Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από πότε υπάρχουν κοψοχέρηδες;

Posted by sarant στο 13 Σεπτεμβρίου, 2018


Το σημερινό σύντομο άρθρο έρχεται να διορθώσει μιαν ανακριβή πληροφορία που αντιλήφθηκα ότι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και για την οποία είμαι κι εγώ έμμεσα υπεύθυνος.

Ξέρουμε βέβαια τι είναι ο κοψοχέρης. Δεν είναι αυτός που έχει χάσει το χέρι του από κάποιο ατύχημα ή, παλιότερα, στον πόλεμο. Αυτός είναι ο μονόχειρας ή, αν θέλουμε να το πούμε πιο τραχιά, ο κουλοχέρης. Ο αείμνηστος Σάκης Καράγιωργας είχε χάσει τα δάχτυλα και την παλάμη του δεξιού χεριού του το 1969 όταν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που κατασκεύαζε ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς. Αργότερα, όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να μεταλλάσσεται σε αρχηγικό κόμμα και ο Καράγιωργας εξέφραζε από το βήμα κάποιου κομματικού οργάνου τις διαφωνίες του, οι οπαδοί του αρχηγού τού φώναξαν «Κάτσε κάτω κουλοχέρη!».

Βέβαια, η λέξη «κουλοχέρης» πολύ περισσότερο χρησιμοποιείται για τα μηχανήματα των καζίνων, όπου στοιχηματίζεις ρίχνοντας κέρματα -και μετά τραβάς το μοχλό και, αναλόγως, κερδίζεις ή χάνεις. Κι επειδή συνήθως χάνεις, τα μηχανάκια αυτά λέγονται και «ληστές με το ένα χέρι».

Αλλά πλατειάζω. Κοψοχέρης, έλεγα, δεν είναι αυτός που έχει χάσει το χέρι του, αλλά, «αυτός που έχει μετανιώσει για την ψήφο που έδωσε, που θα προτιμούσε να είχε κόψει το χέρι του παρά να είχε κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή». Το έβαλα σε εισαγωγικά, επειδή είναι ο ορισμός από το ΛΚΝ.

Ασφαλώς τον παλιό καιρό, στα μεσαιωνικά χρόνια που δημιουργήθηκε η λέξη, κοψοχέρης ήταν μόνο αυτός που του είχε κοπεί το χέρι, ο μονόχειρας. Όμως, η νεότερη σημασία του μετανιωμένου ψηφοφόρου, έχει εκτοπίσει την κυριολεκτική.

Λοιπόν, τις προάλλες, σε έναν ιστότοπο όπου δημοσιεύονται σύντομα ενδιαφέροντα γλωσσικά σημειώματα, είδα το εξής:

Γλωσσικά υποθέματα: Κοψοχέρης

Τhe «never again» voter
Λαϊκότροπο – σκωπτικό για αγανακτισμένο ψηφοφόρο που έχει μετανιώσει για τις εκλογικές του επιλογές και δηλώνει πως θα προτιμούσε να είχε κόψει το χέρι του, παρά να είχε κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή ή απειλεί να το κόψει, αν επαναλάβει το ίδιο λάθος.
«δεν μου κοβόταν το χέρι καλύτερα»
«να μου κοπεί το χέρι, αν ξαναψηφίσω»
.
Σύμφωνα με τα ΛΝΕΓ, ΛΚΝ & Χρηστικό, η λέξη έχει μεσαιωνική προέλευση, προφανώς με τη σημασία κάποιου που έχει χάσει το χέρι του, και όχι της αυτοκριτικής τού ψηφοφόρου.
Ο Σαραντάκος λέει ότι πριν από τα χρόνια της χούντας έχει βρει μόνο δυο κοψοχέρηδες από 1963/1965 στην Ελευθερία. (lexilogia gr.)

Το σημείωμα τα λέει όλα, και συμφωνώ με σχεδόν όλα, αλλά η τελευταία αναφορά με μπέρδεψε -δεν θυμόμουν να έχω κάνει μια τόσο κατηγορηματική διαβεβαίωση και, επιπλέον, ξέρω ότι η λέξη είναι παλιότερη από το 1963.

Ξετύλιξα προς τα πίσω το κουβάρι και έφτασα στην πηγή της ανακρίβειας.

Πριν από έξι χρόνια, τότε που συζητούσαμε τη Λέξη του 2012 στο ιστολόγιο, κάποιος φίλος πρότεινε τη λέξη «κοψοχέρης». Αναρωτήθηκα λοιπόν αν υπήρχε πριν από τη δικτατορία η λέξη «κοψοχέρης», φυσικά με τη σημασία του μετανιωμένου ψηφοφόρου. Είπα ότι δεν την έχω συναντήσει σε προδικτατορικά κείμενα. Και μετά, αφού έκανα μια σύντομη αναζήτηση, πρόσθεσα σε επόμενο σχόλιο: «Λάθος έκανα -βρήκα στην Ελευθερία δυο κοψοχέρηδες από 1963/1965».

Αργότερα, στη Λεξιλογία, σε ένα σχόλιο που δεν το είχα δει, ο φίλος Νίκος Λίγγρης έκανε λεξικογραφική ανασκόπηση του όρου «κοψοχέρης» και πρόσθεσε: «Ο Σαραντάκος λέει ότι πριν από τα χρόνια της χούντας έχει βρει μόνο δυο κοψοχέρηδες από 1963/1965 στην Ελευθερία», αναφερόμενος στο παλιότερο σχόλιό μου.

Η λεξούλα «μόνο», όμως, υποβάλλει την ιδέα ότι δεν βρίσκονται ή ίσως δεν υπάρχουν, παλιότερα παραδείγματα χρήσης του όρου.

Αυτό δεν ισχύει. Το 2012 με ενδιέφερε αν υπήρχαν κοψοχέρηδες και προδικτατορικά και γι΄αυτό αρκέστηκα στα παραδείγματα της Ελευθερίας, 1963 και 1965. Στο μεταξύ, καθώς ασχολήθηκα περισσότερο με τη δεκαετία του 1950, μπόρεσα και βρήκα και παλιότερες εμφανίσεις της λέξης με τη σημασία του μετανιωμένου ψηφοφόρου.

Πράγματι, από την έρευνα που έχω κάνει φαίνεται πως ο όρος καθιερώθηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1952, που ανέδειξαν τον Αλέξανδρο Παπάγο, επικεφαλής του Ελληνικού Συναγερμού, σε πρωθυπουργό με το εντυπωσιακό ποσοστό του 49% (το οποίο, χάρη στο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, μεταφράστηκε σε συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία 247 εδρών στις 300).

Τον Παπάγο τον είχαν ψηφίσει και κεντρώοι ψηφοφόροι, απογοητευμένοι από την προηγούμενη διακυβέρνηση του Πλαστήρα. Και δεν πέρασαν λίγοι μήνες και στον αντιπολιτευόμενο τύπο άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές σε μετανιωμένους ψηφοφόρους, που είχαν ψηφίσει Παπάγο αλλά το μετάνιωσαν.

Ο πατέρας μου, στο αυτοβιογραφικό αφήγημά του «Εφτά ευτυχισμένα καλοκαίρια», που μπορώ να ανακοινώσω με χαρά ότι θα κυκλοφορήσει επιτέλους σε βιβλίο στο τέλος της χρονιάς, θυμάται:

Τα γραφεία του περιοδικού και του Εγκυκλοπαιδικού λεξικού [του Ηλίου] είχαν εγκατασταθεί στην παλαιού ρυθμού πολυκατοικία της οδού Σταδίου 29, ιδιοκτησίας του ΤΣΑΥ, όπου ο Πασσάς είχε νοικιάσει ολόκληρον τον δεύτερον όροφο. Το παιδί του καφενείου ήταν ένας νεαρός Κουλουριώτης, ο Παναγιώτης, που μετά το 1952, που ψήφισε Παπάγο και κατόπιν το σκυλομετάνιωσε, ονομάστηκε από τους συντάκτες Κοψοχέρης.

Αλλά φυσικά δεν είναι μόνο η ανάμνηση του πατέρα μου. Αν αναδιφήσετε εφημερίδες του 1953 θα βρείτε άφθονα παραδείγματα χρήσης της λέξης, υπαινικτικά ή ρητά. Σαν παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας, σε χρονογράφημα του Βάρναλη, δημοσιευμένο στις 26.5.1953, υπάρχει η σαρκαστική παρατήρηση:

–Αν έκοβες τότε το χέρι σου, δεν θα ’σπαζες τώρα το πόδι σου!

Αλλά οι περισσότερες αναφορές σε κοψοχέρηδες είναι ρητές. Μάλιστα, η κεντροαριστερή εφημερίδα Προοδευτική Αλλαγή είχε καθιερώσει στο κυριακάτικο φύλλο της σατιρική σελίδα με τίτλο «O κοψοχέρης», με σκίτσο που παρουσιάζει έναν ψηφοφόρο με κομμένο το χέρι, με Ημερολόγιο του Κοψοχέρη και με «Ωροσκόπιο του Κοψοχέρη» αλλά και με Λεξικό του Κοψοχέρη (ίσως βάλω κάποτε κάποια λήμματα).

Ο γελοιογράφος Βασίλης Χριστοδούλου, που τότε σκιτσάριζε στην αντιπολιτευόμενη Αθηναϊκή, πολύ συχνά παρουσίαζε κοψοχέρηδες (με καρφιτσωμένο το μανίκι του σακακιού), ενώ είχε φανταστεί και Πανελλήνιον Ένωσιν Κοψοχέρηδων. Στη γελοιογραφία αριστερά (Αθηναϊκή, 12 Μαρτίου 1953) υπάρχει υπαινιγμός για την Εκάλη, όπου κατοικούσε ο Παπάγος, που οι γελοιογράφοι τον παρίσταναν να κοιμάται συνέχεια (ή και να έχει πεθάνει -ο Αρχέλαος είχε λογοκριθεί για ασεβή σκίτσα του, ίσως τα παρουσιάσουμε σε κάποιο επόμενο άρθρο).

Σε άλλο φύλλο της Προοδευτικής Αλλαγής βρίσκω μια παρωδία στις καβαφικές Θερμοπύλες με υπαινιγμό για τους κοψοχέρηδες:

Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των
έταξαν να ψηφίζουν Μαρκεζίνη
νομίζοντες πως τάχα θα τους φέρει

ένα καλό πολύ-πολύ μεγάλο.
Μα περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προσβλέπουν -και πολλοί προσβλέπουν-
με θλίψη το κομμένο τους το χέρι
και φασκελώνονται με τ’ άλλο.

Είναι τόσο πολλές οι αναφορές σε κοψοχέρηδες από το 1953 και μετά, ενώ δεν έχω βρει καμία νωρίτερα, που αισθάνομαι έντονο τον πειρασμό να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο όρος «κοψοχέρης = μετανιωμένος ψηφοφόρος» γεννήθηκε τότε, από την προϋπάρχουσα φράση «Δεν μου κοβότανε το χέρι» ή «Να μου κοπεί το χέρι αν…», στην προκειμένη περίπτωση «Δεν μου κοβότανε καλύτερα το χέρι που ψήφισα Παπάγο» ή «Να μου κοπεί το χέρι αν τον ξαναψηφίσω». Ωστόσο, θα κρατήσω μιαν επιφύλαξη και θα πω ότι ο όρος καθιερώθηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1952.

Κοψοχέρηδες έκτοτε εμφανίστηκαν ύστερα από σχεδόν κάθε εκλογική αναμέτρηση, ειδικά όταν το κόμμα που σχημάτισε κυβέρνηση είχε πάρει πολλές ψήφους μετακινούμενων ψηφοφόρων, όπως π.χ. η ΝΔ το 1974 ή και η σημερινή κυβέρνηση, διότι βέβαια δεν έχει κανείς την αυταπάτη ότι το 35% του εκλογικού σώματος τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν σταθερά ενταγμένο στη ριζοσπαστική αριστερά. Και επειδή πολλοί επώνυμοι, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έδωσαν μετά συνεντεύξεις όπου δήλωσαν πως μετάνιωσαν γι’ αυτή τους την επιλογή, θα βρει κανείς, συχνά χαιρέκακους, τίτλους άρθρων σε εφημερίδες και ιστοτόπους στο στιλ «Κοψοχέρης και ο….» (δεν γράφω ονόματα).

Τώρα που γκούγκλισα τη λέξη για τις ανάγκες του άρθρου, είδα αφενός ότι ο όρος δεν υπάρχει στο slang.gr (παράλειψη) και αφετέρου ότι σε κάποιο άρθρο διατυπώνεται η εικασία πως ο όρος «κοψοχέρης» γεννήθηκε μετά το 1990 -κάτι που, όπως δείξαμε, δεν ισχύει.

Επώνυμο Κοψοχέρης δεν βρήκα να υπάρχει, ενώ το Κουλοχέρης, που βλέπω πως επιχωριάζει στα Πολιτικά Ευβοίας, είναι σχετικά σπάνιο. Κάποιοι το παραλλάζουν σε Κουλουχέρης. Ωστόσο, έχουμε πολύ πιο διαδεδομένη την οικογένεια επωνύμων Τσολάκης, Τσολακίδης, Τσολάκογλου κτλ. που προέρχονται από το τουρκικό çolak που θα πει μονόχειρας.

Βεβαίως «κοψοχέρα» έχει αποκληθεί, σατιρικά, και η Αφροδίτη της Μήλου. Λέτε να μετάνιωσε που ψήφισε να εξοστρακιστεί ο Αριστείδης ο δίκαιος;

 

 

 

Κουλουχέρης

Advertisement

170 Σχόλια προς “Από πότε υπάρχουν κοψοχέρηδες;”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Είναι κι εκείνη η «Κάτσε κάτω μωρή κουλή» του Ηλία Ψινάκη

 2. Νέο Kid said

  Αυτό με την Αφροδίτη που ψήφισε τον εξοστρακισμό του Αριστείδη, δεν τόπιασα.
  Κάποιος υπαινιγμός για το «ψήφισαν και τα δέντρα»; Κάποιος υπαινιγμός για την (ανύπαρκτη) δικαιοσύνη; Άλλο;
  please, elaborate!

 3. Γς said

  Και ποιος θυμάται τον καφέ στη χόβολη που έφτιαχνε στην Πανεπιστημιακή Λέσχη Ιπποκράτους και Ακαδημίας ένας συμπαθέστατος (και μονόχειρ) καφετζής.

 4. voulagx said

  Κι ο Κοψαχείλης; Απο που βγαινει; Ναχει σχεση με κομμενα χειλη;

 5. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Πολύ ωραίο το άρθρο και κυρίως η βάση του, η ιστορική τεκμηρίωση…
  Μου θύμισε και το περίφημο ανέκδοτο, με το τηλεπαιχνίδι «Μένετε ή τραβιέστε». Ο παίκτης έχει απαντήσει διαδοχικά σε πολλές ερωτήσεις, αναφωνώντας «Μένω» αντί για «Τραβιέμαι» σε κάθε νίκη του, κι έχει φτάσει στην τελευταία ερώτηση που, είτε παίρνει το τεράστιο ποσόν,είτε τα χάνει όλα.
  Η ερώτηση του παρουσιαστή είναι «Τί είπε ο Γεώργιος Παπανδρέου, όταν γεννήθηκε ο Αντρέας Παπανδρέου».
  Ο παίκτης χλομιάζει, και μουρμουράει «Δεν τραβιόμουνα ο μ@λ@κ@ς…»
  Ο παρουσιαστής τότε, του λέει «Συγχαρητήρια ! Κερδίσατε !»

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Ο κοψαχείλης είχε κάποιο τραύμα στα χείλια και του τα είχαν κόψει πχ από ατύχημα ή στον πόλεμο.

  2 Για να είναι κοψοχέρα η Αφροδίτη, λέω, κάπου θα ψήφισε και θα το μετάνιωσε.

 7. alsatiancousin said

  Βέβαια όσοι είδαμε το περσινό 4ο επεισόδιο του AHS μάθαμε ότι κάποιοι ψήφισαν Τραμπ ακόμα και κοψοχέρηδες! 🙂

 8. gpoint said

  # 4

  Μάλλον από όσους είχαν λαγωχειλο, απομεινάρι κάποιας παλιάς οικογενειακής σύφιλης

 9. cronopiusa said

  Ο γερο-στρατηγός Βισέντε Βεργάρα, πάλαι ποτέ επονομαζόμενος από τους στρατιώτες του στρατηγός Κοψαρχίδης , κι ο εγγονός του βγαίνουν ένα βράδυ να το κάψουν σ’ ένα μπορντέλο· (αγαπάμε Carlos Fuentes και τους εμπνευσμένους μεταφραστές του).

  Καλή σας μέρα!

 10. Γς said

  >πολλοί επώνυμοι, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έδωσαν μετά συνεντεύξεις όπου δήλωσαν πως μετάνιωσαν γι’ αυτή τους την επιλογή

  Υποκρισίες αλλά και πάγια τακτική:

  Μεταπολίτευση και κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
  Μέσα στο τρένο από Λαμία με άλλους τέσσερις.
  Σχολιάζαμε και τα ψιλοχώναμε του “Εθνάρχη”, για να είμαστε και προοδευτικά κορέκτ.

  Οπότε ξαφνικά πετάω το:

  -Ρε, μήπως είμαστε όλοι με τον Καραμανλή;

  Και όντως αυτό συνέβαινε.

 11. Soulto Beta said

  Πολύ κατατοπιστικό ποστ.
  Βτς, το ‘κοψοχέρης’ υπάρχει στο SlangWiki (http://el.slang.wikia.com/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%88%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82?venotify=created).

 12. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Βεβαίως «κοψοχέρα» έχει αποκληθεί, σατιρικά, και η Αφροδίτη της Μήλου. Λέτε να μετάνιωσε που ψήφισε να εξοστρακιστεί ο Αριστείδης ο δίκαιος;

  Την έχει χρησιμοποιήσει ο Αρκάς σε σκιτσο. Τη ρωτάει ενας «τους ψήφισες κι εσυ;»

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Ανέκαθεν ο όρος κοψοχέρης μου φαινόταν από αστείος και ανόητος έως…αποκρουστικός.
  Φαίνεται πως υπάρχουν αρκετοί που έχουν την ίδια με μένα άποψη και γιαυτό, δεν έχω ακούσει τελευταία κάποιον να μέμφεται εαυτόν για το κόμμα που ψήφισε.
  Πολλοί από αυτούς που θα ψηφίσουν διαφορετικό κόμμα από αυτό που ψήφισαν, βρίσκουν την ευκαιρία για να μας πουν ότι κατά διάρκεια της πολιτικής λειτουργίας τους έχουν ψηφίσει διάφορα κόμματα. Επομένως, είναι μέσα στην πολιτική τους κουλτούρα τη μια φορά να ψηφίζουν το α΄κόμμα, την άλλη να ψηφίζουν το β΄που το επέκριναν όσο «ανήκαν» στο α΄και τώρα μπορεί να επανέλθουν στο α΄κ.ο.κ. Είναι οι λεγόμενοι «μετακινούμενοι ψηφοφόροι».(Floating voters). ( Τον όρο αυτό τον πρωτοδιάβασα στο βιβλίο του Μεϊνώ, «Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα». Εκδόθηκε πριν από πενήντα σχεδόν χρόνια ).

  Εμπειρικά μιλώντας, μπορώ να πω ότι οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος υπερασπίζονται σθεναρά την… ψήφο τους με κεντρικό και ίσως μοναδικό επιχείρημα-ερώτηση: Ξεχνάτε τι ήταν οι προκάτοχοι;

 14. Avonidas said

  διότι βέβαια δεν έχει κανείς την αυταπάτη ότι το 35% του εκλογικού σώματος τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν σταθερά ενταγμένο στη ριζοσπαστική αριστερά.

  Όχι, αλλά ευτυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί έχουν ακόμα την αυταπάτη οτι ειναι ριζοσπαστική αριστερά.

 15. ΓΤ said

  @4> Να μην ξεχάσουμε και την ποδοσφαιρική ομάδα Κοψαχείλα, που παίζει στη Β ΕΠΣΑ 🙂 (http://www.epsath.gr/teams/display_team.php?team_id=130)

 16. Avonidas said

  Πολλοί από αυτούς που θα ψηφίσουν διαφορετικό κόμμα από αυτό που ψήφισαν, βρίσκουν την ευκαιρία για να μας πουν ότι κατά διάρκεια της πολιτικής λειτουργίας τους έχουν ψηφίσει διάφορα κόμματα. Επομένως, είναι μέσα στην πολιτική τους κουλτούρα τη μια φορά να ψηφίζουν το α΄κόμμα, την άλλη να ψηφίζουν το β΄που το επέκριναν όσο «ανήκαν» στο α΄και τώρα μπορεί να επανέλθουν στο α΄κ.ο.κ.

  Δε βρίσκω κάτι το μεμπτό σ’ αυτό, αντίθετα βρίσκω κατακριτέο το να ψηφίζεις δαγκωτό με οπαδική λογική. Είναι βέβαια ενα ζήτημα το να επανέρχεσαι σ’ ένα κόμμα με την ψευδαίσθηση ότι αυτοί που σε κορόιδεψαν δεν θα το ξανακάνουν.

  Αλλά ασφαλώς όλα αυτά έχουν θεωρητική σημασία μόνο. Η πλειονότητα όσων άλλαζαν κι αλλάζουν κόμμα το ρουσφέτι κυνηγάει.

 17. Avonidas said

  Δε θυμάμαι ποιος περιηγητής της νεότατης τότε Ελλάδας ειχε γράψει οτι στην Ελλάδα έχουν ολοι τις ιδιες απόψεις, αλλά οχι και τα ιδια συμφέροντα, και γι’ αυτο ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα.

 18. Πάνος με πεζά said

  Με το «κοψο-» υπάρχουν πολλά συνθετικά, όπως λέει κι εδώ.
  Εκείνο που θυμάμαι από μικρός, είναι το «κοψομούρικο αυτοκίνητο», αυτό που λόγω της τοποθέτησης της μηχανής πίσω, οι μπροστινοί τροχοί είναι κοντά στο τιμόνι ή και πίσω από αυτό (πρακτικά, κάποια βανάκια ή τα smart).
  H αίσθηση του στριψίματος, ειδικά όταν οι τροχοί ήταν πίσω από το τιμόνι, ήταν εντελώς διαφορετική.

 19. loukretia50 said

  Αν η μαρμάγκα δεν τραβήξει τα κουλά της θα της τα κόψω! Ακόμα με κρατάει!!
  (Στο άρθρο για το φιστίκωμα όλως τυχαίως.. Μήπως πρέπει να ανησυχώ?)

 20. Γς said

  Κουτσοχέρη λένε στη Κύπρο τον μονόχειρα.

  Και πόσοι θυμούνται τον γλυκύτατο νομικό, ποιητή, λογοτέχνη και πολιτικό Γιάννη Κουτσοχέρα

  http://www.biblionet.gr/author/17863/Yannis_Coutsoheras

 21. LandS said

  15 Η Κοψαχείλα είναι μια περιοχή του Παλαιού Φαλήρου/Αγίου Δημητρίου. Είναι πολύ γνωστή για τα σχολεία που υπάρχουν εκεί.

 22. sarant said

  7 Kοίτα να δεις!

  19 Ρυθμίστηκε 🙂

 23. Πάνος με πεζά said

  Πίσω από το «τριεθνές» των Νεκροταφείων, για την ακρίβεια, προς Αγ.Δημήτριο.

 24. LandS said

  13 «υπερασπίζονται σθεναρά την… ψήφο τους με κεντρικό και ίσως μοναδικό επιχείρημα-ερώτηση: Ξεχνάτε τι ήταν οι προκάτοχοι; »

  Όχι, η ερώτηση είναι «μα δε βλέπεις τι θα σου ξημερώσει αν; » ;

 25. α said

  Επεσε πριν λίγο ένα αεροπλάνο του στρατού στην Κομοτηνή από μηχανική βλάβη.

  Δεν έγινε προσπάθεια διασώσεως κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου από τους χειριστές του.
  Δεν υπήρχαν χειριστές. Ηταν μη επανδρωμένο.

  Αν μάλιστα ήταν και φτηνό…

  http://www.real.gr/koinonia/arthro/epese_stin_komotini_uav_tou_stratou-494549/

 26. Γς said

  25:

  Τι Α;
  Ο Γς είμαι

 27. ΓιώργοςΜ said

  21,23 και τόπος σχολικού περιπάτου για μας που πηγαίναμε Γυμνάσιο αρχές των ογδόνταζ, σε δύο άχτιστα οικοδομικά τετράγωνα σχεδόν απέναντι στα νυν σχολεία, δίπλα στο σκεπασμένο σήμερα ομώνυμο ρέμα.

 28. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  (γμτ έπεσα σε ντιπ άσχετους. Είναι παγκοίνως γνωστό πως η Αφροδίτη ξεκίνησε τρώγοντας τα νύχια της)

 29. Corto said

  «Βεβαίως «κοψοχέρα» έχει αποκληθεί, σατιρικά, και η Αφροδίτη της Μήλου.»

  Και κουλοχέρα η Αθηνά του Πεδίου του Άρεως:

 30. Pedis said

  Αργότερα, όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να μεταλλάσσεται σε αρχηγικό κόμμα και ο Καράγιωργας εξέφραζε από το βήμα κάποιου κομματικού οργάνου τις διαφωνίες του, οι οπαδοί του αρχηγού τού φώναξαν «Κάτσε κάτω κουλοχέρη!».

  το περιστατικό είναι γνωστό διότι κυκλοφορεί ευρέως, αλλά ποιος το έχει πρωτοδιηγηθεί, έχεις υπόψην σου;

 31. LandS said

  29 Βρε συ, δεν το είχα προσέξει. Όντως είναι κολλημένη πάνω της η ασπίδα; Χωρίς χέρι εννοώ.

 32. Γς said

  21, 23, 27:

  Εκεί είχαμε ένα οικόπεδο αλλά ήρθε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και μας το πήρε τσάμπα.

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/26/quiz-4/#comment-261969

 33. ΣΠ said

  12

 34. Κιγκέρι said

  Στην νεοελληνική λογοτεχνία υπάρχει και ο συγκινητικός Κοψοπόδαρος του Τραυλαντώνη.
  http://kosmopolis.lis.upatras.gr/index.php/hmerologio_skokou/article/download/74126/73002

 35. Corto said

  31:
  Αν θυμάμαι καλά, υπάρχει χέρι πίσω από την ασπίδα, όμως βγήκε αυτό το παρατσούκλι, επειδή κάποτε είχε πέσει το ένα χέρι (ίσως από κακοτεχνία, αν και διαβάζω ότι έπεσε από κεραυνό). Το παρατσούκλι παλαιότερα ήταν πολύ διαδεδομένο. Έδιναν «ραντεβού στην κουλοχέρα», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

  Με την ευκαιρία, θεωρώ ότι αυτού του είδους τα αθηναϊκά «τοπωνυμικά» παρατσούκλια έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον (π.χ. το «φανάρι του Διογένη», η σπηλιά του λιονταριού κλπ).

 36. dryhammer said

  Συγγνώμη που παρεμβαίνω με κάτι άσχετο αλλά άκουσα ίσως την σπαρακτικότερη εκτέλεση του:

 37. Νέο Kid said

  Και ο Ερμής του Πραξιτέλη κουλοχέρης είναι. Γενικά αυτοί οι αρχαίοι μισά κι ανέσωστα τα έκαναν όλα. Τα αγάλματα κουλά. Την Ακρόπολη μισοχτισμένη . Τις στήλες του Ολυμπίου Διός οριζόντιες.
  Ακόμα και τα έπη και τα ιστορικά έργα .
  Η Ιλιάδα τελειώνει πριν πέσει η Τροία.
  Ο Σωκράτης πεθαίνει πριν ξοφλήσει το χρέος του σε κοκόρια.
  Ο Αλέξανδρος πεθαίνει πριν αφήσει διάδοχο.
  Ο Αρχιμηδης πεθαίνει πριν θεμελιώσει τον απειροστικο λογισμό.

  (Αυτό το τελευταίο ,πονάει πιο πολύ απ´ολα!)

 38. Alexis said

  Καλημέρα.

  Κοψοχέρηδες θυμάμαι πολλούς μετά τις εκλογές του ’81 και του ’85, δήθεν μετανοιωμένους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, αυτός που έγραψε για δεκαετία ’90 και μετά προσκρούει στην κοινή λογική αλλά και στην κοινή εμπειρία όλων μας.

  (Ας βάλω και μια φυτιλιά μπας και ανάψει τίποτα) 😆
  #35, τέλος: Μήπως γνωρίζεις ποια περιοχή του Πειραιά λεγόταν παλιά «Κουνελάκι» ή έστω «Κουνελάκη»;

 39. Πάνος με πεζά said

  @ 32 : Εμάς μας πήρε ένα τέτοιο οικόπεδο στα Σούρμενα… Κι από τα λεφτά 5 στρεμμάτων, χτίσαμε όλο κι όλο ένα σπίτι στη Ραφήνα, με τα χίλια ζόρια…

  Ο Ευσταθιάδης πατήρ, δήμαρχος Αργυρούπολης τότε…

 40. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

  Καλό φθινόπωρο (αν και σαν έκφραση είναι αδόκιμη).

  Από όση (μάλλον μικρή) πείρα μπορώ να έχω, η συντριπτική πλειονότητα των «κοψοχέρηδων» ουδέποτε έχουν ψηφίσει το κόμμα που κατηγορούν. Απλά, και μόνον, αυτοαποκαλούνται «κοψοχέρηδες» (συνήθως σε άγνωστούς τους – που αγνοούν τις προτιμήσεις τους) για να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για το κόμμα που αντιπαθούν.
  Το άκρο άωτο του λαϊκισμού πρέπει να είχε παρατηρηθεί στις εκλογές του 1985 (βασικά στην επαρχία) όταν μισθωμένα λεωφορεία που μετέφεραν οπαδούς για να ακούσουν (ανάθεμα αν στο γενικό χαμό μπορούσαν να ακούσουν τον υποψήφιο) είχαν τις (προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων) και σχετικές επιγραφές: είτε «κοψοχέρηδες» είτε «ανανήψαντες»!

 41. Jimakos said

  Ο πιο γνωστός (??) με το επώνυμο Κουλουχέρης που μπορώ να σκεφτώ, είναι ο Ευθύμης, που έχει περάσει από Άρη, Πανιώνιο αλλά και ΟΣΦΠ. Κι υπάρχει βέβαια και ο -επίσης παλαίμαχος- Σωκράτης Κοψαχείλης, τερματοφύλακας της Μαύρης Θύελλας αλλά με μακρά θητεία σε διάφορους συλλόγους…

 42. Πάνος με πεζά said

  Και σήμερα λένε σαν αστείο «όλα τα λεφτά στο Λούβρο , από τη δικιά μας την κουλή τα βγάζουν» !

 43. Avonidas said

  #42. Έλα μου ντε… αν είχαμε ζητήσει ποσοστά, θα ‘χαμε ξεχρεωσει τωρα, για να μη πω ότι δε θα ‘χαμε πέσει ποτέ έξω 😀

 44. Πάνος με πεζά said

  Ή, για να το κάνουμε και σύνθημα με στρατιωτική μουσική,
  Λούβρο, όλο το χαρτί
  Μόνα Λίζα και Κουλή !

 45. Alexis said

  #40: Σωστά, γι’ αυτό έγραψα για «δήθεν μετανοιωμένους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ» στο #38. Ακραιφνείς νεοδημοκράτες εμφανίζονταν ως «κοψοχέρηδες» για να δημιουργήσουν κλίμα λαϊκής αγανάκτησης και καλά…

 46. Corto said

  38:
  Εννοείς το γνωστό ζήτημα με το τραγούδι του Γιοβάν Τσαούς;
  Προσωπικά (το είχα γράψει και στην συζήτηση που είχε γίνει εδώ) για μένα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, διότι ακούω ξεκάθαρα «βουναλάκι» ή έστω «βουνελάκι».
  Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποια περιοχή του Πειραιά με αυτό το όνομα (δεν υποστηρίζω βέβαια ότι δεν υπάρχει τέτοιο τοπωνύμιο, απλώς το αγνοώ).

  Στο Χαϊδάρι είναι γνωστή η περιοχή «Κουνέλια».

 47. Νέο Kid said

  Λούβρο,όλο το χαρτί
  Μόνα Λίζα και Κουλή
  και η ακέφαλος Nikeee!

 48. Κουλοχέρης, κοψοχέρης, κουτσοχέρης, ανοιχτοχέρης, χρυσοχέρης, μακρυχέρης. Άλλο;

 49. Le Coeur Gothique said

  33) Προφανώς εφήρμοσε αυτό που λέμε «Θα τους ψηφίσω και με τα δύο χέρια»…

  38) Αυτό ακριβώς θυμάμαι κι εγώ. Κυκλοφορούσε ευρέως από τις τότε δεξιές (πολύ όμως) αντιπολιτευόμενες εφημερίδες.

 50. Νέο Kid said

  Σκορποχέρης, τρυπιοχέρης (= σπάταλος), ζερβοχέρης, φαρμακοχέρης (ή άλλιώς χεράς. Ο δεινός σκόρερ στην καλαθόσφαιρα. Π.χ Νίκος Γκάλης )

 51. Νέο Kid said

  50. Το τρυπιοχέρης μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης με την εναλλακτική έννοια του μανταλάκιας, για τερματοφύλακες.
  Π.χ. Ο Πασχαλάκης είναι τρυπιοχέρης.

 52. Πάνος με πεζά said

  «Μικροχέρα» (με μικρή παλάμη δηλαδή) είναι, υποτίθεται, αρνητικό σχόλιο για γυναίκα.

 53. Alexis said

  #46: Χα, χα, κι εγώ «βουναλάκι» ακούω αλλά το έγραψα επίτηδες μπας και μας διαβάζει κανείς «κουνελακιστής» και τσιμπήσει! 😆
  Να σου πω πάντως ότι πρόσφατα άκουσα τον Αγάθωνα να το λέει live και είπε ξεκάθαρα «κουνελάκι».
  Λογικό το βρίσκω. Όλη αυτή κουβέντα φαίνεται ότι έχει επηρεάσει πολύ κόσμο τελικά…

  Στο Χαϊδάρι είναι γνωστή η περιοχή «Κουνέλια».
  Την ξέρω την περιοχή πολύ καλά. Εκεί κοντά έμενα για πολλά χρόνια…

 54. Γς said

  40:

  >Καλό φθινόπωρο (αν και σαν έκφραση είναι αδόκιμη).

  Καλό Παράδεισο. Για τους άνω των 70 συνταξιούχους

 55. Corto said

  53:
  Πολύ καλό το δόλωμα!!! (γέλιο!)

  Δυστυχώς αυτοί οι «νεορεμπέτες» όπως ο Αγάθωνας έκαναν κάμποσα λαθάκια στους στίχους, όχι μόνο στις συναυλίες, αλλά και στις ηχογραφήσεις. Είχαμε στο παρελθόν αναφερθεί και στον Γκολέ που απέδιδε λάθος τα «Κυβέλια»:

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/19/paximada/#comment-417974

  Στα «κτηνοτροφικά» τοπωνύμια να προσθέσουμε και τα ξεχασμένα πλέον «γουρουνάδικα» στα Ιλίσια (χοιροστάσια πιο επίσημα).

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κοψιαύτης, επώνυμο στην Κυνουρία .

 57. Γς said

  53:

  >Στο Χαϊδάρι είναι γνωστή η περιοχή «Κουνέλια».Την ξέρω την περιοχή πολύ καλά

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/10/19/cliche/#comment-461783

 58. loukretia50 said

 59. loukretia50 said

 60. ΓΤ said

  @56> Ο γνωστός ιατροδικαστής Κουτσάφτης, αλλά και το «κοράκι» στο ποδόσφαιρο Κουτσαύτης 🙂

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60 Κι ο Φίλιππος Κουτσαφτής ο καλός ντοκιμαντερίστας
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1_(%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1)

 63. ΓΤ said

  Τερματοφύλακας με ένα χέρι! Δείτε ένα άγριο στιγμιότυπο του Σκαμπαρδώνη στο http://www.tanea.gr/2018/03/16/opinions/o-monoxeir-termatofylaks/

 64. Μπράβο, Corto. Ετοιμαζόμουν να το πω κι εγώ. «Κουλοχέρα» τη θυμάμαι από μικρός την Αθηνά του Πεδίου του Άρεως, και η εξήγηση που ήξερα ήταν ότι το ένα χέρι (δεν ξέρω ποιο, με το δόρυ ή με την ασπίδα;) είχε πέσει από κεραυνό. Αναρωτιόμουν μάλιστα αν τη λένε ακόμα έτσι οι νεότεροι, τώρα που έχει από δεκαετίες ξαναγίνει αρτιμελής…

 65. ΣΠ said

  Στον τηλεφωνικό κατάλογο βρίσκω επώνυμα Κοψοχείλης, Κοψομύτης, Κοψολαίμης, Κοψοκόλης, αλλά όχι Κοψοχέρης.

 66. Υπήρχε προδικτατορικά ένα σχέδιο να επεκταθεί η Πλατεία Κολιάτσου με απαλλοτρίωση των δυο-τριών επόμενων σπιτιών προς Β. και αποζημίωση των ιδιοκτητών από … τους απέναντι, που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν αξία τα σπίτια τους. Ο Κουτσοχέρας νομίζω ότι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα (ή τουλάχιστον εγώ τότε τον πρωτοάκουσα) ηγούμενος της κίνησης των διαμαρτυρόμενων ιδιοκτητών.

 67. LandS said

  65 Έ, είχε πάψει πια το συνήθειο να γίνονται επίθετα τα παρατσούκλια.

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  65 Ναι το λέει κι ο Νικοκύρης 🙂
  Έχουμε και Κοψονούρη, Κουτσουράδη, Κουτσομύτη , Κουτσοδόντη 🙂

  Κοψοκώλικο το λέμε για το κακοκομμένο ή το παραπάνω κομμένο, το τσουρούτικο, ύφασμα, χαρτί κλπ
  Και σε ρήμα: Το κοψοκόλιασα από τη βιασύνη, πρόσεξε μην το κωψοκολιάσεις ,τόφερε κοψοκωλιασμένο και δε φτάνει κ.ο.κ

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  68β. Αμάν! την … κωλόκοψα τη λέξη ,τρεις γραφές! 😦 🙂

 70. Γς said

  60:

  > Ο γνωστός ιατροδικαστής Κουτσάφτης, αλλά και το «κοράκι» στο ποδόσφαιρο Κουτσαύτης 🙂

  Κι ο Βίνσεντ φαν Χοχ

 71. Πέπε said

  Κουτσομύτης, Κουτσαύτης / Κοψαύτης, και μερικά άλλα κομμένα / κουτσουρεμένα, πρέπει να ήταν μεσαιωνικές ποινές.

  Κουτσοδόντης είναι βέβαια αυτό που καταλαβαίνουμε. Κουτσονούρης / Κουτσουράδης / Κοψονούρης, υποθέτω παρατσούκλια που θα προέκυψαν από κάποιο συγκεκριμένο αστείο ή ιστορία.

  κουτσο- και κοψο- είναι ετυμολογικά το ίδιο.

 72. Πέπε said

  Καο επ’ ευκαιρία, έχουμε και τα επώνυμα Κουτσογιάννης, Κουτσόγιωργας κλπ., και μεταξύ αυτών και το αρκετά γνωστό μυκονιάτικο Κουσαθανάς. Στη Μύκονο το τσ γίνεται σ.

  Δεν έχω ακούσει κανέναν ποτέ να λέγεται Κουλογιάννης ή τίποτε ανάλογο.

 73. leonicos said

  Μόλις μπήκα σπίτι μου από Βαλτικές. Όνειρο! Σας τη συστήνω την εκδρομή αλλά απο του χρόνου, διότι μπαινει για τα καλά φθινοπωρο εκεί.

  Ωραία παντού αλλά το Βίλνιους και γενικά η Λιθουανια όλα τα λεφτά. Το Ταλίν πολύ ‘αξιοπρεπές’ αλλά σχετικά παγωμένο, σα μικρό χωριό που προσπαθεί ναγίνει πόλη, η Ρίγα συεπτυγμένη και γι’ αυτο ξεγελάει, ολλές ομορφιές συγκντρωμένες σε μικρο χωρο, παντού μουσικά και θεατρικά δρώμενα, το Βίλνιους θέλει πιο πολύ ψάξιμο. Και βέβαια Εσθονία δεν είναι μόνο το Ταλλίνν, Λετονία δεν είναι μόνο η Ρίγα και Λιθουανία δεν είναι μόνο Βίλνιους, Τρακάι και Κάουνας

 74. leonicos said

  Κοψοχέρης δεν υπηρξα ποτέ.

  Ποτέ δεν ψήφισα κόμμα που θα έκανε κυβέρνηση.

  ΠΟΛΎ ΑΠΛΌ

 75. Κουνελόγατος said

  Πριν από αρκετά χρόνια, έπαιζε στον ΑΤΤΙΚΟ (ομάδα του Κολωνού) ένα παιδί (τότε γύρω στα 25), που είχε χάσει το χέρι του μέχρι τον καρπό σε ατύχημα, από χειροβομβίδα αν θυμάμαι καλά, έτσι θαρρώ μου είχε πει ο πατέρας μου. Σπουδαίος παίκτης, αν είχε και τα δυο του χέρια, θα έκανε καριέρα. Αυτόν λοιπόν, τον φώναζαν κουλοχέρη (αλλά όχι νομίζω υποτιμητικά ή με κακία, άλλες εποχές)…

 76. ΓΤ said

  @71> Γνωστή ποινή στο Βυζάντιο ήταν η «ρινοκοπία», έτσι έχουμε τον Ιουστινιανό Β’ τον Ρινότμητο (για να μη μιλήσουμε για την «καυλοκοπία»…)

 77. gpoint said

  # 48

  Ξεχάστηκε ο αλαφροχέρης (η σας πήρε το μυαλό μέσα από το κεφάλι χωρίς να το πάρετε χαμπάρι !! )

 78. Πάνος με πεζά said

  Το «κουτσο-» (σε αντίθεση με το «κουλο-«, είναι γενικό και πρόθεμα ονομάτων, ανεξαρτήτως μέρους του σώματος. Σαν τα Παπα-, Καρα- κλπ., θα δείτε δηλαδή Κουτσοσπύρο, Κουτσοθανάση κ.ο.κ. Επίσης, στο πιο ακραίο, έχω δει και Μουγγοπέτρο, όσοι τελειώσαν ΕΜΠ θα θυμούνται ότι ήταν ιδιοκτήτης ενός από τα παρακείμενα χαρτοπωλεία.

 79. Πάνος με πεζά said

  Επίσης ο μακρυχέρης (ήταν και επώνυμο σε ελληνική ταινία, «Μπελαλής-Μακρυχέρης»), απαντά και ως μακροχέρης.

 80. gpoint said

  # 60, 70, 71

  Και ο ιατροδικαστής (καιι υπεύθυνος ασφαλείας στους ολυμπιακούς του 04) Κουτσαύτης, Φίλιππος λέγεται.
  Κάναμε μαζί μπάνιο σε μια σκούλα μικροί κι αργότερα σε ένα ματς ποδοσφαίρου συγκρουστήκαμε σε μια φάση, εγώ λιπόθυμος κι ο Φίλιππας με σπασμένο αστράγαλο…
  Τον έβλεπα κάθε καλοκαίρι, φέτος δεν έτυχε να τον δω

 81. Πέπε said

  79:

 82. ΓΤ said

  @78 Αν ο χαρτοπώλης ήταν στην Τζωρτζ 34, τότε πρόκειται για ΜουΓΚοπέτρο (ακόμα εκεί, https://www.11888.gr/search/white_pages/44151832/) 🙂

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  79 Κι ο Ψαλιδοχέρης ταινία (ωραία!) 🙂

 84. Πάνος με πεζά said

  @ 82 : Ναι, αυτός. Μια σούδα ήταν . Πάντως, να άλλος ένας διχασμός, μουγγός ή μουγκός;
  @ 80 : Τον έβλεπα κάθε καλοκαίρι, φέτος δεν έτυχε να τον δω Αν τον είδε πάντως κανένας άλλος ιατροδικαστής, θα το είχαμε μάθει… (black 🙂 ) Μέγας θρήσκος ο Κουτσαύτης, ίσως από τη δουλειά… Και ήξερα και την παραλλαγή «Κουτσαυτάκης» σε επώνυμο.

 85. K. K. said

  κοψοχέρης, ο (-ρα, -ικο) μετφ., αυτός που πάντα και κάτι κρατάει από ό,τι οφείλει να δώσει (Κυνουρία)

  αλλά

  καψιοχέρης (ο): πυρρόχρωμος στα χέρια, πυρρός, με ξανθότριχα χέρια (βλ. «καψιόμματος» = πυρρότριχος γύρω στά μάτια, ξανθότριχος γύρω στά μάτια (Κύπρο

 86. Πάνος με πεζά said

  Κοίτα ρε παιδί μου τί έγραψα, για να μην έχουμε είδη υποθετικών λόγων στα ελληνικά… «Αν τον είχε δει, θα το είχαμε μάθει», είναι το σωστό, εφόσον δεν το μάθαμε. «Αν τον έβλεπε, θα το μαθαίναμε», είναι αυτό που θα μπορούσε και να γίνει πραγματικότητα (αν π.χ. σήμερα ήταν αγνοούμενος ο άνθρωπος…)

 87. Classicist said

  Καλήσπέρα κι από μένα,

  Αναγκάζομαι να κάνω επείγουσα υπερατλαντική παρέμβαση (καταναλώνοντας τον χρόνο του breakfast), προκειμένου να μήν εκτίθεται πανελληνίως ο αγαπητός κ. Σαραντάκος μέχρι τις 7 – 8 μ.μ. που συνήθως βγαίνω…

  Το άρθρο πρέπει να διορθωθεί εκ βάθρων: Όντως ο όρος «κοψοχέρης» εμφανίστηκε μετά τις Εκλογές του 1952, αλλά αποκλειστικά για τους ψηφοφόρους της Εθνικής Τραπέζης που ψήφισαν «δαγκωτό» Μαρκεζίνη (εξ ού και το ποίημα της «Προοδευτικής Αλλαγής» που δημοσιεύεται στο παρόν άρθρο. Τα εξηγεί όλα με απολαυστικές λεπτομέρειες ο ίδιος ο Σπυράκος Μαρκεζίνης στον 3ο Τόμο της «Πολιτικής Ιστορίας της Νεωτέρας Ελλάδος» (σελ. 45):

  Οι γνωρίζοντες στοιχειωδώς την πρόσφατη Πολιτική Ιστορία του Ρωμέικου ξέρουν ότι ο σωστός όρος είναι «κοψοχέρηδες της Εθνικής» κι έχει να κάνει με την γνωστή συγχώνευση της Εθνικής Τραπέζης με την Τράπεζα Αθηνών (Ιανουάριος 1953) που έβλαψε τα συμφέροντα των υπαλλήλων της Εθνικής. Οι αγνοούντες το θέμα άς ξεστραβωθούν εδώ

  Συνεπώς, φίλε κ. Σαραντάκο, ο όρος «κοψοχέρηδες» εμφανίστηκε τον Γενάρη του 1953 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τους ψηφοφόρους της ΕΘνικής Τραπέζης που είχαν ψηφίσει «δαγκωτό» Μαρκεζίνη και τελικά εκείνος τους ζημίωσε με την συγχώνευση. Σπεύστε, παρακαλώ, να διορθώσετε το άρθρο σας, διότι θα αναπαραχθεί από τους οπαδούς σας, και το λάθος θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μαζευτεί

  ΥΓ: Υποψιάζομαι ότι η πρώτη καταγραφή της λέξεως «κοψοχέρης» στα Ρωμέικα (πλήν επανέλθει τον Γενάρη του 1953 με τους «κοψοχέρηδες της Εθνικής» έγινε στον «Ρωμηό» του Σουρή. Συγκεκριμένα στον 3ο Τόμο του «Ρωμηού» των εκδόσεων Π. Οικονόμου 1971. Ο τόμος δεν έχει προεπισκόπηση στα GoogleBooks, γι’ αυτό θα ψάξω σε λίγες ώρες στην Βιβλιοθήκη του Harvard και θα επανέλθω το βράδυ δριμύτερη

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 89. gpoint said

  # 84 β

  Οχι βρε Πάνο, το σπίτι του είναι 50μ. από το δικό μου και το είχε ανοίξει και φέτος. Απλά εδώ και χρόνια δεν ψαρεύει πια και τα ωράρια του είναι των κοσμικών, εμένα των ψαράδων. Εξ άλλου είναι μόνο τρία χρόνια μεγαλύτερος από μένα.

 90. Χρήστος Π. said

  Κοψοχέρηδες του ενός ψηφίζουν τον άλλο, για να ξαναγίνουν κοψοχέρηδες, κοκ… Ο μακαρίτης Ρένος Αποστολίδης είχε μια άποψη για την συνειδητή αποχή από τις εκλογές και το «κόψιμο του χεριού» συνοδευόμενο από «κλάμα»!

  (και ως κοψοχέρηδες βέβαια to 52 αποτύχαμε μιας και αν είχε ακουστεί τότε ο Μαρκεζίνης από το Παπάγο, δεν θα είχαμε οδηγηθεί στον ηρωϊκό αλλά τελικώς αποτυχημένο αγώνα της ΕΟΚΑ που έκανε τη Κύπρο κράτος με τουρκική συγκυριαρχία και βέτο…)

 91. loukretia50 said

  Woven hand-The good hand

  Woven Hand – Deerskin Doll Woven Hand – Deerskin Doll https://youtu.be/qKkOsILMH2E

  Θα τους θυμουνται όσοι έβλεπαν την 11η εντολή.

  Kι ένα ακομα χέρι :
  Red Right Hand Nick Cave and the Bad Seeds

  Το χέρι του Θεού στο Χαμένο Παράδεισο του Μίλτωνα. Ματωμένο, εκδικητικό, δείχνει οργή και την επικείμενη καταστροφή.
  “What if the breath that kindled those grim fires, / Awaked, should blow them into sevenfold rage, / And plunge us in the flames; or from above / Should intermitted vengeance arm again / His red right hand to plague us?” Paradise lost

  Ο Νick Cave περιγράφει – πολύ πριν τη σειρά PEAKY BLINDERS :
  “he’s a ghost, he’s a god, he’s a man, he’s a guru,” “you’re one microscopic cog in his catastrophic plan / Designed and directed by his red right hand.”

  αυστηρά για φαν!

 92. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  29 Καλά το λες, βρήκα άρθρο του 1960 που λέει για το χέρι της που έπεσε.

  30 Όχι, δεν ξέρω την αρχική πηγή. Λες να αναπαράγω μύθο;

  37 Γιατί, ο Φερμάς το απόδειξε το θεώρημα;

  40 Συμβαίνει και αυτό

  44 Ψέματα;

  50 Χεράς λεγόταν ο δεινός σουτέρ αλλά χωρίς άλλα ταλέντα. Πχ ο Παπαγεωργίου που έπαιζε πριν έρθει ο Γκάλης

  72 Δηλαδή ο Κουσαθανάς είναι Κουτσοθανάσης;

  76 Από εκεί και το επίθετο Ασημομύτης διότι βάζανε ασημένιο πρόσθετο.

  87 Από τις πάμπολλες αναφορές σε εφημερίδες καθόλου δεν προκύπτει ότι η αφετηρία έχει ειδική αιτία την Εθνική τράπεζα. Υπήρχαν πάμπολλοι δυσαρεστημένοι, μια (μικρή) μερίδα των οποίων ήταν υπάλληλοι της Εθνικής.

 93. Πάνος με πεζά said

  @ 92 (72) : Eίναι και τα δύο Μυκονιάτικα πάντως…

 94. Classicist said

  Κύριον Σαραντάκον (92 τέλος): Εγώ είπα και ελάλησα, αν θέλετε να διασύρεστε, δικό σας θέμα. Δεν βλέπετε τί λέει ο Μαρκεζίνης; «Οι ΑΥΤΟΝΟΜΑΣΘΕΝΤΕΣ «κοψοχέρηδες» της Εθνικής».

  Δηλαδή μόνοι τους οι υπάλληλοι της Εθνικής αυτοονομάστηκαν «κοψοχέρηδες», λίγες μόνο μέρες μετά τις Εκλογές του 1952. Κι από αυτούς το πήρε ο αντιπολιτευόμενος Τύπος και το χρησιμοποίησε και για τους άλλους.

  Εξίσου σοβαρό είναι αυτό με τον Σουρή. Η λέξη είναι δική του, αλλά δεν έχουμε (προς το παρόν) πρόσβαση στον 3ο Τόμο του «Ρωμηού»

 95. ΣΠ said

  Και Θανάσης Απαλοχέρης ο Βέγγος στην ταινία «Το μεγάλο κανόνι» (1981).

 96. konstantinos said

 97. Χρήστος Π. said

  Τι ακριβώς δικαιώματα έχασαν οι προνομιούχοι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας και έγιναν κοψοχέρηδες; Θα αποκτούσαν παρόμοια προνόμια και εκείνοι της Τράπεζας Αθηνών, που αποτελούσαν μάλλον μικρό ποσοστό στο νέο οργανισμό; Από το κείμενο πάντως που διάβασα με αποσπάσματα απο την αφήγηση του Μαρκεζίνη, μπαίνω στο πειρασμό να πω, «στο ίδιο έργο θεατές». Είναι πάλι της μόδας η συγχώνευση των πολλών τραπεζών και η δημιουργία λιγότερων. Προσωπικά τίποτα καλό δεν βλέπω σε αυτό εκτός αν θέλουμε λίγες μιας και διαπλέκονται όλες με το κράτος και τη πολιτική του, λειτουργούν σαν ευρύτερος δημόσιος τομέας, και τροφοδοτούν με τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις τους κρατικούς φορείς (με ανταλλάγματα βεβαίως βεβαίως)….

 98. sarant said

  94 Ρήμα «κοψοχερίζω» υπάρχει από τον Μεσαίωνα

 99. ΣΠ said

  Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 12/9/1906, σελ. 3, 1η στήλη (ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ):
  Επώνυμο Κοψοχερόπουλος.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=12&db=9&da=1906

 100. Avonidas said

  #92. Από εκεί και το επίθετο Ασημομύτης διότι βάζανε ασημένιο πρόσθετο.

  Κι ο Τύχωνας φόρεσε μία,
  μετά από μια μονομαχία.
  Λένε πως ήταν ασημένια ή χρυσή,
  αλλά την έβγαλε απ’ τα Lidl η εκταφή 😉

 101. spiridione said

  Τους κοψοχέρηδες που γράφει ο Σουρής τους συνδυάζει με στρατηλάτες, άρα προφανώς κυριολεκτικά το εννοεί.
  https://books.google.gr/books?hl=el&id=6FvoAAAAMAAJ&dq=%CE%BA%CE%BF%CF%88%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82+%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82&focus=searchwithinvolume&q=%CE%BA%CE%BF%CF%88%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82

  https://books.google.gr/books?hl=el&id=6FvoAAAAMAAJ&dq=%CE%BA%CE%BF%CF%88%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82+%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82&focus=searchwithinvolume&q=%CE%BA%CE%BF%CF%88%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κοψοχερόπουλος !

  1844
  Δι αποφάσεως της επί της Δικαιοσύνης Γραμματείας διωρίσθη κλητήρ παρά τώ εν Καλάμας πρωτοδικείω ο Κ. Ιωάννης Κοψοχερόπουλος,

  σ.σ. ψάχνω τα φεκ,για την ακρίβεια αλλά σταβώθηκα απ τα ψειρόλια…

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ttps://books.google.gr/books?id=hl1EAAAAcAAJ&pg=PA4&lpg=PA4&dq=Κοψοχερόπουλος&source=bl&ots=TsHFgRsgyd&sig=kNiAIfL7nl0VX63Id_9I0SzuXNQ&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiIntbKibjdAhVPLFAKHRXSDrwQ6AEwAHoECAAQAQ#v=onepage&q=Κοψοχερόπουλος&f=false

 104. konstantinos said

  ειχε κι ενα βιντεακι ο τζιμακος με καποιον που ψηφιζε πασοκ-νδ, και αφότου εμενε χωρις χερι έπεφτε μήνυμα «την επομενη φορά θα κόψω τον πούτσο μου»

 105. Classicist said

  Εύγε στον δαιμόνιο ερευνητή κ. Σπυρίδωνα (101): Υπάρχουν κι άλλες αναφορές του Σουρή σε κοψοχέρηδες, όπου εννοεί τους μετανιωμένους για το κόμμα που ψήφισαν. Στον 3ο τόμο του «Ρωμηού» (εκδόσεις «Οικονόμου», 1971) υπάρχει μία στα σίγουρα

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102 . Στο φεκ υπ αριθ.1/22.1.1844 σελ.4
  Δια της από 11 Δεκεμβρίου ε.ε*. αποφάσεως…διωρίσθη… κλητήρ…ο Κ. Ιωάννης Κοψοχερόπουλος

  *εμ δεν είναι ε.ε. , είναι απ το 1843! 🙂

 107. sarant said

  101-105 Αν το καταγράφει ο Σουρής θα περίμενε κανείς να υπάρχει και αλλού κάποιο ίχνος. Δεν το αποκλείω, αλλά πρέπει να βρεθεί.

 108. Πάνος με πεζά said

  Είχα συναντήσει κάποτε ένα επώνυμο, συμπληρωματικό του Κοψοχέρη : Ραψομανίκης ! Ο τύπος ήτανε κουρέας, βέβαια !

 109. Πάνος με πεζά said

  Και κοψοβράχους είχαμε σήμερα…

 110. Pedis said

  # 92 – 30 Όχι, δεν ξέρω την αρχική πηγή. Λες να αναπαράγω μύθο;

  τι να σου πώ; Μπορεί να με απατά η μνήμη μου (γι αυτό και δεν θα δώσω όνομα), το είχα ακούσει από σημαίνοντα αντιπαπανδρεικό που είχε σουταριστεί την ίδια περίοδο. Από την άλλη, φαίνεται απίστευτο επειδή είναι πολύ βαρύ, όχι, βέβαια, ότι η αριστερά είχε ποτέ έλλειψη σε κάφρους ή δεν τους ανεχόταν όταν συνέφερε.

 111. Γς said

  109:

 112. leonicos said

  @ 6 Sarant Κοψαχειλης

  Χωρίς να παραγνωρίζω ότι κάποιοι κοψαχίλιδες μπορεί να γίνανε από τραύμα

  θεωρώ πιο πιθανό ότ η λέξη αναφέρεται κυρίως σ’ αυτού που έχουν λαγώχειλο.

  Συμβαίνει καμια φορά η μία ραφή του φίλτρου (το πυρμοειδές εντύπωμα που διατρεχει από το μεσορρίνιο, αυτό που χωρίζει τα ρουθούνια, προς τα χείλη) να μην κλείσει καλά κατά την εμβρυογένεση, και σχηματίζεται ο λαγώχειλος, ο οποίος μπορεί ναι είναι μόνο στο άνω χείλος αλλά μπορεί να αφορά την υπερώα (ουρανίσκο) σε διάφορα βάθη.

 113. leonicos said

  Το έχω ξαναπεί

  Υπηρχε κάποιος Κουτσοψώλης από τη Μάνη, που είχε έρθει στην Αθήνα για ν’ αλλάξει το επώνυμό του.

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108 >> Ο τύπος ήτανε κουρέας,
  κουτσομάλλης ! 🙂

 115. leonicos said

  Ενημερώθηκα γι αυτά που έχασα.

  Έμαθα πώς φτάνουν τα φιστικια στο εμπόριο, και άλλες λεπτομέρειες

  Βεβαίως το ότι οι αραχίδες λέγονται κι αυτές φιστίκια δεν σημαίνει ότι έχουν σχεση

  Τα λατινικό κειενάκι έχει ένα πολύ περίεργο λάθος. Το christopaagiae επρεπε να είναι στην αιτιατική christopanagias Πρβλ Ave Maria gratiam plena

  Το χαρακτηρίζω περίεργο , γιατί κάποιος που χρησιμοποιεί θαμιστικό ρήμα, scriptitat και όχι απλό, scribet ξέρει καλά λατινκά

 116. Γιάννης Ιατρού said

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ, 19/06.2010
  ματιές στο παρελθόν – του Άλκη Καλτάκη

  ….
  Κι έγραφε -στη μεγάλης κυκλοφορίας απογευματινή δημοκρατική εφημερίδα ΑΘΗΝΑΪΚΗ-
  ο σπινθηροβόλος δημοσιογράφος (μακαρίτης από χρόνια) Γιώργος Γιαννακόπουλος:

  «Ένας κοψοχέρης, είδε κάποιον άλλο κοψοχέρη
  βλοσυρό κι αγριεμένο, που κρατούσε ένα μαχαίρι.

  Τί το θέλεις, τον ρωτάει, το μαχαίρι που κρατάς;

  Ψήφισα κι εγώ Παπάγο κι γι’ αυτό το χέρι τό ‘να,
  αυτό πού’ ριξε την ψήφο, τό’ χω κόψει απ’ τον αγκώνα.

  Μα γι’ αυτή τη φρικαλέα και μεγάλη μου μωρία,
  δεν τη βρίσκω -και δικαίως- αρκετή την τιμωρία.

  Κι έτσι τό’ χω αποφασίσει, αν και νιώθω κάποιο τρόμο,
  το ρημάδι μου το χέρι να το κόψω απ’ τον ώμο».

 117. Jane said

  Ένα ποιηματάκι από την στήλη «Διακριτικά» του Ριζοσπάστη της 8/11/2001.
  Το κείμενο είχε τίτλο «ο κοψοχέρης».

  Με πέτρα θέλει σπάσιμο ετούτο το κεφάλι
  έτσι που με κατάντησε στο μαύρο μου το χάλι.
  ΠΑΣΟΚ, Νου Δου εψήφιζα, ανάθεμα την ώρα
  μου κάψανε τη γούνα μου κι είμαι στον άσο τώρα.
  ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, Δημάρχοι κι Εφορία
  μου ήπιανε το αίμα μου σαν τ’ άγρια θηρία.
  Το ένα χέρι, το δεξί, το έκοψα απ’ τον ώμο
  που λωποδύτες ψήφιζε και μ’ άφηναν στο δρόμο.
  Τώρα, στις άλλες εκλογές, λέω να του βροντήξω
  και δαγκωτό τον ψήφο μου στην κάλπη να τον ρίξω.
  Θα δώσω πέντε φάσκελα σ’ όλο το βρωμοασκέρι
  και θα ψηφίσω ΚουΚουΕ με το ζερβί το χέρι

 118. Alexis said

  #113: Φαντάζομαι ότι θα τον ενοχλούσε το πρόθεμα Κουτσο- και το έκανε Μακρυ- 🙂

 119. Χαρούλα said

  https://i1.wp.com/i-kyr.gr/wp-content/uploads/2013/10/2007.jpg?fit=456%2C438&ssl=1

 120. Jane said

  Νομίζω, πως τη λέξη «κοψοχέρης» τη συναντάμε πιο συχνά στον Ριζοσπάστη είτε σε άρθρα είτε σε αναλύσεις αλλά και σε δημοσιεύσεις ομιλιών των στελεχών του κόμματος.

  ( άλλο ένα ποιηματάκι από το φύλλο της 11ης Οκτώβρη 2002 στη στήλη «από μέρα σε μέρα»)

  Εάν τυχόν έχεις στο νου
  τους ίδιους να ψηφίσεις
  τι να σου πω, μωρέ λαέ,
  να ‘σαι καλά να ζήσεις,
  αλλά από τώρα κόψε το
  το χέρι πέρα ως πέρα,
  τι κοψοχέρης σήμερα,
  τι τάχα τη Δευτέρα!

 121. Alexis said

  Αναρωτιέμαι για όλα αυτά τα αρχαία αγάλματα που τους λείπουν χέρια και πόδια αν ξέρουμε πώς ήταν στην αρχική τους μορφή, ή εάν τέλος πάντων μπορούμε να το υποθέσουμε με κάποια σχετική ακρίβεια.
  Ίσως κάποιος κλασικιστής μπορούσε να βοηθήσει.
  Ή και κλασικίστρια βρε αδερφέ… 😆

 122. Μανούσος said

  https://el.wikipedia.org/wiki/Κουτσοχέρα_Ηλείας

 123. Μανούσος said

  121
  Για τα περισσότερα ξέρουμε από αντίγραφά τους της ρωμαϊκής εποχής, από εικονογραφικούς τύπους επειδή είναι σταθεροί, σε ανάγλυφα και περιγραφές αρχαίων συγγραφέων, αλλά προ πάντων από απεικονίσεις νομισμάτων. Αυτό ισχύει και για τα κτίρια αλλά και για άλλα πράγματα. Δεν είναι όλα γνωστά βεβαίως ή με απόλυτη ακρίβεια, αλλά νομίζω ότι επί το πλείστον έχουμε εικόνα.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  απλοχέρα/ανοιχτοχέρα, σφιχτοχέρα (κουβαρντού, τσιγκούνα αντίστοιχα)
  «Καλή Χέρα» ο μποναμάς της Πρωτοχρονιάς για τα παιδιά

 125. Alexis said

  #123: Ευχαριστώ για την απάντηση!

 126. Γς said

  121:

  >Αναρωτιέμαι για όλα αυτά τα αρχαία αγάλματα που τους λείπουν χέρια και πόδια αν ξέρουμε πώς ήταν στην αρχική τους μορφή, ή εάν τέλος πάντων μπορούμε να το υποθέσουμε με κάποια σχετική ακρίβεια.

  Πάντως προλαβαίνουμε να αποτυπώσουμε την αρχική μορφή του Γς.

  [Που να φάω τη γλώσσα μου, αλλά δεν βλέπω προκοπή…με τις πατερίτσες υπό μάλης, το πι πάρα πόδας και το πτυσσόμενο αναπηρικό αμαξίδιο δίπλα στο γραφείο]

 127. Κοψαχείλης και παίχτης του Παναθηναϊκού στα 60ζ. Θυμάμαι πως το όνομά του, μαζί με του Πυτιχούτη, μού είχαν κάνει εντύπωση όταν ήμουν μικρός.

 128. Κάποιος κουλοχέρης (μετάφραση του man with one arm) ήταν ο πιθανός ένοχος στην παλιά τηλεοπτική σειρά Ο Φυγάς των πρώτων χρόνων της κρατικής τηλεόρασης. (Ο ξαδερφάκος μου τον έλεγε Ο Φιδάς.)
  Σε κάθε επεισόδιο όλο και ήταν να εμφανιστεί επιτέλους ο κουλοχέρης και όλο αναβαλλόταν για το επόμενο.

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128 >>όλο και ήταν να εμφανιστεί επιτέλους ο κουλοχέρης και όλο αναβαλλόταν για το επόμενο.
  Ως φυγάς «έκοβε πέρα» ο κοψόχρονος 🙂

 130. Νίκος Κ. said

  Απορία: Σε τόσα αρχαία αγάλματα λείπουν τα χέρια. Σκέτα χέρια (χωρίς τα αγάλματα) βρίσκονται στις ανασκαφές; 🙂

 131. avadistα said

  Ειπώθηκε στο Προσυνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1975 στο ΜΟΝΣΕΝΙΕΡ (στην Πλατεία Αμερικής,δεν υπάρχει τώρα)
  Δες εδώ μαρτυρία αυτήκοου συνέδρου:
  http://politicalreviewgr.blogspot.com/2012/09/blog-post_3096.html
  Δεν το είπαν πολλοί, ένας το είπε……

 132. sarant said

  112 Δίκιο έχεις

  115 Τo scriptitat όμως υπήρχε στο κείμενο του μαθητικού βιβλίου.

  128 Μπράβο!

  131 Ευχαριστούμε πολύ!

 133. Γιάννης Ιατρού said

  121/130:

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133: ΞΕΡΕΙ AYTOΣ

 135. gpoint said

  Χάρμα ιδέσθαι η εθνική μπάσκετ, κέρδισε την Σερβία.Οχι, δεν υπάρχει Τσάνας στην εθνική μπάσκετ

 136. Λευκιππος said

  117 καλά, η αίσθηση του χιούμορ του ΚΚΕ είναι διαχρονικη.

 137. Πάνος με πεζά said

  Ένας ακόμα που γλύτωσε τα …χέρια του, είναι και ο έφηβος των Αντικυθήρων.. Κι αποδεικνύει ότι όταν εμείς είχαμε μπάσκετ και ο πλέι-μέικερ έδειχνε συστήματα, οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια !

 138. Pedis said

  # 131,132 – αν ήταν ένας κι όχι «κερκίδα» δεν χαρακτηρίζει το κλίμα πριν το «σουτάρισμα» αλλά τον κάφρο που το είπε.

 139. Pedis said

  -> 131 – Πάντως, εδώ

  έτσι ώστε να προκύψει το μοιραίο για την όλη μεταπολιτευτική μας πορεία αρχηγικό ΠΑΣΟΚ (ιδιοκτησίας Ανδρέα και φαμίλιας!) όσο κι η ακόμα πιο κρίσιμη ηθική εκτροπή του, δηλωτική της ανάδυσης ενός σκοτεινού «βυθού», όπως αυτή «προεξαγγέλθηκε» στο περίφημο εκείνο «Προσυνέδριο» του ΠΑΣΟΚ (1975) με την ειδεχθή ύβρι: «Κάτσε κάτω, κουλοχέρη»!

  δεν λέει ότι ήταν ένας …

 140. Λεώνικε (115), Αve Μaria gratiâ plena είναι. Το επίθετο plenus συντάσσεται με αφαιρετική.

 141. Ας θυμηθούμε και το σοφό αυτοκόλλητο του Λυκαβηττού: «Μην κόψετε τα χέρια σας, θα σας ξαναχρειαστούν!» 🙂

 142. sarant said

  141 Θυμήθηκες και τον Λυκαβηττό!

 143. Alexis said

  #139: Δεν το λέει αλλά προκύπτει εκ της λογικής. Φαντάσου τη σκηνή: Ο Καράγιωργας μιλάει και κάποιοι από κάτω αρχίζουν να τον αποδοκιμάζουν, να φωνάζουν «κάτσε κάτω ρε!» και άλλα ωραία. Ένας απ’ όλους θα είπε και την επίμαχη φράση.
  Δεν γίνεται να την είπαν πολλοί μαζί ούτε και να την φώναζαν εν χορώ, γιατί θα έπρεπε να ήταν συνεννοημένοι.

 144. loukretia50 said

  κι ένα άλλο χέρι – μάλλον δεν το βλέπατε

  The Thing – Adams family https://youtu.be/JTEVBcmPzk4

 145. avadistα said

  –>139:
  Δεν τόνισα το «ένας» για να υποβαθμίσω την ύβρη. Κάθε άλλο. Αλλά για να τονίσω ότι ο εκφραστής της ύβρεως ήταν ένας επώνυμος (που στην περίπτωσή του ίσχυσε το αρχαιοελληνικό : ύβρις→ άτη→ νέμεσις → τίσις)

 146. loukretia50 said

  H έκφραση «ποιος έχει το πάνω χέρι» από που προέρχεται άραγε? έχει αναφερθεί κάπου?

 147. Pedis said

  # 143 – τα «κάτσε κάτω ρε!» είναι «κερκίδα στημένη» και η χονδράδα τότε είναι μέρος της, οπότε μένουμε με το συμπέρασμα ότι ο Α.Π. ήδη από το ’75 συνειδητά ενίσχυε κι εξέτρεφε τους κάφρους της επόμενης δεκαετίας.

  Αλλο συμπέρασμα βγαίνει αν πρόκειται για μεμονωμενο περιστατικό.

  Στο λινκ του 131 εννοείται το πρώτο αν και ο σχολιαστής μάς διαβεβαιώνει για το δεύτερο.

 148. Pedis said

  # 145 – ποιος;

 149. Pedis said

  ο Κουτσόγιωργας;

 150. sarant said

  Αυτό υπέθεσα εγώ

 151. loukretia50 said

  Πάντως ο πιο γνωστός σύγχρονος κοψοχέρης και δημοφιλέστατος – στο νεαρόκοσμο τουλαχιστον , είναι στο Game of thrones, o Jamie
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQgmNWg5utRcdBWgyeVShDFVBMJsV5NfAp1QS0_nxKs9jjDGSos

  Aλλά καμιά σχέση με ψηφοφορία!

 152. avadistα said

  Κλακαδόροι υπήρχαν, όπως υπήρχε και λίστα ώστε το «κεντρικό όργανο» που θα προέκυπτε από το συνέδριο να είναι της αρεσκείας Α.Παπανδρέου. (Θυμίζω ότι το 1975 στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ακόμα ΠΑΚ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ). Ο Alexis στο 143 περιγράφει την σκηνή σαν να την έζησε. Πράγματι όταν ο Σάκης Καράγιωργας πήρε νωρίς-νωρίς το λόγο να εκφέρει τις αντιρρήσεις του για την διαδικασία (χρόνος, τρόπος, σκοπός κλπ) σύγκλισης του συνεδρίου, ακούστηκαν φωνές από τους Παπαντεïκους κλακαδόρους και ακούστηκε και η ύβρις. Η γνώμη μου είναι ότι σαν ύβρη την εισέπραξαν και πολλοί που έφτασαν στο συνέδριο αποφασισμένοι να στηρίξουν τον ΑΠ, (ο οποίος όμως δεν έδειξε καθόλου να ενοχλείται). Είμαστε αμέσως μετά την μεταπολίτευση και είναι πολύ διαφορετικές οι ευαισθησίες του κόσμου της κεντροαριστεράς από ότι σήμερα. Τελικά ο ΑΠ με το συνέδριο αυτό μικρό μέρος του σκοπού του πέτυχε, η λίστα του μερικώς μόνο σταυρώθηκε από τους συνέδρους, θα χρειαστεί και άλλα εσωκομματικά πραξικοπήματα ώσπου να εδραιώσει το αρχηγικό ΠΑΣΟΚ.
  Σημ: Όχι δεν ήταν ο Κουτσόγιωργας. Ας μην επιμένουμε σε αυτό.

 153. Κάτι παραπάνω από κοψοχέρης ήταν και Μαύρος Ιππότης στους Μόντυ Πάυθον

 154. gpoint said

  Κάτι τρέχει στην Βοστώνη
  το κακό όλο απλώνει
  μπουμ σα νάναι από κανόνι
  και η φλόγα που φουντώνει

 155. Konstantinos said

  Βουναλακι υπαρχει στην αθηνα. Ειναι το παρκακι μπροστα απο το σταθμο λαρισσης. Σε ποιο τραγουδι αναφερεσαι;

 156. Πέπε said

  124
  > > «Καλή Χέρα» ο μποναμάς της Πρωτοχρονιάς για τα παιδιά

  Σημειωτέον ότι και ο μποναμάς το ίδιο σημαίνει: bonna mano!

 157. Πέπε said

  *buonna* (όχι bonna)!

 158. Πέπε said

  buona πανάθεμά το!

 159. Πέπε said

  146:
  Από το παιχνίδι: πάνω χέρι, κάτω χέρι, τίνος είν’ το πάνω πάνω;

 160. ΓιώργοςΜ said

  128 Αν θυμάμαι σωστά, στην ταινία του ’93 (τη σειρά δεν την πρόλαβα 🙂 ) η έκφραση ήταν one-armed man και τον υποδυόταν ο «δικός μας» Alex Katsulas.

 161. Alexis said

  #152: Ε… όχι, …δεν το έζησα (δεν θα πω το κλισέ «ήμουν αγέννητος τότε» αλλά εν πάση περιπτώσει πολύ μικρός 🙂 ), αλλά συνήθως έτσι γίνεται. Αρχίζουν τα σφυρίγματα, οι αποδοκιμασίες, τα «κάτσε κάτω ρε» και κάποιοι πιο «θερμόαιμοι» (για να το πω κομψά) μπορεί να ρίξουν και κανένα «κοσμητικό».
  Εσείς ήσασταν παρών στο περιστατικό;

 162. nikiplos said

  Καλημέρα… Νομίζω πως κοψαχείλα ήταν όνομα που προήλθε από χαλασμένο κανόνι… Και η Λουμπάρδα κι ο Λουμπαρδιάρης πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο κανόνι που υπήρχε στημμένο εκεί και πολιορκούσε την Ακρόπολη από τον Μοροζίνη…

 163. nikiplos said

  Κάπου είχα διαβάσει πως το κοψαχείλα μιλάει για χαλασμένο κανόνι των Τούρκων στη μάχη του Ανάλατου, αλλά είναι από (συγχυσμένης από πολλά αυτή την περίοδο) μνήμης οπότε δεν το καταθέτω εδώ ως κάτι σημαντικό, αλλά μόνο σαν έναυσμα μήπως και κάποιος θυμηθεί κάτι πιο απτό…

 164. Κώστας said

  146 & 159: Από την πάλη: όποιος έχει το χέρι πάνω από τον αντίπαλο, τον κρατά καθηλωμένο και υπερέχει.

 165. sarant said

  162-3 Αν και γείτονας δεν ξέρω τίποτα για την προέλευση του τοπωνυμίου.

 166. nikiplos said

  Βρήκα το απόσπασμα αυτό σχετικά με την κοψαχείλα… (αλλά όχι της Αττικής, ούτε και τοπωνύμιο)
  Μάλιστα, οι τεχνίτες της Στεμνίτσας θεωρούνται τόσο ικανοί, ώστε όταν χρειάζεται να επισκευαστεί το σπασμένο κανόνι της Τριπολιτσάς, η περίφημη «Κοψαχείλα», αυτούς θα καλέσουν.

 167. ΣΠ said

  160
  Ο μακαρίτης πια Andreas Katsulas.

 168. Titivillus said

  Ωχ! Την πάτησα. Απέκτησα φάκελο. Περυσινά ξινά σταφύλια βέβαια, ωστόσο επιβάλλω στον εαυτό μου αποκλεισμό από 12 δημοσιεύσεις και στέρηση τυχερών. Παραμένω στην ακρόαση.

 169. sarant said

  168 Δεν φτάνει που συνεχίζετε τις προσβολές, αλλά βάζετε και το σχόλιό σας σε λάθος νήμα.

  Απέκτησα φάκελο, λέει -λες και δεν ξέρετε πως μπορεί κανείς να ανατρέξει σε όλα τα σχόλια ενός σχολιαστή. Αλλά βέβαια, πρέπει να πέσει η ρετσινιά, ότι ο συνομιλητής μετέρχεται αστυνομικές μεθόδους. Φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να κάνετε ένα σχόλιο χωρίς αιχμές.

 170. Titivillus said

  Σόρι, κύριε Σαραντάκο. Παλεύω με ένα καινούριο κινητό… Έχετε δίκιο αρκετές φορές γίνομαι σκατζόχοιρος και άδικος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: