Μνημόνια, μια επανάληψη
Posted by sarant στο 21 Αυγούστου, 2018
Η σημερινή μέρα θεωρείται ορόσημο. Από σήμερα η Ελλάδα βγαίνει από τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας και καλείται, σύμφωνα με τη διατύπωση του Μάριο Σεντένο, προέδρου του Γιούρογκρουπ, «να σταθεί ξανά στα πόδια της για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010».
Κατά την κοινή ορολογία, βγήκαμε από τα μνημόνια.
Πράγματι, το τελευταίο πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε χτες, είχε τριετή διάρκεια, από τον Αύγουστο του 2015, αλλά αν υπολογίσουμε και εκείνα που προηγήθηκαν βρίσκουμε πως έχει περάσει μια οκταετία από τον Μάιο του 2010, τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο -τότε, αφελώς, χρησιμοποιούσαμε ενικό αριθμό.
Από το 2010 ως το 2018 πολλά έχουν αλλάξει. Ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, παρέθεσε χτες στοιχεία που δείχνουν τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας από το 2010 ως σήμερα. Παραθέτω ένα απόσπασμα: Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις μακρο-οικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες της, φέρνοντας σε πέρας «μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή» που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 16% του ΑΕΠ (από έλλειμμα 15,1% το 2009, σε πλεόνασμα 0,8% το 2017).
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων η ελληνική οικονομία πλέον έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη καθώς άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ανάκαμψης (από ύφεση -5,5% το 2010 σε ανάπτυξη 1,4% το 2017, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και το 2,3% το 2019).
Επίσης, υπογραμμίζεται η σταδιακή μείωση της ανεργίας και βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, παρ’ όλο που εξακολουθεί να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει, το 2010 η ανεργία ήταν 12,7% στην Ελλάδα και αφού έφθασε στο ανώτατο σημείο του 27,5% τον Ιούλιο του 2013, μειώθηκε στο 19,5% τον Μάιο του 2018.
Για να παραφράσουμε τον Γεώργιο Παπανδρέου, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι αριθμοί ανακάμπτουν αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να δοκιμάζονται, καθώς αυτή η «άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή» άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που οι περισσότεροι, αν και όχι όλοι, είδαν τη διαβίωσή τους να επιδεινώνεται απότομα και τις βεβαιότητες πάνω στις οποίες είχαν καταστρώσει το πρόγραμμα της ζωής τους να γκρεμίζονται. Όχι όλοι, αφού κάποιοι κέρδισαν από τα μνημόνια και από την κρίση, ιδίως όσοι είναι εργοδότες και επωφελήθηκαν από τη χωρίς προηγούμενο άνοδο της ανεργίας και την απόλυτη κυριαρχία της επισφαλούς και της απλήρωτης εργασίας.
Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε. Και όπως τα μνημόνια επηρέασαν όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, δεν θα μπορούσαν να μην αφήσουν το ίχνος τους στη γλώσσα. Και το περίεργο είναι ότι ενώ το ιστολόγιο έχει βασικό του μέλημα τον εντοπισμό και σχολιασμό των λέξεων της επικαιρότητας, δεν έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο άρθρο στη λέξη που σημάδεψε τα οχτώ από τα εννιά χρόνια της ύπαρξής του, τη λέξη «μνημόνιο».
Έχουμε βέβαια λεξιλογήσει για το μνημόνιο από νωρίς, από τον Ιούνιο του 2010, όμως στο ίδιο άρθρο μιλούσαμε και για άλλες λέξεις της τότε επικαιρότητας, την τρόικα και τις κόκκινες γραμμές. Από την άλλη, να μην ξεχνάμε ότι στην πρώτη-πρώτη ψηφοφορία για Λέξη της χρονιάς, που τη διοργανώσαμε τον Δεκέμβριο του 2010, είχατε αναδείξει το μνημόνιο για λέξη της χρονιάς. (Τότε είχαν ψηφίσει 307 φίλοι, ενώ στην τελευταία ψηφοφορία πάνω από 1500 -ήμασταν σε στενό κύκλο στα πρώτα χρόνια του ιστολογίου, που έχει βέβαια και τα καλά του, όπως νοσταλγούσαμε χτες μ’ έναν φίλο).
Το μνημόνιο λοιπόν ως λέξη υπάρχει μεν από την ελληνιστική εποχή αλλά είναι λέξη σπανιότατη -απαντά μόνο σε παπύρους και σημαίνει την επίσημη καταγραφή των αρχών του τόπου. Η λέξη προέρχεται ασφαλώς από τον μνήμονα, λέξη που, πέρα από την προφανή σημασία, δηλώνει και τον αρχειοφύλακα σε πολλές περιοχές από την ελληνιστική περίοδο και έπειτα, ενώ το αρχειοφυλακείο λέγεται μνημονείον. Αυτό το μνημονείον έγινε προσπάθεια να αναστηθεί τον 19ο αιώνα για να χρησιμοποιηθεί για το γραφείο του νοτάριου, που τελικά ονομάστηκε συμβολαιογραφείο, αλλά όπως σημειώνει στη Συναγωγή του ο Στέφ. Κουμανούδης «δεν εμακροζώησεν η λέξις».
Υπήρχε πάντως και ιστορικό πρόσωπο με το όνομα Μνημόνιος, επίσκοπος Αμαθούντος, ο οποίος άγιασε ή ακριβέστερα έγινε όσιος (και χωρίς… να περάσει από μνημόνια) και μάλιστα η απίστευτη ειρωνεία της ζωής και των συμπτώσεων θέλησε να γιορτάζεται η μνήμη του στις 16 Ιουνίου, που είναι τα γενέθλια του Γιώργου Παπανδρέου, του πρωθυπουργού που μας έβαλε στα μνημόνια!
Το μνημόνιο φυσικά ετυμολογείται από τη μνήμη -χρωστάω άρθρο γι’ αυτή την οικογένεια λέξεων, αλλά ας αναφέρουμε εδώ τη λέξη μνήμα, το επιτύμβιο μνημείο που θυμίζει τον μακαρίτη ή που τιμά τη μνήμη του. Πολύ κοντά ηχητικά στο μνημόνιο υπάρχει μια άλλη ομόρριζη λέξη, το μνημόριον. Το μνημόριον (ή μημόριον, που είναι και ο συχνότερος όρος, ή μεμόριον, ή μνημούριον, ή μνημούριν, ή μημούριν και πάει λέγοντας), είναι το πρωτοχριστιανικό επιτύμβιο μνημείο στον βορειοελλαδικό χώρο. Ο όρος αποδίδει τον λατινικό όρο memoria (που χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο στην πρωτοχριστιανική Β. Αφρική), και δηλώνει αρχικά όχι οποιοδήποτε επιτύμβιο μνημείο, αλλά ειδικότερα το επιτύμβιο μνημείο όσων μαρτύρησαν για την πίστη τους.
Η λέξη «μνημόνιο» αναστήθηκε τον 19ο αιώνα από τους λογίους που ήθελαν να αποδώσουν το memorandum, λέξη λατινική, από το γερούνδιο του ρήματος memorare (υπενθυμίζω) που τη χρησιμοποιούσαν αυτούσια οι μεγάλες ευρωπαϊκές γλώσσες, πρώτη απ’ όλες η αγγλική. Είναι λέξη της διπλωματίας, και σημαίνει ένα σημείωμα που περιέχει σύνοψη των πληροφοριών που υπάρχουν για ένα θέμα ή εκθέτει τις θέσεις μιας κυβέρνησης για ένα ζήτημα. Συχνά το λέμε και «υπόμνημα».
Πριν από το 2010, η λέξη «μνημόνιο» είχε κάνει καναδυό σύντομες εξορμήσεις στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Κάποιοι ίσως θυμούνται το μνημόνιο που υπογράφτηκε, ή υποτίθεται πως υπογράφτηκε, τον Δεκέμβριο του 1966 μεταξύ Γεωργίου Παπανδρέου και Παν. Κανελλόπουλου, για ανατροπή της κυβέρνησης Στεφανόπουλου (αποστατών) και δρομολόγηση εκλογών τον Μάιο του 1967 -σε αυτό, ο Παπανδρέου είχε δεσμευτεί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να μην δεχτεί τη στήριξη της ΕΔΑ. Την πρωτοχρονιά του 1967 η εφημερίδα Ελευθερία (προσκείμενη στους αποστάτες και στον Κ. Μητσοτάκη) δημοσίευσε το μνημόνιο αυτό, που καταγγέλθηκε για χαλκευμένο -έγιναν και μηνύσεις, αλλά η δικτατορία της 21ης Απριλίου κατέστησε άνευ αντικειμένου κάθε συζήτηση.
Κάποιοι άλλοι θα θυμούνται το επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί με ένα άλλο μνημόνιο, το 1974, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε καταγγείλει, από το μπαλκόνι της κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας στο Σύνταγμα ότι υπήρχε μνημόνιο που ανέφερε ότι Καραμανλής και Μαύρος είχαν ζητήσει από τον Κίσινγκερ να κρατηθούν μυστικές έως τις εκλογές οι επικείμενες συμφωνίες για το Κυπριακό. Εκείνο το μνημόνιο προκάλεσε μεν καβγά μεταξύ Γ. Μαύρου και Α. Παπανδρέου, αλλά ξεχάστηκε γρήγορα.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω μνημόνια, που πέρασαν και ξεχάστηκαν, το μνημόνιο ή μάλλον τα μνημόνια του 2010 κυριάρχησε και έμεινε. Έμεινε και στη γλώσσα, αφού μάς χάρισε (τρόπος του λέγειν) νέες λέξεις, όπως τη λέξη «μνημονιακός».
Μνημονιακός είναι βέβαια αυτός που αναφέρεται στα μνημόνια ή που περιέχεται στα μνημόνια -για παράδειγμα, όσοι μεγαλοαστοί είχαν άκρες στους «θεσμούς» φρόντισαν να μετατρέψουν τις απαιτήσεις τους σε μνημονιακές υποχρεώσεις. Μνημονιακός όμως είναι και ο οπαδός των μνημονίων ή γενικότερα αυτός που εφαρμόζει μνημόνιο, κι έτσι έγινε λόγος για «μνημονιακά κόμματα» αλλά και, μετά το καλοκαίρι του 2015, για «μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ».
Φυσικά εμφανίστηκε και ο όρος «αντιμνημονιακός», για τις πολιτικές δυνάμεις ή τα πρόσωπα που αντιτίθενται στο μνημόνιο και τις συνέπειές του, και το «αντιμνημονιακό μέτωπο», και το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Ακούστηκε και ο όρος «μεταμνημονιακός», η εποχή που αρχίζει από σήμερα.
Ποιος μεταμνημονιακός, θα πείτε, όταν οι συνέπειες από τα μνημόνια και από το χρέος θα βαραίνουν πάνω μας για δεκαετίες ακόμα κι όταν η επιτήρηση θα συνεχιστεί, με άλλη βέβαια μορφή, όπως και η υποχρέωση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα -αν και, εδώ που τα λέμε, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται έτσι κι αλλιώς κάτω από θεσμοθετημένη εποπτεία.
Ωστόσο, η ελληνική περίπτωση ξεχώρισε. Ο ελληνικός λαός έγινε πειραματόζωο των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για οχτώ ολόκληρα χρόνια. Την περίοδο 2010 – 2014 χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της χώρας χωρίς να αντιμετωπιστεί καμία από τις αιτίες της κρίσης. Ο κόσμος της εργασίας κατέρρευσε, κοινωνικά στρώματα οδηγήθηκαν σε βίαιη προλεταριοποίηση.
Το μνημόνιο έφερε και την χρεοκοπία του παλιού δικομματισμού, τη ριζοσπαστικοποίηση κοινωνικών ομάδων και εκτίναξε στο προσκήνιο ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, έναν συνασπισμό μάλλον ετερόκλητων αριστερών δυνάμεων, τις «ηνωμένες πολιτείες της διαφωνίας» όπως είχε πει κάποιος, τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε όμως να εκφράσει πιο καθαρά και πιο πειστικά από τις άλλες δυνάμεις το αίτημα της αντίστασης και της απαλλαγής. Ήρθε έτσι ο πολιτικός σεισμός του Μαΐου 2012 και η πολιτική ανατροπή του Ιανουαρίου 2015.
Και ο επώδυνος συμβιβασμός του καλοκαιριού του 2015 με το τρίτο, το «αριστερό μνημόνιο», οπου η αριστερή κυβέρνηση βρέθηκε στην παράδοξη θέση να υλοποιεί, θέλοντας και μη, μνημονιακές υποχρεώσεις και ταυτόχρονα να παλεύει για την καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία, για το δίχτυ προστασίας προς τα θύματα της κρίσης, για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την προστασία της εργασίας, για το βάθεμα της δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση πολλών από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Η σημερινή κυβέρνηση μπόρεσε να φέρει την έξοδο από τα μνημόνια και μαζί την αποκατάσταση, έστω και μερική, της λαϊκής κυριαρχίας, χωρίς να εξουθενωθούν τα πιο αδύναμα στρώματα.
Από σήμερα «τα μνημόνια» τελειώνουν όμως οι πληγές τους παραμένουν εδώ. Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
leonicos said
Εμένα με συγχωρείτε. Θα απέχω (αποσχίσω) δυο μέρες γιατί έχω να διαβάσω ένα πολύ σπουδαιο σύγγραμμα
Γιατί λέμε εφημερίδα, αντί επημερίδα
Πρέπει να εντρυφήσω στα του Λάμπρου, Λουκρητίας, Τζι και λοιπών ονοματα να μη λέμε.
Παρατήρησα ότο οΓ@ς γραφόταν ως τότε ελευθέρως.
leonicos said
Έγραψα αποσχίσω για να μη γράψω αφέξω και με κατηγορήσετε οτι διατηρώ την δασεία
leonicos said
Το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι
Καλά… παλικάρι λέμε….
leonicos said
Κοιμούνται ολοι;
leonicos said
Στην Αμερική είναι ακόμα νυχτα
Αὐγουστῖνος said
Καλημέρα.
Καλημέρα Νικοκύρη, καλημέρα Λεώ.
Ἂν δὲν κάνω λάθος, αὔριο λήγει ἡ ποινὴ τοῦ JS (μετὰ τὴ μείωση ποὺ πετύχαμε στὸ Ἐφετεῖο).
Ἄντε, καλῶς νὰ μᾶς ὁρίσει.
Ἐξοδοῦχος (καὶ ἀπὸ τὴν ποινὴ καὶ ἀπὸ τὰ μνημόνια) :Ρ
spiral architect 🇰🇵 said
Καλημέρα και άντε γεια μνημόνια! 😛
Τέσσερις φορές τον χρόνο οι αποστολές για εποπτεία.
Τελικά, το παιντί μας θα κάνει διάγγελμα από την Ιθάκη; Με γραβάτα ή χωρίς; Θα σκοτώσει και τους μνηστήρες με το τόξο του αφού περάσει τη χορδή;
Πείτε μας, μας έχει φάει τα τζιέρια η αναμονή!
Αὐγουστῖνος said
Ἄ, τὸ :Ρ δὲν πιάνει μὲ ἑλληνικὸ πληκτρολόγιο. Θἐλει λατινικό 😛
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
«Αν βλέπεις με το καλημέρα 8-10 σχόλια, κατά πάσα πιθανότητα έχει ενσκήψει ο Λεώνικος», ιστολογική παροιμία.
6: Κανονικά, αύριο τα μεσάνυχτα λήγει η ποινή.
cronopiusa said
Ο σκελετός του Ελληνα μετά τη διαρκή δοκιμασία
Λευτεριά στον Βιετναμέζο βελονιστή
spiral architect 🇰🇵 said
@7γ: Ναιαιαι! 😎 «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Ιθάκη όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη.»
Γιάννης Κουβάτσος said
Τυπικά βγαίνουμε από τα μνημόνια. Τα δεινά που επέφεραν παραμένουν και διαιωνίζονται. Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα δεν είναι νοικοκύρεμα, είναι πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι. Παντού ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια…Ανεργία, υποαπασχόληση, εργασιακή επισφάλεια, μισθοί και συντάξεις της πλάκας, τι να τα λέμε, τα ξέρουμε και τα ζούμε…Απλώς, μέρα που ‘ναι τα ξαναμαναμνημονεύουμε για να μην κοροϊδευόμαστε. Και βέβαια, υπάρχουν και οι κερδισμένοι από αυτή την οκτάχρονη τραγωδία, αυτοί που κερδίζουν πάντα, οι Γερμανοί και καμιά χιλιάδα Έλληνες.
spiral architect 🇰🇵 said
@6, 9γ: Τι έγινε παιδιά, πήγα να το λιάσω και έχασα επεισόδια;
gpoint said
Καλημέρα
Θα επαναλάβω το σχετικό σχόλιό μου για το μνημειώδες…
Είπε ο βραδύγλωσσος : Μμμ…μμμου…νημμμμμ και μετά εγκατέλειψε την προσπάθεια.
Σαν αυτόν που ζήταγε ν’ αγοράσει τσιγάρα :
Μμμου δδιδίνετε έναν άαασο φ..φφφ..φφφι….. πιάσε ένα άσσο σκέτο να τελειώνουμε !
Παναγιώτης Κ. said
Είναι αλήθεια ότι υπό μνημονιακό καθεστώς οι διάφοροι εκπρόσωποι των δανειστών ή αλλιώς των θεσμών, είχαν το ελεύθερο να…αλωνίζουν στα διάφορα Ελληνικά υπουργεία και τώρα αυτό παίρνει τέλος;
Το βέβαιο πάντως είναι ότι «το κράτος μπαταξής» θα συνεχίσει ως τέτοιο.
atheofobos said
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Το «μνημόνια τέλος» δεν το σχολιάζω αφού τα μνημόνια ήρθαν για να μείνουν, μιας και όπως αναφέρεται στο άρθρο «όσοι μεγαλοαστοί είχαν άκρες στους «θεσμούς» φρόντισαν να μετατρέψουν τις απαιτήσεις τους σε μνημονιακές υποχρεώσεις»!
Αλλά ας εκφράσω την απορία μου, πώς γίνεται και τα μνημόνια που ξεκίνησαν για να μπορέσει να μειωθεί το εξωτερικό χρέος που δεν θα μπορούσαμε να το πληρώσουμε (αφού αυτό ενδιέφερε τους δανειστές, πώς θα εξοικονομηθούν λεφτά για να πληρωθούν οι δόσεις), πώς γίνεται λέω να τελειώνουν ενώ το χρέος έχει αυξηθεί κατά πολύ, αυτό είν’ άλλο ανέκδοτο.
Θα σχολιάσω λεξιλογικά. Λέει: «το… memorandum,…είναι λέξη της διπλωματίας, και σημαίνει ένα σημείωμα που περιέχει σύνοψη των πληροφοριών που υπάρχουν για ένα θέμα ή εκθέτει τις θέσεις μιας κυβέρνησης για ένα ζήτημα». Τη δεκαετία του 80 που δούλευα σε εταιρία κούριερ, ατζέντη (πράκτορα 🙂 ) στην Ελλάδα μεγάλης πολυεθνικής, ερχόντουσαν τακτικά memorandum και για συντομία «μέμο» με τις θέσεις της εταιρίας για ένα ζήτημα ή με οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίζονται κάποια απ’ τα καινούρια θέματα που ανέκυπταν στις ευρωπαϊκές μεταφορές με την κατάργηση των τελωνειακών συνόρων στην ΕΕ.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
17β Αυτά που λες, θα τα λέγαμε μάλλον υπομνήματα.
Νίκος Κ. said
Η εύκολη απάντηση όλα αυτά τα χρόνια είναι πως «φταίει το μνημόνιο». Το πώς βρέθηκε η Ελλάδα (πολύ πριν το μνημόνιο) πρωταθλήτρια χρέους στην Ευρώπη, ελάχιστα μας απασχόλησε. Οϋτε όταν είχαμε τα πανηγύρια για τη μεγάλη ιδέα της Ολυμπιάδας του 2004, ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα.
Θα προβληματιστούμε άραγε, έστω και αναδρομικά, για τις πραγματικές αιτίες; Γιατί όποιος δεν διδάσκεται από το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.
leonicos said
με το όνομα Μνημόνιος, επίσκοπος Αμαθούντος, ο οποίος άγιασε ή ακριβέστερα έγινε όσιος (και χωρίς… να περάσει από μνημόνια) και μάλιστα η απίστευτη ειρωνεία της ζωής και των συμπτώσεων θέλησε να γιορτάζεται η μνήμη του στις 16 Ιουνίου, που είναι τα γενέθλια του Γιώργου Παπανδρέου, του πρωθυπουργού που μας έβαλε στα μνημόνια!
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπήρξε άλλος γιος πρωθυπουργού που να γεννήθηκε 16 Ιουνίου; (υποθέτω) όχι. Ήταν στιγματισμένο το παιδάκι από γεννησιμιού του, αλλά ποιος να σκεφτεί τον Άγιο Μνημόνιο τότε, ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας (τυχαίος πνιγμός με φασόλι… κλπ)
Το 1984, στο Λονδίνο, μου μίλησαν για κάποιο συνεργείο στη Νίκαια, καλά και τίμια παιδιά. Το 1989, μόλις επέστρεψα, με πέταξαν στην Νίαια, που ε΄χε κάνει παράρτημα η Α΄ Χειρουργική (Λαϊκό) στην οποία ανήκα, όταν προσπαθούσαν να κάνουν το Νοσοκομειο της Νίκαια πανεπιστημιακό, αλλά καμιά άλλη κλινική δεν κατέβηκε. (το Αττικό δεν είχε ακουστει ακόμα). Το 1990, την αποφράδα των εκλογών, χειρούργησα εναν βαριά τραυματία. Ήταν ο ένας από τους αδελφούς ου είχαν το συνεργείο. Και… αδελφός της Φωτεινής.
Και να το ήξερα… δεν θα τον άφηνα να πεθάνει
😎
Κουνελόγατος said
Όταν επιβλήθηκε το πρώτο, υπήρχε μια πρόβλεψη πως το χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) θ’ αυξηθεί, οπότε τέθηκε το ερώτημα: γιατί δε μας δανείζουν με χρέος 110%, αλλά θα μας δανείζουν με χρέος 180%; Απάντηση φυσικά δεν έδωσε κανένας. Ωστόσο, μια χώρα που έχει συνεχώς μεγάλα ελλείμματα, δε μπορεί να τα βγάλει πέρα για πολύ καιρό, εκτός εάν είναι οι ΗΠΑ ή κάποια άλλη, μεγάλη για τα δόντια μας. Και θα συνέχιζα, βάζοντας (αν μπορούσα) λινκ με το τραγούδι των 10 years after, λέει αυτό που θα έπρεπε να γίνει, αλλά…
Καλημέρα σας.
Νέο Kid said
Δηλαδή, μάς μπήκε στο Καστελόριζο και μάς βγήκε απ την Ιθάκη; …
Ουφ! Εκτός από χοντρό ήταν και μακρυυυύ!
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
> Η λέξη προέρχεται ασφαλώς από τον μνήμονα…
Υπάρχει και αυτός ο Μνήμων 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
22 🙂
Του μνημονίου τα εννιάχρονα (παραλίγο)
Μπετατζής said
1) Πολλά θα μπορούσε κανείς να γράψει για τις κοροϊδίες που στα μούτρα μας ακούμε και διαβάζουμε. Όποιος έχει μάτια να δει, αυτιά να ακούσει και την θέληση να βγει από το σπίτι του, να μιλήσει με ανθρώπους και να πάρει μια καλή δόση πραγματικότητας, ξέρει ότι όλα αυτά είναι μεγάλα παραμύθια. Πολύ περισσότερο αν τον πιέζει η πραγματικότητα αυτή. Εκτός βέβαια αν είναι από τους ωφελημένους.
2) Στα νομικά, απ΄ ότι έχω καταλάβει, μνημόνιο κανονικά σημαίνει να γράψουν 2 πλευρές πέντε πράγματα σε ένα χαρτί για να θυμούνται αργότερα τι είπαν, κάτι σαν πρακτικά συνάντησης, χωρίς να περιέχονται εκατέρωθεν δεσμεύσεις. Όμως έγκριτοι νομικοί της πράξης με έχουν ενημερώσει ότι και μία κανονική σύμβαση που περιέχει απολύτως δεσμευτικές και σκληρές συμφωνίες μεταξύ 2 μερών, μπορεί να βαπτιστεί μνημόνιο, ακριβώς για να ξεγελαστεί το αδύνατο μέρος της σύμβασης ότι τάχα μου δεν υπογράφει κάτι δεσμευτικό. Πολλοί την έχουν πατήσει έτσι, υπογράφοντας δεσμευτικούς όρους κάτω από τον τίτλο μνημόνιο, και μετά έκλαιγαν λέγοντας, «μα εμείς ένα απλό μνημόνιο υπογράψαμε». Αυτή η πρακτική συνέβαινε και πολύ πριν από την καθιέρωση του όρου με τα μνημόνια που υπέγραψε η χώρα. Φυσικά, δεν ισχυρίζομαι ότι η χώρα (οι εκπρόσωποί της) δεν ήξεραν τι υπέγραφαν. Η πρακτική που περιέγραψα αφορά κανονικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών. Τουλάχιστον σήμερα, μετά από όλα αυτά, όλοι οφείλουμε να είμαστε ψυλλιασμένοι με τον όρο αυτόν, όπου τον συναντάμε.
Άλλωστε, και οι συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα, για συντομία και μόνο ονομάζονται μνημόνια που είναι δημοσιογραφική ονομασία. Νομίζω ότι οι επίσημοι τίτλοι είναι «σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης» κλπ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν είπε κανείς, Νίκο, ότι για όλα φταίνε τα μνημόνια. Άρρωστη ήταν αυτή η χώρα από ιδρύσεώς της. Ο Καποδίστριας ο καημένος, που δούλεψε φιλότιμα και μεθοδικά και εναντιώθηκε στον κοτζαμπασισμό, είχε το αναμενόμενο τέλος. Από εκεί και ύστερα, τα γνωστά: κακοδιαχείριση, ρεμούλες και πελατειακό κράτος. Αλλά η μνημονιακή θεραπεία αποδείχτηκε χειρότερη από την αρρώστια, αυτό λέμε.
cronopiusa said
Νέο Kid said
Καλά ρε Σαραντάκο, οι «επικοινωνιακοί» σύμβουλοι του Τσίπρα την Ανωτάτη Λιντλική έχουν τελειώσει όλοι; δε βρέθηκε ένας χριστιανός να θυμίσει ότι η Οδύσσεια ήταν σαξές στόρυ μόνο για τον Οδυσσέα; όλοι οι συν αυτώ πέθαναν στη πορεία…
Πάει η μαλακία γόνα! …
Νίκος Κ. said
26: Δεν διαφωνούμε. Όταν μας επιβάλλουν τη «θεραπεία» είναι ανάλγητοι, τοκογλύφοι, απάνθρωποι κλπ. κλπ. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν τους παραδίδαμε τα κλειδιά (δανειζόμενοι), τι ήταν; Άκακα αρνιά;
Γιάννης Μαλλιαρός said
18β Ε, ναι. κάπως έτσι.
(Για να δούμε, θα το πετύχω; )
https://www.dropbox.com/s/dnyeumcuwrs3tli/IMG_20160406_115823.jpg?dl=0
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
Γιάννη το μισοπέτυχες. Για να μην βγάζουμε και τα μάτια μας, εδώ:
LandS said
#21
Κοίτα να δεις, είναι κάτι σα το δάνειο του Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων. Πληρώνει κάτι λίγα τώρα και ένα μπαλούν πέιμεντ τότε και άρα μπορεί να πάρει ένα άλλο δάνειο τώρα για να ανακαινίσει το υποστατικό του. Πριν τον διακανονισμό δεν θα μπορούσε να πάρει άλλο δάνειο αλλά μετά τον διακανονισμό οι δανειστές του κρίνουν ότι μπορεί να αποπληρώνει το νέο δάνειο και του το δίνουν. Βέβαια ο ίδιος πριν τον διακονονισμό είχε προβεί σε …μονομερή διακανονισμό και δεν πλήρωνε, δεν μπορούσε όμως να πάρει νέο δάνειο γιατί οι δανειστές του έβλεπαν μεγάλο κίνδυνο αυτή η άτυπη στάση πληρωμών να γινόταν επίσημη και να χρεοκοπούσε.
Όχι δεν κάνω πλάκα. Η αναλογία ισχύει.
Η Αρχή είναι η δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων. Με άλλα λόγια δεν έχει να κάνει με το πόσο οφείλεις αλλά με το πόσο και πότε το οφείλεις.
Μπετατζής said
και επίσης πρέπει να ειπωθεί και η λέξη ξύλινη λέξη «καπιταλισμός», για να μην πέφτουν κάποιοι από τα σύννεφα. Ο Κάρολος το έχει πει ήδη από τον προπροηγούμενο αιώνα, ότι μοναδική περιουσία των λαών στον καπιταλισμό είναι το δημόσιο χρέος τους.
cronopiusa said
atheofobos said
Μόλις έφτασε στην Ιθάκη ο πρωθυπουργός.
Ανεπιβεβαίωτες φήμες αναφέρουν πως τον συνοδεύει το έτερον του ήμισυ Καμμένος ο οποίος αντί ομιλίας, λόγω εμπειρίας κτηθείσης εν τω στρατεύματι, θα ρίξει κατά την γνωστή του συνήθεια( Σαλαμίνα,Ίμια, Αγιος Ευστράτιος) στέφανον εκ δάφνης στην θάλασσα εις μνήμη του μνημονίου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν είναι μόνο η κακοδιαχείριση και τα αναπόφευκτα δανεικά, Νίκο. Ποια χώρα δεν δανείζεται, Είναι και αυτό που λέει ο Μπετατζής. Καπιταλισμός. Το θέμα, παγκοσμίως, είναι πώς να τον ξεφορτωθούμε, χωρίς να έχουμε τις οδυνηρές «εκπλήξεις» του 20ου αιώνα.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
Ἀπὸ τὴν Ἱθάκη θὰ μιλήσει ὁ πρωθυπουργὸς γιὰ τὴν ἔξοδο ἀπὸ τὰ μνημόνια.
Ἡ ἐξόδιος ὁμιλία.
Κουνελόγατος said
Ναι, αλλά για εμάς δεν υπάρχει μπαλούν, να πληρώνουμε π.χ. κάτι ψιλά κάθε χρόνο και το 6999 τα πολλά, κάτι σαν τα περπέτσουαλ μπόντς που έλεγε ο Βαρουφάκης κάποτε. Ωστόσο, τα χρέη δεν είναι για να πληρώνονται, για να κρατούν δέσμιες τις χώρες και τους λαούς τους είναι…
Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο του Μπελογιάννη (που επικαλείται αστούς οικονομολόγους, όπως τον Ζολώτα, όχι τίποτις αναρχοάπλυτους), ξέρουν τι έφταιξε στη χώρα και είναι ψυλλιασμένοι για όσα γίνονται. Αλλά αν περιμένεις πολύ για την ωρίμανση…
LandS said
#25 Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης η οποία συνοδεύεται με ένα Memorandum of Understanding να με το συμπάθιο.
Βασικά η σύμβαση είναι με τον ESM και με την ΕΚΤ. Το μνημόνιο είναι με το ΔΝΤ (εκτός από το κομμάτι που βάζει λεφτά και είναι σε Σύμβαση) και (μέσω Κομισιόν) με τα άλλα μέλη της ΕΕ. Μπλέκουν κάτι δαιδαλώδη νομικά εδώ στο τέλος για να θεωρηθούν διμερείς οι συμφωνίες ώστε να μη μπορεί η Ελλάδα να καταφύγει στις διατάξεις της Συνθήκης που επιτρέπουν σε κράτος μέλος να μη συμμορφώνεται αν κρίνει ότι πλήττεται κοινωνικά.
Πάνε αυτά τα νομικά όμως. Γλυτώσαμε από δαύτα (for the time being)
Νέο Kid said
38. Πολύ καλό!
Τους μνηστήρες ποιος θα τους παίξει ρε παιδιά; Την Πηνελόπη; ΠΟΙΟΣ είναι υπεύθυνος για το κάστινγκ σ αυτόν τον τόπο τέλος πάντων;;
(Τηλέμαχο έχουμε , εντάξει…λίγο παχουλός βέβαια…)
Μάπα το έργο… Πάω στον Κύκκο για διαλογισμό. Αει σιχτιρ πια!
Γιάννης Κουβάτσος said
Κιντ, το πράγμα είναι μελετημένο και σημειολογημένο: ο ΓΑΠ πήγε στο Καστελλόριζο, άκρη – άκρη ανατολικά, όταν μάς έβαλε στα μνημόνια. Δηλαδή, τα μνημόνια θα μετατρέψουν τη χώρα σε ασιατικού τύπου τριτοκοσμική μπανανία. Όπερ και εγένετο. Ο Τσίπρας ξεμνημονεύει τη χώρα στην Ιθάκη, δύση μεριά. Δηλαδή, ο δρόμος για να γίνουμε μια ευημερούσα δυτική χώρα είναι ορθάνοικτος. Απλούστατο. 😎
Γιάννης Ιατρού said
Σχετικά με τους συνειρμούς με τον Οδυσσέα κλπ.: Η ομηρική Ιθάκη είναι (μάλλον) αλλού, στην Λευκάδα
spiral architect 🇰🇵 said
@40: [..] Μπλέκουν κάτι δαιδαλώδη νομικά εδώ στο τέλος για να θεωρηθούν διμερείς οι συμφωνίες [..]… καθώς και το αγγλικό Δίκαιο. 😉
(ο εμπνευστής)
Δημήτρης Μαρτῖνος said
» …Υπήρχε πάντως και ιστορικό πρόσωπο με το όνομα Μνημόνιος, επίσκοπος Αμαθούντος, ο οποίος άγιασε ή ακριβέστερα έγινε όσιος (και χωρίς… να περάσει από μνημόνια) και μάλιστα η απίστευτη ειρωνεία της ζωής και των συμπτώσεων θέλησε να γιορτάζεται η μνήμη του στις 16 Ιουνίου, που είναι τα γενέθλια του Γιώργου Παπανδρέου, του πρωθυπουργού που μας έβαλε στα μνημόνια! »
Ὁ Τσίπρας πρέπει νὰ τοῦ ἀνάβει λαμπάδες.
Χωρὶς αὐτὸν δὲν θά ᾿βλεπε πρωθυπουργία οὔτε μὲ τηλεσκόπιο! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
38 >>Ἡ ἐξόδιος ὁμιλία.
Στο Λαζαρέτο 🙂
LandS said
39 Του Μπάτση 🙂
Κουνελόγατος said
Του Μπάτση ήταν για τη βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα.
Κουνελόγατος said
Αν θυμάμαι καλά…
LandS said
44 Ω ΝΑΙ
Μπετατζής said
40α. Ε, τότε ισχύει αυτό που έγραψα, ότι βαφτίστηκε μνημόνιο για να κρυφτεί (από το πόπολο) η σκληρή δεσμευτικότητά του. Και δεν είμαι σίγουρος αν γλυτώσαμε, ούτε καν προσωρινά, αφού δεν έχουμε ακόμα αποπληρώσει το χρέος. Αν π.χ. σταματήσουμε να πληρώνουμε, δεν θα ενεργοποιηθούν διάφορες ισχυρές ρήτρες των συμβάσεων/μνημονίων κλπ ;;; Η λεγόμενη έξοδος από τα μνημόνια αφορά μόνο την χρονική διάρκεια της παροχής ταμειακής διευκόλυνσης, μετά από την οποία πρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε μόνοι μας, από τις «αγορές». Όχι ότι παύουν να ισχύουν οι όροι των συμβάσεων γενικά. Έχω καταλάβει κάτι λάθος ;;;
LandS said
48 Και αυτό του Μπελογιάννη.
spiral architect 🇰🇵 said
@47: Nαι, αυτουνού!
Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα – Δημήτρης Μπάτσης.
(έχουμε ξανασυζητήσει εδώ γι αυτό με αφορμή το πρόσωπο που έγραψε τον πολυσέλιδο πρόλογο)
cronopiusa said
Eugenio Zaffaroni: “El poder financiero mundial se convirtió en una organización criminal”
ΣΠ said
Καλημέρα.
Ο μνημονιακός έχει σχέση με τα μνημόνια, ο μνημονικός με την μνήμη.
LandS said
51 Αν βαφτίστηκε μνημόνιο για να κρυφτεί από το πόπολο η δεσμευτικότητά του τότε σημείωσε οικτρά αποτυχία.
Όχι μόνο δεν κρύφτηκε αλλά η έκφραση «μνημονιακή υποχρέωση» χρησιμοποιήθηκε για εγκλήματα κατά της Κοινωνίας
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
55.>>ο μνημονικός με την μνήμη.
Το μνημονικό(ουσιαστικό) λεμε κάτω (και παντού;) τη μνήμη.
» Έχεις καλό μνημονικό»
spiral architect 🇰🇵 said
@51: Έχω καταλάβει κάτι λάθος ;;;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>ιστορικό πρόσωπο με το όνομα Μνημόνιος, επίσκοπος Αμαθούντος, {…} γιορτάζεται η μνήμη του στις 16 Ιουνίου, που είναι τα γενέθλια του Γιώργου Παπανδρέου, του πρωθυπουργού που μας έβαλε στα μνημόνια!
21 Αυγούστου , Αποστόλου του Θαδδαίου ! 🙂
ΣΠ said
Κουιζάκι:
Καθηγητής μου στο ΕΜΠ χρησιμοποιούσε για κάποιο αντικείμενο την ονομασία «μνημόνιο μετά κρίκων» αντί για την καθιερωμένη. Ξέρετε ή μπορείτε να μαντέψετε ποιο;
Μπετατζής said
60 Αλυσίδα ;;;;
LandS said
53
Τα σχόλια 47 και 52 τα έγραψα επειδή θεώρησα ότι το σχόλιο 39 αναφερόταν στο «»Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα» του Νίκου Μπελογιάννη».
Triant said
51: Για την ακρίβεια σήμερα γιορτάζουμε το ότι δεν μπορούμε πιά να δανειζόμαστε φτηνό χρήμα και πρέπει να ψάχνουμε για δανεικά από αυτούς που περίμεναν πως και πως αυτή τη μέρα.
Alexis said
#42: Ε, όχι ακριβώς…
Μπήκαμε ανατολίτες και βγαίνουμε ευρωπαίοι… 🙂
Μας εξευρω-πεη-σαν…
LandS said
63
α) Δώσε μας ένα ορισμό για το «φτηνό χρήμα»
β) Άρα έπρεπε να μπούμε στα μνημόνια και πριν το 10 για να …δανειζόμαστε φτηνά.
Κουνελόγατος said
62. Το σχόλιο 39 αναφέρεται στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη «Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα».
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@60. Σταῦρο, «μνημόνιο μετὰ κρίκων» εἶναι καὶ ὁ γάμος. Μόνο ποὺ δὲν εἶναι ἀντικείμενο.
LandS said
66 Αυτό κατάλαβα και εγώ και έκανα τα σχόλια 47 και 52
Triant said
65: Προφανώς με παρεξήγησες. Αλλά όσο και αν με στενοχωρεί, δυστυχώς αυτή είναι η πράγματικότητα. Το χρήμα σταματάει, οι δεσμεύσεις συνεχίζουν.
α) Φτηνό χρήμα λέω τα χαμηλότοκα δάνεια που πήραμε από τους δανειστές (πλην βεβαίως του ΔΝΤ).
β) Τώρα αυτό πως συναπάγεται από αυτό που είπα;
Μπετατζής said
67. Α, τα στέφανα θα εννοεί μάλλον 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στο Υπ.Πολιτισμού, τα (καλά) μνημόνια
https://www.culture.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=31
https://www.culture.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=1733
https://www.culture.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=2024
https://www.culture.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=735
«Κρήτη 2014-2020»/Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ
Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτη
Μπετατζής said
65. Μα το θέμα δεν είναι μόνο το τι πήραμε (φτηνό χρήμα = χαμηλά επιτόκια), αλλά το τι δώσαμε («μεταρρυθμίσεις», «ιδιωτικοποιήσεις», υποβάθμιση εργασίας, ματωμένα πλεονάσματα κλπ). Αν μπορούσαμε πριν το ΄10 να δανειζόμαστε φτηνά, χωρίς αυτά τα ανταλλάγματα, ναι, θα έπρεπε να μπούμε πριν το 10. Αλλά τα μνημόνια δεν λειτουργούν ποτέ χωρίς ανταλλάγματα, αλίμονο. Δεν καταλαβαίνω καθόλου την ερώτηση β.
Alexis said
Κάποτε ο Ολυμπιακός (με το συμπάθειο…) έχασε έναν αγώνα πρωταθλήματος από τον Εργοτέλη στην Κρήτη. Το νικητήριο γκολ είχε πετύχει ένας συμπαθής μαυρούλης του οποίου μου διαφεύγει το όνομα.
Την επομένη μια ΑΕΚτζίδικη εφημερίδα (η ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ; ) κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδη φωτογραφία του σκόρερ και τεράστιο τίτλο: «ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥ»
και αποκάτω με γράμματα-ψείρες: «…ήταν το χθεσινό βράδυ για τον Ολυμπιακό»
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, έτσι συνειρμικά μου ήρθαν στο μυαλό με τα μνημόνια…
(Κολλάει και με το σχόλιο 22 του Κιντ)
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
Την ίδια απάντηση θα έδινα κι εγώ στο κουίζ του Σταύρου.
ΣΠ said
61 Όχι, δεν ήταν αλυσίδα.
67 Καλή απάντηση, Δημήτρη, αλλά ήταν αντικείμενο.
Babis said
#17
«Αλλά ας εκφράσω την απορία μου, πώς γίνεται και τα μνημόνια που ξεκίνησαν για να μπορέσει να μειωθεί το εξωτερικό χρέος που δεν θα μπορούσαμε να το πληρώσουμε (αφού αυτό ενδιέφερε τους δανειστές, πώς θα εξοικονομηθούν λεφτά για να πληρωθούν οι δόσεις), πώς γίνεται λέω να τελειώνουν ενώ το χρέος έχει αυξηθεί κατά πολύ, αυτό είν’ άλλο ανέκδοτο.»
Ποτέ δεν μας είπαν ότι θα μειωθεί το χρέος, αυτό που πάντα έλεγανείναι ότι θα γίνει βιώσιμο, δηλαδή θα ζήσει να το χαιρόμαστε 😛
LandS said
72 Στον Triant του 63 να τα πεις αυτά. Και που ΄σαι οι «μεταρρυθμίσεις» οι ιδιωτικοποιήσεις (γιατί τις βάζεις σε εισαγωγικά μήπως παύουν να είναι ξεπούλημα χωρίς αυτά; ) η υποβάθμιση της εργασίας φτιάχνουν τα ματωμένα πλεονάσματα. Σα να μου λες νερό, άμμος, γαρμπίλι, τσιμέντο, μπετό. 🙂
ΣΠ said
Να βοηθήσω λίγο. Η καθιερωμένη ονομασία είναι ξένο δάνειο και ο καθηγητής ήθελε να την αποφύγει.
Μπετατζής said
77. Ε, βοηθάνε λίγο και οι φόροι.
Αγγελος said
Το «Δυστυχώς» μπήκε κατά λάθος στο προηγούμενο σχόλιο. Ο γνωστός Αγγελος είμαι!
Alexis said
Νίκο στην αναδρομή σου στα παλιότερα μνημόνια νομίζω ότι ξέχασες αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου προς την ΕΟΚ.
Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του 1981, έκανε αμέσως «κωλοτούμπα», άφησε κατά μέρος τα «Έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων» και υπέβαλλε μνημόνιο προς την Κοινότητα στο οποίο γνωστοποιούσε (υποτίθεται) τις θέσεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.
Αγγελος said
(60) Σημειωματάριο σπιράλ;
sarant said
81 Σωστό, ήταν κι αυτό το μνημόνιο.
ΣΠ said
82
Άγγελε, κοντά έπεσες. Άντε να το πάρει το ποτάμι. Ήταν το ντοσιέ.
cronopiusa said
Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας.
Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι.
Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια.
Όσοι έφτιαξαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων.
Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.
Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου.
Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
Triant said
77: Βρε LandS τι σ’ έπιασε; Είπα εγώ ότι καλώς έγιναν όλα; Διάβασες το σχόλιό μου με τα λάθος γυαλιά! Δεν τολμάει κανείς να πεί μιά δυσάρεστη αλήθεια και αμέσως του βάζουν στο χέρι ένα ποτήρι σαμπάνιας και τον στέλνουν στο Σύνταγμα 🙂
Και, έτσι από περιέργεια, για πες μου που είναι το λάθος του πρώτου μου σχολίου. Επι της ουσίας όμως, χωρίς αυθαίρετα πορίσματα και χωρίς να μου χρεώνεις πράγματα που ούτε είπα ούτε υπονόησα.
Όσο δε αφορά τα δάνεια προ του ’10, δεν χρειαζόντουσαν μνημόνια γιατί δανειζόμασταν φτηνά και χωρίς αυτά. Αυτός μάλιστα είναι και ο βασικός λόγος που το ξεφτίλισαν και μας έφεραν εκεί που μας έφεραν.
spiral architect 🇰🇵 said
@86: Ποτέ σαμπάνια, μόνο άπερολ!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο τόπος μας είναι κλειστός
Georgios Bartzoudis said
(α) «Το μνημόριον (ή μημόριον, που είναι και ο συχνότερος όρος, ή μεμόριον, ή μνημούριον, ή μνημούριν, ή μημούριν και πάει λέγοντας), είναι το πρωτοχριστιανικό επιτύμβιο μνημείο στον βορειοελλαδικό χώρο. Ο όρος αποδίδει τον λατινικό όρο memoria (που χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο στην πρωτοχριστιανική Β. Αφρική), και δηλώνει αρχικά όχι οποιοδήποτε επιτύμβιο μνημείο, αλλά ειδικότερα το επιτύμβιο μνημείο όσων μαρτύρησαν για την πίστη τους».
# Μνημόρια ή μνημούρια λέμε μακεδονιστί τα μνήματα ή νεκροταφεία.
(β) «Ο ελληνικός λαός έγινε πειραματόζωο των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για οχτώ ολόκληρα χρόνια».
# Ακριβώς έτσι! Μόνο που (τί να κάνουμε;) η λειψή αλήθεια είναι ισοδύναμη με το ψέμα. Διότι ο λαός έγινε καθεαυτού πειραματόζωο (το καθεαυτού …είναι βεβαίως της μακεδονικής γλώσσας), καθεαυτού πειραματόζωο κυρίως, επί Ρασπούτιν υπουργεύοντος και Τσίπρα (δίκην …τσαρίνας) απλώς πρωθυπουργεύοντος. Και συνεχίστηκε (φωνή λαού οργή Θεού!) με τον Τσίπρα ρίαλ πρωθυπουργό. Και έτσι ο εγώ εξασφαλίστηκα: Τα δισέγγονά μου (που δεν γεννήθηκαν ακόμα) θα μου ξεπληρώσουν τα χρέη!
spiral architect 🇰🇵 said
Και ο Άγιος Μνημόνιος μεγάλη η χάρη του καλοκαιριάτικα.
spiral architect 🇰🇵 said
Και ο Άγιος Μνημόνιος μεγάλη η χάρη του καλοκαιριάτικα.
Γιάννης Μαλλιαρός said
31 Ναι μεν δεν βγάζουμε(; ) τα μάτια μας, αλλά η επίμαχη λεξη της άνω δεξιάς γωνίας, πάλι δεν φσίνεται 😦
Γιάννης Μαλλιαρός said
89α Και Μυτιληνιστί 🙂
Νίκος Κ. said
Σχετικά με τη λέξη «μνημόνιο» υπάρχει και το «μνημόνιο Πιπινέλη» το 1959
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=22394&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASVASPASUASXASVASRASX&CropPDF=0
cronopiusa said
Grèce : après la dépression, la «déprime»
Alors qu’Alexís Tsípras se réjouit que son pays soit sorti du programme d’assistance économique, les Grecs restent pessimistes sur leur situation. Retraites minimales, exode des jeunes, fécondité au plus bas… les indicateurs sociaux sont toujours alarmants.
ΑγγελοςΔυστυχως said
Περισσότερα δάνεια, παρά το ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος μας, χρειαζόμασταν μέχρι πρόσφατα γιατί το κράτος ξόδευε περισσότερα από όσα έβγαζε. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε δανειακή βοήθεια. Βοήθεια μας δόθηκε, ύψους μάλιστα 289 δισεκατομμυρίων αν πιστέψουμε τα ΜΜΕ, αλλά βέβαια με ορισμένους όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δυστυχώς, η κατά μεγάλο μέρος κρατικοδίαιτη οικονομία μας συρρικνώθηκε τραγικά λόγω ακριβώς αυτής της δημοσιονομικής εξυγίανσης!
Η εξυγίανση, ο περίπου ισοσκελισμός δηλαδή δημοσίων εσόδων και εξόδων, με κάποιο πλεόνασμα μάλιστα για να μπορούμε να ξεπληρώνουμε και κάποια χρέη, μοιάζει να επιτεύχθηκε. Το μέλλον θα δείξει αν είναι βιώσιμη ή αν θα βουλιάξουμε ξανά στα χρέη. Πάντως, υποτίθεται ότι τη θέλαμε (ο λαός είχε καταποντίσει εκλογικά αυτούς που φανερά υποστήριζαν τη μόνη εναλλακτική δυνατότητα, την έξοδο δηλαδή από την ΟΝΕ και την πυροδότηση του πληθωρισμού προς ανακούφιση τουλάχιστον των εσωτερικών χρεών), οπότε δικαίως εορτάζεται η επίτευξή της. Να συνειδητοποιούμε όμως τι σημαίνει — τερματισμό δηλαδή της ξένης βοήθειας, χωρίς αποκατάσταση της νομισματικής κυριαρχίας!
sarant said
Και όπως είπαμε. ο ΆγγελοςΔυστυχώς είναι… ο Άγγελος
Γιάννης Μαλλιαρός said
91, 32 Για μπας κι είναι κάπως καλύτερο
Γιάννης Μαλλιαρός said
eaniotis said
«Ανημόργια» τα μνήματα στη μακεδονική χωριατική της Αιανής Κοζάνης. Πάντα σε πληθυντικό αριθμό.
divolos said
60. Σταυρός με αλυσίδα;
Γιάννης Μαλλιαρός said
https://s6.postimg.cc/lmxzkgo5t/image.jpg
Ανεπίδεκτος. Άντε και βρήκα να τ’ ανεβάζω στο postimages.org. Να τα φέρνω εδώ όμως, δεν…
venios said
Έτσι μπράβο! Από σήμερα αποκαθίσταται η εθνική κυριαρχία και τα εργασιακά δικαιώματα, μειώνεται η φορολογική λαίλαπα (και μάλιστα ο ΕΝΦΙΑ< του οποίου η καθιέρωση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο του Σύριζα), προστατεύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χτυπιέται ανελέητα ο γραφειοκρατικός εκφυλισμός του κράτους, καταγγέλλονται οι λεόντειες συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων, μειώνεται το δημόσιο χρέος, παραπέμπονται αυτοί που δωροδόκησαν και φοροδιέφυγαν, η δίκη της Χρυσής Αυγής γίνεται κάθε μέρα και όχι κάθε δεκαπέντε, και πολλά άλλα που ξεχνάω.
Βασικά, μέχρι να υπάρξει και να οργανωθεί κάποια σοβαρή αντίσταση, κάθε μέρα προμηνύεται χειρότερη από την προηγούμενη. Και το μεγαλύτερο ίσως κακό αυτής της κυβέρνησης είναι ότι, με την άνευ όρων συνθηκολόγησή της και τον εμπαιγμό αυτών που την εξέλεξαν, έκανε παρθενορραφή στα ζόμπι που μας έφεραν στα μνημόνια και τα διαχειρίστηκαν για πέντε χρόνια, και τώρα ετοιμάζονται να επιστρέψουν θριαμβευτικά. Κι ας είναι κι αυτοί αναλώσιμοι μεσοπρόθεσμα. Το μοναστήρι ναν' καλά κι από καλογέρους βρίσκουμε…
spiral architect 🇰🇵 said
Μας πήραν πρέφα:
Martin Rowson on Greece exiting austerity – cartoon | Opinion | The Guardian 😀
spiral architect 🇰🇵 said
https://www.youtube.com/ButU_WYxF98
Γιάννης Κουβάτσος said
Όχι, Βένιο, η κυβέρνηση δεν παραδόθηκε άνευ όρων. Το α’ εξάμηνο του 2015 προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαπραγματευτεί, έστω χωρίς δεύτερο σχέδιο, έστω τυχοδιωκτικά ή ρομαντικά, όπως το βλέπει κανείς, αλλά το πάλεψε και έτσι είδαμε το άλλο πρόσωπο των Ευρωπαίων εταίρων και των άλλων ευαγών καπιταλιστικών ιδρυμάτων. Το βλέπουμε και τώρα στην περίπτωση της Τουρκίας, που βλέπει την οικονομία της να διαλύεται, επειδή ο σουλτάνος έβγαλε γλώσσα στα μεγάλα αφεντικά του πλανήτη.
spiral architect 🇰🇵 said
Λάθος λίκνος ο του #105, ο σωστός είναι εδώ. 😳
loukretia50 said
Ου μόνον κλέος μνημείων
μεμνήσατε,
μνηστήρες αμνήμονες μνημονίων
Αφιερωμένο στο Γου-σου , δι΄απαγγελίαν αποδίδουσαν φωνητικά την παρούσαν κατάστασιν
sarant said
108 Δυστυχώς ο Γουσού από το Φέισμπουκ ανεβάζει ποστ όπου χλευάζει αυτά που γράφω εδώ, οπότε φοβάμαι ότι θα αργήσει να ξανασχολιάσει εδώ.
venios said
103: Αγαπητέ Γιάννη, όντως το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση το πάλεψε. Με εσφαλμένη τακτική και στρατηγική, ελπίζοντας ότι θα πείσει τους δανειστές – δυνάστες να υποχωρήσουν, αλλά το πάλεψε. Χωρίς παράλληλη πολιτική βελτίωσης της διαπραγματευτικής της θέσης με μονομερείς ενέργειες, ενώ οι απέναντι πολλαπλασίαζαν τις μονομερείς ενέργειες, από την άρνηση καταβολής των συμφωνημένων δόσεων, μέχρι τη δαιμονοποίηση Βαρουφάκη και την απαίτρηση αντικατάστασής του. Η συνθηκολόγηση ήρθε τον Ιούλιο, μετά το δημοψήφισμα, και ήταν άνευ όρων. Και η απομάκρυνση Βαρουφάκη δεν βλέπω σε τι ενίσχυσε τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Ήμασταν χάλια και παραμένουμε χάλια.
venios said
110 => 106
loukretia50 said
109. Λυπάμαι, τον συμπαθώ, αλλά του έχω εκφράσει και προσωπικά τη δυσαρέσκειά μου για τις εμμονές του, Απλώς μόλις γύρισα και δεν έχω ενημερωθεί για τα νεώτερα.
Πάντως ισχύει γενικά αυτό που έγραψα – έστω και χωρίς γενική!
Stazybο Hοrn said
Και με το τέλος των μνημονίων, έτοιμο και το νέο βιβλίο μαθηματικών της Ε΄ Τάξης…
Πρώτο κεφάλαιο, πρώτη ενότητα, σελ. 13
Ο δάσκαλος – μαθηματικός – ανόητος οτιδήποτε, που του ήρθε αυτό στο κεφάλι, θα πρέπει να του απαγορευτεί η διδασκαλία, υόσο των μαθηματικών, όσο και της ελληνικής γλώσσας. Και στην επιτροπή που το ενέκρινε, να απαγορευτεί να ξανασυγκροτηθεί για οποιοδήποτε βιβλίο!
Πριν το πρώτο κεφάλαιο, έχουμε επανάληψη, τι θυμόμαστε από την τετάρτη…
Η άσκηση πολλαπλασιασμού στο κίτρινο ένθετο, είναι επαναληπτική από την προηγούμενη τάξη, μόλις στη σελ. 7, κι είπα να μην σας βάλω τις επόμενες με τις διαιρέσεις. Εμπρός, λοιπόν, οι «μεγάλοι» εμείς, ας δούμε σε πόσο χρόνο τη λύνουμε -κι ας αναλύσουμε πώς την λύσαμε, ώστε να μας φανεί και χρήσιμο. Πώς να μην τραυματιστείς από τα μαθηματικά, όταν σου δίνουν παρόμοια για «υπενθύμιση», έτσι επιγράφεται η πρώτη ενότητα, με το που ανοίγεις το βιβλίο…
Μικρή λεπτομέρεια τα bold comic sans, για να μάθουν τα παιδιά να κάνουν πιο μικρό από τα άλλα γράμματα το πεζό πι.
Stazybο Hοrn said
*αυτό = Το πρωί άργησα 1/4.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μνημοσύνη και Μνήμη

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7
Κουνελόγατος said
113. Κάτι χάνω. Υπάρχει τριψήφιος αριθμός, που όταν τον πολλαπλασιάσεις με διψήφιο βγάζει αποτέλεσμα εξακόσια ενενήντα κάτι; Αλλά και το παρακάτω δεν κολλάει. Υπάρχει λύση; Μήπως δε βλέπω κάτι;
Stazybο Hοrn said
116: Θα βάλεις τα ψηφία που λείπουν στα κουτάκια
Κουνελόγατος said
117. Αυτό το κατάλαβα. Αλλά επαναλαμβάνω: Υπάρχει τριψήφιος αριθμός, που όταν τον πολλαπλασιάσεις με διψήφιο βγάζει αποτέλεσμα εξακόσια ενενήντα κάτι; Αλλά και το παρακάτω δεν κολλάει. Υπάρχει λύση; Μήπως δε βλέπω κάτι;
Stazybο Hοrn said
118: Τετραψήφιο είναι το αποτέλεσμα.
Κουνελόγατος said
Ραν Ταν Πλαν: Τώρα το κατάλαβα…
mitsos said
Το απτέλεσμα έχει ψηφίο μονάδων το 0 …
άρα και το πρώτο γινόμενο είναι 690.
Οι τριψήφιοι διαιρέτες του 690 οι 115, 230 και 345.
άρα ο τριψήφιος αριθμός είναι ο 115
τα υπολοιπα είναι εύκολα.
Ένα ακόμα απαράδεκτο πρόβλημα απο τα μαθηματικά βιβλία … αν θέλετε έχω μαζέψει πολλά αλλά δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν στην μεταμνημονιακή εποχή
Ευτυχώς οι περισσότεροι δάσκαλοι αγνοούν τις μ…..ες των βιβλίων που είναι πολλές.
mitsos said
το @121 στα @@113 -119
Μιχάλης Νικολάου said
Το μνημόνιο που νομίζω επηρέασε την Ελλάδα όσο κανένα άλλο, πριν τα τελευταία, ήταν του 1982:
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας κατέθεσε μνημόνιο στην ΕΟΚ με το οποίο ουσιαστικά ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η πρότασή του απορρίφθηκε κατά το σκέλος των ειδικών προνομίων, όμως έγινε τελικά δεκτό το σκέλος της οικονομικής ενίσχυσης που οδήγησε στα ΜΟΠ.»
(Τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που οδήγησαν στα πακέτα Ντελόρ σε εορταστική συσκευασία δώρου.)
leonicos said
«Αν βλέπεις με το καλημέρα 8-10 σχόλια, κατά πάσα πιθανότητα έχει ενσκήψει ο Λεώνικος», ιστολογική παροιμία.
αφού έγινα και παροιμία, ποιος τη χάρη μου
Triant said
113: Θα γίνω πάλι αντιπαθητικός και θα διαφωνήσω. Μια χαρά μου φαίνεται. Δεν παθαίνουν τίποτα αν τα βάλουνε να σκεφτούνε και λιγάκι. Επειδή μάλιστα ο δικός μου θα πάει τώρα πέμπτη θα δώ πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του. Αλλά ξέρω και φίλους του που δεν θα τους πιάσει απελπισία.
Δεν ξέρω αν θυμάμαι καλά, αλλά νομίζω ότι αυτά που είναι σε κίτρινο είναι προαιρετικά. Ας μας πεί και ο Γιάννης Κουβάτσος.
Τώρα σχετικά με τα comic sans και το πι μην τρελαινόμαστε. Πέμπτη θα πάνε, όχι πρώτη.
Πέπε said
> > …εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που οι περισσότεροι, αν και όχι όλοι, είδαν τη διαβίωσή τους να επιδεινώνεται απότομα…
Έχω την αίσθηση ότι «επιδεινώνω» σημαίνει χειροτερεύω κάτι που ήδη ήταν δεινό, όχι γενικώς υποβαθμίζω. Για παράδειγμα, πάντα με ενοχλούσε η διατύπωση «επιδείνωση του καιρού» όταν ο καιρός είναι καλός. Στο δε ΛΚΝ βρίσκω ότι προέρχεται από μεταφραστικό δάνειο εκ του γερμ. verschlechtern, που δεν ξέρω τι σημαίνει.
@Λεώ:
να απόσχω. Χωρίς φωνήεν, καθαρός από φιλοδασυντικές και αντιδασυντικές υπόνοιες. (Έξω και σχήσω είναι οι αρχαίοι μέλλοντες του έχω που, όπως οι μέλλοντες όλων των αρχαίων ρημάτων, έχουν χαθεί χωρίς ν’ αφήσουν ίχνος στη σημερινή γλώσσα. Όπου βλέπεις «αρχ. μελλ. λύσω, ν.ελλ. μελλ. θα λύσω» είναι απλή ομοιότητα. Δεν προέρχεται το σύγχρονο από το αρχαίο, αλλά από την υποτακτική του αρχαίου αορίστου. Έχω, αόρ. έσχον, υποτ. σχω.)
sarant said
126 Δεν έχεις και άδικο, και το γερμανικό μεταφράζεται χειροτερεύω.
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν το έχω δει ακόμα το νέο βιβλίο μαθηματικών της Ε’. Ξέρω καλά όμως το προηγούμενο κάκιστο βιβλίο, παροιμιώδες πλέον. Άργησε πάνω από δέκα χρόνια η αντικατάστασή του, ελπίζω να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με το καινούργιο.
cronopiusa said
Pedro Olalla Engaño es grande
Grecia sale a los mercados, pero seguirá siendo una colonia de deuda
La politique de la Troïka en Grèce : Voler le peuple grec et donner l’argent aux banques privées, à la BCE, au FMI et aux États dominant la zone euro
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
121 Από το τελευταίο μηδέν ,όντως πας προς τα πίσω, αλλά
το 115 με ποιον διψήφιο ,που έχει πρώτο ψηφίο το 1, πολλαπλασιάζεται και δίνει 690;
ΣΠ said
115
x 16
——
_690
115
——
1840
mitsos said
@130
ΕΦΗ έχεις δίκιο … η άσκηση είναι λάθος
αναγκαστικά ο δεύτερος όρος πρέπει να είναι μονοψήφιος. το 6
mitsos said
@ 131 Α ναι
μπερδευτήκαμε εμείς …
τα δεκάχρονα;
ΓιώργοςΜ said
126, 127 Γιατί; Όταν κάτι μεταβάλλεται, αρκεί να δώσουμε την κατεύθυνση της μεταβολής. Κάτι που επιταχύνεται μπορεί να έχει μηδενική ταχύτητα. Κάτι που μεταβάλλεται με δυσάρεστο τρόπο επιδεινώνεται, κάτι που μεταβάλλεται με ευχάριστο τρόπο βελτιώνεται. Η υγεία του αρρώστου πχ βελτιώνεται ενώ είναι κακή. Γιατί ο καλός καιρός να μην επιδεινώνεται;
113 Το πρόβλημα λύνεται με αρκετά βατό τρόπο, έχοντας υπόψη τις γνώσεις του παιδιού αυτής της ηλικίας, και είναι αρκετά καλή επανάληψη.
Το αποτέλεσμα έχει τελευταίο ψηφίο μηδέν, άρα και το πρώτο γινόμενο τελειώνει σε μηδέν, άρα 690.
Το δεύτερο ψηφίο του αποτελέσματος είναι 8, άρα το άθροισμα που δίνει το τρίτο ψηφίο (4) έχει κρατούμενο 1. Άρα, 9+Χ=14>Χ=5.
Ο διψήφιος αριθμός έχει αναγκαστικά το δεύτερο ψηφίο ζυγό. Με διαδοχικές δοκιμές, ο αριθμός 6 είναι ο μόνος που δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα (κρατούμενο 3 ώστε 1Χ6+3=9) για το διπλανό ψηφίο.
Αντίστοιχα (1Χ6=6) προκύπτει και το πρώτο ψηφίο του τριψήφιου πολλαπλασιαστέου.
Για τη γραμματοσειρά θα συμφωνήσω, υπάρχει βάσιμη αντιπάθεια παγκοσμίως, όχι μόνο για το κακοσχεδιασμένο π, πχ: https://designforhackers.com/blog/comic-sans-hate/
Γιάννης Ιατρού said
92: Καλά ρε συ, εκ παραδρομής 🙂 🙂

ΕΦΗ - ΕΦΗ said
131/133
μα μόνο τα κουτάκια «παίζουν» ! Κόβομαι από την εκφώνηση 🙂
Alexis said
Συμφωνώ με triant (125).
Μια χαρά είναι η άσκηση.
Νικος απο το Αιγαλεω said
Αλήθεια. Τώρα που το μνημόνιο μας αποχαιρέτισε η το αποχαιρετήσαμε, όλα όσα μας φόρτωσε αυτό και τα δυο προηγούμενα, αληθεια, υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην προ μνημονίων εποχή; Θα δούμε τις συνταξεις ναψαυξαονται; Θα δούμε να μας επιστρέφονται οι αντισυνταγματικής μειώσεις τους; Θα δούμε να μας καταβάλλονται τα δώρα Πασχα, Χριστουγέννων και του καλοκαιριού; Θα δούμε να επαναλειτουργουν όλες οι υπηρεσίες που καταργήθηκαν;. Τελικά, θα ζήσουμε όπως στην προ μνημονίων εποχή; Ποιος, αληθεια, θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα;
Triant said
138: Όχι, όχι, όχι, όχι και όχι. Έχουν ήδη απαντηθεί, δεν είναι μυστικό…
Stazybο Hοrn said
136:

Κόκλας said
O κυρ – Κουβάτσος μάς κρύβει ότι ο ρομαντισμός του… Μπαρουφάκη το 2015 μάς στοίχισε γύρω στα 150 δις. Τώρα το λες ρομαντισμό αυτό ή μαλακοσύνη; το δεύτερο μάλλον. Επίσης, μας τονίζει – μετά τις βαθυστόχαστες αναλύσεις -, δύο φορές κιόλας, ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε τον καπιταλισμό. Και τι να φέρουμε, κυρ Κουβάτσο; τον κομμουνισμο; Μόνο ο Μπογιόπουλος τα λέει αυτά και γελάμε.
Η χώρα χρειάζεται να παλέψει με το τέρας του κρατισμού (η κύρια αιτία όλων των δεινών) με άλλους ανθρώπους από τους σημερινούς ανίκανους κυβερνώντες.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Γιάννης Κουβάτσος said
Ναι, Κόκλα μ’, να παλέψουμε κατά του τέρατος του κρατισμού με μπροστάρηδες τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Εμπρός να γκρεμίσουμε την τελευταία σοβιετία της Ευρώπης, Κόκλα μ’ συναγωνιστή μ’.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
140 ελα Παναγία μου ! 115 χ 16 πόσο κάνει μπρε; 115 επι 10 κάνει 1150 αλλά επί 16 κάνει 690;
Γιάννης Κουβάτσος said
115 × 6 = 690, Έφη.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
145.Μα τα μάθια μου,στο κίτρινο δοσμένο πλαίσιο, θωρούνε τυπωμένο 1 και κουτάκι άδειο(το ζητούμενο αριθμό) δίπλα! Οφθαλμαπάτη;
aerosol said
Η κοινή γνώση πως οι πολιτικοί μας δουλεύουν δεν θα έπρεπε να μετατρέπει σε αμελητέα λεπτομέρεια την εθνική κοροϊδία.
Η έμπνευση της Ιθάκης είναι όσο κιτς ήταν οι χουντικές φιέστες και το ίδιο πειστική
Και, ασφαλώς, δεν τέλειωσε τίποτα, διότι επιλέχθηκε μια κατάσταση που εκ φύσεως δεν μπορεί να τελειώσει.
Μόνο ένα μου κάνει εντύπωση πια:
Εννιά χρόνια μέσα σε μια κατάσταση που άλλαξε τραγικά την καθημερινότητά μας, πάρα πολλοί δεν έχουν καταλάβει πως η μικρο-οικονομία (η καθημερινή αίσθηση για το χρήμα, τα χρέη, την τιμή των πραγμάτων) δεν έχει καμία σχέση με την μακρο-οικονομία που καθορίζει τα κράτη. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με την εντύπωση πως το χρήμα αντικατοπτρίζει κάτι απτό (ποσότητα χρυσού, για παράδειγμα). Δεν συσσωρεύσαμε χρέη που οι ‘κακόμοιροι πιστωτές» προσπαθούν θυμωμένοι να πάρουν πίσω για να καλύψουν τα έξοδά τους, όπως θα έκανε μια οικογένεια. Δεν υπάρχει τίποτα παρά μια σύμβαση που εκφράζεται με αριθμούς, σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετους. Όναρ γαρ έστι…
Αν η ζωή σου, η ζωή των παιδιών σου και των εγγονών σου αλλάζει ριζικά και μόνιμα, θα ήταν μια αρχή λίγο εγκυκλοπαιδικό ψάξιμο. Ας πούμε για την φύση του χρήματος ή τις αρχές της παγκόσμιας οικονομίας.
Με θλίβει κάπως που ο Γιωργάκης δεν θα πληρώσει ποτέ για το έγκλημα που έκανε. Το οποίο φοβάμαι πως δεν κατάλαβε καν -δυστυχώς έχω γίνει τόσο κυνικός που καταλαβαίνω περισσότερο τον δόλο από τη βλακεία.
Γιάννης Κουβάτσος said
Η άσκηση, Έφη, είναι σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες, ήγουν για παιδιά με έφεση στα μαθηματικά. Ο δάσκαλος τούς αφήνει να παιδευτούν λίγο, κάποιοι του πάνε το βιβλίο με θριαμβευτικό χαμόγελο και οι υπόλοιποι ξύνουν το κεφάλι τους. Ακολουθεί συζήτηση πάνω στην άσκηση. Στην πραγματικότητα, πολλές τέτοιες σπαζοκεφαλιές παραλείπονται. Εξαρτάται βέβαια και από το περίφημο «επίπεδο της τάξης».
Αγγελος said
ΕΦΗ-ΕΦΗ, η άσκηση εικονίζει μία πράξη (πολλαπλασιασμό τριψήφιου ακεραίου επί διψήφιο), όχι δύο! Απλώς, στον πολλαπλασιασμό επί διψήφιο πολλαπλασιαστή υπολογίζουμε πρώτα δύο μερικά γινόμενα, τα οποία μετά προσθέτουμε (μετατοπίζοντας μία θέση αριστερά το δεύτερο) για να βρούμε το τελικό εξαγόμενο.
leonicos said
@126
Πεπε
Δεν είμαι πάνσοφος, αλλά μέχρις εκεί ξέρω. Πλακα έκανα για το ἕξω / ἔξω από το πινακάκι.
Όταν πρόκειται να απόσχω μιας ψηφοφορίας (ή από μια ψηφοφορια) δεν θα αποσχίσω.
Ξέρω επίσης ότι το ΝΕ θα αναγγείλω < ἤγγειλα και όχι από το ἀγγελῶ, και το θα βάλω < ἔβαλον και όχι από το βαλῶ, και τούτο διότι ο αόριστος είναι παρελθοντικός χρόνος μονο στην ορισττκη και την μετοχή εν μέρει
Πάντως, πολύ καλά κάνεις και επισημαίνεις μερικά πράγματα, ακόμα και αν δεν τα χρειάζεται αυτός στον οποίο απεθύνεσαι, για επίρρωση όλων μας.
Άλλωστε όλο και κάτι άλλο θα προκύψει που θα τύχει να μην το ξέρω. Οπότε, συνέχισε.
Γιάννης Κουβάτσος said
Έτσι είναι, Aerosol, αλλά τα παπαγαλάκια των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών μάς έπεισαν, εκμεταλλευόμενοι και την άγνοιά μας περί τα οικονομικά, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι σαν το χρέος του κυρ Μήτσου στον κουμπάρο τον Βασίλη, που τον δάνεισε στη δύσκολη στιγμή του και, σαν καλός και τίμιος νικοκύρης, ο κυρ Μήτσος πρέπει να κάνει νόμο-τρόπο, να ξεπουληθεί έστω, για να γυρίσει τα λεφτά στον ευεργέτη του.
leonicos said
Μόλις ξύπνησα, πάω για δουλειά
α σας ξαναδώ μετά
Πάντως, σήμερα γίνεται κίνηση
Αλλά ο Νοικοκύρης να νοσταλγεί τότε που ήσαν 350! Απροσμενη δήλωση.
Πόσοι από τους αρχικούς 350 εναι ακόμα εδώ;
gpoint said
Εχω ξαναπεί πως θεωρώ την δουλειά του δάσκαλου πολύ πιο δύκολη από του «καθηγητή». Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να κατανοήσει πως ό,τι Ο ΙΔΙΟΣ καταλαβαίνει δεν είναι «εύκολο» και κατανοητό από παιδιά ορισμένης ηλικίας, είναι διαφορετικά τα μέτρα.
Εχω υπ’ όψιν μου πως γράφονται τα βιβλία για το Λύκειο. Με την υπόθεση πως παραπλήσιος θα είναι ο τρόπος που γράφονται και για το δημοτικό, δηλαδή από άτομα που δεν έχουν διδάξει σε αίθουσα τα τελευταία ν-2 χρόνια, αρνούμαι να τον χαρακτηρίσω.
Λογική συνέπεια αυτού το γεγονός πως οι ασκήσεις -ειδικά στα μαθηματικά- απευθύνονται στους γονείς και φροντιστές του μαθητή. Είναι κι αυτός ένας (κοινωνικός) τρόπος να σπάνε την ανία τους κι απ’ ό,τι βλέπω έχει και εδώ οπαδούς.
Επανάληψη : Η παιδεία στην Ελλάδα έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια. Κακώς βάζουνε υπουργό κι όχι παπά να κάνει μνημόσυνα – κι αυτό από την μνήμη-μνημόνιο κ.λ.π.δεν βγαίνει ;;
Γιάννης Κουβάτσος said
Ορίστε, παρασύρθηκα και το νοικοκύρης το έγραψα νικοκύρης. 😊
Όπως το λέει ο Άγγελος είναι, απλώς πολλά παιδιά δυσκολεύονται να βρουν τα ψηφία που λείπουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουν να κάνουν πολλαπλασιασμό. Αν τους δώσουμε συμπληρωμένους τον πολλαπλασιαστέο και τον πολλαπλασιαστή, δηλαδή 115×16, μια χαρά βρίσκουν το γινόμενο.
Christos said
Αγγελος said
Το όλο δημόσιο χρέος της χώρας φυσικά δεν ξεπληρώνεται, κάθε ένα στοιχείο του ομως, κάθε επί μέρους δάνειο, ομόλογο κλπ. σαφώς προορίζεται να ξεπληρωθεί και πρέπει να ξεπληρώνεται — αλλιώς κανείς δεν θα δάνειζε τα λεφτά του! Το ελληνικό κράτος ήδη έφαγε μια φορά τα λεφτά των ομολογιούχων του, με κάποιο μυστήριο νομικό τέχνασμα που του επέτρεψε να μη χαρακτηρίσει πτώχευση ή καταδολίευση τη μεθόδευση αυτή. Αλλά οι αγορές έχουν κοντή μνήμη, και να δείτε που θα του ξαναδανείσουν!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
149 . Άγγελος >> η άσκηση εικονίζει μία πράξη
Αυτό ήταν το κλειδί! Τελείως άλλη προσέγγιση.Ως κουίζ σε δύο μέρη το εξέλαβα. Ευχαριστώ!
140,145,148,154/Σας ταλαιπώρησα, συγγνώμη.Ευχαριστώ σας.
Δηλαδή τον πολλαπλασιασμό το κάνουν/γράφουν/απεικονίζουν όπως κι εμείς, του 70 οι εκδρομείς!
Και πού να ήταν α λα ρωσικά! :
Avonidas said
Καλησπέρα.
Και μιας κι αν γράψω αυτά που πραγματικά σκέφτομαι δεν θα ξανασχολιάσω στο ιστολόγιο, ας μείνουμε στο καλησπέρα.
Κόκλας said
Όταν, κυρ-Κουβάτσο, καταλάβουν, οι Έλληνες τουλάχιστον, γιατί ο τεράστιος φιλόσοφος Δ. Λιαντίνης (ο οποίος έχει κατασυκοφαντηθεί στο ιστολόγιο) ύψωσε τον θάνατο στο υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα της φιλοσοφίας, μόνο τότε θα προκόψουν οι κοινωνίες. Τα άλλα έπονται. Αλλά δεν θέλουν, ή δεν μπορούν να το καταλάβουν.
Στο θρυλικό «τις πταίει;», οι δάσκαλοι φταίνε, και κύρια οι δάσκαλοι των δασκάλων.
sumac said
και ένας μεταμνημονιακός νεολογισμός: η περίπατος, όπως η περίπολος…
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Εκτός από την αυτοχειρία, πάντοτε η μετανάστευσις ήτο μια καλή λύσις.
“…Σε πείσμα σου η Αντιγόνη μαυροφορεί – σ’ όλη τη χώρα
πενθοφορεί και ο λαός της που κάποτε σ’ είχε φιλοξενήσει.
Μα οι ακόλουθοι του Κροίσου έχουν στοιβάξει έξω απ’ τη χώρα
στα θησαυροφυλάκιά σου, ό,τι σαν μάλαμα αστράφτει….”
Günter Grass “Η ντροπή της Ευρώπης”
Απάντηση :
Η Αντιγόνη σαλπάρει για…άλλες Ατλαντίδες (2012)
Σε πείσμα σου η Αντιγόνη φορά το μικρο μαύρο φόρεμα της
και ανεβαίνει στο καράβι του Οδυσσέα για το ταξίδι
μαζί με τα κοσμήματα που της έχουν απομείνει
και πιο πολύ με την χρυσή της την καρδιά
το αστραφτερό της το μυαλό σαν ολοκάθαρο διαμάντι
τα τάλαντα από τις αρχαίες θεές, τις μούσες των τεχνών μα κι από νέες
αυτό που δεν καταλάβατε ποτέ σιγουρατζηδες φοβισμένοι προτεστάντες
Οι γέροι και οι γριές , οι φοβισμένοι και οι ασθενείς
τις Θερμοπύλες θα φυλάνε ό,τι σαν μάλαμα αστράφτει.
θα περιμένουν εμβάσματα από τις νέες Ατλαντίδες
έστω και μαγειρεύοντας με ξύλα λίγες λαχανίδες
Πολλάκις στην ιστορία οι ελληνες το έχουν ξανακάνει
παιδιά του Κροίσου οι αρμενηδες και ανίψια του οι… ελληνες.
Αφώτιστος Φιλελλην
ΥΓ Καλά τα “κροκοδείλια” ποιήματα που μετανοημένου νομπελιστα. Κυκνειο ποίημα για ύστερη υποστήριξη της χώρας μας και ναρκισσιστικη υστεροφημία.
Αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από βαριά βλάβη της συναισθηματικης τους νοημοσύνης με πολλές μεταπτώσεις. Ο νομπελίστας υπήρξε πολύ νέος φιλοχιτλερικος.
Τον 20ο αιώνα, δυο φορές η Γερμανία χρεοκόπησε, σκορπώντας την καταστροφή και τον θάνατο στην Ευρώπη. Καταδικάστηκε σε βαριές πολεμικές αποζημιώσεις, έλαβε αμέριστη οικονομική βοήθεια, ενώ πλήρωσε ελάχιστα από τις οικονομικές της υποχρεώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Την βοήθησε το κραχ του 1929 και ο ψυχρός πόλεμος. Και βέβαια κάτι που δεν είναι γνωστό: 80 εκατομ. στις ΗΠΑ είναι γερμανικής καταγωγής !!!
[…]
http://www.poiein.gr/archives/17905/index.html
Γιάννης Κουβάτσος said
Κόκλα μ’, και ο Λιαντίνης δάσκαλος δασκάλων ήταν. 😊 Και δικός μου, αξέχαστος πραγματικά. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με το θέμα μας.
sumac said
στο 10:12
sarant said
152 Νοσταλγούσαμε την εποχή που ήμασταν μια σφιχτοδεμένη παρέα -αλλά και τα νιάτα μας, πριν από οχτώ χρόνια
154 🙂
158 Τόσο πολύ θα με βρίσεις;
Γιάννης Κουβάτσος said
Και κάτι ακόμα, Κόκλα μ’: η φιλοσοφία ως μελέτη θανάτου είναι το κυρίαρχο θέμα της πλατωνικής φιλοσοφίας. Ο Λιαντίνης το έκανε τρόπο ζωής.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το τρέχον «δυναμικό» δεξιό αφήγημα/προτροπή στον ηγέτη και το ακροατήριό τους είναι βουρ για τον πλήρη αφανισμό της αριστεράς. Όχι απλή ήττα. Να σαρωθεί το ηθικό/ιδεολογικό της υπόβαθρό της ως ελαττωματικό λέει.
Για ισάτε μπρε να δω κάτι…
sarant said
159 «έχει κατασυκοφαντηθεί», λέει, ο Λιαντίνης στο ιστολόγιο. Επειδή πρόβαλα απόσπασμα ομιλίας του, στο οποίο κάνει ένα ομοφοβικό σχόλιο κατά του Λαπαθιώτη.
Χαρούλα said
….εορτολογίου θρίαμβος! Μέρος β. Δεν αρκούμαστε στον άγιο Μνημόνιο…
Σήμερα γιορτάζει Ιούδας ο Θαδδαίος. Με διάσημη στους χριστιανικούς κύκλους προσευχή
Αγιώτατε Απόστολε, Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, πιστέ υπηρέτη και φίλε του Ιησού, η Ορθοδοξία, σ’ όλον τον κόσμο σε τιμά και σε επικαλείτε ως Προστάτη των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα.
Προσευχήσου για μένα. Είμαι τόσο απελπισμένος/η και μόνος/η. Σε ικετεύω κάνε χρήση αυτής της ιδιαίτερης Χάρης που σου έχει δοθεί, να φέρνεις ορατή και γρήγορη βοήθεια όπου δεν υπάρχει καμμία σχεδόν ελπίδα βοηθείας. Βοήθησέ με τούτη την ώρα της ανάγκης, για να μπορέσω να λάβω την παρηγοριά και την βοήθεια της Αγίας Τριάδος, σ’ όλες μου τις ανάγκες, δοκιμασίες, και βάσανα – (εδώ εκφράζετε το αίτημά σας) – και να μπορώ να υμνώ τον Χριστό μαζί με σένα και με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.
Για τους απαισιόδοξους υπάρχει και δυνατότητα …θείας παρέμβασης!
Ας πάρουμε κουράγιο όσοι πιστεύουμε σε «απελπισμενη υπόθεση»! 😂😅
Νέο Kid said
109. «..όπου χλευάζει αυτά που γράφω εδώ.»
Τι περίμενες Νικοκύρη;
Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος!
Πανγαϊδουρινή αλήθεια!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
169. Ανάθρεψε το μποντικό να φάει το πιπί* σου/ Κρητική παροιμία
*το ρούχο
aerosol said
#156:
Άγγελε, αν ήμουν σε άλλο πλανήτη, θα είχα την πολυτέλεια να κάθομαι με ποπ κορν στο χέρι και να σκάω στα γέλια διαβάζοντας το σχόλιό σου. Δυστυχώς είμαι εδώ -οπότε δεν γελάω. Δεν δείχνεις απλώς άγνοια, αλλά και απόλυτη αμνησία ακόμα και για το ποιο ήταν το επίσημο ευρωπαϊκό αφήγημα για την ελληνική κρίση. Ειδικά αυτό το «μυστήριο νομικό τέχνασμα που του επέτρεψε να μη χαρακτηρίσει πτώχευση» είναι για Όσκαρ.
Παλιότερα ίσως προσπαθούσα να απαντήσω. Τώρα, σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερα να πουλούσα κάτι οικοπεδάκια που έχω στην Ακρόπολη -με εξαιρετική θέα. Βλέπω πως θα γίνονταν ανάρπαστα.
cronopiusa said
cronopiusa said
mitsos said
Και επί του θέματος
Εντάξει . Μπράβο του του Τσίπρα για το τέλος του στραγγαλισμού μας μέσω μνημονίων. ( Ίσως έχουν σειρά άλλοι ταλαίπωροι γείτονες )
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη όμως θα συνεχίζει να θέτει πλαίσια δημοσιονομικής πολιτικής σύμφωνα με τις επιταγές του χρηματηστηριακού κεφαλαίου και … τα ζόρια για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους δεν τέλειωσαν . Από αυτήν την άποψη είναι μια καινούρια Αρχή για όλους μας …και για τον Οδυσέα και για τους μνηστήρες που μαζεύτηκαν στην αυλή …
Ποιες θα είναι οι νεες ισορροπίες και αν αυτές θα θυμίζουν θλιβερες κανονικότητες του παρελθόντος ή καινούριες ανάσες ασιοδοξίας … θα το δούμε πολύ σύντομα.
Αρκεί το κλίμα διχασμού και πόλωσης να μην φέρει και ανατροπές ανεξέλεγκτες και καταστροφικές όπως στο παρελθόν . Ελπίζω στην μνήμη και την λογική … απεύχομαι μνημόνια για την Πηνελόπη και μνημόσυνα για την Ιθάκη.
Να ‘μαστε καλά και ας διαφωνούμε στις εκτιμήσεις.
mitsos said
@157 ΕΦΗ
Ο κινέζικος πολλαπλασιασμός ίσως ;
χωρίς προπαίδεια καλύτερα ;
Λευκιππος said
Έγκριση από ποιον, αφού τελείωσε πια το μνημόνιο.
TheSting said
Άσχετο, αλλά θα είχε ενδιαφέρον ο κ. Σαραντάκος (μιας και κατά κάποιον τρόπο εμπλέκεται) να ρίξει μια ματιά και να σχολιάσει το παρακάτω (τελικά το Λερναίο δικαιώνει πλήρως το όνομα που του δόθηκε):
https://www.esos.gr/arthra/58364/gia-poioys-logoys-i-elliniki-glossa-plisiazei-tin-teleiotita
Λευκιππος said
Τελικά, λες ο ΠΑΟΚ να…….
Tomás de Torquemada said
#43
Η ομηρική Ιθάκη (8ος π.Χ. αι.), αυτή δηλαδή που είχε στο μυαλό του ο δημιουργός της Οδύσσειας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ταυτίζεται με τη σημερινή. Για την έδρα του μυκηναϊκού βασιλείου (13ος-12ος π.Χ. αι.) της Ιθάκης ερίζουν πολλές θέσεις. Πάντως το άρθρο που λινκάρεις τάσσεται αναφανδόν υπέρ της θέσης ότι ομηρική και μυκηναϊκή Ιθάκη ταυτίζονται…
Pedis said
Νικοκύρη, όπως στον στρατό, διάβασα διαμαρτυρόμενος τον επίλογο του σημερινού άρθρου.
gpoint said
Η Οδύσσεια είναι μια φαντασίωση του Ομηρου, καμιά σχέση με την Ιλιάδα
ΠΑΟΚ και στα δύκολα
Παναγιώτης Κ. said
Αντιπολίτευση και συμπολίτευση ομονοούν ως προς το 25% που συρρικνώθηκε η Ελληνική οικονομία και μάλιστα υπάρχει και ένας… κρυφοθριαμβικός τόνος και στις δύο πλευρές!
Η μεν αντιπολίτευση εννοεί να τα φορτώσει στην κυβέρνηση η δε κυβέρνηση το αναφέρει για να δείξει το κακό που έκαναν τα μνημόνια οπότε, μας θυμίζει και τον αντιμνημονιακό της χαρακτήρα!
Ο λανθάνων(;) λαϊκισμός εμποδίζει τους μεν και τους δε να δουν την πραγματικότητα.
Οι μεν πρώτοι για ψηφοθηρικούς λόγους έκτισαν τον τύπο της κρατικοδίαιτης οικονομίας οι δε δεύτεροι εμπνεόμενοι από την αντίληψη «ό,τι το κρατικό είναι…προοδευτικό και ό,τι ιδιωτικό είναι…αντιδραστικό» κατά βάση ήρθαν αρωγοί προς τους πρώτους.
Άραγε μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι το δημόσιο χαρακτηρίζεται για την… παραγωγικότητά του;
Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι όταν κάποιος αμείβεται χωρίς να προσφέρει ανάλογο έργο θα έρθει κάποια στιγμή και το…μαγαζί θα τιναχτεί στον αέρα!
Όσο για το δημόσιο δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικό αλλά βγάζει και εχθρότητα προς τον πολίτη. Ανταποδίδει φαίνεται τα ίσα!
Να μη νομιστεί ότι τα βάζω με την υπαλληλία. Την ευθύνη για την αντιπαραγωγικότητα του δημοσίου την φέρνουν αυτοί που κυβέρνησαν καθώς και αυτοί που κυβερνούν.
Εικάζω ότι αυτό το 25% είναι το ψεύτικο αποτέλεσμα που παρουσίαζε η οικονομία της χώρας την εποχή των παχιών αγελάδων και οφείλεται στον αστόχαστο δανεισμό, δημόσιο και ιδιωτικό.
ΣΠ said
177
Όταν βλέπεις τέτοιο τίτλο είσαι υποψιασμένος για το περιεχόμενο, Το ωραίο είναι ότι γράφει ότι υπάρχουν και παραθεωρίες και αναπόδεικτοι ισχυρισμοί, λες και όσα ισχυρίζεται ο ίδιος δεν είναι. Η αναφορά στον Νικοκύρη:
«Βεβαίως ο επινοητής των «λεξαρίθμων» πολύ καλός συμπατριώτη μου Ελευθέριος Αργυρόπουλος, επιμένει στα ευρήματά του και στην ερμηνεία τους [3] . Στον αντίποδα στέκεται ο Νίκος Σαραντάκος που αποδομεί τα όποια συμπεράσματα [4] και ως τρίτος πόλος η ρήση του Μπιλ Γκέϊτζ. Προσωπικώς πιστεύουμε, ότι όλοι έχουν κάποιο δίκιο σε κάποιο βαθμό αφού υπάρχουν υπερβολές και αντιφάσεις παντού. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι εξαίρετοι και λίαν διακεκριμένοι στο είδος τους. Υπάρχουν και σκοτεινά ανεξερεύνητα σημεία.»
Γιάννης Κουβάτσος said
Παναγιώτη, ο δημόσιος τομέας δεν είναι αυτοσκοπός. Έρχεται επικουρικά για να καλύψει, με τα λεπτά των φορολογουμένων, την εγγενή αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να ασχοληθεί με ό,τι δεν προσφέρει σίγουρο και γρήγορο κέρδος με όσο γίνεται λιγότερο κόστος γι’ αυτόν. Ο αντικρατισμός είναι εξίσου δογματικός και απλοϊκός με τον κρατισμό.
Λευκιππος said
Καλά, τα σημερινά σχόλια, αλουμ τουρλουμ που λέμε και στην Μακεδονία. Ίσως πρέπει να επανέλθει ο Γς?
sarant said
177-183 Λέω να γράψω κάτι, ίσως μεθαύριο
f kar said
184 γιατί ο ιδιωτικός τομέας με ποιανού τα λεπτά δουλεύει..(οέο);
Παναγιώτης Κ. said
Γιάννη και άλλοτε επανέλαβα την θέση του Κέινς ότι χωρίς κράτος δεν υπάρχει καπιταλισμός. Επομένως, δεν έχω ψευδαισθήσεις ως προς την πραγματική φύση του.
spiral architect 🇰🇵 said
@177, 183: Πού με στείλατε πανάθεμα σας; Ο Ηρακλής στη μυθολογία μια φορά τη σκότωσε τη Λερναία Ύδρα, στη σύγχρονη πραγματικότητα ο Σαραντάκος ούτε με S-400 δεν την ανατινάζει.
spiral architect 🇰🇵 said
Είναι ο εμπαιγμός ηλίθιε
Alexis said
#171: Πες μας πού είναι το αστείο να γελάσουμε κι εμείς βρε παιδί.
ΥΓ: Πόσο τα πουλάς τα οικοπεδάκια; Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια λέω να ξεθάψω τη χύτρα με τα κατοστάευρα και να κάνω «επενδύσεις».
Ν’ αρχίσω να σκάβω; 🙂
Παναγιώτης Κ. said
@190.Διαβάζεις τα στοιχεία και σε πιάνει…σύγκρυο για την καινούργια μορφή υποδούλωσης που βρήκε η Γερμανία!
Στοιχειωδώς μας σώζει η… ενοχικότητα και η εξ αυτής επιείκεια που διακρίνει ένα σημαντικό τμήμα της Γερμανικής κοινωνίας. Η γενιά που κυβερνάει , με βάση τα όσα γνωρίζω, μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι οι πρόγονοί τους προκάλεσαν κακό στην ανθρωπότητα. Παρόλα αυτά όμως δεν κάνουν πίσω και θέλουν να επιβάλουν στους άλλους λαούς το δικό τους πολιτισμικό μοντέλο. Ό,τι δηλαδή κάνει ο σχετικά ισχυρός στο σχετικά αδύναμο όταν αυτός εξαρτάται από τον ισχυρό.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
179: Σωστά, μεγάλο θέμα η εύρεση της αλήθειας!
Εξαρτάται πως ρωτάει και τι ερώτημα θέτει κανείς 🙂 (….Ομηρική, μυκ. βασίλειο κλπ. κλπ.)
Ο W. D. (που πολύ έξυπνα έβαλε σαν χαρακτηρισμό το Alt-Ithaka, δηλ. Παλαιά 🙂 … Ιθάκη) ασχολείται εκτενώς με την ιστορία αυτή, ειδικά στο κεφάλαιο «Geschichte der Ithaka Frage (Το ιστορικό περί της Ιθάκης)», στις σελ. 6-23 για πριν τον 20 αι. και σελ. 24-58 για τον 20 αι. και μετά) στο δίτομο (583 σελ.!) έργο του:
Alt-Ithaka – Ein Beitrag Zur Homer-Frage – Wilhelm Dörpfeld, 1927
(βλ. και την απόδοση του έργου αυτού στα ελληνικά από τον
Βασίλη Φραγκούλη: «Λευκάς, η ομηρική Ιθάκη», Επετηρίς Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, Β΄ (1972), Αθήνα 1973,
που πρόσθεσε και αρκετά σχόλια στο κείμενο του Dörpfeld).
O W. D. στις ομηρικές ονομασίες του χωρίου του Ομήρου (Ο. Ι 21-26): Ιθάκη, Δουλίχιον, Σάμη, Ζάκυνθος ο Dörpfeld «διαβάζει» αντίστοιχα: Λευκάδα, Κεφαλληνία, Ιθάκη, Ζάκυνθος.
Προηγούμενες δημοσιεύσεις από Έλληνες γι αυτό το θέμα (ενδεικτικά μόνο):
Η Ομηρική Ιθάκη – Γεράσιμος Βολτέρας, 1903
Η Ομηρική Ιθάκη – Ν. Παυλάτου, 1909
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
cronopiusa said
Καλή μας μέρα!
gpoint said
Λοιπόν, πρέπει να βγήκαμε από τα μνημόνια !!!! Αρχισαν να τσιμπάνε τα ψάρια !!!! (διφορούμενο)
LandS said
#86 Αγαπητέ Triant μη το παίρνεις προσωπικά. Έκανα κριτική στην «δυσάρεστη αλήθεια» ότι «σταματάει ο φτηνός δανεισμός από τον ESM και μπαίνουμε στον ακριβό δανεισμό από τις Αγορές».
Έ, δεν είναι αλήθεια. Για δυο λόγους.
Α) Γιατί πρέπει να προσθέσουμε το κόστος των περικοπών, των προσαρμογών και λοιπών «μεταρρυθμίσεων» στο επιτόκιο του ESM, να μη τα ξαναλέμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σοβαρή σύγκριση. Ακόμα και αν πάρουμε υπόψη τα προνομοθετημένα μέτρα (έστω, λέω, ότι θα εφαρμοστούν χωρίς τα αντισταθμιστικά) πάλι η Προληπτική Γραμμή Στήριξης που προτάθηκε από την ΕΚΤ και τον Στουρνάρα (άλλος τρόπος δεν υπήρχε αν θέλαμε να συνεχίζουμε να δανειζόμαστε με χαμηλό επιτόκιο, άρα από τον ESM) θα κουβαλούσε νέα προαπαιτούμενα τα οποία θα ανακοινώνονταν κάθε φορά που θα κάναμε χρήση αυτής της Γραμμής. Όλα αυτά κάνουν το κόστος δανεισμού εντός μνημονίων μάλλον μεγαλύτερο από αυτό του εκτός μνημονίων.
Β) Ας πάρουμε την πορεία του spread του δεκαετούς επειδή είναι το κοντινότερο στοιχείο υπολογισμού του «πανωτοκίου».
Πριν το Καστελόριζο, Μάρτη-Απρίλη του 2010 ανέβηκε από το 305 στο 429. Έτσι με την δυνατότητα που είχε δοθεί με τη δημιουργία του EFSM η Ελλάδα αποφάσισε να μπει σε μνημόνια (τα συμπαραμαρτούντα στο Α) για να αντικαθιστά με φτηνό επιτόκιο τα χρέη της. Με τη λογική του χαμηλού/ψηλού επιτοκίου αυτό φάνηκε σωστό γιατί το spread ανέβηκε στα 500+, με ένα σπάικ 900+ στις 15/5/14 που έληγε το ομόλογο των Ολυμπιακών και βαρέσαμε κανόνι, για να συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι τα γελοία ύψη της άνοιξης του 2012 με το PSI. Έχει σημασία αυτό γιατί κάθε λιγο και λιγάκι μας υπόσχονταν ότι όπου νάναι βγαίνουμε στις αγορές με μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που είχαμε στον Μηχανισμό και όλοι χαίρονταν αντί να στεναχωριούνται όπως τώρα.
Την εποχή του Σαμαρικού σαξές στόρι ξεκίνησε η χρονιά (2014) με 640, βγήκαμε στα 419, ή κάπου εκεί, τον Μάρτη και πήγε στα 552 τον Μάη, στα 479 τον Αύγουστο, στα 489 τον Σεπτέμβρη για να πάρει την ανηφόρα από κει και μετά. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Σαμαρά να παρακαλάει την Μέρκελ και το ΔΝΤ να κηρύξουν «βιώσιμο το Χρέος» ώστε να μπορέσει να (ξανα)βγει στις Αγορές με τόσο ψηλό επιτόκιο! Πάλι κανείς δεν στενοχωρήθηκε.
Φτάσαμε πάλι σε σχεδόν γελοία επίπεδα το Καλοκαίρι του 15, και ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει το 3ο Μνημόνιο αλλά δεν λέει κουβέντα για έξοδο στις Αγορές. Αρχίζει να το συζητάει στα τέλη του 16 για όταν έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα. Τη 2/1/17 έχουμε 600 και να πέφτει σχεδόν συνεχώς μέχρι τον Αύγουστο στο 518 και επιταχυνόμενα μέχρι τη 1/1/18 στο 300. Από τότε ανέβηκε τον Ιούνιο στο 402 και εχτές, την Ημέρα της Ιθάκης, ήταν 390. Το 2018 όμως δεν είναι μια νορμάλ χρονιά. Έχουμε την Ιταλική κρίση, τον οικονομικό πόλεμο του Τραμπ και τις γραφικότητες του Ερντογάν. Έχουμε όμως και ένα μπάφερ, μη πω συρμαγιά, 25δις για ώρα ανάγκης. Που σημαίνει ότι μπορούμε να αναβάλουμε την έξοδο στις αγορές έως και δυο χρόνια, αν χρειαστεί.
Τώρα όμως βλέπουμε «δυσάρεστες αλήθειες» για ακριβό δανεισμό, που δεν βλέπαμε στον ΓΑΠ και στον Σαμαρά και «στενοχωριόμαστε» όσο δεν είχαμε στενοχωρηθεί στον ΓΑΠ και στον Σαμαρά όταν μας έβγαζαν ή υπόσχονταν έξοδο στις αγορές με ακριβότερο δανεισμό από τα προγράμματά τους.
Ένα τελευταίο. Οι οίκοι αξιολόγησης σιγά σιγά αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας. Όχι σε Investment Level ακόμα, είναι αλήθεια. Θυμόμαστε την πρετσιπιτοβολπίσιμο υποβάθμιση του αξιόχρεου τότες;
Γιάννης Ιατρού said
197: 🙂 Έτσι, να βάζουμε τα θέματα σε μια βάση τέλος πάντων! Οπωσδήποτε η θέση εκκίνησης είναι τώρα πιο ευνοϊκή. Αρκεί μα μην κάνουμε (πολλές) βλακείες…
Triant said
197: Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και δεν τα είχα δει πουθενά αλλού. Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που είναι έτσι.
Κουνελόγατος said
Σμπαρακουάκ!!!
Tomás de Torquemada said
#197
Όπως το έχει θέσει επιγραμματικά και ο συνάδελφος Τζόουνς, η αρχαιολογία δεν ψάχνει την «αλήθεια»… 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=QRyoe2cgCYs
Κατά τα άλλα, η βιβλιογραφία που παραθέτεις είναι απελπιστικά παλιά, ενώ και ο Δερπφέλδος δεν ήταν και πολύ πρώτος στην ερμηνεία…
Δυστυχώς, δεν έχω να προσφέρω τίποτα για να στηρίξω αυτά που λέω! 🙂
dozas33 said
«ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΔΟΥΠΟΣ» (εφημ.λευκαδίτικος λόγος» τού Γ.Κ. 7/2/1996
Οι λέξεις δημοσιογραφικά δεν πρέπει να έχουν μόνο γδούπο, πρέπει να έχουν και λίγο νόημα. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Κάπως αργά ήρθε στα χέρια μας φύλλο δεκαπενθήμερης συναδέλφου, όπου διαβάσαμε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία Ιωαννίνων είναι «Νόνες με περικεφαλαία». Οπωσδήποτε βαρύγδουπη η έκφραση, αλλά πάντως άχρωμη. Και είναι τέτοια η αρχαιολογική αυτή υπηρεσία, διότι δεν επέτρεψε στον συμπολίτη μας κ. Σπύρο Βεργίνη να εκτελέσει ιδιωτικής φύσεως εδαφολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες στην Λευκάδα. Το να μη ξεχνάει κανένας τον τόπο του, είναι βέβαια καλό. Το ίδιο έκαμε κι ο Τσώρτσιλ, που ζήτησε να τον θάψουν στο χωριό του. Με τους λευκαδίτες όμως συμβαίνει κάτι το ξεχωριστό: αγαπούν τον τόπο τους τόσο πολύ, ώστε συχνά τον μεταβάλλουν σε ιδιωτική υπόθεση. Η ζωηρή φύση του νησιού είναι φυσικό να επιδρά στον άνθρωπο και να τον διαπλάθει συναισθηματικά, λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο στα όρια των συναισθημάτων. Γιατί παρά την αδιαμφισβήτητη αγάπη όλων των λευκαδιτών για τη Λευκάδα, αυτή καλά δεν πάει. Πιθανόν λοιπόν να φταίνε και τα συναισθήματα, επειδή αυτά, όσο γνήσια και νάναι, όταν είναι παράφορα εμποδίζουν τη λογική. Και αν κάτι μοιάζει νε έχει ανάγκη η Λευκάδα είναι μάλλον τα νοήματα παρά τα συναισθήματα. Για τα νοήματα, εν αντιθέσει με τα συναισθήματα, δεν υπάρχει τίποτε το δεδομένο και δογματικό. Η πρωτοβουλία του κ. Βεργίνη είναι απολύτως επαινετή: θα εδόξαζε την Λευκάδα και θα εκόμιζε και στον ίδιο κάποιο ιδιαίτερο γόητρο για την θέση του στην Βιέννη. Αλλά η έννοια του υπεδάφους σήμερα, ιδιαίτερα των μεσογειακών χωρών που είναι χώροι πολιτιστικού πλούτου και πρώτων υλών, δεν είναι ακριβώς γεωλογική έννοια. Είναι μια πολύπλοκη έννοια του Διεθνούς Δικαίου που έχει να κάνει με όλη την ανθρωπότητα. Τον αιώνα των εξερευνήσεων ή τον περασμένο αιώνα μπορούσε κάποιος ιδιωτικά να εξερευνήσει άγνωστες χώρες. Μπορούσε κανένας, είτε ιδιωτικά είτε με υποστήριξη του κράτους του, να πάει να εξερευνήσει χώρες της Αφρικής, του Αμαζονίου ή της Αυστραλίας. Διάλεγε μια, ανάλογα με τις επιδόσεις και περιέργειές του, και πήγαινε. Ένας τέτοιος εξερευνητής γεωγράφος στην Αφρική λ.χ. υπήρξε και ο μεγάλος γάλλος ποιητής Α. Ρεμπώ. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν ελαφρώς αλλάξει. Κανένας σεΐχης του Μπαχρέϊν π.χ. δεν μπορεί να πει «κάνω ιδιωτικές έρευνες για πετρέλαια, επειδή το Μπαχρέϊν είναι δικό μου». Και τούτο επειδή στο πετρέλαιο, καλά ή κακά, στηρίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα οικονομίας και παραγωγής, από το οποίον εξαρτάται η ζωή όλης της ανθρωπότητας – και του σεΐχη μαζί. Στις έννοιες του «υπεδάφους» συνεπώς έχουν μπεί κάποιοι ειδικότεροι καθορισμοί. Τούτο ισχύει ιδιαίτερα ως προς το πολιτιστικό παρελθόν, ειδικώς αυτό της ελληνικής αρχαιότητας, που αποτελεί και την αρχαία ιστορία της Μεσογείου, από την οποία ξεκινούν οι σύγχρονοι δυτικοί πολιτισμοί. Ως προς αυτήν την τάξη πραγμάτων, πιθανόν ο κ. Βεργίνης να εφάνηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία ως είδος σεΐχη της Λευκάδας. Όλες οι χώρες που διαθέτουν το επιστημονικό δυναμικό και τα μέσα μπορούν να προβούν σε ανασκαφές, δεν έπεται όμως ότι μπορούν και να το κάνουν ιδία αποκλειστικώς πρωτοβουλία. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι κανόνες από απόψεως Διεθνούς Δικαίου. Βέβαια τα Επτάνησα, περιοχή του περιφερειακού ελληνισμού της αρχαιότητας, δεν εφημίσθηκαν ποτέ για τα ευρήματά τους. Ωστόσο οι επτανήσιοι, κινημένοι από το πλούσιο συναισθηματισμό τους γι’ αυτά, οδηγούνται σε υπέρμετρες πίστες ως προς το αρχαίο τους παρελθόν, πράγμα που κατά τα άλλα εξυπηρετεί ιδιαίτερα και τις ανάγκες της επίπλαστης «εθνικής ιδεολογίας» του αθηνοκεντρικού κράτους. Τούτην την χιλιετία τα Επτάνησα εδημιούργησαν μια διάσταση αυτοτελούς μεσογειακού πολιτισμού, μια ιδιαίτερη πολιτισμικήν οντότητα την οποία οι πάντες εκτός Επτανήσου γνωρίζουν, αλλά οι σημερινοί Επτανήσιοι εμποδισμένοι από την «αρχαιομανία» τους ελάχιστα μοιάζει να προσέχουν. Η «ομηρική Ιθάκη» είναι σαν μετοχή του Χρηματιστηρίου, ενώ κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για την ανυπαρξία Σκευοφυλακίου για τις εικόνες των Εκκλησιών που έχουν αδειάσει. Οι βενετσιάνικες θήκες για καρφοβελόνες (αυτές που έμπαιναν κάτω απ’ τη μασχάλη) έχουν εξαφανισθεί απ’ τα Επτάνησα. 250.000 δρχ. η μία πουλιώνται στα «ειδικά καταστήματα» της πρωτευούσης. Οι καλές πολύ περισσότερο … Ειδικά με την Λευκάδα τα πράγματα δεν είναι απηλλαγμένα και μιας κάποιας γραφικότητας. Κάτι ο Δαίρπφερντ, κάτι ο Όμηρος, η Λευκάδα κατάντησε χώρος των φανταστικών … αρχαιοκαπήλων. Απέραντη είναι η γραφικότητα όταν σε νεώτερες αφηγήσεις ξένων επισκεπτών της Λευκάδας, ιδίως κατά την δεκαετία του πολέμου, βρίσκει κανείς περιγραφόμενους τον μακαρίτη Θ. Γλένη και τον Κώστα τον Βερύκιο με τα ρολόγια το πρώτο που να θέλουν να εξιχνιάσουν να είναι η σχέση του επισκέπτη τους με την αρχαιοκαπηλία!… Το αν υπάρχουν και πόσα αρχαία υπάρχουν στα Επτάνησα, δεν είναι αυτό που συζητούμε. Λέμε μόνο τι πιστεύουν οι ίδιοι οι Επτανήσιοι γι’ αυτά. Και λοιπόν τι έγινε, αν είναι οι Λευκαδίτες, οι Θειακοί ή οι Κεφαλλονίτες οι «γνήσιοι απόγονοι» του αρχαίου Οδυσσέα, κατά τον ίδιο τρόπο που είναι και ο κ. Σαμαράς απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου; Βελτιώνεται σε τίποτα η θέση τους μ’ αυτό; Γενεαλογικό δένδρο ο αρχαίος Οδυσσέας δεν άφησε. Ενώ λοιπόν είναι σίγουρο πως όσο κι αν ψάξουν οι σημερινοί επτανήσιοι αποκλείεται να το βρουν, είναι εξ ίσου σίγουρο πως γκρινιάζοντας διαρκώς για να το βρουν, δεν θα βρουν άλλα στοιχεία από την νεώτερη ιστορία να τους συνδέσουν και συνεπώς δεν θ’ αποκτήσουν το ίδιο βλέμμα για κοινά τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σαν ενιαία περιοχή. Κι έτσι δεν μπορούν να φυλάξουν τούτα τα όποια αρχαία τους … Αλλά αυτό ακριβώς, η εσωτερική διάσταση των ενοτήτων του ελληνισμού, είναι και η ύπατη επιδίωξη της ιδεολογικής «εθνικής ενότητας» του αθηνοκεντρικού κράτους. Αρχαίος Οδυσσέας λοιπόν και λακκούβες στους δρόμους να βγάζεις τα μάτια σου – αυτό εστί Λευκάδα. Να βιαστούμε να βρούμε συνεπώς τον … αρχαίον Οδυσσέα, για να μη μείνει ειδικά «στο σημείο αυτό η Λευκάδα στάσιμη»! Σε όλα τα’ άλλα «προηγείται» … Αν ο αρχαίος Οδυσσέας αμάρτησε, δεν το ξέρουμε γιατί δεν ήταν χριστιανός. Πως όμως πληρώνονται οι αμαρτίες του, δεν χρειάζονται τέσσερα μάτια να το ιδούμε. Αρκεί μόνο ένα αλλά στην κατάλληλη θέση – για να θυμηθούμε και τον άλλον κατ’ ανάγκην αρχαίο μας πρόγονο, τον Πολύφημο, που πιθανόν είχε τις στάνες του στη Βαυκερή. Ή θέλομε μόνο τον έναν κι όχι τον άλλον; …
Μνημόνια, μια επανάληψη - Commonality said
[…] Πηγή: Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία […]
Tomás de Torquemada said
#201β
Ξέχασα να γράψω. Δηλαδή αυτά τα πολύ σημαντικά που βρήκε ο Ντέρπφελντ στη Λευκάδα, δεν μπορούν να χρονολογηθούν στη Μυκηναϊκή εποχή, ανήκουν στην Πρωτοελλαδική, 1500-2000 χρόνια νωρίτερα