Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποσοστώσεις, σεξισμός και ανασχηματισμός

Posted by sarant στο 30 Αυγούστου, 2018


΄Στο σημερινό άρθρο αισθάνομαι κάπως σαν να προχωράω αντίστροφα από το κανονικό. Συνήθως, πρώτα γράφω το άρθρο για το ιστολόγιο, το πρωί δημοσιεύεται εδώ και λίγο αργότερα το αναδημοσιεύω στη σελίδα μου στο Φέισμπουκ. Όμως το σημερινό άρθρο, κατ’ εξαίρεση, αν και όχι για πρώτη φορά, βασίζεται σε κάτι που έγραψα χτες στον τοίχο μου στο Φέισμπουκ και που ήδη συζητήθηκε αρκετά εκεί. Άρα, υπάρχει μια αίσθηση πρωθύστερου.

Ο λόγος, για τον χτεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα.

Εγώ δεν θέλω να αναφερθώ στον ανασχηματισμό καθαυτόν, επειδή όμως θα αναφερθείτε εσείς στα σχόλιά σας πρέπει να πω κι εγώ επιτροχάδην τη γνώμη μου για να μη λέτε ότι λουφάρω.

Πολλοί φίλοι μου ήταν επικριτικοί για ορισμένα πρόσωπα που μπήκαν στο καινούργιο κυβερνητικό σχήμα, ιδίως την υφυπουργό κ. Κ. Παπακώστα, τη θέση «υφυπουργού Θρησκευμάτων» στο ΥΠΕΞ και για κάποιους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ.

Ούτε εγώ συμφωνώ με όλες τις επιλογές. Και παρόλο που το χαρτοφυλάκιο του κ. Μπόλαρη υπήρχε και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, το να ονομαστεί έτσι είναι ασφαλώς μια δυσάρεστη εξέλιξη. Δεν μου άρεσε η υπουργοποίηση της κ. Παπακώστα, που εξακολουθεί να τη βαραίνει το ρατσιστικό της σχόλιο για τις κατσαρίδες. Για να είμαστε δίκαιοι όμως ας επισημάνουμε ότι το σχόλιο αυτό έγινε το 2012 και ότι η κ. Π. υπήρξε η μόνη στα κοινοβουλευτικά έδρανα του κόμματός της που διαμαρτυρήθηκε για το ακροδεξιό ρεσάλτο του Άδωνη και της παρέας του στη ΝΔ -και το πλήρωσε με τη διαγραφή της.

Αρνητικό είναι επίσης ότι αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των υπουργών -το νέο σχήμα έχει 52 άτομα μαζί με τον πρωθυπουργό (αν τα βγάζετε 53 στο μέτρημα, ίσως μετράτε δυο φορές τον Δραγασάκη, που είναι Αντιπρόεδρος και Υπουργός ταυτόχρονα).

Αντιθέτως, βρίσκω θετικό ότι αρκετοί υπουργοί που απέτυχαν στο έργο τους ή που προκάλεσαν αρκετές τριβές έχασαν τη θέση τους.

Όμως, στο σημερινό άρθρο θέλω να αναδείξω ένα στατιστικό στοιχείο που για μένα είναι πολύ σημαντικό, και που ισχύει αυτοτελώς, ανεξάρτητα από το αν ο προχτεσινός ανασχηματισμός ήταν καλός ή κακός.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κανείς για τη νέα κυβέρνηση, όπως διαμορφώθηκε μετά τον χτεσινό ανασχηματισμό, είτε συνολικά είτε σε επιμέρους πρόσωπα, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό θα έλεγα, θετικό στοιχείο που δεν είδα να επισημάνθηκε κάπου, οπότε ας το επισημάνω εδώ:

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας(*), μια ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει διψήφιο αριθμό γυναικών (υπουργούς, υφυπουργούς, αναπληρώτριες υπουργούς). Πράγματι, η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα αριθμεί 13 γυναίκες (επί συνόλου 52 μελών).

Το προηγούμενο ρεκόρ σε απόλυτους αριθμούς το είχε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το 2009 με 9 γυναίκες σε 37 μέλη.

Για να πω την αλήθεια, έψαξα μόνο τις κυβερνήσεις από το 1990 και μετά, αλλά το θεωρώ απίθανο οι παλαιότερες κυβερνήσεις να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Τα στοιχεία τα παραθέτω εδώ, κι αν υπάρχει λάθος με διορθώνετε στα σχόλια. Δεν υπολογίζω υπηρεσιακές κυβερνήσεις, αλλά λογαριάζω την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 1990 4 γυναίκες σε 41 μέλη

Κυβέρνηση Α. Παπανδρέου 1993 4/47

Κυβέρνηση Σημίτη Ιαν. 1996 2/41

Κυβέρνηση Σημίτη 9/1996: 3/42

Κυβέρνηση Σημίτη 2000: 5/43

Κυβέρνηση Καραμανλή 2004 2/48

Κυβέρνηση Καραμανλή 2007 2/41

Κυβέρνηση Παπανδρέου 2009 9/37

Κυβέρνηση Παπαδήμου 4/49

Κυβέρνηση Σαμαρά 2012 2/38

Κυβέρνηση Τσίπρα 1/2015 6/43

Κυβέρνηση Τσίπρα 9/2015 8/49

Κυβέρνηση Τσίπρα 2018 13/52

Το στίγμα της ντροπής πηγαίνει στην κυβέρνηση Καραμανλή 2004 (2 γυναίκες σε 48 μέλη).

Οι απόλυτοι αριθμοί έχουν μια αξία, αλλά σημασία έχει και το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών.

Εδώ οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Με πολύ μικρή διαφορά, η σημερινή κυβέρνηση έχει την πρώτη θέση και στο ποσοστό των γυναικών (25%) με δεύτερη την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου του 2009.

Πάντως, το 25% είναι ακόμα χαμηλό ποσοστό. Μακάρι στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να θεσπιστεί ποσόστωση βάσει της οποίας κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει τουλάχιστον 1/3 αντιπροσώπευση από κάθε φύλο.

Κάθε φορά που κάνω λόγο για την εκπροσώπηση των γυναικών, ένας αντίλογος είναι, πάντα ο ίδιος: Δηλαδή και η Θάτσερ, που ήταν γυναίκα, είναι προτιμότερη;

Σε σχέση με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ακούστηκε στη συζήτηση βεβαίως και η Θάτσερ, αλλά υπήρχε και μια παραλλαγή: Δηλαδή ο διορισμός της Παπακώστα είναι θετικός επειδή ανεβάζει το γυναικείο ποσοστό;

Το επιχείρημα αυτό φαίνεται βάσιμο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι. Συγκρίνει ανόμοια. Η Παπακώστα είναι δεξιά πολιτικός όμως δεν θα τη συγκρίνουμε με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ αλλά με έναν άλλον άντρα πολιτικό του ίδιου χώρου. Από αυτόν τον άντρα πολιτικό του ίδιου χώρου, υπερέχει κατά το ότι είναι γυναίκα. Άλλωστε για κάθε Θάτσερ που επικαλούνται οι αντίθετοι της ποσόστωσης (συνήθως αρσενικοί που θέλουν να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους) η ιστορία έχει, δυστυχώς, ολόκληρες αμαξοστοιχίες γεμάτες με Χίτλερ, Μουσολίνι, Πινοσέτ και άλλους αρσενικούς σφαγείς, δικτάτορες και εγκληματίες.

Εξάλλου, αν μου πείτε ότι προτάσσω την αυξημένη αντιπροσώπευση των γυναικών για να ξεπλύνω έναν κακό ανασχηματισμό, θα σας απαντήσω πως αυτό θα είχε μια βάση αν δεν είχα ξαναμιλήσει για τέτοια θέματα. Ωστόσο, όσοι με διαβάζουν ξέρουν ότι επανειλημμένα εξετάζω στατιστικά στοιχεία εκπροσώπησης των γυναικών και ταυτόχρονα θίγω και την επιτακτική ανάγκη να καθιερωθεί ποσόστωση 33% στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, πέρυσι, με την ευκαιρία της ημέρας των γυναικών, είχα γράψει:

Στη χώρα μας, η υποεκπροσώπηση των γυναικών είναι σοβαρή και μόνιμη. Ακόμα χειρότερα, στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο αριθμός των γυναικών μειώθηκε αισθητά σε σύγκριση με τη Βουλή του Ιανουαρίου 2015: αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο 55 γυναίκες επί συνόλου 300 βουλευτών (ποσοστό 18,33%), ενώ στη βραχύβια βουλή των πρώτων μηνών του 2015 είχαμε 70 (23,3%) που είναι και το ρεκόρ από καταβολής ελληνικού κράτους. Η σημερινή επίδοση είναι χειρότερη ακόμα και από τη Βουλή του Ιουνίου 2012, που είχε 63 γυναίκες (ποσοστό 21%) και λίγο μόνο καλύτερη από τον αριθμό του 2009 (52 γυναίκες). Εννοείται ότι στα παλαιότερα χρόνια ο αριθμός των γυναικών ήταν ακόμα μικρότερος.

Η μείωση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές οφείλεται στη μείωση του αριθμού των βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 45 γυναίκες τον Γενάρη (ποσοστό 30,2%), αλλά τον Σεπτέμβριο εξέλεξε μόνο 32 (ποσοστό 22,2%). Πολύ χαμηλό, αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο από όλα τα άλλα κόμματα -στη ΝΔ το ποσοστό των γυναικών είναι ντροπιαστικά χαμηλό, μόνο 11 σε 76 (14,5%). Τα άλλα κόμματα έχουν ολιγομελείς κοινοβουλευτικές ομάδες, οπότε είναι λιγότερο ασφαλής η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Αν το δούμε σε διεθνή κλίμακα, το τωρινό ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης στη Βουλή, το 18,3%, είναι ελάχιστα τιμητικό στην παγκόσμια κατάταξη. Βρισκόμαστε μόλις στην 107η παγκόσμια θέση και στην 24η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ, πίσω ακόμα και από συντηρητικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Τατζικιστάν.

Μια μικρή βελτίωση σημειώθηκε, αντίθετα, όσον αφορά το ποσοστό γυναικών στην κυβέρνηση,  το οποίο πάντως παραμένει πολύ χαμηλό: έχουμε 8 γυναίκες σε 49 υπουργικούς θώκους. Απαράδεκτο, αν και καλύτερο από το 6/45 της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν έχω κάνει ενδελεχείς έρευνες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα κάποια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα είχε περισσότερες γυναίκες.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε αιρετό ανώτατο αξίωμα (πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας, μονάρχη -ούτε καν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά μόνο την υπηρεσιακή Βασιλική Θάνου στην κυβέρνηση που διενέργησε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015). Βέβαια, η ανάρρηση γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα δεν σημαίνει αυτόματα ότι η θέση της γυναίκας στην εν λόγω χώρα είναι αξιοζήλευτη. Πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπου η θέση των απλών γυναικών είναι δεινή, έχουν αναδείξει πρωθυπουργούς ή προέδρους γυναίκες που ανήκαν σε ισχυρές οικογένειες της ελίτ (Πακιστάν, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, ίσως και άλλες). Ή, η παντοδυναμία της Ίντιρα Γκάντι στην Ινδία δεν άλλαξε την κακή θέση των γυναικών στην τεράστια χώρα, όπως δείχνουν τα συνεχή ειδεχθή εγκλήματα που γίνονται με θύματα γυναίκες. Ωστόσο, και ο συμβολισμός έχει την αξία του και προς το παρόν η Ελλάδα έχει αυτό το στίγμα (που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αργήσει να φύγει).

Για την ποσόστωση υπάρχουν αντιρρήσεις, ότι είναι αντιδημοκρατική ή ότι αποτελεί σεξισμό από την ανάποδη ή ότι δεν είναι πανάκεια. Μόνο η τελευταία αντίρρηση ισχύει -πράγματι, δεν είναι πανάκεια. Η ποσόστωση μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με άλλα μέτρα.

Ωστόσο, πρέπει να δοκιμαστεί. Μόνο αν δοκιμαστεί θα δούμε πόσο αποδίδει. Προσωπικά, έχω δει την ποσόστωση να εφαρμόζεται σε έναν άλλο τομέα, πολύ διαφορετικόν, και να κάνει θαύματα. Εννοώ τη (μικρή) ποσόστωση που υπάρχει για παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που, να το αναγνωρίσουμε, θαρρώ πως είναι έργο Γιώργου Παπανδρέου. Επειδή γνωρίζω κόσμο από την περιοχή, η ποσόστωση έχει φέρει κοσμογονία: οι επιμελείς μαθητές της μειονότητας, ιδίως οι επιμελείς μαθήτριες, βρήκαν μια πρωτόγνωρη διέξοδο, ενώ ως τότε ήταν καταδικασμένες στα καπνοχώραφα και στο να παντρευτούν στα 18 τους. Και μόνη η ύπαρξη της ποσόστωσης είναι ισχυρότατο κίνητρο για να στρωθεί στη μελέτη μια πομακοπούλα από την 1η Γυμνασίου. Και βέβαια, κάποια κορίτσια τα καταφέρνουν και χωρίς ποσόστωση, αλλά κι αυτές τις έχει σηκώσει το γενικότερο κλίμα -γνώρισα πρόσφατα μια τέτοια λαμπρή εικοσάχρονη και ήταν μια από τις πιο ενθαρρυντικές εμπειρίες της χρονιάς.

Θέλω να πω, η ποσόστωση μπορεί ν’ αποδειχτεί ευεργετική, αρκεί να δοκιμαστεί -όχι όμως για ένα χρόνο, αλλά για αρκετά μακρότερη περίοδο. Όσο δεν είναι πολλές οι γυναίκες στα βουλευτικά όργανα και στους υπουργικούς θώκους, η ύπαρξη αυτών των λίγων θεωρείται, από τη σεξιστική μας κοινωνία, απόδειξη ότι δεν το αξίζουν, ότι κάπου αλλού οφείλεται η ανέλιξή τους -συνήθως θεωρείται ότι έγιναν υπουργοί επειδή είναι ή ήταν γκόμενες του τάδε, όπως γράφτηκε αμέτρητες φορές από χτες, και όπως έχει γραφτεί για όλες σχεδόν τις γυναίκες που πήραν υπουργική θέση χωρίς να είναι κόρες υπουργού.

Και βέβαια, ο σεξισμός αυτός δεν περιορίζεται στην πολιτική. Όσο είναι λίγες οι γυναίκες στις διευθυντικές θέσεις, τότε ευνόητο και ο μέσος όρος των αποδοχών των γυναικών να είναι 15% χαμηλότερος από των αντρών για την ίδια δουλειά και όταν μια γυναίκα ξεχωρίζει και έχει εντυπωσιακή ανέλιξη να λένε ότι το οφείλει στο ότι είναι γκόμενα του τάδε.

(Για να είμαι δίκαιος, και για τον άντρα που παίρνει σε νεαρή ηλικία μια θέση στο ψηφοδέλτιο μπορεί να ειπωθεί ότι δεν την άξιζε αλλά θα ειπωθεί κάτι διαφορετικό: ότι κληρονόμησε την έδρα του πατέρα του, όπως έγινε με την έδρα του κ. Τραγάκη, ο οποίος παρά λίγο να την κάνει επίσημη γονική παροχή στον γιο του. Αυτό όμως είναι κοινωνικά ανεκτό, διότι ο καθένας θέλει να αποκαταστήσει τα παιδιά του στην οικογενειακή επιχείρηση. Κι έτσι, κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα και γίνονται ανεκτές μερικές βουλεύτριες που κληρονόμησαν την έδρα από τον πατέρα τους. Οι άλλες όμως, όσες δεν έχουν πατέρα βουλευτή, κάποιον θα είχαν γκόμενο κατά την κοινή αντίληψη).

Και θα κλείσω με μιαν αναφορά στον αφόρητο σεξισμό με τον οποίο έγινε δεκτός ο προχτεσινός ανασχηματισμός. Ακόμα και σε κανονικούς ιστότοπους είχαμε σεξιστικούς τίτλους όπως Ροζ ανασχηματισμός, ενώ στα κοινωνικά μέσα η χυδαιότητα χτύπησε ταβάνι -δεν έχει νόημα να παραθέσω αποσπάσματα.

Όχι μόνο σεξιστική χυδαιότητα, αλλά και ταξική. Για την Κατερίνα Νοτοπούλου, ενόχλησε ότι είχε εργαστεί για ένα διάστημα με σύμβαση έξι μηνών στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οπότε, πώς μπορεί μια καθαρίστρια (αυτή η ιδιότητα σε ακολουθεί διά βίου, φαίνεται) να γίνεται υπουργός, όπως έγραψε εδώ μια παλιά γνωστή μου, που τίποτα δεν κράτησε από τα χρόνια που πέρασε στον Ρήγα Φεραίο; (En passant, ρίχνει και σπόντα για την Κούνεβα). Παραβλέπει βέβαια η παλιά γνωστή μου ότι η Κ.Ν. έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό, άρα σε επίπεδο τυπικών προσόντων έχει περισσότερα από την ίδια, παραβλέπει κυρίως ότι τη χώρα την έριξαν στα βράχια οι νόμιμοι και κληρονομικοί της ιδιοκτήτες -καθόλου δεν θα ενοχλούσε η Κ. Νοτοπούλου αν ήταν κόρη Παπασταύρου. Του Θεμιστοκλέους βεβαίως-βεβαίως.

220 Σχόλια προς “Ποσοστώσεις, σεξισμός και ανασχηματισμός”

 1. Αγάπη said

  Καλημέρα
  Αυτή η ιστορία με τη λάσπη που ρίχνουν στις πρώην και στις νυν καθαρίστριες είναι φοβερά κουραστική. Λες και δέν έχουν δικαίωμα να σπουδάζουν, δέν πρέπει να εξασφαλίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, δέν πρέπει καν να μιλούν

  Και ναι, φυσικά, η ποσόστωση δέν είναι πανάκεια 🙂

 2. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Με τί ασχολείσαι… Εδώ τα sites χτες έγραφαν «Τράβηξε όλα τα βλέμματα στην ορκωμοσία η τραγουδρίστρια και κούκλα κόρη της Κατερίνας Παπακώστα»…
  Δεγκακό που αντιμετωπίζουμε έτσι την πολιτική, δεγκακό…
  Όσο για την Υπουργό που βάζει το χέρι μπροστά στην κάμερα τάχα επειδή πειράχτηκε, τί ήθελε και την πήρε μαζί της; Όχι ότι δεν έχει δικαίωμα, αλλά σε τέτοιες στιγμές που τα φλας αστράφτουν πενήντα το δευτερόλεπτο, εσύ τί πας να παραστήσεις;

 3. Συμφωνώ λοιπόν (ότι αν υπάρχει κάτι θετικό στον ανασχηματισμό είναι η άνοδος της ποσόστωσης) 😉

 4. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα. Σχόλια όπως «είχε επιλέξει ένα πολύ κομψό μαύρο σύνολο, το οποίο τόνιζε τα καλλίγραμμα πόδια της» και φωτογραφίες τέτοιου τύπου(=https://tinyurl.com/y9bc3zqs) αποτελούν ένα μόνιμο πρόβλημα στην αντιμετώπιση των γυναικών.

 5. Γς said

  Καλημέρα Νίκο

  Σωστά όλα αυτά, αλλά γιατί με μάλωσες όταν έκανα το αστείο, που το χαρακτήρισες και σεξτιικό [;] ότι όντως πολλές γυναίκες στο νέο σχήμα. Ισσως χρειαστούν για να ετοιμάσουν τις βαλίτσες.

  Με αγάπη, σεβασμό και λίγο χιούμορ [καλοπροαίρετο]] που πάντα χρειαζόμαστε σε τέτοιες ζόρικες εποχές

  Αυτά και πατάω το «δημοσίευση σχολίου» κι ο θεός βοηθός!

 6. Πάνος με πεζά said

  Και θα θυμηθώ φίλο μου κυβερνητκό σύμβουλο, μεγάλη μούρη αλλά δυστυχώς εκλιπών πλέον, που έλεγε «Ρε σύ, είχα τη ******** στις Βρυξέλλες, και δεν την πήδ… ο μ@λ@κ@ς»…

  (Κουϊζάκι το όνομα – ανήκει στην παραπάνω λίστα, στα μονά νούμερα)

 7. cronopiusa said

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Τραγουδίστρια και κούκλα κόρη; Πολλές πληροφορίες.

  6 Κατά σύμπτωση είναι λίγα τα μονά νούμερα, αλλά ας το αφήσουμε το κουιζάκι

  5 Καλημέρα. Αν δεν καταλαβαίνεις ότι το σχόλιο «οι γυναίκες χρειάζονται επειδή ξέρουν να φτιάχνουν βαλίτσες» είναι σεξιστικό, δεν υπάρχει σωτηρία.

 9. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Θα ήθελα πολύ, Νικοκύρη, να σε δω να εξηγείς με λογικά επιχειρήματα, κι οχι σαν αξίωμα, γιατί η Παπακώστα υπερτερεί σε σχέση μ’ έναν άντρα του ίδιου πολιτικού χώρου. Το γιατί δεν υστερεί το καταλαβαίνω θαυμάσια. Αυτό που θελω να ξερω ειναι αν υπάρχει καποιο ανατομικό χαρακτηριστικό που να παίζει ιδιαίτερο ρολο στην επιτελεση των πολιτικων καθηκόντων.

  Για την ποσοστωση: είναι μια κλασική ψηφοθηρική εφεύρεση και μια κατάφωρη αδικία. Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να εξισωσουμε τις ευκαιρίες. Αλλά αυτό είναι δύσκολο, κι έτσι εξισώνουμε όπως μας καπνίσει τ’ αποτελέσματα, αγνοώντας τα αντικειμενικά προσόντα.

  Για την ποσοστωση στην πολιτική:

  Οι γυναικες ειναι το 50% του πληθυσμού κι έχουν από μία ψήφο, όπως κι οι άντρες. Είναι απολύτως ελεύθερες να ψηφίσουν γυναίκες, αν το θέλουν, αλλά προτιμούν να ψηφίζουν άντρες με γελοία κριτήρια (όπως οι άντρες ψηφίζουν γυναίκες και άντρες με γελοία κριτήρια). Αν τώρα μου πεις οτι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες υποψήφιες, θα σου πω οτι τοτε η ποσοστωση ειναι ανωφελη, εκτος κι αν τοποθετηθούν εξωκοινοβουλευτικές – κι αυτο μαλλον δεν σ’ αρέσει, αν κρινω απ’ τη συζητηση για τον Παπαδήμο.

 10. LandS said

  2
  Μπορεί και να χαιρετάει.
  Επίσης μπορούσαν να διαλέξουν κάποιο άλλο πλάνο από τα άλλα 49 του συγκεκριμένου δευτερολέπτου ή κάποιο από τα 150 των επόμενων τριών που θα είχε κατεβασμένο το χέρι.
  Στη τηλεόραση δεν φάνηκε σε αυτή τη στάση. Να υποθέσω ότι αλλού στέκονται οι φωτορεπόρτερ και αλλού οι εικονολήπτες;

 11. Babis said

  Την ποσόστωση χωρίς να είμαι αντίθετος την θεωρώ κάπως προσβλητική για τις γυναίκες.
  Αν έπαιρνα κάποια θέση με ποσόστωση θα αισθανόμουν ότι πήρα την θέση όχι με την αξία μου αλλά χάριν της ποσόστωσης αλλά ακόμα και αν εγώ ήμουν σίγουρος ότι άξιζα την θέση, η τοποθέτηση μου με ποσόστωση δίνει το δικαίωμα σε όλους τους άλλους να το λένε.

 12. Πάνος με πεζά said

  @ 8 : Ναι, εγώ δε θα το πω το όνομα. Ωστόσο υπάχουν στοιχεία που μπορεί να το βρει κάποιος.

 13. sarant said

  9 Η Παπακώστα υπερέχει απέναντι στον άντρα του ιδίου χώρου κατά το ότι αυξάνει τη γυναικεία εκπροσώπηση.

  Η ποσόστωση σκοπό έχει να θεραπεύσει αδικίες -σε βάρος είτε μιας μη προνομιούχας μειονότητας (μουσουλμανόπαιδα) είτε των γυναικών που κουβαλάνε αιώνες άνισης μεταχείρισης.

  11 Ας εφαρμοστεί η ποσόστωση να δούμε τα αποτελέσματα που θα φέρει.

 14. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα κι από εμένα!

  Δεν θα επαναλάβω εδώ ό,τι έγραψα στο φμπ χτες -έχω άλλωστε ηττηθεί κατά κράτος, σε επίπεδο επιχειρημάτων.

  Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω κάτι που παρετήρησα σχετικά, κατά την ορκομωσία των νέων Υπουργών: ότι όλες οι γυναίκες, με λαμπρή εξαίρεση δύο μόνον (της Όλγας και της Μυρσίνης) επέλεξαν τον θρησκευτικό όρκο αντί του πολιτικού.

  Επιμένω ότι περιμένω από ανθρώπους τον εκδημοκρατισμό του δημοσίου βίου και την θεραπεία χρόνιων αγκυλωμάτων, ασχέτως του αν είναι άντρες ή γυναίκες, ποσώς ενδιαφέρει. Η ορκομωσία με απογοήτευσε άλλη μια φορά, γιατί φαίνεται ότι τους αγιατολλάδες θα τους έχουμε για πολύ ακόμη πάνω στις κεφάλες μας, ανεξαρτήτως προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβέρνησης.

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Ξανά-μανά, οι γυναίκες στην κυβέρνηση και οι ποσοστώσεις τους. Τι να τα κάνεις τα μεγάλα ποσοστά γυναικών σε κυβέρνηση προτεκτοράτου όταν (και) αυτές εκτελούν έξωθεν εντολές;

 16. gpoint said

  Πριν διαβάσω το άθρο κολλάω σ’ αυτό :

  διαμαρτυρήθηκε για το ακροδεξιό ρεσάλτο του Άδωνη και της παρέας του στη ΝΔ -και το πλήρωσε με τη διαγραφή της

  κι επειδή ; είναι λόγος αυτός για την υπουργοποίησή της ; έγινε «αριστερή» γι αυτό ;;

  Τότε σε τι διαφέρει ο ΣυΡιζΑ από Ν.Δ. και ΠαΣοΚ που μάζυεαν κάθε καρυδιάς καρύδι με αντίθετες ιδεολογίες για κάποιες δεκάδες-έστω εκατοντάδες- προσωπικές ψήφους που μπορεί να φέρει ;

  …πρώτη φορά αριστερά…

 17. Λευκιππος said

  Λες κι όλα τα άλλα ειναι σωστα, και μας πείραξε η ποσοστωση. Εντάξει, δεν είναι αυτός τρόπος να βγάζουμε συμπεράσματα, αλλά όταν υπάρχει το ρουσφέτι, ο νεποτισμός, η οικονομική δυνατότητα προβολής κλπ, η ποσόστωση μας πείραξε; Τουλάχιστον αυτή διορθώνει, άκομψα ίσως, κάποια δομικά προβλήματα.

 18. sarant said

  14 Και η Κατερίνα Νοτοπούλου ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Ποσοστό λοιπόν ίδιο με των αντρών, αλλά πράγματι χαμηλό, συμφωνώ απόλυτα. (12 συνολικά ορκίστηκαν με πολιτικό)

  15 Προτιμότερη η γυναίκα που εφαρμόζει την Α πολιτική από τον άντρα που εφαρμόζει την Α πολιτική.

  16 Η Παπακώστα δεν έγινε αριστερή, στην κυβέρνηση μπήκε ως συνεργαζόμενη με τους ΑΝΕΛ, που είναι κόμμα δεξιό.

 19. Avonidas said

  Η Παπακώστα υπερέχει απέναντι στον άντρα του ιδίου χώρου κατά το ότι αυξάνει τη γυναικεία εκπροσώπηση.

  Α, μάλιστα. Αντί για έναν ακατάλληλο άντρα βρήκαμε μια ακατάλληλη γυναίκα. Μάλιστα, μάλιστα…

  Η ποσόστωση σκοπό έχει να θεραπεύσει αδικίες -σε βάρος είτε μιας μη προνομιούχας μειονότητας (μουσουλμανόπαιδα) είτε των γυναικών που κουβαλάνε αιώνες άνισης μεταχείρισης.

  Οπως, ας πούμε, η εκλογή του Ομπαμα θεράπευσε τις αδικίες εναντίον των μαύρων της Αμερικής; Με το να στρογγυλοκατσει στην προεδρική καρέκλα ενας μαύρος κωλος;

  Όσο για τις γυναίκες στην πολιτική, δεν καταλαβαίνω γιατί πιάσανε ολοι τη Θάτσερ, αφου έχουμε πιο πρόσφατο παράδειγμα. Η Χίλαρι κατέβηκε στις εκλογές με δύο μεγάλα επιχειρήματα, ότι είναι γυναίκα κι οτι δεν είναι ο Τραμπ. Χάρη σ’ αυτά τα ατράνταχτα 😏 επιχειρήματα, κατάφερε να χάσει ενώ ήταν όντως η λιγότερο κακή επιλογή, επειδή στον ψηφοφόρο δεν αρέσει να τον εκβιάζουν, κι ακόμη λιγότερο να τον δουλεύουν.

 20. LandS said

  11
  Πολλές γυναίκες έχουν αυτή την άποψη. Στις περιπτώσεις όπου ισχύει ποσόστωση η γυναίκα που πήρε περισσότερες ψήφους από το γενικό μέτρο πάντα θα τονίσει «εκλέχτηκα χωρίς ποσόστωση». Αυτό είναι η μία πλευρά.
  Η άλλη πλευρά είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με απλούς αριθμούς που τους διαιρείς και βγάζεις ένα ποσοστό. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ζουν στη Κοινωνία και εκεί είναι αντικειμενικό ότι ο άντρας έχει πλεονεκτήματα έναντι της γυναίκας. Αυτό είναι φανερό εκ του αποτελέσματος. Δεν ξεκινάνε οι γυναίκες από την ίδια γραμμή εκκίνησης.
  Χρειάζεται λοιπόν ένα μέτρο θετικής διάκρισης για να αποκατασταθεί η αρχή των ίσων ευκαιριών.

 21. Γς said

  8:

  Δεν το ήξερα, αλλά μετά την χτεσινή σου παρατήρηση το σκεπτόμουν. Ειλικρινά δεν το ήξερα. Ρε γμτ τοτε ένα σωρό λεγόμενά μας είναι «σεξτικά». Δηλαδή ακόμα και το «είναι κούκλα» σεξτικό είναι;

  Α, δεν μου αρέσουν αυτά, και φαντάζομαι και στο ασθενές φύλο [ευνοώ βέβαια ήπιους χαρακτηρισμούς, εν πολλοίς κοπλιμέντα και τέτοια]

  Είμαι πίσω. Στην παλιά εκείνη εποχή {του Δροσίνη λ.χ.]

 22. sarant said

  21 Αν νομίζεις ότι το «είσαι κούκλα» είναι ίδιο με το «πάνε πλύνε πιάτα» (ή «πήγαινε φτιάξε βαλίτσες») δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης.

 23. sarant said

  Θα λείψω για μερικές ώρες, παρακαλώ να είστε κόσμιοι.

 24. cronopiusa said

 25. spiral architect 🇰🇵 said

  @18β: Μα, δεν εφαρμόζει καν (οθντκ) πολιτική και αν εφαρμόζει είναι υπό την αίρεση του (κάθε) Τόμσεν.
  Δεν θέλεις τον Πολ Τόμσεν; Προτείνω την Κορίνα Κρετσού (ή Κρέτσου;)
  Γυναίκα είναι.
  Προτιμότερη;

 26. gpoint said

  …Αντιθέτως, βρίσκω θετικό ότι αρκετοί υπουργοί που απέτυχαν στο έργο τους ή που προκάλεσαν αρκετές τριβές έχασαν τη θέση τους….

  Δηλαδή ο Βασιλειάδης που καθοδηγούσε την αθλητική δικαιοσύνη με δημόσιες δηλώσεις και που έφιξε την ομάδα των 7 με τα λεφτά της ΕΡΤ και τις ελέγχει , αφού οι προβλεπόμενες ποινές αφορούν πλόν ακριβώς αυτά τα λεφτά, με λίγα λόγια ξεπέρασε και τις παραguess, θεωρείται επιτυχημένος;
  Γιατί το μόνο που πέτυχε ήταν να βρει λεφτά η ΑΕΚ για το γήπεδο και το ερώτημα κατά πόσον τυχαίο και αθώο ήταν αυτό.

  (η φωτό είναι μετά τις δικαστικές αποφάσεις και πριν την λήξη του πρωταθλήματος )

 27. gpoint said

  # 18

  Αααα, κι απορούσα γιατί δεν πήγε στους ΑνΕλ ο απηροφόρητος στις πολιτικές μεταγραφές

 28. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Χθες, επίσης, άκουσα και ένα εφιαλτικό σενάριο, αυτό της ψηφοθηρικής σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης, ενόψει αναμενόμενης αποχής (ή καταψήφισης) των κουκιών του Καμμένου κατά την ψήφιση του Σκοπιανού.
  Μου μοιάζει χλωμό για κριτήριο ικανοτήτων αλλά… ξέρω κι εγώ… ζούμε εποχή πρακτικής του Μακιαβέλι…

 29. atheofobos said

  Εάν η κ.Κ. Νοτοπούλου έχει εργαστεί ως καθαρίστρια αποτελεί για μένα τίτλο τιμής όπως και για τον οποιονδήποτε που αντί να κάθεται να τον τρέφουν οι γονείς του επειδή έχει πάρει ένα πτυχίο βρίσκει μια δουλειά για ν αποκτήσει τα προς το ζειν.
  Όμως απ΄ότι φαίνεται η πραγματικότητα είναι άλλη.
  Ο διορισμός της απ΄ότι γράφεται ήταν σαφώς κομματικός και ρουσφέτι για την εξυπηρέτηση υποψηφίου στερώντας έτσι μια θέση από κάποια άλλη που θα είχε ανάγκη αυτή την θέση.
  https://www.athensvoice.gr/politics/471921_katerina-notopoyloy-ergastike-i-ohi-os-katharistria-ston-dimo-thessalonikis

 30. Θρασύμαχος said

  #13: Η ποσόστωση χρειάζεται για ν’ αντισταθμίσει υπάρχουσες σημερινές ανισότητες ευκαιριών, εξ ου και πολύ καλώς ισχύει για τη μειονότητα της Θράκης. Αντιθέτως, για περασμένους «αιώνες άνισης μεταχείρισης» θ’ αρκούσε ένα περιποιημένο ηρώο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο σημερινός ανδρικός πληθυσμός να τιμωρείται για τα άδικα αλλά προ πολλού ληγμένα προνόμια των ομοφύλων του. Αρκετά μας έχει κοστίσει η ανταπόδοση για τους χριστιανούς που μαρτύρησαν στο Κολοσσαίο.

 31. spiral architect 🇰🇵 said

  Είπαμε, ετοιμαστείτε για άλλου είδους ποσοστώσεις στο εγγύς μέλλον.
  Θα έχουμε πεφτοσυννεφάκηδες και σταλεγάκηδες στου Σαραντάκου, που θα πέσει το wordpress. 😀

 32. atheofobos said

  29
  Και βέβαια ζην αντί ζειν.

 33. spiral architect 🇰🇵 said

  Σεξισμός με ΠΑΣΟΚ:

  Σεξισμός με ΣΥΡΙΖΑ, βλέπε φωτό σχολίου #2 του πεζοπάνου.

 34. Γς said

  31:

  Τα πράγματα θα γίνουν κάπως διαφορετικά.
  Το είδε η Αννα Σίλια [η δικιά μας] απόψε στο όνειρό της, όπως λέει στο ΦΒ:

  Anna Silia
  8 ώρες ·

  Αργά το απόγευμα, γύρω στις εξίμισυ, βλέποντας μια ηλίθια ταινία κατασκοπείας (απ’ αυτές που δεν καταλαβαίνω τί και γιατί γίνεται και ποιος είναι ποιος και γιατί είναι αυτός που είναι)… δεν ξέρω πως και γιατί… με πήρε ο ύπνος…
  Κλειστές οι βαριές κουρτίνες του καθιστικού, δροσιά από το κλιματιστικό, ησυχία (είχα προφτάσει και έκλεισα την TV) , με μόνο ήχο το απαλό γουργούρισμα του Ιγκόρ, που κοιμόταν στα πόδια μου… αφέθηκα να βουλιάξω στην τρυφερή αγκαλιά του νεαρού… Μορφέα. (το μυαλό μου… εκεί, εκείειειειεί… 🙂 )

  Και εκεί, βουλιάζοντας, ήρθε το… όνειρο:
  Είχαμε λέει εκλογές, γιατί ο πονηρός Πανούλης, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις τον καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ, αίρει την στήριξή του στον μικρό Αλέξη, πως τάχα μου είναι προδότης για την σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», στο γειτονικό μας κρατίδιο, παίρνειδυο-τρεις-πεντέξι ψήφους από την Χρυσαυγή, άλλους πεντέξι-εκατό από ΝΔ σφόδρα δυσαρεστημένους από τα… γουρλωτά μάτια του Κούλη και… ω του θαύματος, συμπληρώνει ένα 3,00001% και μπαίνει στην Βουλή. Στο μεταξύ, ο Κούλης, πρώτος μεν αλλά χωρίς αυτοδυναμία, με το ΠΟΤΑΜΙ να τον φτύνει (γύρω στο 1,50% το ΠΟΤΑΜΙ και δεν μπαίνει στην Βουλή, αλλά τον… φτύνει -έτσι είναι τα όνειρα αγάπες μου… δεν ξέρουν Μαθηματικά), με την Φώφη να λέει, «δεν έχω εγώ μυαλό για συγκυβέρνηση, έχω τα νεύρα μου με την Ζορμπά και την Μαριλίζα τώρα), ο Λεβέντης αποτρελαμένος με το κάτω από το 3% που πήρε, ξαναβγαίνει στο γυαλί και καταριέται τον Μητσοτάκη να… καρκινιάσει (παλιά μου τέχνη κόσκινο), και όλοι… μα ΟΛΟΙ, να περιμένουν τί θα κάνει ο Κούλης για να γίνει πρωθυπουργός και ο Κούλης… συμπράττει με τον Πανούλη, βγαίνουν στο μπαλκόνι, αγκαλιά και φιλιούνται (μου φαίνεται στο στόμα και με γλώσσα, αλλά γι αυτό το τελευταίο, δεν είμαι και πολύ σίγουρη… ήταν το όνειρο προς το τέλος και δεν πρόσεχα και πολύ τις λεπτομέρειες), ο μπάρμπα Φώτης, εγκαταλείπει την πολιτική και ανοίγει εργαστήριο… φανουρόπιτας, ο Πολάκης παθαίνει εγκεφαλικό από το κακό του και δεν βρίσκει θέση σε Εντατική του ΕΣΥ και Υπουργός Πολιτισμού γίνεται η… Ραχήλ Μακρή (… η γνωστή από τα κάγκελα της ΕΡΤ)…
  Ξύπνησα απότομα, λουσμένη στον ιδρώτα με τον πανικό, να μου τρώει τα σωθικά…

  Από εκείνη την ώρα, ψάχνω για κανένα… Prozac, μπας και συνέλθω…
  Μεγάλο Prozac… πολύ μεγάλο…
  Και… μην μου πει κανένας, πως το μέγεθος δεν έχει σημασία.
  Έχει και παραέχει…

  [τι να πει κανείς; Για το Prozac της αλληνής. λέω εγώ τώρα]

 35. Το δείγμα σου για την αποτελεσματικότητα του ευεργετήματος ΓΑΠ δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών αυτών, συνεχίζει τις σπουδές του στην άλλη πλευρά του Έβρου, κι όχι ανέξοδα. Θα προηγηθούν ένα με δύο χρόνια εντατικών τουρκικών -καθώς στη Θράκη δεν μιλιούνται τα ίδια- και κατά κανόνα και εισαγωγικές εξετάσεις. Και από τότε που ίσχυσε το μέτρο, φρόντισε η από εκεί πλευρά να βάλει την εισαγωγή σε ελληνικό ΑΕΙ ως πρόσθετο μπόνους -αλλά όχι αναγκαίο. Άσε που πολύ δύσκολα ένα παιδί με επιδόσεις στο από 2 ως 5 στα 20, θα αντεπεξέλθει στις σπουδές του εδώ.

  Το ΥΠΕΞ, ή το Παιδείας, θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακριβή στοιχεία, για κάθε χρονιά εισαχθέντων με το μέτρο αυτό. Ποιοι και ποιες ήταν, πού πέρασαν, αν γράφτηκαν, αν παρακολούθησαν/ούν, αν εγκατέλειψαν. Και θα έπρεπε να είναι σε θέση να διασταυρώσουν μέσω του ΔΟΑΤΑΠ, ή των εγγραφών σε συντεχνιακούς φορείς, επιμελητήρια, δικηγορικούς, ιατρικούς συλλόγους, κλπ., τι πτυχίο, και από πού, απέκτησαν τελικά.

  Αν θες να εξετάσεις την αποτελεσματικότητα ενός μέτρου, ψάχνεις και αυτήν την πτυχή.

 36. Κουνελόγατος said

  1) Αφήνω αυτό.
  https://tvxs.gr/news/skitsa/seksismos

  2) Σωστό αυτό που γράφει παραπάνω ο Stazybo Horn. Αντιλαμβάνομαι αυτά που γράφει ο Νίκος, ωστόσο, δεν ξέρω αν αυτό είναι αποτελεσματικό. Νομίζω πως οι γυναίκες έχουν άλλα «προβλήματα» (εργασία, σπίτι, παιδιά), οπότε δε γίνεται να τα προλάβουν όλα. Αν βελτιώνονταν κάποια από αυτά, τότε θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες και ίσως βλέπαμε την αξία τους. Βάλε και την κοινωνική προκατάληψη, έδεσε το γλυκό. Και δεν ξέρω αν αυτό θ’ αλλάξει με την ποσόστωση.

 37. Ατακαμα said

  Συγγνώμη αλλά και μένα το επιχείρημα η γυναίκα υπουργός είναι a priori προτιμότερη από τον άντρα υπουργό μου φαίνεται λιγάκι παιδικό. Είναι σα να λέμε ο Νίκος είναι καλύτερος από τον Γιώργο επειδή είναι ο Νίκος, το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο διαφέρει από το ο λευκός είναι καλύτερος από τον μαύρο επειδή είναι λευκός.
  Η ποσόστωση σαν μέτρο, αν και κατανοώ τη λογική του, είναι κατά βάση υποτιμητική για τη γυναίκα για δεν την επιβραβεύει για τα προσόντα της αλλά για το ότι είναι γυναίκα. Όπως θα εκθειάσουμε πχ ένα πεντάχρονο για τις μουτζούρες που κάνει όχι γιατί είναι ο κορυφαίος ζωγράφος αλλά γιατί είναι πεντάχρονο.
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, αφού το κυβερνητικό σχήμα διακρίνεται, κατά γενική ομολογία, από ακαταλληλότητα, να γινόντουσαν υπουργοί και υφυπουργοί μόνο γυναίκες να είχαμε τουλάχιστον το κεφάλι μας ήσυχο με αυτή τη λογική.
  Για μένα η ισότητα θα επικρατήσει όταν κάποιος προάγεται ή υποβιβάζεται μόνο με βάση το τι κάνει και όχι το φύλο του. Δε νομίζω ότι με το να δίνουμε τόση σημασία στο φύλο του ανθρώπου, όπως γινόταν τη δεκαετία του 50 πχ, είναι ποτέ δυνατόν να εκλείψουν οι όποιες διακρίσεις.

 38. Πάνος με πεζά said

  Υγιές πολιτικό σχόλιο (Τατιανιά)

 39. spiral architect 🇰🇵 said

  … γμτ, δεν έχω ίνσταγκραμ!

 40. gpoint said

  # 34

  Δεν πιστεύω στο όνειρο τη φίλης σου γιατί ο Πανούλης τα έσπασε και με τον πατέρα του που ήταν κολλητός με το μητσοτακέικο και δεν έχει ανάγκη από λεφτά- ας είναι καλά το χρηματιστήριο επί ΠαΣοΚ. Ισως είναι ο μόνος πολιτικός του είδους, βέβαια ποτέ δεν ξέρεις αλλά δεν το έχω για τέτοιες κυβιστήσεις, αν ήτανε θα μπορούσε να κάνει κόλπα και στον Τσίπρα αλλά ήταν κύριος ως τώρα.
  Αντίθετα για κυβίστηση έχω ικανότατο τον Τσίπρα γι αυτό έχω προβλέψει (πανίσχυρη ) συγκυβέρνηση με ΝουΔου, χρυσά κουτάλια κ.λ.π. κι απ’ ό,τι φαίνεται έχει αρχίσει η προπόνηση, η Ξένο-μητρο-γιαννακο-πούλου (ή κάπως έτσι-ξέρωγώ πως λέγεται) δεν ήταν από τους συντελεστές -πρωτεργάτες του διδύμου Χοντρός-Λιγνός,έεεε Βενιζέλος-Σαμαράς ήθελα να πω

 41. Στο ανδροκρατούμενο χώρο της ναυτιλίας, που γνωρίζω καλά ύστερα από 41 χρόνια καριέρας εκεί, οι γυναίκες με μόχθο έχουν καταλάβει με μεγάλη επιτυχία καίριες θέσεις σχεδον σε όλους τους τομείς (πλοιοκτησία, ναυτιλιακή χρηματοδότηση κλπ, κλπ). σπάζοντας το προϋπάρχον ταμπού. Χωρίς ποσοστώσεις.

 42. spiral architect 🇰🇵 said

  @40: Στην κυβέρνηση ΓΑΠ (και για λίγο στου ΑΤΜ) ήταν! 😉

 43. Γιώργος said

  Καλημέρα. Κατά τη γνώμη μου, δεδομένου ότι ο GDPR (ο νέος κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων υποχρεωτικός για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από 25.5.2018) δίνει το δικαίωμα στο φυσικό πρόσωπο να επιλέξει ελεύθερα αν θα δημοσιοποιεί ή όχι ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα (τα οποία ονομάζονται πλέον Ειδικής Κατηγορίας), θα πρέπει η ορκωμοσία θρησκευτική ή πολιτική των νέων υπουργών είτε να καταργηθεί είτε να γίνεται δημόσια μόνο για όσους επιθυμούν να δημοσιοποιηθεί ο τρόπος που ορκίζονται (οι υπόλοιποι κεκλισμένων των θυρών παρουσία μόνο του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας (οι οποίοι και θα δεσμεύονται από το απόρρητο).
  Επίσης καλό είναι οι δημοσιογράφοι να ξέρουν ότι και για αυτούς που επέλεξαν να δώσουν δημόσιο όρκο, απαγορεύεται στο σχολιασμό να κρίνεται αυτός που ορκίζεται για τον τρόπο που επέλεξε.
  Θα στρώσουμε όμως όταν αρχίσουν και πέφτουν οι καμπάνες και θα είναι βαριές. Ακόμα νομίζουμε, εκτός να θέλουμε να κάνουμε χωριό με Τουρκία, Ιράν κ.λπ., ότι μπορούμε να θάβουμε ανθρώπους ανέξοδα για προσωπικά τους δεδομένα. Όχι ότι δεν θα γίνεται αλλά θα πρέπει να ξέρει ο κάθε ένας τι τον περιμένει αν ο θιγμένος κινηθεί εναντίον του.

 44. Νίκος Κ. said

  Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο του ανασχηματισμού είναι η συμμετοχή πολλών νέων σε ηλικία, που μάλιστα δεν προέρχονται από τζάκια. Μένει πλέον να αποδείξουν ότι είναι νέοι στην πράξη κι όχι μόνο στην ηλικία. Κακά τα ψέμματα: το μέλλον αφορά κυρίως αυτούς (κι όχι τους συνταξούχους, που θα έλεγε και το ξωτικό :))

 45. Γς said

  35:

  Από αυτούς έμαθα τον όρο της ποσόστωσης:

  Στο μάθημα:

  -Αμάν ρε τι είναι αυτά που λες; Που τα είδες γραμμένα;

  -Εγώ φταίω;

  -Ποιος φταίει;

  -Η ποσόστωση!

  Ετσι στην ψύχρα. Δεν είχα καταλάβει. Δεν το ήξερα το μέτρο. Ki αυτός πάλι; Λες και τον πήραν με το ζόρι και τον έβαλαν στη σχολή.

  Κι ήταν η αδυναμία μου ο μπαγάσας. Πολύ καλό παιδί. Ελπίζω να εξασκεί το επάγγελμα κάπου στη Θράκη.

  Στην φωτό: Οταν του κάνανε σουνέτι. [google picture]

  https://caktos.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

 46. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Για να καταγραφεί απλώς, η άποψή μου είναι πως τέτοιες λύσεις βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Σίγουρα από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς για να θεραπεύσει νοοτροπίες, αλλά δεν ξεκινάει να χτίζει κανείς από το ταβάνι. Ποσόστωση, προσωρινά, μπορεί να τεθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και σε μικρότερο ποσοστό, πχ στην κάλυψη θέσεων ευθύνης.
  Όταν η κοινωνία αποδεχτεί πως μία γυναίκα μπορεί να κάνει εξίσου καλά μια δουλειά με έναν άνδρα, θα επιλέξει αντίστοιχα και την εκπροσώπηση σε συλλογικές μορφές έκφρασης, είτε σε συνδικαλιστικό επίπεδο είτε σε επίπεδο εθνικών εκλογών.

  Μπορεί επίσης να στηριχθεί αυτή η διαφορά νοοτροπίας, επισταμένα και συστηματικά, στο σχολείο. Εκεί ίσως υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά αυτά θα φανούν σε 20 χρόνια και βάλε. Ακόμη δηλαδή κι αν αυτό έχει ξεκινήσει, δε θα το δούμε να δουλεύει παρά σε καμμιά δεκαριά χρόνια.
  Μορφωμένοι άνθρωποι της γενιάς μου (έχω καναδυό συναδέλφους στο μυαλό μου), με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, διακατέχονται από τη νοοτροπία αυτή, να έχει η γυναίκα θέση στον οποιοδήποτε στίβο, αφού τελειώσει με τα πιάτα, τη μπουγάδα, το σίδερο και τα παιδιά. Αν τόσα χρόνια σπουδών και συναναστροφής με (κάποιες τουλάχιστον) ικανές και δυναμικές γυναίκες δεν είναι σε θέση να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων, δε νομίζω πως κάτι άλλο θα το κάταφέρει. Πολύ πιο δύσκολο για εκείνους που κοινωνικοποιούνται μόνο στη δουλειά και στο καφενείο.

 47. Πουλ-πουλ said

  Για την κα Παπακώστα
  Λίγες ώρες πριν γίνει υφυπουργός δηλώνει «ανταποκρίνομαι στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού».
  Έχω μια δυσκολία να διακρίνω τις αποχρώσεις των άκρων της δεξιάς (Παυλόπουλος, Παπαγγελόπουλος, Καμμένος και οι συν αυτώ κυρίες, Βορίδης, Άδωνις, Παπακώστα κτλ.), το αναξιοπρεπές (έναντι ανταλλάγματος) όμως γλύψιμο μπορώ και το αναγνωρίζω από τα μαθητικά μου χρόνια.
  Μήπως αυξάνοντας την ποσόστωση των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, δυσφημούμε τις υπόλοιπες γυναίκες της κυβέρνησης, μειώνοντας την ποσόστωση της γυναικείας αξιοπρέπειας;

 48. cronopiusa said

  για την ΕΦΗ-ΕΦΗ που μας διαβάζει

  και ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ

 49. loukretia50 said

  Κρόνη, καταπληκτικά όλα ! έτσι είναι!
  —————————-
  Ναι στις ίσες ευκαιρίες, πρέπει να διασφαλίζονται για όλους, όχι όμως η ποσόστωση να μας φέρνει στο σημείο: «γυναίκα νάναι, κι ό,τι νάναι..».
  Δεν είναι δίκιο για κανέναν, ούτε καν αποτελεσματικό.
  Και πριν παρεξηγηθώ (πάλι!).
  Πιστεύω πως επιβάλλεται να καθιερωθεί ένας σταθερός αριθμός εδρών και αντίστοιχα στις κομματικές λίστες – ποσόστωση το προτιμάτε? έστω…) και να συμπληρώνεται εφόσον δεν καλυφθεί, ώστε να εκπροσωπείται οπωσδήποτε η γυναικεία πλευρά,

  Αλλά..
  Όχι στην αύξηση της ποσόστωσης. ΄Ισως και μείωση.
  Οι άξιοι/ ες χρειάζονται την ευκαιρία και ίση αντιμετώπιση. Διαφορετικά λειτουργεί αντίστροφα και στερεί από κάποιους άλλους την ευκαιρία.
  Θα το δεχόταν κανείς στη δική του εταιρεία πχ?
  Ή στο ιστολόγιό του?
  Και ειδικά στην πολιτική, οι γυναίκες που ακολουθούν καθαρά «ανδρική» γραμμή, ή δεν προτείνουν καν ριζικές αλλαγές , δεν κάνουν και μεγάλη διαφορά.. Δυστυχώς!

 50. Γς said

  Κι ένα ίσως ρατσιστικό, που δεν είναι πάντως σεξιστικό:

  Για κείνη την καθαρίστρια που ήταν τόσο κοντή, που για να σφουγγαρίσει ανέβαινε σε σκαμνάκι

 51. loukretia50 said

  Γουσού 2, time out…

 52. spiral architect 🇰🇵 said

  Ωχ θεμουθέμου!

 53. Σωτήρς said

  Θα με ενδιέφερε και η γεωγραφία των εκλεγμένων γυναικών. Μου ήρθε σαν απορία μιας και ήρθα μόλις από τις Κορυσχάδες όπου στις φωτογραφίες από την Εθνοσυνέλευση του βουνού οι αντιπροσωπείες Πελοποννήσου, Ηπείρου εάν θυμάμαι καλά δεν είχαν γυναίκες. Μπορεί και να έτυχε στις φωτογραφίες θα μου πείτε.

 54. cronopiusa said

  Κι ένα ίσως ρατσιστικό, που δεν είναι πάντως σεξιστικό:

 55. leonicos said

  για την ΕΦΗ-ΕΦΗ που ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ

 56. leonicos said

  Φοβάμαι ότι γιορτάζοντας / σχολιάζοντας την ποσόστωση, παρακάμπτουμε την ουσία.

  Και η ουσία του ανασχηματισμού είναι μηδενική.

  Είχα ια συμφοιτήτρια Παπακώστα. Πανέμορφη (1962-1968) τόσο όμορφη που απόρησα ότι ήταν δεξιά. Μου φαινόταν παράλογο, ακατανόητο μια τόσο ωραία κοπέλα να είναι τόσο φανατική δεξιά. Άστραφτε το μάτι της. Αν είναι η ίδια….
  Στην Χούντα κράτησε αποστάσεις νομίζω, αν και τότε τελειώναμε, και δεν βλεπόμαστε πολύ (οι συμφοιτητές μεταξύ μας γενικά)

 57. leonicos said

  Σας είπα για την ερωτική μου περιπέτεια με την μπαλαρίνα των Μπαλσόι; Νομίζω χτες.

  Ε, την επομένη είχα την ΄ίδια περιπέτεια με μια φίλη της.

  Αποτέλεσμα το ίδιο. Μια ματιά και κάτω το κορίτσι.

  Θα συνεχίσω αύριο μέχρι να ιάσω ποσόστωση επικείμενης διαγραφής.

 58. cronopiusa said

  loukretia50

 59. leonicos said

  Βρε Κρόνη, πού τον είχες κρυμμένο αυτόν τον θησαυρο;

  Τα λέει όλα

 60. leonicos said

  @21

  Γς μου ανεπαναληπτε, μοναδικέ, που ποτέ να μη λείψεις από εδώ μέσα, ανεξαρτήτως @@@@ιών (που καποτε τις περιορίζουμε, γιατί δεν κόβεται ως γνωστόν. Δεν είναι έξις, είναι φύσις… που έλεγε και ο Πλάτων (λέμε τώρα)

  Το τραγούδι αυτό το έψαχνα χρόνια γιατί δεν θυμμουν πώς αρχίζει και θυμόμουν το σε ηγάπων

 61. cronopiusa said

  53

 62. cronopiusa said

  59 Leonicos

 63. Triant said

  Φοβάμαι ότι αυτός ο ανασχηματισμός εξάντλησε και τις τελευταίες μου αντοχές. Ας έρθει κι ο Κούλης. Αμάν πιά με τον μπαμπούλα.

 64. Γς said

  54:

  Προχτες έβριζες χυδαία. Για μν με τρίχες στον εγκέφαλο και πληκτρολόγια συνδεδεμένα με τα @ρχ… και άλλα τέτοια.

  Τώρα εμμέσως πλην σαφώς . τι εμμέσως; Στην ψύχρα με λες μαλάκα. Χωρίς να ΄σ έχω προκαλέσει.

  Ε, όχι ρε κοκόνα μου!

  Σε παρακαλώ Είναι άδικο. Πάρε το πίσω.

  Θα μου έφτιαχνες πάλι κάπως την εικόνα σου. Και το επιθυμώ

 65. cronopiusa said

  57

  σε είδαμε

 66. Σωτήρς said

  61 Ναι στις εκλογές του βουνού (1944, ΠΕΕΑ) εκλέχθηκαν πέντε γυναίκες εθνοσύμβουλοι (5/180).

  Καίτη Ζεύγου, Αθήνα
  Μαρία Σβώλου, Αθήνα
  Χρύσα Χατζηβασιλείου, Πειραιά
  Μάχη Μαυροειδή, Καλαμάτα
  Φωτεινή Φιλιππίδη, Λάρισα

 67. cronopiusa said

  Γς

  Ποτέ το πρόσωπο σου

  ο γραπτός λόγος σου ενοχλεί, πονάει και ενίοτε προσβάλει

  και

  δεν δύναμαι να σε μιμηθώ στο χαρακίρι

  Συγνώμη…

 68. ndmushroom said

  Το επιχείρημα αυτό φαίνεται βάσιμο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι. Συγκρίνει ανόμοια. Η Παπακώστα είναι δεξιά πολιτικός όμως δεν θα τη συγκρίνουμε με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ αλλά με έναν άλλον άντρα πολιτικό του ίδιου χώρου.

  Αυτή η πρώτη φορά αριστερά πολύ με μπερδεύει. Γιατί δηλαδή να τη συγκρίνουμε σώνει και καλά με πολιτικό του ίδιου χώρου, και όχι με γυναίκα πολιτικό άλλου χώρου, ιδίως τώρα που «βγήκαμε από τα μνημόνια» και η αριστερή μας κυβέρνηση είναι επιτέλους ελεύθερη να εφαρμόσει την αριστερή της πολχαχαχαχα, σε καλό μου…

 69. spiral architect 🇰🇵 said

  Η συγκεκριμένη Παπακώστα, Λεώ, ξεκίνησε σαν η πανελλαδικά νεώτερη υποψήφια δήμαρχος (1990) στην Αγία Βαρβάρα και έγινε γνωστή λόγω της ακατάσχετης λογοδιάρροιας της.
  (νομικάρια γαρ)

 70. ndmushroom said

  Όσο για τις ποσοστώσεις, τα έχουμε πει χιλιάδες φορές. Ναι στις ποσοστώσεις ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ, όχι στις ποσοστώσεις ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ (εκτός αν θεωρούμε ότι η ψήφος των γυναικών δεν έχει καμία αξία και εμείς ξέρουμε καλύτερα από αυτές ποιος/ποια πρέπει να τους εκπροσωπεί.
  Αλλά ομολογώ ότι η ιδέα της ποσόστωσης στα σχόλια του ιστολογίου μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

 71. Γς said

  67:

  μάλιστα

 72. Γς said

  50, 54:

  και

  67:

  >Γς Ποτέ το πρόσωπο σου

  [τελος]

 73. loukretia50 said

  Everybody Hurts- R.E.M. https://youtu.be/5rOiW_xY-kc

 74. Χαρούλα said

  Όσο χρειαζόμαστε ποσοστώσεις(καθώς και gay pride) απέχουμε μίλια από την ισότητα των πολιτών.
  Και προς τι ο διαχωρισμός; Γιατί όχι λοιπον και ποσόστωση στους gay; Ανά ηλικιακή ομάδα; Μορφωτικό επίπεδο;
  Όχι! Κατα την άποψη μου, μόνο καθημερινή πάλη. Μότφωση. Αγώνας για ισότητα. Όσο κι αν αργήσει…

  Όσο για τα σεξιστικά με τις βαλίτσες, πλύνε πιάτα κλπκλπ. Φαντάζομαι ότι και οι δικοί σας προοδευτικοί φίλοι, που πιστεύουν στην ισότητα, βοηθούν τις γυναίκες τους στις δουλειες του σπιτιού. Χαχαχα! Γυναικείες οι δουλειες, καμαρώνουν που βοηθούν….
  …….είναι δύσκολη η πράξη!

 75. Γς said

  74:

  >…….είναι δύσκολη η πράξη!

  Α, ναι είναι και «η πράξη»

  Εγώ πάντα βοηθούσα, όχι σαν κάποιους κάποιους.

  Εβαζα πλάτη, που λένε

  και μην το παρεξηγήσετε

 76. Χαρούλα said

  75
  Αχ βρε Γς, πως τα καταφέρνεις έτσι; Απο την μιά, με βούρκωσες με τα χθεσινά προσωπικά σου, και από την άλλη τα νεύρα μου κάγκελο απο τις πλάκες σου.
  Μην γράφεις αμέσως μόλις δεις σχόλιο. Πήγαινε πιες ενα νερό και ξαναγύρνα. Το αυθόρμητο δεν πάει στα γραπτά….

 77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «΄Στο σημερινό άρθρο αισθάνομαι κάπως σαν να ΕΧΩ ΠΡΟΧΩΡΑΩ αντίστροφα από το κανονικό.» Δεν είμαι αρμόδιος βέβαια, αλλά κάτι δεν μου πάει καλά σ΄αυτό.

  Γυναικεία ποσόστωση στην κυβέρνηση, σε μια πατριαρχική κοινωνία, ερμαφρόδιτες καταστάσεις για πικρά γέλια και για πικρότερα κλάματα. Πόσο άλλαξε η θέση της γυναίκας στην Βρετανία επί Θάτσερ; στην Ινδία επί Γκάντι, και στο Πακιστάν επί Μπούτο; έγινε κατά πολύ χειρότερη.

  » Άλλωστε για κάθε Θάτσερ που επικαλούνται οι αντίθετοι της ποσόστωσης (συνήθως αρσενικοί που θέλουν να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους) η ιστορία έχει, δυστυχώς, ολόκληρες αμαξοστοιχίες γεμάτες με Χίτλερ, Μουσολίνι, Πινοσέτ και άλλους αρσενικούς σφαγείς, δικτάτορες και εγκληματίες.»
  Ελπίζοντας να μη με βάλεις στην πλευρά των αρσενικών που αναφέρεις, κρίνοντας από την Θάτσερ, να υποθέσω πως ο στόχος της ποσόστωσης στις κυβερνήσεις, είναι ο γυναικείος ισοσκελισμός σε Χίτλερ, Μουσολίνι, Πινοσέτ;

  «Και θα κλείσω με μιαν αναφορά στον αφόρητο σεξισμό με τον οποίο έγινε δεκτός ο προχτεσινός ανασχηματισμός.»
  Ο σεξισμός, είναι παράγωγο της σεξουαλικής καταπίεσης και ειδικά της παιδικής, τον κύριο λόγο στην επιρροή και εκπαίδευση των παιδιών στην βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία, από την φύση των έχουν οι μητέρες που κατά «σύμπτωση» 🙂 είναι γυναίκες, αν δεν κάνουν κάτι αυτές, η σεξιστική και πορνογραφική κοινωνία θα ζεί και θα βασιλεύει ακόμα κι αν η ποσόστωση των γυναικών στην κυβέρνηση γίνει 90%.

  18 – «15 Προτιμότερη η γυναίκα που εφαρμόζει την Α πολιτική από τον άντρα που εφαρμόζει την Α πολιτική.»
  Επειδή μου είναι αδύνατον να το κατανοήσω, μπορείς να μου εξηγήσεις ποιά η διαφορά η υπογραφή της μείωσης των συντάξεων από γυναίκα υπουργό;

 78. Νέο Kid said

  Καλά ρε , πάτε καλά εδώ μέσα;; Δεν προσβάλλει το πρόσωπο του ραμολιμέντου;;;
  Το έχετε δει καλά; το έχει μοστράρει πολλάκις. Από δυο τηλέφωνα κι ένα ταμπλετ έχουν σπάσει οι οθόνες από την αντιαισθητική ασχήμια του ασχημάντρα…

  Για μένα, ο Νικοκύρης θα έπρεπε να βάλει στα κριτήρια συμμετοχής στο ιστολόγιο και την στοιχειωδώς ευπαρουσίαστη θωριά!

 79. spiral architect 🇰🇵 said

  @77 τέλος: Επειδή μου είναι αδύνατον να το κατανοήσω, μπορείς να μου εξηγήσεις ποιά η διαφορά η υπογραφή της μείωσης των συντάξεων από γυναίκα υπουργό;

 80. Avonidas said

  #56. Φοβάμαι ότι γιορτάζοντας / σχολιάζοντας την ποσόστωση, παρακάμπτουμε την ουσία.

  Και η ουσία του ανασχηματισμού είναι μηδενική.

  Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται η συζήτηση για την ποσόστωση, επειδή ουσία δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει πια.

 81. Σωτήρς said

  77 Προφανώς δεν έχει καμιά διαφορά εάν θα τη μειώσει ο Μπάμπης ή η Κατερίνα τη σύνταξη. Δίνει παράδειγμα όμως στο κορίτσι που παρακολουθεί την επικαιρότητα. Το κορίτσι που μπορεί να μεγαλώνει σε πατριαρχική οικογένεια, που μπορεί να βλέπει το μέλλον του προδιαγεγραμμένο. Λέω γω τώρα.

  Μην ξεχνάτε βεβαίως την ρήση του οσίου Ουμπέρτου από το Πιεδομόντε που έζησε τον Κ’ αιώνα για τα σόσιαλ μήδια: «Η εισβολή των ηλιθίων – Στο καφενείο τουλάχιστον δεν πείραζαν κανέναν. Τώρα πρέπει να τους ακούσουμε». Σοφός.

 82. Avonidas said

  #77. μπορείς να μου εξηγήσεις ποιά η διαφορά η υπογραφή της μείωσης των συντάξεων από γυναίκα υπουργό;

  Η συνταγή για τα γεμιστά, Λάμπρο’μ! 😛

 83. venios said

  Δεν ειναι κακη η ποσοστωση, αλλά όσο δεν αλλάζουν οι νοοτροπίες, είναι αναποτελεσματική. Πολλές γυναίκες σε θέματα ευθύνης είναι συγκρίσιμες με τους άντρες. Αν συγκρίνεις τη Θάτσερ, την Ίντιρα Γκάντι, τη Γκόλντα Μέιρ, τη Μπανταρανάικε με άλλους εκλεγμένους δικτάτορες ή αυταρχικούς πολιτικούς όπως ο Σαλαζάρ, ο Νετανιάχου, ο Γιαρουζέλσκι, ο Μάρκος, ο Σομόζα (δεν βάζω, επίτηδες τους εκτός συναγωνισμού του 2ου ΠΠ), δεν βλέπω τη διαφορά. Όσο για τον ανασχηματισμό, θεωρώ ότι τόσο ο Ρήγας όσο κι η Ξενογιαννακοπούλου είναι άχρωμοι γραφειοκράτες (ίσως και γι’αυτό επιλέχτηκαν).
  Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς γι’αυτό τον ανασχηματισμό, όπως πχ την ανεξήγητη αναβάθμιση του Κουβέλη (ποια η επιτυχία του;, Ποια η εκλογική του επιρροή;), αλλά δεν νομίζω πως αλλάζει επί της ουσίας τίποτε.
  Απλώς παρατηρώ πως είναι η πολυπληθέστερη κυβέρνηση (άρα και η ακριβότερη) από το 1990. Σημαίνει αυτό κάτι;

 84. Avonidas said

  #81. «Η εισβολή των ηλιθίων – Στο καφενείο τουλάχιστον δεν πείραζαν κανέναν. Τώρα πρέπει να τους ακούσουμε».

  Ούτε και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακούσουμε, εκτός αν στο βάθος το ‘χουμε βίτσιο.

  Πώς το λέει η αρκούδα του ανεκδότου: «μάλλον εσύ δεν έρχεσαι στο δάσος για το κυνήγι…»

 85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  52 – Είναι τσεκαρισμένο πως αυτοί που τους ψήφισαν και τους δύο (αλλά κι άλλους πολλούς) και θα τους ξαναψηφίσουν, δεν παρακολούθησαν κατ΄οίκον εκπαίδευση. 🙂

 86. Avonidas said

  Οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας είναι συνήθως πιο επικίνδυνες από τους άντρες, γιατί θεωρούν ότι έχουν κάτι να αποδείξουν – και συγκεκριμένα ότι μπορούν να κάνουν τη (βρωμο)δουλειά.

  Αλλά ας είμαστε δίκαιοι: ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, όχι για να την ασκούν διαφορετικά από τους άντρες, αλλά απλώς διότι είναι το 50% του πληθυσμού, κι αυτό επιβάλλει η αξιοκρατία: να έχουμε μια ελίτ ίσων ευκαιριών! Το 50% του 1% μας πρέπει να είναι γυναίκες, πάει και τελείωσε 😉

  Το ερώτημα τώρα που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι: ΠΟΙΟΝ συμφέρει να είναι έτσι οργανωμένη η κοινωνία και η ελίτ της; ΓΙΑΤΙ άντρες και γυναίκες ασκούν την εξουσία για χάρη της ελίτ, κι όχι για χάρη εκείνων που τους την παραχώρησαν; Και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν τα πράγματα;

  Η «λύση» που εφαρμόζουμε για την ώρα είναι να μαζεύουμε κάποιον μειονοτικό φουκαρά απ’ το δρόμο (στις ταινίες· στην πραγματικότητα τον μαζεύουμε από το παρακάτω πάτωμα του ρετιρέ) και να τον κάνουμε μέλος της ελίτ. Έτσι, δια της συμπαθητικής μαγείας, αποκαθίστανται οι μειονότητες (όπως περίπου στον Χριστιανισμό σταυρώθηκε ο Χριστός για να εξιλεωθούμε όλοι μια και καλή). Το αν δουλεύει αυτό το σύστημα σας αφήνω να το αποφασίσετε εσείς.

 87. Σωτήρς said

  84 Κάπου, κάποιος, κάποια είχε πει για κάποιο πρόσθετο όπου μπορείς να μην σου εμφανίζει το wordpress τα σχόλια συγκεκριμένων σχολιαστών. Θυμάται κανείς; Βοηθάει σε μεγάλα νήματα αλλά πάντα έχεις την αίσθηση ότι μπορεί να χάσεις κάτι. To βίτσιο που λέγαμε.

 88. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  84 Υποχρεωμένοι με τη στενή έννοια δεν είμαστε, αλλά επειδή τους ακούνε πάμπολλοι η (άκρως μεταδοτική) βλακεία γίνεται τσουνάμι με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι, ακούμε τη βοή του και σαρωνόμαστε από την ορμή του. Δεν είχε και τόσο άδικο ο Ουμπέρτος.

 89. cronopiusa said

 90. Πάνος με πεζά said

  Ήθελα να ήξερα, εντάξει, οι άντρες είναι a priori σεξιστές, να το δεχτώ.
  Οι γυναίκες που μόλις καλοκαιριάσει γεμίζουν το διαδίκτυο με τα κάλλη τους, τί είναι;

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  81- «Προφανώς δεν έχει καμιά διαφορά εάν θα τη μειώσει ο Μπάμπης ή η Κατερίνα τη σύνταξη. Δίνει παράδειγμα όμως στο κορίτσι που παρακολουθεί την επικαιρότητα. Το κορίτσι που μπορεί να μεγαλώνει σε πατριαρχική οικογένεια, που μπορεί να βλέπει το μέλλον του προδιαγεγραμμένο. Λέω γω τώρα.»
  Οπότε μπορεί να παραδειγματιστεί και να γίνει άντρας για να επιβιώσει.

  «Η εισβολή των ηλιθίων – Στο καφενείο τουλάχιστον δεν πείραζαν κανέναν. Τώρα πρέπει να τους ακούσουμε». »
  Το χειρότερο, είναι πως πρέπει να τους ψηφίζουμε και να μας κυβερνούν, (λέμε τώρα). 🙂

  82 – E τότε δαγκωτό και με τα δύο χέρια. 🙂

 92. Sarpis said

  Καλησπέρα,

  Πάντως απ’ ό,τι φαίνεται, για να μπει στην κυβέρνηση η Παπακώστα έπρεπε να πέσει και το σχετικό μακιγιάζ
  https://info-war.gr/to-left-gr-svinei-to-parelthon-toy-kai-tis-katsarides-tis-papakosta/

 93. ΓιώργοςΜ said

  90 Οι άντρες δεν είναι a priori σεξιστές, αλλά απλώς σε θέση ισχύος, οπότε έχουν λιγότερα κίνητρα να ανατρέψουν την κατάσταση.
  Οι γυναίκες του παραδείγματος ίσως απλώς αποδέχονται το ρόλο που τους έχει προδιαγραφεί και προσπαθούν να πετύχουν καλύτερο πλασάρισμα.
  Επιπλέον, αν η συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε δεν ζητάει θέση εργασίας ή κάτι αντίστοιχο λόγω της εμφάνισής της (όταν τα απαιτούμενα προσόντα είναι άλλα), αλλά απλώς της αρέσει να ξέρει όλος ο κόσμος πόσο ωραίο κ@λο έχει, με γεια της με χαρά της, αυτό καθεαυτό δεν αποτελεί κτγμ σεξισμό. Εμμέσως, προωθεί την άποψη πως η μόνη αξία μιας γυναίκας είναι οι καμπύλες της.
  Οι διαχειστές των μέσων που προβάλλουν τέτοιες «ειδήσεις» είναι άλλου ιερέως βέβαια.

 94. marapostl said

  Τί να την κάνω την ποσόστωση, όταν οι γυναίκες που εκλέγονται/ανέρχονται/αναρριχώνται σε εκτελεστική/διοικητική θέση σκέπτονται σαν άντρες; δεν γνωρίζω αρκετά για τις όποιες κυρίες εξελέγησαν, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Όμως, ένα ξέρω, πως καμια Hillary Clinton ή Margaret Thatcher, ή όπως αλλιώς ονομάζεται, δεν θα αλλάξει την κοινωνία, αφού αυτές οι γυναίκες σκέπτονται, και πράττουν όπως ακριβώς ένας άντρας, χωρίς αίσθηση, συναίσθηση, ένστικτο και αγάπη. Φέρουν τη σωματική μορφολογία της γυναίκας, αλλά, δυστυχώς, όχι τα χαρακτηριστικά της Γυναίκας.

 95. Mπετατζής said

  Εντάσσεται στην κλασσική άσκηση επικοινωνιακής πολιτικής εκ μέρους σύριζα :

  – Συνεχίζετε και μάλιστα σφοδρότερα την αντιλαϊκή καταστροφή που ξεκίνησαν οι άλλοι και εσείς λέγατε ότι θα αλλάξετε.
  – Ναι, αλλά φέραμε σύμφωνο συμβίωσης, επιλογή φύλου, καλύτερη ποσόστωση κλπ. κλπ.

  Και όταν παραζορίσουν τα θέματα :

  Ναι, αλλά έχουμε την κυβέρνηση χωρίς να έχουμε την εξουσία, οι άλλοι φταίνε που ρίξανε την χώρα στα βράχια, εμείς δεν έχουμε ευθύνη για τίποτα, κυβερνάμε μόνο 3 χρόνια κλπ. κλπ.

  Έχουν γίνει απελπιστικά μονότονοι και προβλεπόμενοι και ο σύριζα και η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές τους.

  Επίσης, για να τα λέμε όλα, σεξιστική είναι και η χαριτωμενιά περί «αρώματος γυναίκας», την οποία χρησιμοποιούν πολλοί, μεταξύ των οποίων και συριζαίοι, νομίζω και η ΕΡΤ, αλλά βαριέμαι να ψάξω. .

 96. Σ. said

  Ξέχασαν όλοι το σάλο με το Μπόλαρη και τις οροθετικές, καθώς και τις μάλλον δίκαιες αιτιάσεις του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣυΡιζΑ (κατά του Μπόλαρη).

  Χθες αναρτήθηκαν και τα εκκαθαριστικά ΕνΦΙΑ, όπου άλλες Τιμές Ζώνης έμειναν ίδιες και άλλες αυξήθηκαν (αντί να μειωθούν).
  Όπως θυμόμαστε, ο Τσίπρας στην προγραμματική ομιλία του, μεταξύ των άλλων, δήλωσε και ότι θα … καταργήσει τον ΕνΦΙΑ! Το να λες ψέματα προεκλογικά είναι απαράδεκτο, αλλά έχει κάποια λογική· το να λες ψέματα μετεκλογικά, και μάλιστα στην πρώτη ομιλία (ως νέος πρωθυπουργός), δείχνει αφενός επιπολαιότητα και αφετέρου περιφρόνηση (και για την ευφυΐα) των «ιθαγενών» που κυβερνάς.

 97. Γς said

  `[Σβήστηκε]

 98. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και τη διόρθωση (77)

  Καναδυό σχόλια από τα τελευταία:

  96 Κάποιες τιμές πρέπει να μειώθηκαν διότι στη σύζυγο ήρθε ελαφρώς χαμηλότερος ο ΕΝΦΙΑ

  94 Οι λίγες που φτάνουν σε ψηλές θέσεις σκέφτονται σαν άντρες ακριβώς επειδή είναι λίγες. Όταν (με την ποσόστωση) θα είναι πολλές, ελπίζεται ότι θα έχουν την ελευθερία να σκέφτονται όπως ο εαυτός τους.

 99. Γιάννης Ιατρού said

  Διακοπές κάνατε;
  http://www.diktio.org/node/1383

 100. Σωτήρς said

  96 Νομίζω πως τούτο εξηγείται με την πεποίθηση των συριζαίων ότι είναι καλοί άνθρωποι. Που πολλοί είναι. Μπορείς να δικαιολογήσεις ό,τι θες με αυτή την πεποίθηση.

 101. sarant said

  97 Σε παρακάλεσα κάτι. Δεν συμμορφώνεσαι, συνεχίζεις να βάζεις λινκ προς ερωτικές σου περιπέτειες. Για μια φορά σου σβήνω το σχόλιο.

 102. Γιάννης Ιατρού said

  98 (96) τι ελαφρώς; 0x190 λιγότερα! 🤗🤗🙂🙂

 103. konos said

  Δεν ξέρω αν η ποσόστωση είναι ο τρόπος να λυθεί το ζήτημα, ή απλά ένα ακόμη λιθαράκι στη στρέβλωση που, για μένα, ξεκινά, από το πώς σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τους ρόλους μας βάσει του φύλου. Να δώσω ένα παράδειγμα και μια ειλικρινή απορία. Γιατί υπάρχουν τόσες λίγες γυναίκες ιατροί με την ειδικότητα γυναικολόγου; Αρκετές γυναίκες που ξέρω από τον φιλικό/συναδελφικό κύκλο (εργάζομαι στον χώρο της υγείας) προτιμούν τις γυναίκες γυναικολόγους, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών που ξέρω δεν έχει ως ιδιαίτερη προτεραιότητα το σημείο αυτό, μην πω ότι δεν το σκέφτονται και καθόλου. Είναι κάτι που λύνεται με την ποσόστωση όσων επιθυμούν να πάρουν την εν λόγω ειδικότητα, ή με τη μεταβολή του τρόπου, με τον οποίο σκέφτονται οι γυναίκες, ή και με τα δύο;;; Έχω αυτήν την απορία από παλιά.. Καταλαβαίνω γιατί οι άνδρες επιλέγουν την ειδικότητα (κύρος, αναγνώριση, απολαβές), αλλά γιατί να μην την επιλέγουν και οι γυναίκες, και γατί, το κυριότερο, να μην τις επιλέγουν και οι γυναίκες ασθενείς;;; Θυμάμαι πριν κανά χρόνο που χάζευα κάποιες αφίσες στο Κουκάκι μιας ομάδας ακτιβιστριών ενάντια στην ανδρική καταπίεση όπου αναφέρονταν κατά των γυναικολόγων ως σύμβολο εξουσίας και καταπίεσης των ανδρών επί των γυναικών. Το κείμενο είχε και συμβουλές, του τύπου να ξέρεις τα δικαιώματά σου, να μην μπαίνεις μόνη σου στο εξεταστήριο, αλλά να έχει και μια φίλη μαζί, κτλ. Αυτό που με παραξένεψε είναι ότι πουθενά δεν ανέφερε το πιο απλό για μένα, δηλαδή προτίμησε μια γυναίκα γυναικολόγο…

 104. Alexis said

  #0: Όσο δεν είναι πολλές οι γυναίκες στα βουλευτικά όργανα και στους υπουργικούς θώκους, η ύπαρξη αυτών των λίγων θεωρείται, από τη σεξιστική μας κοινωνία, απόδειξη ότι δεν το αξίζουν, ότι κάπου αλλού οφείλεται η ανέλιξή τους -συνήθως θεωρείται ότι έγιναν υπουργοί επειδή είναι ή ήταν γκόμενες του τάδε, όπως γράφτηκε αμέτρητες φορές από χτες, και όπως έχει γραφτεί για όλες σχεδόν τις γυναίκες που πήραν υπουργική θέση χωρίς να είναι κόρες υπουργού.

  Και δυστυχώς Νίκο το θλιβερό είναι πολλά από αυτά τα σχόλια γίνονται από γυναίκες!

  Για την ποσόστωση έχω ξαναπεί τη γνώμη μου εδώ, αρκετές φορές. Δεν συμφωνώ γιατί στα δικά μου μάτια είναι μια «ισότητα με το ζόρι».
  Πιστεύω στις ίσες ευκαιρίες στον αλληλοσεβασμό μεταξύ των φύλων και στην κατάργηση κάθε είδους διάκρισης λόγω φύλου, χρώματος, θρησκείας κλπ.
  Όμως με το στανιό π.χ. 30% γυναίκες στη Βουλή, όχι, δε νομίζω ότι βοηθάει σε κάτι.

 105. Alexis said

  #104: …το θλιβερό είναι ότι πολλά από αυτά τα σχόλια…

 106. janetweiss said

  103: Όχι ότι δεν είναι σοβαρό θέμα ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός, αλλά όταν μιλάμε για ποσοστώσεις και την καταπίεση των γυναικών και εσείς αναφέρετε ως λύση το να αλλάξει ο τρόπος σκέψης ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ και καμία αναφορά στους άντρες, νομίζω ότι το πρόβλημα είναι σαφές.

 107. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  34.Το είδε η Αννα Σίλια [η δικιά μας] απόψε στο όνειρό της, όπως λέει στο ΦΒ:

  🙂 🙂 🙂 🙂

 108. gpoint said

  Εγκό λατρέβι γκινέκα στι πολιτικί από Μαρίκα Παλέστι μέχρι Ζοΐ Κοσταντόπουλος που τόσο μας λίπι από πρόεντρο βουλίς.Αλλά άντρες ψίφο ντίνουν μόνο ορέος κορμιά κε γκινέκας ντίνουν ψίφο μόνο ορέο άντρας όπος Καραμανλί με φρίντια !!

 109. cronopiusa said

 110. konos said

  106: Το παραπάνω παράδειγμα το ανέφερα, γιατί δεν μπορώ να το κατανοήσω. Εννοείται ότι σε θέματα καταπίεσης των γυναικών πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης της κοινωνίας και όσων έχουν την εξουσία να κινήσουν τα νήματα (βλέπε άνδρες σε ένα μεγάλο ποσοστό), προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες και να επέλθει μια ισορροπία. Εδώ, όμως, αναφέρομαι σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, το οποίο δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς λειτουργεί. Σαφώς και η ειδικότητα αυτή είναι περιζήτητη από τους άνδρες για διάφορους λόγους, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι και ιδιαίτερα περιζήτητη από τις γυναίκες (τουλάχιστον παλαιότερα…). Θεωρείτε ότι οι σύντροφοι (άνδρες) των γυναικών ασθενών τις καταπιέζουν στο ζήτημα επιλογής του γυναικολόγου και τις αποτρέπουν από το να επιλέξουν γυναίκα γυναικολόγο;; Πάντα, και σε προσωπικό επίπεδο, πιστεύω ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να ξεκινούν από μέσα μας. Σαφώς, για να ευδοκιμήσουν, πρέπει να έχουν και ένα δεκτικό περιβάλλον και κοινωνία. Τα σχόλιά μου δεν είχαν σκοπό να επιρρίψουν το βάρος των αλλαγών στην απροθυμία/αδυναμία των γυναικών, αλλά μάλλον να αναδείξουν ένα μικρό τομέα, στον οποίο θεωρώ ότι οι γυναίκες πολύ απλά εύκολα και λογικά μπορούν να αλλάξουν κάτι. Δεν είχα την πρόθεση να θολώσω τα νερά για να περάσω το μήνυμα ότι οι γυναίκες φταίνε που δεν αλλάζουν τα πράγματα, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κάποιος.

 111. aerosol said

  #106:
  Δεν ανάφερε κάτι ως γενική λύση, αναρωτήθηκε (αρκετά διακριτικά) για ένα συγκεκριμένο θέμα.
  Στο αν οι γιατρίνες επιθυμούν να πάρουν την ειδικότητα του γυναικολόγου ή αν οι γυναίκες επιθυμούν να έχουν γυναίκα γυναικολόγο… τι αναφορά να γίνει στους άντρες;
  Αν κάτι τόσο απλό γίνεται αντικείμενο διαφωνίας τότε νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι σαφές αλλά περίπλοκο, και περνά από παρανοήσεις και κολλήματα και των δύο φύλων.

 112. janetweiss said

  110: Συγνώμη για την παρεξήγηση, τώρα καταλαβαίνω το πνεύμα του ποστ καλύτερα – ωστόσο δε νομίζω ότι είναι πολύ παράδοξο σε σχέση με τις ειδικότητες γενικά. Νομίζω ότι και στις ειδικότητες (όπως και στα επαγγέλματα γενικότερα) υπάρχουν «γυναικείες» και «ανδρικές» επιλογές. Παιδίατρος, δερματολόγος, νευρολόγος ίσως είναι κάπως εντάξει για γυναίκες πχ. Η χειρουργική είναι κατεξοχήν ανδρική. Τέλος δε νομίζω ότι είναι τυχαίο πως οι γυναίκες επιλέγουν ειδικότητες που είναι πιο 9-5 και όχι γυναικολόγος που μπορεί να πρέπει να ξεγεννήσεις στις 4 το πρωΐ, για ευνόητους λόγους, απολύτως σχετικούς με τη συνολική συζήτηση.

 113. konos said

  112 –> Χαίρομαι που λύθηκε η παρεξήγηση! Η απορία μου αφορά περισσότερο τις προτιμήσεις των γυναικών ασθενών παρά τις επιλογές των γυναικών ιατρών, καθώς αποδέχομαι τα αντικειμενικά εμπόδια που αναφέρατε, αν και θεωρώ ότι σιγά-σιγά και αυτό αλλάζει, καθώς όλο και πιο πολλές γυναίκες δίδουν προτεραιότητα στην καριέρα τους και επιλέγουν «ανδρικές» ειδικότητες, π.χ. ορθοπαιδική, χειρουργική κτλ, με πολλές αξιώσεις.

 114. janetweiss said

  113: Μα δεν είναι λίγο αυγό και κότα αυτό; Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γυναικολόγους άντρες, είναι και πρόσωπα εξουσίας, άρα πώς να προτιμήσουμε μια γυναίκα που δεν συνδέεται αυτόματα με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά; Η επιλογή του άντρα έρχεται πιο φυσικά, θεωρώ.

 115. Από τις 5 γυναίκες εθνοσυμβουλους της ΠΕΕΑ που αναφέραμε, οι δύο ήταν σύζυγοι ηγετικών προσωπικοτήτων του ΕΑΜ και η τρίτη (αν δεν κάνω λάθος, και ίσως όχι από τότε) ερωμένη του Μάρκου. Κάτι λέει κι αυτό, τουλάχιστον για την τότε Ελλάδα…

 116. konos said

  114: Αυτό ίσως να είναι το πρόβλημα.. Αλλάζει με την όποια ποσόστωση κάτι τέτοιο; Μήπως είναι πισωγύρισμα τελικά; Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, εφόσον υπάρχουν γυναίκες υποψήφιοι, μπορούν να τις προτιμήσουν και οι γυναίκες ψηφοφόροι. Χρέος της κοινωνίας είναι να μην έχουν περιορισμούς λόγω του φύλου τους οι γυναίκες στην απόκτηση εφοδίων και στην εκπλήρωση των στόχων τους. Το πρόβλημα με την όποια ποσόστωση για μένα είναι ότι μπορεί να καταλήξει να ωφεληθεί μια Παπακώστα και όχι μια Λούξενμπουργκ… (δεν το θέτω στο επίπεδο της ιδεολογίας της καθεμιάς, αλλά στο ποιόν και το επίπεδο του πολιτικού χαρακτήρα τους…)

 117. (α) «Πολλοί φίλοι …ήταν επικριτικοί για ορισμένα πρόσωπα που μπήκαν στο
  καινούργιο κυβερνητικό σχήμα, ιδίως την υφυπουργό κ. Κ. Παπακώστα…».

  #
  – Τσίπρας: Σας πήραμε, σας πήραμε, φλουρί Κωσταντινάτο!
  – Μητσοτάκης: Μας πήρατε, μας πήρατε, βαρέλι δίχως πάτο!

  (β) «η ιστορία έχει, δυστυχώς, ολόκληρες αμαξοστοιχίες γεμάτες με Χίτλερ, Μουσολίνι, Πινοσέτ και άλλους αρσενικούς σφαγείς, δικτάτορες και εγκληματίες».

  # Πού! Να πάρει η ευχή! Μου διέφυγε ο Στάλιν!

  (γ) «επιτακτική ανάγκη να καθιερωθεί ποσόστωση 33% στη σύνθεση της κυβέρνησης».

  # Κωμικοτραγικά πράγματα έχουν συμβεί με τη ποσόστωση γυναικών στις δημοτικές εκλογές. Αυτά φυσικά δεν τα γνωρίζουν όσοι κατοικοεδρεύουν στο Κλεινόν Άστυ (και στα πάσης φύσεως κλεινά άστεα)!
  Άλλο οι ευεργετικές ποσοστώσεις, όπως η εισαγωγή μουσουλμάνων/νίδων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, και άλλο η …διανομή θέσεων αυξημένης ευθύνης. Για σκεφτείτε να ξανακαεί το Μάτι (θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου) και η αρμόδια υπουργός να είναι …γέννημα της ποσόστωσης!

 118. janetweiss said

  116: Συμφωνούμε ότι είναι χρέος της κοινωνίας αυτό, αλλά αύτή τη στιγμή δε συμβαίνει – άρα πώς να εκπληρώσει η κοινωνία το χρέος της; Μία λύση είναι η ποσόστωση, πάντα ως μεσοπρόθεσμο μέσο. Δηλαδή, όχι για να λέμε ότι πρέπει από τώρα και για πάντα να είναι δια νόμου 50/50 οι γυναικολόγοι (για να πιάσω το προηγούμενο παράδειγμα) αλλά ώστε να δώσει μια κλωτσιά και να ξεκολλήσουν οι νοοτροπίες από εκεί που είναι τώρα. Για τα πρακτικά, κι εγώ δεν είμαι 150% σίγουρη για την ποσόστωση, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να δω κάποιον άλλο τρόπο που να δίνει αυτή την ώθηση ώστε να πάμε παρακάτω.

 119. Κωστας said

  Για τον αριθμό των υπουργών κανείς δεν ασσχολείται! Άλλα μας έλεγε ο Αλέξης.

 120. Classicist said

  Χίλια Εύγε, σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελε (115). Πέστε τα εσείς, γιατί αν τα έλεγα εγώ, θα έτρωγα απευθείας κόκκινη

 121. Κώστας said

  Διευκρίνιση: ο ατόνιστος «Κωστας» του 119 δεν είμαι εγώ, ο τονισμένος «Κώστας»! 🙂

 122. Christos said

  Στο κολυμβητήριο που πηγαίνω, κάνω ντους με το μαγιώ, γιατί…. «Τι να κάνουμε που όλες οι καθαρίστριες είναι γυναίκες;»
  Ποσόστωση στους καθαριστές τώρα!

  Πέρα από την πλάκα… Δεν είναι σεξιστικό να λέμε ότι οι γυναίκες δεν τα καταφέρνουν επειδή σκέφτονται σαν άντρες;
  Κι επειδή και τους νέους τούς βλέπω να μιλάνε και να πράττουν σαν γέροι, μήπως θα έπρεπε να τα ρίξουμε στον πολιτικό κονφορμισμό; (αν υπάρχει τέτοιος όρος)

 123. BLOG_OTI_NANAI said

  Η αντιμετώπιση ανδρών-γυναικών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το πως φέρονται. Σεξισμός προφανώς είναι να μειώνεις τη γυναίκα μόνο λόγω του φύλου της, δηλ. αδικαιολόγητα.

  Πάντως και ως προς την εμφάνιση, πιστεύω εν μέρει αυτό που έλεγε ο Σωκράτης, ότι ο άνθρωπος δεν συνειδητοποιεί ότι κάνει κάτι κακό/αρνητικό αλλά το πιστεύει για καλό. Πολλές γυναίκες π.χ. θεωρούν ότι όταν είναι δελεαστικές για τη φαντασία ενός άντρα με πολύ αποκαλυπτικά ρούχα, αυτό τις κάνει «ωραίες», δεν ξέρουν όμως ότι ταυτόχρονα δημιουργούν συχνά και μια κακή εντύπωση.

  Αυτό συμβαίνει διότι ο πολιτισμός που έχουμε δημιουργήσει ανυψώνεται ανάλογα με τη συγκράτηση των ενστίκτων. Ο πολιτισμός π.χ. χάνεται στον πόλεμο που βασιλεύουν τα ένστικτα.

  Έτσι λοιπόν όταν η συμπεριφορά κάποιου καταφεύγει στην πρόκληση των ενστίκτων (γενετήσιο π.χ.) τότε υποσυνείδητα βαθμολογείται με χαμηλότερη εκτίμηση από εκείνον που το αποφεύγει.
  Συχνά έχουμε το στερεότυπο το οποίο δεν φεύγει και μακριά από την πραγματικότητα ότι ένας άνδρας που επιδεικνύει μυς, δύναμη, βιαιότητα, είναι «ανεγκέφαλος» και το ίδιο λέμε και για τις γυναίκες που εμφανίζονται ημίγυμνες κ.λπ.

  Παίζει ρόλο τι επιλέγεις να διαφημίσεις από τον εαυτό σου, και οπωσδήποτε, αν αυτό που διαφημίζεις είναι ωραίο και το κάνεις με επιτυχία, δεν θα πρέπει να παραπονιέσαι όταν έρχονται σε σένα οι ανάλογοι ενδιαφερόμενοι. Πολλές φορές από λάθος εκτίμηση διαφημίζει μια γυναίκα έντονα τον ποπό ή το στήθος της, αλλά τότε, πλησιάζει εκείνοις που ενδιαφέρεται μόνο για το διαφημιζόμενο και τελικά η εμπειρία είναι πικρή και προσβλητική. Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις που μερικές γυναίκες συνειδητά επιδιώκουν έναν τύπο συναλλαγής, όπου ο ενδιαφερόμενος κερδίζει την πρόσβση σε ένα ωραίο σώμα και προσφέρει στην γυναίκα μια πλούσια ζωή.

  Συχνά είναι επιλογή μας αυτά τα πράγματα, αλλά πιστεύω οπωσδήποτε ότι συμβαίνει πολύ συχνά και η Σωκρατική παρεξήγηση.

 124. venios said

  118: Καλά, όλοι οι υπεύθυνοι για τον άρτιο συντονισμό στην πυρκαγιά του Ματιού, από ποσόστωση ήταν; Κι αν ήταν από ποσόστωση είναι τόσο σίγουρο ίότι θα είχαμε λιγότερα θύματα;

 125. Χαρούλα said

  Τα επαγγέλματα (και οι ειδικότητες) καθορίζονται σημαντικά από τις ευθύνες της γυναίκας εκτός δουλειάς. Μιά γυναίκα επιφορτισμένη κοινωνικά με το πρακτικό μεγάλωμα των παιδιών, απο τον θηλασμό, ως τις επισκέψεις στο σχολείο, μια γυναίκα επιφορτισμένη με τις κοινωνικές σχελσεις της οικογένειας απο τα δώρα ως τις κηδείες, μια γυναίκα επιφορτισμένη με την οργάνωση-συντονισμό του νοικοκυριού, απο το χριστουγεννιάτικο στολισμό ως την λίστα με τα ψώνια,
  Ε, ναι! Χρειαζεται δουλειά με συγκεκριμμένο ωράριο, χωρίς έκτακτα, ή συνέχεια και στο σπίτι. Χωρις συνεχή ταξίδια. Κοντά στην κατοικία της οικογένειας κλπκλπ. Δεν είναι που δεν θέλει άλλη δουλειά, άλλη καριέρα, άλλο πρόγραμμα. Μπορεί;

 126. ΣΠ said

  https://www.reader.gr/news/apopseis/oi-ellines-i-notopoyloy-kai-o-sexismos

 127. ΓιώργοςΜ said

  125 Μπορεί, αν βρει άντρα πρόθυμο να μοιραστεί τα λοιπά βάρη (εκτός του θηλασμού και της κυοφορίας 🙂 ). Δύσκολο, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις κόντρα ρόλος: Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει τρία παιδιά, αναγκαστικά θα χάσει από τρία ως έξι χρόνια μιας απαιτητικής καριέρας. Πρακτικά, δε μπορεί να ακολουθήσει μια απαιτητική καριέρα, άρα διαλέγει μεταξύ καριέρας και οικογένειας.
  Αμα προσθέσουμε στην εξίσωση πως είναι δύσκολο να βρει έναν άντρα πρόθυμο να συμμετέχει 50-50 δένει καλύτερα το γλυκό.

 128. Λ said

  52, όσες και οι εβδομάδες του χρόνου

 129. sarant said

  66-115

  Κατά περίεργο τρόπο το άρθρο του Ριζοσπάστη ενώ αναφέρει 5 γυναίκες εθνοσυμβούλους δίνει 6 ονόματα
  https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=25/1/1998&id=7777&pageNo=39

  (Τα 5 που είπατε και τη δασκάλα Ευγενία Μαυροσκότη).

  Αλλά και η Βικιπαίδεια, κάνει λόγο για «5» γυναίκες και μετά δίνει 6 ονόματα!

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%91%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82

 130. mitsos said

  Καλησπέρα.
  Τελικά οι ποικιλία απόψεων σε συτό το ιστολόγιο σε αναγκάζει να σκέφτεσαι.
  Οι δικές μου σκέψεις :

  1. Δεν θα έπρεπε ένας ανασχηματισμός να κρίνεται με βάση το έργο όσων αποχωρούν και όχι με τις εικασίες ή προσδοκίες όσων εισέρχονται στο Υπουργ. Συμβούλιο; Μήπως λοιπόν είναι σημαντικότερο να συζητήσουμε για το λόγο που αναδομήθηκε ο Κοντονής ή Μπαξεβανάκης και όχι γιατί επιλέχθηκε η Μαριλίζα ;… Εκτός κι αν θεωρούμε ότι η μόνη πολιτική που ασκεί ο Τσίπρας είναι επικοινωνιακή και αποδεχόμαστε και εμείς να περιορίζουμε την κριτική στο επικοινωνιακό μικροπολιτικό παιχνίδι.

  2 . Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι αριστερή όχι λόγω προσόπων αλλά λόγω στόχων. Δεν έχει π.χ. στους στόχους της την μεταβολή των παραγωγικών σχέσεων . Ήταν και μάλλον θα συνεχίσει να είναι μια αδύναμη κυβέρνηση ενός χαρισματικού πρωθυπουργού με βοήθειες από ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις σχεδόν σαν κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ξέρω ότι κάποιοι θεωρούν ότι ο σκοπός μιας κυβέρνηση είναι πρωτίστως να ξανακερδίσει τις εκλογές και υπάρχει δόση αληθείας σε αυτό. Όμως αυτό δεν είναι μια βασική αρχή της περιγραφής που εξηγεί όλα π.χ. την διατήρηση στο κυβερνητικό σχήμα του Γαβρόγλου ή την είσοδο της Παπακώστα .

  3. Οι ποσοστώσεις σε κάποιους θεσμούς χρειάζονται και πρέπει να υπάρχουν και όσον αφορά το φύλο ( ναι αργότερα ίσως
  είμαστε τυχεροί να ζήσουμε να δούμε ποσοστώσεις και για άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς ) , την καταγωγή και ίσως και το επάγγελμα. Αλλά ποτε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τεχνική υποβάθμιση των επιπτώσεων διακρίσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις.

  4. Προσωπικά μου αρέσει να βλέπω σε θεσμούς που με τον ένα ή άλλο τρόπο με εκπροσωπούν να υπάρχουν άνθρωποι που είναι προσεκτικοί και στην εμφάνισή τους. Προτιμώ όμως μια λιτή εμφάνιση χωρίς πολλά στολίδια και εξεζητμένα ρούχα. Όμως γενικώς το θέμα της εμφάνισης το θεωρώ δευτερεύον . Αυτό που με ξενίζει στην Παπακώστα είναι η έλλειψη κουλτούρας διαλόγου και οι έλλειψη μέτρου στους χαρακτηρισμούς της στον δημόσιο λόγο ο οποίος με ενοχλεί ιδιαίτερα όταν βγάζει και τον νεοφιλελευθερισμό ή την νεοσυντηρητικότητα της δεξιάς. Αλλά ξέρω πως εκπροσωπεί αρκετούς και ίσως και κάποιους από αυτούς που δεν αντέχω στο καφενείο ( μόλις εμφανίζονται τελειώνω τον καφέ μου γρήγορα και αποχωρώ ).

  5. Για να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών χωρίς τεχνικές ποσοστώσεις απαιτούνται κοινωνικές ανατροπές που εδώ και καιρό έχω πάψει να ελπίζω ότι θα προλάβω … αν δεν είναι εντελώς ουτοπία.

  6. Σε πολύ κλειστό κύκλο οικείων προσώπων ίσως και εγώ κάποια στιγμή να αναπαράγω κάποιο σεξιστικό σχόλιο ή ανέκδοτο ή χαρακτηρισμό . Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να ζει και να χαμογελά μέσα στην δική μας κοινωνία και να αποφεύγει όλα αυτά …εγώ δεν μπορώ. Τα αποφεύγω όμως σε όλα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ( από φατσοβιβλία απέχω εκ πεποιθήσεως και δια αποφάσεως ) και στον δημόσιο λόγο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μην ξεπεράσεις τα άφατα όρια ακόμα και σε αθώα δεικτικά σχόλια και χαρακτηρισμούς απόψεων και προσώπων ακόμα και όταν ασκείς πολεμική κριτική ενάντια σε απόψεις. Δεν είναι θέμα αυτοπροστασίας αλλά προστσίας των σχέσεων και της ύπαρξης του ιστότοπου.
  Πιστεύω ότι η θεματολογία και οι στόχοι αυτού του ιστολογίου είναι απαγορευτικοί για τέτοιες «οικειότητες» . Η κατ΄επανάληψη μάλιστα παραβίαση των κανόνων άσχετα με προθέσεις που κανένας μας δεν μπορεί να κρίνει , στρέφεται στην πράξη ενάντια στην λειτουργία αυτού του ιστότοπου.Άρα όχι μόνο δικαιολογεί διαγραφές σχολίων και αποκλεισμούς αλλά τους επιβάλλει . Μάλιστα η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε αποκλεισμούς των πιο ευαίσθητων και άσχετων ανθρώπων.
  «χαρά στο κουράγιο σου αν έφτασες εδώ και συγνώμη για την λογοδιάρροια»

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  —> Το στίγμα της ντροπής πηγαίνει στην κυβέρνηση Καραμανλή 2004 (2 γυναίκες σε 48 μέλη).

  Στίγμα της ντροπής!!!… και το άκρον άωτον της περηφάνιας στην κυβέρνηση Τσίπρα 2018, με το πολυπληθέστερο υπουργικό συμβούλιο μέχρι σήμερα, 52 υπουργοί, σε εποχή άκρας λιτότητας. Καθένας από την δική οπτική γωνία! 😉

 132. Χαρούλα said

  131
  Ε όχι και χαρά στο κουράγιο μου!😅
  Μονορούφι! Ωραιότατο! Μεστό και πλήρες.

 133. Χαρούλα said

  132 Δεν πρόλαβα να βάλω πριν το στείλω κι άλλη 😂, στο μεστό και πλήρες, που είναι (σχεδον) ταυτόσημα.
  «Επαιξα» με την υπερβολή.

 134. loukretia50 said

  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ (Υποθετικά!)

  Αν μας ενδιαφέρουν τα κοινωνικά ,
  Σύστημα, αδικία και πολιτικά
  -άρα και η ποσόστωση στα εκλογικά-
  Ας εξετάσουμε το θέμα σφαιρικά,
  σε άλλη βάση, μόνο υποθετικά
  Σαν παραμύθι, ή παιχνίδι , εικονικά :

  Μια ανακοίνωση μας ήρθε ξαφνικά
  Στα ειωθότα μας τα ιστολογικά
  και μας αποσυντόνισε κανονικά :

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ θα συγκαλείται ΤΩΝ ΕΠΤΑ
  να επεμβαίνει επί θύρας τακτικά.* /* USB

  Υπέροχοι ή όχι, πρακτικά
  Συμμετοχή θα έχουν τελικά
  Όλοι οι θαμώνες ηλεκτρονικά
  Επτά σοφοί θα κρίνουν ουσιαστικά
  θέματα διαδικτυακά
  Πάντα αντικειμενικά,
  του ιστολογίου βασικά,
  αρκεί αυτοί να εκλεγούν κανονικά
  και να μην τους διώκουν ποινικά

  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – «Ο τολμών νικά»
  (μόττο για αγοράκια κυνικά)
  ΔΕΝ αποκλείονται εδώ τα θηλυκά
  – Αλίμονο!- Τα πάντα δημοκρατικά.
  Απλά δεν ξέρουν από ποδοσφαιρικά,
  Τ’ αγόρια υπερτερούν και αριθμητικά
  και συμμετέχουν πολύ πιο δυναμικά
  Σ’ όλες τις συζητήσεις για πολιτικά,
  Φιλοσοφία. αλλά και γκομενικά
  (δε λέγεται, όμως ισχύει γενικά)

  Κάποιοι είχαν προτείνει αρχικά ,
  μα το απέρριψαν οριστικά

  ΓΥΝΑΙΚΕΣ 2 * υποχρεωτικά / *(η αναλογία – υποθετικά….)

  Μα είναι λίγα τα υποψήφια θηλυκά.
  όμως κι αυτά αρνούνται συστηματικά
  Στο πρόγραμμα να ενταχθούν κανονικά
  H μία πιστεύει πως να εκλεγεί μπορεί
  (ω,μα τι ψώνιο ελεύθερο κυκλοφορεί!)
  Κάποια διστάζει , ενώ θα ήταν φαβορί
  Με τι ασχολούνται αυτοί οι νέοι !…(απορεί)
  Στα ίδια, αλλαγή δεν είναι σοβαρή
  Γυναίκες διώχνουν, με χτυπήματα σερί
  Με ύπουλη στρεψοδικία τρομερή
  Ή προσβολή με ειρωνεία θανατερή
  Όπου μετέχουν αρπαγμένοι και σκληροί,
  εμμονικοί τραμπούκοι, βλάκες, δολεροί
  -Όλα τα γίδια , μόλις βγουν απ΄το μαντρί-
  Δε θα άφηναν να εκλεγεί ούτε κρι κρι

  Πριν καν δηλώσει ότι προχωρεί, θ΄αναγκαστεί να φύγει – κι είν’ βαρύ
  Γιατί αξιοπρέπεια δε χωρεί, το σύστημα αν δεν την περιφρουρεί
  Σε κόντρα με θηρία τρομερή, νικάει το θράσος, όχι η μικρή
  Αν όμως ήταν άλλοι οι καιροί, απόφαση θα τόπαιρναν θαρρεί

  Δυναμική να μπλέξει απαξιεί – ενώ αυτή αξίζει και μπορεί
  μα δεν αξίζει να αναλωθεί σ’ αντιπαράθεση ανούσια, αισχρή
  Αξίζει η ευαίσθητη, μα πώς μπορεί , αποτυχία να αντέξει τρομερή?
  Εκτεθειμμένη διαρκώς , μικρή, μονάχη, ευάλωτη να προχωρεί
  Αν τη μαυρίσουν, πώς θα τους θωρεί? Το σκέφτεται κι υποχωρεί.

  Η άλλη την καφ…λα λοιδορεί , με όλη την κατάσταση απορεί
  (ιδανική να γίνει καρτερεί – λες κι η ζωή τη λύση θα τη βρει!)
  Να συμμετέχει θέλει και μπορεί, με τόλμη και αξία σοβαρή
  Μα νόημα δεν έχει , θεωρεί. Αν θέση δεν υπάρχει σταθερή,
  στο πάνελ μόνο άνδρες θα θωρεί. Θα την παραμερίσουν αυθωρεί
  Με διαδικασίες ποτ- πουρί – -Σ’ αυτά είναι μανούλες οι ισχυροί –
  Την αίτηση έστω κι αν προχωρεί, ένας αγροίκος θα παρατηρεί
  με αλαζονεία θα παραληρεί , πάντα θα βρίσκει να κατηγορεί
  αθέμιτη θα κάνει κριτική, ακόμα και στα ρούχα που φορεί !
  εκείνη ν΄αντιδράσει δε μπορεί. και παρεξηγημένη αποχωρεί
  Μια άλλη θέλει, κι είναι φοβερή, σε γνώσεις, σε ευγένεια υπερτερεί
  μα ούτε για σχόλια δεν ευκαιρεί . Και δεν την ξέρουν, πώς να καρτερεί
  Να την ψηφίσουν άγνωστοι, κακοί, σιωπηλοί , καλοί ή φθονεροί
  Που θέλουν στην αρένα τρομερή, – σφαγή να γίνει, ο κόσμος να χαρεί.
  Την ευκαιρία μονάχα αν μπορεί, τη διαφορά να κάνει φανερή
  Να πάει η σαβούρα στη χωματερή, θάβαζε τ΄όνομά της στο σφυρί.

  Κάποιες αδιαφορούν κανονικά , Μπορεί προσόντα νάχουν τυπικά,
  Και/Μα /Αν κίνητρα δεν έχουν βασικά, αμέτοχες θα μένουν τελικά
  Και ποιος να ξέρει ουσιαστικά , αν όντως άξιζαν πραγματικά
  Με την πρωτιά άλλη έχει νταλκά, να διακρίνεται και να νικά
  Δόξας πεδίο λαμπρό δεν προσδοκά, το σύστημα κανείς δεν το νικά
  Και τότε ποιά θα μείνει τελικά? Οέο!
  ΛΟΥ *

  (το ψώνιο δεν το ψηφίζει κανείς!- ίσως για πλάκα)

  Δε θα ήταν λοιπόν δίκαιο να υπάρχουν εξαρχής μια ή δυο θέσεις , που να διασφαλίζουν τη συμμετοχή των ικανών και τη σιγουριά πως θα ακούγεται η άποψη των γυναικών?

  *Είμαι η ΛΟΥ , η φωνακλού!
  (παρακαλώ τα χειροκροτήματα, όχι σε ώρες κοινής ησυχίας – δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα)

  Χωρίς μοντάζ – αν το ξανακοίταζα μπορεί να τοσβηνα.

 135. loukretia50 said

  Νmushroom – Χαρούλα
  Το σύστημα το σαθρό το πολεμάς από μέσα. Και με κουτουλιές δε μπαίνεις, ούτε με ευχολόγια. Εκτός αν γκρεμιστεί, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
  Μιλώντας με πραγματικά δεδομένα :
  – Παρά την ελεύθερη συμμετοχή, πολλές αξιόλογες γυναίκες διστάζουν να υποβάλουν υποψηφιότητα, γιατί ξέρουν πως ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, τα κριτήρια επιλογής περίεργα και οι αρσενικοί πλειοψηφία. Διαχρονική αλήθεια το «ουαί τοις ηττημένοις (-/ναις)!».

  – Οι ψηφοφόροι ανεξαρτήτως φύλου στοχεύουν στην επιτυχία. Πόσες φορές ακούμε : «Α! εξαιρετικός! Αξίζει. Όμως δεν έχει ελπίδες . Είναι άγνωστος , είναι νέος, είναι τόσοι δοκιμασμένοι με γνωριμίες και μέσα, θα πάει χαμένη η ψήφος, ας διαλέξουμε καλύτερα ένα σιγουράκι! ».

  Γιαυτό και επιμένω ότι , αν ήταν επιβεβλημένη η ποσόστωση, σε πολύ λογικά πλαίσια, (δεν είμαι εγώ που θα τα καθορίσω, απλή προσωπική άποψη εκφράζω) , μετά από κάποιο διάστημα δε θα συνέτρεχαν αποτρεπτικά οι παραπάνω λόγοι και θα ήταν πιο δίκαιο το εκλογικό σύστημα.

  Προσωπική μου άποψη απλά, σας χαιρετώ μέχρι αύριο.

 136. loukretia50 said

  Νικοκύρη, συγνωμη για την κατάχρηση

 137. sarant said

  131 Η τόσο χαμηλή γυναικεία εκπροσώπηση είναι στίγμα. Και κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει αιώνιο διότι δεν φαντάζομαι να υπάρξει στο μέλλον, ακόμα κι αν δεν θεσπιστεί ποσόστωση, τόσο μικρή γυναικεία εκπροσώπηση, ούτε 5%, σε υπουργικό συμβούλιο!

 138. mitsos said

  @132Χαρούλα
  Ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο.
  και οφείλω να πω ότι δεν είχα δει το δικό σου σχόλιο 125 το οποίο είναι εστιασμένο αλλά και τεκμηριωμένο
  (εξαιρετική και η προσθήκη του του Γιώργου Μ στο 127 !)

 139. ΚΩΣΤΑΣ said

  137 Καλώς, Νικοκύρη, δεν θέλω να αντιδικήσω μαζί σας. Απλά, κρατάω για τον εαυτό μου μια άλλη αντίληψη για το τί σημαίνει η έκφραση «στίγμα ντροπής».

 140. Μανούσος said

  شمشیر نیک ز آهن بد چون کند کسی
  shamshir-e nik za ahan-e bad chun konad kasi ?
  Ἀπὸ σκάρτο σίδερο σπαθὶ καλὸ πῶς κάνεις;

  Σααδί, Γκολεστάν, ἱστορία 4

 141. Jane said

  Εξαιρετικό άρθρο , κ. Σαραντάκο , αν και δε συμφωνώ σε όλα όσα λέτε. Τέτοια άρθρα όμως χρειάζονται για συζήτηση, σκέψη και προβληματισμό.

  Σχετικά με την ποσόστωση , κοίταξα (ευλογημένη google) τα ποσοστά γυναικών σε μερικές κυβερνήσεις της Ευρώπης αφενός διότι «μένουμε Ευρώπη» αφετέρου γιατί οι αριθμοί σε ορισμένες περιπτώσεις λένε πολλά. Προσμετρώ και τον/την Πρωθυπουργό στα μέλη των κυβερνήσεων. Λοιπόν , έχουμε και λέμε.

  Φινλανδία: 7 γυναίκες από τα 20 μέλη, ποσοστό 35%
  Ισλανδία: 4 γυναίκες (γυναίκα Πρωθυπουργός) από τα 9 μέλη , ποσοστό 44,4%
  Δανία :10 γυναίκες από 26 μέλη , ποσοστό 48,4
  Γαλλία: 15 γυναίκες από 32 μέλη , ποσοστό 48,3 (με Μακρόν και Φιλίπ μέσα)
  Ολλανδία: 10 γυναίκες από 24 μέλη , ποσοστό 41,7
  Ισπανία : 11 γυναίκες από 21 μέλη , ποσοστό 52,3%
  Ηνωμένο Βασίλειο: 9 γυναίκες (γυναίκα Πρωθυπουργός) από 23 μέλη , ποσοστό 39%
  Ιταλία : 5 γυναίκες από 19 μέλη , ποσοστό 26,3%
  Γερμανία : 7 γυναίκες από 16 μέλη , ποσοστό 43,7% ( στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση)
  Πορτογαλία : 4 γυναίκες από 21 μέλη, ποσοστό 19%
  Πολωνία : 7 γυναίκες από 23 μέλη , ποσοστό 30,4%
  Αλβανία: 7 γυναίκες από 15 μέλη , ποσοστό 46,7

  Νομίζω είναι αρκετά τα παραδείγματα , για να βγουν κάποια συμπεράσματα. Ας πούμε , ένα πρώτο συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι, πως δεν υπουργοποιούν κι τη μάνα τους για να τηρήσουν ισορροπίες και για να ικανοποιήσουν όλα τα κουτσοχώρια . Άρα , έχουμε πάρα πολλούς υπουργούς. Δεύτερο συμπέρασμα πως εκτός από την Πορτογαλία όλες οι άλλες χώρες έχουν υψηλό ποσοστό γυναικείας παρουσίας στην κυβέρνηση.
  Συμφωνώ επίσης πως αποτελεί στίγμα ντροπής το ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στην κυβέρνηση Καραμανλή. Σκεφτείτε να μην ήταν και η Ντόρα που προφανώς μπήκε για να τηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στο μητσοτακικό και καραμανλικό μαντρί.

  Σχετικά με τον σεξισμό , συμφωνώ μαζί σας πως δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική. Το έχετε προσέξει και στο ιστολόγιό σας και χαίρομαι για τις παρατηρήσεις που κάνετε.

  Ως προς τον ανασχηματισμό , το μόνο που έχω να πω είναι πως , από τη στιγμή που τα φιλικά σόσιαλ μίντια, τα δεξιά και φιλελεύθερα ακάουντς αλλά και οι τηλεδημοσιογράφοι της «εν αναμονή» κυβέρνησης Μητσοτάκη εστιάζουν στο , τι φορούσε η τάδε υπουργός και πόσων χρονών είναι ο άλλος και , αν δούλεψε ποτέ στην αγορά( όπως ο Σαμαράς με την πιτσαρία) , φαίνεται και πού διαφωνούν με την κυβέρνηση.

 142. sarant said

  141 Nομίζω πως στη Γαλλία είναι θεσπισμένη η parité, η ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών -αλλά χωρίς ΠτΔ και ΠΘ.

 143. Yannis said

  129 Το λάθος, που αναπαράγεται παντού στο διαδίκτυο από τότε, φαίνεται να εξηγείται ως εξής: Οι 6 γυναίκες εκλέχτηκαν σε 5 εκλογικές περιφέρειες. Κάπου ο συντάκτης θα ήθελε να γράψει για 5 εκλογικές περιφέρειες, άλλαξε τη δομή της πρότασης και ξεχάστηκε το 5.
  Και η Ευγενία Μαυροσκότη ήταν, μάλλον, σύζυγος στελέχους του ΚΚΕ, του Κώστα Μαυροσκότη (https://www.rizospastis.gr/story.do?id=518800).
  Και η Μάχη Μαυροειδή (Καλαμάτα) συγγενής του Λευτέρη Μαυροειδή;
  Αλλά δεν πρέπει να μας ξενίζουν αυτά τα φαινόμενα. Έπρεπε να γίνει μια αρχή.
  Χώρια που οι γυναίκες αυτές είχαν ήδη μπει στον αγώνα και αυτονομηθεί από τα χρόνια της παρανομίας (1936-40, τουλάχιστον).

  35 «Άσε που πολύ δύσκολα ένα παιδί με επιδόσεις στο από 2 ως 5 στα 20, θα αντεπεξέλθει στις σπουδές του εδώ.»
  Κι όμως, η εμπειρία μου από δύσκολη σχολή (ιατρική) δείχνει ότι τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά τα πάνε καλά. Οι περισσότερες (ναι, είναι γυναίκες οι περισσότερες) ελάχιστα καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει μια άλλη κατηγορία φοιτητών από ποσόστωση, οι ομογενείς από το εξωτερικό. Και τα δυο δείγματα μικρά, για την ώρα, δύσκολη η στατιστική.

  Γενικά, θα συμφωνήσω με προηγούμενα σχόλια. Οι ποσοστώσεις είναι ένας (επικίνδυνος, κατά τη γνώμη μου) φερετζές που καλύπτει την αδυναμία να λύσουμε τις αιτίες ενός προβλήματος.
  Και, προφανώς, μια κυβέρνηση δεν είναι αριστερότερη επειδή έχει περισσότερες γυναίκε υπουργούς.

 144. gpoint said

  # 140

  Από κάτι λίγα που έχω ακούσει τα αβακυκλωμένα μέταλλα έχουν κάποιες καλύτερες επιδόσεις σε κάποιους τομείς που μάλλον αγνοούσε ο ποιητής. Πάντως πό σάπιο αλεύρι (αναμένο) δεν κάνεις καλό ψωμί

 145. spiral architect 🇰🇵 said

  Τα μάθατε ε;

  😀 😀 😀

 146. Γς said

  140:

  Γραμμένο στον Τριανταφυλλόκηπο

  Γκιούλ στα τούρκικα το τριαντάφυλλο. Ισως από τα φαρσί.
  Γκιουλιστάν στα φαρσί [πέρσικα] ο Τριαντυαφυλλόκηπος. Γκαλιστάν για την ακρίβεια, Τριαντάφυλλλο + Κήπος, Μποστάν ο κήπος.

  Γκιουλιστάν και Γκαλιστάν, κάτι σαν το Γκιούλιβερ και Γκάλιβερ, να πούμε…

  Εργο του [μεγαλύτερου] Πέρση ποιητή Muslih-ud-Din Mushrif ibn-Abdullah Shirazi, γνωστoύ με το καλλιτεχνικό του [!] Sadi

  Γεννήθηκε το 1210 5-6 χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους και πέθανε 80 χρόνια αργότερα

 147. gpoint said

  Σε κάποιο βαθύτερο στάδιο ανάλυσης (όλα τα θέματα για τους μη φανατικούς είναι σαν το κρεμμύδι, αλλάζεις φλούδες όσο το ξεφλουδίζεις και δε σε κάνουν να κλαις όλες, μόνο οι διάφανες μεμβράνες) η ποσόστωση είναι καθαρά σεξιστική από την αντίθετη της συνηθισμένης οπτικής γωνίας.
  Ο λόγος ; μα η καλύτερη λειτουργεία της κοινωνίας, της οικογένειας απαιτεί ρόλους και δεν είναι φιαγμένοι όλοι για όλους τους ρόλους χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι άχρηστοι, καθένας χρησιμοποιείται ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει
  Δεν άκουσα κανέναν να ζητάει ποσόστωση στην οικοδομή ή (άνδρες) στις κονσοματρίς…
  Απορεί κάποιος γιατί δεν εμπιστεύονται γυναίκες γυναικολόγους. Γιατί είναι μια εντελώς προσωπική σχέση ιατρού-γυναίκας και αν ο ιατρός είναι κι αυτός γυναίκα μπορεί να μην είναι διαθέσιμος όταν χρειασθεί λόγω δικής της εγκυμοσύνης !!
  Ολοι επισης γνωρίζουμε πως τις δύσκολες ημέρες του μήνα κάθε γυναίκας υπάρχουν σε αρκετές φυσιολογικά προβλήματα που μειώνουν την απόδοσή τους άρα στον λογικό καταμερισμό εργασιών πρέπει να τους αναθέτουν θέσεις που δεν θα επηρεάζονται πολύ από τέτοια συμπτώματα
  Στην Ελλάδα η κοινή γνώμη σε κρίνει κατά κανόνα από το τι δουλειά κάνεις και όχι από την ποιότητα της δουλειάς σου «Εγώ θέλω το παιδί μου να γίνει επιστήμων» ακούγαμε συχνά εμείς οι εκπαιδευτικοί. Η κοινωνική αυτή πίεση πέρασε στους πολιτικούς μας και καταντήσαμε χώρα με (ε)π(ι)τυχία και μεταχαρτικά. Βοήθησε σ’ αυτό και η ποσόστωση στους επιτυχόντες από τεχνικές σχολές, νυκτερινα κ.λ.π.γιατί τα παιδιά που δεν είχαν ικανότητες για τέτοιες σπουδές, για τεχνικούς λόγους-δεν μπορούσαν να τα διαγράψουν- οδήγησαν στην υποβάθμιση της ύλης ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, ειδικά πριν θεσπισθεί όριο ετών για σπουδές.
  Καλώς ή κακώς γυναίκα και άνδρας είναι διαφορετικά όντα, τα κοινά τους είναι τα ανθρώπινα συναισθήματα και όχι οι ικανότητες. Κακοί είναι οι αποκλεισμοί λόγω φύλου, σήμερα κανείς δεν ξενίζεται από την παρουσία γυναικών σαν οδηγοί ταξί, λεωφορείων ίσως και φορτηγών. Αλλο όμως η αποδοχή αυτών που έχουν τις ικανότητες και άλλο η ποσόστωση
  Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή και οι ποσοστώσεις είναι να διαπιστώνονται μόνο στατιστικά και όχι να επιβάλλονται βίαια στην κοινωνία.

  Ξέρω-ξέρω, θα μου πείτε καλύτερα να σχολιάζω για ποδόσφαιρο παρά να θίγω τα κακώς κείμενα σκεπασμένα από μια σκόνη επίκτητης ευαισθησίας

 148. gpoint said

  Καλά ο μεγαλύτερος δεν ήταν ο Ομαρ Αλ Καγιάμ ;;

 149. gpoint said

  από την Βίκι

  Ο Άγγλος λόγιος Τόμας Χάιντ (1636-1703) ήταν ο πρώτος μη Πέρσης, που τον μελέτησε. Τη μεγαλύτερη επιρροή από όλους άσκησε ο Έντουαρντ Φιτζέραλντ (ποιητής, 1809–83),[6] που κατέστησε τον Καγιάμ το διασημότερο ποιητή της Ανατολής στη Δύση μέσω της περίφημης μετάφρασης και των διασκευών του μάλλον μικρού αριθμού τετράστιχων του Καγιάμ (Περσικά : رباعیات, ρουμπαγιάτ) στο Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ.

 150. Γς said

  145:

  >Τα μάθατε ε;

  Εδώ το έμαθε και ο ίδιος ο Γαβράς και δεν θα το μάθαινε ο Πρωτοψάλτε;

  Ντάξει για τον χάκερ το έμαθε [αν το έμαθε] λίγο καθυστερημένα

 151. spiral architect 🇰🇵 said

  @147: Άσε το ποδόσφαιρο και πιάσε αυτά που μόλις σχολίασες. 😉

 152. gpoint said

  οχι τίποτε άλλο αλλά έχω επενδύσει πριν 30+ χρόνια σ’ ένα από τα συλλεκτικά αντίτυπα μετάφρασης ποιημάτων του σε περιορισμένη πολυτελή έκδοση (δερμάτινη απένδυση , επιχρυσωμένες οι άκρες των σελιδων κ.λ.π.) από την Ζωή Βαλάση, οπότε χάνω αμα μου τον βγάζεις δευτεράντζα σαν ποιητή !!

 153. Γς said

  147:

  >καλύτερα να σχολιάζω για ποδόσφαιρο παρά να θίγω τα κακώς κείμενα σκεπασμένα από μια σκόνη επίκτητης ευαισθησίας

  Πόντιος δεν είναι ο Πσαράς μας;

  Με την σκόνη θυμήθηκα τους κουραμπιέδες

  Και πως κρατιέμαι …

 154. Alexis said

  #145: Περιμένεις καλλιγραφία από της μαϊμούς τον κώλο;

  #137-139: Θα συμφωνήσω ότι η έκφραση «στίγμα της ντροπής» είναι λίγο βαριά μόνο και μόνο για τη γυναικεία εκπροσώπηση.

  #141: Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα για μένα είναι ότι έχουμε το διπλάσιο αριθμό υπουργών από όλα τα «κανονικά» κράτη! 🙂

  Εντωμεταξύ στο άλλο νήμα συνεχίζεται η κουβέντα σε δύο επίπεδα: Ποδόσφαιρο-μπίζνες και θρησκεία.

  Πώς το έλεγε εκείνη η παλιά διαδικτυακή παροιμία για το Χίτλερ και το Στάλιν; 🙂

 155. Γς said

  148:

  Μεγάλος φιλόσοφος, αστρονόμος, μαθηματικό και μετά ποιητής

 156. gpoint said

  # 151

  Κάτσε να δεις που έτσι που πάει ο ΠΑΟ σε λίγο πόσοι από δω μέσα θα ζητάνε ποσόστωση στα πρωταθλήματα-εξαιρουμένου του ΠΑΟΚ, φυσικά !!

 157. gpoint said

  # 155

  Oh, plagued no more with Human or Divine

  To-morrow’s tangle to itself resign,

  And love your fingers in the tresses

  of The Cypress-slender Minister of Wine

  από εδώ

 158. gpoint said

  # 153

  Δεν είμαι Πόντιος βρε, απλά τους πάω

 159. sarant said

  143 Κι εγώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγω ως προς τις 6 εκλεγμένες.

  Χαίρομαι πολύ που λες ότι τα παιδιά της μειονότητας τελικά τα βγάζουν πέρα -για τους ομογενείς εξωτερικού το έχω ακούσει κι εγώ πως δυσκολεύονται. Κι έχουν και αρκετά μεγαλύτερη ποσόστωση, με χωριστές εξετάσεις, μόνο Γλώσσα.

 160. konstantinos said

  για τη συγκεκριμένο ανασχηματισμό η κύρια ειδηση είναι οι 52. Αντε να τους εκατοστήσει!

  Γιατί ποσόστωση στην εκπροσώπηση; Μήπως οι γυναίκες ψηφοφόροι έχουν διαφορετική εκπαίδευση ή ενημέρωση από τους άντρες ψηφοφόρους; Τα ίδια σκατά έχουν και εκλέγουν αυτούς που εκλέγουν. Αν ήμασταν 50 χρόνια πίσω που οι γυναίκες δεν πήγαιναν σχολείο ή δεν διάβαζαν εφημερίδα θα είχε νόημα, αλλά σήμερα γιατί;

  Η μόνη ποσόστωση που θα είχε κάποιο νόημα (της διατήρησης της λαικής βούλησης) θα ήταν η το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών (υπουργών) σε μια κυβέρνηση να είναι τουλάχιστον ίδιο με το ποσοστό γυναικών στην αντίστοιχη βουλή (όποιο είναι αυτό κάθε φορά, όπως έχει επιλέξει σοφά ο ελληνικός λαγός).

  Διαφορετικά να ασχοληθούμε και με την ποσόστωση νέων σε σχέση με τους μεγαλύτερους, πελλοπονήσιων πρωθυπουργών σε σχέση με τους βορειοελλαδίτες, χοντρών βουλευτών σε σχέση με τους αδυνατους, καραφλών σε σχέση με τους μαλλιάδες, αγροτών σε σχέση με πανεπιστημιακής μόρφωσης, νομικών σε σχέση με τους ψυχολόγους κλπ

  Εκεί προσωπικά πιστεύω ότι έχει νόημα η ποσόστωση των γυναικών σε επαγγέλματα όπου αυτός που λαμβάνει την υπηρεσία δεν έχει την δυνατότητα να επιλέξει γυναίκα ή άνδρα (εφόσον το φύλο είναι ένα από τα κριτήριά του). Αν θες πχ γυναίκα μηχανικό ή υδραυλικό ή άντρα νοσοκόμο και ψάξεις θα βρεις.

  Το δάσκαλο στο σχολείο όμως δεν μπορείς να τον διαλέξεις. Για μένα είναι λάθος από το νηπιαγωγείο ως το γυμνάσιο τα παιδιά να έχουν μόνο γυναίκες δασκάλες (όπως πρακτικά συμβαίνει με λίγες εξαιρεσεις). Γιατί να μην υπάρχει ποσόστωση αντρών για να είναι αν όχι 50-50 τουλαχιστον 60-40;

 161. Γς said

  160:

  >Γιατί ποσόστωση στην εκπροσώπηση; Μήπως οι γυναίκες ψηφοφόροι έχουν διαφορετική εκπαίδευση ή ενημέρωση από τους άντρες ψηφοφόρους;

  Κι ήταν κι εκείνη η εποχή που λίγες ήταν οι γυναίκες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων και πάλι δεν εκλέγονταν.

  Και ρώταγα τον πατέρα μου:΅

  -Γιατί ρε μπαμπά οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες;

  -Γιατί είναι ζηλιάρες. Προτιμούν τα φρύδια του Καραμανλή.

  ΚΙ αυτό ήταν αλήθεια
  .

 162. Jane said

  #142 Σωστά. Επομένως είναι 50% το ποσοστό γυναικών στη Γαλλία.
  Νομίζω , πως (αν και δεν το διασαφηνίζω στο προηγούμενο σχόλιό μου ) τείνω να καταλήξω ότι οι ποσοστώσεις στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν μάλλον ευεργετικές.

  #147 Λέτε : «και καταντήσαμε χώρα με (ε)π(ι)τυχία και μεταχαρτικά. Βοήθησε σ’ αυτό και η ποσόστωση στους επιτυχόντες από τεχνικές σχολές, νυκτερινα κ.λ.π.γιατί τα παιδιά που δεν είχαν ικανότητες για τέτοιες σπουδές, για τεχνικούς λόγους-δεν μπορούσαν να τα διαγράψουν- οδήγησαν στην υποβάθμιση της ύλης ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, ειδικά πριν θεσπισθεί όριο ετών για σπουδές».

  Με συγχωρείτε αλλά θίξατε κάτι που με αγγίζει.
  Τα παιδιά που έβγαλαν νυχτερινά σχολεία δεν είναι πως δεν είχαν την ικανότητα. Απλώς δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο γιατί αναγκάστηκαν να μπουν από μικρά στο μεροκάματο μιας και προέρχονταν από χαμηλά λαϊκά στρώματα. Το νυχτερινό Λύκειο διαρκεί 4 χρόνια για να καλυφθεί η ύλη και μέχρι το 1998 δεν υπήρχε ποσόστωση για Πανεπιστήμια αλλά δίνονταν ένα 2% των θέσεων των ΤΕΙ για αποφοίτους Εσπερινών. Πιστέψτε με, κανείς δεν αφιερώνει 4 χρόνια από τη ζωή του, αν δε θελει να μάθει γράμματα και να ξεκολλήσει από την εκμετάλλευση και τη φτώχεια.Τα νυχτερινά έδωσαν την ευκαιρία σε πολλά φτωχά παιδιά να μορφωθούν και να γίνουν επιτυχημένοι επαγγελματίες και επιστήμονες.Η κοινωνία ωφελήθηκε από τα νυχτερινά και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, όχι μόνο για την Ελλάδα.

  Οφείλω να πω και κάτι άλλο. Το οφελιλω σαν ευχαριστώ σε κάποιους. ‘Ισως ήμουν τυχερή , δεν ξέρω, αλλά έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από το νυχτερινό. Από τα 8 χρόνια σπουδών μου σε Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακά , ελάχιστους καθηγητές θυμάμαι. Τους καθηγητές μου στο νυχτερινό Λύκειο, δεν θα τους ξεχάσω ποτέ έναν προς έναν,Δεν θα ξεχάσω τη βοήθεια που είχα όταν έδινα πανελλήνιες, με βοηθητικά βιβλία και τις εξτρα ώρες που κάναμε (μιας και λεφτά για φροντιστήρια δεν είχα) χωρίς να αμείβονται δραχμή παραπάνω από το κράτος. Είχα καθηγήτρια που δεν δίστασε να μου κάνει κάποιες ώρες ιδιαίτερα στα αρχαία πριν δώσω εξετάσεις , δίχως φυσικά καμια αμοιβή. Κι ένας συχωρεμένος καθηγητής μου , είχε μαζέψει από εφημερίδες όλα τα περασμένα θέματα εκθέσεων με τις απαντήσεις σε ένα ντοσιέ και μου τα είχε δώσει για να διαβάσω για να πάρω ιδέες. Χώρια που δεν χρειάστηκε να αγοράσω λεξικά αρχαίων και λυσάρια λατινικών. Δεν ξέρω , πώς είναι τώρα -αποφοίτησα το 92- αλλά αν δεν υπήρχε το Νυχτερινό , τώρα υποθέτω θα ήμουν άνεργη, αγράμματη και ανασφάλιστη εργάτρια. Για μένα οι καθηγητές των νυχτερινών είναι οι αφανείς ήρωες της εκπαίδευσης.

  Και να θυμάστε. ‘Ολοι οι άνθρωποι είναι εκπαιδεύσιμοι και έχουν την ικανότητα για ανώτατες σπουδές. Η αμορφωσιά είναι ταξική.

 163. NIKOS NIKOS said

  ΣΚΟΤΩΝΟΥΝΕ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ;

  Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες (που έγιναν γνωστοί ως «Αινειάδες») εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης, ώσπου οι Αχαιοί τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. Και ενώ όλοι οι άλλοι γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα, κλπ., ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του τον γέροντα και ανήμπορο πατέρα του, τον Αγχίση, και τον μετέφερε έξω από την πόλη. Τότε οι Αχαιοί, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ό,τι άλλο ήθελε από το σπίτι τους. Αλλά εκείνος και πάλι δεν προτίμησε τίποτα άλλο από τα ιερά ξόανα των θεών και τα οικογενειακά κειμήλια, που τα θεωρούσε ανώτερα από κάθε άλλο θησαυρό. Πολλές φορές κινδύνευσε για χάρη των γονέων του και για την ευσέβειά του προς τους θεούς. Μετά από αυτό, οι Αχαιοί του είπαν ότι ήταν διατεθειμένοι να του εκχωρήσουν όποιο μέρος της Τροίας ήθελε για να ζήσει εκεί με απόλυτη ασφάλεια. ( Από την βικιπέδια στο λήμμα Αινείας)

  Γράψατε για τον ρατσισμό λόγω χρώματος και λόγω φύλλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Υπάρχει και ο ρατσισμός λόγω οικονομικής κατάστασης. Υπάρχουνε και οι ζωόφιλοι και οι οικολόγοι. Όλα αυτά είναι σε ένα σωστό δρόμο εμφάνισης και αντιμετώπισης, άμβλυνσης των προβλημάτων.
  Όμως η χειρότερη μορφή ρατσισμού και που δείχνει ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, είναι ο ρατσισμός της ηλικίας.
  Μία καλή συμπεριφορά επιβάλλει να μαζεύουμε τα κόπρανα του σκύλου μας που πηγαίνει βόλτα. Χαιρόμαστε επίσης σαν γονείς όταν τα παιδιά μας αμολάνε τα πρώτα τους κόπρανα. Αποστρέφομαι όμως το βλέμμα μας και δυσανασχετούμε όταν οι ηλικιωμένοι γονείς μας δεν μπορούν να ελέγξουνε τις ανάγκες τους. Αποφεύγουμε την επίσκεψη στους ηλικιωμένους γονείς χειρότερα και από την επίσκεψη σε νεκροταφείο. Χαμένος κόπος για προοπτικές δίχως μέλλον. Χαμένος όμως ο κόπος και τα χρόνια στην εκπαίδευση που μας συνήθισε να σκεφτόμαστε σαν ολύμπιοι θεοί. Ποτέ δεν θα γεράσουμε και θα μείνουμε για πάντα αθάνατοι. Ξεχνάμε ότι τα αγαθά της σημερινής κοινωνίας και του πολιτισμού μας είναι αποτέλεσμα της γριάς Βαυβώς που για χιλιάδες χρόνια κατεύθυνε τις τύχες κοινωνιών ολόκληρων. Ξεχνάμε το ρόλο των συνετών της γερουσίας. Το παρελθόν είναι υπεύθυνο για ότι άσχημο και άβολο μας συμβαίνει. Χάσμα γενεών το λέμε.
  Χάσμα γενεών ή ανεπάρκεια του ανθρώπινου εγκεφάλου;
  Εμμονές για το μέλλον μας που είναι τα παιδιά μας, εμμονές για νέους πολιτικούς, με νέες ιδέες, με φρέσκο αέρα για μία νέα καλύτερη κοινωνία. Άτιμε χρόνε (Κρόνε) πως μας περιπαίζεις; Πως μας ξεγελάς και μας κρύβεις το πραγματικό μας μέλλον;
  Μας προειδοποιείς με τα γηρατειά πριν το θάνατο, αλλά εμείς δεν τα βλέπουμε.
  Δεν υπάρχει θεραπεία για τα γηρατειά αλλά ούτε και ελπίδα αθανασίας.
  Έλεγχος της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και ηλιθιότητας;
  Γηροκομεία και τρίτη ηλικία τα πραγματικά μας πανεπιστήμια και το πραγματικό μας μέλλον χρειάζονται υποστήριξη!

 164. spiral architect 🇰🇵 said

  @162: Και να θυμάστε. ‘Ολοι οι άνθρωποι είναι εκπαιδεύσιμοι και έχουν την ικανότητα για ανώτατες σπουδές. Η αμορφωσιά είναι ταξική.
  👍

 165. janetweiss said

  147: «Ολοι επισης γνωρίζουμε πως τις δύσκολες ημέρες του μήνα κάθε γυναίκας υπάρχουν σε αρκετές φυσιολογικά προβλήματα που μειώνουν την απόδοσή τους άρα στον λογικό καταμερισμό εργασιών πρέπει να τους αναθέτουν θέσεις που δεν θα επηρεάζονται πολύ από τέτοια συμπτώματα»

  Εγκεφαλικό.

  Και πώς αφήνετε τις γυναίκες να μεγαλώνουν τα παιδιά τότε; Δεν είναι αυτή δουλειά που επηρεάζεται (και πολύ μάλιστα) από τέτοια συμπτώματα;

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  162 – «Πιστέψτε με, κανείς δεν αφιερώνει 4 χρόνια από τη ζωή του, αν δε θελει να μάθει γράμματα και να ξεκολλήσει από την εκμετάλλευση και τη φτώχεια.»
  Συγγνώμη, είστε επιχειρηματίας, εισοδηματίας, δηλαδή έχετε οικονομική ανεξαρτησία; γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, από την φτώχεια μπορεί να έχετε ξεκολλήσει ως ένα βαθμό, αλλά από την εκμετάλλευση (και μάλιστα στυγνή) ούτε γι΄αστείο, εκτός κι αν έχετε δικό σας ορισμό για το τι εστί εκμετάλλευση.

  «Δεν ξέρω , πώς είναι τώρα -αποφοίτησα το 92-» Τα ίδια είναι στην εκπαίδευση, εδώ και 150 χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό.

  «αλλά αν δεν υπήρχε το Νυχτερινό , τώρα υποθέτω θα ήμουν άνεργη, αγράμματη και ανασφάλιστη εργάτρια.» Να υποθέσω πως θεωρείτε πως τα 2,000,000 ανέργων (μην κοιτάτε τις στατιστικές της κυβέρνησης, δεν μας θεωρούν όλους ανθρώπους) στην Ελλάδα, είναι αγράμματοι;

  «Για μένα οι καθηγητές των νυχτερινών είναι οι αφανείς ήρωες της εκπαίδευσης.»
  Για μένα πάλι, όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι εργαζόμενοι που κάνουν επί πληρωμή πολύ καλά την δουλειά που τους έχει αναθέσει το κράτος, ήρωες θεωρώ μόνο τους ανιδιοτελείς αλτρουϊστές που ρισκάρουν την ζωή τους για το συλλογικό καλό. Βέβαια, όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να αποκαλούμε ΗΡΩΕΣ τους χρυσοπληρωμένους αθλητές που κάνουν το κέφι τους, η λέξη έχει χάσει την αξία και την φωτεινότητα που είχε αρχικά.

  «Και να θυμάστε. ‘Ολοι οι άνθρωποι είναι εκπαιδεύσιμοι και έχουν την ικανότητα για ανώτατες σπουδές.» Αυτό είναι αποδεδειγμένο πάνω από 100 χρόνια.

  «Η αμορφωσιά είναι ταξική.»
  Η μόρφωση, (ειδικά μετά το 1980) κατά κύριο λόγο είναι οικογενειακή και ατομική επιλογή, ο εγγράμματος δεν σημαίνει πως είναι και μορφωμένος, εκατομμύρια τα παραδείγματα.

  Υ.Γ – Πληροφοριακά, ο σχολιαστής του 147, ήταν καθηγητής σε νυχτερινό λύκειο.

 167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  165 – «Και πώς αφήνετε τις γυναίκες να μεγαλώνουν τα παιδιά τότε; Δεν είναι αυτή δουλειά που επηρεάζεται (και πολύ μάλιστα) από τέτοια συμπτώματα;

  Τα παιδιά που μεγαλώνουν τα έχετε δεί;

 168. cronopiusa said

  Και να θυμάστε. ‘Ολοι οι άνθρωποι είναι εκπαιδεύσιμοι και έχουν την ικανότητα για ανώτατες σπουδές. Η αμορφωσιά είναι ταξική.

  ευχαριστούμε Jane

 169. cronopiusa said

  ΛΑΜΠΡΟ

 170. loukretia50 said

  162. Jane
  Συμφωνώ μαζί σας. Γνωρίζω μαθητές και καθηγητές που πέρασαν από νυχτερινά και είναι όλοι αξιέπαινοι. Αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες, εκτός από όλα τα συνήθη προβλήματα των κανονικών σχολείων και δεν έχουν βοήθεια από κανέναν. Οι μαθητές παλεύουν μόνοι τους και τους ενθαρρύνει μόνο η φιλοτιμία του καθηγητή, που κάνει συχνά υπέρβαση, γιατί τον κυνηγάει το σύστημα με τους κανόνες του. Ισχύει ότι υπάρχουν παιδιά που δε μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κανονικού σχολείου, αλλά η πλειοψηφία σίγουρα δε χαραμίζει ώρες , μήνες , χρόνια, προσπάθειας, αν δε στοχεύει στη βελτίωση. Αυτονόητο όταν οι περισσότεροι το πρωί δουλεύουν και όχι σε άνετο γραφείο.
  Η ποσόστωση τους δίνει τη δυνατότητα, είναι κίνητρο και ευκαιρία.
  Ακόμα πιο φανερό είναι στα σχολεία β’ ευκαιρίας. Να δείτε μαθητές με διπλάσια ηλικία από τους καθηγητές , να έρχονται κατευθείαν από τη δουλειά , να είναι συνεπέστατοι και να προσπαθούν πολύ, για να αποκτήσουν ένα χαρτί που ξέρουν ότι δε θα χρησιμεύσει σε πολλά, όμως το έχουν ανάγκη για τους ίδιους, επειδή αναγκάστηκαν να τα παρατήσουν.

  Όποιος δε βλέπει ελπίδα σε όλα αυτά, δεν είναι ρεαλιστής, είναι κυνικός.

 171. Jane said

  # 166 Τώρα μπήκα και είδα το σχόλιό σας.
  Καταρχάς όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση ήταν και είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης. Εγώ αναφέρθηκα πρωτίστως στην κοινωνική κινητικότητα που τελείται χάρη στη δεύτερη ευκαιρία των νυχτερινών.

  Συμμαθητής μου από εργάτης σε συνεργείο έγινε λογιστής , άλλη από καθαρίστρια έγινε νοσηλεύτρια, άλλη από εργάτρια έγινε δασκάλα κι άλλος από σερβιτόρος έγινε φαρμακοποιός. Χώρια που χάρη στο απολυτήριο Λυκείου πολλοί μπήκαν σε πόστα με άλλες συνθήκες εργασίας, πιο ανθρώπινες, με οχτάωρο και ένσημα ή άνοιξαν δικές τους δουλειές γιατί «άνοιξε» και το μυαλό τους. Αυτά τα άτομα χάρη στην νυχτερινή εκπαίδευση ουσιαστικά πέρασαν σε έναν άλλο κόσμο.

  Δεύτερον, μιλώντας για τα 2 εκατομμύρια ανέργους, αναφέρεστε στην σημερινή Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης κι εγώ στην Ελλάδα που η ανεργία κυμαινόταν μεταξύ 8 και 10% . Συγκρίνετε ανόμοιες συνθήκες. Βέβαια, το γεγονός ότι βρίσκαμε δουλειά ευκολότερα τότε , δεν σημαίνει πως είχαμε εργασιακά δικαιώματα και ανθρώπινες αποδοχές. Είχαμε βέβαια σε αντίθεση με σήμερα, τη δυνατότητα να κάνουμε όνειρα…

  Λέτε : «Η μόρφωση είναι οικογενειακή και ατομική επιλογή» . Ναι, συμφωνώ. Όταν τα βασικά προβλήματα επιβίωσης είναι λυμένα, τότε ο καθένας , εφόσον έχει τη θέληση, έχει τη δυνατότητα και να προχωρήσει σε αυτομόρφωση ( με βιβλία, θέατρο ) και να καλλιεργήσει το πνεύμα του παρακολουθώντας διαλέξεις και δρώμενα τέχνης , πέρα από την πιστοποιημένη γνώση που του έχει δώσει η δημόσια εκπαίδευση.

  Όταν όμως τα ρούχα , τα παπούτσια , τη διασκέδασή του πρέπει να τα πληρώνει μόνος του ο νέος άνθρωπος και συνάμα να συμβάλλει οικονομικά στο σπίτι για το φαΐ και το νοίκι κι όταν τυγχάνει να προέρχεται από οικογένεια με αγράμματους γονείς, τότε αυτή η «ελευθερία» δεν είναι τόσο αυτονόητη, ξέρετε. Προέχουν άλλα. Ξεκινάνε από άλλη αφετηρία τα παιδιά των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων. Είναι σα να ανταγωνίζεσαι ξυπόλητος σε αγώνα δρόμου τον άλλο που πάει με φεράρι. Κι αυτό είναι ταξικό φαινόμενο δεν είναι ατομική διαφορά.

 172. constant said

  171

  Μια παρατήρηση:
  Η λογική «εργάτης συνεργείου γίνεται λογιστής επειδή οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες και υπάρχει ασφάλιση» δεν στέκει. Είναι γενίκευση να θεωρούμε την δουλειά στο συνεργείο ως βρώμικη και σκληρή, ενώ την δουλειά του λογιστή ως «γραφείου». Ξέρω περισσότερα λογιστήρια με σκληρές συνθήκες (πίεση από το αφεντικό, πολύωρη συνεχή δουλειά», από όσα συνεργεία.

  Αξιέπαινος βέβαια ο εργάτης συνεργείου που πετυχαίνει να τελειώσει μια σχολή λογιστικής, και ακόμα πιο αξιέπαινος που δουλεύει σαν λογιστής. Ανάλογα με την περίπτωση βέβαια, αλλά οι μισθοί εργατών συνεργείου και λογιστή δεν διαφέρουν και πολύ

 173. spiridione said

  143 κτλ. Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πόσοι και ποιοι ήταν οι εθνοσύμβουλοι.
  Βλ. στην μελέτη εδώ σελ. 379 για τις δυσκολίες ταυτοποίησης των εθνοσυμβούλων. Και σελ. 732 έναν πίνακα του συγγραφέα.

  Click to access Skalidakis.pdf


  Ο ίδιος για τις γυναίκες γράφει ότι ήταν πέντε, δηλ. εκτός της Μαυροσκότη. Για την Φωτεινή Φιλιππίδου από τη Λάρισα και την Μάχη Μαυροειδή – Χιουρέα από την Καλαμάτα λέει ότι δεν έχουμε στοιχεία, σελ. 381 (έχει βιογραφικά των εθνοσυμβούλων στο τέλος).

  Εδώ αναφέρεται ότι η δασκάλα Ευγενία Μαυροσκότη ήταν υποψήφια σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας και δεν εξελέγη.
  https://redlineagrinio.gr/agrinio/topiki-istoria/36150-aitoloakarnanes-ethnosymvouloi-korysxades

  Η Χρύσα Χατζηβασιλείου βεβαίως ήταν τότε σύζυγος του Πέτρου Ρούσσου (δεν ξέρω αν εννοεί αυτή ο Άγγελος σε ένα σχόλιο παραπάνω ότι είχε σχέση με τον Μάρκο).

 174. Μανούσος said

  Σημασία ἀγαπητοἰ μου δὲν ἔχουν οὔτε οἱ σπουδὲς οὔτε ἡ ταξικὴ προέλευση οὔτε ἡ κομματικὴ ἢ ἰδεολογικὴ τοποθέτηση ἢ οἱ θρησκευτικὲς πεποιθήσεις. Ἀρκεῖ νὰ πίνεις καφὲ μὲ τὰ «σωστὰ» ἄτομα. Τότε τρουπώνεις, μετὰ εἶναι ζήτημα καπατσοσύνης. Ἔτσι γίνονται καὶ ὑπουργοὶ καὶ Γενικοὶ Γραμματεῖς καὶ σύμβουλοι κλπ κλπ κλπ. καὶ αὐτὸ δὲν ἔχει ἀλλάξει στοὺς αἰῶνες τῶν αἰώνων.

  ̇Πάντως, σχετικῶς μὲ τοὺς Πέρσες ποιητές, οἱ ἴδιοι θεωροῦν κορυφαίους δύο, τὸν Φιρνταουσί μὲ τὸ ἔπος Σαχναμέ (η περσική «Ἰλιάδα») καὶ τὸν Χάφεζ.
  Νὰ μὴ ξεχνᾶμε καὶ τὸν Τζαμ’ί, τὸν Νιζαμί μὲ τὸ Ἰσκανταρναμέ, δηλ. ἕνα ἔμμετρο ἔπος γιὰ τὸν Μεγαλέξανδρο (ὄχι ὅτι εἶναι σπουδαῖος χάριν τοῦ Μεγαλεξάντρου, ἁπλῶς ἔχει πρόσθετο ἐνδιαφέρον γιὰ ἐμᾶς), ὁ Ἀττάρ καὶ βεβαίως ὁ Τζαλὰλ εντ-Ντῖν Ρουμί.
  Ὁ Ὀμὰρ Χαγιάμ (ὄχι Καγιάμ) εἶναι προβεβλημένος περισσότερο χάρις στὶς μεταφράσεις τῶν Εὐρωπαίων, ὄχι ὅτι εἶναι ἀσήμαντος, ὅμως τὰ Ρουμπαγιὰτ (τετράστιχα) εἶναι σταγόνα στὸν ὠκεανὸ τῶν περσικῶν ποιητικῶν ἀριστουργημάτων.
  Ὅπως γράφει στὸ προοίμιό του καὶ ὁ ἐθνικὸς ποιητὴς τῆς Γεωργίας, ὁ Ρουσταβέλι (1172-1216, Ὁ ἱππότης μὲ τὸ δέρμα τῆς τίγρης/λεοπάρδαλης), πολλοὶ γράφουν στίχους καὶ ποιήματα ἐπιτυχημένα ἢ ὄχι, ἀλλὰ ποιητὴς εἶναι μόνο ὅποιος ἔχει γράψει ἔπος, ὁπότε ἐκεῖ φαίνεται ἡ ἀξία τοῦ ποιητῆ ποὺ πρέπει νὰ ἀγωνιστεῖ νὰ κρατἠσει τὴν ὑψηλὴ στιχουργία καὶ τὰ νοήματα σὲ μεγάλο ὄγκο ἔργου, δίχως νὰ ἀπελπιστεῖ καὶ νὰ ἐγκαταλείψει ἢ νὰ χἀσει τὴν ἀφηγηματικὴ πλοκή κλπ.
  Γενικὰ καὶ ἡ σύγχρονη περσικὴ ποίηση εἶναι ἐξ ἴσου σπουδαία μὲ τὴν μεσαιωνικὴ δίχως ἐπικὰ μεγέθη.

  Θυμίζω τὸν φίλο καὶ μεταφραστὴ τοῦ Ρίτσου στᾶ περσικὰ καὶ ἑλληνολάτρη (τρομάρα μας) Φερεϊντοῦν Φαριάντ.

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  171 – «Καταρχάς όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση ήταν και είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης.» Γιατί οι ασφαλισμένοι δεν ήταν και είναι; γιατί εγώ για όλους αναφέρθηκα δεν έκανα κάποιο διαχωρισμό.

  «Εγώ αναφέρθηκα πρωτίστως στην κοινωνική κινητικότητα που τελείται χάρη στη δεύτερη ευκαιρία των νυχτερινών.» Το κατάλαβα, το θέμα είναι να δούμε ποιά ήταν η πρώτη χαμένη ευκαιρία και σε τι διαφέρει από την δεύτερη, ποιά είναι η ειδοποιός διαφορά τους, προσωπικά δεν βλέπω καμία, το ίδιο κακό κάνουν στην οικονομική αλλά και στην γενική σκέψη των ανθρώπων.

  «Αυτά τα άτομα χάρη στην νυχτερινή εκπαίδευση ουσιαστικά πέρασαν σε έναν άλλο κόσμο.»
  Σε κανέναν άλλο κόσμο δεν πέρασαν, μόνο σε άλλη λωρίδα πέρασαν στην μεγάλη προδιεγραμμένη και προκατασκευασμένη οικονομική λεωφόρο με μονόδρομη κατεύθυνση προς την οικονομική εξάρτηση από την οικονομική ελίτ, δηλαδή ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ (τα οποία δημιουργεί ελέγχει την αξία τους και διακινεί η οικονομική ελίτ, αλλά αυτά δεν τα μαθαίνουμε στα σχολεία, ημερήσια και νυχτερινά, ΜΗ ΤΖΙΙΙΙΙΙΖΖΖ 🙂 ). Η ψευδαίσθηση μαζί με την ματαιοδοξία, είναι οι θεμέλιοι λίθοι αυτού του ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΣΟΦΟΥ συστήματος.

  «Δεύτερον, μιλώντας για τα 2 εκατομμύρια ανέργους, αναφέρεστε στην σημερινή Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης κι εγώ στην Ελλάδα που η ανεργία κυμαινόταν μεταξύ 8 και 10% . Συγκρίνετε ανόμοιες συνθήκες.» Αυτό είναι το πρόβλημά σας; Είπατε «αλλά αν δεν υπήρχε το Νυχτερινό , τώρα υποθέτω θα ήμουν άνεργη, αγράμματη και ανασφάλιστη εργάτρια.» εντάξει, ήταν 1,000,000 η 500,000, οι άνεργοι, άρα αγράμματοι, όχι; (προσέξτε λίγο την διατύπωσή σας, είναι ένα από τα κλειδιά της εκπαίδευσης στην δημιουργία βολικής συνείδησης).

  «Βέβαια, το γεγονός ότι βρίσκαμε δουλειά ευκολότερα τότε , δεν σημαίνει πως είχαμε εργασιακά δικαιώματα και ανθρώπινες αποδοχές.» Αυτό δεν υπήρξε ΠΟΤΕ στην ιστορία της πατριαρχικής κοινωνίας, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει σε πατριαρχική ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΉ κοινωνία.

  «Είχαμε βέβαια σε αντίθεση με σήμερα, τη δυνατότητα να κάνουμε όνειρα…» Ναι αλλά τι όνειρα, μόνο στο προκατασκευασμένο πλαίσιο από την οικονομική ελίτ.
  Θα σας ρωτήσω ευθέως, ονειρευτήκατε ποτέ να γίνεται δισεκατομμυριούχος; (είμαι σχεδόν απόλυτα βέβαιος πως γνωρίζω την απάντηση και τις άλλες απαντήσεις, αλλά θα περιμένω την δική σας).

  «Όταν όμως τα ρούχα , τα παπούτσια , τη διασκέδασή του πρέπει να τα πληρώνει μόνος του ο νέος άνθρωπος και συνάμα να συμβάλλει οικονομικά στο σπίτι για το φαΐ και το νοίκι κι όταν τυγχάνει να προέρχεται από οικογένεια με αγράμματους γονείς, τότε αυτή η «ελευθερία» δεν είναι τόσο αυτονόητη, ξέρετε.» ΙΔΕΑ δεν έχετε πόσο καλά το ξέρω, 🙂 σχεδόν πάντα εμπειρικά μιλάω σ΄αυτό το ιστολόγιο, δεν υποστηρίζω τυχαία αυτή την άποψη.

  «Προέχουν άλλα. Ξεκινάνε από άλλη αφετηρία τα παιδιά των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων. Είναι σα να ανταγωνίζεσαι ξυπόλητος σε αγώνα δρόμου τον άλλο που πάει με φεράρι. Κι αυτό είναι ταξικό φαινόμενο δεν είναι ατομική διαφορά.»
  Και τότε γιατί μετά από πάνω από 100 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυτή η διαφορά των τάξεων διευρύνθηκε αντί να μειωθεί; τι πρόσφερε η τόση παρα – μόρφωση των λαϊκών στρωμάτων; μήπως απόκτησαν την ταξική συνείδηση που τους παραμυθιάζει έναν αιώνα το ΚΚΕ; μήπως έπαψαν να πιστεύουν στον θρησκευτικό παραλογισμό; μήπως ανέπτυξαν την κριτική τους σκέψη; τότε πώς ψηφίζουν μονίμως κρετίνους που τους λένε ΤΕΡΑΤΩΔΗ ψέματα για εκπροσώπους στην Βουλή; μήπως έμαθαν να συνασπίζονται προς όφελός τους και να αντιδρούν στην επιβολή φασιστικών αποφάσεων της οικονομικής ελίτ μέσω των χειραγωγημένων κυβερνήσεων; μήπως έγιναν αυτόνομοι και συνειδητοί δημοκρατικοί πολίτες;
  Η ταξική διαφορά βρίσκεται και δημιουργείται αυθόρμητα στις οικογένειες κι όχι στην υποχρεωτική εκπαίδευση που παρέχει η οικονομική ελίτ για την περαιτέρω δημιουργία βολικής συνείδησης στα κατώτερα στρώματα, στις οικογένειες βρίσκεται οι ειδοποιός ταξική διαφορά, εκεί τα μικρά παιδάκια των κεφαλαιούχων, μαθαίνουν διαφορετικά πράγματα από τους γονείς τους από αυτά που μαθαίνουν τα παιδάκια των κατώτερων στρωμάτων από τους δικούς τους.
  Ακούσατε ποτέ από τους γονείς σας μέχρι τα 12 (και μέχρι τα 20 δηλαδή 🙂 ) για μετοχές και χρηματιστήριο; 🙂 πολύ αμφιβάλλω, αλλά κι αν ακόμη ακούσατε, μόνο αρνητικά θα σας μίλησαν. 🙂

  Μήπως σας μίλησε ποτέ θετικά κάποιος δάσκαλος η καθηγητής απ΄όσους γνωρίσατε; Έχετε έστω συναντήσει κάποιον στην ζωή σας που να σας δίδαξε ή έστω σας είπε πώς να βάζετε τα λεφτά να δουλεύουν; Γνωρίζετε μήπως εσείς; 🙂

 176. cronopiusa said

  γιατί τρομάρα μας κύριε Μανούσο;

  Μιλάω στα δέντρα περσικά
  Εγώ είμαι ξένος.
  Μιλάω στα δέντρα περσικά.
  Τα δέντρα μού αποκρίνονται.
  Μέσα σ’ αυτή τη συγγένεια
  δεν είμαι ξένος

  την γλώσσα της ποίησης την έμαθα
  απ’ τ’ άστρα, απ’ τα πουλιά, απ’ τα φύλλα
  κι απ’ τους πλανόδιους τροχιστές.

  Καλύπτω τις τρύπες
  με φεγγάρι, με ποιήματα
  ή με τα φιλιά σου.

  Όλα μου τα ταξίδια εσύ.
  Όλες μου οι θάλασσες εσύ.
  Όλα μου τα ναυάγια εσύ.
  Όταν σε συλλογιέμαι
  ένας άνεμος με παίρνει
  μαζί με το κρεβάτι μου
  χωρίς πυξίδα, χωρίς τιμόνι, χωρίς πανί.

  Φερεϊντούν Φαριάντ

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  169 – Τι να σου πώ τώρα εσένα βρε παλαβιάρα; 🙂 γιατί πόσταρες τον Τριβιζά; τι διαφορετικό λέω εγώ που μου λές πως σας προσβάλλω τους εκπαιδευτικούς ασύστολα;
  Τον Τριβιζά τον γνώρισα από την Παπέν μου (που είναι παιδαγωγός) όταν γεννήσαμε την πρώτη μας κόρη την Ελεωνόρα, είναι ο αγαπημένος των κοριτσιών και της οικογένειας. Όταν ξαναβρεθούμε, θα σου πούμε τι έχουμε τραβήξει από συγγενείς και φίλους που μεγαλώναμε διαφορετικά τα παιδιά μας, για να έχεις μια ιδέα τι γινόταν στο σπίτι (τώρα που έχουν γίνει γυναίκες, τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως 🙂 ) το πράσινο αόρατο καγκουρό είναι απλό αστειάκι. 🙂
  Θα υπάρξουν άραγε ποτέ ανοιχτά ελεύθερα σχολεία που θα πηγαίνουν τα παιδιά αυτοβούλως κι όποτε θέλουν; που οι δάσκαλοι θα είναι διάφοροι Τριβιζάδες που θα επιδιώκουν αναλογικά με την ηλικία να εξυψώσουν την παιδικά φαντασία και την μετουσίωσή της σε κριτική σκέψη;
  Θα απελευθερωθούν άραγε ποτέ η άνθρωποι από το οικονομικό κέρδος;
  Όσο υπάρχουν η πατριαρχική κοινωνία, η κληρονομιά και οι θρησκείες, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ, η παιδική φαντασία θα δολοφονείται όπως ο Χριστός σε κάθε βρέφος.

  Μου είναι αφόρητος αυτός ο κόσμος, μου είναι αδύνατο να συμβιβαστώ μαζί του, έχει γίνει μεγάλο λάθος με μένα, ο πελαργός ήταν τύφλα στο μεθύσι και μ΄έφερε σε λάθος πλανήτη, αν δεν ήταν η Παπέν κι οι κόρες μας, θα είχα αυτοκτονήσει προ πολλού.

 178. loukretia50 said

  Ρουμπαγιάτ- Ομαρ Καγιαμ
  Στου αφανισμού την έρημο για μια στιγμή σταθειτε
  απ’ της ζωής την Όαση λίγη δροσιά να πιείτε
  χαράματα ετοιμάστηκε το μέγα καραβάνι
  και ξεκινάει για την Αυγή,,,του Τίποτα, Ω! βιαστείτε!

  Manousos
  Έχετε να μας συστήσετε καποια καλή μετάφραση Περσικών ποιημάτων σε αγγλικά, γαλλικά ή ιταλικά?

 179. loukretia50 said

  ΛΑΜΠΡΟ
  Φοβάμαι πως αντί να εκτιμάς όσα ειχες την τύχη να χαιρεσαι, υγεία (ελπίζω, πώς στην ευχή θα έπεφτες από τέτοιο ύψος αν ήσουν σαν εμένα ή όποιον άλλον της ηλικίας μας με διάφορα θεματάκια) παιδιά , Παπέν και ό,τι άλλο σου δίνει χαρά και διάθεση για τρελές πτήσεις, κάθεσαι και τρώγεσαι με τα ρούχα σου και καταλήγεις να επαναλαμβάνεις διαρκώς τις απόψεις σου.
  Αν αυτό δε σημαίνει πως θέλεις να τις επιβάλεις ή να μας διορθωσεις στην αγνοιά μας, τι είναι?
  Ηρέμησε και ζήσε! Είναι δώρο
  Μη σπαταλάς την πνοή που σου χάρισε τούτη η ανάσα..

  Και μια ταινία- αν δεν την έχεις δει – να ξεχαστείς. Σε κάθε πλευρά υπάρχουν αεροβάτες!

  Ο Δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται! https://youtu.be/ki3IL-PejZE

 180. loukretia50 said

  179 . – συνεχεια
  συγχίστηκα και ξεχασα τα εισαγωγικα στο στίχο του Σεφέρη στο τέλος!

  Και την ταινία που πρότεινε η Κρονη
  » Η γλώσσα της πεταλούδας»

 181. mitsos said

  @174
  «…Ἀρκεῖ νὰ πίνεις καφὲ μὲ τὰ «σωστὰ» ἄτομα. Τότε τρουπώνεις, μετὰ εἶναι ζήτημα καπατσοσύνης. Ἔτσι γίνονται καὶ ὑπουργοὶ καὶ Γενικοὶ Γραμματεῖς καὶ σύμβουλοι κλπ κλπ κλπ. καὶ αὐτὸ δὲν ἔχει ἀλλάξει στοὺς αἰῶνες τῶν αἰώνων.»
  Αν κατάλαβα καλά ο σημερινός άνθρωπος είναι Homo Habillis ( επιδέξιος, επιτήδειος, καπάτσος ) απλά με τον παλιό Homo Habillis διαφέρει στο που δίνει τα ραντεβού του ( σε Cafe και όχι σε κάποιο ξέφωτο του δάσους)
  Καλά ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι . Αυτό γιατί να με ενδιαφέρει ; Αν είναι άλλο το νόημα της διαπίστωσης, δηλαδή ότι πρέπει να γίνω και εγώ καπάτσος αυτού του είδους , Σύμβουλος , Υπουργός,… ; Ευχαριστώ δεν θα πάρω.
  Αν εννοείς ότι η κατάρα της ανθρωπότητας είναι ότι οι σοφοί αμφιβάλλουν και οι ηλίθιοι δρούν ( Ράσελ ) εντάξει . Η δική μου γενιά δεν κατάφερε να το αλλάξει. Τώρα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επόμενες γενιές …οι ενεργές.

  @175 Λάμπρο ρωτάς
  «Μήπως σας μίλησε ποτέ θετικά κάποιος δάσκαλος η καθηγητής απ΄όσους γνωρίσατε; »
  Ναι. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ΝΑΙ.
  Υπήρξαν άνθρωποι που με έμαθαν να σκέφτομαι , να ελέγχω τα συναισθήματα και τα πάθη μου, να είμαι δημιουργικός… Να απολαμβάνω και να ενθουσιάζομαι ταξιδεύοντας στη φύση , στην επιστήμη και στην τέχνη… με έμαθαν να κερδίζω καθημερινά στιγμές ευτυχίας, γαι εμένα και όσους δίπλα μου αγαπώ.
  ….
  «Έχετε έστω συναντήσει κάποιον στην ζωή σας που να σας δίδαξε ή έστω σας είπε πώς να βάζετε τα λεφτά να δουλεύουν; Γνωρίζετε μήπως εσείς; »
  Όχι ευτυχώς. Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι το μυστικό της ζωής είναι τα χρήματα ( τα λεφτά, τα μπικικίνια …) . Ελπίζω να μην τα καταφέρουν να τα βάλουν να δουλεύουν διότι θα γίνουν αυτά άνθρωποι και εμείς θα αντιπροσωπεύουμε πια… «όσα αυτά χρειάζονται»
  Αλήθεια πιστεύεις ότι οι εκατό πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη είναι πιο ευχαριστημένοι από τη ζωή τους από εμένα. Εμένα που η οικογένειά μου ζει πλέον με μια σύνταξη του Δημοσίου και με οικογενειακή ιδιοκτησία δυο διαμερίσματα που νοικιάζω για να πληρώνω το δικό μου νοίκι ;
  ….
  Και είχε μια θάλασσα σήμερα !… Δεν ήθελα να βγω ακόμα κι όταν πέρα πάνω από τις Αλκυονίδες βγήκε σαν κιτρινοκόκκινο μισοφαγωμένο μήλο και μας έλουσε το φεγγαρόφωτο.

 182. cronopiusa said

  ΛΑΜΠΡΟ

  Όταν ξαναβρεθούμε…

  Σταβέντο περπατάω στην κουβέρτα
  και μέσα στο χαμό παραμιλάω
  τα κύματα με πάνε και δεν πάω
  σε ξέφρενο αλήθεια σούρτα-φέρτα

  …κι ο χάρος πειρατής μ’ ένα μουσκέτο μεσόφρυδα όπου να’ ναι θα χτυπήσει!

 183. loukretia50 said

  mitsos
  Συμφωνω, θα τα έλεγα κι εγω, μόνο που φοβάμαι πως θα μου έβγαιναν σε στιχακια…

 184. mitsos said

  Γειά σου Loukretia

  είναι ασφαλώς δικό μου κρίμα
  τόσοι στίχοι δίχως ρίμα.

  Με το καλό το ξημέρωμα.

 185. Jane said

  # 175

  Γράψατε : «Μήπως σας μίλησε ποτέ θετικά κάποιος δάσκαλος η καθηγητής απ΄ όσους γνωρίσατε;»
  -Ναι, είχα δασκάλους και καθηγητές που μου μίλησαν θετικά, με επιβράβευαν και με ενέπνευσαν. Και τους ευγνωμονώ.

  Γράψατε : «μήπως απόκτησαν την ταξική συνείδηση που τους παραμυθιάζει έναν αιώνα το ΚΚΕ;»
  -Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα και δεν παραμυθιάζει κανέναν. Όντας στην παρανομία , κατόρθωσε να μορφώσει χιλιάδες παιδιά. Η ιστορία του ΚΚΕ και η προσφορά του δεν χωράνε στα σχόλια κανενός ιστολογίου.

  Γράψατε: «γιατί μετά από πάνω από 100 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυτή η διαφορά των τάξεων διευρύνθηκε αντί να μειωθεί;»

  – Για ποια 100 χρόνια ‘υποχρεωτικής εκπαίδευσης’ μιλάτε; Μέχρι το 1964 οι γονείς πλήρωναν δίδακτρα και βιβλία. Η επίσημη γλώσσα του σχολείου ήταν άλλη από αυτή που μιλούσε ο λαός. Η εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση θεσπίστηκε μόλις το 1975. Τα κορίτσια της επαρχίας έμεναν στην πλειονότητά τους αναλφάβητα αφού οι γονείς ή τα έστελναν για υπηρέτριες ή τα πάντρευαν μικρά «για να τα αποκαταστήσουν». Κι επιπλέον το πιο μορφωμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας , που μπορούσε και ήθελε να προσφέρει, σάπιζε στις φυλακές και στα ξερονήσια ως τη δεκαετία του ’70.

  Γράψατε : «είμαι σχεδόν απόλυτα βέβαιος πως γνωρίζω την απάντηση και τις άλλες απαντήσεις, αλλά θα περιμένω την δική σας».
  – Εγώ δεν έχω την ικανότητα να ξέρω εκ των προτέρων τις απαντήσεις των άλλων. Είστε πολύ ικανός και τυχερός άνθρωπος κι απορώ, γιατί μου υποβάλλετε ερωτήσεις αφού ξέρετε τα θα πω.
  Να είστε καλά κι εύχομαι να έχετε πάντα απαντήσεις για όλα.

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  179 – Φοβάσαι λάθος Λουκρητία, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει από αυτά που λές, κι είμαι από τους ελάχιστους που εκτιμούν αυτό που έχουν όταν το έχουν.
  Δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις τα απλά και αυτονόητα που λέω, γιατί έχουμε πολύ διαφορετική στάση ζωής. Αυτό που ήθελα να εκφράσω στο σχόλιό μου που εσύ διέκρινες πεσιμισμό, είναι η μεγάλη δυσκολία να ζείς ελεύθερα μέσα σε σκλάβους που τρέμουν την ελευθερία.
  Γι’ αυτό μη μου λές συνέχεια ζήσε, μ’ αυτή την σχέση και την οικογένεια, αυτό ακριβώς κάνω και δεν μου έτυχαν, τις δημιούργησα για να μπορέσω να ζήσω σε ελεύθερο περιβάλλον, έστω στο στενό πλαίσιο του σπιτιού μας, είναι ο σπόρος της ελευθερίας που φύτεψα για την αλλαγή του συστήματος της σκλαβιάς.☺

  Όσο για τις απόψεις μου, σίγουρα δεν θέλω να τις επιβάλλω σε κανέναν (ούτε κάν στις κόρες μου το επιχείρησα) αν τις επαναλαμβάνω, είναι γιατι κι εσείς επαναλαμβάνεται τις δικιές σας, δεν έχω καμιά πρωτότυπη άποψη όλα αυτά τα χρόνια εδώ μέσα.
  Μη σκάς όμως, αυτό θα αλλάξει από την Δευτέρα, θα γράφω ελάχιστα και δεν θα κάνω διαλογο για σοβαρά θέματα με κανέναν.☺

  Για τις πτήσεις (πτώσεις καλύτερα☺) έχω αρκετά καλή φυσική κατάσταση αλλά δεν είναι προϋπόθεση, μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει (με εκπαιδευτή φυσικά) ακόμη κι ανάπηρος, και πραγματικά αξίζει η εμπειρία, δοκίμεσέ την, ΖΗΣΕ.☺

  181 – Mitsos λάθος κατάλαβες την ερώτηση, ρωτάω τον-την Jane αν άκουσε να μιλά θετικά κάποιος δάσκαλος ή καθηγητής για τις μετοχές και το χρηματιστήριο, κι όχι γι’ αυτά τα όμορφα που σου έμαθαν κι απολαμβάνεις (προφανώς εσύ δεν δουλεύεις για λεφτα, είσαι οικονομικά ανεξάρτητος και εργάζεσαι δημιουργικά για το κέφι σου) αλήθεια μήπως έχεις ακοΰσει εσύ;☺

  «Αλήθεια πιστεύεις οι εκατό πιο πλούσιοι άνθρωποι στον πλανήτη είναι πιο ευχαριστημένοι από την ζωή τους από μένα;»
  Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί δεν γνωρίζω κανέναν από αυτούς αλλά ούτε κι εσένα. Εσύ για να μιλάς με τόση σιγουριά μάλλον θα τους γνωρίζεις, οπότε θα ξέρεις καλύτερα.

  Η ζωή δεν έχει μυστικά, οι άνθρωποι είναι μυστικοπαθείς και ανόητοι που την κρύβουν, βλέπεις είναι όπως γεννιόμαστε, ΓΥΜΝΗ κι αυτό είναι ΜΕΓΑΛΗ αμαρτία.☺

 187. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  182 – Θα βρεθούμε κοπελιά, θα βρεθούμε, τον χάρο γράψτον στο τέτοιο σου, δεν υπάρχει, απλώς η ζωή έχει δύο όψεις για να ζήσει κανείς κι οι περισσότεροι διαλέγουν την μία, εμείς είμαστε από αυτούς που επιλέγουν και τις δύο.
  ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ άκου τον Λαμπρούκο.☺

 188. gpoint said

  # 181

  Ωωωωχ !

  ούτε ψύλλος στον κόρφο σου, στο μάτι του κυκλώνα κ.λ.π.

  Ασε τον Λάμπρο να λέει, είναι μικρός ακόμα και δεν κατέχει… ο φίλος μου ο Ρώσος μυστικιστής( σχολής Γκουρτζίεφ) ο Αρκάντι, όταν τον ρώτησα για καμιά καλή συμβουλή ζωής μου είπε πως πάλεψε χρόνια για να βρει όσα είχα βρει εγώ ψαρεύοντας !
  Αν ξέρανε όλοι να ψαρεύουνε η θάλασσα θα είχε αδειάσει, όσο περισσότεροι ξέρουν κάτι τόσο μοιράζεται η αξία του, αν ξέρανε όλοι να κτίζουνε ο Λάμπρος θάμενε χωρίς δουλειά αλλά δεν θα πείναγε γιατί είναι άσσος στα χρηματοοικονομικά όπου βέβαια δεν μοιράζεται τις γνώσεις του γιατί οι περισσότεροι βαριούνται τις αναλύσεις όπως επίσης βαριούνται και το ψάρεμα

  Οντως η θάλασσα αυτές τις μέρες (ειδικά στον Κρισσαίο) είναι να την πιείς στο ποτήρι… την περνάω με φρούτα της θάλασσας κι αλκοόλ με εξαιρετική παρέα την μια μέρα, ψάρεμα και σκέτο γιαουρτάκι την επόμενη να συνέλθει ο οργανισμός.(καριόλα ο πανδαμάτορας)

  ΠΑΟΚ και Ουντινέζε έχουν την ίδια φανέλλα, το ήξερα, τώρα το εμπέδωσα !

  Αυτό που δεν έχω, είναι να σου παίζω τον τίμιο
  Αυτό που δεν έχω είναι αυτό που δεν μου λείπει

  Α, ρε Φαμπρίτσιο…

 189. Γς said

  179:

  >Ο Δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται!

  Ο Célestin Freinet πίστευε ότι η σχολική τιμωρία αποτελεί ένα λάθος. Οτι είναι ταπεινωτική για όλους

  Το ίδιο πίστευε κι ο μικρός Γς.

  Κι ονειρευόταν την εποχή της ξυλιάς με το χάρακα:

  Εφιάλτης μου είχαν γίνει στο Δημοτικό οι σωφρονιστικές μέθοδοι της εποχής.
  Αλλά δεν μάσαγα. Τουλάχιστον στα όνειρα.
  Θυμάμαι ότι τσιμπιόμουνα και αν δεν πονούσα τότε ήταν όνειρο.

  -Δώστε μου το χάρακα κύριε!

  Αυτός αντιστεκόταν. Τα κατάφερνα όμως και του βούταγα το χάρακα, τη βέργα, τη βίτσα και

  -Ανοιξε τις παλάμες σου!

  Φαπ! Ούρλιαζε από τον πόνο

  -Και από την ανάποδη τώρα!

  Φαπ! Πάνω στα κόκαλα των δακτύλων του

  Και δεν ξύπναγα κιόλας πάνω στο καλύτερο!

 190. gpoint said

  # 186

  Α ρε Λάμπρο μερικές φορές είσαι το τέλος της λογικής…

  Λες για τη σχέση και την οικογένεια πως δεν σου έτυχαν, τις δημιούργησες και οικογένεια είναι οι κόρες σου, έτσι δεν είναι ; (που τις δημιούργησες)
  Κάθε νορμάλ άνθρωπος στο «δημιούργησες» σκέπτεται τις ανάθρεψες, μόνο διεστραμμένος θα το σκεφτεί τα σεξουαλικά που προηγήθηκαν, δεν είναι ;
  Κι εκεί τον τελειώνεις γράφοντας «Όσο για τις απόψεις μου, σίγουρα δεν θέλω να τις επιβάλλω σε κανέναν (ούτε κάν στις κόρες μου το επιχείρησα)» δηλαδή τις δημιούργησες χωρίς να τις δημιουργήσεις !!

  Καλημέρα και καλό μήνα είπα ;

 191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  185 – «Γράψατε : Μήπως σας μίλησε ποτέ θετικά κάποιος δάσκαλος η καθηγητής απ΄ όσους γνωρίσατε;»

  Όχι έγραψα αυτό -Μήπως σας μίλησε ποτέ θετικά κάποιος δάσκαλος η καθηγητής απ΄όσους γνωρίσατε; Έχετε έστω συναντήσει κάποιον στην ζωή σας που να σας δίδαξε ή έστω σας είπε πώς να βάζετε τα λεφτά να δουλεύουν; Γνωρίζετε μήπως εσείς;» και ήταν η συνέχεια της πιο πάνω ερώτησης -«Ακούσατε ποτέ από τους γονείς σας μέχρι τα 12 (και μέχρι τα 20 δηλαδή 🙂 ) για μετοχές και χρηματιστήριο; 🙂 πολύ αμφιβάλλω, αλλά κι αν ακόμη ακούσατε, μόνο αρνητικά θα σας μίλησαν.» απλώς έγραφα στο τάμπλετ και πάτησα κενό, ήταν κι αργά και δεν αντιλήφθηκα πως μπορεί να δημιουργηθεί παρανόηση, ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣ. 🙂 Όμως δεν μου απαντήσατε!

  «Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα και δεν παραμυθιάζει κανέναν.»
  Kι η εκκλησία συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα έχει, όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ η ΧΑ το Ποτάμι το ΠΑΣΟΚ οι ΑΝΕΛ, ακόμη κι ο Λεβέντης, αυτό δεν σημαίνει πως δεν παραμυθιάζουν τον λαό (θα συμφωνείται φαντάζομαι). Για το ΚΚΕ έχω ιδία άποψη και μάλιστα απ΄τα κόκαλα βγαλμένη των συντρόφων τα ιερά, θα συμφωνήσω μόνο πως δεν παραμυθιάζει πλέον γιατί δεν το λαμβάνει κανείς υπόψιν, παραμύθιαζε όταν εξυπηρετούσε την αστική τάξη για την επίτευξη των στόχων της, τώρα είναι ένα ασκέρι κρατικοδίαιτων ρεμπεσκέδων που το παίζουν κομουνιστές κι επαναστάτες για να γελάει ο πικραμένος κοσμάκης από την επιβολή των φασιστικών μέτρων της αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησης.
  Το θέμα μας όμως δεν είναι το ΚΚΕ αλλά τι πρόσφερε μέχρι τώρα η υποχρεωτική εκπαίδευση στην λαϊκή τάξη και η υποερώτηση ήταν – μήπως απόκτησαν την ταξική συνείδηση που τους παραμυθιάζει έναν αιώνα το ΚΚΕ; – που την προσπεράσατε και δεν μου απαντήσατε.

  » Γράψατε: «γιατί μετά από πάνω από 100 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυτή η διαφορά των τάξεων διευρύνθηκε αντί να μειωθεί;» Για ποια 100 χρόνια ‘υποχρεωτικής εκπαίδευσης’ μιλάτε; Μέχρι το 1964 οι γονείς πλήρωναν δίδακτρα και βιβλία. Η επίσημη γλώσσα του σχολείου ήταν άλλη από αυτή που μιλούσε ο λαός. Η εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση θεσπίστηκε μόλις το 1975……..»

  Εγώ σας δείχνω το φεγγάρι κι εσείς κοιτάτε το δάχτυλο. Σας φαίνονται πολλά τα 100 χρόνια; από το 1964 μέχρι σήμερα είναι 58, σας φαίνονται λίγα; θέλετε από το 75, είναι 43 χρόνια, σας φαίνονται λίγα, μήπως θέλετε από την σοσιαλιστική αλλαγή του 81; πάλι 37 χρόνια είναι, σας φαίνονται λίγα;
  Για ποιό λόγο διευρύνθηκε η διαφορά των τάξεων σ΄αυτά τα χρόνια που μορφώθηκε ο λαός, δεν μου απαντήσατε.

  «Γράψατε : «είμαι σχεδόν απόλυτα βέβαιος πως γνωρίζω την απάντηση και τις άλλες απαντήσεις, αλλά θα περιμένω την δική σας».»
  – Εγώ δεν έχω την ικανότητα να ξέρω εκ των προτέρων τις απαντήσεις των άλλων. Είστε πολύ ικανός και τυχερός άνθρωπος κι απορώ, γιατί μου υποβάλλετε ερωτήσεις αφού ξέρετε τα θα πω.»

  Αυτό αφορούσε μία συγκεκριμένη προσωπική ερώτηση που ήταν και η πρώτη – «Είχαμε βέβαια σε αντίθεση με σήμερα, τη δυνατότητα να κάνουμε όνειρα…» Ναι αλλά τι όνειρα, μόνο στο προκατασκευασμένο πλαίσιο από την οικονομική ελίτ.
  Θα σας ρωτήσω ευθέως, ονειρευτήκατε ποτέ να γίνεται δισεκατομμυριούχος; (είμαι σχεδόν απόλυτα βέβαιος πως γνωρίζω την απάντηση και τις άλλες απαντήσεις, αλλά θα περιμένω την δική σας).» που για δικούς σας λόγους, εκτός που δεν απαντήσατε την βάλατε στο τέλος. Ο λόγος που έγραψα πως ΣΧΕΔΟΝ γνωρίζω την απάντηση και τις άλλες απαντήσεις, είναι γιατί εδώ και 30 χρόνια την έχω υποβάλει ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ σε πάνω από 1000 ανθρώπους της τάξης μας (φαντάζομαι πως δεν είστε αστή που μπήκε εδώ για να σπάσει την ανία της κάνοντας πλάκα με την λαϊκάντζα 🙂 ) και πήρα την ίδια πρώτη απάντηση κι αμέσως μετά διάφορες άλλες που δικαιολογούσαν την πρώτη.
  Όπως βλέπετε, δεν έχω ΚΑΜΙΑ ικανότητα να γνωρίζω εκ των προτέρων τις απαντήσεις των άλλων, αντιθέτως με εσάς που έχετε την ικανότητα να απαντάτε επιλεκτικά σ΄αυτά που σας βολεύουν, και να μην απαντάτε σ΄αυτά που δεν σας βολεύουν όπως και σ΄αυτή την προσωπική ερώτηση. 🙂

  «Να είστε καλά κι εύχομαι να έχετε πάντα απαντήσεις για όλα.»
  Eπίσης να είστε καλά κι εύχομαι όταν σας ρωτούν κάτι να απαντάτε, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει διάλογος παρά ανούσιοι μονόλογοι. Δεν έχω απαντήσεις για όλα παρά για τρία τέσσερα βασικά πράγματα στην ζωή, και δεν προβλέπω δυστυχώς να έχω περισσότερες στο μέλλον, γιατί όσους ρωτάω κάτι για να μάθω, ή απαντούν άλλα αντί άλλων ή δεν απαντούν καθόλου και λένε τα δικά τους, όπως κι εσείς καλή ώρα :).

  Καλημέρα.

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  190 – Gee αδυνατώ να σε κατανοήσω, δεν φτάνει μέχρι εκεί το μυαλό μου. Είπα πως την σχέση μου με την Παπέν (πέρα από το τυχαίο γεγονός πως βρεθήκαμε) την δημιούργησα, γιατί κατά βάσιν είναι σεξουαλική, ομοίως και την οικογένεια όταν γεννήθηκαν τα κορίτσια που κι αυτή κατά βάσιν είναι σεξουαλική. Το τι μπορεί να σκεφθεί ο καθένας απ΄αυτό δεν μ΄ενδιαφέρει, θα σου πώ μόνο πως πρίν 13-14 χρόνια είχε πάει η Παπέν για καφέ στην γειτόνισα που ήταν κι άλλες δύο από την σχετικά νεόκοπη γειτονιά. Σε κάποια στιγμή λέει η μία – αν καταλάβω πως ο Γιάννης (ο μεγάλος της γιός) μας ακούει όταν κάνουμε σεξ με τον Γιώργο (τον άντρα της 🙂 ) θα τρελαθώ! Και τις λέει η Παπέν εντελώς φυσικά, – γιατί δεν το ξέρει; δεν του το έχετε πεί;- γιατί εσείς το έχετε πεί; – φυσικά – τι τους έχετε πεί; – ότι όταν βλέπουν την πόρτα του δωματίου μας κλειστή, να μη προσπαθήσουν να την ανοίξουν γιατί κάνουμε σέξ!!! 🙂 Από εκείνη την μέρα κόπηκαν ΜΑΧΑΙΡΙ οι κοινωνικές μας σχέσεις, δεν ξαναπάτησαν σε γιορτή ούτε μας κάλεσαν σε δική τους, ούτε κάν για καφέ. 🙂 Aκόμη και την καλημέρα, με σφιγμένα χείλη την έλεγαν όταν δεν μπορούσαν να την αποφύγουν, με τα χρόνια μετριάστηκε αυτό και τώρα μας λένε καλημέρα χαμογελόντας. 🙂

  «Κι εκεί τον τελειώνεις γράφοντας «Όσο για τις απόψεις μου, σίγουρα δεν θέλω να τις επιβάλλω σε κανέναν (ούτε κάν στις κόρες μου το επιχείρησα)» δηλαδή τις δημιούργησες χωρίς να τις δημιουργήσεις !!»
  Tις κόρες μου τις δημιούργησα (ως γνωστόν βοήθησε και λίγο η Παπέν 🙂 ) στο πλαίσιο που τις γεννήσαμε και τις αναθρέψαμε με τις διαπαιδαγωγικές αρχές που είχαμε αποφασίσει με την Παπέν που με πολλές από τις απόψεις μου διαφωνούσε και ενοχλούνταν γιατί τις θεωρούσε όπως κι όλοι οι συγγενείς κι οι φίλοι μας ακραίες. Αυτές τις απόψεις λοιπόν, (για την σεξουαλικότητα, την θρησκεία, το χρηματιστήριο, την απάτη της εκπαίδευσης, το μεγάλωμα των παιδιών, το παραμύθι των κομμάτων και της δήθεν λαϊκής επιλογής των εκλογών) δεν τις επέβαλα στις κόρες μου ούτε στην Παπέν, απλώς τις ανέφερα και λειτουργούσα και λειτουργώ μ΄αυτές, κι άφησα τον χρόνο να με δικαιώσει η όχι. Δεν απαγόρευσα ποτέ τίποτε σε καμία στην οικογένεια, και οι τρείς ήταν και είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν στην ζωή τους ενώ στην οικογένεια υπακούγαμε όλοι στους νόμους που ψηφίζαμε κατά πλειοψηφία (όλες οι ψήφοι ήταν ίσες) στο οικογενειακό συμβούλιο κάθε μήνα μέχρι την ενηλικίωση των κοριτσιών.
  Δεν βλέπω πως ακυρώνεται η δημιουργία τους που λές.

  Καλημέρα και καλό μήνα.

 193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ιατρική σχολή στο Τόκιο παραποιούσε προς τα κάτω τους βαθμούς των γυναικών υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις, σύμφωνα με έρευνα έπειτα από καταγγελία για διαφθορά.
  http://www.efsyn.gr/arthro/den-ithelan-koritsia-stin-iatriki-kai-alloionan-toys-vathmoys-toys

 194. Νέο Kid said

  193.Καλως τη!😀
  «Υποσχέθηκαν ότι δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον…» !!!
  Πάει, χάλασαν και οι Ιάπωνες! Κάποτε , για πολύ λιγότερο σημαντικές «παρατυπίες» έκοβαν τα κεφάλια τους σαν τα τσαμπιά από σταφύλια…

 195. Alexis said

  Καλωσόρισες Έφη! 🙂

 196. Χαρούλα said

  193
  Νέος μήνας, νέα διάθεση! Καλωσόρισες

 197. Γιάννης Ιατρού said

  193: ΕΦΗ

 198. mitsos said

  @193 ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Ευχαριστούμε-Ευχαριστούμε

 199. gpoint said

  # 192

  Δεν καταλαβαίνεις γιατί αυτοακυρώνεσαι γιατί έχεις πάρει διαζύγιο με την λογική που συνδέει φράσεις, αντί να προσέξεις τι σου γράφω, να ψάξεις να δεις αν στέκει μου επαναλαμβάνεις τι έχεις κάνει που (θεωρείςπως) σε δικαίωνει.
  Ξαναδιάβασε τι σου γράφω αργά και προσεκτικά
  Αφού δεν τις καθοδηγούσες πως τις «δημιούργησες» ::
  Η τις δημιούργησες ή δημιουργήθηκαν μόνες τους . Διάλεξε γιατί από την μια λες ότι δημιούργησες οικογένεια ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΣΟΥ κι από την άλληΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΣΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ !!

  Και μην παραμυθιάζεσαι, ό,τι απόψεις και να αναφέρεις σε μικρά παιδιά για θέσφατα τα παίρνουν, άγραφες κόλλες είναι.

  Αρχίζω να υποψιάζομαι γιατί κάψανε τα βιβλία του Ράιχ στις ΗΠΑ χωρίς να είναι μαύρος, ομοφυλόφιλος ή κομμουνιστής

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Αλίκη Γιωτοπούλου–Μαραγκοπούλου έγινε μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας το 1936,
  http://www.efsyn.gr/arthro/o-agonas-tis-gynaikas
  Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, που είναι ένα ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα.
  https://www.altsantiri.gr/ellada/pethane-i-proti-ellinida-prytanis-aliki-giotopoyloy-maragkopoyloy/

 201. sarant said

  193 Καλώς την, καλώς την, καλώς την!
  Μου έφτιαξε η μέρα, μην πω ο μήνας.

  200 Ήταν τόσο ζωντανή και πανταχού παρούσα που δεν την είχα για τόσο μεγάλη σε ηλικία.

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με μάλωσες μια μέρα,ΔΕΝ το έγραψα 🙂

 203. ΓιώργοςΜ said

  199 Βρε Gee, άλλο να σου δείξω το δρόμο, άλλο να σου προτείνω το δρόμο, άλλο να σε πείσω να πάρεις το δρόμο κι άλλο να σε πιάσω από τα μαλλιά και να σε σέρνω στο δρόμο!
  Τα παιδιά είναι άγραφα χαρτιά, αλλά υπενθυμίζω (μιας και το περνάω, εσύ ίσως το ξεχνάς και δε σε αδικώ καθόλου) πως υπάρχει μια γομολάστιχα που λέγεται εφηβεία, κατά τη διάρκεια της οποίας αμφισβητούν ακόμη και την ιδιότητα του γάλακτος να είναι άσπρο…
  Να θυμίσω επίσης πως αποτελεσματικότερο δασκάλεμα από το παράδειγμα δεν υπάρχει, άρα αν ο Λάμπρος είναι συνεπής με όσα ευαγγελίζεται πιθανότατα να καταφέρνει αυτό που λέει, να πείσει δηλαδή αντί να επιβάλει.

 204. sarant said

  202 🙂

 205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  193 – Καλώς την κόρη τη ζηλευτή, απ΄τη λεβεντογέννα. 🙂 🙂 🙂

  199 – Δεν πειράζει Gee, αν δεν καταλαβαίνεις την διαφορά, – εγώ έχω αυτή την άποψη και την θεωρώ σωστή γι΄αυτό και την ακολουθώ, εσείς να κρίνετε μ΄αυτά που βλέπετε έξω και να αποφασίσετε – με το – αυτό που σας λέω εγώ είναι το σωστό κι αυτό θα ακολουθήσετε – πορώνοντάς τες από μικρές, δεν μπορώ να κάνω κάτι, μου φτάνει και μου περισσεύει που το κατανόησαν οι κόρες μου κι έχουμε μια πολύ όμορφη επικοινωνία. 🙂
  Aς τ΄αφήσουμε εδώ, σήμερα είναι ημέρα χαράς και γιορτής, γύρισε το ΑΤΙΑΘΑΣΟ Κρί Κρί. 🙂

 206. Αὐγουστῖνος said

  ΕΦΗ-ΕΦΗ! Τί εὐχάριστη ἔκπληξη ἦταν αὐτή, νὰ ἔχω νὰ ἀνοίξω τὸν ὑπολογιστὴ κάτι ὧρες, λόγῳ ἄλλων ὑποχρεώσεων, καὶ ξαφνικὰ νὰ βλέπω τὸ ὀνοματάκι σου καὶ πάλι!
  Νὰ τὰ βλέπει καὶ ὁ μεσιὲ Κουβάτσος αὐτά, ποὺ ξεχνάει ὅτι γιὰ κάθε ἕναν ποὺ τοῦ τὴ σπάει ὑπάρχουν ἄλλοι ἑκατὸ ποὺ τὸν ἀγαπᾶνε καὶ τὸν θέλουνε.
  Εὐχαριστοῦμε.

 207. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  203 – ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ. Διπλή χαρά σήμερα, μετά την ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, βλέπω πως τελικά δεν λέω ακατανόητα πράγματα, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο σχόλιο. 🙂

 208. Γς said

  Επιστροφή ΕΦΗς-ΕΦΗς.

  Πω πω τι γίνεται…
  Μπράβο!

  Να ξαναφύγεις!

 209. Γς said

  208:

  κι επέστρεφε συχνά και παίρνε μας— όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη

  Καντάφης

 210. sarant said

  208-209 Έχουμε πει κάτι για τα σχόλιά σου. Δεν βλέπω να το τηρείς. Μετά θα παραπονιέσαι.

 211. gpoint said

  # 203

  Ρε φίλε, είδες πουθενά ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΩ τι έκανε ; Σαν εκπαιδευτικός και σαν πατέρας ποτέ δεν είπα πως ό α ή ο β τρόπος είναι καλύτερος για να ανατρέφεις παιδιά, την άποψή μου την βαστάω για τον εαυτό μου. Μόνο σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ παράδειγμα μπορεί να πω μια γνώμη κυρίως όταν περιέχει ολοφάνερο λάθος. ΔΕν κάνω κριτική πως μεγάλωσαν τα παιδιά του Λάμπροου, για όνομα, σ’ αυτά που έγραψε του έδειξα μια αντίφαση. Είπα απλά πως την μια λέει πως έκανε και την άλλη πως δεν έκανε !! το τι και πως και πόσο δεν είναι το θέμα !!
  Κι εκεί φυσικά δεν απαντά γιατί θα πρέπει να παραδεχθεί πως η μια φράση του κοντράρει την άλλη

 212. Λ said

  193. Έζησα τη διάκριση κι εγώ. Κατά το χρόνο εκμάθησης της γλώσσας στην ΕΣΣΔ μας είχαν πει ότι στη Μόσχα θα πήγαιναν αυτοί που ειχαν τους καλύτερους βαθμούς και οι υπόλοιποι στο Πιτιγκόρσκ στον Καύκασο. Ήρθε η κατανομή και στη Μόσχα θα έστελναν τους άντρες. Ευτυχώς εγώ και μια συμφοιτήτρια μου είχαμε καλύτερους βαθμούς και τρέξαμε στη Μοσχα αμέσως με τα άριστα παραμάσχαλα. Στο τέλος μας δέχθηκαν κι εμάς αλλά το σχόλιο του τότε κοσμήτορα ήταν женщины чемоданы не носят οι γυναίκες δεν κουβαλούν βαλίτσες

 213. Γς said

  210;

  Ωχ!

  Μα τι κακό έκανα πάλι;

  Καλοπροαίρετη ελαφρά σάτιρα.

  Τι λέει και η ΙΔΙΑ-ΙΔΙΑ;

  Οκ, σταματώ.

  [γιατί κυκλοφορούν κι εμφράγματα]

 214. Γς said

  212:

  >женщины чемоданы не носят

  женщины чемоданы носят .

  женщины готовят чемоданы

  [τις ετοιμάζουν κιόλας. σεξιστικό;]

 215. nestanaios said

  15.

  «Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα,
  ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,…
  των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι …»

 216. Νίκος Κ. said

  Μπορεί να είμαι υπερβολικός, όμως θεωρώ εντελώς σεξιστικό τον τρόπο που παρουσιάζεται η ακόλουθη σημερινή είδηση:

  Κεφαλονιά: Μοντέλο βρέθηκε νεκρό σε υπερπολυτελές γιοτ
  https://www.cnn.gr/news/ellada/story/145136/kefalonia-montelo-vrethike-nekro-se-yperpolyteles-giot

  Πρόκειται για μια άτυχη νέα εικοσάχρονη γυναίκα. Διαβάζουμε μάλιστα ότι εργαζόταν ως μέλος του πληρώματος. Αλήθεια, θα έβαζαν τον ίδιο τίτλο αν ο νεκρός ήταν άνδρας; Ανισότητα ακόμη και μετά τον θάνατο.

 217. sarant said

  Δεν έχεις άδικο.

 218. Γς said

  Οριακά σεξιστικό

 219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98/96 Κάποιες τιμές πρέπει να μειώθηκαν διότι στη σύζυγο ήρθε ελαφρώς χαμηλότερος ο ΕΝΦΙΑ
  Επίσης στο σύζυγό μου ήρθε με μικρή μείωση.

 220. dryhammer said

  193. Με καθυστέρηση (για 1002 λόγους) : Καλώς όρισες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: