Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή απόλαυση και καλή επιτυχία

Posted by sarant στο 27 Αυγούστου, 2018


Τις προάλλες, ένας φίλος με παρακάλεσε να ρίξω μια ματιά σε έναν δημοφιλή «τοίχο» (δηλαδή, κάτι σαν προσωπική σελίδα) του Φέισμπουκ και να σχολιάσω τη συζήτηση που γινόταν εκεί σχετικά με τις εκφράσεις «καλή απόλαυση» και «καλή επιτυχία».

Απάντησα σύντομα στον φίλο μου, αλλά απερίσκεπτα πρόσθεσα στο τέλος «ίσως χρειάζεται χωριστό άρθρο». Οπότε, σήμερα έρχομαι να ξοφλήσω την έστω έμμεση υπόσχεση.

Η ανάρτηση που έδωσε την αφορμή στη συζήτηση, ήταν η εξής:

Όταν οι σερβιτόροι εύχονται «καλή απόλαυση» το κάνουν για να διαχωρίσουν αυτά που σερβίρουν από τις «κακές απολαύσεις» όπως τα ξίδια και τα ναρκωτικά ή απλώς θέλουν να εκνευρίσουν τους πελάτες τους που καταλαβαίνουν ελληνικά;

Ο κ. Μ.Β. θεωρεί πλεονασμό την ευχή «καλή απόλαυση» αφού η απόλαυση είναι εξ ορισμού κάτι καλό. Και, ίσως αναπόφευκτα, στη σχετική συζήτηση που ακολούθησε, τα σχόλια επεκτάθηκαν στην ευχή «καλή επιτυχία», την οποία κάποιοι επίσης θεωρούν πλεοναστική, με επιχειρήματα όπως:

Η απόλαυση είναι εκ φύσεως ευχάριστη,κατά συνέπεια και «καλή», είτε απολαμβάνεις φαγητό είτε οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τη λέξη επιτυχία. Μπορείς λοιπόν να πεις ‘Καλό Σαββατοκύριακο, αφού μπορεί να βγει και κακό, δεν μπορείς όμως να λες ‘Καλή απόλαυση», ούτε «Καλή επιτυχία»!

Αυτά τα επιχειρήματα τα έχουμε ξανακούσει και μάλιστα στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, στο φυλλάδιο οδηγιών που μοιράστηκε στους υποψήφιους υπήρχε η ευχή:

Tότε (δηλ. πριν από δυόμισι μήνες) είχα γράψει:

Όπως καταλάβατε, ο συντάκτης του κειμένου προσβλήθηκε από τον ιό της σχολαστικότητας και ενστερνίστηκε την εντελώς αγλωσσολογητη άποψη που κυκλοφορει τελευταία, οτι τάχα η καθιερωμένη έκφραση «καλή επιτυχία» είναι…. λανθασμένη, διοτι ειναι πλεονασμός, διότι, λέει, η «επιτυχία» είναι εξ ορισμού καλή.

Πρέπει να γράψω αρθρο για αυτή την ανόητη άποψη -λες και η γλώσσα είναι προπαίδεια, λες και δεν έχουμε στη γλώσσα μας αμέτρητες εκφράσεις που περιέχουν άλλες πλεονασμό, άλλες υπερβολή, άλλες έλλειψη. Πέρυσι είχα τιτλοφορήσει ένα άρθρο «Καλό καίρι!» ειρωνευόμενος αυτή την τάση, αλλά χρωσταω ειδικό άρθρο.

Πάντως, όταν ειδα την ανόητη ευχή στον τοίχο μιας φίλης, που είναι γλωσσολόγος στο πανεπιστήμιο, σχολίασα ότι ειδικά στις πανελλαδικές θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι δεν αρκεί η «επιτυχία» δηλ. να πάρει ο εξεταζόμενος τη βάση ή έστω ένα 15, αφού για να περάσει σε πολύ καλή σχολή θέλει πολύ καλό βαθμό, άρα… καλή επιτυχια. Θελουν να εμποδίσουν τον κανακάρη μας να γίνει γιατρός;

Οπότε, βλέπετε ότι χρωστάω από παλιότερα το ειδικό άρθρο.

Αλλά να ξεκινήσουμε με την πρώτη από τις δυο εκφράσεις, την «καλή απόλαυση», η οποία είναι καινούργια μόδα, πράγματι. Νομίζω ότι πριν από 10-15 χρόνια δεν ακουγόταν καθόλου, ενώ η ορμητική του εξάπλωση συμβαίνει την τελευταία τριετία -γι’ αυτό και ξενίζει και προκαλεί αντιδράσεις δυσφορίας.

Ούτε εμένα μου αρέσει η ευχή «καλή απόλαυση» αλλά δεν συμφωνώ καθόλου με την τοποθέτηση του κ. Μ.Β. ο οποίος δείχνει να την αποστρέφεται απλώς και μόνο επειδή είναι τάχα πλεοναστική και επειδή τάχα δείχνει κακή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Θα πω μάλιστα ότι κατά τη γνώμη μου αν κάποιος δείχνει ελλιπή γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι ο ανώνυμος σερβιτόρος αλλά ο ίδιος ο κ. Βουλαρίνος. Θα το εξηγήσω πιο κάτω, αλλά ας πω πρώτα για ποιο λόγο δεν μου αρέσει εμένα η ευχή αυτή.

Δεν μου αρέσει η ευχή «καλή απόλαυση» καταρχάς επειδή μου φαίνεται πως δεν είναι αυθόρμητη ευχή αλλά απλό εμπορικό τέχνασμα που το διδάσκουν αφεντικά και μανατζαραίοι σε ανυπεράσπιστους εργαζομένους, ότι είναι κάτι ανειλικρινές, τυποποιημένο, πλαστό. Θα συμφωνήσω όμως ότι πάρα πολλές ανάλογες ευχές είναι εξίσου τυπικές και ρηχές -δεν είναι αυτή η βασική μου αντίρρηση.

Η βασική μου αντίρρηση στην «καλή απόλάυση» είναι πως τη βρίσκω κωμική και πομπώδη ευχή -αλλά το πρόβλημά μου δεν είναι η «Καλή!» αλλά η «απόλαυση». Είναι μια λέξη που την έχω σε μεγάλη υπόληψη και την φυλάω για ακριβά πράγματα, να μην τριφτεί και φθαρεί -δεν τη χαλαλίζω για έναν καφέ!

Θυμάμαι μάλιστα πόσο περίεργο μού είχε φανεί πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια, που δεν είχα ακούσει καν την ευχή «Καλή απόλαυση», όταν είχα διαβάσει σε κάποιον αθλητικό ιστότοπο ότι «τον καφέ του είχε την ευκαιρία να απολαύσει σε καφετέρια της Γλυφάδας» ο τάδε διεθνής ποδοσφαιριστής. Να απολαύσει;! είχα σκεφτεί. Τον καφέ; Τότε τι θα πούμε για άλλες περιπτώσεις;

Και βέβαια, αναγνωρίζω ότι ένας τρίτος λόγους για τον οποίο δεν μου αρέσει η ευχή «Καλή απόλαυση» είναι ότι, σαν καινοφανής που είναι, με ξενίζει. Όμως, άλλες καινοτομίες και νεολογισμούς τις έχω συνηθίσει, κι ας μη μου άρεσαν στην αρχή -εδώ συνήθισα και χρησιμοποιώ (με φειδώ) και τον επιγραμμικό.

Από την άλλη, δεν με ενοχλεί η νεόκοπη «καλή απόλαυση» ως πλεοναστική, ούτε άλλωστε και η εντελώς καθιερωμένη «καλή επιτυχία».

Νομίζω μάλιστα πως όσοι θεωρούν «γλωσσικό λάθος» την έκφραση δείχνουν λειψή γνώση της γλώσσας. Αφενός, επειδή η γλώσσα δεν είναι μαθηματικά. Η γλώσσα, και ιδίως στις παγιωμένες της εκφράσεις, θέλει και την επανάληψη, θέλει και τον πλεονασμό, θέλει και την υπερβολή.

Πολλές απολύτως καθιερωμένες εκφράσεις, αν τις εξετάσουμε με τον μεγεθυντικό φακό του σαράφη, θα τις βρούμε πλεοναστικές.

Βγες έξω, λέμε σε κάποιον. Το «έξω», θα πει ο σαράφης, είναι περιττό. Μπορεί να βγει κανείς μέσα; Κι όμως, κανείς δεν θα το θεωρούσε λαθεμένο -αν μη τι άλλο, δίνει έμφαση. Για τον ίδιο λόγο, θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει πλεοναστική την φράση «κατέβα κάτω», που όμως είναι επίσης απολύτως καθιερωμένη έστω κι αν «περισσεύει» το «κάτω».

Ο τάδε έχει ένα κακό ελάττωμα, λέμε πολύ συχνά. Πλεονασμός; Θα μπορούσε να το πει κανείς αφού το ελάττωμα εξ ορισμού είναι κακό, καλά ελάττώματα δεν υπάρχουν. Στην πραγματικότητα, λέγοντας «κακό ελάττωμα» εννοουμε «σοβαρό ελάττωμα».

Η επιτυχία πράγματι είναι έννοια με πρόσημο. Είναι πάντα θετική, ποτέ ουδέτερη. Πράγματι δεν είναι σαν την «τύχη» που μπορεί να είναι καλή και κακή -αν και εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε πως όταν χρησιμοποιούμε την τύχη χωρίς προσδιοριστικό επίθετο η σημασία της είναι συνήθως πάντα θετική: αν έχεις τύχη διάβαινε, είχε την τύχη να…, έχω τύχη στα χαρτιά.

Αλλά όταν ευχόμαστε «καλή επιτυχία», το επίθετο «καλός» δεν προσδιορίζει το πρόσημο της επιτυχίας (καλή ή κακή επιτυχία) αλλά την πραγματοποίησή της, τον ερχομό της. Όταν λέμε «καλή επιτυχία» εννοούμε «με το καλό να φτάσεις στην επιτυχία», «καλώς να έρθει η επιτυχία».

Δεν είναι άλλωστε το «καλή επιτυχία» η μοναδική ευχή όπου χρησιμοποιείται λέξη με θετικό πρόσημο και η οποία, αν εξεταστεί με σχολαστικισμό, θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεοναστική.

Όταν λέμε «καλή λευτεριά», είτε απευθυνόμαστε σε έγκυο είτε σε σκλαβωμένο λαό, ευχόμαστε επίσης να έρθει με το καλό η λευτεριά -ο τοκετός ή η απελευθέρωση.

Όταν λέμε «καλή προκοπή» δεν εννοούμε ότι μπορεί να υπάρξει και… κακή προκοπή. Ευχόμαστε με το καλό να έρθει η προκοπή.

Το ίδιο συμβαίνει και με την εντελώς καθιερωμένη ευχή «καλή πρόοδο». Η πρόοδος έχει σαφές πρόσημο.

Το κατευόδιο επίσης, έστω κι αν έχει χάσει την ετυμολογική του διαφάνεια, είναι λέξη με πρόσημο, σημαίνει το καλό ταξίδι, την αίσια έκβαση. Κακό κατευόδιο δεν υπάρχει κι όμως ευχόμαστε «καλό κατευόδιﻨ.

Και βέβαια, η ευχή «Καλό Παράδεισο», που δεν είναι καινούργια, όπως άκουσα κάπου -την καταγράφουν σε έργα τους ο Παπαδιαμάντης και ο Κρυστάλλης, αν και προς ζωντανούς, δεν υπονοεί ότι υπάρχει… κακός Παράδεισος, αλλά εύχεται στον αποδέκτη της να φτάσει με το καλό στον Παράδεισο.

Μπορούμε να βρούμε και άλλα παραδείγματα δήθεν πλεοναστικών ευχών (π.χ. καλά μπερεκέτια, στη σοδειά), αλλά δεν είναι ανάγκη -ίσως αναφέρετε κι άλλες στα σχόλια.

Νομίζω πως από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται σαφώς ότι η ευχή «καλή επιτυχία» δεν είναι πλεονασμός και οπωσδήποτε δεν συνιστά… γλωσσικό λάθος ούτε βέβαια δείχνει κακή ή ελλιπή γνώση της ελληνικής.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η έκφραση «καλή επιτυχία» καταγράφεται κανονικά σε όλα τα λεξικά της γλώσσας μας. Θα έλεγα πως όποιος θεωρεί «λανθασμένη» την έκφραση και μάλιστα ένδειξη «κακών ελληνικών» μοιάζει με εκείνον τον οδηγό του ανεκδότου που έλεγε «δεν είναι ένας ο τρελός που οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα, είναι χιλιάδες!»

Το ίδιο περίπου ισχύει και με την έκφραση «καλή απόλαυση» με μόνη διαφορά ότι αυτή δεν είναι τόσο καθιερωμένη. Μπορεί να μη σας αρέσει (ούτε εμένα μ’ αρέσει) και να μην τη χρησιμοποιείτε, αλλά δεν είναι ούτε πλεοναστική ούτε λανθασμένη.

Γενικεύοντας λιγάκι θα έλεγα ότι η γλωσσοδιορθωτική στάση κάποιων που επιδιώκουν να βρίσκουν λάθη σε καθιερωμένες εκφράσεις και χρήσεις μάλλον κρύβει την πρόθεση του φορέα της να διακριθεί από τον πολύ κόσμο όχι για όσα λέει αλλά επειδή τηρεί κάποιους κανόνες, οι οποίοι μάλιστα είναι αυθαίρετοι και δικής τους κατασκευής.

Αλλά προτιμώ να κλείσω με έναν πολύ αστείο διάλογο που φαντάστηκε ο φίλος μας ο Δαεμάνος (Daeman Uhr) ανάμεσα σε δύο μέλη της επιτροπής των εξετάσεων, που κατέληξαν στη διατύπωση «Σου εύχεται επιτυχία».

–Το τελείωσα το φύλλο οδηγιών. Δεν του ρίχνεις μια ματιά κι εσύ;
–Άντε, καλά, φέρ’ το. … Χμμ. Όλα καλά, και πολύ ωραία γραμματοσειρά, πρωτότυπη. Όμως στο τέλος τα χαλάς. Αυτό το «καλή επιτυχία» δεν είναι λάθος, ρε συ;
–Ποιος το είπε;
–Να, το διάβασα στο kopipastotiko.gr. Είναι λέει πλεονασμός.
–Αλήθεια ρε;
–Αμέ. Μετά το είδα και στο glossamyntoriko.gr και στο tetragonizeintonkyklo.gr και στο piastavgokaikoureuto.gr και στο clickbait.olouthe. Όλοι αυτό λένε.
–Ε, για να το γράφουν τόσοι και τόσοι, δεν μπορεί, αλήθεια θα ‘ναι. Καλά που μου το ‘πες, να το διορθώσω πριν το δει ο προϊστάμενος.
–Εμ, γι’ αυτό μου το ‘δωσες να το δω.
–Χαριστώ πολύ.
–Τι «χαριστώ» ρε; «Ευχαριστώ» δε λέμε;
–Μα κι αυτό πλεονασμός δεν είναι; Αφού είναι καλό να σου χαρίζουν κάτι, τι δουλειά έχει το ευ μπροστά;
–Α, καλά κρασιά!
–Κρασιά σκέτο, παρακαλώ!

221 Σχόλια προς “Καλή απόλαυση και καλή επιτυχία”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  καλή βδομάδα και
  καλή απόλαυση!

 2. Προσπαθούν για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο (οι εργοδότες εννοώ) να μεταφράσουν το «Enjoy!», έτσι για να πίνουμε τον καφέ με μια εσάνς Νέας Υόρκης.

 3. leonicos said

  Γιατί έχω την εντύπωση ότι έχουμε ξαναμιλήσει γι’ αυτό εδώ μέσα; Σε άλλο μπλογκ δεν μετέχω, για να μπερδευτώ.

  Θυμάμαι καλά ότι η έκφραση ‘καλή απόλαυση’ και ‘καλή σας απόλαυση’ μου προκαλούν αηδία

 4. leonicos said

  Για να μη λένε κάποιοι κάποι εδώ μέσα ότι άμα δεις 8-10 σχόλια μονοκαπανιά είναι ο Λεώνικος που αυτοσπασμάται!

 5. leonicos said

  ΕΦΗ ΕΦΗ επέστρεφε.γονυπετώς παρακαλώ

 6. leonicos said

  Γιατί έχω την εντύπωση ότι τον καταληκτικό διάλογο τον έχω ξαναδιαβάσει;

  Και δεν πάσχω από ντεζά-βυ

 7. leonicos said

  ΕΦΗ ΕΦΗ επέστρεφε.γονυπετώς παρακαλώ

  επανάληψη λόγω αμφισημίας

  ΕΦΗ ΕΦΗ επέστρεφε. σε παρακαλώ γονυπετώς

 8. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Αν η απόλαυση σας έρχεται βαριά με τον καφέ, δοκιμάστε την ευχαρίστηση. Αν τώρα δε σας φτάνει κι αυτή, υπάρχει κι η ατέλειωτη ευχαρίστηση 😉

 9. Γς said

  2:

  Στο Γουέστ Σάιντ της NY πάνω στον Χάντσον κι απέναντι στο Τζέρσι μόλις διακρίνεται μια τεράστια φωτεινή διαφήμιση

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια (Leonicos et al.)

  2 Πάντως στα δικά μου αυτιά το enjoy είναι πιο ελαφρύ από το «απολαύστε».

 11. Γς said

  3 @ Λεώ

  >η έκφραση ‘καλή απόλαυση’ και ‘καλή σας απόλαυση’ μου προκαλούν αηδία

  Ναι, ε;

  Και πάω να κάνω τσίσα μου στις τουαλέτες της Σχολής και βλέπω ότι δεν υπάρχει πόρτα και φαινόμουν στις όρθιες τουαλέτες, οπότε μπαίνω σε μια καμπίνα.

  Κλείνω την πόρτα πίσω μου και διαβάζω [ένα από τα πιο εντυπωσιακά φοιτιτικά γκραφιτι που έχω δει:

  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ

  ΚΑΛΟ ΧΕΣΙΜΟ

  Καλή απόλαυση δλδ

 12. Νέο Kid said

  Ε,ναι! Αυτό που λέει ο Δύτης στο 2. είναι. Αγγλισμός.
  Από το enjoy! Έφριξαν τα αυτιά μου απ αυτό το εντζόι στην αραπιά…
  Μέχρι που κάποια φορά σε ένα ινδιάνικο εστιατόριο δεν άντεξα και είπα στον ευγενέστατο και πολλαεντζοηευχόμενο σερβιτόρο. I will (enjoy) ,if you stop wishing every two seconds…

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλή βδομάδα.

  Εμένα πάντως, μα μπύρες (με ποικιλία τυριών) μου σερβίρουν, μα φαγητό, «καλή όρεξη» μου εύχονται. Το «καλή απόλαυση» εδώ το διάβασα και μάλλον πρέπει να ζω σε γυάλα, ενώ οι αγγλισμοί γύρω μου πολλαπλασιάζονται.

 14. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Θυμάστε το παλιό οξύμωρο «Καλός μ@λ@κ@ς είσαι και του λόγου σου…»;

  Τέλος πάντων… Η «καλή απόλαυση» ομολογώ ότι εμένα δε μου αρέσει καθόλου. Αν κάτι δε μπορέσεις να το απολαύσεις (γιατί π.χ. ο καφές που σου έδωσαν στο «Γρηγόρη» μαζί με αυτή την ευχή, έπεσε και χύθηκε στο δρόμο), δεν έχει νόημα ! Ή μήπως, αν ξερωγω, κατάφερες κι έσωσες το μισό καφέ, απόλαυσες μεν, αλλά όχι καλά;

  Η «καλή επιτυχία» είναι άλλο, κι εγώ μάλιστα το λαμβάνω ως επιθετικό προσδιορισμό, όχι με την ερμηνεία του Νοικοκύρη. Όταν δίνω εξετάσεις, το να μπω σε μια σχολή είναι επιτυχία από το να μείνω απέξω, το να μπω στη σχολή που ήθελα είναι «καλή επιτυχία». Ή το να περάσω στην πόλη που ζω, αντί να ξενιτευτώ. Μην ξεχνάμε ότι και η Πύρρειος νίκη είναι μια επιτυχία, όχι καλή όμως.

 15. Κουνελόγατος said

  Γενικά κυκλοφορούν διάφορα, με πιο συνηθισμένο το «καλή συνέχεια» σε εργαζόμενο, π.χ. σε κατάστημα, το λένε όταν φεύγουν. Αν σκεφτώ -λτ- θα θυμηθώ κι άλλα ενοχλητικά. Για μένα εννοείται…
  Καλημέρα σας.

  Υ.Γ. Αν κατάλαβα καλά, η ΕΦΗ-ΕΦΗ, η Cronopiousa και ο Δάσκαλος έχουν παράπονο από τον Γς. Ούτε εμένα μου αρέσουν πολλά από αυτά που γράφει (το ίδιο ισχύει και γι άλλους σχολιαστές, με διάφορα κολλήματα, όλοι έχουμε άλλωστε), ωστόσο νομίζω πως πρέπει να σταματήσουμε ν’ ασχολούμαστε μαζί του. Που θα πάει, θα τα κόψει. Ούτε ο Νίκος φταίει, ούτε εμείς που στερούμαστε κάποια ωραία πράγματα… Αυτά…

 16. Γς said

  10:

  >Leonicos et al.

  πλην Λακεδαιμονίου…

  😦

 17. Τheban said

  Υπάρχει και μια άλλη ευχή της μόδας, η «καλή συνέχεια». Είναι τόσο διαδεδομένη σε μικρότερες ηλικίες και τόσο σπάνια σε μεγαλύτερες που σχεδόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένδειξη ηλικίας.

 18. loukretia50 said

  Καλό Παράδεισο ? Σε ζωντανό πάντως δε λέγεται.- Εκτός αν τον βοηθάμε να πάει!
  Τώρα αν κάποιος είναι καθ΄οδόν.. άκομψο και πάλι! Ούτε ραντεβού δε μπορείς να δώσεις, όπως λέμε για την Κόλαση!

  Και το «καλή λευτεριά» ένα μας θυμίζει …

  Σε σχολικό έρανο για την Κύπρο (έτος…) μαθήτριες γυμνασίου σε ομάδες μοίραζαν φυλλάδια και έλεγαν
  – Για τη λευτεριά της Κύπρου!
  Μια γιαγιά συγκινημένη μας χαιρέτισε λέγοντας στη θεούσα που μας συνόδευε
  – Άντε, και καλή λευτεριά!

  Λεώνικε,
  τουλάχιστον δύο νήματα περιμένουν ανυπόμονα τα σχόλια σας..Μήπως μια βόλτα…

 19. Πάνος με πεζά said

  «Καλή συνέχεια» λένε και στα διόδια των Εθνικών Οδών, για να προλάβουν τα μπινελίκια που λες από μέσα σου για το κόστος…

 20. Πάνος με πεζά said

  Και σκέψου τώρα εσύ να πηγαίνεις στο χωριό σε κηδεία, και να σου λέει η κοπελιά στα διόδια «Καλή συνέχεια» !

 21. Νέο Kid said

  13. Είναι που είσαι λαϊκός τύπος και δε συχνάζεις σε χαηκλασάτα μαγαζά! 😀

 22. Γς said

  15:

  Νάτα μας!

  Που είδες ότι όλοι αυτοί έχουν παράπονο μαζί μου;

  Ορεξη έχεις.

  Κι επειδή εγώ δεν έχω καμιά όρεξη να μου την πέφδτουν κατ αυτόν τον τρόπο… Καλημέρα σας

  Εκεί θα είμαι.

  Αν κάνω λάθος φωνάξτε με!

  Τα σέβη μου…

 23. spiral architect 🇰🇵 said

  @19: 😀 😀 😀 😀

 24. Παναγιώτης Κ. said

  Είχα και εγώ επιφυλάξεις π.χ για το «καλή επιτυχία».
  Καθώς διάβασα την σημερινή ανάρτηση και περί το μέσο, πείστηκα για το αντίθετο.
  Τελικά, όπως περίπου έχει πει και ο Κουβάτσος, η γλώσσα είναι πρωτίστως αίσθηση και δευτερευόντως κανόνες.

 25. Νέο Kid said

  Ναι. Και το καλή συνέχεια αηδέστατο!
  Επίσης, καλό υπόλοιπο! Μπλιαχ … άντε και καλό πηλίκο, να πούμε…

 26. Νέο Kid said

  15. Όχι. Δεν εχεις καταλάβει καλά στο προκείμενο. Δεν σχετίζονται με τον γεροπαραλυμένο αυτές οι -ελπίζω- προσωρινές αποχωρήσεις. Για να είμαστε δίκαιοι δηλαδή.

 27. Πάνος με πεζά said

  Ένα άλλο οξύμωρο είναι το «καλή υγεία να έχετε». Το ακούμε συνήθως από επαίτες, αλλά και από άλλους. Υπάρχει η υγεία, και η καλή ή κακή κατάσταση της υγείας. Υγεία και κακή, κάπως μου ακούγεται…

 28. spiral architect 🇰🇵 said

  @21: Δεν είμαι μόνο εγώ λαϊκό παιδί, αλλά εξ ίσου και τα παιδιά που (με) σερβίρουν στα Δυτικά.
  Τι νομίζεις, τίποτις φλώροι είναι;

 29. sarant said

  24 Χαίρομαι!

 30. spiral architect 🇰🇵 said

  Αμάν ρε ΓουΣου, κόψε το λακριντί! 👿
  Ρέγουλα …

 31. Κουνελόγατος said

  Αν δεν έχω καταλάβει καλά (πδτν), ζητάω συγγνώμη. Και σταματάω εδώ.

 32. cronopiusa said

  Mercedes Sosa – Todo cambia ( Ελληνικά μετάφραση)

  Και μένα μου λείπετε αρκετοί από εκεί μέσα, Κρόνη, αλλά δεν αντέχω μερικούς χυδαίους ή αναίτια επιθετικούς και προσβλητικούς. Πες με μυγιάγγιχτο, αλλά γιατί να χαλιέμαι μπαίνοντας σε ένα ιστολόγιο όπου θα έπρεπε να πρυτανεύει ο πολιτισμένος διάλογος; Δεν μας φτάνουν οι στεναχώριες της πραγματικής ζωής; Κι επειδή «τσιμπάω» και μπλέκομαι σε αντιπαραθέσεις με ύφος που μου είναι ανοίκειο στις καθημερινή μου ζωή, προτιμώ να παραμείνω ως απλός αναγνώστης του ιστολογίου και των σοβαρών σχολιαστών του. Σήμερα, π.χ. με συγκίνησε πολύ το αφήγημα του Πάνου.

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ

 33. nikiplos said

  Καλημέρα… Με το άρθρο, μου ξεδιαλύθηκε και το «καλός πολίτης» που μου έλεγαν αμέσως μετά την ορκωμοσία στη διετή θητεία μου. Τι «καλός» πολίτης σκεφτόμουνα από μέσα μου… Και «κακός» πολίτης, γρήγορα πολίτης… Μα αυτό εννοούσε η ευχή… Με το καλό, γρήγορα ξανά πολίτης!

 34. nikiplos said

  Γιάννη και Έφη, ρίξτε τα όλα «στον καιρό» αλληλοαγνοείθείτε για ολίγο και ελάτε… Σας θέλουμε!

 35. gpoint said

  κάπου το έγραψε ο Νικοκύρης, τα δικά μου αυτιά το καλή (επιτυχία κ.λ.π.) ηχεί σαν με το καλό, να το φέρει η καλή ώρα και τέτοια όπως τα έφερε, δέστε το επόμενο σχόλιό μου !

 36. Λευκιππος said

  Κι εκείνο το enjoy πλεονασμός μου φαίνεται. Σκετο joy και πολύ τους πάει…..Αμάν πια, ή και σκετο αμάν, αυτό το πιά δεν παίζει κανένα ρόλο….

 37. Αὐγουστῖνος said

  Ἀγαπητὲ κ. Κουβάτσο, κατανοῶ μέν, ἐλπίζω δὲ ὅτι κάποιες περιστάσεις ποὺ ἀπαιτοῦν εὔστοχους σχολιασμοὺς καὶ καλῆς ποιότητας χιοῦμορ θὰ σᾶς κάνουν νὰ… κλονίσετε τὴν ἀκλόνητη ἀπόφασή σας τῆς ἁπλῆς ἀνάγνωσης καὶ νὰ σᾶς παροτρύνουν νὰ σᾶς ἔχουμε, ἔστω καὶ σπανιότερα ἀπὸ πρίν, κοντά μας.
  Ἰδιαίτερες εὐχαριστίες στὴν Κρόνη γιὰ τὴν ἀναμετάδοση. Αὐτὴ ἡ κοπέλλα καταφέρνει νὰ μὲ συγκινεῖ, ὅσο καὶ ἡ ἑτέρα ἀποῦσα παλικαροῦ ΕΦΗ-ΕΦΗ. Ἑνώνω λοιπὸν τὴ φωνή μου μὲ τὴν καβαφικὴ ἐκείνη τοῦ Λεωνίκου: ΕΦΗ-ΕΦΗ, ἐπέστρεφε!

 38. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα κι απ΄εδώ

  Για το «καλό παράδεισο»: νομίζω πως υπάρχει και κακός (θα μας πουν οι ειδήμονες 🙂 )
  Παράδεισος -> λέξη περσικής προέλευσης. Η ρίζα είναι *pardĕz = κήπος (περίκλειστος π.χ.περιβαλλόμενος από τοιχίο κλπ). Στα περσικά διατηρείται η λέξη palez (κήπος). Και παραδείσους έχουν πολλές θρησκείες. Μην ξεχνάμε και τα Ηλύσια πεδία και τα Τάρταρα 🙂

  2, 12 Ναι, πιθανότατα είναι η απόδοση στα Ελληνικά του Enjoy. Αλλά, αν θέλει κάποιος να το μεταφράσει/χρησιμοποιήσει, θεωρώ πως το «χαρείτε (το)» θα ήταν πιό κοντά (βλ. και σχ. 10β)

  15β, 26: Έτσι, σωστά γράφει ο Κίντος. Αλλά υπήρχε ήδη ένας περιρρέων εκνευρισμός κλπ. (από άλλα σχόλια του καθ’ ού) που συνέτεινε. Η δική μου άποψη: Αφήστε τις όποιες πληγές να επουλωθούν.

 39. spiral architect 🇰🇵 said

  Τα χάρτινα τραπεζομάντηλα μιας χρήσης των καλοκαιρινών ταβερνείων Bon apetit και Καλή όρεξη γράφουν. Αν αρχίσουν και γράφουν «Καλή απόλαυση» θα είναι ένδειξη ότι, το μενού δεν θα έχει προβατίνα. 😐

 40. Babis said

  #17
  «Υπάρχει και μια άλλη ευχή της μόδας, η «καλή συνέχεια». Είναι τόσο διαδεδομένη σε μικρότερες ηλικίες και τόσο σπάνια σε μεγαλύτερες που σχεδόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένδειξη ηλικίας.»

  Ευχαριστώ. 😛

 41. gpoint said

  Του Αγίου Φανουρίου σήμερα, άγιο με τον οποίο έχω ιδιαίτερη σχέση, σήμερα πήγα ευλόγησα και μοίρασα την φανουρόπιττα που έφτιαξα από χθες. Το πρωί όμω είπα να ψαρρέψω λίγο με την καθετή. λίγα τσιμπήματα, ένα λυθρινάκι κι ένας μικρός νταβλιάς, είπα να τα μαζεύω να προλαβω να πάω στο ξωκλήσσι για την λειτουργία. Αφήνω κάτω την καθετή, σηκώνω την άγκυρα, καθαρίζω τα ψαράκια να ταΐσω με τα σπάραχνα το γλαρόνι μου, πάω να σηκώσω την πετονιά … ασήκωτη και κόντρα άγρια !. Μετα πολλά άρχισα να σηκώνω κάτι βαρύ και ζωντανό σίγουρα γιατί κουνιόταν που και που όταν περίπου στα μισά έφυγε. Τύλιξα την πετονιά ελαφρώς στενοχωρημένος όταν πρόσεξα κάτι να εξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας. Πλησ’ιασα και ήταν μια σφυρίδα φούκα στον αφρό. Δεν είχα απόχη προσπάθησα να την βάλω μέσα στην λεκάνη, κτυπήθηκε και βούτηξε κάτω. Πριν απογοητευθώ την ξαναβλέπω φούσκα λίγο πιο πέρα. Να μην τα πολυλογώ αφού το σκηνικό επαναλήφθηκε 5-6 φορές κι αφού κληρονόμησα ένα τράβηγμα στον δικέφαλο του δεξιού μου χεριού από το βάρος της λεκάνης γεμάτης νερό, μούκοψε και την στρίμωξα στα πλαϊνά της βάρκας οπότε την έβαλα στην λεκάνη με λίγο νερό και της είπα να χαμογελάσει για την φωτογράφηση !!!

 42. spiral architect 🇰🇵 said

  To (πλεονασματικό) άσμα της ημέρας.

 43. Παναγιώτης Κ. said

  @41. Το θεωρώ μίνι και συγχρόνως καλό διήγημα!

 44. Παναγιώτης Κ. said

  Γιάννη Κουβάτσο σου έχουν πει ότι έχεις…τετραγωνισμένο επώνυμο; 🙂
  (Για καλό το έγραψα. Εντάξει;)

  Και συ ΕΦΗ με γνώσεις και από τη ζωή της Ηπείρου για σένα θα τις κρατήσεις; 🙂

 45. spiral architect 🇰🇵 said

  @41: Ψητή θα την κάνεις; Σε κάθε περίπτωση, καλή σου όρεξη!

 46. Γιάννης Ιατρού said

  41: Γιώργη,
  τάμα να κάνεις!! Επ΄ευκαιρία, θαύμα έγινε κι εδώ:
  Από προχθές ψάχνουμε τα κλειδιά του γκαραζ (λουκέτο+πόρτας). Δεδομένου του ότι το αυτοκίνητο ήταν μέσα και οι πόρτες κλειδωμένες, τα κλειδιά ήταν εντός του σπιτιού/οικοπέδου. Αλλά άφαντα, όσο κι αν ψάξαμε. Τέλος πάντων, το πήραμε απόφαση ….
  Πάω το πρωί να πάρω μια τυροπιτούλα 🙂 από το ψυγείο που ήταν μέσα σε μιά σακουλίτσα. Την βγάζω, πάω να πετάξω την σακούλα, βαριά και κουδουνάτη φάνηκε… Τα κλειδιά ήταν μέσα, παγωμένα. Τώρα πως έγινε αυτό, άγνωστο, γιατί τα κλειδιά τα είχα χρησιμοποιήσει εγώ, την τυρόπιτα την είχε φέρει η γυναίκα μου..

  Αλλά είπαμε, μεγάλη η χάρη του σήμερα 🙂 (μάλλον βοήθησε, γιατί χθες πήγαμε στο σχετικό πανηγύρι εδώ κοντά 🙂 )

 47. gpoint said

  # 45

  Ευχαριστώ !

  (λέω) ουρά ψητή και το υπόλοιπο μπουργέτο

 48. Πάνος με πεζά said

  Παλιά υπήρχε και η ευχή «καλά γ@μήσα» (με παράλειψη του γιώτα). Αλλά σίγουρα εδώ δεν υπάρχει πλεονασμός, τη στιγμή που υπάρχει και ο όρος «κακογ@μ…»

 49. Περί πλεονασμού και το παλιό ανεκδοτάκι:
  Ανοίγει κάποιος ένα ψαράδικο και βάζει ταμπέλα ΕΔΩ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ. Ένας περαστικός του παρατηρεί: «Σβήσε το ΕΔΩ, είναι πλεονεσμός. Εδώ πωλούνται τα ψάρια σου όχι εκεί».
  Έρχεται σε λίγο ένας άλλος: «Πλεονασμός το ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ. Εννοείται ότι δεν χαρίζονται».
  Ένας τρίτος: «Σβήσε το ΦΡΕΣΚΑ, βάζει σε υποψίες ότι μπορει να έιναι μπαγιάτικα».
  Έτσι η ταμπέλα έμεινε με σκέτο ΨΑΡΙΑ.
  Περνά και ένας ακόμη: «Περιττή η ταμπέλα. Το μαγαζί σου μυρίζει ψαρίλα από ένα τετράγωνο μακριά!»

 50. Πάνος με πεζά said

  Επίσης να θυμηθούμε και τη χρήση του «καλός» ως «καθυστερητικό» μόριο :
  – θα έρθει καλά μεσάνυχτα
  – θα γυρίσει καλό Σεπτέμβρη
  κλπ.

 51. Αγάπη said

  15 ίδια και χειρότερα και για μένα.

 52. spiral architect 🇰🇵 said

  @45, 47: Με αφορμή το ψάρι του Τζι, το «καλή όρεξη» με το «καλή απόλαυση» έχουν μια σημαντική διαφορά: Αν ένα μεγάλο ψάρι που θα ψηθεί στα κάρβουνα ή στη σαγρέ πλάκα δεν είναι καλά καθαρισμένο και αλατισμένο στην κοιλιά, πικρίζει, οπότε όση κι όρεξη να΄ χεις, όσο και νηστικός να είσαι, η απόλαυση πάει περίπατο.

 53. Πάνος με πεζά said

  Αλλά είναι και η καλή μέρα που από το πρωί φαίνεται (για τον Τζι 🙂 )

 54. Ιερόδουλος said

  ΕΦΗ,

  παρακαλούμε ομοθυμαδόν, επέστρεφε, επίστρεφε, (μου το βγάζει λάθος ο κορέκτορας το «επίστρεφε») γονυπετώς και ο LEO..σε παρακαλεί…

  και λοιπόν προσυπογράφω παρομοίως, οριζοντίως με τον Νικο-κύρη και καθέτως με τους σχολιαστές. Αυτό το ξέμπαρκο «καλή απόλαυση» πρέπει να το μεταφράζουν οι πρόθυμες σερβιτόρες απ’ την αμερικανιά, «enjoy» .Εντάξει. δεν συνιστά ντροπή, απλώς γελοιότητα υπερβολής μου φαίνεται, καλά γράφει ο Σαραντάκ… μην ξοδεύουμε τσάμπα τις λέξεις, για σκέτους καφέδες π.χ., ας φυλάξουμε επιτέλους τη λέξη «απόλαυση» για κάτι αφροδισιακότερο, όπως…ένα Πολίτικο εκμέκ, ή ένα ταψί με γαλακτομπούρεκο Καλυμνιώτικο, δίχως αυγά, με ρυζάλευρο, που το λειώνεις στο στόμα και ανασταίνονται στα κύτταρά σου, όλοι οι γαστρίμαργοι, του DNA σου, οι αποθαμένοι! 😉

 55. >| said

  Μήπως έχουμε μια εξαιρετική αγάπη στις ευχές και φτιάχνουμε ολοένα και περισσότερες; Πολλές δεν υπήρχαν, δεν τις είχα ακούσει για την ακρίβεια, πριν 30 χρόνια: καλή συνέχεια, καλή ευκολία, καλή δουλειά, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, καλή παναγιά. Τυχαίνει να υπάρχει μια παρόμοια ευχή στα αγγλικά (enjoy) – υπάρχουν όμως τόσο πολλές ευχές σε άλλες γλώσσες;

 56. sarant said

  55 Παλιότερα όμως υπήρχαν άλλες ευχές που σήμερα δεν λέγονται.

  49 Πολυ΄καλό!

  39 Η απόλαυση πάει πιο πολύ σε καφέδες και τα τέτοια, για στερεά και πολλή τροφή η όρεξη δεν κινδυνεύει, ελπίζω

  32 Προς Γιάννη Κουβάτσο: έτσι όμως κυριαρχούν οι αναίτια επιθετικοί κτλ. ξανασκέψου το.

 57. loukretia50 said

  Τζι,
  .. για ορεκτικό!

  Mια τετράπαχη σφυρίδα
  κοίταζε μία γαρίδα
  που όλο πονηριά κοιτάζει
  τα μουστάκια ανεβάζει
  πάνω απ΄την εφημερίδα
  που τυλίγει τη μαρίδα
  ο πσαράς όλο φροντίδα
  -ενώ αλευρώνει τη σφυρίδα –

  Αααχ! θα έρθει κι η σειρά σου
  η εστία είναι κοντά σου.
  Από του πσαρά το μένος
  Δε γλιτώνεις επομένως.
  Στο τηγάνι τα ψαράκια
  δε βαράνε παλαμάκια

  (Σπαραχτική επωδός – σε βυζαντινό ίσο ομού με λίγο πνιχτό Οοομ)

  -Εκεί που είναι ήμουνα κι εδώ που είμαι θάρθει…
  Κι άλλοι «ολέ» σφυρίζαν, μα το κύπελλο επάρθη
  ΛΟΥ

  – Καλή απόλαυση!

 58. Πάνος με πεζά said

  Αντίστοιχα όμως, υπάρχουν και ευχές των παλιότερωμ, που σήμερα δεν ακούγονται, π.χ. το «καλή αυριανή !»

 59. Πάνος με πεζά said

  @ 56 (55) : Κοίτα να δεις !

 60. # (α)
  – Ε! Καλωσκάμ’τι! (χαιρετισμός-ευχή, διερχόμενου προς εργαζόμενους
  – Καλωσουρίσ’τι! (η απάντηση του επικεφαλής των εργαζομένων)
  Τα ανωτέρω παρ’ ημίν, αντάν-μπαμπαντάν, τουτέστιν Μακεδονιστί.

  # (β)
  Επί της ουσίας, πρόκειται περί όνου σκιάς! Εν πάσει περιπτώσει, συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την άποψη Σαραντάκου, αλλά βέβαια δεν με ενοχλεί καθόλου η ευχή «καλή απόλαυση», όπως και κάθε ευχή.

  # (γ)
  Από την παράθεση του Νοικοκύρη: «όταν ειδα την ανόητη ευχή στον τοίχο μιας φίλης, που είναι γλωσσολόγος στο πανεπιστήμιο», δεν προκύπτει αν η «ανόητη ευχή» («καλή επιτυχία», «καλή απόλαυση») στον τοίχο «μιας φίλης», χαρακτηρίζεται έτσι από την «γλωσσολόγο στο πανεπιστήμιο». Αν παρ’ ελπίδα συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε θα ήθελα να γίνω μια μέρα πρωθυπουργός (το όνειρο κάθε καφενόβιου Έλληνα) για να στείλω τη «φίλη» να ξαναδώσει πανελλήνιες (ή πανελλαδικές). Ίσως περάσει σε κανένα περιφερειακό ΤΕΙ (από αυτά που είναι υπό κατάργηση!).

 61. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Το «καλή σας απόλαυση» το θυμάμαι να μου γρατζουνάει τα αυτιά από έναν τηλεμάγειρα, που έκλεινε έτσι την εκπομπή του, πριν από μερικά χρόνια. Δε θυμάμαι τον τίτλο της εκπομπής, θα μπορούσε να είναι «μαγείρεμα στον καιρό της κρίσης», αφού σημαντικός παράγοντας ήταν και το κόστος, έδειχνε δηλ. πώς να μαγειρέψεις με κάτω από Χ ευρώ. Νομίζω στον Σκάει, επί πρώτου μημονίου, όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν πως βρε αδερφέ, δεν πειράζουν οι μειώσεις στους μισθούς, βγαίνουμε κι έτσι…
  Δεν το είχα ξανακούσει πριν, οπότε ίσως το λάνσαρε αυτός, θεωρώντας πως το «καλή όρεξη» είναι ντεμοντέ ή ελλιπές.

  «Καλή όρεξη» για φαγητό, «στην υγειά σας» για ποτό, ή ένα σκέτο «ορίστε το καφεδάκι σας» από το γκαρσόνι είναι πολύ πιο ειλικρινές, και επιπλέον επαρκέστατο.

  Παρεμπιπτόντως, μιας και πιάσαμε το σαβουάρ βιβρ των γκαρσονιών, εμένα μου άρεσε πολύ στη Γερμανία το «schön geschmeckt?» (=σας άρεσε;) που άκουγες πάντα όταν μάζευαν τα πιάτα, και που σπάνια το ακούω εδώ, ίσως επειδή φοβούνται πως θα λάβουν ειλικρινή απάντηση… 🙂

 62. Πάνος με πεζά said

  Έπαιρνα αυγά από τον Περικλή τον Προίσκο, στη λαϊκή στο Κοντόπευκο, και σε όλους έλεγε «καλοφάγωτα» ! Φυσικά, δε μπορείς να φας κάτι «κακά», αλλά μου άρεσε που το έλεγε – το λέμε συνήθως μόνο για απρόσμενα χρήματα.

 63. Χαρούλα said

  Όταν τρώμε σε ένα ταβερνάκι, με τον ιδιοκτήτη πανταχού παρόντα, απο την κουζίνα ως το ξεπροβόδισμα, δεν ακούμε στερεοτυπικά «καλή απόλαυση». Ακούμε τις ευχές που βγαίνουν αυθόρμητα. Ίσως με κάποια απλοϊκά λαθάκια.
  Όταν όμως ένα νέο παιδί πρέπει να εξυπηρετήσει κάποιον άγνωστο πελάτη, για να μην παρεξηγηθεί, χρησιμοποιεί τυπικές εκφράσεις. Όποιες τού υποδείξει το αφεντικό. Το οποίο μια φορά στην χΜύκονο, άκουσε «καλή απόλαυση». Σωστό θα είναι, ας ανέβουμε και μεις επίπεδο, σκέφτηκε!!! Και έτςι, έχουμε σε διάφορα καταστήματα, κάτι αυτοματοποιημένες συνομιλίες, που σε τρελλλαίνουν!

  Απορία. Επειδή κάτι χρησιμοποιείται από τους περισσότερους, το ακολουθούμε έστω και λάθος; Νομιποποιείται; Άλλες φορές εδώ μέσα, λέμε ναι και άλλες όχι. Ποιό το κριτήριο;

 64. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Α θα διαφωνήσω κάθετα Νικοκύρη. Ο καλός μερακλίδικος καφές είναι απόλαυση

 65. Πάνος με πεζά said

  «Καλή εκπομπή», είναι μια σχετική πρόσφατη ευχή σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Έρχεται κατ’ ευθεία αναλογία του «καλή βάρδια» και παλιότερα «καλή υπηρεσία».

 66. spiral architect 🇰🇵 said

  @61: Μαμαλάκης;

 67. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Έχω βαρεθεί τους λαθοθήρες που σε περιμένουν στην γωνία να χρησιμοποιήσεις μια καθιερωμένη αλλά κατά την γνώμη τους λανθασμένη έκφραση (καλή επιτυχία, ασκοί του Αιόλου κ.ά.) για να σου την πέσουν. Αν είναι να βάζουμε την γλώσσα μας σε τόσο ασφυκτικά καλούπια δεν θα μπορούμε να μιλάμε. Το «καλός -ή -ό» μπροστά από ένα ουσιαστικό υποδηλώνει απλώς ευχή. Δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε την κυριολεξία της έκφρασης. Το χρησιμοποιούμε αντί του ρήματος. Αντί να πούμε το μακροσκελές «σου εύχομαι να έχεις επιτυχία» το κωδικοποιούμε στο οικονομικότερο «καλή επιτυχία».

 68. Πάνος με πεζά said

  Να και κάτι άλλο που δε θυμηθήκαμε τόση ώρα :

 69. ΓιώργοςΜ said

  66 Όχι, αυτός προηγήθηκε της κρίσης, χώρια που στη δουλειά του στην τηλεόραση ήταν εξαιρετικός.
  Ένας τελείως άγνωστος σε μένα, δεν τον ξαναείδα, άχρωμος, άοσμος, αδιάφορος.
  Νερόβραστος, μιας και μιλάμε για μαγείρεμα 🙂

 70. mitsos said

  Το άρθρο του Νικοκύρη δεν αφήνει πολλά περιθώρια συζητήσεων. Είναι και εκείνο το επιχείρημα να δεις πως έλεγαν οι παλιοί «το καλό ξημέρωμα» νομίζω «με το καλό το ξημέρωμα»
  Πολύ μου άρεσε ως αποχαιρετισμός μετά τα μεσάνυχτα.
  Και η ιστορία του Δαεμάνου (;) ευφυέστατη.

  Όσο για τις ευχές … Νομίζω ότι όταν κάποιος κάθεται και δημιουργήσει μια πρωτότυπη , όχι τυποποιημένη, ευχή , καταθέτει την αγάπη και το μεράκι του για κάτι που οι άλλοι θεωρούν τυπική ανταλλαγή … Ας το αναγνωρίσουμε.
  Η ευχή «καλή απόλαυση» δεν ανήκει σε αυτές τις περιπτώσεις . Οπότε…Μας πρόκοψαν κι οι σερβιτόροι.

 71. ΣΠ said

  6
  Εδώ το έχεις ξαναδεί:
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/09/meze-326/

 72. spiridione said

 73. Πάνος με πεζά said

  Καλά στέφανα
  Κακά στέφανα !

 74. Πάνος με πεζά said

  Kαι στις εκφράσεις που χάνονται, «καλά στερνά !»

 75. divolos said

  Μήπως και το καλή όρεξη πλεονασμός δεν είναι; Η έχεις όρεξη ή δεν έχεις. Είναι δυνατόν να έχεις κακή όρεξη;

 76. gpoint said

  # 53

  Πάνο, ξέρω πως δεν σε συμφέρει οπαδικά αλλά είναι γελοίο να μιλάνε για ένα πέναλτυ που δόθηκε ενώ ο παίκτης πρόλαβε και τσίμπησε την μπάλλα και υπάρχει αδιαμφισβήτητη επαφή. Ηλίθιιο, αχρείαστο, το εκβίασε ο Πρίγιο, μπορούσε να μην το δώσει, ναι, αλλά ΠΟΤΕ δεν είναι πέναλτυ παραπομπής. Απλά κλασσική τακτική της παράγκας είναι η τρομοκράτηση-καταδίωξη-αποπομπή όσων δεν μπαίνουν στο «κλίμα» πως «πρέπει» να σφυρίζουν. Εδώ επαναφέρανε τον Κομίνη που τίναξε ένα ματς στον αέρα με το γκολ-οφφσάιντ- ξαναγκολ-επανέναρξη-διακοπή, τι να λέμε…
  Εδώ ο Ιγγλέσιας πάτησε επίτηδες τον πεσμένο παίκτη και δεν έπαθε τίποτε, το πέναλτυ τους μάρανε…
  Το κακό με τους ΑΕΚτζήδες αθλητικογράφους είναι πως τους πρόλαβε ο γνωστός βαρεμένος Τσαλτίδης του ΑΡΗΣ, μέχρι κι ο Καραπαπά(ρα)ς φάνηκε λογικότερος από αυτούς
  Πάντως ουδέν κακό αμιγές καλού… οι 7 χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση ομάδες αφ’ ενός μεν θα επιέγουν με ποιόν αντίπαλο θα κάνουν ροτέισιον, κίτρινες κάρτες κ.λ.π., στηρίζοντας την κυβερνητική επιλογή κι ελπίζοντας να μην χρειασθεί η παρέμβαση της δικαιοσύνης ξανά για να δοθεί ο τίτλος (δλδ τα λεφτά του τσουλου και οι μίζες) όπου δει αλλά και στα μεταξύ τους παιχνίδια θα παίζουν τις κουμπάρες όπως κάποτε οι Πανιώνιος-Λεβαδειακός-Εργοτέλης- Κέρκυρα-Καλλονή όπου ήταν τεράστια έκπληξη να έρθει …φυσιολογικό αποτέλεσμα !!
  Ηδη χθες είδαμε δυο διπλά (Παναιτωλικός-Ατρόμητος και Ξάνθη-ΠΑΟ ) με καλές αποδόσεις, πάμε και στο σημερινό Λαμία-Αρης να κλείσει το πάρολι !!

  (ο 7ος και φουκαράς Απόλλων κληρώθηκε με την Α.Ε.Λ. και..ατύχησε !! )

 77. takis#13 said

  70 . H γιαγιά μου πάντα έλεγε «καληνύχτα και καλό ξημέρωμα» . Με το καλό να ξημερώσει και να είμαστε καλά . Η νύχτα , έλεγε , φέρνει το κακό .

 78. Alekos81 said

  Και ο ψόφος από την άλλη, μπορεί να ειναι καλός;

  «Ψόφο να’χεις», λοιπόν, από δω και πέρα!

 79. cronopiusa said

  77

 80. #2, #10: Με βάση την προσωπική μου εμπειρία 🙂 , δεν νομίζω ότι προέρχεται από το Enjoy. Το καλοκαίρι του 1997, στην Νίκαια (της Γαλλίας, έτσι; 😛 ) ήμασταν σε ένα event της Microsoft* και την είχαμε κοπανήσει για βόλτα στην πόλη. Καθόμαστε σε ένα καφέ, παραγγέλνουμε παγωτό, και ο σερβιτόρος μας εύχεται «Bon dégustation» (αν το γράφω σωστά)! Δεν είναι βέβαια 100% ταυτόσημο, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι ως έκφραση έχει και το «καλό» μέσα. Στην αρχή δεν κατάλαβα γιατί μας το εύχονται για το παγωτό, είχα ακούσει μόνο για dégustation de vins. Μετά το απέδωσα στο ότι ήμασταν κοντά στις Κάννες 😛

  * Πρόκειται για το ίδιο event που οι Αμερικανιδούλες της υποδοχής στο αζμπέτα κοκτέιλ (δεν τολμώ να σκεφτώ ότι μπορεί να ήταν Γαλλίδες), μας είχαν ρωτήσει ποια χώρα είναι το GR που έγραφαν τα καρτελάκια μας 😀

 81. sarant said

  67 Έτσι!

  78 🙂

 82. Τheban said

  Εγώ είμαι από αυτούς που τους ενοχλεί και η καλή συνέχεια και η καλησπέρα μεσημεριάτικα. Τώρα που το συζητάμε όμως, αναρωτιέμαι αν κάποιος κάποτε έγραψε ένα πύρινο άρθρο για την καλή όρεξη

 83. Στον διάλογο των δύο μελών της Επιτροπής, στο τέλος του άρθρου, δεν ξέρω αν πιάσατε την σπόντα για την γραμματοσειρά (τα αστεία του παρασκηνίου είναι πάντα πολύ… εεε… αστεία!) 😀

  http://www.comicsanscriminal.com/

 84. aerosol said

  Με ενοχλεί κάπως το «καλή απόλαυση», για τους λόγους που ανάφεραν οι προλαλήσαντες.
  Με ενοχλεί λίγο και το «καλησπέρα» που λέγεται από τις 12 το πρωί, με τον ήλιο ντάλα.
  Αλλά…

  …με ενοχλούν πάρα πολύ όλοι οι ξινισμένοι, επιθετικοί άνθρωποι που στέκονται σε μια ευχή (που τους απευθύνεται με καλή πρόθεση και χαμόγελο) και κάνουν τον συνομιλητή τους να μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που άνοιξε το στόμα του! Λες και ο απλός καλός λόγος είναι τόσο δεδομένος, μας ανήκει τόσο δικαιωματικά, που είναι θεμιτό να τον αποδομήσουμε βάσει των απόψεων και προτιμήσεών μας.Λες και ο άλλος μας οφείλει το «καλή συνέχεια», και τον αντιμετωπίζουμε σα να μας έδωσε βρώμικο χαρτονόμισμα. ΚΤΓΜ, δείχνει εγωκεντρισμό και έλλειψη στοιχειώδους ευγένειας μια τέτοια αντίδραση. Μου δείχνει άνθρωπο που θεωρεί πως ο κόσμος όλος του οφείλει, απλώς και μόνο επειδή μας έκανε την χάρη να γεννηθεί.
  Το έχω αντιμετωπίσει συχνά, ευχόμενος καλημέρα σε ώρες που κάποιος θα προτιμούσε καλησπέρα. Δεν παίζει ρόλο το ότι είχα «δίκιο». Παίζει ρόλο το ότι αν αντιμετωπίζεις έτσι μια ευχή τότε δεν την αξίζεις. Δεν με νοιάζει αν μου πει την καλησπέρα του ακόμα και στις 8 το πρωί, κι ας μην την προτιμώ ως έκφραση. Δώρο είναι, από καλή καρδιά λέγεται. Αν φέρεσαι έτσι στον συνάνθρωπο, ακόμα και δίκιο να έχεις (από κάποια τεχνική πλευρά), ισχύει το «you’re not wrong, you’re just an asshole» των αμερικάνων.

  Για να έρθω και στην τοξική εξυπναδούλα που έδωσε αφορμή για την ανάρτηση:
  Αν τόσο εκνευρίζεται αυτός που… ξέρει ελληνικά, από τον ευγενή υπάλληλο που προσπαθεί να φερθεί επαγγελματικά δίνοντας μια -έστω άτσαλη- στερεότυπη ευχή, τότε θα πρέπει να δεχτεί ως απάντηση το «στο λαιμό να σου κάτσει». Είναι κυριολεκτικό, δεν προέκυψε από κάποια ψεύτικη μαρκετίστικη αργκό, δεν περιέχει πλεονασμό, έχει παλιές ρίζες, και μεταφέρει ένα ειλικρινές συναίσθημα.

 85. gpoint said

  53 χρόνια που ακούω αυτό το τραγούδι , έκοψα τις πρώτες στροφές είναι εισαγωγικές, κατ’ ευθείαν στο θέμα που λέγαμε στην ισπανόφωνη Ντολόρες υ Κούνα Τονόρες όταν μας έκανε οτοστόπ στα Πενταόρια (ετυμολογία : από Πέντε ορνεα !)

  Υ.Γ. Λάμπρο αυτό το τραγούδι μην το πεις στις κόρες σου και αλλοιωθεί η σελφκόνφιντενς όπως λέει σ’ ένα σημείο

  Now the moon is almost hidden

  The stars are beginning to hide

  The fortune-telling lady

  Has even taken all her things inside

  All except for Cain and Abel

  And the hunchback of Notre Dame

  Everybody is making love

  Or else expecting rain

  And the Good Samaritan, he’s dressing

  He’s getting ready for the show

  He’s going to the carnival tonight

  On Desolation Row

  Now Ophelia, she’s ’neath the window

  For her I feel so afraid

  On her twenty-second birthday

  She already is an old maid

  To her, death is quite romantic

  She wears an iron vest

  Her profession’s her religion

  Her sin is her lifelessness

  And though her eyes are fixed upon

  Noah’s great rainbow

  She spends her time peeking

  Into Desolation Row

  Einstein, disguised as Robin Hood

  With his memories in a trunk

  Passed this way an hour ago

  With his friend, a jealous monk

  He looked so immaculately frightful

  As he bummed a cigarette

  Then he went off sniffing drainpipes

  And reciting the alphabet

  Now you would not think to look at him

  But he was famous long ago

  For playing the electric violin

  On Desolation Row

  Dr. Filth, he keeps his world

  Inside of a leather cup

  But all his sexless patients

  They’re trying to blow it up

  Now his nurse, some local loser

  She’s in charge of the cyanide hole

  And she also keeps the cards that read

  “Have Mercy on His Soul”

  They all play on pennywhistles

  You can hear them blow

  If you lean your head out far enough

  From Desolation Row

  Across the street they’ve nailed the curtains

  They’re getting ready for the feast

  The Phantom of the Opera

  A perfect image of a priest

  They’re spoonfeeding Casanova

  To get him to feel more assured

  Then they’ll kill him with self-confidence

  After poisoning him with words

  And the Phantom’s shouting to skinny girls

  “Get Outa Here If You Don’t Know

  Casanova is just being punished for going

  To Desolation Row”

  Now at midnight all the agents

  And the superhuman crew

  Come out and round up everyone

  That knows more than they do

  Then they bring them to the factory

  Where the heart-attack machine

  Is strapped across their shoulders

  And then the kerosene

  Is brought down from the castles

  By insurance men who go

  Check to see that nobody is escaping

  To Desolation Row

  Praise be to Nero’s Neptune

  The Titanic sails at dawn

  And everybody’s shouting

  “Which Side Are You On?”

  And Ezra Pound and T. S. Eliot

  Fighting in the captain’s tower

  While calypso singers laugh at them

  And fishermen hold flowers

  Between the windows of the sea

  Where lovely mermaids flow

  And nobody has to think too much

  About Desolation Row

  Yes, I received your letter yesterday

  (About the time the doorknob broke)

  When you asked how I was doing

  Was that some kind of joke?

  All these people that you mention

  Yes, I know them, they’re quite lame

  I had to rearrange their faces

  And give them all another name

  Right now I can’t read too good

  Don’t send me no more letters, no

  Not unless you mail them

  From Desolation Row

  Οποιος θέλει να τ’ ακούσει θα το βρει στο γιουτιούμπ, δεν είναι και δύσκολο…

 86. atheofobos said

  Αντιπαθώ το «καλή επιτυχία» για συγκεκριμένο λόγο.
  Στον ασθενή που πηγαίνει στο χειρουργείο οι τραυματιοφορείς και στην συνέχεια οι αναισθησιολόγοι που τον παραλαμβάνουν του λένε συνήθως «καλή επιτυχία!» Τους εξηγούσα λοιπόν πως ένας αυτονόητα φοβισμένος ασθενής όταν ακούει αυτή την ευχή μπορεί να του δημιουργηθεί η υποψία πως για να του το εύχονται σημαίνει πως υπάρχει και η πιθανότητα αποτυχίας, οπότε έτσι του επιτείνουν το άγχος του αντί να του δίνουν κουράγιο.

 87. raf said

  Πάντως για εμένα η «απόλαυση» ήταν ανέκαθεν καμμένη λέξη. Τη γνώρισα μέσα απ’ τις διαφημίσεις, και όποτε την ακούω σκέφτομαι σοκολατάκια και γιαουρτάκια και σπικάζ.

 88. Pirros said

  72. Προφανώς ήθελε να αποφύγει το βαρβαρικό καλή σεζόν και αμόλησε το ελληνοπρεπέστερο καλή περίοδο (και τα ‘κανε μ@#ν!)

 89. 60γ: > Από την παράθεση του Νοικοκύρη: «όταν είδα την ανόητη ευχή στον τοίχο μιας φίλης, που είναι γλωσσολόγος στο πανεπιστήμιο», δεν προκύπτει αν […]

  Αυτό που καταλαβαίνω εγώ, μιας και σχολιάζουμε συχνά τις αμφισημίες στα Σαββατιάτικα μεζεδάκια, είναι ότι ο τοίχος της φίλης είναι γλωσσολόγος στο πανεπιστήμιο 😛

 90. Πάνος με πεζά said

  @ 87 : «Από τις απολαύσεις που μπορείς να απολαύσεις», έλεγε ένα παλιό σλόγκαν…

  Όσον αφορά το «καλή όρεξη», κάλλιστα κάποιος μπορεί να τρώει και ανόρεχτα, όπως εσείς ως παιδιά, όταν σας έβαζαν μπροστά…μπάμιες ! Επίσης ένας ασθενής, μπορεί να μην έχει πολύ καλή όρεξη, δηλ. να τρώει μεν, αλλά με το ζόρι… Ή να τα τρώει αλεσμένα, γιατί ο οργανισμός του θέλει να τα κάνει εμετό… Εκεί τί θα τουπεις, «καλή όρεξη»;

 91. 90: Καλή όρεξη όταν δεν πεινάς (ή δεν θέλεις μπάμιες) https://www.youtube.com/watch?v=4L8FDFUaORU

 92. 90 (συνέχεια): Υπάρχει βέβαια και η άλλη περίπτωση https://www.youtube.com/watch?v=efl4-dzZ0Kw

 93. cronopiusa said

  τίποτα για τα

  καλορίζικο

  φτου σου αφθάρμιστα σου

  να σας ζήσει

  που πανικοβάλλουν τις αλλοδαπές μαμάδες

 94. ΣΠ said

  90 «Από τις απολαύσεις που μπορείς να απολαύσεις», έλεγε ένα παλιό σλόγκαν…

 95. sarant said

  90-94 Μου είχε ξεφύγει

 96. Pedis said

  Μακαριώτατε, σας παρακαλώ πιστέψτε με. Μόλις αντιλήφθηκα τι πραγματικά συνέβη, σάστισα.

  Η πρώτη μου ενέργεια ήταν, όπως κάνω πάντα, να στραφώ με δάκρυα στα μάτια προς το εικόνισμα της Παναγιάς μας και να της ζητήσω να καθαρίσει το νου και την διάνοιά μου, προκειμένω να πράξω κάθε τι, προς επανόρθωση.

  Ζήτησα την προστασία, την φροντίδα και την καθοδήγησή της, για να μπορέσω να βγω από τον πειρασμό αυτό. Ζητούσα συνεχώς συγχώρεση για την ενέργειά μου αυτή η οποία, δυστυχώς, προκάλεσε – άθελά μου πάντα – τον σκανδαλισμό των πιστών.

  Τόσο Εσείς προσωπικά, όσο και πολλοί εκ των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, γνωρίζετε τις προσπάθειες και ενέργειές μου, προκειμένου με κάθε ευκαιρία και από όποια θέση και αν βρέθηκα, να αναδειχθεί το τεράστιο ιεραποστολικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και γενικότερα το πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο της Εκκλησίας μας.

  Αυτό και μόνο Μακαριώτατε, νομίζω ότι καταδεικνύει το άδολο της ενέργειάς μου. Από μόνη της όμως αυτή η παραδοχή δεν θα είχε αξία, εάν ταπεινά και με πραγματική συντριβή δεν ζητούσα συγχώρεση.

  Η συμβουλή του πνευματικού μου, την οποία από την πρώτη στιγμή ακολούθησα, ήταν αφενός να εκζητήσω την συγνώμη του Πανάγαθου και Φιλάνθρωπου Θεού μας, αφετέρου να ζητήσω ταπεινά συγχώρεση από τον πιστό λαό Του, για τον σκανδαλισμό που του προκάλεσα άθελά μου.

  Επίσης μου συνέστησε μαζί με την ειλικρινή μου μετάνοια να καταθέσω στην αγάπη του Θεού μας και την έντονη Προσευχή μου.

  Μακαριώτατε,

  Η θλίψη στην οποία περιήλθα, ειλικρινά δεν περιγράφεται με λόγια. Δεν ξέρω εάν οι μέχρι τώρα ενέργειές μου βρήκαν ευαρέσκεια ενώπιον του Θεού και συγχώρεση από την μεσίτρια των ανθρώπων.

  Θέλω ειλικρινά να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να προσβάλω το θρησκευτικό συναίσθημα του Ορθόδοξου λαού μας, πολύ δε περισσότερο το πρόσωπο της Τιμιωτέρας των Χερουβίμ και ενδοξοτέρας των Σεραφείμ.

  Και τούτη την ώρα ακόμα, στρέφομαι προς το εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία πάντα μεσιτεύει προς τον Υιό της για κάθε πονεμένη ανθρώπινη ψυχή και απευθυνόμενος στο Σεπτό πρόσωπό της, ψελλίζω αυτό που ακούγαμε κάθε απόγευμα στις Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις της και την παρακαλώ με θέρμη ψυχής: «Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν, μη μου ελέγξει τας πράξεις, ενώπιον των Αγγέλων, παρακαλώ σε, Παρθένε, βοήθησόν μοι εν τάχει».

  Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

  Είμαι βέβαιος ότι στο ωμοφόριό Σας θα βρω την στοργή αλλά και την κατανόηση που βρίσκει κάθε άνθρωπος στο χώρο της Εκκλησίας μας, ο οποίος στραβοπάτησε σε μια περπατησιά του, κατάλαβε το λάθος του και μετανόησε για αυτό.

  Ζητώ και πάλι την συγχώρεση, την ευχή και την Ευλογία Σας. Ευελπιστώ και στις δικές Σας Αρχιερατικές Προσευχές, προκειμένου ο Θεός να απαλύνει το βάρος της ψυχής μου και να με συγχωρέσει για την θλίψη που προκάλεσα, έστω και άθελά μου, στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας.

  Στην Προσευχή μου, αναφωνώ και παρακαλώ την Παναγία μας: «Δέσποινα του κόσμου, ελπίς και προστασία των πιστών, μη μου παρίδης την δέησιν, το συμφέρον ποίησον».

  Ασπάζομαι την δεξιά Σας,

  Υιικά
  Δήμος Βερύκιος

 97. leonicos said

  @Σπ 71

  ευχαριστώ

 98. Pedis said

  Εκτός από καναδυό πιθανά μεζεδάκια είναι ενδιαφέρον: δεν μπορεί, με τοσα σάλια και μύξες τον παίρνει στο ψιλό τον μακαριώτατο.

 99. Ηράκλειτος said

  Θυμαμε εναν καθηγητη στο σχολειο,ο οποιος πριν απο καθε εξεταση και διαγωνισμα μας ευχοταν, «κακη αποτυχια», και εμας μας αρεσε και γελαμε… χαχα

 100. sarant said

  96 Κάποιος του το έγραψε

 101. 96 Υιικά

  σαμπολλά ιώτα δεν έχει;

 102. leonicos said

  Είπε κανείς το καλή εφημερία; ώς τώρα;

  Το λέω συχνά, ‘οταν εμφαν’ιζομαι για εξυπηρέτηση στο νοσοκομείο

 103. sarant said

  101 Όχι, έτσι είναι.

 104. «Η εγχείρηση πέτυχε,
  ο ασθενής πέθανε.»
  Καλή επιτυχία;

 105. ΣΠ said

  101
  Το θέμα υι- από το υιός και η κατάληξη -ικά.

 106. Pedis said

  # 101 – δεν γνωρίζω το επίπεδο θρησκευτικών γλυψελληνικών του απολωλότος σάλιαγκα. Κι έτσι νάναι, κάνει, πώς το λέμε στα ελληνικά, κάτι σε οβερσούτιν. Αηδία.

  κειό το «εκζητήσω τη συγγνώμη» σου πάει; Ή είναι για λόγους εκζήτησης;

 107. Pedis said

  106 -> 100

 108. antonislaw said

  Καλησπέρα σας! Καλώς σας ηύρηκα, γιατί είχα καιρό να μπω στο ιστολόγιο! καλώς ορίσανε όσοι καινούργιοι, καλή στράτα, όσοι φύγανε, καλοστραθιά, στο καλό! Καλώς να ορίσουνε, η Κρόνη και ΕΦΗ ΕΦΗ (συντάσσομαι φίλτατε Αυγουστίνε), όσο διαβάζω τσι καληνωρίζω, με το καλό να τσι αποδεχτούμε! Καλά ξέτελα για τσι λογοστεμένους! Καλή λευτεριά για όσες βαστούνε! Καλή βεντέμα οφέτος στσ’ελαίς σας! Και με το καλό ν’ απομαζώξετε όντε ντακάρετε για το λιομάζωμα! Καλό βόλι για όπου ξαμώνετε!
  Καλήν επετυχία, και καλή σταδιοδρομία στα κοπέλια που δώκανε εξετάσεις και στσι «Και(ε)νολαθοθήρες»: Καλά κρασά και ξύδι εφόσον: «τα καλά κρασά ξυδιούνε και τα ξύδια ήντα να πούνε;» Θαρούνε πως κάμανε καλή πετυχεσά με τα «λάθη» πού’βρανε, μα φιου ντωνε!
  Ώρα καλή

 109. gpoint said

  # 46

  Σε ξέχασα…

  Να τα λέμε όλα, τάμα δεν θα κάνω αλλά είχα τραβήξει κάτι ταλαιπωρίες κάτι απογεύματα που φύσαγε μανιωδώς κι εγώ προσπαθούσα ν’ ανάψω το καντήλι στο προσκυνητάρι που το είδα σαν ανταμοιβή. Ως γνωστόν ο (συν-μέτοχος) Σαββίδης κι εγώ δεν λαδώνουμε για τις δουλειές μας αλλά ανταμείβουμε αυτούς που κάνουν την δουλειά τους καλά. Οταν είναι σβηστό είναι σαν να λείπει κάτι στο σκηνικό και δυστυχώς λίγοι έχουμε απομείνει που το προσέχουμε. Πιο παλιά δεν μου δινόταν ποτέ η ευκαιρία να το ανάψω, όλο και κάποιος προλάβαινε.
  Να λοιπόν που συμφωνήσαμε σε κάτι, τώρα μένει να δεις ούφο για να πεισθείς… να κοιτάζεις το δυτικό ημισφαίριο μόλις δύσει ο ήλιος και το ανατολικό πριν ανατείλει, τότε κι εκεί βγαίνουν κι αν σου λάχει… έλαχε (σου)

  Πρέπει να κουρευτώ να είμαι ασορτί με τον πρόεδρο (και να ασπρίσω λίγο παραπάνω)

 110. sarant said

  106 Πρέπει να το έχει βρει κάπου. Βρίσκω ότι λέγεται.

 111. Γς said

  104:

  >«Η εγχείρηση πέτυχε,
  ο ασθενής πέθανε.»
  Καλή επιτυχία;

  Ηταν κι ένας γιατρός που μετά από κάθε λέξη του έλεγε «Πολύ ωραία»

  Και μας μίλαγε στου Γεννηματά για τη μάνα μας [την μακαρίτισσα γυναίκα μου} που νοσηλευόταν εκεί. Και μας είχε ταράξει στα «πολύ ωραία» και «πολύ ωραία». Οταν είδε ξαφνικά κάποιον που περπατούσε στο διάδρομο.

  -Πως πάει ο αδελφός σας;

  -Πέθανε.

  -Πολύ ωραία.

 112. leonicos said

  @106 και @110

  Αν η συζήτηση αναφέρεται στο ‘εκζητώ (τη) συγγνώμη (σου)’.

  Έχω την εντύπωση ότι το ρήμα εκζητώ (όπως και τα αποζητώ, αναζητώ) αναφέρεται σε μια δραστηριότητα της οποίας το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από τον εκζητούντα (και την τύχη του), επομένως το ‘εκζητώ συγγνώμη’, ακόμα και αν λέγεται, δεν νομίζω ότι λέγεται σωστά. Είναι ‘περί διαγραμμάτου’ προς εντυπωσιασμό.

  Θα μπορούσα να δω πιο θετικά, αλλά και πάλι με επιφύλαξη, το ‘εκζητώ τη συγγνώμη κάποιου / σου / του’ με τη σημασία του ‘κάνω ενέργειες ώστε να την πετύχω’.

  Παραγίνομαι σχολαστικός;

 113. Εντάξει, ούτε οκτάωρο!

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/26/mykonos/#comment-522956

  Α, και σιχαμενόρατς μην μου ξαναπείς για το μουνί της μάνας μου, ούτε και στα ποδανά. Η χυδαιότητα ξεχειλίζει στο όνομα της ταλαιπωρίας σου.

 114. ΣΠ said

  όταν χρησιμοποιούμε την τύχη χωρίς προσδιοριστικό επίθετο η σημασία της είναι πάντα θετική

  Η τύχη έχει και την σημασία της μοίρας ή κατάληξης, συνήθως αρνητικής:
  Τον κατατρέχει η τύχη του.
  Ειρωνεία της τύχης.
  Άξιος της τύχης του.
  Αγνοείται η τύχη του.

 115. leonicos said

  Πάντως, όταν ειδα την ανόητη ευχή στον τοίχο μιας φίλης, που είναι γλωσσολόγος στο πανεπιστήμιο, σχολίασα ότι ειδικά στις πανελλαδικές θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει …. κλπ

  Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι σαφές αν η πανεπιστημιακή γλωσσολόγος υιοθετεί την ευχή και την παραθέτει ως ευχή, ή την επικρίνει.

  Και ο τοίχος της φίλης δεν είνα γλωσσολόγος στο πανεπιστήμιο, παρά την αμφισημία. Σχήμα κατά το νοούμενον θα έλεγε και ο Σαραντακος

  Και δεν υπάρχει λόγος να την βάλουμε να ξαναδώσει εξετάσεις, ακόμα και αν έκανε μια αβλεψία ή μια προχειρότητα. Δεν περνάμε πάντα από κόσκινο όλα όσα λέμε. Ένας επιστήμονας μπορεί ν’ αλλάξει και γνώμη, αν είναι επιστήμονας. Οι θεολόγοι μόνο δογματίζουν. Οι επιστήμονες τροποποιούν τις θεσεςι ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα.

  Μια είναι η αλήθεια. Οι γυναίκες πάνε κι έρχονται. Ο Γς παραμένει. Αλλά και ο Τζι παραμένει, χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό.

 116. 113 συμπλήρωμα

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/11/10/glyps/#comment-466016

 117. sarant said

  114 Ναι, ήμουν απόλυτος σε αυτό το σημείο.

 118. Classicist said

  Ως επαγγελματίας κλασικίστρια διαμαρτύρομαι εντόνως για τον εξής λόγο: Σε ένα άρθρο για την απόλαυσι (μιά λέξη του 5ου αιώνος π.Χ.) και με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών του Ιστολογίου έχει μαύρα μεσάνυχτα από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία, ο κ. Σαραντάκος αποφεύγει όπως ο Διάβολος το λιβάνι επί 10 ολόκληρες ώρες να διευκρινίσει ότι η «απόλαυσις» δεν ετυμολογείται από το ρήμα «απολαμβάνω» όπως νομίζει ο πολύς κόσμος, αλλά από το ρήμα «απολαύω» [ετυμ.= από + λαύω} που στα αρχαία ελληνικά εσήμαινε… «παίρνω κάτι ως λεία». Το «λαύω» έχει άμεση σχέση με την «λεία» τον «ληστή» και το «ληστεύω».

  Σημειωτέον ότι τα δύο ρήματα («απολαμβάνω» + «απολαύω») δεν έχουν την παραμικρή ετυμολογική σχέση. Όπως θαυμάσια εξηγεί ο Μπαμπινιώτης στην φωτοτυπία του Ετυμολογικού του που αναρτώ παρακάτω, αν μετά την επικράτηση των χριστιανών η «απόλαυσις» ταυτίστηκε περισσότερο με το «απολαμβάνω» παρά με το «απολαύω», αυτό συνέβη γιατί η σωστή ετυμολογία εκ του «απολαύω» σημαίνει πως η απόλαυσις στους Έλληνες ενέχει την σημασία της ληστείας, της αρπαγής, του κέρδους, έννοιες που προκαλούν αναγούλα στους χριστιανούς.


  Κατά την γνώμη μου, εδώ οφείλεται και η αμέλεια του κ. Σαραντάκου να διευκρινίσει την ετυμολογική προέλευση της «απολαύσεως» από το «απολαύω» και ουχί από το «απολαμβάνω»: Δεν ήθελε να πληροφορηθούν οι φιλειρηνιστές αναγνώστες του την «ληστρική» σημασία της «απολαύσεως». «Ληστρική» με την έννοια ότι για να νιώσεις εσύ «απόλαυση» δεν χρειάζεται να νιώθει και ο Άλλος. Υπάρχει σχετικά μιά πασίγνωστη ιστορία με τον Αρίστιππο και την Λαΐδα. Την μεταφέρω όπως την διηγείται ο πατήρ Σαραντάκος στο «Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους»:

  Ο Αρίστιππος ήταν άνθρωπος ρεαλιστής και όταν κάποιοι του είπαν πως η Λαϊς δεν τον αγαπάει, αυτός απάντησε: «Και τα ψάρια και το κρασί δε μ΄αγαπάνε αλλά εγώ τα
  απολαμβάνω»

 119. gbaloglou said

  17, 55 Νομίζω ότι το «καλή συνέχεια» το άκουσα για πρώτη φορά πριν 15 χρόνια: με ξάφνιασε στην αρχή, αργότερα το είδα θετικότερα^ δεν νομίζω ότι προέρχεται από την Αγγλική, μάλλον επινόηση του διασκεδάζοντος Ελληναρά είναι, η μία διασκέδαση μετά την άλλη 🙂

 120. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  #86 Ωραία, και πια είναι η εναλλακτική που προτείνετε; Τι μπορούμε ή πρέπει να ευχηθούμε σε κάποιον που ετοιμάζεται για χειρουργείο (ή όποια άλλη επεμβατική διαδικασία);

 121. gpoint said

  Είναι πραγματικά αξιοπεριέργο πως η απόλαυση σχετίζεται πλέον εννοιολογικά με το απολαμβάνω και η απολαβή με το απολαύω !!

 122. Κουτρούφι said

  Ελληνική απόλαυσις: https://www.youtube.com/watch?v=-l79nOOsT-E

 123. mitsos said

 124. loukretia50 said

  Σχετικά με τις απολαύσεις…
  Αν η κατάσταση εκεί είναι όπως την απεικονίζει ο καλλιτέχνης…
  Ο Παράδεισος μπορεί να περιμένει!

  LE JARDIN DE DELICES – JEROME BOSCH

 125. cronopiusa said

  Καλή απόλαυση!

 126. cronopiusa said

  Η παράσταση αυτή αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο. Ο κορυφαίος ηθοποιός Χρίστος Τσάγκας ερμηνεύει τον μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου, βιώνοντας την ύψιστη τραγωδία ενός γονιού που έχει ΄χασει το παιδί του. Την ίδια εκείνη μέρα της πρεμιέρας του, έχασε την κόρη του. Κι όμως η παράσταση έγινε και καταγράφηκε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Η παράσταση καταγράφηκε με τρικάμερο. Δεν μπόρεσα ποτέ να τελειώσω το μοντάζ. Σήμερα πια δεν έχει σημασία. Δεν μπόρεσα άλλωστε έκτοτε να δω την Σονάτα ερμηνευμένη από άλλον ηθοποιό. Η. Μαλανδρής

 127. mitsos said

  @118
  Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια επαγγελματίας κλασικίστρια επιτίθεται με τόσο μένος εναντίον του Νικοκύρη για κάτι που δεν έψαξε…
  Τυφλωθήκατε από την ιδεολογία σας » εν αρχή ήτο η Ελλάς… »
  Είστε τόσο σίγουρος λοιπόν πως δεν έχει καμιά σχέση η ετυμολογία των λέξεων λαμβάνω και λαύω ;
  Κάποιοι λένε άλλα

 128. mitsos said

  https://drive.google.com/open?id=1QQxLtf5-UXm-8gqtG91TqEwdDoKcZRzK

 129. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  126 !!!

  127 Δεν σχολιάζω τι λέει το πολυώνυμο ξωτικό του ιστολογίου. Αλλά αφού το ανέφερες, σε ένα άρθρο που ΔΕΝ ασχολήθηκα καθόλου με την ετυμολογία της απόλαυσης ή με την ιστορία της λέξης παρά μόνο με την έκφραση «καλή απόλαυση» δεν θα μπορούσα να γράψω όσα αναφέρει το σχόλιο.

 130. Λευκιππος said

  Τελικά όλοι έχουν λόγο ύπαρξης, απολαβής και απολαυσης.

 131. Λευκιππος said

  Και όλες, συγνωμη

 132. mitsos said

  Και μια ακόμη παραπομπή

  https://drive.google.com/open?id=1wLN_ELjLKJUMw110pqTffXgUpRE_8KhM

 133. loukretia50 said

  Είπε κανείς ανδροκρατούμενο? Ιδέα μου θα είναι!

  Club Des Belugas – A Men ‘s Scene

  Κανονίστε μερικοί να μην πατάει ούτε γάτα!
  (πλάκα κάνω ! οι κακές γάτες πάνε παντού!)

 134. leonicos said

  @38 Γιάννης Ιατρού

  Άαρ Αραρού των αιγυπτίων, Βριντάβανα των ινδουιστών

 135. Αιμ said

  102. Σαφώς και λέγεται στους εφημερεύοντες. Σα φως αλλά όχι Εβραίος 🙂

 136. leonicos said

  @18 Λουκρητία

  Λεώνικε,
  τουλάχιστον δύο νήματα περιμένουν ανυπόμονα τα σχόλια σας..Μήπως μια βόλτα…

  Δεν κατάλαβα σε τι αναφέρεσαι (οι φιλοι μιλάνε στον ενικό, και σ’ εμένα όλοι). Αν έχεις την καλοσύνη προδιόρισέ το και θ’ ανταποκριθώ αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω.

 137. leonicos said

  @!28

  Μίτσο, πού τα βρίσκεις

 138. leonicos said

  @135 Αιμ

  Λέγεται μόνο από κείνους που ξέρουν τι εστί εφημερία. Και αυτοί δεν είναι πολλοί.

 139. leonicos said

  Έκανα ένα σχόλιο, το 127 στο χθεσινό.

  Προτρέπω όλους μας να βλέπουμε το Ιστολόγιο αυτό ως τν εστία μας, το κονάκι μας, όπου ερχόμαστε να πούμε κάτι με την παρέα, μας, να σαχλαμαρίσουμε και να μαλώσουμε, να φιλιώσουμε και να ξαναμαλώσουμε. Αν δεν φιλιώσεις πώς θα ξαναμαλώσεις; Δεν συμφέρει!

  Το ιστολόγιο είμαστε εμείς. Συγγνώμη Νίκο που το λέω έτσι, είσαι ο Νοικύρης, αλλά από την άλλη πλευρά, το κρατάμε κι εμείς.

  Δεν είναι η αγορά να πουλήσουμε ή ν’ αγοράσουμε και να φύγουμε, και ας το κάνει ο ποικιλώνυμος εδώ μέσα, αλλά για να κάνουμε παρέα.

  Και ο ποικιλώνυμος έχει δώσει θετικά, εκών άκων που θα έλεγε και ο ίδιος. κερέντο ο νο, που έλεγε και ο παππούς μου, ροτσέ ο λο-ροτσέ που έλεγε ο ραββίνος μου

 140. sarant said

  139 Λεώνικε, ισχύει αυτό όταν υπάρχει αλληλοσεβασμός και αυτοσυγκράτηση.

 141. NIKOS NIKOS said

  @38 Doc στην περσική ο κήπος είναι μπαξές ή μποστάνι. Palyz είναι ο ξύλινος φράχτης, palisades στην αγγλική.
  Παράδεισος δεν υπάρχει ούτε ποτέ υπήρξε ως περσική λέξη αυτούσια.

 142. mitsos said

  @ 137
  Είχα κατεβάσει παλαιότερα από το διαδίκτυο σε pdf το Λεξικό του Hofmann σε μετάφραση του Παπανικολάου …
  … τελικά υπάρχει ακόμα

  Click to access Gedicht%204.pdf

 143. mitsos said

  @141 δες στον σύνδεσμο που μόλις έστειλα το «παράδεισος»

 144. Γιάννης Ιατρού said

  118: επαγγελματίας κλασικίστρια…

  καπετάνιε, στο ΄χω ξαναγράψει, ε; Εμείς γουστάρουμε τις ερασιτέχνισσες ρε παιδί μου. Έχουν σασπένς και αυθορμητισμό 🙂
  Γράφεις και κάτι χρήσιμο σήμερα, αλλά μας έχεις πρήξει με το «επαγγελματίας». Κόμπλεξ έχεις μου φαίνεται (και σ΄αυτό).
  Και νά ‘λεγες τουλάχιστον δημοσιογράφος (οθντκ) 🙂

 145. Γιάννης Ιατρού said

  133: Λουκρητία
  ..οι κακές γάτες πάνε παντού.. https://www.youtube.com/watch?v=1lr0_YjPej8 🙂

 146. loukretia50 said

  Απουσιολόγε, for you!
  ( τι σόι κακόψυχος δεν κάνει κριτική?)

  145. Ιδέτε απάντηση https://youtu.be/ekHj98I7xIQ

 147. loukretia50 said

  ουπς! πάλι κάτι ξέφυγε!

 148. Γιάννης Ιατρού said

  146: Πρώτη !! 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=UtxiyHgQHDI

 149. ΣΠ said

  Θυμήθηκα ένα στίχο από ένα παλιό σκυλοτράγουδο (μη ρωτάτε λεπτομέρειες, δε ξέρω):
  Ήταν η ζωή μου κόλαση
  και την έκανες απόλαυση.

 150. Γιάννης Ιατρού said

  149: αυτό; του 2015/16 νομίζω

 151. Classicist said

  Αγαπητέ κ. Μήτσο (127 + 128),

  1) Πού το είδατε το μένος; Όταν κάποιος ΔΕΝ γλείφει τον οικοδεσπότη του αλλά του τα λέει σταράτα, προσκομίζοντας επιστημονική βιβλιογραφία, σάς φαίνεται ότι έχει μένος; Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά…

  Ρίξτε μιά ματιά εδώ στις ΗΠΑ να δείτε τί θα πεί Ελευθερία του Λόγου: Κάθε μέρα τα ΜΜΕ ασχολούνται με το πουλί του Προέδρου Ντόναλντ, πόσους πόντους είναι, και ποιά ιερόδουλο πήδηξε, ενώ ήτο νυμφευμένος με την Μελάνια. Αν εγώ πώ εδώ μέσα, ποιά γκόμενα είχε ο Πρόεδρος Πάκης πρίν γίνει Πρόεδρος, θα με κόψει αμέσως ο κ. Σαραντάκος. Άς το πούμε καθαρά: Δέν έχετε ιδέα τί σημαίνει Ελευθερία του Λόγου κάτω στο Ρωμέικο…

  2) Με όλη την εκτίμηση που ξέρετε πως σάς έχω, σάς συμβουλεύω να μη κοντράρετε ΠΟΤΕ δημοσίως μία επαγγελματία κλασικίστρια σε θέματα της ειδικότητός της, διότι θα γελοιοποιηθείτε, όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλους σχολιαστές. ΣΑΣ ΡΩΤΑΩ: Ποιός ειδικός, κ. Μήτσο μου, ισχυρίζεται (όπως λέτε στο σχόλιο 127) ότι έχουν κάποια σχέση το «λαμβάνω» με το «λαύω»; Η παραπομπή σας στο 128 (γιατί ντρέπεστε να πείτε πως είναι από το Ετυμολογικό του Hoffman;) δεν λέει αυτό που νομίζετε. Το κορυφαίο Αρχαιοελληνικό Λεξικό που κυκλοφορεί στην πιάτσα (του Robert Beekes, κατεβάστε ΕΔΩ την έκδοση του 2010 για να μήν εκτίθεσθε…) κατηγορηματικά αρνείται πως το «απολαύω», τα «λάφυρα» και η «λεία» έχουν την παραμικρή σχέση με το «λαμβάνω».

  Για να μή πιάσω πολύ χώρο, αναρτώ μόνο το λήμμα «απολαύω» από το Ετυμολογικό του Beekes. Αν προκληθώ, θα αναρτήσω και τα «λάφυρα» + την «λεία».

  3) Για να συνεχίσω στο ίδιο πνεύμα, θα σάς πώ κάτι άλλο που σίγουρα αγνοείτε: Σάς έχει πεί ποτέ ο κ. Σαραντάκος στα 9,5 χρόνια λειτουργίας του Ιστολογίου του ότι το «λατρεύω», «λάτρις» κλπ. στα αρχαία ελληνικά ετυμολογείται από το «λάτρον» που σημαίνει «μισθός, πληρωμή»; Τουτέστιν, για να σε λατρεύω, πρέπει είτε να με πληρώνεις, είτε να μού προσφέρεις κάτι.

  Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους που θέλουν να δουλεύουμε τζάμπα με αντάλλαγμα πρώτο τραπέζι πίστα στον Παράδεισο: Όπως και με την «απόλαυση», όταν επεκράτησαν οι χριστιανοί, μετέτρεψαν την σημασία του «λατρεύω» σε «περιποιούμαι, φροντίζω επιμελώς» για να μήν υπάρχει η έννοια της «πληρωμής», του «μισθού» κλπ. Δηλ. σε λατρεύω χωρίς να περιμένω τίποτα από σένα, ακόμα κι αν με καρπαζώνεις καθημερινά…

  Αναρτώ το λήμμα «λάτρον» από τον Beekes και το λήμμα «λατρεύω» από το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, για να καταλάβετε τί εννοώ

 152. ΣΠ said

  150
  Μάλλον αυτό θα είναι, αλλά πρέπει να είναι καμιά δεκαριά χρόνια παλιό.

 153. cronopiusa said

 154. Tah ala tahalasa said

  Γεια σας παιδιά.
  Μιας που γύρισα κι εγώ να σας πω κ το εξίσου εμετικό καλό χειμώνα.( Μπουχαχαχαχα)
  Εμείς όταν σερβίραμε λέγαμε ένα ξερό κ μαραμένο στην υγειά σας.
  Είχαμε βέβαια κι ένα τρελό αγόρι που ευχόταν στις πελάτισσες » απολαύστε υπεύθυνα» κ το συνόδευε με χαμόγελο για να μαζεύει κάνα ψιλό κ συνήθως απέδιδε.
  Το » καλή συνέχεια» πρώτη φορά το είχα ακούσει σε τηλεφωνική φάρσα του μακαρίτη του Πανούση οπότε δεν είμαι σίγουρη για το ηλικιακό.
  Εντύπωση μου είχε κάνει το » καλό Ισραήλ» του Καμπανέλλη στο Μαουτχάουζεν ευχή που σηκώνει στις μέρες μας αλλου είδους συζήτηση.

  Έγινε κι ο Μ.Β. θέμα στου Σαραντάκου και θα έλεγα τίποτα αλλά δε λέω. Καλή καρδιά :’)

 155. loukretia50 said

  Η Σοφία Βέμπο συμφωνεί με το 151 – 3
  (Ε, αφού μείναμε λίγοι…)
  για να μαθαίνουν οι νεαρές επαγγελματίες!
  Καλή ακρόαση!

  Μα τον λατρεύω

 156. NIKOS NIKOS said

  @143 Του Hoffman δεν είναι περσικό λεξικό! Αυτό είναι!

  https://glosbe.com/en/fa/garden

 157. Tah ala tahalasa said

  Α
  Είναι και το οξύμωρο » καλή αντάμωση στα γουναραδικα» αλλά λέγεται κι αυτό. Και το » καλό βόλι» σηκώνει συζήτηση από λάτρεις της κορεκτιλας.

 158. Alexis said

  #153: Κρόνη μ αρέσει που έχεις ποικιλία στο ρεπερτόριο σου! 🙂

  #154: Ο Tah ala Tahalassa είναι γυναίκα; Oh, God!
  Ορίστε βρε που λέγατε ότι δεν έχει γυναίκες το ιστολόγιο.
  Και μην ξεχνάμε και την Κλασικίστρια ε; 😆

 159. gbaloglou said

  141/3 Σε κάποιες Βαλκανικές γλώσσες πάντως … paradise = ντομάτα! (Το μάθαμε φέτος από τους πλανόδιους 🙂 )

 160. Tah ala tahalasa said

  Κι απ’ την άλλη υπάρχουν τα » κακός ψοφος», » κακός χαμός», » κακός μπελάς» » κακία πεθερά»……

 161. ΣΠ said

  143
  Στα σερβοκροατικά paradajz. Αλλά και στα γερμανικά της Αυστρίας paradeiser.

 162. Pedis said

  # 112 – Παραγίνομαι σχολαστικός;

  κατά τη γνώμη μου, όχι. Γι αυτό ζήτησα τη γνώμη του νικοκύρη.

  Το εκζητώ σημαίνει ζητάω κάτι επίμονα (το έλεγξα στον Μπαμπίς). Τώρα, ένας γυμνοσάλιαγκας που έχει γίνει οικειοθελώς ένα με το πάτωμα, με δάκρυα στα μάτια και σαστισμένος, σαν τον Βερύκιο είναι σε θεση να … απαιτεί;

  # 119 – μάλλον επινόηση του διασκεδάζοντος Ελληναρά είναι
  δεν νομίζω.

  # 116 – ναι, Σκύλε, περίμενε …

 163. cronopiusa said

  158

 164. loukretia50 said

  158. Αλέξης ο ευγενικός!
  Cherchez la femme!

  Aχ! Αυτή η περιέργεια ! Αφήστε λίγο μυστήριο.
  Όλα θέλετε να τα ξέρετε?
  Όπως στον υπολογιστή μου βγαίνει καμιά φορά στο ξεκούδουνο μια φωνάρα που ρωτάει: Αre you a boy?
  ==============================

  Οι περισσότεροι,σιγά που τις βλέπετε! (συνήθως τις αγνοείτε!)
  Scent of a Woman Tango Scene Al Pacino https://youtu.be/F2zTd_YwTvo

  Και θέλετε να σας αποδείξουν αν είναι.
  Who cares?
  Lola The Kinks https://youtu.be/LemG0cvc4oU

 165. sarant said

  159 Πρέπει να το είχαμε πει στο άρθρο του ιστολογίου για τη ντομάτα.

 166. cronopiusa said

  αυτό ήθελα να σας αφιερώσω, καθρέφτη με τον Άκη Πιτσάνη

  μόνο τραγουδάω δεν δύναμαι να καπνίσω…

 167. voulagx said

  #113: Και το’ χαψες, ορε Σκυλε μ’;
  Κι αφου στo αλλο δωματιο τό ΄ριξαν στην ψυχαναλυση, ακου μια βλαχικη ψυχανάλυση να ‘χεις να πορευεσαι. 🙂

 168. NIKOS NIKOS said

  @ 159 Ο πρώτος κήπος ήταν ο αμπελώνας. Από κει και πέρα κάθε πολύτιμος και εξωτικός καρπός ταυτίστηκε με την άμπελο. Τα επώνυμα Μπέλλος, Μπελλιάς,Μπελογιάννης, Μπελούτσι και τα συναφή από εκεί προέρχονται όπως και το bello, bella κτλ.
  Παράδεισος=κήπος=αμπελώνας
  paradise, tomato, pomodoro, tamatim είναι συνώνυμες λέξεις

 169. mitsos said

  @156
  όχι κήπος στα περσικά
  περιτοιχισμένος χώρος στα παλαιά περσικά
  και
  από Πύλη διαβάζω
  [1: αρχ. παράδεισος `κλειστό πάρκο Πέρση άρχοντα΄ < περσ. *pardēz `κήπος΄ (παλ. περσ. pairi-daēza `περιτοιχισμένος χώρος΄) στην ελνστ. σημ.: `κήπος της Εδέμ΄ (σημδ. από τα εβρ.)· 2: λόγ. σημδ. γαλλ. paradis (στη νέα σημ.) < υστλατ. paradisus < ελνστ. παράδεισος]

  Περσικά δεν ξέρω αλλά βρίσκω τα ίδια σχεδόν παντού. Αν είναι λερναίος μύθος τι να πώ εγώ;

 170. Νέο Kid said

  167. Σπόντα για μένα ήταν αυτή αρέ ζλάπ; 😆🤪

 171. NIKOS NIKOS said

  @ 169 Δεν διαφωνούμε. Απλά σου συμπληρώνω ότι κήπος στα περσικά είναι μπαξές και μποστάνι.

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  96: Αν το κείμενο της μετάνοιας δεν είναι από τους γνωστούς χόακες, ορθά έκανε ο Βερύκιος που προσπάθησε να μείνει συνεπής εφόσον λέει ότι πιστεύει και δέχεται ότι ήταν λάθος η τροποποίηση της εικόνας.

 173. voulagx said

  #170 @ Αλ Κιντ αλ Αραμπ: Ουόχ’ι, εα! απο που κι ως που; Μα ντιπ γκάγκανους είσι; 🙂

 174. Alexis said

  #119: Εγώ πάλι νομίζω (χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω βέβαια) ότι το «καλή συνέχεια» πρέπει να προέρχεται από κάποιους επαγγελματίες που δουλεύουν με βάρδιες (π.χ. νοσοκόμες, αστυνομικοί, ταξιτζήδες) όπου αυτός που τελείωνε τη βάρδιά του ευχόταν σ’ εκείνον που ερχόταν να τον αλλάξει «καλή συνέχεια».
  Και σα να θυμάμαι αμυδρά ότι το έλεγαν στα παλιά ραδιοταξί οι ταρίφες μεταξύ τους, ή η κοπέλα του κέντρου προς τους ταρίφες.

 175. Νέο Kid said

  173. Αααα… νταξ τότενης!… είπα μην είπες…😄 (Επειδή έγραφα πιο πριν περί υψηλής γκαγκανικής στο μεζεδακικό νήμα) 😊

 176. ΣΠ said

  172
  Το κείμενο είναι γνήσιο.
  http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23539-i-iera-sunodos-apodexthike-tin-metanoia-tou-dimou-berukiou

 177. Γς said

  Σχόλιον συλλεκτικόν:

  ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!

 178. Pedis said

  # 176 – μωρέ κάργα γνήσιο είναι, αλλά αν ο Βερύκιος κάποτε δει το φως το αληθινό και αντιληφθεί τι έχει (γράψει;) υπογράψει θα θέλει να ήταν χόακας.

 179. Νέο Kid said

  Υιιικα;;; !!
  τιναφτόρε;;; (άρθρο (ή έστω όρθρο …)Νικοκύρη! 😀 )

 180. atheofobos said

  120
  Θετικές φράσεις: Όλα θα πάνε καλά , μην φοβάσαι , είσαι σε καλά χέρια.

 181. Γς said

  180:

  Πάντως εμένα την ώρα που με παίρνανε μέσα μου είπε:

  -Αντε, τα λέμε.

  και δείχνοντας το ταβάνι πρόσθεσε:

  -Επάνω

 182. loukretia50 said

  Γιάννης Κουβάτσος – κιχ!
  Να απελπιστώ? Έχω ακόμα ελπίδες!

  Να νοιώθω ενοχές?
  Ήταν τόσο ελκυστικό να σας πειράζω! Μ΄άρεσε η εικόνα του ΄Αλκη Γιαννακά με άποψη!
  Συγνώμη αν συνετέλεσα κι εγώ στη δυσφορία σας.
  Αν μεγαλόψυχα με συγχωρήσετε, δεν υπόσχομαι ακριβώς –θα ήταν ψέμα! – να μην ξαναενοχλήσω, αλλά τουλάχιστον στην αρχή θα το παλέψω. Πάει ?

  ΥΓ : Ξέρω κι εγώ κάποια σάιτ με ποιήματα που μπορεί να σας αρέσουν.
  Και κάποιες παλιές εκδόσεις. Kαι ταινίες, και θεατρικά.
  (τα γραμματόσημα δεν είναι του παρόντος, άλλωστε πάντα τα βαριόμουν! – τώρα είμαι και γκαβή)

  (Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί καμιά κυρα – Κουβάτσαινα με της νύχτας τα καμώματα!
  Μια απλή γάτα είμαι!)

  Μικρή αφιέρωση. Ελπίζω να κρατήσετε το πρώτο σκέλος μόνο.

  «Who’s Minding The Store» – Good Night and Good Luck

 183. Γς said

  Σταματήστε

  Εχω σοβαρό πρόβλημα

  Με φοβάμαι

  Σας παρακαλώ!

 184. gpoint said

  # 52

  Spiral Architect

  Δεν λέω πως έχεις άδικο για το αλάτισμα στην κοιλιά αλλά μιλάς για ψάρια του εμπορίου…

  To 90% των ψαριών που πιάνω καταλήγουν στο μαντέμι με δυο τρόπους : ή ψήνονται με καθαρισμένη την κοιλιά από μέσα στην βάρκα και με *αλατισμένο) λαδολέμονο ή ακαθάριστα, με τα λέπια, τυλιγμένα σε χοντρο αλάτι, το πολύ σε 12ώρες παραμονής στο ψυγείο-όχι σε πάγο- εντελώς σκέτα, χωρίς αλάτι, λάδι και λεμόνι. Εκεί φαίνεται και η ποιοτική διαφορά του λυθρινιού από τα άλλα ψάρια, μόνο η σκόρπαινα το πλησιάζει σ’ αυτό το είδος ψησίματος. .
  Φυσικά και στις δυο περιπτώσεις δεν αλατίζω την κοιλιά, πιστεύω όμως πως έχεις δίκιο για τα ψάρια που ακουμπάνε σε πάγο και αρχίζει αμέσως η αλλοίωση των εντοσθίων (το ίδιο παθαίνουν και μερικοί που βάζουν τα ψάρια που πιάνουν μέσα σε δοχείο με θάλασσα κι αρχίζει η αλλοίωση μόλις ψοφήσουν.)
  Σε κάθε τόπο υπάρχουν ψάρια που νοστιμεύουν ή το αντίθετο. Στα δικά μου νερά τα καλαμάρια είναι από άλλο πλανήτη και τα ψάρια νόστιμα με εξαιρέσεις τις συναγρίδες και τους σαργούς !
  Για σφυρίδα δεν ξέρω, είναι η πρώτη που έπιασα και μαζί με τον ροφό σχεδόν τα μόνα ψάρια που αγόραζα από το εμπόριο.

 185. spiral architect 🇰🇵 said

  @184: Πέρσι τέτοιο καιρό, δοκίμασα κέφαλο αυγωμένο στην Τουρλίδα, (από βάρκα λογικά) που ήταν απαίσιος λόγω εντοσθίων. Στη βιτρίνα ήταν στον πάγο και ακαθάριστος.

  Τουλάχιστον, με αποζημίωσαν τα ντεσού και η βόλτα μετά φωτογράφησης στο δρόμο της Τουρλίδας.

 186. spiral architect 🇰🇵 said

  Μιας κι εδώ λεξιλογούμε:
  Θέλω μια Ευρώπη που θα είναι κυρίαρχη ήπειρος και όχι βάσσαλος, κι αυτό σημαίνει το να έχει εντελώς ανεξάρτητους χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς, που σήμερα δεν υπάρχουν.
  Τι είναι ο βάσσαλος; Το γκουγκλ μου βγάζει έναν παράτονο «παίχτη» του σουρβάιβο και τα λεξικά τίποτα.

 187. Βασάλος, είναι ο υποτελής στο φεουδαρχικό σύστημα.

 188. spiral architect 🇰🇵 said

  A, βασάλος! Πεσ’ το έτσι.
  Ευχαριστώ Δύτη. 🙂

 189. spiral architect 🇰🇵 said

  Η new age «ελευθερία του λόγου» έτσι για να μην βαυκαλίζονται οι βάταλοι: Αποχαιρετήστε τον χαζοχαρούμενο πληροφοριακό φιλελευθερισμό που γνωρίσατε. 😉

 190. leonicos said

  @169 και 171

  Παρντές είναι κήπος διαβίωσης, με αλέες, λιμνούλες, παράσπιτα κοκ. μπονστάν και μπαχσέ είναι παραγωγικοί κήποι

  Εξ ου και ο ποιητής του Σαχ-Ναμέ, ονοματι Φιρδουσί

 191. gpoint said

  # 184

  Ο πάγος είναι ο γευστικός θάνατος των ψαριών, μαλακίων και οστρακοδέρμων, η απώλεια χωρίς αυτόν σε βάρος είναι 20 με 30 % οπότε είναι μαστ για επαγγελματίες.
  Στην προ κρίσεως εποχή υπήρχε ψαράδικο στην Βαρβάκειο με κατεψυγμένα στη βιτρίνα και μεγάλα ψάρια χωρίς εντόσθια κρυμμένα στα ψυγεία για τους μυημένους μερακλήδες, οι τιμές δεν μπορούσαν να βγουν σε κοινή θέα για την αγορανομία. Μια φορά ψώνισα γιατί είπα πως έρχομαι εκ μέρους του Βαγγέλη κι έπιασε το κόλπο, την δεύτερη τα μπέρδεψα-πάντα μπερδεύω τα ονόματα που αρχίζουν από β ή δ- και είπα εκ μέρους του Βασίλη και με πήρανε χαμπάρι οπότε «δεν έχει».
  Δεν θυμάμαι καλά, είναι ίσως το ίδιο με τα κατεψυγμένα που ψωνίζω τώρα τις δαγκάνες από καβούρια και τις έχει κρυμμένες στον υπόγειο καταψύκτη.

 192. loukretia50 said

  Bonjour Λεώνικε! Κράτα γερά!

  Tomoya Naka – Rainy Song

 193. sarant said

  Καλημέρα από εδώ.

  174 Λογική εξηγηση για τους ταξιτζήδες.

 194. Πάνος με πεζά said

  @ 191 : Και συγκεκριμένα ο «επίπαγος», αυτή η νεόκοπη λέξη…

 195. Babis said

  174, 193 κλπ.

  Το καλή συνέχεια άρχισα να το χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια λόγω της δουλειάς μου και χωρίς να το έχω ακούσει από κάποιον άλλο.
  Πηγαίνω στον πελάτη, του φτιάχνω το μηχάνημα και αν είναι μεσημέρι κοντά στο σχόλασμα, φεύγοντας εύχομαι καλό μεσημέρι ή καλή ξεκούραση. Αν όμως είναι νωρίς τι να πεις, ένα ξερό γεια; από την άλλη το καλή δουλειά γιατί είναι σχήμα οξύμωρο, δουλειά και καλή δεν γίνεται. Το καλή συνέχεια είναι μια καλή ευχή γιατί περιλαμβάνει δύο έννοιες, εύκολη συνέχεια χωρίς δυσκολίες στην δουλειά σου και επίσης καλή συνέχεια στο μηχάνημα, να λειτουργήσει απροβλημάτιστα, γιαυτό και συχνά το συνοδεύω με το γνωστό … και άλλο κακό να μην μας βρει.

 196. NIKOS NIKOS said

  @ 190 Μπορεί σήμερα ο κήπος σαν έννοια να συνδέεται με την αναψυχή πιο πολύ (πάρκο με άνθη και καλλωπιστικά δένδρα).
  Οι κήποι της Βαβυλωνίας, οι κήποι της Εδέμ σήμαιναν την αφθονία των απαραίτητων προς διαβίωση(νερό και τροφή) άρα την εξασφάλιση ενός ανέμελου, άνετου τρόπου ζωής. Ο καλλωπισμός ήταν αυτονόητος αλλά πρώτα εννοείτο η πλούσια, υπερεπαρκής σε αγαθά διαβίωση. Στα σημερινά περσικά κήπος λέγεται ο μπαξές, το μποστάνι. Το pardez το εξηγεί ο mitsos @169

 197. Alexis said

  Έτσι ακούγεται λογικό και βγαίνει φυσικά και αβίαστα, όταν όμως πας να ψωνίσεις π.χ. ένα μπλουζάκι και φεύγοντας σου λέει η πωλήτρια «καλή συνέχεια» είναι λίγο ξεκάρφωτο, δε βρίσκεις;

 198. Πάνος με πεζά said

  Και στην Αττική Οδό λένε «καλή συνέχεια» στα διόδια. Σε δρόμους και ταξίδια γενικώς, έχει νόημα.

 199. spiral architect 🇰🇵 said

  «Καλή βάρδια» λένε οι απερχόμενοι όταν έρχονται οι επόμενοι βαρδιάνοι. Αν δεν βγαίνει η βάρδια και ένας προηγούμενος μένει υπερωρία μαζί με κάποιον της επόμενης που αντίστοιχα θα κάτσει τέσσερις ώρες παραπάνω, λένε […]. :/

 200. Πάνος με πεζά said

  Μια περίπτωση «one of a kind» είναι τα ξεμπερδέματα, αφού είτε τα συντάξουμε με το «καλά» είτε με το «κακά», εννοείται η κακή έννοια.

 201. Πάνος με πεζά said

  Δηλ. αν πούμε «Καλά ξεμπερδέματα !» είναι σαν να λέμε «Θα έχεις κακά ξεμπερδέματα…»

 202. spiral architect 🇰🇵 said

  @200, 201: O πλούτος και η τελειότητα της ελληνικής γλώσσας που θα’ λεγε και ο Πλατάρος.

 203. ΣΠ said

  200, 201
  Το «καλά ξεμπερδέματα» είναι ευχή, ως επί το πλείστον ειρωνική, για μια δύσκολη κατάσταση. Το «κακά ξεμπερδέματα» είναι πρόβλεψη.

 204. Πάνος με πεζά said

  Ναι, αλλά όταν πεις στον άλλον το ειρωνικό «καλά ξεμπερδέματα» νιώθεις/προβλέπεις ότι δε θα ξεμπερδέψει εύκολα ή καλά…

 205. Πάνος με πεζά said

  Π.χ. «Τώρα που σου έκανε αγωγή, καλά ξεμπερδέματα…/ θα έχεις κακά ξεμπερδέματα».

 206. Πάνος με πεζά said

  Ενώ όταν νιώθεις ότι τελικά μπορεί να διευθετηθεί μια κατάσταση, λες «εύχομαι να βρείτε την άκρη»… Κάποιοι, πιο σπάνια βεβαίως, λένε «εύχομαι καλά ξεμπερδέματα».

 207. 206 Εγώ ας πούμε ανήκω στους κάποιους της δεύτερης εκδοχής.

 208. Πάνος με πεζά said

  Σωστός είσαι, αλλά έχω την αίσθηση ότι σαν θετική ευχή, σε κάποια χρόνια θα έχει χαθεί…Λ.ε.τ.

 209. Alexis said

  #204: Το ίδιο και το «καλά γ…..» που λίνκαρε ο Σπειροειδής άνωθεν (σα δε ντρέπεται… 🙂 ) που από ευχή έχει μετατραπεί σε δυσοίωνη πρόβλεψη!

 210. Αιμ said

  191. Μαρτύρα το ρε Τζι το ψαράδικο ! Τώρα εκεί χάζευα αλλά ψώνισα …φουντουκοβούτυρο απ’ έξω δεξιά

 211. Πέπε said

  Βασικά, είναι όπως ακριβώς τα λέει ο Νίκος στο άρθρο. Τόσο για την «καλή απόλαυση», που είναι …κακή επιλογή αλλά όχι λόγω πλεονασμού παρά για άλλους λόγους, τους οποίους συμμερίζομαι, όσο και για την καλή επιτυχία και όλα τα παρόμοια.

  Το μόνο που δεν είδα να αναφέρεται (δεν έχω δει ακόμη τα σχόλια) είναι ότι αυτό το «καλή» (καλό, καλά κλπ.) είναι, απλούστατα, κωδικοποιημένος τρόπος έκφρασης ευχών στα ελληνικά. Εκτός από συγκριτικά λίγες περιπτώσεις όπως «περαστικά», σχεδόν όλες οι ευχές έτσι εκφέρονται, είτε το «καλό» έχει *και* κυριολεκτική σημασία (π.χ. καλές διακοπές: θα μπορούσαν και να είναι κακές) είτε όχι (καλή ανάρρωση).

 212. gpoint said

  # 191

  Μπαίνοντας από Αθηνάς, δεξιός διάδρομος αμέσως μετά τον κάθετο διάδρομο στο μέσον της αγοράς (στο ύψος του Κοράκη στον αριστερό διάδρομο). Αν ζητήσεις δαγκάνες θα σου δώσει

 213. gpoint said

  Το # 212 —> # 210

 214. Ερατοσθένης said

  Ως παλιός συνιδιοκτήτης γκουρμέ εστιατορίου (της αείμνηστης «Λωξάντρας» δίπλα στον Άγιο Κωνσταντίνο της Γλυφάδας) αναγκάζομαι να παρέμβω για να δώσω μιά οριστική απάντηση στο ερώτημα του άρθρου, ώστε να μή βολοδέρνουν σε ανούσιες εικασίες οι άσχετοι με την εστίαση σχολιαστές…

  Το «Καλή Απόλαυση» είναι μιά φράση της Κωνσταντινουπολίτισσας συγγραφέως της «Λωξάντρας» Μαρίας Ιορδανίδου (1897 – 1989) σε τηλεοπτική της συνέντευξη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για το best-seller μυθιστόρημά της «Λωξάντρα». Είχε πεί τότε η Ιορδανίδου ότι η ευχή «Καλή Όρεξη» που λέμε στην Ελλάδα είναι λάθος και αδικεί τον μάγειρα: Διότι αν πεινάς και έχεις όρεξη, ΟΛΑ τα φαγητά σού φαίνονται νόστιμα. Αν όμως δεν πεινάς + δεν έχεις πολλή όρεξη, και το πιάτο που σού σερβίρουν το φάς με μεγάλη ευχαρίστηση, αυτό αποδεικνύει πως το φαγητό που έφτιαξε ο μάγειρας ήταν νόστιμο. Γι’ αυτό και στην Πόλη – συνέχισε η Ιορδανίδου – οι Ρωμιοί που είχαν πάθος με την μαγειρική λέγανε «Καλή Απόλαυση» όταν σερβίρανε ένα πιάτο, υπονοώντας ότι το δημιούργημά τους δεν είναι για χόρταση αλλά για απόλαυση…

  Αυτή, λοιπόν, την παρατήρηση της Ιορδανίδου την κάναμε σήμα – κατατεθέν εμείς στην «Λωξάντρα» της Γλυφάδας: Αντί να λέμε στον πελάτη «Καλή Όρεξη» (ευχή κατάλληλη για χασαποταβέρνες), λέγαμε «Καλή Απόλαυση». Άλλωστε αυτή είναι η διαφορά μιάς «χασαποταβέρνας» με ένα γκουρμέ εστιατόριο: Στην χασαποταβέρνα πάς για να χορτάσεις, στο γκουρμέ πάς για να ευχαριστηθείς και να απολαύσεις γεύσεις. Από εμάς στην «Λωξάντρα» το ξεσηκώσανε (μετά το 1984) όλα τα γκουρμέ εστιατόρια της Αττικής και λέγανε στους πελάτες «Καλή Απολαυση», αντί για το παραδοσιακό «Καλή Όρεξη» που ταιριάζει καλύτερα σε χασαποταβέρνες. Κι αυτή η ευχή (που ποτέ δεν θα ακούσετε σε χασαποταβέρνες) έμεινε από τότε για τα καλά εστιατόρια

 215. sarant said

  214 Eυχαριστούμε πολύ για την πληροφορία!

 216. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  180
  Χμ… Το «όλα θα πάνε καλά» ή το «είσαι σε καλά χέρια» θα συμφωνήσω πως είναι θετικές εκφράσεις, ενέχουν όμως νομικό κίνδυνο για τον επαγγελματία που θα τις εκστομίσει εάν αποδειχθεί ότι όλα δεν πήγαν καλά ή ότι ο ασθενής δεν ήταν σε καλά χέρια, σε αντίθεση με το καλή επιτυχία που είναι πιο ουδέτερο (κι ας υπονοεί ότι υπάρχει κι η πιθανότητα αποτυχίας).
  Εξάλλου, το «μη φοβάσαι» είναι νομίζω ό,τι χειρότερο γιατί το λιγότερο που θέλει κάποιος που είναι φοβισμένος/ στρεσσαρισμένος/ αγχωμένος είναι έναν άγνωστο να του λέει να μη φοβάται…

 217. 214-215
  > Άλλωστε αυτή είναι η διαφορά μιάς «χασαποταβέρνας» με ένα γκουρμέ εστιατόριο: Στην χασαποταβέρνα πάς για να χορτάσεις, στο γκουρμέ πάς για να ευχαριστηθείς και να απολαύσεις γεύσεις.

  Ευχαριστούμε επίσης για την επιβεβαίωση ότι καλά λένε να έχεις φάει πριν πας στο γκουρμέ. 🙂

 218. Στον Αντ1 προβάλλεται η μεταφορά μιας ισπανικής κωμικής σειράς, της Ταβέρνας του Πέπε, με τον τίτλο Πέτα τη Φριτέζα.

  Στο 2ο επεισόδιο (μετά το 5ο λεπτό, και επαναλαμβάνεται και σε μετέπειτα σκηνή) ο Έλληνας σεφ από το εξωτερικό διορθώνει δύο φορές τον χωριάτη σερβιτόρο που του εύχεται «καλή απόλαυση», λέγοντάς του ότι το «καλή» περιττεύει αφού κακή δεν υπάρχει.
  https://www.antenna.gr/watch/1225256/peta-ti-friteza-epeisodio-2

 219. Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί πιό πάνω στα σχόλια αλλά απόψε στο ταμείο του σινεμά η γυναίκα που μας έκοψε τα εισιτήρια μας ευχήθηκε «καλή σας θέαση».

 220. George Iliopoulos said

  Έψαχνα στο γκουγκλ να βρω κάτι για το «καλή συνέχεια» που μου λιμάρει τα νεύρα όποτε το ακούω κι έπεσα στο άρθρο. Είδα στα σχόλια ότι υπάρχουν κι άλλοι με τα ίδια… αισθήματα για τη φράση. Πολύ λογικό.
  Θέλω στα σχόλια να συμπληρώσω και την μεταξύ ανδρών ευχή «καλό βόλι» 😉

 221. […] Όλο το ωραίο άρθρο. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: