Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Δημ. Σαραντάκος) 3 – Στην αχλύ του μύθου, συνέχεια

Posted by sarant στο 28 Αυγούστου, 2018


Πριν από ένα μήνα ξεκινήσαμε να δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων, μια ιστορία των εξερευνητών του αρχαίου κόσμου. Η δεύτερη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Σήμερα δημοσιεύουμε την τρίτη συνέχεια, που και πάλι διερευνά μυθολογικά στοιχεία.

Η έξοδος των Εβραίων από την Αίγυπτο

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Μωυσής, νόθο παιδί μιας Αιγύπτιας πριγκίπισσας, τοποθετήθηκε από τη μητέρα του σε ένα κάνιστρο αλειμμένο με πίσσα και αφέθηκε στα νερά του Νείλου. Διασώθηκε από μια οικογένεια Εβραίων και ενσωματώθηκε στην πολυπληθή εβραϊκή παροικία, η οποία είχε δημιουργηθεί στη χώρα αρκετές γενεές πιο μπροστά, από τον Ιωσήφ και τα αδέλφια του. (Σημείωση: Το όνομα του ίδιου του Μωυσή είναι αιγυπτιακό mss = γιος, παιδί. Η ιστορία εξάλλου με την τοποθέτησή του στο κάνιστρο θυμίζει πολύ την ανάλογη ιστορία του Περσέα).

Ο Μωυσής με τον ετεροθαλή αδελφό του, τον Ααρών, αναδείχτηκαν σε ηγέτες των Εβραίων της Αιγύπτου, που εκείνον τον καιρό αντιμετώπιζαν τη σκληρή καταπίεση του Φαραώ. Ο Μωυσής, αφού απείλησε τον Φαραώ με τις «δέκα πληγές», που θα χτυπούσαν τη χώρα απέσπασε την άδεια να επιτραπεί στους Εβραίους να φύγουν από τη χώρα.

Ο Μωυσής μπήκε επικεφαλής της «Εξόδου», όπως ονομάστηκε η αποχώρηση των Εβραίων από την Αίγυπτο και κατόρθωσε να τους οδηγήσει με ασφάλεια στη χερσόνησο του Σινά, παρά την καταδίωξή τους από τον αιγυπτιακό στρατό, που έστειλε ο Φαραώ μετανιώνοντας για την άδεια που τους έδωσε. Σε μια φάση προκάλεσε διαχωρισμό των νερών της θάλασσας, για να περάσουν στην αντίπερα όχθη οι Εβραίοι, ενώ οι Αιγύπτιοι πνίγηκαν όταν επανήλθαν τα νερά.

Ο Μωυσής και ο λαός του περιπλανήθηκαν πολλά χρόνια στην έρημο και υπέφεραν από πείνα και στερήσεις. Τότε ο Μωυσής ανέβηκε το όρος Σινά και δέχτηκε από τον Θεό τις «δέκα εντολές», κανόνα ηθικής και πίστης, τις οποίες χαραγμένες σε δυο πέτρινες πλάκες μετέφερε στους Εβραίους. Τελικά, πέθανε χωρίς να αντικρίσει τη «Γη της Επαγγελίας».

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές η έξοδος πρέπει να συμπίπτει με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, η οποία συνοδεύτηκε από πλήθος τρομακτικών φαινομένων, που αποτυπώθηκαν στη μνήμη των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ινδική μυθολογία

Συγκρίνουν πολλοί τα δυο κύρια ινδικά έπη με τα ομηρικά και ειδικότερα τη Μαχαβαράτα με την Ιλιάδα και τη Ραμαγιάνα με την Οδύσσεια. Η σύγκριση όμως αφορά την πλοκή και τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους γιατί από ποσοτικής πλευράς η Μαχαβαράτα, που περιέχει 200.000 στίχους, είναι επτά φορές μεγαλύτερη από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια μαζί. Αρχικά πιστευόταν ότι  η Μαχαβαράτα είναι αρχαιότερη από τη Ραμαγιάνα, Ινδοί μελετητές όμως απέδειξαν ότι ισχύει το αντίθετο.

Η Μαχαβαράτα

Στην τελική μορφή του, το έπος αποτελείται από 18 ωδές και εξιστορεί την πολεμική δράση των Βαράτα, αρχαίας πολεμικής φυλής της Βόρειας Ινδίας (να μην ξεχνάμε πως το επίσημο όνομα της Ινδικής Ομοσπονδίας είναι Μπαράτ). Οι δύο ηγεμονικές οικογένειες που πολεμούν είναι οι εκατό Κουράβα (ή Κουρουϊνίδες) και οι πέντε εκθρονισμένοι εξάδελφοί τους Παντάβα (ή Πανδάβα ή Πανδουΐδες). Όλοι αυτοί είναι απόγονοι του Ινδού ήρωα Βαράτα, γιου της Σακούνταλα.
Ο πόλεμος για την εξουσία κράτησε πολλά χρόνια, και διάφοροι αλλόφυλοι λαοί βοηθούν τους Παντάβα. Η αποφασιστική μάχη δίνεται στην Κουρουξέτρα ή ιερή γη του ντάρμα, και διαρκεί 18 ημέρες. Εκεί όλοι οι Κουράβα εξοντώνονται. Ο Γιουντιστίρα, που στέφθηκε βασιλιάς στη Χαστιναπούρα, παρέδωσε το βασίλειό του στον γιό του και ο ίδιος, μαζί με τους αδελφούς του, έγινε ασκητής στα Ιμαλάια. Μετά εξαφανίστηκε από τα μάτια των θνητών και άρχισε την ανάληψή του στον ουρανό, προς τους θεούς, τους αληθινούς γεννήτορες των Παντάβα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, το βιβλίο γράφτηκε από τον μάγο Βιάσα, πιθανότατα στα τέλη της ύστερης βεδικής περιόδου (περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ.). Λέγεται ότι όταν ο Βιάσα συνέλαβε την ιδέα του έργου, δεν βρήκε γραφέα ικανό για να το υπαγορεύσει και έβαλε τον δημιουργό θεό Βράχμα να του υποσχεθεί ότι θα τον βοηθούσε ο ίδιος ο ελεφαντόμορφος θεός Γκανές. Εκείνος συμφώνησε υπό τον όρο ότι η υπαγόρευση θα γινόταν χωρίς παύση και ότι η πένα δε θα σταματούσε ούτε για ένα λεπτό.

Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η Μαχαβαράτα είναι έργο συλλογικό και δημιουργοί του είναι διάφοροι συγγραφείς από τον 4ο ή 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Πιθανώς πήρε την τελική του μορφή κατά την αρχή της περιόδου των Γκούπτα. Ο αρχικός πυρήνας του είχε περίπου 8.000 δίστιχα, τα οποία αργότερα ο σοφός Βαουντέβε τα αύξησε σε 24.000. Μεγάλο μέρος του υλικού προέρχεται από άλλους μύθους και θρύλους, γι’ αυτό και οι παρεμβολές συχνά είναι τόσο εκτεταμένες, που αποτελούν αυθύπαρκτα ποιητικά έργα. Τέτοια είναι η διήγηση της Σαβίτρι, που αποσπά με προσευχές και τεχνάσματα τον σύζυγό της από τον θεό του θανάτου Γιάμα, το «Άσμα του μακαρίου» ή «Θείο τραγούδι», γνωστό ως Μπαγαβάντ Γκίτα, όπου ο θεός Κρίσνα διδάσκει στον πολεμιστή Αρτζούνα και το απόσπασμα «Νάλας και Νταμαγιάντη» το οποίο πρωτομετέφρασε στην ελληνική από τα σανσκριτικά ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.

Η Ραμαγιάνα

Η Ραμαγιάνα, όπως και η Οδύσσεια, αφηγείται τις περιπέτειες ενός ήρωα, του Ράμα, που περιπλανιέται από την βόρεια Ινδία έως την Κεϋλάνη, μέχρι να ξαναβρεί το χαμένο του βασίλειο. Σαν την Ιλιάδα, περιγράφει τις μάχες και τις περιπέτειες για την ανάκτηση μιας βασίλισσας, της Σίτα, της ίδιας της ψυχής του.

Οπωσδήποτε, η συνεχής απήχηση για χιλιάδες χρόνια που έχει το έργο αυτό, που με την Μαχαβαράτα αποτελούν τα δύο παραδοσιακά έπη της Ινδίας, οφείλεται στο έντονο στοιχείο της περιπέτειας. Επίκεντρο της Ραμαγιάνας είναι η μάχη που δίνει διαρκώς το Καλό ενάντια στο Κακό. Οι ήρωές της πολεμούν εκείνους που δεν σεβάστηκαν το ντάρμα, την αντανάκλαση του θείου νόμου πάνω στην κοινωνία. Οι μαγικές πράξεις προσθέτουν ενδιαφέρον, ενώ η συνεργασία των ανθρώπων με τα ζώα δίνει στο έργο μυθική διάσταση.

Η Ραμαγιάνα έχει επηρεάσει αφάνταστα τον ινδικό πολιτισμό. Διαμόρφωσε τις αξίες της κοινωνίας της, επαναλαμβάνοντας σε αναρίθμητες γενιές τα πρότυπα ορθής συμπεριφοράς. Για πολλούς αιώνες υπήρξε απαραίτητο στήριγμα της παιδείας. Οι χαρακτήρες του έπους είναι μοντέλα, ήρωες της καθημερινής ζωής. Αυτός, που σε στιγμές κρίσης βασίζει τη δράση του πάνω στο πρότυπο του Ράμα, είναι βέβαιος πως πράττει το σωστό και ότι θα έχει τη γενική αποδοχή των συνανθρώπων του.

Η Ραμαγιάνα παραμένει μέχρι τις μέρες μας αναπόσπαστο μέρος της Ινδικής παράδοσης. Οι οικογένειες δίνουν στα παιδιά τους τα ονόματα των ηρώων της και τα μεγαλώνουν με ιστορίες και παραμύθια παρμένα από τα κείμενά της. Το έπος, στο σύνολό του ή αποσπασματικά, ανεβάζεται σε θεατρικές παραστάσεις ή θρησκευτικές τελετές στην Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, σ’ όλες τις περιοχές που έχει αγγίξει ο Ινδουισμός. Τα βάσανα που πρέπει να υποστεί ο Ράμα και η Σίτα δεν είναι παρά απόψεις των ταλαιπωριών που περνά κάθε άνθρωπος στη ζωή του.

Ιστορικά, το έπος αναφέρεται στις παραδόσεις δύο αρχαίων ισχυρών λαών, των κατοίκων της Αγιοντία και της Μιτίλα στη βόρειο Ινδία, όπου βασίλευαν οι δυναστείες του Ράμα και της Σίτα, αντίστοιχα.

Οι μελετητές, που δέχονται το γεγονός της ύπαρξής τους τα χρόνια μεταξύ του 1.200 και 1.000 π.Χ., εντοπίζουν ότι ο πολιτισμός στις περιοχές αυτές την περίοδο εκείνη ήταν σημαντικά ανώτερος απ’ ό,τι σε άλλα μέρη της Ινδίας.

Οι Γερμανοί ιστορικοί του δέκατου ένατου αιώνα θεωρούσαν ότι η νίκη του Ράμα επικεφαλής μιας συμμαχίας στρατιών της βορείου και μέσης Ινδίας πάνω στα στρατεύματα των Ραξάσα, των κατοίκων της σημερινής Κεϋλάνης, απεικονίζει την επικράτηση των Αρίων φυλών πάνω στους πιο πρωτόγονους πολιτισμούς της νοτίου Ινδίας.

Η μυστικιστική ανάλυση της Ραμαγιάνας σχετίζεται με τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου ενάντια στην κατώτερή του φύση και τους δαιμονικούς πειρασμούς που διαταράσσουν τη σχέση του με τις δυνάμεις του Ιερού. Ο Ράμα κατανικά τους πειρασμούς έναν έναν και  ολοκληρώνει τον θρίαμβό του νικώντας τον Ραβάνα, τον δαίμονα της σάρκας. Έτσι, ξαναβρίσκει τη Σίτα, τη ψυχή του, κατακτώντας και το δικαίωμα της βασιλείας πάνω στο πατρογονικό βασίλειο της Αγιοντία.

Οι στίχοι του Βαλμίκι, του φερόμενου ως συγγραφέα του έπους, κρατούν με τη μεγάλη τους ποιητική δύναμη την ισορροπία ανάμεσα στις δύο ερμηνείες, την μυστικιστική και την ιστορική, διατηρώντας έτσι το ενδιαφέρον τόσο των θεατών που βλέπουν τη Ραμαγιάνα σαν περιπέτεια, όσο και αυτών που το ερμηνεύουν σαν μείζον θρησκευτικό έργο.

162 Σχόλια προς “Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Δημ. Σαραντάκος) 3 – Στην αχλύ του μύθου, συνέχεια”

 1. Είχαμε κουβεντιάσει διάφορα ενδιαφέροντα για τη Μαχαμπχαράτα: https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/13/amalakes/

 2. LandS said

  «…παιδί μιας Αιγύπτιας πριγκίπισσας, τοποθετήθηκε από τη μητέρα του σε ένα κάνιστρο αλειμμένο με πίσσα και αφέθηκε στα νερά του Νείλου. Διασώθηκε από μια οικογένεια Εβραίων και…»

  Η ΠΔ δεν λέει το ανάποδο;

 3. Γς said

  >της «Εξόδου», όπως ονομάστηκε η αποχώρηση των Εβραίων από την Αίγυπτο

  απ τα ….πες αλεύρι.
  [μνημόνια και τέτοια]

 4. nikiplos said

  από το 0.30′ και ύστερα αρχίζει το τραγούδι…

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Κατά σύμπτωση προχτές το ξαναδιάβαζα

  2 Σα νάχεις δίκιο!

 6. leonicos said

  Λουκρητια σ’ ευχαριστώ για το 192 από χτες. Τα ακούω αυτή τη στιγμή. Υπέροχο όπως κι εσύ.

  Μίτσος και Νίκος Νίκος, 169 και 171 χτες. Λέω μια άποψη στο 190 χτες, θυμίζοντας και τον ποιητή Φιρδουσή, παραδείσιο

 7. cronopiusa said

  Peter Brook’s The Mahabharata

  Καλή σας μέρα και καλή απόλαυση!

 8. atheofobos said

 9. loukretia50 said

  Kαλημέρα!
  Φυσικά και με πρόλαβε η Κρόνη!
  Ας συμπληρώσω τουλάχιστον αυτό :

 10. leonicos said

  @ Λαντς.

  Λέει ότι το γέννησε εβραία, αλλά επειδή υπήρχε εντολή να θανατώνουν τα αρσενικά των εβραίων, η μάνα του το έβαλε στο καλάθι, κι έστειλε την αδελφή του να παραμονέψει, να δει τι θα γίνει. Το βρήκε η πριγκίπισσα και το πρέδωσε στη φυσική του μητέρα για να το μεγαλώσει και να της το παραδώσει. έτσι, ολονότι διέπρεψε σε αιγυπτιακό περιβάλλον, ο Μωυσής ήξερε πως είναι εβραίος.

  Αυτό φυσικά δίνει τη δυνατότητα σε μια ελεύθερη ερμηνεία, όπως την παραθέτει ο πατήρ Σαραντάκος.

  Εντούτοις, σ’ εκείνο το περιβάλλον, η αιγύπτια πριγκίπισσα δεν θα είχε κανένα λόγο να τον κρύψει. Δεν χάλαγε κανενός η καρδιά αν η κόρη του είχε μερικά παιδιά πριν από τον γάμο της. Ο γαμος ειχε άλλη έννοια.

  Αργότερα ο Μωυσής διέφυγε επειδή σκότωσε έναν αιγύπτιο που βασάνιζε έναν εβραίο. Αυτο σημαίνει ότι σκότωσε πολύ σημαίνον πρόσωπο, πρίγκιπας ήταν κι αυτός, ή ότι είχε ήδη διαφοροποιηθεί ή δεν είχε ποτέ υψηλή θέση.

  Ένα άλλο ερώτημα είναι η ξαφνική βραδυγλωσσία του, όταν του δόθηκε η εντολή να απευθυνθεί στον λαό του. Προφανώς τα εβραϊκά του να μην ήταν πρώτης τάξης.

  Ένα άλλο κενό της ιστορίας είναι το πως διασώθηκε ο Ααρών

 11. Γς said

  2, 5β:

  Κλιπ της ΠΔ σε Souper 8 ανάποδα παιγμένο

 12. leonicos said

  @7 Κρόνυ

  Εδώ πάει το καλή σας απολαυση

 13. leonicos said

  @11 Γς

  Σ’ αυτό το ακλάθι ούτε κολοκύθι δεν χ’ωραγε. όχι μωρό

 14. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  @1, 5β: Εγώ σαν λαϊκό παιδί το είχα δει σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρουκ το ’85 στο Θέατρο Πέτρας.

 15. Νέο Kid said

  Μα είναι δυνατόν ο Δ. Σαραντάκος να έκανε τέτοιο λάθος ; Δεν είχε δει το Μωϋσή με το θρυλικό Τσάρλτον Χέστον; …
  Η Έξοδος από τους Εβραίους δεν αποκαλείται Πέρασμα; ( Passover ,Πάσχα πεσάχ ,και τα ρέστα …)

 16. leonicos said

  Ο πατήρ Σαραντάκος, στα περί Ραμαγιάνας και Μαχαμάρατας, το συνόψισε τόσο πολύ που πρόδωσε τον εαυτό του. Μοιάζει, κάτι που το θεωρώ απίθανο, να μην ξέρει από πρώτο χέρι το ζήτημα. Ασφαλώς κανείς μας δεν ε΄χει διαβάσει ολόκληρη τη μαχαμπάρατα ή τη ραμαγιάνα, εκτός από την Μπαγκαβάτ γκιτά που έχει γνωρίσει πάμπολλες εκδόσεις και στα ελληνικά, εκτός από αυτή του Πραμπουπάντα (των Χάρε Κρίσνα), αλλά υπάρχουν ικανοποιητικές συλλογές και εκτεταμένες συνόψεις

 17. Νέο Kid said

  Η γέφυρα ανάμεσα σε Ινδία και Σρι λανκα που χτίζει ο θεός πίθηκας ίσως είναι αναφορά στη θαυμαστή ρηχότητα των νερών σε κάποια σημεία. Αν δε κάνω πολύ λάθος ,υπάρχουν ακόμη σημεία όπου μπορεί να περάσει κανείς απέναντι ,κυριολεκτικά περπατώντας.

 18. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

 19. gpoint said

  Μια από τις πολλές ωραίες ιστορίες από την Μαχαμπαράτ στην εκδοχή του Π.Μπρουκ είναι ένας ανθρωπος κυνηγημένος από άγρια ζώα
  πατάει πάνω σε μια τρύπα σκεπασμένη με κλαδιά κι αρχίζει να πέφτει ενώ στον πάτο τον περιμένουν τεράτια φίδια. Κάποια στιγμή πιάνται από ένα κλαδί και ενώ γύρω του πετούν δηλητηριώδεις μέλισσες που θέλουν να τον κεντρίσουν ένας ποντικός εμφανίζεται κι αρχίζει να ροκανίζει το κλαδί. Και τότε ο άνθρωπος απλώνει το χέρι και προσπαθεί να μαζέψει μια σταγόνα μέλι από τις μέλισσες γιατί το μεγαλύτερο θαύμα είναι πως ενώ ο άνθρωπος ξέρει πως θα πεθάνει ζει σαν να είναι αθάνατος.
  .
  Θεωρώ πως ο σκοπός της συγγραφής της Μαχαμπαράτα και της Ιλιάδας είναι ο ίδιος και πιθανότατα το ίδιο ισχύει και για την αργοναυτική εκστρατεία, έχουν τα ίδια βασικά στοιχεία πλοκής

  Η Οδύσσεια μου είναι αδιάφορη, την Ραμαγιάνα δεν την έχω διαβάσει, δεν θα είχε νόημα άλλωστε γιατί όταν διαβάσεις κάτι που μπορεί να σε κάνει άλλον άνθρωπο πρέπει να του αφήνεις τον χρόνο να δουλευτεί, να ωριμάσει στην σκέψη και να βγουν στην επιφάνεια και τα κρυμμένα. Αν διαβάσεις κάτι καινούργιο οι νέες πληροφορίες αδρανοποιούν την ωρίμανση των παλιών.

 20. Γς said

  13:

  Λόγω περικοπών στο budget του βιντεοκλιπ, πριν την Εξοδο

  Μετά την Εξοδο στις αγορές όμως το μεγαλώσανε το καλάθι, αλλα δεν χώραγε ο Μωησής που είχε γίνει άντρας.
  Και βάλανε τον Σολωμό. Οχι τον Διονύση αλλα έναν άλλον απ το ψυγείο του Πσδαρά, ουπς, απ τα νησιά του Σολομώντα. Σε κονσέρβα

 21. Γς said

  Πσαρά

 22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα και καλό φθινόπωρο.

 23. leonicos said

  @15 Νεοκίδιε

  Η λέξη Πέσαχ, Πάσχα είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία

  Όντως, ο Εβραϊσμός γιορτάζει ως Πέσαχ τη διέλευση της Ερυθράς (θαυματουργική κλπ).

  Όμως η εβραϊκή λέξη (ρηματική τριπλέτα) για το ‘περνώ’ είναι «βρ (» = άιν), εξ ου και ο Άβραμ (μετέπειτα Αβραάμ ) αποκλήθηκε ‘έβερ’ επειδή (κατά το Τανάχ) πέρασε τον Ιορδάνη.

  Το πιθανότερο είναι ότι ονομάστηκε έτσι επειδή ερχόταν από πέρα από το ποτάμι, δηλαδή την Εφράτη, διοτι οι σημίτες (γλωσσικά), όπου και αν πρωτοεμφανίστηκαν (ίσως ανέβηκαν στη Μεσοποταμία από την Αραβία) έφτασαν στη σημερινή Μ. Ανατολή από τη Μεσοποταμία. Οι ακκάδες και οι βαβυλώνιοι, διάδοχοι των σουμερίων, ήσαν σημίτες.

  θυμίζω το νομικόν φάσχα (Πάσχα του Νουμά) των παλιών ατζεντών, και αναφερόταν στην 14η Νισάν, δηλαδή το εβραϊκό Πάσχα.

  Η λέξη φσχ είναι αιγυπτιακή και σημαίνει πέρασμα, ξεπέρασμα. Επομένως είναι εβραϊκό δ’ανειο (όπως και ο Αντόν, της έκφρασης Αντονάι). Στη αρχαία Αίγυπτο φσχ ήταν ‘το πέρασμα της μέρας πάνω από τη νύκτα,’ ήγουν η εαρινή ισημερία. Γι’ αυτό πρακτικά συμπίπτουν οι έννοιες και οι γιορτές.

  ΝΒ (για την άρση παρεξηγήσεων και την αυτοματη επίλυση αποριών) Το ότι ειναι Μάρτυραα του Ιεχωβά και θεωρώ ότι έχω προσωπική σχέση με τον Θεό, δεν σημαίνει ότι έχω ανοίξει το ράμφος μου και μου ρίχνουν ό,τι θέλουν μέσα. Και κρίση έχουμε και προσωπικές αντιλήψεις και όλες τις ιδιαιτερότητες των ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ανθρώπων

 24. Γς said

  Σρι Λάνκα

  Και θυμήθηκα την Κεϋλάνη.

  Λέσβο Μυτιλήνη που έλεγε κι ο δικός μας, ουπς, δικός σας.

 25. Αιμ.Παν. said

  Η Γέφυρα του Αδαμ (που δεν είναι στη Νότια Κίνα)… https://el.wikipedia.org/wiki/Γέφυρα_του_Αδάμ

 26. loukretia50 said

  Kαι κάτι πολύ λάϊτ, για τους αμύητους!

  (Νικοκύρη, φοβάμαι πως ρίχνω το επίπεδο! – θα επανέλθω αργότερα! )

  The Mahabharata («Abracadabra» by the Steve Miller Band)

 27. Γς said

  23:

  > και αναφερόταν στην 14η Νισάν, δηλαδή το εβραϊκό Πάσχα.

  και ουχί Ντατσούν και τέτοια

  >Το ότι ειναι Μάρτυραα του Ιεχωβά

  Το ότι είμαι Μάρτυρας του Ιεχωβά

 28. Γς said

  Καλή συνέχεια

  Το φχαριστήθηκα .

  Και το χρειαζόμουν. Σαν να συνήλθα λίγο.

  Ευχαριστώ που δεν μου την πέσατε

  Καλημέρα

 29. leonicos said

  @19 Τζι

  Θεωρώ πως ο σκοπός της συγγραφής της Μαχαμπαράτα και της Ιλιάδας είναι ο ίδιος και πιθανότατα το ίδιο ισχύει και για την αργοναυτική εκστρατεία, έχουν τα ίδια βασικά στοιχεία πλοκής

  Η Οδύσσεια μου είναι αδιάφορη, την Ραμαγιάνα δεν την έχω διαβάσει, δεν θα είχε νόημα άλλωστε γιατί όταν διαβάσεις κάτι που μπορεί να σε κάνει άλλον άνθρωπο πρέπει να του αφήνεις τον χρόνο να δουλευτεί, να ωριμάσει στην σκέψη και να βγουν στην επιφάνεια και τα κρυμμένα. Αν διαβάσεις κάτι καινούργιο οι νέες πληροφορίες αδρανοποιούν την ωρίμανση των παλιών.

  Δεν έχω αρμοδιότητα να σχολιάσω το σχόλιό σου, αλλά το κάνω επειδη σε αγαπάω και γνωριζόμαστε πιο καλά..

  Θεωρώ πως ο σκοπός της συγγραφής της Μαχαμπαράτα και της Ιλιάδας είναι ο ίδιος και πιθανότατα το ίδιο ισχύει και για την αργοναυτική εκστρατεία, έχουν τα ίδια βασικά στοιχεία πλοκής.
  Ποιες είναι αυτές;

  Η Οδύσσεια μου είναι αδιάφορη,
  !!!!!!!!!!!!!!!!!! περιορίζομαι στα θαυμαστικά. Αλλά αναρωτιέμαι: Πόσο αδιάφορη;

  Στη Ραμαγιάνα, ο κακός βασιλιάς της Σρι-Λάνκα, ο Ράβανα, κλέβει την Σίτα, τη σύντροφο του Ράμα από το άσραμα (ησυχαστήριο) που βρισκόταν, διότι ο Ράμα βασίλευε. Άφησε λοιπόν ο Ράμα τα πασούμια του στο θρόνο, για να δείξει ότι ‘δεν παραιτήθηκε’ και με τη βοήθεις του Χάνουμαν (πιθήκου) και του Γκαρούντα (είδος αετού) τρέχει να τη βρει αρχικά και να την ελευθερώσει κατόπιν.

  Αυτά βασικά. Αλλά πολλή ποίηση και άλλη τόση ομορφιά.

  Η Μαχαμπάρατα είναι συμπίλημα, και οι ιστορίες της σπάνια έχουν σχέση μεταξυ τους ή δημιουργείται τεχνιτά κάποια, συχετίζοντας κάποιες γενεαλογίες.

  Να μην ξεχνάμε ότι πριν από τον λεγόμενο βεδικό πολιτισμό υπήρξε ο Πολιτισμός του Μοχέντζο Ντάρο, με τις περίφημες σφργίδες του και το αγαλματίδιο που έχει ερμηνευτεί ως στάση γιόγκα

 30. leonicos said

  Χέλοου Γ΅ς

 31. ΣΠ said

  Kαλημέρα.

 32. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα σας
  Το πιο ωραίο το είπε η Γκόλντα Μέιρ:
  Ο Μωυσής μας γύρισε (ως λαό) από δώ κι από εκεί και στο τέλος μας πήγε σ΄ένα μέρος που δεν έχει σταγόνα πετρέλαιο!
  Η Μέιρ χαρακτηρίστηκε κάποτε από τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν ως «ο μόνος άντρας στην κυβέρνηση»

 33. Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Crossing_the_Red_Sea
  Για τις εκδοχές του ηφαιστείου ή ενός ιδιαίτερου ανέμου, πιο διαφωτιστικό το συντομότερο λήμμα της γαλλικής βίκι: https://fr.wikipedia.org/wiki/Passage_de_la_mer_Rouge

 34. cronopiusa said

  pdf Μανέθων: ήτοι σειρά φυλλαδίων περιέχουσα μεταφράσεις ιερογλυφικών στηλών, επιγραφών, κ.τ.λ. ως και διάφορα αναγόμενα εις την αρχαίαν της Αιγύπτου θρησκείαν, ιστορίαν, μυθολογίαν κ.τ.λ

 35. gpoint said

  Σεβαστέ μου Λεώνικε

  μόλις έβγαλε ήλιο μετά από άγρια συννεφιά κι έλεγα να πάω για μπάνιο άλλά ενας φίλος αξίζει πολλά περισσότεραβαπό μια πιθανή απώλεια μάνιου λόγω καθυστέρησης.

  Συνοπτικά, εσύ από λίγα καταλαβαίνεις πολλά

  Η Οδύσσεια μου είναι αδιάφορη φιλοσοφικά όχι λογοτεχνικά, το ίδιο και η Ιθάκη του Καβάφη μ’ όλο τον σεβασμό στους ποιητές

  Αργοναυτική εκστρατεία : μετέχουν Ηρακλής, Ορφέας, τρανοί μάγοι και πολεμιστές κι όμως αρχηγός ο απλά ωραίος Διομήδης- Ιάσων…

  Ιλιάδα : παίζουν ο τέλειος από όλες της απόψεις Εκτορας,ο ωραίος αλλά Πάρις, Αλέξανδρος, ο ταχύτατος Αχιλλέας, ο δυνατός Αίας, ο πανούργος Οδυσσέας, ο κερατάς Μενέλαος κι όμως όλοι προσκυνάνε τον Αγαμέμνονα…

  Μαχαμπαράτα : δυνατός ο Μπίμα, πολεμικός ο Αρτζούνα, ωραίοι οι δίδυμοι αλλά ο Γιουντιστίρα που δεν έχει τίποτε από αυτά είναι «αυτός που γεννήθηκε να κυβερνήσει»

  Μέτρον άριστον και αυτό πρέπει να έχει ο αρχηγός γιατί κάθε άνθρωπος έχει σαν μέτρο σύγκρισης τις δικές του ικανότητες

  (ο Χανουμάν στην Μαχαμπαράτα θυσιάζεται για να σώσει τον πατέρα του και τους αδελφούς του)

  Πάω για πλιτς

 36. cronopiusa said

  12 Λεώνικε

  και αυτό για το Καλή επιτυχία!

 37. 34 Ωραίος ο Μανέθων, Κρόνη!
  Μου θύμισε κάτι άλλο, ευχάριστο πλην όμως πλαστό: https://books.google.gr/books?id=4j0GAAAAQAAJ&printsec=frontcover&hl=el#v=onepage&q&f=false

 38. sarant said

  36 Έτσι!

 39. f kar said

  Ο αληθινός λόγος που ο Gpoint δε γουστάρει Οδύσσεια:

 40. takis#13 said

  Και στην Κω ένα κορίτσι ,από το ΕΠΑΛ , πέρασε πολιτικός μηχ. στο ΕΜΠ ! τρίτη στην σειρά , χωρίς φροντιστήρια !

 41. ΓιώργοςΜ said

  36, 40 Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά, στους καθηγητές τους και τα σχολεία τους, που είναι δυστυχώς σπάνιες εξαιρέσεις. Ένας λόγος παραπάνω, το ότι πετυχαίνουν σ’ ένα σύστημα φτιαγμένο για να τους κοντράρει.

 42. Alexis said

  Ομολογώ ότι έχω μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με τα ινδικά έπη γιατί κάθε τι που έχει σχέση με ανατολίτικη φιλοσοφία, θρησκεία, πολιτισμό γενικώς, και ιδιαίτερα ινδικό, με απωθεί σφόδρα.
  Οι λόγοι βεβαίως είναι καθαρά προσωπικοί και δεν είναι του παρόντος να εκτεθούν εδώ, αλλά δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με την αξία των συγκεκριμένων έργων.
  Ως εκ τούτου δεν θα σχολιάσω επί της ουσίας γιατί δεν γνωρίζω το θέμα.

  #2, 10: Την ιστορία του Μωυσή εγώ τη γνωρίζω ως εξής, από την Παλαιά Διαθήκη:
  Ήταν γιός μιας Εβραίας που επειδή υπήρχε εντολή να θανατώνονται τα αρσενικά παιδιά των Εβραίων, φοβήθηκε και τον έβαλε σ’ ένα ψάθινο καλάθι αλειμμένο με πίσσα και το έριξε στο Νείλο. Η αδερφή του Μαριάμ παρακολουθούσε κρυφά και όταν τον βρήκε η κόρη του Φαραώ εμφανίστηκε και την ρώτησε μήπως χρειάζονται καμιά καλή τροφό για το βρέφος. Και φυσικά η απάντηση ήταν καταφατική, οπότε της έστειλε τη φυσική του μητέρα για να τον θηλάσει.
  Έτσι ο Μωυσής μεγάλωσε στην αυλή του Φαραώ ως υποτιθέμενο παιδί της πριγκίπισσας και με τροφό την ίδια του τη μάνα.
  Δεν ξέρω από πού αντλεί ο Δ.Σ. την εκδοχή που γράφει στο βιβλίο, περί νόθου παιδιού κλπ.
  Ίσως μας διαφωτίσει τις αμέσως επόμενες ώρες κάποια ενδεχόμενη παρέμβαση γνωστής σχολιάστριας ( 🙂 ) με ειδίκευση στις κλασικές σπουδές και στη διερεύνηση τέτοιων, ούτως ειπείν, …πιπεράτων θεμάτων. 😆

  Καλή συνέχεια και καλή σας απόλαυση… 😆

 43. leonicos said

  Γιά να δω τι κάνατε όσο έλειπα.

  Ο Τζι συντόμεψε το μπάνο του για χάρη μου. Τον ευχαριστώ

  @36 Κρόνη

  δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές άξιοι. Οι πολλοί ποτέ δεν είναι αυτοί που ζητάμε. Απ’ όλη την περίφηη αρχαία Αθήνα, πόσα ον’οατα αξίζουν θετικής αναφορας;

  Αν μετρήσεις τους εγκληματίες, ίσωε να είναι περισσότεροι

 44. Jago said

  Κρόνη πως και σου διέφυγε ο Φίλιπ Γκλας; Δυο βιντεάκια από το Satyagraha και ένα από το Akhnaten μια που έχουμε σήμερα Ινδία και Αίγυπτο.

 45. leonicos said

  @38 Συμφωνώ απολύτως

 46. leonicos said

  @39 Φ Καρ

  Η εικόνα σου είναι ψεύτικη. Πρόκειται για τον Οιδίποδα μποστάστην σφίγκα

 47. Pirros said

  Λέει ο συγγραφέας: Ο Μωυσής και ο λαός του περιπλανήθηκαν πολλά χρόνια στην έρημο και υπέφεραν από πείνα και στερήσεις.

  Είπε η Γκόλντα Μέιρ (πρωθυπουργός του Ισραήλ μεταξύ 1969 και 1974): Σαράντα χρόνια τριγύριζε ο Μωυσής στην έρημο, για να καταλήξει στο μοναδικό μέρος της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο!

 48. Theo said

  @28:
  Αν δεν θέλεις, αγαπητέ μου, να σου την «πέφτουνε», σταμάτα να δίνεις αφορμές κάθε τρεις και λίγο 🙂

 49. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  40 – Τρομερή επιτυχία, μπράβο στο κορίτσι στους καθηγητές του στο σχολείο του και στους γονείς του, όταν με το καλό αποφοιτήσει, θα έχει σειρά προτεραιότητας για να πιάσει δουλειά σε coffee island, everest, Lidl, ή για ντελίβερι σε πιτσαρία ή σουβλατζήδικο, αν κι εκεί δεν φτάνει το πτυχίο του ΕΜΠ, χρειάζεται και δίπλωμα για μηχανάκι, (πέρα που το επάγγελμα ανδροκρατείται) γιατί από οικοδομή, μόνο ζωγραφιστη θα βλέπει.

 50. Νέο Kid said

  46. Μια χαρά αληθινή είναι η εικόνα Λεώνικε. Είναι η στιγμή που η σφήκα ( που νεότερες μελέτες δείχνουν ότι ήταν μέλισσα μεταμφιεσμένη…) ρωτάει το Δύσσα-Φουσκοπόδη το θανατηφόρο αίνιγμα: «Πότε θα πάρει πρωτάθλημα ο Πάοκ»;

 51. cronopiusa said

  49

  ναι ξέρω οι κόρες σου έχουν δίπλωμα για μηχανάκι, αν και για να τζογάρουν και να πετύχουν στη ζωή
  δεν χρειάζονται διπλώματα
  μόνο πεντικιούρ, κάμα σούτρα και σουτζουκάκια

  άμε με τον Wilhelm Reich αδελφό σου να φάτε κανα ριζόγαλο

 52. Νέο Kid said

  49. Καλααα….εσυ έχεις μείνει πενήντα χρόνια πίσω στον επαγγελματικό προσανατολισμό!
  Ποιος σου είπε ρε μάστορα ότι ένας μηχανικός και δή political engineer μπορεί να ασχοληθεί μόνο με…πφφ! Οικοδομές! ;;
  Υπάρχουν τομείς και τομείς , χώρια το επαγγελματικό πόκερ όπου η υπεροχή ενός μηχανικού με απλώς υποφερτή πιθανοθεωρητική γνωση είναι συντριπτική έναντι στα πελατάκια-γίδια…

 53. ΓιώργοςΜ said

  52 >political engineer
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 54. cronopiusa said

  49

  Μην τα ισοπεδώνουμε όλα!

 55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  51 – Μάλλον δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει μακροχρόνια ανεργία καλή μου, ούτε από απελπισμένους αποφοίτους που παρακαλάνε διάφορους κομματάρχες για τρίμηνη σύμβαση απασχόλησης με 23 ευρώ την μέρα ή για μερική απασχόληση σε διάφορα σούπερ μάρκετ για 300 ευρώ τον μήνα και σου εύχομαι να μη μάθεις ποτέ.
  Όσο για τις κόρες μου, η μεγάλη έχει πτυχίο κι η μικρή θα το πάρει φέτος, έλα να συζητήσεις μαζί τους αντί να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα γι’ αυτές, δεν ξέρω αν θα αλλάξεις άποψη για την εκπαίδευση αλλά είμαι σίγουρος πως δεν θα ξαναμιλήσεις έτσι.
  Κι ένα τελευταίο επειδή σε συμπαθω πολύ, τζογάρουν μόνο τα κορόϊδα, οι έξυπνοι επενδύουν αλλά αυτό το διδάσκονται μόνο τα πλουσιόπαιδα.

 56. janetweiss said

  49 – Δε χρειάζεται σώνει και ντε να γίνει κανείς κατασκευαστής πολιτικός μηχανικός. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μηχανικών που σταδιοδρομούν σε διαφορετικούς τομείς (και φυσικών που διαπρέπουν στη φιλοσοφία κ.ο.κ. Είναι νομίζω λίγο ελληνικο κακό αυτή η νοοτροπία – εδώ στην Αγγλία συναντάς marine biologists που κάνουν καριέρα σε investment funds γιατί κανείς δεν τους είπε ότι δε μπορούν).

 57. ΓιώργοςΜ said

  55 Αποφάσισε όμως, ή είναι εισιτήριο αποκλειστικά προς τη μακροχρόνια ανεργία οι σπουδές ή όχι.
  Αν ναι, δεν κατάφερες να πείσεις τις κόρες σου να μην σπουδάσουν. Δε νομίζω όμως πως αυτό είναι που εννοείς.
  Αν όχι, δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να μη σπουδάσει κανένας προκειμένου να επιτύχει.
  Αν πάλι εναπόκειται στο χαρακτήρα, τη γενικότερη εμπειρία κλπ του καθενός αν θα προκόψει και οι σπουδές είναι λίγο έως πολύ άσχετες (κάτι με το οποίο συμφωνώ σε κάποιο βαθμό), καλό θα ήταν να αφήσεις λίγο περιθώριο και σε κάποιους άλλους να έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να πετύχουν κατιτίς.

 58. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 59. loukretia50 said

  τι έκανα κι είμαι σε καραντίνα? Μου γράφει ότι το σχόλιο περιμένει έγκριση.

 60. gpoint said

  # 55

  τζογάρουν μόνο τα κορόϊδα, οι έξυπνοι επενδύουν αλλά αυτό το διδάσκονται μόνο τα πλουσιόπαιδα.

  Ολα τα ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ επαγγέλματα-όπως και του επενδυτή αποδίδουν αλλά και η μόρφωση βελτιώνει τις συνθήκες και τις επιδόσεις της εργασίας. Με λίγα λόγια όσα είδαν τα μάτια μου. Το 65 στην Κυψέλη πάνω από την Ιωαν. Δροσοπούλου υπήρχε μόνο ένας οίκος ανοχής «Ερση» στην Σπετσών. Ο μεγαλύτερος από τα κάμποσα παιδιά του παππά της γειτονιάς μας την επισκέφθηκε και έγινε το ίδιο βράδυ διευθυντής πωλήσεων της επιχείρησης!! Χαμηλής μόρφωσης έμπλεξε με νόμους πρί εκμεταλλεύσεως γυνής και δικηγόρους, έκανε φυλακή, έβγαλε δίπλωμα τρελλού, την παντρεύτηκε για να αποδείξει το άδικο των κατηγοριών και κάποια στιγμή την έκανε για Βραζιλία να συνεχίσει την δουλειά που έμαθε. Τον ξαναείδα πριν καναδυο χρόνια να πίνει ούζα σ’ένα καφενείο στην παλιά τη γειτονιά.
  Το 70 με πήγαν να γνωρίσω ένα μεγάλο μαθηματικό κεφάλι στα Μανιάτικα, έκανε κάτι εργασίες πάνω σε θέματα λογικής και τέτοια. Αξέχαστη εμπειρία, σ’όποιο μαγαζί μπαίναμε έτρεχε τρέμοντας ο υπάλληλος να κλείσει την τηλεόραση γιατί έτσι γουστάριζε ο συνοδός μου.Καταλήξαμε στο σπίτι του σοφού μαθηματικού όπου ήταν κι ένας όμορφος νεαρός που δεν άνοιγε το στόμα του να μιλήσει. Μετά από λίγο ο σοφός είπε στον νεαρό να ντυθεί, ήτανε ώρα για τη δουλειά του και δεν τον ξανάδαμε, μας εξήγησε όμως πως υπήρχε (δεν ξέρω σήμερα0 κενό στην νομοθεσία για εκμετάλλευση άντρα κι έτσι τον έβγαζε στην Συγγρού για νυχτοκάματο χωρίς άγχος και φόβο για αστυνομίες και δικηγόρους.
  Είδες τι κάνει η μόρφωση ;

 61. loukretia50 said

  Yπήρχε στ΄αλήθεια αυτή η χώρα?

  Where The Mind Is Without Fear –
  by Rabindranath Tagore –

  Where the mind is without fear and the head is held high
  Where knowledge is free
  Where the world has not been broken up into fragments
  By narrow domestic walls
  Where words come out from the depth of truth
  Where tireless striving stretches its arms towards perfection
  Where the clear stream of reason has not lost its way
  Into the dreary desert sand of dead habit
  Where the mind is led forward by thee
  Into ever-widening thought and action
  Into that heaven of freedom, my Father, let my country awake
  Poem by “Old India” R.Tagore

 62. sarant said

  59-61 Mερικές φορές συμβαίνει. Λες να έχω μπανάρει κανέναν Tagore;

 63. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  ωραία κι ενδιαφέροντα θέματα στο σημερινό απόσπασμα από τον Δ. Σαραντάκο. Και αρκετά σχόλια εντός θέματος 🙂

  Θα εμβαθύνω όπως και στα επ΄αυτού σχόλια του Λεώ αργότερα, γιατί πάω για λίγη ξεκούραση επειδή χρειάστηκαν κάποιες άμεσες επεμβάσεις στο ερημητήριο (έπεσαν κάτι δένδρα …) μετά την χθεσινοβραδινή κακοκαιρία εδώ στην Αν. Πελοπόννησο (αλλά και στη ΒΔ. κι απέναντι, στην περιοχή νότια της γραμμής Λιβαδειάς/Δελφών, όπως πληροφορήθηκα από τους εκεί μετεωρολογικούς σταθμούς 🙂 )

  39 (50): 🙂

  52 (56): Κίντο, και λίγα λες 🙂 Τους μηχανολόγους να δεις (ρώτα τον Σπειροειδή, βλ. κι επόμενο για Λάμπρο)

  51 (49) Κρόνη συμφωνώ, αλλά κι ο Λάμπρος (55) φίλος είναι, να βάλω και γι αυτόν κάτι….

 64. loukretia50 said

  62. To ποίημα δεν είναι αρκετά juicy!
  Όσο το βασάνιζε η μαρμάγκα, διάβαζα το σχ. 60 !

 65. Παναγιώτης said

  @17 οι ρηχάδες γνωστές σαν Γέφυρα του Αδάμ. Αλλά γέφυρα του Ραμα για τους ινδούς

 66. cronopiusa said

  Συγχαρητήρια

  η λύση της γυναικείας ανεργίας

  η «Ερση» ή το «Χρηματιστήριο»!

 67. Κόκλας said

  Συγγραφέας – υποτίθεται – ο μπαοκτσής gpoint και τονίζει ανερυθρίαστα ότι η Οδύσσεια, η μεγαλύτερη ποίηση των αιωνων, τού είναι αδιάφορη. Που ο Αισχυλος έλεγε ότι οι τραγωδίες του είναι ψίχουλα από την ακένωτη σοφία της Οδύσσειας. Μετά απορούμε γιατί δεν βγαίνουν πλέον ποιητές.

 68. leonicos said

  @49, 51, 52

  Όταν με ρωτούσαν «αν είναι καλή ιδέα να γίνουν χειρουργοί» (ως ειδικότητα πια, ήδη προπτυχιακοί της ιατρικής) απαντούσα: Δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα και στη δική σας εποχή θα υπάρξουν σπουδαίοι χειρουργοί. Δεν ξέρω ποιος από σας θα είναι!

  Ο Λάμπρος έχει την εντύπωση ότι κάποιοι απ’ όλους αυτούς δεν θ αγίνουν αυτό που σπούδασαν;

  Θα μείνει η κοινωνία χωρίς ξερω γω…. φυσικούς; Βέβαια, αν γίνει κανείς αγγειοπλάστης, θα πρέπει να ξέρει ότι η ζήτηση της κανάτας έχει μειωθεί. Όπως έλεγε και ο Ιβάν Ίλιτσ για το Χει μαρκετ του Λονδίνου (κοντά στην Τραφάλγκαρ) Hay market has severly declined ever since.

  Αλλά να βγάλει η Ελλάδα 200 θεωρητικους φυσικούς το χρόνο, είναι ηλιθιότητα και εκ μέρους της Ελλάδας και εκ μέρους αυτών που σπουδαζουν

 69. leonicos said

  67 Κοκλας

  Μη μου μαλώνεις τον Τζι. Το λέει αλλά δεν το εννοεί.

 70. leonicos said

  Λουκρητία

  Ωραίος ο Ταγκόρ. Αλλά, αυτά που λέει δεν είναι κοινότοπα; προβλέψιμα;

  Το μόνο που έχει αξί ααπό όλο αυτό το κατεβατο είναι η τελική ευχή

  Όλοι ξέρουμε τι και ποιος φταίει.

  Στο πώς θα βγούμε από αυτό διαφέρουμε

 71. loukretia50 said

  Mουσικό διάλειμμα
  Thousand Hands Dance – Tarian Seribu Tangan

  Shiva Shambho: Bharatanatyam Presentation

  «The term Lasya, in the context of Hindu mythology, describes the dance performed by Goddess Parvati as it expresses happiness and is filled with grace and beauty. She is believed to have danced the Lasya in response to the male energy of the cosmic dance of Tandava performed by Lord Shiva. In a literal sense, Lasya means beauty, happiness and grace’. (Wikipedia)

  Anoushka Shankar – Lasya https://youtu.be/wLAXfkK-DPg

  Ravi Shankar & Anoushka Shankar Live: Raag Khamaj https://youtu.be/9xB_X9BOAOU

 72. loukretia50 said

  παρντόν!
  Shiva Shambho: Bharatanatyam Presentation

 73. loukretia50 said

  ΛΕΩΝΙΚΕ, για σένα

  SANSKRIT SONG from The Mārkaṇḍeya Purāṇa

 74. leonicos said

  Λουκρητία ευχαριστω. Εγκαταλείπω για μερικές ώρες

 75. loukretia50 said

  67. Δε νομίζετε ότι αξίζει – για όσους ενδιαφέρονται- να διαβάσουν από μετάφραση τα έργα που αναφέρονται στο άρθρο?
  Σύμφωνοι, να ξεστραβωθώ, αλλά δε μου φτάνει μια ζωή για να μάθω Ινδικά ή Κινέζικα!

 76. leonicos said

  Μια διευκρίνιση για κάτι που έγραψα πιο πάνω. Δεν προλαβαίνω να το βρω.

  Έγραψα για την τριπλέτα συμφώνων που απαρτίζουν την βασική ορφη του εβραϊκού ρηματος. Ενώ το έγραψα από τα αριστερά προς τα δεξιά, έπί το ευθύ που θα έλεγε και ο Γς, νοείται από τα δεξιά πρός τ’ αριστερα, επί τα λαιά, που θα έλεγε και ο Τζι.

  Για να μη μπερδευόμαστε, υπάρχι το ρήμα πα»αλ (peh-ayin-lamed) εργάζομαι, και το πρώτο γράμα κάθε ρήματος χαρακτηρίζεται πε, το δεύτερο άιν το τρίτο λάμεδ. Έτσι τα ρήματα άιν-γιοτ, είναι αυτά που έχουν γιοτ το δεύτερο γράμμα. Το ίδιο κάνουν και με τις ‘εγκλίσεις’ pi»el, pu»al, κοκ αλλά το ίδιο κάνουν και οι άραβες, fa»ala, fa»ila, fa»ula κοκ

  Ελπίζω να καταλάβατε

 77. Γιάννης Ιατρού said

  69 (67) Λεώνικε,

  μπορεί ο κ. Κόκλας να γράφει/μένει σε κάποιο νησί του Ιονίου, το οποίο βρίσκεται μέσα στον κατάλογο των πιθανών τοποθεσιών της Ομηρικής Ιθάκης (π.χ. στη Ζάκυνθο) και ευλόγως να τον πείραξε η όποια, έστω και μερική, απαξίωση της Οδύσσειας από τον Gpoint 🙂

 78. leonicos said

  Η Mārkaṇḍeya Purāṇa είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για το ιστολόγιό μας, εφόσον είναι γυναικοκρατούμενη. !!!!!!

 79. Νέο Kid said

  Για την Ιλιάδα και την Οδύσσεια εγώ τάσσομαι με τον ζμπαουγκτζή!
  Δηλαδή ψηφίζω πλέον κι εγώ Ιλιάδα δαγκωτό.
  Όταν είμαστε παιδιά η Οδύσσεια μας εντυπωσιάζει. Τι περιπέτεια ! Τι σασπένς! Τι παλικάρι ατρόμητο και τι γκόμενος κάλιστος αυτός ο Δύσας… χώρια τα σημεία και τέρατα που λαμβάνουν χώρα. Ο Βαρόνος Μυνχαουζεν μοιάζει μια απλή οδοντόκρεμα επιπέδου γουσού στην παραμύθα μπροστά στο σενάριο της Οδύσσειας…
  Ενώ η Ιλιάδα , που σε πρώτη ανάγνωση είναι μια βαρετή πολεμική ιστορία ,είναι πιο βαθιά.
  Έχει πολύ νόημα για να τη σακουλευτείς δηλαδή δικέ μου! Και είναι κι εν τέλει το πιο βαθιά ανθρώπινο αντιπολεμικό και αντιθρησκευτικό Έπος , of all time!

 80. Κόκλας said

  Τα νοήματα της Οδύσσειας δεν τα πλησιάζει ούτε κατά διάνοια η Ιλιάδα. Αμτιπολεμικά έργα υπάρχουν εκατομμύρια, Οδύσσεια υπάρχει μία μόνο -άντε και του Τζόυς, που δεν σύγκρινεται βέβαια με του Ομήρου.

 81. Theo said

  @35:
  Καλά, ρε Τζη, τη λογοτεχνία, και δη την ποίηση, τη διαβάζουμε γιατί μας ενδιαφέρει φιλοσοφικά;
  Ὀχι για τις πλοκές των ήχων, των λέξεων, των εικόνων, των γεγονότων, τις περιγραφές ανθρώπων, τόπων, αισθημάτων, κλπ;

  Αν σε ενδιαφέρει η φιλοσοφία, τότε διάβασε Αριστοτέλη (που με απωθεί) ή Βιντγκενστάιν (που με γοητεύει), να σου γίνει το κεφάλι καζάνι.
  Αλλά μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα 🙂

 82. Κόκλας said

  Μεγαλύτερη φιλοσοφία από την Οδύσσεια δεν υπάρχει – κι ούτε θα υπάρξει. Ακούστε τον μεγαλύτερο φιλόσοφο του 20ου αι. – και αγαπημένο δάσκαλο του κ. Γ. Κουβάτσου- Δ. Λιαντίνη:

 83. Theo said

  @79, 80:
  Η Οδύσσεια, εκτός από τις περιπέτειες του Οδυσσέα, περιγράφει και την αναζήτηση του Τηλέμαχου, όπου φαίνονται ο τρόπος ζωής και οι αξίες της πατριαρχικής αρχαϊκής κοινωνίας της χώρας μας, η κοινωνικότητα μεταξύ αγνώστων μεν, ομόγλωσσων δε, η φιλοξενία, ο σεβασμός (και οι «συναλλαγές») προς τους θεούς και τους γέροντες, μια ειρηναία και γαλήνια κατάσταση, κι αυτή, η αναζήτηση του Τηλέμαχου δηλαδή, μιας μορφής με πολλή λεπτότητα και θάρρος, με γοητεύει περισσότερο από τις άλλες περιπέτειες της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.

 84. sarant said

  Ωραία συζήτηση πιάσατε πάντως

 85. gpoint said

  # 67

  Κόκλα, υπάρχει ποίηση και λογοτεχνία που περνάς ευχάριστα την ώρα σου και ποίηση και λογοτεχνία σαν τροφή που (προσπαθεί να) σε κάνει
  καλύτερο άνθρωπο π.χ. η ποίηση του Σεφέρη ενώ άλλοι διαβάζονται πιο ευχάριστα

  Φυσικά δεν μπορούν και δεν θέλουν να ξεχωρίσουν όλοι τα πράγματα όπως εγώ- την άποψή μου είπα- αυτοί είναι συνήθως όσοι νομίζουν πως η ποίηση και η λογοτεχνία είναι ξεκομμένες από την πραγματική ζωή και βρίσκονται μόνο στις φανρασιώσεις

 86. takis#13 said

  εκρηκτικό δίδυμο ! άντε να μπει μια τάξη!

 87. odinmac said

  Η Οδύσσεια, κατά την γνώμη μου, είναι ένα πολυεπίπεδο κείμενο από το οποίο κερδίζουν όλοι, αναλόγως τι «βλέπει», ή μάλλον καλύτερα, ποια «κομμάτια» του (εαυτού του) προβάλει ο καθένας μας πάνω στο έργο, που σε πολλά σημεία του περιέχει ανεξέλεγτες συμπυκνώσεις νοήματος και πληθώρα σημαινομένων.

 88. mitsos said

  Καλησπέρα
  Επί του θέματος «στην αχλύ του μύθου»
  Μου αρέσει να διαβάζω απο τον Δ.Σαραντάκο αυτές τις ιστορίες μου θυμίζει κάτι από βραδιές δίπλα στο τζάκι να ακούμε τα παιδιά της γειτονιάς τον παππού του κολητού μου λη την γιαγιά μου να λέει ιστορίες που όλες άρχιζαν κάπως έτσι :
  «Τα πολύ πολύ παλιά χρόνια όταν μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά έλεγαν τούτη την Ιστορία για έναν παληκάρι ….»
  Η απορία μου (την έχω από το Δημοτικό αλλά ποτέ δεν μου την απάντησαν
  «Όλοι αυτοί οι μύθοι ήταν προφορική ποίηση, λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία,θρησκεία …και όλα αυτά ανακατεμένα με πολύ φαντασία . Δηλαδή τέχνη . Αλλά προφορική τέχνη. Εκδόσεις και πωλήσεις εγγράφων νομίζω έχουμε στην Κίνα τον 8ο αιώνα π.χ. και στην Αθήνα τον 5ο αιώνα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Άρα κάποιος κάπου κάποτε κάθισε και έγραψε προυπάρχοντες μύθους βάζοντας και την δική του δόση φαντασίας και τέχνης . Κάποια στιγμή με βάση τα συμβάντα που περιγράφονται μέσα στους μύθους που καταγράφτηκαν κάποια στιγμή και συγκρίνοντας με αναφορές ιστορικών που έζησαν πολύ αργότερα και με πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα καταλήγουν οι επιστήμονες να πιθανολογήσουν που οι μύθοι ήταν ζώντανες στις συναθροίσεις και τις τελετές των φυλών και γενικώς των αρχαίων κοινωνιών.
  Τι δεν καταλαβαίνω ; Μα όλα αυτά όταν άρχισαν να καταγράφονται ήδη είχαν αλληλεπιδράσει και είχαν αναμειχθεί μέσω των μεταναστεύσεων και των εμπορικών ταξιδιών . Οπότε πως δίαολο ξέρουμε πότε και πως διαδραματίζονταν ;
  Δεν ξέρω αν είναι η σειρά των μύθων που διάλεξε ο Δ. Σ. μια χρονολιγική σειρά αλλά … αλλά πολύ μπερδεμένα στο χώρο και τον χρόνο μου φαίνονται όλα αυτά και μάλλον αυτό που έφτασε σε εμάς μοιάζει συνονθύλευμα με στοιχεία όλων των πολιτισμών .

  Άρα ως εκ του «πρακτικού ορμώμενος, θα περιμένω να (δώ λάθος ) να διαβάσω και τη ενδιαφέρουσα ελπίζω συνέχεια .

 89. gpoint said

  # 81

  Εχεις μείνει λίγο πίσω Theo. Ο,τι έχει κάποιος να πει στον κόσμο σήμερα δεν το γράφει σε δοκίμιο αλλά σε τραγούδι ή θεατρικό για άμεση απορρόφηση, άντε σε βιβλίο για πιο αργή.

  Και πιο παλιά το ίδιο γινότανε αλλά σε καλυμένη μορφή. π.χ. η ομορφιά της Ιλιάδας φαίνεται όταν ψάξεις γιατί και για ποιόν γράφτηκε (η λύση για ποιόν θα σε εκπλήξει) στην Οδύσσεια αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν καν νόημα άσχετο αν λογοτεχνικά είναι άριστη. Σ’ αυτήν εξάλλου έχω δει την πιο εκλεπτυσμένη περιγραφή της γυναίκας όπως φαίνεται στο παρακάτω πόνημα

  Ου χρεώ πείσματος εστίν

  Tον είχε πιάσει το πείσμα του. Solo contra Roma. Δεμένος με παλαμάρι από μιά συκιά προσπαθούσε να ξεφύγει. Ειχε σκαρφαλώσει στη συκιά να κόψει άγουρα σύκα. Τα αποσπούσε από το δένδρο μαζί με το μικρό χοντρό κοτσάνι τους. Δεν ήξερε πως το κοτσάνι το λέγανε κάποτε πείσμα. Δεν πήγαινε το μυαλό του εκεί
  Υστερα το σκοινί που είχε δεμένο στη μέση του τυλίχθηκε στα χοντρά κλαδιά. Γλίστρησε κάτω με τα χέρια γεμάτα σύκα. Τότε κατάλαβε πως ήτανε δεμένος αλλά δεν ήθελε ν’ αφήσει τα σύκα κάτω και να λυθεί. Ισως γιατί τα κοτσάνια τους τα λέγανε πείσματα. Ισως γιατί και το σκοινί στ’ αρχαία το λέγανε πείσμα κι’ αυτό.
  Ισως ήταν δέσμιος του σκοινιού. Ισως όμως ήταν δέσμιος των λέξεων. Μα πιό πολύ ήταν δέσμιος των επιλογών του.
  .
  Ουτ’ ευνάς βαλέειν

  Προσπαθούσε από κάπου να πιαστεί.Το ρέμα της θάλασσας σε ξεβράζει αφού σε πνίξει. Πιό μπροστά, στ’ ανοικτά σε παρασέρνει.
  Πέταξε μιά πέτρα μεγάλη δεμένη με σκοινί στην αμμουδιά γιά άγκυρα. Παμπάλαια συνήθεια. Με κάθε κυματισμό το κορμί του πονούσε από το ζόρι της πέτρας. Σαν τις γνώσεις τις μη ολοκληρωμένες, αυτές που δεν έχουν βγεί ακόμα από το στόμα, που δεν έχουν γραφτεί ακόμα στο χαρτί. Που να τις πει και ποιός να τις καταλάβει; Φοβότανε τους πάντες, φοβότανε ν’ ανοιχθεί στα λόγια και στη θάλασσα. Μαθημένος στη μοναξιά του εγωϊσμού του, δεμένος με σκοινί από μιά πέτρα, τι ελευθερία να νοιώσει;
  .
  Ούτε πρύμνησι’ ανάψαι

  Δεν ήθελε να βγεί απ’ το νερό. Μα ούτε μέσα έννιωθε καλά. Δίσταζε ακόμα. Σύρθηκε ο μισός έξω πάνω στην άμμο. Εφιαξε ένα βαθούλωμα σαν αυτό που κάνουν οι βάρκες όταν τις μισοτραβάνε έξω οι ψαράδες. Κοίταξε τη νέα του θέση. Εβλεπε την απορία στο βλέμμα των άλλων. Μήπως δεν ξέρει μπάνιο ; Μήπως χρειάζεται βοήθεια :
  – Ποτέ ! ούρλιαξε στην ερώτηση που ποτέ δεν έγινε. Μα κρύα τούρθε πίσω η απόκριση :
  – Τι προσπαθείς ; τι ψάχνεις;
  Και τότε είδε.
  .
  Πόσους ταύρους πρέπει ακόμα απ’ τα κέρατα να πιάσει ;
  πριν να νοιώσει το παιχνίδι, όπως πάντα θα το χάσει ;
  Πόσες άγριες θυσίες στο μυαλό του θα υφάνει
  νικητής μεσ’ στην αρένα, στο κεφάλι του στεφάνι ;
  Πόσους μπράβους πρέπει νάχει, τη δουλειά γι’αυτόν να βγάζουν ;
  Πόσους θεατές να στέκουν στις κερκίδες να κοιτάζουν ;
  Μέχρι πιά να καταλάβει, το παιχνίδι είναι χαμένο
  .
  The answer, my friend, is blowin’ in the wind
  The answer is blowin’ in the wind

  Και τότε οίδε
  .
  Λιμήν εύορμος

  Το μέρος να καταλαγιάσει την τρέλλα του. Το καλωσυνάτο, σίγουρο λιμάνι που μέσα του κολυμπά ελεύθερος, χωρίς σκοινιά και άγκυρες. Την παρηγοριά των ανησυχιών του. Την ολοκλήρωση των προσπάθειών του, χωρίς να εξωκοίλει. Κατάλαβε πως έπρεπε να δουλέψει επιτέλους. Και να μη νοιάζεται γιά τη γνώμη των άλλων.
  Μετανοιωμένος ο Οδυσσέας ξαναγύρισε, διά θαλάσσης, στη Ναυσικά…

  .
  Λιμήν εύορμος— Λιμάνι καλοκλεισμένο
  ιν’ ου χρεώ πείσματος εστίν —όπου δεν χρειάζονται σκοινιά
  ουτ’ ευνάς βαλέειν, —ούτε άγκυρες
  ούτε πρύμνησι’ ανάψαι —ούτε να τραβηχθεί το πλοίο έξω
  (Οδ. ραψ ι)

 90. Νέο Kid said

  η Ιλιάδα είναι μοναδικά γκρηκ all the way! Η οδύσσεια θυμίζει έπη της αραπιάς . ( δεν αποκλείω να έχει και πολλές κοπυπαστές από τέτοια)
  Γεμάτη μοιρολατρία , ψευτοεπαναστατικότητα ( ας διακινδυνευσουμε το καράβι ρε παιδιά! …αρκεί να ακούσω ΕΓΩ τη Μαρία Κάλας με το μεγάλα δόντια να πούμε…) και θρησκοληψία . Και χάπυ εντ Ταραντίνο…
  Η Ιλιάδα είναι ατόφιο διαμάντι! Ο Αρχιβασιλιάς και Δον γαμάω ρισκάρει τα πάντα για μια γκομενα.
  Ο μεγαλύτερος ατρόμητος ήρως γίνεται στο τέλος μια κωμική καρικατούρα .., άσε που εξαρχής δηλαδή, εξ ορισμού ο «ηρωισμός» του Αχιλλέα είναι γκροτέσκος! Ο ορισμός της σάτιρας . Άμα όλοι είχαν αχίλλειο τένοντα , οι δειλοί θα ήταν σπανιότερο είδος κι απ τα πρωταθλήματα του Πάοκ…
  Άσε δε τούς θεούς ! Κομπάρσοι κι αρλεκίνοι για να γελάνε τα παιδιά!

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Αν κι έγραψα χθές πως δεν θα ξανακάνω διάλογο για τα τρία θέματα που είναι κοινωνικά ταμπού, επειδή είδα πως εκτός από την Κρόνη (που της απάντησα γιατί είναι η Κρόνη 🙂 ) γράψατε κι άλλοι και πλήν ενός που δεν τον γνωρίζω μου είστε όλοι συμπαθείς και σας εκτιμώ (ασχέτως αν δεν συνεννοούμαστε 🙂 ) θα σας απαντήσω (σε δόσεις 🙂 ) αλλά θα είναι η τελευταία φορά και σας παρακαλώ να μη με παρεξηγήσετε στο μέλλον που δεν θα απαντώ, είναι φανερό άλλωστε από τα σχόλιά σας πως εκτός από τον Κίντ που έπιασε σχεδόν την ουσία αυτού που είπα, οι υπόλοιποι ακολουθήσατε την παλιά και δοκιμασμένη συνταγή 🙂 παρερμηνεία των λόγων μου κι αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με το σχόλιό μου. Η δύναμη της συνήθειας. 🙂

  52 – Kαι γιατί ρε μάστορα να χάσει 5 χρόνια για να ασχοληθεί μετά με το πόκερ; 🙂
  Kίντ γι΄αυτό το πρόβλημα γράφω, http://www.kathimerini.gr/974001/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/iove-h-krish-yperdiplasiase-thn-anergia-stoys-ptyxioyxoys, και να ξέρεις πως αυτά τα στοιχεία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που είναι κατά πολύ χειρότερη, οι τριμηνίτες (που δεν έχουν δικαίωμα να ξανακάνουν σύμβαση τον υπόλοιπο χρόνο) κι όσοι έχουν μερική απασχόληση π.χ τετράωρη εργασία δύο ή τρείς μέρες την εβδομάδα ή παρακολουθούν κάποιο επιδοτούμενο επιμορφωτικό σεμινάριο (ο ορισμός της γελοιότητας) δεν θεωρούνται άνεργοι για όλο τον χρόνο.

  56 – «Δε χρειάζεται σώνει και ντε να γίνει κανείς κατασκευαστής πολιτικός μηχανικός.» Και τότε γιατί να σπουδάσει μηχανικός;

  » Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μηχανικών που σταδιοδρομούν σε διαφορετικούς τομείς (και φυσικών που διαπρέπουν στη φιλοσοφία κ.ο.κ. »
  Δεν διαφωνώ, υπάρχουν όμως και πολλά περισσότερα παραδείγματα μηχανικών που κλαίνε με μαύρο δάκρυ λέγοντας το ψωμί ψωμάκι που τους συντηρούν οι γονείς τους και πολλοί τροχοδρομούν μοιράζοντας πίτσες και σουβλάκια, μιά παραγγελία σήμερα που έχει αγώνα θα σε πείσει.

  «Είναι νομίζω λίγο ελληνικο κακό αυτή η νοοτροπία – εδώ στην Αγγλία συναντάς marine biologists που κάνουν καριέρα σε investment funds γιατί κανείς δεν τους είπε ότι δε μπορούν).»
  Μόνο που εκεί είναι Αγγλία, δηλαδή ένα από τα πέντε ανεξάρτητα κράτη του πλανήτη, κι εδώ είναι Ελλάδα, δηλαδή μιά αποικία χρέους (και της Αγγλίας) από τα γεννοφάσκια της. Βέβαια αν θέλετε να μιλήσουμε για την ανεργία στην Αγγλία μπορούμε να το κάνουμε, τα στοιχεία μάλλον θα σας εκπλήξουν δυσάρεστα, όσο για την καριέρα σε investment funds, στην Ελλάδα και ειδικά εδώ μέσα, είναι τουλάχιστον όνειδος, δέστε π.χ τα επικριτικά σχόλια που μου έκαναν για τις επενδύσεις, τώρα γιατί εσάς σας άφησαν στο απυρόβλητο, είναι ένα ερώτημα, ίσως γιατί το γράψατε στα αγγλικά, αλλά πάλι εκτός από μένα, όλοι οι άλλοι είναι αγγλομαθείς, μάλλον γιατί έχουμε ένα παρελθόν γι΄αυτό το θέμα. 😉

 92. gpoint said

  # 89

  Αυτό το γύρισε στη Ναυσικά μούπανε πως τόχει γράψει κι ο Κούντουρα, δεν ξέρω, δεν έχω ακουμπήσει ποτέ βιβλίο του αλλά προκύπτει από λογική. Πριν την κοπανήσει ο οδυσσέας έστειλς τον Μάχο στην Σπάρτη, άρα καμά 15αριά χρονών θα ήτανε το παλληκαράκι δλδ η μάνα του στα 35 συν-πλην και δέκα στην Τροία κιάλλα 10 ψαροπούλα η πόπη θάτανε στα 55 της κι κόα δεν είχανε ανακαλυφθεί τα λίφτι και τα σπα.
  Αρα-σόρρυ συνομίληκες λέηντυς του ιστολογίου- για Ναυσικά καιγότανε να επιστρέψει

 93. mitsos said

  @ 36 ,40,41,49….
  Καταλαβαίνω τον αγώνα των παιδιών που ξεκινούν αργότερα και με άλλες δυνατότητες.
  Καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει τίποτε πιο άδικο από την ιση αντιμετώπιση άνισων ανθρώπων….
  Αλλά .. εδώ κάτι δεν παει καλά.
  Αν ο απόφοιτος του ΓΕΛ χρειάζεται 16500 μόρια για να περάσει Χημικών μηχανικών και ο απόφοιτος των ΕΠΑΛ 10500 ( δεν κατέγραψα ακριβώς αλλά είδα πολλές τέτοιες διαφορές και ακόμα μεγαλύτερες ) …Μάλλον η επιτυχία των ΕΠΑΛ κατασκευάζεται .
  Θα περίμενα ένα πριμ π.χ. 20% αλλά όχι κι έτσι .
  Φυσικό από ΕΠΑΛ με πόσα μόρια είπαμε ; Κάπου 5000 αν δεν κάνω λάθος . Μα μπορεί αυτό το παιδί να σπουδάσει μαζί με τους απόφιτους των ΓΕΛ. Ο κ Μπαξεβανάκης που ήταν περήφανος για τις επιτυχίες των ΕΠΑΛ δεν είναι πια υφυπουργός αλλά θα έπρεπε να μεταφέρει και τέτοιο προβληματισμό εκτός από την υπερηφάνεια του στην νέα υφυπουργό.
  Κάνω λάθος ;

  @68 Οι σπουδές στα ΑΕΙ οφείλουν να είναι ελύθερες για όποιον θέλει . Και στην θεωρητική φυσική . Δεν ξέρω όμως αν μπορεί μια χώρα να επιδοτεί 1600 πρωτοετείς φοιτητές κάθε χρόνο για τα επόμενα 4 χρόνια για να σπουδάσουν θεωρητική φυσική. Μήπως το παρακάναμε; Μήπως επιδοτούμε με λεφτά του ελληνικού λαού την παραγωγή επιστημόνων που θα παράγουν κάποτε σε άλλες χώρες … και άντε να μας δίνουν και καμιά συνέντευξη με συμβουλές για τα κακώς κείμενα της πατρίδας μας όταν έρχονται για διακοπές .
  Αν έχουμε την οικονομική πάντως δυνατότητα να συνεχίσουμε έτσι …ας συνεχίσουμε . Να δω μέχρι πότε ; ( Αυτό είναι ευχή για την μακροζωΐα μας )

 94. gpoint said

  Και να πω επίσης πως το 93,567% των Ελλήνων αγνοεί πως η Ιλιάδα είναι η ιστορία 10 ημερών του τρωικού πολέμου, μπερδεύοντας την με όσα έχει ακούσει από τις τραγωδίες όπως π.χ. το βέλος στον αχίλειο τένοντα

 95. ΣΠ said

  94
  Πράγματι, η υπόθεση της Ιλιάδας είναι βασικά η τσαντίλα του Αχιλλέα που του έφαγε την γκόμενα ο Αγαμέμνων.

 96. takis#13 said

  93 . Δεν ήξερα ότι έχει τόσο μεγάλη πριμοδότηση το ΕΠΑΛ. Χμμμ.

 97. Κόκλας said

  @82. Ο Σολωμός (ένας από τους πέντε ή δέκα μεγαλύτερους ποιητές όλων των αιώνων κι όλων των λαών σύμφωνα με τον Οδ. Ελύτη) ορίζει την ποίηση ως εξής :Για με ποίηση είναι η λογική που έχει μετατραπεί σε εικόνες και αισθήματα. Μ’αυτή την πρόταση καθιδρύει σε κοινό τόπο τη φιλοσοφία με τη λογοτεχνία.
  Η μεγάλη ποίηση δεν ένιωσε ποτέ την έλλειψη της φιλοσοφίας. Αλλά και η εναντίωση της φιλοσοφίας προς την ποίηση, που εμφανίζεται στον Ησίοδο και τον Πλάτωνα, στον ι. Αυγουστίνο και τον Kierkergaard, στον Κομφούκιο και το Nietzsche – για να σταθεί κανείς σε παραδείγματα – κατοπτρίζει την βέβαιη υποψία των φιλοσόφων για την κίβδηλη επιχείρηση των ποιητών.

  Παρά ταύτα σε μια υψηλότερη περιοχή κατανόησης – την πιο υψηλή – όπου το αληθές και το ωραίο συναιρούνται σε ενότητα αόριστη, για την ανθρώπινη ύπαρξη απειλητική και επικίνδυνη, η φιλοσοφία και η ποίηση συμπλησιάζουν και συνεννοούνται. Ο ποιητικός φιλόσοφος κατανεύει στον φιλοσοφικό ποιητή.

 98. gpoint said

  # 93

  Στα περισσότερα ΕΠΑΛ (κι ακόμα περισσότερο στις ΕΠΑΣ) γίνεται καλή δουλειά στις ειδικότητες και δράμα στα μαθήματα γενικής εκπαίδευσης. Κακώς τους επιτρέπουν να συγχρωτίζονταιστις εξετάσεις μετους ααπόφοιτους των ΓΕΛ, δεν προκύπει ισότητα με μπόνους βαθμών.
  Φυσικά πρέπει να γίνει σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας για τις θέσεις σε κάθε ειδικότητα αλλά αυτό μόνο με ιδιωτικά ΑΕΙ γίνεται όπότε μπαίνουμε σε άλλα θέματα και καταλήγουμε -μετά πό πολλή συζήτηση πάντοτε- στο ΜΗ ΘΙΓΕΤΕ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ που κυριαρχεί στην (νεκρή εδώ και πολλά χρόνια) εχπαίδευση

 99. Νίκος Κ. said

  Από πού προκύπτει πως με τα «ιδιωτικά ΑΕΙ» γίνεται σύνδεση με την αγορά εργασίας;
  Αυτά υπάρχουν και τώρα, με τη μορφή των ποικίλων ιδιωτικών College. Είδε κανείς κάποια σύνδεση; (Αν πράγματι υπήρχε οι πελάτες θα περίμεναν στην ουρά).

  Μια κι έγινε αναφορά στο τραγικό πρόβλημα της ανεργίας των πτυχιούχων, νομίζω πως θα έπρεπε να αναφέρουμε και την ανεργία των μη πτυχιούχων, που είναι αντίστοιχη ή ίσως και χειρότερη.

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  57 – Γιώργο σου απαντώ γιατί ειλικρινά σε εκτιμώ αν και όπως θα θυμάσαι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σ΄αυτό το θέμα, όχι τόσο για την διαφορετική μας άποψη αλλά κυρίως γιατί (να το πώ λαϊκά 🙂 ) μου βάζεις λόγια που δεν είπα, κάτι που επανέλαβες και τώρα κι άντε να αποδείξω εγώ ότι δεν είμαι ελέφαντας. 🙂

  «Αποφάσισε όμως, ή είναι εισιτήριο αποκλειστικά προς τη μακροχρόνια ανεργία οι σπουδές ή όχι.» Πού και πότε έχεις δεί να έχω τέτοια άποψη για τις σπουδές; Αυτό που έλεγα και λέω πάντα, είναι πως είναι εισιτήριο αποκλειστικά για την οικονομική εξάρτηση από τους κεφαλαιούχους – οικονομική ελίτ, αν το αμφισβητείς να το συζητήσουμε, αν αμφισβητείς (προς το καλύτερο) τα στοιχεία της ανεργίας των νέων πτυχιούχων που ανάρτησα στο 91 επίσης να το συζητήσουμε αλλά για πράγματα που δεν έχω πεί πώς μπορούμε να κάνουμε συζήτηση;

  Αυτό που «καυτηρίασα» στο 49, είναι οι πανηγυρισμοί όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων για την ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία του κοριτσιού να περάσει ως τρίτη στο ΕΜΠ, η νίκη ως γνωστόν έχει πολλούς πατεράδες, μετά από έξι χρόνια (5 μέχρι την αποφοίτηση κι 1 στην ανεργία) πόσοι από εσάς θα πανηγυρίζετε; πού είναι ένα αντίστοιχο παράδειγμα; Γιατί αυτό ακριβώς είναι που με ενοχλεί εμένα Γιώργο, είναι κάτι που ειδικά για τους μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανολόγους κλπ, ελέω επαγγέλματος το ζώ καθημερινά, ματώνει η καρδιά μου να βλέπω νέα παιδιά να μη ξέρουν τι να κάνουν για να ζήσουν από αυτό που σπούδασαν, ζευγάρια να μη παντρεύονται και άλλα να χωρίζουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν, νέα και πανέξυπνα παιδιά να πέφτουν στην κατάθλιψη τον αλκοολισμό και στα ναρκωτικά ενώ γνωρίζω πέντε περιπτώσεις αυτοκτονίας τα τελευταία 3 χρόνια (αλλά μάλλον ψέματα θα είναι, επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αυτοκτονίες).
  Είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια από ασφαλή θέση, κι οι περισσότεροι εδώ είστε πάνω από 45+ και βιοπορίζεστε από τον δημόσιο τομέα (όχι πως είναι κακό) και πολλοί άμεσα ή έμμεσα από την εκπαίδευση (γι΄αυτό και καταννοώ απολύτως την επιθετική αντίδραση όταν καταφέρομαι κατά της αν και ποτέ κατά των εκπαιδευτικών) ενώ αρκετοί είναι συνταξιούχοι του δημοσίου και κάποιοι του ιδιωτικού τομέα, με λίγα λόγια άλλος λίγο άλλος πολύ, είστε βολεμένοι, κι η γνώμη σας για τους νέους, όπως και να το κάνουμε, είναι σαν την γνώμη που έχουμε όλοι για τις πρόσφατες φωτιές, ακόμη και του πεζοΠάνου που κάηκαν διπλανά του σπίτια, είναι αλλιώς να καίγεται το ξένο κι αλλιώς το δικό σου, το ίδιο και με τους νέους και γενικώς την ανεργία, αλλιώς να μιλάς γι΄αυτήν κι αλλιώς να είσαι εσύ ο μακροχρόνια άνεργος.

  Μ΄έχει στοιχειώσει ένα σχόλιο μιάς παλιάς σχολιάστριας της Μισιρλούς το 2013, «ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΚΟΨΟΥΝ» έκτοτε δεν ξανάγραψε στο ιστολόγιο, δεν ξέρω τι κατάφερε η κοπέλα, (ελπίζω να έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της) ξέρω μόνο πως τα δικά μας ευχολόγια και τα λόγια συμπαράστασης δεν την βοήθησαν καθόλου οικονομικά, ενώ εμείς συνεχίσαμε την ζωή μας όπως μπορούσε ο καθένας και μετά από λίγο την ξεχάσαμε (και που την θυμάμαι ακόμη δεν λέει κάτι ουσιαστικό γι΄αυτήν).

  «Αν ναι, δεν κατάφερες να πείσεις τις κόρες σου να μην σπουδάσουν. Δε νομίζω όμως πως αυτό είναι που εννοείς.»
  Όχι δεν κατάφερα να πείσω τις κόρες γιατί δεν είναι ιδιοκτησία μου ανήκουν στον εαυτό τους, γιατί δεν τις γέννησα μόνος μου, βοήθησε (λίγο 🙂 ) και η γυναίκα μου, γιατί το σύστημα είναι πολύ δυνατό για να το νικήσω ολοκληρωτικά μόνος μου, και γιατί δεν τους επέβαλα ποτέ την παραμικρή άποψή μου, άφηνα πάντα τον χρόνο να δικαιώσει ή όχι τις απόψεις και τις συμβουλές μου, και μετά από τόσα χρόνια εκπαιδευτικού κάτεργου αντιλήφθηκαν το γελοίο του πράγματος που τους έλεγα, δεν το λές και μικρή νίκη αυτό, γι΄αυτό και δηλώνω ευτυχισμένος.

  «Αν όχι, δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να μη σπουδάσει κανένας προκειμένου να επιτύχει.» Δεν είπα ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ να μη σπουδάσει όποιος θέλει, απλά αυτό που θα πετύχει, είναι η οικονομική εξάρτηση από τους κεφαλαιούχους. Μπορεί να βρείς κάποιο γιατρό, μηχανικό, δικηγόρο κλπ που να έγινε δισεκατομμυριούχος, δεν θα βρείς ΚΑΝΕΝΑΝ δισεκατομμυριούχο που να έγινε γιατρός μηχανικός κλπ. ψάξε να βρείς για ποιό λόγο υπάρχει αυτή η γραμμικότητα, δεν είναι και πολύ δύσκολο. 🙂

  «Αν πάλι εναπόκειται στο χαρακτήρα, τη γενικότερη εμπειρία κλπ του καθενός αν θα προκόψει και οι σπουδές είναι λίγο έως πολύ άσχετες (κάτι με το οποίο συμφωνώ σε κάποιο βαθμό), καλό θα ήταν να αφήσεις λίγο περιθώριο και σε κάποιους άλλους να έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να
  πετύχουν κατιτίς.»
  Aπό μένα όλοι έχουν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν, εγώ κρίνω αυτό που παρατηρώ στην κοινωνία, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω.

  60 – «Ολα τα ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ επαγγέλματα-όπως και του επενδυτή αποδίδουν αλλά και η μόρφωση βελτιώνει τις συνθήκες και τις επιδόσεις της εργασίας.»
  Και μόνο που λές επάγγελμα και μάλιστα ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ τις επενδύσεις Gee, δείχνει πως έχεις πλήρη άγνοια περί του «αθλήματος» (όπως κι όλοι εδώ μέσα που όμως έχουν άποψη και μάλιστα αρνητική) τα υπόλοιπα που έγραψες, απλά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τις επενδύσεις ούτε με το σχόλιό μου.

  63 τέλος – 🙂 🙂 🙂
  Ok συμφωνείς με την Κρόνη, μαζί μου πού ακριβώς διαφωνείς στο 49;

  68 – «Ο Λάμπρος έχει την εντύπωση ότι κάποιοι απ’ όλους αυτούς δεν θ αγίνουν αυτό που σπούδασαν;»
  Πόθεν αυτό το συμπέρασμα Λεώνικε;

  «Αλλά να βγάλει η Ελλάδα 200 θεωρητικους φυσικούς το χρόνο, είναι ηλιθιότητα και εκ μέρους της Ελλάδας και εκ μέρους αυτών που σπουδαζουν»
  Γιατί είναι ηλιθιότητα, αφού όλοι εδώ λέτε πως οι σπουδές γίνονται για την ευρύτητα του πνεύματος και της κριτικής σκέψης.

  ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, (κάποια μέρα ίσως γράψω σε συνέχειες όλο το σκεπτικό μου για την εξυπνάδα στην συγκεκριμένη οικονομική κοινωνία που ζούμε, ΤΡΕΜΕΤΕ 🙂 ).

  Ας μιλήσουμε για την Οδύσσεια (π.χ του ΠΑΟΚ για να πάρει πρωτάθλημα 🙂 να είμαστε και στο πνεύμα του νήματος, δεν είναι όλοι βλαμμένοι σαν κι εμένα. 🙂

  Όλα για την πνευματική εξύψωση γίνονται σ΄αυτή την κοινωνία. 🙂

 101. leonicos said

  @98

  Τι έπαθες σήμερα Τζί μου και λες μόνο……

  Ερώτηση κάνω.

  Μείνε στον ΠΑΟΚ τουλάχιστον που τον ξέρεις καλά. Η εχπαίδευση βγάζει νέους που γίνοντι ανάρπαστοι στο εξωτερικό. Για κάποιο χαζό μεταπτυχιακό πήγαν στην αμερική και μείνανε στην ΝΑΣΑ 5

 102. mitsos said

  Για να αποκαταστήσω μια πιθανή παρανόηση.
  Οι μαθητέςτων ΕΠΑΛ συναγωνίστηκαν για 298 θέσεων σε ΑΕΙ μεταξύ τους δηλαδή 1-2 σε κάθε σχολή. Αυτές οι θέσεις ήταν μόνο για αυτούς.
  Αλλά διαγωνίστηκαν στα ίδια θέματα με αυτά των ΓΕΛ.
  Οπότε αν κάποιος ΕΠΑΛίτης ( ή κάποια ) εισάγεται στο Φυσικό Ιωαννίνων με 5200 μόρια μόνο τον εαυτό του αδικεί , αφού διαλέγει να μπει σε αγώνα βαρέων βαρών όντας κατηγορία πετεινού μέχρι χθες.

 103. leonicos said

  100 «Ο Λάμπρος έχει την εντύπωση ότι κάποιοι απ’ όλους αυτούς δεν θ αγίνουν αυτό που σπούδασαν;»
  Πόθεν αυτό το συμπέρασμα Λεώνικε;

  δεν θα γίνουν = δεν θ εξασκήσουν το αντίστοιχο επάγγελμα αλλά θα γίνουν γκρσόνια και ντελιβερ΄δες. Αυτό κατάλαβα από όσα γράφεις. Δεν φταίω εγώ γι’ αυτά που εσύ γράφεις. Διάβασε το δικό σου είμενο πιο προσεκτικά.

  Και δεν είαι επιθετικος. Δεν κάνω ερωτήσσεις του τύπου : …… Λεώνικε;

 104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  93 – Eγώ πού κολλάω Μήτσο μου; τι σχέση έχει το 49 μ΄αυτά που λές. 🙂

 105. leonicos said

  @97 Κόκλας

  Έχω ένα σύντροφο εδώ μέσα κια να ην το ξέρω; Πού ήσουν τόσο καιρό;

  Σήμερα αγορασα ένα πανέμορφο τετραδιο με αχνές γραμμές και σε μπεζ ανοιχτό χρώμα, σαν μπομπονιέρα.

  Το το ονόμασα Τετράδιο Ονείρων κι Ερώτων

  και αποφάσισα να το γράφω καλλιγραφικά (έχω κάνει και άλλα τέτοια στο παρελθόν), αλλά πολύ ερωτικά ώς ακατάλληλα,

  αλλά με μολύβι γι να μη γινουν μουτζούρες, και θα γράφω πράγματα ααλογα με τον τίτλο του, αλλά που δεν θα τα πληκτρολογήσω.

  Όνειρο κι έρωτας μαζί, στο γράψιμο

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – Tα στοιχεία της ανεργίας το λένε Λεώνικε και κυρίως της πραγματικότητας, όχι εγώ, αν θέλεις τα λαμβάνεις υπόψιν ή όχι, και δεν κατάλαβα γιατί είναι επιθετικό το «Λεώνικε;» (και πώς θα μπορούσα να είμαι επιθετικός απέναντί σου; 🙂 ) εξήγησέ το μου σε παρακαλώ, γιατί όπως έχω μάθει από σένα εδώ μέσα (μάθημα ζωής), ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ. 🙂

  Aυτό που ακούω τώρα, αποκλειστικά για σένα, ελπίζω να σου αρέσει.

 107. mitsos said

  104.
  Καλησπέρα Λάμπρο
  Είσαι δεύτερος μετά την κλασικίστρια που αποφασίσζεις να με αποκαλέσεις «Μήτσο μου»
  Το προσπερνώ για σένα ειδικά
  και απαντώ.
  Όχι το επίπεδο σπουδών δεν διαμορφώνει την αγορά εργασίας και στην Ελλάδα ( ευτυχώς για μένα δεν συμβαίνει και το αντίθετο , διότι αστα βράστα τότε )
  Όμως αναφέρθηκες στα συγχαρητήρια για μια κοπέλα από ΕΠΑΛ που κατάφερε να εισαχθει στο Πολυτεχνείο με το απαθί της και ξεκινώντας με πολύ λιγότερα εφόδια από πολλούς άλλους των ΓΕΛ …
  και της έταξες (στο 49 ) το πολύ ντιλιβεράδικο αν έχει δίπλωμα…
  Είτε είσαι απλά πολύ απαιδιόδοξος για όλους είτε είσαι δεικτικά υποτιμητικός για την κοπέλα.
  Εγώ λέω λοιπόν ότι αυτοί που φτάνουν εκεί με αυτόν τον τρόπο ίσως έχουν κότσια … και της αξίζουν συγχαρητήρια .
  Αυτά αρχικά.

 108. cronopiusa said

  Κλασικίστρια αν ήσουν σεμνή και καλή θα ήσουν στη Κυβέρνηση, πολλές γυναίκες, και πρώτη και καλύτερη η κ. Παπακώστα…

 109. cronopiusa said

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Επειδή έχουμε μιλήσει κάνα δυό φορές πήρα το θάρρος να σε αποκαλέσω Μήτσο μου χάριν αστεϊσμού κι έβαλα και φατσούλα αλλά δεν έπιασε, συγγνώμη για την αυθαίρετη οικειότητα δεν θα επαναληφθεί.

  «Όμως αναφέρθηκες στα συγχαρητήρια για μια κοπέλα από ΕΠΑΛ που κατάφερε να εισαχθει στο Πολυτεχνείο με το απαθί της και ξεκινώντας με πολύ
  λιγότερα εφόδια από πολλούς άλλους των ΓΕΛ …
  και της έταξες (στο 49 ) το πολύ ντιλιβεράδικο αν έχει δίπλωμα…»
  Κατ΄αρχήν δεν της έταξα τίποτε εγώ, αυτά της τάζει η πραγματικότητα που είναι ένα θέμα βέβαια πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας, παίζουν ρόλο πολλοί λόγοι, ιδεολογικοί, κομματικοί, ηλικία και κυρίως επαγγελματική και οικονομική κατάσταση, είναι γνωστό πως ο χορτάτος δεν πιστεύει τον πεινασμένο. 🙂
  Μετά, αν διάβασες στο 100 την απάντησή μου στον Γιώργο Μ, θα είδες πως αυτό που στηλιτεύω, είναι τα πανηγύρια για την εισαγωγή της κοπέλας στο ΕΜΠ κι όχι την ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία της, και εξηγώ τους λόγους που το κάνω, μπορεί να διαφωνείς μ΄αυτούς αλλά δεν έχουν να κάνουν μ΄αυτά που μου καταλογίζεις.

  «Είτε είσαι απλά πολύ απαιδιόδοξος για όλους είτε είσαι δεικτικά υποτιμητικός για την κοπέλα.»
  Προσωπικά, είμαι από την φύση μου υπερβολικά αισιόδοξος, τώρα πώς προκύπτει υποτίμηση για την κοπέλα όταν λέω πως είναι μεγάλη επιτυχία αυτό που κατάφερε δεν μπορεί να το εξηγήσει το ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ φτωχό μυαλό μου.

  «Εγώ λέω λοιπόν ότι αυτοί που φτάνουν εκεί με αυτόν τον τρόπο ίσως έχουν κότσια … και της αξίζουν συγχαρητήρια .»
  Γιατί εγώ τι είπα, πως δεν τις αξίζουν; τι σχέση έχουν τα κότσια και η αξία της για την εισαγωγή της στο ΕΜΠ με την κοινωνική πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει μετά την αποφοίτησή της; Αμφισβητείς τα στοιχεία που παρέθεσα; κι αν σου αποδείξω πως είναι κατά πολύ χειρότερα της τάξεως του 70% τι θα πείς μετά, πως το 30% που δουλεύει είναι άξιο και ικανό και τους αξίζουν συγχαρητήρια; τότε οι άλλοι τι είναι; ποιόν βολεύει αυτό;
  Αναρωτιέται ο Λεώνικος πως «Ο Λάμπρος έχει την εντύπωση ότι κάποιοι απ’ όλους αυτούς δεν θα γίνουν αυτό που σπούδασαν;» αυτό είπα ή δείχνω πως είναι εθελοτυφλία και υποκρισία να πανηγυρίζεται η επιτυχία μιάς κοπέλας για την εισαγωγή της στο ΕΜΠ και μέσα από αυτή να γίνεται προσπάθεια της ανάδειξης της πολύ καλής δουλειάς που κάνουν τα ΕΠΑΛ η δημόσια εκπαίδευση και φυσικά τα εκτελεστικά όργανα της οικονομικής ελίτ, κι αφού όλα είναι τόσο καλά και όμορφα, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πώς προκύπτει αυτό το κοινωνικό αποτέλεσμα;
  Τέλος πάντων, τόσα χρόνια δεν μπόρεσα να συνεννοηθώ για την εκπαιδευτική απάτη θα γίνει τώρα!

  «Αυτά αρχικά.» Αυτά και τέλος από μένα γι΄αυτό το θέμα, και πάλι συγγνώμη για την οικειότητα στο 104.
  Καληνύχτα

  Εσένα δεν σου έχω αφιερώσει κάποιο τραγούδι, (αν δεν είχα και την μουσική, δύσκολα θα είχα αποφύγει το τρελάδικο 🙂 ) αυτό για σένα κι ελπίζω να μη το πάρεις ως δείγμα οικειότητας. 🙂

 111. loukretia50 said

  97. Συμφωνώ κι εγώ μαζί σας.
  Αν όμως η τάση του φιλόσοφου σας κάνει κυνικό, τότε αφήστε τον ποιητή να ονειρεύεται!

 112. NIKOS NIKOS said

  Είναι οι τσιγγάνοι ινδικής καταγωγής; Μερικές απόψεις Ινδών επί του θέματος.
  https://www.quora.com/Are-Gypsy-people-Indians

 113. loukretia50 said

  ΛΑΜΠΡΟ
  Είναι ύβρις να μη χαιρόμαστε σήμερα για μια μεγάλη επιτυχία και να τη δηλητηριάζουμε με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον.
  Ξέρεις δηλαδή εσύ ή εγώ πώς θα είμαστε σε 6 χρόνια, αν θα υπάρχουμε καν?
  Όχι, μη μου πεις για ΓΠΠ!! –Δε θέλω ν΄ακούσω! Ζήσε!

 114. Pedis said

  H υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα υπήρξε βουλευτής της ΝΔ, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

  Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015.

  Το 1997 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. (μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Λεκανοπέδιο), ενώ το 2004 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής της αναθέτει τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ.

  Δεν μας έκατσε με τους πασόκους (τον κοκακόλα και τον τσεκουράτα) να δοκιμάσουμε από νουδού, για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας!

 115. mitsos said

  @ 110.
  Λάμπρο νομίζω πως έλυσες με το καλύτερο τρόπο μια παρανόησή μου.
  Όχι δεν παρεξηγήθηκα και μάλλον συμφωνούμε σχεδόν σε όλα.
  Η αφιέρωση σου από τα αγαπημένα μου κάποτε, ευκαιρία να το θυμηθώ.

  Αύριο να’χουμε μια καλύτερη μέρα

 116. loukretia50 said

  Μitsos
  Όπως βλέπετε , συμφωνώ μαζί σας για την αξία της προσπάθειας που στέφεται με επιτυχία.
  Δεν είστε my Mitsos, αλλά είναι προκλητικό το νικνέιμ, – ή ορίτζιναλ- τι να κάνουμε!
  Πχ. Σκέφτομαι κατευθείαν Κατινάκι. – ε, η κουλτούρα δεν κρύβεται!
  Θα κατηγορηθώ για ανάρμοστη οικειότητα? (πάλι?)

 117. Pedis said


  KATERINA PAPAKOSTA @kpapakosta 8:16 π.μ. – 14 Αυγ 2015

  Τι ταπείνωση! Θλιβερός Τσιπρας προκλητικά αμοραλιστης.Θλιβερη κυβέρνηση. Ντρέπομαι για λογαριασμό όσων τους επέλεξαν. ..

  Τι ταπείνωση! Αλλά ένεκα το καθήκον, αυτοθυσία για προσφορά στο λαό και το καλό της χώρας.

 118. loukretia50 said

  Λεώνικε
  Και μόνο το γεγονός ότι είσαι λίγο μεγαλύτερος, ερωτευμένος κι ονειρεύεσαι, μου δίνει χαρά και αισιοδοξία! Σ΄ευχαριστώ!
  (θα συμπλήρωνα και το φευγάτος, αλλά φοβάμαι μην παρεξηγηθώ – πάλι! )

 119. gbaloglou said

  Σχετικά κοντά στην κορυφή τού όρους Σινά υπήρχε (πριν 31 χρόνια) μία τρίγλωσση (Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά) επιγραφή ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ: δυστυχώς δεν την φωτογράφησα, πασχίζω τώρα να την βρω στο διαδίκτυο χωρίς αποτέλεσμα…

 120. mitsos said

  116 Loukretia …
  Ναι εντάξει η μάνα μου όταν με ζητούσε κανείς στο τηλέφωνο Δημήτρη , χούφτωνε σφικτά το μικρόφωνο του τηλέφωνου και μου ψιθύριζε το μυστικό: Κάποιος ξένος είναι, σε ζήτησε Δημήτρη.

  Όχι κανένα δεν παρεξηγώ …και περισσότερο δεν κατηγορώ. Ούτε τον Λάμπρο ούτε εσένα. …Αλλά χθες ήταν κλασικά προσβλητικός ο τόνος.

  Να σαι καλά.

 121. loukretia50 said

  Μitsos
  Συχνά χωρίς να το επιδιώκουμε, προκαλούμε την οικειότητα, όταν κάτι στις απόψεις μας ή το στυλ φαίνεται οικείο ή ενδιαφέρον στο συνομιλητή
  Σ΄ό,τι με αφορά, αυτή η εντύπωση με κάνει να πιστεύω πως δε θα με παρεξηγήσει. Φυσικά κάνω και λάθη!
  (έως χοντράδες!!)

 122. Επειδή κατά σύμπτωση σήμερα άκουσα τον Υπουργό να το εξηγεί στην τηλεόραση, αν κατάλαβα καλά δεν πριμοδοτούνται βαθμολογικώς οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στις εξετάσεις, τους επιφυλάσσεται όμως ένα συγκεκριμένο ποσοστό των θέσεων κάποιων σχολών. Θα μπουν δηλαδή π.χ. στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ τόσοι απόφοιτοι ΕΠΑΛ ανεξάρτητα από το πώς θα γράψουν σε σχέση με τους αποφοίτους γενικών λυκείων.

 123. Παναγιώτης Κ. said

  Οπωσδήποτε αξίζουν τον έπαινο οι επιτυχόντες στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Όποιος πήρε μέρος σε αυτές ξέρει πως δεν γίνεται να πετύχεις χωρίς να κοπιάσεις. Έχουμε λοιπόν ένα σύστημα εισαγωγής αρκετά αξιόπιστο στην επιλογή των μαθητών οι οποίοι θα γίνουν φοιτητές σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Πρόκειται για μια δοκιμασία όπου δεν μπορείς να πετύχεις χωρίς να το αξίζεις.
  Εδώ και περισσότερο από πενήντα χρόνια οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι κεντρικό θέμα στην Ελληνική κοινωνία και οι εφημερίδες το έχουν στη θεματολογία τους. Εξ όσων γνωρίζω, δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο σε άλλες χώρες.Η αντίστοιχη διαδικασία σε αυτές τις χώρες είναι αποδραματοποιημένη.

  Και μετά την εισαγωγή τι;
  Ενώ λοιπόν το ενδιαφέρον της κοινωνίας και του τύπου είναι αυξημένο μέχρι την εισαγωγή του νέου ανθρώπου στις ανώτατες σχολές, μετά αυτό χάνεται. Η κοινωνία δεν πληροφορείται τι συμβαίνει στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ότι ένα σεβαστό ποσοστό φοιτητών εγκαταλείπουν τις σπουδές και ένα εξίσου σεβαστό ποσοστό αντί να τελειώσουν στα 4 ή 5 χρόνια που είναι το σύνηθες, τελειώνουν στα 8 ή και πιο πάνω.Δεν πληροφορείται λοιπόν γιατί επικρατεί αυτή η κατάσταση.
  Επίσης η κοινωνία δεν πληροφορείται ότι στα διάφορα μεταπτυχιακά τμήματα που λειτουργούν π.χ σε ένα μεταπτυχιακό πάνω στη Θεωρία των Αριθμών ο μεταπτυχιακός μαθαίνει καλά (;) αυτά που έπρεπε να μάθει κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών στο συγκεκριμένο θέμα.

  Επομένως, δεν είναι αβάσιμος ο σκεπτικισμός όσων διατυπώνουν αντιρρήσεις και ενστάσεις για το θέμα αυτό.

 124. Μίλαγα με τον Ed Lightfoot (του κλασικού συγγράμματος Transport Phenomena) σε κάποιο συνέδριο και, ως γνώστης του ελληνικού αλφαβήτου – λόγω ειδικότητας – και κάνοντας την σύνδεση του Exodus με το ΕΞΟΔΟΣ, μού είχε πει
  «In Greece, a simple exit from a building sounds so adventurous!»

 125. cronopiusa said

  Τέλος πάντων, τόσα χρόνια δεν μπόρεσα να συνεννοηθώ για την εκπαιδευτική απάτη θα γίνει τώρα!

  και τι φταίμε εμείς;

  μα τώρα δεν καταλαβαίνεις ότι προσβάλλεις ασύστολα τους εκπαιδευτικούς
  και είμαστε αρκετοί εδώ μέσα

  Κόφτο!

  Μακαρίσωμεν τους γονείς ημών και διδασκάλους και πάντας τους …

 126. gpoint said

  # 101

  Λεώνικε ένα ποσοστό 5 % περίπου θα μορφωθεί με οποιοδήποτε σύστημα εκπαίδευσης. Επίσης η διαφορά Κολλεγίου-Μωραΐτη και άλλων ευαγών ιδρυμάτων από την δημόσια εκπαίδευση είναι χαώδης και όταν λέμε εκπαίδευση χωρίς άλλο προσδιορισμό εννοείται η δημόσια.
  Για τις χρόνιες επιτυχίες της αγνής επαρχίας η εξήγηση είναι απλή : αντιγραφή, Στην Αθήνα εύκολα στέλνεις τον καθηγητή της Κυψέλης στο Παγκράτι αλλά δύσκολα τον καθηγητή της Α πόλης στην Β οπότε οι εξετάσεις διεξάγονται μεταξύ γνωστών. Είχα διορθώσει γραπτά επαρχίας όπου το πρώτο θέμα σε όλα τα γραπτά ήταν γραμμένο λάθος, διαγραμμένο και ξαναγραμμένο σωστά στο τέλος μετά από ομαδική επιφοίτηση του αγίου πνεύματος

  Αποφεύγω όσο μπορώ να εμπλέκομαι σε συζητήσεις για αφηρημένες έννοιες όπως ποίηση, λογοτεχνία κ.λ.π. ειδικά πριν συμφωνήσουμε πως ορίζουμε το ίδιο πράγμα με την ίδια λέξη. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ούτε συγγραφέα ούτε ποιητή, γράφω αυτά που μου αρέσει να διαβάζω. Το να μην αρέσουν σε άλλους είναι υποκειμενικό, το αν είναι καλά ή όχι γίνεται αντικειμενικό όταν συμφωνήσουμε στα κριτήρια γι αυτό και κανείς σχεδόν δεν θέλει να εφαρμόσει κριτήρια.

  Η Παπακώστα υπουργοποιήθηκε αλλά κανείς δεν θυμήθηκε πως από Φεβρουάριο-Μάρτιο είχα μιλήσει για συνεργασία ΝΔ- ΣύΡιζΑ με βάση τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο. Τις παρατυπίες που γίνονταν σε βάρος του ΠΑΟΚ τότε καμμιά αντιπολίτευση δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτες αν δεν είχαν συμφωνήσει άλλα πράγματα με την κυβέρνηση και καμμιά κυβέρνηση δεν θα άφηνε τον Μαρινάκη να ξεφτιλίζει τις δικαστικές αποφάσεις ενώ ήταν γνωστή η σχέση του με την Ν.Δ. χωρις τζιβιτζιλίκι με την αντιπολίτευση. Η υπουργοποίηση γίνεται για λόγους εμπιστοσύνης να ξέρει και η αντιπολίτευση τι γίνεται στα υπουργικά συμβούλια, εκλογές πλησιάζουν

  Λάμπρο’ μ

  Στο φτωχό μυαλό μου και σε (πολύ) χοντρές γραμμές οι γιατροί που μας κάνουνε καλά, οι μηχανικοί που φιάχνουν καινούργια πράματα και οι δάσκαλοι που μας μαθαίνουν γράμματα είναι οι μόνοι πέρα από τους ασκούντες χειρωνακτική εργασία που πραγματικά προσφέρουν κάτι. Οι υπόλοιποι μάλλον επενδύουν…

 127. Γς said

  124:

  >«In Greece, a simple exit from a building sounds so adventurous!»

  Και που να δει την σιμπλ έκζιτ απ τα μνημόνια …

 128. Γς said

  104, 107, 110:

  >Μήτσο μου

  Κι ο δικός μου ο Μήτσος

 129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  125 – Αυτά που γράφει ο Gee στην αρχή στο 126 που ήταν κι ο ίδιος εκπαιδευτικός, δεν προσβάλλουν ασύστολα τους εκπαιδευτικούς Κρόνη; ούτε οι διάφορες κατηγορίες άλλων εκπαιδευτικών εδώ μέσα παλιότερα αλλά και πρόσφατα για ανεπάρκεια ικανότητας συναδέλφων σας, για σημεία και τέρατα του υπουργείου, για απαράδεκτη ύλη που εξακολουθεί να διδάσκεται στα ανυποψίαστα παιδιά, και για την αγραμματοσύνη και αμορφωσιά των μαθητών αλλά και των αποφοίτων του λυκείου;
  Μόνο όταν μιλάω εγώ απαξιωτικά για την εκπαίδευση προσβάλεστε; Έχω την εντύπωση πως πολύ επιλεκτικά προσβάλεστε ή μήπως κάνω λάθος.
  Όπως και νάχει τέλος συζήτησης γι αυτό το θέμα από μένα, ακόμη και με σένα, διευκρινίζω για τελευταία φορά πως δεν έχω τίποτε εναντίον των εκπαιδευτικών, τους θεωρώ υπαλλήλους του κρατικού μηχανισμού και της εξουσίας της οικονομικής ελίτ, όπως και τους αστυνομικούς, τους δικαστικούς, τους στρατιωτικούς, τους κληρικούς κλπ κοινωνικών λειτουργών που κάνουν πολύ καλά την δουλειά που τους αναθέτουν.
  Είμαι εναντίον του παγκόσμιου εκπαιδευτικού συστήματος που θεωρώ πως είναι η μεγαλύτερη απάτη από καταβολής κόσμου κι όταν έχω να πώ κάτι θα το λέω κι αν ο Νικοκύρης το βρίσκει προσβλητικό ας το λογοκρίνει, έχει κάθε δικαίωμα και θα το σέβομαι, η γνώμη των υπολοίπων από τη στιγμή που δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, με αφήνει αδιάφορο.
  Καληνύχτα.

 130. Γς said

  129:

  >με αφήνει αδιάφορο

  Κάν’το και λίγο cool

  με αφήνει παγερά αδιάφορο

 131. Classicist said

  Καλησπέρα σας από ΗΠΑ. Μόλις πρίν λίγο μπήκα στο νήμα και θέλω να συγχαρώ τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Gpoint, που τόλμησε να αποκαλύψει (126) την τεράστια απάτη που ονομάζεται «Αριστούχοι της Επαρχίας» και για την οποία όλοι έχουν βγάλει τον σκασμό. Επίσης, να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Μήτσο (120), αν νομίζει ότι τον προσέβαλα χτές με την προσφώνηση «κύρ Μήτσο μου».

  Εδώ, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σκίζουμε: Η Οικονομία πετάει (νέο ρεκόρ όλων των εποχών έκανε απόψε ο Nasdaq φτάνοντας τις 8.030 μονάδες) με αποτέλεσμα να έχουν λυσσάξει με το μαγικό ραβδάκι του Ντόναλντ οι πάσης φύσεως liberals. Βάζω στοίχημα ότι μεταξύ αυτών που έχουν λυσσάξει, περιλαμβάνεται και ο καθηγητής Νικολάου (124) που ποτέ δεν σάς ενημέρωσε για το πόσο καλά πάνε τα πράγματα στην Αμερική επί Τράμπ.

  Σάς καληνυχτίζω με ένα καταπληκτικό σημερινό σκίτσο του κορυφαίου αυτή τη στιγμή Αμερικανού καρτουνίστα Ben Garrison, που έχει ήδη προκαλέσει την οργή των liberals και λοιπών επαγγελματιών δικαιωματάκηδων

 132. Γς said

  131:

  Classicist γνωστή κι ως Jenna H.

 133. loukretia50 said

  αφιερωμένο στους εκπαιδευτικούς :

  ..κι ένα μόνο παιδί να εμπνεύσει … ή να χαντακώσει, αποδεικνύεται πόσο σημαντικός είναι..

  O Captain, my Captain! https://youtu.be/j64SctPKmqk

  Βέβαια το σύστημα είναι χάλια, η νοοτροπία των γονιών, η κοινωνία … τα παιδιά τραβάνε μεγάλο ζόρι!
  Ακόμα και μεταξύ τους υπάρχουν προβλήματα..

  Κάπως έτσι αγαπάμε πολύ τα βιβλία…
  Και νοιώθουμε όπως τότε στην τάξη

  Obsessed much https://youtu.be/-NPw7AJnX7A

  Κι εδώ μια σχολική τάξη δεν είμαστε ? – μικρόκοσμος που περιλαμβάνει τα πάντα!

  By the way,
  Μια και έχουμε επισκέψεις…

  Classisist

  Tu Vuo’ Fa’ L’Americano – Hetty & the Jazzato Band

  Kαληνύχτα!

 134. spiral architect 🇰🇵 said

  1. Από ΕΠΑΛ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ οι επιτυχόντες καταλαμβάνουν το 10% των θέσεων σχολών. Το υπόλοιπο 90% είναι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων. Ομοίως και στις ειδικές κατηγορίες (μουσουλμάνοι, παιδιά παλιννοστούντων)
  2. Κανείς δεν τρώει κανενός τη θέση.
  3. Λοιπόν που λες το πρόβλημα δεν είναι το να μπεις, είναι που σου την έχουνε στημένη μόλις βγεις.
  (Λουκιανός Κηλαηδόνης)

  Καλά μυαλά.
  (γενικώς)

 135. spiral architect 🇰🇵 said

  Πρόεδρος ΗΠΑ χωρίς να στήσει τουλάχιστον έναν πόλεμο δεν είναι Πρόεδρος. Επίσης, καλό είναι ο Μιχάλης να μας επιβεβαιώσει αν υποστηρικτές του τρόμπα στην Αριζόνα απαίτησαν από Ινδιάνο Ναβάχο, αν διαμένει νόμιμα στις ΗΠΑ.

 136. Alexis said

  #134, τέλος:
  Και καλά κρασά, θα έλεγα εγώ, μέρες που είναι… 🙂

 137. spiral architect 🇰🇵 said

  Και μη φοβάστε να πηγαίνετε τα παιδιά σας σχολείο, γιατί η κατ’ οίκον εκπαίδευση οδηγεί σε φρικαλέα λάθη.

 138. Alexis said

  #135: Είναι σα να πηγαίνεις μετά από χρόνια στο χωράφι σου στο χωριό, να βρίσκεις μέσα αυτόν που στο έχει καταπατήσει και να σε ρωτάει ποιος είσαι και για ποιο λόγο τον ενοχλείς… 🙂

 139. gpoint said

  Και μια που έγινε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ας δούμε και τον προηγηθέντα ανασχηματισμό στο ποδόσφαιρο Το κυριότερο πόστο είναι σαφώς η θέση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα γιατί στην Ελλάδα -ως γνωστόν- αν δεν ασκήσει δίωξη ο εισαγγελέψ δεν κουνιέται φύλο.
  Λοιπόν ο κ. Σιμιτζόγλου ακλόνητος στη θέση του να ασκεί διώξεις κατά την βούληση του επίσης ακλόνητου Βασιλειάδη όπως είδαμε πέρισυ με τις δηλώσεις του τα βράδια που τα ματς έδωσαν τέτοιες αφορμές…

  Το οποίον σημαίνει πως οι παρα-guess παραμένουν ακλόνητες κάτι που επιβεβαιώθηκε στατιστικά από το γεγονός πως η ΑΕΚ σε 4 ευρωπαϊκά παιχνίδια είδε 4 κόκκινες ενώ στα 40 ματς με έλληνες διαιτητές είδε όσες και ο ΟΣΦΠ τα χρόνια που είχε αυτός το πάνω χέρι στις παρα-guess. Εννοείται πως είναι ο ίδιος Λιβάϊα που πέρσι εφτυσε αντίπαλο δυο-τρεις φορές και κτύπησε άλλες τόσες αλλά δεν υπέπεσε στην αντίληψη των διαιτητών, ούτε συγκινήθηκε ο αθλητικός εισαγγελέψ από τις φωτό ή τα βίδδεα που κυκλοφορούσαν. Επίσης ήταν προφανές πως ο γνωστός Σάββας ουδέποτε δυσφήμισε το άθλημα στις δηλώσεις του κατά τον κ. Σιμιτζόγλου, ούτε ενήργησε αυτοβούλως αποσύροντας την ομάδα του από το γήπεδο της Τούμπας προξοφλώντας την ιατρική γνωμάτευση από ιδιώτική κλινική ατόμου που σύμφωνα με το επίσημο φύλλο αγώνα δεν είχε καν το δικαίωμα να βρίσκεται εντός του αγωνιστικού χώρου αφού δεν δηλώθηκε έγκαιρα. Λεπτομέρειες, όπως η μη δίωξη του Μιραλάς για την προβολή των γεννητικών του οργάνων στην Τούμπα ενω στο ίδιο γήπεδο για τον ίδιο λόγο ο Πέλκας έφαγε 2 αγωνιστικές αμέσως. Ισως να έπαιξε ρόλο το μέγεθος στις διαφορετικές επιλογές…

  Φέτος στα ντέρμπυ μάλλον θα έχουμε ξένους διαιτητές οπότε για αντιστάθμιση έχουμε την «συμμορία των 7» με αιχμή του δόρατος τον Αρη που ενισχύθηκε με καλούς παίκτες ορατής και αοράτου ιδιοκτησίας. Δυστυχώς για τους πράσινους πάλι σε ρόλο βοηθητικού θα βρεθούνε ακόμα και στην αρμάδα των 7. Ισως είναι το τίμημα για το 2010 που αντί να σκοτώσει τις παρα-guess προτίμησε την πρόσκαιρη εκμετάλλευση, καλή ώρα όπως έγινε και με την ΑΕΚ.

 140. spiral architect 🇰🇵 said

  @139: (ελληνικό) Ποδόσφαιρο και τζόγος:

  Τζογάρουν μόνο τα κορόϊδα, οι έξυπνοι επενδύουν αλλά αυτό το διδάσκονται μόνο τα πλουσιόπαιδα.

  Λάμπρος
  😉

 141. Γς said

  137:

  Ντάξει ο Τραμπ δεν ξέρει να ζωγραφίσει ούτε την Αμερικάνικη σημαία.

  Εκείνος ο άλλος όμως;

 142. ΦΑΙΔΡΑ said

  Διαβάζοντας τα σχόλια αισθανθηκα την αναγκη να πω ότι η ελευθερία λόγου τελικά είναι επιπλαστη. Δεν ξέρω τον Λάμπρο αλλά σήμερα ειδικα τον έχετε αδικήσει. Ο άνθρωπος σας λέει ότι διαφωνει με το παγκόσμιο εκπαιδευτικο σύστημα κλπ κλπ. Πώς ακριβώς προσβάλλει τους εκπαιδευτικους και υποτιμά την κοπέλα που πέρασε στο ΕΜΠ; και αν ακόμη δουλέψει σε μπαρ καφέ κλπ όπως διαβλέπει ο Λάμπρος πού ακριβώς είναι η υποτίμηση. Άλλο εννοεί -και το εξηγεί αναλυτικά – . Είστε επιλεκτικά υπερευαισθητοι καποιοι… και εγώ διαφωνώ με τον Λάμπρο σε αρκετά και με πολλούς απο εδώ αλλά όχι να «στήνουμε» κάποιον στον τοίχο. Εκτός αν όντως δεν έχετε καταλάβει την σκεψη του και επαναλαμβανονται οι ίδιες σχεδόν παρεξηγήσεις.
  Μια που έγραψα σχόλιο να ψηφίσω και εγώ υπερ της Ιλιαδας…

 143. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  116 Να κάποιος που θυμήθηκε το Κατινάκι 🙂

  124 Καλό!

  134 Ε, ναι

  142 Μη μπερδεύετε την ελευθερία λόγου με το αν γίνεται κατανοητή η θέση κάποιου (αν υποθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει).

 144. ΣΠ said

  124 🙂
  Μου θύμησες μια περίπτωση από τα μεταπτυχιακά μου χρόνια. Είχα πει σε έναν Ελβετό μεταπτυχιακό ότι είμαι από την Θεσσαλονίκη και εκείνος μου είπε ότι την είχε επισκεφτεί και είχε εντυπωσιαστεί που το όνομα της πόλης περιέχει ένα διπλό άθροισμα ΣΣ.

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – «Λάμπρο’ μ
  Στο φτωχό μυαλό μου και σε (πολύ) χοντρές γραμμές οι γιατροί που μας κάνουνε καλά, οι μηχανικοί που φιάχνουν καινούργια πράματα και οι δάσκαλοι που μας μαθαίνουν γράμματα είναι οι μόνοι πέρα από τους ασκούντες χειρωνακτική εργασία που πραγματικά προσφέρουν κάτι. Οι υπόλοιποι μάλλον επενδύουν…»
  Γιώργη΄μ, επενδυτής είναι αυτός που γνωρίζει την αξία και την δύναμη του χρήματος και το βάζει να δουλέψει παραγωγικά στην θέση του (όπως έκαναν παλιά με τα βόδια οι άνθρωποι) έχοντας επίγνωση πως ζεί σε μιά οικονομική κοινωνία που υπακούει σε τεχνητούς νόμους κι όχι σε φυσικούς, οι υπόλοιποι μάλλον είναι οι έξυπνοι. 🙂
  Όλοι αυτοί που λές πως «προσφέρουν» (δωρεάν;) κάτι, αναλογίσου για ποιό λόγο το κάνουν, ΠΑΟΚ είσαι, τον πανέξυπνο Ιβάν «που προσφέρει» έχεις για πρόεδρο θα το καταλάβεις. 🙂
  Τα υπόλοιπα μόνο κατόπιν τσιπουροποσίας μετά οχταποδομεζεδακίου αλα Gee. 🙂

  Ρε σείς τι θα γίνει θα κάνουμε καμιά ΟΙΝΟπνευματική σύναξη; όλοι από μένα περιμένετε να σας ξεκουνήσω από τον καναπέ; 🙂 Άντε γιατί έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα πάθη στο ιστολόγιο και μπορεί να εξελιχθούν σε μίση, καιρός να μαζευτεί το γαλατικό χωριό να το γιορτάσουμε, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε και η ζωή είναι απρόβλεπτη, σήμερα είμαστε αύριο δεν είσαστε. 🙂
  Kαλημέρα.

  Tελικά όλος ο κόσμος ΠΑΟΚ είναι. 🙂
  https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/506397/sf-paok-zampias-vinteo-epos-poy-den-perigrafetai-me-logia-vid

 146. ΦΑΙΔΡΑ said

  Εχετε δίκιο κ. Σαραντακο… Αν και όταν εκφράζει κάποιος μια άποψη και δεν υπάρχουν αντεπιχειρηματα στην ουσία αλλά αφορισμοι ή ενώ καταφέρεται σε ένα σύστημα και κάποιοι το παίρνουν προσωπικά, είναι εύλογο να αισθανθεί ότι του στερείται η ελευθερία. Εννοείται ότι μιλάω γενικά για τις συναναστροφες με ανθρώπους και τις συζητήσεις όχι φυσικά για το ιστολογιο που αποδεδειγμενα επικρατεί ελευθερία λόγου.

 147. Γιάννης Ιατρού said

  145β Σιγά μην περιμέναμε από σένα να το ανακαινίσεις το θέμα 🙂 🙂 🙂
  Είπαμε, το φθινόπωρο, που θα είμαι εδώ κι ο Νίκος. Αλλά δεν θυμάσαι πια τις σχετικές ανακοινώσεις, τι να σου κάνω;
  Προς πραγμάτωσιν των ανωτέρω παρακαλούνται τα μέλη όπως προσέλθουν εγκαίρως, καλούμενα εν καιρώ αρμοδίως.

 148. Τίτος Χριστοδούλου said

  Παγκοσμιοποίηση κι επιδημίες. Με αφορμή την εμφάνιση των αρχών μιας επιδημίας ιλαράς στην Ευρώπη, γράφω αυτές τις μέρες κείμενο για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην εμφάνιση επιδημιών, τόσο σαν αποτέλεσμα των ανεμπόδιστων μετακινήσεων όσο κι εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της στον Τρίτο Κόσμο, με δυσανάλογη επιβάρυνση του επιδημιολογικού των πτωχών χωρών προφίλ.

 149. Νέο Kid said

  148. Μπα; Η περιπλάνηση των Ιουδαίων (Συρίων) παγκοσμιοποίηση λέγεται τώρα; Άσε δε που μάλλον άλλοι είναι οι λόγοι. Μια χαρά μπολιασμένοι ήταν οι Σύριοι.

 150. ΣΠ (145), τι εννοούσε ο Ελβετός λέγοντας «ένα διπλό άθροισμα ΣΣ»; Είχε μήπως υπολογίσει τον λεξάριθμο της Θεσσαλονίκης (που είναι 603, και δεν βλέπω τι το αξιοπρόσεχτο έχει); Ένα διπλό ΣΣ έχει όλο κι όλο, που διόλου δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζει αυτόν που στη χώρα του (Suisse!) έχει το Chiasso, την Annemasse (εντάξει, αυτή είναι από τη γαλλική πλευρά των συνόρων, αλλά κολλητά), και τόσα άλλα 🙂

 151. Άγγελε εσύ… from all people! 🙂 ΣΣ όπως ξέρεις καλύτερα από εμένα είναι διεθνώς ο τύπος του διπλού αθροίσματος, ενώ SS…. χμ… κάπου αλλού παραπέμπει μάλλον.

 152. nikiplos said

  151, προφανώς στα διεθνή μαθηματικά τηρείται το ΣΣ ως σύμβολο για το διπλό άθροισμα διακριτών αριθμητικών σειρών. Αλλά τι να περιμένεις από ελβετούς? Μόνο με τις λεπτομέρειες ασχολούνται, γι’ αυτό και μόνο καλά ρολόγια φτιάχνουν.

 153. Αιμ said

  148,149. Η αρχή επιδημίας ιλαράς με τους αρνητές των εμβολιασμών δεν έχει να κάνει ;

 154. Όταν ανακοινώνονται οι θέσεις εισακτέων για τα ΑΕΙ, για κάθε τμήμα γίνεται μια κατανομή των θέσεων αυτών σε κατηγορίες υποψηφίων, την οποία καλό είναι να γνωρίζει όποιος θέλει να σχολιάσει για επιτυχίες, αποτυχίες, θριάμβους, κλπ.. :

  α) Οι 90 από τους 100 εισακτέους, που συμφωνεί ή επιβάλει το υπουργείο για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ, μοιράζονται ανάμεσα σε απόφοιτους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ,) που ήταν υποψήφιοι (έδωσαν εξετάσεις) τον Ιούνιο 2018, ως εξής:

  α1. 85 ΓΕΛ – 5 ΕΠΑΛ, όταν στο τμήμα έχουν δικαίωμα εισαγωγής απόφοιτοι ΕΠΑΛ, που ήταν υποψήφιοι (έδωσαν εξετάσεις) τον Ιούνιο 2018 -π.χ. σε κάποιο τμήμα θετικής επιστήμης.

  α2. 80 ΓΕΛ – 10 ΕΠΑΛ, όταν πρόκειται για τμήμα σε τωρινό ΑΕΙ, αλλά μέχρι πρότινος ΤΕΙ -βλέπε Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής

  α3. 90 ΓΕΛ – 0 ΕΠΑΛ, όταν στο τμήμα δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής απόφοιτοι ΕΠΑΛ, λόγω αναντιστοιχίας ειδικότητας ΕΠΑΛ. π.χ. σε κάποιο τμήμα Νομικής.

   

  Τα 2 από τα 4 μαθήματα στα οποία διαγωνίζονται οι υποψήφιοι από ΕΠΑΛ είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, κοινά με τους υποψήφιους από ΓΕΛ. Τα άλλα 2, ωστόσο, είναι προκαθορισμένα μαθήματα της ειδικότητάς τους στο ΕΠΑΛ. Έτσι, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος ΓΕΛ για μια πολυτεχνική σχολή θα εξεταστεί στις πανελλήνιες στη Ν. Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, ενώ ένας υποψήφιος ΕΠΑΛ στη Ν. Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τα Στοιχεία Μηχανών και τα Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού, αν είναι ειδικότητας Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών του κλάδου Τομέα Μηχανολογίας.

  Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση επιδόσεων, διακρίσεων ή βάσεων, μεταξύ των δύο κατηγοριών υποψηφίων.

   

  β) Οι υπόλοιποι 10 από τους 100 εισακτέους θα είναι από απόφοιτους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) που ήταν υποψήφιοι (έδωσαν πανελλήνιες) τον Ιούνιο του 2017 ή του 2016, αλλά όχι τον Ιούνιο 2018. Πιο συγκεκριμένα, 6 θα είναι από αυτούς που έδωσαν πιο πρόσφατα εξετάσεις τον Ιούνιο του 2017, και 4 τον Ιούνιο του 2016.

   

  Οι παραπάνω κατηγορίες ορίζουν το 100% των εισακτέων σε τμήματα ΑΕΙ. Ακολουθούν κατηγορίες με υπεράριθμους, μπορώ να θυμηθώ 6-7 κατηγορίες:

  1 επιπλέον θα εισαχθεί από απόφοιτους Εσπερινών ΓΕΛ, που ήταν υποψήφιοι (έδωσαν εξετάσεις) τον Ιούνιο 2018, με χωριστές πανελλήνιες.

  1 επιπλέον θα εισαχθεί από απόφοιτους ΓΕΛ, που ήταν υποψήφιοι (έδωσαν εξετάσεις) τον Ιούνιο 2018, και πέρασαν πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες -μάλιστα με αύξηση 20% των μορίων του, στις κοινές πανελλήνιες του Ιουνίου.

  1 (δεν γράφω μισός, το ποσοστό είναι 0,5%) απ’ την κατηγορία των Μουσουλμάνων της Θράκης, με τις κοινές πανελλήνιες του Ιουνίου.

  6 επιπλέον (5,5% αν δεν κάνω λάθος στο ποσοστό, 4%+1,5% δύο κατηγορίες) από Έλληνες του εξωτερικού, με χωριστές πανελλήνιες.

  5 επιπλέον από υποψήφιους με σοβαρές παθήσεις, με βαθμό απολυτηρίου, χωρίς πανελλήνιες.

  Απροσδιόριστος αλλά πολύ μικρός αριθμός επιπλέον από υποψηφίους που λόγω σοβαρής ασθένειας ή θανάτου στην οικογένεια δεν έδωσαν πανελλήνιες τον Ιούνιο αλλά δίνουν τον Σεπτέμβριο.

  Ακόμη μικρότερος αριθμός διακριθέντων διεθνώς αθλητών, χωρίς πανελλήνιες.

  Είναι σαφές ότι οι υπεράριθμοι διαγωνίζονται μόνο μεταξύ τους, μόνο για τις συγκεκριμένες επιπλέον θέσεις της κατηγορίας τους.

  Αντίστοιχες, περιπτώσεις (συν την κατηγορία των Εσπερινών ΕΠΑΛ) έχουμε για τις θέσεις εισακτέων για τα ΤΕΙ.

 155. sarant said

  154 Αλήθεια, πώς γίνεται το στρογγύλεμα;

 156. Στον πλησιέστερο ακέραιο. Κλασματικό μέρος από 0,5 και πάνω πάει στον επόμενο ακέραιο.

 157. sarant said

  156 Λογικό

 158. Tomás de Torquemada said

  45 μέρες η Ιλιάδα
  http://ucbclassics.dreamhosters.com/djm/10A_2011/IliadOutline.html

 159. 157: Κι ευτυχώς δεν υπάρχουν πλέον παρά 5-6 τμήματα με κάτω από 100 εισακτέους. Δεν ξέρω τι προβλέπεται για αυτά και το 0,5%..

 160. 159: Ψέματα, καμιά 45αριά είναι

 161. ΣΠ said

  152
  Εντάξει, ένα nerdy αστείο έκανε. Δεν ήταν κακό πάντως. Στους περισσότερους ξένους το ελληνικό αλφάβητο θυμίζει μαθηματικά. Ένας αμερικάνος μεταπτυχιακός, που είδε ένα ελληνικό βιβλίο που είχα, μου είπε «this looks like a very long equation».

 162. sarant said

  158 45 μέρες, αλλά οι μισές είναι στην τελευταία ραψωδία χωρίς δράση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: