Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ισαποστάκιας, μια απλολογία εν τω γεννάσθαι

Posted by sarant στο 20 Σεπτεμβρίου, 2018


Ισαποστασάκιας ή ισαποστάκιας είναι χαρακτηρισμός για κάποιον που δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση σε ένα ζήτημα, που κρατάει αποστάσεις και από τις δύο αντιτιθέμενες απόψεις, ιδίως σε περιόδους έντονης πόλωσης. Είναι λέξη σχετικά πρόσφατη, σίγουρα τούτου του αιώνα, ίσως και της τρέχουσας δεκαετίας.

Η λέξη είχε προταθεί στην ψηφοφορία που κάναμε πέρυσι τον Δεκέμβρη για τη Λέξη του 2017, αλλά η εφορευτική επιτροπή (ο Στάζιμπος κι εγώ) δεν την επέλεξε στον τελικό κατάλογο που τέθηκε σε ψηφοφορία. Μάλλον λάθος κάναμε, λέω τώρα που το ξανασκέφτομαι. Ασφαλώς θα πρέπει να μπει στη φετινή ψηφοφορία, εμείς να’μαστε καλά να τη διοργανώσουμε.

Ο χαρακτηρισμός, και μόνο από την κατάληξη -άκιας, είναι μειωτικός. Ίσως θα άξιζε χωριστό άρθρο για να συγκεντρώσουμε τις λέξεις που έχουν αυτή την κατάληξη, που βέβαια πολλές αποτελούν εφήμερους σχηματισμούς, αλλά πάντως δύσκολα θα έβρισκε κανείς ανάμεσά τους κάποια που να μην έχει έστω και ελαφριάν απόχρωση υποτιμητική ή ειρωνική ή μειωτική -από τον γκομενάκια, τον γυαλάκια και τον τυχεράκια ίσαμε τον καλοπερασάκια, τον τηλεορασάκια και τον βολεψάκια, για να μην πάμε στον τσαντάκια και τον κοκάκια. Το Αντίστροφο λεξικό έχει κάτι λιγότερο από 40 λέξεις σε -άκιας, και πάω στοίχημα πως όταν και αν γράψουμε αυτό το χωριστό άρθρο θα βρούμε κι άλλες, αλλά σε τούτο το άρθρο ας μην απομακρυνθούμε από τον ισαποστάκια.

Κατά το slang.gr, ο χαρακτηρισμος «ισαποστάκιας» ή «ισαποστασάκιας» λέγεται για κάποιον «που όταν συμβαίνει κάτι κατάφωρα άδικο ή εξωφρενικό δεν εξοργίζεται με τον θύτη αλλά προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ του θύτη και του θύματος, ώστε να τα έχει καλά με όλους, ή να μη χρειαστεί να βγει από το μικροαστούλικό του βόλεμα». Όμως νομίζω πως είναι πολύ μερικός αυτός ο ορισμός.

Υπάρχει όμως και ο παράλληλος τύπος, ισαποστασίτης. Το slang.gr καταχωρεί και αυτόν τον τύπο και δίνει τον εξής ορισμό, που βρίσκω ότι είναι ακριβέστερος, πάντοτε γλαφυρά διατυπωμένος στο σλανγκρικό στιλ: Αυτός που σε συνθήκες πόλωσης δεν τάσσεται με τη μία από τις δύο πλευρές, αλλά επιμένει να έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να μείνει ουδέτερος ή με διάφορες αλχημείες και ναιμεναλλιές να προσπαθεί να μην πάρει σαφή θέση αλλά να παίζει τον κουλ τύπο, που είναι και καλά υπεράνω, είναι νηφάλιος, αντικειμενικός κ.τ.λ. Όπως είναι αναμενόμενο, και όπως του αξίζει άλλωστε, κατά κανόνα τα ακούει τελικά και από τις δύο πλευρές, ιδίως στη θερμόαιμη Ελλάδα μας. Κυκλοφορεί και ως ισαποστασάκιας, αλλά τις τελευταίες μέρες (Ιούνιος 2015) με την πόλωση μεταξύ μενουμευρώπηδων και συριζανέλ το βλέπω να κάνει μια καριέρα και ως ισαποστασίτης. Ορισμένες φορές οι ισαποστασίτες κατηγορούνται ότι δεν είναι απλά γενικά ισαποστασίτες, αλλά ότι είναι ισαποστασίτες για τακτικούς λόγους μόνο για ένα θέμα που δεν τους συμφέρει, ενώ λίγο μετά ξεσπαθώνουν και μιλάνε με πάθος για άλλο θέμα που τους συμφέρει.

Ωστόσο, ο ισαποστασίτης, παρόλο (ή επειδή;) έχει ουδέτερη κατάληξη, χρησιμοποιείται λιγότερο από τον ισαποστασάκια/ισαποστάκια.

Ο όρος, είπαμε, είναι μειωτικός, κρύβει μια μομφή. Όποιος τον χρησιμοποιεί, θεωρεί ότι ο ισαποστασάκιας κακώς τηρεί ίσες αποστάσεις, και αυτό το πιστεύει επειδή ο ίδιος θεωρεί πως η μία από τις αντιτιθέμενες πλευρές έχει συντριπτικά το δίκιο με το μέρος της, οπότε εξεγείρεται με τον ισαποστασάκια.

Λογιότερα, τον ισαποστασάκια μπορεί να τον λέγαμε Πόντιο Πιλάτο ή να τον επικρίναμε διότι ακολουθεί τακτική Πόντιου Πιλάτου δηλ. νίπτει τας χείρας του και αρνείται να αναμιχθεί περισσότερο. Για κάποιον που επαμφοτερίζει, λέμε πως είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» ή πως «πατάει σε δυο βάρκες». Τα θέματα αυτά τα έχουμε πιάσει σε παλιότερο άρθρο, όπου αναφερθήκαμε και σε άλλες εκφράσεις αυτού του φάσματος. Μου αρέσει μια όχι πολύ γνωστή έκφραση, «και στον κλέφτη ψωμί, και στον χωροφύλακα χαμπέρι», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικριτικά  αλλά είναι βγαλμένη από τη ζωή, αφού αυτή ακριβώς η στάση ήταν ο κανόνας επιβίωσης των χωρικών την εποχή της «ληστοκρατίας».

Για ίσες αποστάσεις είχε κατηγορηθεί την περίοδο 2012-2014 η ΔΗΜΑΡ, και μάλιστα η έκφραση με τον αστυφύλαξ και τον χωροφύλαξ είχε χρησιμοποιηθεί από το Βήμα με την έννοια ότι δεν συμμετείχε με όλη της την καρδιά στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αλλά και οι συριζαίοι την είχαν κατηγορήσει για τη μεσοβέζικη στάση της. Πάντως, εκείνη την περίοδο δεν θυμάμαι να χρησιμοποιήθηκε η λέξη «ισαποστ(ασ)ἀκιας».

Τον τελευταίο καιρό, φέτος ας πούμε, ο όρος χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που σοβεί ανάμεσα σε παράγοντες και δυνάμεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρεί κανείς απέναντι στην κυβέρνηση. Δυνάμεις όπως το ΚΙΝ.ΑΛ. (ιδίως πέρυσι) και ιδίως το Ποτάμι κατηγορήθηκαν για ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, το δε ΚΙΝ.ΑΛ. έσπευσε να διαμαρτυρηθεί και με πρόσφατη αφίσα του (δεν είναι τρολιά, αυθεντική είναι) διαβεβαιώνει ότι «ποτέ δεν κράτησε ίσες αποστάσεις» -λες και θα ήταν έγκλημα αν κρατούσε.

H ίδια κατηγορία εκτοξεύεται και εναντίον προσώπων, κι ας έχουν πρότερον αντισυριζαϊκό βίο.

Όταν, ας πούμε, ο Νίκος Μαραντζίδης, δριμύς επικριτής του ΣΥΡΙΖΑ επί πολλά χρόνια, επέκρινε τη στάση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας για το Μακεδονικό, δέχτηκε μύδρους από όσους μέχρι τότε τον παίνευαν -και φυσικά χαρακτηρίστηκε ισαποστάκιας. Ιστότοποι στρατευμένοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το ψευδεπίγραφο liberal.gr έχουν δημοσιεύσει τα 2-3 τελευταία χρόνια δεκάδες πύρινα άρθρα για τους ισαποστάκηδες ή ισαποστασάκηδες.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε και στο διάσημο πλέον άρθρο της Αγγελικής Σπανού «Οι αντι-Σύριζα φίλοι μου», όπου: Οι αντιΣΥΡΙΖΑ φίλοι μου είναι εξοργισμένοι με τους «ισαποστάκηδες», που κάνουν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά βλέπουν και τα στραβά της ΝΔ. Δεν είναι ώρα τώρα, σου λέει, για αντικειμενικότητα και ακρίβεια στην ανάλυση, τώρα δίνουμε τη μάχη, μονομέτωπο αγώνα, και μετά βλέπουμε. Αν τους πεις πως κάνει καλό στον Κυρ. Μητσοτάκη η ανάδειξη των παθογενειών του κόμματός του γιατί τον βοηθά να τις υπερβεί, δεν το ακούν. Τίποτα δεν ακούν πέρα από αντικυβερνητικά συνθήματα, επιχειρήματα και κλισέ. Ανησυχούν ότι θα υπάρξει παροξυσμός πριν την πτώση και ότι το «καθεστώς» θα παίξει τα ρέστα του πριν εγκαταλείψει την εξουσία και γι’ αυτό δεν ανέχονται συζητήσεις για τις αδυναμίες των άλλων.

Με τη λογική αυτή, όποιος επικρίνει εξίσου και τα δύο κόμματα ή δύο ανώτατα στελέχη τους που συγκεντρώνουν πολλές αντιπάθειες, είναι όχι απλώς ισαποστ(ασ)άκιας αλλά και κάτι χειρότερο, βοηθάει τον αντίπαλο, όπως έγραψε πρόσφατα στον τοίχο του υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (που δεν λέει όχι και στη διακίνηση χοάκων).

Στην αρθρογραφία αυτή, συναφής όρος προς τους ισαποστάκηδες είναι οι «ναιμεναλλάδες», επίσης σχετικά πρόσφατος όρος, γι’ αυτούς που δεν λένε σκέτο ένα ευπειθές «ναι» αλλά αρθρώνουν «ναι μεν αλλά», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα δείτε κι έναν φιλιππικό κατά της πολιτικής ορθότητας, όπως εδώ: Ισαποστάκηδες, πολιτική κορεκτίλα και «ναιμεναλλάδες», όπου μεταξύ άλλων προβάλλεται το ρητό του Ιγνατίου Λογιόλα (!) ότι «Σε ένα πολιορκημένο φρούριο, η διαφωνία είναι προδοσία».

Εγώ ίσες αποστάσεις δεν κρατάω, ούτε ισχυρίζομαι ότι κρατάω. Πάντως, και ενώ εύκολο είναι να θυμηθεί κανείς διάφορες ανοησίες που ειπώθηκαν και γράφτηκαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2014, όπως και διαιρετικές τοποθετήσεις του τύπου «εμείς ή αυτοί», τέτοια απόλυτη άρνηση της διαφωνίας δεν θυμάμαι. Για να βεβαιωθώ, έκανα αναζήτηση σε left.gr και avgi.gr και βρήκα μία μόνο αναφορά του όρου «ισαποστάκιας», που μάλιστα ήταν αναδημοσίευση από κριτική της ΝΔ εναντίον του ΚΙΝΑΛ. Αντίθετα, σε ιστότοπους όπως το liberal βρίσκω δεκάδες αναφορές. Στο twitter έχω δει να χρησιμοποιείται ο όρος και από αριστερούς σχολιαστές, αλλά σπάνια.

Και μένα με έχουν πει ισαποστάκια (ή ισαποστασάκια, δεν θυμάμαι). Με είπαν έτσι κάποιοι φιλοπαλαιστίνιοι, επειδή υποστήριζα ότι είναι αδύνατη η επιστροφή όλων των προσφύγων (αν δεν κάνω λάθος, κι ο Αμπάς το λέει αυτό). Βέβαια, οι φανατικοί της άλλης πλευράς με έχουν πει αντισημίτη επειδή σε άλλη συζήτηση (όπου επισήμαινα τα αντισημιτικά του Πανούση) είχα αναφέρει εν παρόδω ότι το Ισραήλ κατέχει παράνομα τα… κατεχόμενα εδάφη. Ο φανατικός δεν αρκείται στο να συμφωνείς μαζί του, θέλει να συμφωνείς 100%.

Βέβαια, εναντίον του ισαποστ(ασ)άκια μπορεί κανείς να επικαλεστεί την θέση του Σόλωνα, όπως μας τη μεταφέρει ο Αριστοτέλης, ότι δηλαδή σε καιρούς εμφύλιας σύγκρουσης όποιος πολίτης δεν πάρει μέρος υπέρ της μίας ή της άλλης μερίδας πρέπει να θεωρείται άτιμος:

ὁρῶν δὲ τὴν μὲν πόλιν πολλάκις στασιάζουσαν, τῶν δὲ πολιτῶν ἐνίους διὰ τὴν ῥᾳθυμίαν ἀγαπῶντας τὸ αὐτόματον, νόμον ἔθηκεν πρὸς αὐτοὺς ἴδιον, ὃς ἂν στασιαζούσης τῆς πόλεως μὴ θῆται τὰ ὅπλα μηδὲ μεθ´ ἑτέρων, ἄτιμον εἶναι καὶ τῆς πόλεως μὴ μετέχειν.

Ωστόσο, αυτό μάλλον αφορά μια κρίσιμη στιγμή, μια κορύφωση, δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη κατάσταση. …

Όμως εδώ λεξιλογούμε. Θα κλείσω λοιπόν με κάτι αμιγώς γλωσσικό.

Τόση ώρα γράφω πότε ισαποστάκιας και πότε ισαποστασάκιας, καμιά φορά και σε συσκευασία 2 σε 1, ισαποστ(ασ)άκιας. Εδώ έχουμε σε ενέργεια μια περίπτωση απλολογίας, καθώς η αρχική μορφή της λέξης είναι «ισαποστασάκιας» (ίσες αποστάσεις + -άκιας) αλλά απλολογήθηκε με παράλειψη μιας συλλαβής σε «ισαποστάκιας». Αν βασιστώ στο γκουγκλ, είναι σαφώς περισσότερες οι ανευρέσεις του τ. ισαποστάκιας, παρά του ισαποστασάκιας. Μάλιστα στον πληθυντικό αν αναζητήσεις «ισαποστασάκηδες» το γκουγκλ σε ρωτάει «Μήπως εννοείτε ισαποστάκηδες;»

Στην απλολογία αφιερώσαμε ειδικό άρθρο πριν από μερικούς μήνες, άρθρο στο οποίο, παράλειψή μου, δεν συμπεριέλαβα τους ισαποστάκηδες, αλλά ούτε κι εσείς τους αναφέρατε σε κάποιο σχόλιο. Πάντως, ο ισαποστασάκιας > ισαποστάκιας είναι πολύ καλό παράδειγμα για την απλολογία σε μια λέξη ήδη πολυσύλλαβη. Να σημειωθεί ότι ο παράλληλος τύπος, ισαποστασίτης, αν και έχει ίδιον αριθμό συλλαβών, επειδή δεν έχει τη φωνητική ομοιότητα (/tasa/ -> /ta/) δεν έδωσε απλολογικό τύπο *ισαποστίτης.

To ενδιαφέρον είναι ότι η απλολογία ισαποστασάκιας -> ισαποστάκιας «συμβαίνει τώρα» που λένε και τα δελτία ειδήσεων, ενώ, ας πούμε, ο αμφιφορεύς->αμφορεύς συνέβη στα αρχαϊκά χρόνια ή το αστραποπελέκι -> αστροπελέκι στα βυζαντινά. Επίσης, μάλλον επειδή ο ισαποστασάκιας είναι όρος της αργκό, δεν εκφράζονται (ή έστω, δεν έχω ακούσει) αντιρρήσεις για την απλολογική του «αλλοίωση» ενώ πολλοί διαμαρτύρονται έντονα όταν ακούν τον ανημέρωτο, τον αθλίατρο ή τον περιβαντολλόγο, επίσης απλολογίες αλλά λόγιων ή έστω μη αργκοτικών λέξεων. Παρόμοια έλλειψη αντιρρήσεων παρατηρήθηκε και στην άλλη απλολογία, το σπισισισμός -> σπισισμός.

Η απλολογία βέβαια, όπως είπαμε και στο άρθρο εκείνο, δεν είναι υποχρεωτικός κανόνας -αλλιώς κι η ίδια θα λεγόταν «απλογία». Εδώ όμως λειτούργησε και εκτός απροόπτου ο απλολογικός τύπος θα επικρατήσει, κι έτσι ο ισαποστασάκιας μάλλον θα χάσει τελικά μια συλλαβή και θα γίνει ισαποστάκιας -θα συνεχίσει όμως να κρατάει ίσες αποστάσεις!

220 Σχόλια προς “Ισαποστάκιας, μια απλολογία εν τω γεννάσθαι”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Τελευταία αρχίζει να επικρατεί ο (ξεχασμένος από την εποχή της μπολσεβίκικης επανάστασης) όρος κεντριστής.

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >Ο χαρακτηρισμός, και μόνο από την κατάληξη -άκιας, είναι μειωτικός.

  Ντάξει δεν λήγει και σε -ακας, όπως αυτού που πάσχει από αχρωματοψία, λέμε τώρα

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Κατ’ αρχήν βέβαια, η λέξη ηχεί κακόηχα όταν κόβεται μια συλλαβή της ρίζας της – κάτι σαν τον περιβαντολόγο έγινε… Ο ισαποστασίτης, είναι προτιμότερος από αυτή την άποψη… Αν και. γενικά, δε θα ήταν λέξεις που θα χρησιμοποιούσα. Πολύ κοντά , με μικρή παρέκκλιση, είναι π.χ.ι ο όρος «Σολομώντεια πρακτική». Αν και το έχουμε πιο συνηθισμένο με λύση και πρόβλημα, ωστόσο η Σολομώντεια είναι η πρακτική που δεν αδικεί κανέναν, που τα έχει με όλους καλά.
  Επειδή όμως εμπεριέχει και αποχρώσεις δικαίου. σίγουρα δεν μπορεί (πάντα) να καλύψει τον «ισαποστ**άκια»…

 4. ΓΤ said

  Ενδεχομένως κάπου στο βάθος συναντιούνται οι δρόμοι του «ισαποστασάκια» με τον «αμφοτερόγλωσσο».

 5. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 6. ΓΤ said

  Όταν, δε, η Ελένη, μητέρα του Μ. Κωνσταντίνου, ήθελε να τηρήσει τας αποστάσεις, ήταν «ισαποστολοϊσαποστασίτισσα». 🙂

 7. gpoint said

  Της μόδας είναι και ο σταλεγάκιας…

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Το λένε και μη αριστεροί;

  3 Αχ… Το είχα στο νου μου να το γράψω και το ξέχασα γμτ. Μπράβο. Βέβαια, όπως λες, είναι μάλλον επαινετικό.

  6 🙂

 9. Πάνος με πεζά said

  Της μόδας στα ιστολόγια είναι και το πολύ ωραίο «μπεφάπ» ή «μπεφάπιασμα», λέξη διεκδικούμενης πατρότητας από την εκπομπή Fight club.

 10. Γς said

  Έξισορροπιστης;

  Και προσπαθώ να θυμηθώ πόθεν έσχε τον χαρακτηυρισμό «παλάντζας» ο πολιτικός και ΠτΒ Δημήτρης Παπασπύρου

 11. Πάνος με πεζά said

  Για τους πολιτικούς λέμε και «μετριοπαθής». Κάτι όμως που δεν είπαμε, και που διαφαίνεται και στο άρθρο, είναι ότι αυτός που σήμερα τα χώνει στον Α, και αύριο τα χώνει στον Β, είναι «ΟΦΑ», όπου φυσάει ο άνεμος, και όχι ισαποστασάκιας… Ίσες αποστάσεις, παίρνεις την ίδια στιγμή, όχι όποτε σε συμφέρει τη μία κι όποτε σε συμφέρει την άλλη…

 12. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Όταν δύο άκρα ταυτίζονται, κάθε σημείο αναγκαστικά ισαπέχει από τα δύο.

  (Θεωρημα της πολιτικής γεωμετρίας 😉)

 13. Μου αρέσει μια όχι πολύ γνωστή έκφραση, και στον κλέφτη ψωμί, και στον χωροφύλακα χαμπέρι».

  # Εν Μακεδονία φασί: Κι ο λύκος χορτάτος κι τ’ αρνιά σουστά!

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  έχουμε και ….κάτι θεωρίες, που ανεδείχθησαν πολύ τα τελευταία χρόνια, που θα μπορούσε να πει κανείς πως παίρνοντας ίσες αποστάσεις δεν σημαίνει ότι κρατάς τις ισορροπίες. Σημαίνει πως είσαι, επιεικώς, ανισόρροπος..

 15. Νέο Kid said

  Επειδή ο όρος ισαπο(στα)σάκιας είναι πολύ γενικός και ασαφής , θα προτείνω τρεις νέους όρους , που εκτός ότι διαχωρίζουν τις περιπτώσεις ισαπόστασης ανάλογα με του πού βρίσκονται και πώς κινούνται (αν κινούνται) τα ετερώνυμα μέρη, προάγει και τη μάλλον θλιβερή γεωμετρική παιδεία των Ελλήνων…
  1. Μεσοκαθετάκιας ή το πιο λόγιο Μεσοκαθετίδης ( Μεσοκαθετήρας, παίζει επίσης αλλά υπάρχει ο φόβος της παρανόησης με τον καθετήρα…) Ωραίο ακούγεται και το ξενομανές Μπισεκτοράκιας.
  Όταν οι 2 θέσεις ,από τις οποίες τηρείται αυστηρά η ίδια απόσταση, είναι ακλόνητες και ανεξέλικτες . Σαν δυο σταθερά σημεία Α και Β του επιπέδου.

  2. Διχοτομάκιας ή το πιο λόγιο Διχοτομίδης.
  Όταν οι δυο αποκλίνουσες θέσεις , μπορεί υπό προϋποθέσεις και να συγκλίνουν κάποια στιγμή…

  3. Μεσοπαραλληλάκιας
  Όταν οι δυο θέσεις μεταβάλλονται , τρέχουν , αλλά δεν συναντώνται ποτέ!

 16. Avonidas said

  Ο Πιλάτος ήταν ισαποστασάκιας μόνο στα λόγια, στην πράξη καταδίκασε τον Ιησού. Τα ευαγγέλια στηλιτευουν ακριβως το υποκριτικό της στασης του. (Ο ιστορικός Πιλάτος μάλλον θα τον καταδικαζε χωρις ενδοιασμούς και θεατρικές χειρονομίες)

  Ο μεγάλος θεωρητικος των ισων αποστάσεων ειναι βέβαια ο Αριστοτέλης, με τη Μέση Οδό 🙂

 17. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 18. ΓΤ said

  @15 αλλά και «ισαπεχουσάκιας»

 19. Aris Gavriilidis said

  Για τον ρέποντα προς τον γυναικείο φύλο, παλιά έλεγαν «του αρέσει ο ποδόγυρος». Σήμερα τον λένε απλώς «μ – – νάκια».

 20. Μπετατζής said

  «Με τη λογική αυτή, όποιος επικρίνει εξίσου και τα δύο κόμματα ή δύο ανώτατα στελέχη τους που συγκεντρώνουν πολλές αντιπάθειες, είναι όχι απλώς ισαποστ(ασ)άκιας αλλά και κάτι χειρότερο, βοηθάει τον αντίπαλο, όπως έγραψε πρόσφατα στον τοίχο του υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (που δεν λέει όχι και στη διακίνηση χοάκων)».

  Δεν είδα όμως καμιά αναφορά στα συριζαίικα μέσα ενημέρωσης π.χ.. εφημερίδες και συγκεκριμένοι αρθογράφοι, που ξερνάνε χολή κατά του ΚΚΕ ότι τάχαμου στηρίζει τη ΝΔ όταν κάνει κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικό δεν είναι και αυτό ή μήπως είναι άσχετο ;;;

 21. Παναγιώτης Κ. said

  20. Πως…τρύπωσε αυτό το Οι στο τέλος είναι ένα μυστήριο για μένα!

 22. ΓΤ said

  @19> Ο δε μάνατζερ εκπάγλων γυναικών (σε πρακτορεία για escortάκηδες) λέγεται «μ@@νατζερ»

 23. cronopiusa said

  ή με το Γιάννη ή με το θεριό

 24. Πάνος με πεζά said

  @ 15 : Τον μεσοπαραλληλάκια τον σκεφτόμουν από το πρωί ! Απλά δε μου κολλάει ότι δυο διαφορετικές απόψεις, μπορούν να είναι παράλληλες. Αν υπήρχε «μεσοασυμβατάκιας», θα μου έκανε καλύτερα ! Ή ακόμα καλύτερα, «κυκλικογεωμετρικοτοπάκιας» !:)

 25. Νέο Kid said

  Ο πιο θλιβερός και κάλπης βέβαια «ισαποστασάκιας» της εποχής μας είναι ο «μέσος όρος»
  Π.χ «Γιατί διαμαρτύρεστε κύριοι; ο μέσος όρος των μισθών της εταιρίας μας είναι πάνω από 1000 ευρώ! » λέει ο διευθυντής , και λέει αλήθεια …

  Αυτό που δε λέει:
  Μισθοί: 500 ευρώ, 500, 500, 500, 500,500,500, 5.000 ευρώ ( ο μισθός του CEO)

 26. Avonidas said

  #15. Να συμπληρώσω:

  4. Ομοκεντράκιας: όταν οι δύο θέσεις κάνουν τον κύκλο τους 😉

 27. Παναγιώτης Κ.οι said

  Πολύ ωραίο βρήκα το σημερινό άρθρο!

  Την ιδιότητα της ίσης απόστασης από τα άκρα ενός ενός ευθυγράμμου τμήματος την έχουν τα σημεία της μεσοκαθέτου!

  Πάντως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο δρόμος της μεσότητας για την οποία μίλησε ο Αριστοτέλης.

  Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας δείχνει την προτίμηση της μέσης οδού που επιλέγουν οι περισσότεροι Έλληνες.

 28. Aghapi D said

  Ἐχουν παλιότερα αναφερθεί οι πεφτοσυννεφάκηδες – η σύνδεση με τον ισαποστασάκια είναι πως ο δεύτερος συχνά γίνεται πρώτος προ ενός σκανδάλου που -δήθεν ή αληθινά – δέν περίμενε 🙂

 29. τα μυαλά said

  Πιάσαμε το νόημο, αναμένετε ανελέητος πόλεμος. Ότι είναι ένα τσούρμο από ανεγκέφαλους με τα εμπάργκο τους, ούτε που σας περνά από το νου.

 30. Πάνος με πεζά said

  Και η γνωστή γυναικεία ισαποστάκεια λογική, «Άντρα μου, ή που εσύ θα πεθάνεις, ή που εγώ θα μείνω χήρα»… 🙂

 31. Ποντικαρέος said

  @25 Ο κθηγητής που μας δίδασκε Στατιστική έλεγε ότι υπάρχουν η αλήθεια, το ψέμα και η στατιστική. Αντιλαμβάνομαι όλο και συχνότερα πόσο δίκιο είχε.

 32. Πάνος με πεζά said

  Επίσης μια παραλλαγή είναι και ο «δεχαριζωκαστανάκιας» !

 33. Πάνος με πεζά said

  Κι άλλη παραλλαγή ο «δεχαϊδευαυτάκιας» !

 34. Γιάννης Ιατρού said

  30: Τι λες ρε Πάνο, εδώ ο άλλος έκανε δυό like σε κάτι κοπελιές κι η γυναίκα του άλλαξε αμέσως το status της σε «χήρα»

 35. Γς said

  Ισαποστάκιας;

  Κομμάτι δυσκολοπρόφερτος και περιφραστικός όρος.

  Ενώ αποδυτηριάκιας…

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  13 Αυτό περισσότερο πηγαίνει στην…. ελληνική «και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος»

  15 🙂

  20 Δεν έχω δει να χρησιμοποιούν τα συριζαϊκά μέσα τη λέξη «ισαποστασάκιας». Κατηγορούν συχνά το ΚΚΕ για ίσες αποστάσεις από Σύριζα και ΝΔ, πχ https://www.efsyn.gr/arthro/se-politiko-logo-ison-apostaseon-epimenei-kke
  όπως και το Πριν κατηγορούσε το ΚΚΕ για ίσες αποστάσεις στην Ουκρανία, όπως και το ΚΚΕ κατηγορεί την ΕΕ για ίσες αποστάσεις στο Παλαιστινιακό -πολιτική κριτική σε κάθε περίπτωση.

  28 Κι αυτό έχει κάποια ειρωνική χροιά, με την έννοια ότι ο πεφτοσυννεφάκιας υποκριτικά κάνει ότι εκπλήσσεται ή εν πάση περιπτώσει δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται.

 37. Νέο Kid said

  18. 24. 26.
  Χαίρομαι ο σκαπανέας ,που σας άνοιξα νέους ορίζοντες ισαποστασιακής προσέγγισης. 🤗😝😝

 38. Δεν είχα συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα την απλολογία (και όταν είδα τον τίτλο νόμιζα πως μιλούσε για απολογία!).

 39. Παναγιώτης Κ. said

  «Σε ένα πολιορκημένο φρούριο, η διαφωνία είναι προδοσία».Ιγνάτιος Λογιόλα.

  «Δεν αλλάζει κανείς τα άλογα στη μέση του ποταμού».Λίνκολν

  Θυμηθήκα το ποίημά του Βολφ Μπίρμαν:

  Ερώτηση κι απάντηση και ερώτηση

  Λένε: Δεν αλλάζει κανείς τ΄άλογα
  στη μέση του ποταμού.
  Καλά. Μα τα παλιά πνίγηκαν

  Λες:Η ομολογία των λαθών μας
  ωφελεί τον εχθρό.
  Καλά. Μα ποιόν ωφελεί το ψέμα μας;

  Μερικοί λένε: Στο τέλος ο σοσιαλισμός
  θα νικήσει.
  Καλά. Μα ποιος θα πολεμήσει γι αυτόν;

 40. «Γεια σου πολιτευτάκια!» φωνάζει ο Σαβόπουλος ανάμεσα σε κουπλέ-ρεφρέν του σεχετικού τραγουδιού του.

 41. Νέο Kid said

  31. Μωρέ και η Στατιστική μια χαρά είναι , αν την ξέρεις καλά και την ερμηνεύεις σωστά!
  Υπάρχει δίκαιος και τίμιος στατιστικός ισαποστάκιας για τους μισθούς της εταιρίας.
  Λέγεται «διάμεσος τιμή» και είναι 500 ευρωπουλάκια, μόνο … 🙂

 42. sarant said

  34 Δεν έβαλε απλώς λάικ, είχε καρδουλιάσει και ένα στάτους.

  38 Το μάτι ξεγελάει πολλές φορές.

 43. dryhammer said

  Ισαποστάκιας δεν είναι αυτός που ποστάρει προς όλους αδιακρίτως; (Κάτι σαν τα spam και τα ομαδικά μηνύματα πχ Καλή Χρονιά)

 44. Πάνος με πεζά said

  Στατιστική, ως γνωστόν, είναι η επιστήμη που όταν εγώ τρώω ένα ολόκληρο ταψί φαγητό, κι εσύ μένεις να με βλέπεις και να ξερογλείφεσαι, βγάζει συμπέρασμα ότι φάγαμε από μισό ! 🙂

  Να θυμίσουμε και το μειωτικό «-άκιας» σε οπαδικές προτιμήσεις : Παναθηναϊκάκιας, Ολυμπιακάκιας.

 45. ΓΤ said

  @44> Και, βέβαια, «ξιδάκιας» για αυτόν που πίνει Κασπίες

 46. Μπετατζής said

  36. Νομίζω ότι υπάρχει μια λεπτή διαφορά. Το να τα χώνεις σε όλους, ανάλογα με τα πεπραγμένα του κάθε ενός, δεν είναι ίσες αποστάσεις, είναι δικαιοσύνη. Ίσες αποστάσεις είναι το να θες να είσαι αρεστός σε όλους. Κάποιος που γίνεται αντιπαθητικός σε όλους και τους κάνει όλους εχθρούς με την κριτική του, δεν μπορείς να πεις ότι τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.Για αυτό το λόγο τέτοιου είδους κριτική δεν είναι πολιτική κριτική, είναι σοφιστεία (με την κακή έννοια). Επίσης έχουμε ξανασυζητήσει το ότι πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ θύτη και θύματος, είναι πολιτική υπέρ του θύτη. Το τελευταίο για ΕΕ και παλαιστινιακό (κάπου επαναλαμβανόμαστε, νομίζω). Πάντως βρήκες με την μία έναν από τους αρθογράφους στους οποίους αναφερόμουν.

 47. Παναγιώτης Κ. said

  Το 22 γράφτηκε για το 20 που τελικά έγινε …27!

 48. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Σχετική είναι η πρακτική του συμψηφισμού την οποία απεχθάνομαι. Λες κάτι για τον Χίτλερ και ακούς «ναι, αλλά ο Στάλιν…». Κάνεις κριτική στον Μητσοτάκη και σου λένε «ναι, αλλά δεν λες που ο Τσίπρας…» κλπ. Κοινή πρακτική όσων δεν έχουν επιχειρήματα.

 49. Γιάννης Ιατρού said

  42α: Πόσα ξέρεις! «καρδουλιάσει», ωραίο! Μου διέφευγε η λέξη, ρε τιμαθαινεικανειςεδωμεσα, πανεπιστήμιο 🙂
  ΥΓ: κάτι ακούστηκε και για αφιερώσεις και τέτοια,,,

 50. Πάνος με πεζά said

  Αρκετά μειωτικό και το νεόκοπο «ψυχάκιας», για τον κυριολεκτικά ανισόρροπο, αλλά και για τον άνθρωπο με ευαισθησίες.

 51. Ποντικαρέος said

  @41 Αυτό ακριβώς ήθελε να μας τονίσει. Ότι για να ερμηνεύσεις να αποτελέσματα τησ στατιστικής πρέπει να ξέρεις τι μέτρησες και ποια είναι η φυσική του προβλήματος

 52. sarant said

  44-45 Να το κάνουμε τελικά αυτό το άρθρο για το -άκιας. Προσεχώς.

  46 Ήταν πρόσφατο το άρθρο.

  47 Το είχε πιάσει η παγίδα

  48 Για τη Μαρφίν όμως δεν λες τίποτα.

 53. spiral architect 🇰🇵 said

  Η κλασική ατάκα του ισαποστασάκια

  Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.

  [άσχετο mode-on]
  Αχ, Πετρόπουλε, πώς ήσουν και πώς έγινες και πώς θα καταντήσεις …
  [άσχετο mode-off]
  😉

 54. spiral architect 🇰🇵 said

  Υπάρχει και ο μαλάκας -δήθεν- ισαποστασάκιας:
  Συνεχίζετε εσείς την προπαγάνδα, εμείς τη δημοσιογραφία.

 55. atheofobos said

  εύκολο είναι να θυμηθεί κανείς διάφορες ανοησίες που ειπώθηκαν και γράφτηκαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2014,

  Πράγματι μετά το 2014 μόνο σοφίες ακούμε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!
  ( Ε, καλά εντάξει, να είμαστε και αντικειμενικοί, εξαιρούνται Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Στρατούλης κτλ που είπαν και μερικές ανοησίες και μετά το 2014!)

 56. spiral architect 🇰🇵 said

 57. Pedis said

  τόσος κόπος να περνιώνται για ισαποστούληδες, αλλά το αφεντικό δεν έχει ευαισθησίες:

  «η Ελλάδα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα.»

  […]

  Ειδικότερα για τη χώρα μας, η έκθεση επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2017 ένας συνεργάσιμος εταίρος στη προσπάθεια για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως αυξήθηκε η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Προγράμματος.

  http://www.efsyn.gr/arthro/ipa-eysima-kai-systaseis-stin-ellada-gia-tin-tromokratia

 58. Πάνος με πεζά said

  «Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» κλπ., επίσης διάσημες ατάκες του (τελικά αν-)ισαποστακια…

 59. 16) «Ο μεγάλος θεωρητικος των ισων αποστάσεων ειναι βέβαια ο Αριστοτέλης, με τη Μέση Οδό»

  Αναρωτιέμαι αν σε κάποιο επίπεδο θα μπορούσε να θεωρηθεί το ίδιο και ο Siddhārtha Gautama…

  48) «Σχετική είναι η πρακτική του συμψηφισμού την οποία απεχθάνομαι. Λες κάτι για τον Χίτλερ και ακούς «ναι, αλλά ο Στάλιν…». Κάνεις κριτική στον Μητσοτάκη και σου λένε «ναι, αλλά δεν λες που ο Τσίπρας…» κλπ. Κοινή πρακτική όσων δεν έχουν επιχειρήματα.»

  Έχω την εντύπωση ότι όταν δεν μάς ενδιαφέρει απλώς η οικονομία τού λόγου, το ζητούμενο είναι το κατά πόσον οι ομιλούντες για τα εγκλήματα τού Χίτλερ γνωρίζουν για τα εγκλήματα τού Στάλιν και τανάπαλιν…

  50) «Αρκετά μειωτικό και το νεόκοπο «ψυχάκιας», για τον κυριολεκτικά ανισόρροπο, αλλά και για τον άνθρωπο με ευαισθησίες.»

  Θαρρώ ότι ο «ψυχάκιας» πρέπει να είναι ο μοναδικός χαρακτηρισμός όπου δεν την γλυτώνεις με τίποτα, καθώς όλοι οι έτεροι προσδιορισμοί τής εν λόγω ιδιότητας έχουν έτσι κι αλλιώς μειωτική χροιά.

 60. Παναγιώτης Κ. said

  Ένας νεαρός γυρίζει αργά το βράδυ στο σπίτι του.
  Αντιλαμβάνεται κάποια στιγμή ότι τον παρακολουθούν δύο τύποι.
  Επιταχύνει το βήμα του επιταχύνουν και αυτοί.Επιταχύνει περισσότερο τον ακολουθούν και κάποιοι στιγμή τον φτάνουν.
  -Λέγε ρε με ποιούς είσαι; Με μας ή με τους άλλους;
  Έντρομος ο νεαρός απαντάει:
  -Με σας.
  -Έχασες φίλε. Εμείς είμαστε οι…άλλοι!

 61. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 62. ΣΠ said

  -Αν βρισκόσουν μόνος σου στην έρημο και σου ορμούσε ένα λιοντάρι ,τι θα έκανες;
  -Θα έπαιρνα ένα ξύλο και θα το χτυπούσα.
  -Αν δεν υπήρχε ξύλο;
  -Θα του έριχνα μια πέτρα.
  -Αν δεν έβρισκες πέτρα;
  -Θα ανέβαινα σε ένα δέντρο.
  -Αν δεν υπήρχε δέντρο;
  -Δε μου λες,με ποιον είσαι, με μένα ή με το λιοντάρι;

 63. spiral architect 🇰🇵 said

  @62: 😀 😀 😀 😀

 64. spiral architect 🇰🇵 said

  [..] Για ίσες αποστάσεις είχε κατηγορηθεί την περίοδο 2012-2014 η ΔΗΜΑΡ [..]

  Για τη ΡΗΜΑΔ κείνη την εποχή είχε ειπωθεί ότι, στα κουμπιά κλήσης του ασανσέρ των γραφείων της εκτός από το «επάνω» 🔼 και το «κάτω» 🔽 υπάρχει και το κουμπί «παρών». 🙂

 65. Ξεκούρδιστο Λεμόνι said

  Λουκ. 16,13: Οὐδεὶς οἰκέτης δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν· ἢ γὰρ τὸν ἕνα μισήσει καὶ τὸν ἕτερον ἀγαπήσει, ἢ ἑνὸς ἀνθέξεται καὶ τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει. οὐ δύνασθε θεῷ δουλεύειν καὶ μαμωνᾷ.

 66. leonicos said

  και την πίτα ακέραιη και το σκυλί χορτάτο

  Αν και υποθέτω κάποιος το είπε παραπάνω

 67. leonicos said

  με τον αστυφύλαξ και τον χωροφύλαξ

  Επί υπάρξεως χωρο- και αστυνομίας, το όριο ήτα η γέφυρα του Κηφισού στη Ν. Χαλκιδώνα, που τώρα έχει εξαφανιτεί.

  Παρακολουθούσαμε από το λεωφορείο δυο που τους κυνηγούσαν αστυνομικοί. Μόλις πέρασαν στην ευθυνη της Χωροφυλακής, η καταδίωξη σταμάτησε και αυτοί διέφυγαν

 68. spiral architect 🇰🇵 said

  @66: Ctrl + F –> search word «πιτα» –> #36 😉

 69. Μπετατζής said

  16. Όταν είχα διαβάσει τον Αρίστο στο σχετικό χωρίο (είναι κάπου στα Ηθικά Νικομάχεια), είχα διαπιστώσει ότι με την περίφημη μεσότητα, ο Αρίστος κάθε άλλο παρά υποστηρικτής της μεσότητας και του μέτρου είναι, σε αντίθεση με ό,τι γενικά πιστεύεται. Αυτό που εννοεί ο Αρίστος στο σχετικό χωρίο με την λέξη μεσότητα, είναι να κάνεις αυτό που αναλογεί σε κάθε περίσταση, ανάλογα με την περίσταση. Δηλαδή αν η περίσταση απαιτεί υπερβολές, τότε αποτελεί μεσότητα το να κάνεις υπερβολές Αυτή είναι η ερμηνεία της αριστοτελικής μεσότητας, αλλά δεν προλαβαίνω τώρα για παραπομπή, γράφω από μνήμης, το βράδυ ίσως. Αν έχω δίκιο, καλό είναι να διαλυθεί αυτή η αριστοτελική παρερμηνεία.

 70. Pedis said

  μπορεί κανείς να επικαλεστεί την θέση του Σόλωνα, όπως μας τη μεταφέρει ο Αριστοτέλης, ότι δηλαδή σε καιρούς εμφύλιας σύγκρουσης όποιος πολίτης δεν πάρει μέρος υπέρ της μίας ή της άλλης μερίδας πρέπει να θεωρείται άτιμος …

  όπως κι έκανε:

  Όσο χρειαζόταν του λαού ξεχώρισα μερίδιο,

  χωρίς από το δίκιο του να βγάλω ή ν᾽ αβγατίσω·

  κι εκείνοι που ᾽χαν δύναμη κι ακούονταν με το χρήμα,

  τίποτε ανάρμοστο κι αυτοί κοίταξα να μην πάθουν.

  Στη μέση στάθηκα, ισχυρή προβάλλοντας ασπίδα,

  κι ούτ᾽ άφησα άδικα απ᾽ τους δυο κανένας να νικήσει.

  Σόλων, «ελεγείες»

  http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/anthology/poetry/browse.html?text_id=81

 71. sarant said

  70 Ισαποστασάκιας 🙂

  69 Αν προλαβαίνεις, κάνε το.

 72. leonicos said

  Εν Μακεδονία φασί

  Ρε, παιδιά, τι είναι το φασί;

  (Για να μου επιτεθεί κάποιος ειδικός, που παραδόξως εξαφανίστηκε. Περίενα να με ξεσκίσει από προχτές, αλλά δεν το έκανε. Ένεκα η ευγένειά μου……)

 73. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα.
  Ἐνδιαφέρουσες οἱ γεωμετρικὲς προσεγγίσεις. Ἡ μόνη μου ἔνσταση εἶναι ὅτι ἡ γεωμετρία στὸν χῶρο τῆς πολιτικῆς εἶναι μὴ Εὐκλείδια (κατ΄ ἄλλους σφαιρική, κοινῶς Ρημάνεια, κατ΄ ἄλλους Λομπατσέφσκεια, ποὺ δὲν τὴ λὲς καὶ ἀρημάνεια). Οἱ παράλληλες εὐθεῖες τελικὰ συναντῶνται; Καί, ἂν ὄχι, πόσες παράλληλες πρὸς δοθεῖσα εὐθεία ἄγονται ἀπὸ δεδομένο σημεῖο;
  Καί, ἐντάξει, πὲς ὅτι εἶναι ἐπίπεδη, ἥτοι εὐκλείδια· τὸ ἐπίπεδο εἶναι κλασσικὸ ἢ μήπως εἶναι κυλινδρικὴ πλευρικὴ ἐπιφάνεια, λωρίδα Μέμπιους κ.λπ.;
  Τελικὰ μήπως ἰσχύει τὸ ἀριστοτέλειο τῆς μέσης ὁδοῦ, ὅπου ὅλοι χωρᾶνε καὶ ὅπου ἐπικυρώνεται ἡ συλλογιστικὴ τοῦ Χότζα (κι ἐσὺ δίκιο ἔχεις);
  Ἐξαιροῦνται τὰ ΧΑούγκανα πού, ὡς σκράπες, δὲν σκαμπάζουν γρῦ ἀπὸ γεωμετρία.

 74. leonicos said

  Ισαοιστάκιας είμαι κι εγώ: Μια Γς και μια Τζι

 75. leonicos said

  Ξέχασα να σας πω ότι σήμερα πενθώ

  Έχασε η ΑΕΚ από τον Άγιαξ. Κάπου το άκουσα…

  Τώρα πώς είναι δυνατό να χάνει μια ομάδα πο το όνομά της γράφεται με κεφαλαία, από μια ομάδα που το όνομά της γράφεραι με μικρά, δεν μπορώ να το καταλάβω

 76. Πάνος με πεζά said

  @ 65 : Και στον Κατηχητικό Λόγο του Χρυσόστομου, για όποιον αντέξει να μείνει και να τον ακούσει μετά την Ανάσταση, ακούμε μεγάλα ισαποστακίστικα (!!!) μηνύματα :

  «… φιλότιμος γάρ ὤν ὁ Δεσπότης, δέχεται τόν ἔσχατον καθάπερ καί τόν πρῶτον˙ ἀναπαύει τόν τῆς ἐνδεκάτης, ὡς τόν ἐργασάμενον ἀπό τῆς πρώτης˙ καί τόν ὕστερον ἐλεεῖ καί τόν πρῶτον θεραπεύει˙ κακείνω δίδωσι καί τούτω χαρίζεται˙ καί τά ἔργα δέχεται καί τήν γνώμην ἀσπάζεται˙ καί τήν πρᾶξιν τιμᾶ καί τήν πρόθεσιν ἐπαινεῖ. Οὐκοῦν εἰσέλθετε πάντες εἰς τήν χαράν τοῦ Κυρίου ὑμῶν˙ καί πρῶτοι καί δεύτεροι τόν μισθόν ἀπολαύετε. Πλούσιοι καί πένητες μετ’ ἀλλήλων χορεύσατε˙ ἐγκρατεῖς καί ράθυμοι τήν ἡμέραν τιμήσατε˙ νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες, εὐφράνθητε σήμερον. Ἡ τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες….»

 77. ΓΤ said

  @75 Μία ομάδα που γράφεται με κεφαλαία έχασε από μία ομάδα που γράφεται με πεζοκεφαλαία 🙂

 78. Πάνος με πεζά said

  @ 75 : Για την ακρίβεια, η ΑΕΚ έχασε από τον ΠΑΣ Γιάννινα του Ράντσταντ ! 🙂

 79. Evan said

  16. 69.

  O Αριστοτέλης ΔΕΝ ήταν «ισαποστάκιας»!

  Ο Μπετατζής έχει δίκιο και η «μέση οδός» δεν σημαίνει αριθμητικό μέσο (ισαπόσταση).

  Παραθέτω από τον ορισμό της ηθικής αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια:
  ΙΙ 6 1106b36-1107a2: ἔστιν ἄρα ἡ ἀρετὴ ἕξις προαιρετική, ἐν μεσότητι οὖσα τῇ πρὸς ἡμᾶς, ὡρισμένῃ λόγῳ καὶ ᾧ ἂν ὁ φρόνιμος ὁρίσειεν.
  II 6 1107a7-8: κατὰ δὲ τὸ ἄριστον καὶ τὸ εὖ ἀκρότης.

  Οι ηθικές αρετές έχουν να κάνουν με συνεχή διαβάθμιση μεταξύ δύο άκρων συμπεριφοράς (π.χ. δειλός – παράτολμος). Ανάμεσα στα δύο άκρα υπάρχει η μεσότητα όπως όμως ορίζεται για τον καθένα μας («τῇ πρὸς ἡμᾶς»). Αυτή η μεσότητα είναι κατά «τὸ εὖ ἀκρότης».

  Δηλαδή σε πλήρη αναλογία με το θεώρημα μέσης τιμής, η ηθική μεσότητα είναι μια αξιολογική ακρότητα.

 80. sarant said

  76 Εδώ θα πούμε μάλλον «ισαποστασίτικα».

 81. ΓΤ said

  Τηρώντας ίσες αποστάσεις, ακουμπάς για τα καλά σε ισαποστασίδι.

 82. Μπετατζής said

  79. α, γειά σου, αυτό είναι

  Παραδείγματος χάριν μπορεί κανείς να φοβηθεί ή να δείξει θάρρος, να επιθυμήσει, να οργισθεί ή να σπλαχνισθεί, γενικά να νιώσει ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια, και σε μεγαλύτερο και σε μικρότερο βαθμό, και ούτε το ένα ούτε το άλλο από τα δύο αυτά είναι καλό· να τα αισθανθεί όμως όλα αυτά τη στιγμή που πρέπει, ενσχέσει με τα πράγματα που πρέπει, ενσχέσει με τους ανθρώπους που πρέπει, για τον λόγο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, αυτό είναι, κατά κάποιον τρόπο, το μέσον και το άριστο — αυτό το δεύτερο έχει, βέβαια, άμεση σχέση με την αρετή. https://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?m=1&t=28

  Μyth busted

 83. Evan said

  82.

  Το «προς ημάς» ερμηνεύεται όχι μόνο για το άτομό μας, αλλά και για τις περιστάσεις. Η μεσότητα είναι το άριστον της περίστασης (στο χρόνο, το χώρο τον φυσικό, αλλά και τον κοινωνικό-πολιτικό, αφού οι ηθικές αρετές είναι πάντα «προς έτερον»).

  Πχ. για την ανδρεία ή για την γενναιοδωρία: υπάρχει ένα μέσο ανάμεσα στα άκρα, όπως το απαιτούν οι εκάστοτε περιστάσεις. Αυτό το «μέσο» είναι όμως άριστο (ένα «άκρον»).

  Η Αριστοτελική μεσότητα είναι μύθος, αλλά και τόσο αντίθετη με την χριστιανική ηθική όπου η εκτίμηση προς την ακρότητα (π.χ. μάρτυρες της πίστης, αποχή από τα εγκόσμια κλπ.) είναι ακατανόητη για τον Αριστοτέλη.

 84. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Καὶ ποιός εἶναι ὁ κλασικὸς ἰσαποστάκιας; Ὁ Μπαμπινιώτης. Ἤθελε νὰ ἀρέσει σὲ ὅλους καὶ τελικὰ κατάφερε οἱ προοδευτικοὶ τὸν θεωροῦν συντηρητικὸ καὶ οἱ συνητρητικοὶ προοδευτικό

 85. dryhammer said

  82. Στην ώρα σου βλαστήμησε και ψυχικό μην κάμεις. (Παροιμία)

 86. Αὐγουστῖνος said

  Μπεκρῆ μεζὲ γιὰ τὴ μεθαυριανὴ πιατέλα: ἀπὸ τὸ TVXS τώρα:

  Η κοπέλα που βρέθηκε ημιθανής στην άκρη του δρόμου ευτυχώς συνήλθε από το κόμμα. Οι συγγενείς της την αναγνώρισαν από τις φωτογραφίες …

  Τελεία καὶ παύλα!

 87. Ποντικαρέος said

  @86 Μήπως είναι στο κόμμα (αν και ήταν σε κώμα);

 88. sarant said

  86 Δεν λέει σε ποιο κόμμα ήταν

 89. gpoint said

  # 75

  Τώρα κατάλαβα γιατί τα σκουλήκια γράφουν ΑΡΗΣ λες και είναι αρχικά το όνομα της (οθντκ) ομάδας τους. Είναι κι αυτοί τόσο σχετικοί με το άθλημα !!

 90. gpoint said

  # 78

  Στο τσουλού των Κ19 είχαμε Αγιαξ – ΑΕΚ 6-0 με τις κακιές γλώσσες να λένε πως οι Ολλανδοί κατέβασαν την Κ15 !!!!

  Εν τω μεταξύ ο τίγρης στην κυριολεξία αλωνίζει στην επικράτεια του Βασιλειάδη. Διώχνει η Κεράτσα τα άλογά του από τον στάβλο της γιατί βρέθηκε ντοπαρισμένο προφανώς εν αγνοία της και καταφέρνει ο τίγρης να ξαναδώσουν άδεια προπονητή στον ισοβίως αποκλεισθέντα προπονητή για 4-5 φορές υπότροπο στο ντοπάρισμα Θεοδωράκη, να τα προπονεί αυτός !!. Στην Γαλλία όπου είχε πάει τον διώξανε με το πρώτο ντοπάρισμα, εννοείται.
  Κι έπειτα αναρωτιούνται γιατί δεν έκανε μεταγραφές… (Τσάκας είπατε ;; )

 91. leonicos said

  Βρε Τζι, κάνε μού τα λιανά

  Ποιοι είναι οι Κ19 και ποιοι ολλανδοί κατέβασαν την Κ15;

  Ποιος είναι ο τίγρης, ποιος ο Βασιλειάδης και ποια η Κεράτσα και ποια είναι τα άλογά της;

  Μπαίνω να δω τι γίνεται και ξαφνιάζομαι

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  Η λέξη με την νεώτερη έννοια από το 1981 και μια παλαιότερη χαρτογραφική:

 93. Πέπε said

  Καλημέρα. Μόλις διάβασα το άρθρο. Δεν έχω δει ακόμη σχόλια.

  Έχω μια επιφύλαξη ως προς τον όλο προσανατολισμό του άρθρου.

  Ελάχιστα πριν το τέλος, συναντάμε τη φράση « ο ισαποστασάκιας είναι όρος της αργκό». Δεν ξέρω αν «όρος» είναι ο σωστός όρος, γιατί η αργκό δε θα έλεγα ότι έχει ορολογία. Μάλλον « ο ισαποστασάκιας είναι λέξη της αργκό».

  Όπως και να ‘χει, η θέση αυτής της διαπίστωσης δεν είναι στο τέλος του άρθρου, είναι στην αρχή. Παρόλο που είναι απολύτως προφανές ότι πρόκειται για λέξη της αργκό, από την αρχή μέχρι λίγο πριν το τέλος του άρθρου αντιμετωπίζεται σαν να ήταν μια κοινή λέξη του κανονικού, «μέσου» λεξιλογίου: γίνεται λόγος για τη συμπερίληψή της ή μη στην ψηφοφορία των λέξεων της χρονιάς, ανιχνεύονται οι εμφανίσεις της, παρατίθενται και σχολιάζονται ερμηνεύματα (από το σλανγκ.γκρ μεν, αλλά χωρίς ούτε αυτό να σχολιαστεί), μελετάται ως περίπτωση απλολογίας, και στο τέλος χρησιμοποιείται και για την εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων σχετικά με το φαινόμενο της απλολογίας, κάτι που αργεί μεν αλλά ξέρουμε από τον τίτλο ότι βρίσκεται στο κέντρο του θέματος της ανάρτησης.

  Αν τα πράγματα είχαν εκτεθεί με τη λογική τους σειρά, αν δηλαδή ξεκινούσαμε με το ότι ο ισαποστ(ασ)άκιας είναι λέξη της αργκό, θα είχε δημιουργηθεί αρκετά νωρίς χώρος, στην πορεία της σκέψης που εκτίθεται στο άρθρο, για την πολύ σημαντική παράμετρο ότι η αργκό έχει δικούς της γλωσσικούς κανόνες, που δεν συμπίπτουν πάντοτε με αυτούς της γενικής κοινής γλώσσας. Και συνεπώς ότι, πριν ένα αργκοτικό φαινόμενο χρησιμοποιηθεί ως βάση για συλλογισμούς περί των φαινομένων της γενικής γλώσσας, πρέπει να εξεταστεί αν το συγκεκριμένο φαινόμενο ακολουθεί τους γενικούς ή τους αργκοτικούς κανόνες.

  Παραλείποντας όμως αυτή την παράμετρο, δίνεται η στρεβλή εντύπωση ότι, σχετικά με την απλολογία, ο ισαποστ(ασ)άκιας και ο αντισπι(σι)σιστής μπορούν να εξεταστούν στο ίδιο τραπέζι με τον αμφορέα και το αστροπελέκι, και ότι δε διαφέρουν παρά μόνο στο πότε σχηματίστηκαν.

  Πράγμα εντελώς ταχυδακτυλουργικό.

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αυτοφωράκιας, μαμάκιας, καραφλάκιας, μπουκλάκιας,
  ζημενσάκιας 🙂 🙂

  ο τρελάκιας είναι συμπαθητικός

  57 Pedis >>περνιώνται για ισαποστούληδες,
  κάτι φορές οι ισαπ… γράφονται με δυο -ου 😉

  Ο Ευριπίδης ο πονηράκιας
  ερωτευμένος συμφεροντάκιας

 95. leonicos said

  @78

  Άτιμο Ραντστατ!!!!!!!!!!!

  Πριν από χρόνια, πέρασα με πούλμαν έξω από το εξωχικό του Κρόυφτ. Και 35 ηλίθιοι κατέβηκαν και φωτογραφήθηαν έξω από ένα σπίτι, που δεν ήταν και το ωραιότερο της περιοχής

  Λέτε να καταντήσω έτσι;

 96. leonicos said

  Μα πού είναι η Λουκρητία; Εξαφανίστηκε;

  Λουκρητίααααααααααααααααααααααα!

  Δύσκολες οι γυναίκες βρε παιδί μου, ξέρω και από τη δική μου

 97. leonicos said

  Λουκρητίααααααααααααααααααααααα!

  Δεν μπορώ να φωνάξω και πιο δυνατά

 98. Πάνος με πεζά said

  @ 95 : Καταλαβαίνεις βέβαια ότι αντιστρέφω το «ΠΑΣ Γιάννινα, ο Άγιαξ της Ηπείρου» 🙂

 99. Classicist said

  Συλλυπητήρια στον κ. Λέωνικο (95-96-97) για το θάνατο του Μωυσή Κωνσταντίνη

 100. sarant said

  93 Το άρθρο θεωρεί δεδομένο ότι ο ισαποστασάκιας είναι λέξη της αργκό (με την ευρύτερη βεβαίως σημασία της λέξης). Γι αυτό και δεν το αναφέρει από την αρχή. Και στο τέλος που το αναφέρει, πάλι δεδομένο το θεωρεί:

  Επίσης, μάλλον επειδή ο ισαποστασάκιας είναι όρος της αργκό, δεν εκφράζονται (ή έστω, δεν έχω ακούσει) αντιρρήσεις για την απλολογική του «αλλοίωση» ενώ πολλοί διαμαρτύρονται έντονα όταν ακούν τον ανημέρωτο, τον αθλίατρο ή τον περιβαντολλόγο, επίσης απλολογίες αλλά λόγιων ή έστω μη αργκοτικών λέξεων. Παρόμοια έλλειψη αντιρρήσεων παρατηρήθηκε και στην άλλη απλολογία, το σπισισισμός -> σπισισμός.

  Αλλά είτε αργκό είτε κοινή νεοελληνική, το απλολογικό φαινόμενο είναι ένα και το αυτό. Μπορεί μόνο να διαφέρει η στάση του ομιλητή απέναντι σε αυτό. Τ

 101. Aghapi D said


  Αυτό για ίσες αποστάσεις δέν λέει; -τουλάχιστον εμμέσως;

 102. Πέπε said

  @100:
  > > Αλλά είτε αργκό είτε κοινή νεοελληνική, το απλολογικό φαινόμενο είναι ένα και το αυτό. Μπορεί μόνο να διαφέρει η στάση του ομιλητή απέναντι σε αυτό.

  Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό…

  Η απλολογία είναι εις βάρος της ετυμολογικής διαφάνειας. Δεν είναι καθόλου εμφανές ότι ο αμφορεύς προέρχεται από τον αμφιφορέα, ένα σκεύος που το κρατάς από δυο μεριές (με τα δυο χερούλια). Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο (έτσι τουλάχιστον νομίζω), είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

  Στην αργκό η ετυμολογική διαφάνεια δεν αποτελεί αυταξία. Έχουμε κομμένες λέξεις, έχουμε ποδανά, έχουμε ένα σωρό παραδείγματα που το αποδεικνύουν.

 103. gpoint said

  # 91

  Κ19 = μικρότεροι των 19 ετών, Κ15 = κάτω των 15 ετών

  Τίγρης είναι ο καταδικασθείς πάλαι ποτέ για λαθρεμπορία καυσίμων ιδιοκτήτης της ΑΕΚ. Με την επάνοδό του στα ποδοσφαιρικά αγόρασε και κάποια άλογα στον ιππόδρομο που προπονούσε η κυρία Κεράτσα, μάλιστα κέρδισε κι ένα ντέρμπυ. Πριν δυο μήνες περίπου έγινε η παγκόσμια πρωτοτυπία προπονητής(-ρια, εδώ) να διώξει τα άλογα μεγαλοίδιοκτήτη από τον σταύλο του. Συνηθισμένο είναι το αντίθετο να τα παίρνει ο ιδιοκτήτης πειδή δεν είναι ικανοποιημένος.
  Γεγονός είναι πως βρρέθηκε άογο του ντοπαρισμένο.
  Τσάκας είναι ο προμηθευτής αναβολικών των Κεντέρη-Θάνου.Εκτοτε είχε θητεύσει ανεπισήμως σε ΑΕΚ επί Μπάγιεβιτς, ΑΠΟΕΛ όταν»πετούσε» στην Ευρώπη και στον σταύλο του Θεοδωράκη όπου κατέληξαν τα άλογα του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ.

 104. sarant said

  102 Έχει ετυμολογική διαφάνεια ο λωποδύτης ή ο ευάριθμος ή το κρησφύγετο; Έχει ο κουτσομπόλης;

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  τους νοικοκυραίους ισαποστάκηδες και τους πρεζάκηδες της τηλεόρασης

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άλλο τηρώ ίσες αποστάσεις, επειδή είμαι ασπόνδυλος καιροσκόπος, και άλλο προσπαθώ να βλέπω όλες τις πλευρές ενός ζητήματος, επειδή (επιθυμώ να) είμαι σκεπτόμενος άνθρωπος. Προσωπικά, με εκφράζει το κείμενο του Σεβαστάκη:
  «Ακόμα και αν κανείς παίρνει μια θέση που βρίσκεται, αναπόφευκτα, πιο κοντά στον Α παρά στον Β, δεν είναι υποχρεωμένος να ευχαριστεί πάντα τον Α και να δυσαρεστεί μονίμως τον Β. Υπάρχουν στιγμές που διεκδικεί κανείς την πλήρη ελευθερία ενός συλλογισμού, αδιαφορώντας για το ποιος θα τον εκμεταλλευτεί στους πολέμους της γνώμης. Αλλιώς, είτε πρέπει να σωπάσουμε είτε να ντύσουμε με οπαδικά χρώματα τη δημόσια στάση μας.»
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.lifo.gr/print/second_thoughts/145058&ved=2ahUKEwjF-I_N18ndAhUNuIsKHVefDF8QFjAGegQIBRAB&usg=AOvVaw0rfVVmObZ7mQrJcBazSNTO

 107. ΓΤ said

  103> Προμηθευτής αναβολικών των Κεντέρη-Θάνου, που έκαναν βαβά στο γόνατο τα χρυσούλια μου, ήταν ο Τζέκος. Τσάκας ήταν ο Μέγας Άρχων Συνομιλητής του ΠΑΟ με Αμπουντουμπαΐτες και λοιπούς δυνάμει τοτινούς επενδυτές…

 108. ΓΤ said

  Ασφαλώς παρουσιάζει εξαιρετικό γλωσσικό ενδιαφέρον το όνομα του αλόγου του Μελισσανίδη, που κέρδισε ντέρμπι, και ο Βασιλειάδης έδωσε την κούπα στον πετρελαιά του ΟΠΑΠ – ένα όνομα απείκασμα μιας nuance άρθρωσης ελλογιμοτάτων. «Απολαύστε υπεύθυνα»: ΓΙΟΥΤΟΚΙΝΤΟΥΜΗ (https://www.ippodromia.gr/news-el/1364-eksairetiki-i-katastasi-toy-gioutokintoumi.html)
  Πόσα ούγκανα ουγκάνων πια; Χάθηκαν τα καπέλα του Άσκοτ;

 109. gpoint said

  # 107

  Σωστός !! Πάντοτε μπέρδευα τα ,,, ταλέντα !!!

 110. τα μυαλά said

  Οι προγονοί σας το είπαν πιο ξεκάθαρα. «Ή είσαστε μαζί μας, ή εναντίον μας.» Μέση οδός δεν υπάρχει, θα τους καθαρίσετε επί τόπου. Ψάχνω να βρω κατάλληλα πλακάτ της προτοποριακής αβαντ-γκαρντ εκείνης της σκοτινής εποχής, και αδυνατώ. Ας τα βρούν άλλοι πιο ικανοί.

 111. 108 Είναι η γνωστή ατάκα από τον Ταξιτζή

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χτες, κάποια ασύδοτα καθάρματα του αναρχομηδενιστικού και βανδαλιστικού χώρου έσπασαν κυριολεκτικά τα μούτρα μιας ανύποπτης πιτσιρίκας στο Αγρίνιο. Όπως κάποιοι ομοϊδεάτες τους είχαν σακατέψει τον περασμένο Νοέμβριο μια δικηγόρο, που βρέθηκε για χάρη τους στην εμπόλεμη ζώνη που λέγεται Εξάρχεια. Αν καταδικάσω την κτηνώδη βία τους, όπως καταδικάζω τη δολοφονική μανία της ναζιστικής συμμορίας, είμαι αξιοκαταφρόνητος ισαποστασάκιας, γιατρέ μου;

 113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  92. Ισαποστασεων των 5μ .
  Οι ισοϋψείς ανα 5μ. της οριζοντιογραφιας (κοινώς του τοπογραφικού) .

 114. Alexis said

  #26, 32, 33: Επίσης ο «καμηλοδρομάκιας»

 115. sarant said

  112 Κάτι γράφτηκε….

 116. Alexis said

  Όλα τα εις -άκιας είναι μειωτικά-ειρωνικά-υποτιμητικά.
  Εξαιρείται ο μουστάκιας:

 117. Χαρούλα said

  106,112
  Επιτέλους, αν σας κατάλαβα σωστά! Είχα πιστέψει πως ήμουν μόνη!
  Κρίνω κάθε πράξη, απόφαση, κάθε τοποθέτηση, χωρίς να προκαταλαμβάνομαι από το ΠΟΙΟΣ. Προσπαθώ να μπω στην θέση του άλλου για να κατανοήσω ΓΙΑΤΙ. Δέχομαι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν, είτε βελτιούμενοι είτε …όχι.
  Δεν αφήνω όμως τις αρχές μου. Τις απόψεις ή την ιδεολογία μου. Και ενώ σύμφωνα με την κυριαρχούσα αντίληψη, θα με λέγατε ισαποστάτ-ισσα(;), εγώ νοίώθω πως ειμαι ένας σκεπτόμενος με κατανόηση άνθρωπος.
  …μήπως δεν είμαι κσλά γιατρέ μου;😳

 118. Λ said

  Μέσα στο γενικό πνεύμα τοτ άρθρου και επειδή αναφέρθηκε το ονομα του Μεγαλου Κωνσταντίνου(ΜΚ) κοίταξα τη λέξη ανεξιθρησκεία για να δω αν ο ΜΚ τηρούσε ίσες αποστάσεις. Προς μεγάλη μου έκπληξη το διάταγμα των Μεδιολάνων δεν περιέχει αυτή τη λέξη, και πολύ σωστά θα μου πείτε, αφού είναι μεταγενέστερη και αποτελεί προσπάθεια απόδοσης γαλλικής λέξης. Κατά τα άλλα, πώς τηρούσε ίσες αποστάσεις ο ΜΚ αφού σκότωσε τον ίδιο του το γιο και την πρώην σύζυγο του. Την τελευταία μάλιστα σε καυτό καυτό λουτρό

 119. gpoint said

  # 118

  μερικές αποστάσεις είναι πιο ίσες από τις ίσες…

 120. Λεύκιππος said

  111 Ρετιμαθαινεικανείς!!!!!!!!

 121. Νέο Kid said

  92. Ενδιαφέρον, BLOG. Βλέπουμε πώς εξελίχτηκε γλωσσικά ο όρος του 1887 , αφού σήμερα , κι εδώ και παρά πολύ καιρό δηλαδή, λέγεται απλώς «ισοδιάσταση» η κατακόρυφη απόσταση μεταξύ διαδοχικών ισοϋψών (καμπύλων )
  Φαντάζομαι δε , ότι ο συγκεκριμένος μηχανικός του στρατού θα ξεκινούσε ( οπως θα ήταν και φυσικό ως προτεραιότητα )την αποτύπωση από πεδινές και ημιορεινές (το πολύ ) περιοχές , αφού το 5 που ζητάει ως ισοδιασταση ,είναι πολύ μικρό για βουνά… 🙂 Για κλίμακα 1 προς 25000 , οι ισοϋψείς της Πεντέλης ) άσε τη Γκιώνα και τον Όλυμπο…😋) δεν θα χωρούσαν στο χαρτί.

 122. Λεύκιππος said

  118 Μάλλον αγαπούσε τον γιο του περισσότερο από την γυναίκα του, γι’ αυτό τον σκότωσε με ΗΠΙΩΤΕΡΟ τρόπο. Λέω εγώ τώρα.

 123. Faltsos said

  112 «είμαι αξιοκαταφρόνητος ισαποστασάκιας;»

  Η απάντηση είναι ΝΑΙ κ. Γιάννη και μη σου κακοφαίνεται.

  Σε κανένα ρεπορταζ δεν γράφτηκε ότι κάποιοι «έσπασαν κυριολεκτικά τα μούτρα μιας ανύποπτης πιτσιρίκας» με «κτηνώδη βία».

  Φυσικά, όπως συνηθίζεται θα ερμηνεύσεις την ένστασή μου σαν δικαίωση των «ασύδοτων καθαρμάτων του αναρχομηδενιστικού και βανδαλιστικού χώρου».

  Σε διαβεβαιώ ότι κι εγώ θεωρώ αδικαιολόγητα εγκληματικό να πετάς πέτρες ή οτιδήποτε άλλο παραβλέποντας το ενδεχόμενο να τραυματίσεις κάποιον/α.

  Είναι όμως το ίδιο με τις προσχεδιασμένες και συνειδητές δολοφονίες ανθρώπων λόγω ιδεολογικών διαφορών, καταγωγής κλπ ;

  Βλέπεις, είναι δυνατό να καταδικάζεις διαφορετικά πράγματα κατανοώντας την διαφορετικότητά τους. Το τσουβάλιασμα όλων στο ίδιο σακί είναι το χαρακτηριστικό του ισαποστασάκια

 124. Azure Elf said

  15: Χαντζόπουλος, Καθημερινή 15/8/18

 125. ΣΠ said

  112
  ΄Οχι, ισαποστάκιας είναι αυτός που με αυτή την ευκαιρία θα σου πει «ναι, αλλά δεν λες τίποτα για την Χρυσή Αυγή». Λες και όταν πεις για τον έναν πρέπει στο καπάκι να πεις και για τον άλλον.

 126. Γς said

  67:

  Ασχετο βρε Λεώ. Αλλά μου το θύμισες.

  1950 τόσο κι ο Γς μαζί μ ένα συμμαθητή του εγκλωβισμένοι μέσα σ ένα λεωφορείο της γραμμής 104, λίγο πριν το τέρμα στη Σίνα που ήταν το σχολείο τους.

  Πανεπιστημίου και οι Αθηναίοι να ζουν πρωτόγνωρες για την εποχή εκείνη σκηνές Σικάγου, που μόνο στο σινεμά είχαν δει μέχρι τότε με ντα νεόδμητα αστυνομικά περιπολικά με τα φώτα τους και τις εκκωφαντικές σειρήνες τους.

  Κι όταν κατακάθισε ο κονιορτός μαζί με τους επιβάτες που είχαν σηκωθεί να δουν απ τα παράθυρα και επήλθε ησυχία μια φωνή ηκουσθη:

  -Και που νά’ ξεραν ότι είμαστε δω μέσα.

  Τελικά ήταν γενικά απρόβλεπτος ο Γς.

  Κι ας βγει τώρα ο φίλος μου ο καρδιακός ο Γιώργος Ποολυχρονίου, αν μας διαβάζει και να πει από ποιον πήρε την τρέλα του και το μπρίο του, που είχαμε μουρλάνει όλο το σχολείο

 127. leonicos said

  @ 99 Τον γνώριζα προσωπικά όπως όλοι μας του χώρου. Το πατρικό όνομα της γιαγιάς μου ήταν Κωνσταντίνι, και πρεπει να οι απόγονοί του θεωρητικά, να είναι (αν υπαρχουν ακόμα γιατί όλοι σκόρπισαν στην Μεγάλη Ανθρωποφάγα Ήπειρο) τέταρτα ή πέμπτα ξαδέρφια μου.

  Σέβομαι το σχόλιό σου, εφόσον πρόκειται για νεκρό, αλλά δεν έχω λόγους να δεχτώ προσωπικά συλλυπητήρια. Δεν ήταν οικείος μου.

  Ήξερε να κινείται πάντως σε όλους τους χώρους

 128. ΓιώργοςΜ said

  Η μέση οδός και γιατί δεν είναι ασφαλής:

 129. sarant said

  112-123

  Γράφτηκε ότι καθόταν σε παγκάκι έξω από την πορεία και τα επεισόδια, και χτυπήθηκε από φωτοβολίδα, οπότε εικάζω ότι δεν ήταν προμελετημένο να τη χτυπήσουν. Φυσικά είναι έγκλημα, αλλά όχι ίδιας απαξίας με αυτό που περιγράφει το 112.

 130. ΓΤ said

  111> Ναι, γνωστό, οπότε μπορεί η ιστορία του αλόγου ΓΙΟΥΤΟΚΙΝΤΟΥΜΗ να βγει από τις Εκδόσεις ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗ 🙂

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νικοκύρη, ξαναδιαβάζοντας το νήμα, είδα τώρα (γμτ!) ότι έταξες ξεχωριστό άρθρο για τους εις -ακιας . Θα δω τί τιμωρία θα μου βάλω εκείνη τη μέρα για την αβλεψία μου σήμερα.

 132. loukretia50 said

  «Ήθελε, λέει, νάναι ελεύθερος. Σκοτώστε τον…».
  ΟΙ Α∆ΕΡΦΟΦΑ∆ΕΣ
  Ο ήρωας του Καζαντζάκη ήταν ισαποστασάκιας?

  Μεταξύ σφύρας και άκμονος καταλήγουν συχνά αυτοί που διαλέγουν ίσες αποστάσεις.
  Δηλαδή χαμένοι από χέρι.

  Για τις ίσες αποστάσεις: Όταν κριτήριο δεν είναι η δειλία ή το ξεβόλεμα, πιστεύω πως δεν είναι μια σταθερή θέση, αλλά διαμορφώνεται σε κάθε περίσταση ανάλογα με την προσωπική αίσθηση δικαίου.
  Τα πράγματα δεν είναι άσπρο –μαύρο, και συχνά καμιά πλευρά δε σε εκφράζει απόλυτα.
  Εννοείται όμως πως οφείλεις να έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μπορείς? Έλα ντε! Το παλεύεις πάντως!
  Πολύ καλύτερα τα έχει εκφράσει ο Αριστοτέλης (κατά τη νεότερη ερμηνεία).

  Λεώνικε, δε χρειάζεται να φωνάζεις! Δεν πάω πουθενά! Απλώς άδειασα από μπαταρίες!
  Δήλωσες ισαποστασάκιας, το σέβομαι, αλλά κάπου, κάποτε, θέλω προσωπική σου άποψη για όσα παλαβά και μη έγραψα προχθές.
  Και δεν ήταν παράπονο, απειλή ήταν!

  Γιάννη Κουβάτσο, ΕΦΗ-ΕΦΗ ? Ζητάω τόσα πολλά?
  Δε θέλω να πιστέψω ότι μόνο η Κρόνη καταλαβαίνει.
  Γς με απογοήτευσες πολύ.

 133. BLOG_OTI_NANAI said

  121: Δεν γνωρίζω καθόλου το αντικείμενο αυτό, αλλά μια που το ανέφερες, κοιτάω για το «ισοδιάσταση» και δεν το συναντάω σε τόσο παλιά έντυπα οπότε πιθανόν το «ισαπόσταση» ήταν η παλιά διατύπωση.

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  112.Επί μέρους υποκειμενικά στοιχεία του εγκλήματος.
  Βούληση του δράστη,απόφαση, δόλος κλπ

  Click to access %CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF-1.pdf

 135. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  133. Από σημειώσεις τοπογραφιας:

  1. Η ισοϋψής καμπύλη είναι μια γραμμή του εδάφους της οποίας όλα τα
  σημεία έχουν το ίδιο υψόμετρο, δηλαδή ισαπέχουν από τη μέση στάθμη της
  επιφάνειας της θάλασσας ή οποία ορίζεται ως αφετηρία μετρήσεως των
  υψών.

  2. Ισοδιάσταση είναι η κατακόρυφη απόσταση Ι ανάμεσα σε δύο διαδοχικές
  ισοϋψείς. Η κάθετη απόσταση αυτή είναι κατά κανόνα σταθερή για την
  έκταση που καλύπτει ο χάρτης.
  Η επιλογή της ισοδιάστασης εξαρτάται από την κλίμακα του χάρτη και
  από την κλίση και την εναλλαγή των απεικονιζόμενων μορφών του
  ανάγλυφου. Η χρήση μικρής ισοδιάστασης επιτρέπει μια λεπτομερέστερη
  απεικόνιση των μορφών του ανάγλυφου και αντίστροφα. Ωστόσο η χρήση
  μικρής ισοδιάστασης συνεπάγεται και μεγάλη πυκνότητα των ισοϋψών
  καμπύλων που δυσκολεύει την ανάγνωση του χάρτη ειδικότερα όταν η
  κλίμακα είναι μεγάλη.
  Συνεπώς η ισοδιάσταση πρέπει να επιλέγεται συνυπολογίζοντας την
  κλίμακα και την επιθυμητή λεπτομέρεια απεικόνισης.

  ΥΓ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
  ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ε2 &Ε3, Ακαδ. Έτος 2012-2013, Διδάσκων Καστανάρα Χαρά
  ΜΑΘΗΜΑ 16_10_2012
  ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 136. Γς said

  -ακιας

 137. Θέμης said

  Νομίζω ότι παραλείφθηκε μία σημασία του «ισαποστασίτη» που είναι πολύ επίκαιρη (κυρίως λόγω ΠΑΣΟΚ/ ΔΗΣΥ/ ΚΙΝΑΛ). Εκείνος που προσχηματικά διατείνεται ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από δύο πόλους, ενώ έχει εμφανώς προσδεθεί στον έναν.

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  134: σελίδα 24 στο λινκ
  «Υποκειμενική υπόσταση του άδικου» (Γιάννη ενδεικτικά, δεν πάμε και για εξετάσεις στο μάθημα 🙂 )

  132,Λου, Οι ισαποστάκηδες του άρθρου, αφορά αυτούς που είναι με όλες τις καταστάσεις.Λίγο από δω λίγο από κει και «πάντα ωραίοι». Κονέ με όλους.Είπαμε: και του ληστή φαϊ και του χωροφύλακα χαμπέρι. Οι ήξεις αφήξεις, οι ολοι ίδιοι είναι, εγώ κοιτάω τη δουλειά μου κλπ/Τί δεν καταλαβαίνει, ποιος; δίνε αριθ.σχολίου

 139. Λ said

  12ς Τους σκότωσε μετά απο προτροπή της μάνας του γιατί δεν ασπάστηκαν τον χριστιανισμό

 140. Λεύκιππος said

  139 Αγαπητή Λ, το σχολιο ήταν καλοπροαίρετο απέναντί σου. Απλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος σκοτώνει τον γιό του και την (πρώην*) γυναίκα του επειδή δεν ήθελαν να γίνουν Χριστιανοί, και μάλιστα μετά από προτροπή της μάνας του. Και έγιναν και ισαπόστολοι παναθεμά τους.

  * Εντάξει, το πρώην κανει πιο αποδεκτή την περίπτωση.

 141. BLOG_OTI_NANAI said

  123: Αγαπητέ φίλε, εφόσον οι χρυσαυγίτες είναι αυτοί που εκτελούν «προσχεδιασμένες και συνειδητές δολοφονίες ανθρώπων λόγω ιδεολογικών διαφορών» άρα μένει να συμπληρώσεις λέγονας αν και οι τρομοκρατικές συμμορίες του αριστερού χώρου που έχουν δημιουργηθεί και έχουν δολοφονήσει ή η ιδεολογία τους εμπεριέχει τον φόνο είναι εξίσου καταδικαστέες με την Χρυσή Αυγή.

  Για μένα, η χρυσή αυγή και η αριστερή τρομοκρατία καθώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον φόνο και την συντριπτική βία κατά του του ιδεολογικού αντίπαλου, αποτελούν ΕΞΙΣΟΥ απεχθείς συμμορίες που πρέπει να εξαλειφθούν διά παντός. Διότι σε μένα προσωπικά το «στρίβην διά της κατηγορίας των ίσων αποστάσεων» δεν μου κάθεται πολύ καλά.

 142. loukretia50 said

  EΦΗ – ΕΦΗ
  Άστο, δε βαριέσαι! Πολύ κακώς το ανέφερα.
  Δε χρειάζεται να σχολιάσεις τίποτε.
  Αναρωτήθηκα μόνο αν πρόσωπα που εκτιμάω μπορούν να καταλάβουν τι εννοώ και για σένα δεν είχα καμιά αμφιβολία – αν υποθέσουμε φυσικά ότι υπάρχει κάτι..
  Δε θα ζητούσα από κανέναν να πάρει θέση σε δικές μου διαμάχες
  Το βάζω απλώς γιατί ο Λεώνικος μπορεί να βραχυκυκλώσει!
  Με συναγωνίζεται νομίζω σαν φρικιό της τεχνολογίας! 77 -106
  Απλώς αν έχεις περιέργεια κάποια στιγμή κοίταξέ το.
  Γιάννη, απαλλάσσεσαι και συ.
  Είπαμε, γράφω πιο γρήγορα απ΄όσο σκέφτομαι!

 143. Οι προθέσεις διαχωρίζουν τον ισαποστάκια από τον οπαδό της αριστοτελικής μέσης οδού.

  Και οι προθέσεις έιναι φυσικά ευμετάβλητες, άσε που αν είναι καλές χρησιμοποιούνται και για οδόστρωμα.

  θα έλεγα ότι η πλειοψηφεία του λαού είναι ισαποστάκηδες στην πράξη, αν και όχι εκ πεποιθήσεως αλλά εκ βολέματος. Απολύτως κατανοητό, εξάλλου νομίζω ότι αυτός είναι η μονη λογική εφήγηση γιατί δεν υπήρξε (πολύ) αίμα όλα αυτά τα ωραία (μετα)μνημονιακά χρόνια που περνάμε

 144. sarant said

  137 Σωστό Θέμη. Βέβαια, όπως δείχνει το αφισάκι στο κυρίως άρθρο, κάποιοι αρνούνται διαρρήδην ότι κρατάνε ίσες αποστάσεις 🙂

 145. BLOG_OTI_NANAI said

  139: Παιδιά, ήμαρτον. Το ζήτημα ουδέποτε εξιχνιάστηκε! Εϊναι τόσες οι εκδοχές από την αρχαιότητα και τα άγνωστα σημεία, που δεν υπάρχει ούτε μία ασφαλής εκδοχή. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τουλάχιστον ότι η μεταστροφή του Κων/νου πυροδότησε κύμα μίσους και συκοφαντίας από τους παγανιστές της εποχής που απογοητεύτηκαν από τη στάση του και έγραψαν διάφορα εναντίον του.
  Για να γλυτώσω από τον κόπο όποιον ενδιαφέρεται, ένα από τα περιεκτικότερα συμπεράσματα είναι αυτό που βλέπουμε στην εικόνα: πιθανόν πρόκειται για εκτέλεση (και όχι για δολοφονία) και φυσικά, η damnatio memoriae που ήταν μια συνέπεια για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της πολιτείας οδηγεί προς μια πιθανή λύση όπως π.χ. μια συνωμοσία Κρίσπου και Φαύστας ή κάτι ανάλογο:

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  145:

 147. Ξυπεταιων said

  @ 40 . Ωχ! Εγω νομιζα τοσα χρονια οτι ελεγε (τα) πολιτευτακια !Σχηματισμενη επιτιμητικη εκφραση.

  @108 .Απο ιρλανδικο σαιτ :Markopoulo racecourse staged the 71st running of the Greek Derby on Wednesday evening, with seven horses competing for a total prize fund of €30,000. The Irene Keratsa-trained YOUTALKINGTOME (IRE) won the prestigious feature for owner Aegean Stables.
  Ειναι συνηθισμενα τετοια ονοματα στην Αγγλια π.χ .»Footstepsinthesand «,»THEGREATESTSHOWMAN».κλπ

  Εγω προσωπικα (που λενε και στα καναλια ) λεξεις σαν τον αποστασιακια συναντησα πρωτη φορα στον Σκαριμπα
  ενω τετοια δεξιοτητα ειχε και ο Ασιμος .Περιφημη η _ου_α_ο_ου__α.

  @112. Ο ορισμος των fake news .

 148. Faltsos said

  141
  «τρομοκρατικές συμμορίες του αριστερού χώρου»

  Φυσικά και τις καταδικάζω, αν και δεν τις θεωρώ αριστερές οργανώσεις (συμμορίες αν θέλεις). Δεν δρουν μαζικά, δεν έχουν κοινωνική βάση και διαχρονικά έβλαψαν την αριστερά. Άλλωστε όλα τα γνωστά αριστερά κόμματα και ομάδες έχουν καταδικάσει εγκληματικές τακτικές που θυμίζουν πράκτορες σκοτεινών δυνάμεων και το μόνο που πέτυχαν είναι να βοηθούν τις θεωρίες των ίσων αποστάσεων.

 149. cronopiusa said

 150. Γς said

  132:

  >Γς με απογοήτευσες πολύ.

 151. loukretia50 said

  Γς
  Δι΄αντιπροσώπου? Μόνο αν έχεις καταλάβει γιατί.
  Και πολύ αμφιβάλλω!
  ‘Όχι, δε θα εξηγήσω. Ψάξε για κυράδες που λένε κρυάδες και άλλα γραφικά που έγραψες.
  Δε θα επανέλθω.

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λου,των μεγάλων αποστάσεων,αυτών:
  Παίρνω απόσταση απ’ το χθες
  να `ρθούνε κι άλλες εποχές.

  Να `ρθουνε λύπες και χαρές
  καινούργιες να σου τις χαρίσω.

 153. loukretia50 said

  ΕΦΗ -ΕΦΗ
  Είναι μεγάλο ταλέντο να βοηθάς τους άλλους να γαληνεύουν ! Εσύ τόχεις!

  Ας όψεται η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων, που γίνεται αιτία να βγάζουμε αγκάθια κάποτε!
  Και δε βοηθάνε στην προσέγγιση!

 154. Pedis said

  προσωπικά, όποιον ακούω να λέει ότι στο ένα ή στο άλλο πολιτικό ζήτημα τηρεί «ίσες αποστάσεις» σκέφτομαι ότι, είτε νομίζει ότι με δουλεύει, είτε ότι νομίζει ότι βρίσκεται στο κέντρο (του κόσμου), οπότε θα τού έλεγα να πάει να κοιταχτεί. Άλλοτε το κάνω, άλλοτε όχι. Δεν τηρώ, φαίνεται, ίσες αποστασεις.

 155. loukretia50 said

  Οι δύο πόλοι έχουν μαγνήτη. Αν κολλήσουμε στον ένα…

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  148: Σαφώς είναι ορθότερο το «ακροαριστεροί» όπως αντίστοιχα και «ακροδεξιοί», άσχετα αν οι ίδιοι λένε ότι δρουν οι μεν στο όνομα της αριστεράς και οι άλλοι ότι είναι απλά «πατριώτες»… Αν και το ορθότερο όλων είναι «τραμπούκοι» αφού στα πλαίσια μιας Δημοκρατίας όλοι τους δρουν απλά στο όνομα της άρρωστης και βίαιης ψυχοσύνθεσης τους.

 157. Ποιος ισαποστάκιας ήταν που είπε «Ήμουν γιβελίνος για τους γουέλφους, γουέλφος για τους γιβελίνους»; Νομίζω ο Έρασμος, αλλά δεν βρίσκω την πηγή.

 158. τα μυαλά said

  Δηλαδή να καταλάβω, ο Σύριζα επιτρέπετε να μπουκοτάρει και άμμεσα να είναι ο μέγιστος λογοκριτής, ενώ η ΝΔ απαγορεύετε. Η δημόσια τηλεόραση επί Σύριζα να λέω του κόσμου τις πορπαγανδιστικές μαλακίες, επί ΝΔ απαγορεύετε αυτό. Η αριστερή λογοκρισία είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, η δεξιά ποτέ. Όχι, κανείς μη απαντήσει. Αριστερόι είσαστε, τι να πείτε οι μιζεροι κακόμοιροι, άλλο από την γραμμή.

 159. Τελικά ο Montaigne το είπε: Je fus pelaudé à toutes mains: au Gibelin j’estois Guelphe, au Guelphe Gibelin; quelqu’un de mes poetes dict bien cela, mais je ne sçay où c’est. (Essais, 3/12), αλλά κι αυτός απ’αλλού νόμιζε ότι το πήρε, και δεν αποκλείεται να το επανέλαβε κι Έρασμος.

 160. ΣΠ said

  159
  Άγγελε, δες στην αρχή της τελευταίας παραγράφου της 9ης σελίδας:

  Click to access i8673.pdf

 161. Πέπε said

  @104:
  > > Έχει ετυμολογική διαφάνεια ο λωποδύτης ή ο ευάριθμος ή το κρησφύγετο; Έχει ο κουτσομπόλης;

  Γενικά η κοινή νεοελληνική έχει μια τάση να διαφυλάσσει, ως ένα μέτρο, την ετυμολογική διαφάνεια. (Περισσότερο ας πούμε από τη γαλλική με τις άπειρες συγκοπές του προφορικού λόγου τύπου dac = d’ accord, apreme = apres-midi, που θεωρητικά είναι ίσως αργκό αλλά στην πράξη είναι κοινότατες.) Το να πιάνουμε εξαιρέσεις δεν αποδεικνύει τίποτε: ας πιάσουμε καλύτερα ένα τυχαίο σχόλιο εδωμέσα, άνω των 3-4 γραμμών, να δούμε πόσες λέξεις μαρτυρούν κάτι από την προέλευσή τους.

  Και βέβαια το ευάριθμος έχει ολοφάνερη ετυμολογία, άλλο αν δεν είμαστε σίγουροι τι σημαίνει στην πράξη. Ο λωποδύτης και (μάλλον) το κρησφύγετο είναι σύνθετες λέξεις με το πρώτο συνθετικό να μην είναι λέξη που λέγεται πια -τι να κάνουμε- και το δεύτερο σαφές.

 162. Λεύκιππος said

  158 Εντάξει πολιτικές (οθντκ) απόψεις ακούγονται στο blog αυτό, αλλά η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ και η ΣΥΝΤΑΞΗ εξακολουθούν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο για προφανείς λόγους, αν με λαμβανεις .

 163. Μανούσος said

  Προτείνω το «ισαποστάτης», αφού κάθε πλευρά τον θεωρεί «αποστάτη» από την ιδεολογία – απόλυτη αλήθεια είτε δίκαια είτε άδικα

 164. Triant said

  139,145 κ.α.
  Μια (η πιό;) πιθανή εκδοχή είναι ότι η Φαύστα θέλοντας να απαλλαγεί από τον Κρίσπο για να μην εμποδιστεί η κληρονομιά του στέμματος από τους δικούς της γιούς, τον διέβαλε στον Κωνσταντίνο ότι δήθεν προσπάθησε να την βιάσει. Ο Κωνσταντίνος τον σκότωσε, αλλά μετά έμαθε την αλήθεια και σκότωσε και την Φαύστα.
  Σε αυτή την εκδοχή αναφερόμουνα σε προηγούμενο άρθρο όταν έλεγα για ομοιότητες μεταξύ Φαίδρας και Φαύστας (πέραν του αρχικού Φ).

 165. sarant said

  163 Καλό 🙂

 166. mitsos said

  Καλησπέρα
  Αν απορρίπτουμε μειωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «ρε γύφτο» «άσε ρε κυράτσα» δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε χαρακτηρισμούς όπως «ισαποστασάκιας» ; Δεν καταλαβαίνω γιατί να χρησιμοποιηθεί ένας τέτοιος χαρακτηρισμός.
  Το να διατηρεί κανείς αποστάσεις από δυο αντίπαλες απόψεις δεν είναι καθόλου μεμπτό ( ακόμα και ίσες… αν και δεν ξέρω πως ακριβώς γίνεται σύγκριση και διαπιστώνεται η ισότητα ).
  Αλλοίμονο ( ντάξει αλίμονο ) αν κάποιος δεν δικαιούται να αμφιβάλλει για την ορθότητα αντίπαλων απόψεων ή δράσεων που αντιπαρατίθενται. Μόνο οι ηλίθιοι φανατικοί θέλουν να αφαιρέσουν το δικαίωμα της αμφισβήτησης ακόμα και για αντίθετες προτάσεις ή δράσεις.
  Έτσι για παράδειγμα επιβάλλεται η καταδίκη ασύμμετρης βίας που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως αυτοάμυνα εκείνη την στιγμή ( ή προστασία της ζωής αδύναμου ) άσχετα με το πρόσχημα, ιδεολογικό ή πολιτικό. Δηλαδή και από τις δυο πλευρές. Θα μου πείτε η καταδίκη δεν πρόκειται να εξαλείψει τη βία διότι έχει κοινωνικά αίτια βασισμένα στα συμφέροντα . Ναι και αυτό πρέπει να λέγεται όταν είναι προφανές . Αλλά η πρώτη είναι ηθική απαίτηση , στάση και η δεύτερη επιστημονική κοινωνιολογική προσέγγιση.

  Ο Ισαποστασίτης φαντάζομαι είναι αυτός που αρνείται να επιλέξει ή να πάρει θέση όταν καλείται να επιλέξει. Γιατί όμως οι νόμοι προβλέπουν την επιλογή της αποχής, του λευκού ή του άκυρου; Εσείς θεωρείται πως δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται ;

  Η αποχή γενικώς από την πολιτική και η πλήρης ιδιώτευση μπορεί να λοιδορείται δικαίως κατά την γνώμη μου «διότι ο άνθρωπος ον πολιτικό εστί» Και «την αποχώρηση από τα εγκόσμια» πολλές φορές έχω μειωτικά χαρακτηρίσει διότι ο άνθρωπος είναι και κοινωνικό ον. Όμως η επιχειρηματολογία υπέρ του άκυρου ( π.χ. ως αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού ) είναι πολιτική στάση που οφείλουμε να κρίνουμε κάθε φορά με συγκεκριμένα επιχειρήματα στο καθ’ έκαστον και στο δια ταύτα και όχι γενικά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

  Το «ναι μεν αλλά» ίσως απαγορεύονται εν ώρα πολεμικής αντιπαράθεσης , ή έντονης πόλωσης και αυτό μόνο σε συλλογικότητες που έχουν αποδεχτεί την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Συχνά όμως θα δικαιούται μέλος της συλλογικότητας να αμφισβητήσει την δημοκρατικότητα της διαδικασίας λήψης απόφασης …

  Ίσως ο ισαποστίδης να σημαίνει αυτόν που θέλει να παραμείνει λοιπόν άνευ ευθυνών… Αλλά μάλλον είναι αυτός στον οποίον οφείλουμε να αποδώσουμε τις περισσότερες ευθύνες διότι πάντα μπορεί να κατηγορηθεί ότι η στάση του ήταν αυτή που ίσως είχε αλλάξει την έκβαση μιας μάχης. Είναι λοιπόν καλύτερα να αποδίδουμε μειωτικούς χαρακτηρισμούς στους «ευθυνόφοβους» και στους «παρτάκηδες» και όχι σε όσους διατηρούν αποστάσεις . Κάποιος που διαλέγει τελικά το λευκό ή το άκυρο ή την αποχή την κρίσιμη στιγμή οφείλει να αναλάβει και την ευθύνη της υπεράσπισης της θέσης του με λόγο και πράξεις. Προτιμώ λοιπόν όρους όπως «ευθυνόφοβος» ή «παρτάκιας» γιατι περιγράφουν αρνητικά ( μειωτικά ) πραγματικά καταστάσεις που πρέπει να κατακρίνονται και όχι «ισαποστασάκιας»

  Όσο για την μέση οδό και την Αριστοτελική μεσότητα μάλλον είναι διαφορετικά πράγματα. Η μεσότητα είναι μέθοδος αναζήτησης χώρου κίνησης δυο αντιφατικών προτάσεων. Είναι διαλεκτική μέθοδος σκέψης όπου η ανάλυση μέσω εννοιών της αντίφασης οδηγεί σε μια νέα σύνθεση υπέρβασης του αποκλεισμού των αντιθέτων . Μια νέα περιγραφή όπου οι δυο προτάσεις-περιγραφές παύουν να ενέχουν θέση άρνησης η μια της άλλης.

  Αντίθετα η μέση οδός είναι είτε μια καταστροφική μεσοβέζικη λύση ( π.χ. σολομώντεια λύση, να κόψουμε το βρέφος στα δυο ) που προδήλως αναζητά την απόρριψή της ως αδιέξοδη ή ως μη λύση. Είτε είναι ένας συνειδητός συμβιβασμός μετά από παζάρι και αναμέτρηση όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο και για τις δυο πλευρές.

  υ/γ. Ένα σχόλιο σεντόνι και του έριξα του Γ.Σ. για μια βδομάδα σχόλιά του . Των υπολοίπων την επιείκεια αιτούμαι.

 167. Classicist said

  Καλησπέρα κι από μένα,

  1) Να μάς πεί ο κ. Gpoint γιατί επί δύο ώρες αρνείται να βγεί και να ευχαριστήσει τους θεούς που γλύτωσαν απόψε τον ΠΑΟΚ από την συντριβή (0-1 στην Τούμπα με Τσέλσι). Στην φωτό, η πρέσβυς της Βρετανίας Kate Smith, απόψε στην Τούμπα με το κασκόλ της Τσέλσι

  2) Να μάς πεί ο κ. Λεώνικος (που στο σχόλιο 127 ομολόγησε πως είναι απόγονος της θρυλικής εβραϊκής οικογενείας των Κωνσταντίνη εκ Ζακύνθου και Σμύρνης…), γιατί απέκρυψε στην χθεσινή ανάρτηση για την Ροζίτα Σώκου ότι οι Κωνσταντίνηδες υπήρξαν μεγαλομέτοχοι της μακαρονοποιΐας MISKO. Για τους αδαείς, ιδού πώς έχει εν συντομία η ιστορία…

  Η υπέρπλουτη Σμυρνιά θεία της Ροζίτας Σώκου για την οποία κάνει λόγο στην χθεσινή ανάρτηση ο κ. Σαραντάκος, η οποία είπε την φράση για τα ντουρσέκια, είναι η θρυλική Αγγέλα Κερεστετζοπούλου, αδελφή της γιαγιάς (εκ μητρός) της Ροζίτας. Ως γνωστόν, τα μακαρόνια «Misko» ιδρύθηκαν το 1927 εν Πειραιεί από τον εκ μητρός παππού της Ροζίτας, Φώτη Μιχαηλίδη, και τον Εβραίο Μίνο (Αβραμίνο) Κωνσταντίνη, που ήτο θείος του σήμερον κοιμηθέντος και επί σειράν ετών προέδρου του ΚΙΣ, Μωϋσή Κωνσταντίνη…

  Επειδής δεν έχω στη διάθεσή μου την βιογραφία της κ. Ροζίτας, δεν γνωρίζω αν αποκαλύπτει τον λόγο που η υπέρπλουτη θειά της, Αγγέλα Κερεστετζοπούλου, χρηματοδότησε με ίδια κεφάλαια το ξεκίνημα της «Misko», ενώ συνιδιοκτήτης της επιχειρήσεως ήτο και η εβραϊκή οικογένεια των Κωνσταντίνι. Τόχει πεί, όμως, σε παλιότερη συνέντευξή της και το καταθέτω εδώ για την Ιστορία:

  Οπως όλοι οι Εβραίοι της Μικράς Ασίας, οι Κωνσταντίνηδες είχαν ειδοποιηθεί (από το πάντοτε καλά ενημερωμένο ΕβραΪκό Λόμπυ) από τον Μάϊο του 1922 ότι επέρχεται η Μικρασιατική Καταστροφή κι ότι θα έπρεπε να εκτιμήσουν αν θα παρέμεναν στην Σμύρνη ή θα την κοπανούσαν. Επέλεξαν να την κοπανήσουν για την Ελλάδα (Ιούνιος 1922) και ειδοποίησαν σχετικώς ολόκληρη την οικογένεια της Αγγέλας Κερεστετζοπούλου: Τους Μιχαηλίδηδες, τους Σώκους κλπ. Όπως έχει αποκαλύψει η κυρία Ροζίτα, από όλη αυτή την μεγάλη οικογένεια, δεν χάθηκε ούτε ένας κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, διότι φρόντισαν να φύγουν για την Ελλάδα δυό μήνες νωρίτερα. Εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης προς τους Κωνσταντίνηδες που την ενημέρωσαν, η Αγγέλα χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου με ίδια κεφάλαια την νεοϊδρυθείσα «Misko»…

  [Υποσημείωσις: Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο (ενημέρωση απο το Εβραϊκό Λόμπυ 3 μήνες νωρίτερα) σώθηκε από την Μικρασιατική Καταστροφή και ολόκληρη η οικογένεια της γνωστής δημοσιογράφου, Μαρίας Ρεζάν, όπως ομολογεί η ίδια στα απομνημονεύματά της. Αν προκληθώ, θα αναρτήσω τα σχετικά ντοκουμέντα.]

  3) Να μάς πεί ο σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου κ. Άγγελος (157 + 159) γιατί μάς κρύβει ότι η φράση «Για τους Γιβελίνους είμαι Γουέλφος! Για τους Γουέλφους, είμαι Γιβελίνος» είναι μιά αγαπημένη φράση του πατρός του, Γιάννη Μαρή, ο οποίος την είχε πληροφορηθεί από ένα δοκίμιο του Φαίδρου Μπαρλά στην Νέα Εστία της 15/10/1949

 168. Πέπε said

  166:
  > > Αν απορρίπτουμε μειωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «ρε γύφτο» «άσε ρε κυράτσα» δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε χαρακτηρισμούς όπως «ισαποστασάκιας» ; Δεν καταλαβαίνω γιατί να χρησιμοποιηθεί ένας τέτοιος χαρακτηρισμός.
  Το να διατηρεί κανείς αποστάσεις από δυο αντίπαλες απόψεις δεν είναι καθόλου μεμπτό .

  Θα διόρθωνα: δεν είναι υποχρεωτικά / εκ προοιμίου / για όλους μεμπτό. Για την περίπτωση όμως όπου κάποιος το θεωρεί μεμπτό, εκεί χρησιμοποιείται ο μειωτικός όρος.

  Δεδομένου ότι όταν λέμε ίσες αποστάσεις συνήθως εννοούμε, στην πράξη, εξίσου μεγάλες αποστάσεις κι όχι εξίσου μικρές (δηλ. μάλλον «κανείς δε φταίει, αθωώστε και τους δύο» παρά «φταίνε κι οι δύο, στην πυρά»), συνώνυμο χωρίς μειωτική απόχρωση είναι ο «ουδέτερος». Με τη λέξη αυτή σαφέστατα αποδίδεται το ότι δεν είναι αυτόχρημα μεμπτό να το κάνεις. Όταν όμως είναι μεμπτό, κατά την κρίση του ομιλητή, εκεί μπαίνει ο ισαποστάκιας.

  Αυτά ως προς την ύπαρξη της μειωτικής απόχρωσης. Τώρα το αν είναι αποδεκτή ή όχι είναι άλλο θέμα. Και «μαλάκας» είναι ένας μειωτικός χαρακτηρισμός, απορριπτέος σε πολλά πλαίσια (αποδεκτός σε άλλα), αλλά δεν παύει να προσφέρεται για γλωσσική παρατήρηση και συζήτηση. Πάντως αν απορρίπτουμε μειωτικούς χαρακτηρισμούς όπως γύφτος και κυράτσα είναι λόγω ρατσισμού / σεξισμού αντίστοιχα, κι όχι απλώς επειδή είναι μειωτικοί.

 169. mitsos said

  @167 Πέπε
  Ναι καταλαβαίνω τι λες.
  Και οπωσδήποτε συμφωνώ στο :
  «Τώρα το αν είναι αποδεκτή ή όχι είναι άλλο θέμα. Και «μαλάκας» είναι ένας μειωτικός χαρακτηρισμός, απορριπτέος σε πολλά πλαίσια (αποδεκτός σε άλλα), αλλά δεν παύει να προσφέρεται για γλωσσική παρατήρηση και συζήτηση.»

 170. sarant said

  Το 167 το είχε κρατήσει η μαρμάγκα και μετά χάλασε η αρίθμηση. Και δεν ξέρω αν έκανα καλά που το απελευθέρωσα.

 171. mitsos said

  @170
  Μάλλον ότι χάλασε η αρίθμιση είναι επουσιώδες όσον αφορά το ερώτημα αν έκανες καλά που το απελευθέρωσες. Υπόθεση εργασίας …

 172. mitsos said

  «αρίθμηση» βεβαίως βεβαίως

 173. Νέο Kid said

  Θλιβερά αποτυχημένη η μαύρη διαφήμιση του Καπετάνιου στα άθλια ζυμαρικά της ΜΙSKO…
  Μόνο Barilla για πάντα!

 174. Pedis said

  Πιστό στη γραμμή του για περικοπή των συντάξεων παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον εκπρόσωπό του να επισημαίνει ότι η απόφαση για περικοπή έχει ληφθεί από το 2017 και να… προτρέπει την Ελλάδα να μείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

  […]

  Σημειώνεται ότι σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε υποψήφιους επενδυτές στο Λονδίνο, τόνισε πως έχει συζητήσει το θέμα των συντάξεων με τους Όλαφ Σολτς και Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι δεν είναι σίγουρος πως το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι το μέτρο των περικοπών είναι διαρθρωτικό.

  http://www.efsyn.gr/arthro/sto-idio-motivo-dnt-gia-tis-syntaxeis

  Εγώ ομολογώ ότι ούτε μια στιγμή δεν έχω πιστέψει ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρήσει ίσες αποστασεις από τη σημερινή και την αυριανή γενιά εβδμηντάρηδων.

 175. mitsos said

  @174Pedis
  «…ότι ούτε μια στιγμή δεν έχω πιστέψει ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρήσει…»

  Μεθερμηνευόμενο ίσως : Συνεχώς έχει βαθιά πίστη ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει … 🙂
  ή μήπως όχι ;

 176. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, δεν πηγές να δεις την ηρωική Ντουντελάνζ με τη Μίλαν;
  Ηρωικώς αντιστάθηκε , έκανε δε και φάσεις για γκολ,…αλλά τελικά υπέκυψε 0-1.
  Οπότε τώρα ,αναγκαστικά θα ξεσπάσει στα λιμοτάγαρα εκ Πειραιώς ,εν Πειραιεί άμα τε και εν Δουκάτω.

 177. sarant said

  176 Όλα τα εισιτήρια πουλήθηκαν. 200 ευρώ στη μαύρη δεν δίνω.

 178. gpoint said

  # 167

  Που να πάει το μυαλό σου πως έβλεπα σερί το ΟΣΦΠ-Μπέτις.
  Ο ΠΑΟΚ φανερά δεν κτύπησε το ματς εν όψει ΑΕΚ την Κυριακή, όπως και η Μπέτις που έπαιξε περισσότερο για το Χ. Πρώτη φορά ο Λουτσέσκου έβλεπε το ματς καθιστόςκαι μόνο στα τελευταία 10 λεπτά έσπρωξε τους παίκτες μπροστά. Παρ΄όλη την υπεροχή της Τσέλσι στο 45 υπήρξε (ηλίθιο) πέναλτυ υπέρ του ΠΑΟΚ που δεν δόθηκε-σιγά μην το έδινε ο ισπανός διαιτητής.

  Ποιούς θεούς να ευχαριστήσω βρε αγαθέ, ο άθεος ;

 179. Νέο Kid said

  177. Σώπα ρε σύ! Ποιος να τόλεγε ότι θα ερχόταν η μέρα που θα υπήρχαν μαυραγορίτες σε ματς ποδοσφαίρου στο Λουξεμβούργο! Ε; 😀
  Με τα λιμοτάγαρα να πας νωρίς για εισιτήριο. Τώρα ,αν πουληθεί κι ο μπουχεσάκης κι ο πεφτούνης στη μαύρη… τι να πω;

 180. leonicos said

  @167

  2) Να μάς πεί ο κ. Λεώνικος (που στο σχόλιο 127 ομολόγησε πως είναι απόγονος της θρυλικής εβραϊκής οικογενείας των Κωνσταντίνη εκ Ζακύνθου και Σμύρνης…), γιατί απέκρυψε στην χθεσινή ανάρτηση για την Ροζίτα Σώκου ότι οι Κωνσταντίνηδες υπήρξαν μεγαλομέτοχοι της μακαρονοποιΐας MISKO. Για τους αδαείς, ιδού πώς έχει εν συντομία η ιστορία…

  Ομολογώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είσαι πλέον τόσο ακατανόητη.

  Αφού αποδείχτηκε χθες ότι σχολιάζεις κείμενα που δεν έχεις διαβάσει, και δεν ξέρεις καν που βρίσκεται η απόδειξη ακόμα και αυτού που σωστά υποστήριξες για το αειάρθενον της μαρίας, της μητέρας του Χριστού, κοντολογίς σ’ έκανα με τα κρεμμυδάκια

  άφησες την προηγούμε η συζήτηση

  επανέρχεσαι με @@@@ αποκαλύψεις.

  Γιατί αποτελεί ομολογία ότι είμαι συγγενής με τους Κωνσταντίνι; Τι είναι οι Κωνσταντινι, για να το κρύψω; Φυγόδικοι, απατεωνες, εγκληματίες;

  Η χρήση της λέξης αποδεικνύει πόσο επιπόλαιη είσαι. Μέσα στη αμηχανία και τη φούρια σου ξέχασες και πώς μιλάνε

  Ο Μίνως Κωνσταντίνης ήταν ο αδελφός της γιαγιάς μου Κανάρας Κωνσταντίνι. Λοιπόν;

  Είχα μέχρι πρότινος επιστολόγραφα, απίστευτης πολυτελειας της Μίσκο, με τα ονόματα των Μιχαηλίδη και Κωνσταντίνη

  Οι Κωνσταντίνι ήσαν μεταξύ Ζακύνθου, Χανίων και Ιταλίας. Δεν είχαν καμιά σχέση με τη Σμύρνη.

  Οι Καλαχώρα ήσαν από τη Φιλιππούπολη και την Αδριανούπολη και είχαν καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχουμε ακόμα περιουσία, διότι λόγω θρησκεύμτος δεν δημεύθηκε. Ο παπούς μου βρέθηκε στην Κρήτη όταν έγινε ελληνική, παντρέυτηκε την Κανάρα κι εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

  Λοιπόν; Τι άλλες μπομπές της οικογένειάς μου θέλεις να σου ομολογήσω; Ο θείος μου ήταν γλύπτης και αρχιτέκτων.

  Τι άλλα βρομερά θέλεις να σου πω για το σπίτι μου;

  Επανέρχομαι με συμβουλές:

  Πρώτον: Να διαβάζεις αυτά που σχολιάζεις. Είναι δημιουργικό. (Είναι και πρέπον και τίμιο, αλλά οι ιδιότητες αυτές προφανώς δεν σε αφορούν)
  Δεύτερον: Να γράφεις ψύχραιμα.
  Τρίτον: Να μην κάνεις αστήρικτες υποθέσεις
  Τέταρτον: Ως επαγγελματίας κλασικίστρια, φιλόλογος κλπ, μάθε τη σημασία τνω λέξεων που χρησιμοποιείς.
  Πέμπτον: Να ντρέπεσαι κάπου κάπου

 181. leonicos said

  @167

  Και να θυμάσαι οτι όλα αυτά αποτελούν πλέον το ιστορικό σου. Και φυσικά θα σου το επαναφέρω στη μνήμη όποτε χρειάζεται.

 182. loukretia50 said

  Λεώνικε, θα μου χαρίσετε αυτό το χορό?
  Αν σας το επιτρέπουν οι πολλές ασχολίες!
  Απαντήσεις καλύτερα στο άλλο νήμα με το 18! έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίστηκε σουρεάλ!

 183. Γιάννης Ιατρού said

  181: Λεώ, αφού είναι γνωστό το ιστορικό 🙂 🙂

 184. Πέπε said

  #180 (>167):
  > > Μέσα στη αμηχανία και τη φούρια σου ξέχασες και πώς μιλάνε

  Το παρατήρησα κι εγώ, στο εξής σημείο:

  #167 > > Επειδής δεν έχω στη διάθεσή μου την βιογραφία της κ. Ροζίτας, δεν γνωρίζω αν αποκαλύπτει τον λόγο που η υπέρπλουτη θειά της…

  Το «επειδής» το έλεγε μια άλλη γυναικεία περσόνα, Bάταλε. Είναι χοντράδα να το βάζεις στο στόμα της Κλασικιστρίας. Αν θυμάμαι καλά, ήταν μια νεαρή αλβανικής καταγωγής που (μετ’ επιφυλάξεων, μπορεί και να συγχέω) ήταν λεσβία. Υποτίθεται ότι το επειδής είναι ένα λάθος που προσιδιάζει στα ελαφρώς σπαστά ελληνικά του ξένου. Άστοχο βέβαια, αλλά πάντως αυτή το έλεγε. Δεν έχει καμία σχέση με το ύφος της Κλασικιστρίας. Δεν μπορεί ένας συγγραφέας να μπερδεύει τους χαρακτήρες του έργου του!

  Όσο για τον τόνο στο «θεια», μπορεί μεν ένας αληθινός ελληνικής καταγωγής κλασικιστής, κάτοικος ΗΠΑ (άδηλον αν είναι πρώτης ή όχι γενιάς: δεν ξέρουμε αν πήγε σε ελληνικό σχολείο και πότε) να κάνει μικρολαθάκια στα σημερινά νέα ελληνικά, εφόσον όμως πρόκειται για λογοτεχνικό χαρακτήρα είναι μια τελείως περιττή λεπτομέρεια που δεν προσθέτει απολύτως τίποτε στο προφίλ του. Συνεπώς μάλλον θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως ακούσιο λάθος του συγγραφέα κι όχι ως ηθελημένο, από τον συγγραφέα, λάθος του χαρακτήρα, όπως το επειδής της Αλβανίδας.
  ________________

  > > Να μας πει ο κ. Gpoint… Να μας πει ο κ. Λεώνικος… Να μας πει ο σοφός Νέστωρ του ιστολογίου κ. Άγγελος…

  Να μας πει ο Κλοταίρ… Να μας πει ο Αλσέστ… Καλά, ας μας πει ο Ανιάν για να προχωρήσουμε.

  Σε δημοτικό σχολείο δουλεύεις ως επαγγελματίας κλασικίστρια;

 185. Γς said

  Κι εγώ απ όλη την παραπάνω βαβούρα στάθηκα στην Μαρία Ρεζάν

 186. ΓΤ said

  @104, 161> Tι ωραία ιστορία μού θυμίσατε με τον «ευάριθμο». Σε χώρα που βρέχεται από τη Μεσόγειο, πάνε χρόνια τώρα, έχει κατηφορίσει Έλλην συγγραφέας-γονατογράφος να παρουσιάσει το μεταφρασμένο βιβλίο του. Το ακροατήριο είναι «μπίμπα», όπως λένε στην Εύβοια, είναι «ζίγκα», όπως λένε στη Θράκη, κοινώς «δεν έπεφτε καρφίτσα». Επιστρέφει στην Ελλάδα, μπαίνει στον εκδοτικό οίκο όπου εργαζόταν (για την ακρίβεια, δεν εργαζόταν, αλλά χρησιμοποιούσε τον εξοπλισμό του οίκου εργαζόμενος για άλλους μισθούς) και μιλά για «ευάριθμο» ακροατήριο, υπήκοος στομφαριάτου, λέξη την οποία χρησιμοποιεί μετά από τρεις μέρες σε επιφυλλίδα, στύτης λέξεων χωρίς ποτέ να έχει μονιάσει σε λήμματα, αδυνατώντας επί χρόνια να καταλάβει ότι «ευ-άριθμος» είναι ο ευκόλως αριθμήσιμος, ήτοι ο ολιγάριθμος. Κάτι τέτοια έβλεπε ο Κωστής Παπαγιώργης και ξέκοβε, και γι’ αυτό προτιμούσε ζείδωρη σαπίλα της Εθνικής Οδού και φώλιασμα στα κρασοβάρελα της Κυδαντιδών στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα…

 187. loukretia50 said

  186 ΓΤ
  … στρουμφαριάτου είπατε?

 188. ΓΤ said

  @187 «στομφαριάτου» 🙂

 189. loukretia50 said

  Σωστά! τα στρουμφάκια δεν έχουν στόμφο! είναι πιο σοβαρά!

 190. ΓΤ said

  @187 Ξες ποιοι είν’ αυτοί, ευγενική μου Λουκρητία. Ξέρουν να κλίνουν το «ειμί» και περπατάνε έχοντας καταπιεί σπαθί, «κλασαυχενιζόμενοι» να το θέσω αυστηρά 🙂

 191. loukretia50 said

  γιαυτό νομίζω πως τα στρουμφάκια είναι πιο σοβαρά!

 192. ΓΤ said

  @191 Ασφαλώς είναι πιο σοβαρά τα στρουμφάκια, και τα αγαπήσαμε όταν οι ψυχές μας ήταν κλωσόπουλα, όταν οι μάνες μας ράβανε δάκρυα για να μπουσουλάμε σε καμβά γέλιου…

 193. loukretia50 said

  192. Μπορούμε πάντα να γελάμε όμως? έτσι δεν είναι?
  Αυτό θα ήθελαν και όλες οι μάνες.
  Αλλωστε ο Δρακουμέλ την παθαίνει στο τέλος!

 194. loukretia50 said

  ΓΤ Αν σας αρέσουν οι ιστορίες, σας καληνυχτίζω με αυτό:
  The Willow Maid – Erutan

 195. BLOG_OTI_NANAI said

  167: Επικό αλτσχάιμερ Βατμαν: «πάντοτε καλά ενημερωμένο ΕβραΪκό Λόμπυ»

  Αλίμονο, εξαιρετικά ενημερωμένοι, μόνο κάτι λεπτομέρειες τους ξέφυγαν και είχαν μερικά εκατομμύρια δολοφονημένους στο Ολοκαύτωμα;… Πέρα όμως από αυτό, ήταν… «πάντοτε καλά ενημερωμένο» το «εβραιομασονοσιωνιστικό Λόμπυ».

 196. gpoint said

  Μετά τα πρώτα παιχνίδια στην Ευρώπη και την…αποκάλυψη της ποιότητας των ελληνικών ομάδων (μια ελάχιστη επιφύλαξη για τον ΠΑΟΚ που δεν κτύπησε το ματς αλλά όχι και πως μπορούσε να αντιμετωπίση την διαστημική Τσέλσι-μάλλον η καλύτερη ομάδα αυτή την στιγμή-) ήρθε η ώρα της αλήθειας που περιέγραψε πολύ σωστά κάποιος σ’ ένα σχόλιο :

  «Στο ελληνικό ποδόσφαιρο της διαπλοκής και της αρπαχτής ποτέ δεν θα βρεθεί ομάδα που να πλησιάσει έστω τα τοπ ευρωπαϊκά στάνταρ. Σαν γενική εικόνα, προϊόν της πλάκας, υποδομές της πλάκας, έσοδα της πλάκας, νοοτροπία της πλάκας κτλ. Οι άνθρωποι στις προηγμένες χώρες και πρώτοι απ’όλους στα τοπ κλάμπ καθε χώρας, έχουνε μάθει εδώ και δεκαετίες πώς να βελτιώσουν, να προωθήσουν και να πουλήσουν το προϊόν τους. Έχουν ήδη τόσο μεγάλα έσοδα λόγω της δυναμικής των πρωταθλημάτων τους και των Ακαδημιών τους που δεν έχουν ανάγκη να στήσουν τίποτα για τα «ψίχουλα» που θα δώσει μια είσοδος στο CL. Στην Ελλαδίτσα άλλοι τα ψηφαλάκια μετράνε, άλλοι κοιτάζουν να ελέγξουν το παρασκήνιο, να πάρουν ξεκούραστα τα λεφτά της UEFA κτλ. Τί ακριβώς να συγκρίνουμε και για ποιά μπάλα να μιλήσουμε; »

  Για όσους αρνούνται πεισματικά την σχέση ποδοσφαίρου και πολιτικής και συμβάλλουν άθελά τους στην διατήρηση αυτής της ξεφτυλισμένης κατάστασης και στα δυο μέτωπα, μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν αρκεί. Πέρασαν από την εξουσία ΝουΔου, Πασόκ κι εσχάτως Σύριζα χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά τίποτε, οι περισσότερες βελτιώσεις ήταν βελτιώσεις που οφείλονται στον χρόνο και όχι σε πολιτικές πρωτοβουλίες. π.χ. με τόσα ματς από Ευρώπη στην τιβι δεν μπορείς να παίρνεις εδώ πρωτάθλημα μόνο με την σφυρίχτρα οπότε επιστρατεύτηκε η αθλητική δικαιοσύνη, η παντοδυναμία του ΓΓΑ (νόμος Κοντονή) και η διαρκής αναδιάρθρωση αναλογα με τις ανάγκες !! Σαν να υπάρχει μια αόρατη μαφία από εφοπλιστές-λαθροπετρελαιάδες (*), ναρκωτικέμπορους κι εμπόρους όπλων που ελέγχει τα παντα στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ιδια κι όμοια με την ποδοσφαιρική παράγκα κυρίως του ΟΣΦΠ που χρησιμοποίησε κι ο ΠΑΟ μα χρονιά-να μην ξεχνάμε τον Σπανάθα όταν έγινε απειλητικός ο ΠΑΟΚ ) και περιμέναμε μια αλλαγή με τον Σύριζα αλλά μας προέκυψε θανάσιμος εναγκαλισμός του άθλιου Βασιλειάδη, ιδρυτή της συμμορίας των 7 κρατικοδίαιτων με τον Μελισσανίδη και την «δικαιοσύνη» μαζί !!!

  Καταθέτω προσωπική μαρτυρία για όσους έχουν την ψευδαίσθηση πως το λαθρεμπόριο καυσίμων διώκεται (χαχαχαχ, ποιούς ακριβώς ; τον καβούρια ή τον τίγρη ;;)
  Βρέθηκα σε πρατήριο της ΒΡ (έτσι νόμιζα) την ώρα της τροφοδοσίας και περίμενα 10 λεπτά να τελειώσει για να βάλω βενζίνα. Ηταν ένα τεράστιο βυτιοφόρο με τσόντα ρυμούλκα ολόλευκο, χωρίς εμφανή διακριτικά κάποιας εταιρίας και πολύ σένιο. Αφού τέλειωσε με την βενζίνα πήγε στην άλλη άκρη να δώσει και πετρέλαιο. Εκεί λοιπόν και στην ζούλα ο οδηγός ΄γύρισε ανάποδα μια πινακίδα 40×15 εκατοστών στην βάση του βυτίου που είχε το σήμα της ΒΡ και ξαφνικά το βυτιοφόρο έγινε τροφοδότης της AVIN (ή της ΕΚΟ μήπως δεν θυμάμαι καλά από το σοκ ! )
  Πόσο τυχαίο είναι που οι ομάδες του ΠΟΚ έχουν προέδρους εμπλεκόμενους σ’ αυτά τα ωραία πράγματα ;

 197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η «λογική/ή τακτική των ίσων αποστάσεων» , δεν λέγεται πάντα με αρνητική χροιά;
  (Επειδή κάπου σα να μπερδεύτηκε αυτό με την έννοια κρατάω τις αναγκαίες αποστάσεις ώστε να είμαι αντικειμενικός, που είναι άλλο -θετικό/αποδεκτό- βέβαια )

  Λίγο αριστερά, λίγο δεξιά
  θα τη βρω την ευθεία τελικά.
  Λίγο μαγικά, λίγο μάγκικα
  θα τα βγάλω πέρα μια χαρά.
  Λίγο αληθινά, λίγο ψεύτικα
  θ’ αποκτήσω κι άλλα υλικά.

 198. leonicos said

  Ευχαριστώ όλους σας για την κατανόηση

  Βέβαια, όταν λέμε ‘ιστορικό’ δεν απαλείφουμε τα καλά. Να είμαστε δίκαιοι.

  Λουκρητία! Και βέβαια! Και χορό και θέλω και κάτι να σου στείλω αλλά δεν ξέρω πώς, για γνώμη

  Και στην Έφη, και στην Κρόνη.

  Οι άντρες δεν με διαβάζουν. άσεπου τους απεχθάνομαι…..

 199. ΓιώργοςΜ said

  196 >Βρέθηκα σε πρατήριο της ΒΡ (έτσι νόμιζα)…

  Δεν είναι κανένα μυστικό πως ΕΚΟ και ΒΡ είναι το ίδιο μαγαζί, η ίδια βενζίνη (=τα ίδια πρόσθετα, όλοι απο τα ίδια διϋλιστήρια γεμίζουν). Μου το είπε πρατηριούχος αφενός, αφεδύο δες την απόδειξη, λέει «ΕΚΟ ΚΑΛΥΨΩ» και κάτι ψιλά για το ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων. Είναι δύο brand name με τον ίδιο ιδιοκτήτη.
  Το βυτιοφόρο μπορεί να ανήκει και σε ελεύθερο επαγγελματία, ή στην ίδια την εταιρεία και να αλλάζει ταμπέλα ανάλογα με το επόμενο πρατήριο, ειδικά εκτός αστικών κέντρων όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει 2-3 πρατήρια σε ένα ταξίδι.

  Όχι πως δεν έχει βρωμιά και λαθρεμπόριο η πιάτσα των καυσίμων, αλλά να μην ψάχνουμε συνομωσίες εκεί που δεν υπάρχουν.

 200. Triant said

  Καλημέρα.

  Να υποθέσω Βρεττανικό σαρκασμό στην ανάρτηση της κυρίας Smith (στο 167); Οι δηλώσεις περί ωραίου κλίματος ενισχύονται από την εικόνα του γηπέδου που δεν βλέπεις τη μύτη σου από τα καπνογόνα 🙂

  Τζί (196), από πόσα διυλιστήρια πιστεύεις ότι παίρνουν καύσιμα οι εταιρείες; Ο κόσμος τόχει τούμπανο ότι ψωνίζουν όλες από τον ίδιο πάγκο και στην καλύτερη ρίχνουν μέσα και κανένα βελτιωτικό.

 201. dryhammer said

  Υγρών καυσίμων συνέχεια.
  Τι να πούμε στα νησιά όπου ΕΝΑ γκαζαδικάκι έρχεται κάθε τόσο, γεμίζει ΕΝΑ σετ δεξαμενών, κι ΕΝΑ ντόπιο βυτίο γυρίζει και γεμίζει ΟΛΑ τα βενζινάδικα.
  Ναι, υπάρχουν διαφορές τιμής ΚΑΙ απόδοσης, αλλά τις αποδίδω στο (μη) φιλότιμο του εκάστοτε βενζινά. Δεν πιστεύω πως ο ΒΡτζής βάζει στη δεξαμενή του πρόσθετα ΒΡ κι ο SHELLάς πρόσθετα SHELL. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.

 202. gpoint said

  # 199, 200

  Ελα βρε Triant, έλεος ! λες να μην ξέρω ;.Το θέμα είναι στη διανομή όπου υπάρχουν εταιρίες που κερδίζουν από αυτό και πρέπει να λειτουργούν νόμιμα. Ούτε είναι δικαιολογία πως και οι δυο εταιρίες ανήκουν στον ίδιο. Κάποιος λόγος θα υπάρχει για να μην τις συγχωνεύει, εσύ τι λες ; κάποιος τρόπος θα υπάρχει να «νομιμοποιείται» το λαθραίο. όσο πιο μεγάλη είναι η ‘διαδρομή» τόσο σκοτεινιάζει η προέλευση
  Γιώργο Μ., το πρατήριο που αναφέρω δεν ιδιόκτητο της εταιρίας. Ανήκει σε ιδιώτη και έχει αλλάξει πολλές μάρκες μέχρι να βρει τον…παράδεισο. Μήπως ο πρατηριάς που σου είπε αυτά σου είπε και πως διακινείται το λαθραίο ;λες χωρίς ‘νόμιμα» έγγραφα ; μήπως σου είπε πως κλέβουν οι πρατηριούχοι με την επιστροφή του καυσίμου από τους σωλήνες ενώ έχει χρεωθεί στον πελάτη ; τι περίμενες να σου πει πως κλέβει ή πως διακινεί λαθραίο ΑΝ έκανε κάποιο από τα δύο.

 203. gpoint said

  # 200

  Κι αυτός βρεττανικό χιούμορ θα έκανε…

  https://www.sdna.gr/podosfairo/europa-league/article/515231/gklen-xontl-xoris-amfivolia-den-dothike-katharo-penalti-ston

 204. nikiplos said

  καλημέρα…

  υποψιάζομαι πως η έκφραση «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» θα βγήκε όταν στα πλαίσια συναρμογής των αρμοδιοτήτων τους κάποιος έπρεπε να τα έχει καλά και με τους δύο… Η Χωροφυλακή, ένας από τους σπουδαιότερους οργανισμούς του ελληνικού κράτους για πολλά χρόνια, ήταν υπεύθυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια σε όλη την Ελλάδα εκτός από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα και την Κέρκυρα, που ήταν αρμοδιότητα της Αστυνομίας Πόλεων.
  Όμως στις διάσημες φωτογραφίες τετυμπόηδων που κυκλοφορούν κουρεμένοι και κατηφορίζουν την Φωκίωνος Νέγρη ο μυστακιοφόρος είναι χωροφύλακας…

  Υποψιάζομαι πως η έκφραση πρέπει να βγήκε από τους εργολάβους που έχτιζαν στα σύνορα της πόλης και υπήρχε ασαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο σωμάτων. Το συνεργείο λογικά έπρεπε να τα έχει καλά και με τους δύο, διότι είτε οι πολίτες-γείτονες, είτε άλλοι ενδιαφερόμενοι, θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν και τα δύο σώματα στην Αττική ή στις άλλες μεγάλες πόλεις…

 205. sarant said

  179 Έχουν εξαντληθεί και των τριών ματς τα εισιτήρια, λέμε.

 206. ΓΤ said

  @194 🙂 Σε ευχαριστώ

 207. f kar said

  162
  βλ. ασθενή εκδοχή θεωρίας Σαπίρ-Γουόρφ, της γλωσσικής σχετικότητας..

 208. Κλασικίστρια (167γ), το «κρύβω» διότι…δεν το ήξερα. Δεν θυμάμαι τον πατέρα μου να χρησιμοποιεί αυτή τη φράση. Την πρωτοείδα σ’ ένα βιβλίο του Ηλία Τσιριμώκου για τον Αλέξανδρο Σβώλο, και ειλικρινά δεν θυμόμουν τίνος είναι. Στην εκδήλωση στο Φλορεάλ δεν είχα παρευρεθεί, γιατί βρισκόμουν στις Βρυξέλλες, και δεν ήξερα ότι είχαν χρησιμοποιήσει τη φράση περί γουέλφων και γιβελίνων ως επιγραφή, ούτε καταλαβαίνω ακριβώς γιατί.
  Όσο για την Καταστροφή, δεν νομίζω (αν και είναι εύκολο να το λέμε εκ των υστέρων) ότι χρειαζόταν ιδιαίτερη σοφία για να διαβλέψει κανείς το 1922 ότι η Μικρά Ασία δεν μπορούσε να κρατηθεί! Και πάντως η Ρεζάν δεν λέει πουθενά πως ο πατέρας της έφυγε από τη Σμύρνη από φόβο: ρητώς λέει ότι η ίδια γεννήθηκε τον Μάιο του 1921 στην Αθήνα, όπου είχε έρθει η μητέρα της από τη Σμύρνη για βρει τον πατέρα της, ο οποίος είχε ήδη εγκατασταθεί εκεί. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη θα κράτησε κάποιους μήνες 🙂 και ότι πριν ξανασμίξουν «χάθηκαν για κάμποσο καιρό», ο Ζακ πρέπει να έφυγε από τη Σμύρνη το αργότερο στις αρχές του 1920. Τόσο δε δεν υποπτεύονταν την επικείμενη καταστροφή, που η Μαρί πήγε το καλοκαίρι του 1922 στους γονείς της να επιδείξει την κόρη! «Και ναι μεν δεν έπεσε στα γεγονότα επάνω, για να βρει βαπόρι ωστόσο να γυρίσουμε έφτυσε αίμα η φτωχή και τρόμαξε πολύ η δόλια.»

 209. sarant said

  208 Είχα αμφιβολία αν έπρεπε να αφήσω το σχόλιο, χάρηκα που έπιασε τόπο με την έννοια ότι δεν το είχες δει. Και είναι απορίας άξιο γιατί μπαίνει η φράση ως τίτλος στο άρθρο ενώ δεν μνημονεύεται καθόλου στο άρθρο. Θα την είπε κάποιος (αλλά ποιος;) στην εκδήλωση.

 210. ΓιώργοςΜ said

  202 Ένας ξάδερφός μου είναι τεχνικός αντλιών σε εταιρεία, κι έχω ακούσει αρκετά. Η ιστορία που θυμάμαι είναι όταν πήγε να επισκευάσει μια αντλία, είδε ένα μυστήριο κύκλωμα που δεν είχε κανένα λόγο να υπάρχει, κι όταν ρώτησε «τι είναι αυτό ρε παιδιά», δυο ντουλαποειδή παλληκάρια του είπαν «φτιάξε αυτό που ήρθες να φτιάξεις» με τη γλώσσα του σώματος να συμπληρώνει «…γιατί έχει πολλά χαντάκια εδώ γύρω».

  Αυτό που λέω στο 200 είναι πως δεν αποτελεί μεμπτή συμπεριφορά να μεταφέρεις καύσιμα περισσότερων εταιρειών σε ένα βυτιοφόρο. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί στα διϋλιστήρια να γεμίζει τη δεξαμενή 1 με BP, τη 2 με ΕΚΟ (αν ήταν διαφορετικές), την 3 με άλλης εταιρείας κλπ, όπου η κάθε εταιρεία προσθέτει το εκάστοτε πρόσθετο που αναλογεί στο καύσιμο, και να μοιράζει αναλόγως. Και αυτός, και οι βενζινάδες μπορούν να κλέψουν ή όχι.
  Τα πρόσθετα δεν είναι ούτε αυτά μυστικό, άλλωστε γι’ αυτό το λόγο μπήκαν καταλύτες στα αυτοκίνητα, για να καίνε καύσιμο χαμηλής ποιότητας με πρόσθετα για βελτίωσή του που χωρίς καταλύτη θα έβγαζαν πολύ τοξικά καυσαέρια.

 211. τα μυαλά said

  Με όλα αυτά δεν έμαθα το πιο σπουδαίο. Αυτός ο Πανούτσιος τελικά ήταν θεωρετικός της αριστεράς ή της δεξιάς. Κάπου πείρε το μάτι μου, οι φασίστες λέει έκαναν πιο πολά χρόνια στην αριστερά από όλο το Σύριζα μαζεμένα, και μερικοί φασίστες λέει ήταν και συνυδριτές της αριστεράς και συνθεμελιωτές της αριστερή σκέψης. Για αυτό και ο βέρος αριστερός βάλλετε κατά του ναζισμού και περιφανεύετε ότι ΄τάχαμου νίκησε τον ναζισμό, αλλά μόνο μετρημένες λέξεις κατά του φασισμού και αφού πρώτα δαγκώσει την γλώσσα του. Τι μαθαίνει κανείς από ανεγκέφαλους προπαγανδιστές της πρώτης φοράς αριστερής ΕΡΤ.

 212. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Μπαίνω στὸ νῆμα μὲ καθυστέρηση μιᾶς μέρας.

  Τοῦ λαοῦ* «φεῦγα» καὶ τοῦ σκύλου «πιάστονε».

  *λαγοῦ

  Παροιμία ποὺ λέγανε παλιότερα στὰ Θερμιὰ γιὰ νὰ χαρακτηρίσουν διπρόσωπες συμπεριφορές.

 213. Πάνος με πεζά said

  To θέμα όλο κι όλο ήταν να είχε το βυτιοφόρο πορτοκαλί πινακίδα, και δη νόμιμη. Όλα τα υπόλοιπα δεν καθιστούν έγκλημα…

 214. Νέο Kid said

  205. Δε βαριέσαι ρε Νίκο. Και τι να δεις ; εδώ που τα λέμε…
  Τα ψευδολιμανίσια τσίρκουλα;
  Κανονικά, κι αν υπήρχε κοινός νους και εθνική αξιοπρέπεια στους κρατούντες στα ποδοσφαιρικά , θα έπρεπε να κλείσουν τα σύνορα διά νόμου στα καφενεία των θρήνου, άεχ και ζμπάουγκ ,και όταν με το καλό το ευρωδοξασμένο τριφύλλι ξαναβρεί την γνώριμη οικονομική του ισχύ ,θα κερδίσει φυσικά μόνο του το χαμένο έδαφος , για λογαριασμό ολοκλήρου του ελλ. ποδοσφαίρου.

 215. τα μυαλά said

  Έκανα μια περιοδία σην efsyn.gr, και μου λύθηκαν όλες οι απορίες. Με τέτοιες μαλακίες που σας ταϊζουν, διόλου περίεργο που δεν πρόκειτε ποτέ να σας καταλάβω, και εσείς να με καταλάβετε. Μέγα χάσμα αντιλήψεων…

 216. Hisham ibn al-Kabli said

  Ισαποστάκιας, έε;

  Χαχαχαχα …

  Αυτή κι αν είναι συζήτηση της υψηλής διανόησης!

  Οχι συζήτηση 1-διάστατη.

  Αυτή είναι συζήτηση 0-διάστατη.

  Για ανεβάστε, κύριοι, τις διαστάσεις γιατί η απλολογία σας παγ(ι)ώνει την συζήτησή σας (και εσάς) στο ίδιο πάντα αδιάφορο σημείο ενός (οιονεί μηδενικού) χώρου χωρίς καμιά νόρμα… Ματαιότης ματαιοτήτων, δηλαδή, αξιότιμοι κύριοι συζητητές!

  Μια υπερσφαίρα, ας πούμε, είναι μια υπερεπιφάνεια σ’ έναν ν-διάστατον Ευκλείδειο χώρο ο οποίος ορίζεται και σχηματίζεται υπό σημείων ισαπεχόντων από ένα δεδομένο σημείο αυτού τού ν-διάστατου χώρου, τό και «κέντρο» τής (υπερ)σφαίρας καλούμενο.
  Για τολμήστε, κύριοι, να πάτε να βάλετε εκεί τον ισαποστάκια σας και μετά ελάτε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση υψηλής διανόησης…

 217. Dimi said

  102 .Ετυμολογικη διαφάνεια δεν έχει ο αμφορευς βεβαίως ,αυτό δεν εμποδίζει κανένα να ξέρει τι σημαίνει η λέξη.
  Ο αυτοφωρακιας πάλι θέλει να ξέρεις τον μισό ποινικό κώδικα για να τον ετυμολογησεις.Ολοι όμως ξέρουμε τι σημαίνει .

 218. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Ὑπάρχει λέξις ὡραιοτάτη καὶ ούχί μειωτική , οὐδαμῇ λεχθεῖσα :

  ἐκ τῶν Πυρρωνείων ὑποτυπώσεων , βιβλίον πρῶτον , κεφάλαιον «τὶ ἐστι σκέψις » (!)

  [ … «Ἰσοσθένειαν» δὲ λέγομεν τὴν κατὰ πίστην καὶ ἀπιστίαν ἰσότητα, ὡς μηδένα μηδενός προκεῖσθαι τῶν μαχομένων λόγων ὡς πιστότερον. … ]

 219. sarant said

  218 Iσοσθενής υπάρχει στη χημεία θαρρώ.

 220. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Καἰ στὴ φυσική εἶναι λογικὀ νὰ ὑπἀρχει, μὰ τὸ ἂρθρο πραγματεύεται τὴ σχὲση πρὸς μίαν ἀντιπαράθεση ἀπόψεων . Ὁ ὅρος εἶναι κλασσικός στη φιλοσοφία καὶ ὡς ἐκ τούτου δύναται νὰ συνυπάρξει … ἰσοσθενῶς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: