Ο Μεξικανός δικηγόρος
Posted by sarant στο 3 Σεπτεμβρίου, 2018
Παρά τον τίτλο του, το άρθρο δεν είναι αφιερωμένο σε κάποιον Μεξικάνο νομικό, έναν Χουάν Γκονζάλες Ρίος ας πούμε, αλλά στον καρπό της φωτογραφίας, το αβοκάντο. Γιατί το λέω Μεξικάνο και δικηγόρο, θα το δούμε παρακάτω.
Tο ιστολόγιο αγαπά τα φρούτα και κατά καιρούς δημοσιεύουμε και αναδημοσιεύουμε άρθρα για τα οπωρικά, που άλλωστε έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο μου «Οπωροφόρες λέξεις» (2013).
Είναι φρούτο το αβοκάντο ή λαχανικό; Θα απαντήσουμε από τη σκοπιά του καταναλωτή, όχι του γεωπόνου. Εφόσον τρώγεται κυρίως σε σαλάτες και καρυκευμένο, θα το βάλουμε στην ίδια περίπου κατηγορία με τη ντομάτα, άρα στα λαχανικά θα το κατατάξουμε. Ωστόσο, στο βιβλίο μου που αναφέρω παραπάνω, έχω συμπεριλάβει ένα κεφάλαιο για τον ανανά και άλλα εξωτικά φρούτα, και σ’ αυτό χώρεσα και μια παραγραφούλα για το αβοκάντο. Στο σημερινό άρθρο, η παραγραφούλα μετατρέπεται σε αρθράκι.
Λοιπόν, το αβοκάντο είναι καρπός ιθαγενής του Μεξικού, και φυσικά υπάρχει σε πολλές ποικιλίες που δεν είναι όλες γνωστές στα δικά μας τα μέρη. Ακόμα και σήμερα, που η καλλιέργειά του έχει εξαπλωθεί σε όλες τις (κατάλληλες) περιοχές του κόσμου, το Μεξικό αντιπροσωπεύει το 34% της παραγωγής αβοκάντο, ενώ μεγάλη παραγωγή έχουν επίσης η Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού, η Κολομβία αλλά και η Ινδονησία.
Στη γλώσσα Ναχουάτλ, δηλαδή τη γλώσσα των Αζτέκων, ο καρπός αυτός, που ήταν βασικός για τη διατροφή τους, ονομαζόταν ahuacatl, το οποίο, με το συμπάθιο, θα πει όρχις. Ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματος του καρπού και επειδή τα αβοκάντο φυτρώνουν σε ζευγάρια. Στα μεξικάνικα ισπανικά έγινε aguacate. Την αζτέκικη ονομασία τη βρίσκουμε και στη σάλτσα γουακαμόλε, που φτιάχνεται από αβοκάντο. Η αρχική της ονομασία ήταν ahuacamolli.
Το όνομα του καρπού στα καστιλιάνικα ισπανικά έγινε avocado και παρασυσχετίστηκε με τη λέξη abogado (δικηγόρος). Στα αγγλικά έγινε avocado, απ’ όπου το είπαμε κι εμείς αβοκάντο. Στα γαλλικά, ο καρπός λέγεται avocat, ακριβώς το ίδιο όπως και ο δικηγόρος! Όμως δεν τα μπερδεύουν οι Γάλλοι, κι έτσι στα σουπερμάρκετ, στα καφάσια με τα αβοκάντο, δεν θα βρείτε κανέναν δικηγόρο να πουλιέται.
Είχαμε και στα ελληνικά, παλιότερα, τις λέξεις «αβοκάτος» και «αβουκάτος», για τους δικηγόρους, αλλά έχουν σχεδόν ξεχαστεί. Η πρώτη εμφάνισή της έγινε κατά τη Φραγκοκρατία (στο Χρονικόν του Μορέως) και δεν περιορίστηκε στα Επτάνησα και την Κρήτη, αλλά έγινε πανελλήνια – και στα ποντιακά είναι αβουκάτος, αλλά μέσω τουρκικών (avukat). Καθώς πρόκειται για «θεσμική» λέξη, εύκολα αντικαταστάθηκε από τον δικηγόρο μόλις φτιάχτηκε το νεοελληνικό κράτος και τα δικαστήρια άρχισαν τη λειτουργία τους. Σήμερα χρησιμοποιείται σπάνια και συνήθως περιπαικτικά. Όταν ο Μακρυγιάννης παραπονιέται ότι επί Όθωνα, με τις διώξεις των αγωνιστών, «θησαύρισαν οι κριταί μας και οι αβοκάτοι μας», χρησιμοποιεί τη λέξη που ήταν ακόμα σε χρήση. Όταν όμως ο Παλαμάς το 1909 στα Σατιρικά γυμνάσματα γράφει «οικοπεδοφαγάδες, αβοκάτοι, κομματάρχηδες και κοτσαμπασήδες», χρησιμοποιεί επίτηδες τον παλιωμένο και ξενόφερτο όρο μειωτικά, για δείνωση.
Οπότε, καταλάβατε γιατί έβαλα τον τίτλο «Μεξικάνος δικηγόρος» στο σημερινό άρθρο.
Ωστόσο, το αβοκάντο έχει και άλλα ονόματα. Σε νοτιοαμερικανικές χώρες λέγεται palta, από τη γλώσσα Κέτσουα. Σε παλιότερα αγγλικά κείμενα μπορεί να το δείτε και alligator pear, «αλιγατορίσιο αχλάδι», λόγω του σχήματος (το αχλάδι) και της υφής της φλούδας του (ο αλιγάτορας). Ένα άλλο όνομα είναι το butter fruit, στην Ινδία, και αντίστοιχα ονόματα σε άλλες ασιατικές χώρες, με αναφορά στην υφή του ώριμου καρπού.
Στα ελληνικά το λέμε αβοκάντο. Η εισαγωγή του όρου έγινε σε όψιμη εποχή κι έτσι δεν πρόφτασε να συμμορφωθεί με το τυπικό της ελληνικής όπως πχ το πιάνο κι έτσι παραμένει άκλιτο.
Το αβοκάντο καλλιεργείται και στη χώρα μας, ιδίως στην Κρήτη. Πότε όμως έφτασε στην Ελλάδα ο καρπός; Η ελληνική Βικιπαίδεια έχει ένα χοντρό λάθος, αφού γράφει ότι το αβοκάντο «στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα από τις Η.Π.Α.» Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ ο καρπός έφτασε το 1825, αυτό είναι ολοφάνερα αβάσιμο.
Στην πραγματικότητα, το αβοκάντο έφτασε στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1960 και χάρη στα αρχεία παλαιών εφημερίδων βρίσκουμε αρκετά στοιχεία.
Το άρθρο που βλέπετε αριστερά, δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία στις 29.3.1967, λίγες εβδομάδες πριν από το απριλιανό πραξικόπημα. Μας πληροφορεί ότι «νέον φρούτον εισήχθη εις την Ελλάδα» και ότι έδωσε τους πρώτους του καρπούς στη φυτεία του ελληνοαμερικανού Μ. Ζεμενή στο Μάλθι Μεσσηνίας, ο οποίος εισήγαγε τους σπόρους τρία χρόνια νωρίτερα από την Καλιφόρνια. Στο άρθρο υπάρχει εκτενής περιγραφή του άγνωστου καρπού. Το αβοκάντο (κάποτε ως «αβοκάντε») περιλαμβάνεται και στο «πενταετές γεωργικό πρόγραμμα» της χούντας.
Έχω βρει επίσης δημοσίευμα του 1963 για διάλεξη που δόθηκε στην Παγκρήτιο Ένωση από τον Δ. Χρόνη με τίτλο «Αβοκάντο ή βουτυρόδενδρο, το υγιεινότερο και θρεπτικότερο φρούτο, πηγή πλούτου για την Κρήτη».
Αφού ο καρπός ήρθε τόσο αργά στη γλώσσα μας και στη ζωή μας, δεν περιμένουμε να τον βρούμε σε παροιμίες και στη φρασεολογία μας. Ωστόσο, στο slang.gr βρίσκω ότι αβοκάντο λέγεται ο χοντρός άντρας. Αγνοώ αν όντως είναι διαδεδομένος ο όρος ή αν πρόκειται για εφήμερο σχηματισμό σε μια παρέα.
Tέλος, το βοτανικό όνομα του αβοκάντο είναι Περσέα η αμερικανική. Η περσέα είναι δέντρο που το περιγράφουν οι αρχαίοι, αλλά δεν έχει ταυτιστεί πειστικά με κάποιο σημερινό. Σίγουρα πάντως δεν είναι το αβοκάντο -για άλλη μια φορά ένα όνομα του παλαιού κόσμου δόθηκε σε ένα φυτό του καινούργιου!
Γς said
Καλημέρισα
>Στη γλώσσα Ναχουάτλ, δηλαδή τη γλώσσα των Αζτέκων, ο καρπός αυτός, που ήταν βασικός για τη διατροφή τους, ονομαζόταν ahuakatl, το οποίο, με το συμπάθιο, θα πει όρχις, λόγω του σχήματος του καρπού· στα μεξικάνικα ισπανικά έγινε aguacate.
-Θα πάρετε κύριε πρέσβη ένα @;
[με το συμπάθιο]
gbaloglou said
«νέον φρούτον ….. που τρώγεται ως σαλατικό» — σημειώσατε Χ 🙂 [«πεπόνι κανταλούω»;! Διαβάζω σωστά;]
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα !
Δε μπορώ να πω ότι αγοράζω αβοκάντα ή (αβοκάντος;), ούτε και ότι με εντυπωσιάζει να το φάω αν το βρω σε κάποιο φαγητό ή σαλάτα… Αδιάφορο (όπως και οι δικηγόροι) 🙂
ΓΤ said
Περσέα η ηδύκαρπος (κατά το Φυτολογικόν του Γενναδίου)
Πάνος με πεζά said
Αλλά ξέρετε τώρα, το οπωροκηπευτικά, έχουν και το σχετικό μάρκετινγκ… Άμα δεν «τραβάει» στον κόσμο, θα του κάνουν μια δυο παραλλαγές, και θα το ξαναρίξουν στην αγορά…
gpoint said
Υγιεινό μπορεί να είναι αλλά όπως δεν μου αρέσει το βούτυρο μη μαγειρεμένο έτσι τόχει πάρει η μπάλλα κι αυτό. Η απουσία του δεν είναι αισθητή στην ζωή μου.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2 Το π του χειρογράφου μάλλον το πέρασε ο στοιχειοθέτης για ω.
Λευκιππος said
Φρούτο που δοκιμάζεις για πρώτη φορά και μπλιαχ, δεν είναι φρούτο.
gbaloglou said
4 Από που ως που «περσέα», αφού από τα δυτικά μας ήρθε; [«Philip Miller derived Persea from the Greek name Περσέα. It was applied by Theophrastus and Hippocrates to an uncertain Egyptian tree, possibly Cordia myxa or a Mimusops species» — τρέχα γύρευε…]
sarant said
Να προσθέσω ένα ωραίο άρθρο για τα ιστορικά του αβοκάντο:
https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/why-the-avocado-should-have-gone-the-way-of-the-dodo-4976527/
leonicos said
Επιτέλους! Για να πάω και σε καμιά δουλειά
Από Τετάρτη θα με χάσετε λόγω Βαλτικής.
Λουκρητία
Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για το 84 χθες
Ο βράχος καταφυγίου είναι ο Γιαχ, στερεότυπη αναφορά, και το όλον είναι μια προσευχή με πολλά στερεότυπα, που χρησιμοποιείται και στη Συναγωγή μερικές φορές, ιδίως όταν κάποιος κληθεί να εκπροσωπίσει τη συναγωγή.
Όντως η αγγλική μετάφραση είναι σκοτεινή κάπως αν δεν ξέρεις τι εννοεί πέρα από αυτά που λέει
Η Καμάλ μού αρέσει, αν και τη βρίσκω λίγο φωνακλού. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο παίζει εγκατεστημένη στην Πόλη, εκεί υποτίθεται πως είναι η έδρα της. Τραγουδάει μόνο εβραϊκά, πέρσικα και λαντίνο, τραγούδια που υποτίθεται μαζεύει από τους σεφαρδίμ εκεί, αν και πάρα πολλοί έχουν πάει στο Ισραήλ, και όσοι έμειναν είναι πιο πολύ τουρκόφωνοι παρά ισπανόφωνοι. Το ίδιο συνέβη και σ’ εμάς, είαι από τους τελευταίους που μίλησε στο πατρικό του σπίτι λαντίνο. Αλλά η κοινότητα εδώ είναι πολύ ολιγάριθμη πια. Οι εβραίοι στην Πόλη, όπως κα στο Ισραήλ, αγαπουν πάρα πολύ τα αραβικά τραγούδια και το ελληνικό ρεμπέτικο. άγνωστοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα κάνουν διαχρονική πορεία στο Ισραήλ.
Απορώ που η Καμάλ δεν έχει ακόμα τραγουδήσει τούρκικα. Και ο τίτλος Φώτα ΣΤΗ Βαβυλώνα. Θα πάω τον Οκτώβριο, πρώτα ο Θεός, και αν είναι εκεί θα προσπαθήσω να τη γνωρίσω. Αλλιώς παίζει και το Κότορ (Μαυροβούνιο)
spiral architect 🇰🇵 said
@10: Επέζησε λοιπόν το προϊστορικό φρούτο, ενώ το ντόντο όχι.
Γς said
Είχα φυτέψει η Ειρήνη ένα κουκούτσι αβοκάντο
στου χωρισμού την αμμουδιά
που φύτρωσε και μεγαλώνει
μα τώρα που `ρθα να σε βρω
με δαχτυλίδι και σταυρό
γίνε το φως μου και του κόσμου η ξαστεριά
κι απ’ το παλιό μας το κρασί
δώσ’ μου να πιω και πιες κι εσύ
να μείνω αγάπη μου για πάντα στην πικρή στεριά.
Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said
Malum persicum δεν ήταν το ροδάκινο; Από μνήμης γράφω, κι όλο και πλέον χωλαίνουσας.
Γς said
>Είχα φυτέψει η Ειρήνη
Είχε φυτέψει η Ειρήνη
sarant said
14 Ναι, εξ ου και peach κτλ.
Γιάννης Ιατρού said
10: Ρετιμαθαίνεικανείς! Το ιδανικό φρούτο (τα κουκούτσια του) για πεθερές κλπ. 🙂 🙂
Corto said
«Η ελληνική Βικιπαίδεια έχει ένα χοντρό λάθος, αφού γράφει ότι το αβοκάντο «στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα από τις Η.Π.Α.» Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ ο καρπός έφτασε το 1825, αυτό είναι ολοφάνερα αβάσιμο.»
Δεν είναι χοντρό λάθος, απλώς λείπει ένα κόμμα:
«Στην Ευρώπη έφθασε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα από τις Η.Π.Α.»
Δηλαδή:
στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα (λίγο μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία), από τις Η.Π.Α. (εξ Αμερικής).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Έχω την εντύπωση ότι δύσκολα θα συναγωνιστεί μαζί μου κάποιος από τους φίλους συσχολιαστές εδώ στη σχέση με το αβοκάντο. Το καταναλώνουμε οικογενειακά από χρόνια. Από την ώρα που βγάλαμε στα Χανιά και στο Ρέθυμνο -ντόπια δηλαδή, το έχουμε ανελλιπώς στο τραπέζι/ψυγείο χειμώνα καλοκαίρι.Τώρα,αυτή την εποχή (Αυγουστο-Σεπτέμβρη) κάνουμε μια μικρή υποχώρηση (σκάρτο μήνα) σε εισαγόμενα μέχρι τη νέα σοδιά, ίσα επειδή έχουν τόσο ενταχθεί στη διατροφή μας που από βόλεψη παίρνουμε και περουβιάνικα.
Πάω να διαβάσω το νήμα 🙂
Στέλιος said
«Η ελληνική Βικιπαίδεια έχει ένα χοντρό λάθος…» Έγινε μόλις διόρθωση!
Νέο Kid said
Οι Ισπανοί παντως ,αγουακάτε το λένε ακόμα.
Γιάννης Ιατρού said
10 (17): Να σιγοντάρω The Ghosts of Evolution της Connie Barlow (2001) 🙂
…The cultivated varieties of Persea americana have far thicker pulps surrounding the seed than does the ancestral stock, but the seed itself is virtually unchanged in girth…
sarant said
18-20 Σωστά
Γς said
18:
Με τα Ούζα. Απο τις USA
gbaloglou said
19 Θα έλεγα ότι, ούτως ή άλλως, δεν πολυτραβιέται το αβοκάντο καλοκαιριάτικα…
Corto said
20-23:
Με την διόρθωση όμως χάθηκε η πληροφορία ότι ήρθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.
(εντάξει, δεν χάλασε κι ο κόσμος)
Corto said
24:
Με τα κορν-μπιφ.
spiral architect 🇰🇵 said
Το τραγούδι του γουακαμόλε. 🙂
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Με εξαίρεση του γουακαμόλε, ακόμη δεν έχω βρει λόγο ύπαρξης για τον καρπό αυτό. Δεν το έχω πολυψάξει κιόλας.
Κάποιοι το φυτεύουν και για καλλωπιστικό, μου είπαν μάλιστα πως είναι πολύ τζαναμπέτικο για να το πετύχεις.
Όπως επίσης πως υπάρχε αρσενικό και θηλυκό φυτό, οπότε αν φυτέψει κανείς, πρέπει να κάνει ζευγάρι προκειμένου να φάει αβοκάντα* από την αβοκαντιά* του
*συμβολή για την ένταξη στις κλινόμενες λέξεις… 🙂
Γς said
13, 15:
13.000 χρόνια για να καταλάβουν τα αβοκάντα ότι τα μεγάλα θηλαστικά πέθαναν.
Το δικό μας όμως εδώ κατάλαβε αμέσως ότι πέθανε η Εΐρήνη, που το φύτεψε.
Κοντεύει να ξεραθεί που δεν το ποτίζω
Κι αν θα διψάσεις για νερό
θα στύψουμε ένα σύννεφο
spiral architect 🇰🇵 said
Γκουγκλίζεις «γουακαμόλε» και βγαίνει Πετρετζίκης. 😀
– Σε ένα μπολ βάζουμε το αβοκάντο κομμένο σε μικρά κυβάκια, το ξύσμα και τον χυμό από τα lime, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
– Πιέζουμε με ένα πιρούνι μέχρι να πάρει το μείγμα διαφορετικές υφές. Θέλουμε το αβοκάντο να έχει μικρά και μεγάλα κομμάτια.
– Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο και τον δυόσμο ψιλοκομμένο.
– Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
– Σερβίρουμε με τα nachos, φρέσκα φύλλα κόλιανδρου και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
sarant said
29 Κι εγώ δεν είμαι φίλος του αβοκάντου, αλλά η συμβία το συνηθίζει. Και η κόρη μου το μελετάει.
Νέο Kid said
Η εκθετικά αυξανόμενη ζήτηση για γουακαμόλε (κυρίως)στις ΗΠΑ ( από την παραγωγή της Καλιφόρνιας σε αβοκάντο ,καλύπτεται μόνο ένα 30-35% της ζήτησης )οδήγησε σε μια (ακόμη) εκμετάλλευση των παραγωγών στο Μεξικό , όχι μόνο απ το κράτος αλλά και από τα καρτέλ των ναρκωτικών. Όσοι δεν συμμορφώθηκαν στους «φόρους» των ναρκεμπόρων είδαν καμένα τα σπίτια τους και απαχθέντα, βιασμένα και δολοφονημένα τα παιδιά τους…
Το 2015, οι γκρίνγκος είχαν τσακώσει περίπου 1 τόνο μαριχουάνα κρυμμένο μέσα σε συσκευασίες πούλπας για γουακομόλε (avocado pulp)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η κλασική μας ντοματοσαλάτα +αβοκάντο με ξυδάκι ,κάπαρη και τυρί (γραβιέρα,κεφαλίσιο κλπ) ή και βραστό αυγό + παξιμάδι ελαφρά βρεγμένο κ ελαφρά «λαδωμένο» ,πλήρες γεύμα.
Είναι δε και υπέροχο εσωτερικό διακοσμητικό φυτό -μέσα σε γυάλα ο καρπός του.
Έχω κάμποσες θαλερές αβοκαντιές σε γλάστρες και ΓιώργοΜ σχ.29, όπως κι όποιος άλλος θέλει, μπορώ να του χαρίσω. Θα βρούμε τρόπο 🙂
spiral architect 🇰🇵 said
@33: Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικὰ πλασμένος. 🙄
Avonidas said
Καλημέρα.
Παρότρυνση σε όποιον γκρινιάζει ότι η Βικιπαίδεια έχει εκείνο ή το άλλο «χοντρό λάθος»: διορθωστε το! Δεν χρειάζεστε λογαριασμό (αλλά βοηθάει). Κι αν σας πούνε κάτι, αυτό θα ‘ναι «ευχαριστώ» 🙂
sarant said
36 Όταν προλαβαίνω, το διορθώνω. Όταν δεν προλαβαίνω, το γράφω.
Γς said
Μεταξύ τυρού και αβοκάντο,
πάει; δεν πάει!
Ενώ εκείνα τα λαχταριστά από κοντούλες, κρυστάλλια και βουτυράτα….
Jimakos said
Δεν ξέρω αν πρόκειται για διαχρονικό «αστείο», πάντως στα λυκειακά μου χρόνια (late 90’s), λέγαμε την σταθερά ή αριθμό Αβοκάντο, για πλάκα φυσικά, αντί για το σωστό Αβογκάντρο.
Αγάπη said
Από το κείμενο αντιγράφω: «στα καφάσια με τα αβοκάντο, δεν θα βρείτε κανέναν δικηγόρο να πουλιέται»
Εκτός μανάβικων όμως; Κάμποσους, φαντάζομαι 🙂
Γιάννης Ιατρού said
40:

Τίτος Χριστοδούλου said
29.
Όταν έμαθαν οι Βρετανοί – το έθνος πενήτων και κακοδιαίτων – να τρώνε, κάπου στην δεκαετία του 1980 και μετά, εμφανίστηκε και το ορεκτικό ‘αβοκάντο με θαλασσινά’.
Νέο Kid said
35. Άστα! Η ιστορία των φρούτων στας Αμέρικας γενικά ,είναι γεμάτη αίμα …
United Fruit Company … ( μπροστά τους, τα μεξικάνικα καρτέλ μοιάζουν με τέιοποτικό σύλλογο φιλανθρώπων κυριών…)
Γς said
13, 30:
Σε καλό μου. Βούρκωσα….
Πάω να το ποτίσω …
Γς said
42:
Δηλαδή αβοκάντο με Frutti di Mare
Μπλιά!
ενώ αβοκάντο νο 6, ολικής αλέσεως
Γκούστο περφέττο!
sarant said
42 Πένητες και κακοδίαιτοι αλλά με κατανάλωση κρέατος θηριώδη από τα παλιά χρόνια.
Γς said
39:
-Να τ αφήσω;
Πάνος με πεζά said
Alea jacta est, τέλος τα Λατινικά από τις Πανελ****ες Εξετάσεις. Αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία.
Νέο Kid said
46. 42. Και λόγω της κρεοφαγίας απέκτησαν το υψηλότερο iq ,κι έγιναν κοσμοκράτορες.
Και η φιλοσοφία των εγγλεζάδων είναι απλή. Γιατί να παιδευόμαστε εμείς με οτ κιουζίν και τα ρέστα… γι αυτό έχουμε in our pocket Ινδούς, κούληδες κλπ να μαγειρεύουν για μας ωραιότατα έθνικ φαγιά! Elementary, dear Titus!
ΓιώργοςΜ said
46 Το 91-92 που ήμουν εκεί, υπήρχε στα μεγάλα σουπερμάρκετ διάδρομος με φυτικά λάδια, στον οποίο τα ελαιόλαδα είχαν πολύ μεγάλη εκπροσώπηση, πολλές ποιότητες, συσκευασίες, μάρκες. Απ’ ότι έχω ακούσει, πεντέξι χρόνια πριν ελαιόλαδο έβρισκες στο φαρμακείο μόνο.
Μεγάλη ποικιλία και σε φρούτα και λαχανικά, περισσότερη απ’ ότι περίμενα, τα πάντα όμως άοσμα. Ήμουν συνηθισμένος στη λαϊκή βέβαια, όπου τα φρούτα είναι λίγο πιο ώριμα και μοσχοβολάνε.
Υπήρχε αντίστοιχα και ένας χωριστός διάδρομος με ζωικά λάδια, λαρδί κυρίως (μπλιαχ…) Η (εμετική για μένα) μυρωδιά του τηγανιτού fish&chips στα λίπη αυτά οφείλεται.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πάνε κοντά τριάντα χρόνια, που είχα σειρά από γυάλινα μικρομέγαλα βάζα με στερεωμένους στο στόμιό τους, με ξύλινες περόνες, καρπούς αβοκάντο που γίνηκαν δεντρούλια, πολλά απ΄αυτάκαι δίκλωνα,μόνο με νερό! Στη μελαγχολική Βρυξέλλα. (Λευκή και πένθιμη η Ελβετία ω ποιητή)
Νέο Kid said
48. Quis? Quid? Ubi? Quibus? Auxiliis? Cur? Quomodo? Quando???
spiral architect 🇰🇵 said
@48, 52: Το διάβασα κι εγώ και αναρωτιέμαι πώς (θα) στέκει Νομική και Φιλολογία χωρίς Λατινικά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αβοκάντο
Το σπίτι του άνω κάτω
βρήκε ένα αβοκάντο
βρήκε ένα αβοκάντο
από μία πιπεριά
της είχε τάξει γάμοκι αγάπη αληθινή
αλλά με μια ντομάτα γυρνούσε ζουμερή
«Φεύγω δε μ’ αξίζεις» είπε η πιπεριά
σ’ άλλον εγώ θα δώσω τα νόστιμα φιλιά
Το αβοκάντο κλαίει
και λέει με δάκρυα
δε φταίω πιπεριά μου
που μοιάζει μ’ αγκινάρα
η μεγάλη μου καρδιά
Γύρισε πιπεριά μου εσένα αγαπώ
Για σένα εγώ σαλάτα θα γίνω στο λεπτό
Νέο Kid said
Sic transit Gloria mundi
Ceterarum rerum prudens!
(Και γαμώ τα Λατινικά έχω μάθει ο μπαγάσας! Αστέρι(ξ) είμαι!
Γς said
50:
Σ ένα συνέδριο στο Λέστερ με το φίλο μου το Γάλλο Ζαν Πετί. Μόλις μας είχαν σερβίρει στη δεξίωση. Δεν τρωγόταν τίποτα.
Δεν το πίστευε. Γυρίζει και με κοιτάζει και με ρωτάει γιατί δεν δοκιμάζω κάτι.
-Εχω ξαναπροσπαθήσει. Του είπα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Όταν είδα το νήμα, πήγε ο νους μου σε κάτι που άκουσα αυτές τις μέρες στο ράδιο, κάπου μεταξύ ύπνου-ξύπνου (ακούω πολύ ραδιόφωνο,μέρα-νύχτα) και παραξενεύτηκα,αλλά μετά το ξέχασα! Κάτι για τη μαφία του αβοκάντου.(Να τρίβουμε την κλίση του 🙂 )
Δε βρίσκω φρεσκο δημοσίευμα όμως.Δεν νομίζω να είναι αυτό,από τον περασμένο Φλεβάρη
http://hania.news/2018/02/26/%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%B2%CE%BF/
Εδώ, η μάχη με τα καρτέλ στο Μεξικό
http://www.economy365.gr/article/57184/mexiko-oi-eidikes-dynameis-tis-astynomias-toy-avokanto-sti-mahi-me-ta-kartel-video
ΓιώργοςΜ said
48 Οι Ιταλοί θα το κάνουν θέμα άραγε, αφού είναι συνεχιστές της δισχιλιετούς, ή από τα τρεις χιλιάδες και πάνω μετράνε οι διώξεις; 😛
Πάνος με πεζά said
Ε, θα κάνεις λατινικά στο πρώτο εξάμηνο της Νομικής μάλλον… Και στο Πολυτεχνείο για να μπεις, δε θες σχέδιο (πλην Αρχιτεκτονικής), μέσα το μαθαίνεις.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πράσινος χρυσός λέει!
Ιούνιος 2018
«Ο μήνας που διανύουμε, αν και ανενεργός παραγωγικά για τους Ευρωπαίους, έχει ανακηρυχθεί «παγκόσμιος μήνας αβοκάντο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό του περιζήτητου φρούτου (WAO). Σύμφωνα με στοιχεία του εν λόγω οργανισμού, η Ευρώπη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε κατανάλωση (480.000 τόνοι το 2017), παρουσιάζοντας αλματώδη ανάπτυξη.»
http://www.ypaithros.gr/kalpazei-avokanto-egxoria-agora/
Νέο Kid said
59. Άσε , μη μου το θυμίζεις… εφιάλτης! Ίδρωναν και τα χέρια μου, και γινόταν το σέλερ σφουγγαρόπανο … στο τέταρτο έτος το πέρασα…
Πάνος με πεζά said
Ε ναι, το σχέδιο το περνάς ή στο εξάμηνό του, ή στο πτυχίο… Τα τελευταία χρόνια πάλι καλά, βάλανε AutoCAD στα τελευταία μαθήματα (είχα διδάξει κι εγώ ένα φεγγάρι…)
voulagx said
#61: Δοξα τω ωτοκαντ! 🙂
Πάνος με πεζά said
Η λέξη-εφιάλτης στο συγκεκριμένο μάθημα ηταν η «γραμμογραφία». Να προσπαθείς να κάνεις διαφορετικά πάχη γραμμών ούτε καν με το λεπτό μηχανικό μολύβι, αλλά ξύνοντας αυτό με την πολύ χοντρή μύτη…
chgian77 said
Να κάνω μια μικρή διόρθωση. Η ντομάτα όπως η πιπεριά, η μελιτζάνα και φυσικά το αβοκάντο θεωρούνται φρούτα. Λαχανικά θεωρούνται μόνο όσα αποτελούν μέρος του σώματος του φυτού (ρίζες, βλαστός, φύλλα). Η πατάτα και το καρότο για παράδειγμα είναι λαχανικά επειδή είναι οι ρίζες του φυτού. Το συγκεκριμένο ερώτημα έχει απασχολήσει μέχρι και δικαστήρια στις ΗΠΑ γιατί η φορολογία αλλάζει με βάση αν το προϊόν είναι λαχανικό ή φρούτο.
ΓΤ said
@63. Δόξα τω αβοCAD 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
66 🙂
Αμάν και οι κουμπάροι υποφέρουν από κλεψιές αβοκάντων. Ευκολοκλέψιμα τα άτιμα! Επειδή ακριβούλια τα ..άτιμα ταυτόχρονα.
http://www.reporter.com.cy/police/article/374175/agostoi-eklepsan-ena-tono-abokanto-apo-chorafi-stin-pafo
Αβοκάντιστοι οι περισσότεροι, πάτε σ΄άλλα επικαιρικά περβόλια βλέπω 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
53/48, 52 >>αναρωτιέμαι πώς (θα) στέκει Νομική και Φιλολογία χωρίς Λατινικά
Πάντως αρχές μεταπολίτευσης, είχαν καταργηθεί τα Λατινικά στις εισαγωγικές, στη Νομική τουλάχιστον.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
32 >>η κόρη μου το μελετάει.
Στην παρακάτω 7μελή ομάδα και η Νικοκυροπούλα Εύη Σαραντάκου
Χρυσό το ΕΜΠ στο Ευρωπαϊκό Champions League Καινοτομίας Τροφίμων

ypaithros.gr – 24.11.2017
Μεγάλος νικητής της φετινής ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αναδείχθηκε το προϊόν «AVOYOG Smoothie Beverage», ένα λειτουργικό ρόφημα αβοκάντου και ορού στραγγιστού γιαουρτιού με πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά, που δημιούργησε η επταμελής ομάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
spiral architect 🇰🇵 said
@66: Ρε δόξα το αβοCAD και τις βαρβάτες RAM, αλλά και πάλι τους σχεδιαστικούς κανόνες θα πρέπει να τους ξέρεις.
Γς said
69:
Ντάξει, δεν τον λες και γιαουρτά τον μπαμπά, αλλά τις γκρίζες διαφημίσεις του τις κάνει…
Stazybο Hοrn said
Παρεμπ, κάποτε πρέπει να γίνει η συζήτηση γιατί πρέπει να εξετάζεσαι στα Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά για να μπεις στη Νομική, κι όχι στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, ή τα Μαθηματικά, την Οικονομία και τον Προγραμματισμό. Εννοείται, και στη Νεοελληνική Γλώσσα σε όλες τις περιπτώσεις.
Κ. Καραποτόσογλου said
Ονομασίες της Persea americana
Αγγλ.
American persea; aguacate; alligator pear
(Bahamas, Jamaica, Panama, USA);
alligator-pear, American avocado; apricot
p.p. (Virgin Islands); avocado (Panama,
USA, Virgin Islands); avocado pear
(Bahamas, Jamaica); avocado persea, butter
pear; butter-pear (Belize); palta; pear (Belize,
Virgin Islands); pear pear (Jamaica); peartree
Γαλλ.
avocatier d’Amérique; avocat, avocatier p.p.
(Haiti); persea d’Amérique, poire d’alligator;
zaboca (Haiti)
Ισπαν.
aguacak (Honduras); aguacate (Bolivia,
Central America, Colombia, Cuba,
Dominican Republic, Ecuador, Peru,
Venezuela); aguacate anis (Honduras);
aguacatillo (Peru); aguacatino (Honduras);
aguacote (Belize); aquacate; avocado (Belize,
Costa Rica, Panama, Peru); cítricos, cura,
curo, chontaduro, guayabo, guayabos
(Colombia); hoyá hora (Ecuador); huira-palto
(Peru); mangos (Colombia); pagua (Cuba);
palta (Bolivia, Ecuador, Peru); palta gigante
(Colombia); palta moena (Peru); palto
(Colombia, Peru); persea, plata
Διάφορ.
abacate, abaceteiro; abukadu (Philippines);
advocaat; ahacatl, ahácatl, ahuácatl (náhuatl,
Mexico); ahuacuahuitl (náhuatl); alageta
(Guam); avocado (India; italian); Avocado
(german); awacati; bata (Palau); ju, o, oj
(Guatemala); on (maya, Belize; Guatemala);
uj (huasteco, Mexico); um, un (Guatemala);
zabelbok, zabeloc, zaboka (creóle, Haití)
sarant said
73 Ευχαριστούμε πολύ!
48 Τα Λατινικά είχαν βέβαια καταντήσει παπαγαλία. Δεν έχω όμως άποψη.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
71. Ναι με πλήρωσαν να τα βάλω. Αθλιότητες.Μα δε ντρέπεσαι καθόλου; Τί σόι φθονερό στοιχείο είσαι επί τέλους! Μην αναφερθείς σε κανενα δικό μου σχόλιο στο εξής.
sarant said
71-75 Πιθανώς πρόκειται για αποτυχημένη προσπάθεια να κάνει χιούμορ. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό.
Το θέμα είναι πως τον έχω ήδη παρακαλέσει τον Γς να μην αναφερθεί άλλη φορά σε κανένα σχόλιο γυναίκας εκτός αν τον έχει εκείνη προσκαλέσει. Δεν το τηρεί. Του σβήνω μερικά σχόλια. Την επόμενη φορά θα φάει αποκλεισμό για πάντα.
mitsos said
Με σύγκριση των περιγραφών του Θεόφραστου και των αιγυπτιακών περιγραφών οι φυτολόγοι έχουν καταλήξει πως σίγουρα ο όρος Περσέα του Θεόφραστου αντιστοιχεί για την σημερινή ταξινομική στο είδος Mimusops schimperi ( ή mimusops laurifolia [1]) του γένους Mimusops της οικογένειας Sapotaceae ( άλλο σημερινό συγγενικό είδος του γένους Mimusops είναι η Mimusops elengi )
Ενώ όπως σωστά γράφει ο Νικοκύρης το αβοκάντο λέγεται Περσέα η Αμερικανική (είδος: Αmericana , γενος : Persea ). Διότι με το όρο Persea χαρακτηρίστηκε ένα από τα γένη των Λαουριδών ( οικογένεια Lauraceae ) ; Το γένος Περσέα περιλαμβάνει και πολλά άλλα είδη τα περισσότερα εξ ανατολών όπως : P. borbonia, P. ichangensis and P. Lingue .
Αλλά για την φυτολογία το αβοκάντο είναι φρούτο ( πρόκειται για τον καρπό προϊόν του γονιμοποιημένου ύπερου που περιέχει σπόρους ) . Μόνο αν δεχτούμε το κριτήριο της μαγειρικής ( έντονη γεύση όπως στα λαχανικά αλλά όχι γλυκιά γεύση όπως στα φρούτα ) θα εντάξουμε το αβοκάντο και την ντομάτα στα λαχανικά . ( Πολύ θα ήθελα να ξέρω που θα εντάξει ένας μάγειρας μια ελληνική ορεινή ντομάτα που περιέχει κρυστάλλους φρουκτόζης και είναι τόσο γλυκιά που δεν τρώγεται σε σαλάτα ; )
[1]:
http://www.theplantlist.org/tpl/record/kew-128512
[2]: https://en.wikipedia.org/wiki/Mimusops_elengi
Λευκιππος said
Γς, τελικά τα θέλει η πυγή σου που θέλετε και μια ψυχή.
Λευκιππος said
…..θαλεγε βεβαια
Χαρούλα said
69
Μπράβο στην ομάδα όλη! Που πήραν τον Μεξικάνο δικηγόρο και τον έκαναν …λειτουργικό! 😊
Έφη ευχαριστούμε. Ευκαιρία να καμαρώσουμε «εξ αντανακλάσεως» και μεις
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να αποκτήσετε ένα δέντρο αβοκάντο ξεκινώντας από έναν μικρό σπόρο με 10 εύκολα βήματα. Παρακάτω περιγράφεται τι πρέπει να κάνετε:
http://www.enallaktikos.gr/ar17433el-kalliergiste-monoi-sas-ena-dentro-avokanto.html
cronopiusa said
Γς said
75, 71:
Για ξαναδιάβασέ με πάλι αγαπητή
>Ντάξει, δεν τον λες και γιαουρτά τον μπαμπά, αλλά τις γκρίζες διαφημίσεις του τις κάνει…
Ωχ, Παναγία μου…
Δεν θα με κάνεις να τρέμω, γιατί δεν προσέχεις τι διαβάζεις
[>Ναι με πλήρωσαν να τα βάλω. Αθλιότητες.Μα δε ντρέπεσαι καθόλου; Τί σόι φθονερό στοιχείο είσαι επί τέλους! Μην αναφερθείς σε κανενα δικό μου σχόλιο στο εξής.]
Αθλιότητες, φθονερό στοιχείο. Δεν το πιστεύω
Παραδέξου ότι έκανες λάθος να συνέλθω κι εγώ από το μπούλινγκ που υφίσταμαι.
Νά ήδη ο Λεύκιπος [Σχ. 78] τα βάζει με τα οπίσθιά μου
[>Γς, τελικά τα θέλει η πυγή σου που θέλετε και μια ψυχή.]
Λίγο σεβασμό ρε παιδιά.
Δεν είμαι το μαύρο πρόβατο εδώ μέσα, που όποιος […] … εκτονώνεται
Αγαπητή μου κάνε κάτι
—-
Μην τα σβήσεις Νίκο.
Απαιτώ το αυτονόητο
loukretia50 said
Nικοκύρη.
Αιτούμαι έγκριση ειδική με όλας τας σφραγίδας,
Να καταθέσω παρ΄υμίν απάσας τας ψηφίδας
Που επελέκησα εν θερμώ, στο μάτι καταιγίδας.
Αποτελούν μωσαίκόν εις τας προμετωπίδας
Πονήματος εμμέτρου γαρ – δίκην τρολλοπαγίδος
Αδίκως ετσιμπήθην χθες, υπό « τρολλοπυγίδος».
Σφόδρα θιγόμενη αφού,
Tυγχάνω εμπιστοσύνης, ναι ή ου?
ΥΓ Ραμόνι με αγγλικά πιάνεται?
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Γς said
81:
Κάτι τέτοιους χειρισμούς έκανε κι Ειρήνη, που ήταν και γεωπόνος…
loukretia50 said
Eαν δεν τύχω ειδικής εγκρίσεως, θα το θεωρήσω σιωπηλή συναίνεση η αδιαφορία λόγω άλλης emergency και θα το αναρτήσω ως απλό ποστ. Πάει?
O χρόνος μετράει αντίστροφα.
Γς said
87:
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κρόνη γεια σου.Ευχαριστούμε!
82δ ( La Ligua, η Cabildo και η Petorca (πόλεις της επαρχίας Petorca 170χλμ. Από το Σαντιάγκο της Χιλής)
οι λόφοι που φυτεύτηκαν “στο άπειρο” με αβοκάντο για εξαγωγή, υπερεκμεταλλευόμενες λεκάνες, ανίκανοι και αδιάφοροι κυβερνητικοί θεσμοί και επιχειρηματίες και πολιτικοί που συνασπίστηκαν για να κλέψουν το νερό αποτελούν μέρος της “τέλειας καταιγίδας” στη γη μας
http://ergasianet.gr/2018/04/27/%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%AE-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-petorca-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/
Φοβάμαι αντίστοιχα για τη νότια και ανατολική Κρήτη με τις λίγες βροχές και την υπερθερμοκηπίωση.
loukretia50 said
Classicist’s libel
MIA AΦΙΕΡΩΣΗ ΠΟΙΩ – ΩΣ ΕΥ ΠΑΡΕΣΤΗΤΕ ΕΔΩ!
ΣΤΟ ΑΔΗΦΑΓΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ
– ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΔΗΛΟΙ «ΩΣΕΙ ΠΑΡΟΝ» –
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ ΚΟΙΝΩΝΩ,
ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΑ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟΝ :
ΠΑΠΥΡΟ ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΑΚΡΙΒΟN – ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΔΩ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΝ
ΑΡΧΑΙΟΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟΝ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΝ (Τake five!)
—– ΣTHΝ CLASSISIST and Co (ΣΤΜ: φιγουρατζής μπαλαδόρος – μετά αφανούς ASSIST)
Δεν το κατέχω το αγγλικό – φευ!
(shame, oh my despicable you!)
ΙΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΟ ΠΟΙΟΝ και ΟΥΤΙΔΑΝΟΝ ΚΑΚΟΠΟΙΟΝ
ΝΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΩ ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ¨:
From the old witch , the cat – rainbow
/(oh! People! Did I say I love you so?) :
A Libel for the classic troll – ενίοτε without control-
According to the secret low – That gives her power to show :
«WHO IS THE HIDDEN DAMNED CROW»
(And may the force again glow)
I ACCUSE
the most professional defendant
of the old time greek πατένταν!
«Eternal glory» – δάφνη, μένταν… / ( βοήθειά μας!)
Συχνάζει στη δική μας τένταν
cooperation pretendant
Βut she is just another servant
a loyal, mean, fake lieutenant
forever young, incredibly unpleasant
of the dark conspiracy representant **
σταλείσα υπό των απέναντ’
—————————** ( σχήμα ποιητικό, καλούμενον και στριφτόν, καταδεικνύον κατιτίς ύπουλον , μοχθηρόν)
Soooooooooo,
Notorious Classicist and Co
– troll big and small– I gotcha you all!
– Should you stay or should you go? ——————(Rhythm from Clash’s famous song)
RHETORICAL QUESTION, So, really, it doesn’t matter, at all!
Here I present my thoughts of you
Raindrops are falling in your head – killing you softly –that is true!
(and NO, ουκ ελάδωσέ με κακοψυχός τις Ιατρού!)
wow! Let’go. Rytmh ; mambo slow!
Του Αριστοφάνη εζήλωσεν την δόξαν η «μικρά»
τη μάσκα για παράσταση φοράει κανονικά
γνώσιν αρχαίαν επαίρεται πως διεξοδικά
ερεύνησε κι εκόμισε στο φως όλα τα μυστικά
Ακκίζεται, ειρωνεύεται, κι αριστοτεχνικά
Παραποιεί σοφίσματα κι αρχαία γνωμικά
Και κείμενα σκαμπρόζικα σερβίρει , χαρωπά,
τροχό λες κι ανακάλυψε σ’ έτη διαστημικά.
Θαρρεί πως οι θαμώνες θα τα βρουν εκρηκτικά
κι ολόκληρο ιστολόγιο θα πέσει στη φωτιά
Και πάει το καφενείο μας, που τόσο αγαπά
Να λοιδορεί και να διαβάζει συστηματικά
(Γιατί σκοπό μες τη ζωή της δίνει τελικά)
Σ’σντίδραση στοχεύοντας και λόγια υβριστικά
Από ευαίσθητους «ρωμιούς» που θέλουν ηθικά
διδάγματα , πηγές σωστές, κόντρες με λεξικά
το πνεύμα να εξυψώνουνε – και άλλα γραφικά-
Ν΄αποκομίζουν μοναχά και δεν αντέχουν πια.
Μα λησμονούν οι εισβολείς ότι προκλητικά
Η τύχη κλέφτη αγαπά, και όμως πάντα πρακτικά /
Το Νικοκύρη βοηθά , που δημοκρατικά
Τη λέξη για μπανάρισμα θα απαγγείλει ηρωικά
(«αμπρακατάμπρα» παρ υμίν) επιδεικνύοντας πυγμήν
Ευθύς το νήμα αποκτά νέα δυναμική
Και ένα σχήμα με κρουστά ορμά κι επιχειρεί
να ακουστεί η altera pars και να καταγραφεί:
(χοροπηδούν αντικρυστά κι ο κόσμος απορεί)
Σεβάσμιοι και ηθικοί, της γνώσης παραστάτες
Σεμνοί και καταδεκτικοί, με ή χωρίς γραβάτες
μελίρρυτοι , αυθεντικοί – αεί αεροβάτες
Το λόγο παίρνουνε ευθύς και λενε στους διαβάτες :
– Μα δίχως “cult/ barbarian” βαριόμαστε φριχτά
Γνωρίζουμε τας διδαχάς εκάστου σφαιρικά
-Αλλά αν η συζήτηση είναι μόνο σοβαρά…
-Και μεταξύ μας εξαντλήσαμε τα χωρατά…
-Μόνο γερογκρινιάρηδες θα μπαίνουν τακτικά
-Εκτός αν το γυρίσουμε στα ποδοσφαιρικά!
-Κι αν όλοι φύγουν από δω, ποιος μένει τελικά?
-‘Κείνο το ψώνια που λαλεί πάντα με γνωμικά?
Και μας ζαλίζει μ΄έμμετρα πα-παραποιητικά? »
αναρωτιούνται οι σοφοί, που βλέπουν στωικά
το νήμα να φορτώνεται σκουπίδια οχληρά
που έρχονται κατά ριπάς και ηλεκτρονικά,
τρολλάρισμα ασύστολο από cyber- φρικιά
από μια άλλη ήπειρο – ή σύμπαν τελικά?
ενώ οι φύλακες παραμονεύουν στη γωνιά
και πολεμούν τη λαίλαπα , πολύ διακριτικά,
με ευγένεια, επιχειρήματα προβάλλουν δυνατά
ενώ στη χλεύη αντιδρούν απαξιωτικά
και υπομένουν την καζούρα με κοσμητικά
(γιατί ως γνωστόν τα τρολλ σε παρασύρουν στα σκ..ά)
Τούτων ρηθέντων, συνοψίζω πιο δυναμικά
Και κορδωμένη απαγγέλλω σ’ όλα τα φρικιά :
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ : ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΘΑ ΤΑ ΦΑΕΙ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ
Because…
Πάντα έχουν γνώση οι φύλακες κι η αχλάδα την ουρά
(=Δροσοπυγή * λαλέουσαν!) και όλα τα σκηνικά / *sic!
Σαθρά αποκαλύπτονται και σβήνουν τελικά
Όσο για το τρολλάρισμα με συνοδευτικά
Ασκήσεις ύφους γίνονται από φίνα θηλυκά
Γιατί καλά γνωρίζουνε πως διαχρονικά
κοράκου πάντα η λαλιά θα είναι σκέτο ΚΡΑ*
——- * (μη μου την ξαναπείς μωρή, γιατί θα κλαις πικρά)
ΛΟΥ – με τις υγείες σας!
ΥΓ : HI, FIFIS ! I MISS YOU! – ήταν καλύτερο το στυλάκι, πιο στομφώδες, με ενέπνεε περισσότερο!
Γς said
83:
Επιτρέψτε μου μια τελευταία παρατήρηση πριν την κάνω για σήμερα:
Τώρα που το σκέφτομαι ίσως δεν έγινε κατανοητό ότι λέγοντας «γκρίζες διαφημίσεις του» αναφερόμουν [αστειευόμενος] στην επιλογή του σημερινού θέματος και την παρατήρηση ότι η ερίτιμος θυγατέρα του «το μελετάει».
Σε καμιά περίπτωση δεν θεώρησα διαφήμιση και δη γκρίζα την ενημέρωση της κυρίας.
Αυτιά και για κάποιο πρόβλημα λαμβάνω ισχυρή αντιβίωση για τρεις συνεχώς μήνες.
Το τι γιαούρτι καταναλίσκω καθημερινά δεν λέγεται.
Βέβαια προσθέτω, σταφύλι, μπανάνα, φράουλες.
Αβοκάντο δεν το είχα σκεφτεί.
Αλλά υπάρχει έτοιμο!
[για να κάνω κι εγώ ….]
Ευχαριστώ
Γς said
90:
Δεν παίζεται!
loukretia50 said
αμάν ρε Γουσού! Καλά το ξεκίνησες πριν, αλλά μην το τραβάς, ήσυχα τωρα.
Δε μου φτάνει η μορφοποίηση του γουωρντ πρες που μου έκανε τα νεύρα κρόσια!
cronopiusa said
ΣΠ said
Κατά το Βικιλεξικό το αβοκάντο κλίνεται.
loukretia50 said
Κρόνη! πάντα υπέροχη!
———
Σας αφήνω μέχρι αργά, μήπως χρειάζεστε χρόνο για να εμπεδώσετε την προσωπική μου τοποθέτηση.
Αν και ψυχανεμίζομαι πως οι μόνοι που δε θα ενοχληθούν είναι οι αποδέκτες.
Τέλος παντων, συγνώμη και παλι για την κατάχρηση του χωρου.
ΣΠ said
Μιχάλης Νικολάου said
Το τοστ αβοκάντο έχει αποκτήσει εμβληματική θέση στο μενού των μιλένιαλς, που από ένα απλό φαγώσιμο με ίδιον ότι το πολύ λίπος του είναι φυτικό, έχει φτάσει να συμβολίζει διαφορές της νέας γενιάς με παλαιότερες:
Millionaire to Millennials: Your avocado toast addiction is costing you a house
Hold the avocado toast? Millennials spend more on rent, less on entertainment, than others, research shows
(Σε συμβολική υπερβολή, εννοείται.)
Μιχάλης Νικολάου said
Στην ανθισμένη την αβοκαντιά
αβοκάτω
αλά Λόρκα…
sarant said
84-90 Ανεβαίνουμε πίστα, βλέπω
99 !
95 Μπράβο στο Βικιλεξικό, τι να πω.
Le_Coeur_Gothique said
Καλώς σάς βρήκα! Παρακολουθώ σχεδόν ανελλιπώς τα δρώμενα εδώ και κάποια χρόνια, οπότε θαρρώ ότι ήγγικεν η ώρα για κομματάκι πιο ενεργή συμμετοχή. Νίκο, τα θερμότατα συγχαρητήρια είναι το λιγότερο που μπορώ να πω…
Σε συνάρτηση με το σημερινό θέμα, κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι τα κουκούτσια των αβοκάντο(ς) αποτελούν πρώτης τάξεως υλικό για μικρογλυπτική και μπορούν να γίνουν ωραιότατα μενταγιόν.
Επίσης μήπως θα μπορούσε να με διαφωτίσει κάποια ή κάποιος σχετικά με το πώς μπορώ να προσθέσω avatar στις αναρτήσεις μου; Ευχαριστώ!
cronopiusa said
Στη μνήμη του David K. Schermerhorn (1929 – 2018)
sarant said
Καλώς ήρθες αγαπητέ, είναι πάντα καλοδεχούμενοι οι καινούργιοι σχολιαστές.
Για να προσθέσεις άβαταρ, πρέπει να γραφτείς στην WordPress. Ας πει και κανείς άλλος που να τα έχει πρόσφατα.
ΣΠ said
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 27/2/1966 σελ. 3, στην αρχή της πέμπτης στήλης.
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=27&db=2&da=1966
Για την ηλικία των 30-40 ετών:
Από τώρα και μπρος εφ’ όσον ο κίνδυνος των ρυτίδων αρχίζει να υφίσταται οι θρεπτικές πρέπει να είναι, εμπλουτισμένες με ουσίες που προλαμβάνουν την εμφάνιση των ρυτίδων (αντιρυτιδικά λάδια, όπως λάδι χελώνας, αβοκάντο, λάδι καρχαρίου, πλακούντα).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
αβοκαντίες!
Πώς οι «μπανανίες» του 20ου αιώνα έγιναν «αβοκαντίες» του 21ου
«…μια ζοφερή κατάσταση, για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην πολιτεία Μιτσοακάν, στο Μεξικό, τον τόπο δηλαδή που παράγει το 45% των αβοκάντο παγκοσμίως. »
http://popaganda.gr/pos-mpananies-tou-20ou-eona-eginan-avokanties-tou-21ou/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
101 Καλώς ήλθατε

>>τα κουκούτσια των αβοκάντο(ς) αποτελούν πρώτης τάξεως υλικό
για μικρογλυπτική και μπορούν να γίνουν ωραιότατα μενταγιόν.
Ε να βάλουμε και εικόνες.Πανέμορφα
Φάτε το και πιείτε το
κι ακόμη στολιστείτε το! 🙂
Γιάννης Ιατρού said
101 (103β) Καλώς ήρθες.
Για avatar, κοίταξε κι εδώ 🙂
Jane said
Πόσα μαθαίνει κανείς!
Σε όποιον αρέσει το αβοκάντο , ας το δοκιμάσει με τόνο και λεμόνι. Είναι τέλειο!
Κι ένα άσχετο.
Ρωτήθηκε ο Νίκος Παπάς τι σημαίνει η 3η Σεπτέμβρη για τον σύριζα.
-«Σήμερα γιορτάζει όλος ο δημοκρατικός κόσμος»
Α, ρε πασοκάρα.. 🙂
Classicist said
Καλησπέρα κι από μένα. Μόλις τώρα μπήκα στο άρθρο και τα διάβασα όλα με διαγώνια ανάγνωση, άρα σίγουρα αρκετά μού ξέφυγαν. Γράφω το σχόλιο, προκειμένου να ευχαριστήσω την κ. Λουκρητία (90) για το θαυμάσιο + λίαν επαινετικό ποίημα που έγραψε για μένα, θέλοντας να με ανταμείψει για την χθεσινή μεγάλη αποκάλυψή μου περί «πυγής» + «πυγίζειν».
Επειδή δεν προλαβαίνω να της απαντήσω εμμέτρως, θα κάνω κάτι καλύτερο: Θα της αποκαλύψω κάτι που (κατά πάσα πιθανότητα…) δεν θα μάθαινε ποτέ στην ζωή της αν δεν διάβαζε αυτό μου το σχόλιο. Για ευνοήτους λόγους, ποτέ δεν της το είπαν στα σχολεία + τα πανεπιστήμια όπου φοίτησε. Και μόνο αυτό, δείχνει όσο τίποτα άλλο το Μεγαλείο των Αρχαίων Ελλήνων. Αφορά την περίφημη ιστορία του Τειρεσία που περιγράφει ο Οβίδιος στο 3ο βιβλίο των «Μεταμορφώσεών» του (339-510) και η οποία άφησε άναυδο τον Σίγκμουντ Φρόϋντ, με αποτέλεσμα να την μνημονεύει διαρκώς στα συγγράμματά του. Έχει να κάνει με την ηδονή που δοκιμάζουν κατά την συνουσία οι Άνδρες και οι Γυναίκες και στο γεγονός ότι οι Έλληνες είχαν δώσει απάντηση ακόμη και σε αυτό. Ως γνωστόν, κατά την Ελληνική Μυθολογία, ο Τειρεσίας ήταν ο μόνος άνθρωπος που είχε ζήσει πολλά χρόνια και ως άνδρας + ως γυναίκα και διαβεβαίωνε πως εμείς οι γυναίκες αισθανόμαστε 9 φορές περισσότερη ηδονή κατά το βινείν από τους άνδρες.
Η αποψινή δική μου προσφορά έγκειται εις το εξής: Εμείς οι κλασικιστές γνωρίζουμε ότι την ιστορία του Τειρεσία για την 9πλάσια Ηδονή των Γυναικών, εκτός από τον Οβίδιο την καταγράφει και ο Ησίοδος σε ένα διασωθέν απόσπασμά του, αλλά και πολλοί άλλοι αρχαίοι, τα κείμενα των οποίων – όμως – χάθηκαν. Ωστόσο, ο περίφημος Φλέγων από τις Τράλλεις (Έλλην απελεύθερος του ελληνόψυχου αυτοκράτορος Αδριανού, περ. 130 μ.Χ.) διασώζει στο αριστουργηματικό «Περί Θαυμάτων» του την πλήρη Ιστορία του Τειρεσία. Πρόκειται γιά μιά όντως απολαυστική περιγραφή, που διαβάζεται άνετα από έναν σημερινό μορφωμένο Νεοέλληνα, πράγμα που αποδεικνύει πως ΔΕΝ είναι άλλη Γλώσσα η Αρχαία και άλλη η Νέα Ελληνική.
Επειδή δεν προλαβαίνω να κάνω την δική μου μετάφραση, βάζω στα δεξιά την αγγλική των εκδόσεων «Loeb»… Εννοείται, αγαπητή κ. Λουκρητία, ότι για να αισθανθούμε την 9πλάσια ηδονή που περιγράφει ο ειδήμων Τειρεσίας, πρέπει κατά την διείσδυση να κάνουμε συγχρόνως ψαύση της κλειτορίδός μας με το χέρι…
Classicist said
109 συνέχεια… Ξαναβάζω λίγο μεγαλύτερο το κείμενο του Φλέγονος από τις Τράλλεις, για τους μεγάλους ηλικίας αναγνώστες που δεν βλέπουν καλά και για όσους θέλουν να το αρχειοθετήσουν
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
99. 🙂
Θα σου χτίσω μια λοκάντα
γύρω γύρω μ΄αβοκάντα
Λευκιππος said
Ώστε έτσι κλασσικιστρια, από τότε κανόνισε τη διαιτησία ο Ολυμπιακός !!!
voulagx said
#109 Ε, δεν μας βινείσαι να λευκανθεί η πυγή σου, που λέγαν και οι ΑΥΠ σου.
leonicos said
@109
Αν και δεν τα πήγαμε καλά προχθές, οφείλω ναδ=χαιρετίσω τη φράση
Η αποψινή δική μου προσφορά έγκειται
και το γεγονός ότι το ύφος σου δεν ήταν επιθετικό.
Τα περί Τειρισίου κλπ είναι βέβαια κοινός τόπος, αλλά καλλές οι αναρτήσεις
Μα λεπτομέρεια: Αν όντως είσαι γυναίκα, και αν όντως κατά το βινείν έχεις χώρο για να ψαύεις την κλειτορίδα, πρέπει ν’ αλλάξεις εραστή. Το κάθετο βινείν δεν έχει καμιά σχέση κε τη γυναίκα, ισοδυναμεί με αυνανισμό μέσω του κόλπου. Ψαύουν την κλειτορίδα τους οι γυναίκες μόνο κατά πρόσθια μεν είσδυση αλλά από την πλάτη (πισωκολλητό) διότι μόνο τότε είναι εφικτό ανατομικώς.
Classicist said
Αγαπητέ κ. Λεώνικε (114), ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Για το ψαύσιμο της κλειτορίδος κάνετε λάθος, για τον απλούστατο λόγο πως δεν έχετε κάνει γυναίκα. Εδώ στις ΗΠΑ (σύμφωνα με την τελευταία στατιστική), το 80% των γυναικών κάτω από τα 40 δηλώνουν πως ψαύουν την κλειτορίδα τους κατά την διάρκεια της κολπικής συνουσίας. Κατά την διάρκεια της πυγικής συνουσίας ψαύουν την κλειτορίδα τους το 95% των Αμερικανίδων.
Απ’ όσο ξέρω, δεν έχει γίνει ανάλογη έρευνα στην Ελλάδα. Απ’ ό,τι έχω καταλάβει, εσείς αγαπητέ κ. Λεώνικε είσαστε κάπως προχωρημένης ηλικίας και οι εμπειρίες σας αφορούν άλλη ηλικιακή ομάδα γυναικών. Η σημαντικότης της ιστορίας του Τειρεσία βρίσκεται αλλού και ίσως κάνω τις σχετικές αποκαλύψεις σε κάποιο από τα προσεχή σχόλιά μου:
Οι Άραβες είχαν βρεί (γύρω στο 800 μ.Χ.) το απόσπασμα αυτό του Φλέγονος Τραλλιανού, κι έτσι τους μπήκε η ιδέα πως οι γυναίκες αισθάνονται 9πλάσια Ηδονή από τους Άνδρες κατά την Συνουσία. Μόλις το συνειδητοποίησαν αυτό οι Μουσουλμάνοι, αμέσως θέσπισαν το έθιμο της Κλειτοριδεκτομής που συναντάται και σήμερα σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Τουτέστιν, εξαιτίας του Φλέγονος από τις Τράλλεις θέσπισε το Ισλάμ την κλειτοριδεκτομή. Το Κοράνιο πουθενά δεν λέει ότι πρέπει να γίνεται το βάρβαρο αυτό έθιμο
Νέο Kid said
Καπετάνιο, επαναλαμβάνεσαι… και γίνεσαι βαρετός… πολύ βαρετός…
Άλλαξε ρεπερτόριο ή έστω άλλαξε περσόνα. Έχεις σκεφτεί κάτι σε ντραγκ κουήν; Μπορεί να σε ανανέωνε ( και να μας γλύτωνε από το χασμουρητό… άιντε λεκανόστ!)
loukretia50 said
Δε φαίνεται να τον τρατάρισαν αβοκάντο
Cortes the conqueror (1917), by Virginia Watson
Koίτα να δεις που θυμόμουν λαθος τη σταθερά . απ΄το πολύ να τη λεω τοτε Αβοκάντο!
Και δεν είναι το μονο που θυμάμαι λάθος.
Αυτά παθαίνει oποιος τα παραφραζει όλα !
Classicist
Με κάνατε και γέλασα .Καλό είναι στην ηλικία μου να μ΄αντιμετωπίζουν σα φλογερή νεαρά υπαρξη, έτοιμη για δράση.
Δικαιολογείστε γιατι ειστε πολύ μικρή.
Διαφορετικά δεν εξηγείται πώς εσείς , η τόσο ευγενής, προκαλείτε μία ντεμί-γραίαν ( μουστόγρια ελληνιστί ) να διαβάσει πιπεράτα.. Πριν 40 χρόνια μπορεί και να μ’ ενδιεφεραν , ομολογώ.
Τώρα απολαμβάνω αβοκαντο με σκόρδο –λαδι – λεμόνι. Δε σας το συνιστώ πριν από ραντεβού.
114. σίγουρα είναι ο δικος μας Λεώνικος?
leonicos said
@ 117
Λουκρητία καλησπέρα
Δεν ξέρω αν πρόσεξες προχθές που κάποιος, τον οποίο είχα αποφασίσει να μη σχοιάζω, είπε ‘ο πάντα παίζων Λεώνικος’ και του απάντησα έντονα μ΄νο και μόνο για να του δείξω ότι ‘δεν κατάλαβε τι κάνω’ και ότι ‘ελέγχω τις κινήσεις και τη γλώσσα μου’ και όχι ότι στερούμαι
Σήμερα ου δόθηκε η ευκαιρία να του δώσω ένα ακόμα μάθημα, για ν’ αντιληφθεί ότι άσχετα αν δεν χρησιμοποιώ τα πενιχρά του μέσα , τα διαθέτω κι εγώ.
Κι εγώ ξέρω τις λέξεις για τις οποίες μας βάζει πιπέρι στο στόμα η μαμά. Απλά το ιστολόγιο δεν είναι γι’ αυτές. Στην πραγματικότητα η ζωή μου είναι έτσι που δεν υπάρχει λόγος να μπω στον κόπο να τις χρησιμοποιήσω.
Τις χρησιμοποίησα ενδεικτικά.
Ελπίζω να μη σ’ ενοχλησα πολύ. Αλλά να μη μας παίρνουν και για κωθώνια επειδή δεν μιλάμε
Classicist said
Ευχαριστώ κ. Λουκρητία (117), πέστε τα στον κ. Νεογίδιο (116). Επειδή τα ξέρει αυτός, νομίζει ότι τα ξέρετε κι εσείς οι παλιοί. Κι αφού λέτε πως τα ξέρετε, κ. Νεογίδιε, ποιός έχει δίκιο για την ψαύση της κλειτορίδος κατά το βινείν; Ο υπερήλιξ κ. Λεώνικος (114) ή εγώ η 35άρα; Αφήστε τις αοριστίες και απαντήστε
loukretia50 said
118. Απλώς ξαφνιάστηκα! Μάλλον πολύ, δε μας έχεις συνηθίσει!
Αυτή σιγουρα ήταν μια γυναίκα με πάθος

FRIDA KALHO
sarant said
Ευχαριστω για τα νεοτερα, ας πούμε!
cronopiusa said
ΘΑΡΣΕΙΝ ΣΩΖΕΙΝ ΤΗΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΟΣ BATAΛE
Γς said
Καλημέρα
Μια που το έφερε η κουβέντα, για το βάρβαρο αυτό θέμα.
Και φυσικά χωρίς ίχνος χαβαλέ.
Οπως και στην περίπτωση της περιτομής
Θα το ρισκάρω: Δεν το έχω δει το βίντεο. Ελπίζω να είναι κόσμιο
ActionAid Hellas
Δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβ 2017
Το “Excision” γυρίστηκε τον Ιανουάριο σε μια από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, όπου οι Ποκότ κρατούν πιστά τις παραδόσεις τους και υποβάλουν τα 13χρονα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, για να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο.
Η πρακτική του ακρωτηριασμού χάνεται στα βάθη του χρόνιου. Οι ίδιοι οι Ποκότ λένε ότι είναι τόσο παλιά όσο και οι ίδιοι. Τα κορίτσια πρέπει να φανούν γενναία, να μην κλάψουν, να μην φωνάξουν, να μην φανεί τίποτα στο πρόσωπό τους την ώρα που η γυναίκα, που εκτελεί και χρέη μαίας στην κοινότητα, τα κόβει με το ίδιο ακονισμένο δόρυ το ένα μετά το άλλο.
gpoint said
Ως (ή μήπως σαν ; ) ειδικός λογω νικνέιμ οφείλω να καταθέσω την άποψή μου αν και δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε λεπτομέρειες αυτού του είδους.
Λόγω ειδικών ευνοϊκών συνθηκών (κάποτε,προ έητζ) έχω συνευρεθεί με μεγάλο αριθμόν γυναικών και θα στμφωνήσω με τον Λεώνικο πως η κλασσικίστρια ουδέποτε είχε αξιόλογον εραστή και κατεφευγε εις την τριβήν (η οποία ως γνωστόν παράγει και θερμότητα-δια το επιστημονικόν του θέματος)
Ουδεπώποτε αντελήφθην παρομοίαν γυναικείαν συνήθειαν κατά τας περιπτύξεις διότι προέκυψε είτε πλήρης απόλαυσις είτε αδιαφορία εκ των ενεργειών μου.
Δεν είναι αναγκαίον να είναι τις γνώστης της κάμασούτρα(ς) δια να διαισθάνεται εις ποίας στάσεις συμμετέχει και η κλειτορίς εν τω παιγνίω
Γς said
Κι άλλα αηδιαστικά και εξοργιστικά πάνω στο θέμα, που δεν θέλω να τα διαβάσω .
Οπως:
ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ: Κλειτοριδεκτομές στο κέντρο της Αθήνας! Ακρωτηριάζουν τα γεννητικά όργανα ανήλικων κοριτσιών
https://www.star.gr/eidiseis/ellada/367519/barbarothta-kleitoridektomes-sto-kentro-ths-athhnas-akrwthriazoyn-ta-gennhtika-organa-anhlikwn-koritsiwn
Γς said
124:
>η κλασσικίστρια ουδέποτε είχε αξιόλογον εραστή και κατεφευγε εις την τριβήν (η οποία ως γνωστόν παράγει και θερμότητα-δια το επιστημονικόν του θέματος)
Κι εμείς τα αγοράκια το τρίβαμε.
Το θερμόμετρο, για να δείξει πυρετό.
Για να μην πάμε σχολείο…
gpoint said
Και το κλασσικό ποδοσφαιρικό σχόλιο για να διαβάζει ο Λάμπρος που όλα τα διεθνή τα εξηγεί με τα χρηματιστηριακά πάνω-κάτω της γουόλστριτ αλλά εδώ βρίσκει σώφρον μια ΑΕΚ που σέρνεται στην Ευρώπη να μην ενισχύεται με μια (σοβαρή) μεταγραφή από τα λεφτά του τσουλού (έστω από τα έξτρα 2-3 που της εξασφάλισε ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ) γιατί…κτίζει γήπεδο !!!!
Τώρα τι σχέση έχουν τα λεφτά της ΠΑΕ ΑΕΚ με τα λεφτά του Μελισσανίδη που κτίζει το γήπεδο, μόνο αυτός το ξέρει (ο Μ. ΔΕΝ είναι πρόεδρος της ΑΕΚ, έτσι 😉
Δυο πράγματα αχνοφαίνονται στον ορίζοντα :
1ον αιχμή της ‘συμμορίας των 7″ είναι ο Αρης, τα διαιτητικά όργια στον αγώνα με την Λάρισσα το απέδειξαν, ο «ΠΑΟ» τυχαία την κλήρωση ξεκίνησε με αντιπάλους μέσα από την συμμορία ώστε να υπάρξει ενθουσιασμός των φιλάθλων του απαραίτητος για τα νούμερα της ΕΡΤ που ελέγχει τους 7. Αν ήταν ο Ρίβα μπορεί να επαναλάμβανε την περσινή του ρήση για το ρόστερ που διαψεύτηκε αισχρά. Σε ματς του ΠΑΟ με αντίπαλο εκτός των 7 (και της ΑΕΚ για προφανείς λογους) θα δούμε τι πουλιά πιάνουν ο Μπουζούκης κι ο Κιθάρας
2ον αρχίζει να γίνεται σαφές από τις μεταγραφικές κονήσεις πως η φετεινή επιλογή των δυο μεγάλων κομμάτων που τα έχουν βρει για το μέλλον είναι ο ΟΣΦΠ, ίσως ανταπόδωση για την κίνηση Μαρινάκη πέρσυ να αποσύρει την κίνηση για την δίωξη της ΑΕΚ από τον αθλητικό εισαγγελέα και να μην ήταν μόνο η παύση της δικής του δίωξης για το ναρκόπλοιο
Καλή απόλαυση των αγώνων της Εθνικής (ακα μικτής Τσιάνα) με Μπακάκη- όχι τραυματίας, αντ’ αυτού …Κολοβέτσιος), Μάνταλο (το παιδί δεν έχει συνέλθει από τον τραυματισμό του και χρειάζεται να πάρει παιχνίδια) Τζιόλη-Τζαβέλλα (ανταμοιβές για προσφερθείσας υπηρεσίας) και λοιπούς συγγενείς με τον Πέλκα για ξεκάρφωμα και τον Καρέλη γιατί ον φωνάξανε πριν πάει στον ΠΑΟΚ, νομίζανε πως θα πάει ΑΕΚ !!!
Κατα τα άλλα δεν υπάρχουν πια παραguess, είναι …MKO !!!!
cronopiusa said
Desert Flower (Λουλούδι Της Ερήμου) 2009 greek sub
Bref (Greek Subtitles)
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Πιτούλη
ΕΞΑΝΤΑΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Excision»: της Βικτωρίας Βελλοπούλου
ΤΟ ΜΩΒ Ντοκιμαντέρ «Excision» με θέμα την κλειτοριδεκτομή (ελληνικοί υπότιτλοι)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κρονού μ’ καλημέρα!
AVO KANTO
Μανώλης said
«Θα απαντήσουμε από τη σκοπιά του καταναλωτή, όχι του γεωπόνου. Εφόσον τρώγεται κυρίως σε σαλάτες και καρυκευμένο, θα το βάλουμε στην ίδια περίπου κατηγορία με τη ντομάτα, άρα στα λαχανικά θα το κατατάξουμε.»
Όπως είπε ο Miles Kington, «γνώση είναι να ξέρεις ότι η ντομάτα είναι φρούτο· σοφία είναι να μη την βάζεις σε φρουτοσαλάτα».
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
48, 52, 53, 68 Λατινικά, κατάργηση κλπ.
Στην επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζεται η κατάργηση των Λατινικών. Προφανώς έγινε για να μην καταλαβαίνει ο λαός το Carmina burana…. 🙂
nikiplos said
Τα τελευταία 20 χρόνια η νευροεπιστήμη άρχισε να αποκρυπτογραφεί, σχηματικά λέγοντας αποκρυπτογραφεί γιατί στην ουσία έχει εν πολλοίς μαύρα μεσάνυχτα, τον εγκέφαλο μέσω NMR MEG και άλλων μεθόδων απεικόνισης. Σε αυτά τα πλαίσια δημιούργησε και δημιουργεί ένα νέο πεδίο θέασης των πραγμάτων, όσον αφορά τις λειτουργίες του εγκεφάλου, κέντρων ερεθισμάτων κλπ. Σε αυτά τα πλαίσια βρέθηκαν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως πχ ότι στους άρρενες μεγάλο μέρος του ερωτικού στοιχείου ενεργοποιείται και ενεργοποιεί μια περιοχή η οποία αντιλαμβάνεται και ας πούμε καταχρηστικά περιγράφει τα πόδια του άλλου φύλου. Έτσι ερμηνεύεται -τρόπον τινά, αυτό είναι τελείως καταχρηστικό κι απαιτεί τεράστιο χρόνο και όγκο validation – ο ερεθισμός των αρρένων στη θέαση των γυναικείων ποδιών… Αυτό και μόνο είναι μία από τις εκατομύρια ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, να συνδυαστούν με άλλες, να επαναδιατυπωθούν και ύστερα να μπουν σε γαϊδούρια ερευνητικά κέντρα που θα κάνουν έρευνα και validation στον πληθυσμό… Κι αυτό όλο καθαρά φαινομενολογικά, δλδ βλέποντας και κάνοντας παράλληλα με μια παράλληλη διατύπωση αναπροσαρμογή των υπαρχουσών θεωριών.
Δεν είναι καινούρια πράγματα αυτά, ένας διάσημος ψυχίατρος παρατήρησε πως στα 60 του άρχισε να γουστάρει αγοράκια και γενικά παιδιά κι αυτό το συνδύασε με την εμφάνιση μικροεγκεφαλικών που του συνέβαιναν, και την άνοια που τον διαδέχτηκε τροπαιοφόρα, πολύ πριν ο Λουκίνο Βισκόντι απεικονίσει τόσο θαυμαστά και δημιουργικά στο «Θάνατο στη Βενετία». Ο διάσημος Oliver Sacks (ξυπνήματα) στα βιβλία του, έχει προσπαθήσει εν πολλοίς να μεταδόσει τα παράξενα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτό το σερβό του Χόμο Σάπιου…
Παρόλα αυτά, κάποιες αυτοαποκαλούμενες κλασσικίστριες για τόσο δύσκολα θέματα, επικαλούνται καθαρά εμπειρική γνώση παλαιών (ΑΗΠ, Ασσυρίων κλπ), που ως γνωστόν είναι κυρίως για τον μπέογλου αφόταν γενικεύονται και γίνονται νόρμες και κανόνες…
sarant said
130 Πολύ καλό!
131 🙂
spiral architect 🇰🇵 said
Το θησαυροφυλάκιο και το υποθηκοφυλακείο –> Error 404 – Not Found
Φτιάξ΄το Νίκο!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κι έτσι σμίξαν όπως πάντα
αβοκάντα και συμβάντα
Δίνω τ΄όνομα του πιάτου:
«τ΄αβοκάντα του αβοκάτου»! 🙂
Καλημέρα
loukretia50 said
Nikiplos
Αυτά τα « παιδιά » τα ξέρετε?
Les Ramoneur de Menhirs La Blanche Hermine https://youtu.be/6K_k59atQQw
les ramoneurs de menhirs-vive le feu https://youtu.be/LaEsivTZDaE
spiral architect 🇰🇵 said
Καλώς τη συντέκνισσα!
Να μας πει για τα Λατινικά.
(καλύτερα να γραφτεί άρθρο επ’ αυτού)
sarant said
134 Εγώ το βλέπω κανονικά
spiral architect 🇰🇵 said
Στην αρχική σελίδα ( pc) ναι, Στο «διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου» βγάζει το Error.
Αγάπη said
134, 138 Ούτε σε μενα δέν εμφανίζεται
sarant said
135 Πολύ καλό
136 Καλώς εχόντων, αύριο θα έχουμε αυτό το θέμα
Αλλά το σημερινό άρθρο το βλέπετε ή όχι;
sarant said
139-140 Πολύ περίεργο, θα δω τι μπορώ να κάνω.
sarant said
Τώρα μήπως έφτιαξε;
spiral architect 🇰🇵 said
Τώρα ναι!
nikiplos said
136@ Λουκρητία, ομολογώ πως δεν τα ήξερα! Λίαν ενδιαφέροντες τύποι!
loukretia50 said
Παρακαλώ να ειδοποιήσετε τη μαρμάγκα ότι δε βριζω, όνομα συγκροτήματος έχει «κακιά» λέξη!
Αλλά και τα υπολοιπα σημερινά σχόλια περίμεναν – αναιτιολόγητα – έγκριση.
Μηπως ήταν η ένθερμη , αν και καθυστερημένη! – ανταπόκρισή της στη χθεσινή μου αίτηση?
loukretia50 said
Νikiplos
Cheers!
Mr. Irish Bastard – Kingdom Of The Sun https://youtu.be/hLEfnhzOaqs?list=RDwo1kNa0-iXU
MR. IRISH BASTARD – I Hope They Sell Beer In Hell https://youtu.be/wo1kNa0-iXU
The Rumjacks – An Irish Pub Song https://youtu.be/tDTQQWSmo8s?list=RDwo1kNa0-iXU
μικρό δείγμα απο τρελιάρηδες που έχουν κάτι να πουν!
sarant said
146-147 Η μάρμαγξ πιάνει και σχόλια που έχουν πολλούς λίκνους, διότι τους θεωρεί σπαμ.
cronopiusa said
Καλή σου μέρα ΕΦΗ-ΕΦΗ
Καλή σας μέρα
loukretia50 said
Περί μαρμάγκας
Θα το προσέχω – όσο μπορώ!
Αλλά κι αυτή ας μη μου κάνει κονξες ! (πώς γράφεται αλήθεια? – βρίσκω ότι αποδίδει καλά το νοημα).
Τόσοι κυκλοφορούν ελεύθεροι!
Γιάννης Ιατρού said
Να πω παρεμπιπτόντως ότι έχει λάθος ο Σιφονιός όταν λέει ότι η μαρμάγκα προφέρεται άρρινη (μαρμάgα) επειδη ετυμολογείται από το αλβανικό merimage. Σύμφωνα με το ΛΚΝ η αλβανική λέξη γράφεται merimang(ë), έρρινη δηλαδή, ενώ κατά το ΛΚΝ πάλι η ελληνική λέξη προφέρεται έρρινη, [marmáŋga]. Υπάρχουν και κάποιες άλλες ετυμολογικές παρατηρήσεις, ας πούμε η ομπρέλα ή το τσιμπούσι ΔΕΝ είναι αντιδάνεια.
sarant said
150 Είναι κατά τις ορέξεις της, δεν μπορείς να το προβλέψεις αν θα σε πιάσει.
ΣΠ said
150 κονξες ! (πώς γράφεται αλήθεια?
Όπως το έγραψες
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BE&dq=
Νέο Kid said
153. 150. Καλά! Ότι οι κόνξες βγαίνουν από το εγγλέζικο conks, ούτε που θα το φανταζόμουνα ποτέ!
Μα είναι βέβαιο; Ναι, ναι. Και άρθρον χωρεί! (που θάλεγε κι ο Τσαγανέας… 😊)
loukretia50 said
153-154 Ευχαριστώ, δεν το ήξερα !
Πειραγμένο, με κονξες ! (δεν είμαι φαν, αλλά κολλάει!)
Imam Baildi – O Pasatempos https://youtu.be/rfhrhITARBU
Νέο Kid said
154. Μου φαίνεται πάντως πολύ αφύσικη η ετυμολογία από το the car conks out…
Στο κάτω κάτω της γραφής δεν είμαστε Κύπριοι να έχουμε αγγλικά δάνεια στα της αυτοκίνησης. Δε λέμε κλατς το συμπλέκτη ,αλλά ελληνικότατα αμπραγιάζ ή ντεμπραγιάζ… 😀
Τι λέει η Νικουκύρς περί τούτου;
loukretia50 said
Το γαλλικό con καλύτερο μου φαίνεται. Ε, μετά.. ξε(ρ)’ς !
ΣΠ said
156
Κι εγώ δεν το φανταζόμουν. ΄Ομως και το Λεξικό Μπαμπινιώτη δίνει την ίδια ετυμολογία. Πρέπει να δούμε πότε μπήκε στην γλώσσα μας.
loukretia50 said
Δηλαδή θα γκουγκλίσουμε : ποιος έκανε πρώτος κόνξες στην Ελλάδα? Έλλην ή ξένος τις?
Περιμένετε το βράδυ κανένα : «διατί αποκρύπτετε ότι οι αρχαίοι έκαναν κονξες»?
Νέο Kid said
158. Εμένα, όταν διάβασα στο 153. για την (πιθανολογούμενη;) ετυμολογία, το μυαλό μου σχημάτισε εικόνες με Εγγλέζους φαντάρους να βρίζουν δίπλα σε τζηπ που έχουν βαρέσει μπιέλα… μα τόσο χάλια ήταν τα Γουίλις;;
( αν δε κάνω λάθος, τέτοιο ήταν ορίτζιναλλυ κι ο θρυλικός Γρηγόρης του παπού Σαραντάκου)
sarant said
156-158 Ίσως και τα δυο λεξικά να βασιζονται στην ιδια πηγή.
Η πιο παλιά χρήση που σκέφτομαι είναι στον Πασατέμπο του Χιώτη
Νέο Kid said
Το etymonline στο λήμμα conk λέει ότι είναι λέξη των πιλότων του Ά Π. Πολέμου, και το ανάγει στο conch το οποίο με τη σειρά του το ανάγει στο… κόγχη !!!
(Όλα από μας οι φούστηδες… 😀)
ΣΠ said
162
Έεεελα! Αντιδάνειο;
loukretia50 said
Αχ! αυτοί οι λάτρεις του αυθεντικού!
Δεν ξεγελιούνται από μαϊμουδιες ! βλ. σχ.(155).
ΣΠ said
162
Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης είναι δύο διαφορετικές λέξεις:
https://en.oxforddictionaries.com/definition/conk
spiridione said
κόνξα (η) -ξες
καμώματα, αδιαφορία, περίπαιγμα. φράση: “Μας κάνει κόνξες” = ότι δήθεν δεν ενδιαφέρεται, υποχωρεί στις συμφωνίες μας κτλ.
https://lexikolefkadas.gr/konxa-i-xes/
κόξα
Κόξα /ἡ/ (Λ. coxα, Ἰ. coshia) = τὸ ἰσχύον, τὸ γοφό, ἡ λαγώνειος ἀκρολοφία. «βαστάει τσ’ κόξες τση».
https://lexikolefkadas.gr/koxa/
Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος
κόξα, κόγξα, κοξάρα: γόγξα, γοφός, γόφος, γόφο, γοφί κτλ.
http://www.lithoksou.net/p/leksiko-ton-daneion-sti-romaiiki-dimotiki-glossa-lekseis-poy-arxizoyn-apo-ke-kr
κόξα η. 1) Γοφός: την αρματωσά στην κόξα όπου βάνεις (Πανώρ. Β´ 110 κριτ. υπ.)· (μετων.): Έδωκας … τον κελάρην … κλειδίν εις την κόξαν του (Σπανός A 344). 2) Το πίσω μέρος του γόνατος, γόνατο: οι κόξες του κυρτάνα (Γεωργηλ., Θαν. 423). [<λατ. coxa. Η λ. τον 7. αι. και σήμ. ιδιωμ.]
κοξίζω. Αποτρέπω κάπ. από κ., μεταπείθω κάπ.: παίρνεις (ενν. Χάρε) όποιους βούλεσαι … και ’δέ ’ν να σε κοξίσουν (Γεωργηλ., Θαν. 227). [<ουσ. κόξα + κατάλ. ‑ίζω. Η λ. και σήμ. κρητ. (Πάγκ.)]
http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%9A%CE%BF%CE%BE*&dq=
Στα κυπριακά κόξα η μέση.
spiridione said
Σε μερικά χωριά έλεγαν κόξες τη μία φάση του Καρτσιλαμά, συνήθως τον Δεύτερο, επειδή οι κοπέλλες, όταν τον χόρευαν, ακουμπούσαν και τα δύο χέρια στη μέση (κόξαν) τους.
http://www.dance-pandect.gr/pds_cosmos/pop/pop_lhmma_gr.php?oid=E-5285D&ActionP=Play&mode=Med&Obj=T&eid=E-5285D&aa=1
Νέο Kid said
166. Μπράβο ρε Σπύρο!
Κορυφαία λεξικά σου λέει μετά…
Νέο Kid said
Αν ήταν ποτέ δυνατόν δηλαδή, οι πανελλήνιες κόνξες να βγήκαν απ τους Εγγλέζους με τους ρετταρισμένους κινητήρες…
Σκύλος said
Από το «κονξ ομ παξ», που λέγανε στα Λεψίνια μυστήρια, βγαίνει, όλοι το ξέρουν αυτό. Δηλαδή, μου κάνεις κόνξες, δεν καταλαβαίνω τι θέλει. Μυστήριο, δηλαδή.
sarant said
170 E, ναι! 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Χαιρετώ από την βάση (μόνο για κανά δυό μέρες)
Εμ δεν το ΄πιασα πως ρωτούσε γι αυτό (κονξ ομ παξ 🙂 ) η γάτα μας (150) , νόμισα για την μαρμάγκα (->151).
Λ said
19.Το τρώμε κι εμείς αλλά μόνο όταν είναι τοπικής παραγωγής.Τα εισαγόμενα είναι όλο ακρίβεια και πολλές φορές άνοστα. Το αβοκαντο το πρωτογνώρισα στο Λονδίνο το σωτήριο έτος 1985.
Στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Λοντζ Nice work υπάρχει μια ξεκαρδιστική φάση με αβοκάντο. Τι θυμάστε;
Λ said
Τη θυμάστε; ήθελα να πω
Αιμ said
Πολύ μου αρέσουν τα …ωπορολογικά και το βιβλίο τό ‘χω διαβασει και χαρίσει. Είμαι και φαν του αβοκάντου. Τα πιο νόστιμα που χω φάει είναι κάτι κοκκινωπά στη Ρόδο ίσως γιατί ωριμάζουνε, σχεδόν, στο δέντρο. Η αβοκαντιά έχει και θηλυκά και αρσενικά άνθη αλλά προτιμά να γονιμοποιούντε από άλλο δέντρο και κατ’ εξαίρεση και σε πολύ μικρότερο βαθμό μεταξύ τους. Παρ’ όλα αυτά ξέρω ψηλά στην Κυψέλη μοναχικό δέντρο που βγάζει άλλες χρονιές 5 κι άλλες 70.
Νέο Kid said
Mετά το σημερινό παντως με τις κόνξες που βγαίνουν από το car /engine conks…
έχασα κάθε εμπιστοσύνη στους «ειδικούς» των λεξικών . Καλά έλεγε εκείνος ο Ιταλός σοφός ότι αν θες να γίνεις μεγάλος γλωσσολόγος, σπούδασε γεωλογία!
Ο Σπυρίδων βρήκε για πλάκα τη σωστή ετυμολογία, μετά από σοβαρή αλλά όχι και τόσο επίπονη (υποθέτω…) έρευνα, κι αυτοί οι ειδικοί…ο,τι νά ναι!
sarant said
176 Δεν νομίζω ότι ο Spiridione βρήκε ή ότι νομίζει πως βρήκε την ετυμολογία της κόνξας. Το πρώτο του εύρημα στο 166 πρέπει να είναι άσχετο με τα άλλα.
Νέο Kid said
» καλά έλεγε εκείνος ο Ιταλός σοφός ότι αν θες να γίνεις μεγάλος γλωσσολόγος, σπούδασε γεωλογία! »
(ή χημικός μηχανικός! )
Νέο Kid said
177. Δηλαδή δέχεσαι ότι μια σχεδόν πανελλήνια λέξη προέρχεται από μια εγγλέζικη β´ για να μην πω γ´ διαλογής ηχομιμητικη αεροπορική λέξη για έναν παλιό κινητήρα που τα έχει παίξει ;;
Οκ, οκ…
Λ said
Τώρα μόλις διάβασα τα σχόλια πόλασελα (από την αρχή μέχρι το τέλος) και όντως δεν υπάρχει άλλη αναφορά στον Ντέιβιντ Λοντζ εκτός από τη δική μου. Το πρόβλημα είναι ότι το έργο του το διαβασα πριν καμια εικοσαρια χρόνια και δεν το έχω πρόχειρο. Ήταν τότε που διάβαζα μανιωδώς οποιοδήποτε πανεπιστημιοπολίτικο μυθιστόρημα (campus novel) έβρισκα μπροστά μου, σαν την Τζιλ του Φίλιπ Λάρκιν και εκείνα του Λοντζ. Ονόματα δεν θυμάμαι αλλά ήταν μια λεκτώρισσα πανεπιστημιακή που πήγε να κάνει κάποια μελέτη σε ένα εργοστάσιο. Εκεί γνωρίστηκε με τον μάνατζερ και νομοτελειακά συγκρουστηκαν, εννοείται. Τα φέρε η τύχη όμως να την καλέσει σπίτι του για φαγητό. Το μενού περιελάμβανε αβοκάτο. Όχι πως η οικογένεια τα συνήθιζε. Ηταν κίνηση εντυπωσιασμού της καθηγήτριας. Ο πατέρας ή πεθερός του οικοδεσπότη το σχολίασε το αβοκατο. Αύριο ίσως το βρω το σχετικό απόσπασμα
Αγγελος said
Υπάρχει στην Ολλανδία ένα λικέρ με κρόκο αυγού που λέγεται Advocaat. Θυμάμαι ότι ὀταν συζητιόταν στην ΕΕ μια οδηγία για τις ονομασίες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οινοπνευματωδών ποτών, υπήρχαν αντιρρήσεις από τη γαλλική αντιπροσωπία ως προς αυτό το όνομα, για να μην παραπλανηθούν οι καταναλωτές και νομίσουν ότι περιέχει… αβοκάντο!

Λ said
Περί κόξας
Να πούμε και για το ρήμα κοξιάζω που σημαίνει αποφεύγω κάποια κοπιαστική εργασία
Εκόξιασες και δεν ήρθες να βοηθήσεις.
Δύτης των νιπτήρων said
κογξ ομ παξ – καιρός να ξαναδημοσιευτεί αυτό το ωραίο άρθρο!
sarant said
179 Όχι, λέω ότι η λέξη είναι άγνωστης ετυμολογίας.
spiridione said
176. 177. Όχι, δεν λέω ότι το πρώτο εύρημα έχει σχέση με τα υπόλοιπα. Κάνω μια υπόθεση, ότι μπορεί να σχετιζέται η κόνξα με την κόξα, κατά το τσαλιμάκι κλπ. Βλέπω ότι υπάρχει η λ. κόνξα και σε ιδιωματικά γλωσσάρια, π.χ. και στου Χυτήρη, χωρίς και πάλι αυτό να λέει κάτι.
183.
https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/02/kogxompax/
(με αναφορές και στις κόνξες)
loukretia50 said
ΤΖΙΡΙΤΖΑΝΤΖΟΥΛΕΣ *
/*( συνώνυμο του συναφιού για τις κόνξες )
– Αφιερωμένο με τον προσήκοντα σεβασμόν
στον ακάματον ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΟΝ –( ωσεί απών !)
Γάτα είναι, κόνξες κάνει
ρεβεράντζες δεν προκάνει
τυπικές, – ως επιβάλλει
το πρωτόκολλο παντού –
Στον κακόψυχο ιατρού *
(κρυφο-γατόψυχος αφού!)
Ο σοφός που ξαγρυπνάει
λέξεων κλειδιά κρατάει
και εδώ και αλλαχού
(στην υπόγα ίσως? – φτου!)
Κι η ψιψίνα τον τσιγκλάει* /(σικ!)
Για πειράγματα ψοφάει
Αφορμή όταν βρει βαράει
ανηλεώς, στα κουτουρού * /(ξανασίκ ρε!)
Πρόκληση αναζητάει
να σκαλίζει λαχταράει
με παιχνίδια του μυαλού,
λέξεις, μύθους του λαού
Και τη γνώση κατακτάει
Τη μιζέρια προσπερνάει
Τα προβλήματα ξεχνάει / (λέμε τώρα!)
Αντιλαβού?
Φοβού τη ΛΟΥ
ΥΓ. Ω, ναι, θα ξεσκονίσω κάποια στιγμή και τα λατινικά! Apres vous!
Λ said
180. Οκ λοιπόν καθησαν στο τραπέζι η λέκτωρας Robyn o Vic και η γυναίκα του Marjorie, ο πατέρας του Mr. Wilcox, η κόρη τουSandra και οι γιουδες Brian και Raymond
-What is this? Garry demanded , sticking a fork into his half, and lifting it into the air.
-It’s avocado, stupid, said Sandra.
-It’s a started said Marjorie.
-We don’t usually have a started said Raymond.
-Ask your father said Marjorie.
All looked at V, including Robyn, who smiled, as if she recognised that the avocado was his personal tribute to her sophistication.
– I thought it would make a change, Vic said gruffly. Don’t eat it if you don’t want to.
-Is it a fruit or a veg? said his father, poking doubtfully at his portion.
-More like a vegetable, Dad, said Vic. You pour oil and vinegar dressing into the hole and eat it with a spoon.
Mr. W scooped out a small spoonful of the yellow flesh and nibbled it experimentally.
– Queer sort of taste, he said
-Like candle-grease.
-They cost five pounds each, Granddad, said Raymond.
-What!
-Take no notice, Dad, he’s having you on, said Vic.
-I wouldn’t give you five pee for them, to be honest with you, said his father.
-They taste much nicer with the vinaigrette, Mr. Wilcox., said Robyn
-Won’t you try some?
-No, thanks, love, olive oil doesn’t agree with me
-Gives you the squits, does it granddad, aid Garry
Νέο Kid said
185. «.., χωρίς πάλι αυτό να λέει κάτι.»
Λέει πολλά Σπύρο! Σε κάθε περίπτωση πολλά περισσότερα απ τον Χ Εγγλέζο σωφέρη που είπε my car conked out! και καθιερώθηκε μέχρι και στην κυρα-Μήτραινα στη Βόνιτσα, που μας κάνει κόνξες…
Για όνομα, δηλαδή!
Με το ζόρι να καλύψουμε την πατάτα ( ή μάλλον την τεμπελιά!) των λεξικογράφων στο προκείμενο ;
Σάμπατις είναι η πρώτη ή η τελευταία μαζετιά τους; ..
Νέο Kid said
188. 185. και προηγούμενα σχετικά.
Θα ήταν ταιριαστή και μια σχετική δυστοπία για το θέμα της λημματογράφησης των κονξών.
Συνεδριάζει λοιπόν η συγγραφική ομάς του ΛΚΝ ( ο Μπαμπινιώτης δεν παίζει στο θεατρικό. Αυτός έκανε απλό κόπυ-πέηστ)
-κόνξες λοιπόν. Μόνο στον πληθυντικό. Τι γράφουμε περί ετυμολογίας παιδιά;
– …
– …
– Ρε Μπάμπη! Καφέ έχουμε , αλλά θα έρθει σε λίγο κο αυτός ο Άγγλος καλεσμένος από το Όξφορντ ντίκσιοναρυ. Δε φτιάχνουμε κανα τσαι για το φακιδιάρη;…
(Μπαίνει ο διασημος Άγγλος γλωσσολόγος Τομ Νατσιούλ* στα γραφεία…)
– My apologies for my delay , guys! My stupid car conks out!
– Mπάμπηη! Βρήκαμε την ετυμολογία για τις κόνξες ρε συ!
*προφερεται με τόνο στη λήγουσα, κατά το «Βίκτορ Ματσιούρ» το θρυλικό ηθοποιό.
Λ said
Αβοκάντο μόνο