Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου του 2018

Posted by sarant στο 1 Σεπτεμβρίου, 2018


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα (για παράδειγμα, η θανή του Φιλύρα ήταν στις 9.9.1942).

Kαθώς η πρώτη του Σεπτέμβρη έτυχε να πέσει Σάββατο, μέρα που κανονικά δημοσιεύουμε το πολυσυλλεκτικό μας άρθρο με τα περίεργα του γλωσσικού τοπίου, τα μεζεδάκια θα σερβιριστούν εκτάκτως αύριο.

 

Σα 1 Απελλού του ζωγράφου
Κυ  2 †  Κωνσταντίνου  Κανάρη του πυρπολητού και γέννησις Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού. Και κοίμησις παπα-Στρατή, της Αγκαλιάς της Λέσβου.
Δε  3 Ιωάννου Μακρυγιάννη συγγραφέως και αγωνιστού
Τρ 4 Πρώτη έκδοσις της «Παπίσσης Ιωάννας» υπό Εμμανουήλ Ροϊδου
Τε  5 Αρχιλόχου του Παρίου και θανή Νίκου Νικολαΐδη του σκηνοθέτη
Πε  6 Τα Σεπτεμβριανά της Πόλης
Πα  7 Αρτέμιδος και Ενυαλίου
Σα 8 Παγκόσμιος Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού
Κυ 9 Γενέσιον Μιχαήλ Θερβάντες
Δε 10 † Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού
Τρ 11 †  Ανατροπή και φόνος Σαλβατόρ Αλλιέντε
Τε 12 Γενέσιον Μαυρικίου Σεβαλιέ
Πε 13 †  Δάντου Αλιγκέρι
Πα 14 Ίδρυσις της Φιλικής Εταιρείας και θανή Μ. Καραγάτση και Στέλιου Καζαντζίδη
Σα 15 Ανακάλυψις της πενικιλίνης υπό Φλέμιγκ
Κυ 16 † Κοίμησις Μαρίας Κάλλας, της αξεπέραστης ντίβας (1977)
Δε 17 †  Μάνου Λοΐζου του γλυκύτατου μελωδού
Τρ 18 Έναρξις Μεγάλων Μυστηρίων εν Ελευσίνι. Και δολοφονία Παύλου Φύσσα από τους χρυσαβγίτες
Τε 19 † Κοίμησις Νικολάου Σκαλκώτα του μουσουργού (1949) και αυτοπυρπόλησις Κωνσταντίνου Γεωργάκη, φοιτητού εν Ιταλία (1970)
Πε 20 Γενέσιον Ευριπίδου
Πα 21 Διεθνής Ημέρα Ειρήνης
Σα 22 Γενέσιον Μιχαήλ Φαρανταίη
Κυ 23 Της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας και της νίκης εν Ιμέρα
Δε 24 †  Παρακέλσου
Τρ 25 Γενέσιον Δημητρίου Σοστακόβιτς
Τε 26 Γενέσιον Αλβέρτου Μοράβια και θανή Λευκαδίου Χερν του ελληνοϊάπωνος
Πε 27 Ίδρυσις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου
Πα 28 †  Θανή Λουδοβίκου Παστέρ
Σα 29 † Κοίμησις Αιμιλίου Ζολά
Κυ 30 Καρόλου Δαρβίνου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του χρόνου, παρόλο που ετυμολογικά παραπέμπει στον (λατινικό) αριθμό εφτά. Βλέπετε, στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε πρώτο μήνα του τον Μάρτιο, ήταν όντως ο έβδομος μήνας. Όταν μετά προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, οι ονομασίες των άλλων μηνών δεν άλλαξαν κι έτσι οι μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο βρίσκονται σε ετυμολογική αναντιστοιχία. Στα βυζαντινά χρόνια, το πολιτικό και το εκκλησιαστικό έτος άρχιζαν τον Σεπτέμβρη και επιβίωση αυτού έχουμε στο ημερολόγιο που τη σημερινή μέρα τη χαρακτηρίζει «αρχή ινδίκτου». Σε παλιότερα μεζεδάκια μας είχαμε δει κι ένα μαργαριτάρι σχετικό με την ινδικτιώνα.

Από τις λαϊκές ονομασίες που έχει ο Σεπτέμβρης, η γνωστότερη είναι Τρυγητής, διότι τότε γίνεται ο τρύγος, η συγκομιδή των σταφυλιών, μέγιστο γεγονός στον παλιό αγροτικό κόσμο. Σε κάποιες παροιμίες, η ονομασία Σεπτέμβρης-Στέμπρης κάνει λογοπαικτική παρήχηση με τον σέμπρο, τον κολίγα δηλαδή, π.χ. Σεπτέμβρη σεμπρη γύρευε και σύνεργα διανόμα δηλ. να ετοιμάζεις εργαλεία γιατί αρχίζει η νέα γεωργική περίοδος. Επίσης, Τον Σετέμπρη θέσε να’βρεις, δηλαδή σπείρε για να βρεις μετά καρπό. Λογικό είναι οι παροιμίες να περιστρέφονται γύρω από την αγροτική ζωή.

Στην πόλη, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία και αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές, που αρχίζουν ξανά τα πρωταθλήματα στα διάφορα σπορ (αν και το ποδόσφαιρο αναγκαστικά προσαρμόστηκε στο πρόγραμμα των βορειότερων χωρών και ξεκινάει αυγουστιατικα. Επίσης, ακόμα βλέπει κανείς το “ραντεβού τον Σεπτέμβρη” των παλιότερων χειμερινών κινηματογράφων, παρόλο που εδώ και καιρό οι πιο πολλοί συνεχίζουν ολοχρονίς τη λειτουργία τους. Με δυο λόγια, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας ενός νέου ξεκινήματος.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του έλεγαν παλιότερα για το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται στις 11 του Σεπτέμβρη. Ακόμα, τα παλιότερα χρόνια ο Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας των μετακομίσεων -επειδή οι άνθρωποι είχαν ελάχιστα έπιπλα και οικιακές συσκευές, δεν τους ήταν δύσκολο να μετακομίζουν και αρκετοί το έκαναν ακόμα και κάθε χρόνο, κάτι που φαντάζει αδιανόητο στις σημερινές συνθήκες.

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας που έχει δικό του ουσιαστικό: τα Σεπτεμβριανά είναι το πογκρόμ εναντίον των Ρωμιών της Πόλης το 1955. “Μαύρος Σεπτέμβρης”  ονομάστηκε η αιματηρή καταστολή των Παλαιστινίων στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 1970 και στη συνέχεια η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση που πραγματοποίησε τα επόμενα χρόνια μια σειρά από θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα, μερικά απ’ αυτά σχετικά με τον ελληνικό χώρο -και με διασημότερο και σοβαρότερο την επίθεση στους Ισραηλινούς αθλητές στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1972.

Η 11η του Σεπτέμβρη, που σε μας ανοίγουν τα σχολεία, είναι φυσικά η ημερομηνία που έγινε παγκοσμίως διάσημη από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Διδυμους Πύργους το 2001, γεγονός που άλλαξε τη ζωή μας από αρκετές απόψεις. Η ημερομηνία είναι πιο γνωστή στην αμερικάνικη μορφή της, 911. Στα καθ’ ημάς, διάσημη σεπτεμβριανή ημερομηνία είναι η 3η του Σεπτέμβρη, είτε από το 1843 με το πρώτο Σύνταγμα είτε από το 1974 όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι συμπτωματικά, ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Έχει δημιουργηθεί και η σπάνια λέξη ‘τριτοσεπτεμβριανός’.

Βέβαια, υπάρχουν και πάμπολλες παροιμίες, φράσεις, τραγούδια, διηγήματα, μυθιστορήματα, ταινίες με τον Σεπτέμβρη.

Θα βάλω μερικά για προσάναμμα και περιμένω από εσάς να συμπληρώσετε. Από τραγούδια, ας θυμηθούμε το “Κάθε Σεπτέμβρη” του Δεληβοριά, το απαραίτητο «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς) του Ανδριόπουλου, καθώς και το «Φίλοι κι αδέρφια» απ’ το Μεγάλο μας τσίρκο, αλλά και το «Θυμήσου το Σεπτέμβρη» του Σπανού.

Από ποιήματα, θα θυμίσω ότι ο Καβάφης (αν και στα κρυμμένα του ποιήματα) απαθανάτισε τον Σεπτέμβρη του 1903. Βιβλία υπάρχουν πολλά με τον Σεπτέμβρη στον τίτλο τους, αλλά δεν ξεχωρίζω κανένα. Από ταινίες, θα αναφέρω τον Σεπτέμβριο του Γούντι Άλεν.

Καλό μήνα λοιπόν -και όπως προσφυώς είπε ένας φίλος πρόπερσι την ίδια μέρα, μην ευχηθείτε στο γραφείο «καλό φθινόπωρο» ή, πολύ χειρότερα, «καλόν χειμώνα» γιατί οι συνάδελφοί σας μπορεί να σας πετάξουν τον καφέ στο κεφάλι (τουλάχιστον). Το ιστολόγιο από παλιά προτείνει την ευχή «Καλό αποκαλόκαιρο«!

Να κλείσουμε με ένα σεπτεμβριανό τραγούδι. Συνήθως στα τραγούδια βρίσκουμε τη δημοτικότερη εκδοχή του ονόματος του μήνα, Σεπτέμβρης, αλλά θα δούμε ένα τραγούδι όπου εμγανίζεται ο τύπος Σεπτέμβριος, ίσως και για μετρικούς λόγους,  το «Τον Σεπτέμβριο θυμάμαι» του Μίκη από το θεατρικό έργο «Ένας Όμηρος» του Μπρένταν Μπίαν, σε ελληνικούς στίχους Βασίλη Ρώτα.

 

 

Advertisement

148 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου του 2018”

 1. Γς said

  Καλημέρα και καλό μήνα

  >Τετάρτη 5, Αρχιλόχου του Παρίου

  Αρχίλοχος και το χωριουδάκι με την πιο όμορφη παραλία της Πάρου, όπου αυτή τη στιγμή την χαίρεται ο Γς-τζούνιορ, μέσα στα μπάγκαλόουζ του μπαμπά του, του θείου του και της θείας του. Στο κτήμα της γιαγιάς του, της α’ μακαρίτισσάς μου, που αναπαύεται κάτω απ το εκκλησάκι της μονάδας.

  [εμ, θα το άφηνα ασχολίαστο;]

 2. cronopiusa said

  Ella Fitzgerald – September Song (High Quality – Remastered)

  Θα `ρθει ο άγριος τρυγητής, να βρει τη γιατρειά του.

  Allende, mi abuelo Allende
  Ο παππούς μου ο Αλλιέντε

  Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας

  8/9 Παγκόσμια ημέρα κατά του αναλφαβητισμού

  Καλή σας μέρα, καλό μήνα, καλή σχολική χρόνια!

 3. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα καὶ καλὸ μήνα (καὶ καλὸ ἀποκαλοκαιρο, κατὰ τὴ νικοκύριο εὐχή).
  Στὸν Ἥλιο καὶ τὸ Χρόνο τοῦ Μίκη ὑπάρχει καὶ ὁ στίχος «…τὰ ὄνειρά σου Πεπίνο ντὶ Κάπρι»
  Ἔ, ἂς τὸν θυμηθοῦμε μὲ λίγη μελαγχολία τοῦ Σεπτέμβρη:

 4. Γς said

  Ε, ας το ξαναβάλουμε

 5. Γς said

  Και αυτή η εννέα έντεκα, γμτ

 6. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλες κι όλους.

  Νίκο, την ΔΕΘ δεν ανέφερες …
  Κι αυτή τον Σεπτέμβρη γίνεται και έχουμε τις γνωστές εξαγγελίες/δηλώσεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση κι έχουμε επίσης πάντα τις σχετικές διαδηλώσεις/συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη.
  Εύχομαι να γίνουν όλα ειρηνικά φέτος ….

 7. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλό μήνα με παραμονή της θερινής ώρας.
  (το μάθατε, ε;)

 8. Γς said

  6:

  >Εύχομαι να γίνουν όλα ειρηνικά φέτος ….

  Πάντα οι σκηνές αποχαιρετισμού είναι ειρηνικές

 9. Νέο Kid said

  «Μονάδες» και μπάνγκαλόουζ με ναοδομίες…

  Γιατί δεν έβαλες μεζεδάκια σήμερα Νικοκύρη;
  Τι χρωστάμε να αηδιάζουμε πρωινιάτικα…;

 10. Αὐγουστῖνος said

  Μὲ ἀφορμὴ τὸ 7:
  Ἂν δὲν μὲ ἀπατᾶ ἡ μνήμη μου, ἡ ἀστρονομικὰ «σωστὴ» ὥρα εἶναι ἡ χειμερινή, μὲ βάση τὴ διεθνῆ σύμβαση γιὰ τὴν ὥρα Γκρήνουιτς. Δηλαδή, ὅταν ὁ ἥλιος βρίσκεται στὸ ζενίθ του, στὸν μεσημβρινὸ ποὺ περνάει ἀπὸ τὸ Γκρήνουιτς, συμβατικὰ ἡ Ἀγγλία ἔχει μεσημέρι – 12.00 ἀκριβῶς – ἡ δυτικὴ Εὐρώπη ἔχει 13.00, ἡ Ἀθήνα ἔχει 14.00 καὶ οὕτω καθ΄ ἑξῆς. Μὲ τὴ μονιμοποίηση τῆς θερινῆς ὥρας στὴν Ε.Ε. θὰ ἔχουμε τὰ ρολόγια μας νὰ δείχνουν 11.00 καὶ τὸν ἥλιο νὰ μεσουρανεῖ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ;

 11. cronopiusa said

  Παύλος Φύσσας, δυο χρόνια από τη δολοφονία του « Οι λέξεις έχουν …

 12. ΣΠ said

  Καλημέρα και καλό μήνα. Καλή ακαδημαϊκή χρονιά.

 13. 10 Κι εγώ αυτό θυμάμαι, ότι η σωστή ώρα είναι η χειμερινή.

 14. ΣΠ said

  3
  Και η ελληνική εκδοχή.

 15. Νέο Kid said

  Καλή ακαδημαϊκή χρονιά στους πανεπιστημιακούς μας Δύτη, Π2 , Μάικολ Ντυνάμο Χιούστον και ΣΠ (αναφέρθηκαν με σειρά ιστολογικης παλαιότητας 😀 και παρντον αν υπάρχουν κι άλλοι. Αυτούς ξέρω)
  Και καμία αυξησούλα εύχομαι! Βή βή προβ.. χρημάτων!

 16. cronopiusa said

 17. gpoint said

  Καλημέρα, καλό μήνα

  Εμένα το 911 μου θυμίζει μόνο Πόρσε, το 68 πρέπει να ήτανε που μόλις βγήκε το μοντέλλο (μετά την 914) έφερε μια ο γαμπρός μου απ’ την Γερμανία κι αμέσως τούρθε μετάθεση για Περού. Κι έμεινε ο Gee με την Πόρσε που φαινότανε σαν ιπτάμενος δίσκος μπροστά στα «κουτιά» της εποχής, για κάνα μήνα μέχρι να βρεθεί βαπόρι να την πάει Αμερική… τρελλές ιστοριες το μόνο που θα πω ήταν πως μίλαγα στον κόσμο ελληνικά και μου απαντούσανε αγγλικά η γερμανικά, αδύνατον να πιστέψουν πως ήμουν έλληνας, ήταν και το μούσι (τότε)και το παλτό με γούνινο γιακά (τότε) δεν πιστεύανε τ’ αυτιά τους !!

 18. 15 Μερσί αλλά θα σε διορθώσω: δύο εξ ημών δεν είμαστε πανεπιστημιακοί παρ’ ότι, ας πούμε, επαγγελματίες επιστήμονες («ο μπαμπάς μου είναι σχεδόν επιστήμονας» είχε πει κάποτε η κόρη μου). Και ο π2 είναι πολύ παλιότερος από μένα στο δίκτυο. 🙂

 19. Παναγιώτης Κ. said

  @7. Δηλαδή δεν θα ξαναγυρίσουμε τα ρολόγια;
  Θα πρέπει όμως να ρυθμίζουμε το ρολόι στους υπολογιστές.
  Για το ρολόι του ιστολογίου προβλέπεται κάτι; 🙂

 20. cronopiusa said

  https://enthemata.files.wordpress.com/2015/09/12.jpg?w=292&h=422

 21. Jane said

  Τον Σεπτέμβριο του 2008 , πριν 10 χρόνια, κατέρρευσε η Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Η διάσωση του συστήματος κόστισε αρχικά στο κράτος 800 δις δολάρια που δόθηκαν σε μεγαλοεπενδυτές και στελέχη. Στα 2 εκατομμύρια οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και στα 6 εκατομμύρια εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, δόθηκαν συσσίτια.

  Εκείνη η κατάρρευση απέδειξε γι άλλη μια φορά πως το «αόρατο χέρι» της αγοράς είναι η μεγαλύτερη φούσκα των θεωρητικών της νεοφιλελεύθερης οικονομίας.
  Γιατί χωρίς το κράτος ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί ποτέ και πουθενά, όσες μπούρδες κι αν λένε οι αντικρατιστές.
  Εκείνη η κατάρρευση προκάλεσε το τσουνάμι που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη.

  Καλό αποκαλόκαιρο και καλή δύναμη σε όσους/όσες από Δευτέρα πάμε για δουλειά μετά από άδεια. 🙂

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Ερώτημα: Ποιοι και γιατί χαρακτηρίζονται «κατηραμένοι ποιηταί» ;

 23. cronopiusa said

 24. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους ! Ας πάμε 115 χρόνια πίσω !

 25. Γς said

  17:

  Μια τέτοια Πσρσε τρτάνζιτο την είχαν ασφαλίσει σε ιδιωτικό πάρκινγκ στο Παγκράτι. Κι ένας παρκαδόρος την έβγαζε βόλτα κρυφά τα μερόνυχτα. Δεν την πήγαινε μακριά. Υμηττού, Προφήτη Ηλία κλπ.
  Και την στούκαρε άγρια στην Φιλολάου

 26. Γς said

  τα μερόνυχτα. = τα μεσδάνυχτα

 27. Γς said

  καλά …

 28. Παναγιώτης Κ. said

  Νομίζω ότι στο εκάστοτε μηνολόγιο πρέπει να γράφεται μόνο ο αριθμός και όχι η μέρα διότι μπορεί να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση π.χ ότι ο Καραγάτσης πέθανε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου ενώ ο αλγόριθμος που βρήκα στο διαδίκτυο αναφέρει ότι 14 Σεπτεμβρίου 1960 ήταν μέρα Τετάρτη. Ο ίδιος αλγόριθμος μας βγάζει ότι 14 Σεπτ. 2001 που πέθανε ο Στέλιος η μέρα ήταν Παρασκευή.

 29. ΣΠ said

  15
  Ευχαριστώ Κιντ για τις ευχές, κυρίως για αύξηση, αν και ας είμαστε ευχαριστημένοι αν δεν υπάρξει (άλλη) μείωση.
  Να ευχηθούμε όμως και καλή ακαδημαϊκή χρονιά και σε όσους είναι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 30. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7-10 Αν κατάλαβα καλά, η απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα. Οπότε χλωμό το βλέπω να εφαρμοστεί φέτος.

 31. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για άλλη μια χρονιά το μηνολόγιο είναι ελλιπές. 🙂

  Kαλό μήνα σε όλους και καλά κρασιά στους μερακλήδες. 🙂

 32. Νέο Kid said

  18. Ωπ, έχεις δίκιο για την παλαιότητα. Ο Π2 έκανε το 16ο σχόλιο στην πρώτη ανάρτηση του ιστολογίου το μακρινό 2009. Θυμόμουν λάθος ότι ήσουν εσυ. Παρντόν! 😀

 33. Νέο Kid said

  18. Καλά λέει το παιδί , η κόρη σου! Θα μπορούσες να είσαι κανονικός επιστήμων, κι όχι σχεδόν 😋 καθότι είσαι δυνατό θετικό μυαλό ( σ έχω κόψει εγώ. Δεν κάνω λάθος σ αυτά. Και διαβάζεις και κρυφά…) αλλά διάλεξες το μπαρμπούτι, τι να σε κάνω …🤢😜😀

 34. Γς said

  Και πως πέρασε η ώρα

  κι έχασα τον Αυτιά στον Σκάι γμτ…

 35. Νέο Kid said

  17. Για το Μαντζαβελάκη θα σε περνάγανε. Θα απέπνεες κι έναν αέρα τότε …( υποθέτω ότι ήταν πριν πάθεις το εγκεφαλικό και αλλάξεις θρήσκευμα)

 36. Νέο Kid said

  17. Α, μιας και είπες για γούνινα παλτά… Καλοφόρετη η βιζόν Καρέλης! 😀
  Παιχτούρα και τσαμπουκαλάκος μεν, με μισό πόδι πλέον δυστυχώς δε.

 37. Γς said

  8:

  ε, λοιπόν
  αυτό το

  Εύχομαι να γίνουν όλα ειρηνικά φέτος στην ΔΕΘ
  Πάντα οι σκηνές αποχαιρετισμού είναι ειρηνικές

  με το Auld Lang Syne, από κάτω

  εξυπνο μου φαίνεται [πως το’ παθα;

  Το έριξα στο ΦΒ

 38. Λ said

  Εγώ κανόνισα την όρεξη μου για μεζεδάκια

 39. Λ said

  Το είπα και παλιά ότι από14 του μηνός φυτεύουμε βολβούς

 40. Νέο Kid said

  38. Τι ανάγκη έχεις εσυ; Στην πηγή του μεζέ βρίσκεσαι. Στη Χώρα βρίσκεις ακόμα αξιοπρεπή μεζέ και προσιτό. Όχι σαν τους γυφτους τους Λεμεσιανούς που τα σκαρτέψασι ούλα και τα πουλούσι λες και πληρώνει ο Αμπράμοβιτς κι ο Γουάν Γουέη Λη…😩
  Θα τι φάνε βέβαια το κεφάλι τους πάλε…

 41. Γς said

  Και το Σπίτι στην ανηφοριά του Μάνου Ελευθερίου

  Από τον Αγιο Νοέμβριο

 42. cronopiusa said

  Γιάννη Κουβάτσο μας λείπεις…

 43. Γς said

  41:

  Λάθος!

  Από τον Αγιο Σεπτέμβριο

 44. cronopiusa said

  ΕΦΗ-ΕΦΗ μας λείπεις…

 45. Παναγιώτης Κ. said

  Να επαναλάβω παλιότερη πρότασή μου.
  Όσοι και όσες δεν θέλετε να γράφετε, Οκ!
  Να μπαίνετε όμως από καιρό σε καιρό και να λέτε ένα γεια. Εκτός και αν θέλετε να σας ξεχάσουμε!

 46. Νέο Kid said

  44. Αδιάβαστη! Ρίξε μια ματιά στη λίστα των σχολίων… 😃

 47. Alexis said

  #45: Ναι. Να μπει ας πούμε ο Ιστοριοδίφης και να πει ένα γεια στον Γιάννη Ιατρού! 🙂

  (Προσπάθεια για χιούμορ ήταν αυτό. Λίγο κρυανάλατο ίσως… ) 🙂

 48. Νέο Kid said

  47. Ο Καπετάνιος (πες τον κι έτσι. Πες τον και Ιστοριοφίδη!) είναι θεσμός!
  Καίτοι απών είναι πάντα παρών! Στις ψυχές μας…

 49. Λευκιππος said

  Απελλού; Δεν μου ακουγόταν καλά, αλλά αφού το σκέφτηκα λίγο και θυμήθηκα κάτι παλιά βιβλία το ξανασυνήθισα. Πιο πολύ μου πήγαινε του Απελλή όπως λέμε του Αγγελή ή και του Βαγγελη, όχι του χόνδρου βεβαίως βεβαίως. Καλό μήνα.

 50. LandS said

  στη συνέχεια η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση που πραγματοποίησε τα επόμενα χρόνια μια σειρά από θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα, μερικά απ’ αυτά σχετικά με τον ελληνικό χώρο -και με διασημότερο και σοβαρότερο την επίθεση στους Ισραηλινούς αθλητές στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1972.

  Μαχητική οργάνωση και όχι τρομοκρατική;
  Διασημότερο και σοβαρότερο αντί τρομακτικότερο και απεχθέστερο (ή κάτι άλλο πολιτικά κι κορεκτ που δεν μου έρχεται τώρα)
  Θα σε πιάσει αυτή η ισραηλινή οργάνωση και θα σε βγάλει αρνητή του Ολοκαυτώματος όπως κάνει με τον Κόρμπιν

 51. cronopiusa said

  15 Ανακάλυψις της πενικιλίνης υπό Φλέμιγκ

  ¿Por qué Fleming tiene una estatua en la plaza de toros de Las Ventas?

 52. Λ said

  40. Και μεζέ και οφτόν κλέφτικο. Ήντα να κάμουμεν η φτώσεια θέλει καλοπέραση. Πήγαμε στους ευκαλύπτους στο Δάλι τις προάλλες. Μόνο σαλάτα, οφτόν και μπίρα τσακρί.

 53. 15, 🙂 Ευχαριστώ, Kid!
  29, Πολλούς χαιρετισμούς!

 54. Γιάννης Ιατρού said

  46: Έτσι 👏👏👍👍👍
  Κι εγώ προ ολίγου το είδα, επισκεύαζα από το πρωί τον φράχτη, σε 4 σημεία τον ανοίξανε/έκοψαν …

 55. gpoint said

  Καλά ρε παίδες από Δευτέρα δεν ανοίγουν τα ρημάδια ; γιατί εύχεστε από σήμερα ;

  Για τους εχ-παιδευτικούς μιλάω εγώ ο ex-παιδευτικός…

  Πάντως εδώ λίγο θυμίζει σχολείο δια την φιλομάθεια και το αέναον του βιβλίου (ευτχώς που δεν τυλίγουν πια τα ψάρια σε εφημερίδες θα τις διαβάζανε κι αυτές μερικοί…

  Ελα που εγώ διαφωνώ, προτιμώ τις εμπειρίες από την ανάγνωση και συμφωνεί και ο γκουρού μου…

  You’ve been with the professors

  And they’ve all liked your looks

  With great lawyers you have

  Discussed lepers and crooks

  You’ve been through all of

  F. Scott Fitzgerald’s books

  You’re very well read

  It’s well known

  Because something is happening here

  But you don’t know what it is

  Do you, Mister Jones?

  encore une fois….

 56. gpoint said

  Πάντως οφείλω τις ευχαριστίες μου στον Λεώνικο για τη χθεσινή γνωριμία μου με μια ουντινεζίνα που το έπαιζε σκληρή κι αδιάφορη.,,

  -Θα σε κοιτάξω όπως ο Λεώνικος κάτι Ρωσσίδες, της είπα

  κι αμέσως έγινε αρνάκι !!

 57. Κύριε ελέησον! Σοβαρά συνιστά η Επιτροπή να διατηρηθεί μονίμως η θερινή ώρα; Είχα ακούσει ότι γινόταν λόγος για την κατάργηση της αλλαγής ώρας, που καταλαβαίνω πως μπορεί να ενοχλεί κάποιους ή να αναστατώνει π.χ. τσ ωράρια των δύο συγκεκριμένων νυχτών (μου έτυχε να ταξιδεύω με νυχτερινό τρένο από τη Μαδρίτη στη Βαρκελώνη τη νύχτα της αλλαγής· απλώς φτάσαμε μια ώρα αργότερα, και παρά λίγο να χάσω την ανταπόκρισή μου…) , αλλά όχι έτσι!
  Ήδη η Γαλλία και η Ισπανία, για δικούς τους λόγους, προπορεύονται κατά μία ώρα έναντι της Αγγλίας, που ακολουθεί τη μέση αστρονομική ώρα· αν διατηρήσουν τη θερινή ώρα όλο το χρόνο, θα προπορεύονται κατά δύο ώρες, δηλ. ο ήλιος θα μεσουρανεί στις 10 π.μ.! Και στην Ελλάδα, που αναγκαστικά βρισκεται μισή ώρα μπροστά (η Αθήνα έχει σχεδόν ακριβώς 1½ ώρα ανατολικό γεωγραφικό μήκος, οπότε έπρεπε να διαλέξουμε αν θέλουμε να είμαστε μισή ώρα μπροστά, μαζί με την Τουρκία, ή μισή ώρα πίσω, μαζί με την Ιταλία, και διαλέξαμε το πρώτο), θα είμαστε μονίμως μιάμιση ώρα μπροστά όλο το χρόνο!
  Αν τελικά ψηφιστεί το μέτρο, μήπως θα ήταν σκόπιμο να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη και να διατηρήσει τη χειμερινή ώρα όλο το χρόνο;

 58. Γς said

  Καλά όλα από μας τα περιμένει ο Ήλιος;
  Δεν μπορεί κι αυτός να βάλει ένα χεράκι;

 59. Triant said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  Άγγελε (δηλ. ο ήλιος θα μεσουρανεί στις 10 π.μ.), το ανάποδο.
  Έχω την εντύπωση ότι την ζώνη ώρας μας δεν την διαλέξαμε αυθαίρετα αλλά ότι εξαρτάται από το που είναι η πρωτεύουσα. Αν και φοβάμαι ότι προτιμήσαμε να έχουμε την ίδια ώρα με την Κύπρο παρά με όλη (σχεδόν) την υπόλοιπη ευρώπη.

 60. sarant said

  42 Η μία ευχή εκπληρώθηκε!

  59 Μπορεί όμως να έχει όλη σχεδόν η Ευρώπη μία ζώνη ώρας; Πόσες ώρες είναι από τη Μαδρίτη ως το Βουκουρέστι;

 61. Classicist said

  Καλησπέρα κι από μένα και καλό μήνα,

  Εκμεταλλευόμενη την αναφορά του Μηνολογίου Σεπτεμβρίου στο γενέσιον (5/9) του Αρχιλόχου του Παρίου (680 – 630 π.Χ.), ως επαγγελματίας κλασικίστρια αναρτώ το περίφημο ποίημά του για την ομοιότητα της πόρνης με τον κίναιδο. Παρά την προσπάθεια των γνωστών ανθελλήνων να μάς πείσουν ότι το ποίημα αυτό είναι μεταγενέστερο και απλώς απεδόθη στον Αρχίλοχο, όλοι εμείς οι κλασικιστές δεχόμαστε ότι το ποίημα είναι αυθεντικό και ανάγεται στον 7ο αιώνα π.Χ. Προειδοποιώ τους τυχόν αντιρρησίες ότι το δέχονται χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση ως αυθεντικό και οι εκδόσεις Loeb του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίες μάλιστα το θεωρούν ως ένα από τα μεγάλα στολίδια της «Παλατινής Ανθολογίας»

  Η σημαντικότης του ποιήματος (εκτός από την πανθομολογούμενη τέρψι που προκαλεί) έγκειται στο ότι περιέχει την πρώτη καταγραφή της λέξεως «ΚΙΝΑΙΔΟΣ» στην Ελληνική Γλώσσα.


  Βάζω και την αγγλική μετάφραση των εκδόσεων Loeb, για τους τυχόν αντιρρησίες που θα αμφισβητήσουν την έξοχη μετάφραση του βετεράνου κλασικιστή κ. Ι. Κυριαζή:

  ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ (αγγλική μετάφρασις Loeb):

  «The mind of a cinaedus and a base pornē is the same;
  Both rejoice in taking cash,
  Being excited and drilled through,
  Being fucked and screwed,
  Being nailed and wedged apart,
  Stretched and thrown down in the dust.
  For both, one pervert is never enough,
  But they always take pleasure in gulping down
  whole One cock after another of deviants,
  Trying bigger and thicker Penises
  which tumble headfirst into,
  thoroughly search,
  Deeply cleaving all the gaping chasms
  Of the terrible pit,
  and advancing right through
  Even up to the middle of the navel κλπ – κλπ».

 62. Triant said

  60: Όμως όλη η Ισπανία και σχεδόν όλη η Γαλλία γεωγραφικά ανήκουν στην UTC (πρώην GMT – Greenwich). Παρ’ όλα αυτά ακολουθούν την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (CET) για πρακτικούς λόγους. Για τους ίδιους πρακτικούς λόγους θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το Βελιγράδι αλλά και τα Σκόπια και να πάμε κι εμείς στην CET.

 63. sarant said

  62 Οπότε η Ευρώπη θα συμπτύξει δυόμισι γεωγραφικές ώρες σε μία;
  Πιο νορμάλ δεν είναι η εξαίρεση της Πορτογαλίας;

 64. Triant said

  63:
  Πρώτον, σχεδόν έχει ήδη γίνει όπως ανέφερα στο 62.
  Δεύτερον, εμείς ανήκουμε γεωγραφικά ανάμεσα στις δυό ζώνες. Στην Αθήνα η ήλιος είναι στο ζενίθ περίπου στις 13:30 (με την θερινή ώρα) Εάν ακολουθήσουμε την CET θα είναι στις 12:30 και με την χειμερινή στις 11:30 (οι ώρες είναι στο περίπου γιατί μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του έτους). Αλλά και με το γεωγραφικό μήκος να πας η Αθήνα είναι περίπου στις 23 μοίρες ανατολικά δηλαδή μιάμιση ώρα μετά την μεσημβρινό 0.

 65. ΓιώργοςΜ said

  62 Πιθανότατα οι Γάλλοι να υιοθέτησαν τη CET μόνο και μόνο για να έχουν διαφορετική ώρα από τους Άγγλους, εξίσου πιθανό να ισχύει και για τους Ισπανούς 😀
  Αυτές οι προκρουστειες λύσεις, αν όντως έχουν προταθεί και δεν είναι ένα πυροτέχνημα για να’χουμε να λέμε, δεν αντέχουν στη λογική. Οι ΗΠΑ τα καταφέρνουν α λειτουργούν με τρεις ζώνες και είναι ένα κράτος, τόσο λειψοί είναι στα μυαλά οι Ευρωπαίοι και δε μπορούν να λειτουργήσουν έτσι; (Μην απαντήσετε… 😃)

 66. Triant said

  Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ευρώπη και πείτε μου αν θα χαλάγαμε εμείς τη σούπα πηγαίνοντας στην λαδί (CET) ζώνη 🙂

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  44. Κρόνη, 🙂
  ένας αλλά Λεοντής

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  67/44Κρόνη, αυτό ήθελα(από την πανσέληνο ακόμη) αλλά και πάλι ας είναι δυο 🙂

 69. Αὐγουστῖνος said

  @64 (Tiant) Νὰ σᾶς θυμίσω, ἀγαπητέ, ὅτι Ἑλλάδα δὲν εἶναι μόνο ἡ Ἀθήνα. Ἐδῶ στὴ Ρόδο (στὸ ἕνα ἄκρο τῆς ἐπικράτειας) πλησιάζουμε τὶς +2 ὧρες ἀπὸ τὴ GMT. Ὅσο γιὰ τὴ διαφορὰ Ἀγγλίας-Γαλλίας, εἶναι λογικὸ νὰ κρατᾶνε μανιάτικο οἱ Γάλλοι, ἀφοῦ ἀρχικὰ ἡ ἀφετηρία γιὰ τὴ μέτρηση τῶν ὡρῶν ἦταν ὁ μεσημβρινὸς τοῦ Παρισιοῦ. Ἐξαιρετικὴ ἀναδρομὴ στὸ θέμα κάνει ὁ (μακαρίτης πλέον) Ντενὶ Γκὲτζ στὸ βιβλίο του La Méridienne (Ἑπιχείρηση Μεσημβρία στὴν ἑλληνικὴ μετάφραση ἀπὸ τὶς ἐκδόσεις Τραυλός).

 70. Αὐγουστῖνος said

  Triant, βεβαίως βεβαίως 🙂

 71. cronopiusa said

  Φέξε μου φεγγαράκι σ’ όλη τη γη πονώ
  είσ’ ένα προσφυγάκι κι εσύ στον ουρανό.

  Καλώς όρισες, molto, molto, molto brava!

 72. LandS said

  Αν πάρουμε κριτήριο την έκταση, τότε το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι GMT+1. Πληθυσμιακά όμως η Ελλάδα είναι GMT+2 με Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα. Είναι και το ζήτημα της ύπαρξης περιοχών πολύ ανατολικά.

  Το θέμα όμως δεν είναι η Ζώνη αλλά η κατάργηση των αλλαγών της ώρας. Και μπορεί οι Σαλονικιοί και οι Αθηναίοι πρακτικά να μη επηρεάζονται και πολύ με το ποια θα κρατήσουμε, οι κάτοικοι των ανατολικών Νησιών και οι Θράκες επηρεάζονται περισσότερο από ότι οι Επτανήσιοι. Άρα καλύτερα να κρατήσουμε τη χειμερινή

 73. Κουνελόγατος said

  Έκτη Σεπτεμβρίου

  ώρα έντεκα πρωινή

  τώρα λούζονται τα πουλιά

  στα ποτάμια

  στα έλατα τρίβονται

  οι Βοριάδες.

  Σε χτύπησε ο Τούρκος

  στο Μπιζάνι.

  Τώρα κάθεσαι και με κοιτάς

  πίνεις καφέ

  στάζεις φαρμάκι

  αγάπη αγάπη

  ο Ήλιος ψήνει

  το σταφύλι

  ώρα έντεκα πρωινή.

 74. LandS said

  Ξέρω γω; Να το παίζαμε α λα Νέο Δελχί (UTC+5:30) και να το αφήναμε στη UTC+1:30 🙂
  Εκεί να δεις γλέντια. Θα είχαμε όλα τα …πλεονεκτήματα να είναι 12 το μεσημέρι όταν ο Ήλιος είναι πάνω στην Ακρόπολη και θα έχει σχεδόν καθόλου σκιά στον Παρθενώνα.

 75. Κουνελόγατος said

  Η Αυστρία ζητά τον έλεγχο των συνόρων της Ε.Ε. από την μετανάστευση από τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών της. Γιατί το πάνε λάου- λάου οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη; Γιατί δεν ζητούν χρήση πυρηνικών σε Ασία και Αφρική, ώστε να μην υπάρχει πληθυσμός, που θα παίρνει την απόφαση να μεταναστεύσει;

 76. Κουνελόγατος said

  ΓΜΤ…
  Το 75 είναι κλεμμένο, εννοείται.

 77. loukretia50 said

  Lou Reed – September song https://youtu.be/MdyXB9acMu0

 78. ΣΠ said

 79. Triant, έχεις δίκιο, τα μπέρδεψα.
  Αντικειμενικά, η Ελλάδα, αφού διασχίζεται σχεδόν στη μέση από τον 22½ο μεσημβρινό, έπρεπε να διαλέξει ή την ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ή την ώρα Ανατολικής Ευρώπης. Και οι δύο επιλογές ήταν εύλογες. Διάλεξε τη δεύτερη, σε μια εποχή όπου σαφώς είχε αμεσότερες σχέσεις με την Τουρκία απ’ ό,τι με τη Δύση.
  Αυτό που λέω είναι ότι αν τώρα όλη η Ευρώπη αποφασίσει, παράλογα κατά τη γνώμη μου, να προχωρήσει οριστικά και μόνιμα μία ώρα τα ρολόγια της, ίσως θα ήταν σκόπιμο η Ελλάδα να ΜΗΝ το κάνει, ευθυγραμμιζομενη έτσι ωρολογιακά με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αντί με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

 80. Ποια Ευρώπη;

 81. Νέο Kid said

  78. 😀😀😅😅

 82. ΣΠ said

  https://www.wsj.com/articles/endless-summer-the-eu-looks-to-end-daylight-saving-time-1535736306
  Millions of survey respondents thought that summertime should exist all year and that is what will happen, Mr. Juncker said. “If you ask the citizens you have to do what they want.”

 83. nikiplos said

  Καλημέρα και καλό μήνα. Καλή χρονιά σε ακαδημαϊκούς, εκκλησιαστικούς και δικαστικούς που αρχίζουν το έτος τους σήμερα.

  Όσον αφορά την αλλαγή ώρας συμφωνώ με τον Triant. Θα ήταν πρακτικά χρήσιμο να πηγαίναμε κι εμείς στην CET. Νομίζω μείναμε στην ζώνη της ανατολ. ευρώπης για να έχουμε ίδια ώρα με το ομόδοξο ξανθό γένος, γιατί αναστάζουμε ταυτόχρονα…

 84. loukretia50 said

  Θυμήσου το Σεπτέμβρη – Έλλη Λαμπέτη https://youtu.be/qc5mi6VDk30

 85. Sarant said: “Τρ 18 Έναρξις Μεγάλων Μυστηρίων εν Ελευσίνι. Και δολοφονία Παύλου Φύσσα από τους χρυσαβγίτες”

  # Εντάξει. Τον άλλο μήνα …γιορτάζουν οι δυο χρυσαβγίτες που δολοφονήθηκαν από τα «δικά μας παιδιά», (και τώρα κάνουν παρέα με τον Φύσσα) αλλά …δεν θα τους θυμηθώ!

  61, Classicist said: «…ως επαγγελματίας κλασικίστρια αναρτώ το περίφημο ποίημά του (Αρχίλοχου)…. Παρά την προσπάθεια των γνωστών ανθελλήνων να μάς πείσουν ότι το ποίημα αυτό είναι μεταγενέστερο και απλώς απεδόθη στον Αρχίλοχο, όλοι εμείς οι κλασικιστές δεχόμαστε ότι το ποίημα είναι αυθεντικό και ανάγεται στον 7ο αιώνα π.Χ. Προειδοποιώ τους τυχόν αντιρρησίες ότι το δέχονται χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση ως αυθεντικό και οι εκδόσεις Loeb του Πανεπιστημίου του Harvard»

  # Πολύ καλή κλασσικίστρια είσαι. Όμως, δεν παει να το λέει και ο Αβράμ Πάπας (και όχι μόνο οι εκδόσεις Λόεμπ-που τις έχω όλες!-) το ζητούμενο είναι πάντα τι επιχειρήματα υπάρχουν για τη γνησιότητα ή μη του ποιήματος. Αυτά από έναν παλιογκαιρίσιο (όπως λέμε μακεδονιστί)!

 86. Νίκος Κ. said

  Αναρωτιέμαι τώρα με τη σταθεροποίηση της ώρας στην Ευρώπη, μήπως υπάρξει το φαινόμενο να έχουμε χώρες που βρίσκονται πιο δυτικά και να επιλέξουν ώρα ζώνης που να «προηγείται» χωρών πιο ανατολικών. Π.χ. αν εμείς διαλέξουμε τη «χειμερινή» ώρα και η Ιταλία τη «θερινή».

  Πάντως, αν εξαιρέσουμε την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, ελάχιστες χώρες συνεχίζουν να εφαρμόζουν το σύστημα της «θερινής ώρας» (daylight saving time):

 87. 80 πώς θα έπρεπε να είναι η δημοσιογραφία (για το πώς είναι έχουμε πρόσφατα παραδείγματα…)

 88. ΣΠ said

  86
  Αυτό ήδη συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. Λευκορωσία-Συρία.

 89. Γιάννης Μάττος said

  Και Σφαγή Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου (1944)!!

 90. sarant said

  80 Πολύ ωραίο άρθρο Στάζιμπε!

 91. Classicist said

  Αγαπητέ κ. Μπαρτζούδη, (85)

  μόνο από εσάς δεν ανέμενα να αμφισβητηθεί η εγκυρότης του θρυλικού ποιήματος του Αρχιλόχου (61). Το περίμενα από τον γνωστό αντιρρησία κ. Κουβάτσο, από τον σοφό Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελο, από τον αρχηγό των Μεταλληνιστών κ. Blog-oti-nanai ή τον παραγιό του τον Ριβαλντίνιο, από τον αεί παίζοντα κ. Λεώνικο, από τον δαιμόνιο ερευνητή των Νιπτήρων κ. Δύτη, από τον «άρρωστο» Παοκτζή κ. Gpoint, και βεβαίως από τον υπερήλικα χωροφύλακα κ. Ιατρού, που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται από ώρα στο γνωστό υπόγειο, ψάχνοντας παλιά συγγράμματα για να βγάλει σκάρτες τις εκδόσεις Loeb…

  Αφού, κ. Μπαρτζούδη μου, δεν εμπιστεύεσθε το Πανεπιστήμιο του Harvard (που έχει την ευθύνη των εκδόσεων Loeb) θα προσπαθήσω να σάς πείσω αναρτώντας το λήμμα «ΚΙΝΑΙΔΟΣ» από την σελίδα 675 του «Ετυμολογικού» του Μπαμπινιώτη:

  ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ, κ. Μπαρτζούδη μου, κάνοντας χρήση της Αριστοτελικής Λογικής: Αν ο πολύς Μπαμπινιώτης δεν ήτο ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ πως το ποίημα είναι του Αρχιλόχου, υπήρχε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να το γράψει «φόρα – παρτίδα» στην αρχή του λήμματος «κίναιδος» του «Ετυμολογικού» του;

  Κι αν ήταν λάθος αυτή η αναφορά του Μπαμπινιώτη στον Αρχίλοχο, δεν θα την είχε ανακαλύψει επί 8 χρόνια (από το 2010 που κυκλοφορήθηκε το «Ετυμολογικό») ο κ. Σαραντάκος , ώστε να της αφιερώσει μία ξεβρακωτική ανάρτηση; Βούτυρο στο ψωμί του κ. Σαραντάκου θα ήταν μιά τέτοια fake αναφορά του Μπαμπινιώτη. Πώς και δεν σάς πέρασαν όλα αυτά από τον νού, αγαπητέ κ. Μπαρτζούδη;

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ολοκαύτωμα της Βιάννου/Η μάχη της Κάτω Σύμης
  Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 1943, ημέρα του Τίμιου Σταυρού έβαλαν φωτιά στον Πεύκο και τη Σύμη. Ταυτόχρονα επιδόθηκαν σε μαζικές εκτελέσεις, λεηλασίες βανδαλισμούς και κατεδαφίσεις, στα χωριά Κεφαλοβρύσι, Κάτω Σύμη, Αμιράς, Πεύκος, Βαχός, Άγιος Βασίλειος, Άνω Βιάννος, Συκολόγος, Κρεββατάς, Καλάμι, και Λουτράκι της Βιάννου και Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Μάλλες, Χριστός και Παρσάς – Μεταξοχώρι της Ιεράπετρας. {…}
  Το ολοκαύτωμα της Βιάννου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά των Καλαβρύτων.Παρά την έκταση και τη φρικαλεότητα των καταστροφών που συνέβησαν όμως, δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων θεωρείται πως είναι 461 άτομα, όμως πολλές πηγές υποστηρίζουν πως ξεπερνάει τα 500. Πάνω από 1000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πήρε δεκαετίες στα χωριά να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, ενώ κάποια που κάηκαν συθέμελα ερήμωσαν.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85

  https://tvxs.gr/news/san-simera/olokaytoma-tis-biannoy-ena-apotropaio-egklima-%E2%80%93-tomi-sti-sygxroni-istoria

 93. cronopiusa said

 94. 92

 95. @64, 72 .Το έχουμε κουβενιτλάσει για τη ζώνη ώρας πιο παλία εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/26/dst/#comment-108472

  Πρακτικά μέχρι το 1916 χρησιμοποιούσαμε την ώρατ ου μεσημβρηνού του αστεροσκοπείου Αθηνών περίπου 1 ώρα και 35 λεπτά από την ώρα του μεσημβρινού τπυ Γκρίνουιτς. Οπότε η χών η ώρας +1 είχε διαφορά 25 λπτέ από τη χρησιμοποιούμενη και η ΄ζωνη ώρας έιχε διαφορά 35 λπ΄τε από τη χρησιμοποιύμενη. Επίσης η ώρα της ζώνης των +2 από UTC έχει διαφορά 40 λπτά από την ηλιακή ώρα των Επτανήσων (μήκος περίπου 20° οπότε 20/15= 1 ώρα και 20 λεπτά οπότε 2- 1h 20m= 40m δήλαδή 40 λεπτά μπορστά και αντίστοιχα 20 λπτά από την ΄ζωνη του UTC+1) ενώ τα νησιά του αντολικού Αιγαίου με μήκος περίπου 26° 30′ ανατολικό έχουν διαφορά 15 λπτά από την ώρα της ζώνης UTC+2 και 45 λεπτά απότ ην ώρα της ζώνης UTC+1( 26,5/15= 1 h 45 m). Για αυτό ο Αιγηνήτης πρότεινε να χρησιμοποιούμε την ζώνη των δύ ωράν από το Γκρίνουιτς αφού είχε τν μικρότερη διαφορά από τη χρησιμοποιύμενη και έχει τη μικρότερη δυνατή διαφορά από τις τοπικές ηλικάκές ώρες των τόπων της Ελλάδας.Τα Δωδεκάνησα ήταν ιταλικά το 1916 και η Κύπρος βρετανική οπότε δεν έπαιξαν ρόλο στην απόφαση.

  Κι έγώ πισ΄τευω ότι αν αποφασιστεί η μόνιμη θερινή ώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα πρέπει να έχει ώρα UTC +2 και όχι UTC +3 που έχει στη θερινή ώρα.΄ . Αν η Κεντρική Ευρώπη πάεισ την ώρα UTC+2 η τότε η Ελλάδα πρέπει αν παέι στη χειμερινήτ ης ώρα που θα είναι και ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

 96. Γς said

  60:

  >Πόσες ώρες είναι από τη Μαδρίτη ως το Βουκουρέστι;

  32 ώρες οδικώς, 4 ώρες με τ αεροπλάνο

 97. Πάνος με πεζά said

  @ 62,63 : Μια άλλη παράμετρος για την οποία είναι δύσκολο να υπάρξει ενιαία πανευρωπαϊκή ώρα, όπως άκουγα το πρωί στο ραδιόφωνο, είναι οι πολύ βόρειες χώρες (από Δανία και πάνω), όπου εκεί λόγω της μικρής ηλιοφάνειας πρέπει να διαφοροποιηθεί λογικά η ζώνη ώρας, ιδίως αν η ώρα διαμορφωθεί με την ηλιοφάνεια του Νότου.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τηλεφωνώ στον πατέρα μου:
  -Καλό μήνα!
  -Καλό μήνα, τση Πρωτοσετεμπριανής!
  Στα βάθη της μνήμης ,θυμόμουν και δε θυμόμουν. Μιας Παναγίας μού λέει είναι.Έτσι το λέγαμε παλιά.

  Βλέπω πως γιορτάζουνε σήμερα πάνω από 50 ονόματα,βάσει εορτολογίου, αλλά δεν αναφέρεται κάποιας Παναγίας ή σχετικό εορταζόμενο όνομα,
  Όμως ψάξε ψάξε βρήκα κάτι Συνάξεις Παναγίας και πως πχ
  η Παναγία Καταπολιανή (Υστέρνια Τήνου) γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου.
  Αυτό το λέω για να καταχωριστεί και η Πρωτοσετεμπριανή, ως 1η μηνός που μνημονεύεται (Όπως Απρίλης Μάης κι Αύγουστος, Γενάρης έμμεσα -και Μάρτης; )

 99. leonicos said

  @67

  Μόλις μπήκα

  Τα καλά τα βάλανε οι γνωστοί που βάζουν καλά.

  Αν λυπάμαι για κάτι που δεν είχα μπει ώς τώρα,

  είναι που δεν καλωσόρισα την ΕΦΗ ΕΦΗ αμέσως

  Μπράβο Εφη που μιλάς. Απέδειξες ότι είσαι αυτόπου ξέραμε.

 100. leonicos said

  @61

  Όταν με χαρακτηρίζεις ‘αεί παίζοντα’ αποδεικνύεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι κάνω.

  Δεν σέβεσαι το γεγονός ότι σε σέβομαι, σε χαρακτήρισα ‘θετικό στοιχείο του ιστολογίου’ παρά τον επιθετικό σου χαρακτήρα. Και αυτό είναι μη χαρακτηρίσιμο επιεικώς. Και σου επισημαίνω ότι εδώ, για σενα, η λέξη ‘επιεικως’ είναι βρισιά. Είναι χαστούκι.

  Και εάν θεωρείς ότι η γλώσσα και η μετρική τωμ πέντε επομένων στίχων είναι του 7ου αιώνα, δεν είσαι ούτε κλασικιστής.

  παρά ταύτα, συνέχισε να σχολιάζεις, γιατί εκών άκων πάντα κατι χρήσιμο λες, κι εμείς το εκτιμούμε αναλόγως παραβλέποντας το ακατανοητο στίλ σου

 101. pan said

  Μα τι σχέση έχει τι ώρα είναι ο ήλιος πάνω από την Ακρόπολη; Το σημαντικό είναι ότι ειδικά το καλοκαίρι είναι ωραία να βραδιάζει αργά, οπότε αν είναι να κρατήσουμε μια ώρα αυτή να είναι η θερινή (UTC+3).

 102. Alexis said

  #85: Εντάξει, εσύ να γιορτάσεις τους χρυσαβγίτες. Όμως δεν είναι τον άλλο μήνα, είναι τον παράλλο, πρόσεξε μην πας σε λάθος μνημόσυνο! 😡

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για την ώρα,για την ώρα, αλλαγή-απαλλαγή; 🙂

 104. Ηράκλειτος said

  @ 64, 66 , 101

  Συμφωνω με το 101 ! Οι περισσοτεροι Ελληνες νομιζω πως προτιμουν να νυχτωνει στις 21.00 – 20.00 το βραδυ το καλοκαιρι, αντι για τις 20.00 – 19.00.

  Εμενα προσωπικα θα μου φαινοταν απαισιο να νυχτωνει 20.00 – 19.00 . (αν παραμεινει η χειμερινη ωρα χειμωνα – καλοκαιρι)

  Καλυτερα να κρατηθει η θερινη ωρα και τον χειμωνα, ετσι ωστε να νυχτωνει πιο αργα !!! UTC+3 για παντα !!!

  Τωρα, οσον αφορα αυτους τους ανθρωπους που προτεινουν UTC+1, τι να πω;;; Επικοινωνουν;; Ειδικα εαν παραμεινει κι η χειμερινη ωρα, αυτο σημενει πως το καλοκαιρι θα νυχτωνει 19.00 – 18.00 αντι 21.00 – 20.00 !!! Δηλαδη αυγουστιατικα θα νυχτωνει απ τις 6 το βραδυ !!!

  Καθαρη τρελα ε;;;!!!

 105. sarant said

  98 Πρωτοσετεμπριανή λοιπόν!

  103 Κάποιο λάθος κάνει για το… νύχτωμα της Κύπρου το χειμώνα. Όσο πιο βόρεια, τόσο μικρότερη η μέρα και νωρίτερα η δύση του Ηλίου το χειμώνα. Άρα η Κύπρος πρέπει το χειμώνα να νυχτώνει 45′ πιο *αργά* από την Ελλάδα.

 106. Classicist said

  Αγαπητέ κ. Λεώνικε (100),

  1) Ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί παρεξηγηθήκατε που σάς χαρακτήρισα «αεί παίζοντα». Ο Σόλων το θεώρησε κομπλιμέντο όταν του το είπε ο Αιγύπτιος ιερεύς: «Σόλων, Σόλων, Έλληνες αεί παίδές εστε, γέρων δε Έλλην ούκ έστιν» (Πλάτωνος «Τίμαιος» 706 b, 28)

  2) Κύριε Λεώνικε, γράφετε στο 100: «Και εάν θεωρείς ότι η γλώσσα και η μετρική των πέντε επομένων στίχων είναι του 7ου αιώνα, δεν είσαι ούτε κλασικιστής.»

  Αφήστε τις αοριστίες και πείτε το ανοιχτά: Διαφωνείτε με τον Μπαμπινιώτη και με τις εκδόσεις Loeb που δέχονται ως αυθεντικό το ποίημα του Αρχιλόχου για την Πόρνη + τον Κίναιδο;

  Τί είδους σοφιστεία είναι αυτή, κ. Λεώνικε; Εγώ που το δέχομαι, ΔΕΝ είμαι κλασικίστρια, αλλά ο Μπαμπινιώτης και οι εκδόσεις Loeb που ΕΠΙΣΗΣ το δέχονται, είναι έγκυροι; Εκτός αν θέλετε να βγάλετε άχρηστους τον Μπαμπινιώτη και το Harvard. Θα μάς τρελάνετε κ. Λεώνικέ μου…

  3) Κύριε Λεώνικε, αν ήρθατε σπίτι κουρασμένος από την δουλειά και θέλετε να τα βάλετε με κάποιον για να ξεσπάσετε, έχω την λύση: Βγείτε και κράξτε την Στήλη «80 χρόνια πρίν» της χθεσινής (31/8/18) «Καθημερινής» που «ανεκάλυψε» ότι επικεφαλής της «Ενώσεως Αθέων» στη Σοβιετική Ένωση του πατερούλη Στάλιν (1938) ήταν ένας Εβραίος!..

  Όπως αντιλαμβάνεστε, κ. Λεώνικέ μου, η επισήμανση αυτή της «Καθημερινής» είναι βούτυρο στο ψωμί των χρυσαύγουλων και λοιπών ακροδεξιών: Ότι – και καλά – εσείς οι Εβραίοι κατευθύνατε την Αντιχριστιανική Προπαγάνδα επί Στάλιν στην Σοβιετία… Αν η αλητεία αυτή της «Καθημερινής» δεν είναι άξια κατακρίσεως (ιδίως από εσάς τους Εβραίους), τί να πώ; Δέχομαι ότι δεν ξέρω τί μού γίνεται…

 107. Ηράκλειτος said

  @105

  Οχι Νικο. Καθως η Κυπρος εχει την ιδια ωρα με την Ελλαδα, συμβαινει το εξης: Η Κυπρος βρισκεται στον ιδιο παραλληλο περιπου με την Κρητη, ομως λογω διαφορετικου μεσημβρινου εχουν περιπου και μια «ηλιακη» ωρα διαφορα.

  Οποτε αν υποθεσουμε πως σε μια δεδομενη στιγμη, στις 19.00 ας πουμε, νυχτωνει στην Κυπρο, στην Κρητη στις 19.00 εχει ακομα φως, με αποτελεσμα να φτασει το σκοταδι στην Κρητη στις 20.00 περιπου.

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 109. Γς said

  >Κυ 2 † Κωνσταντίνου Κανάρη του πυρπολητού

  ΕΦΗ-ΕΦΗ said
  29 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:52

  22.>>Τι έχει 10 πόδια και κάνει νιαουνιαου και κελαιδάει στα κεραμίδια;
  Ένα ερωτικό τρίο: δυο γάτες κι ένας κανάρης!!

  Γς said
  29 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:03
  45:
  να το διορθώσουμε:

  Ένα ερωτικό τρίο: δυο γάτες κι ένας μιαού-λης!!

 110. Γς said

  109:

  Και θυμήθηκα ον φίλο μου Θανάση Κανάρη.

  https://caktos.blogspot.com/2015/03/7.html

 111. Γς said

  … κι εκείνο το κανάρι

  https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_5515.html

 112. Γς said

  είναι κι εκείνη η σατιρική εφημερίδα «Κανάρ Ανσενέ»

  που είναι αλυσοδεμένη πάπια

 113. Γς said

  Ναι, και τα Κανάρια της Ηλιούπολης

  https://caktos.blogspot.com/2015/02/blog-post_86.html

 114. gpoint said

 115. Γς said

  Εκτός αν είστε Πόντιοι και τα αγαλματίδια κουραμπιέδες 😉

 116. cronopiusa said

  Ο Κώστας Γαβράς ζει, η αθλιότητα βασιλεύει! (των Ν. Μπογιόπουλου – Γ. Χολέβα)

  Tα παιδιά που ονειρευόντουσαν να γίνουν δημοσιογράφοι

  Διαφημιστικό break

 117. sarant said

  107 Α, κατάλαβα!

 118. ΓιώργοςΜ said

  Η επιλογή της ώρας είναι μόνο μία σύμβαση, ένας τρόπος να συγχρονίζουμε τα ρολόγια μας, συνεπώς ακόμη κι αν όλος ο κόσμος συμφωνήσει να χρησιμοποιεί τη GMT, πάλι θα συνηθίσουμε. Άλλωστε, όπου χρειάζεται παγκόσμιος συντονισμός, υιοθετούνται τέτοιες πρακτικές, πχ η ώρα zulu για στρατιωτική χρήση.
  Ο λόγος που θεσπίστηκε η θερινή ώρα ήταν για να μη χρειάζεται αλλαγή του ωραρίου των εργαζομένων με το μεγάλωμα της μέρας, να πηγαίνει κανείς στη δουλειά του και να έχει φυσικό φως. Μπόνους, περισσότερο φως και στον ελεύθερο χρόνο.
  Τώρα που τα ωράρια είναι τόσο σκόρπια, τόσο η αλλαγή ώρας καλοκαίρι/χειμώνα όσο και η ενσωμάτωση σε διαφορετικές ζώνες από τις ως τώρα θεσπισμένες μοιάζει με καψόνι.

 119. Νέο Kid said

  Η Κύπρος , πέραν των υπολοίπων ιδιομορφιών και διχοτομήσεων…, έχει και την μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει …διχοτομημένη ώρα!
  Η κυπριακή δημοκρατία ώρα Ελλάδας και οι από πάνω ώρα Τουρκίας.
  Θυμάμαι μάλιστα -αλλά δεν μπορώ να το ψάξω τώρα, αν υπάρχει κάπου ακόμα- ότι πριν κάποιο καιρό οι εκπαιδευτικοί στα βόρεια διαμαρτύρονταν και δεν ήθελαν την ώρα Τουρκίας γιατί ξυπνάγανε αχάραγα… και ζητούσαν εναρμόνιση με τη νότιοκυπριακή ώρα!

 120. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

 121. 91, Classicist said…..

  # Λάθον εποίκας again! Αν διάβαζες με περισσότερη προσοχή τί έχω γράψει, δεν παίρνω καμιά θέση για την γνησιότητα ή μη του χωρίου που αποδίδεται στον Αρχίλοχο. Δεν το ξέρω το θέμα και δεν ασχολήθηκα, ούτε σκοπεύω να ασχοληθώ. Επεσήμανα όμως, ευκρινέστατα, ότι είναι λάθος (και δη μέγα) το επιχείρημα ότι κάποιο κείμενο είναι γνήσιο ή μη, επειδή το είπε (ή δεν το είπε) ο τάδε. Και μάλιστα όταν ένα τέτοιο επιχείρημα επικαλείται κάποιος/κάποια που αυτοαποκαλείται κλασικιστής/κλασσικίστρια! Πιστεύω ότι έγινα αντιληπτός!

  102, Alexis said: «85: Εντάξει, εσύ να γιορτάσεις τους χρυσαβγίτες. Όμως δεν είναι τον άλλο μήνα, είναι τον παράλλο, πρόσεξε μην πας σε λάθος μνημόσυνο»!

  # Εγώ είπα ότι «δεν θα τους θυμηθώ» (αυτό σημαίνει μνημόσυνο). Εσύ όμως, που θυμάσαι πολύ καλά τα γεγονότα, και πας μόνο στο ένα μνημόσυνο, κοίταξε μήπως έχεις καταληφθεί από καμιά ρατσιστική εμμονή!

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα με αέρα!
  116

  https://www.efsyn.gr/arthro/foyrnos-anna-frank

 123. alexisphoto said

  @45
  Έχεις δίκιο…
  εδώ είμαστε και διαβάζουμε όσο μπορούμε κ όσο προλαβαίνουμε…
  Τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν οι ώρες της ημέρας….. 🙂
  την καλημέρα μου κ καλό μήνα.

 124. mitsos said

  Στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 : Λήξη Β Παγκοσμίου πολέμου

  Ο Ιάπωνας Υπουργός Εξωτερικών Μαμόρου Σιγκεμίτσου υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας, πάνω στο κατάστρωμα του αμερικανικού θωρηκτού Μιζούρι, παρόντος του στρατηγού Ρίτσαρντ Σάδερλαντ.

 125. cronopiusa said

 126. Πάνος με πεζά said

  @ 118 : Παγκόσμιος συντονισμός… Θυμάστε εκείνες τις μούφες που κυκλοφορούσαν, να κάνουμε όλοι παγκοσμίως την ίδια στιγμή ένα επιτόπιο άλμα, και θ’ αλλάξει η τροχιά της γης; 🙂

 127. Γς said

  127:

  Εγώ θυμάμαι έναν άλλο συντονισμό, εβραίικο των αιθέρων:

  https://caktos.blogspot.com/2013/04/blog-post_13.html

 128. Γιάννης Ιατρού said

  61 (91, 121a) Περί Αρχίλοχου κλπ.

  ..και βεβαίως από τον υπερήλικα χωροφύλακα κ. Ιατρού, που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται από ώρα στο γνωστό υπόγειο, ψάχνοντας παλιά συγγράμματα για να βγάλει σκάρτες τις εκδόσεις Loeb……

  Εσένα δεν σε ενδιαφέρει να βάλεις κάτι πραγματικά χρήσιμο, αλλά μόνο να βρεις δικαιολογία να πασάρεις βρομόλογα (συνήθως «γνωστής» κατεύθυνσης…) κλπ. Για να μην βουτήξεις αμέσως την κόκκινη κάρτα, βρίσκεις κείμενα που τα περιέχουν, βρίσκεις και κανά δύο-τρείς άλλους ή λεξικά / ανακοινώσεις κλπ. που τα αναφέρουν, και με πρόφαση τάχα μου γλωσσολογικές ανησυχίες τονίζεις κατάλληλα τα βρομόλογα που σε εξιτάρουν…

  Αυτό λίγο θα με ενδιέφερε για να κάνω τον κ΄’οπο να σου απαντήσω. Αλλά πολλές φορές τα κείμενά σου και τα σχόλιά σου μπορούν να ξεγελάσουν κάποιους αναγνώστες και να προξενηθούν λάθος εντυπώσεις γενικότερα.

  Πολύ καλά σου λέει ο Γ. Μπαρτζούδης στο 121α (..Και μάλιστα όταν ένα τέτοιο επιχείρημα επικαλείται κάποιος/κάποια που αυτοαποκαλείται κλασικιστής/κλασικίστρια!..

  Και σιγά την επαγγελματία….

  Καλά, δεν έμαθες ακόμα πως πρόκειται για χειρόγραφο του 17ου αι., που βρέθηκε στη βιβλιοθήκην του Βατικανού και το περιέχομενό του ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΟ, όπως αποφαίνονται σε νεότερες έρευνες τους (1968, 1970, 2008, 2014, 2016, 2017) οι κορυφαίοι ερευνητές των έργων του Αρχίλοχου (R. Merkelbach, M. L. West, G. Tarditi (μετά το 1961), Condello-Magnani, Douglas E. Gerber, Enzo Degani κλπ.). Ο συγγραφέας του κειμένου, πέραν πάσης αμφιβολίας, δεν είναι ο Αρχίλοχος, αλλά ο αντιγραφέας και γνωστός και για τις διάφορες (πιπεράτες) παραχαράξεις του Λέων Αλλάτιος ή Leone Allacci.

  Επίκειται μάλιστα ιδιαίτερη δημοσίευση του καθ. Federico Condello στο «Revue d’Histoire des Textes», n.s. XIV, 2019 (2019 -> υπό έκδοση!) με τον τίτλο: Storia di uno Pseudo-Archiloco: il ms. Barb. gr. 69 e il suo contesto.

  Αν δεν έχεις τα σχετικά έργα των αναφερομένων ερευνητών, να μας το πεις να στα δώσουμε…., τα έχουμε στο γνωστό υπόγειο. Σημειωτέον, πως το Loeb αναφέρει για πηγή τον G. Tarditi (Rivista di Cultura Classica e Medioevale, Vol. 3, 1961) και το χειρόγραφο αυτό (Cod. Vat. Barb. gr. 69 f. 104r, ). Έχει μείνει λίγο πίσω, χρονολογικά…, στο 1961 !!!

  Εν τω μεταξύ σου βάζω την εικόνα του αναφερομένου χειρογράφου από την Βιβλ. του Βατικανού, για να πάρεις μια ιδέα, πόσο «φρέσκο» και χωρίς φθορές φαίνεται … 🙂

 129. loukretia50 said

  Aπουσιολόγε, βγήκατε από τα υπόγεια?
  Αν χρειαζεστε κανένα σεμινάριο…αυτό μου φαίνεται επίκαιρο…
  (you can always ask the old witch!)

  TOWN OF SALEM https://youtu.be/nw8A9FVAzPw?

 130. Γιάννης Ιατρού said

  129: Έ, όχι ακριβώς υπόγειο …. 🙂 🙂
  εδώ

 131. Βρε τον Αλλάτιο! Εγώ τον ήξερα ως βρυκολακολόγο (De Graecorum hodie quorundam opinationibus)…

 132. sarant said

  131 Έχει, λέει, εκατοντάδες αδημοσίευτους τόμους ο Αλλάτιος, το περισσότερο έργο του. Έχει επίσης γράψει πραγματεία όπου υποστηρίζει ότι η ακροβυστία του Ιησού σχημάτισε τους δακτυλίους του Κρόνου.

 133. Γιάννης Ιατρού said

  Οι αδημοσίευτοι τόμοι βρίσκονται στην υπόγεια ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης, όπου έχει πρόσβαση η «επαγγελματίας» ….

 134. Δυστυχώς αυτό με την ακροποσθία δεν είναι σίγουρο, παίζει να είναι μύθος του 19ου αιώνα λέει. https://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Allatius#In_popular_culture
  Outside scholarly circles Allatius is perhaps best known today for his De Praeputio Domini Nostri Jesu Christi Diatriba (Discourse on the Foreskin of Our Lord Jesus Christ), a minor essay mentioned in Fabricius’s Bibliotheca Graeca (xiv. 17) as an unpublished work.[14] According to an unconfirmed nineteenth-century source,[15][16] its thesis—which to many modern readers appears unintentionally humorous—is that the rings of Saturn (then-recently observed by telescope) are the prepuce of Jesus.
  15. Foote, G.W.; Wheeler, J.M. (1887). Crimes of Christianity. London: Progressive Publishing Company. p. 94. Archived from the original on 27 August 2013. «[Allatius] devoted a treatise to the Savior’s foreskin, asserting that it ascended, like Jesus himself, and expanded into one of the rings of Saturn.»
  16. Palazzo, Robert P. (2005). «The Veneration of the Sacred Foreskin(s) of Baby Jesus – A Documented Analysis». In James P. Helfers. Multicultural Europe and Cultural Exchange in the Middle Ages and Renaissance. Turnhout: Brepols. p. 157. doi:10.1484/M.ASMAR-EB.3.3039. ISBN 2503514707. Archived from the original on 2013-11-21. «I [Palazzo] have not been able to locate a copy of De Praeputio to confirm or deny [Foote and Wheeler’s] quotation.»

  Πρώτη φορά άκουσα το όνομά του στις παραδόσεις λαογραφίας-ανθρωπολογίας της Σκουτέρη. Μαζί με τους βρυκόλακες έχει διασώσει και ένα σωρό άλλα έθιμα και παραδόσεις της Ελλάδας του 17ου αιώνα και έτσι θεωρείται πρόδρομος της λαογραφίας.

 135. Γιάννης Ιατρού said

  Τι να σου πω Δυτα, εδώ που είμαι δεν έχω πρόσβαση στο υπόγειο…. 😂

 136. Γιάννης Ιατρού said

  Τι να σου πω Δυτα, εδώ που είμαι δεν έχω πρόσβαση στο υπόγειο…. 😂

 137. Γς said

  132:

  Ναι 150 περίπου τόμους.

  > η ακροβυστία του Ιησού σχημάτισε τους δακτυλίους του Κρόνου.

  Το Σουνέτι, η περιτομή και οι δακτύλιοι του Κρόνου από την πόσθη του πέους του Ιησού;

  Πάντως ο συμπατριώτης του [από τους Βροντάδες της Χίου] ο Σταμάτης Μ. Κριμιζής που έφτιαξε τα όργανα του διαστημόπλοιου Cassini που πήγε στον Κρόνο δεν το επιβεβαιώνει 😉

  Κι ευτυχώς που:

  «ἐγὼ δέ, ἀδελφοί, εἰ περιτομὴν ἔτι κηρύσσω, τί ἔτι διώκομαι; ἄρα κατήργηται τὸ σκάνδαλον τοῦ σταυροῦ […] ὁ γὰρ πᾶς νόμος ἐν ἑνὶ λόγῳ πληροῦται, ἐν τῷ ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν (Γαλ. 5:11, 14)»

  Και γλυτώσαμε απ αυτά τα βάρβαρα…

 138. Γς said

  137:

  Ωραίος ο Τούρκος, αλλά φοβητσιάρης ο Ινδονήσιος:

 139. loukretia50 said

  Γουσου1 ~ 2
  Καλύτερα να δεις την ταινία Qu’est – qu’ on a fait a bon Dieu?

 140. Γς said

  Θεέ μου, τι σου κάναμε;

  et alors ?

 141. Γς said

  Κι ο δικός μου:

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/30/quotas/#comment-523674

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130 >>όχι ακριβώς υπόγειο
  απόγειο (ομορφάδας)! 🙂

 143. Γς said

  Και με τούτα και με τ άλλα από τον Αρχίλοχο της Πάρου [Σχ. 1] φτάσαμε στο Σουνέτι, που παρατρίχα γλίτωσε ο Γς-τζούνιορ, ο Γιαννάκης κι όχι ο Ρασίντ από τον άλλο παππού [συμπέθερο]

  Και μην τα λέμε πάλι. Τι θα γίνει με την αδελφή του που θα πρέπει να πάρει το όνομα της συμπεθέρας. Που την λένε Ψυχή. Και στα Αραβικά η ψυχη είναι Μούνα

 144. loukretia50 said

  Γιατί η ταινία βλέπεται πολύ ευχάριστα κι ας αρχίζει θιγοντας αυτο το θεμα. Τα παραπάνω βιντεάκια σου πρέπει νάχει βίτσιο κανείς για να θέλει να τα δει.

 145. Γς said

  Εντάξει δεν είναι και φοβερά.

  Φοβερά είναι τα βίντεο των δακτυλίων του Κρόνου που ο Αλλατιος λέει ότι είναι φτιαγμένες από την πόσθη του Ισού

  [Σβήστηκε κάτι]

 146. loukretia50 said

  Ας αλλάζουμε θέμα..

  Edgar Tuniyants ~ Rain Behind My Window https://youtu.be/zftkVyf6WYc

  Καληνύχτα Κρόνη!

 147. Γς said

 148. loukretia50 said

  Καλή προσπάθεια Γουσου1 – Καληνύχτα!

  Le illustrazioni di Iwona Lifsches

  Ιwona Lifsches, artist https://youtu.be/q0XpEWb3zFs

  Lisa Ekdahl https://youtu.be/9Z2fiI_v_lM

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: