολκς Βαγκεν.

  Ο εν λόγω είχε μια μικρή έκταση έξω από την πόλη, με μποστάνι, κότες, κλπ, και μάζευε ποτέ-ποτέ φίλους του για κρασί και κοψίδια. Σε μια τέτοια συγκέντρωση παρευρέθηκα και εγώ, με αρκετούς άλλους, Αμερικανούς ως επι το πλείστον, αλλά και έναν νεαρό Τούρκο υπάλληλο του. Μετά από μερικά ποτηράκια, μου τον έδειξε με την ματιά του και μου είπε την εξής ιστορία. Την μεταφέρω όσο πιο πίστα γίνεται:

  «Τον βλέπεις αυτον; Τον έχω σαν παιδί μου. Θα σου εξηγήσω γιατί.
  Στις αρχές του 70 υπηρετούσα φαντάρος στην Κύπρο. Γινόντουσαν διαφορά ανάμεσα σε μας και τους Τούρκους. Δυο δικοί μας είχαν πάει με πουτάνες Τουρκάλες και στο τέλος τους έκοψαν τις ρώγες. Την άλλη μέρα τους βρήκαν σκοτωμένους, ο καθένας με ένα μπουκάλι στον κώλο.
  Πηραμε διαταγή να μπούμε στο γειτονικό χωριό και να σκοτώσουμε όσους άντρες βρούμε. Εμένα με βάλανε να πάω με έναν λοχία Κρητικό, άγριο άνθρωπο. Μπήκαμε σε ένα φτωχόσπιτο χαμηλοτάβανο, χωμάτινο πάτωμα—μόνο δυο γυναίκες μέσα. Πήγαμε να φύγουμε οταν στο βάθος σάλεψε ένας μπερτές. Ο λοχίας τον τράβηξε και πίσω του κρυβόταν ένα αγόρι, ήταν δεν ήταν δώδεκα χρόνων. ‘Ρίχτου’, με διέταξε. Εγώ δεν είχα δύναμη να σηκώσω το όπλο. Έβαλε το περίστροφο του στο κεφάλι μου και ‘η εσυ η αυτος’ μου είπε. Τράβηξα την σκανδάλη και ξύπνησα μετά έξι μήνες στο 401 στην Αθήνα. Δεν ξέρω τι έκανα όλο αυτό το διάστημα.
  Μόλις πήρα το απολυτήριο έφυγα για Γερμανία. Δούλεψα για μερικά χρόνια στη Φολκς Βαγκεν και μετά ήρθα Αμερική.
  Ας με συγχωρήσει ο Θεός»

 43. Tatiiana Rahmatoulina said

  39. Γεια σου, Νίκο! Σε παρακολουθώ ανελλιπώς κι όλο ονειρεύομαι ότι θα έρθει ένας καιρός που δεν θα κυνηγάω τον χρόνο αγκομαχώντας και θα μπορώ να παίρνω μέρος στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις σας. Σήμερα όμως δεν άντεξα, μίλησες για ένα θέμα που κυριολεκτικά (με) καίει. Σε ευχαριστώ, ως Κύπρια, που ασχολείσαι με την Κύπρο.
  36. (Μάλλον «αγαπητή» είμαι, καθότι γένους θηλυκού) Όχι, δεν παρανόησα αυτά που γράψατε. Απλώς δεν γνωρίζετε τα κυπριακά πράγματα, γιατί οι συγκεκριμένοι δολοφόνοι αμάχων και εντελώς αθώων Τουρκοκυπρίων ΗΤΑΝ φασίστες! Και ούτε αγαπημένο τους πρόσωπο χάθηκε ούτε τίποτα. Καθαρόαιμοι ανεγκέφαλοι φασίστες ήταν!

 44. gbaloglou said

  44 Το μπουκάλι στον κώλο είχε και ποντίκι μέσα; Ρωτάω γιατί είχα διαβάσει κάποτε — στην αλήστου μνήμης hellas list — ότι τέτοιο τέλος είχαν κάποιοι Έλληνες λοκατζήδες το 1974. Όσον αφορά το υπόλοιπο μέρος της ιστορίας … νόμιζα ότι οι «κουρσεμένες θηλές» (η έκφραση από την «Γέρση» της Αργυρώς Μαργαρίτη) ανήκαν στο παρελθόν — και πάλι στην hellas list είχε αναφερθεί ότι κάποιοι Έλληνες είχαν φτιάξει κομπολόι από θηλές (το 1922 ή λίγο πριν, καταλαμβάνοντας κάποιο χαρέμι)!

  Ήμουν βέβαιος ότι υπήρξαν βιαιότητες εις βάρος Τουρκοκυπρίων αμάχων το 1974, ακόμη ίσως και στο διάστημα 15/7 – 19/7.

 45. gbaloglou said

  Στο σχόλιο 44 η αναφορά είναι στο σχόλιο 42.

 46. takis#13 said

  Πιάνεται η ψυχή σου…

 47. Αιμ said

  Γύρισα και έχω να διαβάσω από 1/8 μέχρι προχθές. Έχει κανείς τα ΣΟΣ ; 🙂

 48. sarant said

  47 🙂

 49. Λ said

  Πιστεύω ότι η Χρονοποιούσα στο 31 ήταν πολύ εύστοχη.

 50. leonicos said

  Άσχετο, αλλά πρέπει να προστεθεί στις σημασίες της λ. ψήφος, και δεν μπορώ να βρω το νήμα.

  Στο αρχαιολογικό μουσείο Χίου έχει δυο τρία τμήματα κορών με ‘τους βοστρύχους διαιρεμένους σε ψήφους’.
  Από το μνημείο κατάλαβα ότι ως ‘βοστρύχους’ εννοούν μικρές τούφες μακριών τριχων οι οποίες είναι δεμένες ανά 2-3 εκατοστά χωρίς να είναι πλεγμένες, και αυτά τα αποκαλούν ‘ψήφους’.

  Δεν ε΄χαξανασυναντήσει αυτή τη σημασία, καιθα τη διευκρινίσω με τον φίλο μου τον γλύπτη, όταν επιστρέψει από την Ήπειρο

 51. leonicos said

  Πότε η Κρονη δεν είναι εύστοχη;

 52. Παναγιώτης Κ. said

  Διαβάζω αυτή την περίοδο για τον τρόμο και την αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ.
  Το σημερινό, έρχεται ως…συμπλήρωμα.
  Με τους ναζιστές η φρίκη ήταν κεντρικά οργανωμένη ενώ εδώ μάλλον έχουμε κάποια χαλαρή διοίκηση που επέτρεψε σε σαδιστές να δράσουν.
  Τελικά, όταν έχεις πόλεμο τότε το οδόντα αντί οδόντος είναι σε εφαρμογή.

  Ρώτησα κάποιον που το ΄64 έκανε ένα μέρος της θητείας του στη Κύπρο.
  -Πως συμπεριφερόσασταν οι Ελλαδίτες;
  -Σαν… απόλυτοι κυρίαρχοι, ήταν η απάντησή του.

 53. dryhammer said

  50. Ήδη από την αρχαιότητα γνωρίζαμε ότι οι ψήφοι είναι τρίχες.

 54. Φρικτά εγκλήματα, φρικτή-απαράδεκτη αφήγηση. Το άρθρο είναι αναξιόπιστο για δυο λόγους: (α) Διέπεται από ασύγγνωστη κομματική εμπάθεια. (β) Η εξιστόρηση φρικτών εγκλημάτων οφείλει να είναι πολυμερής. Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να διερευνώνται ΟΛΑ ΜΑΖΙ: Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεξιών και ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ.

 55. Λ said

  54. Και όμως είναι η πικρή αλήθεια.

 56. sarant said

  54 Εγκλήματα πολέμου αριστερών στην Κύπρο; Τι είναι αυτό;

 57. gpoint said

  # 56

  Είναι να κοιτάς τα δεξιά εγκλήματα μέσα στον καθρέπτη, φαίνονται αριστερά !

 58. Λ said

  56 Η απαντηση μου αφορούσε την αμφισβήτηση των γεγονότων που περιγράφονται στο αρθρο της Χαραυγής. Το 74 οι αριστεροί ηταν στο μέτωπο όχι στα μετόπισθεν σαν τους εοκαβητατζήδες και πολλους χουντικούς αξιωματικούς.

 59. Λ said

  Το ψάρι βρωμούσε από το κεφάλι. Οταν ο διος ο πτδ ενεκρινε και χρηματοδοτούσε το σχεδιο Ακρίτας. Αλλα σε ποιον αρεσει να τα ακούει
  https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF_%CE%91%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1%CF%82

 60. sarant said

  58 Το ξέρω….

  59 Αυτό το σημείο είναι που καταδικάζει τον Μακάριο:

  Στις 16 Νοεμβρίου 1963, ο Μακάριος επέβαλε συνταγματικές αλλαγές σε 13 σήμεία, τα οποία εμπόδιζαν την λειτουργικότητα του κράτους, και ουσιαστικά αφαιρούσαν τα προνόμια της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας όπως το βέτο σε διάφορα θέματα, τους χωριστούς δήμους, τις αναλογίες στο κράτος και τον στρατό.[13] Η Τούρκικη πλευρά αντέδρασε έντονα. Σε κλίμα έντασης ξεσπάσανε οι διακοινοτικές ταραχές του 1963, γνωστές ως Ματωμένα Χριστούγεννα. Ομάδες της οργάνωσης Ακρίτας και της τουρκοκυπριακής εθνικιστικής οργάνωσης ΤΜΤ συγκρουστήκανε. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 364 Τουρκοκυπρίων και 174 Ελληνοκυπρίων[14][15] ενώ 18,667-25,000 τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.[16][17] Πέραν του κόστους σε ανθρώπινες ζωές, η αποχώρηση των τουρκοκυπρίων από την Κυπριακή Δημοκρατια και ο εγκλεισμός τους σε θύλακες, σημενε και την κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως την όριζαν οι συνθήκες Ζυρίχης Λονδίνου. Οταν αργότερα οι τουρκοκύπριοι βουλευτές θέλησαν να επανελθουν στην βουλή, ο Μακάριος τους ζήτησε πρώτα να αποδεκτούνε τα 13 σημεία, πράγμα που αρνήθηκαν.

 61. mitsos said

  @59
  Διάβασα την παραπομπή σου. Δεν είδα που εμπλέκεται η Εληνοκυπριακή Αριστερά στο βρώμικο κεφάλι…

  Για την στήριξη της πρότασης : «…εγκλήματα πολέμου πρέπει να διερευνώνται ΟΛΑ ΜΑΖΙ: Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεξιών και ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ.» και κυρίως των κεφαλαίων , χρειάζεσαι μάλλον κάποια άλλη παραπομπή.

 62. Αιμ said

  Μία …βραχύβια πρόταση για τα μεζεδακια του Σαββάτου από το καλό κατά τα άλλα http://anaskafi.blogspot.com/2018/08/museums-in-short-2018.html

  «Τα φιλμ που σχετίζονται με τα δυο ελληνικά μουσεία επιλέχθηκαν στη βραχύβια λίστα μαζί με άλλα δέκα που αντιπροσωπεύουν μουσεία από τη Δανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και τη Σουηδία.»

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άμα έχεις τη μύγα,την ακούς παντού
  Ταινία Ακάμας.Τη είδα στο Φεστιβάλ Θεσνίκης εν αθωότητι και αιφνιδιάστηκα από ορισμένα σχόλια μετά καθώς και αποχωρήσεις από την προβολή.Τα εξέλαβα μόνο ως ενδοσυντεχνιακό φθόνο,μετά έμαθα τα ντεσού.
  http://politis.com.cy/article/o-akamas-epistrefi-stis-ethouses-vinteo

 64. Λ said

  60. Ασφαλώς αλλά πρέπει να πάμε πολύ πιο πίσω όταν ο Μ όντας φοιτητής στην Αθήνα τον καιρό της κατοχής έκανε παρέα με το χιτη Γρίβα. Ο Γρίβας τον καιρό εκείνο σκότωνε Έλληνες αντιστασιακους και οχι τους ναζί σωστά; Στη συνέχεια ο Γρίβας συνεργάστηκε με τους Εγγλέζους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Πως μπόρεσε λοιπόν ο Μ να μας φέρει το φίλο του στην Κύπρο γνωρίζοντας το ποιόν του; Φυσικά η συζήτηση αυτή είναι απαγορευμένη γιατι η Κυπριακή Δημοκρατία πέρασε νόμο που απαγορεύει τη δυσφήμιση των νεκρών.

 65. Λ said

  61. Εκανα διευκρίνηση στο 58. Το 59 αφορά κατι διαφορετικό.

 66. gpoint said

  Η λέξη πόλεμος είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα, το 97,68% όταν μιλαει για την φρίκη του πολέμου τον ταυτίζει με την κατοχή που είναι όντως φρικιαστική αλλά ΔΕΝ είναι ο πόλεμος.
  Ο πόλεμος είναι στην φύση του ανθρώπου όπως και το άλλο υποκατάστατό του, ο τζόγος. Στην Ιλιάδα κάθε φόνος στην μάχη καταλήγει στην αρπαγή των ενδυμάτων, του οπλισμού και ό,τι άλλο του νεκρού. Ο εύκολος τρόπος απόκτησης αγαθών συναρπάζει…
  Στην Μαχαμπαράτα ο σοφός Γιουντιστίρα χάνει τα πάντα στα ζάρια κι όταν τον ρωτήσανε γιατί τα έπαιξε απάντησε πως ήθελε να κερδίσει άλλο ένα βασίλειο χωρίς κόπο.
  Η θρησκεία αγαπάει τον πόλεμο » Νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος» που έγινε «τοις ευσεβέσι κατ’ εναντίων» για λόγους κομψότητας.
  Σε πολλά ξωκλήσια μαζεύονται οι παράνομοι τζογαδόροι του στριφτού, σχηματίζουν ένα κύκλο με τα αυτοκίνητά τους ανάβουν τα φώτα και του δίνουνε να καταλάβει. Οι παπάδες δεν διαμαρτύρονται γιατί από τα τάματα των παικτών, δηλαδή τα χαρτονομίσματα που πετάνε κάτω από την πόρτα της εκκλησίας οι νικητές, βγαίνει χοντρή γκανιότα.
  Στον στρατό υπάρχουν πάντοτε οι στρατιωτικοί παπάδες στον ρόλο μεσολαβητή με τον θεό να ρίξει την ευλογία του στα δικά τους όπλα. οποιος έχει διαβάσει τον καλό στρατιώτη Σβέικ ξέρει πολλά για τους στρατιωτικούς ιερείς και πολλές κρυμμένες αλήθειες για τα σκυλιά από κάποιον που τα εμπορευότανε σχετικά με την πιστότητα τους.

 67. cronopiusa said

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διάβασα λίγο και το άφησα. Αηδίασα. Δεν αμφιβάλλω ότι έγιναν αυτές οι σφαγές και ξέρουμε ότι τέτοιες σφαγές έγιναν και το ’21 και στη Μικρασία…Και φυσικά πολλαπλάσια έχουν κάνει και οι Τούρκοι. Οι άμαχοι και οι αιχμάλωτοι που δολοφονούνται είναι όλοι δικοί μας άνθρωποι, οι φονιάδες, όποια πατρίδα και ιδεολογία κι αν έχουν, είναι απλώς κτήνη. Και πολλά από αυτά τα κτήνη μνημονεύονται ως εθνικοί ήρωες, κάθε χώρα τους δικούς της. Γλύκανα κάπως την πικρίλα φέρνοντας στη μνήμη μου την Ελληνοκύπρια νοικοκυρά που περιέθαλπε αδιακρίτως Έλληνες και Τούρκους φαντάρους και το διηγιόταν σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου. Και ήταν.

 69. 55, 58, Λ said…, 56, sarant said «Εγκλήματα πολέμου αριστερών στην Κύπρο; Τι είναι αυτό»;

  # Γιατί;; Οι αριστεροί «στου μπγάδ(ι) κατούρ’σαν»; (όπως λέμε στη Μακεδονία)
  ΤΙΠΟΤΑ δεν αποκλείεται. Μόνο που χωρίζει τους Κυπρίους σε αριστερούς και δεξιούς είναι απαράδεκτος και, βεβαίως, αναξιόπιστος. Φυσικά, περισσότερα ξέρει ο/η «Λ» που το 1974 ήταν στο μέτωπο!
  Ολόκληρο το άρθρο είναι για αυτοαφχιονισμό όσων έχασαν κάθε ιδεολογία και δεν έχουν παρά να αυτοαποκαλούνται αριστεροί.
  Και για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης: Ασχολήθηκα επί πολύ με τον ελληνικό εμφύλιο και ακόμα …προβληματίζομαι αν οι αριστεροί ή οι δεξιοί έκαναν τα περισσότερα και αγριότερα εγκλήματα. Λέτε, να άλλαξαν όλα διά μαγείας με την πλήρη κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων;;; Μακάρι να γινόταν έτσι!
  Και για ένα δεύτερο μέτρο σύγκρισης, τι έκανε το …ημέτερον ΑΚΕΛ που ήταν τόσα χρόνια στην εξουσία; Μάλλον βρήκε ότι λεγόμενα σαν του φίλου μας του Κουρκουμά είναι μπαρούφες «αριστερών» καφενείων (Κάτι είπε …πρωϊμως επ’ αυτού.ο Λεόνικος, νομίζω).

  Τελειώνω: Η μισή αλήθεια δεν διαφέρει από το ψέμμα!

 70. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο σχόλιο 25 έγραψα για την «παράδοση συμψηφισμού» των εγκλημάτων, και πράγματι, στο σχόλιο 32 διαβάζει κανείς το απίστευτο:

  «δεν βιαζόταν η κυβέρνηση να σηκώσει τους πρόσφυγες από τα τσαντίρια […] να υπάρχει κατακραυγή εναντίον του εισβολέα«!

  Εντωμεταξύ ο εισβολέας είχε δολοφονήσει και βιάσει δεκάδες γυναίκες και αιχμαλώτους… Και φυσικά μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ποια είναι η κατάσταση με την άλλη πλευρά, με τους Ισαάκ και Σολωμού, με τον στρατό κατοχής, με τις παραβιάσεις, με τους πολεμικούς τσαμπουκάδες στις ΑΟΖ, τις γκρίζες ζώνες…

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο «Γκιακ» του ο Δημοσθένης Παπαμάρκος μεταπλάθει σε διηγήματα τις ωμότητες και την αποβαρβάρωση του ατόμου/στρατιώτη στον πόλεμο, μετά τον πόλεμο είτε με το πρόσχημά του.
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/08/gjak/

 73. cronopiusa said

 74. Λευκιππος said

  69 Έτσι ακριβώς, κι έτσι δυστυχως

 75. mitsos said

  @69
  «Μόνο που χωρίζει τους Κυπρίους σε αριστερούς και δεξιούς είναι απαράδεκτος και, βεβαίως, αναξιόπιστος.»

  Για να το λέτε κ Μπαρτζούδη αυτό, με τόση βεβαιότητα, εσείς ! … Ε! , έτσι θα ‘ναι .

  Αυτός χωρίζει ( ή μήπως αυτοί χωρίζουν 😉 τους Κύπριους σε δεξιούς και αριστερούς ( Διότι βεβαίως όχι , ποτέ δεν αυτοχαρακτηρίζονται οι Κύπριοι έτσι . Και τέλος πάντων αυτοί που έχασαν κάθε ιδεολογία έχουν δικαίωμα να αυτοχαρακτηρίζονται έτσι . Αλλά όχι και να χαρακτηρίζουν άλλους …)

  Εσείς κ. Μπαρτζούδη (ξε)χωρίζετε κάποιον ως απαράδεκτο και αναξιόπιστο ( ή μήπως κάποιους; ) από τους υπόλοιπους που δεν είναι.

  Θα μου πείτε βέβαια : Άλλο εσείς κ. Μπαρτζούδη.
  Για εσάς δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Είστε το μέτρο σύγκρισης ( το θετικό μέτρο διότι υπάρχει και το αρνητικό μέτρο που είναι κατά την γνώμη σας το ΑΚΕΛ) Εσείς μπορείτε να χαρακτηρίζετε κάποιον απαράδεκτο και αναξιόπιστο γιατί έχετε επιχειρήματα. Αυτός ούτε επιχειρήματα έχει ( επιχειρήματα που δεν επικυρώνονται απο εσάς ουκ έστι επιχειρήματα) ούτε δικαίωμα.

  Εσείς έχετε το δικαίωμα να κατουράτε στο πηγάδι. Παίρνω όρκο πως … «έχετε και τον κ…ο πίσω» ώστε να καταλήγετε στο συμπέρασμα από το πουθενά ότι «Μάλλον (το ΑΚΕΛ )βρήκε ότι λεγόμενα σαν του φίλου μας του Κουρκουμά είναι μπαρούφες «αριστερών» καφενείων »

  Και απ’ ότι βλέπω βρήκατε και οπαδούς (@74) στην φοβερή τεκμηρίωση σας πως «Ολόκληρο το άρθρο είναι για αυτοαφχιονισμό όσων έχασαν κάθε ιδεολογία και δεν έχουν παρά να αυτοαποκαλούνται αριστεροί. »

  Αφού τους το επιτρέπετε και αυτό …θα έπρεπε να πούνε και ευχαριστώ . Μην στεναχωριέστε. Έτσι αχάριστοι ήταν πάντα. Τι περιμένετε απο όσους αυτοαποκαλούνται αριστεροί χωρίς να σας ρωτήσουν.

 76. Λ said

  69. Τι σόι άνθρωπος είστε; Βλέπετε την ταφόπλακα με τα ονόματα των δολοφονημένων και τις ηλικίες τους και αμφισβητείτε.
  Και για το θέμα των αριστερών ειναι απλό. Την Εθνική Φρουρά την έκαναν Κουμάντουντο οι χουντικοι. Φυλάκισαν τους αριστερους στρατιώτες πριν καν εκδηλωθεί το πραξικόπημα. Μετά αρχισαν οι συλλήψεις και οι φυλακισεις πολιτών. Παντού κυκλοφορουσαν ένοπλοι πραξικοπηματίες και ταγματασφαλίτες.Έγινε η εισβολή άνοιξαν τις φυλακές και εστειλαν τους φυλακισμένους στην πρωτη γραμμή ενώ οι πραξικοπηματιες εκαναν αυτα που εκαμαν στους τουρκοκύπριους. Αυτά τα ξερω από πρωτο χέρι ναι γιατί ο θειος μου, γιατρός στο Βαρώσι και οικογενειάρχης συνελήφθηκε και μετά στάλθηκε στην Κερύνεια ενώ ένας ξάδερφος που εκανε τότε τη θητεία του μπηκε στην απομόνωση. Τελευταία που τον είδα ανέφερε ότι δεν προλαβαίνει να πηγαίνει σε κηδείες παιδιών της μονάδας του που σταθεροποιήθηκε η ταυτότητα τους με τη μέθοδο ντιενέι. Ηταν και αυτος στην πρωτη γραμμή.

  Αν έχετε αλλα τεκμήρια ή αποδείξεις παρακαλώ να τα παραθέσετε.

 77. Λευκιππος said

  Καλό βράδυ !!!!

 78. Λ said

  Το σταθεροποιήθηκε δεν το εγραψα εγώ αλλα ο κορέκτορας😞

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολλοί, δυστυχώς, πιστεύουν ότι ο λαός στον οποίο έτυχε ν’ ανήκουν είναι άσπιλος και αμόλυντος, επειδή καθαγιάζεται από την παρουσία τους. Δεν είναι πατριωτισμός αυτό, εγωισμός είναι. Αν είχαν γεννηθεί απέναντι, θα έλεγαν τα αντίθετα. Θα το έχετε διαπιστώσει συζητώντας με γνωστούς και φίλους για παρόμοια θέματα.

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι αφού δεν μας κάθεται ο Καβάφης, του αλλάζουμε τον αδόξαστο και εκθέτουμε και πολλούς …αριστείς:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.documentonews.gr/amp/article/ekanan-fake-news-akomh-kai-ton-kabafh-sth-nd&ved=2ahUKEwia5ojuyfzcAhUOb5oKHQh-D3kQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1egXhnqmMnhPN1GBFOoZV6&ampcf=1

 81. cronopiusa said

 82. mitsos said

  Το χειροτερο:

  Να δω θελω αν μπορουν να συνεχισουν απευθυνομενοι προς τον Τσιπρα και με τον επομενο ( τελευταιο ) στιχο ;;;

  Αυτο θα ηθελα να το δω .

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο …καβαφιστής. Γνωστός και μη εξαιρετέος:
  http://www.documentonews.gr/amp/article/idoy-poios-xekane-ton-kabafh-photo

 84. Pedis said

  Πολύ καλή επιλογή, Νικοκύρη.

 85. Μην ξεχνούμε, Γιώργο Μπαρτζούδη, πως αντίθετα με την κυρίως Ελλάδα, η Κύπρος δεν γνώρισε εμφύλιο πόλεμο Δεξιάς-Αριστεράς. Γνώρισε, δυστυχώς, επίθεση της Άκρας Δεξιάς εναντίον του νομιμου καθεστώτος, που δεν θα το λέγαμε και αριστερό 🙂 , γνώρισε φυσικά και την ελληνοτουρκική σύγκρουση, αλλά δικαιούται η κυπριακή Αριστερά, όπως ΔΕΝ δικαιούται η ελλαδική Αριστερά, να ισχυρίζεται ότι εγκλήματα έκαναν μόνον οι άλλοι!
  Μπορεί να λέω και ανοησίες — πολύ λίγα ξέρω για την Κύπρο, όπως, θα έλεγα, και οι περισσότεροι Ελλαδίτες.

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο πόλεμος αποκτηνώνει αλλά όχι όλους. Πρέπει να το ‘χει και η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες. Η σφαγή στο Μάι Λάι π.χ έγινε γνωστή στην κοινή γνώμη από Αμερικανούς στρατιωτικούς που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν:
  «Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν τη σφαγή και να προστατέψουν τους τραυματισμένους, αρχικά καταγγέλθηκαν από αρκετούς Αμερικανούς Γερουσιαστές ως προδότες, σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η σφαγή. Έγιναν παραλήπτες επιστολών εμφορούμενων από μίσος και απειλών για τη ζωή τους, ενώ βρήκαν ακρωτηριασμένα ζώα στην αυλή τους. Αργότερα, οι τρεις επαινέθηκαν ευρύτατα και τιμήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό για τις ηρωικές πράξεις τους.»
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%25A3%25CF%2586%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25AE_%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585_%25CE%259C%25CE%25B9_%25CE%259B%25CE%25AC%25CE%25B9&ved=2ahUKEwiCr5bktfzcAhXqNJoKHbu3DLQQFjAAegQIABAB&usg=AOvVaw2adfCU2nEplZODys-7_2ac&cshid=1534795323802

 87. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για την οργάνωση Ακρίτας, αλλά η φράση του «Στις 16 Νοεμβρίου 1963, ο Μακάριος επέβαλε συνταγματικές αλλαγές σε 13 σήμεία, τα οποία εμπόδιζαν την λειτουργικότητα του κράτους, και ουσιαστικά αφαιρούσαν τα προνόμοια της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας όπως το βέτο σε διάφορα θέματα, τους χωριστούς δήμους, τις αναλογίες στο κράτος και τον στρατό», την οποία παραθέτει και ο Νικοκύρης (60), είναι απ’ αυτές που σχολιάζουμε στα μεζεδάκια του Σαββάτου, διότι βεβαίως τη λειτουργικότητα του κράτους την εμπόδιζαν τα 13 σημεία, αλλά τα προνόμοια της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας τα αφαιρούσαν ουσιαστικά οι αλλαγές που επέβαλε ο Μακάριος!

 88. sarant said

  83 Τον Ζούλα μου ανακάλυψαν

  87 Ναι, έτσι

 89. gpoint said

  Αδέρφια, τα σκουλήκια δεν έχουν όμοιό τους πουθενά…

  Με ύφος χιλίων καρδιναλίων η ανακοίνωση της διοίκησης » Η ιστορία (ποιά 😉 του Αρη δεν επιτρέπει την απόκτηση δανεικών παικτών, δεν θα γίνουμε παραμάγαζο κανενός !! »

  Κι αμέσως μετά άρχισαν οι συζητήσεις με την ΑΕΚ για…συνιδιοκτησία του ποδοσφαιριστή της Βίτορ !!!!

  Είπαμε από τους 7 του Βασιλειάδη ο Αρης θα είναι η αιχμή του δόρατος γιατί ο ΠΑΟ (για βρούβες) και ο Ατρόμητος δεν εμπνέει εμπιστοσύνη χωρίς τους τρεις δανεικούς από τον ΠΑΟΚ. Και η διοίκηση(;) του Αρη μπορεί να λέει ό,τι θέλει αλλά η ΕΡΤ-χορηγός διατάζει.

  Ρεκόρ σοβαρότητας θα σπάσει το φετεινό βασιλειαδικό πρωτάθλημα όπου το πόσοι θα πέσουνε και πόσοι θα ανέβουνε θα καθορισθεί στην πορεία, ανάλογα με τα αποτελέσματα.

 90. spiral architect 🇰🇵 said

  Οφού πια, ποιος βλέπει (και το χαίρεται) ελληνικό πρωτάθλημα, πλην αν είναι καθ’ έξιν τζογαδόρος;

 91. spiral architect 🇰🇵 said

  Και μην τσακώνεστε, να χαίρεστε, σήμερα 21-9 λέμε «άντε γεια μνημόνια».

  (τα παπιά τα πενηντάρια κι το φανελάκι AC/DC του Φωτάρα όλα τα λεφτά)

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να βγει κανείς ή να μη βγει;

 93. Κουνελόγατος said

  https://tvxs.gr/news/skitsa/kabafis

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Της Απομνημόνευσης σήμερα.

 95. Alexis said

  #69: Σε ρωτάει ο Σαραντάκος ποια είναι τα εγκλήματα των αριστερών στην Κύπρο και απαντάς:

  # Γιατί;; Οι αριστεροί «στου μπγάδ(ι) κατούρ’σαν»; (όπως λέμε στη Μακεδονία)
  ΤΙΠΟΤΑ δεν αποκλείεται.

  Και μετά από αυτό το …συντριπτικό επιχείρημα ειρωνεύεσαι την Λ. για το αν …ήταν στο μέτωπο.
  Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να σέβεσαι και να ακούς προσεκτικά (δεν λέω να αποδέχεσαι) τη γνώμη των ανθρώπων που είναι από Κύπρο και έζησαν κάποια πράγματα από κοντά.

  Πού είδες το άρθρο του Κουκουμά να χωρίζει τους Κύπριους σε αριστερούς και δεξιούς;
  Αυτό που λέει ξεκάθαρα είναι πως τα εγκλήματα αυτά τα διέπραξαν φασίστες. Το αμφισβητείς αυτό;
  Εσένα αν σε ρωτήσουν ποιος σκότωσε τον Φύσσα τι θα απαντήσεις; Ότι τον μαχαίρωσε κάποιος περαστικός που τσακώθηκαν για το πάρκιν;

  Κατά τα άλλα έχε το νου σου μην τυχόν και σου πάρουν οι Σκοπιανοί τη …Μακεδονία.
  Επίκειται εισβολή από βορρά με σάρισες και δρεπανηφόρα άρματα… 😡

 96. Πόπη Μουπαγιατζή said

  Επειδή η Ιστορία είναι αίτιο και αιτιατό, καλό είναι να δουν οι ενδιαφερόμενοι τι γινόταν στην Κύπρο τη δεκαετία του 60. Για να μην πάμε πιο πριν (1955-59), όταν οι Έλληνες της Κύπρου μάχονταν τους Άγγλους αποικιοκράτες και οι Τ/Κ είτε επάνδρωναν στο πλευρό τους (των Άγγλων) το Επικουρικό είτε υπηρετούσαν (όπως ο Ντενκτάς) τη βρετανική ¨δικαιοσύνη», καταδικάζοντας σε απαγχονισμό αγωνιστές της ελευθερίας. Γι’ αυτές τις ευδόκιμες υπηρεσίες αναγνωρίστηκαν με τις συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου ως «κοινότητα», αν και δεν ήταν παρά μια μειονότητα. Κι αυτές τις συνθήκες ακριβώς κατήγγειλε τότε στο ελληνικό Κοινοβούλιο η ΕΔΑ διά στόματος Πασαλίδη και Ηλιού, οι οποίοι έλεγαν ότι έτσι η Κύπρος παραδίδεται δεμένη χειροπόδαρα στους Τούρκους. Να θυμίσω, τέλος, ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης οι Τούρκοι (νικητές) αποξενώνονταν τελείως από την Κύπρο και ουδέν δικαίωμα διατηρούσαν στο νησί. Αλλά μετά τους έβαλαν από το παράθυρο οι Βρετανοί στο παιχνίδι…

  http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/569608/poso-psema-kai-diastreblosi-borei-na-choresei-stin-istoria-tis-skoteinis-dekaetias-toy-60

 97. sarant said

  96 Κι αυτή η εξιστόρηση μονομερής είναι -λέει «χτιζαμε κοινό κράτος», και αποσιωπά ότι ο Μακάριος παρέβη τις πρόνοιες της Ζυρίχης για την ποσόστωση των δημοσίων υπαλλήλων.

  Εκτός αυτού, η αντικειμενικότητα του άρθρου φαίνεται από το ότι αποκαλεί όσους διαφωνούν «νεοκυπριακά φασισταριά».

 98. Λ said

  Εν πάση περιπτώσει αυτό που πρέπει να έχουμε υποψη μας ειναι ότι τα εγκλήματα εγιναν απο μια σχετικά πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού και μάλιστα τους ίδιους ανθρώπους που δρούσαν και πριν το 74. Είναι χαρακτηριστικό οτι άμα μιλώ με άτομα που κατάγονται από το χωριό Περιστερωνοπηγή, όσοι είναι από την Περιστερώνα σπεύδουν να το διευκρινίσουν μια και όλος ο κόσμος ξέρει ότι τα εγκληματα στην Αλόα, Μάραθα και Σανταλάρη τα έκαναν Πηγιώτες

  87. Άγγελε σύμφωνώ για τα 13 σημεία και να μην ξεχνάμε ότι οι ΤΚ ειχαν την φασιστοοργάνωση ΤΜΤ. Σε ενα ντοκιμαντέρ το Κρίστοφερ Χίτσινς για την πράσινη γραμμή που προβλήθηκε από το τσιανελ φορ κάπου κοντά στο 1990 ο Ντενκτας καυχιέται ότι έβαζε μπόμπες σε τεμένη ενώ παράλληλα ο Χιτσινς παίρνει συνέντευξη από κάποιο ΕΚ που λέει προς λέξη ότι οι ΤΚ είναι ζώα

 99. Jane said

  Από χτες διάβασα όλα τα αφιερώματα της εφημερίδας «Πολίτης». Πόνεσε η ψυχή μου.
  Αλλά πρέπει να τα ξέρουμε αυτά και καλώς έκαναν και τα δημοσίευσαν.
  Ο φασισμός κι ο εθνικισμός είναι οι μεγαλύτερες αρρώστιες , που μόνο αίμα και πόνο γεννάνε. Αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα για μένα κι όποιος ψάχνει να βρει , ποιος ξεκίνησε πρώτος και ποιος φταίει περισσότερο , δεν ξέρει τι του γίνεται , όση ιστορία κι αν γνωρίζει.

  Ξέρω, άλλες οι συνθήκες , άλλα τα ιστορικά δεδομένα μα θέλω να αναφέρω κάτι σχετικά με τη συμβίωση Ελλήνων και Τούρκων και τις αιτίες αλληλοσπαραγμού.

  Πριν κάποια χρόνια κάνοντας διακοπές στη Ρόδο , έμαθα για τους Τούρκους που ζουν εκεί από τον 16ο αιώνα. Δεν είχα ιδέα. Υπάρχουν και στην Κω πολλοί Τούρκοι ντόπιοι. Είναι πάνω από 4 χιλιάδες και στα δυο νησιά. Ωστόσο προβλήματα δεν υπήρξαν ανάμεσα σε Τούρκους κι Έλληνες κατοίκους. Άμα ανακατεύονταν οι Άγγλοι κι οι Αμερικάνοι , φαντάζομαι , όλο και κάποια παλικάρια κι απ΄ τις δυο πλευρές θα βρίσκονταν πρόθυμα να εκφράσουν τον «πατριωτισμό» τους σκοτώνοντας και βιάζοντας. Η χούντα (..μα ποιος άλλος;) στη δεκαετία του ’70 έκλεισε τα τουρκικά σχολεία και από τότε δεν διδάσκονται τη μητρική γλώσσα τους.
  Αναρωτιέμαι , όλες οι κατοπινές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα συμφωνούν με την απόφαση της χούντας;

 100. Πόπη Μουπαγιατζή said

  96 Κι αυτή η εξιστόρηση μονομερής είναι -λέει «χτιζαμε κοινό κράτος», και αποσιωπά ότι ο Μακάριος παρέβη τις πρόνοιες της Ζυρίχης για την ποσόστωση των δημοσίων υπαλλήλων.

  H οποία ποσόστωση ήταν 70:30 για πληθυσμό 82:18 και άρα ήταν αδύνατο να καλυφθούν οι προβλεπόμενες (παράλογα) για Τ/Κ θέσεις. Γενικώς, όμως, η πληγή της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας (και όχι μόνο αυτής) είναι ότι γράφεται απολύτως μονόπλευρα και πρέπει να ιδρώσεις και να διαβάσεις πολύ για να καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα που να προσεγγίζει κάπως την πραγματικότητα.

 101. spiral architect 🇰🇵 said

  Όσοι δεν έχετε δει, δείτε την καλή γερμανική ταινία Το Κύμα, σαν απάντηση για το πως ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε άβουλο και εύκολα διαχειρίσιμο ον. τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

 102. Πόπη Μουπαγιατζή said

  … κι ένας σύνδεσμος με κάποιες μαρτυρίες από την «άλλη» (σε σχέση με το άρθρο του κ. Κουκουμά) πλευρά:

  http://www.reporter.com.cy/local-news/article/377147/44-chronia-44-frikiastikes-istories-tis-eisbolis

 103. cronopiusa said

 104. 75, mitsos said…
  # Σε πείραξαν αυτά που είπα, αλλά …τί να κάνουμε;; Έτσι είναι η ζωή!

  76, Λ said…
  # Αγαπητέ Λ(άμδα). Δεν αμφισβήτησα τίποτα. Είπα, μεταξύ άλλων ότι η μισή αλήθεια (ή αν θέλεις η λειψή) είναι ισοδύναμη με το ψέμμα. Δεν το διάβασες;;; Ε! τότε τι να κάνω εγώ!

  85, Αγγελος said….
  # Λάθον εποίκας! Στον ελληνικό εμφύλιο συμμετείχαν και Κύπριοι, τουλάχιστον από την αγγλόφιλη δεξιά. Ελλαδίτες αριστεροί τους σέρνουν τα εξ αμάξης. Κανένας δεν δικαιούται να παριστάνει τον άγιο. Κύπριοι, Ελλαδίτες, Τούρκοι κλπ.

  95, Alexis said….
  # Δεν είσαι καλός συνήγορος υπεράσπισης ή …δεν διάβασες τί έγραψα. Ο Κύπριος αρθρογράφος είναι ακριβώς σαν και σένα: Θυμάσαι τη δολοφονία του Φύσσα, δεν θυμάσαι όμως ότι περίπου μια βδομάδα μετά «άγνωστοι» δολοφόνησαν επίσης δυο χρυσαυγίτες. Αυτό είναι ο ορισμός του φασισμού κύριε Αλεξις!

  99, Jane said: « …Ο φασισμός κι ο εθνικισμός είναι οι μεγαλύτερες αρρώστιες».
  # Ν’ αγιάσει το στόμα σου! Μόνο που …ξέχασες τον σταλινισμό!

 105. cronopiusa said

  Η Χρυσή Αυγή για τη Μάχη της Κρήτης: “Πολέμαρχοι μαχαιροβγάλτες” οι “αφελείς Κρήτες” (ολόκληρο το έγγραφο)

 106. Γιώργο Μπαρτζούδη (104γ), ευχαρίστως να πιστέψω πως στον ελληνικό εμφύλιο συμμετείχαν και Κύπριοι, «τουλάχιστον από την αγγλόφιλη δεξιά», αν και δεν το ήξερα (εκτός αν εννοείς τον Γρίβα της Χ). Πώς όμως αυτό αναιρεί τον ισχυρισμό ότι η κυπριακή Αριστερά δεν βαρύνεται με εγκλήματα;

 107. ΣΠ said

  104
  Κύριε Μπαρτζούδη, σας παρακαλώ, αν θέλετε, μπορείτε να μου απαντήσετε την παρακάτω ερώτηση;

  Στην απάντησή σας στην Λ λέτε ότι δεν αμφισβητείτε τίποτα από αυτά που γράφει ο κ. Κουρκουμάς αλλά ότι λέει την μισή αλήθεια. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια γεγονότα τα οποία θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στο άρθρο ώστε να είναι η αλήθεια ολόκληρη;

 108. Alexis said

  #104δ: Είσαι ο δεύτερος εδώ μέσα, μετά τον γνωστό παλιμπαιδίζοντα γέροντα, που με αποκαλεί φασίστα.

  Και με …ατράνταχτη επιχειρηματολογία. Ότι αναφέρθηκα στον Φύσσα και ξέχασα, λέει, τη δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών.

  Ό,τι πεις μεγάλε! Άλλωστε όλοι κρινόμαστε από τα γραφόμενά μας…

  ΥΓ: Για την ιστορία, η δολοφονία των χρυσαυγιτών δεν έγινε μία εβδομάδα, αλλά περίπου ενάμιση μήνα μετά (17 Σεπτεμβρίου-1 Νοεμβρίου). Μάλλον η δική σου μνήμη έχει αρχίσει να σε προδίδει…

  ΥΓ 2: Από εδώ και στο εξής τα ιστορικά γεγονότα θα εξιστορούνται ως εξής:
  Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (ο οποίος συμμετείχε στη σφαγή αθώων μουσουλμάνων στην Τριπολιτσά, αλλά προηγουμένως οι Τούρκοι του είχαν κατασφάξει όλο του το σόι στο «χαλασμό των κλεφτών» του Μοριά, και ο οποίος αργότερα κατά τον ελληνικό εμφύλιο πετσόκοβε Έλληνες, αλλά αργότερα οι αντίπαλοί του τον έπιασαν και τον μπουζούριασαν στο Παλαμήδι) κατατρόπωσε τη στρατιά του Δράμαλη στα Δερβενάκια τον Ιούλιο του 1822.
  Όποιος «ξεχνάει» να τα γράψει όλα αυτά είναι …φασίστας!

 109. Πόπη Μουπαγιατζή said

  #107 Στην απάντησή σας στην Λ λέτε ότι δεν αμφισβητείτε τίποτα από αυτά που γράφει ο κ. Κουρκουμάς αλλά ότι λέει την μισή αλήθεια. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια γεγονότα τα οποία θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στο άρθρο ώστε να είναι η αλήθεια ολόκληρη;

  Σας παραπέμπω στο link του 104.

 110. Πόπη Μουπαγιατζή said

  #109 Συγγνώμη, του 102 είναι το σωστό.

 111. ΣΠ said

  110
  Το άρθρο του λινκ του 102 αναφέρεται σε εγκλήματα μόνο της Τουρκικής πλευράς. Άρα, σύμφωνα με την λογική σας, λέει την μισή αλήθεια, όπως και όλα τα άρθρα που δεν αναφέρουν και τα εγκλήματα της ελληνικής πλευράς.

 112. spiral architect 🇰🇵 said

  @107, 108: «Ναι, αλλά ο Στάλιν» … 😛

 113. Πόπη Μουπαγιατζή said

  #110 Ακριβώς. Το παρέθεσα ως απάντηση στο ερώτημα του 107: «Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια γεγονότα τα οποία θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στο άρθρο ώστε να είναι η αλήθεια ολόκληρη;»

 114. sarant said

  100 Η ποσόστωση 70-30 προβλεπόταν από τη Συμφωνία της Ζυρίχης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σαν πλειοψηφία που ήταν, έπρεπε να τη σεβαστεί με θρησκευτική ευλάβεια ή να μην την υπογράψει. Όμως την υπέγραψε και κρυφά ετοιμαζοταν για την Ένωση. Η άλλη πλευρά κρυφά ετοιμαζόταν για διχοτόμηση. Ομως το βάρος πέφτει πρώτα στην πλειοψηφία.

 115. Πόπη Μουπαγιατζή said

  #114 Με πόση θρησκευτική ευλάβεια; Όση επέδειξαν και οι Τούρκοι στο αυτοδιοίκητο Ίμβρου και Τενέδου, το οποίο είχε διασφαλιστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης; Ή από τον σεβασμό που επέδειξε ο όχλος στα Σεπτεμβριανά έναντι των Ρωμιών της Πόλης; Και από πού συμπεραίνετε ότι η Κύπρος ετοιμαζόταν για την Ένωση; Ο Μακάριος δεν ήθελε να γίνει, από αρχηγός κράτους, Νομάρχης. Γι’ αυτό και μεθόδευσε την απομάκρυνση της ελληνικής Μεραρχίας, την οποία δεν είχε στείλει στο νησί κανένας περίεργος πατριδοκάπηλος αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου, ακριβώς γιατί υπήρχαν σχεδιασμοί της Άγκυρας για ανακατάληψη ή διχοτόμηση του νησιού. Επιπλέον, ένα κεφάλαιο της κυπριακής Ιστορίας το οποίο αγνοούμε παντελώς στην Ελλάδα είναι οι διώξεις των «ενωτικών» της Κύπρου μετά το 1960, που μεθοδεύτηκαν από το μακαριακό κράτος (και παρακράτος). Μέχρι και δολοφονίες έγιναν, για να μην αναφερθώ σε συλλήψεις και βασανισμούς. Ζω τα τελευταία χρόνια στο νησί και ομολογώ ότι, αν και με ενδιέφερε ανέκαθεν η περίπτωση της Κύπρου, εδώ είδα και έμαθα πολλά. Θα συμφωνήσω μαζί σας, ωστόσο, ότι ήταν προτιμότερο να μην υπογραφούν οι Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου, όμως οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα (εκτός ΕΣΣΔ) ήταν ασφυκτικές. Η ελληνική αριστερά κατήγγειλε, όπως έγραψα και παραπάνω, τις Συμφωνίες, αλλά ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω¨.

  Παρακάτω ένα link που αναφέρεται σε καταδίκη σε θάνατο Ε/Κ για δολοφονίες Τ/Κ. Άγνωστο και αυτό και, νομίζω, ενδιαφέρον.

  http://www.sigmalive.com/opinions/lazaros-mavros/2449/yperifanos-dolofonos-aixmaloton-1974-turgut-yenagrali-kai-aneprokopo-kratos

 116. cronopiusa said

  Η Χρυσή Αυγή για τη Μάχη της Κρήτης: “Πολέμαρχοι μαχαιροβγάλτες” οι “αφελείς Κρήτες” (ολόκληρο το έγγραφο)

 117. Andreas Makrides said

  116 σχόλια – και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τοποθετηθεί για την ανάρτηση του κυρίου που χαρακτήρισε τον Σολωμό Σολωμού «παλαβό που πήγε να σκαρφαλώσει προκλητικά (sic) σ’ ένα στύλο, και τον σκότωσαν».

  Συγχαρητήρια σε όλους τους αριστερούς σχολιαστές – και προπαντός στον ιστολόγο.

 118. sarant said

  115 Αν παραδέχεστε ότι ο Μακάριος είχε σκοπό να εξοντώσει τους τουρκοκυπρίους, τότε δεν μπορούμε να παραπονιούμαστε που η Τουρκία αντέδρασε.

  117 Τοποθετηθήκατε εσείς.

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μη δίνεις σημασία, Αλέξη, ο χαρακτηρισμός του φασίστα μοιράζεται αφειδώς δεξιά και αριστερά ως υποκατάστατο επιχειρηματολογίας. «-Ρε φίλε, μην παρκάρεις εδώ, είναι θέση για αναπήρους. -Όπου θέλω θα παρκάρω, ρε φασίστα, δημοκρατία έχουμε!»

 120. Λ said

  115.Μπα αν γινόταν ένωση ο Μακάριος δεν θα έμενε νομάρχης θα γινοντας αρχηγός του Ελληνικού κράτους. Έχετε υπόψη σας την υποδοχή που του επιφύλαξαν στην Αθήνα μετά τις Σεϋχέλλες; Δυο λέξεις σημαντικές για το Κυπριακό είναι το εφικτό και το ανέφικτο. Κάποια2 στιγμή συνειδητοποίησε οτι η ένωση ολου του νησιου με την Ελλάδα ηταν ανεφικτη.

 121. Λ said

  Και όσον αφορά τη Σοβ.Ένωση και τη νυν Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να είμαστε πολυ προσεκτικοι. Η Ζυρίχη και Τουρκική εισβολή συνέφεραν της ΕΣΣΔ.Εξ άλλου αν δεν έδιναν πράσινο φως δεν θα γινόταν καν η εισβολή.

 122. Theo said

  @115, 120:
  Έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία για το Κυπριακό και θεωρώντας σημαντικότερα τα Δύσκολα χρόνια του Νίκου Κρανιδιώτη και το Πολιτικό ημερολόγιο του Σεφέρη, δυο ανθρώπων με κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που τους θεωρώ έντιμους και ειλικρινείς, τείνω μα συμφωνήσω με το ότι ότι ήταν προτιμότερο να μην υπογραφούν οι Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου (σχ. 115).

  Φταίνε πολλοί γι’ αυτή την κακή συμφωνία. Κατά τη γνώμη μου, περισσότερο ο Αβέρωφ, που εξυπηρετούσε τα βρετανικά συμφέροντα, κι ο Μακάριος που έβαζε το ατομικό του συμφέρον πάνω απ’ όλα. Παραμονές της υπογραφής της συνθήκης στο Λονδίνο καμωνόταν πως δεν ήθελε να υπογράψει, για να μη φορτωθεί την ευθύνη για τη συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα ξερογλειφόταν που θα γινόταν πρόεδρος. Πώς λέμε «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»;

  Και, ναι, κατεδίωξε κάποιους «ενωτικούς» ως πρόεδρος. Ανώτατο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης της Κύπρου, μετριοπαθής «ενωτικός», μου είπε το 1989 πως είχε γράμμα του Μακάριου με το οποίο τον απειλούσε με θάνατο.

  Με τα 13 σημεία προσπάθησε τυχοδιωκτικά να γίνει απόλυτος άρχοντας της Κύπρου, χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες μιας βίαιας αντίδρασης της Τουρκίας, που ήταν η αρχή του τέλους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, δεν ήταν τόσο διορατικός και μάλλον η φιλαυτία του τον τύφλωνε.

  Και δε νομίζω πως θα μπορούσε να κερδίσει εκλογές σε μιαν Ελλάδα ενωμένη με την Κύπρο. Δεν είχε τις ικανότητες και την πείρα κάποιων Ελλαδιτών.

 123. Λ said

  122. Ασφαλώς ήταν κακές και δεν έπρεπε να υπογραφθούν οι συνθήκες Ζυρίχης Λονδίνου.( Και ναι φταίει ο Αβέρωφ). Η γνωμη μου όμως ειναι ότι ο Μακάριος το έκανε «με το πιστόλι στον κρόταφο». Αυτο το υποθετικό πιστόλι ηταν ένας φακελλος που του εστειλαν οι εγγλεζοι στις Σεϋχέλλες με τον Κρίτονα Τορναρίτη.

  Τελευταία παρ. Ναι, αλλά είχε κάθε λόγο να έχει προσδοκίες.

 124. sarant said

  123τέλος Ακριβώς. Η προσδοκία είναι ισχυρότερη.

 125. voulagx said

  #115: «Ο Μακάριος δεν ήθελε να γίνει, από αρχηγός κράτους, Νομάρχης. Γι’ αυτό και μεθόδευσε την απομάκρυνση της ελληνικής Μεραρχίας,…»

  Αν θυμαμαι καλα, την ελληνικη μεραρχια την απομακρυνε η χουντα. Κανω λαθος;

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ελληνική μεραρχία στην Κύπρο
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF

 127. voulagx said

  #126 Θενξ, Εφη, που επιβεβαιωνεις πως η μνημη μου δεν ειναι αρκουντως ασθενης. 🙂

 128. 125 Δεν την απομάκρυνε. Συγχωριανός μου ήταν αγνοούμενος επί τρεις μέρες. Την αφόπλισε, απ’ όσο θυμάμαι. Άνοιγαν τα κουτιά με τα M-1 Garand κι εύρισκαν πέτρες.

 129. Ούπς, λάθος μου, το λοιπόν. Αλλά πώς βρέθηκε ο Σωτήρης Β. από την Αιγιάλεια να αγνοείται στην Κύπρο;
  (Επέστρεψε και είναι καλά και παππούς)

 130. 106, Αγγελος said…
  # Η κοινή λογική της αναγωγής, Άγγελε!

  107, ΣΠ said…
  #‘Ιδε ανωτέρω

  108, Alexis said…
  # Για …ξαναδιάβασε να δεις ότι …δεν διάβασες καλά. Ποιος σε είπε φασίστα;; Κατά τα λοιπά, χαίρω πολύ για τα νέα από τον Κολοκοτρώνη! Τι μια βδομάδα, τί ένας μήνας, τί …δυο αιώνες!

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  συμφωνία Πιπινέλη-Τσαγλαγιαγκίλ
  http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/04/o_21.html

 132. ΣΠ said

  130
  Κατάλαβα, δεν μπορείτε να απαντήσετε.

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  131. Λινκ για τη συμφωνία Πιπινέλη-Τσαγλαγιαγκίλ ήθελα να βάλω από το TVXS, όπου (συνεχίζω να) διαβάζω τώρα για πληροφορίες περί προσεχούς ταξιδιού του Πρωθργού στη Μόσχα.

 134. cronopiusa said

  Η Lockheed Martin ζήτησε «όμορφες φωτογραφίες» με τα όπλα της και το twitter απάντησε με Υεμένη

 135. Πόπη Μουπαγιατζή said

  118 «Αν παραδέχεστε ότι ο Μακάριος είχε σκοπό να εξοντώσει τους τουρκοκυπρίους, τότε δεν μπορούμε να παραπονιούμαστε που η Τουρκία αντέδρασε».

  Έλεος! Πότε παραδέχτηκα κάτι τέτοιο;

 136. cronopiusa said

 137. Πόπη Μουπαγιατζή said

  Και η Μεραρχία ναι μεν έφυγε επί ημερών χούντας (1968), αλλά την απομάκρυνσή της ΕΙΧΕ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙ προ πολλού ο Μακάριος, που δεν ήθελε μες στα πόδια του Ελλαδίτες και προ Χούντας. Το σχετικό με τη Μεραρχία βιβλίο του Α. Συρίγου δίνει πολλές και σημαντικές πληροφορίες.

 138. Πόπη Μουπαγιατζή said

  122 Συμφωνώ σε όλα σχεδόν. Όσο για το «πιστόλι στον κρόταφο» και το αν ήθελε ή όχι ο Μακάριος τη Ζυρίχη, ο καθείς μπορεί να λέει τα δικά του, γεγονός όμως είναι ότι, επιστρέφοντας στην Κύπρο μετά τις Συμφωνίες, ανέκραξε εκείνο το περίφημο «Νενικήκαμεν». Κάποιος ιστορικός του μέλλοντος ή ίσως και ψυχίατρος μπορεί να μας εξηγήσει κάποτε τι εννοούσε…

 139. Λ said

  Μα εγραψε ενας πολυ καλός ψυχίατρος για το Μακάριο (ο οποίος ηταν ομως πολιτικός του αντίπαλος και μια κάποια εμπάθεια την ειχε)
  http://www.reporter.com.cy/local-news/article/166700/

 140. sarant said

  135 Εσείς αναφέρατε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ελληνική μειονότητα της Ίμβρου ή της Πόλης με τέτοιο τρόπο που δείχνει ότι μάλλον θεωρειτε πως έπρεπε να κάνουμε το ίδιο.

  Βέβαια, βάσει της Ζυρίχης οι τ/κ δεν είναι μειονότητα αλλά συνιστώσα κοινότητα.

 141. Λ said

  Επειδή εδώ λεξιλογούμε μια διευκρίνηση, ο συγγραφέας του άρθρου δεν είναι δα τόσο σπάισι. Κουκουμά τον λεν τον άνθρωπο και όχι Κουρκουμά. Ο κουκουμάς στα κυπριακά είναι ο κουμπαράς.

 142. Alexis said

  Σχόλιο 108: Θυμάσαι τη δολοφονία του Φύσσα, δεν θυμάσαι όμως ότι περίπου μια βδομάδα μετά «άγνωστοι» δολοφόνησαν επίσης δυο χρυσαυγίτες. Αυτό είναι ο ορισμός του φασισμού κύριε Αλεξις!

  Σχόλιο 130: Για …ξαναδιάβασε να δεις ότι …δεν διάβασες καλά. Ποιος σε είπε φασίστα;;

  Συμπέρασμα:
  Υπάρχει μια πολύ ωραία παροιμία που λένε εδώ στην Ήπειρο: «Μένα με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω!»

  #119: 🙂 🙂 🙂
  Εύστοχη η επισήμανσή σου Γιάννη, ως συνήθως…

  Καλημέρα σας…

 143. BLOG_OTI_NANAI said

  116: Το παιδάκι ασφαλώς δεν μπορεί να κατανοήσει σε βάθος όσα γράφει, αλλά την μεγάλη πλάκα έχει η μάνα του και όσοι το αναδημοσιεύουν…
  Ενώ η έκθεση έχει θέμα τα συλλογικά χαρακτηριστικά, και το παιδάκι γράφει ορθά ότι «η αξία που αποκτούμε προκύπτει απ’το αν ό,τι κάναμε στη ζωή επηρέασε θετικά τη ζωή«, λέει κατόπιν πως υπό την άποψη της συλλογικότητας, είτε ανήκεις σε αυτούς που είναι φορτωμένοι με κάθε είδους γενοκτονίες, είναι ΟΧΙ, είναι το… ΙΔΙΟ!

  Μιλώντας για τοιυς μεγάλους φυσικά, αυτή ακριβώς είναι η νοοτροπία της αγάπης για τα ψέματα που πλήττει κάποιες υποτιθέμενες «προοδευτικές» νοοτροπίες που θεωρούν ότι με το να αφήνεις το παιδί να ζει στο ψέμα, το μεγαλώνεις καλύτερα.

  Αν αφήσει κανείς χωρίς αντίλογο τους ανθρώπους αυτούς θα πουν στα παιδιά τους ότι οι Έλληνες και οι Γερμανοί Ναζί ιστορικά δεν διαφέρουν σε τίποτα. Τέτοιοι άνθρωποι δεν θα διδάξουν ποτέ στα παιδιά τους ότι και οι συλλογικότητες ευθύνονται για εγκλήματα, και όταν είναι πολλαπλά και μαζικά υπάρχει ζήτημα προς διερεύνηση.

  Η επιδίωξη για έναν ειρηνικό κόσμο, είναι ένα αγαθό, και κανένα αγαθό δεν μπορεί να στηρίζεται στο ψέμα ή στους συμψηφισμούς που και αυτοί ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

 144. sarant said

  141 Μεσαιωνικό κουκούμι, είδος αγγείου.

 145. Alexis said

  #144: Κουκούμα λένε στο Ξηρόμερο την κούπα για καφέ, τσάι κλπ.

 146. 132, ΣΠ said: «Κατάλαβα, δεν μπορείτε να απαντήσετε».
  # Εύγε. Άργησες αλλά τα κατάφερες!

  142, Alexis said: «… ‘Μένα με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω!’»
  # Μάλλον σου διέφυγε ότι «εδώ λεξιλογούμε» και «οι λέξεις έχουν τη δική τους σημασία»!

 147. 146, πέρα από τη δική τους ιστορία!

 148. Λ said

  144. Το κουκούμι το λέμε κουκκουμάρα😀

 149. Είναι κι αυτό ένα κριτήριο για τους συνομιλητές μας, εννοώ το αν είναι ικανοί να πουν «εντάξει, είπα μια μπαρούφα, ας το ξεχάσουμε».

 150. Λ said

  Και το ρήμα κουκκουμώνω που σημαίνει κρατώ τα χείλη κλειστά, δεν χαμογελώ

 151. Σηλισάβ said

  Απαράδεκτο το άθρο και ολοι οι σχολιαστές. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Ελληνες και οι Σέρβοι δεν βιάζουν, δεν κλέβουν, δεν λεηλατούν, δεν πηγαίνουν με πόρνες, δεν πυροβολούν παιδιά και γέρους, κλπ. Αυτά τα κάνουνε οι μουσουλμανομογγόλοι.

 152. ΣΠ said

  146
  Το ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε όχι απλώς στην ερώτηση που σας έκανα αλλά γενικά σε ό,τι σας ρωτάνε το έχω καταλάβει εδώ και καιρό (και όχι μόνο εγώ). Χαίρομαι πάντως που το παραδέχεστε κι εσείς.

 153. 151, Σηλισάβ said….
  # Σηλισάβ, Αν έχεις λίγη υπομονή, ετοιμάζω ένα πόνημα για την «Έκθεση Κάρνεγκι». Αν κάνεις τον κόπο να το διαβάσεις θα ενημερωθείς και συ και για τα εγκλήματα που λες, ενώ θα μάθουν και οι διάφοροι, «Λ», «ΣΠ» κλπ, πως γίνεται μια έρευνα για τα υπόψη εγκλήματα

  152, ΣΠ said: «Το ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε όχι απλώς στην ερώτηση που σας έκανα αλλά γενικά σε ό,τι σας ρωτάνε το έχω καταλάβει εδώ και καιρό (και όχι μόνο εγώ). Χαίρομαι πάντως που το παραδέχεστε κι εσείς»
  # Εντάξει, θα κάνω ένα μικρό μαθηματάκι: Αν πέσεις πάνω σε έναν «φρικτό και απαράδεκτο» Κουκουμά, τον μελετάς, όπως και μερικούς ομοίους του, αν σου είναι εφικτό. Μετά μελετάς τί λένε επ’ αυτού οι αντίθετοι, ας πούμε οι Χρυσαυγίτες (υπόθεση εργασίας κάνω, δεν ξέρω αν υπάρχουν τέτοιοι στην Κύπρο). Κάπως έτσι, ίσως βγάλεις κάποια άκρη. Οποιαδήποτε άλλη «μέθοδος» είναι αυτοαφιονισμός σε καφενείο όπου συχνάζουν «εμείς και μεις». Αν και τώρα δεν κατάλαβες, θα τα ξαναπούμε …του χρόνου!

 154. ΣΠ said

  153
  Το σχόλιό σας επιβεβαιώνει αυτό που έγραψα.

 155. Λ said

  153. Μα δεν τα γράφει μόνο ο δημοσιογράφος της Χαραυγής αλλα και ο Αντρεας Παράσχος, αρχισυντάκτης της δεξιότατης κυπριακής Καθημερινής, υπάρχουν βιβλία και εκθέσεις του ΟΗΕ.

  http://knews.kathimerini.com.cy/en/comment/there-is-truth-behind-every-crime

 156. Λ said

  http://m.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/arthrografia/andreas-parasxos/247313/?ctype=ar

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κουκουμάς το έθιμο του κλήδονα (με το πήλινο αγγειό της τελετουργίας) και το σχετικό τραγούδι

  …Σε κάποια σάλα λοιπόν τα κορίτσια ετοίμαζαν τον κουκκουμά.
  Από βραδύς οι κοπελιές που θα έπαιρναν μέρος συγκέντρωναν σ’ ένα πήλινο κουκκουμάρι (απ’ όπου πήρε και το όνομα του),το αμίλητο νερό
  https://parapona-rodou.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη σχολή (νομική Αθηνών) είχα συμφοιτητές κι έκανα παρέα με παιδιά από τη Κύπρο,όχι μόνο στο ίδιο έτος αλλά ανακατωμένοι όπως συνήθως γίνεται στα χρόνια των σπουδών.Έπαθα σοκ και δεν θα το ξεχάσω ποτέ όταν μια φορά κάπως κύλησε η κουβέντα και είπε ένας μεγαλύτερου έτους ότι βίασαν τουρκάλες κατά την εισβολή. Ξεράθηκα.Ούτε θυμάμαι πώς αντέδρασα αλλά η απάντησή του με το σχετικό χάχανο μένει ακόμη στ΄αυτιά μου «ε άμα πέσεις πάνω στη μις Τουρκία… «. Με τον καιρό σκέφτηκα πως μπορεί απλώς να κοκορεύτηκε. Είχε καθυστερήσει κατά ένα ή δύο χρόνια τις σπουδές εξ αιτίας της στράτευσης και της εμπόλεμης κατάστασης και μπορεί να το μετέτρεψε σε ηρωικό σενάριο με «κατορθώματα» άγριου βίαιου πολεμιστή. Ξέρω γω, ο θεός κι η ψυχή του. Έλεγα να μην το αναφέρω καθόλου γιατί είναι απλώς μια αφήγηση χωρίς απόδειξη, εν τούτοις και μόνο ότι αισθανόταν το ηθικό ελεύθερο να ξεστομίσει τέτοιο πράγμα ένα παιδί 21-22 χρονών (στα 18-19 ήταν όταν έγιναν οι μάχες και υποτίθεται οι βιασμοί) έχει μιαν αξία. Αν δεν μετείχε ο ίδιος, κάπου, κάπως είχε εξοικειωθεί με τέτοια εξιστόρηση. Μα σα να το περηφανεύτηκε κιόλας!

 159. Theo said

  @158:
  Κι εγώ θυμάμαι τον Δεκέμβρη του ’67, όταν απειλούνταν πόλεμος με την Τουρκία ν’ ακούω τους θειούς μου που πλησίαζαν τα 40 να λενε τι θα κάνουν στις Τουρκάλες όταν μπουν στην Πόλη. Και, με το παιδικό μυαλό μου, σκέφτηκα: «Γι’ αυτό, λοιπόν, θέλουν να πολεμήσουν;»
  Εκ των υστέρων καταλαβαίνω ότι μάλλον προσπαθούσαν να ξορκίσουν τους φόβους τους. Αλλά δεν ξέρω τι θα έκαναν αν τους δινόταν η ευκαιρία (που δεν θα τους δινόταν ποτέ των ποτών μάλλον).

 160. Theo said

  Ο παππούς μου πάντως, πατέρας του ενός, πεθερός του άλλου και θείος του τρίτου, μου έλεγε με λύπη πως έκαψαν δυο τούρκικα χωριά το 1921, χωρίς οι κάτοικοί τους να έχουν φταίξει σε τίποτα.

 161. Theo said

  στη Μικρά Ασία, εννοώ.

 162. gpoint said

  # 158

  Οποιος είχε ζήσει την επιστράτευση του 74 στην αγνή ελληνική επαρχία μπορεί να σε επιβεβαιώσει καθώς και μένα που υποστηρίζω πως την κατοχή μισεί ο Ελληνας και όχι τον πόλεμο που τον βλέπει σαν ευκαιρία για πλιάτσικο. και φυσικά και ο βιασμός περιλαμβάνεται στον όρο πλιάτσικο.
  Θυμάμαι ακόμα τη γριούλα στους Δελφούς που μας έδωσε ψωμί και προσφάγι τυλιγμένα στην καρό πετσέτα και την ευχή της » Αντε και να σας δω στην Πόλη»
  Πηγαίνοντας με οτοστόπ (ο Γιάννης Ντάνος μας πήρε, οι μαθηματικοί θα τον έχουν ακούσει ) στην Αθήνα να παρουσιαστούμε οι άκαπνοι, τότε που διαλύθηκε το καθεστώς στην γενική επιστράτευση από το πλήθος που πήγε και διεπίστωσε πως όπλα δεν είχε η εθνοσωτήριος…λίγα χρόνια αργότερα αυτά τα όπλα τα άκουσα να κελαηδάν στον εμφύλιο του Λιβάνου…

 163. 163, gpoint said! Πριν χρόνια δημοσίευσα στο παρον ιστολόγιο τη δική μου εμπειρία από την επιστράτευση του 1974. Σε προτρέπω να βρεις τη δημοσίευση και να την διαβάσεις.

 164. Λ said

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156212176258300&id=756048299

 165. Χρήστος Π. said

  Είναι καλό να έχουμε υπ’ όψη μας αυτή την ιστορία που τελικώς έβλαψε πολύ την Ελλάδα και την Κύπρο. Πιστεύω ότι στη Κύπρο έγινε αυτό που γίνεται επί αιώνες και στα Βαλκάνια. Πρωτοστατεί σε εγκλήματα πολέμου αυτός που στρατιωτικά έχει το πάνω χέρι. Μελέτες δείχνουν επίσης, ότι όσον αφορά σε τακτικό στρατό ή οργανωμένο ανταρτικό, είναι εξαιρετικά πιθανότερο να δολοφονήσουν αιχμαλώτους πολέμου οι στρατιώτες που τους συνέλαβαν μετά από μάχη, στην οποία έχασαν συντρόφους. Εάν μάλιστα δεν έχουν τέτοιους αιχμαλώτους είναι πιθανό να εκδικηθούν για τις απώλειες, τοπικό άμαχο πληθυσμό. (Οπουδήποτε αλλού μπορούν να δολοφονηθούν βεβαίως αιχμάλωτοι πολέμου και άμαχοι λόγω μίσους ή στρατηγικής, αλλά μιλάω για το πιθανότερο σενάριο).

  Ο Κρίστοφερ Χίτσενς που δεν ζει πια (θύμα του τσιγάρου, δηλ καρκίνου στο πνεύμονα) εθεωρείτο φίλος της Κύπρου και είχε γυρίσει ντοκυμαντέρ για την τουρκική εισβολή. Σε αυτό παρουσιαζόταν ένας γελοίος ελληνοκύπριος, τελείως ανεγκέφαλος, ο οποίος ομολόγησε ότι πήρε μέρος σε μια μαζική δολοφονία περίπου 80 (;) αρρένων Τ/Κ, που αυτός και κάποιοι άλλοι ένοπλοι παρακρατικοί της ΕΟΚΑ Β έκλεισαν σε ένα τζαμί στο χωριό τους. Ο γελοίος εμφανιζόταν μπροστά σε όλο το κόσμο και χωρίς καν τη στοιχειώδη λογική να καλύψει κάπως ή να δικαιολογήσει τη βρωμιά του, υπερηφανευόταν πως τους δολοφόνησε γιατί είναι κτήνη που δεν αξίζουν να ζουν! Το αποτέλεσμα; Ένας Τ/Κ που κατάφερε να επιζήσει, προσποιούμενος ότι είχε δεχτεί τη χαριστική βολή με τη βοήθεια κομματιών μυαλού κάποιου άλλου που κάλυψαν το πρόσωπό του, διέφυγε πίσω από τις τουρκικές γραμμές και τα είπε όλα φυσικά χαρτί και καλαμάρι. Ένας τούρκος διοικητής μονάδος, συνέλαβε και διέταξε να εκτελεστούν τρεις Ε/Κ για κάθε Τ/Κ που δολοφονήθηκε. Ενώ οι κρατούμενοι είχαν μπει σε σειρά για εκτέλεση, κατέφθασαν και τους έσωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Τα τελευταία ειδοποίησε ένας Τ/Κ όταν διαπίστωσε ότι στους προς εκτέλεση Ε/Κ υπήρχε και ένας φίλος του!

  Καθώς μεγαλώνω και ωριμάζω (ελπίζω) και διαβάζω περισσότερη ιστορία αλλά και (μεροληπτικές) αφηγήσεις πρωταγωνιστών, νομίζω πως μπορώ να έχω μια άποψη για τον μεσήλικα δολοφόνο, που καυχιόταν μπροστά σε κάμερες για διεθνές ακροατήριο, ότι σκότωσε κάποια κακά ζώα. Σε μεγαλύτερη ηλικία πολλοί πρωταγωνιστές εγκλημάτων δέχονται επίθεση από την συνείδησή τους. Άλλοι επιλέγουν να σιωπήσουν και να μιλήσουν μόνοι με τις όποιες τύψεις τους. Άλλοι μετανοούν και το εκφράζουν ψελλίζοντας κάποιες δικαιολογίες στα γραπτά τους ή προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την σημασία του εγκλήματος, και άλλοι όπως ο εν λόγω προχωρούν σε εύκολες καυχησιολογίες για το έγκλημά τους, και γελοιοποιούνται μόνο και μόνο για να ακούσουν τα αυτιά τους ότι λέει το στόμα τους. Βιβλία προσωπικών μαρτυριών για τον ελληνικό εμφύλιο πχ, βρίθουν τέτοιων περιπτώσεων και από τις δύο πλευρές.

  Η δομή των Ε/Κ δυνάμεων το 1964, ο ρόλος του Γρίβα στην Εθνοφρουρά και η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε μη επαγγελματίες στρατιωτικούς, που είχαν σχέση και δεσμούς με το Γρίβα, προσέδωσε παρακρατικά χαρακτηριστικά σε Ε/Κ μονάδες. Εξακολουθώ να πιστεύω πάντως πως παρά τα ελληνικά εγκλήματα, η ευθύνη των Τ/Κ για την αρχή και γενίκευση των συγκρούσεων είναι τεράστια. Τέλος, παρά τις μετά Χριστόν προφητείες, η αριστερά δεν είναι και τόσο αμέτοχη όσο θα ήθελε, των γεγονότων που ξετυλίχτηκαν στη Κύπρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: