Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια λάτιν

Posted by sarant στο 8 Σεπτεμβρίου, 2018


Ο τίτλος του καθιερωμένου βδομαδιάτικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου αντανακλά το γεγονός που πολύ απασχόλησε μέσα στη βδομάδα που πέρασε την επικαιρότητα και το ιστολόγιο, δηλαδή την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ότι τα λατινικά δεν θα εξετάζονται πλέον στις Πανελλαδικές εξετάσεις της θεωρητικής κατεύθυνσης και θα αντικατασταθούν από την Κοινωνιολογία.

Αφιερώσαμε άρθρο στο θέμα αυτό, καταγράψαμε και κάποιες αντιδράσεις, εδώ δεν θα σταθούμε στην ουσία του θέματος παρά μόνο στα φαιδρά και στα παράξενα που γέννησε.

Καθώς είχε ανάψει η συζήτηση στο Φέισμπουκ και είχαμε εξαντλήσει τα λατινικά ρητά του Αστερίξ, και όπως λέγαμε το μακρύ και το κοντό μας για τα Λατινικά, σκέφτηκα να δημοσιεύσω μια ειρωνική ανάρτηση, κάτι σαν:

«Καταργούν τα λατινικά για να μην καταλαβαίνουμε το erga omnes – Δγιαδώσται!!!»

αλλά βαρέθηκα, μια και είχα κιόλας ανεβάσει ένα άλλο ειρωνικό στάτο.

Βρέθηκε τελικά άλλος, μόνο που αυτός το λέει στα (οΘντκ) σοβαρά ότι «Καταργούν τα λατινικά για να ξεχάσει ο Έλληνας τι εστί erga omnes».

Όπως λέμε, η ζωή ξεπερνάει την τέχνη.

Αλλά το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και από άλλο δημόσιο πρόσωπο, που εκ πρώτης όψεως θεωρείται και σοβαρότερο από τον προηγούμενο.

.

 


Σε τιτιβιστικό διάλογο με τον Άδωνη Γεωργιάδη, η κ. Μιράντα Ξαφά υποστήριξε ότι τα λατινικά καταργήθηκαν επειδή οι κυβερνώντες «δεν θέλουν να καταλαβαίνει ο λαός τι σημαίνει pacta sunt servanda».

Λες και δεν μπορεί ο καθείς να αναζητήσει τη σημασία των ρητών αυτών σε κάποιο από τα πάμπολλα λεξικά, έντυπα ή διαδικτυακά. Διότι βέβαια, τη μια ή την άλλη λατινική φράση τη συναντάμε φυτεμένη σε ελληνικό ή σε αγγλικό κείμενο, όχι μέσα σε λατινικό κείμενο.

* Αλλά και ο ανώτατος κλήρος έσπευσε να συνηγορήσει υπέρ των λατινικών. Συγκεκριμένα, ο Χρυσόστομος, επίσκοπος Μάνης, δημοσίευσε άρθρο για την αξία των λατινικών, στο οποίο σημειώνει:

Για παράδειγμα, είναι δυνατόν ένας νομικός να μη γνωρίζει τι σημαίνουν οι βασικές αρχές꞉ ln dubio pro reo, nullum crimen nulla poena, pacta sum servanda η άσκηση ποινικής δίωξης in rem , ένας θεολόγος τις φράσεις꞉ extra Ecclesiam nulla salus, totus Christus, communio sanctorum η consensus partum;

Καλό είναι πάντως, όταν παραθέτουμε ρητά να τα παραθέτουμε σωστά. Γιατί μάλλον εξασθενούν τα επιχειρήματά μας, και είναι και αστείο, όταν από τα έξι-εφτά ρητά που παραθέτει ο άγιος Μάνης (που έχει μάλιστα σπουδάσει και Νομική, αν δεν κάνω λάθος), τα δύο να τα δίνει λάθος.

Το χτυπητό λάθος είναι το pacta sum servanda, που είναι βεβαίως sunt, τρίτο πρόσωπο πληθυντικού -το sum είναι πρώτο ενικό, όπως στο Cogito ergo sum.

Το δεύτερο ιερό λάθος, που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, είναι το consensus partum, που κανονικά είναι patrum, διότι Consensus patrum σημαίνει Συμφωνία πατέρων και δεν έχει να κάνει με… τον τοκετό!

Για να μην πω ότι και το nullum crimen nulla poena δίνεται κολοβό, αφού το ρητό κανονικά είναι nullum crimen, nulla poena sine lege (κανένα έγκλημα, καμία ποινή χωρίς να υπάρχει σχετικός νόμος).

* Αλλά και η «τεχνική αύξηση των βάσεων» που αναφέρει ο Χρυσόστομος είναι μάλλον «τεχνητή αύξηση». Πολύ ενάρετος πρέπει να είναι ο άγιος Μάνης για να τον έχει βάλει έτσι ανελέητα στο στόχαστρο ο Δαίμων του τυπογραφείου!

* Η γενικομανία της εβδομάδας σε άρθρο του Πρόταγκον για τη συνέντευξη της Κ. Νοτοπούλου:

Μετά από μία σύντομη αναφορά στη διαδρομή της στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Νοτοπούλου ανέτρεξε στη στιγμή που επωμίστηκε της διεύθυνσης του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βόρεια Ελλάδα, το 2016.

Σχολιάζει ο φίλος που το εντόπισε:
Και γιατί όχι ανέτρεξε της στιγμής παρακαλώ; Μισές δουλειές.
* Και μια και μιλάμε για γενικές, φίλος εντόπισε σε ομάδα του Φέισμπουκ σιδηροδρομικών ενδιαφερόντων την ακόλουθη αρμαθιά από δέκα αλλεπαλληλες γενικές:
Στρωτήρας έδρασης συσκευής ανίχνευσης υπερθέρμανσης λιποκιβωτίου άξονα νοτίας εισόδου σήραγγας Όθρυος
Δέκα γενικές στη σειρά -δεν είναι ρεκόρ, αλλά είναι καλή επίδοση.

* Παίρνω το εξής μέιλ από έναν γνωστό μου:

Μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ εσωκλείεται και ένα ενημερωτικό φύλλο για το φαινόμενο της ρευματοκλοπης και τις συνέπειες για οσους το επιχειρούν.

Το φύλλο αυτό φερει τον προβληματικό τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΩΝ». Δηλαδη προαναγγέλλει ρύθμιση του πλαισίου. Δηλαδή ποιο είναι το πλαισίο,  με ποιο τρόπο είναι σωστό να γίνονται οι ρευματοκλοπές. Σωστά καταλαβαίνω;

Δεν ξέρω αν υποχρεωτικά πρέπει να το εννοήσουμε έτσι -εσείς τι λέτε;

* Το επόμενο δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου, το μεταφέρω από σχόλιο φίλου:

 Στο ραδιόφωνο, πριν από λίγο, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ εξέφρασε την αντίθεσή του «στις αλλαγές ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ το υπουργείο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΔΥΟ φορές (για να σιγουρευτούμε ότι δεν ήταν lapsus)!

Φυσικά, «τις αλλαγές που εισάγει». Αλλά, «τις αλλαγές που έχει εισάξει το υπουργείο» (για να συνηθίζουμε τους αναλογικούς τύπους) ή, έστω, «τις αλλαγές που έχει εισαγάγει».

* Ωραίο λαθάκι σε τουίτ σχετικό με την αντιδικία Βαξεβάνη-Ζαχαράκη.

Οι «επετειακές αθωωτικές» είναι, βεβαίως, οι εφετειακές αθωωτικές αποφάσεις. Καταργήσανε κι αυτοί οι βερυβάκηδες τις δασείες και δεν ξέρουμε πια πού να βάλουμε το φι και πού το πι 🙂

(Δεν αποκλείεται πάντως το μαργαριτάρι να είναι έργο του κορέκτορα).

* Φίλος του ιστολογίου μού έστειλε άρθρο του Παπαδόπουλου-Τετράδη (του Καιρού της Ελευθεροτυπίας που τώρα κατάντησε να γράφει στο…. Λίμπεραλ) και μου ζητάει να μετρήσω πόσα είναι τα λάθη και τα ψέματα που περιλαμβάνει. Σήκωσα τα χέρια ψηλά, διότι δεν συγκρατώ τα μεγάλα νούμερα, και περιορίστηκα στην εξής καραβιδάτη παράγραφο, όπου φωτογραφίζεται η Μαρία Ρεπούση:

Στην αρχή ήταν μια υπουργός πανεπιστημιακός και ιστορικός, που φώναζε ότι τα αρχαία είναι μια νεκρή γλώσσα. Κανείς δεν της είπε ότι το 90% των λέξεων που ξεστομίζει είναι αρχαίες. Ούτε ότι το στηλιάρι είναι ομηρική λέξη. Έγινε ντόρος, αλλά κανείς δεν πήρε αρκετά στα σοβαρά τον συνωστισμό στη Σμύρνη.

Καταρχάς, το στηλιάρι δεν γράφεται έτσι διότι δεν προέρχεται από τη στήλη, και οπωσδήποτε δεν είναι ομηρική λέξη· ομηρική λέξη είναι ο στειλειός, από την οποία προέρχεται το μεσαιωνικό στειλιάριν. Κατά δεύτερο λόγο, προσπερνώντας το κομψότατο «ξεστομίζει», για να αποφανθούμε αν το 90% των λέξεων του λεξιλογίου μας είναι «αρχαίες» πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε -όσες υπήρχαν στην αρχαιότητα (και έως πότε;) ή όσες παράγονται από αρχαίες; Είναι αρχαία λέξη ο πολιτισμός ή η λογοτεχνία που πλάστηκαν από λογίους του 19ου αιώνα;

Και κατά τρίτο λόγο, η Μαρία Ρεπούση είναι μεν ιστορικός και πανεπιστημιακός, αλλά υπουργός ουδέποτε διετέλεσε -μόνο βουλευτίνα.

* Ο Ηλίας Ψινάκης βάλθηκε να πεθάνει την, σοβαρά άρρωστη, Ειρήνη Παππά, στέλνοντάς της αποχαιρετιστήριο μήνυμα.

Και όχι μόνο την Ειρήνη Παππά, αφού γράφει: Να μου φιλήσεις τον Βισκόντι, τον Φελίνι, τον Τζεφιρέλι, τον Νίνο Ρόττα, τον Μενότι τον Μάρλον, τον Κακογιάννη, και ειδικά τον αγαπημένο μας Βασίλη Φωτόπουλο.

O Φράνκο Τζεφιρέλι, πάντως, ζει και βασιλεύει.

* Σε άρθρο για τη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στη Σμύρνη, διαβάζουμε ότι ο Έλληνας ΥπΕξ είπε: «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών -παρά την κρίση που είχαμε- αποκαθιστά, με σειρά μέτρων, κτήρια ιστορικού χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας, όπως είναι το παρόν στη Σμύρνη, το κτήριο «Σεφέρη» στην Κορυτσά, η Πρεσβεία μας στο Βερολίνο. Εδώ θέλω να ανακοινώσω ότι θα βάλουμε και τη λυδία λίθο για την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα.»

Τη λυδία λίθο αποκλείεται. Τον θεμέλιο λίθο, μπορεί.

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου το μαργαριτάρι έχει… μισοδιορθωθεί, αλλά ένα μισοδιορθωμένο μαργαριτάρι καμιά φορά είναι εξίσου αστείο -διότι τώρα το κείμενο λέει: θα βάλουμε τη θεμέλιο λίθο….

Όμως, η λίθος είναι περίεργο πράγμα -ενώ η λυδία λίθος είναι γένους θηλυκού, ο θεμέλιος λίθος είναι αρσενικός!

* Σε άρθρο για τα οικονομικά της ΕΕ μετά το Μπρέξιτ, διαβάζω: η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί τώρα την μεταφορά στη Φραγκφούρτη του αποκαλούμενου Euro-Cleaning, δηλαδή της εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ, που πραγματοποιείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά στο Σίτι του Λονδίνου...

Ο μηχανισμός εκκαθάρισης συναλλαγών στο ευρώ, το Euro-clearing, έχει κατά λάθος γραφτεί euro-cleaning. Ο συντάκτης μπέρδεψε την εκκαθάριση (clearing) με το καθάρισμα (cleaning).

* Πήρα το εξής μήνυμα που βλέπετε αριστερά, συνοδευόμενο από τη φωτογραφία μιας καλλίγραμμης κοπέλας με μπικίνι.

Τη φωτογραφία δεν τη βάζω, διότι μάς διαβάζουν και σε γραφεία, αλλά το κείμενο, έτσι όπως έχει βγει από το μεταφραστήρι, έχει το γούστο του.

Οι περισσότεροι καταλάβατε τι είναι το κοτόπουλο που βυθίζεται, αλλά το κάτω μέρος του φρεατίου μού φαίνεται πολύ κίνκι!

* Τίτλος άρθρου: Σε «έξωση» από την Ευελπίδων 20 οικογένειες εργαζομένων φωτοτύπων.

Τι είναι οι εργαζόμενοι φωτότυποι; Μήπως πρόκειται για εργαζόμενα φωτότυπα;

Διαβάζοντας το άρθρο βλέπουμε ότι πρόκειται για φωτοτύπες. Κανονικά, ο φωτοτύπης, του φωτοτύπη, οι φωτοτύπες των φωτοτυπών.

Και πιο κανονικά, οι φωτοτυπάδες, των φωτοτυπάδων.

* Και κλείνω με κάποιον που, είμαι βέβαιος, σας έλειψε, τον κύριο Τάκη (Θεοδωρόπουλο) και το καινούργιο μαργαριτάρι του.

Σε επιφυλλίδα του στην Καθημερινή ο Τάκης Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη λέξη «ιδιοπροσωπία», την οποία ο ίδιος επιμένει να γράφει «ιδιοπροσωπεία».

Και γράφει:
Προ έτους περίπου είχα γράψει τη λέξη ιδιοπροσωπεία με -ει. Επιμένω έκτοτε. Διαφωνία με τους φιλόλογους διορθωτές της «Κ», οι οποίοι επέμεναν ότι γράφεται με γιώτα. Οντως αν η λέξη παράγεται από το πρόσωπο πρέπει να γράφεται με γιώτα. Γιατί όμως να παράγω τη λέξη ιδιοπροσωπία από το πρόσωπο και όχι από το προσωπείο; Ο φίλος Χρήστος Ζουράρις είχε γράψει τότε μια επιστολή όπου ισχυριζόταν ότι η λέξη «ιδιοπροσωπία» είναι πολύ παλιά, υπάρχει σε πολλά κείμενα και ως εκ τούτου οφείλουμε να τη σεβαστούμε ως έχει. Κρίμα. Θα του αρκούσε να ξεφυλλίσει τον Λίντελ Σκοτ για να διαπιστώσει ότι η λέξη εμφανίζεται άπαξ στην Τετράβιβλο του Ευκλείδη και περιγράφει μια ιδιαίτερη θέση των πλανητών. Εκτοτε αγνοείται η τύχη της στην ελληνική γραμματεία, ώσπου εμφανίζεται ξανά στον Ζαμπέλιο τον 19ο αιώνα, από όπου την αλιεύει ο Γιανναράς για να την προβιβάσει σε ιδεολόγημα του νέου ελληνισμού.
.

Καταρχάς, πρέπει να χαιρετίσουμε ένα ορόσημο στην ιστορία της νεοελληνικής διανόησης: ο κυρ Τάκης έκανε κάτι που ποτέ ως τώρα δεν είχε κάνει, άνοιξε λεξικό! Ωστόσο, δεν το διάβασε σωστά, και δεν έχει δίκιο.

Δεν έχει δίκιο διότι, αφενός, η λέξη απαντά μεν στην Τετράβιβλο όχι όμως του Ευκλείδη (δεν έγραψε τετοιο πραγμα ο Ευκλείδης!) αλλά του Πτολεμαίου.

Αφετέρου, η λέξη «ιδιοπροσωπία» εμφανίζεται επίσης σε 4-5 ακόμα έργα μεταγενέστερων αστρονόμων (αστρολόγων όπως τους έλεγαν τότε, πχ στον Ηφαιστίωνα του 4 αι μΧ ή τον Ρητόριο του 6ου αι) και γράφεται πάντα με γιώτα. Τέλος, έτσι την έχει και το λεξικό του Μπαμπινιώτη, με γιώτα.

Ούτε θα μπορούσε να παράγεται από το προσωπείο. Μια γραφή με -ει θα δικαιολογιόταν αν η λέξη προερχόταν από ρήμα ιδιοπροσωπεύω. Όμως το ρήμα είναι ιδιοπροσωπώ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι, κατά τον κυρ Τάκη, η λέξη ιδιοπροσωπία «κρύβει στην ορθογραφία της όλο το χάσμα Ανατολής και Δύσης»

Κι εγώ κάνω ανορθογραφίες καμιά φορά, αλλά δεν γράφω επιφυλλίδες για να τις δικαιολογήσω, ούτε ανοίγω χάσμα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση!

Advertisement

159 Σχόλια προς “Μεζεδάκια λάτιν”

 1. Το αστείο είναι μάλλον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε πλέον να εμπεδώσει ο λαός ότι pacta sunt servanda, όχι να μην το καταλαβαίνει. Εκτός αν μιλάμε για το πάλαι ποτέ συμβόλαιο με το λαό.
  [Pedis mode off]

 2. ndmushroom said

  Γιατί μας κάνει εντύπωση που ένας ιστότοπος σιδηροδρομικών ενδιαφερόντων χρησιμοποιεί γενικές-σιδηροδρόμους; 🙂
  Καλημέρα!

 3. gpoint said

  Καλημέρα…

  εμένα όντως καλά ξεκίνησε…είχε και καλαμάρια…

 4. ndmushroom said

  Αυτό το τουίτ της Βόζεμπεργκ πολύ με μπέρδεψε. Στην αρχή πίστευα ότι είναι θέμα autocorrect (είναι και εκείνες οι πρωτοδίκες αποφάσεις). Αλλά πώς εξηγείται η έλλειψη τόνων στις δύο τελευταίες προτάσεις;

 5. gpoint said

  Χεχε, πλάκα είχαν τα μεζεδάκια αλλά σχτικά με την ανακοίνωση της…Elisa saute-moi au cou, είναι νομική έκφραση το πρωτοδίκες αποφάσεις ;
  Γιατί στην Φωκίδα τις λέμε πρωτόδικες.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Καλό!

  4 Ελα ντε!

  5 Και όχι μόνο στη Φωκίδα 🙂

 7. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Ποιανού θα (ξανα)αγιάσει η chέρα, να’ξερα .. 🙄

 8. nikiplos said

  Καλημέρα… Αυτά τα ολισθήματα όπως το σχετικό με τον Γαβρά ή αυτό της Ειρήνης Παππά έχουν λίγο πλάκα, αν δεν επρόκειτο για ογδοηκοντούτες, που όπως και νά ‘χει… «δεν πέθαναν ακόμα μωρή κουφάλα νεκροθάφτη!»

  Στην πιο αστεία εκδοχή, ήταν ένας συνάδελφος κάποτε, τρακαδόρος… Δεν άφηνε πακέτο για πακέτο τσιγάρα – ανεξαρτήτως μάρκας- που να μην βουτήξει κάνα δύο, ούτε ντουλαπάκι για ντουλάπι συναδέλφου που να μην αρπάξει κουτάκι για να φτιάξει φραπέ και να μην το ξανάβλεπες… Κατά τα άλλα όμως ήταν αγαπητός, αστείος και κυρίως με ωραία εκπληκτική φωνή, που δεν ντρεπόταν να τραγουδήσει οπουδήποτε, κάτι που έσβηνε σε εμάς που τον κάναμε στενή παρέα το χούϊ της τράκας και τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό…

  Μια φορά έγινε ένα τροχαίο και πέθανε ένας συνονόματος, αλλά τελείως συνονόματός του. Καταγόταν κι από το ίδιο μέρος – δεν αποκλείεται να ήταν και συγγενείς. Στη δουλειά μαθεύτηκε από την εφημερίδα και έπεσε κατήφεια…

  Μετά από κάνα δύωρο, στην κουζίνα παρατηρήσαμε ότι οι «προμήθειες» ήταν όλες ρημαγμένες, δλδ υπό ΚΣ. «Τι διάολο βρυκολάκιασε ο κερατάς!» είπε ο τότε προϊστάμενος, ώσπου μετά από 1 ώρα, τον είδαμε φάντη μπαστούνι με έναν φραπέ στο χέρι και ξεσκιστήκαμε όλοι στα γέλια…

 9. Λευκιππος said

  Από ανέκαθεν που λένε πίστευα ότι η Μιράντα Ξαφα υπάρχει, για να δικαιολογεί πλήρως την έκφραση «πρόσωπο καθρέφτης ψυχης» στην χειρότερη εκδοχή του . Καλημερα

 10. Νίκος Κ. said

  Κάτι μου λέει πως η κα Ξαφά, παρόλο που διδάχθηκε λατινικά, αγνοούσε κι αυτή το pacta sum servanda και to έψαξε στη Wikipedia.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Pacta_sunt_servanda

 11. ΓΤ said

  Ο οποίος Θεοδωρόπουλος επαναλαμβάνεται, αφού, για όσους αντέχουν να διαβάσουν τι έγραφε στις 06.03.2016, ας αγκυροβολήσουν στο http://www.kathimerini.gr/852150/opinion/epikairothta/politikh/e8nikos-karnavalos-kai-idioproswpeia

 12. Λευκιππος said

  ….καταργήσαμε κι αυτοί οι Βερυβακιδες τις δασειες και δεν ξέρουμε που να βάλουμε το πι και που το φι….

  Ε πώς Νίκο, δεν βάζουμε ποτέ το πι στις φούτσες.

 13. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
  Σκέψη πρώτη: Συμπαράσταση στὸν Γς.

  Καὶ ἕνα κατὰ τὴ γνώμη μου μεζεδάκι ἀπὸ τὴν ἀπέραντη πιατέλα τοῦ TVXS (tvxs.gr/news/moysiki/rotzer-goyoters-i-propaganda-ton-neofileleytheron-krata-toys-polites-koimismenoys):

  Μία από τις μεθόδους με τις οποίες επιδρά ο νεοφιλελευθερισμός είναι να «αναισθητοποιεί» τους ανθρώπους και να καθιστά «άβολο» το να δουν κάτι στην πραγματική του διάσταση» υποστήριξε. Ως προς την πηγή του κακού, ο Γουότερς εστιάζει -τουλάχιστον για τις ΗΠΑ – στο ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο παράγει αγνώμονα πληθυσμό που μπορεί να «συμμορφωθεί» εύκολα στις κυβερνητικές επιταγές…

  Πάω στοίχημα ὅτι ἡ λέξη ποὺ ἤθελε ὁ συντάκτης ἀλλὰ δὲν τοῦ ἐρχόταν ἐκείνη τὴ στιγμὴ ἦταν ἡ λέξη «ἀμνήμονες».

 14. Λευκιππος said

  Τρεις φορές ο autoκορεκτορας μου έκανε τις φούτσες φούστες. Έχει κι αυτός τα κολλήματα του

 15. ΓΤ said

  @12> πειραχτήρι από τη φύση μου, όταν είδα το «ι» στο «Βερυβακιδες», μου ήρθαν στο μυαλό οι «λανθανίδες» 🙂

 16. ΓΤ said

  Καταθέτω κι εγώ το μεζεδάκι μου μέσα στη «χαλαρότη» του Σαββάτου.
  Ένα φεγγάρι, πάνε χρόνια τώρα, κλινοπάλευα με μια κυρία που νόμιζε ότι έγραφε καλά. Η διαδρομή της ζωής της ήταν απ’ το σκέρτσο στο νάζι και, μετά, καρφί για το Μπουρνάζι. Μου είχε ζητήσει (και το είχα σεβαστεί) να εξαφανίζομαι αχάραγα από το σπίτι της (ντάλα ακόμα το φεγγάρι), διότι η μητέρα της έβγαινε στο μπαλκόνι του ιδιόκτητου διώροφου από τις πέντε σωστή σκοπιά Έβρου (ή και Πυροπροστασία Ξάνθης, αν προτιμάτε) και βιγλάριζε ενδεχόμενα input-output στο σύστημα. Ήμουν ένας σεξουαλικός φυγάς δραπέτης. Έτσι όπως σκαπετάω λοιπόν μετά την πυρίπνοη πράξη, βλέπω ένα στενό πιο κάτω φορτηγάκι μεταφορικής, και μένω κόκαλο διαβάζοντας απά’ στον μουσαμά του οχήματος: ΜΕΤΑΦΟΡΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΑΙ
  Πολύ λογικό: αφού είναι «μεταφορΑΙ», δεν μπορεί παρά να είναι και «μετακομΑΙ»… Μετά από ένα λεωφορείο και ένα τρένο, έφτασα στο σπίτι μου με καινούργιο συκώτι…

 17. lpanoss said

  Κ.Νοτοπούλου: Να χτίσουμε το δημοκρατικό μέτωπο προόδου και ανοιχτωσιάς.

  Ο Μανόλης έχει αντίρρηση!

 18. gpoint said

  κάτι σαν μεζεδάκι :

 19. dryhammer said

  15. Τα βάσανα του οίκου των Λανθανιδών περιγράφει ο τραγωδός της ύστερης ελληνιστικής εποχής, Τερεβινθέλαιος ο Διαλύτης στη (μή σωζόμενη) τριλογία του «Λέρνης σμίλη» αποτελούμενης από τα «Γλωσσαμύντορες», «Ελληνολάγνοι», «Κορρέκτορες (με επιρροές από λατίνους)» και το σατυρικό δράμα «Εγέρθητου» (πηγή: Πυγή)

 20. sarant said

  11 Δεν το θυμόμουν αυτό το άρθρο

  13 έχεις δίκιο!

 21. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  εκ μέρους μου, δύο φωτογραφικά μεζεδάκια!

  ΥΓ: να βάλω και το σχετικό με την αριστερή φωτό άζμα του Μάνου Λ.: https://www.youtube.com/watch?v=_xnFzF4ntfI
  …θα τα πούμε αργότερα από το ερημητήριο 🙂

 22. π2 said

  Μιλώντας για γενικομανία, βλέπω ότι κατά τον Μπαμπινιώτη (στα Νέα), οι αλλαγές στο εξεταστικό «όζουν απαιδευσίας και ιδεολογικών εμμονών».

  Τυπικά, δεν πρόκειται περί λάθους: το όζω συντάσσεται με γενική στα αρχαία (όπου, σημειωτέον, έχει ουδέτερη σημασία και πολύ συχνά χρησιμοποιείται με θετική έννοια). Στην πράξη όμως, η φράση μου χτυπάει άσχημα, ακριβώς επειδή με όλα τα άλλα, πιο κοινά ρήματα περιμένει κανείς αιτιατική: αποπνέει / μυρίζει / βρομάει / αναδίδει απαιδευσία / απαιδεψιά.

  Με άλλα λόγια, η φράση όζει λογιωτατισμού στα δικά μου μάτια.

 23. π2 said

  Στο απόσπασμα του Θεοδωρόπουλου υπάρχει κι άλλο λάθος: «να ξεφυλλίσει τον Λίντελ Σκοτ». Δεν πρόκειται περί Ρίμσκι-Κόρσακοφ, αλλά περί του Χένρι Τζορτζ Λίντελ και του Ρόμπερτ Σκοτ.

  Να του το χρεώσουμε ως απλό τυπογραφικό; Ας είναι, αλλά με τον συγκεκριμένο γίνομαι μοχθηρός.

 24. sarant said

  22 Ελλυχνίου όζει η έκφραση 🙂

  23 Μάλλον έπρεπε νατο αναφέρει και το άρθρο.

 25. Νέο Kid said

  Ο Λίντελ Σκοτ είναι απλώς ένας Σκοτ από τα Lidl, αμαθέστατε Π2ε!
  ( αλήθεια , η Νομασλάνδη είχε αρχαιολεξικογράφο; να καταχωρηθεί στο δημοτολόγιο πάραυτα ! )

 26. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Το πιο αστειο με τους υπερασπιστές των λατινικών δεν είναι τα λαθη τους, ειναι που προσπαθούν να μας πείσουν οτι ο μεσος Έλληνας της γενιας τους τα καταλαβαίνει.

  Για τα αρχαία ας πούμε οτι ισχύει. Τα λατινικά όμως ήταν μάθημα κατεύθυνσης, και πρωτύτερα δέσμης, που σημαίνει ότι τα 3/4 των μαθητών δεν τα διδάχτηκαν ποτέ, τουλάχιστον οχι στο σχολείο.

  Κι έπειτα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε για κάτι που ξεκινάει να διδάσκεται στο λύκειο (και αν) ότι διαποτίζει την κουλτούρα μας κι επηρεάζει τη σκεψη μας! (αυτό βέβαια είναι και το μοιραίο λάθος σχεδόν κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα: προσπερνά αγέρωχα τα σχολικά χρόνια που διαμορφώνουν τον άνθρωπο και εστιάζει σ’ εκείνα τα 3 που προπονούμαστε για τις Πανελλήνιες)

 27. Alexis said

  #19: 😆 😆 😆

 28. Πέπε said

  @22:
  Έχω την εξής εντύπωση:

  Σε πραγματικά αρχαία ή τυπική καθαρεύουσα, «όζουν απαιδευσίας» θα εσήμαινε «βρωμούν απαιδευσία». Η σκόπιμη όμως χρήση τέτοιων λογιοτατισμών εκτός πλαισίου τούς προσδίδει μια άλλη εννοιολογική απόχρωση. Σε νεοελληνικό συμφραζόμενο (αν και δε διάβασα το κείμενο του Μπαμπινιώτη) εγώ θα το καταλάβαινα ως «αναδίδουν μια ανεπαίσθητη οσμή», δηλαδή «δημιουργούν μια μικρή υπόνοια», και όλο αυτό θα το εξελάμβανα ως ειρωνεία, ότι δηλαδή τελικά πάλι το ίδιο υπονοείται, «βρωμούν», αλλά με πολύ διαφορετικό περιτύλιγμα.

  (Ο μέσος ομιλητής, ακόμη και σήμερα, πιστεύω πως την καθαρεύουσα την έχει κάπως συνδυασμένη στο μυαλό του με τη λεπτότητα, την καλή ανατροφή, την άψογη τυπικότητα, την αποφυγή κάθε υπερβολής και συναισθηματικού ξεσπάσματος, κλπ.. Δεν περιμένεις να ακούσεις από κανέναν την επιλογή να βάλει το «βρωμοκοπάει» μεταφρασμένο στην καθαρεύουσα, οπότε ακόμη κι ένα ρήμα που σημαίνει ακριβώς αυτό θα το πάρεις σαν κάτι πολύ πιο «λεπτό». Θυμίζω ότι οι περισσότερες καθαρευουσιάνικες ή αρχαίες εκφράσεις, πραγματικές ή φτιαχτές, που να ξεφεύγουν από το πλαίσιο της λεπτότητας και της τυπικότητας εκλαμβάνονται ως χιουμοριστικές ή ειρωνικές, π.χ. η λεπτή ειρωνεία του φτιαχτού «ποιεί την νήσσαν» δεν υπάρχει στο κανονικό «κάνει την πάπια».)

 29. # Πάντως, αυτός ο Τετράδης λεει κάτι που το προσυπογράφω: «νεκρός είναι ο τρόπος που διδάσκονται τα αρχαία εδώ και κοντά δύο αιώνες. Σε βαθμό που να γίνονται μισητά από την πλειονότητα των μαθητών, αφού, αντί να διδάσκονται τα κείμενα της χρυσής Γραμματείας ξοδεύονται χρόνια για ένα άχρηστο συντακτικό και μια ακόμα πιο άχρηστη γραμματική».

  # Σε ότι αφορά τα Λατινικά, γιατί να μην κάνει και ο Γαβρόγλου τη δική του εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;; Εγώ, άν ποτε γίνω υπουργός, θα καταργήσω …το διαδίκτυο! (Τί; Έτσι απαρατήρητος να περάσω;)

 30. Λευκιππος said

  29 Πως να περάσεις απαρατήρητος; Εμείς εδώ στην έχουμε στημένη….

 31. Πληβείος said

  Κύριε Σαραντάκο, ομολογώ ότι σήμερα διάβασα το προηγούμενο άρθρο σας όπου δικαιολογούσατε και υπερθεματίζατε για τις επικείμενες αλλαγές που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας και αφορούν τη Θεωρητική κατεύθυνση (κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου, κατάργηση των Λατινικών). Να σημειώσω a priori (!) ότι δεν είχα ούτε έχω καμία σχέση με τον κόμμα του κυρίου Κούλη.

  Μία πρώτη παρατήρηση που έχω να σημειώσω είναι ότι συχνά σπεύδετε να δικαιολογήσετε με πρεμούρα τις όποιες αλλαγές των κυβερνώντων, γεγονός το οποίο, κατά τη γνώμη μου, δείχνει το λιγότερο μεροληπτική στάση. Στον νου μου φέρνω καλλιτέχνη λαοπρόβλητο που σατίριζε (!) από την εκπομπή του πολιτικά πρόσωπα και συχνά θυμόταν και μνημόνευε τον Αριστοφάνη…

  Στο δια ταύτα τώρα…

  1. Υποστηρίξατε ότι μέχρι τώρα ο μαθητές παπαγάλιζαν τις μεταφράσεις τόσο των Λατινικών κειμένων όσο και των Αρχαίων, οπότε καλώς οι υπεύθυνοι του Υπουργείου προχώρησαν στις αλλαγές… Σαθρό θα μου επιτρέψετε να χαρακτηρίσω το σκεπτικό σας. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς – για την ακρίβεια εξαρτάται αυτό από του θεματοδότες – αν ο μαθητής παπαγαλίζει, με το να αφαιρεθούν ορισμένες λέξεις από το κείμενο που του δίνεται για μετάφραση χωρίς να αλλοιώνεται το νόημά του.

  2. Αναφέρατε ότι τα Λατινικά είναι “ για τους σχετικά λίγους μαθητές που θα έχουν την κλίση και τη θέληση να ασχοληθούν με κλασικές σπουδές”. Διαφωνώ κάθετα με τη δήλωσή σας. Πάνω από το 50 % των υποψηφίων της Θεωρητικής κατεύθυνσης δηλώνει στις πρώτες επιλογές στο μηχανογραφικό τις Φιλοσοφικές σχολές, οπότε πώς είναι δυνατόν το μάθημα να αφορά λίγους μόνο μαθητές;

  3. Πράγματι οι 80 ή οι 90 ώρες Λατινικών δεν αρκούν για να μάθει κανείς μία γλώσσα, όπως αναφέρατε, αλλά να σημειώσω ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια το μάθημα διδασκόταν και στη Β΄ Λυκείου (δίωρο). Τώρα για ποιο λόγο περιορίστηκε στις 3 μόνο ώρες στη Γ΄ Λυκείου, αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να τεθεί στους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας.

  Δεν παραθέτω τις παραπάνω σκέψεις για να αντιδικήσω μαζί σας ούτε για να εξωραΐσω το μάθημα των Λατινικών, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες φωνές που ακούστηκαν οξύνει την κρίση των μαθητών, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές τους και άλλες παρόμοιες κοινοτοπίες… Ας αναρωτηθούμε ποιο ακριβώς μάθημα με τον τρόπο που διδάσκεται σήμερα επιτελεί ουσιαστικά τους παραπάνω εκπαιδευτικούς στόχους. Απλώς με θλίψη παρακολουθώ τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να εισηγείται και να εφαρμόζει πάντοτε αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μάλλον για αποτυπωθεί το όνομά του στο Ιερό Βιβλίο της “Ιστορίας των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ”. Νισάφι πια! Ας σταματήσουν οι Υπουργοί Παιδείας να αντιμετωπίζουν τους μαθητές ως πειραματόζωα. Έχετε μήπως την εντύπωση ότι ο επόμενος Υπουργός Παιδείας, από όποιο κόμμα κι αν προέρχεται, δε θα προτείνει νέες – ρηξικέλευθες (!) ιδέες για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος;

 32. Χαρούλα said

  21
  Έτσι θα μας καταντήσουν… Να έχει δήθεν πρόσβαση προς τα δεξιά, αλλά να μην μπορούμε να πάμε! Μας προετοιμάζουν! Ξυπνάτε! 😂😹😂

 33. 31(3). Γιατί δεν λέτε ότι αυτό έγινε από το δίδυμο Αρβανιτόπουλου – Λοβέρδου; Πού είναι οι αντιδράσεις όλων των σημερινών τότε; Ήταν καλά τότε για την ΠΕΦ, που οι ώρες των φιλολόγων παρέμεναν ακέραιες ή και παραπάνω;

  Ακόμα για λατινικά θα συζητάμε;

 34. sarant said

  26 Έτσι.

  29 Σε αυτό συμφωνούμε όλοι, και αξίζει να συζητηθεί χωριστά. Αλλά αναρωτιέμαι μήπως ο ιδανικός τρόπος διδασκαλίας που οραματίζεται ο Τετράδης δεν είναι παρά η διδασκαλία ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.

  31 Το σωστό είναι να κάνετε το σχόλιό σας σε εκείνο το άρθρο για να μη βγαίνουμε εκτός θέματος. Απαντώ πρόχειρα.
  1. Ότι στη μετάφραση διδαγμένου και στα λατινικά γινόταν παπαγαλία είναι κοινή ομολογία όλων όσοι εμπλέκονται με το θέμα, είτε καθηγητών είτε μαθητών.
  2. Εγώ εννοούσα «να μάθουν λατινικά».
  3. Δεν διδασκόταν ακριβώς δίωρο στη Β’ Λυκείου αλλά μονόωρο στη μισή χρονιά και δίωρο στην άλλη μισή. Και δίωρο στη Γ’ Λυκείου. Οπότε μιλάμε για 15-20 ώρες παραπάνω.

 35. Πληβείος said

  34

  1. Το γεγονός ότι μπορεί ορισμένοι μαθητές να παπαγαλίζουν τη μετάφραση, δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί η διδασκαλία της μετάφρασης των γνωστών κειμένων. Σας πρότεινα παραπάνω εναλλακτικό τρόπο εξέτασής τους χωρίς να χρειάζεται να αποστηθίζει ο μαθητής. Επειδή δηλαδή η ο τρόπος διδασκαλίας είναι λανθασμένος, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί ένα μάθημα και όχι να προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε προς το καλύτερο;

  3. Επιμένω ότι η διδασκαλία των Λατινικών στη Β΄ Λυκείου ήταν δίωρη στο παρελθόν και γι’ αυτόν τον λόγο σας στέλνω τις “οδηγίες για τη διδασκαλία των Μαθημάτων του Γενικού Λυκείου” του εκπαιδευτικού έτους 2008 -2009. Δείτε σελ. 17

  Click to access GEL-Mathimata-Odigies.pdf

 36. ΓΤ said

  @35> Στον εν λόγω Οδηγό, διαβάζουμε στη σελ. 16, στον Πίνακα για τον «Υπέρ Μαντιθέου» Λυσία, ότι μετά το Προοίμιο ακολουθούν «ΑπόδειξΕς». Πάλι μας λύθηκε τ’ αφάλι μεσημεριάτικα…

 37. Πάνος με πεζά said

  Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !

 38. loukretia50 said

  … ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΕΡΓΑΡΑΙΩΝ…
  Ειλικρίνεια εκ βαθέων!

  «Εξ όνυχος τον λέοντα» έλεγαν οι αρχαίοι
  Να πράττομεν τα δέοντα, πριν γίνουμε μοιραίοι
  Μα υπάρχει πάντα η βασική
  η κοσμοθεωρία * /*(μικρό πρίγκιπα δε διάβαζε κανείς?)
  Τη λένε « ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ». Κι εξαίρεση καμία.
  Κι αν ο χορός καλά κρατεί κι είναι ταλαιπωρία
  για τους παλαίμαχους, σκληρή νεύρων δοκιμασία
  για τους ατίθασους μικρούς, που κάνουν φασαρία,
  τα πούπουλα ας διώξουνε, να μείνει η ουσία.
  Και ίσως τότε αντιληφθούν : Δεν έχει σημασία
  Ποιος θάχει πάντα στο χορό ΤΗΝ πρωτοκαθεδρίαν
  Δεν είναι τσάμικο εδώ : Ου δει κωλοκαθίαν !

  Γιαυτό, να μην ανησυχείς, ευγενικέ Αλέξη,
  να με πληγώσουν, δε μπορούν, όσο κι αν έχω μπλέξει.
  Ίσως για λίγο μ’ ενοχλούν,
  Μα όσο κι αν με αντιπαθούν κι αγέρωχα με προσπερνούν,
  πριν τρις αλέκτωρ παίξει το σύνθημα για την αυγή,
  η έμπνευση θα μ οδηγεί – τον τρόπο θα διαλέξει
  Πάντοτε θα με συναντούν
  στην τελευταία λέξη,
  (παιχνίδια πάντα του μυαλού)
  που θα αφήνω λίγο φΛΟΥ

  ΥΓ Αλέξη, ευχαριστώ τα μάλα!
  Σίγουρα είσαι άξιος για στιχουργήματα μεγάλα!

  ΥΓ2. Σκάκι έπαιζα κι εγώ μικρή !
  -μεγάλη πρόκληση η στρατηγική-
  Στη ναυμαχία είχα σερί
  και μπουρμπουλήθρες ο εχθρός μόνο θωρεί,
  Oh! my son! Cent pour cent!

 39. Γιάννης Ιατρού said

  BA Πελοπόννησος, άρτι αφιχθείς, αλλά…. με

 40. alexisphoto said

  Ποιος ειναι ο «φιλος Χρηστος Ζουραρις»;
  Ειναι ογνωστος Κωστας Ζουραρις;
  Απο -προχειρο- ψαξιμο βρηκα μονο
  ΧρΙστο Ζουραρι
  Ευχαριστω

 41. 34: Πλήρες δίωρο, όλη τη χρονιά, στη Β΄ Θεωρητική, νικοκύρη. Και δίωρο στο 1ο Τετράμηνο, 3ο στο 2ο, στη Γ΄ Θεωρητική.

 42. loukretia50 said

  39. Προς οδοιπόρους υγιείς
  ίνα κοπάσει η καταιγίς
  (Να ησυχάσουμε κι εμείς)

  Οι ξύπνιοι και συνετοί
  Ακόμα κι αν οπλοφορούν
  Και ταραξίας αψηφούν
  – που ελεύθερα κυκλοφορούν-
  Είναι σε επιφυλακή
  Στη μέση καταιγίδας,
  Αν ατυχήσουν να βρεθούν
  Ο κίνδυνος καραδοκεί
  Γιαυτο καλόν ν΄αποφευχθούν
  Παρτίδαι με τας γίδας

 43. Το 39 στις 15.17. Το 42 στις 15.32! Εντός δεκαπενταλέπτου!!!
  Λουκρητία για ευνουχισμένη γάτα σας βρίσκω πολύ …..γάτα.
  Μπράβο σας!

 44. ΣΠ said

  13
  Ήθελε να γράψει για πληθυσμό χωρίς γνώμη και κριτική σκέψη. Ο Ρότζερ Γουότερς χρησιμοποίησε τα επίθετα ignorant, mindless, unthinking, malleable, playable.

 45. loukretia50 said

  43. Με κολακεύετε, καλέ !
  Μα δεν έχω υποστεί ποτέ
  Βάρβαρες πρακτικες
  αναχρονιστικες
  και επιπόνους
  Εχω αξιους απογόνους!

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  9. Mου τόπε ένας γεροντής
  μα δεν εβγήκε ψεύτης
  πως ειν’ τα μάτια τση ψυχής
  αλάνθαστος καθρέφτης

  Μirlanda gloriam amat 🙂

  13 >>το οποίο παράγει αγνώμονα πληθυσμό
  ή μήπως ήθελε να πει πληθυσμό χωρίς γνώμη (κρίση);

  Το τουϊτ με τη διερμήνευση της Ελίζας Β. νομικού και Ευρωβουλευτίνας, περί πρωτόδικων αποφάσεων είναι επιεικώς γιαταμπάζα.

 47. ΣΠ said

  Κάτι σαν μεζεδάκι. Σήμερα άκουσα μια πολύ ασυνήθιστη για μένα παρομοίωση. Κάποιος ήθελε να πει ότι η θάλασσα είναι πολύ ζεστή και είπε ότι η θάλασσα είναι …φούρνος. Εγώ θα χρησιμοποιούσα αυτή την έκφραση για έναν χώρο, ένα δωμάτιο, αλλά για το νερό την βρίσκω αστεία.

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  42. Στάσου Λου μου παινεμένη
  -με τη ρίμα ζυμωμένη-
  Μ΄αλεξίβροχη ευχή
  μην τη διώχνεις τη βροχή
  Μέρες απ΄το σπίτι λείπω
  κι έχω απότιστο τον κήπο.
  Μην κωπάσει η καταιγίς
  αν δε ποτιστεί η γης.
  Να ξεπλύνει να δροσίσει
  κι ύστερα να σταματήσει. 🙂

 49. π2 said

  34β: Διαφωνούμε ριζικά, όπως θα θυμάσαι. Δεν έχω πρόβλημα με τη χρήση μεταφρασμένων αρχαίων κειμένων στην εκπαίδευση, αλλά σε άλλα μαθήματα (λογοτεχνία, ιστορία). Δεν έχει νόημα ένα μάθημα αρχαίων -ως γλωσσικού μαθήματος- χωρίς αρχαία. Καλύτερα να καταργηθεί.

  Το ιδανικό για μένα θα ήταν τα αρχαία να είναι μάθημα επιλογής, με διδάσκοντες και διδασκόμενους που έχουν το σχετικό μεράκι, ή τη σχετική πετριά. Καταλαβαίνω βέβαια ότι αυτό είναι λίγο ρομαντικό σε πρακτικό επίπεδο.

 50. Κώστας said

  34γ: «[…] είναι κοινή ομολογία όλων όσοι εμπλέκονται […]»

  «Όλων όσοι»;; Πάει, σας χάλασαν κι εσάς, κύριε Σαραντάκο!

 51. loukretia50 said

  ΠΡΟΣ ΙΚΕΤΙΔΑ
  γλυκυτάτη και απέλπιδα

  Τώρα έγινε και πάει
  Η ευχή δε σταματάει
  Μόνο λίγο θα φροντίσω
  Τη ζημιά να σταματήσω
  Γιατί πώς θα αντικρύσω
  Τα ματάκια σου αν δακρύσουν
  αν στον κήπο αντικρύσουν
  Μαραμένα! Θα λαλήσω!

  Μα δεν είμαι εκπαιδευμένη
  Τώρα πρέπει να ζυγίσω
  φίλτρα κι είμαι μπερδεμένη
  Στα τυφλά θα προχωρήσω
  και χειρότερο θα βγαίνει
  ΙΑΤΡΟΥ , ΓΥΡΙΣΕ ΠΙΣΩ!
  ΛΟΥ

 52. Γιάννης Ιατρού said

  42: 🙂
  μη σταματάς να βαράς το ντέφι, έχεις δεν έχεις κέφι

 53. Alexis said

  Στου Σαραντάκου την αυλή
  Ανθούν ποιητάρηδες πολλοί
  Και στου Ιατρού τα υπόγεια
  Μάνα μου δεν βρίσκω λόγια…

  (Τραγουδιέται στο σκοπό της Παπαλάμπραινας) 🙂

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  44. Γράφαμε ταυτόχρονα για τον αγνώμονα.

  47. 🙂
  Να πω κι εγώ ένα θαλασσινό-ποιητικό μου φάνηκε- που άκουσα για την(άλλη) πλευρά νησιού που έχει παραλίες που *κολυμπιούνται*!

  Όπα! βλέπω γκουγκλίζεται άφθονα. Αλλού ζω, στον κόζμο μου!

  52.Ριμαδόρε της βροχής
  άκου μετά προσοχής:
  «μη σταματάς το ντέφι
  έχεις δεν έχεις κέφι»

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ντέφια και νταϊρέδες
  Χτες ξέχασα να πω ότι νταϊρέ λένε/χαρακτηρίζουνε τον άνθρωπο τον διαρκώς κεφάτο. Τα κορίτσα «φλοερίτσα»,αντίστοιχα. Κάπου από Θεσσαλία αυτά.

 56. gpoint said

  Ανάγκα και θεοί πείθονται…

  Ο Βαλερί Γκεργκίεφ διευθύνει παρουσία του Πούτιν οπότε..ούτε αξυρισιές, ούτε ράσο αντί σμόκιν, ούτε οδοντογλυφίδα στη θέση της μπαγκέτας. Εκτός και οι Γάλλοι είναι πιο σφικτοί στα λουριά, οι Αγγλοι του λέγανε μόνο δυο από τα τρία επιτρέπονται!!

 57. loukretia50 said

  κι επειδή δε θέλω να ειμαι προβλέψιμη :

  ΟΤΑΝ Η ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ

  Μα έχουν όραμα! Ανιχνεύουν το πεδίον
  Και στόχους έχουν και ιδανικά
  Λύση ευφάνταστη προωθούν κανονικά
  Να αποτελέσει η πρεσβεία λυδίαν λίθον
  και ν’ ανιχνεύσει τις προθέσεις εξ ιδίων
  της Άγκυρας: Αν ψήγματα χρυσού – μικρά
  Μόνον επιφανειακά,
  Δολίως παραπλανητικά
  Σ΄αγώνα οδηγούν μετ΄εμποδίων
  Στων διμερών των σχέσεων το πεδίον,
  Η είν΄από πραγματικόν χρυσόν
  Και διαψεύδουν κάθε μύθον
  κι αποτελούν ιδανικόν
  Στην καταιγίδα των καιρών
  Θεμέλιον λίθον
  Ειρήνης και συνεργασίας δύο εθνών

 58. gpoint said

  # 56

  Ελα Χριστέ και Παναγιά Ρώσοι σκεφτόμουνα, Γάλλοι έγραψα !!! Φταίει η βροχή και που πρέπει να βγάλω τα νερά από την βάρκα-παλιό μοντέλο γαρ, τα νέα δεν τα συγκρατούν.
  Κι έχεις άλλες να σου λένε να βρέχει για να ποτιστούν τα πατέρια !

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί γίνεται καιρέ μου;
  Κατά τις τρεις π΄αποθέσαμε στο κοιμητήριο στις υπώρειες του Υμηττού τη Βάσια, εκεί ήταν μόνο συννεφιά.Επιστρέφοντας,στους Αμπελόκηπους να κάτι σταγόνες,χοντρές κουτσουλιές στα τζάμια.Μέχρι το Ψυχικό πιτσιλιστήκαμε χοντρά.Ίσαμε το Χαλάνδρι,το ΄κοψε. Μετά τη δέηση της Λου, έριξε κανα τρίλεπτο μέτριο ψέκασμα κι αυτό ήταν.Τώρα με παχιά συννεφιά.
  Στη Θεσσαλονίκη, ν΄ακούσω.Μπήκε στο γήπεδο ο Τσίπρας λέει κι έπαιξε μπάσκετ; Χα!θα τσι κουζουλάνει,θα μπουκώσουνε τα μιμίδια…

 60. loukretia50 said

  Μόλις αποτελείωσα το μείγμα των στοιχείων
  Κι ομολογώ μπερδεύτηκα στο χρώμα των δισκίων
  «Στη θάλασσα να παει η βροχή»
  μου ξεφυγε μια ιαχή
  Τζι, την έκανες λαχείον!

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  58τέλος
  Άλλοι δροσίζονται
  κι άλλοι ζορίζονται 🙂
  Αγάντα! Γέμιζε κι άδειαζε ,γέμιζε κι άδειαζε! 🙂

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Διεθνή Έκθεση ακούω και ξανακούω. από έγκυρους ρου δημοσιογράφους.
  Η Διεθνή της Διεθνής; Οι Διεθνές ;

 63. gpoint said

  # 61

  zaryadye concert hall kai ta myala sta kagkela !

  Σιγά που θ’ αφήσω τώρα τον Βαλερί να βγάζω τα όμβρια, βγαίνουν και με το σκοτάδι

 64. loukretia50 said

  56. Μπαλλάντα συμπαραστασης ναυτική
  προς Τζι, μαινόμενον – τα κυματα μαχόμενον
  ( καρέκλες ριχνει λογικα μετά απο τόσα μαγικα
  και κύματα απειλητικα θα κυνηγάνε τον πσαρά)

  Να σ΄έβλεπε τώρα η μούσα !
  – Πανταχού παρούσα! –
  Στη βάρκα να ριμάρεις γαλλικά!
  Θα γέλαγε και θα καμάρωνε
  που αγωνίζεσαι ηρωικά
  χωρίς ποτέ να λησμονείς
  της τέχνης σου τα μυστικά
  Θα έστελνε δελφίνια να σε ραίνουνε
  Με πιτσιλίσματα κανονικά
  Νάρχονται και να ξεμακραίνουνε
  Ενώ θα σκούζουν ρυθμικά
  Η μάνα φύση σ΄αγκαλιαζει
  Τόσο άδολα και στοργικά!
  Και θα φροντίσει να γλιτώσεις
  Από μια πούντα τελικά
  Υπομονή, είναι καλές
  Οι εμπειρίες διαχρονικά…

  ΥΓ Κουράγιο, ο Ιατρού μάλλον τη σκαπουλάρισε!
  βρίσε λίγο ακομα και κουλάρισε!

  ΥΓ Θα σε βοηθούσα, είμαι μεγαλόψυχη.
  μα το νερό δε με τραβάει- τη γατόψυχη…

 65. loukretia50 said

  ..και τρέμω τους κεραυνούς!

 66. Γιάννης Ιατρού said

  48 (59): ΕΦΗ …έχω απότιστο τον κήπο..
  54β: Ελήφθη 🙂
  58: Τζί Το βαρκάκι σου κι αν στάζει ..
  60: Λου ..Στη θάλασσα να πάει η βροχή

 67. loukretia50 said

  Tώρα μπορώ να φανερώσω κάποια από τα μαγικά δισκία μου!
  (ξέρω, δε σας κάλυψα όλους γεωγραφικά και άλλως πως, αλλά μπορώ αν θέλετε, αρκεί να το ζητήσετε!)

  Ain’t Gonna Rain Anymore – Nick Cave And The Bad Seeds

  Brook Benton – Rainy Night in Georgia https://youtu.be/bDRbF80NKDU

  Rain Over Santiago Astor Piazzolla https://youtu.be/wNcc2MjDlJY

 68. ΣΠ said

  Έκαναν παρατήρηση στον Τσίπρα για τη στάση του στον Εθνικό ύμνο των ΗΠΑ.

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66α Γιάννη, θεόψυχά μου ,ωραίο! Στω! Μερικά σχόλια ,εντελώς …αμερικάνικα 🙂 .
  Και μου ήρθε το παλιό λαϊκό «Στου σπιτιού μου τον κήπο στη μικρή μου αυλή δεν ανθίζουν λουλούδια γιατί λείπεις εσύ» (όπου εσύ ,*βροχή* και μια χαρά πάει) .Όμως,θυμάμαι να λιώνει το δισκάκι στη δικτατορία, τάχα βαλσάκι για χορό 😉 .

 70. loukretia50 said

  87 συνέχεια ..από μουσικής πλευράς εννοώ!
  Αλίμονο, δε θα μάθω να μη γράφω ό,τι μούρχεται!

  Ωχ! Τώρα πρόσεξα ότι το 1ο βιντεακι έχει κάπου ναυαγό! Δεν ευχήθηκα τιποτα τέτοιο Τζι, σε βεβαιώνω!
  Απουσιολόγε, το νου σας για κανενα SOS !

  Μάλλον πρέπει να αποσυρθώ για σήμερα! Αρκετά εκανα! Ας πάρει το λογο και κανένας σοβαρός.

 71. loukretia50 said

  55. ΕΦΗ ΕΦΗ
  Περί «φλοερίτσας» Στα δικα μου μερη λενε απλώς
  «από μυαλό φλογέρα!» – ούτε καν μικρή!

  γνωρίζω πολλά για κοσμητικά, από… προσωπική εμπειρία

 72. loukretia50 said

  Σας χαιρετώ κι ευχαριστώ που με εμπνέετε, έστω κατά λαθος! (Κανένα λατιν δε θα βάλετε?)

  Il pleut sur Bruxelles» DALIDA https://youtu.be/G_uq8p_X9B4

 73. … θα βάλουμε και τη λυδία λίθο για την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα …

  Πάντως, αν ήταν από κοντινό λατομείο, η λίθος θα ήταν όντως
  Λυδία.

 74. Σ said

  Και να σκεφτεί κανείς ότι, κατά τον κυρ Τάκη, ότι η λέξη ιδιοπροσωπία,,,
  Περισσεύει ένα ότι.

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  72 Lou >>(Κανένα λατιν δε θα βάλετε?)
  Αναλάτιν 🙂

 76. ΣΠ said

  Λάτιν και Νάτην Φάτην

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  73. 🙂 κρατιόμουν αλλά η πάσα σου με σπρώχνει στην αμαρτία.
  >>Πάντως, αν ήταν από κοντινό λατομείο, η λίθος θα ήταν όντως
  Λυδία.
  κι από κοντινό …υπουργείο, μη σου έλεγα 😦 .

 78. Γιάννης Ιατρού said

  72: Κανένα λατιν δε θα βάλετε? Πως, πως. Νά βάλουμε 🙂

 79. ΓΤ said

  @74> Δεν ξέρω, αλλά αυτό το «κυρ Τάκης» με πηγαίνει στον «Sir Takis», τον Τάκη Λεμονή…

 80. Γιάννης Ιατρού said

  77: και με μπατανία 🙂

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  80 Κατά Κράου… 🙂

 82. lecoeurgothique said

  «Να μου φιλήσεις τον Βισκόντι, τον Φελίνι, τον Τζεφιρέλι, τον Νίνο Ρόττα, τον Μενότι τον Μάρλον, τον Κακογιάννη, και ειδικά τον αγαπημένο μας Βασίλη Φωτόπουλο.»

  Τον Μίμη Φωτόπουλο όχι;

  «Εδώ θέλω να ανακοινώσω ότι θα βάλουμε και τη λυδία λίθο για την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα.»

  Πού ξέρεις, μπορεί να έχουν τίποτα κιούπια με φλουριά στο υπόγειο…

  «Θα του αρκούσε να ξεφυλλίσει τον Λίντελ Σκοτ για να διαπιστώσει ότι η λέξη εμφανίζεται άπαξ στην Τετράβιβλο του Ευκλείδη και περιγράφει μια ιδιαίτερη θέση των πλανητών.»

  Πιθανώς να αναφέρεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ειδικότερα στο σημείο όπου αυτός ισχυρίζεται ότι για τα χάλια μας φταίει…μια ιδιαίτερη θέση των πλανητών (αφού δεν φαίνεται να φταίει κανένας άλλος).

 83. gpoint said

  Σε λίγο ώρα για την μικτή Τσιάνα καμουφλαρισμένη σε εθνική ελλάδος με επιλογές παραguess…
  Μέσα οι Τοροσίδης-Μάνταλος (για να πάρουν παιχνίδια που τους λείπουν) ένας του ΠΑΟΚ κι ένας του ΠΑΟ για «ισορροπίες» οπότε θα παίξουμε 4-5-1 (!!!) απέναντι σε ασθενέστατο αντίπαλο για να χωρέσει κι ο …Μπουχαλάκης, πάλι καλά που ο…Κολοβέτσιος θα είναι στον πάγκο για να παίξει ο Λυκογιάννης….
  Κορόιδο είναι ο Σκίμπε παίρνει τον μισθό του που δεν θα τον έβρισκε ΠΟΥΘΕΝΑ κι αφήνει τον Τσιάνα να αλωνίζει α λαΡανιέρι, ο Μαρκαριάν που είχε φιλότιμο δεν άντεξε πολύ.

  Από την άλλη σε φιλικό ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ φίλαθλοι του ΠΑΟ και του Ατρόμητου επιδόθηκαν σε ανταλλαγή φωτοβολίδων ευθείας βολής με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του αγώνα. Κι έπειτα λένε για άλλους…

 84. Πάνος με πεζά said

  Και η ώρα των ψεμμάτων στη ΔΕΘ… Κρίμα, νομίζω ότι σαν πολιτικός ο Τσίπρας υπήρξε η μεγαλύτερη απογοήτευση, τουλάχιστον της Μεταπολιτευτική ςπεριόδου…

 85. Πάνος με πεζά said

  ΑΛλά για τα ψέμματα, ας μην το ρίξω και εντελώς στον Τσίπρα… Πολλοί σταθμοί, μέρες που είναι ,έπαιξαν αποσπάσματα πολλών εξαγγελιών και πολλών πρωθυπουργών στη ΔΕΘ, και ήταν πραγματικά (πικρή) απόλαυση να τα ακούς μαζεμένα… Και δανείζομαι έναν τίτλο φίλου από άρθρο στο Ίντερνετ, «ΔΕΘ, η μεγάλη του ψεύτη γιορτή»…

 86. sarant said

  49 Το θέμα είναι αν υπάρχει τρόπος διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών (ως γλωσσικού μαθήματος) που να μπορεί να πετύχει αυτό που ζητάει ο Τετράδης, δηλαδή

  να διδάσκονται τα κείμενα της χρυσής Γραμματείας [και να μην] ξοδεύονται χρόνια για ένα άχρηστο συντακτικό και μια ακόμα πιο άχρηστη γραμματική, έτσι όπως πρωταγωνιστούν, στερώντας από τους Έλληνες το ζουμί: Το κείμενο και τα διδάγματά του.

  Πώς θα καταλάβεις τα κείμενα χωρίς γραμματική και συντακτικό;

 87. ΓΤ said

  @59> Δεν θα ‘θελα να μάθω ότι αυτή η Βάσια είχε γεννηθεί το 1970 (πατέρας: Γιώργος, αδερφός: Δημήτρης), καταγόταν από την Πάτρα και ζούσε στους Αμπελοκήπους…

 88. Νέο Kid said

  Καλά ,η ΕΡΤ δείχνει τις Λαμίες και και τα υπόλοιπα χωργιά της σούπερ λίγδας και ΔΕΝ δείχνει την εθνική;; ΟΛΑ τα χει ξεπουλήσει πια αυτό το Τσιπρόπλο;
  Ξεφτίλες…

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  87 ΓΤ Όχι,όχι, Πολίτισσα.

 90. ΓΤ said

  @89: ηρέμησα, σε ευχαριστώ

 91. Γιάννης Ιατρού said

  Ε, να βάλουμε και το σχετικό άζμα, για όσους άκουσαν … προσεκτικά 🙂

 92. Γιάννης Ιατρού said

  84: Τι παραπονιέσαι ρε Πάνο, Από 1/1/19 35% μείωση στις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα > 7.000 …

 93. ΚΩΣΤΑΣ said

  Παρακολούθησα πριν από λίγο την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το μόνο που κατάλαβα, επειδή εδώ λεξιλογούμε, είναι ότι σιγά-σιγά προχωράμε στην κατάργηση του νόμου της τρισυλλαβίας. Το κόλπο, βέβαια, το είχε επινοήσει ο αείμνηστος (και μέγας πολιτικός απατεών) Ανδρέας. Το συνεχίζει ο Αλέξης, νομίζοντας πως θα του μοιάσει. Καλά είναι να του πει κάποιος ότι η ιστορία τη δεύτερη φορά επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

  Εντάξει, κι ένα ευχάριστο για τον Τζι. Παραχωρείται ο χώρος του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να φτιάξει γήπεδο ο ΠΑΟΚ! 😉

 94. Ε, κάτι είναι κι αυτό…
  Η απορία μου είναι πού θα βρει τα λεφτά.

 95. Πάνος με πεζά said

  @ 92 : Ναι, μπαίνει κι αυτό σο κομπολόι με τα υπόλοιπα… Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει (σχεδόν) ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα <7000 (μιλάμε να έχεις δική σου δουλειά και να βγάζεις 585 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων φυσικά τα 55 είναι το επιτήδευμα…), άρα υποτίθεται θα ισχύσει για όλους… Άρα όταν ακούς κάτι που θα ισχύσει για όλους (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ, 752 κλπ.)

 96. Classicist said

  Καλησπέρα κι από μένα,

  «Πολυμαθίη νόον έχειν ού διδάσκει», έλεγε ο Ηράκλειτος. Το καλύτερο μεζεδάκι της ημέρας, ανήκει στη μαμά του Βασιλάκη του Κικίλια, κ. Μαρία Βουτσίνου – Κικίλια, που έγραψε βαρυσήμαντο άρθρο για τα Λατινικά στη σημερινή σαββατιάτικη «Καθημερινή»…

  …Και ισχυρίζεται η κυρία κλασικίστρια ότι η αποβολή των Λατινικών από τη Μέση Εκπαίδευση «…πιστοποιεί την εσωστρέφεια της Ελλάδος και την φοβική της στάση απέναντι στην Δύση»!!

  Το ακόμα καλύτερο μεζεδάκι που αποκαλύπτω εγώ απόψε στο παρόν Ιστολόγιο είναι το εξής: Ο γιός της κυρα-Μαρίας Βουτσίνου, ο Βασιλάκης ο Κικίλιας, δεν ξέρει ΟΥΤΕ ΜΙΆ ΛΕΞΗ Λατινικά!.. Τον έχω γνωρίσει το 2010 στο 401 ΓΣΝ που νοσηλευόταν ο μπαμπάς μου (ο Βασιλάκης είναι γιατρός ορθοπεδικός και έκανε εκεί τη μετεκπαίδευσή του…) και έχουμε συζητήσει πολλές ώρες μαζί γι’ αυτά τα θέματα. Το ότι δεν ξέρει «γρύ» Λατινικά, μού το είπε ο ίδιος…

  ΑΥΤΟ είναι το Ρωμέικο, που θα έλεγε κι ο Σημίτης: Η νεοδημοκράτισσα μαμά «βάζει χέρι» στον συριζαίο Γαβρόγλου γιατί έκοψε τα Λατινικά και στέρησε τα παιδιά, αλλά στο καμάρι της τον Βασιλάκη δεν μπόρεσε να μάθει ούτε μία Λατινική φράση!..

 97. Σ said

  Επαναλαμβάνω το (74), γιατί έτσι που το έγραψα πιο πάνω είναι ακατανόητο. Στη προτελευταία φράση του κειμένου: «Και να σκεφτεί κανείς ότι, κατά τον κυρ Τάκη, ότι η λέξη ιδιοπροσωπία…», περισσεύει ένα ότι.

 98. Γιάννης Ιατρού said

  95: Πάνο, όχι 7000 είπε. Ξανακοίτα το.
  94: Αγγελε, ένα από τα εξαγγελθέντα &η επιδότηση ενοικίου) ήταν στα λεγόμενα αντισταθμιστικά ήδη. Για τα άλλα θα δούμε …

 99. gpoint said

  # 93

  Απληροφόρητος είσαι

  Ο χώρος ανήκε στον στρατό και έχει αποδεχθεί την παραχώρηση εδώ και χρόνια. Λεφτά δεν έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ, άρα τι προσφέρει το Τσιπρέικο ; ίσως την υπόσχεση να μη βάζει συνέχεια γραφειοκρατικά προβλήματα μια που όπως διεπίστωσε με αυτά για το βοηθητικό γήπεδο στην Θέρμη και αλλαχού ο πόντιος μπαξίσι δεν δίνει.

  Από συνειδητοποιημένο ΠΑΟΚτσή Κούλης και Τσίπρας ψήφο δεν βλέπουν με τίποτε.

 100. Γιάννης Ιατρού said

  98α: μού φαγε τα μικρότερο και μεγαλύτερο 🙂 έπρεπε να το προβλέψω. Αλλά ξαναδιαβάζοντας το σχόλιο του Πάνου, συμφωνώ μαζί του. Αλλιώς το κατάλαβα στην πρώτη ανάγνωση ..

 101. Πάνος με πεζά said

  «Μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες».
  Δηλαδή τί κατάλαβα λάθος;

 102. Πάνος με πεζά said

  Εκτός αν εννοούσε «με εισόδημα πάνω από 7000 ευρώ το μήνα», οπότε να πανηγυρίσω 🙂

 103. Γς said

  Ευχαριστώ για τις ευχές τους όλους τους φίλους

  Τα πράγματα αγριεύουν. Κάλεσα ενισχύσεις και πήγα στο αεροδρόμιο.

  Στο Ελ Βενιζέλος λοιπόν, στην έξοδος αφίξεων Α.
  Κι όπως σ όλα τα αεροδρόμια ο κόσμος προσπαθεί να εντοπίσει αυτούς που περιμένει πριν αυτοί χαθούν αριστερά ή δεξιά βγαίνοντας.
  Αυτός είναι άλλωστε κι ο ρόλος που μπροστά από την έξοδο είναι τοποθετημένες οι μεταλλικές μπάρες, στις οποίες στεκόμαστε με τα μάτια μας δεκατέσσερα.

  Ε, δεν θα το πιστέψετε κάποιος βλάκας ντενεκές, ποιος ξέρει τι νόμισε ότι είναι και καινοτόμησε:
  Εκρινε ότι αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη και την κατάργησε.

  Πήρε φτηνά πλαστικά ακαλαίσθητα πετάσματα και τα προσάρμοσε με σπάγκους και μισινέζες πάνω στις μεταλλικές μπάρες εμποδίζοντας τη θέα προς τους εξερχόμενους επιβάτες
  Κι είναι και στραβά τοποθετημένα. Σαν κοτέτσι , μόνο οι κοτούλες λείπουν. Ή σαν δοκιμαστήριο, που θα του πήγαινε και κανένα σουτιέν κρεμασμένο σε κοινή θέα.

  Και να φωνάζει ο κόσμος:

  -Τι είναι αυτά; Ποιος βλάκας τα έβαλε;

  Ο βλάκας όμως είναι βλάκας.

  Ο άλλος, ο υπεύθυνος που άφησε αυτόν τον βλάκα ανεξέλεγκτο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις;

 104. Γς said

  > στην έξοδος αφίξεων Α.

  έξοδο

 105. gpoint said

  Προπονητάρα ο Σκίμπε… κτυπάει ο μόνος επιθετικός ο Μήτρογλου και βγαίνει. Υπάρχουν ο Κουλούρης κι ο Δώνης αφού ο Μανιάς δεν τους κάνει φαίνεται. Ο Σκίμπε βάζει έκτο χαφ τον Μπακασέτα και μας παίζουν μονότερμα οι Εσθονοί !!
  Ελεος ρε Τσίάνα !

 106. sarant said

  93 Όταν λες για νόμο τρισυλλαβίας εννοείς την πρακτική όταν βγάζουν λόγο να τονίζουν τις λέξεις στην πρώτη συλλαβή, υποθέτω. Νομίζω ότι είναι γενικότερο. Αν είχες προλάβει πχ τον Βασίλη τον Εφραιμίδη θα δεις ότι κι αυτός το έκανε συνεχώς.

  97 Ναι, διορθώθηκε, ευχαριστώ!

 107. gpoint said

  Κι αφού έκαναν ζέσταμα οι Κουλούρης, Χριστοδουλόπουλος, τελικά μπαίνει ο …Τζιώλης !!!!

 108. ΚΩΣΤΑΣ said

  93 α
  Ναι, αυτό εννοώ, πιο μπροστά και από την προπαραξήγουσα. Το έκανε κατά κόρον ο Ανδρέας και το επαναλαμβάνει και ο Αλέξης. Για τον Εφραιμίδη δεν θυμάμαι, ε, δεν παρακολουθούσα και ζωντανά τις ομιλίες του! 😉

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  108 Προπαραξήγουσα –> προπαραλήγουσα

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  109 >>108 Προπαραξήγουσα –> προπαραλήγουσα
  παρεξήγηση προπαντός μηδέν 🙂

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί ελέγχω στη ζωή όταν δεν ελέγχω τη ζωή μου

 112. Πάνος με πεζά said

  O Αντρέας έκανε και τον περίφημο τροτονισμό : Άπο-στάθερο-ποίηση !

 113. ΚΩΣΤΑΣ said

  110 Να μη γίνει παρεξήγηση, χωρίς καμιά εξήγηση! 🙂

 114. Πάνος με πεζά said

  ΤρΙτονισμό !

 115. ΚΩΣΤΑΣ said

  112 Και γιατί τό ‘γραψες; Να το διαβάσει ο Αλέξης και να και να το αρχίσει κι αυτός; 😉

 116. Triant said

  Κι όμως. Πολλοί δηλώνουν (προσοχή: είπα δηλώνουν) κάτω από 7.000 τον χρόνο. Για αυτό και επαίρεται ο υπουργός ότι το 80% των ελεπ πληρώνει τώρα λιγότερα και γι αυτό εμένα με πιάνουν τα διαόλια μου γιατί πάλι τα λαμόγια ευνοούνται!

 117. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 118. Πάνος με πεζά said

  Θυμάμαι το 2007 στις διακοπές, που διάβαζα μια Κυριακάτικη εφημερίδα, που έλεγε ότι το 80% των ΕΛΕΠ δηλώνουν κάτω από 15000 ευρώ (15000 ευρώ ήταν τότε το αφορολόγητο…)

 119. Classicist said

  Καλησπέρα και πάλι,

  Μπαίνω για να επισημάνω κάτι σημαντικό: Ο κ. Gpoint έγραψε 10 σχόλια στην παρούσα ανάρτηση, αλλά κατάφερε να μάς αποκρύψει (βλέπε π.χ. σχόλιο 99) την είδηση της ημέρας:

  Σήμερα Σαββάτο στην Θεσσαλονίκη οι συριζαίοι οπαδοί του ΠΑΟΚ (θύρα 4α) έδωσαν την φανέλα Νο19 στον Αλέξη Τσίπρα. Με ενημερώνουν από Ελλάδα ότι όλα τα Κανάλια έκρυψαν την είδηση, εκτός από το «Star» του Βαρδινογιάννη που την έκανε μεγάλο θέμα. Να μάς πεί ο κ. Gpoint αν ήξερε την είδηση, ή απλώς την απέκρυψε για να μήν αντιληφθούμε τις στενές σχέσεις του Τσίπρα με τον Ιβάν Σαββίδη…

 120. Πάνος με πεζά said

  Το είχα ακούσει από το πρωί αυτό με τη φανέλα, κι έψαχνα να βρω φωτογραφία για να ανεβάσω εδώ. Πράγματι τα sites δεν έγραψαν κάτι (πρωί-πρωί κατά τις 11 πρέπει να έγινε αυτό) – εξ ου και το πλάνο είναι τηλεοπτικό.

 121. Πάνος με πεζά said

  Και για να ιντριγκάρω και τον G, συμβολικό το νούμερο στη φανέλα… Το 19 είναι για τον ΠΑΟΚ, το 20 για το Θεό (το Δικέφαλο Αετό…) 🙂

 122. Classicist said

  κ. Πάνο με Πεζά (120): Ευχαριστώ που με επιβεβαιώνετε, γιατί ο αλιτήριος ο κ. Gpoint δεν βγάζει άχνα σαν τις παλιές Αρσακειάδες. Μέχρι τις 2 μ.μ. του Σαββάτου έγινε προσπάθεια να θαφτεί η είδηση, αλλά τελικά βγήκε στη φόρα, γιατί τους ήταν αδύνατον να την κρύψουν. Ο κ. Gpoint μάς την έκρυβε εδώ μέσα μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής. Γιατί, άραγε; Για τόσο κάφρους μάς περνάει;

 123. Γιάννης Ιατρού said

  119/120: Το επιτελείο διαθέτει την αποκλειστική σχετική φωτό (την έθεσε στη διάθεσή του ο Τζι), για να σκάσουν μερικοί απ΄το κακό τους 🙂

 124. gpoint said

  # 121

  …Το 19 είναι για τον ΠΑΟΚ, το 20 για το Θεό (το Δικέφαλο Αετό…) …

  και φυσικά το 21 για την θεά (την δικέφαλη κότα !!! )

 125. gpoint said

  # 119

  Ποιά είδηση ρε φουκαρά ; Σιγά τα ώα (σικ)

  Τι είναι το Θ4α ; παραμάγαζο της Θ4 για τους παρακατιανούς ; Δεν ασχολούμαστε με μπιμούβις που λένε στην πρώην Κολοπετεινίτσα και νυν Τριταία΄

  Υ.Γ. για το μελαχροινό μανούλι δεξιά, ξες τίποτα ;

 126. gpoint said

  Φυσικά η είδηση είναι άλλη, τα εκτεταμένα επεισόδια που προκάλεσε η παρουσία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, παρότι είχα προειδοποιήσει προ ημερών πως αυτός κι ο Κούλης καλό είναι να μην ξαναπατήσουν στη Θεσσαλονίκη (ας βρουν το σχόλιό μου οι εξπέρ των αναζητήσεων).
  Μόνο από ασπόνδυλα του Χαριλάου και ανεγκέφαλους είναι αποδεκτοί, που χρησιμοποιούνται κόντρα στην λαϊκή βούληση

 127. gpoint said

  κι εδώ παραμυθάκια για μικρά παιδιά- δεν γίνεται βέβαια να το γράψουν στα ίσα- για το ποιός κάνει κουμάντο στην «εθνική», όπως σας έχω πει μαντεύοντας υπερβολικά (para-guess στα εγγλέζικα)

  http://sportdog.gr/sports/podosfairo/article/475707/xontro-paraskhnio-me-skimpe-ndash-kontra-me-oloys-akoma-kai-me-melissanidh-sabbidh-marinakh

 128. Γς said

  126:

  Πω.πω επεισόδεια…

  Πρώτη φορά βλέπω τέτοια ντράβαρα σε τελετές αποπχαιρετισμού.

  Ηρεμα, στο καλό και καλά να πάθουμε με τέτοια μυαλά που σέρνουμε…

  Αντίο…

 129. Γς said

  Είχαμε και κάτι νάσιοναλ Ανθεμς κα;ι με τα χέρια του Αλέξη κάπου εκεί…. κλπ κλπ

  Βάλε ένα χεράκι ρε Γοίτνεινα τα ξεχάσουμε

 130. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 131. Επειδή δεν ήξερα πώς υπολογίζονται οι κρατήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, πίστεψα ότι εξαγγέλθηκε μείωσή τους κατά το 1/3 και απόρησα πώς ήταν δυνατόν.
  Τώρα το ‘ψαξα λίγο, και αν κατάλαβα καλά, οι κρατήσεις για σύνταξη είναι μεν τώρα 20%, αλλά τουλάχιστον 1400€ (και το πολύ 14000€). Αν αυτό το μίνιμουμ δεν μειωθεί αναλόγως, τίποτα δεν θα κερδίσουν όσοι δεν δηλώνουν πάνω από 7000€ (αυτό το είπε ο Τσίπρας, να λέμε την αλήθεια) και ψιχία μόνον όσοι δηλώνουν λίγο παραπάνω. Τέλος πάντων, μάζευε κι ας είν´ και ρώγες!

 132. sarant said

  118 Ισχύει, έτσι ήταν.

  125 Τα ώα, κάπου σε Τσιφόρο το έχω δει.

  131 Θα κερδίσουν αρκετά κάποιοι που δήλωναν «αρκετά».

 133. Γιάννης Ιατρού said

  131: Για τους ΕΛΕΠ κι άλλη μιά ρόγα, …δηλ. …μείωση εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Βέβαια πιάνει μόνο όσους πληρώνουν τώρα πάνω απ΄αυτό το ελάχιστο…

 134. Χαρούλα said

  111
  ΕΦΗ σ’ευχαριστώ. Καλή ώθηση στην αρχή βδομάδας…

 135. Χαρούλα said

  Σας εκτιμώ (τους περισσότερους😅) ως έξυπνους και σοβαρούς σχολιαστές. Είναι δυνατόν να αναλύετε με σοβαρότητα εξαγγελίες στην ΔΕΘ; Ανατρέξτε στα τελευταία (αρκετά) χρόνια, και σκεφτείτε ποιό ποσοστό των εξαγγελιών εφαρμόσθηκε. Ανεξάρτητα κυβέρνησης. Έχει γίνει σαν τα παιγνίδια που παίζαμε παιδιά. Ποιός θα πει την μεγαλύτερη, καλύτερη, πιστευτότερη, εξυπνότερη κλπ ιστορία!

 136. Γς said

  132 β:΅

  Στο «Ατιμα ώα» του

  Στο κανονάκι του θαυματοποιού, που τελείωνε με εκείνο το «Ατιμα ώα!»

 137. Γς said

  >Ανεξάρτητα κυβέρνησης.

  Ελα τώρα μην αδικείς την κυνέρνηση του ενός νόμου, με την μία παράγραφο. Δεν υπάρχει προηγούμενο.

  Αντιός Μαρικίτα Λίνταααααα!

  Κι άλλο τέτοιο κακό να μην μας βρει….

 138. Γς said

  137->135

 139. 34, sarant said: «αναρωτιέμαι μήπως ο ιδανικός τρόπος διδασκαλίας που οραματίζεται ο Τετράδης δεν είναι παρά η διδασκαλία ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ».

  # Δεν αποκλείεται να είναι έτσι. Άλλωστε εγώ δεν γνωρίζω όλα όσα γράφει στα …τετράδιά του!

  # Εγώ πάντως, συμφωνώ να διδάσκονται ΚΑΙ αρχαία ελληνικά από μετάφραση, αλλά ως μάθημα των νέων ελληνικών. Αυτό βέβαια θα είναι σε βάρος των νεοελλήνων λογοτεχνών.

  # Εξάλλου, η …υστεροφημία και των νέων ελληνικών δεν είναι αρίστη: Ένα μεγάλο τμήμα αποφοίτων Λυκείου, αλλά ΚΑΙ Πανεπιστημίου (ακόμα και μερικά «μάστερ»), παίρνουν αυτόματο διαζύγιο από το διάβασμα μόλις αποκτήσουν το αποφοιτήριο. Ήτοι, συμπερασματικά, πολλοί μαθητές και σπουδαστές έχουν σιχαθεί τα πάντα, από τον άκρατο σχολαστικισμό καθηγητών τινων (ίσως και «ινστιτούτων)!

 140. π2 said

  17: Με την ανοιχτωσιά βλέπω ότι έχει ένσταση κι ο κυρ Τάκης:

  Για να υπηρετήσει τις ανάγκες της σταδιοδρομίας της, ξέχασε και τα ελληνικά της. Της έμεινε μόνον η «ανοιχτωσιά» που πάει με την πρόοδο, δημώδες μπαρόβιων μετά την έβδομη μπίρα κάπου στα τραπεζάκια έξω.

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Έριξα μια ματιά στα γκουγκλοβιβλία από περιέργεια και βλέπω τη λέξη (που προσωπικά μ’ αρέσει πολύ) να χρησιμοποιείται και κυριολεκτικά και μεταφορικά ήδη από τη λογοτεχνία της γενιάς του 30 και αδιαλείπτως ως τις μέρες μας.

 141. sarant said

  140 Ο κυρ Τάκης έχει βασικά διαφωνία με το πρόσωπο που χρησιμοποίησε τη λέξη.

 142. gpoint said

  # 132β, 136

  Ναι ,όντως : Αλλά εγώ το πήρα από εδώ :

  – Τις θέλεις ; στις παραχωρώ, προσύμφωνο προικώον
  Αυτό είναι το απλούστατον, σαν του Κολόμβου το ώον

  -(Το ώον θα γενεί ωόν και ύστερα αβγό
  Από την ευπιστία της θα επωφεληθώ)
  Προσύμφωνα φερ’ όσα θες για να σου υπογράψω
  Πλην όμως τη καμπάνια μου, δεν ημπορώ ν’ αλλάξω

  που φυσικά είναι δικό μου !!! (χαχαχ)

 143. Πάνος με πεζά said

  Ωραίο μεζεδάκι Τσίπρα στη ΔΕΘ, «Αδράξαμε της ευκαιρίας»… Το έκανε μεταξύ των δύο «Χατζηνικόλα».

 144. sarant said

  143 Το άκουσα κι εγώ. Δράττομαι με γενική, αλλά αδράχνω με αιτιατική.

 145. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @143,144. Εἶναι γεγονός ὅτι ὁ πρωθυπουργὸς σημείωσε ἰκανοποιητικὴ πρόοδο στὰ ἀγγλικά, ὅπου ἔκανε ἐντατικὰ μαθήματα.

  Νομίζω πὼς κάποια μαθήματα ἑλληνικῶν δὲν θὰ τοῦ ἔκαναν κακό.

  Θεωρῶ ὅτι ὁ Νικοκύρης εἶναι τὸ κατάλληλο πρόσωπο γι᾿ αὐτὴ τὴ δουλειά. 🙂

 146. Θρασύμαχος said

  Το σύνηθες λάθος είναι αρσενική γενική πληθυντικού παθητικής μετοχής αορίστου με θηλυκό ουσιαστικό («των καταβληθέντων οφειλών»), να όμως που απαντά και το σπανιότερο: θηλυκή μετοχή με ουδέτερο ουσιαστικό «των εξαγγελθεισών μέτρων» http://www.iefimerida.gr/news/442625/tsipras-apo-deth-parohes-kai-parathyro-gia-proores-ekloges όπου ο έρμος ο συντάκτης κάτι είχε ακούσει και θέλησε να συμμορφωθεί.

 147. Θρασύμαχος said

  Το ΝΣΚ και το ΣτΕ μίλησαν σαφώς για αλλογενείς έλληνες πολίτες, δηλαδή κατόχους ελληνικής ιθαγενείας εκ πολιτογραφήσεως και όχι εκ καταγωγής, όμως η έγκυρη Καθημερινή http://www.kathimerini.gr/983562/article/epikairothta/ellada/allodapoi-dikastes-sta-stratodikeia κατάλαβε «αλλοδαποί δικαστές στα στρατοδικεία»!

 148. spiral architect 🇰🇵 said

  Εννοείται ότι, τα μεζεδάκια του επόμενου Σαββάτου θα ονομάζονται «μεζεδάκια του κώλου». 😐

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  140.Με την ανοιχτωσιά βλέπω ότι έχει ένσταση κι ο κυρ Τάκης
  βαθιά στη …νυχτωσιά του…

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «να κάνουν τα παιδιά απερίσκεπτα το μάθημά τους/πρόγραμμά τους, » λέει ένας κος Λάμπρου,* ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, στο 24.7 ,ράδιο 88.6 τώρα/Σε λίγο ο κ.Γαβρόγλου στο ίδιο ραδιόφωνο

  Απερίσκεπτα! (αμέριμνα θα ήθελε να πει υποθέτω)
  *δεν προλαβα ν΄ακούσω την ιδιότητά του.Εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών;

  Γιάννη δάσκαλε, δείξε μακροθυμία και πλούτιζέ μας ξανά με τα όμορφα και περιεκτικά σου σχόλια ,έστω αραιά!

  Καλημέρα κι από δω 🙂

 151. cronopiusa said

  Profesores defienden el Griego y el Latín en las aulas

 152. Νέο Kid said

  150. Μάλλον «απερίσπαστα» θα ήθελε να πει ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

 153. Νέο Kid said

  152. ΕΦΗ! Τον αουτοκορέκτορά μου μέσα…
  Άκου εφημερίδα…

 154. sarant said

  153 🙂

  150-152 Γλώσσα λανθάνουσα κτλ.

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  152/153 🙂 Nαι ναι απερίσπαστα! Εγραφα στο πόδι κυριολεκτικά 🙂
  Ο Γαβρό τώρα στο 24.7, στα 88.6, να στείλουμε ερωτήσεις.
  Ο Βασ. Σκουρής, νέος δντης εκεί, ενσωματώνει, έχω διαπιστώσει απ΄άλλη φορά.

 156. spiral architect 🇰🇵 said

  @148: Για τα επόμενα μας μεζεδάκια:

 157. ΓΤ said

  Και λατινικά και ιδιοπροσωπία. Απόλαυση να παραπέμπουν τον κυρ Τάκη στον Σαραντάκο. «Απολαύστε υπεύθυνα», σαν το πρασινομπούκαλο της Heineken, στο http://www.kathimerini.gr/983824/opinion/epikairothta/politikh/h-karxhdona-epese-k-gavrogloy

 158. sarant said

  157 Χα-χα!

  Πάντως η ρήση του Κάτωνα θα αποδιδόταν μάλλον όχι με προστακτική αλλά «Πρέπει να καταστραφεί η Καρχηδών».

 159. 25 said

  Ἡ πρόταση ἀναθεωρήσεως τοῦ ἄρθρου 21 τοῦ Συντάγματος πού εὐθέως ἀπομειώνει καί ἐξαφανίζει τήν ἔννοια τῆς οἰκογένειας ὡς πρωταρχικοῦ κυττάρου τοῦ Ἔθνους καί τοῦ προσδίδει μόνο ὑλιστικό περιεχόμενο εἶναι ἀπαράδεκτη καί προσβλητική γιά τήν ἰδιοπροσωπεία τοῦ λαοῦ μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: