Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η λέξη που αρχίζει από κ

Posted by sarant στο 29 Αυγούστου, 2018


Πολλές λέξεις αρχίζουν, βέβαια, από κ. Ίσως θα έπρεπε να το γράψω λίγο διαφορετικά, η λέξη που αρχίζει από k-. Το γράμμα k είναι σχετικά σπάνιο στα αγγλικά και οι λέξεις που αρχίζουν από k δεν είναι πάρα πολλές, σήμερα όμως θα ασχοληθούμε μόνο με μία, μια λέξη που χρησιμοποίησε ένας ομογενής και βρήκε τον μπελά του -και, προσωπικά, δεν στενοχωρήθηκα καθόλου.

Ο ομογενής, ο Adam Catzavelos, Αδάμ Καντζαβέλος θα λέγαμε στα ελληνικά, ήρθε οικογενειακώς από το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου γεννήθηκε και κατοικεί, για διακοπές στην Ελλάδα και από κάποια ακρογιαλιά, ίσως της Πελοποννήσου, έβγαλε ένα σελφοβιντεάκι, στο οποίο ξεκινάει σε στιλ μετεωρολογικού δελτίου και ύστερα εκφράζει τη χαρά του που δεν υπάρχει ούτε ένας μαύρος στην πλαζ -χρησιμοποιώντας, μάλιστα, μια λέξη ιδιαίτερα φορτισμένη στη Νότια Αφρική, μια λέξη που αρχίζει από k.

«Let me give you a weather forecast here; blue skies, beautiful day, amazing sea and not one kaffir in sight… Fucking heaven on earth. You cannot beat this. You cannot beat this, τονίζει κουνώντας το δάχτυλο.

H λέξη που αρχίζει από k, που πολύ σπάνια θα τη δείτε ακέραια γραμμένη στα αγγλόφωνα άρθρα που είναι αφιερωμένα στο περιστατικό, είναι η λέξη kaffir. Είναι τόσο προσβλητική, που θα τη δείτε γραμμένη είτε με αστερίσκος (k***r) είτε, το συχνότερο, να αναφέρεται ως the k-word.

Στα ελληνικά, λέμε κάφρος, αλλά η λέξη δεν έχει ρητή ρατσιστική χροιά -χρησιμοποιείται μειωτικά για κάποιον άξεστο ή ηλίθιο, π.χ. για κάφρους μας πέρασες; ή κοίτα πόσα σκουπίδια αφήσανε οι κάφροι. Παράγωγο και η καφρίλα, η απολίτιστη και χαζή συμπεριφορά, πχ Η καφρίλα ορισμένων οδηγών είναι ανεκδιήγητη (η φράση από το ΜΗΛΝΕΓ). Η λέξη φαίνεται καινούργια, αλλά ο Κουμανούδης στη Συναγωγή του καταγράφει το παράγωγο καφρισμός στην Ακρόπολι από το 1887 -και παρακάτω θα δούμε γιατί.

Η λέξη kaffir όπως και η δική μας κάφρος ανάγονται στα αραβικά. Στα αραβικά, kafir είναι αυτός που δεν πιστεύει στον Αλλάχ, από την τριγράμματη ρίζα k-f-r που αρχικά σημαίνει «σκεπάζω, κρύβω» άρα «κρύβω, αρνούμαι να δω την αλήθεια του Θεού». Έτσι, kafir ονομάστηκε στα αραβικά ο αλλόπιστος, φυσικά με μειωτική χροιά. Ειδικότερα, οι Άραβες έμποροι ονόμασαν καφίρ τους πληθυσμούς της νοτιοανατολικής ακτής της Αφρικής, και τον όρο αυτό τον υιοθέτησαν και οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι και έμποροι. Έτσι, πρώτη φορά περνάει σε ευρωπαϊκή γλώσσα ο όρος στα πορτογαλικά: στις Λουσιάδες του Καμόες απαντά η λέξη cafres, στον πληθυντικό (cafre ο ενικός).

Στη συνέχεια, η λέξη περνάει στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, και χρησιμοποιείται ιδίως για τους αυτόχθονες της νότιας Αφρικής, η οποία άλλωστε αποκαλείται Cafraria, Cafreria, από τους χαρτογράφους του 17ου αιώνα, χώρα των Κάφρων. Με τον αποικισμό της περιοχής, η λέξη χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για τον λαό Κόσα (που γράφεται Xhosa). Οι πόλεμοι του 19ου αιώνα ανάμεσα σε αποικιοκράτες και Κόσα, που σήμερα λέγονται Xhosa wars, ονομάστηκαν Kaffir wars, ενώ στον 19ο αιώνα πέρασε η λέξη και στα ελληνικά, ως Κάφροι.

Εδώ να πούμε ότι στην ελληνική γλώσσα υπάρχει και άλλη μια λέξη που προέρχεται από την ίδια αραβική ρίζα: πρόκειται για τη λέξη γκιαούρης, από το τουρκικό gavur και το περσικό gabr που επίσης σημαίνουν «άπιστος» και ανάγονται στο αραβικό kafir.

Ας επιστρέψουμε όμως στη Νότια Αφρική. Η λέξη που αρχίζει από k- πήρε ιδιαίτερα υποτιμητική απόχρωση στα ντροπιαστικά χρόνια του απαρτχάιντ, ως kaffir στα αγγλικά και kaffer στα Αφρικάανς. Στις εκλογές του 1948, εκείνες που εγκαινίασαν το θεσμοθετημένο απαρτχάιντ, το Εθνικό Κόμμα κατέβηκε με το σύνθημα Die kaffer op sy plek (Οι Κάφροι στη θέση τους) και κέρδισε τις εκλογές. Δεν είναι διόλου περίεργο που όταν γκρεμίστηκε το απεχθές καθεστώς του απαρτχάιντ, οι δημοκρατικές κυβερνήσεις της χώρας ψήφισαν νομοθεσία που καθιστά ποινικό αδίκημα τη χρήση της ρατσιστικής βρισιάς kaffir, και όχι μόνο.

Στη Βικιπαίδεια βρίσκω ένα απόσπασμα ψηφίσματος του Κοινοβουλίου της Ν. Αφρικής από το 2008, όπου δηλώνεται ότι:

We should take care not to use derogatory words that were used to demean black persons in this country. Words such as Kaffir, coolie, Boesman, hotnot and many others have negative connotations and remain offensive as they were used to degrade, undermine and strip South Africans of their humanity and dignity.

Θα αναγνωρίζετε ίσως, πλάι στους Κάφρους, τους όρους: κούληδες, βουσμάνοι, Οτεντότοι.

Ωστόσο, η «λέξη που αρχίζει από k», η λέξη kaffir, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τη λευκή μειοψηφία της χώρας. Πριν από μερικούς μήνες μια γυναίκα κλείστηκε στη φυλακή όταν, σε διαξιφισμό της με (μαύρους) αστυφύλακες χρησιμοποίησε τη λέξη δεκάδες φορές. Κάθε χρήση της λέξης στη δημόσια σφαίρα προκαλεί σάλο.

Και σάλος προκλήθηκε όταν το σελφοβίντεο (ή η βιντεοσέλφη;) του Αδάμ Καντζεβέλου, για κάποιο λόγο έγινε γνωστό και διαδόθηκε ιότροπα. Το αμέτρητο πλήθος των χρηστών γρήγορα εντόπισε την ταυτότητα του ρατσιστή με το ψάθινο καπέλο. Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί πελάτες της οικογενειακής επιχείρησης (τροφίμων) στην οποία δούλευε και ήταν μέτοχος ο Αδάμ να διακόψουν τη συνεργασία μαζί της, η ελληνική κοινότητα τον καταδίκασε, τελικά ο πατήρ Κατζαβέλος αναγκάστηκε να απολύσει τον γιο του για να περιορίσει τη ζημιά, ενώ ένα εστιατόριο που ανήκει επίσης στην οικογένεια έκλεισε. «Από τη μια στιγμή στην άλλη, γίναμε σαν λεπροί», είπε ο πατέρας του. «Κανείς δεν θέλει να έχει καμιά σχέση μαζί μας. Καταστραφήκαμε».

Ακόμα και το σχολείο όπου φοιτούν τα παιδιά του Κατζαβέλου ανακοίνωσε ότι δεν είναι επιθυμητός στους χώρους του αλλά και μια σειρά οργανώσεις και φορείς ξεκίνησαν ποινικές διαδικασίες εναντίον του.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι ο Κατζαβέλος δεν είναι κάποιος διάσημος, δεν κατέχει δημόσια θέση, δεν εκπροσωπεί τη χώρα του σε Ολυμπιακούς αγώνες (όπως η Βούλα Παπαχρήστου όταν έκανε το αστείο που θεωρήθηκε ρατσιστικό). Ο Κατζαβέλος έμπλεξε επειδή όσα είπε τα είπε σε ένα βίντεο που έγινε διάσημο. Αν τα ίδια ακριβώς τα έλεγε στους λευκούς φίλους του μετά τον γυρισμό του, εκεί που θα έπιναν μπίρες, τίποτα δεν θα γινόταν. Και τώρα θέλησε να τα πει στους φίλους του, αλλά το μέσο που χρησιμοποίησε είναι δυνητικά προσπελάσιμο από ολόκληρο τον πλανήτη. Αν δεν έβαζε τη λέξη που αρχίζει από k στο βιντεάκι του, θα το έβλεπαν καμιά εικοσαριά φίλοι του, άντε 50 ή 100 αν κάποιοι είχαν περιέργεια να δουν πώς είναι αυτή η μακρινή χώρα. Τώρα, το βιντεάκι έγινε ιότροπο, το είδαν εκατομμύρια, και ο ομογενής βρήκε τον μπελά του. Θα περάσει καιρός ώσπου να το χωνέψουμε ότι οι τοίχοι του ηλεσαλονιού μας έχουν αυτιά και μάτια, πως ό,τι λέμε στις διαδικτυακές ρούγες, είτε είναι σκέτη κοινοτοπία, είτε μεγάλη σοφία είτε ρατσιστικό παραλήρημα, μπορεί να το μάθει όλος ο κόσμος.

Ο Αδάμ Κατζαβέλος ζήτησε συγγνώμη για τα όσα είπε, αλλά προς το παρόν δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει στη Νότια Αφρική. Είναι τυχερός που βρίσκεται στην Ελλάδα -όχι επειδή ο καιρός είναι καλός κι επειδή δεν υπάρχουν μαύροι στις παραλίες, αλλά επειδή στη χώρα μας η ανοχή στις ρατσιστικές απόψεις είναι εξαιρετικά μεγάλη -άνθρωπος που δήλωσε (ψευδώς) ότι «Έχουν γεμίσει οι μετανάστες τα νηπιαγωγεία και οι Έλληνες δεν μπορούν να μπουν στον παιδικό σταθμό. Αυτό τέρμα» όχι μόνο δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον νόμο αλλά μερικές μέρες μετά κέρδισε τις εκλογές.

281 Σχόλια προς “Η λέξη που αρχίζει από κ”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Την «είδηση» την διάβασα μέσω σόσιαλ όταν διακόπευα κι εγώ στη νότια Πελοπόννησο. Πιστεύω ότι, ο Διαμαντής (και μάλλον όχι Αδάμ) μάλλον δεν θα πέτυχε παράλιο λουκουματζή, οπότε δεν θα έλεγε αυτή τη μαλακία, που, όπως είπε και ο Νικοκύρης, εδώ έχει άλλη σημασία.

  [..] αλλά προς το παρόν δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει στη Νότια Αφρική [..], ίσως γιατί ψάχνει να βρει άκρες στη ΧΑ.


  (ΧΑ Αυστραλίας: ΕΚΣΟ ΤΩ ΚΣΕΝΗ)

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >δεν εκπροσωπεί τη χώρα του σε Ολυμπιακούς αγώνες (όπως η Βούλα Παπαχρήστου ¨

  Νάτην πάλι

  >όταν έκανε το αστείο που θεωρήθηκε ρατσιστικό

  Μπα, έτσι το λέμε τώρα;

  Κυβίστητί

  Και κάπου είχα διαβάσει ότι οι Γερμανοί στις αποικίες τους στην Ανατ. Αφρικοί κάφρους έλεγαν και τους λευκούς που παντρευόντουσαν μαύρες και γινόντουσαν ένα με τους ντόπιους.

 3. gpoint said

  Καλημέρα

  Απληροφόρητος ων- ως συνήθως- ποιός είπε την φράση στο τέλος του άρθρου και μετά κέρδισε τις εκλογές ; (τις δυο τελευταίες εκλογές που θυμάμαι τις κέρδισε ο Τσίπρας)

 4. Γς, ίσως είχες διαβάσει αυτό: https://dytistonniptiron.wordpress.com/2013/11/25/verkafferung/

 5. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Δεν την ήξερα τη λέξη… Και σκέψου να μπερδευτείς όταν πας να ζητήσεις αυτό !

 6. gpoint said

  Από το μακρινό 70 θυμάμαι κάποιονπου είχε έρθει από Ν. Αφρική καί έλεγε πως μια φυλή μαύρων αποκαλούσε μια άλλη φυλή μαύρων καφίρ που (μου είχε πει πως) σημαίνει άνθρωπος χωρίς ψυχή, πνεύμα δλδ ζώο

  Στην Ελλάδα ουδείς συγκινήθηκε όταν ο Μελισσανίδης χαρακτήρισε κάποιους Μάο-Μάο, μόνο τον διόρθωσαν πως Μάου-Μάου είναι το σωστό- δεν θυμάμαι αν την διόρθωση την έκανε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας (# 129 στο χθεσινό νήμα) που πάντως επανεξελέγη !!!!

 7. spiral architect 🇰🇵 said

  @3: Η κουτσαβάκικη ατάκα ειπώθηκε από το γκαβό στην εκπομπή του Χατζηνικολάου στις 13-06-2012 και στις 17 του ίδιου μήνα βγήκε πρώτος δημιουργώντας τη γνωστή και ως κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Ναι, προφανώς Αδαμάντιος, δίκιο έχεις.

  3 Σαμαράς το 2012

  4 Και οι Αφρικάνερ είχαν έναν όρο σαν «αδελφός Κάφρου» για όποιον λευκό είχε στάση αντι-απαρτχάιντ και φιλική προς τους μαύρους

 9. gpoint said

  # 8 β

  Ευχαριστώ.

  Ωστε είχαμε και τότε πολλούς μετανάστες; Βρε πως περνάνε τα χρόνια και φεύγουν οι μνήμες

 10. gpoint said

  # 7

  Θενκς

  Η κυβένηση των σαμαροβενιζέλων καθιέρωσε την μόδα για να ακολουθήσει η κυβέρνηση των συριζανέλ και να κορυφωθεί προσεχώς- κατά την πρόβλεψη μου- με την κυβέρνηση των αλεξικούληδων ή κουλαλέξιων αν προτιμάτε

 11. gpoint said

  ( Ο ΠΑΟΚ θα πάρει πρωτάθλημα μόνο με Λεβέντη στην πρωθυπουργία !!) γελαστές φατσούλες

 12. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 13. Jane said

  Πριν από δυο βδομάδες είχε γίνει χαμός στα μίντια των ΗΠΑ με την είδηση πως υπάρχει βίντεο στο οποίο ο Τραμπ χρησιμοποιεί την n-word , δηλαδή τη λέξη nigger ή nigga , η οποία θεωρείται ρατσιστική και συνήθως τη χρησιμοποιούν οι «λεβέντες» με τις άσπρες κουκούλες που καίνε σταυρούς.
  Ενδιαφέρον είναι και, το πώς σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου , όταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να βεβαιώσει πως ο αμερικανικός λαός δεν θα ακούσει ποτέ μια τέτοια ηχογράφηση με τη φωνή του προέδρου. Η απάντηση ήταν: «I cannot guarantee anything».

 14. Νέο Kid said

  Η βλακεία των ρατσιστών είναι τελικά μάλλον στατιστικώς σημαντική.
  ( κάποτε τα είχα βάλει – με τον Σμερδάλοφ, αν θυμάμαι καλά- με κάποιον που το υποστήριζε, αλλά πλέον αρχίζω να πιστεύω ότι υπάρχει όντως ισχυρή ένδειξη συσχέτισης ΙQ και ρατσισμού…

 15. dryhammer said

  Κάπου θυμόμουνα και ένα Καφιριστάν (χώρα των απίστων), αλλά είναι στα Αφγανιστάν και τώρα (από το 1896) το λένε Νουρεστάν.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD_(%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE)

  Όσο για τον άλλο τον κάφρο που επειδή ΕΤΥΧΕ να γεννηθεί από κάποιους κάπου κι όχι από άλλους αλλού και θαρρεί πως βαστά τον παπά (ή τον Πάπα) απ΄τ΄ αρχίδια μόνο και μόνο γι αυτό, το ανησυχητικό είναι πως πολύνανε.

 16. spiral architect 🇰🇵 said

  @15: Πολύνανε Ξεροσφύρη, αλλά πολύ κοκοκό και από αυγό πράμα.

 17. Έχουμε καί την άρτι υπουργοποιηθείσα κ. Παπακώστα που το 2012 είχε αποκαλέσει τους μετανάστες «κατσαρίδες» (και αυτό από κ).

 18. Γς said

  4:

  Οχι, αλλά πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις στο ιστολόγιό σου. Αρα σωστά είχα διαβάσει κάπου, κάποτε… 😉

  Πάντως συμμερίζομαι κάπως τα αισθήματα από την αλλαγή εικόνων του πατριώτη μας [στο μέτρο που δεν είναι ρατσιστικά, που είναι. Αλλά τι περιμένεις από Ν. Αφρικάνους λευκους].

  Θυμάμαι εμένα μετά από πολύχρονη παραμονή στο Τέξας το αίσθημα ασφάλειας [ή καλύτερα της έλλειψης ανασφάλειας] που ένιωσα στο κέντρο της Αθήνας μετα τις 7 μμ, που κρατούσα σφιχτά την κόρη μου και είχα τα μάτια μου δεκατέσσερα και την καρδιά μου στην Κούλουρη

  Οπως επίσης όταν μπήκα σε ένα μεγάλο μεγάλο σοιυπερμάρκετ να ψωνίσω. Γνώριμο περιβάλλον εμπορεύματα καροτσάκια μυρωδιές μουσική. Κι όμως κάτι έλειπε:

  not one Afroamerican in sight…

  Και σαν σήμερα έπαθε το εγκεφαλικό η Ειρήνη μου

 19. dryhammer said

  #15. Αυτό το τελευταίο το εξηγούσα σε μια κουβέντα στην κόρη (της γυναίκας μου,που είχε κατά καιρούς θέματα, από Αλβανούς γονείς ούσα, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ελλάδα) με το παράδειγμα:
  «Κάποιοι νομίζουν πως εκείνοι είναι Mercedes κι οι άλλοι Zastava».
  «Κι εσύ τι είσαι;»
  «Τώρα, που κάθομαι και κοντά δυό χρόνια (και με ταΐζετε), Trabant»
  «Δηλαδή;» (Δεν τα πρόλαβε…)
  «Ρυπογόνο, ανασφαλές, αντιοικονομικό και θορυβώδες».

 20. Καλά να πάθει ο ομογενής. Εγώ φυσικά είμαι αντίθετος με κάθε διά νόμου απαγόρευση του «εκφράζεσθαι». Αν υπήρχε απαγόρευση και δεν τα έλεγε ο ομογενής, από φόβο, τότε …δεν θα πάθαινε καλά!

 21. Στην ταινία του Τσιφόρου «Ο θησαυρός του μακαρίτη» όλοι τον έψαχναν σε μέρη που αρχίζουν από κ: κρεβάτι, καναπές, κοτέτσι κλπ.

 22. sarant said

  10 Πρέπει να βάλουμε όμως ένα στοίχημα για το αν θα φτιαχτεί τέτοια κυβέρνηση -και μέχρι πότε.

 23. Γς said

  13:

  >την n-word , δηλαδή τη λέξη nigger ή nigga , η οποία θεωρείται ρατσιστική και συνήθως τη χρησιμοποιούν οι «λεβέντες» με τις άσπρες κουκούλες που καίνε σταυρούς.

  https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_25.html

 24. Babis said

  22
  Στοιχηματίζω εναντίον μιας τέτοιας κυβέρνησης.
  Ποιο πιθανό είναι μια κυβέρνηση ΚουλΕφηδων

 25. spiral architect 🇰🇵 said

  Με αφορμή το σχόλιο #13 και από παλιότερες συζητήσεις μας, πολλές λέξεις εδώ κι αλλού έχασαν την αρχική αθώα σημασία τους και μετατράπηκαν σε ύβρεις, αφού εξέρχονται από τα στόματα ακροδεξιών εδώ κι αλλού. Κλασικό παράδειγμα είναι η λέξη λαθρομετανάστης, η οποία με την πάροδο του χρόνου και εκστομιζόμενη πλήρης ή συντετμημένη από λάθος στόματα κατέληξε να είναι ύβρις με αποτέλεσμα κοτζάμ Άρειος Πάγος να εκδώσει διευκρινιστικό έγγραφο.

 26. cronopiusa said

  I am an African

 27. Avonidas said

  Καλημέρα (άλλη λέξη από κ 😉 )

  #14. Η βλακεία των ρατσιστών είναι τελικά μάλλον στατιστικώς σημαντική.

  Μπα, δεν είναι βλακεία, είναι που δεν καταλαβαίνουν τι ξεστομίζουν, τους φαίνεται φυσιολογικό. Υπάρχουν πολλά πρόσφατα περιστατικά στις ΗΠΑ, από τραμπιστές κυρίως που ξεθάρρεψαν, άνοιξαν τον απόπατό τους και βρήκαν το μπελά τους – και μετά κλαψούριζαν όλο απορία «μα τι τους κάναμε και μας φέρονται έτσι;»

  Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο είναι να ξεσπά κανείς στους συγγενείς τους, και ιδιαίτερα στα παιδιά, που δε φταίνε σε τίποτα. Η περιθωριοποίηση της οικογένειας ενός ρατσιστή είναι, βεβαίως, ρατσισμός.

 28. Γς said

  19:

  >«Τώρα, που κάθομαι και κοντά δυό χρόνια (και με ταΐζετε), Trabant»
  «Δηλαδή;» (Δεν τα πρόλαβε…)
  «Ρυπογόνο, ανασφαλές, αντιοικονομικό και θορυβώδε

  Εμείς όμως τα προλάβαμε

  Εγώ κι αυτό στο Τείχος του Βερολίνου

 29. sarant said

  24 Εφη;

 30. Πέπε said

  @20:
  > > Καλά να πάθει ο ομογενής. Εγώ φυσικά είμαι αντίθετος με κάθε διά νόμου απαγόρευση του «εκφράζεσθαι».

  Χμ… Να ένα θεματάκι.

  Κι εγώ συμφωνώ, καλά να πάθει. Αλλά επίσης συμφωνώ και με το δεύτερο σκέλος, την αντίθεση στην απαγόρευση της έκφρασης. (Που είναι και αναποτελεσματική εκτός των άλλων: αν δε μας αφήνετε να τους πούμε έτσι, θα τους λέμε αλλιώς…)

  Κι εσύ δίκιο έχεις, θα μου έλεγε ο Χότζας…

 31. spiral architect 🇰🇵 said

  @29: Φώφη ίσως, αλλά δεν βγαίνουν τα νούμερα.
  (τα ποσοστά εννοώ, γιατί άπαντες είναι νούμερα)

 32. Νέο Kid said

  «Μπα, δεν είναι βλακεία, είναι που δεν καταλαβαίνουν τι ξεστομίζουν, τους φαίνεται φυσιολογικό»
  Δηλαδή, το να ξεστομίζεις κάτι που -καλως ή κακώς, συμφωνω. κακώς- θα έχει κατα 99% αρνητικότατες συνέπειες στον περίγυρό σου και στη δουλειά σου, δεν είναι βλακεία;

  Define «βλακεία», please! 🙂

 33. Alexis said

  Καλημέρα.

  Ομολογώ ότι δεν ήξερα για την ιδιαίτερα αρνητική φόρτιση της λέξης στα (νοτιοαφρικάνικα) αγγλικά.
  Στα ελληνικά πάντως η λέξη Κάφρος (με Κ κεφαλαίο) πριν από 3-4 δεκαετίες προσδιόριζε (λανθασμένα μάλλον) κάποια από τις φυλές των μαύρων της νότιας Αφρικής και είχε ουδέτερη χροιά.
  Πιτσιρικάς είχα την πεντάτομη σχολική εγκυκλοπαίδεια Θησαυρός Γνώσεων του Μηχιώτη και θυμάμαι πολύ καλά πως έλεγε ότι «στη νότια Αφρική κατοικούν φυλές μαύρων όπως οι Κάφροι, οι Οτεντότοι και οι Βουσμάνοι.
  Τη δεκαετία του ’80 το «κάφρος» ξέπεσε σε βρισιά, πιθανόν και υπό την επίδραση της οπαδικής κόντρας μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, όπου οι μεν αποκαλούσαν τους δε «κάφρους» και «ούννους» αντίστοιχα

  ΥΓ: Γιάννη Κουβάτσε άσε τ’ αστεία και επέστρεφε, άρχισε και το πρωτάθλημα, οι συμ-βάζελοι του ιστολογίου σε χρειάζονται. 🙂

  ΥΓ 2: Έφη-Έφη, κατανοώ την ευθιξία σου αλλά το ιστολόγιο είναι ένα είδος διαδικτυακού καφενείου, κι αν κάποια στιγμή πούμε ή γράψουμε κάτι παραπάνω, σωστό ή λάθος (ποιος το κρίνει αυτό άλλωστε; ) δεν χάλασε ο κόσμος…
  Αγαπάμε το μπρίο σου και την ανάλαφρη γραφή σου και σε θέλουμε πίσω.

  Ας μην αφήσουμε να πάρουν το πάνω χέρι τα κάθε λογής ξωτικά…

 34. Avonidas said

  #32. Βλακεία είναι η ανικανότητα να βγάλεις σωστά συμπεράσματα από σωστές προκείμενες.

  Ασχετοσύνη είναι η ανικανότητα να βγάλεις σωστά συμπεράσματα από εσφαλμένες προκείμενες.

 35. Babis said

  29 Ουπς, λάθος κατί άλλο σκεφτόμουν

  ΚουλοΦώφηδων ήθελα να πω.

 36. spiral architect 🇰🇵 said

  @35: Δεν βγαίνουν τα νούμερα, λέμεεε!

 37. Παναγιώτης Κ. said

  Φίλο μελαμψό (σουδανός-δεν ζει εδώ και καμιά δεκαπενταριά χρόνια) τον είχα…μαλώσει λέγοντας του «σαν αράπης καπνίζεις» για να διαπιστώσω ότι και αυτή η λέξη δεν (τους) κάθεται καλά!
  Επηρεασμένος εγώ από το ηπειρώτικο τραγούδι που λέει,
  «Χελιδονάκι θα γινώ/ στην Αραπιά θα πάω.
  Εκεί θα πάω να παντρευτώ/ να πάρω έναν αράπη» κ.λπ, κ.λπ
  δεν το είδα όπως το προσέλαβε ο μακαρίτης φίλος.
  Εξάλλου είναι έκφραση την οποία χρησιμοποιούμε για όποιον καπνίζει πολύ.
  (Λείπει και η ΕΦΗ με τις περί την Ήπειρο γνώσεις της για να μας μιλήσει σχετικά…)

 38. Γς said

  Κουλό, λίγο Ψινάκη;

 39. Γς said

  38 -> 35

 40. Νέο Kid said

  34. Δηλαδή λες ότι φερειπείν ο γουσούς δεν είναι βλαξ αλλά άσχετος;
  Ενδιαφέρουσα θεωρία…

 41. Avonidas said

  #40. Μα όχι, μπορεί κανείς να είναι και βλαξ και άσχετος.

 42. spiral architect 🇰🇵 said

  Επειδή εδώ λεξιλογούμε, μπας και ο Κατζαβέλος σχετίζεται ετυμολογικά με τον κατσίβελο; Aν ναι, ο Διαμαντής έχασε! 😉

 43. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

 44. spiral architect 🇰🇵 said

  @43: Νταξ’, την ώχρα του συνεχίζει να έχει το δεξί.
  (θα’ λεγε ο κάθε Διαμαντής)

 45. Avonidas said

  «Θα περάσει καιρός ώσπου να το χωνέψουμε ότι οι τοίχοι του ηλεσαλονιού μας έχουν αυτιά και μάτια, πως ό,τι λέμε στις διαδικτυακές ρούγες, είτε είναι σκέτη κοινοτοπία, είτε μεγάλη σοφία είτε ρατσιστικό παραλήρημα, μπορεί να το μάθει όλος ο κόσμος.»

  Ναι, πού να το φανταστούμε ότι αυτά που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο τα βλέπουν όσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο… αυτό μάλιστα και είναι βλακεία 😐

  (Αν και, για να είμαστε δίκαιοι, σημασία πια δεν έχει τι βλέπουν αλλά τι προσέχουν, κι αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψεις. Κάνεις, ας πούμε, μια διαφημιστική καμπάνια που τη νόμιζες γαμάτη και δε σε βλέπει ούτε η μάνα σου. Κλωτσάς ένα κουτάβι στο περιθώριο ενός βίντεο και ξαφνικά όλος ο πλανήτης θέλει το κεφάλι σου 😉 )

 46. Παναγιώτης Κ. said

  @10. Λες να το δούμε στο στοίχημα; 🙂
  Εγώ πάντως θα ποντάρω στην πραγματοποίηση αυτής της συνεργασίας.
  Συνηγορούν ένα σωρό… ιστορικοί λόγοι. 🙂

 47. Dong-ho Spiros Merimanis said

  οι λέξεις κάφρος κα καφρίλα είναι ρατσιστικές γιατί αυτός που τις γράφει αλλά και όποιοι τις διαβάζουν ξέρουν ότι αναφέρονται στην Αφρική και στους μαύρους
  υπάρχουν όμως στα ελληνικά πολλές βρισιές που αναφέρουν εθνικά ονόματα ή ομάδες από έλληνες που κάνουν την ελληνική κοινωνία βαθιά ρατσιστική: βούλγαρος, γύφτος, αρβανίτικο κεφάλι, έγινα τούρκος, βλάχος, βλαχιά, κάφρος, καφρίλα
  κι όταν κάποιος κάνει την παρατήρηση η απάντηση είναιδεν εννούσα αυτό

 48. Babis said

  Καλά ντε μην βαράς. Πιο πιθανό είπα όχι σίγουρο.

 49. BLOG_OTI_NANAI said

  Γενικά αποτελεί… καφρίλα να λέει κάποιος τέτοιες γελοιότητες για συνανθρώπους του. Ο ίδιος είναι πολύ πιθανόν να ήθελε να κάνει ερωτική εξομολόγηση στην σκουρόχρωμη Μπιγιονσέ ή να έχει φίλο έναν σκουρόχρωμο σαουδάραβα με εκατομμύρια δολάρια… Την γνωρίζουμε αυτή την γελοία κουλτούρα των ανεγκέφαλων…

  Εδώ βεβαίως να διαχωρήσουμε ότι οποιαδήποτε αναφορά σε ζητήματα μετανάστευσης, η αρνητική στάση σε πιθανότητα εγκατάστασης μεγάλου αριθμού μεταναστών που δεν μπορούν να αφομοιωθούν στην τοπική κουλούρα και μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπου θ’ αναζητούμε τα δικαιώματα των γυναικών με το κιάλι, δεν έχει σχέση με ρατσισμό. Εξ ού και είναι κωμική κατά τη γνώμη μου η λέξη «ισλαμοφοβία» όταν κάποιος εναντιώνεται σε εφαρμογές νοοτροπιών που αρνούνται τα ευρωπαίκά κεκτημένα στο αστικό, οικογενειακό ή κληρονομικό δίκαιο. Δεν μπορούμε να πούμε π.χ, τον όρο «ρατσιστοφοβία» για όποιον τάσσεται ενάντια στον ρατσισμό! Έτσι δεν μπορεί να λέγεται «ισλαμοφοβία» η κουλτούρα δίκαιης εναντίωσης σε καταπίεση, ξυλοδαρμό, κλειτοριδεκτομή, στέρηση δικαιωμάτων, ακόμα και… διπλώματος οδήγησης(!) κ.λπ. γυναικών και παιδιών στα πλαίσια του Ισλάμ που η καλύτερη δικαιολογία που έχει εφεύρει για την κακοποίηση των γυναικών είναι ότι ενάντια στις γυναίκες επιτρέπονται μόνο «ελαφρά χτυπημάτα συνετισμού»…

  Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ούτε να παραβλέψει σε αυτή τη ζωή το «μέτρον άριστον». Οφείλουμε να είμαστε εξίσου ενάντια και στους ρατσιστές αλλά και σε εκείνους που προστατεύουν τον ρατσισμό είτε αυτός προέρχεται από το Ισλάμ, είτε από τη Χρυσή Αυγή, ακόμα και από τον βλακώδη ρατσισμό του εντελώς γελοίου αντισπισισμού.

 50. Νέο Kid said

  47. Γενικά συμφωνώ, αλλά όχι για το κάφρος. Πιστεύω ότι η λέξη έχει χάσει προ πολλού την «ετυμολογική της διαφάνεια» που θάλεγε κι ο Νικοκύρης.
  Το πλειοψηφικό ποσοστό αυτών που τη χρησιμοποιούν ,δεν τη συνδέει με χρώμα δέρματος ή καταγωγή, αλλά με άλλες ιδιότητες.

 51. Παναγιώτης Κ. said

  @45.Να μη ξεχνάμε και το disqus…

 52. nikiplos said

  @42, αυτό ακριβώς μου ήρθε κι εμένα εξ’ αρχής, αναγιγνώσκοντας το όνομά του.

 53. BLOG_OTI_NANAI said

  49: Αν και εννοείται, δεν δίνω ελαφρυντικά σε οποιασδήποτε μορφής χόακες (σαν του Σαμαρά ή οποιουδήποτε άλλου…), χαλκευμένες εικόνες εναντίων μουσουλμάνων μεταναστών ή συνθήματα αδιαφορίας για τις χαμένες ζωές συνανθρώπων μας. Η ζωή οφείλει να προστατεύεται και αυτό δεν εμποδίζει το να καταγγέλεται η ρατσιστική νοοτροπία του οποιουδήποτε. Το στιλ «αυτός είναι ρατσιστής άστον να πνιγεί», ή «αυτόν που πνίγεται ας μην του πούμε αν είναι ρατσιστής να μην τον στενοχωρήσουμε», είναι εξίσου υποκριτικά.

 54. BLOG_OTI_NANAI said

 55. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Έφη-Έφη, ακούς;

 56. Avonidas said

  #47. Οι περισσότεροι απ’ όσους χρησιμοποιούν τη λέξη «κάφρος» δεν έχουν ιδέα σε τι αναφέρεται, ούτε και το σκέφτονται καθόλου.

  κι όταν κάποιος κάνει την παρατήρηση η απάντηση είναιδεν εννούσα αυτό

  Κι είναι απολύτως αληθής κι ειλικρινής. Το πρόβλημα με τον Κατζαβελο δεν ήταν η λέξη, αλλά ακριβώς ότι το εννοούσε αυτό.

 57. Γς said

  Μαυροι και μαύρος

  Όταν έπαθε σαν σήμερα, που λέω πάρα πάνω, η Ειρήνη το εκεφαλικό που την έστειλε στον Αγιο Πέτρο] την έφεραν απ το σπίτι της κουμπαρας της στο Λαύριο με το 166 στο ΚΑΤ.

  Εκεί έτρεξα κι εγώ με τη φίλη της τη Ρεγγίνα. Μαύρη κι αυτή.

  -Ρε παιδιά που πήγαν μια κυρία [ονομα] με εγκεφαλικό;
  ΄
  Δεν ήξεραν. Δεν είχαν δει τίποτα.

  -Μια μαύρη ρε παιδιά. Μια κατάμαυρη!

  Και να΄χω και τη Ρεγγίνα να με τραβάει και να μου λέει:

  -Μην λες μαύρη. Μην λες μαύρη!

  Σχετικά όλα.
  Αντε τώρα να πείς μαύρο ένα αφροαμερικάνο μαθητή στο Μαρκ Τουέιν Ελεμένταρι στο Χιούστον, που όλα σχεδόν τα παιδια ήταν μαύρα.
  Κι ο μελαχρινούλης ο μικρός μου, ο μαύρος του Α’ Δημοτικιού Καισαριανής ήταν ανάμεσά τους σαν άσπρη μύγα σε μαύρο γάλα.

 58. ndmushroom said

  @BLOG OTI NANAI (το βλέπω από κινητό και έτσι δεν έχω τον αριθμό του σχολίου)
  Σωστή παρατήρηση επί του όρου, ωστόσο είναι, νομίζω, σαφές σε όποιον ασχολείται έστω και στοιχειωδώς με την επικαιρότητα ότι η ισλαμοφοβία δεν περιγράφει την θεωρητική αντίθεση στο ισλάμ ή σε επιμέρους διδαχές του (που, μεταξύ μας, δε διαφέρουν και τόσο από τις διδαχές άλλων θρησκειών, και δη των αβρααμικών), αλλά στη διακριτική αντιμετώπιση συμπολιτών μας με μόνο κριτήριο το ότι ασπάζονται (σε βαθμό που δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να γνωρίζουμε) το Ισλάμ. Το «μουσουλμανοφοβία» θα ήταν όντως ακριβέστερος όρος για την περιγραφή αυτού του σοβαρού και καταδικαστέου φαινομένου, αλλά δεν βγαίνει εύκολα, ενώ το ισλαμοφοβία είναι σαφώς πιο εύχρηστο, κι ας μην είναι ακριβές.

 59. nikiplos said

  Να πούμε μόνο πως αυτός ο ασύμμετρα αρνητικός αντίκτυπος της πράξης του ομογενούς μας, οφείλεται στο γεγονός ότι εκτέθηκε σε ένα μέσο που έχει κατανομή μεγάλων ουρών. Κοινώς, και οι πιο ξεχασμένοι μετά από μήνες θα τον ξαναβάζουν και θα τον ξαναβάζουν, προεκλογικά ο ΣΚΑΕΙ θα τον κατονομάσει ως ξάδερφο του Τσίπρα από τη Ν. Αφρική κλπ.

  Εξετέθη δλδ σε ένα μέσο τεράστιας ενέργειας κι απρόβλεπτης δυναμικής με στατιστικά χαρακτηριστικά fat tails.

  Κι αν ο συγκεκριμένος την είπε την μλκ του, δλδ όντως έτσι έπραξε ασχέτως της ασύμμετρα μεγάλης διαπόμπευσής του, ας σκεφτούμε πως στο μέλλον θα υπάρξουν άνθρωποι που θα διαπομπευθούν άδικα, χωρίς καν να έχουν πράγματι τελέσει κάποια επονείδιστη πράξη.

  Προσωπικά είμαι κατά οποιασδήποτε μορφής απαγορεύσεων. Δεν είναι ο Άρειος Πάγος που θα κρατάει την μπαγκέτα σε μια κοινωνία για το πως θα εκφράζεται. Ειπώθηκε σωστά πιο πάνω, πως αν μια λέξη απαγορευτεί, θα εφευρεθεί άλλη στη θέση της. Εκείνο που απαιτείται είναι η παιδεία, η πολιτισμική ενσωμάτωση και η καλοπροαίρετη προσέγγιση των κοινοτήτων. Ο μόνος δάσκαλος σε αυτό για μένα ήταν ο Νέλσων Μαντέλα… Ο Μαντίμπα…

  ΥΓ> Μια φίλη μου, εν Λονδίνω υπανδρεύθηκε έναν βέρο Άγγλο με Τζαμαϊκανά χρώματα. Τα πολλαπλής φυλετικής ανάμειξης μαύρα χαρακτηριστικά του, τον ταλαίπωρο σύζυγο τον έχουν κάνει να προσιδιάζει προς Γύφτο (με ανάμειξη Μαύρο Κινέζο κλπ). Περιττό να πω τι μπούλιν τρώει κι αυτός και η κόρη του στις παιδικές χαρές, από τα γνήσια καθαρόαιμα ελληνόπουλα και τους γονείς τους. Ένα πρωί που κρατούσα την κόρη του (η οποία φέρνει σαν γυφτάκι, θα γίνει όμως κουκλάρα και πανέμορφη) δυό φορές τα γκαρσόνια ήρθαν να την διώξουν γιατί νόμιζαν πως με παρενοχλούσε εμένα ως πελάτη…

  ΥΓ2> Ρατσιστές και ξενόφοβοι γεννιόμαστε. Νευροεπιστήμη γαρ. Θέλει πολιτισμό παιδεία και ώσμωση για να το διώξουμε… Ευχαριστώ την κοράκλα της φίλης μου, γιατί στα πρωινά που την έχω κρατήσει (και είναι κάμποσα) έχει συμβάλει τα μάλα για αυτό.

 60. Γς said

  55:

  >Έφη-Έφη, ακούς;

  «Που κάνει Κούι-Κούι

  και κανείς δεν την ακούει.

  Μόνο εγώ την άκουσα

  πήγα και την….

  …και της είπα καλημέρα»

  Παιδικόν αζμα. Διασκευή

 61. BLOG_OTI_NANAI said

  Οι πεθερόπληκτοι λαοί:

 62. sarant said

  56 Έτσι είναι.

  60 Γς, μια και καλή.

  Θα το εκτιμούσα πολύ να μην αναφερθείς άλλη φορά, άμεσα ή έμμεσα, σε απούσα ή παρούσα σχολιάστρια παρά μόνο αν έχει εκείνη προηγουμένως αναφερθεί σε σένα (και πάλι, μόνο άπαξ). Διαφορετικά, επειδή κάπως πρέπει να προστατευτεί η δική μου ηρεμία και η αξιοπρέπεια του ιστολογίου, θα αποκλειστείς χωρίς άλλη προειδοποίηση και για πάντα.

  Το ίδιο θα συμβεί σε οποιαδήποτε υπενθύμιση πραγματικής ή φανταστικής προηγούμενης ερωτικής σου περιπέτειας. Θα μου πεις και άλλοι/άλλες έχουν αναφερθεί σε ανάλογες περιπέτειες. Πράγματι, αλλά εσύ έχεις καλύψει την ποσόστωσή σου μέχρι το 2139.

 63. Παναγιώτης Κ. said

  @34. Μάλλον γίνεσαι υπερβολικός!
  Δηλαδή κάθε φορά που σπάζουμε τα μούτρα μας σε ένα π.χ μαθηματικό πρόβλημα φταίει η βλακεία μας ; 🙂

  Όσο για τις εσφαλμένες προκείμενες τότε υπάρχουν δύο τουλάχιστον εκδοχές:
  Η μία να γνωρίζουμε ότι είναι εσφαλμένες οπότε πρέπει να τις αναιρέσουμε , να βρούμε τις σωστές και να προχωρήσουμε σε σωστά συμπεράσματα που συγχρόνως είναι αλήθειες και η άλλη, να μη το γνωρίζουμε οπότε απλώς θα βγάλουμε συμπεράσματα.
  (το modus ponens έχω κατά νου).

 64. Γς said

  Και μόλις ανάρτησε ένα σχόλιο στο ΦΒ ο Νικοκύρης::

  Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας(*), μια ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει διψήφιο αριθμό γυναικών

  Και του απαντάει κάποιος:

  Ναι πράγματι πολλές γυναίκες. Θα χρειαστούν,. Να ετοιμάσουν τις βαλίτσες

  Τι ποιος κάποιος;

  Κάποιος

 65. Avonidas said

  #62. Πράγματι, αλλά εσύ έχεις καλύψει την ποσόστωσή σου μέχρι το 2139

  Το ερώτημα είναι γιατί δεν την καλύπτει στο δικό του μπλογκ, και ξεχειλίζουν εδώ μέσα οι ορμόνες του.

  Μάλλον είναι θέμα κοινού. Είναι σαν το ανέκδοτο με τον τύπο που έχει ναυαγήσει σε ερημονήσι με μια κουκλάρα μοντέλα μαζί, και την [*μπιπ*] κάθε μέρα, αλλά αυτό δεν του αρκεί, οπότε της φοράει μουστάκι, την καθίζει απέναντι και αρχίζει και της λέει, «ρε φίλε, μάντεψε ποια γ**ω!» 😀

 66. Γς said

  62:

  Μα γιατί;
  αστειάκι ήταν
  Οπως και το Σχ. 64.
  Μην μου πεις ότι δεν σου άρεσε.

  Κολά σταματάω.

  αλλά κόψε κάτι

  Ακου μέχρι το 2039….

 67. takis#13 said

  65 . χαχαχα

 68. Dong-ho Spiros Merimanis said

  #57 οι λέξεις «μαύρος, μαύρη» δεν είναι ρατσιστικές γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι μαύροι όπως άλλοι είναι άσπροι και κανένας δε θεωρεί βρισιά το να ονομάζονται άσπροι, ρατσισμός είναι όταν λες αφροαμερικάνος ή έγχρωμος γιατί «μαύρος» είναι κακιά λέξη, εξ άλλου στις Ενωμένες πολιτείες η έκφραση «έγχρωμος» καταπολεμήθηκε από τις οργανώσεις των μαύρων και αντικαταστάθηκε από τη «αφροαμερικάνος» που είναι χειρότερη, κανένας δε λέει «ευρωαμερικάνος
  #56 αυτό το «δεν εννούσα αυτό» είναι που με κάνει να λέω ότι «η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά ρατσιστική»
  αν προσέξεις οι εθνότητες-βρισιές είναι κράτη γύρω απ’ την Ελλάδα (βούλγαρος, αλβανός, τούρκος, βλάχος) και οι ομάδες μέσα στην Ελλάδα είναι πολλές φορές οι ίδιες (βλάχος, αρβανίτης, πόντιος, γύφτος, κατσίβελος, αθίγγανος)
  η υποτίμηση όλων αυτών των λαών είναι, για μένα, έργο του εθνικισμού και της αρχαιολατρείας

 69. BLOG_OTI_NANAI said

  58: Κατάλαβα τι λες. «Ισλαμοφοβία» με την έννοια ότι με ενοχλεί κάποιο πρόσωπο μόνο και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνος. Συμφωνώ, από την άποψη ότι η αντιμετώπιση αυτή γίνεται ρατσιστική από τη στιγμή που η προδιάθεση δεν σου επιτρέπει να διακρίνεις τα θετικά ενός ανθρώπου που έχεις απέναντι σου.

  Βεβαίως, πάντα υπάρχει ένα ζήτημα κατά πόσο ο άνθρωπος γλυτώνει από τα κουτάκια που δημιουργεί η σκέψη του για να τακτοποιήσει την πραγματικότητα. Υπάρχουν π.χ. άνθρωποι που δεν μπορούν ούτε στο ίδιο τραπέζι να κάτσουν με έναν δεξιό ή με έναν αριστερό λόγω πολιτικών θέσεων. Το ίδιο και άνθρωποι διαφορετικών οικονομικών τάξεων. Η βλακώδης ουσία που διέπει τον εγκέφαλο ενός αντιπισιστή, ενός μπαχαλάκια, ενός που ψηφίζει Χρυσή Αυγή, κατά πόσο θεωρούμε ότι χαρακτηρίζει το σύνολο της ζωής του και ανήκει σε αυτούς που δεν μας ταιριάζουν;

  Αν μια θρησκεία προβλέπει ένα ποσοστό ανισότητας ή βίας ή καταπίεσης που ξεπερνά τη νομικής κουλτούρας που ανήκει κάποιος, αυτό σε τι ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη κατάταξη κάποιον ως «ανόμοιο», ως «μή φίλο» κ.λπ.

  ΥΓ
  Στον Χριστιανισμό υπάρχει σαφώς ένα πλέγμα που μπερδεύει τους ανθρώπους ως προς τα ιστορικά δεδομένα μιας εποχής και ως προς την ουσία που επιτρέπει σήμερα άνετα την ισονομία ανδρών γυναικών. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δυσκολία ένας χριστιανός να αφομοιώσει νομοθετικές ρυθμίσεις ισότητας, αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια χριστιανική ουσία που ξεπερνά διδασκαλίες που στηρίζονται σε ιστορικά δεδομένα. Όταν ο Γρηγόριος ο Θεολόγος μπορεί να πει στον 4ο αιώνα ότι δεν αποδέχεται την ρωμαϊκή νομοθεσία επειδή τιμωρεί μόνο τη μοιχεία των γυναικών και όχι εξίσου των ανδρών και προσθέτει ότι αυτό το απαράδεκτο οφείλεται στο γεγονός ότι «νομοθετούν οι άντρες», μας αφήνει πολλά περιθώρια να εκτιμήσουμε την ουσία πέρα από την ανδροκρατούμενη εποχή και κοινωνία.

 70. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κάποτε έχτιζα ένα όνειρο τη μέρα, 
  τώρα η στράτα μου δεν πάει παραπέρα, 
  φεύγω, τώρα φεύγω. …

  Φεύγω, κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια, 
  αρρωστημένους και αγρίμια, φεύγω, φεύγω, 
  φεύγω, τώρα φεύγω. …

  ……………………………………………………….

  Στα μισά του δρόμου θα χαθείς
  μόνη-ος που πας
  Γύρνα εκεί που αγαπάς …

  …………………………………………………………….

  Έχω μια ΧΑΡΟΥΛΑ στην καρδιά μου, γιατί ιστολόγιο χωρίς ΓΙΑΝΝΗ (Κουβάτσο) προκοπή δεν κάνει.
  Τάδε ΕΦΗ Κώστας (ΚΩΣΤΑΣ*)

  Αρίβα, Ρίβα, Ρίβα… , συναγωνιστή… 😛 🙂 😉

  * Ε, δεν είμαι και Λουκρητία, να σκαρώνω δικούς μου στίχους, καλή είναι και η αντιγραφή! 😉

  Εάν εντός 24ώρου δεν εμφανιστείτε στο ιστολόγιο, θα διατάξω την σύλληψή σας και την βίαιη προσαγωγή σας.

 71. ΓιώργοςΜ said

  68 Είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό η ένταξη σε ομάδες, και η ανάγκη η δική μας ομάδα να είναι καλύτερη από τις άλλες.
  Έτσι, οι Παροικιώτες με τους Ναουσαίους αλληλοκοροϊδεύονται, οι Παριανοί με τους Ναξιώτες, οι Αθηναίοι λοιδορούν τους επαρχιώτες και το αντίστροφο, οι Γάλλοι τους Βέλγους, οι Άγγλοι τους Ιρλανδούς και τους Σκωτσέζους, οι Σουηδοί τους Νορβηγούς.
  Η ένταση που προσδίδεται σε μια λέξη διαφέρει, από περιοχή σε περιοχή και από εποχή σε εποχή από απλό πείραγμα και ανταπάντηση, έως θανάσιμη προσβολή και φόνο. Η ίδια λέξη μπορεί να προκαλέσει και τη μία και την άλλη συμπεριφορά, ανάλογα με την εποχή και το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλάει, αλλά και το ύφος και τα συμφραζόμενα αυτού που τη χρησιμοποιεί.

 72. Νέο Kid said

  68. Σχεδόν όλοι οι «λαοί» έχουν υποτιμητικές ή περιπαικτικές στερεοτυπικές εκφράσεις για τους γείτονες τους. Χωρίς να έχουν ανεπτυγμένη αρχαιολατρεία και εθνικισμό κατ αναγκην.
  Θέλω να πω, (mathematically speaking…) η συνθήκη είναι μεν ικανή αλλά όχι και αναγκαία.

 73. Χαρούλα said

  Στο γιουτιούμπ έχουμε και τον

  Σκεπτικός Κάφρος
  Ο Σκεπτικός Κάφρος επιστρέφει για να απομυθοποιήσει μπούρδες και να μασήσει τσίχλα. Και μόλις του τελείωσε η τσίχλα. Αστικοί θρύλοι, θεωρίες συνωμοσίας, εναλλακτικά γιατροσόφια, βιομαγνητικά νανογιλέκα και λοιπές βλακείες που κυκλοφορούν εντός και εκτός ίντερνετ μπαίνουν κάτω από το σκεπτικό μικροσκόπιο.
  π.χ. https://youtu.be/BxDJIbBmOls

  Μιά άλλη όψη!

 74. Avonidas said

  #66. Ακου μέχρι το 2039….

  2139, μην κλέβεις αιώνες!

 75. nikiplos said

  @68, το τελευταίο που λες μου φαίνεται κάπως αδύνατο να στηριχτεί κάπου. Η αρχαιολατρεία και προγονολατρεία είναι εξίσου διαδεδομένη ΚΑΙ μέσα σε αυτές τις κοινότητες οποτεδήποτε ενυπήρξαν κλειστές μέσα σε κάποια περιοχή της χώρας μας. (Οι δε Αρβανίτες το έχουν περί πολλού να αυτοαποκαλούνται … Δωριείς… )

  Νομίζω πως αυτός ο απαξιωτικός χαρακτήρας είχε να κάνει με την πρωτεύουσα Αθήνα και τον κακώς εννοούμενο επαρχιωτισμό, που ως τέτοιος είχε όλα τα κοινοτικά – συχνά εθνοτικά – χαρακτηριστικά. Ακόμη κι όταν ήμαν φοιτητής στα 80ς στην Αθήνα, μια φίλη μου Βολιώτισσα και κουκλάρα, αρνούταν πεισματικά να παραδεχθεί πως το σόϊ της ήταν Βλάχοι. (της ακουγόταν σαν βρισιά)… Άλλωστε το «Βλάχος» περισσότερο σαν επίθετο χρησιμοποιήθηκε στη νέα ελληνική παρά ως εθνοτικός προσδιορισμός. Το ίδιο και το «Γύφτος»…

  Η προγονοπληξία μάλλον περισσότερο επικράτησε ως εθνική φαντασίωση (aka εθνικό εγκεφαλικό) παρά ως πραγματολογική αίσθηση των ρωμιών…

 76. leonicos said

  Πολύ ενδιαφέρον και πολύ αποκαλυπτικό το σημερινό.

  Το έχω ξανααναφέρει.

  Γνώρισα τυχαία, εν Αθήναις, έναν εβραίο από τη Ν. Αφρική. Ήταν Ρος-ασανά (θρησκευτική πρωτοχρονιά, Σεπτέμβρης). Ενθυσιασμένος ο τύπος που βρήκε συμπατριώτη του, ας πούμε, στην Αθήνα, μου πρότεινε να βγούμε για ποτό να το γιορτάσουμε.
  Εγώ, ξέροντας ότι οι εβραίοι της Ν. Αφρικής είναι από τα χειρότερα κουμάσια, έπονται οι πολωνοί (εβραίοι πάντα), τον ρώτησα διακριτικά διακριτικά: Ποιά είναι η θεση σου απέναντι στο Απρτχάιτ, επειδή εδώ στην ευρώπη ακούγονται πολλά.

  Μου απάντησε με τρόπο που με ανάγκασε να του πω μια γερή χοντράδα και να φυγω. Φώναζε από πίσω μου: Καλά, εσύ λευκ΄ςο δεν είσαι;

 77. Γς said

  64, 66:

  Μου το έσβησες. τι κακό είχε το σχόλιό μου για τις βαλίτσες στο ΦΒ.
  Αχ, Δεν είναι μόνο το μπούλινγ που μου κάνετε εδώ μέσα δεν μ αφήνεται να βάλω και λίγο καλοπροαίρετο χιούμορ.

  Τι να πω…Ισως έχετε δίκιο. Ισως συμβαίνει κάτι άλλο που μου λένε και δεν θέλω να πιστέψω.

  Πάω έξω για να μην φάω κοκκινη κάρτα για όλους τους επόμενους αγώνες

 78. Avonidas said

  #68. η υποτίμηση όλων αυτών των λαών είναι, για μένα, έργο του εθνικισμού και της αρχαιολατρείας

  Δηλαδή λες ότι η έκφραση «έγινα Τούρκος» προέκυψε από ρατσιστική φυλετική εναντίωση στους «δίπλα», κι όχι, λέω εγώ τώρα, επειδή για αιώνες οι δίπλα ήταν οι αποπάνω, δυνάστες και συχνά βίαιοι. Και το «Γερμανός» που μέχρι πρόσφατα ήταν βρισιά (και τώρα ξανάγινε) οφείλεται στο σχήμα του κρανίου των Γότθων και δεν έχει σχέση, ας πούμε, με μια Κατοχή εκεί γύρω στο ’40.

 79. Avonidas said

  #76. Ποιά είναι η θεση σου απέναντι στο Απρτχάιτ

  Εδώ, ρε, ο Γκάντι ήταν ρατσίσταρος του κερατά όταν ήταν κοστουμαρισμένος δικηγόρος στη Ν. Αφρική…

  (και μετά που γύρισε στην Ινδία πάλι ρατσίσταρος ήταν, αλλά εκεί ήταν ο καταπιεσμένος…)

 80. leonicos said

  Εγώ μπορώ να βάζω ερωτικές περιπέτειες αντί του Γς;

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: και βέβαια μπορείς, μέχρι να καλύψεις την ποσόστωσή σου.

  Ναι, αλλά για ρώτα και τη Φωτεινή. Η οποία ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ καμιά ποσόστωση.

  Συμπέρασμα: Η Φωτεινή είναι πιο σκληρή και από τον Νοικοκύρη ακόμα.

  Σιγά που δεν το ξέρατε.

  Είναι αξιολάτρευτη όμως!

  Ας τολμήσω να γράψω κάτι άλλο.

 81. Χαρούλα said

  70
  Κώστα ευχαριστώ για το κάλεσμα. Με εμένα μην φοβάσαι την απουσία. Μπερδέματα.
  Την παρουσία να φοβάσαι. Και εκεί μοναδική σε …μπερδέματα!😅

  Στην υγειά μας!

  THOMAS CAFFREY BREWING CO
  Caffrey’s
  Τύπος: irish ale
  Αλκοόλ: 4,2% vol
  Χρώμα: κεχριμπαρένιο
  Συστατικά: βύνη κριθαριού, λυκίσκος, μαγιά
  Προέλευση: Βρετανία

 82. leonicos said

  Σας ειπα για το τετρ΄διο που αγόρασα χτες και θα γράφω μόνο καλλιγραφικά;

  Το είδε και η Φωτεινή και της άρεσε.

  Το πρόβλημα είναι πως ό,τι και να γράψω, όταν το ξαναδώ, το αναθεωρώ. Οπότε οι μουτζούρες είναι αναπόφευκτες.

  Υπάρχει όμως ένα ποίημα που εδώ και πέντε χρονια, ενώ το βλέπω μπροστά ου κάθε μέρα, δεν το αλλάζω.

  Στη Φώ μου.

  Αν τωρα στα 47
  κοιτάς με πόνο τον καθρεφτη
  και αναλογίζεσαι τα 57,
  βλέπεις εξτερικά
  κι ειλικρινά δεν μ’ αφορά.

  Εγώ κλείνω τα μάτια
  και εισπνέω
  το μύρα σου τα μυστικά,
  τη αγάπη, τη δροσιά και τη χαρά
  αυτού που θά ‘σαι πάντοτε
  κορίτσ των 17

 83. Χαρούλα said

  Συγγνώμη, μπύρα κέρασα, αλλα χωρίς εικόνα. Τεχνικές δυσκολίες κατα την …μεταφορά!😅

 84. ΚΩΣΤΑΣ said

  81 Ωραία, εξασφαλίσαμε την μία, αναμένομε και τις/τους λοιπές/ούς

  Εβίβα μας, λοιπός, λέει ο Σαλονικιός 🙂

 85. LandS said

  #13 και #27
  Στην Αμερική κάποιοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί σαν τον Τραμπ και δεν εξαφανίστηκαν ( ; ) τα τεκμήρια.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-12/papa-john-s-chairman-schnatter-quits-after-controversial-remarks

  https://money.cnn.com/2018/06/22/news/companies/netflix-spokesperson-n-word/index.html

 86. LandS said

  20 Εγώ φυσικά είμαι αντίθετος με κάθε διά νόμου απαγόρευση του «εκφράζεσθαι»

  Μα δεν υπάρχει απαγόρευση του «εκφράζεσθαι». Για το «συμπεριφέρεσθαι» πρόκειται.

  Και στο κάτω-κάτω:
  Άρθ. 361 ΠΚ (εξύβριση)
  1. Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της δυσφήμησης* (άρθρα 362 και 363), προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της φυλάκισης.
  2. Όταν η προσβολή της τιμής δεν είναι ιδιαίτερα** βαριά, αν ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις και το πρόσωπο του ατόμου που προσβλήθηκε, ο υπαίτιος τιμωρείται με κράτηση ή με πρόστιμο.

 87. cronopiusa said

  περί εξαφάνισης τεκμηρίων…

 88. spiridione said

  … υπενθύμιση πραγματικής ή φανταστικής προηγούμενης ερωτικής σου περιπέτειας
  Νικοκύρη, ώρες ώρες σφάζεις με το μπαμπάκι 🙂

 89. mitsos said

  Καλημέρα σε όλους.
  Ναι σε όλους.

  Μερικές σκέψεις.

  1. Ε ναι οι ιδέες που εξέφρασε ο συγκεκριμένος Αδαμάντιος είναι ρατσιστικές και ο ίδιος ρατσιστής . Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος πρέπει να τιμωρείται και μάλιστα κάποιοι να καλούν σε προγκρόμ εναντίον του για αυτές τις ρατσιστικές ιδέες. Οι ιδέες αντιμετωπίζονται με ιδέες.

  2. Οι πράξεις π.χ. η βία, ή το κάλεσμα σε εκδήλωση ρατσιστικής βίας εναντίον κάποιου, ή κάποιων, ναι , είναι πράξη ρατσιστική και πρέπει να τιμωρείται. Αν ο κ Αδαμάντιος προέβη σε τέτοιες πράξεις θα έπρεπε να δικαστεί .

  3. Όταν καποιος χρησιμοποιεί λέξεις υποτιμητικές ή και προσβλητικές οφείλουμε να τους ασκούμε κριτική…αλλά μέχρι εκεί. Ο λόγος που κοινοποιείται δημόσια πρέπει να είναι προσεκτικός και να αποφεύγει υποτιμητικές και προσβλητικές εκφράσεις για πολλούς λόγους . Ακόμη περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου η έλλειψη της προσωπικής επαφής οδηγεί εύκολα σε παρερμηνείες . Ακόμα και τα ανεκδοτάκια χαλαρά- χαλαρά μπορεί εύκολα να ξεφύγουν σε χαρακτηρισμούς και φιλονικίες .

  4. Οι υπερευαισθησίες και οι υπερβολές μετά την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος στην Νότια Αφρική είναι ερμηνεύσιμες και αναμενόμενες . Νομίζω πως η ελληνική αντιρατσιστική νομοθεσία έχει το μέτρο . Ακόμα και αν υπάρχουν διαφορές απόψεων για την αντιμετώπιση κάποιων φαινομένων (π.χ. στην τιμωρία της Βούλας Παπαχρήστου για ανέκδοτο ) νομίζω πως δεν φτάσαμε σε υπερβολές όπως αυτές που διάβασα πως συνέβησαν στην Νότια Αφρική.

  Αυτά και θα ολοκληρώσω τις σκέψεις μου με περιπαιχτικά ερωτήματα.
  «Θεωρείται ότι συμβάλλω στην μετατροπη του ιστολόγιου σε Χάβρα Ιουδαίων; » ή «μήπως το «Χάβρα Ιουδαίων» εδώ είναι ρατσιστική έκφραση που πρέπει να καταδικαστεί αυτή η συμπεριφορά μου από τους συμμετέχοντες και τον Νικοκύρη; Μήπως πρέπει να ανακαλέσω και να διορθώσω την έκφραση ;

 90. Γς said

  Ορκωμοσία στου Μαξίμου τώρα.

  Ψέλνουν οι παπάδες και γκρο πλαν της ΤιΒι στον ΠτΔ δίπλα στον Πρωθυπουργό.
  Κι ο ΠτΔ κάνει τον σταυρό του και δίπλα ανέκφραστος ο Πρωθυπουργός.

  Και καλά κάνει αν έτ6σι θέλει. Αλλά πώς να το πω. Δεν πάει, να δείχνουν αυτή τη σκηνή.
  Για μας που κάνουμε έστω και μηχανικά το σταυρό μας σε μερικές τελετές και περιπτώσεις. Και δεν το κάνουμε για τους παπάδες, ούτε πολλές φορές γιατί είμαστε θεούσοι. Ετσσι μηχανικά για να δείξουμε ότι δεν διαφέρουμε. Ότι δεν είμαστε «αντί» γενικά.

  Όχι δεν έπρεπε να δείξουν αυτή την σκηνή. Οσο κι αν είναι παραδεκτή είναι προκλητική για το μεγαλύτερο ποσοστό των θεατών . Και δεν συμφέρει και επικοινωνιακά, που θα πρέπει να μαζεύει ψήφους από οπουδήποτε και αν.

  Εκτός αν το έχουν καταλάβει ότι όλα τέλειωσαν πια και δεν τους νοιάζει.

 91. dryhammer said

  90. Θυμήθηκα τον θεολόγο μας στο Λύκειο (που του προσμετρώ πως δεν ήταν υποκριτής, ήταν, όπως θα λέγαν οι παλιοί, της ψυχής του άνθρωπος) που μας κατηγορούσε πως κάναμε το σταυρό μας «σαν να παίζετε μπουζούκι».

 92. Γς said

  91:

  Είχαμε κι εμείς έναν παπά τον Φρερ Ασεντινί (Ακίνδυνος) -> (λίαν) Επικίνδυνος
  [υποδιευθυντής. Ψηλά στην Ιεραρχία. Υποβιβάστηκε όμως σε απλό μοναχό όταν έφυγε για εξωτικό προορισμό με τη μάνα κάποιου συμμαθητή μας, ενώ τάχα μου πήγαινε στο Λονδίνο για θεραπεία πάθησης μαϊμού.

  Και έπαιρνε ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων όταν έκανε το σταυρό του και μας έλεγε την προσευχή το πρωί: Ο νομ ντι περ, ντι φις ε ντι σεντ εσπρί

  Και σταματούσε διότι τάχα μου δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και φτου κι απ την αρχή

 93. sarant said

  76 Άρα ο Εβραίος της Νοτιαφρικής είχε πιο πολλά κοινά με τον Ναζί παρά με τον μαύρο;

  77 Σεξιστικά «αστεία» στον τοίχο μου δεν θέλω, ιδίως να είναι πρώτα-πρώτα, φάτσα κάρτα. Ιδίως από κάποιον που κάνει δέκα τη μέρα.

  78 Έγινα Τούρκος θα πει αγρίεψα, θύμωσα.

  89 Κάποιες λέξεις, όταν έχουν συνδεθεί με αποικιοκρατικό παρελθόν, δεν είναι πια λέξεις αλλά ρητορική μίσους.

  87 Αυτά ισχύουν. Να θυμηθούμε πάντως ότι η Παπακώστα διαγράφτηκε όταν είπε ακροδεξιό τον Άδωνη.

  90 Ούτε εγώ κάνω τον σταυρό μου στην εκκλησία. Καλύτερα να πας σε άλλο ιστολόγιο, πιο ενάρετο.

 94. Nikos said

  Αν και βγαίνουμε λιγάκι εκτός θέματος, θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε το «…όπως η Βούλα Παπαχρήστου όταν έκανε το αστείο που θεωρήθηκε ρατσιστικό…»
  Ήταν ή δεν ήταν το αστείο ρατσιστικό; Ή μήπως φταίει το ότι «…η ανοχή στις ρατσιστικές απόψεις είναι εξαιρετικά μεγάλη…» 😉

  Ευχαριστούμε για τις αναλύσεις σας και τα ενδιαφέροντα άρθρα που αναρτάτε.
  Νίκος

 95. sarant said

  94 Διάλεξα αυτή τη διατύπωση διότι δεν με ενδιέφερε να συζητήσω σήμερα εκείνο το αστείο.

  Την άποψή μου την έχω γράψει από τότε:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/27/voulatweet/

 96. Γς said

  93:

  > Ούτε εγώ κάνω τον σταυρό μου στην εκκλησία. Καλύτερα να πας σε άλλο ιστολόγιο, πιο ενάρετο.

  Πάλι με παρεξήγησες ρε Νίκο.

  :Αλλά τι να σου κάνω που δεν ξέρω το σίτ της εκκλησίας. Να σου κατεβάσω εγώ μερικούς σταυρούς, παναγίες και καντήλια.

  Σαν αυτά του γερο Καραμανλή

 97. Γς said

  >το σίτ της εκκλησίας

  το σάιτ της εκκλησίας

 98. Κι ακούν και τζαζ οι κάφροι… Η τζαζ είνε καλή μόνον δια τας φυλάς των Κάφρων και των Καννιβάλων της λόχμης

 99. Γς said

  Φεύγω

  Πάω να δω για πρώτη φορά τούρκικο στον ΣΔΔκαι.

  Οσο αντέξω

  Θέλω να καταλάβω γιατί η νύφη μου [από τον αδελφό μου] φυσικός καθηγήτρια με εργασίες και διδακτορικό από το Χάρβαρτ έκατσε και έμαθε τούρκικα γι αυτές τις αηδίες

 100. Γς said

  >τούρκικο στον ΣΔΔκαι.

  Σκάι ι [φτου κακά]

 101. 98 Τι ωραίο ποστ (και νήμα)!

 102. Avonidas said

  Κάτι που μάλλον πέρασε απαρατήρητο: οι επιχειρήσεις της οικογένειας του Κατζαβελου που αναγκάστηκαν να κλείσουν από την κατακραυγή άφησαν κόσμο άνεργο – υπαλλήλους, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι και μαύροι. Κι απ’ ό,τι λένε, οι συγγενείς του δεν συμμερίζονται τις ρατσιστικές απόψεις του.

  Βεβαίως, έτσι και σου βγει η ρετσινιά, δεν μπορείς να φέρεις τον άλλο με το δίκανο στο εστιατόριο ή το μαγαζί σου. Μπορεί όμως κανείς να ψέξει οργανώσεις και «ακτιβιστές» που ζητάνε ελαφρά τη καρδία το οικονομικό λυντσάρισμα όλων των συγγενών, γνωστών και φίλων του, με το σκεπτικό ότι η συλλογική ευθύνη των οικογενειών αρμόζει σε άλλα καθεστώτα, άλλου τύπου.

 103. dryhammer said

  # 98.

 104. spiridione said

  Σχετικό κι αυτό
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hated_in_the_Nation

 105. Νικος απο το Αιγαλεω said

  Κάποιο χουνερι του έχουν κάνει, φαίνεται, για τον λόγο αυτό τους θέλει μακριά του. Ωστόσο, αυτός και οι δικοί του, έχουν πλουτίσει από τους έγχρωμους της Νότιας Αφρική ς. Τώρα ότι και να κάνει δεν μπορεί να παύει πίσω αυτά που είπε. Ας πρόσεχε και να μάθει να σέβεται τους ανθρώπους, άσχετα από χρώμα, θρησκεία και γλώσσα.

 106. Λευκιππος said

  21 Χθες την είδες;

 107. sarant said

  Σχόλιο από το Τουίτερ:

  Θυμάμαι, Νίκο, μια θεία μου, της οποίας η οικογένεια είχε επιχειρήσεις στην γαλλόφωνη Αφρική, να αποκαλεί τους ντόπιους Καφούρους, απαξιωτικά. Οι Καφούροι, εν τέλει, ξεσηκώθηκαν.

 108. Νικος απο το Αιγαλεω said

  Διαβάζω τους σχολιασμούς άλλα πολλές φορές δεν καταλαβαίνω κάποιους σχολιαστές. Άλλο το θέμα του Ν. Σαραντ και άλλα σχολιάζουν. Π.χ. τι σχέση έχουν τα σημερινά σχόλια κάποιων με τον ανασχηματισμό;. Μα καλά πρώτη φορά βλέπουν τέτοιες μετακινήσεις πολιτικών. Αν ανατρέψουμε στο παρελθόν, θα συναντήσουμε τον πρώτο διδαξαντα. Τον Κ. Μητσοτάκη. Ας πάμε στους πιο πρόσφατους. Άρια Αγατσα. Βασίλης Οικονόμου. Άντζελα Γκερεκου. Μάκης Βοριδης και βέβαια ο Μέγας Ελλην πολιτικός, ο Άδωνης Γεωργιάδης. Να θυμηθούμε ακόμη τον Γιάννη Μπούτο. Τον Ανδρέα Ανδριανόπουλος. Τον Στέφανο Μάνο.Και ίσως ακολουθήσουν οι κ.κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Ο Γιωρηοε Φλωρίνης. Ο Ανδρέας Λοβερδος.Ο Γρηγόρης ψαριανός και άλλα μπουμπούκια της πολιτικής. Για θυμηθείτε και τον Μίκη.

 109. Αγάπη said

  There are many religious names for Kafirs: polytheists, idolaters, People of the Book (Christians and Jews), Buddhists, atheists, agnostics, and pagans. Kafir covers them all, because no matter what the religious name is, they can all be treated the same. What Mohammed said and did to polytheists can be done to any other category of Kafir.

  Islam devotes a great amount of energy to the Kafir. The majority (64%) of the Koran is devoted to the Kafir, and nearly all of the Sira (81%) deals with Mohammed’s struggle with them. The Hadith (Traditions) devotes 32% of the text to Kafirs1. Overall, the Trilogy devotes 60% of its content to the Kafir.

  Δηλαδή πόσο ποσοστό απομένει για καθαρά θεολογικά θέματα;
  https://www.politicalislam.com/sharia-law-for-non-muslims-chapter-5-the-kafir/

 110. gpoint said

  # 22

  Νίκο, τα μακροχρόνια στοιχήματα παίζονται μόνο σε μπουκ, μεταξύ μας δε έχει νόημα. Εγώ δεν θα πάρω πίσω την πρόβλεψή μου ακόμα κι αν συμβούν πράγματα ικανά να την ακυρώσουν, ελπίζω να ισχύει το ίδιο και για σένα και να μην καλυφθείς πίσω από έναν αναγκαίο»ιστορικό συμβιβασμό» όταν και αν συμβεί. Π.χ. δεν έχω αξιολογήσει ακόμα την απομάκρυνση Κοντονή σε σχέση με την δίωξη Μαρινάκη
  Φυσικά τα δυο κόμματα μέχρι της εκλογές θα «σφάζονται» για το ποιός θα πάρει περισσότερου ψήφους όπως στους αγώνες κατς αλλά μόνο σε ακίνδυνα θέματα.

 111. Αγάπη said

  108 » πολυσυλλεκτικό» ιστολόγιο 🙂 Ανώδυνα και συχνά ενδιαφέροντα τα «άσχετα» σχόλια, αν και μερικές φορές δέν μού φαίνονται να έχουν θέση εδώ Δέν έχει όμως μεγάλη σημασία. Μεγαλύτερη σημασία έχει να μήν υπάρχουν υβριστικά, υποτιμητικά σχόλια. Και φαίνεται πως και άλλων, όχι μόνον η δική μου, υπομονή έχει όρια Ίδωμεν 🙂

 112. aerosol said

  Έχει γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η καταστροφική αυτοέκθεση απλών ανθρώπων στα κοινωνικά δίκτυα. Υπάρχει μια ριζική δυσκολία να καταλάβουμε πως κάτι τόσο προσωπικό όσο μια φωτογραφία, ένα βίντεο ή μια ατάκα, μετατρέπεται σε δημόσιο (ή και παγκόσμιο). Είσαι μόνος ή με την παρέα σου και ανεβάζεις κάτι καθημερινό. Σου αρέσει η πιθανότητα να αποσπάσεις θετικές αντιδράσεις. Αλλά είναι μάλλον ασύμβατο με την ως τώρα ανθρώπινη εμπειρία το μέγεθος της έκθεσης που μπορεί να πάρει όλο αυτό. Η επιβίωση στην δημοσιότητα απαιτεί αυτοέλεγχο. Αλλά πια έχουν μόνιμη πρόσβαση σε δημόσιο βήμα και άνθρωποι χωρίς αυτοέλεγχο. Ό,τι μέχρι τώρα απευθυνόταν σε ανθρώπους του κύκλου σου -δηλαδή τους λίγους που εξ ορισμού σε αποδέχονται σε κάποιο βαθμό- πλέον το απευθύνεις σε ένα μεγάλο κύκλο ανθρώπων, που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα το αποδεχτούν, και που μπορεί να το περιφρονήσουν, να το σαρκάσουν ή και να το μισήσουν. Και, αναπόφευκτα, σε παίρνει η μπάλα και σένα.

  Δεν ξέρω αν είναι κυρίως έλλειμα εξυπνάδας ή συναισθηματικής νοημοσύνης. Κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν την εικόνα που δίνουν ακόμα και μετά από εξηγήσεις, νουθεσίες ή και έντονες αντιδράσεις. Συνήθως πιστεύουν πως πρόκειται για παρεξήγηση, πως δεν έγιναν κατανοητοί. Νομίζω πως κάνουν λάθος. Νομίζω το πρόβλημα είναι πως έγιναν πιο κατανοητοί από τους άλλους (έστω, σε ένα συγκεκριμένο τομέα τους, όχι συνολικά ως άνθρωποι) απ’ όσο είναι στον εαυτό τους. Χαζεύουμε αυτάρεσκα σε έναν καθρέφτη που έχει απόψεις, προσωπικότητα και δύναμη. Ο καθρέφτης είναι πλέον παράθυρο που βλέπει σε πλατεία γεμάτη κόσμο.

 113. sarant said

  108-111 Δεν είναι παράλογο, ιδίως όταν έχουν γίνει πάνω από 100 σχόλια, να γίνονται σχόλια σχετικά με την επικαιρότητα. Είναι εντελώς ευεξήγητο. Ούτε είναι παράλογο να ξεστρατίσει η κουβέντα σε άλλα θέματα.

  Το βασικό όμως είναι να μη γίνονται προσβλητικά σχόλια και να μην υπάρχουν προσβλητικές συμπεριφορές. Και στο θέμα αυτό ασυλία δεν θα υπάρχει πια.

 114. gpoint said

  # 93 τέλος

  ούτε εγώ κι είχα ψιλοπροβλήματα στο ναυτικό (ευτυχώς εκεί είχαμε μόνιμο ανθυπασπιστή δηλωμένο στα χαρτιά άθεο κι έτρωγε αυτός την μπόρα) και καμιά φορά στη σχολική προσευχή.
  Πήρα όμως την εκδίκησή μου όταν παρουσία του διευθυντή ρώτησα τα παιδιά αν ξέρουν πότε πρέπει να κάνουν τον σταυρό τους ή κοιτάνε τον διπλανό τους για να τον κάνουνε…
  – Ε, αφού δεν σας το έμαθε ο θεολόγος, να σας το μάθω εγώ
  – Μα κύριε, εσεις δεν κάνετε το σταυρό σας
  – Ναι, αλλά ξέρω πότε πρέπει κι είναι προτιμότερο από αυτούς που τον κάνοουνε χωρίς να ξέρουν πότε πρέπει

 115. BLOG_OTI_NANAI said

  Το να δεχτεί ο συγκεκριμένος ρατσιστής επικριτικά σχόλια είναι λογικό. Βεβαίως, το να καταστραφούν άνθρωποι που δεν φταίνε για την ηλιθιότητα του ενός, είναι τρομερά άδικο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που συγκεκριμένες απόψεις αναπτύσσουν τα παιδιά μεγαλώνοντας μόνα χωρίς να τα διδαχθούν απαραίτητα από το οικογενειακό περιβάλλον.

  Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτό το διαδικτυακό «κουτσομπολιό της γειτονιάς» που φτάνει στα όρια της οχλοκρατίας, επικρατεί πλέον στο διαδίκτυο. Μάλιστα την διαδικτυακή οχλοκρατία είναι σχεδόν δύσκολο να την αποφύγει κανείς. Καλό είναι να απέχει κανείς από τα σόσιαλ μίντια, και αν θεωρεί ότι είναι αναγκασμένος να συμμετέχει π.χ. για επαγγελματικούς λόγους, να διατηρεί μόνο ένα τέτοιο προφίλ. Μπορεί να χάσει κάποιος την ψυχική του υγεία με αυτά τα πράγματα. Αν θυμάστε, τις προάλλες μια παλαβή κατηγόρησε ψεύτικα στα σόσιαλ μίντια κάποιον ότι σκοτώνει γάτες και ο άνθρωπος έχασε τον ύπνο του από το νέο αυτό κύμα της εμμονικής ζωοφιλίας που επιδεικνύουν άνθρωποι γύρω μας με τρόπο που μοιάζουν επικίνδυνοι για τους ανθρώπους…

 116. sarant said

  115 τέλος Αυτό το στοιχείο ασφαλώς υπάρχει…

 117. aerosol said

  Γενικά μάλλον θυμάμαι πότε «πρέπει» να κάνει κάποιος το σταυρό του αλλά δε με αφορά. Ούτε κανείς οφείλει να ξέρει ή να τον αφορά, ούτε είναι πολύ περίεργη εικόνα να μην κάνει τον σταυρό του -βασικά γιατί δεν είμαστε στο 1955. Ναι, κάποιοι ενοχλούνται. Αλλά το πόσοι είναι αυτοί έχει αλλάξει μές στα χρόνια.

  #114
  Αν δεις το να κάνεις τον σταυρό σου μόνο ως ιδανικό τρόπο ένταξης σε πλήθος, τότε, ναι, είναι «προτιμότερο» να είσαι ο άθεος που ξέρει πότε πρέπει να κάνει μια χειρονομία που δεν τον εμπνέει από τον πιστό που τον εμπνέει αλλά δεν θυμάται πότε πρέπει. Όμως αν είσαι πιστός δεν κρίνεις την θρησκεία ως σύνολο κούφιων χειρονομιών. Οποιοσδήποτε ιερέας ή θεολόγος -ίσως και οποισδήποτε πιστός- θα σου έλεγε πως σαφέστατα είναι προτιμότερο να πιστεύεις κι ας μην ξέρεις πότε πρέπει, παρά να υποκρίνεσαι με πιο επιτυχημένο τρόπο. Οπότε το προτιμότερο έχει να κάνει με το ζητούμενο. Άλλο το να θες να κρυφτείς και άλλο το να εκφράσεις θρησκευτική επιλογή.
  Από θρησκευτικής πλευράς αυτό που είπες στα παιδιά είναι λάθος. Και εφόσον μιλάμε για θρησκευτικό σύμβολο, η θρησκευτική πλευρά σαφώς κυριαρχεί από την χρησιμοθηρική κοινωνική οπτική. Αλλά και από ηθικής πλευράς έχει πρόβλημα η θέση σου. Ονόμασες προτιμότερο το να δώσεις καλή παράσταση για το θεθήναι (ας μην το πω εξαπάτηση) από την ειλικρινή αλλά άτσαλη ειλικρινή συμμετοχή στην ουσία.

 118. Jane said

  #25
  Προσυπογράφω το έγγραφο των δικαστικών αλλά νόμιζα ήταν από την εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά και απευθυνόταν σε υπηρεσίες Εκπαίδευσης. Δεν ήξερα πως έβγαλε έγγραφο ο Άρειος Πάγος
  …………………………………………………………………………………………………………..
  Σχετικά με τα ρατσιστικά παραληρήματα

  Ας μην ξεχνάμε και τον φυρερίσκο, που το 2013 όταν ρωτήθηκε για Σχορτσιανίτη και Αντετοκούμπο ( βρήκαν άτομο να ρωτήσουν οι «έγκριτοι» δημοσιογράφοι ) είπε πως δεν τους θεωρεί Έλληνες γιατί δεν ανήκουν στην «ευρωπαϊκή φυλή». Και όταν του είπε ο δημοσιογράφος πως ο Αντετοκούμπο σήκωσε την ελληνική σημαία στο NBA απάντησε πως «και μια μαϊμού μπορεί να σηκώσει τη σημαία».

  Γι αυτό δεν θεωρώ ως ατυχές αστείο το tweet της Παπαχρήστου. Τέτοια είναι η ιδεολογία τους. Στην οργάνωσή τους ισχύει η «αρχή του αρχηγού» κατά τα ναζιστικά πρότυπα και ό,τι λέγεται από κείνον αποτελεί νόμο. Άσχετα αν ακολούθησε συγνώμη, για να μη χάσει χορηγίες.

  Επίσης κι ο βουλευτής της ΝΔ Δαβάκης, σε ανοιχτή συγκέντρωση τον Μάρτιο δήλωσε πως «απαγορεύει σε οποιοδήποτε αθίγγανο, γύφτο και δεν συμμαζεύεται να τον ψηφίσει και πως λυπάται τα παιδάκια που γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους (τους Ρομά) χωρίς να το θέλουν». Μετά τις αντιδράσεις φυσικά τα μάσησε.

  Είναι όμως δυνατόν να γίνει πιστευτή η συγγνώμη του; Νομίζω, αυτές τις ψήφους γυρεύουν γιατί ξέρουν πως ένα μέρος της κοινωνίας μας διακατέχεται από ρατσιστικές αντιλήψεις χάρη στην αμάθεια, στην από χρόνια ξενοφοβική προπαγάνδα των ΜΜΕ και την εθνοκεντρική διάσταση που έχει η εκπαίδευση αντί να εστιάζει σε οικουμενικές αξίες.
  Ευτυχώς κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει, τι εστί διαδίκτυο και ξεμπροστιάζονται.

 119. Κόκλας said

  «Πράγματι, αλλά εσύ έχεις καλύψει την ποσόστωσή σου μέχρι το 2139».
  Θεός :Ρ

 120. Πρωτοείδα την λέξη Κάφρος όταν διάβαζα το «Ναυάγιο στις Ακτές της Αφρικής» μικρός, στα Κλασσικά Εικονογραφημένα.
  Ήτανε, λέει, φυλή που δεν είχε ανταποκριθεί καθόλου καλά στις εκπολιτιστικές διαθέσεις των θαλασσοπόρων.

 121. Γς said

  Μια που λέμε για σταυρούς πίστη και τέτοια δράττομαι της ευκαιρίας, που λένε,
  και θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας.
  Σοβαρά μιλάω. και λίγο με νοιάζει αν με κοροϊδεύετε.

  Είναι κάτι που και αν είναι,αν ήταν αλήθεια, ξέροντας τον ατίθασο εαυτό μου, τότε θα ήταν που δεν θα ήθελα να το παραδεχτώ!

  Πράγματι, δεν πιστεύω σ αυτά, γιατί τα θεωρώ αστεία. Αλλά κι αν ακόμα υπήρχε θεός και παρουσιαζόταν μπροστά μου και απαιτούσε να τον σεβαστώ, υπακούσω, κλπ κλπ τότε ήταν που θα τον έστελνα από κει που ήρθε.

  Κι όμως φαίνεται ότι είμαστε πλασμένοι έτσι που … δε γκάντ ντελούζιον του Ρίτσαρντ Ντόκινς και τέτοια.

  Κι αναφέρομαι σε μια προσωπική μου εμπειρία που με προβλημάτισε. Μα τόσο πολύ πλάθουμε οπτασίες;
  Είναι η εικόνα της Ηρας της Κυβέλης, της Αθηνάς, εντάξει της Παναγίας εκείνο το βράδυ που λέω εδώ:

  https://3aggelakia.blogspot.com/

 122. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  97 αποτελέσματα για «Καφιρης» Αττική, Περιφέρεια Πρωτευούσης

  https://www.11888.gr/white-pages/

 123. Γς said

  Κι ήταν μεγάλη αυτή η εικόνα Πολύ μεγάλη. Και φωτισμένη από μέσα και με κοίταζε.

 124. Κουνελόγατος said

  Αθανάσιος Καφίρης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ανακίνησε την υπόθεση Πολκ, καθώς πίστευε στην αθωότητα του Στακτόπουλου.

 125. Avonidas said

  Βλέπω ο Γουσου πέρασε από τον Φρόιντ στον Γιούνγκ.

  Διηγείται παλιές του θρησκευτικές εμπειρίες.

 126. sarant said

  120 🙂

  122-124 Και Καφούρος υπάρχει

  125 Εγώ φταίω που του απαγόρεψα τις ερωτικές

 127. odinmac said

  http://www.anixneuseis.gr/?p=194775

 128. Γς said

  Ναι αλλά από ότι βλέπω κανείς δεν επισκέφτηκε τη σελίδα του λινκ

  Σ αυτή τη σελίδα στέκομαι σχεδόν κάθε απόγευμα

  Ανοίγω ένα φύλλο της Βιβλιοθήκης με την εικόνα της Ειρήνης. Ανάβω τρία καρβουνάκια με τρία λιβάνια το καθένα κι ακούω το «Ω γλυκύ μου έαρ» με την Ειρήνη Παππά του Βαγγέλης Παπαθανασίου και κλαίω για την ατυχη Ειρήνη . Ηταν Αγία

 129. sarant said

  127 Μάλλον πρέπει να ξέρεις και ποιον βρίζεις.

 130. gpoint said

  # 117

  που είδες να μιλάω για παράσταση αφου όπως σου είπα δεν κάνω το σταυρό μου ;;;; Παρανόησες άσχημα. Ούτε έχει σημασία τι πιστεύει κανεις όταν παρακολουθεί μια λειτουργία, είναι προσωπικό του θέμα, ενω η ελάχιστα λάθος συμμετοχή στο τελετουργικό μπορεί να δημιουργήσει δυσαρμονίες λόγω άγνοιας

  Το νόημα ήταν πως όπως και σε άλλα πράγματα η σχολική εκπαίδευση είναι υποκριτική. Κάνουν θρησκευτικά 12 χρόνια υποχρεωτικά και δεν τους μαθαίνουνε πέντε απλά πράγματα ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν την λειτουργία και όχι τον διπλανό για να ξέρουν πότε θα κάνουν τον σταυρό τους

  Να θυμίσω πως είμαι άθεος αλλά θρησκευόμενος, σέβομαι τις θρησκείες και συμμετέχω σε κάποιες εκδηλώσεις της ορθοδοξίας, όπως έγραψα και φανουρόπιττα κάνω κάθε χρόνο και την μοιράζω όπως απαιτεί το έθιμο, όχι σαν κάποιους που την ευλογάνε, δίνουν ένα κομμάτι κι όπου φύγει-φύγει

 131. gpoint said

  #126 β

  ίσως και το Τσαφούρος ;;

 132. Νέο Kid said

  Κανα αξιοπρεπές λινκ για να δω το ματς του Παοκ παίζει ρε πατριώτες;
  ( τον κοσμοτέ σας μέσα γμ…)

 133. gpoint said

  Παραιτήθηκε ο Μπάγιεβιτς από την ΑΕΚ…μάλλον λόγοι υγείας φαίνονται, δυστυχώς

 134. Avonidas said

  #130. Να θυμίσω πως είμαι άθεος αλλά θρησκευόμενος

  Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο οξύμωρο που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Το μόνο που το ξεπερνάει είναι ο παντρεμένος εργένης του Χιουμ.

 135. odinmac said

  132
  Εδώ σε HD, μπες κάνα μισάωρο, και μετά, πριν την έναρξη, λογικά θα δώσουν 2-3 λινκ

  https://www.reddit.com/r/soccerstreams/

 136. gpoint said

  # 132

  στα ματς του ΠΑΟΚ δεν μπαίνουνε πολλοί στο hahasport οπότε η θέαση είναι συνήθως σε ανεκτό επίπεδο, θα σε πετάξει έξω μια-δυο φορές μόνο

 137. gpoint said

  # 134

  Νεός Λάμπρος μας βρήκε …

  Ο βουδισμός δεν είναι θρησκεία ; υπάρχει θεός στον βουδισμό ; θρησκεία είναι ένα σύνολο κανόνων που ακολουθείται (ή όχι) από κάποιους, δεν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη θεού

  Αν δεν κάνω λάθος θρησκεία σημαίνει ισχυρίζομαι κάτι έντονα και κάποια ετυμολογική συνάφεια με τους Θράκες έχει κατά κάποιους. Ας μιλήσουν οι ειδικοί στις ετυμολογήσεις

 138. sarant said

  131 Δεν νομίζω.

 139. Avonidas said

  #127,129. Απ’ ότι διαβαζω στο snopes, ο Hickam όχι μόνο δεν ήταν η αιτία να χάσει τη θέση της η κοπέλα στη NASA, αλλά προσπάθησε να την προστατεύσει, και εξακολουθεί να κάνει προσπάθειες να την ξαναπροσλάβουν. Ήταν οι «φίλοι» της στο twitter που την έκαψαν, δίνοντας συνέχεια και διαδίδοντας το περιστατικό.

  Με τέτοιους φίλους…

 140. Avonidas said

  #137. Ναι, ναι… Κι εμένα, όταν είχα πάει μια βόλτα από το Άγιο Όρος, μου λέγανε ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία. Η γλώσσα είναι για να συνεννοούμαστε.

  Τώρα, εσύ βεβαίως και μπορείς ν’ ακολουθείς το τυπικό χωρίς να πιστεύεις σε θεό. Κι ο άλλος ψάρευε και τα ξανάριχνε μέσα, γιατί του άρεζε η διαδικασία. Ελεύθερη χώρα είμαστε.

 141. Νέο Kid said

  137. Θενκς. Θα το δω ανθρωπινά στην τηλεόραση τελικά. Έσκασα 5,18 + VAT ( το φελέκι μου…)στη cytavision και το αγόρασα pay per view
  ( ελπίζω ο Σαββίδης να μην έχει συμμετοχή σ αυτήν την αισχροκέρδεια… συνήθως 2,5 με 3 ευρά πουλάνε τα ματς οι Κυπραίοι)

 142. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  Πώς αλλάζει το νόημα των λέξεων με τα χρόνια και τις καταστάσεις!
  Όταν ήμουν παιδί μεγάλη μου επιθυμία ήταν να αποκτήσω μια κούκλα «Αραπίνα». Ετσι τη λέγαμε χωρίς κανενός είδους ρατσισμό. Πριν από 2 χρόνια βρήκα σε μαγαζί κούκλα αγοράκι «μαυράκι» και το αγόρασα για δώρο σε μια ανηψούλα μου. Της άρεσε πολύ και το βάφτισαν Μήτσο!.
  Το 1960 κάποιος γείτονας είχε παντρευτεί μία κυρία από την Αφρική και αυτή τη λέγαμε «Αραπίνα» και μπορώ να πω ότι όχι μόνο δεν την υποτιμούσαμε αλλά λίγο τη ζηλεύαμε για την εξωτική της ομορφιά.
  Και να θυμηθούμε και «Τα νέγρικα» (Μάνος Λοΐζος- Γιάννης Νεγρεπόντης-Μαρία Φαραντούρη). Σήμερα γιατί είναι ρατσιστικό να πούμε «Συνάντησα έναν νέγρο, κούκλο!»;
  Από την άλλη θεωρείται ρατσιστικό να πούμε π.χ «Ήρθε ο Αλβανός να μου φτιάξει το σπίτι» ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα αν πούμε «Ηρθε στην εταιρία ο Γερμανός για να συζητήσουμε για το θέμα …… »

 143. gpoint said

  # 139

  Σου έφερα συγκεκριμένο παράδειγμα σαν επιχείρημα. Το ναι, ναι, δεν σου ταιριάζει. Αν δεν μπορείς να αντικρούσεις το επιχείρημα καλύτερα είναι να μην απαντάς

  Κοίταξε αν πας να παρακολουθήσεις σε μια εκκλησία την κυριακάτικη λειτουργία είναι εντελώς υποκριτικός ο τρόπος που κάνουν τον σταυρό τους οι περισσότεροι-για να τους δούνε και όχι γιατί το νοιώθουνε. Αντίθετα σε ξωκλήσια που λειτουργούν για την μνήμη του ονόματος που φέρουν πηγαίνουν μόνο πραγματικοί πιστοί που ενώνονται σ’ ένα σώμα. Αυτό όμως γίνεται με την επίκληση του συγκεκριμένου αγίου ή αγίας, είναι συγκινητικό και ίσως να οφείλεται στην πίστη στον άγιο και όχι γενικά στο θεό΄
  Ισως σε λίγα χρόνια να σβήσει κι αυτό σιγά-σιγά

 144. Νέο Kid said

  Για να πω την αλήθεια , η φάση με τη ΝΑΣΑ μου φάνηκε περίεργη. Και σίγουρα η ΝΑΣΑ δεν σε προσλαμβάνει επειδή είσαι καλό παιδί…αλλά υποθέτω κι ότι δεν θέλουν ζώα (assholes) με μηδενικό ΕQ , μιας και κάποια συνεργασία καλού επιπέδου πρέπει να έχεις με άλλους εκεί μέσα, ακόμα κι αν είσαι ο Φόν Μπράουν να πούμε.
  Ίσως αυτός ο «ψυχρός» ,αλλά αντικειμενικός σε τελική ανάλυση , λόγος , να ήταν η πραγματική αιτία μή πρόσληψης.
  ( ρε λες ναχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι Sum(Iq +Eq)=constant…? )

 145. odinmac said

  139
  Και είχα μια επιφύλαξη όταν είδα την πηγή αλλά ήμουν στον καναπέ, μακρυά από το πι σι και χωρίς πληκτρολόγιο, και κοτσάρισα απλά το λινκ με το ποντίκι χωρίς να την γράψω

  141
  Κρίμα όμως γιατί το ρέντιτ δίνει τα παιχνίδια σε πραγματικό χάι ντεφ και με Άγγλο σπήκερ, εκτός εάν δεν μπορείς να το «πετάξεις» στην τι βι.

 146. Νέο Kid said

  145. Thanks Odi ! Θα το έχω υπόψι για άλλη φορά

 147. Νέο Kid said

  139. Περίεργο πάντως να έχει φίλους in the first place με τέτοιο attitude…
  Σκάστε και πάρτε μου… πίτα επειδή με πήραν Νάσα ; (πώς λέμε «πάμε πλατεία;») 😀
  Σήριουσλη;

 148. Χαρούλα said

  137
  Ο ΠΑΟΚ είναι θρησκεία;; 😂
  Πλακίτσα προσπαθώ να κάνω. Μην παρεξηγηθώ…

  Καλή θέαση παιδιά!

 149. Νέο Kid said

  Η μόνη θρησκεία είναι ο ΠΑΟ και η θύρα δεκατρία !
  Όλοι οι άλλοι είναι απλά κάφροι ( με την αραβική/μουσουλμανική έννοια…😊)

 150. BLOG_OTI_NANAI said

  140: Στην ορθοδοξία υπάρχει ορολογία. Όταν λένε «δεν είναι θρησκεία» εννοούν ότι η θρησκεία περιγράφεται ως ένα πλαίσιο εμπειριών από την αναζήτηση του ανθρώπου για τον Θεό ενώ ο Χριστιανισμός ιδρύθηκε από το αντίστροφο γεγονός που γίνεται δεκτό ως ιστορικό, με τον Θεό (Χριστό) να έρχεται ν’ αναζητήσει τον άνθρωπο, να του αποκαλύψει την Αλήθεια, να τον προσκαλέσει και να ιδρύσουν μαζί την Εκκλησία Του.

 151. Σ said

  Πάντως στην άθεη θρησκευτικότητα (ανεπίγνωστα) ίσως και να μετέχουμε πολλοί. Σε διάφορα επίπεδα. Όταν γιορτάζουμε την ονομαστική μας εορτή (άθεοι όντες), όταν συγκινούμαστε από έργα τέχνης θρησκευτικής έμπνευσης, όταν τρώμε αρνί το Πάσχα, ή όταν απλώς βρίζουμε τα θεία…

 152. raf said

  140 Το ίδιο έτυχε και σε εμένα. «Δεν είναι θρησκεία, είναι η αλήθεια!»

  Ένας μοναχός, πρώην παλαιστής όπως έλεγε, με ένα πανέμορφο σπίτι και μποστάνια έξω από γνωστή μονή. Απαγόρευε επίσης να κάθεσαι σταυροπόδι, γιατί «προσβάλλεις το σύμβολο του Σταυρού».

  Είχα και καλύτερες εμπειρίες σε αυτό το ταξίδι μου.

 153. loukretia50 said

  O Οθέλλος ήταν … (k***r) ? Ή μήπως ο Ιάγος?
  (ο Οrson Welles σίγουρα όχι! Ήταν λευκός!

  The Moor of Venice (oriiginal title)
  “Men in rage strike those that wish them best.”
  ― William Shakespeare, Othello

  Othello :
  “Were I the Moor I would not be Iago.
  In following him I follow but myself;
  Heaven is my judge, not I for love and duty,
  But seeming so for my peculiar end.
  For when my outward action doth demonstrate
  The native act and figure of my heart
  In compliment extern, ’tis not long after
  But I will wear my heart upon my sleeve
  For daws to peck at. I am not what I am”
  …………………………………………………….
  “Good name in man and woman, dear my lord,
  Is the immediate jewel of their souls:
  Who steals my purse steals trash; ’tis something, nothing;
  ’twas mine, ’tis his, and has been slave to thousands;
  But he that filches from me my good name
  Robs me of that which not enriches him,
  And makes me poor indeed.”

  “Rude am I in my speech, And little blessed with the soft phrase of peace.”
  ———————————————

  A friend :
  “Thou weigh’st thy words before thou givest them breath.”
  ———————————————

  Iago
  “How poor are they that have not patience! What wound did ever heal but by degrees? ”

  ———————————————

  Lady D
  I hold my peace, sir? no;
  No, I will speak as liberal as the north;
  Let heaven and men and devils, let them all,
  All, all, cry shame against me, yet I’ll speak.”
  ……………………………………………….
  “And his unkindness may defeat my life, But never taint my love.”
  ― William Shakespeare, Othello

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

  OTHELLO : The Moor of Venice by Orson Welles (CRITERION COLLECTION) https://youtu.be/fCZ0obRJa08

  FULL MOVIE https://youtu.be/09NWcKA7JKw

 154. Γς said

  152:

  >Είχα και καλύτερες εμπειρίες σε αυτό το ταξίδι μου.

  Καλύτερες εμπειρίες; Στο Αγιο Ορος;

  Μα δεν έχει μοναχές.

  Κατάλαβα……

 155. aerosol said

  #130
  Δεν νομίζω πως παρανόησα. Συζητώ (με φιλοσοφική διάθεση, ας πούμε) την εξής θέση σου, την οποία είπες στα παιδιά της τάξης σου:
  «ξέρω πότε πρέπει κι είναι προτιμότερο από αυτούς που τον κάνοουνε χωρίς να ξέρουν πότε πρέπει»
  Συγνώμη αν σε μπέρδεψε το β’ πρόσωπο ενικού, δεν αναφερόμουν ειδικά σε σένα, ήταν η απρόσωπη χρήση του -έχω την εντύπωση πως δεν είναι τόσο ασυνήθιστη.

  Κατάλαβα πως προκρίνεις την ορθή εκτέλεση των συνηθειών λατρείας από την πραγματική λατρεία που μπορεί να γίνει με άτσαλο τυπικό -μήπως κατάλαβα λάθος; Κατά την χριστιανική θρησκεία αυτό δεν ισχύει. ΔΕΝ είναι προτιμότερο να παίζεις καλά τον ρόλο, προτιμότερο για τους χριστιανούς είναι να είσαι πραγματικά πιστός. Δεν προτιμούν τις ασκήσεις ακριβείας από την πραγματική πίστη.

  Η όποια συζήτηση είναι αν υπάρχει και εκτός θρησκευτικής λογικής πρόβλημα με την θέση που εξέφρασες. Επιχειρηματολόγησα πως υπάρχει. Δεν επανέρχομαι, θα κουράσω.

  «Ούτε έχει σημασία τι πιστεύει κανεις όταν παρακολουθεί μια λειτουργία, είναι προσωπικό του θέμα, ενω η ελάχιστα λάθος συμμετοχή στο τελετουργικό μπορεί να δημιουργήσει δυσαρμονίες λόγω άγνοιας»

  Σαφώς και έχει σημασία. Η λειτουργία υπάρχει για να εκφράσει κάτι βαθύτερο, δεν είναι κενή νοήματος. Το εκκλησίασμα αποτελείται από πιστούς. Οι μη πιστοί είναι ευγενικά αποδεκτοί, εφόσον δεν ενοχλούν, και με την ελπίδα να «δουν το φως» κάποτε. Η ακρίβεια στις λεπτομέρειες της συμμετοχής είναι επιφανειακό θέμα και σφάλματα γίνονται καθημερινά, χωρίς να τα θεωρεί κανείς άξια λόγου, ούτε να δημιουργούν λειτουργική δυσαρμονία.
  Δεν γίνεται να είσαι άθεος και να θρησκεύεσαι. Ως άθεος μπορείς να συμμετέχεις σε θρησκευτικά δρώμενα για λόγους κοινωνικούς, ψυχολογικούς, ακόμα και αισθητικούς. Αλλά το να θρησκεύεσαι περιλαμβάνει πίστη στο δόγμα της κάθε θρησκείας και αποδοχή της κοσμοθεωρίας της. Στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό η βάση είναι να πιστεύεις όσα αναφέρει το Σύμβολο της Πίστεως (το γνωστό «Πιστεύω»).

 156. sarant said

  142 Η κοινωνία αλλάζει με τα χρόνια, αλλάζει και η γλώσσα. Πράγματι, κάποιες εκφράσεις που λέγονταν πριν από 50 χρόνια δεν λέγονται σήμερα. Δεν θα λέγατε σήμερα «Περιμένω τη δούλα να σφουγγαρίσει», έτσι δεν είναι; Το 1970 το έλεγαν.

 157. leonicos said

  @89 Μίτσος

  Το ‘χάβρα Ιουδαίων’ είναι κονή έκφραση, και δεν αναφέρεται κανείς συνειδητά σ’ εβραίους. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει. Και διπλο-άλλωστε, η μάνα μου την έλεγε καθημερινά όποτε γινόταν χάβρα το σπίτι.

  Σαράντ, ναι! Σκέφτηκε να του φωνάξω ‘οι γερμανοί ήταν άσπροι’ αλλά σκέφτηκα ότι έπεφτα στο επίπεδό του. Τι σχέση έχουν οι γερμανοί γενικώς με τους ναζί ειδικώς, ακόμα και αν κάποιος μου αποδείκνυε ότι όλοι οι γερμανοί είναι ναζι. Δεν επιτρέπεται ν’ αντικαστήσω τους όρους

 158. Avonidas said

  #157. Δεκαετία του ’90, θυμάμαι την Κάτια Δανδουλάκη ως Βίρνα Δράκου στη Λάμψη να κάνει παρατήρηση σε κάποιον μάρτυρα στο δικαστήριο ότι δεν υπάρχουν πια «υπηρέτριες», υπάρχουν «οικιακές βοηθοί».

  (Μη νομίσετε ότι την παρακολουθούσα τη Λάμψη, ε; Ένα επεισόδιο έτσι στην τύχη… άλλωστε, εγώ τότε διάβαζα 😉 )

 159. leonicos said

  Λοιπόν

  Προχτές συνάντησα στο δρόμο μια μπαλαρίνα από τα Μπαλshόι.

  Μια ματιά τής έριξα…. και τέζα η κοπέλα!

  Είμαι αχτύπητος!

 160. Avonidas said

  #158. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει.

  Δεν είναι η Συναγωγή;

 161. raf said

  Και πιάνουμε την κουβέντα με τον Σπυράκο για μπλογκ

  – Σχολίασα στου Σαραντάκου, μου λέει

  – Εγώ διαβάζω κάθε μέρα και τα σχόλια, αλλά δεν γράφω τόσο πολύ

  – Ναι μου λέει, σπαμάρει κι ένας περίεργος και χαλάστηκα

  Κοίτα να δεις που κατάλαβα ακριβώς ποιον εννοεί

  Και που νιώθω κι εγώ ακριβώς το ίδιο.

 162. Χαρούλα said

 163. Avonidas said

  Νικοκύρη, έχω ένα σχόλιο στη σπαμοπαγίδα. Δεν βλέπω να ‘χω γράψει κάτι επιλήψιμο 😐

 164. f kar said

  Το να πιστεύει κάποιος χωρίς να χρειάζεται να το δείχνει, χωρίς να συμμετέχει στις εκδηλώσεις λατρείας και τα τελετουργικά και χωρίς να δίνει ας πούμε αναφορά στους επί Γης εκπροσώπους, δε μου μοιάζει και πολύ ορθόδοξο. Περισσότερο προτεσταντικό ίσως; Σε σχέση με το επίσημο δόγμα τουλάχιστον, όχι το πώς το βλέπουμε εμείς ή ο κάποιος γέροντας στο απόμακρο μοναστήρι.

 165. Avonidas said

  #144. μιας και κάποια συνεργασία καλού επιπέδου πρέπει να έχεις με άλλους εκεί μέσα, ακόμα κι αν είσαι ο Φόν Μπράουν να πούμε

  Ο Φον Μπράουν; Που είχε πει «We are reserving a 110 pounds of payload for recreational equipment»;

  (Τις αστροναύτισσες εννοούσε 😐 )

  Θα ‘λεγα πως η Naomi είναι η αυτοσυγκράτηση προσωποποιημένη, σε σύγκριση.

 166. sarant said

  158 Εσυ το είχες δει ή ένας φίλος σου;

  161 Ωχ, πέρασε τα σύνορα η δόξα μας….

  163-165 Το λινκ ίσως έφταιξε

 167. Classicist said

  Καλησπέρα κι από μένα,

  1) Ως επαγγελματίας κλασικίστρια έχω να επισημάνω ότι στο σημαντικότερο σημείο του άρθρου περί Κάφρων, ο κ. Σαραντάκος είναι ΑΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ. Γράφει επί λέξει:

  «Η λέξη φαίνεται καινούργια, αλλά ο Κουμανούδης στη Συναγωγή του καταγράφει το παράγωγο καφρισμός στην Ακρόπολι από το 1887 -και παρακάτω θα δούμε γιατί.»

  Ούτε παρακάτω βλέπουμε το γιατί, αλλά (το κυριώτερο) δεν είναι καθόλου φανερό ποιά λέξη εννοεί ο κ. Σαραντάκος: Το «κάφρος» ή το «καφρισμός»; Κι αν εννοεί το «καφρισμός» (όπως όλα δείχνουν…) γιατί δεν μάς λέει πότε πρωτοκαταγράφεται η λέξη «κάφρος» στην Ελληνική Γλώσσα; Παρεμπιπτόντως να θυμίσω (αν είναι δυνατόν!..) ότι το πολυδιαφημισμένο Λεξικόν Δημητράκου αγνοεί παντελώς την λέξη «κάφρος» και τα παράγωγά της… Ακόμη και ο πολύς Μπαμπινιώτης αρνείται να μάς πεί στο Ετυμολογικό + στο Λεξικό του πότε πρωτοκαταγράφεται το «κάφρος», προτιμώντας την σίγουρη λύση του «καφρισμού» όπως ο κ. Σαραντάκος!.. Σε τέτοιες «πονηριές» καταφεύγουν οι γλωσσολόγοι στο Ρωμέικο για να μη διασυρθούν στην εποχή του Διαδικτύου…

  Ακόμη και ο πασίγνωστος «ποντικός των βιβλίων» κ. Blog-oti-nanai έγραψε 7 (μέχρι τώρα) σχόλια σε αυτό το άρθρο, αλλά δεν μπόρεσε να βρεί ούτε κατά προσέγγιση την πρώτη καταγραφή του «κάφρου». Κάτι πήγε να κάνει στα σχόλια 54 + 61 ο κ. Blog, αλλά στο φινάλε ντράπηκε να πεί στον κ. Σαραντάκο πως ανακάλυψε τη λέξη «κάφρος» από το 1844 (σχόλιο 54).

  Για να μή παιδεύεστε, αποκαλύπτω ότι η μέχρι σήμερα ενωρίτερη ανακάλυψη της λέξεως «κάφρος» στην Ελληνική Γλώσσα βρίσκεται στα περίφημα «Στοιχεία Γεωγραφίας» του ελληνόψυχου κληρικού Νικηφόρου Θεοτόκη που εξέδωσε το 1804 στην Βιέννη ο Άνθιμος Γαζής. Σημειώνω απλώς τον «ρατσιστικό» τρόπο με τον οποίο γράφει για τους Μαύρους της Αφρικής ο χριστιανικώτατος – κατά τα άλλα – κληρικός και Μέγας Ιεροκήρυκας Νικηφόρος Θεοτόκης (1731 – 1800)

  2) Στο σχόλιο 150, ο κ. Blog-oti-nanai αερολογεί στο ερώτημα αν ο Χριστιανισμός είναι Θρησκεία, αν και ξέρει άριστα την απάντηση: ΔΕΝ είναι Θρησκεία, αλλά Εκκλησία. Βλέπε πρόσφατο βιβλίο του δασκάλου του, Γεωργίου Πατρώνου, με τίτλο «Χριστιανισμός: Εκκλησία ή Θρησκεία;», που αποσύρθηκε (αν και πρωτοκυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2012) από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων με προσωπική εντολή του Βαρθολομαίου Αρχοντώνη, για να μή χάσει η Εκκλησία από πελάτες τα εκατομμύρια των κάφρων που πιστεύουν ακόμη στο Σύνθημα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Κι αυτό διότι ο Πατρώνος απαντά κατηγορηματικά σε αυτό το βιβλίο (έκδοσις του Ραδιοσταθμού της Εκκλησίας 89,5 FM σε επιμέλεια του διαβόητου μεταλληνιστή Δημήτρη Κοσμόπουλου) ότι ο Χριστιανισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, αλλά Εκκλησία. Κι αυτό διότι η λέξις «Θρησκεία» είναι απολύτως ταυτισμένη με την Ειδωλολατρία κλπ – κλπ. Όλα αυτά τα ξέρει ο κ. Blog-oti-nanai, αλλά αντί να τα πεί ανοιχτά ώστε να ξεστραβωθούν οι αναγνώστες που έθεσαν την ερώτηση, προτιμά να αοριστολογεί και να αερολογεί στο σχόλιο 150, για να μή καταλάβουν οι κάφροι περί ποίου κολοσσιαίου θέματος πρόκειται.

  3) Τελειώνοντας, σπεύδω να συγχαρώ τον αξιαγάπητο κ. Λεώνικο που τόλμησε να αποκαλύψει (σχόλιο 76) ότι οι μισοί Εβραίοι της Νοτίου Αφρικής ήσαν ΥΠΕΡ του Απαρτχάιντ, προκαλώντας την έκπληξη του κ. Σαραντάκου (93). Επίσης, επειδή είχε το θάρρος να δηλώσει (σχόλιο 157) πως οι σώφρονες Εβραίοι δεν θεωρούν ρατσιστική την φράση «Χάβρα των Ιουδαίων»

  ΥΓ: Ο ένδοξος ΠΑΟΚ χάνει στο 49΄ με 1-4 απο την Μπενφίκα του Εουσέμπιο, και αποκλείεται από τους Ομίλους του Champions League, που ήταν το όνειρο χιλιάδων πιστών ΠΑΟΚτζήδων οπαδών. Αποδεικνύοντας έτσι, πως ποτέ δεν θα ξεπεράσει το κόμπλεξ της επαρχιακής ομάδος που τον καταδυναστεύει εδώ και δεκαετίες.

  Εύχομαι στον συμπαθή κ. Gpoint να το ξεπεράσει σύντομα και να μή μάς πάθει κανένα έμφραγμα απο την αγωνία που θα έχει στα επόμενα 40 λεπτά. Αρκετούς ιστορικούς σχολιαστές έχει χάσει το Ιστολόγιο τις τελευταίες ημέρες: Ακόμα κι ο άλλοτε ακάματος χωροφύλακας Ιατρού δεν αισθάνεται πολύ καλά (έχει προ πολλού πατήσει τα 70…). Γι’ αυτό και αραίωσε τις εμφανίσεις του, κι΄όχι γιατί τάχα κάνει αγροτικές εργασίες, όπως ισχυρίζεται για να θολώσει τα νερά…

 168. Classicist said

  167 συμπλήρωση: Ξέχασα να βάλω την φωτοτυπία από τα «Στοιχεία Γεωγραφίας» του Νικηφόρου Θεοτόκη (Βιέννη, 1804) όπου πρωτοκαταγράφεται η λέξη «κάφρος» στα ελληνικά

 169. Avonidas said

  #166. Εσυ το είχες δει ή ένας φίλος σου;

  Εγώ, γιατί;

 170. Γιάννης Ιατρού said

 171. Brian de Bois-Guilbert said

  χαχαχα

  Τι γέλιο. Τους πειράζει η λέξη κάφρος ενώ κοντεύουν να εξαφανίσουν τον λευκό άνθρωπο από την Ν. Αφρική

  εδώ ο πρώην πρόεδρος τους τραγουδά γνωστό ηρωικό και πένθιμο άσμα για τον χαμένο λευκό της πατρίδας του.

  και εδώ ένα λινκ που εξηγεί την σπορά λευκών αγροτών στο γόνιμο έδαφος για αναπαραγωγή

  https://en.wikipedia.org/wiki/South_African_farm_attacks

 172. sarant said

  169 Η γνωστή ατάκα «Δεν ήμουν εγώ, ένας φίλος μου, δεν τον ξέρεις»

 173. Όλοι ήμασταν με τον Ρομπέν και τον Ιβανόη :mrgreen:

 174. Νέο Kid said

  173. Εμένα μ άρεσε κι ο ΝτεΜπεφ (ελπίζω να θυμάμαι καλά το όνομα…) γιατί μου θύμιζε κορν μπηφ που μ αρέσει (βίτσια…) και η μάγισσα Ουλρίκε (βίτσια ^2) 🤢😀

 175. loukretia50 said

  Ένα διαφορετικό τραγούδι της ερήμου (αν ενδιαφέρεται κανείς!…
  Moυσική από Τουαρέγκ που ξαφνιάζει. εΙδικά η ηλεκτρική κιθάρα!

  Ιmarhan – Id Islegh (with english translation) https://youtu.be/jV95bFXJgPY

  «Tinariwen» est un groupe de musique originaire de Tessalit au nord du Mali ( touarègue ).
  Ιswegh atay — Tamazight (boire du thé) https://youtu.be/VoPPMktXCEI
  Terakaft live https://youtu.be/JWZrwjG7lWM?
  Abdallah Oumbadougou & Desert Rebel – Tabsikt https://youtu.be/tjbTHA6sF7k

  «Imarhan – Imarhan https://youtu.be/0YKmRKcYW90

 176. gpoint said

  Εχασε επιτέλους ο ΠΑΟΚ να χαμογελάσουν οι μόνιμα πικραμένοι, οι χάρτινοι, οι κάφροι (έτσι λέγαμε μικρόι τους γάβρους ) και τα ερπετά. Στατιστικά ήταν αναμενόμενο
  Οσοι είδαν το ματς ή μάλλον τα ματς ξέρουν πως η Μπενφίκα πέρασε δίκαια και πως το σημερινό σκορ είναι δέκα φορές πιο άδικο από το 1-1 του πρώτου αγώνα.
  Η ΑΕΚ πέτυχε το αυτονόητο, ο ΠΑΟΚ δεν πέτυχε το αδιανόητο. Χάρηκα που μια ομάδα που προκρινόταν με το 0-0 μπήκε κι έπαιξε φουλ επίθεση. Δεν ήταν όμως προετοιμασμένη πως θα αντιμετωπίσει το 1-0. Σεκείνο το διάστημα που ψαχνότανε πως να συνεχίσει βρέθηκε από λάθος κοντά στο 2-0 και το έχασε ο πιτσιρικάς Λημνιος. Ηταν σαν ψυχολογικό άδειασμα. Σχεδόν αμέσως το 1-0 έγινε 1-2 από εύκολα λάθη και τέλος.
  Ετσι κι αλλιώς στο τσουλού δεν είχε τύχη ενώ στο Γιουρόπαλιγκ με λίγη τύχη πολλά μπορούν να γίνουν.

  Μερικά αξιοσημείωτα

  Η ΑΕΚ αποκλείοντας την Σέλτικ πήρε την θέση της ισχυρής Σέλτικ
  Ο ΠΑΟΚ αποκλείοντας την Σπάρτακ Μόσχας όχι απλά δεν πήρε την θέση της σαν ισχυρής αλλά ΟΡΙΣΤΗΚΕ να παίξει με τον νικητή του ζευγαριού Φ.Μπαξέ- Μπενφίκα για να μη βγει ρωσοουκκρανική μονομαχία !!

  Ολες οι διαιτησίες στα 6 ματς δείχνουν πως ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να είναι μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη. Οχι και τόσο άδικα αν και η συμπεριφορά ΚΑΙ σήμερα ήταν άψογη παρ΄ολη την προκλητικότητα του Γερμανού . Δεν σφυρίζουν ανάποδα καθοριστικές φάσεις αλλά βλέπεις πως όλα τα αμφισβητούμενα δίνονται σε βάρος του με ελαφρά καρδιά. Δεν καθόρισε το ματς ο Γερμανός με τα πέναλτυς αλλά με τις κάρτες και τα φάουλ όπου ήτανε 80-20. Ούτε μετά το 80 και 4-1 δεν έδωσε πέναλτυ στον ΠΑΟΚ που νομίζω πως άλλος διαιτητής θα το έδινε. Οπως κάνουν οι επαγγελματίες ξεκίνησε με κάρτα στην Μπενφίκα στο πρώτο λεπτό που δεν συνηθίζεται, χάρισε την δεύτερη στο τρίτο λεπτό και με την πρώτη ευκαιρία στο 9 την πάτσισε στον Μάτος στον οποίο έδειξε και δεύτερη κίτρινη.ς
  Ο ΠΑΟΚ έκανε τουλάχιστον διπλάσιες τελικές από την ήταν εκεί κι όταν έλειψε ήταν το δοκάρι του ενω το δοκάρι στο πέναλτυ φάλτσαρε κι έγινε γκολ. Ούτε και απόκρουση με το πόδι του Πασχαλάκη απεσόβησε το γκολ στο δεύτερο πέναλτυ. Είναι και να σε θέλει λίγο αλλιώς…

 177. gpoint said

  #176

  Ο ΠΑΟΚ έκανε τουλάχιστον διπλάσιες τελικές από την Μπενφίκα αλλα ο βλαχοδήμος ήταν εκεί κι όταν έλειψε ήταν το δοκάρι του

 178. Παναγιώτης Κ. said

  @134. Δεκαετία του ΄70 σε ένα χωριό της Ηπείρου και η εξής κουβέντα με έναν αξιοσέβαστο κομμουνιστή που πηγαίνει στην Εκκλησία κάθε Κυριακή, πηγαίνει στο ψαλτήρι και ψάλλει, δεν κάνει το σταυρό του και το κερί που αγοράζει το αφήνει στο μανουάλι και το ανάβει κάποιος άλλος.
  Εγώ: Γίνεται να είσαι κομμουνιστής και να πηγαίνεις στην Εκκλησία και να ψάλλεις ; Δεν είναι αντιφατικά πράγματα;
  Εκείνος: Μα δεν πηγαίνω σε μια άδεια Εκκλησία.Πηγαίνω σε μια Εκκλησία που έχει κόσμο. Όπως βλέπεις, φοράω τα καλά μου και έτσι δεν είναι όλες οι μέρες της εβδομάδας ίδιες. Κάθομαι στο ψαλτήρι γιατί από παιδί είχα μάθει να ψάλλω και μου αρέσει αυτή η μουσική.

  Τη διάκριση για τον Χριστιανισμό ως Θρησκείας ή ως Εκκλησίας εγώ ο μη ειδικός την βρίσκω ικανοποιητική. Είμαι βέβαιος ότι και ο παραπάνω ευσεβής ως εκκλησιαστική εκδήλωση έβλεπε το όλο τελετουργικό και όχι ως θρησκευτική.

 179. gpoint said

  # 155
  Νομίζω πως είναι προφανές αν δεν κόψεις τα προηγούμενα πως όταν λέω ξέρω πότε και νομίζω προτιμότερον εννοώ πως ξέρω το πότε και δεν κάνω τον σταυρό μου από το να κάνω τον σταυρό μου όποτε μου καπνίσει ή όταν τον κάνει ο διπλανός κάτι που εμένα τουλάχιστον μου προκαλούσε θυμηδία όταν το έβλεπα

  Διαφωνείς ; δικαίωμά σου αλλά εγώ προτιμώ να λειτουργώ με την λογική και όχιμε την πίστη, την οποία δεν απορρίπτω αλλά δεν χωράει σε συζήτηση μια που ο καθένας μπορει να έχει την δική του ενω η λογική είναι κοινή

 180. Νέο Kid said

  176. Όλα καλά τα λες , με ενα οφσάιντ …
  «Χάρηκα …μπήκε κι έπαιξε φουλ επίθεση» . Ο κάτσικας ο προπονητής σας θα πρέπει να είναι λιγότερο αλαζόνας και να μάθει να ξεχωρίζει τη φανέλα του Πλατανιά απ αυτή της Μπενφίκα…
  Ο Πασχαλάκης έχει φοβερά σωματικά προσόντα αλλά δεν τον βοηθάει δυστυχώς το μυαλό του
  Ο Βλαχοδήμος δεν έχει φοβερά σωματικά προσόντα αλλά έχει μυαλό ξυράφι. Τον έχει βοηθήσει βέβαια κι ότι πέρασε κι απ τη μεγαλύτερη ,ιστορικότερη, ενδοξότερη και πιο καλτ ομάδα των Βαλκανίων.

  Σήμερα ,το βασικό μείον για τον Πάοκ ήταν το βάρος της φανέλας. Δυστυχώς είναι ακόμη πίπουλο η φανέλα σας,Τζη μου.

  Όσο για το «χάρηκαν» που έγραψες, στο έχω ξαναπεί να μην κρίνεις εξ ιδίων συμπλεγμάτων και χαιρεκακίας τα αλλότρια συναισθήματα.

 181. Classicist said

  Κύριε Gpoint (176 + 177), εγώ κοπέλλα είμαι, δεν ξέρω πολλά από ποδόσφαιρο, δεν το έχουμε σε μεγάλη υπόληψη εδώ στις ΗΠΑ. Όμως είδα το μάτς και είναι ντροπή να προσπαθείτε να παραπλανήσετε όσους δεν το είδαν (προφανώς… εκλαμβάνοντάς τους για κάφρους), με τις όντως βαθυστόχαστες αναλύσεις σας: Ο ΠΑΟΚ συνετρίβη απόψε κατά 20% λόγω γκαντεμιάς και κατά 80% λόγω του αγιάτρευτου επαρχιακού του κόμπλεξ. ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ: ΓΙατί κρύβετε από τους αναγνώστες ότι είναι η 4η φορά που δεν μπορεί να προκριθεί ο ΠΑΟΚ έχοντας αποσπάσει 1-1 στον πρώτο αγώνα;

  Αν δεν κρατήσατε καλή τακτική μετά το 1-0, απολύστε τον Λουτσέσκου και μήν αερολογείτε γιατί γελάει ο κόσμος: Όλοι οι παίχτες του ΠΑΟΚ κάνανε εθνικοπατριωτικές δηλώσεις πρίν το μάτς ότι «θα πεθάνουμε στο γήπεδο». Και τί έγινε στην πραγματικότητα; Πεθάνανε από το κόμπλεξ του Επαρχιωτισμού που ταλανίζει τον ΠΑΟΚ εδώ και 40 σχεδόν χρόνια, μετά την συνταξιοδότηση του Κούδα. Να τα λέμε όλα κ. Gpoint…

 182. gpoint said

  # 180

  Το χάρηκαν δεν είναι για εδώ, ρίξε μια ματιά στα αθλητικά σάιτ να δεις τι γίνεται

  Χάρηκα ναι γιατί δεν βγήκε να παίξει για το 0-0. προπαθεί να ξεφύγει από την ελληνική νοοτροπία και θα το πετύχει, φυσικά πληρώνοντας το κάποιες φορές. Και ο Αγιαξ στον πρώτο του τελικό κόντρα στην Μίλαν για νίκη πήγε κι έφαγε 1-4. Στον δεύτερο με τον ΠΑΟ έπαιζε επιφυλακτικά αν και ο ΠΑΟ δεν δημιούργησε ούτε μία ευκαιρία
  Για τον Πασχαλάκη συμφωνώ αλλά πως να βγάλεις κάποιον που σ’ έχει σώσει σε τόσα ματς ; Αυτό με το να σώσει το κόρνερ τόχει ξανακάνει και τότε έφαγε γκολ, σήμερα τόκανε χειρότερα.
  Δεν νομίζω πως είναι τόσο αλαζόνας ο Λουτσέκου, έτσι φερότανε και στις αρχές και δεν τον είχα καταλάβει. Προτιμά ένα στυλ παιχνιδιού ανεξάρτητα από αντίπαλο γιατί έτσι χτίζει σωστά την ομάδα, ένας χρόνος είναι λίγο για να φανεί. Το ότι δεν το άλλαξε για μια πρόκριση σε ομίλους λέει πολλά ή τίποτε, το μέλλον θα δείξει

 183. Γς said

  Εμ, δεν φταις εσύ.

  Φταίει ο καλόγερος στο Αγιο Ορος

  Τι πιάτσε?

 184. Γς said

  >Κοίτα να δεις που κατάλαβα ακριβώς ποιον εννοεί

  Κοίτα να δεις που κατάλαβες αμέσως ποιον εννοώ

 185. Γς said

  181:

  >Κύριε Gpoint (176 + 177), εγώ κοπέλλα είμαι

  η Jenna H.

  Ξέρει αυτός

 186. Γς said

  Διαβάζω στο Θέμα του κομιστή ότι

  Ο Πάνος Καμμένος χάρισε στον Κουβέλη ένα… καλάσνικοφ για αποχαιρετιστήριο δώρο

  Τρίχες! Ενα γερμανικό υποπολυβόλο του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το MP 40, όπως λένε τα Ellinika Hoaxes

  http://ellinikahoaxes.gr/2018/08/29/kouvelis-kalasnikof/

  Κι εδώ ένα Καλάσνικοφ του Γς:

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_2370.html

 187. raf said

  Ωραία έκπληξη οι Tinariwen! Από αυτούς έχω αγαπήσει το Nannùflày.

 188. Γς said

 189. Γς said

  187:

  Ποιος αναφέρθηκε στους Tinariwen;

 190. Γς said

  Α, η κυρία στο ΅Σχ 175
  Δεν το είχα δει

 191. raf said

  Γς, μια και καλή κι απο μένα.

  Όση τρέλα πουλάς μπορώ να πουλήσω κι εγώ, μην έχεις καμιά αμφιβολία. Η διαφορά μας είναι πως εγώ σέβομαι τον άνθρωπο που συνδέει το όνομά του με αυτή τη σελίδα.

 192. Γς said

  Οκ, συγνώμη.
  Περνάω κάτι λούκια.
  ΅Συγνώμη

  και την Ρόιγιαλ Ερ Φορς τι την έχεις;

 193. spiral architect 🇰🇵 said

  1. Θαρρώ ότι, εκτός από τουριστικός προορισμός η Ελλάδα γίνεται και χώρα παραγωγής πτυχιούχων. Η Εβρώπη «επενδύει» (με τα λεφτά μας) για να επανδρώσει φτηνά τις δομές και τις επιχειρήσεις της με Έλληνες πτυχιούχους:
  Το 80% εισήχθη στο πανεπιστήμιο
  (όσοι καταφέρουν να αποφοιτήσουν βέβαια)

  2. Υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και του ΟΛΠ, ο οποίος διοικείται από την Cosco. Ο ΟΛΠ ζητά να πάρουν το πλοίο από εκεί και να το μεταφέρουν σε σημείο καταφυγής έξω απ’ το λιμάνι.

  Υπερήφανη χώρα απαίδευτων υπηκόων. 😦

 194. Reblogged στις agelikifotinou.

 195. Κουνελόγατος said

  193. Κοίτα να δεις, την ίδια συζήτηση είχα με κάποιον φίλο πριν λίγες μέρες…

  Κατά τα λοιπά, μάλλον είναι άδειο…

 196. cronopiusa said

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

  Καλή σας μέρα!

 197. Alexis said

  Καλημέρα.

  #134: Δεν υπάρχει κανένα οξύμωρο, υπάρχουν πάρα πολλοί που γοητεύονται από το τελετουργικό της εκκλησίας και συμμετέχουν σε αυτό χωρίς να πιστεύουν. Κάτσε και σκέψου πόσα πράγματα από αυτά που κάνουμε καθημερινά ή κατ’ έθιμο έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη θρησκεία και θα καταλάβεις.

  #156: Έλεγαν «δούλα» το 1970; Τραβηγμένο μου φαίνεται. Συνηθισμένα τότε ήταν τα «υπηρέτρια», «υπηρεσία», «παραδουλεύτρα», λέξεις που επίσης δεν χρησιμοποιούνται σήμερα ως προσβλητικές.
  Υπήρχε και η λέξη «δουλικό» αλλά ήταν ήδη στιγματισμένη (εύλογα) από τότε και λεγόταν μόνο όταν κάποιος ήθελε εσκεμμένα να προσβάλλει ή να μειώσει…

  Μιας και η κουβέντα περί ρατσισμού και θρησκείας, μου ‘λεγε κάτι τις προάλλες η κόρη μου και αδυνατούσα να το πιστέψω. Ισχύει ότι για να εισαχθεί κάποιος στις σχολές αξιωματικών των Ε.Δ. πρέπει να είναι χριστιανός ορθόδοξος;
  Οι Έλληνες μουσουλμάνοι π.χ. αποκλείονται λόγω θρησκεύματος;
  Μου φαίνεται αδιανόητο!

 198. Μανούσος said

  Σημασιολογικὸ δάνειο ἀπὸ τὴν συριακὴ στὴν ἀραβική, ἴσως μάλιστα ἀπὸ τὴν ἑβραϊκὴ ἀρχικῶς (συριακὸ ρῆμα κφαρ καὶ ἑβραϊκὸ κιφέρ – ἤδη στὸ Ἱεροσολυμιτικὸ Ταλμοῦδ ἡ ρίζα μὲ αὐτὴν τὴν ἔννοια).
  http://www.dukhrana.com/lexicon/Brockelmann/page.php?p=340
  Σίγουρα δὲν ἔχει καμμία σχέση μὲ τὴν ἐνδεχόμενη ἀρχικὴ σημασία τῆς ρίζας στὰ ἀραβικὰ ὅπως γράφει ὁ Jeffery (Foreign vocabulary in the Qura’an, σελ. 250), ὅπου καὶ ὁ ἴδιος τὸ δέχεται ὡς δάνειο ἀπὸ τὴν συριακὴ ἢ τὴν ἑβραϊκή.
  Στὰ συριακὰ ἔχει ἤδη στὰ Εὐαγγέλια τὴν σημασία, ἄπιστος καὶ ἀχάριστος καὶ στοὺς πρώτους συρόφωνους συγγραφεῖς ἐπίσης (πχ Ἀφράτης).

 199. ΓιώργοςΜ said

  197β Πριν από καμμιά δεκαριά χρόνια που μετακόμισα, η (μακαρίτισσα πλέον) κυρία του από κάτω διαμερίσματος, καμμιά εβδομηνταριά χρονών τότε, με ρώτησε «θα έχετε δούλα;», επειδή οι προηγούμενοι είχαν μια κοπέλα μπεϊμπισίτερ-καθαρίστρια και για κάποιον λόγο της φαινόταν κάπως ενοχλητική.
  Μου πήρε πέντε δευτερόλεπτα να καταλάβω τι μου λέει, το μυαλό μου πήγε αυτόματα σε βαμβακοφυτείες στον αμερικανικό Νότο 🙂

 200. sarant said

  198 Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες διότι η αρχική σημασία της ρίζας στα αραβικά είναι λίγο προβληματική.

  192 Απλώς να καταλάβεις ότι το δικό μου περιθώριο ανοχής ύστερα από 8 χρόνια έχει μηδενιστεί.

 201. Alexis said

  #199: Ευχαριστώ για την πληροφορία.
  Μοιάζει απίστευτο, αλλά φαίνεται ότι λεγόταν μέχρι πρόσφατα, ίσως και να λέγεται ακόμη…

 202. spiral architect 🇰🇵 said

  @199: Οι ηλικιωμένες γυναίκες σα και τη μάνα μου το λένε ακόμα: «δούλα/δουλικό με κάνατε εδώ μέσα!»

 203. nikiplos said

  Καλημέρα… Για την δυναμική του διαδικτύου, πιο χαρακτηριστικό περιστατικό είναι το Χάρεν. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2012, ένα 15χρονο κορίτσι στο Facebook κάλεσε τους φίλους της στο πάρτυ των γεννεθλίων της. Δεν αντιλήφθηκε όμως ότι το κάλεσμα που έκανε μέσω του συγκεκριμένου ιστότοπου ήταν δημόσιο. Έτσι στην μικρή αυτή Ολλανδική πόλη, ανήμερα των γεννεθλίων στις 21 Σεπτεμβρίου του 2012, συνέρευσαν χιλιάδες νέοι από όλη την γειτονική περιοχή (Αγγλία Γερμανία, Βέλγιο) διψασμένοι για πάρτυ. Το Haaren δεν ήταν προετοιμασμένο, κι ούτε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη συνέλευση νεολαίων. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν επεισόδια, σύγκρουση με την Αστυνομία κι εκτεταμένες καταστροφές εκείνο το βράδυ. Οι Αρχές όχι μόνο στην Ολλανδία, ήταν για πρώτη φορά αντιμέτωπες με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο απίστευτης δυναμικής.

  Το αστείο είναι, ότι από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, την επομένη, οι γονείς των teenagers, αισθανόμενοι τύψεις, έφτιαξαν μια ιστοσελίδα στο Facebook, όπου είχαν ως σύνθημα «Καθαρίζουμε το Haaren». Αυτή τη φορά συνέλευσαν ξαναμμένοι και στερημένοι και στερημένες για χρόνια από πάρτυ 40ρηδες με σκούπες και φαράσια. Ευτυχώς δεν ήταν τόσοι πολλοί όσο οι teenagers, ήταν κάποιες εκατοντάδες κι έτσι αυτή τη φορά η Αστυνομία κατάφερε να τους ελέγξει, έγιναν όμως πάλι κάποια ήκιστα επεισόδια…

  Σήμερα στους μελετητές της Κοινωνικής Μηχανικής, το Haaren Project είναι γνωστό και οι αστυνομίες των προηγμένων χωρών το διδάσκουν συχνά πυκνά στα στελέχη τους.

 204. 203 Κάτι παρόμοιο έγινε πρόπερσυ στο Μεξικό: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-38235093

 205. sarant said

  203-4 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 206. gpoint said

  # 197 τέλος

  ίσχυε τουλάχιστον μέχρι το 80 που απολύθηκα αλλά και δεν πιστεύω να άλλαξε. Εκεί που υπηρετούσα ήταν αρκετοί που είχαν μονιμοποιηθεί λόγω διακρίσεων σε παγκόσμια πρωταθλήματα και έφταναν μέχρι υποπλοίαρχοι πλην ενός που έμεινε ανθυπασπιστής γιατί η ταυτότητά του έγραφε άθεος.
  Οποιος θέλει ας διαβάσει γι αυτόν εδω, ειλικρινά πολλά έχει να μάθει

 207. Πάνος με πεζά said

  Με τον (δίκαιο) αποκλεισμό του ΠΑΟΚ, κλειδώνει το πρωτάθλημα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης φέτος, όπως έχει προβλέψει άλλωστε το επιτελείο μας.
  (Και, κάποια στιγμή ας σταματήσουμε να βλέπουμε τελικές προσπάθειες, αλλά ποσοστό αξιοποίησης τελικών προσπαθειών. Εκεί έγκειται και η ικανότητα μιας ομάδας..)

  Και για να το ελαφρύνω λίγο :), στο γκολ της ισοφάρισης από το κόρνερ, και οι τυφλοί βλέπουν (!!!) ότι η μπάλα έχει στηθεί έξω από το τεταρτοκύκλιο του κόρνερ, παρά την παρουσία του επόπτη ακριβώς δίπλα… Άραχάρτινη η ισοφάριση, οπότε σύμφωνα με τη βαθμολογία Λουτσέσκου, σήμερα στην κλήρωση CHL μπαίνει ο ΠΑΟΚ 🙂

  Αυτό πάντως, πέρα από την πλάκα, δεν είναι καινούργιο : είχε ξαναγίνει μια αδικία του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του 70 με την τότε υπερομάδα του, και μια αθλητική εφημερίδα του Βορρά έβαζε για μήνες μια δική της βαθμολογία, με τους Θεσσαλονικείς να προηγούνται ! Θα μας πει ο G.

 208. Γιάννης Ιατρού said

  198 (200a): Μανούσος
  βάλε και τη σελίδα (απο τον Arthur Jeffrey) να μην ψαχνόμαστε 🙂

 209. loukretia50 said

  Γουσου 1
  Μακάρι οι απαντήσεις σου να ήταν μόνο μουσική, όχι παραφωνία. Μήπως οι συμβουλές που έδινες στον Πάνο ισχύουν και για σένα?
  Σίγουρα δεν αντέχεις την έρημο. Πάρε μια ιδέα πώς ζουν εκεί οι (k- word)…. Και δεν το διάλεξαν!
  Φιλικά

  Accoucheuses nomades, racines du désert https://youtu.be/_pjaLMFrH4U

  Και για να σε γλυκάνω λίγο
  Ali Farka Touré & Toumani Diabaté – Debe live at Bozar https://youtu.be/pJUE03aeaQ4

 210. gpoint said

  # 207

  Δεν θυμάσαι όμως τον Δικέφαλο τότε με τον Βάλνερ και την βαθμολογίια του που μοστράριζε στην πρώτη σελίδα

  Ασε Πάνο, το είδος φιλάθλων σαν και ένα είναι αχαρακτήριστο και κουτοπόνηρο να εμφανίζεσαι μόνο στα καλά και συμφέροντα και με μνήμη χρυσόψαρου για το 2000 αλλά ελέφαντα για το 1970

  Ξαναδές τον τελικό στην έδρα της ΑΕΚ με ΞΕΝΟ διαιτητή για να προσγειωθείς και να μην κρυφτείς την τέταρτη αγωνιστική. Στην Ευρώπη σου εύχομαι τα καλύτερα αν και φοβάμαι πως το περσινό ρεκόρ του ΟΣΦΠ στο τσουλου κινδυνεύει αν δεν βελτιωθείτε πολύ.

  Επίσης έχω δηλώσει πως με Βασιλειάδη- Σιμιτζόγλου το πρωτάθλημα (και τα λεφτά του τσουλου- ο πρωταθλητής πάντοτε θα περνάει εκτός απροόπτου -ίσως με την αντίστοιχη μίζα) θα ξαναπάνε στην ΑΕΚ αν δεν φτάνουν τα φετεινά για το γήπεδο ή στον Μαινάκη που κάνει δωρεές στην Ν.Δ., δατς μπίζνες αγαπητέ, κανένας πολιτικός δεν κάνει κάτι αν δεν έχει κέρδος σε χρήμα, σεξ κ.λ.π.

  Καλή επιτυχία και στο μπάσκετ, μια που έχεις καλή μνήμη, τον φαλάκρα τον θυμάσαι ;

 211. loukretia50 said

  Raf : Rock and fire?

  Ευχαριστώ πολύ!
  Αρκεί ένας να κάνει τη διαφορά.. (σε κάθε κατεύθυνση!)

  Κι αυτοί είναι καλοί !
  Ali Farka Touré & Boubacar Traoré – Diarabi

  Boubacar Traoré & Ali Farka Touré – Duna Ma Yelema https://youtu.be/r4-uq8cTF7o

  Tinariwen: Chabiba Tane Akaline (la jeunesse de mon pays) https://youtu.be/lrMh29_X2rk
  Tinariwen – Lulla https://youtu.be/WcqlOq1cjjc

  Το ξέρατε ότι οι συγκεκριμένοι (k-word) έχουν φτάσει μέχρι το Glastonbury Festival ? Αν είστε λίγο ροκάς, εύχομαι να πάτε εκεί κάποτε! Εγώ ατύχησα!)

 212. Πάνος με πεζά said

  @ 210 : Ε ρε Παναγία μου… Και το είπα, να μη γράψω τίποτα…

 213. Πάνος με πεζά said

  Δηλαδή στη φωτογραφία, ποιος περίμενες να είναι δίπλα, ο … Θεοδωράκης; 🙂

 214. nikiplos said

  Αγαπητέ Τζι… Είναι μάλλον η μόνη φορά που κάνω σχόλιο για το ποδόσφαιρο εδώ καταχρώντας φυσικά την υπομονή του Νικοκύρη. Εχθές ο ΠΑΟΚ έχασε μια μοναδική ευκαιρία να κάνει τη διαφορά, να δείξει ότι είναι χαλκέντερη ομάδα. Δυστυχώς για πολλούς (αλλά και για την στενή μου οικογένεια), φταίει το παρασκήνιο και ο … Κομίνης. Εκεί είναι η μιζέρια…

  Αν θέλει κανείς να δει αντικειμενικά τον αγώνα, η χθεσινή ήττα είναι 80% ευθύνη του Λουτσέσκου. Του δόθηκε ως δώρο το πρώτο γκολ του αγώνα (δεν χρειάστηκε δλδ να τρέχει ασθμαίνων να το ισοφαρίσει) κι αυτός αυτήν την ευκαιρία την πέταξε στη θάλασσα. Δεν τον θεωρώ ανίκανο. Απλά επίσης με αφορμή το χθεσινό δεν τον θεωρώ και εύστροφο, σατανά, αυτό που θέλει δλδ κάποιος από έναν κόουτς.

  Όταν βάζεις το πρώτο γκολ με αντίπαλο την Μπενφίκα (δλδ σε έναν αντικειμενικά καλύτερο, οικονομικά, οργανωτικά, προπονητικά και υποστηρικτικά σύλλογο από τον δικό σου) σε έναν τόσο κρίσιμο αγώνα, μετά κάνεις ότι όλες οι μεγάλες ομάδες του τσουλου που θα βρεθούν σε αντίστοιχη θέση με εσένα: κλείνεσαι πίσω προσπαθώντας να κρατήσεις το σκορ μέχρι το ημίχρονο… Ας δούμε κάποιες: Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Ρόμα, Μίλαν, Μπάγιερν, Άγιαξ, ακόμη και αυτή η τρανή Βασίλισσα της Μαδρίτης το έχει πράξει και μάλιστα απέναντι σε μικρή ομάδα… Θέλουμε προπονητή? Ο Μουρίνιο κλασσικά… Ακόμη και ο Βαλβέρδε…

  Ο Λουτσέσκου φέρθηκε όπως απέναντι στον… Πλατανιά, και το πλήρωσε ακριβά. Το αν έκαναν λάθη οι παίχτες, περιπτωσιολογικά, ναι έκαναν. Όμως όταν είσαι σε πίεση, παίζεις με αντικειμενικά καλύτερο ρόστερ απέναντί σου, είναι φυσιολογικό να κάνεις περισσότερα λάθη από μια άλλη μέρα… Ακόμα χειρότερα όταν στις προπονήσεις (βλέπε Λουτσέσκου, κι αφού καταννοώ πως ξέρεις από ποδόσφαιρο), έχεις μόνο 3-4 σενάρια προβάρει κι από αυτά σου βγαίνει χλωμά το 1 κι αυτό μεσοβέζικο, τότε εκεί να δεις τι λάθη πρόκειται να κάνεις αφού αναγκάζεσαι να αυτοσχεδιάσεις και οι αυτοσχεδιασμοί με πίεση δεν βγαίνουν γιατί δεν συγχρονίζονται οι παίχτες σε εμπνεύσεις μεταξύ τους…

  Έχοντας παίξει σε χορτάρι ερασιτεχνικά, ξέρω πολύ καλά πως όταν έσπαγαν τα νεύρα μας, δεν μας έβγαιναν ούτε τα … κοντρόλ… που τα κάναμε 200 φορές στις προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα…
  Κανείς δεν χάρηκε για το χθεσινό και τον είδα σε «πράσινη καφετέρεια» που είχε στήσει κερκίδα υποστήριξης στους δύο παοκτζήδες συγκενείς μου… Στο τέλος υπήρχε μια κατήφεια…

  Πολλοί λέν, «έπαιξε μπάλα τουλάχιστον» και είναι συνήθως εκείνοι που παραβλέπουν πως συνήθως παίζεται το τόπι στο χορτάρι στο σκληρό επαγγελματικό ποδόσφαιρο… για να «παίξεις μπάλα» πρέπει να το θέλει κι ο αντίπαλος, να γίνει δλδ μια είδους συμφωνία κυρίων… Είδε κανείς την Μπενφίκα ως ρόστερ, από το πρώτο λεπτό του αγώνα να έχει τέτοια διάθεση? Μετά το δεύτερο γκολ μήπως είδαμε τι έκαναν?

  κι ένα τελευταίο: Το γκολ, φτιάχνεται 6 στις 10 περιπτώσεις από το κέντρο. Οι υπόλοιπες 3 είναι στημμένες φάσεις και η μία που περισσεύει από προσωπικές ενέργειες… Μόνο που αυτές οι τελευταίες είναι πολύ σπάνιες στατιστικά… (Συνήθως όταν οι επιθετικοί που παίρνουν τη δόξα σουτάρουν, το γκολ έχει προδιαγραφεί από τους άσημους κεντρώους πίσω… Τα παραδείγματα πολλά, αλλά να θυμίσω έναν καταπληκτικό παίχτη, τον Κωφίδη που έχασε τον Βασίλη Χ»παναγή από πίσω πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό)

  Ως ΑΕΚΤζής που μεγάλωσε σε πράσινη γειτονιά, και οικογένεια μισή μισή, ΠΑΟ-ΠΑΟΚ, έχω επίσης να προσθέσω:
  Μπράβο για το σχόλιό σου για τον Μπάγεβιτσ. Δυστυχώς επαληθεύονται οι λόγοι υγείας. Επίσης συμφωνώ μαζί σου, πως αν δεν έχουμε καθαρό πρωτάθλημα από πλευράς διαιτησίας, δεν πρόκειται να ανέβει το επίπεδο. Όμως εδώ υπάρχουν πραγματολογικοί λόγοι. Από το 1980 που τουλάχιστον ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, ουδέποτε οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και η ΕΠΟ θέλησαν κάτι τέτοιο… Πολύ περισσότερο δεν το θέλει ούτε η … κοινωνία…
  Οι πολιτικοί δεν κάνουν κάτι άλλο παρά το αυτονόητο: δίνουν στον κόσμο αυτό που θέλει…

 215. Νέο Kid said

  Σήμερα θα είμαι στο ΓΣΠ για να πάρει η Απολλωνάρα την πρόκριση απέναντι στη Βασιλεία.
  Μετά , ομίλοι Γιουρόπα ( ευελπιστώντας σε εύκολη κλήρωση. Κάνας Ζμπάουγκ ή Βιντεοκλάμπ… θάναι ιδανικοί παρτενέρ 😋

 216. Και ο Γιανναράς έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Εναντίον της Θρησκείας», που δεν είναι βέβαια… αντιθρησκευτικό, αλλά χρησιμοποιεί τη λέξη «θρησκεία» με μια συγκεκριμένη σημασία, πιο κοντά στο τελετουργικό, και υποστηρίζει ότι ο αληθινός Χριστιανισμός δεν είναι αυτό.
  Μπορεί να λέω ανοησίες, και δεν έχω διαβάσει όλο το βιβλίο ούτε το έχω κοντά μου αυτή τη στιγμή, αλλά αν θυμάμαι καλά επισημαίνει ότι η λέξη «θρησκεία» πρωτοαπαντά (ας με διορθώσει η Κλασικίστρια) στον Ηρόδοτο, που λέει ότι οι Αιγύπτιοι έχουν πλήθος «θρησκείες», δηλαδή ουσιαστικά προλήψεις, τύπου «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις» (εντάξει, όχι ακριβώς 🙂 αυτό το παράδειγμα). Αφετέρου, όλοι όσοι κάναμε Κατήχηση και Λειτουργική σε ελληνικό σχολείο θα θυμόμαστε ότι «Θρησκεία είναι η ζώσα σχέσις του ανθρώπου με τον Θεόν, εκδηλουμένη δι’ έργων και λόγων.» Που σημαίνει απλώς ότι η ίδια λέξη έχει πολλές σημασίες, και με μία απ’αυτές μπορεί θαυμάσια κάποιος να είναι άθεος και θρησκευόμενος, είτε διότι υποκρίνεται από φόβο είτε διότι πραγματικά ευχαριστιέται ακολουθώντας ορισμένες εξωτερικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ με την άλλη σημασία βεβαίως όχι.
  Και η λέξη «εκκλησία» στην κοινή γλώσσα σημαίνει απλώς μια οργάνωση (όταν δεν σημαίνει κτίριο), στη θεολογική γλώσσα όμως σημαίνει κάτι πολύ βαθύτερο («νύμφη του Χριστού», «κοινωνία των Αγίων», κλπ.), που εμείς οι απ’έξω δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε.

 217. «καταχρώμενος της υπομονής», Νικιπλέ (214). Πες καλύτερα «κάνοντας κατάχρηση» 🙂

 218. loukretia50 said

  Άγγελε,
  ΧΩΡΙΣ (δικά μου) ΛΟΓΙΑ

  R.E.M. – Losing My Religion https://youtu.be/xwtdhWltSIg

 219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  214 – Είχα πεί πρίν τρία χρόνια εδώ σε μια σχετική συζήτηση με τον Gee αλλά και πρόπερσι σε μια κουβεντούλα μας στην Ελευσίνα (ξέρει αυτός 🙂 ) ότι ο Ιβάν τους δουλεύει, δεν είναι προτεραιότητά του ο ΠΑΟΚ αλλά η διείσδυσή του στην ελληνική οικονομία που λόγο του ότι η πίτα είναι μικρή, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, και στήριξα την άποψή μου αυτή από την αρχική στελέχωση της ΠΑΕ που έκανε και συνεχίζει να κάνει, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ 🙂 🙂 :). Ένας επιχειρηματίας υψηλού επιπέδου όπως ο Σαββίδης, το πρώτο που κάνει, είναι να στελεχώσει την όποια επιχείρησή του με ΙΚΑΝΟΤΑΤΑ στελέχη, (κάτι που έκανε ο Μελισσανίδης στην ΑΕΚ γιατί αυτή ήταν η προτεραιότητά του, φυσικά πρωτίστως για δικό του όφελος) μια σύγκριση της παραγωγικότητας των στελεχών του ΠΑΟΚ με αυτή των στελεχών των επιχειρήσεών του στο εξωτερικό, είναι αρκετή για να βγεί το ασφαλές συμπέρασμα πως ο ΠΑΟΚ είναι τριτοτέταρτη επιλογή αν όχι η τελευταία, η πρώτη είναι τα ακίνητα τώρα που η αγορά έχει καταρρεύσει (μακροπρόθεσμη επένδυση που θα αποφέρει δεκάδες δις σε 15-20 χρόνια) και δεύτερη τα ΜΜΑ που ήδη έχει σπρώξει πολλά περισσότερα απ΄όσα έχει βάλει στον ΠΑΟΚ σε έξι χρόνια (όχι ότι έχει χάσει απ΄αυτόν, κερδισμένος είναι).
  Βλέπεις ο Σαββίδης δεν είναι γιατρός που μας κάνει καλά, μηχανικός που φτιάχνει καινούρια πράγματα, δάσκαλος που μας μαθαίνει γράμματα ή χειρωνάκτης για να προσφέρει πραγματικά κάτι, αλλά ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, όπως οι Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης κλπ, τώρα για ποιό λόγο σκοτώνονται (και κυριολεκτικά) οι οπαδοί για χάρη τους και τους θεοποιούν, ας το βρούν οι ψυχολόγοι, εγώ είμαι ένας φτωχός και μόνος οικοδόμος, παρατηρητής της κοινωνίας. 🙂

 220. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  214 – Για κάποιο λόγο χάθηκε μια φράση (όχι πως έχασε η Βενετιά βελόνι, αλλά.. 🙂 ) το βάζω με κεφαλαία για να μη διαβάσετε όλη την παράγραφο 🙂 «Βλέπεις ο Σαββίδης δεν είναι γιατρός που μας κάνει καλά, μηχανικός που φτιάχνει καινούρια πράγματα, δάσκαλος που μας μαθαίνει γράμματα ή χειρωνάκτης για να προσφέρει πραγματικά κάτι, αλλά ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, όπως οι Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης κλπ, ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΥΨΗΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΒΑΘΙΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΑΥΤΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΡΔΟΣ, τώρα για ποιό λόγο σκοτώνονται (και κυριολεκτικά) οι οπαδοί για χάρη τους και τους θεοποιούν, ας το βρούν οι ψυχολόγοι, εγώ είμαι ένας φτωχός και μόνος οικοδόμος, παρατηρητής της κοινωνίας. 🙂

 221. nikiplos said

  Αγαπητέ Άγγελε, @217, και να τόχα γράψει έτσι καλά θα ήταν… χειρότερα το έγραψα… 🙂

  Φίλτατε Λάμπρο @219 just to the point! Ή ειδάλλως: follow the money! 🙂

  Τέλος Αγαπητή loukretia50 που τόσα μας κοινωνείς με τη μπαγκέτα σου (κι εγώ πάντα παρακολουθώ),
  όσον αφορά τη θρησκεία ως θεσμό κι εργαλειακή χρήση με εκφράζουν τούτοι εδώ οι τρελάρες:

 222. 161:

  Πλατάρος Γιάννης, 24 Αυγ 2018 11:10

  Πήγαμε σε άλλο γήπεδο, εκτός έδρας, στο Μαρακανά του Νίκου Σαραντάκου χωρίς πάγκο.
  Σας κρατώ σε επαφή: Μέχρι στιγμής 200 σχόλια με 5-6 να αναφέρονται στο άρθρο. Η δυναμική της ομάδας είναι χαοτική, αλλά και μέγιστη

 223. BLOG_OTI_NANAI said

  164: Ναι, η ιδιωτικότητα είναι κυρίως στοιχείο του Προτεσταντισμού. Ο εκκλησιασμός της Κυριακής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πίστης. Ακόμα και οι απομονωμένοι μοναχοί σε σκορπισμένες σκήτες δεν αποτελούν ιδιώτες διότι κάθε Κυριακή και γιορτή συναθροίζονται ως εκκλησίασμα σε έναν κοινό ναό και ξαναχωρίζονται κατόπιν (φυσικά πάντα υπήρχαν οι εξαιρέσεις ακραία απομονωμένων μοναχών είχαν όμως πάντα ως καθήκον να προσεύχονται και για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για τον εαυτό τους). Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν γίνεται Θεία λειτουργία μόνο με τον ιερέα χωρίς εκκλησίασμα έστω και έναν πιστό.
  Αυτά φυσικά δεν αποτελούν κριτική. Ο καθένας πιστεύει με τον τρόπο του. Η πίστη συνοδεύει τον άνθρωπο στην Εξέλιξη του χιλιάδες χρόνια. Άρα δεν χρειάζεται… ν’ ανησυχεί όποιος την αναζητά είναι κάτι φυσικό.

 224. raf said

  Λουκρητία, από Ali Farka Toure άκουγα αρκετά το Ai Du, βραδυφλεγές. Και, αν δεν το ξέρεις ήδη, οπωσδήποτε το Djon Maya από Victor Demè (προσπέρασε τα ρεμίξ ψάχνοντάς το). Από μουσική των εθνών άλλο τίποτα τελευταία.

 225. raf said

  raf από το βαπτιστικό μου

  αν και στο σχόλιο με την R.A.F. γέλασα μπορώ να πω

 226. Theo said

  Καλημέρα!

  Αφού ευχαριστἠσω τον Δύτη για την παραπομπή στο σχ. 4 στο ενδιαφέρον άρθρο του με την υπέροχη συζήτηση που ακολούθησε, θα γράψω, όσο πιο συνοπτικά γίνεται, για τη διαφορά μεταξύ Θρησκείας και Αποκαλύψεως κατά την Ορθόδοξη θεολογία και ζητώ συγγνώμη:

  Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα κενό μέσα μας, της κοινωνίας με τον Θεό. Γι’ αυτήν την κοινωνία έχουμε πλαστεί. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

  Κάθε θρησκεία είναι μια προσπάθεια επανακοινωνίας με τον Θεό, με βάση αυτό το κενό και τις μνήμες που έχουν μείνει βαθιά στον άνθρωπο από τότε που είχε αυτή την κοινωνία. Γι’ αυτό, κάθε θρησκεία (άλλες λίγο, άλλες πολύ) έχει αλήθειες μέσα της και κάποιες μεθόδους που προάγουν την ανθρώπινη φύση. Όμως, επειδή η αμαρτία έχει σκοτίσει τον νου (το «ὀπτικὸν» της ψυχής του ανθρώπου), σε όλες τις θρησκείες εμφιλοχωρούν και πλάνες.

  (Επίσης, κατά την Ορθόδοξη εκδοχή του Χριστιανισμού, η βασική διαφορά δεν είναι μεταξύ πνεύματος και ύλης, ψυχής και σώματος, κλπ. αλλά μεταξύ κτιστού και ακτίστου. [και η ψυχή κτιστή είναι κι αυτή]. Ο Θεός, που δεν τον δημιούργησε κανείς και υπἀρχει πριν από τον χρόνο δεν δεσμεύεται από κανένα περιορισμό. Και ο άνθρωπος, επειδή είναι κτιστός, δεν μπορεί να νοήσει ή να κοινωνήσει με τον Θεό με καμιά ανθρώπινη μέθοδο, με κανένα ανθρώπινο μέσο.)

  Ο Χριστιανισμός διαφέρει από τις άλλες θρησκείες γιατί είναι Αποκάλυψη. Δηλαδή, δεν προσπαθεί ο άνθρωπος να βρει τον Θεό με κάποιες μεθόδους ή κάποια κείμενα που υποτίθεται πως Αυτός τα υπαγόρευσε, αλλά με το να κοινωνεί με Αυτόν «γνωστῶς καὶ εὐαισθήτως», μετέχοντας στις άκτιστες θείες ενέργειές Του, κάτι που επιτυγχάνεται με το να «συγκακαταβαίνει» ο άκτιστος Θεός προς τον κτιστό άνθρωπο και να τον κάνει κι αυτόν άκτιστο κατὰ χάριν. Κι αυτό, γιατί ο Θεός Λόγος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, έλαβε ανθρώπινη ψυχή και ανθρώπινο σώμα, κι έτσι, όσοι ακολουθούν τον Θεάνθρωπο Χριστό (στον οποίο οι θεία και η ανθρώπινη φύση ενώθηκαν «ἀσυγχύτως, ἀτρέπτως και ἀχωρίστως») μπορούν να κοινωνήσουν με το σώμα Του και να μετάσχουν έτσι στις θείες ενέργειες, να επανακοινωνήσουν με τον Θεό δηλαδή.

  Τον δρόμο, λοιπόν, προς τη θέωση τον δείχνει ο ζωντανός Χριστός, όπως αποκαλύπτεται μέσα στο σώμα Του, την Εκκλησία. Τον δείχνουν και οι Άγιοι, γνωστοί και άγνωστοι, όσοι δηλαδή έχουν γευτεί την εμπειρία της θεώσεως, της Κοινωνίας με Αυτόν. Γι’ αυτό και η προσωπική εμπειρία ελέγχεται και καταξιώνεται μέσα στην Εκκλησία. Η δε Αγία Γραφή και τα συγγράμματα των Αγίων δεν είναι η Αποκάλυψη, όπως θεωρούν τα άλλα δόγματα (για την Α.Γ. κυρίως) αλλά η έκφραση της εμπειρίας της θεώσεως από τους θεούμενους, δηλαδή ο Λόγος περί της Αποκαλύψεως που βοηθάει και καθοδηγεί όσους επιθυμούν την επανακοινωνία με τον Θεό. Όμως, δεν αρκεί αυτός ο λόγος μὀνος του. Πάντα χρειάζεται ένας τουλάχιστον άνθρωπος, με ανάλογες εμπειρίες, να συμβουλεύσει όσους επιθυμούν τη θέωση για να μην παρεκκλίνουν, κι εδώ φαίνεται η ανάγκη «εκκλησιασμού» τοπικά και πνευματικά/ουσιαστικά.

  @216:
  Εδώ και καμιά εικοσιπενταριά χρόνια έχω σταματήσει να διαβάζω τα βιβλία του φίλου μου του Γιανναρά, Άγγελε, γιατί γράφει ή εγκεφαλικά ή συναισθηματικά ή και τα δύο, και γιατί συνήθως επαναλαμβάνεται, κι έτσι δεν ξέρω κατά πόσον συμφωνούμε με όσα γράφει στο βιβλίο που αναφέρεις.

 227. gpoint said

  # 214

  Αγαπητέ Νίκιπλε δυο φορές έγραψα αιτιολογημένη απάντηση και δυο φορές χάθηκε από προβλήματα σύνδεσης του ξενοδοχείου που με τροφοδοτει
  Συνοπτικά λοιπόν
  Δεν τα βάλανε με τον Κομίνη αλλά με τον Βασιλειάδη που χάρισε το πρωτάθλημα σην ΑΕΚ μέσω τουαθλ΄εισαγγελέα Σιμιτζόγλου (παραμένει ) αλλιώς θα είχε ο ΠΑΟΚ εύκολους αντιπάλους και η ΑΕΚ δύσκολους (ο ΟΣΦΠ αδιαφόρησε για την δεύτερη θέση γνωρίζοντας το μάταιο της προσπάθειας για τα κυβικά του)
  Για την ΑΕΚ ήταν θέμα επιβίωσης τα 20 (+3 λόγω αποκλεισμούτου ΠΑΟΚ) γι αυτό και ξεφτέλίστηκε μ αντιποδ΄΄οσφαιρο, θεατρινισμούς καθυστερήσεις και ξύλο με την λήξηΌ ΠΑΟΚ έχει πάρει ήδη 13 και τα άλλα 17 που έχασε δεν ήταν τόσο απαραίτητα ώστε να χαλάσει τον σχεδιασμό του για μια πρόκριση. Θα μπορούσε να παίξει με 5 μπακ + τον Χατσερίδηπου θάπιανε τον Ζαρντελ στα στημένα, είναι ίδια γομάρια ο Βαρέλα υστερεί σε όγκο απέναντι στον Ζαρντελ. Αλλα αν το έκανε δεν θα άλλαζε επίπεδο όπως πιστεύω πως θα έχει κάνει με το τέλος της χρονιάς ο Λουτσέσκου-όπως έγινε και πέρισυ…θυμηθείτε τοντελικό κυπέλλου με ΞΕΝΟ διαιτητή
  Φυσικά ούτε φέτος θα πάρει πρωτάθλημα μαντεψιές-παραguess

 228. gpoint said

  # 219

  Βρε Λάμπρο, εσύ που μιλάς πάντοτε με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ δεν μας ονοματίζεις τα ΙΚΑΝΟΤΑΤΑ στελέχη που έφερε ο Μελισσανίδης ;;
  Ο Δημητριάδης είναι γιατί κάνει μπούλιγκ στους δημοσιογράφους ; Ο επιπέδου περίπου Τσουκαλά, Δημάτος σαν εκπρόσωπος τύπου ή ο Ουζουνίδης σαν προπονητής που θα τον δεις στα δύσκολα παιχνίδια τι καραγκιοζάκος είναι γιατί με την Σέλτικ και την Βίντι ήταν εύκολα και τα θαλάσσωσε, όπως έκανε σχεδόν σε κάθε δύσκολο παιχνίδι με τον ΠΑΟ.
  Η μήπως λες τους γυμναστές κ.λ.π. που έβλεπες τους παίκτες μετά το 60 και ψάχνανε σακούλες για εμετό ;

  Δεν είσαι μόνο για να πανηγυρίζεις χάρτινους τίτλους, για να το γράφεις με κεφαλαία ΙΚΑΝΟΤΑΤΑ κάτι θα ξέρεις εκτός αν θες να το βαστήξεις μυστικό, wissen ist macht και τέτοια

 229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όχι Gee, δημόσια δεν σου λέω τίποτε, μόνο κατ΄ιδίαν και με οχταποδομεζέ αλα Gee, (το τσιπουράκι κι όλα τ΄άλλα τα δικά μου 🙂 ) αλλά αν ψάξεις λίγο πιο βαθιά από αυτούς που ανέφερες θα τα βρείς, ο κόσμος των επιχειρήσεων και των επενδύσεων δεν είναι αγγελικά πλασμένος όπως των μισθωτών. 🙂

 230. gpoint said

  # 229

  Ελα ρε που κοκκινιζεις να αναφέρεις ονόματα… αφού όλα κάποτε μαθαίνονται, θα μάθεις και πως πήρε και το χάρτινο η ΑΕΚ όπωςς κι αυτό (που όλοι το ξέρανε αλλά ντρεπότουσαν όπως εσύ να το πούνε)

  http://www.sdna.gr/politiko-deltio/diethni/article/507154/martyria-sok-37-xronia-meta-o-rompert-vagkner-skotose-ti

 231. gpoint said

  # 229http://www.sdna.gr/politiko-deltio/diethni/article/507154/martyria-sok-37-xronia-meta-o-rompert-vagkner-skotose-ti

 232. Νέο Kid said

  Λάμπρος και Τζης μιλάνε για μπάλα…
  ( σα ν ακούς τον Γουόρεν Μπάφετ να μιλάει για Τοπολογία και τον Πέρελμαν για τον Ντοου Τζοόυνς … 😀)

 233. Νέο Kid said

  Βρε παλικαράκια μου καλά, αφού δεν είναι δουλειά σας το τόπι! Γιατί βασανίζετε τα ματάκια μας τα μπιρμπιλωτά;
  Μιλήστε για κανα ροφό που τον κατέχετε…

 234. Dimitri Leeberakees said

  Το Κοσα η πιο σωστα Κοζα προφερεται με κλικ στο Κ, εξαιρετικα δυσκολο να το μαθεις. Περα απο αυτο, οι Ελληνες ηταν απο τους πλεον ενθερμους υποστηρικτες του Απαρτχαιντ και ειχαν αναλαβει σχεδον αποκλειστικα το λιανικο εμποριο στις παραγκουπολεις, με αποτελεσμα να ειναι εξαιρετικα μισητοι. Ενας Μπιζος δεν φερνει την ανοιξη. Ουτε ενας Τσαφεντας. Ενδιαφερον εχει το ντοκυμαντερ για τον Τσαφεντα στο οποιο η ετεροθαλης αδερφη του αναφερετε στους ‘κολοραδους’ γιατι μερικα πραγματα δεν αλλαζουν, οπως απεδειξε και το Ανταμ.

 235. Classicist said

  Κύριε Theo (226),

  1) Θεολόγος δεν είμαι, επαγγελματίας κλασικίστρια είμαι. Αν όμως μού παραδίδατε το σχόλιο 226 ως γραπτή απάντηση στην ερώτηση αν ο Χριστιανισμός είναι Θρησκεία ή Εκκλησία, θα σάς μηδένιζα, δείχνοντας μεγάλη επιείκεια. Νομίζοντας ότι απευθύνεσθε σε αθώα κατηχητόπουλα, παπαρολογείτε ακατασχέτως, είτε γιατί δεν κατέχετε το θέμα, είτε γιατί (μιμούμενος τον πρώτο διδάξαντα κ. Blog-oti-nanai) δεν θέλετε να καταλάβει και ο πιό κάφρος αναγνώστης πόσο μεγάλη ΑΠΑΤΗ είναι ο λεγόμενος Χριστιανισμός.

  ΣΑΣ ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ: 1) Τί είναι κατά την γνώμη σας ο Χριστιανισμός: Θρησκεία ή Εκκλησία;

  2) Από πότε άρχισε να τίθεται αυτή η ερώτησις στους Θεολογικούς Κύκλους; Μήπως από την δεκαετία του 1960, μέσω των μεγάλων Ρώσσων θεολόγων της Διασποράς (Φλωρόφσκι, Σμέμαν κλπ.), τους οποίους αντέγραψαν τα εδώ ανδρείκελά τους Γιανναράς, Νικολάκης Νησιώτης, Ζήσιμος Λορεντζάτος κλπ; Αν την θέτατε επί 4ης Αυγούστου (που είχε ως βασικό σύνθημά της το «Πατρίς – ΘΡΗΣΚΕΙΑ – Οικογένεια») το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήγατε σε κανένα ξερονήσι για ηλιοθεραπεία…

  3) Γιατί απεσύρθη άρον – άρον το βιβλίο (1η έκδοσις Απρίλιος του 2012) του Γεωργίου Πατρώνου (κορυφαίος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που έδωσε οριστική απάντηση πως ο Χριστιανισμός είναι Εκκλησία και όποιος τον αποκαλεί Θρησκεία, τον υβρίζει, βλέπε σχόλιο 167) με προσωπική εντολή του Μπαρτόλομιου Αρχοντώνη, ώστε να μή χαθούν οι κάφροι πελάτες που πιστεύουν ακόμη στο Σύνθημα «Πατρίς – ΘΡΗΣΚΕΙΑ – Οικογένεια»;

  Παρεμπιπτόντως, κατεβάστε ΕΔΩ το εκπληκτικό βιβλίο (2011) της συριζαίας ιστορικού Έφης Γαζή «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια : Ιστορία ενός συνθήματος (1880-1930)», μπάς και ξεστραβωθείτε)

  Ό,τι και να μού απαντήσετε, κ. Theo, θα γελοιοποιηθείτε (Επιτρέπεται βοήθεια και από τον Blog-oti-nanai, ακόμη και από τον Ριβαλντίνιο). Έχω στην φαρέτρα μου άπειρα κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας (τουλάχιστον 10 του Ιωάννου Δαμασκηνού) που αποκαλούν Θρησκεία τον Χριστιανισμό, άρα τί να μάς κλάσει ο κάθε Φλωρόφσκι, Σμέμαν, Γιανναράς και πάει λέγοντας;

  4) Όσο για το βιβλίο του Χρηστάκη Γιανναρά «Ενάντια στη Θρησκεία» (2006) (κατεβάστε εδώ για να μή ξοδεύεστε) που σάς συνέστησε στο σχόλιο 216 ο σοφός Νέστορας του Ιστολογίου κ. Άγγελος, αξίζει να το διαβάσετε για έναν και μόνο λόγο: Για να πεισθήτε οριστικά κι εσείς πόσο μεγάλος αερόλιθος είναι ο πολυδιαφημισμένος από το εκκλησιαστικό κατεστημένο Χρηστάκης Γιανναράς.

  Θα κάνω μόνο 3 επισημάνσεις για το «Ενάντια στη Θρησκεία», ευελπιστώντας να σάς ξεστραβώσω: 4Α) Σε ένα βιβλίο 230 σελίδων, ο Γιανναράς χρησιμοποιεί πάνω από 200 φορές την φράση «θρησκειοποίηση του εκκλησιαστικού γεγονότος»!..

  4Β) Σε ένα βιβλίο για την λέξη «Εκκλησία» αποσιωπά το στοιχειώδες: Ότι οι Χριστιανοί πήραν την λέξη «Εκκλησία» από τους Εβδομήκοντα, οι οποίοι μετέφρασαν ως «Εκκλησία» το εβραϊκό «καχάλ» που σημαίνει «Συναγωγή» (οι εβραιογνώστες κ.κ. Άγγελος + Λεώνικος θα το επιβεβαιώσουν)! Κι όμως: Ο καραγκιόζης ο Γιανναράς διαστρέφει την Αλήθεια, γράφοντας (σελ. 25 + 26) πως οι Χριστιανοί πήραν την λέξη «Εκκλησία» από την Εκκλησία του Δήμου!..

  blob:https://imgur.com/b74ddf7c-da75-478a-9fb4-318a7a666412

  4Γ) Ο Γιανναράς είναι τόσο τρόμπας που θεωρεί (σελ. 100) «θρησκειοποίηση του εκκλησιαστικού γεγονότος» ακόμα και την απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας (επί εκσυγχρονιστή Τσάρου Μεγάλου Πέτρου) να παρατήσει την Βυζαντινή εικονογράφηση με εικόνες επίπεδες σαν χαλκομανίες (χωρίς 3η διάσταση) και να υιοθετήσει την Δυτική εικονογράφηση με την αίσθηση της προοπτικής που οδήγησε στα αριστουργήματα της Ζωγραφικής της Αναγεννήσεως!

  blob:https://imgur.com/87d14088-65b0-4bda-bd6c-b9e3f2df8fe5

 236. π2 said

  Gpoint, ξέρεις ότι απέχω από τον σχολιασμό των ποδοσφαιρικών σου σχολίων (με πολύ μεγάλη δυσκολία ομολογώ, γιατί μου αρέσει το ποδόσφαιρο), θα κάνω όμως μια εξαίρεση: Οι μόνιμα πικραμένοι, οι χάρτινοι, οι κάφροι και τα ερπετά που λες στο 176 είναι της λογικής «η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο». Αδιαφόρησαν λοιπόν για την ήττα του ΠΑΟΚ και περιμένουν να γίνει ξεκάθαρο ακόμη και σε σένα ότι πλέον Μαρινάκης και Σαββίδης οδεύουν ολοταχώς προς συμμαχία (για λόγους που πολύ λίγο έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο). Τότε, ναι, θα γελάσουν πολύ με όλα αυτά τα ηθικολογικά που έχεις γράψει για τον ΠΑΟΚ.

 237. Classicist said

  235 συμπλήρωση… Αναρτώ τις δύο φωτοτυπίες του βιβλίου «Ενάντια στην Θρησκεία» του Χρηστάκη Γιανναρά, γιατί δεν τυπώθηκαν

 238. Κόκλας said

  Ο χριστιανισμός είναι η τελευταία ειδωλολατρική επιβίωση. Τον θάνατο και την ανάσταση τα πήρε από τους Ελληνες και τους Αιγύπτιους -ο Ορφέας πεθαίνει ανασταίνεται, ο Άδωνις, ο Όσιρις τα ίδια. Τα ράσα τα πήρε από τους Ελληνες, τα θυμιατά από τους Αιγυπτιους, τη φιλοσοφική θεμελίωση από τον Φιλωνα, την ηθική από τους στωικούς.

 239. Theo said

  @235, 237:

  Ευχαριστώ, κυρ Θόδωρα, για την προσφορά του βιβλίου του Γιανναρά. (Όπως έγραψα και στο σχ. 226, είναι φίλος μου και θα μπορούσα να το ζητήσω από τον ίδιο, αλλά δεν αντέχω την εγκεφαλικότητα και τον ρομαντισμό του. Αυτό που περισσότερο εκτιμώ σε κάθε είδους συγγραφείς είναι το να είναι αληθινοί, να εκφράζουν αληθινά τα βιώματά τους, τα αισθήματα της καρδιάς τους, όχι η εγκεφαλική παραγωγή τους.)

  Αν δεν το κατάλαβες, παρ’ ότι το έγραψα σαφώς, η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία με την έννοια που έχει ο όρος σήμερα, όχι στην εποχή του Δαμασκηνού. Είναι Αποκάλυψη του ζωντανού Θεού, δηλαδή του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, «γνωστῶς καὶ εὐαισθήτως», εδώ και τώρα στον άνθρωπο που τον αναζητά εμπράκτως και κοινωνία με Αυτόν, όλους τους θεούμενους και εν τέλει με όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της Εκκλησίας (και δεν με ενδιαφέρει η ετυμολογία του όρου ή η σημασία του στην αρχαιότητα ή την Παλαιά Διαθήκη). Δεν είναι κατασκεύασμα ανθρώπων, όπως κάθε θρησκεία.

  Τώρα τι γράφει ο Γιανναράς ή ο Πατρώνος, ή όποιος ακαδημαϊκός/εγκεφαλικός «θεολόγος» ή γιατί αποσύρθηκε το όποιο βιβλίο ουδόλως με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι διδάσκουν οι θεούμενοι, είτε με τη σιωπή, δηλαδή τη ζωή τους, είτε με τον λόγο τους, ή και με τα δύο.

 240. Theo said

  @238:
  Κι ο φίλος μου ο Νίκος Γ. Πεντζίκης έλεγε: «Τι είναι η Ορθοδοξία; Να πάρεις τον Παρθενώνα, τον ναό της Παρθένου Αθηνάς, να του βάλεις ένα σταυρό και να τον κάνεις ναό της Αειπαρθένου Μαρίας.»

  Η Ορθοδοξία δεν περιφρονεί την αναζήτηση και τα επιτεύγματα όσων προηγήθηκαν. Τα αφομοιώνει και τα μεταμορφώνει. Σημασία δεν έχει το περιέχον, ούτε τα εξωτερικά γνωρίσματα, αλλά το περιεχέμενο, η χάρη του Θεού την οποία αυτά περιέχουν και μεταδίδουν.
  Και, με το να απευθύνεται σε όλο τον άνθρωπο, ψυχή και σώματι, και στα έργα των χειρών του, είναι βαθιά πνευματική, γι᾿ αυτό και βαθιά «υλιστική». Γι᾿ αυτό κι ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός έλεγε: «Οὐ παύομαι σέβων τὴν ὕλην δι᾿ ἧς ἡ σωτηρία μου γέγονεν.»

  (Φυσικά, δεν ελπίζω να συνεννοηθώ με τα τρολ. Τα γράφω για κάποιους που ίσως να τα καταλάβουν.)

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  230 – Gee με στενοχωρείς, αποκλείεται να μην καταλαβαίνεις τι λέω, απλά ο οπαδισμός σου ενώ φτάνεις στην πηγή, σε εμποδίζει να πιείς νερό.
  Να στο πώ διαφορετικά, κεφάλαιο ποδόσφαιρο, Σαββίδης – Μελισσανίδης, χρεωμένο στην α’ κατηγορία μαγαζί γωνία πήρε ο πρώτος πρίν έξι χρόνια, χρεοκοπημένο και διαλυμένο και στην γ’ κατηγορία μαγαζί γωνία πήρε ο δεύτερος πρίν πέντε χρόνια, τι πέτυχαν μέχρι σήμερα; 1 μούφα κύπελο κι ένα ψώφιο ο πρώτος, άνοδο σε δυό χρόνια στην α’ κατηγορία, 1 κύπελο, μιά αξιόλογη πορεία στο γιορόπα καπ, ένα χάρτινο πρωτάθλημα, πρόκριση στους χρυσοφόρους ομόλους του CL, 14 αγώνες αήτητη σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, εκτόξευση σε ένα χρόνο στην βαθμολογία της ουεφα από την θέση 208 στην 83 και έπεται συνέχεια, και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΓΗΠΕΔΟ.
  Εσύ τι λές, ποιός είναι πετυχημένος και ποιός αποτυχημένος, ολοφάνερα ο Μελισσανίδης, είναι όμως έτσι; είναι αποτυχημένος ο Σαββίδης;

  Ας δούμε τα πράγματα κι από μια άλλη οπτική γωνία.. Πού διαφέρουν οι δύο επιχειρηματίες; ο πρώτος θέλει να μπεί και να εδραιωθεί στην οικονομία της χώρας, ο δεύτερος κατά 90% δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Γιατί κέρδισε όμως κατά κράτος ο Μελισσανίδης στο ποδόσφαιρο; γιατί αυτή ήταν η προτεραιότητά του κι εκεί έριξε όλα τα ατού του.
  Κάνε μια σύγκριση των άλλων επιχειρηματικών ενεργειών του Σαββίδη στους τομείς που ανέφερα (ειδικά στα ακίνητα που δεν έχει ακουστεί τίποτε) με την ΠΑΕ, το λιγότερο, έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του και πλέον λογίζεται από την κατεστημένη ελιτ ως ισότιμος παίχτης, ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ποιό ποδόσφαιρο και παπαριές γιωργίτσα μου, μιλάμε για ΤΑ πακέτα.
  Κρίνε τώρα ποιά είναι η προτεραιότητα του Σαββίδη, αν επιμένεις ο ΠΑΟΚ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από το να σου ευχηθώ, ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΟΥ.☺

  Υ.Γ – Και να θυμάσαι, οι κεφαλαιούχοι όσες διαφορές κι αν έχουν στο τέλος πάντα τα βρίσκουν, δεν σκοτώνονται ποτέ μεταξύ τους, αυτό το αφήνουν στους οπαδούς τους, τους βλέπουν από τις σουίτες των γηπέδων και πίνουν στην υγειά των κορόϊδων.☺
  Ο ΜΠΡΑΟΥΝ Ο ΦΙΣΕΡ ΚΙ Ο ΚΡΑΦΤ, ΞΑΝΑΣΜΙΞΑΝ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΤΡΑΣΤ.
  Ε αφού έκαναν τόσο κόπο, σμαρτία είναι να μην ψηφίσουμε τους υποψηφίους τους στις εκλογές.☺

 242. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  232 233 – Εκτός του ότι παίζει να ξέρω περισσότερη μπάλα από τους περισσότερους εδώ μέσα (ενδεχομένως κι από σένα) μια κι έχω παίξει στην α’ Αθηνών με τον θρυλικό ΠΟΨ και σ’ ολα τα ξερά της Αττικής (όποιος δεν έχει φάει ξύλο στο γήπεδο του Κεραυνού δεν ξέρει τι θα πεί ποδόσφαιρο☺) αλλά και για επενδυτικούς λόγους, (θα σου πω τέλος Σεπτεμβρίου που θα έχω αξιόπιστο δείγμα) πού είδες βρε ρίφι να μιλάω για ποδόσφαιρο; Πολύ ζιβανία έχεις πιεί μου φαίνεται.☺

 243. Κόκλας said

  @Theo, άσε τις αστείες εκλογικευσεις. Γελάει ο κόσμος ποια χάρη του θεου και κουραφέξαλα…

 244. Classicist said

  Κύριε Theo (239 + 240),

  1) Συνεχίζεις να αερολογείς για να μήν απαντήσεις: Η σοφιστεία σου ότι παλιότερα ήταν, αλλά σήμερα ο Χριστιανισμός ΔΕΝ είναι θρησκεία, γιατί έχει αλλάξει έννοια ο όρος «Θρησκεία», είναι ιδιοφυής

  2) Ποιός μίλησε για την ετυμολογία της λέξεως «Θρησκεία»; Εγώ άλλο σού ζήτησα να σχολιάσεις: Είναι ή δεν είναι μεγάλη απάτη εκ μέρους του Γιανναρά να γράφει (στο «Ενάντια στη Θρησκεία») ότι οι Χριστιανοί πήραν την λέξη «Εκκλησία» από την Εκκλησία του Δήμου (των Ελλήνων), ενώ όλοι οι ειδικοί (ακόμη και ο αθεολόγητος κ. Άγγελος το ξέρει…) συμφωνούν πως την πήραν από τους Εβδομήκοντα; Οι οποίοι Εβδομήκοντα μετέφρασαν ως «Εκκλησία» την εβραϊκή λέξη «Καχάλ» που σημαίνει «Συναγωγή»; Αν δεν το έχεις υπόψη σου αυτό το τελευταίο, είσαι πιό άσχετος από όσο υπέθετα

  3) Για την άρον – άρον απόσυρση του βιβλίου του Γ. Πατρώνου με προσωπική εντολή του Μπαρτόλομιου δεν βγάζεις άχνα κ. Theo μου. Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο (ήταν έκδοση του «Ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 Fm, με πρόλογο του ίδιου του Ιερώνυμου Λιάπη!..) που δείχνει πόσο ξεδιάντροποι απατεώνες είναι οι επικεφαλής της Ορθοδοξίας: Ενώ συμφωνούν με τον Πατρώνο πως ο Χριστιανισμός είναι Εκκλησία και όχι Θρησκεία, το κρύβουν από το ποίμνιο, για να μή χαθούν από πελάτες οι κάφροι που εξακολουθούν να πιστεύουν στο Μεταξικό Τρίπτυχο «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια»

  4) Όπως άλλωστε κρύβουν (ενώ το ξέρουν όλοι) ότι ο Ρατσιστής Θεός της Παλαιάς Διαθήκης (ο Γιαχβέ) είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός (το 2ο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος) προτού ενσαρκωθεί. Διότι αν το πούν ανοιχτά, το Ποίμνιο θα αρχίσει να διερωτάται πώς είναι δυνατόν ο γλυκύτατος Ιησούς (που στην Καινή Διαθήκη μάς διδάσκει να γυρίζουμε και τό άλλο μάγουλο σε αυτόν που μάς χαστουκίζει), να σκοτώνει κόσμο για πλάκα στην Παλαιά Διαθήκη, να παραγγέλνει στους Εβραίους εξοντώσεις ολόκληρων Λαών, να θανατώνει τον Αυνάν επειδή «εξέχεεν επί την γήν» το σπέρμα του και όχι στη μήτρα της νύφης του της Θάμαρ (Γένεσις 38,9) κλπ – κλπ

  5) Όσο για την αρλούμπα του Πεντζίκη που θυμήθηκες, με την ίδια λογική κάποιος τζιχαντιστής θα σού πεί:
  «Τι είναι το Ισλάμ; Να πάρεις την Αγιά Σοφιά, την Παναγία των Παρισίων κλπ. να τους βάλεις ένα μισοφέγγαρο και και να τις κάνεις Τζαμί του Προφήτη…» Με επαγγελματία κλασικίστρια μιλάς, κ. Theo μου, κι όχι με κανέναν αγράμματο κάφρο. Ο αγαπημένος σου ο Πεντζίκης δεν ήταν αυτός που έλεγε ότι ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΒΡΩΜΑΝΕ; Κάτι ήξερε παραπάνω ο μακαριστός, γιατί είχε επισκεφθεί πάνω από 100 φορές το Περιβόλι της Παναγίας. Άντε πέστο σήμερα δημόσια εσύ αυτό και θα δείς την γλύκα: Επί ημέρες θα σε κράζει ως υβριστή των Αγιορειτών όλο το Twitter και το Facebook…

  ΥΓ: Σε συμβουλεύω να μή μου απαντήσεις, διότι αν ξαναπείς κάποια παπαριά, θα σού απαντήσω κι όλοι θα καταλάβουν πόσο μεγάλος αερόλιθος είσαι. Δεν σε παραδειγματίζει, κ. Theo μου, η απόλυτη σιωπή του παμπόνηρου Blog-oti-nanai, ενώ τον έχω προκαλέσει επανειλημμένως; Αλλά ξέχασα: Αυτός έχει πάρει χρόνια μαθήματα από την «καλογηρικήν πονηρίαν» (που λέει κι ο Ροΐδης), ενώ εσύ είσαι ακόμα άβγαλτο μαθητούδι. Έχει δίκιο ο κ. Κόκλας (243) ότι γελάει ο κόσμος με τις εκλογικεύσεις σου…

 245. Κόκλας said

  «Αν ήθελα να ζωγραφίσω τη χειρότερη μορφή της βλακείας, δεν μπορώ να τη ζωγραφίσω παρά έτσι: θα βάλω έναν θεολόγο να κάνει στα παιδιά σου κατήχηση. Κι αν ήθελα να τρέλανω ένα παιδί, θα του ‘βάζα να μου πει τι του έμαθε ο θεολόγος».
  Ζαν ζακ Ρουσσώ.

  «Η θρησκεία είναι υπόθεση γεωγραφίας» Ζαν Ζακ Ρουσσώ.

  » Μια χριστιανική φιλοσοφία είναι ένας ξύλινος σίδηρος» Μάρτιν Χάιντεγκερ.

  Τώρα τι μας λένε κάθε λογής χριστιανοί θεολογούντες εν έτει 2018, δεν πρέπει να απασχολεί τους εχέφρονες ανθρώπους.

 246. Theo said

  @243, 244:
  Το έγραψα στο σχ. 240: «Δεν ελπίζω να συνεννοηθώ με τα τρολ. Τα γράφω για κάποιους που ίσως να τα καταλάβουν.»

  Για τους τελευταίους, να προσθέσω:

  1) Ο χριστιανισμός δεν κατέλαβε την Ακρόπολη με τζιχἀντ, όπως ο ψευδοπροφήτης την καθ᾿ ημάς Ανατολή. Οι ίδιοι οι παγανιστές που έγιναν χριστιανοί μετέτρεψαν τον Παρθενώνα τουςσε ναό της Παναγίας.

  2) Ο Πεντζίκης σεβόταν και εκτιμούσε (ίσως και υπερβολικά) τους μοναχούς. Από τον ίδιο ηγούμενο που του είπε πως οι Αγιορείτες μυρίζουν (βλ. λινκ του σχ. 244) άκουσα πως του είπε και πως όταν επισκέφτηκε έναν ασκητή, αυτός τον κέρδισε, γιατί βρωμούσε, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα πως δεν είχε για τίποτα τον εαυτό του και τις «κοσμικές» συμβάσεις. Ο Πεντζίκης δεν είχε κανένα λογικό επιχείρημα να του αντιτάξει. Και βρήκε κάτι συγγενικό με τον «πυρήνα του παραλόγου εντός του», όπως γράφει στο βιβλίο του «Προς εκκλησιασμόν».
  (Αλλά η «λογική» του Πεντζίκη είναι άλλου επιπέδου. Αλίμονο αν τα τρολ την καταλάβαιναν 🙂 )

  Και για τα ‘ξωτικά’ που επιμένουν να με ρωτούν αυτά στα οποία ήδη απάντησα, διαστρεβλώνοντας τις απαντήσεις μου (τι άλλο θα έκαναν αν σέβονται την τρολοσύνη τους; ) ξιδάκι 🙂

 247. gpoint said

  Λάμπρο πάλι αλλου γι αλλού είσαι, θες απλά να πεις κάτι το λες αλλά δεν ακούς την άποψη του άλλου όπως κι ο Π2 που ενώ είπα πως για τον ΠΑΟΚ γίνεται χαμός στα ΑΘΛΗΤΙΚΑ σάιτ μου λέει για εδώ μέσα… τι ναπω
  Εγώ σου έχω πει πως το γήπεδο θα κτισθεί αλλά αποκλείεται να ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ για πάνω από 15 000, μη διαστρέφεις τα λόγια μου. Και φυσικά τον τίγρη τον ενδιαφέρει το κτίσιμο από την εταιρία του για το κέρδος , τα ‘οποια κέρδη λειτουργίας αφορούν την ΑΕΚ\, αντιληπτό ;
  Το παραμυθάκι με τις δουλειές του Μ. στο εξωτερικό άστο για τους συνοπαδούς σου, έχει αναλάβει το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ για να βγάλει κάνα φράγκο κι οι εταιρίες στην Γουόλ Στρήτ αλλάζουν χέρια σε δευτερόλεπτα, όνομα δεν αλλάζουν. το ξέρεις πως το ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ και ο Μ. δεν το έχει.
  Μη συγκρίνεις λοιπόν τις δουλειές των δύο επιχειρηματιών λειτουργούν σε άλλα επίπεδα – θάχεις ακούσει για καταδίκες για λαθρεμπορία, ξύλο σε διαιτητές, παίκτες μέχρι και τον Κούγια, ποτέ ο ίδιος άνθρωποί του. Αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο έβαλαν να προστατεύσει τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ από την παράγκα και είδαμε μια βελτιωμένη έκδοση του 2010 που η παράγκα πρασίνησε γιατί αυτή την φορά είχαμε και νομική υποστήριξη από υπουργό !!
  Κι αν δεν κατάλαβες να στο κάνω λιανιά ο Σαββίδης δεν λαδώνει, τόχει δείξει. Τα λεφτά λοιπόν κάθε χρόνο του τσάμπιονλιγκ πηγαίνουν στον πρωταθλητή που έχει ευκολους αντιπάλους. Ο δεύτερος δεν έχει πιθανότητες γι αυτό κι ο ΟΣΦΠ μετά τους μηδενισμούς δεν κυνήγησε καν την δεύτερη θέση, την έκανε πάσα στον ΠΑΟΚ. Τα 20 τόσα μύρια μπορούν να αφήσουν μια καλή μίζα λένε οι ασχολούμενοι με τις παραguess
  Οταν μπορέσεις να εξηγήσεις το ΓΕΓΟΝΟΣ πως ο ΟΣΦΠ αρχικά ζήτησε την τιμωρία της ΑΕΚ (-10 βαθμοί) για το ματς με τον ΠΑΟΚ και μετά το…ξέχασε ενώ πιθανόν να έπαιρνε το πρωτάθλημα ΑΝ ΑΣΚΟΥΣΕ ΔΙΩΞΗ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ και κατά της ΑΕΚ, τότε θα καταλάβεις γιατί μιλάω για συγκυβέρνηση Σύριζα-Νουδού, γιατί στaμάτησε ουσιαστικά η δίωξη Μαρινάκη, γιατί παρέμεινε ο ανεκδιήγητος Βασιλεειάδης και ο αθλητικός εισαγγελέας Μπαξεβάνης κι εσύ βλέπε συνεργασίες Μαρινάκη-Σαββίδη επειδή κάπου συμπίπτουν σ’ ένα κλάδο τα συμφέροντά τους. Μήπως είναι κολητάρι και με τον Mελισσανίδη και τον Αλαφούζο μια που πέρισυ ξεκινήσανε κάτι μαζί ;

  περίμενα κάτι καλύτερο από σένα

 248. gpoint said

  # 247

  Λάμπρο στο μόνο που έχεις δίκιο είναι πως ο ΠΑΟΚ είναι 4η-5η επιλογή ΄του Σαββίδη σε αντίθεση με τον Μελισσανίδη που περιμένει να «ζήσει» από ΑΕΚ και ΟΠΑΠ.
  Ο Σαββίδης νομίζει (ίσως) πως θα τα καταφέρει χωρίς λάδωμα εγώ με ασιλειάδη-σιμιτζόγλου δεν στοιχηματίζω ούτε ευρώ για να πάρειπρωτάθλημα. Ανίθετα όπως έγραψα έπιασα τα 3διπλά που έφεραν οι ομάδες που χρηματοδοτούνται από την ΕΡΤ στα μεταξύ τους παιχνίδια. Τυχαίο θα ήτανε…

 249. Theo said

  @245:
  Εν μέρει συμφωνώ με τον Ρουσώ (που αναφέρεται στον ρωμαιοκαθολικισμό, γιατί αυτόν γνώρισε) και με τον Χάιντεγκερ που αναφέρεται στον προτεσταντισμό.

  Αλλά εγώ μιλώ για την Ορθοδοξία που μόνο κάποιοι «τρελοί» σαν τον Πεντζίκη την νιώθουν και την αγαπούν (Ο ίδιος ευγνωμονούσε έναν κριτικό που έγραψε, κριτικάροντας ένα από τα πρώτα έργα του: «Τὸ βιβλίον κυκλοφορεῖ ἄδετον, ὅπως καὶ ὁ συγγραφεύς», κι όταν ο Δήμος Καλαμαριάς έδωσε το όνομα του κριτικού σ’ ένα δρόμο, ο κυρ Νίκος πήγε να «προσκυνήσει» την πινακίδα).

  Αν με «εχέφρονες» εννοείς τους κάθε λογής αστούς, φυσικά και δεν πρέπει να ασχολούνται με την Ορθοδοξία.

  Ασ᾿ τους «τρελούς» στην τρέλα τους, λοιπόν 🙂

 250. Κόκλας said

  Εκείνο που δεν θα δεχοντουσαν ποτέ οι Έλληνες είναι η εξ Αποκαλύψεως αλήθεια. Γι’ αυτό κόντεψαν να πάρουν με τις ντομάτες τον Παύλο κάποιοι επικούρειοι όταν ήρθε στην Αθήνα να τους πει για τον άγνωστο Θεό. Γι’αυτό ελληνισμός και χριστιανικός, τον ποπό σας να χτυπάτε κάτω, κ. Theo, δεν συμβιβάζονται/αφομοιώνονται/αλληλοσυμπληρώνονται κτλ. Στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

  Εδώ του απαντάμε με Ρουσσώ και Χάιντεγκερ και εκείνος ανταπαντά με… Πεντζίκη.

 251. Theo said

  @250:
  Κι όμως οι Έλληνες, οι καλλιεργημένοι, έγιναν χριστιανοί. Οι ίδιοι, τους άξεστους που επέμεναν στις ανόητες μυθολογίες και δεισιδαιμονίες, με τα ξόανά τους, τους ταύτισαν με τους χωριάτες, τους «παγανούς».
  Μη φαντασιώνεστε, λοιπόν, πως οι επιθυμίες, οι «ευσεβείς» πόθοι και οι ιδεοπληξίες σας συγκροτούν την Ιστορία, ούτε να πιστεύετε στα παραμυθάκια και τις πλαστογραφίες των νεοπαγανιστικών και «φωταδιστικών» ιστοχώρων και εκδόσεων. Άλλα μαρτυρούν οι πρωτογενείς πηγές.

  Όσο για τον Πεντζίκη (όπως και τον Ντοστογιέφσκι και τον Παπαδιαμάντη) είναι φυσικό να μην τους καταλαβαίνει ένας «φωταδιστής». Και κακό του κεφαλιού του 🙂

 252. Κόκλας said

  Αυτή κι αν είναι η ηλιθιότητα των αιώνων, ότι δηλ. διαφέρει η Ορθοδοξια από τον ρωμαιοκαθολισμο κτλ.

 253. Theo said

  @252:
  Αν με όσα έχω γράψει στα πριν από το νο 249 σχόλια δεν καταλαβαίνεις ότι διαφέρει η Ορθοδοξία από τον Ρωμαιοκαθολισμό, άσε μας, τους ηλίθιους, στην ησυχία μας και συζήτα με τους «έξυπνους» :- )

 254. Classicist said

  Κι αφού είναι τόσο κακός ο Ρωμαιοκαθολικισμός κ. Theo μου (253), γιατί ο Μπαρτόλομιου Αρχοντώνης έχει ξεκωλωθεί στις συμπροσευχές με τον αιρεσιάρχη Πάπα;

  Είναι ολοφάνερο ότι εσείς είστε φανατικότερος μεταλληνιστής κι από τον Blog-oti-nanai.

  Αν όντως νομίζετε πως ο Χριστιανισμός δεν κατέλαβε την Ακρόπολι με Τζιχάντ (σχ. 246), υπάρχει τρόπος να ξεστραβωθείτε: Διαβάστε το ολόφρεσκο (Απρίλιος 2018) βιβλίο της φίλης μου κλασικίστριας Catherine Nixey «The Darkening Age: The Christian Destruction of the Classical World», για το οποίο έγραψαν ύμνους όλες οι μεγάλες αγγλο-αμερικάνικες εφημερίδες. Δείτε π.χ. ΕΔΩ την υμνητική κριτική του «Guardian».

  Η Nixey έχει συγκεντρώσει όλες τις καταστροφές αρχαιοελληνικών μνημείων που έκανε η Χριστιανοσύνη, τον καιρό που ακόμη δεν είχε χωριστεί σε Ρωμαιοκαθολικισμό και Ορθοδοξία. Κατεβάστε ΕΔΩ το βιβλίο της Catherine Nixey, ξεφυλλίστε το και σταματείστε να αντλείτε επιχειρήματα από τα σκουπιδοβιβλία του Μεταλληνού.

 255. Κόκλας said

  k. Theo, είναι ολοφάνερο ότι έχετε μείνει στη βιβλιογραφία του 1960 το πολύ. Αυτά που λέτε δεν λέγονται πλέον ούτε στα συνοικιακά κατηχητικά.

 256. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  247 – Τελικά μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι λέω, κακώς το έκανα πιο αναλυτικό, εγώ σου μιλάω για επιχειρηματικές ενέργειες κι εσύ μου κάνεις εξωποδοσφαιρική ανάλυση και μάλιστα οπαδική, οπότε ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να συνεννοηθούμε δημόσια, μόνο με χταποδάκι και τσιπουράκι θα την βρούμε την άκρη.☺

  «Κι αν δεν κατάλαβες να στο κάνω λιανά ο Σαββίδης δεν λαδώνει, το έχει δείξει.»
  Αυτό γράφτο με κεφαλαία κι ανάρτησέ το στο διαδίκτυο να γελάσει κάθε πικραμένος στον πλανήτη.☺
  Κατανοώ πως σαν μισθωτός, δεν έχεις δώσει ποτέ προσφορά για να πάρεις κάποιο έργο (ιδιωτικό η δημόσιο) αλλά δεν έτυχε να ακούσεις ποτέ σου τι πανηγύρι γίνεται; κι οι κυβερνήσεις για ποιό λόγο υπάρχουν βρε Γιώργη; οι υπουργοί γιατί αλλάζουν, μήπως γιατί δεν υπηρετούν σωστά τον λαό;☺☺☺
  ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΩΜΑ, μόνο η λειτουργία του χρηματιστηρίου είναι ανεξάρτητη, δηλαδή ακόμη και η όποια χειραγώγηση δεν μπορεί να είναι μεγάλης διάρκειας (1-2 μέρες) όλα τ’ άλλα ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ.☺
  Καληνύχτα.

 257. Classicist said

  κ. Κόκλα (255),

  Κάνετε λάθος: Τα λέει την 1η Πέμπτη κάθε μήνα στον Άγιο Αντύπα της Οδοντιατρικής Σχολής στο Γουδί, ο παπα-Γιώργης Μεταλληνός. Και μετά οι μαθητές του τα αναρτούν στο YouTube, όπου τα βλέπει ο κ. Theo και αποβλακώνεται…

 258. Theo said

  @254, 255, 257:

  Συνεχίστε να τρολάρετε.
  Για μένα η ώρα του παιδιού τέλειωσε.

  Καληνύχτα 🙂

 259. Classicist said

  Κύριε Κόκλα, τον στείλαμε για ύπνο αυτόν (258). Αντελήφθη, επιτέλους, ο χριστιανός ότι η Λογική του Αριστοτέλους στο τέλος θριαμβεύει. Απορώ, πάντως, πώς δεν βγήκε τόση ώρα ο κ. Blog-oti-nanai να τον σώσει από τον εξευτελισμό που υφίστατο. Μάλλον έχει εσωτερικά προβλήματα η γνωστή κλίκα. Τα παράτησε και το αγνό χριστιανόπουλο ο Ριβαλντίνιο, κατά διαβόλου πάνε κι οι άλλοτε πανίσχυροι Μεταλληνιστές.

 260. Πάνος με πεζά said

  @ 242 : Λάμπρο, ήσουνα με το Ζαλώνη σίγουρα,,, (ΠΟΨ)

 261. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο βάτμαν δεν έχει καταλάβει ότι η Καινή Διαθήκη πραγματεύεται το θέμα της θρησκείας μόνο σε τέσσερα εδάφια, από τα οποία στα τρία ο όρος έχει μια αρνητική χροιά ενώ ο όρος εκκλησία είναι σε ευρεία χρήση με θετική σημασία σε δεκάδες εδάφια.

  Αγαπητέ Κόκλα, εσύ προφανώς δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με τη βιβλιογραφία, εκτός αν θεωρείς τους πιθικιστές, ε… μυθικιστές στο διαδίκτυο βιβλιογραφία.

  Τι σχέση έχουν οι αρχαίοι γεωργικοί μύθοι της αέναης «νεκρανάστασης» της φύσης και ο πανθεϊσμός των στωικών με τον Χριστιανισμό; Στο 1900 ζεις ακόμα; Πάνε, ψόφησαν και βρώμισαν οι θεωρίες αυτές. Εκτός αν έχεις επιχειρήματα να τα συζητήσουμε, πολύ ευχαρίστως.

 262. gpoint said

  # 256

  Τι επιχειρηματικές ενέργειες του τίγρη τσαμπουνάς, στο έγραψα για τον τίγρη μισθωτός του Τσέχου με ποσοστό-όπως πληρώνονται πλέον οι προστάτες-10 % στο 33% του τσέχου δλδ 3,3 του ΟΠΑΠ και το μάναντζμεντ, Εσύ ο άσσος των οικονομικών ξέρεις πως λειτουργούν τα κέντρα στην Φ,Ν ; Ακριβώς με το ίδιο ποσοστό σε κάποιον που ΄έχει αναλάβει την προστασία, πάνε τα παλιά που πέρναγε να εισπράξει, όλα νόμιμα με έναν μικρομέτοχο και κάποιους αχυρένιους

  Και για γράψε μας ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ πότε λάδωσε ο Σαββίδης, όταν τον παρακάλαγαν να πάρει την Σεκάπ για να μην πάει σε Τιούρκους ΄ή όταν τον εκβίαζαν που δεν εφάρμοζαν τον νόμο για τις προσαυξήσεις στον ΠΑΟΚ, Πασόκ και Νουδου. Το ότι δεν λαδώνει αποδείχθηκε με την στάση Κοντονή που άλλαξε γιατί προφανώς περίμενε δωράκι που αυτός προώθησε τον νόμο
  ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΛΑΔΩΝΕ ΛΑΜΠΡΟΥΚΟ ΜΟΥ, ΘΑΧΕ ΛΑΔΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, δεν θα παιδευότανε τόσα χρόνια με τους προηγούμενους.
  Κατάλαβες τώρα γιατί ΕΣΥ γράφεις οπαδικές μπουρδίτσες που δεν έχουν λογική, όπως οι ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΙ που αρνείσαι να κατονομάσεις !!!
  Και άσε τα τσιπουράκια ήσυχα, δεν είναι για τέτοια θέματα και το ξέρεις καλά, τόσες φορές βρεθήκαμε και δεν τα συζητήσαμε

 263. Μπράβο στην F91 Dudelange

 264. sarant said

  263 Πέρασαν σε ομίλους του Γιουρόπα!

 265. BLOG_OTI_NANAI said

  Να προσθέσω επίσης ότι τα βιβλία του Πατρώνου είναι γεμάτα με τον όρο «Χριστιανική θρησκεία». Γράφει για παράδειγμα ο Πατρώνος: «Πίσω από τη φιλολογία των ιερών κειμένων βρίσκεται η αρχική παράδοση και το κήρυγμα της Εκκλησίας, αφού η χριστιανική πίστη και η χριστιανική θρησκεία παρουσιάσθηκαν αρχικά ως κήρυγμα του μηνύματος του Ιησού Χριστού«.

  Ο διαχωρισμός που κάνει ο Πατρώνος δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει την ελληνική γλώσσα που περιλαμβάνει τον όρο θρησκεία που είναι εύχρηστος και κατανοητός ως ένα πλαίσιο λατρευτικών πρακτικών. Και οι Πατέρες της Εκκλησίας τον χρησιμοποιούν, πολύ συχνά με αρνητικό τρόπο («ελληνική θρησκεία», «θρησκεία των εθνών») αλλά σε οποιοδήποτε δείγμα κειμένου, αναφέρονται στην έννοια της Εκκλησίας τουλάχιστον με δεκαπλάσια συχνότητα.

 266. Classicist said

  Αγαπητέ κ. Blog-oti-nanai (261),

  ευχαριστώ που ανταπεκρίθητε στις εκκλήσεις μου και βγήκατε να απαντήσετε. Έχω διαβάσει επιμελώς το βιβλίο του Γ. Πατρώνου και ξέρω όλα τα επιχειρήματά του περί Καινής Διαθήκης, ότι αποφεύγει η Κ.Δ. να χρησιμοποιήσει την λέξη θρησκεία κλπ.

  Ωστόσο, απαντήστε μου ευθέως: Ο Χριστιανισμός είναι Θρησκεία ή Εκκλησία; Είναι ύβρις να τον αποκαλούμε Θρησκεία, όπως γράφει ο Πατρώνος; Είναι αντιχριστιανικό το σύνθημα της 4ης Αυγούστου «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια»; Όταν οι Πατέρες (Ιωάννης Δαμασκηνός κλπ.) αποκαλούν θρησκεία τον Χριστιανισμό, κάνουν λάθος; Πότε αρχίσατε εσείς οι θεολογούντες να αποφεύγετε να αποκαλείτε θρησκεία τον Χριστιανισμό; Υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα πρίν το 1960;

 267. dozas33 said

  260. Καλημέρα αγαπητέ φίλε , διάβασα τό σχόλιό σου πού αναφέρεσαι στόν Ζαλώνη , τόν Νίκο φυσικά θά εννοείς . Εχεις νέα του? είναι καλά?

 268. Νέο Kid said

  263. 264. Η Απολλωνάρα πέρασε άνετα τη Βασιλεία (πλασματικό το 1-0. Είχαμε ευκαιρίες, δοκάρι με τον Παπουλή, και δεν μας έδωσε και καθαρό μπενάλτ ο κόραξ) και περιμένομε μια καλήν κλήρωσην στους ομίλους (θρήνος και ζμπάουγκ ιδανικοί αντίπαλοι! Θα οικονομήσουμε και κανέναν ριάλιν…)

  Υγ. Ενδιαφέρον παραλειπόμενα απ το γήπεδο:
  Οι οπαδοί της Βασιλείας , καμία εκατοστή πιτσιρικάδες που δεν σταμάτησαν να τραγουδάνε ούτε μετά το γκολ που έφαγαν, μπήκαν με κατάμαυρα μπλουζάκια και ανάρτησαν
  πανό «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΟΠΑΔΟΥ» …
  Στην Κύπρο υπάρχουν αντιδράσεις από τους οργανωμένους για τον κάρτα φιλάθλου . Η θύρα του Απόλλωνα ( οι δυναμικότεροι και εκδηλωτικότεροι τση μεγαλονήσου) απείχαν χθες απ το ματς, σε ένδειξη αντίδρασης.

  Οποία επαναστατικότης από Ελβετούς!

 269. gpoint said

  # 268

  Κάτι ο Απόλλων, κάτι η αστοχία (ανεπανάληπτη!) της Μπάρνλεϋ και κυρίως η πρόκριση του Ερ.Αστέρα επί της Σαλτσμπουργκ δείχνει πως καθάρισε η Ελλαδάρα και φέτος στο ρανκιν της ουέφα, μη σου πω πως κοιτάμει και ψιλότερα από το 14 !!

 270. BLOG_OTI_NANAI said

  266: Αγαπητέ Βάτμαν όταν εσύ πήγαινες, επέστρεφα για 10η τουλάχιστον φορά… Αν θέλεις όντως να μάθεις κάτι, απλά ρώτα με, μην παριστάνεις τον εξυπνάκια.

  Η συζήτηση θρησκείας-εκκλησίας αποτελεί συμβολή του Ελιάντε από τη σεκαετία του ’40

 271. Πάνος με πεζά said

  @ 267 : Εγώ τον θυμάμαι από την «Πανελλήνιο αγορά» και το Subbuteo, στα 80s, και λίγο αργότερα μπακ στον ΠΟΨ (καλά, με το Νεοπεντελικό τους σκίζαμε στο γόνατο…) Μετά δεν έχω νέα, πέρα από κάτι βραβεύσεις που διαβάζω στο Ίντερνετ, αλλά για κάποιο Φραγκίσκο Ζαλώνη, προφανώς συγγενή και συμπαίκτη.

 272. Πάνος με πεζά said

  Κι εδώ, για Πανελλήνιο Αγορά,Subbuteo και Ζαλώνη : http://tokefimou-subbuteo.blogspot.com/2009/10/subbuteo-40.html

 273. sarant said

  272 Πρωτοείδα Subbuteo το 1974 στο σπίτι ενός φίλου, που το έφερε ένας μικρότερος στην ηλικία φίλος του, που (ακριβώς) είχε πατέρα ναυτικό.

 274. giorgos said

  271. Ο Φραγκίσκος κατά πάσα πιθανότητα θά πρέπει νά είναι ό γιός του , (Φραγκίσκος ήταν τό όνομα τού πατέρα τού Νίκου ό όποίος ήταν καί πρόεδρος τής ομάδας) κι’ γώ από τόν Π.Ο.Ψ. τόν θυμάμαι είμασταν συμπαίκτες εκείνη τήν εποχή . Ασχολούνταν μέ πολλά αθλήματα ό Νίκος , πρίν έρθει στήν ομάδα έπαιζε Χαντ-μπολ στόν Δούκα .

 275. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  262 – Καλά, είναι για άλλη μιά φορά που βλαστήμησα την ώρα που ξεκίνησα συζήτηση, τι λέω εγώ, τι λές εσύ, ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ, σου λέω ΚΟΙΤΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΑ, εσύ βάλτα να τ΄αρμέξουμε, για Κοντονήδες και ΠΑΟΚ πάλι. Σου λέω από προσωπική εμπειρία (και μιλάμε ακόμη και για 50 ψωροχιλιάδες όχι για μύρια και δις) αλλά κι από καθημερινές αποδείξεις (δεν είναι κρυφό, δεν μπορεί, κάτι θα έχεις ακούσει για ΜΙΖΕΝΣ και NOVARTIS) πως για να διεκδικήσεις και για να έχεις κάποια πιθανότητα να κερδίσεις κάποιο έργο ή διαγωνισμό είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό πρέπει να λαδώσεις «γράψε μας ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ πότε λάδωσε ο Σαββίδης» εσύ, βρε άμα είχα στοιχεία με σένα θα μίλαγα τώρα ή με τους άμεσα ενδιαφερόμενους; Εσύ που λές «Το ότι δεν λαδώνει αποδείχθηκε με την στάση Κοντονή που άλλαξε ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΔΩΡΑΚΙ που αυτός προώθησε τον νόμο» έχεις στοιχεία πως ο Κοντονής κι οι άλλοι λαδώνονται; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΤΕ;
  Βρε εδώ μέχρι κι οι γραμματείς με τους φαρισαίους λάδωσαν για να κάνουν την δουλειά τους οι άνθρωποι 🙂 δεν θα λαδώσει ο Ιβάν; 🙂

  Την ΣΕΚΑΠ που λές πως τον παρακάλαγαν να την αγοράσει (κοψοχρονιά αλλά αυτό δεν το λέμε) μήπως ξέρεις ποιός την έχει; πάντως ο Ευεργέτης του τόπου όχι. Δεν ξέρω τον λόγο που την πήρε, κρίνοντας εκ των υστέρων, που έμαθα πως είχε μεγάλη καπνοβιομηχανία στην Ρωσία την Donskoy Tabak και την πούλησε σε μεγαλύτερη Ιαπωνική πολυεθνική, την Japan Tobacco Inc, σαν έξυπνος επενδυτής που είναι (δηλαδή δεν είναι από αυτούς που προφέρουν κάτι όπως έχεις πεί, αλλά ΠΑΡΑΣΙΤΟ) είδε αυτό που δεν μπορούσαν να δούν τα τσακάλια οι κυβερνώντες https://lh3.googleusercontent.com/UfgGLyIsXXH-GVsFLREbZJRPiizPFtMMtDFGvjBhPvprMTeRdf8q7le2V7ro0jj9QNLj3Uk=s85 ούτε οι εγχώριοι παίχτες μια και δεν είχαν τέτοιο αντικείμενο, πως στο πλαίσιο του ντιλ που ετοίμαζε, μπορούσε να σπρώξει την ΣΕΚΑΠ που θα την αγόραζε «τζάμπα» και να βγάλει αναλογικά ένα σκασμό λεφτά όπως και έκανε, PAS MAL που λέμε κι εμείς οι αγγλόφωνοι. 🙂
  Ένα άλλο που κανείς σας εδώ δεν έχει προσέξει, είναι πως όταν πούλησε τις επιχειρήσεις του στην Ρωσία έναντι 1,6 δις δολαρίων, το ρούβλι ήταν στο 1-56 ενώ τώρα είναι 1-68 και πρίν 10 μέρες περίπου είχε 1-74, δηλαδή μέσα σε πέντε μήνες, έχει βγάλει 19,2 δις ρούβλια ίσως και 28,8 δις, (δεν ξέρουμε αν έχει κάνει κάποιες αγορές στην Ρωσία, π.χ σε ακίνητα, λέω εγώ τώρα) για ΠΑΡΑΣΙΤΟ δεν τον λές και χαζό.

  Για να το σταματήσω εδώ γιατί μιλάμε για διαφορετικά πράγματα και δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε, εσύ δηλώνεις οπαδός του ΠΑΟΚ κι εγώ του εαυτού μου, οπότε τα οπαδιλίκια που μου προσάπτεις δεν μ΄αγγίζουν, ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο μόνο για τον χαβαλέ και γιατί ελέω εμπειρίας στο trade, έχω διακρίνει ένα σύστημα για να βγάλω χρήματα, που προς το παρόν είναι σε εξαντλητική πολύμηνη δοκιμή αξιοπιστίας, τα υπόλοιπα τα αφήνω για τους οπαδούς. 🙂
  Σ΄ένα πράγμα συμφωνούμε σίγουρα, πως ο Σαββίδης είναι έξυπνος επενδυτής, αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι γιατί τον υποστηρίζεις με τόση αυταπάρνηση ενώ τον θεωρείς ΠΑΡΑΣΙΤΟ.
  Άβυσος η ψυχή του ανθρώπου. 🙂

  Υ.Γ – Όταν βρεθούμε σε καμιά σύναξη, θα σου πώ κι ονόματα και για την ΑΕΚ και για τον Σαββίδη, χωρίς αποδείξεις εννοείται, αλλά αφού ξέρεις τα κόλπα, θα καταλάβεις πως έχουν βάση.

 276. loukretia50 said

  208 , ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΕ !

  Το χρωστάω!
  Splish Splash – I was just taking a bath! https://youtu.be/MGGR3biM_LU

  Ι forgot
  Classroom Rules https://youtu.be/ddvTFgzkS5M

 277. Νέο Kid said

  Έλα ρε Ντουντελάνζ ομαδάρα! Σκίσε τα κόκκινα κουρέλια του θρήνου! 😀
  Η Απολλωνάρα θα περάσει περίπατο. Ποια Μαρσειγ, ποια Λάτσιο και ποια Άιντραχτ και λουκάνικα Φρανκφούρτης να πούμε… ελάτε Λεμεσό για σιεφταλιά έξτρα σπάισυ!! 😀

 278. sarant said

  277 Μέχρι που θα πάω και στο γήπεδο

 279. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  260 – Όχι Πάνο δεν τον ξέρω, ήμουν για δύο χρόνια από τα 16 έως τα 18 με τους Νακόπουλο, Μπουρδάρα, Καπάνταη στα τέλη του 70, το 79 σταμάτησα γιατί τραυματίστηκα σ΄ένα παιχνίδι με τον Ήφαιστο στο Περιστέρι, ήταν ένας που τον πέρναγα σαν σταματημένο, μιά, δυό, τρείς, μέχρι που μου έκανε τάκλιν στην καρωτίδα 🙂 και παραλίγο να μου σπάσει την ποδοκνημική, έμεινα δύο μήνες εκτός και σ΄αυτό το διάστημα αποφάσισα να σταματήσω, και γιατί ελάχιστα με βοήθησαν από την ομάδα (από πολύ πιο μικρός έπρεπε να δουλεύω για να ζήσω) και γιατί δεν ήμουν κάνα ιδιαίτερο ταλέντο, (είχα ταχύτητα αλλά από τεχνική λίγα πράγματα, τα στοιχειώδη, κάτι σαν Δώνης δηλαδή 🙂 ) αλλά και γιατί έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και το κούνγκ φού που ήμουν από τα 11 και στα 18 ήμουν τοπ.
  Το παλληκάρι που λές πρέπει να ήταν μεταγενέστερος, άλλωστε μετά από ένα χρόνο που πέθανε ο πατέρας μου, είχαμε φύγει από το Ν. Ψυχικό για το Μαρούσι κι όταν σταμάτησα ξέκοψα τελείως.

  268 – ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΩΝΑΡΑ.

  «(θρήνος και ζμπάουγκ ιδανικοί αντίπαλοι! Θα οικονομήσουμε και κανέναν ριάλιν…)» Αυτό πρέπει να το είχε πεί κι ο πρόεδρος της Ανόρθωσης όταν κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό. Όλοι θυμόμαστε το αποτέλεσμα αυτής της μονομαχίας. 🙂

  274 – Γειά σου Γιώργο, οπαδέ του αληθινού ποδοσφαίρου. 🙂

 280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  278 – Kαλά, αν δεν πάς στο γήπεδο για να δείς αυτή την ομάδα, ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΣ!

 281. loukretia50 said

  214-215 R.a.f.

  Ναι, τυχαίνει να τα έχω ακούσει, αλλά πάντα ενδιαφέρομαι για νέα ακούσματα απ΄όλο τον κόσμο (με εξαίρεση την Ινδία – μου πέφτει λίγο βαρύ το σιτάρ…). Ελπίζω να μη χαθούμε!

  221 Νίκιπλος
  Δηλαδή μπορεί να ήμασταν και οι δυο στο ΣΕΦ όταν εμφανίστηκαν ? Όταν έκαναν ντου οι απέξω, αναγκάστηκα να κάνω ακροβατικά για να απομακρυνθώ! Τώρα δυστυχώς θα ήταν αδύνατο.

  Κι αυτοί K-WORD είναι!
  FARAN ENSEMBLE https://youtu.be/2X16HWbr87A

  ΛΕΩΝΙΚΕ
  Ly O Lay Ale Loya (Circle Dance) ~ Native Song https://youtu.be/9UglUjiJifA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: